Araçlar

Bookmark and Share




Macunlar
Macunlar, aşı ya da budama bölgesinin dış etkenlerden zarar görmesini ve su kaybını engeller.

Sıcak macunlar:

Kullanılan materyal:
  • Zift 500 gr
  • Balmumu 500 gr
  • İçyağı (eritilip süzülmüş) 300 gr
  • Elenmiş ince odun külü 125 gr
  • Balık tutkalı 42 gr
Hazırlanışı:

Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş üzerinde eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine ince elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir. Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman...

[ Devamı>>]


Jul 19, 2005 - 8:16 PM - Gönderen malina

Toprak Özellikleri
Bonsai ile ilgilenenlerin üzerinde en çok kafa yordukları konulardan birisi de toprak karışımıdır. Hazır karışımlı topraklar bonsai fidanlıklarından veya bahçe merkezlerinden alınabiliyor olsalar da genelde oldukça pahalıya gelirler. Baharda 3-4 'ten fazla ağacın saksısını değiştirmek isteyen birisinin toprak karışımını kendisinin yapabilmesi gerekmektedir.

Kendi toprak karışımınızı oluştururken kullanabileceğiniz birçok farklı içerik ve toprak türü vardır. Farklı bonsai meraklılarının başarıya ulaşmış çeşitli karışımları bulunmaktadır. Yeni başlayanlar için hangi karışımı kullanacağı konusu da pek çok zaman ürkütücü bir seçime dönüşebilmektedir.

Bu yazı Bonsai toprağı konusuna bir giriş amacı taşımaktadır....

[ Devamı>>]


Jul 04, 2005 - 5:23 PM - Gönderen malina

Sulamanın Temelleri
Bonsai sulamak kendi başına bir sanat sayılır ve ilk bakışta göründüğü kadar kolay değildir. Bir Japon deyişinde bonsai sulamayı öğrenmenin 3 yıl aldığı söylenir. Bonsai ile ilgilenenlerin birçoğunun ilk başlarda yaptıkları hatalar da sulama kaynaklıdır. Bu yazıdaki öneriler bonsainizde bonsai toprağı kullandığınız varsayılarak verilmiştir. Topraktan gerekli nemin alınmasını engelleyen sıradan bir saksı toprağı kullanmadığınız veya bonsainizin bir kök problemi olmadığı farzedilmiştir.

-Bonsaiye iki defa yağmur yağar..

Bu eski Japon atasözünde her sulamada uygun miktarda su verilmesi ve toprağın suya doyurulması gerektiği kastedilmektedir. Su ve toprak her sulayışımızda bizim istediğimiz tarzda...

[ Devamı>>]


Jul 02, 2005 - 9:29 AM - Gönderen malina

Sulama Rehberi
Yetiştirilen tüm diğer bitkiler gibi bonsailer de hayatta kalmak için köklerinde neme ihtiyaç duyarlar. Bu nemi sağlayacak devamlı bir kaynak olmadığında ağaç hayatını idame ettiremeyecek ve önce yapraklarını sonra dallarını kaybedecek ve sonuçta ölecektir.

Bir bonsaiyi öldürmenin en kısa yolunun, toprağının tamamen kurumasına izin vermek olduğundan hiç şüpheniz olmasın

Bununla birlikte, yetersiz sulamanın süreci hızlandırdığı gibi aşırı sulama da sağlıksız bir ağaçla karşı karşıya kalmamıza sebep olur. Aşırı sulamanın etkilerinin gözle görülmesi bazen zaman alabilir ve bu durumlarda geri dönüş de zorlaşabilir.

Arazilerde yetişen ağaçlar çevrelerine ve kendilerine ulaşan su miktarına uyum sağlamak...

[ Devamı>>]


Jul 02, 2005 - 9:25 AM - Gönderen malina

Saksı Değiştirme
Bonsaimin saksısını ne zaman, nasıl ve niçin değiştirmeliyim?

Bonsainizin saksısını düzenli olarak değiştirmek adi toprağın yenilenerek topraktaki önemli gıdaların yerine konulmasını ve dolayısıyla yeni kök oluşumunu sağlaması bakımından bonsainin gelişimi ve sağlığına önemli etkisi olan bir işlemdir. Genel olarak ağaçlar uykularının en derin döneminde (dormant) iken, sonbahar sonrası ile ilkbahar öncesine kadarki arada saksıları değiştirilir. Böylece mümkün olan en düşük derecede strese maruz kalırlar. Genç ve küçük bonsailerde her 2-3 yılda bir saksı değiştirmek gerekirken yaşlı ve büyük ağaçlarda bu süre daha uzundur. Eğer sulama sonrasında suyun tahliyesi daha geç olmaya başladıysa veya kökler saksının kenarlarından...

[ Devamı>>]


Jul 02, 2005 - 9:23 AM - Gönderen malina

Yazılım vBadvanced CMPS, Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024