Araçlar

Bookmark and Share




Bingöl'ün Yüzen Adaları tabiat anıtı ilan edildi

Çevre ve Orman Bakanlığı, Bingöl'deki Yüzen Adalar'ı 'tabiat anıtı' ilan etti. Ender görülen bir tabii güzellik olan Yüzen Adalar, 2006 yılında doğa turizmine açılacak.
Böylece yerli ve yabancı turistler, adaların çevresinde yürüyüş yaparak, bölgenin güzelliğini yakından görebilecek.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, Bingöl'ün Solhan ilçesi Hirbizon köyündeki Yüzen Adalar'ı tabiat anıtı ilan ettiklerini söyledi. Türkiye'de büyüklük açısından bir benzeri daha olmayan Yüzen Adalar'ı koruma altına aldıklarına dikkat çeken Yalınkılıç, "Bölgeyi bu yıl içerisinde eko-turizm faaliyetleri için planlayacağız. 2006'da da doğa turizmine açarak, turistlerin ziyaret etmesini sağlayacağız." dedi. Prof. Dr. Yalınkılıç'ın verdiği bilgilere göre adaların çevresine yürüyüş yolları, seyir terasları ve kafeteryalar yapılacak. Doğal tur operatörleri aracılığıyla yerli ve yabancı turistler, burayı ziyaret edecek.
Kıyıdan kopan topraklarla oluştu
'Yapısı, peyzaj değeri ve ilginç özellikleri ile ulusal düzeyde ender görülen doğal oluşumlar' şeklinde tanımlanan Yüzen Adalar, küçük bir krater gölü olan Turnalar Gölü üzerinde bulunuyor. Gölün alanı 38 hektar, derinliği 60 metre civarında. Gölün çevresindeki toprak parçalarının kopmasıyla oluşan 3 adacığın ortalama çapı ise 10'ar metre. Adacıklar, kara ve göl tabanı ile bağlantıları bulunmadığı için rüzgarın yönüne göre hareket edebiliyorlar. Üzerlerinde bulunan bitkiler ve bodur ağaçlar, rüzgara karşı yelken vazifesi görüyor. Bu özellikleriyle ekosistem bütünlüğü içerisinde ilginç bir görünüm sergileyerek, peyzaj değerlerini artırıyorlar. Öte yandan Afyonkarahisar'daki Eber Gölü üzerinde de kopak adı verilen yüzlerce yüzen adacık yer alıyor. Ancak bunların herhangi bir koruma statüsü bulunmuyor.
9 ağaç daha anıt ağaç ilan edildi
Bakanlık ayrıca, 9 tarihî ağacı 'anıt ağaç' ilan ederek koruma altına aldı. Yüzlerce yıldır sadece tabiatın güzelliklerini değil, tarihin zengin hatıralarını da günümüze taşıyan anıt ağaçlar şöyle sıralanıyor:

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesi Kayı köyündeki iki kokulu ardıç ağacı (645 ve 730 yaşlarında) ile aynı köydeki Kayı Ardıcı (520),

Eskişehir-İnönü ilçesi Kepez köyündeki Kepez Saçlı Meşe ağacı (475),

Eskişehir-Seyitgazi ilçesi Çürüttür köyündeki Piribaba Meşesi (350),

Seyitgazi ilçesi Arslanbeyli köyündeki Keramet Dutu (700),

Antalya-Kemer ilçesi Kuzdere köyündeki Gedelma Çınarı,

Antakya Dursunlu köyündeki Onat Çınarı (280) ve

İzmir'in Menemen ilçesi Çaltı köyündeki Dede Menengici (800).

17.05.2005
Göksel Geçin
Ankara

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=173940&bl=haberler
21-05-2005
Yazılım vBadvanced CMPS, Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024