View Single Post
Eski 16-02-2015, 16:34   #162
patara67
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
188. Bu gün 04 Aralık 2014 Perşembe sabah tek başıma bahçeye erkenden vardım. Bu günkü amacım ağaçlara bordo bulamacı yapmaktı, sabah biraz yağmur atıştırdı bende bu arada ağaçların dibine kovalarla gübre taşıdım, yaklaşık 40 ağacın dibine bir kova gübre koydum. Daha sonra hava da düzeldi 11.00 gibi ağaçlara bordo bulamacı attım, bu işlem yaklaşık 15.00 e kadar devam etti. Ağaçlar şu anda zaten küçük ve bu kadar zaman alıyorsa büyüyünce ne yapacağız bilmiyorum herhalde adam tutarız. Evin perdelerini koltuk yüzlerini söktüm yıkanacaklar. Evin önündeki yere 4 kova gübre attım ve eve döndüm hava çok güzeldi. Cam masa tutmuş sağlam gözüküyor. Olukların silikonları da olmuş.
189. Bu gün 13.12.2014 Cumartesi. Hanımla birlikte sabah erkenden bahçeye gittik bu günkü işimiz evin temizliğini yapmak temizlik akşama kadar sürdü. Yarın içinde bir abi ile anlaştım bahçeyi sürmeye gelecek.
190. Bu gün 14 Aralık 2014 Pazar. Sabah hava aydınlandığında bahçeye vardım saat 06.45’ ti. Batıkent 1 derece, Ayaş 1 derece, bahçe 5 dereceydi çünkü sis vardı. Saat 11.00 e kadar traktörün sürmesini engelleyecek malzemeleri ortadan kaldırmakla uğraştım, bu arada bahçenin elektriğini çeken kişi ve bir kişi daha geldi. İkinci kişi bahçeyi sürmek için gelmiş, bahçeyi + şeklinde sürmek için benden dönüm başına 20-25 TL istedi yani 24 dönüm için 500 TL yapıyor. Kaz ayağı çekmek yarısı kadarmış. Daha sonra diğer abi geldi o da bahçeyi şimdi sürmek uygun değil dedi, toprağın tavında olması gerekiyormuş, artık bu iş bahara kaldı herhalde. Sulak olan yer alttan 2 sıra her taraf ot olmuş ve fare delikleri çoğalmış, bahar donları için ne yapacağız bakalım. Aklıma gelmişken bizim ağaçlar sonbahar donlarından etkilenmiyor çünkü Eylül’ün 5-10 arası hasat ediliyor ve Ekim ayının başlarında artık ağaç dalları odunlaşıyor ve 10’ dan sonra uyuma geçiyor. Ekim 20 gibi yapraklarını döküyor. Bizim için önemli olan bahar donları onun için de don kırağı örtüsü varmış ve tarlayı sürüp dondan 2-3 gün önce toprağın ıslatılması gerekiyormuş. Bende bu Mart ayının başından itibaren tarlada ot bırakmayacağım, olmazsa otları keseceğim ve araya su yeterli gelirse 2 şer adet spring koyacağım ve o şekilde toprağı ıslatacağım, zaten alt tarafın toprağı ıslak olacak birde don esnasında springleri çalıştırıp suyun donarken verdiği ısıdan yararlanacağım, 1 gr suyun donması sonucunda 80 kalori ısı açığa çıkıyormuş, bakalım bunun için bahçenin aynı anda sulanması gerekiyor su yetecek mi deneyeceğim. Biz ağaçları dondan kurtarırsak sorunun büyük bir bölümünü çözmüş olacağım. Bahçenin damlama sulamsını yapan mühendis bir maliyet çıkarıyor, yukarıdan sulama için, bunda ağaçları suluyorsun don bitene kadar ve kendi kendine çözülene kadar, bu biraz tehlikeli ancak en iyi metod çünkü suyu don bitene kadar ve kendi kendine çözülene kadar ağaçları sürekli sulaman gerekiyor, bu da suya bağlı ve elektriğin devamlılığıyla ilgili. Öğleden sonra kalan 26 ağacın dibine koyun gübresi attım. Bir bölüme ıspanak diktim inşallah baharda yeriz. Bu arada dün taktığımız köstebek kovucu işe yaramış bizim köstebek yan tarlaya doğru kaçmış açılan çukurlar yan tarla istikametinde gidiyordu.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön