View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
...Birbirine karışan kuş ve su seslerini, zarif çiçeklerin renk ve desenleri ile buluşturmaya özen gösteren ve bunları keyifle seyretmek için birbirinden güzel köşklere yer veren Osmanlı bahçelerinin tasviri, hayret ve hayranlık yaratmaktadır.
İstanbul'da çiçek yetiştirme ve çeşitlerini elde etme sanatı, şiir ve müzik gibi tutkulu, ince bir sanat olmuştu. Örneğin lalede 1585, gülde 1018 çeşidin isimleri ve yetiştirenleri kayıtlara geçmişti. Evliya Çelebi 17.yy'da İstanbul'da birkaç bin bahçe, bostan ve sur içerisinde seksen kadar çiçekçi dükkanı olduğunu belirterek, dönemin çiçek sevgisini dile getirmiştir.
"Bahçıvan " ve yeni bir çiçek çeşidi geliştirenlere verilen "Sahib-i tohum" unvanlarını almak hükümdarlar için bile iftihar vesilesi oluyordu. 1641 yılında "Bahçe Düzenleme ve Ağaç Geliştirme" adlı cemiyetin kurulması ve "Çiçekçibaşı" makamının oluşturulması, konuya verilen önemi ve kurumsallaşma çabasını göstermektedir.
Kısa bir zaman sonra bu cemiyet, adeta bir akademi gibi çalışan "Çiçek Meclisi" unvanını almış ve yeni çeşitlerin kabulü ve isim alabilmesi için tespit ettiği şartları uygulamaya başlamıştı. Bu kriterlerin sayısı, örneğin lale için 20, nergis için 22'ye ulaşmıştı.
"İstanbul'da Bahçe ve çiçek" Konulu Sergi - 03/Mays/2013 (http://egirdirakingazetesi.com.tr/haber/57-guncel-istanbulda-bahce-ve-cicek-konulu-sergi.html)
...İstanbul ve Anadolu’daki çiçek çeşitliliği ve bunların gündelik hayattaki yaygın kullanımı Avrupalı seyyah ve elçileri kendine hayran bırakıyordu. Buradan Avrupa’ya giden tek çiçek lale değil. Çiğdem, siklamen, sümbül, zambak, şakayık, karanfil, farklı nergis ve iris türleri 1600’lerden önce Avrupa’ya ithal edilmiş.
Avrupa'dan Osmanlı geçti - Kitap Haberleri - Radikal (http://www.radikal.com.tr/kitap/avrupadan_osmanli_gecti-1086287)
...Çiçek Açan Bir Kültür...
Güller, sümbüller, yaseminler, laleler, menekşeler, nergisler, karanfiller...... Zerrin , ful, katmer, arı çiçeği... Zülf-i nigar, susam, şakayık, şebboy, amberbuy, hüsnüyusuf, yonca ve de leylak... Daha neler neler...
Çiçeklerin kokusundan ve güzelliğinden daha çok sarhoş olmadan önümdeki hayat kaynağına, coşku kaynağına, değer kaynağına, yani önümdeki kitaba daha da dikkatli eğiliyorum: Prof.Dr. Nurhan Atasoy’un “Hasbahçe – Osmanlı Kültüründe bahçe ve çiçek” adlı eserine...
Çiçeklerin en hası bence hiç böbürlenmeyenidir, ağırlığı olmayandır. Hani kimi insanlar vardır, yaşam boyu çalışırlar, didinirler, gönül verdikleri, inandıkları işlerini, tutkuyla, ödün vermeden, yakınmadan, yorulmadan sürdürürler, şan şöhret alkış beklemezler... İşte Nurhan Atasoy da böyle insanlardan. Ağırlığı değil, derinliği olan, emekçi karıncalardan biri.
Uzun yıllar süren bir çalışmanın, sonsuz bir birikimin, eşsiz bir araştırmanın çetin bir uğraşın ürünü bu kitap. Osmanlılar’da bahçe kültürünü, çiçek kültürünü bir bütün olarak ele alıyor. Saraylardan bahçelerde, tarihi kaynaklardan, Osmanlı Arşiv belgelerinden, dünya , kitaplıklarından, seyahatnamelerden ve gravürlerden geçerek bizlere sonsuz ayrıntılı bir döküm , bir yorum, bir sentez sunuyor. “Değişik iklim ve topraklara uyumda inanılmaz başarı gösteren Türklerin” yarattıkları bahçelerin, bahçe ve çiçek kültürünün etkilerini dile getiriyor.
Osmanlı Kültüründe yalnız bahçelerle, doğayla sınırlı değil çiçek. Halıda ve kilimde, minyatürde ve mimaride, İznik ve Kütahya çinilerinde, taşta ve ahşapta, kumaşta ve kağıtta , her şeye, her yere, hatta duygulara ve düşüncelere de, yaşamın ve sanatın her alanına da damgasını vuruyor çiçek. Evliya Çelebi’ye bakarsanız, Edirne Beyazid Han Bimarhanesi’nibn bahçesinde bahar gelince açan deveboynu, müş-ü Rumi, gülnesrin, şebboy, karanfil, reyhan, lale , sümbül gibi çiçekler, akıl hastalarını tedavide bile kullanılıyor. Sunuş yazısında Talat Halman’ın dediği gibi: “ Fatih Sultan Mehmet, bir minyatür için poz verdiğinde, elinde kılıç yoktu, iktidarın görkemini sergilemiyordu ; çiçek kokluyordu.”
Çiçek Açan Bir Kültür - Zeynep Oral (http://www.zeyneporal.com/yazilar/2002/29112002.htm)
Ben yukarıdaki alıntıladığım yazıları okudukça, bugünün teknolojik koşullarına rağmen Osmanlı dönemindeki çiçekçiliğe verilen önem ve değerden ne kadar uzak olduğunu anlayabiliyorum..
Bugün bu sahip olduğumuz tüm çeşit ve türler bize Hollanda gibi ülkelerden döviz ödeyerek geliyor ülkemize..Maalesef sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmakta hiç te usta değiliz..
Geçmişimize göre çok gerilerdeyiz bu sektörde.
Şimdi ben düşünüyorum da, acaba benim geçen ve bu yıl edindiğim 14 kokulu, çoğu katmerli ve 1600'lü tarihlere tescilli nergislerim Osmanlı döneminde Batı'ya kaçırılan türler miydi ?
Sn Pria, ve diğer nergis seven arkadaşlar.
Sn pria'nın 15 12 2014 tarihli uzun mesajı ile Ege üniversitesinin Mordoğan (Karaburun ) nergisleri ile ilgili çalışmalar incelenmiş ve bir şekilde " Çiçeklenme" konusunun çok önem kazandığını anlamış bulunuyorum. Sn Pria'nın araştırma/gözlem ve incelemelerini takdirle karşıladığımı da belirtmek istiyorum ve bu mesaj ın konu ile ilgili olacağını düşündüğüm açıklamaları ile katkıda bulunmak istiyorum. .
.........
4. Bu depolama sıcaklıkları , Daffodil için hatırladığım kadarı ile, 9 oC da 6-8 hafta olarak denediğimizi hatırlıyorum. Hatta yaptığım o çalışmada , normal olarak depolanmamış soğanları Ağustos-Eylül gibi dikmiştik ve depoladığımız (9 oC 2 ay) soğanları Ekim ayında diktiğimiz halde Ekim de dikilenler, Eylülde dikilenlerden önce çiçek açmıştı. Yalova Araştırma nın sonuç raporlarında bulunabilir. ( Ben link vermeyi vs. beceremediğim için ve notlarım filan elimde olmadığı için buraya yazamıyorum)
.
Güzel ve teşvik edici sözleriniz içi çok teşekkürler sayın kgursan..
Sizin depolama sıcaklıkları ve farklı ekim zamanlarındaki sonuçların bir benzeri çalışma da Ankara Üni. Ziraat Fakültesi Bahçe bitkileri bölümü tarafından yapılmış..
Orada da sizin aldığınız sonuçlara benzer sonuçlar çıkmış..
Soğuk hava deposunda bekletilip ekilen soğanlar 3 farklı tarihte ekilen soğanlar içinde en kısa sürede yani 20 gün içinde çiçeklendiği saptanmış..Fakat, çiçek sapları kısa olmuş..
Pdf dosyayı aşağıdaki linkten Adobe Reader ile açabilirsiniz:
http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&ved=0CBsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.agri.ankara.edu.tr%2Fbahce%2F 1099_1183808645.pdf&ei=z0ubVPThMaatygOz8YKICw&usg=AFQjCNEHtLai6TfrMdzHiNwYHW7djfXI6w&sig2=Lsj1xWukn-vW3ACjurXDqg
Sizin de vurguladığınız gibi, nergis soğanlarının sökümü, saklanması çok önemli..
Ben birkaç sene önce kötü bir tecrübe sahibi olmuştum..
Söktüğüm Karaburun nergislerinin bir bölümünü güneşte unutmuşum..Ertesi gün farkına vardım onların..Ama bu soğanlar güneşin etkisiyle olsa gerek bir müddet sonra pelteleşiverdiler..
O gün bugün, daha ben nergis soğanlarını söker sökmez hemen yanıbaşımdaki zeytinlerin gölgesine atarım ve akşam işim bitene kadar o gölge yerde havalanırlar..Söktüğüm soğanlara asla kuvvetli güneş ışığı vurmaz ve güneşin yakıcı etkisini görmezler..Akşam olunca hemen pek güneş ışığı girmeyen kulübeye taşırım onları..sürekli orada oldukça karanlık ortamda kalırlar..
Bunlar bile etkili olmalı soğanların çiçeklenmesinde..
Ben bir de şu soğan büyüklükleri konusuna da değinmek istiyorum:
Genelde hepimiz, nergis soğanlarının ne kadar iri olurlarsa o kadar iri ve güzel çiçekleneceğine inanırız.
Bu yanlış.
Çünkü, bana geçen ve bu yıl gelen çok eski tarihlere tescilli 14 çeşit nergis türünün 5'inin soğanları minicik geldiler..Geçen yıl gelen 25 kuruş büyüklüğündeki 2 nergis türünün soğanlarını görünce, gözüm hep Karaburun ve Erlicheer nergislerin iri soğanlarına alışık olduğu için komiğime gitmişti..
Ama açtılar..
Bu yıl gelen 3 türün soğanları da mini minnacık..Onların da açacağına inanıyorum..
Yani soğan büyüklüğü bazen önemli değil..
Bazı türlerin soğanları istediğiniz kadar özenle gübre takviyesi yapın, belli bir büyüklüğün üzerine çıkamıyorlar..Ama soğanlar minik olsa bile iyi bir yetiştirme ortamı sağladığınızda açıyorlar..
meryem güman
25-12-2014, 08:07
ne güzel bir çiçek maşallah.ben de nergisleri çok severimm
Double roman..Kayıtlara göre 1576 tarihinden önce bilinmekte olan bir nergis. Bir anlatıma göre, soğanı Hollandalı tüccarlar tarafından İstanbuldan getirtilerek çoğaltılmış. Bu sebeple bir çok ismi arasında bir ismi de Constantinopoitanus dur. Double Italian, Double Marsellian, Double Chinese..Ve daha bir çok isme sahip.
.
Bizim Karaburun veya Mordoğan nergisi olarak adlandırdığımız ve ülkemize has bir tür sandığımız bu nergisimizin latince adının ne olduğunu çok araştırdım..
Üniversite araştırmalarında bile Karaburun nergisinin latince tam karşılığını bulamadım..Genelde Narcissus Tazetta, hatta bazen N.Poeticus diye isimlendiriliyor gibi..Ama varyete adı tam olarak belirtilmiyor.
''dafseek.org''ta yaptığım tüm aramalarda poeticus varyetelerinde bizim Karaburun nergisi fotoğrafını göremedim..Ama Tazetta gurubunda ''double Roman'' varyetesi aynen bizim Karaburun nergisi gibi.
Yanılmayayım diye çok araştırdım..Sonuçta bizlerin Karaburun nergisi diye adlandırdığımız nergisin Narcissus tazetta orientalis 'Double Roman' olabileceğini sanıyorum artık....Karaburun nergisinin tüm özelliklerini taşıyor gibi..Ayrıca sayın tabus'un Double Roman nergisleri de Karaburun nergis özelliklerini taşıyor diyebilirim..
Sanırım İpek Yolu tüccarları tarafından Batı'ya yayılmış anavatanı Çin olan bir tür bu..
''dafseek'' veri tabanında Tazetta grubunda ''Romanus'' varyetesi olarak adı geçiyor ..
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?photo3=d4f009705bc6ccf8259fdbdcc35e8bfc&pagenum1=1&)
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?cultivar=Romanus&lastpage=1&which=hist1)
William Curtis Botanical Magazine Antique Prints 1787-1817 (http://www.panteek.com/CurtisBotanicalWonders/pages/cur1011-231.htm)
Double Roman tazetta | austin wildflower (http://austinwildflower.com/plantopia/double_roman_tazetta/)
Double Roman (http://www.southernbulbs.com/narcissus-tazetta-double-roman/)
Hortus Camdenensis | Narcissus tazetta subsp. tazetta L. (http://hortuscamden.com/plants/view/narcissus-tazetta-l.-subsp.-lacticolor-bak)
''Nergis'' başlığında da bu konuda tam bir isim tesbiti yapılabildiğini ve mutabık kalındığını da sanmıyorum..Mesela 2009 yılında Zeytinci arkadaşımız Karaburun nergisinin adını Narcissus white cherfulness olarak tanımlamış ama Karaburun nergisi olamaz bence bu, çünkü ''Cheerfulness''ler oldukça geç açan (early summer) bir türdür..Karaburun'lar ise çok erkencidir.
http://www.agaclar.net/forum/353165-post160.htm
Karaburun nergisinin çiçeklerinin Cheerfulnes çiçeklerine benzediğini de pek sanmıyorum.
PlantFiles: Picture #7 of Double Narcissus, Double Daffodil 'Cheerfulness' (Narcissus) (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/150074/)
Sonuç olarak, aşağıda fotoğrafını gördüğünüz ve bizim Karaburun nergisine birebir benzeyen nergis türü olan Narcissus tazetta orientalis 'Double Roman'ın bizim Karaburun nergisinin latince adı olduğuna inanıyorum artık.
Ayrıca ben bu Karaburun veya Mordoğan nergisi olarak adlandırılan güzel türün ülkemize has doğal bir tür olduğuna da inanmıyorum..Çünkü eğer öyle olsaydı bu tür sadece Karaburun yarımadasının bahçelerinde değil, kırlarında, dağlarında da doğal olarak yetişirdi.Maalesef böyle bir bilgi de yok..
Dışardan gelip Karaburun'da kültürü yapılan bir tür yani..
Sayın pria,
Şu anda açmak üzere olan 3 adet hocam100' den almış olduğum (sanırım karaburun nergis dediğimizden) var. Şu ana kadar hiç çiçeğini görmediğim ve koklamadığım için konuyla ilgili pek bir şey söyleyemiyorum. Eğer aklımdaki çiçekse güneyde en sık yetiştirilen ve sokaklarda en çok satılan türü diyebileceğim. Biraz daha beklemek gerekiyor. Bu arada bu resimdeki çiçekle aynı mı bana bunu söyleyebilir misiniz?
fındıkkurdu
26-12-2014, 09:21
Ufacık bir yorum da ben yapayım.
Karaburun nergisini çok merak ettiğim için geçen yıl sayın pria dan aldığım ve çiçek açmadığı için de bu yıl sayın hocam100 aldığım çiçek, benim çocukluğumdan beri senelerdir mis gibi kokladığımız ve halk arasında sümbül diye adlandırılan nergislerin ta kendisi.
Ufak bir karşılaştırma yapayım. Sayın priadan gelen karaburunlarla benim saksıda olan Giresun nergisi diyeceğim bu nergisin geçen yıl sulanma ve saklama şartları aynı idi. Yanyana iki saksı. Çiçekler açtığında görüntü ve koku aynı hiçbir farkı yok. Aynı şartlarda olmasına rağmen Giresun nergisi bu sene (geçen yıl kasımın 1.ve 2. haftasında açmıştı) kasımın 2.ve 3. haftaları arasında açtı ve çiçekleri geçti. sayın priadan gelen nergisler şu an yeni açmış durumda ilk çiçeklerini, diğer tomurcuklar daha yeni yeni patlamakta. Hocam100 den aldıklarım ise daha geç dikmeme rağmen sayın priadan gelenlerden 2-3 gün önce açtı.
fındıkkurdu
26-12-2014, 09:24
Bu sene Allah izin verirse üçünü de aynı şartlarda saklayıp ve sulayacağım. Bakalım bizim nergis yine kasımın 2. haftası çiçek açarken diğerleri hangi zamanlarda çiçek açacak.
Bu arada bu resimdeki çiçekle aynı mı bana bunu söyleyebilir misiniz?
Bu resimi alıntıladığınız sitede cinsi ile ilgili bir bilgi vardır sanırım..Sanki biraz ''Erlicheer''lere benzettim ben bunun çiçeklerini..
Selamlar.
Bunun adı
Daffodils Tazetta Paperwhites
olarak geçiyor.
25 cm boyu oluyormuş. Ekim-Aralık aylarında ekilirmiş ve Mart -Mayıs aylarında çiçeklenirmiş.
Sanmıyorum sayın Milla..
Bakınız..'Daffseesk.org' sitesinde 'Querry Database'' bölümünün 'Daffodil Name' kutucuğuna 'PaperWhite' diye yazın..Orada Paper White, Paper White Grandiflora, Paper White Snowflake ve Paper White Minor varyetelerini tıklayıp fotoğraflara bakın..Hiçbiri benzemiyor..
DaffSeek - Query Page - Daffodil photos and Data (http://daffseek.org/query/query.php?opt=M1)
Katılıyorum sayın pria,
Bunlardan hiç biri değil. Satış sitesi yanlış isim kullanmış olmalı. Hollanda menşei diye yanılmazlar diye düşünmüştüm ama yanılmışım :))
Bu sene Allah izin verirse üçünü de aynı şartlarda saklayıp ve sulayacağım. Bakalım bizim nergis yine kasımın 2. haftası çiçek açarken diğerleri hangi zamanlarda çiçek açacak.
Keşke bu yıl gerek Giresun nergisi dediklerinizi, benden ve Hocam100'den gelenleri, ekili oldukları alanı da gösterir biçimde tomurcuklu ve açmış hallerinin fotolarını yükleyebilseydiniz buraya..
Görseller olunca yorum yapmak daha kolay oluyor çünkü.
Katılıyorum sayın pria,
Bunlardan hiç biri değil. Satış sitesi yanlış isim kullanmış olmalı. Hollanda menşei diye yanılmazlar diye düşünmüştüm ama yanılmışım :))
Bence nergis satışı yapılan sitelerin en güvenilmezi Hollanda ve avrupa siteleri..
Zaten benim aradıklarım da genelde onlarda yok gibi..
Onlar daha çok ticari ve kolay türlere yönelmiş..
Yanılmayayım diye çok araştırdım..Sonuçta bizlerin Karaburun nergisi diye adlandırdığımız nergisin Narcissus tazetta orientalis 'Double Roman' olabileceğini sanıyorum artık....Karaburun nergisinin tüm özelliklerini taşıyor gibi..Ayrıca sayın tabus'un Double Roman nergisleri de Karaburun nergis özelliklerini taşıyor diyebilirim..
Sanırım İpek Yolu tüccarları tarafından Batı'ya yayılmış anavatanı Çin olan bir tür bu..
''dafseek'' veri tabanında Tazetta grubunda ''Romanus'' varyetesi olarak adı geçiyor ..
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?photo3=d4f009705bc6ccf8259fdbdcc35e8bfc&pagenum1=1&)
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?cultivar=Romanus&lastpage=1&which=hist1)
Ayrıca ben bu Karaburun veya Mordoğan nergisi olarak adlandırılan güzel türün ülkemize has doğal bir tür olduğuna da inanmıyorum..Çünkü eğer öyle olsaydı bu tür sadece Karaburun yarımadasının bahçelerinde değil, kırlarında, dağlarında da doğal olarak yetişirdi.Maalesef böyle bir bilgi de yok..
Dışardan gelip Karaburun'da kültürü yapılan bir tür yani..
Sn. pria,
Daffseek linkinde verdiğiniz Romanus nergisiyle ilgili açıklamada anavatanı Çin demiyor. Çeviriden ötürü yanlış anlaşılma olmasın. Amerika'daki "Altına hücum" devrinde Kalifornia'ya "Single Chinese" diye adlandırılan, yalınkat nergisin Çin'den gelen göçmenler tarafından getirildiğini yazmış. Amerikalılar bu yüzden adına "Chinese" demişler. Fakat yazının devamında diyor ki Çin'e de bu nergisin gelmesinin ipek yolu ile olduğuna inanılıyor. Yani anavatanı Çin değil, ipek yolu tüccarları tarafından Çin'e getirilmiş ve orada sonradan naturalize olmuş.
Daffseek sitesinin kaynak gösterdiği Jaminia A. Colliard tarafından yazılan "Little Cups of Gold: The History and Cultivation of Tazetta Narcissus" adlı yazı da burada (http://www.billthebulbbaron.com/article.htm).
Üstte bahsedilen yalınkat "Single Chinese" nergisinin katlı açan bir formu olduğunu ve ona da "Double Chinese" veya "Double Roman" denildiğini yazmış. İsimde geçen Roma ile bağlantısı da şu: Double Roman nergisin anavatanının Akdeniz Bölgesi olduğuna inanıldığı, nergisin Roma imparatorluğu zamanında askerler tarafından çevre bölgelere yayıldığı anlatılmış. Askerlerin bu nergisi yanlarında götürmelerinin sebebi ise savaşta ölecek durumda olan ağır yaralı askerlerin acılarına bir son vermek için ölmek amacıyla çok zehirli olan nergis soğanını yemeleri olduğu anlatılıyor.
Yani sonuç olarak hem "Double Roman/Double Chinese" hem de "Single Chinese" olarak adlandırılan nergisin anavatanı olarak gösterilen bölge Akdeniz, Akdeniz'den çeşitli yollarla Çin'e ve oradan da Amerika'ya yayıldığı söyleniyor.
Sayın -Esin- ,
Öncelikle çok muhterem sevgili hocamız sayın İlber Ortaylı'nın fotoğrafını avatar olarak kullanmanıza bayılıyorum..
Ayrıca, açık net çevirilerinizle beni yanılgıdan kurtardığınız ve bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim..
Devamını dilerim.
Saygı ve selamlarımla.
Verdiğiniz linkte görülen fotodaki nergisi de bu yıl edinmek nasip oldu..Ne erkenci ne geç bir tür ( mid) ..Yoğun kokulu..
Little Cups of Gold (http://www.billthebulbbaron.com/article.htm)
Erlicheer nergislerimle birlikte geçen ve bu yıl yurtdışından gelen 17 çeşit iri veya yavru 85 soğanın ekili olduğu saksılarımda aradan geçen 40 gün sonra nergislerin 12 türü 3-5 santim filiz verdiler..En şımarık olanlar ''Erlicheer''ler..
Orta ve geç tür olan 5 nergis türünden ise henüz bir kıpırtı yok..
Üç gün önce toprak yüzeyinde beyazlanma vardı..Toprak alkaliydi sanırım..Bir litrelik pet şişeye bir nohut büyüklüğünde limon tuzu eriterek her saksıya bir şişe döktüm..
Altı saat sonra da temiz sudan 1-2 şişe daha verdim her saksıya..
Bugün bakıyorum, toprak yüzeyi kurumasına rağmen hiçbir beyazlık oluşmadı..
Son fotodaki saksının en altında bulunan 2 tür, 6 adet incecik filizleri görülen Double Jonquilla'lar çok değerli türler..İyi ki bu yıl almışız..2015 te satmayacaklarmış..
Öylesine narinler ki, ödüm kopuyor martılar ve kargalar gelip eşeler diye..Birkaç kalınca sopa dikerek korumaya almalıyım onları..
Birkaç gündür teknolojiden uzak kaldım, gördüm ki sitede hayli güzel görüş alış verişleri olmuş. Hangisine ekleme yapacağımı hangisini teyit edeceğimi hangisine karşı görüş yazacağımı şaşırdım.
Öncelikle Narcissus tazetta 'Double roman' ismini ortaya attığımda, resmini paylaştığımda kimseden 'tık' gelmemişti. Şimdi, Daffseek' e bakıp farklı yorumlar geliyor. İlginç.
Benim edindiğim 'karaburun' nergisleri her zaman farklı nergis çıktığı için hangisi karaburun/mordoğan, kara veremedim. Benim fotosunu paylaştığım nergis ile benzerliği varsa, 'Double Roman', 'Constantinopolitanus' kısaca Contantinople, olabilir. Zaten Sn Pria 'da alıntıda belirmişti.(Sn -Esin- in konuya ek yaptığı yazının bulunduğu sitenin sahibi arkadaşlarımdan biri ve tazetta çeşidinin dünyada en önemli 'uzman' larından biridir.) Bana 'işte karaburun nergis budur' diyebilen biri varsa, üzerine konuşmaya değer.
Falan nergisin 'anavatanı' şurasıdır demek için hiç bir nedenimiz yok. Vaktaki dağda bayırda yabani bir örneği bulunur, incelenir ve başka bir yerde örneği yoktur ancak o zaman karar verilir, değil mi?
Türkiye'de; sonbaharda, kışın ve kış sonrası-erken ilkbaharda açan nergisler var fakat neredeyse tamamı bahçelerimizde kültür ürünü haline gelmiş veya bahçeden kaçma doğallaşmış çeşitler.
Nergis konusunda yazılmış ve nergisi de içeren Türkçe kitap hiç görmedim. Tarım la ilgili mesleki bir dergide karaburun nergisini azıcık tarif edip 'poeticus türü olduğunu söyleyen bir yazı gördükten sonra da konu hakkında Türkçe yazılara itibar etmemeye karar verdim. Sn Pria haklı, poeticus ile ilgisi yoktur.
Benim bulabildiğim çeşitlerden, Türkiyede sadece beyaz-sarı (dıştan içe petal rengi), yalın kat veya katmerli (double) çeşidi var. Koronası küçük, bir sapta 2,3 hatta daha fazla çiçek olması,çiçeğin duruş şekli,kokulu olması gibi hususlar göz önüne alınırsa, tamamının Narcissus tazetta grubundan olduğu ve çeşitli alt varyetelerinin olabileceğini göstermektedir. Bu özellikleriyle baktığımız zaman 'karaburun' nergisi büyük ihtimalle bu gruptandır. Eğer temsilci tip bulunursa varsa farklı bir özelliği alt varyetede yeni bir nergis olarak tanıtılabilir.
Meraklısı olduğumu bilen bir dostum dün Antakya'dan nergis yolladı. Bir sap üzerinde 2- 4 yalın kat çiçek. Tipik N.tazetta..Paylaşayım istedim. Resim pek güzel çıkmamış hoş görüle.
Nergislerin depolanması konusunda Sn kgursan'ın katkıları için teşekkür ederim. Ben de yalnızca tecrübemi aktarayım istedim. Tazetta grubu nergisler özellikle yazın toprak altında yakıcı güneşte kalırlarsa hafa verimli oluyor. Şöyle anlatayım: Bir kısım nergislerimi, aynı cins-tür, toprak altında olduğu gibi bıraktım bir kısmını ise topraktan çıkardım. Çıkardıklarımın bir kısmını buzdolabında, bir kısmını da gölge/yarı karanlık ortamda ortalama 20-25 C derecede kuru ortamda sakladım. Hepsini de aynı toprağa aynı derinliğe ve aynı iklim ortamında eylülde toprağa gömdüm. O yıl sıcaklık yüksek ortalama ile gitti. Yağmur geç yağdı, buzdolabına koyduklarım erken burun gösterdi ve fakat depolama yaptıklarım düzensiz çiçeklendi.Hemen hemen aynı zamanda çiçek açtı. Toprakta kalanlar daha düzenli yani hemen hemen aynı zamanda çiçeklendi ve saplardaki çiçek sayısı daha fazla idi.
Şimdiye kadar okuduklarım da benim bu erken gözlemimi destekler nitelikte. Yani yazın topraktan çıkarmadan bekletir ve Antalya sıcağına maruz kalırlarsa daha güzel çiçek veriyor. Hatta bir defasında bu durumu yazın 'baking hot' olarak ifade ettiklerini hatırlıyorum.
Alıntı yapamadım ama yanılmıyorsam Sn pria linkini vermişti, ankara Üniversitesinin bu konuda bir araştırması vardı ' ANKARA KOŞULLARINDA NERGİS(Narcissus pseudonarcissus) SOĞANLARININ DİKİM ZAMANININ ÇİÇEK OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİSİ' ki bence bu araştırma sadece 'araştırma' olarak kalsın. Çünkü özellikle belirtilmiş , araştırma Narcissus pseudonarcissus soğanları üzerine yapılmış. Bu tür daha ziyade, trumpet nergis çeşidi üretilmesinde kullanılmış olup ülkemizde BİLİNEN nergislerle hiç bir ilgisi yoktur. Nergis çeşitleri arasında o kadar farklı özellikler varki, araştırmanın sonucunun bize nergislerin depolanma özellikleri konusunda yeterli bilgiyi vermesi neredeyse imkansızdır.
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?cultivar=N.%20pseudonarcissus&lastpage=1&which=hist1)
https://www.rhs.org.uk/plants/details?plantid=1315
N.pseudonarsissusun kokulu olduğu da söylenemez.Bilinen doğal yetişme ortamı İspanya ile Fransa arasındaki yükseltilerdir ve 'soğuk iklim' nergisi oldukları söylenir. Diğerlerinden ayırt edici en önemli özelliği silindirik geniş ağızlı koronası ve tek çiçekli oluşudur. Sanırım bu özellikteki nergis de Türkiye'de en çok üretilen nergis diye söylenmez.
N. pseudonarcissus un bilinen en eski ve meşhur ticari hybridi 'King Alfred', alt varyetesi olan N. hispanicus'dan üretilmiştir. bir başka eski ve ünlü, bir çok hybridin atası 'Emperor' da N.bicolordan üretilmiştir.Şu sıralar çok satılan 'Mount Hood' , 'King Afred'in torunlarındandır.
...Nergis konusunda yazılmış ve nergisi de içeren Türkçe kitap hiç görmedim.
...Meraklısı olduğumu bilen bir dostum dün Antakya'dan nergis yolladı. Bir sap üzerinde 2- 4 yalın kat çiçek. Tipik N.tazetta..Paylaşayım istedim. Resim pek güzel çıkmamış hoş görüle.
Antakya’da nergise ‘kuskus çiçeği’ de deriz. Çiçekleri ters çevirip salladığımızda avucumuzun turuncu çiçektozlarıyla kaplanmasından gelir bu ad. Bu aylarda ne zaman Habib-i Neccar dağına çıksak nergis bulurduk. Çiçektozlarını avuçlarımıza döker ya da burnumuza sürer, eğlenirdik. Dönüşte elimizde sallana sallana perişan olmazlarsa annelerimize verirdik.
Geçen hafta pazarda nergis görünce kaç tür var, dağılım alanı neresi, ekolojisi nasıl öğreneyim istedim. Sonuç: Hayal kırıklığı! Birçok canlı tür için geçerli olan kaynak kitap sıkıntısı nergisleri es geçmemişti. Biyolojik çeşitliliği bu kadar zengin, yüzlerce biliminsanı olan Türkiye’de, nasıl olur da görsel yanı güçlü, benim gibi doğaseverlere hitap eden kaynak kitap hala bu kadar az olur? Anlamam zor!
https://dogaguncem.wordpress.com/2010/01/09/mis-kokulu-kuskuslar/
Bakınız; aynı nergisler Silifke yöresinde de var:
http://www.haberler.com/silifke-de-nergisler-cicek-acti-5350140-haberi/
İşte, ancak bunlara doğal, ülkemize has bir tür denilebilir sn. tabus..
Bu haberde, yine Silifke'de 4 soğanla işe başlayıp 30 dekarlık bir alanda nergis yetiştiren zatın nergisleri ise, sanırım bizlerin Karaburun/Mordoğan nergisi dediğimiz tür:
http://www.haberler.com/turkiye-nin-bir-cok-yeri-kisa-teslim-olurken-4230906-haberi/
Bu haber de Tarsus'tan:
http://www.haberler.com/nergisler/
Bu da ''Nergis erken açarsa kış mevsimi ılıman geçer. Geç açarsa kış mevsimi sert ve çetin geçer'' diyen Aydın'lı nergissever 83 yaşındaki Hasan dedemiz:
http://www.haberler.com/83-yasindaki-cicekci-ciceklerin-durumuna-gore-hava-haberi/
Türkiye'de; sonbaharda, kışın ve kış sonrası-erken ilkbaharda açan nergisler var fakat neredeyse tamamı bahçelerimizde kültür ürünü haline gelmiş veya bahçeden kaçma doğallaşmış çeşitler.
''...Eskiden atla sürerdik zeytinliğimizi, nergis soğanları ezilmeden çevreye saçılırdı. Dikenler temizlenip yağmurlar geldiğinde sahilden tepelere her yer çiçek tarlasına dönüşürdü” diyor adanın sahiplerinden Fazıl Katirinli. “1990’larda traktör kullanmaya başladık. Aynı dönemde adaya izinsiz girip büyük miktarda soğan sökümü yapanlar oldu. Soyunun tükendiğini sanıyorduk. 10 yıl önce zeytinciliği bırakıp adayı satılığa çıkardık. Nergisler tekrar çoğaldı...”
...Ayvalık’ın diğer adalarında çok nadir görülen nergisin Çiçek Adası’nda bu kadar yoğun yetişmesinin sebebini bilen yok. Fazıl Katirinli, soğanların geçmişte keşişler tarafından getirildiğine, zaman içinde her köşeye yayıldığına inanıyor.''
Nergis adasında bir kış günü (http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/25555451.asp)
Ayvalık- Çiçek Adası'nın nergisleri, sizin bu ''bahçeden kaçma'' tabirinize uyuyor sanırım..Antakya'nın dağlarında doğal olarak yetişen bu tazetta'ları sanırım oraya eğitim için giden keşişler tarafından Ayvalık'ın Nergis Adası'na taşınmış..
YeniGine
27-12-2014, 01:27
Erlicheer nergislerimle birlikte geçen ve bu yıl yurtdışından gelen 17 çeşit iri veya yavru 85 soğanın ekili olduğu saksılarımda aradan geçen 40 gün sonra nergislerin 12 türü 3-5 santim filiz verdiler..En şımarık olanlar ''Erlicheer''ler..
Orta ve geç tür olan 5 nergis türünden ise henüz bir kıpırtı yok..
Üç gün önce toprak yüzeyinde beyazlanma vardı..Toprak alkaliydi sanırım..Bir litrelik pet şişeye bir nohut büyüklüğünde limon tuzu eriterek her saksıya bir şişe döktüm..
Altı saat sonra da temiz sudan 1-2 şişe daha verdim her saksıya..
Bugün bakıyorum, toprak yüzeyi kurumasına rağmen hiçbir beyazlık oluşmadı..
Son fotodaki saksının en altında bulunan 2 tür, 6 adet incecik filizleri görülen Double Jonquilla'lar çok değerli türler..İyi ki bu yıl almışız..2015 te satmayacaklarmış..
Öylesine narinler ki, ödüm kopuyor martılar ve kargalar gelip eşeler diye..Birkaç kalınca sopa dikerek korumaya almalıyım onları..
:) Soğanlıların ömrü kısa oluyor diyorlar. Hep derim bana göre hiç de kısa değil. Sayın pria maşallah soğanlılarınız çok da güzel merhaba demişler. Maşallah maşallah, çok güzeller çok.
Yani yazın topraktan çıkarmadan bekletir ve Antalya sıcağına maruz kalırlarsa daha güzel çiçek veriyor. Hatta bir defasında bu durumu yazın 'baking hot' olarak ifade ettiklerini hatırlıyorum..
Ben bazı kaynaklarda, bazı nergis türlerinin soğuklamaya ihtiyacı olmadığını okumuştum..
Bana 'işte karaburun nergis budur' diyebilen biri varsa, üzerine konuşmaya değer.
Ben genelde kendimden pek emin olmadan yazmamaya çalışırım..
Araştırmalarımda ve bulabildiğim kaynaklara göre bu Karaburun/Mordoğan nergisi olarak adlandırdığımız türün Narcissus tazetta orientalis 'Double Roman olduğuna inanıyorum şu an..
Aksini iddia eden ve yanlış olduğuna inanan varsa yazsın buraya, inanın çok mutlu olurum bundan..
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?photo3=d4f009705bc6ccf8259fdbdcc35e8bfc&pagenum1=1&)
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?photo3=9138b2e304796532e338427a57876092&pagenum1=1&)
Bakınız, burada da çiçek açma zamanını ocak ayı olarak göstermişler:
Double Roman (http://www.southernbulbs.com/narcissus-tazetta-double-roman/)
Narcissus tazetta 'Double Roman' | Bulb Hunter Blog (http://www.bulbhunter.com/2011/05/04/bulbs-for-shade-and-bulbs-for-little-water/narcissus-tazetta-double-roman/)
https://www.pinterest.com/pin/479844535267759441/
https://books.google.com.tr/books?id=9BvxFbG_jGsC&pg=PA115&lpg=PA115&dq=narcissus+tazetta+double+roman&source=bl&ots=WuVdMLNvhF&sig=xaSMZbYSP_M78cWrE_CIw1FSGVo&hl=tr&sa=X&ei=yU6fVMu1LOnjywPbkICYCw&ved=0CEQQ6AEwBjgK#v=onepage&q=narcissus%20tazetta%20double%20roman&f=false
Burada adı ''Narcissus tazetta "Flore Pleno" o "Double Roman" olarak belirtilmiş:
Bulbi - PeoniamiA (http://www.peoniamia.com/pagine.php?menu=8&titolo=bulbi)
Hortus Camdenensis | Narcissus tazetta subsp. tazetta (http://hortuscamden.com/plants/view/narcissus-tazetta-l.-subsp.-lacticolor-Bak.-flore-pleno)
Alttaki linkte Double Roman fotosu çok harika:
growingontheedge.net :: View topic - January thaw? (http://growingontheedge.net/viewtopic.php?f=2&t=8570&view=print)
hocam100
27-12-2014, 17:24
Arkadaşlar havaların soğumaya başladığı bu günlerde açmaya başlayan Karaburun nergisleri için nostalji yapayım dedim arşivimden seçtiğim 5 resmi paylaşıyorum. Bizdekiler de bu günlerde açmaya başladı.Onları da resimleyince ekleyeceğim.
Önümüzdeki hafta içi köye gideceğim kısmet olursa..Benim Karaburun'ların sanırım hepsi açmıştır..150'den fazla çiçek keserim umuduyla gideceğim..Eşe dosta sözüm var..Hediye olarak göndereceğim..Hatta, Biga'dan eczane sahibi bir hanımefendi telefonla ricada bulunup, hiç olmazsa 5-10 sap çiçek getirmemi çok çok rica etti..
Ama bakıyorum, haftaya salı çarşamba perşembe cuma günleri oldukça kuvvetli kar yağışı ve düşük ısılar var..
Biga ilçemizde eksi 9'a düşecek sıcaklık..Hatta daha ayrıntılı baktığımda benim köyde 2 gün üstüste eksi 11 gösteriyor..
Bakalım, Karaburunlar bu aşırı soğuklarda nasıl sınav verecekler..
İnşallah etkilenmezler..Canım sıkkın biraz..
Ayrıca zeytinlerim bile etkilenebilir; çünkü eksi 7'nin altında zeytin ağaçları da etkileniyor..
Biga İlçesinde hava durumu (http://rp5.ru/Biga_köyünde_hava_durumu)
:) Soğanlıların ömrü kısa oluyor diyorlar. Hep derim bana göre hiç de kısa değil. Sayın pria maşallah soğanlılarınız çok da güzel merhaba demişler. Maşallah maşallah, çok güzeller çok.
Nergis çiçekleri toprakta bir aydan fazla durabilirler..Aslında hiç te az bir zaman değildir..
Fakat bizim gibi yaparsanız, bütün bir yıl evinizdeki vazoda durabilirler..
Kurutulmuş nergis çiçekleri bile güzeldir:
http://www.agaclar.net/forum/1135394-post1822.htm
Öncelikle Narcissus tazetta 'Double roman' ismini ortaya attığımda, resmini paylaştığımda kimseden 'tık' gelmemişti. Şimdi, Daffseek' e bakıp farklı yorumlar geliyor. İlginç.
Benim edindiğim 'karaburun' nergisleri her zaman farklı nergis çıktığı için hangisi karaburun/mordoğan, kara veremedim. Benim fotosunu paylaştığım nergis ile benzerliği varsa, 'Double Roman', 'Constantinopolitanus' kısaca Contantinople, olabilir. Zaten Sn Pria 'da alıntıda belirmişti.
Aslında, benden çok daha iyi bitki sistematiği bildiğinizi bildiğim için sizin bu 'Double Roman'ların, bizlerin Karaburun/Mordoğan diye adlandırdığımız nergisler olduğunu bildiğinize de inanıyorum.. :))
Aslında Karaburun nergisi diye tasnif edilmiş, tescilli bir nergis yok..
İsterseniz ''gugıl'a yazın 'Karaburun nergisi' diye..Genelde 'ağaçlar.net' dışında hiçbir yerde böyle bir türden bahsedilmiyor..Bilimsel yayın ve makalelerde bile böyle bir bilgi yok..'Narcissus tazetta veya poetius'' diye geçiştiriliyor..Varsa da ben bulamadım henüz.
Bizler de bu başlıkta bu nergis türünü hep böyle adlandırageldiğimiz için sanki Karaburun nergisi gibi bir tür varmış gibi algılanıyor..Aslında Karaburun/Mordoğan nergisi diye bir tür yok, sadece Karaburun yarımadasında çokça kültürü yapılagelen ve o yöreyle çok iyi uyum sağlamış 'Double Roman'' var..
Bakınız; aynı nergisler Silifke yöresinde de var:
Silifke'de Nergisler Çiçek Açtı (http://www.haberler.com/silifke-de-nergisler-cicek-acti-5350140-haberi/)
İşte, ancak bunlara doğal, ülkemize has bir tür denilebilir sn. tabus..
Evet, gözlemlerime ve araştırmalarıma dayanarak size katılıyorum. Bu nergisler Anadolu'ya veya daha geniş bir araziye Akdeniz bölgesine mahsus nergislerdir diyebilirim.
Nergisler, antik çağ kayıtlarında sözü edilen, bilindiği kadarıyla 16, yy dan sonra İngiliz bahçelerine yerini alan bir güzellik. Bizimkiler diyebileceğim çeşit, tazetta grubu halen Çin'den Amerika'ya, Avustralya, iYeni Zeland'ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Tohumdan yetişmesi kolay, her tür toprağa adapte olabilme özelliği en önemli yayılma sebebi olsa gerek. Aynı çiçeğin İsrail'de de doğal olarak yetiştiğini biliyorum.
Botanikçiler bile nergis türleri hakkında hala kesin karara varabilmiş değiller. 20 ile 40 arası tür söylenebiliyor. Eh yani dünyanın her tarafına yayılır , doğallaşır da, kendiliğinden hibridleşirse ayıkla pirincin taşını.
Nergis hakkında yayın, kitap konusuna gelince, ne yazık ben bulamadım. Hatta Hz. Peygambere atfedilen bir söz var, İngilizceden şöyle tercüme edilebilir, 'Her kim 2 somunu varsa birine nergis alsın, ekmek vücuda, nergis ruha faydalıdır'. Sahih olup olmadığını bilmiyorum, Türkçe böyle bir hadis de görmedim. Ama ne yazık ki bu sözü not almışım, fakat kaynağını yazmamışım. Botanikçilerimiz Anadolu'ya gitmeye karar verir ve araştırma yaparlarsa biz amatörlere de sağlam kaynak yaratırlar ümidindeyim.
Sahi, pazartesi günü büyük ihtimalle Antakya'dayım. :)
Nergisi sevmeye ve yetiştirmeye devam..
Aslında, benden çok daha iyi bitki sistematiği bildiğinizi bildiğim için sizin bu 'Double Roman'ların, bizlerin Karaburun/Mordoğan diye adlandırdığımız nergisler olduğunu bildiğinize de inanıyorum.. :))
Aslında Karaburun nergisi diye tasnif edilmiş, tescilli bir nergis yok..
İsterseniz ''gugıl'a yazın 'Karaburun nergisi' diye..Genelde 'ağaçlar.net' dışında hiçbir yerde böyle bir türden bahsedilmiyor..Bilimsel yayın ve makalelerde bile böyle bir bilgi yok..'Narcissus tazetta veya poetius'' diye geçiştiriliyor..Varsa da ben bulamadım henüz.
Bizler de bu başlıkta bu nergis türünü hep böyle adlandırageldiğimiz için sanki Karaburun nergisi gibi bir tür varmış gibi algılanıyor..Aslında Karaburun/Mordoğan nergisi diye bir tür yok, sadece Karaburun yarımadasında çokça kültürü yapılagelen ve o yöreyle çok iyi uyum sağlamış 'Double Roman'' var..
Sn pria, benim öyle bir kesin bilgi verme düşüncem yok. Çünkü, yazdığım gibi, bana gelen-çok ve değişik kişilerden- karaburun/mordoğan nergisleri, bilindik, anadolu'da yaygın bulunan, tek katlı veya katmerli dediğimiz nergislerden idi. Yani hem yalın kat geldi hem de katmerlisi. Katmerli olanı da 'Double Roman'a yakın fakat küçük ayrıntılarda farklılıkları vardı.
Karaburun nergisi hakkında ciddi bir inceleme yazısı görmedim. Önceden yazdığım gibi, hatalı olarak 'N.poeticus' olarak gösterildiği için ciddiye alınmaz buldum. Karaburun nergisinin; sizdeki ve hocam 100 deki resimleri esas alarak kesin olarak söyleyebilirim ki poeticus değil.
Classification System | The Daffodil Society (http://thedaffodilsociety.com/wordpress/a-guide-to-dafodils/classification-system/)
Division 9 a bakarsanız,poeticusların, tek sap üzerinde tek çiçek olma özelliği vardır. Bir eksiğim yanlışım olursa düzeltmeye hazırım. Önemli olan doğru bilginin yaygınlaşmasıdır.
Kendi kendimize bu karaburun nergisidir, başka yerde eşi benzeri yoktur ismi de buraya has olduğu için öyledir demenin bir alemi yoktur. Eğer sizin gözlemleriniz 'Double Roman' olduklarını söylüyorsa, Anadolunun sıcak iklim bölgelerinde çok yaygın bir nergis olduğunu, uzun soruşturmalar araştırmalarım sonucu dünyada kabul edilen isminin 'Double Roman'olarak bulduğumu söyleyebilirim.
Arkadaşlar havaların soğumaya başladığı bu günlerde açmaya başlayan Karaburun nergisleri için nostalji yapayım dedim arşivimden seçtiğim 5 resmi paylaşıyorum. Bizdekiler de bu günlerde açmaya başladı.Onları da resimleyince ekleyeceğim.
Sn hocam100, sizdeki bu karaburun nergislerinin çiçek sap uzunluğu, en kısa en uzun kac cm dir? Çiçeğin oluştuğu torbamsı,zarımsı yapı (tohumun oluştuğu tohum taslağı değil), yuvarlak mı yoksa basıkça mıdır?
hocam100
28-12-2014, 16:46
Çiçek sapı hava durumuna göre değişiyor.Eğer ılık bir günler içerisinde çiçek gelişimi olursa sapı daha uzun oluyor.Soğıukta uzamıyor.25 cm kadar uzadığı zamanlar olmuştur.Zar kısmı yuvarlar gibi oluyor.
hocam100
28-12-2014, 16:49
Bakınız; aynı nergisler Silifke yöresinde de var:
Silifke'de Nergisler Çiçek Açtı (http://www.haberler.com/silifke-de-nergisler-cicek-acti-5350140-haberi/)
İşte, ancak bunlara doğal, ülkemize has bir tür denilebilir sn. tabus..
Evet, gözlemlerime ve araştırmalarıma dayanarak size katılıyorum. Bu nergisler Anadolu'ya veya daha geniş bir araziye Akdeniz bölgesine mahsus nergislerdir diyebilirim.
Nergisler, antik çağ kayıtlarında sözü edilen, bilindiği kadarıyla 16, yy dan sonra İngiliz bahçelerine yerini alan bir güzellik. Bizimkiler diyebileceğim çeşit, tazetta grubu halen Çin'den Amerika'ya, Avustralya, iYeni Zeland'ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Tohumdan yetişmesi kolay, her tür toprağa adapte olabilme özelliği en önemli yayılma sebebi olsa gerek. Aynı çiçeğin İsrail'de de doğal olarak yetiştiğini biliyorum.
Botanikçiler bile nergis türleri hakkında hala kesin karara varabilmiş değiller. 20 ile 40 arası tür söylenebiliyor. Eh yani dünyanın her tarafına yayılır , doğallaşır da, kendiliğinden hibridleşirse ayıkla pirincin taşını.
Nergis hakkında yayın, kitap konusuna gelince, ne yazık ben bulamadım. Hatta Hz. Peygambere atfedilen bir söz var, İngilizceden şöyle tercüme edilebilir, 'Her kim 2 somunu varsa birine nergis alsın, ekmek vücuda, nergis ruha faydalıdır'. Sahih olup olmadığını bilmiyorum, Türkçe böyle bir hadis de görmedim. Ama ne yazık ki bu sözü not almışım, fakat kaynağını yazmamışım. Botanikçilerimiz Anadolu'ya gitmeye karar verir ve araştırma yaparlarsa biz amatörlere de sağlam kaynak yaratırlar ümidindeyim.
Sahi, pazartesi günü büyük ihtimalle Antakya'dayım. :)
Nergisi sevmeye ve yetiştirmeye devam..
Bu nergis türü güneydoğuda çalışırken nusaybinde de yetişiyordu.Özellikle cizre yolu kenarlarında doğal olarak yetişiyor.Çiçek şekli aynıdır.
hocam100
28-12-2014, 16:50
Bu arada karaburunda nergisler toplanmaya başlamış.Karaburun'da Nergis Mevsimi Haberi | Haberin Ola (http://www.haberinola.com/Haber/Karaburunda-Nergis-Mevsimi/478DE92F-E70C-4C0C-9D36-39C5175C49DE)
http://www.haberinola.com/FotoGaleri/Karaburunda-Nergis-Mevsimi/30619578-1a5d-4d37-a8fd-821fa4ce8388/1
Bu arada karaburunda nergisler toplanmaya başlamış.
Karaburun'da Nergis Mevsimi Haberi | Haberin Ola (http://www.haberinola.com/Haber/Karaburunda-Nergis-Mevsimi/478DE92F-E70C-4C0C-9D36-39C5175C49DE)
Mevlut Bey..
Linkini verdiğiniz haberin tarihi 10.ocak.2014..Eski bir haber yani.. :)
Karaburun'da Nergis Mevsimi Haberi | Haberin Ola (http://www.haberinola.com/Haber/Karaburunda-Nergis-Mevsimi/478DE92F-E70C-4C0C-9D36-39C5175C49DE)
.Çiçek şekli aynıdır.
Teşekkürler..
Nergis ve tasnifi, isimlendirilmesi oldukça karışık.Yalnızca çiçeğin 'aynı' olması çoğu kez yeterli olmuyor. Örneğin bendeki katmerlilerden bazıları anladığım kadarıyla sizdeki karaburunlarla 'benzer' çiçekli, belki diğer ayrıştırıcı hususlar da aynıdır. Fakat benimkiler, 60 cm üzeri boyda, yani 'uzun'(tall) olarak ifade edilenlerden.
Bu durumda, sizin karaburunların 'Double Roman' olması büyük ihtimal..
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?cultivar=Romanus&lastpage=1&which=hist1)
hocam100
28-12-2014, 17:44
Mevlut Bey..
Linkini verdiğiniz haberin tarihi 10.ocak.2014..Eski bir haber yani.. :)
Karaburun'da Nergis Mevsimi Haberi | Haberin Ola (http://www.haberinola.com/Haber/Karaburunda-Nergis-Mevsimi/478DE92F-E70C-4C0C-9D36-39C5175C49DE)
Haklısınız gözümden kaçmış yeni gibi okumuşum.
Botanikçilerimiz Anadolu'ya gitmeye karar verir ve araştırma yaparlarsa biz amatörlere de sağlam kaynak yaratırlar ümidindeyim.
..
Bazen foruma ilk üye olduğum 2009 yılında yazdığım mesajlarımı okuyorum tebessümle..
Gerçekten birçok bilgi eksikliğim varmış o yıllarda..Bugün eski mesajlarımdaki bazı yanlışlıkları farkedip tesbit edebiliyorum..Eski mesajlarımın bazılarındaki eksiklik ve yanlışlıkları düzelteyim diyorum ama sonunda vazgeçiyorum bundan..Öylesine kalsın o mesajlar..
Yani amatör bir nergisever olarak yıldan yıla bilgilerimiz artıyor, yazışmalarımızla, paylaşımlarımızla kendimize yeni ufuklar açıp daha mükemmele yakın donanımlar kazanıyoruz..
Bunun nedeni, yeterince yayın -kitap bulamayışımız, olmayışıdır..Okuya okuya değil deneye deneye öğrenmek kaderimiz oldu..
Bu başlıkta yazılan her mesaj benim için çok değerli..
Bu nergis türü güneydoğuda çalışırken nusaybinde de yetişiyordu.Özellikle cizre yolu kenarlarında doğal olarak yetişiyor.Çiçek şekli aynıdır.
Siirt'te de doğal olarak yetiştiği yazılmış..Bunlar da 'Double Roman'..Yani Karaburun/Mordoğan diye adlandırdıklarımız..
http://www.byegm.gov.tr/turkce/haber/nergis-cicegi-satisa-sunuldu/54495
Dumlupınar
28-12-2014, 18:30
İzmir'de yaklaşık 1 aydan beri çarşı pazar her yerde karaburun nergisi satışı var.Hasat çoktan başladı.Demetlerin fiyatı 5 TL.olarak satılıyor.Semt pazarlarından 3 TL.'ye almak mümkün.
Kesme çiçeklerin vazo ömrünü arttırmak için %1-1.5 oranında şeker koymak gerekiyormuş suya..
Ama bu şeker sakkaroz cinsi olursa daha etkili oluyormuş.
http://www.sonerkazaz.com/wp-content/uploads/Hasat_Sonrası_Makale.jpg
Doç.Dr. Soner KAZAZ
Nergis soğanı içindeki çiçek! Fotolar dikimden önce 10 Ekim de çekilmiştir. Yani nergis soğanlarında çiçeklerin oluşumu sökme zamanı başlar ve yaz boyu tamamlanır. Dikilince bu çiçekler sap uzatıp çiçeklerini gösterir.
Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Daffodil soğan içi çiçek 2.jpg (29.7 KB, 388 views)
Dosya Türü: jpg Daffodil soğanında çiçek.jpg (45.4 KB, 365 views)
Ben bu resimleri tekrar koydum. Dikim zamanı (Ekim ayında) soğanlar bu duruma geliyor. Diktikten sonra kökleniyor, ve ılık bir havada çiçeklerini çıkarıyor.
Şimdi burada çiçek verimini etkileyen faktörler ,Söküm zamanı ile dikim zamanı arasındaki koşullar olmalıdır. Fotolardaki çiçek oluşumu Ağustos ortasından 10 Ekim e kadar 9 oC da bekletilerek sağlanmıştır. Yani sökme anında soğanın içinde başlamış olan çiçek tomurcuğu oluşumu, 9 oC da hızlanmış ve gelişmiştir.
Not beceremedim!!?? 31. sayfadaki 901 no lu mesaj!
Benol Hazaroğlu
29-12-2014, 10:23
Koşulların hepsini sağlayamadığım bir gerçek.
Bahçedeler sökmüyorum, yazın haliyle bulunduğu yer sulanıyor.
Söktüm diyelim 9 derece sıcaklıkta muhafaza etmem imkansız.
Karanlık, güneş almayan çatı odam var ama orada saklamam ne derece doğru olur bilemiyorum.
Çoğu karaburunlarım 19 senedir toprakta olduğu için çok derine inmişler.Sadece bol ve uzun yaprak veriyorlar.
Tüm koşulları sağlayabilsem hepsi açsalar muhteşem görsellik olacak tabii.
Benol Hanım,
Karaburun nergisleri çok çabuk çoğalan, yavru yapan bir tür..Ben iki yıl yerinde bıraktığım soğanlarda 6-7 yavru gördüğüm bile oldu..
Bu nedenle sizin sanırım yıllardan beri sökmediğiniz negisleriniz aşırı çoğalmıştır ve yeni oluşan yavrular çiçek açacak iriliğe ulaşamıyorlardır..
İsterseniz bu yaz sökün onları..Boylandırma yapıp, irilerini ayrı minikleri ayrı ekin 10-15 santim arayla..
Eğer çatı odanız serin, nemsiz havadar bir yer ise soğanları saklamak için böyle karanlık yerler idealdir.
Sayın prianın geçen yıl gönderdiği Karaburun nergisleri açmak üzere inşallah kar yağışı etkilemez, heyecanla bekliyorum :)
Ne kadar da güzel büyüyüp gelişmiş Karaburun (Double Roman) nergisleriniz sayın pares..
Şimdi bu soğanlar bölünüp yavrular verecek bu yıl..O yavrular da gelecek yıl değil, bir sonraki yıl açacaklar sanırım..Seneye az veya hiç açmazlarsa endişelenmeyin derim.
Bu nergisin huyu böyle gibi..
Bunlarda yine Sayın Priadan gelen Erlicheer nergisleri, şimdiden kokularını yaymaya başladılar
Bu günlerde sabah karanlıkta evden çıkıp akşam karanlıkta eve döndüğüm için hafta arası gelişimlerini izleyemiyorum, sanırım yılbaşı günü açmış olacaklar, umarım kardan etkilenmezler, hafta arası kar yağışı bekliyoruz :) Allah ömür verirse bekleriz bir sonraki yılı;) ama öbür nergisler çok geliştirler bir kökten bir kaç kök çıktığını bile gözlemledim, her zaman böyle gelişiyorlar mı yoksa bizim köyümü sevdiler anlamadım :) :)
'Erlicheer'ler bu kadar erken açmayabilirdi ama iklimin ılıman ve 14-15 derecelerde gitmesi onlara ilkbahar havası yaşatmış..
Erlicheer'lerde hiç boş yok değil mi sayın pares..Gördüğüm kadarıyla hepsinde tomurcuk var..Belki de bazı soğanlarda birden fazla çiçek sapı bile olabilir..En sevdiğim yönü bunların bu..Çiçeklenme konusunda çok cömertler..Seneye 'Erlicheer'leri sökmeyip yerinde bırakırsanız her soğanda 3-4-5 çiçek sapı bile görebilirsiniz..Bu özellik, çoğunlukla hiçbir nergiste yoktur..
Çok da güzel bir ortam sağlamışssınız onlara..Ferah..geniş..açıklık bir alan..
Erlicheer'ler de hiç boş yok, sizin de gördüğünüz gibi köklerde bir kaç çiçek sapı var. Geçen yıl aldıklarımı ön bahçeye ektim, gelip geçerken kokuları enfesti hatta yoldan bile kokuyu alabiliyorduk, bu yıl gelenlerin bir kısmını kuzenimin bahçesine ektim, geri kalanları eve yakın bir yere diktim ki kokusunu evden de duyayım diye :)
Geçenlerde bir ara ecnebi sitelerini gezerken ilkbahar soğanlarının ''favori'' listesinde ''Erlicheer'' nergislerin listebaşı olarak gösterildiğine tanık oldum birkaç yerde..
Şimdi yine bazı üyeler benim reklam yaptığımı ve kendi nergislerimi methettiğimi sanacaklar ama gerçek bu..
Ben gerçeği yazmak zorundayım..
Erlicheer türü nergisler tüm olumlu ve çarpıcı özellikleriyle bu övgüyü hakediyor..
Onları sizlere kazandırdığım için gurur bile duyuyorum..
Bakınız, ben iki yıldan beri çok çileli yollardan, uzun uğraşlarla dünyada yoğun kokulu olan ve tescilli tüm nergis türlerini Allah'a şükür edindim..
Bundan çok mutluyum..Şu an elimde 18 yoğun kokulu nergis türü var..İnşallah bu güzel ve nadide türlerle de ülkem insanı birgün tanışacak..Ülkem değerli türleri kazanmış olacak..Ben bunun temelini atacağım, yayacağım, genç arkadaşlarım da inşallah bunları daha da çoğaltıp ileriki yıllarda belki de yurtdışına satacak konuma gelecekler..
Beni izlemeğe devam edin diyebiliyorum sadece..
Gayret benden, takdir sizlerden..
Belki sadece nergis ile ilgili bir kitap bile yazabilirim..Çünkü 18 güzel türle ilgili çok tecrübem olacak..Bunları da aktarmayı isterim..Daha şimdiden ''word dosyasına'' fotoğraflar dahil herşeyi yazıp ekliyorum gün gün..
Sayın pria,
Sizden aldığım nergislerden bir tanesi 6'ya bölündü. Bu açıdan tamamı görünmüyor. Sanırım 6 çiçek sapı görebileceğim. Ne dersiniz?
Sayın Milla,
6'ya bölünen nergisinizin kaçında çiçek sapı olduğunu her birinin diplerindeki beyazımsı kısımlardaki şişkinliklerden anlayabilirsiniz..
Belirli bir şişkinlik, boğum varsa çiçek sapı geliyor demektir..
Sanıyorum o 6'ya bölünen soğanınızdan birden fazla çiçek görebilirsiniz..
Henüz kesin birşey söylemek için erken..
Azotça zengin bir toprak olursa da soğanlar daha fazla bölünebiliyor ve nergisler yaprağa kaçıyor, çok uzuyor..Bu yüzden özellikle fazla azotlu gübre, özellikle iyi yanmamış hayvan gübresi verilmemeli..
Şu anda o yeşil beyaz çizgili yerinde, 2-3 boğumda şişme var. Diğerleri biraz daha büyüsün bir fikir sahibi olabiliriz belki.
fındıkkurdu
30-12-2014, 01:21
Benim erlicheerler de çiçek saplarını gösterdiler, 10-15 gün sonra açarlar diye düşünüyorum. Bu nergisler bizim gibi çok seviyorlar Karadeniz'i :))))
Şu anda o yeşil beyaz çizgili yerinde, 2-3 boğumda şişme var. Diğerleri biraz daha büyüsün bir fikir sahibi olabiliriz belki.
Siz gerçi benden daha önce ekmişsinizdir 'Erlicheer'lerinizi..
Ben de hadi dedim tam 44 gün önce ektiğim 'erlicheer'lerimin en şımarık olanının fotosunu yükleyeyim dedim buraya..
Bakınız, benimkinin yaprakları henüz 12-15 santim kadar ama çiçek tomurcuğunu hızla çıkarmaya çalışıyor..
Sizinkilerde de yapraklar oldukça fazla uzamasına rağmen tomurcuklar çoktan kendilerini göstermeleri gerekirdi..Yoksa fotoğraf yanıltıyor mu beni sayın Milla..Yakın plan çekimler yanıltabiliyor insanın gözünü..
Sanırım saksı toprağınız fazla azot yüklü olduğu için yaprakları güçleniyor..
Gerçekten nergisler fazla azotu sevmezler..Sıvı veya katı azotlu gübreleri, hayvan gübrelerini dikkatli kullanmak gerek..
Benim yıllardan beri yaptığım gözlemlere göre, 'erlicheer'ler önce çiçek sapını uzatmakla meşgul olurlar..Yaprakların gelişip uzaması daha sonraları hızlanır..
3-4 gün kar ve soğuk hava var..İyi gelir nergislere..Üşüsünler biraz..
Sakın böyle havalarda panikleyip kalorifer ortamlarına almayın saksılarınızı..
Eğer Ankara, Kütahya, Kayseri gibi karasal iklimli yerlerde geceleri şiddetli don olayı görülme durumu ve saksı toprağının donma tehlikesi varsa soğuk kapalı balkonunuzda durabilirler geçici olarak..
Saksı toprağı sanırım eksi 10'lardan sonra donmaya başlar..Böyle günlerde, saksınızı balkonunuzun en kuytu bir yerine koyup mukavva kutu veya naylonla sardığınızda toprağı donmaktan kurtulacaktır.
Ekim- bakım bilgileri için bakabilirsiniz:
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
Cumhur Tonba
30-12-2014, 18:53
Sayın pria,
Sizi ve Nergis aşkınızı biliyorum. Son mesajlarda görünce kısa bir ziyaret yaptım. Aynı zamanda bilgi tazelemiş oldum.
Nergisgiller familyasının Narcissus cinsini oluşturan bu bitkilerin adı Yunan mitolojisindeki Narkissos’un adından gelir. Mitolojiye göre sudaki görüntüsüne aşık olup ona kavuşmak için ölümü seçen güzeller güzeli Narkissos’un öldüğü yerden nergisler bitmiştir. Nergis soğanı zehirli bir süs bitkisidir.
Sayın pria,
Tam olarak ne zaman ektiğimi not almamışım ama sizden geldikten sonra ısıtması olmayan bir odada kalöriferler yanana kadar karton kutuda serinde beklettim. Sanırım bu sene kalöriferler geç yandı ekimin son günleri gibi. Herhalde 2 ay civarındalar ama resimdeki boyları sizi yanıltmasın. En büyük soğanın filizleri dahi 10-15 cm civarını geçmedi şu ana kadar. Küçük soğanlar 5-6 cm civarı. Dün saydım 31' e çıkmış 10 soğan :))
Nergislerimin üzerine kar yağdı, inşallah bir zarar vermez
Çok şiddetli don olayları olursa Karaburun'ların yaprakları belki kısmen zarar görebilir..
Ama, özellkle açmamış çiçek tomurcuklarının zarar göreceğini sanmıyorum sayın pares..
Bizim site bahçesindeki Karaburun'ların açmış çiçekleri bile kar altında hiç bozulmamıştı..
Nergisler soğuğa dayanıklı bitkilerdir.Erlicheer'lere zaten birşey olmaz..
Bütün bunların nedeni iklimdeki anormallikler..Oysa kış kışlığını bilse onlar şimdi ne bu kadar yapraklanır, ne de çiçek açarlardı..İlkbaharı beklerlerdi..Aralık ayının ilkbahar ayarında gitmesi şımarttı nergisleri.
Narcissus tazette Lineus,
Lineus, İsrailde 2 tazetta türü bulmuş, ikisinin arasındaki fark,( botanik olarak fark sayılmıyormuş) birinin stigması antherden çok aşağıdaymış bu sebepten doğal çoğalması zor oluyormuş. Resmini vereceğim nergisde böyle bir durum olmadığından tohum tutmasını bekliyorum.
Bu nergis Anadolu'da yaygın olarak bulunmakta ve kokusuyla insanı büyülemektedir. Değil mi?
Narcissus tazette Lineus,
Lineus, İsrailde 2 tazetta türü bulmuş
Narcissus Tazetta Linnaeus:
Narcissus tazetta (http://www.flowersinisrael.com/Narcissustazetta_page.htm)
bonjour40
04-01-2015, 13:04
benimkiler de yavaş yavaş geliyorlar ;)
Sayın pria bunlar hangi çesit acaba
Selamlar
531480
531481
Bu gün dikkatimi çeken bir hususu paylaşmak istiyorum:
Karaburun nergisi ve/veya Double Doman. Double Roman, kayıtlara göre (DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?cultivar=Romanus&lastpage=1&which=hist1)) 32,5 cm den küçük. Benim kararsızlığım hemen hemen aynı çiçek olmakla beraber, bendeki bazı yerel 'katmerli nergisler' in boyu hayli uzun olmasıydı. Çeşitli vesilelerle gelen Karaburun ve benzeri olduğu söylenen nergislerin boyu bu ölçülere uygun iken neden bendekiler uzun idi? 65 cm ve üzeri boya ulaşabiliyorlardı. Dikkatimi çeken husus, bu gün özellikle incelemeye çalıştığımda fark ettim. Çiçekler farklı imiş..
Birincisi, klasik, kayıtlara uygun ve teyit ettirdiğim Double Roman, ikincisi ise aklımı karıştıran.
Ben elbette araştırmaya devam edeceğim fakat acaba birileri iki resim arasındaki bariz farklılıkları söyler mi? Yani biri diğerinden farklı mı?
Nergise devam..
xxxxxx
Sn pria, N.tazetta L için linkini verdiğiniz site benim için yeterli derecede güvenilir değil, siz de kaydı ihtiyatla bakın derim.
Biri İtalyadan, ikisi ABD den teyit aldım: Her ikisi de Double Roman. Yetişme koşulları nedeniyle böyle bazı değişimler olabiliyormuş. Özellikle İtalya'da yaygın yetişiyormuş.(07.01.2015) Bir de kromozom sayısına bakmak faydalı olurmuş. Eh beni aşar..
orkide-filizi
04-01-2015, 20:56
İyi günler. Sizin yorumlarınızı okuduktan sonra benim biraz daha amatörce bir sorum olacak. Mart ayında doğmuş Nergis adında bir arkadaşıma hediye etmek için nergis soğanı (prof. einstein) aldım. Kendi elimle yetiştirip hediye etmek istiyorum bu yüzden de saksıya ekmek zorundaydım. 15 Aralıkta soğanları diktim. Aralarında köklenmeye başlayanların olduğunu farkettim. Fakat bir türlü yaprak çıkarmıyorlar acaba soğanlar bozuk mu? Ya da ben mi aceleci davranıyorum. Çünkü bitki soğanı satan yerlerde görüyorum ekilmemiş soğanlar bile yeşermeye başlamış. Benimkilerde en ufak bir belirti yok. Haftada bir kez suya doyuncaya kadar toprağını suluyorum.
Kısaca özetlersem aslında ben bir nergis soğanı dikildikten kaç gün sonra filizlenmeye başlar diye sormak istiyorum?
Mart ayında doğmuş Nergis adında bir arkadaşıma hediye etmek için nergis soğanı (prof. einstein) aldım. Kendi elimle yetiştirip hediye etmek istiyorum bu yüzden de saksıya ekmek zorundaydım. 15 Aralıkta soğanları diktim. Aralarında köklenmeye başlayanların olduğunu farkettim. Fakat bir türlü yaprak çıkarmıyorlar acaba soğanlar bozuk mu?
Kısaca özetlersem aslında ben bir nergis soğanı dikildikten kaç gün sonra filizlenmeye başlar diye sormak istiyorum?
''Professor Einstein'' nergis varyetesi ''Mid to Late Spring'' döneminde açan yani ''geç açan'' bir türdür..
http://daffseek.org/query/query-detail.php?cultivar=Professor%20Einstein&lastpage= 1&
Telaşlanmayın..Nergislerinizin köklerini kurcalamayın..Henüz yeni ekilmiş sayılırlar..Onların filiz vermesine daha zaman var..20 gün sonra falan ilk filizleri görebilirsiniz..
benimkiler de yavaş yavaş geliyorlar ;)
Sayın pria bunlar hangi çesit acaba
Selamlar
531480
531481
Sevgili bonjour40,
Nergislerin yaprak ve çiçek kapsülüne bakarak nergisinizin hangi tür olduğunu söylemek yanıltıcı olabilir ama benim yılların göz alışkanlığıma göre sanki bunlar ''erlicheer'' gibi duruyorlar..
orkide-filizi
04-01-2015, 22:09
''Professor Einstein'' nergis varyetesi ''Mid to Late Spring'' döneminde açan yani ''geç açan'' bir türdür..
Telaşlanmayın..Nergislerinizin köklerini kurcalamayın..Henüz yeni ekilmiş sayılırlar..Onların filiz vermesine daha zaman var..20 gün sonra falan ilk filizleri görebilirsiniz..
Cevabınız için çok teşekkür ederim iyi günler :)
Birincisi, klasik, kayıtlara uygun ve teyit ettirdiğim Double Roman, ikincisi ise aklımı karıştıran.
Ben elbette araştırmaya devam edeceğim fakat acaba birileri iki resim arasındaki bariz farklılıkları söyler mi? Yani biri diğerinden farklı mı?
Sn pria, N.tazetta L için linkini verdiğiniz site benim için yeterli derecede güvenilir değil, siz de kaydı ihtiyatla bakın derim.
İkinci fotodaki ''Double Dee'' varyetesi olabilir..Dafseek.org'ta ''Doble'' yazın karşınıza çıkacak listede görecdeksiniz..
Benim verdiğim İsrail sitesine güvebmiyorsunuz ama ''Narcissus Tazetta Linnaeus'' diye bir tür de maalesef ''daffseek.org''da yok.. :)
casperia
04-01-2015, 22:52
Geçenlerde bir ara ecnebi sitelerini gezerken ilkbahar soğanlarının ''favori'' listesinde ''Erlicheer'' nergislerin listebaşı olarak gösterildiğine tanık oldum birkaç yerde..
Şimdi yine bazı üyeler benim reklam yaptığımı ve kendi nergislerimi methettiğimi sanacaklar ama gerçek bu..
Ben gerçeği yazmak zorundayım..
Erlicheer türü nergisler tüm olumlu ve çarpıcı özellikleriyle bu övgüyü hakediyor..
Onları sizlere kazandırdığım için gurur bile duyuyorum..
Bakınız, ben iki yıldan beri çok çileli yollardan, uzun uğraşlarla dünyada yoğun kokulu olan ve tescilli tüm nergis türlerini Allah'a şükür edindim..
Bundan çok mutluyum..Şu an elimde 18 yoğun kokulu nergis türü var..İnşallah bu güzel ve nadide türlerle de ülkem insanı birgün tanışacak..Ülkem değerli türleri kazanmış olacak..Ben bunun temelini atacağım, yayacağım, genç arkadaşlarım da inşallah bunları daha da çoğaltıp ileriki yıllarda belki de yurtdışına satacak konuma gelecekler..
Beni izlemeğe devam edin diyebiliyorum sadece..
Gayret benden, takdir sizlerden..
Belki sadece nergis ile ilgili bir kitap bile yazabilirim..Çünkü 18 güzel türle ilgili çok tecrübem olacak..Bunları da aktarmayı isterim..Daha şimdiden ''word dosyasına'' fotoğraflar dahil herşeyi yazıp ekliyorum gün gün..
sayın pria .. sırf bu mesaj yüzünden gaza gelip amerika'dan bu nergislerden sipariş ettim :)
Bakalım ne zaman elimde olur. şubat 15 -20 si gibi gelir sanırım.
Haftada bir kez suya doyuncaya kadar toprağını suluyorum.
Haftada bir sulanacak diye bir kural yok sayın orkide-filizi..
Kışın hele böyle yağmurlu, nemin yüksek olduğu günlerde 15 günde bir sulasanız bile olur..
Saksı toprağı kışın kolay kolay nemini kaybetmez..
Parmağınızla toprağı eşeleyin, eğer toprak yeterince nemli ise sulamanıza gerek olmaz..
Fazla su da iyi değildir.
Ekim-Bakım-sulama bilgilerini okuyabilirsiniz:
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
Cevabınız için çok teşekkür ederim iyi günler :)
Sn pria'nın sözlerine biraz eklenti yapmak istedim, izniyle.
Prof Einstein, normal koşullarda mart-nisan aylarında çiçeklenir. Ancak soğanlı bitkilerin bir özelliği var ki gerekli koşulları sağlarsanız istediğiniz zaman çiçeklenmesini sağlarsınız.
Bazı nergisler bu özelliğe dayanarak erken açmaya zorlanırlar, ticari olarak çok uygulanır. Sizin gördükleriniz de böyle işlemden geçmiş olanlar. Sn kgursan bir kaç kez bu konuyu açıklamıştı. Benim hiç deneyimim olmadı fakat bildiğimi söyle özetleyim. Eğer doğum gününde çiçeklenmesini istiyorsanız, geriye sayıp ona göre gerek dikim gerekse diğer koşulları yerine getirip istediğinizgünlerde çiçeklenmesini sağlayabilir idiniz: Önce 13-14 hafta soğuklama 'cold treatment' yaptıktan sonra normal koşullarda 3-4 hafta içinde çiçeklenir.
Prof Einstein, forcing için çok uygun mu bilmem, şimdiye kadar hiç rastlamadım..
Sanki en iyisi bırakın gelişsin, sizi mahçup etmez gibi geliyor..
Herkese iyi akşamlar. Yeni yılda soğuklar geliyor diye tedbir amaçlı, kapalı balkonun sıcaklığını takibe karar verdim.
Çünkü, penceresi hep açık ve ısıtması yok. Genelde 10 derece civarında olduğunu gördüm.
Ben donacaklar diye korkarken aslında nergislerimin yeterince 'soğuk' alamadığı düşüncesindeyim.
18 Kasım'da diktiğim nergislerim. (5 tane nergisten 4'ü çıktı. Sol alt kenardaki sümbül.)
531583
İkinci fotodaki ''Double Dee'' varyetesi olabilir..Dafseek.org'ta ''Doble'' yazın karşınıza çıkacak listede görecdeksiniz..
Benim verdiğim İsrail sitesine güvebmiyorsunuz ama ''Narcissus Tazetta Linnaeus'' diye bir tür de maalesef ''daffseek.org''da yok.. :)
Sn pria, tartışma açmaktan mı hoşlanıyorsunuz nedir? Bir kaç mesaj öncesi benim yazım hatamı düzelterek (Narcissus Tazetta Linnaeus) bilimsel ismi genişleterek verdiniz, orada yoksa sanki öyle bir tür yok mu diyelim. Daffseek'i keşfettiniz ya eh tamam mı? Daffseek, nergis en geniş internet kaynağı fakat, botanikçilerden ziyade, amatör kişi kuruluşların üretip bir komisyonda tastik ettirdikleri isimleri içeren ve ticari nergislerin zengin kaynağı.Oradaki üreticilerin bazılarını da şahsen tanıyorum ki, güvenilir buluyorum.
''Scientific Name
Narcissus tazetta L.
Synonyms
Narcissus tazetta L. subsp. aureus (Loisel.) Baker
Narcissus tazetta L. subsp. italicus (Ker. Gawl.) Baker
Narcissus tazetta L. subsp. tazetta''
Keşke sizin verdiğiniz linkin pek güvenilir olmadığını söylemeseydim. Site zaten aslında bir 'Tur Organizatörüne' ait. Ciddi görünen çok sitede yanlış bilgi bulduğum için sizi nazikane uyarmaya çalıştım. Bildiğiniz gibi olsun..
Önerdiklerinize gelince;
Double Dee, pedigreesinden, seed ve polen parentinden görüleceği gibi tazetta ile ilişiksiz, Doble; 'Paso Doble' de öyle. Paso Doble nin polent parenti Accent'in üreticisi G.E.Mitsch'in mirasının önemli kısmını alan Steve Winisky, böyle bir durum olsaydı kesinlikle teyit ederdi.
Ayrıca ben samimi olarak basit bir gözlemimi paylaşıp bilen varsa; düzeltme tamamlama ve paylaşma istedim. Ne yazık ki hala eksik parçayı tamamlayabilmiş değilim. Kayıtlı bilgiler eskiye dayanıyor, varsa bir mutasyon, değişim yabancıların da tam bilgisi yok, şimdilik. Hepsi bu..
Ben donacaklar diye korkarken aslında nergislerimin yeterince 'soğuk' alamadığı düşüncesindeyim.
Sayın zeygen,
Ben 10 yıldan beri İstanbul'da ne bahçede ne de açık balkondaki saksılarımda ekili olan nergislerin hiç donma riski taşıdığına tanık olmadım..
İstanbul'da nergislerinizi korumanıza gerek yok..
Atın saksınızı açık balkonunuza derim.Bırakın biraz daha üşüsünler..
Kapalı balkonunuzdaki 10-12 derecelik ısı onlara ilkbahar etkisi yapar ve büyümeleri hızlanır, olması gereken zamandan önce gelişirler..
Doğal ortamda olmaları daha isabetli olur.
Sayın pria,
Keşke açık balkonum olsa idi. Bu kadar sıkıntı çekmezdim.
Yeni soğukların belki etkisi olur. Umarım vakti gelince çiçek görürüm.
Olmazsa, iyice bilgi edindikten sonra soğuk preparasyonu deneyebilirim. Cevabınız için teşekkürler.
Zararı yok sayın zeygen..
Madem ki, kapalı balkonunuzda kalorifer ortamınız yok ..orası da uygun..
Sadece daha erken görürsünüz çiçeklenmelerini..
Kapalı ve serin balkonunuzda da gayet güzel gelişiyor nergisleriniz..
Ilık günlerde hep açık tutun pencereleri ki, daha fazla şımarmasınlar..
Ne yazık ki hala eksik parçayı tamamlayabilmiş değilim. Kayıtlı bilgiler eskiye dayanıyor, varsa bir mutasyon, değişim yabancıların da tam bilgisi yok, şimdilik. Hepsi bu..
Oldukça zor ve ince konular bunlar sayın tabus..
Benim bile kafam karışıyor çoğunlukla..Yanılma payımız çok yüksek, uzmanı değiliz çünkü nergislerin..
Bendeki nergislerin ''erlicheer'' olduğunu anlayıp öğrenene kadar canım çıkmıştı..:)) Hatta çiçekli haliyle ''AsyaLale''ye bile göndermiştim, adını tesbit etsinler, diye..Tenezzül edip dönüş bile yapmadılar..Sonuçta, yine buradaki üyelerin de katkısıyla tesbit edebildik ''erlicheer'' olduklarını..
Kolay gelsin..
Sayın hocam100'den aldığım Karaburunların neredeyse hepsi çiçek tomurcuğu verdi ama soğuklara kaldıkları için kavrulacaklar sanırım. Saksıya ektiğim 4 soğanı içeri aldım. Umarım onlardan çiçek görebilirim.
Birkaç sene önce bizim site bahçesine ektiğim 3 Karaburun nergisinden biri çiçek açmış ve üstüne kar yağmıştı..
Ben de donar, kavrulur demiştim ama kar eridikten sonra bile çiçeği canlılığını sürdürmüş, kavrulmamıştı..
İstanbul gibi deniz kenarı olan yerlerde şiddetli don olayları olmuyor sayın polemos..
Ne zeytininiz için ne de nergisleriniz için fazla endişelenmeyin derim..Hele hele, çiçek kapsülleri henüz yırtılıp açmadıysa kolay kolay etkileneceklerini sanmıyorum.
Bu gece İstanbul'da ısı bayağı düşmüş..Sanırım geceyarısı eksi 7-8'leri görmüş..
Sabah kalktığımda açık balkondaki nergis ekili saksılarıma bakayım dedim..
Toprağın üst yüzeyini parmağımla bastırıp kontrol ettiğimde taş gibi donduğunu gördüm..Saksıdaki toprağın derinliğine, tümüyle donanileceğini düşünüp endişelendim hattâ..
Sonra bir kontrol kalemiyle toprağın en üstündeki donmuş kısmı kırıp eşeledim..
Donan toprak kısmı bir santim kadardı..Onun altında kalan kısımda hiçbir sorun yoktu..
Sanırım gece erken saatlerde yağan kar, saksıların üstünde birikmiş ve eridikten sonra sabaha karşı donmuş..
Böyle havalarda don riskine karşı büyük saksılar daha avantajlı..
Neyse..hiçbir sorun yok..
Nergislerin filizlerine birşey olmaz..Asıl sorun, toprağın tümüyle donup kökleri sıkıştırıp öldürmesidir..
Tedbir olarak, böyle şiddetli soğukların olacağını öğrendiğiniz günlerde saksılarınızı sulamaktan kaçınmaktır..
Çok minik saksılarınızın toprağı daha çabuk etkilenebilip donacağı için, onları kapalı serin balkonlara taşımak veya üstlerini örtmektir.
Arkadaşlar havaların soğumaya başladığı bu günlerde açmaya başlayan Karaburun nergisleri için nostalji yapayım dedim arşivimden seçtiğim 5 resmi paylaşıyorum. Bizdekiler de bu günlerde açmaya başladı.Onları da resimleyince ekleyeceğim.
Mevlut Bey bu mesajı 10 gün önce yazmışsınız..Halâ bekliyorum açmaya başlayan Karaburun nergislerinin bahçenizdeki fotolarını..
N'olur paylaşsanız bizlerle ?
Bakın, benim köydeki Karaburun'larımın tamamı şimdi açmıştır..Keşke köyde olsam ve fotoğraflarını çeksem de, bu karda kışta onların durumlarını burada paylaşabilsem..
Dün baktım, Acıpayam'da gece ısı eksi 14-15'lerde..
Nergislerinizin bahçedeki durumlarını, bu aşırı dondan etkilenip etkilenmediklerini, bu şiddetli soğuk günler geçince nergislerinizdeki olası olumsuzlukları görebilmemiz için bi zahmet bahçedeki fotoğraflarını çekip paylaşmanızı rica ediyorum..
Selamlar.
Balkondaki tüm bitkiler dondu. Nergis, sümbül, anemon, frezya, lale, mis zambağı... Daha bir sürü bitkim vardı hepsi dokunsam çıtır çıtır kırılacak haldeler. Karaburunların hepsi tomurcuk kapsülünü patlatmış haldeydi. Üstlerine kar da yağmadı ama donmuşlar. Gündüz böyle değildi. 1 haftadır su vermemiştim. Toprakları ıslak değil. Ne yapayım bu saatten sonra? Sizler ne yaptınız?
Çok üzüldüm. Daha önce başına böyle bir şey gelen oldu mu? Sonra düzeldiler mi? Ne yaptınız?
sayın Imay,
Aynı sorunu ben de yaşıyorum sabahtan bu yana. Hepsi donmuştu, kalınca yüzde yüz kaybedeceğimi anlayınca ısıtmasız bir ortama hepsini aldım ve saatlerce kendi hallerine bıraktım. Ardından azar azar vitaminli su ile suladım. Şimdi biraz dirildiler. Dayanırlar diye kaktüsleri daha geç aldım ama hepsi suya kesmiş. Onları da saksılarından çıkarıp, kökleriyle kartonlara sardım,inşallah kurtulan olur. Çok beklenmedik bir durumdu. Çok üzgünüm :(
Balkondaki tüm bitkiler dondu. Nergis, sümbül, anemon, frezya, lale, mis zambağı... Daha bir sürü bitkim vardı hepsi dokunsam çıtır çıtır kırılacak haldeler. Karaburunların hepsi tomurcuk kapsülünü patlatmış haldeydi. Üstlerine kar da yağmadı ama donmuşlar. Gündüz böyle değildi. 1 haftadır su vermemiştim. Toprakları ıslak değil. Ne yapayım bu saatten sonra? Sizler ne yaptınız?
sayın Imay,
Aynı sorunu ben de yaşıyorum sabahtan bu yana. Hepsi donmuştu, kalınca yüzde yüz kaybedeceğimi anlayınca ısıtmasız bir ortama hepsini aldım ve saatlerce kendi hallerine bıraktım. Ardından azar azar vitaminli su ile suladım. Şimdi biraz dirildiler. Dayanırlar diye kaktüsleri daha geç aldım ama hepsi suya kesmiş. Onları da saksılarından çıkarıp, kökleriyle kartonlara sardım,inşallah kurtulan olur. Çok beklenmedik bir durumdu. Çok üzgünüm :(
Sayın Milla,
Ben sayfanızda yazı yazarken siz de aynı sorunla ilgili buraya yazıyormuşssunuz..Eğer saksılarınızdaki toprak taa saksı dibine kadar tümüyle donmadıysa soğanlı bitkilerinizin donup öleceklerini sanmıyorum..Kaktüsler ılıman bölge bitkileri olduğu için bu don olayından aşırı etkilenmeleri normaldir.
http://www.agaclar.net/forum/1345813-post296.htm
Sayın Imay,
Hemen ümüdinizi yitirmeyin..Keşke yoğun kar yağıp tüm saksılarınız kar altına gömülseydi..Kar keşke bir yorgan gibi örtseydi bitkilerinizi..O zaman hiç üzülmenize gerek kalmazdı..
Bir an evvel onları kapalı serin balkonunuz varsa oraya taşıyın derim..Eğer kapalı balkonunuz yoksa saksılarınızı polietilen örtüyle diplerine kadar iyice sarınız..
Eğer saksılarınızdaki toprak tümüyle donmadıysa soğanlarınızın öleceğini sanmıyorum..Bir haftadan beri sulamamış olmanız ve toprağın az ıslak oluşu avantajdır sizin için..
Eğer toprak tümüyle donup kökleri sıkıp öldürmediyse, yapraklardaki boyun bükmeler, sarkmalar sizi yanıltmasın..Havalar ısınınca onlar tekrar dirilip canlanırlar..Önemli olan saksının içindeki toprağın tümüyle donmasını önlemektir..Bu sayede kökler zarar görmeyecek ve ortam ısındıkça yapraklar tekrar canlılığını kazanacaktır.
Ben de sizlerin yazdığı bu mesajları okuyunca biraz panikledim..
Çünkü 5 büyük saksımda yurdışından gelen çok değerli nergisler var..
Hava müthiş soğuk..Benim açık balkon çok rüzgar alıyor..Bu da donun şiddetini arttırıyor..
Sayın Milla'nın eksi 11'i gördük demesi ürküttü beni..
Bir saat önce 3-4 kat yaptığımız polietilen büyük bir örtüyle sarmıştım saksıları..
Bu tedbir belki yeterliydi ama sırf bu yurtdışından gelen nergislerimin hatırına, içim rahat etmedi ve onları kapalı serin balkona aldım..
Korkulu rüya görmektense..
Dilerim hiçbirimizin soğanlıları zarar görmez bu şiddetli soğuklardan..
Sayın pria,
İçgüdüsel öğle civarı bunları içeri aldım. Çok isabet olmuş, sonrasınds akşama doğru içeri aldığım bütün saksılar komple buz kalıbı.
''Ankara gibi kışı sert ve donlu geçebilen yerlerde, saksı toprağının çok ıslak değil, hafif nemli olmasına özen gösteriniz..Don olaylarından önce saksılarınızı varsa serin-kapalı balkonunuza alınız, serin-kapalı bir balkonunuz yoksa saksılarınızın etrafını naylon ile örtünüz veya varsa bir mukavva kutu içine koyunuz.''
Satılık yoğun kokulu katmerli nergis | Double Daffodil Erlicheer (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/)
Bloglarımdaki bu bilgileri ara ara link vererek burada hep belirtmeye çalışıyorum..Aslında şiddetli don olacağına dair haberler alındığında hemen tedbir almak gerek..
Sayın pria,
Deneyimlrrinizden her daim yararlanıyoruz, çok sağolun. Benim açık balkon sorunum hep bunları getitdi. Kısmetse en az kayıpla atlatacağım.
Sayın pria,
Deneyimlerinizden her daim yararlanıyoruz
İyi gün dostu değiliz biz sayın Milla :))
Herşeyi dört dörtlük ben de bilemiyebilirim, bazen benim de bilgim yetmiyebilir, hatta bazen yanılabilirim de ama böyle kötü-olumsuz günlerde sizlere yol göstermek, karınca kararınca tecrübelerimi paylaşmak boynumun borcu :))
Sizler de sağolun varolun..
Sağolun sayın pria,
Her daim, yol gösterici, klavuzsunuz bize.
Sayın Pria yazdıklarınızı okuyunca içim rahatladı. Sayın Milla size de çok teşekkür ederim. Toprağı eşmeye çalıştım, çok donuktu. Evimde kapalı balkon ve soğuk bir oda yok. Milla'nın cevabından sonra iki saksıyı deneme amaçlı içeri almıştım. Sıcakta eriyip su gibi olmalarından da korkmuştum. Şimdi hepsini içeri alacağım. Bu bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederim.
İçeri alınca açmaya başladılar :) Sayın hocam100'e teşekkür ederim emekleri için.
531818
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bu gece İstanbul'da ısı bayağı düşmüş..Sanırım geceyarısı eksi 7-8'leri görmüş..
Sabah kalktığımda açık balkondaki nergis ekili saksılarıma bakayım dedim..
Toprağın üst yüzeyini parmağımla bastırıp kontrol ettiğimde taş gibi donduğunu gördüm..Saksıdaki toprağın derinliğine, tümüyle donanileceğini düşünüp endişelendim hattâ..
Sonra bir kontrol kalemiyle toprağın en üstündeki donmuş kısmı kırıp eşeledim..
Donan toprak kısmı bir santim kadardı..Onun altında kalan kısımda hiçbir sorun yoktu..
Sanırım gece erken saatlerde yağan kar, saksıların üstünde birikmiş ve eridikten sonra sabaha karşı donmuş..
Böyle havalarda don riskine karşı büyük saksılar daha avantajlı..
Neyse..hiçbir sorun yok..
Nergislerin filizlerine birşey olmaz..Asıl sorun, toprağın tümüyle donup kökleri sıkıştırıp öldürmesidir..
Tedbir olarak, böyle şiddetli soğukların olacağını öğrendiğiniz günlerde saksılarınızı sulamaktan kaçınmaktır..
Çok minik saksılarınızın toprağı daha çabuk etkilenebilip donacağı için, onları kapalı serin balkonlara taşımak veya üstlerini örtmektir.
Öğle saatlerinde sıcaklık -3'ün altına düşünce Kalamondin'i aldığım Botanikmarket'i arayıp tavsiyesi üzerine Kalamondin, Turunç ve Zeytini içeri aldım. Daha önce böyle bir kötü tecrübem olduğu için risk almak istemedim. Bakalım bahçede ekili olan nergislerin durumu ne olacak hava ısınınca.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sayın Imay,
Kurtarmaya çalıştığım çiçeklerde sizin katkınız büyük 😊
Bakalım bahçede ekili olan nergislerin durumu ne olacak hava ısınınca.
Sayın polemos..
Nergis kış çiçeğidir..Merak etmeyin bahçeye ekilen nergislere hiçbirşey olmaz..
Kardelenler o kadar yüksek dağlarda karın altından çıkıp açıyor..
Ne donuyor ne de kavruluyorlar soğuktan..
Nergisler de eksi 30'lara kadar dayanabilen çiçekler..
Benim gözlemlerime göre erkenci olan Karaburun'lar biraz daha hassas..Eksi 10-15'lerde yapraklarının körpe kısımları donup sararabiliyor ama toprakta ekili olduğu için soğanlarına birşey olmaz, ölmezler..
Sayın polemos..
Nergis kış çiçeğidir..Merak etmeyin bahçeye ekilen nergislere hiçbirşey olmaz..
Kardelenler o kadar yüksek dağlarda karın altından çıkıp açıyor..
Ne donuyor ne de kavruluyorlar soğuktan..
Nergisler de eksi 30'lara kadar dayanabilen çiçekler..
Benim gözlemlerime göre erkenci olan Karaburun'lar biraz daha hassas..Eksi 10-15'lerde yapraklarının körpe kısımları donup sararabiliyor ama toprakta ekili olduğu için soğanlarına birşey olmaz, ölmezler..
Bahçe toprağının drenajı pek iyi değil. Umarım soğanlar donmaz sayın pria :(
Bahçe toprağının drenajı pek iyi değil. Umarım soğanlar donmaz sayın pria :(
Eğer şiddetli yağmur yağsaydı ve uzun süre su birikintileri oluşsaydı belki nergislerinizin kök ve soğanları etkilenebilirdi ama bu kar yağışı böyle bir etki yapmaz..Çünkü kar yavaş yavaş erir ve toprak emer bunu..
Toprak karla örtülüyken soğanlarınızın köklenme bölgesi donmaz..
YeniGine
07-01-2015, 23:53
Güzel benim de içim rahatladı az biraz, teşekkürler Sayın pria. Zira benim de bütün nergislerimin yaprakları hepsi kaskatı bir vaziyette yerlerde sürünüyorlar. Bakalım güneş yüzünü gösterip, buzlar eriyince ne olacaklar merak ediyorum...
Çiçeklerimin tümünü büyük çöp poşetlerine geçirip içeri aldım. Salonumuzu beraberce güzel güzel kullanıyoruz :) duvar kenarlarına, merdiven dönüşlerine sıraladık. Kala dışında hepsi düzeldi. Erken teşhis hayat kurtardı :) iki haftadır tomurcukta bekleyen Karaburunlar dün buzlaşmıştı, akşam çözülüp eski haline döndü. Sabahtan beri de açıyor. Şimdiden mis gibi kokuları yayılıyor. Sanırım amaryllislerden biri sadece yapraklarını kaybedecek. Neyse azıcık zararla atlattık. Birden sıcağa geçince şok filan yaşamadılar. Herkese tavsiye ederim :)
Dün akşam çok karamsardınız, hatta umudunuzu kesmiş gibiydiniz sayın Imay..
Neyse, geçmiş olsun..Çok sevindim sevincinize..
Çocukluğumdan beri çiçeklerle ilgilenirdim. O zaman Bursa'da değildim. Uzunca bir zaman dış ortam, bahçe çiçeklerine vakit ayıramadım. Bursa'da ilk kez, dışarıda soğanlı bitki yetiştiriyorum. Dünkü manzarayla hayatımda ilk kez karşılaştım. Daha önce sizin yazdıklarınızı okumuştum. Hep "Kar iyidir." derdiniz. Ben de rahattım tabi. Akşam çiçeklerimi şoklamaya atılmış gibi görünce şaşkınlık yaşadım. Bu arada sizden aldıklarım soğuğa rağmen hiç etkilenmemişlerdi.
Balkondaki tüm bitkiler dondu. Nergis, sümbül, anemon, frezya, lale, mis zambağı... hepsi dokunsam çıtır çıtır kırılacak haldeler.Üstlerine kar da yağmadı ama donmuşlar.
Daha önce sizin yazdıklarınızı okumuştum. Hep "Kar iyidir." derdiniz. Ben de rahattım tabi. Akşam çiçeklerimi şoklamaya atılmış gibi görünce şaşkınlık yaşadım. Bu arada sizden aldıklarım soğuğa rağmen hiç etkilenmemişlerdi.
''Erlicheer'' türü nergisler soğuğa çok tahammüllüdür..Eksi 30'lara kadar dayandığını okudum..
Yine aynısını tekrar edeyim sayın Imay..Eğer açık balkonunuzdaki soğanlı bitkileriniz kar altında kalsaydı, kar onları bir yorgan gibi örtseydi saksılarınızı içeri almasanız bile olurdu..Kar yağsaydı saksılarınızın üzerine, gerçekten o zaman ''rahat'' olabilirdiniz..Siz kar yağmadığı halde rahat olduğunuzu yazmışsınız, hatanız burada.. :(
Kar, gerçekten bitkileri sert don olaylarının olumsuz sonuçlarından koruyan bir yorgandır.
.................
S.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zengin ''...Yağan kar tabiatı da örtmediğinden, yorgansız ekim yapıldığı için günümüzde olduğu gibi açık arazilerde don olayları bitkiyi vuruyor.'' diyor..
Kar Yorganı Olmaması" Çiftçiyi Endişelendiriyor (http://www.haberler.com/kar-yorgani-olmamasi-ciftciyi-endiselendiriyor-5560507-haberi/)
Bugün saksıları tekrar açık balkona aldım..
Alışmasınlar ılıman havaya..
Sayın pria çiçekleri açmış bir kaç demeti kesip vazoya almak istiyorum. Bazıları açmamış halen. Suda açabilirler mi?
Çiçek kapsülündeki bir iki tomurcuk yeni yeni patlamağa başladıysa kesebilirsiniz sayın polemos..vazoda açar..
1-2 tanesi açmış 2-3 tanesi açmamış olanları kesebilirim o zaman değil mi?
Dumlupınar
12-01-2015, 21:19
Arkadaşlar merhaba,son 2 yıldır İzmir'de hisar önünden aldığım 20 karaburun nergis soğanlarından sadece 2 tanesi çiçek açmıştı.
2014 Eylül ayında hocam 100'den yaklaşık 200 adet çiçek soğanı aldım.Karaburun nergis soğanlarından bunlar da açmayabilir diye denemek için 3 tane almıştım.
Keşke daha fazla alsaydım.Şu anda 3 soğanın 2'si çiçek açmış durumda ve 1 tanesi de 2 çiçek sapı çıkarıyor.
Karaburun nergislerinde ben ilk defa 1 soğandan 2 çiçek sapı çıktığını gördüm.
Bu yıl Eylül ayında hocam 100'den daha fazla nergis soğanı talebim olacak.
Bu arada Karaburun nergisleri ve Grand soleil dor cinsi nergislerimin fotoğraflarını sizlerle bir kaç gün içinde paylaşmak istiyorum.HERKESE SELAMLAR...
Dumlupınar
14-01-2015, 21:14
Fotoğraflar konusunda elimden gelen bu.İdare edin artık.Karaburun ve grand soleil dor nergislerim.
Karaburun nergisleri için hocam 100'e özel teşekkürler...
Dumlupınar
14-01-2015, 21:34
Devamı...
Sn Dumlupınar, resimlerinizi görünce çok sevindim. Dedim ki eh nihayet başarısız resimler konusunda yarışabileceğim bir rakip buldum..
Şaka elbette..Ama itiraf edeyim ben de iyi resim çekemiyorum, hele yakın gözlüğüm yoksa..
Grand Soleil D'or açmaya başlamış, ne güzel. Benimkinde henüz öyle bir durum yok. Sizinkiler içeride mi? Bahçenizde de var mı? Hangi şehir?
Nergisleriniz ile hep mutlu olun..
Dumlupınar
15-01-2015, 20:18
Sn Dumlupınar, resimlerinizi görünce çok sevindim. Dedim ki eh nihayet başarısız resimler konusunda yarışabileceğim bir rakip buldum..
Şaka elbette..Ama itiraf edeyim ben de iyi resim çekemiyorum, hele yakın gözlüğüm yoksa..
Grand Soleil D'or açmaya başlamış, ne güzel. Benimkinde henüz öyle bir durum yok. Sizinkiler içeride mi? Bahçenizde de var mı? Hangi şehir?
Nergisleriniz ile hep mutlu olun..
Merhaba sayın tabus,ben iyi resim çekmediğim gibi,maalesef yakını görme problemini de sizinle paylaşıyorum.Ayrıca benim sizden bir farkım daha var.Fotoğrafları mini bir tabletle çekip messenger üzerinden Eskişehir'e oğluma gönderiyorum.Siteye oradan kendisi yüklüyor.Farkımı anladınız herhalde.Ben siteye fotoğraf yüklemeyi de bilmiyorum.
Ama fotoğraflarımın kalitesi,26 Ocak sabahından itibaren yükselecek.Çünkü kızım İstanbul'dan,oğlum Eskişehir'den yarı yıl tatiline gelecekler.
Grand soleil dor nergisleri ben geçen sene baumax yapı marketten almıştım.Bahçede dikili değiller.Balkonda saksıya diktim.Geçen seneden beri aynı saksıdalar.3 soğan 7 tane olmuş.3 tane de çiçek sapı var.Yılbaşı gününden beri 10 gün kadar ısıtmasız salonda durdular.Çok soğuk günlerde İzmir'de çiçek sapları zarar görmesin diye içeri almıştım.Bugün balkona çıktılar artık.
KOLAY GELSİN.SELAMLAR GÖNDERİYORUM.SAĞLICAKLA KALIN...
Pazar gününden beri köydeydim..
Oldukça fırtınalı günler, dondurucu soğuklar olmuş..Sanırım eksi 6'ları görmüş..Eksi 7'yi geçseydi zeytinlerim donardı çünkü..
Karaburun nergislerimin ( Double Roman) yapraklarında da sararma, kavrulma yok..Fakat tüm çiçek sapları fırtınadan yere yatmış haldeydi..
Hemen hepsi açmıştı..Bol bol kesip dostlarıma gönderdim..
Erlicheer cinsi nergislerim de yeni yeni çiçek saplarını göstermeye başlamışlar..
Bana geçen ve bu yıl yurtdışından çok nadide 14 tür nergisi binbir emekle getiren dostumu da bu çiçeklerle mutlu ediyorum..
Ona gönderdiğim 50'den fazla Karaburun nergisi çiçeğinin sağolsun fotoğraflarını çekip gönderdi bana:
(Fotoğrafların ilk ikisi flashlı çekim, diğer üçü gün ışığında)
Çanakkale'de köyümdeki zeytinliğimde ekili olan, henüz tomurcukları yeni yeni patlamağa başlayan Karaburun'ları en sona bıraktım..Dün akşam kestim onları da..
Bugün İstanbul'da evimdeler:
Ohh oh ev mis gibi kokuyordur bu güzelliklerle.
Dumlupınar
16-01-2015, 19:07
Sayın pria merhaba,nergislerinizden bende haber bekliyordum.Bir problem olmadığına da çok sevindim.
Nergis sayfası siz yokken biraz boynu bükük kalıyor.Fotoğraflar tek kelimeyle harika çekilmiş.Nergislere ise söyleyecek söz yok.MAŞALLAH...EMEĞİNİZE SAĞLIK.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...
Ohh oh ev mis gibi kokuyordur bu güzelliklerle.
Gündüz antreye koyuyoruz Karaburun (Double Roman) nergisleri..Adet olarak fazla olduğu için evin her tarafına kokuları yayılıyor Güler Hanım..
Çok nefis bir koku..
Sayın pria merhaba,nergislerinizden bende haber bekliyordum.Bir problem olmadığına da çok sevindim.
Nergis sayfası siz yokken biraz boynu bükük kalıyor.Fotoğraflar tek kelimeyle harika çekilmiş.Nergislere ise söyleyecek söz yok.MAŞALLAH...EMEĞİNİZE SAĞLIK.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...
Sayın Dumlupınar,
Nergisler benim vazgeçilmez çiçeklerim..
İleriki yıllarda bu sayfaları süsleyecek bol çeşitlerim olacak..Hepsi birbirinden güzel..
Geçen yıl yurtdışından gelen ve çok keskin kokulu olan türden 3 adetini köye fidanlığa ekmiştim..Üçünde de çiçek sapı oluşu ve bol yavru verişi çok iyi bir özellik..Bu tür aynen Karaburun nergisi gibi çok erkenci bir tür..Çiçek tipi biraz farklı..Köydekilerin biri açmıştı ama fırtınada yerde sürtündüğü için biraz bozulma olmuş, bu yüzden fotoğrafını çekip yüklemedim..Evde balkonda da bir kök var ondan..Nasipse onun resmini yüklerim..Saksıya çok geç ektiğim için açması mecburen biraz gecikecek..ama, çok erkenci bir tür..Kokusu da çok harika..
Köyde Karaburun (Double Roman) nergislerimde geçen köye gidişimde % 80 oranında çiçek sapı var demiştim ama yanılmışım..
Bu gidişimde tam sayım yaptım..300 kök nergisten 130 çiçek sapı kestim..Yani, çiçeklenme oranı aynen Ege Üniversitesi araştırmalarında tesbit edildiği gibi, ortalama % 40 gibi..
Demek ki, bu nergisten daha fazla sonuç beklememek gerek..Benim son tecrübem bu..
Bu nergislerin çiçeklerine kendi ilimde, ilçemde bile talep var..Onları gelecek yıl daha kuytu, ılman ve rüzgara kapalı bir noktaya taşıyacağım ve çoğaltıp kesme çiçekçiliğe yöneleceğim..Mahcup olurum diye soğanını satmaktan çekindim hep, ama çiçeklerini satayım bari..
Evvelki gün İzmir'den aradılar telefonla..5 bin adet ''erlicheer'' soğanı talep ettiler..Uzun uzun sohbet ettik..Bana onları kesme çiçekçilik yapmak için istediklerini söylediler..Ben de onlara ancak 50, bilemedin en fazla 100 adet verebileceğimi, sabırla soğanları çoğaltmalarını ve geleceğe yatırım yapmalarını tavsiye ettim..
Yani, bu nergis işi, hem amatörler hem profesyoneller için oldukça cazip bir iş..
Yaşım ilerledi..Genç olsaydım neler yapardım neler elimdeki bu türlerle..
Gençlerin inşallah ilgisini çeker ve kafa yorarlar bu konuya..
Size de kolaylıklar diliyorum..Çok selam.
Köyde ektiğim iki çeşit Cheerfulnes'ler hala filizlerini toprak üstüne uzatamamışlar..Çok geç bir tür bunlar da..
https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
6 ayrı resim çekmiştim, ne yazık ki en az kötü olanı bu..
Hiç zamanı değil ama hep beraber açıyorlar. Yakınındaki Double Romanları mı kıskandı bilmem. Aslında, Antalya'da mart sonu nisan başı civarında açıyordu ama..Erken değil çook erken çiçeklendi..Tanıştırayım: Martinette..
hocam100
17-01-2015, 20:04
Bu yıl benim için henüz çiçek koklayamadığım bir yıl. Kış çok şiddetli geçince nergis soğanlarım küçük kaldı .Kar da yağınca epey zorlandılar. Bakalım ne zaman çiçekleri göreceğim.
Bir nergis hikayesi:
Begonvilli Ev: Nergis Kokulu Anılar (http://begonvilliev.blogspot.com.tr/2012/01/nergis-kokulu-anlar.html)
akçabardak
18-01-2015, 14:07
Bir nergis hikayesi:
Begonvilli Ev: Nergis Kokulu Anılar (http://begonvilliev.blogspot.com.tr/2012/01/nergis-kokulu-anlar.html)
Sayın pria, çok güzel bir hikaye inanın okurken gözlerim dolup taştı, gerçekten beni de alıp bir yerlere götürdü bu hikaye, çok duygulandım. Paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.
2379 sayılı mesajımın son fotoğrafında görüldüğü gibi, köydeki Karaburun (double roman) nergislerimin en az açanlarını kendime ayırmıştım..
Bunlar İstanbul'daki vazoda iki gün içinde tüm tomurcukları açtı neredeyse..
Tabi, görüntü ve koku daha muhteşem olunca birkaç fotoğraf daha çekip eklemeden edemedim..
Evin her tarafı misler gibi..
Ayrıca, bugün site genel kurul toplantımız vardı..4. kez seçilen sevgili yöneticimiz ile her toplantı sonrası başbaşa oturup durum değerlendirmesi yapıp kahvelerimizi içtik eşimle birlikte ve evine giderken ona 15 dal kadar bu nergislerden hediye ettim..dünyalar onun oldu inanın bu tatlı sürpriz karşısında..
Geçen yıl yurtdışından gelen ve çok keskin kokulu olan türden 3 adetini köye fidanlığa ekmiştim..Üçünde de çiçek sapı oluşu ve bol yavru verişi çok iyi bir özellik..Bu tür aynen Karaburun nergisi gibi çok erkenci bir tür..Çiçek tipi biraz farklı..Köydekilerin biri açmıştı ama fırtınada yerde sürtündüğü için biraz bozulma olmuş, bu yüzden fotoğrafını çekip yüklemedim..Evde balkonda da bir kök var ondan..Nasipse onun resmini yüklerim..Saksıya çok geç ektiğim için açması mecburen biraz gecikecek..ama, çok erkenci bir tür..Kokusu da çok harika..
Yurtdışından geçen yıl edindiğim bu nergisin köyde açmak üzere olan bir tek çiçek sapını kesip getirmiştim..Açan tomurcuklar fırtınada yere sürtündüğü ve tahrip olup zedelendiği için fotoğrafını çekip buraya eklememiştim..Yine de bazı taç yapraklarda (petal) belirgin şekil bozuklukları ve bozulmalar var..
Ama, vazoya koyduktan iki gün sonra diğer tomurcuklarını da patlatmış bugün..
Çok çok harika bir kokusu var..Yurtdışındaki adı ''Erken İnci''..Aralık ortası -ocak ayı başlarında açmasıyla ünlü..
Çiçeğinin yapısıda oldukça farklı..
1809 yılına tescilli 'tazetta' grubundan bir tür.. N. x italicus..
fındıkkurdu
19-01-2015, 00:15
Sayın pria Giresun'da olsa bence bir ay daha erken açar :))))
Sn. Pria dün 2015 nergis soğanı için mesajlaşırken daha tomurcuk göremediğimi söylemiştim ama bu gün sularken bir tanesi sürpriz yapıp tomurcuğunu gösterdi. Yaprak boyları 10-15 cm ya var ya yok o nedenle daha tomurcuk da beklemiyordum. 5 soğan şu an 12 tane görünüyor bakalım kaç çiçek verecek.
Bu arada sizin Karaburunların veriminin düşük olma nedeni yakınından geçen eller olmasın? Bence kokuyu takip ederek köyü bir dolaşın :). O köye imrendim şimdi ben.
hocam100
21-01-2015, 18:32
2379 sayılı mesajımın son fotoğrafında görüldüğü gibi, köydeki Karaburun (double roman) nergislerimin en az açanlarını kendime ayırmıştım..
Bunlar İstanbul'daki vazoda iki gün içinde tüm tomurcukları açtı neredeyse..
Tabi, görüntü ve koku daha muhteşem olunca birkaç fotoğraf daha çekip eklemeden edemedim..
Evin her tarafı misler gibi..
Ayrıca, bugün site genel kurul toplantımız vardı..4. kez seçilen sevgili yöneticimiz ile her toplantı sonrası başbaşa oturup durum değerlendirmesi yapıp kahvelerimizi içtik eşimle birlikte ve evine giderken ona 15 dal kadar bu nergislerden hediye ettim..dünyalar onun oldu inanın bu tatlı sürpriz karşısında..
Adnan bey resimdekiler benim verdiğim soğanlardan mı yoksa sizde eskiden olanlardan mıdır?
Bu arada sizin Karaburunların veriminin düşük olma nedeni yakınından geçen eller olmasın? Bence kokuyu takip ederek köyü bir dolaşın :). O köye imrendim şimdi ben.
Keşke dediğiniz gibi olsa sayın uyap..
Zaten böyle birşey olsa dahi mutlaka benim haberim olur..
Komşum İsmail abi varken cesaret ister benim fidanlığa girmek için :))
Ot kesmeğe bile giremez kimse..
Aslında pullukla sürdürmediğim için fidanlığımın bir ot cenneti olması, nergislerime çok güzel bir kamuflaj sağlıyor..
fındıkkurdu
22-01-2015, 02:11
Bir aydır gidip gelip kokladığım karaburunların çiçeklerini bugün kestim.
Hocam100 den aldığım karaburunların yaprakları pırasa yaprakları gibi oldu. Çok geniş ve çok canlı duruyorlar. Pria dan aldıklarımda fena sayılmaz. Hocam 100 den aldıklarımla kıyasladığımda yapraklar daha dar ama onlarda çok canlı ve sağlıklı görünüyorlar. İkisinin de yaprak boyları aynı gibi 35-40 cm civarında gibi. Cetvelle ölçmedim göz ayarı diyelim.
Giresun nergislerini hocam100 den ve pria dan gelenlerle kıyasladığımda yapraklar daha dar fakat yaprak boyları neredeyse 55-60 cm civarında gibiler.
Bu sene inşallah bir aksilik olmazsa üçünün de bakımını aynı şartlarda sağlayıp gelecek yıl çiçek açma ve yaprak durumlarını incelemeyi düşünüyorum.
Sayın Pria, sizden aldığım 3 adet nergis soğanının yaprak boyları 25-30 cm civarına ulaştı. "Neden çiçek sapı yok, acaba birşeyleri yanlış mı yaptım?" diye korkuyla beklerken bu sabah birkaç tane çiçek sapının gizlice uzadığını fark ettim ve çok mutlu oldum :D İlk fırsatta resimleyip paylaşmayı umut ediyorum ;)
Sayın maya,
Yazdıklarınızdan anladığıma göre sanki biraz azotlu gübreyi fazla kullanmışsınız..
Nergisler aşırı azotlu ortamı pek sevmezler..
Hatta çiçeklenmesi üzerine de olumsuz durumlar yaratabileceğini sanırım bir yerlerde okumuştum..
''Erlicheer'' nergisler, benim tecrübelerime göre yapraklar 10-15 santim uzunluktayken çiçek saplarını göstermeğe başlarlar..Yaprakların çok uzamasını durdurup önce çiçek sapını büyütmeğe başlarlar, çiçeklenme sonrasında da yaprak gelişimini hızlandırırlar..
Neyse..hayal kırıklığına uğramadığınız için sevindim.
Sayın Pria,
Demek ki yine bir yerlerde hatam var. Haftasonu mümkün olursa fotoğraflayacağım ;) Soğanlarım sağlıklı olduğu sürece hiç sorun değil benim için :) Nihayetinde geçen seneki nergis denemem tam bir hayal kırıklığı olmuştu :( Şimdi en azından birkaç tane de olsa çiçek görecek gibiyim...
Keşke dediğiniz gibi olsa sayın uyap..
Zaten böyle birşey olsa dahi mutlaka benim haberim olur..
Komşum İsmail abi varken cesaret ister benim fidanlığa girmek için :))
Ot kesmeğe bile giremez kimse..
Aslında pullukla sürdürmediğim için fidanlığımın bir ot cenneti olması, nergislerime çok güzel bir kamuflaj sağlıyor..
Desenize her açıdan benlik bir fidanlık ;).
Sayın Pria,
Demek ki yine bir yerlerde hatam var. Haftasonu mümkün olursa fotoğraflayacağım ;) Soğanlarım sağlıklı olduğu sürece hiç sorun değil benim için :) Nihayetinde geçen seneki nergis denemem tam bir hayal kırıklığı olmuştu :( Şimdi en azından birkaç tane de olsa çiçek görecek gibiyim...
Sn pria da söylemiş ama, azot tan kaçınmak gerek. Yetişkin bir nergis soğanının çiçeklenmesini engellemek için özel çaba göstermez iseniz, o kendiliğinden açar. Işık az olmuş, gübresi yokmuş, suyu az gelirmiş vs gibi mazeretler ancak gelecek senenin çiçeklenmesi içindir. Zamanında veya öncesinde toprakla buluşmuş ise, bahçe ortamında mutlaka çiçeklenir. Eh saksınızı da buna göre ayarlayın olsun bitsin.
fındıkkurdu
23-01-2015, 14:29
Sevgili nergis severler,
Hocam100 ve pria dan aldığım karaburun nergislerinin yaprak boyu 35-40 cm, Giresun nergislerinin yaprak boyu 55-60 cm yazmıştım bir önceki mesajımda göz ayarı olarak. Bugün üşenmedim ölçtüm gözümün pek ayarı yokmuş:)) Hocam100 ve pria dan aldıklarımın yaprak boyu tam 55 cm, Giresun nergislerinin yaprak boyu ise tam 75 cm.
Azot çok olursa yaprak boyu uzun olur yorumunda bulunmuş bazı tecrübeli arkadaşlar.
Saksılar için toprak analizi yaptırmadım ama şu an erlicheerlerin yaprak boyu 55 cm çiçek saplarının boyu ise hepsinin aynı değil. 5 cm olan var 10 cm olan var. En uzunları şu an 18 cm civarında. Daha önce erlicherlerim 10-15 gün içinde açar yorumunu yapmıştım ama bu yorumdan sonra kar yağınca çiçek saplarındaki büyüme durdu. 2-3 gündür hava o kadar güzel ki güneş pırıl pırıl. Bakalım nergislerime etkisi nasıl olacak.
Geçen yıldan teta a teta nın boyu 2-3 cm ama çiçek tomurcukları dipten görünüyor. Prof. Einstein da geçen yıldan ama o daha yeni yeni uyanıyor. Geçen yıldan olanların hepsini eylülün ilk haftası dikmiştim.
Bu sene karışık bir paket daha aldım bakalım bana nasıl bir süpriz yapacaklar. Onlar da minik filizlerini göstermeye başladılar.
Asıl beklediğim iki tür nergisim daha var. Çocukluğumdan beri teyzemin bahçesinde olanlar.
Bir tanesini geçen yıl almıştım ama çiçek açmadı maalesef, adını da bilmiyorum. Onu da eylül ayında dikmeme rağmen daha yeni büyüyor, geçen yılda diğer nergislere göre çok geç filizlenmişti. Şu an yaprakları 4-5 cm kadarcık. İnşallah çiçek açar da sizlerden adını öğrenirim.
Diğerini ise bu sene ilk diktim yine eylül ayında. O büyüdü yaprak boyları 55 cm civarında, sanki o açacak gibi. Dipte kalın bir şişkinlik var. Hayırlısı deyip bekleyelim ve görelim inşallah :)
şu an erlicheerlerin yaprak boyu 55 cm çiçek saplarının boyu ise hepsinin aynı değil. 5 cm olan var 10 cm olan var. En uzunları şu an 18 cm civarında. Daha önce erlicherlerim 10-15 gün içinde açar yorumunu yapmıştım ama bu yorumdan sonra kar yağınca çiçek saplarındaki büyüme durdu.
Ben Giresun ikliminin nergisler üzerinde oldukça farklı vee olumlu bir etkisi olduğuna inanıyorum artık..
Erlicheer'lerin sizdeki büyüme şekli biraz şaşırtıyor beni..
Benim 20 yıldan beri bildiğim ve gördüğüm şudur:
Erlicheer nergisler çiçek sapını çıkarmaya başlayınca yaprak gelişmesini durdurur..Çiçek sapının büyümesi çiçeklenme aşamasında hızlanır ve boylanır..Çiçeklenme dönemi geçmeye başlayınca da yaprakların gelişip uzamasına ağırlığını verir..
Bu yıl biraz küçükçe saksıya ektiğim 5 'erlicheer' nergisimin biri çok şımardı nedense..Diğer 4'ünde henüz çiçek tomurcuğu bile belirmezken onun böyle hızlanıp şımarmasına şaşırdım..Sanırım sığ saksı olduğu için güneşi gören tarafta olması nedeniyle böylesine hızlı gelişim gösterdi..
Diğer nergislerimin 5-6 türünde çiçek tomurcukları belirmeye başladı..4-5 çeşit ise aradan 67 gün geçmesine rağmen henüz toprak üstüne atamadı filizlerini..
Geç ve çok geç türler bunlar..
(İkinci fotoda, saksı kenarında 5 adet erlicheer var, ortadaki ise 'x italicus'..Onunda çiçek sapı göründü)
fındıkkurdu
25-01-2015, 00:57
Sayın Pria
Bizler buralarda büyüdüğümüz için pek anlamıyoruz ama dışardan gelen biri Giresun'daki nem oranına pek tahammül edemiyorlar. Nem oranının etkisi olabilir diye düşünüyorum. Yarın bir aksilik çıkmazsa kızlarınızın fotoğrafını çekip görmenizi sağlayabilirim :)
YeniGine
25-01-2015, 01:02
Sayın pria http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-89.htm bu sayfamdaki nergislerimin türleri nedir acaba?
Şimdiden teşekkürler.
Sayın Pria
Bizler buralarda büyüdüğümüz için pek anlamıyoruz ama dışardan gelen biri Giresun'daki nem oranına pek tahammül edemiyorlar. Nem oranının etkisi olabilir diye düşünüyorum. Yarın bir aksilik çıkmazsa kızlarınızın fotoğrafını çekip görmenizi sağlayabilirim :)
Bence de ondan; Giresun'un ılıman ve nem oranının yüksek, yağışı bol bir bölge oluşu etkili olsa gerek..
Sayın pria http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-89.htm bu sayfamdaki nergislerimin türleri nedir acaba?
Şimdiden teşekkürler.
Çok yakın plan, net fotoğraflarınız yok sayın YeniGine..
Ben biraz zor çıkarım bu işin içinden..
Yanılma payı yüksek.
Sayın Pria,
Evelki sene sizden aldığım 10 adet erlicheer nergisleri temmuz gibi sökmüştüm. Söküp temizlediğimde 32 adet soğan oldu. Ekim ortalarındaydı sanırım yeniden soğanları ektim. Şu an yaprakları yaklaşık 40 cm civarında ve 30 kusur çiçek sapı da görünür vaziyette. Her ne kadar resimde belli olmuyorsada çiçeklerin büyük çoğunluğu 10 cm kadar da boylandı bir kısmı da göbekte. Hepsi henüz kapsül içindeler.
Hediye 4 adet karaburun ise yine 4 adet kaldılar, geçen sene erkenden sadece bir tanesi çiçeklenmişken bu sene yaprak boyları 65 cm olduğu halde çiçek yok. Bundan sonra da çıkaracağını sanmıyorum.
Bilgi mahiyetinde aktarmak istedim.
Boğazda deniz kenarına yakın bir konumdalar. kar ve -5 leri gördüler yaprak ve çiçeklerde sorun yok.
Sayın musk..
Sizler de Karaburun nergisi (double roman) ve Erlicheer nergisleri bizzat karşılaştırma şansına sahip oldunuz..İzlenimleriniz benim görüşlerimi doğrular nitelikte..
Maalesef Karaburun nergisi oldukça verimsiz, hatta nankör ve zorlu bir tür..
10 kök olarak satın aldığınız 'Erlicheer' nergislerinizin bir yıl sonra 32 adete ulaşması ve bunların 30 adetinde çiçek sapı oluşması çok harika ve insanları daima mutlu edecek güzel bir sonuç..
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sizden (mümkünse) harika fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyeceğim..
Selamlar..
capsaicin
25-01-2015, 12:41
Eskişehir ikliminde benim nergisler daha uyanamıyorlar. En az bir ayımız var. Eve alıp da süreci hızlandırmak istemiyorum bu sefer 3 günde çiçekler soluyor.
hocam100
25-01-2015, 12:51
Benim Karaburunlar da yavaş yavaş uyanıyorlar bu yıl çiçek çok olacak gibi görünüyor.Bir soğanda iki tane tomurcuk görünüyor. Soğuk olması çiçek açmayı geciktiriyor.Ama mutlaka açacaklar kokusunu da alacağım.
Nergislere gübre olarak ne kullanayım? Toprakları dere kumu, funda toprağı ve koyun gübresi karışımı. Daha önce gübre kullanmadım hiç. Karaburunlar açıp geçti. Çiçek saplarını temizledim. Şimdi gübreleme zamanı, öyle değil mi?
Bence toprağınız yeterince zengin, gübre kullanmasanız da olur kanaatindeyim sayın Imay..
Elinizde fosfor ve potasyum ağırlıklı sıvı gübre falan varsa minik bir takviye yapabilirsiniz..
Denizyosunu varsa o da olur..
Bir litre suya bir gram koyup çalkalayın ve bu suyla sulayın..
Gübreleme bölümünü okuyabilirsiniz:
https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
lenavita
25-01-2015, 19:07
bahçe de çok nergis im var fakat hiçbiri açmadı ve hava ısınıyor bende yarı kestim çünkü çiçeklere gölge yapıyor boyları çok uzadı ondan olsa gerek
Benim Karaburunlar da yavaş yavaş uyanıyorlar bu yıl çiçek çok olacak gibi görünüyor.Bir soğanda iki tane tomurcuk görünüyor. Soğuk olması çiçek açmayı geciktiriyor.Ama mutlaka açacaklar kokusunu da alacağım.
Mevlut Bey,
27 aralıkta Karaburun nergislerinizin açmaya başladığını, fotolarını ekleyeceğinizi yazdınız, fakat fotoğraf falan göremedik..
http://www.agaclar.net/forum/1343243-post2284.htm
Daha sonra size 7 ocakta aşağıdaki mesajı yazdım, yanıt vermediğiniz gibi açmağa başladığını söylediğiniz nergislerinizin fotolarını gene yüklemediniz..
http://www.agaclar.net/forum/1345696-post2344.htm
Bugün yazdığınız mesajda ise ''Benim Karaburunlar da yavaş yavaş uyanıyorlar bu yıl çiçek çok olacak gibi görünüyor'' diyorsunuz..
İnanın yazdığınız şeyler öyle çelişkili ki..
Kusura bakmayın, anlayamıyorum artık sizi. :(
Sayın Pria, nergis hakkında ne sorsam sizden alabildim cevabını. Toprak karışımını da sizden öğrenip elimden geldiğince uygulamıştım. Bu yıl, bu toprak karışımıyla tüm soğanlı bitkilerim çok keyifli. Çok sağ olun. Yarın Bauhaus'a uğrayayım. Hem maydanoz, dereotu tohumu da alacaktım. Benim soğanlılara kardeş olsunlar.
Sayın lenavita, ben de önceleri nergislerimin yapraklarını keserdim. Sonraki sene de çiçek az oldu, açmadı vs vs... Benim yaprakları kestiğim dönemde meğerse bir sonraki senenin çiçekleri için hazırlık yapıyorlarmış. Yani o yapraklar kendiliğinden sararana kadar kalmak zorundaydı.
Sayın Pria, nergis hakkında ne sorsam sizden alabildim cevabını. Toprak karışımını da sizden öğrenip elimden geldiğince uygulamıştım. Bu yıl, bu toprak karışımıyla tüm soğanlı bitkilerim çok keyifli..
Sayın Imay,
Düşünmeden, araştırmadan, gözlemlerimi tecrübelerimi katmadan ben bu sayfalarda hiçbirşey yazmadım, yazmam da..
Yanlış, emin olmadığım birşey yazarak kimseyi üzmek, hüsrana uğratmak istemem..
Yazdığım herşey 20 yıllık tecrübelerimin sonucudur..
Benim burada ve bloglarımda yazdığım şeylerin birebir alınarak diğer sitelerde yayınlanmasından da büyük keyif alıyorum..Demek ki yazdığım şeyler insanlara doğru, inandırıcı ve gerçekçi geliyor ki benim bu konularda yazdıklarım beğenilip alıntılanabiliyor..Örneğin aşağıdaki linkte nergis ekim-bakım bilgilerini benim burada ve bloglarımda yazdıklarımla bir karşılaştırın..Aynen benim yazdıklarımı alıp yayınlamışlar..Keyif alıyorum bundan ben de..
Mart Ayının Çiçeği Nergis, Sude Çiçekçilik, Ankara Çiçek Siparişi, Ankara Çiçekçi, Ankara Çiçek. (http://www.sudecicek.com.tr/sayfalar-118/mart-ayinin-cicegi-nergis.php)
Gelecek yıl saksı topraklarınıza bu yıl son yazdıklarımı da uygulayabilirsiniz..Biraz daha farklı şeyler var orada:
http://www.agaclar.net/forum/1332135-post265.htm
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim; ben her zaman hizmetinizdeyim..Seve seve hem de..
hocam100
25-01-2015, 21:42
Adnan bey haklısınız anlasamiyoruz.Çünkü ben size diyorum ki okuldan dolayı resim ekleyemiyorum.Siz diyorsunuz ki günü gününe resim ekleyin.Ama çok yoğun bir hafta geçirdik.4 gün kar tatili olunca her şey karıştı.Bir yandan notlar bir yandan da sınav ve karne işleri birbirne girdi.Biraz da bize hak verin.
Adnan bey o zamandan sonra agir bir kış geçirdik adeta döndük.-18 i de ggördük. 20 cm kar 10 gün de zor eridi.Adeta durdu hersey.Karın altında epey zarar görmüşler yapraklarda sararmalar oluştu.Filizlerde sorun yok ama 4 gündür gündüz sicak geçiyor biraz kendilerine geldiler.Haftaya açarlarsa soğuk gelecekmis ki açarlarsa donarlar.Bakalim göreceğiz.resim yükleyemediniz dediniz okul cuma tatil oldu bundan sonra 15 gün boşuz resim çekerim artik.Bu arada sizden aldigim nergizler de 15 cm yaprak oluştu kar yer yer zarar vermiş ama acacaklar filizlerde soruk yok gibi.-18 (karin altında iken)i görmüş oldu.
hocam100
25-01-2015, 21:51
Bu yıl benim için henüz çiçek koklayamadığım bir yıl. Kış çok şiddetli geçince nergis soğanlarım küçük kaldı .Kar da yağınca epey zorlandılar. Bakalım ne zaman çiçekleri göreceğim.
17 ocakta yazdığım mesaj.
hocam100
25-01-2015, 21:57
27 aralıktaki masajım da açmak üzere olanlar içindi.Ama soğuktan zarar gördüler.Onlar geçen seneden ekili idi.Az olduğundan resimlemedim. Hatta geçen sene bu vakit açmıştı da nostalji yapmıştım.
Adnan bey haklısınız anlasamiyoruz.Çünkü ben size diyorum ki okuldan dolayı resim ekleyemiyorum.Siz diyorsunuz ki günü gününe resim ekleyin.
Estağfurullah Mevlut Bey, size ben hiçbir zaman böyle emir kipiyle 'günü gününe resim ekleyin'' falan demedim, ancak yazdıklarınızı görsel olarak desteklemeniz ricasında bulundum..
Yaparsınız veya yapmazsınız o tamamen sizin keyfinizin bileceği birşeydir.
Benim demek istediğim şu..Siz 27 aralıkta aşağıdaki mesajı yazmışsınız:
Arkadaşlar havaların soğumaya başladığı bu günlerde açmaya başlayan Karaburun nergisleri için nostalji yapayım dedim arşivimden seçtiğim 5 resmi paylaşıyorum. Bizdekiler de bu günlerde açmaya başladı.Onları da resimleyince ekleyeceğim.
Yani Karaburun nergisleri açmaya başladı diyen de, onların fotoğraflarını ekleyeceğim diyen de sizsiniz..
27 aralıkta açmaya başladığını söylediğiniz nergisleriniz eksi 18'lerin oluştuğu 7 ocaka kadar zaten hepsi açmış olmalıydı..
Ben bunun için ricada bulunmuştum sizden..
hocam100
25-01-2015, 22:08
Maalesef bazan insan umduğunu bulamıyor.Soğuk dalgası neredeyse 1 ay öteledi herşeyi.Nasip bakalım.Görür müyüz donar mı Allah bilir.
Sayın Pria, nergislerimi bu sabah kontrol ettim; yapraklar 45 cm civarında boya ulaşmış, çiçek sapları ise toplam 5 adet. Soğanlarımın sağlığı açısından bu aşamada ya da sonrasında yapmamı tavsiye edebileceğiniz herhangi birşey var mı acaba? (Saksıda cılız bir soğan daha var. O da geçen sene çürütmüş olduğum nergis soğanlarından birinin sağlam kalan yavrusu. Sizi yanıltmasın diye açıklamak istedim :rolleyes: )
Nergisleriniz gayet sağlıklı ve çok güzel gelişip boylanmış sayın maya..
Tek eksiklikleri sanırım az güneş almaları..
3 soğanda 5 çiçek oluşu da ekstradan bir güzellik..
Bakım bilgileri için:
https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
Bunları duyduğuma inanın çok sevindim Sayın Pria ;)
Kurtulmak için herhangi bir önlem öneri var mıdır ?
Sayın zıpçıktı,
Pratik ev yapımı haşere ilaçları ile bunları yoketmeniz mümkün:
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
celalim01
28-01-2015, 09:49
Bende bakayım şu ev yapımı ilaçlara şuan bende sıkıntı yok ama lazım olur belki yanımızda bulunsun. Öğrenmek her zaman güzeldir.
Bu yıl havalar çok dengesiz. ılıman geçiyor desem, bazı bitkilerim soğuktan etkilendi, soğuk desem, henüz açmaması gerekenler sanki bahar gelmiş gibi açmaya çalışıyor. Şaşırdım kaldım. Neyse ki açanlar bizdendir,açmayanların da keyfi gelir elbet..
Cheekwood Botanik Bahçesi, tam 18000 adet 'Carlton' nergis dikmiş, bu ilkbaharda açması bekleniyormuş.
https://www.facebook.com/pages/Middle-Tennessee-Daffodil-Society/302979015389
İnanılmaz değil mi?
casperia
31-01-2015, 08:37
sayın pria..
erlicherr tazzetta hibrid nergis soğanlarım dün geldi.
nergis soğanlarının kasım -aralıkta ekildiğini biliyorum. yine de diksem olur mu ? sonuç olarak bu konuda çoğumuzdan deneyimlisiniz ..
soğanların şimdiki resimlerini de gönderiyorum.
Sayın casperia,
Öncelikle soğanlarınıza kavuştuğunuz için gözünüz aydın diyorum size..
Soğanları ekip ekmeyeceğinizi sormanıza gerek yoktu; hemen ekmelisiniz..
Fakat, dikkatimi çeken bir nokta var..20 yıldan beri 'erlicheer'lerle uğraşırım..Hiç böyle boyunlu soğanım olmadı..İnşallah yanılıyorumdur..Ayrıca soğanlar çok küçük gibi geldi gözüme..İnşallah çiçeklenmelerini hep beraber görürüz ve hüsrana uğramazsınız..
Saksınız 15-20 santim derinliğindeki kare saksılardansa daha derin bir saksıya ekmenizi öneririm..Eğer bu saksıyı kullanacaksanız saksıyı biraz daha toprakla doldurunuz..
Ekim- bakım bilgileri için okuyabilirsiniz:
https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
casperia
31-01-2015, 14:51
teşekkürler sayın pria..
yaklaşık 30 cm derinliğndeki 15 cm çapındaki saksılara 3 adet diktim ve suladım.
umarım çiçeklenirler ve fotoğrafları sizinle paylaşırım.
''erl2icheer' se de , değilse de yine sizin deneyimlerinize güveneceğim.
tekrardan teşekkürler.
Bu yıl biraz küçükçe saksıya ektiğim 5 'erlicheer' nergisimin biri çok şımardı nedense..Diğer 4'ünde henüz çiçek tomurcuğu bile belirmezken onun böyle hızlanıp şımarmasına şaşırdım..Sanırım sığ saksı olduğu için güneşi gören tarafta olması nedeniyle böylesine hızlı gelişim gösterdi..
Bir hafta önce yazmıştım bu mesajımı..ama halâ kafama takılıyordu..Ben köyden İstanbul'daki saksılarıma ekmek üzere 5 adet 'Erlicheer' nergis getirdiğimi biliyordum..Fakat, içlerinden bir tanesinin bu kadar hızlı çiçek sapı vermesine pek te anlam veremiyordum hattâ şaşırmıştım..Çünkü diğer 4 tanesinde henüz çiçek sapı görünmezken bu soğanın böylesine hızlı gelişimine bu güne kadar kuşkuyla bakmıştım..
Hatta yanıbaşındaki 4 'Erlicheer'in yaprakları koyu yeşilken bunun daha açık yeşil yapraklı oluşunu, acaba hasta mı, yoksa geçen soğuklarda saksılar nerdeyse donmak üzere olduğu için hasar mı oluştu, diye bile düşündüm..
İşin sırrı nihayet bugün çiçekler açınca çözüldü..Meğer o hızlı gelişen ve bugün tomurcuğunu patlatan nergis 'Karaburun'' yani 'Double roman'mış..Hem de 10 tomurcuklu..
Demek ki köyden bir tane getirmişim..
Diğer 14 çeşit nergislerin bazıları iyi giden havalarla büyümeleri oldukça hızlandı..Geç türler de ufak ufak çıkmaya başladı..
Ama, bu yıl yurtdışından edindiğim ve çok değerli 2 tür minyatür kokulu nergislere baktıkça, bu yıl çiçek açıp açamıyacaklarına pek inanamıyorum..
En alttaki fotoda gördüğünüz 35 dolar ödediğimiz 6 adetten oluşan 2 cins nergisler incecik bir filiz verdi..Diplerinden ne başka bir filiz geliyor, ne de bir çiçek sapı belirtisi göremiyorum..
Bunlar da biraz geç tür..Bakalım ileriki günlerde neler gösterecekler..
Neyse..16 kasımda ektiğim 15 çeşitten oluşan 85 adet nergisilerimde 76 gün sonra ilk çiçeği görmek nasip oldu..Sıra sıra açarlar yakında artık..
(Hava çok rüzgarlı olduğu için çok zorlukla çekebildim fotoları)
Taşınma telaşımdan fazla giremedim foruma.. Gaziantep te başka bir semte taşındım.. Ve şansıma balkon sadece 3 saat güneş alıyor... Benim nergisler bu sene don yedi sanırım. Yapraklarında yanmalar var. Bu düzelir inşallah. Ekerken soğanları çok iriydi :(
Benim nergisler bu sene don yedi sanırım. Yapraklarında yanmalar var. Bu düzelir inşallah. (
Fazla bir yanıklık yok gibi görünüyor yapraklarda..Toparlarlar inşallah..
:(
Taşınma telaşımdan fazla giremedim foruma.. Gaziantep te başka bir semte taşındım.. Ve şansıma balkon sadece 3 saat güneş alıyor... Benim nergisler bu sene don yedi sanırım. Yapraklarında yanmalar var. Bu düzelir inşallah. Ekerken soğanları çok iriydi :(
Büyük ihtimalle toparlanacaklardır. benimkiler de üzerlerine kar oturduğunda yapraklar böyle yerlerdeydi simdi hepsi dikleşti.
Havalar çok dengesiz. 2 hafta evvel -5 derecelerdeydik. Bu gün istanbul 20 derece...
Sayın musk,
Sizin nergisler bahçede ekili olduğu için zaten bu derecede soğuklardan etkilenmez, donun etkisiyle pörsüyüp yerlere yatan yapraklar hava ısınınca hızla toparlanırlar..
Sayın esracer'in nergisleri saksıda ekili olduğu için şiddetli donlarda saksı toprağı donabileceği ve kökleri sıkıştırıp öldürebileceği için risk taşıyor..
Saksı toprağı en diplere kadar donmadıkça ve dolayısıyla nergis kökleri ölmedikçe yapraklara zaten birşey olmaz..
İşte böyle kritik günlerde saksıları polietilen örtülerle sarıp veya serin kapalı yerlere alarak donların öldürücü etkilerinden korumak gerek..
Sayın esracer'in nergislerinde görünürde pek bir zarar yok gibi..
Dediğiniz gibi yıllardan beri kışı unuttuk, böyle şiddetli bir don olayı yaşayabileceğimizi öngöremedik..Bu yüzden çok zarar ziyan var bu yıl çiçeklerde, ağaçlarda..Gafil avlandık biraz..
Birde gündüz çektim. Sanırım daha net oldu.
7-8 kök nergisinizde hiçbir anormallik yok gibi duruyor..
Bekliyelim bakalım sayın esracer..
Size hediye olarak Karaburun nergisi gönderip göndermediğimi hatırlayamadım..
Saksı kıyılardaki 4-5 kök nergisteki yaprak sararmaları Karaburun nergislerinde olmasın ?
Aklıma bu geldi..Çünkü Karaburun nergisi aşırı donlara pek tahammüllü değildir..
Selamlar..
Karaburun yok, hepsi o özel türden... Doğa ana karar verecek :)
sayın pria..
erlicherr tazzetta hibrid nergis soğanlarım dün geldi.
nergis soğanlarının kasım -aralıkta ekildiğini biliyorum. yine de diksem olur mu ? sonuç olarak bu konuda çoğumuzdan deneyimlisiniz ..
soğanların şimdiki resimlerini de gönderiyorum.
Geç kaldığınızı biliyorsunuz da , daha ne bekliyorsunuz..En kısa zamanda toprakla buluşturun yoksa bozulurlar..Bu yıl açmayabilirler, seneye daha zengin olur,telaşa gerek yok..
Bu nergisin türü hakkında bilgi sahibi kimse var mı?
Aynı ortamda yetişmiş olan Karaburunlardan 1 ay kadar sonra açıyor. Soğuğa çok dayanıklı değil. Aşırı soğuklarda ilk çıkan tomurcuklar sanırım yandığı için gelişemedi. Koyu yeşil yapraklı ve yaprak tipi hiçbir zaman Karaburunlarda olduğu gibi küllü yeşili andırır bir renk almıyor. Hızlı yavrulayan bir nergis. Çiçek rengi her durumda aynı. Çiçeği yaşlandıkça çanak bölümünün rengi soluyor.
Bu da aynı türün bahçede yetişeni. Yengemin nergislerinden. Neden bilmiyorum onunkiler bu yıl çok geç kalmış.
Kokulu mu bunlar sayın Imay ?
Evet, kokulu. Kokusu Karaburunlardan farklı. Bu da yoğun kokulu bir tür.
Narcissus Tazetta İtalicus bunlar sayın Imay... 'Minor Monarque' varyetesi de olabilir aynı türün..
Oldukça erkenci bir türdür.
http://www.southernbulbs.com/narcissus-tazetta-italicus/
Nereden edindiniz acaba, sorabilir miyim ?
Sayın Pria bu nergis çocukluğumdan beri bizde vardı. Anneannemlerle zeytinliğe her gidişimizde zamanlı zamansız demeden soğanlarından kazabildiğimi kazardım. Dedemin de babasından kalma bir zeytinlik bahsettiğim yer, Aydın'da. Anneannem benim gibi arsızlık etmemiş, her gidişinde kazmamış. Ben kökünü kuruttuğumu sanıyordum ama hala çevrede var.
hocam100
02-02-2015, 13:40
Karaburun Nergisi bahçemden biri henüz yeni uyanmaya başlıyorlar.Soğuk havadan adeta büyümesi duran nergisler 2 gündür devam eden lodostan sonra büyümesi hızlanmıştır sanırım.
Sizin önceki sayfalarda yayınladığınız fotoğrafları bizdeki nergise benzettim ama bizimkinin yurtdışı kaynaklı bir nergis olduğunu düşünmedim. Hep yerli bir tür olarak düşündüm ancak öyle her zeytinlikte yetişen bir nergis de değil. İnternette türünün ne olduğunu aradım, bulamadım. Benzer olduğunu düşündüğüm bir tür var. Onun da fotoğrafını paylaşayım.
Sizin önceki sayfalarda yayınladığınız fotoğrafları bizdeki nergise benzettim ama bizimkinin yurtdışı kaynaklı bir nergis olduğunu düşünmedim. Hep yerli bir tür olarak düşündüm ancak öyle her zeytinlikte yetişen bir nergis de değil. İnternette türünün ne olduğunu aradım, bulamadım. Benzer olduğunu düşündüğüm bir tür var. Onun da fotoğrafını paylaşayım.
Sayın Imay,
Bende 'Minor Monarque' var..Köydekilerin bir tanesi açmak üzereydi..Onu İstanbul'a getirmiştim dönerken..Daha önceki sayfalarda fotoğrafını eklemiştim..Fakat bu çiçek rüzgarda çok hırpalanmıştı, yanıltıcı olabilir..Bu türden bir adet te saksılarımda var..O da açınca daha iyi bir karşılaştırma yapabiliriz sizin nergislerinizle..
Fakat bence hala ''minor monarque'' türüne benzetiyorum nergislerinizi..
In Bloom Today – Narcissus italicus | Daffnet.org (http://daffnet.org/in-bloom-today-narcissus-italicus/)
Aydın'da doğal olarak mı yetişiyor, anavatanı Türkiye midir tam bilemeyiz ama elin ecnebisi tüm dünyadaki nergis türlerini hiç üşenmeden birer birer toplamış..
Bu türün ülkesi nedir zaten yazılı kaynaklarda da pek belli değil..
Bu türle benim okuduğum bazı yabancı sitelerde ülke ile ilgili olarak genelde ''unknown'' yani ''bilinmeyen'' diye yazıyor..
Nergis bahçemden biri henüz yeni uyanmaya başlıyorlar.Soğuk havadan adeta büyümesi duran nergisler 2 gündür devam eden lodostan sonra büyümesi hızlanmıştır sanırım.
Valla ne yalan söyliyeyim, genelde hep vazoya konmuş nergis fotolarınızdan ziyade, nergislerinizin birebir Denizli/Acıpayam koşullarında hangi aylarda nasıl gelişim gösterdiklerini izlemeyi daha çok tercih ediyorum..
İnsanlar gerçek durumu bahçedeki halleriyle görünce çok daha inandırıcı oluyor..Bu yüzden ben gerek köydeki, gerek İstanbul'da saksılarımdaki nergislerimin son durumlarını ara ara fotoğraflayıp buraya aktarıyorum..Ki; insanlar kendi nergisleriyle ilgili karşılaştırmayı yapabilsinler..
Bu tür fotoğraflarınızı ara ara rica ediyorum sizden Mevlut Bey..
Bizim için en değerli fotolar bunlar..
Teşekkür ederim.
hocam100
02-02-2015, 14:36
Adnan bey bende mümkün olduğu ölçüde resimliyorum.Çünkü gelişimlerini yıl yıl istatistik yapıyorum.Fotoğraflarını bilgisayara atınca program ile yıllık olarak görüyorum.Geçen sene bu zaman nergisler nasılmış hemen görebiliyoum.Bu yıl çok geri durmdayız.Çünkü nergislerin gelişim aşamasında soğuk oldu.Ama 2 gündür hava bir anda 10 derece arttı. Gelişim hızlanacak gibi görünüyor.
Sayın Pria zamanında bizdeki nergislere benzettiğim bir nergis fotoğrafını kaydeymiştim. Şimdi onu yükleyemiyorum. O fotoğraftada "minor monarch" yazıyor.
Sizdekinin açmasını bekleyelim. Belki lodos etkisiyle gelişimi hızlanır.
Koyu yeşil yapraklı ve yaprak tipi hiçbir zaman Karaburunlarda olduğu gibi küllü yeşili andırır bir renk almıyor. Hızlı yavrulayan bir nergis.
Bendekiler de böyle..
Yaprakları Karaburun'lar gibi değil, koyu yeşil..
Çok yavruluyor..Bu yıl 4 adet soğanda 30 dan fazla yavru var..
hocam100
02-02-2015, 17:00
Adnan bey bu yıl erlicherlerin üstüne taş yağmış gibi hala düzelemediler.Bazılarının yapraklarının yarısına kadar sarardığını gördüm ki onlar da karın dışında kalanlardan.Kar korudu yani -18 de Allah korusun hepsi donacaktı.
Adnan bey bu yıl ''erlicher''lerin üstüne taş yağmış gibi hala düzelemediler.Bazılarının yapraklarının yarısına kadar sarardığını gördüm ki onlar da karın dışında kalanlardan..
Tekrar tekrar çok dikkatlice baktım fotoğraflarınızı büyüterek..
Bir tane nergisin bile üstüne taş yağmışçasına yerlere yapıştığını, yapraklarının sarardığını göremedim..
Eğer 'Erlicheer'lerin kar üstünde kalan yapraklarının sarardığını iddia ediyorsanız ekili oldukları yerde uzun süre göllenme, su birikintisi olmuş olabilir ama Karaburun nergislerinde bu sararmaların çok daha belirgin ve kuvvetli olması gerekirdi..Çünkü, Karaburun nergisi aşırı soğuklara ve su göllenmesine daha duyarlıdır..
Benim yıllardan beri izlenimim böyledir..
Evvelki yıllarda fidanlığımda Karaburun'ların yapraklarının uç kısımlara doğru yarı yarıya kavrulduklarına tanık oldum ama hiçbir 'erlicheeer'' nergiste en ufak bir sararma görmedim..
Siz ise tam tersini iddia ediyorsunuz..Keşke yakın plan fotolarını ekleseydiniz :(
hocam100
02-02-2015, 17:37
Adnan bey bunlar Karaburun türü olanlar, erlicherleri yarın çekip yükleyeyim.Benim dikkatimi çeken karın altında kalanlar sadece zedelenmiş.Ama kuruma yok.Karın dışında bina kenarında olanlar böyle olmuş.Ama onların da tomurcuklarında zarar yok.Sadece dış yapraklarında olmuş.Erlicher de dayanıklı demek istiyorum.Aynı duurn karaburuna olsaydı onlar dayanamazdı.Kuzeyde kalan yerdeki Karaburun türü nergislerimin ilk yaprakları sarardı onlara da zarar gördü.Ayrca karın dışında kalnlar derken benim bina yanlardan çıkmalı o yüzden kenarlara kar yağmıyor.Onu demek istiyorum.Kar çünkü 20 cm yağdı hepsi kara gömülü idi sadece 2-3 sıra 5erli için bu durum söz konusu.Bu deney oldu sonucunu paylaşayım dedim.
Bu nergisin türü hakkında bilgi sahibi kimse var mı?
Sn Imay rica etsem, çiçeğin yakın plan resmini paylaşır mısınız? Ayrıca çiçek sapıyla birlikte boyu kaç cm, çiçeğin çapı vs bilgiler olursa. Bir de resimlerde renk yanıltıcı oluyor, koronası tek renk mi, pembe mi yoksa oranj veya sarı mı?
Soruyorum çünkü bu yıl havalar oldukça kararsız geçiyor. Zamanlı zamansız çiçek açıyorlar. Örneğin benim bahçedeki ayrı bir yerde bulunan Martinette diğerleri sessizce beklerken çiçekleniverdi.
Eğer çok değişik bir çeşidiniz varsa bu herkesi memnun eder.
Sayın Tabus, balkonumdaki lamba bozuk. Akşam vakti mutfaktan gelen ışık da yeterli olmaz sanırım. Yarın fotoğrafını çeker paylaşırım. Çiçekler her yıl aynı renkte açıyor. Korana dediğiniz kısma ben çanak diyorum sanırım. O bölüm çok açık sarı. Çiçek yaşlandıkça bir de havalar güneşliyse ortasındaki o bölümün rengi biraz açılıyor. (Şimdiye kadar Karaburun ve elimdeki bu nergis dışında nergis yetiştirmediğim için sürekli Karaburunla kıyaslayıp da anlatıyorum) karaburun nergisin taç yaprağı daha kalın yapılı, kırık beyaz gibi. Bahsettiğimiz ise çok açık limon sarıya çalan, daha şeffaf taç yapraklı. Çiçek sapının boyu, yaprak boyu tıpkı karaburun gibi. Yaprakların kıvrık oluşuna bakmayın. Karda donmuş yaprakları çöp poşetine geçirdim ve şekli bozuldu. Bir de Soğuğa dayanıksız. Acele eden üç tomurcuğun kapsülünün içi gelişmesi mümkün olmayan sararmış çiçekle dolu.
Bir de çiçek sapı Karaburunda silindirik, bu çeşitte ise çiçek sapında iki tane sırt uzanıyor gibi. Yengemin bahçesinden paylaştığım fotoğraftaki her Şubat tatilinde açmış olurdu. Bu yıl Aydın'a yağmurlar geç yağınca gecikti sanırım.
Sn Imay, öncelikle Jargonlarda anlaşırsak aynı dilde konuşuruz.
Ben de korona sözünden hoşlanmıyorum ama ne yazık ki 'botanikçe' konuşmazsak yanlış anlaşılmalar oluyor.Sizden ricam, Sn Dumlupınarın gönderisi No: 2372 resme ve benim 2429 daki ikinci resme bakmanız.
Sizin nergis bunun ikisini arasında mı kalıyor?
Çiçeğin değil de yapraklarının rengi nasıl, 'tozlu mavimsi yeşil ' mi.
Yapraklar düzgün mü yoksa hafifçe büklüm yapıyor mu? ' çiçek sapında iki tane sırt uzanıyor gibi' ifadesi ile, çiçek sapında belirgin bir 'yiv' var mı demek istediniz..
Büyük, çok büyük ihtimalle, sizin nergis evcilleşen (Anadoluda böyle örnek çok fakat ciddi bir araştırma yok) Narcissus tazetta veya alt türüdür.
Botanikçiler nergislerin tasnifinde anlaşamıyorlar. Dünyada çok yaygın , en fazla kültürü yapılmış bir çiçek olması ve asıl tip örneğinin yabani olarak görülememesi gibi sebeplerle tasnif işi ticari nergisler ayrı, doğal nergisler ayrı devam edip gidiyor. Konu uzun ve karışık.
Eğer sizin nergisin koronası (size göre çanak) pembe renkli ise olagandan çok fazla mutasyona uğramış bir çeşit veya hernasılsa ülkeye girmiş bir üretim diyebilirim. Malum Sn pria'nın Erlicheeri de 1934 yılında Yeni Zelanda bahçelerinde yeni bir tür olarak keşfedilmiş fakat 1954 yılında kayıtlara girmiş. Yine prianın dediğine göre 15-20 yıl kadar önce kendisine bu çiçek verilmiş. Nereden nereye .. Bakarsınız sizin nergis de bilinen beğenilen bir çeşit olabilir.
Bizdeki nergis bahsettiğiniz mesajlardaki nergislerin ikisine de benzemiyor. Pria'nın 2390 numaralı mesajındaki nergise benziyor. Korona kısmı tamamen uçuk sarı. Taç yapraklarının birkaç ton koyu rengi gibi. Çiçek sapından kesit alınsa oval olur. Sırt diye bahsettiğim kısım çiçek sapında birbirine simetrik, çiçek sapı boyunca uzanan iki belirgin sırt. Yaprak rengi Pria'nın Erlicheer nergisleri gibi küllü olmayan koyu yeşil.
fındıkkurdu
02-02-2015, 21:22
Bugün hava sıcaklığı Giresun'da 28 derece idi. Bugünkü sıcakla birlikte erlicheerlerin kapsülleri patladı. Biraz önce çektiğim fotoğrafları yüklemeye çalışayım da sayın pria kızlarını görsün :))
fındıkkurdu
02-02-2015, 21:35
Bugünkü sıcakla beraber minicik çiçek sapını uzatmaya çalışan teta a teta. Bu nergis çocukluk yıllarımda o kadar çok vardı ki bahçelerde artık hiçbir yerde görmüyorum. Seneye kendime bir soğan bırakıp diğer soğanları köye götürüp dikeceğim. Zaten çok çabuk çoğalıyor. Geçen yıl marketten almıştım 5 soğanlı bir paketti. Bir soğanını teyzeme bir soğan da gelinimize vermiştim. Söktüğümde o üç soğan o kadar çok çoğalmıştı ki. Bu sene 3 soğan yine arkadaşlarıma vermeme rağmen şu an bana kalan 7-8 soğan. Bu sene söktüğümde 10-12 soğan olur diye düşünüyorum.
fındıkkurdu
02-02-2015, 21:56
Bu nergis geçen yıl teyzemden aldığım farklı bir tür. Geçen yıl bana çiçeğini göstermemişti. Teyzemin söylemesine göre biraz nazlı. Öyle her soğandan bir çiçek açmıyormuş. Teyzemde açan çiçeğin fotoğrafını çekmediğime pişmanım ama inşallah bu sene çekmeye çalışacağım.
Çiçekle ilgili aklımda kalanları aktarmaya çalışayım. Beyaza yakın krem renginde ve büyük bir çiçeğe sahip. Şekil olarak irislere benziyor ama irisler kadar büyük değil. Çiçeğin iriliğine nazaran soğanlar çok küçük. Kokusuz olmasına rağmen çiçeğin güzelliği beni cezbettiği için yetiştirmek istemiştim ama naz ediyor. Hayırlısı deyip beklemekten başka çare yok :))
fındıkkurdu
02-02-2015, 22:08
Bu saksıdaki nergislerde arkada uzun olanlar geçen yıldan olan golden ducatlar. Geçen yıl çiçek sapları olmasına rağmen maalesef açamadılar. Kapsüller belli bir zamandan sonra yanık gibi olup kuruyup gittiler. Bu senede çiçek açma gibi bir çabaları yok gibi görünüyor. Öndeki kısa olanlarda bu sene mix olarak aldığım sürprizler. Pakette 3 soğan vardı. Şu an üçünün de içinde çiçek kapsüllerini görüyorum ama fotoğraf için biraz daha büyümeleri gerekir.
Bizdeki nergis bahsettiğiniz mesajlardaki nergislerin ikisine de benzemiyor. Pria'nın 2390 numaralı mesajındaki nergise benziyor. Korona kısmı tamamen uçuk sarı. Taç yapraklarının birkaç ton koyu rengi gibi. Çiçek sapından kesit alınsa oval olur. Sırt diye bahsettiğim kısım çiçek sapında birbirine simetrik, çiçek sapı boyunca uzanan iki belirgin sırt. Yaprak rengi Pria'nın Erlicheer nergisleri gibi küllü olmayan koyu yeşil.
Sn Imay, sözkonusu 2390 no , Narcissus X italicus un güzel bir tarifi Bulbs for Warm Climate kitabında var. Orada, bu örneğin, paperwhite, veya Narcissus papyracusus dan neşet ettiğini söylüyor. Yaprakların glaucescent green olduğu, yani başka tarif edemiyorum, tozlu mavimsi yeşil, perianth kısmının bu çiçeğin kendisi, parlak krem rengi, koronasının limon sarısı,paperwhiteden küçük olduğu vs..vs.
Şimdi, karaburundan başka nergisiniz yoksa ki onunla karşılaştırmak doğru olaz, o duble formdadır,anlatmanızdan sonuç çıkarmak güç..Hele bir çiçek resmi gelsin, tam olmasa da belli oldu ki, tazetta grubundan..
Bugün hava sıcaklığı Giresun'da 28 derece idi. Bugünkü sıcakla birlikte erlicheerlerin kapsülleri patladı. Biraz önce çektiğim fotoğrafları yüklemeye çalışayım da sayın pria kızlarını görsün :))
Giresun nasıl 28 C derece olur.. Olmuyor ama..Sizin oraya bahar değil yaz gelmiş..
fındıkkurdu
02-02-2015, 23:33
Maalesef yaz gelmiş gibi sayın tabus. Şubat ayında bu kadar sıcaktan çok hoşlanmayız çünkü bu sıcakla fındık ağaçları uyanmaya başlar ve mart ayında oluşan ufak bir don olayıyla tüm fındık ağaçları yanar. Biz normal şartlarda 1-1,5 ton fındık toplarız. Geçen yıl mart sonu nisan başlarındaki bir gecelik don olayından dolayı bu sene topladığımız fındık 3 kilo ancak vardı.
Bugünkü sıcakla birlikte erlicheerlerin kapsülleri patladı. Biraz önce çektiğim fotoğrafları yüklemeye çalışayım da sayın pria kızlarını görsün :))
Sayın fındıkkurdu,
Fotoğraf mı yanıltıcı ama bana garip gelen bir durum var nergislerinizde..
Benim bildiğim 'erlicheer'ler önce çiçek sapını uzatıp geliştirirler ve bu esnada yaprakların gelişimi durur..Yani yaprakların boyu çiçek saplarını pek geçmez..Çiçekler geçtikten sonra da yapraklar hızla büyürler..Sizde tam tersi bir durum var..Yapraklar sanki orman gibi ve çiçek sapları aralarında kaybolmuş gibi..
Sanırım azotu bol bir ortama ekiyorsunuz..
Azotun fazlası şımartmış olabilir yaprakları..
Ayrıca fazla azot çiçeklerin koflaşmasına bile neden olabilir..
Sevindim fotoğraflarınıza..
İyi günlerinizde koklayın nergislerinizi :)
fındıkkurdu
03-02-2015, 02:20
Teşekkür ediyorum Sayın pria, inşallah hep beraber koklarız çiçeklerimizi.
Fotoğraf yanıltıcı değil, çiçek sapları çıkmadan bile yapraklar bu durumdaydı. Çiçek sapları daha sonra çıktı. Saksılarımı aralık sonu gibi kuzey cepheden güney cepheye getirdim.
Sizden 5 adet soğan almıştım. Soğanlardan iki tanesini birer adet arkadaşlarıma vermiştim. Şu an 5 adet çiçek sapı var ve her çiçek sapı olan soğanın etrafında en az iki tane de çiçek sapı çıkarmayan soğanlar mevcut. Yani oldukça çoğaldılar. Daha önce de belirtmiştim sanırım buranın havasından suyundan nergislerimin yaprakları oldukça uzuyor.
Toprak karışımım da genelde migrostan aldığım çiçek toprağı ve torf karışımı. iki ayda bir sulandırdığım koyun gübresi suyuyla sulamaya çalışıyorum. Ayda bir de çok az bir miktar sıvı gübre veriyorum. Gübre kullanımında 2 litreye 1 kapak ölçüsü var ama ben 1,5 litreye kapağın 4 te 1 i kadar kullanıyorum. Çok fazla beslenip yan gelip yatmasınlar diye :)))
Şunu da unutmadan belirteyim yemek yaparken yıkadığım pirinç, bulgur, mercimek ve buğday sularımı asla dökmüyorum. O suları çiçeklerimi sulamada kullanıyorum. Belki bunların etkisi olabilir.
hocam100
03-02-2015, 10:13
Adnan bey erlicherlerimin resmini koyuyorum.Sabah çektim biraz daha düzelmişler gibi.
Sayın Pria, bunlar da benim güzellerim. 3 soğan, 8 çiçek sapı! Patlayan tomurcuklardan ilkinde 11 çiçek saydım ;) Buyrun, sizin bebekler... :D
Sayın Pria, bunlar da benim güzellerim. 3 soğan, 8 çiçek sapı! Patlayan tomurcuklardan ilkinde 11 çiçek saydım ;) Buyrun, sizin bebekler... :D
Maşallah, çok ta bereketli çıkmış sizin nergisler..Çok şanslısınız..
3 soğanda 8 çiçek sapı süper bir netice..''Erlicheer'lerin en sevdiğim yönü de bu; her zaman çok cömertler..Fiyatlara biraz zam mı yapsam acaba :)) (şaka şaka)
Güzel günlerinizin güzel süsü olur inşallah benim kızlarım..:)
Saygılar..selamlar sayın maya..
Çok teşekkür ederim Sayın Pria. Gönderdiğiniz soğanlar, daha önceden de bahsettiğiniz gibi, gerçekten de çok sağlıklılar. Kazancınız helal, hoş olsun :) Sayenizde geçen sene hayal kırıklığı olan nergis maceram bu sene büyük bir keyifle devam ediyor. Evet yapraklar biraz fazla uzadı ama sağolsunlar çiçeklerini esirgemediler benden. Fırsat bulduğumda daha ayrıntılı fotoğraflarını kendi sayfamda paylaşabilmek dileğiyle... Sevgi ve saygılarımla...
Teşekkür ediyorum Sayın pria, inşallah hep beraber koklarız çiçeklerimizi.
Fotoğraf yanıltıcı değil, çiçek sapları çıkmadan bile yapraklar bu durumdaydı. Çiçek sapları daha sonra çıktı. Saksılarımı aralık sonu gibi kuzey cepheden güney cepheye getirdim.
Sizden 5 adet soğan almıştım. Soğanlardan iki tanesini birer adet arkadaşlarıma vermiştim. Şu an 5 adet çiçek sapı var
Toprak karışımım da genelde migrostan aldığım çiçek toprağı ve torf karışımı. iki ayda bir sulandırdığım koyun gübresi suyuyla sulamaya çalışıyorum. Ayda bir de çok az bir miktar sıvı gübre veriyorum. Gübre kullanımında 2 litreye 1 kapak ölçüsü var ama ben 1,5 litreye kapağın 4 te 1 i kadar kullanıyorum. Çok fazla beslenip yan gelip yatmasınlar diye :)))
Şunu da unutmadan belirteyim yemek yaparken yıkadığım pirinç, bulgur, mercimek ve buğday sularımı asla dökmüyorum. O suları çiçeklerimi sulamada kullanıyorum. Belki bunların etkisi olabilir.
Sayın fındıkkurdu,
Bence verdiğiniz besin miktarı çok fazla..
İnanın nergisler oldukça kanaatkar çiçeklerdir..
Benim fidanlığın toprağını bir görseniz hayret edersiniz..çok zayıf, aşırı kumsal, besin fakiri bir toprak olmasına rağmen her yıl sadece ekerken soğan tabanına metrekareye 30-40 gram gelecek şekilde 15.15.15 kompoze gübre atarım hepsi bu..Bulursam biraz kemik unu, odun külü serperim..Fırsat bulursam bir de çiçekler geçince tulumbayla deniz yosunu püskürtürüm..Bunlar yetip artıyor..
İstanbul'da saksılarda da aynen böyle yaparım..Çiçekler geçince 15 gün arayla iki kez denizyosunlu su veririm..Denizyosununu bir litre suya br çay kaşığı koyarım..
Çok gübre vermek her zaman iyi sonuç almanıza yetmeyebilir, toprağın normal dengesini bozabilirsiniz :( Hatta fazla azot yüklemesi nedeniyle soğanlarınızda bile koflaşma olabilir..
Saksı harcınıza zaten koyun gübresi koyuyorsunuz, bu yüzden ayrıca 2 ayda bir koyun gübresi suyu vermenize hiç gerek yok..Eğer bir de koyun gübresi tam yanmamışsa tabi ki nergislerinizin yaprakları çılgınca büyürler..
''golden ducatlar, geçen yıl çiçek sapları olmasına rağmen maalesef açamadılar. Kapsüller belli bir zamandan sonra yanık gibi olup kuruyup gittiler.'' sözlerinizin nedeni bu aşırı gübrelemedendir kanaatindeyim.
Ben dostça uyarayım sizi, takdir ve karar sizin..
Eğer benim köyde güzel, tam yanmış koyun gübre verme olanağım olsaydı inanın başka hiçbir gübre vermezdim..yeter artardı..
fındıkkurdu
03-02-2015, 14:39
Önerileriniz için çok teşekkür ediyorum sayın pria,
Toprağıma koyun gübresi karıştırmıyorum o kadar çok gübrem yok, sadece arkadaşlarımın getirdiği çok az bir koyun gübresini sulandırıp kullanıyorum. Bu sene sonunda köye her nergis türünden soğanlar götürüp dikeceğim. O zaman bakarız inşallah köyde de bu kadar boy oluyormu çünkü köye sadece yaz aylarında giderim :))) Yani gübresiz kalacaklar :)
Çok Teşekkürler sayın Pria. Sayenizde böyle güzel bir çeşitle tanıştık. 10 soğandan ilk çiçeğimiz. diğerleri de sırada ve soğanların birçoğunda birden fazla çiçek sapı var. Koyun gübresi,bahçe toprağı biraz da torf. Kimyasal gübre kullanmadım. Eksikliğimiz bu olabilir.
Çok Teşekkürler sayın Pria. Sayenizde böyle güzel bir çeşitle tanıştık. 10 soğandan ilk çiçeğimiz. diğerleri de sırada ve soğanların birçoğunda birden fazla çiçek sapı var. Koyun gübresi,bahçe toprağı biraz da torf. Kimyasal gübre kullanmadım. Eksikliğimiz bu olabilir.
Ohhh oh..Ne güzel..Nergisler nergis sayfası podyumundan bir manken zerafetiyle geçiyor artık..
Sizleri mutlu gördükçe ben de mutlu oluyorum..
Sayın ERKEN48..İyi ki kimyasal gübre kullanmamışsınız..Kimyasal gübre ancak zaruret durumunda son çare olarak kullanılır..Yani benim fidanlığımın çok fakir kumlu toprağı gibi bir toprağınız varsa kullanılır..
Yani ya koyun gübresini ya da kimyasal gübreyi tercih edeceksiniz..İkisini birden kullanmak olmaz.
Terar yazayım..Saksı harçları için, ağır killi olmayan hafif kumlu iyi bir toprağa torf, yanmış hayvan gübresi karıştırıldığında yeterlidir..
Ekim bakım bilgileri için okuyabilirsiniz:
https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
Sayın Tabus, sanırım istediğiniz bölümlerin tamamının fotoğrafını çektim.
Sayın Milla, sizde de var bu nergisten.
Sayın Tabus, sanırım istediğiniz bölümlerin tamamının fotoğrafını çektim.
Çok teşekkürler Sn Imay..Şimdi tek sorum var. Sizin Paper white nergisiniz yok değil mi? Olsaydı kokusunu benzetiyor musunuz diye soracaktım . :) Kokusu, nasıl anlatsam biraz spicy, baharatımsı, biraz kedi sidiği kokusu gibi ise yani diğer bilindik nergislerden farklı; Paperwhite Ziva olmalı..
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?photo2=eede2bccdb0c5b101d6540b929743450&pagenum1=1&)
Ne dersiniz?
Not: 2192 , 2194 , 2203 gönderilere göz atarsanız iyi olur.
Sayın Milla, sizde de var bu nergisten.
Sevgili Imay,
Seyahhatte olduğumuz için açtı mı bilmiyorum ama meraktan çatlıyorum. Sizden gelenlerin hepsine işaret koymuştum. Gidince hemen kontrol edip resimlerini sizlerle paylaşacağım.
Daha önce araştırmaya çalıştığımda Minor Monarch'a çok benzetmiştim. O zaman kaydettiğim fotoğrafı da yükleyemiyorum. Pria'nın zeytinliğinden tomurcukken kesip getirdiği nergisin resmini görünce bizdekinden sandım. Yazdıklarını okuyunca yurtdışından olduğunu öğrendim. Şimdi balkonundakinin açmasını bekliyorum. Sizin bahsettiklerinizde çiçeklrr çok sıkışık açmış ve çiçek rengi krem gibi. Bizdeki limon sarı ve dağınık çiçekli. Pria'nın nergisini bekleyelim.
Daha önce araştırmaya çalıştığımda Minor Monarque'a çok benzetmiştim.
Bizdeki limon sarı ve dağınık çiçekli. Pria'nın nergisini bekleyelim.
Minor Monarque olabileceğine bu yüzden ihtimal verdim zaten..
PaperWhite'nin çiçekleri beyaz, Monarque'ın ise ''pale yellow'' yani soluk sarıdır.
Narcissus 'Minor Monarque' (Minor Monarque Daffodil) (http://zipcodezoo.com/plants/n/narcissus__minor_monarque_/)
Ayrıca corona'larının daha belirgin sarılığı da, bu kanatimi kuvvetlendiriyor..
http://www.agaclar.net/forum/1352748-post2442.htm
PaperWhite'nin corona'sı da beyazdır veya beyaza çok yakındır.
İşte daha önce bulduğum kaynaktan aldığım fotoğraf. Üzerinde türü de yazıyor. Hangi kaynaktan kopyaladığımı not almamışım.
Minor Monarque olabileceğine bu yüzden ihtimal verdim zaten..
PaperWhite'nin çiçekleri beyaz, Monarque'ın ise ''pale yellow'' yani soluk sarıdır.
Narcissus 'Minor Monarque' (Minor Monarque Daffodil) (http://zipcodezoo.com/plants/n/narcissus__minor_monarque_/)
Ayrıca corona'larının daha belirgin sarılığı da, bu kanatimi kuvvetlendiriyor..
http://www.agaclar.net/forum/1352748-post2442.htm
PaperWhite'nin corona'sı da beyazdır veya beyaza çok yakındır.
Sn Imay ile aynı dili konuşmadığımız için bazı yerler anlamsızlaşıyor. Doğru tanıyı sağlayabilmek için sorduğum:
''Ayrıca çiçek sapıyla birlikte boyu kaç cm, çiçeğin çapı vs bilgiler olursa. Bir de resimlerde renk yanıltıcı oluyor, koronası tek renk mi,
pembe mi yoksa oranj veya sarı m'' ve fakat cevap alamadığım...
Ve siz sn Pria, her zaman ki gibi, 20 yılınızı verdiğiniz nergis konusunda, başkasına söz bırakmamak için;''Narcissus Tazetta İtalicus bunlar sayın Imay... 'Minor Monarque' varyetesi de olabilir aynı türün..
Oldukça erkenci bir türdür.
http://www.southernbulbs.com/narciss...etta-italicus/
Nereden edindiniz acaba, sorabilir miyim ?
''Fakat bence hala ''minor monarque'' türüne benzetiyorum nergislerinizi..
In Bloom Today – Narcissus italicus | Daffnet.org''
diyorsunuz..
Narcissus X italicus ile Minor monarque zaten aynı kökenden gelme ve çoğu kez aynı isimle satılmaktadırlar.
Her ikisi de zaten N. papyraceus den üretilmiştir.
Elbette Daffnett'de bulamadığınız için,Narcissus tazetta ssp. italicus 'un, William Welch e göre '''Stars' and 'Straw White'' olarak, Scott Ogden ın kitabına göre ise 'Minor Monarch' olarak isimlendirildiğini de bilmiyorsunuz.
Siz fikriniz söylemiştiniz, ben de sorduklarıma tam cevap almasam da Paperwhite ziva öngörüsünü ortaya attım, Sn Imay da zaten benimsememiş olacak ki ''Bizdeki limon sarı ve dağınık çiçekli. Pria'nın nergisini bekleyelim.'' demiş.
Ben de bu öneriyi beğenmişim. Buraya kadar nesi yanlış?
Ama sn pria illaki son noktayı koyacak. Ben Paperwhite demedim, P.ziva dedim, Paperwhite Zivanın petalleri de beyaz değil,''yellowish white'dir,önce bu yanlışınızı düzeltin.
Sizin öngörünüz doğru olabilir, benim öngörüm yanlış çıkabilir,bu benim için hiç önemli değil.
Bir birine yakın, aynı kökenli türlerin ayırt edici özellikleri dikkate alınmazsa zaten doğru sonuç çıkmaz.
Ben nergis satıcısı değilim. Nergis konusunda çok bilgili olduğumun tesciline de ihtiyacım yok.Nergis yetiştirmeyi, okumayı, bilgiyi paylaşmayı seviyorum. Bu sebeplerle benim amacım tartışma yaratmak değil, değer ifade etmeyen bilgilerimi, sadece isteyenlerle paylaşmaktır.
Sn prianın; kendisi dışında kimsenin nergis konusunda bilgi sahibi olmadığı imajını desteklemek için;bundan böyle sn prianın öngörü, fikir beyan ettiği hiç bir konuda DETAYLI görüş bildirmemeye karar verdim. Sn pria, Erlicheerlerinin reklamını yapmaya devam etsin..Ve sn pria bir daha size cevap yazmayacağım, bilesiniz.
İşte daha önce bulduğum kaynaktan aldığım fotoğraf. Üzerinde türü de yazıyor. Hangi kaynaktan kopyaladığımı not almamışım.
Sn Imay, çiçeğiniz bu ise tereddütünüz nedir?
İlginç, bu resmi bir yerlerden ben de hatırlıyorum..
Sn Imay, çiçeğiniz bu ise tereddütünüz nedir?
İlginç, bu resmi bir yerlerden ben de hatırlıyorum..
Sayın Tabus, nergis sayfasını uzun süredir (üye olmadan da önce) takip ediyorum. Bu nergisten kimsenin söz etmemesi, kimsenin bu nergisin fotoğrafını yayınlamamasını garipsiyordum.
Bu sene fırsatını bulup paylaşmak istedim. Ya çok sıradan, sözünü etmeye değmeyecek ya da tanınmayan bir tür diye düşündüm. Son gönderdiğim fotoğraf çiçekleri çok sarı görünmesine rağmen en yakın olanı.
Biçim olarak ise evet, aynısı.
Aynı dili konuşmadığımız konusuna katılıyorum. Benim bitkiler, türler konusunda sizler gibi bilgim yok. Koranayı anladığımı sanıp tarif ettim ama onu da bilememişim demek. Çiçek sapı konusunda da "Karaburunlar neyse bunlar da o kadar." demiştim. Havalar birden ısınırsa, lodos eserse... çiçek sapı kısa kalıyor; yağışlı,ılıman havada uzuyor. Ne desem bilemedim.
İlgilendiğiniz için, verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim. Sizin ve diğer ustaların bilgilendirmelerini saygıyla takip ettim şimdiye dek. Sayfalardaki tatsız yazışmalara çok üzülüyorum. Sorduğuma pişman oldum inanın. Tekrardan çok teşekkür ederim.
Sn Imay ile aynı dili konuşmadığımız için bazı yerler anlamsızlaşıyor.
Ama sn pria illaki son noktayı koyacak. Ben Paperwhite demedim, P.ziva dedim, Paperwhite Zivanın petalleri de beyaz değil,''yellowish white'dir,önce bu yanlışınızı düzeltin.
Ben nergis satıcısı değilim. Nergis konusunda çok bilgili olduğumun tesciline de ihtiyacım yok.
Sn prianın; kendisi dışında kimsenin nergis konusunda bilgi sahibi olmadığı imajını desteklemek için;bundan böyle sn prianın öngörü, fikir beyan ettiği hiç bir konuda DETAYLI görüş bildirmemeye karar verdim. Sn pria, Erlicheerlerinin reklamını yapmaya devam etsin..Ve sn pria bir daha size cevap yazmayacağım, bilesiniz.
Sayın tabus,
İnanın bu yazdığınız cümleler şu forumda benim moralimi bozan, keyfimi kaçıran, asla haketmediğim cümleler..Forum üyesi olmaktan soğuyorum adeta..
Bazen bu tür cümlelerle karşılaşınca, içimden ''insanların sorularına doğru yanıtlar vermek için niçin kendini harabediyorsun'' diye kendime de kızmıyor değilim..
Benim ne ego tatminine, ne ukalalık yapmaya, ne bilgiçlik taslamaya ne de ''erlicheer'' nergisi reklamı yapıp satarak geçim sağlama derdim yok..
Sadece bu sayfalarda yazan her üye gibi birikimlerimi doğru bir şekilde aktarmaya çabalıyorum.
Kaynak belirtmeden kolay kolay birşey yazmamağa çalışırım..
Şimdi yine bilgiçlik, ukalalık yaptığımı düşüneceksiniz belki ama siz kaynak göstermeksizin 'Paper White Ziva''nın petallerinin ''yellowish white''' olduğunu iddia ederken ben ''Flower Color: near white, white'' yani beyaza yakın ve beyaz olduğunu görüyorum kaynaklarda:
Narcissus 'Ziva' (Paperwhite Daffodil) (http://zipcodezoo.com/plants/n/narcissus__ziva_/)
Sayın tabus, lütfen yazdıklarınızı birkez daha düşünün gözden geçirin derim..
Ben yazdığınız cümlelerin ne anlama geldiğini çok iyi anlayabilen insanım..
Kastettiğiniz şeyleri haketmiyorum.
Sn Pria nın araştırma/gözlem ve incelemelerini takdirle karşıladığımı da belirtmek istiyorum ve bu mesaj ın konu ile ilgili olacağını düşündüğüm açıklamaları ile katkıda bulunmak istiyorum. .
http://www.agaclar.net/forum/1342661-post2259.htm
Sayın Pria, nergis hakkında ne sorsam sizden alabildim cevabını..
http://www.agaclar.net/forum/1351123-post2415.htm
İnsanlar benim verdiğim yanıtlardan memnun olarak bunları yazabiliyorsa ben suç mu işliyorum ?
20 yıl önce tesadüfen elime geçen bir adet ''erlicheer'' nergise gönül vererek ve çoğaltarak ülkem insanına kazandırdıysam suç mu işledim..Benim ''Erlicheer'' nergislerimin reklamını yapmaya da ihtiyacım yok..Birşey eğer çok güzelse, zaten kendi kendine reklamını yapar..
Lütfen yapmayın böyle..
Sizin gibi iğneli cümleler yazan birkaç kişi daha olsa inanın forum üyeliğini terkederim ebediyyen..
İletişimde yüzyüze olmak, karşıdaki kimsenin ses tonunu duymak, mimiklerini görmek ve bunlar gibi sıralanabilecek pekçok unsur iletişime her zaman sağlık getiriyor. Forum sayfalarındaki yazılı iletişim zaman zaman tatsızlıkları beraberinde getiriyor.
siz kaynak göstermeksizin 'Paper White Ziva''nın petallerinin ''yellowish white''' olduğunu iddia ederken ben ''Flower Color: near white, white'' yani beyaza yakın ve beyaz olduğunu görüyorum kaynaklarda:
Narcissus 'Ziva' (Paperwhite Daffodil);
Beni zorlamayın sn pria, olmuyor, bakın verdiğiniz cevap bile tahrik edici. Yani ben ana dili İngilizce olan birimiyim ki tırnak içinde yellowish white yazayım. A- Daffseek -querry page, ziva yazın. Siz Daffseek i çok kullanırsınız, nasıl atladınız? B- sizin verdiğiniz kaynakta da Description kutucuğuna tıklarsanız karşınıza yine ''Fls 10-18 per stem, 40 mm wide, yellowish white '' yazıyor.Ya İngilizceniz eksik veya burayı görmeden yazdınız herhalde, yeter ki sizin dediğiniz olsun. Tamam öyle olsun..Siz haklısınız. Artık lütfen bu konuda yazmayın.
[QUOTE=Imay;1353310]Sayın Tabus, nergis sayfasını uzun süredir (üye olmadan da önce) takip ediyorum. Bu nergisten kimsenin söz etmemesi, kimsenin bu nergisin fotoğrafını yayınlamamasını garipsiyordum.
Bu sene fırsatını bulup paylaşmak istedim. Ya çok sıradan, sözünü etmeye değmeyecek ya da tanınmayan bir tür diye düşündüm. Son gönderdiğim fotoğraf çiçekleri çok sarı görünmesine rağmen en yakın olanı.
Biçim olarak ise evet, aynısı.
Öncelikle çiçek soğanı satıcılığının, çoğu kez kendileri üretmedikleri halde Hollandalıların elinde olduğunı bilmek gerek. Nergisde özellikle sistem şöyle çalışıyor: Breeder denilen kişilerin değişik nergislerin tozlaştırması ile elde ettikleri yeni nergislerin patentini alıyorlar,istikbal görüyorlarsa, grower denilen kişilere inanılmaz sayıda ürettiriyorlar ve dünyaya pazarlıyorlar. Nergislerde en büyük pazar payı, uzun boyları, vazoda uzun kalma süreleri (kesme çiçek) gibi hususlar öne çıkarılarak üretim daha ziyade, tek sap tek çiçek fakat iri çiçek üzerine yoğunlaşıyor. Tazetta grubu çiçeklerin tek avantajı, erkenci çok erkenci oluşu,ama Avrupada çiçek en çok,14 şubat, anneler günü gibi günlerde satılıyor. İşte Paper white ve benzerleri sadece 'forcing' , zorlayarak belli günde kolayça çiçeklendirmeye müsait oldukları için cazip oluyor. O da noel de satılıyor. Bir de Avrupalıya göre nergis kokusu, o yoğun nergis kokusu, intoxicated, sarhoş edici, zehirleyici, bulunduğu için pek tercih edilmiyor.
Biraz uzun oldu ya, tüm bu sebepler bir araya gelince büyük üreticiler, bize hoş gelen bazı türleri üretmekten kaçınıyorlar. Örneğin, karaburun veya kayıtlı ismi ile Double Roman,Romanus da pek üretilip satılmaz ancak çok az demin breeder dediğim kişilerden temin edilebilir. Minor Monarque de öyledir.
Eron2014
04-02-2015, 00:32
Ben de bana göre aşırı erken açan nergisimin fotoğraflarını aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Diğer nergislerim daha yeni yeni yapraklarını göstermeye başladı. Türünü de bilmiyorum. Ayva fidanı sökmeye çalışırken çıktılar bende bir köşeye ekivermişdim.
535759
535760
Son olarak şunu da yazayım..Paper White 'Ziva' için ayrıca daha birçok kaynakta çiçek renginin ''white'' (beyaz), ''pure white'' (saf beyaz), ''Ivory'' (fildişi beyazı) olduğu belirtilmiş..
hocam100
04-02-2015, 10:09
Adnan bey resimleri koydum görüşlerinizi yazmadiniz.
Adnan bey resimleri koydum görüşlerinizi yazmadiniz.
Hocam,
Yanlış anlamayın; biraz sinirlerim bozuk ve gerginim..
İçimden pek birşey yazasım gelmiyor..İnsanın şevki kırılınca, haksız yere suçlanınca yazmak zor geliyor..
Bakalım, bir ara toparlarım herhalde kafamı..Siz elinizden geldiğince fotoğraflarınızı paylaşın Mevlut Bey..
Selamlar.
Sn pria' dan gelen soğanlar. Fotoğrafta tam olarak gözükmese de 5 soğandan 8 çiçek sapı var. Teşekkür ederim sn. Pria, gelecek yıl için siparişimi unutmayın lütfen .
Diğerlerinden aceleci davranan bir tanesini de kahvede paylaştım. Benim nergislerimin yaprakları burada paylaşanlar kadar uzamadı. Fotoğraf çekimi için içeri aldım yoksa dışarda bol güneş alan bir yerde duruyorlar. Sadece kar yağacak denildiğinde içeri aldım ve soğukları hasarsız atlattık.
akçabardak
05-02-2015, 10:48
Sevgili uyap gerçekten çok sağlıklı ve güzeller, maşallah şimdiden çoğalmışlar bile seneye epeyce yavruları olacak.
Sn pria' dan gelen soğanlar. Fotoğrafta tam olarak gözükmese de 5 soğandan 8 çiçek sapı var. Teşekkür ederim sn. Pria, gelecek yıl için siparişimi unutmayın lütfen .
Benim nergislerimin yaprakları burada paylaşanlar kadar uzamadı..
Sayın uyap,
Aynen benim İstanbul'da saksılarımda ekili olanlar gibi gelişmişler..Bu yıl da ''Erlicheer''ler bol bol çiçek sapı veriyorlar, bundan mutlu oluyorum..
Doğru olan budur..Yapraklar şımarıp çiçek saplarını örtecek şekilde uzarlarsa yetiştirme ortamında bir anormallik vardır..
Daha önce de dediğim gibi, çiçek sapı gelişmeğe başlayınca yaprak gelişimi durur..Çiçekler geçmek üzereyken yapraklar hızla uzamaya başlar..
Merak etmeyin, 2015 siparişinizi not ettim..Bakınız:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/36144.htm
Selamlar..
(İnşallah bu yazdıklarım da reklam olarak algılanmaz)
Sevgili uyap gerçekten çok sağlıklı ve güzeller, maşallah şimdiden çoğalmışlar bile seneye epeyce yavruları olacak.
Yanlış saymadıysam toplamda 18 tane oldular sn. Akçabardak seneye tam istediğim gibi dolu dolu olacaklar. Yavruları bahçeye dikmeyi düşünüyorum o nedenle yeni sipariş de verdim.
(İnşallah bu yazdıklarım da reklam olarak algılanmaz)
Neden reklam olarak algılanacağını anlamadım sonuçta isim yazmak benim tercihim. Soğan isteğimi de tomurcuk bolluğunun sevinciyle buraya yazdım listeye bakmamıştım, teşekkür ederim.
akçabardak
05-02-2015, 13:57
Bu nergizleri 6-7 yıl önce edinip bahçeme dikmiştim. İlk senelerde biraz çiçeklerini gördüm fakat daha sonra çiçeklenmeleri azaldı.
Bulundukları yer yazın güneş alıyor, kışın ise çok az güneş alıyorlar, en son 2013 Ocakta çiçeklerini görebildim, geçen sene hiç çiçek açmadılar sürekli yavru veriyorlar.
Gölgede kaldıkları için ben de soğanları söküp büyük bir plastik kovaya diktim ve doğuya bakan balkona aldım, sabahtan 12 ye kadar güneş alabiliyorlar fakat yine de çiçek açmadılar.
Sormak istediğim şu bu nergizlerin kaç saat güneş ışığına ihtiyacı var arkadaşlar?
Hazırladığım toprak: Bahçe toprağı 1 ölçü, torf 1 ölçü, keçi gübresi 1 ölçü, ben nerede hata yapıyorum acaba? başka besin vermedim. nedir bunların derdi bir türlü çözemedim, aslında çok kokulu oldukları için sevmiştim ben onları... :(
En son görmüş olduğum çiçeklenmeleri.
http://www.agaclar.net/forum/1090271-post50.htm
Ve son haalleri,
Bu son don olayından yaprakları biraz etkilenmişler.
535997
Yapraklar çok uzamış vaziyette, nereden baksan 70-80 cm. :confused:
bahçede iken bu kadar uzamazlardı, şaşkınım...
535998
En azından gördüğüm 3-5 tanesi (iri soğanlıydı çünü) gövdeleri kalın olanlardan çiçeklerini görürüm diye umutluydum :( :( :(
535999
Sûz-i Dilârâ
05-02-2015, 14:39
Sayın pria, bir mesajınızda belirtmişsiniz benim tarlamın toprağını görseniz şaşarsınız diye. Bir keresinde tarlanızdaki nergislere bakarken dikkatimi çekmişti toprağı. Hatta içimden demiştim bu tarlada böyle açıyorsa bizim koyun gübreli toprağımızda nasıl yetişir diye. :D
Nergisten çok umutluyum bu sene hevesle bekliyorum temmuz ayını. Verdiğiniz bakım bilgilerinin tamamını da bitki defterime kopyaladım.
Kendi adıma söyleyeyim soğanlı bitkileri sizin ve sayın hocam100'ün sayesinde sevdim. İyi ki buradasınız. Sizden çok şey öğrendik. ;)
Benim nergislerimin yaprakları burada paylaşanlar kadar uzamadı. .
Bakınız, benim saksıda ekili 4 ''Erlicheer''in gelişimleri de aynen sizin nergisleriniz gibi..
İkinci fotoda gördüğünüz bu yıl yurtdışından gelen ve 5-6 gün içinde açmasını beklediğim yoğun kokulu erkenci tür de aynı durumda..Yapraklar fazla uzamamış, çiçek sapı olanca hızla uzayıp tomurcuk şişiriyor..Çiçekler geçince yaprak gelişimine ağırlık vereceklerdir.
Saksılarımda bu yıl sadece bir adet olan Karaburun (double roman) nergisine bayıldım bu yıl..Çiçek sapında 9 tomurcuk var..Ağırlıktan kafayı kaldıramıyor..Nefis kokusuna da dayanılmaz yani..
Çok seviyorum bu türü..ah bir de her yıl bol bol çiçeklenebilse..
Gölgede kaldıkları için ben de soğanları söküp büyük bir plastik kovaya diktim ve doğuya bakan balkona aldım, sabahtan 12 ye kadar güneş alabiliyorlar fakat yine de çiçek açmadılar.
Sayın akçabardak,
Nergisler geçen yıl aşırı gölgede kaldıkları ve soğan içinde bu yılın çiçek tomurcuğunu olşturamadığı için bu yıl güneşli yere ekmenizin yararı olmamış ve çiçeklenememiştir diye düşünüyorum..
Bu yıl da, don nedeniyle yaprak tahribatı olduğu için yine yeterli beslenemeyip, bir sonraki yılın çiçek tomurcuklarını oluşturamıyabilirler..
Moralinizi bozmak istemem ama seneye de fazla umutlu olmasanız iyi olur gibi.. :(
akçabardak
05-02-2015, 16:58
Sayın akçabardak,
Nergisler geçen yıl aşırı gölgede kaldıkları ve soğan içinde bu yılın çiçek tomurcuğunu olşturamadığı için bu yıl güneşli yere ekmenizin yararı olmamış ve çiçeklenememiştir diye düşünüyorum..
Bu yıl da, don nedeniyle yaprak tahribatı olduğu için yine yeterli beslenemeyip, bir sonraki yılın çiçek tomurcuklarını oluşturamıyabilirler..
Moralinizi bozmak istemem ama seneye de fazla umutlu olmasanız iyi olur gibi.. :(
Sayın pria yorumunuz için teşekkür ederim... yapacak bir şey yok bu durumda sağlık olsun.. :( :(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.