View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
Nergisler nihayet tam kokularını verdiler. Paşamız bile kokularından mest olmuş saksının başından ayrılmıyor. :D
Muhteşem bir koku... Sayın pria teşekkürler bu özel çiçeği tanımamızı sağladığınız için.
Bu gün Gaziantep te hava sıcaklığı 17 derece.
Hele şükür sizden, Antep'ten güzel haberler alabildim sayın esracer..Fotolarınız da çok güzel..teşekkürler..
Ayrıca, nergislerinizi çok güzel yetiştirmiş olduğunuzu da belirteyim..Bunun da ödülü 3 soğandan 5 çiçek almanız olmuş..Saksı boyutu ideal..Bu yıl soğanları sökmeyin derim, gelecek yıl en az 10 çiçek sapı oluşur ve saksınızı doldururlar..Tabi, haziran sonuna kadar sulamaya, hafiften bir gübrelemeye devam etme koşuluyla..Yapraklar ve saksı toprağı iyice kuruyunca evinizin en serin, gölge yerine aktarırsınız saksınızı..Bir de, çiçek saplarının çıktığı yerleri toprakla örtünüz sinek ihtimaline karşı..
Elinize, emeğinize sağlık..
Siz Antep'te hava sıcaklığı 20'lerin üzerine çıkmadığı sürece onları serin-gölge yere almayınız..ki, bol bol kokularına tanık olasınız..
Selamlar..
''Bu tesbitlerinize katılamıyorum'' cümlemin gerekçesi, Sarıcakayanın olumlu iklim özelllikleri değil, ''Belli bir sıcaklığın üzerinde erlicheer çiçek açarsa kokusuz oluyor'' cümlenizdir.
Bende tam tersine, sizin savınıza karşıt olarak ''erlicheer'lerin yüksek sıcaklıklarda değil, düşük ortam ısılarında çiçek kokularını salgılamalarının az olduğuna tanığım..
Siz henüz ''yüksek sıcaklık'' tan takribi kaç dereceyi kastettiğinizi bile açıklamıyorsunuz..
Sonuç olarak benim görüşüme göre, nergisler en yoğun kokularını 20 derecelerde salgılıyorlar..Eğer hava sıcaklığı 20'lerin çok üzerine tırmanırsa gölge bir yere almalı..
Yüksek sıcaklıktan kastınız 25-30 dereceler ise, hassas nergis çiçeği o ortamda zaten koku salgılamaya fırsat bulamaz, taç yapraklarının kenarları kararmaya başlar, pörsür gider..İşte o zaman onları serince, gölge yere almalı..
Sarıcakaya'nın iklimini bilmeden birşeyler yazıyorsunuz...
Size başka bir şey söylememe gerek yok... :)
Sıcak iklim bölgesinde erlicheer türü nergis yetiştirenler eğer nergisleriniz kokmuyorsa serin bir yere alın. (Sıcak havalarda kokmayan erlicheer türü nergislerim, hava serinleyince henüz açmamış çiçek sapları serin havada kokularıyla açtılar.) Benimkiler bahçede olduğu için taşıma şansım yok.:D
Mutabık kalmamız çok zor..
Sizden en azından şu nergislerin kokmamasına neden olan ''yüksek sıcaklık'' ile kaç dereceleri kastettiğinizi, kokularının arttığı hava sıcaklığının düşüş dereceleri konusunda bir türlü net açıklama alamadım.Bunları bilmeden mesajlarınıza yorum yapmak çok zor.
'' hava serinleyince henüz açmamış çiçek sapları serin havada kokularıyla açtılar'' diyorsunuz..Hava sıcaklığı düşünce tomurcuklar açmazki..Beklemeye alırlar kendilerini..Isı tekrar 15-16 derecelere tırmanınca patlamağa başlar yeniden tomurcuklar..
Yüksek sıcaklıktan 25-30 dereceleri, düşük sıcaklıktan 7-8 dereceleri mi kastediyorsunuz, bunları net bilmeden, muğlâk, afaki bilgilere dayanarak yazmak anlamsız..
Mutabık kalmamız çok zor..
Sizden en azından şu nergislerin kokmamasına neden olan ''yüksek sıcaklık'' ile kaç dereceleri kastettiğinizi, kokularının arttığı hava sıcaklığının düşüş dereceleri konusunda bir türlü net açıklama alamadım.Bunları bilmeden mesajlarınıza yorum yapmak çok zor.
'' hava serinleyince henüz açmamış çiçek sapları serin havada kokularıyla açtılar'' diyorsunuz..Hava sıcaklığı düşünce tomurcuklar açmazki..Beklemeye alırlar kendilerini..Isı tekrar 15-16 derecelere tırmanınca patlamağa başlar yeniden tomurcuklar..
Yüksek sıcaklıktan 25-30 dereceleri, düşük sıcaklıktan 7-8 dereceleri mi kastediyorsunuz, bunları net bilmeden yazmak anlamsız..
Sayın pria,
Siz satıcısınız. Ben de erlicheer nergislerimi sizden aldım. Bu türü bize tanıttığınız için teşekkür ederim.
Galiba yazdıklarımı unuttunuz; hatırlatayım.
Sarıcakaya'nın iklimini bilmeden birşeyler yazıyorsunuz...
...
Sıcak iklim bölgesinde erlicheer türü nergis yetiştirenler eğer nergisleriniz kokmuyorsa serin bir yere alın. ...
Sayın pria,
Siz İstanbul, Çanakkale için gözlemlerinizi yazıyorsunuz; bende Eskişehir ili Sarıcakaya ilçesinde gözlemlediğim durumu yazıyorum.
İstanbul'a, Çanakkale'ye göre iklimi bana daha yakın olan bir bölgeden yazılmış mesaja verdiğim cevaba bu tepkiyi vermeniz beni üzüyor.
demişim. Lütfen internet'de Sarıcakaya'yı araştırın.
"Bu tesbitlerinize katılamıyorum sayın üzüm.." cümleniz benim koşullarımda da katılmadığınızı göstermiyor mu?
Sayın pria,
Gaziantep'den yazan Sayın esracer'in mesajı (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930-58.htm#post1122481) üzerine yaşayarak edindiğim bir bilgiyi yazdım (Belli bir sıcaklığın üzerinde erlicheer çiçek açarsa kokusuz oluyor).
İstanbul'a, Çanakkale'ye göre iklimi bana daha yakın olan bir bölgeden yazılmış mesaja verdiğim cevaba bu tepkiyi vermeniz beni üzüyor.
Aynı koşullarda (sıcaklık, nem, vs.) yetiştirmediğimiz; siz, benim koşullarımda yetiştirmediğiniz için bu tespitime hangi bilgiyle karşı çıktığınızı da anlayamıyorum.
Sayın pria,
Geçen sene gözlemlediğim durumda kokan ve kokmayan erlicheer cinsi nergisler sıcaklarda çiçek sapı oluşturmuştu. Erlicheer'in hepsi aynı yerde olmasına karşılık bir taraftakiler biraz erken açtılar ve kokusuzdular. Çiçek saplarından kesip hiç değilse görselliğini göreyim diye vazoya aldım. Bu sırada havalar birden soğudu. Bu aşamada geç kalan Erlicheer'de çiçek sapı oluşmuş, tomurcuklar belli olmuş, henüz açmamıştı. Havaların soğumasıyla bu geç kalan nergisler kokularıyla açtılar. (sıcak ve soğuk kavramlarını bulunduğum bölge için kullanıyorum. Termometre ölçüm derecesine bakmadım.:))
Erken açan Erlicheer'ler çevresindeki bitkiler yüzünden biraz daha korunaklı bölümdeydiler.
Bu yaşadığıma bakarak çiçek açma (çiçek sapı oluşmuş, tomurcuklar kendini belli etmiş ama açmamış) dönemindeki ısının kokuyu etkilediğini düşünüyorum. Bu dönemde sıcaklık yüksek olursa kokusuz oluyorlar. ( 'sıcaklık yüksek' kavramını yine benim bulunduğum bölge için kullanıyorum.)
Bu sene çiçek açma döneminde normalin biraz altında giden bir sıcaklıkta Erlicheer'ler açtı. Hepsi de kokuluydular. :)
Bu kadar mesajdan sonra
Sizden en azından şu nergislerin kokmamasına neden olan ''yüksek sıcaklık'' ile kaç dereceleri kastettiğinizi, kokularının arttığı hava sıcaklığının düşüş dereceleri konusunda bir türlü net açıklama alamadım.
yazdığınız bu mesaj farklı şeyler düşünmeme yol açıyor.
Eğer erlicheer türü hakkında yazmamı istemiyorsanız lütfen açıkça yazın.
Agaclar.Net bir bilgi sitesidir; katılımcılar bilgilerini paylaşırlar.
bunları net bilmeden yazmak anlamsız..
Bu ifadeniz için ne diyeyim ben size... Pardon zaten demiştim.
siz, benim koşullarımda yetiştirmediğiniz için bu tespitime hangi bilgiyle karşı çıktığınızı da anlayamıyorum.
Öncelikle belirteyim ki, 1754 sayılı mesajımın yanıtı, yazdığınız mesajları yinelemek olmamalıydı, diye düşünüyorum hala..
Sayın üzüm,
Bende amatör-hobi amaçlı yetiştiricilik yapan bir insanım..Bir sayın kgursan gibi derinlemesine bilgim olmayabilir..
Ama, müsaade ederseniz, ben 14-15 yıldan beri ''erlicheer'lerle haşır neşir olan bir zat olarak oldukça fazla deneyim sahibi olduğumu düşünüyorum..
Bunlar yetmiyor tabi ki, 3 yıldan beri ''erlicheer'' nergislerden edinen üyelerin değişik iklim koşullarındaki tecrübeleri benim için çok değerli..
Baştan sizin tesbitlerinizi de olasılık dahilinde gördüm..ve bu yüzden sayın esracer'e özel mesaj yazarak sizin herhalde Sarıcakaya gibi Akdeniz iklimine benzeşir özellikler taşıyan Antep'te sıcaklıklar aniden ektrem sıcaklıklara, 25-30'lu değerlere çıkmış olabileceği varsayımıyla, tesbitlerinizi değerlendirmesini istedim..
Ama, daha sonra Antep'in 5 günlük ısı değerlerine baktığımda, sıcaklıkların 17-20 dereceler arasında seyredeceğini görünce, onu yanlış yönlendirdiğimi düşünerek, saksılarını serin ve gölge bir yere almamasını yazdım ve bunun da doğruluğunu bugün yazdığı iyi haberler içeren mesajıyla anlamış oldum..
Sizin de, görüş ve tesbitleriniz benim için çok değerli...İkna olmuş olsam hemen sizin uyarılarınızı da aşağıdaki linklerin '' erlicheer nergislerin ekim ve bakım bilgileri'' bölümüne ilave ederdim..
http://www.agaclar.net/forum/1103673-post2.htm
kokulukatmerlinergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/)
Double Daffodil Erlicheer | Smile! You (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/)
Fakat, yazdıklarınız rakamsal değerlere dayanmıyor..''Yüksek sıcaklık'' tan kastettiğiniz takribi kaç derecedir veya nergislerinizin güzel kokular salgıladığı, serin, düşük sıcaklık derecesi nedir, hala bilmiyorum..Sizde ısrarla buna açıklık getirmiyorsunuz..
''Nergislerimin bir kısmı açarken sıcaklıklar anormal yüksek (?-?) derecelere ulaştı ve kokmadılar..ama, ardından hava sıcaklığı normal bahar değerlerine, (?-?) döndü ve kalan tomurcuklar açınca onlar gayet güzel koku salgıladılar'' mealinde yazabilseydiniz, bu benim için önemli bir veri niteliği kazanır..ve diğer üyelere de bunları aktarıp dikkatlerine sunardım..
''Sıcak iklim bölgesinde erlicheer türü nergis yetiştirenler eğer nergisleriniz kokmuyorsa'' sözlerinizede bir yorum ekleyeyim..
Nergisleri ister karasal, ister ılıman isterseniz sıcak tabir edilen bölgelere ekin; bu üç iklim tipinin de bahar aylarının birbirine benzediği ve sıcaklıkların 15-20 dereceleri gördüğü günlerde açıp kokacaklardır..
Burada fark, mesela Ankara gibi karasal yörelerde, sıcaklıkların istikrarlı olarak 15-20 derecelere oturması biraz geç olacak ve nergisler bu yörelerde daha geç açacaktır..
İzmir, Muğla gibi sıcak iklim olan yerlerde ise daha erken 15-20'ler görüleceği için en erken açacaklardır..Örneğin, ''Erlicheer'lerin ilk açtığını 6 şubatta yazan üye Manisa'dan sayın feyziuslu'dur:
http://www.agaclar.net/forum/1097700-post1577.htm
Çanakkale, İstanbul gibi daha mutedil yörelerde ise ikisinin ortasında bir tarih aralığında açacaklardır..
Burada önemli olan şey, ister karasal, ister çok sıcak, ister ılıman bölgelere ekilsinler, her üç kuşakta da nergisler arzu ettikleri 15-20 dereceleri gördüklerinde açıp kokularını salgılayacaklardır..
Bir kez daha yazıyorum, nergislerin maksimum koku salgılayacakları risksiz sıcaklık değerleri 17-20 derecelerdir..
Sıcaklık aniden bu değerlerin altına, 6-7-8 derecelere düşerse gelişim duracağı gibi, koku olayı da asgari düzeye inecektir..
15-20 derecelerde tomurcuklar açarken duyulacak güzel koku, ısı eğer ekstrem şekilde 30'lu değerlere falan çıkarsa, hele hele yüksek ısı kaynağı şiddetli ışığa maruz kalırsa ömrü kısalacak, önce taç yapraklarının kenarları kavrulmaya başlayacak ve pörsüyecektir..
İşte, eğer nergisleriniz eğer saksıda ise, böyle durumlarda, saksıda ekili olmalarını avantaja çevirerek ve onları serin ve gölge bie yere aktararak hem koku oranını hemde çiçek ömrünü koruyabilirsiniz..
Sayın pria,
Sizi ikna etme gibi bir uğraşım yok.
Aksine sizin bulunduğum ikliminde bir tecrübeniz olmamasına karşılık ısrarla aynı şeyi söylüyorsunuz. Neden böyle bir durumla karşılaşmış olabileceğime dair bir fikir bile beyan etmeyip, tamamen reddediyorsunuz.
Ben de sizin yanıtınızın başka olmasını beklerdim. Karaburun nergisinde gösterdiğiniz anlama, araştırma hassasiyetini keşke bu durum içinde gösterseydiniz... :)
Sizi ikna etme gibi bir uğraşım yok.
O zaman sizinde, benim, görüşlerinize katılmama özgürlüğüme söz söyleme hakkınız olmamalı..
O zaman sizinde, benim, görüşlerinize katılmama özgürlüğüme söz söyleme hakkınız olmamalı..
Tartıştığımız konuda sıcak iklimde yetiştiriyor olsanız bu sözünüzü kabul ederim. :)
Artık bu konuda birşey yazmak istemiyorum, çünkü sorduklarımın ve izaha muhtaç hususların yanıtını bir türlü alamıyorum..
Üyeler sizide benide okuyorlar..Mantık terazilerinde tartsınlar, ölçsünler biçsinler doğru olanı bulsunlar demek gerekiyor son söz olarak..
...
Üyeler sizide benide okuyorlar..Mantık terazilerinde tartsınlar, ölçsünler biçsinler doğru olanı bulsunlar demek gerekiyor son söz olarak..
Selamlar..
Bu cümlenize ben de katılıyorum. :)
mstfylcn
21-03-2013, 10:54
Merhaba arkadaşlar,
Acil yardımınıza ihtiyacım var..
22 Mart 2013 tarihinde göndereceğim kişinin elinde olacak şekilde, İstanbul'da,
Nergis Çiçeği satın almak istiyorum, doğum günü hediyesi olarak.
Çiçeksepeti vs. hiçbir online çiçekçide bulamadım.
Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Acil cevabınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Pria: Nergisler daha ilk senesinden, aynı çiçek sapında dokuz tane tumurcuk birden oluşturdu. Ve kokuları bu gün daha bir yoğun...:cool:
Nergislerin ''Kraliçe'si'' olmalı bence bu tür. (DOUBLE DAFFODİL ERLİCHEER) Tekrardan teşekkürler...
Emeğinize sağlık. Bu güzel türü; Bizim edinmemizi sağladınız. O güzel cennet kokusunu sayenizde duyduk. O değerli bilgilerinizi bizimle paylaşmaya devam ettiniz. Buradan gelen kazanç; (az veya çok) size kat kat helaldir. Alın teridir...
Dün ufak bir tartışmanıza şahit oldum. Hepsini okudum. ''Yanlış anlaşılma'' Sizi üzdüğünü gördüm... Üzülmeyin. :( Yanlış anlaşılmayı benim gibi tüm üyeler gördü ve okudu. içiniz rahat olsun... Bilgilerinizi bizimle paylaşmaya devam edin lütfen... Bu yanlış anlaşılmalar sizi yıldırmasın... :)
Üstteki yazdığım, bu övgüleri; Siz Ve bu özel çiçek satışlarını ağaçlar.net vasıtasıyla bizlere ulaştıran herkes; kat ve kat övgüleri hak ediyorsunuz. Sayın Pria; Gününüz güzel olsun.
feyziuslu
21-03-2013, 16:41
Benim Double daffodil erlicheer cinsi nergislerim erkenden açtılar ve tabii ki geçtiler.Şimdi aşağıdaki fotoğraftaki gibi oldular.Nergisleri henüz açan ve onları koklayan arkadaşlara imreniyorum doğrusu.Bu tür nergis,benim için ilk tecrübemdi.Annem bahçesinde şehla dediği Karaburun nergislerinden yetiştiriyordu.Onları biliyordum.Erlicheer'ler harika nergisler(Bu arada bu nergis türünü ülkemize kazandıran ve tanıtan sayın pria'ya şükranlar),fakat karaburun türü de kokuları itibarıyla vazgeçilmezlerim arasında.Karanfil(keskin kokulu olanı),İsparta gülü,Mis zambak, sümbül(yerli) ve nergis kokularına tutkun olan ben,her iki nergis türünü de artık saksıda değil Manisa-Osmancalı'daki bahçemde yetiştirmeye karar verdim.Kardeşimin dünürleri karaburun'lu.Bir ay önce nişan dolayısıyla bir araya gelince, orada sohbet esnasında nergis konusu açıldı.Nematod'dan çok dertliydiler.Tarladan yürüyerek geçerken ayakkabıya bulaşan topraktan,traktörün pulluğundaki topraktan bile sağlıklı bahçelere bulaşan bu hastalık nergis soğanlarını çürüterek üreticileri perişan etmiş.Buna çare bulamamışlar.Ayrıca nergis soğanlarına larva bırakan soğan sineği de hayli zarar veriyormuş. Bunları duyunca hafiften korkmadım değil.Oysa annem nergislerine hiçbir özel bakım yapmaz,çiçekleri geçtikten sonra,yaz çiçeklerinin fidelerini ekerken,nergisleri pırasa gibi biçer ama gelecek yıl yine çiçek açarlar,soğanları hastalanmaz ve eksilmez.İlginç bir tezat doğrusu.
Arkadaşlar yine bir çıkmaza girmişsiniz :( Üzülerek okudum , herkes kendine göre haklıyım diyor . İki tarafta tecrübesini paylaşıyor , birbirinizin deneyimlerini kabul etseniz daha kolay olurdu anlaşmanız , lütfen bu olumsuz mesajlarınıza devam etmemeyi seçiniz ; bizlerde o güzel nergislerinizin görsellerinin devamına bakalım . Bakın tartışacağız diye yeni resim koymayı unutmuşsunuz :) Vallahi benim çok ihtiyacım var şu an o güzelliklere :(
Benim Double daffodil erlicheer cinsi nergislerim erkenden açtılar ve tabii ki geçtiler.Şimdi aşağıdaki fotoğraftaki gibi oldular.Nergisleri henüz açan ve onları koklayan arkadaşlara imreniyorum doğrusu.Bu tür nergis,benim için ilk tecrübemdi.Annem bahçesinde şehla dediği Karaburun nergislerinden yetiştiriyordu.Onları biliyordum.Erlicheer'ler harika nergisler(Bu arada bu nergis türünü ülkemize kazandıran ve tanıtan sayın pria'ya şükranlar),fakat karaburun türü de kokuları itibarıyla vazgeçilmezlerim arasında.Karanfil(keskin kokulu olanı),İsparta gülü,Mis zambak, sümbül(yerli) ve nergis kokularına tutkun olan ben,her iki nergis türünü de artık saksıda değil Manisa-Osmancalı'daki bahçemde yetiştirmeye karar verdim.Kardeşimin dünürleri karaburun'lu.Bir ay önce nişan dolayısıyla bir araya gelince, orada sohbet esnasında nergis konusu açıldı.Nematod'dan çok dertliydiler.Tarladan yürüyerek geçerken ayakkabıya bulaşan topraktan,traktörün pulluğundaki topraktan bile sağlıklı bahçelere bulaşan bu hastalık nergis soğanlarını çürüterek üreticileri perişan etmiş.Buna çare bulamamışlar.Ayrıca nergis soğanlarına larva bırakan soğan sineği de hayli zarar veriyormuş. Bunları duyunca hafiften korkmadım değil.Oysa annem nergislerine hiçbir özel bakım yapmaz,çiçekleri geçtikten sonra,yaz çiçeklerinin fidelerini ekerken,nergisleri pırasa gibi biçer ama gelecek yıl yine çiçek açarlar,soğanları hastalanmaz ve eksilmez.İlginç bir tezat doğrusu.
Sayın feyziuslu,
Amacım reklam falan değil, ama gerçekten bu ''erlicheer'' nergis türü her türlü övgüyü hakeden nadide bir tür..En güzel yönü, nankör değil, sizden aldığı özen ve bakımın karşılığını cömertce veriyor size..Çiçeklenme sorunu olmayışı, aynı soğanda bile 6-7 çiçek sapı verebilmesi, çiçek saplarında 20 adede kadar harika kokulu tomurcuk oluşturması onu güzide bir çiçek yapmaya yetiyor..
Örneğin, 10 gün kadar önce bir parfüm imalathanesi çalışanının bile ilgisini çekmiş ki, telefonla aradı, benden bunların çiçeklerinden 50 kilo kadar temin edip edemiyeceğimi sordu..Mümkün değil dedim, ama, bu tür, ülkemizde genç insanlar tarafından üretildikçe, ergeç bunun ilerde birgün parfümünün de yapılacağına inanmak istiyorum..
Bu türü ülkemize kazandırmak benim için moral kaynağı..Kızlarımı gelin edip gönderiyorum sizlere..
Karaburun nergisleri de çok güzel bir tür ama sorunlu bir tür..Aynı nematod endişesini bende taşımıyor değilim..Fidanlığımda elimde kalan son Karaburun nergislerini de bu yıl Hocam100'ün son tavsiyesine uyarak kasım 15 gibi ekeceğim, birde öyle deneyeceğim, eğer yine çiçek verimi düşük olursa onları fidanlığımdan ebediyyen uzaklaştıracağım..
Çünkü, onlardan nematod konusunda huylandım:
http://www.agaclar.net/forum/818812-post985.htm
http://www.agaclar.net/forum/938879-post1271.htm
Bu yüzden, ''erlicheer'' nergislerimle olan işim bitmeden onların yanına bile gitmiyorum..Onlara kullandığım çepin, çapa gibi şeyleri bordo bulamacı dolu olan bir kabın içine daldırıp bırakıyorum..
Allah'a şükür şimdiye kadar ''erlicheer'lerime bir bulaşıklık gözlemlemedim ama, çok tedirginim..
Ben bir makalede okumuştum; nergisler özgürlüğe düşkün çiçeklerdir, diyordu..Ben de inanıyorum buna..Bu yüzden, onları güneşli bir bahçe toprağı ile buluşturmakla çok isabetli karar vermişsiniz..
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için..
Selamlar..
..Baştan sizin tesbitlerinizi de olasılık dahilinde gördüm..ve bu yüzden sayın esracer'e özel mesaj yazarak sizin herhalde Sarıcakaya gibi Akdeniz iklimine benzeşir özellikler taşıyan Antep'te sıcaklıklar aniden ektrem sıcaklıklara, 25-30'lu değerlere çıkmış olabileceği varsayımıyla, tesbitlerinizi değerlendirmesini istedim..
Ama, daha sonra Antep'in 5 günlük ısı değerlerine baktığımda, sıcaklıkların 17-20 dereceler arasında seyredeceğini görünce, onu yanlış yönlendirdiğimi düşünerek, saksılarını serin ve gölge bir yere almamasını yazdım ve bunun da doğruluğunu bugün yazdığı iyi haberler içeren mesajıyla anlamış oldum..
..
Sayın esracer,
1750 sayılı mesajınızdaki benim için çok değerli, anlamlı sözleriniz ve güzel fotolarınız için çok teşekkür ederim..
Sizlere karşı hala sorumluluğumun devam ettiğini düşünen ve sizlerden, olumlu neticeler aldığınızı belirten mesaj ve fotolarınızı merakla bekleyen bir insanım..
Bu nedenle her aldığım iyi haber beni çok memnun ediyor..
Sizi doğru yönlendirdiğim için mutluyum..Ki, bugün Antep'in 20 derecelerede seyreden ısısında, nergisleriniz o güneşli balkonunuzda sizi daha bir mutlu etmiş..Sizlerin mutluğu benimde mutluluğumun bir parçası..
Üzgün olduğum ''o'' konuda, karar ve takdir sizlerin.
..................
''Paşa''nız da pek tatlı..Tam bir kökpek delisi olan kızım eğer yakınızda olsaydı, o güzelim köpeğinizi sevebilmek için sık sık davetsiz misafiriniz olurdu..
Herşey gönlünüzce olsun..Selamlar..
Sevgili esracer, nergisleri çok seviyorum ama 'paşa' ya da bayıldım. Hani sevgili Yeni Gine 12. ocak toplantısında magnet hediye getirmişti de saksınıza oturtup resmini çekin demişti ya ;sizin paşa aynı bir süs gibi saksının kenarında :) Kadim şehrinizde güzelliklerinizle mutlu yaşamanızı dilerim.
Sayın Pria; evet maalesef uzağız. Yoksa paşamız kızınızla oynamaya bayılırdı. Çocuklara karşı çok şefkatli bir cins... Sayın Egülnur; Teşekkürler. Çiçek koklamayı çok seviyor paşa mız.. :)
melih500
22-03-2013, 12:33
Ailemi çok özleidğim için dün gece izmire döndüm ve çiçeklerim bana gülümsüyordu sanki fotoğrafları annem çekmiş bu arada :p
melih500
22-03-2013, 12:35
Bu yıl çok fazla nergis satın almıştım genelde aldıklarım baktıklarıma benzer çıkmadı ama olsun ben mutluyum :p
melih500
22-03-2013, 12:36
Bunlarda sayın alacakaranlıktan aldığım nergislerdi bir soğandan 2 tane çiçek tomurcuğu çıkartmış annem öyle dedi;)
melih500
22-03-2013, 12:38
Annem çok mu karışık çekmiş :) ama güzel :p
melih500
22-03-2013, 12:42
Adnan abiden aldığım nergisler şuan duruyor ve çok güzel kokuyor gerçekden, ben çok özel bir tür olduğunu düşünüyorum ama bana yolladığı 2 küçük soğğan vardı onlar çürümüş sanırım açmamışlar :(
Sayın pria dan aldığım ve daha önce tomurcuklarının fotolarını yüklediğim nergislerim açtı. Zaten 4 tane almışken 6 sap verdiler. Üstelik beşiz falan değil bir sapta 10 ar açtılar. Mis gibi de kokuyorlar. Birine kıyıp vazoya koydum balkondan kokularını alamıyoruz diye. Çok müteşekkirim Adnan bey. Siz de bu kokulu çiçeklerden tarla yapan hocam 100 ve şu anda adlarını bilemediğim bütün amatör ve profesyonel yetiştiriciler de teşekkürü hakediyorlar.
Adnan abiden aldığım nergisler şuan duruyor ve çok güzel kokuyor gerçekden, ben çok özel bir tür olduğunu düşünüyorum ama bana yolladığı 2 küçük soğğan vardı onlar çürümüş sanırım açmamışlar :(
Melih kardeşim, öğrenciliğinin yanısıra hayatını böyle güzel uğraşlarla süslediğin için tebrik ediyorum seni bir kez daha..
O çürüyen iki yavru, hediye olarak gönderdiğim Karaburun'muydu acaba?
Tam hatırlayamıyorum neler gönderdiğimi..Birde iri sarı çiçekli bir nergis almıştın benden..
Saksı toprakların çok mu ağır, killi acaba?
Eğer öyleyse, toprak çamurlaşmasın ve süzek olsun diye seneye biraz dere kumu karıştır derim saksı harçlarına..Nergisler kumlu toprakta daha güvenli olurlar..
Selamlar..sevgiler..
Ekim - bakım bilgileri için bakabilirsiniz:
http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/
Sayın pria dan aldığım ve daha önce tomurcuklarının fotolarını yüklediğim nergislerim açtı. Zaten 4 tane almışken 6 sap verdiler. Üstelik beşiz falan değil bir sapta 10 ar açtılar. Mis gibi de kokuyorlar. Birine kıyıp vazoya koydum balkondan kokularını alamıyoruz diye.
. Siz de bu kokulu çiçeklerden tarla yapan hocam 100 ve şu anda adlarını bilemediğim bütün amatör ve profesyonel yetiştiriciler de teşekkürü hakediyorlar.
Hayatınıza minik renkler katan nergislerime övgüleriniz için teşekkürler sayın egülnur..
İnanın ben soğanlarımın en irilerini sizlere adaletli olarak dağıtmaya çabalıyorum..Bu yüzden bir soğandan birden fazla çiçek sapı oluşması sürpriz değil benim için..Yaralı-bereli ve en ufaklar bana kalıyor..
Çiçek sonrası hafif gübrelemelerle haziran ayı ortalarına kadar sulamayı ihmal etmez ve bol güneşli bir yerde bakımlarına devam ederseniz, büyük olasılıkla gelecek yıl 10 kadar çiçek sapı elde edebilirsiniz..
Çiçek saplarındaki tomurcuk sayısı hem bakıma hemde güneşli yerde olmalarına bağlı..Ben en fazla 17 tomurcuk gördüm bir çiçek sapında..ama, kaynaklarda 20 adede kadar tomurcuk verebilir diyor..
Vazoya konulan nergislerin sularını ne kadar sık değiştirirseniz (en azından sabah, akşam) o kadar uzun ömürlü olur..Kalorifer peteklerine yakın konmamalı ve her iki günde bir çiçek sapının ucundan yarım santim kesilmeli..ayrıca, gece odada değil, dışarda bırakılmalı..
Nergis kokulu günleriniz bol olsun..selam ve saygılarımla..
melih500
22-03-2013, 18:55
Melih kardeşim, öğrenciliğinin yanısıra hayatını böyle güzel uğraşlarla süslediğin için tebrik ediyorum seni bir kez daha..
O çürüyen iki yavru, hediye olarak gönderdiğim Karaburun'muydu acaba?
Tam hatırlayamıyorum neler gönderdiğimi..Birde iri sarı çiçekli bir nergis almıştın benden..
Saksı toprakların çok mu ağır, killi acaba?
Eğer öyleyse, toprak çamurlaşmasın ve süzek olsun diye seneye biraz dere kumu karıştır derim saksı harçlarına..Nergisler kumlu toprakta daha güvenli olurlar..
Selamlar..sevgiler..
Adnan abiciğim evet şu büyük sarı nergislerden yollamıştınız hediye olarak onlar killi bir topraktaydı. Ama sizden aldıklarımda ise torf ve toprak karışımlı onlar çok dayanıklıya benziyor zaten annem hep yağmur yediler maşallah çok güzel açtılar dedi ;) seneye dere kumu katacağım :p
Zeytinci
24-03-2013, 19:18
Nergis çok çeşitleri olan bir çiçek. Çiçekleri, kokuları başka başka. Birbirleri ile mukayese edilmesi anlamsız.
Karaburun da yetişen nergis mitolojiye konu olmuştur. Erlicher den önce açar. Sarısı portakalımsıdır. Kışın soğuğunda bile çok keskin kokar.
Minerali bol kumlu topraklarda hem çiçek ana sapı çok güçlü olur hem de saptaki çiçek sayısı 12'yi bulur.
Lütfen onu tu kaka etmeyin... Zaten soğan hastalığı sebebiyle ticari önemini de yitirdi. Bari anılarımız da güzel kalsın. Elveda Karaburun nergisi... Çok yaşa Erlicher.
Karaburun da yetişen nergis mitolojiye konu olmuştur. Sarısı portakalımsıdır. Kışın soğuğunda bile çok keskin kokar.
Lütfen onu tu kaka etmeyin...Elveda Karaburun nergisi... Çok yaşa Erlicher.
Söz meclisten dışarı mı bilemiyorum ama, öncelikle bu başlıkta hiç kimsenin Karaburun nergisini tu kaka etmediğini adım gibi biliyorum sayın Zeytinci..
Karaburun nergisini çok sevdim..hala çok seviyorum..onu üretmeyi sürdürmeyi de arzu ediyorum..ama, bunu yaparken yaşanan ve olası sorunlardan bahsetmek, onu tu kaka ilan etmek anlamına gelmez sanırım..
Bakınız, ''agaclar.net'' te her bitki ile ilgili açılan başlıkta, o bitkinin olumlu özelliklerinden ziyade, ekimi, dikimi, bakımı ile ilgili yaşanan sorunlar daha çok yer işgal eder..Eğer Karaburun nergisi de problemli bir tür ise bundan tabi ki nasibini alır..''Nergis'' başlığına sadece Karaburunların muhteşem özelliklerini yazmak ve vazodaki güzelim fotoğraflarını koymak, onunla ilgili sorunları gözardı edip arka plana atmak biz çiçekseverlere birşey katmaz..Aksine, varolan sorunları tartışmak, çareler üretmek, aranan çareleri araştırmak, okumak, değişik yöntemleri arayıp bulmak ve denemek gerekir sanıyorum..
Ben şahsen Karaburun nergisleri ile ilgili ulaşabildiğim her bilimsel çalışmayı ve dikkate değer yazıyı bu sayfalara aktarmaya çalıştım..Kişisel gözlemlerimi ve çaresiz kaldığım noktaları da yazdım dilim döndüğünce..
Tüm bu çabalarım Karaburun nergislerini ''tu kaka ilan etmek'' olarak algılanırsa üzülürüm şahsen..
''Nergis'' başlığına en çok yazı yazanlardan biri olarak bu mesajı yazma zorunluluğu hissettim..
Karaburun nergislerini kurtarmak için can-ı gönülden çabalayan insanlar olduğunu görmek bana halâ ümit veriyor, umarım bu güzide çiçeğimiz yeniden doğar:
Nergis'in anayurdunda ikinci doumu - Duyuru Detay - Forum Fuarclk (http://www.forumfuar.com/index.php?p=51&l=1&modNews_DetailID=219)
Karaburun nergislerini yokolma aşamasına getiren maalesef ''cehalettir''..Eğer o güzelim tür Hollandalı çiftçilerin elinde olsaydı ve onlar tarafından yetiştirilseydi, büyük olsılıkla bu durumlara düşmez, dünya insanının gönlünde taht kurardı..
''Erlicheer'' konusuna hiç girmiyorum..O kendine özgü bir tür ve konu..Artıları da eksileri de olabilir..Tartışılmasında yarar görüyorum..Ama..Ama onu edinenlerin çok beğenisini kazanıyor ve az sorunlu verimli bir tür ise tabi ki bende sizin gibi ''yaşasın'' diyorum..
hocam100
24-03-2013, 23:09
Benim ve benim gibi karaburun nergisini de sevenler adına sevindirici bir haber doğrusu.Kendi ülkemizin değeri olan bu nergis türü için yapılan bu çalışma kayda değer.Keşke yetklililer bu gibi başka çiçek veya başka türleri de yeniden üretimi için çalışsalar.
Karaburun nergisi ve üreticisi çok talihsiz.. olumsuz haberler eksik olmuyor maalesef:
... Ancak pazarlama konusunda henüz başarılı olamadığımız için üretici yerine nergisten aracılar para kazanıyor. Son günlerde lodos etkisiyle nergisler birdenbire açınca ilçede 50'lik bir demet nergisin fiyatı 1 liraya düştü.
Karaburun nergisi hasta - Sabah - 25 Mart 2013 (http://www.sabah.com.tr/Egeli/2013/02/07/karaburun-nergisi-hasta#)
Bu haber 7. şubat 2013 tarihli..Şimdi bu durumda o çiftçilerde moral, istek kalır mı?
Apansız bir lodos bile çiftçiyi perişan edebiliyor..
YeniGine
24-03-2013, 23:29
Merhaba; karaburun nergizlerim 1 ay kadar önce çiçekleri geçti, diğer nergizlerin de çiçekleri geçenleri saplarından kestim. Elimde büyükbaş hayvan gübresi mevcut onunla gübreleyip hazirana kadar sulayacağım.
Hocalarımız yardımcı olurlar ise sevinirim... Doğru mudur? Teşekkürler...
Yanmamış, olgunlaşmamış gübre kesinlikle kullanılmamalıdır... Çünkü, yanmamış gübrede azot fazladır..Nergis fazla azotu sevmez..
Azot fazlalığı, soğanlarda zayıf ve gevşek doku oluşturacağı için risklere karşı dayanıksız duruma getirir.
Çiçek sonrasında nergis soğanları azota değil; en çok, soğanın iriliğini sağlayan potasyuma ve gelecek yılın çiçek oluşumunun iyi olmasını sağlayan fosfora ihtiyaç duyar..
Eğer soğanları ektiğiniz toprağa, 1/5 gibi bir oranda çok iyi yanmış bir hayvan gübresi verdiyseniz ayrıca hayvan gübresi vermenize gerek yoktur..Soğanlar yeterli potasyum ve fosforu ondan sağlayacaktır..Haziran ortalarına kadar sulama ile yetinebilirsiniz..
Ekim yaptığınız toprağın fosfor ve potasyum açısından fakir olduğunu düşünüyorsanız, denizyosunu gibi organik gübrelerle takviye yapabilirsiniz..1 litre suya bir çay kaşığı yeter..15 gün arayla 2 kez verebilirsiniz.
YeniGine
25-03-2013, 00:35
Sayın pria çok teşekkür ediyorum;siz bilirkişi olarak yorumlar yapıyorsunuz, fakat ben bu gübrelerden hiçbirşey anlamıyorum tamamen rastgele acemi. Bendeki hayvan gübresi yanmış gübre. Ve hiç gübre vermedim şimdiye kadar. Elimdeki yanmış gübre, olmaz ise ne verebilirim? Yardımcı olur iseniz sevineceğim. Teşekkürler.
Şimdiye kadar da hiç öyle potasyumlu, fosforlu diye gübrelere rastgelmedim.
Odun külünün iyi bir potasyum kaynağı olduğu forumda belirtilmekte. Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
kocasinan
25-03-2013, 10:08
Merhaba Adnan bey, burada c.tesi kar yağdı, pazar günü karlar eriyince sizden gelen nergisleri ektiğim yere yaklaştım ve yaklaşık 3 cm kadar olan nergis yapraklarını fark ettim ve çok sevindim, çürümemişler demekki herhalde yaprakları biraz geç açtı ama İnşaallah o güzelim katmerli nergis çiçeklerini görüp muhteşem kokularını hissedebileceğiz.
İlginiz için çok teşekkür ederim, hoşca kalın.
Odun külünün iyi bir potasyum kaynağı olduğu forumda belirtilmekte. Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
Odun külü ile ilgili çok değişik yorumlar var:
...Odun külleri toprağa katıldıklarında toprağın işlenmesini kolaylaştırırlar ama aynı zamanda toprağın asitlik dengesini de değiştirirler. Bazı ağaçların külleri asidik bazılarınınki ise alkali özellik taşır. Bu nedenle toprağın isteği ve külün özelliği bilinmeden büyük miktarlarda uygulanmamalıdır. Örneğin meşe külünü toprağa bol miktarda katarsanız eskilerin deri tabaklamakta kullandığı bir yakıcı maddeyi toprağa katmış olursunuz. Malum, atasözleri bize doğruları aktarırlar: "Keçinin meşeye ettiğini, külü derisinden çıkartır".
...Toprak tv de bir uzman anlatıyordu odun külü gübre olarak kullanılmamalı,odun külünda soda varmış, misal eskiden çamaşır için kül kullanılırdı ,her kül aynı değerde deyildir herhalde bizler üzüm şırasını kestırmek için ceviz külü kullanırız
http://aricilik.gen.tr/index.php?topic=3369.0
Bu tür şeyleri kullanırken aşırıya kaçılmamalı..Bir saksıya bir tatlı kaşığı geçilmemeli veya külün cinsi bilinmiyorsa hiç kullanılmamalı..
Bendeki hayvan gübresi yanmış gübre. Ve hiç gübre vermedim şimdiye kadar..
Soğanların çevrelerinde,nergis köklerini zedelemeden, kök bölgelerine yakın 7-8 santim derinlikte minik çukurlar açıp, içlerine yarımşar avuç yanmış gübreyi koyup üstünü toprakla kapatır ve bir güzel sularsınız..En pratik yol bunu görüyorum şahsen..
Gelecek sonbaharda ise, biraz bolca hayvan gübresi koyarak yerlerini kazar, karıştırır, daha sonra soğanlarınızı ekersiniz.
YeniGine
26-03-2013, 01:09
Sayın pria; şu an yapacağım açıklama, bilgi için çok teşekkürler. Gübreyi koyacağım, haziran ayına kadar yapraklar kalacak. Çok özür dileyerek nergislerin soğanlarını da hiç çıkartmadım şimdiye kadar yerlerinden. Sanırım haziran gibi de topraktan çıkartmam gerekiyor?..
Neyse Haziran a kadar ne yapmam gerektiğini çok güzel izah etmişsiniz, çok teşekkür ediyorum. :) Gerisini Haziran ayından sonra sorarım inşallah!..
Neyse Haziran a kadar ne yapmam gerektiğini çok güzel izah etmişsiniz, çok teşekkür ediyorum. :) Gerisini Haziran ayından sonra sorarım inşallah!..
''Soğanların sökümü ve saklanması'' bölümünü okuyabilirsiniz:
kokulukatmerlinergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/)
Zeytinci
26-03-2013, 18:41
Sinek ve nematod dadanan Nergisin suçu yok. Bu ikisi aşağı yukarı her bitkinin derdi.
Nergis tarımı yapanın da suçu yok. Sorun tarım ile uğraşanların para kazanamaması.
Karaburun'da tarımı yapılan Tütün, Anason,meşhur Sultaniye, Razakı, Zeytin ve Enginar artık karın doyurmuyor.
Hatalı tarım politikaları batının dağlık bölgelerinde köyden kente göçü doğuda da terör ve göçü tetikledi.
Yeni trend turizm ve nergis tarlaları artık yazlık evlerle doluyor. Nergisi Sümbülü artık saksılarda ve fotoğraflarda göreceğiz. Saksısı olanlar şanslı olacak. Bakalım teknoloji fotoğrafları kokulu yapabilecekmi.
fındıkkurdu
26-03-2013, 19:01
Sayın pria
Mail aracılığıyla kokulu katmerli nergis soğanı talep etmiştim. Mümkünse karaburun nergisi soğanı da alabilir miyim?
Benim nergizlerim ,soğanını Tekzen 'den almıştım, kokulu değil.
Nergisler muhteşem çiçekler. Daha uzun ömürlü olsalar ne güzel olurdu. Bahçelerin nazlı süsü. :)
382970
Geçtiğimiz hafta buraya dolu yağmış. Açık olan nergisler boynunu bükmüş. Çok iri ve güzeldiler oysa.
Geçen hafta açmışlardı...Dolu yağmadan önce
YeniGine
29-03-2013, 00:15
Soğanların çevrelerinde,nergis köklerini zedelemeden, kök bölgelerine yakın 7-8 santim derinlikte minik çukurlar açıp, içlerine yarımşar avuç yanmış gübreyi koyup üstünü toprakla kapatır ve bir güzel sularsınız..En pratik yol bunu görüyorum şahsen..
Gelecek sonbaharda ise, biraz bolca hayvan gübresi koyarak yerlerini kazar, karıştırır, daha sonra soğanlarınızı ekersiniz.
Sayın pria; tekrar teşekkürler... Ben nergislerin yapraklarını bir araya toplayıp bağladım ve kök bölgelerine yakın delikler açarak yanmış koyun gübresi koyup üstlerini kapattım. Sulamama gerek kalmadı ben zaten onları yaparken ufak ufak atıştırıyor idi, işleri bitirdikten sonra bir rahmet... Hepsi çok şükür sulandı.
Yaprakları bir araya toplayıp bağladım; inşallah bir sakıncası da yoktur!..
Teşekkürler.
Bu da benim çok çok hafif de olsa kokulu tek nergisim
383253
İstanbul Arkeoloji Müzesi'nden:
http://f1304.hizliresim.com/18/1/lp7p0.jpg
nergislerim :))
Elma Kurdu
01-04-2013, 20:16
Nergis tarlası :D
YeniGine
01-04-2013, 23:45
Sayın Elma Kurdu; gerçekten de nergis tarlası... Çok da güzel maşallah. Sizin nergisleriniz mi?
Sn. Pria'dan aldığım 5 double daffodil soğanı bu sene üçer çiçek açarak koca bir öbek oldu. Güneş biraz az geldi sanırım yapraklar ve dallar oldukça yumuşaktı, yağmurla birlikte fotoğraftaki gibi yere yattılar. Fotoğrafı daha önce çekmiştim, şu an çiçeksiz.
384606
yeşillim
02-04-2013, 18:15
Nergis'lerim açtı. Hatta komşuma ziyarete giderlen bir sap kesip götürdüm.
Sn. Pria'dan aldığım 5 double daffodil soğanı bu sene üçer çiçek açarak koca bir öbek oldu. Güneş biraz az geldi sanırım yapraklar ve dallar oldukça yumuşaktı, yağmurla birlikte fotoğraftaki gibi yere yattılar. Fotoğrafı daha önce çekmiştim, şu an çiçeksiz.
384606
Sayın Kiraz..
Bu ''erlicheer'lerin en sevdiğim yönlerinden biri de bu..Çok çok kaba bakım hataları yapılmadıkça ve mümkün olduğunca çok güneş gören bir yere ekilirse çiçek saplarındaki tomurcuk adedi artıyor ve yavru soğanlar bile çiçek veriyor..Çok cömertler..
