View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
YeniGine
03-01-2013, 23:48
Mis kokulu, erkenci nergislerim...
359256
Merhaba,
İş dolayısıyla Cizre'de yaşıyorum. Burada nergiz çok önemli bir çiçek. Nevruzda çocuklar demet demet nergiz satar. Yazın sapsarı çorak araziler bahar geldiğinde nergizlerle doluyor. Doğal olarak yetişiyor burada. Bugün Nusaybin kaçakçılar çarşısından nergiz parfümü aldım. Irak üretimi. O kadar doğalki kokusu, bahar gelmiş gibi:)
hocam100
04-01-2013, 21:58
Ben de nusaybinde çalışırken bu nergisleri görmüştüm.Nergisler karabuurn nergisinin yabanisidir.Kokusu da müthiştir. Hatırladığım kadarı ile nergis parfümüde keşmir marka bir parffüm olsa gerekti. Ben de almıştım.20 yıl evvel.
Parfümün markası çok komik :) Kuzey Irak'dan geliyor...Kurdistan Dior..:) Christian Dior'dan esinlenilmiş:)
münevver
15-01-2013, 08:31
Nergislerim çalındı...
Sn. Pria'dan aldığım açmasını dört gözle beklediğim, daha yaprak bile çıkartmadan bakım gübreleri hazırladığım 3 tanecik soğanlarım bahçemden saksımın içinden çalındı..
Hem de ne çalma.. Toprağını bile götürmüşler..
Saksıyı da bir kenara atıvermişler..
Ya bir keerecik çiçeğini görmüş olsam bu kadar üzülmem..En azından bir soğancık kalaydı bile diyemedim. Alan toprağını bile almış ya..Bu kadar insafsızlık olur mu?
Nasıl bir bencilliktir ya..
Tamam sevgiden çalmıştır çalan ama insan bunu buraya diken garip de bunu sevmiştir, emek harcamıştır deyip bi tanecik bırakmaz mı?..
Çok kızgınım ya, bir külçe altınımı çalsalar bu kadar kızarmıydım bilmiyorum..
Nergislerim çalındı...
Sn. Pria'dan aldığım açmasını dört gözle beklediğim, daha yaprak bile çıkartmadan bakım gübreleri hazırladığım 3 tanecik soğanlarım bahçemden saksımın içinden çalındı..
Hem de ne çalma.. Toprağını bile götürmüşler..
Saksıyı da bir kenara atıvermişler..
Ya bir keerecik çiçeğini görmüş olsam bu kadar üzülmem..En azından bir soğancık kalaydı bile diyemedim. Alan toprağını bile almış ya..Bu kadar insafsızlık olur mu?
Nasıl bir bencilliktir ya..
Tamam sevgiden çalmıştır çalan ama insan bunu buraya diken garip de bunu sevmiştir, emek harcamıştır deyip bi tanecik bırakmaz mı?..
Çok kızgınım ya, bir külçe altınımı çalsalar bu kadar kızarmıydım bilmiyorum..
Geçmiş olsun.
Kızmazdınız galiba.
Sizi en iyi ben anlarım.
Bahçesinden devaml sümbülteber, mis zambağı ve nergisi çalınan biri olarak sizi en iyi ben anlarım.
İnşallah o nergisleri alan çiçek hırsızı nergislerin kokusundan sabahlaraca uyuyamaz...kokusundan yediği içtiği hiç bir şeyin tadına varamaz...kokusundan dünya başına dar gelir...kokusundan.....pişman olur, pişman olur da geri getirip aldığı yere iade eder.
İnşallah bunu yapar...
Yapmazsa kendi bilir...duam kabul olur nasıl olsa.
münevver
15-01-2013, 09:13
Sn Tura,
Sizinkilere de çok üzüldüm. İnsan yetiştirince olabildiğince paylaşmaktan mutlu oluyor ama elinden alınınca olamıyor..
Aynı saksı içindeki rengarenk sümbülleri bir adet katmerli frezyayı saymıyorum zaten.
En azından sümbül nasıl kokar biliyor insan ..
Baharda içeri alırım diye düşünmüştüm. Böylece bütün odam burcu burcu kokacaktı.O nedenle saksıya ekmiştim.Ama soğuklamaları gerektiğinden ve saksı bütük olduğundan bahçeye koymuştum.
Alan belki çiçekten pek anlamıyordur da çiçekleri solunca soğanları atar belki diyorum.Öyle olursa da üzülürüm tabi ama belki atınca ben bulurum.
Kızgınım ya, hem de çok... ama nasip değilmiş..
Alan belki çiçekten pek anlamıyordur da çiçekleri solunca soğanları atar belki diyorum.Öyle olursa da üzülürüm tabi ama belki atınca ben bulurum.
Belki...:)
Nergislerim çalındı...
..
Mesajınızı eşimle birlikte okuduk ve çok üzüldük Münevver Hanım..
N'apmalı diye düşünürken, eşim ''bizim evdekilerin çiçeklerinden keser, Kadıköy'e götürüveririz..manayla gezmiş te oluruz o gün..yaz..böyle yaz..'' deyiverdi..
Tamam..eğer sizde arzu ederseniz, baharda size minik bir buket getireceğiz çok çok büyük bir aksilik olmazsa..
Ben köydeki nergislerin çiçek saplarını açmadan kesip atıyorum soğanlar daha iri olsun diye..
Köydekilerden de 15 tane kadar kesmeden bırakacağım..
Eğer açtıkları tarihlerde köye gidersem, onlarıda ya güzel paketleyip kargoyla gönderirim, ya da köyden dönüşte yine Kadıköy'e getiririm..
Sizi böylesine üzülmüş görünce ikisinden birini yapmamız lazım..
Selamlar..
münevver
15-01-2013, 11:00
Mesajınızı eşimle birlikte okuduk ve çok üzüldük Münevver Hanım..
N'apmalı diye düşünürken, eşim ''bizim evdekilerin çiçeklerinden keser, Kadıköy'e götürüveririz..manayla gezmiş te oluruz o gün..yaz..böyle yaz..'' deyiverdi..
Tamam..eğer sizde arzu ederseniz, baharda size minik bir buket getireceğiz çok çok büyük bir aksilik olmazsa..
Ben köydeki nergislerin çiçek saplarını açmadan kesip atıyorum soğanlar daha iri olsun diye..
Köydekilerden de 15 tane kadar kesmeden bırakacağım..
Eğer açtıkları tarihlerde köye gidersem, onlarıda ya güzel paketleyip kargoyla gönderirim, ya da köyden dönüşte yine Kadıköy'e getiririm..
Sizi böylesine üzülmüş görünce ikisinden birini yapmamız lazım..
Selamlar..
Sayın Pria,
Eşinizin ellerinde saygıyla öperim. Çok teşekkürler.
İllaki nergis çiçeği getirmeniz de şart değil, ne zaman isterseniz buyrun gelin, size bir acı kahvemizi ısmarlayalım.
münevver
16-01-2013, 08:09
Soğanlarım bulundu..:D
Annem bulmuş.. nereden kimden bilemiyorum. Bana söylemiyor.:D:D:D
Soğanlarım bulundu..:D
Çok sevindim..
Biri daha sevinecek.. ;)
''Merak edenler var'' deyin annenize anlatsın.. :)
münevver
16-01-2013, 08:21
Cumartesi tüm siteyi daire daire, bahçe bahçe dolaşmayı planlıyordum.
Planımı anlayınca komşular arasında bir soruşturma yaptı sanırım.
Ama kimin yaptığını bilmesem daha iyi.:D
Aynı sitede barış içinde yaşayabilmemiz için...
Gözünüz aydın.
Ben demedim mi duam kabul olur diye...
Benim diktiğim nergisler ve Sn. Halil Önen'in verdikleri..
Açmayanlar :mad: ve açanlar..
362284
Çiçek coşturan verdim, yaprakları coştu..
İki bitkinin arasındaki fark nedir bir anlasam... :(
362285
3 sene önce Hocam100'den satın aldığım 100 adet nergis soğanları ile ilgili çok mesaj yazdım..bu yıl yine görüşlerimi yazmak istedim..
Hocam'dan aldığım bu nergisleri ikinci yıl yavrularını ayırarak yeniden ekmiştim fakat, 200'den fazla kökten geçen yıl 15 kadar çiçek görünce iyice soğumuştum ve bunları bu yıl sökerek gerek benden double daffodil erlicheer nergis satın alanlara, gerek satın almadan istekte bulunanlara, ayrıca köyde bana şebboy ve kır menekşesi tohumu veren çiçeksever yaşlı kadınlara ayrıca yakınlarımın mezarlarına ekip dağıttım..hatta İstanbul'da bir saksıya ektiklerimi de tohum takas etkinliğine göndermiştim..
4 günlüğüne köydeki zeytinliğime humik asit atmak için gitmiştim..dün akşam döndüm köyden..
Geçen yıl hiç bakım yapmadığım bu Karaburun nergisleri geçtiğimiz baharda neredeyse sımsıkı otlar içinde kalmıştı..otlarını bile yolmak gelmemişti içimden..
Temmuzda bunları sökerken otların arasında hemen hemen bir sırayı sökmeyi unutmuşum..ayrıca söktüğüm sıralardanda kalanlar olmuş..sökemediğim toplam 35-40 kök nergis kalmış..
Bu yıl her kökte en az 10 tane yavru var..
Fakat beni biraz sevindiren ve umutlandıran birşey daha oldu..
Hemen her kökte bir çiçek vardı..bunları kestim ve İstanbul'a vazomuza koymak üzere getirdim..
Evin içi mis gibi kokuyor..Aslında çok harika bir nergis türü..
Ama çiçek verimi garanti değil izlenimi hala mevcut bende..
Belkide daha önce yazdığım gibi, yavru soğanlardan bazıları gelecek yılda çiçek verebiliyor..
Bu yıl çiçeklenme oranının yüksek olmasını acaba diyorum geçen yıl iki kez verdiğim denizyosununa mı borçluyum?(Bu yıl yine verdim)
Bakalım..hala umutlanmak istiyorum..bunların eninde sonunda çiçek verimini arttırmanın bir yolunu bulmayı arzu ediyorum, çünkü gerçekten çok güzeller ve hele hele 30 tanesi bir arada olunca çok güzel koku yayıyorlar..
Neyse..bu yıl zeytinliğimde yine 30 kökte toplam 250-300 yavru var..
Öncelikle benden double daffodil erlicheer nergislerden satın alan üyelere ücretsiz hediye olarak verilebilecek sayıdalar..
Gelecek yıl yine tümünü söküp, onların bir kısmını deneme mahiyetinde biraz daha (15 santim) derine ekmeyi tasarlıyorum..
İstanbul'da da site bahçesinde ekili 3 Karaburun nergisim var..geçen yıl sadece bir tanesi çiçek vermişti..bu yıl ikisinde çiçek var..ama henüz açamadılar..sanırım geçen günlerde yoğun kar geciktirdi açmalarını..
nergislerim bana büyük süpriz yaptı bolçiçek verdi bu yıl sonbaharda inek gübresi koymuştum ondan olabilirmi bilmem ama bakın :
http://g1301.hizliresim.com/15/r/j844d.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1301.hizliresim.com/15/r/j844w.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Erken açtığını biliyordum ancak bu kadar erkenini hiç görmemiştim. Tebrik ederim
Sayın pria, nergislerin kokusu geldi sanki, müthişler. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum açmalarını. Bende çocukluğumdan kalma özel yerleri var.
Son durumları bu sekilde sayın pria. Yaklaşık 70 gün oldu dikeli.
nergislerim bana büyük süpriz yaptı bolçiçek verdi bu yıl sonbaharda inek gübresi koymuştum ondan olabilirmi bilmem ama bakın :
Geçen yıl bunca soğanda çiçek hiç yok muydu sayın useful?
Son durumları bu sekilde sayın pria. Yaklaşık 70 gün oldu dikeli.
Benim İstanbul'da ektiğim nergislerle köydekiler de aynı bunlar gibi sayın polemos..hatta köydekilerin filizleri daha küçük..
Geçen yıl bunca soğanda çiçek hiç yok muydu sayın useful?
tabikede vardı pria ama bu yılkinin yarısı kadar vardı ancak
arkadaşlar benim nergislerim yaprak çıkardı ve hemen gelişimi durdurdu.bazı arkadaşların nergisleri açmışken benimkilerin bu haline üzülüyorum.sizce ne yapmalıyım.içeri mi alayım(açık havada)?lütfen yardım edin.
Sayın akgül..
Nergisleriniz için telaşlanmayın..gayet iyiler..soğuk havada gelişme durur, yavaşlar..hava sıcaklığı artınca yeniden hızlanırlar..içeriye de almayın sakın..bırakın dışarıda üşüsünler biraz..Eğer İstanbul değil de Ankara gibi yerde olsaydınız ve şiddetli don olayları olsaydı o zaman saksılarınızı serin kapalı balkona alın derdim..
Açan nergisler erkenci türler..sizinkiler mart ayında açar..
Bu yıl satışa sunduğum Double Daffodil Erlicheer nergislerim yetmedi sayılır..
En iri soğanları ayıklaya ayıklaya alıcılara gönderdim hatta saksılarıma ektikten bir hafta sonra bile yeni yeni köklenmeye başlamış irice soğanları ısrarlı alıcılara göndermek zorunda kaldım ve sonuçta bana yaralı olanlar, nisbeten daha küçük soğanlar kaldı..
İstanbul'da saksılarıma ektim kalan irice soğanları..Bazıları çiçek vermeyebilir diye düşünüyordum ama gidişata bakılırsa çoğunluğu çiçek verecek..
Çiçek sapları yavaş yavaş belirmeye, sapların dibinde şişkinlikler oluşmaya başladı..
On gün kadar önce köydeydim..köyde ekili yavru soğanlar bu fotoğraftakiler kadar değildi..3-5 santim filiz vermişlerdi..
Son durum:
Sayın pria dün Cihangir'den çok küçük bir saksıya ekilmiş acmak üzere olan bir Karaburun nergisi aldım. İstanbul'un havası cok sert gelir diye aksam mutfakta bıraktım (17-18 C). BugÃün çiçeklerini açmaya başladığını gördüm. Sizce bu soğuklarda dışarıda bırakmalı mıyım? Malumunuz bu aralar pek güneş olmadığı için iç mekanlar loş.
Sayın polemos..
Benim site bahçesinde ekili birkaç kök Karaburun nergisim var..hemde tam poyraza açık bir yerde..
Geçen karda tomurcuktaydılar..
Neyse ki kardan sonra sert don yapmadı. tomurcuklar kavrulmadı..
Son ılık havalarda açtılar..çiçekler hava oldukça soğuk olmasına rağmen canlılıklarını yitirmiyorlar..
Bence. sizde dışarda balkonunuzun kuytu bir köşesinde bıraksanız daha iyi olur sanıyorum..
İçerde, kalorifer ortamlı mutfak gibi yerlerde çiçeklerin ömrü daha kısa olabilir..
nılgun_dogan
29-01-2013, 17:18
Sayın pria bendeki nergisler katsız çıkıyorlar neden acaba.
bendeki nergisler katsız çıkıyorlar .
''katsız'' kelimesini pek anlayamadım sayın nılgun_dogan?
katmerli değil demek istiyor sanırım.
nılgun_dogan
29-01-2013, 19:58
Evet katmerli değil.
Fagus Sylvatica
29-01-2013, 20:05
Merhaba. Ben Türkiye'de doğal olarak nergis yetiştiğini duymuştum. Ancak benim bulunduğum çevrede hiç görmedim. Tür çeşitliliğine verilen zararı azaltmak için çayırlara ekmek istiyorum. Acaba Türkiye'nin doğal türleri hangileri ve nereden bulabilirim? Bir kez diktikten sonra bir daha bakma şansım olmayacak. Yapmam gereken ekstra bir şey var mı?
ozcan-015
29-01-2013, 20:18
Nergis nasıl satın alabilirim evin bahçesinde yetiştirmek üzere lütfen yardımcı olurmusunuz
Evet katmerli değil.
Sayın nılgun_dogan..
Bu yıl henüz çiçeklenmeleri için çok erken..
Geçen yıl mı katmersiz çiçekleri vardı nergislerinizin?
Bende katmersiz açan hiçbir nergis türü yok ama..inanın hala anlayamadım..
nılgun_dogan
29-01-2013, 21:32
Bende anlamış değilim yarın resmini çekeyim bir bakarsınız işin garip tarafı sizden başka hiç kimseden nergis almadım.
Şu an çiçek açmış durumdalar mı yani?
Sakarya'da..hemde bu zamanda..
Sayın pria nergisleri derin olmayan saksıya diktiğim için Hülya hanımın nergisleri gibi çiçeklenme olmadı ama nasıl kaliteli nergisse genede çiçek açmak için canla başla uğraşıyorlar acemiliğime denk geldi eğer derin saksıya dikseydim mükemmel sonuç alıcaktım arkadaşlarımızada tavsiyem saksı önemli.
2011 yılında benden satın alıp ektiğiniz nergislerle ilgili 13 mart 2012'de ilk önce yukarıdaki mesajı yazmışsınız..
Daha sonrada 17 mart 2012'de ''Sayın pria size yazmıştım küçük saksıya dikmiştim diye dün büyük saksılara geçirdim gerçekten çok büyük hata yaptığımı anladım soğanları sizden alıp diktikten sonra çok kısa zamanda bukadar büyüyeceklerini hiç aklıma gelmezdi ve köklü olması şaşırttı beni bu seneyi böyle geçirsin seneye inşallah bahçeye geçecekler sanki gerçek yerleri orası.'' diye bir mesaj daha yazmışsınız..
http://www.agaclar.net/forum/927071-post1193.htm
Acaba diyorum..geçen yıl önce küçük bir saksıya ektiğiniz nergisleri daha sonra mart ortasında daha büyük bir saksıya aktarınca soğanların gelişiminde bir bozulma olduda bu yıl yine bir olumsuz durumla mı karşı karşıya kaldınız sayın nılgun_dogan?
Hülya Hanım'ın nergisleri şöyle açmış:
http://www.agaclar.net/forum/923512-post1143.htm
Sizin nergislerinizde, geçen yıl Hülya Hanımınkiler kadar olmasada yinede açmış ve katmerli çiçeklerini görmüş olmalısınız..
Sayın polemos..
Benim site bahçesinde ekili birkaç kök Karaburun nergisim var..hemde tam poyraza açık bir yerde..
Geçen karda tomurcuktaydılar..
Neyse ki kardan sonra sert don yapmadı. tomurcuklar kavrulmadı..
Son ılık havalarda açtılar..çiçekler hava oldukça soğuk olmasına rağmen canlılıklarını yitirmiyorlar..
Bence. sizde dışarda balkonunuzun kuytu bir köşesinde bıraksanız daha iyi olur sanıyorum..
İçerde, kalorifer ortamlı mutfak gibi yerlerde çiçeklerin ömrü daha kısa olabilir..
Bu da akşam çektiğim resmi.Sanırım iki tomurcuku daha var. Şu an dışarısı 1 C olduğu için çıkarmaya kıyamadım. Sabah pencere önüne koymayı düşünüyorum. Saksısı 10-15 cm derinliğinde. Sulama düzeni nasıl olmalı? Çiçekleri geçtikten sonra önümüzdeki yıl da çiçek vermesi için nasıl bir bakım uygulamalıyım? Saksısını büyütmeye gerek var mı sizce?
Sulama düzeni nasıl olmalı?
49. sayfada 1443 ve 1449 sayılı mesajlarıma bir göz atınız..
Bende anlamış değilim yarın resmini çekeyim bir bakarsınız işin garip tarafı sizden başka hiç kimseden nergis almadım.
Sayın nılgun_dogan,
Yıllardan beri bendeki double daffodil erlicheer nergislerin onbinlerce çiçeğini gördüm ama içlerinden bir tanesinin bile katmersiz çiçek açtığına tanık olmadım..
Bu yüzden iddianızı önemsiyorum..
Benden satın aldığınız ''Erlicheer'' türü nergislerin ''katsız'' ''katmersiz'' olduklarını yazan ilk ve tek kişi siz oldunuz..
Ben bunun olasılık dışı olduğuna inanıyorum..Çünkü zeytinliğimde ekili ''erlicheer'' ve ''Karaburun'' nergislerinin dışında katmersiz açan bir nergis türü yok..Bu yüzden ''yanlışlıkla'' size katmersiz bir nergis soğanı göndermiş olma olasılığım sıfır.
Bu mesajı yazmamın ve konunun biraz daha açıklığa kavuşmasını istememin nedeni, benden nergis soğanı satın almış veya alacak olan insanların şüpheye düşmemesini sağlamaktır.
Bu nedenle söz verdiğiniz üzere, 3 günden beri sizden nergislerinizin fotolarını bekliyorum..
Ayrıca, benden satın aldığınız Erlicheer'lerin bu kadar erken bir zamanda, hemde Sakarya gibi bir yerde açmış olmasına bile şaşırmış durumdayım..
İddiayı ortaya atan sizsiniz; gelin birlikte aydınlatalım bu konuyu..
Sattığım ''Erlicheer'' türü nergislerin ''katsız, katmersiz'' açtıkları iddianızın, bunları benden satın alan birçok kişinin kafasında ''şüphe, tereddüt'' yaratmasından rahatsızlık duyuyorum..Bu nergislere para ödeyen insanların akıllarında hiçbir tereddüt olmaması gerekir..
Bir yanlışlık var bu işte..Ama..ne?
Sevgi Durul
01-02-2013, 17:34
Sayın pria, göndermiş olduğunuz nergislerimin son durumu,
366400
Her soğan yavruladı ancak büyümediler. Çürütmekten korktuğum için pek sulamıyorum.
Durumları sizce normal midir? Teşekkürler...
366401
Fagus Sylvatica
01-02-2013, 17:39
Uzman değilim bu konuda ama biraz fazla kuru gibi gözüküyor toprağı sanki
Sayın SDurul..
Kolay kolay çürümez bu nergisler..
Anlayabildiğim kadarıyla oldukça fazla susuz kaldıkları için filizlerini pek uzatamamışlar..Ayrıca filiz uçları bile sanki biraz sarımtrak..Manisa'da şimdilerde 8-10 santim filizlenmiş olmaları gerekirdi..Şimdi bunların kökleri çok kuvvetli ve arsız oldukları için nerdeyse saksı tabanına yaklaşmışlardır, özellikle saksının alt kısımlarının susuz kalmaması gerekir..
15'şer dakika aralarla üstten, özellikle saksı kenarlarından bolca su verin birkaç defa..
Saksı tabanında su görününce bu defa da saksı altlığını doldurun..suyu emip bitirdikçe ilave edin suyu..
Toprak iyice suya doyunca, yani saksı altlığındaki suyu artık ememez duruma gelince dökün artan suyu..
Veya..saksınızı su dolu bir kabın içine gömün..yarım saat sonra çıkarın..fazlalık suları iyice süzülsün..daha sonra altlığına koyarsınız..
Önümüzdeki günler Manisa'da oldukça sıcak günler görünüyor..
İyi bir sulamanın olumlu sonuçlarını görür, filizlerin renklerinin koyulaşıp uzadıklarına tanık olursunuz..
Tedirgin olmayın; çok çok aşırı sulama olmadıkça çürümez bu nergisler..
Merhaba arkadaşlar, bauhaustan aldığım nergis soğanlarını 3 tanesinin çürüdüğünü farkettim. Soğan diplerinde solucan vardı solucan çürümeye neden olabilir mi?
Aynı yerdeki soğanlar sağlam ama henüz filizlenmediler:confused:
feyziuslu
01-02-2013, 19:48
Manisa merkezde balkonumdaki erlicher cinsi nergislerimin son durumu böyle.(Saksının ön yarısında boş görünen alanda müge çiçekleri uç çıkarmaya hazırlanıyorlar)
melih500
02-02-2013, 22:37
farklı bir cins olan karaburun nergis im birde bunun daha çok sık kat katı olan var onun yaprakları çok uzun buda yeni açtı :)
Fagus Sylvatica
02-02-2013, 22:51
Arkadaşlar acaba nergis soğanlarını şimdi eksem olur mu bahçeye? Çok istiyorum nergis yetiştirmeyi ve bir yıl daha beklemek istemiyorum
YeniGine
02-02-2013, 23:44
Nergislerimin çiçekleri geçti; erken açtılar bu sene. Şimdi sadece yaprakları kaldı. Nergislerin dikili olduğu aynı alanda bir japon ayvası ve bir de hurma çekirdeğinden palmiye var hem onları hem de nergis soğanlarını oradan alıp bahçeye dikmek istiyorum. Nergisleri şu zamanda yerinden oynatmak doğru mudur? Diğer iki bitkiyi de mutlaka oradan çıkartmam gerekiyor.
YeniGine
03-02-2013, 00:31
Merhaba
http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/30024.htm#post1092263
Soğanlıları tek tek ayıramadım, sorunum olan konuya yazdım; bana bu adresten yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar acaba nergis soğanlarını şimdi eksem olur mu bahçeye? Çok istiyorum nergis yetiştirmeyi ve bir yıl daha beklemek istemiyorum
Niye halâ duruyorsunuz ki? Ekin hemen..
Ekmezseniz zaten soğanlar gelecek sezona kadar dayanmaz, koflaşır, kuruyup giderler..
geç açan kokulu nergislerim bu yıl baya rttılar işte:
http://e1302.hizliresim.com/16/3/jq35g.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Fagus Sylvatica
03-02-2013, 11:21
Teşekkürler sayın Pria. Beklediğim emir buydu! Hemen işe koyuluyorum :D
Benol Hazaroğlu
03-02-2013, 13:56
Karaburunlar.
Karaburun Nergisinin saksısının altı delik olmadığı için saksıdan çıkardım ve saksının altını deldim. Saksı dibine çakıl ve biraz yeni toprak ilave ettim. Çıkarmışken bir de resmini çektim
yeşillim
05-02-2013, 13:41
Sayın pria, teşekkür ederim. Nergislerimin kokusunu hasretle beklemekte olduğumu belirtmek istiyorum.
Sayın pria, teşekkür ederim. Nergislerimin kokusunu hasretle beklemekte olduğumu belirtmek istiyorum.
Ekeli ne kadar oldu? Nasıl bir bakım uyguluyorsunuz?
Benden satın aldığınız 10 adet ''erlicheer'' nergisten ikisi saksının ortasındaki henüz 5-6 santim filizlenmiş olanlar değil mi sayın yeşillim?
Kütahya gibi karasal iklimli bir yerde bu zamanda ancak bu kadar büyüyebilirler..Saksınızın toprağı da aman çok nemsiz kalmasın..Çok kuru gibi görünüyor..
yeşillim
05-02-2013, 17:37
Sayın polemos merhaba,
İlk kez nergis yetiştiriyorum. Tam ekim tarihini hatırlamıyorum ama 3 hafta kadar oldu diyebilirim ekeli! Farklı birşey yapmadım Sayın pria'nın kargo içinde göndermiş olduğu yazıyı uyguladım. Önce hiç su vermedim toprak nemliydi. Çok az olmak üzere saksı altlığından su verdim. Korktum soğanları çürüteceğim diye. Filizlendi suyunu artırdım. Toprağın durumuna göre hem altlıktan hem de saksı üzerinden su veriyorum.
yeşillim
05-02-2013, 18:12
Sayın pria,
Sizden almış olduğum 10 adet soğanların hepsi saksıda değil. Üç adetini armağan ettim bir doğa dostuma.
Saksıda 7 soğan mevcuttur hepsi de double daffodil erlicheer nergis soğanlarıdır. Kapalı balkonumdalar gündüz güneş oldukça dışarı çıkardım.
Don ihtimali olabilecek diye. Suyu çok az verdim, açık balkonumda bırakamadım. Orta kısımdakiler suyu az almış olabilirler ve ya dikimden kaynaklanıyor olabilirler. Saksı üzerinden sulamayı artırabilirim anladığım kadarıyla.!
İlk defa nergis soğanı bakımı yapıyorum zamanla soğanlılarda, kendimi aşarım inşallah. Nergis kokusunu çok özlemiştim. Adana da, nergis zamanı vazomda eksik olmazlardı. Kütahya da bulunmuyor ki koklayayım. Ben de böyle bir iyilik yaptım sayenizde kendi kendime.
tekrar teşekkür ederim.
Orta kısımdakiler suyu az almış olabilirler veya dikimden kaynaklanıyor olabilirler..
Saksı toprağında nemi en iyi muhafaza eden orta kısım toprağıdır..
Saksı toprağı önce kenarlardan kurur sayın yeşillim..
Kenarlardaki nergisler ile ortadakilerin bu kadar gelişim farkı ilginç geldi biraz bana..
Birde ''dikimden kaynaklanıyor olabilir'' diyorsunuz..Biraz açar mısınız bunu?
Bir merak ettiğim husus ta, bu kadar filizleri uzamış erlicheerlerin çiçek saplarını göstermiş olmaları gerekir..Bu konuda yazarsanız sevinirim.(en sağdaki nergisin ortasındaki ana kökün dibi oldukça şişkin, bu durum çiçek tomurcuğunun geldiğini gösterir, ama diğer nergislerin diplerini göremediğim için yorum yapamıyorum..birde, sanki 3 kök nergis oldukça şımarmış diğer 4 nergis henüz 5-6 santim boyunda..yanılıyor muyum acaba? keşke tam fotoğraflarını görebilsem)
Aslında belirtmek isterimki, nergisler güneş isteği çok olan bitkiler..Güneş görmeyen balkonda çok uzun süreler kalması biraz sakıncalı..
Oysa saksınız oldukça derin ve büyük..sadece güneş varken değilde, hava ısısının eksi 1-2-3 olduğu günlerde bile onları açık havada tutmanız daha doğru olur..az önce Kütahya'nın 5 günlük hava tahmin raporuna bir bakayım dedim..gece bile en düşük sıcaklık sıfır derece..
http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=KUTAHYA#sfB
Böyle günlerde bunları sürekli dışarda tutmak gerek..
Selamlarımla..
ibrahim37
05-02-2013, 19:09
Sayın pria,
Ortada ve kenarda olanların farkı sudan değil ısıdan kaynaklanıyor. Kenardakiler ısıyı daha çabuk algıladığı için erken uyanıyor. Aynı durum benim çiğdemlerde de oluyor. Cam kenarına koyduğum saksıyı oynatmayınca ilk önce ısıyı algılayan dış taraftakiler büyümeye başlıyor. Saksı porserlen veya toprak olsa bu durum kısmen ortadan kalkar. Bahçeye ekildiğinde ise asla böyle bir durum oluşmaz.
Saygılar... Selamlar...
yeşillim
05-02-2013, 20:48
Sayın pria,
Hiç bir fikir yürütememekle beraber düşüncelerinizde doğruluk payını yüksek buluyorum.
Acaba soğanları dikerken derinlikleri farklı mı diktim! İnanın ben de tereddüt etmeye başladım.
Gündüz vaktiyle, belirleyici gözlem ve net fotoğraf çekip yüklemeye gayret göstereceğim.
Bu şekilde nergislerim için doğru olanı yapmış, daha belirleyici bir karara varmış olabiliriz.
Üstad sizsiniz, hemen açık balkona alıyorum saksıyı.
Her ihtimale karşı farklı soğan dikip dikmediğimi kontrol ederim.
Derin bir iddiam yok, çünkü market soğanı evime girmişliği de oldu!
Dalgınlık yapmış olabilirim de..
Sabah erkenden şehirdışına çıkacağım için kısmet olabilirse Pazartesi net fotoğraf ekler
Daha yakından inceler bilgi vermeye gayret ederek daha da belirleyici sonuca ulaşabiliriz.
saygılar
Sayın pria,
Ortada ve kenarda olanların farkı sudan değil ısıdan kaynaklanıyor. Kenardakiler ısıyı daha çabuk algıladığı için erken uyanıyor. Cam kenarına koyduğum saksıyı oynatmayınca ilk önce ısıyı algılayan dış taraftakiler büyümeye başlıyor. ...
Sayın ibrahim37..
Dediğiniz çok doğru..Isı kaynağına yakın olan soğanlar daha hızlı gelişirler ama sayın yeşillim'in saksısının ortasından en arkaya dikkatlice bakarsanız oradada kıyıda 5-6 santim ancak boylanabilmiş bir nergis var..o da kıyıda ama nedense diğer kıyıdaki 3 nergis gibi şımarmamış..
Bu yüzden ilginç geldi bana..
Üstad sizsiniz
Estağfurullah sayın yeşillim..
İnanın ben hala çırakım..Bu konuların ustası sayın kgursan'dır..Ben ondan, onun yazdıklarından çok şey öğrendim..
Amacım, araştırıp fikir yürüterek, alçakgönüllü tartışarak birlikte en iyiye, en doğruya ulaşabilmek..
Ben teşekkür ediyorum yaklaşımınıza..
Merhaba ;
iki saksıya 4 adet nergis soğanı ekmiştim , soğanlardan biri 1. resimdeki gibi sarardı , yanındakindede alt tarafında beneklenmeler var . Diğerlerinde birşey yok , sebebi ne olabilir acaba? iki saksıda da sulama ve toprak aynı. Yaprak uzunlukları 10 cm civarındalar ve çiçek açmaya başladılar, Daha uzun yaprak olması gekmiyormuydu?
teşekkürler...
367505
367506
melih500
06-02-2013, 00:04
Merhaba ;
iki saksıya 4 adet nergis soğanı ekmiştim , soğanlardan biri 1. resimdeki gibi sarardı , yanındakindede alt tarafında beneklenmeler var . Diğerlerinde birşey yok , sebebi ne olabilir acaba? iki saksıda da sulama ve toprak aynı. Yaprak uzunlukları 10 cm civarındalar ve çiçek açmaya başladılar, Daha uzun yaprak olması gekmiyormuydu?
teşekkürler...
367505
367506
bu cinsin yaprakları ve çiçek sapı pek uzamıyor bende de var ordan biliyorum benimkiler henüz tomurcukta ;)
kelebek çalısı
06-02-2013, 00:48
Soğanlarını bu sene temin ederek çoğunluğunu saksılara ektiğim nergislerin şu an itibarıyla gelişimini paylaşıyorum.
Toprağa ektiğim bir kaç tanesinden ise hala ses seda yok.
Cinsleri karışık olarak ekmiştim.
367556
367557
367558
367559
367560
kelebek çalısı
06-02-2013, 00:53
Bahçede bir kaç yıldır açan farklı bir tür nergis ise görüleceği üzere çoğalmış, bu sene bir ayırma yapmak şart.
367561
feyziuslu
06-02-2013, 12:09
Balkonumda saksıda yetiştirdiğim double daffodils ehrlicher türü nergislerimden birkaç fotoğraf ekledim.Müge'ler ile aynı saksıyı paylaşıyorlar.Onlar mayıs ayında açacaklar ve su ihtiyaçları artacak.Bu nergislerin çürümesine neden olur mu acaba?Ne yapılabilir?Teşekkürler.
Sayın fevziuslu,
Mayıs ayında mügeleri bol suladığınız için erlicheerler çürümez, daha iyi olur ama haziran ayı başlarından itibaren nergislerin sulanmaması ve yapraklarının kurumaya bırakılması, kuruyan soğanların temmuz ağustos eylül ekim aylarında daha serin ve gölge bir yerde uyku dönemini yaşamaları gerekir..
Oysa siz mügeleri bolca sulamak zorunda kalacağınız için nergislerin de tüm yaz yaprakları yeşil kalacaktır, bu yüzden sakıncalıdır..gelecek yıl çiçeklenmeleri etkilenebilir..
İki türün aynı saksıda beraberlikleri zor..
Mügeler henüz çıkmadan onları toprağıyla,köklerini zedelemeden, dikkatlice çıkarıp başka bir saksıya aktarsanız daha iyi olur sanıyorum..
feyziuslu
06-02-2013, 13:51
Teşekkür ederim sayın pria.Sekiz adet nergis soğanım vardı.Saksının yarısına yakını boş kalmıştı.Değerlendirmek amacıyla 10 adet müge rizomunu oraya dikmiştim.Sanırım tavsiyenizi uygulayıp ayırmak en iyisi.Tek endişem mügelerin zarar görmesi.Zira ikisi toprağın yüzeyine çıktı.Balkonun konumuyla ilgili galiba.
Sayın feyziuslu,
Soğanları ne zaman ekmiştiniz?
kelebek çalısı
06-02-2013, 20:43
Benim bahçe toprağında bulunan nergislerden bir kısmı yazın hemen her gün suya maruz kalıyor. Ama bu nergisler bu sene artık çıkmaz çürümüşlerdir diye düşünsem de hiç bir sorun yaşamadıklarını gözlemledim.
Bahçede ya da saksı içerisinde olması arasında bir fark var belki de bilemiyorum.
feyziuslu
07-02-2013, 07:56
Sayın Polemos ; Nergis soğanları 01.Kasım.2012 günü elime geçmişti.Muhtemelen bir veya iki gün sonrası diktim.
Bahçede bir kaç yıldır açan farklı bir tür nergis ise görüleceği üzere çoğalmış, bu sene bir ayırma yapmak şart.
367561
Sayın kelebek çalısı..
Nergisleriniz oldukça boylanmışlar ama sanki hiçbirinde çiçek sapı yok gibime geldi benim..
Ağaçların gölgesinde mi kalıyorlar acaba?
Nergisler gölge yerlerde kalınca çiçeklenmeyi bırakıyorlar..
Bunları yavrularından ayırıp bol güneş gören ve yazın su verilmeyen bir köşeye ekmenizde yarar var diyorum..
Haziran ayında yapraklarının kendiliğinden kuruyup 3-4 aylık bir uyku dönemi yaşamaları gerek..
''...yazın hemen her gün suya maruz kalıyor. Ama bu nergisler bu sene artık çıkmaz çürümüşlerdir diye düşünsem de hiç bir sorun yaşamadıklarını gözlemledim.'' demişsiniz..
Nergislerinizin yazın yeşil kalmaması gerek..Hergün sulasanızda soğanlar süzek bir toprakta ekiliyse tabi ki çürümez, ama yazın soğanların uyku döneminde olması gereken aylarda yemyeşil kalırlarsa gelecek yıl çiçeklerinden mahrum bırakabilirler sizi..
Hatırlatayım dedim..
nılgun_dogan
07-02-2013, 12:24
Sayın pria nergislerimin resmini çektim neden böyle oldular acaba.
http://lh3.googleusercontent.com/-rqCp6ftBz94/UROLRG9nJ4I/AAAAAAAAA5o/2r0B1Tz5DkE/s640/IMG_4464.JPG
http://lh4.googleusercontent.com/-mDweSicUjpw/UROLJMNkjEI/AAAAAAAAA5U/C8jRMzHnaPY/s640/IMG_4466.JPG
Sayın pria nergislerimin resmini çektim neden böyle oldular acaba.
Sayın nilgün_doğan,
Benden satın aldığınız nergislerin böyle olması mümkün değil..bende asla böyle çiçek açan bir nergis türü de olmadı..Yanlışlıkla size böyle soğanlar göndermem mümkün değil yani..
Bende ''erlicheer'' cinsi ve birde Karaburun cinsi var..Onların çiçekleri de böyle değil..Katmerli ikiside..
Bir yanlışlık var bu işte..İlk defa sizden böyle birşey görüyor ve duyuyorum..Hemen hemen 100'den fazla kişiye ''Erlicheer'' tür nergis gönderdim..Ama ''benim nergisler böyle açtı'' diyen ilk ve tek kişi sizsiniz..
Lütfen iyi düşünün Nilgün Hanım...Başka bir karışıklık olabilir..
Çok üzülüyorum böyle şeylere..
En ufacık bir hata, yanlışlık yapmamak için ne kadar titiz olduğumu herkes bilir..
nılgun_dogan
07-02-2013, 13:32
Sayın pria ben bana farklı nergis gönderdiniz diye birşey asla ve asla söylemedim sakın öyle algılamayın ben hayatımda ilk defa nergis aldım onlarda sizden gelenler ben acaba soğanlarım geçen yıl çok derin olmayan saksıya dikmiştim acaba ondan kaynaklanan bir olaymı oldu diye merak ettim hani sizde büyük yetiştiricisi olarak belki böyle bir durumla karşılaşmışsınız bana tavsiyede bulunursunuz diye düşündüm yoksa asla hata ve yanlışlık sizde değil benim yetiştirmemden kaynaklıdır o konuda ben sizde hata yanlışlık aramıyorum kendimde arıyorum eğer üzdüysem çok özür dilerim.
ben acaba soğanlarım geçen yıl çok derin olmayan saksıya dikmiştim acaba ondan kaynaklanan bir olaymı oldu diye merak ettim... belki böyle bir durumla karşılaşmışsınız bana tavsiyede bulunursunuz diye düşündüm yoksa asla hata ve yanlışlık sizde değil benim yetiştirmemden kaynaklıdır
Nilgün Hanım,
Benim gönderdiğim double daffodil erlicheer'leri ister bahçeye, ister saksıya, ister derin ister sığ saksıya ekin çiçeklerinde bu kadar büyük değişiklik olması mümkün değil..Katmerli bir tür, iklim, yetiştirme koşullarına bağlı olarak böyle büyük bir değişime uğrayamaz..Zar zor da olsa, minik bir çiçek te açsa yine aynı katmerli çiçeğini açmaya çalışır..
Başka bir yanlışlık var bu yazdığınız konuda..
Bir kez daha yazayım; bende sadece çok önemsediğim ''erlicheer'' türü nergisler ile artık pek önemsemediğim Karaburun ve "Rip Van Winkle" olduğunu sandığım iri sarı kokusuz çiçekli nergisin yavruları var..
Bunlar fidanlığımda ayrı ayrı yerlerde ekili..Bunların dışında, hele hele sizin fotosunu yüklediğiniz şekilde çiçeklenen başka bir nergis türüm yok..
Kaldı ki, diğer nergislerimden Karaburun'ları isteyen herkese ücretsiz olarak yolladım bu yıl.."Rip Van Winkle" nergis yavrularının en irisini ise Melih 500 kardeşimize yine ücretsiz olarak yolladım..
Yani, çok çok küçük bir olasılıkla da olsa, size yanlışlıkla ancak Karaburun nergis soğanlarımdan gönderebilirdim..Ama onlar da fotolarınızdaki gibi açmazlar..
Dediğim gibi başka bir yanlışlık var bu işte..
Herhalde kargoda çalışan kızlar kutuları açıp soğanları değiştirecek değiller..En absurd olasılık bu..Kaldı ki, ben onlara özenmesinler diye nergislerimden hep hediye ettim..
Daha ne yazsam bilmem ki?
Benim asıl üzüldüğüm nokta, bu mesajları okuyan üyelerin akıllarında şüphe oluşacak olmasıdır..''Acaba bize gönderdiği nergislerde ya başka bir çeşit çıkarsa'' diye tasalanmalarını asla istemem..Bana olan güvenlerinin sarsılmasına üzülürüm..
Siz de üzüldünüz mutlaka bu duruma Nilgün Hanım..
Eğer gerçekten sizden kaynaklanan bir yanlışlık olmadığına inanıyorsanız size bu yıl ücretsiz 3 adet ''erlicheer'' soğanı gönderebilirim..Yeter ki gönüller hoş olsun..
nılgun_dogan
07-02-2013, 16:55
Sayın pria sayfanızda okadar çok yorumlar varkii bunların arasında tek olumsuz yorum benimki onuda tekrar tekrar söylüyorum sizinle alakası yok dediğiniz gibi belki önceden elimde vardı ben hatırlamıyorumdur bukadar yorumun içinden benim gönderdiğim resme takılacaklarını sanmıyorum kaldıki bende bukadar olumlu yorumlarınızın içinde bana yanlış soğan yolladınız deme saygısızlığınıda asla yapmam sadece dediğiniz gibi iklim değişikliği olsun saksı olsun bu tür marazlara yol açarmı belki birdahaki yıla düzelirmi bu gibi şeyler bekliyordum ama sizinde dediğiniz gibi böyle büyük bir değişikliğe uğramazsa bende olupta unuttuğum soğandır.
Daha ne yazsam bilemedimki.
Gerçekten sizi üzdüğüme üzüldüm Üyelerimizede tekrar tekrar burdan söylüyorum asla sayın pria nın soğanları farklı açıyor demiyorumm benden kaynaklandığını birkez daha söylüyorum.
Batuhan Yılmaz
07-02-2013, 18:47
Sayin pria nilgun hanimin nergizinin cinsi ne cok hos gozukuyor kokusu varmi bidahaki yil bulursam bu nergizlerden alacagim.
Nilgün Hanım nergisiniz çok hoş görünüyor. Kokusu var mı?
Bu türün görüntüsü hakikaten şahane.. Fakat kokusu yok.. Hattâ kokladığımda çirkin bir koku aldım..
nılgun_dogan
07-02-2013, 23:32
Bendeki nergisde müthiş güzel kokuyor.
Halil Önen
07-02-2013, 23:53
Yıllardır bizde varlar...
368152
bunlar Karaburun nergizi mi?...
kelebek çalısı
07-02-2013, 23:55
Sayın kelebek çalısı..
Nergisleriniz oldukça boylanmışlar ama sanki hiçbirinde çiçek sapı yok gibime geldi benim..
Ağaçların gölgesinde mi kalıyorlar acaba?
Nergisler gölge yerlerde kalınca çiçeklenmeyi bırakıyorlar..
Bunları yavrularından ayırıp bol güneş gören ve yazın su verilmeyen bir köşeye ekmenizde yarar var diyorum..
Haziran ayında yapraklarının kendiliğinden kuruyup 3-4 aylık bir uyku dönemi yaşamaları gerek..
''...yazın hemen her gün suya maruz kalıyor. Ama bu nergisler bu sene artık çıkmaz çürümüşlerdir diye düşünsem de hiç bir sorun yaşamadıklarını gözlemledim.'' demişsiniz..
Nergislerinizin yazın yeşil kalmaması gerek..Hergün sulasanızda soğanlar süzek bir toprakta ekiliyse tabi ki çürümez, ama yazın soğanların uyku döneminde olması gereken aylarda yemyeşil kalırlarsa gelecek yıl çiçeklerinden mahrum bırakabilirler sizi..
Hatırlatayım dedim..
Merhaba Sn. pria,
Yaprakları yaz aylarında tabii ki yeşil kalmıyor ve toprak üstü kısım kuruyor. Toprağın altında kalan soğanların, toprağın sürekli sulanmasından dolayı ıslak bir ortamda kaldığını anlatmak istemiştim. Toprağım maalesef ki ağır bir toprak, pek geçirgen olduğunu söyleyemeyeceğim.
Çiçek sapı konusunda ise özel olarak çiçek sapı gelişimlerini takip etmediğimden, zamanı geldiğinde durumu bildireceğim. Fotoğrafını eklediğim, sizin sap göremediğinizi belirttiğiniz bahçe toprağındaki o cins nergisler söylediğiniz gibi gölge alandalar. Daha önce çiçeklenme yaptığı için ve açıkçası bahsettiğiniz bu detayı bilmediğim için şimdilik bekleyeceğim o halde.
Yaz döneminde topraktan çıkardığımdaki durumlarını yine burada paylaşacağım.
Teşekkür ederim.
Yıllardır bizde varlar...
368152
bunlar Karaburun nergizi mi?...
Ben de bir sapta kaç çiçek oluşumu var,kokulu mu ve ismi nedir merak ediyorum.
Güzellik bu işte..
2 hafta once ektigim nergis ve lale soganlarinin yaklasik ucte biri toprak ustunde. 2-3 cm kadar filizlendiler. Oylece kalsin mi biraz daha torf mu ekleyeyim?
Hava sıcaklıkları İstanbul'da bir haftadan beri nergislerin en sevdiği 13-16 derecelerde seyrediyor; dipleri şişiyor ve çiçekler ''ben artık geliyorum'' diyor..
Havalar böyle ılıman giderse şubat sonuna doğru açarlar gibi..
2 hafta once ektigim nergis ve lale soganlarinin yaklasik ucte biri toprak ustunde. 2-3 cm kadar filizlendiler. Oylece kalsin mi biraz daha torf mu ekleyeyim?
Hiç tereddüt etmeden üzerlerini 3-5 santin kalınlıkta torf ve yanmış hayvan gübresi karışımıyla örtünüz..
Özellikle lalelerin böylesine sığ ekimi mahzurludur.
Geçen sene Kemeraltından aldığım nergis ve sümbüllerim pek güzel açmışlardı.. Çiçekleri geçtikten sonra gelişip yavrulamaları için hemen sökmemiştim. Havaların ısınmasıyla birlikte zaten torfta olan soğanlar sanıyorum ki soğan sineklerinin istilasına uğradılar.. (sonsuz sayıda küçük siyah sinekler vardı) Sitede yazan doğal karışımlardan da uyguladım, zirai ilaçlardan da, ne yaptıysam baş edemedim. Sonunda soğanları söktüm kurup gazete kağıdına sardım, güneş görmeyen bir yerde uykuya yatırdım..
2 ay kadar önce bir baktım bizim zamanımız geldi dercesine yeşermeye başlamışlar, hemen diktim..
Şuan nergislerim bir sazlık misali 30-40 cm oldukları halde hala çiçekten haber yok.. Acaba bu sene o güzel kokularını içime çekemeyecek miyim??
kelebek çalısı
09-02-2013, 19:46
Bugün bahçe toprağındaki söz konusu nergislerin çiçek sapı ile ilgili durumları özel olarak kafama takıldığı için yakından incelemek istedim.
Kuzeye bakan cephede yer alan bu nergisler (Sn. pria' nın çiçek sapı ile ilgili olarak bilgilendirme yaptıkları) daha önce de söylediğim gibi üç seneyi doldurdular ve ikisinde de yıllar süresinde çoğaldıkları için üçer üçer, altı adet çiçek sapı oluşumu mevcut.
368528
368529
368530
368531
Fakat oldukça cılız ve içi boş gibi görünmekteler. Gerçi bu nergis ilk günden bu yana çiçeğini küçük açıyor. Ekerken türünü bilmem sonradan gerekli olabilir diye düşünmediğimden ve bir yere de kaydetmediğimden, türünü hatırlayamadığım bir nergis.
kelebek çalısı
09-02-2013, 19:50
Bahçede yine yıllardır aynı yerde çoğalan diğer tür nergis ise güney cephede yer almakta.
Yazın toprağı her gün sulanan nergisler bunlar.
Geçen sezondan kalma bir kare ve bugüne ait bir kare.
368534
368535
Karaburun nergisinin bekleyen tomurcuklarında bir gelişme yok. Hatta rengi kararmaya başladı. Sürekli dışarda duruyor. Sebebi ne olabilir?
yeşillim
11-02-2013, 08:17
Günaydın, bu sabah fotoğraf çektim.
Konum olarak kapalı balkonumda idiler. pencere kenarındaki soğanların,
pencere kenarında durmayanlara göre daha önce çimlendiğini düşünmekteyim!
Tabii ki farklı nergis soğanı dikmediysem. Şu an açık balkonuma aldım.
Saygılar
Merhaba arkadaslar..
Nergizleriniz,guzel ciceklerini gostermisler..Biz de ise maalesef kar icindeler.
Kuzeyde bulunmam,nergizlerimin gec acacagia benziyor.Mart-Nisani iple cekiyorum..Herkeze guzel nergizli gunler dilegi ile:p
melih500
11-02-2013, 16:10
türlerini pek bilmiyorum kafam çorbo oldu artık :D bir Adnan abiden aldklarımı biliyorum 2. resimdekiler tomurcuklar gözükmeye başladı ama daha açmayacak sanırım çok fazla farklı türde nergisim var hangisi ne tür bilmiyorum isimlerinide unuttum bazıları tomurcukta uzun bir zamadır. :p
türlerini pek bilmiyorum kafam çorbo oldu artık :D bir Adnan abiden aldklarımı biliyorum 2. resimdekiler tomurcuklar gözükmeye başladı ama daha açmayacak sanırım çok fazla farklı türde nergisim var hangisi ne tür bilmiyorum isimlerinide unuttum bazıları tomurcukta uzun bir zamadır. :p
Sn melih500,
Bu güzellikler için sizi kutlarım. Eğer tohum verirlerse beni hatırlarsanız çok memnun olurum.
melih500
11-02-2013, 18:26
Sn melih500,
Bu güzellikler için sizi kutlarım. Eğer tohum verirlerse beni hatırlarsanız çok memnun olurum.
hepsinden bir kaç adet var ne yazıki :p ama yazın topraktan çıkarırken yavru göre bilrsem paylaşırım ****** geçen sene bir kaç tane arkadaşa yolladım saksıda oldıkları için zor çoğalıyorlar.
bir Adnan abiden aldklarımı biliyorum 2. resimdekiler tomurcuklar gözükmeye başladı
Geçen yılın hatalarından yanlışlarından eser kalmamış; ustalaşmışsın bu yıl Melih Kardeşim..
Bu yıl çok güzel fotolar göreceğiz senden..ellerine, emeğine sağlık..tebrikler..
..bu sabah fotoğraf çektim.
O yaprakları oldukça uzamış, boylanmış nergisleri tomurcuklu görünce rahatladım sayın yeşillim..Hepsi ''erlicheer'' gibime geldi bunların..İnşallah açmış hallerini de görmek nasip olur..
Teşekkürler..
melih500
11-02-2013, 18:39
Geçen yılın hatalarından yanlışlarından eser kalmamış; ustalaşmışsın bu yıl Melih Kardeşim..
Bu yıl çok güzel fotolar göreceğiz senden..tebrikler..
çok teşekkürler, Adnan abi geçen yıl bir çok soğan kaybettim bu yıl biraz daha düzgün çalışıyorum kemik unu ve yarasa gübresi takviye yaptım şuan durumları iyi sadece 2 soğan kaybettim sizinkinler değil sizinkinlerin maşallahı var hiç bir şekilde çürüme yapmadı ve çok dayanıklılar bu yaz bir kaç adet daha alacagım :D
Bu arada söylemeden edemeyeceğim Adnan abiden aldığım 4 nergis 12 nergis oldu çok güzel bir yavrulama sistemi var beni çok mutlu ettiler.
Fagus Sylvatica
11-02-2013, 21:45
Sonunda nergislerime kavuştum!! 10 soğan aldım geçen strong gold ve professör einstein. Sizin fotoğraflarınızı kıskanarak izliyorum :D ve benim nergislerimin de açması için büyük bir sabırsızlığım var!
Fagus Sylvatica
11-02-2013, 21:45
Siz baharı bekleyin nergisler lalelerle açsın bakın kim kıskanıyor :D
Batuhan Yılmaz
11-02-2013, 22:15
Hepibizin cicwkleri cok hos tatli ve guzel kokusunu burdan hissettim gule gule buyutun :) .
melih500
14-02-2013, 22:20
bu ay açan nergislerim mart veya nisan ayı gibi tekrar açarlar mı acaba ?? ocak ayında açan oldu tekrar çiçeklenmeleri mümkün mü ??
merhabalar..migros'a 14 subat icin lale,sümbül,nergis ve muscari gelmis.. bilginize.
3 gün önce çiçek zarfları açılmaya hazır halde bir kaç tane fulya denilen cins nergis aldım. Saksısını büyütüp pencere önüne koydum. Bugün tomurcuklar zarfı yırtıp çıkmışlar. Bugün hava soğudu ve kuvvetli poyraz var. Tomurcuklar bu soğuktan etkilenir mi? İçeri almalı mıyım? (Sanırım Karaburun nergisimin bekleyen tomurcukları soğuktan dolayı gelişemedi)
Sayın polemos..
İstanbulda nergislerin içeri alınmasını gerektirecek kadar aşırı soğuk-don olayı olmaz..
Poyraz ve karayel var diye endişelenmeyin..
Bir içeri bir dışarı almak bile olumsuz etkiler onları..
Bırakın dışarıda kalsınlar..
Benim site bahçesinde ekili Karaburun'lar var..İstanbul'a geçen aylarda yağan karlardan hiç etkilenmedi..hala çiçekleri duruyor..
Sizin o Karaburun dediğiniz nergislerde başka bir sorun vardır..büyük olasılıkla köklerinde veya soğanında bir hastalıktır..
bu ay açan nergislerim mart veya nisan ayı gibi tekrar açarlar mı acaba ?? ocak ayında açan oldu tekrar çiçeklenmeleri mümkün mü ??
Maalesef..kısmetse, artık seneye..
Sayın polemos..
İstanbulda nergislerin içeri alınmasını gerektirecek kadar aşırı soğuk-don olayı olmaz..
Poyraz ve karayel var diye endişelenmeyin..
Bir içeri bir dışarı almak bile olumsuz etkiler onları..
Bırakın dışarıda kalsınlar..
Benim site bahçesinde ekili Karaburun'lar var..İstanbul'a geçen aylarda yağan karlardan hiç etkilenmedi..hala çiçekleri duruyor..
Sizin o Karaburun dediğiniz nergislerde başka bir sorun vardır..büyük olasılıkla köklerinde veya soğanında bir hastalıktır..
Teşekkür ederim sayın pria. Tavsiyelerinize uyacağım
127330
Bu türün bir de haziran-temmuzda açan yaz türü var.
Yazın da nergiz kokusu almak isteyenler kaçırmasın derim :)
Yani Narcissus Summer Erlicheer
Buy Plants, Seeds, Fruit Trees & Seed Potatoes | Thompson & Morgan (http://www.thompson-morgan.com/plants1/product/p84503/2.html)
Sözkonusu yaz nergisini Türkiye'de satan var mı acaba?
arkadaşlar nergislerimi dayanamayıp içeri aldım ve birden boy atmaya başladılar.sizlerle paylaşmak istedim.bir de soğan ile yaprakların birleştiği yerde beyazlama ve şişkinlik başladı bir sorun mu var acaba?
YeniGine
16-02-2013, 23:51
Sevgili akgül; hocalarımız yardımcı olacaklardır ama nacizane içeri almayın, dışarıda kalsın derim; şişkinlik ise çiçekleriniz geliyor... Ne kadar güzel; gözünüz aydın!..
Ekim zamanı:
Nergis soğanlarını Ankara gibi kışı sert geçen yörelerde kışa girmeden önce köklenmelerini sağlamak için ekim ayı ortalarında, diğer ılıman bölgelerde ise kasım ayı içinde ekmeniz uygundur.
Toprak istekleri:
Nergisler genelde hafif asidik toprakları sever..Eğer bahçenize ekmeyi düşünüyorsanız; ekim yapılacak yerlerinin bol güneş alan bir alan olmasına dikkat ediniz, rüzgara kapalı-kuytu yerleri seçiniz..Ağaç altlarına, gün boyu gölge olan yerlere kesinlikle ekmeyiniz..Aşırı yağışlarda suyun göllenme yapmadığı, su birikmeyen yerleri tercih ediniz..
Ekim yapmadan önce, toprağa yanmış hayvan gübresi ve torf, yaprak çürüntüleri ilave ederek bel küreği ile en az 20-25 santim derinlikte kazarak toprağı havalandırıp karıştırınız..Nergislerinizi ayrı ayrı yerlere değil, 15'er santim aralıklarla aynı yere toplu olarak ekiniz..Ekimden hemen sonra toprağı bol sulayınız.
Soğanlarınızı özellikle Ankara gibi kışı sert ve donlu geçebilen yerlerde 10-12 santim derinliğe ekiniz ve üzerini don olaylarına karşı 2-3 santim yaprak çürüntüsü ile örtmeniz yararlı olacaktır.Ayrıca, her soğanın yanına küçük bir dal parçası sokarak yerlerinin belli olmasını sağlayınız.
Ayrıca, bahçenize ekeceğiniz soğanları yazın sulanmayan, yaz çiçeklerinin olmadığı yerlere ekiniz..Yoksa bütün bir yaz boyunca yaprakları kurumaksızın yeşil kalırlar ve 3-4 aylık çok gerekli uyku döneminden mahrum kalırlar, bu da onların gelecek yıl çiçeklenmelerini olumsuz etkiler..
Saksılara ekmeyi düşünüyorsanız, geniş ve hiç olmazsa 20-25 santim derinlikteki saksıları tercih ederek, 10-15 santim aralıklarla ve soğanın en üst kısmı hafifçe gözükecek derinlikte ekiniz.Yani soğanları derine gömmeyiniz.
En ideal saksı harcı, 2/5 iyi-kaliteli toprak+ 2/5 çok iyi yanmış hayvan gübresi ve 1/5 torfu karıştırarak elde edebilirsiniz..toprak ağır, killi ise bir miktar dere kumuda karıştırabilirsiniz..
Ekimden sonra saksı toprağını alttan-üstten iyice sulayınız..
Daha sonra, filiz uçları görünmeye başlayınca hafif sulamalarla yetininiz..
Ankara gibi kışı sert ve donlu geçebilen yerlerde, saksı toprağının çok ıslak değil, hafif nemli olmasına özen gösteriniz..Don olaylarından önce saksılarınızı varsa serin-kapalı balkonunuza alınız, serin-kapalı bir balkonunuz yoksa saksılarınızın etrafını naylon ile örtünüz veya varsa bir mukavva kutu içine koyunuz.
Ev içine, kaloriferli-sıcak ortamlara asla aktarmayın, yani gereksiz yere, erkenden gelişip şımarmaklarına izin vermeyin..
Gübre istekleri:
En ideal yetiştirme ortamı, iyi toprak+torf+yanmış hayvan gübresi karışımıdır..Hatta, saksılarınızın harcına dere kumu da ilave ederseniz, daha süzek olacak ve toprağınız çamurlaşmıyacaktır.
Gelişigüzel, göz kararıyla suni gübre kullanmayınız..
Soğan çevrelerine birer tatlı kaşığı kemik unu verebilirsiniz..
Potasyum kaynağı olarak, saksı toprağınıza 1-2 tatlı kaşığı odun külü karıştırabilirsiniz, fakat odun külünü soğan diplerine kesinlikle koymayınız..Toprağa çok kaliteli ve çok iyi yanmış hayvan gübresi karıştırdığınız zaman başka hiçbir ilave besin kaynağı, gübre koymanıza gerek yoktur.
Yanmamış, olgunlaşmamış gübre kesinlikle kullanılmamalıdır... Çünkü, yanmamış gübrede azot fazladır..Nergis çok fazla azotu sevmez..
Azot fazlalığı, soğanlarda zayıf ve gevşek doku oluşturacağı için risklere karşı dayanıksız duruma getirir.
Çiçek sonrasında nergis soğanları azota değil; en çok, soğanın iriliğini sağlayan potasyuma ve gelecek yılın çiçek oluşumunun iyi olmasını sağlayan fosfora ihtiyaç duyar..
Eğer soğanları ektiğiniz toprağa, 1/5 gibi bir oranda çok iyi yanmış bir hayvan gübresi verdiyseniz, çiçekler geçtikten sonra da ayrıca hayvan gübresi vermenize gerek yoktur..Soğanlar yeterli potasyum ve fosforu ondan sağlayacaktır..Haziran ortalarına kadar sulama ile yetinebilirsiniz..
Ekim yaptığınız toprağın fosfor ve potasyum açısından fakir olduğunu düşünüyorsanız, denizyosunu gibi organik gübrelerle takviye yapabilirsiniz..1 litre suya bir çay kaşığı yeter..15 gün arayla 2 kez verebilirsiniz.
Çiçeklenme döneminden sonra da haziran ayı ortalarına kadar yapacağınız sulamalarla birlikte 15-20 günde bir hafif gübre takviyeleri yapmanız, gelecek yılın soğanlarının daha iri olmalarını sağlayacaktır..
Sulama:
Bahçenizde ektiğiniz nergislerinize anormal kuraklık, yağış azlığı olmadığı sürece sulama yapmanıza gerek yoktur..Aralıklarla yağan yağmurlar yeterlidir.
Saksılarınızda ise, soğanları ilk ektiğinizde saksı toprağınızı çok iyi sulayınız, filizler görünene kadar ise toprağı çok ıslak olacak şekilde sulamayın, saksı altlığından ve üstten hafif sulamalarla yetinin.
Saksı toprağının üstünden 5-6 santimlik bir toprağı parmağımızla eşeleyince ıslaklık hissedemiyorsak ve saksı kenarı ile saksı toprağı arasında bir boşluk oluşmaya başlamışssa, önce saksımızı üstten iyice suluyoruz, daha sonra da saksı tabağından toprak artık ememiyene kadar su veriyoruz..
-İster alttan ister üstten sulama yapalım, sulama işi bitince saksı tabağında asla su bırakmıyor, döküyoruz..
-Eğer saksı toprağının üst tabakasında beyazlanmalar, yani tuzlanma belirtileri görüyorsak, sulamayı üstten yapıp bu tuzların saksı altlığından çıkıp yıkanmalarını sağlıyoruz..
-Musluk suyu yerine saksılarımızın yağmur suyuyla sulanmasını her zaman tercih ediyoruz..
-Üstten sulama yaparken suyu yavaş yavaş veriyoruz, soğanların dibine değil, saksı kenarlarına veriyoruz suyumuzu..
-Havalar ısınmaya başlayınca, yani hava sıcaklıkları 13-16 derecelere çıkınca, filizlerin ve çiçek saplarının gelişimi hızlanacağı için özellikle susuz bırakmamaya çalışıyoruz..Çiçeklenme dönemi, nergislerin suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemdir..ama, çok sık ve fazla su vererek şımarmalarınada sebep olmuyoruz..dengeli su vererek onların pişkin büyümelerini sağlıyoruz..
-Saksılarımızın su alma kapasitesini zamanla az çok anlarız..Bahar aylarında, gelişim hızlanınca vereceğimizin suyun yarısını üstten verdikten sonra yarısınıda alttan verebiliriz..
-Çiçeklenme döneminde artık nergisleriniz oldukça köklenip geliştiği ve kökler neredeyse saksı tabanına yakın bölgelere indiği için sadece üstten değil mutlaka alttan da sulama yapınız..
Çiçekler açıp geçtikten sonra yapılacak işler:
En önemli dönem budur..Sakın ''tamam çiçekler geçti, artık saksıları güneş görmeyen bir yere aktarayım'' demeyin..Sakın ama sakın, yaprakları erkenden kesip atmayın..
Yine bol güneşli bir köşenizde, haziran ortalarına kadar düzenli sulamaya devam ediniz....Böylelikle gelecek yılın soğanları maksimum iriliğe ulaşacaklardır.
Haziran ayı ortalarında sulamayı tamamen kesiniz ve yaprakların kendiliğinden sararıp kurumalarını bekleyiniz..Daha sonra saksılarınızı kasım ayına kadar serin-gölge bir yere aktarabilirsiniz..Soğanların serin bir ortamda geçireceği bu 3-4 aylık uyku dönemi gelecek yılın çiçeklerinin bol ve büyük olmalarını sağlıyacaktır..
Nergis soğanlarınızı, yapraklar ve saksı toprağı takır takır kurumadan sakın sökmeyiniz.
Ekim kasım aylarında tekrar onları bol güneşli bir alana çıkarıp bol bol sulayarak gelecek yılın gelişimine hazırlarsınız.
Çiçekler:
Çiçek tomurcukları hava sıcaklıkları 14-15 derecelere ulaşmaya başlayınca açmaya başlar..Kokularını tam olarak hissetmeniz için tomurcukların çoğunluğunun açmasını bekleyiniz..Eğer tomurcukların açma döneminde hava sıcaklığı 7-8 gibi derecelere düşerse kokularını çok hafif duyarsınız..Telaşlanmayın..Hava sıcaklıkları tekrar 17- 20 derecelere ulaştığında tüm tomurcuklar hızla açacak ve kokularını en yoğun şekilde hissedeceksiniz..
Benim yıllardan beri edindiğim izlenimlere göre, bol güneş gören saksılarda veya açık arazide, bahçede güneşli bir yerde yetiştirilen nergislerin kokuları çok daha keskin ve yoğun olmaktadır.Örneğin, köyden getirdiğim, fidanlığımda yetişen nergislerden 15-20 sap çiçek, evimin her köşesine kokularını yayabilmektedir.
Çiçekleri kesmezseniz yerlerinde 20-30 gün dayanırlar..Çiçeklerin daha uzun süre dayanabilmesi için eğer hava sıcaklığı 25 ve üstü derecelere çıkarsa saksılarınızı aşırı güneş ışığı altında bırakmayınız ve gölge bir yere alınız..
Kesip vazoya alırsanız suyunu günde en az bir kere değiştirip,kalorifer peteği gibi sıcak noktalardan uzak tutunuz.Ayrıca, vazonuza koyduğunuz çiçeklerin saplarının ucundan 2 günde bir 4-5 milimetre kesiniz.En önemlisi,yatmadan önce vazonuzu dışarıya, balkona çıkarınız..
Soğanların sökümü ve saklanması:
Soğanları en çok 3 yılda bir, yapraklar iyice kuruyunca haziran ayı sonlarında sökünüz..Soğanları sökünce kuvvetli güneş altında bırakmayınız..Sökülen soğanlar 3-4 gün serin gölge bir yerde havalandırılınca yavruları ayırınız..Dışlarındaki eski kabuklarını ellerinizle oğuşturarak temizlerseniz iyi olur..Ayrıca köklerini de koparıp temizleyiniz..
Ekeceğiniz zamana kadar evinizin en serin, karanlık, rutubetsiz ve havadar bir köşesinde bir file veya üstü açık mukavva kutu içinde muhafaza ediniz..
Aynı ekim bakım bilgileri lale soğanları için de geçerlidir. 7-8 santim derinliğe, 10 santim aralıklarla ekmeniz yeterlidir.
Bloglarım:
kokulukatmerlinergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/)
Double Daffodil Erlicheer | Smile! You (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/)
çiçeksever
18-02-2013, 14:08
Bunlarda benim nergislerimden 2 örnek.Çiçekler tomurcukta.
kelebek çalısı
22-02-2013, 20:43
Kuzey cephedeki nergisler açmaya başladılar. Üstelik daha önce kokuları yokken, bu sene kokulu çiçeklere sahipler.
Bunu etkileyen faktörün sıcaklık dereceleri ile ilgili olduğunu bu sene öğrendiğimden kendimce yaptığım çıkarım sonucu, bu sene nergis soğanlarının arzu ettikleri şartları bulduklarına karar verdim.
372124
372123
YeniGine
22-02-2013, 23:56
Benim bu sene saksıya diktiğim (Mecburen saksıya diktim) nergisler bakıyorum yaprakları çok cılız sulamada mı bir hata yapıyorum acaba? Çok su vermiyorum zira.
Fagus Sylvatica
23-02-2013, 20:58
iki hafta kadar önce diktiğim nergislerden saksıda olanı eşeleyip baktım ve hemen yüzeyde yapraklarını buldum. Sanırım yarın ya da öbür gün yüzeye çıkar! çok sevinçliyim. Muhtemelen topraktakiler de aynı durumdadır.
Fulya Nergis diye aldigim Nergis sari renk acti. Ama kokulu olmasi beni cok memnun etti. Gunes artik ogleden aksam uzerine kadar pencerede. Ciceklerin uzun omurlu olmasi icin golgeye almali miyim?
..Ciceklerin uzun omurlu olmasi icin golgeye almali miyim?
Sayfanın sonuna bakınız:
http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/
güzellerim çiçek açmaya başladı.
Sayin pria'dan aldigim nergislerin sap dipleri sismeye basladi
Pria'dan aldığım Nergisler açmaya başladı.
Şanslı günümüz. Ormanda nergis ararken orman kenarı bir arazide yeni sürülmüş bir tarla dolusu doğal nergize denk geldik.
mtgokduman
01-03-2013, 09:09
Sevgili Pria, sizden sonbaharda aldığım soğanları kayınbabama hediye edip mersin erdemli yaylasına göndermiştim... Dün akşam mersinden döndüler ellerinde bir buket sizin nergiz ama ne güzellik sormayın gitsin ... kokuda hariak herhalde en erken çiçek alan biz olduk gibi... Sanırım çanakkalede de açmıştır çiçekler...Çok teşekkürler ederim...
Bizdede açtılar ve bizde hayran kaldık bu sene tekrar sipariş vereceğiz anlaşılan görüntü ve koku muhteşem bir tarla olsun isterdim bende :))
Sevgili ilkazra neresiymiş merak ettim burasını.
Sayın Nardane fotoğrafları Döngele de çektim.Çok güzel bir gündü. Yetiştirmeye çalışsak öyle olmazlar :p nasıl o kadar çoğalabilmişler hayret verici bir olay.
Selamlar bu yıl ilk defa Üç çeşit nergis soğanı alıp ektim.Şimdilik iyi gidiyor.Sümbülü de çok seviyorum ama nergisin ayrı bir güzelliği varmış.Çiçeği sanki gülümsüyor
Son resimdekinin türünü bilmiyorum ama asya lalenin soğanları.Çok hafif bir kokuları var
374576
374577
374578
engin1981
03-03-2013, 22:01
orta büyüklükteki bir saksıda 5 adet karaburundan aldığım nergisim var.soğanlar bir kaç ay önce kendi kendine yeşermeye başladı bende ondan sonra düzenli suladım.boyları çok fazla büyüdü ama daha çiçek açacak sap görünmedi hiçbirinde.Acaba umudu kesmeli miyim.bu saatten sonra izmirde çiçek verir mi.
YeniGine
04-03-2013, 00:22
:( Neden bu kadar cılız kaldılar acaba? Saksıya aldığım bahçe toprağına diktim. Umarım ustalarımdan birisi yardımcı olur bana...
374723
..bu saatten sonra izmirde çiçek verir mi.
Karaburun erkenci bir tür..Aralık-ocak aylarında çiçeklenir..
Kısmetse artık seneye..
melih500
05-03-2013, 16:52
Öğrenci evimdeki nergislerimde ufak küçüksinekler uçuşuyor boğmaya çalıştım yine çıkmışlar ne yapacagım ?? bilgisi olan var mı acaba acil soğan sineği olma riski var mıdır ??
benim nergislerimde tomurcuktalar çok mutlu ve sabırsızım:)
loveforlife
05-03-2013, 19:29
Benim nergislerim saksıda oldukça keyifliler... Kedim Fincan Hanım da bu durumdan oldukça memnun!
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/374646d1362344107-img_8945.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/374647d1362344107-img_8946.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/374648d1362344107-img_8953.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/374649d1362344107-img_8952.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/374650d1362344107-img_9031.jpg
kelebek çalısı
05-03-2013, 20:52
Güney cephedeki nergislerim de açtı. Üzerinde henüz tomurcukta olanlar ile birlikte toplam 14 çiçek başı saydım.
Belirsiz de olsa bir kokuları var gibi geldi bana. Daha önce onu da duyamamıştım.
375278
375279
375280
375281
375282
hepsi cok güzel maşallah diyelim yoksa mazallah çok feci nazar ederim:D gözlerimden ejderha gibi ateş saçarım valla baktığım yer yıkılır:D
Sayın loveforlife, Fincan hanım yaprakları yemiyor değil mi? Bildigim kadarıyla Nergis kediler icin zehirli
Sayın pria'dan aldığım 3 adet soğanı bir saksıya dikmiştim.5-6 cm.çıkmışlardı.Büyümeleri durmuş gibi hissedince soğanlarına baktım,üçü de çürümüş ve çok kötü kokuyordu,çok üzüldüm.
Sayın pria'dan aldığım 3 adet soğanı bir saksıya dikmiştim.5-6 cm.çıkmışlardı.Büyümeleri durmuş gibi hissedince soğanlarına baktım,üçü de çürümüş ve çok kötü kokuyordu,çok üzüldüm.
koku var ise Bakteri çürüklüğüdür. Atın yenisine bakın...Bakteri hastalıkları problemdir.
loveforlife
07-03-2013, 19:26
Sayın loveforlife, Fincan hanım yaprakları yemiyor değil mi? Bildigim kadarıyla Nergis kediler icin zehirli
Fincan Hanım mama bile yemiyor doğru dürüst... Epey seçici yani;) Sukulentlerimi yemeyi tercih ediyor:dilli: Nergisleri ve sümbülleri resmen kendinden geçercesine kokluyor... Hassasiyetiniz için çok teşekkür ederim Sayın Polemos.
ozgursahin
08-03-2013, 17:31
nergislerim
ozgursahin
08-03-2013, 17:33
devam
ozgursahin
08-03-2013, 17:36
resimlere devam
ozgursahin
08-03-2013, 17:37
resimlere devam devam
Sari nergis goncalarinin cogu acti
hocam100
08-03-2013, 18:36
Özgür bey nergisleriniz harika olmuş.
ozgursahin
08-03-2013, 20:24
Sayın mevlüt hocam sayenizde sizle tanıştıran bu agaçlar nete teşekkürler ayrıca size ve adnan kaygan beye teşekkür ederim.saygılarımla
mavi eylul
09-03-2013, 23:03
sayın pria'dan aldığım nergisim güzel bir kokusu var ...diğerleri de yeni yeni büyümeye başladı...
melih500
10-03-2013, 16:03
nergislerim tomurcuklarının üzerindeki zar kurudu ama çıkamıyor ve içinde büzüşmüş ölmüşaçamıyor bazılarını elimle tepelerini yırttım biraz onlar çıkıyor acacak gibi böyle olmasının sebebi ne anlamadım toprakları yaş gözüküyor. Suzuluktan dolayı ola bilir mi lütfen yardım edin !!!
Sayin Melih,bence sayin Pria daha dogru cevap verebilir dusuncem.
Bizim bahcenin ise bu yil Nergiz karnavali yasanacak kismetse.Daha ufaklar.Bazilari 5 cm kadar oldular belki.Tomrucuklari da var.Ama az zaman daha bekleniyor dusuncem.Malum,Kuzeydeyim,biraz daha sabredecem mecburen.Daha sonra burda sizinle bulusturacagim( fotograflayarak elbet).Herkeze nergiz kokulu gunler dilerim...
melih500
10-03-2013, 22:06
Sayin Melih,bence sayin Pria daha dogru cevap verebilir dusuncem.
