View Single Post
Eski 02-05-2013, 23:08   #118
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Sayın pria,

Samimi bir üslupla yazıldığını düşündüğüm yukarıdaki mesajınıza karşı samimi bir şekilde aşağıdakileri yazmak istiyorum.

Benim çalıştığım tesislerin hiç birinde benim vicdanımı sızlatacak bir durum olmadı.

En samimi duygularımla yazacağım.


Çalıştığımız bir nehir santralı için bizi mahkemeye veren köylüler oldu. Bunların elebaşılığını yörede turistik oteli olan biri ve ayrıca o yörenin insanı olup Alaska’da yaşayan biri yapıyordu. Kaderin şu cilvesine bakın ki o turistik tesis sahibi şimdi kendisi komşu bir havzada HES inşaatı yapıyor.

Davacıların (köylülerin) avukatının yazdığı dava dilekçesi tam bir demagoji örneğiydi. Dilekçesinde büyük patlama (Big Bang) sonucu evrenin başlangıcına dahi değiniliyordu. Şirkette kendi aramızda şakalaşıyorduk. Büyük patlamayı da bizim üstümüze mi yıkacak acaba diye. Doğal olarak biz karşı dilekçemizde bu tür iddialara ne cevap vereceğimizi şaşırıyorduk.

Mahkeme önce yürütmeyi durdurma kararı verdi. Birkaç kere bilirkişi tayin etti ve sonunda inşaata izin verdi. İşin durdurulmasının hem lisans sahibi şirket hem de ülke ekonomisi için bir kayıp olduğunu söylemeye gerek yok.

Belki size ilginç gelecektir. İnşaat başlama hazırlıkları yapılırken şirketin sıfır km 4x4 pikabı geceleyin ateşe verildi ve yakıldı. Birkaç gün sonra şantiye binamız kundaklandı ve yakıldı. Allahtan can kaybı olmadı. Dayanışma adına yapanı söylemediler.

Şimdi kötü yapılan HES ler var mıdır sorusunun cavabı herhalde vardır. Saklamaya filan çalışmıyorum ben şahit olmadım. Doğu karadenizde bir yandan HES inşaatları devam ederken bir yandan karayolu inşaatları yapılmakta. Vatandaş karayolu inşaatının tarumar ettiği çevreyi HES inşaatları yapıyor sanıyor. Gerçeği biliyorsa yol inşaatlarına gıkı çıkmıyor.

Ben çoğunlukla barajlı HES ler için çalıştım. Barajlı HES leri çok sevdiğimi saklamayacağım. Dünyanın en güzel yapılarındandır barajlar. Barajlarda inşaat faaliyetleri 24 saat sürdürülür. Dolayısıyla en az iki vardiya çalışılır. Her vardiya günde 12 saat çalışır. Bu satırların yazarı da gençliğinde vardiya tutmuş (15 gün gündüz, 15 gün gece) bir mühendistir ve yaptığı işten gurur duymaktadır. Baraj inşaatlarında çalışmak gerçekten fedakarlık isteyen bir iş olup herkesin katlanabileceği bir iş değildir.

Çoğunlukla barajlı HES ler için çalıştım ama yüzlerce sayılabilecek nehir santralı ve barajlı HES gördüm. Bunların bazılarında mühendislik hataları vardı. Çevresel anlamda değil. Yapının daha etkin kullanılmasını önleyen hatalar yapılmıştı. Bu tür gözlemler doğal olarak beni üzmüştür.

Şimdi biz yaptığımız işten böyle gurur duyarken bizlerden için “manyaklar”, “rantçılar”, “çevre katilleri”, “emperyalist maşaları” gibi sıfatlarla bahsedilmesi doğal olarak bizleri üzüyor.

Selamlar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön