View Single Post
Eski 02-05-2013, 18:14   #114
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Sayın pria,

Siz kendi yazılarınızda fütursuzca “Çünkü HES'çilik yepyeni bir rant kapısıdır.” ifadesini kullanacaksınz, ama benim ifadelerimi kınayıcı bulacaksınız. Bakın bu olmadı işte. Üstelik ben kimseyi kınamış dahi değilim.

HES maliyetlerinin kW başına 800 ila 2000 Dolar arasında değiştiğini ilk mesajımda yazmıştım. Keban HES kuruluşu itibariyle 1500 MW güce sahiptir. Bugünkü maliyetlerle ortalama 2 milyar Dolara yapılabilir. Daha önce de yazdım. Devlet HES leri yaparken hesabını hiçbir zaman tutturamamış ve yaptığı HES leri olması gereken maliyetin birkaç katına maletmiştir. Keban da bunlardan biridir. Önceki mesajlarımda bunu da vurgulamıştım. Tabii ki okumayanlar bunun farkında değil. Özetle “suimisal misal olamaz” değil mi?

Bu arada buzdolabı yenilemeyle iki Keban söylemi, ülke çapında %20 elektrik tasarrufuyla iki Keban söylemine doğru evrildi her nedense. Bir hesap karışıklığı var anlaşılan. İktisadi rantabilite hesabı böyle mi oluyor? Bir olmazsa öbürü?

Bakanın söylediklerine gelince: Bakanın söyledikleri “Halamın bıyıkları olsaydı” türü ifadeler. Eğer ülkemiz elektrikte %20 tasarruf etse doğrudur o parayla her yıl ikiden de fazla Keban HES yapılabilir. Bakanın tüketicileri tasarruf konusunda şevklendirmek için söylediği ifadeler olarak görüyorum. Ancak o ifadelerde bu tasarrufun nasıl yapılacağına dair bir ipucu bulamıyorum. Anlaşılan sizin bu konuda bir fikriniz var. Rica etsem, rakamlarla bize de izah etme lütfunda bulunur musunuz?

Selamlar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön