![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Evde dondurma yapımı
KAYMAKLI DONDURMA Malzemeler: 1 Su bardağı tozşeker 1 Çay kaşığı sahlep Yarım litre süt Yapılışı: 1-Tencereye önce şekeri alın. Üzerine sahlep serperek karıştırın. Sonra yarın litre sütü ekleyin ve şeker eriyene dek iyice karıştırın. 2-Sürekli karıştırarak sütü kaynatın ve tencereyi ateşten indirin. Sütü bir kaptan diğer bir kaba aktararak soğutun. Sonra alüminyum bir kaba alın. Orta ısılı buzlukta yaklaşık 2 saat bekletin. 3- 2 Saat sonunda buzluktan çıkarın ve tahta bir spatula ile 20 dakika karıştırın. Tekrar buzlukta 2 saat bekletin.2 Saat sonunda buzluğun ısı derecesini yüseltin. Dondurmayı buzlukta yine 1 saat bekletin. 4-1 Saat sonra kuplara doldurarak servis yapın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: marmaris
Mesajlar: 597
|
çikolatalı dondurma
1lt. süt ( kaynar olacak ) 250 gr. şeker 5 yumurta sarısı 1 çorba kaşığı un 100 gr. bitter ( iri rendelenmiş ) Şeker, un, yumurta sarısı iyice karıştırılır. Üzerine kaynar süt eklenip bir taşım kaynatılır.Fazla kaynarsa süt kesilir. Karıştırarak ılıtın ve çikolatın 2/3 ünü ekleyip karıştırın. Karıştırarak soğutun. Sonra buzluğa koyun sık sık karıştırın. Sonra kalan çikolatayı ekleyin. İstenilen kıvama gelince servis yapın. Sıcak yaz günleri için ideal. ( Sabah erken saatte hazırlamak gerekiyor, kıvama gelmesi uzun sürüyor. Buzluğa koymak için çelik tencere en iyisi. Tercihe göre çikolata miktarı arttırılabilir. ) AFİYET OLSUN. 2 yaşında ki kızım Alisa nın deyimiyle dondumda ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Dondurma makinesi
Yaz sıcaklarında, özellikle geceleri gelen dondurma krizlerine karşı iyi bir makine. Hele de hem meyve hem dondurmayı aynı anda yemek isteyenler için birebir. ![]() ![]() Aldığıma sevindiğim makinelerden biri oldu bu makine. Evlerimizde fişe takıldığında talimatları gereği kullanılan bir çok alet adavat varken, yaratıcılığını ortaya koyabildiğin makineler benim için daha gözde oluyorlar. İlk kullanımda yaratıcılığımı ortaya koyacağım derken fiyasko olmasına rağmen şimdi durumu toparladım. ![]() İkinci denememde kayısılı dondurma mükemmel olmuştu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Dondurma tarifini yazmamışım. Birazı deneysel olsa da yaklaşık şöyle: 200 ml süt 100 ml krema 50 gr kadar pudra şeker Zevke göre meyve ya da ceviz ya da çikolata Salep kokusu seviliyorsa salep Makinenin 8 saat derin dondurucuda kalması gereken bir kovası var. O makinaya takılıp çalıştırılıyor ve hazırlanan dondurma içeriği sıvı içine dökülüyor. 10-15 dk sonra dondurma hazır oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
El ile karıştırmak gerekmiyor. Makinenin üst kapağındaki motora bağlı bir kol karıştırıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Müjgan Hanım, İlginiz ve paylaşımınız için teşekkürler, Bizde dayanamayıp cevabı beklemeden siparişi verdik aynı makinadan gittigidiyor.com dan aldık. Birlikte gelen tariflerle tek bir deneme yaptık biraz buzlu gibi oldu ama yılmak yok değişik tarifler denenecek ![]() Öncelikle sizin tarifiniz. Bir de sütten krema elde etmeyi becerebilsem, herşeyiyle doğal olacak. Var mı bunun tarifini bilen? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sevil Kremasız da yapılabilir. Bunun için aktardan salep bulmalısınız. Salep sütle kaynatıldığında ve bu karışım soğutulup kullanıldığında kremaya gerek kalmayacaktır. Ben piyasadaki pratik, poşette satılan saleplerden birini alıp denedim çok başarılı oldu. Ben kaymağı da çok severim, bir keresinde bir parça kaymakla deneyeceğim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 25
|
Evde dondurma yapımı
Forumu biraz karıştırdım ama gözüme takılmadı. Eğer daha önceden konu açılmışsa ve bende ikinci kez açıyorsam kusura bakmayın. Özür dilerim. Acaba aramızda evde sağlıklı dondurma yapımı hakkında bilgisi olan arkadaşlar var mı? Varsa, tecrübe ve resimlerini bizimle paylaşabilirler mi? Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
gümüş hanım dondurma yapmadım ama tavsiyem keçi sütü bulabilirseniz ağırlıklı olarak kullanmanızdır.bir süredir benimde aklıma takılan bir konunun tam üstüne bastınız.lütfen ayağınızı çekermisiniz ! ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 25
|
Öncelikle belirteyim Hanım değil, "Bey"... Gümüş - AG (kimyasal kısaltma) ad ve soyadımın baş harfleri... :-) Öbür taraftan keçi sütü benim bildiğim kadarıyla kokar, alışkın olmayan kişinin keçi sütünü ne içmesi nede bu sütten yapılmış bir ürünü (peynir mesela) tüketmesi kolay değildir. Eğer dondurmanın içine keçi sütü konuyorsa, nasıl bir işlem sonucunda bu koku giderilebilir acaba? Neyse, bekleyelim bakalım, belki önümüzdeki günlerde konuya daha hakim birileri güzel tarifler paylaşırlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
Bildiğim kadarıyla Madonun dondurmaları keçi sütünden yapılıyor. O yüzden güzel oluyor. Tarifi bilen varsa bizi de aydınlatsın lütfen... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 19
|
iki tane yumurta akını ve 3/4 su bardağı şekeri bir kaba koyup mikserle iyice karıştırın sonra bir bardak süt ve sade veya kakoolu 1 paket kirem şantiyi 1 paket vanilyayı aynı kaba koyup 5 10 dakika mikserle karıştırın sonra dolabın buzluguna koyun ertesi günü dondurmanız hazır afiyet olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaçsever
|
Müjgan Hanım gayet detaylı anlatımınız için çok teşekkürler ![]() Ben nette şöyle bir makina gördüm. Kovasını buzluğa koyup çıkararak değil de direk kendisi buzlukta çalışıyor. Daha önce dondurma yapmış biri olarak sizce mantıklı mı? http://www.yakaladinyakaladin.com/do...-makinesi.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Benim kullandığım makinede kartuş buzlukta kalıp donuyor ve işlemler dışarda makinenin içinde gerçekleşiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Kayısı suyu konservesi yapmıştım. Posasını kıyıp atamadım; buzdolabına koymuştum ![]() 600 gr'lık kavonozdaki kayısı posası 2 su bardağı şeker 1 su bardağı konsantre kayısı suyu 1/2 su bardağı su 3 yumurta akı Şekerle yumurta aklarını karıştırdım, daha sonra kalan malzemeyi ilave edip homojen oluncaya kadar karıştırdım. Buzlukta ara sırası karıştırarak dondurdum. Tadı, rengi çok güzel oldu. Vişne suyu yaptığımda niye aklıma gelmedi diye hayıflandım. Gerçi onun posasını kakaolu keklerde kullanmıştım. ![]() Dondurmayı buzluğa kaldırdığımda kalan 3 yumurta sarısı gözüme battı. Onlarıda Sayın lale76'nın tarifindeki dondurma yapımı için kullandım. Ölçüleri üç yumurta sarısına göre ayarlayıp pişirdim. Kolay donması için üç kaba ayırdım. Birinci kaba bitter çikolata, ikinci kaba granül kahve, üçüncü kaba çilek (deneme amaçlı yaptığım çilek konservesini kullandım) kattım; karıştırarak dondurdum. Bu tarifi daha öncede aynı malzemelerle denemiştim; çok güzel oluyor ama fazla yumurta kullanıldığı için sık yapmıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Dondurma ile ilgili yönlendirlilmiş bir e posta almıştım. İnsanlara nasıl kafa karıştırıcı bilgiler aktarılabildiğine dair ilginç bir yazı ekliyorum. Salep'in bir orkide türü olduğunu dondurma yapmak için talan edildiğini tarımsal üretiminin yapılamadığını yazıyı okurken aklınızda bulundurun. Bir tek firmanın adını geçmesinin ağır bir reklam kokusu bıraktığına dikkat çekerim. Salep talanı yapmakla övünüyor firma. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Dondurma niyetine neler yiyoruz neler? Dondurma nedir? Süt, salep ve şeker karışımıdır... Biz dondurmanın böyle hazırlandığını bilirdik... O nedenle de çocuklarımız dondurma yemek istediklerinde “Yesinler... Şifa olur” derdik. Bu yazıyı yazarken değişik marka dondurmalardan satın aldım. Ambalajlarının üzerinde bulunan ama çıplak gözle okunamayan yazıları büyüteçle okudum. Bakınız pazar payı fazla olan dondurmalardan birinin içeriğinde neler var: Su, şeker, süt kreması, glikoz şurubu, yağsız süttozu, peyniraltı suyu tozu, kıvam artırıcılar, (guar karboksimetil selüloz), sahlep, emülgatör (mono ve digliseridler) aroma (vanilin). Çocuklarımızın çok beğendikleri bir dondurma çeşidinin ambalajındaki yazıda içeriği şöyle anlatılıyor: Bitkisel yağ, süt , buz %29, su, glikoz şurubu, soya aroma, peyniraltı suyu tozu, kıvam arttırıcı, emülgatör, aroma, glikoz şurubu, yağsız süt tozu, keçi boynuzu gamı, karbonsimetil selüloz. Bir başka marka ile satılan dondurmanın ambalajındaki yazılara göre içeriği şöyle: Şeker, tereyağı, glikoz şurubu, kıvam arttırıcı, bitkisel yağ, modifiye mısır nişastası. Sütten başka her şey var Ünlü bir gıda firmasının ürettiği dondurmanın ambalajında ise içeriği şöyle yazılmış: Bitkisel yağ, süt, buz %25, su, şeker, glikoz şurubu, bitkisel yağ tozu, peyniraltı suyu, yağsız süt tozu, emülgatör, yağ asitlerinin mono ve digliseritleri, stabilizörler, (guar, gam, lokust bear gam, korboksimetil selüloz) renklendiriciler, kurkimin, klorofil, aroma. Onlar öyle de acaba bunlar farklı mı? Diyerek piyasada satılan dondurmaların ambalajlarında yazılanları (büyüteçle büyüterek) bir bir okudukça moralim bozuldu. Demek ki biz dondurma niyetine, yapay kimyasal maddelerle süt ve salep lezzeti verilen, mısır şurubu ile tatlandırılan, nişasta, soya gibi maddelerin karışımını yiyormuşuz. “Fikir Sahibi Damaklar” Topluluğu Başkanı Defne Koryürek hanımı aradım. Bu konuya ilgi göstermesini rica ettim. Dondurma uzmanı Ersin Peya ile konuşmamı önerdi. Ersin Peya bu işe merak salmış. Doğal dondurma yapmaya çalışıyormuş. “Doğal dondurmada kesinlikle renklendirici, hazır ve yapay aroma (tat verici) kullanılmaz. Süt, salep ve toz şeker ile dondurma yapılır. Son zamanlarda salep bulmak zorlaştığından salep yerine keçiboynuzu çekirdeği tozu kullanılıyor. Bu da salep kadar doğal, sağlığa zararı olmayan bir tarım ürünüdür” diyor. Ne yediğimizi bilelim Süt üretim tesislerini gezdiğim, yoğurdu kaliteli sütten katkısız olarak ürettiklerini gözümle gördüğüm İzmir’deki Sakıpağa firmasını aradım. Didem Sakıpağa, ”Biz dondurmalarda süt, salep ve şeker dışında hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Dondurmaların ambalajında da bunu belirtiyoruz” dedi. ”Biz dondurmaya hava da basmıyoruz” diye ekledi. Karışım makinede çevrilerek dondurma haline getirilirken içine hava girer hacmi artarmış. Hava karışımı arttıkça maliyet düşermiş. Acaba piyasada yüksek fiyatla satılan ithal dondurmaların durumu nedir diyerek onlardan satın aldım. Yabancılar dondurmalarının içerdiği maddeleri ambalaj üzerinde açıklamışlar: Onlar da genelde mısır şurubu, koko yağı, kanola yağı, un, yumurta beyazı, nişasta, vanilya, soya, su, yapay lezzet vericiler ve koruyucu madde karışımını dondurma niyetine satıyorlar. Son yıllarda bizde dondurma tüketimi arttı. Dondurma tatlı olarak da tüketilir oldu. 12 ay boyunca yeniliyor. Türkiye’de 1 milyar dolarlık bir dondurma pazarı var. 2006 yılında kişi başı ortalama yılda 1.8 litre olan dondurma tüketimi şimdilerde 3.2 litre dolayında. Bu yazıyı bağcıyı dövmek için değil, doğru dürüst üzüm yemek için yazdım. Güngör Uras imzasıyla yayınlanmış bu yazı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
|
saygıdeğer memet ben bir kahramanmaraşlıyım ve bilirsiniz kahramanmaraş dondurmanın ana yurdu. evet bizim orada pastanelerde satılan dondurmalar süt,salep ve şeker karışımı. hatta büyük bir firma (ki adını vermemin doğru olmayacağını düşünüyorum ) kahramanmaraş dağlarında salep (yani orkide) yetiştiriyor. küçük bir araştırma yaparsanız salepin kilosunun çok ta ucuz olmadığını öğrenirsiniz. bahsettiğim firma türkiye ve dünyada pek çok şubesi bulunan bir firma. dışardaki ambalajlı dondurmalar dondurma değil sanki meyvalı çikolatalı buz. şahsen ben kendim onlardan alıp tüketmiyorum. üstelik asıl dondurma keçi sütünden daha iyi olur. şehrimizde kaliteli bir dondurmanın kilosu yaklaşık 20 tl civarında . sanırım bu fiyat pahalı olmasına rağmen kalitesi hakkında biraz fikir verir. hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 126
|
Dondurma konusunda çok ama çok haklısınız, kesinlikle o markalı paketli dodurmaları alıp da yemeyin çocuklarınıza yedirmeyin. Ben Edremit körfezine gittiğimde oradan açık dondurma yiyorum, gidemediğim zamanlar ise ayda bir paketli dondurma yiyip nefis körletiyorum. Ama 2-3 akşamda bir yenecek şeyler değil onlar, dondurmadan başka herşeye benziyorlar. Zaten nerede paketli hazır birşey nefret ediyorum... Kınıyorum hazır gıda kartelklerini... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Dondurma zamanı geldi; daha doğrusu bahçedeki meyvalar olmaya başladığı için dondurma zamanı geldi. ![]() Vişne zamanı olduğu için bu aralar vişne dondurması evde eksik olmuyor. Bugün zerdalinin dibine dökülenleri topladım; yarın dondurma olacaklar. Bir sonraki çeşit de ekşi karadut; yakında olgunlaşmaya başlarlar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Bu yazıyı geç gördüm, sanırım firma Mado. Çok lezzetli. Fırsat oldukça alırım. Keçi Sütü ve Maraş konusunda haklısınız. Ama sanırım ticari orkide üretimi olamadığını söylemişti orkide uzmanı arkadaşımız Garo. Tek yol doğadan sökme biçiminde gibi. Orkideler için lezzetten vazgeçebilirim. Yerine başka ürünle ikame edilebiliyor: |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
|
Arkadaşlar tarifleriniz ve yorumlarınız çok güzel ve de gerçekten faydalı. Bunların yanında bir de herkesin bilmediği fakat doğal ve kaliteli olduğundan emin olduğumuz yerel dondurmacıları da bu forumda paylaşırsak daha da faydalı olur diye düşünüyorum. Örneğin benim bildiğim yerel bir dondurmacı,Bostancıda biberoğlu fırınının önündeki yaşar ustadır, natürel ve çok lezzetli özellikle meyveli dondurmaları mükemmel, garanti vermediği tek çeşidi kakaolu dondurma onunda sebebi kakaonun türkiyede yetişmediği için tarlasına gidip göremediğinden, meyveli dondurmaların meyvesini bile yetiştiği yere gidip bizzat alığını biliyorum. Bu arada mado gerçekten de paylaştığınız gibi kaliteli ve doğaldır, emin olun bu forumdan haberdar olsalar orkideler konusunda da hepimizi bilgilendirirler.saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
|
ambalajları üzerinde okuduğum kadarı ile maraş dondurması tipi haricinde satılan tüm algida, golf, alaska, panda, carte dor ve benzerleri gibi endüstriyel ürünler dondurma değil zaten. dondurulmuş meyveli buz olarak tanımlanıyor. yani yapaylığı, kimyasal katkısı bir yana bunlar dondurma değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
İyi bir seçeneği ekledim... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|