View Single Post
Eski 04-07-2024, 07:02   #40
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,329
1 kg. günlük süt, 1 silme tatlı kaşığı has salep ( çok pahalı ancak çok az kullanıldığı için can yakmıyor), 1 silme yemek kaşığı toz şeker, 1 su bardağı toz şeker.

Sütü tencereye koyarak orta ateşe oturtuyoruz. Kaşıktaki şeker ile salebi bir kasede güzelce karıştırıyoruz. Sütün içine salepli şekeri az az ve devamlı karıştırarak ilave ediyoruz. Süt pişerken başında olmak şart çünkü kepçe ile sürekli havalandırarak karıştırmak gerekmekte. Yaklaşık 20 dk. sonra süt kaynama noktasına geliyor o noktada pişirme işini bitireceğiz ama ocağı kapattıktan sonrada karıştırmak ara ara olmak üzere sürecek (kaymak bağlatmamak gaye). Süt ılındığında bir bardak şekerimizi süte güzelce yedireceğiz ( çok video izledim bir usta şekeri süte soğumaya yakın verirseniz bağlanması güzel olacaktır demişti uygulamalarım ustayı doğruladı). Şimdi sıra süt kabını buzluğa kaldırmaya geldi. Üstü açık koyarsanız 2-3 saatte buzlanma oluyor (-18 C de) . Kabı çıkarıyoruz buzluktan ve buzlanmış sütü karıştırarak erimiş hale getiriyoruz (ben genellikle tokmakla döverek yapıyorum). Tekrar buzluğa bu defa daha kısa sürede tekrar karıştırmak için buzluktan alıp çırpıyoruz elle veya dövüyoruz. Saat aralıkları şaşabilir videolardaki korkutmalara önem vermeyin dövün dövün atın buzluğa dondurma olunca anlaşılıyor zaten sakız gibi uzayacak son dövmelerde sonra unutun uzun süre buzlukta.

Son derece sağlıklı ve hesaplı halis dondurmanız hazır ( dün keçi sütü buldum tüm gece onunla uğraştım sabaha son dövmeleri yapmaktayım, tokmağı işi bitince yıkamadan evvel yalarım tadı inek sütünden farklı gelmedi fiyat yaklaşık 4 misli onun için aramaya değmezmiş dedim...)

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön