View Single Post
Eski 02-05-2013, 16:26   #111
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Geldik zurnanın zırt dediği yere.

Yazdıklarıma karşı “bak falanca ne diyor, filanca ne diyor” şeklinde yazmak ve link vermek yerine link verdiğiniz yazıları okuyup, özümseyerek kendi görüşlerinizi yazmanızı ve kendi sesiniz olmanızı önermiştim. Ancak değişen bir şey olmadı.

pria’dan alıntı:

Alıntı:
İsraf konusuna en güzel örnek şudur..Bu ülkede genellikle dış kaynaklarla üretilen elektriğin hemen hemen yarısı sanayi tarafından kullanılmaktadır..
Fakat, sanayi sektöründe kullanılan devasa elektrik tüketiminde % 25 tasarruf yapılabileceği halde, devlet bu tasarrufu sağlayan yatırım ve programlar yerine mantar gibi üreyen HES yapımlarını teşvik etmektedir..
Bu yaklaşımın somutlaştırılması adına şunu sormuşum.

Serpent’ten alıntı:

Alıntı:
Tasarrufu önemsediğim benim yazdıklarımdan anlaşılabilir. Siz iktisatçı olduğunuza göre sayılarla aranızın iyi olduğunu varsayıyorum. Benim beklentim hangi sektörde hangi tasarruf tedbirleriyle neyi tasarruf edebileceğimizi ortaya koymanızı beklerdim.

Gelen yanıt bu:


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
...DOLAPTAN KEBAN ÇIKABİLİR
Başkan Aydilek, 15 yıl önce satılan buzdolaplarının B, C, D sınıfı olduğunu; C sınıfı bir buzdolabının ise yıllık 840 kwh elektrik tükettiğini anımsattı. Oysa şimdi A +++ sınıfı bir buzdolabının sadece 193 kwh elektrik tükettiğini belirten Aydilek, “Evlerde 24 milyon adet buzdolabı çalışıyor. Bunların 15 milyonu C tipi. Eğer bunlar A sınıfı ile değiştirilebilseydi yıllık 6 milyar kwh enerji tasarrufu mümkün olurdu” dedi. Aydilek, bu miktarın Keban Barajının ürettiği yıllık elektriğe eş değer olduğunu belirtirken, bu dolapların A+++ ile değiştirilmesinin ise 2 tane Keban anlamına geleceğini vurguladı.

Bakanlıktan enerji tüketimini azaltmak amacıyla A+++ paket geliyor - Enerji Enstitüsü

Yüzlerce HES yapacağınıza buzdolaplarını A+++ yapsaydınız keşke..Bunca tartışma da yaşanmaz ve insanların huzuru kaçmazdı..
Herşeyi yapmaya gücü yeten bir iktidar 10 yıldan beri niye bu adımları atmaz?

Çünkü HES'çilik yepyeni bir rant kapısıdır.



Alıntıdaki ifadeler beyaz eşya sanayicileri dernek başkanına aitmiş. Adam malını satmak istiyor tabii. Adamın ifadesinde yok ama yazıyı hazırlayan her yıl iki Keban diye bir cevahir yumurtlamış. Sanki Keban'ı yapıyorsun o yıl kullanıyorsun ve ertesi yıl hurdaya çıkıyor sanırsınız.

Şimdi bir hesap yapalım.

A++ sınıfı orta büyüklükte buzdolabının fiyatı alt sınırdan alındığında 1200 TL. Bunu 15 milyon buzdolabıyla çarptığınızda ortaya çıkan toplam maliyet 18 milyar TL ki bu da yaklaşık 10 milyar Dolar ediyor. Dikkat edin hesabı A+++ sınıf dolap için yapmadık. Onun için yapsaydık daha yüksek bir maliyet bulacaktık.

Bu kadar parayla 5 adet Keban büyüklüğünde HES yapabiliriz. Üstelik bir buzdolabının ekonomik ömrü 15 yıl iken bir HES’in ömrü 50 yıldır. Hadi bunun ikisi verimsiz dolaplara gitsin. Ülke olarak hâlâ net 3 Keban kadar kârda oluruz.

Harcanacak kaynağın ülke kaynağı olduğunun dikkate alındığını ve onun bunun parası kavramının söz konusu olmadığını dikkatinize sunarım.

Şimdi dense ki ‘ömrü dolup hurdaya çıkanlar yerine verimliliği yüksek dolapların alımı teşvik edilsin’ amenna. Ama ne deniyor? “DOLAPTAN KEBAN ÇIKABİLİR”. Demek ki dolaptan Keban çıkmıyormuş.

Eğer iktisata ait rantabilite hesapları yukarıda gösterilen kadar basit bir hesabı bile yapamıyorsa ben o hesabı almayayım.

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön