View Single Post
Eski 13-11-2013, 16:36   #137
ankafar
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster
Sayın Ankafar'ın vermiş olduğu formüldeki maddeleri alacağım bugün. Besin eriyiği hazırlamak için. Umarım listede olanların tamamını bulabilirim. Kendisine ve bilgili olan arkadaşlara bir iki sorum olacaktı.

1-) 100 litre A, 100 litre B için bu formül, doğru anlamış mıyım?

2-) Ben musluk suyu kullanıyorum. Su tahlili yaptırmadım. Suyun EC si 0.3 . Bunun
dışında suyun içeriğiyle ilgili bir bilgim yok. Ama bizim içme suyumuz. Biz burada hep bu suyu kullanırız. Çok bir şey fark eder mi?

3-) Bu 100 litreyi oranlayarak karışım miktarlarını değiştirebiliyor muyuz? Örneğin
Amonyum Nitrat: 466 gram kullanımı var 100 litrede. 50 Litre için bunun gramını 233 gram kullanabiliriz diyebiliyor muyuz? Yoksa yeniden hesaplanması mı gerekiyor?

4-) Bu maddelerin karışım sırası önemli mi? Yani 100 litre su koyduğumuz depoya bir maddeyi döküp (gramına göre) eriyene kadar karıştırıp, sonra diğerini döküp aynı şekilde eriyene kadar karıştırıp böyle devam mı etmek gerekiyor. Yoksa her maddeyi ayrı bir kapta eritip suya ekleyip, 100 litreye kalan kısmını tamamlamak mı gerekiyor?

Bunu şunun için soruyorum: Örneğin sülfirik asit seyreltilirken, su sülfirik asit içerisine değil, sülfirik asit suyun içerisine yavaş yavaş dökülür diye okumuştum. Oluşan reaksiyondan dolayı ortaya çıkan ısıdan dolayı. Burada da böyle bir sıralama ya da dikkat edeceğimiz bir husus var mı?

Sorularım şimdilik bu kadar. Teşekkür ederim.

1) 100 litre A ve 100 litre B stok tankı için evet

2) 0,3 gayet iyi bir rakam ben ilk başladığım su 0,8di (şimdi distile kullanıyoruz) ne fark eder örneğin siz stoklardan besleme suyu yaptığınızda mineral miktarları biraz değişir örneğin sizin solusyonda kalsiyum çok olur buna bağlı olarak nitrat azalır gibi (ama küçük üretimde devasa bir fark görmezsiniz 0,3 iyi)

3) Evet aynen o ölçüde oranlıyabilirsiniz 100 litrelik stok zaten sizin bir senelik tüketiminiz olur neredeyse. bence 10 litreyi geçmeyin. Biz küçük sistemlerde 5-15 litrelik karanlık bidonlara stokları hazırlıyoruz. Oradan ana tanka örneğin birer bardak dökerek suyla tamamlayarak istedimiz EC değerine getiriyoruz.

4) Bu karışımda pek erimeme sorunu çekmezsiniz o yüzden sırayla koyup en son stok tankını karıştırabilirsiniz pek çökme olmaz. Kullanılan maddeler genelde denge durumunda kalmaz tam çözülür. Normalde bunları teker teker su içerisinde eritip hepsini birleştirmek iyidir ancak bunlarda gerek yok.
Sülfürik asit başka bir olay genel kural asitlere asla su dökülmez ortaya çıkan gaz patlamaya neden olabilir. (Sağlık açısından dikkat etmek gerek Kimyaevi: Asidin üzerine mi su eklenir yoksa suyun üzerine mi asit eklenir?)

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön