View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Orkun Kırcı
22-02-2010, 18:14
Aynı anda diktiğim fortissimo, prof einstein ve dick wilden türlerinden en erkenci fortissimolar oldu. Dick wildenlerde tomurcukta ancak prof einstein türü epeyce geriden geliyor. Açtıklarında diğerlerini de ekliycem.
Fortissimolardan sonra DickWildenlerimde açmaya başladı.
sayın siniroluyorum,
Atatürk çiçeklerimi o haldeyken aldım, sanırım budamamışlar.Şimdiki hallerini görmek istemezsiniz:(
Ama görmek isterseniz;) Atatürk çiçeği bölümünde derdine derman arıyor..;)
konuyu karıştırmış olmazsınız; sayın hocam 100 soruları görünce cevaplıyacaktır umarım:)
k_donmez
22-02-2010, 18:53
Fortissimolardan sonra DickWildenlerimde açmaya başladı.
Sayın Orkun Kırcı, bu resimlerde katmerli görünenler farklı bir nergis türü müdür? Yoksa ayrı bir tür mü? Çok güzel göründüğünü söylemeliyim.
hocam100
22-02-2010, 19:19
k DÖNMEZ O cins nergis dick Wilden nergistir.
k_donmez
22-02-2010, 19:23
Sayın Hocam100,
Teşekkür ederim. Önümüzdeki sezon için bunu da düşünmeliyim. Bende 7-8 renk var. Ancak hepsi yalınkat. Bir de bunlardan nasıl tohum alınır veya soğanları çoğaltılır?
Tomurcukların tam açmış halleri:(İri soğanların çiçeklerinde 9-13 adet tomurcuk var)
hocam100
24-02-2010, 18:09
Sayın pria gerçekten sizin çiçeklerinize hayran oldun bizim çiçeklere mümkün değil benzemiyor siz dediğinizde haklısınız bizimkiler karaburun nergisi siznkiler farklı bir tür sizden seneye bu soğandan mutlaka biraz alıp ekmek isterim.
Zeytinci
24-02-2010, 21:27
Sn. Pria,
Bunlar kokulu mudur? Çok asil duruyor ve olağan üstü güzeller. Çeşidi nedir? Nereden temin ettiniz? Vazo ömrü ne kadardır?
hocam benimde sizden aldığım mount hood ve dick wilden nergisim açtı. mountun kokusu yok ama bu dick wilden iğrenç kokuyor gerçekten. plastik mika karışımı bi kokusu var öeehh
hocam100
24-02-2010, 23:00
Akon ben de katılıyorum size kokusu iğrenç.Ama görünümü güzel.Hollanda işi böyle oluyor.
Orkun Kırcı
25-02-2010, 20:48
açmaya devam ediyorlar. Beyazlı olan tür ilk kez açtı. Devamı yolda :)
Sayın pria gerçekten sizin çiçeklerinize hayran oldum bizim çiçeklere mümkün değil benzemiyor siz dediğinizde haklısınız bizimkiler karaburun nergisi sizinkiler farklı bir tür sizden seneye bu soğandan mutlaka biraz alıp ekmek isterim.
Sayın forumdaşım,
Sizden aldığım soğanlar için pişmanlığım yok..Onlar da farklı bir tür ve oldukça güzel kokulu..ve büyük bir ihtimalle sizden aldıklarım Karaburun,Mordoğan nergisi..
Sizden aldıklarım erkenci..Çünkü benim evimde açtıkları günlerde aynı nergisleri İstanbul'un Kadıköy,Beşiktaş,Taksim gibi semtlerindeki çiçekçi kadınların tezgahlarında gördüm ve sizinkilerle aynılar..Yalnız çiçekçi kadınların sattığı Karaburun'ların kokuları sanki biraz daha fazla gibi..
Ben bu durumu, nergisin, saksı gibi dar mekanları sevmediği,özgür ortamlarda daha güzel ve daha baygın kokular saçtıklarına inanıyorum..Çünkü bu yıl İstanbul'da evimde hem sizin hem kendi nergislerimden saksılara ektim..Benim nergislerin goncalarınının kaloriferli ev ortamında erken açmalarını sağladım..Çünkü tomurcukların patlamaya başladığı günler dış ortam çok soğuktu..
Bu yüzden benim evde saksıdaki nergisler Çanakkale'de zeytinliğimdeki doğal ortamlarındaki çiçeklerinden sanki biraz daha az koku yaydılar..
Ya da kalorifer ortamına alınıp,zoraki açmalarını sağladığım için bu durum oluşmuş olabilir..
Normal ortamda,toprakta yetişmiş benim nergislerimin 7-8 salkım çiçeğini evinizin salonuna koyun..evin her tarafını baygın-nefis bir koku kaplar..
Sizin Karaburunlar'da bu durum pek yok gibi..Çiçeği ancak koklarsan duyabiliyorsun..
Fotolardan gördüğünüz gibi benim nergislerin farklı bir tomurcuklanması var..Tomurcuklar kısa saplı ve toplu halde..ve her iri soğanın çiçek salkımında en az 9-13 arasında çiçek var..Oysa,sizin Karaburun çiçek saplarında 5-6 tomurcuk oluşuyor..
Karaburun'ların çiçekleri 3 kat kadar olmasına rağmen bendeki nergisler aynen yaban gülü çiçeği gibi 5-6 kat katmerli çiçeklerden oluşuyor.Yani bendekiler daha bi katmerli..
Sn. Pria,
Bunlar kokulu mudur? Çok asil duruyor ve olağan üstü güzeller. Çeşidi nedir? Nereden temin ettiniz? Vazo ömrü ne kadardır?
Sayın forumdaşım,
Daha önce bu konuda yazdım herhalde..
Ben bu nergisi 12 sene önce edindim..Bir komşumun verdiği lale soğanları içinde 2 tek soğandı..veren komşumda, bana, bunları al bunlar nergistir diye vermedi..belki kendiside bilmiyordu..Yani tesadüfen edindim bu nergisi..
Ben bunu laleye benzetmediğim için alıp saksıya ektim..ufak ufak çoğaltmaya başladım..
Ama çok inatçı bir nergis..2 yılda bir,bir veya çok nadir olarak iki yavru soğan verdiler..Zaten böyledir;makbul ve nadir,kıymetli türlerin çoğaltılması da zordur..
Bakın isterseniz deneyin;kokusu olmayan basit nergis türleri olağanüstü yavru yapar ve çoğalırlar..
Bunların sayısını 12-13 yılda ancak 600'e çıkarabildim..genelde 2-3 yılda bir söküp yavrularını ayırıyorum..
Bunların bir diğer güzel yönü de,ana soğandan çıkan yan sürgünlerin de hep çiçek vermesidir..Hocam'dan aldığım Karaburunların yavru filizleri nedense hiç çiçeklenmiyorlar.
Zeytinci forumdaşım,
Bu nergislerin latince adını sanını bilmiyorum..İnternette yerli yabancı sitelerde çok nergisi inceledim..aynısını göremedim desem yalan olmaz..
Bunlar müthiş kokuludur..Özellikle doğal,özgür ortamlarında yetiştirirseniz, 7-8 çiçeğini kesip vazoda koyun evinizin ortasına..belirli anlarda evin her tarafına baygın,nefis kokular yaydıklarını görürsünüz..
Vazo ömrü ,her gün vazo suyunu değiştirirseniz 7-8 günden az olmaz..(Kalorifer ortamında)
Şu an evimin balkonunda saksıda açmış olan çiçekler çok daha dayanıklı..10 günden beri çiçekler hiç bozulmadı..Daha kaç gün dayanırlar bilmiyorum.
Nergislerim 8 yıldan beri Çanakkale'de rüzgara açık zeytinlğimde ekili..
Çok soğuk yıllarda dahi mart-nisan başlarında hep açtılar..Soğuğa çok dayanıklı bir tür..Don ve buzlama nedeniyle hiç donduklarına tanık olmadım.
Verebileceğim bilgiler bunlar.
Zeytinci
26-02-2010, 19:09
Sn. Pria,
Karaburun nergisinin yavru soğanları ana soğandan ayrıldıkları ilk yılında genellikle çiçek vermez. Dikimini takip eden ikinci yıl çiçek verir.
Güçlü büyük soğan, çok (4 den fazla) goncalı çiçek açar. Çiçek sapının içi koyu kıvamlı jel ile doludur. Sapı çok uzun boy yapmaz.
Soğanı aynı olmasına rağmen sap boyu uzun olan çoğu zaman çiçeğini taşıyamaz ve bükülür. Bu durum toprak ve bakım şartlarıyla da ilgilidir.
Yukarıda yazdığım hususlar tarafınızdan ve nergis seven meraklılar tarafından biliniyor.
Sizin çiçekleriniz mutlaka güçlü soğana sahip. Bakım koşullarınız belli ki çok iyi ve soğan bunun karşılığını vermiş.
Size tavsiyem o adını bilemediğimiz çeşid soğanını nergis severlere 1 adet'den fazla vermemeniz. Adını da Çanakkale nergisi koymanız. Yoksa Karaburun nergisi nin başına gelenler bu güzelin başına gelmesin.:o
Sayın pria,
nergisler gerçekten çok güzel görünüyor,kokularının da görünüşleri kadar güzel olduğunu belirtmişsiniz.Biz nergisseverlerle ücreti karşılığında paylaşmak istermisiniz?:)
denizakvaryumu
26-02-2010, 21:07
127329
Sn.Pria
sizdeki nergizin türü;
Narcissus tazetta Erlicheer veya Double Daffodil Erlicheer diye bilinen tür.
Nergizlerin içinde koku bakımından en üstte yer alır ve çok gösterişlidir.
http://www.kvbwholesale.com/store/daffodils/13078
http://www.flowerbulbsinc.co.uk/daffodils-narcissus/flowerbulbs/Daffodil+Erlicheer.html
http://www.bluestoneperennials.com/b/bp/BDAER.html?id=nMdZArsr
denizakvaryumu
26-02-2010, 21:39
127330
Bu türün bir de haziran-temmuzda açan yaz türü var.
Yazın da nergiz kokusu almak isteyenler kaçırmasın derim :)
Yani Narcissus Summer Erlicheer
http://www.thompson-morgan.com/plants1/product/p84503/2.html
denizakvaryumu
26-02-2010, 22:51
127338
Summer Daffodil Erlicheer
http://www.dutchbulbs.com/store/specialtybulbs/61016
127338
Summer Daffodil Erlicheer
http://www.dutchbulbs.com/store/specialtybulbs/61016
İnceledim verdiğiniz linkleri..
Çok çok benziyeni var benim nergislere..
Ama,yine de emin olamıyorum bire bir gözümle görmeyip,koklamayınca..
Tazetta türlerine daha benziyor..Çünkü çiçekler benimkiler gibi 5-6 kat taç yapraklı sanki..ve her sapta 3-20 arası çiçek olabilir diyor..Bendekilerde 9-13 arası tomurcuk saydım.
Tazetta erlicheer:
http://billthebulbbaron.com/Narcissus/ErliCheer.html
Bunlar çocukluğumda bahçe duvarının dibinde boydan boya yayilmış olan nergislerin aynısı. Nerede başka türlerini görsem hep sahtesini çağrıştırdı bana;)
Çünkü ne görüntüsü ne de o muhteşem kokularını hiç birinde bulamadım. Yıllardır aklımdan çıkmadı ve memleketten soğanlarını getirttim. Yaprakları hala yeşil ve çiçek açtı mı yoksa yeni mi açacak, işte bunu merak ediyorum şu sıralar:rolleyes:
Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Goncagül
28-02-2010, 21:04
Bugün itibariyle nergislerimin durumunu fotoğrafladım. Açmaya başladılar artık. Son fotoğraftakiler Karaburun nergisi ve malesef tomurcukları soğuktan dondu. Ben de kopardım, çiçeğini görmek bu yıl nasip değilmiş seneye artık.
Sanırım yanıldım. Çünkü bendekiler Sayın hocam100" ün avatarındakilerden. Bunlar çok daha katmerli.
Ben de haftasonu bu nergisi aldım. Çiçekler kocaman (7-8 cm.) ama hiç kokmuyor desem yeridir. Nerde o bildiğimiz nergislerin kokusu!....Sadece görsellik var.
128039
Turuncunun canlılığı hoşuma gidince alıverdim.
128040
Sn. pria,
Dağıtım zamanı tatilde falan oluruz haberimiz olmaz, ne olur ne olmaz diye ben de şimdiden adımı yazdırayım size. O kokuyu duymak isterim.
k_donmez
03-03-2010, 15:54
Nergis'den nasıl tohum alındığını bilen var mı? Hocam100 bir yerde alınır diye yazdı, kırk kere sordum nasıl yapılacağını anlatmıyor. Şimdi nergislerin çiçekli zamanı, herhalde bu dönemde yapılabilir.
hocam100
03-03-2010, 16:08
Şöyle ki: Çiçekleri kuruyunca tohum kesecikleri olurşur.Bu tohumlar sonra ekersiniz yavru olur.
k_donmez
03-03-2010, 16:58
Sayın Hocam100, bir tane nergis ekili ise tozlaşma olur mu? Tohum oluşumu gerçekleşir mi? Bizim müdahalemiz gerekir mi?
Sayın Pria
Muhteşem Nergis Soğanlarından bana da düşerse çok sevinirim.
Bu arada önümüzdeki hafta sonu Asos'a gideceğim, Çanakkale üzerinden.
Belki bu ne cüret de diyebilirsin ama Fidanlığında nergislerini görmeyi çok isterim.(En azından kokusu için seneye kadar beklememiş de olurum. Tabii ki senin için bir sakıncası yoksa. Olumsuz bir yanıt vermeni de anlayışla karşılarım, çünkü sonuçta henüz tanışmıyoruz.)
Ziyarete gelemesem de bu soğanlardan bana da düşerse Temmuz ayında mutlu olurum.
Cevabını sabırsızlıkla bekleyeceğim.
İyi akşamlar, sevgiler.
Ben Çanakkale/Biga ilçesinin Karabiga Bucağındanım..Doğup büyüdüğüm yer..
Geleli 3 gün oldu..
Önümüzdeki hafta sonuna kadar kalırmıyım bilemiyorum..Büyük bir olasılıkla önümüzdeki hafta çarşamba günü dönebilirim..
Size özelden mesajla tel nomu veriyorum..Ararsanız görüşürüz..
Yalnız siz eğer gelmeyi arzu ederseniz Çanakkale'den Bursa yönüne 90 km. saparak Biga'ya oradan da 18 kilometre saparak Karabiga'ya (deniz kenarı)gelmeniz gerekir..
Size uyarmı bilemem..Gelmeniz ve tanışma isteğinizden memnun olurum..
Fidanlıktaki nergislerin durumunu da yazayım:
Hocam100 forumdaştan aldığım ve Karabiga'ya ektiğim 90 nergis tamamı açmış ve çiçekleri çoktan geçmiş..
Benim nergisler de sanırım açalı 7-8 gün olmuş..Hala çoğunun çiçekleri canlı..Yalnız bu yıl çok soğuk günler yaşanmış benim köyde..15 cm.kar yağmış..Çok şiddetli soğuklar ve don olayı olmuş..(son 10 yıldaki en soğuk kış)
Bugün İlçe Tarım Müdürlüğüne gittim Çiftçilik belgeleri için..(Ben 60 dekar kadar tarlalarıma buğday ekiyorum..Yağışlar son iki yıldan beri çok dengesiz olduğu için SİGORTA yaptırıyorum fırtına ve DOLU için)
Biga İlçe Tarım Müdürlüğü önündeki 6-7 yaşındaki zeytin fidanlarının dondan büyük zarar görüp tüm yapraklarının döküldüğüne tanık oldum bugün.
Biga denizden uzak ve karasal iklimde olduğu için don olayı kavurucu olmuş..
Ama benim kasaba deniz kenarı olduğu için eksi 7-8 dereceye pek düşmez..Zeytin en fazla eksi 7'ye kadar direnir..
Bu nedenle fidanlarımda hiçbir olumsuz durum yok Allaha şükür..
Hocam100'den aldığım nergislerin yapraklarının neredeyse uçlarından yarısına kadar kısmı soğuklardan kavrulmuş..Demekki aşırı soğuğa gelemiyorlar..(Sanırım eksi 2-3'ten ötesine pek dayanamıyorlar)
Bendeki nergisler ise,daha önce dediğim gibi, eksi 6-7'lere bile banamısın demiyorlar;kardan,dondan tomurcukları da etkilenmiyor ki şu günlerde açmış durumdalar..
Çiftçilik işlerim nedeniyle internete ancak bugün girebildim ve yanıt verebildim kusura bakmayın.
Diğer özel mesajlara yanıt vermediğim forumdaşlar merak etmesin;genel istek adedine göre temmuz sonunda nergis soğanlarını paylaştıracağım..İstekte bulunan çok forumdaş olursa azar azar soğan göndererek herkesin gönlünü yapmak zorundayım.
Hoşçakalın.
Benim fidanlıkta çok çeşitli renklerde olmak üzere (çoğunluğu sarı-kırmızı) lale var..
Sanırım 10 bin adet vardır..
Nisan ayında onların fotolarını da yükleyeceğim..
Nergis yanında lale isteyenlerin de bilgisi olsun..
yıldıztozu
03-03-2010, 22:31
Sayın Pria,
Önce özel mesaj kısmını gördüm daha sonra buradaki notunuzu okudum.
Sizin fidanlığa bir şey olmamasına sevindim. Diğer köylüler içinse üzüldüm gerçekten.Benim ailem de İzmir Tire de çiftçilikle uğraşıyorlar.Günümüz koşullarında zor bir iş.
Nezaketiniz için tekrar teşekkürler. Sanırım Asos'a gidemeyeceğiz bu hafta sonu.
İnşallah seneye o güzel nergislerinizin kokusunu duyma şansını yakalayanlardan olurum.
iyi akşamlar.
hocam100
04-03-2010, 16:41
Sayın Hocam100, bir tane nergis ekili ise tozlaşma olur mu? Tohum oluşumu gerçekleşir mi? Bizim müdahalemiz gerekir mi?
Denemek lazım benimkiler genelde kendi kendine tohum yapıyorlar.
Nergis'den nasıl tohum alındığını bilen var mı? .
...Tohumla üretim ancak ıslah çalışmalarında kullanılabilir. Tohumla üretimde bitkinin çiçek durumuna gelmesi için 4-6 sene geçmesi gerekmektedir.
Nergiste yumruları keserek üretim yapma durumu yoktur.
... Bugün kesme çiçek ya da bahçe çiçeği olarak yetiştirilen nergislerin melezleme yoluyla üre*tilmiş 10 binden çok çeşidi vardır. Doğada kendiliğinden yani yabani olarak yetişen nergislerden daha iri olan bu süs çeşitlerinin bazısı katmerli çiçekleriyle dikkati çeker. Bazı türlerinden ise parfüm sanayisinde kullanılan hoş kokulu bir yağ çıkarılır. Bunların başında "fulya" adı verilen baygın kokulu bir nergis türü (Narcissus jonquilla) gelir.
Kaynak:
http://www.tekplatform.com/bitki-dunyasi/830719-nergis-nergis-nedir-nergis-yetistiriciligi.html
Linkini verdiğim site moderatörünün tarif ettiği ''fulyalar'' sanki benim nergislere baya bi benziyor gibi..
Farkındaysanız ilk mesajlarımda ben de sık sık ''fulya'' deyimini kullanmıştım..
k_donmez
04-03-2010, 21:16
Sayın Pria, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Tohumdan üretme merakımı tatmin için bu yıl bir miktar ekim yaparım. Gelişmeleri de burada paylaşırım.
sayın pria,
paylaştığınız bilgiler için teşekkürler, daha önce tohumdan üretimi sormuştum bende .....
Zeytinci
05-03-2010, 20:49
Sn. Pria forumdaşım,
Narcissus Jonquilla için baygın kokulu ifadesini kesin/yoğun kokulu anlamında mı kullandınız?
Benim çanacık dediğim bu nergisin çanağı sarı ve diğerleri beyaz çiçeğinin kokusunu tanırım.
Sizin eerlicher çeşidinin kokusunu jonquilla ile mukayese ederseniz hangisi daha keskin/yoğun veya sizce hangisi daha güzel kokulu?
Bir de sim de dediğimiz bir başka çeşid var onu internet te hiç göremedim. O da yoğun ve keskin kokar. Oto parfümlerinde onun kokusunu hissederim. Sim siz de var mı? 3-4 goncalı ve sadece beyazdır.
k_donmez
07-03-2010, 14:01
Bahçede üç tane değişik Nergis'im var. Birisi bugün çiçek açtı. Bildiklerime benzemiyor. Ancak çiçeği çok güzel ve iri.
Sn. Pria forumdaşım,
Narcissus Jonquilla için baygın kokulu ifadesini kesin/yoğun kokulu anlamında mı kullandınız?
Benim çanacık dediğim bu nergisin çanağı sarı ve diğerleri beyaz çiçeğinin kokusunu tanırım.
Sizin eerlicher çeşidinin kokusunu jonquilla ile mukayese ederseniz hangisi daha keskin/yoğun veya sizce hangisi daha güzel kokulu?
Bir de sim de dediğimiz bir başka çeşid var onu internet te hiç göremedim. O da yoğun ve keskin kokar. Oto parfümlerinde onun kokusunu hissederim. Sim siz de var mı? 3-4 goncalı ve sadece beyazdır.
Zeytinci forumdaşım,
''Baygın kokulu'' ifadesini şunun için kullanıyorum..Çanakkale'de fidanlığımda ekili nergislerimin dün fotolarını çektim ama ancak dönüşte yükleyeceğim siteye..
Dün topraktaki açmış durumlarını bol bol çektim..Dönüşte de köy evimize 20 sap kestim..
Evde salona koydum..84 yaşında anam var..Nergisler öylesine koku yayıyorlarki eve..Anacığım bugün dayanamadı;söyledi ''ne de çok baygın baygın kokusu var bunların'' diye..
Gerçekten çok yoğun,keskin bir koku salgılıyorlar..Hele böyle 20 tanesi bir arada olunca..
Karaburun nergislerinin böyle yayılabilen kokuları yok sanırım..Ben İstanbul'daki evimde onlardan 5-6 sap çiçeği vazoya koydum,ama böylesine koku yaydıklarına tanık olmadım..Ançak eğilip koklarsanız duyabiliyorsunuz güzel kokularını..Benimkiler öyle değil..Yayılan kesif kokuları var..
''sim'' dediğiniz çeşidi bilmiyorum..Daha doğrusu bendekilerin latince tam adını bilmiyorum..Seneye Ege Üniversitesinde bu nergislerle uğraşan bir profösör var..Ona,saksıda yeni ekilmiş,yapraklanmamış soğan göndereceğim..Açtıktan sonra bana bu nergis ile ilgili değerlendirme yapmasını rica edeceğim..İnşallah kabul eder bu dileğimi..
Siz ''sim'' dediğiniz nergisin beyaz ve 3-4 goncalı olduğunu yazmışsınız..Benimkilerin iri soğanlarında güzel bakım ve uygun toprak olduğu takdirde bir sapta 8-13 adet arasında goncalar oluşuyor..
Bı yıl acaip bir yıl..Geçen yıl da yağışlar boldu ama bu yıl geçen yılın iki katından fazla yağış var..Köye geleli bir hafta oldu..3 günü yağışlı geçti..Yapılacak bir sürü işim var..Yarın yine yağışlı..
Bakalım işleri ne zaman bitirip dönmek nasip olacak..Bugün saat 12 de gittim fidanlığa..Saat 6'ya kadar inanın dondum..
Dün de yağmur çiselerken nergislerin otlarını yoldum..hatta fotoğrafları yağmur çiselerken çektim desem yalan olmaz..
Ama yıllarca ormanlarda,dağlarda çok çok soğuk ortamlarda çalışmışlığın verdiği dirençten olsa gerek Allah'a şükür hastalık nedir bilmem..
En büyük zenginlik te bu..Maddi herşey yalan..
İnanın 10 yıllık emekliyim;sağlık karneme sadece bir kere ihtiyacım oldu..
Doğayla içiçe yaşamanın insana kazandırdığı çok şey olduğuna bu yüzden inanıyorum..
Saygı ve sevgilerimle.
Şimdilik hoşçakalın..
Zeytinci
09-03-2010, 14:36
Pria forumdaşım,
Koku hususunda Sn. Kgursan'ın bir değerlendirmesi olmuştu. Gece gündüz sıcaklık farkı (Kısaca iklimi) etkiliyormuş.
Karaburun'un o efsaneye konu olan nergisinin 3-4 çiçekli 1 adedi ortamı değiştirir. Odaya girince hemen farkedilir.
Keskin kokulu çiçekleri;
1- Gece yasemini (Melissa),
2- K.nergisi,
3- Akzambak,
4- Farezya
5- Yasemin,
6- Hanımeli,
7- Beyazgül,
diye sıralarım. Diğerleri alımasın:(
Yetiştiği ortam/iklim galiba kokusunu çok etkiliyor.
Sizin Çanakkale'liyi yukarıdaki sıralamada nereye koyarsınız?:)
Pria forumdaşım,
Koku hususunda Sn. Kgursan'ın bir değerlendirmesi olmuştu. Gece gündüz sıcaklık farkı (Kısaca iklimi) etkiliyormuş.
Karaburun'un o efsaneye konu olan nergisinin 3-4 çiçekli 1 adedi ortamı değiştirir. Odaya girince hemen farkedilir.
Keskin kokulu çiçekleri;
1- Gece yasemini (Melissa),
2- K.nergisi,
3- Akzambak,
4- Farezya
5- Yasemin,
6- Hanımeli,
7- Beyazgül,
diye sıralarım. Diğerleri alımasın:(
Yetiştiği ortam/iklim galiba kokusunu çok etkiliyor.
Sizin Çanakkale'liyi yukarıdaki sıralamada nereye koyarsınız?:)
Siz nergisi 2. sıraya koymuşsunuz..Sizin gibi düşünenler de öyle yapmış,ikinci sıraya nergisi almışlar..
http://209.85.229.132/search?q=cache:IYIR0Q25E5sJ:www.hobimlemutluyum.co m/haber/536/20/0/NasilUyeOlurum.aspx+nergis+koku+iklim+toprak&cd=8&hl=tr&ct=clnk&gl=tr
Tabi 43 kadar çeşidi olan nergislerin tümünü baharın mis kokulu çiçekleri arasına almak doğru değil..Karaburun çeşidi veya bendeki nergisler bu sıralamaya girebilir.
Siz koku olayını gece-gündüz sıcaklık farkına bağlamışsınız..Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı acaba çok mu yoksa az olunca mı koku salgılama artıyor?Denizden uzaklaştıkça ve karasal iklim kuşağına girdikçe gece gündüz arasındaki ısı farkı çoğalır..Eğer bu sav doğruysa bendeki nergisleri veya Karaburun nergislerini Konya,Erzurum,Ankara gibi gece-gündüz ısı farklarının çok olduğu yerlerde ekecek olanların duyacakları nergis kokuları nisbeten az olacaktır..
Gece-gündüz arasındaki ısı farkı deniz kıyılarında azalır.Karaburun,Mordoğan'da öyle..Benim Çanakkale'de öyle..Anavatanı Avrupa olan Nergis'in en çok tür zenginliğinin İspanya ve Portekiz olması da bu savı destekler mahiyette..Bu ülkeler de Akdeniz iklimine sahip ülkeler..Acaba o müthiş kokunun kaynağı bu mu?Bence bu durum tek başına açıklayıcı değil..
Tek başına bu iklim faktörünün etkili olduğunu sanmıyorum..
Bana kalırsa yarı gölgeli alanlarda da iyi sonuçlar alınan nergis yetiştiriciliğinde en önemli faktör topraktır..
Benim kanaatime göre nergis saksı gibi dar ekim alanını sevmiyor..
Saksıya ekseniz bile koyduğunuz toprak çok önemli..Aşırı sulama negatif etki yapabilir..
Nergis,kumsal geçirgen toprağı seviyor..
En önemlisi toprağın potasyum,özellikle de çiçeklerin gelişimi için şart olan fosfor açısından zengin olması gerek(Ben her yıl 2 defa 15+15+15 kompoze gübre atarım nergislere dikimden sonra....Kalsiyumu zengin olması da önemli..
Azot yüklemesi fazla yapılmamalı..
Her çiçek güzeldir..Bazıları çok çok güzeldir..
Bendeki nergislerin Hocam forumdaştan aldığım ve Karaburun olarak lanse ettiği nergislerden çok daha güzel koktuğudur..
Ama onlar da güzel..Aldığım için pişman değilim;bana ikinci bir kokulu nergis kazandırdı.
Hocam'dan aldığım nergisleri bu yıl sadece İstanbul'da saksıda ektiklerimden kokladım..
Fidanlığa ektiğim 90 adedinin kokusunu duyamadım bu yıl..Seneye inşallah saksıdaki ve topraktaki koku durumlarını kıyaslama imkanı bulacağım.
Çünkü benim nergislerde bile İstanbul'daki saksıda olanlarla Çanakkale'de fidanlıkta ekili olanlar arasında koku bakımından baya bi fark var.Bunun nedenleri üzerine ileride biraz daha duracağım.
Zeytinci
10-03-2010, 14:42
Pria forumdaşım,
Nergisi ikinci sıraya yerleştirmem kokusunun yayılması, yoğunluğu ile ilgili. Örneğin Gece yasemini'nin kokusu esinti ile bahçeden gelir seni bulur.
Hangi kokuyu beğenirsin sorusunun cevabında sıralama kişiye göre değişebilir.
Bitkide/ağaç da gündüz depolanan enerjinin, gece soğukluğunun yüksek seviyesi sebebiyle harcanamayıp, meyvelerin üstün lezzeti ve çiçeklerin güzel kokusu olarak bize geri dönmesi iklimin önemini ortaya çıkarıyor.
Nergis'e azotlu gübre verilmesi (ben vermem) sapının uzun, koyu yeşil renk alması ve sap içinin boş ve kırılgan olması sonucunu doğurur.
Kireçli toprak'da sap rengi yeşilden sarıya döner, içi jel ile doludur sap kısa kalır ve sapı kırılgan değildir.
Kumlu/süzek toprak nergis soğanını çok iyi besler be güçlü çiçek yapar. Bunlar benim eski gözlemlerim.
Önce fidanlığımın fotosuyla başlıyorum:(Memlekette kaldığım 15 günün 13 günü güneş göremedim..10 gün yağmurlu ve soğuktu,bu nedenle uygun olmayan şartlarda pek te kaliteli fotolar çekmem mümkün olmadı)
Güzel görünüyorlar yine de :)
Ben gelmeden önce akraba çocukları özellikle iri nergislerimin çiçeklerini kesmişler..Kalanları kesip eve götürmeden önce fotolarını çektim bende..
Daha önce bahsettiğim gibi,oldukça sert kış günleri yaşanmış..
Sanırım bizim orada eksi 4-5'ler görülmüş..
Benim nergislere dikkatlice bakarsanız ne yaprakları ne de çiçekleri soğuğa yenilmemişler..Yaprakların uçlarında bile sararma yok..
Oysa,Hocam'dan aldığım 100 adet nergisin halleri pek iyi gözükmüyor..Anlaşılan çok ılıman iklim istiyorlar..Yaprakların neredeyse yarısına kadarı sararmışlar:
Zeytinci
16-03-2010, 19:40
Hocam'dan aldığım 100 adet nergisin halleri pek iyi gözükmüyor[/COLOR]..Anlaşılan çok ılıman iklim istiyorlar..Yaprakların neredeyse yarısına kadarı sararmışlar:
Forumdaşım Pria,
Anlaşılan Hocam100 ile tatlı rekabetiniz başlıyor.:D
Sararan Hocam100 nergislerinin bir günahı yok. Şöyleki;
1-Karaburunda değiller.
2-Açmayan soğanlar aslında yavrucuk. Gelecek yıl kuvvetli açacaklar.
3-Açma zamanları mart ayı değil. Mart ayı geldiğinde Karaburun nergisleri çoktan işini yapmış ve derin mutlu uykularına çekilmişlerdir.
4-Karaburun rüzgarlı ve serindir.
Bilmem anlatabildim mi?;)
hocam100
16-03-2010, 20:16
Pria forumdaştan aslında yeni bir tür nergisin varlığıundan haberdar olduk bundan mutluluk duydum.Karaburun nergisini de priaforumdaş öğrenmiş oldu, iki nergisin huyları farklı bu da bir gerçek.Daha ılıman iklim isteği doğru. Çok erken açıyor bu da doğru.Bence bu özellikler bize çok şeyler kazandırır.Yılın çok ayı nergis koklamakla geçirebiliriz.Pria nın nergisini üretelim bu nergisi ülkemize kazandıralım.
Forumdaşım Pria,
Anlaşılan Hocam100 ile tatlı rekabetiniz başlıyor.:D
Sararan Hocam100 nergislerinin bir günahı yok. Şöyleki;
1-Karaburunda değiller.
2-Açmayan soğanlar aslında yavrucuk. Gelecek yıl kuvvetli açacaklar.
Böyle bir saplantı içinde olmasam dahi,''tatlı rekabetlerin'' yaratıcı,bilgilendirici,olumlu,güzel sonuçlara yol açtığına inanırım sayın Zeytinci..
Daha öncede yazdığım gibi,Hocam'dan edindiğim nergislerle ilgili bir pişmanlığım yok..İkinci güzel bir tür edindim..
Hocam forumdaşın gönderdiği soğanlar hiç te ''yavrucuk'' boyutta değillerdi..Oldukça iriydiler..Ona rağmen niye çoğunluğunun açmadığını anlayamıyorum..
Gelecek yıl Karaburunları daha iyi anlayacağım..Özellikle köydekileri gördükten sonra..
denizakvaryumu
17-03-2010, 13:10
Sn.Pria
yazlık nergis de bulma olanağı var mı acaba?
Sn.Pria
yazlık nergis de bulma olanağı var mı acaba?
Bu konuda hiçbir fikrim yok sn.denizakvaryumu..
Benim bildiğim nergisler bahar çiçekleridir genellikle..
Temmuz-ağustosta çiçek açan nergis çeşidi varmıdır bilemem..Olsa bile bunlar Kuzey Avrupa gibi güneşin fazla gözükmediği,serin ülkelerde olabilir..
Onlarında doğal çeşitler olacağını sanmam;olsa olsa zorlama-hibrit çeşitlerdir.
Her çiçek mevsiminde güzeldir.
Domates bile öyle..
Seradakiyle yazın tarlada yetişeni arasında dağlar kadar fark var..
benim nergizlerim bu sene oldukca büyük actı fakat sadece her soganda 1tek sap ve cicek var neden acaba
katmerli ceşidinde ise hic cicek oluşmadı
agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)
Hangi kuralı çiğnediğinizi ben mi yazayım, siz mi tahmin edersiniz?
dağ çiği
30-03-2010, 20:16
Nergis ve sümbüllerin yerini değişmek istiyorum. Bu işlemi şimdi yapsam olurmu bilgisi olan arkadaşlardan yanıt bekliyorum.
hocam100
30-03-2010, 20:18
Şimdi yapmayın zira soğanalrınız hemen kendini koruma moduna geçer kurumaya başlar ve küçük yumrular oluşur.
dağ çiği
30-03-2010, 20:23
Teşekkürler hocam 100 ne zaman değişmeliyim yerlerini.
Bakın Güler Hanım'ın bahçesinde ne buldum. :D
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=237936&postcount=687
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=237937&postcount=688
Bunlar da sayın pria'nın nergislerinden mi acaba?
Orkun Kırcı
31-03-2010, 19:37
Yılın bendeki son neferi:)
Zeytinci
31-03-2010, 19:52
Bunlar da sayın pria'nın nergislerinden mi acaba?
Galiba ta kendisi. Erkenci nergis (narcissus eerlicher). Benimki tahmin, Sn. Pria sanırım doğru yorumu yapar.
hocam100
31-03-2010, 21:11
Bence de ta kendisi arkadaşlar.
Ama adı 'erkenci' ise çok uymadı. Çünkü Güler Hanım'ın mesajı mayıs ayına ait ve "Hala açıyorlar." diye de not düşmüş.
ağaçlarısev
02-04-2010, 17:30
Benimde nergislerimden biri iki gün önce çiçeklerini açtı.
bunların türü ne ağaçalrı sev?
hocam100
02-04-2010, 21:46
Bu thaila nergistir.
ağaçlarısev
03-04-2010, 12:46
Bende bilmiyordum türünü sayın hocam100 sayesinde öğrenmiş olduk.Acaba kaç gün böyle çiçekli kalırlar bilen var mı?
aysebereket
08-04-2010, 16:15
Merhabalar,
Ben de soğandan büyüttüğüm nergislerimin fotoğraflarını eklemek istedim. 12 Ekim'de ekmiştim. Artık yavaş yavaş çiçekleri bozulmaya başladı, bu fotoğraflar geçen haftaya ait. ;)
Bahar Erdem
09-04-2010, 14:15
Benim daha önce bahçemde nergis yoktu fakat geçen sene hocam 100 den temin ettim. Bilecik İstanbuldan daha soğuk ve sert bi kış geçirir herzaman bunuda küçük bi not olarak yazmak istedim. Özellikle bu sene kış çok sert geçti. Öyleki kaloriferli evlerin bile su saatleri buz tutup patladı. -7 leri -10ları gördük.
Bütün bunlara rağmen hocam 100 den aldığım Nergisler okadar muhteşem görünüyorlardıki inanın bukadar güzel olacaklarını bilseydim çok daha fazla alırdım. İşte fotoları;
135130
135131
Umarım çiçekleri yetiştirmeyi başarabilmişimdir hocam100
Fikirlerinizi merak ediyorum
hocam100
09-04-2010, 15:28
Bahar hanım soğanlı bitkiler genel olarak soğuğu sever özellikle lale sümbül ve nergis.Hollanda da kış uzun geçtiğinden soğanlar da geç olur ve iri soğan oluştururlar.Siz şanslı bölgedeseniz daha fazla ekin güzel olurlar.
k_donmez
10-04-2010, 22:07
Sonuncu Nergisim katmerli gibi açtı. Bahçede olduğundan sulama esnasında sıçrayan topraktan kirlenmiş. Adını Kirli Nergis koydum. Bu da solarsa Nergis'lere bu yıl için veda etmiş olacağım.
aysebereket
10-04-2010, 22:55
Sayın Pria,
Erlicheer nergisleriniz karşısında nefesim kesildi. Kokularını içime çekmiş kadar oldum :)
Ama adı 'erkenci' ise çok uymadı. Çünkü Güler Hanım'ın mesajı mayıs ayına ait ve "Hala açıyorlar." diye de not düşmüş.
Çok benziyorlar görüntü olarak ama,mayıs ayında açmaları ilginç..
Bendekilerin çiçeklenmeleri 12-13 yıldan beri bırakın mayısı,nisan ayına bile sarkmadı..Martta kesin açarlar..
Sayın Pria,
Erlicheer nergisleriniz karşısında nefesim kesildi. Kokularını içime çekmiş kadar oldum :)
Gerçekten öyledirler :rolleyes:
Teşekkür ederim..
Benol Hazaroğlu
14-04-2010, 21:51
bahçemde çimler arasında 10 senedir açmayan bir çok nergiz var gerçek mis kokulu nergizler bu sene bir kısmını saksıya almak istiyorum ama neden açmadıklarını çok merak ediyorum arkadaşlar bilen varsa beni aydınlatsın rica ediyorum
Batuhan Yılmaz
15-04-2010, 11:54
Arkadaşlar benimde nergislerim başlarında durmama rağmen 1 kere bile çiçek amadıneden.
yıldıztozu
16-04-2010, 17:45
Sayın Pria,
Nisan ayını yarıladık temmuza az kaldı :))))
k_donmez
16-04-2010, 19:44
Sayın Bat-uhan
Bu başlıktaki bilgileri ve soğanlı ve yumrulu bitkiler başlığını iyice incelerseniz, doğru nedenleri bulabilirsiniz. Hiç bir bilgi vermeden "başında bekledim " derseniz kimse cevap veremez. Mesela nergis soğanlarını nereden buldunuz, ne zaman nereye diktiniz/ ektiniz? Soğuklama ihtiyacı giderildi mi? Yapraklanma oldu mu? Soğanlar yeteri kadar gelişmiş miydi? Çiçek sapı ve tomurcuğu oluştu mu? gibi soruların cevaplarını yazar veya ararsanız sonuca ulaşabilirsiniz. Tabi bir fotoğraf eklerseniz bir çok soruyu da sormuş olursunuz.
Batuhan Yılmaz
17-04-2010, 21:29
Arkadaşlar soğanı diadan aldım bisürü yaprağı var çiçeksapı asla oluşmadı.Bu arada soğuklama nedir? Birde çiçeğe daha ayrıntıyla yapıcağım birşey varmı.
eminönü çiçek pazarından aldığım beş nergis soğanından sadece iki tanesi açtı. diğerleri yapraklarını uzattı ve kaldılar öylece. bu sene açmaz artık her halde. kışı balkonda geçirdiler, kar da gördüler fakat nedense olmadı. kısmet gelecek seneye dedim söktüm soğanlarını artık.
http://img683.imageshack.us/img683/2869/img0161aop.jpg
biraz karanlık çıktı fakat lale ile dedikodu ederken görüntülemeyi başarmıştım :D
Benol Hazaroğlu
20-04-2010, 14:49
benim nergisler 10 yıldır uzun ve bol sap 2 tanecik çiçek verdi sabırla bekledim yeter artık bahçede bol guneş te çimlerin arasında sadece çogaldılar çiçek yok
eminönü çiçek pazarından aldığım beş nergis soğanından sadece iki tanesi açtı. diğerleri yapraklarını uzattı ve kaldılar öylece. bu sene açmaz artık her halde. kışı balkonda geçirdiler, kar da gördüler fakat nedense olmadı. kısmet gelecek seneye dedim söktüm soğanlarını artık.
Sayın Kevser,
Soğanları şimdiden sökmeniz çok yanlış..Saplar ve çiçek soğanı ancak temmuz başlarında tam kurur duruma gelir..Temmuza kadar yerlerinde durmalıydılar..
Ayrıca bu Eminönü çiçek pazarına ben sıklıkla giderim..Orada bilinçli bir soğan satışı yok..
Rastgele..nasıl tuttururlarsa..Tamamen ticari bakıyorlar çiçeklere..
Kalite yok..
Oradan aldığınız soğanlarla ilgili tam ve doğru bir bilgi almanız bile çok zor..
Hele çiçekleri her yönüyle tanımıyorsanız Eminönü'de aldanmanız bile olasıdır.
haklısınız sayın pria, başka bir çiçeğin soğanı niyetine aldığımdan başka çiçek de çıktı, her renkten lale soğanları aldım diye sevinerek gelmişken hepsi sarı ve kırmızı da çıktı. tanımadan önce "bu fulya çiçeği, çok güzel kokar" mış diye alıp da ful çıkması da başıma geldi ama o güzel bir tesadüf oldu ;)
nergis ve lale soğanlarımı bekletmediğime üzüldüm şimdi. şu dakikadan sonra çok geç artık. ancak sonbaharda tekrar toprakla buluşturayım onları, umarım telef olmazlar.
lale lale
24-04-2010, 10:13
bunlarda benim nergislerim. son ikisi kaldı
Soğan talep edenlere:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=638980#post638980
Eğer soğanları bahçeye ekiyorsanız su birikmeyen su tutmayan bir yer olmasına özen gösterin..Ekimden bir ay önce bel küreğiyle hiç olmazsa bir 20-25 cm kabartın..Toprağı tavındayken kazın;çamur olmasın..
Yarı gölgeli yerler de ekim için müsaitttir..
Kuytu,güneşi oldukça görür bir yer idealdir.
Azotlu gübreler vermekten..sık sık soğan diplerine su vermekten kaçının derim..Hiçbir bitkinin tam dibine su vermek doğru değildir..Ayrıca toprağın üstünü kuru görüp sık sık su vermek te yanlıştır..Toprağın yapısını bozup çamurlaştırırsınız.
15-20 cm uzağına açacağınız kanallara su-gübre vermek en doğrusudur.
Taze hayvan gübresi vermemeli..Çünkü içinde haşerat-danaburnu üretebilir..Soğanların çok boylanmasına ve çiçekten ziyade sapa çalışmasına neden olabilir..
Benden soğan satın alan kişilerden ricam,soğanları gönderdiğim poşetler içinde tutmasınlar..Bir mukavva kutu içinde rutubetsiz,serin,gölge,havadar bir yerde muhafaza ediniz..
Arasıra kontrol ediniz ekim zamanına kadar..Eğer loş-rutubetli bir yerdeyseler durdukları yerde köklenmeye başlayabilirler..Böyle bir durumda saksınıza veya bahçenize hemen ekiniz söğanları..
Ülkemizin kuzey illerinde olanlar ekim ayı ortalarında,iç Anadolu illerinde olanlar eylül gibi,sıcak güney ve ege illerimizde olanlar ise kasımda ekimlerini yapabilirler..Ne kadar erken ekerseniz ekin ilk soğuklar oluşmadan soğanlar tahrik olup çıkmazlar,sürmezler..
Siz siz olun soğanların ekili olduğu yere aşırı su vermekten kaçının..Fazla su hastalıkları davet eder.
lenavita
14-09-2010, 06:13
benim nergisler uyuyor. daha görünmüyorlar, bu yıl çok açarlar çünkü dediginizi
yaptım çiçek saplarını kesip yapraklarını kurutana kadar ellemedim.
Sonuncu Nergisim katmerli gibi açtı. Bahçede olduğundan sulama esnasında sıçrayan topraktan kirlenmiş. Adını Kirli Nergis koydum. Bu da solarsa Nergis'lere bu yıl için veda etmiş olacağım.
Sayin k_donmez
Bir sitede sizin nergizler Flower Drift turu imis..
bunun disinda yabanci bir sitede gordugum
Golden Ducat
Orangery
Ice King
Gigantic Star
Tet a Tete
Rip Van Winkle
Prof. Einstein
Juanita
Golden Harvest
gibi degisik seleksiyonlarda Nergizler mevcut
Bugün Bauhaus’tan 3 çeşit nergis aldım;
1- Triandrus 'Thalia' - ORCHID
172124
2- Cheerfulness
172125
3- White lion
172126
Evlerde kullandığımız saksılar genelde fazla derin değildir..Bu nedenle nergis'lerimizi ekerken saksı toprağına iyice gömmeyiniz.Bu sayede nergislerimizin yararlanacağı toprak miktarını arttırmış oluruz..En güzeli,soğanlarımızın üçte ikisi toprağa gömülmelidir.
Aşağıda geçen yılki saksımın fotosunu ekledim:
turkishmojo
05-10-2010, 02:15
Sn pria bende sizin nergislerden edinmek istiyorum fakat Malatyada oturuyorum ve saksıda yetiştirmek istiyorum,acaba Malatyanın iklim şartları sizin nergisleri yetiştirmek için uygunmudur,sizden soğanları edindikten sonra ekim vakti geçmiş olurmu,bilgilendirirseniz çok memnun olurum,şimdiden çok teşekkürler....
renkleri beyaz olanlar çok güzellermiş.
Sn pria bende sizin nergislerden edinmek istiyorum fakat Malatyada oturuyorum ve saksıda yetiştirmek istiyorum,acaba Malatyanın iklim şartları sizin nergisleri yetiştirmek için uygunmudur,sizden soğanları edindikten sonra ekim vakti geçmiş olurmu,bilgilendirirseniz çok memnun olurum,şimdiden çok teşekkürler....
Malatya gibi nisbeten soğuk yörelerimizde ne kadar geç ekerseniz o kadar iyi olur..Kasım sonuna kadar ekilebilir..Zaten bunlar martta açıyorlar..Erken ekerseniz sapa erken kalkacağı için donlardan etkilenme yüzdesi artar..Hele şiddetli don olaylarından önce saksılarınızı nisbeten ılıman,korunaklı bir yere alırsanız bu sorun ortadan kalkar..Yalnız bu nergisler biraz geniş-derince saksılarda daha iyi gelişiyorlar..Kışın çok soğuk günlerde saksıları aşırı sulamamak,saksı toprağını çok hafif nemli tutmak ta yararlı olur.
Aslında kasım sonuna kadar bunları su birikintisi olmayan,geçirgen topraklı bahçenizin bol güneş gören bir yere ekmeniz bence daha isabetli olur..
Şiddetli soğuklardan etkileneceğini sanmıyorum..
Geç ekmenin bir yararı da şu olur..Biliyorsunuz,iklimin de ayarı kaçtı son yıllarda..Çok soğuk geçmesi gereken aylarda bile ılık günler olabiliyor..İşte, erken ekerseniz bu ılık günlerde nergisler hızla yapraklanır..Ardından bastıran şiddetli soğuklar bu yüzden körpe yaprakları etkileyebilir..Benim nergisler köyde tam poyraza açık bir yerde ve geçen yıl eksi 7'lerden hiç etkilenmedi..
Bahçenin kuytu,güneş gören yerine ekilmeli..ÖZELLİKLE,KIŞIN SULAMA YAPILMAMALI,TOPRAK SU TUTMAMALI,SOĞANLARIN DİBİNDE SU BİRİKMEMELİDİR.
Size şiddetli don olaylarına karşı bitkinin strese girmemesi için yetecek kadar 3x15 kompoze gübre ve bir miktar da (demir,bakır,bor,molibden,mangan,çinko) içeren mikrobesin de gönderirsem,sanırım Malatya'da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Karar sizin.
Zaten satılabilir nitelikte 10-15 soğan kaldı.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20896
Birde,bir üst mesajımdaki gibi soğanlarını saksılara sığ eken arkadaşlara bir uyarım var..Soğanların üçte biri toprak üstünde kaldığı için,köklenmeden dolayı soğanlarınız yukarıya kalkabilir..Bu yüzden ekimden sonra saksınızı bir güzel sulayın ve soğanların üzerine 10 günlüğüne bir kilogramlık ağırlık koyunuz.
turkishmojo
05-10-2010, 10:13
Sn pria soğanlarınızdan 6 tane isyiyorum ayrıca gübre ve mikrobesin takviyeside amak isterim,yalnız fiyat toplam olarak ne olur,ödemeyi ne şekilde yapacağım,daha önce bu şekilde alış yapmadığım için yolgöstermenizi rica ediyorum,şimdiden teşekkürler....
Sn pria soğanlarınızdan 6 tane isyiyorum ayrıca gübre ve mikrobesin takviyeside amak isterim,yalnız fiyat toplam olarak ne olur,ödemeyi ne şekilde yapacağım,daha önce bu şekilde alış yapmadığım için yolgöstermenizi rica ediyorum,şimdiden teşekkürler....
Soğan bedeli 30 tl..Aras kargo 9 tl alıyor..Toplam 39 tl.
Aşağıdaki linkte banka hesap bilgilerim var:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20896
Not:Soğanlarınızı+gübreleri ancak ekim 25 civarında köye gidişimde göndereceğim..
Sizden başka 4 kişiye daha göndereceğim.
turkishmojo
05-10-2010, 10:32
Sn pria kusura bakmayın bana ne yapmam gerektiğini sırasıyla söylermisiniz,önce parayı bankaya yatırıp makbuzmu alacağım yoksa kargoyamı ödeme yapacağım?ben oğlumun interneti üzerinden yazıyorum bu konuda çok acemi bir ev hanımı olarak lütfen beni hoş görün ve yol gösterin ....soğan sayısı 8 olsun lutfen...
Sn pria kusura bakmayın bana ne yapmam gerektiğini sırasıyla söylermisiniz,önce parayı bankaya yatırıp makbuzmu alacağım yoksa kargoyamı ödeme yapacağım?ben oğlumun interneti üzerinden yazıyorum bu konuda çok acemi bir ev hanımı olarak lütfen beni hoş görün ve yol gösterin ....soğan sayısı 8 olsun lutfen...
Hanımefendi,
Eğer İşbankasında hesabınız varsa yukarıda verdiğim linkteki İş Bankası hesabıma bankamatikten 49 tl. havaleyi en az masrafla yapabilirsiniz.
Başka bankalardan veya İşbankası şubelerinden havale yaparsanız çok masraf parası alıyorlar..
Eğer İşbankasında hesabınız yoksa olan bir tanıdığınızın bankamatiği ile havale yaptırırsanız en masrafsızı budur.Banka şubelerindeki görevliler vasıtasıyla havale yapmaya kalkarsanız 20-25 tl. istiyorlar.Yazık günah..
Kargoya ödeme yapmıyorsunuz.
Saygılarımla.
turkishmojo
05-10-2010, 11:02
Teşekkür ederim bugün inşallah parayı bankaya yatıracağım.size adresimi nasıl bildireceğim,acaba soğanlar nezaman elime geçer?...
Teşekkür ederim bugün inşallah parayı bankaya yatıracağım.size adresimi nasıl bildireceğim,acaba soğanlar nezaman elime geçer?...
Hanımefendi,
Sanırım ya İş Bankasında hesabınız var,ya da İş Bankasında hesabı olan bir yakınınız var..Havaleyi böyle,bankamatikten yaparsanız sevinirim.Yoksa bir İşBankası şubesine gidip oradaki görevlilere havale yaptırır ve 20-25 tl. komisyon parası öderseniz üzülürüm.
Adres ve telefon bilgilerinizi (telefonunuzu bildirirseniz size kargonuzu gönderdiğimi haber verebilirim) benim 0542 597 8901 nolu telefonuma mesajla iletebilirsiniz.Veya PRİA kullanıcı adımın üzerine tıklayın..daha sonra açılan penceredeki ''özel mesaj gönder''in üzerine tıklayın..Oradan da mesaj yazabilirsiniz.
Soğanlarınızı ekim 25 gibi,köye gider gitmez yollayacağım.Size de haber veririm.Bir iki gün içinde elinize geçer.
Nergislerimi 20 gün kadar önce İstanbul'da saksılarıma ektim.
Dikkatimi çeken birşey de şu:
Hocam100'den satın aldığım MORDOĞAN nergislerinin boyları 10 santimi buldu..Ama benim nergislerde hala bir filiz verme belirtisi yok..Sanırım havalar soğudukça tahrik olup topraküstüne çıkacak yaprakları..
Birde şu var..Mordoğan nergislerinin ana soğanları bu yıl 4-5 yerden sürgün verdi..Yani çok çabuk çoğalıyorlar..Bunu anladım.
Benim nergislerin ana soğanları ise bazıları hiç yavru vermeyebiliyor veya en fazla ortalama bir-iki yavru veriyorlar..Yani yavaş çoğalıyorlar.
benim nergisler 10 yıldır uzun ve bol sap 2 tanecik çiçek verdi sabırla bekledim yeter artık bahçede bol guneş te çimlerin arasında sadece çogaldılar çiçek yok
Adınıza üzüldüm sayın Hazarolu.
Deneyimlerimden çıkardığım bir sonuç şu ki; geniş yerde çiçekler rahatlıyor ve kendini salıyor. Bu çiçeklenmeyecekleri anlamına gelmiyor tabi . Öyle olsa bahçedekiler açmazdı.
Açmayan çiçeklerinizi bir de saksıda deneyin derim ben. Her yıl tohumunu da esirgemeyen amarillis' m var ve inanın bir avuç toprakta. Hatta çift açtı bu yıl. Yavrulamıyor çünkü toprağı az ve saksısı bir karış boyunda.
İşte bu yüzden bitkinin strese girdiğini ve soyunun devamı için çiçeklenmeye yöneldiğini okumuştum. Benimkinin durumu sanırım bundan dolayı.
Bol çiçekli günler dileğiyle....
Halil Solak
25-10-2010, 16:54
Nergislerimi 20 gün kadar önce İstanbul'da saksılarıma ektim.
Dikkatimi çeken birşey de şu:
Hocam100'den satın aldığım MORDOĞAN nergislerinin boyları 10 santimi buldu..Ama benim nergislerde hala bir filiz verme belirtisi yok..Sanırım havalar soğudukça tahrik olup topraküstüne çıkacak yaprakları..
Birde şu var..Mordoğan nergislerinin ana soğanları bu yıl 4-5 yerden sürgün verdi..Yani çok çabuk çoğalıyorlar..Bunu anladım.
Benim nergislerin ana soğanları ise bazıları hiç yavru vermeyebiliyor veya en fazla ortalama bir-iki yavru veriyorlar..Yani yavaş çoğalıyorlar.
mordoğan nergisi, karaburun nergisi ya da çanacık yerel adı her ne ise artık.
bililimsel ismi Narcissus tazetta ssp. tazetta (benim profil resmimdeki tür.)
bu nergis türü diğerlerinden farklı olarak kışın açar. bu yıl bir arkadaşım bana bu türü hediye etti bende ilk defa yetiştireceğim bendekilerde en az 15 cm oldular ve bazılarının yanlarında yeni yavruları dolu. bu normal bir durum bitkinin türsel farklılığından kaynaklanıyor. eğer ılıman iklime sahip bir yerde değil iseniz bu türü dışarıda bırakmayın. donabilir. güneş gören bir pencere kenarı uygun olacağını düşünüyorum. daha önce kış aylarında çiçeklenen bir çok nergis yetiştirmiştim. tek sorun bitkilerin temiz havaya olan ihtiyacı :(
sn. aygün yönteminiz dikatimi çekti. soğanlı bitkilerin tohuma teşvik edilmesi için altın değerinde bir tecrübe. burada paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
[QUOTE=hs_edirne;708894]mordoğan nergisi, karaburun nergisi ya da çanacık yerel adı her ne ise artık.
bililimsel ismi Narcissus tazetta ssp. tazetta (benim profil resmimdeki tür.)
[QUOTE]
Sizin profilinizdeki tür Mordoğan/Karaburun nergisi değil maalesef..
Mordoğanlar aşağıda:
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=552391&postcount=434
turkishmojo
27-10-2010, 23:25
Sn pria istediğim soğanlar bugün elime ulaştı teşekkür ederim,gönderdiğiniz torfu bahçe toprağı ile karıştırarakmı yoksa sade torfamı dikeyim soğanları?teşekkürler...
KAPTANzst
28-10-2010, 17:11
Arkadaslar soğanlı çiçekler için bu adrese bakın çok hesaplı.
http://lalesiparisi.com/default.aspx
Sn pria istediğim soğanlar bugün elime ulaştı teşekkür ederim,gönderdiğiniz torfu bahçe toprağı ile karıştırarakmı yoksa sade torfamı dikeyim soğanları?teşekkürler...
Gönderdiğim organik gübreyi saksılarınızın alt kısmına yani,soğanların köklerini salacağı kısma dolduracağınız toprakla karıştırınız.
hüsnüyusuf
05-11-2010, 17:20
Geçen sene Hocam100'den almış olduğum Karaburun nergislerinin hepsi olmasa da yarısı çiçek açmıştı. Bu sene özenle sakladığım nergis soğanlarım filizlendiler ve uzadılar fakat çiçek tomurcuğu oluşturmadılar ne yazık ki.:( Bunun sebebi ne olabilir, bir anlam veremedim. Soğanların çok yavru soğan oluşturması çiçek açmasını engellemiş olabilir mi?
Geçen sene Hocam100'den almış olduğum Karaburun nergislerinin hepsi olmasa da yarısı çiçek açmıştı. Bu sene özenle sakladığım nergis soğanlarım filizlendiler ve uzadılar fakat çiçek tomurcuğu oluşturmadılar ne yazık ki.:( Bunun sebebi ne olabilir, bir anlam veremedim. Soğanların çok yavru soğan oluşturması çiçek açmasını engellemiş olabilir mi?
Bugünlerde çiçek başağınının olması gerek..Biraz tuhaflık var bu işte..
Bakın benim Hocam100'den geçen yıl aldığım 100 adet Karaburun'un 8 kasımdaki hallerini aşağıdaki linkteki fotoda göreceksiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=698559&postcount=102
Sağdaki iki saksıda göreceğiniz Karaburunlar'da 5-10 santimlik çiçek filizini farkedeceksiniz.Yani bugünlerde çiçek filizlerini oluşturmaları gerekir.
Size şu yönden katılıyorum..Benim geçen yıl Hocam100'den aldığım Karaburun'ların da hepsi açmadı;soğanlar oldukça iri olmasına rağmen ben de bunu anlayamadım.
Karaburun'lar çok yavru veriyorlar..Ama..yavrular çiçek vermese bile ana soğanın mutlaka çiçek vermesi gerekir..
Hocam100 ne der bu duruma bilemiyorum?
hocam100
05-11-2010, 19:14
Bence çiçek oluşumu için acele etmeyin derim. Çünkü ben de de henüz çiçk oluşumu yok.Geçen sene size gönderdiğim soğanları biraz soğuklatmıştım.Yani çiçek oluşumu için biraz soğuk lazım.1 ay daha geçmesi lazım.Yavruların çok olması çiçiğe engel olmaz.Anaç soğan mutlaka çiçek verecektir.Biraz sabırlı olmak lazım.
Halil Solak
05-11-2010, 21:58
sn. pria, haklısınız ben aradaki farkı açıklamamışım. profilmimdeki resim doğal formudur. eklediğiniz linkteki ise katmerli formudur. yani her ikiside narcissus tazetta subsp. tazetta dır. katmerli ya da yalın olmasının yetiştirilmesine bir farkta bulunacağını sanmıyorum.
hüsnüyusuf
06-11-2010, 20:31
Bugünlerde çiçek başağınının olması gerek..Biraz tuhaflık var bu işte..
Bakın benim Hocam100'den geçen yıl aldığım 100 adet Karaburun'un 8 kasımdaki hallerini aşağıdaki linkteki fotoda göreceksiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=698559&postcount=102
Sağdaki iki saksıda göreceğiniz Karaburunlar'da 5-10 santimlik çiçek filizini farkedeceksiniz.Yani bugünlerde çiçek filizlerini oluşturmaları gerekir.
Size şu yönden katılıyorum..Benim geçen yıl Hocam100'den aldığım Karaburun'ların da hepsi açmadı;soğanlar oldukça iri olmasına rağmen ben de bunu anlayamadım.
Karaburun'lar çok yavru veriyorlar..Ama..yavrular çiçek vermese bile ana soğanın mutlaka çiçek vermesi gerekir..
Hocam100 ne der bu duruma bilemiyorum?
Sayın pria, ben de filizlenen nergislerin boyu çok uzamadan tomurcukların belireceğini düşünüyordum çünkü geçen sene öyle olmuştu. Beklemedeyim inşallah tomurcuklanırlar.
hüsnüyusuf
06-11-2010, 20:39
Bence çiçek oluşumu için acele etmeyin derim. Çünkü ben de de henüz çiçk oluşumu yok.Geçen sene size gönderdiğim soğanları biraz soğuklatmıştım.Yani çiçek oluşumu için biraz soğuk lazım.1 ay daha geçmesi lazım.Yavruların çok olması çiçiğe engel olmaz.Anaç soğan mutlaka çiçek verecektir.Biraz sabırlı olmak lazım.
Sayın Hocam100, Karaburun nergislerinin soğuklama ihtiyacının olmadığını söylemiştiniz diye hatırlıyorum, yanılıyor da olabilirim.
Geçen sene deneme amaçlı dışarıda bıraktığım soğanlar ilk soğuklarda donmuştu. Neyse ki çoğunu daha önce içeriye almıştım. Bu sene nergisleri içeride muhafaza ediyorum yani soğuk hava ile hiç karşılaşmadılar.
Umarım sizin söylediğiniz gibi olur, geç de olsa açarlar.
hocam100
06-11-2010, 21:12
Soğuklama ihtiyacı olmayan hiç bir tür yoktur malesef.Ama soğuk derken illa eksi dereceler olması gerekmez.Yani +10 olur +5 olur bu türlere göre değişmektedir. Bu nergislerde ise + 5 +12 arası soğuk sayılır.Lale sümbülde de aynı durum söz konusudur.Nergiz dikkatinizi çekti ise soğuklar başlayınca filizlenmeye başlar.Sıcaklarda filiz yapmaz.Geçen sene ben nergisleri çok soğuk bir ortamda yaklaşık 2 ay bekletmiştim.Soğuklama ihtiyacını böylece gidermiştim.
Bu sene ektiğiniz zaman bu ihtiyacını doğal yoldan aldıracaksınız ama dikkat edin.Çiçek açmaya hazırlanırken goncaları çok naziktir.Ayrıca sivas gibi bir yerde içerde tutmanız gerekir.Çünkü biliyorum ki ısı -10 20 lerde ve kar yağışı çok.Onun için çok dikkat ederek yetiştirmek gerekir.Ben karabuurn nergislerinin en iyi karaburun ve mordoğanda yetişmesini çok iyi anlıyorum.Gerçekten oranın iklimi uygun.Bizde bile zor.Kaç yıldır çiçiğini donduruyoruz.Ama çiçiğini görmek ve koklamak herşeye değer.Size de tavsiyem biraz soğuk gösterin ama gonca zamanında mutlaka içerde olsun.
bettyycim
06-11-2010, 21:31
Merhabalar,
Bende 9 Ekimde Koçtaştan aldığım Nergis soğanlarını uzun balkon saksılarına ektim, üzerlerine 4 parmak kalınlığında toprak koydum, havalar sıcak gittiği için sanırım filizlenme yok ama, toprağı çokmu fazla olmuş, ustalar yardımcı olursanız sevinirim çünkü ilk kez nergis ektim ... şimdiden teşekkürler
hocam100
06-11-2010, 21:35
Nergis için uygun kalınlıkta toprak .Bahçede olsaydı 8 cm yeterliydi.Saksıda ise 4-5 cm yeterlidir.
bettyycim
06-11-2010, 21:44
Çok teşekkür ederim :)
Merhabalar,
Bende 9 Ekimde Koçtaştan aldığım Nergis soğanlarını uzun balkon saksılarına ektim, üzerlerine 4 parmak kalınlığında toprak koydum, havalar sıcak gittiği için sanırım filizlenme yok ama, toprağı çokmu fazla olmuş, ustalar yardımcı olursanız sevinirim çünkü ilk kez nergis ektim ... şimdiden teşekkürler
Saksıda dikimler için soğanları derine gömmek yanlıştır..En ideal dikim tarzı,soğanların üst kısımlarının toprak üstünde görünecek şekilde dikilmesidir..Bakın aşağıdaki fotoda benim saksılardaki dikim tarzımı göreceksiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=698559&postcount=102
Saksıya soğanları sığ dikmenin yararını şöyle izah edeyim:
-Dikim yaptığımız saksılar zaten genelde 20-25 santim derinlikte oluyorlar..Soğanların ortalama boyu 4-5 santimdir;siz birde bu soğanları saksıda 5-6 santim derinliğe gömerseniz,soğanların salacağı köklerin yaşam alanı için gerekli toprak kalınlığını iyice azaltıp,köklerin kullanabileceği toprak alanının 10-15 santim derinlikte olmasına neden olursunuz..
Yani 20 santim toprak derinliği olan bir saksıda 5 santim uzunluğundaki nergisleri 5 santim daha derine gömerseniz,soğanın köklerinin kullanacağı toprak derinliği 10 santime düşer..
Benim yaptığım gibi;soğanı tepesi toprak üstünde görünecek şekilde dikerseniz köklerin kullanabileceği toprak derinliği 15 santime çıkar.
bettyycim
07-11-2010, 17:06
Anladım hemen düzelteceğim, bu arada balkonda bu saksılar sadece yağmur suyu ile besleniyorlar extra su vermiyorum ben bu doğrumu pekiii
Anladım hemen düzelteceğim, bu arada balkonda bu saksılar sadece yağmur suyu ile besleniyorlar extra su vermiyorum ben bu doğrumu pekiii
Saksı toprağını aşırı sulamak çok yanlıştır..Yağmur suları genelde yeterlidir..
Saksı toprağının üst kısmının kuru gibi gözükmesi su verilmesini gerektirmez..Saksının derinliğindeki toprak uzun süre nemli kalır..
Saksı toprağının su isteğini şöyle anlayabiliriz:Saksının kenarı ile içindeki toprak arasında boşluk oluşmaya başlar..Yani toprak aşırı kuruduysa büzüşür ve saksının kenerlarıyla arasında boşluk oluşur..İşte o duruma gelmeden sulamak gerekir..
Saksı toprağına parmağınızı batırır,su isteyip istemediğini de anlayabilirsiniz..
Ben genelde 15 günde bir suluyorum.Kış soğuklarında bu süre daha da uzayabilir.
Eylül sonunda ektiğim nergislerimin son durumu..Benim nergisleri ister ağustosta ister eylülde isterseniz kasımda ekin,sonuç pek değişmiyor..(Bakınız:İlk fotonun solundaki veya ortadaki fotolardaki saksılar)..Soğukların dozu arttıkça daha bir serpilip gelişiyorlar..Hocam100'den aldığım nergisler (Karaburun) ise,maşallah boylandıkça boylanıyorlar (İlk fotoda sağdaki tek saksı)..Çünkü aralık sonlarına doğru açmaları gerek..Geçen yıl 8 kasımda 10-12 ana soğanın birkaçında 10-12 santim boyunda çiçek sapı olan Karaburun'ların bu yıl şimdilik hiçbirinde çiçek sapının belirtisi bile yok..Pek te umudum kalmadı,bekleyelim bakalım biraz daha..Hocam100'ün nergislerinin bir özelliği de şu;çok çok yavru veriyorlar (bir ana soğan 7 yavru verebiliyor) ama çiçeklenme çok zayıf,çok az...(Bakınız:en alttaki foto) Nedendir,anlamadım gitti..Dejenere mi olmuşlar,bilemiyorum..
hüsnüyusuf
22-11-2010, 17:37
Sayın Pria, saksıya ekim yaptığım Karaburun nergisleri de sizinkilerle aynı boyda ve yavrulamış gözüküyor. Ben de artık açmayacağını düşünüyorum:(
Benol Hazaroğlu
23-11-2010, 14:15
Toprağın üzerinde kısa rulo görünümlü olan gübre midir?
Toprağın üzerinde kısa rulo görünümlü olan gübre midir?
Sayın Hazarolu..
Evet..Gördükleriniz,olası hastalıklardan arındırılmış,preslenmiş,organik hayvan gübresidir..
denizakvaryumu
23-11-2010, 19:05
Ankara'ya yılın ilk nergizleri gelmiş, ufak bir demeti 5 Tl den satılıyor.
hocam100
23-11-2010, 20:05
Adnan bey ben bu yıl biraz geç ektim bakalım sonuç nasıl olacak.Ayrıca soğanları epey dinlendirdim.1 ay evvel ektim.Henüz 5 cm boyları var.
Adnan bey ben bu yıl biraz geç ektim bakalım sonuç nasıl olacak.Ayrıca soğanları epey dinlendirdim.1 ay evvel ektim.Henüz 5 cm boyları var.
Valla Mevlut bey inşallah iyi olur..Ama bu Karaburun'lardan benim pek umudum ve hevesim kalmadı..Geçen yıl onca iri,anaç soğanlar olmasına rağmen hatırladığım kadarıyla İstanbul'da saksıya ektiğim 12 soğanın 3'ünden çiçek alabildim..Bu yıl ise her ana soğanın dibinden 4-6 yavru fışkırmasına rağmen henüz hiçbirinde çiçek sapının belirtisi bile yok..Artık olabileceğini de sanmıyorum.
İnşallah sizin yaptığınız geç ekim işe yarar ama ben sanmıyorum yine de..
Ocak ortalarında yine köye gideceğim..bakalım oradaki Karaburunları ne alemde,durumda göreceğim..
Dinlendirme konusuna gelince..Ben soğanları haziran sonlarında söktüm..serin,gölgede 3 ay dinlendiler ama bu durum bile bol çiçek sapı vermelerine yetmiyor..
The Telegraph´ta yer alan habere göre, yaşa bağlı makula dejeneresansı (AMD) hastalığından sonra görme yeteneğini tamamen kaybedeceğinden korkan 73 yaşındaki Harry Marsland isimli gözlükçü, çeşitli tedavileri denedikten sonra, nergis çiçeğinin özünü içeren vitamin takviyesi almaya karar verdi. Kapsülleri kullandıktan birkaç ay sonra, sol gözündeki görüş yeteneğini geri kazandığını belirten Marsland, "Önceden eşimin yardımı olmadan çevrede dolaşamıyordum, sol gözümün görme oranı düşmüştü. Ancak, bu vitaminlere başlayınca iyileştim. Sol gözümün görme yetisinin yüzde 95´ini iyileştirdim" dedi.
Gözündeki bu iyileşme sayesinde yeniden araba kullanabildiğini ve büyüteç olmadan yazıları okuyabildiğini açıklayan Marsland, sağ gözündeki görme yeteneğini ise yine bu hastalık nedeniyle 2001 yılında kaybetmişti. Bundan sonra sol gözünde de problemler başlayan gözlükçü, lazer tedavisini denedi ve çeşitli vitamin ilaçları kullandı. 2007 yılında göz doktorunun kendisine nergis çiçeği içeren vitamin takviyesinin faydalarını anlatan bir broşür verdiğini söyleyen gözlükçü, bu ilacı denemeye karar verdiğini kaydetti. 1 yıl kullandığında etkinliği karşısında çok şaşıran Marsland, bu ilacın milyonlarca AMD hastasının umudu olabileceğini de belirtti.
Macushield isimli bu ilaç, ıspanakta bulunan lütein, mısırda bulunan sarı pigment olan zeaxanthin içeriyor. Ayrıca,bu ilaçta nergis çiçeğinden çıkarılan mezo- zeaxanthin de bulunuyor.
Yaşa bağlı makula dejeneresansı (AMD), 65 yaşın üzerindeki hastalarda görme kayıplarının en büyük kısmını oluşturuyor
http://www.ekonorm.com/haber/dunya/93536/emekli_gozlukcu_korlugunu_tedavi_etti/
İlginç bir haber..
Adnan bey ben bu yıl biraz geç ektim bakalım sonuç nasıl olacak.Ayrıca soğanları epey dinlendirdim.1 ay evvel ektim.Henüz 5 cm boyları var.
Nergiste de soğanda çiçek tomurcuğu oluşması için soğanın optimum 20°C'de bulundurulması ve bundan sonra 8 hafta süre ile 9°C sıcaklıkta tutulması önerilir.
Prof Dr. Suat Ürgenç
http://www.bahcesel.com/forumsel/agac-ve-sus-bitkileri-fidanlik-teknigi/25957-soganli-bitkilerde-uretme-soganlarin-yapi-ve/
kgursan forumdaşın verdiği bilgi:
Nergis (Daffodil) soğanları söküldükleri zaman içinde çiçek tomurcuğu vardır. Soğanlar sökülüp (Haziran sonu) kurutulduktan sonra Ağustos başında 9 oC depolara konursa ve Ekim ayı başında dikilirlerse Erken çiçek açarlar (Aralıkta).
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515
Güz soğanları yaşadığımız yerin iklim koşullarına bağlı olarak dikim zamanlarında farklılık gösterebilir. Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül ile Kasım ayları arasında, ılıman iklime sahip olan yerlerde Ekim ile Ocak ayları arasında dikilebilirler. İlk dondan sonra toprağın rahatlıkla işlenebilir olması dikim için idealdir. Dikim derinliği aralıklar bireysel soğana bağlıdır. Yaygın bilinen soğanlar için dikim kılavuzuna başvurunuz. Genellikle, soğanlar soğan çapının 2,5 katı daha derine dikilir. Bu toprak türüne göre de değişir. Hafif ve kumlu topraklara 2,5-5 cm daha derine dikilirken ağır killi topraklarda ise 2,5-5 cm daha yukaya dikilir. Sivri ucu yukarı gelecek şekilde soğanı toprağa bastırarak uygun derinliğe yerleşmesini sağlayınız. Soğanları yerleştirdikten sonra toprak dolgusunun yarısını doldurunuz ve bölgeyi tamamen ıslatınız. Toprağın kalanını da doldurduktan sonra tırmıkla yatağı zemin hizasına getiriniz. Üst kısma su dökerek saman, yaprak malzemesi veya yaprak çırpıntısı ile 7,5-12,5 cm kalınlığında kapatınız. Bu soğanlar için yalıtım sağlayacaktır ve sonbahar sonu ile ilkbahar başı arasında toprak ısısını daha sabit tutacaktır. Sonbahar yağmurlarıyla birlikte ilk konulan ıslatma yeterli nem sağlamalıdır. Sonbahar döneminde yağış normalin altında olursa, soğanların kök sisteminin gelişebilmesi için bir veya iki ilave derin ıslama daha yapılabilir.
İlkbahar Bakımı
Toprak sıcaklığı yükselmeye başladığında dikkatlice yüzeye kapatılan saman veya yaprak birikintisini dikkatlice kaldırınız. Muhtemel bir don (ayaz) olayına hazırlık olarak (yeni çıkan filizlere zarar vermesini önlemek için) toplanan örtü malzemesinde bir torba korumaya alınız. Eğer bahar yağmurları seyrek ise, çiçek açma mevsimi ve sonrasında yeterli nemin köklere ulaşmasını teminen sulamaya devam ediniz. Fakat aşırı sulamadan da kaçınız. Çok ıslak şartlar kökün çürümesine yol açar.Çiçekler solmaya başlayınca hafifçe gübreleyiniz. Yumruya 5-10-10 gübresinden bir avuç serpiniz. İyice sulandığından emin olunuz.Çiçek açma bittikten sonra enerjinin tohum üretimine gitmesini önlemek için solan çiçekleri kesiniz. Bu aşamada yaprakların mümkün olduğunca yeşil ve sağlıklı kalması önemlidir. Yapraklar sararıp soluncaya kadar sökmeyiniz. Bu süre ne kadar uzun olursa gelecek yıl soğanlar o derece iyi olur. Bu sağlam soğanlar uzun süreli olarak değerlendirilir ve senelerce toprak altında kalır. Eğer soğanlar iyi çiçek açmıyorsa her 3-4 yılda bir soğanlar değiştirilir veya kalabalıklaşmaya başladığında ise soğanlar bölünür. Eğer durum buysa, veya herhangi bir sebeple sökmeniz gerekirse, en uygun zaman çiçeklerin sararıp solduğu zamandır. Soğanları dikkatlice sökünüz, soğanların üzerindeki toprakları silkeledikten sonra soğanların küçük olanlarını ayırdıktan sonra havalandırılmış bir serin ve kuru bir odada sonbaharda tekrar dikinceye kadar saklayınız. Soğanları doğrudan güneş ışığından uzak tutunuz ve periyodik herhangi bir hastalık ihtimali için kontrol ediniz. Soğanların yaz döneminde saklanması için eski soğan çuvalları uygun olacaktır.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:TK-e4uqyRysJ:www.bahcesel.com/content/view/137/1/+nergis+bol+%C3%A7i%C3%A7ek+a%C3%A7ma&cd=16&hl=tr&ct=clnk&gl=tr
Ankara koşullarında nergis dikim zamanının çiçek oluşumuna etkisi üzerine bir araştırma:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:iiOqMBQ4RQsJ:www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf+nergis+bol+%C3%A7i%C3%A7ek+a%C 3%A7ma&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESgSjX1-2wKv6Yf7FmPFLH7RxHCW0bxGXbUm-KBZ85uxCuZTiwLL8OWF6K_jIMV_4bO2OLIEBeR5X6u6qP-vDdwtWfrcQMfyw5-p1t1F0uKTg36zQoznZ-E8JPjuhXBqD0oZkYwC&sig=AHIEtbQyPU-ULPnZTzPyO3v_pQpYWyS2MQ
Mevlut bey..
Çiçeklenme,saklama,çiçek vermeyi tahrik üzerine yaptığım araştırmalarda bu bilgileri topladım..
Biraz bu uyarıcı bilgileri uygulamak gerekiyor sanırım.
Sökülmeyip kendi toprağında bırakılan nergisler doğanın koşullarına uyum sağlayarak doğal oluşumlarını yapıyorlar..ama..hiç olmazsa 2 yılda bir sökülmesi gereken soğanlar için yukarıdaki saklama koşullarına uymak gerekiyor bol çiçek alımı için..
Sizin soğanlar da biraz daha hassas gibime geliyor bu tür işlemlerde..Erkenci oldukları için mi bilemiyorum..
Bendeki nergisleri 14 yıldan beri 2-3 yılda bir söküyorum ama yukarıdaki kurallara bağlı sıcaklıklarda falan tutmuyorum..Gözenekli bir çuval içinde bolca bordo bulamacı ile bulandırıp fidanlığımdaki kulübede hafif serin bir ortamda 3 ay kadar bekletip ekim sonlarında ekiyorum.Hiçbir özel işlem yapmıyorum yani.
Gerek Çanaklkale'de fidanlığımda gerekse İstanbul'da saksılara ektiğim nergislerimin asla çiçek vermeme durumları olmadı..Yavrular dahi ufak ta olsa bir çiçek vermeye çalıırlar..
Cinsinden mi,koşullar uygun olduğu için mi bilemiyorum..
Ama sizin Karaburunlar biraz farklı ve çiçek vermelerini tahrik için birşeyler yapılmalı gibime geliyor.
Soğanların suçu yok..Hata bizdedir mutlaka ama ne?
Bir de aşağıda linkini verdiğim;Ege Üniversitesince Mordoğan'daki nergis yetiştiriciliği sorunları üzerine yapılan bir araştırmada ''Bir üretici dışında tüm üreticilerin eski soğanı attıklarını,yavruların ise tamamını kullandıkları'' belirtilmiş..Bu cümle çok ilgimi çekti benim..Mordoğan üreticileri yoksa asıl bol ve gürbüz çiçekleri ayırdıkları iri yavrulardan mı alıyorlar?
http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2001_cilt38/s1/39-46.pdf
Bizler de Mordoğan nergislerinin eski soğanını atıp yavrularını mı ekmeliyiz yoksa..Bakalım,köyde sizden geçen yıl aldığım ana soğanlardan ayırıp ektiğim 150 kadar yavru soğan var..onlar bakalım nasıl performans gösterecekler bu yıl?
Mevlut bey,Karaburun'lu dostlarınız varsa bu konuyu açıp bir sorun derim..
hocam100
24-11-2010, 11:47
Pria verdiğiniz bilgilere teşekkürler.Araştıracağım.
Mevlüt Bey..
Sizin soğanlardan tek saksıya 5 iri soğan ekmiştim..Ekmeden önce yavrularını da ayırmıştım..
Fakat bu 5 soğan şimdi yine 28 kök oldu..
Bunca kalabalık yavru ve 30 santime ulaşan yapyaklar arasında sadece 3'ünün dibinde yeni yeni beliren çiçek sapı gözüktü..
Buna da şükür..İnşallah daha da artar..
Sevindim.
(20 günden beri hiç su verilmedi saksıya;belki bu da etkili olmuş olabilir..Gerçi ben saksı çiçeklerini asla aşırı sulamam ama çiçek vermesini tahrik eder diye suyu tamamen kestim.. bir müddet daha sulamıyacağım)
Benol Hazaroğlu
30-11-2010, 16:21
182427
Sayın Pria
Sizden 4 adet nergis almıştım. Hocam 100 den de almıştım, hangileri sizin karıştırdım.
Benol Hazaroğlu
30-11-2010, 16:33
182429
Bunlar mı acaba?
Benol Hazaroğlu
30-11-2010, 16:40
182431
Benol Hazaroğlu
30-11-2010, 16:48
182434
Bunlar Giresun nergisleri sevgili Nihal'den gelenler hepsi tomurcukta.
Teşekkürler Nihal.
182427
Sayın Pria
Sizden 4 adet nergis almıştım. Hocam100 den de almıştım karıştırmışım bunlar sizin nergisler olabilir mi?
Sayın Hazarolu,
Bu kadar uzayabileceklerini hiç sanmıyorum benim nergislerin..İstanbul'da 50 gün kadar önce saksıya ektiğim benim nergislerin boyları henüz 4-5 santim..
Çanakkale'de köyden döneli 17 gün oldu..Köyde zeytinliğimde ekili nergislerimin ise henüz %90 ı hiç filiz vermemişti..Tek tük toprak üstüne çıkmaya çalışıyorlardı.Kısacası benim nergislerin bugünlerde bu kadar boylanması pek mümkün değil..Ayrıca renkleride biraz açık yeşil gibime geldi..Benimkiler koyu yeşildir.
Bakın
aşağıdaki fotoda benim köydeki nergislerimin zeytinliğimdeki 13 kasımdaki durumlarını göreceksiniz..Bunlar bu yıl hiç sökmediğim,geçen yıldan ekili nergislerim..Ki,bunlar foto çekilebilecek kadar 5-6 santim filiz verenleri..%90'ı daha toprak üstünde gözükmüyordu veya yeni yeni sürmeye çalışıyorlardı..
182429
Bunlar mı acaba?
Sağda,arkada biraz koyu renkli ve kısa boylu nergis benimkileri andırıyor..
iyi akşamlar site sakinleri bende ilk defa nergis yetiştiriyorum 10 gün oldu soğanları dikeli sabırla bekliyorum her gün mutlaka bakıyorum paronaya oldum yaa :)
Benol Hazaroğlu
02-12-2010, 18:20
182833
Sayın Pria
Bunlar mı acaba? Bir soğandan 3 veya 4 yavru varmış gibi büyüyorlar. Renk ışıktan aldatıcı olabilir koyu renkliler.
Sayın Hazarolu,
Siz ne zaman ektiniz benden aldığınız soğanları,hatırlayabiliyor musunuz?
Ayrıca tahmini kaç santim derine ektiniz?
10-15 santim derine ektiyseniz henüz çıkmaya çalışıyor olabilirler..
thisisme
02-12-2010, 19:42
Saksıda dikimler için soğanları derine gömmek yanlıştır..En ideal dikim tarzı,soğanların üst kısımlarının toprak üstünde görünecek şekilde dikilmesidir..Bakın aşağıdaki fotoda benim saksılardaki dikim tarzımı göreceksiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=698559&postcount=102
Saksıya soğanları sığ dikmenin yararını şöyle izah edeyim:
-Dikim yaptığımız saksılar zaten genelde 20-25 santim derinlikte oluyorlar..Soğanların ortalama boyu 4-5 santimdir;siz birde bu soğanları saksıda 5-6 santim derinliğe gömerseniz,soğanların salacağı köklerin yaşam alanı için gerekli toprak kalınlığını iyice azaltıp,köklerin kullanabileceği toprak alanının 10-15 santim derinlikte olmasına neden olursunuz..
Yani 20 santim toprak derinliği olan bir saksıda 5 santim uzunluğundaki nergisleri 5 santim daha derine gömerseniz,soğanın köklerinin kullanacağı toprak derinliği 10 santime düşer..
Benim yaptığım gibi;soğanı tepesi toprak üstünde görünecek şekilde dikerseniz köklerin kullanabileceği toprak derinliği 15 santime çıkar.
merhaba, bu konuyla ilgili birşey sormak istiyorum. Migroslarda çiçek açmış şekilde satılan sümbülleri minicik çay bardağı kadar kaplara dikiyorlar. Buna rağmen çiçek açabiliyor, bunu nasıl yapıyorlar. Ben her sene saksı konusunda strese giriyorum. Geçen sene sümbüllerim bol yaprak verip çiçek vermeyince bu sene çok küçük saksılara diktim. Yanlış mı yaptım?
hocam100
02-12-2010, 20:29
Sümbül soğanın küçücük saksılara ekilmesinin nedeni maliyeti düşük tutmak içindir.Çünkü büyük saksıya ekilse yer kaplar.Amaç çiçeği elde etmektir.O da küçük saksıda bile olabilir.Kök oluşumu kısa kalacak ve nemi koruyacak kadar saksı yeterli olmakta ve uygun ısıda tutularak çiçk açması sağlanmaktadır.Sizin büyük saksıda bile çiçek alamayışınız sanırım soğuk göstermediğiniz içindir.Çünkü sümbül soğanlarının bile belli derecelerde soğutulması preperasyonu gerekir.Küçük saksıdaki sümbüllerin bir dezavantajı vardır ki çiçek açınca soğanı küçücük kalır.Soğanı beslenemdiği için seneye belki de yok olur ya da cılız çiçeği olur.En güzeli geniş saksıya ekip ocak ayının 15 ine kadar dışarda tutup sonra içeri almaktır.Ya da soğutulmuş soğan ekmektir.
Benol Hazaroğlu
02-12-2010, 20:42
[QUOTE=pria;722190]Sayın Hazarolu,
Siz ne zaman ektiniz benden aldığınız soğanları,hatırlayabiliyor musunuz?
Ayrıca tahmini kaç santim derine ektiniz?
10-15 santim derine ektiyseniz henüz çıkmaya çalışıyor olabilirler..[/QUO
Ekim ayı ortalarında diktim. Soğanın üst kısmından 1.5 cm toprak üstünde kalacak şekilde ve burada havalar 20 derecenin altına düşmedi
thisisme
03-12-2010, 00:22
Sümbül soğanın küçücük saksılara ekilmesinin nedeni maliyeti düşük tutmak içindir.Çünkü büyük saksıya ekilse yer kaplar.Amaç çiçeği elde etmektir.O da küçük saksıda bile olabilir.Kök oluşumu kısa kalacak ve nemi koruyacak kadar saksı yeterli olmakta ve uygun ısıda tutularak çiçk açması sağlanmaktadır.Sizin büyük saksıda bile çiçek alamayışınız sanırım soğuk göstermediğiniz içindir.Çünkü sümbül soğanlarının bile belli derecelerde soğutulması preperasyonu gerekir.Küçük saksıdaki sümbüllerin bir dezavantajı vardır ki çiçek açınca soğanı küçücük kalır.Soğanı beslenemdiği için seneye belki de yok olur ya da cılız çiçeği olur.En güzeli geniş saksıya ekip ocak ayının 15 ine kadar dışarda tutup sonra içeri almaktır.Ya da soğutulmuş soğan ekmektir.
cevabınız için teşekkür ederim. aslında ben soğanları hiç içeri almıyorum. Laleleri de öyle yaptım. Geçen sene sümbüllerin çiçekleri çıkmaya çalıştı ama çıkarken çürüdü.Sümüksü bir hal aldı vve yokoldu. Aynı balkondaki lalelere birşey olmadı. Bu sene de böyle bir şey olmasını istemediğim için çok dikkatli davranıyorum.
Ekim ayı ortalarında diktim. Soğanın üst kısmından 1.5 cm toprak üstünde kalacak şekilde ve burada havalar 20 derecenin altına düşmedi
Sayın Hazarolu..
Hele hele çiçeklerini görmeden nergislerin sadece yapraklarına bakarak tanım yapabilmek bizler için çok zor.
Ama birkaç ipucu verebilirim sizlere..Benim nergisler martta açan ve asıl gelişimini soğuklar arttıkça yapan bir tür..
Saplarının ucu biraz daha sivridir..Sizin son olarak gönderdiğiniz fotoda aşağıda (1 ve2) nolu nergisler benim nergisler olabilir..Fazla boylanmamaları ve yapraklarının biraz daha sivri oluşu daha koyu yeşil olmaları,bu kanaati uyandırdı bende..
(3) no ile işaretlediğim nergis için bir yorumda bulunamıyacağım..Sanki biraz sizin Nihal arkadaşınızdan edindiğiniz nergislere daha bir benziyor gibi..Benim nergislerin böylesine 3 kuvvetli yavru verebileceğini pek sanmıyorum.Ama çok çok iri soğanlardan size denk geldiyse yine de benim nergislerden olabilir..Kararsızım.
...
Siz ekim ayı ortalarında ekmişşsiniz..Bahçenizin gölgeli ve nisbeten serin bir köşesinde olduğu için benim İstanbul'dakilerden daha iyi gelişmiş olabilir..
Ben eylül ayı sonlarında ektiğim halde havaların anormal sıcak gitmesi yüzünden en uzunu 12-13 santimi geçmiyor bugün için..(Üçüncü fotoğraf)..Ama o saksıya dikkat ederseniz saksıdaki 4 iri soğanın sadece arkada kalan 2 soğanın boylandığını göreceksiniz..Saksının ön tarafında kalan ve sıcağın daha bir etkilediği iki soğan ise 60 günden beri daha yeni yeni çıkmaya başlıyorlar..Yani soğuklar artmadan gelişme hızlanmıyor benim soğanlarda..
Oysa alttaki fotolarda göreceğiniz üzere Hocam100'den aldığım Karaburunlar füze gibi gidiyor..(İkinci fotoğrafta soldaki saksı)..Boyları nerdeyse 30-40 santime ulaştı.
Keşke benden aldığınız nergisleri ayrı bir köşeye ekebilseydiniz..
Ama..onları engeç subat sonu-mart içi gibi açtıklarında tanımış olacaksınız.
Bir de en alttaki fotoda benim nergislerin diplerinin nasıl damarlı olduğunu karşılaştırın sizdekilerle..Belki buda ayırmanıza yardımcı olabilir.
Yazabileceklerim bunlar.
Sayın Hazarolu,
Benden aldıklarınızı ne kadar derine ektiniz diye sormuştum..Nedeni şu:
Gördüğüm kadarıyla nergislerinizin aralarını yeni çapalamışsınız..
İnşallah bu çapalama esnasında (mutlaka çok dikkatli yapıyorsunuzdur çapa işini) benden aldığınız nergislerin bazılarının yeni yeni çıkmaya hazırlanan filizlerini kesmemişsinizdir.
İnşallah olmamıştır ama nerede olduklarını bilmediğiniz için böyle bir iş kazasına uğramış olabilecekleri de aklıma geldi.Bazen benim de başıma böyle iler gelebiliyor.
Selamlarımla.
Benol Hazaroğlu
03-12-2010, 14:22
Sayın pria
Mesajımı yanıtladığınız için teşekkürler. Hepsini farklı yerlere diktim. Çapa yapmadım çok büyük saksıda frezyalarla beraberler.Nihal den aldıklarım belli tomurcukta hepsi. Sitenin bahçesinde 10 senedi açmayan nergislerden de alıp ayrı saksıya diktim. Hocam 100 ve sizden aldıklarım da ayrı yerlerde sadece onları karıştırdım.Benim açmayan nergisler yine uzadı hareket yok beni çatlatıyorlar. O kadar da çok ki.
hocam100
03-12-2010, 19:16
Benim karabuurn nergisleri 5 cm oldular.Yaklaşık 1 ay evvel ekmiştim.Bu yıl biraz geç ektiğim için bu kadar boylandı.Adnan beyden aldıklarımı yaklaşık 6 cm derine ekmiştim onları da 1 ay evvel ektim.Onlarda ise henüz bir hareket yok.Adnan beyin dediği gibi onların hareketi havaların soğuması ile başlayacaktır.
hocam100
12-12-2010, 17:44
Geçen yılki nergislerim:http://www.youtube.com/watch?v=FISmPfw3CcM
Saygıdeğer forumdaşlar..
Bu yıl benden 20 kadar forum üyesi nergis soğanı satın aldı..
Sanırım birçoğunuz bu nadide nergisler şubat sonları/mart ortalarına doğru tomurcuklanıp açmaya başlayınca nergis çiçeklerini foruma yükleyip paylaşacaklardır..Ben bundan mutluluk duyarım..
Benim bir önerim var..şöyle diyorum..benden nergis satın alan üyeler bu güzelim çiçeklerin fotolarını çeksinler..hiç olmazsa 3 adet..biri tomurcuklar patlamadan..ikisi de açtıktan sonra..biri süper macro olsun..çiçeklerin vazoya konmuş hali de olabilir..
Ben de bu fotoğraf yükleyenlerin içinden en kaliteli fotoğraf çeken bir forumdaşın ya kendi adresine ya da vereceği bir adrese 3 adet nergis soğanı + 5 adet te Karaburun nergisini hediye olarak göndereyim..kargo ücreti de benden olsun..
Ne dersiniz?
Bu nadide nergislerin kaliteli,net,göz alıcı fotoları gerekiyor bana..Elimdeki fotoğraf makinasının imkanları sınırlı..Bu yüzden,daha usta forumdaşların fotoğraflarına ihtiyacım var..
Şimdiden duyurayım istedim..
Hepinize saygılarımla..
hocam100
14-12-2010, 18:52
Pria forumdaş ben sana yardımcı olayım.Sırf çekim için kaliteli bir makine aldım istediğin gibi çekip yüklerim, gerekirse mail adresine de orjinal boyutunda yollarım.Hatta hd videosunu bile çekip youtubeye yüklerim.
Pria forumdaş ben sana yardımcı olayım.Sırf çekim için kaliteli bir makine aldım istediğin gibi çekip yüklerim, gerekirse mail adresine de orjinal boyutunda yollarım.Hatta hd videosunu bile çekip youtubeye yüklerim.
Sağolun Mevlüt bey,
İsterseniz siz de fotoları çekip foruma yükleyin..
Fotoğrafçılıkta makina önemli olduğu gibi,çekim tekniği de önemlidir..
Dilerim,yakın plan,güzel fotolar yüklersiniz..
Tabi..bu arada benden soğan alan üyelerin soğanları çok güzel yetiştirmeleri ,gürbüz çiçekler elde etmeleri,fotoğrafları daha da güzelleştirecektir.
hocam100
14-12-2010, 19:46
Tabi ki diğer arkadaşların da yüklemelerini ben de isterim çünkü çekim teknikleri ve yetiştirme çeşitlerini görmek istiyorum.
127329
Sn.Pria
sizdeki nergizin türü;
Narcissus tazetta Erlicheer veya Double Daffodil Erlicheer diye bilinen tür.
Nergizlerin içinde koku bakımından en üstte yer alır ve çok gösterişlidir.
http://www.kvbwholesale.com/store/daffodils/13078
http://www.flowerbulbsinc.co.uk/daffodils-narcissus/flowerbulbs/Daffodil+Erlicheer.html
http://www.bluestoneperennials.com/b/bp/BDAER.html?id=nMdZArsr
Bugün yine ecnebi sitelerinde gezindim..
Sayın Denizakvaryumu'nun tesbiti doğru..
Benim nergisler Narcissus tazetta Erlicheer veya Double Daffodil Erlicheer diye bilinen bir tür:
http://gardenspot.typepad.com/photos/garden_pics/n_erlicheer_20040225.html
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/183089/
hocam100
14-12-2010, 21:51
Şöyle bir bilgiye rastladım:An incredibly fragrant daffodil with up to five small double creamy flowers and very deep green leaves.
The bulbs can be sown autumn, flowering indoors December - January. Height: 35cm/14in. Packet contains 5 bulbs.
You can purchase this item online or by phone. Delivery is available to your door, anywhere within the UK within 3-5 working days.
http://www.gardencentre.co.uk/product.asp?id=3731&sr=wg&ad=3731
''5 küçük katlı krem rengi inanılmaz kokulu çiçekleri olan ,koyu yeşil yapraklı nergis..Sonbaharda ekilir,ev içinde aralık veya ocakta çiçek açar..'' diyor..ve altında ''not in season'' yani sezonu geçti,diyor..
Anladığım kadarıyla erkenci bir cins..
O kadar çok çeşit varki..yüzlerce..
O kadar çok çeşit varki..yüzlerce..
Yalnız,aşağıdaki nergisi edinmeye çalışacağım..
Summer Daffodil Erlicheer,yani yazın haziran-temmuzda açan nergis..5'li paket 15 dolar diyor..Tanesi 4.5 tl..
http://www.dutchbulbs.com/store/specialtybulbs/75090
http://www.dutchbulbs.com/store/specialtybulbs/75090#image6842
İngilizcesi çok iyi bir yeğenim var..Önce telefonla detaylı bilgi alıp,kargo işlerini sorduktan sonra bir karar vereceğim..Bu çeşitin de ülkemizde olduğunu sanmıyorum..
''Nergis'' topiğinin 18. sayfasında sayın Denizakvaryumu bahsetmişti bundan..
Bu sitenin sahipleri ABD'de ve ABD dışına ihracat ile ilgili hiçbirşey yazmamışlar. Hatta ABD içerisinde de 48 eyalete gönderebiliyorlarmış yani sanırım Türkiye'ye göndermiyorlar.
Şöyle bir bilgiye rastladım:An incredibly fragrant daffodil with up to five small double creamy flowers and very deep green leaves.
The bulbs can be sown autumn, flowering indoors December - January. Height: 35cm/14in. Packet contains 5 bulbs.
You can purchase this item online or by phone. Delivery is available to your door, anywhere within the UK within 3-5 working days.
http://www.gardencentre.co.uk/product.asp?id=3731&sr=wg&ad=3731Sayın Hocam100 linki incelemedim ama "anywhere within the UK " İngiltere'de heryere demek oluyor yani ülke içi sanırım.
"We deliver to UK destinations only. " diyor yani sadece ingiltereye yolluyorlarmış.
turkishmojo
14-12-2010, 23:13
Sn pria sizden alıp diktiğim nergisler yeşerdi fakat kış şiddetlenmeye başladı Malatya da balkoda saksılarda duruyorlar soğuktan etkilenirler diye korkuyorum içeriye serin bir odaya alsam nasıl olur çiçek açma durumunu etkilermi acaba?görüş ve önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Sn pria sizden alıp diktiğim nergisler yeşerdi fakat kış şiddetlenmeye başladı Malatya da balkoda saksılarda duruyorlar soğuktan etkilenirler diye korkuyorum içeriye serin bir odaya alsam nasıl olur çiçek açma durumunu etkilermi acaba?görüş ve önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Hanımefendi,
Geçen yıl benim Çanakkale'de zeytinlikte ekili olan nergislerin hiçbiri -7 soğuklardan etkilenmediler..
Şimdi Malatya'nın önümüzdeki 5 günlük hava durumuna baktım:
http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=MALATYA
Genelde gece en düşük sıcaklıklar 2-3 derecelerde..Tam bu nergislerin hoşlandığı dereceler..Yani eksi derece yok..Olsa bile benim tecrübeme göre -2 lere kadar odaya almayın...Saksıda değil de bahçede ekili olsalardı eksi 7'lere kadar birşey olmaz derdim..
Bırakın soğukta..O zaman çok daha iyi geliştiğini göreceksiniz..Ilık yere alırsanız gelişme ve çiçek tomurcuğu oluşumu yavaşlar..
Kısacası,çok çok şiddetli donlar dışında bu nergisler soğuktan korkmaz..
En iyisi meteorolojiden Malatya'nın 5 günlük hava durumuna bakıp,-2 den büyük sıcaklık düşmeleri görürseniz geçici olarak içeri alır,hava normalleşince tekrar dışarı çıkarırsınız..Balkonun kuytu bir yerine koyun..Güneşi bol görsün..
Aman,çok bol sulamayın..Eğer soğanları büyük,genişçe ve derince bir saksıya ektiyseniz, dışarda kışın 20-25 günde bir sulama yeterlidir..Don olan günlerde asla sulama yapmayın..Sulama yaptıktan sonra 3-5 gün içinde şiddetli don olayı ihtimali varsa içeriye serin bir yere alın..
Suyu çiçek tomurcuğu patlamaya başlayınca (mart ayında) ihmal etmeyin..Çiçek açma dönemi,bitkilerin en çok suya ihtiyaç olduğu dönemdir.
Çiçekler açmaya yakınken,gece don olayı ihtimali varsa mutlaka saksılarınızı içeri alınız.
Her çiçek sapında genelde 5-10 arası tomurcuk olur..Birkaç tomurcuk patlayıp açınca,isterseniz çiçeklerikesip hergün suyunu değiştireceğiniz bir vazoya alabilir ve evinizin serince bir köşesinde kokularını duyabilirsiniz..
Selamlarımla.
KAPTANzst
15-12-2010, 11:52
Aşağıdaki siteden çok uygun fiyata almıştım. Ben poşetlere diktim, Yere aktarmam daha yararlımı. Sera ortamındalar şimdilik.
http://lalesiparisi.com/default.aspx
Aşağıdaki siteden çok uygun fiyata almıştım. Ben poşetlere diktim, Yere aktarmam daha yararlımı. Sera ortamındalar şimdilik.
http://lalesiparisi.com/default.aspx
Bunlar,sıradan,ucuz,her yerde bulunabilen basit kokusuz nergis türleri..Asya Lale bunları seralarda değil açık alanda yani tarlalarda yetiştiriyor ve Konya'nın iklimi son derece serttir..Bu yüzden bunları serada büyütmenize hiç gerek yok..Poşetleri önce bir güzel sulayın yırtınca toprağının dağılmaması için..ve bahçenizde güneş gören bir yere ekip tekrar sulayın derim..
Merak etmeyin biraz bocalayabilirler yer değişikliğinden dolayı ama martta nisanda çiçeklerini görürsünüz.
denizakvaryumu
15-12-2010, 12:54
Yalnız,aşağıdaki nergisi edinmeye çalışacağım..
Summer Daffodil Erlicheer,yani yazın haziran-temmuzda açan nergis..5'li paket 15 dolar diyor..Tanesi 4.5 tl..
http://www.dutchbulbs.com/store/specialtybulbs/75090
http://www.dutchbulbs.com/store/specialtybulbs/75090#image6842
İngilizcesi çok iyi bir yeğenim var..Önce telefonla detaylı bilgi alıp,kargo işlerini sorduktan sonra bir karar vereceğim..Bu çeşitin de ülkemizde olduğunu sanmıyorum..
''Nergis'' topiğinin 18. sayfasında sayın Denizakvaryumu bahsetmişti bundan..
Haydi hayırlısı çok istediğim bir bitki ...
Yazın açan nergiz türünü kimse bilmiyor ama var...Üstelik kokusunun da çok güzel olduğu yazılmış.
Umarım sağ salim Türkiye'ye gelir.
661 nolu mesajımı inceleyebilirsiniz konuyla ilgili
661 nolu mesajımı inceleyebilirsiniz konuyla ilgili
Ben kaba ingilizcemle Amerika'nın Virginia eyaletindeki bu firmaya bir e-posta yazdım bakalım ne yanıt gelecek..
Türkiye'den yazdığımı..Summer Daffodil almak istediğimi ve kargo ile gönderilip gönderilemiyeceğini sordum.
Aslında benim yeğenin eşi uzun yıllar Amerika'da kaldı..Geçen yıl da karı koca ABD'ye gitmişlerdi..
Yine bu işi onlar çözüp halledecek gibi..
Yeğenimin Abd'de yaşayan bir kız arkadaşı da var..Her yıl ülkemize geliyor..Olmazsa ona havale ederler..O,oradan satın alıp kargoyla gönderebilir sanıyorum.
Çözmeye çalışacağım bu işi..Böyle nadide çiçek için uğraşmaya değer..Benim nergislerin güzel bir kardeşi olur..
denizakvaryumu
15-12-2010, 13:35
Yılbaşı ayında olduğumuz için yurt dışından 300 euroya kadar gönderilen hediyelerden gümrük vergisi alınmıyor.
hocam100
15-12-2010, 15:39
Geçen yıl ben de o firmaya yazmıştım.Ama Türkiyeye gönderemeyceklerini söylamişlerdi.Ama siz yine de deneyin derim bu çiçeğe değer.
denizakvaryumu
15-12-2010, 16:25
http://www.thompson-morgan.com/flowers/flower-bulbs/daffodils/narcissus-erlicheer/p84503TM
İngiltere'den de temin edilebilir.
Yazdıklarınızı okudum.
Benim nergislerim de sümbüllerim de toprakta ekili. Nergislerim aşağı yukarı onbeşgün evvel çiçek açmaya başladılar. Harika kokuyorlar.
Bunun yanında daha yeni yeni topraktan çıkanlar da var, boyları 20 cm olanlar da var.
Onları topraktan hiç çıkartmıyorum. Çiçeklenme bittiğinde, yaprakları iyice düştüğünde toprak hizasında kesip, bol vitaminli su veriyor ve unutuyorum taaa ki kasım ayında topraktan baş çıkarana dek. Hatta yeni yeni baş çıkarttıklatını bile otların arasında zor görüyorum.
Karine ile yerlerini bildiğimden o kısma kimseyi bastırmıyorum. Alan etrafına hemen bir ip çekiyorum.
İyice topraktan çıktıklarında kenarlarındaki otları hafifçe alarak azar azar gübrelemeye başlıyorum.
Sanıyorum toplam 100 ocaktan fazla var. Bazı ocaklar 4-5 li.
Dediğim gibi şimdiye kadar hiç çıkartmadım, topraktan çıkartmam gerekiyor mu. Ama çıkarttığımda onları sizlerin koruduğu gibi koruma imkânım da yok.
hocam100
15-12-2010, 19:32
Karaburun nergislerimin durumu böyle.-12 dereceği gördüler sorun olmadı.Boyları yaklaşık 10 cm.
Haydi hayırlısı çok istediğim bir bitki ...
Yazın açan nergiz türünü kimse bilmiyor ama var...Üstelik kokusunun da çok güzel olduğu yazılmış.
Umarım sağ salim Türkiye'ye gelir.
Bir bitkiyi beğenip yetiştirmek isteriz hepimiz..Ama bazı teknik sorunları da gözardı etmemeli..
Ben Amerika'da satılan bu Summer Daffodil'i biraz da bu yönden inceledim..
Tanıtım yazısında klimatolojik olarak 3-8 arasındaki bölgelerde (zone) yetiştirilebileceği belirtilmiş..
http://www.millernurseries.com/cart.php?m=product_detail&p=1038
Baktım bu Amerika'nın zone'larına.. -30 ila +20 santigrad arasındaki bölgeler bunlar..bu daffodil türü Abd'nin 9 ve 10. zone'larında (yani +30-+40 C) tavsiye edilmemiş..
http://www.dutchbulbs.com/resources/hardinesszones
Yani biz bunları ülkemizde eksek..Çiçek açacağı dönemde en fazla +20 olması gerekirken bizim özellikle batı bölgelerimizde sıcaklıklar 30-35 derece arasında oluyor..
Sanırım bu yüzden uyumsuzluk gösterir bu daffodil türü bizim ülkemizde..
Ben bu türün yetiştirilme tekniği ile ilgili forumun çeviri bölümünde yapılan bir çeviriden de bunu anladım:
''plant daffodils and narcissus in containers of bulb fibre and position them cool garage or other well ventilated, dark position at a maximum temperature of 10°C (50°F). Water sparingly when necessary to keep the compost moist. When the growing shoots reach a height of 10cm (4”) move the containers to a cool bright position indoors (approximately 16°C or 60°F).''
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=726816#post726816
'' İç mekanlarda çekici bir görsellik için onları saksılara dikin ve serin bir garajda veya iyi havalandırılmış karanlık bir yerde en fazla 1o derecelik bir ısıda muhafaza edin. Toprağı nemli tutmak için arasıra sulama yapın. Yapraklar 10 cm'ye ulaştığı zaman onları serin aydınlık bir bölgeye (yaklaşık 16 derece) taşıyınız.''Yani 16 dercede muhafaza edin diyor..
Ülkemizde bunun yetişmesi zor gibi..
Nasıl ki Fritillaria türlerinde batı bölgelerimizde olumlu sonuçlar alamıyorsak,bu Summer Daffodil'in iklim istekleri de ülkemiz için rizikolu..
Bu Summer Daffodil ülkemizde belki yüksek ve haziran-temmuz aylarında +20 derece olan Doğu illerimizde belki yetişebilir ama Batı illerinde çok zor..
Hangimiz haziran temmuzda onllar için 16-20 derece sıcaklığı sağlayabiliriz ki?
Zorlamayla yetiştirmek çileli olur..
Doğal koşullara uyumlu türlerden vazgeçmemek gerek..
Bizlere martta açan Double Daffodil (nergis) Erlicheer yeter..
Yılbaşı tatilinde Hollanda'ya gidecek arkadaşıma Narcissus 'Erlicheer' siparişi verdim. "Bulabilirsen, alabildiğince al" dedim. Umarım bulur.
Narcissus'u bilirsiniz:
Öyle heybetli ve güzelmiş ki, bakmaya doyamazmış kendine... Gün boyu ayna karşısına geçip kara gözlerini, incecik burnunu, dar kalçalarını, kıvırcık saçlarını seyredermiş hayran hayran... Bir gün ırmak kenarında gezinirken, sudaki yansımasına ilişmiş gözü... uzanıp, iyice bakmak istemiş. Tam gördüğünde kendini, dengesini kaybedip düşüvermiş ırmağa, kapılıp gitmiş suya...
Yeryüzünün en güzel insanının öldüğünü duyan Tanrı, unutulmaması için O'nu her bahar açan güzel kokulu bir çiçeğe dönüştürmüş.
Narcissus, nergis olmuş.
* * *
Kıssadan hisse, benden size tavsiye, taze bir nergis verin bugün sevgilinize...
Sonra da, nerede baharsa mevsim, rotasını oraya çevirip içindeki eski baharlara koşan bir gezgin gibi "bahar getirdim sana" deyin, baharın elinizde olduğunu unutmadan...
Gözlerinizdeki ırmağa baktığınızda kendinizi göreceksiniz; dikkat edin de hayran olup düşmeyin!
Düşüp bahar kokulu bir çiçeğe dönüşmeyin...
CAN DÜNDAR'ın yazısından alıntıdır:
http://www.candundar.com.tr/_old/index.php?Did=2093
Haydi ben de katılayım nergis muhabbetine,
1. Sevgili güler hanım: Yaprakları düştükten sonra verdiğiniz vitaminli bol gübreli suyun pek faydası olmaz. Bu işlemi yaprakları çıkarken yapsanız daha iyi olur,
2. Sn Hocam 100, "-12 oC" gördüler ama hangi devresinde?, ve ne kadar uzun süre bu sıcaklıkta kaldı? Toprak donmuş muydu? Örneğin tam çiçek açmış -12 oC zarar yapar! ama toprak altında yeni dikilmiş soğana dokunmaz. Veya kısa süre yapraklarına zarar vermeyebilir.
3. Sn pria sağolsun, epey bilgilendirmiş.Sıcaklık için ben de ilave edeyim Yalova nın Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-22 oC dır!!
4. Bu tür nadide bitki-soğan türlerini yurt dışından göndermezler sanıyorum. Hele Türkiye ye hiç göndermezler. Çünki Islahçı hakları korunmuyor burada.
5. ABD ve İngiltere çıkış gümrüğünde sorun olabilir, ve Kaçakçılık dan tutabilirler.
Son olarak Nergis soğanları içinde Çiçek oluşumu 9 oC da 6-8 hafta da meydana gelir, hazır bekler ve havalar ısınınca yukarı fırlar çıkar fakat Karaburun nergislerinde (Narcissus tazetta) bu soğuk isteği yoktur.
Isıtmasız sera içinde (Yalova da) yetişen nergisler, Dış ortama göre daha uzun boylu ve gösterişli olur.
Yılbaşı tatilinde Hollanda'ya gidecek arkadaşıma Narcissus 'Erlicheer' siparişi verdim. "Bulabilirsen, alabildiğince al" dedim. Umarım bulur.
Sn omar, Oralarda bizdeki gibi pazar yerleri yok, dolayısıyla bulma şansı yok. Belki, ihtimal o anda Market te varsa vardır. Ben senelerdir Frezya soğanı, şebboy tohumu, ararım bulamam. Onların satış sistemleri bizden çok farklı. Örneğin, Dükkana girdiniz şebboy tohumunu ucuz buldunuz. 1 kg. almak istediniz. Sorarlar nereden geliyorsunuz? Nereden geldiyseniz sizi oradaki bayii-distirübütör vs. yönlendirirler.
2. Sn Hocam 100, "-12 oC" gördüler ama hangi devresinde?, ve ne kadar uzun süre bu sıcaklıkta kaldı? Toprak donmuş muydu? Örneğin tam çiçek açmış -12 oC zarar yapar! ama toprak altında yeni dikilmiş soğana dokunmaz. Veya kısa süre yapraklarına zarar vermeyebilir.
.
Sayın Hocam bu -12 konusunda yanılıyor olabilir..Ben baktım Denizli'nin son 33 yıllık kasım -aralık ayları değerlerine..Denizli'de 1975-2008 yılları arasında ölçülen en düşük sıcaklık kasım ayı için 27.11.2004'te -4.2,aralık ayı için ise 28.12.2006'da -6.3 olarak tesbit edilmiş..33 yıl içinde Denizli'de ölçülen en düşük sıcaklık ise -10.5 olmuş..O da şubat ayında..
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=DENIZLI
Hocam beni hoşgörsün ama,kasım ayında -12'yi gördü demesi biraz abartılı gibi geldi bana..
-12 Karaburunları biraz bozar gibime geliyor.Bendeki Karaburun nergisleri geçen yıl -7'lerde bile yaprakları yarısına kadar sararıp kurudu.
Sayın Hocam'ın,kasım- aralık aylarında -12'leri görmesi muhtemel Ağrı,Erzurum gibi yerlerde Karaburun'ları gönül rahatlığıyla ekip,çiçek alabilirsiniz diyebileceğini sanmıyorum.
hocam100
18-12-2010, 12:46
Adnan bey ben denizli merkezde değilim.Bizim rakım 960 ve denizli ile 5 derece fark var.Oyüzden biz eksi dereceleri görürken denizli görmüyor.-12 ise geçen hafta gördük.Tabi ki ben bunları metereoloji sitesinden alarak söylüyorum, kendim ölçmüş değilim.http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=ACIPAYAM
Bu linkten de sıcaklık farkını görebilirz.Fakat biz normal şartlarda bu ısı derecesini görmezdik sadece bu yıl gördük.
Ben de babamdan edindiğim bir tecrübeyi ileteyim. Babamın Antalya'daki bir arazisinde ticari amaçlı nergis ekili idi. Her sene nergisler amcamlar tarafından kesilip kolilenip, İzmir'e satış için gönderilirdi.
Dört yılda bir arazideki bütün soğanlar çıkarılıp yavrular ayrılır, yeniden ekilirdi. Çoğaldığından fazla gelenler de başka araziye ekilirdi. Bunun nedeni ise çiçek verimi soğanlar ayrılmaz ise oldukça düşüyormuş.
Dört yılda bir soğanları ayırıp ,tekrar dikmenizi tavsiye ederim.
Bir şey daha; Çiçekler yılbaşından önce çıkınca çiçek mezatında iyi para eder. Yılbaşından sonra pek değerli olmazdı.
Bir şey daha; Çiçekler yılbaşından önce çıkınca çiçek mezatında iyi para eder. Yılbaşından sonra pek değerli olmazdı.
İzmir in karaburun nergisleri biraz bu nedenle para ediyor, erken açtığı için. Bu çiçek açma zamanı Antalya için de aynı olabilir fakat diğer bölgelerde (Yalova vb) Ocak-Mart arası çiçek açar. Ancak eğer soğanlar 10Ağustos-10 Ekim arası 5-9 oC da depolanırsa ve Ekim ayı başında dikilirlerse Kasım-Aralık gibi çiçek açar. Bizim yaptığımız denemede bunu çok açık gördük. Depolanmamış soğanları Ekim yerine Ağustos-Eylül de bile dikseniz bunlar ancak Mart başında çiçekleniyor. Bu uygulamaya "Soğan Preparasyonu" deniyor.
artemisia10
21-12-2010, 18:11
Ben nergis soğanlarını dikeli bir ayı geçti sümbüllerim yeşil uçlar göstermeye başladı ama nergislerde(paketinde double nergis yazıyordu) hiç hareket yok çiçeklenme mart nisan gösteriyor. Okuduklarımdan yanlış anlamasıydam bir ay gibi bir sürede uçlarının gözükmesi gerektiğini düşündüm havaların çok soğuk olmamasının etkisi olabilir mi? Ya da soğanlarda problem mi var? Ayrıca saksıdalar üst bölümleri dışarda kalacak şekilde diktim.
bettyycim
21-12-2010, 19:01
Ben Ekim'de ektim 2-3 cm kadar ancak oldular, bende havaların sıcak gitmesine bağlıyorum, bu yavaşlığı, soğanları kontrol ettim sağlamlar ;)
artemisia10
21-12-2010, 19:22
Ben de günde 3 kere gidip gelip onlara bakıyorum sanki başlarında durunca çıkacaklar :) dayanamadım sorayım artık dedim ben biraz geç dikmişim galiba bekleyeceğiz artık. Siz de çok ilgileniyorsunuz inşallah güzel çiçekleri hep beraber görürüz :)
Şimdi babamlardan yazıyorum, bilir kişi yanımda; Nergisin erken çıkması tamamen toprağın nemini korumakla, yani düzenli sulamak ile alakalı imiş. İlk yıl sap boyu kısa olurmuş. Soğan ne kadar iri ve toprak ne kadar gübreli ise o kadar iyi verim alınırmış. Soğanı dört yılda bir ayrılıp, tekrar ekilir yoksa çiçek vermemeye başlarmış. Küçük olan soğanlar, ilk yıl çiçek vermezmiş.
Nergislerim kendini belli ettiler. Yaprak kısmının ucunda şişlikler başladı. Yakında ilk nergislerim açar. Geçen sene bu zamanda bir sürü nergisim vardı. Sanırım havaların sıcak gitmesi açmalarını geciktirdi.
İyi günler. 23 kasımda diktiğim Nergislerim az önce çektiğim fotoğrafı. çok hızlı büyüyorlar gölge bir yerde duruyorlar ve sulamasınada dikkat ediyorum. nergislerimi Güneşli bir yeremi almalıyım? toprağı kuruyunca su veriyorum. bu hızlı büyüme normalmi? üstelik hiç gübre vermedim vermeli miyim?
Sayın escarer..
Görünüşte nergislerinizin büyümeleri oldukça sağlıklı gibi duruyor..
Nergisleri satın aldınız pakette ''mart-nisanda açar'' gibi bir uyarı varsa bu büyüme ve boylanma bence çok normal..
Saksılarınızı üstten değil de saksı altlığından sularsanız çok iyi olur..Saksı altlığında sürekli su birikmesi oluyorsa veya altlıktan su verdiğinizde yarım saat içinde toprak suyu emmiyorsa toprağınız aşırı sulanmış demektir..Böyle durumlarda altlıkta biriken suyu atın,yoksa köklerin uçlarının ölmesine sebep olursunuz..
Yağmurlu günlerde yağmur altında bırakarak sulanmasını sağlarsanız toprak oksijenlenir,çok daha iyi olur..
Sürekli gölgede tutmanız yanlış..Ya yarı gölgede,ya da güneşli bir yerde dursunlar..
Soğuk havalarda sakın ev içine falan almayın..Zaten bu kış oldukça ılık geçiyor..Mümkün olduğu kadar rüzgarlı-serin yerlerde tutmaya bakın nergislerinizi..
Saksı toprağını ilk ekişte gübrelediyseniz tekrar gübre vermeyin..Daha boylanmasına sebep olursunuz..
Bence onları şöyle güneşli bir yerde 20 gün sulamadan bırakın..Renkleri daha bir koyulaşsın..
Çok meraklısınız gibime geliyor..
Ama nergis gibi türlerde gözlerinizin hep üstlerinde olmasına gerek yok..
Saksı toprağının üstü rüzgarlı havalarda kuru gibi gözükmesine aldanıp hemen elinize maşrapayı alıp sulamaya kalkmayın..
Çiçeklerinizi tabiat ana gibi pişkin ve telaşsız yetiştirin..
Eğer martta açan nergis ise çiçek sapı gözükmeye başlayınca pek susuz demiyorum,rutubetsiz bırakmayın..Bu yüzden saksı altlığından sulama yapın..Toprağın suya ihtiyacı varsa suyu hemen emecektir..Eğer toprakta yeterli rutubet varsa saksı altlığındaki suyu almayacaktır..İşte o zaman altlıktaki suyu boşaltırsınız.
Çiçekler en çok çiçek açarken su ihtiyacı duyarlar..O zamana kadar doğal koşullarda bırakın derim.
Çok Teşekkür ederim. hiç gübre vermedim. sanırım çiçek açmadan bir kere gübre vermem gerek.
Batuhan Yılmaz
02-01-2011, 08:43
Merhaba direkt soruma geçiyorum 2 yıldır nergis yetiştiriyorum ama bir türlü çiçek açmıyor bana dikimi dahil herşeyini ayrıntıyla anlatabilen çıkarsa o uzman ağaç ve bitki dostu olarak seçilsin sevgiler ve saygılarımla hepinizi öpüyorum.
...2 yıldır nergis yetiştiriyorum ama bir türlü çiçek açmıyor
Benim 14 yıl önce edindiğim Double Daffodil Erlicheer nergislerimde bugüne kadar hiç sorun yaşamadım..Her yıl gerek Tekirdağ'da gerek Çanakkale'de gerekse de İstanbul'da ister saksıya ister tarlaya,bahçeye ekeyim hiçbir zaman çiçeklerini esirgemediler..
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=597977&postcount=548
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=597973&postcount=546
Her soğan çiçek verdi..hatta yanlarındaki yavrularından bile küçük te olsa çiçek açanlar oldu:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=584894&postcount=509
Ama bu Karaburun nergislerinde bir sorun var gibime geliyor..Ben dahil forumda birkaç kişi daha bunların çiçeğe yatmamasından yakınıyor..
Hocam100'den aldığımız bu nergislerin herbirinin çiçek vermesini sağlayabilir miyiz,bunun için net olarak yapmamız gerekenler nedir,henüz anlayabilmiş öğrenebilmiş değiliz..
Ya bizim ekim tekniğimizde bir kusurumuz var..ya da bizler eskimiş soğanları atacağımız yerde onlardan hala medet bekliyoruz..Bakın,aşağıdaki araştırmada Mordoğan'lı üreticilerin eskimiş soğanları attıkları yazıyor:
http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2001_cilt38/s1/39-46.pdf
İşin bir püf noktası var ama..ne?
Ben üstünkörü,yarım bilgilerle bu konuda birşeyler yazmak istemiyorum..Bu yüzden bu konuda İstanbul Üniversitesi Fen Fak. Botanik dalı öğretim üyesi Erdal Uzen'e (uzen@istanbul.edu.tr),Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma görevlileri Ayşe UZMAY (auzmay@ziraat.ege.edu.tr) ve Serkan DURMAZ'a (durmaz@ziraat.ege.edu.tr) bir e-posta yazarak bu konuda neler yapmamız gerektiği hususunda bilgi istedim..
Eğer lütfedip,hala çözüm bulamadığımız,her soğandan çiçek alabilme konusunda aydınlatıcı bilgiler,önerilerde bulunurlarsa forumda paylaşırım.
hocam100
02-01-2011, 19:18
Adnan vey galiba herşey ısı olayında.Çünkü bu yıl uygun ısıda yani haziran- eylül arası epey serinde bıraktım.Geç ektim gördüm ki bu yıl tüm nergisler tomurcuklu.Şu an tomurcuk yapmaya başladılar.Yakında çiçeklerini göreceğim.
Nergislerim acıyor, koku harika.
Benım tecrübem gübresiz taşlı bol güneşli bir yere dikildiğinde daha güzel çiçek verdiği şeklinde.Eğer farklı bir şekilde yetiştiren varsa o yöntemleride bilmek isterim:rolleyes:
Bende bu kanaatteyim..Çünkü Çanakkale'de zeytinliğimin toprak yapısı kumlu,çakıllı ve fakir toprak sayılır..
Nergislere her yıl kışa girerken az miktarda 15x15x15 kompoze gübre veririm..
Başka hiçbirşey yapmam..
Müthiş kokar çiçekleri..
Karaburun nergizi zamanı geliyor.Bu konuda biraz bilgi topladım:
1. İç bögelerde yetiştirmek biraz zor ama bu güzelliğe değer .
2. Soğuklanma ihtiyacı yok
3. Eylül, ekim içinde ekilmeli.
4. Kesinlikle dış mekana ekilmeli. ev içinde yaprakları uzar ve çiçek açmaz. Yağmur suyu yeterli, ekstra sulamaya ihtiyaç yok.
5. Soğanları yazın yerinden çıkarmaya gerek yok, her yıl kendisi çoğalır. 3-4 yılda bir seyreltmek için sökülebilir.
6. Aralık Sonu-Ocak ve Şubat aylarında açar(Hava sıcaklığına göre)
7. Dikimi aynen diğer nergis soğanları gibi yapılabilir.
8. 5 tanesi koparılıp evin içinde vazoya konulduğunda 1 hafta odanın güzel kokması için yeterli.
Bu yıl kanaatiniz değişmiş..
Soğuklanma ihtiyacı var demekki Mevlüt bey..
Mevlüt bey..4. sayfadan itibaren mesajlarınıza tekrar göz attım..Bugünkü fikirlerinizle çelişen mesajlarınız var..
Herhalde sizde soğan sattığınız kişilerle paralel tecrübe ediniyorsunuz ;)
Bildiğim kadarıyla Karaburun nergisi sonbaharda açar..Aralık sonu gibi..
Peki siz bu yıl soğuklanma yaptınız soğanlara..ve geç ektiniz..sanırım çiçek açmaları en az bir 20 günü daha bulur..peki..bu arada Denizli'de -10 gibi bir soğuk olursa ne olacak çiçekler? :(Bu nergislerin kış bastırmadan açmalarını sağlayacak bir formül gerekli sayın Hocam..
''ev içinde yaprakları uzar ve çiçek açmaz'' diyorsunuz..Benim geçen yıl İstanbulda saksıda ektiğim 12 soğanın sadece üçü çiçek verdi..hem de güzel çiçekler verdi..Bu yıl da bir saksıya 5 soğan ektim..Şu an üçünde çiçek sapı var..
Benim kahrolduğum nokta,niye bütün iri soğanlar çiçek vermiyor?
Bu konularda kafa yorun..yoralım..
hocam100
02-01-2011, 22:00
Adnan bey bazen beni de düşündürüyor -10 ları şimdilik görmüyoruz ama -4 leri görüyoruz tabi tam çiçek açacak iken - 10 görürüsek donduruuz.Geç ekim soruna çare değil diğe düşlümdüm.Erken ekip erken çıkarmanın yolunu bulmamız lazım.İri soğanın çiçek vermemesi konusunda bilgim malesef yok.Ama 694. mesajınızda yazdığınız hocalarımıza soralım ne dersiniz.Bu arada ithal nergislerle bir kıyaslama yapayım.İthal nergislerin kokusu olmuyor görünümü güzel oluyor.Soğanı iri olunca daha güzel çiçek veriyor.Ama kesinlikle açmayan soğan olmuyor.Acaba sizin nergisleriniz de bu ithal nergislerin melezlenmesi ile oluşturulmuş bir tür olabilir mi.Yani ıslah edilmiş bir tür olabilir mi?Kokusu güzel açması çok dediniz.İthal bir tür olduğu için bu kanıya vardım.Sizn bu konuda bilginiz var mı..?Ya da kendisine haz bir tür müdür?
hocam100
02-01-2011, 22:02
Nergislerim acıyor, koku harika.
Cemo hanım bu arada nergislerinize bayıldım.Bendekiler en az 10 güne açarlar.
Mevlüt bey..
Siz Karaburun nergislerini kaç santim derine ektiniz..
İdeal dikim derinliği nedir sizce?
hocam100
02-01-2011, 22:26
Ben yaklaşık 6 cm derine ektim.Çok derine ekmek sorun yaratabiliyor.İdeal olanı en fazla 8 cm.Tabi bu derinlik bahçe için.Drenaj da önemli .
Ben yaklaşık 6 cm derine ektim.Çok derine ekmek sorun yaratabiliyor.İdeal olanı en fazla 8 cm.Tabi bu derinlik bahçe için.Drenaj da önemli .
Ama,bakın Mordoğan köylüleri derine ekiyorlar..EGE Üniversitesi araştırmasında ''Üreticilerin tümü soğanı dikerken pulluk derinliğine (20 x 25cm derinlik) diktiklerini belirtmişlerdir'' diye yazıyor..
http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2001_cilt38/s1/39-46.pdf
Yani,bu köylülerin Karaburun nergislerini bu kadar derine ekiyorsa bence bunun bir anlamı olmalı..
20-25 cm. derinliğe ekili soğanlar, ağustos eylül ekim aylarında doğal yoldan soğuklanma sağlıyor sanırım..Biliyorsunuz,toprağın 20-25 santim altı yüzeye göre çok daha serin olur.
Onların bu kadar derin ekmeleri mutlaka bir tecrübe sonucudur.
Ama..25 santim derine ekmek te yanlış herhalde..Araştırmanın bir yerinde soğanların soğan çapının 2-3 misli derinliğe ekilmesi tavsiye edilmiş..Yani iri bir soğanın çapı 5 santim olsa 15 santim derine ekmek gerekiyor gibi..
Karaburun nergislerini bu forumda hiç bu kadar derine eken olduğunu sanmıyorum..Bende 7-8 santime ekiyorum..
Belki de bu hususta yanlışlık yapıyoruz.
Seneye iri soğanları 10-15-20 santim gibi değişik derinliklere ekerek deniyeceğim..
Deneye deneye,sora sora bu Karaburunlardan en verimli sonucu almaya çalışacağız.
Adnan bey bazen beni de düşündürüyor -10 ları şimdilik görmüyoruz ama -4 leri görüyoruz tabi tam çiçek açacak iken - 10 görürüsek donduruuz.Geç ekim soruna çare değil diğe düşlümdüm.Erken ekip erken çıkarmanın yolunu bulmamız lazım.İri soğanın çiçek vermemesi konusunda bilgim malesef yok.Ama 694. mesajınızda yazdığınız hocalarımıza soralım ne dersiniz.Bu arada ithal nergislerle bir kıyaslama yapayım.İthal nergislerin kokusu olmuyor görünümü güzel oluyor.Soğanı iri olunca daha güzel çiçek veriyor.Ama kesinlikle açmayan soğan olmuyor.Acaba sizin nergisleriniz de bu ithal nergislerin melezlenmesi ile oluşturulmuş bir tür olabilir mi.Yani ıslah edilmiş bir tür olabilir mi?Kokusu güzel açması çok dediniz.İthal bir tür olduğu için bu kanıya vardım.Sizn bu konuda bilginiz var mı..?Ya da kendisine haz bir tür müdür?
Mevlüt bey..Yanılıyorsunuz..İthal nergis türlerinde parfüm elde edilen çeşitler bile var..
Çok yoğun kokulu olanları var..
Benim nergisler de bu sınıfa girer sanıyorum..
10-15 salkımı evde koyun vazoya..
Kesif bir kokunun yayıldığını göreceksiniz..
Şimdilik ne desek boş..
Açtıklarında zaten farkı anlarsınız..
Tabi..Uygun koşullarda doğru yöntemlerle yetiştirmek şart..
Görkemli çiçeğe sahip türlerin çoğu zaten ithal ve melez
hocam100
03-01-2011, 08:21
Adnan bey bence ne olursa olsun sizin çiçeğiniz mükemmel bir tür.Bu türü üretmenin yollarını aramalı ülkemize has bir tür haline getirmeliyiz.Karaburun veya mordoğan türümüz ise yerel bir türhaline gelmiştir.Bunun da iklimlere uygun olarak yetiştirmeye çalışmalıyız.Bizim iklime çok zor alışıyor.2-3 sene de bir çok hoş olarak çiçeğini görebiliyoruz.Tam açacakken donlara maruz kalıyor.Tabi bahsettiğim ilçemizin durumu.Geçen sene mükemmel çiçeğini gördük.Bu yıl don erken geldi , şimdilik atlattık, bakalım çiçeğini görebilecek miyiz.?Sizin nergis ise daha henüz çıkmadı bile.Yani bizim iklime çok uygun.
...Sizin nergis ise daha henüz çıkmadı bile.Yani bizim iklime çok uygun..
Mevlüt Bey,
Benden satın aldığınız nergisleri ekeli sanırım 2 aya yakın bir süre geçmiştir..Şimdiye kadar çıkmaları gerekirdi..Bir tuhaflık var..Sanıyorum 10-15 santim derine ektiniz onları..
Bakın benim köyden İstanbul'a dönüşümde,yani 45 gün önce site bahçesine ektiğim nergisler 8-10 santim sürdüler..Ben bunları 3-4 santim derine ekmiştim:
Hocam100'den geçen yıl satın aldığım Karaburun nergislerinin bugünkü durumu..
Site bahçesinde ektiğim 14 soğanın hiçbirinde çiçek sapı yok bu yıl da..Geçen yıl sadece ufak bir çiçek almıştım..(son foto)
Saksıya ektiğim 5 adet iri soğan ise orman gibi oldu..(İlk fotoda sağdaki ilk saksı)..5 soğan oldu 28 adet..
Ama sadece 3 tanesinde çiçek sapı var..(alttaki fotolar)
Adnan bey bence ne olursa olsun sizin çiçeğiniz mükemmel bir tür.Bu türü üretmenin yollarını aramalı ülkemize has bir tür haline getirmeliyiz...Sizin nergis ise daha henüz çıkmadı bile.Yani bizim iklime çok uygun.
Bu kanaatlarınızı can-ı gönülden paylaşıyorum..
''Güzel,katmerli,baygın kokulu nergislerim var'' demek istiyorsanız bendeki Double Daffodil Erlicheer türü ideal bir tür..
Amacım zaten bunları ülke çapında yaygınlaştırıp,çoğaltılmasını sağlamak..Bu yüzden toplu satış yapmıyorum..Yıllık 200 adetten fazla da satamıyorum..Her edinmek isteyene azar azar paylaştırıyorum..
Kimbilir,belki 10-15 yıl sonra ülkemizin en gözde nergis türü olur..Yaygınlaşır..Üzerine methiyeler düzülür..Dileğim bu..
Bendeki nergisler,internetten,yabancı sitelerden edindiğim bilgilere göre -30 dereceye kadar soğuklara tahammüllü..Bu çok güzel..Ülkemizin her yöresinde yetişebilir..
Çok çabuk filizlenmemesi,şımarmaması,fazla yavru vermemeleri,yan soğanlardan bile çiçek verebilmeleri çok olumlu..
Aşağıdaki fotolardaki nergislerimi eylül ayı sonlarında iki saksıya çok sığ olarak ekmiştim..Son fotodaki saksıda ise 1.5-2 santim çapında 9 yavru soğan ekili..Bakalım,ilk yıllarında çiçek verecekler mi?Diğer saksıda ise 5 santim çapında 4 ana soğan ekilidir..İşte son durumları:
hocam100
03-01-2011, 10:57
Adnan bey normal derine ektim ama buraları daha çok soğuk.O yüzdendir.Yani normal bir durum.Çünkü diğer nergislerin bile büyümesi yavaş.Karabuurn nergsilerinizin durumu ise iklimden olduğunu düşünüyorum.Sanki gücü hep yaprağa gitmiş.Bendekiler henüz yaprakları 10 cm.Ilıman iklimde bu sorun oluyor.Ama bir tekniği olmalı diğe düşünüyorum.Ama malesef bu konuda bilgi sahibi değilim.
182427
Sayın Pria
Sizden 4 adet nergis almıştım. Hocam 100 den de almıştım, hangileri sizin karıştırdım.
Benol Hanım..
Benden aldığınız nergisleri tanıyabildiniz mi bilmiyorum..Hocam100'den aldığınız nergislerle,benden aldığınız nergisleri ayırmanız için benim gözlemlediğim iki hususa bakın derim birde..
Benim nergislerin dip kısımlarındaki damarların deseni ilk fotodaki gibi oluyor..
Yapraklarının arkasında ise çok belirgin çift çizgi var.(ikinci foto)
Ayrıca benim nergislerin yaprakları Karaburunlardan daha bir koyu yeşildir..
Selamlarımla..
Adnan bey normal derine ektim ama buraları daha çok soğuk.O yüzdendir.Yani normal bir durum..
Mevlüt bey..Benim İstanbul'da eylül ortalarında saksıya ektiğim kendi nergislerim,havalar biraz soğuyana kadar nerdeyse 1.5-2 ay hiç toprak üstüne çıkmadılar..Sizin yazdığınızın aksine, soğuklar artmaya başlayınca hemen filize kalktılar ve gelişmeleri daha bir hızlandı..
Yani bunlar ne kadar soğuk ortam olursa,tahrik olup gelişimlerini hızlandırıyorlar..
bettyycim
03-01-2011, 13:49
Merhabalar,
Benim 2 Ekim de ektiğim Nergislerin bazıları 2-3 cm kadar, bir kaç tanesi de yaklaşık 8-9 cm kadar oldular, siteye bakıyorum bir çok üyenin Nergisi ya açmış ya da açmak üzere, benim Nergislerim neden bu kadar geç hareketlendiler :(
zeyzeynep
03-01-2011, 15:17
Benimkilerde de bi hareket yok yeni yeni çıktılar. Tomurcuk bile yok daha üstlerinde. Bir problem olduğunu sanmıyorum. Daha geç açarlar sadece diye tahmin ediyorum.
bettyycim
03-01-2011, 15:35
Benimkilerde de bi hareket yok yeni yeni çıktılar. Tomurcuk bile yok daha üstlerinde. Bir problem olduğunu sanmıyorum. Daha geç açarlar sadece diye tahmin ediyorum.
Ben Koçtaş'tan almıştım soğanları Zeynep Hanım, siz nereden aldınız :confused:
hocam100
03-01-2011, 16:20
Adnan bey gönderdiğiniz nergisler bu gün itibari ile toprakta görünmeye başladılar.
Merhabalar,
Benim 2 Ekim de ektiğim Nergislerin bazıları 2-3 cm kadar, bir kaç tanesi de yaklaşık 8-9 cm kadar oldular, siteye bakıyorum bir çok üyenin Nergisi ya açmış ya da açmak üzere, benim Nergislerim neden bu kadar geç hareketlendiler :(
Ben gecen yıl dikmiştim, topraktan cıkarmadım. Bu yüzden olabilir.
Benimkilerde daha yeni yeni çıkıyor 2-3 cm.olanlar var ancak açan hiç yok...
Hatta geçen hafta eşim 4 nergis soğanı getirdi yıldız şeklinde açıyormuş onlarıda yeni ektim bakalım onlar ne vakit açacak..
Benol Hazaroğlu
04-01-2011, 09:03
Sevgili Pria, Sevgili Hocam100
Tatlı tatlı Nergis tartışmalarınızı okuyorum bana kalırsa bir sonuç elde edemeyeceksiniz.Benim uzman olmamakla beraber bu konudaki fikrim soğanlar iklim koşullarına göre de muhakkak farklılık gösteriyor. Trabzon'da hava bu güne kadar eksi görmedi hatta mevsim normallerinin çok üstünde seyretti. Sizden aldığım 4 der tane nergis soğanını farklı yerlere diktim.
Ama ayırt edemiyorum.
Sayın Pria
Size daha önce resimlediğim Nergislerin dip kısmı çizgili onlar bir soğandan 4 kök verdiler
boyları şu an 20 cm ve hepsinde çiçek kapsülü oluştu. Çok sıhhatliler. Arka çizgilerini inceledim evet bir çıkıntı var bu çıkıntı ve çizgiler Giresun'dan gelenlerde de var.
Benol Hazaroğlu
04-01-2011, 09:06
Çizgiler görünüyor.
Benol Hazaroğlu
04-01-2011, 09:07
Çiçek kapsülleri.
Benol Hazaroğlu
04-01-2011, 09:10
Arkada görünen çizgiler.
Benol Hazaroğlu
04-01-2011, 09:20
Bu 4 soğan ayrı bir yerde ayni tarihte dikildiler hiç umut yok. Dipleri şeritli değil, yapraklar cılız. Diğerleri gibi dimdik ve koyu yeşil değil. Yaprak yapısı ensiz.
Çiçek kapsülleri.
Benim nergislerin tomurcuk yapısına pek benzemiyor bu..Pek emin değilim,açmış halini görmek lazım..Hocam100'den aldığınız Karaburun'lar olabilir,zaman olarak ta uygun:
Bakın benim nergislerin tomurcuklarına:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=584894&postcount=509
Sayın Hazaroğlu inşallah tüm nergislerinizin açmış haldeki fotolarını da yüklersiniz foruma.
Sevgili Pria, Sevgili Hocam100
Tatlı tatlı Nergis tartışmalarınızı okuyorum bana kalırsa bir sonuç elde edemeyeceksiniz.Benim uzman olmamakla beraber bu konudaki fikrim soğanlar iklim koşullarına göre de muhakkak farklılık gösteriyor. Trabzon'da hava bu güne kadar eksi görmedi hatta mevsim normallerinin çok üstünde seyretti. Sizden aldığım 4 der tane nergis soğanını farklı yerlere diktim.
Ama ayırt edemiyorum.
.
Nergislerin farklı iklim koşullarında farklı gelişimler gösterdiğine bende inanıyorum..
Mesela benim nergisler geçen yıl İstanbul'da saksıda şubat başında tomurcuklarını çatlatmaya başladılar ve 10 şubatta açtılar:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=584903&postcount=510
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=584915&postcount=512
Çanakkale'de zeytinlikte,açık arazide ekili olanlar ise ancak 6 mart civarında açabildiler,yani İstanbul'dakilerle Çanakkaledekilerin açmaları arasında 20-25 günlük bir fark oldu:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=597977&postcount=548
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=597973&postcount=546
Karadeniz bölgesi hem daha rutubetli,hemde nisbeten kıyı-batı illerine göre daha serince..Bu yüzden benden aldığınız nergislerin de Trabzon'da şubat başlarında açabileceklerini sanıyorum..
hocam100
04-01-2011, 13:08
Benim tahminime göre de bu açanlar karaburun türü nergisler.
zeyzeynep
04-01-2011, 13:11
Ben Koçtaş'tan almıştım soğanları Zeynep Hanım, siz nereden aldınız :confused:
Ben BauMAX tan aldım ama markasını hatırlamıyorum açıkacası.
182434
Bunlar Giresun nergisleri sevgili Nihal'den gelenler hepsi tomurcukta.
Teşekkürler Nihal.
Çiçeklenmiş olmalarına çok mutlu oldum. :) güle güle büyütün...
Yeşil Çay
08-01-2011, 20:35
Selamlar,
Bundan üç yıl önce nergis soğanı ekmiştim.Ancak henüz çiçek açmadılar.Galiba biraz gölge bir yerdeler..Eğer bu yıl da açmazlarsa yer değişikliği yapıp daha güneş alan bir yere geçireceğim.
Dün küçük bir saksıda çiçekli bir nergis satın aldım.Acaba şimdi onu salonda güneş alan bir yere mi,dışarı mı almalıyım.Ya da kapalı balkona mı almalıyım?
-dereceleri gören bir yerde yaşıyoruz.
Şİmdiden teşekkürler.
sercan1969
09-01-2011, 12:20
Nergis gibi bir bitkiyi salonda yetiştirmeye çalışmak, onu ölüme mahkum etmekle eş değer bence...
Eylül ayı sonlarında aldığım "Cheerfulness" nergislerimden 1-2 tanesinde sorun yaşadım :(
Cam balkonda 6-10 C bulunan saksıda ve yüzeye dikim yapıp, çok az suladığım halde dibinden kök çevresinde küflenmeyle çürümeler oluştu.
Nasıl bir hata yaptım bilemiyorum...
188353
En iri soğanlarımdan biri idi. Mecburen attım.
hocam100
11-01-2011, 20:09
Nergislerim acıyor, koku harika.Cemo hanım nergisler sizin oraya tam uyum sağlamış.Ne güzel açmışlar.
hocam100
11-01-2011, 20:10
Eylül ayı sonlarında aldığım "Cheerfulness" nergislerimden 1-2 tanesinde sorun yaşadım :(
Cam balkonda 6-10 C bulunan saksıda ve yüzeye dikim yapıp, çok az suladığım halde dibinden kök çevresinde küflenmeyle çürümeler oluştu.
Nasıl bir hata yaptım bilemiyorum...
188353
En iri soğanlarımdan biri idi. Mecburen attım.
Ömer bey muhtemelen hastalanmışlar.Nemden olabilir.
Cemo hanım nergisler sizin oraya tam uyum sağlamış.Ne güzel açmışlar.
Sayenizde mis kokular alıyorum hocam:) Hala acmaya devam ediyorlar. Keşke 10 soğan daha alsaydım diyorum, kesip odaya koyamadım. Dalında güzeller, katmer katmer:) Ama dalında koklamak için bahceye inmek zorunda kalıyorum.
Başınızı ağrıtırım yine;)
Sevgiler, teşekkürler
Eylül ayı sonlarında aldığım "Cheerfulness" nergislerimden 1-2 tanesinde sorun yaşadım :(
Cam balkonda 6-10 C bulunan saksıda ve yüzeye dikim yapıp, çok az suladığım halde dibinden kök çevresinde küflenmeyle çürümeler oluştu.
Nasıl bir hata yaptım bilemiyorum...
188353
En iri soğanlarımdan biri idi. Mecburen attım.
Sn omar., bu sizin hatanız değil. Soğan dikildiği zaman dibinde küçük bir hastalıklı leke şeklinde çürüme vardır, kabuktan görünmeyebilir, diktikten sonra çürüklük büyür ve soğanı öldürür.
Çiçek soğanlarını satın alırken ve dikerken dikkatli şekilde GÖZLEM yapmalıdır.
Sayın kgursan küflenme-çürüme ile mücadele için ne önerirsiniz?
sercan1969
15-01-2011, 11:10
Dikilen soğan hastalıklı ise ne yapsanız fatda göremezsiniz.En iyisi hastalık içermiyen güvenilir bir toprağa ( ya da yetiştirme ortamı ) sağlıklı soğanları dikip aşırı sulamamak...
Not:. bu bitkiler kapalım ortamlarda çok kolay hastalanıyorlar...
Sayın kgursan küflenme-çürüme ile mücadele için ne önerirsiniz?
Soğanınız dikerken çürük ise ilaç fayda etmez. Dikimden sonra drenaj denilen olay önemli yani, kökleri su içinde kalmasın. soğan sağlam ise başka ilaç gerekmez.
Bazı hallerde soğanları Benomil+Captan solusyonunda (% 0,5 benomyl + %1 Captan) 30-45 dakika tutarak dikerler ama külfetli bir iştir.
ibrahim37
15-01-2011, 22:56
Sayın kharel,
Çürüyen kısım yarıdan az ise çürük kısmı kesip atın. Kesilen kısmıda mıcırların altında bulunan un şeklinde toza bastırın bir veye iki gün öyle kaldıktan sonra ekin. Muhtemelen yeşerecektir. Benim bir çiğdem soğanımın yarısına yakını yanlışlıkla kesilmişti yinede gayet çok güzel bir şekilde gelişti.
Ancak küflenmeyi engellemek için havalandırma ve nem durumu çok önemli. Eğer ekilmiş bir soğandan bahsediyorsak bu durumda drenaj ve ısı çok önemli oluyor!
Yani küflü soğanı her koşulda atalım değil mi?
Ben peçetede lale ve fritilaria tohumu çimlendiriyorum ancak nem fazla gelmiş olacakki peçetenin üzerinde ve birkaç tohumda küflenme oldu. Fungusit aldım uyguladım ancak bir azalma görmedim. Sizce napmalıyım.
artemisia10
16-01-2011, 19:31
Parçacık (soğanı dilimlere ayırma-chipping) yöntemi, ile ilgili bilgi almak isteyenler inceleyebilir.http://193.255.91.11/1302-0943/2009/Cilt11/Sayi16/7-11.pdf
Yani küflü soğanı her koşulda atalım değil mi?
Ben peçetede lale ve fritilaria tohumu çimlendiriyorum ancak nem fazla gelmiş olacakki peçetenin üzerinde ve birkaç tohumda küflenme oldu. Fungusit aldım uyguladım ancak bir azalma görmedim. Sizce napmalıyım.
Sn kharel.,Burada bazı deyimlerde tam anlaşamıyoruz. Küf ve Çürük farklı şeyler. Tabi küfün ilerlemişi çürüklük yapar. Bazen küf görünmeden soğan tabanında dokuya işlemiş siyah bir leke çürüme yapar. soğan kabuklarında görülen yeşilimsi-mavimsi penicillium mantarları sadece kabukta kalırsa zarar veremez. Ama tam köklerin çıktığı yerde çürüme-yumuşama varsa kökler çürüdüğü için soğan da çürür. Yukarıda sn ibrahim 37 nin dediği gibi bazı soğanlarda kenardaki çürük kısım kesilerek uzaklaştırılırsa soğan kendisini yenileyebilir. Bu bazı türlerde geçerlidir.
Sonuç olarak küf veya çürüme ,soğanın büyüme yerlerinde (tepe veya kök kısmı, soğan tabanı) olmuşsa o soğan yaşamaz. atın.soğanın bir kenarında küçük bir leke varsa keserek uzaklaştırırsanız mantarın misellerini daha derinlere işlemesini önlemiş olursunuz ve soğanınız kurtulabilir. Bildiğiniz gibi küf veya diğer çürük yapan etmenler (fungus-mantar) misellerini doku içine salarak çürütme yapar.
Çimlenen tohumlarda küflenmişlerden hayır gelmez. Kullandığınız mantar ilacı "O" hastalığa etkili değilse etki yapmaz. Çimlenen tohumlarda genellikle Phiythium denilen çökerten, veya botrytis (siyah-gri çürüklük,), görülür. Previcur, Benomyl, veya Captan vb. ilaçlar çökerten (Phytium) etkili olabilir ama etkili olabilir. Bu ilaçlar botrytise etki etmeyebilir, Botrytis için için Rovral,ronilan vb. ilaçlar gerekir.
Çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi siyah renkli bozulmalar var. Bozulanları uzaklaştırdım. Şimdilik bir ilerleme yok.
Bu yıl Karaburun nergisleri İstanbul'da da geç göründü..Her yıl aralık ayı sonlarında İstanbul'un roman çiçekçi kadınların tezgahlarında gözüken nergisler yeni yeni görünmeye başladı..
İşte o roman çiçekçi kadınların tezgahlarından satın aldığım nergisler:
(Bir sapta 4-5 tomurcuk var)
Benim Double Daffodil Erlicheer'lerim de çiçek sapını çıkarmaya hazırlanıyorlar..Sapların dipleri çok şişkin..Sanırım yine bir sapta 8-13 arası tomurcuk verecekler..
Geçen yıl İstanbul'daki nergislerim 10 şubat gibi açmıştı..Bu yılda 10-20 şubat arası açacaklarını sanıyorum..
Bende ki nergisin çiçek sapında 5 tane açacak gibi görünüyor. İki tanesi uzamış, yakında açacak gibi duruyor; geri kalan 3 tanesi henüz çiçek sapından ayrılmamış durumda. Şimdi çiçek sapını kesecek olsam çiçek formu oluşmamış 3 tane de açar mı?
Acaba çiçek kesimi ne zaman yapılmalıdır?
metintekin143
20-01-2011, 14:51
Merhaba,bu durum normal.Ben de komşudan almıştım,geçen yıl.Okula diktim.Bu yıl çok güzel yaprakları oldu,ama açmadı.Ev sahibim de top halindaki soğanları bahçeye dağıtmıştı.Onlar da aynı oldu.Bir kaç kök de arsaya bu yıl diktim.Aldığım yerdeyken tomurcukları vardı,tıpkı sizinki gibi sarardı,kurudu.
Nerede okudum bilmiyorum ama orada soğanlı bitkilerin dikildikleri zaman açmadığı,kök saldıktan sonraki sezonda açtıklarını söylüyorlardı.Umudunuzu kesmeyin..
1 - saksı ortamında zor oluyor ya çok su ya da susuz kalıyor.
2 - ilk yıl açmıyor özellikle elden ele gelenler ben de aynı durumu beyaz zambaklarda ve nergislerde yaşadım
metintekin143
20-01-2011, 15:07
Geçen yılki nergislerim:http://www.youtube.com/watch?v=FISmPfw3CcM
Bayıldım elinize sağlık
hocam100
20-01-2011, 15:58
Bu nergislerim geçen seneki nergislerimdi.Çok hoş açmışlardı.Bu tür ithal olan nergis türlerindendir.Koku malesef olmaz.
Benim güzellerimden bir kaç kare :)
1 - saksı ortamında zor oluyor ya çok su ya da susuz kalıyor.
2 - ilk yıl açmıyor özellikle elden ele gelenler ben de aynı durumu beyaz zambaklarda ve nergislerde yaşadım
1-Saksılarınızı üstten sularken su miktarını ayarlamak zordur..En doğrusu saksı altlığından sulamaktır..Toprağın suya ihtiyacı varsa saksı altlığındaki suyu hemen emecektir..Yok,emmiyor,su altlıkta öylece duruyorsa saksı toprağının suya ihtiyacı yoktur,bu durumda altlıktaki boşaltılmalıdır.
2-Tüm nergislerin ilk yıl açamadığını söylemeniz çok yanlış bence..
Ya soğanlar yavrudur,bu yüzden açmaz,ya da dejenere olmuş bir nergis türüdür..Belki de, ekim takviminde,soğuklamasında bir hata vardır..
Benim double daffodil'ler 14 yıldan beri açmakta hiç kusur etmediler..Geçen yıl İstanbul'a getirdim..saksıya ektim..17.sayfada fotoları var..Üstelik ana soğanların yanısıra yan yavrulardan bile küçük te olsa çiçek açtılar..
hocam100
20-01-2011, 16:12
Pria sizn nergisler hala 1 cm boyda kaldı.Soğuk oluşu yüzünden diğer ithal kokusuz nergislerim de aynı boyda yerden 1 cm çıkıp bekliyorlar.Karaburunlarım ise tomurcukta ama açamıyorlar.Çünkü geceleri hala -3 dereceği görüyoruz.
Bende ki nergisin çiçek sapında 5 tane açacak gibi görünüyor. İki tanesi uzamış, yakında açacak gibi duruyor; geri kalan 3 tanesi henüz çiçek sapından ayrılmamış durumda. Şimdi çiçek sapını kesecek olsam çiçek formu oluşmamış 3 tane de açar mı?
Acaba çiçek kesimi ne zaman yapılmalıdır?
5 tomurcuktan 2'si patlamış ve açtıysa ve diğer 3 tomurcuk kabarmışsa,isterseniz kesip içeri vazonuza alabilirsiniz..
Böylece çiçeklerin ev içinde kalma süresi uzayacaktır..
Tabii ki,hergün bir veya iki defa vazo suyunu değiştirmek şart..
Ayrıca kalorifer peteklerine uzak koymalı,gece kapalı balkonunuz varsa veya hava normal ısıda ise dışarıya çıkarmanız,sabah içeri almanızda çiçeklerin ömrünü uzatacaktır..
Ayrıca her 2-3 günde bir çiçek saplarının dibinden yarım santim keserseniz,buda ömrünü uzatacaktır..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.