PDA

View Full Version : Nergis




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Mine Pakkaner
03-12-2006, 20:59
Bu soğanlar bizim yerli soğanlarımız. Gittikçe de üretim azalıyor. Sebebi soğan sineği ve nematod.Soğan sineği, soğanın dibine yumurta bırakıyor, sonra da bu yumurtadan çıkan larva soğana zarar veriyor. Zararlı o kadar hızla yaygınlaştı ki çok üretici üretimi bıraktı( Üretici sayısı neredeyse yarıya düştü).Bunun yanında bir o kadar da nematod problemi var. Yetiştiricilikte uyulması gereken modern kültürel işlemler de yapılmadığı için üreticilik azalıyor. Çiçekler hasat edilince soğanlar tarlada öylesine bırakılıyor oysa sulanması gerek ki yumru gelişsin ve üresin.

E.Ü. Ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümünde süs bitkileri yetiştiriciliği ana bilim dalı, Karaburun ve Mordoğan'da nergis yetiştiriciliğini geri döndürmek için proje sürdürüyordu. Sonuçlar çok olumluydu ve sağlıklı soğanlar elde edip bunlarla teknik olarak nasıl üretim yapacağını, üretici bire bir öğrenmiş oluyordu. Umarım bu çabalar üreticileri geri döndürür.Alışageldikleri gibi değil de teknik olarak üretim yaparlarsa bu çiçeği kaybetmeyeceğiz.

Bu mevsim nergislerin başladığı zaman. Hele Aralık ayı, Karaburun, Mordoğan gezisine gidenlerin kokudan başı döner :).Bu dönemde İzmir'e yolu düşenler mutlaka gezi programına almalı.




Mine Pakkaner
06-12-2006, 12:21
15 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=56382&postcount=15) Numaralı mesajda anlattığım Nergis projesi ile ilgili detaylı bilgiler aşağıda.

Nergis'in anayurdunda ikinci doğumu

İzmir'in batısında bulunan Mordoğan ve Karaburun'da yetişen nergisler, uzun yıllar Türkiye'nin dört bir yanında mis gibi kokularıyla ev ve işyerlerimizi süslerken, son yıllarda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle Mordoğan'da nergis yetiştiriciliği sona erdi. Karaburun'da ise her geçen gün güçlükle yapılıyor.

Mitolojide, nergisin anayurdu olarak geçen bu bölgede nergis yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılmasına yönelik çalışmalar ise son iki yılda yeniden gündeme geldi. Nergis'i yeniden gündeme taşıyan ise Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Özzambak oldu. Prof. Özzambak'ın başkanlığındaki ekip, yürüttüğü çalışmalar sonucunda öncelikle nergis yetiştiriciliğine darbe vuran sorunları saptadılar.

http://ebulten.forumfuar.com/yeni_bulten/resim__2.jpg
Prof.Dr.Ercan Özzambak


Soğan sinekleri ve sak nematodu

http://ebulten.forumfuar.com/yeni_bulten/resim__13.jpg

İlk olarak, nergis soğan sinekleri ve sak nematodu'nun verdiği zararlar sonucu, nergis bahçelerinin büyük zarar gördüğü ve verimli bir yetiştiricilik yapma olanağını ortadan kaldırdığı üzerinde görüş birliğine varıldı.

Nergis üretiminde, geleneksel yetiştiricilik tekniklerinin ortaya çıkardığı problemler ise şu şekilde özetlendi:

Soğan dikiminin düze (tabana) yapılması, sık soğan dikimi, yanlış sulamalar, bakım işlerinin yetersizliği, soğan dökümünün uzun yıllar yapılmaması…

Nergis yetiştiriciliğinde işgücü

Nergis yetiştiriciliği ile uğraşan nüfusun yaşlanması ve gençlerin bu tarıma ilgi göstermemesi, güç ve emek isteyen bu gibi işlerden kaçınması gibi sorunlar ise nergis yetiştiriciliğinde işgücü problemini ortaya koyuyordu.

Tüm sorunların saptanmasının ardından proje ekibi, nergis tarımının daha kolay, sağlıklı ve mekanize bir şekilde yapılması için olanakları araştırarak, yeni yöntemler üzerine yoğunlaştı.

İşte karşılaşılan bu güçlükleri aşma yönünde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Regional Environmental Center (REC), Mordoğan Belediyesi, Yerel Gündem 21 ve nergis yetiştiricileri ile yürütülen "Mordoğan'da Nergis Yetiştiriciliğinin Sürdürülebilir Tarım Anlayışı ile Yeniden Canlandırılması ve Kırsal Kalkınmaya Etkisi" konulu proje gündeme geldi.

Sağlıklı üretim için yeni teknikler

http://ebulten.forumfuar.com/yeni_bulten/resim_10.jpg

2005 yılı Nisan ayında başlatılan proje kapsamında modern yetiştirme teknikleri yanında üreticilere sağlıklı bir üretimin nasıl yapılacağı konusunda eğitimler verildi. Tüm işlemler uygulamalı olarak gösterilerek deneme tarlasında örnek yetiştiricilik yapıldı. Eğitim alan kursiyerler de bahçelerinde aynı uygulamaları gerçekleştirdi.

Bunun yanı sıra, nergis soğanlarına sıcak su uygulamasının gerçekleştirileceği 10 bin soğan kapasiteli bir sıcak su tankı yapılırken, burada dikim öncesi soğanlar 43.5 santigrat derecede dört saat süreyle nergis soğan sinekleri ve nematodlardan arındırıldı.

Soğan dikim işlemlerinin daha kolay, hızlı ve kontrollü yapılabilmesi için soğan dikim makinesi projelendirilerek, Ödemiş'te Candemir Tarım Alet ve Makineleri Firması'nda yapımı gerçekleştirildi. Nergis soğanı dikim makinesi ile dört sıralı ve sırta dikim yapılarak, özellikle nematodun yayılması önlenmeye çalışılarak, bakım işlemlerinin de daha kolay ve etkin yapılabilmesi sağlandı.

Yetiştiricilikte damlama sulama sistemi uygulandı. Böylelikle sulama suyundan tasarruf edildiği gibi, yabancı ot sorunu minimize edilerek nematod yayılması da önlendi.

Halk eğitimi

Söküm işlemi yine bölgede yanlış olarak yapılan bir işlem iken, bu işlemin daha az emekle ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için yine Candemir Tarım Alet ve Makineleri Firması'na soğan söküm makinesi yaptırıldı. 2005 yılı Eylül ayında dikim makinesi ile dikilen soğanlar, 2006 yılı Ağustos ayında söküm makinesi ile sökülerek kursiyerlere ve halka etkin bir sökümün nasıl yapılacağı gösterildi.

Bir yıl süreli olan proje tamamlanmasına karşın, Mordoğan Belediyesi ve üreticilerin yoğun isteği sonucu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Özzambak, Araştırma Görevlileri Emrah Zeybekoğlu, Nihal Acarsoy, Özgür Kahraman ve Suna Başer tarafından gönüllü olarak devam ettiriliyor.

Kaynak (http://www.flowerfairs.com/SysScripts/PopupForm.asp?__PID=68&__CID=125)

FIRUZAN
04-04-2007, 11:16
Merhaba ;
Misir Carsisindan Aldigim Nergis Ve Sumbul Soganlarimi Dikmistim
Sumbullerim Cok Guzel Acti Ama Nergis Soganlarinin Yapraklari Uzadi Uzadi Icindende Bir Dal Cikti Basi Sarardi Ancak Bisey Cikmadi Disardaki Nergislere Baktigim Da O Sararan Kismindan Cicek Actigini Ve O Kisimlarin Da Altta Kaldigini Inceledim Acaba Neden Oyle Oldu
Neden Cicek Acmadi :(

aysemelike
04-04-2007, 12:07
Merhaba ;
Misir Carsisindan Aldigim Nergis Ve Sumbul Soganlarimi Dikmistim
Sumbullerim Cok Guzel Acti Ama Nergis Soganlarinin Yapraklari Uzadi Uzadi Icindende Bir Dal Cikti Basi Sarardi Ancak Bisey Cikmadi Disardaki Nergislere Baktigim Da O Sararan Kismindan Cicek Actigini Ve O Kisimlarin Da Altta Kaldigini Inceledim Acaba Neden Oyle Oldu
Neden Cicek Acmadi :(

Çok su vermiş olabilirmisiniz **** çok susuz bırakmış??? O sararan şey çiçek goncası. Çiçeğiniz açmak istemiş ama başaramamaış. Olsun moralinizi bozmayın seneye yine açar...

CIGDEMDULGER
04-04-2007, 16:55
ayni sorun benimkinde de oldu.soganı dogru durust kok atmamıs bıle bıraz kurcalayınca elimde kaldı:(ayrica cigdemlerimde de sararma oldu ve cicek acmadılar halbuki yaprakların arasından ince uzun tomurcugu acmaya calısmıstı birde n neden bozuldu anlayamadım ama seneye tekrar sansını deneyecegını ogrenmek guzel:)

öğretmen
05-04-2007, 22:50
Merhaba,bu durum normal.Ben de komşudan almıştım,geçen yıl.Okula diktim.Bu yıl çok güzel yaprakları oldu,ama açmadı.Ev sahibim de top halindaki soğanları bahçeye dağıtmıştı.Onlar da aynı oldu.Bir kaç kök de arsaya bu yıl diktim.Aldığım yerdeyken tomurcukları vardı,tıpkı sizinki gibi sarardı,kurudu.
Nerede okudum bilmiyorum ama orada soğanlı bitkilerin dikildikleri zaman açmadığı,kök saldıktan sonraki sezonda açtıklarını söylüyorlardı.Umudunuzu kesmeyin..

papoila
20-04-2007, 23:41
Mart ayının ortasında nergis soğanları alıp ekmiştim.Güneşli bir yere koydum.yeni bir yaprak çıkartoyorlar,Sonra bu yaprak kuruyor ve alttan yeni bir yaprak daha çıkıyor,daha sonra buda kuruyor ve yenisi... Boylarında hiçbir ilerleme yok,ne zaman kadar böyle devam edecek:confused: :confused: :(

aysemelike
21-04-2007, 10:20
Mart ayının ortasında nergis soğanları alıp ekmiştim.Güneşli bir yere koydum.yeni bir yaprak çıkartoyorlar,Sonra bu yaprak kuruyor ve alttan yeni bir yaprak daha çıkıyor,daha sonra buda kuruyor ve yenisi... Boylarında hiçbir ilerleme yok,ne zaman kadar böyle devam edecek:confused: :confused: :(

Sayın papoila,
Bergama'da ve de mart ayının ortasında nergis ektiğinizde çiçek beklememeniz gerekir. Muhtemelen ortam çok sıcak geldiği için yapraklar kuruyor. Saksınızı hafif nemini koruyarak gölge bir yere alın, yapraklar bırakın sararsın sonra toprağı kuru bırakıp serin ,loş bir yere terkedin. Ekim sonu sulamaya başlayıp, dış ortamda, ışıklı bir yerde bekletin gelecek marta çiçekleriniz olacaktır....Selamlarımla

papoila
22-04-2007, 18:26
Aynı soğanlardan bir tane komşuma da ekmiştim.Onun soğanı evin içinde ve hemen hiç bakmıyor sulamıyor.Ancak yaprakları uzamış ve benimkilere göre daha bakımlı duruyor.Benim merak ettiğim onun hiç bakmadığı soğan nasıl bu kadar boylandı???

aysemelike
23-04-2007, 08:44
Aynı soğanlardan bir tane komşuma da ekmiştim.Onun soğanı evin içinde ve hemen hiç bakmıyor sulamıyor.Ancak yaprakları uzamış ve benimkilere göre daha bakımlı duruyor.Benim merak ettiğim onun hiç bakmadığı soğan nasıl bu kadar boylandı???

Bazen bir çiçeğin bakılmaması daha iyi sonuç verebiliyor ben bahçemde denedim... Ben seyahate gittiğimde bekçimiz bakıyor bahçeye ve emin olun döndüğümde daha güzel oluyorlar. :rolleyes:
Yine de komşunuzunkinin çiçek açması da zordur!
Selamlar...

Penelophe
28-09-2007, 11:20
Nergis çiçeği ismini mitolojiden alıyor, bilgi için tıklayın. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=124502#post124502)

aysemelike
28-09-2007, 15:56
Nergis ismi nereden geliyor? (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=124502&postcount=7)

Narcissus dan geliyor. Özetle hikayesi şu;
Narcissus olimpusda yaşıyor, ölümlü, çok yakışıklı ve yakışıklılığın ötesinde güzel bir delikanlı. Annesi ona kendi güzelliğine bakmazsa çok yaşayabileceğini söylüyor. Ama Narcissus birgün su kenarında kendi aksini görüyor ve aşık oluyor. Kendine baktıkça bakıyor ve dengesini kaybedip suya düşüp boğuluyor. Boğulduğu yerde boynu bükük yere bakan bir çiçek doğuyor ve Narcissus deniliyor.....
Bu terim psikiyatride kendini beğenmişlik manasında "narsizm" olarak da kullanılır.....

Penelophe
28-09-2007, 16:04
Melike hanım, link vermiştim zaten.:)
Çiçeğin isminin nereden geldiği hakkında bilgi için.:rolleyes:
Tıklayıp göz atın isterseniz.;)

aysemelike
01-10-2007, 11:03
Melike hanım, link vermiştim zaten.:)
Çiçeğin isminin nereden geldiği hakkında bilgi için.:rolleyes:
Tıklayıp göz atın isterseniz.;)

Valla ben soruyorsunuz sanmışım, kusura bakmayın, linki anlamamışım....:)

Penelophe
30-11-2007, 16:35
Benim bu yıl ki nergislerim yavaş yavaş açıyor ve mis gibi kokuyorlar.:)

25788
25790

GLCN
30-11-2007, 16:43
Çok güzeller saksıdamı nasıl bakıyorsunuz?

Penelophe
30-11-2007, 17:00
Teşekkür ederim.:) Evet saksıdalar. Özel bir bakım uygulamadım. Soğanları ektikten sonra toprak kurudukça suladım. ;)

beyaz orkide
30-11-2007, 17:07
Muhtesemler tebrik ederim. Darısı benimkilerin basına.

Sergüzen
30-11-2007, 19:41
Teşekkür ederim.:) Evet saksıdalar. Özel bir bakım uygulamadım. Soğanları ektikten sonra toprak kurudukça suladım. ;)


Aynı yıl içinde ikinciye mi açıyorlar?

Penelophe
01-12-2007, 04:30
Hayır Eyüp bey, ilk defa açıyorlar..

Sergüzen
01-12-2007, 19:57
Bazı litaratürlerde amarillis, nergis ve sümbüllerin yılda iki defa açtırılabildiğini okudum. Ben bir amarillisimi, ikinciye açtırmak için uğraşıyorum. Yıl başında göreceğim. Acı çiğdemlerim, Temmuz-Ağustosta bir defa ve Kasım başında da bir defa açtılar. Amarillis yılbaşında veya Ocak da açarsa resmini ekleyeceğim.

Penelophe
01-12-2007, 21:26
Hımm.. İlginç belkide daha önce duymadığım için ilginç geldi. Ocak ayında başarı sağlarsanız mutlaka bizleri bilgilendirmeyi unutmayın, yılda bir kere açmalarından bile çok mutlu oluyorum, birde iki kere açarlarsa yaşadık.;)

vyssera
25-12-2007, 22:04
Geçen sene soğanlarını diktiğim ve dikildikleri yıl pek verim alamadığım nergislerim, onları nerdeyse unuttuğum bir sırada saksıdaki bitkilerin arasından çıkıverdiler.

Buket Aknar
26-12-2007, 14:22
Nergis; kokusunu çok sevdiğim soğanlı bir bitki, geçen yıl bahçeme bol bol ektim. Yakınlarındaki menekşeler okadar yayıldılar ki bu yıl onların yerini de işgal etmek üzereler. Çiçekcilerden aldığım soğanları saksılara ekmeme rağmen geçen yıldan kalanları bahçede, bulundukları yerde bıraktım. Şimdi beni bir düşüncedir aldı. Seneye menekşeler hertarafı kaplarsa, onların ortaya çıkması zorlaşır toprak altında erirler mi ? Çiçekleri geçtikten sonra acaba yerlerinden söküp başka yere mi taşısam?

Buket Aknar
26-12-2007, 14:23
Mis kokulu Nergis

vyssera
26-12-2007, 15:25
Sayın Buket Aknar, hiç dokunmayın bence, benim bahçedeki nergislerim de, saksıdakiler de, diğer bitkilerin arasından süzülüp çıktı bu yıl. Ama o bölgedeki menekşeler çok çoğalırsa biraz seyreklemek nergislerinize yardımcı olur sanırım.

Oyaman
26-12-2007, 16:03
Sayın Buket Aknar Nergislerinize bayıldım doğrusu !
Çiçekleri çok güzelmiş , nereden temin ettiniz . Benim Koçtaştan aldığım nergisler
hem kokusuz hemde çiçekleri böyle güzel değil .
Bence de yerlerinden hiç oynatmayın .Menekşeleri seyreltebilirsiniz .Nergisler
toprakta kalırsa gerekli bakımı yaparsanız her sene daha güzel açar.
Uzaklarda olmasanız , kargo ücreti pahalı olmasa sizden bu Nergis' in soğanlarından rica ederdim .

Buket Aknar
26-12-2007, 16:18
Bu gördüğünüz nergisler geçen yıldan bir arkadaşımın kendi bahçesinden söküp verdikleridir. İnanılmaz güzel kokuları var. Ama ben geçen yıl çiçekciden de soğan alıp ektim onlarında kokusu çok güzeldi. Bu yıl onları da yeni aldıklarımı da ektim ama onlar henüz sadece uç verdi.

Güler
02-01-2008, 12:54
Sevgili Buket, sen hiç üzülme onlar yine menekşelerin arasından başlarını uzatır ve seni sevindirirler.
Marketlerden nergis soğanı alan arkadaşlar, kokulu nergislerin üzerinde (ambalajlarında) bir burun resmi oluyor genellikte ((( ve burun resmi, bu kokulu demek oluyormuş.

umutluol
05-01-2008, 19:45
Sevgili arkadaşlar, resimlerini eklediğiniz nergis cinsinin ismi nedir ? Sanırım şu anda sokaktaki çiçek satıcılarında bulunan ve mis gibi kokan çiçekler bunlar.İnternetteki nergis resimlerine baktığımda bazıları sadece sarı renkli. Birde ocak ayında ekebilir miyim ? Hangi ayda ekmem gerekir? Ben uzun balkon saksılarında yetiştirmek istiyorum.İlginiz için şimdiden teşekkürler.

FIRUZAN
10-01-2008, 14:08
gecen yıl çiçek açmayan nergislerim vardı ya onlar bir büyüdü bir büyüdü :p
sanıyorum bu sene çiçek açıcaklar açarsa fotograflarını çekip gösterecegim formda .Acaba onlara soğanlı bitkiler için olan sıvı gubrelerden verim mi ?
bir yer de okumustum bu piyasadan aldıgımız soğanlı bitkileri eğer sene içersinde gübrelemessek seneye açmazmış doğrumu sizce ? teşekkürler

Güler
10-01-2008, 14:21
Sevgili FIRUZAN, ben nergis ve sümbüllerime bir ilkbaharda çiçeklenme başlamadan, bir de tamamen çiçek ve yapraklarını döktükten sonra, bir sene sonrası için besin depolasınlar diye gübrelerim. Ama siz isterseniz yine de hocalarımıza sorun.

FIRUZAN
10-01-2008, 14:33
Sevgili arkadaşlar, resimlerini eklediğiniz nergis cinsinin ismi nedir ? Sanırım şu anda sokaktaki çiçek satıcılarında bulunan ve mis gibi kokan çiçekler bunlar.İnternetteki nergis resimlerine baktığımda bazıları sadece sarı renkli. Birde ocak ayında ekebilir miyim ? Hangi ayda ekmem gerekir? Ben uzun balkon saksılarında yetiştirmek istiyorum.İlginiz için şimdiden teşekkürler.

umutlu yol merhaba ,
sizin sorunuzu cevaplıyacaktım nedense kendiminkileri anlattım :dilli:
bence ocak ayında uzun saksıya dikebilirsiniz ve saksıya dikerken diplerine mıcır **** iri taşlar koyun ki su süzülebilsin.Dikerken soğanların ucu topragın çok az altında kalsın çok gömmeyin.Sularken de soğanların kenarlarından az az dökün boylece soğanların çürümesini önlemiş olursunuz. ben kare saksıya dikmiştim bi dergi de görmüştüm nergisler le çiğdemleri karışık dikiyorsun uzun çiçekler ve kısalar cok güzel görünüyordu tabii kokulu olmasını ben de çok isterim ama şu an bilmiyorum:rolleyes:
daha sonra soğanlarınızı saksıdan çıkararak saklamayın üzerini kuru kum ile örterek sinek oluşmasınıda önlemiş olursunuz serin gölge bir yere koyun ben soğanlarımı böyle sakladım hiçde bisey olmadı sıklemenim var o bile tomurcuk verdi
biraz uzun yazdım ama umarım yararlı olur

FIRUZAN
10-01-2008, 15:02
ya bu arada aklıma bisey takıldı vyssera ve penalophe nın aralık 2007 de çiçekleri açmış nergisleri benimkiler gene mi çiçek açmıcak yoksa yahu?

ibrahim37
10-01-2008, 15:32
Sayın FIRUZAN! soğanlarınızın yaz uykusunu kuru kum içinde geçirmeleri çok doğru taktik. Bende bazı çiğdem soğanlarımı aynı şekilde yapıyorum. Bence soğanların bulunduğu bölgeyi yazın sulayacak veya başka birşeyler ekecekseniz bu yöntem en iyisidir.

saygılar...

ibrahim37
10-01-2008, 15:42
Sayın Eyüp bey acı çiğdem yetiştirdiğinizi duyunca çok sevindim. Bende değişik çiğdem ve acı çiğdem yetiştirmeye çalışıyorum. Siz acaba hangi tür acı çiğdem yetiştiriyorsunuz doğrusu çok merak ettim. Varsa resimlerini ilave ederseniz çok sevinirim. Ayrıca acı çiğdemlerde bir yılda iki kez çiçek açtıklarını duymuştum ancak bunun gelecek senede iki defa açacağını sanmıyorum.

Saygılar... Sevgiler...


Bazı litaratürlerde amarillis, nergis ve sümbüllerin yılda iki defa açtırılabildiğini okudum. Ben bir amarillisimi, ikinciye açtırmak için uğraşıyorum. Yıl başında göreceğim. Acı çiğdemlerim, Temmuz-Ağustosta bir defa ve Kasım başında da bir defa açtılar. Amarillis yılbaşında veya Ocak da açarsa resmini ekleyeceğim.

umutluol
13-01-2008, 15:31
Firuzan Hanım, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.İnşallah nergisleriniz çiçek açar da sizde mutlu olursunuz.Çiçekler göründüğünde bizimle paylaşın lüften.Sevgiler

şükran ünal
23-01-2008, 14:24
Arkadaşlar şu an küçük saksıda açıp solan nergiz soğanlarıma bir işlem yapmam gerekir mi ? Solan çiçekleri kesip temizledim azar azar su veriyorum ama yeşil yaprakları aldı başını gitti 40-50 cm kadar oldular.artık sulamayıp ta bir süre sonra soğanları seneye saklamak üzere muhafaza mı edeyim? Ne dersiniz?

Hakan KINACI
23-01-2008, 16:05
Sn.Şükran Hanım,
Bırakın öylece kalsınlar bence :) bende geçensene aldığım nergislerimin yaprakları solana kadar durdular sonra da kalan soğanları balkonumda ki büyük saksımın içine toprağa gömdüm.
Bu sene çıkardığımda iki adet nergis soğanım, dört adet olmuşlardı. :)

Nihal
07-02-2008, 22:22
Nergis başlığını görünce merak edip baktım.Nergise buralarda genellikle sümbül diyorlar.Ve bahçemizde o kadar çok var ki 2 günde bir vazo toplayabiliyorum.Hiç bir özel ilgi gördüğü de yok:)Buna rağmen her yıl bir sürü çiçek açıyor.Sizin yetiştirmek için çabalarınızı görünce kendimi bu açıdan şanslı hissettim:cool:

aysemelike
08-02-2008, 09:46
Giresunda tabii özel ilgi istemez, bizi kıskandırmaya çalışmayın lütfen:(

Ben samsunda yaşarken penceremin pervazında sıkışan tohum bile yeşermişti!!!:rolleyes:


Güle güle toplayın derim, ama adları nergis ne yazık ki sümbül değil.... Latincesi de narcissus.. Kışkançlıktan yazıyorum bunları ..:mad:

Selamlarımla...

fatmadundar
08-02-2008, 10:21
Güzellikler hem seviliyor hem de kıskanılıyor değil mi Melike Hanım.Sizin soğanlılarınız da dillere destan.Açanlar varsa görmek isteriz.
Herkese bol çiçekli günler :)

Oğuzhan
08-02-2008, 10:22
Kıskandım şimdi :(
Çok güzeller .Biz bu güzellikleri koklamak için çiçekçiden alıyoruz.Siz cennetin içindesiniz.:)

papatyam
08-02-2008, 11:05
Çok küçük bir bağ sokak satıcılarında 3 lira 2 bağ 5 lira günlerce salonda kokusu kalıyor güzel bir çiçek :)

Nihal
08-02-2008, 15:51
Sizi anlıyorum Melike Hanım:D Bende olsam aynı tepkiyi verirdim;)

dican
09-02-2008, 22:45
Ben de çok severim bu çiçeği, fulya diye satarlar meğer adı nergis imiş. O kadar güzel kokuyorlar ki resmini görünce burnuma kokusu geliyor sanki. Ben de kıskandım :( En yakın zamanda ben de yetiştirmeliyim :p Lütfen benim için bol bol koklayın hepsini...

mahmut boyoğlu
10-02-2008, 23:16
selam arkadaşlar ben sanatsever ve doga sever nasılsınız birde bu sayfalarda forumda sogan sarmısak çiçek böcekle birlikte sosyal konular üzerinde konuşulmasını diler saygılarımı sunarım tüm arkadaşlara

Güler
10-02-2008, 23:42
Hoş geldiniz, dedikleriniz forumun ilgili bölümlerinde yapılıyor, hem de Türkçe yazım kurallarına uyarak. Burası soğanlı ve yumrulu bitkiler bölümü. Burada ancak bu gibi konular konuşulur ve tartışılır. Sohbet evi bölümünde çeşitli sohbetler ederiz. Böcekleri de hayvanlar bölümünde tartışırız.
Aramıza yeni geldiğiniz için size hatırlatmak istedim, tekrar hoş geldiniz.

nayda
14-02-2008, 13:08
Bunlarda benden iki yıl önceki nergislerim.
http://up.negatif.com/fotolar/127/37127/c7f6d0ea18b5cceee0d304dafaa08b52.jpghttp://up.negatif.com/fotolar/127/37127/c6f7d59de6f19277fad4c02cf16158c0.jpg

Bunlarda geçen yılki nergislerim.
http://up.negatif.com/fotolar/127/37127/2e2b432bf82b0ae159dbf5831bc8ada0.jpg

Bu sene henüz açmadılar açtığında eklerim.

denizakvaryumu
14-02-2008, 13:19
Nergizleriniz güzel ama sanırım o muhteşem nergiz kokusu bu sarılar da yok ,hatta sarıların hiç kokusunun olmaması lazım

nayda
14-02-2008, 13:28
Evet sarıların kokusu yoktu ama yukardakiler çok güzel kokuyordu.

COYOTE
14-02-2008, 13:51
Bakınız nergisin de bonsaisi olur mu demeyin oldu işte:DŞaka bir yana niye böyle oldu anlayabilmiş değilim, hem de Giresun'da. Olsun yine de sevimli:p

Buket Aknar
15-02-2008, 08:37
Bunlarda benden iki yıl önceki nergislerim.
http://up.negatif.com/fotolar/127/37127/c7f6d0ea18b5cceee0d304dafaa08b52.jpghttp://up.negatif.com/fotolar/127/37127/c6f7d59de6f19277fad4c02cf16158c0.jpg

Bunlarda geçen yılki nergislerim.
http://up.negatif.com/fotolar/127/37127/2e2b432bf82b0ae159dbf5831bc8ada0.jpg

Bu sene henüz açmadılar açtığında eklerim.



Bence bunlar nergis değil. Ben bu çiçekleri Dafodil olarak aldım. Nergislerin ismi Narsisius olarak geçiyor.

Bu arada kendi sorunumu da yazmadan geçemeyceğim. Benim geçen yıldan ekilmiş birçok nergisim var. Bu yıl sadece bir tanesi çiçek açtı. Bol bol yaprakları olmasına rağmen henüz çiçek yok. Bir dostum soğanlarının derine gitmiş olabileceğini söyledi. Ayrıca daha önce belirttiğim gibi menekşeler ile bir yerdedirler.
Ne dersiniz sorun ne acaba???

limon
15-02-2008, 19:04
Buket Hanım aynı sorunu ben de yaşıyorum. Geçen sene lale soğanlarını çıkardım fakat nergislerin paketinde çıkarılmasına gerek olmadığı yazısını okuyunca, papatyaların arasına dikmiştim. Laleler 10 cm kadar yaprak verdiği halde nergislerin bir tanesi bile yok görünürde.
Sanırım ya soğanlar çürüdü ya da derine gitti. Sağlık olsun :)

Ludisa Excellence
15-02-2008, 19:35
Sn. Buket Aktar

Bence bunlar nergis değil. Ben bu çiçekleri Dafodil olarak aldım. Nergislerin ismi Narsisius olarak geçiyor.

Daffodil yanılmıyorsam ingilizcede nergisgillere verilen genel ad idi.Yani en azından nergis ve varsyonlarına.

Bu arada kendi sorunumu da yazmadan geçemeyceğim. Benim geçen yıldan ekilmiş birçok nergisim var. Bu yıl sadece bir tanesi çiçek açtı. Bol bol yaprakları olmasına rağmen henüz çiçek yok. Bir dostum soğanlarının derine gitmiş olabileceğini söyledi. Ayrıca daha önce belirttiğim gibi menekşeler ile bir yerdedirler.
Ne dersiniz sorun ne acaba???

Yanlız bir şeyi anlamadım.Geçensene ekili olan nergislerinizin üzerini bu sene toprak ile mi örttünüz de derini gittiler , yoksa bu sene farlı bir yeremi ekim işlemini yaptınız?
Esasen soğanlı bitkicilikte toprak tapısıda önemlidir.Eğer bulunduğu yer mineral vs. den fakir bir toprak ise soğanınız canlı olduğu süre içinde gerekli gübrelemeleri yapmanız şart.Tabiyki iri çicekler etde etmek için.Soğanlarınız dormant olduğu zaman ise toprağı bir sonraki sene için hazırlamanız gerektiği biliniyor zaten.

Sn. limon ,

Laleler 10 cm kadar yaprak verdiği halde nergislerin bir tanesi bile yok görünürde.
Sanırım ya soğanlar çürüdü ya da derine gitti. Sağlık olsun

Benim deneyimlerime göre nergisler lalalerden (soğansal yapı olarak) çok daha dayanıklı. Çabuk bir çürüme nerdeyse imkansız gibi.Gübre(NPK, hümik asit) ile yanan nergislerin bide yeniden çok çabuk kök oluşturduğunu biliyorum(tabi bunlar deneme amaçlı yapılan gübrelemeler idi).Siz en iyisi şu soğanları bir kontrol edin derim ben.

Teşekkürler.

Buket Aknar
15-02-2008, 21:49
Sayın Ludisia Bahya, daffodil'i sadece ismi ve formu farklı olduğu için biliyorum. Familyası hakkında bilgim yok.Hatta geçen yıl daffodil diye nergis almıştım. Çiçek verdiğinde ne olduğunu anladım.

Ne ise, benim nergislerimin sorununa geleyim. Bende iki çeşit nergis var. Birincisi bizim yerli nergislerimiz,(yukarıdaki mesajlarda fotoğraflarını görebilirsiniz.) diğerleri ise çiçekciden aldığım aşı nergisler. Geçen yıl çiçekciden aldıklarımı topraktan çıkarmıştım ancak yerlileri oldukları yerde bıraktım üzerlerine de toprak falan koymadım, sadece zamanında gübrelendiler. Aşı nergisleri bu yıl yeni aldıklarımla birlikte yeniden saksıya ektim. Onlar şu anda uç verdiler. Yerlilere gelince onlar ciddi ciddi büyüdüler ama herhangi bir çiçek durumu yok.(belirti bile yok)

Ludisa Excellence
15-02-2008, 22:56
Sayın Ludisia Bahya, daffodil'i sadece ismi ve formu farklı olduğu için biliyorum. Familyası hakkında bilgim yok.Hatta geçen yıl daffodil diye nergis almıştım. Çiçek verdiğinde ne olduğunu anladım.

Evet formu diğerlerinden farklı.Genelde çanaksı yapıya sahip olanlar için kullanılıyor, daffodil sözcüğü fakat familya konusunda emin değilim.Yanlış bilgilerde vermek istemiyorum ama büyük bir olasılıkla bunlarda hibrit türler.

Yerlilere gelince onlar ciddi ciddi büyüdüler ama herhangi bir çiçek durumu yok.(belirti bile yok)

Beklemekten ve gerekenleri yapmaktan başka çareniz yok gibi görünüyor.Genelde bazı türler yapraktan önce çiçeklerinide göstersede yapraktan çok sonra çiçek açan türlerde mevcut.

Saygılar.

Buket Aknar
15-02-2008, 23:36
Geç te olsa açmalarını bekliyorum.

Nihal
16-02-2008, 20:42
Sarılardan bende de var.Topraktan yavaş yavaş çıkmaya başladılar.İnşallah bu sene yoldan geçenlere kurban olmazlar.Çünkü rengini beğenenler hiç sormadan koparıp alıyorlar.Büyük bir heyecanla açmalarını bekledim.Ve ne göreyim çiçekler yok.Allah'tan sökmemişlerdi:D

Gatay
22-02-2008, 12:33
İyi günler, Ocak ayı içerisinde saksıya 3 adet Kokulu nergis soğanı ektim.Ancak geçen süre içerisinde çok bir büyüme olmadı( Max 10 Cm ) . Satıcı, çok fazla derine ekmeyin demişti.Ayrıca alırken yan taraflarından küçük yeşil filizler vermişlerdi. Bu filizler dışarıda kalacak şekilde ekilmeliymiş. Geçenlerde merak ettim acaba soğan ne durumda diye baktım. Ceviz kadar olan soğan kocaman olmuş. Sanırım soğanda bir sorun yok. Acaba büyümesinin yavaş olması normal mi ? Kapalı balkonda duruyor.Ancak ortam oldukça soğuk. Forumdaki Sarı nergislerin sümbül soğanı gibi yarısının dışarıda ekildiğini gördüm. Ekim şeklimde sorun olabilir mi ? Saygı ve Sevgiler

zenfree
24-02-2008, 22:14
Çöpten topladığım soğanlar nergis soğanıymış. Çok güzel çimlendiler. Bakalım çiçeklenecekler mi?

hassoman
24-02-2008, 22:38
yan taraflarından küçük yeşil filizler vermişlerdi. Bu filizler dışarıda kalacak şekilde ekilmeliymiş. Geçenlerde merak ettim acaba soğan ne durumda diye baktım. Ceviz kadar olan soğan kocaman olmuş...

Sayın Gatay,
Merak ve kaygınız yüzünden zavallı çiçeği rahatsız ettiğinizin farkında mısınız?
Çiçeğiniz sağlıklı... Hiç tasalanmayın. Ama ikide bir eşeleyip durmayın... Beni hoş görün ama sizin yaptığınız uyuyan birini ne zaman uyanacak bu diye gidip dürtüklemeye benziyor...:D Çiçeğin soğanını strese sokmayın. Acele etmeyin...

Gatay
25-02-2008, 13:06
İlginiz için teşekkürler sayın Hassoman. Soğanı yerinden oynatmadım. Üzerinde bulunan toprağı biraz kaldırıp çürüme var mı diye baktım. Çok su vermiş olmam da olasılıklardan biriydi çünkü. Ancak kuşkusuz haklısınız uyurken dürtülmeyi hiç birimiz hoş karşılamayız.Bu arada gerçekten acele etmişim çünkü biri çiçek sapı çıkarmaya başladı bile.Saygılarımla

çekirdek
02-03-2008, 01:34
Bu sene nergisler genel olarak çiçek açmadı desek olacak galiba..
Bendeki yaklaşık yirmi soğandan bir tanesi minicik iki çiçek açtı, diğerleri sadece devasa yeşillikleriyle kaldılar. Geçen yıl çok iyi açmışlardı,kuruyana kadar soğan bakımlarını iyi yapmıştım halbuki. Kuruduktan sonra da çıkarıp üzerlerini kumla örtmüştüm.
Bu sene hiç saksısından çıkartmadan bekletmeyi deneyeceğim.

Ama Dafodil cinsindeki iki soğanım çok iyi çiçek verdiler. Ama onlar da geçen sene hiç çıkmamışlardı bile.
Acaba birer yıl atlayarak mı verimli oluyorlar diye de düşünüyorum. Çünkü aynı nergis soğanları geçen sene komşumda hiç çiçeklenmeyip bu sene iyiydiler.

Buket Aknar
02-03-2008, 09:11
Bu sene nergisler genel olarak çiçek açmadı desek olacak galiba..
Bendeki yaklaşık yirmi soğandan bir tanesi minicik iki çiçek açtı, diğerleri sadece devasa yeşillikleriyle kaldılar. Geçen yıl çok iyi açmışlardı,kuruyana kadar soğan bakımlarını iyi yapmıştım halbuki. Kuruduktan sonra da çıkarıp üzerlerini kumla örtmüştüm.
Bu sene hiç saksısından çıkartmadan bekletmeyi deneyeceğim.

Ama Dafodil cinsindeki iki soğanım çok iyi çiçek verdiler. Ama onlar da geçen sene hiç çıkmamışlardı bile.
Acaba birer yıl atlayarak mı verimli oluyorlar diye de düşünüyorum. Çünkü aynı nergis soğanları geçen sene komşumda hiç çiçeklenmeyip bu sene iyiydiler.

Sevgili Çekirdek, ayni durumu ben de yaşadım. Geçen yıl nergislerimin ilk yılları olmasına rağmen bol bol çiçek açtılar, ancak ben farklı olarak nergislerin çiçeği geçince bahçemdeki yerlerinden çıkarmadım. Bu yıl dediğiniz gibi bol bol yeşil yaprak verdikten sonra sadece bir tanesi (yaklaşık 30 taneden) çiçek açtı gerisi bol yeşillik olarak duruyor. Ben de bu yıl yerlerinden almayı düşünüyorum. Kıbrıs'ta kime sorduysam nergis soğanlarının zamanla derinlere gittiğini ve bu şekilde sadece yaprak vererek çiçek açmadığını söyleyerek bana soğanları söküp tekrar ekerken altlarına küçük taş veya mermer yerleştirmemi tavsiye ettiler. Denemeyi düşünüyorum.

Dafodillere gelince geçen yıl yaklaşık 40 dafodil soğani ektim sadece biri çiçek açtı. Yerlerinden söküp koruduğumu sanırken bu yıl paketi açtığımda çoğunun çürümek üzere hatta çürüdüğünü görerek çok üzüldüm. Atmaya kıyamadığım için bahçenin her tarafına gelişigüzel ektim. Bunun yanı sıra "zaten onlar öldü" diyerek yeni dafodil soğanları da aldım. Tabii ki onları düzenli ektim. Yeniler henüz çiçek açmadı ama tomurcuk verdi buna rağmen eski erimiş, çürümüşlerden bir tanesi çiçek açtı. Çok sevindim. Demekki soğanlı bitkiler dayanıklıymış !!!!

Ludisa Excellence
02-03-2008, 11:25
Sn Buket Aktar;



...
Demekki soğanlı bitkiler dayanıklıymış !!!!




...
Esasen soğanlı bitkicilikte toprak tapısıda önemlidir.Eğer bulunduğu yer mineral vs. den fakir bir toprak ise soğanınız canlı olduğu süre içinde gerekli gübrelemeleri yapmanız şart.Tabiyki iri çicekler etde etmek için.Soğanlarınız dormant olduğu zaman ise toprağı bir sonraki sene için hazırlamanız gerektiği biliniyor zaten.
...



Benim deneyimlerime göre nergisler lalalerden (soğansal yapı olarak) çok daha dayanıklı. Çabuk bir çürüme nerdeyse imkansız gibi.Gübre(NPK, hümik asit) ile yanan nergislerin bide yeniden çok çabuk kök oluşturduğunu biliyorum(tabi bunlar deneme amaçlı yapılan gübrelemeler idi).
...


Bu her halde soğanlarınızın neden çiçeklenmemiş olacağı hakkında size bir ip ucu olur.(İlk paragraf):confused:
Yani burada önemli olan şeyin artık soğanı beslemek olduğu anlaşılmıştır umarım.
Yıl içinde soğanınız çiçek açabilecek olgunluğa ulaşamadı ise büyük bir olasılıkla seneye oda olmazsa bir dahaki seneye açacaktır ki bu genelde yavru soğanlar için geçerli 2 sene dinlenme/gelişme.

''Ama benim soğanım geçen sene açmıştı.'' derseniz de;
Durumun bundan farksız olduğunu hatırlatmada fayda göüyorum.Yani basitçe söyle bahsediyim, soğanınız geçen sene kuvvetli idi çiçeklendendi, fakat çiçeklenmeden sonra kuvvet toplayamadığı için bu sene çiçeklenemedi gibi.
Önemli olan ''bulb'' yani. ;)

Soğanları sökmenin hangi şartlar altında nasıl olcağını sanırsam bildiğim kadarı ile daha önceden de bahsetmiştim ama;
Yerlerinden söküp koruduğumu sanırken bu yıl paketi açtığımda çoğunun çürümek üzere hatta çürüdüğünü görerek çok üzüldüm.

Siz bu soğanları ne zaman sökmüştünüz?Yani çürüdüklerine göre herhalde sarardıktan sonra sötkünüz galiba.:confused:
KKTC de pek söküm uygulanacağını sanmıyorum ama illada sökecem derseniz,
yazın soğanlar toprakta iyice kuruduktan sonra yapın derim.

Şimdi;

Kıbrıs'ta kime sorduysam nergis soğanlarının zamanla derinlere gittiğini ve bu şekilde sadece yaprak vererek çiçek açmadığını söyleyerek bana soğanları söküp tekrar ekerken altlarına küçük taş veya mermer yerleştirmemi tavsiye ettiler. Denemeyi düşünüyorum.

Bu soğanları dibe kaçanlar soğanlarını yukarı aldıktan sonra hemen çiçeklenmiş mi?
Tabiyki sizin bulunduğunuz yerin ben coğrafi konumunu bilmiye bilirim
(en azından bahçenizin) ama, 1 yıl içinde 30 cm derine de inmedi ya çocukcağızlar.:D
Tabiyki taşkın,sel,kuvvetli ruzgar vs. olmadıkça soğanların bir miktar daha yukarıda olması her zaman tercihimdir.

Hımmm,
Birde acaba rica etsem uygun bir zamananızda şu açmayan nergislerinizden bir kaçını fazlaca rahatsız etmeden, yaklaşık bir kaç cm uzağından azami dikkatle kazarak bir kontrol edebilirmisiniz acaba, şu an yaklaşık olarak kaç cm derindeler?:confused:

Saygılar.

Buket Aknar
02-03-2008, 16:56
Sn Buket Aktar;








Bu her halde soğanlarınızın neden çiçeklenmemiş olacağı hakkında size bir ip ucu olur.(İlk paragraf):confused:
Yani burada önemli olan şeyin artık soğanı beslemek olduğu anlaşılmıştır umarım.
Yıl içinde soğanınız çiçek açabilecek olgunluğa ulaşamadı ise büyük bir olasılıkla seneye oda olmazsa bir dahaki seneye açacaktır ki bu genelde yavru soğanlar için geçerli 2 sene dinlenme/gelişme.

''Ama benim soğanım geçen sene açmıştı.'' derseniz de;
Durumun bundan farksız olduğunu hatırlatmada fayda göüyorum.Yani basitçe söyle bahsediyim, soğanınız geçen sene kuvvetli idi çiçeklendendi, fakat çiçeklenmeden sonra kuvvet toplayamadığı için bu sene çiçeklenemedi gibi.
Önemli olan ''bulb'' yani. ;)

Soğanları sökmenin hangi şartlar altında nasıl olcağını sanırsam bildiğim kadarı ile daha önceden de bahsetmiştim ama;


Siz bu soğanları ne zaman sökmüştünüz?Yani çürüdüklerine göre herhalde sarardıktan sonra sötkünüz galiba.:confused:
KKTC de pek söküm uygulanacağını sanmıyorum ama illada sökecem derseniz,
yazın soğanlar toprakta iyice kuruduktan sonra yapın derim.

Şimdi;



Bu soğanları dibe kaçanlar soğanlarını yukarı aldıktan sonra hemen çiçeklenmiş mi?
Tabiyki sizin bulunduğunuz yerin ben coğrafi konumunu bilmiye bilirim
(en azından bahçenizin) ama, 1 yıl içinde 30 cm derine de inmedi ya çocukcağızlar.:D
Tabiyki taşkın,sel,kuvvetli ruzgar vs. olmadıkça soğanların bir miktar daha yukarıda olması her zaman tercihimdir.

Hımmm,
Birde acaba rica etsem uygun bir zamananızda şu açmayan nergislerinizden bir kaçını fazlaca rahatsız etmeden, yaklaşık bir kaç cm uzağından azami dikkatle kazarak bir kontrol edebilirmisiniz acaba, şu an yaklaşık olarak kaç cm derindeler?:confused:

Saygılar.


İlginize çok teşekkürler, ne yazık ki bu mesajı ancak şimdi okuyabildim ki hava kararmak üzere. Bu sebeble şu anda onları kontrol edemiyorum ama yarın mutlaka bakacağım. Tüm bunların yanısıra ben size nergislerimin nasıl bir yerde olduklarını anlatayım.

Oldukça yaşlı bir zeytin ağacının kökü taşlarla çevrilmiş içerisi toprak doldurularak sağ yarım kısıma nergisler, sol yarım kısıma ise menekşeler tanzim edilmiştir. Geçen yıl menekşeler ve nergislerin ilk yılı olmasına rağmen hepsi güzelce çiçeklendiler. Bu yıl; menekşeler oldukça coşmuş, hatta kendi sınırlarını aşıp nergislerin tarafına da atlamışlar ve geçen yıldan daha da fazla çiçek açmışlardır. İlk önceleri nergislerin onlardan kurtulup yeşillenmeyeceğini sandım ancak daha sonra toprak üzerinde burun verdiklerini gördüm. Ancak hala çiçek açmadılar. Şu anda dönemi geçince hepsini söküp onları tamamen başka bir yerde yeniden tanzim etmeyi düşünüyorum.

Bu arada çiçekciden aldığım, hollandadan gelme nergis soğanları yavaş yavaş toprak üzerinde görünmeye başladılar. Umarım onlar güzelce çiçek açarlar da mutlu olurum.

FIRUZAN
07-03-2008, 13:27
Arkadaşlar Herkese Merhaba
25 tane nergis soğanım var ve üstüne kar bile yağdı.Ancak çiçeklenmemeleri beni artık sinirlendiriyor.Bende soğanlı bitkiler için satılan gübrelerden var ondan kullanmalı mıyım ?Çünkü şöyle okumuştum genelde çiçek açmış bitmiş bitkinin soğanının seneye beslenmesi için gübre kullanılıyormuş.

Penelophe
07-03-2008, 14:05
-Soğanlar sağlam mı?
-Yaprak oluşumu var mı yoksa sadece diktiniz ve bir gelişme yok mu?

Oyaman
07-03-2008, 19:06
Sayın Firüzan , benim Nergislerde daha yeni çimlenmeye başladı .Bir kısmı daha
erken yapraklandı , bir kısmıda yeni yeni yapraklarını göstermeye başladı . Gözlemim ne kadar doğru olur bilemiyorum ama toprakta bırakılan Nergis soğanları
daha erken uyanıyor , yeni dikilen veya geçen sene sökülüp tekrar dikilenler daha geç uyanıyor .Sizinkiler ilk defa dikiliyorsa onlara birkaç gün daha verin , sanırım birkaç güne kadar onlarda uyanacak .Selamlar .

çiğdem11
10-03-2008, 19:20
Sayın Oyaman,
Sizin gönderdiğiniz nergis tohumları epey büyüdü, saksıya alıyım mı artık ?31913

Oyaman
10-03-2008, 23:16
Selamlar , bugün gördüm yazınızı . Bir kökü en az 30 cm. çap yapıyor , ona göre 2 ayrı saksıya birer kökü aktarın .

çiğdem11
11-03-2008, 09:57
Teşekkürler.

FIRUZAN
12-03-2008, 16:59
Merhaba Penelophe,Oyaman
nergislerimin yaprakları uzadı ve artık yeşilden sarıya dönüyor rengi
acaba susuz mu kaldı ?

Penelophe
12-03-2008, 18:53
Saksının dibindeki toprağa bir bakın bakalım nemli mi? :p

behicsahin
12-03-2008, 20:21
Merhaba,

Ben evde saksida Nergis yetistirmek icin marketten sogan aldim. Bu konuda yeni heveslenenlerdedim :) o yuzden pek bilgim yok sormak istedim..

Cok basit olarak nelere dikkat etmeliyim ve ne kadar sulamaliyim? Amsterdam'da yasiyorum, cok gunes goren bir evim ve balkonum yok.. Ama yanilmiyorsam bugunler nergis dikmek icin uygunmus ???

Tesekkurler,

Nihal
13-03-2008, 11:35
:cool:Benim nergislerim çiçek açmış.;)

fevziye
17-03-2008, 08:05
Benimkiler değil çiçek açmak doğru dürüst büyümediler bile.

dal
17-03-2008, 12:03
Sandığmdan hızlı büyüyen nergislerim karşınızda bunlar sadece bir bölümü değişik türde birsürü nergis diktim.Bunlar iri çiçekli fakat kokmayan nergisler


http://img135.imageshack.us/img135/6104/resim173bu1.th.jpg (http://img135.imageshack.us/my.php?image=resim173bu1.jpg)

http://img155.imageshack.us/img155/4554/resim172cp3.th.jpg (http://img155.imageshack.us/my.php?image=resim172cp3.jpg)

NİDA
19-03-2008, 09:47
buda benim nergisim

Nihal
19-03-2008, 15:13
Benim nergislerim de 78.mesajdaki ile aynı.Çok güzel görüntüleri olmalarına rağmen maalesef kokmuyorlar...

Buket Aknar
19-03-2008, 16:31
Bu türlere daffodil dendiğini biliyorum bunlar kokusuz oluyor. Ama çiçekleri daha gösterişli ve iri.

Buket Aknar
19-03-2008, 23:28
Aşı nergislerimden bir tanesi çiçek açtı ama diğerlerinde hareket yok.Bu yıl adığım aşı nergisler ise sanırım yakında açacaklar.

NİDA
20-03-2008, 10:50
Bunlarda bir diğerleri

ardabora
23-03-2008, 13:23
Benim nergislerim de açtı, ya da "fulyalarım" mı demeliyim? Bendekiler daffodil diye isimlendirilenlerden..Geçen yıl onları bahçeye ektim ve bütün kış bahçede durdular. Hiç bir özel bakım yapmadım, bu yıl yeniden çiçek açmaya başladılar...

Buket Aknar
23-03-2008, 19:13
Ardabora; Dafodilleriniz çok güzel. Benimkiler çiçekli iken sefasını epeyi sürdüm gelen geçen onları birbirine gösteriyordu ancak şimdi çiçekleri yavaş yavaş kurumaya başladı.

phal
26-03-2008, 00:14
Ben de bir ay önce Eminönü'nden lale,nergis ve sümbül soğanları aldım,kapalı camekanlı balkonumda saksılara ektim ve düzenli suladım.Laleler ve sümbüller açtı ama nergislerim yeşillik halinde fazlaca büyümeden duruyor,bir tanesi çiçek sapı verdi ama açmadan kurudu,nergis soğanları lale ve sümbüllerden çok daha iriydi ve ben en çok onlardan umutluydum.Galiba nergisler ayrı bir özen istiyorlar.Orkideleri açtırıp da nergisleri açtıramadığım için kendimden utanıyorum:o:p

GLCN
26-03-2008, 11:32
Ben de bir ay önce Eminönü'nden lale,nergis ve sümbül soğanları aldım,kapalı camekanlı balkonumda saksılara ektim ve düzenli suladım.Laleler ve sümbüller açtı ama nergislerim yeşillik halinde fazlaca büyümeden duruyor,bir tanesi çiçek sapı verdi ama açmadan kurudu,nergis soğanları lale ve sümbüllerden çok daha iriydi ve ben en çok onlardan umutluydum.Galiba nergisler ayrı bir özen istiyorlar.Orkideleri açtırıp da nergisleri açtıramadığım için kendimden utanıyorum:o:p

Benim nergislerimde açmadan kurudu acaba yanlış yaptığımız ortak bir şeymi var..

canofer
12-04-2008, 21:27
Benimkiler değil çiçek açmak doğru dürüst büyümediler bile.

bence o saksıda soganların tamamının topragın altında olması bile başarı;)
soganları boyu kadar derine ekin deniliyor ayrıca soganın altında bi okadar olması gerekir

minka
13-04-2008, 00:28
Merhaba,

Bu güzel nergisleri görünce geçen kasım ayında aldığım, mart ayında çiçeklenen nergisleri paylaşmak istedim. Bunlar normal bir nergise göre daha büyükler, kokusu ise karanfil kokusuna benziyor biraz ama hafif... Nazlı nazlı duruşları ile seyirlik. Narcissus pseudonarcissus galiba.

moso
14-04-2008, 15:16
merhabalar,
Yaklaşık 10 yıldır nergis yetiştiriyorum bahçemizde.
Deneme yanılma ile elde ettiğim tecrübelerimi paylaşmak istedim.
Yağmurların başlaması ile suyu gören nergis soğanları filizlenmeyee başlıyor (yağmurların kesilmesiyle birlikte de nergislerin yaprakları kuruyor). Eğer bu dönemde nergis dikerseniz o yıl ve sonraki yıl çiçeklenir. Nergis döneminin (çiçeklenip yapraklarının sararmaya başladığı nisan ayları) sonuna doğru ektiğim nergis soğanları ertesi yıl çiçek açmadı. Nergislerin çok derine (max 10 cm derinlik) ekilmemesi gerekiyor. Derine ektiğim nergis çiçeklerinin yaprakları ve çiçekleri daha cılız oluyor. Hatta çiçek açma oranı düşüyor.
Nergis soğanlarını dikerken fazla sık dikmemek gerekiyor. Zamanla sıklaşan soğanları seyreltmek çiçeklenme oranını artırıyor. Nergis güneşi çok seven bir bitki. gölgede bulunan nergislerim çiçek vermiyor. En azından öğlen saatlerinde direk güneş ışığı alması gerekiyor. Bir de yaprakları sararıp işe yaramaz hale gelinceye kadar yapraklarına dokunmuyorum.
Saksıya ektiğim nergislerimi bir türlü açtıramadım.

Bahçenin güneş köşelerine diktiğim nergislerimi 5-6 yılda bir seyreltiyorum. Herhangi bir sulama yapmıyorum, yağmur sularıyla sulanıyor. Onun dışında hiçbir bakım yapmama rağmen yukarda yazdığım noktalara dikkat etmem mis gibi nergis kokan bir bahçeye sahip olmama yetiyor.

Bu arada Antalya'da oturuyorum.
NOT: Elimde fazlasıyla nergis soğanı mevcut. İlgililer duyurulur :)

çiçeksever
15-04-2008, 11:20
Moso çiçekleri bitince soğanları toprakta bırakıyormusun? yoksa çıkarıyorrmusun?

moso
15-04-2008, 13:13
Toprakta kalıyorlar. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra yaprakları kuruyunca sadece yapraklarını koparıp temizlik işlemi yapıyorum. Tabi soğanların olduğu yerde çapa gibi işlemler yapmıyorum. Ertesi yıl yağmurla birlikte tekrar filizlenip çiçek açıyolar.

Sanırım Afyon'da oturuyprsunuz. Don olayı bizim burda yılda bikaç kez olur. O zaman da en fazla -1 e kadar soğuk olur hava. Dondan etkilenir mi işte onu bilmiyorum.

dal
17-04-2008, 10:03
http://img257.imageshack.us/img257/3540/resim352qz2.th.jpg (http://img257.imageshack.us/my.php?image=resim352qz2.jpg)

Bu da benim thalia cinsi nergislerim çok güzel görünüyorlar:)

çiçeksever
17-04-2008, 14:42
Toprakta kalıyorlar. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra yaprakları kuruyunca sadece yapraklarını koparıp temizlik işlemi yapıyorum. Tabi soğanların olduğu yerde çapa gibi işlemler yapmıyorum. Ertesi yıl yağmurla birlikte tekrar filizlenip çiçek açıyolar.

Sanırım Afyon'da oturuyprsunuz. Don olayı bizim burda yılda bikaç kez olur. O zaman da en fazla -1 e kadar soğuk olur hava. Dondan etkilenir mi işte onu bilmiyorum.

Soğanlı bitkilerden sadece glayöl ve frezyadan zarar gördüm.Sümbül ve nergis daha dayanıklı.Fakat 2 senedir bahçemdeki sardunyaları kışın kaybettim.

Tuba
21-05-2008, 12:58
Merhaba,
2 tanesi evde terasta 1 tanesi de büroda toplam 3 adet nergis soğanım vardı. Zannediyorum şubatta ektim. evdeki 1 tanesi bölündü 3 tane oldular. Tam bilmiyorum kaç tane de üstten bakınca 3 tane gibi. Çok büyümedi ve yeni bir çiçek tomurcuğu verecek. Açmasada olur o.

Diğre evde açan nergis ilk resim. Hepsi açınca çok daha güzel olacak ;)

İkinci resimde de bürodaki odamın camı görünüyor. Nergis kokuluymuş. Hatta şu an kokudan başım ağrıyor :( Çiçek severim ama nergisin kokusu başımı ağrıttı.. Neden aceba?

Lonicera
23-10-2008, 15:18
Bugün Hisarönü'ne gidip Karaburun nergis soğanı aldım.Aldığım yerde kaşık ve tekburun vardı sadece.Çiftburunları yavrulatmak için satışa getirmemişler.Biraz da sümbül soğanı aldım ,rengarenk olsun diye.Gelir gelmez diktim saksılara.Sulayıp karanlık bir köşeye kaldırdım.Artık 1 ay sonra ısı ve ışık alan yere geçireceğim.Tahminime göre Şubat-Mart aylarında çiçeklenecekler,tabi çürütmezsek.;)

Orkun Kırcı
28-10-2008, 14:38
Bende 3 hafta önce iki adet nergis soğanı diktim. Şu anda biri 20 cm diğeri 6-7 cm oldu. Darısı sizinkilerin başına.

nuzel
03-11-2008, 12:19
Nergis soğanını saksıya ekince sümbül gibi karanlıkta bırakmak gerekiyormu arkadaşlar?

Orkun Kırcı
03-11-2008, 19:32
Sayın Nuzel ben beklettim hemencik çıkıverdiler.

nuzel
03-11-2008, 19:53
ne kadar beklettiniz

Orkun Kırcı
03-11-2008, 20:06
Ben boyları yaklaşık 5-6 cm olana kadar beklettim. İşte bunlarda fotoları.

51773

aysemelike
03-11-2008, 21:08
Ben boyları yaklaşık 5-6 cm olana kadar beklettim. İşte bunlarda fotoları.

51773



Bunların nergis olduğuna eminmisiniz? Fotoğraflar biraz yandan ama yapraklar yassı ve kılıç gibi (mi?), ben iris yaprağına benzettim ama yanılıyor olabilirim....:confused:

Orkun Kırcı
03-11-2008, 21:27
Biz frenk nergisi diyoruz. Çok ta süper kokuyorlar. İris konusunu gezdim kesinlikle değil.

hocam100
03-11-2008, 21:55
Sevgili FIRUZAN, ben nergis ve sümbüllerime bir ilkbaharda çiçeklenme başlamadan, bir de tamamen çiçek ve yapraklarını döktükten sonra, bir sene sonrası için besin depolasınlar diye gübrelerim. Ama siz isterseniz yine de hocalarımıza sorun.

Nergizlerimi özel olarak soğanlı bitkiler gübresi verince böyle güzel oldu.

Orkun Kırcı
03-11-2008, 22:17
Bunlar iris değil mi?

nuzel
04-11-2008, 08:33
Hocam kıskandım çiçeklerinizi :)) gübrenin adı nedir acaba?

hocam100
04-11-2008, 22:07
Hocam kıskandım çiçeklerinizi :)) gübrenin adı nedir acaba?

Markası genta sanırım.Soğanlı bitkiler için toz gübre.

hocam100
04-11-2008, 22:12
Bunlar iris değil mi?

Bunlar iris değil nergizdir, iris eklediğim fotoğraftakilerdir.

Orkun Kırcı
04-11-2008, 22:39
Hmm tamam Hocam100 teşekkür ederim.

nuzel
05-11-2008, 08:50
Teşekkürler hocam İnşallah bulurum bu gübreyi, bütün soğanlı yumrulu bitkilere veriyormusunuz?

hocam100
05-11-2008, 16:23
Evet veriliyor, yalnız uygun dozda veriniz.

denizakvaryumu
21-11-2008, 15:21
.
Marketlerden nergis soğanı alan arkadaşlar, kokulu nergislerin üzerinde (ambalajlarında) bir burun resmi oluyor genellikte ((( ve burun resmi, bu kokulu demek oluyormuş.

Bu sene marketlerde satılan nergis soğan ambalajlarında -burun- resmi görmedim.

Sanırım tamamı kokusuz.

Yok mu karaburun nergisini paketleyip satacak arkadaş :)

Lonicera
21-11-2008, 17:54
Sevgili denizakvaryumu, bu yıl tüm çabalarıma rağmen sadece 14 adet Karaburun nergis soğanı elde edebildim.O da rica minnet.Tümünü geçen ay ektim, hepsi yapraklandı.Kısmet olur da,başlarına bir şey gelmeden çiçeklendirip ardından yavrulatabilirsem, sadece paketleyip size göndereceğim.;)

denizakvaryumu
23-11-2008, 21:16
Sn.lonicera,
teşekkürler.Ben 6 sene İzmir'de kaldım, kemeraltından pekçok kere karaburun nergis ve karaburun sümbül soğanı aldım.

Tüm bunlar İzmir'de kaldı, Ankara'ya gelince bu soğanların değerini anladım, yapı marketlerde satılan ithal sümbül ve nergis soğanı karaburun soğanlarının yerini tutamaz.

Bence bu soğanların kıymeti bilinmeli.

Lonicera
23-11-2008, 21:49
Kesinlikle haklısınız, Karaburun sümbül ve nergisleri dünyaca ünlü.Hele nergisleri.Ancak şunu da belirtmekte fayda var.Bahsi geçen nergis türü, sadece Karaburun ikliminde güzel oluyor.Yani ''taş yerinde ağırdır'' derler ya işte aynen geçerli.Karaburuna has lodos, bu nergisi mükemmel hale getirdiği gibi, meşhur hurma zeytinini de çok özel kılıyor.Oradan almış olduğumuz nergis soğanları, asla oradaki özelliklerde olmayacak.Ama sonuçta ithal nergislere kesinlikle fark atar, tecrübeyle sabittir.

cevreizcisi
23-11-2008, 22:03
Nergiz doğalda çabuk uyum sağlar ,sulama derdi fazla yok ,çabukta çoğalan bir soğanlı bitki.renk renk açıncada harika oluyor.

f-sunflower
28-11-2008, 14:13
Bahçemden senenin ilk güzellikleri..

cevreizcisi
28-11-2008, 14:57
Bunlar bayağı hızlı davranmışlar ,erken açmışlar

f-sunflower
28-11-2008, 15:52
Evet,hiç bu kadar erken görmemiştim onları diğerleride tomurcuk halinde hepsi açmak üzereler

Güler
28-11-2008, 16:00
Ben de saksıdan yeni yeni baş gösteren sümbüllerimde ve nergislerimde, şimdilerde bu toz gübreyi suyla karıştırarak veriyorum. Çiçeklenme dönemlerinde ihtiyaç hissediyorlar.54154

54155

verdoque
30-11-2008, 21:24
Merhabalar,

Ben de bugün Ankara Cepa Bauhaus'tan nergis aldım. Filizlerinin içinde (sanırım) tomurcukları var.

Cam bir kabın içindeler, kabın altında delik yok. İşin ilginci toprakta değiller, resimde görebilirsiniz kakaolu mısır gevreğine benzer ne olduğunu bilmediğim kahverengi toplar içine ekilmişler. Alt tarafta da su birikmiş durumda. Üzerindeki kağıtta en az haftada 2 kez sulayın, 12-18 derecede direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde tutun, gübrelemeyin diyor.

Kabın dibinde delik olmaması sulama konusunda kafamı karıştırdı. Dipteki su köklerine zarar vermez mi?

Gülbeşeker
30-11-2008, 22:30
arkadaşlar kasım ayındayız nergisler bu aydamı açıyor ben hocam 100 den aldığım sooganları 15 gündür dıktim bir hareket yok

hocam100
02-12-2008, 13:26
arkadaşlar kasım ayındayız nergisler bu aydamı açıyor ben hocam 100 den aldığım sooganları 15 gündür dıktim bir hareket yok

gülbeşeker hanım nergizler martta açar şimdi hareket olmaması normal. Ayrıca soğuk bir ortama koymanızı tavsiye ederim. Çünkü soğanlı bitkilerin soğuklamaya ihtiyacı vardır.Ondan sonra güzel çiçek verirler.

Gülbeşeker
02-12-2008, 18:48
hocam soganlarımı saksılara diktim güzelce suladım kilerde bir dolabın içine koydum bir hafta sonra baktım toprağın üzeri küflenmişti sanki toprağı üsten biraz karıştırıp havalandırdım siz soğuk almaya ihtiyacı var diyince havalarda iyi gidiyor saksıları bugün balkona çıkardım ilk baştan balkona bıraksaydım daha iyi olacaktı galiba aniden hava sogur don falan yapar diye korktum

cevreizcisi
02-12-2008, 18:56
Hava durumunu izlemek lazım,tehlikeli bir durum olduğunda içeri almak daha uygun olur.Bende ektim ama daha zamanı olmadığı için çıkmaması normal.Hemde burada havalar daha güneşli ve ılık,akşamları biraz soğuyor ama o kadrad olacak .

Lonicera
02-12-2008, 19:21
Yaklaşık 40 gün önce alıp, hemen ekmiş olduğum Karaburun nergis soğanlarımdan bir kısmının 10 gün önceki halinin resimleri. Bu soğanlardan, 2 tanesi de çiçeğe durmak üzere. Kısmet olursa, yarın ilk işim resimleyip buraya koymak.Karanlık odada bulunan diğer nergislerde hiçbir hareketlenme yok henüz.Dışarıda bol ışıkta duranlar ise inanılmaz hızla geliştiler.;)

cevreizcisi
02-12-2008, 20:35
Her canlı gibi çiçeklerinde ışıga ihtiyacı var .Daha iyi beslenebiliyorlar ve güçlenip uzuyorlar.

Başbahcivan
02-12-2008, 20:40
Her canlı gibi çiçeklerinde ışıga ihtiyacı var .Daha iyi beslenebiliyorlar ve güçlenip uzuyorlar.

doğrudur sayın arkadaşım ama soğanlı bitkilerde dikkat edilecek bir husus var oda toprağa dikilen soğanların 3/1 i toprak dışında kalması gerekiyo;)

Başbahcivan
02-12-2008, 20:43
Bu sene nergisler genel olarak çiçek açmadı desek olacak galiba..
Bendeki yaklaşık yirmi soğandan bir tanesi minicik iki çiçek açtı, diğerleri sadece devasa yeşillikleriyle kaldılar. Geçen yıl çok iyi açmışlardı,kuruyana kadar soğan bakımlarını iyi yapmıştım halbuki. Kuruduktan sonra da çıkarıp üzerlerini kumla örtmüştüm.
Bu sene hiç saksısından çıkartmadan bekletmeyi deneyeceğim.

Ama Dafodil cinsindeki iki soğanım çok iyi çiçek verdiler. Ama onlar da geçen sene hiç çıkmamışlardı bile.
Acaba birer yıl atlayarak mı verimli oluyorlar diye de düşünüyorum. Çünkü aynı nergis soğanları geçen sene komşumda hiç çiçeklenmeyip bu sene iyiydiler.

yapraklanma döneminde poyraz rüzgarı almamasına dikkat et yani kuzeyden esen rüzgarı

cevreizcisi
02-12-2008, 20:49
Galiba sorun bende değilmiş ,benimde daha önce aaçmış olan nergizlerim bu sene pek iştahlı değildi.Havalarda ani değişiklikler etkilemiş bende sorun nedir diye düşünmüştüm.Ama bayağı yavru yaptılar çiçek açmayınca yavruya verdiler kendilerini.Beende şuanda okulada diktim bakalım onlar içerde olduğu için yeşermeye başladılar.Ama pencereye yakın ışık sorunu yok.Elbette derine dikmedim.

Lonicera
03-12-2008, 14:47
Çiçeklenecek olanların resimlerini nihayet çektim.10 soğandan sadece 3 tanesi çiçek açacak.Sanırım hoş bir bayram sürprizi yapacaklar bana;)

ismet şenad
13-12-2008, 21:47
Bahçemdeki negislerden birkaç görüntü.

hocam100
15-12-2008, 10:39
Arkadaşlar karaburun nergizleri bende de şu an yapraklı onalrın özelliği bu ama malesef soğuk olursa çiçekleri etkileniyor.Diğer ithal nergizler özel işlemlerden geçtiği için çıkması geciktiriliyor.

ninina84
29-12-2008, 14:18
Merhabalar
bu kadar güzel açmış nergislerden sonra benim bunları yazmam pek hoş olmayacak sanırım. Bu sene bauhaus'tan aldığım nergis soğanlarının ikisi minicik yapraklar verdi fakat diğerlerinde hiçbir hareket yok. Diktiğimden birkaç gün sonra küflenmişerdi zaten hemen topraklarını değiştirdim. O zaman beyaz kökleri vardı. Bugün artık neler olduğuna bakmak için birini topraktan çıkardım ve korktuğum manzarayla karşılaştım. Soğanın dibinde sinek larvasına benzeyen minik kurtçuklar vardı ve soğanın içine kadar girmişlerdi. Aynı şey geçen sene lale soğanlarıma da oldu. Ortalıkta uçuşan siyah minik sinekler vardı. Bunlar onların larvaları olabilir mi? Filizlenen iki nergisi çıkardım yeni bir saksıya diktim. Umarım o ikisi kurtulur. Bu kurtçuklarla nasıl başa çıkıcam ben? Görünüşe göre amaryllis dışında ne soğan eksem yiyecek bunlar :(

Nariel
29-12-2008, 20:04
Geçen kış doğadan topladığım nergislerden sarıların kokusu bildiğimiz güzel nergis kokusuyken, beyazların kokusu çok kötüydü. Çiçek demetini nereye koyduysam insanlar oradan uzaklaştırmamı istedi, bu kadar koku farkı olabileceğini düşünmezdim..

m_eroglu33
31-12-2008, 08:57
Arkadaşlar merhaba.
Bu konu başlığı altında Karaburun nergisi diye bahsedilen nergis çeşidi ekte resmi yer alan Cheerfulness çeşidi midir

Lonicera
31-12-2008, 13:48
Ege'de, Karaburun ve Mordoğan bölgesinde yetiştirilen nergis türü Narcissus poeticus'tur.

KAYNAK:http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf

karakule
31-12-2008, 14:23
Bizim bahçemizde salome cinsi nergizler var. Bahçenin bolca sulanan bir bölümündeydi. Geçen sene bir iki tane çiçek açan nergizlerin soğanlarına dokunmadık. Fazla sulandıkları için Ağustos sonlarında filizlenmeye başladılar ve kurban bayramında ilk çiçeklerini verdiler. Sizce bu normal midir? Soğanların yerlerini değiştirmeye karar verdim. Çok sulandıkları için bırakın çürümeyi her soğan yumruk kadar büyümüştü. Her soğandan iki üç filiz çıkıyordu ve soğanlar yaklaşık 30 cm derinliğindeydi ve bıraksam bahçeyi fethedeceklerdi. Fotoğraflarını çekip size göstermek isterdim. Hayret vericiydi..

m_eroglu33
31-12-2008, 17:41
Muhtemelen iyi bir drenaj sistemi var bahçenizin. Yoksa yaz döneminde o kadar fazla sulandığında çürürlerdi soğanlarınız. Nergislerden bir kısmının soğuklanmaya ihtiyacı vardır, bir kısmının ise yoktur. Soğanları 2-3 yılda bir yerlerinden çıkarıp seyreltirseniz daha iyi olur. Yoksa bir süre sonra çiçek vermez olurlar.
Ayrıca soğanın büyümesi güzel bir şey. Yeterli büyüklüğe eriştikten sonra bölünerek çoğalırlar.

m_eroglu33
01-01-2009, 23:50
Ege'de, Karaburun ve Mordoğan bölgesinde yetiştirilen nergis türü Narcissus poeticus'tur.

KANAK:http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf

Değerli Lonicera;

Nergisler bilim adamlaı tarafından 13-15 ana gruba ayrılmış durumdalar.
Bunlar Trumpet, Long Cup, Short Cup, Double, Triandrus, Cyclamineus, Jonquilla, Tazetta, Poeticus,Bulbocodium Hybrids, Split Corona, Miscellaneous, Species/Wild Variants and Wild Hybrids, Paperwhites,Miniatures.

Sizin referansta verdiğiniz dökümanda bahsedilen poeticus bir nergis çeşidi değil, grubun adı. Bu grup içinde yer alan bazı nergis çeşitleri: Actaea, Cantabile, Felindre, Green Pearl, Pheasant's Eye.

Ben bir çok nergis çeşidi yetiştiriyorum. Karaburun nergisinin ününü duydum. Fakat tam olarak hangi nergis olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Eğer öğrenebilirsem bunu da temin edip dikmek istiyorum.

Kaynak: http://www.theplantexpert.com/springbulbs/DaffodilIntro.html

Lonicera
02-01-2009, 07:44
Sn m eroğlu33, bilgi için teşekkürler. Ayrıntılı bilgiye ben de ulaşabilmiş değilim. Eğer öğrenebilirseniz çok iyi olur. Kokusunun muhteşem olduğunu bilmenizi isterim.

Nariel
08-01-2009, 22:51
Nergisim yavruluyor mu acaba? Henüz çiçek açmadı, kış başında diktiğimdeyse hiç de yavrulayacak gibi durmuyordu.

m_eroglu33
11-01-2009, 00:48
Nergisim yavruluyor mu acaba? Henüz çiçek açmadı, kış başında diktiğimdeyse hiç de yavrulayacak gibi durmuyordu.

Evet NARİEL, nergisin yavrulamış. Fakat bu yavru bu yıl çiçek vermez.

Zeytinci
24-01-2009, 23:18
Arkadaşlar merhaba.
Bu konu başlığı altında Karaburun nergisi diye bahsedilen nergis çeşidi ekte resmi yer alan Cheerfulness çeşidi midir

Arkadaşlar Karaburun nergisi budur. Makbul olanı ve kokusu keskin olanı budur.
Selamlar.

kgursan
29-01-2009, 00:28
Ege'de, Karaburun ve Mordoğan bölgesinde yetiştirilen nergis türü Narcissus poeticus'tur.

KANAK:http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf

Karaburun nergislerinin Narcissus tazetta nergisleri olduğunu sanıyorum.Bunlar bir dal üzerinde küçük küçük 3-4 çiçek verirler, kokuludurlar ve çiçek tomurcuğu oluşturmak için soğuk istemezler. Ilıman iklimde (İzmir) sonbaharda çiçeklenmeye başlarlar. Diğer narcissus (nergis) türleri 9 oC da 6-8 hafta kaldıkları zaman çiçek açarlar (soğan içinde çiçek tomurcuğu oluştururlar).10Ağustos-10Ekim arasında 9 oC da depolanmış Daffodil-Boru çiçeği,Trumpet nergisleri (Narcissus sp.) soğanlarında çiçek taslağının oluşumunu fotoğraflarda görebilirsiniz. Fotolar Ekim ayında çekilmiştir.

Lonicera
29-01-2009, 07:36
Sn kgursan, Narcissus tazetta'nın çiçek resimlerini google'ın görsellerinde araştırdım. Bazı resimler benzerlik gösteriyor bazıları ise çok farklı. Sn m_eroglu33 'ün de belirttiği gibi, benim

http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf
Kaynağından yaptığım alıntı ile belirttiğim Narcissus poeticus, Karaburun nergisini de içeren bir grupmuş.

Oradaki türlerin de resimlerini tek tek inceledim, ancak resimler ile bir yere varamayacağımı anladım. Sanırım yetişme ortamı ile çiçek oluşumu ve yapısı arasında büyük bir bağlantı var. Soğuk, güneş-gölge, sulama, gübreleme vb. etkenler ile çiçek renk ve yapısı farklılaşabiliyor. Nitekim kaynaklarda da belirtildiği üzre, Karaburun nergisi, bölgeye has lodos rüzgarları ile farklılaşıp benzersizlik örneği oluşturuyormuş. Tam tersi, poyraz rüzgarının hakimiyeti ile çiçek gelişimi olumsuz yönde etkilendiğini belirtmişler.

tenar
29-01-2009, 14:55
Değerli Lonicera;

Nergisler bilim adamlaı tarafından 13-15 ana gruba ayrılmış durumdalar.
Bunlar Trumpet, Long Cup, Short Cup, Double, Triandrus, Cyclamineus, Jonquilla, Tazetta, Poeticus,Bulbocodium Hybrids, Split Corona, Miscellaneous, Species/Wild Variants and Wild Hybrids, Paperwhites,Miniatures.

Sizin referansta verdiğiniz dökümanda bahsedilen poeticus bir nergis çeşidi değil, grubun adı. Bu grup içinde yer alan bazı nergis çeşitleri: Actaea, Cantabile, Felindre, Green Pearl, Pheasant's Eye.

Ben bir çok nergis çeşidi yetiştiriyorum. Karaburun nergisinin ününü duydum. Fakat tam olarak hangi nergis olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Eğer öğrenebilirsem bunu da temin edip dikmek istiyorum.

Kaynak: http://www.theplantexpert.com/springbulbs/DaffodilIntro.html

Sayın m-eroglu33,

Karaburun nergisi kesinlikle bu değildir. Size fotoğrafını bulmaya ve göndermeye çalışırım.

bu
http://www.theplantexpert.com/springbulbs/DaffodilIntro.html
sayfadaki hiç birine de benzemez.

Susuz yetişebiliyor. Toplandığında boyları 50 cm kadar oluyor.

Görünüşünü tarif edeyim: katmerli kıvırcıktır yaprakları çok beyaz değildir, boza rengindedir. Orasındaki yaprakları açık sarı-turuncu olur. Yoğun kokuludur.

tenar
29-01-2009, 15:09
Arkadaşlar merhaba.
Bu konu başlığı altında Karaburun nergisi diye bahsedilen nergis çeşidi ekte resmi yer alan Cheerfulness çeşidi midir

135 nolu mesajınıza fotograf da eklemişsiniz.

Buradaki nergise çok benzer Karaburun nergisi. Söylediğiniz bu nergiz kokulu mu acaba?

Benim bahçemdeki nergis ve hastalıktan kurtulan sümbül soğanlarını domuzlar yedi ne yazık ki. Zaten çok az kalmışlardı. Kalanları Ankara'da terasta yetiştirdik, ancak Yerindeki gibi olmuyordu ne yazık ki.

Zeytinci
29-01-2009, 15:48
Arkadaşlar merhaba.
Bu konu başlığı altında Karaburun nergisi diye bahsedilen nergis çeşidi ekte resmi yer alan Cheerfulness çeşidi midir

Arkadaşlar,

Karaburun'un meşhur nergisi Cheerfulness çeşididir. m_eroğlu'nun verdiği fotoğrafın adı yanlış ise birşey diyemem. Fotoğraf Karaburun nergisi'dir.

Eskiden 4 dönüm bu cins nergisimiz vardı. Yeri Karaburun Kösedere köyü. Nergis bahçesi içindeki zeytinler büyüdü ve nergis ile ilgilenemediğimizden bitti. Şimdilerde 3-5 soğan neslini devam ettiriyor.

Hoşça kalın.

Zeytinci
29-01-2009, 15:54
http://www.paghat.com/narcissuscheerfulness.html

tenar
29-01-2009, 15:58
Arkadaşlar,

Karaburun'un meşhur nergisi Cheerfulness çeşididir. m_eroğlu'nun verdiği fotoğrafın adı yanlış ise birşey diyemem. Fotoğraf Karaburun nergisi'dir.

Eskiden 4 dönüm bu cins nergisimiz vardı. Yeri Karaburun Kösedere köyü. Nergis bahçesi içindeki zeytinler büyüdü ve nergis ile ilgilenemediğimizden bitti. Şimdilerde 3-5 soğan neslini devam ettiriyor.

Hoşça kalın.

Sn Zeytinci,

Siz bu diyorsanız içiniz rahat, ben de bu diyebilirim. Evet ismini ben de bilemem Fotoğrafta çok beyaz görünüyor aslında.

m_ereoğlu33, eğer Ankara'daysanız, çiçekçilerde diğerlerine göre neredeyse iki katı fiyata satılan nergisler göreceksiniz. Bunlar Karaburunludur.

MSaygin
29-01-2009, 16:09
Katmerli çiçeklilerden en iri çiçekli nergis türü hangisi acaba?

Zeytinci
29-01-2009, 16:41
Katmerli çiçeklilerden en iri çiçekli nergis türü hangisi acaba?

MSaygın,

En irisini bilemem. Katmerli (Double) nergis (doffodil) = Cheerfulness'dir. Çiçek büyüklüğü çapı 3 cm'i bulur.

Nihal
29-01-2009, 19:57
Sizinkiler kadar çok olmasa da bizim nergislerimiz de açmış:cool:

nuzel
30-01-2009, 08:55
Sayın Nihal bunlar muhteşem! Kendiliğinden doğadamı bunlar? Kokusu buralara geldi.

hocam100
30-01-2009, 09:28
Bir siteden aldığım nergiz kataloğunu buraya koyayım.

tenar
30-01-2009, 13:21
Bir siteden aldığım nergiz kataloğunu buraya koyayım.

Hocam100,

gönderdiğiniz ekli resimde, en alt soldaki nergizin cinsi ne yazılmış, öğrenmek isterdim. Bu kadar küçük görüntüden,renginden anladığım kadarıyla bizim nergisler bu türden. Gerçi Sn Zeytinci KAraburun nergisinin cinsini de yazmıştı, ancak çok benzer bir tür olailir mi merak ettim.

Nihal
30-01-2009, 14:59
Sayın Nihal bunlar muhteşem! Kendiliğinden doğadamı bunlar? Kokusu buralara geldi.
Evet doğallar;)Bendeki bitki sevgisinin oluşmasında en büyük etken onlar.Hiç üzmüyorlar bizi her sene aynı zamanlarda sessizce çıkıp çiçeklerini açtıktan sonra yine sessizce kayboluyorlar=)

Zeytinci
30-01-2009, 16:11
Evet doğallar;)Bendeki bitki sevgisinin oluşmasında en büyük etken onlar.Hiç üzmüyorlar bizi her sene aynı zamanlarda sessizce çıkıp çiçeklerini açtıktan sonra yine sessizce kayboluyorlar=)

Tebrik ederim. Karaburun nergislerini (narcissus white cherfulness) Giresun'a taşımışsınız. :D

Merak ettim, topladığınızda yeşil saplarının içi boş mudur yoksa dolu mudur?
Dolu ise 15 gün vazoda dayanması gerek.

Soğanlarınız yavrulamış. Biliyorsunuzdur mutlaka, her yıl yanında en az bir bazen iki yavru soğan yapar.

Yazın üzerindeki yeşili kuruduğunda çapa yardımı ile sökün ve yavrularını ana soğandan ayırın. Saçaklı kısımı ile beraber ayırın. Yavru soğan saçakları ana soğan üzerinde kalmasın. Sonrada soğanı derine gömmeden dikersiniz.

TuruncuHis
30-01-2009, 16:34
60806

Arkadaşlar bu fotoğraf geçen yıl diktiğim soğanlara ait. Sezonu geçtikten sonra soğanları topraktan çıkarıp bu yıl yeniden diktim ve Nergis'im evrim geçirmiş.
Makinam sorun çıkardığı için çekemedim bu yıl ki halini, yarına da solacak gibi görünüyor. Fakat resmen Sayın Nihal'in eklediği fotoğraflardaki gibi. Soğanın karışma ihtimali hiç yok. Ekim ayında geçen yıl ki soğanlarımı diktiğim saksı bu. Yeni aldıklarımı zaten bu saksı filizlendikten sonra ve başka saksıya etiketleyerek dikmiştim.

Hani bazı morfolojik farklılıklar olur nesiller arasında ama bu resmen sp. düzeyinde ve verimli bir mutasyon olmuş:)

Biraz biyoloji biliyorsam bu çok ilginç bir durum fikrimce...Sizce nedeni nedir acaba?

Nihal
30-01-2009, 20:37
Sayın Zeytinci benim onları çapalamam için en az bir hafta uğraşmam lazım;)Zaten onlar hiç bir özel ilgi görmeden bu hale geldiler.Saplarına gelince; içlerinde yoğun kıvamlı sıvımsı birşey var ama ismi nedir bilmiyorum.Suya koyunca en az 10 gün dayanıyor.

Zeytinci
30-01-2009, 22:16
60806

Arkadaşlar bu fotoğraf geçen yıl diktiğim soğanlara ait. Sezonu geçtikten sonra soğanları topraktan çıkarıp bu yıl yeniden diktim ve Nergis'im evrim geçirmiş.
Makinam sorun çıkardığı için çekemedim bu yıl ki halini, yarına da solacak gibi görünüyor. Fakat resmen Sayın Nihal'in eklediği fotoğraflardaki gibi. Soğanın karışma ihtimali hiç yok. Ekim ayında geçen yıl ki soğanlarımı diktiğim saksı bu. Yeni aldıklarımı zaten bu saksı filizlendikten sonra ve başka saksıya etiketleyerek dikmiştim.

Hani bazı morfolojik farklılıklar olur nesiller arasında ama bu resmen sp. düzeyinde ve verimli bir mutasyon olmuş:)

Biraz biyoloji biliyorsam bu çok ilginç bir durum fikrimce...Sizce nedeni nedir acaba?


Evrim geçirmiş derken, geçen yıl çiçekler beyaz mıydı? Sarı içeğin kokusu var mı?:)

Zeytinci
30-01-2009, 22:21
Sayın Zeytinci benim onları çapalamam için en az bir hafta uğraşmam lazım;)Zaten onlar hiç bir özel ilgi görmeden bu hale geldiler.Saplarına gelince; içlerinde yoğun kıvamlı sıvımsı birşey var ama ismi nedir bilmiyorum.Suya koyunca en az 10 gün dayanıyor.

Yoğun kıvamsı sıvı iyi kalite olduğunu ve yerini sevdiğini gösteriyor.

Söküp yavruları ayırırsan bir yıl sonra onlarda yavru verir. Soğanlarının sayısı hızla artar.:)

aysemelike
31-01-2009, 09:58
60806

Arkadaşlar bu fotoğraf geçen yıl diktiğim soğanlara ait. Sezonu geçtikten sonra soğanları topraktan çıkarıp bu yıl yeniden diktim ve Nergis'im evrim geçirmiş.
Makinam sorun çıkardığı için çekemedim bu yıl ki halini, yarına da solacak gibi görünüyor. Fakat resmen Sayın Nihal'in eklediği fotoğraflardaki gibi. Soğanın karışma ihtimali hiç yok. Ekim ayında geçen yıl ki soğanlarımı diktiğim saksı bu. Yeni aldıklarımı zaten bu saksı filizlendikten sonra ve başka saksıya etiketleyerek dikmiştim.

Hani bazı morfolojik farklılıklar olur nesiller arasında ama bu resmen sp. düzeyinde ve verimli bir mutasyon olmuş:)

Biraz biyoloji biliyorsam bu çok ilginç bir durum fikrimce...Sizce nedeni nedir acaba?

sayın TuruncuHis

Nergisiniz evrim geçirmiyor. Eğer soğanları karıştırmadı iseniz, bunlar hibrit soğanlar olduğu için (ve siz saksıda yetiştirdiğinizden) yabanlaşıyorlar. Renk , büyüklük özellikleri bozuluyor..

Nihal
31-01-2009, 13:04
Nergislerin olduğu yer(nasıl tarif etsem=)) böyle nemli gibi bir toprak.Nergisler sanırım bol suyu seviyor.

hocam100
31-01-2009, 13:24
Nergizler nemli ve ılık havayı çok severler .Eğer toprağı da uygunsa müthiş olurlar.

TuruncuHis
31-01-2009, 15:31
Sayın Aysemelike,

Açıkçası tek ihtimal sizin söylediğiniz durum. Bu soğanları geçen yıl yabani olduğu için almış ama kültür soğanı çıkınca daha geçen pazartesi satıcıya da bir sürü söylenmiştim:) 2 gün daha sabretsem bu yılki sonucu görmüş ve adamcağıza boşuna sitem etmemiş olacaktım.
Yukarıdaki fotoğraftaki nergisin bu yıl ki hali aşağıda. İyi bir özüne dönüş olmuş bu :D Fakat erkenci olduğu için sanıyorum, boynu bükük ve çiçeği kısa ömürlü oldu.
60966

aysemelike
31-01-2009, 19:22
Sayın Aysemelike,

Açıkçası tek ihtimal sizin söylediğiniz durum. Bu soğanları geçen yıl yabani olduğu için almış ama kültür soğanı çıkınca daha geçen pazartesi satıcıya da bir sürü söylenmiştim:) 2 gün daha sabretsem bu yılki sonucu görmüş ve adamcağıza boşuna sitem etmemiş olacaktım.
Yukarıdaki fotoğraftaki nergisin bu yıl ki hali aşağıda. İyi bir özüne dönüş olmuş bu :D Fakat erkenci olduğu için sanıyorum, boynu bükük ve çiçeği kısa ömürlü oldu.
60966

Turuncuhis,

sanırım bir hatanız var **** şaka yapıyorsunuz, bir önceki nergis bu nergise dönüşemez...:confused::confused::confused:
Soğanları karıştırmş olmanız olasılığı kesin...:rolleyes:

TuruncuHis
31-01-2009, 19:43
Hayır Aysemelike hanım, şaka yapmıyorum.

1,5 yıl önce çiçek yetiştirmek isteyip ilk denediğim tür idi nergisler. Heyecandan sürekli izlemiş, fotoğraflamış(toplu çektiklerime de baktım, bu tür yok içlerinde) ve bildiğim nergisler gibi çıkmadığı için nergis olmadığını sanmıştım bunların. Mevsimi geçince soğanları çıkarıp, ekim ayında yavruları ayırmaya korkarak, hepsini aynı saksıya yeniden diktim.

Bu sitede öğrendim nergis türlerini ve tamamen bu duruma şaşırmam yüzünden buraya taşıyıp, sordum zaten...

Eğer bu durum imkansız ise, geriye tek ihtimal kalıyor. Geçen yıl diktiğim soğanlardan bir tanesi küçük olduğu için yapraklanmış ama çiçek vermemiş (öyle çok inceledim ki, öyle olsa aklımda kalırdı gibi geliyor) soğan kendini geliştirmiş, bu yıl da erkenci davranıp aynı tarihte dikilen soğanlar henüz 5cm filizlenmişken bu soğan açmış olabilir.

Söylediğim gibi altı üstü 5 soğan almıştım geçen yıl ve hepsi de açmıştı. Buyurun kaosa :)

denizakvaryumu
31-01-2009, 20:01
Değerli Lonicera;

Nergisler bilim adamlaı tarafından 13-15 ana gruba ayrılmış durumdalar.
Bunlar Trumpet, Long Cup, Short Cup, Double, Triandrus, Cyclamineus, Jonquilla, Tazetta, Poeticus,Bulbocodium Hybrids, Split Corona, Miscellaneous, Species/Wild Variants and Wild Hybrids, Paperwhites,Miniatures.

Sizin referansta verdiğiniz dökümanda bahsedilen poeticus bir nergis çeşidi değil, grubun adı. Bu grup içinde yer alan bazı nergis çeşitleri: Actaea, Cantabile, Felindre, Green Pearl, Pheasant's Eye.

Ben bir çok nergis çeşidi yetiştiriyorum. Karaburun nergisinin ününü duydum. Fakat tam olarak hangi nergis olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Eğer öğrenebilirsem bunu da temin edip dikmek istiyorum.

Kaynak: http://www.theplantexpert.com/springbulbs/DaffodilIntro.html



Nergis, Narcissus cinsinden hoş kokulu çiçekler taşıyan, 30 kadar
farklı türü Batı Avrupa, Akdeniz Bölgesi, Çin ve Japonya’da doğal olarak
yetişen soğanlı bir bitkidir (Tanrıverdi,1993). Anavatanı Avrupa olan bu
bitkilerin en çok tür zenginliğine İspanya ve Portekiz'de rastlanmaktadır.
Dünyada Avrupa, Amerika, Kuzey Afrika ülkelerinde tarımı
yapılmaktadır.

Yurdumuzda Ege Bölgesinde özellikle Karaburun
yöresinde yetiştirilmektedir (Ceylan 1987). Türkiye’de kesme çiçek
üretiminde en önde gelen çiçek türleri sırasıyla karanfil (Dianthus
caryophyllus L.), glayöl (Gladiolus sp.),gül (Rosa sp.) ve nergis
(Narcissus poeticus)'dir.


Nergis toplam kesme çiçek üretiminde % 8’lik
bir pay ile dördüncü sıradadır (Anonim, 2001). Karaburun ve
Mordoğan’da 650 dönümde yılda yaklaşık 25 milyon nergis
yetiştirilmekte ve ihracatın önemli bir kısmı bu bölgeden
gerçekleşmektedir (Anonim 2001).

Ancak Türkiye’de yetiştirilen ve
kesme çiçek olarak kullanılan nergisin türü esas olarak Narcissus
poeticus’tur. Bunun yanında bahçelerde değişik nergis türlerine
rastlanmakta, kesme çiçek yetiştiriciliğinde ise ikinci bir nergis türü olan
N.pseudonarcissus’a ilginin gün geçtikçe arttığı gözlenmektedir.


N.pseudonarcissus aynı zamanda iri ve sarı çiçekli Trompet nergisi,
Yalancı nergis, Zerrin ya da Altınkadeh olarak da adlandırılır. Bu nergis
türünün İç Anadolu koşullarında açık alanlarda yetiştirilebilir olduğu ve
kış koşullarına göstermiş olduğu dayanım dikkate alındığında, Ankara ili
ve çevresinde süs bitkileri yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi kapsamında
uygun soğan dikim zamanının belirlenmesine yönelik bir araştırma
planlanmıştır.

İç Anadolu sahip olduğu karasal iklimi nedeniyle, Ege’de
yetiştiriciliği yapılan N.poeticus türüne ait nergislerin yetiştiriciliği
açısından çok uygun olmadığı halde, iri çiçekli N.pseudonarcissus türü

için daha uygun olabileceği düşünülmüştür. Yapılan bu çalışma ile
N.pseudonarcissus türü nergisine ait soğanların Ankara ili koşullarında,
farklı tarihlerde dikiminin yapılması ve dikim zamanına kadar soğanların
değişik şekillerde muhafaza edilmesine yönelik bilgi edinilmesi
amaçlanmıştır.

http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf

Zeytinci
31-01-2009, 21:54
Yurdumuzda Ege Bölgesinde özellikle Karaburun
yöresinde yetiştirilmektedir (Ceylan 1987). Türkiye’de kesme çiçek
üretiminde en önde gelen çiçek türleri sırasıyla karanfil (Dianthus
caryophyllus L.), glayöl (Gladiolus sp.),gül (Rosa sp.) ve nergis
(Narcissus poeticus)'dir.

N.pseudonarcissus aynı zamanda iri ve sarı çiçekli Trompet nergisi,
Yalancı nergis, Zerrin ya da Altınkadeh olarak da adlandırılır. Bu nergis
türünün İç Anadolu koşullarında açık alanlarda yetiştirilebilir olduğu ve
kış koşullarına göstermiş olduğu dayanım dikkate alındığında, Ankara ili
ve çevresinde süs bitkileri yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi kapsamında
uygun soğan dikim zamanının belirlenmesine yönelik bir araştırma
planlanmıştır.

http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf

Narcissus poeticus Karaburun yarımadasında göbeğindeki sarı kısmının çukur çorba kasesine benzemesi sebiyle ''çanacık'' adıyla isimlendirilen bir türdür.

Kokusu fazla keskin değidir. Ticari değeri azdır. Üretimi yok denecek kadar azdır.

N. pseudonnarcissus ise Karaburun'da görmedim.

Ankara Ziraat fakültesi yukarıdaki makaleyi hazırlarken Karaburun'da esas üretimi yapılan Karaburun nergisi ( Narcissus white cheerfulness)'in niçin adını anmamış anlayamadım. Makale çok mu eski **** eksik kalmış olabilirmi?:o

**** haksızlık etmeyelim benim önceki verdiğim linkteki ismi başka linklerle karşılaştıralım. Belki yabancılar işini iyi yapmıyordur.:p

Karaburun nergisi çiçeği katmerlidir (muhtemelen double daffodil tanımı buradan geliyor) ve kokusu herkesin bildiği gibi muhteşemdir.

kgursan
31-01-2009, 23:32
Değerli deniz akvaryumu ve zeytinci arkadaşlar. nergis gurupları tartışmalarına ben de katılmak istedim.Önce Ankara Zir.Fakültesinin yayınladığı makale biraz eksik bilgiyle hazırlanmış bir makale. Karaburun nergisleri Poeticus nergislerinden değil! Neden? Çünki poeticus nergisleri bir sapta tek çiçek açar. Karaburun nergisleri hem kokulu, hem de bir sapta çok çiçeklidir. Bu durumda Bölüm VIII.deki Tazetta nergislerine uyar veya BölümVII.Jonguilla nergislerine uyar. jonguilla bölümündeki nergislerin yaprakları dar ve koyu yeşil dir.Bir sapta birkaç kokulu çiçeğe sahiptir. Tazetta nergisleri bölümündeki nergis çeşitleri soğuklara dayanmaz, kışın ılık yerlerde veya serada yetişebilir.

Şimdi 12 Nergis (Daffodil) gurubunu ve her gurubun çiçek özelliklerini kısaca yazarsak konu daha doğru anlaşılır sanıyorum.

I.Bölüm: Trumpet (Borozan) çiçekli nergisler(daffodiller); Tek çiçekli
II.Bölüm: Geniş kupalı daffodiller, Tek çiçekli
III.Bölüm: Küçük kupalı daffodiller. Tek çiçekli
IV. Bölüm: Duble (Katmerli) daffodiller. Tek veya birden çok çiçekli,
V.Bölüm: Triandrus daffodiller .İki veya daha fazla çiçekli,
VI. Bölüm:Cyclamen çiçekli daffodiller. Tek çiçekli,
VII.Bölüm: Jonguilla nergisleri. Tek sapta birkaç kokulu çiçekli,Yaprakları dar ve koyu yeşil,
VIII.Bölüm: Tazetta nergisleri. tek sapta çok çiçek.Kokulu,soğuktan zararlanır
IX: Bölüm: Poeticus nergisleri .Bir sapta tek çiçeklli
X. Bölüm: Türler ve yabani nergisler,
XI. Bölüm: Coronası (ortadaki kupası) 2ye bölünmüş kelebek gibi nergisler,
XII.Bölüm: Yukarıdaki bölümlere girmeyen 2-3 çiçekli nergisler.

Kaynak: Iowa State University

Zeytinci
01-02-2009, 11:02
m_eroglu33 cevaplardan tatmin oldu mu? Yoksa halimize gülüyor mu?

Internet'deki tüm bilgiler Karaburun nergisini ''White cheerfulness'' olarak tanımlıyor.

Nergis'de tür tanımı yapılırken rengini belirtmek gerekiyor.

Katmerli beyaz nergis kokuludur. Katmerli sarı nergis (Double daffodil yellow cheerfulness) kokulu mudur? Yetiştiren arkadaşlar yanıtlar mı?

tenar
01-02-2009, 23:38
hocam100'den edindiğim bağlantıdan devam ettim.

http://www.spalax.hu/index.php?page=menukeres&menuid=69

Aklınız umarım daha fazla karışmaz.

Karaburun nergisi, "white lion" cinsi olduğunu düşünüyorum.

http://www.bloomingbulb.com/cartProductDetail.asp?ProductKey=469&bulbs=Daffodil&flower=White%20Lion%20-%20Double

"cheerfulness" ile karıştırılabilir; ancak "white lion"nun rengi daha sarımsı olurmuş.

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://farm1.static.flickr.com/203/468189090_6061e07ccc.jpg%3Fv%3D0&imgrefurl=http://www.flickr.com/photos/49882162%40N00/468189090/&usg=__ldwoT7Ts7Q6Eh5Wt4kBvf-Ij_qE=&h=500&w=333&sz=79&hl=tr&start=69&um=1&tbnid=ey8HipI3EZ_-HM:&tbnh=130&tbnw=87&prev=/images%3Fq%3Dwhite%2Blion%2Bdaffodil%26start%3D60% 26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN


çanacık denen türü, sulu yetiştirilen bir türdür; o da kokuludur, katmersizdir. Karadenizde de yetiştirilen, suyu seven bir tür. 131 numaralı İsmet şenad'ın mesajında, en sondaki fotoğraftaki nergis.

Karaburun'da susuz yetiştirilebilen, katmerli, yoğun kokulu, beyaz değil, sarı da değil, kremsi-beyaz renkteki cheerfulness de değil, "white lion"dur bana kalırsa. cheerfulness bu kadar sarımsı değil.

Turuncuhis'sin 166 numaralı mesajındaki nergis, katmer, çizgi, görüntü olarak tam Karaburun'ludur. Fotoğrafta rengin parlak çıkmış olabileceğini de düşünüyorum.

kgursan
03-02-2009, 16:49
hocam100'den edindiğim bağlantıdan devam ettim.

http://www.spalax.hu/index.php?page=menukeres&menuid=69

Aklınız umarım daha fazla karışmaz.

Karaburun nergisi, "white lion" cinsi olduğunu düşünüyorum.

http://www.bloomingbulb.com/cartProductDetail.asp?ProductKey=469&bulbs=Daffodil&flower=White%20Lion%20-%20Double

"cheerfulness" ile karıştırılabilir; ancak "white lion"nun rengi daha sarımsı olurmuş.

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://farm1.static.flickr.com/203/468189090_6061e07ccc.jpg%3Fv%3D0&imgrefurl=http://www.flickr.com/photos/49882162%40N00/468189090/&usg=__ldwoT7Ts7Q6Eh5Wt4kBvf-Ij_qE=&h=500&w=333&sz=79&hl=tr&start=69&um=1&tbnid=ey8HipI3EZ_-HM:&tbnh=130&tbnw=87&prev=/images%3Fq%3Dwhite%2Blion%2Bdaffodil%26start%3D60% 26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN


çanacık denen türü, sulu yetiştirilen bir türdür; o da kokuludur, katmersizdir. Karadenizde de yetiştirilen, suyu seven bir tür. 131 numaralı İsmet şenad'ın mesajında, en sondaki fotoğraftaki nergis.

Karaburun'da susuz yetiştirilebilen, katmerli, yoğun kokulu, beyaz değil, sarı da değil, kremsi-beyaz renkteki cheerfulness de değil, "white lion"dur bana kalırsa. cheerfulness bu kadar sarımsı değil.

Turuncuhis'sin 166 numaralı mesajındaki nergis, katmer, çizgi, görüntü olarak tam Karaburun'ludur. Fotoğrafta rengin parlak çıkmış olabileceğini de düşünüyorum.

Karaburun Nergisleri White Lion olamaz çünki, Karaburun nergisleri son baharda (Kasım-Ocak) çiçeklenir. White Lion un Mart-Nisan da çiçeklendiği yazıyor.

Zeytinci
05-02-2009, 12:32
http://www.eurobulb.nl/index.php/details/1433/Spring+flowering+bulbs/Narcissusdaffodils/Double-flowered+narcissus/Narcissus+Sir+Winston+Churchill.htm

Sanırım linklerde verilen nergisler sera şartlarında yetiştirilmiş olanlardan fotoğraflanıyor. Buda linlker arasındaki çiçek şeklinde farlı değişimleri ortaya koyuyor.

Merkezdeki sarı kısım limon sarısı ile portakal sarısı arasında değişiyor.
Sn. Nihal'in fotoğrafındakiler ve Meroğlu33'ün fotoğrafları kesin Karaburun nergisi.

Linklerde ise Sn. Tenar'ın linkindeki White Lion ve yukarıdaki linkte verilen Sir Winston Churchill fotoğrafları Karaburun nergisine çok yakın cinsler.

Nariel
05-02-2009, 20:47
Bugün Eminönü'den birkaç çeşit soğanlı bitki aldım. Açıkta satılan soğanların başucuna konan çiçek resimlerinin birinde hoş bir çiçek gördüm, pembe ve zarifti (taç yaprakları ince ve pembe). Satıcıya sordum, bilmiyordu besbelli, "nergis türü abla, harika kokar, tam zamanı dikmenin" dedi ve ne çıkacak acaba diye merak edip aldım. Açıkçası yemeklik soğan bile çıkabileceğinden şüpheliyim ama denemeye değer.. ;)

hocam100
05-02-2009, 20:56
Nariel hanım bunlar nergiz ,hatta karaburun türü nergis bile olabilir.Ya da o türün katmersiz olanına benziyor.Beyaz açacaktır.

Nariel
05-02-2009, 21:03
Teşekkür ederim sayın hocam100, dış mekanda bakma şansım olmadığı için kaloriferli bir odada, kuzey-doğu penceresinin önünde yetiştirmeye çalışacağım. Bu arada bir tesadüf sonucu soğanın satıcıdaki tanıtım resminin ne olduğunu buldum, "narin (nerine)" imiş.. Her ikisi de kabulümdür, nergis de, narin de çok hoş..

hocam100
05-02-2009, 21:05
Nerine olmasına imkan yok soğanları böyle olmaz.Olsa bile bu kadar ucuza satılamaz.

tenar
05-02-2009, 21:08
94, 135, 153, 166 numaralı mesajlardakilerin Karaburunlu nergis olduğunu düşünüyorum ben de. Ancak fotoğraflarda renk konusunda (parlak da çıkmış olabilir elbette) emin olamıyorum. Karaburun nergisi bu kadar beyaz olmadığı için tereddütüm. En çok benzeyen 153deki daha sarı görünen 2 ve 4.sıradaki fotoğraflara Karaburundur diyebiliyorum, renginden dolayı. 153tekiler hep aynı nergislerse fotoğrafları çekenler, rengi konusunda bilgi verebilirler aslında.

http://www.bloomingbulb.com/cartProd...n%20-%20Double
Bu sitedeki white lion hakkında, mart-nisanda çiçeklendiğini söylediğini ben de okudum, ancak internetten bu bahsi gecen yerin neresi olduğunu da,
http://www.city-data.com/city/Medford-Oregon.html
iklim şartlarını da inceledim. Karyağışı olan bir yer. Oranın mart-nisanı Karaburunda kasım-aralıkta zaten sağlandığı için doğal olarak bizde erken açmış oluyor. Ankara'da da aynı nergisi ürettik ancak havanın durumuna göre açıyordu; koruyorduk. Bunu da gözden kaçırmayalım istedim.

Neyse ben konunun uzmanı değilim. Kesin adını bilmediğim için akıl yürütüyorum. Hazır konu açılmışken doğrusunu bulma konusunda fikrimi söylemek istedim.

Nariel
05-02-2009, 21:08
Şu sıralar Silifke'de bol bol bulunan iki çeşit nergis var. Biri katmersiz, yıldız gibi, biri de katmerli ve çok yoğun kokulu. Katmerli olan daha dayanıklı ve daha baygın kokulu; yıldız olan ise tek başına olduğunda harika kokuyor ama katmerliyle bir arada olduğunda sönük kalıyor ;) Satıcılara hep soğanını sordum ama yanlarında yoktu hiçbirinin..

Aynı vazoda iki çeşitten de birer demet var..

Nariel
05-02-2009, 21:11
Bunların tanesi 1 liraydı. Ucuz olan, frezya soğanlarıydı..

tenar
05-02-2009, 21:57
Sn Nariel,

Çanacık ve Karaburun katmerli nergisi kesin bunlar.

Kokuları ile ilgili farkı belitmişssiniz. Rica etsem renkleri hakkında da bilgi verebilir misiniz?

İyi bakın onlara

Sevgiler

ibrahim37
05-02-2009, 22:34
Sayın Nariel açıkta satılan soğanların fotoğraflarla hiçbir alakası olmadığını söyleyebilirim. Bir çok farklı fotoğraf koymalarına karşın soğanların neredeyse tamamı aynı ve nereden geldikleride mechul. Eğer iyisi kapalı poşettekilerden almak.

hocam100
05-02-2009, 22:45
Arkadaşlar Mardinde bir müddet çalışmıştım.Orada bu nergizlerin katmerli olmayanını yol kenarlarında o kadar çok miktarlarda gördüm ki şaşırdım.Hatta katmerli olanları da çocukların elllerinde sattıklarını çok görmüştüm.Yani doğal ortamda yetişiyorlardı.Oradan gelirken 3-5 soğan getirdim. Diktim fakat zamanla kaybolup gititğini farkettim.

Nariel
05-02-2009, 22:53
Sayın tenar, katmerli olanın ortasındaki katmerler yumurta sarısı renginde, çevresindeki katmerler ise krem rengi. Katmersiz nergiste (çanacık) ise ortadaki çanaklar yumurta sarısı, çevresindeki yapraklar ise katmerli olandan daha beyaz. İkisine yanyana bakınca çanacık cinsi daha beyaz görünüyor. Malesef soğanları yok bende ama Silifke'ye tekrar gidip bulmaya kararlıyım. Yabani olarak da yetişiyor, bahçelerde de öbek öbek yetişiyor, birinden rica etmeyi düşünüyorum..

sezgin53
05-02-2009, 23:22
Arkadaşlar Sevgili Nariel'in eklediği resimdekilerden bahçemde var. 5 gün önce komşu istedi bende toprağı ile birlikte söküp saksıya diktim komşuma verdim.
Çiçeğin nergis olduğunu o zaman öğrendim.

tenar
05-02-2009, 23:28
Sn Nariel, sizdeki de Karaburun katmerli. Çok sevindim.

Sn Hocam100, sümbül ve nergis soğanlarının düşmanı çok, ondan olabilir mi? Köstebekler de çok yer. Yoksa kuruyorlar mı? acaba vakti geçtiğinde soğanları sökseniz, tekrar dikersiniz. Bulduklarınıza böyle yapın, kaybolmasınlar. Gerçi siz daha iyi bilirsiniz.

SEZER.A
05-02-2009, 23:33
Sayın nariel;

Aynı soğanlardan bende alıp ektim. Satıcı bana da, kokulu nergis olduğunu söylemişti. Kasım ayında alıp ekmiştim. Şuan da 40-50 cm. boy yaptılar. Ama henüz çiçek yok. Açacak gibi de durmuyorlar. İnşallah sizinkiler açarlar.

hocam100
05-02-2009, 23:37
Ben köstebekleri çare buldum. Fakat demek istediğim doğal ortamından alınan soğanların bir müddet sonra kendiliğinden küçülüp ölüp gittiği idi.

Nariel
05-02-2009, 23:38
Eğer nergis ise, henüz açmamış olması normal karşılanabilir, bende de yabani bir nergis var, 40-50cm boyu oldu ama hala çiçek yok.
Bugün aldıklarımdan ne çıkarsa razıyım, heyecanla bekleyeceğm..

Nariel
05-02-2009, 23:45
Ben de geçen sene doğal ortamından 1 adet nergis sökmüştüm, solduktan sonra bu sonbaharda yeniden diktim. Dikerken soğanın kupkuru, sırf kabuktan ibaret, çıtır çıtır olduğunu gördüm ama yine de diktim. Şimdi 40-50 cm boyu var ve üstelik bir de yavru verdi, belki iklim ve toprağını sevmesiyle alakası vardır sayın hocam100. Kısa zaman önceki hali şu mesajda var: http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=342183&postcount=141

SEZER.A
05-02-2009, 23:56
Diğer nergislerimde çiçek sapları uzamaya başladı. Normalde bunlardada çiçek saplarının oluşması gerekir diye düşünüyorum.

hocam100
06-02-2009, 13:10
Benim istanbuldan karaburun nergizi diğe aldığım nergizlerim açtı. Kokusunu resme malesef yansıtamıyorum. Ama parfüm gibi koktuğunu belirteyim.

Zeytinci
06-02-2009, 16:07
Hocam100,

Sarı çiceklerin taç yaprakları beyaz olanlardan ayrı olarak mı geliyor. Yoksa dipten sarı gelip uçları beyazlaşıyor. Fotoğraftan anlayamadım.

hocam100
06-02-2009, 17:54
Dipten sarı gelip beyazlaşıyor.Ayrıca sarı bir kar daha var görünüyor,o kat biraz ufak.

susam
07-02-2009, 10:12
Benim nergislerim Yeni yeni yapraklanıyor. İlk defa nergis soğanı diktim. Aslında soğanlı bitki daha önce hiç yetiştirmemiştim. Ne kadar zevkli türlermiş meğer. Açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum. Acaba ne kadar sürede gelişip açarlar?
İşte Nergisciklerim:

kgursan
12-02-2009, 16:10
http://www.eurobulb.nl/index.php/details/1433/Spring+flowering+bulbs/Narcissusdaffodils/Double-flowered+narcissus/Narcissus+Sir+Winston+Churchill.htm

Sanırım linklerde verilen nergisler sera şartlarında yetiştirilmiş olanlardan fotoğraflanıyor. Buda linlker arasındaki çiçek şeklinde farlı değişimleri ortaya koyuyor.

Merkezdeki sarı kısım limon sarısı ile portakal sarısı arasında değişiyor.
Sn. Nihal'in fotoğrafındakiler ve Meroğlu33'ün fotoğrafları kesin Karaburun nergisi.

Linklerde ise Sn. Tenar'ın linkindeki White Lion ve yukarıdaki linkte verilen Sir Winston Churchill fotoğrafları Karaburun nergisine çok yakın cinsler.

Sn Zeytinci, Linklerdeki ve kataloglarda görülen nergislerle karaburun nergisleri arasında bir alaka yoktur. Linklerde isim almış nergisler genellikle ıslah edilerek elde edilmiştir. resimler benzese bile karaburun nergisi olamaz. Karaburun nergislerinin 8. gurupta tazetta nergisleri gurubunda yer aldığını ama tescilli bir çeşit olmadığını belirtmek istiyorum. Karaburun nergisine benzer pek çok tür ve çeşit vardır. Fotoğraflarla bunlar ayırd edilemez. Serada yetiştirmek de nergisin rengini etkilemez.

Zeytinci
12-02-2009, 21:17
Sn. Kgursan,

Sorular hangisi Karaburun nergisi idi.
Ekolojik şartlar bir çiçeği özel yapıyor. Yani Karaburun'da yetişmeyen nergise bu sıfatı yapıştırmak ne kadar doğru.

Laleyi, nergisi Hollanda'ya götürüp, bilimi kullanıp bu işi tarımsal sanayi haline dönüştürenlere tebrikler.

Fotoğraflardaki benzetmelerimiz ise White lion, Sir Winston Chirchill.
Katmerli sözcüğü ise ingilizcede Double'den geliyor zannettim. Şimdiki fikrim ise Double (çift) sarı ve beyaz taç yapraklardan geliyor.

Tazetta'yı, sevenleri beni bağışlasın, kokusu ve Karaburunda yaygın olmadığı sebebiyle ben çok değerli bulmam.

kgursan
12-02-2009, 21:39
Sn. Kgursan,

Sorular hangisi Karaburun nergisi idi.
Ekolojik şartlar bir çiçeği özel yapıyor. Yani Karaburun'da yetişmeyen nergise bu sıfatı yapıştırmak ne kadar doğru.

Karaburun nergisi özel bir çeşit. Ama çeşit özelliği karaburunda yetişmesinden kaynaklanmaz sanırım. Bu durumda bütün nergisler karaburunda kokulu olur anlamı çıkar ki yanlıştır. Karaburun mergis için özel bir yerdir. iklimi buna uygundur. Mevcut çeşit bu iklime çok uymuştur.

Fotoğraflardaki benzetmelerimiz ise White lion, Sir Winston Chirchill.
Katmerli sözcüğü ise ingilizcede Double'den geliyor zannettim. Şimdiki fikrim ise Double (çift) sarı ve beyaz taç yapraklardan geliyor.

Tazetta'yı, sevenleri beni bağışlasın, kokusu ve Karaburunda yaygın olmadığı sebebiyle ben çok değerli bulmam.
Katmer genellikle duble anlamındadır.Bütün çiçeklerde böyledir. Örneğin katmerli şebboy dediğmizde double anlaşılır **** tersi. Single yalınkattır.W.Lion geç açtığı belirtilmiş oysa karaburun nergisleri erkencidir. aynı çeşit olma ihtimali zayıftır.

Zeytinci
12-02-2009, 22:01
Sn. Kgursan hocam,

Double'yi katmerli anlamına yormuştum önce. Sonra hem sarı hemde beyaz çiçek taç yaprakları (taç yaprağı demek doğru mu?) toplam 2 farklı çiçek yaprağına yorumladım. Siz dubleye katmerli dediğinize göre size inanırım.

Benim için Sir Winston Chirchill, White Lion neyse Karaburun adı da odur (özel isim).
Yani Narcissus (daffodil) Karaburun'dur. İllaki bir yabancı isime bağlamamak gerekir diye düşünüyorum. Siz katılır mısınız yoksa bitki sınıflandırmada bu böyle olmaz mı?

kgursan
15-02-2009, 16:52
Sn zeytinci, İsim vermek ve onu kayıtlara öyle geçirmek bitki avcılarının işidir. Dünya da ilk kez gördükleri bir tür için kullanırlar. Örneğin Tulipa turkistenica ..., burada o tür lale sadece Türkistanda bulunmuş ve ... kişisi bulmuştur. Çeşit isimleri ise Islah sonucunda verilir. ve ticari olarak isim satılır. Yani yeni elde edilen bir "Çeşit" in üretimini sadece o çeşidi ıslah edene aittir. Buna Islahçı hakkı (Royalty) derler. Bazı firmalar bu hakkı alır ve çeşidi çoğaltarak ticari olarak kullanır.

k0900
15-02-2009, 19:13
Bahçemizde satınaldıgıgımda dikili resimdeki soğanlı bitkilerin çeşiti hakında bilği alabilirmiyim.6 yıldır mart ayında açıyorlar,2 yıl önce arkadaşlarım soğanların yarısını alıp kendi bahçelerine diktiler , sorunsuz tuttu ve çiçek açtı.

Zeytinci
15-02-2009, 19:30
Kgursan hocam,

Sayenizde öğrenmiş olduk. Sağolunuz.

K0900,

Fotoğraflardakiler katmerli nergis (double daffodil).

k0900
15-02-2009, 21:35
Teşekkürler,
Demekki yüzlerce double daffodil lem varmış.

Zeferan
19-02-2009, 19:38
9 gündür güzelliği ve kokusuyla beni mutlu eden nergisim :)

m_eroglu33
21-02-2009, 00:11
Sn Zeytinci,

Siz bu diyorsanız içiniz rahat, ben de bu diyebilirim. Evet ismini ben de bilemem Fotoğrafta çok beyaz görünüyor aslında.

m_ereoğlu33, eğer Ankara'daysanız, çiçekçilerde diğerlerine göre neredeyse iki katı fiyata satılan nergisler göreceksiniz. Bunlar Karaburunludur.

Evet Ankara'dayım ve Mersin de ürettiğim bu Cheerfulness çeşidi nergisleri Ankara'daki çiçekçilerin bir kısmına ben pazarlıyorum. Zaten çiçekçilerin bir çoğu Nergis dendiğinde sadece bu türü biliyorlar.

m_eroglu33
21-02-2009, 00:23
m_eroglu33 cevaplardan tatmin oldu mu? Yoksa halimize gülüyor mu?

Internet'deki tüm bilgiler Karaburun nergisini ''White cheerfulness'' olarak tanımlıyor.

Nergis'de tür tanımı yapılırken rengini belirtmek gerekiyor.

Katmerli beyaz nergis kokuludur. Katmerli sarı nergis (Double daffodil yellow cheerfulness) kokulu mudur? Yetiştiren arkadaşlar yanıtlar mı?

Kusura bakmayın iş yoğunluğundan bir süredir foruma giremedim. Mesajları okudum ve buradan vardığım sonuç Karaburun nergisi denilen nergis cheerfulness'dur(beyazdır). Ayrıca "yellow cheerfulness" denilen sarı renkli olan çeşit de kokuludur.
Cheerfulness çeşidi nergis, sıcaklığın eksilere çok fazla düşmediği yurdumuzun tüm sahil kesimlerinde(Adana-Mersin-Antalya....İzmir, Yalova, İstanbul, ....Sinop) doğal ortamda yetişmektedir.

m_eroglu33
21-02-2009, 00:48
Sn. Kgursan hocam,

Double'yi katmerli anlamına yormuştum önce. Sonra hem sarı hemde beyaz çiçek taç yaprakları (taç yaprağı demek doğru mu?) toplam 2 farklı çiçek yaprağına yorumladım. Siz dubleye katmerli dediğinize göre size inanırım.

Benim için Sir Winston Chirchill, White Lion neyse Karaburun adı da odur (özel isim).
Yani Narcissus (daffodil) Karaburun'dur. İllaki bir yabancı isime bağlamamak gerekir diye düşünüyorum. Siz katılır mısınız yoksa bitki sınıflandırmada bu böyle olmaz mı?

Sayın Zeytinci, "double" Kgursan'nında belirttiği gibi Katmerli anlamına geliyor ve çiçekte birden fazla katman olduğunu belirtiyor. Tek katmanlı olanlar ise single olarak adlandırılıyor. Sadece nergisler için değil, diğer bir çok çiçek çeşidi için de bu isimler kullanılıyor. Örneğin lalelerde "double early", "double late", "single early", "single late" gibi gruplar mevcut.

Bu konuda yapılan tartışmalar da ortaya koydu ki, çiçeklerin orjinal isimlerini(malesef ingilizce) kullanmak önemli. Aksi halde Cheerfulness çeşidi için birileri Karaburun, birileri Silifke, birileri de İzmir nergisi der. Çünkü her üç yerde de bu nergis yetişiyor.

m_eroglu33
21-02-2009, 00:51
Teşekkürler,
Demekki yüzlerce double daffodil lem varmış.

http://www.theplantexpert.com/springbulbs/DaffodilIntro.html

m_eroglu33
21-02-2009, 01:00
Sayın nariel;

Aynı soğanlardan bende alıp ektim. Satıcı bana da, kokulu nergis olduğunu söylemişti. Kasım ayında alıp ekmiştim. Şuan da 40-50 cm. boy yaptılar. Ama henüz çiçek yok. Açacak gibi de durmuyorlar. İnşallah sizinkiler açarlar.

Evin içinde ise pek açma sansı yok. Dışarıda olmalı. Oda sıcaklığında çok uzun yapraklar oluşur fakat çiçek vermez.

Sibel11
21-02-2009, 15:24
Nergislerim açtı :D

k0900
21-02-2009, 19:58
http://www.theplantexpert.com/springbulbs/DaffodilIntro.html

Teşekkür ederim.

hocam100
04-03-2009, 18:57
Benim ilk açan karaburun nergizlerin fotoğraflarını çektim. Paylaşmak istiyorum.Kokularını da paylaşsam şimdi teknolojik olarak mümkün değil ama bir zaman gelir o da olur.

aaylin
04-03-2009, 19:04
Resimlerine bakarken aynı zamanda kokusu taaaa buralara kadar burnuma geldi. Harika görünüyorlar. Emeklerinize sağlık.

ismet şenad
04-03-2009, 22:10
Sayın Mevlüt hocam, nergisleri cam vazoda mı? açtırdınız.

kaktüs
05-03-2009, 09:37
BU BAŞLIĞA (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=372350&posted=1#post372350) ben de nergislerimi ekledim...

Soğanları aldığımda renklerini bilmiyordum. Hepsi sarı renkli çıktı. Kokusu bildiğim nergislerden daha hafif belli belirsiz. Katmerli ve beyaz nergis soğanlarını nereden tedarik edebilirim?

hocam100
05-03-2009, 10:20
Sayın Mevlüt hocam, nergisleri cam vazoda mı? açtırdınız.

Hayır bahçede böyle idi kesip ısladım.

m_eroglu33
05-03-2009, 10:36
BU BAŞLIĞA (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=372350&posted=1#post372350) ben de nergislerimi ekledim...

Soğanları aldığımda renklerini bilmiyordum. Hepsi sarı renkli çıktı. Kokusu bildiğim nergislerden daha hafif belli belirsiz. Katmerli ve beyaz nergis soğanlarını nereden tedarik edebilirim?


Bu yıl için artık çok geç. Sonbaharda dikilmesi gerekiyor. Gelecek yıl sonbaharda ben size gönderebilirim.

kaktüs
05-03-2009, 12:25
Bu yıl için artık çok geç. Sonbaharda dikilmesi gerekiyor. Gelecek yıl sonbaharda ben size gönderebilirim.

Çok sevinirim... Zaten benim nergisler de Kasım ayında diktiklerim... Saksılarından çıkarmayı düşünmüyorum sulamadıkça soğanlarına birşey olmaz diye umuyorum

Zeytinci
05-03-2009, 20:22
Arkadaşlar,

Bazı kaynaklar (internet linklerinde verilen bilgiler, gazete ve magazinlerde yeralan yazılar ve tercümesi iyi olmayan akademik yazılar vb.) ile verilen bilgilerin doğruluğu hakkında kuşku duyuyorum. Tecrübe sahibi arkadaşlarımızın zaman zaman bunlara dikkat çektiğini görüyoruz. Ben bilgi konusunda uzman olan arkadaşlara inanıyorum.

Çiçeklerin keskin kokulu olmasına dair sn. Kgursan hocanın verdiği çok değerli bilgiler var. Gündüz gece arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğu yerlerde yetişen kokulu soganlıların (biri de Nergis) çiçeklerinin çok yoğun kokulu olduğunu yazıyor. Bitki, gündüz gün ışığı ile yaptığı besinlerin, geceleri soğuk olan yerlerde solunum yolu ile harcayamadığı vakit gücünü bizlere yoğun koku olarak sunuyor.
Karaburun da yetişen nergisin büyüsü burada. Denizden çok kuzey rüzgarı alıyor ve kışın geceleri soğuk oluyor. Akdağın mitolojideki adı rüzgarlı Midas.
Nergiside bu sebeple beğeniliyor.
Sn.Hocam 100 sözüm size Nergis' lerini gel Karaburunda yetiştir.

Geçenlerde İzmir büyükşehir belediyesinin nergisle ilgili hazırlattığı küçük bir broşür (buklet) elime geçti. Üstündeki fotoğraf Tazetta çanacık ve kokusu az olan tür. Bilgilerde üstün körü verilmiş. Ama efsane müthiş şöyle ki;

''Narsis, ırmak tanrısı Kephissos ile arındırıcı suların perisi Liriope'nin oğlu olarak dünyaya gelir. Bir kahin ebeveynine Narsis'in dünyada kendi yüzünü görmediği sürece yaşayacağını bildirir.
Bir gün bir su birikintisine eğilerek oradan su içmeye başlayan Narsis suda yansıyan yüzünü görür ve kendisine aşık olur. Bu seyirden kendisini alamayan Narsis gitgide hissisleşir, dünya yaşamına gözlerini yumar ve bulunduğu yere kök salarak açılmış bir Negis çiçeğine dönüşür.''

Bakar mısınız hikayenin güzelliğine. Evlerinize Nergis kokuları dolsun.:D

tenar
05-03-2009, 21:21
Bahçemizde satınaldıgıgımda dikili resimdeki soğanlı bitkilerin çeşiti hakında bilği alabilirmiyim.6 yıldır mart ayında açıyorlar,2 yıl önce arkadaşlarım soğanların yarısını alıp kendi bahçelerine diktiler , sorunsuz tuttu ve çiçek açtı.

Sn. k0900, fotoğraftaki nergisler karaburun değiller. Karaburun nergisinin katmerlerini ben göremiyorum, ayrıca onların başı aşağı eğik olur, dik durmaz çiçeklerin başları. Bir sapın ucunda birkaç çiçek yanyana açar. 196 ve 216 numaralı mesajlardaki karaburun cinsidir.

Kokulu sanırım ve katmersiz olan cinsinden sizdeki. Karadenizde de çok var. Biz çanacık deriz buna.

susam
07-03-2009, 15:32
Arkadaşlar. Benim nergislerimden henüz iki tanesi açtı. Merak ettiğim birşey var. Acaba bir nergis soğanından tek bir çiçekmi çıkar? Öyle değilse benimkiler niye böyle?:o

Kiraz
07-03-2009, 15:36
Susam, bazı cinsleri tek çiçek açıyor, bazıları da çoklu olabiliyor.

kgursan
07-03-2009, 16:55
Arkadaşlar. Benim nergislerimden henüz iki tanesi açtı. Merak ettiğim birşey var. Acaba bir nergis soğanından tek bir çiçekmi çıkar? Öyle değilse benimkiler niye böyle?:o

Nergis gurupları ve karaburun nergisleri

--------------------------------------------------------------------------------

Değerli deniz akvaryumu ve zeytinci arkadaşlar. nergis gurupları tartışmalarına ben de katılmak istedim.Önce Ankara Zir.Fakültesinin yayınladığı makale biraz eksik bilgiyle hazırlanmış bir makale. Karaburun nergisleri Poeticus nergislerinden değil! Neden? Çünki poeticus nergisleri bir sapta tek çiçek açar. Karaburun nergisleri hem kokulu, hem de bir sapta çok çiçeklidir. Bu durumda Bölüm VIII.deki Tazetta nergislerine uyar veya BölümVII.Jonguilla nergislerine uyar. jonguilla bölümündeki nergislerin yaprakları dar ve koyu yeşil dir.Bir sapta birkaç kokulu çiçeğe sahiptir. Tazetta nergisleri bölümündeki nergis çeşitleri soğuklara dayanmaz, kışın ılık yerlerde veya serada yetişebilir.

Şimdi 12 Nergis (Daffodil) gurubunu ve her gurubun çiçek özelliklerini kısaca yazarsak konu daha doğru anlaşılır sanıyorum.

I.Bölüm: Trumpet (Borozan) çiçekli nergisler(daffodiller); Tek çiçekli
II.Bölüm: Geniş kupalı daffodiller, Tek çiçekli
III.Bölüm: Küçük kupalı daffodiller. Tek çiçekli
IV. Bölüm: Duble (Katmerli) daffodiller. Tek veya birden çok çiçekli,
V.Bölüm: Triandrus daffodiller .İki veya daha fazla çiçekli,
VI. Bölüm:Cyclamen çiçekli daffodiller. Tek çiçekli,
VII.Bölüm: Jonguilla nergisleri. Tek sapta birkaç kokulu çiçekli,Yaprakları dar ve koyu yeşil,
VIII.Bölüm: Tazetta nergisleri. tek sapta çok çiçek.Kokulu,soğuktan zararlanır
IX: Bölüm: Poeticus nergisleri .Bir sapta tek çiçeklli
X. Bölüm: Türler ve yabani nergisler,
XI. Bölüm: Coronası (ortadaki kupası) 2ye bölünmüş kelebek gibi nergisler,
XII.Bölüm: Yukarıdaki bölümlere girmeyen 2-3 çiçekli nergisler.

Kaynak: Iowa State University

Sizin nergisleriniz tek çiçekli DAFFODİL gurubundan olmalı.

susam
08-03-2009, 13:32
O zaman ayıp olmazsa ben karaburun nergisi sahibi olan şanslı arkadaşlarımdan zamanı gelince birkaç tane soğan alabilirmiyim? Burada bulabildiklerim hep bu cinsten. :o

Zeytinci
08-03-2009, 21:06
Sn. Kgursan,

Joungilla cinslerini biraz araştıracağım.

Sn.Susam,

Ağustos ayında size Kaynarpınar (Karaburun) dan soğan gönderirim. Zamanı gelince hatırlatınız lütfen.

kaktüs
09-03-2009, 08:48
Zeytinci ben de yüzsüzlük yapıp ben de sıraya girmek istiyorum. :)

Bendeki nergisler de Susam'ınkiler gibi hem tek çiçek hem de kokusuz. Demet gibi olanlar muhteşem görünüyorlar. Ben de onlardan bulabilmek isterim..

Zeytinci
09-03-2009, 09:46
Kgursan hocam,

Jonguilla cinsi çanacık cinsini (Tazetta) görüntülüyor. Oysa biz katmerli (double) olan ve çok çiçekli (4,5,6) olanının peşindeyiz.
Sir Winston Chirchill, White Lion bu ikisi peşinde olduğumuz maluma çok yakın.

Cherfullness'in alt çiçek taç yaprakları biraz farklı ve beyazın sarıya oranı biraz fazla. Cherfullnes'i ben eledim.

Sevgili Kaktüs,

Yaz gelsin bakalım. Bende çok soğan yok. Susam ve sana yeter. Köylerden de bakarız.

Orkun Kırcı
09-03-2009, 10:54
Ya arkadaşlar ocak ayında eniştem aydın belediyesinden 20 30 kadar soğan almış ve anneme vermiş. Annem birkaçını dağıttıktan sonra kalanları yaklaşık20 tane dikmiş. Ocakta dikilen nergisler bu yıl açarlarmı acaba? Annemle en son görüşmemde yaprakları epey gelişti ama çiçek açmıycak gibi görünüyorlar dedi. Soğanların büyüklüğü iri ceviz tanelerinden daha büyüktü. Sizce geçte olsa açarlar mı?

TuruncuHis
09-03-2009, 14:48
Sayın orkunkırcı,

Benim 6 ocakta diktiğim nergislerim geçen hafta açmaya başladı. Kasımda diktiklerimden henüz açmayan var.

susam
09-03-2009, 18:37
Sn. Kgursan,

Joungilla cinslerini biraz araştıracağım.

Sn.Susam,

Ağustos ayında size Kaynarpınar (Karaburun) dan soğan gönderirim. Zamanı gelince hatırlatınız lütfen.

Sn. Zeytinci. Çok teşekkür ederim. Seve seve hatırlatırım da ;).

copepod
14-03-2009, 18:00
merhabalar ben sitenizin yeni üyesi sayılırım. ilk iletim olacak sizlere hem acan nergislerimi gosterecegim hemde sorularım olacak. ben mersınde oturuyorum. apartmanda yasıyorum balkonumda bi sürü cicek büyütmek istiyorum fakat mersinin sıcagına uyumlu türler hangileridir bılmıyorum. beni aydınlatırmısınız...

kaktüs
15-03-2009, 18:25
Kgursan hocam,

Jonguilla cinsi çanacık cinsini (Tazetta) görüntülüyor. Oysa biz katmerli (double) olan ve çok çiçekli (4,5,6) olanının peşindeyiz.
Sir Winston Chirchill, White Lion bu ikisi peşinde olduğumuz maluma çok yakın.

Cherfullness'in alt çiçek taç yaprakları biraz farklı ve beyazın sarıya oranı biraz fazla. Cherfullnes'i ben eledim.

Sevgili Kaktüs,

Yaz gelsin bakalım. Bende çok soğan yok. Susam ve sana yeter. Köylerden de bakarız.

Yazı iple çekeceğim :)))

Artık ara ara başınızı ağrıtırım...

osmann
16-03-2009, 09:58
Arkadaşlar bakımsız bir bahçedeki nergis soğanlarının hepsini çıkardım. Amacım bahçeyi yeniden düzenlemek. Bu arada dağınık ve ezilmiş durumda bulunan nergisleri temizleyip bir araya dikmeyi düşünüyorum. Bahçenin bir bölümünü toplu halde onlara ayıracağım. Soğanları çıkardığımda yeşildiler ama çiçekleri çoktan geçmişti. Yeşil kısımlarını kestim ve köklerini sıfıra yakın budadım. Şu an buralar çok yağışlı, ama sanırım 2 haftaya kadar düzenlemeyi yapmış ve yerlerini belirlemiş olurum. Acaba soğanları hemen mi dikmeliyim, yoksa dikim mevsimi geldiğinde(aralık-ocak gibi) mi dikmeliyim? Ne dersiniz?

Zeytinci
16-03-2009, 11:54
Arkadaşlar bakımsız bir bahçedeki nergis soğanlarının hepsini çıkardım. Amacım bahçeyi yeniden düzenlemek. Bu arada dağınık ve ezilmiş durumda bulunan nergisleri temizleyip bir araya dikmeyi düşünüyorum. Bahçenin bir bölümünü toplu halde onlara ayıracağım. Soğanları çıkardığımda yeşildiler ama çiçekleri çoktan geçmişti. Yeşil kısımlarını kestim ve köklerini sıfıra yakın budadım. Acaba soğanları hemen mi dikmeliyim, yoksa dikim mevsimi geldiğinde(aralık-ocak gibi) mi dikmeliyim? Ne dersiniz?

Sn. Osmann,
Hiç kullanmak iştemediğim bir kelime, keşke...
Nergisleri biraraya toplama fikrin güzel ama keşke yaprakları yeşilken söküp kesmemiş olsaydın.
Soğanların önümüzdeki yılın çiçeklenme besinlerini yapacaklardı.
Acele etmişssin. İnşallah birşey olmazlar. Hocalar bakalım ne diyecekler? Bende merak ediyorum.

Zeytinci
16-03-2009, 12:05
Sevgili Kaktüs,

Mine hanımın bir ''yeşilparmak'' tanımlaması vardı. Merak ve heyacanınız hiç bitmesin. Parmağınızda yeşildir inşallah:)

Hocam 100'e güzelim nergis fotoğraflarını görünce gel Karaburunda yetiştir demiştim. Oralı olmadı **** görmedi. Sizinki garantili olarak karaburundan gönderilecek.

m_eroglu33
20-03-2009, 18:29
Arkadaşlar bakımsız bir bahçedeki nergis soğanlarının hepsini çıkardım. Amacım bahçeyi yeniden düzenlemek. Bu arada dağınık ve ezilmiş durumda bulunan nergisleri temizleyip bir araya dikmeyi düşünüyorum. Bahçenin bir bölümünü toplu halde onlara ayıracağım. Soğanları çıkardığımda yeşildiler ama çiçekleri çoktan geçmişti. Yeşil kısımlarını kestim ve köklerini sıfıra yakın budadım. Şu an buralar çok yağışlı, ama sanırım 2 haftaya kadar düzenlemeyi yapmış ve yerlerini belirlemiş olurum. Acaba soğanları hemen mi dikmeliyim, yoksa dikim mevsimi geldiğinde(aralık-ocak gibi) mi dikmeliyim? Ne dersiniz?

Sevgili osmann, Zeytinci'ninde söylediği gibi keşke yapraklarını kesmeseydiniz.
Soğanları hemen dikin, ama gelecek yıl çiçek verme ihtimalleri çok az.
Soğanlı bitkilerde(nergis, sümbül, lale, ...) yaprakların sararıncaya kadar koparılmaması gerekir.

fizban
20-03-2009, 20:49
Sevgili osmann, Zeytinci'ninde söylediği gibi keşke yapraklarını kesmeseydiniz.
Soğanları hemen dikin, ama gelecek yıl çiçek verme ihtimalleri çok az.
Soğanlı bitkilerde(nergis, sümbül, lale, ...) yaprakların sararıncaya kadar koparılmaması gerekir.

Yaprakları kesilince çiçek vermezler mi? Acaba bu yüzden mi benim nergislerim bu sene çiçeklenmediler ? Her gören " soğanlarınız büyümüş" diyor.:mad: Oysa onlar soğan değil çiçeklenmemiş nergislerim!!

Orkun Kırcı
20-03-2009, 21:10
Yapraklar kurumadan kesildiğinde bir sonraki yıl için gereken besinleri soğana biriktiremez. Onun için çiçeksiz bir sezon geçirir.

fizban
20-03-2009, 21:21
Teşekkür ederim. Peki bu sene hiç topraktan çıkartmasam onları, yazın güneş almayan bir bölümde tutsam, az sulasam?? sizce yine hata mı yapmış olurum.

Zeytinci
20-03-2009, 21:57
Yaprakları kesilince çiçek vermezler mi? Acaba bu yüzden mi benim nergislerim bu sene çiçeklenmediler ? Her gören " soğanlarınız büyümüş" diyor.:mad: Oysa onlar soğan değil çiçeklenmemiş nergislerim!!

Sn. Fizban,

Soğanlarınız küçük ise o yıl için çiçek yapmayabilir.

Yeterli üşümeyi (soğuklama) yapamamış ise, hep sıcak ortamda ise, çiçek vermeyebilir.

Yaprakları kurumadan kesilirse önümüzdeki yılın çiçeğini oluşturmak için yeterince beslenemeyebilir.

Yaprak vermiyorsa suyunu kes çürümesin. Nergisin çiçek mevsimi geçti/geçiyor.

Zeytinci
20-03-2009, 22:04
Teşekkür ederim. Peki bu sene hiç topraktan çıkartmasam onları, yazın güneş almayan bir bölümde tutsam, az sulasam?? sizce yine hata mı yapmış olurum.


Sökmen zorunlu/şart değildir. Toprağı çok sertleşmiş ise sökülebilir. Soğanı yavru yapar. Yavru yapınca çoğaltma amaçlı söküp yavruyu ayırmak gerekir.

Yazın sulaman gerekmez. Sularsan çürütebilirsin. Erken çiçek açmasını istersen eylülde sulamaya başlarsın.:)

fizban
21-03-2009, 08:39
Bunlar geçen sene açmış yavrulamış nergislerim. YAvruları da ayırıp bir güzel kesip (sanırım burada hata yapmışım usül olarak) tüm yaz onları sakladım.Kasım gibi de ektim. Büyüdüler ama çiçeksizler bu sene.. Yaprakda vermiyorlar zaten.

İyi ki söylediniz. Bunları çürütecektim belki de. Hemen dinlenceye çekiyorum eylülde sulanmak üzere.

Sonsuz teşekkürler vakit ayırdığınız için.

Zeytinci
21-03-2009, 10:36
Soğanın yavru yapıp yapmadığı, yeşil yapraklı iken anlaşılır. Yeşil yapraklı soğanın yanından gelen ikinci bir yeşil yapraklı varsa bu yavrudur.

Yapraklarının kuruması beklenir. Sulama kesilir.Yazın sökülüp yavru soganlar ana sogan kökünden saçakları ile beraber ayrılır. Eylül/Ekim dikilir ve sulama başlar.

altinediz
21-03-2009, 12:41
Benim yetiştirdiğim nergizler.

Narcissus Flower record
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0124.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0124.jpg)

Narcissus Flower record
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0122.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0122.jpg)

Narcissus topolino
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0156.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0156.jpg)

Narcissus Tete a tete
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0136.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0136.jpg)

Tarihleri önemsemeyin. Hepsi dün çekildi. Fakat fotograf makinesi yeniydi ve tarih ayarını yapmayı unutmuşum. O yüzden makinenin fabrika çıkış tarihi ile görüntilenmektedir resimler.:rolleyes:

Kharel
21-03-2009, 12:49
Çok güzeller.

fizban
21-03-2009, 13:00
Sevgili Zeytinci,

Size, sizin bir cümlenizle teşekkür etmek istedim.


Evlerinize Nergis kokuları dolsun.