196. Bu gün 12 Ocak 2015 Pazar. Can sıkıntısından dolayı internette bir çok konuyu derinlemesine inceliyorum bu gün sıra salma tavukçuluktaydı. Bu konuyu daha önce de defalarca bakmıştım ama tam bir hesap yapmamıştım. Şu anda bahçede 70 tavuk alacak şekilde bir kümes yapıyorum. Amacım burada salma tavukçuluğu denemekti. Bu gün Köy TV de Milletin Efendisi programında İzmir’den bir kişinin salma tavukçuluğu anlatıldı. Yapan kişi kısaca şunu söylüyor.
- Tavuklar güvenilir yerden 16-18 haftalıkken alınıyor
- Her gün sabahtan dışarıya salınıyor
- Yaklaşık 1500 tavuk var
- Yan bahçede yonca yetiştiriyor
- Tavuk başına günlük 50 gr buğday bahçedeyken yere serpiliyor tavuklar oradan yiyorlar
- Buğdayın kilosu 80 krş.
- Tavuklar sadece yonca, buğday ve bahçeden ne bulurlarsa onu yiyorlar
- 1000 tavuğun maliyeti günlük 50 kg maliyeti 40 TL
- 1000 tavuk ortalama günlük 650 yumurta veriyor.
- Yumurtanın tanesi en az 50 krş.
- Günlük kar 285 TL. Aylık 8550 TL. çok iyi para. Ama her zaman şunu unutmamak lazım evdeki hesap çarşıya uymaz.
- Bu işi yapmak için en az 2 dönüm arazi, su, elektrik, barınak olacak. Yonca ekilecek ayrı bir arazi de olması gerekiyormuş. Çalışacak bir kişi, tarlanın etrafı çevrili olacak ve birkaç ufak ayrıntı. Bunların çoğunu biz zaten yerine getirmişiz. Öyleyse bu işi yapmamak için bir sebep yok. Ben şunu yapacağım; ilk önce 10 tavukla başlayayım, onu kümesin kapasitesi olan 70 tavuğa çıkarmak bu seneki hedefim olsun. Önümüzdeki sene çadır demirlerine branda yaptırayım ve bu kümese ilave yapayım böylelikle kapasite 300 e çıkmış olacak. Daha sonra bakarız işler umduğum gibi giderse Ankara’da bir yumurta satış yeri açabiliriz, yardımcı birini tutarım. Hem yumurtaları taşımak ta kolay. Bu işin olmazsa olmazı önce sağlıklı olmak lazım ve hergün bahçeye gitmek gerekiyor. O sene tavuk kapasitesine göre hasat zamanında gerekli miktardaki buğdayı, arpayı ve mısırı almak lazım. Yonca işi zaten kolay bende alt taraftaki sulak bölgeye zaten yonca ekecektim erozyon olmasın diye. Gerekirse üst taraftan ceviz dahi kesilebilir ve buraya uygun bir tarzda tuğladan 8*20 m lik 160 m2 1000 tavukluk bir kümes yeri yapılabilir. Bunun maliyetinin de fazla olacağını sanmıyorum. Her şeyin hayırlısı bakalım.
|