agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni676Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-02-2015, 21:31   #151
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
Sn. Orhank bence çok iyi düşünmüşsünüz, fiğ gerçekten yeşil gübre için mükemmel bir bitki, kurak yere korungada olabilir. Bereket TV de Selami Bayrak'ın en son programı vardı onu seyretmediyseniz bakarsanız iyi olur.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2015, 21:42   #152
Ağaç Dostu

176. Bu gün 01 Ekim 2014 Çarşamba. Ömer Usta sabah 08,00 de gelecek diye babamla beraber sabah 07,00 da bahçeye doğru yola çıktık. Bahçeye vardığımızda saat 08,00 di, Ömer Usta ortalıkta yoktu. Bende telefonla aradım neredesin diye, arabam arızalandı dedi. Sabah sabah ne arızası ise, ben eyvah dedim, biz buna parayı verdik 400 TL bu da bana numara çekiyor, ben hemen arkasından onu tavsiye eden abiyi aradım böyle böyle dedim, beni biraz sonra o abi tekrar aradı, gerçekten yolda kalmış, araba yapılınca gelecekmiş dedi. İki saat sonra aradım telefonu çalıyor ama cevap vermiyor. Bu akşama kadar bu şekilde devam etti. Akşam eve gelince tekrar onu tavsiye eden abiyi aradım, durumu anlattım, herhalde dedim bu parayı alıp gitti. Onu tavsiye eden abi de, olmaz öyle şey ben varım dedi. O zaman abi sen ulaş ona çünkü benim telefonumu açmıyor dedim. Bakalım büyük bir ihtimalle bu işi yapmayacak ve parayı da aldı hayırlısı. Bundan sonra iş yaptırırken usta ölüyorum dese para vermeyeceğim, işi bitirsin ondan sonra parasını vereceksin, geçmiş olsun şimdi ayıkla pirincin taşını. Sabah Oltan da daha önceden evin şapını attırdığım ve işi düzgün yapmadı diye parasını 250 TL eksik verdiğim bir ustanın parasını verdim ve üzerimden büyük bir yük kalktı. Bu gün dutun üst tarafından bahçeye giriş yeri için direk söktük ve evin etrafındaki taşlardan toplayıp getirip buraya attım. Bundan sonra ağır araçlar için bahçeye giriş buradan olacak, drenaj yaptığım yerdeki tahtaları su almış götürmüş ve az bir yağmur yağsa sel gelmeye başladı, drenajı tekrar yaptım, bu sefer daha sağlam oldu ancak bu seli ve giden toprağı durdurmaya yetmez.
177. Bu gün 14 Ekim 2014 Salı. Ayın 9 dan yani geçen hafta perşembeden itibaren bahçede ustalar çalışıyor, neyse Ömer geldi, yanında da birisini getirmiş onun adı da Ömer. Ben Ömer abi diyorum bunlar işi çok yavaş yapıyorlar ve ne hizaları var ne istikametleri bacayı dik olarak çıkamadılar. Daha ben müdahale etmeseydim iyice yamuk olacaktı. Belki şu şekliyle sıva yaparken düzelir, evin yanlarını ilk başta kötü yapıyorlardı sonradan ikaz edince düzelttiler. Sonuç bu gün itibariyle bacanın tuğlalarını ördüler, evin bir yanını yaptılar ve sondajın şapını attılar. Yarın sıvacı bir kişi daha getireceklermiş hayırlısı bakalım inşallah bu iyidir. Evin televizyonunu yaptık ama kameraların görüntüsü gitti. Bu gün yan komşu benimle çalışacak birisini getirdi, yaşı var 20 adet koyunu varmış arıcılıktan anlıyormuş.

Eski 12-02-2015, 19:31   #153
Ağaç Dostu

178. Bu gün 15 Ekim 2014 Çarşamba sabah ilk önce Ulus’a gittim ve haftalık Legrand dijital saat aldım ve 4 adette led ampul aldım. Oradan Ostim'den sondaj için boru ve vana aldım, daha sonra araba ile Sincan Enerjisa’ya gittim bu arada Ömer beni aradı yolda tekerleği patlamış, neyse Enerjisa da bana evin elektrik değerlerini okuyup gelmemi söylediler. Bende bahçeye vardım, bizimkiler çalışıyorlardı yeni birisini getirmişler Yakup sıvacıymış, o gün akşama kadar bacanın sıvasını yaptı. Ertesi günü sondajın duvarlarını örüp sıvasını yaptı ve havuzun kenarlarının sıvasını da yaptı. Üçüncü gün gitti, iyi ki o gelmiş çünkü bacanın yamukluğunu sıva ile düzeltti. Cuma akşamı eve geldik Salı günü tekrar başlayacağız. Led ampulleri dışarıya ve birisini de içeriye taktım. Sobayı yaktık baca iyi çekiyor.
179. Bu gün 24 Ekim 2014 Cuma 4 gündür bahçedeyiz sonunda işler bitti. Evin bacası, evin kenarlarına taş, sondaj kulübesi, havuzun onarılması ve mazıların dikilmesi, işçilerle işe başladığımızdan beri 21 gün olmuş, 15 gün çalışma günü var, bundan sonra artık işçi görmek istemiyorum çünkü yemek hazırla, çay yap, bulaşık yıka vb. Sıgara izmaritlerini yere atmalar, bir yer yaparken diğer yeri bozma, neyse bahçede işçi istemiyorum artık. Mazı dikmeye gelen abi de hem karnını doyur hem çay yap hem de istediğin gibi iş yapmıyorlar, benim sağlığım yettiği ölçüde ben kendim yaparım. Bahçede boş kaldığım zamanlarda çapa makinasını çalıştırdım. Kasımın sonlarına doğru tutmayan cevizler dikilecek toplam 19 adet, 8 adetini söktüm ve çukurlarını açtım. Havuzun kenarlarına direk dikme işi kaldı.
180. Bu gün 28 Ekim 2014 Salı. Halil babamla birlikte Ömer amcanın oğlu Arif’in yanına gittik bize evin elektrik panosunu yapacak ve içindeki sistemi kuracak. Onunla beraber sigortalar, zaman saati pano vb malzemeleri aldık. Bunları Arif hazırlayacak ve gidip beraber takacağız, ben ne dersem tamam dedi. Örneğin aydınlatma 2-3 sigorta olacak istersek zaman saatli yanacak istersek biz olunca hepsi yanacak vb.

Eski 12-02-2015, 19:37   #154
Ağaç Dostu

Baca yapımı, mazı dikimi, sondaj kulübesi ve havuz onarımı,

Eklenen Resimler

Eski 13-02-2015, 21:09   #155
Ağaç Dostu

181. Bu gün 02 Kasım 2014 pazartesi. Babamla beraber saat 08,00 de yola çıktık, ilk önce Sincan'daki Enerjisa’ ya geldik, burada evin elektrik faturasını çıkarttırdık çünkü gelip kendileri okumuyorlar. Bahçeye vardık ve işimiz kümesi yapmak. Birinci gün çatının çıtalarını ve kiremitlerini ancak yapabildik, akşam hava -2 ye düşecekti ve evin suyunu akşam sondajın olduğu yerden boşalttım, gerçekten sabah aşağıda su donmuştu. Akşam soba güzel yandı. Sabah erkenden kalktık ve benim ilk işim çapa makinasını çalıştırmak oldu daha sonra tavuk kümesinin beton direklerini diktik, sağda solda kalan tuğlaları kümesin kenarlarına ördük. Tabi bunları yaparken el arabası ile harç taşı, kiremit taşı vb. bunları saymıyorum. Gündüz saat 11,00 gibi beni Beypazarı karayollarından gelen bir görevli aradı, bana dilekçe vermişsiniz dedi doğru internetten şikayet dilekçesi yazmıştım gelip büzü açmıyorlar diye, hayret bölge müdürlüğü de onlardan acil cevap istemişler. Akşam gelmeden önce sondajın motopompunu elyaf ile sardım donmasın diye.
182. Bu gün 08 Kasım 2014 cumartesi. Elektrik panosunu yapmak için bahçeye gittik, çok güzel oldu tam benim istediğim gibi, her yere elektrik çektik, damlama sulama ve aydınlatmaya zaman saati taktık, havuza çıkan panoyu taktık, sondaj binasına 3 hat gidiyor bir hattı tavuk kümesinin vb.

Eski 14-02-2015, 23:37   #156
Ağaç Dostu

183. Bu gün 09 – 10. 11.2014 Pazar –Pazartesi. Babamla beraber 2 günlüğüne bahçeye gittik Pazar sabahı saat 08,00 de vardık. Bu gün evin terasına cam balkon yapmaya gelecekler, onlar gelmeden önce bu ay içerisinde tutmayan cevizler dikilecek, o nedenle bunları söktük ve dikimleri için çukurlarını hazırladık, daha sonra cam balkon için geldiler. Onlar bu işi yaparken bizde kapıya doğru 80 adet artan mazıları çift sıra diktik. Akşam orada kaldık sobayı yaktık, sabaha kadar ev çok iyi ısındı. Ben sabah 06,30 da inşaattan kalan pislikleri temizlemek için dışarı çıktım ortalık çok karışıktı tahtaları topladım bir yere koydum, artan kenar taşlarını bir yere koydum, ortalıktaki çöpleri poşetleri topladım, meyve ağaçlarından çıtaları çıkanlar vardı onları taktım. Sonra babamla Ayaş a gittik ve oradan bacanın şapkası ile küllüğü aldık ve bankadan devlet teşviğini çektik. 12 dönüm için 1200 TL. Geldikten sonra kapının girişinden itibaren dut ağacına doğru 75 adet mazı daha diktik, halen 50 adet kaldı. Sonra kalan inşaat artıklarını topladık ve akşam oldu amma pislik varmış toplamak bir gün sürdü.
184. Bu gün 16 Kasım 2014 Pazar. Önümüzdeki Cuma 8 derece birden düşüyor ve gece sıcaklıklar eksilere düşecek. Winter is coming.
185. Bu gün 18-19.11.2014 sabah babamla beraber bahçeye vardık, ilk işimiz artan mazıları dikmek oldu. Çünkü bu hafta Cuma gününden itibaren hava soğuyacak. Yaklaşık 100 mazı diktik ve oldukça yorucuydu. Daha sonra tavuk kümesinin folluğunu yaptık ve bu çok zevkliydi, çünkü hem tahta işi hem ince hesap işiydi. Ertesi gün sabah erkenden kalktım ve işe başladım mazıların arasına 3 el arabası gübre getirdim ve döktüm. Daha sonra babamla tavuk kümesinin ön kısmını tahta ile kapattık ve öğlen arabayı yıkadım, daha sonra sondajın üst kısmını tahta ile kapattık bu arada babam üsteki çatının yükünü taşıyan 5*10 tahtanın kırıldığını gördü, iyi ki görmüş yoksa daha ciddi bir sorun çıkabilirdi, onu 3 yerden destekledik sağlam oldu ve kapısını naylonla kapattık, motopompun küresini donmasın diye iyice izocamla sardık. Çok yorucu ve zevkli 2 gündü. Önümüzdeki hafta Kazım ağaç dikmeye gelecek.

Eski 14-02-2015, 23:40   #157
Ağaç Dostu

Cam balkon,

Eklenen Resimler

Eski 15-02-2015, 11:02   #158
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-10-2014
Gittikçe güzelleşiyor bahçeniz ilgiyle takip ediyoruz.

darkelf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2015, 19:09   #159
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-11-2014
Yazılarınızı okumak çok zevkli Fotoğraflar üstüne cila oluyor Devamını Sabırla bekliyoruz

patara67 beğendi.
06eses Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2015, 20:55   #160
Ağaç Dostu

186. Bu gün 25 Kasım 2014 Salı. Babamla birlikte bahçeye gittik giderken Emre’nin verdiği cam balkonları da götürdüm. Niyetimiz bir gece kalmaktı ancak yola çıktığımızda hava sıcaklığı 0 dereceydi ve kar yağıyordu, bahçeye vardığımızda her yer bembeyazdı, ben suyu açmaya gittiğimde asmaların otunu da alayım dedim ancak geç kalmışım çünkü çizmelerden ayağım 10 dakika sonra donmaya başladı ve ellerim otlardan kayıyordu. İyi ki hemen sobayı yakmıştım bir çay içtikten sonra açık kalan teli onardık ve daha sonra konteynırı temizledim. Çevreye dağılmış mazı fidan poşetlerini topladım ve meyve ağaçlarının iplerini ve kazıklarını düzelttim. Hava soğuk olduğu için akşam geri döndük. Niyetim ağaçlara gübre taşımaktı fakat soğuk ve ıslaklıktan dolayı yapılacak gibi değildi artık bahara kaldı. Demek ki bahçenin tüm işleri en geç Kasım 15’ ne kadar havalar güzelken bitirilmesi lazım eğer gübre dökülecekse Ağustos ayından itibaren havanın kuru olduğu günlerde gübre çuvallara konulup ağaçların yanına bırakılmalı ve ağaçlar yapraklarını döktüğünde gübre de dibine konulmalı. Haftaya pazartesi Kazım gelecek bundan sonra bahçeye gidiş iş yapmak için değil kontrol için olacak. Bu gün Abdullah abi aradı bana 3 adet İskilip ayvası bulmuş bende ancak bahara alabiliriz dedim. Havalar kuru olduğunda bordo bulamacı atmam lazım.
187. Bu gün 01-02.12.2014 Pazartesi – Salı. Babam ben ve yiğenim üçümüz bahçeye gittik. Bu gün Kazım Cıbır gelecek ve tutmayan cevizlerin yerine yeni ceviz dikeceğiz. Giderken Ayaş’tan 2 adet vişne ve 1 adet ıhlamur fidanı aldık onları gidince yiğenime diktirdim. Saat 11.00 gibi Kazım geldi normalde 19 ağaç tutmamıştı 21 adet getirmiş, onları diktik. Bu işlem yaklaşık 2 saat sürdü çünkü ağaç çukurlarını daha önceden açmıştım bu yüzden dikmek kolay oldu. Dikilen ağaçların budamasını Kazım gösterdi ve üzerine işaretledik diğer meyve ağaçlarını da nasıl budayacağımı gösterdi. Mart ayında gelmeyecek yeni dikilenleri ben budayacağım o Temmuz ayı gibi gelecek ve budamayı o zaman yapacak. Kazım’a biz ne durumdayız doğruyu söyle dedim, o da benim şu anda 5 bahçem var siz 2 ncisiniz dedi yani doğru yoldaymışız. Bu sene de meyve almayacağız ancak moral meyvesi olabilirmiş ondan sonraki sene meyveler bizim olacakmış hadi hayırlısı. Kazım gittikten sonra yiğenimle ağaçların can suyunu verdik. Akşam güzel geçti sabah bahçedeki cevizlerin yarısına birer kova gübre koyduk hava da çok güzeldi. Daha sonra ben çatıya çıktım ve bacanın şapkası çok alçaktı sanki, onu biraz yükselttim çünkü akşam duman aşağılarda dolaşıyordu. Evin çatısının önündeki oluktan su damlıyordu ona silikon çektim ve füme renkli camdan masa yaptık ve mutfağın tezgahından su akıtmasın diye kenarına Koçtaş’tan aldığım engel malzemesini silikonladım. Çıkarken evin köşelerini ilaçladım. Kazım göz aşısını Temmuz ayında yap dedi o senenin sürgününe, kalem alınırsa 2 yıllık olacakmış.

Eski 15-02-2015, 21:00   #161
Ağaç Dostu

Kazım Cıbır tutmayan cevizleri dikti,

Eklenen Resimler

sinbas ve sulubey beğendi.
Eski 16-02-2015, 16:34   #162
Ağaç Dostu

188. Bu gün 04 Aralık 2014 Perşembe sabah tek başıma bahçeye erkenden vardım. Bu günkü amacım ağaçlara bordo bulamacı yapmaktı, sabah biraz yağmur atıştırdı bende bu arada ağaçların dibine kovalarla gübre taşıdım, yaklaşık 40 ağacın dibine bir kova gübre koydum. Daha sonra hava da düzeldi 11.00 gibi ağaçlara bordo bulamacı attım, bu işlem yaklaşık 15.00 e kadar devam etti. Ağaçlar şu anda zaten küçük ve bu kadar zaman alıyorsa büyüyünce ne yapacağız bilmiyorum herhalde adam tutarız. Evin perdelerini koltuk yüzlerini söktüm yıkanacaklar. Evin önündeki yere 4 kova gübre attım ve eve döndüm hava çok güzeldi. Cam masa tutmuş sağlam gözüküyor. Olukların silikonları da olmuş.
189. Bu gün 13.12.2014 Cumartesi. Hanımla birlikte sabah erkenden bahçeye gittik bu günkü işimiz evin temizliğini yapmak temizlik akşama kadar sürdü. Yarın içinde bir abi ile anlaştım bahçeyi sürmeye gelecek.
190. Bu gün 14 Aralık 2014 Pazar. Sabah hava aydınlandığında bahçeye vardım saat 06.45’ ti. Batıkent 1 derece, Ayaş 1 derece, bahçe 5 dereceydi çünkü sis vardı. Saat 11.00 e kadar traktörün sürmesini engelleyecek malzemeleri ortadan kaldırmakla uğraştım, bu arada bahçenin elektriğini çeken kişi ve bir kişi daha geldi. İkinci kişi bahçeyi sürmek için gelmiş, bahçeyi + şeklinde sürmek için benden dönüm başına 20-25 TL istedi yani 24 dönüm için 500 TL yapıyor. Kaz ayağı çekmek yarısı kadarmış. Daha sonra diğer abi geldi o da bahçeyi şimdi sürmek uygun değil dedi, toprağın tavında olması gerekiyormuş, artık bu iş bahara kaldı herhalde. Sulak olan yer alttan 2 sıra her taraf ot olmuş ve fare delikleri çoğalmış, bahar donları için ne yapacağız bakalım. Aklıma gelmişken bizim ağaçlar sonbahar donlarından etkilenmiyor çünkü Eylül’ün 5-10 arası hasat ediliyor ve Ekim ayının başlarında artık ağaç dalları odunlaşıyor ve 10’ dan sonra uyuma geçiyor. Ekim 20 gibi yapraklarını döküyor. Bizim için önemli olan bahar donları onun için de don kırağı örtüsü varmış ve tarlayı sürüp dondan 2-3 gün önce toprağın ıslatılması gerekiyormuş. Bende bu Mart ayının başından itibaren tarlada ot bırakmayacağım, olmazsa otları keseceğim ve araya su yeterli gelirse 2 şer adet spring koyacağım ve o şekilde toprağı ıslatacağım, zaten alt tarafın toprağı ıslak olacak birde don esnasında springleri çalıştırıp suyun donarken verdiği ısıdan yararlanacağım, 1 gr suyun donması sonucunda 80 kalori ısı açığa çıkıyormuş, bakalım bunun için bahçenin aynı anda sulanması gerekiyor su yetecek mi deneyeceğim. Biz ağaçları dondan kurtarırsak sorunun büyük bir bölümünü çözmüş olacağım. Bahçenin damlama sulamsını yapan mühendis bir maliyet çıkarıyor, yukarıdan sulama için, bunda ağaçları suluyorsun don bitene kadar ve kendi kendine çözülene kadar, bu biraz tehlikeli ancak en iyi metod çünkü suyu don bitene kadar ve kendi kendine çözülene kadar ağaçları sürekli sulaman gerekiyor, bu da suya bağlı ve elektriğin devamlılığıyla ilgili. Öğleden sonra kalan 26 ağacın dibine koyun gübresi attım. Bir bölüme ıspanak diktim inşallah baharda yeriz. Bu arada dün taktığımız köstebek kovucu işe yaramış bizim köstebek yan tarlaya doğru kaçmış açılan çukurlar yan tarla istikametinde gidiyordu.

sulubey beğendi.
Eski 17-02-2015, 21:43   #163
Ağaç Dostu

191. Bu gün 17 Aralık 2014 Salı. Sabah erkenden Ulus’a gittim dün aldığım motorlu tırpanı alacağım Olea Mac 755 Master, oradan bahçeye vardım hava biraz soğuktu hemen tırpanı kurdum. İlk önce hızarı taktım ve kalın olan otları kestim bu işlem yaklaşık 4 saat sürdü, sonra misinayı taktım ve otları aldım bu da yaklaşık 4 saat sürdü. Toplam 15 TL lik benzin harcadım ama alt taraftaki otların hepsini temizledim bende çok yoruldum, aslında bu işi bu kadar süre yapmamak lazım en fazla 2-3 saat sonra başka iş yapmak gerekiyor, çünkü aynı işi uzun süre yaparsan aynı kasları çok yormuş oluyorsun. Dün bir çobanla konuştuk, yoncayı 23 Nisandan sonra mayısın ilk haftası içerisinde ekeceksin dedi, ekerken DAP atıyorlarmış, sonra yaprak gübresi veriyorlarmış, tohumu ya gübreyle veya kumla karıştırıp atmak lazım dedi. Tohumu attıktan sonra ya tırmıkla veya çapa makinasıyla karıştırmak lazım veya karıştırmasan da olur, diğer otların büyümesine müsaade etmez dedi.
192. Bu gün 23 Aralık 2014 Salı. Kaç zamandır bahar geç donlarından ceviz ağaçlarını nasıl korunabileceğini araştırmakla geçiriyorum topladığım bilgiler;
a. Sulama mühendisi ve onun arkadaşı; bahçeyi süreceksin ot olmayacak ve dondan birkaç gün önce toprağı sulayacaksın ve don esnasında da devam edeceksin, bunun için yeterli suyun olması lazım, çünkü mini springler saatte en az 40 lt su harcar. Sulama esnasında suyun 1gr' nın donması sonucunda 80 cal ısı açığa çıkar ve ortam nemli olduğundan don koşulları azalır ve hava sıcaklığı 2-3 derece artar. En güzeli ve en sağlamı ağaçların üstüne özel soğuktan donmayan spring koymak ve don süresince ve ertesi gün don çözülene kadar ağaçları sulamak, bu işlem sırasında ağaçların tüm aksamının sulanması gerekiyor, don altında kalan kısım sıcaklığını 0 derecede tutuyor ve ağacı koruyor. Bunu için Mühendis, abi suyun yetmez dedi, çünkü bizim orada kuyu 68 m biz 25 m den suyu alıyoruz, havuzumuz var ama 25 tonluk zaten bahçenin 1 saatlik su ihtiyacı en az 25 ton bana bir proje çıkartacaklar.
b. Köyümüzdeki çiftçilere yardım etsin maksadıyla Ayaş ilçe Tarım Müdürlüğünden bir Mühendis; ben Ziraat fakültesindeki hocalarla görüşeyim, bir de Ayaş’taki Ziraat çiftliğindekiler bu konuda ne yapıyor onlarla görüşeyim dedi bana geri dönecek o zaman sonuçlarını buraya yazarım.
c. Kazım Cıbır; diğer yerli çeşitlerle Oğuzlar cevizi aşağı yukarı aynı tarihte tomurcuklanıyor. Oğuzlar cevizi burada normalde Nisan 5’i gibi uyanıyor ve Eylül’ün ilk haftasında hasat ediliyor, yani sonbahar erken donlarına yakalanmıyor ancak ilkbahar geç donları etkileyebiliyor. Diğer çeşitlerden Fernor cevizi iyi değil, chandler ise geç hasat ediliyor ve sonbahar donlarına denk geliyor. Don kırağı örtüsünü yapan bir kişi vardı pek faydasını görmemiş
d. İskilip’ten ceviz bahçesi olan bir abi; bu sene oğuzlar cevizi dona yakalandı ve hiç ceviz alamadım ben 5 yıldır bahçemde chandler yetiştirmiştim, baktım durumu iyi şimdi ağaçları ona çeviriyorum, aşılama yapıyorum ve yeni diktiğim cevizleri de chandler yaptım. Ben ağaçların altına yazdan tezek koyuyorum ve onları yakıyorum ancak yararı oluyor mu bilemedim. Bir keresinde ağacın etrafını 1,5 m kazdım ve karla doldurdum sonra üstünü toprakla örttüm ancak diğer ağaçlarla beraber açtılar yani hiçbir işe yaramadı. Ağaçların üstünden sulamaya kalksan suyun yetmez ve salkım salkım buz oluşur, onları ne yapacaksın dalları kırar. Ağaçların suyunu Ağustosta keseceksin dedi.
e. Ayaş Oltan’da ceviz bahçesi ile ilgilenen köyden birisi; burada 31 dönüm chandler ceviz bahçesi var 2014 Mart’ında soğuk onları etkiledi, biz de bu sene chandlerdan ceviz alamadık, ancak geçen sene Ekim ayının 2’ de hava sıcaklığı -4 derece olmuştu ondan bir iki gün önce hasat yaptık ve meyve aldık.
f. Çorum’da 40 dönüm ceviz bahçesi olan ve ceviz fidanı yapan bir abi; benim ceviz fidanlığım var onları sonbaharda don olurken üstten sulama yaptım ve ertesi güne kadar devam ettirdim, ağaçlara bir şey olmadı. Ancak 40 dönüm bahçem var oraya bir şey yapamadım çünkü alan büyük ve su yetersiz. Fakat ağaçlara kaolin (gün tozu) uygulamasını şubat ayından itibaren yaz ve kış uygulayabilirsin, hem güneş yanıklığından korur hem de soğuktan, donda 2 derece artırır. Bunu ziraatçi hocalarla da görüştük ve aynı fikirde birleştik. Daha sonra iyi bir plastik boya ile boyayabilirsin o da ağaçları koruyor en iyisi her ikisini de beraber yapmak, ilk önce kaolin sonra sonbaharda plastik boya. Ayrıca şubatta yapacağın bordo bulamacı ağaçların uyanmasını birkaç gün geciktiriyor. Sonbaharda Kasım, Aralık gibi ve Şubat ayında bordo bulamacı yap. Ağaç antifrizi de ağaçların donmasına etki ediyor. Ağaçların arasına yonca dikersen yonca çok su ister ve ağaçlara da nem yaparsın, ceviz ağaçları da nemden dolayı hastalanabilir ona dikkat et dedi. Ben de kendi kendime yonca yerine o zaman korunga dikerim dedim. Onun cevizler cahandler çeşitmiş ve Mart donlarına yakalanmadı ve sonbaharda da soğuğa yakalanırsa yalnızca uçlardan 5 cm donar, ancak bahardaki donlarda tüm meyve gider dedi. sen bu şekilde ağaçları büyütmeye devam et eğer ilerde sorun yaşarsan chandler çeşidine geçersin. Ben de o zaman denemek maksadıyla birkaç adet bahçeye chandler çeşidi dikeyim bakalım o nasıl olacak. Don ve kırağı örtüsünü sordum bana ağaçlar küçükken faydalı olabilir dedi.
g. Selami Bayrak hoca ; ağaçların arasına eğer su yeterliyse yonca, su yetersizse korunga ekin bu sıcaklığı artıracak ve don olmasını engelleyecektir. Ayrıca plastik tavan boyası ile ilk yıllarda ağaç gövdeleri boyanırsa iyi sonuç alınıyor. İlk önce arazide ot bırakılmayacak ve dondan 2-3 gün önce arazi ıslanacak bu 5-6 derece ısı artışı sağlıyor
h. İnternette bulduğum değişik fikirler; Geç donların olacağı bölgelerde, ağaç uyanmadan verilen suların geç uyanmayı gerçekleştirdiğinden faydalı sonuçlar alınmıştır. Kafam karıştı herkes farklı bir şey söylüyor doğrusunu bilen ve uygulayan varsa yardımcı olursa sevinirim.

chndlr ve sulubey beğendi.
Eski 18-02-2015, 09:35   #164
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2013
Sayın patara geçen sene yaşanan don olayı ekstrem bi olay ve ağaçlar uyandıktan sonra ülke genelinde -5 lere ulaşan bi soğuk oldu ve mersin gibi sıcak yerler dahi don olayı yaşadılar yani ülke genelinde soğuk vurmayan meyve ağacı çok azdı.
Bu nedenle geçen seneyi kriter almayın.
Bulunduğum bölgede sizin bahsettiğiniz su sıkıp dondurma işini yapan görmedim bence bu kadar korkmaya gerek yok.
Kaolin güzel ve kolay bir yöntem uygulanabilir.
Kalecikte don olacağı bilgisi olan gecelerde hurda lastik ya da saman balyası yakarlar bahçelerde yararı olduğu söyleniyor denemedim bilemiyorum.
Ağaç diplerine kar yığma işi burada uygulanıyor ama sulamaya geç başlanılsın ağaç suyunu alsın diye yapılıyor.
Ağaç uyandıktan sonra don oluyorsa sıkıntı olur.

https://www.youtube.com/watch?v=7eo4zWS3-dw

sulubey ve patara67 beğendi.

Düzenleyen Orhank : 18-02-2015 saat 15:27 Neden: ek
Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2015, 16:17   #165
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Sayın patara67 yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Don olayı için bende internette araştırma yaparken, mermer tozunun faydalı olduğunu okudum. Bu konuda üniversite çalışma yapmış. Denemek gerekli.

http://www.aktifhaber.com/bitkilerde...zu-605923h.htm

sulubey beğendi.

Düzenleyen 06doğaci : 18-02-2015 saat 16:20 Neden: BİLGİ
06doğaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2015, 22:53   #166
Ağaç Dostu

Sn Orhank ve Doğacı06, ilk önce ilginizden dolayı teşekkür ederim dediklerinizi inceledim. Dona karşı hep Chandler veya başka yabancı çeşitleri öneriyorlar. Ancak biz Ankara'dayız ve Ekim ayının başında don olayı oluyor bu nedenle chandler dikemiyoruz. Bizim orada chandler dikenler var bir önceki sene ağaçları 2 Ekim'de dondu ve çok fazla budamak zorunda kaldılar. Selami hoca, Mehmet Seyit ŞEN hoca ve internetten seyrettiğim bazı ceviz yetiştiricileri eğer Ekim ayında don olayı oluyorsa oraya chandler dikmeyin diyor. Mermer tozunu da inceledim ancak zannedersem halen deneme aşamasında gibi çünkü haber 2012 yılına ait.

Orhank ve sulubey beğendi.
Eski 18-02-2015, 23:03   #167
Ağaç Dostu

193. Bu gün 25 Aralık 2014 Perşembe. Sabah 08,30 da bahçeye vardım hava sıcaklığı -2 dereceydi 09,00 dan sonra hava güneşliydi ve 13-14 derece oldu. Sabah gübre veremediğim ağaçlara gübre vereyim dedim ancak el arabası ile gübre taşımak zor oldu çünkü yer kırağıdan dolayı üst tabaka çamur olmuştu ve tekerleğe yapışıyordu bu nedenle 3 el arabası ancak getirebildim. Bu el arabasının tekerleğinin önündeki çamur tutan demiri kesmek lazım. Gübre veremediğim 7 ağaç kaldı. Verdiğim bir kova koyun gübresini çapalamadım Aksel tarım öyle diyordu onlara sormak lazım niye diye. Gübrenin içinde telli kurt vardı yakaladığımı öldürdüm. Bence de gübreyi karıştırmamak lazım çünkü içinde böcek varsa soğuktan donsun veya kuş gibi hayvanlar yesin, birde ağacın üstünde örtü oluyor gibi geldi, zaten gübreden beklediğim fayda toprağı yumuşatması yoksa NPK + İz elementleri zaten gübre ile vereceğim. Daha sonra alt taraftaki asmaların otlarını aldım yarısından fazlasını ancak alabildim çünkü çok otlanmış ve otlardan dolayı nem yapmış zaten yeri sulak bazı çubuklar nemden dolayı çürümüş ancak çoğu tutmuş durumda, açığa çıkanların sağına ve soluna kazık çaktım, asmaların arasını ve arkasını motorlu tırpan ile almak lazım veya baharda ot ilacı yapsam ne olur ki acaba, asmaları karton kutuyla kapatıp ilacı öyle yapmak lazım çünkü bu sene çok ot oldu ve temizlemesi adamı mahvediyor ve çok iş günü gidiyor. Evi ilaçladım. Bu seneki işim belli oldu ot temizliği. Alt tarafa yonca ekmek konusunu inceliyorum çok nem yapacak fakat orada olan su erozyonunu engellemenin başka yolu yok. Çapa makinasını hırsıza kaptırmamanın yolunu halen bulamadım. Bu beni çok engelliyor ve bahçenin ot olmasına sebep oldu. Yoksa ben şimdiye kadar bu otları temizlerdim. Fare zehirini kullanamadım baktım cevizlere zararları yok. Bahçede fazla köstebek veya kör fare yoktu ancak tarla faresi çok.
194. Bu gün 29 Aralık 2014 Pazartesi. Halen bahçeyi don olayından korumayı araştırıyorum.
Bahçenin damlama sulamasını yapan Mühendis;
- Sizin elektriğiniz 220 V olduğu için biz sondaj motorunu 1,1 KW lık koyduk (1,5 HP ) bu nedenle 1 saatte su basma kapasitesi ortalama 6-7 ton, bu su da sizin bahçede ağaçların üzerinden püskürtmek suretiyle don sırasında sulama yapmaya su yetmez. Diğer bir yöntem olan toprağın sulanması içinde ancak bahçenin yarısını sulayabiliyoruz, her başlık 120 lt/sa su harcıyor. Diğer teknik arkadaşlarla da görüştük eğer bahçenin hepsini sulayamazsak bu işlem bir işe yaramıyor. Bu işlem yapılırken ağaçlar değil boş alandaki toprak sulanacak ve suyun donunca ısı vermesinden yararlanacağız. Bu nedenlerle şu anda sulamak suretiyle dondan korunmayı yapamayız. Ancak elektrik enerjisi 380 Volt olursa sondaj motorunu değiştirmek suretiyle tümden ayrı bir dondan korunma sistemi kurmamız gerekiyor, bunun başlıkları da donmayan cinsten özel olacak borularda özel, bu işlem esnasında sadece toprağın sulanmasıyla yaklaşık 4 derece artış sağlamış oluruz. Eğer sulamayı ağaçların üstünden yaparsak daha fazla dondan koruyabiliriz.
- Aksel Bahçe Ziraat Mühendisi Bekir Bey;
Kaolin ağaçların donma derecesine etki etmez çünkü yağmurlarla giden bir malzeme. O sadece güneş yanıklığına etkilidir. Don kırağı örtüsü kullanabilirsiniz bu örtü bitkileri +6 derece artmasına etki eder eğer yapabilirseniz iyi olur. Yoğunluğu 30 gr olandan alacaksın dedi.
- Zümre meteoroloji (internetten Kaolin satışı yapıyorlar)
Kaolin dondan korunmak için kullanılmaz dedi. Sunshader daha kaliteli 25 kg’ı 75 TL. kargo 30 TL
- Agro Basf (internetten Kaolin satışı yapıyorlar)
Almanya üretim kaolini araştırıp bana söyleyecek
- Kaokil.com;
Çin malı, 25 kg 40 TL + KDV, kargo 11 TL + KDV. Cevizde uygulama Mayıs ortası veya sonu yapılması gerekiyor. Eğer yağmurla hemen yıkanmasın diyorsanız yayıcı yapıştırıcı sentetik ile karıştırılmasını öneriyoruz. NU film 17 adlı bir madde zirai marketlerde var
- Ayaş Ziraat’ten Mühendis Bey;
Don olacağı zaman meteorolijiden takip edeceksiniz ve rüzgarın geliş istikametine göre saman balyası yakacaksınız ve yapabilirseniz küçük ateşler yakacaksınız. Bunlarla birlikte vantilatör var. Antifiriz sakın yapmayın. Kaolin ve kırağı örtüsünü inceleyecek ondan sonra konuşacağız. 2015 ÇKS yaptırmamı istedi her yıl dekar başına 10 TL mazot ve gübre desteği vereceklermiş toplam 120 TL. Zaten bunun 10 TL sini dosya masrafı diye Ziraat alıyor 20 TL sini de Tarım Kooperatifi alıyor. Dostlar alışverişte görsün.

sulubey beğendi.
Eski 19-02-2015, 10:56   #168
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Sayın patara67 bence bir nebze ağaçları kışın sulamanın faydası var ancak asıl önemli nokta gövdesi. Çünkü ağacı uyanmadan kestiğinizde bile gözlerde uyanma ve yapraklanma oluyor.

patara67 beğendi.
06doğaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2015, 12:02   #169
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi patara67 Mesajı Göster
Sn Orhank ve Doğacı06, ilk önce ilginizden dolayı teşekkür ederim dediklerinizi inceledim. Dona karşı hep Chandler veya başka yabancı çeşitleri öneriyorlar. Ancak biz Ankara'dayız ve Ekim ayının başında don olayı oluyor bu nedenle chandler dikemiyoruz. Bizim orada chandler dikenler var bir önceki sene ağaçları 2 Ekim'de dondu ve çok fazla budamak zorunda kaldılar. Selami hoca, Mehmet Seyit ŞEN hoca ve internetten seyrettiğim bazı ceviz yetiştiricileri eğer Ekim ayında don olayı oluyorsa oraya chandler dikmeyin diyor. Mermer tozunu da inceledim ancak zannedersem halen deneme aşamasında gibi çünkü haber 2012 yılına ait.
Chandler Ankara için bence de uygun değil koyduğum videoda Fernor ve Fernette çeşitlerinin Chandlerdende geç uyandığı görülüyor.
Ben bahçeme fernor ve fernette diktim bahçemdeki chandler ile arasında hemen hemen 15 gün oluyor bilginize

patara67 beğendi.
Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2015, 15:13   #170
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhank Mesajı Göster
Chandler Ankara için bence de uygun değil koyduğum videoda Fernor ve Fernette çeşitlerinin Chandlerdende geç uyandığı görülüyor.
Ben bahçeme fernor ve fernette diktim bahçemdeki chandler ile arasında hemen hemen 15 gün oluyor bilginize
Öncelikle komutanımın sayfasını meşgul ettiğim için özür dileyerek başlıyorum.
Orhan Bey;
fernor ve fernette chandlerden geç uyanıyor. Ankarada ilkbahar donlarında sanırım bu 3 çeşit içinde risk yok. Ancak sonbahardaki donlarda sıkıntı var. Ankarada geçen sene sanırım ekimin 2 sinde don oldu.Benim fernor, fernette ve chandler ler dondu.Sizin çeşitlerin sonbaharda durumları nasıldı? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Saygılar

sedatkso ve patara67 beğendi.

Düzenleyen Cevizciankara : 19-02-2015 saat 15:44
Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2015, 17:07   #171
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
aynen katılıyorum fernor evet gec uyanabılır ama o da ankara ve karasal ıklımde sonbahar donlarından etkılenıyor bendekı chandler ve fernor son baharda yapraklarını soguk vurmustu.ama govdede ıkısındede sıkıntı yoktu 2014 yılında.(soguk ekim 23 yılında -3 olmustu 2 gun sadece)

sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2015, 20:38   #172
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara Mesajı Göster
Öncelikle komutanımın sayfasını meşgul ettiğim için özür dileyerek başlıyorum.
Orhan Bey;
fernor ve fernette chandlerden geç uyanıyor. Ankarada ilkbahar donlarında sanırım bu 3 çeşit içinde risk yok. Ancak sonbahardaki donlarda sıkıntı var. Ankarada geçen sene sanırım ekimin 2 sinde don oldu.Benim fernor, fernette ve chandler ler dondu.Sizin çeşitlerin sonbaharda durumları nasıldı? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Saygılar
Cahandler, ferno vb. ceviz çeşitlerinden şu anda Ankara'da verim alan sanki yok gibi burada yazan herkesin cevizleri verim çağında değil diye düşünüyorum. Eğer verim çağında olsaydı cevizleri de don vuracaktı ve içleri büzüşecekti yani sadece ağacın etkilenmemesi yetmiyor bence. İbrahim Balkal Bey'de Ekim ayında don olursa meyve içi büzüşür diyor tabi devamında o zaman fernor dikin diyor. Benim bahçeme yakın yerdeki chandler ceviz çeşitllerini bu seneden itibaren takip etmeye çalışacağım. Bahçemdeki Oğuzlar77 çeşidi için bu sene Ekim 10'u gibi hava sıcaklığı -2 oldu ve bazı cevizlerin yaprakları yanmıştı ancak gövde de ve gözlerde bir şey var mı bu sene baharda görebileceğim. Bendeki çeşit için suyun kesilmesi 20 Ağustos gibi olması gerekiyor. Ben geçen sene 06 Eylül'de suyu kestim zaten hemen arkasından da yağmurlar başladı.

Düzenleyen patara67 : 19-02-2015 saat 20:40 Neden: hata
Eski 19-02-2015, 20:44   #173
Ağaç Dostu

195. Bu gün 31 Aralık 2014 Çarşamba. Dün babam İskilip’ten ayva fidanı getirdi bende aynı gün Emreden balkon camı aldım her ikisini bahçeye götürmek için ve ÇKS yi yaptırmak için sabah 07,30 da yola çıktım. Bu gün hava hem yağmurlu hem soğuk. Ayaş Ziraat’ten ÇKS dosyasını aldım oradan Tarım Kooperatifine gittim, onlar dosyaya işlem yaptılar ve oradan Oltan’daki Muhtar Hasan’ın yanına gittim imzalattım ve bahçeye vardım. Cam balkonları indirdim bakalım onlarla ne yapacağım en iyi şey sera olabilir. İlk önce aşağıyı bir dolaştım ve fidanlar için 3 adet çıta buldum, sonra ayvaları diktim, kökleri küçük olduğu için aşağıdan gübre getirdim ve kenarlarına döktüm üzerindeki toprak donmasın diye. Erkenden bahçeden ayrıldım dönerken Ayaş’taki işlemleri tersten yaptım ve dosyayı teslim ettim. Dün bana Tevfik bey ÇKS yaptırmam gerektiğini bu günün son gün olduğunu söylemişti Ayaş Ziraat’e gittiğimde bana Haziran 2015’ e kadar uzattıklarını söylediler. Ziraat sadece dosya ve bilgisayar işlemleri yapıyor ve bütün Ziraat mühendisleri bu işle meşgul bizim köye bir sorumlu mühendis vermişler o da Gıda Mühendisi gerisini siz düşünün.

Eski 19-02-2015, 21:53   #174
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-12-2013
Komutanım bir yerde okumuştum sanırım yine forumda söylenmişti... herkes kendi bahçesinin mühendisi olmalı.malesef durum bu..

sulubey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2015, 18:22   #175
Ağaç Dostu

bu sitede karsal iklimlerde degişik illerde ve degişik rakımlarda chadler cevizinin meyve yapılarının resimleri var. http://www.ceviz.com.tr/gordeal.htm bakarsanız belkı bır fıkır olusur.saygılar

patara67 beğendi.

Düzenleyen sedatkso : 20-02-2015 saat 18:25 Neden: adres satırının yanlış kopyalanması
Eski 20-02-2015, 18:24   #176
Ağaç Dostu

aşılı CEVİZ YETİTİRİCİLİĞİ direk burayı kopyalayıp yapıştırı rsanız sayfaya daha çabuk ulaşırsınız ıyı aksamlar

sulubey beğendi.
Eski 20-02-2015, 23:02   #177
Ağaç Dostu

196. Bu gün 12 Ocak 2015 Pazar. Can sıkıntısından dolayı internette bir çok konuyu derinlemesine inceliyorum bu gün sıra salma tavukçuluktaydı. Bu konuyu daha önce de defalarca bakmıştım ama tam bir hesap yapmamıştım. Şu anda bahçede 70 tavuk alacak şekilde bir kümes yapıyorum. Amacım burada salma tavukçuluğu denemekti. Bu gün Köy TV de Milletin Efendisi programında İzmir’den bir kişinin salma tavukçuluğu anlatıldı. Yapan kişi kısaca şunu söylüyor.
- Tavuklar güvenilir yerden 16-18 haftalıkken alınıyor
- Her gün sabahtan dışarıya salınıyor
- Yaklaşık 1500 tavuk var
- Yan bahçede yonca yetiştiriyor
- Tavuk başına günlük 50 gr buğday bahçedeyken yere serpiliyor tavuklar oradan yiyorlar
- Buğdayın kilosu 80 krş.
- Tavuklar sadece yonca, buğday ve bahçeden ne bulurlarsa onu yiyorlar
- 1000 tavuğun maliyeti günlük 50 kg maliyeti 40 TL
- 1000 tavuk ortalama günlük 650 yumurta veriyor.
- Yumurtanın tanesi en az 50 krş.
- Günlük kar 285 TL. Aylık 8550 TL. çok iyi para. Ama her zaman şunu unutmamak lazım evdeki hesap çarşıya uymaz.
- Bu işi yapmak için en az 2 dönüm arazi, su, elektrik, barınak olacak. Yonca ekilecek ayrı bir arazi de olması gerekiyormuş. Çalışacak bir kişi, tarlanın etrafı çevrili olacak ve birkaç ufak ayrıntı. Bunların çoğunu biz zaten yerine getirmişiz. Öyleyse bu işi yapmamak için bir sebep yok. Ben şunu yapacağım; ilk önce 10 tavukla başlayayım, onu kümesin kapasitesi olan 70 tavuğa çıkarmak bu seneki hedefim olsun. Önümüzdeki sene çadır demirlerine branda yaptırayım ve bu kümese ilave yapayım böylelikle kapasite 300 e çıkmış olacak. Daha sonra bakarız işler umduğum gibi giderse Ankara’da bir yumurta satış yeri açabiliriz, yardımcı birini tutarım. Hem yumurtaları taşımak ta kolay. Bu işin olmazsa olmazı önce sağlıklı olmak lazım ve hergün bahçeye gitmek gerekiyor. O sene tavuk kapasitesine göre hasat zamanında gerekli miktardaki buğdayı, arpayı ve mısırı almak lazım. Yonca işi zaten kolay bende alt taraftaki sulak bölgeye zaten yonca ekecektim erozyon olmasın diye. Gerekirse üst taraftan ceviz dahi kesilebilir ve buraya uygun bir tarzda tuğladan 8*20 m lik 160 m2 1000 tavukluk bir kümes yeri yapılabilir. Bunun maliyetinin de fazla olacağını sanmıyorum. Her şeyin hayırlısı bakalım.

Eski 20-02-2015, 23:04   #178
Ağaç Dostu

Hesap,

Eklenen Resimler

sulubey beğendi.
Eski 21-02-2015, 00:22   #179
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-12-2013
Komutanım, bilmediğim için soruyorum.sıcaklık ,iklim, salma tavukculukta nasıl oluyor etkilemiyor mu? Hadi bütün kış içerde tutsaniz bu iş nasıl olacak? Maliyetin yanında işin mantığına da ters gibi geliyor.ama şu kesin siz dersinize çalışmadan bu konuya girmezsiniz merakla takip edeceğim:-) saygilar

sulubey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2015, 21:53   #180
Ağaç Dostu

Sn. Hocam, oturduğum evle bahçe arasında çift yol 60 km mesafe var. Yaklaşık 40 dk. da gidip gelebiliyorum. Mazot masrafı şu anda 20-25 TL. Salma tavukçuluk için mutlaka başında bir kişinin durması gerekiyor. Bunun için ya ben her gün gidip geleceğim veya haftada bir kaç gün evde kalacağım. Ancak orada tek başına kalmak pek uygun değil bu nedenle bir çalışan bulup benim 2-3 günde bir gitmem ve herhangi bir işim çıktığında orada birisinin bulunmasını sağlamak hedefimiz olabilir. Çalışan birisine de ödeme yapabilmek için bu işten para kazanmak gerekiyor bu da ancak işe 1000 tavukla başlamak lazım. Hesaplarıma göre 1000 tavuğun yumurta kazancı aylık ortalama 6.000 TL. 1000 tavuk için 160 m2 kapalı bir alan gerekiyor. Ben de şöyle düşündüm ilk başta 30 tavukla başlayacağım ve Nisan sonunda tavukları alabileceğim, daha sonra 3 günde bir bahçeye gideceğim, ekipmanları ve kümesi buna göre ayarlıyorum detayını yapınca anlatırım ve fotoğraflarını koyarım. Sonra eğer şartlar uygun olursa 70 tavuk olacak, başlarına herhangi bir şey gelmezse ve bu işten para kazanacağımızı anlarsak bahçemiz 4000 tavuk alabilecek ve salma tavukçuluk yapılabilecek kapasitede. 300 ve daha yukarısı tavuklar için söylüyorum; her gün sabah dışarı çıkartılacak, günde 2-3 kez yumurtaları toplanacak, yemleri ve sulukları sürekli kontrol edilmesi gerekiyor, bahçeye yonca ekilecek, çevreden şimdiden bağlantı yaptım buğday, arpa alınacak, tavukların sularına katılan ilaçlar takip edilecek gibi işler var. Bunun yanında tavuklar soğuktan pek etkilenmiyorlar kışında dışarıya salıyorsunuz, zaten bizim bahçenin alt tarafı sulak bir alan ve pek kar tutmuyor kışın belki çok soğuk olduğu zamanlarda içeride tutabiliriz. Zaten tavuk yumurta yemi de mecburen veriliyor alınan yere dikkat etmek lazım. Sonuç olarak az miktarda tavukla başlayacağım eğer başarırsam oradaki köylülere de örnek olurum diye düşünüyorum çünkü çoğu köylü yatışta. Pazarlama konusunda pek sıkıntı çekmeyiz diye düşündüm çünkü Ankara'da talep var tanesi en az 50 Krş. tan satılıyor. Sayın hocam yeriniz müsaitse bademlerin içinde sizde yapabilirsiniz hem bahçeye bir katkısı olur belki, bunun için Köy TV'nin bir programı var ''Milletin efendisi'' seyrederseniz uygun olur. Saygılar.

kenan kırca ve sulubey beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025