PDA

View Full Version : Nergis

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14

fındıkkurdu
11-02-2016, 23:13
Bu nergis senelerdir teyzemin bahçesinde olan kokulu bir tür. Tabi ki adını bilmiyorum. Minnow olabilir mi? Nergis meraklısı arkadaşların yorumlarını bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

fındıkkurdu
11-02-2016, 23:16
Şu an tomurcukta olan başka bir tür daha var. Çiçek açınca onu da yüklemeye çalışacağım ama onun kokusu yok. Ben şekil olarak sanki süsene benzetiyor gibiyim. İnşallah çiçekleri açınca yükleme şansım olur da elinde olan arkadaşlardan adını öğrenmiş oluruz.

fındıkkurdu
11-02-2016, 23:19
Çiçekler açtığında dıştaki krem rengi zamanla beyaza yakın krem rengine dönüşüyor.

pria
12-02-2016, 09:35
Bu nergis senelerdir teyzemin bahçesinde olan kokulu bir tür. Tabi ki adını bilmiyorum. Minnow olabilir mi?

Hangi aylarda açıyorlar ?

fındıkkurdu
12-02-2016, 21:06
Sayın pria fotoğrafı dün akşam çektim ve yükledim. Aşağı yukarı 1,5 aydır çiçek açmaya devam ediyor.

pria
12-02-2016, 21:17
Erkenci olduğunu anlıyorum yazdıklarınızdan..Büyük olasılıkla Paperwhite ''Early Pearl''dır.

fındıkkurdu
12-02-2016, 23:12
Teşekkürler sayın pria.

mavi eylul
14-02-2016, 16:10
Sanki kurumuş gibi ...kapsülünde.

Melisa16
14-02-2016, 18:10
Tomurcukları çok tombik tombik geldi bana :D Türü ne olabilir acaba?

hocam100
14-02-2016, 18:11
Nergis ama türü belli degil açınca belli olur.

mobil telefondan tapatalk ile yollandı

Sûz-i Dilârâ
14-02-2016, 18:17
Erlicheerlerde çiçek sapları bir haftadır oluşmuş durumda ancak yavrudan süren çiçek sapı sürpriz oldu;)

pria
16-02-2016, 21:22
Tomurcukları çok tombik tombik geldi bana :D Türü ne olabilir acaba?

Narcissus Rip van Winkle tomurcuklarını andırıyor ..

Melisa16
16-02-2016, 21:44
Narcissus Rip van Winkle tomurcuklarını andırıyor ..

Teşekkür ederim.. İnşallah Rip Van Winkle çıkar ;)

Lonicera
18-02-2016, 18:05
Double Daffodil Erlicheer nihayet çiçeklerinin bir kısmını açtı. Çiçek yoğunluğu oldukça fazla. Koku olarak da oldukça güzel. Daha önce de belirtmiştim bizim Karaburun nergisi ile kıyaslayacağım diye. Ne yalan söyleyeyim, Karaburun nergisiyle kıyaslayınca koku olarak beklentilerimin gerisinde kaldı. Fakat nergis sevenler için bu türün mutlaka elde olması gerekir diye düşünüyorum.

pria
18-02-2016, 18:30
Double Daffodil Erlicheer nihayet çiçeklerinin bir kısmını açtı. Çiçek yoğunluğu oldukça fazla. Koku olarak da oldukça güzel. Daha önce de belirtmiştim bizim Karaburun nergisi ile kıyaslayacağım diye. Ne yalan söyleyeyim, Karaburun nergisiyle kıyaslayınca koku olarak beklentilerimin gerisinde kaldı. Fakat nergis sevenler için bu türün mutlaka elde olması gerekir diye düşünüyorum.

Sayın Lonicera, (yeni gördüm) keşke alttaki mesajı da satış sayfasından buraya alabilseydiniz..İlerde satış sayfası silinip gidecek ve o güzelim fotolar kaybolacak..

http://www.agaclar.net/forum/1439523-post180.htm

Erlicheer'in eksileri konusunda ileride görüşünüzün değişeceğine inanıyorum..(Kötülemek için yazmıyorum), Karaburun'lardan 15-20 adeti koyun eve, ancak yakın planda kokusu duyulur..15-20 adet Erlicheer koyun eve; kokuyu her tarafta hissedersiniz.

Çok güzel büyütmüşsünüz..ve çok şanslısınız 5 adet açabilen soğan geldiği için benden..Kimse ''torpil'' yaptığımı düşünmesin lütfen..Tesadüf işte.. :)

Lonicera
18-02-2016, 18:41
Sn pria, Erlicheer' in çiçek yapısı, görüntüsü mükemmel. Kokusu da mis gibi. İyi ki sizden almışım. Hele hele tesadüfen de olsa 5 çiçekli edinmişim, hiç tu kaka der miyim:)))Ama biz hep Karaburun nergisini yetiştirdiğimiz için o yoğun kokusunu baz alıyoruz hep. Dediğiniz gibi kokusuna belki zamanla alışacağız.

Bu arada tek olan soğan 5 çiçekli olunca kendi becerime de yormadım değil hani:))

Resimleri de buraya taşımayı deneyeyim ama zaman sıralaması tuhaf olacak. Belki Sn. malina her şeye olduğu gibi buraya da bir el atar da düzeltir diye umayım:))

Lonicera
18-02-2016, 18:49
Böyle bir nergis ilk defa gördüm. Tek bir soğandan 5 çiçek çıkıyor. Başlarına bir şey gelirse garanti elimizde bulunsun diye büyük bir saksıya 4 soğan, orta büyüklükte bir saksıya tek soğan koymuştum. Tek olandan beş adet gövde ve çiçek geldi. Diğer saksıdakilerin gövdeleri soğan başına 2-3 arası değişiyor. Bu demektir ki ne kadar geniş yer o kadar çiçek. Seneye nasipse her bir soğan için ayrı ayrı saksı yapacağım. Bahçesi olan kesinlikle bahçesindeki toprakta yetiştirmeli.

Lonicera
18-02-2016, 18:51
Soğanların yeni filizlenmiş hali olan fotoyu da taşımak isterdim ama onu da silersem sizin mesajınız boşa düşer. Mesajınız boşa düşerse Sn. malina ' dan fırça gelir:))Bu riski yeni fırça yemiş biri olarak yeniden almam mümkün değil vallahi:))

pria
18-02-2016, 18:52
Dediğiniz gibi kokusuna belki zamanla alışacağız.

Oooo, kimler kimler sevdi ve alıştı bu güzelin kokusuna :) Siz de ilerde tiryakisi olursunuz merak etmeyin.. İnsan hep en alıştığı yemeği ister, yeni bir menü önüne geldiğinde lezzet konusunda kafası karışıktır biraz :)

http://www.agaclar.net/forum/776906-post939.htm

Lonicera
18-02-2016, 18:57
Hemen içeriye alıyorum saksıyı:))

pria
18-02-2016, 19:00
Bu arada tek olan soğan 5 çiçekli olunca kendi becerime de yormadım değil hani:))

Asıl beceri Erlicheer'in genlerinde..Tek soğanda 5-6-7 çiçek sapı verebilen başka bir türe tanık olmadım ben daha..Ortam olumlu olursa çok cömerttir..Bizler gelişimi için aracıyız sadece..

mavi eylul
18-02-2016, 20:57
Bundan üç yıl önce sayın pria'dan aldığım nergislerimden bahçeye diktiklerim...çiçek açmaya hazırlanıyor... Daha çok olabillerdi ama geçen yıl hem çiçeklerini hemde soğanlarını izinsiz almışlardı...

Sûz-i Dilârâ
19-02-2016, 09:58
Sayın pria, bendeki erlicheerlerde bir çiçek sapı açtı ama ben bir koku alamadım. Dün bütün gün, günün değişik saatlerinde koklayıp durdum aynı, kokusuz:( Canım çok sıkıldı burnumda mı sorun var, çiçek sapları çok uzayamadan yaprakların arasında tomurcuklar açıverdi. Değişik açılardan fotoğrafladım birlikte yorumlayalım istedim.

Karaburunla kıyaslamayalım tamam da hiç koku olmaması anormal, diğer soğanların açmasını da bekleyeceğim bakalım aynı şey onlarda da var mı?

Yavrulamada sorun yok, her soğanda en az üç yavru sürüyor, yavrulardan bir tanesi de tomurcuklu.

pria
19-02-2016, 10:23
Sayın pria, bendeki erlicheerlerde bir çiçek sapı açtı ama ben bir koku alamadım. Dün bütün gün, günün değişik saatlerinde koklayıp durdum aynı, kokusuz:( Canım çok sıkıldı burnumda mı sorun var, çiçek sapları çok uzayamadan yaprakların arasında tomurcuklar açıverdi. Değişik açılardan fotoğrafladım birlikte yorumlayalım istedim.

Karaburunla kıyaslamayalım tamam da hiç koku olmaması anormal, diğer soğanların açmasını da bekleyeceğim bakalım aynı şey onlarda da var mı?

Zor bir soru, zor bir durum..Daha önce de bir iki üyeden bu gibi sorularla karşılaştım sayın Sûz-i Dilârâ..Kokulu bir nergisin koku vermemesine neden olacak etkenleri çözemiyorum ve bilemiyorum henüz..

Açan çiçek henüz çok yeni, yine de bekleyelim biraz daha diğer çiçekleriyle açmasını..Böyle ılıman hatta sıcak havalarda mutlaka kokularını yaymaları gerekirdi diye düşünüyorum..

Erlicheer'ler genel olarak yapraklarından ziyade öncelikle çiçek saplarını uzatırlar, çiçekler geçtikten sonra yapraklar uzamaya başlar..Sizde sanki biraz tersine bir durum var gibi..Toprak biraz fazla azotlu olabilir..

Bekliyelim hele biraz daha..

mavi eylul
19-02-2016, 10:33
İlk açan güzelliğim...

üzüm
19-02-2016, 10:43
... Dün bütün gün, günün değişik saatlerinde koklayıp durdum aynı, kokusuz:( Canım çok sıkıldı burnumda mı sorun var, çiçek sapları çok uzayamadan yaprakların arasında tomurcuklar açıverdi. ...

Sayın Sûz-i Dilârâ;

Benim de başıma gelmişti. Siz de sıcak iklimde yaşadığınız için benzer bir durum yaşamış olabilirsiniz.

....
Geçen sene gözlemlediğim durumda kokan ve kokmayan erlicheer cinsi nergisler sıcaklarda çiçek sapı oluşturmuştu. Erlicheer'in hepsi aynı yerde olmasına karşılık bir taraftakiler biraz erken açtılar ve kokusuzdular. Çiçek saplarından kesip hiç değilse görselliğini göreyim diye vazoya aldım. Bu sırada havalar birden soğudu. Bu aşamada geç kalan Erlicheer'de çiçek sapı oluşmuş, tomurcuklar belli olmuş, henüz açmamıştı. Havaların soğumasıyla bu geç kalan nergisler kokularıyla açtılar. (sıcak ve soğuk kavramlarını bulunduğum bölge için kullanıyorum. Termometre ölçüm derecesine bakmadım.:))

Erken açan Erlicheer'ler çevresindeki bitkiler yüzünden biraz daha korunaklı bölümdeydiler.

Bu yaşadığıma bakarak çiçek açma (çiçek sapı oluşmuş, tomurcuklar kendini belli etmiş ama açmamış) dönemindeki ısının kokuyu etkilediğini düşünüyorum. Bu dönemde sıcaklık yüksek olursa kokusuz oluyorlar. ( 'sıcaklık yüksek' kavramını yine benim bulunduğum bölge için kullanıyorum.)

Bu sene çiçek açma döneminde normalin biraz altında giden bir sıcaklıkta Erlicheer'ler açtı. Hepsi de kokuluydular. :)

pria
19-02-2016, 21:56
...Siz de sıcak iklimde yaşadığınız için benzer bir durum yaşamış olabilirsiniz...
...erlicheer cinsi nergisler sıcaklarda çiçek sapı oluşturmuştu. Erlicheer'in hepsi aynı yerde olmasına karşılık bir taraftakiler biraz erken açtılar ve kokusuzdular...
...Havaların soğumasıyla bu geç kalan nergisler kokularıyla açtılar...
...Bu yaşadığıma bakarak çiçek açma (çiçek sapı oluşmuş, tomurcuklar kendini belli etmiş ama açmamış) dönemindeki ısının kokuyu etkilediğini düşünüyorum. Bu dönemde sıcaklık yüksek olursa kokusuz oluyorlar...

Sayın üzüm,

Daha önce sizinle bu konuyu tartışır gibi olmuştuk ve sizinle anlaşamadığımızı hatırlıyorum bu hususta..
Ben yine ısrarcıyım; çiçeklenme günlerinde ısı düşüklüğü kokunun azalmasına, ısının artması ise kokunun artmasına ortam sağlar..Yani, nergisler ideal olarak 15-22 dereceler arası hava sıcaklıklarında en yoğun koku salınımını yaparlar..Sizin, nergislerin kokmamasına neden olan ''sıcaklık'', kokmalarına neden olan ''soğukluk'' derecelerini halâ bilemiyorum..

Bu konuda kendi görüşümü destekleyen ecnebi görüşlerini araştırdım..Bulduğum kaynakta ''Generally, cooler weather inhibits fragrance, whereas warmer weather incites fragrance'' ifadeleri benim görüşümü desteklemektedir.

( ''Bloom Times, Size and Color '' bölümünün son cümlelerine bakabilirsiniz)

https://www.vanengelen.com/narcissus.html

Ben Tarsus'un aylık hava sıcaklıklarına gözattım..16,17,18 şubat ve bugün için hava sıcaklığının gölgede 26-28 olduğunu gördüm..

http://www.accuweather.com/tr/tr/tarsus/317938/february-weather/317938

Bilemiyorum, gölgede böyleyse, güneşte herhalde 30'lu dereceleri aşmıştır..Bu da nergis çiçeği için ekstrem durumdur ve koku açısından olumsuzdur, çünkü böylesine bahar değil de yaz dönemini hatırlatan aşırı sıcaklarda çiçekler adeta kavrulur ve çabucak geçer..Bu yüzden böylesine aşırı sıcakta sayın Sûz-i Dilârâ'ya saksılarını daha serince gölge veya yarı gölge bir yere almasını tavsiye ediyorum..Çiçeklerin çabuk geçmesi engellenir böylelikle..

pria
19-02-2016, 22:53
Zor bir soru, zor bir durum...

Ayrıca, profilinden anladığım kadarıyla İzmir veya Antalya'da yaşayan sayın Lonicera, erlicheer nergislerinin çok güzel koktuğunu yazarken, iklimsel olarak benzer bir yer olan Tarsus'ta yaşayan sayın Sûz-i Dilârâ'nın ise nergislerinin kokusunun olmadığını yazması, gerçekten düşündürücü ve zor bir durum..
Aklıma, sıcaklık değerleri dışında, yanlış bitki besleme olabilir mi, fazla azot yüklemesi yapılmış olabilir mi sorularını getiriyor..Veya başka başka şeyler ? Bilemiyoruz..Araştırmak gerek..

Erlicheer türü nergisler literatürde kokulu, hem de yoğun kokulu bir türdür..onu bu huyundan vazgeçiren nedenleri araştırmak, düşünmek gerek..

Ben bu konularda uzman ve eğitim almış biri değilim; yılların deneyimiyle dağarcığımda biriken izlenimlerdir bu yazdıklarım..

Milla
20-02-2016, 07:44
Benimkilerde de aynı sorun var. Hiç koku yok, çok şaşırdım. Gayet sağlıklı ve çok güzeller ama koku yok :(

Sûz-i Dilârâ
20-02-2016, 08:13
Ayrıca, profilinden anladığım kadarıyla İzmir veya Antalya'da yaşayan sayın Lonicera, erlicheer nergislerinin çok güzel koktuğunu yazarken, iklimsel olarak benzer bir yer olan Tarsus'ta yaşayan sayın Sûz-i Dilârâ'nın ise nergislerinin kokusunun olmadığını yazması, gerçekten düşündürücü ve zor bir durum..
Aklıma, sıcaklık değerleri dışında, yanlış bitki besleme olabilir mi, fazla azot yüklemesi yapılmış olabilir mi sorularını getiriyor..Veya başka başka şeyler ? Bilemiyoruz..Araştırmak gerek..

Erlicheer türü nergisler literatürde kokulu, hem de yoğun kokulu bir türdür..onu bu huyundan vazgeçiren nedenleri araştırmak, düşünmek gerek..

Ben bu konularda uzman ve eğitim almış biri değilim; yılların deneyimiyle dağarcığımda biriken izlenimlerdir bu yazdıklarım..

Nergislerin toprağını köyden meşe çalılarının altından getirdim, siyah renkli, yaprak çürüntülü tabir edilen humuslu toprak. Toprak karışımına ne kattığımı tam olarak hatırlamıyorum ama solucan gübresi, leonardit vardır çünkü o sıralar henüz gübrem yoktu.

Odun külünü geçenlerde şerbet olarak verdim. Semiz otu enzimiyle suladım ve öğleden sonra iyi güneş alan yerde. İlk zamanlar kuzey balkonunda soğuktaydı son iki aydır güney balkona aldım ama yine soğuktu. Son iki haftaya kadar aşırı bir sıcaklık hatırlamıyorum.

Mücevher Çalısı
20-02-2016, 09:12
Nergislerin toprağını köyden meşe çalılarının altından getirdim, siyah renkli, yaprak çürüntülü tabir edilen humuslu toprak. Toprak karışımına ne kattığımı tam olarak hatırlamıyorum ama solucan gübresi, leonardit vardır çünkü o sıralar henüz gübrem yoktu.

Odun külünü geçenlerde şerbet olarak verdim. Semiz otu enzimiyle suladım ve öğleden sonra iyi güneş alan yerde. İlk zamanlar kuzey balkonunda soğuktaydı son iki aydır güney balkona aldım ama yine soğuktu. Son iki haftaya kadar aşırı bir sıcaklık hatırlamıyorum.

Bu yaptığınız özeni bana gösterseniz ben bile çiçek açardım, Nergisin yaptığına bak sen, cık cık cık:D

Arkadaşlar bu sene koku salmasa seneye salar, sıkıntı etmesek;)

Nergisin kokusundan çok kendisini seven kişi:p

Sûz-i Dilârâ
20-02-2016, 09:38
Kısıtlı yerimde özellikle kokulu bitkiler, kokusuz çiçeklilerden çok sevdiklerim ve kaktüs-sukulentlerle kendimi sınırlandırmaya çalışıyorum. Nergis özellikle kokusunu merak ettiğim için edindiğim bir bitkiydi. Bir sene daha beklenir mi:) Bu sene bile zor sabrettim :)

Mücevher Çalısı
20-02-2016, 09:46
Kısıtlı yerimde özellikle kokulu bitkiler, kokusuz çiçeklilerden çok sevdiklerim ve kaktüs-sukulentlerle kendimi sınırlandırmaya çalışıyorum. Nergis özellikle kokusunu merak ettiğim için edindiğim bir bitkiydi. Bir sene daha beklenir mi:) Bu sene bile zor sabrettim :)

Siz de haklısınız, çok beklemişsiniz...

Nergisin kokusunu hiç duymadınız mı? Çiçekçiler demetleyip özellikle dışarıya koyarlar, kokusunda davet olduğu için;)

pria
20-02-2016, 10:05

Ben hep yazarım, bitki üzerindeki etkisinden ve ne kadar kullanılması gerektiğinden ve zamanlamasından emin olamadığınız karışım ve gübreler kullanmayın, diye.. Çünkü nergis, besin yönünden orta halli, hafif toprağa bayılır..Aslında o humuslu güzelim orman toprağı onların gelişimi için yeter de artardı..Belki o bile ağır gelebilirdi..Ekstradan verdiğiniz solucan gübresi gibi besinleri çiçekler geçtikten sonra verebilirdiniz..

Yine yazayım, inanın benim fidanlığın toprağını görseniz şaşarsınız..Gıcır gıcır kum, çakıldır..Ama çok süzektir..3 gün durmadan yağmur yağsın, ertesi gün gideyim, çapaya bulaşmaz toprak yani..Senede bir kez, ekerken, ideal olan 4x10x6 NPK gübre bulamadığım için, 15x15x15 NPK kompoze gübre veririm toprağa..Metrekareye 40-50 gram..Yeter de artar..Arasıra evden getirdiğim odun küllerini savururum toprağa..Bazen de çiçeklerden sonra deniz yosunu veririm yapraktan..Her yıl hepsi mis gibi kokarlar..Hiçbir şey atmasam belki de daha yoğun kokarlar..

Yani, nergis asla zor bir bitki değildir..İşi zora sokan bizleriz maalesef..''Rastgele'' ve ''bol kepçe'' verdiğimiz besinlerle bitkinin iç kimyasını bozuyoruz sanırım.. Sözüm meclisten dışarı, af buyurum tabirimi; hani ''ayı yavrusunu severken öldürür'' özdeyişi geliyor aklıma.. :(
Bu zevkten mahrum kaldığınız için çok üzgünüm sayın Sûz-i Dilârâ..İple çekmiştiniz soğanlara kavuşacağınız günü bile..

Ekim- bakım bilgileri için:

https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/

Sûz-i Dilârâ
20-02-2016, 10:27
Sayın pria, bu yazdıklarımdan çok itinalı anlamı çıkarmayın lütfen. Solucan gübresi dediğim şey bir tatlı kaşığından fazla atmıyorum çünkü elimde çok az var bütün bitkilerime yetsin istiyorum. Leonardit deseniz o da öyle. Hayvan gübresi hiç yok. Geriye semiz otu enzimi kalıyor.

Odun külü şerbetini bir kez derinlemesine suladım o kadar bu da zaten çiçek üzerinde etkili, azotla ilgisi yok sanırım.

Nergisleri kokan arkadaşlar toprak karışımına ne kattıklarını yazabilirlerse kıyaslama yapılabilir sanırım.

Sûz-i Dilârâ
20-02-2016, 10:32
Siz de haklısınız, çok beklemişsiniz...

Nergisin kokusunu hiç duymadınız mı? Çiçekçiler demetleyip özellikle dışarıya koyarlar, kokusunda davet olduğu için;)

Ahh ahh ne bileyim nergis hiç dikkatimi çekmedi, şimdiye kadar Van'daydım orada çiçekçilerde öyle şeyler olmaz.

Burada da geçen sene görmüştüm el arabasıyla kuruyemiş satanlar mevsiminde buketleyip satıyorlardı. Bir kere kokladım çok güzeldi sonra hocam100'den Karaburun nergisi sipariş ettim bir de bu erlicheerleri, kokladığım nergisler sanırım Karaburundu şimdi hatırlamıyorum ama burada bahçelerde hep Karaburun var.

Mücevher Çalısı
20-02-2016, 10:57
Ahh ahh ne bileyim nergis hiç dikkatimi çekmedi, şimdiye kadar Van'daydım orada çiçekçilerde öyle şeyler olmaz.

Burada da geçen sene görmüştüm el arabasıyla kuruyemiş satanlar mevsiminde buketleyip satıyorlardı. Bir kere kokladım çok güzeldi sonra hocam100'den Karaburun nergisi sipariş ettim bir de bu erlicheerleri, kokladığım nergisler sanırım Karaburundu şimdi hatırlamıyorum ama burada bahçelerde hep Karaburun var.

Van'a hiç gitmedim o yörenin de kendine has güzel kokulu bitkileri vardır ne de olsa Anadolu kokulu kokusuz bitki cenneti...

Ben çocukluğumdan beri bilirim Nergisi. Okul arkadaşlarımdan biri pek sevdiği için bahar geldiğinde, okul çıkışı bir demet alır evine götürürdü. O zamanlar benim de evde yetiştirecek gözüm yoktu, açıkçası kokusuna da deli olmadığım için çiçekçiden bezen ben de bir demet alırdım, o kadar...

Konu uzuyor kısa keseyim:)

Sözümün özü Vanlı olmadığınızı biliyorum Van'da ömrünüz geçmemiştir. Çocukluğunuzda, tatillerde illaki Nergis'in kokusunu duymuş olmalısınız. Ama dediğiniz gibi daha önce dikkatinizi çekmemiştir sadece:) Sevgiler...

Lonicera
20-02-2016, 12:52
Sn Sûz-i Dilârâ, benim saksı harcında 1 ölçü dişli dere kumu, 1 ölçü cocopeat ve bir ölçü de elenmiş bahçe toprağı var. Ayrıca bir su bardağı kadar pomza taşı. Besleme için tüm çiçeklerime verdiğim karakafes otu çayını ayda bir kere uyguladım. Onu da potasyumu oldukça fazla olduğu için

Bu arada bugün tekrardan kokladım, koku giderek fazlalaşmış:)))
Aman nispet yapıyorum sanmayın sakın, sadece durum tesbiti))

Erdem 01
20-02-2016, 13:17
Geçen yıl Hocam'da aldığım Erlicheer nergisler açıyor. Bir sapta 12 tane, diğerinde 7-8 tomurcuk var.

tatlı bezelye
21-02-2016, 15:41
Merhaba,

Bizim Erlicheer'ler de güçlü gelecek. Bazı Karaburun'lar da açtı. İnşallah haftaya havalar güzel olur da, balkonda kokular içinde kahvaltı yaparız.

Selamlar,http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160221/e7731d345273472228ab29492c71cecc.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160221/7a02d33b57ea43421c50e5914521b536.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

pria
21-02-2016, 16:31
Aynı kökte 4 çiçek sapı; ne güzel sonuç :) Bizim kızlar pek keyifli..
Elinize sağlık sayın tatlı bezelye..

tatlı bezelye
21-02-2016, 16:41
Çok teşekkür ederim. Elcağızınızla Kozyatağına getirmenizi unutamıyorum.

Mesajınızı okuyunca paylaşmak istedim. Kaldırımlar yapılırken soğanı toprakla almışlar, odunluktan gülümsedi biri bana, koşullar ne olursa olsun yılma dedi. Ben öyle anladım:)http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160221/18509f2f61ebbfec380b32f8d48ab5b8.jpg

pria
21-02-2016, 16:55
Mesajınızı okuyunca paylaşmak istedim. Kaldırımlar yapılırken soğanı toprakla almışlar, odunluktan gülümsedi biri bana, koşullar ne olursa olsun yılma dedi. Ben öyle anladım:)

Mahsur kaldığı yer biraz gölge olduğu için güneşe ulaşabilmek için habire uzatmış yapraklarını bu mağdur nergis :)
Bunca mücadele içinde bir de size bir çiçek sunabilirse bravo demek lazım..
Eğer çiçeğini de ikram ederse o haliyle lütfen fotosunu ekleyin sayın tatlı bezelye..
İlginç ve bu sayfaların nadir fotolarından biri olur..

Lonicera
23-02-2016, 13:28
Erlicheer neredeyse tek soğandan çiçek buketi oluşturmuş durumda. Bir içeri bir dışarı çıkarıp duruyoruz.
Diğer nergis ise kokusuz, daha geç açar zannediyorduk ama boy göstermek istedi herhalde:)

Sûz-i Dilârâ
23-02-2016, 19:05
Erlicheerlerden sonunda koku almaya başladım, evet Karaburun kadar kokulu değil ama kokulu, görüntüsü de çok güzel kartopu gibi;)

Salihaaydın
23-02-2016, 22:13
Bu konu açılalı çok zaman olmuş galiba ama yeniyim bilmiyorum kusura bakmayın bu sorum olacak ben sonbaharda einstein nergis soğanı alıp diktim topraktan çıktı kimi geç çıktı ama hepsi aynı anda yaprak uçları sararıp solmaya başladı neden bilmiyorum ne yapmalıyım bu arada saksıya dikmiştim ve büyümeye başlayınca soğuk yerden sıcak odaya aldim

Mücevher Çalısı
25-02-2016, 22:39
Bu Nergisin adı sanı nedir bilmiyorum, yeni edindim "Sarı Katlı Nergis" demiş ismine firma:)

597330

Ben de "Plastik Nergis" diyorum, zira kokusu plastik kokusu gibi berbat birşey:dilli:

Aslında kokusuz fakat insan zorla koklayınca bu kokuyu alıyor:)

Lonicera
27-02-2016, 13:28
Sn pria, başbelası nergis sineği için önerebileceğiniz mücadele yöntemi var mı? 2 sene önce 50 'ye yakın karaburun nergisimi bu bela yüzünden kaybetmiştim.

musk
27-02-2016, 18:05
Bu sene hava sartlarından mı bilmem, tüm nergislerin perfomansı süper. Sayın priadan aldığım karaburunlar erkenden bol çiçeklendiler, simdi de erlicheerlarda sıra. Her bir sapta 12-13 çiçek sayılabiliyor.
Diğer türlarde de çiçekler açmak üzere.

kaknus
28-02-2016, 21:12
Bunlar da benim bu yıl açan nergislerim.
597687

597688

597689
Üstteki resimde görülen nergisler çok arsız.Müthiş kokuyorlar. Toplayıp vazoya koyuyorum.Birkaç gün evin içi mis gibi kokuyor. Ancak erkenden açtığı için üzerine kar yağıyor ve çiçekler kırılıyor. Aynı zamanda çok hızlı yayılan bir çeşit.

597690

pria
01-03-2016, 21:05
Dünden beri köydeydim..Karaburun nergislerim çiçeklerini kestikten sonra hızla yapraklarını uzatmışlar..40-5 santim olmuşlar..

pria
01-03-2016, 21:08
Zamanlamayı iyi ayarlayıp gitmişim dün köye..Tüm ''Erlichher'' nergisler açmış..Alttaki fotolar ana soğanlara ait:

pria
01-03-2016, 21:10
Bunlar da açamaz diye satışa koymaya çekindiğim yavru soğanlar..Onlar da bile %60 çiçeklenme var:

pria
01-03-2016, 21:14
Tüm ''Erlicheer'' nergislerin çiçeklerini kestim..800 den fazla çiçek elde ettim..Çok minik ve kısa olanlar hariç tabi..
50 ve 30'arlık demetler halinde ambalajlayıp sipariş sahiplerine gönderdim bugün..

(Demetlerin dip kısmına 8-10 adet peçete koyup minik naylon poşete koyup bağlıyorum..İçine su koyuyorum..Kağıt peçeteler oldukça fazla su emiyor ve kargo yerine ulaşana kadar koruyor çiçek saplarını)

hocam100
02-03-2016, 18:39
Bu yıl nergis ve diğer soğanlı türlerim için zor bir yıl oldu.Çok kurak bir sezon geçiriyoruz.Nergisler nihayet açıyor.Erlicherler henüz açmadı.Adnan vey nergislerinize bayıldım.

pria
02-03-2016, 19:44
Bu yıl nergis ve diğer soğanlı türlerim için zor bir yıl oldu.Çok kurak bir sezon geçiriyoruz.Nergisler nihayet açıyor.Erlicherler henüz açmadı.Adnan vey nergislerinize bayıldım.

Sağol Mevlût Bey..Onlar benim hayata sıkı sıkıya tutunmamı sağlıyor :) Bol bol nergis kokladığım için belki de hiç karamsar olamıyorum..Bir yerde okumuştum; senede mutlaka bir kere dahi nergis koklayın, diye..

pria
02-03-2016, 19:46
Bu yıl nergis ve diğer soğanlı türlerim için zor bir yıl oldu.Çok kurak bir sezon geçiriyoruz.

Sulama imkanınız yok mu ? Ben bu yıl yağmurlar kıt olduğu için 3 kez suladım..

hocam100
02-03-2016, 19:48
Ben de suladim ama yağmurun yerini tutar mı.Yine de iyi.Bugun biraz çiledi.

pria
02-03-2016, 20:06
Nergisler normal beslenme koşullarında ısı düşükse ya kokmuyorlar ya da az kokuyorlar..Hava sıcaklığı 20 ve üzeri derecelere yükseldiğinde maksimum kokuyu yayıyorlar..

Bir de, aşırı azot takviyesi yapılan alanlarda nergis ya kokusunu kaybediyor ya da kötü kokuyor..Bunu bu yıl denedim..Minik bir alana, metrekareye 50-60 gram üre gübresi attım..Bu yıl oradan elde ettiğim erlicheer nergislerin çok az bir kokusu vardı..Hatta bazıları oldukça kötü kokuyordu.. Bu, büyük ve çok önemli tecrübedir..

Ben bu yüzden yıllardan beri nergislere gelişigüzel kimyevi gübre verilmemesini, normal, orta halli bir toprakta yetiştirimesini önerdim hep..Çünkü nergis kanaatkar bir çiçektir..Hatta, fakir toprakta daha güzel koku yayar..Aynen benim fidanlık gibi..

Siz siz olun, özellikle üre gibi kuvvetli azot kaynağı suni gübreleri dikkatli kullanınız..Aynı şekilde azot ihtiva eden hayvansal gübreleri de öyle..Hele hele yanmamış, taze hayvan gübrelerini kullanmayınız..

pria
02-03-2016, 20:21
Benim gerek bu sayfalarda gerekse de blog'larımda yazdığım nergislerle ilgili ekim bakım bilgilerini bazen aynen, birebir kendi internet sitelerine kaynak belirtmeksizin kopyalayanları veya benim tesbit ve tecrübelerimi kendi orijinal fikir ve buluşları gibi lanse edenleri biliyorum, görüyorum..Bu biraz hoşuma gitse de yine de kaynak belirtmedikleri için bir emek hırsızlığı, saygısızlık gibi algılıyorum bunları..
Son yazdığım çok önemli tecrübeyi de yakında kaynak belirtmeksizin kopyala-yapıştır yapanlara tanık olursam hiç şaşırmam :)

Lonicera
03-03-2016, 06:09
Sn pria, başbelası nergis sineği için önerebileceğiniz mücadele yöntemi var mı? 2 sene önce 50 'ye yakın karaburun nergisimi bu bela yüzünden kaybetmiştim.

Sn pria şu mesajım için bir öneriniz var mı?

pria
03-03-2016, 09:07
Sn pria şu mesajım için bir öneriniz var mı?

https://bku.tarim.gov.tr/Zararli/KaynakDetay/805

tatlı bezelye
04-03-2016, 17:14
Merhaba,

Biraz güneş, biraz yağmur, biraz ilgi alaka olunca bahçeye bahar gelmiş.

Yağmur damlaları başlarını biraz eğmiş, hafif çamura bulanmışlar, görüntü mükemmel sayılmaz ama kokuları başka aleme götürüyor.

Selamlar

. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160304/5a0970c38dcd4287146543bf03696593.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160304/06136d4e94f7b4dcb3949a206757732b.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160304/8f66573466c1013111a9ff8a25c48642.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160304/1ba8cd95d5bb65cd2cc3f7d8806ae487.jpg

çiçeksever
11-03-2016, 12:43
Resimlerdeki nergisin cinsini öğrenmek istiyorum.

hocam100
16-03-2016, 21:16
Erlicher , Karaburun ve diğer tüm nergisler hızla açıyor.

Batı Rüzgarı
16-03-2016, 22:18
gecen seneden muzdarip olan ben bu sene dayanamayarak 2liraya düşmüş a101 soğanları aldım ve diktim.ufak bir uç gösterip kaldı öylece.muhtemelen yağmur soğuklar derken saksıda çürüme yaptı.bakımı kolay olsa çiçekleri felan güzel ancak bahçe şart gibi duruyor.saksıda çok dikkat etmek gerekiyor diğer türlü...

nebil1505
16-03-2016, 23:08
Bende Almanya da çiçek pazarından aldım Daha açmadılar. Bakalım açınca resimleyip buraya ekleyeceğim. Merak ettiğim buradakinin üzerinde kokulu yazıyor ama önceden alanlar kokmadığını söylüyorlar.

Mücevher Çalısı
17-03-2016, 11:29
...bakımı kolay olsa çiçekleri felan güzel ancak bahçe şart gibi duruyor.saksıda çok dikkat etmek gerekiyor diğer türlü...

10 litre ve üstü saksıya dikince oluyor sanki. Benimki (http://www.agaclar.net/forum/1418018-post2671.htm) 10-15 litrelik bir kovada ve hiç bakım yapmadım, buna rağmen o çiçek açmak istiyor:)

600596

kasap.94
20-03-2016, 11:08
Bunlarda pria dan aldığım 10 adet soğandan üreyen bahçemdeki nergislerim.

Erdem 01
20-03-2016, 17:35
Maşallah iyi çoğalmışlar. Bendekilerin çiçekleri bitti. Soğan büyütme yavru verme dönemi başladı. Arkada görünen plastik boruda sebze yetiştirme güzel olmuş. Kat kat yapılıp dar alanda iyi işe yarar.

orkide-filizi
21-03-2016, 11:22
Merhaba. Nergis adında bi arkadaşımın doğum günüydü geçen gün. Ben de açıkçası bu çiçekten vermek istedim. Gönül isterdi ki kendim yetiştirip vereyim fakat bunun için geç kaldım. Hiçbir yerde de kolay kolay açmış nergis bulamıyorum. İnternette filan nereden bulabileceğim hakkında bilgisi olan var mı acaba?

fatmadundar
21-03-2016, 13:13
Merhaba. Nergis adında bi arkadaşımın doğum günüydü geçen gün. Ben de açıkçası bu çiçekten vermek istedim. Gönül isterdi ki kendim yetiştirip vereyim fakat bunun için geç kaldım. Hiçbir yerde de kolay kolay açmış nergis bulamıyorum. İnternette filan nereden bulabileceğim hakkında bilgisi olan var mı acaba?
Sn orkide filizi nergis edinmek isterseniz ben satıyorum. aşağıda linkini verdiğim sayfayı inceleyip isteklerinizi belirtebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/37364.htm

erkan1525
22-03-2016, 11:09
Merhaba üstadlar.
Bimden aldım bu sarı nergizi... Çok çabuk büyüdü ve çiçek açtı. Ama saksısı çok küçük gibi görünüyor. Soğan saksıdan taşmış. Sonra biraz araştırdım çok sevdim bu çiçeği. İnternette çoğaltma yöntemleri falan var ama bi sorayım dedim ne tavsiye edersiniz.

1. Saksıyı değiştirmelimi yim?
2. Bu çiçeği nasıl çoğaltırım.
3. Resme dikkatli bakarsanız soğanın yanından farklı bir çiçekmiş gibi bir dal daha çıkmış ama çiçeği yok. Onu soğandan ayırsam ayrı yaşar mı? ve nasıl ayırmalıyım?

http://s11.postimg.org/y85zhox0f/20160322_072008.jpg (http://postimg.org/image/y85zhox0f/)

nebil1505
24-03-2016, 11:34
Bende Almanya da çiçek pazarından aldım Daha açmadılar. Bakalım açınca resimleyip buraya ekleyeceğim. Merak ettiğim buradakinin üzerinde kokulu yazıyor ama önceden alanlar kokmadığını söylüyorlar.

Nergizlerim çiçek açtı.Koku olarak da biraz kokuyor ama Türkiye de ki gibi mis kokmuyor.
601619

çiğdem42
25-03-2016, 17:38
-16 da soğanları bile soğuk aldı.(2014 kışında.)Biraz ilgisizlikten biraz bilgisizlikten.Maşallah.Nergis sayfalarını döne döne okumam gerekiyor sanırım.Bilgilendiren herkese çok teşekkür ediyorum.

nebil1505
25-03-2016, 19:38
Merhaba üstadlar.
Bimden aldım bu sarı nergizi... Çok çabuk büyüdü ve çiçek açtı. Ama saksısı çok küçük gibi görünüyor. Soğan saksıdan taşmış. Sonra biraz araştırdım çok sevdim bu çiçeği. İnternette çoğaltma yöntemleri falan var ama bi sorayım dedim ne tavsiye edersiniz.

1. Saksıyı değiştirmelimi yim?
2. Bu çiçeği nasıl çoğaltırım.
3. Resme dikkatli bakarsanız soğanın yanından farklı bir çiçekmiş gibi bir dal daha çıkmış ama çiçeği yok. Onu soğandan ayırsam ayrı yaşar mı? ve nasıl ayırmalıyım?

http://s11.postimg.org/y85zhox0f/20160322_072008.jpg (http://postimg.org/image/y85zhox0f/)

Bence çoğaltmak yerine bitkinin daha rahat hareket edip büyüyeceği biraz daha geniş bir saksıya alsanız çiçeğiniz de size dua edecektir. Kim bilir seneye ya da diğer sene 2 veya 3 yumru olup daha çok çiçek görebilirsiniz saksınızda. İyi günler.

pria
27-03-2016, 04:58
Bu yılın son nergisleri:

akçabardak
29-03-2016, 08:57
Erlickeer Nergis

Sn. pria sizden aldığım 5 adet soğan hepsi de açtı
Biraz geç kaldık ama sonunda açabildik, iyi ki almışım
tekrar teşekkür ediyorum.

602308

602309

602310

orkide-filizi
29-03-2016, 17:11
Merhabalar :) Saksıyla aldığım nergislerim açmaya başladı. Türü nedir acaba? Bilen biri yardımcı olabilir mi? :)
http://i.hizliresim.com/LAvzpZ.jpg

http://i.hizliresim.com/rM0kg3.jpg

pria
30-03-2016, 17:41
Bu yıl kafam çok yorgun..Yukarıdaki mesajda ''bu yılın son nergisleri'' dedim ama evvelki gün gittiğimde çok geç türlerimden 5'inin çiçeklerini kestim..Bunlar, gerçekten artık bu yılın son nergisleri..

Hepsi kokulu ama, geçen yıl açtıramadığım minik kavanozdaki 3 dal mini çiçekli sarı nergisleri daha eğilip keserken o şahane kokusunu buram buram duydum..Minicikler ama gerçekten ''erlicheeer'' ve diğer kokulu nergislerimin kokusundan çok daha farklı ve harika bir kokularının olduğuna tanık oldum..Saksı için ideal bir tür..Çok çok nadir bir tür bu..3 tane gelmişti, bu yıl ancak 4 kök oldular...Çoğalmaları uzun zaman alacak gibi..

deryaoz
30-03-2016, 19:08
Çok güzeller hepsi maşallah :) soğanlı bitkilerin yeri benim için çok ayrı, çok güzel oluyorlar... Nereden bulunur güvenilir soğan, yardımcı olur musunuz?

Hülya
30-03-2016, 19:32
Bu konu açılalı çok zaman olmuş galiba ama yeniyim bilmiyorum kusura bakmayın bu sorum olacak ben sonbaharda einstein nergis soğanı alıp diktim topraktan çıktı kimi geç çıktı ama hepsi aynı anda yaprak uçları sararıp solmaya başladı neden bilmiyorum ne yapmalıyım bu arada saksıya dikmiştim ve büyümeye başlayınca soğuk yerden sıcak odaya aldim

Nergisler soğuk severler.Sıcak odaya aldığınız için olmuştur.Dışarıda bırakın.

A_NOMAD
30-03-2016, 19:56
...Nereden bulunur güvenilir soğan, yardımcı olur musunuz?

Soğan, Yumru, Rizom Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/)

deryaoz
30-03-2016, 22:25
Soğan, Yumru, Rizom Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/)

Teşekkürler...;)

feyziuslu
06-04-2016, 16:16
04 Nisan 2016 pazartesi günü Manisa'daki bir semt pazarında bir çiçekçide, plastik saksılarının üzerinde (Narcissus Bridal Crown) yazan nergisler gördüm.önce kokusuz türlerden olabilir diye tereddüt ettim,fakat tecrübe ettim ve Karaburun nergisini andıran çok hoş bir kokusu olduğunu gördüm, satın aldım.Saksıda dört adet soğan vardı ama anaçlar sırasıyla 3,2,1 ve 1 adet yavru soğan daha vermişler,toplamda 11 adet olmuşlardı ve saksıya sığamıyorlardı.(Üç yavru soğan veren anacı ikinci resimde işaretledim.2 no.lu soğan anaçtır.1,3 ve 4 no.lu soğanlar yavrudur.) Çiçekleri Karaburun nergisine göre daha iriydi.Birinci resimde görülen bitkinin boyu saksı tabanından itibaren 38 cm idi.
Ben kokularını çok sevdiğim için Erlicheer ve Karaburun nergisi yetiştiriyordum ama bu türden yoktu.İngilizcem yetersiz olduğundan internette google çeviri proğramının da yardımıyla kısa bir araştırma yaptım.Bu nergis hakkında (heaven scent/ cennet kokusu),(most intense fragrance/en yoğun koku) gibi övgüler vardı.Acaba biz bu çiçeği başka bir isimle mi biliyorduk? Özellikle Sayın Pria ve Hocam 100'ün bildiklerini ve belki de yetiştirdiklerini düşündüm.

hocam100
06-04-2016, 16:49
Feyzi bey bu nergisinizin ismin bence yanlış ben de aynısı var yellow cherfulness adı.Kokulu bir tür.Ben de çiçekçide gördüm değiniz gibi 4 lü 10 liraya satılıyordu.Yanında face de ekledim başka türü de vardı.Onun da ismi orada yanlış yazıyordu.

pria
06-04-2016, 20:49
Sayın fevziuslu,

Bence de cheerfulness türü bir nergis bu..Eğer tomurcuklar yeni patlarken hafif yeşilimsi-sarımtrak renge bürünmüyorsa white cheerfulness'tir..
Fotoğraflarınızda patlamaya çalışan tomurcuklarda yeşilimsi-sarımtraklığı göremiyorum çünkü..Bu renk değişimi olsaydı yellow cheerfulness derdim..Yellow cheerfulness iyice açınca beyaza döner..
İyi günlerde büyütüp çoğaltın..güzel bir tür daha edinmişsiniz..En geç açan türlerden biridir..Diğer nergisleriniz filizlenirken bunlar niye filiz vermedi yoksa çürüdüler mi diye telaşlanmayın :)
Selamlar..

hocam100
06-04-2016, 21:30
Adnan bey doğru dediniz White cherfulness bu.

çiçeksever
07-04-2016, 09:02
Bridal Crown Migros getirmişti. Cherfulness e göre çiçekleri küçük. Zaten internettten aratınca Bridal Crown'nu mini veya minyatür kısmında görebilirsiniz.

Kkamsiz
01-05-2016, 15:19
Teşekkürler bilgileriniz için

SPakize
01-05-2016, 16:59
Bauhaus'tan aldığım nergis. İki hafta iş yerinde içimizi açtıktan sonra, arkadaşların saksısını değiştir baskılarıyla eve geldi ama artık geçiyor. Bilmiyorum saksı değişimi ömrünü uzatır mı çiçeklerin?

609288

609290

609289

609291

Dev gibi oldu. Seneye de böyle olur mu?

hocam100
01-05-2016, 17:01
Uzatmaz artik dinlenme zamanina girdi.Seneye kasim gibi yeni saksi ve torf hazirlayip yeniden ekin.Kuruyunca soganlari cikarip serin ve kuru bir yerde saklayin.

Dumlupınar
03-05-2016, 09:58
Bauhaus'tan aldığım nergis. İki hafta iş yerinde içimizi açtıktan sonra, arkadaşların saksısını değiştir baskılarıyla eve geldi ama artık geçiyor. Bilmiyorum saksı değişimi ömrünü uzatır mı çiçeklerin?

609288

609290

609289

609291

Dev gibi oldu. Seneye de böyle olur mu?

Merhaba,nergisinizin seneye güzel açabilmesi için yaprakları tamamen kuruyuncaya kadar bol güneş gören balkonda veya bahçede durması gerekir.Selamlar...

uyap
03-05-2016, 11:04
Eh bana da artık nergisleri buradan koklamak düştü :(. Misafir gelecek diye merdiven boşluğuna aldığım nergis ve diğer soganlı çiçeklerimin saksılarını tuvalet olarak kullanan kedi sayesinde hepsi gitti. E be mübarek kedi koca site her yer toprak, bula bula 7. katta benim saksıları mı buldun :( :(.

hocam100
08-05-2016, 19:43
Bu yıl dikmeyi unuttuğum erlicherleri ektim ve aynı şekilde gelişimlerini tamamlayıp çiçeğe döndüler.Resimlerini paylaşacağım.Burdan şunu anladım ki geç dahi olsa bozulmayan soğanlı bitkiyi ekmek lazım.

birol kayar
03-06-2016, 15:08
en sevdiğim çiçek olan nergisin uzun zamandır araştırdığım fakat bulamadığım bir cinsini bilen varmı? nergisin çok çeşiti var şüphesiz.Fakat ben çok eskiden beri evlerde ,köylerimizde doğal olarak yetişen nergis cinsi nedir? nasıl soğanını temin ederim bilmiyorum ?yardım edeceklere duacıyım çiçek dostları...

hocam100
07-06-2016, 23:16
Bu dediğiniz nergisi ben yetiştiriyorum.Katmerli ve katmersiz olarak iki çeşidi vardır.Kokuludur.

pria
20-06-2016, 15:28
Yurtdışından edindiğim özellikle minyatür nergis türleri soğanlarıma çok az sayıda da olsa nergis soğan sineği ve larvaları dadanmış durumda.Her nedense Erlicheer, Karaburun ve diğer 13 tür iri soğanlı nergislerde bir tek larvaya rastlamadım..500 kadar soğan sökümünde içinde larva tesbit ettiğim soğan sayısı 4 adet sadece..
Soğanların tümünü söktüğüm ve tek tek kontrol ettiğim için yayılma şansları pek yok gibi..Ayrıca bu yıl tüm nergis kuru yapraklarını da yakacağım..Ayrıca biraz derin dikim uygulayacağım..

https://www.feedingknowledge.net/home?p_p_id=1_WAR_feeding_knowledgeportlet&p_p_lifecycle=2&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&_1_WAR_feeding_knowledgeportlet_cmd=serveAttachmen t&_1_WAR_feeding_knowledgeportlet_stepAttachmentId=5 607&_1_WAR_feeding_knowledgeportlet_callId=3829&_1_WAR_feeding_knowledgeportlet_mvcPath=%2Fcalls%2 Fview_all_steps.jsp&_1_WAR_feeding_knowledgeportlet_languageId=en_GB

Not: Fotoğrafları bir türlü ekleyemedim; daha sonra tekrar deneyeceğim.

çiçeksever
21-06-2016, 13:55
Bu dediğiniz nergisi ben yetiştiriyorum.Katmerli ve katmersiz olarak iki çeşidi vardır.Kokuludur.

Hocam100 latince adı ve varsa resim paylaşabilirmisiniz.

hocam100
23-06-2016, 13:37
Latince adını bilmiyorum çünkü bu konuda çok çeşitli görüşler var.Ben adını kısaca Karaburun türü kokulu nergis diyorum.

pria
20-09-2016, 13:21
Yağmurlar çok geç yağacak gibi bu yıl..Bu yüzden Karaburun nergislerinin ekili olduğu yeri kanasıya suladım köye bu gidişimde..Uyudukları yeter :)

eceyıldız
04-10-2016, 09:17
Nergizleri ekme zamanı geldi mi arkadaşlar. Ayrıca üç yıldır çiçek açmayan nergizlerimi nasıl açtırabilirim yardımcı olur musunuz. Sayın Pria sizden aldıklarımda açmıyor ne yapacağım.

pares
04-10-2016, 10:23
Sayın pria, geçmiş yıllarda sizden aldığım Erlicheer ve karaburun nergis soğanlarını bulundukları yerden sökmemiştim, hafta sonu bahçe temizliği yaparken fark ettim ki çoktan yeşermişler, bu gidişle kışın çiçek açacaklar :) yarın fotoğraflarını çekeceğim inşallah erken uyanmaları çiçeklenme konusunda sorun yaratmaz

pria
04-10-2016, 11:10
Nergizleri ekme zamanı geldi mi arkadaşlar. Ayrıca üç yıldır çiçek açmayan nergizlerimi nasıl açtırabilirim yardımcı olur musunuz. Sayın Pria sizden aldıklarımda açmıyor ne yapacağım.

Benden aldıklarınız da dahil nergislerinizin hiçbirinin çiçeklenmemesi konusunda bir büyük hata var ama bunu görmeden,nereye nasıl ekim yaptığınızı bilmeden bir fikir yürütmek zor..
Aklımda kaldığına göre, kimyasal gübreleri ve yüksek azotlu hayvansal gübrelerin dozunu fazla kaçırmış olabilirsiniz..

Genel ekim bakım bilgileri için bakınız:

pria
04-10-2016, 11:17
Sayın pria, geçmiş yıllarda sizden aldığım Erlicheer ve karaburun nergis soğanlarını bulundukları yerden sökmemiştim, hafta sonu bahçe temizliği yaparken fark ettim ki çoktan yeşermişler, bu gidişle kışın çiçek açacaklar :) yarın fotoğraflarını çekeceğim inşallah erken uyanmaları çiçeklenme konusunda sorun yaratmaz

Bunu geciktirmek için, varsa, üstlerini 10-15 santim kadar sonbaharın kuru yapraklarıyla örtseniz şımarmalarını ve hızlı gelişimlerini yavaşlatabilirsiniz diye düşünüyorum.

pares
04-10-2016, 13:56
Bunu geciktirmek için, varsa, üstlerini 10-15 santim kadar sonbaharın kuru yapraklarıyla örtseniz şımarmalarını ve hızlı gelişimlerini yavaşlatabilirsiniz diye düşünüyorum.

Hemen bu akşam yaparım yeter ki hemen açmasınlar :) teşekkür ederim

pria
04-10-2016, 15:26
Hemen bu akşam yaparım yeter ki hemen açmasınlar :) teşekkür ederim

Nergislerinizin ekili olduğu toprak ısısı gelişmelerine uygun bir ısıda..Yapraklardan yapacağınız malçlama toprağın soğumasına yol açacağı için önerdim bu pratik yöntemi ..

eceyıldız
09-10-2016, 10:12
Benden aldıklarınız da dahil nergislerinizin hiçbirinin çiçeklenmemesi konusunda bir büyük hata var ama bunu görmeden,nereye nasıl ekim yaptığınızı bilmeden bir fikir yürütmek zor..
Aklımda kaldığına göre, kimyasal gübreleri ve yüksek azotlu hayvansal gübrelerin dozunu fazla kaçırmış olabilirsiniz..

Genel ekim bakım bilgileri için bakınız:

Kimyasal gübre hiç kullanmadım sadece hayvansal gübre kullanıyorum o da çok değil. Bol bol yapraklanıyorlar ama çiçek yok, sizin bir aşağıda ki mesajda dediğiniz gibi şımarıyorlar bence. İki gün önce ektim bu sefer hayvan gübresi olmadığı için gübre de kullanmadım bundan sonra izleyeceğim yol nasıl olmalı acaba...

pria
25-10-2016, 10:01
Bu yıl Çanakkale'de 5 aydan beri bir iki çiselemenin haricinde hiç yağmur yağmadı..Toprak kurak, suya aç..
Bu yüzden ara ara sulamak zorunda kalıyorum köydeki nergisleri..Özellikle Karaburun nergislerinin hiç susuz kalmaması gerek bu dönemde..

Fatih_Soydemir
11-11-2016, 21:22
her sene böyle 2 derece daha sıcak giderse havalar durum vahim. Antalya da soğuma yok halen 25 dereceleri görebiliyor gündüzleri. yaklaşık 3 ay daha 20 derecenin altında hava olmayacağı söylenmekte meterolojiden ama ne kadar gerçek olduğunu zaman gösterecek. normalde serada yetişmesi gereken bitkiler bile balkonda ve üstünde sürekli çiçek var inanılması güç ama yaz sebzesi bile var bu seneye kadar hiç görmediğim bir durum.

akçabardak
16-11-2016, 08:14
Sn. Pria geçen sene sizden aldığım erlickeer'ler çiçeklerini açtıktan sonra yaprakları sap sarı olana kadar sulamaya devam ettim.
Yapraklar tamamen kuruduktan sonra sulamayı kestim ama soğanları saksıdan hiç çıkarmadım.

Bu sene havalar hala ılık gitmesinden olsa gerek erlicheer'ler erkenden yavrularıyla birlikte uyanmaya başlamışlar bile.

5 adet soğandan 3 tanesi çıkmış, 2 tanesi görünürde yok :)
633357

pria
16-11-2016, 11:02
Sayın akçabardak..üstlerine 5-6 santim ot ve benzeri malç koyun..gelişmeleri geciksin..bu sene havalar anormal..ılık ve kurak geçecek gibi..ara sıra sulasanız bile olur..

akçabardak
16-11-2016, 16:51
Teşekkür ederim Sn. pria, hemen yarın dediklerinizi yapayım.

eceyıldız
21-11-2016, 07:14
Bu yıl nergizlerim inşallah yüzümü güldürür.
Foto yükleyemedim yaa.

pria
11-12-2016, 17:36
Bugün köydeydim..Merak ediyordum nergislerin durumunu..Karaburun nergisleri son yağmurdan sonra oldukça keyifli ve neşeli..Bu yıl hem yavrular hem de çiçek sapları bol.Sanırım ocak ayı ortalarına doğru açarlar..tabi ılıman havalar devam ederse..
Erlicheer'ler ise henüz yeni yeni çıkmaya çabalıyorlar..bazıları çıkmamış henüz..bazıları da 3-4 santim..

çiğdem42
11-12-2016, 23:20
Sayın Pria resimler ve bilgiler için teşekkür ediyorum.Benim nergislerle kıyaslama imkanı oldu.Azim ve sabrınızı tebrik ediyorum.Nergis sayfalarını takipteyim.Saygılar selamlar.

pria
13-12-2016, 17:41
Yukarıdaki fotolara dikkatlice bakarsanız, benim fidanlık toprağının ne kadar fakir olduğunu anlayabilirsiniz..çok kumlu, çakıllı ve çok süzek..sürekli birgün yağmur yağsın ertesi gün rahatlıkla çapa yapar veya kazarsınız çamur yapışmadan..nergislerin doğal ortamda böyle toprak yapısını sevdiğine ve çiçeklerinin kokusunu arttırdığına inanıyorum..bu yıl hiç gübre atmadım henüz..geçen yıl attığım metrekareya 30-40 gram 15x15x15 gübreden kalan fosfor ve potas ile idare ediyorlar..bir bir buçuk ay sonra otları çapalamadan önce bir kez metre kareye 20-30 gram daha saçarım, yeter artar..nergisler özellikle azotu sevmiyorlar..dikkatli olmak gerek..özellikle azot zengini hayvansal gübreleri çok az kullanmalı..

çiğdem42
23-12-2016, 19:17
En güzeli sahil bölgelerinde yetiştirmek.Yüksek rakımda (1300)karaburun beni çok zorluyor.Bu sene derin dikim yaptım bekliyorum.

pria
23-12-2016, 21:46
En güzeli sahil bölgelerinde yetiştirmek.Yüksek rakımda (1300)karaburun beni çok zorluyor.Bu sene derin dikim yaptım bekliyorum.

Sonbahar serinliği daha erken geleceği için 1300 rakımlı bir yerde Karaburun'ları ağustos sonunda 10-12 santim derine ekip ara ara bolca sulamalısınız bence..

Amir Akdag
02-01-2017, 11:05
Arkadaşlar nergislerimde resimlerdeki görülen durum var bu nedir? Bilgisi olan var mı?

pria
02-01-2017, 16:51
Sayın Amir Akdağ,

Double Van Sion gibi bazı nergislerin tomurcukları tam açılmadan önce yeşilimsi olurlar..Havalar ısınıp tam açmaya başlayınca sarıya dönerler..Telaş yapmayın :)

pria
15-01-2017, 18:36
Dün köydeydim..Yarım metreden fazla kar yağmış..ERLİCHEER türü nergislerim hala kar altındalar..Karaburun nergislerinin olduğu sırtta ise kar erimiş..gayet güzel gelişimleri..Çiçek sapları etkilenmemiş sert soğuklardan..Faka açmaları biraz gecikecek gibi bu yıl..

Sûz-i Dilârâ
19-01-2017, 14:25
Benim nergislerim de açtılar, mis gibi kokuyorlar. ;)

Sûz-i Dilârâ
26-01-2017, 08:23
Üst fotodaki nergis saksım açmaya devam ediyor.

hocam100
29-01-2017, 11:03
Üst fotodaki nergis saksım açmaya devam ediyor.
Harika olmuşlar.

Amir Akdag
06-02-2017, 11:08
Bir çiçek sapından 11 çiçek aldım bu benim için rekor. Sizlerde durum nedir?

hocam100
06-02-2017, 11:09
Normal bir durum ama yine de güzel.

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

pria
07-02-2017, 13:38
Pazar günü köydeydik yine..erlicheer'ler biraz daha belirginleşmeye başlamışlar:

pria
07-02-2017, 13:41
Geçenlerde yağan kar sonrası oluşan donlu havalarda Karaburun nergislerim biraz zarar görmüş..karın üstünde kalan yaprak uçlarında yanmalar olmuş..çiçek sapları baya bi uzamış..10 gün kadar ılık hava olursa açarlar..

çiğdem42
09-02-2017, 20:03
Karlar eridikten sonra nergislerimin durumu :

638536

638537

Bunlar başka bir yerdeki minik soğanlar:

638538

çiğdem42
10-02-2017, 18:07
Nihayet yükleyebildik.Bu da kendini ilk gösteren sayın Pria'dan almış olduğum erlicheer nergisim.Kendisine teşekkürlerimle...

638612

pria
20-02-2017, 13:22
Nergislerimi köyde fidanlığıma alalı 17 yıl oldu..ilk defa bu yıl ki gibi soğuklar yaşandı..her yıl şubat sonu mart başları gibi açan ERLİCHEER nergislerimin filizleri henüz 6-7 santim..bazıları henüz yeni yeni çıkıyor..bazı nergis türlerim ise hala çıkmayı bekliyorlar..sanırım bu yıl açmaları nisanı bulacak..fidanlığımda birbirinden değerli ve nadir bulunan, hatta Türkiye'de bulunduğunu sanmadığım 21 tür nergisim var..cuma köye gittiğimde hadi dedim çepinle kazıp hem otları temizler hem de toprağı havalandırıp, lodosun sıcaklığını duymalarını sağlarım dedim..3 bin adetten fazla nergisin bulunduğu tavaların çapa ve otunu ancak iki günde bitirebildim..hafiften de bi gübre saçtım..tam işim bitince bereket yağmurları da yağdı üstlerine..mutlu bi şekilde döndüm köyden..tabi, vucut ham olduğu iki günlük hummalı çalışmadan her tarafım tutuldu, kaslarım ağrıyor , adeta külçe gibiyim :)

pria
01-03-2017, 23:27
10 gün önce tomurcukta olan Double Roman nergislerimi bu pazar kesmek nasip oldu..Bir çok insanı sevindirdim..Sanıyorum 500 sap çiçek kesmişimdir..Bizim evde de iki vazodalar..evin her tarafı mis gibi kokuyor..

pria
07-03-2017, 19:02
Bu aralar peşpeşe yağmurlar yağıyor..havalar da oldukça ısındı sayılır..bir hafta öncesinde hiç tomurcuk gözükmeyen Erlicheer nergislerim hızla çiçek saplarını uzatmaya başladı..sanırım 15-20 gün içinde açarlar..

pria
07-03-2017, 19:04
Bu aralar her gidişimde değişik bir türün çiçeklerini kesip eve götürüyorum..bu hafta da sıra bu güzelde :) çok değişik bi kokusu var..

pria
08-03-2017, 11:03
Karaburun namıyla andığımız Doube Roman nergisler aslında hibrid bir tür..Geçen ve bu yıl içlerinden sadece bir kök başkalaşıma uğradı ve aslına döndü..bunun nedenini bilemiyorum..
Karaburun diye bildiğimiz nergisin aslı da bu : yani bu nergisten katmerli Karaburun dediğimiz türü türetmişler..

Zeytinci
08-03-2017, 20:36
Karaburun namıyla andığımız Doube Roman nergisler aslında hibrid bir tür..
Karaburun diye bildiğimiz nergisin aslı da bu : yani bu nergisten katmerli Karaburun dediğimiz türü türetmişler..

Sn. Pria,
Yukarıdaki bilginin bir kaynağı var mıdır?
Yerelde çanacık çeşidi denen bu Nergis katmerli gibi yoğun kokulu değildir. Yaygın olmayıp pek değerli bulunmaz Karaburun da.

Selamlar.

pria
09-03-2017, 11:19
Sn. Pria,
Yukarıdaki bilginin bir kaynağı var mıdır?
Yerelde çanacık çeşidi denen bu Nergis katmerli gibi yoğun kokulu değildir. Yaygın olmayıp pek değerli bulunmaz Karaburun da.

Selamlar.

Sayın Zeytinci, bu Karaburun nergisi olarak tanıdığımız nergisin ''double roman'' diye literatürde yer aldığını daha önceki sayfalarda yazmıştım..Hattâ bu nergis ''‘Constantinopolitanus’, ‘Double Chinese’, ‘Double Italian’, ‘Double Marsellian’, ‘Double White Polyanthus’, ‘Double White Sweet Scented’, ‘Flore Multiplici’, ‘Italicus Plenus’, ‘Old Italian’, ‘Roman’, Tazetta ‘Flore Pleno’, Tazetta ‘Romanus’, ‘The Double Roman Narcissus’' adlarıyla da anılmaktadır..

Daffodil (Narcissus) "Romanus" details in the DaffSeek database (http://daffseek.org/detail-page/?cultivar=Romanus)

Benim fidanlıkta takriben 500 kök ''karaburun'' yani Double roman'' var ve bunlardan sadece bir kök bu yıl başkalaşıma uğrayıp aslına dönmüş durumda..neden böyle bir başkalaşıma uğradığını bilemiyorum..Aslına dönen bu nergis tabi ki, katmerli olan kadar yoğun kokulu değil..

çiğdem42
09-03-2017, 15:52
Sayın Pria, her yıl amcamların nergislerini(en az 27 yıldır) ziyaret ederim.İçlerinde başka çeşit görmedim. Özür dileyerek soruyorum.Karışmış olma ihtimali varmı?

pria
09-03-2017, 18:29
Sayın Pria, her yıl amcamların nergislerini(en az 27 yıldır) ziyaret ederim.İçlerinde başka çeşit görmedim. Özür dileyerek soruyorum.Karışmış olma ihtimali varmı?

Hayır, mümkün değil..7 yıldan beri sadece Karaburun nergisleri ekili orada..Öyle bir tür de yok zaten elimde..

pria
22-03-2017, 14:53
Bir haftadan beri zeytinleri buduyorum..bunca yorgunluğun ardından bugün bu 9 çeşit güzel ile döndüm köyden :) Daha açmayan 5 çeşit var..

çiğdem42
27-03-2017, 22:06
Nergislerim açtı.Çok güzeller.Resim yükleyemedim.Sonra yine deneyeceğim.Ağaçlar nete ve ustalarıma çok teşekkür ederim.29 soğandan 17 sap çiçek oldu.1 tanede en az 2 en çok 5 çiçek var.Öncekilerde 100 de 10 bile olmuyordu.İyiki varsınız.Her daim var olun,sağolun.

Batuhan Yılmaz
01-04-2017, 21:23
Merhaba aklıma takılan bir durum var bazı nergisler çok güzel kokuyor bir kere elime 10 çift katmerli sarı beyaz hibrit bir nergis geçmişti ithal bir üründü dev çiçekleri vardı kokusu harikaydı tıpkı bir kadın parfümü gibi o zaman cahil olduğum için (gerçi halen cahilim ) bu çiçeklerden esans elde etmek kolanya yapmak hiç aklıma gelmemişti nergis zehirli bir tür müdür ben reçelini parfümünü lükörünü ve kolanyasını yapmayı planlıyorum bu kokuyu hep muhafaza etmek istiyorum aranızda deneyen arkadaşlar oldu mu ?

Batuhan Yılmaz
01-04-2017, 21:25
Ayrıca bahsettiğim bu 10 çift nergisi bahçeme dikmiştim komşular veya çingeneler soğanları söküp çalmıştı çok sinirlenmiştim bana önerebileceğiniz ve her yapı markette bulunan harika kokulu bğyğk çiçekli ve fiyatı uygun bir cinsi mevcutmudur 5 yıl önce bu soğanları 10 tanesini 4 liraya almıştım bana yardımcı olursanız sevinirim . Soğan hediye etmek isteyen olursada asla red etmem :) .

pria
07-04-2017, 17:18
Altı günden beri köydeyim..toprak işi bitmez...Kesme çiçek için yorulan Erlicheer nergislerimin daha hızlı gelişmeleri için gider gitmez çepin ile hem otunu aldım hem toprağı kabarttım..yağmurdan umudu kesince dün ve bugün bolca suladım..bundan sonra çiçeksiz oldukları için yaprakları hızla büyütürler ve gelecek yılın soğanını beslerler..5 çeşit çok geç açan nergis çiçeklerini de kesip döndüm köyden..

Dumlupınar
16-04-2017, 22:26
Erlicheer nergislerim.Karaburun ilçesinin meşhur karaburun ve sim nergisleri ve erlicheer nergisleri kardeşliği...Fotoğrafları çektiğim tarih 24 Şubat 2017...

çiğdem42
18-04-2017, 21:56
Nergislerim..Karaburunlar 27 mart 2017-Erlicher nergisler14 nisan 2017'de resimleri çekildi.

644647
644648
644649
644650
644651

çiğdem42
18-04-2017, 21:59
644652

644653

644654

yeşillim
28-04-2017, 13:36
Sn pria, merhaba. Geçen yıl sizden almış olduğum nergisler böyle oldu.

Nerede yanlış yapılmış olabilir?

Şimdiye çok güzel çiçeklerini sunmalıydı diye düşünüyorum.

Ya da bundan sonra sağlıklı olması için neler yapılabilir?

Teşekkürler.

pria
28-04-2017, 22:42
Sayın yeşillim,

Bu tür sorunları çok seyrek te olsa ben de yaşadım ama kesin nedenini bilmemekle beraber olasılık olarak tesbit edebildiğim hususlar şunlar:

1-) Genelde bu tür çiçek koflaşmaları saksı ekimlerinde oluyor, bunun nedeni de aşırı sulama olabilir..fotonuzdaki yaprakların rengi de pek koyu yeşil değil, saksı toprağınız balçıklaşmış olabilir..nergisler bu tür çok ıslak ortamları sevmezler..
2-) Fazla azotlu ortam neden olabilir,
3-) Zamanında, yani normalde açması gereken zamandan sonraya sarkmalarda aşırı hava sıcaklıkları neden oluyor olabilir.

Bu bir hastalık değil bana göre..gelecek yıl fotoğrafınızın arka planında gördüğüm nergisin ekil olduğu bahçe toprağına ekin, sanıyorum seneye mutlu ederler sizi..aslında hiç te müşkülpesent bir tür değil erlicheer türü nergisler..çok fazla ihtimamdan , besin yüklemesinden hoşlanmazlar..orta verimli, kumlu çakıllı, süzek, azotu az toprağa bayılırlar..

Dilim döndüğünce aklıma gelen noktalar bunlar...selamlar.

Buraya da göz atabilirsiniz:

Muda
03-05-2017, 16:45
Bahçemdeki nergislerden. İyi tarafları kısım kısım açmaları.

Bej renkli olan Mount Hood narcissus

646684

Narcissus double tahiti

646685

Muda
03-05-2017, 17:14
En yoğun şekilde birlikte açanları fotoğraflarını ekliyorum. Benim bulunduğum yerden daha yüksekte olanlar var ise onların nergislerinin fotoğraflarını da görürüz. 1285 civarı rakımda bulunan nergisler.

Narcissus double tahiti

646686

646687

Narcissus minnow

646688

Elimde bulunan en küçük çiçekli nergislerden. Narcissus minnow Daha küçüğü de sanırım var. Paperwhite narcissus geç alıp geç dikince bir tane minik beyaz çiçeklerini açtı.

646689

646690

Muda
03-05-2017, 17:20
Tek olarak çiçek açtı. Önceki yıllarda aldıklarımdan bahçeme getirdiklerim arasından çıktı.

Katmerli sarılar (Golden ducat narcissus ) oldukça büyük çiçeklere sahipler. Hemen altındaki katmerli bej-beyaz olan ise tek çiçek açtı.Diğer tek açan gibi nakil gelen.

646692

646693

Poeticus recurvus nergis

646694

646695

646696

Muda
03-05-2017, 17:24
Thalia narcissus

İkili ikili olarak çiçeklerini açtı. Yukarıda olan cinsten farklı. Onun çiçekleri tek oluyor.

646697

Alttaki ile aynı zamanda açmasına rağmen kısmen katmerli. Diğeri ise yalınkat.

646698

Sarı katmerli olanlar Golden ducat narcissus

646699

646700

Narcissus double tahiti

646701

Muda
03-05-2017, 17:29
Görsel olarak en güzellerinden biri. Katmerli olması sarı üzerine mükemmel renk uyumu ile oldukça hoş görüntü veriyor. O nedenle biraz fazla resim ekledim.

narcissus double tahiti

646702

646704

Thalia narcissus

646705

646706

Muda
03-05-2017, 17:34
Elimde farklı zamanlarda açan bu şekil nergisler var. Aynı cinsin değişik varyasyonları mı var bir şey diyemiyorum. Sanırım bir çeşiti morsalkım arkadaşımızdan gelen. İlk çiçek açan onlar oldu. Saksı içinde olan balkonda olanlar donmuştu Uzun yıllardır aynı yerdeler. Hemen yanında aynı çiçeklere sahip olan ise orta zamanda çiçek açtı. Bu ise yurt dışından gelen soğanlardan çıkan. O da en geç çiçek açan oldu.

646707

646708

pria
04-05-2017, 18:58
Bugün köyden döndüm..bu gidişimde kestiğim iki tür son üç dal nergisle sezona veda ettim..

Dönmeden nergisleri bi güzel suladım tabi..

Muda
05-05-2017, 17:21
Narcissus yellow cheerfulness

646910

Muda
05-05-2017, 17:24
En son açanlardan. İri ve güzel kokulu olması, tek sapta fazla çiçeğinin olması nedeni ile dikkatimi çekti.

NARCISSUS GERANIUM

646911

646912

Muda
05-05-2017, 17:27
Narcissus white cheerfulness

646913

Muda
05-05-2017, 17:32
Narcissus paperwhite

Soğuklara hassas olarak biliyorum. Bu nedenle saksıya dikecektim. Ancak vakit bulamayınca mecburen havalar biraz düzelince diktim. Ona rağmen çiçek açtı.

646914

646915

pria
05-05-2017, 17:33
Cheerfulness'lleri baya bi benimsedim, hoşuma gidiyor bu nergisler sayın Muda..sarısını bilmiyorum ama krem olanları baya da güzel kokuyor..

Selamlar.

pria
05-05-2017, 17:38
Narcissus paperwhite

Soğuklara hassas olarak biliyorum. Bu nedenle saksıya dikecektim. Ancak vakit bulamayınca mecburen havalar biraz düzelince diktim. Ona rağmen çiçek açtı.

646914

646915

Ne kadar da çok sevmiş yerini Paperwhite :)

İnsanlar fazla besin yüklemesi yaparak kötülük yapıyorlar aslında nergislere..

Bu çiçek böyle taşlık, çakıllı, kumlu, hafif zenginlikte, süzek toprağa ve hele hele böyle duvar diplerine bayılıyor :)

Muda
05-05-2017, 17:44
Çiçeklerin koku durumları sanırım gün içindeki durumuna göre değişiyor. Kokulu denilen çiçek çok az kokabiliyor. Erlicherlerden arkadaşımda olanı bu saatlerde kokladığımda çok fazla kokmadı. Ancak bu saatlerde en fazla kokan ve benim çok huşuma giden 2913 nolu mesajda olan. Çiçekleri iri ve çok.

Narcissus yellow cheerfulness olan nedense bir tanesi açtı. Diğerlerinde çiçek sapı var mı tam olarak hatırlayamadım.

Çiçekleri farklı zamanlarda koklamak gerektiğini düşünüyorum. Tabi fırsat bulup gidebilirsek. Bunlar en son açanlar. Tabi sizin oralarda ısı nedeni ile daha erken açarlar.

Muda
05-05-2017, 17:48
Soğanlara zarar verebileceğim düşüncesi ve biraz da ihmalkarlıktan hiç gübre verilmedi. Ancak kullanılan toprak yeni set olarak yaptığım uzun süre işlenmemiş durumda. Paperwhite nergisin olduğu yere biraz su tutan toprak ekleyerek yanlarına taş ile yürüme yolu yaptım. Resim çekersem eklerim. Çok da güzel oldu bana göre.

pria
05-05-2017, 17:50
Taş duvar dibine hangi çiçeği ekseniz yakışır sayın Muda..
Beton olmasın da n'olursa olsun :)

Muda
09-05-2017, 13:41
Narcissus minnow

647327

647328

Muda
09-05-2017, 13:42
647329

Muda
09-05-2017, 13:44
647330

647331

Muda
09-05-2017, 13:47
647333

647334

Büyük, orta ve küçük olarak üç çeşidi bulunmakta. Ancak bunlar bir arkadaşın bahçesinden.

Muda
09-05-2017, 13:49
647335

647336

Muda
09-05-2017, 13:59
Narcissus ice king

Adını hak ediyor. Çok iri çiçekleri var. Çiçek sayısının fazla olması da güzel. Kokusu yok diye hatırlıyorum.

647337

Muda
09-05-2017, 14:31
647343

647344

647345

pria
27-05-2017, 08:10
Nergisleri artık kurumaya terkettim..haziran 20 gibi soğanları tam kurur ve söküme başlarım..

pria
28-05-2017, 09:46
Çiçeklerin koku durumları sanırım gün içindeki durumuna göre değişiyor. Kokulu denilen çiçek çok az kokabiliyor.

Nergislerin koku yönünden sınıflandırılmaları '' lightly '' yani hafif kokulu, ''fragrant'' yani orta derece kokulu, ''richly'' yani yoğun kokulu olarak oluyor sayın Muda..bende bu sınıflandırmaya göre, elimdeki 20 çeşit nergis türünün sadece altı adedi yoğun kokulu sınıfına giriyor..zaten yoğun kokulu nergis türü de çok az literatürde..

Nergislerin kokuları tamamen ortam ısısına göre azalıp çoğalabiliyor..yılların verdiği izlenimlerime göre en ideal koku salgılama 20-22 derecelik ortamlarda oluşuyor..

hocam100
10-07-2017, 10:08
Benim de bu sezon epey erlicher nergislerim oldu.Erlicher koku olarak alışılmıştan farklı olduğundan çiçekçilerden kesme olarak kabul görmedi maalesef.İlla Karaburun nergisi istiyorlar.Erlicherleri seven bulamadım buralarda. Onun da çiçeğini mevsim iyi giderse alabiliyoruz.

hocam100
10-07-2017, 10:09
Ayrıca bizde çiçek kültürü yok arkadaşlar.Romanya ya gitmiştim nisan ayında her yer demet demek kokusuz ithal nergislerle doluydu.Herkesin elinde bu nergisler vardı.Bizde ise illa koku isteniyor.

pria
15-07-2017, 13:39
Benim de bu sezon epey erlicher nergislerim oldu.Erlicher koku olarak alışılmıştan farklı olduğundan çiçekçilerden kesme olarak kabul görmedi maalesef.İlla Karaburun nergisi istiyorlar.Erlicherleri seven bulamadım buralarda. Onun da çiçeğini mevsim iyi giderse alabiliyoruz.

Mevlüt bey..sizin kişisel görüşlerinize katılmıyorum..

Erlicheer'lerin ''alışılmıştan farklı kokusu'' nedir yani, çok mu kötü kokuyor ?
Ya, ülkenin dört bir köşesinde, bu güne kadar yüzlerce insanın ''erlicheer'' nergis soğanı sahibi olmasını sağladım; istisnasız hepsi bu nergisin kokusuna ve gösterişine hayran kaldı..Hatta, yaşadığınız Denizli'ye belki 15 kişiye nergis soğanı sattım, hiçbiri sizinle aynı görüşte değil, yani Denizli'den erlicheer soğan satın alanlar da böyle bir türe sahip olmaktan çok çok mutlu..

Her zaman yazarım; Karaburun nergisi diye adlandırılan Double Roman Constantinapolis türü nergis en az ''erlicheer'' nergis kadar güzel kokulu ve gösterişli bir tür..ama onun sezonu, ocak ayı başlarında açması, erlicheer'ler ise daha geççi, mart gibi açan bir tür..Karaburun nergisnin en olumsuz yanı, çiçek veriminin az oluşudur.

Bir de '' Erlicheer'' nergislerin çiçeğini mevsim iyi giderse alabiliyoruz'' diyorsunuz..aksine kış erken bastırır, donlu havalar olursa Karaburun'lardan çiçek alamazsınız, hatta donlu havalarda yaprakları kavrulabilir ama hangi iklimde ekerseniz ekin erlicheer'lerden mutlaka çiçek alırsınız..

Ben daha genç yaşlarda olsaydım Erlicheer'lerde sadece kesme çiçeğe odaklanırdım..çünkü çiçekleri müthiş beğenilen bir tür..ama Türkiye'de yeni yeni tanınıyor..o da (ayıptır belki söylemesi) biraz da sayemde oluyor..
Geçen yıl Erlicheer çiçeklerine Ankara'lı bir çiçekçi dadandı..inan, ''yok mu daha fazla Erlicheer'' diye gün aşırı aradı ve ondan başkasına çiçek göndermememi, ne çıkarsa, 500-1000-5 bin demet bile olsa göndermemi istedi..Kendisinin Mersin'de 10 dekar Karaburun nergis tarlası var ama o bile Erlicheer nergise hayranlığını ifade etmekten zevk duyuyor..
Bu çiçekçi de benden bu yıl Erlicheer soğanı istedi en az 200-500 adet ama maalesef 30-40 adetten fazla gönderemem dedim..
Gerçi ben de biliyorum, benden 30 sap erlicheeri toptan 20 liraya alıp, müşterilere 60-120 lira aralıklarında sattıklarını..ama bu işler böyle..üreten değil, aracılık yapan daha çok kazanır bu ülkede..

Son olarak şunu da belirteyim..Koku sevmeyen eşinizin bile ''aaa bunlar ne kadar güzel kokuyormuş'' dediğini ve ''Adnan bey nergislerinizin kokusu alışkanlık mı yapıyor ne.Günde en az 5 kere koklamak için yanından geçiyorum.Sanki alışmaya bu güzelliği benimsemeye başladım.Kokusu gün geçtikce güzelleşiyor'' diye yazdığınız mesajı nedense silmişşiniz, Allah'tan alıntı yapmışım o mesajınızı..kısacası siz silseniz bile benim arşivim unutmaz :) 2011 yılında yazdıklarınız bugün yazdıklarınızla çelişiyor :) 2011 yılında yazdıklarınız aslında çok çok doğru; ''erlicheer nergis koklamak, insanlarda alışkanlık yapar''

Alttaki linke tıklayın, bakın bir zaman neler yazmışsınız :

http://www.agaclar.net/forum/776923-post936.htm

Dumlupınar
16-07-2017, 17:22
Sn.hocam 100 merhaba,bende Erlicheer nergislerin koku olarak Karaburun nergisleri kadar güçlü kokmadığını gördüm.Dikimini yaptığım 3 yıl boyunca bu böyle oldu.

Karaburunlara gelince onlarda da bazen çiçeklenmeme problemleri oluyor.

Siz, yine de bu Sonbahar satışınıza Erlicheer nergis soğanlarınızı ekleyin derim.Madem elinizde epey var.Üyeler tarafından makul bir
fiyat mutlaka kabul görecektir.SELAMLAR...

pria
16-07-2017, 20:11
Sn.hocam 100 merhaba,bende Erlicheer nergislerin koku olarak Karaburun nergisleri kadar güçlü kokmadığını gördüm.Dikimini yaptığım 3 yıl boyunca bu böyle oldu.

Karaburunlara gelince onlarda da bazen çiçeklenmeme problemleri oluyor.

Siz, yine de bu Sonbahar satışınıza Erlicheer nergis soğanlarınızı ekleyin derim.Madem elinizde epey var.Üyeler tarafından makul bir

Millet size mi inansın literatüre mi ?

Son olarak kaynak vereyim de, hangi türün ne olduğunu belki anlamanıza yararlı olur..

Bakın, Narcissus Double Constantinople için nergis konusunda en iyi veri tabanına sahip ''daffseek'' sitesinde '' Scented'' diye yazar yani türkçesiyle ''kokulu'' der..

Daffodil (Narcissus) "Constantinople" details in the DaffSeek database (http://daffseek.org/detail-page/?cultivar=Constantinople&lastpage=1&amp)

Erlicheer'ler için ise ''Strongly Scented'' dye yazar..yani, türkçesi ''güçlü kokulu''

Daffodil (Narcissus) "Erlicheer" details in the DaffSeek database (http://daffseek.org/detail-page/?cultivar=Erlicheer)

Karaburun nergisleri de gösterişli ve kokulu güzel bir türdür ama ancak yaklaşırsanız kokusunu duyarsınız..

Erlicheer'lerin yoğun ve güçlü kokusunu ise ise uzaktan hissedersiniz.

Nokta.

hocam100
16-07-2017, 20:16
Millet size mi inansın literatüre mi ?

Son olarak kaynak vereyim de, hangi türün ne olduğunu belki anlamanıza yararlı olur..

Bakın, Narcissus Double Constantinople için nergis konusunda en iyi veri tabanına sahip ''daffseek'' sitesinde '' Scented'' diye yazar yan türkçesiyle ''kokulu'' der..

Daffodil (Narcissus) "Constantinople" details in the DaffSeek database (http://daffseek.org/detail-page/?cultivar=Constantinople&lastpage=1&amp)

Erlicheer'ler için ise ''Strongly Scented'' dye yazar..yani, türkçesi ''güçlü kokulu''

Daffodil (Narcissus) "Erlicheer" details in the DaffSeek database (http://daffseek.org/detail-page/?cultivar=Erlicheer)

Karaburun nergisleri de gösterişli ve kokulu güzel bir türdür ama ancak yaklaşırsanız kokusunu duyarsınız..

Erlicheer'lerin yoğun ve güçlü kokusunu ise ise uzaktan hissedersiniz.

Nokta.
Adnan bey ben de sizin gibi dusunuyorum bu cicekci milleti böyle.Alistiklarikoku dışında cicek satmak istemiyorlar.Ben de yaptigim demetleriucretsiz hediye vermek zorunda kalmıştım.Sogan satisi konusunda da soganlari 1000 e cikarmadan satmamayakarar verdim.Sizin yolunuzdan devam.Size de bu soganlaribize kazandirdiginiz icin çok tesekkur ederim.Karaburun cok onu
Satisa cikarabilirim.

pria
16-07-2017, 22:07
Adnan bey ben de sizin gibi dusunuyorum bu cicekci milleti böyle.Alistiklarikoku dışında cicek satmak istemiyorlar.Ben de yaptigim demetleriucretsiz hediye vermek zorunda kalmıştım.Sogan satisi konusunda da soganlari 1000 e cikarmadan satmamayakarar verdim.Sizin yolunuzdan devam.Size de bu soganlaribize kazandirdiginiz icin çok tesekkur ederim.Karaburun cok onu
Satisa cikarabilirim.

Yanlışın var Mevlüt Bey..Erlicheer'ler açınca Ankara'lı bi çiçekçi hergün telefon ediyor bana ''daha erlicheer çiçeği yok mu, 500, 1000 demet, ne varsa gönder'' diye..Ankara'da müthiş bi talep var..İnsanlar hayran Erlicheer çiçeğine..İzmir'li bi müşterim var..bu yıl yine soğan aldı ama ona rağmen ''her yıl 30 saplık 2 demet çiçek mutlaka yolla, bizi bu güzellikten mahrum bırakma'', diyor..
Senin ticaretle aran pek iyi değil gibime geliyor..ya da çiçekten anlamayanların diyarındasın :)

Dumlupınar
16-07-2017, 23:10
Sn.pria, Milletimiz bırakın hangi kokuyu daha güzel buluyorsa ona inansın.

Karaburun nergislerinin kokusunun ancak yaklaşınca hissedildiğine ise bu türden anlayan çok insan güler.

Burası özgür bir ortam.Herkesin fikirleri farklı olabilir.

Satışını yaptığınız nergis çiçeği hakkında bile olsa...SELAMLAR...

pria
17-07-2017, 00:23
Sn.pria, Milletimiz bırakın hangi kokuyu daha güzel buluyorsa ona inansın.

Karaburun nergislerinin kokusunun ancak yaklaşınca hissedildiğine ise bu türden anlayan çok insan güler.

Burası özgür bir ortam.Herkesin fikirleri farklı olabilir.

Satışını yaptığınız nergis çiçeği hakkında bile olsa...SELAMLAR...

İlk mesajınızda Karaburun'ların ''güçlü'' koktuğunu yazdınız.Ben de kaynak göstererek yanlış olduğunu kanıtladım..
Şimdi de kalkmış, Karaburun'ların ''daha güzel'' koktuğunu yazıyorsunuz..Koku olayında herkesin beğenisi farklıdır buna birşey diyemeyiz..
Ama ''güçlü koku'' ile ''güzel koku'' farklı şeylerdir.Önce meramınızı doğru anlatın ki, boşuna nefes tüketmeyelim.
Bir kez daha belirteyim; ''erlicheer'ler dünya çapında en popüler nergisler arasındadır, belki de ilk sıradadır..

Benim nergis satıp satmamam hiç önemli değil..beni meraklı olan ve inanıp güvenen buluyor zaten..burası özgür bir ortam da olsa aslolan doğru bilgiyi aktarmaktır.

pria
17-07-2017, 00:41
Ben de yaptigim demetleri ucretsiz hediye vermek zorunda kalmıştım.

Bak Mevlüt Bey, 50 dal nergisi kaç paraya satıyorlar:

https://www.cicekdiyari.com/2736-Mis-Kokulu-Nergisler.html

Dumlupınar
17-07-2017, 11:41
Sn.pria güçlü veya güzel koku ne fark eder.
Ne kadar zor bir insansınız.
Ülkemizden kaynak gösterin bakalım.Var mı bir araştırma bu konuda....
Yabancı sitelerden kopyala yapıştırla bu iş olmaz.
Neyi kanıtlıyorsunuz?Bizim nergislerimizin kokusu için niçin güçlü kokulu desinler?
Ülkemizin Karaburun nergisleri yoğun ve güçlü,güzel kokuludur.Bulunduğu alanıda mis kokutur.
Artık şu Erlicheer nergis reklam kampanyanızı bu başlıkta yapmayın.
Zaten yeri burası değil.Satış sayfanızda tanıtın.Bitti...

pria
17-07-2017, 15:39
Sn.pria güçlü veya güzel koku ne fark eder.
Ne kadar zor bir insansınız.

Çok şey farkeder..
Bu yüzden beni anlamakta zorlanıyorsunuz.

Benim reklama ihtiyacım yok..2018 yılı kotasının bile yarısı rezerve edimiş durumda..keşke elimde çok olabilse de insanları ''yok..bitti'' deyip geri çevirmesem..

Kharel
18-07-2017, 07:09
Sayın pria konuyu gereksiz bir şekilde kişiselleştirmeyin lütfen.
İnsanlar da sizi kırmadan cevap vermeye çalışmış boşuna gerginlik yaratmayın.

Batı Rüzgarı
18-07-2017, 09:40
bence nergisin kokusu şeklinden çok saksı performansı önemli...
şöyle her sene saksıda sorunsuz büyüyüp çoğalan gelişen bir nergis türü varmı?
yok çürüdü yok öldü bitti derdi olmayan...

soğanlı bitkilere ilk başladığımda ki bir çok cins adlığım nergislerin hiç biri şuan yok...

pria
18-07-2017, 15:36
Sayın pria konuyu gereksiz bir şekilde kişiselleştirmeyin lütfen.
İnsanlar da sizi kırmadan cevap vermeye çalışmış boşuna gerginlik yaratmayın.

Konuyu nasıl kişiselleştirdiğimi ve gerginlik yarattığımı açıklar mısınız sayın Kharel ?

hocam100
18-07-2017, 21:27
Bir görüşümü yazdim yazdigima da pisman oldum açıkçası.Burasi forum herkes istedigi düşüncesini de paylaşabilmeli.SAYGI ve SEVGİ insanligimizin gereği olmali.Tüm hersey bir sey için olmali.Arac yani.Onun icin bence tartismaya gerek yok.Bir gun gelecek bakide kalan hoş bir sadaymis diyecegiz.O günü unutmayanlardan olalim lutfen.Herkese saygilarimla...

snob
18-07-2017, 21:46
Sanal tecrübesi olan biri olarak herkese sükunet tavsiye ederim.Çünkü ,bu ortamda yuzyuzelik olmadığı için yazılan cümle ve kelimelere yanlış anlam yukluyoruz ve çoğu zaman muhatabin hiç kastetmedigi anlamları biz onun yazdığına maledebiliyoruz bu da bizi gereksiz tartismalara götürüyor.

Dumlupınar
19-07-2017, 08:18
Çok şey farkeder..
Bu yüzden beni anlamakta zorlanıyorsunuz.

Benim reklama ihtiyacım yok..2018 yılı kotasının bile yarısı rezerve edimiş durumda..keşke elimde çok olabilse de insanları ''yok..bitti'' deyip geri çevirmesem..

Sn.pria,sizi anlamakta zorlanmıyorum.

Sizi anlayamıyorum.Tekrar sormak istiyorum.

Karaburun nergisinin güçlü veya yoğun kokulu olmadığına dair,ülkemizden gösterebileceğiniz bir kaynak var mı ?

Zira böyle mevcut bir araştırma bizde varsa,o zaman ona itibar edilir.
Bizi ve bizden olanları,pek sevmeyenlerin doğruluğu şaibeli kaynaklarına değil.

Mutlaka,siz bu konuda da bir araştırma yapmışsınızdır.

Reklama ihtiyacınızın olmadığını belirtmişsiniz.Bu görüşünüze saygı duyarım.
2018 yılında da hayırlı ve bol satışlar dilerim.Tekrar SELAMLAR..

Dumlupınar
19-07-2017, 09:29
Sn.Kharel,Sn.hocam 100,Sn.Snob merhaba,

Görülüyor ki sanal ortamda da olsa son 2 sayfadaki gerginlik en azından benimle beraber 4 kişiye yansımış.Bu bir gerçek.

Önce Sn.Kharel gerginliği sezmiş ki bunu belirtti.

Daha sonra Sn.hocam 100 görüşünü paylaştığına pişman olduğunu yazdı.

Sn.Snob,herkesi sukunete davet etti.

Bana gelince hocam 100 gibi bende görüşümü paylaştığıma pişman oldum.

Tahammüle çok ihtiyacımız var.Evet Sn.Snob çok güzel ifade etti.

Sanal ortamlarda yazılan bir kısa kelimeye bile farklı anlamlar yüklenebiliyor.
Herkese SELAMLAR...

Dumlupınar
19-07-2017, 10:37
Sn.Mine Pakkaner nergis başlığının 2009 yılındaki ilk mesajında bakın ne yazmış.

Aralık ayında Karaburun ve Mordoğana gidenlerin,Karaburun nergisinin kokusundan başları döner.

Tabii Karaburun iklimi ve yetiştiriciliği dışındaki bölgelerdeki koku durumu farklılık gösterebilir.

verdoque
19-07-2017, 11:01
Ülkemizde birçok konuda olduğu gibi bu konuda da anladığım kadarıyla kayda değer ne bir çalışma ne bir kaynak var. Olsaydı sanırım siz gönderinizde görüşünüzü desteklemek üzere paylaşırdınız.

Koskoca Amerikan Nergis Topluluğu oturmuş, çalışmış bütün kayıtlı nergislerden bir veri tabanı oluşturmuş ve sağolsun saklamayıp herkesin kullanımına açmış. Adamların bizim tartışmalarımızdan haberi bile yok, kendi ilgili alanları dahilinde bir çalışma yapmışlar. Sn. Pria da araştırıp bulmuş. Durduk yere şaibeli kaynak falan diyorsunuz, alemsiniz doğrusu. En azından ciddi ciddi oturup emek verip sistematik bir veritabanı oluşturmuşlar, şaibe bunun neresinde? Karşı tarafın kanıtlarına karşı kanıt sunmak yerine çamur at izi kalsın anlayışıyla kanıtları itibarsızlaştırmaya çalışmak da tam bir Türk usulü tartışma yöntemi.

Sn.pria,sizi anlamakta zorlanmıyorum.

Karaburun nergisinin güçlü veya yoğun kokulu olmadığına dair,ülkemizden gösterebileceğiniz bir kaynak var mı ?

Zira böyle mevcut bir araştırma bizde varsa,o zaman ona itibar edilir.

pria
19-07-2017, 11:10

Mutlaka,siz bu konuda da bir araştırma yapmışsınızdır.

Siz önce,mesajınızda yazdığınız hususu ispatlamak üzere, bu ''Karaburun'', ''Mordoğan nergisi'' diye adlandırdığımız nergis türünün aynen Toros'ların kardelen çiçeği gibi Karaburun yarımadasında doğal olarak yetiştiğini, endemik bir tür olduğunu kanıtlayın, sonra devam ederiz tartışmaya..

Ben ve birkaç kişi bu konuyu yıllar önce araştırdık, bazı tesbitlerde bulunduk..zahmet edip o mesajları bulup okumanızı tavsiye ederim..

pria
19-07-2017, 11:33
Bu başlikta en çok üzüldüğüm hususlardan biri de şu..

Her nergis türünün artı ve eksi özellikleri olabilir..bunları tesbit etmek nergisseverler için çok önemli..
Ben Karaburun nergisi diye adlandırdığımız nergisi her fırsatta çok sevdiğimi özellikle belirtmeme rağmen, çiçeklenme yüzdesinin çok düşük olması, karasal iklime pek uygun olmadığı gibi hususları açıklamaya çalışırım. Hatta blog'umda bile ciddi-dürüst biri olarak Karaburun nergisleri satın alacak kişilere ''Bu nergisler biraz müşkülpesent bir tür olup çiçek açma garantisi veremiyorum'' diye de belirtirim..buna rağmen bu yıl elimde satılık tek bir Karaburun nergisi kalmadı..

Fakat, forumdan sınırlı sayıda üye, benim bu yazdıklarımdan, Karaburun nergislerini kötüleyip, Erlicheer nergislerinin reklamını yaptığım anlamını çıkarıyor..inanın kahrediyor bu tür yaklaşımlar..

Bir kez daha yazıyorum; erlicheer'lerin ayrıca reklama asla ihtiyacı yok..

Kaldı ki, 20-25 yıl önce tesadüfen elime geçen tek bir soğanı ürete ürete, bu güzel türü ülkeye ilk tanıtan, insanların sahip olmasını sağlayan bir kişi olarak kötü birşey mi yaptım..en azından, ithal edilip binlerce dolar kaynağımızın Hollanda'lara gitmesini önledim..
Hala bu gayretimi sürdürüyorum; elimde çok nadir nergis türlerini binbir zorlukla yurtdışından edindim, çoğaltma aşamasındayım..zamanı gelince Türk insanını onlarla da buluşturup keyiflerine keyif katacağım..

Allah aşkına, bu ülkede benim gibi başka bir insanları gösterin ki; öncelikle ben tebrik edeyim ..

Herşey eleştiriye tahammülsüzlükten kaynaklanıyor..tabi ki, herkes burada özgürce kişisel görüşlerini yazabilir..ama yazdıklarına eleştiri yapılınca karizmayı çizdirdiğini algılayıp alınganlık göstermemeli..

Ne demek yani '' kişisel görüşümü yazdım, yazdığıma pişman oldum'' diye alınganlık yapmak..
İnsan yazacağı şeyleri iyice araştırıp süzgeçten geçirip yazarsa karşı taraftan eleştiri de gelmez, yazdığına yazacağına pişman da olunmaz.

Fatih_Soydemir
19-07-2017, 12:38
bence bu kadar gerilmeye hiç gerek yoktu herkesin tercihi kendine göre farklıdır yaklaşık 4 farklı tür var elimde yurt dışına özgü kültür türü de hepsi kendisine has bir güzelliğe sahip kimisi kokusu ile etkiliyor kimisi ise görselliği ile . Ocak ayında açan türlerin ömürleri de kısa olabilmekte bazı seneler aşırı soğuk yaptığında hiç açmadan sadece yeşil kalabiliyor geç açan türlerin avantajı ise soğuklara denk gelmemesi nedeni ile daha verimli olmak özellikle nisan mayıs ayında açan kültür türleri çok daha avantajlı kokusu yok ama görüntüsü uzaktan görenlerin merakını uyandırmakta. başka tür bitkilerde de benim beğendiğimi bir başkası beğenmeyebilir beğenilmedi diye madem beğenilmiyor yetiştirmeyim demiyorum herkesin istediği farklı ama önemli olan orta yolunu bulabilmek.

erlicher , Karaburun, narcissus pembe, Prof. Einstein narcissus yalınkat iri çiçekli türleri var hiç birisini bir diğerinden daha değerli olarak görmüyorum hepsi değerlidir bir birinden.

ürün satış konusu olmadığına dikkat edersek aslında var olan bir çok mesajın sahipleri tarafından silinmesinde fayda var soğan satış kısmında zaten herkes ürününü satabiliyor kim neyi tercih ediyorsa oradaki satış durumlarından belli olur geçen sene yanlış hatırlamıyorsam erlicher türünde stok sorunu vardı ve hatta bir belediye yüklü miktarda alım yapma kararı almıştı.

Batı Rüzgarı
19-07-2017, 18:39
eski defterleri açtırtmayacaktınız bana...
bunu siz istediniz...:D
654101
654102
654103
654104

efendim ortam biraz yumuşasın istedim.herkes düşüncesini yazsın ama olaylar şahsileşmesin. eğer birileri olayları şahsileştirirse de kulak asmayın.çünkü mesela 3.kişi olarak ben bunlara kulak asmıyorum.

selamlar sevgiler...

Fatih_Soydemir
19-07-2017, 20:17
bence nergisin kokusu şeklinden çok saksı performansı önemli...
şöyle her sene saksıda sorunsuz büyüyüp çoğalan gelişen bir nergis türü varmı?
yok çürüdü yok öldü bitti derdi olmayan...

soğanlı bitkilere ilk başladığımda ki bir çok cins adlığım nergislerin hiç biri şuan yok...

Doğru bakımı yaptıktan sonra her tür yaşayabilmekte hiç sökmeden yalnız normal şartlarda gerekli bakımı göstermezseniz doğanın belki de en dayanıklı soğan tiplerinden birisi olan kum zambağı bile çürümektedir normalde hiç bir zaman sökülmez kendi başına çıkar açar ürer ve sonrada toprağın altında uykusuna çekilir bu sene 5 adet kum zambağını yaptığım bir hata yüzünden çürüttüm anaç 12 adet kaldı sağlıklı ve sağlam bana ders oldu nisan ayı itibari ile sulamayı durdurmak en iyisi mayıs ayına kadar suyu kesmemiştim sonuç kötü bir deneyim oldu diğer yandan ise 50 lt toprağa sahip büyük bir saksıya taşıma şansım oldu. iklim şartlarına göre değişkenlik göstermekte sulama ve uyku dönemleri. nergislerinde aynı şekilde hiç sökmediğim yıllarda oldu doğru zamanda sulamayı kesince çürüme olmuyor tam tersine faydalı oluyor soğanlar gelişimlerini çok daha iyi yapabiliyor bu sayede. uyku döneminde asla toprak nemli olmamalıdır yoksa hangi soğanlı bitki olursa olsun çürüme gerçekleşir.

Batı Rüzgarı
19-07-2017, 21:16
Doğru bakımı yaptıktan sonra her tür yaşayabilmekte hiç sökmeden yalnız normal şartlarda gerekli bakımı göstermezseniz doğanın belki de en dayanıklı soğan tiplerinden birisi olan kum zambağı bile çürümektedir normalde hiç bir zaman sökülmez kendi başına çıkar açar ürer ve sonrada toprağın altında uykusuna çekilir bu sene 5 adet kum zambağını yaptığım bir hata yüzünden çürüttüm anaç 12 adet kaldı sağlıklı ve sağlam bana ders oldu nisan ayı itibari ile sulamayı durdurmak en iyisi mayıs ayına kadar suyu kesmemiştim sonuç kötü bir deneyim oldu diğer yandan ise 50 lt toprağa sahip büyük bir saksıya taşıma şansım oldu. iklim şartlarına göre değişkenlik göstermekte sulama ve uyku dönemleri. nergislerinde aynı şekilde hiç sökmediğim yıllarda oldu doğru zamanda sulamayı kesince çürüme olmuyor tam tersine faydalı oluyor soğanlar gelişimlerini çok daha iyi yapabiliyor bu sayede. uyku döneminde asla toprak nemli olmamalıdır yoksa hangi soğanlı bitki olursa olsun çürüme gerçekleşir.
bir çok nergis türü yetiştirmeme rağmen çiçek açtırabildiğim 1 veya 2 tür oldu. diğerleri ise zamanla çürüdüler. toprak yapısı sulama düzeni hava şartları gibi pek çok parametreye bağlı hayatta kalabiliyorlar.yani bana göre değil :D benim gazabımdan kurtulabilecek bir nergis türü yok sanırım.
mesela benim yağmur zambaklarım bu konuda çok dayanıklılar. adı üstünde yağmur değil göl gibi sulasansa çürümezler. aksine hava iyiyse çiçekle tepki verirler. özellikle beyaz cinsini akvaryumda yetiştirenler var.
kum zambaklarını tohumdan yetiştiriyorum. 20 tane var. ama sanırım yanlış yapıyormuşum. çünkü kimin yaprakları sarardı ve yapraksız kaldı.soğanlar sağlam mı emin değilim. bu sıcaklarda susuz bırakacam endişesi işte...

genel olarak güz soğanları bozulmaya çürümeye daha müsait.o yüzden güz soğanları ile başladığım soğanlı çiçekler merakımı yaz soğanlarına çevirdim.
bir çok soğanlı çiçek yetiştirdim ama çoğunda başarısız oldum. gerek saksıdan gerekse benim kendi uygulamalarından vs bir çok etkenden kaybettim. ama şimdi yaz soğanları ile gayet aram iyi...yinede bir gözüm güz soğanlarında. ama yaşadığım sorunları düşününce aynı hüsranları tekrar yaşamak istemiyorum. bahçe olsa dik bi köşeye unut gitsin. saksı söz konusu olunca ince eleyip sık dokumak gerekiyor o da bana göre değil :D

Kharel
19-07-2017, 21:21
Acaba elinde doğal türler bulunanlar var mı? Türkiye'de ege ve akdenizde var sanıyorum ve çoğunluğu sonbahar nergisi. Kısmetse eylülde fethiye tarafına gideceğim sanıyorum orada da gözlemleyebilirim.
Selamlar.

pria
19-07-2017, 23:07
nergislerinde aynı şekilde hiç sökmediğim yıllarda oldu doğru zamanda sulamayı kesince çürüme olmuyor tam tersine faydalı oluyor soğanlar gelişimlerini çok daha iyi yapabiliyor bu sayede. uyku döneminde asla toprak nemli olmamalıdır yoksa hangi soğanlı bitki olursa olsun çürüme gerçekleşir.

İşin püf noktası bu..nergislerde ister saksıda ister bahçede olsun, çiçeklenme dönemi bittikten sonra hafif sulama ve gübre takviyeleriyle çiçeklenme döneminin yorgunluğu alınıp gelecek yılın soğanının çiçek verecek kalibrede irileşmesi sağlanmalı ve mayıs ayı sonundan sonra sulama kesilip saksılar güneşli bir yerde iyice kurumaya bırakılmalı, saksı toprağı iyice kuruduktan sonra tercihen soğanlar çıkarılıp evin havadar serin ve gölge bir yerinde mukavva kutu içinde dinlenmeye bırakılmalı, soğanlar sökülmeyecekse saksıları karanlık, serin bir yere aktarmalıdır.

Özellikle nergis ekilecek saksılar 30 santimlik derin saksılar olmalıdır çünkü nergisler oldukça derin köklenen bitkilerdir.

Yapılan hatalardan biri de, saksılarda soğanların derine gömülmesidir..20 santim derinliğindeki bir saksıda soğanı 7-8 santim derine gömerseniz, soğanın uzunluğunu da 5 santim olarak düşünürsek, saksı tabanında soğanın köklenmesi için ancak 7-8 santimlik bir bölge kalır.Bu, gelecek yılın soğanının çiçek verecek kadar irileşmesini sağlamaya yetmez..en doğrusu, soğanı saksıya hafiften tepesi görünecek kadar derine ekmektir..

Ben nergis satın almayı düşünen insanlara genelde saksıya mı bahçeye mi ekeceklerini sormaya gayret eder, saksı ekiminin risklerini izah etmeye , çok tecrübesizse vazgeçirmeye çalışırım..

çiğdem42
20-07-2017, 17:37
Bütün çiçekler güzel ama, soğanlılar baştan sona heyecan mutluluk.Açmazlarsa çoğalıyorlar.Daha ne olsun.
Ayrıca sayın Prianın son mesajı güzel bir özet olmuş.

Dumlupınar
20-07-2017, 18:50
Ülkemizde birçok konuda olduğu gibi bu konuda da anladığım kadarıyla kayda değer ne bir çalışma ne bir kaynak var. Olsaydı sanırım siz gönderinizde görüşünüzü desteklemek üzere paylaşırdınız.

Koskoca Amerikan Nergis Topluluğu oturmuş, çalışmış bütün kayıtlı nergislerden bir veri tabanı oluşturmuş ve sağolsun saklamayıp herkesin kullanımına açmış. Adamların bizim tartışmalarımızdan haberi bile yok, kendi ilgili alanları dahilinde bir çalışma yapmışlar. Sn. Pria da araştırıp bulmuş. Durduk yere şaibeli kaynak falan diyorsunuz, alemsiniz doğrusu. En azından ciddi ciddi oturup emek verip sistematik bir veritabanı oluşturmuşlar, şaibe bunun neresinde? Karşı tarafın kanıtlarına karşı kanıt sunmak yerine çamur at izi kalsın anlayışıyla kanıtları itibarsızlaştırmaya çalışmak da tam bir Türk usulü tartışma yöntemi.
Koskoca ülkenin nergis topluluğunun oluşturduğu veri tabanı beni hiç ilgilendirmez.Bunuda bir kanıt olarak kabul etmiyorum.Gösterilen kanıta karşı ülkemizin her köşesinde Karaburun nergisi adıyla anılan türün çok yoğun kokulu olduğunu söylüyorum.Hepsi bu.Bununla karşı tarafın kanıtlarını itibarsızlaştırdığımı nasıl söylüyorsunuz ?Herkesten o ülkenin araştırmalarının kusursuz olduğunu değerlendirmesini ve doğruluğunu onaylamasını bekleyezmezsiniz.
Hiç bir zaman hayatımda kimseye çamur atmadım.Atılan bir çamurda yok.Bu yüzden izi olmayacak.Hayret ettim.Bu çamur olayına...
Size Türk usulü dışındaki tartışmalarınızda başarılar...

Dumlupınar
21-07-2017, 02:12
Sn.pria bir ARGO hitabınız eksikti.Onuda tamamlamış oldunuz.Kendinizde bu hakkı nasıl buluyorsunuz.Ne demek gelen eleştiriye karşı KARİZMAYI ÇİZDİRİP alınganlık yapıyormuş olmam.
Bu nasıl bir ifade tarzı.Siz bu ifade tarzının ARGO olduğunu pek ala biliyorsunuz.

Yazdığım her şeyin arkasındayım.Yazdığıma pişman olmamdaki sebep tartışmanın içine dahil olmaktan rahatsızlık duyduğumdan.Sn.hocam 100 gibi.
Bir Karaburun nergisinin daha yoğun kokulu olduğunu söylememle olayın geldiği yere bak.İnanılacak gibi değil.
Kaldı ki Karaburun nergisinin endemik bir tür olduğunu söylemedim.Akdeniz havzasına yayılan Anayurdunun neresi olduğu bilinmeyen bir tür.Ancak bizim yerli nergisimiz.Komşu ülkeler tarafından da ana yurdunu Türkiye bilenler var.Çünkü yetiştiği ülkenin bir ilçesinin ismini alan kaç nergis vardır ? Ancak ülkemize ait endemik bir tür değildir diyemediğimiz gibi,endemiktir de diyemiyoruz.Akdeniz havzasında yayıldığı, Türkiyemiz dahil her yere ait olabilir.Yani nedir bu hırs.Nedir bu telefonlardan insanlara ulaşan hırçınlık.Bitkilerle bu kadar içli dışlı olan siz biraz kendinizi eleştirin.

Herkes yazdıklarını süzgeçten geçirirse,karşı taraftan da eleştiri gelmezmiş.Siz mi karar vereceksiniz buna.
Birde òzgür fikirlerimizi söylediğimiz bir ortamda olsa asıl olan doğru olanı
söylemek demiştiniz.Dinleyin o zaman.

Büyük harfle yazmamın sebebi bağırmak değil,vurgulu olması içindir.

1-TANESİ 2 TL.YE SATILABİLECEK AÇMA GARANTİSİ VERMEDİĞİNİZ KARABURUN NERGİSİ SOĞANLARINI İKİ KATI FİYATINA 4 TL.YE SATMANIZ,

2-BAŞKA SİTEDE TANESİNİN 2.50 TL.YE SATILDIĞI ERLİCHEER NERGİS SOĞANLARINI YAKLAŞIK 4 KATINDAN DAHA FAZLA BİR FİYATA 8 TL.YE SATMANIZ,

3-SON İKİ ÜÇ GÜNDE REKLAM KAMPANYASINA TAM GAZ DEVAM.YENİ TÜRLERİN REKLAMI ALTTAN ALTTAN DEVAM EDERKEN ERLİCHEERLERİN REKLAMINI DA ARA ARA HIRÇIN MESAJLARIN ARASINA DAHİL ETMENİZ.

Yalan mı ? Doğruyu bulalım diye bu güzel nergis sayfalarında gereksiz yere gerginlik ve huzursuzluk yaratmayın.Başka bir üyeninde daha önce yayınladığı ve sonrada sildiğini fark ettiğiniz mesajının nedenini siz sorgulayamazsınız.Buna hakkınız yok.N O K T A ....

pria
21-07-2017, 10:25
Ucuz etin yahnisi tatsız olur, diye bir lafımız vardır..

Bana pek inanmayacağınız için geçen yıl Hocam100'ün bana ''ERLİCHEER''ler konusunda yazdıklarını söyliyeyim:

Hocam100 bana, ''Bu sezon 2 ayrı siteden erlicher nergis aldım deneme için bir yerdeki aynı çıktı ama diğer sitedeki farklı bir tür çıktı kutusu erlicher yazmasına rağmen.Ayrıca gerçek erlicher çıkan sizinki gibi çoğalmadı. Bu da gösteriyor ki sizin tür artık ülkemize adapte olmuş'' diye yazmıştı...

Ben ciddi, güvenilir bir insanım..insanlar bu yüzden gönül rahatlığıyla erlicheer nergisi alıyor..Güven duymak, ödenen paradan çok daha önemlidir.

Ben bir tarihte ''Erlicheer'' nergis satan kişiden elimdeki nergis sayısını çoğaltmak için tanesi 2.5 lira olan Erlicheer'lerden 100 adet satın almak istedim, fakat ''garanti'' istedim..Bu hususta bana kesin garanti vermedi..''Erlicheer'' dışında bir nergis çıkarsa paranızı kesinlikle iade ederim, diyemedi..ben de bu yüzden satın almaktan vazgeçtim..
Bu hususu geçmişteki bir tartışma nedeniyle, ''satış yapan üyeler'' bölümündeki ''satıcılara sorular''başlığında da yazdım kendisine..Tek kelime cevap vermedi maalesef..merak ederseniz sayın malina'ya sorabilirsiniz.

Bilmem anlayabildiniz mi ?

Güven ve ciddiyet çok önemlidir bu hususlarda.

Zevk işi bunlar..Biz yurtdışından 1.5 kilo nergis soğanına 900 lira ödedik..5 gram gelmeyen bir tek soğanı 6 dolardan aldık..verdiğim paraya asla üzülmem..çünkü yepyeni nadir nergislerim oldu..

Dediğim gibi zevk, keyif işidir bunlar..bir kere ödersiniz, ömür boyu çiçekler açan ve gitgide çoğalan nergisleriniz olur..pazarlık yapan insanları da hiç sevmem..sigara alırken pazarlık yapabiliyor musunuz..veriyorsunuz tonla para; üfleme ve zehirlenme keyfini yaşıyorsunuz :)

Karaburun nergislerini satarken dürüstçe '' çiçek açma garantisi vermediğim halde'' tanesini 4 liradan satmamı niye yadırgıyorsunuz ki..aslında tebrik etmeniz gerek :)

15 sene esnaflık yaptım..pahalı da olsa hep temiz kaliteli güvenilir mal sattım..aynı kafada gidiyoruz hala..

Ben aslında tahmin ediyordum bunca lafı niye yazdığınızı ama nihayet kendiniz dilinizin altındaki baklayı çıkardınız..

pria
21-07-2017, 13:48
İki günden beri kahrettiniz beni..

Ben sadece kendini değil çevresini de düşünen yardımsever bir insanım..

Her yıl olduğü gibi geçen yıl da ''erlicheer'' nergislerim erkenden bitti..Aklımda kaldığına göre Bodrum taraflarında bir belde belediye başkanının isteğini Hocam100'e yönlendirdim..ve sanırım 20 adet kadar anaç nergis soğanını tanesi 15 liradan satmasını sağladım..bende anaç soğan yok muydu, vardı ama paraya tamah edip satmadım, hadi dedim bir dost kazansın..

Ama şu iki günden beri gösterilen tavırlardan sonra hata ettiğimi anladım..Cezasız kalan bir iyilik yok demek ki hayatta :(

Son diyeceğim budur..

Kharel
21-07-2017, 14:49
Bence bu tartışmayı devam ettirmeye ve kırılıp gücenmeye gerek yok. Yüz yüze olunsa en kötü ihtimalle tatlı bir atışma diye adlandırılacak şey yazıldığında farklı tepkiler yaratabiliyor. Bu yüzden turşu suyu nasıl daha iyi olur( sirke-limon tartışması ) tadında bir konu büyümemeli.
Saygılarımla

hocam100
21-07-2017, 14:58
Arkadaslar benim erlichernergis konusundaki tespitlerime devam edeyim .Adnan beyin nergisi artik hibritlikten cikmis tamamen ulkeye uygun hale gelen bir tur olmus.2 ayri siteden aldigim nergisler bu sezon 3. Yili olacak ilk kez uremeye basladi demekki adamlar satarken ilac koyuyorlar.Bu konudaki tespitim denemem ile sabit.Adnan beyin nergisi hizli cogaliyor.Bunu da adaptasyon saglandigindan diye düşünüyorum.Bence kokusunu tartismaktan ziyade ulkemize kazandirdigi icin tesekkkur edelim.Kokusu ayri bir tartışma.

hocam100
21-07-2017, 15:13
Bence herkes noktayi koysun artik nergisden konusalim artik.Nergis konusunda yapilan bilimsel calismalarda nerelerdeyiz bunlari arastiralim.Turkiyeye ait bir tane nergis issmi var mi tescilli.Ona bakalim.Karaburun diyoruz ama tescilli mi degil.Bu konuda ne yapiyoruz buna bakalim.

Kharel
21-07-2017, 15:36
Tohum vermiyor değil mi sayın hocam100
Muhtemelen doğal şartlara uyumlu olan soğanların devam etmesiyle olmuştur. Çünkü bildiğiniz gibi eğer tohumdan üremiyorsa yeni yavrular ataları ile aynı özelliklere sahiptir.

hocam100
21-07-2017, 15:43
Karaburun hic tohum verdigini gormedim.Ama duz yani yalin kat olanlarini gördüm.Onlarin da tohumdan çoğaldığını gördüm o yüzden dogada kendiliginden cogalma imkani var.Karaburun ise yavrulardan.

Dumlupınar
21-07-2017, 16:29
Arkadaşlar,tartışma benim için bitmiştir.

Fatih_Soydemir
21-07-2017, 18:59
Arkadaşlar,tartışma benim için bitmiştir.

:) Yakında bende Hibrit bitki türler saçmalığına istinaden kızılca kıyamet kopartırsam forumda şaşırmayın.

Dumlupınar
21-07-2017, 20:40
:) Yakında bende Hibrit bitki türler saçmalığına istinaden kızılca kıyamet kopartırsam forumda şaşırmayın.

Aman Aman sakın ha !
Bir tatsızlık daha çıkmasın...

pria
23-07-2017, 11:08
Meraklısına iki nergis kitabı:

http://dafflibrary.org/wp-content/uploads/The-Narcissus-its-history-and-culture-Burbidge-and-Baker-1875.pdf

http://dafflibrary.org/wp-content/uploads/Kirby-Daffodils-Narcissus-and-how-to-grow-them.-1914.pdf

Adamlar boş laflarla lak-lak yapmamışlar, tabiatı adım adım gezip incelemişler, taa 1875'lerde nergisin kitabını yazmışlar..
Var mı bizde bir tanecik ?

bergenia
23-07-2017, 13:11
3-4 sene evvel a101 den saksıyla aldığım nergisi ne yaptıysam açtıramıyorum. Biraz yapraklanıyor o kadar. defalarca saksısını değiştirdim daha büyüğüne aldım, daha küçüğüne aldım, çok toprak koydum, az toprak koydum, az suluyorum, çok suluyorum, güneşe koyuyorum, gölgeye koyuyorum yokkk açmıyor. Köyden gelen zambaklarımda aynı. Sorun çiçeklerdemi bendemi bilmiyorum.

pria
24-07-2017, 00:56
Sayın Pria, nergis hakkında ne sorsam sizden alabildim cevabını. Toprak karışımını da sizden öğrenip elimden geldiğince uygulamıştım. Bu yıl, bu toprak karışımıyla tüm soğanlı bitkilerim çok keyifli. Çok sağ olun. .
http://www.agaclar.net/forum/1351123-post2409.htm

Sn Pria, ve diğer nergis seven arkadaşlar.
Sn pria nın 15 12 2014 tarihli uzun mesajı ile Ege üniversitesinin Mordoğan (Karaburun ) nergisleri ile ilgili çalışmalar incelenmiş ve bir şekilde " Çiçeklenme" konusunun çok önem kazandığını anlamış bulunuyorum. Sn Pria nın araştırma/gözlem ve incelemelerini takdirle karşıladığımı da belirtmek istiyorum ve bu mesaj ın konu ile ilgili olacağını düşündüğüm açıklamaları ile katkıda bulunmak istiyorum. .

http://www.agaclar.net/forum/1342661-post2259.htm

Allah'tan böyle güzel insanlar var bu forumda..teselli olduğum tek şey bunlar..

pria
24-07-2017, 01:07
3-4 sene evvel a101 den saksıyla aldığım nergisi ne yaptıysam açtıramıyorum. Biraz yapraklanıyor o kadar. defalarca saksısını değiştirdim daha büyüğüne aldım, daha küçüğüne aldım, çok toprak koydum, az toprak koydum, az suluyorum, çok suluyorum, güneşe koyuyorum, gölgeye koyuyorum yokkk açmıyor. Köyden gelen zambaklarımda aynı. Sorun çiçeklerdemi bendemi bilmiyorum.

Sayın bergenia,
Keşke birkaç fotoğraf yükleyebilseydiniz, saksılarınızı bir görebilseydik..hatta saksı harcı olarak neler kullandınız yazabilseydiniz belki daha başka önerilerde de bulunabilirdim..

Size en kestirme yanıtım şu:

Bu yaz soğanları saksılardan hemen sökün..gölgede havalandırıp dış fazlalık kabuklarından ovalayarak arındırın..evinizin serin havadar ve hiç güneş görmeyen bir alanında mukavva kutu içinde dinlendirin..ve..ekim sonu-kasım ortası gibi kendi bahçeniz varsa veya bir tanıdığınızın, komşunuzun bahçesinde kuytu, bol güneşli, yağmur sularının uzun süre birikmediği, süzek ve hafif gübreli bir yere ekin..Önümüzdeki haziran ayı sonunda nergisler iyice kuruyunca onları söker yine evinizin serin gölge bir yerinde ekim ayı sonuna kadar dinlendirip, normal, hafif gübreli, torf karışımlı bir saksı toprağına hafifçe tepeleri görünecek şekilde ekin..bakın göreceksiniz, açacaklar ve sizi mutlu edecekler..
Bahçe toprağına ekerken irileri ayrı minikleri ayrı ekin..İrice olanları bir yıl minikleri iki yıl sonra söküp saksınıza ekersiniz..

Ekim bakım bilgileri için blog'umdaki bilgilere göz atabilirsiniz:

bergenia
24-07-2017, 08:51
Sayın bergenia,
Keşke birkaç fotoğraf yükleyebilseydiniz, saksılarınızı bir görebilseydik..hatta saksı harcı olarak neler kullandınız yazabilseydiniz belki daha başka önerilerde de bulunabilirdim..

Size en kestirme yanıtım şu:

Bu yaz soğanları saksılardan hemen sökün..gölgede havalandırıp dış fazlalık kabuklarından ovalayarak arındırın..evinizin serin havadar ve hiç güneş görmeyen bir alanında mukavva kutu içinde dinlendirin..ve..ekim sonu-kasım ortası gibi kendi bahçeniz varsa veya bir tanıdığınızın, komşunuzun bahçesinde kuytu, bol güneşli, yağmur sularının uzun süre birikmediği, süzek ve hafif gübreli bir yere ekin..Önümüzdeki haziran ayı sonunda nergisler iyice kuruyunca onları söker yine evinizin serin gölge bir yerinde ekim ayı sonuna kadar dinlendirip, normal, hafif gübreli, torf karışımlı bir saksı toprağına hafifçe tepeleri görünecek şekilde ekin..bakın göreceksiniz, açacaklar ve sizi mutlu edecekler..
Bahçe toprağına ekerken irileri ayrı minikleri ayrı ekin..İrice olanları bir yıl minikleri iki yıl sonra söküp saksınıza ekersiniz..

Ekim bakım bilgileri için blog'umdaki bilgilere göz atabilirsiniz:

Çok teşekkür ederim:) Ben bu nergislerin bu kadar meşakkatli olduğunu bilmiyordum. Önceki saksısı büyüktü bahçe toprağı kum karışıktı. Geçen gün şöyle bir kaba ektim soğanı neredeyse görünecek kadar yüzeye. Yine kumlu toprak ama toprağım bittiğinden kumu bol koydum bu sefer.
https://i.hizliresim.com/okN7ab.jpg

pria
24-07-2017, 10:13
Saksınız çok sığ, böyle saksılarda ancak zıpçıktı yetişir...saksınız sığ olmasına rağmen hemen hemen yarısını boş bırakmışssınız..nergisler 30 cm. kadar köklenen bir çiçektir..ayrıca meşakkatli bir tür değildir...çok kolaydır onların kokusunu duymak ama hiç olmazsa normal bir ortam sağlanmalı..

bergenia
24-07-2017, 10:54
Sığ saksıya bilerek ektim. Marketten aldığımda minik bir saksıdaydı ve sadece soğanlar vardı toprağa ekili değildi. Bol yapraklı çiçekli güzel görünüyordu. Belki yine öyle istiyordur diye bir de böyle deneyeyim dedim. Her sene farklı saksıda denedim 30-40-50 cm. Ölmüyorlar ama açmıyorlarda...

verdoque
24-07-2017, 14:48
Sn. Bergenia nergisinizi hep iç mekanda mı tutuyorsunuz? Çiçek tomurcuğu oluşturabilmek için soğuklamaya ihtiyaç duyuyor diye biliyorum, belki o yüzden açmıyordur?

Sığ saksıya bilerek ektim. Marketten aldığımda minik bir saksıdaydı ve sadece soğanlar vardı toprağa ekili değildi. Bol yapraklı çiçekli güzel görünüyordu. Belki yine öyle istiyordur diye bir de böyle deneyeyim dedim. Her sene farklı saksıda denedim 30-40-50 cm. Ölmüyorlar ama açmıyorlarda...

bergenia
24-07-2017, 15:52
Sn. Bergenia nergisinizi hep iç mekanda mı tutuyorsunuz? Çiçek tomurcuğu oluşturabilmek için soğuklamaya ihtiyaç duyuyor diye biliyorum, belki o yüzden açmıyordur?
Hayır ilk aldığımda içerde tuttum çiçeği geçince kurudu zaten. Sonra soğanları dışarıdaki saksıya ektim. Biraz önce hem nergislerimi hem zambaklarımı altını deldiğim 10 kiloluk boya kovalarına ektim bakalım farkı olacakmı. Zaten bu sene çiçek alamayacağım çok belli. Nerde kaprisli bir çiçek var beni buluyor arkadaş:D

pria
24-07-2017, 21:17
Olmadı ama..hiç bu zamanda nergis ekilir mi ?
Neyse..siz bildiğinizi yapın :(

bergenia
24-07-2017, 21:32
Haydaa yinemi yanlış yaptım:D zaten yeni değiştirmiştim saksısını battı balık yan gider dedim. Sulamasam olduğu gibi dursa yerinde olmazmı? Öyle tanıdığımın bahçesi de yok ki dediğiniz gibi saklasam oraya gömsem.

Batı Rüzgarı
24-07-2017, 22:09
Haydaa yinemi yanlış yaptım:D zaten yeni değiştirmiştim saksısını battı balık yan gider dedim. Sulamasam olduğu gibi dursa yerinde olmazmı? Öyle tanıdığımın bahçesi de yok ki dediğiniz gibi saklasam oraya gömsem.

bence siz nergis işinden vazgeçin:D
hatta güz soğanlarına hiç bulaşmayın:D
ben de bulaşmıyorum yani saksıda olmuyor onlar.

yaz soğanları bulun dikin. yaz soğanlarının çoğunu istediğiniz zaman söküp istediğiniz zaman dikebilirsiniz... tamam belki uygunsuz zamanda havale geçirebilirler ama ölmezler yani sonuçta...

amaryllis soğanları olabilir mesela... yılda bir kaç kez çiçek açarlar türüne göre. nergis gibi sadece bahar açıp kaybolmaz. her dem yeşildir. her zamanda çiçek açabilir.kokulu olanları da vardır...

zıpçıktı türlerini de edinebilirsiniz.sığ saksı merakınız varsa olmaz demezler :) suyu da severler nispeten...

yine klivya bulabilirseniz onlarda fena sayılmazlar...yaprakları benim hoşuma gidiyor...

yaz soğanı çoktur yani her dem yeşil odukları için sizle her zaman iletişimde kalır.yerini sevmediğini bir sorun olduğunu hemen anlarsınız...

bergenia
24-07-2017, 22:49
bence siz nergis işinden vazgeçin:D
hatta güz soğanlarına hiç bulaşmayın:D
ben de bulaşmıyorum yani saksıda olmuyor onlar.

yaz soğanları bulun dikin. yaz soğanlarının çoğunu istediğiniz zaman söküp istediğiniz zaman dikebilirsiniz... tamam belki uygunsuz zamanda havale geçirebilirler ama ölmezler yani sonuçta...

amaryllis soğanları olabilir mesela... yılda bir kaç kez çiçek açarlar türüne göre. nergis gibi sadece bahar açıp kaybolmaz. her dem yeşildir. her zamanda çiçek açabilir.kokulu olanları da vardır...

zıpçıktı türlerini de edinebilirsiniz.sığ saksı merakınız varsa olmaz demezler :) suyu da severler nispeten...

yine klivya bulabilirseniz onlarda fena sayılmazlar...yaprakları benim hoşuma gidiyor...

yaz soğanı çoktur yani her dem yeşil odukları için sizle her zaman iletişimde kalır.yerini sevmediğini bir sorun olduğunu hemen anlarsınız...

Valla vazgeçeyim hiç bana göre değil:D
Sevgili pria'nın da yazdıklarımı okudukça tansiyonu oynamıştır. Nergis katili cani demiştir bana:D Ben zaten çiçekler konusunda çok acemiyim kaktüsü bile öldürmüş insanım. İyi geliyor ruhumu dinlendiriyor çokta seviyorum kerataları böyle böyle öğrenicem artık napayım. Pria meşakkatli değil demiş ama belirli aylarda tekrar tekrar söküp dikmemi söylüyor 2 sene sonra çiçek verir diyor. Daha okurken yoruldum vallahi:D Bana suyla arası iyi olan yaz kış yapraklarını kaybetmeyen bir çiçek lazım:D varmı öyle bir tür? Bu arada klivya benimde çok beğendiğim bir çiçek geçenlerde tohum siparişi verirken onuda ekleyecektim vazgeçtim beceremiyorum soğanlıları diye.
Ama yaz soğanları tavsiyesini dinliycem

pria
24-07-2017, 23:03
Sizin için en ideali zıpçıktı gibi..ver suyu açsın..sürekli yaprakları yeşil hem de..hele beyaz sarı ve pembelerinden bir karışım yaparsanız ummadık zamanlarda sevindirirler insanı..sığ saksılara da burun kıvırmazlar..

Anlatım diliniz harika..sayfa sayfa yazsanız dahi yorulmadan okurum böyle Türkçe'ye hakim olan insanları..

bergenia
25-07-2017, 16:35
Klavyenizden bal damlıyor vallahi:D Zıpçıktıyı aklımın bir köşesine yazıyorum mutlaka edinmeye çalışacağım. Teşekkür ederim;)

çiğdem42
25-07-2017, 23:23
[QUOTE=bergenia;1513895]3-4 sene evvel a101 den saksıyla aldığım nergisi ne yaptıysam açtıramıyorum... 2016 Ekim sonu derine -15cm-29 nergis soğanı dikmiştim.Kasım sonu yaprakları göründü.Mart ortası tomurcuk nisanda 17 çiçek açtı.Soğanları söktüğümde yine 29 idi.Bu yıl ilginç oldu.Çiçek çoğaldı soğan aynı kaldı.Okuduklarımdan geç ekmenin çiçeklenmeyi arttırdığını düşündüm. Saksıya da geç ekmenin faydası olabilir.Deneyimlerini paylaşan değerli büyüklerimize ve üyelerimize minnettarım.

bergenia
28-08-2017, 18:41
Sayın pria benim nergisler coştu gidiyor kocaman yapraklar çıkarıyorlar. Sahipleri gibi delirip kışınmı açacaklar acaba:D

pria
28-08-2017, 19:24
Sayın pria benim nergisler coştu gidiyor kocaman yapraklar çıkarıyorlar. Sahipleri gibi delirip kışınmı açacaklar acaba:D

Kötü bir durum..bu zamanda nergislerin yapraklarının kuruması ve dinlenmeye çekilmeleri gerek..sulanan bir yerde ekili herhalde nergisleriniz..

Fatih_Soydemir
28-08-2017, 23:09
Havanın aşırı nemli olması bile yetiyor yeşermelerine bazen 30 tane başka tür soğanlı bitkinin içinde 1 tanesi hiç kök bile olmadığı halde sürdü nem nedeni ile % 95 2 hafta nem yapınca oda nasibini almış arada.belki büyümez diye ellemedim ama 1 haftada sürgünü büyüttü. bazen olabiliyor nergizlerde durduğu yerde sürgün yok ama etrafından yavru soğanlar çıkmaya başladı. bu sene normal olan bir bitki büyümesi hiç göremedim desem yeridir kış bitkileri haziranda çiçekliydi. başka elimde var olan bitkilerde suya daldırma yapmadığım halde havanın nemi ile kendiliğinden köklenmiş durumda resmen bütün doğal yaşam çıldırmış durumda diyebilirim. Bayram sonu bazı türleri istemesemde toprağa gömmek zorunda kalacak gibiyim.

pria
11-09-2017, 23:24
Bu yıl her zamankinden çok zeytinlerim cıngıl cıngıl zeytin yüklü..toplamaya artık az kaldı..çok yorulacağım için iyi dinlenmem başka işlerle yorulmamam gerek..bu nedenle nergisleri erken ekmeye karar verdim..kabak, kavun karpuz ektiğim alanı traktörün tiller'iyle 40 santim derinlikte birkaç kez sürerek iyice kabarttık..otların, ayrıkların kuruması için 3-4 gün bekledim..ardından ikili çapa ve tırmık ile iri taşları ve ayrık otlarını temizledim..ardından nergisleri ekmeye başladım..Karaburun nergislerinden başladım..bugün üçüncü gün..günlük aralıksız çalışmayla 8-9 saatte takriben bin soğan ekiyorum..ekime devam..çok yoruluyorum sıcakta..günde 6-7 litre su yetmiyor..

Kharel
15-09-2017, 12:27
Ağustos sonu Karaburun'a gittim. Bir kişide bile Karaburun nergisi bulamadım. Zamanı değil kimse toplamadı dediler. Hybrid bir tür olduğu ve aslında Karaburun'a da özgü olmadığı için de çok umursamadım açıkçası

pria
05-10-2017, 17:35
27 eylülde doluyla karışık yağan çok şiddetli yağmur sonrası köye gittiğimde nergisleri ektiğim yerde sel suları boydan boya 30-40 santim toprağı yarmıştı..bazı nergis türleri köklenip toprağa bağlandığı için sel suları alıp götürememiş..sel sonrası 200-300 adet soğan topladım toprak üstünden..kaybolan kaybolmuş, napalım..onlar da çok derine gittilerse bile bir kolayını bulup geç te olsa çıkarlar sanırım..bu sene yaz yağmurları bir felaket bizim buralarda..

Nergis tavalarını eski haline getirmek için hiç durmaksızın 7 saat uğraştım..

pria
06-10-2017, 18:14
Nergis tavalarını binbir emekle düzelttik ama köpekler tur atıyor içinde bazen..Allah'tan köklendiler, pek yuvarlanıp, eşeleyip çıkaramazlar soğanları..
Karaburun nergisleri çıkmak üzere..
Dün gene gezmiş bir köpek..

Dumlupınar
07-10-2017, 17:16
Arkadaşlar,Bim marketlerde 13 Ekim günü nergis,sümbül,lale,çiğdem soğanları 2.95 TL. fiyatla satışta olacak.Bu fiyata bulacağınız başka adres yok.Bilginiz olsun...

pria
07-10-2017, 18:23
Arkadaşlar,Bim marketlerde 13 Ekim günü nergis,sümbül,lale,çiğdem soğanları 2.95 TL. fiyatla satışta olacak.Bu fiyata bulacağınız başka adres yok.Bilginiz olsun...

Sn.hocam 100 merhaba..

Başkalarının reklamını yapmakta sakınca görmüyorsunuz ama, reklama hiç ihtiyacı olmayan bana gelince ''reklam yasağı'' koyuyorsunuz..:( Ne demeli bilmem ki..

Sn.pria..
Artık şu Erlicheer nergis reklam kampanyanızı bu başlıkta yapmayın.
Zaten yeri burası değil.Satış sayfanızda tanıtın.Bitti...

Hep unutuyorum aşağıdaki sözlerinize yanıt vermeyi..çünkü çok gücüme gidiyor..Ben sizinle telefonda hiç görüşmedim, nasıl böyle bir suçlama yapıyorsunuz bilemiyorum..Ağaçlar.net vesilesiyle belki binden fazla telefonla görüşmüşlüğüm vardır..hiç kimse benim adap edep dışı, karşısındaki kişiyi rencide edecek şekilde hırçın, edepsiz konuştuğumu iddia edemez..her arayana telefonum açıktır, usanmadan nazik ve karşı tarafa güven telkin eden görüşmeler yaparım..40 yıllık dost gibi konuşurum insanlarla..beni bilen biliyor, mesela Güler Hanım..herkes yani :)

Sn.pria..yani nedir bu hırs.Nedir bu telefonlardan insanlara ulaşan hırçınlık.Bitkilerle bu kadar içli dışlı olan siz biraz kendinizi eleştirin.

Dumlupınar
08-10-2017, 08:06
Adnan abi,ben telefonlardan insanlara ulaşan hırçınlık derken tamamen kendimi adres gösterdim.Bana karşı yazdığınız mesajlardan bahsettim..Yoksa telefonla başkalarıyla hırçın konuşuyorsunuz demek istemedim.Telefonun klavyesinden bana ulaşan mesajları kastettim.Ben cede siz nsanlarla mutlaka dostça konuşuyorsunuzdur.

Çok gücünüze değil,hiç gücünüze gitmesin.Burada tamamen bir anlam karmaşası olmuş.Yanlış anlama olmuş.Herhangi biriyle telefonda konuştuğunu duymadığım bir insanın olumsuz ifadelerle konuşabileceğinide düşünmem zaten.

Dumlupınar
08-10-2017, 08:57
Adnan abi,biraz alıngan,biraz hassas bir yapın var.Psikiyatrist değilim belki ama,böyle düşünüyorum.Asya Lale zaten Karaburun ve Erlicheer nergis satmıyor.Sitemizde de yüzlerce kez ismi anılmıştır.Hocam 100 den bir çok tür satın aldım.Çünkü en ekonomik ve en geniş yelpazede soğanları kendisi satıyor.Reklama ihtiyacın yok.Tamam.Sana yasak nasıl koyabilirim?

Adnan abi,yazdıklarımda hiç bir art niyet yok.Lütfen büyütme.Rica ediyorum.Sağlığın her şeyden daha önemli...SELAMLAR...HEM DE ÇOK ÇOK...

Sûz-i Dilârâ
08-10-2017, 10:26
Karaburun nergisi kısa ve orta süreli donlara dayanıklı mı:confused:

Karaburunlarımı köyde bahçeme nakledeceğim ama oraya kar yağar, nar, trabzon hurması, incir (yabani olarak) yetişiyor, böyle bir iklimde karaburun yaşar mı?

Dumlupınar
08-10-2017, 14:36
Karaburun nergisi kısa ve orta süreli donlara dayanıklı mı:confused
Karaburunlarımı köyde bahçeme nakledeceğim ama oraya kar yağar, nar, trabzon hurması, incir (yabani olarak) yetişiyor, böyle bir iklimde karaburun yaşar mı?

Balkonunu muhteşem çiçeklerle donatan üyemize merhaba,Kahraburun nergisi kısa ve orta süreli donlara dayanabilir.Ancak yaprakları aşırı soğuklardan etkilenip yanabiliir.

Soğanların normalden biraz daha fazla derine dikimi korunmalarını sağlar.
Acıpayam ilçesinde hocam 100 yetiştiriyor.Denizli ilinin rakım olarak yüksek bir ilçesi olduğu aklımda kalmış.SELAMLAR...

hocam100
09-10-2017, 21:19
Karaburun nergisi kısa ve orta süreli donlara dayanıklı mı:confused:

Karaburun nergisleri dona dayanıklı bir tür değildir maalesef.Soğan olarak dayanır ama çiçek zamanı geldiğinde filizken don olursa çiçeği donar.Yapraklarında da yanma olur.Soğana zarar vermez ama verimliliği azaltır.Eğer geç ekilirse bu çözüm olur.Bahara çiçek verecektir.Denemelerimle sabittir.Tüm nergiz severlere selamlar.Her şey gönlünüzce olsun.

manolya
19-10-2017, 19:31
merhaba,
sn.pria, sizden aldığım yoğun kokulu nergis soğanlarını -izmit için ekim ayı sonunda ekin demenize rağmen- geçen haftaki soğuk havaları görünce acele edip ektim. Bu hafta havalar epey ısındı, bir sorun olur mu? ( 4 tanesini büyükçe bir saksıya 4 ünü de bahçeye ektim)

pria
19-10-2017, 20:15
merhaba,
sn.pria, sizden aldığım yoğun kokulu nergis soğanlarını -izmit için ekim ayı sonunda ekin demenize rağmen- geçen haftaki soğuk havaları görünce acele edip ektim. Bu hafta havalar epey ısındı, bir sorun olur mu? ( 4 tanesini büyükçe bir saksıya 4 ünü de bahçeye ektim)

Erken ekmenin pek faydası da zararı da olmaz sayın manolya..havalar ısınınca gelişmeleri yavaşlar, soğuyunca da tekrar gelişmeleri hızlanmaya başlar..ama İzmit gibi oldukça ılıman sayılan bir yerde ister erken ister geç ekin, genelde yapraklarını aralık sonu ocak gibi sürmeye başlarlar..

Keşke hepsini bahçenizin kuytu, bol güneş gören bir yerine ekseydiniz ..

Ben de bu yıl zeytinlerle çokça uğraşacağım için eylül başları gibi ektim bütün nergisleri..bir hafta önce köydeyken baktım, sadece Karaburun erkenci nergisler 1-3 santim kadar filiz vermeye başlamışlardı..Erlicheer'ler köklenmiş vaziyette uyukluyorlar :) soğukları bekliyorlar..yani, şöyle 5-6 dereceleri..

Ekim-bakım bilgileri için göz atabilirsiniz:

http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com.tr/

manolya
20-10-2017, 07:41
Çok teşekkürler cevabınız için. Yarısını bahçeye yarısını saksıya paylaştırmamın sebebi riski azaltmak için. Çok yağmur yağınca bahçede bazen drenaj yetersiz olabiliyor, soğanlar çürür diye korktum. Ektiğim saksı bayağı büyük, yaklaşık 40 cm derinliğinde 40 cm çapında. Hayırlısı bakalım.