agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)

Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen MeyveliTepe

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-02-2025, 20:36   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-09-2020
Wink Tavuk dışkısı değerlendirme ve bokashi

Merhabalar,
İçerisinde tavuk, kaz, ördek, amerikan ördeği bulunan yaklaşık 40 başlık kümesten çokça dışkı çıkıyor. Bunları bir köşede bekletiyoruz ama nasıl kullanacağımızı bilemiyoruz. Serip kurutmaya da hem yerimiz hem de zamanımız yok. Şimdi, bu dışkılardan hem kurtulmanın hem de yararlanmanın bir yolunu araştırıyorum. Bu siteden ve sayın @meyvelitepe 'den öğrendiğim bokashi bilgilerimle şöyle bir şey yapmak istiyorum:
Kanatlı dışkılarını mavi plastik varillere doldursam, üzerine biraz su ve laktik asit bakterileri içeren laktobasil serum ilave edip, hava kilidi yaptığım kapağını taksam. 20-30 gün açık ortamda fermantasyona bıraksam (kışın daha uzun olabilir). Bu süre sonunda çıkan ürünü sulandırıp (1'e 100 veya önerileriniz kadar) damla sulama ile 1200 m²'lik ağaçlardan oluşan bahçemizi sulasam...
Nasıl olur?
Aklımda bir kaç soru var:
1- Bir süre sonra azot nedeniyle toprağın tuzluluğu çok artar mı?
2- Varile karbon içeren madde ( talaş vs) eklemem çok gerekli mi?
3- Veya başka mineral eklemek nasıl olur, ne olur? (potasyum gibi)
4- Ağaçları her dönemde bu çıkan sıvı ile sulamak doğru mu?
5- Bokashi gibi suyunu her gün süzmek zor geldiği için nadiren süzsem veya hiç süzmesem ne olur?
6- Sebze yapmadığımız için çıkan katı posayı açık şekilde ağaçların dibine dökebilir miyim?

Bunlar dışında dışkılardan kurtulmanın ve / veya yararlanmanın başka yolları sizin aklınıza geliyor mu?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

TME05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2025, 14:10   #2
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TME05 Mesajı Göster
Merhabalar,
İçerisinde tavuk, kaz, ördek, amerikan ördeği bulunan yaklaşık 40 başlık kümesten çokça dışkı çıkıyor. Bunları bir köşede bekletiyoruz ama nasıl kullanacağımızı bilemiyoruz. Serip kurutmaya da hem yerimiz hem de zamanımız yok. Şimdi, bu dışkılardan hem kurtulmanın hem de yararlanmanın bir yolunu araştırıyorum. Bu siteden ve sayın @meyvelitepe 'den öğrendiğim bokashi bilgilerimle şöyle bir şey yapmak istiyorum:
Kanatlı dışkılarını mavi plastik varillere doldursam, üzerine biraz su ve laktik asit bakterileri içeren laktobasil serum ilave edip, hava kilidi yaptığım kapağını taksam. 20-30 gün açık ortamda fermantasyona bıraksam (kışın daha uzun olabilir). Bu süre sonunda çıkan ürünü sulandırıp (1'e 100 veya önerileriniz kadar) damla sulama ile 1200 m²'lik ağaçlardan oluşan bahçemizi sulasam...
Nasıl olur?
Aklımda bir kaç soru var:
1- Bir süre sonra azot nedeniyle toprağın tuzluluğu çok artar mı?
2- Varile karbon içeren madde ( talaş vs) eklemem çok gerekli mi?
3- Veya başka mineral eklemek nasıl olur, ne olur? (potasyum gibi)
4- Ağaçları her dönemde bu çıkan sıvı ile sulamak doğru mu?
5- Bokashi gibi suyunu her gün süzmek zor geldiği için nadiren süzsem veya hiç süzmesem ne olur?
6- Sebze yapmadığımız için çıkan katı posayı açık şekilde ağaçların dibine dökebilir miyim?

Bunlar dışında dışkılardan kurtulmanın ve / veya yararlanmanın başka yolları sizin aklınıza geliyor mu?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Yapabilirsiniz. Bulamaç şeklinde lakto fermentasyona girebileceği gibi suyu süzülen şekilde de yapabilirsiniz ancak suyunun süzüldüğü deliklerden aynı zamanda hava da alabileceği için tavsiye etmem. Malzemenin özelliğini göz önünde bulundurarak laktik asit bakterisi aşılama ve hava kilidi konusuna özel dikkat edilmesinde fayda var. Aşılamayı lakto serum yanı sıra, EM ve/veya en az 15 günlük, üstünde kefere oluşmamış lahana, pancar vb. turşu suyu ile de yapabilirsiniz. Malzemeye ayrıca başka bir mineral eklemeyin, gübrenin mineral dengesini bozarsınız.

Tavuk gübresinin diğerlerine göre daha tuzlu olması azottan değil, icerdiği sodyum ve potasyum klorürden gelir. Bahsettiğiniz oranlarda sulandırma ile herhangi bir tuzluluk riskiniz olmaz. Posayı, hafifçe toprakla karıştırmak suretiyle istediğiniz yerde kullanırsınız.

Tavuk gübresini Johnson-Su kompost hazırlarken de azot kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

https://blog.meyvelitepe.org/2023/01...-hazirlanmasi/

https://blog.meyvelitepe.org/2023/01...-biyoreaktoru/

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2025, 21:23   #3
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yapabilirsiniz. Bulamaç şeklinde lakto fermentasyona girebileceği gibi suyu süzülen şekilde de yapabilirsiniz ancak suyunun süzüldüğü deliklerden aynı zamanda hava da alabileceği için tavsiye etmem. Malzemenin özelliğini göz önünde bulundurarak laktik asit bakterisi aşılama ve hava kilidi konusuna özel dikkat edilmesinde fayda var. Aşılamayı lakto serum yanı sıra, EM ve/veya en az 15 günlük, üstünde kefere oluşmamış lahana, pancar vb. turşu suyu ile de yapabilirsiniz. Malzemeye ayrıca başka bir mineral eklemeyin, gübrenin mineral dengesini bozarsınız.

Tavuk gübresinin diğerlerine göre daha tuzlu olması azottan değil, icerdiği sodyum ve potasyum klorürden gelir. Bahsettiğiniz oranlarda sulandırma ile herhangi bir tuzluluk riskiniz olmaz. Posayı, hafifçe toprakla karıştırmak suretiyle istediğiniz yerde kullanırsınız.

Tavuk gübresini Johnson-Su kompost hazırlarken de azot kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

https://blog.meyvelitepe.org/2023/01...-hazirlanmasi/

https://blog.meyvelitepe.org/2023/01...-biyoreaktoru/
Sayın @meyvelitepe verdiğiniz güzel önerileriniz için çok teşekkür ederim. Sayenizde buradan ve sitenizden çok güzel şeyler öğreniyoruz, öğreniyorum.
Suyunu süzmek fazladan uğraş gerektireceği için tankı fermantasyon bitene/azalana kadar hiç açmayı düşünmüyorum.
J-S Kompost Biyoreaktörü yazılarınızı okumuştum. Bu yöntemde sürekli sulama ihtiyacının olması ve benim sürekli olarak bahçeye gidemeyecek olmamdan dolayı yapmak istemedim.

Laktik asit bakterisi sıvısını bütün tuşlara basarak üretmeyi düşünüyorum.
Elimde;
1 adet sıvı entoregermina kids probiyotik,
Kod:
Beyan edilen içerik: 2 milyar kob Bacillus clausii suşu ve saf su
1 adet ata flor probiyotik şase
Kod:
Beyan edilen içerik:  Mikrokristalinselüloz (e460(i)), probiyotik mikroorganizma (sacchoromyces boulardii),mannitol (e 421), silikon dioksit (e 551), yağ asitlerinin magnezyum tuzları (e470b), doğal çilek aroması, doğal muz aroması, doğal çikolata aroması, izomalt(e 953), stevya
var.
Bunlara ek olarak kefir mayası, kuru maya ve 18 ay önce pirinç suyu tarifiniz ile yaptığım buzdolabında bekleyen laktobasil serumum var.
Bu saydıklarımın hepsini, "kaynatılmış su-izopropil alkol- kaynatılmış su" (keşke yeterince saf suyum olsa ) şeklinde, ev ortamında yapabildiğim kadar dezenfekte edeceğim cam kavanoza koyup üzerine uht süt ekleyip, hava kilidi yaparak 7-10 gün kadar karanlık ev ortamında bekletmeyi düşünüyorum. Eğer bir sorun çıkmadığını görürsem çıkan sıvıyı fazla süzmekle uğraşmadan, yine yukarıdaki yöntemle dezenfekte etmeye çalışacağım 2 adet 5 litrelik bidona pay etmeyi, üzerlerine de kaynatılmış su ve melas ekleyip 15-20 gün kadar hava kilitli olarak fermente etmeyi düşünüyorum.
Bunun sonucunda elde edeceğim sıvı sizce yeterli midir? EM içerir mi? Acaba eczaneden farklı bir kaç probiyotik daha alıp eklesem mi?

Tekrardan teşekkür ederim.

Eski 23-02-2025, 09:39   #4
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Aslında şaselerle filan uğraşmanıza gerek yok pek. Ev yapımı güzel bir turşunuz varsa hepsinden iyi. Laktik asit bakterilerinin astsolisti olan L.Plantarum içerir.

"Dezenfekte etmek" ile ne kasteddiğinizi anlamadım. Neyi dezenfekte edeceksiniz?

Eski 23-02-2025, 11:51   #5
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Aslında şaselerle filan uğraşmanıza gerek yok pek. Ev yapımı güzel bir turşunuz varsa hepsinden iyi. Laktik asit bakterilerinin astsolisti olan L.Plantarum içerir.

"Dezenfekte etmek" ile ne kasteddiğinizi anlamadım. Neyi dezenfekte edeceksiniz?
Ev yapımı turşumuz var ama bu turşular klasik yöntemle, sirkeyle - limonla yapılmış turşular. Yani "lakto fermante" turşulardan değil.
Dezenfekte etmekten kastım kullanacağım kavanozda ve şişelerde önceden yer edinmiş olan bakteriler varsa bunları yok etmek. Havadan ve pirinçten yeniden bakteri toplamayacağım için onlar ne kadar az olursa farklı bakteri riskim o kadar düşük olur diye düşündüm. Elbette yaparken havadaki bakterilerden içine girecektir ama ne kadar az o kadar iyi olmaz mı?

Eski 23-02-2025, 16:04   #6
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sirkeli turşuda da gayet iyi bir L.Plantarum popülasyonu olur, yeter ki ısıl işlem olmasın. Bakmayın siz şase satıcısı bir meczubun sirkeli turşuda lakto bacillus olmaz palavrasına. Çok daha iyisi olur

Pirinç suyu ile lacto bacillus izolasyonunda zaten ortamdaki her türlü bakteriyi topluyor, sonra da süt laktozu kullanarak bunların içinden lacto bacillus ailesini izole ediyorsunuz. Bu yüzden ilk bakteri toplama işlemini nerede yaptığınız çok önem taşıyor. Bazı ezberciler bu işi karanlık bodrum gibi bir yerde yapılmasını önerseler de abesle iştigaldir. Aksine ultraviyole bakımından direk güneş almayan (aydınlık olmasında bir mahzur yok) çayır çimen bir yerden bakteri toplamak, çeşitlilik ve sağlıklı lacto bacillus türlerinin elde edilmesi bakımından çok daha iyidir.

Dolayısıyla serum elde edinceye kadar normal bir yıkama temizliği yeterlidir. Serum elde edildikten sonra mantar, maya ve bakteri kontaminasyonuna dikkat etmek lazım.

azorka beğendi.

Etiketler
bokashi, bukashi, gübre fermantasyonu, tavuk gübresi, tavukçuluk

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025