agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni1486Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-11-2013, 13:09   #151
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın Vetman,

Aradığım tüm ürünleri Sayın Kızıltan'ın önerdiği yerde buldum. Toplam 200 TL tutuyor. Tabi bunun içinde dereceli pipetler ve beher de var. Tam listeyi bugün akşam yayınlarım buradan. Nakliyat ambarıyla (Adana Express Nakliyat Ambarı) gönderecekler ürünleri 20 TL tutuyor. İşte bu can yakmıyor.

Çorbadaki tuz öneriniz için de çok teşekkür ederim. Eğer bir ihtiyacım olursa çekinmeden kapınızı çalarım. Yeniden içtenliğiniz için teşekkür ederim.

Sayın Kızıltan,

Size yazdıktan sonra biraz daha inceledim akıllı vanayı. Gerçekten güzel bir düşünce. Şu an benim sistemin içinde perlit var. Buradan motorla devirdayim yapıyor besin. Ama ilk bahara doğru kurmayı düşündüğüm sistem için mutlaka düşüneceğim.

Benim esnaflara kızdığım asıl nokta kar marjları değil. Asıl kızdığım nokta biraz sermaye yapınca geldikleri noktayı unutuyorlar. Hemen sabit müşteri pozisyonuna geçiyorlar. Onların talepleri dışında yeni girişimler yapmıyorlar. Hele ki küçük mal alan kişiye uzaydan gelmiş muamelesi yapıyorlar. Küçük kar marjlarıyla yetinmiyorlar. Hoş sistem onları bu hale soktu.

Üniversite yıllarım. Üç beş işletme, iktisat, ekonomi dersi gördük diye az ahkam kesmedik rahmetli babamıza. Adam esnaf. Öyle böyle değil gerçekten esnaf. 10 tl ye (bugünün parasıyla kıyaslamak için gerçek rakamı yazdım o zaman daha azdı) bir yükü bana 8-10 km'lik bir yere gönderdi. Nakliye yapıyoruz. Döndüğümde dünyanın lafını saydım adama. İşletme dedim, ekonomi dedim, karlılık dedim. Bana verdiği cevap "O adamın cebini görmedim ama eminim cebindeki son parasıydı. .... senin ekonomine de işletmene de karlılığına da. İnsanlık denen de bir şey var, size kitaplarda okutmuyorlar mı bunları...".

Gençlik işte pek de aldırmamıştım. Cahildi(!) adam çünkü. Üniversite okumamış, bizim gibi ilim, irfan görmemiş(!). Bir hafta sonra 10 tl'lik müşteriyle iyi giyimli bir adam geldi. Müteahitmiş. Adam esnafa hasret. Aldık mütaahitin işini. Bir kez olsun yüzüme vurmadı olayı ama ben hep yüzümde taşıdım bu ayıbı. Babam rahmetli olduğunda evimize kadar gelen kişilerden di 10 TL'lik müşteri ve müteahit. Aradan onca geçen yıllara rağmen 10 TL'lik müşterinin herkese anlattığı bir anısı vardı babamla ilgili:

... Çekyat almıştım taksitle. Son 10 TL param kaldı. Kime sorsam 30-40 TL den aşağı götürmüyor. Cebimde başka para yok. Masada oturuyor Kemal Amca. Bir de şuna sorim dedim. Allah razı olsun gönderdi beni 10 TL'ye.

Evet ben Ticaret Turizm Eğitim Fakültesi mezunuyum. 109 tane ders verdiler bize. Çoğunluğu hesap kitap. Hepsi ticaretle ilgili. Ama hiç birinde zararına bir satışın maddi manevi kara dönüşebileceğini yazmıyordu.

Yeni nesil okumuş(!) tüccarlarda (onlar artık esnaf değil) böyle eğitildiler.

Son dersini cenazesinde vererek gitti. İnanılmaz kalabalıktı. 3-4 cenaze olduğu için o kalabalığın bize ait olduğunu son mekanına götürürken anladım. Büyük bir çoğunluğunu tanımıyordum bile. Üniformalı polisler (belli ki izin alıp geldiler), hamal, bakkal, emekli müdür, şoför, gazeteci...

Kızım, "Baba bu insanların hiç birini ben tanımıyorum. Polis ağlıyor. Ne işi vardı ki polisle dedemin?".

Bende, "İnsanın insana hasret kaldığı bir dönemde bir çam daha devrildi, ona ağlıyorlar." demekle yetindim.

Nereden nereye geldi konu. Özlemişim onu. Nur içinde yatsın. Canı rahmet istemiş.

Saygı ve sevgilerimle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 13:35   #152
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba Sayin Levent Ali

Akilli vanayi yazmam illede para kazanacak proje olsun demek icin degil. Arastirma yaparken olgunlasma suresi, hangi besin formula, isi ve nemin etkisi gibi seylerde kolatlik olsun ve kotu iklim sartlarida alabilesin iceri falan..

Yeni malzemeler hayirli olsun.

Rahmetli babaniz sizing gercek unuversiteniz olmus. Hani tufek icadoldu mertlik oldu gibi birsey bu. Yeni tarim sekilleri, yeni metot yuksek uretim cabuk uretim derken bozuluverdi domatesin hiyarin cilegin tadi, kalmadi kokusu. Rahat is derken herkes insaatciliga girdi, uretip satmak sanayicilik artik ilerlemiyor bugunlerde, paradan par4a kazanmak ortaya cikip yayginlasinca uretmek geri kaldi, bunlar gibi oldu ticaret, artik ersnaf yerine tuccar var. Satis musteri odaklidan cikti. Ne yapabiliriz ki, ornegin ben bazi mallari buyuk marketten degil komsu bakkaldan almaya dikkat ediyorum. O market gece kapali, yagmur yaginca kapali, cebimde yoksa Sabah veririm dersem ikiletmiyor. Onlara yani gercek esnafa yardim sart.

Adam ille 25 kilo alacaksin demeyip azar azar satinca, tanimadigim halde yazmisim sana almissin , yarin birkac kisiye daha ismini versen olacak musteri portfoyu.

Akilli vana sisteminde gordugun fotograflari aynen uygulama istersen, alttaki sini gibi olan bolumu yagmur olugundan yapsan ( kesin yatay durmali hatta ucuz cin mali lazerli aletle terazile bunu ) icine saksilari dizsen olur. Vana cikisina T koyup vana cikisini 4 hortuma baglasan, 4 veya 6 metre yagmur oluguna 4 yerinden hortumlari baglasan vana acilinca hepsi birden homojen ve cabuk doldurur. Hesapla artil o 4 metreye kac tane marul koyarsin.

Boyle birkac boru olsa, birisinde sikisik koyup saksilari yerden tasarruf edersin, buyuduklerinde bir borudaki saksilari 2 boruya dsagitsan seyreklmis ve buyuk marula yer vermis olur degil mi? Ornegin 4 metreye 8err cm arayla diksen 50 tane, buyuyunce 2 adet 4 metre boruya seyreltsen, 12 metre yagmur olugunda 50-60 marul olur, tam olculeri bilmiyorum mesela diyorum !

Lazim oldugunda haber ver bana yagmur olugunu cok ucuza maledersin, pvc plaka alip kendin yaparsin bedava gobi olur fiyati. Veya cilek icin satilan kanal tiplerinden alirsin ucuz onlar senin kullandigin borulara gore cok ucuz, kullanmadiginda ustute koyup saklamasi da kolay.

Bu arada daldirip sen diye hitabetmisim, kusura bakmayin, var biz Akdeniz insaninda hemen samimi olmak.

Iyi calismalar, sans dilemiyorum, sihhat diliyorum bir de umidini kaybetmemeni.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 13:46   #153
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Akıllı vana ile sera bekçisi arasındaki farkı biraz açarmısınız.

leventali beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 14:00   #154
Ağaç Dostu
 
smnvrl's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 520
Sn kiziltan,

"AutoPot " sistem dediğimiz otomatik sulama sistemi gibi bir şey sanırım. Saksının dibini sürekli ıslak tutuyor. Bitki suyu kullandığında, su da azalma olduğunda sistem vanayı açıyor su seviyesini gene aynı seviyeye getiriyor. Bitki suyu tükettikçe vana takviye yapıyor.

Doğru mudur ?

Saygılarımla.

leventali beğendi.
smnvrl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 14:27   #155
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba

Akilli vananin sera bekcisi ile alakasi yok. Besin icinde EC ve ya PH ayarlama falan yapmiyor.

Cok kizs anlatayim. Bir saksi dusunun altinda da derince bir tabak olsun.

Simdi saksida bitki dikili, alttaki tabaga bir vanay bagli, vana bir besin tankina bagli, yani vana besin tankiyla tabak arasida.

Simdi vana kendi kendine aciliyor ve tabaga 2.5 cm su dolunca otomatik kapaniyor.

Saksi alttaki bu gubreli siviyi istedigi kadar cekiyor, yavas yavas. Tabaktas hic su kalmayinca vana aciliyor ve tekrar 2,5 cm su gelince tekrar duruyor.

Tuvaletin suyu gibi sanabuilirsiniz, orada sifon bosalirken hemen su gelmeye basliyor ve dolunca duruyor. Buradaki fark su ki akilli vana su tamamen bitince aciliyor ve koklerin biraz hava almasina izin veriyor. Vana plastic, elektrik falan istemiyor. Siz alttaki tabagi buyuk yapip icine istediginiz kadar saksi koyabiliyorsunuz. Tek sart su, saksilardaki bitkiler ayni olmali yani hepsi ayni formulde besin icinde buyebilmeli.

Birazdan forum icinde fotografi olan siteleri ve internetteki isleme sekline ait adresleri yazarim

leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 15:07   #156
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Merhaba

Cok kizs anlatayim. Bir saksi dusunun altinda da derince bir tabak olsun.

Simdi saksida bitki dikili, alttaki tabaga bir vanay bagli, vana bir besin tankina bagli, yani vana besin tankiyla tabak arasida.

Simdi vana kendi kendine aciliyor ve tabaga 2.5 cm su dolunca otomatik kapaniyor.

Saksi alttaki bu gubreli siviyi istedigi kadar cekiyor, yavas yavas. Tabaktas hic su kalmayinca vana aciliyor ve tekrar 2,5 cm su gelince tekrar duruyor.
Vanayı tekrar açmak için bir enerji gerekmezmi bu elektrik (limit-sviç ) veya mekanik olabilir.

leventali beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 15:59   #157
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba

Sn ykaya194 hayir enerji istemiyor tuvalet sifonu gibi calisiyor. Su dolunca yukselip depodan gelen hortumu tikiyor, su azalinca asgi iniyor depo hortumunun ucunu aciyor.

Bunu guzel anlatan 3 video var , youtube a griniz ve asagidaki 3 videoyu izleyiniz lutfen :

Youtube da aranacak video isimleri
1- autopot greenhouse walkthrough animation
2- autopot setup-easy to grow
3- autopot commercial trial
4- autopot melon
Bu sistem tek olabildigi gibi tum serada ticari olarak da kullaniliyor. Malezya`da 1000 metrekare serata 2000 adet saksi yerlestirip her saksi icinde 3 ay surede 2 kavun yetistiriyorlar, yani 1000 metrekare serada 3 ayda 4000 kavun cikiyor tanesi 2,5 kg.

Denemek isterseniz eger, akilli vanayi tartes satiyor kargoyla gonderiyor 24 saatte, aldigimda sanirim 25 TL idi.

Kurmak isterseniz 10 saksiya kadar bir sistemi nasil kuracaginizi anlatirim, biraz uzun olacagindan buraya koymadim.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 16:35   #158
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Merhaba

Sn ykaya194 hayir enerji istemiyor

Kurmak isterseniz 10 saksiya kadar bir sistemi nasil kuracaginizi anlatirim, biraz uzun olacagindan buraya koymadim.
Teşekkür ederim sayın Kiziltan,

Benim İstanbul'daki yerim uygunmu bilemiyorum (toprak üstü 1,5 m ve 40-50 m2 lik penceresi olan bodrum var) ancak herzaman sistem ile ilgilenemem. Mesleğim gereği daha çok merakımdan soruyorum.

leventali beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 16:50   #159
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn ykaya194

Benim seram yok, tam bilemem ama tahminimi soylerim, siz bu yerin fotografini koysaniz disaridan ve iceriden isik alimini tahminetsek, sonar Sn Todor, Sn Ankafar, Sn. Vetman ve tabi Sn Levent Ali Beylerden sorsak cevap verirler.

Pencereden gelecek isik butun 50 m2 yi aydinlatmaz saniyorum ama pencere onune rafli bir system hani A-Tipi dedikleri koysaniz kac saksi alir bilemem, marul yuksek buyumediginden ( lolo, kivircik tippler gibi ) yere parallel birkac sira olabilir. Bu A tipi dizis Sn. Ankafarin seralarinin bu forumdaki fotograflarinda var, siz ayni sistemi akilli vana ile yapabilirsiniz sanirim. Olmasa bile cok az bir para harcayip denersiniz. Sonuc husran olmaz, hic bir sey olmasa kivircik marul, maydonoz, nane, roka falan olur, afiyet olsuuunnn !!! Siz fotograflayin, soyledigim beyefendiler ile birlikte bir proje yaratmaniza yardimci olmaya calisalim. Meslsginizi bilmiyorum, ama surekli basinda olamayacaksaniz akilli vana haftada bir basvursaniz bile calisir.
Saygilarimla

leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 17:17   #160
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Akıllı vana galiba bu .
Evde akıllı saksı yapımı - Dailymotion video

leventali beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 17:54   #161
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Akıllı vana çalışma prensibi animasyonu.

AutoPot Greenhouse Walkthrough Animation - YouTube

leventali beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 18:08   #162
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn I.Karagulle ve Sn Ykaya194 dogru bu akilli vana yani ingilizce autopot valve.

Sn Ykaya194 bodrumla ilgili olculeri ve birkac fotografi paylasirsaniz forumdaki herkes yardimci olmaya calisir.

Bu arada, siz Istanbul`dasiniz , Sn. Levent Ali Mersin, arada iklim acisindan cok fark var, siz bugunlerde bodrumda, yeterli gunes alsa dahi sistemi zor calistirirsiniz, isitmasi zor olur. Yineden bilgi verin herkes fikrini soylesin, kafanizda olusursa kis sonunda kurarsiniz. Istanbul`a gelince ararim mumkunse gorusuruz, tanismis oluruz hem de karsilikli oturunca bazi seyleri anlatmak daha kolay, geldigimde bu is icin alisverisim olacak, fiyatlar hakkinda bilgi alirsiniz isterseniz sonar isinize yarar.

Saygilarimla

leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 18:48   #163
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn I.Karagulle ve Sn Ykaya194 dogru bu akilli vana yani ingilizce autopot valve.

Sn Ykaya194 bodrumla ilgili olculeri ve birkac fotografi paylasirsaniz forumdaki herkes yardimci olmaya calisir.


Saygilarimla
Beni tahrik ediyorsunuz. Birileri aynı şekilde tahrik etti gidip köyde kapalı ceviz bahçesi kurdum, sık sık İstanbul'dan taa oralara gidip geliyorum. Kötüde olmadı bol bol sebze meyve yiyiyorum ama....

Benim sorunum, İstanbul'da düzenli kalamıyorum dolayısıyla gerektiği gibi ilgilenemem ağırlığı bir tarafa vermek gerekir, ayrıca bodrum olduğu için doğal ışık alamama sorunu var ve balkon ise küçük.

leventali beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 19:24   #164
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Ykaya194

Ne yapabilirim? Ben birsey satmiyorum, sizin seyahat ve surekli basinda olamama durumunuzu, bodrum oldugunu gozonune alarak aklim erdigince birseyler yazdim. Karar size ait, ben yazarim, baskalari yazar bir yol olusur, karar sizin , son karari verince ya yaparsiniz ya yapmazsiniz. Ben cok istemneme ve iyi de para vermeyi goze almama ragmen gidip gelebilecegim isime mani olmayacak yerde bulunan serayi kiralayamadim, evde balkonum camli degil, dudunduklerimi yapamadim. Simdi kis sonuna kadar bir akilli vana sistemi kurup yaz gelince atacagim balkona. Maket ucak falan yaptiysaniz eger bilirsiniz, yapmasi da ucurmasi kadar zevk verir, bence. Herseyi yavas yavas hazirlarim, sartlar elverdiginde ekerim.

Sirf birseyler yapabilmek icin, yedigim marul ve kereviz sapini koklendirip diktim, hergun suluyorum, yarin gubre alip koyacagim, hosuma gidiyor cope giden marul dibinin yesermesi.Daha once de yazdim fotografliyorum, buyusun koyacagim foruma.

Bu topraksiz tarim isi bir kiza asikolmak gibi, asik olunca gozunde oyle buyutuyor oyle sekillendiriyorsun ki, aci cektigini saniyorsun ama aslinda o acidan zevk aliyorsun.

Bu isle ugrasanlara uyan bir fikra var.

Nasrettin hoca elindeki cuvaldizi testislerine batirip Ah! diye bagiriyormus. Gorenler neden bagirdigini sorunca " cuvaldizi batirinca aciyor " demis. Batirma ozaman deyice de " Hosuma gidiyor " demis. Bu isle ugrasan, para harciyor, umitleniyor, vaktini harciyor hata yapiyor tekrar deniyor, sonunda 1.5 liraya alacagi marul 5 liraya malolunca cok tatliydi harika diye seviniyor. Bu fikra amatorce deneyenlere, serasi olan profesyonellere degil.
Kalin saglicakla

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 19:42   #165
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn Ykaya194

Ne yapabilirim? Ben birsey satmiyorum, sizin seyahat ve surekli basinda olamama durumunuzu, bodrum oldugunu gozonune alarak aklim erdigince birseyler yazdim. Karar size ait, ben yazarim, baskalari yazar bir yol olusur, karar sizin ,
Beni yanlış anlamayın, tahrik derken kastım iyi yönlü bir öneri yaptığınızdır, zira ceviz bahçemi kurma kararımda bu şekilde tahrik sonucu oldu demek istedim ve iyide oldu şu an bile hala bahçeden getirdiğim sebzeleri tüketiyorum. Kafam eserse bu sistemide kurarım belli olmaz.

leventali beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 19:50   #166
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
kızıltan ALINTI:

Nasrettin hoca elindeki cuvaldizi testislerine batirip Ah! diye bagiriyormus. Gorenler neden bagirdigini sorunca " cuvaldizi batirinca aciyor " demis. Batirma ozaman deyice de " Hosuma gidiyor " demis. Bu isle ugrasan, para harciyor, umitleniyor, vaktini harciyor hata yapiyor tekrar deniyor, sonunda 1.5 liraya alacagi marul 5 liraya malolunca cok tatliydi harika diye seviniyor. Bu fikra amatorce deneyenlere, serasi olan profesyonellere degil.
Kalin saglicakla
.................................................. ...........................
ANADOLUDA bir tabir vardır af buyurun. isteksiz koyunları güden köpek
,koyunlara kurt getirimiş.))
topraksız tarım yazılarımda mevcut ,geçen yıl ipslada yetiş çeltik fide yetiştirici çiftçi bir abimiz ,çeltik tarımından sonra sonbaharda aynı ortamda kıvırcık yetiştiriyor 15000 adt kıvırcığı 200 tl gibi bir maliyete yetiştiryor

leventali beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 20:05   #167
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba Sn Idris Senol

Son zamanlarin moda deyimi " innovation" yani yenilikcilik. Dogrusunu yapmis. Bakmis Adana`da pespese 2-3 urun dikip yetistiriyorlar dusunmus ne yapabilirim diye, marul ekmis para da kazanmis.

Bugunlerde televizyonda hep ayni konusmalar oluyor, yenilik yapin, uretim yapin, katma deger uretin. Kisacasi diyorlar ki " Kafanizi calistirarak dogru isi secin ". Artik baskasinin yaptigini ben de yayim deyip sonar sikismak yok.

Ciftci, yeni bir fikir yaratmis yine ciftcilik yapiyor dogal olarak basariyor. Insaat yapmamis ya ! Bildigi isi yapmis.

Faizsiz kredi verdiler diye cok kisi besicilige girdi para kazanabildi mi, sizing bolgenizde de var, insaatcidan, tekstilciden, besici oldu mu, olduysa yuzde kaci oldu. Ufak besicileri birlestirip onlara verselerdi dah basarili olmaz miydi ?

Kredi bulunca hic bilmedigi topraksiz sera yatirimi yapinca oyle borclandilar ki. Okul servisi yapmak icin Merceds 500 almak gibi oldu. Isi bilen, planlayarak dogru yerde , dogru pazara yonelik dogru malla baslarsa para kazandi. Izmir yakinlarinda 500.000 m2 serasi olan batmadi ki? Bu isten ekmek yiyen cok var. Akilli yatirim yapmak onemli bir de isi bilene emanet etmek.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 20:16   #168
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Cok iyi Sn Ykaya194

Ben alinmadim ki, yazis seklimden belki oyle sandiniz. Dedim ki 3-5 harcar denersiniz, belki basarir ve buyutmeye karar verirsiniz. Hic olmasa organige yakin domates, biber, salatalik, marul falan az da olsa yetistirir coluk cocuk saglikli seyler yersiniz. Bakiniz Sn Levent Ali hedefini koymus " Arge yapacagim " ve yapiyor. Yetistirdigi marullarin hesabini cikarinca yazacaktir, herseyi saklamadan yaziyor zaten, ozaman bakalim ekonomik mi degil mi. Ekonomik olmasi icin nekadar ucuza maletmesi gerek ortaya cikar zaten, hemen bakilacak maliyeti dusurmek icin neler yapilabilir diye. Yolu varsa ve bu isi bilen birisi yaninda olursa kurar serasini, ama simdiye kadar gucunu vaktini ve parasini arge icin harciyor, hedefi bu. Allah kolaylik versin.

Sn Smnvrl, soylemislerdi elektrikli araba yapacakmis, deneyecek bakalim umarim olur. Hic sanmiyorum ki yilda 100.000 tane yapip satmak icin yola ciksin. Arastiracak, ugrasacak olursa o kismini ileride dusunur.

Forumun bu kisminda Sn Levent Ali Bey`in cabalarini izliyor ve zevk aliyorum, aklima gelen herseyi soyluyorum belki biryerde isine yarar. Yakinda ben de badlayinca O da bana yardimci olacaktir biliyorum.

smnvrl ve leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 20:35   #169
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: Tarsus/Tekirdağ
Mesajlar: 26
Merhaba Sayın Levent Ali,
Çalışmalarınız gerçekten çok güzel ve detaylı...
Bende Tarsusluyum Tekirdağ'da yaşıyorum başarılarınızı görmek bir Tarsuslu olarak gurur verici gerçekten başarılar dilerim esen kalın.

kar çiçeğim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 21:09   #170
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
15-11-2013 Resimler 1

Önce resimler. 28. Gün.

Eklenen Resimler
     
aydın ve limon_sever beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 21:25   #171
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba hasata ne kadar kaldi?

Devamedecekseniz, marullardan biriki tanesinin kokunu cikartmayin yerinden, maket bicagi ile kesin, ana govdesinden ( kazik govde ) 1-2 cm kalsin. Burada yesistiren birisi 3-4 gunde surgun verdigini soylemisti.

leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 21:38   #172
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Yorumlarımız...

Herkese hayırlı akşamlar,

Sohbet harika. Sayın Kızıltan'ın vasıtasıyla hayatımıza yeni bir kavram daha girdi. Akıllı vana. Ben incelemeye değer buluyorum. Tek gördüğüm eksiklik izlediğim videolarda depoya oksijen verecek bir motorun bulunmaması. Belki de yeterli geliyordur bilemiyorum. Aslında bu akıllı vanaları uzun uzadıya bir konuşmak, tartışmak gerekli diye düşünüyorum.

Ne dersiniz Sayın Kızıltan? Aramızda gördüğüm kadarıyla en bilgili sizsiniz bu konuda.

Yardım etme konusuna gelince. Ne demek efendim. Elinden geleni herkes yapar, elimden gelenden fazlasını da yaparım.


Sayın ykaya194, İstanbul-Biga yazmışsınız. Çanakkale Bigalı mısınız?

Sayın Kar Çiçeğim, Sana da torpilli merhaba. Tarsusluymuşsun. Torpil ondan. Tarsusluyu bilemez şimdi arkadaşlar alınmasınlar. Hemşehricilik değil yaptığım. Tarsus'un garip bir hikayesi vardır. Yazarız yeri geldi mi bir gün. Tarsuslu pozantıyı geçti mi hasret çöker içine. Garip kalır. Buruk kalır. Sudan çıkmış balığa döner. Bir Tarsuslu Kar Çiçeğim diye isim verebiliyorsa kendine anlayın beni O yüzden torpilli bir merhaba dedim. Tarsus özlemine bir nebze serinlik vermesi için. İyi dileklerin için de ayrıca teşekkür ederim.


Sera ile ilgili notlarımız :

1- Marullar gün boyu su tükettiler. O kadar su tükettiler ki besin eklemeyi bırakın 30 litre tanktan su alıp, 30 litre su ekleyerek EC yi düşürebildim. Biraz önce ölçtüğümde yine su tüketmişler ve bir miktar EC yeniden yükselmiş.

Biz ne yaparsak yapalım adamlar kafasına göre oyalanıyor bizimle. Belli ki eylenmek istiyorlar. İki üç gün üst üste neredeyse birer litre besin eriyi tükettiler. Şimdi de su içip duruyorlar.

2- Bir aksilikten ötürü siparişlerimizi geçemedik bugün. Besin eriyik maddeleri pazartesiye kaldı. Biz işe dalınca firma erken kapatmış. Cumartesi de çalışmıyorlarmış. Aksilik işte var bir hayır.

3- Fuardan şu televizyonlarda gördüğümüz uzayan hortumlara benzeyen bir hortum almıştım. Çeşmeye takılan aparatı ve diğer ucunda da aç kapalı musluğu güzel bir şey. 20 TL ye almıştım. Televizyonda reklamı yapılan değil ona benzer bir hortum. Ama çok kalitesiz bir şey çıktı. Birinci gün bir orta yerden su fışkırmaya başladı. Bu gün bir kaç yerinden daha. İptal tabi. Görünüşe aldanmamak lazımmış. 20 TL daha heba...

4- Tartışmalar arasında "Gaza gelmek" konusu geçmiş. Aman ha, diyorum. Adamı şehirden köye indiriyor. Şakası yok! İnanmazsanız sorun İsmail Bey'e... (İsmail Bey'in geniş hoşgörüsüne sığınırak yapılmış bir espiridir.)

Bu arada İsmail Bey'i daha yakından tanımak isteyenlerin, forumun İçimizden Biri başlığını bir karıştırmalarını öneririm.

5- Haftaya cumartesi günü sanırım hasat yapacağım. Bayağı büyüdü marullar. Hasat diyorum zaten yarıdan çoğu paylaşıldı. Bizim afacanlar seçtikleri marulun önünde poz verdiler.

Name:  15-11-2013_06.jpg
Views: 1452
Size:  43.9 KB

6- Gaz demişken. Daha önce yazmıştım. Market otomasyon işi yapıyorum. Mersin'de programımı kullanan marketlerin bir çoğu gaza getiriyorlar beni. Tarsus'taki yakın komşumuz manavı, marketi saymıyorum bile. Benden yüz bulamayanlar Annemizi salıyorlar üzerimize. Hayırlısı Allah'tan...

7- Kendim için yazmış olduğum bir EC, PH , NEM, ISI takip programı vardı. Minik bir programcık abartmaya gerek yok. Onu buradan paylaşıyorum şimdilik ama onun için yeni bir başlık açıp, kullanımını orada anlatacağım. İndirmek isteyen arkadaşlar aşağıda verdiğim linkten indirebilirler.

Sıkıştırılmış bir dosya. Onu açınca iki tane Setup dosyası göreceksiniz.

-SeraECTakipKur
-Setup

Setup olan dosyadan kuracaksınız. Nedeni eğer bilgisayarınızda olmayan ek dosyalara ihtiyaç duyarsa internetten indirip kuracak.

Kurduktan sonra masa üstünüze bir link atacak.

Biz programcılar mükemmel program yazdığımızı zannederiz. Oysa kullanımda onlarca hatamız çıkar. Çünkü biz test ederken nasıl kullanılacağını bildiğimiz için o şekilde test ederiz. Kullanımda ise herkes farklı bir kullanım yapar. Orada kaçırdığımız olası kullanıcı hatalarını görürüz. Programda gördüğünüz eksikleri, talepleri yazarsanız o doğrultuda geliştirmeye devam ederim.

İndirme Linki : AlestaECTakipKUR.rar

Saygı ve sevgilerimle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 21:54   #173
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sagol Levent Ali Bey

Haftaya hasat bitince adet, kilo, birim maliyet filan epey bilgi gelecek sizden, Sagolun.

"Gazagelme " ikimiz tarafindan da kullanilan bir sakaydi, zaten metinlerden belli. Arkadasin sorunu surekli basinda durmamakmis, ben de akilli vanadan baskasini soyleyemedim, size goruyoruz surekli basindasiniz, ayrilmak hele birkac gun mumkun mu?

Ben baslayinca yardim isteyecegim birkac kisiden. Besin yapmak icin, goruyorum ppm hesaplari, atom agirligi, mol hesaplari karisik. Kendim birseyler hesapliyorum cok zor degil ama bir hata yapsan sonuc kotu olur. Bu nedenle yapacagim hesabin teyidi olsun yeter.
Aslinda Kudret Bey`den aldim ama gumrukte birakmadilar, bir suru ufak pakette beyaz toz falan, birakmadilar pasaportumun fotokopisini de alip elkoydular. Mecburum kendim yapmaya. Elimde arayip buldugum taze yesillik, kavun besin formulleri var, marulu da sizing denenmisi kullansak kurdukmuydy akilli vanayi gel keyfim gel. Ruya gorur adam hemen 1000 m2 sera yeter mi? 5000 mi yapayim, ucunda buyuk para var ruyalari. Insan boyle iste. Otur yaz millet aman dikkat edin cok zor is, teknik is, pazari bulmadan aman ha !, sira bana gelince " ben yaparim abi !". Saka bir tarafa denemeyi istedigim birkac urun var, bruksel lahanasi, kavun, brokkoli, domates, hiyar istemiyorum. Bunlarin formullerini buldum. Sirasi gelince sorariz arkadaslara.

Size kolay gelsin bakalim, cogu gitti bir haftasi kaldi.

Siz argenizi yapadurun, o afacanlardan kacina tarimi sevdirdiniz, kaci deneyecek biliyor musunuz? Hem arge hem milleta fayda, sagolun!

leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 22:13   #174
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster

Ancak en rahatsız olduğum konu ise amatör tarımcının aradığını bulamaması meselesi. Yani her aradığınızı bir yerde bulsanız toplu bir kez kargo öder unutursunuz.

Benim şehrim bu değildi. Ben uzun yıllar Ankara'da yaşadım. Sonra gelip Mersin'e yerleştim. O yüzden Tarsus'la ailem dışında bir ilişkim olmadı. Ama bu işe başladğımdan beri yerden yere vurmadığım esnaf kalmadı neredeyse.

Adam devasa bir işyeri kurmuş. Damlama sulama sistemi. Bugün yeni gördüm. Girdim bana spagetti hortum ve parçaları lazım dedim. Siparişle getirttiklerini söylediler. Kapatın o zaman bu işyerini niye varsınız ki, diye ukelalık ettim. Biz büyük işlere bakıyoruz abi böyle küçük şeyleri stokta bulundurmuyoruz gibi garip bir cevap verdiler.

Alifakı'daki serayı siz mi yaptınız? diye sordum. Haberi bile yok. 2 milyon dolara mal oldu bu sera. Antalya firması yaptı. Demek o kadar da büyük değilmişsiniz, dedim ve ayrıldım.

300 binden fazla nüfuslu kendi şehrimden hiç bu kadar utanmamıştım. Kahroluyor insan.
Elin Amerikalı'sına, Avrupalı'sına imreniyor insan. Adamların ellerinin altında istedikleri her türlü malzeme, ister 3-5 tane, ister 1000 tane olsun hazır.

Siz 300 bin nüfuslu Tarsus'ta utanmışsınız, ben de 1 milyon nüfuslu Mersin'de sizden farklı değilim yani. Adana'lıyım, büyük ihtimalle aradığım malzemeleri orada da bulamayacağım.

Örneğin bir gün Mersin'de hidroton aramaya çıktım. Bulmayı bırakın, hidrotonun ne olduğunu bilene rastlamadım. Belki abartı gelebilir insanlara, inanır mısınız perlitin ne olduğunu bilmeyen gübrecilerle tanıştım. Güya seracılık yaygın, güya tarım bölgesi.

Mersin'de Metropol (52 kat da diyorlar) denilen bölgede gübreciler var. Ancak demir sülfat, bakır sülfat, amonyum sülfat gibi birkaç gübrenin dışında diğerlerini açık satmıyorlar. Mesela kalsiyum nitratı, potasyum nitrat, MKP gibi gübreleri 25 kg. lik ambalajlarıyla satıyorlar.

Ben de sizin gibi Ankara'ya kendim gidip almayı düşündüm. Yani neredeyse daha ucuza gelecek o şekilde

fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 22:26   #175
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Fozada

Merhaba, Sn Levent Ali`nin siparisi pazartesiye kalmis, konusup birlestirseniz siparisi nakliyeyi kirisirsiniz daha ucuza gelir, mali Tarsus`a gondersinler gidip aliverirsiniz.

fozada, TRAKLI ve leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 23:02   #176
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın fozada,

Sayın Kızıltan'ın önerisini değerlendirin bence. Kargo parası önemli değil. İstediğiniz şeyler varsa yazın bana gelecek nasılsa. Mersin'e getirir bırakırım. Merkezde çok işyeri var tanıdığım. Onlardan alırsınız. Firmanın hesap numarası sitelerinde mevcut. Havalesini çıkarsınız, ürünü ayrı ama aynı kutuya paketlerler.

Sayın Kızıltan,

Korkmayın besin eriyiği hazırlamaktan. Bir süre sonra ben programını yapmış olacağım zaten. Küçük yeri olanların bunları hazırlamasına gerçekten gerek yok. Hazır yapılmışını satın alabilirler. Ama yer, bitki sayısı büyükse kendileri yapmaya çabalasınlar.

Bu konuda çok güzel öneriler aldım. İyice araştırmadan buraya yazmayacağım. Farklı tarım gübre üreticilerinin çok güzel hazırlanmış gübreleri mevcut. İçinde bizim arayıp bulmakta zorlandığımız şeyler oranlarıyla verilmiş. Sitede de anlatılmış zaten bu.

Yani yeriniz ve ürünleriniz büyük değilse hassas terazi, pipetler, maddeler için vereceğiniz toplam para gereksiz bir yatırım olur. Ama kullanım oranınız yüksekse bunu öğrenmek durumundasınız. Sitede gayet güzel de açıklanmış.

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 07:13   #177
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Gunaydin

Sagolun Levent Ali Bey, tesekkurler.

Aslinda besin hazirlamak da bu amatorce isin zevkli tarafi aslinda. Ancak ilk baslarken bir taraftan malzeme almak, bir seyleri kurmak, digger yanda besin hazirlamak zor saniyorum.

Basladiktan sonar yapilmayacak sey degil. Internetten farkli seylerin formullerini aldim, tercihen universitelerden, forumda bazi basliklarda bitki gelistikce formulde yapilacak degisiklikler de var. Internetten hydrobuddy programi da indirim.

Zamani gelince gireriz bakalim. Baslngicta herkesten yardim ister insan sonar yavas yavas birseylere daha girer, ticari boyut yok nasilsa.

Internette satilan hazirlara nedense isinamiyorum, hersey icin yararli mallari var bunlarin nasil olur ki. Hani hem cocugu olmayana, hem romatizmaya yarayan, hem zayiflatan hem sismanlatan harika ( ! ) bitkisel urunler gibiler. Bence guvenilmez. Bitkinin gelisimine, rutubete, isiya, gun isisgi miktarina falan dayali degisimler olmali bence. Limon degil bu hem caya hem corbaya hem baliga kullanasin.
Hayirli gunler,

smnvrl ve leventali beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 09:27   #178
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: Tarsus/Tekirdağ
Mesajlar: 26
Günaydın hayırlı sabahlar
çok çok teşekkür ederim sayın Levent Ali bey evet haklısınız memleketten çıkınca (8 Yıl) insanın burnunda tütüyor memleketin her şeyi, inanın bir nebzede olsa torpilli merhabanız içime su serpti bu özlem anlatılmaz sizde bilirsiniz Ankara'da okumuşsunuz bakalım yaza gelmeyi düşünüyorum belki tanışmak nasip olur her şey kısmet.
merhabalar sayın kızıltan size katılıyorum besin eriyiği hazırlama konusunda bence az **** çok kendimiz hazırlamalıyız besin eriyiğini, bana göre işin nasıl olduğunu nasıl hazırlandığını içeriğinde neler olduğunu bilmek gerekir hazır besin eriyiklerine bakıyorum hiç bir formül yok içerik açıklaması yok buda hazır besin eriyiğine sayın kızıltan gibi soğuk bakmama neden oluyor...
Gerçi ben topraksız tarım konusunda pek fazla bir bilgim yok yeni yeni gerek forumdan gerekse netten bakıyorum her fırsatta ama hiç bir yerden kesin bir bilgi edinemedim galiba deneme yanılma yöntemleri ile bulacağız tıpkı sayın Levent Ali bey gibi başarılarınızı yakından takip ediyorum sayın Levent Ali bey , bu arada malzeme araştırma konularında istediğiniz birşey olursa sizin için seve seve yardımcı olmak isterim faydam olursa ne mutlu bana.

leventali beğendi.

Düzenleyen kar çiçeğim : 16-11-2013 saat 09:34 Neden: eksik yazım
kar çiçeğim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 09:31   #179
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: Tarsus/Tekirdağ
Mesajlar: 26
Yalnışım varsa affola. Anladığım kadarı ile bitkinin dikim zamanından itibaren belirli dönemlerde farklı besin eriyikleri hazırlanıyor buda hazır satılan tek formüle edilmiş besin eriyiklerini geri planda bırakıyor eğer yalnış anlamadıysam.

kiziltan ve leventali beğendi.
kar çiçeğim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 09:50   #180
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Merhaba Sayın Kızıltan ve Kır Çiçeği,

Aslında benim söylemeye çalıştığım gübre her şeye yarayan ismi, cismi, içeriği belirsiz değil aksine her bir detayı mevcut olan, fabrikasyon gübre.

NPK Gübresi Genesis

Bu ürün 25 kg ve 80 tl. Bunun içindeki oranlarla oynayarak istenilen bitki kullanımına getirilebilir. Bunun nasıl olduğu konusunda forumda bilgiler mevcut.

kiziltan beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025