View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
Sudayken tohum oluşturma şansı var mıdır?
Geçtiğimiz hafta sonundan...
Sudayken tohum oluşturma şansı var mıdır?
Maalesef, bu tür şeylerden sonuç alamazsınız..
Bunlar da bizim bahcenin sarisinlari..Yavastan cikmaya basladilar
melih500
29-03-2012, 18:45
benim nergislerimin yaprakları kurudu bile çiçek falan kalmadı walla burda sadece marketlerde var canlıları nergislerimin hepsi kurudu siznkinler daha yeni açıyo
çiçeksever
30-03-2012, 15:05
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00050.pdf
NERGİS YETİŞTİRİCİLİĞİ konusunda bilgi var.
Kıbrıs_Doga
30-03-2012, 15:52
Karaburun nergisi..Sarımtırak beyaz,katmerli,bir sapta 5-6 çiçek bulunur..
Soğanları oldukça iridir..5-6 cm.
2 yılda bir 1-2 yavru verebilir.Ben 2 soğanı 12 yılda ancak 600 adete çıkarabildim..Üretilmesi zor ve yavaştır..
Müthiş güzel bir kokusu vardır..2-3 çiçek bir evin havasını değiştirir.
merhaba pria, eger elinde karaburun nergislerinden varsa iki tane de bana gonderebilir misin lutfen ?
Kıbrıs_Doga
30-03-2012, 16:01
Arkadaşlar nihayet benim karaburun türü nergislerim de çiçek açmaya başladıl bu gün 3 dal koparıp masama ısladım kokusunu doya doya koklamaya başladım.Resmini de yüklüyorum, bir yandan da kokusunu kokluyorum.
Sevgili hocam100 su karaburun nergislerinize talibim gercekten cok uzun zamandir ariyorum ve su an elinde oldugunu gordugum herkese soruyorum 3-4 sogan olmasa bile 2-3 sogan talep edebilir miyim? Bana gonderebilir misiniz lutfen :)
kelebek çalısı
30-03-2012, 17:55
Sevgili hocam100 su karaburun nergislerinize talibim gercekten cok uzun zamandir ariyorum ve su an elinde oldugunu gordugum herkese soruyorum 3-4 sogan olmasa bile 2-3 sogan talep edebilir miyim? Bana gonderebilir misiniz lutfen :) eger isterseniz bende size kibrisa endemik siklamenlerimden gonderebilirim ;)
Kıbrıs_Doga,
Endemik bitkileri yerinden söküp yurt dışına çıkarma hakkını kendinizde nasıl buldunuz?
Siz bunu teklif etseniz bile bu forumda bunu kabul edecek üyeler bulacağınız zannetmem.
Büyük saksımda 3-4 tomurcuk hariç hemen hepsi açtılar...
Sûz-i Dilârâ
01-04-2012, 11:45
Oy oy maşallah :))
Bize gelecek nergisler bunlar değil mi?
Bir de o saksı karışımında neler var toprak olarak sayın pria biz de aynısını yapalım da böyle açsınlar. İştahım kabardı:dilli::D
yeşillim
01-04-2012, 11:55
Benim iki tane büyük saksım var. Soğanların gelip gelişip kokusunu almayı öyle hayal ediyorum ki senelerdir.. Büyük bir heyecan!
Sayın Sûz-i Dilârâ...sayın yeşillim..
Bu saksı aslında nergisler için çok büyük..daha az derin bir saksıda da böyle gelişebilirlerdi..
Fakat, daha önce de dediğim gibi benim bu saksımda asıl büyütmeye çalıştığım bir hünnap fidanı var..ayrıca nergisler haziranda kurumaya yüz tuttuklarında bu saksıya 5 adet kahvaltılık kıl biber ekiyorum..yani bir saksıda 3 çeşit bitki yetişiyor ve saksı 12 ay boş kalmıyor..
Bu saksıda hiçbir kimyasal gübre yok..1/3 iyi toprak + 1/3 torf + 1/3 çok iyi yanmış koyun gübresi var..ara ara koyun gübresi takviyesi yapıyorum..mesela biberleri ekince..
Yeterki aşağıdaki linkteki önemli uyarılara dikkat edin, sizler de aynen bunlar gibi güzellikleri kolayca elde edebilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/901751-post2.htm
hocam100
01-04-2012, 19:35
Sayın pria nergislerim bu yıl harika oldu.Özellikle karabuurn nergislerimin kokusunu doya doya alabildim.Bu arada sizden aldıklarım da muhtaşem görüntüsü ve nefis kokusuyla bizleri sevindirdi.Karaburun nergislerimi bu yıl kasımda ektim.Havalar aniden soğuduğu ve az az yağış olduğundan fazla filizlenemdiler.Sonra yağışlar artıp kar da yağınca ve de neredeyse 2 ay bahçemde kaldığı için başlarını çıkaramadılar.Havaların ısınmadı ile nergisleri filizlenmeye başladı ve de çiçek açmaya başladı.Çiçek açmayan nergisim yok gibi desem doğrudur.Bol bol kestim ve vazoya ıslatıp kokusunu doya doya aldım.
Siznkileri de resimledim.Siznkiler de ise epey yavru olduğunu gördüm.Nefis koku ve görünüm.Benim görüşüme göre iki nergis kıyaslanamaz.İkisinin de ayrı kokusu var.İkisini de behçemin olmazsa olmazları arasına aldım.Tekrar bize bu çiçeği tanıştırdığınız için sonsuz teşekkürler.
Sayın Hocam100, toplu halde kokularını düşünemiyorum, görsellik harika ellerinize sağlık.
Bizim de karaburun nergislerimiz olsun.
Sayın Hocam100, toplu halde kokularını düşünemiyorum, görsellik harika ellerinize sağlık.
Bizim de karaburun nergislerimiz olsun.
Sayın alanur..
Ben sayın Hocam100'den 3 yıl önce 100 adet Karaburun nergisi soğanı satın almıştım..
Bunlar erkenci çeşit..aralık sonları ocak ayı başlarında çiçek verirler..
İlk yıl biraz çiçeklerini gördüm..ikinci yıl yavrularını ayırdım..200 kök falan oldular..
Ama gelin görün ki, bu yıl 200 soğandan 5 çiçek görebildim..
İstanbul'da ise soğuklama yapıp saksıya ektim 20 adet kadar..tek bir çiçek vermediler..
Yine sizin gibi bu nergislere ilgi duyan bir kişiye ücretsiz olarak 20 adet gönderdim..o da çiçek alamadı ve söküp attı..
Yani kısacası..ben bu Karaburun nergisleri için elimden gelen herşeyi yapıp denedim..bir türlü verimli çiçek alamadım..
ve..bıktım bunlardan..bir korkum da şu: Bunlarda nematod (kök çürüklüğü) hastalığı da var..ödüm patlıyor bu hastalığın benim Double Daffodil Erlicheer nergislerime bulaşmasından..
Aslında güzel kokuları var..ama çiçek verimleri çok çok az..bir yıl bekleyip te çiçek alamamak ta çok kötü..
Bu sene fidanlığımdaki 200 adet Karaburun soğanını sökeceğim..çöpe atacağım kısacası..
Tavsiye etmem ama, illa bizde deneyelim diyen olursa bunları ücretsiz olarak gönderebilirim..
Adnan bey benim nergisler bu yıl 30 cm karın altında kaldı.Bakalım nasıl olacak.Çiçek açabilecek mi.Karaburunlar açamaz ama sizden aldıklarım 1 cm filizlenmişti öylece kaldı.
Sevgili Hocam..
Karaburun nergislerinizi kasım ayında ektiğinizi söylemiştiniz..
Yukarıda alıntı yaptığım mesajınızı 13 ocakta yazmışsınız..ve 17 ocakta da aşağıdaki mesajı yazmışsınız:
http://www.agaclar.net/forum/900669-post1043.htm
Kasım ayında ektiğiniz bu Karaburun nergisleri, bunlardan umudu kestiğiniz 17 ocakta oldukça boylanıp çiçek saplarını göstermiş olmaları gerekirdi ve 17 ocakta Denizli Acıpayam'ın -11 soğuğunda bunların kavrulduğunu tahmin ediyordum ve üzülmüştüm..Çünkü bu Karaburun'ların ne yaprakları nede çiçek sapları bu soğuklara dayanamaz..Ki, ocaktan sonrada sert soğuk ve donlar devam etti..
Bunlar erkenci çeşit..Kasım başlarında ekildiği zaman en geç ocak ayı ortalarında çiçeklenirler..
Siz daha önceki aylarda bunları yazmışken, bugün yazdığınız mesajınızda Karaburun nergislerinin açtığından bahsetmenizi hayretle okudum.
Sayın pria nergislerim bu yıl harika oldu..Bu arada sizden aldıklarım da muhtaşem görüntüsü ve nefis kokusuyla bizleri sevindirdi.Sizinkileri de resimledim.Sizinkiler de ise epey yavru olduğunu gördüm.Nefis koku ve görünüm.Tekrar bize bu çiçeği tanıştırdığınız için sonsuz teşekkürler.
Benden satın aldığınız double daffodil erlicheer'leri çok çok güzel üretiyorsunuz sevgili Hocam..
Fotoğraflarınız harika..
Güzel sözleriniz için bende teşekkür ediyorum..
wellness
02-04-2012, 02:52
Sayın Hocam100,
her ne kadar da Sayın Adnan ağabeyimizin dediği gibi bunların erkenci bir çeşit olduğunu ve fazla soğuktan hoşlanmadığını bilsekte, acaba bu seneki bol çiçek açışının sebebini soğuklara bağlayabilirmiyiz? Bunu denemek acaba nasıl olur? Benim bulunduğum bölge itibari ile sanırım sizlerin bölgenizden daha soğuk olmalı.
Sayın Adnan Ağabeyim,
bu güne kadar karaburun nergisine bölgemde ki soğuk iklim sebebi ile ilgi duymuyordum. Ancak şimdi deneme maksadı ile ilgi duymaya başladım. Soğan söküm zamanı geldiğinde sizden bu nergisten talepte bulunacağım mümkünse. Kimbilir bakarsınız yıllardır bilinen bir tabu yıkılır ve soğuk iklimde daha iyi verim alınır.
Sayın Adnan Ağabeyim,
bu güne kadar karaburun nergisine bölgemde ki soğuk iklim sebebi ile ilgi duymuyordum. Ancak şimdi deneme maksadı ile ilgi duymaya başladım. Soğan söküm zamanı geldiğinde sizden bu nergisten talepte bulunacağım mümkünse. Kimbilir bakarsınız yıllardır bilinen bir tabu yıkılır ve soğuk iklimde daha iyi verim alınır.
Benim bu çiçek verimi çok çok az olan Karaburun nergislerinden kurtulmak istememin asıl nedeni onlarda sık sık rastladığım nematod (kök çürümesi) hastalığıdır..
http://www.agaclar.net/forum/818812-post985.htm
Bu yüzden onlar fidanlığımda benim double daffodillerden biraz uzak yerde olmalarına rağmen onlardaki nematodun el teması, çapa, çepin vasıtasıylada bulaşabileceğinden de çekiniyorum..
Sevgili wellness..Mademki illa istiyorsunuz, sizede gönderirim..
Ama yarın öbürgün bunlardan dolayı benden satın alacağınız double daffodiller de hastalanır ve çürürlerse sorumluluk kabul etmem.
wellness
02-04-2012, 10:17
Merhaba Adnan Ağabeyim,
tüm verilen bilgilere rağmen ve yapılan uyarılara rağmen, bir insanın kendi uygulamalarından dolayı başkalarını sorumlu tutmasından nefret ederim. Bu ahlaksızlık olur. Şuana kadar gerek karaburun nergisleri ve gerekse diğer nergisler ve hastalıkları ve bakımı konusunda gerek ağaçlar.net ten sizlerden ve gerekse başka sitelerden bir çok araştırma yaptım. Karaburunlar hakkında önemle soğan sak nematodundan bahsediliyor akademik araştırmalarda. Bunların hepsinden haberdarım. Artık eğer bu hastalıktan muzdarip olursam bunun yegane sorumlusu kendim olacağım. Bunun bilincindeyim.
Uyarılarınız için çok teşekkür ederim.
Sevgi Durul
02-04-2012, 10:59
Arkadaşımın verdiği nergis soğanlarının çiçeği böyle açacak.:) Cinsi hakkında bilgi sahibi olan var mı acaba?
279064
Double Daffodil yaşamadı bu arada.
Sayin SDurul hanim.
Emin degilim,fakat Winston Churchill turu olabilir.
Daha iyi bilen arkadaslar belki yanlisimi duzeltir.Ben o turden aldim zira..1 Nisan sakasi gibi bir de kar gordu nergizlerim:( ve butun diger ektiklerim:(
Double Daffodil yaşamadı bu arada.
Sayın SDurul..
Aman yanlış bir algılama olmasın..Sizin double daffodil diye satın aldığınız nergis soğanı benden değil..siz daha önce belirttiniz ama ben bir kez daha hatırlatayım; siz o soğanı sayın Mutlu Kutlu'dan satın aldınız..
Aldığınız soğan double daffodil erlicheer mi, değil mi sorusuna gelince..
Ben sayın Mutlu Kutlu beyin internet sayfasından o soğanın resminin bulunduğu sayfayı aşağıya ekliyorum:
Kod:so04 Beyaz katmerli nergis - Double Daffodil Erlicheer. Dikime hazır sağlıklı soğan şeklinde (aralık-şubat arası çiçek açacak) | Sonbaharda dikilmesi gereken soğan ve yumrular (http://www.tropiksera.com/Kodso04-Beyaz-katmerli-nergis-Double-Daffodil-Erlicheer-Dikime-hazir-saglikli-sogan-seklinde-aralik-subat-arasi-cicek-acacak,PR-232.html)
Bu mesajı okuyanlar, hem bu başlıkta bol miktarda bulunan double daffodil erlicheer fotolarına baksınlar, birde sayın Mutlu beyin satış sayfasındaki fotoya bakıp karar versinler..
Mutlu bey bunlar için ''aralık şubat arası açarlar'' demiş ama bu nergisler asla aralık ayında falan açmaz..genelde martta açarlar..
Sevgi Durul
02-04-2012, 13:15
Sonbaharda sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım nergislerden Double Daffodil Erlicheer cinsi nergisim diğerlerinden önce yaprak çıkardı. Fakat diğerleri büyümeye devam ederken Double Daffodilin yaprakları giderek sarardı.
Bugün soğanı topraktan çıkardım, soğan yumuşamış ve yeşil küfle kaplanmıştı. Soğanın kabuklarını soyarak içindeki sağlam kısma ulaştım. Çürük köklerini temizledim, hiç kök kalmadı. Bu arada soğan iyice küçüldü. Kardelen soğanı kadar kaldı. Soğanın kurtulup kurtulmadığı hakkındaki yorumları bekliyorum.:)
Sayın pria, ben alıntıladığım mesajımda bahse konu nergisi kimden aldığımı yazmıştım zaten.
Hiç kimse yanlış anlamasın, kaybettiğim Double Daffodil Erlicheer cinsi nergis soğanını sayın Mutlu Kutlu'dan almıştım. Bunun için satın aldığım kişiyi suçlayamam, belki sulama hatası ile küflenmiş ve çürümüş olabilir.
Verdiğiniz linkteki fotoğraflar, Double Daffodil'e benzemiyor aslında. Bunun cevabını sayın Mutlu Kutlu verebilir, diye düşünüyorum.
hocam100
02-04-2012, 20:02
Adnan bey ben bir türlü anlayamadım verdiğim nergisler niye sizde açmıyor.İnanın bu yıl ekltiğim tüm nergisler çiçek açtı diğebilirm.Bunun soğuklama ile ilgisi var diğe düşünüyorum.Ayrıca ben gayet geç ekiyorum.Bu yıl kasım ortası ektim.Neredeyse nergislerim 2 cm kendiliğinden filizlenmişti.Geçen senelerde erken ekip su vermiştim.Filizlenmiş kışa 5 cm boyla başlamıştı.Havaların nemli ve ılık gitmesi sonucu nergisler çamak için ocak sonu hazırlanmış derken havalar soğumuş ve tabi kar yağmıştı.Ben üzerine örterek kurtarmıştım.Ama bu yıl farklı.Geçmiş mesajımda yazdığım gibi 3 cm filizle kaldılar.Marta hızla filizlenip çiçek açtılar.
hocam100
02-04-2012, 20:27
Bunlar da sizden aldıklarımın son halleri:
Güzin Çakar
02-04-2012, 21:03
Sayın Pria,
Benim nergislerim,
279214
279215
Tomurcukların tamamını görüntüleyemedim.
279216
Aşağıdaki gibi minikler var.
279217
Galiba artık açmalarını bekleyeceğim.
279218
hocam100
02-04-2012, 21:26
Sevgili Hocam..
Karaburun nergislerinizi kasım ayında ektiğinizi söylemiştiniz..
Yukarıda alıntı yaptığım mesajınızı 13 ocakta yazmışsınız..ve 17 ocakta da aşağıdaki mesajı yazmışsınız:
http://www.agaclar.net/forum/900669-post1043.htm
Kasım ayında ektiğiniz bu Karaburun nergisleri, bunlardan umudu kestiğiniz 17 ocakta oldukça boylanıp çiçek saplarını göstermiş olmaları gerekirdi ve 17 ocakta Denizli Acıpayam'ın -11 soğuğunda bunların kavrulduğunu tahmin ediyordum ve üzülmüştüm..Çünkü bu Karaburun'ların ne yaprakları nede çiçek sapları bu soğuklara dayanamaz..Ki, ocaktan sonrada sert soğuk ve donlar devam etti..
Bunlar erkenci çeşit..Kasım başlarında ekildiği zaman en geç ocak ayı ortalarında çiçeklenirler..
Siz daha önceki aylarda bunları yazmışken, bugün yazdığınız mesajınızda Karaburun nergislerinin açtığından bahsetmenizi hayretle okudum.
Adnan bey bu mesajınızı okumamadan mesaj yazmışım.Bu yıl iklim garipti ki bitkiler bile şaşırdı.Kasım ayında ekilen nergisler filizlenemeden yani tepelerini gösteremeden soğuklar başladı ardından da kar.Yani yapraklarını çıkaramadan kar altında kaldı.O yüzden çektiğim resimde uçlarda çok az bir yanık var.Geçen seneki durum olmadı yani.Bu arada havalar ısınmaya karlar da erimeye başladı Nergisler 2 cm dışarıya çıktı öylece bekledi.Mart geldi hızla büyüdü.Ve Mart 15 açmaya başladı ki hala bugün dahi açanlar vardı bir vazoluk topladım.Yani bu nergisin çiçeği böyle ısı ile geç açtırılabilir.Bu arada acıpayam Bu yıl -18 i gördü.
hocam100
02-04-2012, 21:29
Sayın Hocam100,
her ne kadar da Sayın Adnan ağabeyimizin dediği gibi bunların erkenci bir çeşit olduğunu ve fazla soğuktan hoşlanmadığını bilsekte, acaba bu seneki bol çiçek açışının sebebini soğuklara bağlayabilirmiyiz? Bunu denemek acaba nasıl olur? Benim bulunduğum bölge itibari ile sanırım sizlerin bölgenizden daha soğuk olmalı.
Sayın Adnan Ağabeyim,
bu güne kadar karaburun nergisine bölgemde ki soğuk iklim sebebi ile ilgi duymuyordum. Ancak şimdi deneme maksadı ile ilgi duymaya başladım. Soğan söküm zamanı geldiğinde sizden bu nergisten talepte bulunacağım mümkünse. Kimbilir bakarsınız yıllardır bilinen bir tabu yıkılır ve soğuk iklimde daha iyi verim alınır.
Benim zorunlu iklimle denemelerim size belki tecrube olur.Bu çiçeği geç ekmek en iyisi yoksa yaprağı pırasa gibi büyüyüp çiçek açması az oluyor.
.Bu çiçeği geç ekmek en iyisi yoksa yaprağı pırasa gibi büyüyüp çiçek açması az oluyor.
Mevlût Bey..
Ha eylül ayı sonunda ha kasım ortasında eksen ne farkeder?Bunun çiçek verimine ne etkisi olur ki?
Bir nergis soğanı gelecek yılın çiçek tomurcuğunu zaten yaza girerken ve sonbahara kadar olan dinlenme döneminde hazırlıyor..
Bu uyku döneminde çiçek tomurcuğu hazırlığını yapamamış bir nergis soğanını siz geç ektiğinizde de artık yapamaz bunu..
Yani, mayıs-haziran-temmuz-ağustos-eylül aylarında gelecek yılın çiçek tomurcuğu oluşumu hazırlanır..Bakın sayın kgursan bu durumu ne güzel anlatmış:
http://www.agaclar.net/forum/587626-post527.htm
Eğer bu aylarda hazırlayamamışsa, siz onu istediğiniz kadar geç ekin, artık çiçek veremez o..
Karaburun nergisi zor bir tür..
Adnan bey ben bir türlü anlayamadım verdiğim nergisler niye sizde açmıyor..
Mevlût Bey..
Bu konuda yalnız değilim..Bakın sizden Karaburun nergisi alıpta aynen benim durumumda olanlar da var:
http://www.agaclar.net/forum/712876-post611.htm
http://www.agaclar.net/forum/713320-post616.htm
Aynen benim durumum gibi..Sizden aldığım soğanlar ilk yıl bir miktar çiçek verdi..ikinci yıl 200 soğan 14-15 çiçek verirken bu yıl ancak 5 çiçek verdiler..
Sizden, evvelki yıllarda kimbilir kaç kişi bu Karaburun'lardan satın amıştır..
Bakın geçen yıl ve bu yıl forumda hiç fotoğraf yükleyen bile yok..
Bir tek siz memnunsunuz bunlardan gibime geliyor..Hemde, Denizli/Acıpayam gibi -18'leri gören bir yerde..
Bu işlerden bayağı anladığımı sanırdım ama inanın bu Karaburun'lara aklım yetmiyor artık..
Sakın bu sözlerimi sizin kafanıza kakma olarak algılamayın..sizden kaynaklanan birşey değil bu..Bu Karaburun nergisleri çok sorunlu bir tür..
Bu yıl artık kurtuluyorum onlardan..boş yere vaktimi ve emeğimi alıyorlar..
Sayın pria bunlarda sizden aldıklarımdan sağ kalan ikisi
buda beyaz ve mavi kardeşliği
kopshtar
03-04-2012, 13:25
Bunlar Bursa'daki bu yıl ilk defa açan dobble'ların geçen haftaki hali. Bu hafta tamamen açtılar tabi.
Gözlemlerimi şöyle paylaşayım sn Pria;
1-İlk yıl olmasına rağmen gelişimleri gayet iyi ve sağlıklı.
2-Her bir sapta 9 adet çiçek var. Bu da çok dolgun ve top halinde bir görüntü veriyor.
3-Kokuları yoğun ancak karaburun nergisler daha ferah (fresh) bir kokuya sahip.
Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 23:13
Kıbrıs_Doga,
Endemik bitkileri yerinden söküp yurt dışına çıkarma hakkını kendinizde nasıl buldunuz?
Siz bunu teklif etseniz bile bu forumda bunu kabul edecek üyeler bulacağınız zannetmem.
Sevgili kelebek çalısı, bunu bir hakaret olarak kabul ediyorum. Şuan kktc nin yürüttüğü endemikler projelerine dikkatinizi çekerim. Orkidelerimiz,medoş lalelerimiz koruma altına alındı, onun dışında adaya endemik kermez meşelerini koruyup çoğaltan 'gelecek için meşeler' projesine ne diyorsunuz? Bu çoğalttıkları meşelerin hepsi mi adada kalıyor? palamutlardan veya fidanlardan kimse alıp yurt dışına çıkar mıyor mu? Peki ya son zamanlardaki kızılçam altın tohum kalem projesi ? Endemikleri inanın korumada üstüme tanımam çünkü birçok koruyup çoğaltma projesinde bizzat bulundum. Ayrıca yok olmakta olan doğamızdan hiçbir bitkiyi yerinden söküp yurt dışına çıkarmadım. Evimdeki saksıların içinde biten siklamenler,bahçemdeki medoş laleleri.. Siklamenleri yoldan sokaktan geçen çocuklar koparıp yolabiliyor, bense bunların bir soğanını veya birkaç tohumunu yurt dışı dediğniz de ana vatana göndermişim, çok mu ?
Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 23:20
Sayın alanur..
Ben sayın Hocam100'den 3 yıl önce 100 adet Karaburun nergisi soğanı satın almıştım..
Bunlar erkenci çeşit..aralık sonları ocak ayı başlarında çiçek verirler..
İlk yıl biraz çiçeklerini gördüm..ikinci yıl yavrularını ayırdım..200 kök falan oldular..
Ama gelin görün ki, bu yıl 200 soğandan 5 çiçek görebildim..
İstanbul'da ise soğuklama yapıp saksıya ektim 20 adet kadar..tek bir çiçek vermediler..
Yine sizin gibi bu nergislere ilgi duyan bir kişiye ücretsiz olarak 20 adet gönderdim..o da çiçek alamadı ve söküp attı..
Yani kısacası..ben bu Karaburun nergisleri için elimden gelen herşeyi yapıp denedim..bir türlü verimli çiçek alamadım..
ve..bıktım bunlardan..bir korkum da şu: Bunlarda nematod (kök çürüklüğü) hastalığı da var..ödüm patlıyor bu hastalığın benim Double Daffodil Erlicheer nergislerime bulaşmasından..
Aslında güzel kokuları var..ama çiçek verimleri çok çok az..bir yıl bekleyip te çiçek alamamak ta çok kötü..
Bu sene fidanlığımdaki 200 adet Karaburun soğanını sökeceğim..çöpe atacağım kısacası..
Tavsiye etmem ama, illa bizde deneyelim diyen olursa bunları ücretsiz olarak gönderebilirim..
Sayın pria ben soğanlara talibim..
Kıbrıs_Doga
03-04-2012, 23:22
Oy oy maşallah :))
Bize gelecek nergisler bunlar değil mi?
Bir de o saksı karışımında neler var toprak olarak sayın pria biz de aynısını yapalım da böyle açsınlar. İştahım kabardı:dilli::D
Bende istemiştim ama kimseden ses seda çıkmadı :( :( :(
Double Daffodil Erlicheer nergisler, şahane sevgili Pria. katmerli oluşu çok güzel paylaşımlarınızı takip ediyorum. çok güzel bir tür. emeğinize sağlık. mutlaka bu türdende edinmeliyim. sanırım artık seneye dikim olur. nergis soğanları, satış için hangi ay uygun.
Double Daffodil Erlicheer nergisler, şahane sevgili Pria. katmerli oluşu çok güzel paylaşımlarınızı takip ediyorum. çok güzel bir tür. emeğinize sağlık. mutlaka bu türdende edinmeliyim. sanırım artık seneye dikim olur. nergis soğanları, satış için hangi ay uygun.
Rezerve listesi neredeyse dolmak üzere sayın escarer..
Bu yıl satışa sunacağım 400 soğanın 345 adeti sahibini buldu..55 adet kaldı...(teslimat temmuz başı):
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070-5.htm
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
Ayrıca beğeni dolu sözleriniz için teşekkür ederim..
Allah'a şükür beni mahcup etmiyor bu nergis türü..bol bol çiçek veriyorlar..
Sayın pria ben soğanlara talibim..
Sayın Kıbrıs_Doga..Sizden önce birkaç kişiye söz verdim..En son gönlümden geçen yer Samsun Türkiye Eğitimi Geliştirme Vakfı:
http://www.agaclar.net/forum/940265-post4.htm
Güzin Çakar
04-04-2012, 00:49
Oy oy maşallah :))
Bize gelecek nergisler bunlar değil mi?
Bir de o saksı karışımında neler var toprak olarak sayın pria biz de aynısını yapalım da böyle açsınlar. İştahım kabardı:dilli::D
Sevgili Sûz-i Dilârâ,
Benimkilerin açmasını bekliyorum. Açmış hallerini gördüğünüzde, belki de saksı karışımını benden istersiniz :)
Neden böyle yazdım? çünkü Sayın Pria'nın gönderdiği vefalı, onları çok sevdiğimi anlayan nergislerim boylarına bakmadan bana hoş sürprizler yapıyor.
Kıbrıs_Doga
04-04-2012, 02:21
Sayın Kıbrıs_Doga..Sizden önce birkaç kişiye söz verdim..En son gönlümden geçen yer Samsun Türkiye Eğitimi Geliştirme Vakfı:
http://www.agaclar.net/forum/940265-post4.htm
bende çalı tohumlarında elimden geldiğince size yardım ederim :)
Bunlar Bursa'daki bu yıl ilk defa açan dobble'ların geçen haftaki hali. Bu hafta tamamen açtılar tabi.
Gözlemlerimi şöyle paylaşayım sn Pria;
1-İlk yıl olmasına rağmen gelişimleri gayet iyi ve sağlıklı.
2-Her bir sapta 9 adet çiçek var. Bu da çok dolgun ve top halinde bir görüntü veriyor.
3-Kokuları yoğun ancak karaburun nergisler daha ferah (fresh) bir kokuya sahip.
Sayın kopshtar..
Double Daffodil'lerde bu yıl sizin çiçek saplarında 9 tomurcuk olması biraz az..
Sanırım gelecek yıl iyi bir yetiştirme ortamında daha bol çiçek sapı ve çiçek saplarında 15-16-17 adete kadar tomurcuk görürsünüz..Ben bu yıl ilk defa bir çiçek sapında 17 tomurcuk saydım..Literatüre göre bu sayı 20'ye kadar çıkabiliyormuş..Tabi, bu durumda çiçekler oldukça ağırlaşıyor..Bu yüzden sapların kırılmaması için rüzgara kapalı yerlere ekmekte yarar var..
Renkler, zevkler tartışılmaz..Her insanın kokuları algılaması farklı olabiliyor..
Mesela sayın Hocam100'ün geçen yıl benim nergislerle ilk tanıştığında şöyle bir mesajı vardı:
''Adnan bey nergislerinizn kokusu alışkanlık mı yapıyor ne.Günde en az 5 kere koklamak için yanından geçiyorum.Sanki alışmaya bu güzelliği benimsemeye başladım.Kokusu gün geçtikce güzelleşiyor.Eşim bile hiç koku sevmezdi aa bunlar de ne güzel kokuyormuş dedi. Şaşırdım.Her neyse bu güzelliği bizlerle paylaştığınız için sonsuz teşekkürler.''
http://www.agaclar.net/forum/776906-post939.htm
Karaburun nergisleri de çok güzel bir tür..bende özendim onlara ve Hocam100'den 100 adet satın almıştım ama maalesef onların çiçek veriminde bir istikrar göremedim..bir yıl gözünüz gibi bakıp hiç çiçek alamayınca soğuyorsunuz..
Ne yaptıysam iyi sonuç alamadım onlardan maalesef..bu yıl 200 soğanda 15 çiçek verdiler..İstanbul'da saksıda da öyle, Çanakkale'de fidanlığımda da öyle..
Bu durum sadece benim başıma gelmiyor tabi..Sayın Hocam100'den Karaburun satın alan üyelerde de aynı yakınma var..Mesela Hüsnüyusuf adlı üye geçen yıl şöyle yazmış:
''Geçen sene Hocam100'den almış olduğum Karaburun nergislerinin hepsi olmasa da yarısı çiçek açmıştı. Bu sene özenle sakladığım nergis soğanlarım filizlendiler ve uzadılar fakat çiçek tomurcuğu oluşturmadılar ne yazık ki. Bunun sebebi ne olabilir, bir anlam veremedim. Soğanların çok yavru soğan oluşturması çiçek açmasını engellemiş olabilir mi?''
http://www.agaclar.net/forum/712876-post611.htm
Karaburunlar güzel nergis ama çiçek verimi çok çok az..Sorunlu, problemli bir tür..
Ayrıca benim bir gözlemim daha var..Geçen yıl çiçekçilerden bir demet Karaburun alıp mutfaktaki vazoya koymuştuk..Mutfak küçük olmasına rağmen koku her tarafa yayılmıyordu..yani, Karaburun nergisinin kokusunu ya çok yakınında olursanız veya koklarsanız duyuyorsunuz..Oysa benim double daffodil erlicheer'ler öyle değil..5-6 sap kesip evinizin salonuna koysanız bile çok uzaklardan o kokusunu algılayabiliyorsunuz..
Gözlemleriniz için teşekkür ederim.
Sayın Pria'nın gönderdiği vefalı, onları çok sevdiğimi anlayan nergislerim boylarına bakmadan bana hoş sürprizler yapıyor.
Her geçen yıl bonkör, cömert özelliklerine tanık oldukça onları daha bir seveceksiniz sayın gçakar..
Saygılarımla..
16 tomurcuklu bir çiçek sapı:
hüsnüyusuf
04-04-2012, 17:30
Sayın Pria, elinizdeki nergis türünü bizlere tanıttınız. Büyük emekleriniz takdire değer kesinlikle. Özellikle çok soğuklara bile dayanıklı olması bu türü diğer kokulu nergislerden ayırıyor. Karaburun nergislerini saksıda yetiştirmiştim. İlk sene çok güzel çiçeklendi. Fakat ikinci sene soğanları çok özenle koruduğum halde hiç çiçeğini göremedim. Bunu da saksıda olmasına bağlamıştım.
Bu güzelliği yetiştirmeyi uzun zamandır hayal ediyorum fakat soğanlı bitkileri saksıda yetiştirmek hiç içime sinmiyor. Onlar bahçede yetişmeyi hakediyor diye düşünüyorum. Yine de büyük saksıdaki nergisler kararımı her an değiştirebilir. İnşallah birgün kısmet olur.
Güzin Çakar
04-04-2012, 18:16
Sayın Pria,
Bendeki de 16 tomurcuklu
279810
Bu da 14, ama açan 4 tanesi arkadakileri saklıyor :)
279811
Sayın Pria,
Bendeki de 16 tomurcuklu
Literatürde 20 adet tomurcuk verebilir diyor ama bakalım ne zaman kimde göreceğiz bu sayıyı sayın gçakar...
En çok hoşuma giden, yorgunluğumu emeğimi unutturan ne biliyor musunuz? İşte..Sizlerin elde ettiği güzel sonuçlar..güzel fotolarınız..memnuniyetiniz..
Bakın..Bu sene talep çok fazla..şimdiden kontenjan neredeyse doluyor; talipli sayısı şu an 53..Sanırım 60'ı geçecek..
60 kişiyle yazışmak, yanıt vermek, kargo paketlerini hazırlamak, kargo şirketinde ''aman bir yanlışlık olmasın diye'' görevli elemanın yazdığı adres ve telefonları tek tek kontrol etmek..ayrıca kargoların yerine ulaşıp ulaşmadığını takip etmek benim büyük zamanımı ağaçlar.net'te geçirmeme sebep oluyor..
Diyeceksiniz ki, ''ehhh..olacak o kadar..emeğinin karşılığını da alıyorsun''...
Orası apayrı konu..
Beni mutlu eden, işimi keyifle yorgunluk duymadan yapmamı sağlayan, cebime giren paradan ziyade, sizlerin güzel, olumlu, keyifli sözleriniz..güzel fotolarınız..
Sayın Pria, elinizdeki nergis türünü bizlere tanıttınız. Büyük emekleriniz takdire değer kesinlikle. Özellikle çok soğuklara bile dayanıklı olması bu türü diğer kokulu nergislerden ayırıyor. Karaburun nergislerini saksıda yetiştirmiştim. İlk sene çok güzel çiçeklendi. Fakat ikinci sene soğanları çok özenle koruduğum halde hiç çiçeğini göremedim. Bunu da saksıda olmasına bağlamıştım. Bu güzelliği yetiştirmeyi uzun zamandır hayal ediyorum fakat soğanlı bitkileri saksıda yetiştirmek hiç içime sinmiyor. Onlar bahçede yetişmeyi hakediyor diye düşünüyorum. Yine de büyük saksıdaki nergisler kararımı her an değiştirebilir. İnşallah birgün kısmet olur.
Sayın hüsnüyusuf..
Ben de bir kokulu nergis türüm daha olsun diye, sizin gibi sayın Hocam100'den 100 adet Karaburun nergisi almıştım..
Sizin başınıza gelenler aynen benim de başıma geldi..İlk yıl bolca çiçek verdiler ama 2. yıl 15, bu yıl ise ancak 5 adet çiçek görebildim..
Nergisler tabi ki, bahçe toprağında daha güzel gelişiyorlar ama azıcık geniş ve derince saksılarda da gayet güzel neticeler verebiliyor..
Ben bu konularda oldukça bilgili olduğumu sanıyordum ama bu Karaburun nergislerine aklım ve bilgim yetmiyor artık..
Ne bahçede ne saksıda iyi sonuç alamadım..
Ayrıca bu yıl benden double daffodil erlicheer türü nergis satın alan bir bayan, bu Karaburun nergislerini de edinmek isteğini bana ısrarla söyleyince, ona da 20 adet soğan gönderdim..ama 20 adet Karaburun nergisine güvenemediğim için ''açarsa parasını yatırırsınız'' diye şartlı gönderdim..
Tabi, ona gönderdiğim 20 soğanın da hiçbirisi çiçek açmadı..
İnşallah bir yıl benim nergislerimi edinirsiniz sayın hüsnüyusuf..
Selamlar..
O kadar nergiz den sadece bu güzeller yüzümü güldürdü. Birinci fotodakini bu yıl aldım, mondragon. İkinci fotodakini iki yıl önce sn Hocam100 den almıştım (üye olmadan önce) salome, ama bu cinsi de çiçek açtırması çok zor.
Sayın Pria,
Daha önce 4 adet ayırttığım nergislerin sayısını 6 adete çıkartıyorum. Ayrıca ücretsiz dağıtacağım dediğiniz Karaburun Nergis soğanlarındanda aynı adet kadar istiyorum. Nergislerin ücretini de daha sonra yatıracağım. Çünkü eşe dosta söyledikçe onlarda istiyor. Son duruma göre netleştirip ücretini yatırırım. Saygılarımla. Görüşmek üzere.
Sezon başında ekdiğim "paper white" nergisim nihayet çiçek sapı verdi. Uzun ve sert geçen Ankara kışından sonre ancak kendine gelebildi...
275790
Ve sonunda Paperwhite nergislerim açtı... :D
Kokusu karaburun'a göre daha hafif ve limonsu.
280001 280002 280003 280004 280005
Sizin başınıza gelenler aynen benim de başıma geldi..İlk yıl bolca çiçek verdiler ama 2. yıl 15, bu yıl ise ancak 5 adet çiçek görebildim..
Ben bu konularda oldukça bilgili olduğumu sanıyordum ama bu Karaburun nergislerine aklım ve bilgim yetmiyor artık..
Ne bahçede ne saksıda iyi sonuç alamadım..
Ayrıca bu yıl benden double daffodil erlicheer türü nergis satın alan bir bayan, bu Karaburun nergislerini de edinmek isteğini bana ısrarla söyleyince, ona da 20 adet soğan gönderdim..ama 20 adet Karaburun nergisine güvenemediğim için ''açarsa parasını yatırırsınız'' diye şartlı gönderdim..
Tabi, ona gönderdiğim 20 soğanın da hiçbirisi çiçek açmadı..
İnşallah bir yıl benim nergislerimi edinirsiniz sayın hüsnüyusuf..
Selamlar..
Sn Adnan bey., Bildiğiniz gibi bütün soğanlı bitkiler ekolojık koşullara uyum içinde çiçeklenir, çoğalır ve soylarını devam ettirirler. Ekoloji o tür(ler) için uygun değil ise ne çiçeklenir, ne soyunu devam ettirir ve sonuçta yok olurlar.
Sanırım Karaburun nergisleri de karaburun un ekolojik koşulları dışında yaşayamıyabiliyor. Karaburun ekolojısınde ki ekoloji ( yıl içinde sıcaklıkların değişimi, nem ve yağmur vb. koşullar) başka yörelerde olmayınca soğan içinde Çiçek oluşumu gerçekleşmeyebiliyor. Doğal olarak da çiçek açmıyor.
Evet adı nergis. Ama karaburun koşullarına uygun bir nergis . Bu koşulların dışında çiçek oluşturamıyor. İncelenmesi gereken "Karaburunun ekolojık koşulları" dır.
Bir de aklıma takılan Büyük ve küçük nergis sinekleri ve zararları acaba çiçek olayını olumsuz duruma getirebilir mi? Yani diğer bölgelerde bu nergis sineklerinin gelişimi daha fazla olabilir de çiçek oluşumunu engelleyebilir mi?
Kolay gelsin.
Evet adı nergis. Ama karaburun koşullarına uygun bir nergis . Bu koşulların dışında çiçek oluşturamıyor. İncelenmesi gereken "Karaburunun ekolojık koşulları" dır.
Bir de aklıma takılan Büyük ve küçük nergis sinekleri ve zararları acaba çiçek olayını olumsuz duruma getirebilir mi? Yani diğer bölgelerde bu nergis sineklerinin gelişimi daha fazla olabilir de çiçek oluşumunu engelleyebilir mi?
Kolay gelsin.
Kamil Bey,
Dikkat çektiğiniz gibi Karaburun ilginç klimatolojik özellikleri olan bir bölge..
Ülkemizde %23 oranı ile oksijeni en bol olan ikinci yer..
Çok nemli olmayan bitmeyen esintisi var Karaburun'un..
Hurma zeytin Türkiye'de bir tek o yarımada da yetişiyor...Akdağ'ın serinliğinin getirdiği sabah çiği, denizden esen poyraz ve keşişleme rüzgarlarının etkisiyle ''olea pomea'' bakterisi/mantarı oluşumun sebebidir.
Yani çok değişik bir ekolojisi var Karaburun yarımadasının..
Bir tanıtım yazısında şöyle bir bilgi de var:
''Örneğin; zeytinde hurmayı, çiçekte nergisi, sebzede enginarı, kendine has özellikleriyle sadece bu yarımadada bulmak mümkündür.''
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (http://www.izmirkulturturizm.gov.tr/belge/1-87347/karaburun.html)
Bu nedenlerle Karaburun nergisinin ancak uygun iklim özellikleri taşıyan bölgelerde verimli olabileceği varsayılmalı...
İkinci olarak şunu da belirteyim; küçük ve büyük nergis sineklerinin etkili olacağını sanmıyorum ben şahsen..Çünkü, böyle bir durum olsa benim double daffodillerin de çiçek verimi düşerdi..
Dediğiniz gibi, ana sebep iklim özellkleri..Her yerde olmuyor bu nergis..
Bende bu yüzden inadı bırakıp, kendi açımdan kapattım Karaburun sayfasını..
Saygılar..
engin1981
06-04-2012, 18:15
Merhabalar.aralık ayında elime çiçekli ve soğanlı 4-5 tane nergis geçti. bende saksıya diktim.15-20 gün çiçekli durduktan sonra çiçekleri kurudu.mart sonuna kadar bir iki defa suladım.geçen hafta hala yeşil olan sapları dibine yakın bir yerden kestim.
çiçeği geçsede sulamaya devam etmem gerktiğini bilemedim malesef. dibe yakın kestiğim kökler hala yeşil. sizce sulayımmı. yoksa o şekilde kurumaya bırakıp sonra loş bir odaya mı alayım. teşekürler.
dibe yakın kestiğim kökler hala yeşil. sizce sulayımmı. yoksa o şekilde kurumaya bırakıp sonra loş bir odaya mı alayım. teşekürler.
Sadece yaprakları kestiyseniz, kökleri kurcalamayıp ve kesip temizlemediyseniz artık kesinlikle su vermeyin..güneşli sıcak bir yerde saksı toprağının iyice takır takır kurumasını bekleyin..toprak iyice kuruyunca serin gölge bir yere aktarın..kasıma kadar..
Şansınızı böyle deneyin derim.
tatlı bezelye
07-04-2012, 11:37
Merhaba,
Geçen baharda sayın pria'nın elcağızı ile getirdiği nergisler bizi nasıl mutlu ediyor anlatamam. Her sabah heyecanla koşup bakıyoruz.
Selamlar
Arkadaslar,nergizlerinize imreniyorum ..Benimkiler sonuk kaldi:(
Deniz Yıldızı
07-04-2012, 13:26
Ben de yabani nergislerin kokusuna bayılıyorum. Adana'da ocak ayının sonlarına doğru heryerde satılıyor ve biz de alıp odalarımızda mis gibi kokmalarını sağlıyoruz. Ama bu sene ben de soğanlarını aldım. Seneye umarım benim de yabani nergislerim olacak ve mis gibi kokacak. Şimdilik fotoğraflardaki kokmayan nergislerimle mutluyum.
.280517
280518
280519
280520
kelebek çalısı
07-04-2012, 14:16
Sn. tatlı bezelye, sarigoz, DENİZ YILDIZI,
emeklerinize sağlık, nihai amaç nergis tarlası yaratmak değilse, nergisleriniz çok güzel ve hoş görünüyor.
Kendi adıma doğada kendiliğinden çıkmış, kır tarzında bir görüntü oluşturan karışık peyzajlı çiçekleri seyretmeyi severim.
Tarlasını seyretmek, yapay olduğunu fazlasıyla hatırlattığından zevk vermiyor o kadar.
Kolaylıklar.
Merhaba,
Geçen baharda sayın pria'nın elcağızı ile getirdiği nergisler bizi nasıl mutlu ediyor anlatamam. Her sabah heyecanla koşup bakıyoruz.
Selamlar
Sizin eşinizin hani o Kozyatağı/CarrefourSA yakınındaki ofisine giderek nergis soğanlarınızı teslim ettiğim hanımsınız sanırım..
Çok sevindim elde ettiğiniz güzelliklere..
İnşallah double daffodil erlicheer cinsi nergisler bahçenizde yıllar boyu en gözde çiçekleriniz olur ve her baharda cömertliklerini sunarlar size..
Selamlar..
Ayrıca fotolarınız için teşekkürler..
Double daffoldil erlicheer türü nergislerin ekimi, bakımı, dikkat edilecek hususlar:
http://www.agaclar.net/forum/901751-post2.htm
Sayin Kelebek calisi,
Tesekkurler:rolleyes:
tatlı bezelye
07-04-2012, 17:57
Evet benim:), tekrar teşekkürler Sayın Pria. Yine resim çekerim sizin için. Bu güzelliğin devamlılığı için elimden geleni yapacağım. Bu sabah biraz sıvı gübre verdim. Sararana kadar da dokunmuyorum.
Sayın kelebek çalısı, tarlam olsaydı sevinçten çıldırırdım herhalde:) Siz naturellikten yanasınız sanırım, ben de organize görüntülerden. Çiğdemler öne nergisler arkaya diye düşünmüştüm, karışık nergislerimin on tanesinden dokuzu aynı türden ve "giant" dev çıktılar, bu sene yerlerini tekrar düzenleyeceğim. Belki yine çiğdemler önde, eerlicher ler arkada bırakıp, sadece dev nergisleri bir araya toplarım.
Herkesin emeğine sağlık, selamlar.
melih500
08-04-2012, 12:35
kemik unu nerden bula bilirim ziraat larda var mı ??
Bu da son acmaya calisirken fotografladigim nergiz..
hocam100
08-04-2012, 20:06
Nergis bahçemden bir görüntü:
Ve son güzellerimiz ;) Beyaz olanın kokusu biraz ağırdı onu pek sevemedim, stargazer zambak gibi kokuyordu. Diğeri ise daha ferah, hafif sümbül kokusu gibiydi. Beyaz olan tek sapta 3 adet diğeri ise tek sapta 4 adet açınca şaşırdım. Tekli olan ise bu yıl açan tüm diğer nergislerim gibi kokusuzdu.
Batuhan Yılmaz
09-04-2012, 09:53
Arkadaşlar ucuz,kolay bulunan, güzel kokulu, büyük **** küçük çiçekli en önemlisi erken açan bir cins biliyormusunuz ? (Tarifim Bulunmaz Hint Kumaşı gibi Olduysa üzgünüm :D )
Sn. Pria'dan aldıklarım tamamen açtılar.
281166
Gece sert esen rüzgarla yere yatınca, hep önümde olsun diye vazoya koydum, ofis mis gibi kokuyor.
281165
Sn. Pria'dan aldıklarım tamamen açtılar.
281166
Gece sert esen rüzgarla yere yatınca, hep önümde olsun diye vazoya koydum, ofis mis gibi kokuyor.
281165
Çiçekler iri ve oldukça ağır oldukları için bu double daffodilleri kuytu bir yere ekmekte yarar var..
Sanırım günde iki kez suyunu değiştirip, gece mümkünse diş mekana veya serin bir yere vazonuzu koyuyorsunuzdur sayın Kiraz..
Eğer kesip vazoya koyacağınızı bilseydim; çiçek saplarındaki 10-15 tomurcuktan 2-3 tanesi patlayınca kesip vazoya koyun derdim size..Tomurcuklar vazodayken açar, böylelikle vazoda daha uzun süre dayanmalarını sağlardınız..
Fotolarınız için çok sağolun..
Tavsiyenize uyacağım Sn. Pria, bu sabah kestim.
Deniz Yıldızı
09-04-2012, 17:27
Bu nergisler enteresan çiçekler. Evde büyütmek için gözlerinin içine bakıyoruz. Ama doğada ne sulayan ne gübreleyen var. Geçen gün dedemin mezarına gittiğimde her taraf nergis, arpa zambağı ve bodrum papatyası doluydu. Bakımsız olmalarına, soğanlrı sürekli toprakta kalmalarına ve yabani otlara rağmen o kadar sağlıklı görünüyorlardı ki.
hocam100
09-04-2012, 20:07
Bahçemdeki nergis kolleksiyonundan resim eklemeye devam:
melih500
09-04-2012, 20:21
2. ve 3. fotoğrataki istediğim nergisler süperler
Bu ilk resimdeki,
Nergis soğanlarını 3 yıl önce Belçikadan getirmiştim.
281862
Balkona gelen kuşlar soğanlarını çaldı sanırım.: :mad:
Bu yıl iki tanesi açtı.
Kargaları lale soğanlarını alırken gördüm bu yıl.Yerine ceviz bırakıyorlar.:) :mad:
kopshtar
12-04-2012, 11:38
Sn Pria;
1301 no'lu cevabınızda yazdıklarınızın tamamına katılıyorum.
Galiba ben çok yoğun koku sevmiyorum.
Bahçede yanlarından geçerken çok daha güzel geliyor kokuları.
Bu yüzden beyaz çiçekli kış yaseminini de bahçede uzak bir köşeye diktim ki yaz akşamları uzaktan daha hoş geliyor kokuları :)
melih500
13-04-2012, 18:34
Bu ilk resimdeki,
Nergis soğanlarını 3 yıl önce Belçikadan getirmiştim.
281862
Balkona gelen kuşlar soğanlarını çaldı sanırım.: :mad:
Bu yıl iki tanesi açtı.
Kargaları lale soğanlarını alırken gördüm bu yıl.Yerine ceviz bırakıyorlar.:) :mad:
soğanlarından sizden satın alabilrmiyim ??
Ben malesef satmıyorum.
Sadece her bahar soğanlarının yeşerip ,çiçek açmasını bekliyorum .:)
melih500
14-04-2012, 10:55
Ben malesef satmıyorum.
Sadece her bahar soğanlarının yeşerip ,çiçek açmasını bekliyorum .:)
çok güzel bir nergis cinsi eğer paylaşmak isterseniz bende takaz ede bilrim siznkiyle :) çok güzeller gercekten
nergislerim
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2nd.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2qp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2qr.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2qq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2s5.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/h/4h2r4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
wellness
18-04-2012, 13:21
Bunlarda benim güzellerim. Bunlardan başka da var ama fotoğraf makinam bozuk. Bunları görüntüleyene kadar canım çıktı.
Bahcemizin guzellerinden ufak bir kesit daha..
Deniz Yıldızı
22-04-2012, 20:02
Sayın Sarıgöz
Nergisleriniz harika görünüyor.
Geçen gün bir fotoğrafta gördüm. İlk resimdeki yoğunluktaki nergis öbeklerini renkli saksılarda yetiştirmişler ve teras peyzajında kullanmışlar. O kadar güzel görünüyorlardı ki, önümüzdeki sene ben de yapmayı düşünüyorum.
Sayin DENIZ YILDIZI,begendiginiz icin tesekkurler..
Bahceden hic cikarmiyorum,kendikendilerine cogaliyorlar.Bizden onceki sahibi dikmis sanirim o kucuk nergiz obegini.Digerlerini ben diktim. Ve bahceye birkiyorum kendi haline.Aslinda kucuk bahce Nergiz disinda,lale ve akcabardak yetisiyor,ben kare olarak ayirdim,ki yildiz yildiz ciksin diye..
Insallah gordugunuz teras tarzi duzenlersiniz..Fotograflayip paylasirsiniz :p
bettyycim
24-04-2012, 08:23
Arkadaşlar Nergisle ilgili bir yazı okudum ilginizi çeker diye düşündüm ;) artık ne kadar doğrudur onada okuyanlar karar veriler
Nergis şifa kaynağı
Nergis, baş ağrısı, sara, nezle, bronşit, boğmaca ve astıma karşı kullanılır
Nergisgillerin bilinen takriben 20 türü mevcuttur ve bunlardan en yaygın olarak kullanılan Boru, Trompet, Yalancı ve Yabani nergis, Mart çanı, Yabani zerrin, Mart yıldızı ve Zurna nergisi isimleri ile anılan ve Latince adı Narcissus pseudonarcissus olan türdür. Bunun haricinde çok az da olsa Hakiki nergis; Narcissus angustifolius, Beyaz nergis; Narcissus Poeticus ve Topbaş nergis; Narcissus tazetta’da kullanılmaktadır. Narcissus kendini beğenmiş ve pseudonarcissus yalancı nergis anlamlarına gelir. Zira eskiden Beyaz nergisle Hakiki nergis gerçek nergis sayılmaktaydı. İngiltere ve ABD’de yapılan son araştırmalarda yeniden önem kazanmıştır.
KALP VE DAMAR RAHATSIZLIKLARI İÇİN BİTKİSEL KARIŞIM
Botanik: Kökleri aynı soğana benzediğinden bazen yanlışlıkla yenmekte ve zehirlenmelere neden olmaktadır. Yaprakları direkt olarak soğandan çıkar. Uzun ince bir şerit şeklinde, mavimsi yeşil renktedir. Çiçeklerinin kupa yaprakları yoktur ve onun yerini yan taç yapraklar almıştır. Yan taç yaprakların oval sarımsı beyaz renkte ve 6 adettir ve ana taç yaprak bir çan veya zurna şeklinde koyu sarı renkli, ucu dalgalı, ortada bir adet döllenme tozluğu bulunur.
Hasat zamanı: Mart’tan Haziran’a kadar kökleri sökülerek yıkanır, soyulur ve kurutulur, eğer tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Çiçekleri Mart-Mayıs aylarında toplanarak su buharı ile destilasyonu yapılır ve eterik yağı elde edilir.
Birleşimi: Kökünün birleşimindeki en önemli maddeler;
a) Alkaloitler %0,15-0,2 arasında olup en önemlileri; Lycorin (=galanthidin=narcissin), Hömanthamin (=natalensin), Galanthamin, Galanthin, Lycorenin, Homolycorin, Narcissidin, Magnarcin, narcissamin ve Fiancin en önemlileridir.
b) Chelidonasit %2 oranında ve az miktarda Glutaminasit içerir.
Tesir şekli: Kramp çözücü, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, müshil yapıcı, ateş düşürücü ve sinirleri uyarıcıdır.
Kullanılması:
a) Araştırmalara göre nergis soğanından elde edilen galanthamin’in denent hastalığına karşı kullanılır.
) Aroma tedavisinde; Nergis yağı baş ağrısı ve saraya karşı kullanılır.
c) Halk arasında nezle, bronşit, boğmaca ve astıma karşı kullanılır.
Çayı:
a) Nergis kökünün zehirli olması nedeni ile kullanılması oldukça risklidir. Bu nedenle tarife uyulmalı ve fazla kullanılmamalıdır. Kurutularak toz haline getirilmiş nergis soğanından 0,5-1 gr bir demliğe konur. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir ve bu dem sabah-öğle-akşam az az içilir.
b) Halk arasında 5-10 gr nergis soğanı süt içinde bir gün bekletildikten sonra çıkarılarak ezilir ve günde 4-5 defa penise sürülürse erkeklerde cinsel gücü arttırdığı iddia edilmektedir. Yalnız bu terkip uzun süre kullanılamaz. 2-3 günde bozulabilir. Tohumları ezilerek sirke ile karıştırılıp 6-8 saat bekletildikten sonra yüzdeki lekelere sürülürse iyi gelir. Çiçeklerinin ezilerek balla karıştırılıp yendiğinde mesane ve rahim ağrılarının iyileştirir. Soğanı rendelendikten sonra sirkeye yatırılır ve bu sirke ile baştaki saç kıran günde 4-5 defa ovalanırsa saç kıran yok olur.
AR: Nergis çiçeklerinin su buharı ile destilasyonu (damıtılarak) ile eterik yağı elde edilir ve bu yağdan 1-21 damla günde 5-6 defa koklanırsa baş ağrılarını ve sarayı iyileştirdiği söylenmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v); “Nergis çiçeğini koklayınız; o sizi delilikten, barastan ve cüzam-dan korur” buyurmuşlardır. Bugünde erken bunamaya karşı nergis soğa-nından ilaç yapma caba ve araştırmaları devam etmektedir. Türkiye’de nergis esansı diye ilgisi olmayan başka esanslarda satılmaktadır. Bu nedenle dikkat etmek gerekir.
Homeopati’de: Nergis soğanından 50 gr yıkanır, soyulur, rendelenir ve bir şişeye konduktan sonra üzerine 500 ml %70’lik alkol ilave edilir. Bu şişe iki günde bir çalkalanır ve güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir takriben 4-6 hafta sonra süzülerek homeopatide <> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 4-5 defa 10-15 damla alınır başta erken bunama, öksürük, bronşit,boğmaca ve astıma karşı kullanılır.
Hastalığın belirtisi:
1) Göz bebeklerinin büyümesi
2) Öksürürken baygınlık hali
3) Halsizlik, Dermansızlık vb.
4) İshal ve sol böğürde ağrı
Yan tesirleri: Zehirli olması nedeni ile dikkatle kullanılmalıdır. Şayet zehirlenme olursa tıbbi kömür yutulur, sıcak çay içirilir ve hastanın kusması sağlanır ve en yakın sağlık kurumuna götürülür.
Kaynak: Nergis şifa kaynağı - Posta (http://www.posta.com.tr/saglik/bitkisel-tedavi/HaberDetay/Nergis_sifa_kaynagi.htm?ArticleID=118365)
Sayın bettyycim,
Maalesef internetde sorumsuzca yazılmış bir sürü bilgi mevcut. Bu tür bilgiler verilirken daha da dikkatli olunması gerekir.
Nergis şifa kaynağı değildir.
Nergis bitkisi zehirlidir.
Çok az dozda kullanılsa bile ölüm riski olan bir bitkidir.
Tıbbi kullanımıyla ilgili çok az kanıt vardır.
Halk arasında başka bitkilere de nergis dendiği için yazıda belirtinlen hastalıkların pek çoğu için Narcissus olmayan 'nergisler' yani başka bitkilerin etkileri yazılmış olması büyük bir olasılıktır.
İnternetde hatta kitaplarda tam latince adı kullanılmadan verilen bilgilere inanmayınız; başka kaynaklardan da araştırınız.
bettyycim
24-04-2012, 09:29
Zaten yazının son kısmında da bitkinin zehirli olduğu belirtilmiş.
Diğer renk de açtı..
Resimler yeni çekildi ise şaşarım. Antalyada nergisler tohum bağladı bile, nerdeyse yaprakları sararmakta. Sizinkiler geç açan cins mi acaba? Öyleyse ne mutlu..Keşke..
Sayin tabus,benim fotolarim yeni..Kuzeyde,komsu bir ulkede ikametim su an ve bahcemizin nergizleri gecen hafta cekildi.Su an artik gecmeye basladilar..Ama yeni acanlar daha var..
Gecen aydan beri degiller yani..
melih500
24-04-2012, 16:44
lütfen biri bana yardımcı olsun nergislerimn yaprakları kurudu ama kökleri var sulamaya devam edeyim mi yoksa artık sulamayayım mı toprağı çok kuru ne yapmam lazım???
hocam100
24-04-2012, 16:49
Sulamayı kesin artık,kurusun.
Bunlar en son açan nergizlerim, Double Replete.
286572
Aslında şeker pembe olmaları gerekiyordu ama böyle açtılar.
286573
wellness
25-04-2012, 04:08
sevgili aheste nergislerin çok güzel. Bende bunların çingene pembesi olanından sipariş vermiştim ancak değişik renk ve biçimde açtılar. Bu yıl açmayan 2 soğanım daha var. Bakalım seneye onlar nasıl açacak?
Siparişlerimi evidea dan vermiştim. 3 çeşittiler. diğer 2 paketten çıkanlar istediğim renk ve biçimde açtılar. Ancak replete olanlar karışık cins olarak açtılar. Ama replete değiller.
sevgili aheste nergislerin çok güzel. Bende bunların çingene pembesi olanından sipariş vermiştim ancak değişik renk ve biçimde açtılar. Bu yıl açmayan 2 soğanım daha var. Bakalım seneye onlar nasıl açacak?
Siparişlerimi evidea dan vermiştim. 3 çeşittiler. diğer 2 paketten çıkanlar istediğim renk ve biçimde açtılar. Ancak replete olanlar karışık cins olarak açtılar. Ama replete değiller.
Çok teşekkürler sayın wellness, bende aynı siteden almıştım, iki çeşit almıştım öbürküler mondragon idi, onlar aynı açtı ama repletelerin rengiyle oynamışlar yani bizi kandırmışlar:). Sadece o sitede değil bütün yabancı sitelerde de pembe olarak gösteriyorlar ama olsun ben bu rengide çok sevdim:).
Resimler yeni çekildi ise şaşarım. Antalyada nergisler tohum bağladı bile, nerdeyse yaprakları sararmakta. Sizinkiler geç açan cins mi acaba? Öyleyse ne mutlu..Keşke..
Sayın tabus
Resimleri sitemize yüklediğim gün çektim.Daha çiçekli olanları var.
melih500
26-04-2012, 14:58
küçükçük bir sorum daha var aynı saksıda 2 cins nergisim var diğerinin yaprağı kurudu diğerinin yapragı yeşil ne yapayım yeşile kenardan kenardan su veriyorum doğru mu sizce ??
melih500
26-04-2012, 15:36
Bunlar en son açan nergizlerim, Double Replete.
286572
Aslında şeker pembe olmaları gerekiyordu ama böyle açtılar.
286573
biraz suyuna sirke koyun derim pembeleşir belki **** limon tuzu eritin dökün
melih500
29-04-2012, 17:39
nergislerim için aldığım yeni saksım yerden yükseklik 32cm uzunluk 1 metreyi geçik en olarakta 35 santim 2 adet aldım birinin içine sipariş ettiğim 50 lalelemi dikeceğim diğerinin içinide bütün karışık nergislerimi dikeceğim rahat rahat çoğalıp gelişirler inşallah :p
Gelecek mart ayına kadar vazomuzu süsleyecek olan kurumuş double daffodil erlicheer çiçekleri:
Nergızler artık solmaya basladı..Son olmasa da Nergizlerimden biri..artik vazoyu susluyor,ve muthis parfum kokusu var..
ardabora
02-05-2012, 09:23
Çiçeklerin hepsi kurudu, nergis mevsimini kapadık, seneye Allah Kerim....
furkan yıldız
03-05-2012, 08:04
Profesörüm
furkan yıldız
03-05-2012, 08:05
Nergis 2
furkan yıldız
03-05-2012, 08:07
Nergis kardeşlerim. Bir sonraki seneye kadar beklemek zor olacak.
İlköğretim Öğrencisi Nergis Soğanından Organik Tutkal Üretti
Çalışmasına 'Organik Tutkalım' ismini veren Eray Kocaer, Sağlık Bakanlığı'nın solvent bazlı çözücü içeren yapıştırıcıların okullarda kullanımının yasaklandığını hatırlattı. Bunun üzerine geliştirdikleri organik tutkalın okullarda çok rahat kullanılabileceğini belirten danışman öğretmen Hülya Yılmaz ise kağıt, tahta gibi birçok ürünü yapıştırabilen organik tutkalın içinde hiçbir kimyasal bulunmadığını söyledi.
Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, "Araştıran, sorgulayan, deneyerek yaptığı şeyden zevk alan bir gençlik yetiştirmek amacımız doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı'nca sağlıksız yapıştırıcıların yasaklandığı bir sırada bir öğrencimiz organik bir yapıştırıcı buluyor. İşte bizim hedefimiz buydu" dedi.
Proje Akdeniz Üniversitesi yetkililerinin de ilgisini çekti ve araştırmalara konu edileceği belirtildi.
lkretim rencisi Nergis Soanndan Organik Tutkal retti (http://www.sondakika.com/haber-ilkogretim-ogrencisi-nergis-soganindan-organik-3524898/)
nılgun_dogan
04-06-2012, 11:15
Sayın pria nergislerimi artık sökebilirmiyim çok az bir yeşilliği kaldı söksem bir sakıncası olurmu.
tatlı bezelye
04-06-2012, 17:13
Merhaba,
Benimkiler ise hala yemyeşil ve gürler. Haziran da sararacaklardı ama sanırım otomatik olarak sulandığından çok sağlıklı görünüyorlar.
Selamlar.
Sayın nılgun_dogan.. Yapraklar iyice kurumadan sökmenizi önermem..İyice kurusunlar, hatta yapraklar iyice kuruduktan sonra 5-10 gün daha dursunlar..Çünkü yapraklarda azıcık yeşillik varsa kökler de halâ çok canlıdır..
Tam kuruma köklerdeki canlılığıda azaltır..
Soğanların ekili olduğu toprağın da kuruması köklerdeki canlılığın kaybolmasını sağlar..
Hiç acele etmeyin derim..
Erken sökerseniz soğanlarınızı koruyamazsınız..
Birde şöyle örnek vereyim size:
Biliyorsunuz bu günlerde market ve pazarlarda yemeklik erken sökülmüş baş soğanlar satılıyor..Bu tam kurumamış taze baş soğanlar bile kurusoğanlar gibi dayanmazlar..
En fazla bir ay içinde pörsümeye, çökmeye hatta çürümeye başlarlar..
Nergislerin ekim ve bakım bilgileri için bakınız:
http://www.agaclar.net/forum/901751-post2.htm
Sayın tatlı bezelye..
Nergislerin olduğu alanda sulamanın olmaması için bir olanağınız varsa suyu kesmeniz iyi olur..
Artık nergislerin yapraklarını kurutup bir büyüme-gelişme dönemini kapatmaları, uyku dönemine girmeleri gerekir..
hocam100
05-06-2012, 21:49
Sayın pria bu yıl benim nergisler hala yeşil ve boyları yarım metreyi aştı.
Sayın pria bu yıl benim nergisler hala yeşil ve boyları yarım metreyi aştı.
Evet Hocam..Her yerde durum aynı bu yıl; bahar yağışları çok fazla..ara ara yağmurların devam etmesi soğanların yeşil kalmasına neden oluyor..
Bende bir haftadır köydeyim..Dün dönerken yine çok yağmur yağdı..
Benim nergislerin yaprakları solmaya başladı ama dipleri hala yeşil..kökler canlı..
Bu yıl söküm işlemi biraz gecikir mi bilemiyorum..
Ama, sanırım haziran sonlarında 10-15 gün aşırı sıcaklar olursa soğanlarda tam kuruma gerçekleşir..
Benim nergislerin yaprakları 30 cm oldu.Çiçek yok bu sene. Uzun süre 1-1.5 mt kar altında kalmayı sevmediler herhalde.
Sayın Pria
Geçen sene çiçekleri küçük oldu ve sonbahara kadar yaprakları yeşil kaldı.Don başlayınca yapraklarını kestim.Benim bahçemdeki ilkbaharda açan soğanlı bitkilerimin sürgünleri , kar yağışı öncesi ya toprağın altında kalır ya da 1-2 cm toprak üstünde kalır.Sizin nergislerin sürgünü 3-5 cm olsa kesin gözüme çarpardı.
saygılarımla
Sayın fsuzen..
Geçen yıl küçük te olsa çiçek açan nergislerin bu yıl çiçek açmamalarının sebebi bu mesajınızda var gibi..
Her soğanlı bitkinin eylül-ekim-kasım aylarında dikildikten sonra en geç mart ayı gibi yapraklanıp, biraz sert kış olan yerlerde bile en geç nisan sonuna kadar çiçek açması ve haziran ayı sonlarında yapraklarını kurutup, gelecek yılın hazırlığını yapmak üzere 3-4 aylık bir uyku dönemine girmesi gerekir..
Sizin soğanlarınız bu normal hayat döngüsünün tersine sonbahara kadar yeşil kalmış..ayrıca yapraklar kendiliğinden kurumadan kesmişsiniz..Yani soğanların olağan, normal yaşam döngüsü şaşırmış..bu durumun bu yıl çiçek vermemeye neden olduğunu düşünüyorum..
Önerilerim şunlar:
- Geçen yıl aldığınız ve halen yaprakları 30 santim olan nergislerinizi önümüzdeki sıcaklarda susuz bırakarak, kurumalarını ve uyku dönemine girmelerini sağlayın..Yapraklar hafif nemli bir toprakta yavaş yavaş solmaya, kurumaya başlayınca ve sonrasında toprak içinde 3-4 aylık uyku döneminde gelecek yılın çiçek tomurcuklarının hazırlığını yaparlar..Bu uyku dönemini mutlaka sağlamak gerekir..
- Bu yıl benden tekrar satın aldığınız nergisleri Ankara'nın olası sert kışına hazırlık yapmaları, sonbaharın ılıman günlerinde kök yapısı oluşturmaları için , biraz erken, ekim ayı başlarında ekin derim..Olası sert toprak donlarına karşın sığ ekmeyin, derinlik 10 santimden az olmasın ve soğanları ektikten sonra olası don tehlikelerine önlem olarak toprak üstüne 5 santim kadar yanmış hayvan gübresi ve talaş + yaprak gibi karışımlarla malçlama yapın derim..
Çok sert soğuklar başlarken soğanlarınız kök yapılarını geliştirmişş ve toprak üstünde 3-5 santim filiz vermiş olsun..sert donlar bu filizlerin uçlarını sarartsa bile, havalar ısınmaya başladıkça alttan yemyeşil yaprakların geldiğini farkedersiniz..
Bu önerilerimin bolca çiçek almanızı sağlayacağına inanıyorum..
Benzer bir öneriyi az yukarıda 1374 nolu masajımda sayın tatlı bezelye'ye de yapmıştım..
Selamlar..
http://www.agaclar.net/forum/938583-post1265.htm
İstanbul'da saksılara ektiğim double daffodil erlicheer türü nergislerimin yaprakları bir hafta önce iyice kurumuşlardı..
Bir haftada öylece beklettim onları köklerinin de ölmeleri için..
Dün söktüm..
Saksı toprağım çok iyi olduğu için soğanlar oldukça iriler..Soğanları çıkardıktan sonra 5-6 saat gölgede bıraktım..Sonra elle oğalayıp eski kabuklarını ve köklerini temizledim, yavrularını ayırdım....
Ve boşalan saksıya başka bir yerde beklettiğim kılbiberlerimi ektim..
Şimdi sıra geldi, köye gidip sizlere göndereceğim nergis soğanlarını sökmeye..Kısmetse temmuzun 3'ünde köydeyim..10 veya 11 temmuzda 58 kişinin soğanlarını kargoya vermiş olurum..
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
Geçen yıl minik bir yavru olan double daffodil erlicheer'in bu yıl ulaştığı irilik:
Bazı nergis türleri istediği kadar verimli bir toprağa ekilsinler soğanlarını fazla büyütemiyorlar..
Bende, nerdeyse el içi kadar iri katmerli kokusuz sarı çiçek açan bir nergis türü var..
Aynı saksı toprağına ekmeme rağmen double daffodil erlicheer nergisler kadar iri soğan yapamıyorlar: (fotoda ortadakiler..yandakiler double daffodil erlicheer)
hocam100
07-07-2012, 14:26
Adnan bey ne bereketli bir nergis türünüz varmış böyle.Sizden aldığım yaklaşık 70 adet soğan 2. yılda 250 adete ulaştı.Hem de sağlıklı ve iri.Size ne kadar teşekkür etsem azdır.Seneye hedefim 1000 .1 e 4 verdiğini hesaplarak bu sayıyı hedef yaptım.
Adnan bey ne bereketli bir nergis türünüz varmış böyle.Sizden aldığım yaklaşık 70 adet soğan 2. yılda 250 adete ulaştı.Hem de sağlıklı ve iri.Size ne kadar teşekkür etsem azdır.Seneye hedefim 1000 .1 e 4 verdiğini hesaplarak bu sayıyı hedef yaptım.
15 yıldan beri bu nergis türünü amatörce üretirken, beni sizlerle tanıştıran, bu nadide türün ülkemizde tanınıp yaygınlaşmasına sebep olan ''agaclar.net''e teşekkür ediyorum ben de..
Moralinizi bozmak istemem ama, bire dört çoğalmalarını beklemeniz biraz abartılı..
hocam100
08-07-2012, 23:04
Ben bu kanıya soğanlara bakarak vardım.Tabi ki hepsi değil ama anaçların hepsi 4 vermiş.Bu da gösteriyor ki bahçemi sevmiş.
Sayın Pria
Benim geçen sene aldığım soğanlar kışı 1mt. karın altında geçirdikten sonra mayıs ayında yapraklandı.Yaprakları hala canlı ve yemyeşil.
Saygılarımla:)
Sayın Pria
Benim geçen sene aldığım soğanlar kışı 1mt. karın altında geçirdikten sonra mayıs ayında yapraklandı.Yaprakları hala canlı ve yemyeşil.
Saygılarımla:)
Keşke hiç sulamayıp onların kuruyup 2-3 aylık uyku dönemine girmelerini sağlasanız sayın fsuzen..
Bu yıl aldığınız soğanları Ankara'da havaların 15-16 derecelere düştüğü eylül sonu gibi ekseniz..Kış soğukları bastırmadan iyice köklenseler ve toprak üstünde 1-2 santim filiz gösterseler..
İyi olur bence..
Sayın Pria
Küçük bahçemde çok sayıda bitki büyütmek gibi bir hatanın içerisinde olduğum için bulunduğu yerde sulamamak mümkün değil.Sökmeye ise kıyamıyorum.Yaprakları yeşil iken sökmemi tavsiye edermisiniz? (Yaprakları soğuklar başladığı zaman bile yeşil kalıyor.)
Bu sene aldıklarımda aynı hatayı tekrar etmeyeceğim.
Saygılarımla:)
...bulunduğu yerde sulamamak mümkün değil.Sökmeye ise kıyamıyorum.Yaprakları yeşil iken sökmemi tavsiye edermisiniz? (Yaprakları soğuklar başladığı zaman bile yeşil kalıyor.)
Sürekli sulama yapılan bir yerde oldukları için yaz boyunca soğanların yaprakları yemyeşil kalıyorsa, ben olsam onları bir bel küreğiyle köklerini bozmadan toprağıyla birlikte alır, hiç sulama yapılmayan bir yere aktarırdım..Etrafını sıkıştırır ve son defa az bir su vererek kendiliklerinden kurumalarını ve hiç olmazsa 2 aylık bir uyku dönemine girmelerini sağlardım..
Yoksa, bütün yaz ve sonbaharda yeşil kalırlarsa çiçek almanız pek mümkün değil..
wellness
16-07-2012, 13:15
Bende bu konuda fikir olsun diye kendi uygulamamı söyliyeyim. Ben soğanlı çiçeklerimin tamamını önce 2250 gr. lık yoğurt kaplarına ekiyorum. Daha sonra bunları bahçemde istediğim alanlara gömüyorum. Bunların çiçek açma vakitleri bittiğinde onların yerlerine başka mevsimlik çiçek ekeceksem onları kapları ile birlikte çıkarıp başka bir yerde kuruyana kadar bekletiyorum. BU arada onlardan boşalan yerlere de mevsimlik diğer çiçeklerimi ekiyorum. Bu sene bu şekilde uygulama yaptım ve çok da güzel oldu. Soğanlı çiçeklerimin soğanları da zarar görmedi ve zamanında dinlenme periyoduna girdiler. Soğanları da son derece sağlıklı.
Ben bu kanıya soğanlara bakarak vardım.Tabi ki hepsi değil ama anaçların hepsi 4 vermiş.Bu da gösteriyor ki bahçemi sevmiş.
Mevlût Bey..
İnşallah, bire dört değil bire altı olur ve soğanlarını bine değil binbeşyüze çıkartırsın..
Ama, yinede bir hesap hatası yaptığını hatırlatmak istedim..
Benden evvelki yıl 20 anaç soğan almıştınız..Bunlar, geçen yıl sizin bire dört hesabınıza göre 80 adet, bu yıl da bu 80 adetin bire dört hesabıyla 320 adet olması gerekirdi..
Bunun dışında birde geçen yıl satın aldığınız 50 anaç soğan var..Bunlarda bu yıl bire dört hesabıyla 200 adet olması gerekirdi..
Kısacası, evvelki yıl aldığınız 20 soğan bu yıl 320 adet, bu yıl aldığınız 50 soğanda bu yıl 200 adete çıkacağına göre, sizin bire dört hesabınıza göre toplam 520 adet olması gerekirdi..
Oysa siz 250 adet oldular diyorsunuz..
Demekki bire dört çoğalamamışlar.. ;)
Ben 15 seneden beri bire dört çoğaltmayı beceremedim..
Keşke sizin dediğiniz gibi çoğalabilseler..
Bu mesajı yazmasam da olurdu..ama sırf diğer satın alan üyelerin, sizin mesajınızı okuyarak yüksek beklentiye girmesinler diye yazma ihtiyacı hissettim..
Bu nergis türü çoğalma açısından pek bereketli değildir, nazlıdır..
Bakmayın, ben sizlere genelde en iri ve en çok bölünebilir olanları göndermeye çalışıyorum..Hah, bunlar bölünecek deyip asla kendime ayırmıyorum..
Yoksa, bu yıl satın alan bazı üyelerin soğanlarında bir soğandan 2-3 çiçek sapı oluşmazdı..
İnanın, satış bittikten sonra, en cılızları, küçükleri ve yaralıları bana kalıyor..
Uzun yıllara vurduğunuzda, bire 1.5 veya 2 alabilirseniz normaldir..
Ben bu yıl anaç ve yavruların toplamında bire 1.5 adet çoğaltabildim..
Bu pek değişmez..
Blogum:
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/
melih500
31-07-2012, 19:06
Ne kadar güzel bir Nergis cinsi bundan elinde olan var mı ? daha önce bu cinsi hiç görmedim :confused:
ve cinsini buldum "Obdam' daffodil" bu cinsden olan var mı ??
Sayın pria, elimde 20 cm çapında ve 20 cm yüksekliğinde toprak bir saksı var. Üç nergis soğanı için uygun mudur bu saksı?
http://imageshack.us/a/img266/6282/15651910150742344618218.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/266/15651910150742344618218.jpg/)
Çok güzel sayın polemos..
Sacayağı şeklinde, 3 soğanınızı biraz saksı kıyısına yakın ekersiniz..
Soğanları toprağa gömmeyin fazla..Tepeleri hafiften gözükecek şekilde ekmeniz uygundur..
...İşte bu yüzden pazarda ya da bir sokağın köşesinde, bir çiçek satıcısının tezgahında görünce Nergisleri, içimi bir hüzün kaplar. Hemen bir demet alır, evimin en güzel köşesine koyarım.
Nergisler, bir çiçekten fazlasıdır çünkü. aile kokar, aşk kokar, gurbet kokar, özlem kokar, hasret kokar.
Ben hala çocuk aklıyla merak eder dururum, Tunaboyları’ndan başka nergis soğanları da gelmiş midir Anadolu’ya? Peki ya Türkiye’den gitmiş çiçekler de açıyor mu acaba karşı kıyıda?
Öykünün tamamını okumak için:
Dedemin nergisleri : beyaz atlı press (http://www.beyazatlipress.com/?p=161)
kelebek çalısı
19-10-2012, 16:40
Bu sezon için nergis soğanlarından 'ice follies', 'obdam', 'golden ducat', 'cheerfulness', 'St. Patrick's day' türlerinden aldım. Henüz ekmedim. Çiçeklenme döneminde yeniden görüşmek dileğiyle..
melih500
19-10-2012, 23:55
Bu sezon için nergis soğanlarından 'ice follies', 'obdam', 'golden ducat', 'cheerfulness', 'St. Patrick's day' türlerinden aldım. Henüz ekmedim. Çiçeklenme döneminde yeniden görüşmek dileğiyle..
Obdam cinsini cok aradim bulamadim hangi siteden aldiniz acaba ??
kelebek çalısı
20-10-2012, 00:03
Obdam cinsini cok aradim bulamadim hangi siteden aldiniz acaba ??
Koçtaş (Cevahir AVM)' tan aldım. Bu hafta başında almıştım. Hiç beklemediğim kadar da çeşit mevcuttu.
işte koçtaşdan aldığım nergis ve diğerleri
http://f1210.hizliresim.com/12/q/f5rgu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://f1210.hizliresim.com/12/q/f5rhq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://f1210.hizliresim.com/12/q/f5rhs.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://f1210.hizliresim.com/12/q/f5rjq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://f1210.hizliresim.com/12/q/f5rjy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
KAPTANzst
22-10-2012, 15:02
Koçtaş ta çok pahalı.
Burada satan arkadaşlara sipariş vermek daha karlı bence. Tane işi alma şansıda oluyor.
kelebek çalısı
22-10-2012, 16:28
Tabi ki tercih meselesi.
Görmediğim, incelemediğim bir ürünü öldür Allah almam :p
Haftasonu büyük saksılara White Lion ve Flower Drift diktim.Bakalım büyütebilecekmiyim.
Bu çeşitler hakkında bilgim yok .Büyüten arkadaşlar cevap verirse sevinirim.Kaç sap oluştururlar .Koku durumları nasıldır ?
Teşekkürler
melih500
30-10-2012, 22:03
bim'e nergis soganı geliyor 2.90krş cuma günü kaçırmayın arkadaşlar :)
Ben aldım,hatta tek tek ayıkladım en güzel pakettekileri aldım.
Fakat şöyle bir şey var.Seneye tekrar ekmek istediğimiz zaman soğanı çok cılız ve sağlıksız oluyor.
Sera ürünü olduğu için olabilir mi acaba?
wellness
05-11-2012, 13:03
Ben aldım,hatta tek tek ayıkladım en güzel pakettekileri aldım.
Fakat şöyle bir şey var.Seneye tekrar ekmek istediğimiz zaman soğanı çok cılız ve sağlıksız oluyor.
Sera ürünü olduğu için olabilir mi acaba?
Hayır sera ürünü falan olduğundan değil. Aldığın soğan geçtiğimiz sezonda yeterince besin depolamış olduğundan ve dinlenme döneminde bu besinden dolayı iyi çiçek teşekkülü yaptığından bu yıl güzel açar. Ancak bu güzel çiçek açmasını bir daha ki yılda devam ettirmek için, bu yıl içerisinde toprağına dengeli yeterli düzeyde bir besin takviyesi yapmalısın. Soğanlı çiçeklerin geneli bir yıl önceki besin depolamasına göre takip eden yıl verimli olurlar. Soğanlarını ektiğin ortamda yeterince besin bulamazlarsa takiip eden yıla hem soğanları küçülmüş olarak girer ve hemde çiçek açmaz.
işte nergislerimin son hali
http://a1211.hizliresim.com/13/5/fnbdc.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1211.hizliresim.com/13/5/fnbj2.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Sayın Pria. Gaziantep iklimi için, nergis ekme zamanı ne zamandır? Sizden aldığım özel nergis türü ve benim diğer nergisleri ekmek için, sabırsızlanıyorum.
Sayın Pria. Gaziantep iklimi için, nergis ekme zamanı ne zamandır? Sizden aldığım özel nergis türü...
Sayın esracer..
Sıcaklık 15 derecelere düşünce nergislerin ekim zamanıdır..
Kasım ayı sonlarında ekerseniz bence uygundur Antep için..
Aşağıdaki sayfada 2 nolu mesajımı okuyabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
Teşekkürler. çok özel bir tür sizden aldığım nergisler. merakla kokularını bekleyeceğim..
melih500
25-11-2012, 00:47
nergis çiçeklerimin hepsi köklenmedi Adnan beyden aldıklarımda dağil sakısda 15 cm derinliğe diktim ama bazıları çıktı çiçek sapı bile verdiler. acaba onların çıkmasına daha var mı ??
nergis çiçeklerimin hepsi köklenmedi Adnan beyden aldıklarımda dahil saksıda 15 cm derinliğe diktim ama bazıları çıktı çiçek sapı bile verdiler. acaba onların çıkmasına daha var mı ??
Çok çok derin ekmişsiniz..Hemde biraz acele etmişsiniz..
Özellikle saksı dikimlerinde, köklerin saksı toprağından daha çok istifade etmesi için ben sığ ekilmesini tavsiye ettim hep..Soğanların hafiften tepeleri görünecek veya üstünde 1-2 santim toprak olacak şekilde ekilmesi uygundur..Benden soğan satın alan herkese aşağıdaki linkteki bilgilerin bilgisayar çıktısını koydum..Orada İzmir için ekim zamanını kasım ayı sonları uygundur diye yazmıştım:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
Tabi, 15 santim derine ekilen bir soğanın filizlerinin toprak üstüne çıkması epey bir zaman alacaktır..
Ben köydeki yavru nergis soğanlarımı kasım 16'da, İstanbul'da saksılarıma ise daha dün ektim..
Benim sattiğim double daffodil erlicheer türü nergisleri ne kadar erken ekerseniz ekin, ortam sıcaklığı 12-15 derecelere düşmedikçe tahrik olmazlar, uyuklayıp dururlar..İşte bu durumlarda aman bir an evvel çıksın diye çok bol sulamalardan kaçının, soğanları riske edebilirsiniz, derim..
İstanbul'da bir saksımda geçen yıl ektiğim Karaburun nergis yavruları vardı 9 adet..Dün baktım; 20 santim filizlerine rağmen hiçbirinde çiçek sapı belirtisi yoktu..Bu yüzden hepsini söküp attım..Site bahçesinde ise geçen yıl tek çiçek veren 4 kök vardı, onlarada baktım, 2 adetinde çiçek sapı görünüyordu..
Bu Karaburunları ben gerçekten anlayamadım..Çiçek verimi az ve dengesiz bir tür bunlar..
Bu Karaburunları ben gerçekten anlayamadım..Çiçek verimi az ve dengesiz bir tür bunlar..
Bu yıl denemek için, bahçeye saksıya, farklı yerlere dikim yaptım.. Yine sonuç aynı..
melih500
25-11-2012, 11:06
Çok çok derin ekmişsiniz..Hemde biraz acele etmişsiniz..
Özellikle saksı dikimlerinde, köklerin saksı toprağından daha çok istifade etmesi için ben sığ ekilmesini tavsiye ettim hep..Soğanların hafiften tepeleri görünecek veya üstünde 1-2 santim toprak olacak şekilde ekilmesi uygundur..Benden soğan satın alan herkese aşağıdaki linkteki bilgilerin bilgisayar çıktısını koydum..Orada İzmir için ekim zamanını kasım ayı sonları uygundur diye yazmıştım:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
Tabi, 15 santim derine ekilen bir soğanın filizlerinin toprak üstüne çıkması epey bir zaman alacaktır..
Ben köydeki yavru nergis soğanlarımı kasım 16'da, İstanbul'da saksılarıma ise daha dün ektim..
Benim sattiğim double daffodil erlicheer türü nergisleri ne kadar erken ekerseniz ekin, ortam sıcaklığı 12-15 derecelere düşmedikçe tahrik olmazlar, uyuklayıp dururlar..İşte bu durumlarda aman bir an evvel çıksın diye çok bol sulamalardan kaçının, soğanları riske edebilirsiniz, derim..
İstanbul'da bir saksımda geçen yıl ektiğim Karaburun nergis yavruları vardı 9 adet..Dün baktım; 20 santim filizlerine rağmen hiçbirinde çiçek sapı belirtisi yoktu..Bu yüzden hepsini söküp attım..Site bahçesinde ise geçen yıl tek çiçek veren 4 kök vardı, onlarada baktım, 2 adetinde çiçek sapı görünüyordu..
Bu Karaburunları ben gerçekten anlayamadım..Çiçek verimi az ve dengesiz bir tür bunlar..
peki Adnan bey bn şuan antalyadayım annemin bbana verdiği bilgilere göre toprağı biraz eşelemiş küçük bir filiz varmış tekrar tooprakla örtmüş diğer soğanlarda filizlenmemiş çürümüş olmaz değilmi. peki ben onları kökleyip tekrar diksem bir sorun olur mu ??
Sayın pria, sizden aldığım nergis ve lale soğanlarımı Kasım ayının ilk haftası gibi gömdüm bahçeme. Toprağı derince belleyip dere kumu ve koyun gübresi karıştırarak gömdüm ve donlara karşı koruyabilmek için ağaç kabuklarıyla kapattım üstünü. O tarihten beri mevsim normallerinin üstünde gidiyor havalar, pek yağmur yağışı olmadı, ne sıklıkta sulamalıyım sizce?
Sayın pria, sizden aldığım nergis ve lale soğanlarımı Kasım ayının ilk haftası gibi gömdüm bahçeme. Toprağı derince belleyip dere kumu ve koyun gübresi karıştırarak gömdüm ve donlara karşı koruyabilmek için ağaç kabuklarıyla kapattım üstünü. O tarihten beri mevsim normallerinin üstünde gidiyor havalar, pek yağmur yağışı olmadı, ne sıklıkta sulamalıyım sizce?
Çok güzel dikim yapmışsınız sayın Sudenur..
Toprağın üstünün kuruluğu yanıltmasın sizi..Yağan yağmurlardan dolayı toprağın nemi vardır ve bu yeterlidir..Ekstradan sulama yapmanıza gerek yok..Kaldı ki, yaptığınız malçlama aynı zamanda yağmurlarla ıslanmış toprağın neminin kaybolmamasınıda sağlar..
Siz elinizden gelen en iyisini yapmışsınız; gerisini doğanın marifetine bırakın derim..
peki Adnan bey bn şuan antalyadayım annemin bbana verdiği bilgilere göre toprağı biraz eşelemiş küçük bir filiz varmış tekrar tooprakla örtmüş diğer soğanlarda filizlenmemiş çürümüş olmaz değilmi. peki ben onları kökleyip tekrar diksem bir sorun olur mu ??
Karaburun nergisi gibi soğanlar erkenci olduğu için erken, eylül gibi ekilir..Onlar, genel ısının biraz düşmesiyle hemen hareketlenir, filizlenmeye, köklenmeye başlarlar..
Oysa benden satın aldığınız nergisler gibi mart civarında açan nergisler ise daha düşük ısılarda köklenip filizlenmeye başlarlar..İzmir'de genel sıcaklık ortalamasının 15-20 dereceler arasında olduğunu sanıyorum..Bu yüzden benden aldığınız nergislerin uyku dönemi hala devam ediyor ve hafif köklenme belirtileriyle ısının daha düşmesini bekliyorlardır..
Bu nedenle, köklenmeyi ve filizlenmeyi bir an önce sağlarım düşüncesiyle, sık sık sulama yapmayın, sabırsız olmayın..Toprağın hafif nemli olması yeterlidir..Yoksa, sık sık suladığınız, toprağı çamurlaştırdığınız takdirde, soğanların hastalanma, çürüme riski vardır..
''ben onları kökleyip tekrar diksem bir sorun olur mu '' sorunuza cevabım şu..
Bunu yapabilirsiniz,soğanları köklerini zedelemeden toprağıyla birlikte alıp başka bir yere aktarabilirsiniz, ama ne kadar becerikli olursanız olun soğanlar ve kökleri bundan mutlaka azda olsa olumsuz etkilenir..
melih500
25-11-2012, 22:36
Karaburun nergisi gibi soğanlar erkenci olduğu için erken, eylül gibi ekilir..Onlar, genel ısının biraz düşmesiyle hemen hareketlenir, filizlenmeye, köklenmeye başlarlar..
Oysa benden satın aldığınız nergisler gibi mart civarında açan nergisler ise daha düşük ısılarda köklenip filizlenmeye başlarlar..İzmir'de genel sıcaklık ortalamasının 15-20 dereceler arasında olduğunu sanıyorum..Bu yüzden benden aldığınız nergislerin uyku dönemi hala devam ediyor ve hafif köklenme belirtileriyle ısının daha düşmesini bekliyorlardır..
Bu nedenle, köklenmeyi ve filizlenmeyi bir an önce sağlarım düşüncesiyle, sık sık sulama yapmayın, sabırsız olmayın..Toprağın hafif nemli olması yeterlidir..Yoksa, sık sık suladığınız, toprağı çamurlaştırdığınız takdirde, soğanların hastalanma, çürüme riski vardır..
''ben onları kökleyip tekrar diksem bir sorun olur mu '' sorunuza cevabım şu..
Bunu yapabilirsiniz,soğanları köklerini zedelemeden toprağıyla birlikte alıp başka bir yere aktarabilirsiniz, ama ne kadar becerikli olursanız olun soğanlar ve kökleri bundan mutlaka azda olsa olumsuz etkilenir..
bilgileriniz için çok teşekkürler sağolun seneye Allah nasip ederse tepeleri gözükecek şekilde ekeceğim :)
bilgileriniz için çok teşekkürler sağolun seneye Allah nasip ederse tepeleri gözükecek şekilde ekeceğim :)
Bir not eklemek isterim. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ve daha ılıman bölgelerinde soğanlar bahçeye 10-13 cm derinlikte dikilirse problem olmaz.Hatta bahçede kalacaksa,çıkarılmayacaksa daha iyi olur.Burada 10-13 cö nin hesabı,soğanın iriliği de göz önüne alınırsa,hesap şaşıyor.Ölçü üstten mi alımalı alttan mı? Esası su: Soğan kendi iriliğinin soğuk iklimlere göre 3 ılıman iklimlere göre de 2 misli derine gömülmeli.
Saksıda hesap biraz daha ince,yani daha az derin olmalı ve dormant dönemde saklama koşullarına uyulmalı.
Benim nergis soğanlarım yaklaşık 3 yıldır hiç sökülmedi ve her sene açtı ve çoğaldı. Ancak bu sene yerlerini değiştirmek istiyorum, yaklaşık 5 cm filizlendiler. Çıkarıp tekrar eksem bir zararı olur mu? Bu arada Kıbrıs ta yaşıyorum ve sıcaklık 18 -22 derece arasında :)
Fikirlerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
hocam100
27-11-2012, 14:58
Filizlendiği için şimdi sökmeniz iyi olmaz.Seneye kuruyunca ayırıp yeniden ekiniz.
Benim nergis soğanlarım yaklaşık 3 yıldır hiç sökülmedi ve her sene açtı ve çoğaldı. Ancak bu sene yerlerini değiştirmek istiyorum, yaklaşık 5 cm filizlendiler. Çıkarıp tekrar eksem bir zararı olur mu? Bu arada Kıbrıs ta yaşıyorum ve sıcaklık 18 -22 derece arasında :)
Fikirlerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
Bence geç kaldınız. Şimdiye çoktan kök bağlamış ollmalılar. Yazın ve yaprakları tamamen kuruduktan sonra yapın..
Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Sanırım bu yılda oldukları yerde güzelliklerini izlemeye devam edecem.:)
Saksıda hesap biraz daha ince,yani daha az derin olmalı ve dormant dönemde saklama koşullarına uyulmalı.
Sayın tabus..
Bahçe toprağı için yazdıklarınız çok doğru..
Fakat, işaret ettiğiniz gibi saksı dikimlerinde bazı şeyleri hesaba katmak gerek..
Eğer, 20 santim derinliğinde bir saksıya ekiliyorsa, 10 santim de derine ekilirse, nergis soğanı köklerinin yararlanacağı toprak katmanı kalınlığı 10 santime düşer ve kökler yeterli gıda alacak ortam bulamaz..
Ama, 30 santim gibi derinlikte nergisleri 10 santim derine ekseniz dahi, altta, nergislerin köklenme bölgesi olarak 20 santim derinlikte bir toprak katmanı kalır ki, bu da yeterlidir..
Benim soğanların saksıya çok sığ veya soğan tepeleri toprağın 1-2 santim derinliğe gelecek şekilde ekilmesi tavsiyem bu yüzdendir..
Ben İstanbul'da evimdeki saksıların derinliği 40 santim oldukları halde yine de bu şekilde ekiyorum..
Saksıya eğer çok sığ ektiyseniz, baharda, çiçekler geçtikten ve aşırı sıcaklar oluşmaya başladıktan sonra saksıları biraz serin (yarı gölge) yere almakta ve filizler iyice kuruduktan sonra da serin bir yerde saksıları saklamakta da yarar var diye düşünüyorum..
Saksı toprağı çok çabuk soğuduğu gibi çokta çabuk ısınır..Eğer soğanları söküp serin, gölge,havadar bir yerde kasım ayına kadar muhafaza etmek istemiyorsanız, içinde soğan bulunan saksılarınızı, özellikle yapraklar iyice kuruduktan sonra çok sıcak ve güneş altında bırakmayınız derim..Çünkü aşırı sıcak ortam ve toprak, soğanların uyku dönemindeki yeni çiçek tomurcuğu oluşumu evresini olumsuz etkiler..
Ankara'da geceleri hava soğumaya başladı diye 20 gün önce nergis soğanını suladım ama iyi mi ettim, kötü mü bilmiyorum. Havalar iyi gidince nergisim erken sürmeye başladı.
350067
Bu yaz soğanı saksısından çıkartmamış, üzerini saksı altlıklarıyla kapatıp gölgelendirmiştim. Saksıya toprak eklerken soğanı çıkartmak zorunda kaldım. O arada yavrusu anneden ayrıldı, onu ayrı bir yere diktim. Bu yıl yine o güzel kokulu çiçekleri görmeyi diliyorum.
Sn Pria,
Size katılıyorum..
Saksının derinliği, ki aslında ağız çapına bağımlıdır, ve herhalde bulunduğu iklim koşulları önemlidir.Örneğin Antalya'da soğuktan korkmadığımız halde, yaz sıcağı çok önemli oluyor.Yüzeye dikilen sümbül seneye gösterişsiz açarken,derine dikilen hayli zengin çiçekleniyor, ama ikisi de kış donundan etkilenmiyor.
Dikkat çektiğiniz hususa aynen katılıyorum.
Hazır açılmışken, bahçemde doğal lale,fritillarie ve glayöl yerini değiştirdiğimde seneye daha derine kaçarken sümbül ve nergiste aynı husus pek göremedim.Gözlemimden de pek emin değilim ama bu konuda bir fikriniz var mı?
Sayın tabus..
Bahçe toprağı için yazdıklarınız çok doğru..
Fakat, işaret ettiğiniz gibi saksı dikimlerinde bazı şeyleri hesaba katmak gerek..
Eğer, 20 santim derinliğinde bir saksıya ekiliyorsa, 10 santim de derine ekilirse, nergis soğanı köklerinin yararlanacağı toprak katmanı kalınlığı 10 santime düşer ve kökler yeterli gıda alacak ortam bulamaz..
Ama, 30 santim gibi derinlikte nergisleri 10 santim derine ekseniz dahi, altta, nergislerin köklenme bölgesi olarak 20 santim derinlikte bir toprak katmanı kalır ki, bu da yeterlidir..
Benim soğanların saksıya çok sığ veya soğan tepeleri toprağın 1-2 santim derinliğe gelecek şekilde ekilmesi tavsiyem bu yüzdendir..
Ben İstanbul'da evimdeki saksıların derinliği 40 santim oldukları halde yine de bu şekilde ekiyorum..
Saksıya eğer çok sığ ektiyseniz, baharda, çiçekler geçtikten ve aşırı sıcaklar oluşmaya başladıktan sonra saksıları biraz serin (yarı gölge) yere almakta ve filizler iyice kuruduktan sonra da serin bir yerde saksıları saklamakta da yarar var diye düşünüyorum..
Saksı toprağı çok çabuk soğuduğu gibi çokta çabuk ısınır..Eğer soğanları söküp serin, gölge,havadar bir yerde kasım ayına kadar muhafaza etmek istemiyorsanız, içinde soğan bulunan saksılarınızı, özellikle yapraklar iyice kuruduktan sonra çok sıcak ve güneş altında bırakmayınız derim..Çünkü aşırı sıcak ortam ve toprak, soğanların uyku dönemindeki yeni çiçek tomurcuğu oluşumu evresini olumsuz etkiler..
Ankara'da geceleri hava soğumaya başladı diye 20 gün önce nergis soğanını suladım ama iyi mi ettim, kötü mü bilmiyorum. Havalar iyi gidince nergisim erken sürmeye başladı.
Bu yaz soğanı saksısından çıkartmamış, üzerini saksı altlıklarıyla kapatıp gölgelendirmiştim. .
Nevsune Hanım,
Sulamanız gayet doğru ama, sık-sık, fazla olmamak şartıyla tabi..Saksı toprağının hafif nemli olması yeterlidir.
Bu sulama işinde yapılan en büyük hata, toprağın en üstünde 3-5 santim derinlikteki toprak kuru gibi gözükünce hemen suya sarılıp sulanmasıdır..Oysa saksının altta kalan toprağı nemini koruyordur..
Özelllikle don riski olan yörelerde toprağın çok sık sulanması, çamur gibi olması sorun yaratır.
Nergis soğanları Ankara'da ısı 12-15'lerdeyken bu ortamdan hoşlanıp kendilerini toprağın üstüne atıvermişler..Tabi, sizde biraz sulama yapınca daha bir hoşlanıp bayağı bir filiz uzatıvermişler..
Görünüm olarak gelişme çok sağlıklı..
Biraz önce baktım, pazartesiden sonra Ankara 5-7 derece gündüz ısısına düşüyor..Bu durumda onlarda büyümelerini azaltır, hatta durdururlar..
Dikkat edeceğiniz en önemli husus, hava sıcaklığı biraz düştü deyip onları iç mekana, sıcak yerlere almayın.. Eksi 4-5 lerde bile saksıları sarıp üzerlerini örtseniz soğuktan etkilenmezler..Daha doğrusu soğuğa alışmaları gerek..
Ama, saksıda oldukları için eksi 10 ve daha yukarılarda onları mümkünse kapalı bir serin balkonunuz varsa oraya almanız gerekir..
Selamlar..
Örneğin Antalya'da soğuktan korkmadığımız halde, yaz sıcağı çok önemli oluyor.Yüzeye dikilen sümbül seneye gösterişsiz açarken,derine dikilen hayli zengin çiçekleniyor,
..bahçemde doğal lale,fritillarie ve glayöl yerini değiştirdiğimde seneye daha derine kaçarken sümbül ve nergiste aynı husus pek göremedim.Gözlemimden de pek emin değilim ama bu konuda bir fikriniz var mı?
Dediğiniz üzere, Antalya gibi ılıman bölgelerde soğanların mutlaka maksimum değerde derine ekilmesi gerek sayın tabus..
Özellikle soğanların yapraklarının kuruyup uyku dönemine geçtiği ve aşırı yüzey sıcaklarının olduğu yaz aylarında sığ ekimlerden dolayı olumsuz etkilenir ve çiçek kalitesi düşer..
Ben, kolay söküm amacıyla, Çanakkale'de nergis soğanlarımı oldukça yüzeye ekiyorum ama onların tamamını temmuzda söküyorum ve oldukça serin olan bağ kulübesine koyuyorum..
Eğer bunu yapmasam çiçek kalitesi mutlaka düşerdi..Haklısınız.
Lale falan sığ ekildiğinde derine kaçıyor ama nergis ve sümbülde böyle bir durum olmuyor..Gözleminiz doğru..
Selamlar..
denizakvaryumu
01-12-2012, 20:24
Bu "derine kaçma" nasıl oluyor?
Soğan kendini kökleri ile derine mi çekiyor?
Bu "derine kaçma" nasıl oluyor?
Soğan kendini kökleri ile derine mi çekiyor?
Özellikle lalelerde gözlemlediğim kadarıyla, sığ dikilen bir lale vejetatif gelişmesini en iyi yapabileceği derinlikte yeni bir soğan daha oluşturuyor..
Yani kaba bir tarifle, az daha derine indiriyor soğanını..
Nergis ve sümbüllerde böyle bir durum yok..
Sevgi Durul
14-12-2012, 15:45
Sayın pria, double daffodillerden bir tanesi uç vermeye başladı.
Geçen yıl, sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım soğanları kendi hatam nedeniyle kaybedince, bu sefer sulamada daha dikkatliyim.
Soğanlarla birlikte gönderdiğiniz bilgilendirici notta yazanların dışına çıkmıyorum. Tabaktan suluyorum, sadece bugün topraktan biraz su verdim. Saksı balkonda, yağmur almayan bir yerde.
Bundan sonrası için sulama sıklığı ne olmalıdır? Saygılar...
354667
Sayın SDurul..
Elinize sağlık; çok sağlıklı geliyor üçüz nergisiniz..inşallah üçüde çiçek sunar size..
Sulama aralığını rakamlarla ifade etmek yanlış olur..Eğer Eskişehir'deyseniz toprağın fazla ıslak değil, hafif nemli olması olası sert donlar açısından daha güvenli olur..
Alttan sularken toprak doyduğunda su çekmez zaten.. yarım saat kadar sonra tabakta su kalmamasına dikkat ettiğinizi umuyorum..ememiyorsa kalan suyu dökün..tabandan alınan su en az 15-20 gün gider..
Üstten sulamasanızda olur..Zaten kökler aşağıda, saksı tabanına yakın bir yerde..Martta havalar 12-15 derecelere gelip, filizlerin büyümesi hızlandığında üstten sulama yapsanız olur..
Saksı balkonda yağmur almayan bir yerde diyorsunuz, inşallah güneş te almayan bir konumda değildir..
Sevgi Durul
14-12-2012, 19:43
Sayın pria,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Nergisimin üçüz oluşuna sevindim. Geçen sene ki hayâl kırıklığından sonra, umarım bu yıl çiçeğini görebilirim.
Öncelikle double daffodil, Eskişehir'de değil. Ve tabaktan suladığımda toprağın tümü ıslanmadı bile. Bu sefer de susuzluktan etkilenmez inşallah.
Güneş almasında problem yok. Güney cepheli balkonda fakat çok rüzgâr alıyor. Rüzgârın zararı olur mu?
Cevabınız için teşekkürler... Saygılar..
Rüzgarın zararı çiçek sapları uzamağa başlayınca olur..Çiçekler oldukça büyük ve ağır olduğundan rüzgarın yatırmaması için onları ince ağaç dallarından yapacağınız çubuklara bir bez parçasıyla ∞ şeklinde bağlayabilirsiniz..
Saksı altlığına su doldurun..bir yarım saat bekleyin..suyu tamamen emdiyse yarım saat sonra bir kez daha doldurun..yarım saat sonra yine bakın..yine tamamen emdiyse yine koyun suyu altlığa..böyle devam edin..
Saksı toprağı artık suyu ememiyorsa sulama işlemi bitmiş demektir.. Emilemeyen suyuda döktünüz mü işlem tamamdır..
Ben alttan yani saksı altlığından sulamayı daha güvenli buluyorum..çünkü doldurduğunuz su topraktaki kılcal kanallar kanalıyla üst katmanlara çıkar..
Üstten dökülen su ise, bir müddet sonra eğer fazlaysa altlığı doldurur ve suyu dökmeyide unutursanız, bu su seviyesinde kalan kökler hayatiyetini kaybeder..Ayrıca sürekli üstten yapılan sulama, toprağı zamanla tepik hale getirir ve içindeki hava gözenekleri çok azalır..Alttan yapılan sulamada bu risk fazla yoktur..
Kolay gelsin..selamlar..
Ben alttan yani saksı altlığından sulamayı daha güvenli buluyorum..çünkü doldurduğunuz su topraktaki kılcal kanallar kanalıyla üst katmanlara çıkar..
Üstten dökülen su ise, bir müddet sonra eğer fazlaysa altlığı doldurur ve suyu dökmeyide unutursanız, bu su seviyesinde kalan kökler hayatiyetini kaybeder..Ayrıca sürekli üstten yapılan sulama, toprağı zamanla tepik hale getirir ve içindeki hava gözenekleri çok azalır..Alttan yapılan sulamada bu risk fazla yoktur..
Kolay gelsin..selamlar..
Sn Pria., Bu noktada bir yanlışlık var gibi. şöyle ki: Toprak sulanırken Üst ten su dökülür, dökülen su aşağılara giderken toprak bir kısmını emer ve ıslanır. Toprağın ememediği su alttan, drenaj olur yani akar gider, Bu arada suyun geçtiği kapillar boşluklardaki su akıp giderken suyun boşalttığı kapillar boşluklar hava ile dolar. Altta drenaj olmaz ise bu boşluklar su dolu kalır ve kökler boğulur-çürür.
Yani üstten sulama ,alttan fazla suyun akması toprak içinde hava boşluğu bırakır bu hava da köklere oksijen sağlar. Kolay gelsin
Sn Pria., Bu noktada bir yanlışlık var gibi. şöyle ki: Toprak sulanırken Üst ten su dökülür, dökülen su aşağılara giderken toprak bir kısmını emer ve ıslanır. Toprağın ememediği su alttan, drenaj olur yani akar gider, Bu arada suyun geçtiği kapillar boşluklardaki su akıp giderken suyun boşalttığı kapillar boşluklar hava ile dolar. Altta drenaj olmaz ise bu boşluklar su dolu kalır ve kökler boğulur-çürür.
Yani üstten sulama ,alttan fazla suyun akması toprak içinde hava boşluğu bırakır bu hava da köklere oksijen sağlar. Kolay gelsin
Sayın kgursan..
Özellikle siteye üye olduktan sonra sayenizde çok yeni bilgiler edinmiş biri olarak yinede bu sulama konusundaki şahsi görüşlerimi yazayım:
- ''toprağın ememediği su alttan, drenaj olur yani akar gider'' diyorsunuz..ama akıp giderken topraktaki başta azot olmak üzere yararlı besinlerde su ile birlikte akıp gitmez mi?
Üstten verilen su yerçekimi etkisi altındaki sudur..fazlası hızla saksı altlığına iner ve inerken toprağı yıkar..saksı altlığına inen bu organik ve inorganik maddeler içeren suyu dökmek zorunda kalırsınız..
- Benim genelde acemiler için tavsiye ettiğim saksı altlığından verilen su ise su molekülleri ile topraktaki katı maddelerin molekülleri arasındaki çekim kuvveti sayesinde yerçekiminin tersine yukarı doğru hareket ederek topraktaki kapilar boşluklarda tutulur..
Toprağın bağlayabildiği su da budur, yani kapilar sudur..
Alttan sulamalarda su ve besin israfı yoktur..
Alttan verilen su saksı toprağı tarafından artık alınamıyorsa alınamıyan suyu dökersiniz ve sulama işlemi bitmiş olur..
- Bir de şu husus var: Saksıya ekilen soğanların kökleri genelde saksı derinliğinin yarısını kullanır..Bence, saksılardaki en üstten soğanın köklenme tablasına kadar olan toprak katmanını sulamaya ihtiyaç yoktur..Önemli olan köklenme bölgesinin sulanmasıdır.
Bilemiyorum..ben özellikle yazın bu alttan sulamayı tercih ediyorum..
Nergis soğanlarım yağmur altında hep..kış yağışları zaten saksıda yeterli nemi sağlıyor..
Bazen, özellkle havalar ısınınmaya ve nergis filizleri ve çiçek saplarının gelişimi hızlanınca, saksının 3 litre su tutma kapasitesi varsa 1 litresini üstten verdikten sonra 2 litre suyuda alttan veriyorum..
Burada en önemli husus, ister alttan ister üstten sulayın, en fazla 1 saat sonra saksı altlığındaki kalan veya biriken su dökülmelidir.
Sayın kgursan, bu görüşlerimi bilgiçlik olarak addetmeyin lütfen..Halâ yanıldığım noktalar olabilir ama benim görüşümde bu..
Saygılar..selamlar..
yaz gülüm
16-12-2012, 20:02
Merhabalar bende 1 ay önce nergis soğanını diktim fakat hala topraktan çıkmadılar.. Bahar aylarında çiçek açtiğini biliyorum ama ne zaman büyümeye başlarlar acaba ilk defa nergis yetiştirdiğim için bilmiyorum..
Mutlu Kutlu
16-12-2012, 20:19
Konuya benimde bir katkım olsun,
Bitki ölümlerinin %90ı tabaktan sulamak diye tabir edilen yöntemden kaynaklanıyor.
Siz tabaktan sulamak yöntemini doğru buluyor ve doğru şekilde uyguluyor olabilirsiniz. Ama toplum olarak tembel milletiz, saksı tabağından nasıl olsa suyu içer tüketir diye dolu bırakırız. Bu yüzden tabaktan sulamak tabirini profesyonel üretici ve yetiştiriciler kesinlikle tavsiye etmez ve uygulamaz.
Sulamakla topraktaki organik maddeler ve azot akıp gidecek terimine gelince, bir miktar zaten su ile akıp gidecek bunun önüne geçmek zahmetli bir işlem. Akan su bir araya toplanacak tekrar tekrar kullanılacak gibi.
Zaten bitki sulamak tarif edilirken su saksı yüzeyinden yavaş yavaş verilecek, alt drenaj deliklerinden su çıkınca sulama kesilecek. Drenaj deliklerinden su akarken hala ve uzunca bir süre su verilmeye devam edilirse sadece organik maddeler ve azot değil ince toprak kısmı da akar gider ve geriye taş vb. kalın malzemeler kalır.
Sn. kgürsan'nın dedikleri tamamen doğru, bitkinin toprağı ve kökleri hava alabilmeli. Bitki yetiştirmek ayrı, bitki beslemek ayrı bir konu. Bu iki konuyu doğru uygulayabilen kişi yüzlerce, hatta binlerce bitkiyi kolaylıkla büyütebilir çiçek ve meyve alabilir.
- ''toprağın ememediği su alttan, drenaj olur yani akar gider'' diyorsunuz..ama akıp giderken topraktaki başta azot olmak üzere yararlı besinlerde su ile birlikte akıp gitmez mi?
Üstten verilen su yerçekimi etkisi altındaki sudur..fazlası hızla saksı altlığına iner ve inerken toprağı yıkar..saksı altlığına inen bu organik ve inorganik maddeler içeren suyu dökmek zorunda kalırsınız..
- Benim genelde acemiler için tavsiye ettiğim saksı altlığından verilen su ise su molekülleri ile topraktaki katı maddelerin molekülleri arasındaki çekim kuvveti sayesinde yerçekiminin tersine yukarı doğru hareket ederek topraktaki kapilar boşluklarda tutulur..
Toprağın bağlayabildiği su da budur, yani kapilar sudur..
Alttan sulamalarda su ve besin israfı yoktur..
Alttan verilen su saksı toprağı tarafından artık alınamıyorsa alınamıyan suyu dökersiniz ve sulama işlemi bitmiş olur..
- Bir de şu husus var: Saksıya ekilen soğanların kökleri genelde saksı derinliğinin yarısını kullanır..Bence, saksılardaki en üstten soğanın köklenme tablasına kadar olan toprak katmanını sulamaya ihtiyaç yoktur..Önemli olan köklenme bölgesinin sulanmasıdır.
Bilemiyorum..ben özellikle yazın bu alttan sulamayı tercih ediyorum..
Nergis soğanlarım yağmur altında hep..kış yağışları zaten saksıda yeterli nemi sağlıyor..
Bazen, özellkle havalar ısınınmaya ve nergis filizleri ve çiçek saplarının gelişimi hızlanınca, saksının 3 litre su tutma kapasitesi varsa 1 litresini üstten verdikten sonra 2 litre suyuda alttan veriyorum..
Burada en önemli husus, ister alttan ister üstten sulayın, en fazla 1 saat sonra saksı altlığındaki kalan veya biriken su dökülmelidir.
Sulamanın püf noktalarını bilmeyen ve ihmalkarlık, tembellik yapan bir kişi, ha saksı tabağına koyduğu suyu toprak nasıl olsa emer, diye bırakıp gitsin, ha üstten döktüğü suyu iyi ayarlayamayıp bırakıp gitsin, her iki durumda da tabakta emilemiyen veya biriken sular bitki köklerinin ölmesine yine sebep olabilir..
Yani her iki sulama tercihinde de dikkat ve özen gerekir..
İki yöntemde de yapılan hata aynıdır, tabakta biriken veya kalan suyu dökmemektir ve aynı kötü sonuca sebep olabilir.
Hele hele, üstten sulamayı tercih eden kişilerde, saksılarının drenaj delikleri yetersiz, az geçirgen veya tıkanmış ise risk kaçınılmazdır.
Bu yüzden, saksı tabanına önce iri çakıl, sonra bir kum tabakası, daha sonrada saksı harcının konması çok önemlidir..
Sulamada yapılan en büyük hata sık ve gereksiz sulamadır..
Bitkiler soğuk kış günlerinde fazla su sarfedemezler ve su ihtiyaçları çok azdır..
Güzel bir sulama yapıldıktan sonra 20 gün bir ay su verilmesede olur..
Toprağın en üst kısımlarının kurumuş olması su ihtiyacı olduğunu göstermez; saksı toprağının derinlikleri yeterince ıslak olabilir, parmağınızla eşerek bunu kontrol edip ondan sonra sulamaya karar verebilirsiniz..
Bu forumda, bitkisinin hastalandığını veya öldüğünü yazan birçok kişi, bitkisini az sulamadan değil, çok sulamadan kaybetmiştir..
Bitkilerin su ihtiyacı, ısının 12-15 derecelere çıktığı bahar aylarında artmaya başlar..
Sevgi Durul
16-12-2012, 23:00
Ben kaybettiğim soğanları saksı tabağında su birikmesinde gösterilen ihmalkârlıktan değil, sık ve az sulama sonucu soğanların bozulup küflenmesinden kaybettim.
Kendi adıma tabaktan sulama bana uygun geldi, hiç olmazsa sadece kökler suyu alır, soğanlar ıslanmaz diye düşünüyorum.
Mutlu Kutlu
16-12-2012, 23:23
Saksı altına tabak koymayı zaten tavsiye etmiyoruz, ev içi bitki yetiştirmede saksı altına tabak koymak bazen mecburiyet oluyor. Bu durumda tabak içerisine eşit kalınlıkta 4-5 tane yüksekçe taş koyup, saksıyı sehpa üzerine koyar gibi bu taşlar üzerine koyun. Böylece saksı tabaktaki suya değmesin diye tavsiye ediyoruz.
Biz satıcılar müşterinin bitki öldürmesini asla istemeyiz, bitkisi daha da güzel olsun ki hevesi kırılmasın. Bir kaç defa bitki öldüren bir kişi bitki beslemekten soğuyor, veya kendini beceriksiz varsayıyor.
Standartlara (kurallara) uyan, bitki isteklerini yerine getiren her kişi iyi bir yetiştiricidir.
Bitkilerin saksı yüzey toprakları kurudukça yavaş bir şekilde, saksı altı deliklerinden su çıkana kadar su verilmeli. Saksı altındaki deliklerden su çıktığında su verilmesi kesilmeli. Bu altın kural,
Sulama yapılırken tabaktan su vermek, pet şişe kapağında küçük delik açıp ters şekilde saksı içerisine koymak vb. sistemler kullanmak kişiyi bağlar, kendinizi bu konularda epeyce ustalaşmış görürseniz tabi ki değişik sistemler araştırmak ve geliştirmek en doğal hakkınız.
...Bu yüzden tabaktan sulamak tabirini profesyonel üretici ve yetiştiriciler kesinlikle tavsiye etmez ve uygulamaz.
.
...Sera şartlarında yapılan saksılı süs bitkileri yetiştiriciliğinde ise kaliteyi artırması bakımından otomatik sulama tercih edilmektedir.
Bunun yanında;
1. Saksıların altında bulunan tavaların saksı diren deliğine kadar su ile doldurularak 3-5 dakika sonra dren edilmesi,
2. Suyun doğrudan saksıların bulunduğu zemine verilmesi ve akmasına izin verilmesi ki burada verilen suyun %10’u saksı dren deliği vasıtasıyla süs bitkisine ulaşırken %90’ı tekrar rezervuarda toplanır.
3. Kanal sulama,
4. Kapillar saksı altlığı kullanarak sulama, damlama sulama ve spagetti tüplerle sulama gibi sulama şekillen kullanılmaktadır.
İÇ MEKANLARDA SULAMA | Bitkilerin Dünyası (http://www.bitkilerindunyasi.com/ic-mekanlarda-sulama.html)
...Afrika menekşesi ve Siklamen gibi bitkileri üstten değil tabağına ılık su koyarak sulayın. Üstten sulama bitkilerin köklerinin çürümesine neden olur. Ancak saksıyı su dolu kapta uzun süre bırakmamanız fazla suyu bir süre sonra boşaltmanız gerekir..
Hobi Bahçemiz (http://hobibahcemiz.net/viewtopic.php?f=39&t=8714)
Tam tersine bilgilerde var Mutlu Bey..
Özellikle bazı bitki türlerinde mutlaka alttan sulama önerilmiş..
Mutlu Kutlu
17-12-2012, 00:12
Haklısınız hocam, bazı bitkilerin alttan sulanması doğru. Ama her bitki alttan sulanabilir mantığı yanlış. Çeşitli sulama teknikleri var elbet, uygun olan şekli kullanmak gerek.
Doğaya baktığımızda her ağacın tabanında bir tepsi yok, her gün yaprakları parlak dursun serinlesin diye birileri fıs fıs yapmıyor.
Ormanlık bir alana bakıyorsunuz 10-30 cm kalınlığında toprakta taşların arasında devasa ağaçlar yetişiyor, zeminde göllenme olan bataksı yerlerde belirli ağaç türleri yetişiyor.
Bu bataksı yerleri tabak olarak düşünürsek bitkiler tabandan su alıyor, her zaman yağmura ihtiyaç yok.
Tabanında su olmayan yerlerde yağmur arada bir ihtiyaç, bu durumda yağmurla sulanan tabanı su tutmayan yerlerde bitkilerin kökleri neden çürümüyor.
Kısaca bunca yıllık üreticiyim saksı yüzeyinden sulamak kökleri çürütür zihniyetini anlamadım, çözemedim. O zaman biz bitkileri tesadüfen güzel yetiştiriyoruz.
Sn. kgürsan'da sağlam üreticidir, sanırım ürettiği soğanlı çiçekleri ve gülleri kesme çiçek olarak satıyor. Söyledikleri ve yazdıkları doğru ki yıllardır bu piyasa içerisinde, kalıcı saygın bir yer edinmiş.
Kısaca: bilen bildiğini söylüyor, amerikayı yeniden keşfetmek isteyen birileri varsa. Buyursun amerika orada, istediği vasıtaları kullanarak yeniden keşfetsin.
Sayın kgursan..
- ''toprağın ememediği su alttan, drenaj olur yani akar gider'' diyorsunuz..ama akıp giderken topraktaki başta azot olmak üzere yararlı besinlerde su ile birlikte akıp gitmez mi?
Üstten verilen su yerçekimi etkisi altındaki sudur..fazlası hızla saksı altlığına iner ve inerken toprağı yıkar..saksı altlığına inen bu organik ve inorganik maddeler içeren suyu dökmek zorunda kalırsınız..
suyu dökersiniz[/U][/B] ve sulama işlemi bitmiş olur..
Saygılar..selamlar..
Sn pria., Alttan sulama mahzurludur demiyorum, Ama üstten sulama da mahzurlu değildir!!
Yukarıdaki endişelerinizde biraz haklılık payı olsa da"yıkanır, gübresiz kalır vb düşüncesiyle" biraz yersiz takıntı yapmışsınız. Şöyleki;
Toprağa verilen suyu toprak emerken, su içindeki ve toprak içindeki besin maddelerini de "Toprak Kolloidleri" Anyon (-) ve Katyon (+) lar olarak tutarlar ve salmazlar, daha sonra kökler toprağın tuttuğu bu besin maddelerini kökleri ile alır. Burada toprağın Katyon değişim kapasitesi denilen kimyasal yapısı ne kadar güçlü ise toprak okadar çok anyon ve katyon tutar yani verimli olur. Katyon değişim kapasitesini de genellikle "ORGANİK MADDELER" artırır. Çiftlik gübresi, torf, vb. esas faydası katyon değişim kapasitesini ve su tutma kapasitesini artırmasıdır, yoksa besin kaynağı olarak cüzi bir faydası vardır bu maddelerin.
Diğer taraftan; Toprağa verilen gübreler genellikle TUZ şeklindedir. bitki kökleri Azot (N),fosfor(P2O5),ve potasyumu (K2O) şeklinde aldıktan sonra geriye kalan tuz kökleri (örneğin SO4-sulfat) kökleri toprakta kalarak Tuz birikimi yaparlar ve bu tuz birikimi çok olursa diffüzyon yoluyla (Az yoğunlu ortam bitki köklerinden, çok yoğun ortam tuzlu toprak) a geçerek, köklere zarar verir. Bunların yıkanması gerekir ki üstten sulama ile bunlar yıkanır. Tabi bunlarla birlikte bir miktar Azot da yıkanır. Ama Fosfor ve Potasyum kolay kolay yıkanmaz.
Sn pria, okuyan arkadaşlar biraz olayın Mekanizmasını anlayabilsinler, diye biraz detaylı yazdım. Bu nedenle biraz uzun cevap oldu. Kolay gelsin.
Diğer taraftan; Toprağa verilen gübreler genellikle TUZ şeklindedir. bitki kökleri Azot (N),fosfor(P2O5),ve potasyumu (K2O) şeklinde aldıktan sonra geriye kalan tuz kökleri (örneğin SO4-sulfat) kökleri toprakta kalarak Tuz birikimi yaparlar ve bu tuz birikimi çok olursa diffüzyon yoluyla (Az yoğunlu ortam bitki köklerinden, çok yoğun ortam tuzlu toprak) a geçerek, köklere zarar verir. Bunların yıkanması gerekir ki üstten sulama ile bunlar yıkanır. Tabi bunlarla birlikte bir miktar Azot da yıkanır. Ama Fosfor ve Potasyum kolay kolay yıkanmaz.
Sn pria, okuyan arkadaşlar biraz olayın Mekanizmasını anlayabilsinler, diye biraz detaylı yazdım. Bu nedenle biraz uzun cevap oldu. Kolay gelsin.
Saksılı ekimlerde en çok hataların sulama ve gübreleme konularında yapıldığını kabul edersek, forumu takip eden arkadaşların daha net anlayabilmeleri açısından şöyle bir sulama reçetesi oluşturabilir miyiz sayın kgursan:
- Nergis soğanlarımızı ektikten sonra toprağın ve soğanların saksıya iyice yerleşmesi için önce oldukça bol olarak suluyoruz..sular iyice süzüldükten sonra saksımızı tabağına koyuyoruz..
-Bu ilk verdiğimiz su, eğer havalar serin giderse saksı toprağının 2 ay civarında yeterince nemli kalmasını sağlar..Soğan gelişiminin oldukça yavaş olduğu bu dönemde fazla sulamadan kaçınmalıyız..Saksı toprağının üstünden 5-6 santimlik bir toprağı parmağımızla eşeleyince ıslaklık hissedemiyorsak ve saksı kenarı ile saksı toprağı arasında bir boşluk oluşmaya başlamışssa, saksı tabağından toprak artık ememiyene kadar su veriyoruz..
-İster alttan ister üstten sulama yapalım, saksı tabağında asla su bırakmıyor, döküyoruz..
-Eğer saksı toprağının üst tabakasında beyazlanmalar, yani tuzlanma belirtileri görüyorsak, sulamayı üstten yapıp bu tuzların saksı altlığından çıkıp yıkanmalarını sağlıyoruz..
-Musluk suyu yerine saksılarımızın yağmur suyuyla sulanmasını her zaman tercih ediyoruz..
-Üstten sulama yaparken döktüğümüz suyu yavaş yavaş veriyoruz, soğanların dibine değil, saksı kenarlarına veriyoruz suyumuzu..
-Havalar ısınmaya başlayınca, filizlerin ve çiçek saplarının gelişimi hızlanacağı için özellikle susuz bırakmamaya çalışıyoruz..ama, çok sık ve fazla su vererek şımarmalarınada sebep olmuyoruz..dengeli su vererek onların pişkin büyümelerini sağlıyoruz..
-Saksılarımızın su alma kapasitesini zamanla az çok anlarız..Bahar aylarında, gelişim hızlanınca vereceğimizin suyun yarısını üstten verdikten sonra yarısınıda alttan verebiliriz..
-Çiçek açma döneminde de susuz kalmamalarını sağlıyoruz..çiçekteyken onları aşırı sıcak ve güneşli ortamda bırakmıyoruz..
-Çiçekler geçince, çiçek sapını değil, sadece çiçeği kesip atıyoruz..ve haziran sonuna kadar yine bol güneşli bir yerde yapraklar kendiliğinden sararıp kuruyana kadar aynı bakıma devam ediyoruz..eğer saksı toprağımızda yetrli besin olmadığı kanısındaysak, çiçeklenme döneminden sonra bir-iki defa azot-fosfor-potaslı bir takviye veya yanmış hayvan gübresi takviyesi yapıyoruz..
Hatalarım veya eksikliğim var mı bilemiyorum sayın kgursan? Varsa lütfen ekleyiniz..
Selamlar..
kelebek çalısı
18-12-2012, 14:32
Benim bahçede ve üzeri açık ortamdaki saksı içlerinde ekili nergis soğanlarım için yukarıda önerilen ihtimam ve ayrıcalıklı işlemleri gerçekleştirmem söz konusu olmamakta.
Bu başlık altındaki uygulamaları ve paylaşılan deneyimleri okudukça aslında nergis soğanlarım can bulur da çiçek açarak bana bu mutluluğu yaşatırlarsa son derece memnun olacağım.
Sizlerin gösterdiği özel ilgi ve emeği gördükçe ben soğanları ekip, oldukları yerde unutarak yanlış mı yapıyorum diyerek kafamdaki soru işaretleri ile meraktayım bu aralar. Özellikle geçmiş yıllardan bu yana topraktan çıkmayan nergis soğanlarını iyice merak etmekteyim bu sezon için ;) .
Her anlamda kendi başlarına olan, eskiden beri toprakta kalan ve bu sezon ekilen nergis soğanları bakalım yağışların etkisi ile bir süredir ve bundan sonra açana dek hiç kurumayacak ve killi yapıda olan bahçe toprağında gelişimlerini nasıl sürdürecekler sizlerle paylaşacağım.
Selam ve saygılarımla.
Sn kgursan, Mutlu Kutlu ve sn pria, üçünüze de çok teşekkür ediyorum. Bu bilgi fırtınası tartışmanızı 1 ay önce yapsaydınız, bu yıl yine sulama yanlışım yüzünden kaybettiğim ve kaybedeceğim soğanlılarım belki de kurtulmuş olacaktı. Neyse zararın neresinden dönülse kardır:)
Sulamanın üstten ya da alttan yapılması beni pek ilgilendirmiyor aslında. Annem menekşelerini tabaktan sular, menekşeleri çıldırmış gibi sürekli çiçeklidir. Ben ise tabak mabak uğraşmaya üşenip, üstten döküveriyorum suyu. Benimkiler de aylardır çiçekli.
Aslolan sulamanın zamanlaması ve miktarı galiba. Annem peteklerin üstünde sıcakta tutar, torf kullanır. Dolayısıyla çabuk kuruyan menekşelerini sık suluyor. Bir zamanlar ben de annemden kopya çekerek suladığım için menekşelerimi çürütüyordum. Çünkü benim içine perlit ve geçirgenlik için biraz da kum vs. ilave ettiğim toprakta yetiştirmeye çalıştığım zavallılarım, biraz daha serin olan mutfağımda daha kurumadan sulama yaptığım için çürüyorlardı. Ayrı koşullarda olan bitkilere aynı muameleyi yaptığımızda sonucun bir taraf için kötü olduğunu ancak bu yıl anlayabildim ve şimdi menekşelerim canavar gibi.
Gelelim özelde nergis ama genelde tüm soğanlılara. Yıllardır muskari dışında soğanlı yetiştiremiyorum (geçen yıl hasbelkader açtırdığım nergis hariç:)). Bu yıl son dedim, birkaç çeşit soğan diktim. İki gün önce saksısı elimden düşünce 2 yıldır yetiştirmeyi çok istediğim ters lalelerimin çürüdüğünü gördüm. Oysa saksıyı uzun zaman sulamamıştım resmen kuruydu toprağı. Düştüğü gün soğanı kurumasın biraz yağmur alsın diye pencere önüne çıkarmıştım. Saksı düşünce benim o kuru sandığım toprağın ne kadar ıslak olduğunu görüp hayret ettim. Boşuna değilmiş çürümesi:(
Bu ilk verdiğimiz su, eğer havalar serin giderse saksı toprağının 2 ay civarında yeterince nemli kalmasını sağlar.
Diğer bitkilerimde kendimi eğitmiştim, soğanlıları bir türlü çözemiyordum. Benim için en önemli bilgi bu oldu. Sulamazsam köklenmez mi, ölür mü, yaşayabilir mi sorularını sormayacağım artık.
Saksılı ekimlerde en çok hataların sulama ve gübreleme konularında yapıldığını kabul edersek, forumu takip eden arkadaşların daha net anlayabilmeleri açısından şöyle bir sulama reçetesi oluşturabilir miyiz sayın kgursan:
- Nergis soğanlarımızı ektikten sonra toprağın ve soğanların saksıya iyice yerleşmesi için önce oldukça bol olarak suluyoruz..sular iyice süzüldükten sonra saksımızı tabağına koyuyoruz..
-Bu ilk verdiğimiz su, eğer havalar serin giderse saksı toprağının 2 ay civarında yeterince nemli kalmasını sağlar..Soğan gelişiminin oldukça yavaş olduğu bu dönemde fazla sulamadan kaçınmalıyız..Saksı toprağının üstünden 5-6 santimlik bir toprağı parmağımızla eşeleyince ıslaklık hissedemiyorsak ve saksı kenarı ile saksı toprağı arasında bir boşluk oluşmaya başlamışssa, saksı tabağından toprak artık ememiyene kadar su veriyoruz..
-İster alttan ister üstten sulama yapalım, saksı tabağında asla su bırakmıyor, döküyoruz..
-Eğer saksı toprağının üst tabakasında beyazlanmalar, yani tuzlanma belirtileri görüyorsak, sulamayı üstten yapıp bu tuzların saksı altlığından çıkıp yıkanmalarını sağlıyoruz..
-Musluk suyu yerine saksılarımızın yağmur suyuyla sulanmasını her zaman tercih ediyoruz..
-Üstten sulama yaparken döktüğümüz suyu yavaş yavaş veriyoruz, soğanların dibine değil, saksı kenarlarına veriyoruz suyumuzu..
-Havalar ısınmaya başlayınca, filizlerin ve çiçek saplarının gelişimi hızlanacağı için özellikle susuz bırakmamaya çalışıyoruz..ama, çok sık ve fazla su vererek şımarmalarınada sebep olmuyoruz..dengeli su vererek onların pişkin büyümelerini sağlıyoruz..
-Saksılarımızın su alma kapasitesini zamanla az çok anlarız..Bahar aylarında, gelişim hızlanınca vereceğimizin suyun yarısını üstten verdikten sonra yarısınıda alttan verebiliriz..
-Çiçek açma döneminde de susuz kalmamalarını sağlıyoruz..çiçekteyken onları aşırı sıcak ve güneşli ortamda bırakmıyoruz..
-Çiçekler geçince, çiçek sapını değil, sadece çiçeği kesip atıyoruz..ve haziran sonuna kadar yine bol güneşli bir yerde yapraklar kendiliğinden sararıp kuruyana kadar aynı bakıma devam ediyoruz..eğer saksı toprağımızda yetrli besin olmadığı kanısındaysak, çiçeklenme döneminden sonra bir-iki defa azot-fosfor-potaslı bir takviye veya yanmış hayvan gübresi takviyesi yapıyoruz..
Hatalarım veya eksikliğim var mı bilemiyorum sayın kgursan? Varsa lütfen ekleyiniz..
Selamlar..
Son paragrafa katılmıyorum. Çiçekler geçtikten sonra sulama azaltılır ve Gübre VERİLMEZ çünkü sararan yapraklar bu gübreyi alamaz. Gübre verildikten sonra bitkinin alabilmesi için 15-30 gün geçmesi gerekir ki bu sürede yapraklar solmuş olur. Solmuş yapraklar suyu-gübreyi çekemez ve gübreden faydalanamaz.
Aslolan sulamanın zamanlaması ve miktarı galiba. Annem peteklerin üstünde sıcakta tutar, torf kullanır. Dolayısıyla çabuk kuruyan menekşelerini sık suluyor. Bir zamanlar ben de annemden kopya çekerek suladığım için menekşelerimi çürütüyordum. Çünkü benim içine perlit ve geçirgenlik için biraz da kum vs. ilave ettiğim toprakta yetiştirmeye çalıştığım zavallılarım, biraz daha serin olan mutfağımda daha kurumadan sulama yaptığım için çürüyorlardı. Ayrı koşullarda olan bitkilere aynı muameleyi yaptığımızda sonucun bir taraf için kötü olduğunu ancak bu yıl anlayabildim ve şimdi menekşelerim canavar gibi.
Gelelim özelde nergis ama genelde tüm soğanlılara. Yıllardır muskari dışında soğanlı yetiştiremiyorum (geçen yıl hasbelkader açtırdığım nergis hariç:)). Bu yıl son dedim, birkaç çeşit soğan diktim. İki gün önce saksısı elimden düşünce 2 yıldır yetiştirmeyi çok istediğim ters lalelerimin çürüdüğünü gördüm. Oysa saksıyı uzun zaman sulamamıştım resmen kuruydu toprağı. Düştüğü gün soğanı kurumasın biraz yağmur alsın diye pencere önüne çıkarmıştım. Saksı düşünce benim o kuru sandığım toprağın ne kadar ıslak olduğunu görüp hayret ettim. Boşuna değilmiş çürümesi:(
Diğer bitkilerimde kendimi eğitmiştim, soğanlıları bir türlü çözemiyordum. Benim için en önemli bilgi bu oldu. Sulamazsam köklenmez mi, ölür mü, yaşayabilir mi sorularını sormayacağım artık.
Sulamanın zamanı ve miktarı kadar, Sulama suyunun sıcaklığı da önemlidir. Kalörifer peteklerinin veya sıcak bir odada bulunan sıcak toprak-bitkiye Cazzz diye çeşmeden doldurulmuş soğuk su dökülmemeli. Su ortam sıcaklığı ile aynı sıcaklıkta olmalıdır.Bitki şok olmamalıdır.
Son paragrafa katılmıyorum. Çiçekler geçtikten sonra sulama azaltılır ve Gübre VERİLMEZ çünkü sararan yapraklar bu gübreyi alamaz. Gübre verildikten sonra bitkinin alabilmesi için 15-30 gün geçmesi gerekir ki bu sürede yapraklar solmuş olur. Solmuş yapraklar suyu-gübreyi çekemez ve gübreden faydalanamaz.
Yeni sezona hazırlık olması için, çiçekler kesildikten hemen sonra ama yapraklar henüz yeşilken mi gübre verilmesi gerekiyor?
Son paragrafa katılmıyorum. Çiçekler geçtikten sonra sulama azaltılır ve Gübre VERİLMEZ çünkü sararan yapraklar bu gübreyi alamaz. Gübre verildikten sonra bitkinin alabilmesi için 15-30 gün geçmesi gerekir ki bu sürede yapraklar solmuş olur. Solmuş yapraklar suyu-gübreyi çekemez ve gübreden faydalanamaz.
Sayın kgursan..
En doğrusu, saksı harcı hazırlanırken nergislerin hem o yıl gelişmeleri, hemde gelecek yıl için soğanları irileştirip, besin depolamaları için gerekli azot, potas ve güzel-gösterişli çiçekler açabilmeleri için fosfor kaynağı olan gübrelemelerin yapılması gerekir..
Ama, diyelim ki, acemilik yaptık, soğanları gerekli tüm besinleri içeren bir toprağa ekemedik..bunun telafisi azda olsa yapılabilir gibime geliyor..Şöyleki:
Nergisler ortalama olarak martın 20'si gibi açıyorlar ve nisan başlarında çiçekler geçmiş oluyor..
Bizde bu esnalarda takviye gübresi verdik..hadi, bitkinin gübreyi duymasıda bir 20 gün aldı..geldik nisanın 20'sine..
Bu arada mayıs sonuna kadar düzenli sulasak, nergisler 30-40 gün verdiğimiz takviye gübreden faydalanmaz mı? Bence faydalanırlar..
Haziran ayında kademe kademe sulamayı azaltsak, kıssak, hatta haziran 15'ten sonrada tamamen kessek soğanlar çöken o sıcaklarda temmuz başlarında rahatlıkla kuruyup, uyku dönemine geçerler..
''Sararan yapraklar bu gübreyi alamaz'' diyorsunuz ama çiçekler geçtikten sonra nisan ve mayıs ayları yaprakların en gürbüz olduğu aylar..
Bu dönemde de takviye besin alımını sağlayabiliriz diye düşünüyorum..
...
Kendimden örnek vereyim..
İstanbul'da saksılara ektiğim nergislere çiçekler geçince nisan başlarında, hem az miktarda yanmış hayvan gübresi veriyorum, hemde 15 gün arayla bir litre suya 1 çay kaşığı denizyosunu eriterek sulama yapıyorum..
Aynı zamanda, nisan ve mayıs aylarında zeytinlerin bakımı için köye gittiğimde, nergislerin otlarını çepinleyip temizlerken, toprağa az miktarda 3x15 gübre karıştırıp , ilaveten zeytinlere attığım denizyosunundan püskürtüyorum ve bolca suluyorum..
Mayıs sonunda herşeye son veriyorum..ve temmuz başlarında yaprak ve kökleri iyice kurumuş olan nergisler sökülebilir duruma geliyor..
Yeni sezona hazırlık olması için, çiçekler kesildikten hemen sonra ama yapraklar henüz yeşilken mi gübre verilmesi gerekiyor?
Evet aynen öyle. Yaprak sarardıktan sonra gübre????
[QUOTE=nevsune;1070605]Sn kgursan, Mutlu Kutlu ve sn pria, üçünüze de çok teşekkür ediyorum. Bu bilgi fırtınası tartışmanızı 1 ay önce yapsaydınız,
Sn nefsune, benim ve benim gibi bir çok kişinin 'lisanına tercüman' olduğunuz için teşekkür ederim..
Sn kgursan, Mutlu Kutlu ve sn pria, sizlere tekrar teşekkürler.
melih500
21-12-2012, 20:07
nergis çiçeğim açmış çok güzel bir görüntüsü var ilk açan bu oldu.. :) Sayın alacakaranlıktan aldım bir soğandı 4 yavru vermiş kenarlarından ve onlarda tomurcukta cinsi epey güzelmiş.. :p
--Cinsi = INBAL dafoofdil
--kokusuzdur.
-- Aralık ayında açar
Şimdiden baharı getirmiş :) bu tür kokulu mu?
melih500
22-12-2012, 23:22
Şimdiden baharı getirmiş :) bu tür kokulu mu?
ne yazık ki kokusu yok sayın esracer ama buna benzer bir tür daha var o kokulu diye biliyorum henüz açmadı açsın bakalım artık ama görünüşü yeterli gibi :p
nergis çiçeğim açmış çok güzel bir görüntüsü var ilk açan bu oldu.. :) Sayın alacakaranlıktan aldım bir soğandı 4 yavru vermiş kenarlarından ve onlarda tomurcukta cinsi epey güzelmiş.. :p
Sayın melih500,
Fotoğraftaki nergisin adını biliyor musunuz? Görüntüsü çok hoş.
Fotoğraf koyarken türü biliniyorsa, kokulu olup olmadığı, erkenci veya geç açan olduğu yazılsa ne kadar iyi olur. İleride özelliklerine bakıp seçmemize yardımcı olurdu.:)
melih500
23-12-2012, 11:41
Sayın melih500,
Fotoğraftaki nergisin adını biliyor musunuz? Görüntüsü çok hoş.
Fotoğraf koyarken türü biliniyorsa, kokulu olup olmadığı, erkenci veya geç açan olduğu yazılsa ne kadar iyi olur. İleride özelliklerine bakıp seçmemize yardımcı olurdu.:)
Sayın üzüm bilgilerini yazdım. Kusura bakmayın aklıma gelmemişti yazmak.
kelebek çalısı
23-12-2012, 11:53
Fotoğraftaki erkenci nergisler Narcissus papyraceus olabilir mi yazıyordum ki ön izleme yapdarken yanıtın geldiğini gördüm. 'Inbal' cins adı. Kokusuz da olsa görüntüsü yeter...
Erkenci olmaları ile nergis sevenlerin gözdelerinden biri olsa gerek.
melih500
23-12-2012, 12:08
Fotoğraftaki erkenci nergisler Narcissus papyraceus olabilir mi yazıyordum ki ön izleme yapdarken yanıtın geldiğini gördüm. 'Inbal' cins adı. Kokusuz da olsa görüntüsü yeter...
Erkenci olmaları ile nergis sevenlerin gözdelerinden biri olsa gerek.
evet kelebek çalısı paper white var birde bu cinse benzeyen o çok kokulu diye biliyorum hepsi birbirine benziyor. :p
Sayın üzüm bilgilerini yazdım. Kusura bakmayın aklıma gelmemişti yazmak.
Bu sene nergis çeşitlerini çoğaltmak istedim. Almak istediğim soğanları seçerken çok zorlandım. Keşke Agaçlar.net'de varyete bilgileri de olsa diye düşünmüştüm. Belli özellikte soğan istiyorsak bu bilgiler çok işimize yarayacak.
Teşekkür ederim. :)
kelebek çalısı
23-12-2012, 13:13
Paperwhite 'inbal', İsrail de üretilmiş hybrid bir türmüş. ARO (http://www.agri.gov.il/en/departments/24.aspx)(Agricultural Research Organization) tarafından, İsrail devletinin tarım ve köy işleri bakalığına bağlı tarım araştırmaları organizasyonu tarafından üretilmiş hibrid bir tür. Patent (http://www.strutpatent.com/patent/pp016748/narcissus-plant-named-inbal) ine dahi ulaşmak mümkün..
Bana belgelerinle konuş diyenler olabilir belki dedim :D
Şaka bir yana ilgimi çekti..;)
Bence bir yanlışlık var gibi..
Literatürde ''İnbal'' varyetesi için ''very pleasant fragrance'' diye yazıyor..Yani inbal varyetesi çok hoş kokulu olması gerek..
Oysa inbal'in aynen benzer çiçekleri olan ''Ariel'' varyetesinin çiçekleri kokusuz..
Bence Melih500 kardeşimizin elindeki nergis ARİEL DAFFODİL..
Inbal Narcissus Bulbs - Ariel Narcissus - Spring-flowering Bulbs - Daffodil Bulbs (http://www.agamflowers.com/inbal.asp)
Burada da ''İnbal daddodil''in pek mestedici kokusunun olmadığı yazılı:
Narcissi tazetta 'Paperwhite Inbal' Paperwhite from ADR Bulbs (http://www.adrbulbs.com/plantname/Narcissi-tazetta-Paperwhite-Inbal)
kelebek çalısı
23-12-2012, 15:12
Haklısınız Sn. pria.
Bu konuyu ben de farkettim Sn. melih500 çiçeklerinin kokusuz olduğunu belirtiyor. Ben ise aksine çiçeklerinin kokulu olduğunu, güzel, hoş, diğer yoğun kokulu türlere göre daha hafif bir yapıda kokusunun olduğu gibi bilgileri çeşitli kaynaklarda okudum ama, kokusuz olduğunu belirten bir kaynağı bulamadım.
'İnbal' için pek mest edici kokusunun olmadığına dair bir bilgi göremedim verdiğiniz linkte, acaba yanlış bir link mi eklediniz? Tam tersine delicate sıfatı yüklenmiş ki, bununla birlikte, hoş gelen, güzel bir kokusunun olması gerekir.
Yine sizin de ilk verdiğiniz linkte de belirtildiği gibi 'Ariel' türü için ulaştığım bilgilerden biri de her bir soğanın ikiden fazla sap çıkarabilmesi fakat 'inbal' türüne göre daha kısa, kuvvetli çiçek salkımlarına sahip olması fakat ekstra bilgi olarak yine kokulu bir tür olduğu yönünde. ( Kaynak (http://www.arborgate.com/downloads/BULBS_2011.pdf) )
Nergislerin kokusu için ısı önemli bir faktör. (Yoğun kokulu olsa bile bir nergisin açması sıcak havalara denk gelirse maalesef kokusuz oluyor.)
Sayın melih500 İzmir'de olduğu için belki sıcaklıktan dolayı çiçekler koku yaymamış olabilir.
Soğuk havalarda açacak inbal varyetesinden takip edelim. :)
'İnbal' için pek mest edici kokusunun olmadığına dair bir bilgi göremedim verdiğiniz linkte, acaba yanlış bir link mi eklediniz? Tam tersine delicate sıfatı yüklenmiş ki, bununla birlikte, hoş gelen, güzel bir kokusunun olması gerekir.
Evet linkleri karıştırmışım ve ''mest edici bir kokusu olmadığını'' yazan sitenin linkini vermemişim..Şimdi bulabilirsen bul..
Ama.. İnbal daffodil için bazı sitelerde ''mild fragrance, mildly fragrance - hafif kokulu'' diye yazıyor, bazılarında da '' less fragrance - az kokulu'' olduğu belirtilmiş:
Narcissus plant named `Inbal` - Patent # PP16748 - PatentGenius (http://www.patentgenius.com/patent/PP16748.html)
Paperwhites in Bulk (http://www.comnur.com/paperwhites_in_bulk.htm)
https://homesteadgardens.wordpress.com/page/23/
Bu da mest edecek kadar yoğun bir kokusunun olmadığını gösterir kanısındayım..
Geçen sezon 13-14 cins nergis soğanı ekmiştim. İçlerinden sadece 2 tür kokulu idi. İlk resimde yer alan türün oldukça yoğun ve ağır bir kokusu vardı, aynı stargazer zambak gibi kokuyordu, bana fazla ağır gelmişti. Ama 2. resimdekinin hafif ama çok ferah, sümbülü andıran bir kokusu vardı. Koklayınca burnunuzu ayırmakta güçlük çektiğiniz türden:p Tekrar yetiştirmeyi istiyorum fakat cinsini hatırlamıyorum, bilen varsa çok mutlu olurum.
Mutlu Kutlu
24-12-2012, 09:53
1 ci resimdeki:kod14: Beyaz nergis - narcissus (Thalia) . Dikime hazır sağlıklı soğan şeklinde (mart-nisan çiçek açacak) | Nergis'ler (http://www.tropiksera.com/kod14-Beyaz-nergis-narcissus-Thalia-Dikime-hazir-saglikli-sogan-seklinde-mart-nisan-cicek-acacak,PR-596.html) thalia'ya benziyor, koklamadan emin olunmuyor tabi ki.
Bende 2 cins kokulu nergis vardı, 2012 de 25 civarında farklı nergis soğanı edindim, bakalım aralarında hangileri kokulu çıkacak. Geçen sezon 13-14 cins nergis soğanı ekmiştim. İçlerinden sadece 2 tür kokulu idi. İlk resimde yer alan türün oldukça yoğun ve ağır bir kokusu vardı, aynı stargazer zambak gibi kokuyordu, bana fazla ağır gelmişti. Ama 2. resimdekinin hafif ama çok ferah, sümbülü andıran bir kokusu vardı. Koklayınca burnunuzu ayırmakta güçlük çektiğiniz türden:p Tekrar yetiştirmeyi istiyorum fakat cinsini hatırlamıyorum, bilen varsa çok mutlu olurum.
Bir umut bilgisayarı kurcalarken gittigidiyor dan verdiğim eski bir siparişe rastladım. O sezon nergis soğanlarımı zengarden dan almıştım. Sadece 2 türü gittigidiyordan almışım. Birinde karbeyazı nergis soğanı, diğerinde ise geranium cinsi nergis soğanı diyor. Kokusuna doyamadığım 2. resimdekinin Geranium cinsi olma olasılığı yüksek gibime geliyor, türü daha önce yetiştiren, teyid verebilecek bir arkadaşım var mı ?
...
Bende 2 cins kokulu nergis vardı, 2012 de 25 civarında farklı nergis soğanı edindim, bakalım aralarında hangileri kokulu çıkacak.
Acaba 2010 sonbaharında satışa koyduğunuz beyaz kokulu nergis soğanlarının ismini hatırlıyor musunuz? :) Erkenci ve güzel kokulu bir türdü.
iki url ekleye çalışacağım,umarım işe yarar..
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?photo2=1be6e573476e16ecf4747137f419442d&pagenum1=1&)
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?photo2=e332c02ea9de577c486749131217fcb7&pagenum1=1&)
Geçen sezon 13-14 cins nergis soğanı ekmiştim. İçlerinden sadece 2 tür kokulu idi. İlk resimde yer alan türün oldukça yoğun ve ağır bir kokusu vardı, aynı stargazer zambak gibi kokuyordu, bana fazla ağır gelmişti. Ama 2. resimdekinin hafif ama çok ferah, sümbülü andıran bir kokusu vardı. Koklayınca burnunuzu ayırmakta güçlük çektiğiniz türden:p Tekrar yetiştirmeyi istiyorum fakat cinsini hatırlamıyorum, bilen varsa çok mutlu olurum.
Sn üzüm, nergis çeşitlerini çoğaltmak fikrinize katılıyorum.Konuyu açtığınıza göre nasıl yapılacağına dair bir öngörünüz de vardır diye düşünüyorum..Ne dersiniz?
Bu sene nergis çeşitlerini çoğaltmak istedim. Almak istediğim soğanları seçerken çok zorlandım. Keşke Agaçlar.net'de varyete bilgileri de olsa diye düşünmüştüm. Belli özellikte soğan istiyorsak bu bilgiler çok işimize yarayacak.
Teşekkür ederim. :)
Sayın tabus,
Sadece bahçemdeki nergisleri çoğaltmayı düşünmüştüm. :)
Soğan satışı yapan yerler (sitemizin alışveriş bölümünde, sanal mağazalarda, bahçe bölümü olan büyük marketlerde) bu sene çok çeşitli nergis soğanları satışa sunuldu. Önceki yıllarda bu kadar çeşit hatırlamıyorum. Umarım seneye de en az bu kadar çeşit buluruz.
Mutlu Kutlu
24-12-2012, 20:07
Kod:so04 Beyaz katmerli nergis - Double Daffodil Erlicheer. Dikime hazır sağlıklı soğan şeklinde (aralık-şubat arası çiçek açacak) | Nergis'ler (http://www.tropiksera.com/Kodso04-Beyaz-katmerli-nergis-Double-Daffodil-Erlicheer-Dikime-hazir-saglikli-sogan-seklinde-aralik-subat-arasi-cicek-acacak,PR-232.html) Bahsettiğiniz tür bu olmalı.
Bahçenizde dikili kaldılarsa bu sıralar tomurcuk çıkarmış olmaları gerek, sizin iklimde Antalya iklimine yakın.
Bu sonbaharda siparişlerinizle beraber gönderdiğim satışta olmayan minik sarı nergis soğanı vardı 3 adet, soğanlar küçük ve siyahtı. Onlar baharda açacaklar, tırnak kadar nergis çiçeklerinin yaydığı kokuya inanabilecekmisiniz bakalım
Kod:so07 Minik çiçekli sarı nergis (3 soğandan oluşan 1 saksı) | Sonbaharda dikilmesi gereken soğan ve yumrular (http://www.tropiksera.com/Kodso07-Minik-cicekli-sari-nergis-3-sogandan-olusan-1-saksi,PR-235.html) bu resimdeki minik sarı. Hem toprakta kaldığında soğanlar çürümüyor ve kaybolmuyorlar, problemlere karşı dirençli bir tür. Çiçek sonrası oluşan minik siyah tohumlarda 1-2 yıl içerisinde çiçek açacak soğan şekline dönüşüyor. Yapraklarıda ilginç, soğan yaprağı gibi ince yeşil, yuvarlak ve içi boş yaprak.
Acaba 2010 sonbaharında satışa koyduğunuz beyaz kokulu nergis soğanlarının ismini hatırlıyor musunuz? :) Erkenci ve güzel kokulu bir türdü.
Double Daffodil Erlicheer'den önceki sene satışa sunduğunuz bir nergis türüydü. O sene sadece minik sarı nergis (-ki stokda yok görünüyordu - alamadım :)) ve beyaz nergis satışınız vardı.
Kod:so04 Beyaz katmerli nergis - Double Daffodil Erlicheer. Dikime hazır sağlıklı soğan şeklinde (aralık-şubat arası çiçek açacak) | Nergis'ler (http://www.tropiksera.com/Kodso04-Beyaz-katmerli-nergis-Double-Daffodil-Erlicheer-Dikime-hazir-saglikli-sogan-seklinde-aralik-subat-arasi-cicek-acacak,PR-232.html) Bahsettiğiniz tür bu olmalı.
Bahçenizde dikili kaldılarsa bu sıralar tomurcuk çıkarmış olmaları gerek, sizin iklimde Antalya iklimine yakın.
Bu sonbaharda siparişlerinizle beraber gönderdiğim satışta olmayan minik sarı nergis soğanı vardı 3 adet, soğanlar küçük ve siyahtı. Onlar baharda açacaklar, tırnak kadar nergis çiçeklerinin yaydığı kokuya inanabilecekmisiniz bakalım
Kod:so07 Minik çiçekli sarı nergis (3 soğandan oluşan 1 saksı) | Sonbaharda dikilmesi gereken soğan ve yumrular (http://www.tropiksera.com/Kodso07-Minik-cicekli-sari-nergis-3-sogandan-olusan-1-saksi,PR-235.html) bu resimdeki minik sarı. Hem toprakta kaldığında soğanlar çürümüyor ve kaybolmuyorlar, problemlere karşı dirençli bir tür. Çiçek sonrası oluşan minik siyah tohumlarda 1-2 yıl içerisinde çiçek açacak soğan şekline dönüşüyor. Yapraklarıda ilginç, soğan yaprağı gibi ince yeşil, yuvarlak ve içi boş yaprak.
Sayın Mutlu Kutlu; sizin linklere ben ulaşamıyorum. Incelemek için her açtığımda 2 saniye sonra browser kapatıldı diyor. Bir türlü satış sayfanızı inceleyemiyorum.
Ben size sihirli gülleri soracaktım. Sayfada nasıl inceleyebilirim.
Kod:so04 Beyaz katmerli nergis - Double Daffodil Erlicheer. Dikime hazır sağlıklı soğan şeklinde (aralık-şubat arası çiçek açacak) | Nergis'ler (http://www.tropiksera.com/Kodso04-Beyaz-katmerli-nergis-Double-Daffodil-Erlicheer-Dikime-hazir-saglikli-sogan-seklinde-aralik-subat-arasi-cicek-acacak,PR-232.html) Bahsettiğiniz tür bu olmalı.
Bahçenizde dikili kaldılarsa bu sıralar tomurcuk çıkarmış olmaları gerek, sizin iklimde Antalya iklimine yakın.
Bende sattığım nergis türünün adının ''double daffodil erlicheer'' olduğunu ısrarla belirtiyorum hep ama, sizin satışını yaptığınız double daffodil erlicheer türü nergise hiç benzemiyor:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
İkimizden biri hatalı ama, ben şahsen bu sattığınız kokulu katmerli nergisin double daffodil erlicheer olmadığına inanıyorum Mutlu Bey..Bir yanlışlık var gibime geliyor..Elinizdeki bu güzel türün adını doğru tesbit etmelisiniz..
Çiçek yapısı bence daha çok Karaburun nergisine benziyor..Aralık-şubat ayları arasında açıyor olmasıda double daffodil erlicheer olmadığı kanaatimi güçlendiren bir nokta..Çünkü, double daffodil erlicheer nergis türü erkenci bir çeşit değil; erken ilkbahar, bahar, hatta temmuzda açtığı bile yazıyor ecnebi lnklerde..
İsterseniz double daffodil erlicheer adıyla satışa sunduğunuz güzel nergisinizi, aşağıdaki double daffodil erlicheer fotoğraflarıyla bir kez daha karşılaştırın..
Daffodils - Erlicheer Daffodil (http://www.dutchbulbs.com/product/Erlicheer_Daffodil/)
PlantFiles: Picture #1 of Double Narcissus, Double Daffodil 'Erlicheer' (Narcissus) (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/5129/)
Narcissus 'Erlicheer', Daffodil 'Erlicheer', Tazetta daffodil 'Erlicheer', Double daffodil 'Erlicheer' - Shoot (http://www.shootgardening.co.uk/plant/narcissus-erlicheer)
Bulbs Direct (http://www.bulbsdirect.com.au/MOTemplate.asp?viewitem=DAFERL&planttype=Daffodils)
Double Daffodil 'Erlicheer - Stores and Prices (http://www.shopwiki.com/d/0/0/Double-Daffodil-'Erlicheer)
Daffodil Erlicheer (10 Bulbs) - The Diggers Club (http://www.diggers.com.au/shop/product/BDAER10/DAFFODIL%20ERLICHEER%20(10%20bulbs).aspx)
http://myfolia.com/retailers/2426-nature-hills-nursery-inc/catalogue_items/975970-daffodil-double-erlicheer
Erlicheer Daffodil Bulb - Pack of 5 (http://www.jacksonandperkins.com/daffodil-erlicheer/p/08441-PK-5/)
http://www.flowerpowerfundraising.com/customer-service/plants/erlicheer-summer-daffodils
Eğer yanıldığıma inanıyorsanız siz beni ikna edin, sattığım nergis türünün adını değiştireyim Mutlu Bey.
Mutlu Kutlu
24-12-2012, 21:36
Linkler normal çalışıyor, problem yok. Kullandığınız tarayıcıdan kaynaklanıyor muhtemelen. İnternet explorer kullanıyorsanız, google crome ile deneyin veya monzilla ile.
Veya www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com)Sayın Mutlu Kutlu; sizin linklere ben ulaşamıyorum. Incelemek için her açtığımda 2 saniye sonra browser kapatıldı diyor. Bir türlü satış sayfanızı inceleyemiyorum.
Ben size sihirli gülleri soracaktım. Sayfada nasıl inceleyebilirim.
Mutlu Kutlu
24-12-2012, 21:42
Hatırlamadım, resim olsaydı daha kolay olurdu hatırlamak. Aslında o gün bu gündür sattığım nergislerden sürekli sattım, eksilme olmadı nergis listesinde. Yeniler geldikçe eklemeler oldu.
Minik sarı nergislerden ısrarcı bir müşterime 3 adet gönderdim, size göndermedimse kime gönderdim acaba. Çoğaltayım diye satmıyordum kaç yıldan beridir. Double Daffodil Erlicheer'den önceki sene satışa sunduğunuz bir nergis türüydü. O sene sadece minik sarı nergis (-ki stokda yok görünüyordu - alamadım :)) ve beyaz nergis satışınız vardı.
Mutlu Kutlu
24-12-2012, 22:08
Hocam sizin ürettiğiniz ve sattığınız, bizim üretip sattıklarımız ve karaburun nergisleri ve verdiğiniz linkteki yurt dışındakiler. Hepsi aynı aynı double daffodil erlicheer
Bu nergisi 1975 yılında Kütahya'da diz boyu kar olan evlerin bahçelerinde gördüm, kar kalktıktan ve ilkbahar başında çiçek açarlardı. Köyden şehre yeni gelmiştik ve hayran kaldığım bir kokuydu bu.
Bu nergis türünü gerekli şartları oluşturduğunuzda her zaman çiçek açtırabilirsiniz. Çiçekler bizde dip kısımları sarı gibi beyaz açıyor. Kar don olan yerlerde daha beyaz açması normal. Isı, güneş ve nem önemli faktörler. Bu yüzden çiçeklerin görüntü ve renklerinde hafif değişim olması normal. Varyeteyi belirleyen şekil ve koku, yaprak ve kök yapısı.
Antalya kundu bölgesinde ilk baharda deniz kumsalında hemen denize 10-20 metre uzaklıkta kum zambağı dedikleri yabani bir nergis türü yetişiyor. Aynı tür Tekirova Phaselis antik kentine 1-2 km uzakta taşlık yüksekçe bir yerde az bir toprakta yetişiyor. Kumda yetişenin çiçekleri daha iri, dağda yetişenin çiçekleri daha küçük. Ama her ikisinin kokusu, çiçek yapısı ve kök yaprak sistemi aynı. Bu koku double daffodil erlicheer nergisle aynı koku.
Türkiye geneline baktığımızda bu nergis türünün yaygın olduğu görülüyor, sebep kokusu.
Karaburun nergisi diye uluslararası bir nergis ismi yok. Böyle bir varyete vardı da karaburundan dünyaya yayıldıysa tescillenmesi lazımdı. Karaburunda üretiliyor olması, o bölgeye has endemik olması anlamına gelmez.
Sn.kgürsan soğanlılar hakkında herkesten daha tecrübeli, bu konuda onun fikrini almak en doğrusu olur.
Bende sattığım nergis türünün adının ''double daffodil erlicheer'' olduğunu ısrarla belirtiyorum hep ama, sizin satışını yaptığınız double daffodil erlicheer türü nergise hiç benzemiyor:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26070.htm
İkimizden biri hatalı ama, ben şahsen bu sattığınız kokulu katmerli nergisin double daffodil erlicheer olmadığına inanıyorum Mutlu Bey..Bir yanlışlık var gibime geliyor..Elinizdeki bu güzel türün adını doğru tesbit etmelisiniz..
Çiçek yapısı bence daha çok Karaburun nergisine benziyor..Aralık-şubat ayları arasında açıyor olmasıda double daffodil erlicheer olmadığı kanaatimi güçlendiren bir nokta..Çünkü, double daffodil erlicheer nergis türü erkenci bir çeşit değil; erken ilkbahar, bahar, hatta temmuzda açtığı bile yazıyor ecnebi lnklerde..
İsterseniz double daffodil erlicheer adıyla satışa sunduğunuz güzel nergisinizi, aşağıdaki double daffodil erlicheer fotoğraflarıyla bir kez daha karşılaştırın..
Daffodils - Erlicheer Daffodil (http://www.dutchbulbs.com/product/Erlicheer_Daffodil/)
PlantFiles: Picture #1 of Double Narcissus, Double Daffodil 'Erlicheer' (Narcissus) (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/5129/)
Narcissus 'Erlicheer', Daffodil 'Erlicheer', Tazetta daffodil 'Erlicheer', Double daffodil 'Erlicheer' - Shoot (http://www.shootgardening.co.uk/plant/narcissus-erlicheer)
Bulbs Direct (http://www.bulbsdirect.com.au/MOTemplate.asp?viewitem=DAFERL&planttype=Daffodils)
Double Daffodil 'Erlicheer - Stores and Prices (http://www.shopwiki.com/d/0/0/Double-Daffodil-'Erlicheer)
Daffodil Erlicheer (10 Bulbs) - The Diggers Club (http://www.diggers.com.au/shop/product/BDAER10/DAFFODIL%20ERLICHEER%20(10%20bulbs).aspx)
http://myfolia.com/retailers/2426-nature-hills-nursery-inc/catalogue_items/975970-daffodil-double-erlicheer
Erlicheer Daffodil Bulb - Pack of 5 (http://www.jacksonandperkins.com/daffodil-erlicheer/p/08441-PK-5/)
http://www.flowerpowerfundraising.com/customer-service/plants/erlicheer-summer-daffodils
Eğer yanıldığıma inanıyorsanız siz beni ikna edin, sattığım nergis türünün adını değiştireyim Mutlu Bey.
Hocam sizin ürettiğiniz ve sattığınız, bizim üretip sattıklarımız ve karaburun nergisleri ve verdiğiniz linkteki yurt dışındakiler. Hepsi aynı aynı double daffodil erlicheer
Bu nergisi 1975 yılında Kütahya'da diz boyu kar olan evlerin bahçelerinde gördüm, kar kalktıktan ve ilkbahar başında çiçek açarlardı. Köyden şehre yeni gelmiştik ve hayran kaldığım bir kokuydu bu.
Türkiye geneline baktığımızda bu nergis türünün yaygın olduğu görülüyor, sebep kokusu.
.
Sayın Mutlu Kutlu..
Sizinle aynı fikirde değilim..Bunların hepsi Double Daffodil Erlicheer türü nergis olamaz..
Sizin satışa sunduğunuz nergisler Double (katmerli) Daffodil (nergis) olabilir ama ''Erlicheer'' varyetesi olamaz..
Bu hibrid nergis türü ilk kez Avustralya'da Ron Hyde tarafından 1951 yılında tescil ettirilen bir türdür.
‘Ave’ | Daffnet (http://daffnet.org/?p=57698)
Erlicheer | Daffnet (http://daffnet.org/?p=40861)
Türkiye geneline baktığımızda Double Daffodil Erlicheer'in yaygın bir tür olduğu söylenemez..
Türkiye genelinde ancak sayın kgursan'ın verdiği nergis türleri listesindeki Tazetta nergisleri yaygın olabilir, birde Poeticus türleri..
''Erlicheer''ler ise tamamen dış ülkelerden bize gelen bir hibrid..
http://www.agaclar.net/forum/374154-post227.htm
Kısacası, sizin sattığınız nergislerin double daffodil (Türkçesi:katmerli nergis) olduğunu kabul ediyorum ama ''Erlicheer'' türü olduklarına katılmıyorum..
Zaten çiçeklenme dönemleri, çiçek yapıları, kokuları o kadar farklı ki..
[QUOTE=pria;1074501]Sayın Mutlu Kutlu..
Sizinle aynı fikirde değilim..Bunların hepsi Double Daffodil Erlicheer türü nergis olamaz..
Sizin satışa sunduğunuz nergisler Double (katmerli) Daffodil (nergis) olabilir ama ''Erlicheer'' varyetesi olamaz..
Sn Mutlu Kutlu ve Sn pria,
Başlattığınız tartışmadan nasıl çıkacaksınız merakla bekliyorum..Ben sn pria ile yazışma tanışmasından sonra epey araştırdım,şimdi çiçeklenmesini bekliyorum. Antalya gibi Akdeniz sahil kent bahçelerinde yaygın bulunan katmerli nergis Erlicheer mi,kendimce bakacağım.
Sn pria haklı çünkü Erlicheer tescil edilmiş bir marka..Ama ne malum adamlar Türkiye'den götürüp te kendi üretimi gibi tescil ettirmedikleri? Ayrıca pria haksız olabilir çünkü elindekileri Erlicheer den üretildiğini kanıtlaması zor..
DaffSeek - Detail Page (http://daffseek.org/query/query-detail.php?value1=Erlicheer&lastpage=1&)
wellness
25-12-2012, 11:44
Şimdi tam yerini bilmiyorum ama sanırım 40-45 sayfaları arasında Sayın Pria ve Sayın Hocam100 arasında bu iki türün arasında ki farklılıklardan bahsediliyor. Şöyle ki karaburun nergisleri iklim seçiyor ve karaburun, mordoğan haricinde diğer iklim koşullarında verimli olamıyor. Ayrıca kokularının da farklı olduğu konusunda Hocam100 ile Pria arasında geçen yazışmaları da okumuştum. Yine ayrıca iklim sebebi ile Pria nında elinde bulunan karaburun nergislerinden ilk yıl çok çiçeklenip 2. ve 3. yıllarda verimlerinin düştüğü hakkında yazışmalarını okumuştum. Hastalık ve zararlılara karşı da karaburun nergislerinin daha zayıf kaldığını da okuduğumu sanıyorum. Bu şu anlama gelir. Karaburun nergisleri Double Daffodil olabilir ama Erlicheer değildir. Çünkü aynı olsalar birinin yetiştiği ve iyi verim verdiği yerde diğeri de iyi verim vermesi gerekir. Ayrıca renk ve gösteriş olarakta Hocam 100 ün paylaştığı fotoğrafları da hatırlıyorum. Karaburun ile Double Daffodil Erlicheer arasında dağlar kadar fark var.
Sn pria haklı çünkü Erlicheer tescil edilmiş bir marka..Ama ne malum adamlar Türkiye'den götürüp te kendi üretimi gibi tescil ettirmedikleri? Ayrıca pria haksız olabilir çünkü elindekileri Erlicheer den üretildiğini kanıtlaması zor..
Sayın tabus..
Milletçe öğünmeye, böbürlenmeye pek bayılırız ama elimizdekilere sahip çıkmada ne kadar hoyrat ve duyarsız olduğumuz da bir gerçek..
Yoğurdumuza, baklavamıza, kokoreçimize bile elin yunanı sahiplenip tescil ettirmeye, patent almaya kalkıyor..Karaburun nergisinide bir Yunanlı tescil ettirirse şaşırmam..biz ise sadece Türk milleti büyüktür, bir Türk cihana bedeldir gibi afaki söylemlerle avutuyoruz kendimizi..
Dün gece, İstanbul'da Cağaloğlu'daki 160 yıllık tarihi Milli Eğitim Müdürlüğü binası yanarken aynı gün Ankara'da 600 yıllık tarihi bir camide yanıyordu..
Skytürk TV'de bir bilimadamı bu konuda şunları söyledi: ''Dünyada tarihi eserlerini yok eden 1. ülke Suriye, çünkü orada içsavaş var, 2. de Türkiye..Eğer durum böyle devam ederse 20-30 yıl sonra Osmanlı eserlerini görmek için Arnavutluk'a gitmek zorunda kalacağız''
Böylesine içler acısı durumumuz var kısacası..
Endemik bitkilerimizin başına gelenlerde bundan farksız..
Belkide Çanakkale savaşı için ülkemize gelen Anzac'lar giderken bizim tazetta nergislerimizden götürdü ve hibridini geliştirerek ''Erlicheer'' varyetesini elde etti ve tescil ettirdi..
Bizde bu konularda tam bir yetersizlik ve boşvercilik var..
Bakın, bir nergisin adını öğrenmek için bile yabancı linklere bakmak zorundayız..Bir tane bilim adamımız var mı; nergislerin tüm türlerini fotoğraflarıyla bize tanıtan? Yok..
Ben elimdeki nergis türünün %100 Double Daffodil Erlicheer türü olduğuna inanıyorum..
Ecnebi linklerde çok araştırdım, okudum..Böylesine bir çiçek sapında 15-20 tomurcuk yapabilen, kokulu, katmerli bir başka çeşit nergis yok..
İkinci olarak şunu söyliyeyim; benim 15-16 yıl önce oturduğum sitede, özellkle bana yurtdışından lale gibi soğanları getirenler hep ''alamancı'' komşularımdı..Bu ''Erlicheer''de büyük olasılıkla onlardan birinden elime geçti..
Benim sattığım nergislerin çiçeklerinin aynısını yüzlerce ecnebi linkte görmek mümkün..Bu da başka bir kanıt..
Ben herşeyin iciğini ciciğini araştırmadan kolay kolay birşey yazmamaya, kanaat belirtmemeye çalışırım..Sattıklarımın ''Erlicheer'' olduğundan pek şüphem yok, yanıldığımı kanıtlayan olursa ayrıca çok sevinirim..
Şöyle ki karaburun nergisleri iklim seçiyor ve karaburun, mordoğan haricinde diğer iklim koşullarında verimli olamıyor. Ayrıca kokularının da farklı olduğu konusunda Hocam100 ile Pria arasında geçen yazışmaları da okumuştum. Yine ayrıca iklim sebebi ile Pria nında elinde bulunan karaburun nergislerinden ilk yıl çok çiçeklenip 2. ve 3. yıllarda verimlerinin düştüğü hakkında yazışmalarını okumuştum..
Bu Karaburun-Mordoğan nergislerinin niçin böyle istikrarlı çiçek vermediklerine çok kafam takıldı..
Çok şey denedim..ama sonuç değişmedi..
Çiçek verimi düşük bir tür olduğuna kanaat getirdim..
Ama, gece bu ''Erlicheer'i araştırırken beni etkileyen yepyeni bir kaynak buldum..Şöyle yazıyor:
''...Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez.
Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir.''
Nergis - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Nergis)
Karaburun nergislerinin püf noktası bu olabilir..Yepyeni bir bilgi bu..Meseleyi çözdük sayılır..
Benim içerlediğim şey; neden bu tür bilgilere kolay ulaşamıyoruz..neden yerli türlerimizin özellikleri ile ilgili olarak net, tatminkar bilgilere ulaşamıyoruz, niye yeterli kaynak yok?
Sn Pria,
Size ne karşıyım ne de destek veriyorum.Yazdıklarınız tam benim düşündüklerim..Ama Double Daffodil Erlicheer veya değil keyfiyeti farklı bir mevzu.Bu işin tescilini yapan ve isimlendiren yabancı otorite kabul edilmiş örgütler var.Ben kabul etsem ne etmesem ne ..Ama ben isim karışıklığına karşıyım sorun bu. Yani sizin aksini kanıtlayana demeniz bana ters gelir. Siz iddianızı nasıl ispatlarsınız, o esastır. Anlatmak istediğim bu. Hukuk tan anlayanlar bilir ki müddei iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Başkaları aksini değil. Bazı haller müstesna..
Cheerfulness#', 'Earlicheer', 'Earlichere', 'Gaiety#', 'Spring Cheer', 'Summer Cheer'
Ama diğer konularda tamamen aynı düşünüyoruz..
Sayın tabus..
Benim sattıklarımın ''Erlicheer'' olmadığının ispatını sizden beklemiyorum, ben ortaya yazdım..Yanlış anlaşılmadan dolayı hatam varsa özür dilerim..
Ben kısaca bunların ''erlicheer'' olduklarına eminim..Fotoğraf çok önemlidir, ecnebi kaynaklı yüzlerce fotoğrafla tıpatıp uyuşuyorlar çünkü..
Ama, hala şüphesi olabilenler varsa, bunun ''Erlicheer'' değilde daha çok başka bir türe ait olduğunu adıyla sanıyla yazsın,kaynak göstersin ufkumuzu genişletsin isterim..
melih500
25-12-2012, 18:34
Arkadaşlar bu nergisimin cinsini bilmiyorum gecen yıl almıştım köylü bayan satıyordu aldığımda kokusu karaburuna göre çok daha güzeldi ve değişik bir çiçek yapsı vardı. (İce king) nergisi biliyorsunuz tek ve büyük kat kat açar bu onun versiyonuna çok benziyordu. ama küçük küçük 50krş büyüklüğünde bir dalda 5 veya 6 tane çiçeği vardı ve çok gösterişliydi. ama bu yıl ne yazık ki zarını patlatalı 1 ay olmasına ragmen çiçeği kendine gelemedi ? nedeni anlamadım :confused:
Bunlar da benim yeni açan nergislerim.Türünü bilmiyorum.Ama nefis bir kokusu var.
357191
357192
357193
Tek sorun karda ve rüzgarda hemen kırılmaları.
357194
Bir demet toplayıp oturma odasına koydum.Çok güzel bir koku yayıyor.
Arkadaşlar bu nergisimin cinsini bilmiyorum gecen yıl almıştım köylü bayan satıyordu aldığımda kokusu karaburuna göre çok daha güzeldi ve değişik bir çiçek yapsı vardı. (İce king) nergisi biliyorsunuz tek ve büyük kat kat açar bu onun versiyonuna çok benziyordu. ama küçük küçük 50krş büyüklüğünde bir dalda 5 veya 6 tane çiçeği vardı ve çok gösterişliydi. ama bu yıl ne yazık ki zarını patlatalı 1 ay olmasına ragmen çiçeği kendine gelemedi ? nedeni anlamadım :confused:
Saksının derinliği az gibi:o
Mutlu Kutlu
25-12-2012, 20:23
Bendeki nergislerin illaki erlicheer olduğunda ısrarcı değilim, peki erlicheer değilse ne?
Karaburun-mordoğan nergis diye google de arayınca neden yabancı site ismi çıkmıyor. Verdiğiniz isimlerden arama yaptırınca ilgisiz resimler çıkıyor. Bir sitede tazetta-double-roman ismine rastladım, bu isimle aranınca çok bir site çıkmıyor.
Demek ki romenlerde bu nergisi sahiplenmiş,
Bu gün Bahçede benden önce birilerinin diktiği bu nergisin fotoğraflarını çektim. 9 tane tomurcuk saydım, 3 - 5 tanede saymadığım arada sıkışmış olabilir.
Yok karaburun nergisi zayıf kalıyor, yok efendim 1 yıl çiçek açıp 1 yıl dinleniyor falan felan. Hastalıklara dayanıksız, soğuk iklimlerde yetişmez sahil soğanı gibi haksız yakıştırmalar.
8 yıl önce Antalya daki sera yerini kürütmüştüm kepçeye, kenara yığdığı 100 cm kalınlığında toprağın altında bu nergisler kalmış. Sonbaharda onca toprağı delip toprak yüzeyine çıktılar ve çiçek açtılar, bu soğanlar galiba kepçe toprağına karışmış kurtarayım saksılara dikerim niyetiyle yaprakları kuruyunca kazmaya başladım. Hayret ettim onca kalınlıktaki toprağı nasıl deldi de toprak yüzeyini bulunca hiç bir şey yokmuş gibi yapraklanıp çiçeklendiler.
Sonra saksılara diktim, saksılar antalya sıcağında güneşin altında kaldı. Ölmediler. Burada farkettim, çok yağmur yağınca 15-20 gün sürekli sulu kalan yerde bu soğanlardan dikmiş benden önceki kişler. Çürümüyorlar.
Bu kadar yaşama bağlı, dirençli kaç tür çiçek soğanı var?
Çiçek soğanları besiliyse çiçek açar, iyi beslenmeyen çiçek soğanları güç toplayıp şişmanlamak için çiçek açmaz. Bizde çiçek açma ihtimali olmayan soğanları satmayıp, besiye çekiyoruz.
sonuç: sizin erlicheer soğanların çiçeklerinin dip kısmı da sarımsı, bunlarda sarı. Sizinki de katmerli ve kokulu, bunlarda katmerli ve kokulu.
Şimdi işim gücüm yok gibi sizdeki erlicheer, bendeki ne diye isim arayışınamı girmem gerek.
Buyurun ismini siz bulun bende size minnettar olayım.
Bu Karaburun-Mordoğan nergislerinin niçin böyle istikrarlı çiçek vermediklerine çok kafam takıldı..
Çok şey denedim..ama sonuç değişmedi..
Çiçek verimi düşük bir tür olduğuna kanaat getirdim..
Ama, gece bu ''Erlicheer'i araştırırken beni etkileyen yepyeni bir kaynak buldum..Şöyle yazıyor:
''...Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez.
Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir.''
Nergis - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Nergis)
Karaburun nergislerinin püf noktası bu olabilir..Yepyeni bir bilgi bu..Meseleyi çözdük sayılır..
Benim içerlediğim şey; neden bu tür bilgilere kolay ulaşamıyoruz..neden yerli türlerimizin özellikleri ile ilgili olarak net, tatminkar bilgilere ulaşamıyoruz, niye yeterli kaynak yok?
2010 yaz sonunda Mutlu Bey'den 'beyaz katmerli nergis' adıyla satışa sunulmuş nergislerden aldım. O seneyi saksıda geçirdiler sonra bahçeye aldım. 2011 senesinde de Sayın pria'dan 'Erlicheer' olarak satışa sunduğu nergis soğanlarından aldım ve bahçeye diktim.
Sayın pria'nın nergisleri geçci bir tür, rengi daha krem, bir baş üzerindeki çiçek sayısı daha fazla. Şu anda soğanların sadece 1/3'ü toprağı patlatıp uç göstermişler.
Mutlu Bey'in nergisleri daha erkenci bir tür, rengi beyaza daha yakın. Bu nergisler şu anda 4-5 cm yaprak vermişler.
Bu iki nergis kesinlikle birbirinden farklı. :)
Bu Karaburun-Mordoğan nergislerinin niçin böyle istikrarlı çiçek vermediklerine çok kafam takıldı..
Çok şey denedim..ama sonuç değişmedi..
Çiçek verimi düşük bir tür olduğuna kanaat getirdim..
Ama, gece bu ''Erlicheer'i araştırırken beni etkileyen yepyeni bir kaynak buldum..Şöyle yazıyor:
''...Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez.
Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir.''
Nergis - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Nergis)
Karaburun nergislerinin püf noktası bu olabilir..Yepyeni bir bilgi bu..Meseleyi çözdük sayılır..
Bu bilgiyi tamamlayan bir tesbit ''Mordoğan’da Nergis (Narcissus poeticus) Yetiştiriciliği Sorunları Üzerine Bir Araştırma'' da yazmaktadır:
''...Soğan sökümünden sonra nasıl bir bakım uygulandığı incelendiğinde; üreticilerin %46’sının herhangi bir bakım yapmadığı, % 38’inin soğanları kabuklarından ayırdığı, %15’inin ise boylama yaptığı görülmektedir. Üreticiler (bir üretici dışında) eski soğanı attıklarını ve yavru soğanların tümünü kullandıklarını belirtmektedirler.''
http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2001_cilt38/s1/39-46.pdf
Karaburun nergisi çok enteresan bir tür..
Oysa double daffodil erlicheer nergislerde böyle bir sorun yok..Eski soğan da açıyor, yenisi de..
Yok karaburun nergisi zayıf kalıyor, yok efendim 1 yıl çiçek açıp 1 yıl dinleniyor falan felan. Hastalıklara dayanıksız, soğuk iklimlerde yetişmez sahil soğanı gibi haksız yakıştırmalar.
Yorumsuz:
http://www.agaclar.net/forum/896807-post1025.htm
http://www.agaclar.net/forum/900552-post1042.htm
http://www.agaclar.net/forum/855407-post1001.htm
didem akay
26-12-2012, 07:11
Bunlar da benim kokulular... Geçen seneden kalan soğanlarım.. Antalya gibi bir yerde kuru ve serin yerde saklama imkanım olmadığı için buzdolabında saklamıştım..:)
Sn pria,Sn Mutlu Kutlu,
Aslında tartıştığımız,kurcaladığımız konu-ben de sahiplendim bakın- Ülkemizin bir problemi. Ben konunun uzmanı değilim,konu hakkında eğitim almış değilim. Ancak meraklı ve heveslisi olarak
araştırabildiğim kadarını konuşuyorum.Bir de konu ile ilgili terimlerin Türkçesini bilmeyince yazıya dökmekten imtina ediyorum. Olay şu:Bir bitkinin doğru tanımlanabilmesi 'çiçek' üzerinden yapılıyor. Erlicheerin de çiçek tarifi var.Yapılması gereken mevcutların tarife uyup uymadığının tespitidir . İşte burada yine uzmanlık ortaya çıkıyor. Ben Erlicheer in linkini vermiştim. Tip tarifinin bulunduğu linki yine vereyim.Belki bir faydası olur. Kolay gelsin.
''Fls 6-12 or more per stem; perianth and other petaloid segments in four whorls, broadly ovate, yellowish white, a little concave, with midrib showing, overlapping; the outer whorl prominently mucronate, a little inflexed; the inner whorls only slightly mucronate, successively more strongly inflexed and more deeply overlapping; corona segments short, opposite and regularly arranged between the petaloid segments, very broad, brilliant greenish yellow, with rim wavy and entire. Strongly Scented. Often blooms as a 4 W-W in U.S..''
Bir de siteye nergis çiçeği çizimi verip İngilizce terimlerin Türkçesini sormuştum ama botanik terimlere ulaşamadım..Çiçekte,sepal,petal ve cup/corona kelimeleri tanımlamada önemli görünüyor.Ben bu terimlerin tam ve doğru Türkçe kelimelerini öğrenmeden olaya yaklaşmak istemedim.Kusur olursa affola..
Kolay gelsin
Mutlu Kutlu
26-12-2012, 08:05
Sn. pria,
Neyi anlatmaya çalışıyorsunuz, veya neyi baltalamaya çalışıyorsunuz anlamıyorum.
Konu döndü dolaştı geldi karaburun nergisi soğuk iklim soğanı değil, verimi çok düşük durumuna geldi.
Eğer ki bu nergis türü erlicheer olmadığında ısrarlısınız, bu kadar yaygın olan bir nergisin doğru ismini bulun yazın bizde bilelim. Belki erlicheer nergis bu nergisin alt varyetesi, var mı bunun ispatı.
Çiçek verimi düşükte ki ısrarınız: Hiç gübre vermezseniz, yıllarca aynı yerde kalır ve sıkışırlarsa. tabi ki çiçek üretimi az olur soğanların.
O zaman siz soğanlarınıza neden her yıl yanmış keçi gübresi veriyorsunuz. Bırakın doğaya 3-5 yıl sökmeden, gübrede vermeyin çiçek açsın dursunlar. neden uğraşıyorsunuz o zaman.
Bütün bu nergisleri söküp atalım, sizden veya hollandadan erlicheer soğanı getirtip dikelim. Her yer erlicher nergis dolsun. Öylemi?
Alın size kar altında kalan bu nergisler. Aşağıda resimlerde.
Yorumsuz:
http://www.agaclar.net/forum/896807-post1025.htm
http://www.agaclar.net/forum/900552-post1042.htm
http://www.agaclar.net/forum/855407-post1001.htm
Sn. pria,
Neyi anlatmaya çalışıyorsunuz, veya neyi baltalamaya çalışıyorsunuz anlamıyorum.
.
Ben hiçbir şeyi baltalamaya çalışmıyorum Sayın Mutlu Kutlu..''Baltalama'' çok ağır bir ifade tarzı..Sadece düşüncelerimi ve ve ulaşabildiğim bilgileri paylaşmaya çalıştım..
Nergisiniz bence Karaburun diye anılan nergis..Çiçekleri çok güzel ve nefis kokulu..Ama, gerçekten çiçek verimi çok düşük ve problemli bir tür..Bende 3-4 sene önce Hocam100'den 100 adet almıştım..Erlicheer'lerle aynı bakımı yapmama, türlü türlü denemelerime rağmen tatmin edici bir çiçek verimi alamadım..( Onlar artık fidanlığımda yoklar)
Benimle aynı üzüntüyü yaşayanlarda var:
http://www.agaclar.net/forum/1053910-post1411.htm
Bu aşamadan sonra artık hiçbir şey yazmasam daha uygun olacak...
Zeytinci
26-12-2012, 11:11
Bu iki nergis kesinlikle birbirinden farklı. :)
Farklı tabi ki...
Biri ilkbaharda açıyor. Eerlicher (erkenci) galiba Hollandaca. Pria bu çeşidi iyi tanıttı. İyi bakıyor.
Diğeri sonbaharda.
İkisini mukayese etmemek lazım. Farklı çeşit. Karaburunda yetişeni kumlu toprakta yetiştirin. Yazdan sulayın. Sap kısmı etli olsun (içi boru gibi boş olmasın) Bakın kaç tane çiçek açıyor. Kokusu ise muhteşemdir. Miktarı çok ve kapalı yerde ise, insanı bayar.
Coğrafya bence önemli. Karaburun eko yapısı farklı. Bakım bir yere kadar. Eko yapı önünde şapka çıkarılacak.:cool:
Pria bu çeşidi iyi tanıttı. İyi bakıyor.
Ben pek birşey yapmıyorum, ben emanetçiyim sayın Zeytinci..
Bu ''Erlicheer'' türünü asıl tanıtanlar, benden bunları edinip bu başlıkta birkaç satır yazıp foto ekleyenler ve memnuniyetlerini bildiren sevgili üyelerdir..
Bloğum:
Satılık yoğun kokulu katmerli nergis « Double Daffodil Erlicheer (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/)
Zeytinci
26-12-2012, 14:13
Ben pek birşey yapmıyorum, ben emanetçiyim sayın Zeytinci..
Daha ne yapacaksınız sn. Pria.
Bu güzel erlicher katmerli nergis sayenizde çoğalıyor. Siz onu öne çıkarmasaydınız, farkında olunmayacaktı. Bu yıl geç kaldım, erkenci için, seneye denerim.
Sn. Mutlu bey'e de haksızlık etmeyelim. O da bizim yerliyi tanıtıyor. Sağ olsun. Karaburun'un havasını ve suyunu da gönderecek hali yok ya. Çabaları takdir edelim.
Bırakınız memleket nergis koksun...
Not. Mordoğan'da nergis pınarı ziyarete açıldı.
wellness
26-12-2012, 15:02
Daha ne yapacaksınız sn. Pria.
Bu güzel erlicher katmerli nergis sayenizde çoğalıyor. Siz onu öne çıkarmasaydınız, farkında olunmayacaktı. Bu yıl geç kaldım, erkenci için, seneye denerim.
Sn. Mutlu bey'e de haksızlık etmeyelim. O da bizim yerliyi tanıtıyor. Sağ olsun. Karaburun'un havasını ve suyunu da gönderecek hali yok ya. Çabaları takdir edelim.
Bırakınız memleket nergis koksun...
Not. Mordoğan'da nergis pınarı ziyarete açıldı.
Sayın Zeytinci, Sayın Mutlu Kutlu Bey' e haksızlık etmeyi aklımızın ucundan bile geçirmeyiz. Onun ve ağaçlar.net sayesinde kendimde dahil bir çok üye, birçok soğanlı çiçeği ve birçok bitkiyi tanıma fırsatı ve edinme fırsatı bulduk. Onun sayesinde birçok bilmediklerimizi öğrendik. Ona haksızlık etmek haddimiz değil. Bu tartışma da amaç bilnmeyen gerçeklerin ortaya çıkarılmasıdır. Yoksa başka bir art niyet asla söz konusu olamaz.
Meraklısına..oldukça güzel nergis şiirleri var burada:
Nergis şiirleri - şiiri - Nergis ile ilgili şiirler. (http://www.edebiyatdefteri.com/nergis/siirleri/1.html)
Özellikle aysenurcivci ve zakir'in şiirleri çok güzel..
wellness
01-01-2013, 22:37
Bir nergis şiiride ben alıntı yapayım.:)
Yaban Nergisi
Bülbüllerle oynaşı olmamış ki ömründe,
Sudan duru, kardan pak, yok zerrece lekesi.
Dik başını eğmemiş fırtınanın önünde,
Sevdaya eğer dedim, yandım Yaban Nergisi.
Ne dikeni budanmış parlak fiyonklu güller
Ne boynu bükük, munis, sıkılgan mor sümbüller...
Gönlümün özgür, mağrur, pervasız efendisi,
Ben sana köle oldum, yandım Yaban Nergisi.
Yalansız gözlerinde sevincin hüznün gizi.
Dik yamaçlı dağların hırçın, delişmen kızı.
Kalmaz derdim taştan kalbimde aşkın izi,
Toprağıma kök saldın, yandım Yaban Nergisi.
Ece Durmaz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.