agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni1486Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-11-2013, 23:15   #121
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Üzen bir rahatsızlık...

Dün de bahsetmiştim. Birkaç marulumuzda uç yanıklığı gördüm. Tabi tabir buysa. Önlem konusunda sistem suyunu komple değiştirdim. Saat: 00:00 itibariyle bugün ölçüm yaptım. Yaklaşık 10-12.5 litre su eksilmiş. Tamamlayıp EC ölçümü yaptık. 800 ml A ve B eklenlenerek sistem EC si olan 1.2 ye çekildi. Elimizde bulunan sülfürik asitle ph 7 den 6.5 lere çekildi.

24 saatte bu kadar su ve bu kadar besin tüketmesi garip mi, normal mi bilmiyorum. Daha önceleri de bu denli su tüketimi oluyordu zaman zaman bugün de o günlerden biri. Yarın (yani bugün) gün gün tuttuğum kayıtları tablo halinde yayınlayacağım. Önümüzde takriben 10-15 gün gibi hasat zamanı düşünüldüğünde bu hızda giderse 8-10 litre daha besin eriyiği tüketecek gözüküyor.

Bu uç yanıklığı nedenleri hakkında önerileri olanları dinlemek isterim. Şimdilik üç beş marulda mevcut.
Name:  hasta_01.jpg
Views: 2502
Size:  45.8 KB

Name:  hasta_02.jpg
Views: 2584
Size:  38.2 KB

Tecrübeler :

Kimse sormadı ama ben cevaplayim. Besin tankımızın içerisindeki suyu başka bir depoya, yetmeyince bidonlara doldurdum. Konu komşu bayağı bir memnun oldu. 5 litrelik kap bulan geldi. Az bir miktar kaldı o da komşuların çiçekleri ve bahçeleriyle yarın tükenir gibime geliyor

Saygı ve sevgilerle...

smnvrl ve SambaMustafa beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 23:28   #122
Ağaç Dostu

Sayın Kızıltan, ben yazarken siz yazdığınız için fark etmemişim. İyi dilekleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim. Aslında uçuk fikir diye bir şey yoktur. Sadece diğer insanlara yapılması imkansız gibi görünen ama cesur bir yüreğin başardığı konular vardır. İnşallah sizinde gönlünüzdeki cesur işleri yapabilme fırsatınız olur.

Afacanların şimdilik keyfi yerinde. Serada çilek de çilek diye ısrar ediyorlar. Daha önceki yazımda da bahsetmiştim. Zamanım el verirse önümüzdeki günlerde düzeneğini hazırlayacağım dikey sistemin. Yataya şu an için yerim dar gözüküyor.

Ben serayı küçük bir şey yapacağımda annem "Hiç yapma daha iyi!" diye sitemlenince bu boyuta geldi. "Ne yapacağız, manav mı açacağız?", diye de ben ona sitemlenmiştim. Kırılmasın diye 20 m2 ye çıkarmıştım. Yükseklik 2.20 cm. Şimdi bakıyorum da o zaman bana hangar gibi büyük gelen serada yer bulamıyorum.

Ama her şey yolunda giderse damı komple sera yapmayı düşünmüyor değilim. Şimdilik bu şekilde devam edelim ve tecrübelerimizi edinelim. Bu 20 m2 bile neler neler öğretti.

TRAKLI ve SambaMustafa beğendi.

Düzenleyen leventali : 11-11-2013 saat 23:37 Neden: hatalı yazım
Eski 12-11-2013, 15:18   #123
Ağaç Dostu

smnvrl's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Sn Leventali,

Marulda ki uç yanıklığını araştırdığımda 2 farklı etken buldum,

1) Kalsiyum eksikliği
2)10-15 dk dan daha uzun süre 25 C dan daha fazla sıcaklığa maruz kalmaları

bunlardan biri sizde olabilir mi?

Saygılarımla.

smnvrl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 16:11   #124
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Buradaki bazı yazışmaları yazışmaları taşıdım
Zaten baştan ayrı başlık altında yazmalıydınız

Yazışmalara orada devam etmeniz ricasıyla...

leventali beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 16:15   #125
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-04-2013
Sn Levent Ali`ye yazmistim, bolgesinde sicak buyuk sorun, su gunlerde 25 dereceye ulasabilen sicaklik ( kendileri yazmislardi ) baharda ve yazin dayanilmaz olacak. Bu konuya bir cozum sart, arastiriyorum birseyler bulup yazayim diye, bakalim.

Sistemi degistirip akilli vana ile calisabilseler, depoyu bina icerisine serin bir yere alsalar belki birkac derece faydasi olur enazindan besin sivisinin asiri isinmasi ile ugrasmazlar.

leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 16:37   #126
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn Levent Ali`ye yazmistim, bolgesinde sicak buyuk sorun, su gunlerde 25 dereceye ulasabilen sicaklik ( kendileri yazmislardi ) baharda ve yazin dayanilmaz olacak. Bu konuya bir cozum sart, arastiriyorum birseyler bulup yazayim diye, bakalim.

Sistemi degistirip akilli vana ile calisabilseler, depoyu bina icerisine serin bir yere alsalar belki birkac derece faydasi olur enazindan besin sivisinin asiri isinmasi ile ugrasmazlar.
Fanlı küçük soğutma kuleleri var. Besin sıvısının depoya dönüşünü bu kuleden geçirerek soğutulabilir.

leventali beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 16:37   #127
Ağaç Dostu

smnvrl's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Daha önce fikir olarak aklıma gelmişti mini seram da uygulamıştım.

Sıcaklık belli bir değeri geçtiğinde havalandırma fanına enerji vererek içerideki sıcaklığı düşüren bir devre tasarlamıştım. Leventali beyin elektronik bilgisi de iyi , sıkıntı sıcaklıktan kaynaklıysa buna yakın zamanda çözecektir.

Saygılarımla.

leventali beğendi.
smnvrl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 17:04   #128
Ağaç Dostu

Bence iyi oldu, simdiden fikir uretiliyor, Sn Levent Ali Bey`in teknik birikimi ve azmine guvenen gelip bu projeye bir tugla koysun, Sn Levent Ali ulasacagi sonuclari acikca yazdigina gore herkes faydalanacak, iste bu..

smnvrl ve leventali beğendi.
Eski 12-11-2013, 17:24   #129
Ağaç Dostu

Öncelikle Sayın Malina'ya hem teşekkür eder, hemde konu başlıklarını vermeyi unuttuğum için özür dilerim. Bence başlık harika olmuş.

Hemen ardından bu taşınan yazılar için de arkadaşlardan özür dilerim. Zira amacım kimseyi kırmak değil, aksine bu tip tartışmaları en hararetli biçimde başka başlıklarda yapmaktı.

Sayın Smnvrl, ykaya194, kızıltan. Vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkür ederim. Evet sera ısısı gün içerisinde 30 dereceyi bulduğu oluyor. Hani tecrübeler deniyor ya, işte bu da böylesine bir tecrübenin eseri oldu. Sayenizde hatamı buldum. Zira daha önce 40 derecelere çıktığını biliyorum sera içinin.

Hata şu: Bir iki gün hava kapalıydı. Artık böyle gider düşüncesiyle jütü (güneş önleyici) bir kenara çekmiştim. Yoksa her sabah vantilatörü çalıştırıp, akşam geldiğimde kapatıyorum. Gün içinde ısı 25'lerden aşağı düşmüyor ama vantilatörün ve jütün inanılmaz etkisini gördüm.

Bir yabancı videoda izlemiştim. Orada tavana asılmış vantilatörler vardı. Ve içeri ısısının 30 derece olduğunda bile marulları serinlettiğini, sağlıklı büyüdüklerini anlatıyordu. O da bir amatör video. Çiftliğine kendi yapmış olduğu serayı gösteriyordu.

Daha vahimi ben jütü bir kenara çekince depo da bundan nasibini aldı. Depodaki su gün içerisinde 20 derecenin üzerine hiç çıkmıyordu. Bugün 25 gördüm. Siz yazınca şimdi aklıma geldi jüt faktörü. Bence en büyük etken bu. Ben jütü yeniden eski haline getirim.

Bugün resimlerle birlikte tecrübelere de bu konuyu yeniden yazmak lazım.

SambaMustafa beğendi.
Eski 13-11-2013, 00:04   #130
Ağaç Dostu

12-11-2013 resimler -1

Önce resimler...

Eklenen Resimler

Eski 13-11-2013, 00:52   #131
Ağaç Dostu

12-11-2013 resimler -2

Tohumdan ektiğim salatalıklar. Onlara baktıkça üzülüyorum. Henüz yerleri tam değil. Sulamalarını elle yapıyorum. Hep diyorum ya amatörseniz henüz, tek bir ürün, bilemediniz iki ürün.
Name:  103_3992.jpg
Views: 2369
Size:  70.7 KB

Bu da mini elektronik saksımız. Bunda da tadilat yaptık. Atman AT101 marka/model akvaryum kafa motoru (15 TL) var içerisinde. Sulaması, diğer domatesleri sulayan pirize bağlı o yüzden birlikte çalışıp birlikte duruyorlar.
Name:  103_3993.jpg
Views: 2661
Size:  50.5 KB

Sera içi ısısı. Vantilatör çalışmadan, jüt açıkken. Bu memlekete hastayım ben. İyi ki burada doğmuşum. Aylardan Kasım, kısa kolluyla gece gündüz dolaş. Bir kaç gündür unutmuşuz, marullara da yarından itibaren yeniden kısa kollularını giydireceğiz.
Name:  103_3998.jpg
Views: 2276
Size:  63.2 KB

Bugüne dair notlar:

1-) Hava birkaç gün kapalı gittiği için jütü bir kenara kaldırmıştım, daha fazla gün ışığı almaları için. Tarım ciddi işmiş. Ben bunun tüm otomasyonunu bitirmeden bana göre değilmiş. Bir iyice haşlamışız adamları ama Allah'tan vantilatör çalışıyor. Neyse ki bugün arkadaşların uyarılarıyla önlemimizi aldık.

2-) Su değişikliğini yaptığım günden beri öyle böyle değil, gözle görülür değil, bağıra bağıra inanılmaz büyüyorlar. Biraz önce (01:00) çıkıp EC lerini ölçtüm ve gün içinde yine şaşkınlık verecek miktarta tüketim olmuş. Dün 800 ml, bugün 900 ml. Yine tereddütte kalıp 5 er dakika arayla 3 kez ölçtüm. Evet 900 ml. Neredeyse günlük 1 litre tüketim yapıyorlar. Bu arada sistem EC'si hala 1.2 olarak devam ediyor.

Sistemde 60 marul var. 900/60=15 ml. demek ki günlük EC tüketimleri ki bugün 24. günüydü, 15 ml civarında oluyor. Bunun normal olup olmadığını bilmiyorum. Ayrıca bugün su tüketimleri de sadece 2.5 lt olmuş.
Hesap bu şekilde giderse 15 gün sonra hasat edeceğimizi düşünürsek 15x900=13.500 = 13.5 Litre daha besin eriyiği kullanılacak anlamına geliyor. Şu ana kadar 7.5 litre kullanıldı. 13.5+7.5= 21 Litre besin eriyiği

21/60=0,35 (350 ml) litre marul başı besin tüketmiş olacak. Bugün buraya not düşmek için yazdım. Hasat günü de karşılaştırma imkanımız olur.

Sadece bu iki başlık bile ticari düşünen bir kişinin serasında (otomasyon olsa bile) ne kadar sıklıkla, özellikle de hasada yaklaştıkça, bulunmasını, dikkat etmesini gözler önüne seriyor.

Saygı ve sevgilerle...

olcim ve smnvrl beğendi.
Eski 13-11-2013, 09:48   #132
Ağaç Dostu

Sadece bu iki başlık bile ticari düşünen bir kişinin serasında (otomasyon olsa bile) ne kadar sıklıkla, özellikle de hasada yaklaştıkça, bulunmasını, dikkat etmesini gözler önüne seriyor

Sayin Levent Ali merhaba, teknik calismalarla gecmis gunlerinizin titizligi aldiginiz notlara yansiyor, cok guzel calisiyorsunuz. Yukariya aldigim cumleniz , topraksiz tarim isinin basinda bir profesyonelin surekli bulunmasi dusuncemi dogruluyor, yani bu is kucuk cifcinin kandi basina yapacagi is degil, ya profesyonelce yaparsin ya batarsin.Basarilar devam edecek inaniyorum.

leventali beğendi.
Eski 13-11-2013, 10:25   #133
Ağaç Dostu

Sayın Ankafar'ın vermiş olduğu formüldeki maddeleri alacağım bugün. Besin eriyiği hazırlamak için. Umarım listede olanların tamamını bulabilirim. Kendisine ve bilgili olan arkadaşlara bir iki sorum olacaktı.

1-) 100 litre A, 100 litre B için bu formül, doğru anlamış mıyım?

2-) Ben musluk suyu kullanıyorum. Su tahlili yaptırmadım. Suyun EC si 0.3 . Bunun
dışında suyun içeriğiyle ilgili bir bilgim yok. Ama bizim içme suyumuz. Biz burada hep bu suyu kullanırız. Çok bir şey fark eder mi?

3-) Bu 100 litreyi oranlayarak karışım miktarlarını değiştirebiliyor muyuz? Örneğin
Amonyum Nitrat: 466 gram kullanımı var 100 litrede. 50 Litre için bunun gramını 233 gram kullanabiliriz diyebiliyor muyuz? Yoksa yeniden hesaplanması mı gerekiyor?

4-) Bu maddelerin karışım sırası önemli mi? Yani 100 litre su koyduğumuz depoya bir maddeyi döküp (gramına göre) eriyene kadar karıştırıp, sonra diğerini döküp aynı şekilde eriyene kadar karıştırıp böyle devam mı etmek gerekiyor. Yoksa her maddeyi ayrı bir kapta eritip suya ekleyip, 100 litreye kalan kısmını tamamlamak mı gerekiyor?

Bunu şunun için soruyorum: Örneğin sülfirik asit seyreltilirken, su sülfirik asit içerisine değil, sülfirik asit suyun içerisine yavaş yavaş dökülür diye okumuştum. Oluşan reaksiyondan dolayı ortaya çıkan ısıdan dolayı. Burada da böyle bir sıralama ya da dikkat edeceğimiz bir husus var mı?

Sorularım şimdilik bu kadar. Teşekkür ederim.

smnvrl beğendi.
Eski 13-11-2013, 12:56   #134
Ağaç Dostu

Name:  su_sogutma_kulesi nedir kucuk.jpg
Views: 2723
Size:  50.7 KB

126 nolu mesajıma biraz açıklık getireyim.

Besin eriğinin depoya dönüş borusuna T parçası bağlanır ve biri direk depoya diğeri ise soğutma kulesine gidecek şekilde aynı çapta iki boru monte edilir, bu boruların girişine 2 adet selenoid valf bağlanır. Besin eriği sıcaklığı üst limitin üstüne çıkınca direk depoya giden valf kapanır ve kuleye giden valf açılır dolayısıyla besin eriği kuleden geçerek soğutulmuş olur.
Bu şekilde besin eriğinin sıcaklığı alt ve üst limit içinde kalması sağlanır.

Resimde
sıcak su :Besin eriğinin depoya dönüşü
soğutulmuş su: " " soğutulmuş olarak depoya dönüşü

Eski 13-11-2013, 13:50   #135
Ağaç Dostu

Bu evoperatif sistem olabilir ama iki soru var bende :
1-Rutubetli olan Mersin yoresinde ise yarar mi?
2-Besinin acik hava tazrik edilmis ortamda olmasi ve yuzey alaninin genis olmasi kirlenme
yaratir mi? Havadaki polen, komsu arazilerden gelen ilaclama kalintilari falan diyorum,
bir bilene sormali bunu.

leventali beğendi.
Eski 13-11-2013, 14:33   #136
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Bu evoperatif sistem olabilir ama iki soru var bende :
1-Rutubetli olan Mersin yoresinde ise yarar mi?
2-Besinin acik hava tazrik edilmis ortamda olmasi ve yuzey alaninin genis olmasi kirlenme
yaratir mi? Havadaki polen, komsu arazilerden gelen ilaclama kalintilari falan diyorum,
bir bilene sormali bunu.
-Havanın rutubetli olması önemli bir faktör teşkil etmez.
-Besin eriği seranın diğer alanlarında kirlenme yapıyorsa buradada yapar.
-Kuleye taze hava gişinde filtre var.

leventali beğendi.
Eski 13-11-2013, 16:36   #137
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster
Sayın Ankafar'ın vermiş olduğu formüldeki maddeleri alacağım bugün. Besin eriyiği hazırlamak için. Umarım listede olanların tamamını bulabilirim. Kendisine ve bilgili olan arkadaşlara bir iki sorum olacaktı.

1-) 100 litre A, 100 litre B için bu formül, doğru anlamış mıyım?

2-) Ben musluk suyu kullanıyorum. Su tahlili yaptırmadım. Suyun EC si 0.3 . Bunun
dışında suyun içeriğiyle ilgili bir bilgim yok. Ama bizim içme suyumuz. Biz burada hep bu suyu kullanırız. Çok bir şey fark eder mi?

3-) Bu 100 litreyi oranlayarak karışım miktarlarını değiştirebiliyor muyuz? Örneğin
Amonyum Nitrat: 466 gram kullanımı var 100 litrede. 50 Litre için bunun gramını 233 gram kullanabiliriz diyebiliyor muyuz? Yoksa yeniden hesaplanması mı gerekiyor?

4-) Bu maddelerin karışım sırası önemli mi? Yani 100 litre su koyduğumuz depoya bir maddeyi döküp (gramına göre) eriyene kadar karıştırıp, sonra diğerini döküp aynı şekilde eriyene kadar karıştırıp böyle devam mı etmek gerekiyor. Yoksa her maddeyi ayrı bir kapta eritip suya ekleyip, 100 litreye kalan kısmını tamamlamak mı gerekiyor?

Bunu şunun için soruyorum: Örneğin sülfirik asit seyreltilirken, su sülfirik asit içerisine değil, sülfirik asit suyun içerisine yavaş yavaş dökülür diye okumuştum. Oluşan reaksiyondan dolayı ortaya çıkan ısıdan dolayı. Burada da böyle bir sıralama ya da dikkat edeceğimiz bir husus var mı?

Sorularım şimdilik bu kadar. Teşekkür ederim.

1) 100 litre A ve 100 litre B stok tankı için evet

2) 0,3 gayet iyi bir rakam ben ilk başladığım su 0,8di (şimdi distile kullanıyoruz) ne fark eder örneğin siz stoklardan besleme suyu yaptığınızda mineral miktarları biraz değişir örneğin sizin solusyonda kalsiyum çok olur buna bağlı olarak nitrat azalır gibi (ama küçük üretimde devasa bir fark görmezsiniz 0,3 iyi)

3) Evet aynen o ölçüde oranlıyabilirsiniz 100 litrelik stok zaten sizin bir senelik tüketiminiz olur neredeyse. bence 10 litreyi geçmeyin. Biz küçük sistemlerde 5-15 litrelik karanlık bidonlara stokları hazırlıyoruz. Oradan ana tanka örneğin birer bardak dökerek suyla tamamlayarak istedimiz EC değerine getiriyoruz.

4) Bu karışımda pek erimeme sorunu çekmezsiniz o yüzden sırayla koyup en son stok tankını karıştırabilirsiniz pek çökme olmaz. Kullanılan maddeler genelde denge durumunda kalmaz tam çözülür. Normalde bunları teker teker su içerisinde eritip hepsini birleştirmek iyidir ancak bunlarda gerek yok.
Sülfürik asit başka bir olay genel kural asitlere asla su dökülmez ortaya çıkan gaz patlamaya neden olabilir. (Sağlık açısından dikkat etmek gerek Kimyaevi: Asidin üzerine mi su eklenir yoksa suyun üzerine mi asit eklenir?)

smnvrl ve leventali beğendi.
ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 17:17   #138
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim Sayın Ankafar, ykaya194.

Çok açıklayıcı bilgi oldu. Bugün bu ürünleri almak için bayağı bir koşuşturdum. Çoğu torbayla satılıyor açık satılmıyor. Aldığım fiyatlar şöyle :

Kalsiyum Nitrat: 25 KG 75 TL
Demir EDTA 1 Litre 30 TL
Amonyum Nitrat: 50 TL
Potasyum Nitrat: 25 KG 70

Mangan Sülfat: 100 TL
Bakır Sülfat: 1 KG 8 TL
Sodyum Molibdat 1 LT 120 TL (Emir Kimya Ankara, burada bulamadım)
Zinc Sülfat : Sanırım 25 Litre ya da 50 litre 60 TL
Borax: 50 KG 70 TL
Magnezyum Sülfat: 25 KG 50 TL
Potasyum Monobasic Fosfat(KH2PO4): ????? (burada bulamadım)

Bazılarını hızlı yazdığım kaç kg olduğunu atlamışım. Yarın açıkta bulabildiklerimi açık, bulamadıklarımı kapalı olarak alacağım. Açıkta satılmaması için ziraatçileri çok sıkıştırıyorlarmış, ciddi cezalar yazıyorlarmış hatta polis bile takip ediyormuş vs.

Bu zinc sülfat dediğim şeye, onlar bakır sülfat diyor ama bakır sülfata ayrı buna ayrı fiyat veriyorlar.

Bir de bunların sulandırılmışı satılıyormuş. Katı değil, sulu. İş yoğunluğundan saati geçirince yarına kaldı bunlar.

Birde tartes sitesinde bir iki ürünle karşılaştırınca uçuk bir fark çıkıyor ortaya. Örneğin kalsiyum nitrat tartes sayfasında 35 tl. Sodyum molibdat 100 gr. 7 tl yanlış hatırlamıyorsam.

Bunları açıkta bulamazsam bizim 20 m2 sera yüzünden ev ziraat odasına dönecek!

30 yıldan fazla bu şehirde nakliyecilik (şehir içi taşımacılığı) yaptık. Bu gübrelerin hepsini taşıdım. Gerek fabrikadan bayiye, gerek bayiden çiftçiye. En çok kokularını severdim bu depolara girince. Kaç kez uyarıldım burada gezinme diye.

Kadere bakar mısınız?..

SambaMustafa beğendi.
Eski 13-11-2013, 17:40   #139
Ağaç Dostu

Merhaba

Zinc Sulfat Cinko sulfat oluyor, bakir sulfat degil , bu kesin.

Bakir sulfatin halk arasindaki adi goztasi olabilir ama kesin degil baskasina teyidettirin lutfen. Kolay gelsin.

Bolgenizde zirai ilaclama yapanlar cok var, o sirketlerden isteyebilirsiniz 1-2 kilo
icin para bile almayabilirler. Narenciye bahcesi olanlara soyleseniz bazi gubreleri 1-2 kilo onlardan alabilirsiniz. Ama miko elemetler icin care yok.

leventali beğendi.
Eski 13-11-2013, 17:43   #140
Ağaç Dostu

Merhaba
Arsivde buldum, Ankara`da kilo hesabi bunlari satan kargoyla gonderen var :

EMİR KİMYA

Fiyatlari oldukca ucuz.

Saygilarimla
Engin KIZILTAN

leventali beğendi.
Eski 14-11-2013, 09:55   #141
Ağaç Dostu

14-11-2013 Resimler-1

Önce Resimler

Eklenen Resimler

Eski 14-11-2013, 10:26   #142
Ağaç Dostu

Sayin Levent Ali

Kolay gelsin, cok guzeller. Fotograflari verirken kac gunluk bitki oldugunu yazsaniz takibi ve degerlendirmesi kolay olacak.

leventali beğendi.
Eski 14-11-2013, 10:31   #143
Ağaç Dostu

14-11-2013 Resimler-2

14-11-2013 Resimler-2

Name:  14-11-2013_06.jpg
Views: 2172
Size:  54.3 KB

Domateslerimiz büyüyor. Üç çeşit domates türü var. 2 çeşitten ses seda yok. Çiçek açıp duruyorlar. 1 çeşit domates meyve verdi. EC hala 1.5
Name:  14-11-2013_07.jpg
Views: 2903
Size:  70.2 KB

Biberlerin keyfi de yerinde. Aynı sandıkta ve aynı suyla besleniyorlar. Biberlerin göründüğü köşe drenajın tanka döküldüğü köşe. Bir süre önce, 45 dakikada bir 15 dakika sularken) bunlarda bayılma görmüştüm. Sulama süresini 10 dakikaya çekince hepsinin keyfi yerine geldi. Tabi bu domateslere ne etki etti bilemiyorum.
Name:  14-11-2013_08.jpg
Views: 2371
Size:  57.8 KB

Bu da ayrı bir ilginçlik. Bu kasada perlit içerisinde tohumdan ektiğim salatalıklar ve yer noksanlığından ektiğim 4 biber fidesi var.
Bu biberleri günde iki kez her birine 50 ml besin vererek (yine aynı tanktan) besliyorum. Yani diğerleri gibi sistemli bir sulamaya sahip değiller. Ama aynı şekilde meyve vermeleri ve aynı şekilde büyüme hızları garip.
Name:  14-11-2013_09.jpg
Views: 2106
Size:  52.1 KB

Marullarımızın durumu gayet iyi. Ama pek keyifli görünmüyorlar. Uç yanıklığını bugün bir kaç marulda daha gördüm. Daha önce de yazmıştım. Çok iç içe girdiler ve çok sıkışıklar. Bu ölçü eksik bir ölçü.

