View Single Post
Eski 14-11-2013, 23:16   #146
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Merhaba Sayın Kızıltan,

Bugün Tarsus'u dolaştım açık gübre bulabilirim umuduyla bulamadım. Açıkta satmıyorlar. Ancak güzel haber Mersin'den geldi burada açık satılan yerler var yarın oradan alacağım. Emir kimyanın fiyatları uygun. Ancak gelecek ürün 25 kg civarında. Bugün sipariş edim dedim sonra bir kargo firmasını aradım ve sordum 50 tl ye getiriyorlar Ankara'dan Tarsus'a.

Yarın Mersin'de aradığım tüm ürünleri bulamazsam, bulduklarımı alıp kalanını oradan getirteceğim. Olmadı Ankara'ya gidip kendim alıp geleceğim. Böylece hem gezmiş olurum, hem ürünleri alırım, hemde kargodan biraz fazla ücret ödemiş olurum. Artık iyice abarttılar bu kargo ücreti olayını.

Biraz önce bir arkadaş işin garibi ismini de hatırlayamıyorum marul ekmiş ve soru sormuştu. Tam cevap yazmak için benim eski yazılarımdan örnek verecektim, tüm yazılar kaybolmuş. Sanırım taşıdılar. Eğer o arkadaş okuyorsa yazımı :

http://www.agaclar.net/forum/1211299-post57.htm

Burada EC ölçümünün doğru anlatımını bulabilir. Sağolsun Kudret Bey bayağı bir uğraştı bana EC ölçümünü öğretmek için Bende bir daha unutmayim diye buraya yazdım. Burada nasıl olduğunu anlattım.

Ben arkadaşın marullarını çok küçük gördüm. Benim fide olarak ektiğim marullar bundan kat be kat daha büyüktü. O yüzden arkadaşa önerim 1.6 EC bana göre yüksek, bir süre onlar kendini toparlayana kadar 1.0 , 1.1 , 1.2 gibi tutsun. Önerim 1.0 .

Yine yaşadığım bir tecrübeyi kendisine aktarim ki gördüğüm kadarıyla aynı hatayı o da yapıyor. Besin tankından gelen suyun çok hızlı akmaması gerekiyor. Ben damlama borusuna bir akvaryum hortumu bağladım, onunla basıncı kadar akıyor. Neredeyse süzülüyor. En sağlıklı büyüme bu deneyi bilmeden yaptıktan sonra oldu. Ve bu konuda tecrübeli arkadaşlar da bunun böyle doğru olduğunu yazdı.

Arkadaşa son bir tecrübemi de aktarim içi rahat etsin. İlk ektiğimde neredeyse marullarla birlikte yatacaktım. Elime bir cetveli alıp bir milim büyüdüler de ben mi görmüyorum, olayları yaşadım. İlk suya indirdiğim gün, (tabire bakar mısınız arkadaşlar aman Allah'ım) resmen bayıldılar. Yaprakları boruya yapıştı. İlk resimlerime bakarsanız görürsünüz. Hatalı ölçümden dolayı yüksek EC (bakın yüksek diyorum yine 1.6 nın altında) verdim. Birkaç gün kendilerine gelemediler. Taa ki yeni kökler perlit içerisinden çıkıp suya değene kadar da kendilerini toparlamadılar. Her halde ilk bir haftada yaşadığım ümitsizliği, yılgınlığı, üzüntüyü, çeresizliği hayatımın hiç bir döneminde yaşamadım. Ki sizin fideleriniz benimkinden çok küçük.

EC yi ayarlamayı öğrendiğim günün , sanırım 3 ya da 4. gündü, ertesi günü fidelerin kendini toparladığını (yüzde 80 inin) gördüm. Toparlama tabi öyle havaya kalktılar gibi değil, gözle hissedebileceğiniz yani artık işlerin yolunda gitmeye başladığını hissettirecek bir toparlama. İşte o gün dedim ki tamam oldu, bu iş oldu. Ve artık zamana bıraktım onları. Gün gün toparladıklarını gördüm. Kimisi yaprak vermeye başladığında artık hiç bir umutsuzluğum kalmadı.

Arkadaşın suya koyma gününü bilmiyorum. EC ölçümü için ve takip için kendime mini bir programcık yaptım. Dilerseniz size de gönderirim. Sadece arkadaşa değil, isteyen herkesle paylaşabilirim.

Yani biraz sabır arkadaşım, mutlaka çok güzel marulların olacak ki resimde gördüğüm kadarıyla çok sağlıklılar. Tabi bu benim birkaç aylık tecrübemle sınırlı.

Seramızda durum gittikçe güzelleşiyor. Yazmıştım sabah 800 ml besin eriyiği verdim diye. biraz önce 23:30'da ölçümde 600 ml daha ekledim besin eriyiği. 2.5 litre de su. Çok büyüdüler de mi bu kadar EC tüketiyorlar anlamadım. Ama sağlıkları gayet yerinde.

Bir de bugün EC yi Ankafar'ın önerdiği 1.6 ya çıkardım son besin verişimde. Sistem EC sini yani. Bu hızla büyürlerse tahminim 24 Kasım 2013 Pazar günü Ağaçlar.Net Adana grubunun düzenlediği geleneksel buluşmaya birkaç tane götürebilme şansına sahip olacağım.

Toplu bir lezzet testi de yapmış oluruz...

Saygı ve Sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön