View Single Post
Eski 15-11-2013, 13:09   #151
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Sayın Vetman,

Aradığım tüm ürünleri Sayın Kızıltan'ın önerdiği yerde buldum. Toplam 200 TL tutuyor. Tabi bunun içinde dereceli pipetler ve beher de var. Tam listeyi bugün akşam yayınlarım buradan. Nakliyat ambarıyla (Adana Express Nakliyat Ambarı) gönderecekler ürünleri 20 TL tutuyor. İşte bu can yakmıyor.

Çorbadaki tuz öneriniz için de çok teşekkür ederim. Eğer bir ihtiyacım olursa çekinmeden kapınızı çalarım. Yeniden içtenliğiniz için teşekkür ederim.

Sayın Kızıltan,

Size yazdıktan sonra biraz daha inceledim akıllı vanayı. Gerçekten güzel bir düşünce. Şu an benim sistemin içinde perlit var. Buradan motorla devirdayim yapıyor besin. Ama ilk bahara doğru kurmayı düşündüğüm sistem için mutlaka düşüneceğim.

Benim esnaflara kızdığım asıl nokta kar marjları değil. Asıl kızdığım nokta biraz sermaye yapınca geldikleri noktayı unutuyorlar. Hemen sabit müşteri pozisyonuna geçiyorlar. Onların talepleri dışında yeni girişimler yapmıyorlar. Hele ki küçük mal alan kişiye uzaydan gelmiş muamelesi yapıyorlar. Küçük kar marjlarıyla yetinmiyorlar. Hoş sistem onları bu hale soktu.

Üniversite yıllarım. Üç beş işletme, iktisat, ekonomi dersi gördük diye az ahkam kesmedik rahmetli babamıza. Adam esnaf. Öyle böyle değil gerçekten esnaf. 10 tl ye (bugünün parasıyla kıyaslamak için gerçek rakamı yazdım o zaman daha azdı) bir yükü bana 8-10 km'lik bir yere gönderdi. Nakliye yapıyoruz. Döndüğümde dünyanın lafını saydım adama. İşletme dedim, ekonomi dedim, karlılık dedim. Bana verdiği cevap "O adamın cebini görmedim ama eminim cebindeki son parasıydı. .... senin ekonomine de işletmene de karlılığına da. İnsanlık denen de bir şey var, size kitaplarda okutmuyorlar mı bunları...".

Gençlik işte pek de aldırmamıştım. Cahildi(!) adam çünkü. Üniversite okumamış, bizim gibi ilim, irfan görmemiş(!). Bir hafta sonra 10 tl'lik müşteriyle iyi giyimli bir adam geldi. Müteahitmiş. Adam esnafa hasret. Aldık mütaahitin işini. Bir kez olsun yüzüme vurmadı olayı ama ben hep yüzümde taşıdım bu ayıbı. Babam rahmetli olduğunda evimize kadar gelen kişilerden di 10 TL'lik müşteri ve müteahit. Aradan onca geçen yıllara rağmen 10 TL'lik müşterinin herkese anlattığı bir anısı vardı babamla ilgili:

... Çekyat almıştım taksitle. Son 10 TL param kaldı. Kime sorsam 30-40 TL den aşağı götürmüyor. Cebimde başka para yok. Masada oturuyor Kemal Amca. Bir de şuna sorim dedim. Allah razı olsun gönderdi beni 10 TL'ye.

Evet ben Ticaret Turizm Eğitim Fakültesi mezunuyum. 109 tane ders verdiler bize. Çoğunluğu hesap kitap. Hepsi ticaretle ilgili. Ama hiç birinde zararına bir satışın maddi manevi kara dönüşebileceğini yazmıyordu.

Yeni nesil okumuş(!) tüccarlarda (onlar artık esnaf değil) böyle eğitildiler.

Son dersini cenazesinde vererek gitti. İnanılmaz kalabalıktı. 3-4 cenaze olduğu için o kalabalığın bize ait olduğunu son mekanına götürürken anladım. Büyük bir çoğunluğunu tanımıyordum bile. Üniformalı polisler (belli ki izin alıp geldiler), hamal, bakkal, emekli müdür, şoför, gazeteci...

Kızım, "Baba bu insanların hiç birini ben tanımıyorum. Polis ağlıyor. Ne işi vardı ki polisle dedemin?".

Bende, "İnsanın insana hasret kaldığı bir dönemde bir çam daha devrildi, ona ağlıyorlar." demekle yetindim.

Nereden nereye geldi konu. Özlemişim onu. Nur içinde yatsın. Canı rahmet istemiş.

Saygı ve sevgilerimle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön