View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
14
Ben de bana göre aşırı erken açan nergisimin fotoğraflarını aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Diğer nergislerim daha yeni yeni yapraklarını göstermeye başladı. Türünü de bilmiyorum. Ayva fidanı sökmeye çalışırken çıktılar bende bir köşeye ekivermişdim.
535759
535760
Sn Eron2014, nergisiniz eger öngörüm doğru ise, benim de favorilerimden biri.
Resim her zaman renk ve görüş açısı bakımında aldatıcı olur.Hata payı çoktur. Ama kesinlikle tazetta hybrit olduğu açık. Resim olarak teyidi için başka kaynaklardan da arayın ama aşağıdaki link her zaman kaynak olarak en geniş ve en güvenilir olanıdır.
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?cultivar=Golden%20Dawn&lastpage=1&)
Resimlerin üzerine tıklarsanız büyük resimlere ulaşabilirsiniz.
Sayın akçabardak,
Nergisler geçen yıl aşırı gölgede kaldıkları ve soğan içinde bu yılın çiçek tomurcuğunu olşturamadığı için bu yıl güneşli yere ekmenizin yararı olmamış ve çiçeklenememiştir diye düşünüyorum..
Bu yıl da, don nedeniyle yaprak tahribatı olduğu için yine yeterli beslenemeyip, bir sonraki yılın çiçek tomurcuklarını oluşturamıyabilirler..
Moralinizi bozmak istemem ama seneye de fazla umutlu olmasanız iyi olur gibi.. :(
Sn akçabardak, sn pria konuyu cevaplamış ama bir kaç noktayı da ben belirtsem,umarım hoşgörü ile karşılar:
''''Sormak istediğim şu bu nergizlerin kaç saat güneş ışığına ihtiyacı var arkadaşlar?
Hazırladığım toprak: Bahçe toprağı 1 ölçü, torf 1 ölçü, keçi gübresi 1 ölçü, ben nerede hata yapıyorum acaba? başka besin vermedim. nedir bunların derdi bir türlü çözemedim, aslında çok kokulu oldukları için sevmiştim ben onları... ''
Nergisiniz Double Roman, Karaburun nergisi, hoş kokulu, yoğun kokulu.Sıcak iklim nergisi. Yani yazın doğru derinlikte kavurucu sıcağa tahammül eder hatta sever. Uzun don /kışı sevmez, korumak gerek. Yani yazın ne kadar çok güneşte kalırsa o kadar iyi gelişir diyelim.Yazın en az 6 saat bol ışık ihtiyacı vardır.Bir de çiçeği geçmesine yakın suyunu azar azar kesin, geçtikten sonra kesin, sulamayın..
Toprağınız, saksı için bile olsa bence yanlış. 2 ölçü bahçe toprağına bir ölçü torf bir ölçü dişli dere kumu koyun, hiç gübre vermeseniz dahi ilk yıl için yeterli.Koyun keçi gübresinin yüksek azot oranı yapragı geliştirir fakat bitkinin potas almasını engeller. Hatta bazı yetiştiriciler bu sebepten, nergis soğanı arasındaki otların, çiçek açıncaya kadar ayıklanmasını sonrasında ise kesinlikle bırakılmasını tavsiye ederler. Siz bu yıl hiç azot vermeden fosfor ve potas desteği verin.Mart nisan itibari ile desteği başlatın, sizi üzmez bir kısmı olsun çiçek verir. Son not, bu nergisler kardeşçe yaşamayı severler, ayırdığınız zaman teker teker değil 2 li 3 lü gruplar halinde ayırın, daha mutlu olurlar.
siz kaynak göstermeksizin 'Paper White Ziva''nın petallerinin ''yellowish white''' olduğunu iddia ederken ben ''Flower Color: near white, white'' yani beyaza yakın ve beyaz olduğunu görüyorum kaynaklarda:
Narcissus 'Ziva' (Paperwhite Daffodil);
.., bakın verdiğiniz cevap bile tahrik edici. .... A- Daffseek -querry page, ziva yazın. Siz Daffseek i çok kullanırsınız, nasıl atladınız? B- sizin verdiğiniz kaynakta da Description kutucuğuna tıklarsanız karşınıza yine ''Fls 10-18 per stem, 40 mm wide, yellowish white '' yazıyor.Ya İngilizceniz eksik veya burayı görmeden yazdınız herhalde, yeter ki sizin dediğiniz olsun. Tamam öyle olsun..Siz haklısınız. Artık lütfen bu konuda yazmayın.
Sn pria, bu mesajımı yazdıktan sonra, bence konu tezekkür etmiştir, başka mesaj yazmamışım. Siz bu mesaj üzerine :
Son olarak şunu da yazayım..Paper White 'Ziva' için ayrıca daha birçok kaynakta çiçek renginin ''white'' (beyaz), ''pure white'' (saf beyaz), ''Ivory'' (fildişi beyazı) olduğu belirtilmiş..
Ve..Bahanesi gelince;
Hocam,
Yanlış anlamayın; biraz sinirlerim bozuk ve gerginim..
İçimden pek birşey yazasım gelmiyor..İnsanın şevki kırılınca, haksız yere suçlanınca yazmak zor geliyor..
Bakalım, bir ara toparlarım herhalde kafamı..Siz elinizden geldiğince fotoğraflarınızı paylaşın Mevlut Bey..
Selamlar.
Yine lafınızı sokuşturmuşsunuz..
Son olarak.#2503 sayılı gönderinizle:
(İnşallah bu yazdıklarım da reklam olarak algılanmaz)
Doğrudan olmasa da 'laf yerine ulaşır ' misali saldırıya devam etmişsiniz.
PAPER WHITE 'ZIVA' konusunda kesinlikle YANLIŞINIZ var, ısrar etmeyin.
Sn pria siz, sadece bir nergisi sevmiş olmakla bile benim sevgimi kazanmışken, ne diyeyim, siz iflah olmaz...(tam ve doğru kelimeyi bulamadım bulursam yazarım) kalbinizi kırmak istemem ama; size haksızlık etMEdiğimi kesinleştirdiniz. Sağolun var olun. Ama lütfen artık kesin şu göndermeleri, başka insanlar üzerinden işlemeleri, doğrudan yazın.Hatta burayı bu şekliyle siz meşgul etmeyin, ben de etmeyeyim,özelime yazın, size emailimi facebookumu vereyim oraya yazın.. Asıl doğrusu devam etmeyin haksızlığınız artar.
Dumlupınar
05-02-2015, 22:49
Sayın tabus merhaba,sayın akçabardak ilgili mesajında nergislerinin çiçeklenme probleminden bahsediyor.Siz çiçeğin geçmesine yakın suyu azar azar kesin,geçtikten sonra kesin ve sulamayın diye bir cümle yazıyorsunuz.
Ben yapraklar kuruyana dek toprağı kurudukça,nergislerin de sulanmasına devam edilmesi gerektiğini biliyorum.
Acaba belirttiğiniz çiçeklenmeden sonra sulamanın kesilmesi,karaburun nergislerine uygulanması gereken bir yöntem midir? Bunu merak ettim. SELAMLAR...
Yazın en az 6 saat bol ışık ihtiyacı vardır.Bir de çiçeği geçmesine yakın suyunu azar azar kesin, geçtikten sonra kesin, sulamayın..
...yüksek azot oranı yapragı geliştirir fakat bitkinin potas almasını engeller.
Amacım size laf yetiştirmek bilgiçlik taslamak değil, ama yine de ''son noktayı koymak'' zorunda bırakıyorsunuz beni..
Amacım, sizin yazdıklarınızı uygulamaya kalkan insanları hüsrana uğramaktan korumak ve sabırla yetiştirmeye çalıştıkları nergislerinden yüzlerinin gülmesi içindir..
1- Nergislerin mayıs sonu haziran ortalarından sonra yapraklarının kuruması sağlanır..Yani yazın uyku dönemine geçmek zorundadırlar..Sanki nergis yaprakları yazın da yeşil kalması gerekiyormuş gibi siz nasıl onların yazın 6 saat güneş ihtiyacından bahsedebiliyorsunuz.
2- Nergis çiçekleri mart içinde geçerler..Siz nasıl çiçekler geçtikten sonra sulamanın kesilmesi önerisinde bulunabiliyorsunuz ? Çiçekler geçtikten sonra nisan mayıs aylarının bol güneşli günlerinde sulamaya devam edilmeli ve haziran ayında sulama kesilmeli ve yapraklar kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır..
3- ''yüksek azot oranı yapragı geliştirir fakat bitkinin potas almasını engeller'' diyorsunuz..Asıl sulamayı keserseniz potas alımını engellersiniz..Kuru topraklar potas alımını engeller..
Bildiğim kadarıyla, fazla azot değil, toprakta bulunan fazla kalsiyum ve magnezyum potasyum alımını engeller..
Çiçeklenmeden sonra suyu kesmek demek, nisan mayıs aylarında soğanların irileşmesini sağlayan potasyum alımını engellemektir.
Hem '' fosfor ve potas desteği verin.Mart nisan itibari ile desteği başlatın'' diyorsunuz hem de suyu kesin diyorsunuz..Suyu kesince potas alımını engellersiniz.
Lütfen çok emin olmadığınız şeyleri yazarak üyelerin kafalarını karıştırmayın..
Diğer üyelerin güzel hatırı için bunları yazmadan edemedim.. :)
Yine lafınızı sokuşturmuşsunuz..
Son olarak.#2503 sayılı gönderinizle:
Doğrudan olmasa da 'laf yerine ulaşır ' misali saldırıya devam etmişsiniz.
PAPER WHITE 'ZIVA' konusunda kesinlikle YANLIŞINIZ var, ısrar etmeyin.
Sn pria siz, sadece bir nergisi sevmiş olmakla bile benim sevgimi kazanmışken, ne diyeyim, siz iflah olmaz...(tam ve doğru kelimeyi bulamadım bulursam yazarım) kalbinizi kırmak istemem ama; size haksızlık etMEdiğimi kesinleştirdiniz. Sağolun var olun. Ama lütfen artık kesin şu göndermeleri, başka insanlar üzerinden işlemeleri, doğrudan yazın.Hatta burayı bu şekliyle siz meşgul etmeyin, ben de etmeyeyim,özelime yazın, size emailimi facebookumu vereyim oraya yazın.. Asıl doğrusu devam etmeyin haksızlığınız artar.
Cevap vermeğe bile değer bulmuyorum bu sözlerinizi..ve sizinle ne facebook sayfanızda ne de e-mail adresinize yazarak bilgi yarışması yapmaya da niyetim yok..
Tartışma ortamı sadece burasıdır benim için..
Sizin bu gereksiz ve temeli olmayan polemikleriniz ve oldukça ağır kelime ve ithamlarınız üzerine bugün bana özelden mesaj gönderen üyelerimizden biri ''...hiç canınınızı sıkmayın o yazılar için.Bir kişi öyle düşünüyorsa yüz kişi onun tersini düşünüyor. Siz bu forumun değerisiniz.'' diye yazmış..Sağolsunlar, onlar sizin neden olduğunuz üzüntümü paylaşıp teselli etmeğe çalışıyorlar..
Ben çirkin kelimelerin esiri değil, güzel ve mantıklı kelimelerin efendisi olmaya çalışan bir garibim.
Takdir bu tartışmaları izleyen üyelerindir.
Durum budur.
Nokta.
Sayın pria, bir mesajınızda belirtmişsiniz benim tarlamın toprağını görseniz şaşarsınız diye. Bir keresinde tarlanızdaki nergislere bakarken dikkatimi çekmişti toprağı. Hatta içimden demiştim bu tarlada böyle açıyorsa bizim koyun gübreli toprağımızda nasıl yetişir diye. :D
Benim fidanlığın toprağı yakın planda böyledir genelde..Yağmurlar yağdıkça bütün çakıllar en üstte kalır..
http://www.agaclar.net/forum/1353634-post23.htm
Aman, siz de nergis ekeceğiz alana bu koyun gübresini fazla kaçırmayın..Özellikle soğanın üstüne veya tabanına bol gübre koymayın.Hele çok iyi yanmamış taze gübre ise şimdiden toprağa karıştırın.
Sûz-i Dilârâ
06-02-2015, 08:01
Sayın pria, nergis bakımı için yazdığınız yazıdaki ölçülerin aynısını uygulayacağım. Ne az ne çok... :)
Sayın tabus merhaba,sayın akçabardak ilgili mesajında nergislerinin çiçeklenme probleminden bahsediyor.Siz çiçeğin geçmesine yakın suyu azar azar kesin,geçtikten sonra kesin ve sulamayın diye bir cümle yazıyorsunuz.
Ben yapraklar kuruyana dek toprağı kurudukça,nergislerin de sulanmasına devam edilmesi gerektiğini biliyorum.
Acaba belirttiğiniz çiçeklenmeden sonra sulamanın kesilmesi,karaburun nergislerine uygulanması gereken bir yöntem midir? Bunu merak ettim. SELAMLAR...
Sn Dumlupınar,haklısınız, meramımı yanlış anlatmışım..Sn pria da değinmiş, ama iğnelemeden anlatması mümkün değil, cümlem hatalı düzeltiyorum:
Yapraklar kuruyana dek değil, yapraklarının kurumasını sağlamak için suyun kesilmesi gerek.
Nergisin çiçeği geçtikten sonra özellikle bahçede ise, çiçek kafası koparılıp suyunun azaltılması ve en geç haziranda- coğrafik koşullar dikkate alınmalı elbette-suyu kesilmeli veya; yazın veya çiçeklenme tamamlandıktan bir süre sonra bitkinin kendini gelecek yıla hazırlaması için 3 ay dinlenmesi gerek.Bu ''bir süre''nin ne kadar olduğu kesin değil.Bir genelleme ile 'yapraklar kuruduktan sonra' olarak ifade ediliyor. Ama eğer yaprakların sararmasını ve kurumasını beklerseniz, güneş görme durumuna göre, yanlış beklenti olur.Bir noktada sulamayı kesmezseniz yapraklar sararmayabilr,bitki dormant hale gelmez. Genç soğan için pek önemsenmese de çiçeklenecek durumdakiler için faydadan çok mahzurlu olur.
Doğru ifade budur.
Karaburun nergislerinin bakımı konusunda ne yazıldığını bilmiyorum, ben sadece sn akçabardak'ın, ''çiçeklenmeyen karaburun nergisinin'' sorununun çözümüne ilişkin görüş belirttim.Genel olarak karaburun nergislerinin bakımına ilişkin bir görüş değil. Şurası kesin: Bu nergis sıcak iklim kuşağı nergisidir. Dormant kalma süresi, dolayısiyle daha uzun döneme ihtiyaç gösterir. Bu dönemde hem süre uzun olabilir hem de daha yüksek ısı önem kazanıyor olabilir. Hangisi daha önemli, bu konuda yazılı bir bilgiye ulaşmış olsaydım hatırlardım. Benimki bir öngörü, varsayım.Tecrübem ise benim karaburun adıyla edindiklerim Antalya ortamında, açık havada, doğal koşullarda ve gübre desteği olmaksızın son derece mutlu ve çiçekleniyorlar. Sn prianın eski gönderilerinde sıkça sözünü ettiği- aklımda öyle kalmış- ''çiçek verimi düşük'' sözü belki de itinalı bakımdan kaynaklanıyor olabilir.
Ben hatamın söylenmesinden memnun olurum.Yanlış bilgi vermek, bilmediğini bilir gibi söylemek benim tarzım değil. Beni uyardığınız için de teşekkür ederim .
Amacım size laf yetiştirmek bilgiçlik taslamak değil, ama yine de ''son noktayı koymak'' zorunda bırakıyorsunuz beni..
Amacım, sizin yazdıklarınızı uygulamaya kalkan insanları hüsrana uğramaktan korumak ve sabırla yetiştirmeye çalıştıkları nergislerinden yüzlerinin gülmesi içindir..
1- Nergislerin mayıs sonu haziran ortalarından sonra yapraklarının kuruması sağlanır..Yani yazın uyku dönemine geçmek zorundadırlar..Sanki nergis yaprakları yazın da yeşil kalması gerekiyormuş gibi siz nasıl onların yazın 6 saat güneş ihtiyacından bahsedebiliyorsunuz.
2- Nergis çiçekleri mart içinde geçerler..Siz nasıl çiçekler geçtikten sonra sulamanın kesilmesi önerisinde bulunabiliyorsunuz ? Çiçekler geçtikten sonra nisan mayıs aylarının bol güneşli günlerinde sulamaya devam edilmeli ve haziran ayında sulama kesilmeli ve yapraklar kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır..
3- ''yüksek azot oranı yapragı geliştirir fakat bitkinin potas almasını engeller'' diyorsunuz..Asıl sulamayı keserseniz potas alımını engellersiniz..Kuru topraklar potas alımını engeller..
Bildiğim kadarıyla, fazla azot değil, toprakta bulunan fazla kalsiyum ve magnezyum potasyum alımını engeller..
Çiçeklenmeden sonra suyu kesmek demek, nisan mayıs aylarında soğanların irileşmesini sağlayan potasyum alımını engellemektir.
Hem '' fosfor ve potas desteği verin.Mart nisan itibari ile desteği başlatın'' diyorsunuz hem de suyu kesin diyorsunuz..Suyu kesince potas alımını engellersiniz.
Lütfen çok emin olmadığınız şeyleri yazarak üyelerin kafalarını karıştırmayın..
Diğer üyelerin güzel hatırı için bunları yazmadan edemedim.. :)
Sn pria,
Sn Dumlupınarın eksik ve hatta hatalı gönderimi düzeltebilme fırsatı veren mesajını cevaplamamı beklemeden yazmışsınız, yetmemiş bir sonraki mesajınızla da kendinize yakışanı yapmaya devam etmişsiniz.Sizi kutlarım. O mesajı çekmezseniz ona da cevap yazacağım.
Sn Dumlupınara olan mesajımı da dikkate alarak bu mesajı ona göre okuyun lütfen.
Sn Akçabardak bir sorununu iletmiş. siz Erlicheer satıcısı olarak bazı müşterilerinize hediye olarak karaburun nergisi verdiniz, herhalde dikim bakım önerileriniz de olmuştur. Karaburun nergisi edinenler veya eskiden sahibi olanlar da bu minval üzre varsa sıkıntıları paylaşmıştır. Siz karaburun nergislerinin nasıl bakılacağını söylemiş olduğunuz öngörüsü ile eksik kalmış, gözden kaçmış noktalar olabileceği düşüncesiyle paylaşım yapmışım. Yanlışım varsa bunu belli bir nezaket ölçüsünde yaparsınız. Kim ne diyebilir.Ama egonuz buna izin vermiyor.
Sn Akçabardak'ın paylaşımına yönelik bilgiler öyle abarttığınız gibi yanlış değil. Toprak kalitesine, hali hazır konumuna,verdiği bilgilere bakarak verdiğim bilgiler uygulanırsa sonuç büyük ihtimalle olumlu olacaktır. Bu konuda iddialıyım.
Zaten siz söz konusu paylaşımınızla umut kırıcı olmuş ve yapılacak bir işlem yokmuş gibi yazmışsınız.Benim ki de farklı bir öneri,Sn Akçabardak ister uygular ister uygulamaz.
BENİM ÖNERİMİ UYGULADIĞI TAKTİRDE, SİZCE NE GİBİ KÖTÜ SONUÇLAR ÇIKABİLECEĞİNİ YAZIN DA SN. AKÇABARDAK KARAR VERSİN. Bence bilginiz o zaman bir değer ifade eder.
Tekrar ifade edeyim ben genel nergis bakımı bilgisi vermedim, siz öyle algılamak ve mutlaka son noktayı koymak istiyorsunuz, sorun bu.
Maddeler halinde cevap versem yine anlamak istemeyeceksiniz.
Karaburun nergisleri hakkında yeterli bilginiz varsa ayrı bir bölüm açıp ekim/ dikim, bakım/yetiştirme, hastalık ve zararlıları ile mücadele,sorunların çözümü gibi muhtasar bir bilgi sunun, faydalı bir iş yapmış olusunuz. BU BÖLÜME YAKIŞANI DA BUDUR. Orada benim de varsa farklı bir bilgim yazayım. Yoksa sanki benim verdiğim bilgiler genel bakım bilgileri de; siz benim yanlışlarımı düzeltiyormuş gibi suçlamaktan vazgeçin.
Selam forumdaşlar:
Karaburun, Mordoğan nergisileri ile ilgili maceramı derli toplu özet olarak paylaşmak istiyorum:
Benzeri nergislere yaklaşık 10 yıldır sahibim. Bazı şehirlerde Katmerli nergis olarak da bilinir. Özellikle isimlendirilince ilgimi üzerine yoğunlaştırdım ve çeşitli yerlerde, Karaburun dahil, edindiğim nergisler ne yazık ki 'aynı' çıkmadı.
Yaklaşık 5-6 yıl öncesinde Türkçe kaynaklar araştırdım, yazıştım fakat 'tam ve doğru' bilgiye ulaşamadım. Hatta bir tarım dergisinde nergisin 'poeticus' nergis olduğu yazısını okuyunca,artık Türkçe kaynakları araştırmaktan tamamen vaz geçtim, ama tam emin olmadığım halde bunu bir ara forumda paylaşmıştım.
Bu yıl gerçekten her şey allak bullak..Ancak serada açması gerekenler açıkta çiçek açtı.
Bilindik nergis kokusu..Double Roman..Üstelik 60 cm..
Benim için sorun bu 'bizim' nergislerin dünyada, kabul edilmiş,tesçillenmiş, standart bir isminin tespiti idi.Yalnız bir sorun daha vardı o da, bir birine çok yakın 2 nergis vardı, çiçeklenme süreleri aynı boyları farklı. Araştırmaya devam ettim. Double Roman ismini kullanarak bir paylaşım daha yaptım.
Paper white ve Double Roman, ikisi de aynı yerde. Paper white çiçeklenmeyi tamamlamak üzere iken Double Roman ilk çiçeklerini açıyor.İkisi de kokulu, tek sapındaki çiçekler yaklaşık bir hafta vazo da kalıyor ve odayı parfümle dolduruyor, ama kokuları çok farklı.
Sonuçta bu işin, yani tazetta grubu özellikle olmak üzere nergisler üzerinde deneyimi yüksek kişilere ulaştım ve RHS ve ADS tarafından kabul edilen,isim ve sinonimlerine ulaştım.
Ama işin uzmanı olan Daffseek teki bazı bilgilerin yazarı olan kişilere ulaşıp da kesin olunca paylaştım.
Biri İtalyadan, ikisi ABD den teyit aldım: Her ikisi de Double Roman. Yetişme koşulları nedeniyle böyle bazı değişimler olabiliyormuş. Özellikle İtalya'da yaygın yetişiyormuş.(07.01.2015) Bir de kromozom sayısına bakmak faydalı olurmuş. Eh beni aşar..
Şimdi sizlerden isteğim her ikisi de Double Roman ise, resimden görüleceği gibi ve bazı başka farklılıkları da var, birincisine Double roman denilirse, ikincisine ne isim verilsin.
Acil çıkmam gerek..:)
Dumlupınar
07-02-2015, 16:18
Bunlarda benim erlicheer nergislerim.
Bir soğanda iki çiçek sapı ve 4 soğan 7 soğan olmuş durumda ...
HERKESE SELAMLAR ...☺
hocam100
07-02-2015, 21:25
Karaburun nergislerimi tatil de olunca sık sık görmeye gidiyorum.Gelişimlerini paylaşıyorum.Havaların ısnması nergislerime yaradı.Filizleri büyümeye başladı.Gördüğüm bu yıl bol çiçek açacağı.Her nergiste neredeyse çiçek filizi var olmayanlar az.Üretim bahçemde Soğanları 3 bölüme ayırıp ekiyorum.Yavru, orta boy ve anaç.Anaçlar bu yıl verimli.Orta boylar da çiçekli.Yavrular da tabi adı üstünde yavru verim yok, seneye çiçek açarlar.Her yavru soğan 2. yılda çiçek açacak iriliğe ulaşıyor.En son eklediğim resim ise özlemini duyduğum nergisler için.Ayrıca henüz yaprak boyu kısa.
Karaburun nergislerimi tatil de olunca sık sık görmeye gidiyorum.Gelişimlerini paylaşıyorum.Havaların ısnması nergislerime yaradı.Filizleri büyümeye başladı.Gördüğüm bu yıl bol çiçek açacağı.Her nergiste neredeyse çiçek filizi var olmayanlar az.Üretim bahçemde Soğanları 3 bölüme ayırıp ekiyorum.Yavru, orta boy ve anaç.Anaçlar bu yıl verimli.Orta boylar da çiçekli.Yavrular da tabi adı üztünce yavru verim yok, seneye çiçek açarlar.Her yavru soğan 2. yılda çiçek açacak iriliğe ulaşıyor.En son eklediğim resim ise özlemini duyduğum nergisler için.
Sn hocam100,Antalya'da 230 rakımda,benimkiler neredeyse tamamen geçtiler. Yani çiçekleri kurumaya başladı. Antalya'nın ortalama ısı değerleri malum.Bahçemde ise kıyıya nazaran 2 bilemedin 3 derece daha az ısı ortalaması var.Sizin bahçenin rakımı nedir? Gündüz ve gece yaklaşık ısı ortalaması nedir? Arada bir hayli ilk çiçeklenme/çiçek sonlanması zamanı var da sorum bu sebepten.
hocam100
07-02-2015, 21:58
Sıcak ve ılıman bir iklim hakimdir; Acıpayam Kış aylarında yaz aylarından çok daha fazla yağış düşmektedir. Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasına göre Csa olarak adlandırılabilir. Acıpayam ilinin yıllık ortalama sıcaklığı 12.8'dır. Yıllık ortalama yağış miktarı: 565 mm
536267
--11 mm yağışla Ağustos yılın en kurak ayıdır. Ortalama 100 yağış miktarıyla en fazla yağış Aralık ayında görülmektedir.
536268
--23.3 sıcaklıkla Temmuz yılın en sıcak ayıdır. Ocak ayında ortalama sıcaklık 2.8 olup yılın en düşük ortalamasıdır.
536269
--Yılın en kurak ve en yağışlı ayı arasındaki yağış miktarı: 89 mm Yıl boyunca ortalama sıcaklık 20.5 dolaylarında değişim göstermektedir.Kaynak:http://tr.climate-data.org/location/26528/
Bahçemin rakımı 900 civarıdır.
Bu günlerdeki hava durumumuz:http://www.mgm.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=ACIPAYAM
Arkadaşlar şimdiye kadar soğuklardan bozulan nergisim hiç olmamıştı. Geçen yıldan saksıda olan ve kendi gelişimi ile yapraklanan nergislerim nedense hepsi soğuklarda yaprakları dondu. Toprağında su olmadığı halde. Aynı yerde bahçede olanlarda ve yaklaşık 280 metre daha yükseklikte olan bahçemde bulunanlarda ise hiç problem yok. Çiçek açma hazırlığında olanlar bile var. Soğuktan etkilenen nergis cinsi ne olabilir.
Sayın Hocam,
Bu son mesajınızdaki net anlatımınızı ve fotoğraflarınızı çok beğendim..Dilerim, hep böyle yakın plan fotoğraflarınıza devam edersiniz.
Teşekkür ediyorum size.
Kolay gelsin.
Arkadaşlar şimdiye kadar soğuklardan bozulan nergisim hiç olmamıştı. Geçen yıldan saksıda olan ve kendi gelişimi ile yapraklanan nergislerim nedense hepsi soğuklarda yaprakları dondu. Toprağında su olmadığı halde. Aynı yerde bahçede olanlarda ve yaklaşık 280 metre daha yükseklikte olan bahçemde bulunanlarda ise hiç problem yok. Çiçek açma hazırlığında olanlar bile var. Soğuktan etkilenen nergis cinsi ne olabilir.
Sayın Muda,
Hep yazmağa çalışıyorum..
Ekstrem ısı düşüşlerinde, şiddetli don olayının görüldüğü günlerde dışarıda olan saksılar ya polietilen örtülerle sarılmalı, ya da serin kapalı bir mekana taşınmalıdır..
Nergislerin çoğunun yaprakları şiddetli don olaylarından etkilenmez ama eğer saksı toprağı donup kökleri sıkıştırırsa kökler zedelenip öleceği için nergislerinizi kaybedebilirsiniz..Özellikle küçük saksıların toprağı çok daha çabuk donar..
Eğer saksı toprağınız donmadığı ve kökler bozulmadığı takdirde sadece yapraklar zarar görüp kuruduysa bu nergisler benim bildiğim kadarıyla Karaburun nergisleri veya benim bilmediğim düşük zone'lara tahammüllü olmayan bir türdür.
Anladığım kadarıyla hem evinizin bahçesindeki hem de 280 metre rakımdaki bahçenizdeki nergislerinizde hiçbir olumsuz durumun olmayışı bana sadece bunu düşündürüyor..Eğer saksılarınızdaki nergislerin yaprakları kururken, bahçede ekili olan aynı tür nergislerinize birşey olmadıysa saksı toprağınızın donduğu anlaşılabilir..
Ekim-bakım bilgileri için:
https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
Sayın Pria;
İlginiz için teşekkür ederim. Elimde çeşitli nergisler var. Uzun yıllardır da onları yetiştirmeye çalışırım. Önceden yerim olmasa da. Farklı yerlere ekim yaparak.
Bu nergisler mor salkım arkadaşımızdan gelmişti. Özellikle çok sorun olmaması ve daha iyi gözlemleyebilmek için uzun saksı içersinde geçtiğimiz yıldan beri duruyorlardı. Kış olması nedeni ile sizin düşündüğünüz gibi donarak köklerin ezilebileceği az su olan yerde daha dayanıklı olacağı düşüncesi ile balkonun iç tarafında idiler. Aynı yerde çeşitli campanula çeşitleri de vardı. Campunalla carpatika iki saksı olup onlar da daha korunaklı yakın yerde idiler. Soğuklar başlayınca sizin dışarıdan aldığınız zamanda nergis saksısını aldım. Ancak durum hiç açıcı değildi. Daha sonra havalar düzelince dışarıya çıkardım.
Campunalla carpatika iki saksı ve nergis uzun saksı susuz durumda öldüler. Diğer campunalla çeşitleri kar altında kalmalarına kar eridikten sonra daha fazla soğuk almalarına rağmen çok daha iyi durumdalar. Tabi etkilenme bozulmalar var. Sulu olan saksılarda bir şey yok. İki kat aşağıdaki bahçedekileri yeniden inceledim. Onlarda da bir şey yok. 1280 rakımda da çok fazla kar yağmasına kar altında ezilmelerine rağmen bir şey yok.
Ben susuz kalan nergislerin soğuklara tahammülünün sanılanın aksine olmadığına veya muhtemelen karaburun veya başka soğuklara dayanıklı olmayan bir nergis türü olduğuna inanıyorum.
Başka hiç bir nergisin bu şekilde bozulduğunu bu yıla kadar görmedim. Daha önceki nergislerim üç dört yıl önceki güllerin, asmaların, cevizlerin büyük zarar gördüğü veya öldüğü sanırım -33'leri gördüğü halde bir şey olmamıştı. Tabi ki en güzeli toprakta yetişmesi. Bu yıl çeşit sayısı biraz daha arttı. Umarım biraz geç diksem de yeni çeşitlere bir şey olmamıştır.
Ben susuz kalan nergislerin soğuklara tahammülünün sanılanın aksine olmadığına veya muhtemelen karaburun veya başka soğuklara dayanıklı bir nergis olduğuna inanıyorum.
Başka hiç bir nergisin bu şekilde bu yıla kadar görmedim. Daha önceki nergislerim üç dört yıl önceki güllerin, asmaların, cevizlerin büyük zarar gördüğü veya öldüğü sanırım -33'leri gördüğü halde bir şey olmamıştı. Tabi ki en güzeli toprakta yetişmesi. Bu yıl çeşit sayısı biraz daha arttı. Umarım biraz geç diksem de yeni çeşitlere bir şey olmamıştır.
Sn Muda, don olayı başka faktörlere de bağlıdır. Saksıdaki bitkilerin dondan etkilenmelerinin, saksının sulanmış/sulanmamış olması ile ilgisi belki de en azıdır. Nergisin hangi türden olduğu, soğuklara dayanıklı olup olmamasında etkilidir. İthal nergislerde bu sıkıntı var. Ama balkondaki saksının konumu, örneğin rüzgara açık olup olmaması, saksının yapı malzemesi, nergisin dikim derinliği ve sıklığı aklıma ilk anda gelen ihtimaller; don olayında çok etkilidir.
Saksı içindeki köklerin donması tamamen fiziksel olup yalıtım ile ilgilidir. Olaya öyle bakın.Çok uzun saatler, günler sürmedikçe - 33 C derecede olsa, 20-25 cm lik toprak tabakasının altında don olmaz, don işlemez.
Paylaşayım istedim..Geçmiş olsun, başka keder vermesin..
Sıcak ve ılıman bir iklim hakimdir; Acıpayam Kış aylarında yaz aylarından çok daha fazla yağış düşmektedir. Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasına göre Csa olarak adlandırılabilir. Acıpayam ilinin yıllık ortalama sıcaklığı 12.8'dır. Yıllık ortalama yağış miktarı: 565 mm
536267
--11 mm yağışla Ağustos yılın en kurak ayıdır. Ortalama 100 yağış miktarıyla en fazla yağış Aralık ayında görülmektedir.
536268
--23.3 sıcaklıkla Temmuz yılın en sıcak ayıdır. Ocak ayında ortalama sıcaklık 2.8 olup yılın en düşük ortalamasıdır.
536269
--Yılın en kurak ve en yağışlı ayı arasındaki yağış miktarı: 89 mm Yıl boyunca ortalama sıcaklık 20.5 dolaylarında değişim göstermektedir.Kaynak:İklim: Acıpayam - İklim grafiği, Sıcaklık grafiği, İklim tablosu - Climate-Data.org (http://tr.climate-data.org/location/26528/)
Bahçemin rakımı 900 civarıdır.
Bu günlerdeki hava durumumuz:ACIPAYAM İçin 5 Günlük Hava Tahmini - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.mgm.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=ACIPAYAM)
Çok teşekkür ederim sn hocam 100. Karşılaştırıp daha sağlıklı bir fikir edinebilmek için kendi arşiv bilgilerime döneceğim.Değişik, enteresan bir bulguya ulaşırsam paylaşacağım.Biraz zamana ihtiyacım var.
capsaicin
12-02-2015, 18:25
Bu forumda izmirden yazanların foto paylaşmasını yasaklamak lazım. Biz burda donarken, nergisler topraktan bamya kadar çıkmışken, sizler tomurcuklu foto paylaşıyorsunuz, çok ayıp, kıskanıyoruz. :D
nergis soğanı simdi alıp eksem cok mu gec kalmış olurum? yeni bir ev aldık ve bahçesinde nergislerim olsun istiyorum gec kaldıysam nasıl bir çözüm bulabilirim bilgilendirirmisiniz?
hocam100
12-02-2015, 19:18
Şimdi nergis soğanı bulabirseniz ekin.Ama bulmak zor.Bazı alışveriş merkezlerinde kalıyor ama paketine bakın çürümemişse alın ve ekin.Biraz geç açar ama olur.
Tesekkür ederim hocam100, yurtdışından gelen iki cesit nergis soğanımız var, üzerinde yazan isimleri narcissus yellow ve narcissus botanica 20 ser tane var katmerli kokulu cesidini de almayı düşünüyorum bulursam. üzerlerinde 9 ile 12. ayda ekin diye gösteriyor. elimizde kalcak soğanlar diye düşünüyordum gec açması önemli değil cicek işlerindede cok yeniyiz bilmiyoruz o zaman katmerli bulamasakda elimizdekileri ekelim biz. Tesekkür ederim.
hocam100
12-02-2015, 21:11
O zaman hemen ekin ki soğanlar bozulmasın.Benim de geçen yıl bodrumda unuttuğum soğanlar vardı temizlik yaparken buldum onları..Şubatta ekmiştim en son onlar açtı ve de güzel oldular.Tabi erken ekmek daha iyi olur.Hem soğuklama ihtiyacını gidermiş hem de kök gelişimini tam yapar.
tamam hafta sonu gidip hemen ekiyoruz teşekkür ederim :)
[QUOTE=izmir35;1355738] üzerinde yazan isimleri narcissus yellow ve narcissus botanica 20 ser tane var
Birincisi herhangi bir nergis çeşidi olabilir, ikincisi kısa boylu sarı çiçek açacaktır, çok ve çabuk çoğalır.
Toprakla buluşturmak en doğrusu.Bu yıl açar açmaz diye düşünmeyin.
Benim önerim, çim varsa sıra kenarlarına dikin, güzel görüntü verir.
Bir birine çok yakın özellikleriyle farklı iki nergis..
Nergislerinizi tanımanız onun daha iyi koşullarda bakımında kolaylık sağlar.
Antalya'da son soğuklardan önce ..
Cok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için sayın Tabus, yarın dikmeye gidicez, dediklerinizi yapıcam :)
Sayın Tabus,
Bu nergisler doğada yaşayan nergis çiçeklerinden mi? ya da kültür türü mü?
dün alınmış olan nergislerimi (minnacık saksıya 5 soğan dikmişler) yeni saksılarına dikmiş bulunuyorum. hayırlısıyla büyüdüklerini görmek nasip olur inşallah :p bu arada renkli saksıları da yeni aldım pek hoşuma gittiler ;)
Sayın Tabus,
Bu nergisler doğada yaşayan nergis çiçeklerinden mi? ya da kültür türü mü?
Sn Sonul, resimdeki nergisleri kastettiğinizi düşünerek söylüyorum. Bunlar ticari nergislerdir yani kültür ürünü, hibrittir..Ama ülkemiz iklimi uygun olduğu için rahatlıkla doğallaşırlar
Soleil d'Or..Falconet ve Martinett'e çok benzer..(Resim, iyi resim çekmeyi bir türlü halledemedim. Hata bende değil, gözlerimde.Herkesin hoş görüsüne sığındım)
Dün lapa lapa kar yağdı ama tutmadı..Gece tekrar bastırdı saat 1 gibi..Sabah kalktığımda balkon ve saksılar bembeyazdı..Fotoğraf çekene kadar yine biraz erimiş ama son durumu buraya aktarayım istedim..
Karaburun (double roman) nergisi açalı 19 gün oldu..Onu kesmedim..Halâ mis gibi kokmaya devam ediyor..
Yanında açmaya çalışan nergis te, yurt dışından bu yıl gelen en erkenci bir tür..Ekimden 94 gün sonra açıyor..3 soğanda 5 çiçek sapı olması güzel..
Sûz-i Dilârâ
18-02-2015, 12:17
Nergis soğanlarının dağıtım zamanı bir gelseydi hayırlısıyla. Daha temmuza da çok var. :(
Kurbağanın dere suyunu gözlediği gibi, bakıp bakıp iç geçiriyorum bu nergislere :)
ben evde tutuyorum soğuktan kardan etkilenirler diye. daha minicikler zaten, üşümesinler :)
ben evde tutuyorum soğuktan kardan etkilenirler diye. daha minicikler zaten, üşümesinler :)
Yanlış yapıyorsunuz biraz sayın saisha..
Nergisler kedi değil ki üşüsünler ve sıcak bir yere alınsınlar :))
Bunlar kış bitkisidir ve soğuklara, türlerine göre ama az ama çok tahammüldürler..
Yani biraz üşümeleri, doğal gelişim süreçleri için gereklidir..
Eksi 3-4-5 derece gibi, saksı toprağının donmayacağı soğuklarda dışarıda tutmanız daha iyi olur..
Kolay gelsin.
Yanlış yapıyorsunuz biraz sayın saisha..
Nergisler kedi değil ki üşüsünler ve sıcak bir yere alınsınlar :))
Bunlar kış bitkisidir ve soğuklara, türlerine göre ama az ama çok tahammüldürler..
Yani biraz üşümeleri, doğal gelişim süreçleri için gereklidir..
Eksi 3-4-5 derece gibi, saksı toprağının donmayacağı soğuklarda dışarıda tutmanız daha iyi olur..
Kolay gelsin.
ama çiçeği varken içerde durması daha uzun süre çiçekli kalmasını sağlıyormuş. en azından çiçekleri solana kadar içerde dursa daha iyi olmaz mı? arada bir dışarı alınıp tabiri caizse hava alması iyi oluyormuş ama şu an dışarısı çok soğuk... hem çiçekçiden yeni aldım eve geleli 4 gün oluyo.. ne bileyim bi ortama alışma süreci falan yok mu? bazı çiçeklerde öyle oluyor ya...
Marketten yetişmiş olarak aldığınız için kısa sürede olsa ortama alışmaları için yaptığınız doğrudur. Sanıyorum saksı değişimi de yapmışsınız, keşke yapmasa idiniz. Ne kadar özenseniz de kökler az veya çok zarar görür. Ilıman havalarda ve mutlaka güneş alacak şekilde bir süre içeri-dışarı yapmanız iyi olur. Ama sonuçta nergisler açık alan bitkisidir, aklınızda kalsın, hep içeride değil. Bu yıl iyi bakarsanız seneye de çiçek alırsınız değilse seneye sadece yaprak görme ihtimaliniz var.
Nergislerinizi ''Tete a Tete'' ye benzettim. Botanica da olabilir. Soğuklara karşı daha dayanıklıdır.
ama çiçeği varken içerde durması daha uzun süre çiçekli kalmasını sağlıyormuş. en azından çiçekleri solana kadar içerde dursa daha iyi olmaz mı? arada bir dışarı alınıp tabiri caizse hava alması iyi oluyormuş ama şu an dışarısı çok soğuk... hem çiçekçiden yeni aldım eve geleli 4 gün oluyo.. ne bileyim bi ortama alışma süreci falan yok mu? bazı çiçeklerde öyle oluyor ya...
Bakınız, bir önceki sayfada benim 2547 sayılı mesajımdaki Karaburun nergisi açalı 19 gün oldu..hala mis gibi kokuyor..Dün ve bugün üstüne kar yağdığı halde hiçbir bozulma olmadı ve olmaz da..
Eğer bu nergis içeride, özellikle kalorifere yakın yerlerde olsaydı bu kadar dayanmazdı..
Çiçeğinizin üşümesine pek kıyamıyorsunuz ama hiç olmazsa eğer kapalı, kalorifer peteği olmayan bir balkonunuz varsa, oraya alın derim..
Gündüz ev içinde, gece dışarda soğukta..o da olmaz..
Marketten yetişmiş olarak aldığınız için kısa sürede olsa ortama alışmaları için yaptığınız doğrudur. Sanıyorum saksı değişimi de yapmışsınız, keşke yapmasa idiniz. Ne kadar özenseniz de kökler az veya çok zarar görür. Ilıman havalarda ve mutlaka güneş alacak şekilde bir süre içeri-dışarı yapmanız iyi olur. Ama sonuçta nergisler açık alan bitkisidir, aklınızda kalsın, hep içeride değil. Bu yıl iyi bakarsanız seneye de çiçek alırsınız değilse seneye sadece yaprak görme ihtimaliniz var.
Nergislerinizi ''Tete a Tete'' ye benzettim. Botanica da olabilir. Soğuklara karşı daha dayanıklıdır.
mecburen değiştirdim saksısını çok küçük bi saksıydı sıkış tıkış dikilmişler minicik saksıya. kökler birbirne geçmiş.. soğanları ayırırlen köklerden gelen ses içimi yaktı.. ama 4 gündür gayet güzel görünüyorlar. yarın okullar tatil :) yani evdeyim.. şöyle bir yarım saat balkonda üzerlerine kar geleyecek şekilde bekleteyim mi biraz. zaten bahardan itibaren balkona alırım, çoğunluk balkonda dururlar
Bakınız, bir önceki sayfada benim 2547 sayılı mesajımdaki Karaburun nergisi açalı 19 gün oldu..hala mis gibi kokuyor..Dün ve bugün üstüne kar yağdığı halde hiçbir bozulma olmadı ve olmaz da..
Eğer bu nergis içeride, özellikle kalorifere yakın yerlerde olsaydı bu kadar dayanmazdı..
Çiçeğinizin üşümesine pek kıyamıyorsunuz ama hiç olmazsa eğer kapalı, kalorifer peteği olmayan bir balkonunuz varsa, oraya alın derim..
Gündüz ev içinde, gece dışarda soğukta..o da olmaz..
malesef öyle bir balkonum yok. ve Muda arkadaşımızın saksıdaki nergislerinin başına gelenler benimkilerin başına da gelsin istemiyorum :( o yüzden 1. cemre düşene kadar evde kalsalar sanki saha iyi olurmuş gibime geliyor. teşekkür ederim ilginize...
mecburen değiştirdim saksısını çok küçük bi saksıydı sıkış tıkış dikilmişler minicik saksıya. kökler birbirne geçmiş.. soğanları ayırırlen köklerden gelen ses içimi yaktı.. ama 4 gündür gayet güzel görünüyorlar. yarın okullar tatil :) yani evdeyim.. şöyle bir yarım saat balkonda üzerlerine kar geleyecek şekilde bekleteyim mi biraz. zaten bahardan itibaren balkona alırım, çoğunluk balkonda dururlar
Gündüz ve öğleyin falan ışık görmesi iyi olur. Yani gündüz balkona çıkarın. Don olayı başka üzerine kar yağması başka bir şeydir. Saksıda köklerin dondan etkilenmesi halinde çiçeği kaybedersiniz. Nergisin gündüz olabildiğince ışık görmesi faydalı olur. Köklerine zarar verdiğinizi de anlıyorum. Dikkatli olmanızda fayda var. Gece dışarıda kalır ve don olayı olursa sürenin uzun-kısa oluşuna göre soğanlar zarar görebilir. Eğer geceleyin de dışarıda bırakacak olursanız, ne olur ne olmaz diyerek saksılarınızı aşağıdan yukarıya en az 5 sayfa gazete kağıdı ile güzelce sarın.
Benim öyle 1-2 çeşit nergis yetiştirdiğimi sanmayın, 100 lere yakın çeşit nergis yetiştiriyorum.
Ticari nergis, sizinki öyle, erkenden çiçeklendirilmiş,siz de saksı değişimi yapmışsınız..Tamamen dışarıda kalması, sizinki daha dayanıklı da olsa, zarar görme ihtimalini arttırıyor. Bana güvenin.
Bu yıl ilk defa dünyaya gözlerini açıyor. Tohumdan yetişme. Etiketini kaybettiğim için tam isminde şüpheliyim. Gönüllü biri varsa buyursun, ismini söylesin.
Gündüz ve öğleyin falan ışık görmesi iyi olur. Yani gündüz balkona çıkarın. Don olayı başka üzerine kar yağması başka bir şeydir. Saksıda köklerin dondan etkilenmesi halinde çiçeği kaybedersiniz. Nergisin gündüz olabildiğince ışık görmesi faydalı olur. Köklerine zarar verdiğinizi de anlıyorum. Dikkatli olmanızda fayda var. Gece dışarıda kalır ve don olayı olursa sürenin uzun-kısa oluşuna göre soğanlar zarar görebilir. Eğer geceleyin de dışarıda bırakacak olursanız, ne olur ne olmaz diyerek saksılarınızı aşağıdan yukarıya en az 5 sayfa gazete kağıdı ile güzelce sarın.
Benim öyle 1-2 çeşit nergis yetiştirdiğimi sanmayın, 100 lere yakın çeşit nergis yetiştiriyorum.
Ticari nergis, sizinki öyle, erkenden çiçeklendirilmiş,siz de saksı değişimi yapmışsınız..Tamamen dışarıda kalması, sizinki daha dayanıklı da olsa, zarar görme ihtimalini arttırıyor. Bana güvenin.
benim o kadar çok çeşitte gözüm yok. aslında katmerli bir nergis (o cinsin ismini bilmiyorum) yetiştirmek isterdim ama bu cinsi bile kaçıncı çiçekçiye sorduktan sonra bulabildim... ****** güveniyorum. gündüz balkona çıkaracağım, gece kesinlikle dışarda kalmayacak... teşekkür ederim.
benim o kadar çok çeşitte gözüm yok. aslında katmerli bir nergis (o cinsin ismini bilmiyorum) yetiştirmek isterdim ama
Yeni sezon gelsin, size katmerli nergisler konusunda (ben satıcı değilim) yardımcı olmaya çalışırım.Siz yeter ki hevesinizi kaybetmeyin.
çok teşekkür ederim, çok mutlu olurum. bugün tavsiyelerinize uyup nergisleri balkona çıkardım. sabah 10:00 veya 10:30 gibi çıkardım, 14:00-14:30 a kadar içeri almadım. akşam 19:00 civarlarında çiçekli bitkiler için bitki besini verdim
çok teşekkür ederim, çok mutlu olurum. bugün tavsiyelerinize uyup nergisleri balkona çıkardım. sabah 10:00 veya 10:30 gibi çıkardım, 14:00-14:30 a kadar içeri almadım. akşam 19:00 civarlarında çiçekli bitkiler için bitki besini verdim
Az bile tutmuşsunuz.Bolca güneş, ışık alsın. Gübre verdikçe suyunu da ihmal etmeyin.
bugün baktım çiçeklerin çoğu buruşmuş :( onlar artık düzelmez öyle değil mi? bu çiçekleri solduktan sonra bir daha çiçek açar mı? bu yıl için...
bugün baktım çiçeklerin çoğu buruşmuş :( onlar artık düzelmez öyle değil mi? bu çiçekleri solduktan sonra bir daha çiçek açar mı? bu yıl için...
İkinci bir sap vermezse açmaz, ama sizinkinin soğanı büyükse, bu tür genellikle ikinci bir sap verir, o zaman çiçek açar.
Bell song ve Golden Harvest
Burada 3 çeşit nergis var. Biri Trompet (Div 1: Trumpet) Diğer ikisi Large cupped..Ayırt etmek zor..
Laleci_03
22-02-2015, 11:32
İlk nergislerim nihayet açtı. ;) Devamı haftaya :D
İlk nergislerim nihayet açtı. ;) Devamı haftaya :D
Çok güzeller, elinize sağlık. İki nergis bir birinden farklı değil mi? İsimleri nedir acaba?
Laleci_03
22-02-2015, 19:57
Teşekkür ederim Sayın Tabus :rolleyes:
Evet, ikisi bir birinden farklı. Uzun olanın adını bilmiyorum, daha kısa olanın ise tam emin olmamakla birlikte "Golden ducat" diye biliyorum...
Evet, ikisi bir birinden farklı. Uzun olanın adını bilmiyorum, daha kısa olanın ise tam emin olmamakla birlikte "Golden ducat" diye biliyorum...
Teşekkürler..Golden Ducat olabilir, daha tam açılmamış o zaman. Pek emin olamamıştım.Çünkü, ikinci ve üçüncü petalların daha büyük olması gerek. Diğeri Split corona çeşidine benziyor ama resim net değil. Eğer tam karşıdan bir resim olursa fikir ileri sürebilirim, hataya müsait olur. Bir de resimlerde çoğu zaman renk tam olmuyor,petal ve corona renklerini yazarsanız iyi olur.
Laleci_03
22-02-2015, 21:54
İlginiz için çok teşekkür ederim Sayın Tabus ;)
Yarın dediğiniz gibi çekerim fotoğrafı, telefon kamerası 3mp olunca tam net çıkmıyor maalesef :(
Ayrıca "split corona"da haklısınız sanırım fotoğrafta pek belli olmuyor ama internetten bakınca anladım ben. Petal rengi beyaz, corona dediğiniz de petalın altındaki kısım ise :o orası da koyu sarı ya da turuncu diyeyim ;)
Dumlupınar
23-02-2015, 13:56
Merhaba Laleci_03 çiçek sapı uzun olan nergisin split corona ORANGERY olduğunu tahmin ediyorum.Bende de aynısından var.Çok benziyor.SELAMLAR.
Laleci_03
23-02-2015, 14:06
Teşekkürler Dumlupınar ağabeyim, haklısın ben araştırmalarım sonucu "Split corona orangery" olduğunu bulmuştum sen de onaylamış oldun sağ ol:rolleyes:
Üyelerimizden ''Double Daffodil Erlicheer'' fotoğrafları:
Sayın maya'dan:
http://www.agaclar.net/forum/1357338-post62.htm
http://www.agaclar.net/forum/1357337-post61.htm
Güler Hanımdan:
http://www.agaclar.net/forum/1357736-post7403.htm
Sizinle bu gün 3 resim paylaşıyorum. 3 ü de bir birine çok benzer. Resimler doğrudan üreticiden. Dolayısı ile, sizin de varsa karşılaştırabilirsiniz.
Birinci resim Falconet,
İkinci resim Martinette,
Üçüncü resim Soleil d'Or..
Merak edene aralarındaki farkları da yazarım.
Laleci_03
24-02-2015, 13:36
Yeniden çektim fotoğraflarını, şimdi ne cins oldukları daha belli.
"Golden Ducat" ve "Split Corona Orangery" ;)
asmalıtepe
24-02-2015, 21:26
Selamlar
İki ay önce diktiğim nergis soğanlarından hiç bir haber yok. Yok denecek kadar az güneşli, açık balkonda ve oldukça soğuk havada bulunuyorlar.Aynı şartlarda bulunan irisler başgösterdiler. Nergislerde umut varmıdır acaba yoksa donlardan mı nasiplenmiştirler? Fikirlere ihtiyacımız var benim ve nergislerimin.
Selamlar
İki ay önce diktiğim nergis soğanlarından hiç bir haber yok. Yok denecek kadar az güneşli, açık balkonda ve oldukça soğuk havada bulunuyorlar.Aynı şartlarda bulunan irisler başgösterdiler. Nergislerde umut varmıdır acaba yoksa donlardan mı nasiplenmiştirler? Fikirlere ihtiyacımız var benim ve nergislerimin.
Sayın asmalıtepe,
Kahramanmaraş oldukça soğuk olsa gerek..
Eğer saksılarınız donlardan nasibini alıp, kökler zarar görseydi, irisleriniz de yeşeremezdi..
Büyük bir olasılıkla nergisleriniz de zarar görmemiştir..
Akla gelen bir ihtimal de, nergisleriniz orta-geç veya geç açan bir tür olabilir, bu yüzden ancak filizlenirler..
Bende de 4 adet orta-geç ve geç tür var..Ekeli 96 gün olduğu halde bazıları 1-2 santim filiz verdiler..bazıları yeni yeni çıkmaya başladılar..Oysa erken türler, aynı zamanda ekmeme rağmen onların yaprakları 15-25 santim arasında..Bir iki türde de çiçek var..
Yani, nergisleriniz geç türdür..Havalar ısındıkça onlar da çıkacaktır..
Bir diğer ihtimal ise, mantar, haşere nedeniyle soğanların çürümüş olabileceğidir..Bunu da, saksılarınızı eşeleyip anlayabilirsiniz..
Sûz-i Dilârâ
25-02-2015, 07:37
Sayın pria, Kahramanmaraş'ı enlemesine ikiye bölersek iki tane iklim kuşağı çıkar. Kuzeyde kalan Elbistan, Afşin, Göksun, Nurhak ilçelerinde karasal; merkez, Pazarcık, Andırın, Türkoğlu gibi ilçelerde de akdeniz iklimi görülür.
Kahramanmaraş oldukça soğuk bir yer değildir :) bir Maraşlı olarak belirtmek istedim.
asmalıtepe
25-02-2015, 07:53
Sayın asmalıtepe,
Kahramanmaraş oldukça soğuk olsa gerek..
Eğer saksılarınız donlardan nasibini alıp, kökler zarar görseydi, irisleriniz de yeşeremezdi..
Büyük bir olasılıkla nergisleriniz de zarar görmemiştir..
Akla gelen bir ihtimal de, nergisleriniz orta-geç veya geç açan bir tür olabilir, bu yüzden ancak filizlenirler..
Bende de 4 adet orta-geç ve geç tür var..Ekeli 96 gün olduğu halde bazıları 1-2 santim filiz verdiler..bazıları yeni yeni çıkmaya başladılar..Oysa erken türler, aynı zamanda ekmeme rağmen onların yaprakları 15-25 santim arasında..Bir iki türde de çiçek var..
Yani, nergisleriniz geç türdür..Havalar ısındıkça onlar da çıkacaktır..
Bir diğer ihtimal ise, mantar, haşere nedeniyle soğanların çürümüş olabileceğidir..Bunu da, saksılarınızı eşeleyip anlayabilirsiniz..
Sayın Pria; Nergislerle ilgili kaygıma eğilip cevaplamanız beni çok sevindirdi. Öncelikle size çok teşekkür etmeliyim.
Haklısınız diktiğim soğanlar da ektiğim tohumlar da, başlarını topraktan çıkarabilseler de soğuktan dolayı daha beri gelemiyorlar. Ya da bir damla güneşe hasret kaldıklarındandır..
Ben de onları alıp Kahramanmaraş'ın Akdeniz iklimine kaçıracağım bir kaç güne kadar.
Haşere olma ihtimali fikrinize de katılarak kontrol edeceğim tekrar teşekkürler.
asmalıtepe
25-02-2015, 08:12
Sayın pria, Kahramanmaraş'ı enlemesine ikiye bölersek iki tane iklim kuşağı çıkar. Kuzeyde kalan Elbistan, Afşin, Göksun, Nurhak ilçelerinde karasal; merkez, Pazarcık, Andırın, Türkoğlu gibi ilçelerde de akdeniz iklimi görülür.
Kahramanmaraş oldukça soğuk bir yer değildir :) bir Maraşlı olarak belirtmek istedim.
Sayın hemşehrim diyeceğim, kullanıcı adınızı yazabilmem klavye kullanmaktaki hızımla çok uzun süreceği için sabredemedim yönetim bağışlar umarım.
Önce hoşgeldiniz sayfama,her ne kadar siz daha eski üye olsanız da, evsahibi sayılsanız da..
Çok güzel açıklamışsınız bizim İl'in iklimini. Bulunduğum yer Elbistan merkez.
Üç aylık bir deneyimle; Aslım Pazarcık ilçesi olduğu halde Kahramanmaraş'ımın kıymetini anladım. Gerçekten iklimden yana yaşanacak şehir. Tayinle gelip yerleşip kalanların kararı tevekkeli değilmiş.
eceyıldız
25-02-2015, 14:44
Açan tek nergizim
Dünden beri köydeyim arkadaşlar..
Yavru diye satışa koymaya çekindiğim nergislerimin hemen çoğunda çiçek var..
Şansıma çoğunu açmış buldum..
Köy dönüşünde çok harika görüntüler yükleyeceğim..
Selamlar..
Selamlar
İrislerin(basit bir tasnifle) soğanlı ve yumrulu türleri vardır, büyüme istek ve koşulları farklıdır, sizinki hangisinden? Nergisleriniz hangi türdendir? Aynı zamanda mı dikildiler?
İris ile nergisin dikim zamanı aynı olsa bile, farklı aileden geldikleri için cinslerine de bağlı olarak, yeşil kısımları görünme zamanı aynı olmayabilir. Zaten nergislerin ortalama üç ay toprak altında kök salma süreleri vardır.
Yeterli bilgi olmayınca 'doğru bilgi' verilmesi de zordur.Yalan yanlış ve 'atmasyon' bilgiler sadece sabrınızı arttırır. Çok merak ediyorsanız, negislerinizin üzerinden biraz eşeleyerek,soğan durumuna bakın.Belki toprak altında burunlarını görür rahatlarsınız. Soğanlarda yumuşama yoksa rahat olun.
Benim saksılarımdan birinde de aynı sorun var.bahsettiğim saksıya 2 tür nergis soğanı ekmiştim. Saksının yarısı corona orangery diğer yarısı da golden dick wilden. Sezon sonu soğanları topraktan çıkarırken de türlerini karıştırmayayım diye toprağın altına pipet yatorıp gömdüm. Corona orangery türünde hiçbir sorun yok, çok sağlıklılar. Aynı saksıdaki diğer türün yaprakları önce hafiften sararmaya başladı. Sonra yaprak uçları iyice kuruyup kahverengileşti. Yaprakların soğanla birleştiği yerdeki beyaz zar gibi bölüm çürük kahverengi olunca dayanamayıp soğanlardan birini çektim. Önceden kök varmış ama hepsi çürümüş. Soğanın tabanı çürümüş. Her yeri minicik solucana benzer, şeffaf canlılarla dolu. Soğanı parçaladım. İçi de çürük. Hastalıklı soğan aldığımı düşündürdü bana.
Merhaba Sn. @Imay , Sn. @zıpçıktı
En basit ve etkili yöntem toprağı değiştirmek olur. Siz toprağı değiştirmediğiniz sürece sonuç hep aynı olacak. Normalde sağlıklı olan toprak solucanlarının bile yer yer soğanlara zarar verebildiği görülmektedir. Toprağı değiştirirken sağlıklı kökleri kırmamaya özen gösterilmedir.
Nergis zararlıları ile ilgili bazı bilgilerim var fakat, okuduklarımla pek bağdaşmıyor.
Önce sn Imay a sorayım: Sizinki ..Yikes mites ? (http://forums.gardenweb.com/discussions/1723358/yikes-mites) bu durum mu?
Nergis zararlılarından en önemlilerinden biri ''Bulb Scale Mite (Stenotasonemus laticeps)'' ama solucana benzemez.
Larva şeklinde midir acep? Öyle ise, yani 18 mm boyunda bir şey olmalı,Merodon equestris olabilir. Ve sonuç hiç te iç açıcı değildir.
Önce doğru teşhis konulmalı ki tedavi etkili olsun.
Tüm soğanlı bitkilerde olduğu gibi, nergislerin kökü asla su içinde olmamalı.Hiç bir zararlı olmasa da soğanı kaybetmeniz kesindir.Şişede, bardakta su içinde , sadece su içinde sümbüle çiçek açtırabilirsiniz ama soğan tablasının suya değmemesi gerekir. :)
Bir de şu linklerden araştırsanız..
Çiçek Yetiştiriciliği: Nergis ( Narcissus ) Yatiştiriciliği (http://cicek-cicekci-cicekcilik.blogspot.com.tr/2008/09/nergis-narcissus-yatitiricilii.html)
https://www.tarim.gov.tr/TAGEM/Belgeler/End%C3%BCstri%20ve%20S%C3%BCs%20Bitkileri%20Zararl %C4%B1lar%C4%B1%20Standart%20%C4%B0la%C3%A7%20Dene me%20Metotlar%C4%B1.pdf
Nergis zararlıları ile ilgili bazı bilgilerim var fakat, okuduklarımla pek bağdaşmıyor.
Önce sn Imay a sorayım: Sizinki ..Yikes mites ? (http://forums.gardenweb.com/discussions/1723358/yikes-mites) bu durum mu?
Nergis zararlılarından en önemlilerinden biri ''Bulb Scale Mite (Stenotasonemus laticeps)'' ama solucana benzemez.
Larva şeklinde midir acep? Öyle ise, yani 18 mm boyunda bir şey olmalı,Merodon equestris olabilir. Ve sonuç hiç te iç açıcı değildir.
Önce doğru teşhis konulmalı ki tedavi etkili olsun.
En iyisi ben soğanlardan birini önce bütün fotoğraflayıp sonra kesip buraya yükleyeyim. O canlıları da fotoğraflayabilirim umarım.
En iyisi ben soğanlardan birini önce bütün fotoğraflayıp sonra kesip buraya yükleyeyim. O canlıları da fotoğraflayabilirim umarım.
Topraktan çıkardığınızda, toprağın da fotoğrafını çekebilirseniz iyi olur.
Dünden beri köydeyim arkadaşlar..
Yavru diye satışa koymaya çekindiğim nergislerimin hemen çoğunda çiçek var..
Şansıma çoğunu açmış buldum..
Köy dönüşünde çok harika görüntüler yükleyeceğim..
Selamlar..
Bir hafta sonrası bugün döndüm köyden...Tabi, yine ''turşu'' gibi..yorgun argın..Zeytinler budandı, gübreler atıldı vesair birçok iş yapıldı soğuk falan demeden..
Yorgunluğumu alan tek şey açmış nergislerim..onları seyrederken, koklarken inanın yorgunluk bile hissetmiyor insan..
Bu yıl adeta ''yavru'' denebilecek küçüklükteki birçok ''erlicheer'' nergisin açmış olmasına çok sevindim..bu açan nergislerin çoğunluğu 15-20 gramlık nergis soğanları..
700-800 çiçek sapı vardı bu kez..minik olanları kesip attım..irilerinden sanırım 500'den fazla kestim..dostlara, tanıdıklara, yakın akrabalarıma gönderdim..
Yine de köy dönüşünde 250 adet kadar getirdim..Onlar da hediye olarak verilecek veya gidecekler yarın..Bu gece onları mecburen leğene ancak aldırabildik..
Muhteşemler tek kelime..
Bunlar da bugün eve getirdiklerim..Vazo falan almayacağı için mecburen büyükçe bir leğene koyduk..
Yarın çoğu hediye olarak yola çıkacaklar..
Benol Hazaroğlu
03-03-2015, 20:17
Bayıldım vallahi bu görüntülere. Kızımın en sevdiği çiçektir Nergisler.
Yaş gününde İstanbul'daki çiçekçileri arıyorum buradan ona Nergis göndermek için. Her çiçek bulunuyor da Nergise gelince yok diyorlar.
Harika görünüyorlar gerçekten Sayın Pria!
Benol Hazaroğlu
04-03-2015, 09:20
Sayın pria, Bizi sorarsanız eğer bizde durum bu. Nerede sizinkiler nerede bu saksı. Ben de bir nergis tarlam olsun isterdim. Nergis çok açan az. Bunlar son aldıklarım. Geçen senekiler hiç bir yerden çıkmadı. Bu saksıyı böyle saklayacağım.
Bayıldım vallahi bu görüntülere. Kızımın en sevdiği çiçektir Nergisler.
Yaş gününde İstanbul'daki çiçekçileri arıyorum buradan ona Nergis göndermek için. Her çiçek bulunuyor da Nergise gelince yok diyorlar.
30'lu yaşlarda olsaydım; kesinlikle kesme çiçekçilik yapar ve hatırı sayılır bir üretici olmayı ve insanları mutlu etmeyi başarırdım Benol Hanım..
Bizden geçti artık..
merhaba bir kaç yerde sormuştum ancak ne yazık ki cevap alamadım.Lütfen bana yardım edin.
Nergislerimde bulunan bir çeşit kurtçuklar var ve oldukca küçük.Bu nergislerimi kurtçuklardan arındırmak istiyorum.Bugün lalemin özellikle çürümüş yerlerinde gördüm bunlardan.araştırmalarım sonucu nematodlar olabilir gibi geldi ama yaprak değişiklikleri bir kaç yaprak sararmasından başka yok.toprak satın alınma torf veya bahçe toprağı olması lazım.şimdi meseleyi çözmeden de müdahale etme şansım yok.bu yüzden yardım etmeniz benim içn çok önemli.Öncelikle resim linki veriyorum.
Camera360 2015 2 3 04 34 309 - Hızlı Resim Yükle Resim Upload İnternette Paylaş foto image yükle (http://www.hizliresimyukle.com/image/BSL3)
resimdeki çürümüş bir soğanı kemiren beyaz kurtçukları gösteriyor.Bu kurtçuklar soğanımı çürütmüş olabilir ancak benim çok sulama alışkanlığımdan nasibini de almış olabilir.ilginçtir nergiste lalede bunları görebilmeme rağmen zıpçıktı çiçeğinde aynı saksıda olmalarına rağmen göremedim.kurtçuklar yedikleri kahverengi çürüntüden olsa gerek içleri kahverengi görünüyor bazılarında.sanırım şeffaflar.
şimdi bunlar tam olarak zararlı mı? zararlıysa nasıl mücadale edebilirim.ve ****** ilk amacım bu yaratıkların tam olarak ne olduğu...
Sn Zıpçıktı., Fotoda hem soğan, hem kurçuk dediğiniz canlılar ikisi de beyaz olduğu için pek anlayamadım, Ama tarifiniz bazı soğan türlerinin soğanlarında görülen "Soğan akarı" denilen bir zararlıya benziyor.soğan içinde çoğalarak soğanı çürütür, frezya, sümbül, lale nergis vs. sıcakta bekletilen soğanlarda görülür.
Soğanın içinde oldukları için akarisit denilen ilaçlar da etkili olmaz.bu soğanları söküp atmak , dikmeden kontrol ederek çürük soğanları dikmemek şeklinde mücadele edilebilir. Kolay gelsin
30'lu yaşlarda olsaydım; kesinlikle kesme çiçekçilik yapar ve hatırı sayılır bir üretici olmayı ve insanları mutlu etmeyi başarırdım Benol Hanım..
Bizden geçti artık..
????? Bence, gençler kesme çiçek üretip de para kazanacaklarını zannediyorlarsa , Çok yanılıyorlar.
Bayıldım vallahi bu görüntülere. Kızımın en sevdiği çiçektir nergisler.
Benol Hanım,
Bu mesajınız kafama takıldı kaldı..Sevgili kızınızın yaş günü nergislerin açma zamanına denk gelmese bile adres bilgilerinizi yazınız bir ara bana, notlarıma kaydedeyim..
Seneye söz veriyorum, bu demetler gibi bir demet nergisi göndereyim ona..Çok büyük bir aksilik olmazsa, ya Karaburun, ya da ''Erlicheer'' göndereceğim mutlaka gelecek yıl ölmez sağ kalırsak..
Bu yıl nergislerimle çok insanı sevindirdiğim için çok mutluyum..
Göndere göndere bana da onca nergisten bir vazoluk kaldı..
Bu yıl yurtdışından gelen 10 tür nergislerim de yavaş yavaş güzel çiçeklerini gösterip güzel kokularını salgılamaya başladılar..
Sevdim bu iki türü de..
Çiçek verimi de çok güzel..
bu bahsettiğim kurtçuk nergis ve lale soğanında rastalanbilse de zıpçıktı soğanında rastlamadım.Genel olarak kurt bulunan topraktaki soğanların durumu büyüme yavaşlığı dışında iyi sayılır.bir kaç nergis yaprağı da soldu ama sanıyorumki bu daha çok sulama kaynaklı şeyler.emin değilim.şuanda sulamama strateji içerisinde soğanların durumunu gözetliyorum.eğer olay silbaştana dönecekse ben neredeyse tüm soğanlı bitkiler hazinemi çöpe atmam lazım zira toprak paylaşımı ve soğan dağıtımı yaptım.
.
Sn zıpçıktı, sorununuzu anlatırken konu öylesine farklılaştı ki yardımcı olmaktan çok yanlış şeyler yazmaktan çekinir oldum.
Benim 10 un üzerinde zıpçıktım (Zephyranthes-Habranthus) var. 2si hariç tohumdan ürettim. Zıpçıktınız büyük olasılıkla iklime alışmış bir soğandır ve kışın uyku dönemidir. Nergisler ise yazın uyku dönemine geçer. Kurtçukların birini etkileyip diğerini etkilememesinin bir çok farklı sebebi olabilir.
Nergisler için standart dikim ve bakım şartlarına uyarsanız benzeri sorunlarla karşılaşmazsınız. Herhalde toprağınızın da değiştirilmesi veya steriize edilmesi gerekecek.
Bence çiçeklenme - dormant dönemleri çakışan bitkileri aynı saksıya dikmeyin.
arkadaşlardan yönlendirme bekliyorum
.
Bir göz atın isterseniz..Umarım verdiğim bilgilerin yararını görürsünüz.
Kolay gelsin..
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/
Laleci_03
07-03-2015, 09:28
Devamı haftaya demiştim iki hafta oldu ama buyurun devam edelim :D
En üstteki yine "Golden Ducat" ikincisinin türünü bilmiyorum :o "Tete a Tete"lerin bir kısmı açtı, 3–5 güne tamamen açar inşallah, bir de öyle fotoğraf atarım ;)
lenavita
07-03-2015, 13:09
benim nergisler kışın çiçek açmadılar hiç açmıyorlar çiçek açması için soğan boyu ne kadar olmalı benimkiler yumurta büyüklügünde
benim nergisler kışın çiçek açmadılar hiç açmıyorlar çiçek açması için soğan boyu ne kadar olmalı benimkiler yumurta büyüklügünde
Sn lenavita, nergislerin büyük çoğunluğu, erken ilkbaharda açarlar. anlatımınızdan doğru sonuç çıkarmak zor. Herhalde soğanın büyüklüğünü tarif ederken '' yumurta büyüklügünde'' demişsiniz. Yumurta bile artık iriliğine göre sınıflandırılmakta. Nergisin çeşidine göre çiçek açabilecek iriliği de farklı oluyor. Nergisinizin ismini biliyorsanız veya marketten mi aldınız, aldıysanız örneğin kaç adetini kaça aldığınız gibi detay bilgi verirseniz belki yardımcı olabilirim..
Kolay gelsin.
[QUOTE=Laleci_03;1361477]Devamı haftaya demiştim iki hafta oldu ama buyurun devam edelim :D
En üstteki yine "Golden Ducat" ikincisinin türünü bilmiyorum :
Sn Laleci, ikinci nergisiniz için bir tahminde bulunayım ama pek emin değilim.
Flower Record veya Sound olabilir. Fakat sizin nergisin koronasının alt kısımları da kırmızı/ turuncu görünüyor. O kısımların ise bu isimli nergislerde sarı olması gerekiyor.Resimler çok aldatıcı olabiliyor..
Nergisinizi çok beğendim. Bu yıl mı aldınız, nereden aldınız?
Laleci_03
08-03-2015, 20:36
Nergisinizi çok beğendim. Bu yıl mı aldınız, nereden aldınız?
Teşekkürler, ben de çok beğendim kendisini :D
Ayrıca evet, bu yıl A101'den aldım.
asmalıtepe
08-03-2015, 22:03
Teşekkürler, ben de çok beğendim kendisini :D
Ayrıca evet, bu yıl A101'den aldım.
Sevgili Laleci_03 ; Nergisinizi hangi ayda dikmiştiniz? Ben de A101' den almıştım henüz bir emare yok.
Laleci_03
08-03-2015, 22:07
Ben nergislerimi ekim-kasım aylarında ekmiştim diye hatırlıyorum Sevgili Asmalıtepe. :rolleyes: Ayrıca sizinkileri de takip ediyorum çok şaşırdım o halde kalmalarına ama Ya nasip diyelim belki aniden atağa geçerler :rolleyes:
çiçeksever
10-03-2015, 16:02
Pazar günü Migrostan aldığım nergisim çiçek açmaya başladı. Yaklaşık 10 tane tomurcuktan 3 tanesi açtı.
capsaicin
10-03-2015, 20:27
Bizden geçti artık..
Kesinlikle katılmıyorum, bizden geçti diye bir şey yok. Hayata bir kere geliyoruz, sevdiğimiz, hayal ettiğimiz, mutlu olacağımızı düşündüğümüz şeyleri yapmak için biz nefes aldıkça, bedenimiz çalıştıkça hiç bir şey için geç değil. Sadece bizden geçti diyerek kendi kendimizin önünü kesiyoruz.
Bu da benim nergislerden biri
çiçeksever
13-03-2015, 13:13
Bu cins nergislerde bir sapta bu kadar çiçek görmedim. 10-12 tane çiçek açtı.
Laleci_03
13-03-2015, 15:02
Maşallah Sn. Çiçeksever, Türü nedir acaba? :eek:
Laleci_03
13-03-2015, 15:34
Ve son olarak "Tete a tete"ler ;)
bonjour40
15-03-2015, 18:09
Benimkiler de yavas yavas acmaya devam ediyorlar :p:p
541015
541016
541017
541018
541019
bonjour40
15-03-2015, 18:10
541020
18 çeşit nergis var bu saksılarda..Bazıları erkenci, bazıları orta, bazıları da çok geç açan türler..
Sıra sıra, zamanı gelenler peşpeşe açıyorlar..
Bazıları yeni yeni tomurcuklarını şişirip açmaya hazırlanıyor:
Bazıları da ektiğim tarihten bu yana tam 120 gün geçmesine rağmen henüz 8-10 santim boylanabildiler..Bunlar çok geç türler..
Son fotodaki 6 nergis ise çok nadir, tanesine 10 dolar ödediğimiz ama henüz çiçek tomurcuğu bile olayan türler..
Sevinelim ki bu yıl nergis severler değişik nergisleri ile boy gösteriyorlar.
Resim çekmekte ve paylaşmada acemiliğimi üzerimden atamadım.
Değişik nergislerin değişik güzellikleri ve kokuları var.
Aslında çiçekleneebilir büyüklükteki nergisleri pek almak istemiyorum.Hem yetiştirme zevkini paylaşmak hem de sert iklim değişikliliğinden etkilenmesini istemediğimden 'bulblet' dediklerini tercih ediyorum. Fakat değişik nergis olursa da kaçırmak istemediğimden Forumdaş sn Alys aldığım nergisler gerek soğan iriliği, gerekse çeşit farklılığı nedeniyle,Forumdaş sn Alys satın aldığım nergisler sonderece memnuniyetimi sağladı. Kendisine teşekkürederken kişisel olarak da herkese tavsiye ederim.
Bu yıl etkili yağış ve dolu çiçeklerime hayli zarar verdi. Varsın olsun, soğanları seneye daha verimli olur.Bir kaç güzellik daha:
Bir de böyle bakın bakalım....
Benol Hazaroğlu
19-03-2015, 10:37
Mis mis.
Bu fotoğrafların bahçe sayfalarında kalmasına gönlüm razı olmadı..Sayın kasap.94 üyemiz , üç yıl önce benden aldığı 10 soğan ile harikalar yaratmış..Tebrik ediyorum..
http://www.agaclar.net/forum/1364092-post1063.htm
Dumlupınar
21-03-2015, 16:15
Bunlarda benden
Şenlik devam ediyor..
Biri diğerinden güzel 12 farklı güzellik..
2. resmi örnek olsun diye gösteriyorum. Ticari nergislerde çeşitli faktörlerin etkisi ile böyle gariplikler olabiliyor. İkisi de aynı nergis: Precocious
YeniGine
22-03-2015, 00:01
Sayın pria; sitemin ön bahçesinde 2 sene önceye kadar dolu dolu çiçek açan minik çiçekli nergislerim maalesef 2 senedir tek tük çiçek açıyorlar. Bu sene de hâlâ nerede ise hiç çiçek sapı yok. :(
542183
Sayın YeniGine,
Açmayışlarının nedeni, ya çok yavru soğan oluştuğu için soğanların sıkışıklıktan ötürü iyi beslenemesi yüzünden, ya da nergislerin bulunduğu yer yeterli güneş almadığından veya ağaç gölgesi altında olduklarındandır..
YeniGine
22-03-2015, 00:22
Teşekkür ediyorum, Sayın pria yerleri çok da güzel güneş alıyor, demek ki yavrulayıp soğanlar sıkıştı. Peki bu durumda ne yapmam gerekiyor?
Temmuzda sökünüz ve iri olan soğanları ayrı, yavru olanları ayrı ayrı yerlere 15 santim aralıklarla kasımda ekiniz..Ektiğiniz alanı yazdan bir güzel kazıp havalandırın..Az miktarda yanmış hayvan gübresi ve torf ilave ederseniz toprağın süzek olmasını sağlarsınız.Bulabilirseniz toprağa metrekareye 40-50 gram 15.15.15 kompoze veya fosfor ağırlıklı gübre karıştırabilirsiniz..Fosfor bol çiçeklenmeyi sağlar.
Söktüğünüz soğanları güneş alan bir yerde saklamayın.
YeniGine
22-03-2015, 00:46
Teşekkür ediyoruuum. İnşallah başarabilirim, emeğinize sağlık Sayın pria.
yeşilaşk
23-03-2015, 16:29
Selamlarr.Fotoğrafladığım nergisimin türünü hangi foruma hangi internet sitesinde araştırdıysam keşinleştiremedimm.Kuvvetlice hoş bi kokusu var.Yardımcı olursanız sevinirim.:);)
Bence, Narcissus Rose of May'dır bu nergisinizin adı sayın yeşilaşk..
Zengin kokuludur..Oldukça geç bir türdür..Tomurcuk sayısı fazla değildir..Yaprakları gümüşi renklidir..Batı illerimizden ziyade aynen sizin yaşadığınız Gümüşhane gibi 4a-6b zone kuşağında daha güzel ve kolay yetişir.. Eksi 30, eksi 17 lere dayanıklıdır..
Güzel bir tür edinmişsiniz..İyi bakın onlara lütfen..
yeşilaşk
23-03-2015, 17:12
Teşekkürler priaa:)) rastgele bimden minnow diye almıştım böyle çıktıı şanslı günümmüş meğerse. :))
Teşekkürler priaa:)) rastgele bimden minnow diye almıştım böyle çıktıı şanslı günümmüş meğerse. :))
Minnow kesinlikle olamaz..
https://www.rhs.org.uk/plants/details?plantid=1313
Çok çok şanslısınız..Sanırım soğanlar paketlenirken karışmış..Bu tür Bim'lere düşecek kadar ucuz bir tür değil..Yurtdışında tanesini 3-4 dolardan aşağı alamazsınız..
Çoğaltın da, kısmet olursa ileride belki bendeki negis çeşitlerinden biriyle takas yaparız :))
yeşilaşk
23-03-2015, 18:04
****** memnuniyetle.:))İlk aldığımda tomurcuklar çiçek kapsülü içinde belli oluyordu minnow diye düşündüm piyasaya bu kadar değerliler nasıl karışmış çok çok şaşırdım.Erlicheerleri de andırıyor ilk açtığında öyle sandım.:))
hocam100
23-03-2015, 18:32
Minnow kesinlikle olamaz..
https://www.rhs.org.uk/plants/details?plantid=1313
Çok çok şanslısınız..Sanırım soğanlar paketlenirken karışmış..Bu tür Bim'lere düşecek kadar ucuz bir tür değil..Yurtdışında tanesini 3-4 dolardan aşağı alamazsınız..
Çoğaltın da, kısmet olursa ileride belki bendeki negis çeşitlerinden biriyle takas yaparız :))
Adnan bey ben de çok yıldan beri minnow nergisinin diğer nergislerle beraber aynı fiyata satıldığına şahidim. Bu nergis Asya lale firmasına göre diğer nergislerle aynı fiyatta. Kataloglarında bile var. İstediğiniz kadar da vereceklerini söylüyorlar. Tabi mevsiminde.
Yurtdışından geçen ve bu yıl edindiğim 14 tür tescilli kokulu nergisler açtıkça gözlemlerime devam ediyorum..
Karaburun (double Roman) ve ''Erlicheer'' nergislerimden sonra 3. ve 4. sıraya koyduğum 2 tür daha var çok çok beğendiğim..
İlk fotodaki nergisin kokusu aynen ''Erlicheer'' ve Karaburun'lar gibi ve çok yoğun..Bir sapta 18 tomurcuk olması ve göz doldurması da çok güzel bir özellik..
İkinci fotodaki türün de kokusu çok güzel..Onda da bir çiçek sapında 16 tomurcuk saydım..
Favorim olan 4 nergis türü bunlar..
B e t ü l
26-03-2015, 12:30
Yurtdışından geçen ve bu yıl edindiğim 14 tür tescilli kokulu nergisler açtıkça gözlemlerime devam ediyorum..
Karaburun (double Roman) ve ''Erlicheer'' nergislerimden sonra 3. ve 4. sıraya koyduğum 2 tür daha var çok çok beğendiğim..
İlk fotodaki nergisin kokusu aynen ''Erlicheer'' ve Karaburun'lar gibi ve çok yoğun..Bir sapta 18 tomurcuk olması ve göz doldurması da çok güzel bir özellik..
İkinci fotodaki türün de kokusu çok güzel..Onda da bir çiçek sapında 16 tomurcuk saydım..
Arı olup da sizin oraya uçasım geldi...Acaba gelecekte kokuları fotoğraflara bakarak hissetmeyi icat ederler mi ki? Ne güzel olur...
Ben de seneye bu kokulu güzelliklerden edinirim inşallah
Cep telefonu kameramla bu güzellikleri size ne kadar yansıtabilirim bilmiyorum ama az evvel çektim. Eyüp Sultan.
çiçeksever
27-03-2015, 13:06
Sayın pria; Benim nergisde bu cinsten mi acaba?
http://www.agaclar.net/forum/1363005-post2610.htm
Hissedilir derecede kokuluysa; olabilir..Çok benziyor..
İsimlerini de yazacağım ama firmadan gelen bütün tanıtım yazıları köyde olduğu için maalesef şimdi yazamıyorum.
Günaydınn.. Bu da benden.. Özbe öz kendi kızım :)
Kokulu sarı nergisler de başladı peşpeşe açmaya..İlk fotodaki sarı nergisin bir sapta 3 tomurcuk vermesi hoşuma gitti..Çünkü, benim bildiğim kadarıyla sarı açan nergisler genelde bir sapta tek tomurcuk oluyorlar..
Saksılarda çok geç açan 6 tür var daha..Ne zaman açacaklar hiç belli değil..
Yakında pembe kokulular geliyor..
yeşilaşk
28-03-2015, 15:09
Tam açmış rose of May.
Bu güzellerde benden gelsin...;)
543625
Arkadaşlar fotoğrafını paylaştığım bu nergis, Dutch Master mı? Golden Harvest mi?
Belki çok bariz farkları var ama ayırd edemiyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
543626
543627
Dutch Master'in corona'sı silindiriktir..Golden Harvest'in corona'sı hem biraz daha uzun hem de huni şeklini andırır..
Bu yüzden bence büyük olasılıkla Dutch Master'dir.
Sayın Pria; teşekkür ederim
bonjour40
29-03-2015, 19:10
Sagdan soldan toplama oldukları ıcın isimlerini ogrenemedim bir turlu :confused:
543843
543844
543845
543846
543847
bonjour40
29-03-2015, 19:16
İsimlerini bilmediğim nergislerime devam ...
543849
543850
543851
543852
Vazolara sığmadılar :p:p
543853
Biraz fazla kafa yormak ve araştırmak gerek sayın bonjour40..İlgilenmeye çalışacağım..
Bizim tesbit edeceğimiz isimler ancak tahmin olabilir..Fotoğraflara bakarak adlarını kesin olarak iddia etmek biraz zor..Az da olsa yanıltıcı olabilir..
Gecen yil kiyamamistim. Bu yil kiydim. Biraz da evim senlensin :))
544502
Dumlupınar
04-04-2015, 17:31
Nergislerim sezon sonuna doğru yaklaşıyorlar...
Dumlupınar
04-04-2015, 17:32
...
Bir haftadan beri köydeydim..Nergislerimin otlarını yoldum..
Yağışlar çok bol bu yıl; fidanlık yemyeşil otlarla kaplı..
Orta geç ve geç 3 tür nergisim açmış..
Cheerfulness'lerim..Hem sarısı hem beyazı var..Geçen yıl saksıya ektiğimde kokularını pek hissedememiştik ama bu yıl oldukça hoş kokuları var..
Tomurcuk olarak kestim, İstanbul'a gelene kadar açmış bazı tomurcuklar..
En nadir nergislerimden biri..
Bunları da geçen yıl yurtdışından gelince İstanbul'da saksıya ektiğimde hiç kokmuyorlardı..Moralim bozulmuştu..
Ama, bu yıl gerçekten çok güzel kokuyorlar..
Balkonumdaki iki tür kokulu sarı güzeller:
Köyden çoğu tomurcuk halde getirdiğim iki kokulu nergis:
Dumlupınar
11-04-2015, 23:38
Geçen sene Mart ayında açan nergislerim.Sizlerle paylaşmak bugüne kısmetmiş.
Bu kokulular da dün açmaya başladılar..
Daha yeni yeni tomurcuk geliştiren 5 çok geç açan tür nergisim var ama ne zaman açarlar bilemiyorum..
Nergislerim açarak bozulmaya başlıyorlar. Kar altında kalanların çiçekleri ezildi. Birden fazla çiçek tomurcuğu olan sadece bu oldu. Saksı içinde donanlar da aynısı olabilir belki. Daha soğukta yaşıyorlar. Geçen yıldan beri aynı yerdelerdi. Beş soğanın hepsinde çiçek sapları var. Bunlar dün çekilen fotoğraflar.
549335
549336
549337
İlkbaharda zorunlu olarak 300 metre yukarıya taşınanlar. Kar altında kalmalarına rağmen gene de çiçeklerini verdiler. Çok iyi olmamalarına rağmen.
549338
549339
549340
549341
549342
549343
549347
549348
549349
Kötü halleri olsa da çeşit açısından eklemek istedim.
549350
549351
Yooo, çok ta güzeller sayın Muda..
Bu nergisler, sizin ektiğiniz yerler gibi, taşlık, kayalık yerlere bayılıyorlar bence..Özellikle o taş duvarın dibinde çok yakışmışlar..
Elinize sağlık..
Saksılarımdaki açan tüm nergislerimin çiçekleri kurudu ama bu tür imdadıma yetişti :)) Çok geç açan her sapta iki goncası olan kokulu bir tür..
Benden ''erlicheer'' nergis satın alan üyelerden biriyle yazıştık birkaç günden beri..
Bana alttaki fotoyu göndermiş..
Sanırım 3 ''Ericheer'' nergis soğanı almıştı benden..Sonuçta birçok yavru oluşmuş ama yavru soğanlar yeterince beslenemediği için küçük kalmışlar..Bunun nedeni, soğanları minik sığ saksılara ekmektir..
Nergis, 30 santime kadar kök salabilen ve geniş yer isteyen bir bitkidir..
Benden satın alıp, küçük saksılara ektiğiniz soğanlar oldukça iri oldukları için mutlaka çiçek açarlar ama eğer ektiğiniz saksı dar ve sığ ise sonuç böyle minik yavru soğanlar olur.
Telaş etmeyin ve umutsuzluğa kapılmayın..
Soğanların soyulabilen kabuklarını ve köklerini temizleyip, evinizin güneş görmeyen serin bir yerinde üstü açık bir kağıt kutu içinde saklayın..
Kasım 15 gibi, geniş ve derin bir saksıya 10 santim aralıklarla bu yavru soğanları irilik sırasına göre ekin..Gelecek yıl çiçek vermeseler bile soğanları büyütsünler, onları saksıdan sökmeyin, yaprakları kuruyunca haziran gibi gölge bir yere aktarın, kasım 15 gibi bir güzel sulayıp tekrar güneşli alana çıkarın ve sizi tekrar mutlu etsinler :)
EKİM ve BAKIM BİLGİLERİ İÇİN BLOG'LARIMI OKUYABİLİRSİNİZ:
http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com.tr/
a_fan_of_barca
03-07-2015, 17:11
İlkbahardan bir görüntü :) Bu ilk baharda almıştım. Balkonumda bakıyordum. Büyük ihtimal yabani sarı nergis.
masal_naz
14-08-2015, 09:54
arkadaşlar ben dün gelen nergislerimi ektim sakısya sulamaya başliyimmi ne yapayım dışarıda bozulur dıye ektim hemen hatamı ettim
hocam100
14-08-2015, 10:01
Henüz sulamayin
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mücevher Çalısı
04-11-2015, 10:29
Geçen sene fidan olarak almış olduğum Nergisi topraktan hiç çıkarmadım. Şimdi de filiz vermeye başlamış, erken mi acaba?
583864
Yaprak atıklarının arasından filizi bulana 10 puan:D
Ben biraz eşeledim:rolleyes:
Dumlupınar
04-11-2015, 13:50
Geçen sene fidan olarak almış olduğum Nergisi topraktan hiç çıkarmadım. Şimdi de filiz vermeye başlamış, erken mi acaba?
583864
Yaprak atıklarının arasından filizi bulana 10 puan:D
Ben biraz eşeledim:rolleyes:
Merhaba,filizlenme için hiç erken değil.Hatta tam zamanları artık.Benim diktiğim karaburun ve paper whıte nergisler bir karış oldular.Türlerine göre topraktan çıkma,gelişim ve çiçeklenme zamanları farklı olabiliyor.SELAMLAR...
Mücevher Çalısı
04-11-2015, 14:04
Merhaba,filizlenme için hiç erken değil.Hatta tam zamanları artık.Benim diktiğim karaburun ve paper whıte nergisler bir karış oldular.Türlerine göre topraktan çıkma,gelişim ve çiçeklenme zamanları farklı olabiliyor.SELAMLAR...
Cevap için teşekkürler. Beyazımsı, kokulu, katlı bir çeşitti benimki (isimlerinden bi haberim) umarım çiçeğini de açar...
Selamlar, Saygılar...
Pazarda bile satılan, katmerli hoş ve yoğun kokulu olanlardan ise;deniz kıyısında falan yüksekte ise, eh biraz da yüzeye yakın diktiyseniz, baş göstermesi normal..
Mücevher Çalısı
04-11-2015, 14:29
Pazarda bile satılan, katmerli hoş ve yoğun kokulu olanlardan ise;deniz kıyısında falan yüksekte ise, eh biraz da yüzeye yakın diktiyseniz, baş göstermesi normal..
Marketten aldım, bildiğimiz Asya Lale ürünlerinden:) Balkonda, saksıda duruyor. Çürür diye düşünmüştüm topraktan çıkarmadığım için (saksı bitki ile dolu ve tüm yaz suladım:)), filizlemesi iyi çiçeğini de verirse pekiyi benden ona...
Saygılar...
Marketten aldım, bildiğimiz Asya Lale ürünlerinden:) Balkonda, saksıda duruyor. Çürür diye düşünmüştüm topraktan çıkarmadığım için (saksı bitki ile dolu ve tüm yaz suladım:)), filizlemesi iyi çiçeğini de verirse pekiyi benden ona...
Saygılar...
Resim paylaşsaydınız daha net yazardım.Tüm yaz suladınız..Tavsiyem toprağını nazikçe eşeleyip kök sürmeye başlamış mı bakın. Köklenme varsa, bulunduğunuz yer çok soğuk değilse çiçeklenir. Köklenmeden başgöstermiş ise tıpkı soğan gibi, çiçek açmaması,çürümesi ihtimali var.Bir süre suyunu kesin güneşten uzağa serin yere bırakın..
Mücevher Çalısı
04-11-2015, 16:49
Sn tabus bu sayfanın başında (2671 nolu mesaj) fotoğraf yükledim ben ama haklısınız benim Nergis biraz saklanmayı seviyor:)
Tüm yaz saksıda ikamet etmesinin sebebi kökleriydi, bir-iki kere topraktan çıkarmak istedim, köklerinin kurumadığını görünce vazgeçtim. Bazı yazılarda topraktan çıkarmanın şart olmadığını okuyunca da bıraktım kendi haline:)
Yarın bir ara kök oluşumuna bakacağım. Yazın toprak çok çabuk kuruyordu çürümemiş olabilir...
Yarın oldu:)
584024
Köklenme var, yola devam...
Batı Rüzgarı
04-11-2015, 19:26
nergisler çürümeye çok musait soğanlar.ben geçen seneki neredeyse tüm soğanları çürüttüm. bi kısmını topraktan çıkarıp serin ve ışıksız ortama almışdım orda da porsümüş.anladım ki nergis bana göre değil.
nergisler çürümeye çok musait soğanlar.ben geçen seneki neredeyse tüm soğanları çürüttüm. bi kısmını topraktan çıkarıp serin ve ışıksız ortama almışdım orda da porsümüş.anladım ki nergis bana göre değil.
Nergis, türüne göre soğuğa dayanıklıdır. Ülkemizdeki nergisler,tazetta veya serotinus türleridir. Ama ticari nergisler çok çeşitli olduğundan bilerek dikmekte fayda var. Eğer bahçeye ve doğru derinlikte dikerseniz sorun olmaz. Korkmadan 2-3 katı derine dikin. Ama saksıda ise durum farklı. Çok derin ve toprak saksı tercih edilmeli.Ayrıca kışı sert ve uzun don oluyorsa saksıyı korumak gerek.Bahçede ise hele biraz da yüzeye dikilmiş ise korumak için malçlama önerilir.Tazetta türleri, yazın kuru ve sıcak sever sert kışı sevmez. Yaprağını dökmeyen ağaçların altına dikip de sularsanız çiçek açmaz.
Tüm soğanlı bitkiler gibi nergis sıkıntısız bir çiçektir hatta kaktüs gibi tembel işidir. Eğer önemli yanlış yapılmazsa bahçede sorunsuz yıllarca açar.
Mücevher Çalısı
11-11-2015, 16:24
...Tazetta türleri, yazın kuru ve sıcak sever sert kışı sevmez. Yaprağını dökmeyen ağaçların altına dikip de sularsanız çiçek açmaz.
...
Benim Nergisin 2015 Martta çiçekli hali;
584938
Narcissus tazetta double 'Cheerfulness' 'a benzettim ben:)
Eğer öyleyse tüm yaz sulandı zavallım, 10 litrelik kovada arkadaşlarıyla yaşıyor:) Sert kış olursa Antalya'da zarar vermez umarım...
Gelecek bahara çiçeği açarsa yıldızlı pekiyi:p
Salkım çiçekli olması, tazetta kökenli olduğunu gösteriyor. Evet Cheerfulness olabilir ama rengi biraz fazla koyu sarı geldi bana, olabilir. Antalya kışı sorun olmaz, yaylada değilseler. Hem suladınız hem de gölgede kaldıysa çiçek açmayabilir. Üzülmeyin bir sonraya açar.
eceyıldız
07-12-2015, 21:36
Nergizlerimin bir kısmı
hocam100
07-12-2015, 21:55
Simdiden filizlenirse cicek açmayabilir.
mobil telefondan tapatalk ile yollandı
eceyıldız
07-12-2015, 22:42
Hocam anlamadım erken mi ekmişim zaten bir türlü açtıramadım bu sene de açmazlarsa çok kötü olacam valla...
Nergizlerimin bir kısmı
ben dikeli bir buçuk aydan fazla oldu ama tık yok,geçen merak ettim baktım,sogan dikdiğim şekilde duruyor.
eceyıldız
08-12-2015, 13:58
ben dikeli bir buçuk aydan fazla oldu ama tık yok,geçen merak ettim baktım,sogan dikdiğim şekilde duruyor.
Merak etmeyin çıkarlar bende bu gün baktım aynı anda ektiğim bir saksı daha vardı yeni yeni filizlenmeye başlamış. Bende ekim başında ekmiştim. Yeter ki çürümüş olmasınlar bir lalelerim ve sümbüllerimden hala bir haber yok :D
Dumlupınar
08-12-2015, 19:47
Nergizlerimin bir kısmı
Sn.eceyıldız,merhaba,bu nergisleriniz hangi tür diye merak ettim.Çok fazla yapraklanmışlar.
Nergiz soğanlarını her yıl sökmek mi gerekiyor? Geçen yıl diktiğim ve hepside çiçeklenen nergizlerimde ki yaklaşık 15 adet bu yıl hiç çiçek yok. Sanırım bol miktarda yavru yapmışlar. Çıkışları onu gösterdi.
Nergizlerimin bir kısmı
Sn eceyıldız, nergisleriniz Hatay'ın bilindik nergisleri ise sorun yok.
Tazetta türü nergislerin bazıları geç sonbahar erken kış bile açabiliyor, elbette yaşatıldığı iklime bağlı.
N. papyraceus ..Paper White Tomurcuklanmış durumda.
Resim 05,12,2015 de çekildi. Araya soğuklar girmese
bu günlerde çiçeklenmiş olacaktı. Ama yine de hafta içinde açarlar
Nergiz soğanlarını her yıl sökmek mi gerekiyor? Geçen yıl diktiğim ve hepside çiçeklenen nergizlerimde ki yaklaşık 15 adet bu yıl hiç çiçek yok. Sanırım bol miktarda yavru yapmışlar. Çıkışları onu gösterdi.
Bahçedeki nergislerin çok sıkışık olmaları halinde sökülüp ayrılmaları önerilir.
Saksıda ise, saksının derinliği beslenebilmesi için önemli. Sıkışık değilse sökmeseniz de olur.
Nergislerinizin çok yavru vermesi (diğer faktörleri göz ardı edersek), sığ dikimden olmalı.
Nergizlerin durumu ve sıklığı aynen 2689 no'lu mesajdaki gibi.
Resimde (2689 mesaj), sağ taraftakiler (önde 3lü grup ve diğerleri) çiçekleri geçtikten sonra ayrılacak. Gerçi bahçede olduğu için ve diğer grupla aralarında mesafe olduğu için 1-2 yıl daha idare ederler. Karar sizin.
eceyıldız
09-12-2015, 19:22
Evet normal Hatay nergizi ama bir saksımda da Sayın Pria dan aldığım Karaburun ve erlicher türü nergizde var onlarda filizlendi inşallah sorun çıkmaz bu bendeki 3. yılları ve sadece ilk yıl bir tanesi çiçek açtı.
eceyıldız
09-12-2015, 19:26
Bizim burada çok yetişen nergiz genelde bahçe kenarlarında ekilir ve unutulur heryıl çiçek açar ve misler gibi kokar hem katlıları hemde düz olanları var içinde çok olan saksı onlardan ama katlı ve çok kokulu, içinde sadece 3 tane olan saksıda ise bir karaburun ve iki erlicher nergizi var...
Dumlupınar
10-12-2015, 08:24
[QUOTE=eceyıldız;1425375]Bizim burada çok yetişen nergiz genelde bahçe kenarlarında ekilir ve unutulur heryıl çiçek açar ve misler gibi kokar hem katlıları hemde düz olanları var içinde çok olan saksı onlardan ama katlı ve çok kokulu, içinde sadece 3 tane olan saksıda ise bir karaburun ve iki erlicher nergizi var...[/QUO
Merhaba,yeterli güneş görmemesi,fazla sulanması ve fazla yanmış çiftlik gübresi verilmesi nergislerde fazla yapraklanmaya sebep olabiliyor.Bu durumda çiçeklenmeme görülebilir.
Erlicheer nergislerin çiçeklenmeleri için henüz erken.Karaburun nergislerinin de bu ay içinde çiçek saplarını çıkarmaya başlamaları gerekir.SELAMLAR...
Dumlupınar
11-12-2015, 17:56
Sn.Imay'ın hediye olarak gönderdiği,anneannesinin zeytinliğinde yetişen nergis soğanları için süper bir toprak karışımı hazırladım.
Bu karışımı doldurduğum saksıya soğanları bugün diktim.Bu güzel nergis türü için kendisine tekrar teşekkür ederim.
Bu akşam döndüm köyden..
Geçen yıl uyguladığım teknikler sayesinde bu yıl en büyük sevinci Karaburun (double roman) nergisleri yaşatıyor bana..Hatırladığım kadarıyla geçen yıl % 70 oranında çiçeklenme oranı yakaladığım bu güzel ama nazlı ve zor nergis türünde bu yıl hemen hemen neredeyse % 100 çiçeklenme oranı var..5-6 yıldan beri bu güzel sonuca ulaşmak için çok yöntem denedim..
Çiçek saplarının uzunlukları 2 ila 20 santim arasında değişiyor..Bazı köklerde birden fazla çiçek sapı var ve neredeyse açtı açacak..Yılbaşına kalmaz hepsi açarlar gibi..
Bu gidişimde toprağı biraz sıcak tutsun diye hafiften üre gübresi verdim onlara ve yağmurlar kıt olduğu için yine suladım..
Artık bu güzel türün sırrını öğrendim gibi..Kesme çiçek için üreteceğim onları.
'' Erlicheer'' nergislerim ise her yıl olduğu gibi normal gelişimlerini sürdürmekteler..Özel bir gayrete ihtiyaçları yok.
Nergisler fazla azotu pek sevmezler ve böyle bir ortamda daha çok yavrulara bölünürler diye biliyorum ben..
Nergizlerimin bir kısmı
Üzülerek söyliyeyim; bunca böylanmış nergisleriniz hala çiçek sapı vermemiş ve maalesef çiçeklerini göremiyeceksiniz.
eceyıldız
12-12-2015, 21:00
Üzülerek söyliyeyim; bunca böylanmış nergisleriniz hala çiçek sapı vermemiş ve maalesef çiçeklerini göremiyeceksiniz.
Ayy yapmayın sayın pria valla çok üzülürüm... Sizden aldıklarım o kadar uzun değil 15-20 santim felan ancak, bu uzayanlar bir karışı geçtiler evet bunlar buranın yerli nergizleri...
eceyıldız
12-12-2015, 21:01
Bu arada çiçeklenmeleri için ne yapmam lazım bütün nergizler için soruyorum tabi...
Bu arada çiçeklenmeleri için ne yapmam lazım bütün nergizler için soruyorum tabi...
Eğer bahçeniz varsa öncelikle rüzgara kapalı, güneşi çok bol gören, ağaç altı olmayan, yağmur sularının göllenmediği kuytu bir köşesinde ekin derim..
Ekeceğiniz toprak ideal olarak kili az, kumlu-çakıllı olmalı.. Azotlu gübrelere fazla özenmeyin..Hayvan gübresini az kullanın..Hele hele tam yanmamış hayvan gübresini çok çok az kullanın..
Ne işe yaradığını ve nasıl ters etki yapacağını bilmediğiniz kimyasal veya organik gübreleri kullanmamaya çalışınız..Çünkü nergisler benim fidanlığın toprağı gibi fakir topraklarda bile başarıyla yetişir..Ağır ve besin yönünden çok kuvvetli topraklardan pek hoşlanmadıklarına inanırım ben nergislerin..
Odun külü ve kemik unu gibi materyalleri ölçülü olmak kaydıyla güvenle kullanabilirsiniz..Kül soğanların irileşmesini, kemik unu ise çiçek verimini teşvik eder..
Saksıda da bunlara uygun hareket edilmeli ve özellikle ılıman havalarda fazla suyla nergisler şımartılmamalı..Kendi doğal gelişimlerini sağlamalı yani..En önemlisi saksılar derin olmalı..Hiç olmazsa 25 santim falan..
Daha detaylı bilgiler için bakınız:
eceyıldız
13-12-2015, 11:17
Eğer bahçeniz varsa öncelikle rüzgara kapalı, güneşi çok bol gören, ağaç altı olmayan, yağmur sularının göllenmediği kuytu bir köşesinde ekin derim..
Ekeceğiniz toprak ideal olarak kili az, kumlu-çakıllı olmalı.. Azotlu gübrelere fazla özenmeyin..Hayvan gübresini az kullanın..Hele hele tam yanmamış hayvan gübresini çok çok az kullanın..
Ne işe yaradığını ve nasıl ters etki yapacağını bilmediğiniz kimyasal veya organik gübreleri kullanmamaya çalışınız..Çünkü nergisler benim fidanlığın toprağı gibi fakir topraklarda bile başarıyla yetişir..Ağır ve besin yönünden çok kuvvetli topraklardan pek hoşlanmadıklarına inanırım ben nergislerin..
Odun külü ve kemik unu gibi materyalleri ölçülü olmak kaydıyla güvenle kullanabilirsiniz..Kül soğanların irileşmesini, kemik unu ise çiçek verimini teşvik eder..
Saksıda da bunlara uygun hareket edilmeli ve özellikle ılıman havalarda fazla suyla nergisler şımartılmamalı..Kendi doğal gelişimlerini sağlamalı yani..En önemlisi saksılar derin olmalı..Hiç olmazsa 25 santim falan..
Daha detaylı bilgiler için bakınız:
Bahçeye ekmek gibi bir şansım yok ama saksılar büyük saksı toprak bahçe toprağı içinde hayvan gübresi var. Sulama içinde toprak kurudukça su veriyorum, çok sularsam çürütmekten korkuyorum. Kömür tozu dediğiniz mangal kömürü olsa gerek o basit te kemik tozunu nerden temin edeceğim. Yumurta kabuğunun saksı bitkilerine çok iyi geldiği söyleniyor bununla ilgili bilginiz var mı...
Peki bu saatten sonra kemik tozu çiçeklenmelerini sağlar mı...
Bu sabah baktım hiç birinde çiçek sapı yok henüz :(
Peki bu saatten sonra kemik tozu çiçeklenmelerini sağlar mı...
Bu saatten sonra verilecek kemik unu gibi fosfor kaynağı besin takviyeleri bu yıl değil gelecek yılın çiçeklenmesi için yararlı olur ancak :(
Ayrıca, ben mesajımda ''kömür tozu'' falan demedim..Soğanların irileşmesi için potasyum içeren ''odun külünü'' tavsiye ettim.
eceyıldız
13-12-2015, 21:09
Tamam çok teşekkür ederim sayın pria, kemik ununu bulmaya çalışacağım inşallah bulurum... Odun külü olayını da yanlış okumuş **** aklımda yanlış kalmıştır özür dilerim :)
Lonicera
17-12-2015, 12:49
Sn pria 'dan aldığım Double Daffodil Erlicheer nergisleri ile, bir marketten almış olduğum karışık renk nergisler aynı zamanda toprakla buluşturuldu. Herhangi farklı bir işlem görmeyen iki saksıdaki bitkilerin gelişimleri de oldukça farklı oldu. Erlicheer' ler açık ara önde:)))
Sn pria 'dan aldığım Double Daffodil Erlicheer nergisleri ile, bir marketten almış olduğum karışık renk nergisler aynı zamanda toprakla buluşturuldu. Herhangi farklı bir işlem görmeyen iki saksıdaki bitkilerin gelişimleri de oldukça farklı oldu. Erlicheer' ler açık ara önde:)))
Toprağınızın taşlı çakıllı, süzek görüntüsü çok güzel sayın Lonicera..
Erlicheer'leriniz Çanakkale'de benim nergislere göre biraz daha boylanmış..Aman çok sulamayın..Şımarmasınlar..Bu boya ulaştıklarında kökler oldukça derine gittiği için saksı altlığından su ememez duruma gelene kadar sularsanız iyi olur..
Çok güzel büyütmüşssünüz hepsini..Diğer karışık nergis türleri geç kış türleridir büyük ihtimal..
İnşallah kokularıyla güzel ilkbahar günleri yaşatırlar size..Selamlar.
Lonicera
17-12-2015, 17:30
Karaburun nergisini biliriz biz güzel nergis olarak. Karşılaştırma yapmak için çiçeklerini göreceğim zamanı iple çekiyorum inanın.
Güzel temennileriniz ve bu nadide türe sahip olmamız için göstermiş olduğunuz emekleriniz için çok teşekkür ederim.
Havalar oldukça ılıman gittiği için nergislerin araları çok otlanmıştı..Yanlışlıkla ot temizliği yaparken onlara zarar vermemek için biraz gelişmelerini bekledim..Nihayet bugün ot temizliğini yaptım..
(ilk fotoda nergis yaprakları yanık gibi çıkmış..Güneş vurduğu için öyle çıkmış foto)
Karaburun (double roman) nergislerim bu yıl gerçekten beni mest etti..İlk defa bu yıl çok çok sevindirdiler beni..Her kökte çiçek sapı..Sanırım 500'den fazla çiçek var..
Onların da otlarını temizleyip toprağını çepinle kabarttım ve yine yağmurlar kıt olduğu için suladım..Çünkü, çiçek saplarının uzadığı bu dönem suya en çok ihtiyaç duydukları dönem..
Ayrıca bugün ilk açan çiçekleri kestim ve sipariş verenlere gönderdim..Haftaya açanlar daha çok olur gibi, hava yaz gibi çünkü..
black_flood
25-12-2015, 21:37
çok güzel görünüyorlar bakalım ilk defa standart dışı bir tür olan gök kuşağı nergislerinden edindim bu sene imkansız ama seneye açar gibi geliyor forumda bulamadım bu dediğim türden internette bile yok doğru düzgün bir bilgi.
tatlı bezelye
26-12-2015, 10:50
Merhaba,
Resimleri görünce ben de bizim arkadaşlara baktım. Erlicheerler toprağın altında uyuyor. İklim etkisi sanırım, forumda resimler geldikten sonra en son mart nisan gibi açıyor benimkiler.
Başka türlerde nergis arkadaşlar da var bu sene. Geçen sene bir kaç Nergis saksısı hediye gelmişti, işyerinden getirip toprağa aktarmam yaz ortasını bulmuştu. Açmayacaklar sanırım, olsun, şımarık ve mutlular, varsın seneye açsınlar. Resimlerini ekliyorum.
Selamlarhttp://images.tapatalk-cdn.com/15/12/26/200238b44dc2039992397f317c5a6127.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
Çanakkale'de bizim köyde çok görülmeyen derecelerde soğuklar var birkaç gündür..
Eksi 10'lar görülüyor meteoroloji bültenlerinde..
Bakalım; bunca sert soğukları, Karaburun nergislerinin yaprakları ve tam olgunlaşmadıkları için kesemediğim çiçekleri nasıl atlatabilecekler, merak ediyorum..Büyük bir ihtimalle kavrulmuşlardır sanıyorum..
Cumartesi göreceğiz vaziyeti :(
eceyıldız
07-01-2016, 14:27
Sayın pria'dan aldığım nergizlerin saksısında iki nergiz daha çıktı belki onlar açar da beni mutlu ederler.
Çanakkale'de bizim köyde çok görülmeyen derecelerde soğuklar var birkaç gündür..
Eksi 10'lar görülüyor meteoroloji bültenlerinde..
Bakalım; bunca sert soğukları, Karaburun nergislerinin yaprakları ve tam olgunlaşmadıkları için kesemediğim çiçekleri nasıl atlatabilecekler, merak ediyorum..Büyük bir ihtimalle kavrulmuşlardır sanıyorum..
Cumartesi göreceğiz vaziyeti :(
Sanıyorum eksi 7'yi bile görmedi bizim köy..Görse, zeytinlerim bile etkilenirdi..
Fakat, Karaburun nergislerimin sanırım dondan sapları etkilenmiş, çoğunun sapları kırılıp yatmıştı..
Son 3 günden beri oldukça ılıman havada tekrar toparlanıp açtılar bazıları..
Sûz-i Dilârâ
10-01-2016, 18:43
Sayın pria'dan aldığım nergislerim.
Büyümeleri güzel gidiyor, altı soğandan dünya kadar yavru geldi. :D
Bu arada sayın pria, gönderdiğiniz paketten minik bir soğan daha çıkmış -nergise benzetememekle birlikte- ne olduğunu merak ederek dikmiştim sanırım çiğdem çıkacak. Pakete nasıl girdi anlamadım:D İkinci fotoğrafta kendisi;)
591930
591931
Ve sayın hocam100'den aldığım karaburunlarım. Aslında iki tane almıştım, gelen pakette soğanların biri ikiz gibiydi ayırıp diktim o da büyüdü.
Çiçek açacaklar:D Ne yaptıysam yakından net çekemedim bu görüntüyle idare edin:D
591932
Sûz-i Dilârâ
10-01-2016, 18:45
Dördüncü fotoğrafı bir türlü ekleyemedim bu mesajda bir daha deniyorum.
Tomurcuklu karaburunum:D
591935
Bu arada sayın pria, gönderdiğiniz paketten minik bir soğan daha çıkmış -nergise benzetememekle birlikte- ne olduğunu merak ederek dikmiştim sanırım çiğdem çıkacak. Pakete nasıl girdi anlamadım:D İkinci fotoğrafta kendisi;)
591931
Çok güzel bir ortam sağlamışsınız nergislerinize..Çok güzel gelişmişler..
O minik soğanın çiğdem olması mümkün değil sayın Sûz-i Dilârâ, çünkü yok bende..Yine nergis olabilir..Selamlar.
Sûz-i Dilârâ
13-01-2016, 18:59
Teşekkür ederim sayın pria. Çok çok sevindim. Üstadlardan "olurlar, aferinler" aldıkça mutlu oluyorum:D
Ah o Karaburun yok mu Karaburun, bir çiçek açtı kokulu kokulu, misler gibi ferah ferah. :D:D Bayıldım, koklamaktan burnum çiçeğe yapışacak sonunda. :D Keşke daha çok sayıda soğan alsaymışım, seneye nasip olursa 15-20 tane Karaburun ayırabilir misiniz sayın hocam100. Kocaman kocaman saksılara dikeceğim onları:D
Erlicheerlerin çiçek açacağı günleri de sabırsızlıkla bekliyorum:D
hocam100
13-01-2016, 19:01
Tabi ki ayiririm.
Sûz-i Dilârâ
14-01-2016, 18:00
Karaburunlarımdan biri çiçek açtı, diğeri tomurcukta. :D
Dumlupınar
15-01-2016, 13:58
Bunlarda benim karaburun nergislerim.Bu sene biraz daha cılız açtılar.Bir sapta 3 veya 4 çiçek açtı.Geçen sene bir çiçek sapında 7-8 çiçek vardı.Hocam 100'den bu sezon için aldığım karaburun nergislerinde de durum değişmedi.Onlarda da bir çiçek sapı sadece 3 veya 4 çiçek açtı.Sırada hala açacak olanlar da var.
Olsun yine de kokuları muhteşem.En soğuk havalarda bile aynı yoğunlukta harika kokuyorlar.
Bu arada Sn.alys'in erlicheer nergis soğanları her soğandan çıkardıkları 2 çiçek sapıyla açmak için sıralarını bekliyorlar.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
15-01-2016, 14:06
Devamı...
hocam100
15-01-2016, 19:28
Bu yıl bizde de sorun var. Yağışların olmaması ve soğuk bir kış geçirmemizden dolayı 5 cm filizle kaldılar. Bakalım ne zaman açar.
black_flood
17-01-2016, 18:19
daha bende açmadı henüz bende Adem beyden aldım soğanları toprak fazla yaradı sanırım 3 kök nergis oldu 10 kök çok yavru yaptı anaçlarda daha yeni başladı çiçeğe gelmeye bakalım biraz daha büyüdüğünde anlaşılacak durum.
doğadostu
17-01-2016, 20:27
Merhaba
Bende ilk kez nergis soğanı ektim. Bir ay önce, soğan paketinin arkasındaki gibi sekiz santimetre kadar derinliğe ve orta boy saksıya 3 soğan şeklinde. Saksı terasta duruyor ama hala bir hareket yok. Acaba yanlış bir şey mi yaptım, yoksa henüz vakti var mı.
Yeri değil ama konuyla alakalı olduğu için soruyorum; aynı yöntemle ters Lale ve Lale de ektim onlarda da hiçbir gelişme yok. Soğanlar mı çürüktü acaba?
hocam100
17-01-2016, 20:46
Onlar henuz çıkmaz.Fazla su vermeyin.
eneskrky
17-01-2016, 20:53
Hocam sizin karaburunlar nasıl resim yükleyecekmisiniz ? :)
hocam100
17-01-2016, 21:51
Cok zayif henüz.
doğadostu
18-01-2016, 18:00
Onlar henuz çıkmaz.Fazla su vermeyin.
Teşekkürler cevabınız için
masal_naz
18-01-2016, 23:28
Benim nergislerim de bir saksı açtı diğer saksı beklemede
narkissos
22-01-2016, 19:22
Merhabalar,sitenize yeni üye oldum,ben nergis çiçeğini çok seviyorum,şimdiye kadar hiç yetiştirmedim. 1 ay kadar önce bu fikrim değişti ve 10-12 soğan aldım; saksıya belirlenen doğrultu,istenilen derinliklerde dikimi gerçekleştirdim can suyu verdim. Evin soğuk bir bölümünde 2 hafta beklediler, bu süre içinde sulamama rağmen yeşerdiler,odama aldım ama bu kez cam önünde 2 hafta kadar beklettim(orası biraz daha ılıman ve hafif serin ışığı da görsünler diye),boyları ortalama 5 cm buldu,bazıları da 15 cm e kadar uzadılar. Henüz kış aylarındayız,ev sıcak ve boyları uzun olanlar uçlarından kurumaya solmaya başladılar,boyları uzadıktan sonra haftada bir kere sulamıştım,şimdi ise su vermeyi kestim,çok erken bir tarihte açtıkları için sizce kurtarabilirmiyim onları? Çiçek açmadan kururlarsa çok üzüleceğim :( resimlerini de atıyorum
tatlı bezelye
24-01-2016, 11:06
Merhaba Narkissos,
Camınızın önünde kalorifer vs. var mıydı? Sıcaklık ile ilgisi olabilir. Tekrardan soğuk ve güneşli bir yere alın bana sorarsanız.
Selamlae,
Merhabalar,sitenize yeni üye oldum,ben nergis çiçeğini çok seviyorum,şimdiye kadar hiç yetiştirmedim. 1 ay kadar önce bu fikrim değişti ve 10-12 soğan aldım; saksıya belirlenen doğrultu,istenilen derinliklerde dikimi gerçekleştirdim can suyu verdim. Evin soğuk bir bölümünde 2 hafta beklediler, bu süre içinde sulamama rağmen yeşerdiler,odama aldım ama bu kez cam önünde 2 hafta kadar beklettim(orası biraz daha ılıman ve hafif serin ışığı da görsünler diye),boyları ortalama 5 cm buldu,bazıları da 15 cm e kadar uzadılar. Henüz kış aylarındayız,ev sıcak ve boyları uzun olanlar uçlarından kurumaya solmaya başladılar,boyları uzadıktan sonra haftada bir kere sulamıştım,şimdi ise su vermeyi kestim,çok erken bir tarihte açtıkları için sizce kurtarabilirmiyim onları? Çiçek açmadan kururlarsa çok üzüleceğim :( resimlerini de atıyorum
Sn; narkissos;
İki hafta içinde sizin soğuk dediğiniz yerde yeşerdiler. Nergisleriniz köklendiler. Benim yapmayı düşündüğüm şey çok aşırı olmayacak şekilde soğuk bir ortama almak olurdu onları. Daha sonra biraz daha soğuk ortama. Nedenine gelince bazı soğanlı bitkiler, meyve ağaçları gibi soğuklama ihtiyacında bulunuyorlar. Siz sıcak ve ışık durumu mevsimin kış olması nedeni ile az ortamda ilkbaharın geldiği algısı ile suni olarak büyümesini sağladınız. Bir müddet soğuk bir ortamda kalsalardı büyüme orada duracak ilkbaharla birlikte o görmeyi istediğiniz çiçekleriniz olacaktı.
Kolay gelsin.
narkissos
25-01-2016, 02:43
yorumlarınız ve fikirleriniz için çok teşekkür ederim,aynen söylediğiniz şekilde yeşerdikten sonra biraz daha sıcak olan odama getirdim,sanırım petekten de etkilendiler, şimdi soğuklama dediğiniz şekilde kademeli olarak gerçekleştireceğim, bu süre ne kadar sürecek peki, bahara kadar nisbeten soğuk bir alanda mı tutmalıyım,erken yeşerdiği için baharda tekrar açabilme ihtimali kaldı mı sizce? Durumdan anladığım soğuklama ile soğanlarını ancak kurtarabilirim gibi,açma şansı kaldı mı?
size bildirim gelmesi için alıntılama yapmak istedim ama şuan olmuyor sanırım,doğrudan alıntıya tıklayarak mesaj yazmak gerek anladığım kadarıyla
Alıntılama yaptığınızda üyeye bildirim gitmez, sadece beğeni butonuna basarsanız haberdar olur :)
eceyıldız
31-01-2016, 12:23
Yeni çıkan nergizler çiçek açar mı acaba...
Dumlupınar
31-01-2016, 15:14
Yeni çıkan nergizler çiçek açar mı acaba...
Merhaba,tabii açarlar.Saksıyı bol güneş gören alanda tutun.Çok fazla suda vermeyin.Fazla yapraklanmasınlar.Çiçek sapları görülmeye başlayınca sulamayı artırabilirsiniz.SELAMLAR...
eceyıldız
31-01-2016, 19:12
Çok teşekkür ederim Sayın Dumlupınar...
Dumlupınar
01-02-2016, 13:55
Erlicheer nergislerim açmaya başladılar.İzmir lodos etkisiyle ılık günler geçiriyor.Bu lodos havasına en çok sevinen Erlicheer nergisler oldu.Adeta açmak için birbirleriyle yarışıyorlar.
20 tane soğanın 19 tanesinden 2 çiçek sapı,1 soğandan ise 3 çiçek sapı çıktı.Her çiçek sapı küçük bir buket.Açanlar arasında bir çiçek sapında 12-13 tomurcuk oluştu.
Kokularını tarif etmek zor.Balkon misler kokuyor.
Akıllı telefonum veya kaliteli bir fotoğraf makinem olmadığı için çok yeni olmayan cep telefonumla fotoğrafları çekerken elimden gelen gayreti gösterdim.Artık idare edin.
SN.alys'E ERLİCHEER NERGİS SOĞANLARI İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
HERKESE SELAMLAR...
Dumlupınar
01-02-2016, 13:58
Devamı...
Dumlupınar
01-02-2016, 14:02
➡➡➡
Sûz-i Dilârâ
01-02-2016, 14:53
Çok güzel görünüyorlar, minik birer kartopu gibiler.
Bende de altı tane var, her birinin yanlarından üçer dörder yavru sürmüş. Büyümeleri sanırım soğuk etkisiyle yavaş gidiyor.
Karaburunlarım ise çoktandır çiçekliler. Karaburunlar için çok nazlı, çiçek açması sıkıntılı denmişti ben de böyle önyargıyla almıştım, çiçek de beklemiyordum ama beni mahcup ettiler:D
Dumlupınar
05-02-2016, 01:54
Erlicheer nergislerim iyice güzelleştiler.Vazoya koymak için çiçek saplarını kesmeye kıyamadım.3 saksıyı da 1 günlüğüne salona aldım.Harika kokuları neredeyse bütün evi sardı.Bu son görüntülerini de sizlerle paylaşmak istedim.
Hiç sorun çıkarmayan,çabuk çoğalan,çok güzel çiçeklenen,muhteşem kokan bir nergis...
Arkadaşlar Nergis soğanı alırken kokulu olup olmadığını gösteren bir özelliği var mı?
Şu ana kadar çevremde açmış olan nergislerin hiç biri kokmuyor.
Güzel kokuyor diye sadece sümbüle takıldım o da her yıl soğan alıyorum saksıda olduğu için çok fire veriyor.
Sûz-i Dilârâ
05-02-2016, 17:44
Marketlerde satılanların üzerinde kokulu diye yazmıyor ama soğan satışı yapan internet siteleri ve ağaçlar.net üyeleri kokulu diye ayrıca belirtiyorlar. Ayrıca tür olarak benim bildiğim double daffodil erlicheer ve karaburun nergisleri kokulu. Bir kokulu bitki toplayıcısı olarak şimdiye kadar niye almadıysam, aklıma şaşıyorum:D
Nergis satışı ve diğer bitki satışları konusunda favorilerim; kendisi ağaçlar.net üyesi olan sayın alys amarilys bahcesi.com'da ve bu sitede satış yapıyor (henüz kendisinden alışveriş yapmadım ama çok güvendiğim arkadaşlarım özellikle tavsiye ettiler.)
zengarden.com,
sitemizden sayın pria, double daffodilleriyle ünlüdür. :) (belki bu sene nergis satışı yapamayabilirmiş:( ) kendisini takipteyim, belki kısmından ümidim var:D
sayın hocam100 (sümbül, sümbülteber ve diğer bazı soğanlıları da bahçesinde bulundurur ve zamanı gelince satışa çıkarır.
sayın kgursan(kokulu zambak soğanı satar)...
Sûz-i Dilârâ
05-02-2016, 19:56
Karaburunların çiçeği geçti, erlicheerler yolda;)
Erlicheerlerin her birinde 3'er adet yavru var, 6 soğanla birlikte 24 adet oldular. :D
Sn Sinbas, arkadaşlar açıklamışlar kokulu nergisler var. Kapalı ortamda yetişen nergis kokmaz demişlerdi. Ben geçen yıl hocam100 den aldığım, karaburun nergis soğanlarının yarısını bahçeye ektim, yarısını saksılarda oda içinde yetiştirdim. Saksılarda yetişenler Şubat ayında açtılar ve çok güzel kokuları vardı. Eskişehir çok soğuk olduğundan bahçeye ektiklerimiz Nisan sonlarında açabildiler. Kokuları çok hoştu, iki grup arasında koku farkı olmadı diyebilirim. Bu yıl hepsi bahçede olduğu için henüz açmadılar.
Arkadaşlar Nergis soğanı alırken kokulu olup olmadığını gösteren bir özelliği var mı?
Şu ana kadar çevremde açmış olan nergislerin hiç biri kokmuyor.
Güzel kokuyor diye sadece sümbüle takıldım o da her yıl soğan alıyorum saksıda olduğu için çok fire veriyor.
Sayın Sinbaş;
Arkadaşlarımız en kokulu nergisleri yazmışlar. Ben nergis alırken görüntüsü dışında eğer koku ile ilgili bir şey yazmıyor ise katmerli olanları genelde kokulu olarak kabul edip alıyorum. Birden fazla gurup çiçekli katmerli olanların kokuları daha fazla. Tek bir tane büyük çiçekli olanlar karaburun ve erlicher cinsi kadar belki yoğun kokuları olmasa da geneli kokuyor. Katmersiz olanlardan kokanları ise isim ile güvendiğiniz yerden almak gerekiyor. En güzel tarafları çok fazla bakım istemeden yıllarca çoğalıp çiçeklerin daha az olduğu zamanda koklayabilmeniz.
..katmerli olanları genelde kokulu olarak kabul edip alıyorum. Birden fazla gurup çiçekli katmerli olanların kokuları daha fazla.
Yazdıklarınızın bu kısmına genel bir bakış açısıyla katılsam bile, nergislerde böyle bir ayırım yapmak yine de olanaksız sayın Muda..
Yalın kat nergislerin çok kokulu olanları olabildiği gibi katmerli olanların da kokusuz olanları olabiliyor..
sitemizden sayın pria, double daffodilleriyle ünlüdür. :)
Bu ünü siz nergisseverlerin ilgisine ve beğenilerinize borçluyum sayın Sûz-i Dilârâ..Teşekkür ederim..
Ben tam bir nergis delisiyim..20-25 yıl önce halâ kimden edindiğimi hatırlayamadığım bir adet ''ERLİCHEER'' nergisi çoğalta çoğalta, bütün ülkeye ilk defa tanıtıp edinmelerini sağladım çiçeksever insanlarımızın..
Elimde henüz fotosunu ve orijinal adını paylaşmaktan çekindiğim birçok ün kazanabilecek nergis türü daha var..Çünkü, maalesef hiç zahmet etmeden, yorulmadan, emek vermeden hazıra konmak isteyen çok az da olsa kopyacı insanlar var..Bizim insanımız genelde böyledir..Biri, binbir emekle bir dükkan açar..Tam işlerini yoluna koymuşken, gelir birisi, aynı işi sizin yanıbaşınızda sizi taklit ederek bir dükkan açıp yapmaya kalkar ve sizi baltalayacak herşeyi yapar...Bu yüzden, şu üretim aşamasında, bu ender nergislerimin fotolarını ve orijinal adlarını yazmaktan çekiniyorum bu sayfalara..Çünkü, ben 2-3 adedini zorluklarla edindiğim bu nergisleri binbir emekle yetiştirip üretirken, ithal nergis soğanı getirip benim taşımla benim kafamı kırmak isteyenlere bu fırsatı vermek istemiyorum..Buna benzer olaylar çok yaşanır oldu ülkemizde..Türk çiftçisi ürettiği üründen tam iyi para kazanacakken, ithalatçı birileri çıkar ortaya ve gemiler dolusu ürün ithalatı yaparak yerli üreticinin belini kırar, hatta çiftçilik yaptığına bile pişman eder..Buğday da, pirinçte birçok üründe hep böyledir..Üretici değil ithalatçı kazanır.
Zamanla insanlarımız tabi ki yeni nergis türlerimle tanışacak yine ilk olarak..
Eğer yaşım 30'lu, 40'lı yaşlarda elimde bu olanaklar olsaydı, emin olun, Türkiye'den yine bir ilki gerçekleştirip güçlü bir nergis soğanı ihracatçısı olurdum..
Ama, bunu başarabilecek güvendiğim bir güzel insan var..Benden sonra herşey ona emanet olacak ve mutlaka benim bu büyük hayalimi gerçekleştirecektir.
Dumlupınar
07-02-2016, 16:34
2014 yılının sonbaharında hocam 100'den aldığım ERLICHEER nergisleri 2015 Mart ayında çok güzel çiçeklenmişlerdi.Dolaylı yoldan da olsa Sn.pria'nın üretimini yaptığı Erlicheer nergislerinden bende de var.
Sadece 4 tane olarak diktiğim ERLICHEER nergis soğanlarını söktüğümde sayılarının 7 tane olduğunu gördüm.Biraz önce saksılarına baktığımda 3 tanesinde çiçek saplarının artık oluşmaya başladığını farkettim.Soğanlara çiçeklenmeden sonra hiç bir besin takviyesi yapmamış olmama rağmen açacaklarını müjdelemelerine çok sevindim.Uzun lafın kısası bu türün bereketli bir güzelliği var.Herkese SELAMLAR...
fındıkkurdu
08-02-2016, 20:55
Bu sene bana Almanya'dan hediye tazetta avalanche nergis soğanı geldi iki tanecik, karaburun ve erlicheer nergislerime kokulu bir arkadaş daha merakla bekliyorum çiçek açmalarını. Asıl merak ettiğim nasıl bir kokuya sahipler, çiçek açtığında fotoğraf yüklemeye çalışacağım. Paket üzerindeki fotoğraf sarı bakalım ne çıkacak, hayırlısı :)
Bu sene bana Almanya'dan hediye tezatta avalanche nergis soğanı geldi ..Paket üzerindeki fotoğraf sarı bakalım ne çıkacak, hayırlısı :)
Avalanche'ın beyaz olması gerekir diye biliyorum ben..
fındıkkurdu
08-02-2016, 22:11
Haklısınız sayın pria. Benim aklımda ortasındaki sarılar kalmış, siz yazınca üşenmedim poşeti buldum, fotoğrafta kreme yakın beyaz renk ve ortası sarı :))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.