Tabi, saptaki tomurcuk adedi arttıça, sap ağırlığı çekemez oluyor ve azıcık yağmur falan yağdığında yamulup bükülüyorlar..Bunun için bu dönemlerde aşağıdaki fotodaki gibi bunları gevşek bir iple toplayıp bağlamak gerekebiliyor..(1. foto)
Bunların tuhaf huylarıda var biraz..Bakın ben nergislerin çiçeklerini saksıda kuruduktan sonra onları kesip saplarınıda kuruttuktan sonra vazoya koyuyorum..Bir dahaki yılın taze çiçeklerini görene kadar onlarla teselli buluyorum..bunların kurutulmuşu da çok dekoratif oluyor..
Saksıdaki çiçekler kurudu artık ama bugün hava azıcık ısınınca çiçek sapları hiç eğilip bükülmezken yapraklarını yatırdılar..Oysa susuz da değiller (2.foto)
Nergisleri tek tek ayrı yerlere değilde, sizin yaptığınız gibi toplu ekilince daha bir göz alıcı oluyorlar..
Selamlar..
Elma Kurdu
02-04-2013, 19:25
Sayın Elma Kurdu; gerçekten de nergis tarlası... Çok da güzel maşallah. Sizin nergisleriniz mi?
Keşke benim olsalardı sayın YeniGine :) Köyümüzde bulunan bir yetiştiriciye ait. :)
Sevgili nergisseverler..Nergisler artık çoğu yerde açtılar, hatta geçtiler..
Bu yüzden, saksıda yetiştirenlere, gelecek yıl yine güzel çiçekler alabilmeleri için aşağıdaki hususlara dikkat ediniz derim:
...Çiçekler açıp geçtikten sonra yapılacak işler:
En önemli dönem budur..Sakın ”tamam çiçekler geçti, artık saksıları güneş görmeyen bir yere aktarayım” demeyin..Sakın ama sakın, yaprakları erkenden kesip atmayın..
Yine bol güneşli bir köşenizde, haziran ortalarına kadar düzenli sulamaya devam ediniz..Böylelikle gelecek yılın soğanları maksimum iriliğe ulaşacaklardır.
Haziran ayı ortalarında sulamayı tamamen kesiniz ve yaprakların kendiliğinden sararıp kurumalarını bekleyiniz..Daha sonra saksılarınızı kasım ayına kadar serin-gölge bir yere aktarabilirsiniz..Soğanların serin bir ortamda geçireceği bu 3-4 aylık uyku dönemi gelecek yılın çiçeklerinin bol ve büyük olmalarını sağlıyacaktır..
Nergis soğanlarınızı, yapraklar ve saksı toprağı takır takır kurumadan sakın sökmeyiniz.
Ekim kasım aylarında tekrar onları bol güneşli bir alana çıkarıp bol bol sulayarak gelecek yılın gelişimine hazırlarsınız.
...Çiçek sonrasında nergis soğanları azota değil; en çok, soğanın iriliğini sağlayan potasyuma ve gelecek yılın çiçek oluşumunun iyi olmasını sağlayan fosfora ihtiyaç duyar..
Eğer soğanları ektiğiniz toprağa, 1/5 gibi bir oranda çok iyi yanmış bir hayvan gübresi verdiyseniz, çiçekler geçtikten sonra da ayrıca hayvan gübresi vermenize gerek yoktur..Soğanlar yeterli potasyum ve fosforu ondan sağlayacaktır..Haziran ortalarına kadar sulama ile yetinebilirsiniz..
Ekim yaptığınız toprağın fosfor ve potasyum açısından fakir olduğunu düşünüyorsanız, denizyosunu gibi organik gübrelerle takviye yapabilirsiniz..1 litre suya bir çay kaşığı yeter..15 gün arayla 2 kez verebilirsiniz.
Çiçeklenme döneminden sonra da haziran ayı ortalarına kadar yapacağınız sulamalarla birlikte 15-20 günde bir çok hafif gübre takviyeleri yapmanız, gelecek yılın soğanlarının daha iri olmalarını sağlayacaktır..
Double Daffodil Erlicheer | Smile! You (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/)
kokulukatmerlinergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/)
Nergis'lerim açtı. Hatta komşuma ziyarete giderlen bir sap kesip götürdüm.
Ilıman illerimizde yaşayan üyelerin haricinde karasal iklim özellikleri taşıyan illerimizden; Kütahya'dan ilk haber sizden geldi sayın yeşillim..
Ayrıca bugün sayın heyyamola, 22 marttaki nergislerinin son halini yüklemiş kendi sayfasına..çiçek sapı daha yeni yeni geliyor:
http://www.agaclar.net/forum/1131809-post571.htm
Herhalde önümüzdeki günlerde Ankara, Kırıkkale, Karaman, Aksaray gibi illerimizden de yeni, güzel haberler alırız inşallah..
Bugüne kadar Ankara'dan sadece sayın kocasinan 25 martta,nergislerinin filizlerinin 3 santim kadar olduklarını yazmıştı:
http://www.agaclar.net/forum/1126699-post1792.htm
YeniGine
03-04-2013, 00:05
Keşke benim olsalardı sayın YeniGine :) Köyümüzde bulunan bir yetiştiriciye ait. :)
Sayın Elma Kurdu; anladım... İnşallah sizin de olur diliyorum...
Saygılar...
kocasinan
03-04-2013, 12:23
Sayın pria pazar günü nergislerimin birinde 2 adet tomurcuk olduğunu fark ettim çok sevindim, İnşaallah nergis tomurcukları patlamaya yakın fotoğraflayıp paylaşırım.
Sayın pria pazar günü nergislerimin birinde 2 adet tomurcuk olduğunu fark ettim çok sevindim, İnşaallah nergis tomurcukları patlamaya yakın fotoğraflayıp paylaşırım.
İnşallah sizinle birlikte, diğer Ankara ve çevresi illerden nergis alan üyelerden de güzel haberler okuruz..Tabi, sayın sarigoz'un Bulgaristan'da ektiği nergislerden de iyi haberler bekliyoruz..
Nisan 15 gibi açarlar herhalde..
Selamlar..
Sayın pria bahçemi bu güzel çiçeklerle taçlandırdığınız için çok teşekkür ederim.. :))
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/385662d1365114087-nergis-600-x-530-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/385663d1365114098-nergis2-600-x-528-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/385130d1365018335-nergis.jpg
Sayın pria bahçemi bu güzel çiçeklerle taçlandırdığınız için çok teşekkür ederim.. :))
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/385662d1365114087-nergis-600-x-530-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/385663d1365114098-nergis2-600-x-528-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/385130d1365018335-nergis.jpg
Ankara'dan ilk güzel haberi verdiğiniz için teşekkürler sayın Sudenur..
İnşallah, önümüzdeki günlerde benden ''erlicheer'' nergis alan Ankara, Kırıkkale, Aksaray, Karaman, Kayseri gibi karasal iklimi olan illerde yaşayan sayın fsuzen, Selçuk Boz, hberbul, mtgokduman, Tura, TarkanY, Arman Duman, denizakvaryumu, Kocasinan, Umut..., heyyamola, Mustafa Ünalan, Çiçeksever, Bülent Öztarhan, ozzy05, Asiye, Denizardacan'dan da mutlu-güzel haberler alırız..
Kayseri'den, sayın heyyamola'dan fotoğrafları yakında alırız gibi:
http://www.agaclar.net/forum/1131809-post571.htm
Selamlar..
Sn pria,sizden aldigim nergizler yeni yeni uyaniyor..biliyorsunuz ki ,Kuzey deyim.
Bir soganciktan iki cicek sapi gordum,2 sinde .1-er var.Cok mutlu oldum.Ciceklendiginde ,cici kizlarinizi fotograflar eklerim kismetse..:p
Tesekkurler
Fagus Sylvatica
06-04-2013, 13:04
İlk defa nergis yetiştirdiğim bu yıl biraz geç kalmış ve şubatta ekmiştim soğanlarımı. Anca açtılar :)
Saksıdaki bağlanmış nergisler, muhteşem görünüyor...
Bunlarda nergizlerimin son halleri...
Nergisler cok neseli geliyorlar bana. Mutlu afacan cocuk gibi.
Benimkilerin cicekleri kurudu maalesef. Baslarini kopardim ben de. Simdi ne yapayim? Sulamaya devam mi? Bu sene lale ve nergislerim saksidaydi. Seneye bahceye dikecegim. Soganlari nerede nasil muhafaza edeyim?
Fagus Sylvatica
06-04-2013, 20:17
Ben de hep güldüğünü söylerim nergislerin. Sanki kahkaha atarmış gibi neşe saçıyorlar. Kuruyan nergisler içinse, ,sulamaya devam edin. Hatta mümkünse toprağını dağıtmadan (tüplü fidan diker gibi) bahçenizde güvenli bir yere alın ve yaprakları kuruyana kadar bekleyin ve iyi bakın. Çünkü gelecek yılın soğanlarını hazırlıyorlar şimdi. Böylece daha sağlıklı soğanlarınız olur ve seneye daha sağlıklı gelişirler. ( Ben daha rahat gelişsinler diye bahçeye aldım ama şart değil tabii). Saklamak konusuna gelince, sanırım nergisleri hiç sökmeseniz de sorun olmuyor ama yine de güvende olsun derseniz, yaprakları tamamen kuruyunca topraktan sökün ve sonbaharda ekene kadar serin ve kuru bir yerde saklayın, kolay gelsin.
Nergislerin çiçekleri geçti..ama biz onların çiçeklerini saksılarda kurumalarını bekledikten sonra kesip vazomuza alıyoruz ve onlar yapay, naylon çiçeklerden çok daha doğal görünümleriyle önümüzdeki yıl nergisler açana kadar evimizi süslemeye devam ediyorlar:
Sayın pria , katmerli kokulu nergizlerinizden almak istiyorum.Bahçem yok ,saksıda olacak .
Verim alabilir miyim , önerir misiniz ?
Sayın pria , katmerli kokulu nergizlerinizden almak istiyorum.Bahçem yok ,saksıda olacak .
Verim alabilir miyim , önerir misiniz ?
Sayın nardane,
Aşağıda linkini verdiğim blogumda ''Nergis soğanlarının ekimi, bakımı'' ile ilgili hususlara dikkat ederseniz ve biraz genişçe ve derince (ortaboy) saksıya ekerseniz mutlaka iyi sonuç alırsınız..orada her türlü ayrıntılı bilgi var..
kokulukatmerlinergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/)
Fagus Sylvatica
11-04-2013, 20:44
Sayın pria, ben de çok istiyorum bu nergislerden, ben de almak isterim çok.
Sayın pria, ben de çok istiyorum bu nergislerden, ben de almak isterim çok.
Az kaldı zaten soğanlar..Buyrun o halde buraya :)
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/30330.htm
labradorit
12-04-2013, 00:35
işte benimkiler:
hocam100
12-04-2013, 22:34
Adnan bey yetiştirdiğiniz nergisin kokusuna benzeyen bir tür nergis buldum.Koku konusu tabi insandan insana değişebilir.Sanki aynı türden ama farklı bir görünümde.Yine çok çiçekli kokusu koklasan aynı diğebilirsin.Elimde henüz 10 civarı soğan var.Çoğaltmayı düşünüyorum.
Merhaba arkadaşlar,
Bu sene bir marketten aldığım iki çeşit nergislerden birinde sorun yaşadım. Obdam ve Cheerfullness alt adları olan bu iki türden obdam olan tek çiçekli çeşit gayet iyi bir gelişim gösterdiği halde sekiz soğanın açtığı 15 e yakın çiçeklerin tamamı açmadan kurudu.
Etiketteki dikim detaylarına uyarak kasım ayı içinde dikmiştim. Altı kısımlarındaki toprağa da yanmış eski gübre karıstırıp soğanları dikmiştim.
Diğer türde sorun yok gibi gözüküyor ilk çiçeklerini bu gün açtı ve diğerleri de açacak gibi duruyor. Hepsi yan yana aynı yerde dikililer.
Toprakları kurumadı. Akşamüstü bir kaç saat güneş alan bir konumdalar.
Bu sorunun sebebi ile ilgili konuda deneyimli arkadaşların firkini rica ediyorum. Acaba hata/sorun ne olabilir?
Teşekkürler
feyziuslu
13-04-2013, 17:16
Adnan bey yetiştirdiğiniz nergisin kokusuna benzeyen bir tür nergis buldum.Koku konusu tabi insandan insana değişebilir.Sanki aynı türden ama farklı bir görünümde.Yine çok çiçekli kokusu koklasan aynı diğebilirsin.Elimde henüz 10 civarı soğan var.Çoğaltmayı düşünüyorum.
Sayın hocam100;görünüşleri çok güzel .İsimlerini yazabilirmisiniz?
hocam100
13-04-2013, 19:22
Merhaba arkadaşlar,
Bu sene bir marketten aldığım iki çeşit nergislerden birinde sorun yaşadım. Obdam ve Cheerfullness alt adları olan bu iki türden obdam olan tek çiçekli çeşit gayet iyi bir gelişim gösterdiği halde sekiz soğanın açtığı 15 e yakın çiçeklerin tamamı açmadan kurudu.
Etiketteki dikim detaylarına uyarak kasım ayı içinde dikmiştim. Altı kısımlarındaki toprağa da yanmış eski gübre karıstırıp soğanları dikmiştim.
Diğer türde sorun yok gibi gözüküyor ilk çiçeklerini bu gün açtı ve diğerleri de açacak gibi duruyor. Hepsi yan yana aynı yerde dikililer.
Toprakları kurumadı. Akşamüstü bir kaç saat güneş alan bir konumdalar.
Bu sorunun sebebi ile ilgili konuda deneyimli arkadaşların firkini rica ediyorum. Acaba hata/sorun ne olabilir?
Teşekkürler
Muhtemelen çiçek goncaları soğuktan zarar görmüş.O yüzden açamamışlar. Ben de de bu durum oluyor. Bazan de saklama şartlarından olabilir.Uygun sıcaklıkta saklanılmayan soğanlarda bu durum olabiliyor. Kalite sorunu da olabilir.
Muhtemelen çiçek goncaları soğuktan zarar görmüş.O yüzden açamamışlar. Ben de de bu durum oluyor. Bazan de saklama şartlarından olabilir.Uygun sıcaklıkta saklanılmayan soğanlarda bu durum olabiliyor. Kalite sorunu da olabilir.
Soğanlılar hakkında fazla deneyimim yok ama bende sizin belirttiğiniz gibi soğuktan mı acaba diye düşündüm. Zira uzun süre kapsül içinde duran çiçekler tam çıkmaya baslarken hava ısısında bir haftalığına ciddi bir düşüş olmuş gelişim durmuştu akabinde de kurudular.
Bu durumda benden kaynaklanan bir sorun yok demektir. Şans...
teşekkür ederim sayın hocam100
Zira uzun süre kapsül içinde duran çiçekler tam çıkmaya baslarken hava ısısında bir haftalığına ciddi bir düşüş olmuş gelişim durmuştu akabinde de kurudular.
Sayın musk, sanırım nergisleriniz İstanbul'da ekili..
Ben şahsen İstanbul ve civarında yaşanan ısı düşüşlerinin çiçeklerin kurumasına yol açabileceğini hiç sanmıyorum..
Kurşuni küf gibi bir mantari bulaşıklık yoksa, azot fazlalığı ( yapraklar ve çiçek sapları çok uzamış çünkü) ve akşamüstü sadece birkaç saat güneşi görmeleri (aşırı gölge) de bu duruma sebep olmuş diye düşünülebilir..
En iyisi, sayın kgursan'ın bu konuda yorumunu okumak lazım..
Sayın musk, sanırım nergisleriniz İstanbul'da ekili..
Ben şahsen İstanbul ve civarında yaşanan ısı düşüşlerinin çiçeklerin kurumasına yol açabileceğini hiç sanmıyorum..
Kurşuni küf gibi bir mantari bulaşıklık yoksa, azot fazlalığı ( yapraklar ve çiçek sapları çok uzamış çünkü) ve akşamüstü sadece birkaç saat güneşi görmeleri (aşırı gölge) de bu duruma sebep olmuş diye düşünülebilir..
En iyisi, sayın kgursan'ın bu konuda yorumunu okumak lazım..
Sayın pria bunlar 8 adet çok sağlıklı soğanlardı. Hemen yanında devamında ilk mesajda da belirttiğim diğer türün 8 soğanı var. Onların yaprakları kuruyanların yarısı kadar. Cinslerinden mi bilmiyorum çiçeklerini de yeni yeni açmaya basladılar.
Küf gibi bir sey olsa onlara da bulaşak veya etkileneceklerdi diye düsünüyorum. Tabi onlar bu türe göre daha hastalığa mukavemetli değiller ise...
Açıkçası kestirmek zor heralde. Artık seneye ne yapacaklar ona bakacağız.
Teşekkür ederim.
Bunlar da benim iki gündür açan nergislerim;)
390173
390174
390176
390177
Merhaba arkadaşlar,
Bu sene bir marketten aldığım iki çeşit nergislerden birinde sorun yaşadım. Obdam ve Cheerfullness alt adları olan bu iki türden obdam olan tek çiçekli çeşit gayet iyi bir gelişim gösterdiği halde sekiz soğanın açtığı 15 e yakın çiçeklerin tamamı açmadan kurudu.
Etiketteki dikim detaylarına uyarak kasım ayı içinde dikmiştim. Altı kısımlarındaki toprağa da yanmış eski gübre karıstırıp soğanları dikmiştim.
Diğer türde sorun yok gibi gözüküyor ilk çiçeklerini bu gün açtı ve diğerleri de açacak gibi duruyor. Hepsi yan yana aynı yerde dikililer.
Toprakları kurumadı. Akşamüstü bir kaç saat güneş alan bir konumdalar.
Bu sorunun sebebi ile ilgili konuda deneyimli arkadaşların firkini rica ediyorum. Acaba hata/sorun ne olabilir?
Teşekkürler
Sayın musk,
Yanılmıyorsam "blasting" olarak tanımlanan bir durumla karşılaşmışsınız. Daha çok geçci nergislerde karşılaşılan bir durum.
Geç soğuklar, erken gelen sıcaklar gibi hava durumundaki ani/beklenmedik değişiklikler bu durumu ortaya çıkarıyor.
Aynı yerde bulunan 2 çeşit nergisden birinde görülmesinin sebebi açma zamanlarının farklı oluşu. :)
Sayın musk,
Yanılmıyorsam "blasting" olarak tanımlanan bir durumla karşılaşmışsınız. Daha çok geçci nergislerde karşılaşılan bir durum.
Geç soğuklar, erken gelen sıcaklar gibi hava durumundaki ani/beklenmedik değişiklikler bu durumu ortaya çıkarıyor.
Aynı yerde bulunan 2 çeşit nergisden birinde görülmesinin sebebi açma zamanlarının farklı oluşu. :)
sayın üzüm,
Bende sizin gibi düşünüyorum. çiçekler tam acacakken hatta canlı sarı renklerini almışken birden bire isler tam tersine dönüp kurudular.
teşekkürler.
Benim de bu tür nergislerimin 3 soğanı çürüdü. Diğerleri filizlenmeye başlamışlardı yanlarındaki soğanların neden filizlenmediğini merak edip soğanlara bastırdığımda parmağım içine geçti.:(
ATTACH]390505[/ATTACH]
390506
390507
kopshtar
15-04-2013, 08:13
Merhaba arkadaşlar,
Bu sene bir marketten aldığım iki çeşit nergislerden birinde sorun yaşadım. Obdam ve Cheerfullness alt adları olan bu iki türden obdam olan tek çiçekli çeşit gayet iyi bir gelişim gösterdiği halde sekiz soğanın açtığı 15 e yakın çiçeklerin tamamı açmadan kurudu.
Etiketteki dikim detaylarına uyarak kasım ayı içinde dikmiştim. Altı kısımlarındaki toprağa da yanmış eski gübre karıstırıp soğanları dikmiştim.
Diğer türde sorun yok gibi gözüküyor ilk çiçeklerini bu gün açtı ve diğerleri de açacak gibi duruyor. Hepsi yan yana aynı yerde dikililer.
Toprakları kurumadı. Akşamüstü bir kaç saat güneş alan bir konumdalar.
Bu sorunun sebebi ile ilgili konuda deneyimli arkadaşların firkini rica ediyorum. Acaba hata/sorun ne olabilir?
Teşekkürler
Sn Musk; ne ilginç tesadüftür ki benim de bu yıl bauhause dan aldığım aynı tür nergisler aynı şekilde kuru çiçek zarfı verdiler. Hatta elinizle bastırırsanız balon gibi patlıyorlar :) Diğer 6 türde hiçbir problem yok.
O zaman saklama koşulları buna etki etmiş olabilir. Çünkü yapraklar ve soğan gayet sağlıklı.
Selam arkadaşlar, bende nergislerimi bauhaustan aldım. Bir türü yukarıda yayınladım diğer türüde dışı beyaz içi sarı olan. Ama sizinki gibi bir problem yaşamadım.
Sn Musk; ne ilginç tesadüftür ki benim de bu yıl bauhause dan aldığım aynı tür nergisler aynı şekilde kuru çiçek zarfı verdiler. Hatta elinizle bastırırsanız balon gibi patlıyorlar :) Diğer 6 türde hiçbir problem yok.
O zaman saklama koşulları buna etki etmiş olabilir. Çünkü yapraklar ve soğan gayet sağlıklı.
Sayın Kopshtar,
Çok ilginç, ben isim vermemiştim ama doğrudur ben de istanbul'daki bir bauhouse dan almıştım.
Siz de de aynı olay aynı cins ve tür bitkide oluştuğuna göre bu cinse özgü veya dediğiniz gibi depolama ile ilgili bir sorun olabilir.
İnsallah seneye de aynı oyunu oynamaz bu nergisler bize ;)
hocam100
15-04-2013, 09:52
Arkadaşlar bu durum geçen yıl benim de başıma geldi bu yıl da açmadılar.Ama soğuk olduğunda etkilendiler diğe düşünüyorum.
Benim de bir önceki sene İzmir'den alıp çok güzel açan nergislerim bu sene güzelce gelişmelerine rağmen açmadılar, araştırdığımda nergisin çiçek açtıktan sonraki sene tekrar ekildiğinde açmadığını öğrendim. Seneye inşallah..
volkan33
18-04-2013, 01:11
merhaba foruma yeni üye oldum ,
nergis soğanları konusunda yardımınıza ihtiyacım var yeni başlık mı açsam burdan mı sorsam konusunda ikilemde kaldım umarım burda paylaşmam doğru olmuştur
ben ankaradayım 3 gün önce osmaniyeden nergis soğanları getirdim,kürekle köklere zarar vermemeye çalıştım olabildiğince
bu akşamda forumdan sağolsun Adnan beye danışarak bişeler yapmaya çalıştım.çogu soğan köklü olmakla beraber hatta bazılarının yeşil saplarıda durmaktaydı birkaç köksüz kuru soğanda mevcuttu.köklüleri resimdeki saksıya ektim kökleri olabildiğince derine doğru.sizce yaptıklarım doğru mu? neler yapmam gerek başka? kuru olan soğanlarıda bunların yanına gömeyim mi onları nasıl muhafaza edeyim?
Ankara şuan gündüz 12-15 derece gece 3-5 derece arasında Osmaniye ile özellikle geceleri ciddi sıcaklık farkı var
birde saksımda topragımda beyaz toprak biti var herhalde bu soğanlara zarar verir mi ilaç ne kullanmam gerek
Tohumcu Nılgun
19-04-2013, 02:08
Arkadaslar, ben de biraz Nergis fotografi paylasmak istedim.
Tohumcu Nılgun
19-04-2013, 02:10
...
Nergislerim açmaya devam ediyor. Bu da ikinci tür nergisim, ismi Tahiti imiş. Önceki eklediğimin ismi de Mondragon imiş.Her ikisi de görselliği güzel türler oldu.
Bu yeni açan Tahitili güzel ;) ;
393141
Bu fotoğrafta da, hem Tahiti ve hem de Mondragon bir arada;
393142
Tohumcu Nılgun
21-04-2013, 16:11
Arkadaslar, sade beyaz renkli Nergisler de cok guzel.
heyyamola
21-04-2013, 21:51
Sn. pria' dan aldığımız Erlicheer cinsi nergis'in Kayseri şartlarında gelişimi; 27 Kasım 2012' de 1300 mt rakımdaki bahçemize dikildi.
22 Mart 2013 tomurcuklarını gösterdi.
393471
31 Mart 2013 açmaya başlıyor.
393487
2 Nisan 2013 kokusu hissediliyor.
393488
5 Nisan 2013 kokusu yoğunlaşıyor.
393489
11 Nisan 2013' deki hali. 18 Nisan' da çiçekler solmaya başladı.
393495
volkan33
22-04-2013, 23:03
merhaba foruma yeni üye oldum ,
nergis soğanları konusunda yardımınıza ihtiyacım var yeni başlık mı açsam burdan mı sorsam konusunda ikilemde kaldım umarım burda paylaşmam doğru olmuştur
ben ankaradayım 3 gün önce osmaniyeden nergis soğanları getirdim,kürekle köklere zarar vermemeye çalıştım olabildiğince
bu akşamda forumdan sağolsun Adnan beye danışarak bişeler yapmaya çalıştım.çogu soğan köklü olmakla beraber hatta bazılarının yeşil saplarıda durmaktaydı birkaç köksüz kuru soğanda mevcuttu.köklüleri resimdeki saksıya ektim kökleri olabildiğince derine doğru.sizce yaptıklarım doğru mu? neler yapmam gerek başka? kuru olan soğanlarıda bunların yanına gömeyim mi onları nasıl muhafaza edeyim?
Ankara şuan gündüz 12-15 derece gece 3-5 derece arasında Osmaniye ile özellikle geceleri ciddi sıcaklık farkı var
birde saksımda topragımda beyaz toprak biti var herhalde bu soğanlara zarar verir mi ilaç ne kullanmam gerek
özellikle resimde ekledim ama kimsenin (özellikle anlayanların) fikrinin olmaması üzücü.şansa bırakacağız demek ki umarım yanlış bir şey yapmamışımdır köklüleri ektim ancak köksüz olan 2 tane duruyor halen
özellikle resimde ekledim ama kimsenin (özellikle anlayanların) fikrinin olmaması üzücü.şansa bırakacağız demek ki umarım yanlış bir şey yapmamışımdır köklüleri ektim ancak köksüz olan 2 tane duruyor halen
Sayın Volkan33
Aşağıdaki linkler'den gereken bilgiye ulaşırsınız.
Selamlar
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/10833.htm
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12515.htm
AgacSevdalisi
24-04-2013, 14:22
Benim de bir önceki sene İzmir'den alıp çok güzel açan nergislerim bu sene güzelce gelişmelerine rağmen açmadılar, araştırdığımda nergisin çiçek açtıktan sonraki sene tekrar ekildiğinde açmadığını öğrendim. Seneye inşallah..
verdiğiniz aydınlatıcı bilgi için teşekkür ederim sayın revnak. Böylelikle neden açmadıklarını öğrenmiş olduk. Çünkü benim de söküp tekrar diktiklerim bu sene açmadılar.Bende neden olduğunu merak etmiştim.
Sn. pria' dan aldığımız Erlicheer cinsi nergis'in Kayseri şartlarında gelişimi; 27 Kasım 2012' de 1300 mt rakımdaki bahçemize dikildi.
22 Mart 2013 tomurcuklarını gösterdi.
393471
31 Mart 2013 açmaya başlıyor.
393487
2 Nisan 2013 kokusu hissediliyor.
393488
5 Nisan 2013 kokusu yoğunlaşıyor.
393489
11 Nisan 2013' deki hali. 18 Nisan' da çiçekler solmaya başladı.
393495
Sayın heyyamola..
Kronolojik anlatımınız ve güzel fotoğraflarınız için teşekkürler..
Değişik; özellikle karasal iklim olan yörelerimizdeki gelişimlerini yazmanız bizler için de deneyim oluyor..
Sağolun.
özellikle resimde ekledim ama kimsenin (özellikle anlayanların) fikrinin olmaması üzücü.şansa bırakacağız demek ki umarım yanlış bir şey yapmamışımdır köklüleri ektim ancak köksüz olan 2 tane duruyor halen
Sayın volkan 33,
Benim internet olanağımın pek olmadığı köydeyken sizinle telefonla görüşmüştük..
Ektiklerinizin kökleri inşallah hayatiyetlerini koruyordur ve yaşarlar..
Ancak o köksüz olanları da çok hafif nemli torf içine gömseydiniz ve orada yavaş yavaş iyice kurusaydılar iyi olurdu sanıyorum..
Merhaba nergizsever arkadaslar
Sayin Pria dan aldigim nergizler ,nihayetinde actilar.Makineden de ciktilar
Karsinizda Pria dan aldiklarim..
Bu turler de bahcemizin eski negizleri
Merhaba,
Tasindigim icin nergizlerimi sokup yapraklarinin yarisi keserek yanimda getiriyorum. Bu soganlari nasil koruyabilirim, yeni yerlerine hemen dikeyim mi yoksa kurutup sonbara kadar saklamali miyim?
hocam100
24-04-2013, 22:47
Hemen yerlerine ekin. Öylece kurusun açıkta soğanları bozulur.
volkan33
25-04-2013, 00:04
Sayın volkan 33,
Benim internet olanağımın pek olmadığı köydeyken sizinle telefonla görüşmüştük..
Ektiklerinizin kökleri inşallah hayatiyetlerini koruyordur ve yaşarlar..
Ancak o köksüz olanları da çok hafif nemli torf içine gömseydiniz ve orada yavaş yavaş iyice kurusaydılar iyi olurdu sanıyorum..
evet görüşmüştük Adnan bey tekrar merhaba ,
bahsettiğim soğanların fotoları yukardakiler.kökleri çoğunun gayet sağlamdı bu nedenle köksüzleri aynı yere gömmedim köklüleri arada sulamaktayım çünkü.umarım yanlış yapmıyorumdur
ozman sizin dediğinizi yapıp köksüzleri ayrı gömüp daha uzun zaman aralıklarıyla nemli olmasını sağlayacak kadar sulayayım.haziran temmuza kadar demiştiniz herhalde.diğer köklüleri sulama aralıklarını zamanla uzatmalımıyım?tam olarak ne zaman sulamayı kesmeliyim?ankarada da sıcaklıklar artmaya başladı
sn adneser link vermiş sağolsun ama zaten oraya bakmıştım, görebildiğim kadar ordaki bilgi kısıtlı durumuma net bir cevap göremedim bu nedenle paylaştım, özellikle fotolarla beraber.
Sayin Pria dan aldigim nergiz devam cekimi
...köksüzleri aynı yere gömmedim köklüleri arada sulamaktayım çünkü.umarım yanlış yapmıyorumdur
ozman sizin dediğinizi yapıp köksüzleri ayrı gömüp daha uzun zaman aralıklarıyla nemli olmasını sağlayacak kadar sulayayım.haziran temmuza kadar demiştiniz herhalde.diğer köklüleri sulama aralıklarını zamanla uzatmalımıyım?tam olarak ne zaman sulamayı kesmeliyim?
.
Sayın volkan33,
Mersin'den getirdiğiniz nergislerin köklü olanlarını ekip suladıktan sonra eğer köklerde dediğiniz gibi bir bozulma yoksa yapraklar birkaç gün içinde dikilirler..
Eğer kökler canlılığını yitirdiyse yapraklar dikleşeceğine gittikçe yere yatar, pörsüyüp sararmaya başlarlar..
Eğer sararmaya başlarlarsa artık sık sulamanızın da faydası değil zararı olmaya başlar..
Eğer yapraklar canlanıp dikleşirse ara ara mayıs sonlarına kadar sularsınız..
Eğer kökler cansız olduğu için toprağa tutunamayıp solmaya başlarlarsa sulamayı kesiniz ve toprak iyicene kuruyana kadar bekleyiniz ve haziran ortalarında soğanları topraktan çıkarır ve serin gölge bir yerde ekim ayına kadar bekletirsiniz..
Köksüz dediklerinizin çok hafif nemli torf içinde daha da kurumalarını bekleyiniz..
İnşallah çürümeden kalır soğanlarınız..biraz da şansınıza..
Nergislerin ekim-bakım bilgileri için bloglarıma bakınız:
http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/
Merhaba nergizsever arkadaslar
Sayin Pria dan aldigim nergizler ,nihayetinde actilar.
..
Güzel fotoğraflarınız için teşekkürler sayın sarigoz..
Selamlar..
Erlicheer değil ama seneye onlarda olacak inşallah ;)
Erlicheer değil ama seneye onlarda olacak inşallah ;)
Sizin objektifinizden gelecek yılın ''erlicheer'lerini görmek daha bir keyifli olacak inşallah sayın musk..Bacanağımın damadı var; Haluk Çobanoğlu..Fotoğraf sanatçısı..Taksim'de; belki tanırsınız..Nergislerim açtıklarında, denk getirip ona birtürlü güzel fotoğraflar çektiremedim sizinkiler gibi..
Saygılar..selamlar..
ÇİÇEK ADASI
Ayvalık Haber: AYVALIK’IN NERGİS DOLU ÇİÇEK ADASI (http://ayvalikhaber.blogspot.com/2013/02/ayvalikin-nergis-dolu-cicek-adasi.html#!/2013/02/ayvalikin-nergis-dolu-cicek-adasi.html)
Tohumcu Nılgun
07-05-2013, 03:39
Nergisler...:)
volkan33
07-05-2013, 18:08
Sayın volkan33,
Mersin'den getirdiğiniz nergislerin köklü olanlarını ekip suladıktan sonra eğer köklerde dediğiniz gibi bir bozulma yoksa yapraklar birkaç gün içinde dikilirler..
Eğer kökler canlılığını yitirdiyse yapraklar dikleşeceğine gittikçe yere yatar, pörsüyüp sararmaya başlarlar..
Eğer sararmaya başlarlarsa artık sık sulamanızın da faydası değil zararı olmaya başlar..
Eğer yapraklar canlanıp dikleşirse ara ara mayıs sonlarına kadar sularsınız..
Eğer kökler cansız olduğu için toprağa tutunamayıp solmaya başlarlarsa sulamayı kesiniz ve toprak iyicene kuruyana kadar bekleyiniz ve haziran ortalarında soğanları topraktan çıkarır ve serin gölge bir yerde ekim ayına kadar bekletirsiniz..
Köksüz dediklerinizin çok hafif nemli torf içinde daha da kurumalarını bekleyiniz..
İnşallah çürümeden kalır soğanlarınız..biraz da şansınıza..
Nergislerin ekim-bakım bilgileri için bloglarıma bakınız:
kokulukatmerlinergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/)
Double Daffodil Erlicheer | Smile! You (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/)
teşekkürler Adnan bey,
zaten hiç birinde doğru düzgün yaprak yoktu olanlar hafif dikleşti dediğiniz gibi. Bakalım artık kısmet ben ümitliyim ama,verdiğiniz linkler gerçekten faydalı olmuş elinize sağlık ...
Tohumcu Nılgun
09-05-2013, 21:39
Buda yukardaki Nergislerin kardesi.
eceyıldız
21-06-2013, 18:37
daffodil soganlarını nereden bulabilirim. 2 sene önce bir yapı marketten aldım karışık renkli diye iki renk çıktı bu sarılar ve değişik renkte olanlara bayılıyorum ama bulamıyorum.
volkan33
25-06-2013, 00:36
Merhabalar
4. ayda getirdiğim soğanları bugün itibariyle Adnan beyin yönlendirmesiyle topraktan çıkardım ve buzdolabına koymadan gölgede kutu içinde muhafaza etmeye çalışcam bazılarını fazla soydum herhalde beyazı gözüktü
ama umarım önümüzdeki sezonda Adnan beyden aldıklarımla beraber çimlenirler göreceğiz inşallah
ksktamer
30-07-2013, 11:17
Nergis dostları ben İzmir Torbalıda babadan kalma nergis bahçemiz den yazıyorum.Bundan 40 yıl önce rahmetli babamın Karaburun,Çeşme,Urla nın eski rum köylerinin yıkık bahçelerinden topladığı soğanları torbalıdaki bahçemize dikmesiyle başladı nergis sevdamız.Şu anda yaklaşık 5 dönüm alanı kapladılar her sene çoğalarak. Kır yeri olduğu için kokusu daha keskin ocak sonuna doğru açıyorlar.Geçen zamanla güzelim ova fabrikalarla doldu.Bahçemizin 3 yanı yol arkamıza kadar fabrikalar geldi bu çevrede tek biz kaldık sayılır.Seneler geçtikçe çoğalan soğanları ayırıp tekrar diktik ama artık bahçede yer kalmadı 2 senedir ayırma yapamıyorum tabii bu yüzden açan çiçekler azaldı . Soğanları nasıl değerlendirebilirim sevenlerin yardımını bekliyorum..
feyziuslu
30-07-2013, 12:35
Sayın ksktamer;nergis soğanlarını parekende olarak satmayı planlıyorsanız,forum'da ''Soğan, Yumru, Rizom Satış ''bölümünde duyuru yaparsanız üyelerimizden arzu edenler talep edeceklerdir.Fiyatları uygun olursa birinci sıraya beni yazabilirsiniz.Toptan satış işini bilemiyorum.Kolay gelsin.Saygılar
Soğanları nasıl değerlendirebilirim sevenlerin yardımını bekliyorum..
Bunca Karaburun nergisiniz olduğuna göre kesme çiçeğe yönelebilirsiniz..
İzmir Çiçekçiler odası ile irtibata geçseniz onlar sanırım size fazlalık soğanlarınız ve kesme çiçekleriniz için bir yönlendirme yapıp önerilerde bulunabilirler:
Narlıdere Çiçek Festivali (http://www.izmircicekcilerodasi.org.tr/icerik/11-narlidere-cicek-festivali.html)
Sayın ksktamer,
Ben bu Karaburun nergislerinden fazla çiçek verimi alamadım ve alamıyorum..200 soğandan 15-20 çiçek ancak alabiliyorum..
Siz de '' 2 senedir ayırma yapamıyorum tabii bu yüzden açan çiçekler azaldı '' diye yazmışsınız..
Karaburun nergislerinden ortalama yüzde kaç oranında çiçek alabiliyorsunuz?
Çiçek verimini etkileyen sebebler nelerdir size göre?
Çiçek vermiş eski soğanlar bir sonraki yıl çiçek veriyor mu? Ben bir dökümanda Karaburun'lu nergis üreticilerinin eski soğanları söküp attıklarını, yavru soğanları ekerek kesme çiçek üretimi yaptıklarını okumuştum.
Çiçeğini açmış eski soğanlar mı, yoksa belli bir iriliğe ulaşmış yavru soğanlar mı çiçek açmağa yatkın oluyor?
Buna benzer çiçeklenme konusundaki tecrübelerinizi bizlerle paylaşırsanız sevinirim..Ne kadar detay verirseniz çok makbule geçer.
Geçen yıl bu nergisleri satmıştı bir arkadaşımız ama bu çiçeklenme sorunu o soğanlarda da yaşanmış:
Bakınız:
http://www.agaclar.net/forum/1139766-post45.htm
http://www.agaclar.net/forum/1140247-post46.htm
http://www.agaclar.net/forum/1140265-post47.htm
http://www.agaclar.net/forum/1143923-post48.htm
Kolay gelsin.
ksktamer
31-07-2013, 10:52
Sevgili Feyziuslu ve pria ilginize çok teşekkürler.Soğanları burdan satma konusunu inceleyip bilgi veririm.Bahçemdeki nergislerle ilgili gözlerimde şöyle:Çiçek veriminde en etkili sebepler soğanın ekili olduğu toprağın yapısı ve topraktan çıktıktan sonra çiçek açana kadar geçen süredeki hava durumu(çok,az yağmur yağması hava sıcaklığı) çok etkili oluyor.Bu yüzden bazı sene %80 bi sene sonra%50 verim almıştım.Bu sene %30 u anca açtı çok sıkışık oldukları için.Eski soğanları atmakta verim için etkili olabilir, zaten soğan ın kendisi belli bir sene sonunda yavrularını verdikten sonra içi boş sadece kabukları kalacak halde yok oluyor.Yavru soğanlar bellli bir iriliğe gelince açıyorlar.Yazın toprakta kalan soğanların olduğu yerleri hiç su verilmemesi lazım.Karaburun tarafında erken açması için sonbahar a girerken sulama yapıyorlar hava şartlarıda uygun olduğu için yılbaşında açmış oluyorlar.Bizim bahçemiz deniz kenarı değil ova da taşlı dolgu toprak yağmurdan sonra kabarır ayağınız a bulaşmaz.ekonomik zorluklar yüzünden sulama ve gübreleme (hayvan gübresi) yapamıyorum. ne zaman yağmurlar yağmaya başlarsa ondan sonra soğanlar kendisi çıkıyor tabii sık olduğundan dolayıda sapları zayıf yani ince kalıyor . bu bölgede yakındaki Bayındır da sera ve saksı çiçekçiliği hızla arttı fakat nergis e karşı verimsiz olduğu için yetiştirmiyorlar .1 çiçek için 1 sene tarlasını bağlamak yerine 3-4 defa hasat yapılan başkatürlere yöneliyorlar haklı olarak.Şimdilik sorularınıza cevaplarım bu kadar,bi ara topraktan soğanları çıkarıp resimlerim son hallerini,tekrardan ilginize çok teşekkürler, görüşmek üzere hoşçakalın...
Çok sağolun sayın ksktamer,
Karaburun'larla ilgili üretici olarak verdiğiniz bilgiler bizler için çok önemli..
Daha başka deneyimlerinizi de aktarmanızı bekliyeceğim..
Çiçek verimi problemli ama çok güzel bir tür olan Karaburun nergisine sahip çıkmamız, çıkılması gerek..
Selâmlar..
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Tar-Gel" ve "Bilinçli Kadın, Bilinçli Tarım" projeleri kapsamında köylülere, ek gelir için sümbül ve nergis soğanı dağıttı. Proje kapsamında evlerin çoğunda boş duran bahçeler değerlendirilecek. Nergis ve sümbül yetiştiriciliği konusunda bilgilendirilen iki köylünün bahçesine de 300 adet dikildi.
İncirliova ilçesine bağlı Dereağzı ve Arzular köylerinde, tanıtım amaçlı nergis ve sümbül yetiştiriciliği için çiçek soğanları dikildi. Köylerdeki evlerin çoğunda atıl durumda bahçeler olmasının gözlenmesiyle harekete geçen İncirliova Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, kadınlara kazanç elde edebilecekleri ve bulundukları ortamları güzelleştirecekleri bir proje başlattı. Bahar ayında köylerin çiçekleneceğini ve ek gelir elde edileceğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Gümüzde çiçek artık sadece süs değil, aynı zamanda para kazandıran, gelir getiren bir tarımsal faaliyet. İsafakılar merkez köyü, Tar-Gel projesi kapsamında, görevli ziraat mühendisi Celal Çıtak tarafından nisan ayında hazırlanan 'Bahçelerde Nergis ve Sümbül Yetiştiriciliği' projesi kapsamında Arzular köyünde Ali Toktaş'ın ve Dereağzı köyünde yürütülen 'Bilinçli Kadın, Bilinçli Tarım' projesinde eğitimlere katılan Mefaret Figan'ın bahçelerine 300 adet nergis e sümbül soğanı ekimi yapılarak bakım bilgileri verildi. Gelecek senelerde soğanların iyi bakımla çoğalacağı gözönünde tutularak her iki çiftçinin de bahçe düzenlemeleri yapıldı. Mersin'den getirilen çiçek soğanlarından mart ayında çiçeklenmenin başlamasıyla toplanan çiçeklerin İncirliova pazarında satılması planlanmaktadır." dedi.
Köylülere Nergis ve Sümbül Soğanı Dağıtıldı (http://www.haberler.com/koylulere-nergis-ve-sumbul-sogani-dagitildi-5176604-haberi/)
Mutlu Kutlu
17-10-2013, 14:20
Boşuna 300 soğan vermişler dikmişler, bu tür uygulamalar zaman zaman yapılıyor. Ama çok fazla ileri gideni görmedim daha.
Köylü veya amatör üretici az alandan, az çalışarak yüksek kazanmak istiyor. Çok alanda çok çalışarak az kazanmaktansa hiç çalışmam daha iyi diyor, nasıl olsa acından ölen olmuşmu ki diye düşünüyor. Örneğin 1 dönüm bahçesinden 3-5 bin tl hatta 10 bin tl kazanacaksa balıklama atlar, ama az çalışacak. Bir dikecek ve toplayıp satacak o kadar, alıcısını aramayacak alıcı ayağına gelecek.
Böylesi uygulamalarla devlet kurumları ve kuruluşları bak biz çalışıyoruz boş boş yatmıyoruz mesajı vermeye çalışıyorlar.
Kısaca bu tür uygulamalardan iyi bir sonuç çıkmaz.
mesut baz
27-10-2013, 17:16
Merhergaba elimde olan bir kaç çeşit nergis soğanını bahçeme diktim bazıları filizlenmişti filizlenen kısımlarını tamamen topraga gömmedim hafifçe topragın dısında kaldılar 1 -1,5cm kadar yanlısmı yaptım tamamen görünmicek sekılde gömmemigerkiyordu? filizlenmiyenleride kafaları seçilecekkadar hafif görünürşekilde taopraga diktim yanlıs yaptıysam sabah erkenden gidipi değiştirim bugun saat 5 gibi ddikimi yaptım..
Mesut Bey merhabalar,
Soğanın 10-15 cm kadar derinde olması yeterlidir. Eğer kışın çok soğuk geçmediği bir yerde yaşıyorsanız yüzeye yakın olmaları çok kritik olmayacaktır diye düşünüyorum. Yalnız yine de çoğu soğanlı bitki derini daha çok seviyor.
Saygılar
mesut baz
27-10-2013, 23:15
hocam aydında ikamet edıyorum kar olmuyor donolayda cok olmuyor bugun dikimi yaptım fılızlenen ksımları topraktan 1 - 1,5 cm kadar uclarını dısarda bıraktım eyer sorun oalcaksa yarın bıraz toprak atım ustlerıne
hocam100
28-10-2013, 20:41
Filizleri görünmese daha iyi olur.
celalim01
29-10-2013, 01:16
Ocak ayında ekebilirsin ama verimi yerinde olmayabilir.Çiçeklenme de sorun çıkabilir.Normal şartlarda şuan bu çiçeklerin ekim zamanı başladı.Toprak içinde bırakılmış olan soğanlar çimlenlemeye başladı.Hatta ekilmemiş olan soğanlar da bile çimlenme başlamış durumdadır.Kasım ayının ortal
arına kalmadan ekmek en güzelidir.Saksı olarak uzun **** kısa saksıda ekebilirsin.
...elimde olan bir kaç çeşit nergis soğanını bahçeme diktim bazıları filizlenmişti filizlenen kısımlarını tamamen topraga gömmedim hafifçe topragın dısında kaldılar 1 -1,5cm kadar yanlısmı yaptım tamamen görünmicek sekılde gömmem mi gerekiyordu? filizlenmiyenleride kafaları seçilecek kadar hafif görünür şekilde topraga diktim ..
Mesut Bey..
Soğanları boylarının en az 1-1.5 misli derinliğe gömmek gerek..Ortalama olarak hiç olmazsa 7-8 santim derinliğe gömülmeli..Çok iri soğanlar biraz daha derine gömülebilir..Ufak, yavru soğanlar ise biraz daha sığ ekilebilir.
Soğanlar kışı sert geçen, don olaylarının sık olduğu bölgelerde çok sığ ekilmemeli, üstlerine yaprak çürüntüsü gibi malzemelerle örtülerek malçlama yapılmalı..
Sıcak veya ılıman bölgelerde de, güneşin yakıcı etkisinden korunmak için yine asgari 7-8 santim derinliğe ekilmelidir bence..Sığ ekilen nergis soğanları güneşin aşırı sıcaklığına maruz kalırsa çiçeklenme sorunlarına sebep olabilir.
Siz, ektiğiniz soğanların üzerlerine biraz daha toprak atarsanız iyi olur kanaatindeyim.
Ayrıca, erkenci bir tür olan Karaburun nergislerini ektikten sonra gelişimlerini daha da hızlandırmak için güzelce sulamanız faydalı olacaktır..Bu sene yağmurlar az, mevsim kurak geçecek gibi..10-15 günde bir sulamak iyi olur..
Ben dün döndüm köyden..Tüm yavru nergis ve lale soğanlarımı ektim..Toprağın tavı fazla olmadığı için soğanları hem ektiğim gün, hem de dün köyden ayrılmadan önce çok güzel suladım onları..
Mutlu Kutlu
10-11-2013, 18:00
Bu ne biçim nergis böyle:)
Safran (yabani çiğdem) ile aynı zamanda açtı. İngiltere'den tanesine 8 tl verip 30 adet aldım, hafif bir kokusu var. Bu ilk çiçek açanlar beyaz, 50 tane sarısından getirttim. Sarılar beyazlardan ucuza geldi, onları satışa koydum. Satılmayanları dikeceğim.
Seviyorum böylesi çıtır çiçek açan bitkileri.
Bu ne biçim nergis böyle:)
Seviyorum böylesi çıtır çiçek açan bitkileri.
Bunlar bildiğim kadarıyla Fas (Morocco) kökenli nadir çöl nergisleri Mutlu Bey..Koleksiyonunuza hayırlı uğurlu olsun..
Ülkemize kazandırmak gerek bunları..
Keşke ''NARCISSUS ROMIEUXII subsp.ALBIDUS var.ZAIANICUS'' varyetesini getirtebilseydiniz..O varyete ''yoğun parfüm kokulu'' idi..
NARCISSUS ROMIEUXII subsp.ALBIDUS var.ZAIANICUS SB&L 82 (http://www.cgf.net/plantdetails.aspx?id=1388)
Seneye kısmet olursa ben talip olabilirim..
Mutlu Kutlu
11-11-2013, 12:36
Gelen 30 adet soğan sizin bahsettiğiniz yoğun parfüm kokulu varyete, NARCISSUS ROMIEUXII ALBIDUS VAR CİNSİ.
Nadir bulunduğunu biliyormuş demekki satıcı, bu kadar pahalıya verdiğine göre.
Bugün yine kokladım düne göre kokusu biraz artmış, zaten yeni açıyorlar bu yüzden ilk açtıklarında koku az gelmiş olabilir bana. Anaç soğanları tırnak büyüklüğünde, sanırım seneye 60-100 arası olurlar. Bir miktarını satabilirim kolleksiyonerlere.Bunlar bildiğim kadarıyla Fas (Morocco) kökenli nadir çöl nergisleri Mutlu Bey..Koleksiyonunuza hayırlı uğurlu olsun..
Ülkemize kazandırmak gerek bunları..
Keşke ''NARCISSUS ROMIEUXII subsp.ALBIDUS var.ZAIANICUS'' vayetesini getirtebilseydiniz..O varyete ''yoğun parfüm kokulu'' idi..
NARCISSUS ROMIEUXII subsp.ALBIDUS var.ZAIANICUS SB&L 82 (http://www.cgf.net/plantdetails.aspx?id=1388)
Seneye kısmet olursa ben talip olabilirim..
Mutlu Kutlu
11-11-2013, 12:49
Sn. pria,
Kod:so07 Yoğun kokulu, minik çiçekli sarı nergis, kolleksiyoner olarak bu mini çiçekli yoğun kokuluyu kaçırıyorsunuz sanırım. Bu nergisin de küçük soğanları, baharda 3-5 tane açan çiçekleri var, ama 1-2 tane açılmış çiçeği odayı kokutmaya yeter.
250 civarında soğan saydım küçük 200 tanesini yeniden diktim, 50 tanesini satışa koydum. 20 civarında kaldı sanırım, hem kökünden hemde tohumundan kolayca çoğalıyor. Soğuklara ve bahçe ortamlarına çok dayanıklı, yıllarca aynı saksıda besinsiz yarı aç yarı bilaç yaşadılar genede yok olmadılar.
Şimdi onlar benim minik kıymetlilerimden, saksılara dikiyorum çiçek açtıklarında odaya alayım hazır parfüm niyetine. Çiçekleri koparıp vazoya koymak da var ama bu seferde tohum alma ihtimalimi koparmış olurum.
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/33048.htm Kod:so07 Yoğun kokulu, minik çiçekli sarı nergis, nergis bölümünde.
Sizin fotosunu ve bilgilerini yazdığınız ''NARCISSUS ROMIEUXII subsp.ALBIDUS'' varyetesi için sadece ''kokulu'' ifadesini eklemişler:
NARCISSUS ROMIEUXII subsp.ALBIDUS SF 110 (http://www.cgf.net/plantdetails.aspx?id=9039)
Benim bahsettiğim ''zaianicus'' vayetesini ise ''yoğun parfüm kokulu'' olarak belirtmişler..
Az veya çok kokulu..Önemli olan kokusuz olmamaları..
Güzel olan da bu..
Sn. pria,
Kod:so07 Yoğun kokulu, minik çiçekli sarı nergis, kolleksiyoner olarak bu mini çiçekli yoğun kokuluyu kaçırıyorsunuz sanırım. Bu nergisin de küçük soğanları, baharda 3-5 tane açan çiçekleri var, ama 1-2 tane açılmış çiçeği odayı kokutmaya yeter.
Aklımın bir köşesinde duruyor bu güzel çeşidiniz Mutlu Bey..Farkındayım..
Yalnız, ben biraz daha, bir sapta fazla tomurcuk veren, katmerli ve yoğun kokulu olanlara öncelik tanıyorum..Geçen yıl, kokulu olan ''yellow cheerfulness''i edindim..Sanırım o zaman sizde yoktu..
Ecnebi sitelerde girip çıkmadığım site yok gibidir..
2 yıldan beri gözüme kestirdiğim 4 çeşit yoğun kokulu ve katmerli tür var gündemimde..Onların peşindeyim..Geçen yıl beceremedim satın almayı..Bu yıl bir dost kanalıyla inşallah sahip olacağım..
Çok değişik türler..Hem nadir, hem tescilli..Aşağıda fotosunu eklediğim nergis 1601 yılına tescilli bir tür..Yoğun kokulu..Katmerli..
Siz de bu nergislere özel bir ilgi duyuyorsunuz ve benim gibi ''nergis delileri''nden biri gibisiniz sanki :))
Gerçekten bu nergisler insanları esir alıp büyülüyorlar mı nedir?
Elimden çok bitki, çok çiçek geçti..Gönlümde taht kuran sadece zeytinlerim ve nergislerim..Kızlarım gibidir hepsi..İnsanlar, nergislere mitolojisiyle, masallarıyla, hikayeleriyle ve kokularıyla çok anlamlar yüklüyorlar..
Bu yüzden nergisler gerçekten çok özel bir çeşit insanların gözünde..
[QUOTE=Mutlu Kutlu;1217009]Sn. pria,
Kod:so07 Yoğun kokulu, minik çiçekli sarı nergis, kolleksiyoner olarak bu mini çiçekli yoğun kokuluyu kaçırıyorsunuz sanırım. Bu nergisin de küçük soğanları, baharda 3-5 tane açan çiçekleri var, ama 1-2 tane açılmış çiçeği odayı kokutmaya yeter.
Bağışlayın ama kafam karıştı..
Sizin fotosunu ve bilgilerini yazdığınız ''NARCISSUS ROMIEUXII subsp.ALBIDUS'' varyetesi için sadece ''kokulu'' ifadesini eklemişler:
NARCISSUS ROMIEUXII subsp.ALBIDUS SF 110 (http://www.cgf.net/plantdetails.aspx?id=9039)
Benim bahsettiğim ''zaianicus'' vayetesini ise ''yoğun parfüm kokulu'' olarak belirtmişler..
Az veya çok kokulu..Önemli olan kokusuz olmamaları..
Güzel olan da bu..
Sn Mutlu Kutlu'nun sitesindeki resim hiç te N.ROMIEUXII varyetesine benzemiyor..Sanki N.Cyclamineus gibi..
Aslında Sn Mutlu Kutlu siteye koyarken, açıklamadan önce tescilli ismini yazsaydı ve açıklamayı buna göre yapsaydı daha iyi olurdu. Mesela ben adını bilseydim almayı düşünürdüm..
Erken sanki ama buyurun açtılar, diğerleri de açmaya hazırlanıyor.:)
457423
.
Erken sanki ama buyurun açtılar, diğerleri de açmaya hazırlanıyor.:)
457423
.
Bu sene mi ektiniz Sn. Jezebel? Topraktamıydı?
Topraktaydı, sonbaharda çıktı.
Bu yıl nergislerimi ekmekte biraz geç kaldım..Nedeni de, çoook uzaklardan gelmesini sabırsızlıkla beklediğim 4 çeşit kokulu katmerli, tescilli, 100 yıl, 400 yıl öncesine tarihlenmiş nadir nergisler idi..Nihayet kavuştum onlara ve evvelki gün ektim hepsini..
Ben, hayatım boyunca rastlayabildiğim çok ender insanlardan birini ''agaclar.net'' sayesinde tanıdım ve bu güzel insanın dostane, yardımsever, özverili, fedakar, gönlü zengin kişiliği sayesinde edindim bu güzel nergisleri..Bu satırları muhakkak okuyacaktır; ona buradan da gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum..
İnşallah, ortam, iklim değişikliği gibi uyumsuzluklar olmaz ve görsellerini sizlerle paylaşırım mart gibi..
İnşallah bu yeni nergislerim de ''erlicheer''ler gibi gözdelerim olur.
5 büyük ve derin saksımda 11 çeşit nergis var bu yıl..
İçlerinde ''Double Daffodil Erlicheer'' sadece 1 adet..Aslında satıştan sonra kendi saksılarım için 5 adet ayırmıştım ama İst./Mecidiyeköy'den doktor Esra Hanım öylesine ısrar etti ki, en sonunda kıramadım ve kendime 1 adet bırakıp diğerlerini de ona gönderdim..Çok ısrar etti, hatta ''bak Adnan Bey, ben doğum doktoruyum, kızın doğum yaparsa birgün lâzım olurum, ona göre'' diye takıldı bana telefonda..Onun da ısrarını kıramadım sonuçta..Kaldı bana bir tane..
Nergisleri ekmeden bir hafta önce, saksılarımın toprağını boşalttım..Zaten iyi olan toprağıma, torf, katı leonardit, çok yanmış çiftlik gübresi karıştırdım ve tekrar doldurdum..
Fotoğraflar, soğanların saksılara taksim edilmiş fakat henüz gömülmemiş halini gösteriyor..Soğanlar arasındaki mesafe 12-14 santim civarındadır.
Daha sonra herbirini soğan büyüklüklerine göre 5-8 santim kadar gömdüm ve güzelce suladım..
Hayırlısıyla ve sabırsızlıkla bekliyeceğim açmalarını..
Nergislerin ekim bakım bilgileri için:
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/
Fulya ve nergis farklı çiçeklermidir?
Fulya ve nergis farklı çiçeklermidir?
Ben kokulu katmerli nergisleri hep fulya olarak bilirim..Ama, ben ''ağaçlar.net''e üye olduğumdan beri nedense bu ad pek bilinmiyor ve kullanılmıyor..
Fulya - Türk Dil Kurumu Sözlük (http://www.tdksozluk.com/s/fulya/)
fulya Kelimesi Anlamı Nedir Ne Denir Manası (http://www.turkcesozlukler.com/fulya_kelime_anlami)
fulya - fulya nedir? fulya ne demek? (http://nedir.dictionarist.com/fulya)
fulya - uludağ sözlük (http://www.uludagsozluk.com/k/fulya/)
Foruma kayıt olduğum ilk günlerde, ben alışkanlığım nedeniyle kokulu katmerli nergisler için genelde ''fulya'' tabirini kullanıyordum ama nedense forum üyelerince biraz yadırganıyordu bu:
http://www.agaclar.net/forum/552902-post438.htm
http://www.agaclar.net/forum/485794-post341.htm
http://www.agaclar.net/forum/553163-post446.htm
2009'da 14, 15, 16. sayfalarda tartışılmıştı bu husus..
akçabardak
29-11-2013, 17:46
Sayın pria, ellerinize sağlık açınca kimbilir nasıl bir şölene dönüşür nergisleriniz rengarenk,
ben de çok severim soğanlıları, sabırsızlıkla açtıklarını görmek için bekleyeceğim ben de.
Bol çiçekler, kolay gelsin.
orhan1983
29-11-2013, 20:00
*** arkadaşlar toptan nergis alınır satmak isteyen vatandaşlara şimdiden tesekkurler
orhan1983
29-11-2013, 20:01
tel:05442953113
tranquila
09-12-2013, 10:13
Haftasonu Koçtaş'tan nergis soğanı aldım. Sonra aklıma Flower Show fuarında gördüğüm bir şey geldi. Asya Lale firmasının standında soğan köklendirmek için resimdeki gibi bir düzenek vardı. Resimdeki sümbül soğanıymış. Ben de nergis soğanlarımı bu şekilde köklendirebilir miyim? Bu nergis için doğru bir uygulama olur mu?
Haftasonu Koçtaş'tan nergis soğanı aldım. Sonra aklıma Flower Show fuarında gördüğüm bir şey geldi. Asya Lale firmasının standında soğan köklendirmek için resimdeki gibi bir düzenek vardı. Resimdeki sümbül soğanıymış. Ben de nergis soğanlarımı bu şekilde köklendirebilir miyim? Bu nergis için doğru bir uygulama olur mu?
Şu anda dikeceğiniz nergis soğanının içinde çiçek hazırdır. Soğanı böyle bir aparata diker (yerleştirirseniz) Çiçeği dışarı çıkarır, yani açar, Sanırım çiçeği geçtikten sonra Mayıs ayına kadar su içinde beslenemez ve soğan küçülür. Belki de çürür.
tranquila
09-12-2013, 21:15
Çok teşekkür ederim. Acemilik işte :rolleyes:
Sevgili üyeler...
Nergis, sümbül, lâle gibi soğanlı bitkileri eğer bahçeniz varsa, onları bahçenizin güneşli veya yarı gölgeli bir köşesinde, iyice kazılıp kabartılmış, drene edilmiş bir köşesinde, toprağa bir miktar yanmış hayvan gübresi karıştırarak soğanlarınızı ekebilir ve yağan yağmurlarla sulamağa bile gerek olmaksızın yıllarca nefis çiçeklerini koklama imkânı bulanilirsiniz..ama, nergisleri saksılarda yetiştirmek ve her yıl çiçeklenmelerini sağlamak için için bazı hususlara dikkat etmek gerekir..
Bu sayfalarda okuyacağınız üzere, nergislerini saksılarda yetiştirenlerin birçok sorunla karşılaştığını görebilirsiniz..Ya saksıları küçüktür ve derin değildir, ya toprak karışımı yeterli değildir, ya da sulama hataları yapılmaktadır veya çiçekler geçtikten sonra bakım ihmal edilmektedir..
Ben bu konularda fazla kafa yorup araştıran bir kişi olarak ara sıra yurtdışı kaynaklarını da tarıyorum..Amerika, Yeni Zelanda gibi birçok ülkede özellikle nergis çiçeği çok sevilmekte, onunla ilgili yarışmalar yapılmakta ve nergisseverlerce dernekler, kulüpler kurulmaktadır..İşte bu kulüplerden biri olan ''National Daffodil Society of New Zealand'' yani Yeni Zelanda Milli Nergis Kulübü''nün internet sayfasında, saksılarda nergis yetiştirmenin püf noktalarını içeren bir yazı buldum..
National Daffodil Society of New Zealand (http://daffodil.org.nz/index.php)
Daffodil Growing in Containers for New Zealand (http://daffodil.org.nz/daffodilinfo/growinginpots.php)
Sağolsun, sayın birnefestoprak üyemiz bu sayfanın aşağıdaki tercümesini yapıverdi bana:
''Saksıda başarıyla nergis yetiştirmenin üç önemli unsuru vardır:
1. Köklerin yayılmasını sağlayacak derin saksılar
2. Iyi drenaj sistemi
3. Gelişme ve çiçeklenme aşamalarinda bol miktarda su
Saksı secimi hayal gücünüzlele sınırlı olmakla birlikte en iyi sonucu almak icin yeterli sayıda drenaj deliğine sahip derin bir saksı seçin. Nergis kökleri 300 mm ( yani 30 santim) derinliğe kadar inebilecegi için iyi sonuçlar elde etmek bakımından saksının derin olmasi önemlidir.
Yine sogan ve renk seçimi hayal gücünüzle sınırlı ama sizi büyük soğanlariıkucuk olanlarla karistirmamaniz konusunda uyarmak isteriz. Soganlari büyüklüklerine gore birbirinden ayrı tutmakta her zaman fayda vardir.
Diri ve tek burunlu sıkı soğanlar en iyi sonucu verirler. Çürüyüp bozulma ve çiçek ek geliştirememe ihtimali bulunan yumuşak dokulu, pörsümüş soğanlari ekmeyin.
Saksının hazırlanması
Saksının altını bol miktarda taşlarla ya da çömlek kırıklarıyla döşeyin. Bu tabakanin üstünü ince bir tabaka oluşturacak sekilde biçilmisçimle ya da samanla kaplayin.
Toprağın hazirlanması
Soğanları yetistireceginiz karışımı (topragı), bahçe malzemeleri satan bir dukkandan alabilirsiniz. Bunun yanında, isterseniz bu karışımı kendiniz de asağıdaki bileşenleri kullanarak oluşturabilirsiniz:
4 birim yüzey toprağı (iyi, verimli toprak)
2 birim torf
1 birim inşaat kumu (deniz kumu olmayacak)
Bir avuc genelgeçer soğan gubresi (yani, çok iyi yanmış çiftlik gübresi)
Butun bu bileşenleri iyice birbirine karıştırın.
Saksıyı üstten 7 cm bırakacak kadar karışımla doldurun. Bir avuc kadar Potasyum Sulfat veya odun kulu ekleyin ve karıştırın. Soğanları, her soğan arasinda ( 8-10) cm kalacak şekilde yerleştirin ve üstlerini, saksının ağzından bir parmak boşluk kalacak kadar, karışımla örtün. Iyice sulayın ve eğer karışım sulandiktan sonra oturduysa, daha fazla karışım ekleyerek saksıyı ağzından 1-2 cm pay bırakıncaya kadar doldurun.
Kısmen gölge olan ve sıcak öğle güneşinden uzak bir yer bularak saksıları orada tutun ve en azından yılın en kısa gününe kadar (yani 21 aralığa kadar)olduklari yerde bırakın. Bahçenizin bu serin bölgesi nergis koklerinin guclu gelismelerini saglayacaktir. Yasadiginiz bolgenin aldığı yağışa göre, haftada bir ya da iki kez sulayın.
Ciçeklenme evresi
Bulundugunuz iklimin koşullarina ve yetiştirdiginiz nergis çeşidine gore, ilk filizler (aralık-ocak) başında gözukmeye başlayacaktir. Saksılar artık sürekli güneş alacakları için, ihtiyaca göre sulama sıklığını arttırabilirsiniz.
(Şubat) başıyla ortası arasında tomurcuklar kendini belli etmeye baslayacaktır. Çiçeklenme dönemi suya en fazla ihtiyaç duyulan dönemdir, ihtiyaca göre sulamaya devam edin. Aşırı sulamak ta iyi değildir..Çiçeklenme döneminde yanmış hayvan gübresinden şerbet yaparak bir iki kez sulamanız iyi olur..Sümüklü böceklere karsı dikkatli olun çünkü nergis ciceklerini cok severler. Çiçekler açmaya başlamadan once saksının etrafinda sümüklü böcekleri bertaraf etmek için önlem alabilirsiniz (cevirenin notu: bakır levhalar etkili olsa gerek). Yaşadiğınız bölgenin ikliminde yaşayan diger zararlılari göz onünde bulundurarak, mücadele icin genelgeçer bir insektisit kullanabilirsiniz.
Çiçeklenmeden sonraki aşama
Bu aşamada yapmanız gereken en onemli şeyler:
1. Saksılarınızı kısmen gölge olan bir yere alın
2. Haftada iki kez sulamaya devam edin
3. Her saksıya birer avuçtan biraz daha az miktarda soğan gübresi ekleyin
4. Sararan yapraklari kesmeyin ya da baglamayın ve sonraki 2 ay içinde doğal döngülerini kendi kendilerine tamamlayarak ölmelerini bekleyin
(Temmuz) ayı geldiğinde, soğanları saksıdan alıp üstlerindeki toprak tortusunu temizleyerek yaz boyu serin ve kuru bir ortamda tuttuğunuz filelerde saklayın.
http://www.agaclar.net/forum/1228617-post219.htm
Kısaca özetlemek gerekirse:
1- Benim yukarıdaki 1898 sayılı mesajımda fotoğraflarını eklediğim, hiç olmazsa en az 30-35 santim derinlikte ve 35-40 santim genişlikteki saksıları seçiniz.
2- İyi, verimli toprak ile torf, çok iyi yanmış hayvan gübresi ve tatlı su kumunu yukarıdaki ölçülerde karıştırın.
3- Saksının tabanı delikli olsun ve saksı tabanındaki deliklerin üstüne taş, kiremit parçaları koyunuz, daha sonra bunların üzerine 1-2 santim kalınlıkta saman veya biçilmiş çim koyun..
4-Daha sonra, hazırladığınız karışımı saksının en üstünde 7 santim boşluk kalacak şekilde doldurun. Eğer bulabilirseniz bir avuç kadar odun külü ve kemik unu koyarak toprakla karıştırın..
5- Sonra, soğanlarınızı 8-12 santim aralıklarla saksınıza paylaştırın ve toprakla örtün..Minik soğanlarla iri soğanları aynı saksıya ekmeyin..
6- Son olarak, saksı altlığından su gelecek şekilde güzelce sulayın..Eğer sulandıktan sonra toprakta çökme varsa biraz daha toprakla doldurun saksınızı..
7- Çiçeklenme döneminde susuz bırakmayın.
8- Çiçekler geçtikten sonra bir kez daha yanmış hayvan gübresi şerbetiyle sulama yapmanız da yararlı olacaktır.. Sulamaya mayıs ayı sonuna kadar devam ederek, temmuz başlarında yaprakların kendiliğinden sararıp kurumasını bekleyin. Soğanları sökmek istemiyorsanız saksınızı, serin, güneş görmeyen bir yere alınız..veya, soğanları söküp temizleyerek ekim yapacağınız kasım ayına kadar, üstü açık mukavva kutu veya file içinde, evinizin en serin, gölge, karanlık ve havadar bir yerinde saklayınız.
Umarım faydalı olur bu yazdıklarım..Çünkü, saksıda nergis ekenler bazı hususları gözden kaçırıp sorunlar yaşayabiliyor..
İnşallah bu adımlara dikkat ederek aşağıdaki saksımda olduğu gibi güzel sonuçlar alırsınız:
Bakabileceğiniz ekim bakım bilgileri için:
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/
Yoğun kokulu katmerli nergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/)
Saksıda nergis yetiştirenlerin en çok tedirgin olup soru sorduğu bir hususta da birşeyler yazayım:
- Nergis ektiğiniz derin ve geniş saksılarınızın üzerine kar yağmasına üzülmeyin, hatta sevinin..Kar koruyucudur.
-Kar yağıyor, nergislerim üşüyecek diye sakın saksılarınızı evinizin sıcak yerlerine taşımayın ve onların büyüme dengelerini bozmayın..Nergisler soğuk, serin ortamları severler..En iyi gelişimlerini 14-15 derecedeki ortamda yaparlar ve bahar aylarındaki bu sıcaklıklarda hızla büyüyerek çiçeklerini hazırlarlar.
- Geniş, derin saksıların toprakları donlara karşı daha dirençlidir, kolay kolay donmazlar..Ancak, Ankara gibi kışı çok sert ve uzun don olayının görüleceği günler öncesinde, yani dışarıdaki ortam sıcaklığının eksi 5-6'lara düşeceği günlerde, saksılarınızı ya kapalı bir mukavva kutu içine koyunuz veya beyaz eşya ambalajlarında kullanılan hava kabarcıklı naylonlarla her taraflarını örtünüz.
Aşırı soğuk ve don olayları öncesinde saksılarınızı çok sulamayınız, hava normalleştiğinde sulayınız.Ankara gibi kışı çok sert olabilen yerlerde kışın saksı toprağını çok ıslak değil, hafif nemli tutunuz...
fındıkkurdu
19-12-2013, 02:18
Okuduklarımdan anladığıma göre en erken çiçek açan nergis türü sanırım Giresun'a ait. Bu sene 15 Kasım gibi çiçeklerini açtılar, 15-20 gün mis gibi kokularıyla evimi şenlendirdiler. Şu an bir iki çiçek kaldı, diğer çiçekler soldu.
Giresun'a ait olan bu nergis türünün kokusunu henüz başka hiç bir nergis türünde koklamadım.
Giresun ikliminden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama sayın pria dan almış olduğum 5 adet nergisin bir tanesi çiçek açtı. Bilgisayarımdan kaynaklı fotoğraf yükleme işlemini gerçekleştiremiyorum. Diğer soğanlarda ve karaburunlarda tık yok ama yaprak gelişimi süper.
Soğanlarımı 1 eylül itibariyle toprakla buluşturdum, güzelce sulayıp 10 gün kadar karanlık odamda bıraktıktan sonra 10-12 eylül gibi güney cephede öğleye doğru güneş almaya başlayan ve akşama kadar güneş alımını devam ettiren balkonuma yerleştirdim. Yarın fotoğraf çekip yükleme denemesi yapacağım, umarım başarırım.
Sayın fındıkkurdu,
Birkaç günden beri köydeyim..Benim bu yıl ekim ayı sonlarında ektiğim ''erlichher'' nergisler şu an 5-6 santim, Karaburun nergisleri de 10-12 santim yapraklanmış durumda..
Siz erken ekmişsiniz ve inanılmaz bir gelişme göstererek açmışlar..
Demek ki, Giresun'un eylül ayından sonrası nergisler için uygun..
Eğer ben Çanakkale'de sizin gibi eylülde ekseydim bile sonuç değişmezdi..
Çünkü, aşırı sıcaklar devam ettiği sürece nergisler gelişmiyor..Isının 12-14 derecelere düşmelerini bekliyorlar..
Demek ki, Giresun'un havası eylül ve devamında gerçekten tam bir sonbahar mevsimi gibi..
Ne çok soğuk, ne de çok sıcak..
Nergisler için ideal bir ortam..
Selamlar..
19-23 aralık tarihleri arasında köydeydim..Geçen yıl sökmediğim, yerlerinde kalan nergislerin yaprakları 10-12 santim kadar boylanmışlar..Bu yıl ekim ayı sonlarında ektiğim yavru soğanlar ise, bazıları 10 santim, bazıları ise 2-3 santim filizlenmiş durumdalar..Aralarındaki yabani otları temizledim, yağmurlar bu yıl az olduğu için güzelce sulayıp döndüm köyden..
Bu yıl ücretsiz dağıttığım Karaburun nergislerinden kalan en ufak yavru soğanların gelişimleri daha hızlı; onların yaprakları 20 santim kadar olmuş..(en alttaki foto)
Lâlelerimden henüz toprak üstüne çıkan yok..
Bu da, İstanbul'da saksılarımda olan tek ''erlicheer'' nergisim..27 kasımda ektim..Soğanın tam tepesi toprak üstünde hafiften görünür gibi ekildi..Henüz 2-3 santim filiz vermiş durumda..Eğer soğanı 5 santim daha derine gömmüş olsaydım, filizlerinin toprak üstünde görünebilmesi için 20 gün daha gerekebilirdi..
Bu yıl nergislerimi ekmekte biraz geç kaldım..Nedeni de, çoook uzaklardan gelmesini sabırsızlıkla beklediğim 4 çeşit kokulu katmerli, tescilli, 100 yıl, 400 yıl öncesine tarihlenmiş nadir nergisler idi..Nihayet kavuştum onlara ve evvelki gün ektim hepsini.
Sayın pria, inşallah bu türleride üretip bizlerle paylaşırsınız, bende sabırsılıkla açmalarını bekliycem...
mesut baz
02-01-2014, 18:07
Benim sakısıdaki nergisimde açtı bu hafta hocamdan aldığım :D
http://www.hizliresimyukle.com/uu3L
Kendim cevabı buldum. Belki işe yarar bir de çeviri yaptım :) Yanlışım olabilir diye birlikte yazıyorum.
Quick Facts (kısa bilgi)
Common Name: Triandrus Daffodil (ismi)
Hardiness Zone: 3-8 S / 3-10 W (Sanırım iklim bölgeleri oluyor,yetişebileceği sahalar vs.)
Height: 12"+ (bitkinin yüksekliği, 12 inch ve üzeri yaklaşık 30 cm.'e tekabül ediyor)
Fragrance: Yes (Aroma, koku.. anlamına geliyor, çiçekleri kokuluymuş.)
Deer Resistant: Yes (bunu anlamadım, bir şeye dayanıklıymış)
Exposure: Full or Part Sun (güneş, ışık isteği. tam güneş ya da kısmi güneşlli yerler.)
Blooms In: April-May (çiçeklenme : nisan-mayıs)
Spacing: 5-6" (dikimde 5-6 inch boşluk bırakmak gerekiyormuş)
Ships as: Bulb (satışta soğan olarak gönderim yapılıyormuş)
kaynak : Narcissus Thalia - White Flower Farm (http://www.whiteflowerfarm.com/150721-product.html?mobile=1)
Elinize sağlık..
Triandrus; nergisler 13 bölüme ayrılıyor bu hangi türden olduğunu gösterir..
Deer resistant..geyikler bu bitkiye zarar veremez anlamında..Tabii bu bilgiler, sanırım Amerikaya göre, dolayısiyle çiçek açma zamanı farklı olacak..
Bu da benim bahçemden,bu yıl ilk olarak açtı..Paper White(Ziva)
turkanatalay
10-01-2014, 22:31
Kendim cevabı buldum. Belki işe yarar bir de çeviri yaptım :) Yanlışım olabilir diye birlikte yazıyorum.
Quick Facts (kısa bilgi)
Common Name: Triandrus Daffodil (ismi)
Hardiness Zone: 3-8 S / 3-10 W (Sanırım iklim bölgeleri oluyor,yetişebileceği sahalar vs.)
Height: 12"+ (bitkinin yüksekliği, 12 inch ve üzeri yaklaşık 30 cm.'e tekabül ediyor)
Fragrance: Yes (Aroma, koku.. anlamına geliyor, çiçekleri kokuluymuş.)
Deer Resistant: Yes (bunu anlamadım, bir şeye dayanıklıymış)
Exposure: Full or Part Sun (güneş, ışık isteği. tam güneş ya da kısmi güneşlli yerler.)
Blooms In: April-May (çiçeklenme : nisan-mayıs)
Spacing: 5-6" (dikimde 5-6 inch boşluk bırakmak gerekiyormuş)
Ships as: Bulb (satışta soğan olarak gönderim yapılıyormuş)
kaynak : Narcissus Thalia - White Flower Farm (http://www.whiteflowerfarm.com/150721-product.html?mobile=1)
Mesaj tuhaf geldi biraz, deer kelimesinin başka alamı var mı diye baktım ama yokmuş, geyikmiş meğer anlamı.
Şu alıntıda da açıklıyor zaten.
Tough winters aren't the biggest challenge that many Northeastern gardeners have to face; the region hosts hordes of hungry deer. Try these deer-resistant plants in your landscape.
Sert kışlar kuzydoğu bölgesi çiftçilerinin yüzleştikleri en büyük sorun değildir, bölge aç geyik sürülerine de ev sahipliği eder. Peyzajınızda geyiğe dayanıklı bu bitkileri kullanın.
İlginç gerçekten. Bizde böyle sorunlar pek olmuyor, keşke geyik olsa da geyiğe dayanıklı bitkiler yetiştirme olsa derdimiz değil mi?
İlginç gerçekten. Bizde böyle sorunlar pek olmuyor, keşke geyik olsa da geyiğe dayanıklı bitkiler yetiştirme olsa derdimiz değil mi?[/QUOTE]
Benim benzeri bir sorunum var..Sincaplarla başım belada..Meşe ağacımın altını tohum ve fide yastığı olarak düzenledim. Yani tohumdan bir şeyler yetiştirmek için kullanıyorum.. Ama sincap hemen her yerini delik deşik ediyor..Acaba sicapları uzaklaştıracak bir metod var mıdır? :)
turkanatalay
11-01-2014, 17:29
Araştıralım bakalım.... :) Subasar orman varmış bu arada. Ne muhteşem bir doğa böyle. Şu anda 360 kanalda bir yayın var orayla ilgili. Çoook güzel.
Bu arada, Sakarya Karasu'damış Subasar Orman.Acarlar Longoz'da. İstanbul'dakiler mutlaka gitsinler bence.
Mutlu beyden satın aldığım ve 45 gün önce ektiğim, soğanları neredeyse 1 liradan küçük olan, (Morocco) Fas çöl nergisi ve minik çiçekli sarı nergislerin son durumları..
Öylesine ince yaprakları var ki..Zıpçıktı gibi hemen hemen..Hatta daha ince..
İlgiyle izliyorum, bu incecik bedenlerinden acaba nasıl çiçek verebilecekler diye..
İnşallah çiçeklerini görmek gelecek yıla sarkmaz...
İzlemeye devam..
İstanbul'da ekili olan sadece 1 adet ''erlicheer'' nergisimin son hali..Ekileli 50 gün oldu..
Sayın pria, inşallah bu türleride üretip bizlerle paylaşırsınız, bende sabırsılıkla açmalarını bekliycem...
Sayın pria, ellerinize sağlık açınca kimbilir nasıl bir şölene dönüşür nergisleriniz rengarenk,
ben de çok severim soğanlıları, sabırsızlıkla açtıklarını görmek için bekleyeceğim ben de.
Bol çiçekler, kolay gelsin.
Yurtdışından oldukça uzaklardan edindiğim 4 nadir nergis türlerinin sağlıklı olarak filizlenmelerini sağladım şükür..
Her sabah başlarındayım..Eşim takılıyor bazen bana ''ayı yavrusunu severken öldürürmüş'' diye ama Allah'a şükür ilgimden çok memnun görünüyorlar..
25 soğandan biri geldiğinde biraz koftu, hafif yumuşaktı..Tahmin ettiğim gibi onu kaybettim..
Diğerleri çok güzel gelişiyor..Bakalım, iklim uyumsuzluğu, ülke değişimi gibi olaylar etkileyecek mi onları bu yıl..Kaçı açacak hiç bilemiyorum..
Yeter ki, yaşatayım onları..
Türlerden biri 50 gün içinde 6-7 santim filiz yaptı..(4. foto)
3. fotodaki diğer bir tür 50 günde ancak 5 milimetre filiz yaptı..Gelişimi öylesine yavaş ki..Hatta bir ara acaba onları da kaybedecekmiyim diye üzüldüm..Meğer ki onlar 3 ve 5 zone iklim kuşağına, yani eksi 40'lara kadar dayanabilen ve oldukça soğuk ortamlarda gelişen bir türmüş..
Neyseki bu iki türü de nihayet toprak üstünde görmek nasip oldu..en önemsediğim türler bu ikisi..Çünkü, onlar, dünyada tescilli en eski 2 tür .. 1928 yılında kurulan ve içinde 4000 çeşit soğanlı tür olan Hortus Bulborum botanik müzesinde yer almış nadir türler..
Diğer çok önemsediğim kokulu katmerli tür de çok yavaş gelişiyor ve nedense dikey değil de biraz yatay gelişiyor.. En pahalısı da bu..5 adedi 26 dolar..(2. foto)
1. fotodaki erkenci tür ise 15 santim kadar boylandı..Diplerindeki şişkinliklere baktığımda sanki bu yıl çiçek açacaklar gibi..
Bu yıl onlardan fazla bir beklentim yok..Yeter ki sağlıklı gelişsinler..Tabi..çiçeklerini de görsem çok daha güzel olacak..
Ama hepsi olmasa da sanırım çoğu açar gibime geliyor..
En büyük dileğim, çiçek verimlerinin de çok yüksek olması..Karaburun nergisleri gibi beni üzmesinler..
Buraya nergislerimin belirli zaman aralıklarıyla gelişimlerini gösteren fotoğrafları koymamın nedeni, yeterli bilgisi deneyimi olmayan üyelerin, gereksiz endişelenmelerini önleme amacı taşıyor..
Yukarıda fotoğrafını koyduğum bir nergis türü ekiminin üzerinden 50 gün geçmesine rağmen henüz 5 milimetre gelişim göstermekte, bir diğer tür ise 15 santim boylanabilmektedir..
Yani, her nergis türünün kendine özgü gelişimi olmaktadır..
Bakın, aşağıdaki 4 çeşit nergisim de (aralarında Cheerfulness de var) ekimlerinin üzerinden 50 gün geçmesine rağmen henüz 1 santim kadar filizlenme yaptı..
İstanbul'un iklim koşullarında evimdeki 5 büyük saksıda bulunan 11 çeşit nergisimin her biri kendine has gelişim göstermekte..
Bunlar, Ankara, Kayseri gibi daha serin iklim ortamında olsaydılar daha başka gelişimler göstereceklerdi..
Nergislerinizi doğru şekilde, iyi bir yetiştirme ortamına ektiyseniz endişelenmenize gerek olmaz..Zamanı geldiğinde ve uygun iklim ortamına kavuştuklarında her biri toprak üstüne çıkacak ve sizleri mutlu edecektir.
edelvays58
18-01-2014, 12:51
Sn Pria sizden aldığım enreecher nergisler, çok güzel gelişiyorlar ve çiçek saplarını da vermeye başladılar. Dört gözle çiçeklerini bekliyorum. Sanırım Mudanya'daki iklim bu aylarda daha ılıman olduğu için çabuk geliştiler. Bir ara fotoğraflarım. Çok teşekkürler. Bu arada yeni türlerinizi de çok merak ediyorum. Sadece bir tanesinin ismini vermişsiniz :cheerfulness(neşe, güleryüzlülük demek). Resimlerine baktım, gerçekten çok güzel.
Sn Pria sizden aldığım enreecher nergisler, çok güzel gelişiyorlar ve çiçek saplarını da vermeye başladılar. Dört gözle çiçeklerini bekliyorum. Sanırım Mudanya'daki iklim bu aylarda daha ılıman olduğu için çabuk geliştiler. Bir ara fotoğraflarım. Çok teşekkürler. Bu arada yeni türlerinizi de çok merak ediyorum. Sadece bir tanesinin ismini vermişsiniz :cheerfulness(neşe, güleryüzlülük demek). Resimlerine baktım, gerçekten çok güzel.
Sayın edelvays58,
Bu yıl iklim yurdun her tarafında çok anormal ve dengesiz..Yağmurlar yok..kar yok..Özellikle kar yağışının olmaması çok kötü..Çiftçiler sıkıntılı..Ben köyden döneli 1 ay falan oldu..Bu bir aylık sürede sadece 1 gün hafif bir çisenti olmuş..
Çiftçiler gerçekten çok endişeli..Barajlarda su seviyesi artacağına gittikçe azalıyor..Bizim Biga'nın Taşoluk barajında su seviyesi % 28' e inmiş..Çeltik ekicileri şimdiden korkuyor su bulamayız diye..
Tabi, böylesine ilkbahar havaları yaşanınca nergisler de erkenden gelişiyorlar..
Aslında martta açmaları gerekiyor ama, bu havalar böyle gittiği sürece erkenden açacaklar..
Yurtdışından çok çok önemsediğim 4 çeşit tarihi sayılabilecek nergislere çok özen gösteriyorum..Bu yılı evde saksılarda geçirsinler, ülkemiz iklim koşullarına uyum sorununu aşsınlar,ancak gelecek sene onları doğal ortama, Çanakkale'deki fidanlığıma aktaracağım..
Şimdilik onların ismini vermiyorum..Hele bir çiçeklerini, kokularını göreyim, ondan sonra izlenimlerimi yazacağım..
Övgü ve beğeniye ne kadar layık olacaklar şimdiden ben de bilemiyorum..Ama, kokulu ve katmerli oluşları artı bir değer..
Bendeki ''erlicheer'' türünün gönlümde kurduğu tahtı sarsacaklar mı bakalım..
''Erlicheer'lerin en sevdiğim yönü, çok harika kokmaları, vefakar, cömert olmaları..Çiçek verim yüzdesinin çok çok yüksek olmasıdır..
Selamlar..
edelvays58
18-01-2014, 16:19
Sn Pria verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ederim. Umarım çok kısa bir sürede yeni türlerin de çiçeklerini hep birlikte görürüz.
Bu yıl gerçekten her şey allak bullak..Ancak serada açması gerekenler açıkta çiçek açtı.
Bilindik nergis kokusu..Double Roman..Üstelik 60 cm..
Sn Pria sizden aldığım enreecher nergisler, çok güzel gelişiyorlar ve çiçek saplarını da vermeye başladılar. Dört gözle çiçeklerini bekliyorum. Sanırım Mudanya'daki iklim bu aylarda daha ılıman olduğu için çabuk geliştiler. Bir ara fotoğraflarım.
Fotoğraflarınızı bekliyeceğim sayın edelvays58..
Selamlar..
O kadar güzel yazılar yazıyor, fotoğraflar yüklüyorsunuz ki bunları gördükçe benim de aklım Manyas'da bahçedeki nergislerde kalıyor.
Yarınki toplantıdan sonra bir de Çarşamba günü bir toplantım var, herhalde ondan sonra bir iki günlüğüne de olsa kaçacağım Manyas'a. Sırf nergislerin durumunu görmek için.
Sayın Pria'dan aldığım erlicheer lar havaların sıcak gitmesinden olsa gerek erkenden kendilerini gösterdi. Birtanesinde çiçek sapı oluşumu dahi başladı. Karaburunlar daha da aceleciler.
Son resim karaburun.
Sayın Pria'dan aldığım erlicheer lar havaların sıcak gitmesinden olsa gerek erkenden kendilerini gösterdi. Birtanesinde çiçek sapı oluşumu dahi başladı. Karaburunlar daha da aceleciler.
Son resim karaburun.
Sayın musk,
Öncelikle fotoğraflar için çok teşekkürler..
Gelişimleri gayet güzel nergislerinizin..Dediğiniz gibi anormal hava sıcaklıkları hızlandırıverdi gelişmelerini..İnşallah biraz soğuklar başlar da, gelişimleri yavaşlar..
B u yıl ''erlicheer'' nergisi satın alan herkese ücretsiz olarak Karaburun nergislerinden gönderdim..
Size gönderdiğim Karaburun'ların da çiçeklenmesine sevindim..
İnşallah, herkesin hiç olmazsa bir tane Karaburun'u açar..
Güzel fotoğraflarınızdan mahrum etmeyiniz bizleri lütfen..
Selamlar..
Not:
Nergislerinizin hemen üstünde bir iki fidanınız var gibi..İnşallah, nergislerinizi gölgede bırakmıyorlardır..Özellikle nisan mayıs aylarında..Nergislerin tam güneş gören alanlara ekilmesi birinci, günde en az 5-6 saat güneş alan yerlere ekilmeleri ise ikinci tercih sebebidir.Az güneş alan ve ağaç gölgesine ekilen nergislerin ya çiçek verimi çok azalır, ya da bir sonraki yıl açmazlar..
Sayın musk,
Öncelikle fotoğraflar için çok teşekkürler..
Gelişimleri gayet güzel nergislerinizin..Dediğiniz gibi anormal hava sıcaklıkları hızlandırıverdi gelişmelerini..İnşallah biraz soğuklar başlar da, gelişimleri yavaşlar..
B u yıl ''erlicheer'' nergisi satın alan herkese ücretsiz olarak Karaburun nergislerinden gönderdim..
Size gönderdiğim Karaburun'ların da çiçeklenmesine sevindim..
İnşallah, herkesin hiç olmazsa bir tane Karaburun'u açar..
Güzel fotoğraflarınızdan mahrum etmeyiniz bizleri lütfen..
Selamlar..
Not:
Nergislerinizin hemen üstünde bir iki fidanınız var gibi..İnşallah, nergislerinizi gölgede bırakmıyorlardır..Özellikle nisan mayıs aylarında..Nergislerin tam güneş gören alanlara ekilmesi birinci, günde en az 5-6 saat güneş alan yerlere ekilmeleri ise ikinci tercih sebebidir.Az güneş alan ve ağaç gölgesine ekilen nergislerin ya çiçek verimi çok azalır, ya da bir sonraki yıl açmazlar..
Merhaba Sayın Pria,
Gül fidanları yüksekler onlar pek zarar etmez ama maalesef bahçem Kuzeydoğuya baktığındanve biraz çukurda olduğundan genel olarak güneş sıkıntım var. Sabahları doğudan biraz ve aksamüstü batıdan güneş alabiliyorum ancak. Artık gelişime göre yerlerini ayarlamaya çalışıcam.
İnşallah çiçeklerin resimlerini de göreceğiz burada.
Teşekkürlerimle.
edelvays58
20-01-2014, 08:34
Bunlar benim nergislerin genel görüntüleri Sabah güneşi alan bir yerdeler. Daha sık ekilebilir miydi acaba?
465717
edelvays58
20-01-2014, 08:36
Bunlar da çiçek sapları. Dört gözle bekliyorum açmalarını.
465720
edelvays58
20-01-2014, 08:40
Bir sorum olacak nergis severlere: resimdeki nergisler nereden elime geçti bilmiyorum(muhtemelen geçmiş yıllarda açmış olarak aldıklarım), son baharda ekildiler, hemen büyüdüler ama sanırım çiçek açmayacaklar. Siz ne dersiniz.
465722
Bunlar benim nergislerin genel görüntüleri Sabah güneşi alan bir yerdeler. Daha sık ekilebilir miydi acaba?
465717
Günde en az 5-6 saat güneş görebilen bir yer ise, ekim mesafeleri çok iyi sayın edelvays58..
Sanırım aralarında 20 santim kadar mesafe var..Bu sıklıkta ekildiğinde 3 yıl sökmeyebilirsiniz..
Selamlar..
Bir sorum olacak nergis severlere: resimdeki nergisler nereden elime geçti bilmiyorum(muhtemelen geçmiş yıllarda açmış olarak aldıklarım), son baharda ekildiler, hemen büyüdüler ama sanırım çiçek açmayacaklar. Siz ne dersiniz.
465722
Nergis yaprakları bu kadar uzadığına göre, çiçek saplarının veya en azından tomurcuğun artık görünmesi gerekirdi..
Saplarının dibinde bir şişkinlik te yoksa, bu yıl açmayacaklarını düşünebilirsiniz.
KURAKLIK NERGİS ÜRETİCİLERİNİ VURDU - MERSİNEXPRESS (http://www.mersinexpress.com/yasam/kuraklik-nergis-ureticilerini-vurdu-h1667.html)
http://www.zaman.com.tr/politika_ak-partili-vekilden-tehlikeli-yakistirma_2193914.html
5 büyük ve derin saksımda 11 çeşit nergis var bu yıl..
İçlerinde ''Double Daffodil Erlicheer'' sadece 1 adet..Aslında satıştan sonra kendi saksılarım için 5 adet ayırmıştım ama İst./Mecidiyeköy'den doktor Esra Hanım öylesine ısrar etti ki, en sonunda kıramadım ve kendime 1 adet bırakıp diğerlerini de ona gönderdim..Çok ısrar etti..Onun da ısrarını kıramadım sonuçta..Kaldı bana bir tane..
Havalar anormal..Bahar gibi..Nergisler günden güne şımarıyor..Soğuklar bastırmazsa erkenden çiçeklenecekler..
Dediğim gibi, bu yıl ''erlicheer'' nergislerime çok aşırı talep gelince, maalesef kendime bir tek soğan ayırabildim İstanbul'da ekmek için..
Bu soğanın hikayesi şöyle:
3 yıl önce traktörle zeytinliğimi sürdürürken, nergis yastıklarının en kenarında kalan bu soğan, pulluğun devirdiği toprağın altında kalmış..Ertesi yıl farkettim bunu..
Nergis soğanlarını ben genelde 7-8 santim derinliğe ekerim ama bu soğan 20-25 santim derinlikte kalmıştı..
İlk yıl, inatla bu derinlikten çıktı ve çiçeklerini gördüm..
İkinci yıl, bel küreğiyle yavrularını almağa çalıştım..Fakat daha derinde olan bir tanesi kalmış..
Geçen yıl da onu söktüm..16-17 yıldan beri gördüğüm en iri soğandı..
Tarttım..Tam 140 gramdı..
Bu yıl da İstanbul'da saksımı süslüyor bu nergis..
Tam 4 adet çiçek sapı geliyor..
Tek soğandan böyle 4 çiçek sapının gelmesi çok olağanüstü bir durum..
Hiç bir nergis türünün böyle tek soğanda birden fazla çiçek sapı verdiğini de sanmıyorum..Ben, bırakın tek soğanda 4 çiçek sapını, 200 adet Karaburun nergisimde bile 15-20'den fazla çiçek göremedim..
''Double Daffodil Erlicheer'' türü nergisler bu yüzden çok enteresan bir tür..Çok cömertler..
Uygun koşullarda harikalar yaratıyorlar..
Bu tecrübeyi de paylaşayım dedim sizlerle..
Aman, elinizdeki ''erlicheer'lerin değerini bilin derim..
edelvays58
26-01-2014, 10:52
Sn pria, anlattıklarınız şu anlama gelebilir mi:ne kadar derine ekersek ve bulundukları yerden sökmezsek soğanlar daha iri oluyor ve çiçekler de daha bol.
Genelde, nergis soğanlarının boylarının 2 misli derinliğe ekilmesi tavsiye edilir sayın edelvays58..
Ama, bu yıl benim yurdışından bir ''nergis kulübü''nden edindiğim ve büyüklükleri neredeyse 1 lira olan 4 çeşit nadir nergisin ekim tavsiyelerinde 15-20 santim derinliğe ekilmesi tavsiye edilmiş..
Bu biraz aklıma yatmadı benim ve bu minicik soğanların onca derinlikten çıkamamalarından korktum ve sığ ektim..Ama gelecek yıl onları fidanlığıma ekerken yarısını 15-20 santime, yarısını da 7-8 santime ekerek bir deneme yapacağım..
Dedikleriniz isabetli olabilir..
Ama, ben 7-8 santim derinliğe ektiğim nergislerimde de 3-4 çiçek sapı gördüm önceki yıllarda..
Derine ekmenin bir faydası da, toprağın derinliklerinde nem daha geç kaybolacağı için, sulama ihtiyacı az olabilir ve soğuklama olayının daha iyi oluşması, sökülmeden yerinde bırakılan soğanların yazın toprağın bile ateş gibi ısındığı günlerde daha serin bir yerde muhafaza edilmesinin sağlanması olabilir.
Mutlu beyden bu yıl satın aldığım 3 adet ''sarı çöl nergisi'nin ikisinde çiçek sapı gördüğüme sevindim..Çok değişik bir çiçek sapı var ve minik..incecik..
Yine Mutlu beyden satın aldığım 4 adet ''minik sarı çiçekli nergislerin'' bu yıl değil de sanki gelecek yıl çiçek vereceklerini sanıyorum..Hiçbir belirti yok henüz..İnşallah yanılırım..
19 ocakta Erlicheerlarda tek çiçek gözükmüşken sadece 1 hafta içinde bütün çiçek sapları gözüktü ve uzadılar. Genelde çift çiçek sapı oluştu. Hizla gelişiyorlar.
Evvelki sene aldığım farkli tip nergisler (ki büyük çiçek sapları oluşturup açmadan kurumulardı (son resim)) bu sene neredeyse bu mevsimde yaprak çıkarmadan çiçeklerini gösterdiler. Sonları bakalım nasıl olacak. Bu gün itibariyle hava soğuyor İstanbul'da.
Bugün olmaz ama yarın site bahçevanlarımıza 2 yıl önce hediye ettiğim ''erlicheer'lerin fotoğraflarını yükleyeceğim..
2 yıl önce 3 bahçevanımıza 2'şer adet vermiştim..
2' si kıymetlerini pek anlayamadılar..
Yusuf bahçevanımız çok sevdi onları..Geçen yıl 2 yavru ayırmış onlardan..Bana ''4 soğanda 11-12 çiçek sapı var abi'' dedi..
Bugün olmaz ama yarın site bahçevanlarımıza 2 yıl önce hediye ettiğim ''erlicheer'lerin fotoğraflarını yükleyeceğim..
2 yıl önce 3 bahçevanımıza 2'şer adet vermiştim..
2' si kıymetlerini pek anlayamadılar..
Yusuf bahçevanımız çok sevdi onları..Geçen yıl 2 yavru ayırmış onlardan..Bana ''4 soğanda 11-12 çiçek sapı var abi'' dedi..
Evvelki yıl vermiştim bu bahçevanımıza 2 nergis soğanını..Geçen yıl 2 adet iri yavruyu ayırmış ve ayrı ekmiş..Bu yıl 4 kök olmuş..
4 kök nergisin 2 kökünde 9 çiçek sapı saydım..Diğer ayırdığı yavrularda da 2 şer adet var..Toplamda, 4 kök nergiste 13 çiçek sapı var..
Ekildikleri yer çok güzel..Güneye bakıyor ve tüm gün güneş gören bir alan..
Evime oldukça yakın eski bir büyük mezarlık var..Ara ara oraya gider, hiç üşenmeden her tarafı dolaşırım..Mezar taşlarındaki anlamlı yazıları okurum..Garip, sahipsiz gibi gördüğüm mezar başlarında dua ederim..Özellikle şehit mezarlarında..Bir başpehlivanımızın harabe haline gelmiş mezarını aradım aradım bulamadım bu kez..
Mezarlıkta en çok ekilen çiçek nergis gibi geliyor bana..
Ama 3 çeşit nergis görebildim onca gezinmeme rağmen..açmışlar hep..
Bir tek bu nergisler kokuluydu hafiften...sarılar kokusuz :
Nergisler kendini göstermeye başladı..Bu bahar geliyor demekse..
karaburun nergisleri açtı. kokusu çok güzelmiş.
Nergise devam..(Erlicheer from N.Zealand)
akçabardak
04-02-2014, 00:18
Dört güzel yanyana..
Çok güzel bir fotoğraf karesi.
Çok güzel, bizimkiler ancak topraktan çıkmaya başladılar...
YeniGine
05-02-2014, 00:11
Dört güzel yanyana..
Gerçekten maşallah nergislerinize... Bir tek karaburun nergisinin ismini biliyorum diğerlerini ve daha da çeşitleri var mı bilmiyorum. :(
Benim karaburun nergislerim bu sene diğer senelere göre daha fazla çiçekli idiler ve nerdeyse 1 ay kadar önce açtı bitti şimdi hiç çiçeği yok. Yeşil yaprakları kaldı.
Sayın Pria'nın karaburunlarından bir çiçek dalı.
Kıydım masama aldım, zira kokusunun tadına varmak istiyorum :)
Kayahann
09-02-2014, 19:07
izmir karşıyakadaki nergis de ismini bu çiçekten mi almış acaba ? şimdi orda bırakın nergisi 1 cm kare toprak bile zor
Sayın Pria'nın karaburunlarından bir çiçek dalı.
Kıydım masama aldım, zira kokusunun tadına varmak istiyorum :)
Bu yıl benden ''erlicheer'' nergislerden satın alan herkese en az 2-3 adet çiçek açabilecek irilikte Karaburun nergislerini hediye olarak gönderdim..Herkese aynı büyüklükte soğanlardan göndermiş olmama rağmen, hepsinin açabileceğine pek inanamıyorum..Bu yüzden, size gönderdiğim Karaburun'lardan dolayı siz şanslısınız..İnşallah, sizin gibi Karaburun'larının açtığını gören üyelerimiz de çok olur, diyorum..Karaburun nergislerinin her yıl ne yapacağı pek belli olmuyor, çiçeklenme yüzdesi çok düşük ve garantili değil maalesef..
Size gönderdiğim Karaburun'ların çiçeklerini böylesine usta fotoğraflarla resmettiğiniz için çok sevindim, teşekkür ediyorum sayın musk..
O harika fotoğraflarınızı yakın günlerde açacak olan ''erlicheer'' nergisler için de esirgemiyeceğinize inanıyorum..Çekeceğiniz güzel fotoğraflarınızın blog sayfalarımı süslemesini çok arzu ediyorum..
Selam ve saygılarımla...
http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com.tr/
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
Bu yıl benden ''erlicheer'' nergislerden satın alan herkese en az 2-3 adet çiçek açabilecek irilikte Karaburun nergislerini hediye olarak gönderdim..Herkese aynı büyüklükte soğanlardan göndermiş olmama rağmen, hepsinin açabileceğine pek inanamıyorum..Bu yüzden, size gönderdiğim Karaburun'lardan dolayı siz şanslısınız..İnşallah, sizin gibi Karaburun'larının açtığını gören üyelerimiz de çok olur, diyorum..Karaburun nergislerinin her yıl ne yapacağı pek belli olmuyor, çiçeklenme yüzdesi çok düşük ve garantili değil maalesef..
Size gönderdiğim Karaburun'ların çiçeklerini böylesine usta fotoğraflarla resmettiğiniz için çok sevindim, teşekkür ediyorum sayın musk..
O harika fotoğraflarınızı yakın günlerde açacak olan ''erlicheer'' nergisler için de esirgemiyeceğinize inanıyorum..Çekeceğiniz güzel fotoğraflarınızın blog sayfalarımı süslemesini çok arzu ediyorum..
Selam ve saygılarımla...
Satılık yoğun kokulu katmerli nergis | Double Daffodil Erlicheer (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/)
http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com.tr
Öncelikle fotoğralarla ilgili yorumlarınız için teşekkür ederim. Bende bu kadar güzel çiçekleri fotoğraflamaktan büyük haz duyuyorum.
Benim üç karaburundan sadece bir tanesi buradaki 3 adet çiçeğini verdi. Diğerleri vermedi. Muhtemelen bundan sonrada vermeyecek. Bu yıl benim bahçemde yeni sezona hazırlansınlar, bakalım durum ne olacak.
Yine de az olsun, bizim olsun diyorum :)
Erlicheerların çiçek kapsülleri oldukça kabardı ve dış zar üzerindeki kabartılardan çiçeklerin dolu olacağı görülebiliyor. Sanırım 1 haftaya kadar onlar da merhaba diyecek, birlikte burda izleyeceğiz inşallah.
Saygılarımla...
not :Sayın pria, blog adres linki hatalı olmuş ben buradaki alıntıda düzelttim ama başka arkadaşlar ulaşamayabilir sizdeki linkten.
Sayın Pria Nergisler harika.
Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler=)
469248
469249
469250
Sayın Pria, sizden aldığım katmerli nergisler çok güzeller.
1-2 hafta ara ile iki ayrı saksıya ekmiştim şimdi açanlar geçerken diğer saksi açmaya başlayacak bir süre daha güzelliklerini yaşayabileceğim bende.
Ancak Karaburunlar için şanssız takımda olduğumu söyleyebilirim 1 tane bile gonca yok onlarda, seneye inşallah..
Sayın Pria, sizden aldığım katmerli nergisler çok güzeller.
1-2 hafta ara ile iki ayrı saksıya ekmiştim şimdi açanlar geçerken diğer saksi açmaya başlayacak bir süre daha güzelliklerini yaşayabileceğim bende.
Ancak Karaburunlar için şanssız takımda olduğumu söyleyebilirim 1 tane bile gonca yok onlarda, seneye inşallah..
Sayın Pria Nergisler harika.
Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler=)
469248
469249
469250
Evet haklısınız 3.kez alıyorum.Birkaçını sevdiğim arkadaşlarıma hediye veriyorum fazla değil ama ;) ilk aldıklarım yazlıkta diğerleri İstanbul'daki evde kokulu çiçek güzel oluyor.Açıkcası soğanlar çok kaliteli hiç bozulmadı verdiğim para boşa gitmiyor :cool: seviyorum kokulu çiçekleri her sene alıyorum yavaş yavaş artsın evimi güzelleştiriyor böyle...
sevgiler teşekkürler
Sizlerden, ''erlicheer'' nergislerim için duyduğum bu güzel ve olumlu sözler, bana mutluluk veriyor, iç huzurum artıyor, bu nergis türünün her türlü övgüyü hakettiği kanıtlanıyor..
Sağolun varolun..
Özellikle bu nergisleri bol güneşli bahçe toprağına eker ve zamanla yavrularıyla çoğaltarak, 80-100 adetlik daire şeklinde öbekler oluşturursanız görselliği çok daha güzel olur..Ne kadar bol güneş gören yere ekerseniz kokuları da olağanüstü artar..
Benim biraz endişe ettiğim husus şu..Bazı üyeler bunları en az 30x30 ebatlardaki saksılar yerine, daha küçük saksılara ekerse, soğanlar sizlere yeterince besili geldiği için ilk yıl çiçeklerini olanca cömertlikleriyle görüp koklayabilirsiniz ama, ertesi yıl ya çiçeklenmeleri azalır veya çiçekler küçülür..
Bu durumla ilgili sebebleri ve çarelerini öğrenmek için, lütfen aşağıdaki mesajımı okuyunuz:
http://www.agaclar.net/forum/1232803-post202.htm
Hafif yağmurda yıkanıyor Erlicheer Nergisler;)
469325
469326
Hafif yağmurda yıkanıyor Erlicheer Nergisler;)
Sayın Revnak,
Size gönderdiğim soğanlar, özgür ortamda ve çok bol güneşli, doğal koşullarda soğanlarını irileştirdikleri için olanca zerafetleriyle gelişip sizi bu yıl memnun etseler de, saksınızın derinliği biraz uygun gibi görünsede, genişliği pek uygun değil gibi geldi bana..Saksınız sanırım 25-30 santim civarında bir derinliğe sahip..Nergislerin 30 santime kadar kök uzatabildikleri gözönünde tutulursa, derinlik açısından pek sorun yok kabul edilebilir....Ama, gördüğüm kadarıyla, saksınızda toprakla doldurmadığınız 7-8 santimlik bir bölüm var..Aslında, saksınızın üst kısmında 1-1.5 santim boşluk kalacak şekilde doldurabilirdiniz ve nergisleriniz için daha derin bir köklenme alanı ve derinliği sağlayabilirdiniz.
Fakat, saksınızın genişliği az gibi geldi bana, böyle sıkışık bir ortamda nergisler ilk yıl iri soğanlarında birikmiş besin depoları sayesinde gürbüz olarak çiçeklerini açsalarda, gelecek yılın ana ve yavru soğanlarını ideal bir şekilde hazırlamıyabilirler, dolayısıyla çiçek verimi azalabilir veya çiçekler küçülebilir...
Evinizin önünde çok güzel bir bahçe var..Keşke oraya ekseydiniz nergislerinizi..İnanın çok daha güzel netice alır ve gelecek yılın soğanları da çok iyi gelişirdi..
(Saksılarınızdaki nergis çiçekleri geçince, çiçeklerini 1-2 santim altından keserek atmayı unutmayın..Çiçekler geçince 1 ay arayla hafif gübreleme yapın ve mayıs ayı sonuna kadar muntazaman sulayın..Mayıs sonunda sulmayı kesin ve yapraklar ve dolayısıyla soğanlar iyice kuruyunca, saksınızı en serin ve gölge bir yere alın..Bu yılın kaım ayı sonlarında, saksılardaki soğanları söküp yavrularını ayrı bir ortama, mümkünse bahçeye, en irilerini ise saksınıza tekrar ekersiniz)
Bir de sorum olacak ilk mesajınızda 4. fotoğraftaki saksının çapı ve yüksekliği nedir ve ortalama kaç soğan bulunuyor?
Amacım eninde sonunda o saksıya ulaşabilmek;)
Benim en büyük saksılarımın çapı 40, derinliği 35 santim..Bahsettiğiniz fotoda, o yıl sanırım 13 adet ''erlicheer'' nergis ekmiştim..Bu yıl ise onlarda yurtdışından yeni edindiğim, çok özel nergisler ekili..Aşağıdaki fotoda göreceğiniz gibi, ben onları 10-11 santim aralıklarla diziyorum ve onları 2-3 santim toprağa batırarak, üstlerini 5-6 santim toprakla doldurup kapatıyorum..Bu yıl 2 büyük saksımın birinde 12, diğerinde ise 10 soğan ekili..
Sizden aldığım nergisleri anneme ve kayınvalideme de hediye ettim. Kayınvalideminkileri de ben saksıya dikip aynı koşullarda bahçede tutmuştum benimkilerle, tomurcuklanınca geçenlerde verdim kendisine, onların maşallahları var; fakat anneminkiler Ankarada yaklaşık 1 metre olmuş ve hiç tomurcuk yokmuş.
Dondan korumak için apartmanda kapının önünde bakmış. Ev en üst katta ve çatıdan dolayı epey aydınlık. Şimdi şimdi 1-2 çiçek sapı çıkartmaya başlamış ama onların da üstleri kurumaya başlamış. Havalar iyi diye balkona çıkarttığında da rüzgarda boyları çok uzun olduğu için dağılıp bükülmeye başlamış yapraklar.
Burada bir sera ile görüştüğümüzde ankara için dikim zamanının (aralık) erken olduğunu şimdi şimdi (ocak-şubat) dikip balkonda tutmalıydın ki birkaç ay sonra çiçek alabileydin dedi.
Sizce en başından nerede yanlış yapılmış olabilir, ve bu saatten sonra ya da önümüzdeki sene için yapılması gereken nedir?
Ben Ankara'lı seracının fikrine katılamıyorum..
Şubat ayı nergis ekimi için çok geç..Soğanlar için bu gecikme mahzurlu olabilir, durdukları yerde cücüklenmeye başlayabilirler..
Aslında, Ankara'da kış erken başladığı için ben ekim ayı ortalarında ekilmesini ve soğuklar başlamadan soğanların köklenmelerinin iyi olacağını düşünüyorum..İzmir gibi ılman yerlerde ise kasım sonu aralık ayı içinde ekilmeleri daha iyi olur görüşündeyim..Çünkü, İzmir gibi sıcak yerlerde hava sıcaklıkları 12-13 derecelere düşmeden, istediğiniz kadar erken ekin, ''erlicheer'' nergisler gelişmezler, havaların serinlemesini beklerler..
Annenizin ''erlicheer'' nergislerinin bir metre yaprak uzatması çok ilginç..
Bunlar, size hediye olarak gönderdiğim Karaburun nergisleri olmasın ?
Asıl sizin İzmir'deki nergislerinizin yapraklarının Ankara'dakilerden daha uzun olması gerekirdi..Çünkü, İzmir daha sıcak..
Yahut ta, anneniz soğuklardan korkarak, belki de nergisleri, kalorifer ortamına almış ve şımartmış ta olabilir..
Veya, saksı harcına aşırı şekilde azot içeren hayvan gübresi konulmuş ve bu yüzden çok şımarmış olabilirler..
Çiçeklerdeki sararma ve yanıklık ta bundan olabilir, eğer susuz kaldıysa aşırı azotlu topraktan dolayı sararmalar da olabilir veya tam tersine aşırı sulamadan dolayı da çiçeklerde bozulma oluşmuş olabilir.
Pek anlayamadım bu mevzuyu..
Selamlar..
Yarın köye gideceğim için, gitmeden tomurcukları patlamaya çalışan saksıdaki bir tek ''erlicheer'' nergisimin fotosunu çekeyim dedim..Ben dönünce açmış olur..
Saksının içinde 7 adet te, bu yıl yurtdışından edindiğim ve botanik müzelerinin gözdesi olan 1600'lü yıllara tescilli bir kokulu katmerli nergis türü var ama, onları ekeli 80 gün olmasına rağmen halâ toprak üstüne çıkamadılar..
Arasıra acaba çürümesinler, diye eşeleyip bakıyorum, 2 santim kadar sürmüşler ama sanırım toprak üstüne çıkmaları daha bir 20 gün alır gibi..
Yine bu yıl yurtdışından edindiğim, kokulu katmerli ve sarı çiçekli olan, botanik müzelerinin gözdesi 1600 yıllarına tescilli olan bir nergis türü çok güzel gelişim gösterdi..Çiçek saplarını uzattı..Hepsinde çiçek sapı olması, hatta bir tanesinde 2 çiçek sapı olması çok sevindirdi beni..En çok önemsediğim şey de bu..Yani çiçek veriminin yüksek olması..
Yine yurtdışından edindiğim, kokulu katmerli beyaz çiçekli bu nergislerim de 80 günde ancak bu kadar filizlenebildiler..Bunlar biraz daha soğuk iklim nergisleri..
Eğer bu yıl İstanbul'un havaları kış gibi serin, soğuk olsaydı, çok daha uzun yapraklar uzatırlardı..
Yine bu yıl yurtdışından edindiğim, kokulu katmerli ve sarı çiçekli olan, botanik müzelerinin gözdesi 1600 yıllarına tescilli olan bir nergis türü çok güzel gelişim gösterdi..Çiçek saplarını uzattı..Hepsinde çiçek sapı olması, hatta bir tanesinde 2 çiçek sapı olması çok sevindirdi beni..En çok önemsediğim şey de bu..Yani çiçek veriminin yüksek olması..
Sayın pria 1. fotoğraftaki nergis baby moon olabilir mi? Boyu, yaprak yapısı ve görüntüsüyle sanki baby moon. Tarihçesini bilmiyorum ama eski tür bir nergis. Baby moon; sarı fakat katlı değil. Ancak bir çiçek sapından 2-6 arası çiçek üretiyor. Çok güzel harika bir kokusu var.
Sayın pria 1. fotoğraftaki nergis baby moon olabilir mi? Boyu, yaprak yapısı ve görüntüsüyle sanki baby moon. Tarihçesini bilmiyorum ama eski tür bir nergis. Baby moon; sarı fakat katlı değil. Ancak bir çiçek sapından 2-6 arası çiçek üretiyor. Çok güzel harika bir kokusu var.
Baby moon:DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?cultivar=Baby%20Moon&lastpage=1&)
Sayın pria 1. fotoğraftaki nergis baby moon olabilir mi? Boyu, yaprak yapısı ve görüntüsüyle sanki baby moon. Tarihçesini bilmiyorum ama eski tür bir nergis. Baby moon; sarı fakat katlı değil. Ancak bir çiçek sapından 2-6 arası çiçek üretiyor. Çok güzel harika bir kokusu var.
Hayır sayın alys.. Baby Moon değil ...Ayrıca double, yani katmerli..Böyle açacaklar kısmetse:
Yine bu yıl yurtdışından edindiğim, kokulu katmerli ve sarı çiçekli olan, botanik müzelerinin gözdesi 1600 yıllarına tescilli olan bir nergis türü çok güzel gelişim gösterdi..Çiçek saplarını uzattı..Hepsinde çiçek sapı olması, hatta bir tanesinde 2 çiçek sapı olması çok sevindirdi beni..En çok önemsediğim şey de bu..Yani çiçek veriminin yüksek olması..
Sn pria, 'devlet sırrı' değilse bu nergislerin isimlerini yazın da öğrenelim, ne dersiniz?
Sn pria, 'devlet sırrı' değilse bu nergislerin isimlerini yazın da öğrenelim, ne dersiniz?
Sayın tabus,
Ben biraz ''garantici''yim..Hele bir açsınlar..Ben adını bilmekten ziyade çiçeklerini merak ediyorum..Yukarıdaki fotodaki gibi açtıklarını ve tanıtım yazısındaki özelliklerini test edeyim..Eğer gerçekten oysa o zaman adıyla sanıyla tanıtımını yaparım buradan..
Sonradan ''aaa..bunlar başka türlü açtı..başka bir nergismiş'' deyip, yalancı duruma düşmek istemem..
(Az önce aynı nergis türünün katsız olanının fotosunu eklemiştim, bendekiler double, yani katlı açması gerek)
Hayırlısıyla bir açsınlar bakalım..
tatlı bezelye
15-02-2014, 11:54
Merhabalar,
Sn. Pria' dan aldığımız nergisler bahçede üçüncü yıllarının keyfini sürüyorlar. EN sevdiğim tarafları hiç bakım görmedikleri halde güzelliklerini cömertçe sergilemeleri.
Cömertlik demişken, sadece çiçek konusunda cömert değiller, sanıyorum yumrular da bir hayli çoğaldı. Saydığımda yanyana 5-6 grup görüyorum.
Bu sene ilk kez topraktan çıkarıp yumruları ayırıp yeniden dikeceğim.
Sn. Pria, bu konuda uygun bir vaktinizde yönlendirmelerinizi alırsam sevinirim.
Bizi bu güzellikle tanıştırdığınız için teşekkürler.Ayrıca yeni nergislerinizin heyecanına da ortak ettiğiniz için mutluyuz.
Selamlar
Hayır sayın alys.. Baby Moon değil ...Ayrıca double, yani katmerli..Böyle açacaklar kısmetse:
Sayın pria;
Sizin nergisleriniz ile Baby Moon' un yaprakları arasında belirgin bir benzerlik var. Ya da fotoğraf beni yanılttı.
QUOTE=tabus;1249625]Sn pria, 'devlet sırrı' değilse bu nergislerin isimlerini yazın da öğrenelim, ne dersiniz?[/QUOTE]
Sayın tabus' un mesajını okuyunca listeyi kontrol etmek istedim.
Soğanlı bitkilerde benim favorim amaryllis. Sonra nergis ve muscari gelir. 20 türün üzerinde küçücük bir nergis koleksiyonum var. Öncelik kokulu nergisler, sonra da doubleler. 12-13 kadarı kokulu. 2013 kasımında 17 adetlik kokulu alınacak nergis listesi yapmıştım. Bunların 7 tanesini almışım. Diğerleri ya tükendiği, ya da bir sonraki sene almak için kalmış. Soğanlıları genelde Hollanda' dan alıyorum.
Farkettim ki alınacak listemde hem sizin nergisiniz, hem onun yalınkat formu hem de double beyaz formu var.
Sizin beyaz doubleniz sarının beyaz formu mu?
Benim nergisleri aldığım sitede sarının fiyatı yüksek değil. Beyaz da onun iki katı. İsterseniz linkini özelden atayım karşılaştırın.
Merhabalar,
Sn. Pria' dan aldığımız nergisler bahçede üçüncü yıllarının keyfini sürüyorlar. En sevdiğim tarafları hiç bakım görmedikleri halde güzelliklerini cömertçe sergilemeleri.
Cömertlik demişken, sadece çiçek konusunda cömert değiller, sanıyorum yumrular da bir hayli çoğaldı. Saydığımda yanyana 5-6 grup görüyorum.
Bu sene ilk kez topraktan çıkarıp yumruları ayırıp yeniden dikeceğim.
Sn. Pria, bu konuda uygun bir vaktinizde yönlendirmelerinizi alırsam sevinirim.
Bizi bu güzellikle tanıştırdığınız için teşekkürler.Ayrıca yeni nergislerinizin heyecanına da ortak ettiğiniz için mutluyuz.
Selamlar
Sayın tatlı bezelye,
Nergislerinizi bol güneşli ideal bir bahçe toprağına ektiğiniz için sürekli güzel sonuçlar alıyorsunuz..
''Erlicheer''lerin en önemli özelliği, uygun ortamlarda ekildiğinde bol bol çiçek vermeleridir..2-3 yıllık iri bir soğandan 3-4-5 adet çiçek sapı uzatan başka bir nergis türü de pek yoktur sanıyorum..
Bu yıl soğanlarınızı söküp ayırmanız iyi olur..Onları daire şeklinde öbekler oluşturacak şekilde, 15 santim aralıklarla, yavrularını ayrı, iri soğanlarını ayrı bir öbeğe ekersiniz..
Ekim yapacağınız öbekleri 30 santim kadar mutlaka kazınız ve hayvan gübresi, bulabilirseniz kemik unu ile veya odun külü ile karışltırmanız, çiçeklerin iri gösterişli olmasını sağlayacaktır.
Selamlar..
Soğanlıları genelde Hollanda' dan alıyorum.
Farkettim ki alınacak listemde hem sizin nergisiniz, hem onun yalınkat formu hem de double beyaz formu var.
Sizin beyaz doubleniz sarının beyaz formu mu?
Benim nergisleri aldığım sitede sarının fiyatı yüksek değil. Beyaz da onun iki katı. İsterseniz linkini özelden atayım karşılaştırın.
Yardımseverliğiniz için teşekkürler sayın alys..
Her nergis soğanı satan siteye güvenebilmem çok zor..Binlerce isimde nergis çeşidi var..Bunların çoğunluğu, aynı tür olmalarına rağmen değişik adlar altında satışa sunulabiliyor..Orijinal adlarını bilmek gerekiyor.
Ayrıca, çok özel türleri oralardan bulabilmek te zor..
''Taklitlerinden sakınınız'' uyarısı nergisler için de geçerli..
Selamlar..
Ticari nergisler konusunda hem yetkin hem de kullanışlı bir site var onu tavsiye etmek isterim.
Ticari nergisler derken anası babası belli, ismi kayıt altına alınmış, aynı isimle satışı 'trade mark' koruma altına alınmış nergisleri kastediyorum.
İngiltere, ABD,Avustralya, İrlanda ve Yeni Zelanda'da üreticiler her yıl bir çok ürünün patentini alıp ticari olarak üretimine yöneliyorlar. İngiltere de R.Scamp Daffodils, Tulips, Hyacinths, Crocus, Alliums, Muscan, Spring Bulbs | Ron Scamp Quality Daffodils of Cornwall (http://qualitydaffodils.com/) , ABD'de S.Winisky http://www.cherrycreekdaffodils.com/bu kişilerdendir.
Nergisler hakkında bilgi edinilecek çok site var ise de, isim olarak arayabileceğniz güvenilir site ve arama yeri, DaffSeek - Query Page - Daffodil photos and Data (http://daffseek.org/query/query.php)
Burada 'daffodil name' kısmına isim girerseniz, 'Registered' kayıtlı nergisin tüm ayrıştırıcı bilgilerini görebilirsiniz.Aynı yerden nergis hakkındaki bilgileri girerek arama yapma imkanı da var.
Tek sakıncası var;İngilizce..
Kolay gelsin
İki günlüğüne köye gitmiştim..Bu akşam döndüm..
Nergislerim çiçeklenmeğe başlamıştı..Açan ve açmak üzere olanları hem evime, hem de bir dosta gönderilmek üzere kestim..Açması zaman alacak olanları ise soğanlar daha iyi gelişip irileşsin diye, makasla kesip attım..
Bu yıl ilk defa Karaburun'larla ''Erlicheer''lerin aynı zamanda açtıklarına tanık oldum..Havaların anormalliğinden olsa gerek..
30 adet iri soğanlı Karaburun nergisinin ancak 11 tanesinde çiçek vardı..(2.foto)
1. ve 4. fotolar bu yıl satacağım ''erlicheer'' nergislerim..
Lalelerim ise yeni yeni çıkmaya çalışıyorlar..(son foto)
Nergise devam. Güzellik evrenseldir. Hem göze hem buruna..
Bu yıl ilk defa Karaburun'larla ''Erlicheer''lerin aynı zamanda açtıklarına tanık oldum..Havaların anormalliğinden olsa gerek..
Karaburun'lar ile ''Erlicheer''lerin bir kısmını eve getirdim..Kocaman bir demeti ise, bu yıl 4 çeşit nadir nergisi yurtdışından edinmemi sağlayan güzel insana yolladım..
İstanbul'da saksıdaki ,2 yıl köydeki yerinden sökmediğim, çok irileşmiş tek kök ''Erlicheer'' nergisim:
(Çiçek saplarının birinde 15 adet tomurcuk var)
Mutlu Beyden bu yıl edindiğim 4 adet çöl nergisinin dördünde de çiçek var..Fakat, yine ondan aldığım ''minik çiçekli kokulu nergiste'' maalesef bu yıl çiçek olmayacak sanıyorum..
Yurtdışından edindiğim ve 86 gün sonra ancak bu kadar gelişebilen iki tür nergisimin son halleri:
Alttaki nergis dün toprak üstüne attı kendini nihayet)
Bu da bu yıl yurtdışından edindiğim sarı, kokulu katmerli nergislerimin son hali..Bir kökte 2 tomurcuk olması, daha doğrusu hepsinde tomurcuk olması çok olumlu..Yakındır açmaları..
Nergise devam..Prenseslerin arasında 'kaçak' prens.
Bu da, bugüne kadar hem üretiminin hem de güzelliğinin pek üstüne düşmediğim, önemsemediğim nergis çeşitlerimden biriydi..
Ne bileyim, böyle güzel açtığını da hiç göremedim köye gittiğim zamanlarda..
Bu yıl açmamış tomurcuklarından getirdim İstanbul'a ve vazoda iyice açılıp saçıldıkça, pek beğenir oldum..Hatta ''erlicheer'lerimin yanına bile çok yakıştırdım onu..
Bu nergisi ben 'Rip van Winkle' olarak biliyordum ama şimdi pek emin değilim; adını sanını araştırmam lâzım..
https://store.brentandbeckysbulbs.com/spring/productview/?sku=01-1420
Bacanağımın damadı fotoğraf sanatçısı ve hoca..
Birkaç yıl önce onlara nergislerimden vermiştim birkaç tane..
Taksim/Gümüşsuyu'ndaki o sıkışık binaların arasındaki evlerinde, oldukça az güneş gören balkonlarında açan bu nergislerin fotoğraflarını çekip maill ile gönderdi bana sağolsun..
Bu gün çektiğim bir foto, üzrerinde yağmur damlalarıyla, 6 tomurcuğunun hepsi açtı, biri gözükmüyo. Kokusu çok güzel, soğanların hepsi açsa çok güzel olacak...
472097
Sayın aheste,
Acaba, ''erlicheer'' nergis saksınızı koyduğunuz alan, günde en az 5-6 saat güneş görebilen bir yer değil mi acaba?
Erlicheer nergislerin çiçek verimi ve kokusu, güneş görmesi ile doğru orantılıdır..Ne kadar çok güneş görüyorlarsa çiçek verimleri ve kokuları çok artar..
Bol güneş gören bir yerde çiçek açmamaları mümkün değildir..
Sayın Pria, yeterince güneş gördüklerini düşünüyorum ama ben onlara bakamadım geçen sene hiç, bir tane açması bile bana sürpriz oldu çok sevindirdi. Ben sizden 6 adet soğan almıştım ama orda 2 si var, diğerlerini 2 sini annem, 2 sinide halam için almıştım. 2 soğandan o kadar çok üredilerki şaşırdım, çok üreyen bir cins.
Sayın aheste,
İsterseniz günde en az 5-6 saat güneş gören bir yerde olup olmadıklarını bir daha gözden geçirin veya nisan mayıs aylarında ağaç gölgesi altında kalıp kalmadıklarını değerlendirdikten sonra, hem onları yavrularından ayırıp, yavruları 10 santim aralıklı, iricelerini 15 santim aralıklı öbekler halinde biraz yanmış hayvan gübreli, süzek bir toprağa sonbaharda ekiniz..
Çiçeklerinin hem sayısının hem de kokusunun arttığını görürsünüz..
Mayıs ayı sonuna kadar sulamaya gayret ediniz..
Bir iki defa da minik gübre takviyesi yaparsanız gelecek yılın soğan kalitesi açısından çok iyi olur.
''Erlicheer'ler uygun ortamlarda çiçek yönünden çok bonkördürler..
http://www.agaclar.net/forum/1250685-post1979.htm
Ekim bakım bilgileri için bakınız:
Satılık yoğun kokulu katmerli nergis | Double Daffodil Erlicheer (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/)
Grand Primo.. Erlicheer'in yalın kat versiyonu..Bir sap üzerinde ortalama 12-15 çiçek. Kokuyu tarif etmek zor Erliceer'in aynısı denilebilir.
(Bu nergisi ben 'Rip van Winkle' olarak biliyordum ama şimdi pek emin değilim; adını sanını araştırmam lâzım..)
S pria,
''Pseudonarcissus var. plenus'', olabilir mi? ''Gerardes Double English Daffodil''
Biraz daha araştırmak gerek herhalde sayın tabus..
Narcissus pseudonarcissus var. plenus (http://www.wbg.cas.cn/kxcb/mrhx/khzw/201102/t20110228_3076426.html)
Narcissus 'Telamonius Plenus' (http://www.alltomtradgard.se/faktabank/tradgard/lok-och-knolvaxter/narcissus-pseudonarcissus-telamonius-plenus------207631)
''Gerardes Double English Daffodil'' de, benzeşiyor gibi ama değil sanki..
http://pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Narcissus_pseudonarcissus
Biraz daha araştırmak gerek herhalde sayın tabus..
Narcissus pseudonarcissus var. plenus (http://www.wbg.cas.cn/kxcb/mrhx/khzw/201102/t20110228_3076426.html)
Narcissus 'Telamonius Plenus' (http://www.alltomtradgard.se/faktabank/tradgard/lok-och-knolvaxter/narcissus-pseudonarcissus-telamonius-plenus------207631)
''Gerardes Double English Daffodil'' de, benzeşiyor gibi ama değil sanki..
Pacific Bulb Society | Narcissus pseudonarcissus (http://pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Narcissus_pseudonarcissus)
Hybridler zamanla bozuşuyor, ebeveynlerinden aldıklarını zamanla farklı şekillerde ortaya koyabiliyorlarmış. Bazen de şeklen ve tamamen bozulup beğenilmez oluyorlarmış..
Grand Primo.. Erlicheer'in yalın kat versiyonu...
Hybridler zamanla bozuşuyor, ebeveynlerinden aldıklarını zamanla farklı şekillerde ortaya koyabiliyorlarmış. Bazen de şeklen ve tamamen bozulup beğenilmez oluyorlarmış..
Erlicheer is thought to be to fully double flowewd from ''grand primo'' , having the same compact umbells (all pedicels are of the same length) and dark green leaves. On rare occasions Erlicheer said to lose its doubleness and revert to the single form, but I have never seen this.
Bulbs for Warm Climates - Thad M. Howard - Google Kitaplar (http://books.google.com.tr/books?id=9BvxFbG_jGsC&pg=PA119&lpg=PA119&dq=grand+primo+erlicheer&source=bl&ots=Wt17HQKxiB&sig=d5Tko5Lof4zb7E5Sv5y7S95q1ns&hl=tr&sa=X&ei=j6sLU7bTFcOn4gS78YHQCg&sqi=2&ved=0CCoQ6AEwAA#v=onepage&q=grand%20primo%20erlicheer&f=false)
Dedikleriniz doğru sanırım.
Yukarıdaki metinde de ''erlicheer''lerin eski versiyonuna dönebildiği yazılmış ama, yazar ''ben görmedim'' diyor..Ben de benim ''erlicheer''lerimin bozunup eski versiyonlarına döndüğünü hiç görmedim, tanık olmadım.
Benden önceki yıllarda ''erlicheer'' nergis satınalan bazı üyeler, gözlemlerini kendi bahçe sayfalarında paylaşıyorlar..Ben de görebildiklerimi bu başlığa aktarmağa çalışacağım:
http://www.agaclar.net/forum/1254406-post931.htm
Ice Folies..
Dış yapraklar beyaz,diplere doğru sarı, korona sarı, zaman geçtikçe beyaza dönüyor..67,5 cm uzunluğunda..
Sayın Pria,
Daha önce cevap yazamadım.
Haklısınız soğanları bahçeye dikmeyi ben de düşündüm ancak dikmememin bir kaç sebebi var.
Öncelikle hareket ettirebilir olmak adına saksıyı tercih ettim, söyledikleriniz düşünüldüğünde evet daha fazla toprak koymalı hatta saksıyı daha büyük seçmeliydim.. Bahçem güney cepheye bakmasına rağmen bahçe duvarının yüksek olması ve solda bulunan kocaman manolya ağacı sebebiyle çok iyi güneş alığı söylemenez.
Sağ tarafta görmüş olduğunuz bölüm biraz daha fazla güneş alabilir olmasına rağmen oranın 20-25 cm altından da boru geçtiği için nergislerin kök gelişimi açısından iyi bir alan olmayacağını düşünüyorum. Küçük bir fideyi dikerken bile topraklı kısmın tamamını gömebilmekte zorlanıyorum.
Başka bir sebep de; çim olduğu için yazın sulamayı kesemeyecek olmam..
Bu şartlarda bahçeye dikebilmek için 2 seçeneğim var siz hangisini tavsiye edersiniz?
* Eğer derseniz kök kendine yol bulur, aldığı güneş ona yeter ve sulama sıkıntı yaratmaz Kasım ayında soğanları o gördüğünüz kısma dikebilirim?
* Ya da, daha da az güneş alan ancak kök gelişimi için fırsat bulabileceği diğer tarafa duvar dibine dikebilirim?
Bahçem güney cepheye bakmasına rağmen bahçe duvarının yüksek olması ve solda bulunan kocaman manolya ağacı sebebiyle çok iyi güneş alığı söylemenez.
Sağ tarafta görmüş olduğunuz bölüm biraz daha fazla güneş alabilir olmasına rağmen oranın 20-25 cm altından da boru geçtiği için nergislerin kök gelişimi açısından iyi bir alan olmayacağını düşünüyorum. Küçük bir fideyi dikerken bile topraklı kısmın tamamını gömebilmekte zorlanıyorum.
Sayın Revnak,
Manolya ağacının hemen yanında taşlarla yapılmış küçük bir göbek görünüyor..Eğer güneşe kapalı değilse o göbeğin kıyılarına dizebilirsiniz nergislerinizi..
Veya, o ''fazla güneş alıyor fakat 20-25 santim altından su borusu geçiyor '' dediğiniz yerde, nergisler için dekoratif taşlardan minik bir göbek yapabilir ve toprakla doldurup yükselterek oraya da ekebilirsiniz..15 santim yüksekliğinde bir öbek yapsanız, toprak derinliği 40 santimlere çıkar ki, nergisler için yeter de artar bile..
Sayın Pria'dan aldığım erlicheer'lar nihayet açmaya basladılar.
İlk çiçeklerden örnekler. Kokularına tabi diyecek yok ...
Kendisine bir kez daha teşekkür ederim.
Sayın Pria'dan aldığım erlicheer'lar nihayet açmaya basladılar.
İlk çiçeklerden örnekler. Kokularına tabi diyecek yok ...
Kendisine bir kez daha teşekkür ederim.
Sayın musk,
http://www.agaclar.net/forum/1232730-post28.htm
Forumda gerçekten çok kaliteli fotoğraf çeken üyeler var ama sizin bu konudaki ustalığınız benim gözümde pek kolay kolay değişmeyecek..
Harika fotoğraflarınız için bir kez daha teşekkür eder, ''erlicheer''lerin, uzun yıllar hayatınıza minik hazlar katmasını, yaşantınızı süslemelerini diliyorum..
Onlar benim kızlarım gibidir; size emanet..
Selamlar..
Sayın musk,
http://www.agaclar.net/forum/1232730-post28.htm
Forumda gerçekten çok kaliteli fotoğraf çeken üyeler var ama sizin bu konudaki ustalığınız benim gözümde pek kolay kolay değişmeyecek..
Harika fotoğraflarınız için bir kez daha teşekkür eder, ''erlicheer''lerin, uzun yıllar hayatınıza minik hazlar katmasını, yaşantınızı süslemelerini diliyorum..
Onlar benim kızlarım gibidir; size emanet..
Selamlar..
Sayın Pria,
Beğenileriniz için çok teşekkür ederim, bana şevk veriyor. 2013 ün enleri
başlığına hiç bakmamıştım, iyiki link vermişsiniz. Böyle bir konuda fotoğraflarımı layık gördüğünüz için de ayrıca teşekkür ederim size, sağolun.
Kızlarınıza gelince onlar emin ellerde, hiç merak etmeyin gözüm gibi bakacağıma emin olabilirsiniz.
Saygılarımla.
coskun8553
02-03-2014, 16:29
http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/468294d1391695668-lale1.jp
http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/468295d1391695668-lale2.jpg
Benim nergislerim çok uzun süredir bu haldeler sadece boyları uzuyor, acaba bu yıl çiçek verirler mi? :(
http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/468294d1391695668-lale1.jp
http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/468295d1391695668-lale2.jpg
Benim nergislerim çok uzun süredir bu haldeler sadece boyları uzuyor, acaba bu yıl çiçek verirler mi? :(
Yapraklar bu boya geldiğine göre şimdiye kadar çiçek sapı çoktan görünmeliydi. Bu sene ümit yok gibi :( inşallah yanılıyorumdur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.