View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
Dumlupınar
04-02-2021, 21:07
Benim nergislerin yaprakları çok uzuyor nedenini anlamadım. Güneş görmüyor desem güneşte görüyor. hemde tüm gün. çok uzadığından yapraklar birbirine girdi. Bu yapraklar neden bu kadar uzuyor bilen varmı? Amaryllis de var onun yapraklarıda böyle çok uzuyor. Bazan gübre veriyorum. Ondan mı kaynaklanıyor acaba? 20.20.20 değerinde.Gübreden olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu gübreyi tüm bitkilerime veriyorum.
716050
716051
Merhaba,nergislere verilen gübre içeriğinde azot bulunması fazla yapraklanmaya neden oluyor.Nergislerden gübreyi kesin.Selamlar...
Mahmut Tebir
04-02-2021, 22:53
Merhaba,nergislere verilen gübre içeriğinde azot bulunması fazla yapraklanmaya neden oluyor.Nergislerden gübreyi kesin.Selamlar...
Haklı olabilirsiniz. Çoğu yerde 15-20 günde bir sıvı gübre verin yazıyor. Bu nedenle bende sıvı gübre veriyordum. Gübre vermeyi keseyim en iyisi. Size göre gübre ne sıklıkla verilir.
Dumlupınar
05-02-2021, 07:48
Haklı olabilirsiniz. Çoğu yerde 15-20 günde bir sıvı gübre verin yazıyor. Bu nedenle bende sıvı gübre veriyordum. Gübre vermeyi keseyim en iyisi. Size göre gübre ne sıklıkla verilir.
Bu yıl nergislerinizi Kasım sonu dikin.Erken dikim yapmak yine fazla yapraklanmaya sebep oluyor.Malum iklimler değişti.
Bu yıl soğanları dikerken saksı harcına bir avuç dolusu yanmış hayvan gübresi ilave etmeniz yeterlidir.
Nergislerde kimyasal gübre kullanmayın derim.Selamlar...
E..nihal
06-02-2021, 11:19
Benim mis konumundan 1 tanesi çiçek verdi. Bu sene erken çiçeklendik. Sitede sorun var sanirim foto ekleyemedim.
Dumlupınar
07-02-2021, 15:17
150 tane nergis soğanından,sadece 10 tane kadar çiçek açan olmuş.3-4 tane daha açacak olan var.
Hepsi çok fazla yapraklanmışlar.Neden,nasıl olduğunu bende anlayamadım.Kısacası hayal kırıklığı...
Kasım sonu denemeye devam...
Dumlupınar
07-02-2021, 15:36
Durumlar böyle
E.Kahraman
27-02-2021, 15:58
Çimlenen nergis tohumlarım soğan yapmayı başarabilecekler mi acaba?
Çimlenen nergis tohumlarım soğan yapmayı başarabilecekler mi acaba?
Çiçek açabilecek iriliğe ulaşabilmesi için en az 3 yıl gerekli :(
Biraz seyrek olmuş..Bir santim aralık çok bile :)
E.Kahraman
27-02-2021, 19:19
Çiçek açabilecek iriliğe ulaşabilmesi için en az 3 yıl gerekli :(
Biraz seyrek olmuş..Bir santim aralık çok bile :)
3 yıl uzun bir süreymiş. Amaç denemek tohumları gelişigüzel serpiştirmiştim saksının çeşitli yerlerinde çimlenmişler. :)
3 yıl uzun bir süreymiş. Amaç denemek tohumları gelişigüzel serpiştirmiştim saksının çeşitli yerlerinde çimlenmişler. :)
Benim tohumdan nergisler..
Kabaca 300 adet var :)
Seneye ekerseniz şunlara dikkat edin..
- Fazla derin saksı gerekmez
- Saksıyı belli bi seviyeye kadar iyi bir toprak karışımıyla doldurun..
- Sonra bir tahta ile tepin toprağı..toprağı tepmezseniz gevşek toprakta tohumlar çok derinlere kaçabilir :(
- Tohumları azıcık sıkllıklarını ayarlayarak serpin.
- Sonra da 1,5 santim kadar toprakla örtün ve tasla değil, süzgeçle sulayın..Sürahi veya tasla sularsanız, tohumlar yukarı fırlıyabilir :(
- Toprağın üstü nemsiz kalmasın, fideler görünene kadar sık sık sulayın..gölgede biraz büyüsünler sonra güneşli yere alın..
(Bunları yazıyorum; yine birileri benim ifadelerimi aynen alıp kendi fikirleriymiş gibi yazacaklar ama olsun, bunları paylaşmak benim insanlık görevim)
Mahmut Tebir
28-02-2021, 19:46
150 tane nergis soğanından,sadece 10 tane kadar çiçek açan olmuş.3-4 tane daha açacak olan var.
Hepsi çok fazla yapraklanmışlar.Neden,nasıl olduğunu bende anlayamadım.Kısacası hayal kırıklığı...
Kasım sonu denemeye devam...
Demekki tek bende sorun yokmuş. Bende 150 adet soğan yok ama. En az 30 vardır. Ama yanlış birşey yaptığımı sanmıyorum. Çünkü geçen sene çiçeklenmişlerdi. Bu sene havada sorun var bence.
Benim ''nergisiztan''dan görüntüler :)
Bunlar da yeni gözdelerim..miss kokulu..
95 soğan var 2 saksıda..150 civarında çiçek sapı var..sırası gelen açıyo..
Evin bahçesinde çayımı kahvemi yudumlarken iyi geliyo parfüm gibi kokuları..
Benim çiçeklerin içinden minik, beyaz, bir dalda yaklaşık 11 çiçeği olan nergis türü olduğunu düşündüğüm bir çiçek açtı, keskin bir de kokusu var, sizce nedir? Uğraştım ama resim ekleyemedim
Ekte bulunan nergis türünün adı nedir?
Mahmut Tebir
19-03-2021, 09:33
benim nergisler bu yıl hiç çiçek vermedi. Geçen yıl hepsi don yedi. Kaskatı donmuşlardı. Acaba bu sebep olmuş olabilir mi.
Benim 2 yıldır nergislerim hiç açmıyor. Teneke saksılarda doğal ortamda hiçbir özel bakım yok
Dumlupınar
19-03-2021, 19:52
Ekte bulunan nergis türünün adı nedir?
Paper whıte...108.sayfa 3235 nolu mesaja bir göz atın.
Paper whıte...108.sayfa 3235 nolu mesaja bir göz atın.
Çok teşekkürler👍
Bizi 10,3 cm’lik çapı ile şaşırtan sarıkızım😅
Bizi 10,3 cm’lik çapı ile şaşırtan sarıkızım😅
Uzaklardan bile ben buradayım diyen bir güzellik olmuş. Ellerinize sağlık sn ontess
E..nihal
04-04-2021, 14:54
Soğuklarda üzerini kapatsam da sanirim etkilendi ve 1 tane dışında açan nergis im olmadi.
Sadece yeşilleri var acaba onları kessem mi ? En azindan soğanı buyur not: fotoğraf eklemesi yapamıyorum sitede sorun mu var ?
Dumlupınar
05-04-2021, 09:44
Soğuklarda üzerini kapatsam da sanirim etkilendi ve 1 tane dışında açan nergis im olmadi.
Sadece yeşilleri var acaba onları kessem mi ? En azindan soğanı buyur not: fotoğraf eklemesi yapamıyorum sitede sorun mu var ?
Nergislerinizin yapraklarını kesmeyin.Keserseniz soğanlar küçülür.
E..nihal
23-05-2021, 12:16
Maalesef bu sana 1 tane çiçek alabildim , nergislerim bana küstü ama sapları Bayag uzun nerdeyse belime geliyorlar. Geçen sene ne zaman kesip kaldırdığımi hatırlamıyorum ama şimdi ne zaman kaldırmam gerek ? Saplar kurumaya başladı.
E..nihal
23-05-2021, 14:57
Merhaba. Ben nergis soğanlarımi topraktan çıkarttım. Uçlarını kestim bi kac tanesi tam kurumamıştı özü akti bu yuzden kestikten sonra uçlarına tarcın sürdüm. (Diğer çiçeklerime yapiyorum nergis e kötü gelmez Umarim)
Toprakta da minik sinekler vardi boşalttigim toprağa da biraz tarcın döktüm, havalandırıp kaldıracağım,
Geçen sene soğanlarımı çıkarttığımda 2 tane yavru vermişti , ama bu sene birsürü ufak var, büyükler hala duruyor, Geçen seneyi yavrular sanirim öldü, çünkü büyük yok anlamadim.
Ama bu yavrular da çok küçük acaba daha toprakta kalması gerekir miydi ?
Soğanları daha sarmadım biraz balkonda havalandırıp oyle kaldıracağım. ( mavi ile çizdiklerim geçen senenin yavrulari)
Bu sene ayrıca aşırı kök vermiş.
1. Foto gecen sene topraktan çıkartmışım
2.Foto bu sene topraktan çıkartışım.
Teşekkürler
Merhaba. Ben nergis soğanlarımi topraktan çıkarttım. Uçlarını kestim..
Soğanlar yaprakları iyice kurumadan sökülmez..gelişimini tamamlamadan sökmüşsünüz..seneye açmazlar büyük ihtimal :(
E..nihal
25-05-2021, 20:57
Yaa cok üzülsün, geri eksem bir umut var mi?
E..nihal
25-05-2021, 20:58
Soğanlar yaprakları iyice kurumadan sökülmez..gelişimini tamamlamadan sökmüşsünüz..seneye açmazlar büyük ihtimal :(
Ya çok üzüldüm,geri eksem bir umut var mi?
Ya çok üzüldüm,geri eksem bir umut var mi?
Soğanları kuru bi toprağa sokun bari yavaş yavaş kurusunlar..
Böylelikle belki en az kayıpla soğanları kurtarırsınız..
Sulamayın sakın..
E..nihal
28-05-2021, 21:24
Soğanları kuru bi toprağa sokun bari yavaş yavaş kurusunlar..
Böylelikle belki en az kayıpla soğanları kurtarırsınız..
Sulamayın sakın..
Çok teşekkürler,
hocam100
03-06-2021, 12:16
Nergisleri sapları kurumadan sökmeyin.Sogan strese girip seneye açmayabilir.
hocam100
15-06-2021, 16:09
Karaburun nergislerimi yaprakları kuruyunca sökmeye başladım.
Herkese merhaba bahçemdeki nergisler, bir haftadır toprak altından çıkmaya başladı, çoğu yeşerdi yani yapraklandı, ilkbaharda yeşermiyor muydu, bir sorun mu var, bilen var mı?
Herkese merhaba bahçemdeki nergisler, bir haftadır toprak altından çıkmaya başladı, çoğu yeşerdi yani yapraklandı, ilkbaharda yeşermiyor muydu, bir sorun mu var, bilen var mı?
Onlar işini bilir, sorun yok, şimdi yapraklanmaya başlarlar, ilkbaharda da açarlar sayın ontess..
Onlar işini bilir, sorun yok, şimdi yapraklanmaya başlarlar, ilkbaharda da açarlar sayın ontess..
Cevap için çok teşekkürler, ikamet ettiğim yerde kış ayları kar yağıyor ve soğuk geçiyor, donarlarmı acaba? Sizin gönderdiklerinizi bu hafta sonu dikeceğim.
Cevap için çok teşekkürler, ikamet ettiğim yerde kış ayları kar yağıyor ve soğuk geçiyor, donarlarmı acaba? Sizin gönderdiklerinizi bu hafta sonu dikeceğim.
Sanırım siz benden bütün çeşitlerden almıştınız..İçlerinde erkenci olan Karaburun ve Early Pearl aşırı soğuklara biraz hassastır.. -7'leri geçerse yaprakları kavrulabilir ama soğanlara pek birşey olmaz..
Siz yine de temkinli olmak istiyorsanız tüm çeşitleri yağmur sularının birikmediği, bol güneş gören kuytu bir duvar dibine 10-12 santim derine ekin ve üstüne kuru ağaç yapraklarından 5-6 santim kalınlıkta örtün..
https://kokulunergis.blogspot.com/2019/05/nergisseverler.html
salihcan
08-12-2021, 17:33
Karaburun nergislerim oldukça hızlı gelişiyorlar. Mis kokulu çiçeklerini koklamayı dört gözle bekliyorum. :)
Sayın pria sizden aldığım karaburun nergislerim tomurcuklandı.resim yükleyemedim. bu aralar hava çok soğudu ve yağış bazan çok şiddetli. inşallah açmamazlık yapmazlar
Karaburun nergisleri açmaya başladı, ben de çok tedirginim tüm türlerden aldım, yaşadığım yerde ısı bu hafta -7-8 civarına düşecek, üzerilerine kuru yapraklar yığdım ancak toprak üstünde kalan yeşil yaprak ve çiçekler ne olacak bilmiyorum😞
Sayın melt34 ve ontes, çok tedirgin olmanıza gerek yok..belki karaburunların çiçekleri biraz zarar görebilir az bi ihtimalle..
Ama Diyarbakır'ın bu havasına tahammül ederler:
https://www.accuweather.com/tr/tr/diyarbakir/317709/daily-weather-forecast/317709
Oooo, benimkiler tek tük açmaya başladılar hem de mis kokuyorlar. Yakında vazolarımı doldururlar.
Karaburun nergislerim açıyor🤗
Çok sağlıklılar sayın ontess :)
E.Kahraman
23-12-2021, 14:58
Harika görünüyorlar sn. Ontess. Benim Erlicheer nergisler henüz yeni yaprak çıkarma aşamasındalar. Mis kokularını duymak için daha birkaç ayım var.
Ben izmir Alaçatı da gezerken bir satıcı Nergiz soğanı satıyordu,inanıp beş soğan aldım diktim ama baharda bir nergiz çiçek açtı ve bu yıl üçüncü yılı yine bir nergiz tomurcukta nedenini anlamadım.Her yıl bir çiçek açıyor nedeni ne olabilir.
Karaburun nergisidir, onlar az açıyor, iki yılda keyfi olursa bir açıyor galiba
Çok sağlıklılar sayın ontess :)
Çok teşekkürler. Bunlar memleketten getirdiğim karaburunlar. Sizden aldıklarım yeni yeni yapraklandılar. Soğuktan etkilenmesinler diye üzerilerine yaprak yığdım onun üstünede poşet serdim.
Harika görünüyorlar sn. Ontess. Benim Erlicheer nergisler henüz yeni yaprak çıkarma aşamasındalar. Mis kokularını duymak için daha birkaç ayım var.
Çok teşekkürler. Benim Sayın Pria’dan aldığım erlicheer yeni çıkmaya başladı ve diğer çeşitlerin yapraklarıda 6-7 cm oldu. Erlicheer’in kokusunu çok merak ediyorum, resmen gün sayıyorum. Karaburunların kokusunu ise çocukluğumu ve memlekette ailemin bahçesini hatırlattığı için çok seviyorum.
Karaburun nergisidir, onlar az açıyor, iki yılda keyfi olursa bir açıyor galiba��
15-16 tür nergisim var..Karaburun kadar huysuz olanı yok sayın ontess :(
İlk edindiğim yıllar beni deli ettiler..100 soğanda 2-3 çiçek sapı görünce çok sevimsiz oluyorlardı..sonraları uyum mu sağladılar nedir, 7-8 seneden beri her soğan çiçek verir oldu..hatta yaşlı soğanlarda 8-10 çiçek sapı vereni bile oldu..
Artık aramız düzeldi onlarla :)
Her yıl bol bol açıyorlar..satın alanlardan da şikayet gelmiyo :) İnşallah size karşı da mahcup etmezler beni..
Çok teşekkürler. Bunlar memleketten getirdiğim karaburunlar. Sizden aldıklarım yeni yeni yapraklandılar. Soğuktan etkilenmesinler diye üzerilerine yaprak yığdım onun üstünede poşet serdim.
Çok ta üzerine titremeyin sayın ontess..aralarındaki yaprak örtüsü yeter..
Çiçek sapları henüz çıkmadığına göre yapraklar da pek etkilenmez..en fazla yaprak uçları sararır ama soğanlara falan birşey olmaz..
Dumlupınar
29-12-2021, 18:42
Mis kokulu Paper White nergis.
Karaburun ve Mordoğan'da Sim nergisi veya Mısır gülü diye biliniyor.
salihcan
31-12-2021, 13:14
Mis kokulu Paper White nergis.
Karaburun ve Mordoğan'da Sim nergisi veya Mısır gülü diye biliniyor.
Maşallah sayın Dumlupınar, Mısır gülleriniz çok güzel gözüküyor. Ben de aynı cins nergisleri yaklaşık bir ay önce Hisarönü'nden aldım. İlpasol solucan gübreli, leonardit karışımlı torfa diktim. Biri dışında diğerlerinin gelişimi güzel gidiyor. Umarım çiçeklerini de görürüm. ;)
salihcan
31-12-2021, 13:24
Karaburun nergislerim nihayet çiçek açmaya başlıyorlar. Bu kadar kolay çiçekleneceklerini tahmin etmiyordum. :) Tek sorunumuz çok fazla yavruluyorlar. :mad: Soğanlarımın zayıflayıp seneye açamamalarından korkuyorum. :( Ana soğanlarım çiçek açacak fakat yavrularında herhangi bir çiçek işareti gözükmüyor.
salihcan
01-01-2022, 12:07
Dün yılbaşı alışverişi için Kemeraltı'na gitmiştim. Orada nergis soğanlarını görünce dayanamadım ve birkaç soğan aldım. ;) Satıcının iri çiçekli ve kokulu olduğunu söylediği bu üç tür nergisi aldım ve bugün diktim. Umarım dikim için çok geç kalmamışımdır.
Aldığım türler: Apotheose, Professor Einstein ve Mount hood.
Not: Soğanların üstünü torf ile örttüm. :p
Sayın Pria'dan aldığım karaburun nergisi
Sayın Pria'dan aldığım karaburun nergisi
Harika :)
Misss...
Bu satırları yazarken bilgisayarın yanında bi vazo dolusu Karaburun'un kokusu mest ediyo beni :)
Harika :)
Misss...
Bu satırları yazarken bilgisayarın yanında bi vazo dolusu Karaburun'un kokusu mest ediyo beni :)
Sayın Pria,
Erlicheer nergislerin tomurcuğu ne zaman görünmeye başlar? şu anda Erlicheerlerde tomurcuk görünmüyor.
Sayın Pria,
Erlicheer nergislerin tomurcuğu ne zaman görünmeye başlar? şu anda Erlicheerlerde tomurcuk görünmüyor.
Yakındır artık..
Sayın Salihcan Merhaba, ben de einstein nergis peşindeyim, internetten einstein nergis diye aldığım nergisler hep farklı türler çıktı, inşallah sizin nergisler einsteindir. Lütfen açtıklarında da paylaşım yapın��
Karaburun nergislerim,723388
723389
Merhabalar, internetten soğanlarını alıp diktiğim nergis açtı. Çeşit ismini bilmiyorum, ancak kokusu nefis, bahçeye çıkıp kokluyorum. Evin içinde de çiçekçiden aldığım Karaburun nergisleri var. En sevdiğim çiçek, artık saksılarda birçok çeşidini yetiştirmek istiyorum.
hocam100
16-01-2022, 18:29
Sayın Salihcan Merhaba, ben de einstein nergis peşindeyim, internetten einstein nergis diye aldığım nergisler hep farklı türler çıktı, inşallah sizin nergisler einsteindir. Lütfen açtıklarında da paylaşım yapın��
Ben prf einstein nergisi yetiştiriyorum.Kolleksiyonumda var.Hatta 30 çeşitten fazla kolleksiyonuma ekledim.Gerçekten nergis kokusu nedeniyle benim için tercih sebebi.Bu nergis kokulu değil bilginiz olsun.
orangesugar
17-01-2022, 07:35
İki yıldır Rizede olduğum için Nergis koklayamadım...İçime çektiğimde ruhumu saran o güzel kokuya kış aylarında ulaşamamak beni üzüyor açıkçası.. Ben burada kendim yetiştirmek istiyorum..Bana yardımcı olabilirmisiniz?
İki yıldır Rizede olduğum için Nergis koklayamadım...İçime çektiğimde ruhumu saran o güzel kokuya kış aylarında ulaşamamak beni üzüyor açıkçası.. Ben burada kendim yetiştirmek istiyorum..Bana yardımcı olabilirmisiniz?
https://kokulunergis.blogspot.com/2019/05/nergisseverler.html
Mahmut Tebir
17-01-2022, 13:57
Nergislerim kapalı balkonda duruyor. Bir türlü çiçeklenmediler. Kapalı balkonda durdukları için çok soğuk olmuyor bulundukları yer. Bu nedenle çiçeklenmediklerini düşünüyorum. Soğuk bir yere de çıkarma imkanım yok. Bunun için nasıl bir yol izleyebilirim. Benim bildiğim daha soğanken çiçek bölümünün oluştuğu. O zaman soğanları dikmeden önce buzdolabına koyup soğuklamasını aldıktan sonra diksek çiçekleri çıkar mı acaba. Bilen varsa yardım etsin. 3 seneden beri çiçek açtıramadım nergislere.
salihcan
17-01-2022, 18:12
Ben prf einstein nergisi yetiştiriyorum.Kolleksiyonumda var.Hatta 30 çeşitten fazla kolleksiyonuma ekledim.Gerçekten nergis kokusu nedeniyle benim için tercih sebebi.Bu nergis kokulu değil bilginiz olsun.
Ben o üç türü kokulu ve iri çiçekli diye almıştım. :o
Neyse ki Karaburun nergislerim harika kokuya sahip... ;)
salihcan
18-01-2022, 10:43
Balkon'daki Karaburun nergislerim de açmaya başladı. Bazı çiçek öbeklerinde iki, bazı çiçek öbeklerinde 4-5 çiçek var. :mad: Ayrıca her soğan yavruladı. Bu yavrular seneye çiçek açar mı?:confused: Elimde gübre olarak 20-10-20, 10-52-10 ve yarasa gübresi var bunlardan hangisini kullanmam uygun olur ? Bilen biri yardımcı olursa sevinirim. :rolleyes:
Dün gece eksi 4 gibi dondurucu bi hava vardı..
Bugün Karaburun nergislerini dolaştım; pek etkilenmemiş, sadece bazılarının çiçek sapları eğilmiş..
İki yıldan beri sökmediğim soğanların arasında 15-20 santim mesafe olan 6 kök soğanda 35 adet çiçek sapı saydım..
Karaburun nergisleri ilk ekildikleri bazı yörelerde biraz şaşırıyorlar ama yıllar geçtikçe alışıp bol bol çiçekleniyorlar..
Yine de tanıdığım en nazlı, huysuz tür..
Bugün yine 200'den fazla çiçek sapı kestim..eşe dosta hediye olarak gidecekler :)
salihcan
13-02-2022, 19:47
Mısır Gül'üm açtı. Çiçeklerinin çok güzel gözükmesine rağmen kokusunu beğenmedim. Karaburun nergislerimden sonra bir hayal kırıklığı oldu benim için...
Syn hocam100, Orduda görev yaptığımız dönemde mezarlığın yanından geçerken açan nergisleri görüyordum. Çiçekleri kadar büyüktü ki anayoldan bile gözüküyordu. Onların einstein cinsi olduğunu düşünüyorum. Evde pencereden baktığımda rahatlıkla görebilmek için einstein nergis istiyorum. Tabii ki kokusu içinde diktiklerim var.
Arkadaşlar merhaba bu güzelliği Urla'da gezerken gördüm ve hemen aldım. Karaburun'dan getiriyorlarmış, ismini sorduğumda altınbaş gibi birşey dedi ama emin değildi. Çok hafif bir kokusu var. Çiçekleri parlak sarı, çok iri ve gösterişli. Google da yabani nergise benzettim. Sizler yetiştiriyormusunuz veya ismini biliyormusunuz bu çiçeğin.
Arkadaşlar merhaba bu güzelliği Urla'da gezerken gördüm ve hemen aldım. Karaburun'dan getiriyorlarmış, ismini sorduğumda altınbaş gibi birşey dedi ama emin değildi. Çok hafif bir kokusu var. Çiçekleri parlak sarı, çok iri ve gösterişli. Google da yabani nergise benzettim. Sizler yetiştiriyormusunuz veya ismini biliyormusunuz bu çiçeğin.
bunlar altın çanak denilen DAFFODİL lerdir çok bulunan bir türdür, kokusu olmaz
celalim01
26-02-2022, 11:40
Şuan bende de henüz bu sarı nergis 6-7 soğan ama çiçekleri güzel. Diğer nergislerden katlı ve katsız olandan da bolca var ama diğer nergis türlerinden bulunduğum yerde hiç rastlayamadım. Burası ilçe olduğundan çok fazla tür bulma şansımız olmuyor maalesef.
Böylesine fotoğraflar çok çok mutlu ediyor beni :)
Antalya'da artık müşterim değil de dostum dediğim Akdeniz Üniversitesinde öğretim üyesi Mehmet Bey yıllarca benden Erlicheer ve Karaburun nergis soğanları satın alıp işi büyüttüler ve artık demet demet, kovalar dolusu toptan çiçek satışı yapar hale geldiler..tabi ki, eşi de en büyük yardımcısı ve destekçisi..ne güzel..çiçekler içindeler hep..sahlep yetiştiyorlar, organik sebzeler..
Özellikle Erlicheer türü nergisleri bu ülkeye tanıtmak ve binlerce insana kazandırmak bana nasip oldu..35 yıl önce kimin hediye ettiğini hatırlayamadığım bir adet soğanı çoğalta çoğalta bu duruma getirdim vaziyeti..
Bu nergis türlerinin hazır soğan olarak Hollanda'dan ithal edilmesini bile önledim :) Ara ara Hollanda'dan ithal soğan getirip bana rekabet edenler de oldu ama benim gibi güvenilir bir satıcı olmadıkları için kaybolup gittiler..İnşallah Mehmet Bey gibi değişik illerde bu soğanları kazandırdığım birçok insan zamanla bu türleri yurtdışına satabilir duruma da gelirler...belki de çiçekleri damıtıp, parfüm olarak Avrupa'ya satanlar bile olabilir..
Çok çok mutlu ediyor bu tür şeyler beni..
Üretmek çok güzel bir olay :)
Birkaç yıl önce bizim kasabanın Belediye Başkanına da köy kadınlarını bu çiçekleri üretme konusunda teşvik ettiydim ama aldığım cevap 'bizim kadınlar böyle şeylerle uğraşmaz' oldu :)
Cehalet çok kötü..
Karaburun nergisleri geçti artık..diğer çeşitlerimden sırası gelen açıyo :)
Erlicheer türü ise çok yakında :)
Ortalık tomurcuk dolu..
Sn. Pria nergisler çok güzel görünüyorlar.
Üretmenin mutluluğunu yaşıyorsunuz anladığım kadarıyla. Sizi tebrik ediyorum, hediye bir soğanla başlayıp bu aşamalara kadar gelebildiğiniz için.
Bende evimin bahçesi için uygun zamanı geldiğinde sizden Erlicheer türü nergis soğanı satın almak isterim. Bu konuda haber verebilirseniz sevinirim.
Sn. Pria nergisler çok güzel görünüyorlar.
Üretmenin mutluluğunu yaşıyorsunuz anladığım kadarıyla. Sizi tebrik ediyorum, hediye bir soğanla başlayıp bu aşamalara kadar gelebildiğiniz için.
Bende evimin bahçesi için uygun zamanı geldiğinde sizden Erlicheer türü nergis soğanı satın almak isterim. Bu konuda haber verebilirseniz sevinirim.
Bu yıl maalesef sınırlı adette ancak 5-10 kişiye satış yapacağım..Çünkü 3 bin adet kadar soğanı rezerve ettim..
Satış sayfasında kaç adet istediğinizi yazarsanız listeye eklerim sizi de..
halmiryal
17-03-2022, 19:50
Yurt ortamında, saksıda bu şekilde yetiştirdim nergislerimi ancak ilerleyen süreç için bilgim yok, çiçek solup, yapraklar kuruyana kadar bakım yapacağımı biliyorum. Çiçeği hasat etmek nasıl oluyor, nasıl koparmalı kesmeliyim bunu bilmiyorum. Yardımcı olan olursa sevinirim.
Direkt saptan bir yeri mi kesmeliyim? Kesme açısı önemli mi? Kestikten sonra sapa bir şey yapmam gerekiyor mu?
Yurt ortamında, saksıda bu şekilde yetiştirdim nergislerimi ancak ilerleyen süreç için bilgim yok, çiçek solup, yapraklar kuruyana kadar bakım yapacağımı biliyorum. Çiçeği hasat etmek nasıl oluyor, nasıl koparmalı kesmeliyim bunu bilmiyorum. Yardımcı olan olursa sevinirim.
Direkt saptan bir yeri mi kesmeliyim? Kesme açısı önemli mi? Kestikten sonra sapa bir şey yapmam gerekiyor mu?
Saksıda seyretmek istiyorsanız çiçeklerin biraz solmasını bekleyin ve ister elinizle koparın isterseniz sapları dibinden kesin..
Çiçek saplarını kesmek bitkiyi yorulmaktan kurtarır..
Mayıs sonundan sonra hiç sulama yapmayın..çiçekleriniz çok sağlıklı..gereksiz gübre falan vermeyin..
Haziran sonunda saksı toprakları iyice kuruyunca saksıları gölge bir yere koyun, kasım ayında dışarı çıkarıp iyice bir sularsınız..ondan sonrasını onlar bilir :)
Erlicheer'ler coştu :)
Henüz açmayan 3 tür kaldı..
724468
Su zamanda açan bir tur. Mis gibi kokuyorlar.
724469
724470
Yani benim Çam Ağacı oldu daha yeni ektik.İsteyen bir siteden sipariş edebilir.
724469
Çok ta güzelmiş :)
Bende de çok geç açan bir tür kaldı..bir hafta gibi açarlar..
Bendeki türden olabilir..
Türkçe adları mayıs gülü veya yaz nergisi..İngilizcesi Rose of May..kokulu tabi..
Çok ta güzelmiş :)
Bende de çok geç açan bir tür kaldı..bir hafta gibi açarlar..
Bendeki türden olabilir..
Türkçe adları mayıs gülü veya yaz nergisi..İngilizcesi Rose of May..kokulu tabi..
Tesekkur ederim. Bilginiz için. Umarım bu türünde satışını sunarsiniz . Sipariş vermek isterim bu türden de.
hocam100
22-04-2022, 23:32
Bridal crown da olabilir.
mister73
23-04-2022, 15:51
Sonunda bizimkiler de teşrif ettiler:)
724488
724489
Melisa16
25-04-2022, 14:29
"Texas" nergis
hocam100
25-04-2022, 22:33
724468
724469
724470
Bridal crown nergis bu
Bridal crown nergis bu
TSK ederim. Bu nergis türü de çok güzel. Kokusu Karaburun nergisin kokusuna çok benziyor.
Huy işte..Aylak durmayı sevmediğimden, evlerde ve fidanlıkta iş kalmayınca beldemizin sevenlerin ve sevgililerin en uğrak yeri olan Ceneviz Kalesi ucundaki deniz fenerindeki uçurumlara iki günde 600 adet çoğu yavru olan Karaburun ve erlicher türü nergislerimden ektim..
Küme küme ektim..birkaç yıl sonra burada binlerce çiçek açacak, denize karşı piknik yapanlar kokularından mest olacaklar..
Ömrüm varken, elim tutarken dünyalık işlerimi tamamen bitireyim istiyorum ve geride isimsiz biri olarak iz bırakmak mutlu ediyor beni..
Dün ise mezarlığa 100 adet, dede evimizin karşısında bulunan anne, babama hayrat olsun diye mermerden onarımını yaptırdığım çeşme yanındaki 4 yere kokulu irislerimden ve nergislerden ekip süsledim..
Daha sonra da havalar müsaade ederse kalenin surları içindeki boş alanlara ve tarihi hamam etrafına da bi 300-400 adet ekeceğim kısmetse..
Yaş ilerlediği için fidanlıktaki soğan sayısını azaltıyorum..bu yıl Mersin Büyükşehir belediyesinin yoksul dağ köylerinde yürüttüğü projeye katkıda bulunmak için 2 bin adet soğan için Vahap Seçer'e face'den mesaj attım..öyle bir umursamaz yanıt geldi ki, sanırım sekreteri yanıt verdi, kızdım, ulen dedim ben bunları bizim kasabaya ekeyim dedim..bin adedini Antalya ve İzmir-Selçuktaki ahbaplara ayırdım..300 kadarı Selçuk Kalesini süsleyecek..
Nergisleri insanın pek inemeyeceği sarp yerlere ekmeye çalıştım..çünkü nergisler yeşil yapraklıyken gelip söken iki ayaklı öküzleri düşündüm..
Bugün şansıma şiddetli rüzgar altında çalıştım, şakır şakır terledim..bu da hoşuma gidiyo..Ölümü mutlaka tadacağız ama böyle sert sporlar vücuttaki glikozu yaktığı için kanser riskini bile azaltıyormuş..
Bugün Allah'tan tarihi eser kazısı yapıyorum falan diye jandarma tepeme dikilmedi ve uçurumlardan yuvarlanmadan kazasız belasız işimi bitirdim.. ��
Bu yalan dünyada doğa için bişeyler yapmaktan çok mutlu oluyorum..
Sn. Pria ne mutlu ki ağaçlar.net sayesinde sizin gibi doğa dostu insanları tanıyorum. Siz nergislerin isimsiz kahramanısınız. Sizinle telefonda tanışma imkanım oldu. Göndermiş olduğunuz nergis soğanları da çok özenli seçilmişlerdi bu vesileyle teşekkür ederim. Hepsini büyükçe saksılara diktim. Önce karaburunlar çıktı. 2-3 hafta sonra da diğerleri. Nergislerim çiçek açtığında fotoğraflarını paylaşacağım. Size çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
Sn. Pria ne mutlu ki ağaçlar.net sayesinde sizin gibi doğa dostu insanları tanıyorum. Siz nergislerin isimsiz kahramanısınız. Sizinle telefonda tanışma imkanım oldu. Göndermiş olduğunuz nergis soğanları da çok özenli seçilmişlerdi bu vesileyle teşekkür ederim. Hepsini büyükçe saksılara diktim. Önce karaburunlar çıktı. 2-3 hafta sonra da diğerleri. Nergislerim çiçek açtığında fotoğraflarını paylaşacağım. Size çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
Nergislerim sayesinde ben de sizler gibi çok düzgün insanlar tanıma fırsatı buldum sayın uzunkum..
Sadece nergisler değil ömrüm boyunca her işimi itina ile yapmaya çabaladım..
Sağolun varolun..selamlar..
Bahçeme diktiğim nergis soğanlarını çiçeklenmeleri geçtikten sonra topraktan çıkarmalı mıyım yoksa toprakta mı kalmalılar? Çıkarmam gerekiyorsa nasıl saklamalıyım? Toprakta kalması uygunsa oldukları bölüme (yabani otlarını temizlemek vs) bir işlem yapmam gerekir mi?
Aynı sorum lale soğanlarım için de geçerli.
Teşekkür ederim :)
Bahçeme diktiğim nergis soğanlarını çiçeklenmeleri geçtikten sonra topraktan çıkarmalı mıyım yoksa toprakta mı kalmalılar? Çıkarmam gerekiyorsa nasıl saklamalıyım? Toprakta kalması uygunsa oldukları bölüme (yabani otlarını temizlemek vs) bir işlem yapmam gerekir mi?
Aynı sorum lale soğanlarım için de geçerli.
Teşekkür ederim :)
Çiçeklerinizin yaprakları kuruyana kadar sökmeyin. Sökme işine gelirsek, yazın soğanların olduğu bahçeyi sulamayacaksanız toprakta kalması daha iyi bile olur. Ama yok bahçe sulanıyorsa soğanların çürüme olasılığı yüksek. Bu durumda yapraklar kuruduktan sonra soğanları çıkarıp serin kuru bir yerde sonbahara kadar saklayabilirsiniz.
Fatih_Soydemir
17-02-2023, 18:34
727840
727841
727842
İlk baharın habercileri uyandı. Bu nergisleri forumdan edindim neredeyse 5 sene oldu ama şimdiye kadar çiçek görmek nasip olmamıştı. Bazı seneler çok sert soğuk çiçeklerini yaktı bazı senelerde ise bitmek bilmeyen 20 derece ve üzeri sıcaklıkta geçen kışlar erkenden uyumalarına neden oluyordu sadece yeşillik oluyorlardı bu sene gelen orta ayardaki şubat soğukları çok iyi oldu.
Bu senenin sürpriz güzelleri, google lens ile sarı olan yabani nergis, ters beyaz olan 'galanthus ( bir çeşit kardelen). Onun arkasındaki de nergis.
casperia
07-04-2023, 22:22
Merhaba sayın pria .
acaba nergis soğanı satışınız mevcut mu? Özel mesaj kutunuz dolu olduğu için buradan yazdım :)
Merhaba sayın pria .
acaba nergis soğanı satışınız mevcut mu? Özel mesaj kutunuz dolu olduğu için buradan yazdım :)
Soğanların % 95 i satıldı..
Az miktarda Erlicheer ve Karaburun nergisi var sayın casperia..
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/42633.htm
hocam100
24-08-2023, 10:17
nergislerimden Karaburun nergis
evandevan5
28-08-2023, 13:01
bilglenmek güzel şey.
evandevan5
28-08-2023, 13:03
, bilgilenmek güzel şey. azizim.
hüsnüyusuf
10-02-2024, 15:23
Sayın Pria'dan aldığım Double daffodil erlicheer nergislerin yaprakları çok uzadı. Çiçek açmama durumu olur mu?
Dumlupınar
14-02-2024, 07:44
Sayın Pria'dan aldığım Double daffodil erlicheer nergislerin yaprakları çok uzadı. Çiçek açmama durumu olur mu?
Merhaba,Erlicheer nergisler çiçek verimi çok yüksek olan bir tür.Mutlaka hepsi açar.Karaman karasal iklimi olan bir ilimiz olduğu için Nisan ayında çiçek açabilirler.Çok selamlar.
hüsnüyusuf
14-02-2024, 21:50
Sayın Dumlupınar cevabınız için teşekkür ederim. Şu an ev şartlarındalar. Ciceklerini görürüz inşallah bakalım.
Dumlupınar
15-02-2024, 15:56
Sayın Dumlupınar cevabınız için teşekkür ederim. Şu an ev şartlarındalar. Ciceklerini görürüz inşallah bakalım.
Ev şartlarında derken ne demek istediğinizi anlamadım.4-5 saat güneş görmeleri gerekiyor.
hüsnüyusuf
16-02-2024, 12:12
Aşırı soğuklarla dış ortamda karşılaşmadılar demek istedim. Soğanlar filizlenene kadar soğuk bir odada beklettim. Sonrasında güneş alan bir yere yerlestirdim. Şu an sıcak bir odada sayılırlar.
Dumlupınar
16-02-2024, 14:20
Aşırı soğuklarla dış ortamda karşılaşmadılar demek istedim. Soğanlar filizlenene kadar soğuk bir odada beklettim. Sonrasında güneş alan bir yere yerlestirdim. Şu an sıcak bir odada sayılırlar.
Nergislerin soğuklama ihtiyaçları vardır.Sıcak bir odaya ihtiyaçları yoktur.Dış mekanda güneşli bir alanda dursunlar.Önümüzdeki Salı gününden Pazar gününe kadar Karaman'da tam bir nergis havası var.Geceler 2 derecenin altına düşmüyor.Gündüzler 12-13 derecelerde.
Sıcak bir oda ortamında çok yapraklanabilirler.Bu durum çiçeklenmelerinde sorun çıkarabilir.
Çok kuvvetli soğuklar olursa korunaklı soğuk bir alanda durabilirler.Çok selamlar.
hüsnüyusuf
16-02-2024, 14:39
Kuvvetli donlarda iki yıl önce nergisleri saksıda soğuk vurdu. Adnan Bey'e de bu durumu yazmıştım. Bu sene risk almamak için soğuk odada beklettim, balkona hiç çıkarmadım. Nergisleri Aralık başinda ekmiştim. Şimdi dışarıya çıkarmamı öneriyorsunuz. Açıkçası tereddüt ettim.
Şu an boyları bu durumda. İki saksı daha var. Onlar çok daha kısa durumdalar.
729953
Dumlupınar
16-02-2024, 17:04
Sn.hüsnüyusuf tamam o zaman.Ben müdahale etmek istemiyorum.İklim karasal olduğu için tabii donma riski olabilir.Nergisler saksıda olunca bu risk daha yüksek.
Çiçeklenmelerini takip etmek istiyorum.Umarım güzel çiçekler açarlar.Kolay gelsin.
hüsnüyusuf
16-02-2024, 17:18
Aynen ben de şimdi çıkarmayı göze alamıyorum. Çiçeklerini görmeyi bekliyorum.
Zahmet edip cevapladınız. Teşekkür ederim. Bol çiçekli günler dilerim.
Dumlupınar
16-02-2024, 18:24
Aynen ben de şimdi çıkarmayı göze alamıyorum. Çiçeklerini görmeyi bekliyorum.
Zahmet edip cevapladınız. Teşekkür ederim. Bol çiçekli günler dilerim.
Bende teşekkür ederim.Sağolun.
tropikalist
16-02-2024, 21:47
Ben 3 ay oldu ekmeme rağmen çiçeklenme yok. Soğukta dursun diye kuzey cephe kapalı balkonda duruyor. Son bir haftada büyümesi aşırı hızlandı. Ama hala çiçek tomurcuğu yok gibi. Ne zaman açar acaba ?
Dumlupınar
17-02-2024, 10:33
Ben 3 ay oldu ekmeme rağmen çiçeklenme yok. Soğukta dursun diye kuzey cephe kapalı balkonda duruyor. Son bir haftada büyümesi aşırı hızlandı. Ama hala çiçek tomurcuğu yok gibi. Ne zaman açar acaba ?
Tam güneş görebilecekleri bir alanda dursunlar.
Herkes yazdı bende yazayım, benimde saksıya diktiğim ve gerçekten çok iri sağanları olan nergislerim iki yıldır çiçek açmıyor, karaburun nergisi karaburundan geldi. Acaba şimdi onları toprağıyla bahçeye geçirsem açma ihtimali olur mu?
Bu arada bandırmada bazı bahçelerde karaburun nergisleri gördüm, çoktan açtılar.
Dumlupınar
17-02-2024, 12:43
Herkes yazdı bende yazayım, benimde saksıya diktiğim ve gerçekten çok iri sağanları olan nergislerim iki yıldır çiçek açmıyor, karaburun nergisi karaburundan geldi. Acaba şimdi onları toprağıyla bahçeye geçirsem açma ihtimali olur mu?
Bu arada bandırmada bazı bahçelerde karaburun nergisleri gördüm, çoktan açtılar.
Merhaba,artık saksıda dursunlar.Yaprakları tamamen kuruyunca Kasım ayı içinde soğanlarını bahçede güneşli bir alana dikersiniz.Selamlar.
Merhaba,artık saksıda dursunlar.Yaprakları tamamen kuruyunca Kasım ayı içinde soğanlarını bahçede güneşli bir alana dikersiniz.Selamlar.
tamamdır çok teşekkürler, neyse iyi tarafından bakmak gerek çiçeğe değil de yavruya çalıştılar :) Saksının içi doldu bu sene
Melisa16
17-02-2024, 21:23
Sonbaharda Sn. Pria'dan alıp diktiğim Double Daffodil Erlicheer nergislerin birkaçında çiçek sapı görünmeye başladı.
hüsnüyusuf
23-02-2024, 10:38
Bizim uzayan nergisler uzamaya devam ediyor. Çiçekleri bir başka bahara kaldı sanki.
açan tek nergisim, onunda tadına bakılmış :D
Melisa16
01-04-2024, 20:13
Double Daffodil Erlicheer
Melisa16
01-04-2024, 20:17
Ve bahçemdeki diğer nergisler.
hüsnüyusuf
15-01-2025, 21:15
Bu sezon, geçen sene açmayan nergisleri Aralık ayında tekrar saksıda sulamaya başladım . Apartman boşluğunda soğukta beklettim fakat yine uzuyorlar ama çiçek sapı göremedim. Sanırım saksıda zor bu iş. Bahçede olsa belki uyumu daha kolay olacaktı.
Iri soganli nergisleri her yıl saksıda açtırmak imkansızdır..bahçeniz varsa bol güneşli normal verimlilikte bir yere ekseniz her yıl sizi sevindirirlerdi..
Nergis kanaatkar bir çiçektir, bahçede olursa tabi..ağaç alti olmayacak, çok sık ekilmeyecek, mayistan eylüle kadar sulanmayan bir yerde olup dinlenecekler.
Bu sezon, geçen sene açmayan nergisleri Aralık ayında tekrar saksıda sulamaya başladım . Apartman boşluğunda soğukta beklettim fakat yine uzuyorlar ama çiçek sapı göremedim. Sanırım saksıda zor bu iş. Bahçede olsa belki uyumu daha kolay olacaktı. Iri soganli nergisleri her yıl saksıda açtırmak imkansızdır..bahçeniz varsa bol güneşli normal verimlilikte bir yere ekseniz her yıl sizi sevindirirlerdi.. İncelemenin tamamını buradan (https://onwinguncelgiris.com/) okuyun
Nergis kanaatkar bir çiçektir, bahçede olursa tabi..ağaç alti olmayacak, çok sık ekilmeyecek, mayistan eylüle kadar sulanmayan bir yerde olup dinlenecekler.
Saksıdaki nergisler de ben onları bahçeye taşıyana kadar çiçek açmadı. Ertesi yıl sorunsuz bir şekilde çiçek açtılar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.