PDA

View Full Version : Nergis

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14

coskun8553
03-03-2014, 15:31
son baharda dikmiştim soğanları ama neden böyle olmuş olabilir ki :( Sayın Pria'nın paylaştığı resimlerde benim gibi sanırım o da 86 gün geçmesine karşın çiçek açmadılar diyordu.Sanırım bendekiler Karaburun Nergisi acababu türler geç açıyor olabilir mi ?

musk
03-03-2014, 17:43
son baharda dikmiştim soğanları ama neden böyle olmuş olabilir ki :( Sayın Pria'nın paylaştığı resimlerde benim gibi sanırım o da 86 gün geçmesine karşın çiçek açmadılar diyordu.Sanırım bendekiler Karaburun Nergisi acababu türler geç açıyor olabilir mi ?

Benim fazla deneyimim yok ama bendeki karaburunlarda da 3 soğandan sadece biri çiçek verdi. Ve üç tür içinde karaburun en önce yetisen ve çiçek verendi. Bazı türler hic vermeyebiliyor, soğan iyi beslenmemistir soğuklama yeterli olmamıştır vs... Sayın pria daha iyi analiz edecektir durumu.

tabus
03-03-2014, 20:02
Fortissimo..Uzun boylu, 'large cupped', 1964 tescilli..

tabus
03-03-2014, 20:07
[QUOTE=coskun8553;1255750]son baharda dikmiştim soğanları ama neden böyle olmuş olabilir ki

Nergisin cinsine göre geç açanlardan olabilir. Ancak, Karaburun nergisi erkencidir. Eğer cinsini biliyorsanız kolay..Karaburun gibi erkenci ise ve o durumdayken açmıyorsa, yeteri kadar ışık alamadığı için olacağı gibi ,geçen yıl gerektiği gibi beslenmemiş de olabilir. Bazen erken ayırmalarda da çiçek açmayı istemeyenler olur. Seneye daha güzel açacak demektir.

pria
04-03-2014, 12:00

İlgili mesajları bir kez daha okuma zahmetine katlanırsanız, ben 'ektiğim tarihten 86 gün geçmesine rağmen çiçek açmadılar'' demedim..
Yurtdışından bu yıl ilk defa edindiğim 2 tür nergisin 86 gün önce ekmeme rağmen henüz toprak üstünde filizleri bile gözükmedi, diye yazmıştım..

Bir çeşit, aradan 95 gün geçtikten sonra şu an 1 santim kadar yaprak uzatmış durumda..Yaprakları 7-8 santim uzadıklarında, çiçek sapının gelip gelmediği belli olur..
Sizin sorunuzla ilgisi yok bunların..

Ben size bu konuda daha önce lale sayfasında yanıt vermiş ve yaprakları bu kadar boylandıkları halde çiçek sapı vermemişse artık bu yıl açmayacak demektir, demiştim..
Bunun soğuklamayla, beslenmeyle de pek ilgisi yok..Örneğin, Karaburun nergislerini istediğiniz kadar soğuklayın, istediği kadar iyi besleyin, nihayetinde her soğan açmayabiliyor..Ege Üniversitesi araştırmalarında da, Karaburun nergislerinin genel çiçeklenme yüzdesinin % 33 civarında olduğu saptanmış..
Kısacası, her üç soğanınızdan biri çiçek verdiyse, öpüp başınızın üstüne koyun ve fazla bekklentiye girmeyin..
Sayın musk'un 3 Karaburun'undan birinin açması çok normal..ve şanslı..

alys
04-03-2014, 22:56
Nergis-Replete

yusuf bahçıvan
07-03-2014, 18:47
bu sene aldığım nergis soğanlarını saksıya diktim forumda okumuştum ilk sene dikilen nergis soğanları açmaz demişlerdi iki çeşit nergisim var şu anda birinde 6 tane diğer saksıda olanınkinin ise 5 tane çiçek sapı var açmak üzereler açınca çekip fotolarını koyacağım paketlerin üzerinde kokulu yazıyordu inşallah kokuludur :p

Sevgi Durul
07-03-2014, 19:47
Double daffodil erlicheer nergislerimin bu gün itibariyle durumu.

474417

Diktiğimin ikinci yılında açan bu nergisin cinsi hakkında bilgi sahibi olan var mıdır? Hafif güzel bir kokusu var.

474419

Bu tür de diktiğimin üçüncü yılında açtı. Hoş ve yoğun kokulu. Cinsi Karaburun nergisi olabilir mi?

474418

musk
09-03-2014, 12:54
Erlicheer'lar güzelliklerini sunmaya devam ediyor.

turkanatalay
09-03-2014, 14:31
Çok güzel, Sayın Pria'an sipariş ettim. Gelecek yıl benim de olacak bu güzellikten. :) Şimdiden mutluyum.

turkanatalay
09-03-2014, 17:45
Bunlar da benim nergislerim. Tete e tete denilen nergis. İlk çiçeğini açtığında kokmuyor diye üzülmüştüm. Ama sonradan öyle kıpır kıpır bir hal aldı ki küçücük çiçekleriyle, hareket kazandırdı ortama. Diğer nergislerim de var.Onlar da kokusuz sanırım. Henüz tomurcuktalar. Açtıklarında paylaşırım resimlerini.

hocam100
09-03-2014, 19:28
Bu gün bahçemden 1 demet Karaburun nergislerimi kestim vazoma ısladım ki kokusu evi doldurdu sizlerle paylaşayım dedim. Adnan beyden aldığım Erlicherler de açtı bu arada.

pria
09-03-2014, 23:21
Adnan beyden aldığım Erlicherler de açtı bu arada.

Hocam, bana verdiğiniz sözü unutmuyorsunuz değil mi ? ;)

Valla, benim sattığım ''Erlicheer'' nergislerden en iyi sonuçları alanlardansınız..
Çiçekler kocaman kocaman hep..

pria
10-03-2014, 00:48
Mutlu beyden edindiğim minik sarı çiçekli minyatür nergisler oldukça hoşuma gitti..Kokuları da güzel..4 soğanın üçü açtı birkaç gün önce..3 adet çöl nergisinin bu yıl hiçbirinde çiçek yok maalesef..

(TREVITHIAN)

pria
10-03-2014, 00:56
Yurtdışından bu yıl ilk defa edindiğim 4 tür nergisin biri olan Narcissus x Plenus'lar nihayet çiçeklerini açmaya başladı..

pria
10-03-2014, 10:45
İstanbul'daki saksılarıma 11 çeşit nergisi 27 aralıkta ektim..İçlerinden üçü açtı henüz..Fotoğraftaki saksıda bulunan erlicheer nergisimin çiçekleri geçmek üzere olduğu halde, aynı tarihte ektiğim diğer nergis aradan 103 gün geçmesine rağmen henüz 3-4 santim filizlenebildi..

pria
10-03-2014, 10:49
Çiçeklerini en çok merak ettiğim defne türü nergislerimin tomurcukları hızla gelişiyor:

pria
10-03-2014, 11:07
Nergis dolu saksılarımın genel görünümü..
11 çeşit nergisin içinde halâ en favori tür ''double daffodil erlicheer'' nergis..Çiçek yapısıyla, görünümüyle, kokusuyla ve üstün çiçeklenme özelliği ile gerçekten her tür övgüyü hakediyor..
Onun gönlümdeki tahtını sarsabilecek bir tür olacak mı bilemiyorum..
Hele, hepsi bir açsınlar bakalım..

alys
10-03-2014, 19:27
Nergis-Sailboat
Bu yıl edindiğim bir tür. Kokulu. Güçlü ve net bir kokusu var. Çiçek konusunda son derece bereketli. İri soğanlarda 8-10 adet çiçek dalı oluştu. Her çiçek dalı da 1-3 çiçek kandili üretiyor. Dış yaprakları krem renginde, ortası önce sarı; daha sonra beyazlaşıyor.

alys
10-03-2014, 19:31
Nergis-İntrigue
Hafif tatlı bir kokusu var.

yusuf bahçıvan
12-03-2014, 10:39
;) nergislerim açmak üzere ocak ayında diktim açmaz denen nergislerim her soğanında çiçek sapı var nergislerin biri red devon diğeri professor einstein
475509
475510
475511

hocam100
14-03-2014, 07:33
Hocam, bana verdiğiniz sözü unutmuyorsunuz değil mi ? ;)

Valla, benim sattığım ''Erlicheer'' nergislerden en iyi sonuçları alanlardansınız..
Çiçekler kocaman kocaman hep..

Adnan bey onları çok iyi bakıyorum epey de çoğalttım yakında sizin sayıya ulaşırsam şaşırmayın.

esracer
18-03-2014, 15:03
Bu sene nergislerim beş çiçek verebildi aynı sapta. Sanırım ya hava koşulları, ya da toprağı azalmış. Seneye değiştireceğim artık toprağını.

pria
19-03-2014, 11:59
Narcissus x odoru'lar açmaya devam ediyor..Değişik, güzel kokuları var bu güzellerin..Katmersiz olanların bazılarının bir çiçek sapında 3, katmerli olanların ise 2 goncası var..Çiçekler oldukça büyük ve ağır..

pria
19-03-2014, 12:01
Bunlar da birkaç gün içinde açarlar sanıyorum..İçlerinde en çok merak ettiğim kokulu katmerli olanlar bunlar..

tabus
19-03-2014, 19:10
Her biri ayrı güzel..Benim favorim..Açıkçası seçemedim..

alys
19-03-2014, 19:50
Nergis-Tahiti

En çok sevdiğim nergislerden biri. Kokusuz ama iri ve gösterişli çiçekleri var.

yusuf bahçıvan
20-03-2014, 09:54
nergislerim açtılar ama kutusundaki gibi açmadılar aldatıldım :) gerçi her türü güzel ama bu sefer adını bilmiyorum acaba cinsi ne :D

torkulu
20-03-2014, 12:47
yeni açanlar 2 tanesi hibrit katmerli diğeri sanırım minnow white

tabus
21-03-2014, 04:06
Nergis-Tahiti
En çok sevdiğim nergislerden biri. Kokusuz ama iri ve gösterişli çiçekleri var.

Sn alys, Tahiti kokuludur, bir yanlışlık olmasın. Çiçeği gösterişli, göz alıcı,dışta hafif sarı içte kırmızımsı portakal rengi olan,çiçek sapı sağlam ve rüzgara dayanıklı, kokulu ve RHS Award of Garden Merit ödüllü bir çiçektir.Bakmaya doyamadığım bir nergistir.Haksızlık olsun istemedim.Acaba öğlen sıcak saatlere mi tesadüf etti de kokusuz diyorsunuz? Sağlıcakla kalın.

pria
23-03-2014, 10:37
Açmasını sabırsızlıkla beklediğim nergislerimden biri daha: orijinal Double Daffodil .. Yurtdışında taklitleri bol olan ''rarest'' yani nadir bir tür..

Yurtdışından binbir emekle edindiğimiz bu nergisi bu yıl ülkemizin anormal mevsim koşullarında uyum sorunu yaşamaksızın büyütüp açtırabilmiş olmak bile sevindirdi beni..

Kokulu ve katmerli bir tür..Fazla şımarmıyor..Saksı ekimi için ideal minyatür nergislerden biri..1914 yılına tescilli..
Dünyanın ünlü nergisseverlerinin gözdelerinden bir tür..

Seneye köyde doğal koşullarda çok daha güzel katmerli açacağına inanıyorum..
Çok sevdim bu türü..
Her soğan çiçek verdi ayrıca..bu da olumlu..

Sevgi Durul
23-03-2014, 20:43
Double Daffodil Erlicheer nergislerim.:)

477922

SUDEM
24-03-2014, 12:22
Sayın pria ,
Sizden aldığım lale soğanlarının yanında göndermiş olduğunuz nergis soğanı yeşil yapraklandı yukarıda gördüklerim gibi ama çiçek açmadan şimdi sararmaya başladılar..Anlamadım ki neden böyle oldular acaba? :(

pria
24-03-2014, 13:05
Sayın pria ,
Sizden aldığım lale soğanlarının yanında göndermiş olduğunuz nergis soğanı yeşil yapraklandı yukarıda gördüklerim gibi ama çiçek açmadan şimdi sararmaya başladılar..Anlamadım ki neden böyle oldular acaba? :(

Sayın SUDEM,

Sizinle ilgili notlarıma baktım..Benden 50 adet lâle soğanı satın almışsınız ve sanırım, herkese olduğu gibi size de Karaburun nergislerinden hediye olarak göndermişim..
Karaburunl nergisleri erkenci olduğu için artık hafif hafif sararma belirtileri göstermeleri normaldir.Siz yine de hafif sulamalara devam edin mayısa kadar..
Ben Karaburun nergislerinin açma garantisini veremiyorum kimseye..Çiçek verimi az bir tür..Siz de şanssızlar içindesiniz maalesef..Bugüne kadar çoktan açmaları gerekirdi; artık zaten açmazlar..İnşallah seneye görürsünüz çiçeklerini..
Selamlar...

pria
24-03-2014, 13:15
Bana bu yıl yurtışından gelen nadide nergislerden ikisi daha açtı..
Bu güzel türleri edinmemi sağlayan ve binbir emek harcayan güzide insanın da bu güzellikleri görmesini istedim ve bahçede açan şebboylarımla güzel bir aranjman yapıp gönderdim bugün..

Daha açmayan 6 tür nergisim var..keşke hepsi aynı günlerde açabilseydi de hepsini görmesini sağlayabilseydim.
Fotoğraflar kargoyu göndermeden önce çektiğim fotolardır.

SUDEM
24-03-2014, 14:52
Sayın SUDEM,

Sizinle ilgili notlarıma baktım..Benden 50 adet lâle soğanı satın almışsınız ve sanırım, herkese olduğu gibi size de Karaburun nergislerinden hediye olarak göndermişim..
Karaburunl nergisleri erkenci olduğu için artık hafif hafif sararma belirtileri göstermeleri normaldir.Siz yine de hafif sulamalara devam edin mayısa kadar..
Ben Karaburun nergislerinin açma garantisini veremiyorum kimseye..Çiçek verimi az bir tür..Siz de şanssızlar içindesiniz maalesef..Bugüne kadar çoktan açmaları gerekirdi; artık zaten açmazlar..İnşallah seneye görürsünüz çiçeklerini..
Selamlar...

anladım.. :( teşekkürler.

labradorit
24-03-2014, 16:55
Sürekli kesip vazoda sergiliyorum. En hoşuma gidenleri katmerli olanlar.

alys
25-03-2014, 00:04
Sn alys, Tahiti kokuludur, bir yanlışlık olmasın. Çiçeği gösterişli, göz alıcı,dışta hafif sarı içte kırmızımsı portakal rengi olan,çiçek sapı sağlam ve rüzgara dayanıklı, kokulu ve RHS Award of Garden Merit ödüllü bir çiçektir.Bakmaya doyamadığım bir nergistir.Haksızlık olsun istemedim.Acaba öğlen sıcak saatlere mi tesadüf etti de kokusuz diyorsunuz? Sağlıcakla kalın.

Sayın tabus;

Tahitiler fotoğraflandığında henüz yeni açmak üzereydiler. Mesajınızdan sonra hergün kontrol ettim. Kokuyorlar; ama çok yoğun değiller. Bu arada tahitilerin ödüllü olduğunuda öğrenmiş oldum. Nergis konusunda bilgi ve tecrübelerinizden daha fazla yararlanmak isteriz. Saygılarımla...

alys
25-03-2014, 18:09
Nergis- Bridal crown

Yoğun kokulu. Bazı soğanlar 3 çiçek dalı üretmiş. Her çiçek dalında da 3-5 arası çiçek var.

alys
25-03-2014, 18:22
Nergis-Sweet love

Kokulu. Çok farklı harika bir kokuya sahip. Defalarca kokladım, sanki karanfili anımsatan bir kokusu var. Soğanlar 1-4 arası çiçek dalı üretiyor. Her çiçek dalı da 1-3 arası çiçek üretiyor.

telato
26-03-2014, 21:01
bunlarda benim bahçemin güzelleri...

pria
26-03-2014, 23:19
Double Daffodil Erlicheer nergislerim.:)

477922

Bu güzel fotoğraflarınızın bahçenizin sayfalarında kalmasına gönlüm razı olmadı sayın SDurul..Nihayet bu yıl benden aldığınız ''erlicheer'' nergisleriniz yüzünüzü güldürdü..

http://www.agaclar.net/forum/1263764-post3211.htm

Double Daffodil Erlicheer nergislerim. Gerçekten çok güzel kokuyorlar.

478776

478777

478778

Sevgi Durul
27-03-2014, 09:17
Bu güzel nergisleri bizlerle buluşturduğunuz için çok teşekkür ederim sayın pria.

İlk aldıklarım saksıda fazla sulamaktan çürümüşlerdi. Bahçede sıkıntı olmadı. Çok sayıda yavru da verdiler. Herkese, almalarını tavsiye ederim.

tabus
27-03-2014, 21:23
Great Leap..Bir sap üzerinde tek çiçek ama kocaman, gösterişli..

tabus
27-03-2014, 21:28
Pink Charm. Beyaz petal, Korona sarı, uçlarda portakal rengi,fırfırlı..

tabus
27-03-2014, 21:36
Sir Winston Churchill. Bir sap üzerinde 2,5- 5 cm çapında 4-6 çiçek ve inanılmaz güzel kokulu..

çiçeksever
31-03-2014, 13:52
Sayın Pria;
2012 yazında sizden 4 tane nergis almıştım.Geçen sene çok güzel açtı.Bu sene erken yeşerdi.Soğuklardan nasibini aldı herhalde yaprak uçları sarardı. Diğer nergislerim çiçek açtığı halde bunlarda çiçek sapı oluşmadı.Ben bütün soğanlı çeçeklerimi toprakta bırakıyorum.Onları sökmüyorum.Acaba sizinkileri sökmek mi lazım yoksa biraz daha derine mi gömmeli?

pria
01-04-2014, 01:19
Sayın çiçeksever,

2012 yılında benden satın aldığınız nergislerin ilk sene güzel güzel açmalarına rağmen bu yıl açmamalarının nedeni gölge bir yerde ekili olduklarından olabilir..
Bu yıl tüm nergisler erken yeşerdi..Soğuklardan dolayı yaprakları sararmış olamaz çünkü çok soğuklara bile tahammüllü bir tür bunlar..

Erlicheer nergislerin her yıl sökülmesi gerekmez..2-3 yılda bir sökülüp yavrularının ayrılması ve 8-10 santim derine ekilmeleri yeterlidir..

Yapraklarının sararmasının nedeni, hastalık bulaşması veya geçirgen süzek bir yerde ekili olmadıkları için aşırı nemden, sudan olabilir..Ağır, balçık gibi, killi toprakları sevmez bunlar diğer nergisler gibi..

Aşırı gübreleme yapmış ta olabilirsiniz..

Ekili oldukları yerden fotoğraf ekleyebilseydiniz biraz daha farklı yanıt verebilirdim..

Aslında hiç sorun yaratmıyan, bol güneşli süzek bir toprakta çok rahatlıkla yetişebilen bir türdür bunlar..

Ekim bakım bilgileri için bakınız:

Satılık yoğun kokulu katmerli nergis | Double Daffodil Erlicheer (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/)

Selamlar..

hocam100
01-04-2014, 20:49
Bu yılki nergizlerim neredeyse geçiyor.Resmini çektim.

hocam100
01-04-2014, 20:50
Devam

hocam100
01-04-2014, 20:56
Devam

pria
02-04-2014, 12:47
Yeni açan ''apotheose'' ve ''çöl nergisi''

1. foto Apotheose çok iri çiçekli..çapı 9 santim kadar..

2. ve 3. fotolardaki Çöl nergisi, minyatür..

Daha açmayı bekleyen 4 nergisim var..

aheste
03-04-2014, 10:50
Ne kadar şekerler değilmi, bundan satış yapan birileri getirse keşke...:)
( alıntıdır )

480421

aheste
03-04-2014, 11:07
Bunlarda çok güzel...
(alıntı)
480428

hocam100
06-04-2014, 20:59
Bunlar da son açan nergislerim:

tabus
07-04-2014, 20:39
Antalya'da bu yıl ortalamaların üzerinde sıcak geçiyor. Yerel nergisler biteli çok oldu.Fakat geç açan kültür nergislerin de sonu geliyor..
Cassata..Bölüm 11a,tek sap tek çiçek..100 mm çapında çiçeğiyle alımlı..Tohum ve polen konusunda üretken.Kokusuz..Sn armeria'ya teşekkürlerimle..

tabus
07-04-2014, 20:49
Las Vegas..Bölüm 1, Trompet (Trumpet Long Cupped)Tek sapta tek çiçek. Fildiş beyazı ile parlak sarının muhteşem uyumu..

tabus
07-04-2014, 20:57
Sound,Bölüm 2 Large cupped, perianth, sarımsı beyaz, korona canlı parlak sarı uçlarda portakal rengi ve fırfırlı (kıvrımlı) ve 110 mm genişliğinde...

pria
08-04-2014, 11:53
Yeni açan Cheerfulnes'ler..Bunların ikisi de kokusuz beyazmış..Sarı kokulu katmerli olanlardan İstanbul'da saksıya ekmek için bir adet ayıramamışım, köye götürüp ekmişim..Bakalım yarından sonra köyde olacağım, inşallah onlar da açmıştır..

En alttakiler minyatür çöl nergisleri..Kokusuz..

çiçeksever
08-04-2014, 12:37
Sayın Pria;
2012 yazında sizden 4 tane nergis almıştım.Geçen sene çok güzel açtı.Bu sene erken yeşerdi.Soğuklardan nasibini aldı herhalde yaprak uçları sarardı. Diğer nergislerim çiçek açtığı halde bunlarda çiçek sapı oluşmadı.Ben bütün soğanlı çeçeklerimi toprakta bırakıyorum.Onları sökmüyorum.Acaba sizinkileri sökmek mi lazım yoksa biraz daha derine mi gömmeli?
Sayın Pria;
Resim çektim.Benim görüşüm erken çıktıkları ve sonra soğuktan etkilendikleri yönünde.Yaprak uçları sarardı.

pria
08-04-2014, 20:13
Sayın çiçeksever,

Geçen yıl gerçekten çok güzel açmış ''erlicheer''leriniz:

http://www.agaclar.net/forum/1135499-post92.htm

Onların bir yıl boyunca hangi koşullarda olduklarını bilmek imkansız da olsa, bu yıl açmamalarının nedenleri şunlar olabilir:

-Geçen yıl çiçeklenmelerinden sonra mayıs ayı sonuna kadar bakımlarına devam edilmemiş olabilir..
-Yaprakları erkenden kesilip koparılmış, bağlanmış veya etrafındaki yaz çiçeklerinin arasında sıkışıp kalmış ve güneşten mahrum kalmış olabilir..
-Ekili oldukları yer ağaç, asma, çardak altı olabilir ve günlük 5-6 saatlik güneş ışığından mahrum kalmış ve bu nedenlerden dolayı soğanlarını gelecek yıl için hazırlayamamış olabilirler..

Bu yıl zaten ülkenin hiçbir yerinde dondurucu, ekstrem ısı değerleri olmadı..Kaldı ki, soğuktan pek etkilenmez bunlar..
İlk aklıma gelen şu..
Nergislerin etrafında çok sık bitkiler var..Sanırım her yeri nane kaplamış..Nane kökleri ağ gibi toprağı örer, bunların yoğun kökleri arasında nergisleriniz rahatlıkla köklenememiş olabilir..Onca yoğun kökün arasında bir müddet susuz kalmış ve toprak üstünde çok yoğun olarak görülen koyun gübresinin ürik etkisi ile de yaprakların uçları kavrulmuş olabilir..

Halâ nergislerinizin kalan yeşil kısımlarının pek öyle koyu yeşil olmayışları bu kuşkumu kuvvetlendiriyor..

çiçeksever
09-04-2014, 08:49
Yazdığınız 3 maddeyle ilgili olumsuzluk yok.Benim görüşüm yaprakları kışında yeşil kaldı ve Afyonda gece gündüz arası sıcaklık farkı 15 derece civarı olduğu için uçları yandı.Aynı şey frezyalarda da var.Onların yanında başka bitki yok.Sümbüllerde böyle sorun yok.
Nergislerin yakınında nane olduğu için ben onları yaz boyunca suladığımdam soğan yeteri kadar dinlenmemiş te olabilir.Nergisleri evde veya bahçede saksıda yetiştirebilirmiyim.Ev kışın çok sıcak oluyor,dışarsıda çok soğuk.

tabus
09-04-2014, 10:36
Yazdığınız 3 maddeyle ilgili olumsuzluk yok.Benim görüşüm yaprakları kışında yeşil kaldı ve Afyonda gece gündüz arası sıcaklık farkı 15 derece civarı olduğu için uçları yandı.Aynı şey frezyalarda da var.Onların yanında başka bitki yok.Sümbüllerde böyle sorun yok.
Nergislerin yakınında nane olduğu için ben onları yaz boyunca suladığımdam soğan yeteri kadar dinlenmemiş te olabilir.Nergisleri evde veya bahçede saksıda yetiştirebilirmiyim.Ev kışın çok sıcak oluyor,dışarsıda çok soğuk.

Katkım olursa..Nergisler yazın kesinlikle dinlenmeli..Afyon ikliminde ortalama mayıs hazirandan itibaren önce az sulanmalı ardından kesinlikle su verilmemelidir. Eğer yaz boyunca su verdiyseniz, gölgede kaldıysa bir sonraki sezonda çiçeklenmemesi normal bir döngüdür..Yazın ortalama en az 3 ay susuz kalmalıdır. Sevgiyle büyütün..

Elma Kurdu
11-04-2014, 17:14
Bahçemden bir kaç çeşit nergisim :)

Laleci_03
11-04-2014, 18:13
Bunlarda benim balkonuma renk katanlardan ;)

loveforlife
11-04-2014, 20:07
Geçtiğimiz hafta Sevgili Alys'i ziyaretimde, henüz çiçeği geçmemiş olan nergislerden bir demet koparıp hediye etti bana. Mis gibi kokularıyla vazoda büyük keyif yaşatan bu güzelleri sizinle de paylaşmak istedim... Önümüzdeki yıla kısmetse hepsinden sahip olmak istiyorum.
482586

482587

482588

tabus
13-04-2014, 18:17
[QUOTE=pria;1268219]Yeni açan Cheerfulnes'ler..Bunların ikisi de kokusuz beyazmış..Sarı kokulu katmerli olanlardan İstanbul'da saksıya ekmek için bir adet ayıramamışım, köye götürüp ekmişim..Bakalım yarından sonra köyde olacağım, inşallah onlar da açmıştır..

Sn pria, cheerfulness kokuludur. Benim beğendiğim bir nergis çeşidi olduğu için dayanamadım. Acaba balkonda falan mı, az güneş gördüğünden mi, yani neden olabilir..Benimkiler tipik tazetta kokulu..Öyle yoğun değil ama, kokulu..Paylaşayım istedim..

tabus
13-04-2014, 18:24
Martinette..Bölüm 8, Tazetta..Bir sapta 4-5 çiçek, kokulu. Perianth limon sarısı sonraları hafif renk kaybediyor.Korona fincan şeklinde koyu portakal rengi, uçları hafif kıvrımlı..''Falconet'' in bir versiyonu, aynı ebeveynlerden..

tabus
13-04-2014, 18:46
Yellow cheerfulness..Bölüm 4 Double. Cheerfulness'in bir benzeri, Şu farkla ki perianth yeşilimsi tatlı bir sarı. Kokulu..Resimler ne yazıkki flu çıkmış..Yaşlılık işte iyi göremeyince..Affola..

Tohumcu Nılgun
14-04-2014, 17:28
Nergisler... :)

jakobiyem
14-04-2014, 17:51
bayılıyorum bu güzellerin kokusuna ;)

pria
20-04-2014, 10:33
Sn pria, cheerfulness kokuludur. Benim beğendiğim bir nergis çeşidi olduğu için dayanamadım. Acaba balkonda falan mı, az güneş gördüğünden mi, yani neden olabilir..Benimkiler tipik tazetta kokulu..Öyle yoğun değil ama, kokulu..Paylaşayım istedim..

Sayın tabus..

Aslında ben sarı ve beyaz cheerfulnes'ler arasında çiçek yapısı olarak pek fark göremedim..
Ama, benim beyaz diye satın aldıklarım sanki kokmuyor gibi..
Sarı olanlarda ise keskin olmasa dahi, sizin de dediğiniz gibi hafif koku var...

Köydeydim 8-10 gün..
Cheerfulnes'lerin hepsi açmış..Çoğu çiçek geçmek üzereydi..Oradaki sarı diye ektiklerimin kokularını duydum..ama beyazlardan pek koku duyamadım yine de..

Bunlar yurtdışından geldikleri için bu seneyi pas geçiyorum..
Bakalım gelecek yıl nasıl izlenimlerim olacak..

Gözlemlerime göre cheerfulnes'lerin çiçeklenme yüzdesi çok yüksek..Bu güzel bir özellik..İstanbul'da saksılarımdaki 2 cheerfulnes, ilk çiçekleri geçtikten sonra bile, minik 2 çiçek sapı daha geliştirdiler..

tabus
20-04-2014, 21:53
''[QUOTE=pria;1272916]Sayın tabus..
Aslında ben sarı ve beyaz cheerfulnes'ler arasında çiçek yapısı olarak pek fark göremedim..
Ama, benim beyaz diye satın aldıklarım sanki kokmuyor gibi..
Sarı olanlarda ise keskin olmasa dahi, sizin de dediğiniz gibi hafif koku var...
Bunlar yurtdışından geldikleri için bu seneyi pas geçiyorum..
Bakalım gelecek yıl nasıl izlenimlerim olacak..
......
Sn pria, yellow cheerfulness, cheerfulness den üretilmiştir. Cheerfulness ise Elvira dan..Elbetteki çiçek yapıları benzeşecek. Boyları aynıdır. Cheerfulnes'in çiçekleri biraz daha iridir.Çiek dış yaprakları daha yaygındır. Koronamsı iç yapraklar cheerfulnes'de ve yellow cheerfulness'de sertçe içe dönük olmakla beraber yellow cheerfulness'de uçlarda hafif rim vardır.Elbette en belirgin fark yellow cheerfulness 'in tatlı sarı rengidir.Aslında cheerfulness' in kokusu daha belirgindir. Ama biliyorsunuz üretim devam ettikçe çeşitli bozulmalar oluyor.
Aklıma başka ihtimal gelmiyor. Çünkü onlara çook iyi baktığınızı biliyorum.
Double Camperne'ler nasıl gidiyor..Umarım istediğinizi bulursunuz. Çoğaltın da onunla da tanışalım. Kokusunu merak ediyoruz.

pria
20-04-2014, 23:05
Bu yıl yurtdışından gelen 2 tür zengin kokulu nergisi açtıramadım sayın tabus..
Biri 100 günde ancak toprak üstüne çıkıp 4-5 santim olmuştu..O arada ben köye gittim..9 gün sonra İstanbul'a döndüğümde bu duble nergisin 20 santim kadar boylandığını ama hiçbirinde çiçek sapı olmadığını gördüm..
Bu yılı pas geçtim zaten..
Önemli olan onların iklim uyumsuzluklarına adapte olup yeşerip geç te olsa gelişmeleriydi..
Gelecek yıl çiçeklerini görürüz inşallah..
Sevindiğim tek şey, 5 adedin 16 adete ulaşması oldu..

Ben genelde, kokulu ve pek bilinmeyen antik nergislerin peşindeyim..
Yoksa, piyasada yüzlerce çeşit var..

İnşallah, ''erlicheer'' nergislere yaraşır kardeş türler kazandırma gayretlerim sonuçsuz kalmaz..

Ben biraz zor beğenen insanım..Elimden birçok nergis geçti..Sadece ''erlicheer''ler gönlümü fethetti..Karaburun nergislerini bile aslında çok güzel çiçekleri olmasına rağmen sırf çiçeklenme yüzdelerinin çok düşük olmasından dolayı üzülerek te olsa onları defterden sildim gibiydi..Ama, onlarla yine de uğraşıyorum; bu yıl onları oldukça derine ektim ve mayıs ayında köye gittiğimde artık yaprakları tamamen sararacağı için üstlerini 5-10 santim ot ile malçlama yaparak yazı daha serin geçirmelerini sağlayacağım..Belki huyları değişir ve bol çiçeklenirler..Yani, onlarla ilgili türlü denemelere devam ediyorum hala..Çünkü Karaburunları da çok seviyorum.

Mayıs başında aynı kaynaktan zengin kokulu nadir iris'ler ve kokulu glayöller gelecek..
Kokulu glayöl de yok ülkemizde maalesef..

Ömrüm yettiğince ülkem insanını özellikle kolay ulaşılamıyan nadir türlerle tanıştırma, minik te olsa çiçekseverlere katkılarım olsun gayretindeyim.
Birilerinin bunu yapması gerek.
''Erlicheer''ler gibi, öyle türlerle tanıştırayım ki insanları, benden sonra onlara sahip çıkanlar da çok olsun..

Selamlar.

pria
27-04-2014, 18:14
Bu yıl İstanbul'daki saksılarımda en sona kalan nergisler Cheerfulnes'ler oldu..
Sarı ve beyaz olarak birer adet ekmiştim..Soğanlar orta irilikteydi..
Önce herbiri birer adet büyük çiçek açtılar..Onlar kuruyalı 15 günü buldu..Ama onlar açmağa çalışırken herbirinden daha kısa ve daha küçük iki çiçek sapı daha çıkardılar..Yani iki soğandaki 4 çiçek sapı aynı günlerde değil de birbiri ardınca çıktılar..Bu özellik hoşuma gitti..
Keskin kokuları olmamasına rağmen çiçek verimlerinin çok yüksek olmaları da artı özellik..
Bayağı hoşuma gitti bu tür..
Geç çiçeklenmeleri de güzel..
Bugün çektiğim bu fotoyla nergislere elveda diyorum.

sarigoz
29-04-2014, 14:57
Bulgaristandaki bahçemizde MART ayında çekitklerimden..

esracer
29-04-2014, 18:19
Benim nergislerin çiçekleri geçti. Yaprakları baya uzadı. Kuruyana dek, az az sulamaya devam. Seneye kadar özleyeceğim onu ve kokusunu.

pria
30-04-2014, 09:58
Mayıs sonunda sulamayı kesin sayın esracer..Ondan sonra bırakın kurusun ve dinlenme dönemine girsin.

Laleci_03
30-04-2014, 20:21
Değerli arkadaşlar benim nergislerim yaklaşık 1 aydır topraktalar yani yaprak ve çiçekleri yok. şimdi sökmek istiyorum sökebilir miyim acaba ?

pria
01-05-2014, 12:55
Sayın Pria ve diğer değerli arkadaşlar benim nergislerim yaklaşık 1 aydır topraktalar yani yaprak ve çiçekleri yok. şimdi sökmek istiyorum sökebilir miyim acaba ?

Parmağınızla eşeleyip bir bakın; soğanlar çürümediyse filizlenmelerini biraz daha beklemelisiniz..
Ekim için çok geç kaldığınız anlaşılıyor..
Soğanlar çürümediyse sökmeniz için bir sebep yok..

pria
01-05-2014, 13:06
Bu yıl İstanbul'daki saksılarımda en sona kalan nergisler Cheerfulnes'ler oldu..
.

Yanılmışım..
Az önce eşim, nergislerde 1-2 tomurcuk daha geliyor, deyince şaşırdım..
O benden çok daha keskin gözlü ve dikkatlidir..
Çıktım baktım balkondaki saksılara..
Evet..doğruydu..
Yurtdışından bu yıl edindiğim fakat yaprakları 25-30 santim olmalarına rağmen halâ çiçek sapı vermiyen bu 1601 yılına tescilli zengin kokulu katmerli nergisten ümidimi kesmiştim artık..

Fakat şaşırttı beni..5 soğanda 2 çiçek sapı gördüm şimdilik..

Bu türü biraz daha inceledim..
Bu diğer nergis türlerine göre ''very late'' yani geç çiçeklenen bir türmüş..

Sanırım diğer nergislerim hızla büyüyüp çiçeklenirken, bu nergis türünün 110 günde ancak 3-4 santim filiz vermesinin nedeni de bu..

Sevindim..

Not:Son fotoda en arkada görünen nergis ''erlicheer'' nergisim..
Bu yeni türe göre gövdesi soba borusu gibi görünüyor değil mi ?

akçabardak
01-05-2014, 17:44
Sayın pria emeklerinize sağlık, bu durumda çiçeklerini de görmek nasip olur öyleyse, uzun zamandan beri sayfanızda sessizce takipteydim çok merak ediyordum sonunda...
Ne güzel diğer türleri solup biterken arkadan bu geç türü açacak, kolay gelsin bol bol çoğalsınlar dilerim.

Laleci_03
01-05-2014, 18:10
Sayın Akçabardak siz beni yanlış anlamışsınız ya da ben yanış anlatmışım özür dilerim soğanlar çiçek açtı, yaprakları kurudu artık sökmeli miyim diye sormuştum ben :)

akçabardak
01-05-2014, 19:32
Sayın Akçabardak siz beni yanlış anlamışsınız ya da ben yanış anlatmışım özür dilerim soğanlar çiçek açtı, yaprakları kurudu artık sökmeli miyim diye sormuştum ben :)

Sayın Laleci_03 hangi mesajınızı yanlış anladığımı açıklarmısınız ben hatırlayamadım da birden bu mesajı görünce karşımda çok şaşırdım.
Tekrar sorduğunuz soruyu alıntılayarak cevplarsanız size net cevap yazarım.

Laleci_03
01-05-2014, 20:20
Değerli arkadaşlar benim nergislerim yaklaşık 1 aydır topraktalar yani yaprak ve çiçekleri yok. şimdi sökmek istiyorum sökebilir miyim acaba ?

bu mesaj sayın Akçabardak.

-Esin-
01-05-2014, 20:35
Sn Laleci, yukarda sizin sorunuza cevap yazan kişi Sn. pria, akçabardak değil ki :)

Soğanlarınızı sökebilirsiniz ya da toprakta da bırakabilirsiniz, size kalmış. Her iki şekilde de saklanabilir. İlk mesajınızda 1 aydır toprakta dediğiniz için henüz 1 ay önce ekmişsiniz gibi anlaşılıyor doğal olarak ama sanırım çiçekleri ve yaprakları kuruyalı 1 ay olmuş, öyle değil mi? :)

pria
01-05-2014, 20:42
Sn Laleci, yukarda sizin sorunuza cevap yazan kişi Sn. pria, akçabardak değil ki :)

Aslında az yukarıdaki sayın esracer'in 2082 nolu mesajını ve ve benim 2083 sayılı mesajımı okusaydı zaten böyle bir soru sormasına gerek kalmıyacaktı sn.Laleci'nin..

Neyse..olur böyle şeyler..Sn. Laleci'nin kafası biraz dalgın gibi :))

telato
04-05-2014, 23:00
Çiçekleri solunca nergislerimin çiçeklerini kopardım ve yer kazanmak (yazlık soğanları ekmek) için söktüm kasalara (kutulara) ektim. Nergislerimi kasalara toprağıyla taşımaya çalıştım ama köklerinde oynama oldu bazen topraksız taşıma yaptım sonradan toprak ve torf ekleme yaptım.
Şimdi soruma gelince; Bu işlem sonrasında nergislerm ve gelişmekte olan yavru nergis soğanlarım zarar görmüşmüdür?
Lale ve Sümbüllerimide bu şekilde taşıdım.

pria
04-05-2014, 23:54
Çok yanlış bu yaptığınız iş sn. telato..
Onları, ne kadar dikkatli yaparsanız yapın, yer değiştirirken ya kökleri oynayıp hava almıştır, ya da köklerini kesmişsinizdir istemiyerek te olsa..
Kısacası, doğal gelişim zincirini bozmuş sayılırsınız..

Sanırım, istediğiniz kadar sulasanız da, bir hafta on gün içinde soğanlarınızın yaprakları sararmağa başlayacak ve haziran sonlarında kendiliğinden kuruması gereken yapraklar birbuçuk ay öncesinde kurumağa başlayacaktır..

Kısacası, bu yılın beslenmesi eksik olacaktır..
Erken yer değiştirmeden dolayı, dilerim bazı soğanlarınız çürümezler..
Çürümeseler bile, normal gelişim zincirini kırdığınız için bazı soğanlarınızın gelişimi az olacağı için gelek yıl çiçeklenme sorunu yaşayabilirsiniz..
Şahsen ben yaptığınız işe üzüldüm.

Aşağıdaki blogumda ekim bakım bilgilerini okuyabilirsiniz:

http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/

Laleci_03
05-05-2014, 19:17
Sn. Akçabardak özellikle sizden ve diğer üyelerden çok çok özür dilerim, ortalığı nasıl karıştırmışım inanamadım :( Sn. Pria'nın dediği gibi olur böyle şeyler şimdilik affola :rolleyes:

akçabardak
05-05-2014, 20:48
Sn. Akçabardak özellikle sizden ve diğer üyelerden çok çok özür dilerim, ortalığı nasıl karıştırmışım inanamadım :( Sn. Pria'nın dediği gibi olur böyle şeyler şimdilik affola :rolleyes:

Özrünüz kabul edilmiştir, insanoğluyuz olur böyle şeyler hepimizin başına gelebilir, neyse siz canınızı sıkmayın ben zaten konuyu unutmuşum bile, şimdi kalın sağlıcakla.

telato
06-05-2014, 22:00
Çok yanlış bu yaptığınız iş sn. telato..
Onları, ne kadar dikkatli yaparsanız yapın, yer değiştirirken ya kökleri oynayıp hava almıştır, ya da köklerini kesmişsinizdir istemiyerek te olsa..
Kısacası, doğal gelişim zincirini bozmuş sayılırsınız..

Sanırım, istediğiniz kadar sulasanız da, bir hafta on gün içinde soğanlarınızın yaprakları sararmağa başlayacak ve haziran sonlarında kendiliğinden kuruması gereken yapraklar birbuçuk ay öncesinde kurumağa başlayacaktır..

Kısacası, bu yılın beslenmesi eksik olacaktır..
Erken yer değiştirmeden dolayı, dilerim bazı soğanlarınız çürümezler..
Çürümeseler bile, normal gelişim zincirini kırdığınız için bazı soğanlarınızın gelişimi az olacağı için gelek yıl çiçeklenme sorunu yaşayabilirsiniz..
Şahsen ben yaptığınız işe üzüldüm.

Aşağıdaki blogumda ekim bakım bilgilerini okuyabilirsiniz:

Satılık yoğun kokulu katmerli nergis | Double Daffodil Erlicheer (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/)

Sn. Pria.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

------------------------------------------------------------------------

Yaptığım yanlış, ciddi anlamda üzdü beni doğrusu.

Sanırım bundan sonra beklemek ve umut etmekten başka yapacağım birşey
kalmadı.

Peki şimdi yaprağı solan ve kuruyan çiçeğimi yerindemi bırakayim (çürümez mi?)
Yoksa haziran sonunda hepsini birden mi sökeyim?

Ne yapmamı önerirsiniz?

pria
06-05-2014, 22:38
Geçen yıl da, Ankara'lı bir üye vardı..
Mersin'den dönerken böyle nergisleri söküp Ankara'ya getirmişti..Benden telefonla yardım istedi..Sık sık görüştük..

Ona, soğanları hemen bir saksı toprağına gömmesini ve bir kez sulayıp kendi hallerine bırakmasını ve yazı toprak içinde geçirmelerini söylemiştim..

Daha sonra telefonla yine görüşmüştük..Soğanların çoğunu kurtardığını söylemişti..
Ama bu yıl çiçeklendiklerini sanmıyorum..

Siz de öyle yapın..Kutuları biraz gölge yere alın..Bırakın soğanlar toprağın içiinde kurusunlar..Soğanlar arasında boşluklar varsa biraz daha toprakla örtün..yazı geçirsinler orada..

Eğer hala soğanlı bitkilerinizin yaprakları yeşilse siz de son bir defa sulayın..Toprak oturuşsun..hava boşlukları kalmasın toprakta..

Eğer soğanlar yeterince olgunlaşıp kurumadan haziran ayında erken sökerseniz, yazın aşırı sıcak havalardan dolayı soğanlarda büzüşme ve kurumalar olacaktır..

Bence bırakın gölgeli bir alanda, kutudaki toprak içinde yavaş yavaş, havayla temas etmeden kurusunlar, olgunlaşabildikleri kadar olgunlaşsınlar, yazı geçirsinler..Sonbaharda sökersiniz.

Aklım bu kadar yetiyor..

telato
07-05-2014, 20:06
Geçen yıl da, Ankara'lı bir üye vardı..
Mersin'den dönerken böyle nergisleri söküp Ankara'ya getirmişti..Benden telefonla yardım istedi..Sık sık görüştük..

Ona, soğanları hemen bir saksı toprağına gömmesini ve bir kez sulayıp kendi hallerine bırakmasını ve yazı toprak içinde geçirmelerini söylemiştim..

Daha sonra telefonla yine görüşmüştük..Soğanların çoğunu kurtardığını söylemişti..
Ama bu yıl çiçeklendiklerini sanmıyorum..

Siz de öyle yapın..Kutuları biraz gölge yere alın..Bırakın soğanlar toprağın içiinde kurusunlar..Soğanlar arasında boşluklar varsa biraz daha toprakla örtün..yazı geçirsinler orada..

Eğer hala soğanlı bitkilerinizin yaprakları yeşilse siz de son bir defa sulayın..Toprak oturuşsun..hava boşlukları kalmasın toprakta..

Eğer soğanlar yeterince olgunlaşıp kurumadan haziran ayında erken sökerseniz, yazın aşırı sıcak havalardan dolayı soğanlarda büzüşme ve kurumalar olacaktır..

Bence bırakın gölgeli bir alanda, kutudaki toprak içinde yavaş yavaş, havayla temas etmeden kurusunlar, olgunlaşabildikleri kadar olgunlaşsınlar, yazı geçirsinler..Sonbaharda sökersiniz.

Aklım bu kadar yetiyor..

Sn. Pria.
Eylül ayında soğanları çıkardığımda, soğanları fotoğraflayıp sizinle paylaşabilirim,
sizin düşüncelerinizi duymak beni mutlu eder.

Bide size keşke daha çok nergis siparişi verseydim diye içimden geçmiyor değil...

pria
20-05-2014, 17:43
2086 nolu mesajımdaki nergislerimin çiçeklerini koklamak nasip olmadı maalesef..
Çiçek sapları 15 santim kadar uzadı...
Fakat, farkına vardım ki, içleri boş, koftu çiçek kapsüllerinin..

Kısmetse gelecek yıla.

akçabardak
20-05-2014, 17:52
Sayın pria emeklerinize sağlık, bu durumda çiçeklerini de görmek nasip olur öyleyse, uzun zamandan beri sayfanızda sessizce takipteydim çok merak ediyordum sonunda...
Ne güzel diğer türleri solup biterken arkadan bu geç türü açacak, kolay gelsin bol bol çoğalsınlar dilerim.

;) ;) ;) bir yıl sonra

bonjour40
05-07-2014, 21:15
Merhaba
Ekteki videoda da görüldüğü gibi sökümde toprakta bazı beyazlıklar gördüm.:confused: Problem midir ?:( Problemse ne yapmalıyım

Yardımlarınız için teşekkürler:D

Selamlar

Bonjour40

nergisler - YouTube (http://youtu.be/uuy4B-LX65c)

Lilium
07-07-2014, 22:49
Gördüğüm kadarıyla su tutan bir toprak yapınız var, bu gibi topraklarda dengesiz sulamalarda yani çok su verip belli bir süre su vermemek gibi durumlarda mantari hastalık oluşabilir,(oksijen kesilmesi) daha sık sulmalardaysa soğan tamamıyla kaybedilebilir, toprağınızı humuslaştırınız soğanlarınızı ekmediyseniz mantar ilaçlarıyla ilaclayınız sonra ekiniz, yeriniz varsa yerlerini değiştiriniz.

bonjour40
08-07-2014, 10:14
Tesekkurler, hemen uyguluyorum.

Selamlar

tabus
02-08-2014, 15:12
Gördüğüm kadarıyla su tutan bir toprak yapınız var, bu gibi topraklarda dengesiz sulamalarda yani çok su verip belli bir süre su vermemek gibi durumlarda mantari hastalık oluşabilir,(oksijen kesilmesi) daha sık sulmalardaysa soğan tamamıyla kaybedilebilir, toprağınızı humuslaştırınız soğanlarınızı ekmediyseniz mantar ilaçlarıyla ilaclayınız sonra ekiniz, yeriniz varsa yerlerini değiştiriniz.
Bence biraz ince taneli dere kumu da karıştırılmalı, ne dersiniz?

eceyıldız
25-08-2014, 16:35
Bu yıl bizim burada hiç soğuk olmadı frezyalar dışındaki bütün soğanlı bitkilerim gibi nergizlerimde açmadı. Bende soğanlarını söktükten sonra soğuk ve serin olan tek yer buzdolabı dedim hepsini buzdolabına koydum bu benim için bir deneme olacak bakalım sonuç ne olur. Hatta kışın soğuk olmazsa nergiz ve diğer soğanlıları buz ile sulamayı düşünüyorum. Bu konuda ki fikirlerinizi bekliyorum...

Imay
27-08-2014, 00:21
30 cm yüksekliğinde ve 27 cm çapındaki saksılara kaçar tane nergis soğanı dikilebilir? Nergis soğanlarının yan yana / aynı saksıda bulunmayı sevmediği bitki var mıdır? Yani nergislerin büyük saksılarının etrafına çiğdem soğanı gömsem olur mu?

pria
27-08-2014, 10:18
Sayın Imay,

Saksılarınıza karışık bitkiler ekmesniz iyi olur..Kenarlara çiğdem soğanı ekerseniz, ortadaki nergisler çok uzun yapraklar vereceği için ileride çiğdemleri örtebilir..En iyisi ayrı saksılara veya bir tarafına nergis bir tarafına çiğdem ekmenizdir.
Saksılarınızı iyice toprakla doldurunuz..Çünkü zamanla toprak çöker..En üstte 2-3 santim bir boşluk yeter..
Soğanları çok derine değil, üstlerinde 2-3 santim toprak olacak şekilde gömmeniz yeterlidir.
Ektikten sonra altlarından su gelene kadar iyice sulayın derim.

pria
27-08-2014, 10:35
Bu yıl bizim burada hiç soğuk olmadı frezyalar dışındaki bütün soğanlı bitkilerim gibi nergizlerimde açmadı. Bende soğanlarını söktükten sonra soğuk ve serin olan tek yer buzdolabı dedim hepsini buzdolabına koydum bu benim için bir deneme olacak bakalım sonuç ne olur. Hatta kışın soğuk olmazsa nergiz ve diğer soğanlıları buz ile sulamayı düşünüyorum. Bu konuda ki fikirlerinizi bekliyorum...

Dolapta meyvelerin çıkardığı gazlar soğanın çiçeklenme yeteneğini köreltiyormuş sayın eceyıldız..

Imay
27-08-2014, 21:17
Sayın Pria cevabınız için teşekkür ederim. Peki soğanların birbirine yakınlığı ne kadar olmalı? Yukarıda bahsettiğim saksılara kaç nergis soğanı dikeyim?

pria
27-08-2014, 22:02
10-12 santim aralıklar nergisler için yeterlidir.

Imay
27-08-2014, 22:36
Tekrar teşekkür ederim.

eceyıldız
30-08-2014, 09:42
Dolapta meyvelerin çıkardığı gazlar soğanın çiçeklenme yeteneğini köreltiyormuş sayın eceyıldız..

Tavsiyeniz nedir Sayın Pria...
Bu arada bana yolladığınız laleleri fırtına uçurdu, evde olmadığım bir gün fırtına çıktı ve balkon kenarında ne varsa uçurdu çok üzüldüm daha çiçeklerini bile göremeden gitti laleler frezyalar erengüller ve naneler.

pria
30-08-2014, 09:59
Erlicheer nergislerinizi evinizin en serin, nemsiz, havadar ve güneş görmeyen bir yerine üstü açık bir kutu içine koyun yeter..

Benim fidanlıkta sığ ekili soğanlar bile , yazın toprak 30-35 dereceye kadar ısındığı halde her yıl çiçek veriyorlar..
Bu türün soğuklamaya ihtiyacı olduğunu sanmıyorum..
Nergis soğanlarınız dilerim buzdolabında çiçeklenme yeteneklerini yitirmemişlerdir..
Yine de atmayın..
Hatay'da onları biraz daha derine (15 santim kadar) ekin, bırakın yerlerinde kalıp adapte olsunlar.
Ağaç altına falan ekmeyin.

eceyıldız
15-09-2014, 09:51
Sayın pria ben erlicherleri saksıya ekiyorum zaten bahçeye ekme şansım da yok :D
Burada havalar serinlemeye başladı ve yılın en soğuk günleri aralık ve ocak aylarıdır şubatta havalar ısınmaya başlar, eylül sonlarına doğru erlicher ve nergiz ve frezyaları ekmeyi düşünüyorum siz ne dersiniz...

pria
19-09-2014, 21:50
Sayın pria ben erlicherleri saksıya ekiyorum zaten bahçeye ekme şansım da yok :D
Burada havalar serinlemeye başladı ve yılın en soğuk günleri aralık ve ocak aylarıdır şubatta havalar ısınmaya başlar, eylül sonlarına doğru erlicher ve nergiz ve frezyaları ekmeyi düşünüyorum siz ne dersiniz...

Hatay bugünlerde hiç te serin eğilmiş..30 derecelerde havalar sizin oralarda..

ANTAKYA İçin 5 Günlük Hava Tahmini - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=HATAY#sfB)

Acele etmeyin, hava sıcaklıklarının gündüz 20, gece 13-15 derecelere düşmesini bekleyin hiç olmazsa..

eceyıldız
23-09-2014, 16:33
Teşekkürler sayın pria biraz daha bekleyelim o zaman ...

hira
12-10-2014, 17:35
Bu saksıda 4 adet nergis soğanım var, geçen baharı çiçeksiz, ot gibi geçirdiler, herhalde soğanları besleyemedim diye düşünüyorum. Bu kez gübre şerbetiyle soğanları sulayacagım ama hangi sıklıkla ve kaç günde bir? cevabını bilemiyorum, yardımcı olurmusunuz.. bu arada, toprakta bıraktım ben soğanları.

Dumlupınar
15-10-2014, 15:17
Sayın hira merhaba,

Soğanlarınızı saksıya uç kısmını toprak örtecek şekilde dikmelisiniz.Yaklaşık üstünde 3 cm.toprak olması yeterli gelir.
Bir sezon önce beslenememiş soğan çicek vermeyebilir.Yine de bu sezon şansınız var.Dikimden sonra sulamanız,güneşli bir alanda saksıyı bulundurmanız ve gübre şerbetini sürgün uçları 5-6 cm. olduktan sonra vermeniz iyi olur.

Az miktarda yanmış çiftlik gübresi ilavesi de yararlı olur.Kimyasal gübrenin fazla kullanımı da aşırı yaprak oluşumuna sebep olabilir.Ayrıca toprağa tuzluluk taşır.Bu durum kök yapısını olumsuz etkiler.

Organik sıvı gübre ile organik çiftlik gübresi mükemmel uyum sağlıyorlar.SELAMLAR...

Dumlupınar
16-10-2014, 10:21
Arkadaşlar herkese merhaba,

23 EKİM günü, A 101 marketlerde SONBAHAR ÇİÇEK SOĞANLARI ve SAKSILI ZAMBAK
SATIŞLARI BAŞLIYOR.FiYATI : 3.50 TL. Bu sene 50 kuruşluk bir fiyat artışı olmuş.Bu da çok normal.Herkese SELAMLAR...

tabus
27-10-2014, 21:55
Bu saksıda 4 adet nergis soğanım var, geçen baharı çiçeksiz, ot gibi geçirdiler, herhalde soğanları besleyemedim diye düşünüyorum. Bu kez gübre şerbetiyle soğanları sulayacagım ama hangi sıklıkla ve kaç günde bir? cevabını bilemiyorum, yardımcı olurmusunuz.. bu arada, toprakta bıraktım ben soğanları.
Sn Hira, ilk bakışta soğanlarınız çiçeklenmek için yeterli irilikte ve sağlıklı görünüyor. Gerçi nergisler çeşitlerine göre farklı büyüklükte soğana sahip olabildikleri için kesin bir şey söylemek mümkün değil.
Biliyorsanız ismini yazarsanız ve nasıl bir ortamda (güneş-gölge) bulunduklarını, ne sıklıkta ve ne zamana kadar suladığınızı yazarsanız, doğru bilgiler alabilirsiniz.

capsaicin
28-10-2014, 09:22

Toprağınız çok katı, sert bir toprağa benziyor. Soğanlılar biraz daha gevşek toprakta rahat ediyorlar. Bence saksıdaki toprağı; torf, perlikt bahçe toprağı leonardit, ponza ve solucan gübresi karışımı ile yenileyin. Üzerine de 2 parmak malç kaplayın. Hafif ve gevşek bir karışım olsun ki soğanlar rahat kalsın, yavrular rahat büyüsün.

eceyıldız
28-10-2014, 14:39
Bu gün nergiz ve defodillerimi ektim hadi ben ektim allahım can ve bol bol çiçek nasip etsin...
Geçen sene nergiz ve deffodiller çiçek açmadı bakalım bu sene yeni defodil soğanlarıda aldım saksıda 2-3 santim derine ektim inşallah yüzümü güldürürler...

pria
28-10-2014, 16:15
Toprağınız çok katı, sert bir toprağa benziyor. Soğanlılar biraz daha gevşek toprakta rahat ediyorlar. Bence saksıdaki toprağı; torf, perlikt bahçe toprağı leonardit, ponza ve solucan gübresi karışımı ile yenileyin. Üzerine de 2 parmak malç kaplayın. Hafif ve gevşek bir karışım olsun ki soğanlar rahat kalsın, yavrular rahat büyüsün.

Yazdıklarınız çok doğru..Saksıda da olsa bahçede de olsa soğanlı bititkilerin ekileceği toprak gevşek yapılı, çamurlaşıp katılaşmayan bir toprak olmalı..
Ağır, killi topraklar soğanların çürümesine bile neden olabilir.

İyi bir toprak + torf + az miktarda yanmış hayvan gübresi yeterlidir..
Azotlu gübreler fazla kullanılmamalı.
Çiçek iriliğinin ve soğan büyüklüğünün sağlanması için bulunabilirse az miktarda odun külü ve kemik unu karıştırılabilir.
Hafif toprak bulma olanağınız yoksa saksı harcınıza çakıl veya dere kumu karıştırılabilir..

Nergisler hafif bünyeli kumlu topraklara bayılırlar.

pria
28-10-2014, 16:18

Sayın hira,

Saksıdaki toprak hiç hoşuma gitmedi..Böyle bir ortamda iyi sonuçlar alamazsınız.
Saksınız da nergisler için pek derin gibi değil ve toprağı az doldurmuşsunuz..Saksınızı üstte bir santim boşluk kalana kaldar doldurunuz ve soğanları derine gömmeyiniz.

Ekim bakım bilgileri için okuyabilirsiniz:

maya
30-10-2014, 09:38
İlk olarak eylemi gerçekleştirip, sonra konuyu araştırdığım dönemlerde edindiğim nergis soğanlarım çürüyerek yok olmuş :( Yanlış ekim, yanlış sulama, yanlış saksı harcı! Kendime çok kızdım :mad: Demek ki o zamanlarda agaclar.net hayatımda ya yokmuş, ya da bu kadar yer etmemiş :o Neyse, yeni sipariş ettiğim sümbüller ile soğanlı bitki denememi daha bilinçli yaparım artık :o

pria
30-10-2014, 13:06
Benim sattığım ''Erlicheer'' nergislerin güzel bir özelliği var..Sanırım bu özellik hiçbir nergis türünde yok gibi..

Bunlar hava sıcaklıklarının 12-13 derecelere düştüğü ve nergislerin köklenme ve filizlenme yeteneğini kazandığı bugünlerde, toprağa ekilmeseler de kök salmıyorlar ve filiz vermiyorlar..
Sadece durdukları yerde gelecek yılın yavrularını hızla büyütmekle meşgul oluyorlar..
Fotoğraftaki yavrular yaz başlarında miniciktiler..hızla büyüyorlar..
Ama ana nergis soğanı ne köklerini belli ediyor ne de tepeden filiz yeşertiyor..
Ana soğanın içindeki gıda deposunu sadece yavru büyütmekte kullanıyor..Önceliği bu..
Bayılıyorum bu özelliklerine..

Karaburun nergisi ise tam tersine, azıcık soğuk ve nemli bir ortam gördüğünde hem kök uzatmağa hem de filiz yapmaya başlıyor..

maya
30-10-2014, 15:29
Şu meşhur Erlicheer' lerinizden ben de edinmeyi çok isterim Sayın Pria. Ama bir önceki mesajımdan sonra o güzellerden, bedeli karşılığı dahi olsa, bana vermeseniz haklısınız :o

hocam100
30-10-2014, 17:28
Benim sattığım ''Erlicheer'' nergislerin güzel bir özelliği var..Sanırım bu özellik hiçbir nergis türünde yok gibi..

Bunlar hava sıcaklıklarının 12-13 derecelere düştüğü ve nergislerin köklenme ve filizlenme yeteneğini kazandığı bugünlerde, toprağa ekilmeseler de kök salmıyorlar ve filiz vermiyorlar..
Sadece durdukları yerde gelecek yılın yavrularını hızla büyütmekle meşgul oluyorlar..
Fotoğraftaki yavrular yaz başlarında miniciktiler..hızla büyüyorlar..
Ama ana nergis soğanı ne köklerini belli ediyor ne de tepeden filiz yeşertiyor..
Ana soğanın içindeki gıda deposunu sadece yavru büyütmekte kullanıyor..Önceliği bu..
Bayılıyorum bu özelliklerine..

Karaburun nergisi ise tam tersine, azıcık soğuk ve nemli bir ortam gördüğünde hem kök uzatmağa hem de filiz yapmaya başlıyor..

Karaburun türü nergis sizin nergisden farklı zamanda gelişmeye başlıyor ve daha erken yavru üretiyor ve çiçekleniyor.O yüzden standart iklim olması gerekir ki çok güzel çiçek elde edebilesiniz.O da mümkün olmadığından bu durum söz konusu.

Dumlupınar
30-10-2014, 18:41
Sayın hocam 100 merhabalar,ben bir sorun olduğuna katılmıyorum.Karaburun nergisinin özelliği bu,erkenci bir tür ve bu türün dikiminin eylül ayının sonlarında yapılması soğuklara karşı çiçek saplarının korunmasını da sağlıyor.

Bu şekilde programlanmış ve böyle yaratılmışlar.İzmir'de Aralık ayının ikinci yarısından itibaren, çarşı pazar demet demet ve saksılı olarak her yerde satılıyorlar.

Eklemek istediğim bir husus daha var.Kokularını sabah soğuğu,öğle saati,akşam ayazı demeden,ısı farkı gözetmeden 24 saat cömertçe bizlerle paylaşıyorlar.Bunun onların en belirgin özelliklerinden biri olduğunu atlamamak için belirtmek istedim.

Kolaylıklar diliyorum.SELAMLAR gönderiyorum.

pria
30-10-2014, 20:32
Karaburun türü çok güzel kokulu katmerli bir tür..Korunması gereken bir tür.
Buna ekleyeceğim bir laf yok..
Ama en büyük kusuru, çiçek veriminin çok düşük olmasıdır.
Bu durum Ege Üniversitesi araştırmasında da kanıtlanmış; ortalama çiçeklenme oranı 100 soğanda 33 olarak tesbit edilmiştir.
Ben 4-5 yıldan beri bu % 33'ü bile tutturamadım..Ki; Çanakkale'deki deniz kenarındaki fidanlığımın iklimi Karaburun yarımadasındaki iklimden çok farklı değildir..
200 Karaburun nergisinde 15-20 çiçek görmekten bıktım ve 3 yıldan beri isteyenlere ücretsiz olarak dağıttım..

Nergis başlığındaki sayfaları yeniden gözden geçirip okursanız, benim gibi çiçek açmamalarından veya çok az çiçek sapı vermelerinden yakınan birçok üye olduğunu görebilirsiniz.

Çok güzel bir nergis türüdür..evet..ama..en büyük kusuru insanları hüsrana uğratmasıdır.

pria
30-10-2014, 21:19
Bu yıl çoğu katmerli ve yoğun kokulu, tescilli ve çok nadir 10 çeşit nergisim geliyor..
Sanırım kasımın 3. haftası gibi elimde olacak..Toplam 48 adet soğan gelecek..Ödenen ücret 225 dolar..Kargo falan hariç..Yani soğan başına ödenen ücret 10 lira 30 kuruş..
Saksılarım hazır..en güzel ortamlarda onları yetiştirmek için sabırsızlanıyorum..

Bu türlerin hiçbiri ülkemizde yok maalesef..
Çok nitelikli bir koleksiyonum olacak Allah nasip ederse..

17 nadide kokulu nergis türü..Kokusuz türlere hiç ilgim yok..Nergis dediğin misler gibi kokmalı..
Ayrıca, kokulu glayöl ve yoğun kokulu iris'lere de odaklanıyoruz.

Ama, şimdilik benim gözümde liste başında olan yine de ''erlicheer'' nergisimdir.

İnşallah, 17 nadir kokulu yalınkat veya katmerli türleri de aynen ''erlicheer'' nergislerim gibi ülkem insanına kazandıracağım.
Ben bu koleksiyonu, biricik, güzide çok özel bir genç dostum için yapıyorum aslında..Tüm detayları, isteklerini, ekim bilgilerini her tür için not edip döküman olarak aktaracağım ona.
Henüz genç..ama bilgili ve bu konuya çok ilgili..

Yaşım biraz daha ilerleyince hepsini ona emanet edeceğim..
İnşallah, anadili gibi bildiği ingilizcesiyle çok güzel bir yetiştiricilik yapıp yurtdışına da açılıp, ecnebilere dahi rakip olur.
Çok değişik orijinal fikirlerim ve tasarımlarım var..Yurtdışında en popüler çiçek nergistir..İnşallah nadide türler sayesinde ülkem insanının da ilgisi artacaktır nergise..
Benim bu yeni türlerim sayesinde ''Nergis'' başlığı tıklanma rekorları kıracaktır; bundan eminim..
Bakınız, şu an ''Nergis'' başlığının tıklanma sayısı 183.630 ile tüm soğanlı ve yumrulu bitki türleri içinde listebaşındadır..Bu tıklanma rekorunda benim ülkeme kazandırdığım ''erlicheer'' nergislerimin payı çok büyüktür.
......

Bakınız, yeni gelecek türlerden biri bu:

1615'tarihine tescilli..Sarı..katmerli ve yoğun kokulu..

İkinci fotodaki yalınkat tür de 1790 tarihine tescilli..yoğun kokulu bir tür..

Son fotodaki tür de duble, yoğun kokulu fakat çok geç çiçeklenen bir tür..1945'lere tescilli..Erlicheer'den biraz daha farklı..

tabus
02-11-2014, 21:28
Bu türlerin hiçbiri ülkemizde yok maalesef..
Çok nitelikli bir koleksiyonum olacak Allah nasip ederse..

Bakınız, yeni gelecek türlerden biri bu:

1615'tarihine tescilli..Sarı..katmerli ve yoğun kokulu..

İkinci fotodaki yalınkat tür de 1790 tarihine tescilli..yoğun kokulu bir tür..

Son fotodaki tür de duble, yoğun kokulu fakat çok geç çiçeklenen bir tür..1945'lere tescilli..Erlicheer'den biraz daha farklı..[/QUOTE]

Sn Pria, ticari zekanıza hayran olmamak elde değil.Harika tanıtım yapıyorsunuz. ancak neden isimlerini yazmadığınızı da böylece anlıyorum.
Birinci resim Double Campernelle, 2. yi çıkaramadım, Salome olabilir ama emin değilim. 3. Rose of May. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.
Ülkemizde yok derken ticari anlamda satışı yok demek istediniz herhalde..
Her nergis sever, güzel insandır..
Kolay gelsin.

pria
02-11-2014, 22:28
Sn Pria, ticari zekanıza hayran olmamak elde değil.Harika tanıtım yapıyorsunuz. ancak neden isimlerini yazmadığınızı da böylece anlıyorum.
Birinci resim Double Campernelle, 2. yi çıkaramadım, Salome olabilir ama emin değilim. 3. Rose of May. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.
Ülkemizde yok derken ticari anlamda satışı yok demek istediniz herhalde..
Her nergis sever, güzel insandır..
Kolay gelsin.

Sayın tabus,

Campernelle'leri geçen yıl edindim..Biz double campernelle diye isteyip satın aldık..Yarısı yalınkat, yarısı double çıktı..
Fakat, elin ''gavuru'' çok dürüst..Bu karmaşıklıktan dolayı hem özür dilediler, hem de ücreti iade ettiler soğanları da geri falan istemediler..Sonuçta, ben bedava 10 adet yalınkat ve double campernelle sahibi oldum..Bu yıl 25 adet oldu onlar..
Yani, campernelle değil ilk fotodakiler..Campernelle bunlar kadar yoğun kokulu değil.

''Her nergis sever, güzel insandır'' sözünüze teşekkür ederken, hep buna lâyık olmaya da çalışacağım.
Sağolun varolun.

tabus
04-11-2014, 20:03
Sayın tabus,

Campernelle'leri geçen yıl edindim..Biz double campernelle diye isteyip satın aldık..Yarısı yalınkat, yarısı double çıktı..
Fakat, elin ''gavuru'' çok dürüst..Bu karmaşıklıktan dolayı hem özür dilediler, hem de ücreti iade ettiler soğanları da geri falan istemediler..Sonuçta, ben bedava 10 adet yalınkat ve double campernelle sahibi oldum..Bu yıl 25 adet oldu onlar..
Yani, campernelle değil ilk fotodakiler..Campernelle bunlar kadar yoğun kokulu değil.

''Her nergis sever, güzel insandır'' sözünüze teşekkür ederken, hep buna lâyık olmaya da çalışacağım.
Sağolun varolun.

Sn Pria, 'elin gavuru' bu konularda evet öyledir de, nereden aldığınızı bilemediğimden sadece fazladan edinmenize de sevindim. Double campernelle budur.Başka isimleri de var ya..Resim başka isim başka cıkarsa tekrar yenisini istersiniz artık. Bu kez beni de düşünürsünüz değil mi? Şakası bir yana tanıtım harika..
Bilgi için:Double campernelle syn 'plenus ;Flore pleno syn Jonquil flero pleno, Minor plenus, Queen Ann's jonquil vs. dir.Karışıklık olmasın bir de Queen Ann's double daffodil var,Pleno flore, Queen Ann's daffodil, bu ise N. triandrus kökenlidir.

pria
04-11-2014, 20:49
Resim başka isim başka cıkarsa tekrar yenisini istersiniz artık..

Bu ''resim başka isim başka'' sorununu da yaşayacaktık az kalsın bu yaz..
Yurtdışından mayısta gelen glayöllerde iki kokulu türün birinde bir sorun çıkar gibi oldu..
3 soğanın birini kaybettim..İkincisi kokulu tür değil de kokusuz ''starface'' çıktı..
Benden fotoğraflarını istediler..Ama hemen göndermiyeyim dedim..Çünkü üçüncü kokulu glayöl soğanı daha açmamıştı..Üstelik üçüncü soğan 5 kardeş oldu ve beşi de açtı ve nihayet kokulu çıktılar..
Şöyle bir düşündüm..Bir müslüman olarak elin gavuruna bu kadar da gavurluk yapmama kararı verdim.. :)) Çünkü, 3 kokulu soğan satın aldık..Tek soğan kokulu çıktı ama 5 yavru soğana bölünüp beşide çiçek açtı..

Kötü niyetli olsaydım, fotolarını gönderdiğimde yine ya parayı gönderirlerdi ya da gelecek yıl soğanları..

pria
04-11-2014, 20:53
Başka isimleri de var ya...

Bu nergis türlerinin isimleri farklı farklı olabiliyor..İnsan yanılabilir..
Bu nedenle ben neye sahip olduğumu bilmem için çok güvenilir yerlerden orijinal tescilli isimleriyle almaya çabalıyorum.

tabus
05-11-2014, 22:31
Bu nergis türlerinin isimleri farklı farklı olabiliyor..İnsan yanılabilir..
Bu nedenle ben neye sahip olduğumu bilmem için çok güvenilir yerlerden orijinal tescilli isimleriyle almaya çabalıyorum.

Eh artık hiç değilse şu ''çok güvenilir yerler'' bilgisini paylaşın bari..Çünkü tesçilli isimlerin sahibi, hele 1600 lü yıllarsa- ki o zaman tesçil yoktu- marka hakkını sattığı kişi ancak satış yapabilir. Bu da süreye bağlı. Bende örneğin, İngiltere, USA da kendi ürettiği çeşitlerden satın aldım. En garantilisi bu. Ticari nergisler (diğerleri için de geçerli) üreticiden üreticiye aynı isim olsa da farklı ürünler üretmiş olabiliyorlar. Zaten bazı çeşitler, örneğin İngilterede ilk defa üretilmişken Hollandalı biri satın alıyor ve orada üretme devam ediyor.İlk birkaç ürün saflığından bir şey kaybetmezken bazıları değişiyor, özellikle transfer edilen polen türüne yaklaşıyor, yani bozuluyor.. Benden uyarması.
Kolaylıklar dilerim.

pria
06-11-2014, 00:14
Bu yıl Yeni Zelanda'yı tercih ettik biz alım için.

tabus
06-11-2014, 15:15
Bu yıl Yeni Zelanda'yı tercih ettik biz alım için.

Harika..Yeni Zelanda'da dan soğan getirmek hayli zor. Tebrik ederim. Keşke 'Erlicheer ' de alsaydınız, malum onun ana vatanı, değişim var mı yok mu bakılırdı. Bana Y. Zelanda denilmişti de sonradan İngiltere yetiştirmeli olduğu ortaya çıktı.

pria
17-11-2014, 18:23
Harika..Yeni Zelanda'da dan soğan getirmek hayli zor. Tebrik ederim. Keşke 'Erlicheer ' de alsaydınız, malum onun ana vatanı, değişim var mı yok mu bakılırdı. Bana Y. Zelanda denilmişti de sonradan İngiltere yetiştirmeli olduğu ortaya çıktı.

Benim bu nergislerle ilgili sürmediğim iz, incelemediğim internet sitesi çok azdır sayın tabus..
Bu Yeni Zelanda'dan getirme kararını vermemizin de birçok haklı nedeni var..Amerika'da satılan nergislerin bile büyük çoğunluğu Hollanda menşeyli..
Gerçekten nergisin anavatanı gibi Yeni Zelanda..ve çok ilgi duyuyorlar bu çiçeğe..Hatta milli nergis dernekleri bile var insanların..

Biz de oradan nergis delisi bir hobici ile irtibat kurduk..
Muhteşem bir bahçesi var..satış ta yapıyor..Bir yolunu, yöntemini bulup oradan getirtmeyi başardık bu yıl..Ama çok çok zorlandık..Bu başarıyı, sitemiz sayesinde tanıdığım İngilizce bilir güzel insana borçluyum..Tüm emekler ondan..Yetiştirmesi de benden..

Çarşamba günü kargom geliyor..nihayet kavuşacağım bu güzel türlere..

Selamlar..

aydan
17-11-2014, 18:24
Bu saksıda 4 adet nergis
soğanım var, geçen baharı çiçeksiz, ot gibi geçirdiler, herhalde
soğanları besleyemedim diye düşünüyorum. Bu kez gübre şerbetiyle
soğanları sulayacagım ama hangi sıklıkla ve kaç günde bir? cevabını
bilemiyorum, yardımcı olurmusunuz.. bu arada, toprakta bıraktım ben
soğanları.

Hee şimdi anlaşıldı o nergis soğanlarınuı bana neden verdiğin, tabi açmadılar sende bana yutturdun demi:) Şaka bir yana ama ben hala soğanları dikmedim acaba bozulmuşlarmıdır. Dikmek icin daha ne kadar vaktim var

tabus
18-11-2014, 13:00
Hee şimdi anlaşıldı o nergis soğanlarınuı bana neden verdiğin, tabi açmadılar sende bana yutturdun demi:) Şaka bir yana ama ben hala soğanları dikmedim acaba bozulmuşlarmıdır. Dikmek icin daha ne kadar vaktim var

Şöyle bir yoklayın, yumuşamışlar mı diye. Köklenmişler mi? Ama ne olursa olun hemen dikin..

tabus
18-11-2014, 13:03
Biz de oradan nergis delisi bir hobici ile irtibat kurduk..
Muhteşem bir bahçesi var..satış ta yapıyor..Bir yolunu, yöntemini bulup oradan getirtmeyi başardık bu yıl..Ama çok çok zorlandık..Bu başarıyı, sitemiz sayesinde tanıdığım İngilizce bilir güzel insana borçluyum..Tüm emekler ondan..Yetiştirmesi de benden..

Çarşamba günü kargom geliyor..nihayet kavuşacağım bu güzel türlere..

Evet Y.Zelanda, epey de yetiştiricisi var, çeşit üreten anlamında. Ben de 'şafak ayini' için gelen bir arkadaş vasıtasıyla edinmiştim... Bu nergis ayrı bir sevgi...
Herkesin başına gelmesini temenni ederim.

tabus
19-11-2014, 14:00
merhaba

geçen gün ne olduğunu bilmeden bir mağazadan resmine göre paket çiçek soğanı aldım.Araştırmalarım doğrultusunda nergis çiçeği olduğunu öğrendim.ancak ötesine gidemedim doğrusu.Ne yazık ki bilgi kirliliği hat safada.Özellikle bitkiler dünyasında halk deyimleri bilimsel sınıflandırmaları gölgeliyor.Herneyse şimdi aldığım cinsin yani trumpet topolino nun dikimini yaptım.Ancak kokulumu kokusuz mu olduğunu bilmiyorum.Birde doğal bir tür mü yok sa farklı yöntemlerle olurşturulmuş bir tür mü oludğunuda bilmiyorum zira hollandadan ithal bir ürün.sanırım doğal olmayanlar tohum vermiyormuş.

Narcissus Topolino..Trumpet.(Div.1 Long cupped) 1965 yılına kayıtlanmış, 35 cm den kısa boylu, 6,5 cm lik sap üzerinde tek çiçekli, erkenci nergis..Ticari nergis yani kültür ürünü.Ebeveynleri,Colibri ve Dancing doll..Bunlar kokusuz..Yani normal şartlarda kokusuz olmalı.Tohum bağladığı söyleniyor, iki defa tohumlamada kullanılmış. Kayıtlar böyle söylüyor. Umarım yeterlidir.

Imay
19-11-2014, 15:07
Ekim başında diktiğim karaburun nergislerinin bazılarında tomurcuk başları görünmeye başladı. Bir defa diktikten sonra çok az da 15 gün kadar önce suladım. Çok su da vermedim. Erken mi? Tomurcuklar bekler mi, açar mı?

tabus
19-11-2014, 16:08
Bahçeye ve normal derinliğe dikildi ise sıkıntı yok.

pria
19-11-2014, 16:45
Yurdışından sabırsızlıkla beklediğim 10 çeşit sertifikalı çok eski tarihlere tescilli nergis soğanlarına bugün kavuştum..
Çok özenle hazırlanmış saksı toprağına ekildiler bu şirin misafirler..

6 büyük saksımda bu yıl tam bir şenlik olacak gibi..
Tam 85 nergis ekili..15 çeşit..hepsi de kokulu..
Bakalım, önümüzdeki aylar neler gösterecek bizlere..

Benol Hazaroğlu
19-11-2014, 19:04
Sayın pria,

Hazır pakette satılan topraklardan mı kullandınız bu saksılarda. Güle güle büyüsünler.

pria
19-11-2014, 19:08
Benol Hanım,

Ben her yıl saksı topraklarını boşaltır, tezekleri yeni torf ve leonardit ile karıştırarak ufalayıp inceltirim..Bakınız bu yıl bu konuda geniş bilgi verdiğim mesajım:

http://www.agaclar.net/forum/1332135-post265.htm

Bugün nergisleri ektikten sonra yarım saat aralıklarla sulama yaptım..Çok süzek bir toprak oluşu hoşuma gitti..

Ayrıca blog'umun en altındaki 'ekim ve bakım bilgileri''ne de bakabilirsiniz:

Çok sağolun.

Benol Hazaroğlu
19-11-2014, 20:48
Teşekkür ederim. Okudum. Saksıdaki toprak çok güzel görünüyordu ondan sordum. Ama yok yok muş içinde.

tabus
19-11-2014, 23:20
Double nergisler, kısa tarihçesi:

Double nergisler,botanikçiler ve meraklı bahçe uzmanlarınca yüzyıllardan beri bilinmektedir.En eski kayıtlı olanları ise, yakın geçmişte bulunan biri hariç değişik nergis türlerinin mutasyonu olarak bilinmekte idi. En önemli değişim, Copeland'ınkendi üretimi olan 'Mary Copeland'ın öncülüğünde başlamıştır. Lionel Richardson,Copeland'ın bahçesinde tesadüf ettiği değişik tohum taslağı olan bir nergisden 'Falaise' i üretmiş ve böylelikle bu günkü double nergisler ortaya çıkmıştır.
Double nergisler, yalın kat nergisler kadar eski tarihlerden beri bilinmektedir. Bir örnek olarak 1968 de kayda alınan , garip şekilli 'whiteadder', 1995 yılında restorasyonu yapılan 18. yy dan kalma bir bahçede tesadüfen bulunmuştur.
Parkinson, (Paradisi in Sole )17. yy dan beri İngiliz baçelerinde bulunan çeşitli,double nergislerden bahseder.Bunlar (gallicus, Roseus Tradescanti, Virginianus ve Anglicus maximus)dur.
*Parkinson gallicus'u şimdidilerde 'N.Eystettensis' olarak bilinen (Capax Plenus, Gallicus Minor Flore Pleno, Pleno Flor, Queen Anne's Daffodil, Queen Anne's Double Daffodil' ve daha bir sürü isim), N.triandrus un hibriti ve kıtasal gerçek double form olarak anlatır.Bu nergis en eski kayıtlı bahçe nergislerinden biridir. Enfes yumuşak sarı renkli, süper simetrili,6 segmentli koronası ve yıldız görünümlüdür.
*Roseus Tradescanti, 3 yy önce iyi büyüyen, değerli bir nergis olarak bilinir ve ilk kez Hibbert 1874 yılında double petallerinden (petaloid) bahsetmiştir.
*Virginianus, Parkinsonun anlatımından N. poeticus'un double beyaz formu olduğu anlaşılmaktadır.
*Çok iyi tanınan bir çok yerde yaygın olarak üretilen,en erken doublelerden biri olan Anglicus Maximus, 'Common Double Daffodil'; Burbidge'nin hayran olduğu geniş koyu altın sarısı, gülvari çiçeği ile tanınır.Sahibi olduğu için ilk kayda aldıran Vincent Van Sion, 17. yy da Londrada ikamet etmektedir. Parkinson ve Londralı çiçekçi Wilmer çiçeğin soğanını edinmişler, Parkinson, 1629 da hem Van Siondan hem de nergisden bahsetmiştir.Bu gün, Telamonius plenus (Double Van Sion ,The Wilmer's Great Double Daffodil ,Van Sion 'Wilmot's Double Daffodil vs.) isimleri ile bilinir.
Kayıtlara alınmış bir çok double nergislerin bu gün üretilmediği ve hatta kayıtlara uygun resimlerinin bile bulunmadığı bir gerçektir.

Double nergislerin nasıl oluştuğuna dair ilginç te bir hikaye var. Konu ilgi çeker ve yeterli beğeni alırsa devam ederim.Nergis severlere sunulur
Not: John Parkinson,yazar, botanist.(1567-1650)
Burbidge, F.W, botanist ,yazar. (1847-1905

''David Willis'in Yellow Fever kitabından alınmıştır.''

pria
20-11-2014, 22:32
Ordu’nun Kabadüz ilçesi Yokuşdibi beldesinde bir çiftçi tarafından yetiştirilen nergis çiçekleri görenlerin ilgi odağı oluyor.

Yetiştirilen Nergisler, Kesme Çiçekçiliği Düşündürüyor (http://www.haberexen.com/yetistirilen-nergisler-kesme-cicekciligi-dusunduruyor-284638h.htm)

Yetiştirilen Nergisler, Kesme Çiçekçiliği Düşündürüyor (http://fp.com.tr/haber-132-yetistirilen-nergisler-kesme-cicekciligi-dusunduruyor.html)

Sesini duyuramıyan, bilmediğimiz ne güzel amatör nergissever insanlar var bu ülkede..

Muda
21-11-2014, 10:13
Ordu’nun Kabadüz ilçesi Yokuşdibi beldesinde bir çiftçi tarafından yetiştirilen nergis çiçekleri görenlerin ilgi odağı oluyor.

Yetiştirilen Nergisler, Kesme Çiçekçiliği Düşündürüyor (http://www.haberexen.com/yetistirilen-nergisler-kesme-cicekciligi-dusunduruyor-284638h.htm)

Yetiştirilen Nergisler, Kesme Çiçekçiliği Düşündürüyor (http://fp.com.tr/haber-132-yetistirilen-nergisler-kesme-cicekciligi-dusunduruyor.html)

Sesini duyuramıyan, bilmediğimiz ne güzel amatör nergissever insanlar var bu ülkede..

Çok güzel yetiştirmiş. Tebrik ederim.
Onun yetiştirdiği nergislerden (gördüğüm kadarı ile tek çeşit ) bende de var. Büyük gösterişli çiçekleri var. Bir de küçük çiçekli olanı var. Tek katlı olanların hiçbiri kokulu değil. Katlı olanlar kokulu olanlar benim bildiğim kadarı ile. Onların bile kokuları az veya çok olabiliyor.

fındıkkurdu
22-11-2014, 06:41
Sayın pria,

Ücretsiz gönderdiğiniz ve geçen yıl bir tanecik bile çiçeğini göremediğim karaburunlarda bu yıl üç tane tomurcuk görmek kadar mutluluk verici bir şey olamaz.

Saksılar geçen yıl güneye bakan balkonda idiler. Bu yıl sizi kuzeye bakan balkona götüreceğim biraz üşüyün bakalım bu sene ne yapacaksınız dedim. Galiba biraz üşümek onlara iyi geldi.

Şunu da belirtmeliyim bu yaz hiç bir nergis soğanımı sökmedim. Sadece eylül ayının ilk haftası topraklarını havalandırmak adına saksıları boşalttım, bir-iki gün balkonda toprakları havalandırdım ve yine aynı toprak ve saksıya yeniden diktım. Yani soğanlarda bir-iki gün gün ışığı görmüş oldular.

fındıkkurdu
22-11-2014, 06:50
Sayın hocam100

Sizden bu yıl satın almış olduğum iki adet karaburun nergis soğanında da tomurcuklar görmek beni çok sevindirdi. Çünkü sayın pria dan gelen karaburunlar geçen yıl çiçek açmayınca biraz umutsuzdum galiba. Şunu da belirtmeliyim ki o soğanlara nasıl baktınız da o yapraklar o kadar güçlü görünüme sahip oldular. Oldukça geniş ve sağlıklı duruşlara sahipler. Görüntüyü fotoğraflayabilirsem paylaşmaya çalışırım.

Emeğinize sağlık.

pria
22-11-2014, 09:33
Sayın pria,

Ücretsiz gönderdiğiniz ve geçen yıl bir tanecik bile çiçeğini göremediğim karaburunlarda bu yıl üç tane tomurcuk görmek kadar mutluluk verici bir şey olamaz.

.

Sayın fındıkkurdu..

Her isteyene ücretsiz olarak gönderdiğim Karaburun nergislerinden sizden aldığımız gibi güzel haberler alabilmeyi çok isterim..

Ana maalesef çok harika bir nergis olmasına rağmen Karaburun nergisi oldukça müşkülpesent bir tür..Çiçeklenme yeteneği sınırlı bir tür.

Ben 4 seneden beri hiç te sizin gibi güzel sonuçlar alamadım bu Karaburun'larda..Ücretsiz dağıtım yapmamın nedeni de buydu..Türkiye'nin her tarafına dağılsın istedim..Farklı iklimlerde belki daha başarılı sonuçlar alınabilir diye düşündüm..
Zaten bu yüzden ücretli dağıtımı göze alamadım mahcup olurum diye..

Ben mi acemiyim siz mi daha ustasınız, yoksa Karadeniz iklimini mi çok sevdi bilemiyorum..Ama çok sevindim..

Selamlar..

Benol Hazaroğlu
22-11-2014, 12:25
Bahçemde çiçek açmayan o kadar karaburun var ki?
Çoğunluğunu tam 19 sene önce Bulancak-Giresun'dan çimlerin arasında çokça nergis açmış bir bahçeden sökmüştüm.
İçlerinde her sene ancak 4-5 tanesi çiçek açıyor.
Soğanlar sökülmüyor bahçedeler. Kendileri çoğaldı.

pria
22-11-2014, 13:37
Çoğunluğunu tam 19 sene önce Bulancak-Giresun'dan çimlerin arasında çokça nergis açmış bir bahçeden sökmüştüm.

Valla ben bu Karaburun nergislerine çok kafa yorduğum, çeşitli denemeler yaptığım halde akıl sır erdiremedim..
Evvelki yıl fidanlıkta çok iyi bakımlı 200 adet Karaburun nergisinden görebildiğim sadece 15-16 çiçek..
Tabi, insanın morali bozuluyor..

fındıkkurdu
22-11-2014, 15:36
Sayın pria,

Usta bir yetiştirici olduğumu düşünmüyorum, buradaki çoğu yetiştirici gibi çiçekseverim. Biraz sevgi biraz ilgi o kadar :))) Sanırım sizin de dediğiniz gibi Karadeniz ya da özellikle Giresun iklimini sevdiler diye düşünüyorum. Bakalım seneye de aynı verimi alabilecek miyim.

Üç tane ana soğanın etrafı yeni filizlerle beraber 6-7 soğanmış gibi görünse de üç soğandan üç çiçek :)) darısı karaburun sahibi tüm çiçekseverlerin başına diyorum.

En çok merak ettiğim konu ise çocukluğumuzdan beri Giresun'da yetişen nergisle arasındaki fark. Yani görüntüsü ve kokusu aynı mı gerçekten çok merak ediyorum. Giresun nergisleri çoktan açtı, buket buket birçok köşe başında köyden gelen kadınlarımız tarafından satılıyor. Bendekiler tomurcuk, henüz açmadı. Geçen yıl bu zamanlarda açmıştı ama geçen yıl hava çok daha güneşliydi, sanırım hava şartlarından bu yıl biraz gecikti.

celalim01
22-11-2014, 16:22
O kadar soğandan açan çiçeğin çok düşük olması felaket,insan o kadar çok soğan olunca çok çiçek bekliyor ,her taraf mis gibi olsun istiyor.

hocam100
22-11-2014, 17:39
Sayın hocam100

Sizden bu yıl satın almış olduğum iki adet karaburun nergis soğanında da tomurcuklar görmek beni çok sevindirdi. Çünkü sayın pria dan gelen karaburunlar geçen yıl çiçek açmayınca biraz umutsuzdum galiba. Şunu da belirtmeliyim ki o soğanlara nasıl baktınız da o yapraklar o kadar güçlü görünüme sahip oldular. Oldukça geniş ve sağlıklı duruşlara sahipler. Görüntüyü fotoğraflayabilirsem paylaşmaya çalışırım.

Emeğinize sağlık.

Soğanlarima özel ilgi gösteriyorum toprak hazırlıği çok önemli ayrıca saklama ortamı da çok önemli bütün bunlar soğanları irileştiriyor.Çiçeği saklama zamanı oluşuyor.

pria
22-11-2014, 17:45
O kadar soğandan açan çiçeğin çok düşük olması felaket,insan o kadar çok soğan olunca çok çiçek bekliyor ,her taraf mis gibi olsun istiyor.

Tabi ki sayın celalim01..Benim 200 Karaburun nergisi ektiğim alan 5-6 metrekare yer kaplıyor..Bu yeri her yıl kazıyor, en az 2 defa otunu çapalıyorsunuz, gerekirse sulama bile yapıyorsunuz..
Bir sürü işi var tabi..
Sonuçta 200 soğanda 10-15 çiçek alınca hüsrana uğruyor ve keşke bunlarla uğraşacağıma yeşil soğan veya sarımsak ekseydim diye düşünmeden edemiyorsunuz..

Çok yazdım, bir kez daha yazayım..Ben bu Karaburun nergisleri konusunda bulabildiğim tüm bilimsel araştırmaları okudum..Edindiğim 2 önemli husus var:

1- Mordoğan nergis üreticilerinin biri hariç tümünün yaşlı nergis soğanlarını kullanmayıp attığı.

http://egeweb.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2001_cilt38/s1/39-46.pdf

2- Karaburun nergisinin ortalama çiçeklenme yüzdesinin % 38 olduğu.

....

Sayın Hocam100 ile bu başlıkta bu konuları çok tartıştık..
2013 yılında şu mesajı yazmışım:

http://www.agaclar.net/forum/1120987-post1699.htm

Sayın Hocam100'de aşağıdaki yanıtı vermiş:

Adnan bey insan bu nergiste şaşırıyor.İklime bağlı olarak ne zaman açar ne kadar açar coşar mı coşmaz mı ben bile bilemiyorum.Tüm mesele iklim.Geçen yıl -18 i gördük bu yıl ise 2 defa -3 en fazla oldu.Benimkileirn bile uç yaprakları hafif yandı ama güzel çiçek var.Ben soğanları her yıl söküyorum ve yaz boyu evimin bodrumunda serin ortamda saklıyorum.Sonra dikerken özel yaptırdığım karşım gübrelerle dikiyorum.Sonra şubat ayında 2.kere farklı gübre veriyorum.Coşmasında napsın.Harika çiçek veriyor.Sebep bunlar bir de onlarla konuşuyorum. Bu da diğer sebep.

Sonra tekrar yazmışım:

http://www.agaclar.net/forum/1121016-post1701.htm

Verilen yanıt şu:

Gübre konusunu ziraatçimden yazıp gelmem lazım.Konuşma meselesi ise güzel olan her kelime bitkilere yarar gibi geliyor.

Kısacası, Benol Hanım, bizim en büyük eksikliğimiz Karaburun nergislerimizle muhabbetimizin az olması; onlarla neyi, nasıl konuşmamız gerektiğini bilmiyor olmamız.. :))

https://eksisozluk.com/ciceklerle-konusan-insan-modeli--2393726

Özel gübre karışımını yazmasını bekledim Hocam100'den ama, hala beklemedeyim..

hocam100
22-11-2014, 17:55
Tabi ki sayın celalim01..Benim 200 Karaburun nergisi ektiğim alan 5-6 metrekare yer kaplıyor..Bu yeri her yıl kazıyor, en az 2 defa otunu çapalıyorsunuz, gerekirse sulama bile yapıyorsunuz..
Bir sürü işi var tabi..
Sonuçta 200 soğanda 10-15 çiçek alınca hüsrana uğruyor ve keşke bunlarla uğraşacağıma yeşil soğan veya sarımsak ekseydim diye düşünmeden edemiyorsunuz..

Çok yazdım, bir kez daha yazayım..Ben bu Karaburun nergisleri konusunda bulabildiğim tüm bilimsel araştırmaları okudum..Edindiğim 2 önemli husus var:

1- Mordoğan nergis üreticilerinin biri hariç tümünün yaşlı nergis soğanlarını kullanmayıp attığı.

2- Karaburun nergisinin ortalama çiçeklenme yüzdesinin % 38 olduğu.

....

Sayın Hocam100 ile bu başlıkta bu konuları çok tartıştık..
2013 yılında şu mesajı yazmışım:

http://www.agaclar.net/forum/1120987-post1699.htm

Sayın Hocam100'de aşağıdaki yanıtı vermiş:

Sonra tekrar yazmışım:

http://www.agaclar.net/forum/1121016-post1701.htm

Verilen yanıt şu:

Kısacası, Benol Hanım, bizim en büyük eksikliğimiz Karaburun nergislerimizle muhabbetimizin az olması; onlarla neyi, nasıl konuşmamız gerektiğini bilmiyor olmamız.. :))

Özel gübre karışımını yazmasını bekledim Hocam100'den ama, hala beklemedeyim..

Adnan bey özel gübre 15-15-15 + leonardid
Bu ekilirken veriliyor.Daha sonraki ise farklı onu da aldığım yere soracağım.

pria
22-11-2014, 18:13
Ben yıllardan beri nergislerime toprağım çok kumsal ve fakir olduğu için genellikle 15.15.15 kompoze gübre veriyorum..Karaburun nergislerine de hep verdim..
Zorunlu olduğu takdirde kullanılmasını da hep tavsiye ettim yıllardan beri:

Sonuç aynı..Karaburunların çiçeklenmesini sağlamıyor yani.
Kaldı ki 15.15.15 özel bir gübre de değildir, sıradan, kolayca bulunur bir kimyasal gübredir.
Ben Karaburunları içinde bir bitkinin tüm istediği unsurları bulunduran denizyosunu ile gübrelediğim halde yine de sonuç değişmedi..

Son çare olarak bu duayı mı yapsak acaba ?

Çiçek ile yapılan muhabbet duası (http://www.estanbul.com/cicek-ile-yapilan-muhabbet-duasi-28873.html)

tabus
22-11-2014, 20:14
Yetiştirilen Nergisler, Kesme Çiçekçiliği Düşündürüyor haberi (http://www.haberexen.com/yetistirilen-nergisler-kesme-cicekciligi-dusunduruyor-284638h.htm)
Bu konuda yani nergisi yetiştirip satan ve en önemli gelir kaynagı olarak gösterilen....Tüm İngiltereye ve Avrupaya online kesme çiçek satan..The Isles of Scilly..Neden biz de tüm Avrupaya online kesme çiçek satmayalım..
Scilly flowers by post | Scented Narcissi and Pinks | Churchtown Farm - Scilly Flowers (http://www.scillyflowers.co.uk/)

ERKEN48
22-11-2014, 21:12
Ben ilk yıl olduğundan mı nedir çok şanslıyım o zaman. Hocam100 ' den almış olduğum 10 nergisin herhalde tamamı açacak . İlk çiçekler 1 hafta sonra görünecek gibi. Sayın pria'dan almış olduğum 10 nergis soğanının tamamı yeni yeni yapraklandı ama çeşit özlliğinden olsa gerek onların çiçeklenmesi daha geç olacak. Tahminim bizim buralarda yetişen katmerli nergisler karaburun olabilir. Erlicheer nergisini çok merak ediyorum. Bu sebeple büyük saksılara diktim ve gözönünde bulunduruyorum.

hocam100
23-11-2014, 08:50
Adnan bey daha evvel de yazdım soğanların iri olması gübrelerin yanında iklim ve bahçemizin toprak yapısı da etkiliyor olabilir.Çünkü toprağımız humus oranı yüksek kil karışımlı bir toprak.Ayrıca 1- Bıçakçılardan aldığım boynuz kırıntılarını da bahçeme atmıştım.2- kaloriferden çıkan kurumu da bahçeme gübre niyetine veriyorum.Hem toprak rengini koyulaştırıyor hem de bitkiler daha gür oluyor.Bunu da ipucu olarak sizle paylaşayım.Gübrelerin yanında bunları da yapıyorum.
3-Toprağı 3 kere bel yapıyorum. Hasattan sonra, yaz ortası ve dikimden 15 gün evvel.
Belki bunlar fark yaratıyordur.

hocam100
23-11-2014, 08:57
Adnan bey aldığınız nergislerin isimlerini paylaşır mısınız.Elimde olanlarla karşılaştırayım.Benim de 20 çeşit nergis kolleksiyorum var.İçleirnde kokulu türler de mevcut.Bu koleksiyon 30 yıldan beri biriktirdiğim türler. Her geçen zaman bunları arttırıyorum. Resimlerini paylaşmıştım.

tabus
23-11-2014, 18:49
Adnan bey aldığınız nergislerin isimlerini paylaşır mısınız.Elimde olanlarla karşılaştırayım.Benim de 20 çeşit nergis kolleksiyorum var.İçleirnde kokulu türler de mevcut.Bu koleksiyon 30 yıldan beri biriktirdiğim türler. Her geçen zaman bunları arttırıyorum. Resimlerini paylaşmıştım.

Güzel bir düşünce, hocam 100 e teşekkürler..
Acaba şu güzel sayfada, satıcı olsun olmasın; nergis yetiştirenler, sahip oldukları nergislerin isimlerini paylaşsa da nergis sevenler koleksiyonunu zenginleştirse..Nasıl olur...*

pria
23-11-2014, 18:49
kaloriferden çıkan kurumu da bahçeme gübre niyetine veriyorum..

Önerdiğiniz ve yazdığınız şeylerin Karaburun nergislerinin çiçek verimini arttırabileceğine ihtimal bile veremiyorum Mevlût bey..

pria
23-11-2014, 18:54
Acaba şu güzel sayfada, satıcı olsun olmasın; nergis yetiştirenler, sahip oldukları nergislerin isimlerini paylaşsa da nergis sevenler koleksiyonunu zenginleştirse..Nasıl olur..

Hakikaten çok iyi olur sayın tabus.. :))

Merak etmeyin..mart gibi ben yeni gelen nergislerin fotolarını paylaşacağım sizlerle..

hocam100
23-11-2014, 21:47
Önerdiğiniz ve yazdığınız şeylerin Karaburun nergislerinin çiçek verimini arttırabileceğine ihtimal bile veremiyorum Mevlût bey..

Kalorifer kurumu belki faydası olmuyordur ama boynuz kırpıntılarıma ne dersiniz?

tabus
23-11-2014, 21:54
Teşekkürler.Ancak fikir babası sn hocam 100 ve sn pria başlamadığına göre ilk yazan ben olayım bari.
Nergisler günümüzde çiçek şekli esas alınarak, bilindiği üzere,13 bölüme ayrılmıştır.
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=365. (''Choosing daffodils'' kısmındaki resmin altındaki küçük dairelere basılarak örnekleri görmek mümkün)
Daffodil Divisions & Cultivars | American Daffodil Society (http://daffodilusa.org/daffodil-info/daffodil-divisions-cultivars/)

Bunlardan 8. grup Tazetta cinsi nergislerdir. Benim tercihim, elbette diğerleri de güzel ama benim en çok tercih ettiğim bu gruptakiler.
Tazetta grundan olduğundan emin olduğum fakat henüz doğru ismini tespit edemediklerim listede yok.
Bir başka husus, her özelliği ile 'tazetta' olmasına karşın, 'double' oldukları için bu gruba giremeyenler de listede yok.
Ayrıca, tohumdan yetiştirdiklerim den bu yıl çiçeklenmesini beklediklerim de var ama, tohum bu ne çıkacağı belli olmuyor.Şimdilik, geçen yıllarda da açmış olanların isimlerini yazmakla başlayayım.

Bölüm 8 Tazetta nergislerim:

İsim Renk Çiçeklenme dönemi(ay) Çiçek boyu

Abba beyaz-oranj 2-4 30-50 cm
Avalanche beyaz -sarı 4-5 50-60
Bright Spangles beyaz oranj 3-4 40-50 cm
Compressus beyaz-sarı 4 40-60
Grand Primo C. beyaz-sarı,oranj 3 60
Grand Monarque beyaz -sarı 3 50-60
Geranium sarı -oranj 3-4 aylar 35 cm
Grand Soleil d.Or sarı- oranj 11-3 40
Falconet sarı- oranj 4-5 35
Legendary sarı-kırmızı 5 60-70
Killara beyaz-sarı 4-5 40-60
Merry Madrigal beyaz-oranj 4 35-45
Minnow sarı-sarı 4-5 15
Odoratus beyaz - sarı 5 15-25
Paper white beyaz-beyaz 12 35
Scilly white beyaz-beyaz 3-4 50-60
Soleil d'or sarı - kırmızı 3 60 cm den büyük

Tazetta nergislerin diğer nergislerden ayırt edici özlellikleri şöyle tanımlanmış: Güçlü bir çiçek sapı üzerinde, genellikle 3 adetten 20 adete kadar çiçek oluşmakta, (3ten az olmayacak), hoş kokulu, kısa koronalıdır.Çiçek yaprakları yuvarlak (perianth segments), dalgalı, eğri büğrüdür.

Siteye resim yüklemekte zorluk çektiğim için resimlerini yükleyemedim. Meraklısı isimlerin başına narcissus veya daffodil yazarak googledan arayabilir.

pria
23-11-2014, 21:58
Kalorifer kurumu belki faydası olmuyordur ama boynuz kırpıntılarıma ne dersiniz?

En doğrusu, siz Karaburun nergisi sattığınız üyelere boynuz kırpıntılarından da gönderin, sonucu onlar görüp söylesinler..

Ben boynuz benzeri iyi bir fosfor kaynağı olan kemik unu verdim Karaburun nergislerime..Onun da hiç faydası olmadı..

hocam100
23-11-2014, 22:32
Boynuz Ve Tırnak Tozu

Boynuz ve tırnak tozunun N kapsamı % 10-150rasında değişmekte ve P2O5 kapsamı da % 1 den daha az bulunmaktadır. Boynuz ve tırnak tozunun da toprakla parçalanması güç ve zaman almaktadır. O nedenle gübre olarak kullanılması halinde ekimden çok önce toprağa verilmesi gerekir. Boynuz ve tırnak tozu daha çok bahçe tarımında kullanılmaktadır.
Benim elimde yok ama bizim buraya yakın yer olan Yatağan kasabasında bıçakçılardan temin edilebilir.

Imay
23-11-2014, 23:19
Önerim saçma gelmesinden çekinsem de paylaşmak istiyorum. Nergis saksılarına şu aralar birer ikişer hamsi gömsek de toprağa mineral olsa... Çürükçül bakteriler hızlıca ayrıştırır. Organik mineral de nergisler tarafından hemen alınır. Sezon sonunda saksı toğrağında olsa olsa bir iki kılçığı kalmış olur. Fosforu alan soğanlar da bir sonraki sezonun çiçek hazırlığını yapar.

Geçen hafta Norveç somonlarının belgeselini izlrrken belgeselde, akıntıya ters yönde yüzüp orman içlerine kadar gelen somonların ayılar, kunduzlar ve Kuşlar tarafından avlandığı ve leşlerinin ormana yayıldığı böylelikle de ormandaki ağaçların gübrelendiği söyleniyordu. Biz de saksılara uygulayabiliriz bence.

Imay
23-11-2014, 23:24
Önerim saçma gelmesinden çekinsem de paylaşmak istiyorum. Nergis saksılarına şu aralar birer ikişer hamsi gömsek de toprağa mineral olsa... Çürükçül bakteriler hızlıca ayrıştırır. Organik mineral de nergisler tarafından hemen alınır. Sezon sonunda saksı toğrağında olsa olsa bir iki kılçığı kalmış olur. Fosforu alan soğanlar da bir sonraki sezonun çiçek hazırlığını yapar.

Geçen hafta Norveç somonlarının belgeselini izlrrken belgeselde, akıntıya ters yönde yüzüp orman içlerine kadar gelen somonların ayılar, kunduzlar ve Kuşlar tarafından avlandığı ve leşlerinin ormana yayıldığı böylelikle de ormandaki ağaçların gübrelendiği söyleniyordu. Biz de saksılara uygulayabiliriz bence.

pria
24-11-2014, 00:08

Hamsiyi değil de kılçıklarını gömüp nergislerin fosfor ihtiyaçlarını karşılamak daha doğru olur sayın Imay..Ama bu da ilk yıl olmaz, ancak ikinci yıl yarayışlı olmağa başlar sanıyorum.

Hamsiden doğal gübre - Türkiye Haberleri - Radikal (http://www.radikal.com.tr/turkiye/hamsiden_dogal_gubre-987562)

Bir zamanlar çok bol hamsi olduğu için fındık ve çay bahçelerine dökülen hamsiler toprakta fosfor zehirlenmesi yapmış olabilir.

Ayrıca hamsi etini çürütecek bakteriler nergis soğanları için de risk olabilir.
Zaten asıl değerli yeri balığın kılçığı..Kemik, boynuz, kılçık hepsi aynı..fosfor kaynağı..
Ama fazla fosfor, azot da sorun yaratabilir..Nergisler fazla azotu hiç sevmez.

Bunlar riskli alanlar..Toprak ve bitki beslemesi ile ilgili yeterli bilginizin olduğuna inanmıyorsanız bu tür karışımlar yapmak, faydadan çok zarar getirebilir..

İyi bir toprağa 1/5 torf ile bir miktar çok iyi yanmış hayvan gübresi karıştırdığınızda en ideal ortamı sağlarsınız.Bulabilirseniz, büyükçe bir saksınızın toprağına bir çorba kaşığı odun külü ile kemik unu karıştırabilirsiniz..
Yanmış gübre bulamazsanız 15-20 gram 15.15.15 kompoze gübreyi toprağa iyice karıştırabilirsiniz.

Imay
24-11-2014, 19:44
Sizler kemik unu, deniz yosunu ve külü nereden temin edebiliyorsunuz?

tabus
24-11-2014, 20:10

Tıpkı taze ahır gübresinin faydasından çok zararı olduğu gibi, taze balık artıkları da aynı etkiyi sağlar. Ancak bir miktar toprakla karışıtırıp çürütülürse çok iyi bir soğanlı bitki besleyicisi elde edilmiş olur..

hocam100
24-11-2014, 20:29
Arkadaşlar bunlar hep geleneksel yöntemler.Ama artık teknolojiyi kullanmak gerekiyor artık. Önce toprak analizi sonra eksik elementleri tamamlamak için ona göre gübre.TABİ BİTKİNİN İHTİYACI oranında .Nergis neye ihtiyaç duyar neye duymaz ne verilir ne çok verilir bunları da uzmanlarına soralım.Ben uzman ziraatçılara soruyorum ona göre bana ekerken 2 filizlenmeye başlarken 5 çeşit gübreden karışım yapıyorlar.Humik asit ve leonardid de ilave ediyorlar.Kafama göre gübre vermem.

celalim01
25-11-2014, 14:44
Görülen o ki karaburun nergislere çok fazla uğraşıp emek vermek yerinde olmuyor.O kadar emek sonunda 3-5 çiçek açacaksa kendi halinde bıraksak belki aynı çiçeklenmeyi yaparlar. Onun yerine daha güzel sonuçlar alınacak çiçeklerle uğraşmak daha yerinde olur.En azından insan verdiği emek sonunda güzel çiçeklerini görür de mutlu olur. Birde karaburun nergisi eken diğer kişilere de sormak lazım Türkiye'nin farklı bölgelerinde de aynı sonuçları mı veriyor.**** bu nergisler hava ,toprak ve benzeri şartlara göre farklılık mı yapıyor.

Imay
25-11-2014, 23:52
Sayın Hocam100, çoğumuz balkonda ve saksıda yetiştirdiği nergisler için toprak analizi yaptıramaz sanırım. Sizin karışımı bilsem az miktarlarda uygulamak isterim. Bu sene piyasada satılan nergislerden kof soğanlara rastladım. Belli ki gübresi bol kullanılmıştı. Sizden aldıklarım ise oldukça sıkı ve iri soğanlardı. O büyüklükte Karaburun soğanı görmemiştim. Nasıl yetiştirdiğinizi merak ediyorum. Bendekilerin önümüzdeki sene için cılızlaşmasını istemiyorum.

hocam100
28-11-2014, 22:02
nergis zehirli bir bitki olduğunu ve soğanlarını dikerken eldiven giymemiz gerektiği ile ilgili bir video izledim.tam olarak bununla ilgili bilgisi olan varmı acaba?

Bunca yıla kadar hiç zehirlenmedim. Eldiven kullanmadan ekerim.

bonjour40
29-11-2014, 16:34
İlk defa duyuyorum. Cok sasırdim. Bugune kadar hiç eldiven kullamadim. Hatta Bulgaristan'dan gelen bir arkadaşım biz orada bunun sloganlarını yerdik demişti :)

tabus
29-11-2014, 19:20
teşekkür ederim şu linkteki videonun yalancısıyım.
bende eldivensiz diktim ancak emin olamadım.
Nergis Çiçeği Bakımı - UZMANTV (http://www.uzmantv.com/konu/nergis-cicegi-bakimi)
Ne uzmanlar varmış ama..Pek doğru işitemedim ama sanki, sap bölgesinde 'kalsyum oklat' maddesi olduğunu söylüyor gibi.Evet nergislerin sap ve yapraklarında kalsiyum oksalat olduğu söylenir. Ama nergis soğanı dikerken yapraklı değil ki..
Ama kalsiyum oksalatın nasıl bir etkisi olduğunu öğrenmek faydalı olacaktır. Ben yıllardır nergisle uğraşırım hem de çıplak elle, söylenen etki hiç başıma gelmedi..
Nergis soğanlarında başta lycorin olmak üzere değişik türlere göre değişik oranlarda çeşitli alkoloidler tespit edilmiştir ama çok miktarda yenmediği taktirde bir etkisi olmaz.
Son zamanlarda alheizmer hastalığının tedavisinde kullanılan galantamin maddesini nergislerden elde etmekteler.

tabus
02-12-2014, 21:45
Paper white.Tazetta grubundan. Bir sapta 45mm büyüklüğünde 8-18 çiçek, hafif sarımsı beyaz ,ağzı hafif yaygın küçük korona ve kokulu, değişik entersan bir koku. Sonbahar, erken kışın çiçek açıyor.
Henüz açmak üzereler..
İkinci resim geçen yıldan..

tabus
02-12-2014, 22:03
Double roman..Kayıtlara göre 1576 tarihinden önce bilinmekte olan bir nergis. Bir anlatıma göre, soğanı Hollandalı tüccarlar tarafından İstanbuldan getirtilerek çoğaltılmış. Bu sebeple bir çok ismi arasında bir ismi de Constantinopoitanus dur. Double Italian, Double Marsellian, Double Chinese..Ve daha bir çok isme sahip.
Bir anlatıma göre de Kalifoniya' ya göçmen olarak gelen çinliler tarafından etrafa yayılmıştır.Her ne ise, tek sap üzerinde 5-16 çiçek. Müthiş yoğun ve nefis bir kokusu var. Son derece çoğalmaya müsait, ama ne yazık ki kısır. Tohum vermez.

tabus
04-12-2014, 18:32
Eveet..3 gün aradan sonra bahçeye gittiğimde Paper whitelar açmaya başlamıştı. Bir kaç günde nereden nereye..
Bir özür ile düzeltme yapayım. Geçenlerde tarifini verdiğim yanlış olmuş. Hem etiket karışmış hemde bilgi yanlış olmuş.Resim Paper White Grandiflorus'a ait. Ziva'nın babası diyelim.Ziva'nın sadece petalı hafif sarı ,Paper White Grandiflorus ise saf beyaz.Bakıyorum bakıyorum ve yahu bunun petalı sarımsı olmalıydı diyorum. Hiç kendimde kusur aramıyorum.Yaşlılık işte.Hoş görüle.

Dumlupınar
05-12-2014, 14:22
Eveet..3 gün aradan sonra bahçeye gittiğimde Paper whitelar açmaya başlamıştı. Bir kaç günde nereden nereye..
Bir özür ile düzeltme yapayım. Geçenlerde tarifini verdiğim yanlış olmuş. Hem etiket karışmış hemde bilgi yanlış olmuş.Resim Paper White Grandiflorus'a ait. Ziva'nın babası diyelim.Ziva'nın sadece petalı hafif sarı ,Paper White Grandiflorus ise saf beyaz.Bakıyorum bakıyorum ve yahu bunun petalı sarımsı olmalıydı diyorum. Hiç kendimde kusur aramıyorum.Yaşlılık işte.Hoş görüle.

Sayın tabus merhaba,paper white nergisleriniz muhteşem açmışlar.Paper White nergis bende de var.Bugün yarın açar.Fotoğrafını kısmetse paylaşmak isterim.Hafif fakat harika bir kokusu var.Ben bu nergisin kokusunu hiç bir nergisin kokusuna benzetemiyorum.Bana o kadar güzel geliyor.

Bu arada durun bakalım.Yaşlılık için daha çok erken.
ALLAH HEPİMİZE SAĞLIKLI VE UZUN ÖMÜRLER NASİP ETSİN...
SİZE SAĞLIKLAR DİLİYORUM.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

hira
05-12-2014, 14:36
Sn. Tabus, Sizin bahçede bildiğin şölen başlamış :)

tabus
05-12-2014, 18:45
Sayın tabus merhaba,paper white nergisleriniz muhteşem açmışlar.Paper White nergis bende de var.Bugün yarın açar.Fotoğrafını kısmetse paylaşmak isterim.Hafif fakat harika bir kokusu var.Ben bu nergisin kokusunu hiç bir nergisin kokusuna benzetemiyorum.Bana o kadar güzel geliyor.

Bu arada durun bakalım.Yaşlılık için daha çok erken.
ALLAH HEPİMİZE SAĞLIKLI VE UZUN ÖMÜRLER NASİP ETSİN...
SİZE SAĞLIKLAR DİLİYORUM.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

Sn Dumlupınar, dilek ve temennileriniz için hamdolsun, cümlemize diyorum.
Benzer nergislerde de aynı koku var. Gerçekten tarifi zor bir koku. Siz beğeniyorsunuz, ama bazıları beğenmeye biliyor. Ben tüm nergislerin kokusuna hayranım. Çiçeğin güzelliği bir şölen, kokusu başka bir güzellik.

tabus
05-12-2014, 18:48
Sn. Tabus, Sizin bahçede bildiğin şölen başlamış :)
Aslında şölen erken başlayacaktı ama beklentim ,sonbahar nergislerim açmadı. Tohumdan yetiştirdim nasıl olacak belli değil, heyecan dorukta, başka sonbahara artık diyorum.
Ehh burası Antalya, soğanlı bitkiler cenneti, o kadarı da olmalı yani.
Teşekkürler ederim.

pria
06-12-2014, 17:32
Karaburun nergisine çok kafa yordum çok deneme yaptım 3-4 yıldan beri..
Neden çiçek veriminin az olduğunu ve neler yapılırsa çiçeklenme yüzdesinin arttırılabileceğini bu yıl nihayet anlayıp çözdüm gibi..
Seneye aynı denemeyi birkez daha yapacağım, yine aynı güzel neticeyi alırsam burada paylaşacağım.

13 günden beri köydeydim, bu yıl benim Karaburun'larda neredeyse %80'inde çiçek sapı var..Çok ama çok sevindim.. :))

hocam100
06-12-2014, 17:50
Adnan bey sizin adınıza çok sevindim.Nasıl olduğunu da anlatırsanız biz de yararlanırız.
Bu arada denziliye gidip ziratçimle konuştum.Bana hazırladığı özel gübre formülünü sordum.100 metre kare için
3 kg humik asit,
2 kg 26lık nitrat
0.5 kg MgSO4
0,5 Kg ZnSO4
2 KG potasyum nitrat
karışım bu.

pria
06-12-2014, 18:44
Mevlût bey..
Genelde hep Karaburun nergislerinizin vazoya konmuş fotoğraflarını paylaşıyorsunuz burada..
Sizden rica etsem, aynen benim yaptığım gibi Karaburun nergislerinizin bahçenizdeki bugünkü hallerini fotoğraflayıp paylaşabilir misiniz ?
Hem mukayese yapabiliriz bu sayede, hem de Denizli'de aylara göre gelişimlerini görüp takip edebiliriz...

Ayrıca, ziraatçinizin size özel yaptığı karışımda nitratlı gübre miktarı çok yüksek geldi bana..ve fosforlu bir gübre olmayışı da ilginç..Çünkü fosfor çiçeklenmeyi sağlayan temel maddedir.
Ben şahsen size önerilen gübreleri o miktarlarda atmaya cesaret edemem..Çinko Sülfat (ZnSO4)
bile 100 metrekareye yarım kilo çok fazladır.
Ben 100 metrekare yere 2 kilo kadar 15.15.15 kompoze gübre atarım o kadar..

Aslında Karaburun nergisinin çiçeklenmesini arttıran gübre falan değil bence..
Çok minik bir püf noktası var..
Dur bakalım, seneye de aynı denemeyi yapıp aynı güzel neticeyi alırsam eğer sizlerle de paylaşırım..Bu yıl çiçek saplarının çok oluşu umutlandırdı beni, sanırım doğru yoldayım.

pria
06-12-2014, 19:11
Geçen yıl sökmeyip yerinde bıraktığım ''Erlicheer'' nergislerimin bugünkü halleri:

Dumlupınar
06-12-2014, 21:58
Bu da benim Paper whıte nergisim.
Tatlı hafif kokulu...

pria
11-12-2014, 00:12
Adnan bey sizin adınıza çok sevindim.Nasıl olduğunu da anlatırsanız biz de yararlanırız.
.

Aslında tekrar anlatmama gerek yok..Benim yazdıklarımı çok iyi ve dikkatlice okursanız daha önce yazdığım mesajlarda bunun cevabının ve püf noktasının ne olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Benol Hazaroğlu
13-12-2014, 13:16
Sayın pria,
Bu sene benim karaburunlardada bir hareket var. En azından bir vazoluk toplayabildim.

pria
13-12-2014, 13:51
Çok güzeller Benol Hanım..
Sanki bu Karaburun nergisleri Karadeniz bölgesinin nemli ve ılımlı havasını biraz seviyorlar gibime geliyor..
Erken yağmurlar ve ılman geçen sonbahar erkenden açtırmış sizin güzellerinizi..

Hatırlayamıyorum; size ücretsiz Karaburun nergisi göndermiş miydim ben acaba..Gönderdiysem, acaba bu açanlar onlar mı Benol Hanım ?

En az 40 kişiye ücretsiz Karaburun gönderdim, keşke sonuçlarını yazabilseler foruma..

Benol Hazaroğlu
13-12-2014, 14:00
Yok sizden karaburun gelmedi bana. Bunlardan bahsetmiştim sayfalarda . Tam 19 sene evvel Bulancak'ta bir bahçeden almıştım soğanları. Zaman içinde 100 adet olmuştur.
Ama bu kadar soğanda 2 -3 adet çiçek görüyordum.
Bu sene çiçekler fazlalaştı. İklim ayni iklim.

pria
13-12-2014, 14:08
Yok sizden karaburun gelmedi bana. Bunlardan bahsetmiştim sayfalarda . Tam 19 sene evvel Bulancak'ta bir bahçeden almıştım soğanları. Zaman içinde 100 adet olmuştur.
Ama bu kadar soğanda 2 -3 adet çiçek görüyordum.
Bu sene çiçekler fazlalaştı. İklim ayni iklim.

Beni de kahreden bu oldu..Hocam100'den 100 adet satın almıştım 4-5 sene önce..
Soğanlar iri olmalarına rağmen böyle 100 soğanda 10-15 çiçek görmek çok üzmüştü beni..

Ama işin sırrını çözdüm gibi..
Son denemeyi geçen yıl yaptım..Bu yıl sonuç tahminimden de iyi..
Aynı denemeyi seneye de yapacağım, yine aynı olumlu neticeyi görürsem Karaburun nergislerinden bol çiçek almanın formulünü, yöntemini ayrıntısıyla yazacağım buraya..
Öncelikle kendim emin olmam gerek..

fındıkkurdu
13-12-2014, 14:34
Sayın pria,

Siz bana ücretsiz karaburun göndermiştiniz. 1 hafta içinde kızlarınız açar, bir aksilik olmazsa fotoğrafların çekerim üç güzelin :) Burada yayınlayınca sizde hasret giderirsiniz :)

maya
13-12-2014, 18:01
Sayın Pria, aşağıdaki linkte, 32 no.lu mesajda sizden almış olduğum nergislerin fotoğraflarını görebilirsiniz ;)

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/36077-2.htm

pria
13-12-2014, 18:35
Sayın Pria, aşağıdaki linkte, 32 no.lu mesajda sizden almış olduğum nergislerin fotoğraflarını görebilirsiniz ;)

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/36077-2.htm

http://www.agaclar.net/forum/1340459-post39.htm

Teşekkür ederim sayın maya..
İnşallah marta doğru çok iri ve çok güzel çiçeklerini de göreceğiz hep birlikte..

polemos
13-12-2014, 18:58
Beni de kahreden bu oldu..Hocam100'den 100 adet satın almıştım 4-5 sene önce..

Soğanlar iri olmalarına rağmen böyle 100 soğanda 10-15 çiçek görmek çok üzmüştü beni..

Ama işin sırrını çözdüm gibi..

Son denemeyi geçen yıl yaptım..Bu yıl sonuç tahminimden de iyi..

Aynı denemeyi seneye de yapacağım, yine aynı olumlu neticeyi görürsem Karaburun nergislerinden bol çiçek almanın formulünü, yöntemini ayrıntısıyla yazacağım buraya..

Öncelikle kendim emin olmam gerek..

Gerçekten sırrınızı çok merak ettim sayın pria

Sent from my iPhone using Tapatalk

pria
13-12-2014, 19:26
Gerçekten sırrınızı çok merak ettim sayın pria

http://www.agaclar.net/forum/1339886-post2204.htm

Aslında sır falan değil..Çok önemli fakat gözden kaçırılan veya ihmal edilen minik bir ayrıntı..
Aynı denemeyi seneye tekrar yapıp aynı güzel sonucu almadan bir açıklama yapıp, sonradan insanlara mahcup olmak istemiyorum..

Benim bu konuda okumadığım kaynak kalmadı sayılır..Bu tür konularda zaten yeterli kaynak bulmak ta zor..Tesadüfen bulduğum bir yazıda dikkatimi çeken bir cümlede yazılanları uyguladım sadece..

fındıkkurdu
15-12-2014, 00:40
Sayın pria,

Bu küçük sır; "Lodos rüzgarı bitkinin gelişimini hızlandırırken, poyraz rüzgarı gelişimini geriletir ayrıca 10 günde bir toprağın çapalanması soğanın gelişimine büyük katkı sağlar" cümlesi olabilir mi :))

YeniGine
15-12-2014, 00:43
:) Sayın pria sırrınızı bizlerle de paylaşsanız, hep birlikte denesek olmaz mı acaba?

Benol Hazaroğlu
15-12-2014, 08:24
Varsın yanılalım değil mi? Ya tutarsa açmayan onca nergisimiz açar bizde mis kokularıyla mest oluruz.
Haydi sayın pria söyleyinde biz de deneyelim. Varsın işe yaramasın ne olur ki.
Zaten açmayanlar var senelerdir.

pria
15-12-2014, 12:24
Varsın yanılalım değil mi? Ya tutarsa açmayan onca nergisimiz açar bizde mis kokularıyla mest oluruz.
Haydi sayın pria söyleyinde biz de deneyelim. Varsın işe yaramasın ne olur ki.
Zaten açmayanlar var senelerdir.
Benol Hanım, sizin ricanızı geri çeviremedim ve son edindiğim tecrübe ve izlenimleri yazmaya karar verdim..Vardığım bu netice kesin olmamakla birlikte açamıyan nergislerinizde sizler de önümüzdeki sezon denersiniz artık..Böylece daha fazla test etmiş oluruz bu hususu..

Benim ağağıdaki mesajımda da belirttiğim gibi Karaburun (Mordoğan) nergisleri ile ilgili Ege Üniversitesince yapılan araştırmada aşağıdaki noktalar hep ilgimi çekti:

http://www.agaclar.net/forum/1335389-post2164.htm

Araştırmada şunlar yazılı:

''...Üreticilerin %65’i kendi soğanlarını kullandıklarını, geri kalan %35’i ise dışarıdan soğan temin ettiklerini belirtmişlerdir.
... Yörede çiçek hasadı ise en fazla Ocak ayında (%65), daha sonra Aralık (%24) ve Kasım ayında yapılmaktadır.
...Soğan sökümünden sonra nasıl bir bakım uygulandığı incelendiğinde; üreticilerin %46’sının herhangi bir bakım yapmadığı, % 38’inin soğanları kabuklarından ayırdığı, %15’inin ise boylama yaptığı görülmektedir. Üreticiler (bir üretici dışında) eski soğanı attıklarını ve yavru soğanların tümünü kullandıklarını belirtmektedirler.
...Üreticilerin tümü soğanı dikerken pulluk derinliğine (20 x 25cm derinlik) diktiklerini belirtmişlerdir.''

İşte bu yazılanları uygulayayım dedim son olarak..
2012 yılı temmuzunda tüm Karaburun nergislerini söktüm..Yavrularını ayırdım..ve en irilerini benden ''erlicheer'' nergis soğanı satın alanlardan isteyen herkese ücretsiz olarak dağıttım..Bir kısmını da köyde verdim..
Bana en ufak olanları kalmıştı..Yani kimsenin beğenmiyeceği soğanlar..

İşte bu minik soğanları, bel küreğiyle derin kazılıp kabartılmış bir alana tabana metrekareye 40-50 gram 15.15.15 kompoze gübre atarak en az 15 santim derine ektim..Toprağım çok kumsal ve çok fakir olmasına rağmen bugüne kadar da başka hiçbir gübre vermedim.
Tabi, 2013'ün ocak ayında büyük çoğunluğu çiçek falan veremedi, biraz irice olan 3-5 soğanda çiçek görebildim..
O yıl onları hiç ellemedim, yerlerinde bıraktım..Yazın aşırı sıcakların etkisini azaltmak için toprağın üstüne kuru otlar yaydım..
Bu yıl eylül ayı başlarında onları bir güzel suladım..Ekim ayı sonlarına doğru köye zeytin toplamağa gittiğimde, filizlerinin çıkması gerekirken sadece birkaç soğanın filizlerini gördüm toprak üstünde..
Hatta, sık sık yağan sonbahar yağmurları acaba çürümelerine mi sebep oldu diye de endişelenmedim de değil yani..
Oysa onlar oldukça derin ekildikleri için çıkamamışlar toprak üstüne..
Nihayet, 20 gün önce köye son gidişimde hepsinin toprak üstüne fışkırdığını ve büyük çoğunluğunda çiçek sapının güründüğünü büyük bir sevinçle gördüm.Eğer derine ekilmeseydiler, aşağıdaki fotodaki gibi filizler 15-20 santim uzunlukta değil, 30-40 santimi bulurdu..

Ege Üniversitesi araştırmasında yazıldığı gibi, köylülerin biri hariç hepsinin eski, kart soğanlarını ekmeyip çöpe atmalarının haklı olabileceğine inandım artık..

Yani, özetle şu kanaate ulaştım:

1- Karaburun nergisleri 15-20 santim kadar oldukça derine ekildiğinde yazın sıcaklarından korunabiliyor ve istediği soğuklanma ihtiyacını giderecek bir ortam bulabiliyor..Dal, kuru otlarla malçlama yapmak toprakaltındaki soğanların korunmasına ve daha serin bir ortamda kalmalarını sağlıyor olabilir.
2- Çiçek vermiş, çok iri, kart soğanların çiçek verimi çok düştüğü için, bunlar çöpe atılmasa bile ancak yeni yavruların üretilmesi için ayrı bir alanda ekilmeli, bu kart soğanlardan fazla bir beklentiye girilmemeli..
3- Hem sıkışıklığı önlemek hem de bol çiçek görmek için, yavru soğanlar ayırılıp ekilmeli ve beslenip büyütülmeli..Bu yavruların 2. yıl hemen hemen tamamı çiçeklenmektedir.

Aslında bu yazdıklarım kesin bilgi değil ve gelecek yıl bir test daha yaptıktan sonra yazmamın daha uygun olacağını düşünüyordum ama başta Hocam100 olmak üzere çok sayıda üyenin bu beklentisini görünce hadi yazayım dedim..

Umarım tesbitlerim doğrudur ve çok sevdiğim Karaburun nergislerini bol çiçeklenmiş olarak görmemiz nasip olur bundan sonra..
Her nergis türünün yetiştirme özellikleri farklı olabiliyor..Benim 2 yıllık 100 gramdan büyük ''erlicheer'' nergisleri birden fazla çiçek sapı oluşturabildiği halde, aynı büyüklükteki daha önce çiçek vermiş Karaburun nergisi hiç çiçek vermiyebiliyor..Bunun en güzel kanıtı da 4-5 sene önce Hocam100'den satın aldığım 100 adet çok iri Karaburun nergisinin ancak 15 adet kadarında çiçek görmemdir.
Yani soğanın iriliğinden önce genç olması daha önem taşıyor Karaburun'larda..
Bunu çok iyi anladım.

Adnan bey insan bu nergiste şaşırıyor.İklime bağlı olarak ne zaman açar ne kadar açar coşar mı coşmaz mı ben bile bilemiyorum.

16.3.2013'te Hocam100 böyle diyor ama ben belli noktalara dikkat edilirse çiçek veriminin maksimuma çıkarılabileceğine inanıyorum.

pria
15-12-2014, 20:32
.

Ben sizi kırmadım ve bu yıl edindiğim tecrübeyi anlattım..
Şimdi benim de sizden bir ricam var..
Bugünlerde 2-3 santim olduğunu yazdığınız Karaburun nergislerinizin bahçenizdeki gelişim evrelerinin hiç olmazsa ayda bir fotoğraflarını burada yayınlamanızı istiyorum ben de sizden..
Acıpayam gibi bir yerde gelişimlerini görsel olarak görmek çok yararlı olur.

hocam100
15-12-2014, 21:57
Adnan bey tabi ki her gittiğimde çekeceğim.Burada paylaşacağım.

pria
16-12-2014, 00:44
Adnan bey tabi ki her gittiğimde çekeceğim.Burada paylaşacağım.

Ben bahçenizin oturduğunuz evin etrafında olduğunu sanıyordum..Yoksa başka bir yerde bahçeniz daha mı var acaba ? Sanki Karaburun yarımadasında da bahçeniz var gibi yazmışssınız :)

Hocam,fotograflarinizi bekliyoruz

Bence kendi sayfanızdan kendi bahçenizden fotoğraflı olarak devam etseniz ne kadar güzel olur derim.

Sayın hocam100, bahçenizi yeni gördüm. Bu seneki soğanlı türlerin fotoraflarını da burada sergilerseniz bahçenizi zevkle gezmeye hazırız. ...

Hayırlı olsun Sn Hocam100.Resimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.Selam ve sevgiler.

Resimleri hala bekliyoruz Mevlüt bey.

Sayın Hocam100
Hiç resim olmadan sadece sözle bu kadar ilgi gören bir bahçeniz var. Artık 1-2 resim görsek.

Hayrlısı olsun fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bahçe sayfanıza baktım..2010 yılından beri 4 yılda sadece 21 foto eklemişssiniz bunca insanın ısrarına rağmen..
Ben olsam şimdiye kadar soğanlı türler ile ilgili en az 500 foto yüklerdim :)

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/20620.htm

Keşke her soğanlı bitkinizin gelişim evrelerini tek tek fotoğraflayıp insanların görmesini sağlayabilseydiniz..
Bekliyelim bakalım..

hocam100
16-12-2014, 11:56
Adnan bey bahçem yeterli gelmediğinden birkaç yere daha ekiyorum.Fotoğraf çok çekiyorum ama siteye hergün eklemek çok zor oluyor.Aklılı telefondan face den ya da instagram dan paylaşmak çok kolay oluyor. Tüm gelişmeleri oradan günü gününe ekliyorum.Bahçemi izlemenizi öneririm.Tabi yine de ısrar çok olursa burada da ekleyeyim.Bu yıl şimdilerde bom boş gibi görünüm var.Onla başlayacağım.

pria
16-12-2014, 13:01
Adnan bey bahçem yeterli gelmediğinden birkaç yere daha ekiyorum....Bahçemi izlemenizi öneririm.Tabi yine de ısrar çok olursa burada da ekleyeyim.Bu yıl şimdilerde bom boş gibi görünüm var.Onla başlayacağım.

Mevlut bey,

Ben ısrar ediyorum..Lütfen şu özel karışım gübrelerle çok güzel çiçekler almakla öğündüğünüz Karaburun nergislerinizin ekili olduğu bahçenizin uzak ve yakın plan fotoğraflarını, nergislerin ilk çıkışlarından itibaren büyüme devrelerini ara ara buraya yükleyin derim..Gözümüzle görelim..
Sizin kendi bahçenizde Karaburun nergislerine yaptığınız işlemleri, satın almış üyeler de adım adım izlesin ki, sizin gibi güzel sonuçlar alabilsinler..
Karaburun nergislerinin Ankara koşullarında ekiminden pek iyi netice alımamış, sizin Acıpayam gibi oldukça karasala yakın iklimde nasıl böyle iyi sonuçlar alabildiğiniz konusunda kafamda çok soru işaretleri var..Mesela, bugünlerde topraktan henüz yeni çıkan ve 2-3 santim filiz yapan Karaburun nergislerinizin olası sert don olayı yaşanan ve ısının -15'lere indiği günlerde çekeceğiniz fotoğrafları inanın çok merak ediyorum..Çünkü, eski mesajlarınızda, sert soğuklar nedeniyle nergislerinizin kavrulduğundan ve çiçeklerini görememekten şikayet etmişsiniz..
Yoksa Karaburun nergislerini Acıpayam dışında bir ılıman yerde mi ekiyorsunuz ?

hocam100
16-12-2014, 19:33
Adnan bey benim Karaburun denemem iklimlerle de ilgili.Geçmiş yıllara ait şöyle bir değerlendirmem oldu.Bazı yıllar iklim yumuşak gitti çiçek sapları o kadar büyük oldu ki pırasa kadar iri oldu.Ama çiçekleri az oldu.Bazı yıllar sert geçen kış sebebiyle büyüyemedi boyu küçük kaldı.Ama çiçekleri çok oldu tomurcuk aşamasında don olmazsa açtı olursa o da gitti.O yüzden ben genellikle bu çiçeği korunaklı yani poyraz almayan yere ekiyorum.Geçen sene 3 ayrı yere ektim.Güneş gören güney kısımlarında güzel çiçek oldu kuzeydekiler dondu.Bunları da bilin.
Geçen seneden kalan kazılmamış soğanlar ki her yıl az miktarda unutularak kalırlar onlar şimdilerde 15 cmyi geçti tomurcuk görünüyorlar.
Yeni dikilenler 5 cm civarı .Ayrıca derin ekim demişsiniz ben de en az15 cm derine ekiyorum. Çiçeklerin tomurcukları donsa bile soğan üremeye devam ediyor.
Ayrıca her yıl yavru soğanları üretime alıyorum. İlk yıl irileşiyor 2. yıl çiçek açıyor. Soğanın yavru vermeye başlaması depoda başlıyor yanlarından 2 bazan 3 yavru oluşuyor onları zedelemeden ekiyorum. Sonra onları kazarken ayırıp ayrı ekiyorum.
Tabi ekerken 15-15-15 artı leonordid veriyorum.2yıl çiçek açacak iriliğe ulaşıyorlar.Sattığım soğanlar genellikle bu soğanlar oluyor. Anaçları ise satmıyorum. Onlar elimde kalıyor. Karaburunlar acaba çiçek açamayınca gücünü soğana mı veriyor diğe de düşünüyorum.Bazan tomurcuklarını açtırmamak adına koparıyorum da üretimim bir parçası.Acıpayam dışında ekim yerim yok.
Adnan bey Acıpayam 3 senedir ılıman kış geçiriyor.2yıldan beri doğru dürüst kar yağmadı. Böyle giderse Karaburunlar Acıpayam'a alışacak.

pria
17-12-2014, 00:53
Mevlut bey,

Ne yapılırsa yapılsın, Karaburun nergisi oldukça riskli bir tür..
Satıcıyı mahcup, alıcıyı küskün edecek bir tür..

Oysa öyle zahmetsiz nergis türleri var ki, yıllarca yerinden sökmeseniz, kümeler oluştursa bile, hiçbir bakım-gübre uygulamasası falan yapmasanız bile her yıl bol bol çiçeklenebiliyorlar..

Karaburun nergisi tam tersine ne zaman ne yapacağı pek belli olmayan bir tür..
Satıcının çok iddialı, alıcının çok umutlu olmaması gereken bir güzel tür yani.
Daha çoook kafa yoracağız bu konuda.

fındıkkurdu
17-12-2014, 01:14
Aşağıdaki fotoğraf hocam100'den bu sene satın almış olduğum nergislerin henüz çiçeklerinin ortaya çıkmamış hali

fındıkkurdu
17-12-2014, 01:24
Görülen ilk tomurcuklar

fındıkkurdu
17-12-2014, 01:33
Bu fotoğraflarda karaburunların 2-3 gün önceki hali. 1-2 güne kalmaz çiçekler açar, bende merak ettiği o kokuyu koklama şansına sahip olurum inşallah.

fındıkkurdu
17-12-2014, 01:39
Karaburunların yaprakları gayet sağlıklı ve çiçekleri oldukça dolgun durumdalar. Hocam100'ün bakımı sayesinde tabi ki. Saksılar güney cephede. Sabah erken saatlerden itibaren öğleye kadar ve öğleden sonra da 2-3 saat güneş gören bir cephedeler.

fındıkkurdu
17-12-2014, 01:49
Şimdi de sıra geçen yıl sayın pria dan hediye olarak almış olduğum karaburunların fotoğraflarında. Geçen yıl bir tanecik bile çiçeğini görememiştim. Topraktan hiç çıkarmadım. Sadece toprağını havalandırmak adına sökmüştüm. 1-2 gün hem toprağı havalandı hemde soğanlar. Sonra yine aynı toprağa diktim. Yalnız şöyle bir ayrıntıyı belirteyim. Vakit olarak tam şu zamanlar diyemeyeceğim ama sadece 1 ay kadar sulamadım. Temmuz başları ve ağustos ayı başları **** ortalarına kadar diyelim. Ama bu süre içerisinde balkon kenarında oldukları için yağan yağmurlardan ufak da olsa nasiplendiler.

fındıkkurdu
17-12-2014, 01:58
14-12-2014 tarihinde çekilmiş fotoğraflar

fındıkkurdu
17-12-2014, 02:05
Aynı tarihte çekilmiş son fotoğraflar.

tabus
17-12-2014, 19:49
Paper white ve Double Roman, ikisi de aynı yerde. Paper white çiçeklenmeyi tamamlamak üzere iken Double Roman ilk çiçeklerini açıyor.İkisi de kokulu, tek sapındaki çiçekler yaklaşık bir hafta vazo da kalıyor ve odayı parfümle dolduruyor, ama kokuları çok farklı.

feyziuslu
18-12-2014, 09:25
Ben hobi amaçlı olarak hem Karaburun hem de Erlicher nergisi yetiştirdim.Erlicher verimli bir tür ve çok beğendim,ancak kokularının karşılaştırmasına gelince Karaburun nergisini tek geçerim,emsalsizdir.Annem uzun süredir bahçesinde Karaburun nergisi yetiştirir,güneye bakan duvarın önünde,kuytu bir yerde bulunan nergisleri çok açıyor.Bitişiğindeki bahçede benimde Karaburun nergislerim var.Kısmen soğuk ve rüzgara açık.Belki bu yüzden çiçek verimi düşük.

pria
18-12-2014, 10:13
Ben hobi amaçlı olarak hem Karaburun hem de Erlicher nergisi yetiştirdim.Erlicher verimli bir tür ve çok beğendim,ancak kokularının karşılaştırmasına gelince Karaburun nergisini tek geçerim,emsalsizdir.

Ben kendim methiyeye girersem, satıcı olduğum için yanlış anlaşılabileceğinden, bu görüşlerinize en çarpıcı ve güzel yanıtı, 30.03.2011 tarihinde 936 sayılı mesajıyla yine Hocam100 vermiş:

Adnan bey nergislerinizin kokusu alışkanlık mı yapıyor ne.Günde en az 5 kere koklamak için yanından geçiyorum.Sanki alışmaya bu güzelliği benimsemeye başladım.Kokusu gün geçtikce güzelleşiyor.Eşim bile hiç koku sevmezdi aa bunlar de ne güzel kokuyormuş dedi. Şaşırdım.Her neyse bu güzelliği bizlerle paylaştığınız için sonsuz teşekkürler.

Herşeye rağmen, sizin görüşünüze de saygı duyuyorum; çünkü renkler, zevkler tartışılmaz.

polemos
18-12-2014, 17:00
Kesme çiçek olarak uzun dayanması için ne yapmalıyım?

Paperwhite türü nergisi şimdi diksem çiçek alabilir miyim?

Dumlupınar
18-12-2014, 18:10
Paper Whıte nergisimin çiçeklenmesi bitmeden önceki son görüntüleri...

pria
18-12-2014, 19:00

Sayın polemos,

Soğanlarınız bugüne kadar uygun koşullarda muhafaza edildiyse, Paperwhite nergisinizi hemen ekin, mutlaka hızla köklenip filizlerini uzatacak ve ilkbaharda çiçeklerini görürsünüz kanaatindeyim..

Kesme çiçeklerinizin daha uzun dayanması için bloglarımdaki ''çiçekler'' blümünü okuyunuz:

Yoğun kokulu katmerli nergis | Double Daffodil Erlicheer (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/)

kokulukatmerlinergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com.tr/2012/12/kokulu-katmerli-nergis.html#!/2012/12/kokulu-katmerli-nergis.html)

polemos
18-12-2014, 20:05
Adnan bey bahçem yeterli gelmediğinden birkaç yere daha ekiyorum.Fotoğraf çok çekiyorum ama siteye hergün eklemek çok zor oluyor.Aklılı telefondan face den ya da instagram dan paylaşmak çok kolay oluyor. Tüm gelişmeleri oradan günü gününe ekliyorum.Bahçemi izlemenizi öneririm.Tabi yine de ısrar çok olursa burada da ekleyeyim.Bu yıl şimdilerde bom boş gibi görünüm var.Onla başlayacağım.

FB ya da instagram linki verebilir misiniz?

tabus
18-12-2014, 22:41

Sn polemos,
Kesme çiçeklerin vazoda dayanma süreleri elbette cinsine göre değişmektedir.
Vazoda kalma süresinin uzatılması için; çok sıcak ortamda tutulmamaları, her gün suyunu değiştirilmesi, her gün veya 2 günde bir saplarının alt kısmından verev kesilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca suyuna yarım veya çeyrek aspirin konulması da deneyim olarak etkili olmaktadır. Fakat her çiçekte aynı sonuç verir mi, zararı olur mu bilmem..
Paperwhite nergisler soğuk kış günlerinde açabilen bir çeşittir. Güzelliğinin önemli bir kısmı buradadır.Normal dikim zamanı eylül ekimdir. Madem geç kaldınız, soğanların derhal toprakla buluşması gereklidir. Bu tarihten sonra ortam sıcaklık değerleri göz önüne alınırsa, yapraklansa da çiçek açmayabilir.
Ama size 'forcing', zorla çiçek açtırmayı önerebilirim: Uygun şekilde saksıya gömüp suladıktan sonra, 18 C civarında ışıklı bir ortamda yaklaşık 4-6 hafta tutabilirseniz, burun gösterecektir. Bundan sonra biraz daha soğuk ortamda çiçeklenmesini de görebilirsiniz. Çiçekleninceye kadar gübre ihtiyacı duymaz.Denerseniz ve paylaşırsanız sevinirim.Kolay gelsin.

pria
19-12-2014, 22:52
Nergis soğanlarının,eğer bahçede ve su birikmeyen bir yerde dikili ise, Ankara'nın soğukları ile bir sorunu olmuyor. Sadece 3-4 hafta geç çiçek açıyor. Benim için tehlike, soğuktan ziyade toprağı kar altında delik deşik yapan tarla faresi.İnşallah ters lale soğanlarım diğer soğanlarımı korumayı başarmıştır.

Saygılarımla

Ben her yıl söktüğüm nergisleri ve laleleri fidanlığımdaki serin kulübede muhafaza ederim..
Fakat, kulübeye dadanan bir tarla faresi var, mesken tuttu adeta..Hatta bir keresinde çekmece içinde minicik yeni doğmuş yavrulara denk geldim..İlişmem, rahatsız etmem onları..Sevimlidir çünkü..Çoğu kez göz göze bile geliriz..
En çok sevdikleri şey, benim çizmelerin içine kışın yemek üzere lale soğanlarını depolamalarıdır..Bir de elimi yüzümü yıkadığım sabunu yiyorlar, diş izleriyle doluyor sabunum her gidişimde ..
Fakat bugüne kadar hep lale soğanlarımı taşıyıp yediler veya çizmelere depoladılar..
Çizmeleri döktüğümde hiç nergis soğanı görmedim..
Yani, fareler nergis soğanı yemiyor..Eminim.

pria
20-12-2014, 18:36

Bekliyoruz.. :))

ahmetmacit
20-12-2014, 18:51
Hangi tür olduğunu bilmiyorum ama benim nergisler erken açıyor her yıl, mis gibi kokuyor.
http://i39.servimg.com/u/f39/11/20/69/39/img_2011.jpg

tabus
20-12-2014, 19:42
Nergis severlere..Dikkatinizden kaçabilir.http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/36167.htm#post1341817

-Esin-
20-12-2014, 20:11
Ben her yıl söktüğüm nergisleri ve laleleri fidanlığımdaki serin kulübede muhafaza ederim..
Fakat, kulübeye dadanan bir tarla faresi var, mesken tuttu adeta..Hatta bir keresinde çekmece içinde minicik yeni doğmuş yavrulara denk geldim..İlişmem, rahatsız etmem onları..Sevimlidir çünkü..Çoğu kez göz göze bile geliriz..
En çok sevdikleri şey, benim çizmelerin içine kışın yemek üzere lale soğanlarını depolamalarıdır..Bir de elimi yüzümü yıkadığım sabunu yiyorlar, diş izleriyle doluyor sabunum her gidişimde ..
Fakat bugüne kadar hep lale soğanlarımı taşıyıp yediler veya çizmelere depoladılar..
Çizmeleri döktüğümde hiç nergis soğanı görmedim..
Yani, fareler nergis soğanı yemiyor..Eminim.

Çok iyi bir gözlem sn pria. Nergisler zehirlidir, çok az miktarda yenmesi bile şiddetli karın ağrıları, bulantı, kusma, ishal gibi rahatsızlıklara sebep olur. Dolayısıyla hayvanlar nergisin ne soğanını ne de yapraklarını yer.

pria
21-12-2014, 22:06

Hocam100 pek cevap ve link vereceğe benzemediği için ben facebook'ta bir bakayım dedim, orada sayfası var ama çoğunlukla siyasi, dini, sosyal içerikli mesajlarla dolu..Yani, Acıpayam'daki bahçesini tanıtan hiç fotoğraf göremedim sayılır..Sadece nerede çekildiği pek belli olmayan birkaç nergis, ters lale ve sümbül fotosu var..Bahçesinin genel görünümünü gösteren hiçbir foto yok..Özellikle Karaburun nergislerinin ekili olduğu bir alanın fotoğrafını aradım, maalesef o da yok..

Yani..Mevlut Bey, ''tüm gelişmeleri facebook'tan veya instragam'dan paylaşmak daha kolay oluyor, bahçemi oralardan takip edin'' diyor ama oralarda da takip edilmeye değer bir fotoğraf arşivi göremedim ben..

Ha..ayrıca birşey daha dikkatimi çekti..Face'de ''diğer'' ikonunda ''yerler''e tıkladığımda çıkan haritada 2 nolu ikona tıklayınca Mevlüt beyin 4 ocak 2014'te Nusaybin'e taşındığı belirtiliyor.Bahçesi Acıpayam'damı yoksa Nusaybin'de mi pek belli değil yani.

Kısacası, Mevlut beyin mesajlarıyla ilgili halâ kafam karışık, tereddütlerim var..Kusura bakmasın ama pek te samimi bulmuyorum yazdıklarını.

hocam100
21-12-2014, 22:27
Adnan bey sabredin bu aralar zaman bulamıyorum.Yakında eklerim.Nusaybin konusu da herhalde yanlışlıkla işaretlenmiş.20 sene evvel orada çalışmıştım.4 yıl.

pria
21-12-2014, 22:44
Adnan bey facede özel bilgilerinizi lütfen paylaşmayın.2 hafta evvel gitmiş olduğumuz bir kursta paylaşılmaması gerekenler anlatıldı o yüzden tüm özel bilgileri kaldırıyorum.Size de öneririm.Resimler de dahil.

Madem 2 hafta önce size kursta bunlar söylendi, peki buna rağmen niye bize 6 gün önce ''Aklılı telefondan face den ya da instagram dan paylaşmak çok kolay oluyor. Tüm gelişmeleri oradan günü gününe ekliyorum.Bahçemi izlemenizi öneririm.'' diye yazdınız Mevlut bey ?..
Kaldırdığınızı söylediğiniz çiçek fotolarının neresi ''Özel bilgi'' ?
Siz eğer kaldıracaksanız 4 saat önce paylaştığınız ''yolsuzluk başka hırsızlık başka'' laflarını eden iktidar yalakası Hayrettin Kahraman'ın yazısını kaldırın face sayfanızdan..Çiçek fotoları çok masum kalır onun yanında.

İnanın hiç samimi bulmuyorum yazdıklarınızı.

hocam100
21-12-2014, 22:52
Adnan bey paylaşmak kolay oluyor derken teknik olarak kolay diyorum.Ama resim çekmek için bahçeye gitmek gerekiyor.Özel mesaj da yazdığım gibi çok yoğun bir haftalar içindeyiz sınavlar başlayım bitiyor derken yeniden başlıyor.Bu arada okuldaki ders sayımız çok fazla oluyor.Ekim yaptığımızdan beri 1 kere görebildim neredeyse o da 2 hafta önceydi.2-3 cm civarı diğe yazmıştım.Sabredin ekleyeceğim.Face ama arkadaş isteği yollayın ki resimleri görebilesiniz.Ayrıca özel bilgilerimi kaldırdım resimleri değil onları paylaşırken herkese açık yapmadım.

pria
21-12-2014, 23:28
Siz eğer kaldıracaksanız 4 saat önce paylaştığınız ''yolsuzluk başka hırsızlık başka'' laflarını eden iktidar yalakası Hayrettin Kahraman'ın yazısını kaldırın face sayfanızdan..Çiçek fotoları çok masum kalır onun yanında.

İnanın hiç samimi bulmuyorum yazdıklarınızı.

Neyse..Yine de çok sevindim,face'deki sayfanızdan paylaştığınız herifin yazısını kaldırdığınız için..Teşekkür ederim..

Belki yeri değil ama en alttaki paylaşımınızı da hiç sevmedim..

YeniGine
22-12-2014, 00:04
Erkenci nergislerim. Bu sene çiçekleri az biraz da olsa fazlalaşmış.

530285

530286

pria
22-12-2014, 00:53
Maşallah sayın YeniGine, nergisleriniz pek güzeller..
Ben de bugünlerde köye gideceğim gibi..İnşallah Karaburun'lar açmışlardır artık..

hocam100
22-12-2014, 08:00
Hangi tür olduğunu bilmiyorum ama benim nergisler erken açıyor her yıl, mis gibi kokuyor.
http://i39.servimg.com/u/f39/11/20/69/39/img_2011.jpg

Nergisiniz karaburun türü nergistir.Kokusunu sevmenize sevindim.Sezonun ilk açan türü olarak insanı mutlu ediyor.

feyziuslu
22-12-2014, 11:07
Sayın Pria'nın Sayın hocam100 'e sataşması tatlı rekabet sınırlarını aşıp agresif saldırı sınırlarına yaklaşıyor ve bu sitenin tadını kaçırıyor.Lütfen amacınız neyse doğrudan sorun.İnsanlar sosyal paylaşım sitelerinde hangi fotoğrafları,hangi sosyal ve dini içerikleri paylaşıp paylaşmıyacağının kararını size mi soracaklar.Bunun üzerinden insanların üzerine gidiyorsunuz.Nergis konusu üzerinden hocam100'ün inanç ve sosyal dünyasıyla hesaplaşma algısı hissediyorum.Buna bu sitede kimsenin hakkı yoktur ve ayıptır.Şunu deseniz''Ben üretiyorum,satıyorum,vergimi de veriyorum.Herkes de böyle yapsın.''Takdire şayan olur ama uzun zamandır Pria'nın (Senin nergislerin verimsiz),(benim nergislerim çok iyidir) muhabbeti kabak tadı verdi.Anlaşılıyor ki hocam100 sessiz kalıp tartışma konusu yapmak istemiyor ama bu karşı tarafın cüretini artırıyor.
Sayın Pria'yı ve hocam100 ile site yazışmaları dışında tanışmıyorum,ama bu konunun bitirilmesini arzu ediyorum.

pria
22-12-2014, 12:12
Sayın Pria'nın Sayın hocam100 'e sataşması tatlı rekabet sınırlarını aşıp agresif saldırı sınırlarına yaklaşıyor ve bu sitenin tadını kaçırıyor.Lütfen amacınız neyse doğrudan sorun.İnsanlar sosyal paylaşım sitelerinde hangi fotoğrafları,hangi sosyal ve dini içerikleri paylaşıp paylaşmıyacağının kararını size mi soracaklar.Bunun üzerinden insanların üzerine gidiyorsunuz.Nergis konusu üzerinden hocam100'ün inanç ve sosyal dünyasıyla hesaplaşma algısı hissediyorum.Buna bu sitede kimsenin hakkı yoktur ve ayıptır.Şunu deseniz''Ben üretiyorum,satıyorum,vergimi de veriyorum.Herkes de böyle yapsın.''Takdire şayan olur ama uzun zamandır Pria'nın (Senin nergislerin verimsiz),(benim nergislerim çok iyidir) muhabbeti kabak tadı verdi.Anlaşılıyor ki hocam100 sessiz kalıp tartışma konusu yapmak istemiyor ama bu karşı tarafın cüretini artırıyor.
Sayın Pria'yı ve hocam100 ile site yazışmaları dışında tanımıyorum,ama bu konunun bitirilmesini arzu ediyorum.

Sayın fevziuslu,

Asılsız ithamlarla dolu yazdıklarınızı inanın büyük üzüntüyle okudum.

- Ben hiçbir zaman hiçbir mesajımda ''benim nergislerim iyidir'', ''senin nergislerin kötüdür'' atışmasına girmedim..Hiçbir nergis kimsenin tekelinde değildir..Senin nergisin benim nergisim diye birşey olamaz.Popüler nergis türlerinin artılarını ve eksilerini tartışmak ve burada insanların bilgisine sunmak başlığın ana nedenlerinden biridir.Ben 4-5 yıl önce edindiğim 100 adet Karaburun nergisinden çiçek verimi göremeyip, bunun nedenlerini bilimsel yayınlar da dahil araştırıp çareler arıyorsam, bu hiç te kınanacak birşey değildir.
Kaldı ki, her zaman ısrarla belirtmişimdir Karaburun nergislerinin çok harika bir tür olduğunu..Hala da inatla onlardan nasıl yüksek verim alabilirim diye denemeler yapıyorum ve nergisseverlerin bilgilenmesi için yazıyorum..Siz bunca gayretimi nasıl başka noktalara çekiyorsunuz, anlamak zor inanın.Ben son iki yıldan beri isteyen herkese ücretsiz Karaburun nergisi dağıtıyorum; farklı insanlar farklı yerlerde deneyip tecrübelerini paylaşsınlar diye..Kaldı ki, bilimsel araştırmalarda bile çiçek veriminin arttırılması konusu işlenebiliyorsa burada kişilerin bu hususa katkıda bulunmasının ne zararı var ki ?

- Ben meraklı bir insan olarak, Karaburun nergisleriyle ilgili en çok mesaj yazan ve satıcı konumunda olan sayın Hocam100'ün tabi ki bu sayfalarda bu nergis türünün kendi bahçesindeki gelişme safhalarına dair görselleri görmeyi çok isterim..Bunu rica ettim kendisinden..Verdiği cevapta ''Aklılı telefondan face den ya da instagram dan paylaşmak çok kolay oluyor. Tüm gelişmeleri oradan günü gününe ekliyorum.Bahçemi izlemenizi öneririm.'' dediği için ben ve benim gibi düşünen insanlar kendisinden face ve instgram linklerini rica ettik..Aradan 5-6 gün geçmesine rağmen yanıt alamadık..Madem ki, face ve instgram'dan bahçesini izleyebileceğimizi yazıyor, o halde ilgili linkleri de belirtmek zorundadır..Eğer, buna rağmen linkleri vermiyorsa ve kendi gayretimle bulduğum face sayfasını açtığımda ben küt diye onun çiçek - bahçe resimlerinden ziyade dinsel siyasi mesajlarıyla karşılaşıyorsam ve güncel çiçek fotoğraflarını bulamıyorsam, bir iki kelime yazabilme hakkım vardır diye düşünüyorum.
Hocam100 pek cevap ve link vereceğe benzemediği için ben facebook'ta bir bakayım dedim, orada sayfası var ama çoğunlukla siyasi, dini, sosyal içerikli mesajlarla dolu..Yani, Acıpayam'daki bahçesini tanıtan hiç fotoğraf göremedim sayılır..Sadece nerede çekildiği pek belli olmayan birkaç nergis, ters lale ve sümbül fotosu var..Bahçesinin genel görünümünü gösteren hiçbir foto yok..Özellikle Karaburun nergislerinin ekili olduğu bir alanın fotoğrafını aradım, maalesef o da yok..

Yani..Mevlut Bey, ''tüm gelişmeleri facebook'tan veya instragam'dan paylaşmak daha kolay oluyor, bahçemi oralardan takip edin'' diyor ama oralarda da takip edilmeye değer bir fotoğraf arşivi göremedim ben..

.
Ben bunları yazmışken, onun da kalkıp bana ''facede özel bilgilerinizi lütfen paylaşmayın.2 hafta evvel gitmiş olduğumuz bir kursta paylaşılmaması gerekenler anlatıldı o yüzden tüm özel bilgileri kaldırıyorum.Size de öneririm.Resimler de dahil.'' diye yazması ve zaten sınırlı sayıdaki çiçek fotoğraflarını sileceğini yazması karşısında masum ve özel bilgi niteliği taşımayan çiçek resimleri yerine Hayrettin Karaman'ın yazısını silmesinden memnun olcağımı belirtmemin bu kadar yanlış anlaşılacağını bilseydim inanın o mesajı yazmazdım.Hocam100'ün güncel bahçe-çiçek fotoğraflarını görebilmemiz için önerdiği face sayfasını açtığımda kafadan Hayrettin Karaman'ın saçma sapan laflarıyla karşılaşmak ve görmek-okumak zorunda da değilim.Hocam100'ün inanç ve sosyal dünyasıyla tanışmayı istemediğim gibi meraklısı da değilim.

Bakın, ben de insanlara zaman zaman nergislerin ekim-bakım bilgileri için kendi bloglarımın linklerini veriyorum..Ama orada bir tane bile benim dini kimliğimin reklamını yapan bir haber, yorum, mesaj bulamazsınız, buna hakkım yok yani:

kokulukatmerlinergis: kokulu katmerli nergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com.tr/2012/12/kokulu-katmerli-nergis.html#!/2012/12/kokulu-katmerli-nergis.html)

Ama, insanlar tutarlı olmak zorundadır.Hem en güncel fotoğrafları face ve instragam'dan izlememizi önereceksiniz, ardından da ''özel bilgi'' diye zaten sınırlı sayıdaki fotoları silmekten bahsedeceksiniz.
Kaldı ki, burada kimse sn.Hocam100'den face ve instragam linklerini istemedi..Bu hususu öneren ama ilgili linkleri vermeyen de kendisidir maalesef.

Tekrar söylüyorum..Ben asla ard niyetle burada hiçbirşeyi yazmadım..Asla bir nergis türünü kötülemedim..Bunu birçok mesajımda kanıtlarım..

Amacım, nergisseverlere katkıda bulunmaktır..
Ki, yıllardan beri yazdığım birçok hususla insanlara yararlı olduğuma da inanıyorum..Çünkü ben araştıran, sorgulayan, meraklı bir nergis delisiyim..

Erlicheer türü nergislerle belki de ülkemizde ilk olarak birçok insanı ben tanıştırdım..Kötü mü oldu ? Hala çırpınıyorum yurtdışından çok nadir ve ülkemizde olmayan türleri getirip yetiştirmek için..Fena mı bunlar yani ?Bu sayfalarda çok sayıda insan bu güzel türden övgüyle bahsediyorsa ben bundan mutluluk duyarım..
Keşke Karaburun nergisleriyle ilgili olarak bu başlıkta onlarca insanın yakınmaları olmasaydı..Ama insanlar bu Karaburun nergislerinin çiçeklenme oranının düşüklüğünden, verimsizliğinden yakınıyorsa, bundan kimse üzerine alınmamalı ve çareler aramalıyız.
Benim yaptığım da bu.

İnanın sizin bu mesajınızdan sonra keşke elim kırılaydı da aşağıdaki mesajımı keşke yazmasaydım, tecrübelerimi paylaşmasaydım, diyesim bile geliyor içimden..inanın insanı burada edindiği tecrübeleri paylaşmaktan soğutuyorsunuz..

Bakın bakalım, alttaki linkte ''benim nergislerim iyidir, seninkiler kötü ve verimsizdir'' diye birşey yazmış mıyım ?

''Umarım tesbitlerim doğrudur ve çok sevdiğim Karaburun nergislerini bol çiçeklenmiş olarak görmemiz nasip olur bundan sonra..'' diye yazan kim, okuyun da görün.

http://www.agaclar.net/forum/1340741-post2217.htm

pria
22-12-2014, 13:42
Yazışmalar üzerine, sn. Hocam100 telefon etti..Biz yıllardan beri onunla çok rahat konuşan iki dost olduk her zaman..Uzun uzun sohbet ettik..Hayrettin Karaman hocası olduğu için facebook sayfasına taşımış onun yazısını..Ben de ''bula bula onu mu buldun, ne değerli din adamları var, onların yazılarını al face sayfana, zevkle okuyayım ben de '' diye takılmadan edemedim yine de :)
Yanlış anlamaları önlemek için rica etti, 2 fotoğraf ile onun facebook linklerini mesajlarımdan sildim..
Eski dostuz biz onunla..
Asla birbirimizi rencide edip kırmak gibi bir lüksümüz olmadı.
Tartışmak kavga etmek anlamını taşımaz bizler için.

Öyle değil mi Mevlut Bey ? :))

hocam100
22-12-2014, 17:04
Yazışmalar üzerine, sn. Hocam100 telefon etti..Biz yıllardan beri onunla çok rahat konuşan iki dost olduk her zaman..Uzun uzun sohbet ettik..Hayrettin Karaman hocası olduğu için facebook sayfasına taşımış onun yazısını..Ben de ''bula bula onu mu buldun, ne değerli din adamları var, onların yazılarını al face sayfana, zevkle okuyayım ben de '' diye takılmadan edemedim yine de :)
Yanlış anlamaları önlemek için rica etti, 2 fotoğraf ile onun facebook linklerini mesajlarımdan sildim..
Eski dostuz biz onunla..
Asla birbirimizi rencide edip kırmak gibi bir lüksümüz olmadı.
Tartışmak kavga etmek anlamını taşımaz bizler için.

Öyle değil mi Mevlut Bey ? :))

Evet arkadaşlar yanlış anlaşılmaları önlemek bu konunun daha fazla uzamasını önlemek adına Adnan bey ile konuyu telefonda görüştük. Forumun belki de en çok bu konu ile ilgili yazı yazan bizler olarak, tartışmayı sona erdirdik. Sonuç olarak bizler birer faniyiz arkamızda hoş bir sada bırakmak için çalışmalıyız.Burada da nergisler için yazıyoruz. Karaburun nergisi de güzel bir tür Adnan Beyin türü de.İkisi için deneme çalışmaları yapıyoruz.Sonuçları burada paylaşıyoruz.Bu böyle devam etmelidir.Face girmek isteyen yine girsin.Forumumuzda dostluk kardeşlik doğa, insan sevgisi eksik olmasın.Sonuç olarak son sözüm;Yunus Emre değişiyle ''Yaratılanı sevelim Yaratandan ötürü''.Saygılarımla.

YeniGine
24-12-2014, 00:09
Sayın pria tekrar teşekkür ediyorum, sağolun.
İlk fotoğrafta uzunca bir sopa belli belirsiz dikkatle bakınca farkedeceksiniz. O uykuya yatmış ceviz fidanım, hemen yine nergislerin altlarında bahar dalı fidanı, yine bir tane minnacık kestane fidanı mevcut. Tam onlar şimdi uykudalar ve yer değişimleri gerekiyor, fakat gel gelelim bu sefer de nergisler çiçekte. Bu dörtlüyü bu minicik alandan nasıl ayırabilirim?

pria
24-12-2014, 10:22
Sayın pria tekrar teşekkür ediyorum, sağolun.
İlk fotoğrafta uzunca bir sopa belli belirsiz dikkatle bakınca farkedeceksiniz. O uykuya yatmış ceviz fidanım, hemen yine nergislerin altlarında bahar dalı fidanı, yine bir tane minnacık kestane fidanı mevcut. Tam onlar şimdi uykudalar ve yer değişimleri gerekiyor, fakat gel gelelim bu sefer de nergisler çiçekte. Bu dörtlüyü bu minicik alandan nasıl ayırabilirim?

http://www.agaclar.net/forum/1342073-post2250.htm

O kalabalıkta nergislere zarar vermeden fidanları çıkarmanın en pratik yolu, fidanları yavaş yavaş asılarak çıkarmak gibime geliyor..

kgursan
24-12-2014, 23:58
Sn Pria, ve diğer nergis seven arkadaşlar.
Sn pria nın 15 12 2014 tarihli uzun mesajı ile Ege üniversitesinin Mordoğan (Karaburun ) nergisleri ile ilgili çalışmalar incelenmiş ve bir şekilde " Çiçeklenme" konusunun çok önem kazandığını anlamış bulunuyorum. Sn Pria nın araştırma/gözlem ve incelemelerini takdirle karşıladığımı da belirtmek istiyorum ve bu mesaj ın konu ile ilgili olacağını düşündüğüm açıklamaları ile katkıda bulunmak istiyorum. .

1. Soğanlı bitkilerin çiçeklenme fizyolojısinde, Soğanların söküm zamanı, söktükten sonraki depolama yerinin sıcaklığı ve nemi, havalanması, Etilen üreten kaynaklara (sebze-meyve, eksoz gazı vb) yakınlığı, soğanın içinde "Çiçek tomurcuğu" oluşumunu etkiler dolayısıyla diktikden sonra çiçek verimini etkiler.

2. Yukarıdaki faktörler içinde en önemlisi "depolama sıcaklığı" süresi ve değişimidir, Bu koşul değişik türlerde (Lale, sümbül, nergis,frezya vs.) farklıdır. Hatta aynı tür içinde (örneğin nergis!) Değişik çeşitlerde bile farklılık gösterebilir. Hatta daha ileri giderek, Aynı tür, aynı çeşidin "Farklı iriliklerdeki " soğanlarında bile farklı olabilir.

3. Nergis soğanlarında Çiçek tomurcuğu oluşumu (Yanlış hatırlamıyorsam) Söküm anında oluşur ve depolama süresince gelişir. ve sonbaharda soğanı diktiğiniz zaman soğanın içinde çiçek oluşmuştur!! ve toprağa dikilip, köklenme den sonra eğer çiçek uygun depolanıp, çiçek organları tamamlanmış ise uygun sıcaklıkta sap uzatıp çiçeği açılır. (soğan depolama bölümünde de sanırım açıklama olacak ve daffodil soğanı içinde çiçek fotosu da koymuştum!)

4. Bu depolama sıcaklıkları , Daffodil için hatırladığım kadarı ile, 9 oC da 6-8 hafta olarak denediğimizi hatırlıyorum. Hatta yaptığım o çalışmada , Normal olarak depolanmamış soğanları Ağustos-Eylül gibi dikmiştik ve depoladığımız (9 oC 2 ay) soğanları Ekim ayında diktiğimiz halde Ekim de dikilenler, Eylülde dikilenlerden önce çiçek açmıştı. Yalova Araştırma nın sonuç raporlarında bulunabilir. ( Ben link vermeyi vs. beceremediğim için ve notlarım filan elimde olmadığı için buraya yazamıyorum)

SONUÇ OLARAK: Nergislerde Çiçek, Söküm anında oluşmuştur. Yeni dikilen soğana gübre vermenin etkisi, O yılın değil, daha sonraki yılın çiçeğinin oluşmasına katkı sağlar, Yetiştirme esnasındaki sıcaklık ve nem değişimleri soğan içindeki çiçeğin oluşmasına olumlu veya olumsuz etki yapar, sökümden sonraki depolama sıcaklıkları çiçeğin soğan içindeki gelişimini etkiler. Bu arada dikim derinliği ve sulama, bitki gelişme esnasında geçirdiği stresler vs. de çiçk verimini etkileyebilir.