![]() |
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-09-2020
|
![]() Merhabalar, İçerisinde tavuk, kaz, ördek, amerikan ördeği bulunan yaklaşık 40 başlık kümesten çokça dışkı çıkıyor. Bunları bir köşede bekletiyoruz ama nasıl kullanacağımızı bilemiyoruz. Serip kurutmaya da hem yerimiz hem de zamanımız yok. Şimdi, bu dışkılardan hem kurtulmanın hem de yararlanmanın bir yolunu araştırıyorum. Bu siteden ve sayın @meyvelitepe 'den öğrendiğim bokashi bilgilerimle şöyle bir şey yapmak istiyorum: Kanatlı dışkılarını mavi plastik varillere doldursam, üzerine biraz su ve laktik asit bakterileri içeren laktobasil serum ilave edip, hava kilidi yaptığım kapağını taksam. 20-30 gün açık ortamda fermantasyona bıraksam (kışın daha uzun olabilir). Bu süre sonunda çıkan ürünü sulandırıp (1'e 100 veya önerileriniz kadar) damla sulama ile 1200 m²'lik ağaçlardan oluşan bahçemizi sulasam... Nasıl olur? Aklımda bir kaç soru var: 1- Bir süre sonra azot nedeniyle toprağın tuzluluğu çok artar mı? 2- Varile karbon içeren madde ( talaş vs) eklemem çok gerekli mi? 3- Veya başka mineral eklemek nasıl olur, ne olur? (potasyum gibi) 4- Ağaçları her dönemde bu çıkan sıvı ile sulamak doğru mu? 5- Bokashi gibi suyunu her gün süzmek zor geldiği için nadiren süzsem veya hiç süzmesem ne olur? 6- Sebze yapmadığımız için çıkan katı posayı açık şekilde ağaçların dibine dökebilir miyim? Bunlar dışında dışkılardan kurtulmanın ve / veya yararlanmanın başka yolları sizin aklınıza geliyor mu? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
Tavuk gübresinin diğerlerine göre daha tuzlu olması azottan değil, icerdiği sodyum ve potasyum klorürden gelir. Bahsettiğiniz oranlarda sulandırma ile herhangi bir tuzluluk riskiniz olmaz. Posayı, hafifçe toprakla karıştırmak suretiyle istediğiniz yerde kullanırsınız. Tavuk gübresini Johnson-Su kompost hazırlarken de azot kaynağı olarak kullanabilirsiniz. https://blog.meyvelitepe.org/2023/01...-hazirlanmasi/ https://blog.meyvelitepe.org/2023/01...-biyoreaktoru/ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Suyunu süzmek fazladan uğraş gerektireceği için tankı fermantasyon bitene/azalana kadar hiç açmayı düşünmüyorum. J-S Kompost Biyoreaktörü yazılarınızı okumuştum. Bu yöntemde sürekli sulama ihtiyacının olması ve benim sürekli olarak bahçeye gidemeyecek olmamdan dolayı yapmak istemedim. Laktik asit bakterisi sıvısını bütün tuşlara basarak üretmeyi düşünüyorum. ![]() Elimde; 1 adet sıvı entoregermina kids probiyotik, Kod:
Beyan edilen içerik: 2 milyar kob Bacillus clausii suşu ve saf su Kod:
Beyan edilen içerik: Mikrokristalinselüloz (e460(i)), probiyotik mikroorganizma (sacchoromyces boulardii),mannitol (e 421), silikon dioksit (e 551), yağ asitlerinin magnezyum tuzları (e470b), doğal çilek aroması, doğal muz aroması, doğal çikolata aroması, izomalt(e 953), stevya Bunlara ek olarak kefir mayası, kuru maya ve 18 ay önce pirinç suyu tarifiniz ile yaptığım buzdolabında bekleyen laktobasil serumum var. Bu saydıklarımın hepsini, "kaynatılmış su-izopropil alkol- kaynatılmış su" (keşke yeterince saf suyum olsa ![]() Bunun sonucunda elde edeceğim sıvı sizce yeterli midir? EM içerir mi? Acaba eczaneden farklı bir kaç probiyotik daha alıp eklesem mi? Tekrardan teşekkür ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
agaclar.net
|
Aslında şaselerle filan uğraşmanıza gerek yok pek. Ev yapımı güzel bir turşunuz varsa hepsinden iyi. Laktik asit bakterilerinin astsolisti olan L.Plantarum içerir. "Dezenfekte etmek" ile ne kasteddiğinizi anlamadım. Neyi dezenfekte edeceksiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Dezenfekte etmekten kastım kullanacağım kavanozda ve şişelerde önceden yer edinmiş olan bakteriler varsa bunları yok etmek. Havadan ve pirinçten yeniden bakteri toplamayacağım için onlar ne kadar az olursa farklı bakteri riskim o kadar düşük olur diye düşündüm. Elbette yaparken havadaki bakterilerden içine girecektir ama ne kadar az o kadar iyi olmaz mı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
agaclar.net
|
Sirkeli turşuda da gayet iyi bir L.Plantarum popülasyonu olur, yeter ki ısıl işlem olmasın. Bakmayın siz şase satıcısı bir meczubun sirkeli turşuda lakto bacillus olmaz palavrasına. Çok daha iyisi olur ![]() Pirinç suyu ile lacto bacillus izolasyonunda zaten ortamdaki her türlü bakteriyi topluyor, sonra da süt laktozu kullanarak bunların içinden lacto bacillus ailesini izole ediyorsunuz. Bu yüzden ilk bakteri toplama işlemini nerede yaptığınız çok önem taşıyor. Bazı ezberciler bu işi karanlık bodrum gibi bir yerde yapılmasını önerseler de abesle iştigaldir. Aksine ultraviyole bakımından direk güneş almayan (aydınlık olmasında bir mahzur yok) çayır çimen bir yerden bakteri toplamak, çeşitlilik ve sağlıklı lacto bacillus türlerinin elde edilmesi bakımından çok daha iyidir. Dolayısıyla serum elde edinceye kadar normal bir yıkama temizliği yeterlidir. Serum elde edildikten sonra mantar, maya ve bakteri kontaminasyonuna dikkat etmek lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
bokashi, bukashi, gübre fermantasyonu, tavuk gübresi, tavukçuluk |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|