View Single Post
Eski 02-04-2013, 15:29   #97
ayazkentli
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Ben daha çok bu HES'lerin ve özellikle de Doğu bölgelerimizde ki Barajların siyasi yönden ileri ki yıllarda çok farklı amaçlar için (Su kaynaklarının iplerini elinde tutmak amacı) kullanılacağından endişe ediyorum.

Bu konunun,

Teknik ve enerji boyutu.
Çevresel etki boyutu.

Olduğu kadar,

Siyasi boyutu da var ve bence bu da çok önemli.


Bundan yıllar önce, bu özel tv.ler de tartışma programları başladığında, bu programlara katılan ve ülkemizin siyasi geleceğini analiz eden akademisyen, sivil toplum örgütü mensupları, medya mensupları, emekli asker ve politikacılardan bazılarının, özellikle de GAP projesi için; GAP tamamlandığın'da, ülkemizin Doğu'su (G. Doğu dahil) bölünecek, emperyal devletlerin uzun vadeli planları bu doğrultu da, diyorlar'dı.

(Amerika, İsrail ve İngiltere'nin, Böl ve Yönet politikasını kastederek).

Aradan yıllar geçti ve şimdi bakıyoruz, Gap projesinin büyük çoğunluğu bitti ve ne büyük tesadüf ki terörizmi bitirmek için açılımlar ve görüşmeler yapılmaya başladı.

Ülkemizin Doğu bölümünün bölünmüş haritaları belli aralıklar ile medya ve internet aracılığı ile çoktan kamuoyunun belleğine işlenmiş durumda. GAP bölgesi, o bölünen ve Kürdistan olacağı kesinlikle belli olan o yerde bulunuyor.


Bundan yıllar önce anlatılanlar nerede ise birebir gerçekleşiyor. Bu durumda endişelenmemek imkansız.

Ülkemizde ki bu barajların, bundan 20-30 yıl sonra ne amaçlar ile kullanılacağını hiçbirimiz bileyiz. Mutlaka sizin dediğiniz gibi, elektirik üretimi için kullanılacaktır ama önümüzde ki yıllar'da kimlerin elinde olacağını şimdiden bilemeyiz.

(Bunu, su'yu şişeleyip satma ile ilişkilendirmiyorum. Yalnış anlamayın. Yoksa, Manavgat suyunu İsrail'li şirkete satacaklardı ama anlaşamadılar. Libya'lılara döndüler yine olmadı. Galiba şimdi Ürdün'e satmaya çalışıyorlar. Yani, suyumuzu şişeleyip satacaklar diye düşünsem, Manavgat suyunu örnek verirdim). Elektirik üretmekten ziyade suyumuzu satıyorlar der'ken, o tür bir satıştan bahsetmiyor'dum.


Sonuçta, sonuna kadar elektirik te üretseler, ipleri bizim elimizde olmayabilir.


(Hatta bugün bizim cebimizden çıkan paralar ile kendi yaptığımız bu barajlardan üretilecek elektiriği, yine başka bir ülke olarak bize satabilirler. Böyle abuk bir duruma doğru yol alıyoruz gibi geliyor bana).

(Geçen gün bir tv kanalında SGK ile ilgili Resul Kurt ve Ali Tezel tartışıyorlardı. Bir ara Ali Tezel "Gap projesine, işsizlik fonunda biriken 13 milyar tl. aktardılar, bu para bu amaçla toplanmamıştı oysa" demişti).

Yarın bu barajların en önemli bölümü, bölünmüş olan Türkiye'nin diğer tarafında kalacak. (Her ne kadar Batı bölgelerimizde de olsa da).


Beni, olayın siyasi tarafı da çok endişelendiriyor.


Yabancı ülke şirketlerine karşı önyargılı olmam bu nedenle'dir.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön