View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
hocam100
02-11-2011, 21:10
Hiç sorun olmaz .
daffodil
19-11-2011, 00:37
Nergislere zorlama yapmak için dikimden hemen once
1.calısma kok kısmını 4 esit parcaya bolecek sekilde 2 centik attım,1 enine 1 dikine,su an alt kısım 4 e bolunmus pizza gibi sadece kok kısmında uyguladım bu işlemi soganın iç kısmına karışmadım,ekmeden hemen oncede mantari hastalıklara karsı hazırladıgım solusyana batırdım ekdim.
2.calışma nergisin kokune 2 tane paralel centik attım,boylece 3'e bolunmus oldu,onuda solusyona batırdım ektim,ektiğim nergisler topraktan cıktı merakla yaptıgım zorlamanın işe yarayıp yaramayacagını merak ediyorum,bilen deneyen arkadaş varsa fikir verirse sevinirim
Eğer Çentik derinliği şu anda soğanın içinde hazır bulunan Çiçek organının çıkış noktasına zarar verip tahrip ettiyse 3-4 bitki oluşur ama çiçeğiniz olmaz. Çentik açmaktaki amacınız nedir? Pek çok (GERÇEKSoğanlı) soğanlı bitkide çentik olayı genellikle soğan çoğaltma için yapılır, açılan çentiklerden yeni minik soğancıklar oluşur.
Bakınız 995 No lu mesaj.
Merhabalar. geçen sene diktiğim ve çiçek açmayan nergis lerim. bu sene 4 5 adet çiçek sapı oluşturdu sevindirici. eve alsam çiçek açması hızlanır ama cılız olur diye düşünüyorum. önceki mesajlara baktığımda balkonda soğukta kalması gerekiyormuş. kaç gün sonra çiçek açar acaba? gübreyle desteklemem gerekirmi? bu çiçeklenme döneminde.
münevver
23-12-2011, 14:21
Bu nergis türünden yetiştiren ve satan var mı içimizde ?
Varsa almak isterim
ben buradaki hocalarma bir srum olacak ben koçtaş dan 1 ay önce nergis aldım ve diktim ancak şa ana kadar hiç yaprak vermedi kopardım baktim kökler oldukça yoğun bir şekilde çıkmış acaba normalmi bu gelişim
Merhabalar. geçen sene diktiğim ve çiçek açmayan nergis lerim. bu sene 4 5 adet çiçek sapı oluşturdu sevindirici. eve alsam çiçek açması hızlanır ama cılız olur diye düşünüyorum. önceki mesajlara baktığımda balkonda soğukta kalması gerekiyormuş. kaç gün sonra çiçek açar acaba? gübreyle desteklemem gerekirmi? bu çiçeklenme döneminde.
Sayın escarer..
Görebildiğim kadarıyla bunlar 5-8 santim kadar çiçek sapı uzatmışlar gibi..
Eğer önümüzdeki günlerde 5-10 gün lodos havalar olursa açabilir nergisleriniz..
Bunlar sanırım Karaburun nergisi..
Balkonda doğal gelişimlerini görmeniz daha iyi olur..
Ayrıca soğanları ektiğiniz saksı zaten sığ..keşke biraz daha doldursaydınız toprakla da, öyle ekseydiniz..Derin toprakta daha güzel gelişirlerdi..
Renkleri oldukça koyu..gübre vermenize gerek yok..Zaten nergisler aşırı azotlu gübreyi sevmez..
ben buradaki hocalarma bir srum olacak ben koçtaş dan 1 ay önce nergis aldım ve diktim ancak şa ana kadar hiç yaprak vermedi kopardım baktım kökler oldukça yoğun bir şekilde çıkmış acaba normalmi bu gelişim
Yakında filiz çıkarmaya başlarlardı..acele etmişsiniz..
Koparıp çıkarmaya ne gerek vardı..
Herşeyin bir zamanı var..
Benim nergisler bile ekeli 2 ay olmasına rağmen, filizler 3-5 santim daha..
Bu nergis türünden yetiştiren ve satan var mı içimizde ?
Varsa almak isterim
Şuna benzettim ben yaptığım aramalarda:
Replete Pink Daffodil (http://www.hollandbulbfarms.com/itemdesc.asp?item=Replete-Pink-Daffodil&cat=DAFFSPINK&ic=19677)
.......
Münevver hanım o kadar hibrit çeşitler var ki..Bu da sanırım hibrit..Edinseniz bile ilerde sorunlar olabilir..Ayrıca kokulu değilse özenmenize bile gerek yok bence..
Size tavsiyem 2012'de aşağıdaki türden edininiz:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/20896.htm
Yakında filiz çıkarmaya başlarlardı..acele etmişsiniz..
Koparıp çıkarmaya ne gerek vardı..
Herşeyin bir zamanı var..
Benim nergisler bile ekeli 2 ay olmasına rağmen, filizler 3-5 santim daha..
hiç bir zarar vermeden yerine diktim hemen kururlarmı hemen neden öyle dediniz
hiç bir zarar vermeden yerine diktim hemen kururlarmı hemen neden öyle dediniz
Kökler çok çok naziktir..az ya da çok mutlaka zarar görmüşlerdir..ama yinede sağlıklı olan kökler sayesinde gelişimlerini sürdürürler..fakat yinede biraz sendelemişlerdir..
Oysa koparıp çıkaracağınıza, toprağı eşeleyip durumlarına bakabilirdiniz..
Sayın escarer..
Görebildiğim kadarıyla bunlar 5-8 santim kadar çiçek sapı uzatmışlar gibi..
Eğer önümüzdeki günlerde 5-10 gün lodos havalar olursa açabilir nergisleriniz..
Bunlar sanırım Karaburun nergisi..
Balkonda doğal gelişimlerini görmeniz daha iyi olur..
Ayrıca soğanları ektiğiniz saksı zaten sığ..keşke biraz daha doldursaydınız toprakla da, öyle ekseydiniz..Derin toprakta daha güzel gelişirlerdi..
Renkleri oldukça koyu..gübre vermenize gerek yok..Zaten nergisler aşırı azotlu gübreyi sevmez..
Teşekkürler sayın pria. geçen seneden kaldığı için toprak ilave etmedim soğanlar saksıda toprakta geçirdiler dinlenme dönemlerini. yanmış çiftlik gübresi verdim sadece. seneye soğanları çıkarıp hem yavru ayırımı hemde toprak değişimi yapmam gerek. sanırım artık toprak ilave edemem şimdi. karaburun nergisleri kokulu cinsmidir?
karaburun nergisleri kokulu cinsmidir?
Harika kokuludur.
Teşekkürler merakla bekliyorum açmalarını.
oya ağacı
27-12-2011, 14:39
ne zor netgizleri beklemek..bende 1 ay kadar önce diktim.karışık soğanları ama rastgele dikmiştim.derin iki tane saksı aldım sonra soğanları koydum içine karıştırdım..şimdi büyümeye başladılar.3 cm kadar oldular..taaa mart ta mı açacak bunlar şimdi diye bekliyorum..sevgili bekler gibi..anlamadığım konu şu 1 adet soğan seneye 2 adet soğan mı olacak...hiç saksıdan çıkarmasam seneye daha çok nergizim mi olacak...
ne zor netgizleri beklemek..bende 1 ay kadar önce diktim.karışık soğanları ama rastgele dikmiştim.derin iki tane saksı aldım sonra soğanları koydum içine karıştırdım..şimdi büyümeye başladılar.3 cm kadar oldular..taaa mart ta mı açacak bunlar şimdi diye bekliyorum..sevgili bekler gibi..anlamadığım konu şu 1 adet soğan seneye 2 adet soğan mı olacak...hiç saksıdan çıkarmasam seneye daha çok nergizim mi olacak...
''soğanları koydum içine karıştırdım..'' cümlenizi biraz daha açar mısınız.. :confused:
Bu yıl martta çiçek açtıktan sonra, tamam bunların işi bitti deyip nergislerinizi sakın gölge bir yere almayın, yapraklar kendileri sararıp solana kadar sulamayı ihmal etmeyin, yapraklar kendi kendilerine kurumadan sakın kesip atmayın..
Eğer bu hususlara dikkat ederseniz soğanlarınız ve yavruları irileşecek, gelecek yıl hem daha fazla çiçek, hem de daha güzel çiçekler vereceklerdir..
Yapraklar kuruduktan (temmuz başları) sonra onları serince-gölge bir yerde hiç sulamaksızın bekletirsiniz 3-4 ay..
Ekim ayı ortaları gibi ilk suyu verirsiniz ve filizler yeniden uç vermeye başlayınca yine bol güneşli bir yere nakledersiziz..
Ama..saksınızdaki toprak kalitesiz ise, soğanları ilk yıl yavrularından ayırmadan alırsınız saksıdan..güzel bir gübreli toprakla doldurup yeniden ekersiniz..
3. yıl yavruları mutlaka ayırın derim..
foruma ilk mesajım nergisler için..
20 Kasım 2011
262852
10 Aralık 2011
262853
15 Aralık 2011
262854
262855
262856
Yaklaşık 6 Ay önce bahçeden söküp Kasım ayında saksıya aldığım nergislerimin gelişim fotoğrafları..
bunlarda bugün çektiğim resimler..
06 Ocak 2012
262857
262858
262859
262860
262861
En sağdaki soğanı Gökçeada'dan getirmiştim ne soğanı olduğu hakkında bir fikrim yok. Onda henüz köklenme faaliyeti var.
Oktay Bey..
Sanırım bunlar Karaburun nergisi..
Görebildiğim kadarıyla 15-16 kök soğanın 4-5 tanesinde çiçek var..az..
Bu Karaburunlar niye böyle çiçek vermekte nazlı; çözemedim gitti..
Ayrıca yaprak renkleri biraz açık yeşil..sanki sulamayı sık sık yapıyorsunuz gibime geldi..
evet sık suladım galiba farkında olmadan. ne güzel çabucak uzuyor diyordum bide :)
ilk sene hepsi açmadı sonraki sene saksıdan sökmez isem çiçek sayısı artar inşallah..
evet sık suladım galiba farkında olmadan. ne güzel çabucak uzuyor diyordum bide :)
ilk sene hepsi açmadı sonraki sene saksıdan sökmez isem çiçek sayısı artar inşallah..
Bu Karaburun nergislerinin çiçek verimleri oldukça az..beni en çok üzen ve en çok kafa yorduğum konulardan biri bu..
Ama.. ne yaparsanız yapın..ister soğuklama yapın..ister farklı zamanlarda ekin..isterseniz farklı derinliklere ekin..sonuç pek değişmiyor..bu Karaburunlarda çiçek verimi üçte bir oranını pek fazla geçmiyor..
Bakın yeni bir araştırma buldum..Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı'nda Prof.Dr. Ercan Özzambak danışmanlığında Nihal Acarsoy tarafından yapılan yüksek lisans tezi araştırması bu..
Bu yüksek lisans tezinin 50. sayfasının 4.3 sayılı maddesinde '' denemede toplam 150 saksı ve her saksıda 4 soğan kullanılmıştır. Toplam 600 soğandan 233 tanesinden çiçek elde edilmiştir. Bir başka deyişle soğanların % 38.67 si çiçeklenmiştir. Bitkilerin satılabilmesi için çiçeklenmesi gerekir. Soğanlar yaklaşık olarak aynı büyüklükte olmalarına rağmen o yıl hepsi çiçeklenmeyebilir ki, bu da çalışma sırasında görülmüştür Çevre şartları soğanın büyüme ve gelişmesinde etkilidir. Dolayısıyla bu durum gelecek yılın çiçeğini belirleyen önemli bir unsurdur '' denilmektedir.
Bazı soğanlı süs bitkilerinin saksı bitkisi olarak değerlendirilmesi üzerine araştırmalar [A research on evaluation of some bulbous ornamental plants as potted plants] (http://www.belgeler.com/blg/mtw/bazi-soganli-sus-bitkilerinin-saksi-bitkisi-olarak-degerlendirilmesi-uzerine-arastirmalar-a-research-on-evaluation-of-some-bulbous-ornamental-plants-as-potted-plants)
Oktay Bey..bakın sizin 15-16 kök soğanda 4-5 çiçek var..
Benim İstanbul'da site bahçesinde ekili 3 soğanım var..bu yıl sadece birinde çiçek var..ki, yaprakları koyu yeşil, çok gürbüz büyümesine rağmen..
Yani bu araştırmada da denildiği gibi Karaburunlar'da % 38 cıvarında çiçek verimi tesbiti doğru..
wellness
08-01-2012, 10:52
Merhaba Pria kardeşim,
sizin nergisler konusunda hepey bir tecrubeye sahip olduğunuza inanıyorum. O yüzden size bir iki sorum olacak. Karaburun soğanlarının çiçek verimi düşük olmasına rağmen, yine de bunun yetiştiricilinden vazgeçilmemesinin sebebi nedir ki acaba? İkinci bir sorumda diğer nergis çeşitlerinde yetiştiricilik yapma tercih sebebleri ve fiyat belirlemeleri nelere göre değişiyor? Çok teşekkürler.
(belki ikinci sorum biraz özel bir soru oldu ama iyi niyetle sorduğu mu ve benim de nergis yetiştiriciliği yapmak için henüz araştırma safhasında olduğumu belirtmek isterim.)
Nergis, belkide çiçekler içinde hakkında en çok yazı yazılan, ilgi çeken, kanser hastaları için bile ''hayata yeni bir başlangıç için umut'' simgesi olan ve dünyada birçok ülkede kurulmuş kanser derneklerinin kanserle mücadele ederken bağış toplamak için ''nergis günü'' (daffodil day) düzenledikleri, bazı ülkelerde adına dernekler kurulan ilginç, anlam yüklenen gizemli ve efsanevi bir çiçektir:
The American Cancer Society: Daffodil Days - Find an Event (http://daffodil.acsevents.org/site/PageServer?pagename=DD_FY11_Findanevent)
Daffodil Day (http://www.daffodilday.org.nz/)
Daffodil Day (http://www.daffodilday.com.au/content/order-products)
Daffodil Day | Irish Cancer Society (http://www.cancer.ie/get-involved/fundraise/major-fundraising-drives/daffodil-day)
Daffodil Days (http://www.cancer.ca/Canada-wide/How%20you%20can%20help/CW-Fundraising%20activities/CW-Daffodil%20Days.aspx?sc_lang=en)
American Daffodil Society (http://daffodilusa.org/)
Çiçekler içinde benim tek favorimdir.Özellikle de kokulu ve katmerli olanları..
İlginç bir nergis türü fotosu..
Tercüme edebildiğim kadarıyla ''..nadir bir nergis türü imiş..Adı narcissus litoralis (kıyı nergisi)..Atlantik okyanusu kıyılarında bahar aylarında yüksek gel-git çizgisinin üstünde çok kısa bir zaman görülürmüş..sahilden soğanı söküp evinizde bahçenize ekerseniz olmazmış..Büyümesi ve çiçek açması için aşırı tuzlu bir ortam gerekliymiş...
Pictures of the rare "Narcissus litoralis" (coastal daffodil) (http://www.mountwashington.org/forums/showthread.php?5972-Pictures-of-the-rare-quot-Narcissus-litoralis-quot-(coastal-daffodil))
... Karaburun soğanlarının çiçek verimi düşük olmasına rağmen, yine de bunun yetiştiricilinden vazgeçilmemesinin sebebi nedir ki acaba? İkinci bir sorumda diğer nergis çeşitlerinde yetiştiricilik yapma tercih sebebleri ve fiyat belirlemeleri nelere göre değişiyor?
Sayın wellness..
Edindiğim bilgi ve izlenimlere göre nergis soğan fiyatlarının kriterleri şunlar:
-Genelde çiçek sapında katmersiz ve kokusuz tek çiçek veren nergisler en ucuzları..bunlar genelde görüntü için peyzaj amaçlı kullanılıyor..
-Çok yavru verebilen nergisler ucuz oluyor..
-Soğan irilikleri fiyatın yükselmesine neden oluyor..
-Her yıl çiçek verebilme özelliği fiyatı etkiliyor..
-Bir çiçek sapında ne kadar fazla tomurcuk varsa fiyatı etkiliyor..
-Ne kadar keskin, parfümsü kokular salgılıyorsa fiyat artıyor..
-Bazı kokulu nergisler ancak eğilip koklarsanız duyabilirsiniz kokularını, bazıları ise çevresine koku salgılar..fiyatı etkiler..
-Endemik, az bilinen, nadir, yeni keşfedilen türler çok pahalı..Mesela benim bugüne kadar ecnebi sitelerde tesbit ettiğim en pahalı nergis türü Narcissus Broussonetii türünde bir Morocco (Fas) nergisi:
http://www.teline.fr/var/teline/storage/images/teline/photographies/toutes-les-familles/amaryllidaceae/narcissus-broussonetii/narcissus-broussonetii-8/18636-1-fre-FR/Narcissus-broussonetii-8.jpg
Adet fiyatı 7.5 Euro..yani 18 lira..
Miniature Bulbs - species daffodil bulbs, collectable and rare alpine bulbs (http://www.miniaturebulbs.co.uk/acatalog/narcissus_sp.html#top)
Karaburun nergisi yetiştiriciliğinden vazgeçilmemesinin sebebi ise:
-Ülkemizde bulunan hemen hemen yegane katmerli kokulu nergis olması..
-Erkenci olması..Çoğunlukla yeni yıla yetiştirilmeye çalışılır..
-Kesme çiçek olarak rahatlıkla değerlendirilmesi..
-Baba mesleği olması..
wellness
08-01-2012, 19:13
Sevgili Pria kardeşim,
verdiğiniz bilgiler benim için çok faydalı oldu. Bu sebeble size çok teşekkür ederim. Ayrıca birde teklifte bulunayım. Fiyatı 7,5 $ olan o nergisten ortak siparişler bölümünde konu açıp bu nergisi isteyenler olarak ilgili yerden toplu getirttirmeyi denesek nasıl olur acaba? Bu konuda ne dersiniz? Ya da bu nergis türü melezleştirilip ilk defa piyasaya sürüldüğü içinde pahalı olabilir mi? Veya başka bir soru. Türkiye şartlarında yetiştirilmesi sorun olabilir mi?
Bu yıl Double Daffodil Erlicheer türü katmerli-kokulu nergislerimi kasım başlarında daha büyük saksılara ektim..
50 santim çapında 50 santim derinliğindeki saksılarıın birinde geçen yıl sayın Romantik'ten satın aldığım hünnap, birinde davulga (kocayemiş-dağ çileği), diğerinde ise güz yemişi (Elaeagnus umbellata) ekmiştim..
Bir taraftan bu fidanlarım büyürken kasımda nergislerimi ekiyorum..Nergis yaprakları ve soğanları haziran sonunda kuruduktan sonra ise 15 kök kıl biber ekiyorum..Bütün yaz organik kahvaltılık biber alıyoruz..Her gün 4-5 tane kopardık bu yaz..
Böylelikle 3 saksı da dört mevsim boş durmuyor..
Ayrıca derin oldukları için nergisler oldukça keyifli bu yıl..
İlk iki fotoda Double Daffodil Erlicheer tür nergislerim, üçüncü ve dördüncü fotoda ise, 1 sümbül 3 muscari ve 6 adet te değişik bir nergis türü var..
Bu nergis türünü ihmal etmiştim..Sarı ve çok büyük katmerli çiçeği var..Köyde bahçede ekiliydi..yıllardan beri yavrularını ayırmamıştım..bu yıl söktüm..irili ufaklı 40 yavru vardı..En irilerinden İstanbul'a getirdim..İnşallah açarlar bu yıl..Açacak gibi duruyorlar..Bu türün adını tam tesbit edemedim ama en çok Double Campernelle türüne benziyor, yaprak rengi bile çok farklı dikkat ederseniz; mavimsi yeşil gibi..:
Daffodil Double Campernelle | Daffodil Bulbs for Sale | DAFFODIL DEPOT (http://www.daffodildepot.com/Daffodil/Double-Campernelle/)
3 küçük saksıda 15 adet te yavru soğan ektim..Bunlar satışa konmayacak kadar küçük yavru soğanlardı..ama sanki 10 tanesi bu yıl ufak ta olsa çiçek verecek gibi duruyor..Çiçek verip vermeyeceklerini yaprakların en dibindeki şişkinlikten anlayabiliyorum..Bu nergis türünün en sevdiğim yönü de bul..makul bir iriliğe ulaşan her soğan çiçek veriyor..
hocam100
13-01-2012, 12:27
Adnan bey benim nergisler bu yıl 30 cm karın altında kaldı.Bakalım nasıl olacak.Çiçek açabilecek mi.Karaburunlar açamaz ama sizden aldıklarım 1 cm filizlenmişti öylece kaldı.
Ahh Mevlüt Bey..
Ben de hep dua ediyorum..Çanakkale'de fidanlığıma şöyle güzel bir kar yağsa da 15-20 gün kalkmasa diye..
Tam olması gereken bir ortamda ektiniz benden aldığınız nergisleri..bunlar ne kadar soğuk, karlı bir ortam varsa çok daha gürbüzleşiyorlar..çiçekleri daha da semiriyor..
15 yıldan beri köye 4-5 kere kar yağdı..kar berekettir..toprağı suya doyurur..
İnşallah bu yıl kar görmek banada nasip olur Çanakkale'de..Ben bir ay kadar önce köydeyken benim nergislerin filizleri 10 santim civarındaydı..şimdi bugünlerde kar yağsa bile bozulmazlar..
...
Karaburun'lar şiddetli donlardan mutlaka etkilenir; hatta yaprakları bile kavrulabilir..
Ama benden satın aldığınız nergisler daha güzel olurlar bu yıl..
Kar..soğuk..tam onların istediği ortamlar..
Zaten bakın, onlarda tedbiri elden bırakmıyor..dediğinize göre 1 santim filiz uzatıp beklemeye geçmişler..
Onlar eksi 20-30'ların çiçekleri..(saksıya ekmemek şartıyla)
Yaz yazlığını kış kışlığını bilmeli..ama iklimler karıştı bazı yörelerde..kışın ortasında yaz gibi günler olursa bitki daha çok şaşırıyor..
Bu yüzden sizin içiniz rahat olsun.
benim bir sorum olacaktı çiçek açmış 5 tane nergis koparrıp aldım halamdan acaba tutarlarmı
Benim de geçen sene Hocam100 den rica ettiğim Karaburunlar dondu maalesef:( Nergisler karışık dikmiştim saksılara, 1 ay kadar önceki donlarda gitmişler. Diğerleri filizlendiği halde birşey olmamış, bu şekilde ayırtettim Karaburunları. Yazık kaybettim inşallah bir dahaki sonbahara bulurum.
hocam100
14-01-2012, 22:02
Saksılarda malesef korunması oluyorlar.Eğer bahçeye ekseydiniz bir şey olmazdı.En azından soğanlarınu kurtarırdınız.Yine de soğanlarını ekin belki kurtulurlar.
Ama kökleri içleri heryerleri donmuş çürük gibydiler ben de attım mecburen Hocam100.
hocam100
14-01-2012, 22:22
O zaman haklısınız.
çiçek açmış nergisler koparıp aldım halamdan caba tutarlarmı nasıl dikeyim yapraklarını keserekmi yoksa olduğu gibimi
ben buradaki hocalarma bir srum olacak ben koçtaş dan 1 ay önce nergis aldım ve diktim ancak şa ana kadar hiç yaprak vermedi kopardım baktim kökler oldukça yoğun bir şekilde çıkmış acaba normalmi bu gelişim
Sevgili useful..
Daha önce de kendi nergislerinizi saksısından ''koparıp'' çıkarmıştınız..
Şimdi de halanızın çiçek açmış nergislerinden ''koparıp'' almışsınız..
Bu ''koparma'' işinden vazgeçseniz iyi olur :(
Zamansız işler yapıyorsunuz..
Soğanlar filizdeyken, çiçekteyken bırakın böyle işleri..
''Koparırsanız'' yazın yapraklar kuruyken yapın..
Yoksa böyle zamansız kopara çıkara soğanlarınızı kaybedersiniz..
Ehh..madem halanızın nergis soğanlarından ''kopardınız''..pardon ''çıkardınız''..
Onları köklerini incitmeden ekin bir saksıya..belki kurtulurlar..
Adnan bey benim nergisler bu yıl 30 cm karın altında kaldı.Bakalım nasıl olacak.Çiçek açabilecek mi.Karaburunlar açamaz ama sizden aldıklarım 1 cm filizlenmişti öylece kaldı.
Hocam..bu Karaburun'lar bence ılıman bölgelerin nergisi..
Bunları karasal iklim olan yerlerde ekmemek gerek..yani zeytinin rahatlıkla yetiştirilebildiği, ısının eksi 7' nin pek altına düşmeyeceği yerlerde, genellikle denize, göllere sahili olan yerlerde ekmek uygun olur kanaatindeyim...
hocam100
17-01-2012, 19:41
Adnan bey ben de sizle aynı düşünceyi paylaşıyorum.Bu yıl karaburunların kokusunu duyamayacağım.Çünkü bu gün -11 dışarısı.
Ev kendinizin ise bahçenizin bir köşesine mini bir sera düşünebilirsiniz aslında..çok ta maliyetli bir iş değil..
Batuhan Yılmaz
18-01-2012, 15:30
Arkadaşlar birşey diyeceğim benim camekan balkonum var 4 saksı lalem 1 saksıda ithal vanilya kokulu büyük çiçekli bir nergisim var hocam 100 bilir haila yapraklarını yavaş çıkartıyorlar 2 cm filanlar ama benim şimdiki sorum balkonun camlarını kapatınca ertesi gün saksıların su çıkan deliklerinden iğrenç bir sürü kapkara sinekler çıkıyor nefret ediyorum bu sinekler neyin nesidir bu sinekler neye değerse ölüyor birtek açelyaya ve sümbüllere dokunmuyorlar şimdiki hedefleri ise sıklamenlerim bu canlılar neyin nesidir zararı varmıdır nasıl kökü kurutulur kimyasal ilaç söyleyebilirsiniz ama doğayı kirlettiğinden pek onu sevmiyorum doğal yöntem varsa söylerseniz sevinirim birde camları kapatınca aşırı nem oluyor camlar sanki sürahiden su döker gibi sular akıyor bitkilere zararı olur mu ve birde bu canlılardan kurtulamazsam şuan istanbuldayım ve kar yağıyor saksıdaki soğanları dışarı alsam donarlarmı teşekkürler.
Nergis ve lale saksılarını İstanbul'da daima açık balkonda tutmanız iyi olur..
Şu an İstanbul eksi 1..birşey olmaz..lale ve nergisler donmaz..
http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/1978.htm
http://www.bitkivecicek.com/toprak-sinekleri
Merhaba,
Nergislerim acti, cok guzel gorunuyorlar. Fakat her sogan tek bir cicek mi aciyor (lale gibi), yoksa cicegi solduktan sonra tekrar ciceklenebiliyor mu?
Tesekkurler,
Evet..her soğan genelde tek çiçek açar ve yılda bir kez olur bu..Ama her soğan çiçek verecek diye birşey yok..açmayabilir de..bunda, soğanın kalitesi, türü, saklama koşulları ve büyüme ortamı etkilidir..
Bazı türlerde soğanlar içlerindeki yapışık yavrulardan da ayrıca çiçek verebilir..
Mesela yukarıdaki saksımda benim 16 soğanım ekili..baktım; soğanların birinde 5 çiçek geliyor gibi..
sanıyorum bu 16 kök soğan en az 30-40 çiçek sapı verecek gibime geliyor..
Methetmek gibi olmasın ama benim Double daffodil Erlicher türü nergisler kadar vergisi bol ve cömert bir nergis türü olduğunu sanmıyorum..
Kesme çiçek yetiştirmek için ideal bir tür..
Hava biraz lodosa dönünce soğanların gelişimi hızlanıverdi..Filizlerin dibinde şişkinlikler arttı..Hata bazı soğanlarım çiçek tomurcuklarını göstermeye başladı..Neyse ki yine kar geliyor..Gene pısarlar..
alacakaranlik
26-01-2012, 08:51
baharlık soğanları yılda zorlama diye tabir edilen bir yöntem ile 1 yıl içinde iki kere çiçek açtırılabiliyor. Zorlama: Bitkiler çiçeklerini döktükten 1.5 ay sonra topraktan çıkarılır ve 10 derece altında yaklaşık 6 hafta kadar bekletilip yeniden dikimleri yapılır. Böylece soğuklanma ihtiyacı giderilen soğanlar yeniden büyüme gösterir ve çiçek açarlar ( açacak olan çiçeğin büyüklüğü ve gösterisi bir önceki dönemde soğanın beslenme durumuna göre değişiklik gösterebiliyor )
Merhaba,
Nergislerim acti, cok guzel gorunuyorlar. Fakat her sogan tek bir cicek mi aciyor (lale gibi), yoksa cicegi solduktan sonra tekrar ciceklenebiliyor mu?
Tesekkurler,
sayın Sayuri soğan dolu saksınız çiçekleriyle enfes bir görünüm oluşturmuş. 2-3 sene içerisinde bendeki saksının da böyle olmasını umuyorum.. soğanların çoğalmasını bekliyorum..
Merhaba,
Tesekkurler,
Sayın sayuri,
Siz bu nergis dolu saksıyı ya hazır ekili olarak satın aldınız ya da eğer kendiniz ektiyseniz bana göre hatalı ekmişsiniz..
Tahminime göre bu ufacık saksıda 30 kadar soğan var..bunlar iri soğan oldukları için ilk yıl tabi ki çoğundan çiçek almışsınız..ama bu daracık saksıda bu kadar az toprakta bu yıl bu soğanlar yavrularıyla birlikte 70-80 adet olur ama bu soğanları bu toprak besleyemez ve soğanların çoğunluğu küçük kalır ve seneye çoğunluğu çiçek veremez kanaatindeyim..her soğanın arası hiç olmazsa 10 santim olmalıdır..
İlk yıl güzel bir sonuç almışsınız ama seneye biraz zor gibime geliyor..
Sn. pria sizin Feriha'ya gönderdiğiniz nergis soğanlarından ikisi benimdi. Birini dışarda balkonda tuttuk o çürüdü. Diğerini ise kapalı balkonda tutuyorum. Genelde 10 derece civarlarında. 30-35 cm derinliğinde bir saksıda ama pek güneş görmüyor. Gelişmesi normal mi sizce ve bu durumda çiçeklenme gerçekleşebilecek mi ne dersiniz?
Yer sorunum ve güneş görebilmesi için soğanı gelecek yıl daha küçük bir saksıya almak istiyorum. Sizce derinliği en az ne kadar olan bir saksıda verim alabilirim.
nevsune hanım..
''Birini dışarda balkonda tuttuk o çürüdü'' diyorsunuz..Bu konuyu biraz açar mısınız?
Çürüme sebepleri nedir?
Çünkü benim nergislerde 15 yıldan beri hiçbir hastalık belirtisi görmedim ben..başka bir sebep olmalı..yaralanma, ezilme falan var mıydı mesela?
Ayrıca siz feriha hanıma bir sorun bakalım..ona 6 adet benim kendi nergislerimin dışında 1 adet te Karaburun nergisi göndermiş olabilirim hediye olarak..O da size denk gelmiş olabilir..Karaburun'larda hastalık ve çürüme olabiliyor..veya gece don olayından donmuş ve çürümüş olabilir..onlar soğuğa da dayanıksız..
...
Sorunuza gelince..tek nergisinizin sol tarafındaki filiz oldukça kalın ve dibi şişkin geliyor..O açar..yanındaki filiz de fena değil; o da küçük bir çiçek verebilir..
35 santim derinlikteki saksınız tek soğan için oldukça büyük..
Seneye tek soğanınızı 15X15 bir saksıya alsanız yeterli olur..
Saksınız kapalı balkonda direkt güneşi görmüyor olabilir ama güneşin yatay ışıklarından yararlanıyordur..Şöyle perdesiz, cam kenarında biraz daha soğuk bir yerde olması bile yararlı olur..Ankara için çok fazla uzamış sizin nergis..kapalı balkon ısısının +10 derece olması biraz şımartmış onu..
Ankara yarın gece 0 derece..cumartesi gece -3.. Saksınız dışarda olsa da olur..
Pazar günü -10' a düşüyor Ankara..Böyle soğuk günlerde de, dışarda olan saksınıza her ihtimale karşı geçici olarak beyaz bir poşet geçirseniz gene de don zararı falan olmaz..
Benden Double Daffodil Erlicheer türü nergis satın alanlar, eğer soğanları suyu geçirgen, süzek bir bahçe toprağına ektiyseler, - 25, 30'lara kadar hiçbir şey olmaz..
Ama saksıya ekenler için durum farklı.. eksi 10-15 derecelerde saksı toprağı donabileceği için nergislerin kökleri zarar görebilir..Bu yüzden çok şiddetli soğuklarda ya geçici olarak serin kapalı bir alana alsınlar, ya da saksılarına yukarıda yazdığım şekilde bir poşet geçirsinler..
maysan80
27-01-2012, 01:04
nergislere bayılıyorum
nevsune hanım..
''Birini dışarda balkonda tuttuk o çürüdü'' diyorsunuz..Bu konuyu biraz açar mısınız?
Çürüme sebepleri nedir?
Sn. pria, gelen 2 soğanı Kasım ayında havalar 15 dereceye inene dek serin bir yerde sizin gönderdiğiniz pakette tuttum. Sonra birini annemin balkonunda büyük bir saksıya dikip anneme de fazla sulamamasını söyledim. Toprağa da kum ilavesi yaptım çürümesin diye. Gidip geldikçe suyunu kontrol ediyordum öyle çürütecek bir ıslaklık yoktu. Ankara'da havalar -10 olacağı zaman soğanın üstünü delikli bir pet şişeyle kapattım. O arada benim kapalı balkonda duran soğanım filizlenmeye başlamıştı. Anneminkinde hala hiç bir hareket olmadığını görünce geçen gün soğanına baktım yumuşamış ve sanırım çürümüştü. Nedenini çözemedim gerçekten.
Bir de işin komiği bendeki ilk filizlendiği sıralarda sizin büyük saksı ister yazılarınızı okuyunca saksı değişimi yapmış ama kökler öyle derine gitmiş ki istemeden köklerin bir kısmının kopmasına ve zarar görmesine neden olmuştum. Kendime çok kızmıştım da, olan da olmuştu. Bu yıl için kendi soğanımdan artık umudumu kesmiştim. Ellemeyeyim bari soğanı sağlam kalsın gelecek yıla belki açar diye düşünüyordum. Filizlerin büyüdüğünü görünce çok sevindim.
Yani yaşamın özeti belki de:) Kimi canlı çok güçlü oluyor, başına ne gelirse gelsin ayakta kalmayı başarıyor. Kimi zaman da ne kadar özenilirse özenilsin, olmuyor.
35 santim derinlikteki saksınız tek soğan için oldukça büyük..
Seneye tek soğanınızı 15X15 bir saksıya alsanız yeterli olur..
Saksınız kapalı balkonda direkt güneşi görmüyor olabilir ama güneşin yatay ışıklarından yararlanıyordur..Şöyle perdesiz, cam kenarında biraz daha soğuk bir yerde olması bile yararlı olur..Ankara için çok fazla uzamış sizin nergis..kapalı balkon ısısının +10 derece olması biraz şımartmış onu..
Aslında ilk saksısı doğruymuş ben büyük saksı kavramında bir hata yapmışım belli ki:rolleyes: Şimdiki saksı oldukça büyük olduğu için kıpırdatamıyorum yerinden ama gelecek yıla doğru saksıyla doğru yerde tutmaya niyetliyim.
Makro çekimde görüntüler bazen yanıltıcı olabiliyor filizler 5 cm civarında. Gündüzleri de camları açıp hava girmesini sağlıyorum. Umarım sizin o güzel çiçeklerinizi ben de görürüm:)
Anneminkinde hala hiç bir hareket olmadığını görünce geçen gün soğanına baktım yumuşamış ve sanırım çürümüştü. Nedenini çözemedim gerçekten.
Bu yıl soğan gönderdiğim 40 kadar kişiden sadece İstan'bul/Maltepe'deki bir bayana gönderdiğim 20 soğanın sadece 2'sinin çürüdüğünü duydum..20 soğandan en iri 2 adeti kargo esnasında ezilmiş ve yumuşamış..
Çünkü, kargo esnasında paketleri rastgele atıyorlar, üzerine ağır birşey atılabiliyor..
Sizin soğanın başına da böyle birşey gelmiş olabilir..veya hastalıklı bir toprağa ekilmiş olabilir..
Siz o soğanı kasımda saksıya ekerken soğanda bir yumuşama veya diğer soğana göre farklı bir durumu var mıydı nevsune hanım?
Biri daha sertti ve yanında bir yavru şişkinliği vardı, diğeri ise o kadar sağlıklı görünmemişti gözüme. Yazdığınız gibi o kadar sert ve canlı değildi. Ayıptır söylemesi:p iyisini kendime seçmiştim.
İyi bir torf, kum ve saksıdaki toprakla karıştırıp kullandık. O saksıda sümbülden tutun da lale, muskari bir yığın soğan var. Onlarda şimdilik bir sorun görünmüyor. Şu kar kıyamet biraz azalsın, gittiğimde soğanı söküp görüntülerim isterseniz.
Aslında sizlik bir durum yok, lütfen üzülmeyin. Nasılsa benimki çoğalacaktır:)
isterseniz.
Aslında sizlik bir durum yok, lütfen üzülmeyin. Nasılsa benimki çoğalacaktır:)
Sökmeden önce şöyle üstten toprağı bir eşeleyip, köklenme falan olup olmadığını da bir kontrol edin derim..
Bir de Feriha hanıma bir sorun..Bu soğan eşantiyon olarak torbaya koyduğum Karaburun nergisi soğanı olabilir..Ben de şikayetçiyim onlardan..
Her yıl bazı soğanlarda çürüme oluyor..ve fazla soğuğa-suya-gübreye karşı çok duyarlı..
Ben üzülüyorum..çünkü 15 yıldan beri benim nergisleri sökerim, kasıma kadar bekletirim..daha, durduğu yerde çürüyen bir tek soğan görmedim..
Hatta sökerken bazen elimde olmayarak çepinle bazı soğanları yaralarım, bunları sizlere göndermem, kendime ekerim..ama ben bunlarda bile çürüme görmedim..
İstanbul'da bugün kar altında nergisler:
Nergis lerim açtı şahane kokulu. gidip gelip kokluyorum :)
hocam100
27-01-2012, 22:40
Esra hanım arkadakiler amarilisleriniz mi.Tek tek saksıya ekmişsiniz.Güzel olmuşlar.
evet belladonna ve bir kaç çeşit daha var
Arkadaşlar merhaba. Beni çiçek hastalığı sardı :)
Birkaç ay önce nergisleri dikmiştim.Soğukta ayazda yeşillenmesi gerektiğini söylemişlerdi ve 1-2 cm çıkana kadar bekledim ve bir de içeride deneyeyim diye içeri aldım ve çok müthiş hızla büyümeye başladılar. Sonra çiçeği verecek olan bölgeler kurumaya başladı, tam da açacakken. Çok canım sıkıldı. Var mıdır bir fikriniz.
Sıcak ortamda duruyorlar, kurumaya kalmadan suluyorum.
http://img534.imageshack.us/img534/5943/hasata.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/534/hasata.jpg/)
Çiçek açmaya fırsat bulamadan çiçek sapının kuruması ilginç geldi bana..
Sanırım aşırı sulamadan dolayı soğanlarda ve köklerinde bir çürüme-bozulma var..
Zaten yaprakların rengi de pek iyi değil; kurşuni gibi, koyu yeşil değil..küf hastalığına yakalanma ihtimali var..
Keşke dışarda kendi doğal ortamında büyümesine izin verseydiniz..ve dışarda çiçek sapı verdiğinde, sadece çok soğuklarda içeri alsaydınız geçici olarak..
İçerde, 14-15 dereceden fazla ısıda çok şımarır bunlar..Erkenci tür müdür bilmiyorum ama, belkide zamanından önce açmasına sebep oldunuz..
Sulama konusunda en büyük hata, saksı toprağının hemen üstünü azıcık kuru gördüğünüzde su şişesine sarılmaktır..oysa toprağın derinlikleri ıslaktır..
Çiçekseverlerin ikinci büyük hatası da; kar falan yağdığında kendileri biraz üşümeye başladıklarında çiçeklerinin de üşüyüp donacağını sanarak saksılarını hemen içeri almalarıdır..oysa, çiçeklerin sıcağa da soğuğa da ihtiyacı vardır..mesela, İstanbul'da hiçbir nergis türünün donma ihtimali yoktur bence..çünkü ısı düşsse düşse en fazla eksi 5-7'lere düşer..hava bu kadar soğusa bile, saksınızı yine içeri almayıp, üstüne geçici olarak bir beyaz poşet geçirseniz, onları olası don tehlikesinden kurtarırsınız..
Saksıları sulamanın en garantili yolu saksı altlığından sulamaktır..altlığa koyduğunuz sudan ihtiyacı kadarını alır toprak..
Bence, artık olan olmuş..havalar biraz iyileşince dışarı, güneşli bir yere çıkarın ve 8-10 gün hiç su vermeyin..
Hiç olmazsa soğanları kurtarmaya bakın..
Nergis lerim açtı şahane kokulu. gidip gelip kokluyorum :)
Sayın escarer..
Kokulu nergisleriniz gerçekten güzel ama..dikkatlica baktım..hemen hemen 20 soğandan 4-5 çiçek vermişler..çok az..
ve çok sık ekmişsiniz..
Sayın escarer..
Kokulu nergisleriniz gerçekten güzel ama..dikkatlica baktım..hemen hemen 20 soğandan 4-5 çiçek vermişler..çok az..
ve çok sık ekmişsiniz..
geçen sene ekmiştim 20 soğan yoktu. 7.8 soğan vardı. bu sene yavrulayıp yandan çıkmışlar. yavrularla birlikte çokmuş gibi görünüyor. geçen sene çiçek açmadılar. aynı saksıda dinlenmeye bıraktım. artık bu sene soğanları dinlenme döneminde ayıracağım.
pria,
Fotoğraflarda yapraklar sarımtırak çıkmış olsa da koyu yeşiller, oldukça sağlıklı gözüküyorlar sadec birkaçının uçlarında 1 cm kadar kuruluk var. Tavsiyenize uyup sulamayı bir süre keseceğim inşallah kurtarırız.
pria,
Fotoğraflarda yapraklar sarımtırak çıkmış olsa da koyu yeşiller, oldukça sağlıklı gözüküyorlar sadec birkaçının uçlarında 1 cm kadar kuruluk var. Tavsiyenize uyup sulamayı bir süre keseceğim inşallah kurtarırız.
bence ısıtma olmayan bir odada durmalı. konuyla ilgisi olan hocalarımız daha iyi bilir.
Son bir resim daha eklemeden geçemedim. :) çok narin çok kibar çok zarif bir çiçek;)
hocam100
31-01-2012, 09:22
Arkadaşlar merhaba. Beni çiçek hastalığı sardı :)
Birkaç ay önce nergisleri dikmiştim.Soğukta ayazda yeşillenmesi gerektiğini söylemişlerdi ve 1-2 cm çıkana kadar bekledim ve bir de içeride deneyeyim diye içeri aldım ve çok müthiş hızla büyümeye başladılar. Sonra çiçeği verecek olan bölgeler kurumaya başladı, tam da açacakken. Çok canım sıkıldı. Var mıdır bir fikriniz.
Sıcak ortamda duruyorlar, kurumaya kalmadan suluyorum.
http://img534.imageshack.us/img534/5943/hasata.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/534/hasata.jpg/)
Bu duurm çiçeğin sterese girmesinden kaynaklanmıştır.Ya tam çiçek oluşamadı ya da soğuktan tomurcuk zarar gördü içeri alınınca kurudu.Bu durum lalelerin erken içeri alınması ya da tamamen içeride büyütülmesinde de oluşabiliyor.
Birkaç ay önce nergisleri dikmiştim.Soğukta ayazda yeşillenmesi gerektiğini söylemişlerdi ve 1-2 cm çıkana kadar bekledim ve bir de içeride deneyeyim diye içeri aldım ve çok müthiş hızla büyümeye başladılar.
Hocam baksana ne diyor..Dışarda 1-2 santim filiz çıkarana kadar beklemiş..sonra da içeri almış..içeri aldıktan sonra hızla büyümüş..
Yani asıl büyüme içerde olmuş..
Soğuktan donma, kavrulma falan yok bu işte..
Ne olduysa içerde olmuş..
Bence fazla sulama..aşırı nem..köklerde çürüme..
Sevgi Durul
31-01-2012, 12:35
Son bir resim daha eklemeden geçemedim. :) çok narin çok kibar çok zarif bir çiçek;)
Gerçekten çok zarif. Ve çok erken açmış.:)
Benim Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım nergislerim yeni uç vermeye başladı.
266811
Teşekkürler sayın sdurul. bunlarda diğer nergislerim içeri almadım daha. önceki mesajlarda karaburun nergisleri erkenci yazıyordu sanırım bu nergisler karaburun değil bilemiyorum. nergisler ısıtmalı odada durmaları sakıncalı değilmi? çabuk büyüyüp cılız olmazlarmı? sayın merghat üye nergisi nin sıcak odada durduğunu söylemiş. bence çiçeğinin kuruması açamaması sıcak odada durmasıda diye düşünüyorum. yanılıyormuyum? fark etmezmi.
hocam100
31-01-2012, 15:34
Adnan bey bence soğuklama olmamış o yüzden böyle olmuş.Lalelerde aynı durum oluyor o yüzden kıyas yaptım.
Sayın escarer..nergisleri ektiğiniz saksılar hoşuma gitti..aynen benim saksılar gibi derin ve büyük..böyle saksılara rahatlıkla 10-15 soğan ekilebiliyor..gelişmeleri bile farklı oluyor böyle saksılarda..
sizin fotoğraflardanda anlaşılıyor ki; çok keyifli büyüyorlar..son fotodaki tomurcuklu olanlar harika..
Teşekkürler doğru bir şey yaptığıma sevindim.:) araştırmalarıma göre.
Sayın escarer..bakın, bu oldukça büyük nergis dolu saksılarınızı yazın boş bırakmayın..her saksıya kahvaltılık kılbiber ekebilir ve yazın hergün 3-5 tane körpecik organik biber koparabilirsiniz..mayıs sonunda sulamayı bırakın..haziran sonunda nergis yaprakları iyice kuruyunca soğanları sökün ve her saksının tam kenarlarına 3 adet biber dikin derim..tabi, biraz koyun gübresi takviyesi yaparsanız iyi olur..
Ben böyle yapıyorum..
iyi fikir teşekkürler seneye sebze düşüncelerim var
Ben soğanları dikerken yavrularını ayırıp ikiye böldüm, 3 soğandan 6 dikim yaptım bundan olmuş olabilir mi?
ardabora
05-02-2012, 19:04
Bütün bahçe buz tutunca nergisimi içeri aldım. 2 günde tomurcuklar patladı.
5 soğandan, sulaya sulaya ikisini çürüttüm, çürüyenlerden birinin boyu kısa kaldı ama üzerinde tomurcuk var. Diğer 3 soğandan biri çiçeklendi,diğer ikisi de bugün yarın patlar...
Kokusunu tarif etmeme gerek yok sanırım. ;)
Bir nergis öyküsü:
Dedemin nergisleri : beyaz atlı press (http://www.beyazatlipress.com/?p=161)
Bütün bahçe buz tutunca nergisimi içeri aldım...
5 soğandan, sulaya sulaya ikisini çürüttüm,
Saksıda nergis ekenler için en sık rastladığımız olumsuz durum, bu sulama işi oluyor nedense..
Sanırım, insanlar saksı toprağının üstünü biraz kuru görünce hemen su şisesine sarılıyor..oysa iyi bir sulama en az bir hafta yeterlidir nergisler için..
Şöyle bir saksı toprağını birkaç santim parmağınızla karıştırsanız alttaki toprağın ıslak olduğunu görürsünüz..
Bazı insanlar saksı toprağının üstten sulanmasının iyi olduğunu söylüyor ama ben acemi insanların saksılarını saksı altlığından sulamalarını tavsiye ediyorum..
Üstten suladığınızda eğer suyu fazla kaçırırsanız, su topraktaki faydalı besinleri yıkayarak altta çıkıp gider..
Ama saksı altlığına doldurduğunuz suyu, toprak ihtiyacı olduğu kadarıyla sünger gibi emer..ve en alttan alınan bu su kılcal sistemlerle saksının yukarılarına doğru taşınır..
Saksı altlığına yarım saat aralıklarla su doldurursunuz..eğer artık koyduğunuz suyu toprak ememiyorsa, emilemiyen suyu saksı altlığından boşaltırsınız ve böylelikle sulama işi tamamlamış olur..saksı kenarlarında boşluk varsa biraz toprağı sıkıştırırsınız, eğer çok isterseniz hafiften bir de üstten sulama yaparsınız..
Bir önemli husus daha var..bitkiler çiçeklenme döneminde oldukça fazla suya ihtiyaç duyar..çiçek sapı büyümeye başlayınca saksınızı susuz bırakmayın..ama çiçek goncası açmaya başlayınca da suyu azaltın derim ben..
Ayrıca..Karaburun nergisleri benim nergislerin aksine, hem fazla suya hemde fazla gübreye karşı çok hassas..
Sayın ardabora..keşke saksınızı hiç içeri almasaydınız..İstanbul ikliminde ben Karaburun nergislerinin donabileceğine inanmıyorum..Benim site bahçesinde geçen yıldan kalma 3 adet var..son kardan önce biri açmıştı..çiçeğin üstüne kar yağdı..hatta kara gömüldü..buna rağmen ne çiçeği ne de yaprakları o soğuk havalardan etkilenmedi..
Saksınıza bir poşet geçirip, kar görmeyen bir köşede bekletseydiniz daha iyi olurdu..
ardabora
06-02-2012, 17:55
Bu bilgiler çok iyi geldi, sağolun... İşi erbabından dinlemek lazım gerçekten.
Ben bu tür nergisi ilk kez yetiştirdiğim için panik oldum sanırım.
Bir çok bitkim dondu yağan kar ve don yüzünden. Donanlar çok yıllık, bu yıla kadar hiç sorun yaşamadığım, yerde ekili olan bitkilerdi. Bu nergis saksısı diğer tüm soğanlılarla birlikte (frezyalar hariç),dış ortamda, naylon örtü altındaydı ama naylon örtü tomurcuklara değiyordu. Açıkçası korktum tomurcuklara zarar verecek diye perşembe akşamı içeri aldım,şehir dışına çıktım. Pazar akşamüstü geldiğimizde tomurcuklar patlamıştı :)
Sulama konusunda da çok haklısınız, aynen dediğiniz gibi tamamen acemilik...Gerçi benim kış aylarında bahçeme zaman ayırmam çok zor oluyor. Kuzeyden sürekli soğuk rüzgar yiyiyoruz ve sabahın köründe evden çıkıp da zifiri karanlkta eve dönen biri olarak bazı çiçekleri yetiştirmek için gerekli vakti ayarlamak ve değerlendirme yapmak çok zor oluyor benim için.
Soğanlı bahar bitkilerinin çiçeklerini görebilmek ve kokularını duyabilmek adına çoğunu saksılara dikiyorum ve içeri alıp erken çiçeklenmelerine sebep oluyorum.
ardabora
09-02-2012, 16:50
Diğer iiki soğan da çiçeklendi, aynı tür değillermiş.
Double Daffodil Erlicheer cinsi nergislerim yavaş yavaş çiçek sapı göstermeye çalışıyorlar..dipleri iyice şişkinleştiler..bir nergis filizinden çiçek gelip gelmediğini ben bu diplerindeki şişkinlikten anlıyorum..
Büyük saksımda 16 soğan ekili..sayabildiğim kadarıyla 30 kadar çiçek açacak..Bir soğanımda 5 çiçek var..bazılarında 1..bazılarında 2-3..boş yok..
Bu nergis cinsinin en güzel taraflarından biri de bu..çiçek açmamazlık yapmıyorlar..soğanlar bakımlıysa tek soğandan 2-3 çiçek bile alınabiliyor..
Küçük saksılarımdaki yavru soğanlarım biraz daha aceleci..bazıları çiçek sapını uzatmaya başladılar..(son foto)..şımarmamaları için suyu çok dikkatli ve azar azar veriyorum..
Havalar ılıman olursa hepsi martın ilk haftası gibi açarlar..
yeşillim
13-02-2012, 09:25
Çok güzel Sayın pria, bu yıl siparişle edineceğim nergis soğanları için pek heyecanlanıyor ve sabırsızlanıyorum, kokusu için.
Nergis'i mecbur balkonumda yetiştireceğim için daha itinalı davranmam gerektiğine karar verdim.
Zaten nergis yetiştiricilerinin mesajlarından sonra. Bu yıl nergis çalışmalarınızı görseliyle paylaşmanız benim için pekiştireç olacaktır.
Teşekkür ederim.
Sayın yeşillim..
Ben yılların verdiği deneyimlerimi paylaşmaya çalışıyorum..tabi..mutlaka daha bilemediğim hususlar da olabilir..ama yazdığım tecrübelerimi izlerseniz çok daha güzel sonuçlar alırsınız..
Genelde yapılan hatalar şunlar oluyor:
-Nergisler oldukça geniş ve derin saksıları seviyorlar ve gelecek yılın soğanlarını daha iyi büyütüyorlar böylelikle..saksı ekimlerinde soğanlar sık dikilmemeli, aralarında hiç olmazsa 10 santim mesafe olmalı..
-Minik saksılara tek tek ekmek yerine büyükçe ve derin bir saksıya topluca ekilmeli..
-Sulama işini abartmamalı..genel olarak saksı altlığından, arasıra da üstten azar azar sulanmalı..filizler pişkin büyütülmeli, özellikle ılıman havalarda fazla sulanarak birden boylanmalarına izin verilmemeli..
-Saksıya ekerken derine ekilmemeli, soğanın tepesi azıcık görünecek şekilde ekilmeli..bunu yaparken, soğanlar köklenip iyice toprağa tutunana kadar soğanların havaya kalkmaması için üzerlerine bir hafta kadar bir ağırlık konulmalı..
-Nergisler genellikle fazla hayvan gübresini, azotlu gübreleri sevmez diye bilinir ama, benim nergisler bayağı hoşlanıyorlar koyun gübresinden..yarı yarıya kumlu hafif toprak ve yarı yarıya da hazır torfla karışım yapılmalı ve ayrıca dörtte bir de yanmış koyun gübresi karıştırılmalı..
-En çok yapılan hatalardan biri de, çiçekler açtıktan sonra nergislerin bakımının ihmal edilmesidir..onları, gelecek yılın soğanlarını iyi hazırlayabilmeleri için haziran sonunda yaprakları iyice kuruyana kadar güneşli bir yerde düzenli olarak sulamalıdır..
-Benim soğanları derin ve geniş bir saksıya ektiyseniz kesinlikle karda kışta içeriye almamalısınız..çok şiddetli donlu (-10, -15 gibi) günlerde ya bir naylonla sarar veya geçici olarak içeriye, daha az soğuk bir yere alabilirsiniz..
-Eğer bahçeye ekiyorsanız, güneş gören kuytu bir yeri seçiniz..ekmeden önce toprağı 30 santim kadar kazıp kabartın..ektiğiniz yerde yağmur suları uzun süre birikmemelidir..toprak geçirgen olmalıdır..Soğanların üstünde 5-6 santim toprak tabakası olacak şekilde bir derinliğe ekmeniz idealdir..
Her aklınıza gelen tereddüte düştüğünüz hususları sorabilirsiniz bana..
hocam100
13-02-2012, 11:56
Adnan bey benim nergisler hala tepelerini gösterip öylece duruyorlar.Sanıırm bu yıl soğuktan korktular.
Mevlüt Bey..
Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel başarıyorlar..
Aslında ılıman bölgelerde, mesela Marmara, Ege, Akdeniz ölgelerinin kıyı kesimlerinde bu nergisleri biraz geç, yani kasım sonu gibi, kışları sert, don olan bölgelerde ise biraz daha erkence, yani ekim 15 gibi ekilmeleri daha uygun geliyor bana..
Soğuk, kışları geç geçen bölgelerde biraz geç kalındığı zaman nergisler filizlerini çıkarıp uzatamıyorlar, dolayısıyla kış güneşinden yararlanamıyorlar..
Siz Denizli/Acıpayam'da eğer biraz erken, ekim 15 gibi ekseydiniz, şimdi yapraklar hiç olmazsa 10 santim kadar uzamış olur ve fotosentez olayı daha güzel devam eder, bu soğuk günlerde bile kış güneşini özümseyebilirler, sert kış günlerini tamamen uykuda geçirmezlerdi..
Sizin nergisler bahar havaları başlayıp, ısı 13-15 derecelere gelince hızlanırlar Hocam..
Acıpayam'ın sert ikliminde bu nergisler ancak mart sonları gibi açacaklar gibi gözüküyor..
İstanbul'a göre arada bir 20-25 gün açma farkı olur..
yeşillim
13-02-2012, 13:29
Sayın hocam100, geçmiş mesajlardan hatırladığım kadarıyla elinizdeki sanırım Karaburun mordoğan sağanıydı, aslında ekdiğinizin cinsini de merak ettim!
forumda aynı zamanda ekip gelişimleri hakkında bir yazı vardı.. Hatta bu farklılığı bizzat görmeyi isterdim. Asıl olan,Karaburun soğanını
araştırıken kendimi burada buldum.
Sayın pria, teşekkür ederim şu an için, ileride düşündüğüm gerçekleşebilirse sizi sorularımla rahatsız edebilirim.
Mevlüt Bey..
Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel .
adnan bey sizden aldıgım nergisleri gecen hafta içeri aldım bay bi uzamışlardı. sonra çiçek açmaya başladılar. ben de ışık alsın diye camın önüne koydum. hava kapalıydı ama dün gece şiddetli rüzgar bulutları götürmüş sabah güneşi getirmişti.
sabah bi uyandım bütün çiçekler yapraklarıyla birlikte haşlanmış sanki soğuk almış gibi et gibi olmuş.. çok üzüldüm valla kaç aydır bekliyorum mahvoldu her şey. düzelirler mi sizce??
Sayın akon..
-10 gün kadar oda içinde durduktan sonra sanırım dışarıya aldınız nergisleri..''camın önüne koydum'' sözlerinizden ben öyle anladım..
- Siz, şiddetli soğuklardan çekinerek nergis saksılarını sanıyorum oda içine, 18-20 derece bir ortama alarak onların 10 gün içinde hızla filizlerini ve çiçeklerini göstermesine neden olmuşsunuz..Buna da tamam diyorum..Ama keşke hep o sıcak, ılık ortamda kalaydılar ve çiçeklerini görüp koklayabilseydiniz..
- Asında benden satın aldığınız nergislerin Ankara koşullarında bırakın çiçek açmaya başlamasını, şimdilerde filizlerinin ancak 4-5 santim kadar uzamış olması normaldi..
Ben, Ankara gibi yerlerde şiddetli soğuk (eksi 10-15) ve don olaylarının olduğu günlerde nergislerini saksıya ekenler için yapmaları gereken şeyleri aşağıdaki sayfalarda anlatmaya çalışmıştım:( Keşke hiç içeriye almayıp, -10,15 gibi donlu günlerde saksılarınıza bir büyük poşet geçirip, öyle bıraksaydınız veya daha az soğuk olan ( -3, -5 gibi) kapalı bir balkona alaydınız)
http://www.agaclar.net/forum/904218-post1054.htm
http://www.agaclar.net/forum/905612-post1065.htm
- Keşke, saksınızı hiç o sıcak ortama almayıp dışarda bıraksaydınız..veya olaki içeri sıcak bir ortama almış olmanıza rağmen onları o pişkin büyümeyen, sıcak bir ortamda hızla büyümüş körpe filiz ve çiçekleriyle tekrar o soğuk ortama almasaydınız..
Körpe filiz ve çiçek sapları ani ısı düşüşüne dayanamamış, şok olup, aşırı strese girmiş olabilirler..
Hiçbir bitki kolay kolay böylesine şoku atlatamaz..
Bir bitkiyi kış ortasında normal soğuk yetişme ortamından alıp 18-20 derece sıcak bir ortama alırsanız bundan olumlu etkilenir, ama, böylesine içeri alınıp şımartılmış bir bitkiyi tekrar -10 gibi dış ortama alırsanız bundan mutlaka olumsuz etkilenir..şok olur.. 30 derecelik ısı farkı bitkinizin ölmesine sebep olur..
- ''sabah bi uyandım bütün çiçekler yapraklarıyla birlikte haşlanmış sanki soğuk almış gibi et gibi olmuş'' diyorsunuz..
Bundan, yaprakların ve çiçek sapının biraz pörsüyerek aşağıya doğru sarkmasını kastediyorsanız, eğer o koyu yeşil renkleri solmadıysa, hala yemyeşil ise birşey olduğunu sanmıyorum..havalar biraz ısınınca tekrar dikilip, doğrulurlar..
Aynı şey bende de oldu..İstanbul'da geçen büyük kışta benim açık balkondaki saksıların toprakları bile dondu..-7'ler oldu sanırım..taş gibi oldu toprak..hiçbir önlem almadım, üstlerini bile örtmedim..fakat yapraklar öyle bir kendilerini aşağı doğru saldılar ki, ben bile azıcık endişelendim..fakat daha sonra hava +5 gibi olunca kendiliklerinden doğrulup eski hallerine döndüler..şimdi çok neşeliler..
Sizin nergislerde de aynı durum olabilir..sıcak bir ortamdan dışarıya, -10 gibi bir ortama aniden çıkınca boyunlarını bükmüş olabilirler..
-Bugünlerde fazla sulamadan, imkanınız varsa, daha az soğuk olan kapalı bir balkonda beklesinler 2-3 gün bakalım..
- Benim yazılarımdan alıntıladığınız ''Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel'' cümlesinede yanıt vereyim..
Ben saksıda olmamak koşuluyla bu nergislerin, su tutmayan süzek bir bahçe toprağında, -30'lara kadar dayandığına inanıyorum..
Bakınız, mesela Hocam100 benden aldığı nergisleri Denizli Acıpayam'da ekti..Ankara gibi karasal bir iklim sayılır..geçenlerde Acıpayam sanırım -15'leri görmüş..buna rağmen bu nergisler gayet temkinli olarak 1-2 santim filiz ancak vermişler, havaların biraz ılıklaşmasını beklemekteler..
Ama..saksı olayı biraz daha farklı..ufacık saksılarda ufacık toprak parçalarında bunların -30'lardan etkilenmemesi için tabi ki biraz tedbir almak gerek..bunu da her fırsatta yazmaya çalışıyorum..
Böylesine çok şiddetli soğuklarda saksılarınızı ya sera gibi, ya da daha az soğuk bir kapalı bir balkon ortamına almanızda yarar var..
''Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel''
ben bu alıntıyı üsteki hocama yazdıgınız yazıdan aldım kalabalık görünmesin diye de gerisi sildim. sırf sizin dikkatinizi çeksin diye. başka bi kastım yoktu.
ben soğanları kasım ayında dikmiştim derin bir saksıya taa subatın ikinci haftasına kadar -5 ila +2 derecede olan ve günde 4-5 saat ışık alan bir ortamda kaldılar. gayet güzelde geliştiler. çiçeklerde boylanınca ben de içeriye aldım. aldıgım ortam 15-20 derecede sürekli fazlası yok. sonra çiçekler açınca tam gelişsinler diye daha ışıklı bi yere camın önüne koydum ama yine içerideler dışarıya falan hiç almadım.
ne olduysa o gün oldu. hava aniden açınca camın arkasında sera etkisi yaptı galiba. yapraklar kendini biraktı çiçeklerle beraber. böyle işte.
bi de bazı resimdekilere bakıyorum onların çiçekleri bembeyaz bendekiler ise sarımtırak bir şekilde.
Aşağıdaki mesajdaki gibi bir durum olabilir mi sayın akon:
http://www.agaclar.net/forum/905318-post1064.htm
ve benim yanıtım:
Double Daffodil Erlicheer'lerin çiçek rengi kremsidir..
...ben soğanları kasım ayında dikmiştim derin bir saksıya taa subatın ikinci haftasına kadar -5 ila +2 derecede olan ve günde 4-5 saat ışık alan bir ortamda kaldılar. gayet güzelde geliştiler. çiçeklerde boylanınca ben de içeriye aldım. aldıgım ortam 15-20 derecede sürekli fazlası yok. sonra çiçekler açınca tam gelişsinler diye daha ışıklı bi yere camın önüne koydum ama yine içerideler dışarıya falan hiç almadım.
ne olduysa o gün oldu. hava aniden açınca camın arkasında sera etkisi yaptı galiba. yapraklar kendini biraktı çiçeklerle beraber. böyle işte.
.
Akla gelen ilk şey; fazla sulama-topraktaki nem fazlalığı, ayrıca oda ortamının %85'ten fazla nem oranının ve oda ısısının 15-25 derecelerde olması sonucu, sanki ''kurşuni küf'' hastalığına yakalanmış olmaları..
Dışarda ne güzel, kendi doğal ortamlarında yetişirlerken böyle bir duruma gelmeleri üzüntü verici..
Keşke hiç içeriye almasaydınız sayın akon..keşke böyle kar altında kalsaydılar..benim saksıların toprağı bile donlarda taş gibi olmuştu..ben -7'lerde bile naylon sera örtüsüyle örtmedim saksılarımı...
http://www.agaclar.net/forum/904394-post1060.htm
Hadi diyelim Ankara çok daha soğuk..geçici olarak şiddetli don olan günlerde örterdiniz naylon örtüyle üstlerini,yeter artardı..
Tam bir bilgim yok, ama artık olan olmuş..onları yine de biraz serin ve havadar bir dış mekana çıkarıp, saksının üst toprağını biraz karıştırıp havalandırsanız ve uzunca bir müddet sulamasanız soğanlarını kurtarabilir misiniz, bilemiyorum..
Denemeye değer..
wellness
19-02-2012, 23:33
Merhaba Adnan Bey,
bir söz vardır. Bir müsibet bin nasihatten evladır derler. Hepimiz zaman zaman ilk acemiliklerimizde bir şekilde aceleciliğimiz korkumuz ön plana çıkar ve hata yaparız. Daha önce aynı konuda ne kadar bilgi verilmiş olursa olsun. Ama hatamızın cezasını çektiğimizde ise bir daha aynı hataya düşmeyiz. Keşke hiç olmasa ama oluyor işte. Bizim Ankaralı bir arkadaşımız vardı. O bu durumlarda şu sözü söylerdi. "Tecrube, hayatta yediğin kazıkların toplamına denir" derdi. Bu da akon arkadaşımıza bir tecrube olur inşallah. Bir daha aynı hataya düşmez. Bakın benimde şu an nergislerim, mis zambaklarım ve sümbüllerim var şu an. Ben bahçeye ektim hepsini. Nergislerim son kar yağmadan önce henüz topraktan yeni uç çıkarmaya başlamışlardı. Üzerine yine 20-30 cm kar yağdı. Şu an karın altındalar. Hiç umursamıyorum bile. Bu günlerde burada ayaz var ve hava sıcaklığı zaman zaman -10 u görüyor. Ancak sizin de dediğiniz gibi nergis, mis zambağı ve sümbüller soğuk iklim bitkileri. Zarar göreceklerini hiç sanmıyorum.
Sayın wellness..
Bir istisnası var..Karaburun nergisleri benim tecrübelerime göre -7'lerden sonra donlara karşı riskli, hassas bir tür..
2 yıl önce benim zeytinlikte ekili olaran Karaburun'ların yaprakları soğuktan kavrulmuştu..bende olmadı ama o yıl zeytin yaprakları da kavrulmuştu soğuktan..
Bakın..bu yıl da çok şiddetli soğuklar nedeniyle Karaburun nergislerinin etkilendiğini yazmış sayın Hocam100:
Sanırım Hocam100'ün Karaburun nergislerini ektiği Denizli/Acıpayam bu yıl -15'leri görmüş:
http://www.agaclar.net/forum/899010-post1033.htm
wellness
20-02-2012, 00:53
Adnan bey, bende zaten karaburun nergisi yok. Tropik sera dan aldığım nergisler var ve evidea dan aldığım nergislerim var. Allah izin verirse seneye de sizden alacağım katmerli nergislerim olacak. Şu an elimde 7 çeşit nergisim var. Yanlız ben bunları biraz geç ektim. Kasım sonları gibiydi ekimim. Seneye sağ olur ölmezsek, ekim ayında ekmeyi düşünüyorum.
Kışı sert yörelerde benim double daffodillerin biraz erken, ekim 15 gibi ekilmesini öneriyorum ben..Böylelikle erken bastıran soğuklar öncesinde hiç olmazsa yapraklarının 5-10 santim olmalarının kış güneşininden yararlanmaları açısından faydası olur..
Ilıman yerlerde geç te ekseniz zaten böyle bir sorun olmuyor..
Ama, sert iklimli yerlerde işte öyle, koca kışı ancak 1-2 santim filiz çıkararak, havaların bahara dönmesini beklemekle geçiriyorlar..
wellness
20-02-2012, 01:53
Adnan Bey, ben zaten soğanları geç aldım. Daha önce almaya hiç niyetim yoktu. Sonradan fikir değiştirdim. Burada ki sümbül, nergis, çiğdem, lilium konularını okudukça içime işledi. Bende, neden olmasın dedim. Öyle karar verdim.:D
Önümüzde ki sezon, daha frezya, ve bulabildiğim renklerden lilium da almayı düşünüyorum. Bu sezon artık geçti.
Aşağıdaki mesajdaki gibi bir durum olabilir mi sayın akon:
http://www.agaclar.net/forum/905318-post1064.htm
ve benim yanıtım:
Double Daffodil Erlicheer'lerin çiçek rengi kremsidir..
teşekkürler adnan bey ilginiz için. sizin dediğiniz gibi çiçekleri falan kurumamış. güüneş çarpması diyelim. bugun daha iyiler dirileştiler gittikçe. ama işin ilginci sanki bunlar gece hareket ediyorlar gibi. sabah bi kalkıyorum bütün yapraklar çiçekler yerlrde akşam işten dönünce yine dik duruyorlar anlamadım. beyaz nergisten kastım ise bu üyenin linki ve sizinde ''benden soğan alanlar'' diye onun linkini vermeniz.
http://www.agaclar.net/forum/780742-post153.htm
Sayın akon..sevindim nergislerinizin ölümcül bir hastalığa yakalanmayışına..
Siz onları 1096 nolu mesajımda belirttiğim gibi, yine de biraz serin ve havadar bir dış mekana çıkarıp, eğer son zamanlarda aşırı sulama yaptıysanız, saksının üst toprağını biraz karıştırıp havalandırsanız ve uzunca bir müddet sulamasanız iyi olur..iyice canlansınlar..
Ben daha önceleri de yazmıştım..Bunları özellkle geceleri, yaşam alanlarının dışın; eğer şiddetli don olayı varsa kapalı bir balkona, yoksa açık alana çıkarmak gerekir..
Çiçekler de öyle..eğer çiçeklerinin uzunca bir süre vazoda dayanmasını istiyorsanız, hem günde en az 2 kez suyunu değiştirmeniz, 2 günde bir saplarının ucunu azıcık daha kesmeniz ve geceleri dışarı çıkarmanız gerekir..
Solan çiçekleri de atmayın isterseniz..kurumaya başlayınca onları saplarının ucundan aralıklı olarak bir ipe bağlayıp, gölge ve serin bir yere çamaşır gibi asıp kurutursanız, vazonuza yine koyabilirsiniz..vazonuzda yapay çiçeklerden daha güzel olur bunların kuruları..
Fotoğraflar, ışık, çekim ayar ve kaltesine göre değişik olabiliyor..bende de aynı durum oluyor..ışığın kırılması değişik tonlar verebiliyor..bakın mesela aşağıdaki sayfadaki fotoda nergisler kremsi değil, sarımtrak görünüyorlar:
http://www.agaclar.net/forum/901750-post1.htm
Neyse..aman..iyiki kötü bir olay yok gibi görünüyor nergislerinizde..selamlar..
Sayın Pria' dan aldığım nergislerin bugünkü hali.
yeşillim
24-02-2012, 16:26
Sayın alanur, soğan size geçtikten birinci veya ikinci yılı mı?
alanur çiçeğin açılmış hallerini bekliyorum, nrenk beyazmı? bende katmerli beyaz nergiz almak istiyorum:d
Sayın alanur, soğan size geçtikten birinci veya ikinci yılı mı?
Bu sonbaharda dikmiştim. Bendeki ilk sezonu, kısmetse çiçeklerini yeni göreceğim.
alanur çiçeğin açılmış hallerini bekliyorum, nrenk beyazmı? bende katmerli beyaz nergiz almak istiyorum:d
Açsın bir, hemen yüklerim. Rengine gelince, sayın Pria' dan aldım bu nergisleri, satış bölümünden fotoğraflarını görebilirsiniz, hatta isterseniz siparişte verebilirsiniz.
Sayın Pria' dan aldığım nergislerin bugünkü hali.
Hanımefendi, gerçekten nergislere çok güzel bir yetişme ortamı sağlamışsınız..
Çok sağlıklı gelişmişler..
Yalnız çiçeklerin uzun dayanabilmesi için 1103 sayılı mesajıma bir göz atın derim..
Fotoğraflarınız da nefis..
Sanırım açık balkondalar..İstanbul'da açık balkonda tutmak en doğrusudur..
Selamlarımla.
Okumazmıyım sayın Pria. Hemen okuyorum. Bu güzel çiçeği bana kazandırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Hep sevgiyle kalın.
Sarı nergis ler güneşi görünce hemen açtılar. ama kokulu değiller. yinede güzeller. geçenlerde dışarıda tesadüfen, kokulu olan cinsler den arabada satışını gördüm. dayanamadım hemen aldım çok fazlaca bir arada ve muhteşem bir koku.. sadece 4 tl, bu zevkten mahrum olmamak gerek. doğa farklı şekilleriyle yaşamı bize gösteriyor. görmesini bilirsek...
Bahçeye ya da saksıya ektiğim nergislerin hiçbiri açmadı..
271079
Tek soğan olan bu nergis açtı sadece.. O da kokusuz ama çok güzel.. :rolleyes:
Bahçeye ya da saksıya ektiğim nergislerin hiçbiri açmadı..
Benim de 2 yıl önce sevgili Hocam100'den satın aldığım 100 kadar Karaburun nergisinde bu yıl yine maalesef 5 adet çiçek var..
Bu Karaburunlar yordu beni..sıkıldım..bu Karaburunların bol çiçek vermesi için denemediğim yol kalmadı sayılır..
Çiçek verimi o kadar az ki..insan emeğine acıyor:
kelebek çalısı
02-03-2012, 21:03
Benim bahçeden de kokulu ve kokusuz nergisler efendim.
Katmerli olan seyirlik, diğerinden kesip vazoya aldım, çok uzun süre solmadan dayandığı gibi, kokusu evde her yeri sarıyor.
11 günden beri köydeydim..Zeytinlerimi budadım..Bu yıl satışa sunacağım Double Daffodil Erlicheer cinsi nergislerimin soğanlarının irileşmesi için çiçeklerini kestim..
Geçen yıl 11 şubatta yapmıştım bu çiçek kesme işini:
http://www.agaclar.net/forum/758150-post795.htm
bu yıl martın sonunda kesmeme rağmen çiçek sapları daha yeni yeni görünmeye başlamıştı..bazılarını yapraklara zarar vermeden, zor kestim makasla..
Bu yıl gerçekten havalar genelde soğuk geçti..hem nergislerimin yaprakları daha az gelişti..hem de çiçek saplarının çıkması gecikti..
Fakat dikkatimi çok çeken bir husus daha var; benim Double Daffodillerin oldukça ufak yavruları bile çiçek verebiliyor..çiçek verimi bu kadar bol bir nergis türü yoktur sanırım..
Nergislerde en önemli püf noktası, çiçek verimliliğinin çok olmasıdır..
Her yıl sürekli çoğalan çiçeklerinin olmasıdır..
Yoksa..ekmişsin..bir yıl gözün gibi bakmışsın..çiçeklerini göremedikten sonra, emeğe yazık..
Öyle nergis ekeceğine yemeklik soğan ek daha iyi..
Sevgili Pria bir çiçeksever için çıkan tomurcukları kesmek oldukça zor bir iştir diye düşünüyorum.Böyle güzel büyümüş olmaları da imrenilecek cinsten ayrıca.Soğan gelişmesi içinde kesmek şart tabi ama ben kesmeye kıyamazdım heralde.:)
Soğan gelişmesi içinde kesmek şart tabi ama ben kesmeye kıyamazdım heralde.:)
Nihal Hanım..
Mutlaka içi sızlıyor keserken insanın..ama dediğiniz gibi, mecburum biraz da..
ben zaten onların çiçeklerini göremiyorum..Ayrıca ben köyde yokken ot toplayan kadınlar girip kesiyorlar..zarar yapıyorlar..böylesi daha iyi..hiç olmazsa bu soğanları satın alanlar açısından daha iyi oluyor..
Benim tek tesellim, İstanbul'da saksıdaki nergislerim..onlara gerçekten kıyamam..
....
Ah..siz birde zeytin fidanlarımın budandıktan sonraki halini görseniz; inanın acırsınız..zümrüt gibi fidanlar kelaynak kuşuna dönüyor:
http://www.agaclar.net/forum/919624-post11.htm
hocam100
02-03-2012, 22:19
Soğanlı türlerle ilgili videolar buldum izlemek isteyen buyursun:hortidee's Channel - YouTube (http://www.youtube.com/user/hortidee)
Double Daffodil Erlicheer cinsi nergislerim yavaş yavaş çiçek sapı göstermeye çalışıyorlar..dipleri iyice şişkinleştiler..bir nergis filizinden çiçek gelip gelmediğini ben bu diplerindeki şişkinlikten anlıyorum..
Büyük saksımda 16 soğan ekili..sayabildiğim kadarıyla 30 kadar çiçek açacak..Bir soğanımda 5 çiçek var..bazılarında 1..bazılarında 2-3..boş yok..
Bu nergis cinsinin en güzel taraflarından biri de bu..çiçek açmamazlık yapmıyorlar..soğanlar bakımlıysa tek soğandan 2-3 çiçek bile alınabiliyor..
..
İstanbul'da büyük bir saksıda ekili 16 soğanım olduğunu yazmıştım..20 gün kadar önce yukarıda alıntıladığım yazımda bir soğanda 5 çiçek sapı olduğunu yazmıştım ama, köyden dönüşte dün tekrar baktım..O soğanda 5 değil tam 8 adet çiçek sapı olduğunu sevinçle farkettim..Bu yıl hem köyde ekili olanlarda hemde İstanbul'dakilerde hayretler içinde ilk defa farkedip tanık olduğum birşey daha var; bazı soğanlar aynı yerden 2 adet çiçek sapı veriyor..yani ikiz çiçek sapı veriyorlar..
Yanlış anlamayın, malımı methetmek için söylemiyorum ama bu Double Daffodil Erlicheer türü nergisler çok bonkör..nankör değiller, çok bereketli bir tür..güzel bakım ve iyi bir yetişme ortamında harikalar yaratıyorlar..hele hele çiçek vermeme sorunları hiç yok..
Çiçek sapları 10 santim kadar oldular..biraz daha uzasınlar fotolarını ekleyeceğim foruma..
wellness
05-03-2012, 03:33
Sayın çetik, çiçeklerinizin içerisinde en çok beğendiğim son resimde ki sarı gözlü siyah beyaz renkli çiçeğiniz olan pisi :D
Şimdilik bir tanesi açtı. Seyre doyulmuyor.
Diğer saksıdakiler daha tomurcukta.
Yukarıdaki ilk iki resimdeki çiçeklerin soğanları aynı saksıda, açmış olanın sap boyu daha uzun, diğeri biraz daha kısa, tam açan soğanın üç yavrusu var yavrularda çiçek yok. Diğerinin dört yavrusu var onlarında çiçeği yok.
Diğer saksıdaki iki soğanın sap kısımları daha kısa birinin üç yavrusu üç çiçeği var. diğerinin iki yavrusu iki çiçeği var.
Biraz karışık oldu ama, dört soğanda yedi çiçek, toplam onaltı soğanım oldu. Daha ne olsun.
Teşekkürler sayın pria.
... dört soğanda yedi çiçek, toplam onaltı soğanım oldu. Daha ne olsun.Teşekkürler sayın pria.
17-18 sene önce bir sahil kasabasında 96 dairelik, genelde yazlıkçıların rağbet ettiği bir sitenin yöneticisi oldum..site bahçesinin tüm kuruluşunu, bitki, ağaç ve çiçek ekim dikimini ben yaptım..
çoğu zaman yağmur altında bile bir bahçevan gibi çalıştım..
çünkü hayatta en sevdiğim iş budur..
çok çeşitli şeyler ekip diktim..siteyi yeşil bir cennete çevirdim..
ama..içlerinde en sevdiğim 3 bitki vardır:1-Beyaz çiçekli İspanyol Leylağı (Oya ağacı)..2- Katmerli şebboylar.. 3-Bendeki doble daffodil erlicheer türü nergisler..
Fakat, bu nergisleri bana kim verdi hatırlayamıyorum bir türlü..Sitede yazlıkçı alman, ermeni ve alamancı diye tabir edilen komşularım vardı..
özellikle Türk eşle evli alman komşularımın dürüstlüğünü unutamam..
çok iyi yıllar yaşadık..
8 yıl önce ayrılıp İstanbul'a yerleştik..
Hala düşünürüm bu nergisleri kimin verdiğini..
Sayın alanur..bende müteşekkirim bu nergis türünü edinmeme sebep olanlara..
Bu nergisler hayatımın vazgeçilmez süsüdürler, ortağıdırlar..
Hiçbir bitkiye onlara gösterdiğim itinayı göstermemişimdir..Onlar da beni asla mahçup etmiyorlar..
Beni en çok mutlu eden bir husus ta şudur; Allah'a şükür benden bunları ülkemiz koşullarına göre oldukça yüksek bir fiyatı göze alıp, bana güvenerek satın alan kişilerden hep övgü masajları alıp mahçup olmamaktır..
Ülkemizde benden başkası tarafından üretildiğini hiç sanmadığım bu nergis türünü edinen forum üyelerinin hayatlarına minik bir renk ve mutluluk katmak benim için paradan puldan da öte bir mutluluktur..
Sayın alanur..övgü dolu mesajınızı ''daha ne olsun'' diye bitirmeniz duyabileceğim en güzel sözdür..
Sayın Pria, bu nergisleri size kim vermişse, ne iyi etmiş te vermiş. Bizler de nasiplendik.
Sayın Pria, bu nergislerin dört soğanı, birkaç ayda onaltı soğan oluyorsa bizler de yakında satışa başlarız.:D:D
Sayın Alanur,
Eğer 25 yaşlarında bu soğanları edinebilseydim, herhalde soğan olarak satmayı pek düşünmezdim..
Onları öncelikle 50 bin adede falan çıkarmayı hedeflerdim..
İmkanım, yerim, arazim var..yapardım bir sera..
Kesme çiçek olarak değerlendirmeyi hedeflerdim..
Ama artık bizden geçti..
Forumda nice genç üye var..
Umarım onlardan bunları yıllara yayarak çoğaltıp, kesme çiçek üretimi yapanlar çıkar..
Çiçek verimi bu kadar fazla olan, cömert, bereketli ve harikulade çiçekleri olan başka bir nergis türü olabileceğini sanmıyorum..
İstanbul'da büyük bir saksıda ekili 16 soğanım olduğunu yazmıştım..20 gün kadar önce yukarıda alıntıladığım yazımda bir soğanda 5 çiçek sapı olduğunu yazmıştım ama, köyden dönüşte dün tekrar baktım..O soğanda 5 değil tam 8 adet çiçek sapı olduğunu sevinçle farkettim....
Bu soğanın ikinci yılı..geçen yıl sanırım 2 çiçek vermişti..eğer benden aldığınız soğanların yavrularını ilk yıl ayırmazsanız ve geniş-derin bir saksıya hiç olmazsa 10-15 santim arayla ekerseniz böyle tek soğanda 8 adede kadar çiçek alabilirsiniz..ilk yıl ana soğanın etrafında yavruların yapraklarını görüyorsunuz ama, ikinci yıl ana soğan da bölünüyor ve böyle harikalar yaratabiliyorlar:
(fotoğrafı bugün çektim)
Sn Pria. çok güzel tomurcuklanmışlar. kokulu olan cinstenmi? dışarıda arabada satış yapıyorlar. bende nergis leri görünce dayanamadım, tekrardan aldım. çiçekçi bir gün suya koyun, bir gün koymayın dedi. alt saplarından kesebilirsiniz dedi. daha uzun süre dayanmaları için. bu aldığım nergis ler Double Deffodil mi?
Sn Pria. çok güzel tomurcuklanmışlar. kokulu olan cinstenmi?
Benim nergislerle ilgili açıklayıcı bilgi:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
Sayın escarer..satın aldığınız nergis çiçekleri büyük bir olasılıkla Karaburun nergisi..Bunlar İzmit, İzmir gibi yerlerde seralarda üretilip yurt çapında çiçekçilere dağıtımı yapılıyor..Ben İstanbul'da sordum 'nerden alıyorsunuz bu Karaburun'ları' diye, İzmit'ten geliyor dediler..
Bu yıl Karaburun'lar kışın sert geçmesi nedeniyle çok geç göründü tezgahlarda..her yıl genelde aralık sonu ocak başlarında piyasaya çıkardı, bu yıl ancak şubat sonlarında süslediler çiçekçi tezgahlarını..
Ben hiçbir çiçekçide Double Daffodil Erlicheer'e denk gelmedim..geleceğimi de hiç sanmıyorum..
Çiçekçi size biraz eksik ve yanlış söylemiş..vazonuzun suyunu günde en az iki kez değiştirmelisiniz, soba ve kaloriferden uzak bir köşeye koymalısınız..hergün saplarının dibinden 2-3 milim kesmeli ve gece mutlaka açık veya kapalı serin bir balkona koymalısınız..
Teşekkürler. 1070 nolu mesaj da, daha önce paylaştığım nergis hangi tür? ben karaburun önceki paylaştığım sanmıştım.
1070'teki nergisiniz N. Tazetta varyetesi bir nergis olabilir..bir çok nergis türü var, bunların hepsini ayırdedebilmek için nergisler konusunda uzman bir botanikçi olmak gerek..
Anlıyorum. haklısınız teşekkürler
Sayın çetik, çiçeklerinizin içerisinde en çok beğendiğim son resimde ki sarı gözlü siyah beyaz renkli çiçeğiniz olan pisi :D
çok teşekkür ederiz :D
Bu yıl nergislerimin ilk defa yeni bir huyunu, özelliğini farkettim..
Daha önceleri nasıl farkedemedim bunu, hayret..
Herhalde çiçek bolluğu içinde gezinirken dikkatimi çekmedi bu husus..
Ben yıllarca birçok soğanlı bitki yetiştirdim, gördüm..
Ama bu nergisler gibi bir sapta ikiz çiçek sapı oluştuğuna hiç tanık olmadım..
Diğer bazı nergis türlerinde iri bir soğan bile tek bir çiçek veremezken benim Double Daffodil'ler aynı saptan ikiz çiçek sapı uzatabiliyor..
Hayret edilecek birşey..Olağandışı müthiş bir özellik bu..Onlarla beni asla mahcup etmedikleri için gurur duyuyorum..
Bunlar cömert..bonkör..yeterki iyi bakılsın, iyi bir ortamda yetiştirilsin..
Bir husus ta şu:
Mesela Karaburun'lar yanmış hayvan gübresini biraz fazla kaçırdığınız zaman renkleri hafiften sararıyor; fazla gübreden hoşlanmıyorlar..benim nergisler ise tam aksine..saksımın toprağına neredeyse üçte bir yanmış gübre koydum..nergislerim çok hoşlandı bundan..koyu zümrüt yeşili renk yaptılar..çiçekler ve yapraklar çok kuvvetli..
Bunlar da benim Ekim ayı ortasında diktiğim nergis soğanlarımın bugünkü halleri. Kokusuz olduklarını da öğrenmiş oldum. Bir tanesi merhaba dedi bana bugün. Bakalım diğerleri ne zaman uyanacak. Hep dışarıda balkondalar. Erken açmamış değil mi nergisim. Laleler ters laleler sümbüller süsenler uyuyor daha :) Ama nisanda şenlenecek balkonlar :)
Çok gösterişli ...Bende de var ama açmadı henüz. Tomurcukta...
Bir de kokulu olsaydı...:)
çiçeksever
07-03-2012, 13:37
Bunu dün Migrostan aldım.
mavisedir
09-03-2012, 00:03
Nergisleri ekmekte çok geciktim, bu sene çiçek göremeyeceğim herhalde ben. Benimkiler daha yaprak oluşumunda, herkesin nergisleri açmış bile:(
k_donmez
09-03-2012, 07:13
Nergisleri ekmekte çok geciktim, bu sene çiçek göremeyeceğim herhalde ben. Benimkiler daha yaprak oluşumunda, herkesin nergisleri açmış bile:(
Bendekiler de yaprak oluşumunda. Merak etmeyin, iklime göre davranan bitkiler bunlar. Sıcaklık biraz yükselirse çok çabuk gelişirler.
beyza beyza
09-03-2012, 15:26
merhaba arkadaşlar çiçeklere sürekli bara inceler büyümüş mü diye sürekli kontrol ederseniz annemin tabiriyle söylim korkutur ürkütür küstürürsünüz ve bidaha ilerlemez **** çiçek açmaz toprakta kıl kurt denilen ince kurt **** soğan sineği türeyebiliyor oda çiçekleri hasta edebiliyor annemin uyguladığı ve hep işe yarayan yöntemi sarımsakları ezip içine su koyup biraz beklettikten sonra çiçeklerin dibine döküyorsunuz ozaman kurttan eser kalmıyor ******
Herkese merhabalar bu sene nergislerim hiç yaprak çıkarmadan kısacık çiçek sapı yaparak açtı saksıdalar acaba neden oldu şimdiden teşekkürler.
Sayın pria
Benim aldığım nergislerim de çok güzel açtı.Size teşekkür ederim.
Yaklaşık bir aydır çiçeklerini koklayıp,seyrediyorum.
Hülya Hanım..
Notlarıma baktım..geçen yıl benden 5 soğan satın almışsınız..
Fotoğraflarınızdan anladığım kadarıyla 5 soğanınızda 8 çiçek var..
Çok güzel yetiştirmişsiniz; yaprakların renkleri çok güzel; sizi tebrik ediyorum..
Fakat, bence saksınız biraz daha geniş ve derince olsaydı daha iyi olurdu..
Gelecek yıl buna dikkat ederseniz çok daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz..
Seneye (İzmir için) aralık ayı başlarında havalar biraz serinleyince, soğanlarınızın yavrularını hiç ayırmaksızın çıkarın saksıdan, köklerini bir makasla kesip atın..ve her soğan arasında 15 santim kadar bir aralık bırakarak bu 5 soğanınızı saksının kıyılarına denk gelecek şekilde beşgen şeklinde ekin..saksının ortasına ekim yapmayın; çünkü kıyıdakiler onu boğuyor..
Tabi..yeni bir saksı toprağı ve biraz fazlaca yanmış koyun gübresi de koyarsanız..Allah nasip ederse 2013 yılında 20-30 adet çiçeğiniz olur kanaatindeyim..gelecek yıl soğanlarınızı yavrularından ayırın; fakat, küçük soğanlar saksı kenarına7-8 santim arayla,, büyük soğanları saksı ortalarına denk gelecek şekilde 10-15 santim arayla ekersiniz..veya küçük soğanları ayrı büyük soğanları ayrı saksılara ekebilirseniz daha iyi olur..
Fotoğraflarınızı ve görüşlerinizi forumda paylaştığınız için teşekkür ediyorum ayrıca..selamlar..
Not:Çiçeklerinizi kurutup vazonuza dekoratif amaçla koyabilirsiniz..
Ayrıca, çiçekler geçince aman onları işleri bitti deyip gölge bir yere koymayın, mayıs sonuna kadar sulamasına devam edin ki, gelecek yılın hazırlığını yapsın soğanlar..hafif bir gübre takviyesi de yaparsanız iyi olur..yapraklar iyice kuruyunca sulamayı kesin ve serince, gölge bir yere aktarın saksınızı..
Sayın pria
Benim aldığım nergislerim de çok güzel açtı.Size teşekkür ederim.
Yaklaşık bir aydır çiçeklerini koklayıp,seyrediyorum.
İnternette mis kokulu nergislerle ilgili bir yazıya 2008 yılında bir kişi şöyle bir yorum yazmış..doğru mudur, neye, hangi kaynağa dayanarak yazmış bilemiyorum:
...Nergisi koklamak hayatta hiç olmazsa bir kere her insana nasip olmalı bir çok hastalıklarda ilaç gibi kullanıldıgı bilinmekte. Özellikle kokusu kalp, hafıza ve sinirlere faydalı oldugu..
Missbiyolog: Miss Kokulu Nergis (http://missbiyolog.blogspot.com/2008/02/miss-kokulu-nergis.html)
İnternette mis kokulu nergislerle ilgili bir yazıya 2008 yılında bir kişi şöyle bir yorum yazmış..doğru mudur, neye, hangi kaynağa dayanarak yazmış bilemiyorum:
...Nergisi koklamak hayatta hiç olmazsa bir kere her insana nasip olmalı bir çok hastalıklarda ilaç gibi kullanıldıgı bilinmekte. Özellikle kokusu kalp, hafıza ve sinirlere faydalı oldugu..
Missbiyolog: Miss Kokulu Nergis (http://missbiyolog.blogspot.com/2008/02/miss-kokulu-nergis.html)
http://www.agaclar.net/forum/923587-post1144.htm
Sayın pria, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Gelecek sezon bahçeyle buluşacaklarını umuyorum :)
Daha geniş ve derin saksıya balkonda yer olmadığı için bu saksıya ekilmişlerdi.
Nergiz kokusu hakkında söylenenler doğru bence ,insana kendini iyi hissettiren bir kokusu var.
5 soğan almıştım.10 sapta çiçek açtılar. Balkonum saksı kalabalığı yaşadığı için,sularken iki dal kırılmıştı,vazoya içeriye aldım.
Tekrar teşekkür ediyorum,bu güzel kokuyu tanıttığınız için.Karaburun nergislerimde var, sizin nergislerin kokusu daha farklı.
Selamlar.
Ankara'dan da iyi haber. Tam köklenme aşamasında söküp yerini değiştirme zulmüme karşın tomurcuk yapmayı başardı. Tek tomurcukla yetinmesi belki de kökünü zedelememden oldu. Hoş bu kadarını bile beklemiyordum ya, sürpriz oldu:) Tek tomurcuk var ama epeyce bir yavru yapmış. Görünürde 5 yavru var. Demek ki bir süre sonra aşiret olacak:p
273391
Havalar biraz bahara dönse çiçeğini görüp koklasam çok mutlu olacağım...
1056 nolu mesajınızda
''Bir de işin komiği bendeki ilk filizlendiği sıralarda sizin büyük saksı ister yazılarınızı okuyunca saksı değişimi yapmış ama kökler öyle derine gitmiş ki istemeden köklerin bir kısmının kopmasına ve zarar görmesine neden olmuştum. Kendime çok kızmıştım da, olan da olmuştu. Bu yıl için kendi soğanımdan artık umudumu kesmiştim. Ellemeyeyim bari soğanı sağlam kalsın gelecek yıla belki açar diye düşünüyordum. Filizlerin büyüdüğünü görünce çok sevindim.
Yani yaşamın özeti belki de Kimi canlı çok güçlü oluyor, başına ne gelirse gelsin ayakta kalmayı başarıyor. Kimi zaman da ne kadar özenilirse özenilsin, olmuyor.''
diye bahsettiğiniz gazi soğanınız bu demek ki Nevsune Hanım?
Hayata herşeye rağmen çok sıkı sıkıya tutunmuş..dimdik ayakta ve üstelik çiçek hazırlıyor size.. ;) ben de çok sevindim bu duruma..
Gelecek yıl umarım daha mutlu eder sizi..yavrularıyla tabi..
Siz, önümüzdeki yıl ekim ayı ortalarında (Ankara için) şöyle 20-25 santim genişlik ve derinlikte bir saksıya soğanıın yavrularını hiç ayırmadan, tam ortasına ekin derim..sanırım 3-4 adet falan çiçek verir..2013 temmuzunda da yavrularını ayırırsınız..
Benden nergis soğanı satın alanlardan yorum ve fotoğraflar görmek , sevindiriyor beni..Teşekkür ederim ayrıca..
Selamlar..
Feriha Hanım'ın nergisleri ne alemdeler acaba?
Sn Pria, benim nergislerim terasta saksıların üzeri önce bir karış kar sonra buz şeklinde bu günlere geldi.
Henüz tam buzları erimedi bile..
Görünürde sadece bir saksıda minik sürgün olacakmış gibi gözüküyor..
Zarar veririm korkusuyla merak etmeme rağmen sağlamlar mı diye toprağı kurcalamadım.
Size göre umut var mı dersiniz? Havaların yumuşamasıyla nergislerimin yeşerip sonra da çiçeklerini göstermesi mümkün mü?:(
Artık bu sene deneme oldu, kış çok yaman geçti..
Çiçeklerini göremezsem seneye tekrar alıp kapalı balkonda yetiştirmeye çalışırım.;)
Feriha Hanım..
Benim bildiğim kadarıyla literatürde, bu doble daffodil erlicheer türü nergisler için Amerika zone haritasına göre 5-9 zone'lar arasında uygun yetişme ortamı olduğu belirtilmiş. (bakınız linkte, sağda fotoğraf altında yazılı):
Double Daffodil Erlicheer - K. Van Bourgondien & Sons (http://www.kvbwholesale.com/store/daffodils/13078)
5 nolu zone bölgesinde önerilen bitkilere nergisimiz de dahildir..bu zone'da nergislerimizin -28.9 dereceye kadar düşük sıcaklıkları dahi tolore edebileceği belirtilmektedir:
Hardiness zone - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hardiness_zone)
Eğer nergisleriniz bahçe toprağında ekili olsaydı çok büyük olasılıkla Ankara'nın bu sert kışından etkilenmiyeceklerini yazabilecektim..
Fakat saksı, özellikle minik saksıya ekim beni biraz tereddüte düşürüyor..
En azından o sert donlu günlerde saksılarınızı soğuk ama kapalı balkon gibi bir yere alabilseydiniz veya saksılarınızı bir sera naylonuyla geçici olarak örtseydiniz gene birşey olmaz diyecektim..
''minik bir sürgün olacakmış gibi gözüküyor'' dediğiniz için umutluyum..eğer sürgün yemyeşilse daha da umutluyum..
Size tüm bunları yazarken, aynı don olaylarını benim İstanbul'daki saksılarım da yaşadı..hep dışardalar..sanırım gece eksi 6-7 leri tattılar bu kış..
O soğuk donlu günlerde yapraklar pörsüyüp aşağı sarktı, hafiften renkleri açıldı..ben bile hafiften korktum zarar görürler diye..
Saksı toprağını yokladım birkaç gün..taş gibi donmuştu..
http://www.agaclar.net/forum/904394-post1060.htm
Buna rağmen havalar ılıklaşınca aniden toparlandılar..şimdi çiçek açmaya yakınlar..
Beni tereddüte düşüren tek şey saksılarınızın küçük olması..kökler inşallah toprak donunca pek zarar görmemiştir..
Soğanların toprağını hiç kurcalamayın..bir an önce onları kapalı balkonunuza almanızda yarar var..
Umarım sizin nergislerde canlanacaktır havaların ılımanlaşmasıyla..
Bekleyelim bakalım..
Sayın Pria
Geçen sene sizden aldığım soğanlar Ankara- Çamlıdere 'de (yükseklik :1350 mt.) 1,5 mt. kar örtüsünün altında beklemekte.Tahminen nisan sonu çiçeklenmiş olur.
Saygılarımla
nılgun_dogan
13-03-2012, 12:35
Sayın pria nergisleri derin olmayan saksıya diktiğim için Hülya hanımın nergisleri gibi çiçeklenme olmadı ama nasıl kaliteli nergisse genede çiçek açmak için canla başla uğraşıyorlar acemiliğime denk geldi eğer derin saksıya dikseydim mükemmel sonuç alıcaktım arkadaşlarımızada tavsiyem saksı önemli.
kopshtar
13-03-2012, 12:39
Bursa'da ki nergislerden de hala haber yok. Erkenci çeşitlerim 1 ay önce açtı ve bitti bile. Bu yıl çok soğuk oldu. Ondandır diye tahmin ediyorum. Hala kar yağmaya devam ediyor. :)
Sayın Pria
Geçen sene sizden aldığım soğanlar Ankara- Çamlıdere 'de (yükseklik :1350 mt.) 1,5 mt. kar örtüsünün altında beklemekte.Tahminen nisan sonu çiçeklenmiş olur.
Saygılarımla
Anladığım kadarıyla siz, bahçe toprağına ekmişsiniz sayın fsuzen..
Onları kardan önce son gördüğünüzde yaprakları 3-5 santim uzayabilmişmiydiler acaba?
Saygılarımla..
Sayın pria nergisleri derin olmayan saksıya diktiğim için Hülya hanımın nergisleri gibi çiçeklenme olmadı ama nasıl kaliteli nergisse genede çiçek açmak için canla başla uğraşıyorlar acemiliğime denk geldi eğer derin saksıya dikseydim mükemmel sonuç alıcaktım arkadaşlarımızada tavsiyem saksı önemli.
Nilgün Hanım..
Bu nergisler biraz geniş ve derince saksılarda çok daha güzel verimli oluyor, daha güzel soğanlarını büyütebiliyorlar ve yapraklanıyorlar..
Eğer yapabilirseniz, onların köklerini hiç sarsmadan toprağıyla birlikte daha geniş-derin bir saksıya aktarın derim ve tabi aktarımdan sonra bol sulayın..ve tabi, bol güneşli bir yere koyun..
Böyle yaparsanız, gelecek yılın soğanları daha irileşmiş ve çiçek hazırlıklarını daha iyi yapmış olurlar..
Bursa'da ki nergislerden de hala haber yok. Erkenci çeşitlerim 1 ay önce açtı ve bitti bile. Bu yıl çok soğuk oldu. Ondandır diye tahmin ediyorum. Hala kar yağmaya devam ediyor. :)
Bu yıl her tarafta kış çok sert sayın kopshtar..
Benim nergisler Çanakkale'de geçen yıl 10 şubatta neredeyse çiçek açma durumundaydılar..bu yıl martın sonunda yaprakları hala 5-10 santimdi ve çiçek tomurcukları daha yeni yeni belirginleşiyorlardı..
Sanırım siz de bahçeye ektiniz..Yapraklar uzayabildi mi acaba?
Böyle giderse açmaları nisan 15'i bulabilir..
Hepinize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum..iyi günler..
Güzin Çakar
13-03-2012, 14:17
Sayın Pria,benim soğanlarımın son durumunu göstermek istedim. Önce geçen haftanın fotoğrafları;
273694
273695
Altdakiler de bugün, yani 1 hafta sonra ki fotoğraflar;
273696
273697
Soğanlarımı sizden aldıktan sonra ilgilenememiş, hatta bir kısmını 2 arkadaşıma vermiştim. Toprağa da geç ekebildim. Ekerken minik yavruları ayırarak diktiğim için sayıları çok gibi görünüyor. Aslında yeterli büyüklükte yalnız 2 tane soğanım var. Bunların üzerine oldukça çetin bir kış geçirdiler. 1 hafta arayla çekilen fotoğraflarda,soğuklar nedeniyle bir gelişme gözlenemiyor. Bu kadar badireden sonra yine de çok sağlıklı görünüyorlar değil mi? Umarım güneş ve sıcaklığa kavuşunca daha da güçlenirler ve seneye bol bol çiçek verirler. Bu sene benim için sağlıklı kalmaları yeterli. Sevgilerimle...
Güzin Çakar
13-03-2012, 14:34
Sayın Pria bir sorum olacak. Paketteki minik soğancıkların nergislerimden koptuğunu düşünüyordum ama her iki saksımda da 2 tane farklı bitki var sanırım. Rica etsem fikrinizi söylermisiniz? Teşekkür ederim...
Sayın Pria,benim soğanlarımın son durumunu göstermek istedim. Önce geçen haftanın fotoğrafları;
273694
273695
Altdakiler de bugün, yani 1 hafta sonra ki fotoğraflar;
273696
273697
Soğanlarımı sizden aldıktan sonra ilgilenememiş, hatta bir kısmını 2 arkadaşıma vermiştim. Toprağa da geç ekebildim. Ekerken minik yavruları ayırarak diktiğim için sayıları çok gibi görünüyor. Aslında yeterli büyüklükte yalnız 2 tane soğanım var. Bunların üzerine oldukça çetin bir kış geçirdiler. 1 hafta arayla çekilen fotoğraflarda,soğuklar nedeniyle bir gelişme gözlenemiyor. Bu kadar badireden sonra yine de çok sağlıklı görünüyorlar değil mi? Umarım güneş ve sıcaklığa kavuşunca daha da güçlenirler ve seneye bol bol çiçek verirler. Bu sene benim için sağlıklı kalmaları yeterli. Sevgilerimle...
Sayın gçakar..
Öncelikle belirtmeliyim ki; nergisleri oldukça elverişli geniş ve derin saksılara ekmişsiniz ve çok çok sağlıklılar..koyu yeşil..yapraklar kalın..
Sizde dikkatli incelerseniz iri 2 değil 4 soğanınız var saksılarınızda..
Gözlerim yanılmıyorsa, resimleri büyüterek anlayabildiğim kadarıyla, diplerindeki şişkinliklere bakarak sanki, 3 veya 5 çiçek alacağınız kanaatindeyim..Gelecek yıl değil..bu yıl..
Siz de aşağıdaki linkte yüklediğim fotolara bakıp nergislerinizin dip kısımlarını inceleyerek kesin olarak kaç adet çiçek sapı olabileceğini tesbit edebilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/911026-post1086.htm
Havalar bir hafta kadar gündüz 14-15 dereceleri görünce hem yaprakların hemde çiçek saplarının hızla uzadığına sevinerek tanık olacaksınız..
Çiçek sapı uzarken pek susuz bırakmayın..tomurcuklar şişip patlamadan bir hafta öncesinde sulamazsanız koku veriminin artacağını söyliyebilirim..
Emeğiniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..
Not:O dediğiniz hediye soğanlar lale..Büyük bir olasılıkla bu yıl değil gelecek yıl mutlaka açarlar..
Nergislerinizi gelecek yıl oldukça uygun olan yuvarlak saksınızı biraz daha doldurarak 15 santim arayla topluca ekerseniz sanırım 10 dan fazla çiçek alabilirsiniz..
Güzin Çakar
13-03-2012, 17:01
Sayın Pria, mesajınız da ki çiçek müjdesi, benim için çok hoş bir sürpriz oldu. Nergis soğanı ile lale soğanını ayıramadığım için biraz utanarak, hediyeleriniz için çok teşekkür ederim. Nergislerimin sağlıklı olması, tamamen sizin yetiştirdiğiniz soğanlarının sağlıklı olmasıyla ilgili. Rastgele alınmış soğanlar olsaydı, uzun süre dokunmadığım kargo poşetinde sağlam kalmazlardı. Yaşattığınız güzellikler için tekrar teşekkürler...
Bahçemizde bir tane Nergisimiz var. Çiçek açtı ama çiçekleri çok küçük aynı zamanda yeşil yaprakları çok zayıf ve cansız. Ne yapmamı önerirsiniz? Teşekkürler.
Hepgül bir tane nergisiniz var ve açtı ha.. Daha ne istiyorsunuz? ;)
Ben dün hiç açmadılar diye, 30 a yakın kökü söktüm ..
Yaprakları İzmirdeki tutarsız soğuklar yüzünden cansızdır.. Düzelir :))
kar-topu
13-03-2012, 19:32
Benimkiler de tomurcuklanmaya başladılar, çiçeklerini merakla bekliyorum.
Anladığım kadarıyla siz, bahçe toprağına ekmişsiniz sayın fsuzen..
Onları kardan önce son gördüğünüzde yaprakları 3-5 santim uzayabilmişmiydiler acaba?
Saygılarımla..
Sayın Pria
Geçen sene çiçekleri küçük oldu ve sonbahara kadar yaprakları yeşil kaldı.Don başlayınca yapraklarını kestim.Benim bahçemdeki ilkbaharda açan soğanlı bitkilerimin sürgünleri , kar yağışı öncesi ya toprağın altında kalır ya da 1-2 cm toprak üstünde kalır.Sizin nergislerin sürgünü 3-5 cm olsa kesin gözüme çarpardı.
saygılarımla
Sarı Nergis Soğanı-Narcis St.Patrick's Day(5 adet/pk) - En ecuz en kaliteli tarımsal ürünler Tarım Tedarik (http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productId=86175)
resimdeki nergisden diktim aralıkta tomurcukları görünmeye başladı bilgilerini bilmiyorum acaba kokulumu kokusuzmu sayin pria teşekkürler...
Sayın Pria
Geçen sene çiçekleri küçük oldu ve sonbahara kadar yaprakları yeşil kaldı.Don başlayınca yapraklarını kestim.Benim bahçemdeki ilkbaharda açan soğanlı bitkilerimin sürgünleri , kar yağışı öncesi ya toprağın altında kalır ya da 1-2 cm toprak üstünde kalır.Sizin nergislerin sürgünü 3-5 cm olsa kesin gözüme çarpardı.
saygılarımla
1- Geçen yıl çiçeklerin biraz küçük olmasının nedeni, nisbeten küçük soğanların size denk gelmesinden kaynaklanabilir..Gerçi ben, herkese adaletli olarak hem en iri, hem de daha az iri olanları, kimseye en ufak bir ayrımcılık gözetmeksizin elimden geldiği kadar göndermeye çalışıyorum ama belki de size ayıklana ayıklana artık bunlara müşteri çıkmaz dediğim geç zamanlarda sattığım soğanlar da denk gelmiş olabilir..
2- ''sonbahara kadar yaprakları yeşil kaldı'' sözünüzden çıkardığım anlam şu..
(Ankara'da) 1350 metre yükseklikte oldukları için, nisbeten daha az sıcaklıklar yüzünden, serin bir ortamda olduklarından yapraklar sararmamış olabilir..tabi bunda sulama da etkilidir..
Don olayları başlayınca yapraklarını kesmeniz sonrasında yeni yaprakları ne zaman verirler ben de bilemiyorum..ilginç bir durum..yetişme ortamları yüksek ve serin bir yer olduğuna göre belki de sizin nergislerinizin açmaları mayıs ayına kadar sarkabilir..
Lütfen gelişmeleri yazınız.
Selamlar..
yigit666
13-03-2012, 20:17
sayın pria. benim sizden aldığım nergiz soğanları yanlarından minik yavrular verdi .yaprakların boyu uzadı bazı soğanlarda nergiz tomurcukları var ama havalar serin olduğu için daha açmadı . bende nergiz soğanlarını saksıda büyütüyorum .
Sayın useful
resimdeki nergisden diktim aralıkta tomurcukları görünmeye başladı bilgilerini bilmiyorum acaba kokulumu kokusuzmu sayin pria teşekkürler...[/QUOTE]
Siz sorunuzu sayın pria'aya yöneltmişsiniz.Ben de yetiştirdim,için cevaplamayı düşündüm.
Ben de bu nergislerden yetiştirdiğim için biliyorum ,şu an açıp geçti çiçekleri. Kokusu yoktur.Bu cinslerin
Benimkiler de tomurcuklanmaya başladılar, çiçeklerini merakla bekliyorum.
Gönderdiğim nergis soğanlarının çiçeklenmiş halleriyle ilgili fotoğrafları foruma yüklemenizi ben de dört gözle bekliyorum sayın kar-topu..selamlar..
Sarı Nergis Soğanı-Narcis St.Patrick's Day(5 adet/pk) - En ecuz en kaliteli tarımsal ürünler Tarım Tedarik (http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productId=86175)
resimdeki nergisden diktim aralıkta tomurcukları görünmeye başladı bilgilerini bilmiyorum acaba kokulumu kokusuzmu sayin pria teşekkürler...
Sayın useful...
Google' ''Narcissus Saint Patrick's Day'' olarak girdim..birçok ecnebi sitede aynen sizin nergisiniz var, fakat hiçbirinde ''fragrant-fragrance'' bölümü veya açıklaması yok..Kokusuz olduğu için gerek duymamış olbilirler..Sadece aşağıdaki linkte ''not fragrants'' açıklaması var..Orijinal sayfayı defalarca denedim açılmıyor..Türkçesini açtım bir ara orada Hülya Hanım'ın dediği gibi maalesef ''kokusu yok'' diyor..
Orijinal sayfa:
www.rightplants4me.co.uk
Sayın Pria, mesajınız da ki çiçek müjdesi, benim için çok hoş bir sürpriz oldu. Nergis soğanı ile lale soğanını ayıramadığım için biraz utanarak, hediyeleriniz için çok teşekkür ederim. Nergislerimin sağlıklı olması, tamamen sizin yetiştirdiğiniz soğanlarının sağlıklı olmasıyla ilgili. Rastgele alınmış soğanlar olsaydı, uzun süre dokunmadığım kargo poşetinde sağlam kalmazlardı. Yaşattığınız güzellikler için tekrar teşekkürler...
Emin olun, en gözde çiçeğim olduğu için 15 yıldan beri özenle, gözüm gibi bakarım onlara..
Allah'a şükür, daha hiç hastalık belirtisi görmedim..
Gerçekten özel bir itina, bakım gösteriyorum onlara..
Fakat bu yıl bir kişiden 2 soğanının yumuşayıp çürüdüğünü öğrendim..
Bunun hastalıktan olmadığına inanıyorum..çünkü, ben onları haziran sonu söküyorum ve fidanlığımdaki kulübede taaa kasım ayına kadar bekliyorlar..
Veya sizlere temmuzda gönderiyorum, yine kasım ayına kadar sizlerde sapasağlam bekliyorlar..
Ki; sizin soğanlar gibi naylon kargo poşetinde unutulup beklemekten dahi etkilenmiyorlar..
Sanırım o çürüyen 2 soğan kargo esnasındaki ezilmeden, darbe görmesindendir..çünkü, görüyorum..kargocular paldır küldür atıyorlar torbaları..
Kargoda ezilmelerini önlemek için kutularda göndermek gerek herhalde..
Selamlar..
Sayın Pria
Saygılarımla
Aynen sizin gibi benden geçen yıl nergis satın alan forum üyesi Ankara'dan sayın Dağalasi'dan bugün aldığım e-mailde şöyle yazmış: ''Söylediğiniz gibi Ankara'da kış çok sert geçti ve aslında geçti demek de doğru değil çünkü kuzey bahçemde halen 10-20 cm arası kar var. Güney cephesinde karları temizleyerek soğanların üzerini açtım. Patlamışlar ama kar altında sararmışlar. Güneş görene kadar böyle sarı kalıyorlar ama sonra toparlıyorlar.''
Sayın Dağalasi soğanlar konusunda geçen yıldan tecrübeli bir kişi olduğu için sizin gibi daha emin ifadeler kullanmış..
Sizlerin sözlerinize göre, bahçe toprağına ekilen bu nergisler bu yılki gibi Ankara'nin şiddetli donlarına dayanabiliyor..
Literatürde denildiği gibi -30'lara kadar tolere edebiliyor..
Ama..saksılarda..özellikle minik saksılarda durum farklı..onları ya iyice örterek yalıtmak veya kapalı-serin bir yere aktarmak gerekiyor don etkilerine karşı..
Bu hassas durumu, önümüzdeki sezon Ankara gibi sert don olaylarının olduğu yerlerde saksılara ekecek kişilere özellikle belirteceğim..
Nergis soğanlarının,eğer bahçede ve su birikmeyen bir yerde dikili ise, Ankara'nın soğukları ile bir sorunu olmuyor. Sadece 3-4 hafta geç çiçek açıyor. Benim için tehlike, soğuktan ziyade toprağı kar altında delik deşik yapan tarla faresi.İnşallah ters lale soğanlarım diğer soğanlarımı korumayı başarmıştır.
Saygılarımla
Nergis soğanlarının,eğer bahçede ve su birikmeyen bir yerde dikili ise, Ankara'nın soğukları ile bir sorunu olmuyor. Sadece 3-4 hafta geç çiçek açıyor. Benim için tehlike, soğuktan ziyade toprağı kar altında delik deşik yapan tarla faresi.İnşallah ters lale soğanlarım diğer soğanlarımı korumayı başarmıştır.
Saygılarımla
Minik bilgiler:
Sizin de belirttiğiniz gibi ters lale ''soğanının kokusu fare gibi kemirgen hayvanları kaçırır.''
:: terslale.tc :: (http://www.terslale.tk/van-terslale/SOGANLI-BITKILERIN-OZELLIKLERI,31.html)
''fare sincap gibi kemirgen hayvanların soğanlara zarar vermemesi için önceden hazırlanan ve toprağa yerleştirilen tel kafes içine soğanların dikilmesi uygundur ''
EK SOANI (http://www.batem.gov.tr/urunler/sus_ve_tibbi/cicek_sogan/cicek_sogani_yetistiriciligi.htm)
Her ihtimale karşı, '' kış donlarına hassas olan türlerde malçlama olarak tabir edilen talaş, ağaç yaprakları, çam ibresi gibi materyaller toprak yüzeyine yerleştirilir''
Hobi Bahçemiz (http://hobibahcemiz.net/viewtopic.php?f=114&t=9219)
Kedi ve köpekleri bile zehirleyip öldüren nergisleri, farelerin yiyeceğini hiç sanmıyorum...
BizHayvanSeveriz.Com Hayvan Severlerin Buluşma Noktası (http://www.bizhayvanseveriz.com/makaleGoster.aspx?m_ID=9)
İzlenimlerime göre ,tarla faresi soğanı yemiyor ama o kadar çok delik açıyor ki soğuk hava ,kar veya su bu deliklere dolarak ya köklerin ya da soğanın donmasına yol açıyor.
k_donmez
13-03-2012, 23:52
Bahçem 1140 metre rakımda. Bu kış -30 civarına bir kaç kez geldik. Kar halen duruyor. Soğanlılar için ayırdığım bölümde gelişme yavaş. Bu ayın 20'sinden sonra hızlanırlar. Gördüğüm kadarıyla telef olan soğan yok.
DagAlasi
14-03-2012, 08:13
Adnan bey,
Ankara'nın soğuk kışı sebebi ile henüz hergisler kar ve buz altında. Karları üstlerinden aldığınızda, sararmış ve 0.5 cm lik bazi tomurcukları görebiliyorsunuz. Bu tomurcuklar ilk güneşle beraber yeşillenip sağlıklı bir görüntüye kavuşuyorlar. Ankara'da henüz bizim biraz daha zamana ihtiyacımız var. Geçen sene saksıya ekip, dışarıda bıraktığım soğanların hepsini kaybettim. Saksınız ne kadar derin olursa olsun, drenajı yeterli olmadığı sürece içindeki yağmur ve kar suları donarak soğanları öldürüyor. Don derinliği 10 cm olmasına rağmen saksılarda bu kural çalışmıyor ve saksının derinliklerine kadar don ilerliyor. Boyu 80 cm e varan toprak saksılarım bu kış paramparça oldular. Don sebebi ile patladılar. Dolayısı ile saksıda nergiz yetiştirmek isteyenler saksıları don için sarıp koruma altına alırlarsa faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bahar tüm güzelliği ile bizleri bekliyor.
Saygılarımla,
Bülent Öztarhan
Adnan bey,
Ankara'nın soğuk kışı sebebi ile henüz hergisler kar ve buz altında. Karları üstlerinden aldığınızda, sararmış ve 0.5 cm lik bazi tomurcukları görebiliyorsunuz. Bu tomurcuklar ilk güneşle beraber yeşillenip sağlıklı bir görüntüye kavuşuyorlar. Ankara'da henüz bizim biraz daha zamana ihtiyacımız var. Geçen sene saksıya ekip, dışarıda bıraktığım soğanların hepsini kaybettim. Saksınız ne kadar derin olursa olsun, drenajı yeterli olmadığı sürece içindeki yağmur ve kar suları donarak soğanları öldürüyor. Don derinliği 10 cm olmasına rağmen saksılarda bu kural çalışmıyor ve saksının derinliklerine kadar don ilerliyor. Boyu 80 cm e varan toprak saksılarım bu kış paramparça oldular. Don sebebi ile patladılar. Dolayısı ile saksıda nergiz yetiştirmek isteyenler saksıları don için sarıp koruma altına alırlarsa faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bahar tüm güzelliği ile bizleri bekliyor.
Saygılarımla,
Bülent Öztarhan
Sayın Dagalasi,
Foruma aktardığınız çok değerli tecrübeleriniz ve gözlemleriniz için teşekkür ederim..
Ankara'da bu yıl ekstrem değerlerin görüldüğü anlaşılıyor..
Benim Çanakkale'deki kasabada bile, deniz kıyısı olmasına rağmen, zeytin fidanlığımdaki kulübede su saati patladı..10 yıldan beri hiç böyle birşey yaşamadım..
melih742
14-03-2012, 09:23
bana nergis çiçeği yollaya bilcek olan var mı takas karşılığında bu sokakta satılanlardan bnde farklı bir newrgis yollarım
Sayın pria,
Nergislerinizi gittikleri yerde takip etmeniz çok hoş.
Pek çok yerde olduğu gibi bu sene kışımız hem çok uzun sürdü hem de daha önce görmediğimiz eksi değerleri gördük. Bahçe oldukça kötü etkilendi, bitki kayıplarım oldu. Soğuğa dayanıklı olan nergisler yaşamlarını sürdürseler de gelişimleri çok yavaş oluyor.
Sizden geçen sene nergis almıştım yani açtıklarında ilk defa koklayacağım. Gözlem ve tespitlerinize yardımcı olması bakımından sizin nergislerin durumuyla birlikte bahçemde olan diğer iki çeşitden de bahsetmek istiyorum.
İlk nergisim sarı kokusuz nergis; yanılmıyorsam bu türden sizde de vardı; çok iri çiçek açan bir cins. Geçen sene yerini değiştirdim. İlk yaprak çıkaran ve yeşil aksamı en iyi gelişmiş olan bu türün üzerinde 2-3cm. cıvarında çiçek sapı oluşumları var.
Mutlu Bey'den aldığım kokulu nergisler geçen kışı dış mekanda ve saksıda geçirmişlerdi; bu kış onları da toprağa aldım. Yeşil aksamı sarı nergise göre cılız olsada 15cm. cıvarında çiçek sapı var. Bu nergisler geçen sene 20 gün önce çiçek açmışlardı.
Sizin nergisler, Double Daffodil Erlicheer ise çok geç yaprak çıkardı. Şu anda 3-4 cm. cıvarında yaprakları var; henüz çiçek sapı oluşumu yok.
Bu üç nergis türü bulundukları yere aynı zamanda dikildi; dikim yerleri birbirine yakın; Double Daffodil Erlicheer diğerlerine göre biraz daha korumalı bir alanda bulunuyor.
Umarım havalar en kısa sürede normale dönerde koku, renk cümbüşü bahçemize gelir.
Sayın pria,
Nergislerinizi gittikleri yerde takip etmeniz çok hoş.
Sayın üzüm..
Bilgi ve tecrübe paylaşıldığı oranda değerlenir düşüncesinde olduğum için iki yıldan beri benden nergis soğanı satın alan kişilerle bağımı koparmamaya çalışarak, onların hemen hepsine sorunları ve izlenimlerini aktarmaları ricasıyla özel mesaj yazdım..
Ben 15 yıl önce kimden aldığımı hatırlayamadığım ve çoğalttığım bu nergis türünü yıllarca edindiğim tecrübelerle mutlaka daha iyi tanıyorum ama, yinede bilmediğim özelilkleri olduğunu varsayıyorum ve en önemlisi değişik iklim koşullarındaki davranışlarını bilemiyorum.
Mesela, ecnebi sitelerde bu türün USA 5-9 arası zone'larda uygun yetiştiği, -30 derece düşük, ekstrem sıcaklık değerlerini tolore edebildiğini okusam da, bu yıl Ankara'nın birkaç kez -30'lara yaklaşması neticesinde Ankara'lı üyelerin bizzat tecrübe ve izlenimlerini onlardan okumak teorik bilgilerden çok daha değerlidir bizler için..
İşimi temiz ciddi ve dürüstçe yapmaya çabalayan biri olarak, bu soğanlara para ödeyen herkesi mutlu görmek hedefimdir..
.............
Benim en çok hassasiyet gösterdiğim bir husus ta şudur:
Ben bu soğanları haziran ayı sonunda söktüğümde, yılların verdiği göz alışkanlığıyla gelecek yıl çiçek vermeye aday olanlarını satış için ayırırım.Çiçek vermeyecek gibi olan yavruları ise kendim ekerim. Bakın, bu yıl satıştan artan 700 yavru soğanda bile 15 gün önce köye gittiğimde, 400'e yakınında minik çiçek sapı vardı..onları, soğanlarını büyütmesi için kesip attım...
İşte, tüm bunlara rağmen, bu yıl satışa sunduğum soğanlar içinde çok çok ender de olsa çiçek veremiyen soğanlar olduğunu okumak, duymak bana üzüntü verir..
Oysa, bu soğanların bakımına sulamasına güneş gören bir yerde haziran sonuna kadar devam edildiği takdirde, gelecek yıl mutlaka açacaklarına inansam da, böyle bir durumdan çok üzüntü duyarım..
Foruma yazanlardan okuduğuma göre şükür ki, böyle bir sitem, yakınma yok..hatta 4 soğan alan 7 çiçek, 5 soğan alan 10 çiçek te alabiliyor..Geçen yıl da benden nergis satın alanlardan da hiçbir şikayet duymadım..Dileğim hep böyle olmasıdır..
Ama..olmaz diye birşey yok..her ihtimale karşı bu yıl çiçek vermeyen soğan denk gelen olursa ''affola'' diyorum..
İnternet ortamında insanın aradığı tek şey ''güven duygusudur''..Bunu on paralık dalaverelerle yitirdikten sonra pırlanta yetiştirseniz de değeri yoktur.Ben istekli olmasam bile, bakın, 4 ay öncesinden bana soğan parası yatıranlar var..
Böylesine güzel bir güveni yitirmek benim için kâbustur..
Sn pria kendime kızıyordum ki şimdi yanlışımın nasıl doğruya çıktığının sevincini yaşıyorum. İyi ki nergisi büyük saksıda yetiştirme önerinizi okuyunca elleşmişim de:p koyacak yer bulamadığım için kapalı balkonda kalmış. Birden gelişmesini hızlandırdı. Kaç gündür hava kapalı ve soğuk ama tomurcuk kesesini patlatıp çiçeklerini çıkartmaya başladı. Baharın geldiğini anladı galiba:) Kokusunu duymama az kaldı. Çok sevinçliyim.
274288
Sizin de yazdığınız gibi Ankara'da saksı içinde soğanlı bitki yetiştirirken çok dikkatli olmak gerekiyor. Ben bu nergis ve muskarilerim dışında bütün soğanlılarımı kaybettim, kardelenlerim bile açamadan yarım cm boyunda kaldılar. Nedeni saksıda gerekli drenaj olmadığı için donmaya çok açık olmaları olsa gerek. Hele bu yıl Ankara don konusunda tavan yaptı. Her yıl kapalı balkonda açan beyaz çiçekli bir soğanlımı bu yıl dışarı çıkarınca sanırım donmasına neden oldum hala bir belirti yok kurcalamaya korkuyorum. Neyse, bu yılki kayıplarım bana bundan sonra yapmam gereken doğruları öğretti.
Size tekrar teşekkür ediyorum. Hem soğanları verdiğiniz, hem de bu kadar titiz bir şekilde sonuçları izleyip bizleri doğru yola götürdüğünüz için.
Nevsune Hanım..
Ankara'nın bu yıl şidetli soğuklarından galip çıkan bu nergisinizin çiçeğini görebildiğiniz için inanın çok sevindim..
Bunun yanında oldukça önemli püf noktalarını öğrenmiş olarak seneye çok çok iyi sonuçlar alacağınıza inanıyorum..
Bu Double Daffodil Erlicheer türü nergis ile ilgili bilgi ve tecrübelerimi bıkmadan yazmaya ve sizlerin farklı iklim kuşaklarındaki tecrübelerini de merakla takip etmeye, dolayısıyla, benden bunları satın alanlara daha çok ve kesine yakın bilgiler aktarabilme olanağına kavuşuyorum..Bu yüzden, benden bunları satın alanların bire-bir gözlemlerine ihtiyacım var..
Çünkü bu tür maalesef ülkemizde hiç bilinmeyen bir tür..Ben literatürden ne kadar öğrenmeye çalışsam da, ülkemizdeki yetiştiren sizlerin aldığı sonuçlar çok daha önemlidir..
Kısaca...
Bu nergisler eğer drenajı iyi bir bahçe toprağına ekildiyse, -30 derece düşük ısıları tolore edebiliyor..Bahçede ektiğiniz alanın üzerini 3-5 santim kalınlığında, saman, kuru yaprak, kalın odun talaşı ile malçlama yapmanız koruyucu olacaktır..
Fakat, ıslak saksı toprağı şiddetli donlarda taş gibi olduğundan, kökleri de sıkarak bitkinin ölümüne sebep olmaktadır..
Bu yüzden Ankara gibi bu yıl -25'leri gören yerlerde bunları biraz erken ekip soğuklar, donlar başlamadan filizlerini uzatmasını ve kök gelişmesini sağlamak ve şiddetli don olayları öncesinde kapalı-daha az serin yerlere almak veya dışarıda kalsa bile saksıları yalıtkan malzemelerle çok güzel sarıp sarmalamak gerek..
Ayrıca şiddetli don olayları öncesinde kesinlikle saksı toprağını aşırı sulamamalı, çok hafif nemli tutulmalıdır..Çünkü don olayının en büyük dostu sudur..
Sizlerden en önemli isteğim:
Çiçek açımından sonra lütfen ''tamam bunun işi bitti'' deyip saksınızı gölge bir yere aktarmayın..sulamayı haziran ayına kadar yaprakları kendiliğinden kuruyana kadar ihmal etmeyin..Biraz yanmış hayvan gübresi takviyesi yaparsanız iyi olur..Ki; soğanlar irileşip gelecek yılın çiçek hazırlığını yapabilsin..
Ancak yapraklar iyice kuruduktan ve toprak takır takır kuruduktan sonra saksılarınızı serin-gölge bir yere aktarınız..güneşte kalmasınlar ekim ayı sonuna kadar..ekim ayı ortalarında saksı toprağınızı boşaltıp havalandırıp ve biraz yanmış hayvan gübresi takviyesi yaptıktan sonra bolca sulayıp güneş gören bir yere aktarırsınız tekrar..
Eğer bunları yaparsanız bu cömert tür her yıl daha bol çiçekle karşılayacaktır baharınızı..
İyi bir bakım yapıldığı, büyük hatalar yapılmadığı takdirde bu nergislerden çiçek alamama sorununuz olmayacaktır..
Nevsune Hanım..
Soğanınızın 3 yavrusu var..isterseniz seneye bu yavruları hiç ayırmayın..şöyle 20 santim genişlikte, 20-25 santim derinlikte bir saksıya, soğanı fazla gömmeden, tepesi hafif gözükecek şekilde ekin gelecek sezonda..
Sanırım 3-4 çiçek alabilirsiniz..
Selamlar..
Bir saat önce benim telefonumu satış başlığımdan alıp Kocaeli'nden arayan Hüsamettin Bey ile uzunca bir sohbetimiz oldu..
Hüsamettin Bey tam bir nergis ''hastası''..Benim gibi nergis ''delisi''..Demek ki yalnız değilim bu konuda..
Tam 71 çeşit nergisi olduğunu söyledi ve uzun uzun isimlerini saydı..
Ama..maalesef benim Double Daffodil Erlicheer türü nergisi yokmuş..
Bir kez daha anladım ki, bu benim nergisler ülkemizde gerçekten bilinmiyor ve çok büyük bir olasılıkla benden başkası tarafından üretilmiyor..
Ülkemize bu nadide türü kazandırdığım için mutluyum..
Sanırım on yıllar sonrasında bu tür daha da yaygınlaşacak..
Belki de çiçekçi tezgahlarını kesme çiçek olarak süsleyecek..
Kimbilir belki de bazı meraklı genç girişimciler bu türü çok çok üretecekler ve yurt dışına soğan ihraç edip elin İngilizi ile Hollandalısı ile rekabet edecek..
Siz siz olun bu nergis soğanlarınıza biraz daha fazla önem veriniz..ve gerçekten nadide bir tür olduğunu biliniz..
Benim ise bu satışlarımla amacım ancak öncü olmak ve yurtdışından bunları edinmek için döviz ödenmesine engel olmaktır..
Soğuklar yüzünden uçlarını bu kadar gösterebilen nergislerimden umut var mı arkadaşlar:( Bu uçlarda donma ve sararmalar var ve 1 2 aydır uzamadılar, büyümüş olmaları gerekiyordu sanırım geçen seneye göre.
wellness
16-03-2012, 22:35
Kimbilir belki de bazı meraklı genç girişimciler bu türü çok çok üretecekler ve yurt dışına soğan ihraç edip elin İngilizi ile Hollandalısı ile rekabet edecek..(Hocam100 ve wellness gibi forum üyelerinin böyle amaçları olduğunu biliyorum ve bunların artmasını umut ediyorum)
..
Merhaba Adnan Bey,
Allah izin verirse o dediğiniz deli girişimcilerden biri de ben olacam.:D Şu an son derece sınırlı imkanlarım var. Ancak araştırmalarıma göre bu sektörün önü de açık ve gelecek vadediyor. Sınırlı imkanlarını yüksek bir azimle zorlayıp başarıya ulaşan birçok insan tanıyorum. Onlardan biri de ben neden olmayayım. Şu an soğanlı çiçek türlerinden başta nergisler olmak üzere, lilium, sümbül, frezya ve süsen türleri ile ilgiliyim. İklim olarak memleketimiz hollandaya göre çok daha elverişli. Soğanlı çiçeklerin, dünya pazarında şu an 1.1 milyar $ lık bir pazari var. Bu pazarın %82 si hollandalıların elinde. Türkiye her türlü soğanlı bitkinin anayurdu olmasına rağmen dünya ticareti sıralamasında sondan 10 ülkenin içerisinde. Neden Türkiye mizde bu pazarı genişletmeyelim. Tabii bu ancak üreticilerin birbiri ile yardımlaşması ile mümkün olur. Ağaçlar.net i açanlardan Allah razı olsun. Bu site sayesinde sizin gibi konunun bilgesi haline gelmiş değerli insanlarla tanışıyoruz ve kaynaşıyoruz. Kalknma, ancak bilgi paylaşımı ile olur. Gerek siz ve gerekse Kamil Bey, sağolun bildiklerinizi bizlerden esirgemiyorsunuz. Allah sizden razı olsun.
k_donmez
17-03-2012, 05:45
Soğuklar yüzünden uçlarını bu kadar gösterebilen nergislerimden umut var mı arkadaşlar:( Bu uçlarda donma ve sararmalar var ve 1 2 aydır uzamadılar, büyümüş olmaları gerekiyordu sanırım geçen seneye göre.
Toprak çok kuru duruyor. Nem ihtiyacı var gibi geldi. Kontrol edip, toprağın nemini artırır mısınız?
yıldıztozu
17-03-2012, 12:58
274525
274526
274527
Adnan Bey , merhabalar,
Uzun zamandır siteye giremiyorum ama mesajınızdan sonra nergislerimin fotgraflarını çektim bugün.
Evimde ne bahçe ne de balkonum var o yüzden mecburen soğanları saksılara diktim elimden geldiğince de büyük olanlarını seçtim ve penceremin önüne koydum. Sabah güneşini direk alıyorlar. Öğleden sonra güneş gitmiş oluyor. Karlı dönemde bir kaç gün donmasınlar diye üzerine naylon torba geçirdim.
Şuandaki halleri yukarıdaki gibi.
Umarım çok yakında da koklayabileceğim inşallah.
Çiçek açtıklarında resimlerini çekip buraya yüklerim.
Sağlıcakla kalınız.
Tebrik ederim sayın Yıldıztozu..
Gayet bakılmlılar, saksılarınız da çok uygun..
Aslında o saksılara tek veya iki soğan az..
Saksılarınızı biraz daha doldurup, saksı kenarına yakın yerlere 10-15 santim arayla 3 veya dört soğan ekebilirdiniz..Nergisler toplu olunca daha güzel oluyorlar..
Seneye yavruları ayırma düşünceniz varsa, yavruları 7-8 santim, irileri 10-15 santim arayla ayrı saksılara ekerseniz iyi olur..
Sevindiğim birşey de şu; bakıyorum fotolara, birkaç soğanınızda 2 çiçek sapı var..Tomurcukları da oldukça iri..Önümüzdeki günler hava biraz daha ısınıyor, sanırım bir hafta içinde açarlar..Eğer şu an saksı toprağınızın nemi iyiyse, yakında suladıysanız, çiçekler açana kadar su vermeyiniz; sanırım çiçekteyken su verince kokularında biraz azalma oluyor..
Elinize sağlık..
Teşekkür ederim.
Batuhan Yılmaz
17-03-2012, 18:31
Arkadaşlar benim nergislerimin evdeki 2. senesi Ve 28. sayfa 814. mesajdakinin sarı renklisi 822. mesajdakinden daha açık renkli ve katmerli hollandadan geldi bir sürü yavru yaptı ama şöyle bir sorun var soğanlara dokununca biraz kabuk yumuşak geldi bende açtım ve herşey normal çiçek tomurcuklarıda veriyorlar ama şöyle bir sorun var geçen sene kasımda dikmeme rağmen haziranda sap verdiler ve sadece 1 tanesi çiçek verdi gerisinin çiçekleri kuru çıktı bu sene erken çıktılar ma soğanlar sanki küçülü yor ne yapıp soğanları büyütebilirim.
Soğanların büyüyememesi topraktaki potasyum eksikliğindendir..
Hiç olmazsa, bir fırından odun külü alıp sulama suyuyla birlikte verebilirsin..
En ucuz yollardan biri bu..
Nergisleri sık diktiysen, çok yavru varsa ve saksı da küçükse, soğanlar bu yüzden küçük kalabilir..Böyle bir durum varsa, ne yaparsan yap soğanları büyütemezsin..
Batuhan Yılmaz
17-03-2012, 19:03
Çok teşekkür ederim aslında bunu biyoleji dersinde öğrenmiştik bitki büyümezse toprakta Ca,K,Mg birinin değeri azsa bitki büyümez demişti yükseklik kanunumuydu neydi ozman bidahaki sene soğanları bollukla ve odun küllü ve yumurta kabuğu unu ile su karışımı yapıp sulayacağım teşekkürler.
nılgun_dogan
17-03-2012, 19:43
Sayın pria size yazmıştım küçük saksıya dikmiştim diye dün büyük saksılara geçirdim gerçekten çok büyük hata yaptığımı anladım soğanları sizden alıp diktikten sonra çok kısa zamanda bukadar büyüyeceklerini hiç aklıma gelmezdi ve köklü olması şaşırttı beni bu seneyi böyle geçirsin seneye inşallah bahçeye geçecekler sanki gerçek yerleri orası.
Sayın pria size yazmıştım küçük saksıya dikmiştim diye dün büyük saksılara geçirdim gerçekten çok büyük hata yaptığımı anladım soğanları sizden alıp diktikten sonra çok kısa zamanda bukadar büyüyeceklerini hiç aklıma gelmezdi ve köklü olması şaşırttı beni bu seneyi böyle geçirsin seneye inşallah bahçeye geçecekler sanki gerçek yerleri orası.
Kendinize güvenip nergisleri sarsmadan daha büyük bir saksıya aktarmakla çok iyi etmişsiniz Nilgün Hanım..Mutlaka aktarımdan sonra bol sulamışsınızdır tabi ki..
Sökünce dikkat etmişsinizdir, bu nergislerin oldukça saldırgan,hırslı, sömürecek toprak arayan güçlü kökleri var..Minik saksılarda adeta küsüyor bunlar..
Daha doğrusu, nereden okuduğumu hatırlayamadığım bir yerde ben bunların özgürlüğüne düşkün bir tür olduklarını, sizin de belirttiğiniz gibi, asıl mekanlarının bahçe toprağı olduklarına inanıyorum..Yine de, şöyle 30 santim derinliğindeki genişçe saksıların kıyılarına yakın 10-15 santim aralıklarla ekilirsede iyi sonuç alınabiliyor..
Aman, yaprakları kendiliğinden kuruyana kadar sulamaya, bakımına devam derim..Çiçekten sonra (bulabilirseniz) odun külü karışımlı az bir yanmış hayvan gübresi takviyesi yapmanız, soğanlarınızın gelecek yıl için hazırlığını daha iyi yapmalarını sağlayacaktır..
Saygılarımla.
selma doğan
17-03-2012, 20:58
merhaba umutluol aldığınız nnergis soğanlarını normal ekim zamanı nı sordunuzmu sonbaharda mı ekilmesi gerekiyor bende ona göre almayı düşünüyorum..teşekürler
Batuhan Yılmaz
17-03-2012, 21:05
Merhaba Sayın Pria benim balkonumda özellikle minik kör sinekler aşırı fazla ve bu sinekler nergislerin köklerine giriyorlar nedense bir zararları yok ama adıyaman ve terslalemi çürütüp siklamenime zarar verdiler nergislere bulaşınca aşırı sinirlendim ve nergislerimi bayoya attım ve sprey moduna alıp yapraklarını ve toprağını yıkadım bayağı kahverengi bir su akıttı ama su çürüme kokusu gibi değilde toprak kokusu gibiydi sonra bitkiyi soğuk olan apartmana attım şuan 1 gram bile sinek yok bunu daha öncede güllerime yapmıştım ne sinek kaldı nede bit sizce zarar vermişmiyimdir.
Sn. Pria'dan aldığım nergislerin ilk senesi olmasına rağmen, bir kökünden ortalama üç sap çıkıyor. Çiçek zarfları gözükmeye başladı, bir soğanda en az iki çiçek var. Bulunduğu yerin toprağı kumlu ama bütün yağmur suyunun toplandığı bir alan, kaybetme korkum da oldu, neyse ki gelişim güzel.
274607
Bu nergisimin ise uzun ve kalın çiçek sapı (40-50 cm) oluyor, kokusuz. Bu sene henüz açmadılar, geç açıyorlar, şu an çiçek sapları uzuyor. Cinsi ne olabilir?
274605
Bunlar ise en erken açanlar. Taşındığımızda bir kaç soğandı, şimdi oldukları yeri renklendiriyorlar. Bunun da cinsini bilmiyorum, çiçek sapları kısa (20 cm) ve ince, hafif kokulu.
274606
Burada da (ikinci fotoğraf)geçen sene aldığım rip van winkle (http://www.agaclar.net/forum/787164-post693.htm)
Nergizler, soğanlı çiçeklerimin içinde en çok sevdiklerim. Her yaz sökmeye gerek kalmıyor, kökleri güçlendikçe daha çok açıyorlar, çoğalmaları kolay, nazlı değiller.
Valla bat-uhan kardeş geçen seneden beri bu minik sineklerle hep boğuşuyorsunuz..ve çok değişik taktiklerle onları halletmeye çalışıyorsunuz..
Banyoda sprey modunda yıkamak çok ilginç geldi ve tebessüm ettim bol bol..
Ama bakın..netice de almışsınız..sinekler herhalde soğuk duştan hoşlanmamış..yok olmuşlar..
1 gram bile sinek kalmaması ne güzel..muradınıza ermişssiniz..;) Harikasınız..
...
Şaka bir yana..
Eğer banyoda sinir ve öfkeyle sıcak suyu açmadıysanız ( :D ) bitkilerinize hiçbirşey olmaz..açık balkonda dursunlar ve havalansınlar ve bir hafta falan su vermeyin..
ve aşağıdaki linkleri bir güzel okuyun:
http://www.agaclar.net/forum/73512-post5.htm
http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/1978.htm
Batuhan Yılmaz
17-03-2012, 21:33
Soğuk duş demek ki bitkiler dahil herkese işe yarıyor demektir. Bol havadar bir yere koydum şimdilik bu arada sizden bir daha ki yıla nergis alışverişi yapmak istiyorum ama paranın nasıl nereye yatırılacağını bilmiyorum öğrenci cehaletliği zamanla öğrenirim para nereye yatırılıyor vede kargo ücreti kaç tl oluyor ve ya bu soğanlar posta ile mi geliyor beni bilgilendirirseniz sevinirim.
...bu arada sizden bir daha ki yıla nergis alışverişi yapmak istiyorum ama paranın nasıl nereye yatırılacağını bilmiyorum.
Bak aşağıdaki sayfada her türlü açıklama var bat-uhan kardeşim:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
Bende 5 adet nergisimi büyükçe bir saksıya ektim. Kışın bahçede bıraktım. Büyük saksınında etkisinden olsa gerek kardan ve soğuktan etkilenmediler, gayet sağlıklı durumdalar. Soğanlardan bir tanesinde üç adet çiçek sapı var. Havalar açınca son bir haftada gelişimleri iyice hızlandı. Sanırım 10 güne kadar çiçekli hallerini görürüm.
Bende 5 adet nergisimi büyükçe bir saksıya ektim. Kışın bahçede bıraktım. Büyük saksınında etkisinden olsa gerek kardan ve soğuktan etkilenmediler, gayet sağlıklı durumdalar. Soğanlardan bir tanesinde üç adet çiçek sapı var. Havalar açınca son bir haftada gelişimleri iyice hızlandı. Sanırım 10 güne kadar çiçekli hallerini görürüm.
Allah'a şükür, gerek geçen yıl gerekse bu yıl benden bu Double Daffodil Erlicheer türü nergislerden satın alan 70 kadar forum üyesinden, bazı kişisel kusur ve hatalardan kaynaklanan durumlar dışında herhangi bir olumsuzluk, sitem, şikayet okumadım, duymadım..
Beni mutlu eden bu..
İnanın ben bu soğanları sizlere hastalıksız, çok sağlıklı gönderiyorum..
Minik bir itina gösterildiğinde size bol bol bahar çiçeklerini hediye edeceklerdir..
Bu yıl gelen mesajlara bakılırsa, bir soğandan 2, hatta 3 çiçek alanlar çoğunlukta gibi..
Bu durum diğer nergis türlerinde pek görülen bir durum değildir..
Ben satışa sunduğum soğanların ayrılabilir olan yavrularını ayırıyorum..ama demek ki size gönderdiğim soğanların içinde de ayrılması mümkün olmayan yapışık yavru oluşumları var ki, bir soğanınız size 2-3 çiçek sapı verebiliyor..
Sn. Pria'dan aldığım nergislerin ilk senesi olmasına rağmen, bir kökünden ortalama üç sap çıkıyor. Çiçek zarfları gözükmeye başladı, bir soğanda en az iki çiçek var. Bulunduğu yerin toprağı kumlu ama bütün yağmur suyunun toplandığı bir alan, kaybetme korkum da oldu, neyse ki gelişim güzel.
274607
.
Yazdıklarınızı okumak benim için keyiftir sayın Kiraz..
Elinize sağlık, gayet güzel yetiştirip bakmışsınız benden satın aldığınız nergislere..
Eğer yağmur suyunun toplandığı alanda, sular günlerce durmuyorsa pek sakıncası olmaz..
Hatta, bahçenizin diğer yerlerinden taşınan, gübreyle, organik maddelerle karışmış suların faydası bile olabilir..
Selamlar..
Diğer saksıda olanlarda açtı. Tek kelimeyle harikalar.
Diğer saksıda olanlarda açtı. Tek kelimeyle harikalar.
Gelecek yıl sizi daha da mutlu edecek sonuçlar alacaksınız sayın alanur..Bu nergisler adeta yediveren cinsi..
Fotolarınız için teşekkür ederim..
yıldıztozu
18-03-2012, 21:45
Her soğanınızın bu şekilde takipçisi olmanız çok güzel sayın Pria :)
Güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
Sulama konusundaki tavsiyelerinize uyacağım. Bir dahaki seneye de dediğiniz şekilde soğanları dikeceğim.
Umarım ileride bahçeli bir eve geçerim ve soğanları da özgürlüklerine kavuştururum. Şimdilik elimden gelen bu kadar onlar için :)
Benol Hazaroğlu
19-03-2012, 08:57
Henüz tam açamadılar. 12 tomurcuklu olanlarım var.
Benol Hazaroğlu
19-03-2012, 08:59
Az kaldı. Güneş bu gün çok güzel.
Sevgi Durul
19-03-2012, 11:16
Sonbaharda sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım nergislerden Double Daffodil Erlicheer cinsi nergisim diğerlerinden önce yaprak çıkardı. Fakat diğerleri büyümeye devam ederken Double Daffodilin yaprakları giderek sarardı.
Bugün soğanı topraktan çıkardım, soğan yumuşamış ve yeşil küfle kaplanmıştı. Soğanın kabuklarını soyarak içindeki sağlam kısma ulaştım. Çürük köklerini temizledim, hiç kök kalmadı. Bu arada soğan iyice küçüldü. Kardelen soğanı kadar kaldı. Soğanın kurtulup kurtulmadığı hakkındaki yorumları bekliyorum.:)
Henüz tam açamadılar. 12 tomurcuklu olanlarım var.
Benol Hanım..
Ben bugüne kadar bir çiçek sapında en fazla 14 tomurcuk sayabildim..
Oysa, bu nergisin ecnebi sitelerdeki literatür bilgilerine göre 5-20 arası tomurcuk verebildiği yazıyor..
20 tomurcuk olursa bayağı büyük ve ağır olur, çıtaya bağlamadan olmaz..
Bakalım, 20 tomurcuk alanı görebilecek miyiz?
Güzel fotolarınızın devamını bekler, teşekkür ederim..bol çiçekli günler dilerim..
Her soğanınızın bu şekilde takipçisi olmanız çok güzel sayın Pria :)
N'apayım sayın yıldıztozu..dar canlı, titiz bir insanım..
Ben..insanların parasını alabilmek için bir kerelik dostlardan değilim..
İnanın, sizlere sattığım soğanları hala kendi soğanlarım gibi görüyor ve iyi, olumlu, sağlıklı olduklarını görmeden içim rahat etmiyor ve huzurlu olamıyorum..
Ben de böyle garip bir kulum işte.. :o 15 yıllık esnaflığımdan kalan bir alışkanlık bu..
Sonbaharda sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım nergislerden Double Daffodil Erlicheer cinsi nergisim diğerlerinden önce yaprak çıkardı. Fakat diğerleri büyümeye devam ederken Double Daffodilin yaprakları giderek sarardı.
Bugün soğanı topraktan çıkardım, soğan yumuşamış ve yeşil küfle kaplanmıştı. Soğanın kabuklarını soyarak içindeki sağlam kısma ulaştım. Çürük köklerini temizledim, hiç kök kalmadı. Bu arada soğan iyice küçüldü. Kardelen soğanı kadar kaldı. Soğanın kurtulup kurtulmadığı hakkındaki yorumları bekliyorum.:)
Tam büyüme döneminde yaptığınız bu işlemler maalesef onu kurtarmanızı sağlamıyacaktır sayın SDurul..Üzgünüm.
Double Daffodil olduğuna emin misiniz?
Bu aralar balkonumda mis kokular var. Tam sümbüllerin çiçeği biterken nergis çiçeğini açtı ve muhteşem kokusunu saldı. Çiçeğin güzelliğini seyretmek bir yana ama bu kokunun illa ki yaşanması gerek:).
Sevgi Durul
20-03-2012, 20:19
Tam büyüme döneminde yaptığınız bu işlemler maalesef onu kurtarmanızı sağlamıyacaktır sayın SDurul..Üzgünüm.
Double Daffodil olduğuna emin misiniz?
Cevabınız için teşekkür ederim sayın pria. Ben de üzgünüm.
Double Daffodil Erlicheer adı ile satışta olduğu için eminim, aksini düşünemem.
Diğer nergis soğanlarını başka saksıya toplu olarak dikmiştim. Daffodilin soğanı diğerlerinden büyüktü, özel bir nergis olduğunu düşündüğüm ve sonradan karıştırmamak için onu ayrı saksıya dikmiştim. Yine de bir ümit yeşermesini bekleyeceğim.
Sûz-i Dilârâ
20-03-2012, 20:21
N'apayım sayın yıldıztozu..dar canlı, titiz bir insanım..
Ben..insanların parasını alabilmek için bir kerelik dostlardan değilim..
İnanın, sizlere sattığım soğanları hala kendi soğanlarım gibi görüyor ve iyi, olumlu, sağlıklı olduklarını görmeden içim rahat etmiyor ve huzurlu olamıyorum..
Ben de böyle garip bir kulum işte.. :o 15 yıllık esnaflığımdan kalan bir alışkanlık bu..
Bitki sevgisinin bir sonraki basamağı, bu her kula nasip olmuyor hemen, bitkilerle epey haşır neşir olmak, koklaşmak gerekiyor. Bir nevi çocuk gibi sayın pria kızlarını gelin etti. :) Mutlu olup olmadıklarını merak etmesi çok normal.;)
Ben üst kat komşuma verdiğim çiçeklerin bakımlarını dahi kendim yapıyorum. Saksı, toprak değişimi, gübre takvimi, yer seçimi vs... Komşuma her gittiğimde yanlarına gidip biraz seviyorum. Bu arada kimlere çelik verilebilir kimlere verilemez ben karar veriyorum :) Bakamayacak birilerine sırf heveslendi diye (çiçekleri görünce hevesleniyorlar, eve götürünce bir kenara atıp öldürüyorlar) çelik, yaprak vermek o çelikten, yapraktan sürecek hayata da haksızlık olur gibime geliyor.
Double daffoldil erlicheer türü nergislerin ekimi, bakımı, dikkat edilecek hususlar:
http://www.agaclar.net/forum/901751-post2.htm
Önceki yıla ait aşağıdaki resimler, sert rüzgarların eksik olmadığı, 1metrekarelik balkonumda sadece öğleden sonraları güneşi gördüler. Oldukça diri ve sağlıklıydılar. Bir kaç yıl için memlekette yeni yaşam alanı oluşturdum onlara, işim gereği bu yıl onları görme şansım olmadı malesef.
275311
275312
275313
275314
275316
275317
1,5 metrekare yükseltilmiş nergis adasında diğer soğanlarla beraberler artık.
Harika macro fotoğraflarınız için çok teşekkürler sayın mumunal..
Havalar 4-5 günden beri 15 derecenin üzerinde..
Site bahçesine ektiğim 10 nergisin yaprakları henüz 10 santim..Çiçek sapları ise henüz yeni yeni belirginleşiyor..
Oysa saksılarda durum çok farklı oluyor..Çünkü, saksılar soğuğu da sıcağıda daha çabuk hissedip etkileniyorlar çabucak..
Küçük saksılarımdaki nergislerimden sadece biri tam açmak üzere..büyük saksılarımdakiler de 5-6 gün içinde tam olarak arz-ı endam eylerler..
bettyycim
23-03-2012, 08:06
Sevgili Pria, bana gönderdiğiniz güzellerde kendilerini göstermeye başladıladılar, gerçi çiçek saplarını çok uzatamadılar, kokusu ise sabah olduğu için sanınırım çok fzla koku alamadım birazdan tekrar koklayacağım :D
Sevgili Pria, bana gönderdiğiniz güzellerde kendilerini göstermeye başladıladılar, gerçi çiçek saplarını çok uzatamadılar, kokusu ise sabah olduğu için sanınırım çok fzla koku alamadım birazdan tekrar koklayacağım :D
Sayın bettyycim..
Koku olayı için henüz daha erken; tomurcukların tam patlamaları gerek..
Ayrıca yakın bir zamanda suladıysanız, çiçekler tam açana kadar sulamayın derim..fazla sulama koku olayını etkiliyor..
Bunlar çiçek saplarını çiçekler açarken, çiçeklenme aşamasında hızla uzatıyor..
Çiçek bitince bu kez de yaprakları uzatıyorlar..
Yeriniz tam güneş alan bir nokta değil gibi geldi bana; bilmem yanılıyor muyum..
Fotoğraflarınız için teşekkürler..
bettyycim
23-03-2012, 10:06
Çiçeğin üzerine benim gölgem düşmüş çiçekler güney cephede ve kışı tamamen dışarıda geçirdiler ;)
Benol Hazaroğlu
23-03-2012, 10:09
Günaydın.
günaydın Benol bayıldım çiçeğe ,bende istesem kimde fazla var acaba?kokusu yogunmu?
Sayın pria,
geçen sene sizden aldığım nergis soğanlarını maalesef ekme şansımız olamamıştı.
Bahçemiz Kastamonu'da ve karlar yeni kalkıyor, rakımı da yüksek. Şimdi eksek şansımız ne olur, **** sonbaharı mı bekleyelim, çiçeklerini görmeyi çok istiyordum :(
günaydın Benol bayıldım çiçeğe ,bende istesem kimde fazla var acaba?kokusu yogunmu?
Arzu ederseniz sizi de ekleriz 2012 listesine sayın dünyam1.. ;)
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070-4.htm
Sayın pria,
geçen sene sizden aldığım nergis soğanlarını maalesef ekme şansımız olamamıştı.
Bahçemiz Kastamonu'da ve karlar yeni kalkıyor, rakımı da yüksek. Şimdi eksek şansımız ne olur, sonbaharı mı bekleyelim, çiçeklerini görmeyi çok istiyordum :(
Hemen ekin derim ben..
Çünkü, ekeceğiniz yer yüksek ve nisbeten serin..bu serin yayla ortamında onların normal gelişimini sürdüreceğini sanıyorum..sizinkiler de birazcık yaz nergisi oluverir..
Haziran gibi çiçeklerini görebileceğinizi umuyorum..
Tabi..haziran sıcaklarında sulamasını ihmal etmemek gerek..
Sayın trida..şu an soğanlar ne alemde?Size geldikleri gibi hala taş gibi sertler mi?Hiç köklenme falan yok mu durduğu yerde?Genelde diğer nergisler gibi, durdukları yerde havanın neminden etkilenip köklenme pek yapmıyor bunlar ama, yine de sorayım dedim..
Ben 15 yıldan beri bugüne kadar, temmuzda söktüğüm soğanlardan martın 20'sine kadar ekmeden hiç bekletmedim..
Bu yüzden, sizin soğanların bugünkü hallerini, herhangibir bozulma olup olmadığını öğrenmek ve mart sonunda yaylanın serin ortamında ekilip nasıl bir netice alacağınız bizlere de tecrübe olur..
Belki de yepyeni bir özelliğini öğrenmiş oluuz bu nergislerin..
Haberlerinizi merakla bekliyeceğim sayın trida..
Arzu ederseniz sizi de ekleriz 2012 listesine sayın dünyam1.. ;)
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070-4.htm tamam hemen sayfaya geçiyorum
Hemen ekin derim ben..
Çünkü, ekeceğiniz yer yüksek ve nisbeten serin..bu serin yayla ortamında onların normal gelişimini sürdüreceğini sanıyorum..sizinkiler de birazcık yaz nergisi oluverir..
Haziran gibi çiçeklerini görebileceğinizi umuyorum..
Tabi..haziran sıcaklarında sulamasını ihmal etmemek gerek..
Sayın trida..şu an soğanlar ne alemde?Size geldikleri gibi hala taş gibi sertler mi?Hiç köklenme falan yok mu durduğu yerde?Genelde diğer nergisler gibi, durdukları yerde havanın neminden etkilenip köklenme pek yapmıyor bunlar ama, yine de sorayım dedim..
Nazik ve hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Ben İstanbuldayım, ailem yılın büyük kısmını orada geçiriyor. O yüzden şu andaki durumunu bilemiyorum soğanların ama en kısa sürede kontrol ettirip dikilmelerini organize edeceğim.
Sizi de gelişmelerden bilgilendiririm.
Sezon başında ekdiğim "paper white" nergisim nihayet çiçek sapı verdi. Uzun ve sert geçen Ankara kışından sonre ancak kendine gelebildi...
275790
Maşallah çiçeğinide görürüz inşallah
2 ayrı saksıya, herbirinden bir adet olmak üzere tam 16 ayrı tür nergis ektim, tür farklılığından olsa gerek Şubat ortasından beri saksılar hiç boş kalmıyor, bir tür açıyor diğer soluyor, döngü böyle devam ediyor...
sebabahçe
23-03-2012, 17:19
Arkadaşlar eşimin İstanbul Eminönü çiçek pazarından açmış çiçek resimlerini görüp beğenerek almış olduğu nergis soğanlarını bugün itibarıyla ektim.Üzerlerinde yeşil filizleri vardı zedelemeden toprakla buluşturdum bizim burada hala gece donları ara sırada olsa oluyor uzun saksılara ektiğim nergislerim acaba çiçeklenir mi? Bahçede olan nergislerimin kocaman çiçek tomurcukları var çok büyük açıyorlar ama çiçek kesesi yanından yırtılıyor kokusu çok güzel ama görüntüleri hiç güzel değil ısrarla her sene çoğalarak açıyorlar bunun sebebini bilen varsa yazarsa sevinirim.
melih500
23-03-2012, 18:48
arkadaşlar A.101 den aldığım saksıdaki nergislerin dibinden sinekler çıkıyo ne yapmalıyım küçük sinekler soğan sineği ola bilirler mi ??
15 yıldan beri ilk defa bir çiçek sapında 15 tomurcuk görebildim nihayet..
Aslında her çiçek sapında 15-20 tomurcuk verebildiği yazılı:
(Up to 15-20 florets on each stem) diyor..
http://www.dutchbulbs.com/store/daffodils/13078
Bakalım bizler 20 adeti ne zaman görürüz?
20 adet tomurcuk olan bir sap oldukça ağır olur, bir çıtaya bağlamadan olmaz sanırım..
Bu oldukça büyük, hünnap fidanı ekili olan ve yazın nergisler geçtikten sonra kahvaltılık kıl biber yetiştirdiğim saksımda irili ufaklı 16 nergis ekili..2 tanesinde yavru oldukları için çiçek yok..İki yıllık yavruları ayrılmamış bir soğanda 8 adet çiçek sapı var...Kısacası, saksımda tpolam 32 adet çiçek sapı var..Soğan başına ortalama 2 adet çiçek yani..
melih500
24-03-2012, 20:16
sayın pria siz yazın nergis leri söküyor musunuz topraktan hazirandan sonra yoksa onlar topraktayken üstlerine kıl biber mi dikiyorsunuz ??? bn topraktan sökmüyorum suda vermiyorum onlar diyer balkon koyuyorum orda duruyorlar yaptığım şey doğrumu ?
Sayın pria, siz yazın nergisleri söküyor musunuz topraktan? Hazirandan sonra yoksa onlar topraktayken üstlerine kıl biber mi dikiyorsunuz ? Ben topraktan sökmüyorum, suda vermiyorum, onları diğer balkona koyuyorum, orada duruyorlar, yaptığım şey doğru mu ?
1- Nergislerin ekimi, bakımı, saklanması ile edindiğim toplu bilgiler, tecrübelerim:
2- Saksı kalabalığına sebep olmamak için ben genelde oldukça büyük ve derin saksıları tercih ediyorum..
Böylelikle aynı saksıda hem hünnap, güz yemişi, kocayemiş gibi fidanlarım oldukça rahat bir yerde büyümüş oluyor, hemde bu saksılarda nergis ve biber gibi mevsimlik bitkileri yetiştirmiş oluyorum..
Şimdi bu yukarıdaki büyük saksıda nergisler haziran sonuna kadar kendiliğinden kurumaya başlarlar..temmuz başlarında da ben o saksının tam kıyısına biraz boyluca 5 adet kıl biber ekerim..biberler büyüdükçe çıta yardımıyla onları saksı dışına doğru eğik büyümelerini sağlarım..geçen yıl böyle 3 saksıdan hergün kahvaltılık çıtır çıtır biber kopardık..tam organik..
Saksılarımın toprağı oldukça kuvvetli..1/3 iyi toprak+ 1/3 çürüntü ve torf+ 1/3 yanmış koyun gübresidir.
Biberleri ekince üstten yine bir koyun gübresi takviyesi yaparım..
Böylelikle saksılarım yılın her mevsiminde boş kalmayıp üretim yapıyorlar..
Nergis soğanlarını sanırım ağustos ayında saksıdan ayırırım..Soğanlarım üstü açık bir mukavva kutuda, serin, gölge, havadar, nemi az bir yerde kasım ortasına kadar beklerler..
Gerçi 2 yıl sökmesemde olur soğanları..Yalnız soğanları saksıda bırakınca, sulama işinde dikkatli olmak lazım.
melih500
25-03-2012, 15:22
anladım Adnan Bey bilgileriniz çok teşekkürler .
Adnan Bey bir sorum daha var ben ziraat potasyum aldım toz beyaz bazı nergislerimin soğanları çok küçük onlara suda eritp versem olur mu ??
Merhaba,
Ben de marketten yeni nergislerimi aldım. Uçları biraz sarı,tomurcukları var sanırım.Çok dip dibe ekilmişler,onları geniş bir saksıya alacağım.Malumunuz,Adana erken ısınır.25 Mart'ta olmamıza rağmen aşırı güneşli,sıcak bir hava var dolayısıyla herkes yavaş yavaş kısa kollu giyiyor.Ama nergisler güneşi sevmiyor sanırım.Çabuk kurusunlar istemiyorum.Ne yapmalıyım?İlerde nasıl nergislerimi çoğaltacağım?
Adnan Bey... potasyum aldım toz beyaz bazı nergislerimin soğanları çok küçük onlara suda eritip versem olur mu ??
Eğer nergisleri ektikten bu yana başka bir kimyevi gübre vermediysen, aldığın toz potasyum gübresini 2 litrelik kola şişesindeki suya bir çay kaşığı ilave edip çalkala ve yavaş yavaş saksılarını sula..
Bu işi 20 gün sonra yarım çay kaşığı koyup bir defa daha yap, tamam..
İyi gelir soğanlarına..irileştirir..
Yalnız bu vereceğin gübrede potasın yanısıra nitrat ta (azot) olduğu için aman susuz bırakma..
... nergisler güneşi sevmiyor sanırım.Çabuk kurusunlar istemiyorum.Ne yapmalıyım?İlerde nasıl nergislerimi çoğaltacağım?
Nergisler güneşe bayılır ama sizin nergislerin yeri dar olduğu için Adana'nın meşhur sıcağı, güneşli bir yerde saksılarınızı ve içindeki toprağı ateş gibi ısıtıp kızdırır..Su vermeyi de ihmal ederseniz hemen boyunlarını bükmeye, pörsümeye başlarlar..
Bu yüzden, nergislerinizi birbirlerinden hiç ayırmadan, toprağını ve köklerini bozmadan dikkatlice kendi saksılarından toprağıyla birlikte kalıp gibi çıkarıp daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz..Aktardıktan sonra toprağı sıkıştırıp bol sulayın..
Böylece sıcaklardan daha az etkilenmesini ve daha iyi gelişmelerini sağlarsınız..
O sıcak havalarda yarı gölge bir yere koyun ve aşırı sulamadan, toprağın devamlı nemli kalmasını sağlayın derim..
melih500
25-03-2012, 19:59
çok teşekkürler bilgileriniz için saqolun =)
ardabora
25-03-2012, 21:57
Bu yıl nergisler yüzümü güldürdü...
Donacaklar korkusuyla şubat ayında içeri aldığım ve zamansız açan bu tür (http://www.agaclar.net/forum/908151-post1081.htm) haricinde 3 değişik formda nergisim var.
Çiçek figürlü saksılardaki nergisleri migrostan almıştım,dikili vaziyette. Hepsi çok güzel çiçeklendi.
Tomurcuklar peşpeşe daha belirginleşip açmaya çalışıyorlar..
Evvelki gün bir çiçek sapında 15 tomurcuk saydım diye sevinmiştim ama bugün rekoru tazeledim: Bir sapta 17 tomurcuk var..yıllardan beri ilk defa oldu bu..
Son fotodaki nergislerimi ise küçük saksılardan kestim; 4 sap nergis, salonun havasını değiştirmeye yetiyor..
Artık büyük saksıdan kesip kesip içeri, vazoya alma zamanı geldi..
melih500
26-03-2012, 18:24
Adnan Bey farklı nergisleriniz var mı ?? fulya dedikleri bir nergis var sarı kocaman açıyo onda bnde var bide onun farklı bir rengi var dışı beyaz ortası yavruağzı bir renk o nergisden var mı sizde ?? aramadığım yer kalmadı ?http://www.edenbrothers.com/store/media/Bulbs/Daffodil/New/Daffodil-Fidelity.jpg
melih500
26-03-2012, 18:30
Bunlarda benim nergislerim küçük koleksiyonum =)))
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/564231_347164672001462_100001237960901_1033192_197 3954179_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/548957_347164838668112_100001237960901_1033195_432 054065_n.jpg
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/525832_347165268668069_100001237960901_1033201_612 236401_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528204_347165395334723_100001237960901_1033204_601 555311_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/399187_347165472001382_100001237960901_1033205_131 0949036_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/544835_347166518667944_100001237960901_1033220_140 0285265_n.jpg
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/554966_347166672001262_100001237960901_1033223_200 2826455_n.jpg
bettyycim
27-03-2012, 21:22
Sevgili pria, bugün 3 sap çiçeği kestim ve salona aldım, misssssler gibi kokuyor salonum teşekkürler. Ayrıca 2 nergis soğanım da 2 sap birden çiçek açtılar ;)
Sevgili pria, bugün 3 sap çiçeği kestim ve salona aldım, misssssler gibi kokuyor salonum teşekkürler. Ayrıca 2 nergis soğanım da 2 sap birden çiçek açtılar ;)
İyi, memnuniyet haberlerinize sevindim sayın bettyycim..
Bende küçük saksılarımdaki yavru soğanladaki 7 sap çiçeği kesip içeri vazoya aldım..salonun havasını değiştirmeye yetiyor..
Büyük saksımdaki 32 sap çiçeği ise eşim kestirmiyor bana.. :(
Bırak diyor..uzun süre seyrederiz, gidip koklarız diyor..
Zaten 32 sap çiçeği kesip koysam içeriye vazoya..inanın başını döndürür insanın o yoğun koku..
Güzin Çakar
27-03-2012, 21:54
Sayın Pria, ben bu sene açmasalarda olur dediğimde, siz 4-5 tane açacak gibi görünüyorlar demiştiniz. Henüz açmadılar ama, hergün yeni bir çiçek sapı görüyorum. 9 tane oldular :). Fotoğraflar bir kaç gün sonra...
melih500
28-03-2012, 10:48
arkadaşlar bu gercek bir nergis mi ??
http://thumbs.imagekind.com/member/05f46fb3-5b21-4813-914a-359d1b29efa8/uploadedartwork/650X650/cf49ade2-1aad-4836-a15b-d02839a35eda.jpg
denizakvaryumu
28-03-2012, 12:29
Bilgisayar nergisi diyelim :)
Sayın Pria, ben bu sene açmasalarda olur dediğimde, siz 4-5 tane açacak gibi görünüyorlar demiştiniz. Henüz açmadılar ama, hergün yeni bir çiçek sapı görüyorum. 9 tane oldular :). Fotoğraflar bir kaç gün sonra...
Sayın gçakar..
Bu nergislerin, her zaman söylediğim gibi çiçek vermeme sorunları yok..
Yeterki, kaba ekim, bakım, sulama hataları yapılmasın..
Aslında pek bakımı da zor değildir bunların..
Ama sık sık aşağıdaki sayfayı buraya yapıştırıyorum ben buraya..Ki, bazı uyarılarım her zaman bilinsin ve okunsun diye:
Bu yıl soğan satın alacak üyelere ayrıca birkaç yıl yetecek kadar kemik unu ve potasyum kaynağı göndereceğim..
Bu sayede hem soğanları irileşecek, hem de çiçek kaliteleri daha da artacak..
Fakat, en önemli husus, çiçeklenme bittikten sonra saksılar asla gölge yere aktarılmamalı, haziran sonunda yapraklar kendiliğinden kuruyana kadar bakım ve sulamaya devam edilmelidir..
Güzel fotolarınızı bekliyorum..Saygılarımla..
hocam100
28-03-2012, 20:16
Bunlar da benim nergis galerim:Devamı gelecek.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.