Sn. Hocam, oturduğum evle bahçe arasında çift yol 60 km mesafe var. Yaklaşık 40 dk. da gidip gelebiliyorum. Mazot masrafı şu anda 20-25 TL. Salma tavukçuluk için mutlaka başında bir kişinin durması gerekiyor. Bunun için ya ben her gün gidip geleceğim veya haftada bir kaç gün evde kalacağım. Ancak orada tek başına kalmak pek uygun değil bu nedenle bir çalışan bulup benim 2-3 günde bir gitmem ve herhangi bir işim çıktığında orada birisinin bulunmasını sağlamak hedefimiz olabilir. Çalışan birisine de ödeme yapabilmek için bu işten para kazanmak gerekiyor bu da ancak işe 1000 tavukla başlamak lazım. Hesaplarıma göre 1000 tavuğun yumurta kazancı aylık ortalama 6.000 TL. 1000 tavuk için 160 m2 kapalı bir alan gerekiyor. Ben de şöyle düşündüm ilk başta 30 tavukla başlayacağım ve Nisan sonunda tavukları alabileceğim, daha sonra 3 günde bir bahçeye gideceğim, ekipmanları ve kümesi buna göre ayarlıyorum detayını yapınca anlatırım ve fotoğraflarını koyarım. Sonra eğer şartlar uygun olursa 70 tavuk olacak, başlarına herhangi bir şey gelmezse ve bu işten para kazanacağımızı anlarsak bahçemiz 4000 tavuk alabilecek ve salma tavukçuluk yapılabilecek kapasitede. 300 ve daha yukarısı tavuklar için söylüyorum; her gün sabah dışarı çıkartılacak, günde 2-3 kez yumurtaları toplanacak, yemleri ve sulukları sürekli kontrol edilmesi gerekiyor, bahçeye yonca ekilecek, çevreden şimdiden bağlantı yaptım buğday, arpa alınacak, tavukların sularına katılan ilaçlar takip edilecek gibi işler var. Bunun yanında tavuklar soğuktan pek etkilenmiyorlar kışında dışarıya salıyorsunuz, zaten bizim bahçenin alt tarafı sulak bir alan ve pek kar tutmuyor kışın belki çok soğuk olduğu zamanlarda içeride tutabiliriz. Zaten tavuk yumurta yemi de mecburen veriliyor alınan yere dikkat etmek lazım. Sonuç olarak az miktarda tavukla başlayacağım eğer başarırsam oradaki köylülere de örnek olurum diye düşünüyorum çünkü çoğu köylü yatışta. Pazarlama konusunda pek sıkıntı çekmeyiz diye düşündüm çünkü Ankara'da talep var tanesi en az 50 Krş. tan satılıyor. Sayın hocam yeriniz müsaitse bademlerin içinde sizde yapabilirsiniz hem bahçeye bir katkısı olur belki, bunun için Köy TV'nin bir programı var ''Milletin efendisi'' seyrederseniz uygun olur. Saygılar.
|