View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Sayın Nihal, ne kadar güzeller; maşallah. Kesilmiş buketi görünce imrendim. Umarım birgün bir vazomu dolduracak kadar nergisim olur. (Benim yerimede koklayın.)
Pria sizn nergisler hala 1 cm boyda kaldı.Soğuk oluşu yüzünden diğer ithal kokusuz nergislerim de aynı boyda yerden 1 cm çıkıp bekliyorlar.Karaburunlarım ise tomurcukta ama açamıyorlar.Çünkü geceleri hala -3 dereceği görüyoruz.
Sayın Hocam,muhtemelen siz benim nergisleri biraz derince (10-15 cm) ektiniz gibime geliyor..Ortalama ısı 13-15 derecelere ulaşınca büyümeleri hızlanacaktır..Eğer şu günlerde Acıpayam'da üstüste bir haftadan fazla ısı 13-15 derecelerdeyken filizler uzayamıyorsa,bu, soğanların oldukça derinde olduğuna delalet eder,sığ ekilmediği için,toprağın 10-15 c. derinliği soğanın büyümesini sağlıyacak sıcaklığı duyamıyor demektir..Yani şöyle izah edeyim;siz 10-15 santim derine ektiyseniz,kökler de en az 10-15 santim aşağıya gideceği için,toplamda toprağın 25-30 santim derinliğinde ısı çok düşük olacağı için soğanlarınızın filizleri hızlı uzamıyacaktır.
İdeal soğan dikim derinliği bence en fazla soğan boyu kadardır..Daha derine dikildiğinde,atmosfer ısısı 13-15 derecelere gelse bile köklerin bu ısıyı duyması yavaş olacaktır.
Benim 70 gün önce İstanbul'da site bahçesine ektiğim soğanlar 10 cm. uzadılar..Ama ben 2-3 cm. derine ektim onları..
120 gün önce saksıya ektiğim soğanların filizleri ise 15-22 cm. oldu..Sapları 22 cm. olanlarda çiçek tomurcuğu gözüktü..
Sayın pria, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. 2 tomurcuk henüz açmadı; kesmek için bekleyeceğim hem de heyecanla.
Sayın pria, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. 2 tomurcuk henüz açmadı; kesmek için bekleyeceğim hem de heyecanla.
2 veya 3 tomurcuğun tam açmasını bekleyip,ondan sonra kesin.Diğer olgun tomurcuklar da vazoda açacaktır..
turkishmojo
20-01-2011, 17:19
Sn pria sizden aldığım nergisler daha 4-5 cm buy yaptı burada havalar gece eksi 5-6 dereceye kadar düşüyor ,acaba iyi gelişmesi için içeriye pencere önünemi alsam yoksa havalar gündüzde eksilere düşünceye kadar dışardamı bıraksam,bilgilendirirseniz çok sevinirim ,şimdiden teşekkürler ve saygılar....
dağ çiği
20-01-2011, 17:53
Benim nergislerim pırasa gibi uzuyor çiçeklenmeside çok az neden acaba
189566
Ne tür bir nergis acaba.Yardımcı olursanız çok sevinirim.189567
Sn pria sizden aldığım nergisler daha 4-5 cm boy yaptı burada havalar gece eksi 5-6 dereceye kadar düşüyor ,acaba iyi gelişmesi için içeriye pencere önünemi alsam yoksa havalar gündüzde eksilere düşünceye kadar dışardamı bıraksam,bilgilendirirseniz çok sevinirim ,şimdiden teşekkürler ve saygılar....
Hanımefendi,
Bu nergisler toprakta ekili olduğunda eksi 30'lara kadar tahammül edebiliyormuş..
Ama sizinkiler saksıda olduğu için özellikle saksıları suladığınız günlerde eksi 5-10 derecelerde saksı toprağı donacağı için kökleri zarar görebilir..
Böyle aşırı don olayları olmadığı sürece dışarda bırakın derim..
Çok şiddetli soğuk gece ve havalarda kapalı balkona alırsanız daha uygun olur.
Ama ev içine,sıcak ortama almayın..Çabuk gelişmesine izin vermeyin..Gündüz saksılarınız güneşli bir yerde durursa iyi olur.
Malatya'da bu nergislerin mart içinde çiçeklenmesi uygun olur..Sıcak ortamlara saksılarınızı koyarsanız erkenden çiçek vermesine sebep olursunuz..
Bahar aylarından önce çiçek verirse ani bir don olayında çiçeklerinizde zarar görür..
Aceleci olmayın..Siz sadece saksı toprağının donmamasını sağlayın yeter..
Ayrıca çok şiddetli soğuk günlerde sulamaktan kaçının.
Saksı toprağı hafif nemli olsun yeter..Bunun için de saksı altlığından sulayın..
hocam100
23-01-2011, 10:42
Bu gün nergislerimim resmini çektim.Yüklüyorum.İlk 2 resim sizden aldıklarım.Görüldüğü gibi sağlıklı büyüyorlar.Ama soğuktan henüz fazla büyüyemediler.Alttaki resimler karaburunlarım.Bu nergisler de bu yıl çok fazla tomurcuk verdiler adeta coştular.Ama henüz ısı düşük olduğundan açamadılar.Onlar da Lodoslu havaları bekliyor.
Mevlüt bey,
Benden aldığınız nergislerin yeni çıkan bazı filizlerinde sarılık var..
Ayrıca sizin karaburunlarınların da bazılarının yapraklarında sararma,kurumalar var..neden acaba?
Benim ilk aklıma gelen şey,kimyasal gübre fazlalığı..
hocam100
24-01-2011, 10:44
Andan bey sararma ondan değil çünkü kimyasal gübre kullanmadım henüz. Sebebi -12 derece gördüğümüz ısıdan oldu.Sizn nergislerin sararmış gibi görünen kısmı ise güneşi az aldığından.Zira bira güneşi az alan alana ektim.
Bu yıl Karaburun nergislerinin sanırım iklimsel olaylardan açmaları gecikti..
İstanbul'da genelde aralık ayı sonraları tezgahlara düşerdi..
İstanbul'da hala satılıyor şu günlerde..
...
Mevlüt beyin kendi bahçesinde ektiği Karaburun'ların bol çiçek sapı göstermeleri hoşuma gitti..Ayrıca fazla yavru vermemişler ve fazla boylanmamışlar..
Sanırım geç ektiği için oldu bu..
Soğuklama yapışının çiçek verimine etkisi olduğunu düşünüyorum.
Ama Acıpayam/Denizli gibi bir yerde çiçeklenmeleri için biraz geç kaldıklarını düşünüyorum.
Önümüzde tüm yurtta 4-5 gün kar yağışından ve sıcaklıkların düşeceğinden bahsediliyor.
İnşallah aşırı sıcaklık düşüşlerinden etkilenmezler Mevlüt bey..
hocam100
24-01-2011, 13:28
Evet Adnan bey kar gelecek ben de napayım derken üzerini örteyim diğe düşünüyorum.Geç ekmenin dezantajı da bu olsa gerek.Yoksa çoktan açmış olurlardı.
hocam100
01-02-2011, 20:46
Nihayet karaburun nergislerim açtı.Bu gün bir demet yapıp masama ıslayabildim.Tabi hava şartları çok çetin bu yıl.Nergislerimi malesef ilk kez naylon ile örttüm bu yıl.Elimde 2 tür var.Katmerli ve katmersiz.Katmersiz olan türü mardinden getirmiştim.Onun kokusu da çok hoş.
Ünlü bir çiçekçilik firması benim Double Daffodil Erlicheer nergislerimin soğanlarını almayı tasarlıyor ve benden çiçeklerinden bir demet göndermemi istedi.Türünü test edeceklermiş.
Bu kesme çiçeklerin kesiminde ve uzak yerlere kargo ile göndermede hiçbir deneyimim ve ustalığım yok..
Bu konuda tecrübesi olan forumdaşların bilgisine ve tecrübesine ihtiyacım var..
Kesme çiçeklerin diri olarak en ideal gönderilme yöntemi nedir acaba?
artemisia10
02-02-2011, 22:25
Altın kadeh karaburun nergislerine verilen bir isim mi? Bir dostumuz hediye etmişti altın kadeh bunlar dedi sanki soğanları küçük gibi geldi. Diğer nergislerim daha uçlarını yeni gösterdi acaba bu sene büyüyüp çiçeklenme ihtimali var mı?
Mordoğan nergislerinden İstanbul'da evimde bir saksı var..Site bahçesinde de 15 kök ekili..Saksıdakiler 5 adet..Sadece üçünde çiçek var..Biri açalı bir hafta oldu..Diğer iki tomurcuk ta açmaya çalışıyor..Site bahçesinde ekili olan 15 kök Mordoğan'da ise hiç çiçek yok..
Çiçek verimi az..ama çok yavru var..Yaprakları çok kalabalık ve çok boylanıyor..
Bu yıl Mordoğan'lar çok geç açtı..Geçen yıl ocak ayı başında açmışlardı..Sanırım,anormal iklim ayarsızlıkları etkili oldu..
Bu yıl kompoze gübre ve iz element verdim..Belki bu yüzden sanki kokuları geçen yıldan daha keskin gibi..
Bakalım..yarın köye gidiyorum..Orada zeytinliğimde ekili 200 adet mordoğan nergisim var..Onlar ne alemde bakalım göreceğiz..
Sağdaki saksıda benim Double Daffodil Erlicheer nergislerim var..Mordoğan nergisine göre yaprakları kalabalık ve çok uzun değil..
Onlarda da tomurcuklar başladı yürümeğe..Saksıda 4 soğan var..4'ünde de çiçek sapı gözüktü..Her çiçek başağında da sanırım 8-10 adet tomurcuk var..Sanırım 20 gün sonra falan açarlar..
Dönüşte hem köydekilerin hemde İstanbul'dakilerin fotolarını yüklerim.
hocam100
08-02-2011, 16:47
Bendekiler de hala tam açamadı Adnan bey.Bu yıl hep poyrazlı geçen bir iklim var.Geçen sene lodoslu çok günler geçmişti.Bu yüzden hızlı açmışlardı.Nerdeyse tam 1 ay geriden gidiyorlar.Tomurcuk olarak eve ısladım onların kokusunu alabildim.Sizden aldıklarım da aynı boyda hala duruyorlar.Bizm burası hala çok soğuk.Sizin nergisler benim tam sitediğim gibi geç açması bizim için avantaj.
Bugün köye geldim..
Tabi ilk işim fidanlığa çıkmak oldu..
Double daffodil nergislerim her yıl olduğu gibi bu yılda harika..
Geçen yıl sökmediğim 2 yıllık soğanlarda her kökte genelde en az bir ççek sapı var..Ama çoğunda 2,3 hata 4 çiçek sapı olanlar var..
Çiçek sapları 10 cm kadar olmuş..Açan 4 sap çiçek var..Havalar böyle giderse 15 günde tamamı açar..
15-20 gün buradayım gibi..
Dönüşte hem video hem fotolarını paylaşacağım..
Not:Geçen yıl Hocam100'den aldığım Karaburunlar'da çiçek yok gibi..
200 kök soğanda şu an açmış topu topu 8 çiçek var.Diğerlerinde çiçek yok..
Aynen İstanbul'dakiler gibi..
Bu Karaburunlar hüsrana uğrattı beni..Pek umudumda kalmadı..
hocam100
10-02-2011, 09:02
Adnan bey ben karaburun türü nergisler sanıyorum sizn iklime uyum sağlamadı.Çünkü karaburun nergisi en iyi karaburunda yetişiyor.Haliyle kazmadığınınz için erken dikilmiş gibi oldu.Oyüzden çiçek oluşumu olmadı diğe düşünüyorum.Benim nergisleri geçen sene ben de erken ekince aynı durumda idi , çiçek oranı azdı.Bu yıl geç ekim yapmak çok farketti.Her soğanda en az 2 sap var.Size de geçe ekim öneririm ama dezavantajı soğuklar.
hocam100
12-02-2011, 20:46
Ünlü bir çiçekçilik firması benim Double Daffodil Erlicheer nergislerimin soğanlarını almayı tasarlıyor ve benden çiçeklerinden bir demet göndermemi istedi.Türünü test edeceklermiş.
Bu kesme çiçeklerin kesiminde ve uzak yerlere kargo ile göndermede hiçbir deneyimim ve ustalığım yok..
Bu konuda tecrübesi olan forumdaşların bilgisine ve tecrübesine ihtiyacım var..
Kesme çiçeklerin diri olarak en ideal gönderilme yöntemi nedir acaba?
Adnan bey MEGEB sitesinden bulduğum bir bölümü paylaşayım dedim.Belki işinize yarayabilir.
...
4.2. Tasnif
Toplanan nergis çiçekleri serin bir yere getirilir. Boylama işlemi yapıldıktan sonra 5’li
veya 10’arlı demetler halinde bağlanır. Kovalar içersine yerleştirilerek su çekmeleri sağlanır.
4.3. Pazara Hazırlama
Hasat edilen çiçekler üretici tarafından toptan veya perakende pazarlama yapan
satıcılara ulaştırılır. Toptan satış yapıldığında hasadı yapılan çiçekler direkt olarak üreticiler
tarafından satıcılara gönderilir.
AMAÇ
ARAŞTIRMA
ÖĞRENME FAALİYETİ– 4
22
Nergisler dış pazara gönderilecekse demetler ya tek olarak ya da birkaçı bir arada
parşömen kâğıtlarına veya çok ince plastiklere sarılarak paketlenir. Bu haldeki demetler
karton kutular içine yerleştirilir. Karton kutuların boyutları 100 x 50 x 30 cm olmalıdır.
Ülkemizde karton kutu dışında sepet ve sandıklar da kullanılmaktadır.
kaynak:megeb nergis yetiştiriciliği modülü ..
Emre İlhan
14-02-2011, 17:52
Sonbahar da dikmiş olduğum nergis soğanları filizlenmeye başladı. :)
192679
192680
192681
192682
ayazkentli
15-02-2011, 10:36
2 tür nergiz ekmiştim (küçük çiçek'li ve büyük çiçek'li).
Bir türü, sizin fotoğraflarda'ki nergiz'ler gibi, ince ve uzun yapraklı (büyük çiçek'li).
Bu ise, yaprakları kalın ve yana doğru gelişen bir tür (küçük çiçek'li).
Şimdilik, fotoğrafta'ki kalın yapraklı tür'den, sadece bu çıktı (paket'te 7 adet vardı). Büyük çiçek'li olanlar'dan ise 8 adet'ten, 5 tanesi filizlendi.
ayazkentli
15-02-2011, 10:53
Koçtaş'tan almıştım. Küçük, sarı çiçek'li nergiz fotoğrafı vardı etiketin üzerin'de:confused:;)
Bence de bu sumbul ayazkentli..Sanirim soganlari karistirmislar.Olur oyle seyler
Ben kuzeyde bulunmaktayim ve burdaki ehalinin nergizleri hep bahcede ve kimse onlarla ilgilenmedigi halde ,cok etkiliyeci ciekeler elde ediyorlar.Ben de ektim elbette.5 Ad.saksiya..15 ad.de bahceye.Bahcedekiler guzel gelisirken(ki su an burda kar yagmakta) saksidakiler ciliz kaldi.
Soguklamayi seven bir bitki demek.Ciktiklarinda fotograflarini ekleyecegim.
Ünlü bir çiçekçilik firması benim Double Daffodil Erlicheer nergislerimin soğanlarını almayı tasarlıyor ve benden çiçeklerinden bir demet göndermemi istedi.Türünü test edeceklermiş.
Bu kesme çiçeklerin kesiminde ve uzak yerlere kargo ile göndermede hiçbir deneyimim ve ustalığım yok..
Bu konuda tecrübesi olan forumdaşların bilgisine ve tecrübesine ihtiyacım var..
Kesme çiçeklerin diri olarak en ideal gönderilme yöntemi nedir acaba?
Sn Pria., bu iş o kadar zor değil. çiçek saplarını dipten kesiniz. boylandırıp 10 veya 20 li demet yapınız. Demet saplarını paket lastiği ile ( veya kolay kopan makara ipi ile vs.) bağlayınız. demetlerin hepsini kucağınızda toplayıp su dolu kovalara hepsini birden yerleştiriniz. 1-2 saat su çektirdikten sonra demetleri sudan çıkarıp karton kutu içine sıkıca yerleştiriniz. Çiçekleri koymadan önce karton kutu içine gazete kağıtlarını yayın, çiçekleri koyduktan sonra gazetelerin uçlarını çiçeklerin üzrine kapatın. Eğer kutuda boşluk varsa gazetelerden kağıt yumak-yastık yapıp hafif sıkıştırın ve kapatın bantlayın. Başka şey gerekmez. 1-2 gün böyle kalabilir. bozulmaz.
kolay gelsin.
Not. mesajı geç gördüm ama cevap belki işe yarar.
ayazkentli
15-02-2011, 16:16
Umarım sadece bir tane sümbül soğanı karışmıştır içlerine. Bu'da sümbül piyangosu olsun.
Diğer nergizler'im (ve lale'lerim), son 2 hafta'dan beri nerede ise her gün bir tanesi toprak'tan çıkıyor. Bu öğle'den sonra, uzun saksıda'ki 2 şebboy'un arasında'ki nergiz soğanımın uç vermeye (filiz) başladığını gördüm.
Sn Pria., bu iş o kadar zor değil. çiçek saplarını dipten kesiniz. boylandırıp 10 veya 20 li demet yapınız. Demet saplarını paket lastiği ile ( veya kolay kopan makara ipi ile vs.) bağlayınız. demetlerin hepsini kucağınızda toplayıp su dolu kovalara hepsini birden yerleştiriniz. 1-2 saat su çektirdikten sonra demetleri sudan çıkarıp karton kutu içine sıkıca yerleştiriniz. Çiçekleri koymadan önce karton kutu içine gazete kağıtlarını yayın, çiçekleri koyduktan sonra gazetelerin uçlarını çiçeklerin üzrine kapatın. Eğer kutuda boşluk varsa gazetelerden kağıt yumak-yastık yapıp hafif sıkıştırın ve kapatın bantlayın. Başka şey gerekmez. 1-2 gün böyle kalabilir. bozulmaz.
kolay gelsin.
Not. mesajı geç gördüm ama cevap belki işe yarar.
Bu konuda bilgi verdiğiniz için size ve Mevlüt Beye çok teşekkürler..
Köydeyim..Havalar bayağı bir soğuk burada..
Bir hafta önce köye geldiğimde benim zeytinlikte ekili 600 kök nergisin içinden sadece bir tanesinde açmakta olan iki çiçek vardı..Her iki saptaki tomurcukların çoğunluğu bugün açtı..ve ben bu akşam onları kestim..
Evde vazoya koydum..Yarın dediğiniz şekilde ambalajlayıp kutuya koyup kargoya vereceğim..
2 günde varır dedi kargocular..Eh..havada oldukça serin olduğuna göre bozulmadan giderler sanıyorum..
Açan iki çiçekle beraber tomurcuklarını patlatmaya çalışanlardan da 5-6 taneye koyacağım yanlarına..Tomurcuk ve çiçek yapısını görsünler,kokularını duysunlar yeter..
Nergislerimin tamamı tomurcukta..Geçen yıl sökmediğim soğanların çoğunda 3-4-5 çiçek sapı var..Açmaları daha 10-15 günü bulur..O zamana kalamıyacağım köyde..Bu yıl onların açmış hallerini göremiyeceğim maalesef..
Bu yüzden köyden ayrılmadan tüm çiçek saplarını keseceğim..
Bunu yaparsam nergisler çiçek için harcayacakları gücü soğanların daha iri olması için harcayacaklardır.
Lalelerim de yeni yeni çıkmaktalar..
Dönüşte fotoğrafları paylaşmak üzere..
Sayın pria bir yerde okuduğuma göre çiçeklerin bırakılması durumunda soğanlı bitkilerin uykuya girmeleri 2 hafta kadar gecikiyormuş. Dolayısıyla soğanlarına daha çok besin yapıyorlarmış.
Akadaskar merhaba ben yogun calısan bır hemsıreyım bende sızler gıbı cıcek yetıstırmek ıstıyorum ama ozel nergıslerı nasıl temın edecegımı bılmıyorum bana yardım edermısınız. sos.
Sayın pria bir yerde okuduğuma göre çiçeklerin bırakılması durumunda soğanlı bitkilerin uykuya girmeleri 2 hafta kadar gecikiyormuş. Dolayısıyla soğanlarına daha çok besin yapıyorlarmış.
Bende öyle biliyorum sayın Kharel..
Çiçek zamanı bitkinin en çok güç harcadığı dönemdir.
Dolayısıyla çiçeği kesince,çiçeklenme için harcayacağı gücü soğan gelişimine harcayacaktır.
Merhaba
arkadaşlar yazın acan nergıse hayran oldum acaba soganlara (sıparıs verıcek olan arkadaslar ) bende sıparıs vermek ıstıyorum bırlıkte sıparıs verelım mı?
Merhaba
arkadaşlar yazın acan nergıse hayran oldum acaba soganlara (sıparıs verıcek olan arkadaslar ) bende sıparıs vermek ıstıyorum bırlıkte sıparıs verelım mı?
Emine Hanım,
Benim size göndereceğim Double Daffodil Erlicheer nergislerle Summer Daffodil Erlicheer (yaz nergisi) çiçek yapısı ve koku
açısından hemen hemen aynı nergisler..
Ben bu yaz nergislerinden getirtmeyi tasarladım ama sonra vazgeçtim..Çünkü bu nergis türü Amerika'da haziran temmuz aylarında ortalama 16,18 sıcaklık derecesinde çiçeklenebiliyor..
Daha sıcak iklim zone'larına uygun değil..
Yani bu yaz nergislerini haziran temmuz aylarında 25-30 dereceleri bulan ülkemizde yetiştirmek biraz zor gibi..
Eylül ayı sonlarında toprak ile buluşan 3 çeşit nergisim uzun zaman önce mızraklarını toprak üstüne çıkarmışlardı...
Bu günlerde gelişimleri biraz daha hızlandı gibi. Umarım bu yıl çiçek açarlar.
193123 Cheerfulness
193124 Triandrus Thalia
193125 İş yerindeki kokteyl
193126 Sarı cheerfulness
müjgan41
18-02-2011, 17:24
Pria nergislerinize bayıldım.Maddi durumumu düzeltirsem almayı düşünüyorum.
Pria nergislerinize bayıldım.Maddi durumumu düzeltirsem almayı düşünüyorum.
İnşallah tüm zorluklarınızı aşarsınız..
hocam100
18-02-2011, 22:19
Adnan bey nihayet ben de güzelim nergislerimi koklayabildim.Bu gün çok miktarda kesip vazoma ısladım.Kokusu odamı doldurdu.
hüsnüyusuf
19-02-2011, 12:13
Çok çok güzeller. Kokuları hisseder gibi oldum. Bizim Karaburun nergisleri bu sene açmadı. Umutlarımız seneye kaldı.
Adnan bey nihayet ben de güzelim nergislerimi koklayabildim.Bu gün çok miktarda kesip vazoma ısladım.Kokusu odamı doldurdu.
Bugün köyden döndüm İstanbul'a..
Önce sizden satın aldığım nergislerle başlayalım Mevlüt Bey..Sizin fotolardaki Karaburun'lar çok çok güzeller ama..
Ben bu nergislerden olumlu bir sonuç alamıyorum..200 adet nergisten sadece 12 adedi çiçek açmış köyde..
Yordu beni bu nergis türü..Bu yüzden otlarını bile temizlemek gelmedi içimden..Öylece,çapa falan yapmadan kendi hallerine bıraktım onları..
Seneye 5-6 hafta soğuklama yapıp eylülde ekeceğim..Yine tüm soğanlar çiçek açmazlarsa sanıyorum kökleyip çöpe atacağım.
Soğuklardan çok etkileniyorlar..Benim fidanlık tam poyraza doğru..
Hepsinin yaprak uçları sararmış soğuklardan..Yaprakları yanık yanık..Erkenci olmaları çok riskli..Çiçeklenme dönemi erken..O dönemde bir soğuk vursa gitti..
Bu yüzden sanırım bunları ya serada yahutta İzmir gibi ılıman yerlerde yetiştirmeli.
Bunlarda benim Double daffodil Erlicheer türü nergislerim..
-Bu yıl sökeceğim 2 yıllı soğanların herbirinde en az bir adet veya 3-4-5 çiçek sapı var..Yani bu yıl benden nergis satın alanların soğanları gelecek yıl 2-3-4-5 çiçek sapı verecektir.
-Çiçek vermeyen soğan yok her zamanki gibi..
-600-700 kök nergisin içlerinden sadece bir tanesinde 3 çiçek sapından iki tanesi tam açmıştı her nasıl olduysa..Diğerleri 15-20 gün içinde açacak durumdaydı..
Dün hava soğumadan önce köyde kırsal tüm işlerimi bitirdim..
Bu yıl köydeki nergislerimin tümünün açtığını göremedim,çünkü hepsi tomurcukta..
Dönmem gerekliydi..
Bu yüzden tüm tomurcukları kestim..Üzüle üzüle,içim acıya acıya kopardım açmamış tomurcukları..
Çiçeklenme dönemi bitkilerin en çok güç sarfettiği dönemdir..Tomurcukları kestiğim için soğan gelişimlerine ağırlık vereceklerdir..Ayrıca nergislerime soğanlarını daha iyi beslemeleri için potasyum sülfat gübresi verip otlarını temizledim ve çapaladım aralarını..Ardındanda yağmur yağdı..
Bende öyle biliyorum sayın Kharel..
Çiçek zamanı bitkinin en çok güç harcadığı dönemdir.
Dolayısıyla çiçeği kesince,çiçeklenme için harcayacağı gücü soğan gelişimine harcayacaktır.
Sanırım beni yanlış anladınız. Benim okuduğum yerde çiçekler kesilmediği takdirde bitki tohuma gittiği için 2 hafta kadar uzun yeşil kalıp soğanını daha iyi beslediği yazıyordu. Bunu söyleyen de soğanlı bitkiler konusunda çok bilgili biriydi.
Sanırım beni yanlış anladınız. Benim okuduğum yerde çiçekler kesilmediği takdirde bitki tohuma gittiği için 2 hafta kadar uzun yeşil kalıp soğanını daha iyi beslediği yazıyordu. Bunu söyleyen de soğanlı bitkiler konusunda çok bilgili biriydi.
Sizi yanlış anladığım için kesmedim ben nergis tomurcuklarını sayın Kharel..
Bu işlemi zaten her yıl yaparım..
Faydasınada inanıyorum.
Çünkü,bitki çiçek sapını,tomurcukları beslemek için bir güç sarfedecektir.Kesince bunu önlemiş oluyorsunuz..Dolayısıyla çiçeklenme için harcayacağı eforu gelecek yılın hazırlığı için değerlendirir bitki..Mantıklı olan budur.
Yemeklik soğan tarımında bile güç kaybını önlemek,soğanların daha iyi gelişmesini sağlamak için hasata doğru çiçek sapları kırılıp yatırılır.
Bana o dediğiniz kişinin yazısının linkini verebilirseniz memnun olurum.
malesef bulamadım. hangi başlıkta olduğunu da hatırlamıyorum
http://www.srgc.org.uk/smf/index.php
ancak bu forumdaki
Maggi Young isimli şahıs yazmıştı
hocam100
21-02-2011, 07:57
Adnan bey öncelikle karaburun türü nergislerden iyi sonuç alamadığınız için üzgünüm.Anladım ki bu tür her yerde iyi netice vermiyor.Benim yaptığım gibi geç ekmek çözüm olabilir.
Sizi yanlış anladığım için kesmedim ben nergis tomurcuklarını sayın Kharel..
Bu işlemi zaten her yıl yaparım..
Faydasınada inanıyorum.
Çünkü,bitki çiçek sapını,tomurcukları beslemek için bir güç sarfedecektir.Kesince bunu önlemiş oluyorsunuz..Dolayısıyla çiçeklenme için harcayacağı eforu gelecek yılın hazırlığı için değerlendirir bitki..Mantıklı olan budur.
Yemeklik soğan tarımında bile güç kaybını önlemek,soğanların daha iyi gelişmesini sağlamak için hasata doğru çiçek sapları kırılıp yatırılır.
Bana o dediğiniz kişinin yazısının linkini verebilirseniz memnun olurum.
Sn. Pria., Çiçek soğanı üretimi yapılan bütün soğanlı bitki türlerinde soğanın gelişmesi için çiçekler tam açılmadan sadece çiçeğin altından koparılır. Lale de,ö Gladiol , Lilium vb de bu böyledir. Hollandanın yüzlerce dönüm arazilerinde ekili olan lale soğanlarının çiçekleri koparılınca çiçek dağları oluşturur.
Ekli resimler bunu gösteriyor.
Benol Hazaroğlu
23-02-2011, 11:32
Artık siz karar verin. Hangisi sizin. Nihal'in Nergiz'lerinden farklı bunlar. İçi açık renk, açmayan saplar yarım metre oldu,çiçek sapında birbirine yapışık top oluşturan çiçek yapısıyla çok güzel kokuları var.Bence bunlar prianın.
Benol Hazaroğlu
23-02-2011, 11:34
Mis kokulular.
Hele şükür benden nergis satın alanlardan birinin başarılı yetiştiriciliğine tanık olabildim.
Tebrikler Benol Hanımefendi..Güzel büyütmüşsünüz..
Saplar oldukça fazla uzamış.Çiçeklerde gördüğüm kadarıyla tomurcuk sayısı fazla..Sanıyorum benden aldığınız 4 soğanda da çiçek var..Olması gerekir..Belkide her soğanda ikinci bir çiçek sapıda olabilir..Buda mümkün..Çünkü ben sizlere 2009'da sökmediğim 2 yıllık soğanlardan gönderdim..Ben bugüne kadar bir çiçekte en fazla 13 tomurcuk saydım..Sizinkilerde de 13-14 tomurcuk var sanki..Yaban gülü tomurcuğu gibi bunlar..
Eğer kesip saksıya almıyacaksanız bunlar dalında bir ay kadar dayanır..
Eğer kesip vazoya alırsanız kokulu ömrü bir hafta kadar olur.
Vazoya alırsanız gece dışarı çıkarınız..suyunu hergün değiştiriniz..kalorifer sobaya uzak,serin yere koyunuz..
Tomurcuklar tam patlamamış..Tam açtıktan sonra kesiniz.
Selamlarımla..
İsterseniz bu yıl soğanları sökmeyin..Ben öyle yapıyorum..Seneye her soğandan en az 2-3-4-5 adet çiçek alırsınız.
Gelecek yıl 14-15 adet çiçeği evinize koyduğunuzda tüm evi keskin bir kokunun kapladığınıda göreceksiniz.
Sanıyorum parfümeride kullanılan bir tür bu..
Zahmetsiz çiçek yetiştirmek isteyen ve soğanlı bitkileri seven herkesin koleksiyonuna katması gereken bir nergis türü bu..Bu nergisle tanıştıktan sonra diğer nergis türleri,özellikle kokusuz nergisleriniz gözünüzden iyice düşecektir.
13-14 yıl önce hangi ahbabımdan aldığımı dahi hatırlamadığım bir adet nadide nergisi çoğaltmaktan ve ülkemize yayılmasından mutluluk duyuyorum.
....
Ben bunların kurumuş hallerinide vazoda dekor olarak muhafaza ediyorum.
ibrahim37
23-02-2011, 12:14
Sanırım beni yanlış anladınız. Benim okuduğum yerde çiçekler kesilmediği takdirde bitki tohuma gittiği için 2 hafta kadar uzun yeşil kalıp soğanını daha iyi beslediği yazıyordu. Bunu söyleyen de soğanlı bitkiler konusunda çok bilgili biriydi.
Sayın Kharel, siz durumu yanlış anlamış olabilirmisiniz!. Durumu en basit şekilde anlatmaya çalışayım. Herkesin bildiği yemeklik soğanları düşünün erkek soğanları (yani çiçeği ve tohum sapını) koparmassanız iri soğanları asla elde edemezsiniz!
Bilgi doğru olmayabilir ama yanlış anlamadığımı sanıyorum. Bu yıllardır yapılan bir tartışmaymış zaten. SRGC forumlarında da bahsi geçmişti bir yerde. Eğer çiçek bırakılırsa bitkinin dormancy e 2 hafta daha geç girdiğini dolayısıyla soğanını daha iyi beslediğini söylemişti Maggi. Ayrıca çiçek açmasına izin vermeyeceksek soğanlı bitki yetiştirmenin ne anlamı var diye eklemişti.
ibrahim37
23-02-2011, 13:28
İkinci dediğiniz çok doğru!!!
Ayrıca kısır örnekler kullanırsak tohum kapsülüne harcanan enerji muhafaza edilmiş olabilir. Yani bir miktar soğana yatırılmış olur. Ama ben gene kısırları tercih etmiyor çünkü istediğim zaman genetik bilgilere ulaşamayınca o türün ne anlamı var!
Benol Hazaroğlu
23-02-2011, 18:28
Sayın pria
Her soğanda bir çiçek sapı oluştu. Ama kokuları çok keskin değil. Sizden 4 soğan almıştım çok büyüklerdi. İnşallah bende çoğaltabilirim. Çok fazla olduklarında kokuları daha iyi hissedilir. Şu anda odam nergis kokmuyor maalesef.
Sayın pria
Her soğanda bir çiçek sapı oluştu. Ama kokuları çok keskin değil. Sizden 4 soğan almıştım çok büyüklerdi. İnşallah bende çoğaltabilirim. Çok fazla olduklarında kokuları daha iyi hissedilir. Şu anda odam nergis kokmuyor maalesef.
Benol Hanım..
Sizin yazdığınıza mı yoksa gözlerime mi inansam acaba?Benden aldığınız 4 soğandan her bir soğanda bir çiçek oluştu diyorsunuz ama..Yüklediğiniz 802 nolu fotodaki vazoda benim görebildiğim kadarıyla en az 6 adet çiçek sapı var..7 de olabilir;çünkü,vazonuzun sol tarafında 3 sağ tarafında 4 çiçek sapı var gibi..
Ayrıca çok erken kesmişsiniz..Gördüğüm kadarıyla 6 çiçek sapındaki en az 40-45 tomurcuktan henüz 7-8 tanesi tam açabilmiş..
Tabii ki,bu durumda koku salgılama az olacaktır.
Tabii ki,bu kadar az açmış tomurcuğun kokusunun tüm odanıza yayılması imkansızdır..
Keşke biraz bekleyebilseydiniz..
Bu yıl yerlerinden sökmeyin derim..Çünkü ilk yıl yavrular ana soğana çok yapışık oluyor,ayırmak zordur..Ben 2 yılda bir yavru ayırıyorum..
Seneye her soğanın dibinden 2-3-4-5 adet çiçek sapı oluştuğuna ve elde edeceğiniz 13-15 çiçek sapını tam açtığında keserek vazonuza koyduğunuzda buram buram bir koku yayıldığını hissedeceksiniz inşallah..
Benol Hazaroğlu
23-02-2011, 19:31
Sayın pria
Onları vazoya aldım 2 saat içinde hepsi açtı. Dediğinizi yapıp sökmeyeceğim. Onlara verdiğiniz gübre ismini rica etsem.
Belki 12 yıldır açmayan nergislerime faydası olur.
Sayın pria
Onları vazoya aldım 2 saat içinde hepsi açtı. .
Ben 13-14 yıldan beri bunlarla haşır neşirim..
802 nolu gönderinizdeki fotodan anlayabildiğim kadarıyla,sizin kestiğiniz en az 6 çiçek sapında en az 40-45 tomurcuk var..7-8 tanesi tam açmış..7-8 taneside açmaya çalışıyor..ama geriye kalan 25-30 kapalı tomurcuğun öyle kestikten 2 saat sonra açabileceğini hiç sanmıyorum..Kapalı tomurcukların vazoda açması yaklaşık 1-2 günü bulur..
Bu konuda takdiri,tecrübesi olan forumdaşlara bırakıyorum..
artemisia10
24-02-2011, 21:17
Altın kadeh karaburun nergislerine verilen bir isim mi? Bir dostumuz hediye etmişti altın kadeh bunlar dedi sanki soğanları küçük gibi geldi. Diğer nergislerim daha uçlarını yeni gösterdi acaba bu sene büyüyüp çiçeklenme ihtimali var mı?
Benim altın kadeh açtı ama nergis değil galiba fulya olabilir mi acaba?
194097
hocam100
24-02-2011, 21:51
Bu bir nergis, trompet cinsi bir tür.Kokusuz ama görünümü güzel bir türdür.
bettyycim
24-02-2011, 22:20
Şunun güzelliğine bakın Daffodil Replete Pink Double üstelik kokuluymuş :p
Evet sayın bettyycim, çok güzel, bende yabancı sitelerde gezinirken görmüştüm.
Bir tane daha var ismi: Double Daffodil Peach Swirl o da kokulu ve şeftali renginde
İnşallah bu sitede satış yapan birileri bunlardan getirir ;)...
Sayın bettyycim ve sayın aheste..
Bu pembe nergislere baktıkça aklıma ortanca çiçeği geliyor..
Biliyorsunuz ortancalara sirke,demirsülfat (mavi renk için) verilerek pembe ve mavi renkler elde ediliyor..
Toprağı asidik yaparak (örneğin,domates püresi ,limon suyu dökerek) ortancaların daha canlı pembeye dönüşmesi sağlanır..
Ben bu pembe çiçekli nergislerin doğal olduğuna pek inanmıyorum..
Acaba bu tür işlemler yaparak nergislerde de renk değişimi mi sağlanıyor?
Denemek lazım.
Sayın Pria ne yaptıklarını bilmem ama ne yaptılarsa çok güzel olmuş.Onların teknikleri bizden hep ilerde zaten...
hocam100
25-02-2011, 12:15
http://www.spalax.hu/index.php?page=menukeres&menuid=69 buradaki nergislere bakıyorum müthişler.
Ülkemiz iklim koşullarına uyum sağlamıyacağı kanaatiyle Summer Daffodil'den vazgeçmiştim ana bu pembe nergislerden edinmeye çalışacağım..
Az önce e-bay'a baktım..şu an satış yok zaten..5 adet 16 Tl..ayrıca gümrük sorunundan dolayı Avustralya ve Kanada dışına satış yapamıyorlar anladığım kadarıyla..
Daha önce yazmıştım sık sık yurtdışına giden bir yeğenim olduğunu..kendisi ve eşi ileri derece İngilizceye sahip..eşi zaten uzun yıllar ABD'de kaldı..
Onlardan rica edeceğim..ya denk gelirse kendileri getirecek,ya şu an hala Abd'de yaşayan ve sık sık ülkemize gelen kız arkadaşlarına getirtecekler,ya da internetten güvenilir bir kaynaktan satın almamı sağlayacaklar.
bettyycim
25-02-2011, 13:39
Sevgili Pria e-bay da satışı var, ma Amerika gönderici, tüm dünya'ya göndereceğini belirtmiş ama Türkiye'ye gönderirmi bilemem posta ile birlikte 5 soğan 25 $ yaklaşık 40 TL: eder işte linki
http://cgi.ebay.com/FRAGRANT-Double-Daffodil-Replete-5-bulbs-PRECHILLED-/110653611112?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c3781c68
bettyycim
25-02-2011, 13:55
Şimdi inceledim bu açık artırma başlangıç fiyatı :D
Eğer fotoğraf yükleyebilirsem 815 nolu mesajımda ismini verdiğim nergisi yüklemeye çalışacağım.
Sevgili Pria e-bay da satışı var, ma Amerika gönderici, tüm dünya'ya göndereceğini belirtmiş ama Türkiye'ye gönderirmi bilemem posta ile birlikte 5 soğan 25 $ yaklaşık 40 TL: eder işte linki
http://cgi.ebay.com/FRAGRANT-Double-Daffodil-Replete-5-bulbs-PRECHILLED-/110653611112?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c3781c68
Sn. bettyycim,
Bloom Time: March - May ( Çiçeklenme zamanı:mart-mayıs diyor sitede,bu yüzden şimdi istemek doğru değil,haziran temmuz gibi istemek gerek)
Ayrıca verdiğiniz linkin sol alt tarafında (Color: White/Pink, White/Yellow) diye yazılı..Yani pembe beyaz ve sarı beyaz..Yani 5 adet soğanı karışık gönderecekler..pek güvenilmez..sadece pembe -beyaz satan bir yer bulmak gerek..
Bizim internetten bakmamızla pek olmaz gibi bu tür işler..Benim yeğen gibi anadili gibi ingilizcesi olan birinin yazması ,soru sorması veya telefonla görüşmesi gerek.
Yarım yamalak ingilizceyle ben şahsen güvenemem kendime.
bettyycim
25-02-2011, 15:36
Ben Hollanda'ya sipari verdim bulurlarsa gönderecekler inşallah ;)
hocam100
25-02-2011, 15:59
Arkadaşlar yıllar evvel ben de bunun sarı rengi vardı.Kokusunu sevmediğim için dağıtmış gitmiştim.
Sayın Pria, bence siz yinede Summer Daffodil dende vaz geçmeyin.Çünki ABD ninde
hava şartları bizden çok farklı değil sadece, 5 veya 6 derece fark atar.
Temmuz da açmazsa, haziranda veya mayısta açsın o da güzel,denemekte fayda
var derim;)
Dünden beri benden geçen yıl nergis soğanı satın almış bir arkadaşla yazışıyoruz..
Nergislerin yapraklarının uçlarının sarardığını yazıyor..
Bende sordum..ilave gübreleme falan yaptınız mı diye..
''funda toprağı+ Cocepeat+ biraz koyun gübresi+ çok az kemik tozu +çok az kükürt+koyun gübresi ve çimden elde ettiğim kompost '' kullanmış nergisleri ektiği saksılarda..
Oysa bu kadar karışıma hiç gerek yok..Nergis biraz asidik ve humuslu toprağı sever..
Funda toprağı ile 1/20 oranında tam yanmış koyun gübresini karıştırıp ekseydi bu sorunları yaşamazdı.
Veya süpermarketlerde satılan torf,saksı toprağı ile normal bir toprağı yarı yarıya karıştırıp ekseydi yine sorun olmazdı.
Arkadaşlar..toprak analizi yapmadan kükürt,kemik tozu gibi maddeleri göz kararıyla toprağa karıştırmak çok ters tepkimelere sebep olabilir..
Tuzlanmaya sebep olabilir.
Kükürt ve kalsiyum fazlalıkları yapraklarda kloroza (sararma) sebep olur..Fosfor alımını engeller..bu da bitkinizin sağlıklı büyümemesine sebep olabilir.
Kulaktan dolma bilgilerle ekim dikim yapmayalım lütfen...İyi geleceğini sandığınız elementler veya maddeler toksik etki yapabilir.
Üzülüyorum böyle şeylere..Paylaşayım dedim sizlerle.
Kemik tozu kullanan başkaları da var mı? Nasıl temin edebiliriz.
hocam100
26-02-2011, 11:24
Adnan bey bu yıl nergislerimden o kadar çok memnunum ki anlatamam.Bir soğanda en az 3 sap çiçek çıkardı.Bunu da geç dikmeme borçluyum sanırım.Çünkü geçen yıl erken dikmiştim pırasa gibi sap olup çok az çiçek vermişti.Bu yıl farklı 1 aydan beri çiçekli ve en az 3 kere dolu dolu vazoma ısladım.Size de bunu tavsiye ederim.
hocam100
26-02-2011, 11:26
Kemik tozu kullanan başkaları da var mı? Nasıl temin edebiliriz.
Bizim buralarda yatağan kasabasında hayvanların boynuzundan bıçak sapı yapılır.Bıçakçılardan bazıları bazen onun tozundan satarlar.Çok faydalı olduğunu duymuştum.
Batuhan Yılmaz
26-02-2011, 21:02
Selam arkadaşlar 1 ay önce diktigim yarı çapı 3 cm olan hollanda malı nergis soğanlarını diktim ve 1 aydan beri sadece 3 cm boyunda yapraklar var saksı tamamen kök içinde çürüme yok bende onları bu gün hava soğuk diye dışarı attım iyimi yaptım sizce.
Bizim buralarda yatağan kasabasında hayvanların boynuzundan bıçak sapı yapılır.Bıçakçılardan bazıları bazen onun tozundan satarlar.Çok faydalı olduğunu duymuştum.
Hocam kemik tozunu çok iyi bir fosfor kaynağı ve doğal ürün olduğu için tercih ediyorlar yurtdışında ancak bizde direk satışı yok sanırım.
hocam100
27-02-2011, 08:53
Buralarda insanlar eskiden üzüm bağlarında bu boynuz tozlarını kullanırlarmış.Suni gübreler çıkınca kullnılmaz olmuş.
merhaba arkadaslar
zen garden da var karısık paket olarak + bır kac sıtede daha gordum bılgılerınıze .bede eylul satısını beklıyorum......
mor-salkım
28-02-2011, 23:05
merhaba bu konuya ilk kez yazıyorum. bende katlı ve yalınkat nergis soğanları var evimizin bahçesinde isteyenlere yollayabilirim artık o kadar çoğaldılar ki dışarılara da ekiyorum herkese veriyorum. fakat şu anda yapraklılar. sanırım yaprakları kuruduktan sonra vermek daha mantıklı olur. bana mesaj atmanız yeterli. hayat paylaştıkça güzel bence.194791
194792 elimdekiler bunlardan ama bu fotoğraflar alıntı. bir tür daha var fakat onları henüz üretmeye çalışıyorum. inşallah bir gün onları da paylaşırım.
daffodil
03-03-2011, 12:09
merhaba benim nergislerle ilgili 2 sorum olacak
1-bu daffodil diye tabir edilen nergislerden yavru almak mumkun mu,zira ben yaklasık 20 cesit nergis turunu italya'da bir botanik dukkanından soganlarını edinip ekmistim..ve her yıl sayıca azalıyorlar..adana'da oturuyorum acaba soguklama ihtiyacını karsılayamadıkları icin mi yoksa hollanda laleleri gibi sadece bir yıl mı cicek veriyorlar..
2-martın birinde bir akrabamızın gecen yıl soktugu ve bu zamana kadar ekmeyip bir koseye attıgı kendiliginden topraksız yeseren 100 kadar nergiz soganı elime gecti,soganlar topraksız bir parmak kadar yesil yaprak olusturmuslar haliyle,soganlardaki besinden faydalanmıslar ve soganları yumusamıs cok kotu durumda onları kum ve ahır gubresi karısımını topraga ekleyerek ektim,az gunes almalarını saglayarak koklenmelerini saglmak mantıklı geliyor bana sizin oneriniz nedir??????
Az önce NTV'nin hava durumunu dinledim..
6 martta toprağa cemre düşecek ama kar geliyor dedi sunucu..
Martın genelinin yağışlı ve serin-soğuk geçeceğini belirtti..
Pazartesi-salı-çarşamba yurdun büyük bölümü kar yağışlı..
Eksi sıcaklıklar göreceğiz..
Bu yüzden bu yıl lale ve nergislerin açmaları biraz uzayacak gibi duruyor..
Geçen yıl benim İstanbul'daki nergisler martın 9'unda tam olarak açmışlardı..Şu an tomurcuktalar ama havalar serin giderse martın sonunda bile zor açarlar gibime geliyor..Bu bitkilerin gelişimi soğukta yavaşlar,10-14 derece sıcaklıkta,lodos havalarda gelişimleri hızlanır..
Böyle çok soğuklarda saksıları sulamamak,saksı toprağını çok ıslak tutmamalı..Don olayları saksı toprağını dondurabilir ve kökler zarar görebilir..
Eksi 2-3'ten fazla don olayı beklenen yerlerde saksıları evin biraz daha serince yerlerinde tutmakta yarar var..
İklim yıldan yıla,aydan aya çok değişken..bitkilerin şaşkınlık geçirmesi için her türlü iklim değişikliği var..iklim çok istikrarsız..
Koca kış geçti..Erzurum bile zamanında kar görmedi sayılır..tam bahara girerken aşırı kar yağışları olacak gibi..
Çin'de kuraklık..buğdayda,pirinçte kıtlık..
Avustralya'da seller..yangınlar..
Sanki dünyanın çivisi çıkıyor gibi.
daffodil
04-03-2011, 23:54
tekrar merhaba ben adana'da ciftcilikle ugrasıyorum daha cok mesaj okuyunca nergiz soganlarımın coguna bugday muamelesi gecmis yıllarda fazla 33'luk nitrat verek yaktıgımı anladım..
Bu yıl sökup diktiklerime (soganlarını MEVLUT beyden almıstım)karaburun nergizleri tabanına yanmıs tavuk gubresi atmıstım iyi cicek actılar ama asırı derecede kabardılar,boyları yarım metreye yaklastı haftasonu fotograflarını cekip yukleyecegim insallah...
nergis sevenlerle paylasmak istedigim bayagı genis nergis turlerini iceren pdf formatında bir katalog var...17mb boyutlarında..attachment goremedim nasıl paylasabilirim acaba saygılar...
hocam100
05-03-2011, 20:09
Sayın daffodil tavuk gübresi nergis gibi bir çiçekte kullanmak çok tehlikelidir.Eğer uygun oranda verirseniz sorun olmaz ama fazla verilise yanar.Bence fazla kullanmayın.
''Tavuk gübresi diğer organik gübreler sığır gübresi, koyun gübresi gibi diğer çiftlik gübrelerinden farklıdır. Tavuk gübresindeki Azot ( N ) miktarı, Sığır gübresi – koyun gübresi ve diğer çiftlik gübrelerine göre çok fazladır. Bundan dolayı tavuk gübresi kullanırken dikkat edilmesi gerekir. Tavuk gübresi fazla miktarda veya direk kullanıldığında bitkide yanma görülebilir.
Organik tavuk gübresi kullanılırken ya az miktarda toprağa karıştırılarak verilmeli **** saman – sap gibi nesnelerle karıştırılarak verilmelidir. Sulandırılarakta verilebilir, böylece tavuk gübresi seyrekleştirilmiş olur.
Organik tavuk piliç gübresi Azot ( N ), Fosfor ( P ), Potasyum ( K ), Kalsiyum ( Ca ), Mangenez ( Mg ), Bakır ( Cu ) ve Çinko ( Zn ) elementleri içerir.'' http://www.hayvanbilgisi.com/tavuk-yetistiriciligi/tavuk-gubresi-110/
Bu arada fazla azot nergisler için zararlıdır.
...Bu arada azot nergisler için zararlıdır.
Fazla azot zararlıdır,diyecektiniz sanırım sayın Hocam..
Ayrıca ben şöyle minik bir ilave yapayım..
Sayın Daffodil..Ölçüsüz sun'i gübre kullanmak bütün bitkiler için sakıncalıdır..
Mesela siz 33'lük amonyum nitrat attığınızı yazmışsınız..
33'lük nitratı dikkatli kullanmak gerek..bu gübre yağmur sularıyla çabuk yıkanabilen çok ani tesirli bir gübredir..Sizde mutlaka bilirsiniz,çiftçilikte genelde bitkilerde azot eksikliği olmasın diye geç zamanda kullanılan bir gübredir (mesela,buğday için nisanda atılır Çanakkale'de..Adnana'da ise daha erken)..33'lük nitratı hemen yağmur öncesinde atmak gerekir veya attıktan sonra sulamak gerekir..eğer toprağın nemi azsa veya fazla kaçırırsanız bitkiyi kavurur..
Bu yüzden ölçülü atmak gerekir..bunun miktarıda metrekareye 15-20 gramdır..
Bunu ayarlamak ta zordur..
Diyelim 20 metrekare bahçeniz var..atmanız gereken miktar 300-400 gramdır..
En iyi yol,400 gram gübreyi 1-2 kilo nemli talaş veya nemli kum,toprakla karıştırıp öyle saçmaktır..böyle yapılırsa daha iyi dağılım yapılmış olur..
Aslında zirai bilgisi olmayan kişilerin,hele hele toprak analizi yoksa göz kararıyla falan sun'i gübre kullanmamaları gerekir.
En emin yol şudur bence:
-Nergislerinizi eğer saksıya ekiyorsanız torf ile toprağı yarı yarıya karıştırmak ve bu karışıma 1/20 oranında çok iyi yanmış koyun gübresi katmak.
-Eğer nergislerinizi bahçe toprağınıza ekiyorsanız ve yaptığınız gözlemlere göre,bahçenizde ektiğiniz bitkilerin çok gürbüz gelişmediğini görüyorsanız,yaz sonunda yanmış hayvan gübresiyle birlikte toprağı 20 santim falan kazıp karıştırdıktan sonra ekim yapmaktır..Eğer yanmış hayvan gübresi bulamıyorsanız metrekareye 30 gram 15.15.15 kompoze gübre kullanıp toprağı karıştırmanız yeterlidir..mart ayında da metrekareye 15 gram kadarda potasyum sülfat veya potasyum nitrat atıp toprağı karıştırırsanız soğanlarınız daha iri olacaktır.
Siz sanırım,tavuk gübresini fazla kullandınız ve bu yüzden Karaburun nergisleri pırasa gibi boylandı..
hocam100
06-03-2011, 10:52
Adnan bey ben de onu belirtmek istedim.Verdiğiniz bilgi için ben de faydalandım.Teşekkür ederim.
daffodil
07-03-2011, 19:15
Cevaplarınız icin tesekkur ederim oncelikle hem ciftcilik hem narenciye ile ugrastığım için ve malum koyde bulundugumdan dolayı her nevi kimyevi gubre vs ilaca kolay ulasma imkanı oluyor.Hocam100 ve pria'nin da dedigi gibi fazla azot kullanımından dolayı daha once edindigim bir cok soganı curuttum.kaş yapayım derken goz cıkarttım.bu yıl super 3.15(cinko'lu) ve 18.46 dap gubreleri elimde olmasına ragmen korkumdan kullanmadım.ama seneye hesap ederek dap'i eritip vermeyi dusunuyorum çicekler için.
Bu arada bahcemden kopardığım nergislerin evde fotograflarını çekip yukleyebildim ancak,pria'nın nergislerinden bende de var sanırım en cok onlar kokuyor.Bir de Double Daffodil Peach diye forum da yazılan nergis fotograftakiyse orjinali pembe herhangi bir sey uygulamadım ben saygılar..
ARKADASLAR Erlicheer YAZ NERGISI SIPARISINDE BULUNDUM.............VOGALRY SITESINDEN SIPARISI GECTIM TEM.AGUST ELIMDE OLUCAK GIBI ...............
Merhaba ,
Nergislerimi çiçeklendiremediğim için yine seradan nergis aldım ama fiyatı oldukca uygundu .İlk defa çiçekli hazır nergis alıyorum.Seneye de açması için çiçekliyken gübreleme yapmalı mıyım?Çiçeklerini kesmeli miyim soğanın büyük kalması açısından.Hocam100 den aldığım sümbüllerim her sene açıyor ama bir şey yapmıyorum sadece çiçeklerinde ufalma oldu.Besini soğandan aldığı için değil mi?
Çok güzel bir kokusu var.
Sormak istediğim diğer soru soğanların yarısı saksının dışında ben öyle ekmiyorum soğanın boyu kadar gömüyorum bunun çiçeklenme de bir etkisi var mıdır?
Teşekkürler
...fazla azot kullanımından dolayı daha once edindigim bir cok soganı curuttum.kaş yapayım derken goz cıkarttım.bu yıl super 3.15(cinko'lu) ve 18.46 dap gubreleri elimde olmasına ragmen korkumdan kullanmadım.ama seneye hesap ederek dap'i eritip vermeyi dusunuyorum çicekler için.
..,pria'nın nergislerinden bende de var sanırım en cok onlar kokuyor...
Sayın Daffodil..
Niye bu kadar meraklısınız anlayamıyorum bu sun'i gübre atma hususunda?
Bakın bu yıl 3x15 ve DAP gübrelerini vermekten iyiki korkmuşsunuz..yoksa atsaydınız belkide yukarıdaki güzel nergis fotosunu çekemiyecektiniz..
Nergisleriniz böyle güzel açabiliyorsa hiçbir şeye ihtiyaçları yok demektir.
Demekki ektiğiniz toprak zengin,kaliteli bir toprak..Eğer her yıl ezbere suni gübre takviyesi yaparsanız,toprağınızı katleder,çoraklaştırır,tuzlandırırsınız..birkaç yıl sonrada ne ekseniz sonuç alamazsınız..
Besin maddelerinin eksikliği kolay tamir edilir ama besin fazlalıklarını kolay kolay ıslah edemezsiniz..
Ayrıca gelecek yıl DAP gübresini eritip vermeyi düşünüyorum demişsiniz..
Niye eritiyorsunuzki..
DAP toprakaltı gübresidir..ekimden önce kullanılır..üstten kullanılmaz..eğer bu gübreyi illa vermek istiyorsanız soğanlar uykudayken 10-15 santim kadar derine kazıp gömmeniz yeterlidir..DAP'taki fosfor hareketsizdir,nereye atıldıysa orada kalır ve bitki ondan dilediği kadarını alır..yani azotun aksine fosfor,sulamayla veya yağmurlarla aşağılara doğru yıkanmaz..
Bana göre bu sun'i gübre ısrarından vazgeçiniz..NERGİS humustan,torftan,yaprak çürüntüsünden çok hoşlanıyor..onları deneyin bence..onların içinde zaten yeterince azot,fosfor,potas ve iz elementler var..
.............
Yüklediğiniz fotonun sol ve sağ alt köşelerindeki nergisler benim nergislerden..
Haklısınız..böylesine kokulu başka bir nergis türü yoktur sanıyorum..
Sormak istediğim diğer soru soğanların yarısı saksının dışında ben öyle ekmiyorum soğanın boyu kadar gömüyorum bunun çiçeklenme de bir etkisi var mıdır?
Teşekkürler
Gördüğüm kadarıyla satın aldığınız saksıdaki toprak derinliği 15 santim kadar..
Seracı,akıllı adam..soğanları sığ ekerek köklerin toprağın tümünden yararlanmasını sağlamış..
Oysa siz aynı saksıya 5 santim uzunluğundaki soğanları 5 santim de aşağı gömseydiniz,soğan köklerinin faydalanacağı toprak derinliği 5 santime inecekti..
Unutmayın..kökler aşağı doğru yönelir (pozitif jeotropizma)..
Bu kadar basit..
Sizde öyle yapın seneye..saksınızı tam doldurun iyi bir toprak ve torf ile..soğanları yarısına kadar gömün..yaprak filizleri görünene kadar üzerlerine bir ağırlık koyun..köklensinler..ondan sonra ağırlığı kaldırın..
(Üzerlerine ağırlık koymazsanız soğanlar yukarı kalkar)
Hem sizin için hemde sayın daffodil için:
http://www.biyolojisitesi.net/tum%20uniteler/bitki_biyolojisi/bitkilerde_durum_degistirme_hareketleri.html
daffodil
07-03-2011, 22:19
pria leonardit (dogal leonardit,seker pancarından yapılma degil) kullanımı hakkında oneriniz nedir acaba??dap ve 3.15'in ,triple super fosfat'ın taban gubresi oldugunu biliyorum sayın pria.Micro ve macro elementler'le ilgili bilgim var zira soganlı bitkiler de kullanabilir miyim diye merakım.Gecen yıl taze koyun ve tavuk gubresini suda bekletip sonra icine biraz combo iz element karısımı ekleyip en son da asidik olmaması icin ph dengeleyici koyup uygulamıştım ama kokusundan dolayı bu yıl o uygulamayı yapmadım.
Aslında topragım gayet iyi bir toprak, her yıl bir miktarda kum ekliyorum.Nergisler biraz yuksekte olunca drenaj sorunu da kalmıyor.bahceler su aralar leonardit uygulaması yapıyoruz,topraktaki anyon katyon dengesini saglması ve iz elementlerin kullanılabilir forma gecmesi ve organik madde,fulvik asit oranını arttırmak icin.Bu tip her uygulama yaptıgımız da acaba biraz da nergislerime atsam mı oluyorum :rolleyes:
Yeri değil ama belki biliyorsunuz umuduyla sorayım,gecenler de bir agac gordum ne oldugunu bilmiyorum kasım ayı gibi acıyor,sarı cicekleri japon gulunu andırır (ebat ve form olarak) ama ters lale gibi yere donuk duruyor cicekleri.Agac boyu 1,5 mt civarıydı benim gordugumun,vazoda ki cicekler misali dibinden bir cok celik vermis bir agactı,sahibi mum agacı oldugunu soyledi fakat internette mum agacı diye aratınca baska bir bitki cıkıyor.Adını bilmedigindem edinemiyorum da,biliyorsanız cok sevinecem..Saygılar
Yeterli cevap verdim ben size sayın Daffodil..
Ayşe Yıldız
08-03-2011, 07:59
Açmak üzere olan nergislerimin başına kar yağarsa sonu ne olur? Bu soğuğa dayanırlar mı? Yoksa henüz göremediğim çiçeklerini bir sonraki sene açmasını mı bekleyeyim? :(
merak etmeyin bişey olmaz.
Gördüğüm kadarıyla satın aldığınız saksıdaki toprak derinliği 15 santim kadar..
Seracı,akıllı adam..soğanları sığ ekerek köklerin toprağın tümünden yararlanmasını sağlamış..
Oysa siz aynı saksıya 5 santim uzunluğundaki soğanları 5 santim de aşağı gömseydiniz,soğan köklerinin faydalanacağı toprak derinliği 5 santime inecekti..
Unutmayın..kökler aşağı doğru yönelir (pozitif jeotropizma)..
Bu kadar basit..
Sizde öyle yapın seneye..saksınızı tam doldurun iyi bir toprak ve torf ile..soğanları yarısına kadar gömün..yaprak filizleri görünene kadar üzerlerine bir ağırlık koyun..köklensinler..ondan sonra ağırlığı kaldırın..
(Üzerlerine ağırlık koymazsanız soğanlar yukarı kalkar)
Hem sizin için hemde sayın daffodil için:
http://www.biyolojisitesi.net/tum%20uniteler/bitki_biyolojisi/bitkilerde_durum_degistirme_hareketleri.html
Merhaba,
Sn Pria satan seracı akıllı mı yoksa ilk elden aldığı yer mi akıllı bilmiyorum ;) Benim için önemli olan çiçek açtırmak bu pozitif jeotropizma ile olur ister gübre ile.İlettiğiniz cevap kökleri gelişemeyince çiçek de açmayabilir oluyor.Ancak ben ekimi doğru yaptığımı düşünüyorum.Formda okuduğum kadarıyla siz yazmışsınız dejenere soğan olmuş olabilir.Balıkesir Burhaniyede ektiğim tüm nergisler açmış komşularım söylüyor.İstanbul'da balkonda bu iş neden olmuyor?:p
Resimleri ekledim.Şimdi 6 cm lik saksıda bu soğanlar toprağın neresinden faydalandılar ve çiçek açtılar yoksa başka bir yerde büyüdüler buraya dizildiler mi?Bu şekilde seneye de sizce kalabilir mi?
Biz amatörler bu işler ile uğraşanlar kadar fazla tecrübe edinemiyoruz.Her bilginin bir matematiksel bir sırrı vardır.Dil öğrenmenin,müzik aleti çalmanın hatta örgü örmenin...Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın FİRUZAN..
Görüşlerimi aktarayım size:
-Satıcı akıllılık etmiş derken şunu kastettim ben..Onlar ticaretin kolaylıklarına kaçtıkları için bizler gibi büyük ve çok ağır toprak dolu saksılar kullanmıyorlar..Nakliye,kargo sorunlarını düşünerek minimum toprakta en güzel sonucu almak istiyorlar..ama o minicik saksıya o kadar soğanı yerleştirirken de sık sık besin takviyesi ile soğanları büyüttüklerini sanıyorum..
Yani 10 tane soğanı 5 santimlik saksı toprağı öylesine besliyemez..mutlaka katkı maddeleri ve haricen verilen besinler kullanıyorlardır..ama onlar göz kararı ile değil,tamamen bilimsel yaklaşıyorlardır olaya..hangi besinin ne kadar arayla,ne kadar miktar ve dozda verileceğini bizler onlar gibi bilemeyiz..teknik bir konu bu..benim görüşüm böyle..
-Ben ''kökleri gelişemeyince çiçek de açmayabilir'' derken şunu kastediyorum..15 santim derinliğindeki bir saksıda siz 5 santim uzunluğundaki soğanı,bir 5 santim de aşağı gömerseniz,soğanların saksı toprağından faydalanma derinliği 5-6 santime inmiş olur..buda soğanların gelişimi için saksıdaki toprağın tamamına yakınını kullanamaması anlamına gelir..yani,soğanları saksılara fazla gömmeden ekmemiz onların saksıdaki tüm topraktan istifade etmesi açısından yararlı olur..
-''Burhaniyede ektiğim tüm nergisler açmış komşularım söylüyor.İstanbul'da balkonda bu iş neden olmuyor?'' diyorsunuz..haklısınız..benim kendime ait Doble Daffodil Erlicheer türü katmerli nergislerim hem Çanakkale'de hemde İstanbul'da saksıda fire vermeden açıyorlar her yıl..hiçbir soğuklama işlemi falan yapmadığım halde,hiç sorun çıkarmıyorlar..
Ama gelin görünki,Hocam100'den satın aldığım Karaburun nergisleri ne Çanakkale'de zeytinliğimde nede İstanbul'da hem saksıda hemde site bahçesinde verimli olamıyorlar,nerdeyse hiç çiçek açmıyorlar..yoz mudurlar bilemiyorum..Bir bilimsel makalede Karaburun üreticilerinin çok eskimiş soğanları attıklarını okumuştum..
Bazı nergislerde bu durumun giderilmesi için,ekim öncesinde 8 hafta kadar 8-9 derecede bekletilmesi gerektiği yazılıyor literatürde..yazın göbeğinde 8-9 derece sıcaklığı nasıl buluruz bilemiyorum..yani bu 8 haftalık dönemde bizim kuru soğan diye baktığımız soğanlarda iç hareket başlıyor ve çiçek tomurcuğu oluşmaya başlıyor..vejetatif büyüme konisinin bir çiçek sürgünü haline dönüşümü sağlanıyor..
Sizin İstanbul'da saksıdaki soğanlar bu yüzden açmıyor olabilir..mesela siz koca yaz saksılarınızı güneşli bir yerde bekletiyorsanız çiçek sürgünü oluşumu olmayacak demektir..
Ayrıca soğanların büyüklükleri,yaprakların tam sararmadan erkenden koparılmalarıda çiçek veriminde etkili..
Çiçeğin kalitesi,soğanın iriliğiyle orantılı..
-''..yoksa başka bir yerde büyüdüler buraya dizildiler mi?Bu şekilde seneye de sizce kalabilir mi?'' diyorsunuz..
Başka bir yerde büyütülüp o minik saksıya dizildiğine inanmam..O şekilde seneye kaldığında da aynı güzel sonucu alacağınızı sanmıyorum..
En doğrusu..tüm soğanlarınızı,çiçeklenmeden sonrada temmuz ayına kadar bakımını yapınız,yapraklarının kendiliğinden sararıp kurumalarını bekleyiniz,daha sonra söktüğünüz soğanları imkanınız varsa dikimden önce 8 hafta kadar 8-9 derecede bekletiniz..hiç olmazsa evinizin en serin,havadar bir noktasında muhafaza ediniz.
Ben bu yıl Hocam100'den aldığım açmayan soğanları,hiç olmazsa 15 ağustos-15 eylül arasında buzdolabında 4 derecede bekletip öyle ekeceğim..tabi,ektikten sonra saksılarıda filizler gözükene kadar en serin yerde bekletip ondan sonra güneş gören bir noktaya alacağım..yine sonuç alamazsam çöpe atacağım..
Çiçek verimi olmayan türler çok yorucu ve sıkıcı oluyor..
Sayın FİRUZAN..bildiğim ve dilim döndüğünce fikirlerimi yazdım..yazdıklarımda yanılgılarım olabilir..eleştiriye açıktır yazdıklarım..
Bu pembe nergislere baktıkça aklıma ortanca çiçeği geliyor..
Biliyorsunuz ortancalara sirke,demirsülfat (mavi renk için) verilerek pembe ve mavi renkler elde ediliyor..
Toprağı asidik yaparak (örneğin,domates püresi ,limon suyu dökerek) ortancaların daha canlı pembeye dönüşmesi sağlanır..
Ben bu pembe çiçekli nergislerin doğal olduğuna pek inanmıyorum..Acaba bu tür işlemler yaparak nergislerde de renk değişimi mi sağlanıyor?
Denemek lazım.
Sn pria., Buradaki nergisler de diğerleri gibi ISLAH edilerek elde edilmiş bir çeşittir. Ama bunları Türkiye ye göndermezler, çünki ROYALTY (Islahçı hakkı-Patent) kuralları Türkiyede çalışmadığını bilirler.
Yani bu güzel çiçeği Türkiye de A veya B şahsı alıp soğanını üreterek ve ıslahçı payı ödemeden pahalı fiyatla kolayca satar ve para kazanır, Ya bunu yıllarca melezleyip, tozlayıp uğraşarak bulan ıslahçı ne yapsın??
Dışarıda bu kurallar geçerli olup çok sıkıdır ve royalty vermeden satarsanız binlerce lira cezası vardır. Ayağınızdaki çorabınıza kadar alırlar.
Merhaba,
kökleri gelişemeyince çiçek de açmayabilir oluyor. dejenere soğan olmuş olabilir.Balıkesir Burhaniyede ektiğim tüm nergisler açmış komşularım söylüyor.İstanbul'da balkonda bu iş neden olmuyor?:p
Şimdi 6 cm lik saksıda bu soğanlar toprağın neresinden faydalandılar ve çiçek açtılar yoksa başka bir yerde büyüdüler buraya dizildiler mi?Bu şekilde seneye de sizce kalabilir mi?
Sn Firuzan., Bazı bilgileri açıklamak istiyorum: Sorduğunuz soruların bazıları "Soğanların depolanması ve Preparasyonu" başlığında (Bu bölümde) bulabilirsiniz. şaşırdığınız konuları kısaca açıklamak isterim:
1. Bu yıl çiçek açan soğanları diktiğiniz zaman (Ekim-Kasım) soğanın içinde çiçekleri oluçmuştu, dikimden sonra yukarı çıktılar. Yani Kasım ayında Lale,sümbül, daffodil vs. soğanlarının içinde çiçekler hazır beklemektedir.
2. bekleyen bu çiçekler soğan dikildikten sonra köklenip su almaya başlayınca ve iklim uygun ise yukarı çıkar ve açar. Bazen kök yapmadan da zayıf da olsa çiçekler uzar.
3. Soğanın içinde çiçek oluşması ve gelişmesi için soğanların dinlenme döneminde (yaz ayları) UYGUN sıcaklık ve nem koşullarında olması ve etilen gazından uzak olmaları gerekir. Buz dolabında meyve-sebzeler Etilen gazı üretir!!
4. Sonuçta o 6 cmlik saksıdaki soğanların içinde hazır çiçek vardı ve onlar açıldı. Eğer gelecek yıl da çiçek isterseniz bitkinizin çiçek geçtikten sonra bol yaprak vermesini sağlamalı, ve iyi beslemelisiniz. Bu da 6 cm lik saksıda olmaz!?
5. Karaburun nergisleri; adı üstünde Karaburun iklim koşullarında olur. edremit, istanbul, ankara vb. yerlerin iklim koşulları İzmirin Karaburun ilçesine benzer ise olur, benzemez ise olmayabilir. Buna "GEN MERKEZİ" derler.
Bütün canlı türleri kendi gen merkezlerinde veya benzer koşullardaki gen merkezlerinde çoğalır, ürer, ve soyunu devam ettirir. Buradan özetlersek:
a) Soğanlı bitkiler, türünün istediği uygun koşullarda yetiştirilirler ise sağlıklı gelişir, ve soyunu devam ettirir.
b) Soğanlı bitkiler yaprakları sararıp dinlenme döneminde (Depoda veya yerinde kaldığı zaman) uygun sıcaklık ve nem koşullarında içlerinde çiçek tomurcuğu oluştururlar. Aksi halde çiçek vermeyebilir, çiçek bozuk olabilir vs.vs.
Kolay gelsin.
kgursan ve pria verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Böylece küçük bir saksıda bu soğanların nasıl büyümüş olduğunu anlamış oldum.Sn prianın da bu sezon satışa çıkaracağı soğanlardan da alıp onları ekeceğim.
3. Soğanın içinde çiçek oluşması ve gelişmesi için soğanların dinlenme döneminde (yaz ayları) UYGUN sıcaklık ve nem koşullarında olması ve etilen gazından uzak olmaları gerekir. Buz dolabında meyve-sebzeler Etilen gazı üretir!!
.
Bunu ilk defa öğrendim sayın kgursan..Çok teşekkürler..
Buzdolabı da olmayacağına göre yazın koyu sıcağında Karaburun nergisleri için 8 haftalık 8-9 derece ısıyı nasıl sağlıyabiliriz bilemiyorum..Bunu beceremezsek bu nergislerden bol çiçek almak mümkün değil..
Sayın kgursan,havası iyice alınmış buzdolabı poşetlerinde veya vakkumlu torbalarda buzdolabına koymak,etilen gazının etkisinden korur sanırım..
..Sn prianın da bu sezon satışa çıkaracağı soğanlardan da alıp onları ekeceğim.
Benim Double Daffodil Erlicheer türü katmerli-kokulu nergislerde 14 yıldır hiç çiçeklenme sorunu yaşamıyorum ben..Ne soğuklama yaptım,nede başka birşey..
2 yıllık iri soğanlarımda çiçek açmama gibi bir durum asla olmuyor..Hatta 2 sayfa öncesinde Trabzon'dan Benol Hazoroğlu'nun fotolarındanda göreceğiniz gibi iri soğanlardan birden fazla çiçek almakta mümkün..
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=759264&postcount=802
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=758146&postcount=794
Benim nergislerin ülkemizde her yöreye uyum sağladığına da inanıyorum.
hocam100
09-03-2011, 16:15
Sayın pria aynı düşünceyi ben de paylaşıyorum.Şu an ithal ve karaburun nergislerim çiçek açtı.Bu iklim çok sert geçmesine ve arada aldatıcı sıcak olmasından dolayı ithal olanlar nerdeyse 20 gün erken açtılar.Ama sizden aldıklarım 6 -7 cm civarı boyda ve çiçek tomuruklarını gösterir vaziyette bekliyorlar.Bu durum çok iyi.Zira erken açsa soğuktan donacaktı.Bizim iklime uygun olduğunu düşünüyorum.Çiçeklerini henüz görmedim.Onu da görünce görüşlerimi belirteceğim.
Bunu ilk defa öğrendim sayın kgursan..Çok teşekkürler..
Buzdolabı da olmayacağına göre yazın koyu sıcağında Karaburun nergisleri için 8 haftalık 8-9 derece ısıyı nasıl sağlıyabiliriz bilemiyorum..Bunu beceremezsek bu nergislerden bol çiçek almak mümkün değil..
Sayın kgursan,havası iyice alınmış buzdolabı poşetlerinde veya vakkumlu torbalarda buzdolabına koymak,etilen gazının etkisinden korur sanırım..
Sn pria, Vakumlu poşet olayını, pratikte uygulanıp uygulanamıyacağını bilmiyorum. Ancak söylemek istediğim şey şu: Meyve sebze depolanan depolarda Çiçek soğanları da birlikte depolanamaz. Yani elma deposuna 2 kasa lale,sümbül, daffodil vb. soğan koyayım demek yanlıştır.
Ayrıca Garaj gibi eksoz dumanı olan yerlerde de etilen oluşacağı için soğan depolanmaması gerekir. Çünki yaz ayları boyunca soğan içinde oluşan minik çiçek tomurcuğu en düşük etilen dozundan olumsuz etkilenir.
Soğan depoları havadar, serin (9-17 oC) yerler olmalıdır.
Ne kadar çok çeşidi var.
http://www.colorblends.com/All-Daffodil-Varieties/
mor-salkım
10-03-2011, 13:21
elimdeki nergislerin büyük çoğunluğunu dağıtmak üzere söz verdiğim için artık veremeyeceğim, göndereceğimi söylediğim arkadaşlar hariç. onlarınki söküm zamanında ellerine ulaşacak ******. sadece belirtmek istedim teşekkürler.
İyi Akşamlar Arkadaşlar Bir kaç sorum olacak izninizle. Benim Nergis çiçeğim var yaprakları uzun ve sarkık. bakıyorum Frezya ya çok benziyor. soğanlarını aldığım yer güvenilir bir yer değilmiş sonradan öğrendim, tabi kandırılınca. acaba Nergis diye Frezya vermiş olabilirmi? bu günde güzelce Kar yağdı üzerlerine. Eğer Nergis ise. nergis cinsini yapraklı iken tahmin etmek mümkün mü? 3 tane lale var içlerinde.
verdoque
10-03-2011, 16:50
Frezya ise üzülmeyin o da çok güzeldir :)
bettyycim
10-03-2011, 21:54
Frezya değil,
Cevap için Teşekkürler sanırım nisan ayında çiçeklenir. bütün çiçekler güzeldir evet Frezya da güzel. artık şansıma ne çıkarsa diyelim. Saksıyı İçeriye güneşli ve sıcak bir odaya alsam çiçeklenme hızlanırmı? acaba.
İyi akşamlar Nergis lerim hala açmadılar bir çok Nergisler açtı. sanırım benim Nergis lerim açmıycak :( 2 gün önce yanmış çiftlik gübresi verdim az miktarda. birde sıvı besin veriyorum ara sıra. umarım çiçeklenme için faydası olur.
İyi akşamlar Nergis lerim hala açmadılar bir çok Nergisler açtı. sanırım benim Nergis lerim açmıycak :( 2 gün önce yanmış çiftlik gübresi verdim az miktarda. birde sıvı besin veriyorum ara sıra. umarım çiçeklenme için faydası olur.
Dip kısımlarına bir daha bakın..bir şişkinlik yoksa çiçek vermiyecek,çiçek tomurcuğu yok demektir.
Eğer nergisse bunlar (bence nergis gibi) ve bunca uzun yapraklanmışlarsa,şimdiye kadar çoktaan çiçek sapları gözükür,hatta uzardı..
Bundan sonra ne yapsanız sonuç değişmez..
mor-salkım
15-03-2011, 22:55
merhaba esracer, nergislerinizi yeni mi aldınız ya da önceki sene çiçekleri geçtikten sonra yapraklarını kestiniz mi veya çiçekler geçtikten sonra hiç sulamadınız mı? Bu gibi durumlarda çiçeklenmeyebiliyorlar. Sadece tecrübeme dayanarak söylüyorum bunu bu arada.
Cevap için teşekkürler. çiçek soğanlarını sonbaharda dikmiştim ilk defa yetiştiriyorum. soğanlar çok iriydi diktiğimde. çiçeğin tam orta bölümünemi bakacağım dıştan köküne yeşil kısmınamı bakacağım tomurcuk için
mor-salkım
15-03-2011, 23:08
köküne değil, çiçeğin orta kısmında oluyor yaprakların arasında ortada oluyor şişkinlik. daha sonra büyüyor ve açıyor. fakat üzülmeyin açmadılar diye çünkü nergisler bazen erken dikildiklerinde ve toprak ısınabilecek kadar iklim uygun olmadığında da açmayabiliyorlar, diğer yıla açarlar büyük ihtimalle. benimde mersinde olan nergislerim açtı fakat elazığda var onlardan sadece biri açtı :)
Şimdi içeri aldım belki sıcak fayda ederde Çiçekleri açar. Çiçeğin ortasına baktım hiç bir şey yok. evet üzülmeme gerek yok Çiçekçi'lerde rastlarsam Çiçek açmış Nergis alırım banada telafi olmuş olur :) benim Nergis açmassa artık seneye açar belki..
Site bahçesine ektiklerimin açması 10-15 günü bulabilir..Onları 2 ay sonra ekmiştim..Ama saksıdakiler açıyor artık..İşte,İstanbul'da saksılardaki nergislerimin açış safhaları..Çiçek goncasının 28 şubat, 5 mart, 12 mart,16 marttaki durumları:
Çok Güzeller. emeğinize sağlık
thisisme
17-03-2011, 15:18
Bu da benim nergisim. Asya laleden almıştım soğanlarını. Güzel açtılar ama hemen hemen hiç koku yok. Ben de sanıyordum ki açan çiçekleri odaya alınca buram buram kokacak ev. Ancak burnumu çiçeğe yapıştırınca koku geliyor.
Bunlar da benim Hocam100'den adığım nergislerim, bana mutluluk verdiler varlıklarıyla:rolleyes:
Benol Hazaroğlu
18-03-2011, 19:26
Sayın Pria
Sizden almış olduğum Nergislerim harika açtılar.Resimlemiştim. Hocam 100den aldıklarım açmadı, soğanlar sizinkine göre küçüktü belki ondan.
Lütfen şimdi soracağım soruyu cevaplandırımısınız.
1o sene evvel Giresun Bulancak ilçesindeki Nergis dolu tarladan 20 kök nergis çıkardım. Bir kısmını çimler arasına birkısmını toprağa diktim. 2 veya 3 tanesi cılız açtı. Çoğaldılar ama açmadılar. sapların maşallahı var. Gayet sıhhatli çıkıyorlar. Bu sene bir kısmını saksıya bir kısmını gübreli toprağa diktim. Yine çok güzel büyüdüler yeşil saplarını uzunca çıkarttılar. Hiçbirinde Çiçek yok. Ben bunları nasıl açtırayım. Sinir oldum diyebilirim.
Açıklamalarınızı merakla bekliyorum.
Teşekkür ederim.
Sayın Hazaroğlu,
-Çok az güneş gören bir yere veya ağaç gölgesine ekmek..
-Aşırı azotlu gübre vermek..
-Yaprakların haziran sonunda kendiliğinden kurumasına kadar beklemeyip erkenden kesmek..Dolayısıyla soğanların beslenemeyip,irileşememesi..
-Soğanların çok yavru yapıp herbirinin çiçek verecek iriliğe ulaşamaması..
-Bu yıl saksılara ve toprağa ektiğiniz soğanların yeterli irilikte olmaması..
-Soğanları ektiğiniz saksıları eylül ekim aylarında aşırı sıcak havalarda güneş altında bırakmak..
-Soğanların egzos gazlarına maruz kalması.. gibi nedenlerle açamıyor olabilirler..
Bunlar varsayımlar..Olasılıklar..
Ama..aynı bahçeye ektiğiniz halde..gerek benden satın aldığınız,gerekse Nihal arkadaşınızdan aldığınız nergislerde açma sorunu olmadığı halde,Hocam100'den ve Giresun'dan aldığınız nergislerde bu açmama durumu oluyorsa başka sebepler olmalı..
Ya yoz soğan bunlar..Ya da daha özel ortamlar,şartlar istiyor olabilirler..
Bende de Hocam'dan aldığım nergislerde sorun var..Benim kendi nergislerimde hiçbir sorun yaşamadığım halde onlardan çiçek alamıyorum..
Bu sene ağustos 15'ten sonra 4-5 hafta havası alınmış buzdolabı poşetinde buzdolabı-sebze bölmesinde bekletip öyle ekeceğim..
Bu soğuklamada bir işe yaramazsa hepsini çöpe atacağım..
Bende sizin gibi sinir oldum..açmayan bitkiyle uğraşmayada gerek yok..
Sizde isterseniz böyle deneyin..
Sayın Kgursan çok daha bilgili bu konularda..Oda görüşlerini yazsa da faydalansak..
Bakın..bende bilmiyordum..egzos gazının,etilen gazının soğanlardaki çiçek tomurcuğunu tahrip ettiğini..
Sayın Kgursan sayesinde öğrendim.
Özellikle şehir içinde yaşayanların ve soğanlarını garaj gibi yerlerde saklamayı düşünenlerin bu hususa çok dikkat etmesi gerek..
Sayın Hazaroğlu..
Aklımdayken yazayım..benden satın aldığınız soğanları bu yıl sökmeyin derim..onların yavrularını ilk sene ayırmak biraz zordur..bırakın aynı yerde bu yılda kalsınlar..
Seneye her soğan 4-5 çiçek sapı verir..seneye yavrularını ayırırsınız..gerçi iki yıllık oldukları için onlar yavruda sayılmaz..
Aman..bu yıl çiçek zamanı geçti diye yapraklarını yolmayın..hazirana kadar ara ara yine sulayın..yapraklar kendiliğinden kurusun..saplar kuruduktan sonra soğanların üstüne 1-2 santim toprak örtün..(haşerelerin soğanlara yumurta bırakmaması,egzos gazlarından etkilenmemesi için)
Su falan vermeyin bir daha eylüle kadar..bırakın dinlensinler..
hocam100
18-03-2011, 21:08
Benol hanım okudum ki nergislerim çiçek açmamış.Bu konuda çok yazı yazdık, özetle; gördüm ki bu nergis türü ilklimi uygun olmayan yerde çiçek açmıyor.İklime yakın yerde çiçek açıyor ya da açmaya çalışıyor soğuğa maruz kalıyor açamıyor.Ben bu yıl farklı bir tarz deneyip nergislerimi neredeyse kasımda ektim.Öyle olunca filizlenmesi geç oldu.Bir anda boy atmadı.Filizlenmeye başladığı anda çiçek filizlerini de gördüm.Sonuç olarak çok bol olarak çiçek sapı gördüm.Dezavantajı da vardı soğuklar olunca örtmek zorunda kaldım.Yaklaşık 3 hafta örttüm.Sonra çiçekleri açıp geçince örtüyü de kaldırdım.Artık yaprakları boy atmaya başladı .Şİmdiden 50 cm oldular.Sizlere de bunu öneririm.Bu şekilde yaparsanız siz de güzel çiçekler elde edersiniz diğe düşünüyorum.Ayrıca çok kişiden de çok hoş çiçekleri oldu mesajları da aldığımı belirteyim.
turkishmojo
19-03-2011, 00:53
Sn pria bu sonbahar sizden aldığım nergiz soğanları ( gayet iyi ve sağlıklıydılar ) korktuğum gibi olmadı ve 6 soğanın 5 inde çiçek tomurcuğu var havalar birden ısındığı için açmakta acele ediyorlar gibi ,şu anda balkonda güneş gören yerdeler ,içeriye odaya alsam süreci yavaşlatabilirmiyim hemen solup geçmelerini istemiyorum cevaplarsanız sevinirim ,teşekkürler.....
Sn pria bu sonbahar sizden aldığım nergiz soğanları ( gayet iyi ve sağlıklıydılar ) korktuğum gibi olmadı ve 6 soğanın 5 inde çiçek tomurcuğu var havalar birden ısındığı için açmakta acele ediyorlar gibi ,şu anda balkonda güneş gören yerdeler ,içeriye odaya alsam süreci yavaşlatabilirmiyim hemen solup geçmelerini istemiyorum cevaplarsanız sevinirim ,teşekkürler.....
Hanımefendi,
Artık zamanıdır..Dışarda yarı gölgeli bir yerde tutarsanız süreç daha yavaş olur..
İçeriye alırsanız süreç daha hızlanır..Çünkü evde 18-24 derece sıcaklık bunları coşturur..
Bence onları ev içine alın..Susuz kalmamasına dikkat edin bu günlerde..Soba veya kalorifer peteğine yakın olmamak şartıyla güneş gören,hafif sıcak bir köşeye koyun..Göz zevkini tadın bol bol..kokularınıda..
Gece dışarıya alırsınız..
Eğer saksıda çiçekleri kesmeden bekletirseniz 20 günden fazla dayanırlar..Kesip vazoya koyarsanız bir hafta kadar..
Sizin para yatırırken bir sorun olmuştu..Helal hoş olsun..Sanırım siz 6 soğan istemiştiniz ama kargo ücreti yatmadığı için ben size yinede 4 iri 2 de yavru soğan göndermiştim..Soğanların birinin açmamasının sebebi budur..Seneye hepsi açar,hemde her kökte ikişer üçer..
Çiçek açımı bittikten sonra saksınızı dışarda yarı gölge bir yerde tutun..bakıma devam edin..sulamayada..taki,yapraklar artık kendiliğinden sararıp kuruyana kadar..Ondan sonra saksınızı en serin yere,egzos dumanı falan olmayan bir yere alın..aman..saksınızı yazın o kavurucu sıcakları altında güneşte bırakmayın..Ekim ayına kadar kuru toprakta dinlensinler..ekim-kasım ayında sulayıp gölge bir yere alırsınız dışarda..yapraklar görünününcede güneşli bir yere alırsınız.
Selamlarımla.
Fotoğraflama imkanınız varsa sevinirim.
Ayrıca çok kişiden de çok hoş çiçekleri oldu mesajları da aldığımı belirteyim.
Sayın Hocam..
Gerçekten güzel kokulu çiçekleri var..
Ben o konuda birşey demiyorum.
Sorun, açma sorunu..Sorun, çiçek veriminin azlığı..
Ama deneye deneye aşarız bu sorunuda inşallah..
Seneye yarısını sizin gibi geç ((ekim ayı sonu) ekeceğim,yarısını da soğuklama yapıp erkence ekeceğim..
5-10 tanede 20 santim kadar derine ekeceğim..Çünkü derin toprak nisbeten daha serin olur.
Selam.
Benol Hazaroğlu
19-03-2011, 11:24
Sayın Pria
Sizden aldığım Nergisler çok büyük,yerden 1 metre çapı da 1 metreye yakın saksıda.Ne yazık ki yanında ters lale, ve frezyalar var. Nergis çiçekleri bitti ters lale başını uzattı 15 cm oldu,frezyalar açmak üzere. Saksı bahçede güneş alan yerde.Yağmur haliyle yağacak.
Bu saksıyı kaldırmama imkan yok. Başınızı çok ağrıttm ama bu durumda nergis soğanlarımı ne yapayım.Bol toprağıyla başka saksıya nakletsem olur mu?
Benol Hazaroğlu
19-03-2011, 11:30
bu seferlik böyle oldu.
Benol Hazaroğlu
19-03-2011, 11:42
Sayın hocam100
Muhakkak sizin Nergislerinizde eminim çok güzeldirler.Forumu çok yakından takip ediyorum. Sizin Nergisleriniz Nihal'in Giresun'dan bana gönderdikleriyle aynı tür olduğunu sanıyorum açsalardı kıyaslamam daha iyi olacaktı. Ama bakın ne diyorum Nihal geçen sene gönderdi açtı. Aynı yöreden aldıklarım 10 senedir açmıyor.
Egzos dumanı hiç yok.
Suni gübre yok
Sapları solmadan yerinden kopmadılar 15 senedir aynı yerdeler
Bol güneş alıyor. Yağmur yeterli ıslatıyor toprağı
Toprakta oldukları için soğanlar derine kaçmış, çıkarırken zorlandım haliyle güneş onları etkilemez.
Onları açtıracağım beni çok üzdüler. İnatçı değilimdir ama bu konuda biraz inatlaştım.
Sayın Pria
Sizden aldığım Nergisler çok büyük
Bu saksıyı kaldırmama imkan yok. Başınızı çok ağrıttm ama bu durumda nergis soğanlarımı ne yapayım.Bol toprağıyla başka saksıya nakletsem olur mu?
Bu zamanda nergislerin köklerini incitmeden başka bir yere aktarmanız mümkün değil..Yazık edersiniz soğanlara..Çürütürsünüz..
En iyisi kendiliğinden yaprakları iyice kuruduktan sonra onları temmuzda çıkarmaya çalışın..Gölge ve serin,rutubetsiz bir yerde bir file içinde bekletin birkaç ay..Ekim ayında ayrı bir saksıya ekersiniz 10-15 santim arayla..
Toprağınız anladığım kadarıyla ideal bir toprak..İlave besine ihtiyacı yok..
Geçen yıl üzerinde çiçeğiyle gelen nergis soğanlarım, sağlıklı büyümelerine rağmen açmadı. Acaba iklimle mi alakalı?
turkishmojo
19-03-2011, 17:27
Sn pria cevabınız için teşekkürler, burada havalar birden ısındı kalorifer yakmıyoruz ,sanırım nergislerde şaşırdı daha çiçek sapları yeterince uzamadan çiçek açacaklar,yani biraz kavruk gibiler,yinede bu güzelliği evimde görebildiğim için mutluyum ,çiçekler geçip yapraklarda solduktan sonra dinlenme döneminde saksıyı bodruma koysam bir mahzuru olurmu,serin ve güneş görmeyen bir yer ,sizce uygun olurmu? tekrar tekrar teşekküler....
(Yapabilirsem resim ekleyeceğim.)
... daha çiçek sapları yeterince uzamadan çiçek açacaklar,yani biraz kavruk gibiler.................çiçekler geçip yapraklarda solduktan sonra dinlenme döneminde saksıyı bodruma koysam bir mahzuru olurmu,serin ve güneş görmeyen bir yer ,sizce uygun olurmu? tekrar tekrar teşekküler....
(Yapabilirsem resim ekleyeceğim.)
Çiçekler açtıkça saplarınında uzadığını göreceksiniz,merak etmeyin..Çiçeklenme döneminde susuz bırakmayın..
Bodrumunuz saksılarınızı saklamak için çok ideal..Saksı toprakları takır-takır,iyice kuruyunca alırsınız bodruma..Çünkü,toprak ıslak ve rutubetliyse serin bodrumda erkenden köklenme başlayabilir..Bu riski ortadan kaldırmak istiyorsanız,saksı toprağını boşaltın..birkaç gün iyce kurusun..biraz yanmış hayvan gübresi ilave eddin tabi..
Daha sonra bu iyice kuru karışımı saksılarınıza doldurup soğanları üstleri 1-2 santim toprakaltında kalacak şekilde tekrar ekin..
Hatta yapabilirseniz,talaş,saman gibi şeylerle saksının üstünü örtün..Havadan rutubet almayı önler..
Soğan tepesinde minik bir filizlenme görene kadar bodrumda bırakabilirsiniz..Daha sonra havalar serinleyip,bodrumdaki ısıyla havadaki ısı arasında pek fark kalmayınca,bahçede veya balkonda direkt güneş görmeyen bir yere alırsınız.Bunu şunun için yazıyorum..İklimler çok ayarsız..Sonbaharda veya kışa girerken bile öyle havalar oluyorki,yazı aratmıyor..İşte böylesine sıcak günlerde saksının plastiği güneşi görmesin..Saksı plastiği direkt güneşi görüp ateş gibi ısınırsa,soğanların içindeki çiçek konisi zarar görür..
Kışa girerken ise tam güneşli bir yere alırsınız..
Ayrıca yağmur sularıyla sulanması iyi olur.Toprak oksijen alır.
hocam100
19-03-2011, 22:32
Adnan bey benim nergisler de 10 cm ye ulaşamadan çiçek açma aşamasına geldiler.Boyları çok kısa kaldı nedendir anlayamadım.
Hocam..
Ne güzel..fazla şımarmadan,yaprak kalabalığı olmadan çiçek açıyorlar..Pırasa gibi yapraklar,yarım metre çiçek sapı olsaydı hiçte iyi olmazdı..
Hocam..bu nergislerde bir çiçek sapında bazen 12-13 tomurcuk oluyor..Yani çiçek tam açınca bayağı büyük ve ağır oluyor..sap uzun olsa bu yüzden rüzgarda yatma tehlikesi olur..böyle çiçek sapının yavaş uzaması iyidir..onlar işini biliyor,merak etmeyin..
Sanırım Denizli'de de bir haftadan beri ılık bir hava var..
Nergisler bunu fırsat bilip tomurcukları patlatmaya başlamışlar..
Acele etmeyin..Benim saksıdakiler de önce böyle bodurdu..ama bir haftada hem çiçek sapları uzadı,hemde tam açtılar..
Sizinkilerinde tam açmaları en az bir hafta on günü bulur..
Bu süre içinde boylanırlar..On günde çok şey değişir..Yeterki havalar böyle ılıman,lodoslu olsun..
Yanmış hayvan gübresiyle hafif bir kompost yapın veya bulabilirseniz bir teneke suya 3 çay kaşığı kadar potasyum nitrat eritip sulayın iyice isterseniz..faydası olur..soğanların irileşmesini sağlar potasyum..
Zaten tomurcukların tamamı patlamadan kesmeyin derim..
Hocam..Sağ tarafta sanki bir duvar var..Nergisler biraz gölge bir yerdemi ekili acaba?
hocam100
20-03-2011, 07:39
Adnan bey bilgi için teşekkürler duvar boyu yarım metre fazla gölge değil.
Selam.
gecen sene taşınırken bir köşede unutulan nergizlerim hem cogalmış birde her sapta cicek oluşmuş .boş saksı sanıyordum Hic bakım yapmadım sadece süpriz oldu :p merakla acmalarını bekliyorum . üzerine titredklerimde cicek yok
hocam100
21-03-2011, 17:34
Kokusu olmayan ama zerafeti mükemmel nergislerim açmaya başladı sizinle paylaşmadan edemedim.
Sayın Hocam..
Kötü,çirkin çiçek yoktur;bütün çiçekler mutlaka güzeldir..
Fotosunu yüklediğiniz nergislerde..
Ama bu tür nergisler göz zevki açısından daha çok park ve bahçeler için daha uygundur..
Evlerinde 5-10 nergisi binbir emek ve merakla eken insanlar tabi ki, daha çok kokulu nergisleri olsun isterler..
Haksız mıyım?
Benimde köyde evin önünde kokusuz olduğu için hiç önem vermediğim ve üretmeye çalışmadığım çok çok değişik bir sarı katmerli nergis türüm var..
Köye gidince eğer çiçekleri geçmediyse onun fotosunu yükleyeceğim..
Bu nergise hiçbir ecnebi sitede rastlayamadım daha.Çok büyük çiçeği var.
yıldıztozu
21-03-2011, 22:10
Sayın Pria,
Nergislerinizi Pria Nergisi diye çağırmaya başlayacağım artık :)
Sayın Pria,
Nergislerinizi Pria Nergisi diye çağırmaya başlayacağım artık :)
İltifatınız için teşekkür ederim sayın Yıldıztozu..
Güzel şeylerle anılmak çok hoş..
Baki kalanda bu zaten..
Sayın Pria
Sizden aldığım Nergisler çok büyük,yerden 1 metre çapı da 1 metreye yakın saksıda.Ne yazık ki yanında ters lale, ve frezyalar var. Nergis çiçekleri bitti ters lale başını uzattı 15 cm oldu,frezyalar açmak üzere. Saksı bahçede güneş alan yerde.Yağmur haliyle yağacak.
Bu saksıyı kaldırmama imkan yok. Başınızı çok ağrıttm ama bu durumda nergis soğanlarımı ne yapayım.Bol toprağıyla başka saksıya nakletsem olur mu?
Yapacağınız şey çok basit. Hazirana kadar birşey yapmayın. Haziran da ters lale çiçekleri geçtikten sonra saksı içindeki bütün soğanlar (nergis ve frezyalar9 sökme zamanı gelmiş olur. O zaman hepsini birden sökersiniz.
Benol Hazaroğlu
22-03-2011, 19:48
Çok teşekkür ederim. kgursan.
hocam100
23-03-2011, 18:49
Benim soğanlarım kocaman benimkilerde açarmı bide resmindeki gibi açarsa süper olur okadar nazikki büyük çiçekli katmerli ve alacalı beleceli karışık turuncu bir rengi var ama bir sorum var sadece kök geliştiriyor 4-5 cm yaprak uzunluğu bu nergislere ne yapmalıyım bana cevap atın es geçmeyin beni lütfen... hiç yaprakları uzamıyor geçensene ektiğim başka soğanlar 1 m yaprak yapıp geberdiler bunlardan ümitliyim ve nergis soğanı olduğundanda eminim bahçede 5-6 gün kar yedi haila bahçede ama saksıda duruyor hava haila biraz soğuk ısınınca büyürmü çiçeklenme dönemi nisan mayıs yazıyodu gelişim normalmidir. sorularıma cevap verin lütfen.
Resim ekleyin böyle yardımcı olmak zor.
artemisia10
23-03-2011, 19:26
hERKESE CEVAP VERİN BANA VERMEYİN ZATEN
Benim de senin gibi Hollanda malı nergislerim var ama çok geç çıktılar ve bazılar 4-5 cm ancak büyüdüler ben de ümitsizdim ama bugün çiçek sapları çıkarmaya başladıklarını gördüm yani ben açacakları yönünde ümitliyim hala...Acaba açma ihtimalleri var mı diye bir soru sormuştum bana da cevap gelmemişti :) olsun yeter ki çiçekler açsın...
yıldıztozu
23-03-2011, 20:05
Sayın Bathuan, artemisia10,
Eminim bilinçli olarak yapılmamıştır.
Bazen benim de yazdıklarıma bir cevap gelmiyor. Ben bunu forumdaki arkadaşlar bazen yazdıkları bir konuya öyle kilitleniyorlar ki aradakileri atlıyorlar diye düşünüyorum.
Benim nergisler konusunda bir tecrübem yok ama eminim Sayın Pria size de yardımcı olacaktır
Benim soğanlarım kocaman benimkilerde açarmı bide resmindeki gibi açarsa süper olur okadar nazikki büyük çiçekli katmerli ve alacalı beleceli karışık turuncu bir rengi var ama bir sorum var sadece kök geliştiriyor 4-5 cm yaprak uzunluğu bu nergislere ne yapmalıyım bana cevap atın es geçmeyin beni lütfen... hiç yaprakları uzamıyor geçensene ektiğim başka soğanlar 1 m yaprak yapıp geberdiler bunlardan ümitliyim ve nergis soğanı olduğundanda eminim bahçede 5-6 gün kar yedi haila bahçede ama saksıda duruyor hava haila biraz soğuk ısınınca büyürmü çiçeklenme dönemi nisan mayıs yazıyodu gelişim normalmidir. sorularıma cevap verin lütfen.
Aldığınız soğan paketinde yeterince açıklama var aslında..
Soğanları sanırım biraz geç ekmişsiniz..tabi,havalar soğuk,hele hele kar yağışlı ise yaprakların gelişimi de yavaş olacaktır..
Çiçeklenme dönemi nisan-mayıs dediğine göre sabırsız olmanıza gerek yok..
Sakin olun..sadece bekleyin..
Sabredemiyorsanız,süreci hızlandırmak için ev içine,güneş gören bir yere koyun..gelişme hızlanacaktır..
Havalar ısındıkça,lodoslu havalar arttıkça,havanın ısısı 14-18 falan oldukça gelişmeleri çok hızlanacaktır.
Hocam100'ün dediği gibi,bir fotoğraf ekleme imkanınız olsaydı,size biraz daha net bilgiler verme imkanımız olurdu.
Her ne ise..en geç mayısta ne olduğunu göreceksiniz..
Ne yazsak başka size bilmem ki..
........
Not:
Yazınızda ''geberdiler'' kelimesi olduğu için şimdiye kadar size birşey yazmadım..Hiç te şık bir kelime değil..Hiçbir bitki böyle bir kelimeyi haketmez.Belkide ektiğiniz bitkilerle böyle konuştuğunuz için küsüyorlar size..:(
Sayın Yıldıztozu'nun hatırına binaen yinede birşeyler yazayım dedim size..
Nergis soğanı içindeki çiçek! Fotolar dikimden önce 10 Ekim de çekilmiştir. Yani nergis soğanlarında çiçeklerin oluşumu sökme zamanı başlar ve yaz boyu tamamlanır. Dikilince bu çiçekler sap uzatıp çiçeklerini gösterir.
yıldıztozu
24-03-2011, 18:51
Sayın Pria, nezaketiniz için çok teşekür ederim. .:o
Bu akşam beni bu mesajınız ile gülümsettiniz.
Sayın Batu han ,
Sayın Pria'nın da dediği gibi biraz sabretmeniz gerekecek bence de.
Bu arada çok heyecanlı bir mesaj yazdığınızı düşünüyorum. Kapalı balkonda kelebek ve uğurböcekleri konusunu da anlayamadım.
Çiçeklerinizin resimlerini eklediğinizde daha çok bilgi alabileceğinize inanıyorum.
iyi akşamlar
yıldıztozu
24-03-2011, 18:57
Sayın kgursan,
Çok çok güzel ve aydınlatıcı, bir o kadar da enteresan bir resim eklemişsiniz.
Merak ettiğim bir şey var; soğanı bu şekilde ektiniz mi?
Eğer ekebildi iseniz çiçeklenme oluştu mu?
Merhaba...bitkilerin yetiştirilmesi konusunda pek bi bilgiye sahip değilim bu yüzden acil yardımınıza ve bilgilerinize ihtiyacım var.şubat ayından beri evimde saksıda nergis yetiştirmeye çalışıyorum ama şimdi yapraklarının hepsi sarardı,tabii çiçeklerin hepsi de kurudu.3 tane soğan var toplamda.nergisler elime zaten çiçek açmış şekilde ulaşmışlardı.sonra 15 gün içinde yaprakları sararmaya başladı.şu an tamamen sarardıkları için ben de bugün yaprakların hepsini kopardım.şimdi izlemem gereken yol nedir acaba? saksının toprağını da değiştirmeyi düşünüyorum şimdi.bir de anlayamadığım ben pek fazla sulamadım da çünkü zaten toprak genelde nemli oluyodu acaba yine de sulamalı mıydım?ve şimdi soğanların dışındaki oluşan zarları da çıkarıcak mıyım?yani dışı da kurumuş soğanların onları da temizleyecek miyim? yani bundan sonraki izleyeceğim yolu anlatırsanız çok sevinicem:)
kimse bana cevap vermicek mi:(
bettyycim
26-03-2011, 16:44
Öncelikle hoşgeldin sayın buucin, öncelikle kendiniz tanıtırsanız hepimiz çok seviniriz http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 ayrıca hemen hemen 3 başlığa birden aynı sorun için mesaj atmışsınız bu linki http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515 dikkatlice incelerseniz aradığınız cevabı bulacaksınız sevgiler.
bunlarda benım nergizlerim
Teşekkürler 'bettyycim'.bazı başlıklardaki yazıların bi kısmını okuyorum yeni yeni.ama o kadar çok şey var ki ben ilk kez yetiştirmeye başladığım için bazı şeyleri pek anlayamadım.aslında pek bi bilgiye sahip değilim yazmışım ama okuduklarımdan sonra hiç bilgi sahibi değilim desem daha doğru olurmuş:)benim ikilemde kaldığım konu şu; bir çok kişinin nergisleri bu ayda açmaya başlamış ama benimkiler bu ay kurudu sarardı soldu bile.o yüzden korktum açıkçası ters giden bişeyler var gibi geldi.okuduğum yazılardan sonra anladığım şu yanlışsam düzeltin lütfen; soğanları saksıdan çıkarıp iyice temizleyip yıkamam gerekiyor(köklerinden ve varsa çürüyen yerlerden) ve ekim zamanına kadar yani eylülden sonra sanırım serin bir yerde(gazete kağıdının arasında diye okudum) saklamam gerekiyor. sonra da ekim işlemini yapıcam sanırım? ve bir de soğanların yanlarında çıkan yavru olan soğanları da ayırmam mı gerekiyor?
bettyycim
26-03-2011, 17:23
Merak etme buucin seninkilerin erkenden açmış olması seralarda erkenden açması için sanırım besin takviyesi yapılması nedeniyle yavrular için de daha ustalar var onların nete girmesini bekleyeceksiniz ;)
merakla bekliyorum:) çok teşekkürler
Ben dün kuruyan nergislerime bişeyler yaptım ama yanlış şeyler mi yaptım bilemiyorum arkadaşlar.Önce kuruyan,sararan yaprakları kopardım,soğanları çıkardım topraktan sonra köklerini de kopardım.Yavru soğanlar oluşmuştu onları da ayırdım sonra yıkayıp temizledim hepsini topraktan.Sonra da kuruyunca kağıda sardım ve bez bi torbaya koydum bekletiyorum.Ama bir şey yaptım ki şu an çok korkmaktayım.Ben temizlerken soğanların kabuğunu da çıkardım yani bembeyaz kaldılar.Sanırım bu yanlış oldu? önceki sorulardan bir tanesinde gördüğüm kadarıyla lale soğanı için birisi böyle bir şey yapmış ama ona toprağın altında 2 ay bekletip sonra biraz nemlendirmesi gerektiği ve kurutmaması söylenmiş yani kasıma kadar kök oluşturabilmesi için.Ben de mi böyle yapayım acaba?yoksa serin yerde torbada mı bekleteyim bilemedim
Batuhan Yılmaz
27-03-2011, 13:22
Sayın bucin her şey doğru korkmayın kendine yeni kabuk yapar ama enerji kaybeder bu arada bez poşetten çıkarın sadece gazete gibi kuru bir kağıda koyup ılık ve karanlık bir yere koyun bu arada bu soğan uyuyor olabilir ama oksijen alıp verir buda terlemeye yol açar buda onları küflendirir benden öneri naylon,aşırı sıcak ve soğuk ve kat kat giydirmeden uzak tutun.
Çok teşekkürler Sn bat-uhan.Bez torbadan çıkarıp karanlık ılık bir ortama koyucam:)
hocam100
27-03-2011, 18:42
Adnan bey nergislerinizin bir kısmı çiçek açtı.Gördüğüm bazı özelliklerini yazacağım.Bizim karaburun türü nergis ile kıyaslama yapacağım;Öncelikle nergisiniz geç açıyor.Bu bir avantaj.Bizimki erkenci, bizimki ılıman iklime uygun.Sizinki ise sert iklimde bile olabilecek.
Şuan boyu 20 cm civarı, sebebi de havanın poyrazlı geçmesi ve gece gündüz ısının çok farklı oluşu.Benim ithal türlerle aynı zamanda açıyor yani.Şimdi benim nergizlerin yaprak boyu 50 cmyi geçti, pırasa gibi oldular.
Çiçek görünümü olarak bir sapta 5 -6 kandil var görüntü mükemmel.Bizimkilerde ise sizinki kadar çiçek olmuyor. Çok çiçek açtırmak için neler yaptığımı daha evvel yazmıştım.
Kokusuna gelince; koku biliyorsunuız göreceli bir kavramdır.Bazı insanlar sizin sevdiğiniz bir parfümü beğenmeyebilir ağır bulabilirler.Ben de kendi nergislerimin kokusuna alışmış biri olarak söylüyorum ki, biraz ağır koyuyorlar.Sevdiğim şekilde bir koku vermiyorlar.Tabi dediğim gibi koku görecelidir.Belki siz hoşlanıyorsunuzdur.Ben bunu saygıyla karşılarım.Koku olarak daha evvel kokladığım iki nergis türünü hatırladım.O da aynı sizin nergise benziyordu ama rengi sarı idi.Kokusunu sevmediğim için isteyenlere hediye etmiştim.
Sonuç olarak nergisiniz güzel ama koku türü farklı.
Not: ilk resim dediğim nergis sanırım adı da Tahiti ve yellow cherfulnes idi.
Diğerleri geçmiş yıllardaki türlerimden bazıları.Alttan ikinci olanı karaburun türü nergisim.Bu fotolar 1998 yılına ait.Fotoğrafçı filmden dijital ortama aktardı.
Adnan bey nergislerinizin bir kısmı çiçek açtı.Gördüğüm bazı özelliklerini yazacağım.Bizim karaburun türü nergis ile kıyaslama yapacağım;Öncelikle nergisiniz geç açıyor.Bu bir avantaj.Bizimki erkenci, bizimki ılıman iklime uygun.Sizinki ise sert iklimde bile olabilecek.Şuan boyu 20 cm civarı, sebebi de havanın poyrazlı geçmesi ve gece gündüz ısının çok farklı oluşu.Benim ithal türlerle aynı zamanda açıyor yani.Şimdi benim nergizlerin yaprak boyu 50 cmyi geçti, pırasa gibi oldular.
Çiçek görünümü olarak bir sapta 5 -6 kandil var görüntü mükemmel.Bizimkilerde ise sizinki kadar çiçek olmuyor. Çok çiçek açtırmak için neler yaptığımı daha evvel yazmıştım.
Kokusuna gelince; koku biliyorsunuız göreceli bir kavramdır.Bazı insanlar sizin sevdiğiniz bir parfümü beğenmeyebilir ağır bulabilirler.Ben de kendi nergislerimin kokusuna alışmış biri olarak söylüyorum ki, biraz ağır kokuyorlar.Sevdiğim şekilde bir koku vermiyorlar.Tabi dediğim gibi koku görecelidir.Belki siz hoşlanıyorsunuzdur.Ben bunu saygıyla karşılarım.
Sonuç olarak nergisiniz güzel ama koku türü farklı..
Nergislerimle ilgili olumlu görüşlerinize teşekkür ederim sayın Hocam..
Dediğiniz gibi,bunların görüntüsü mükemmel,çiçeklerdeki kandil sayısı fazla (5-13 adet arası),en sert iklime bile dayanıklı..çiçek vermeme sorunu yok..
Siz sadece koku olayında biraz olumsuzsunuz gibime geldi..
Tabi renkler, kokular,zevkler görecelidir tartışılmaz..
Ama..benim nergislerin öyle rahatsız edici bir kokusu yok..bunların kokusunun ağır,keskin,yoğun olduğunu hep yazdım ben..
Hele hele 20-30 çiçeği koyun bir vazoya..inanılmaz bir yoğunlukta koku salgılıyorlar..
Sanırım parfümeride de kullanılıyor bu tür..
Benim ecnebi sitelerinde bakmadığım yer kalmadı diyebilirim..
''Fragrant'',yani ''güzel kokulu'' nergis türleri var..
Ama benim ''Double Daffodil Erlicheer'' türü nergislerin tanıtım yazılarında veya yorumlarda daima ''incredibly fragrant'', ''unbelievable fragrant'' (inanılmaz,akılalmaz güzel kokulu) ''sweet'' (mis kokulu) açıklamaları,notları var..
Kokusu daha fazla methedilen pek nergis türü yoktur sanırım..
http://www.gardencentreworld.com/products/narcissus_daffodil_erlicheer_bulbs.asp
http://davesgarden.com/guides/pf/go/38286/
http://www.b2b-trade.net/shops/product/Narcissus-Daffodil-Erlicheer-Bulbs.html
Zaten öyle olmasa yurdışında bile tanesi 2 yuro'dan veya 5 adedi 10 dolardan satılmazdı..
Hocam..tam açmış hallerinin fotolarınıda bekliyorum sizden..
Not:
13-14 yıldır bu nergislerle haşır-neşirim..2 yıldan beri saksıda da yetiştiriyorum..
Vardığım kanaat şu:Benim nergisler bağda,bahçede,tam güneş alan yerlerde çok daha kokuları fazla ve yoğun oluyor..Yani,özgürlüğe düşkün bir tür bu..
Saksıyı ve gölgeyi pek sevmiyorlar..Bahçedeki gibi koku vermiyorlar..
hocam100
28-03-2011, 10:40
Adnan bey kokusu değişik bir tür olsa bile yeni bir nergis türünü kolleksiyonumuza kattığınız için çok mutluyum bu konuda size teşekkür ederim.Ayrıca en kısa zamanda resimleri yükleyeceğim.
Sayın Hocam 100 ilk baştaki fotosunu eklediğiniz tür kokulumu acaba? o da çok güzel görünüyor benim istediğim bir tür vardı ona benziyor.
hocam100
28-03-2011, 18:59
Evet kokulu idi ama kokusu çok ağır idi o yüzden bahçemden kaldırdım.
hocam100
28-03-2011, 19:41
Adnan bey Double Daffodil Erlicheer) Nergis
resimlerini ekledim.
Teşekkürler Mevlüt Bey..Elinize,emeğinize sağlık..
Çok güzel yetiştirmissiniz benden satınaldığınız nergisleri..10 soğandan 12 çiçek sapı elde etmişsiniz..boş yok yani..
Tam kesip vazoya alınacak durumdalar..
Çiçekleri kesmesseniz saplar 50 santime kadar uzar..
Şimdi çiçekleri keserseniz,yapraklar hızla kalınlaşıp uzamaya başlar..
.......
Sayın Hocam..
Bence hiç ellemeyin onları bu yıl..Daha önce dediğim gibi,yanmış gübreden bir kompostla sulasanız..ve hazirana kadar güzel bakımlarına devam etseniz,gelecek yıl her kökte en az 2-3-4 çiçek alırsınız..seneye her çiçek sapındaki kandil sayısı da artacaktır..8-10-13 kandilli çiçek sapları oldukça ağır olduğu için,nergisleri fazla şımartmadan büyütmekte yarar var..yoksa ufacık rüzgarda yatıverirler..
....
İsterseniz seneye ayırınız yavruları..Ben en az 2 yılda bir ayırıyorum..
Selamlar.
hocam100
28-03-2011, 20:40
Adnan bey videosunu da çektim:http://www.youtube.com/watch?v=jz9cRXGuW5w
Tekraren teşekkürler Hocam..
Sizde benim gibi doğa aşığısınız..
Evinizin telörgüyle çevrili olmasıda çok iyi..
Düşmanı (!) bol oluyor çiçeklerin..İnşallah zarar ziyan olmuyordur çevreden..
hocam100
28-03-2011, 20:54
Sormayın geçen sene epey çiçeğim çiçek düşmanları tarafından talan edildi.O yüzden bu yıl geçici olarak yaptım.
hocam100
28-03-2011, 20:59
Adnan bey şu videoyu da incelemenizi öneririm.http://www.youtube.com/watch?v=fCv49T8dVhY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ky06WFF0GlQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Nm3pwvNdsWY&feature=related
Hocam..Şimdiki olanaklarım olsaydı ve 30 yaşlarında falan olsaydım,kesinlikle bu soğanlı bitki üretimini denerdim..
Ülkemiz tarım ülkesi ama böylesine teknik donanımlı çiftlikler çok nadir..Bu işler,küçük alanlarda büyük kazanımların olabileceği alanlar..
Düşünün..Batı'da bayanlar bile bu işlere giriyor..Mükemmel,donanımlı insanlar..ve..disiplinliler..
Videodaki ''Pembe-krem renkli nergise'' bayağı bir kafam takılıyor..
Birde kokulu lalelere..ama çok pahalı..
Ayrıca yurtdışı kargo ücretleri Amerika için 1 kilo paket için 50 dolar civarında:
http://www.nybox.com/tools/rates/
Bakalım..bu işi benim yeğene veya halen Amerika'daki arkadaşına çözdürmeğe çalışacağım..
Daha önce eylül 15'te ektiğim saksıdaki nergislerimi yüklemiştim foruma..
Birde kasım 15'te site bahçesine ektiklerim vardı..
Geçenlerde sulamıştım onları..bahçevanda gübre dağıtmış bahçeye..ardındanda iyi bir yağmur yağdı..baktım,hemen boylandı çiçek sapları..ve çiçeklerde açtığı için yatıverdiler..bende kesip vazoya almak zorunda kaldım..Erik ve badem çiçekleriyle çok güzel oldular..
Bunlar bu yılın son nergisleri..kısmetse seneye artık..
hocam100
28-03-2011, 21:27
Adnan bey ben de size güzel bir foto çekeceğim.
Sayın kgursan,
Çok çok güzel ve aydınlatıcı, bir o kadar da enteresan bir resim eklemişsiniz.
Merak ettiğim bir şey var; soğanı bu şekilde ektiniz mi?
Eğer ekebildi iseniz çiçeklenme oluştu mu?
Çok kez açıkladım ama yine tekrarlayayım: Lale, Nergis, sümbül, Nerine vb. gibi gerçek soğanlı bitkilerde Yaz boyunca soğanın içinde o çiçek taslağı oluşur, Sonbaharda diktikten sonra soğan önce kök yapar, sıcaklıklar uygun olunca çiçeğini çıkarır. Sistem böyle çalışır.
O kesik soğanı dikmedim ama Ekim ayında bütün nergis soğanlarının içinde o çiçekler oluşmuştur.
[QUOTE=buucinn;774361].şubat ayından beri evimde saksıda nergis yetiştirmeye çalışıyorum ama şimdi yapraklarının hepsi sarardı,tabii çiçeklerin hepsi de kurudu.3 tane soğan var toplamda.nergisler elime zaten çiçek açmış şekilde ulaşmışlardı.sonra 15 gün içinde yaprakları sararmaya başladı.şu an tamamen sarardıkları için ben de bugün yaprakların hepsini kopardım.şimdi izlemem gereken yol nedir acaba? QUOTE]
Hiçbirşey yapmayacaksınız!!. Saksıyı toprağı ile birlikte serin bir yere atacaksınız, Kuru tutacaksınız ve EKİM-KASIM ayında hafif sulamaya başlayacaksınız.
Diğer mesajınızdan anladığım kadarıyla soğanları yıkayıp paklamışsınız??!! Madem öyle yaptınız, Gazete kağıdı arasında serin-havadar bir yerde Ekim ayı sonuna kadar tutup o zaman tekrar dikin. Kabuklarını falan soymanız gerekmez. Doğal halinde bırakın, İsterseniz tekrar dikin, sulamadan toprak içinde öyle bırakın
Sn Kgursan cevabınız için çok teşekkür ederim.Evet şu an gazete kağıdı arasında bekletiyorum.Tekrar dikmemde sakınca yok madem o zaman toprak içinde bırakayım:)
yıldıztozu
29-03-2011, 20:42
Sayın Hocam100,
Eklediğiniz videolar çok güzel. Ne kadar çok çeşit ve güzellik var. Bu videolarla bizi nergis hastası yapacaksınız. Niye bizde bu güzel çeşitler yok diye insan üzülüyor.;)
Sayın Pria,
Pembe-krem renkli nergise benim de gözüm takıldı çok ;)
Bir yolunu bulup sahipolmak isterim ben de :o
Araştırmaya başlıyorum. Söz vermek istemiyorum ama bulabilirsem size de bir soğan hediye edeceğim.
Sayın kgursan,
Cevabınız için teşekkür ederim.:)
hocam100
29-03-2011, 22:44
http://www.youtube.com/watch?v=FISmPfw3CcM
Balkonlu-Ev
30-03-2011, 15:15
merhaba, eklemeyi başardıysam bu benim saksıdaki nergisim, açalı 2 hafta oluyor, solacaklar diye ödüm kopuyor, ankarda yaşıyorum, balkonda mı dursa iyi yoksa içerde mi, güneş görse mi daha iyi, yoksa görmese mi, yani çiçeklerin daha uzun süre canlı kalması için ne yapsam ki? bir de şimdi ben toğrağı kurudukça fısfısla suluyorum, yapraklar ölene kadar böyle yapıp yapraklar da ölünce bir şey yapmadan bekleyeceğim değil mi? acaba çok sıkışmışlar mı? aynı saksıda kalsınlar mı? ne dersiniz?
bir de bunlar kendilerini taşıyamıyor, devrilip duruyorlar, ben de birbirlerine bağladım... niye duramıyorlar?
çok teşekkür ederim şimdiden yardımlarınız için
merhaba, eklemeyi başardıysam bu benim saksıdaki nergisim, açalı 2 hafta oluyor, solacaklar diye ödüm kopuyor, ankarda yaşıyorum, balkonda mı dursa iyi yoksa içerde mi, güneş görse mi daha iyi, yoksa görmese mi, yani çiçeklerin daha uzun süre canlı kalması için ne yapsam ki? bir de şimdi ben toğrağı kurudukça fısfısla suluyorum, yapraklar ölene kadar böyle yapıp yapraklar da ölünce bir şey yapmadan bekleyeceğim değil mi? acaba çok sıkışmışlar mı? aynı saksıda kalsınlar mı? ne dersiniz?
bir de bunlar kendilerini taşıyamıyor, devrilip duruyorlar, ben de birbirlerine bağladım... niye duramıyorlar?
çok teşekkür ederim şimdiden yardımlarınız için
-Devrilmelerinin nedeni fazla sulamadır..hava ısısı 16-20 derece olunca ve sık sık su verdikçe, toprağın nemi fazlalaştıkça yaprak ve çiçek saplarının büyümesi hızlanır..ama dip kısımları daha körpe olduğu için yatarlar..ama suyu kesip biraz serince yere alınca tekrar doğrulurlar..
-Ev içinde de olsa dışarda da olsa çiçekler daha bir-iki hafta canlılığını koruyabilir..ama nergisleriniz kokulu türden ise kokmaz olurlar..
Çok daha uzun durabilir çiçekler ama kurumaya başlarlar..Çiçeklerinizi kesmeden kurutabilirsiniz ve onları bir ay sonra kurumuş halde kesip susuz vazoda dekor olarak kullanabilirsiniz..ben öyle yapıyorum..
-Haziran sonuna kadar bakıma devam edin..yapraklar kendiliğinden kuruyunca eylül ekim ayına kadar saksıda kuru toprakta,gölge-serince bir yerde dinlensinler..
Eylül ekimde sökersiniz,yavrularını ayırırsınız ve saksılarınızın toprağınıda tazeliyerek yeniden ekersiniz...biraz sık gibiler saksıda..
Balkonlu-Ev
30-03-2011, 16:49
ya inanamıyorum, ne çabuk cevap aldım, çok teşekkür ederim size..
bi sorun var; sizce yavruların hangileri olduğunu anlar mıyım? neyse onu da sonbaharda sorarım.
tekrar teşekkürler..
Adnan bey nergislerinizn kokusu alışkanlık mı yapıyor ne.Günde en az 5 kere koklamak için yanından geçiyorum.Sanki alışmaya bu güzelliği benimsemeye başladım.Kokusu gün geçtikce güzelleşiyor.Eşim bile hiç koku sevmezdi aa bunlar de ne güzel kokuyormuş dedi. Şaşırdım..
Yazdıklarınız sevindirdi beni Hocam..
cumartesi70
03-04-2011, 05:18
Nergislerin saplarını dibinden yiyerek,sapının dökülmesine neden olan zararlı böcek ne olabilir? Nasıl önlem alabilirim?
kasap.94
03-04-2011, 15:50
Sayın .pira sizden aldığım nergizlerim açtılar harika kokuyorlar .size teşekkür ederim.
k_donmez
03-04-2011, 16:57
Geçen yıl çok güzel nergis görüntüleri izlemiştik. Bu yıl çeşidi biraz artırmaya çalıştım. Şu anda iki tür açtı. Çiçekleri gelişim aşamasında olanlarda var. Çok narin görünüyorlar.
Sayın kasap.94'ten de bir fotoğraf geldi bugün:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=778913&postcount=164
hocam100
03-04-2011, 19:09
Yeni resimlerim;Son iki resim güneş gören yerdekiler diğerleri ise güneşi az gören yerdekiler.
Nergislerin saplarını dibinden yiyerek,sapının dökülmesine neden olan zararlı böcek ne olabilir? Nasıl önlem alabilirim?
Sn cumartesi., Nergislerde 2 tür zararlı böcek var . Bunlara Büyük nergis sineği ve Küçük nergis sineği diyorlar. Bunlar yumurtalarını nergis soğanlarının dibine bırakır, Çiçek zamanı bunlardan çıkan larvalar çiek saplarını toprak içinde kemirip yerler ve çiçeği sarartırlar.
Mücadelesini tam bilmiyorum ama; Soğanları her yıl sökmeli ve bir böcek öldürücü ilaç (insectisit) içinde tutarak kurutmalı, her yıl aynı yere nergis dikmemeli ve Sineklerin uçma zamanı (zamanını tam bilmiyorum) bitkiler yine insectisit (Böcek öldürücü ) bir ilaç ile ilaçlanırsa nergis sineğinin beslenmesi azalabilir.
Bu konuda İzmir/Bornova Zirai mücadele araştırma enstitüsü veya İzmir Tarım teşkilatı daha fazla bilgi verebilir çünkü Mordoğan da geniş bir nergis populasyonu var.
hocam100
04-04-2011, 19:19
Fotoğrafa devam:
Sayın Pria
Kurtardığımız Nergislerimizin resmidir. Görmenizi istedim. Size teşekkür ederim.
yıldıztozu
06-04-2011, 14:37
ÇOK GÜZELLER SAYIN hOCAM100
Sayın TURA'nın yüklediği fotoğraflar:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=780742&postcount=171
k_donmez
07-04-2011, 11:35
942 nolu mesajdaki beyaz ve sarı yapraklı, sarı göbeklilere ek olarak üç yeni tür daha çiçeklendi. Katmerli beyaz yapraklı, turuncu göbekli beyaz yapraklı ve turuncu göbekli sarı yapraklı üç tür daha geç çiçeklerini gösterdi. Halen büyümeye devam eden kandiller var. Bir veya iki yeni tür daha açacak. Gelecek bahar için bir kandilde çok çiçekli türlerden edinmem lazım.
Sayın Sarıgöz, üçüncü fotoğraftaki turuncu göbekli olanın Prof Einstein türü olduğunu ifade etmiş. Bilgi için teşekkürler.
Gelecek bahar için bir kandilde çok çiçekli türlerden edinmem lazım.
Sanıyorum Double Daffodil Erlicheer'lerime yeni bir talipli daha olacak sayın k_dönmez..;)
Benim iri nergisler 13-14 kandil verebiliyor..Daha fazla kandil verebilen tür olduğunuda sanmıyorum..
Kokuları ise apayrı..
k_donmez
07-04-2011, 14:42
Sayın Pria,
Geçen yıldan sizin soğanlarınızı biliyorum. Ancak benim dalgınlığıma geldi ve soğan dağıtımınızı kaçırdım. Bu yıl kaçırmayacağım.
Merhaba..
Benim ilk nergizim de acti sonunda..
Paylasmak istedim.GOLDEN DUCAT sanirim
Sayin k_donmez,3.cu foto PROF.Einstein turu ve en cok sevdigim turdur.
Cok guzeller.Elinize saglik
artemisia10
11-04-2011, 22:18
Merakla beklediğim nergislerim nihayet açtı :)
202672
yıldıztozu
12-04-2011, 19:09
çok güzeller sayın artemisia10
artemisia10
12-04-2011, 20:01
Nergisleri çok seviyorum hepsi ayrı güzel yalnız benimkiler de kokusuzmuş :(
Bunlarda benim bu sene sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım, ice folies türü nergislerim.Bende nergisleri çok seviyorum sayın artemisia ama kokulu olanları dahada çok:)
Benim nergislerden satın alan forumdaşlar..
Çiçekleriniz geçtikten sonra, onları gölgede kurutup böyle dekor olarak vazonuza koyabilirsiniz..yapay,suni çiçeklerden çok daha güzel ve natureldir..bunların kurumuş halleri bile canlı çiçek gibi durur:
verdoque
16-04-2011, 00:08
Sn Pria,
Nergislerimi buzdolabında bekletip zamansızlıktan geç diktiğim için yeni çiçek açtılar. Sırayla açacaklar, yüksek çözünürlüklü resimleri isterseniz mail atabilirim.
Bu arada kokusunu merak edenler için, bildiğiniz nergis kokusundan çok farklı, yasemin gibi, tatlı ve yoğun bir kokusu var. Görüntüsü çok güzel.
Bunları merakımdan saksıya dikmiştim, seneye Kayseri'deki evimizin bahçesine göndereceğim. Fazladan sipariş vermeyi de düşünüyorum.
Böyle güzel bir türle bizi tanıştırdığınız için çok teşekkürler.
Sn Pria,
Nergislerimi buzdolabında bekletip zamansızlıktan geç diktiğim için yeni çiçek açtılar. Sırayla açacaklar, yüksek çözünürlüklü resimleri isterseniz mail atabilirim.
Bu arada kokusunu merak edenler için, bildiğiniz nergis kokusundan çok farklı, yasemin gibi, tatlı ve yoğun bir kokusu var. Görüntüsü çok güzel.
Bunları merakımdan saksıya dikmiştim, seneye Kayseri'deki evimizin bahçesine göndereceğim. Fazladan sipariş vermeyi de düşünüyorum.
Böyle güzel bir türle bizi tanıştırdığınız için çok teşekkürler.
Güzel fotolarınız ve beğeni dolu ifadeleriniz için ben teşekkür ediyorum sayın verdoque..Yüksek çözünürlüklü resimleri (kygnad@mynet.com veya kygnad@gmail.com) adreslerine iletirseniz sevinirim.
Gelecek yıl Kayseri'deki evinizin bahçesine dikerseniz onların saksıdaki hallerinden çok çok daha fazla koku salgıladıklarınıza tanık olacaksınız..
Allah'a şükür beni asla mahcup etmiyen bir nergis türü bu..Tüm ülkeye azar azar yayılması en büyük dileğim.
Satın alanlar da çoğaltsınlar..yıllar içinde onlarda yaygınlaştırsınlar isterim bu güzelim ve nadide türü..
Çünkü bu nadide nergisin ülkemizde kimsede olmadığına inanıyorum ben.
Bana itimat edip güvenen ve satın alan üyelere tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.
Benol Hazaroğlu
17-04-2011, 10:19
Sayın pria
Benim çiçeği geçen nergislerimin sapları 1 metreyi buldu bu normal bir durummudur?
Merhabalar,formu baştan sona okudum nerdeyse ama tohum alma konusunda bi bilgiye ulaşamadım.bugün acaba bu tohummudur diye bir tanesine kıyıp baktım içinde minik minik beyaz tohumlar var.onları kuruduğu zamandamı toplamalıyı.ayrıca tohumu dikim aşamasında da bilgi verirseniz sevinirim.
k_donmez
22-04-2011, 10:48
Karışık soğanların birisi daha çiçeğini gösterdi. Bu kez açık sarı yapraklı ve turuncu göbekli çiçek geldi. Halen tomurcuk gelişimi süren iki tür daha var.
Merhaba,
Sonunda makinemi bosalttim ve nergizlerimi sizinle paylasiyorum.
Bu da bahceden firtina oncesi topladigim tam nergiz buketi..
Sayın pria
Benim çiçeği geçen nergislerimin sapları 1 metreyi buldu bu normal bir durummudur?
Benim nergisler 15 yıldan beri hiç 1 metrelik çiçek sapı yapmadılar..en fazla,40-50 santimi geçmezler..
Çiçek zamanı sanırım bu kadar boylu değildiler..bu yüzden hiçbir sakıncası olmaması lazım.
hocam100
22-04-2011, 21:38
Adnan bey ben de de 1 metreyi buldu.Sanıırm yağışlar çok oldu bu yıl hava da hep bulutlu olunca öyle bir durum oldu.Sizinkiler de yarım metreye yaklaştı.
k_donmez
25-04-2011, 20:02
Karışık paketin sondan bir önceki çiçeği sarı yapraklı, turuncu göbekli ve katmerli oldu. Çok güzel bir görünümü var.
Çiçek açar açmaz sevenleri de peşinden geldi.:p
Bu arı 2 saate yakın oturduğum sürede çiçeğin üzerinden ayrılmadı. Tadını çıkara çıkara balını topladı.:D
nurguldk
27-04-2011, 10:27
Nergislerim açmak üzere, tomurcuğu bile harika :)
206428
k_donmez
28-04-2011, 17:14
Son Nergis'te açıyor. İki ayrı saptan birinden tek çiçek geldi, diğerinde ise bir kandilde üç çiçek tomurcuğu var. Bunlar sarı yapraklı ve turuncu göbekli. Bu çiçekler ile Nergis sezonunu kapatmış oluyorum.
DagAlasi
02-05-2011, 09:11
Sayin Pria,
Nergis soganlariniz cok guzel ve dolu dolu actilar. Cok da guzel kokuyorlar. Havalar sein gidince uzun sure dayandilar. Artik son zamanlarindalar. Fotograflarini yolluyorum.
Saygilarimla,
Bulent Oztarhan
Benim nadide nergislerimin son fotoğraflar bunlar oldu..Ankara'da son zamanlarda havalar biraz daha soğuk gittiği için açmaları oldukça gecikmiş..
Fotoları,geçen yıl benden 20 adet soğan alan sayın Dağalası yüklemiş siteye..
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=796090&postcount=210
nurguldk
02-05-2011, 15:18
Bu nergisler kokusuz ama muhteşem görünüyor bahçede
208058[/QUOTE]
Merhabalar
Bahcemizde yetisen cuce nergiz
Doğal tür mü?
Yaprakları çok ilginç..ince..
Doğal lale çeşitlerinde de böyle ince oluyor..
Sayin Kharel,bilmiyorum.Gecen yil almistim.Unutmustum,hatta onlari Crocus saniyordum.Tam surpriz oldu benim icinde.Dogal olmasi gerek...Cuce olarak iki cesidi var.Bir turu,fotografta oldugu gibi..Digeri de eger uygun olursa eklerim..
Bu kareyi,aslinda MUSKARI bolumune eklemistim.Cuce oldugunu dusunmedim bile.Fakat gorunen o ki o da cuce NERGIZ.Tekrardan ekleyemiyorum,sistem musaade etmediginden,o bolume bir bakarsiniz artik.
Batuhan Yılmaz
18-05-2011, 15:05
Selam arkadaşlar nergislerim çiçek açıyor ama nederse daldan 1 tane çiçek gözüküyo sadece şimdi yepyeşil çiçek nezaman rengini alıp açar bu arada büyük çiçekli olarak aldım katmerli hollanda malı ithal dir.
Batuhan Yılmaz
25-05-2011, 18:37
Arkadaşlar nergislerim süper çiçekler açtı nazar değmez inşallah bunları tohuma bırakırsam ne olur nezaman dikilir tohumu.
İstanbul'da balkonda ekili nergislerim tamamen kurudu..Onları saksılarından çıkardım..
İlk gözlemim şu..saksıda istediğiniz kadar gübreli ve güzel toprağa ekin,açık arazideki kadar soğanlar irileşmiyor..
İlk 2 fotodaki nergisler karaburun nergislerine ait..saksıya 5 soğan ekmiştim..yavrularıyla beraber 17 adet oldular..ama yarısı hasta..geçen yıl köydeki karaburunlarda da hastalık vardı..soğanların dipleri kapkara ve kof..köklenme tablaları çürük..en iyisi,bunların tamamını imha etmek..
Üçüncü fotodaki nergisler ise benim satışını yaptığım Double Daffodil Erlicheer nergislerime ait..gayet sağlıklılar..saksıya 4 adet ekmiştim..7 adet olmuşlar..Karaburunlara göre daha az yavru yapıyorlar..ama daha iriler..ama köyde zeytinlikte ekili olanlara göre daha küçükler..
hocam100
08-06-2011, 21:06
Adnan bey nergisleriniz gerçekten hasta olmuş.Sebebi koyun gübresinden olabilir mi?Bir ara ben de koyun gübresini çiçeklerime vermiştim.Aynen sizdeki gibi sorun olmuştu.Ama bu yıllar evvel idi.Şimdilerde kullanmıyorum.Hiç böyle bir hastalık görmüyorum.
Bu yıl lale soğanlarını sökerken çiçeğini hiç görmediğim (belkide çok sık lalelerin arasında kaldıkları için açamadı) soğanları sivri-uzun tuhaf bir nergis soğanı buldum.Sadece bir adet;yavrularıyla beraber 6 adet olmuş..
Bu yıl İstanbul'da bir saksıya ekeceğim;bakalım nasıl bir nergis çeşidi göreceğim..İnşallah kokuludur..
Köyde evin önünde ekili olan,internette,yabancı sitelerde dahi çiçeğine rastlayamadığım,çok iri,büyük bir limon kadar iri sarı,katmerli bir nergisim vardı..3 kök..
Yıllardan beri kokmadığı için pek önemsemedim..
Yıllarca hiç sökmedim..
Yavrularıyla birlikte 30 kadar olmuşlar..
Bu yıl martta bu nergis türünün çiçeğinin de fotosunu ekliyeceğim kısmet olursa ..
Bunlar da benim satışa sunduğum Double Daffodil Erlicheer türü kokulu-katmerli nadide nergis soğanlarım..
Orta boy bir soğanı bahçe toprağına ekip 2 yıl sonunda sökerseniz bu boyuta ve adete ulaşıyorlar..
3 soğan yavrularla birlikte 9-15 adet kadar oluyor..Ben 100 soğan ekersem genel olarak 2 yıl sonra 300 adet oluyorlar..Yani bire iki..
Fotodaki soğanların hepsi açabilir boyutta..Böyle bir kökte 5 adet çiçek açınca çok daha harika oluyorlar..
Not:
Lütfen çay bardağındaki sıvıyı rakıya benzetmeyin;bardağı belli etsin diye ev yapımı limonata ile doldurdum.. ;)
Bu yıl lale soğanlarını sökerken çiçeğini hiç görmediğim (belkide çok sık lalelerin arasında kaldıkları için açamadı) soğanları sivri-uzun tuhaf bir nergis soğanı buldum.Sadece bir adet;yavrularıyla beraber 6 adet olmuş..
Bu yıl İstanbul'da bir saksıya ekeceğim;bakalım nasıl bir nergis çeşidi göreceğim..İnşallah kokuludur..
Sayın pria
genellikle ince uzun soğanların o bitkilerin daha derine gitme isteğinden kaynaklanır. Saksıda nasıl olur bilemedim.
Az önce e2 TV'de ''Martha'' adındaki programda soğanlı bitkilerin ekimi vardı.
Ecnebi programı.Çeviri.
Toprakta açılan ekim deliğine nergis soğanını koyduktan sonra üstüne 2 çay kaşığı kadar kemik tozu serptiler.
Program çevirisinde bir husus daha ilgimi çekti..
Nergis yerine bazen ''fulya'' adını kullandılar.
Bende öyle biliyorum..Kokulu nergislere ''fulya'' denir..
2 yıl önce Hocam100'den aldığım,fakat bir türlü çiçek verimi alamadığım Karaburun nergislerinden buzdolabının alt kapak rafına, havası alınmış buzdolabı poşeti içinde 40 adet koydum.(20 adedi için bir kişiye sözüm var)
Sekiz hafta +4 C'de bekletip eylül 15'te saksıya ekeceğim.
İnşallah çiçek konileri tahrik olur ve tüm soğanların açmasını sağlarız.
Denemekte yarar var.
Ben, aralık ayı sonunda açan bu nergis türününün, ekiminin yapıldığı yaz sonu,sonbahar aylarında hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi nedeniyle, yeterince soğuklama olmadığı için çiçek veriminin azaldığına inanıyorum.
2 yıl önce Hocam100'den aldığım,fakat bir türlü çiçek verimi alamadığım Karaburun nergislerinden buzdolabının alt kapak rafına, havası alınmış buzdolabı poşeti içinde 40 adet koydum.(20 adedi için bir kişiye sözüm var)
Sekiz hafta +4 C'de bekletip eylül 15'te saksıya ekeceğim.
İnşallah çiçek konileri tahrik olur ve tüm soğanların açmasını sağlarız.
Denemekte yarar var.
Ben, aralık ayı sonunda açan bu nergis türününün, ekiminin yapıldığı yaz sonu,sonbahar aylarında hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi nedeniyle, yeterince soğuklama olmadığı için çiçek veriminin azaldığına inanıyorum.
+ 4 oC yanlış!! Doğrusu + 9 oC olmalı (7-9 oC ) . Ayrıca karaburun nergisleri (N.tazetta) soğuklama istemediğini sanıyordum.
+ 4 oC yanlış!! Doğrusu + 9 oC olmalı (7-9 oC ) . Ayrıca karaburun nergisleri (N.tazetta) soğuklama istemediğini sanıyordum.
Aşağıdaki linkleri zahmet edip okursanız,benim yaptığım uygulamanın daha doğru olduğunu göreceksiniz sayın kgursan:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:iiOqMBQ4RQsJ:www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf+%C3%87i%C3%A7ek+so%C4%9Fan%C4% B1+so%C4%9Fuklama&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESgSjX1-2wKv6Yf7FmPFLH7RxHCW0bxGXbUm-KBZ85uxCuZTiwLL8OWF6K_jIMV_4bO2OLIEBeR5X6u6qP-vDdwtWfrcQMfyw5-p1t1F0uKTg36zQoznZ-E8JPjuhXBqD0oZkYwC&sig=AHIEtbRsGdYAlu0NbnCrM5MdT6uVyrz96w
http://www.asyalale.com/tr/Sayfa.aspx?sayfa=14&Bas=44
Asya Lale 6-8 hafta (+4, +7) buzdolabında bekletmeyi uygun görmüş.
Diğer linkteki araştırmaya göre de,nergis soğanları 3.5-4 C'de soğuk hava deposunda bekletilmiş.
mehmet ali gedk
21-08-2011, 08:18
benim nergizlerim bahçemde ekili nergiz soğanlarımı hiç yerinden sökmem her zaman ilkbahar aylarında açarlar
The effect of different periods 9° C application of Daffodil ...
Daffodil soğanlarına 3 depo giriş zamanı ve 3 depolama süresi (4, 6 ve 8 hafta)
boyunca 9 oC sıcaklık uygulanmıştır. İki yıl yapılan denemelerin sonuçlarına ...
agris.fao.org/agris-search/search/display.do?f... - Önbellek - Benzer
A R A Ş T I R M A S O N U Ç L A R I E T K N L K L E R M Z
Daffodil (narcissus spp.) Soğanlarına Dikim Öncesi Değişik Sürelerde 9oC ...
depolama süresinin sonuçları MSTAD istatistik programları ile ...
www.arastirma-yalova.gov.tr/bulten/bulten93.pdf - Önbellek - Benzer
Sn Pria., Yukarıdaki linkler benim bizzat yaptığım çalışmanın özetleri. Ankara üniversitesindeki çalışmanın sonucunun birşey vermediğini okursanız anlayacaksınız, ve bilgi noksanlığını da göreceksiniz. 5 ay 4 oC da bekletilip martta dikilmiş soğanlar ne olmuş? En iyi sonuç bildiğimiz yol Ekim ayında dikim olmuş.
Kolay gelsin. (Not. Link vermeyi beceremediğim için kopyala yapıştır yapabildim)
Sayın kgursan,
Sizinle bilgiçlik taslayarak iddialaşmak gibi bir niyetim yok..Çünkü,forumda soğanlı bitkilerle ilgili çok şeyi ilk defa öğrendiğim kişi sizsiniz..
Benim her araştırmaya sonsuz saygım var..Her araştırmadan birşeyler ortaya çıkar;öğrenilir..
Bence Ankara Üniversitesince yapılan araştırmada da ilginç bulgular var..
Mesela: Araştırmadaki tabloya göre soğuk hava deposunda 4 derecede soğuklamaya tabi tutulan ve ilkbaharda ekilen iri nergis soğanlarındaki çiçeklenme oranı,sonbaharda ve kışın ekilen soğanlara göre daha yüksek %81.8 olmuştur..
Benim aradığım şey de bu zaten..Çiçeklenme oranını arttırmak..
Çünkü bendeki Karaburun nergislerinin çiçeklenme oranı çok düşük..
Bunun sebebide şu olabilir..Bu erkenci nergisler eylülde ekiliyor..Eski yıllardaki gibi eylül-ekim-kasım aylarında sonbahar soğukları olmadığı ve soğuklanma ihtiyaçları giderilemediği için çiçek verimleri çok düşük oluyor kanaatime göre..
Ben bu yüzden eylül ortalarına kadar bunlara buzdolabında bir soğuklama uygulaması yapmayı deneyeyim dedim.
Denemek her zaman kitabi bigilerden iyidir..
Sizinle anlaşamadığımız tek husus kaç derecede soğuklama yapılaçağı..
Sizin 9 dercede soğuklama imkanınız olabilir ama benim buzdolabından başka seçeneğim yok..
Buzdolabındaki 4-6 derecenin 9 derceye göre büyük sorun olmayacağı kanaatindeyim.
Siz 9 dereceyi, Asya Lale'de 4-7 dereceyi uygun görmüş..
Ankara üniversitesi de 4 dereceyi uygun görmüş..
Bakalım..deneyelim..
İnşallah Karaburunlar'dan aralık ayında bol çiçek almak nasip olur.
Sn pria, mesajı yazdım ama kayboldu tekrar yazıyorum. Burada kimsenin bilgiçlik tasladığını düşünmüyorum. Bazı soğanlarda 5 oC özel (Special) pre-cooling olarak geçer. vs genellikle soğanlar 9 oC da soğuklatılır ve köklendirilir. Biz special pre cooling e "Preparasyon" diyoruz, bu sıcaklık, LALE soğanlarına çok erken çiçek almak için uygulanır. Sonuçta 12 hafta 5 oC da tutulan soğanlar, 16 oC a dikilirlerse 30-40 günde çiçek açarlar.
Ancak soğanları bu sıcaklığa koyduğumuz zaman içinde çiçek oluşmuş olmalıdır. (G durumu, yani dişi organın-Gyneceum oluşumu tamamlanmış olmalı) Lale, nergis gibi soğanların içinde çiçek oluşumu 17-18 oC da (Yaz aylarında )3 ayda olur (genellikle Ağustos ortasında tamamlanır) , hatta nergis soğanlarında söküm zamanı çiçek taslağı oluşmuştur.
Diğer taraftan eğer, çiçek oluşumu tamamlanmadan soğuk depoya konulurlarsa çiçekler açmaz veya dumura uğrar (abortion). Çiçek oluşum esnasında ETİLEN de çiçekleri bozar, yani elma, sebze deposuna lale soğanı konmaz!! Çünki sebze ve meyveler Etilen üretirler!!
Şimdi soğan içinde birkaç resim yüklemeye çalışacağım.
Adnan vey galiba herşey ısı olayında.Çünkü bu yıl uygun ısıda yani haziran- eylül arası epey serinde bıraktım.Geç ektim gördüm ki bu yıl tüm nergisler tomurcuklu.Şu an tomurcuk yapmaya başladılar.Yakında çiçeklerini göreceğim.
Sayın kgursan..
Nergisleri aldığım Hocam100'ün 2 ocakta yazdığı bu mesajı benim için çok önemli..
O, bu denemeyi yaparak Karaburunlarda çiçeklenme yüzdesini çok arttırdı..
Yani..Eylül sonu gibi erken ekilip aralık sonlarında çiçek vermesiyle tanınan bu nergis türünde iklimlerin çok değişmesi ve sonbahar soğuklarının pek olmayışı yüzünden soğuklama eksikliği yaşandığından çiçek verimi çok düşük oluyor..Benim kanaatim bu..
Hocam100 buna bir çare bulmuş..Haziran-eylül arasında oldukça serin bir yerde bırakmış..geç ekmiş,sanırım kasımda ekti..ama çiçek vermeleri 18 şubatı buldu..
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=757362&postcount=791
Karaburunlar İstanbul'da genelde aralık ayı sonunda tezgahlarda görünür..
Yani şiddetli kış soğukları veya donları görünmeden çiçek alınmalı..
İşte bende bu yüzden Hocam100'ün deneyini biraz daha farklı yorumlayarak,haziran sonunda söküp,15 ağustosa kadar serin gölge yerde tutup , soğan içindeki çiçek tomurcuğu oluşumuna katkıda bulunarak,bu oluşumu biraz daha hızlandırmak ve soğuklanma ihtiyacını gidermek amacıyla bunları ağızları sımsıkı kapalı buzdolabı poşetleri içinde buzdolabının ısısının en yüksek olduğu bir yere koydum.8 hafta dursunlar..
Poşetlerin havası alındığı için ve sımsıkı kapalı olduğu için elma-sebzenin salgılayacağı etilen gazından da etkileneceklerini sanmıyorum.
Eylül 15 gibi rastgele bir soğanı sizin gibi kesip bakacağım..
Deneyelim bakalım..
Yeşilefe
03-09-2011, 02:14
Öncelikle herkese merhaba...
İzmir Karaburunluyum.Forumda bahsi geçen nergisleri rahmetli babamla topladığım,demetlediğim ve toptancılara sattığım zamanları hatırlarım hala.Şimdi her nedense onca yıldan sonra bir ilgi başladı yine bende.Ama daha çok topraksız tarımla ilgileniyorum.Amacım topraksız tarım uygulamasında nergis yetiştirebilmek.Dün karaburundaki amcamdan 20 küsür adet irili ufaklı nergis soğanı aldım.Bilgi paylaşıldıkça büyür mantığından hareketle amcamdan öğrendiğim bir iki detayı sizinle paylaşmak isterim.
Öncelikle amcamın dediğine göre karaburun nergisi karaburundan başka bir yerde o kadar güzel çiçek açmazmış ve o kadar güzel kokmazmış...onun yalancısıyım kusuruma bakmayın...dediğine göre,nergis don sevmezmiş...eylülde ilk yağmur düştüğünde sulamaya başlamak gerekirmiş.sulama yapıldığında suyun soğana ulaşıp ulaşmadığını 10-15 cm lik bir sopayı toprağa batırarak anlarlarmış.sopanın ucu ıslak veya nemli çamurlu ise tamammış...soğanların 20cmX20cm aralığıyla dikilmesi gerekirmiş.çünkü yavruluyorlarmış.Önemli bir detayda yanmış keçi gübresi...ama bu keçi gübresi taze olmayacak yoksa yakarmış soğanları.geçen senenin keçi gübresi olması gerekmiş...asidi düşük olması gerekmiş...
şimdilik benden bu kadar...sorularınız varsa amcama iletebilir,cevaplarını burada yayınlayabilirim...
selamlar saygılar
amcamdan öğrendiğim bir iki detayı sizinle paylaşmak isterim.
Öncelikle amcamın dediğine göre karaburun nergisi karaburundan başka bir yerde o kadar güzel çiçek açmazmış ve o kadar güzel kokmazmış...onun yalancısıyım kusuruma bakmayın...dediğine göre,nergis don sevmezmiş...eylülde ilk yağmur düştüğünde sulamaya başlamak gerekirmiş.sulama yapıldığında suyun soğana ulaşıp ulaşmadığını 10-15 cm lik bir sopayı toprağa batırarak anlarlarmış.sopanın ucu ıslak veya nemli çamurlu ise tamammış...soğanların 20cmX20cm aralığıyla dikilmesi gerekirmiş.selamlar saygılar
Amcanız bana göre doğru söylemiş. Eğer normal nergisler gibi her yerde güzel gelişebilseydi, "Karaburun Nergisi" diye ünlenmezdiler.
zencefil cicegi
20-09-2011, 15:35
nergis soganlarim hazir bugün ekecegim insallah acinca fotograflarinida eklemek nasip olur ama bizim buralarda hicte zahmetli degil yabani ot gibi bakim bile istemeden bitiyor her yerde ;)
hocam100
02-11-2011, 15:06
Arkadaşlar artık karaburun nergislerin dikim zamanı geldi.Şu aralar ben de ekmeye başladım.Diğer soğanlıları da ekebilirsiniz.
Arkadaşlar artık karaburun nergislerin dikim zamanı geldi.Şu aralar ben de ekmeye başladım.Diğer soğanlıları da ekebilirsiniz.
Hocam
Yarısını geçen hafta dikmiştim. Ayrı ayrı zamanlarda açsın diye. Erken mi dikmişim. Zararı olur mu?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.