Ayrıca bugün yine 1000 ml besin tüketmişler. 15 litre de su.

smnvrl beğendi.
Eski 14-11-2013, 10:33   #144
Ağaç Dostu

Merhaba Sayın Kızıltan,

Aslında hemen her gün tarihiyle resim ekliyorum. Bu uyarınız güzel. Hesaplatmak yerine yanlarına da yazarım bundan sonra. Bugünkü eklediğimle 25. gün. Yani son resimlerle ilk resimler arasında bugün 25. gün.

Eski 14-11-2013, 17:54   #145
Ağaç Dostu

Sayin Levent Ali
Merhaba, siz hergun olan biteni acikca yazdikca birseyler oldu , sanki sizin sera bizim sera oldu !

Ne oldu besin icin alinacak gubreler, nereden aldik kaca aldik , istedigimiz kadar verdiler mi yoksa paketler buyuk mu dediler ?

Iyi aksamlar

leventali beğendi.
Eski 14-11-2013, 23:16   #146
Ağaç Dostu

Merhaba Sayın Kızıltan,

Bugün Tarsus'u dolaştım açık gübre bulabilirim umuduyla bulamadım. Açıkta satmıyorlar. Ancak güzel haber Mersin'den geldi burada açık satılan yerler var yarın oradan alacağım. Emir kimyanın fiyatları uygun. Ancak gelecek ürün 25 kg civarında. Bugün sipariş edim dedim sonra bir kargo firmasını aradım ve sordum 50 tl ye getiriyorlar Ankara'dan Tarsus'a.

Yarın Mersin'de aradığım tüm ürünleri bulamazsam, bulduklarımı alıp kalanını oradan getirteceğim. Olmadı Ankara'ya gidip kendim alıp geleceğim. Böylece hem gezmiş olurum, hem ürünleri alırım, hemde kargodan biraz fazla ücret ödemiş olurum. Artık iyice abarttılar bu kargo ücreti olayını.

Biraz önce bir arkadaş işin garibi ismini de hatırlayamıyorum marul ekmiş ve soru sormuştu. Tam cevap yazmak için benim eski yazılarımdan örnek verecektim, tüm yazılar kaybolmuş. Sanırım taşıdılar. Eğer o arkadaş okuyorsa yazımı :

http://www.agaclar.net/forum/1211299-post57.htm

Burada EC ölçümünün doğru anlatımını bulabilir. Sağolsun Kudret Bey bayağı bir uğraştı bana EC ölçümünü öğretmek için Bende bir daha unutmayim diye buraya yazdım. Burada nasıl olduğunu anlattım.

Ben arkadaşın marullarını çok küçük gördüm. Benim fide olarak ektiğim marullar bundan kat be kat daha büyüktü. O yüzden arkadaşa önerim 1.6 EC bana göre yüksek, bir süre onlar kendini toparlayana kadar 1.0 , 1.1 , 1.2 gibi tutsun. Önerim 1.0 .

Yine yaşadığım bir tecrübeyi kendisine aktarim ki gördüğüm kadarıyla aynı hatayı o da yapıyor. Besin tankından gelen suyun çok hızlı akmaması gerekiyor. Ben damlama borusuna bir akvaryum hortumu bağladım, onunla basıncı kadar akıyor. Neredeyse süzülüyor. En sağlıklı büyüme bu deneyi bilmeden yaptıktan sonra oldu. Ve bu konuda tecrübeli arkadaşlar da bunun böyle doğru olduğunu yazdı.

Arkadaşa son bir tecrübemi de aktarim içi rahat etsin. İlk ektiğimde neredeyse marullarla birlikte yatacaktım. Elime bir cetveli alıp bir milim büyüdüler de ben mi görmüyorum, olayları yaşadım. İlk suya indirdiğim gün, (tabire bakar mısınız arkadaşlar aman Allah'ım) resmen bayıldılar. Yaprakları boruya yapıştı. İlk resimlerime bakarsanız görürsünüz. Hatalı ölçümden dolayı yüksek EC (bakın yüksek diyorum yine 1.6 nın altında) verdim. Birkaç gün kendilerine gelemediler. Taa ki yeni kökler perlit içerisinden çıkıp suya değene kadar da kendilerini toparlamadılar. Her halde ilk bir haftada yaşadığım ümitsizliği, yılgınlığı, üzüntüyü, çeresizliği hayatımın hiç bir döneminde yaşamadım. Ki sizin fideleriniz benimkinden çok küçük.

EC yi ayarlamayı öğrendiğim günün , sanırım 3 ya da 4. gündü, ertesi günü fidelerin kendini toparladığını (yüzde 80 inin) gördüm. Toparlama tabi öyle havaya kalktılar gibi değil, gözle hissedebileceğiniz yani artık işlerin yolunda gitmeye başladığını hissettirecek bir toparlama. İşte o gün dedim ki tamam oldu, bu iş oldu. Ve artık zamana bıraktım onları. Gün gün toparladıklarını gördüm. Kimisi yaprak vermeye başladığında artık hiç bir umutsuzluğum kalmadı.

Arkadaşın suya koyma gününü bilmiyorum. EC ölçümü için ve takip için kendime mini bir programcık yaptım. Dilerseniz size de gönderirim. Sadece arkadaşa değil, isteyen herkesle paylaşabilirim.

Yani biraz sabır arkadaşım, mutlaka çok güzel marulların olacak ki resimde gördüğüm kadarıyla çok sağlıklılar. Tabi bu benim birkaç aylık tecrübemle sınırlı.

Seramızda durum gittikçe güzelleşiyor. Yazmıştım sabah 800 ml besin eriyiği verdim diye. biraz önce 23:30'da ölçümde 600 ml daha ekledim besin eriyiği. 2.5 litre de su. Çok büyüdüler de mi bu kadar EC tüketiyorlar anlamadım. Ama sağlıkları gayet yerinde.

Bir de bugün EC yi Ankafar'ın önerdiği 1.6 ya çıkardım son besin verişimde. Sistem EC sini yani. Bu hızla büyürlerse tahminim 24 Kasım 2013 Pazar günü Ağaçlar.Net Adana grubunun düzenlediği geleneksel buluşmaya birkaç tane götürebilme şansına sahip olacağım.

Toplu bir lezzet testi de yapmış oluruz...

Saygı ve Sevgilerle...

Eski 14-11-2013, 23:59   #147
Ağaç Dostu

Sayin Levent Ali

Merhaba. Kargoya vereceginiz para 50 Tl ise birsey degil.Rakam size buyuk gelir ama alacaginiz mal ile kac ay uretim yapacaksiniz, bir hesaplayin sonar bolun gun basina , birsey cikmaz sanirim.

Akilli vanayi inceledinizmi ? Marul icin ise yararmi bilemiyorum. Ama avantajlari olabilir. Besin tankini fazla isinmayacak veya soguk almayacak biryere koyabilirsiniz. Ayrica tanki EC ve PH ayarlanmis doldurunca bitene kadar sabit kalacaktir, sadece buharlasma ile kucuk etkilenme olabilir. Vana Tartes`de 25 TL sanirim.Bir vanayla 50-100 marulluk bir mini havuz veya kuvet benzeri kabi idare edersiniz. Sizde besin, sera, hersey var tek masrafi plastic bidondan depo, 25 TL vana, biraz akvaryum hortumu falan, masrafsiz gibi birsey olur. Pompasiz oldugundan elektrik kesintisi falan etkilemez. Ben iki vana aldim ama gubreleri gumrukten geciremeyince burada da teminedemedim elimde kaldi. Besin isi hallolunca kullanacagim. Kuvet yerine 30 cm derin, strafor olcusunde tahta kasaya altina kum serip icini iki kat naylon sererek de oluyor.

Programi onermenize memnun oldum, system kurunca ararim sizi.

Basarilar
Engin

leventali beğendi.
Eski 15-11-2013, 00:47   #148
Ağaç Dostu

Merhaba Sayın Kızıltan,

Akıllı vanayı inceledim ancak çalışma prensibini tam olarak anlayamadım. Akan su kültürü için yani. Jütü yeniden yerine çekince, depodaki ısı 20 derecelerde kaldı.

Kargo ücreti konusu biraz yordu beni. Çok küçük şeylere, getirttiğim ürünün kat be kat bedelini ödedim ve artık rahatsız oluyorum bu konudan.

Ancak en rahatsız olduğum konu ise amatör tarımcının aradığını bulamaması meselesi. Yani her aradığınızı bir yerde bulsanız toplu bir kez kargo öder unutursunuz.

Benim şehrim bu değildi. Ben uzun yıllar Ankara'da yaşadım. Sonra gelip Mersin'e yerleştim. O yüzden Tarsus'la ailem dışında bir ilişkim olmadı. Ama bu işe başladğımdan beri yerden yere vurmadığım esnaf kalmadı neredeyse.

Adam devasa bir işyeri kurmuş. Damlama sulama sistemi. Bugün yeni gördüm. Girdim bana spagetti hortum ve parçaları lazım dedim. Siparişle getirttiklerini söylediler. Kapatın o zaman bu işyerini niye varsınız ki, diye ukelalık ettim. Biz büyük işlere bakıyoruz abi böyle küçük şeyleri stokta bulundurmuyoruz gibi garip bir cevap verdiler.

Alifakı'daki serayı siz mi yaptınız? diye sordum. Haberi bile yok. 2 milyon dolara mal oldu bu sera. Antalya firması yaptı. Demek o kadar da büyük değilmişsiniz, dedim ve ayrıldım.

300 binden fazla nüfuslu kendi şehrimden hiç bu kadar utanmamıştım. Kahroluyor insan.

Dahası da var. Çiftçiler resmen soyuluyor. Topraktaki zararlılarla mücadele edeceklerine asıl çiftçiye kazık atanlarla mücadele etseler, hepsi bugün kravatlı çiftçi olurdu.

