![]() |
|
![]() |
#91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2014
|
117. Bu gün 15-16 Nisan 2014 Salı-Çarşamba. Salı günü sabah erkenden bahçeye vardım. İlk işim ceviz fidanlarına bakmak oldu ve içim cız etti çünkü çıkan gözler 30-31 Marttaki soğuktan donmuşlar. Bunu yeni fark ettim ve hemen Kazım’ı aradım o da bana buralarda da cevizler yandı dedi. Bende fidanlar ne olacak dedim, o da fidanlarda asıl göz var ona bir şey olursa diğeri çıkar dedi. Ancak tekrar 23 Nisan’da bir soğuk daha olabilir o soğuğa dikkat etmek gerekiyor ona yakalanmaması lazım dedi. Sen sulamana devam et, Mayıs ta veya Haziran’a kadar sürebilir, asıl göz çıktıktan sonra diğer göz 4-5 gün sonra arkasından çıkar dedi. Bende ceviz kitabından baktım cevizde 3 göz varmış birisine bir şey olursa diğeri çıkar ona bir şey olursa en sonuncu çıkar yazıyordu. Ancak nokta göz yani üçüncü göz her gözde olmaz diyor. Sonuçta fidanların 2 gözü soğuktan yanmış durumda umudumuz 3’ncü gözde eğer kuruyan olursa Kasım ayında yeniden dikilecek. Ancak Kazım böyle bir tehlikenin olduğunu bana söylemedi, söyleseydi ben kesinlikle çaresini bulurdum, saman balyası yakılıyor veya kafasına poşet geçirirdim veya borulara takılan kılıf takardım veya streç filmle sarardım aralarında ateş yakardım ve sonuçta kurtarırdım. 2 günde üstten 5 sıra ceviz fidanını suladım. Damlama sulama yapacak Mühendisle görüştüm önümüzdeki hafta damlama sulamayı yaparız dedi. Diğer ağaçlardan asmaların çoğu tomurcuklanmış. Nar soğuktan tomurcukları yanmış. Trabzon hurmasında hareket yok. Dut soğuktan etkilenmiş ama kendini kurtarmış. Diğerlerinde bazılarında çiçekleri yanmış ama bizim için önemli değil çünkü bu sene meyve beklemiyoruz. 2 nci gün sulamaya devam ettim ve meyve ağaçlarına da su verdim. Daha sonra sebze dikeceğim yerdeki bir aranın taşlarını ayıkladım ama zor bir işmiş yarım kaldı. Biraz dutun altındaki ağaç dallarını kestim. 2 nci gün ceviz fidanının birisini sularken bir baktım gözün orasında 2 delik var ve kararmış orasını alttaki gözden kestim ve içi kararmış yani içine bir zararlı girmiş iyi ki fark ettim geç kalsam fidan tümden giderdi. Akşam elektrik olunca kalmak daha kolaydı, dışarının ışığı da yanıyordu evde temizlik te yaptım. 1 nci gün bir çobanla konuştuk geçen sene bana karpuz vermişti karpuz yetiştirirken kurt var onun için 15 günde bir ilaç yapıyoruz dedi birinci ilaçlama karpuz çiçek açtığında 2 nci ilaçlama karpuz yumurta büyüklüğünde iken dedi kavunda 3 kez gerekiyor dedi. 118. Bu gün 17 Nisan 2014 Perşembe. Ceviz fidanları ile ilgilenmek için aşağıdaki fideleri Ziraat’ten iptal ettirdim. Salatalık kaldı. Benim yetiştirdiğim fidanlar bu sene yeter. 216 adet Mercur salatalık 46,44 216 adet Üçburun biber 83,16 İPTAL 216 adet Troy domates 58,32 İPTAL 216 adet BT 236 domates 48,60 İPTAL 119. Bu gün 17 Nisan 2014 öğleden sonra. Bu gün ceviz fidanlarının soğuktan zarar görmesi ile ilgili panik yaptım ve ceviz kitabını, internette yazanları inceledim. İskilip’te ceviz işiyle uğraşan Hüseyin abiyi aradım. Yine ceviz işiyle uğraşan ve 4-5 yıldır ceviz fidanı yetiştiren dayımı aradım. Hüseyin abi sakın korkma kökleri sağlam olduğundan dolayı 10-15 gün sonra başka yerlerden göz sürecektir dedi, eğer buraya gelebilirsen çıkan gözlerin bir kısmını koparman gerekecek ben sana nasıl koparılacağını göstereceğim dedi, bende 15 gün sonra geleceğim senin yanına uğrarım dedim bundan sonra artık soğuk kalmadı korkma dedi. Dayım, benim fidanlar 5 yaşına geldi. 2 sene önce soğuk fidanın gözlerini yakmıştı ancak bir süre sonra tekrar çıktı o yüzden korkma dedi. Mayıstan itibaren böcek falan veya güneşten etkileniyor mu dedim yok dedi. Sen dibini çapala ot bırakma ve zamanında sula hiçbir şey olmaz dedi. Benim de içim ferahladı ancak bir dahaki ay nelere dikkat etmem gerektiğini çok iyi incelemem gerektiğini anladım bu bana bir ders oldu, hem de soğukla mücadele yöntemlerini öğrenmiş oldum. Bunun için soğuk gecelerde -2,-3’ün altında saman balyası yakılarak sisleme yapılacak veya ağaç biraz daha büyüyünce ilacı var eğer fidan kamçı şeklinde ise boruların üzerine donmaması için sarılan kılıf takılabilir. İleride ağaçlar arasına soba konulabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Ağaç Dostu
|
120. Bu gün 18 Nisan 2014 Cuma. Kazım CIBIR’ı aradım ağaçlara 1-2 kürek koyun gübresi atsak ne olur dedim o da toprağa karıştıracak şekilde ve fazla derine inmeden en fazla 2 kürek at iyi olur dedi. Bunu ne için sordum çünkü daha önceden bana hiçbir kimyasal ve hayvansal gübre atmayacağız ancak sonbaharda koyun gübresi vereceğiz demişti. Bende dayıma sordum ve onun Kazım’la aynı ilçeden ve daha önceden de ortağıymış ona sordurttum o da kimyasal gübre atmasın koyun gübresi 1-2 kürek versin çok iyi olur demiş. Dayım ve yan komşu İbrahim abi de özellikle çapa makinasına dikkat et dediler. 121. Bu gün 19 Nisan 2014 Cumartesi. Kayınbiredergille bahçeye gittik orada yapılanları ve yapılacakları konuştuk daha sonra ben sondaja kadar kepçenin elektrik kablosu için açtığı çukura baktım ve logarı kepçe kırmış onu ortaya çıkardım ve kömür torbasıyla toprak kaçmasın diye sardım pazartesi günü onaracağız. Cevizlerden tohumlarından bir kasayı el arabasına döktüm ve çoğunun kök ucu çıkmış onları da pazartesi günü dikmem lazım. Sanki asmaların dibi kurumuş gibiydi onların da sulanması lazım. Bu gün hafif yağmur yağdı ama yeterli değildi atıştırdı. Eve alarm takıldı güzel oldu. 122. Bu gün 21 Nisan 2014 Pazartesi. Sabah 08.30’da kayınpederle birlikte Ostim’e oradan Ulus’a ve oradan da Sincan’a gittik ve bahçeye saat 12.00’da vardık. Ostim’den kırılan logar için boru, ve dolap için 4 adet asansör aldık, Ulus’tan 40 m. 4x6 NYY yer altı kablosu, 3 lü priz, terasa korumalı 2 adet priz, 2 adet sigorta, 15 m anten kablosu, borusu aldık ve Sincan’dan Anten demir borusu, 4 adet tavuk kafesi teli bunlar tavuk kafesinde ve havuzun etrafını çevirmede kullanılacak. Bahçede ilk işimiz logarı onarmak oldu bayağı uğraştık bu onarma işini de öğrenmiş oldum. Halil babam elektrik tesisatını yaptı havuza kadar da elektrik sistemi olacak hale geldi. Sadece kepçe biraz kazacak ben kazıyım dedim ama yapılacak gibi değil. Elektrik panosuna 2 adet daha sigorta takıldı artık ev, havuz ve sondaj şalteri ayrılmış oldu. Armuta kare leke hastalığı için ilaç yaptım. Anten sistemini kurduk terastaki prizi değiştirdik asmaları sulamam lazım yarın onları sulayacağım ve ceviz tohumlarını dikeceğim. Sulama Mühendisi ile görüştük malzemeler Salı günü yola çıkacak Çarşamba bahçeye gelmiş olur ve ustalar da aynı gün takarlar bende geleceğim dedi. Yarın gideceğim ve orada bir gece kalacağım. Akşam kayınpedergilden müzik seti altlığını aldım onu da götüreceğim. Bir gün önce Gelin halı verdi kayınbirader çanak anten getirdi. Bizim hanım elektrik süpürgesi verdi onları da götürdüm. Yaşasın cevizler patlamaya başlamış benim dondu dediklerim yeniden patlıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Ağaç Dostu
|
Ceviz katlama. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2013
|
bakıyorum da cevre hep destek tam destek...baba ,hanım,dayı kayınpeder,kayınbirader,gelin hanım... sizin sırtınız o bahçede yere gelmez komutanım allah düzeninizi daim etsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-11-2013
|
Komutanım; siz ne yaptınız öyle.Kaç gündür işi gücü bıraktım yazılarınızı okuyorum, okumaktan benim canım çıktı. Siz o kadar işi nasıl yaptınız? 18 lik delikanlı olsa, o kadar işi yapamazdı. Maşallah o ne azim öyle. Benim bahçenin yerini sormuşsunuz,benim bahçe sirkelide. Birde; önceki mesajlarda bahçemin rakımını sormuştunuz;bende 970 yazmışım.O an ki dalgınlığımdan yanlış yazmışım, özür dileyerek düzeltiyorum. Rakımım 1070. Yazılarınızın devamını dört gözle bekliyorum. Saygılar sunarım. Düzenleyen Cevizciankara : 23-01-2015 saat 17:31 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Ağaç Dostu
|
123. Bu gün 22-23 Nisan 2014 Salı-Çarşamba. Bir gece bahçede kaldım. İlk gün sabah erkenden bahçeye vardım. Bu gün sabahtan akşama kadar üst sıradaki asmaları suladım, çeşmeden suladığımdan dolayı iki de bir kesildi çünkü koyunlar geliyor, çoban gelen hattı kapatıyor ve koyunlar yalağı tümden bitiriyorlar, ondan sonra yalağın dolmasını bekliyorum, akşam hava kararırken sulamayı bitirdim. Sulama yapılırken bu aradaki boşluklar da Kış bitiminde diktiğim cevizlerin %50 'nin kökleri çıkmış her 20 cm’de bir diktim tabi ki hepsini yetiştiremedim. Gündüz çok terlediğim için yanımda ayran ve kola götürmek gerekiyor, ayranı tuzla beraber içmek lazım ki kayıp tuz ihtiyacını karşılasın kola da şeker ihtiyacını karşılayacak ve bol bol su içmek lazım yoksa ya tansiyon düşüyor ya da kan şekeri düşüyor. Eğer gece bahçede kalınacaksa ilk iş gündüzden gece için hazırlıkları yapmak olmalı neden derseniz çeşmeden su getirmek, soba için kömür kovası hazırlamak hava kararınca zor oluyor ve insan da yorulmuş oluyor. Ağaçları dolaşırken elma ağacının yapraklarında zannedersem kurşuni küf hastalığı oluşmuş onun için ziraatçi ile görüşmem lazım. İkinci nci gün armuta yaprak yanıklığı için yaptığım mantar ilacından yaptım bakalım etkisi olacak mı. Yine bu gün yan komşu tak takla geldi evin önündeki fazla alçıpanları götürdü. 2 nci gün sabah erkenden kalktım ve ceviz tohumlarını dikmeye devam ettim öğleye doğru Sulama Mühendisi ve yanında 3 kişi daha geldi bu gün bahçeye damlama sulama yapacaklar. İlk işleri sondaja dalgıç motorunu kurdular, dalgıç motoru Alarko markaydı Mühendis; abi merak etme bütün malzemeler çok kaliteli sen herhangi bir sorun yaşamayacaksın dedi. Sistemde genel olarak pano, gübre tankı kum eleği, hidrofor ki eve su basacak, manometreler, elek filtre var. Eve kadar elektrik kablosu için açtığımız çukurdan eve ve havuzun arkasına kadar damlama sulamanın ana borularını çektiler, ben de kepçeci abiyi çağırdım ve havuza kadar elektrik çekmek için kazı yaptı. Damlama borusunun ana hattını evin alt köşesinden tellere kadar kadar kazdı. Ben hatları içinden geçirdikten sonra tekrar kapattı.Bbu arada da damlama borularını çekmeye başladılar arkasından eve su verdiler, mutfak hariç tüm evdeki çeşmelerden su gelmeye başladı, mutfağı da en son yaptılar. Her ağaca, asmalara ve diktiğim ceviz ağaçlarına su gelmeye başladı, en son gittiklerinde ben oturmuş çay içerken tüm bahçe sulanıyordu. Artan boruları dışarıdaki tuvalete koydum ve elektrikleri kapattım dolayısıyla damlama sulama sistemi de kapanmış oldu ve eve döndüm. Damlama sisteminin olduğu yere hava koşullarından etkilenmesin diye kapalı bir yer yapın dediler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Ağaç Dostu
|
Damlama sulama. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
|
124. Bu gün 26 Nisan 2014 Pazar. Hurdacılar Sitesine konteynır bakmaya gittik. Bir yerden uygun bir fiyat aldık. 125. Bu gün 27 Nisan 2014 Pazar. Sabah 06,30’da bahçeye doğru yola çıktım. Vardığımda saat;07,30’du ilk işim damlama sulamaya bakmak oldu. Üsttekileri açtım ve takılmayan damlatıcıları takmaya başladım bayağı zormuş her tarafım ıslandı. Daha sonra karpuz dikeceğim yere damlama borusu çektim 2 hat oldu 3 ncü hatta boru kalmadı, yine bunlardan önce çapa makinasını getirmiştim onun yağına baktım servisine bir sormam lazım. Üstteki ceviz ağaçlarına gübre koymak için aşağıdan el arabası ile gübre getirmeye başladım ancak hava çok sıcaktı ve bende aşırı bir yorgunluk oldu bu sırada kayınpedergil geldi bende biraz işi bıraktım onlarla beraber 6 adet çilek almıştık onları evin arkasına diktik sonra Karpuz çekirdeklerini diktik, bir bölümüne de kavun dikmek için bıraktık. Bana yazın karpuz veren çobana bende karpuz götürmüştüm, çeşmenin oraya koyunları otlatmaya gelmişti, ona büyük bir dilim karpuz götürdüm, ilacı karpuza kavuna nasıl atıyorsun dedim, o da bana çiçeklenince bir defa ve yumurta büyüklüğüne gelince 2 nci defa ilaç yapacaksın, yalnız kavun daha erken çiçeklenir karpuz sonra ona dikkat et çiçeklenmeyi takip et çünkü kurt çiçekken içine giriyor ve kapandığında içinde kalıyor kavunun karpuzun içini yiyor dedi. İlacı Ziraatten isteyince veriyorlar dedi. Salı günü tekrar gideceğim ve bir gece kalmam lazım çünkü cevizlere gübre verilecek ve dipleri çapalanacak, sebze dikilecek yerdeki taşları almam lazım ve çapa yapıp damlama borularını çekmem lazım. 126. Bu gün 29 Nisan 2014 Salı. Sabah erkenden bahçeye gittim sebze ekeceğim yerin taşlarını topladım tam 7,5 saat taş toplamışım aslında bu gün bayağı iş yaptım cevizlerin dibine biraz daha gübre koydum, kavun diktim, akşam kalacaktım ve ertesi gün çapa yapıp fasulye, nohutu ve kabağı dikecektim ama yağmur rüzgarla beraber geldi bende eve döndüm. Cumartesi günü hava iyi olacak o gün işimi bitirmem lazım. 127. Bu gün 02 Mayıs 2014 Cuma. Bu gün hurdacılar sitesine gittim ve bahçeye depo olarak kullanmak için 3x6 m lik konyteynır alımı için sözleşme imzaladım. Haziran’ın 15’ne kadar teslim edecekler benim taban için beton atmam lazım 4x8 m lik olacak. Arkadaşla konuştuk abi evle konteynır arasının üstünü sonra kapatabilirsin ona göre düşün dedi, bence haklı çünkü ileride onun altında belki de ceviz kurutabileceğimiz gölge bir yer olacak, cevizin gölgede kuruması gerekiyor. 128. Bu gün 03 Mayıs 2014 Cumartesi. Sabah erkenden kalktım amacım bahçede 1 gece kalmak. Sabah kendi yetiştirdiğim fidelerden 2 viyol domates, 4 viyol de patlıcan fidesi aldım, onları bahçeye gidince terasa koydum, ertesi günü çok rüzgar esti ve fideler rüzgardan zarar gördüler, bende kapalı yere aldım. Demek ki fideleri dikerken en az Mayısın 10’u olacak ve rüzgar yağmur olmayacak, en azından birkaç gün fideler tutunana kadar hava iyi olacak, öğleden sonra dikilecek ki direk güneş ışığına maruz kalmasın, birde yan komşu dedi ki onun fideleri bir böcek kesiyormuş ne olduğunu bulamadılar ancak ya bozkurt, ya kara çekirge ya da dana burnu bunlardan biri veya birkaçı bu işi yapıyorlar, ilaç atmak gerekiyormuş, ben fideleri daha sonra dikeceğim. Birinci gün cevizleri tek tek dolaştım, altlarında ot olanları aldım, ipini düzeltmem gerekenleri düzelttim, açanları ve açmayanları saydım tam 81 açan var 80 daha açmayan var. İki hafta sonra tekrar saymak lazım bakalım sonuç ne olacak, aşı altından çıkan sürgünleri temizledim. Daha sonra çapa makinasını getirdim, ilk önce tırstım çünkü her kez dikkat et diyordu, ben ilk yapmaya başladığımda korkulacak kadar olmadığını gördüm, ancak yine de dikkat etmek gerekiyor, fazla yorgunken yapmamak lazım, alttan 2 sırayı daha önceden taşını toplamıştım ancak biraz daha vardı onları da topladım, zaten taş toplamak başlı başına bir etkinlik. Taşlar toplanınca çapa makinası güzel iş yapıyor akşama kadar 2 arayı çapaladım ve sebze dikmek için ark açtım, her sıra arasına 4 adet, 2 nci gün bunların arasına damlama borusu çektim ve damlama sulamayı açıp üst sıradan bir bölüme fasulye tohumu ektim. Satılmış abi gelmişti çoban olan bana karpuz ve kavuna su verme kavun hiç su istemez karpuza da kol atıncaya kadar su verme yoksa sararır dedi. Akşam arkamızdaki evin ışıkları yanıyordu onlar 2 nci gün tanışmaya geldiler, çeşmenin üstündeki yerde de bir abi vardı ancak onun elektriği olmadığı için ışık soluktu herhalde gaz lambası yakıyordu. Evde tek başına kalınca dağın başında biraz tehlikeli oluyor ancak etrafta başka birisi kalıyorsa insan kendini daha güvende hissediyor. Düzenleyen patara67 : 25-01-2015 saat 00:06 Neden: eksik bilgi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Ağaç Dostu
|
Sebze dikim yerinin ve ceviz tohumlarının damlama sulaması. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaçsever
|
Komutanım konu bütünlüğünü bozdugum için kusura bakmayın sormadan yapamadim şu yağan karda inşallah hasar ziyan yoktur .bu kadar harcanan emeği görünce üzülürüz.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Ağaç Dostu
|
Hocam herhalde yoktur. En son geçen hafta gitmiştim ağaçlarda pek bir şey yok gibiydi. don olmadan önce kar yağmıştı o toprağın donmasını engellemiştir. ayrıca ağaçları diken kişiye sordum donlardan bir şey olur mu diye o da olmaz cevizler soğuğa dayanıklıdır dedi. bakalım hocam hayırlısı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Ağaç Dostu
|
129. Bu gün 07 Mayıs 2014 Çarşamba. Sabah erkenden bahçeye gitmek için yola çıktım ilk önce oturduğum sitenin altında bulunan seranın bir bölümünü açtım fideler pişkinleşsin diye. Bahçeye vardığımda saat ; 07,30’du. Terası süpürdüm evin etrafındaki ağaçları dolaştım sonra patlıcan fidesi, mısır, yemeklik kabak diktim öğleden sonra da 2 viyol (90 adet) fide diktim bu iş bayağı zormuş, domatesin kilosu pahalıymış diyenin anlını karışlamak lazım. 110 m domatese yer ayırmışım, 100 m de diğerlerine. Mıntıka temizliği yaptım evin etrafındaki ağaçlara gübre verdim. Kazım CIBIR’ı aradım o da pek keyfim yok dedi, çünkü geçen sene aşıladığı fidanlardan bir çoğu soğuktan zarar görmüş bende 81 açtı diğer 80 açmadı dedim bekleyeceğiz dedi. 2 hafta sonra tekrar sayacağım. Fideleri dana burnu veya bozkurt diye bir böcek kökünden yiyor bunun için ilaç hazırladım ve akşama doğru fidelerin arasına attım. 130. Bu gün 10 Mayıs 2014 Cumartesi. Kayınpedergille beraber bahçeye gittik gittiğimizde saat 11.00’di. Konteynırın temel kalıbını yaptık beklediğimden daha büyük ve yüksek oldu çünkü kod farkı oldukça vardı. Arka sağ köşe 20 cm iken ön sol köşe 60 cm oldu. Bunun içinde daha çok taş toplanacak ve daha çok beton harcı gidecek. Bayanlar maydanoz,soğan, marul ve patlıcan fidesi diktiler. Televizyonu yine yapamadık. Ceviz tohumlarından çıkanlar var. 131. Bu gün 13 Mayıs 2014 Salı. Sabah erkenden bahçeye doğru yola çıktım çıkmadan önce 9 adet viyolü fidelikten aldım toplam 9*45=405 adet fide var bunların bir kısmı biber bir kısmı domates bahçeye vardığımda fideleri dikmeye başladım saat 15,00’da fidelerin hepsini diktim kalan yere mısır ve nohut attım. Önümüzdeki sene sebze yetiştirmekle uğraşmayacağım çünkü cevizlerle ilgilenmem gereken zamandan çalmak zorunda kalıyorum. 15,00’dan sonra cevizleri tek tek dolaştım ve açanları saydım bu sefer 120 adetti 2 hafta önce 80’di demek ki 2 haftada 40 adet daha açmış benim tahminime göre 5-10 adet ceviz fidanı tutmayacak diğerleri tutacak çoğunun ipini düzelttim ve altındaki otları yoldum. Bahçenin ceviz aralarının çapa yapılması lazım bunun içinde büyük taşların toplanması gerekiyor hayırlısı bakalım. Akşamüzeri üst taraftaki asmalara baktım o kadar yağmur yağdı ancak susuz kalmışlar gibiydi bende damlamayı açtım asmaların damlama borularını değiştirmem lazım. Onlarla birlikte evin önündeki ağaçlara da su verdim üst tarafın toprağı çabuk kuruyor yukarıdan ilk 4 sıra onlara fazla su vermek lazım, hele üstteki asmalara bundan sonra her gidişimde vermem gerekiyor. Karpuz veya kavun çıkmaya başlamış. 132. Bu gün 18 Mayıs 2014 Pazar. Sabah 06,30’da bahçeye doğru yola çıktım. Bahçeye vardığımda ilk işim, kapının yanından akıtan suyu yapmak oldu. Sonra sulamayı açtım ve üstten 5 sıra ile üstteki asmalar için sulamayı açtım. Sonra biraz domates fidesi diktim. Geçen hafta bizim diktiğimiz patlıcanları mısır diktiğim yere dikmişiz o yüzden bir sırada mısırları bir sırada patlıcanları söktüm. Alttaki 2 sıra cevizlerin dibindeki otları temizledim kavunların otlarını temizledim. Daha sonra alttaki asmalar ottan gözükmüyordu onları temizledim öğlen 2 saat uyudum hava çok sıcaktı artık öğlenleri çalışılmıyor. Konteynır temeline bir şey yapamadım. Bu gün sulamanın tümünü açtım ama tüm bahçeye basınç yetmedi ya yan taraftakiler damlamayı çalıştırıyordu elektrik yetmedi ya da su azdı sonra bir akşam deneyeceğim bakalım nereden kaynaklanıyor. Üstteki 2 erikte sorun vardı zannedersem suyu az geldi onlara iyi su vermek lazım üstteki asmalara da. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Ağaç Dostu
|
133. Bu gün 20 Mayıs 2014 Salı. Sabah 06,00’da yola çıktım. Bahçeye vardığımda hava çok güzeldi ve toprak hava çok güzel kokuyordu sanki cennetin kokusu hava biraz serin ve çok güzel bir bahçe kokusu. Kalan asmaların otlarını yoldum ondan önce sulamayı açtım. Kavunlar çıkmıştı onların otunu aldım. Patlıcan, biber ve fasulyelere su verdim. Cevizlerin damlama borularını kazıklarına bağladım, ben su verdim zannediyorum ama damlama kaydığından dolayı dışarısı sulanıyormuş. Öğleden sonra taş topladım ancak topla topla dolmuyor bakalım nasıl olacak bu temel. Akşam saat 18.00’da suyu kestim ağaçların hepsi 80 -90 lt su almış oldu. 134. Bu gün 26 Mayıs 2014 Pazartesi. Babamla birlikte sabah 08,30’da yola çıktık ilk önce Sincan’a Enerjisa’ya ev ile ilgili dilekçe verdik oradan Ayaş Belediyesine gittik vergi borcunu öğrenmek için 2014 vergi borcu ödenmiş gözüküyormuş ancak ev kullanma harcı yatırılmış ama ödenmemiş gözüküyormuş onu bilgisayardan düzelttirdim. Bahçeye vardığımızda ilk işim su hortumunu takmak oldu ve araba yıkamak için ve genel kullanım için damlama su borusuna hortumu taktım daha sonra üst kısımdaki asmalara yeni deliksiz damlama boru çektik ve onların her ocağa 2 damlatıcı taktım. Daha sonra babamla birlikte ceviz ağaçlarının her birine birer kova gübre koyduk zaten bu işlem uzun sürdü ve saat 18,00 oldu ve işi bitirdik. Bu arada bende akşam için ağaçlara su verecektim onu ayarladım derken hava karardı. Sabah 05,30’da kalktım ve karpuzlar ile kavunların otlarını temizledim bu yaklaşık 2 saat sürdü sonra çapa makinesini almaya gittim. Gelince çapaları taktık ve sebze diktiğim yeri çapaladım, orada fazla ot yoktu o yüzden biraz kolay oldu. Ancak alttaki asmalarla ilk sıra ceviz arasını yapayım dedim çok fazla ot vardı ve yapınca çapa makinesinin arasına doldu otları çarkların arasından temizlemek daha zor oldu. Bu nedenle orasını yapamadım ancak alt tarafta ve aşağıda çok fazla ot kaldı önümüzdeki sene şöyle yapmam gerekiyormuş; Mart ayında bahçeyi traktör ile kaz ayağı çekilecek ondan 15 – 20 gün arayla çapa makinası ile yapılacak. Bir de İbrahim abi aşağıdan olmak üzere ot ilacını yapabilirsin dedi. Ağaçlara 10 saat kadar su verdim yaklaşık her ağaç için 80 lt su yapıyor. Dutu böcek ve mantar için ilaçladım kirazlara da sıktım. Sonra temele 3 el arabası taş topladım ondan önce de çeşmenin altından çapa römorku ile taş getirdim ancak lastik inik olduğu için o işi bıraktım. Çapa makinesini götürürken yolda arkadan bir kamyon korna sesi geldi ben daha ne olduğunu anlayamadan yanımdan sürtünerek hızla bir kamyon geçti ve römorkun demirlerini eğdi. Bence Allah korudu ya adam son anda beni fark etti ya da mahsus yaptı ancak şu bir gerçek ki Allah bana bir şans daha verdi. Çapa makinesini bahçeye alacağım taş getirmek için de bir kamyon sipariş verdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Ağaç Dostu
|
Allah korumuş,Görünür ve görünmez kazalardan Allah herkesi korusun.Geçmiş olsun komutanım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Ağaç Dostu
|
135. Bu gün 29 Mayıs 2014 sabah erkenden bahçeye vardım ilk işim sebze fidelerinin otlarını almak oldu bu arada bir kamyon taş geldi bunun yarısından biraz fazlasını konteynır temeline döktürdüm kalanı da evin önüne döküldü. Tabi ki kepçe gerekti ve kepçeciyi çağırdım, o temele taşı yaydı ve evin önüne de taşları yaydı. Daha sonra 2 gün önce cevizlerin dibine döktüğümüz gübreleri tek tek çapaladım. O bitince aşağıdan gübre getirdim ve sebzelere koydum zaten akşam olmuştu. Saat 18,30 gibi çok şiddetli yağmur yağmaya başladı eve zor geldim uzun zamandır böyle yağmur görmemiştim. 136. Bu gün 30 Mayıs 2014 Cuma. Bir arkadaşın bahçesine gitmiştik orada 5 dk dolu yağdı. Ancak bulutlar Ayaş tarafından geliyordu. Eve gelince telefon ettim yan komşu ile görüştüm, bana yukarıdan sel geldi benim sebzeleri tümden mahvetti ancak %5 kurtulmuştur dedi. Arkasından dolu da yağmış ve oda kirazlara zarar verdi dedi, çünkü kirazlar olmak üzereydi. Sel onun alt tarafından girmiş bizim alt ortadan çıkarak devam etmiş. Köyden başka birisiyle konuştum çok kötü yağmur yağdı ve dolu yağdı dedi zarar büyük dedi. Üst komşuyu aradım o korkulacak fazla bir şey yok dedi. İnşallah cevizlere bir şey olmamıştır yarın bakmaya gideceğim. Allahım sen koru. 137. Bu gün 31 Mayıs 2014 Cumartesi. Allahım sana şükürler olsun bu gün bahçeye gittim cevizlerde pek bir şey yok asmalar kurtarmış ağaçlar da aynı şekilde kurtarmış biraz sebzeler zarar görmüş onlar da önemli değil. Cevizlerin bazılarının yapraklarında hafif zararlar var ancak öyle kırılan göz yok. Sel gibi su üst taraftan yolun karşısından gelmiş ve yan komşunun bahçesine girmiş, oradan bizim bahçenin alt ortasından geçerek iki ceviz sırasının arasından çıkmış gitmiş. Yan komşunun sebzelere ve kirazlara sel ve dolu zarar vermiş. Büzün olduğu yeri sel kumla doldurmuş. Fotoğraflarını çektim karayollarına dilekçe vereceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Ağaç Dostu
|
Sel ve dolu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Ağaçsever
|
Komutanım sayfada yakaladık sizi ....hergün düzenli takipteyim.bizim badem bahcemiz var ama ceviz sayfasını takip eder olduk sayenizde |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hocam en büyük destekçim sizsiniz sağ olun... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Ağaç Dostu
|
Ne kadar zahmetli ,ne kadar emek isteyen bir süreç, ben de sıcakta tarlada çalışırken o kadar yorulur ve kızarırmışım ki kayınvalidem ,Kıpkırmızı oldu anlamında : " - Börttü Yaşar."dermiş ,aynı olaylar benim de başımdan geçmekte olduğundan soluksuz hepsini okudum...Allah emek karşılığı versin , kötü insanların şerrinden korusun... Düzenleyen yasarugur : 29-01-2015 saat 13:03 Neden: ilave cümle yadım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Ağaç Dostu
|
138. Bu gün 4-5-6 Haziran 2014 babamla birlikte 3 gündür bahçedeyiz. Amacımız konteynırın temelini yapmaktı ancak bize gelecek olan konteynırın ölçüleri 6m*3 m. Biz ilk temel tahtalarını yaparken 4*8 olarak yaptık ve sonucunda daha çok taş gerekti, bir kamyon bunun içine taş döküldü. Bir mühendis arkadaş dedi ki eğer konteynır yanlardan betonu taşarsa altına su girer. Bu nedenle tekrar temeli düzeltmemiz için içinden bu sefer taş almamız gerekti. Elle alalım dedik fakat çok zahmetli olacağa benziyordu, bizde kepçe çağırdık. kepçeci de 2 nci gün gelebildi, iyi ki gelmiş temeli düzeltti aldığı taşları evin kapı tarafındaki yanına serdi bizde evin önüne serilen taşları dizdik ve kalıp yaptık oraya da beton atılacak. 2 nci gün kepçe gelince bizde konteynır temelini 3m*6m ebatlarında yaptık ve önünden aşağı inip yaklaşık 2 m öne doğru uzattık. Yani temel olması gerektiği gibi oldu. Bundan sonra bir iş yaparken bilen birilerine sormamız lazımmış ve işi fazla büyütmemek gerekiyor. Karayollarından ekip geldi çeşme tarafını açmaya çalıştılar ancak adamların iş yapmaya niyeti zaten yoktu açamadılar. Sadece benim hortumu kopardılar. Ben onlara dedim ki bakın büzü açınca ne olacak gel bir bak su direkt olarak bizim bahçeye girecek bu böyle olmaz burası devlet kontrolünde olan sertifikalı bir bahçe dedim, ancak büzün çıkışına yolların kenarına yapılan betondan bir kanal yaparsanız olur dedim, onlar da bu bizi aşar dediler. Bahçeye gelmeden önce karayollarına uğramıştım burası Beypazarı’na bağlıymış şeflerinin telefonunu verdiler onunla konuşacağım bakalım ne diyecek. Domates fidelerinden 40-50 adet kalmış onları çapaladım, dolu nedeniyle mısırlar yatmış, fasulye ayakta, nohutlar kaybolmuş, kavun ve karpuzun üzeri toprakla dolmuş ve dolu zarar vermiş kendi haline bıraktım havalar biraz düzelince belli olur. Bazı cevizlerin dibi toprakla dolmuş, havalar biraz ısınsın diplerini çapalamak lazım ve aşı yerleri gömülenleri düzeltmek gerekiyor. Evin arka sırasındaki ağaçlara ve dut ağacına kimyasal gübre verdim bir su bardağı kadar. Bahçeye gelirken Ayaş Ziraate uğradım Mühendis bana bir kağıt imzalattı bize 1200 TL teşfik vereceklermiş ama ne zaman verileceği belli değil. Ziraat Bankasına adıma yatacakmış biz de onu zaten Kazım CIBIR’a vereceğiz ceviz fidan parası olarak. Çapa makinesini bahçeye getirdim. Bir dahaki sene benim işim ağaçlar ve asmalar onun haricinde çok bir şeyle uğraşmamak gerekiyor yoksa ağaçlara zaman kalmıyor. Mart ayında bir kez traktör kaz ayağı veya diskaro ile sürecek sonra ben birkaç defa çapa yapacağım ve ot olmayacak, sonra bahçenin toprağının organik olması için fiğ, arpa, yonca gibi bitkiler ekip onları çiçek döneminde toprağa karıştırıp yeşil gübre yapmak gerekiyor ve 2 yılda bir hayvan gübresi atılması gerekiyor. Sebze yapılacaksa ancak bahçeye geldiğimizde kendi yiyeceğimiz kadar sera ölçülerinde olacak. Serayı bir üste almam lazım. Büzün kesinlikle bu şekilde açılmaması lazım. Ancak oraya yeni yol yapılırken düzeltilir diye düşünüyorum. Büz istikametinde betondan kanal yapılırsa hem çeşmenin suyu oradan akar gider hem sel suyunun bahçeye zarar vermesi önlenir hem de bahçenin içinden su akar, değişik olabilir ağaçların arasından gider ve ağaçlara zarar vermez. Ayaş Ziraat Mühendisine meyve ağaçlarının gübrelemesini sordum bana dedi ki; sizin bahçede PH muhtemelen 8 civarında yani baz ağırlıklı. Bu nedenle Amonyum Sülfat vereceksin, NPK’ ya ilaveten mikro elementli olan kimyasal gübre ver dedi. Demir, mangan. Magnezyum, bor vb. mikro element çok olsun dedi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Ağaç Dostu
|
Konteynır için kalıp yapma... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Ağaç Dostu
|
Bu gün Ankara Batıkent'teki Çağdaş mağazasında cevizle ilgili şu ürünü gördüm ve paylaşmak istedim. Başka ürünlerde var; ceviz ezmesi gibi. Düzenleyen patara67 : 29-01-2015 saat 23:57 Neden: eksik bilgi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Ağaç Dostu
|
139. Bu gün 08 Haziran 2014 Pazar. Öğlen yan komşu aradı neredesin sen evin kapısı açık dedi. Abi bende bir gir bak dedim, girdi araba giriş kapısı kırılmış, evin kapısı açık, dış tuvalet açık ve çapa makinesi yerinde duruyor dedi. Gitmeden önce Ayaş Jandarmaya haber verdim, onlarda gittiler biz bahçeye vardığımızda jandarma oradaydı. Sağ olsunlar çok ilgilendiler. İçeriye girdik, evin kapısı levye ile zorlanarak açılmış ve kapı kilitleri dışarıdayd,ı evden 2 adet piknik tüpü ve benim çakımı almışlar, kapıya çok zarar vermişler, dış tuvalet içindeki elektrik motoru duruyor onu almamış çapa demirleri duruyor evdeki müzik seti duruyor, çapa makinesini görememiş. Yapmamız gerekenler; evin elektriğini açık bırakacağız içeride gece lambası yanacak, radyoyu açık bırakacağız, içeride bir insan maketi koyacağız, alarm sistemi takacağız 4 kamerası varmış ve gece görüşü de varmış , girişe yazı yazacağım bu yer kamera ile korunuyor diye, bir de ben içeride fazla bir şey bırakmayı düşünmüyorum ve kapıyı artık kilitlemeyeceğim ve üzerine Hırsız Kardeş Kapı Açık Kapıya zarar verme yazıp anahtarı üzerinde bırakacağım, çünkü kapıya zarar vermesi daha kötü. Konteynır gelince de aynısını yapacağım üzerinde de ışık olacak. Birde oraya bir güneş enerjisi koymak lazım. Hatta internete bağlanıp 24 saat gözetlemek gerekiyor. Evin girişinden itibaren kilit taşı döşeyelim dedik ben bir fiyat çıkaracağım Zeki’yi aradım evin temelini atan İsmail usta bu işi yapar dedi. 140. Bu gün 11 Haziran 2014 Çarşamba. Sabahtan çoluk çocuğu garajlardan Antalya’ya uğurladım ve oradan doğruca bahçeye geldim burada 3 gündüz ve 2 gece kalacağım. İlk gün etrafı genel bir dolaştım hasarları tespit ettim ve hava çok sıcaktı, fazla bir hasar yoktu. 3-4 kez yan komşunun bahçeden sel gelmiş, alttaki kuyunun orasında toprağı yarmış ve dışarı çıkmış, birkaç asmaya zarar vermiş, alttaki ilk 3 sıradaki kuyunun altındaki cevizlerin dibini doldurmuş, yan komşunun dediği şu; ben 50 yıldır buradayım bu şekilde 2 defa sel gördüm. Alttan 4 sıra cevizlerin dibini çapaladım ve birinci gün işi bıraktım akşam iyi geçti. Diğer günlerde bahçe işleriyle geçti. 141. Bu gün 15 Haziran 2014 Pazar. saat 11,00’da kilit taşı yapacak usta ile birlikte yola çıktık. Daha önce usta ile konuştuğumuzda bana kilit taşının metre karesini 6 veya 7 TL yapıyorum demişti. Oraya vardığımızda ölçtük 420 m2 alan kilit taşı olacak ve toplam 165 m bordür döşenecek. Atladığım bir konu var bahçeye gelmeden önce Sinanlı’daki taş ocaklarına uğradık ve orada istediğimiz taş var biz altına yola dökülen mıcır ve onun üstüne de ince kum gibi kırma taş istiyoruz. Fiyatlar tonu 10 TL dedi ve 1,6 ton kum 1 m3 yapıyormuş belediyenin arabası 30-35 ton kum alıyormuş kepçeciyi aradım o bana biz oraya su veriyoruz ben sana kamyonu 350 TL’ye getireceğim dedi. Usta en alta 3 kamyon mıcır dökeriz buranın zemini sert o yüzden alta betona gerek yok ve hasır tele de gerek yok dedi ancak bir İnşaat Mühendisi tanıdık bunların hepsi olacak demişti. yani Mühendisin söylediği en altta mıcır onun üstüne beton (beton 1 m3 kuma 2 çimento atın normalde 6 çimento atılır) onun üstüne 0-3 kum bunların hepsi kırma taş olacak dedi) usta mıcırın üstüne de bir kamyon ince kum yayarız ve kenarlara bordür yapılacak dedi ve fiyatı malzeme bizden 6500 TL dedi, 5000’ne indi bende güldüm, hani m2 sini 6-7 TL demiştin diye neyse en azından nasıl yapılacağını öğrenmiş oldum. Ustayı sağlam bulmak lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Ağaçsever
|
Komutanım bir söz vardır hırsıza kilit vurulmaz...en güzelini yapmışsınniz içerde çalınacak malzemeden pahalıdır kapı ( kapı güvenliği dedikleri bu olsa gerek ) :-) şakası bir yana geçmiş olsun bizim de başımıza geldi bunlar.siz içinizi ferah tutun inşallah tekrarlanmaz böyle üzücü olaylar zaten birşey olmadığını görünce tenezzül etmiyor arkadaşlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Ağaç Dostu
|
Komutanım geçmiş olsun.İnşallah tekrar olmaz.Amcamın akyurtta bahçesi var.hırsızlar gelip telleri kesip içeri giriyorlarmış. Amcamda bakmış olacak gibi değil, teller gidiyor artık kapıyı kilitlememiş . Sizinkide ona benziyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Ağaç Dostu
|
142. Bu gün 16 Haziran 2014 Pazartesi. Kayınbabam ben ve kayınbirader beraber bahçeye gittik saat 13,30’da beton arabası geldi toplam 9 m3 ( m3’ü 120 TL) beton geldi kayınbiraderle ben betonu atacağız ve hayatta ilk defa bu işi yapacağız, beton getiren şöföre dedim ki; biz acemiyiz ona göre dedim, o da usta yok mu dedi, bende usta biziz dedim. Sonra konteynırın temeline betonu dökmeye başladı, bizde kenarlara doğru çekmeye, betoncuya ben bu temeli de ben yaptım dedim, o da senin mesleğin ne dedi, bende emekli subayım dedim, çok şaşırdı. Neyse konteynırın betonu tamamlandı, oradan evin önüne geçtik, orası da atıldı ve çekildi. Tabi ben böyle yazıyorum ama bu iş çok zormuş, yaklaşık 1 saattir ha bire tırmıkla beton çekiyoruz, dermanımız kalmadı. Artan betonu da yolun oraya tel kapı girişinin oraya döktürdüm, aslında bayağı beton varmış, orasını da yola yaymak için resmen canım çıktı, hiç böyle yorulmamıştım. Kayınbirader bir taraftan betonun şapını tahta ile düzeltiyor, ben, hadi çabuk ol bitir de bana yardım et diyorum o da gülüyor. Ben bitirsem bile takadım kalmadı diyor. Neyse 2,5 saat sonra bitirdik ama beton da donmasın diye resmen 2,5 saat beton çektik. Bu iş çok zormuş kayınbabam mangalı yaptı ama yemeğe dermanımız kalmamıştı, o kadar su içtim hiç tuvalete çıkmadım. En son otururken kayınpeder dedi ki siz buraya bordür çektikten sonra, çakıl atacağınıza beton atın dedi. Sonra çeşmenin oradaki mıcıra baktık hiç de güzel değildi. Beton atarsak şu an çakıldan daha pahalı olacak ama ileride kilit taşını dahi kendimiz yapabiliriz, çünkü usta işçilik ücreti olarak 5000 TL istemişti. Hem çakıla gerek kalmayacak bunun yerine beton olacak ve sonra istersen betonun üzerine her şey yapılabilir, yalnız evin önüne 1-2 kamyon taşsız toprak gelmesi lazım çünkü çok zorda kalmadıkça içeri kepçe girmeyecek artık. 143. Bu gün 18 Haziran 2014 Çarşamba. Sabah 04,30’da kalktım ve 05,00’da yola çıktım yol boştu. 06,00’da bahçeye vardım ilk önce dökülen betonları suladım daha sonra sebzeleri çapaladım. Bu işlem akşama kadar sürdü. Ondan önce alttaki asmalara bir damlama borusu daha ekledim. Saat;14,00 gibi asmalara ve ceviz çöğürlerine su verdim. Basınç biraz azdı, çok yerden su kaçırıyor, bir de elektrik geldi gitti. Sonra sebzelere mantar ilacı yaptım, ve eve dönmeden önce evin önündeki ağaçları suladım onların dibi çok çabuk kuruyor. Öğlen arasında evin temizliğini yaptım. 144. Bu gün 24 Haziran 2014 Salı. Halil babamla beraber kilit taşı ustası Mehmet ustayı da aldık ve saat 15,30 da yola çıktık. Usta kapıyı 3-4 m sağa alırsanız ev ortalanır dedi. Bence çok mantıklı oldu. Kilit taşını da tam dikdörtgen çıkardı ve güzel oldu, yalnız kepçe ile bir bölümü düzlememiz lazım. Fiyatı kilit taşına m2 sine 4,5 TL, bordüre metre tülüne 4,5 TL dedi. Toplam 450 m2 kilit taşı ve 136 m bordür yapılacak. Kilit taşının %10’u kadar da kırmızı olsun içine baklava deseni yaparız dedi. Bordürler kırmızı olacak. Ben damlama sulamayı açtım tüm ağaçlara ve asmalara verdim. Yarın konteynır gelecek onun için tekrar gideceğiz, damlamayı kapatacağım ve sebzelere vereceğim. Hava çok sıcaktı ağaçlar evin etrafındakiler susuz kalmış gibiydi halbuki 6 gün önce sulamıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Ağaç Dostu
|
Konteynır ve evin önüne beton atılması, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Ağaçsever
|
Caminin bile muslugunun güvende olmadığı yerde allah kolaylık versin komutanım.ayaş li kardeşler alınmasın lütfen ama böyle insanlar bulundukları yeri de kirletiyor Düzenleyen sulubey : 01-02-2015 saat 14:15 Neden: imla hatasi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Ağaç Dostu
|
145. 25 Haziran 2014 Çarşamba. Bu gün konteynır gelecek. Bahçedeyiz. Konteynır temelinin tahtalarını sabahtan söktüm. Ondan önce damlama sulama gece çok iyi çalışmış ve ağaçlar dün saat 17,30’dan kapattığım 09,00’a kadar sulanmış, yalnız sulama yaparken ağaçları ve asmaları kontrol etmek gerekiyor, damlamalar yukarıda olunca yana doğru suyu kaydırarak akıtabiliyor. Öğleden sonra konteynırın anlaşmasını yaptığımız kişi aradı, bana diyor ki nakliyat için 250-300 TL daha vereceksin. Bende anlatmayım, kısaca olmaz dedim, konteynır gelmeden önce parasını istemişti iyi ki vermemişim. Sonunda konteynır saat 16,30 gibi geldi ve yerine güzelce koydular, içi de güzel olmuş herkes beğendi. İçine raf, sandık, dolap gibi bir şeyler lazım. Ceviz ağaçlarının diplerini dolaştım birkaç tanesinin aşı kısmı gömülmüştü onları açtım, sabahtan sebzelere su vermiştim zaten. Üstten 2 sıra cevizin dibi çok ot olmuş onları da yoldum. Asmaların neredeyse her gün suya ihtiyacı var, zaman ayarlı sigorta varmış ondan alıp takmam lazım böylelikle her gün belirli saatlerde asmalara su verebilirim. 146. Bu gün 26 Haziran 2014 Perşembe. Kayınbabamla birlikte Çubuk yolundaki Torunoğlu, Özkul ve Susuz Köydeki Betonel firmalarına gittik ve kilit taşı için fiyat aldık. 147. Bu gün 28 Haziran 2014 Cumartesi. Orucun birinci günü iftarı bahçede açalım dedik. Saat 15,30’da bahçeye geldik. Ben bir gün öncesinden bir zamanlı sigorta almıştım onu köyden bir elektrikçiye yaptırdık. Bende damlama sulamaları ayarladım bundan sonra sabah 04,00-06,00 arası 2 saat asmalar, evin önündeki ağaçlar ve ceviz çöğürleri sulanacak. Evin arkasındaki elma, erik, armut, şeftali kötü olmaya başlamış sebebini bir türlü çözemedim büyük ihtimalle oranın toprağı çorak ve su istiyorlar, bakalım her gün su verince de düzelmezse bir çaresine bakacağız. Hiçbir yeri kilitlemedim, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|