Aynı gübreyi, dikkat: aynı marka, 4 yere sordum, 4 ayrı fiyat. 40-90 arası. Bunun benim bireysel isteğimden kaynaklandığını düşünüyordum. Çiftçi bir arkadaşla sohbet ettim. Durumu anlattım. Bunun sadece bana yapılmadığını, kendisi bu işin böyle olduğunu öğrenene kadar ne büyük kazıklar yediğini ve artık kendi belirlediği birkaç Antalya firmasıyla çalıştığını anlattı. Aynı gübreyi ben köylümün yarı fiyatına alıyorum, dedi.

Şimdi "Deveye sormuşlar boynun niye eğri?", diye "Nerem doğru ki" demiş meselesine geldik.

Saygı ve sevgilerle...

Eski 15-11-2013, 06:12   #149
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Sayın Leventali Bey merhaba,

Amatör tarımcının aradığını bulamaması meselesini iyi bilirim. Küçük bir sulama düzeneği parçası için İzmir'e gittiğim oldu. İçinizdeki heyecan nedeniyle kargoyu bekleyemiyorsunuz.

Sipariş verdiğiniz ürünün değerinin üzerinde kargo ücreti ödemek de acı veriyor insana. Hele aldığınız ürünün çok az kısmını kullanacaksanız hepten kahroluyorsunuz.

Ama yetiştirdiğiniz ürünü yerken veya eşe dosta ikram ederken tüm yaşadığınız olumsuzluklar kayboluyor. Ayrı bir neşe bürüyor içinizi. Ne kadar sıkıntı çekerseniz o kadar lezzetli oluyor ürettiğiniz.

Değerli Leventali bey, siz bulabildiğiniz ürünleri alın. Bulamadıklarınızı biz size eğer kabul buyurursanız ücretsiz gönderelim. Kargo için de fazla ödeme yapmazsınız. Kudret Hoca Salihli'ye geldiğinde gübre satıcılarını görünce İstanbul'da bu gübreleri bulamadığından, kargo ile istediğinden ve çok kargo ücreti ödediğinden bahsetmişti.

Biz gübreleri özellikle çuvalla aldığımızdan çok ucuza geldi. Bir dostun çorbasında tuzumuzun olması bize mutluluk verecektir.

Her şey gönlünüzce olsun.

Selamlar... Saygılar...

Not: Bugün Ödemiş fidancılık sergisinde olacağım. Yarın gönderebilirim.

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 09:02   #150
Ağaç Dostu

Sn Levent Ali

Esnaf konusundaki elestiriniz cok dogru, bu sadece tarim icin degil hepsi icin dogru. Makina icin reduktor aldim, birakin kalitesini bir kenara, sonradan ogrendim ki baskasi %10 ucuza almis, ne yapalim mecbur oluyoruz almaya. Bu nedenle Ankara firmasini hemen yazdim, kendilerini tanimam, konusmadin bile birisinden duymustum, yazmisim biryerlere lazim olur diye. Firma iyi ise soran herkese soylemek lazim.

Sn.Vetman`in yazdiklarini gorunce sevindim, adam gibi adam oldugunu tahmin etmistim, dogru dusunmusum. Arge calismak kolay degil, aranizda bu benzerlik var, ustelik yaptiginiz jersey acikca paylasmaniz da ortak bir noktaniz. Kolay gelsin.

Akilli vana akansu sistemi degil. Hassa olarak yatay hazirlanmis bir pek derin olmayan ( 5-10 cm ) uzun bir havuz benzeri dusunun, sizin resimlerde var, sanirim domates ve ya salatalik var icinde. Saksilara dikim yapip getirip bu havuz gibi yere koyuyorsunuz. Depoda besin var, biraz yukarida ve akvaryum hortumuyla bu alttaki havuza bagli, yani sivi yercekimiyle oraya akiyor. Arada akilli vana var, Bu vana ozel yapida. Bulundugu yere 2.5 cn ( 1 inch ) s dolunca kapaniyor, azalinca aciliyor yine dolduruyor. Ancak tuvalet sifonu gibi degil, su biraz azalinca hemen acilmiyor. Su tamamen bitince acilip su aliyor ve 2.5 cm olunca kapaniyor. Boylece kok bir miktar hava almis oluyor. Artan besin yok ki ziyan olsun. Bitki o anda ihtiyaci olan hizla besin tuketiyor. Depodan cikis var geri donus olmayinca EC ve PH sabit, depoda buharlasma varsa degerler ona bagli degisebilir ama onlemek cok kolay. Ortama gelen su saksi altindan fitil sistemiyle bitkiye ulasiyor. Pompa yok, timer yok ! Internette " autopot " olarak ararsaniz var, youtube da da var isleyis semasi falan var. Tartes satiyor, sadece vanayi alsaniz gerisini yapabilirsiniz, ancak kucuk bir havuz dolup bosaldigindan tam yatay olmasi sart.

Inceleseniz zarari olmaz, Japonya, Malezya taraflarinda cok var, sizinki gibi sicak ve nemli ortmda onlar da, domates, salatalik ve kavun da cok kullaniyorlar. Bakinca akliniza takilan olursa gorusuruz.

Basarilariniz devamli olsun

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025