Bizim bahcenin ise bu yil Nergiz karnavali yasanacak kismetse.Daha ufaklar.Bazilari 5 cm kadar oldular belki.Tomrucuklari da var.Ama az zaman daha bekleniyor dusuncem.Malum,Kuzeydeyim,biraz daha sabredecem mecburen.Daha sonra burda sizinle bulusturacagim( fotograflayarak elbet).Herkeze nergiz kokulu gunler dilerim...
Teşekkürler sarigoz bu arada bana yolladığınız kardelenler açmış annemden bilgi aldım :p
nergiz fotoğraflarınızı bekliyorum :o
Bahçede kışı yeşil olarak geçirdilerse muskari olabilir. Yaprakları benziyor.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12415.htm
Bu türün hemen yanında muskari de var, muskariler bunlara göre daha kısa ve açık yeşil yapraklı, yarın bu kim olduğunu keşfedemediğimiz türün bahçedeki görüntüsünü de paylaşacağım...Tek ve son ümidim bana hediye eden yakınımın bahçesinde çiçek açtığında görüntülemek.. bendekiler bu yıl dikildi, köklü haldeyken geldi,çiçek açar mı bilmiyorum...Beklemedeyim, ama itiraf edeyim burada yüzlerce adı sanı çiçeği belli türü inceleyip de bunun ne olduğunu bilememek sabırsızlık hissettiriyor...Delirmeden çiçek açsaydı bari :)
sayın pria'dan aldığım nergisim güzel bir kokusu var ...diğerleri de yeni yeni büyümeye başladı...
Elinize, emeğinize sağlık sayın mavi eylül..
Çok güzel büyütmüşsünüz nergislerinizi..Eğer sökmez de yerlerinde bırakırsanız seneye her kökten 3-4-5 çiçek alabilirsiniz..
Ayrıca fotoğraflarınız harika..teşekkürler..selamlar..
kelebek çalısı
11-03-2013, 20:33
nergislerim tomurcuklarının üzerindeki zar kurudu ama çıkamıyor ve içinde büzüşmüş ölmüşaçamıyor bazılarını elimle tepelerini yırttım biraz onlar çıkıyor acacak gibi böyle olmasının sebebi ne anlamadım toprakları yaş gözüküyor. Suzuluktan dolayı ola bilir mi lütfen yardım edin !!!
Aynı durum benim için de söz konusu oldu, fakat aynı saksı içindeki bazı nergislerde bu durum gözlenirken, diğerleri normal.
Ben de saksıya ektiğimden su kontrolünü gerektiği gibi yapamamış, toprağını zaman zaman nemsiz ve kuru bırakmış olabilir miyim diye düşündüm ama net yanıtı bulamadım.
Fotoğraf ekleseydiniz daha iyi fikir verebilirdi..
Ya gereksiz, aşırı gübre verdiniz, azıcık susuz kalınca kökler kavruldu....
Ya aşırı su verdiniz; kökler, dolayısıyla soğanlar bozulmaya başladı..
Mantar veya bakteri de olabilir diyeceğim ama, yapraklarda da bozulma olurdu o zaman..
Son ihtimal ise; çiçek sapı büyürken toprak susuz kaldı..
''toprakları yaş gözüküyor'' diyorsun Melih kardeşim..ama..Üstten sulama yapıyorsanız ve az su veriyorsanız saksı tabanına yakın toprak kuru kalmış olabilir, kökler de şimdi saksı tabanına çok yakın olduğu için susuzluktan çiçekler canlılığını yitirmiş olabilir..çiçeklenirken çok güzel sulamak lazım..suya en çok ihtiyaç duyduğu dönem çiçeklenme dönemidir..saksı tabanına yakın toprağı kontrol edin derim..kuruysa, saksı altlığından sulayın..
Selamlar..
Aklıma gelenler bunlar..
Not: 8 günden beri köydeyim..Dönüşte bende güzel fotolar ekleyeceğim..
melih500
11-03-2013, 23:34
Fotoğraf ekleseydiniz daha iyi fikir verebilirdi..
Ya gereksiz, aşırı gübre verdiniz, azıcık susuz kalınca kökler kavruldu....
Ya aşırı su verdiniz; kökler, dolayısıyla soğanlar bozulmaya başladı..
Mantar veya bakteri de olabilir diyeceğim ama, yapraklarda da bozulma olurdu o zaman..
Son ihtimal ise; çiçek sapı büyürken toprak susuz kaldı..
''toprakları yaş gözüküyor'' diyorsun Melih kardeşim..ama..Üstten sulama yapıyorsanız ve az su veriyorsanız saksı tabanına yakın toprak kuru kalmış olabilir, kökler de şimdi saksı tabanına çok yakın olduğu için susuzluktan çiçekler canlılığını yitirmiş olabilir..çiçeklenirken çok güzel sulamak lazım..suya en çok ihtiyaç duyduğu dönem çiçeklenme dönemidir..saksı tabanına yakın toprağı kontrol edin derim..kuruysa, saksı altlığından sulayın..
Selamlar..
Aklıma gelenler bunlar..
Not: 8 günden beri köydeyim..Dönüşte bende güzel fotolar ekleyeceğim..
çok teşekkür ederim Adnan bey dediklerinizi uygulayacağım.. ;)
Selamlar, bir yakınımdan alıp bu sene diktiğim bir nergis türü var , çiçeği nasıl açacak bilemiyorum , aslında yaprakları nergise benzediği için nergis diye tahmin ediyorum ,soğanlı başka bir çiçek de olabilir, hiçbir yerde fotosuna rastlamadım...buraya şimdilik ek olarak gelenlerin saksı değiştirirken çektiğim bir fotosunu ekliyorum..Daha sonra bahçedekilerin fotoğraflarını da ekleyeceğim...Yaprak uçları kıvrık duruyor , koyu yeşil yapraklı ....Yardımlarınızı bekliyorum..Bu türü tanıyan var mı ?
Bir türlü hangi çiçek olduğunu anlayamadığım soğanlı bitkinin adı '' Göç Göç çiçeği'' imiş, (Sternbergia lutea) türü tanımamı sağlayan (ve bana ohh bee dedirten) ( hocam100 ) Mevlüt Beye tekrar tekrar teşekkürler...
mandalinci
12-03-2013, 11:32
Sayın pria dan aldığım nergislerim açtı.
Boyları biraz kısa gibi ama olsun görüntü çok güzel :)
mandalinci
12-03-2013, 11:44
İki resim daha :)
Aralarda da lale ve diğer soğanlılar dikili.
Benim üçgüzel nergis,oldu dokuz güzel :)
377542
377543
Sayin pria'dan aldigim nergislerin son hali. Sanirim 1-2 hafta icinde acacaklar
İyi günler,bende bol miktarda nergis soğanı var ama hepsi yalınkat.Yinede çok güzel kokuyorlar.Sayın Pria'dan yukarıda görüntüleri olan katmerli cinsinden rica edebilirmiyim?Ayrıca nergis soğanları toprakta durdukça kendini derine çekiyor gördüğüm kadarıyla.
Merhabalar; Bu hafta pazardan resimde gördüğünüz paket içinde nergis aldım.Soğan çıkıcanı ümit ediyordum ama resimdeki tuhaf şeylerden çıktı.Bu ne ki? ne ki bu? ki bu ne?
Sevgi Durul
12-03-2013, 18:12
Merhabalar; Bu hafta pazardan resimde gördüğünüz paket içinde nergis aldım.Soğan çıkıcanı ümit ediyordum ama resimdeki tuhaf şeylerden çıktı.Bu ne ki? ne ki bu? ki bu ne?
Aynısafa tohumuna benzettim ya da başka bir bitkinin tohumu.:)
Ben daha çok denizatına benzettim bol bol denizatım olucak sanırım:)) Şaka bi yana acaba tohum olup bi kaç sene büyüyünce soğan sonrada çiçek olma ihtimali varmı ki?
Aynısafa tohumuna benzettim ya da başka bir bitkinin tohumu.:)
Sayın SDurul,
Sizinle aynı fikirdeyim. Aynısafa çiçeğinin tıbbi olarak kullanıldığından bahseden çeşitli sitelerde adının portakal nergisi olarak geçtiğini okudum.
kelebek çalısı
12-03-2013, 18:47
Aynısafa tohumları örneği (http://www.agaclar.net/forum/1012433-post5148.htm) burada da mevcut...
Paketindeki çiçekle ilgisi olmadığından bu fotoğraf ile paketlenerek satılmasına ise pes diyorum. :D
Sayın pria dan aldığım nergislerim açtı.
Boyları biraz kısa gibi ama olsun görüntü çok güzel :)
Bu nergis türü, büyümenin başlangıcında, çiçek açana kadar yapraklarını fazla uzatmaz..Çiçek sapı da ilk baştan kısadır ama tomurcuklar açtıkça günden güne çiçek saplarını hızla büyütür..Çiçekler geçtikten sonrada yapraklar uzayıp kalınlaşmaya başlarlar..
Tabi sulama işini ihmal etmemek gerek bu dönemlerde..
Özellikle çiçek sapı gelişirken suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemdir..
Fotoğraflarınız harika sayın mandalinci..çok güzel yetiştirmişsiniz nergisleri..selamlar..
İyi günler,bende bol miktarda nergis soğanı var ama hepsi yalınkat.Yinede çok güzel kokuyorlar.Sayın Pria'dan yukarıda görüntüleri olan katmerli cinsinden rica edebilirmiyim?Ayrıca nergis soğanları toprakta durdukça kendini derine çekiyor gördüğüm kadarıyla.
Satış bölümünden rezerve ettirebilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/30330.htm
Ayrıca:
Double Daffodil Erlicheer | Smile! You (http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/)
Sayın pria nın soğanları tomurcukta. Yalınkat nergis tomurcukları yanında çok komik görünüyorlar tombik tombik. Bir hekim arkadaşım bunları görünce 'çoğul gebelik gibi ' dedi. (Bu benzetmenin patentini alacağım ) İkiz, üçüz yetmez. Beşiz bebekler bekliyorum sabırsızlıkla :D Çok teşekkürler şimdiden Adnan bey!
Yukardakiler düz nergisler. Katmerli tomurcuklarım burada.
nergislerim bu yıl çoştu resmen geçen yıla oranla 2 kat daha fazla çiçek açtılar bu mutluluğu sizlerle paylaşmak istiyorum:
http://d1303.hizliresim.com/17/g/l1gwh.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1303.hizliresim.com/17/g/l1gvy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1303.hizliresim.com/17/g/l1gxf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1303.hizliresim.com/17/g/l1gzl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
82 kere maşallahh:) 41 kurtarmaz..benimkilerde açtı ama kokmuyorlar demekki degisik türleri var. asya lalenin sarı nergisleri bendekiler.
Nergislerim çoştukça çoşuyor
Köydeydim 10 günden beri..bu yıl satışa sunacağım ''erlicheer'' türü nergislerim yeni yeni çiçek saplarını çıkarmaya başlamıştı..
Otları temizledim çepinle..
Tabi, soğanlar daha iri olsun diye çiçek saplarını kesmek zorunda kaldım bu yıl yine..
Bloglarım:
Geçen yıl satış amacıyla söktüğüm ''erlicheer'' nergislerimin bazılarını sökmeyi unutmuşum..benim için sürpriz oldu..
Geçen yıl çepinimden kurtulan 30-35 kök nergis çiçeklerini açmıştı bu gidişimde..
Bende onları kesip eşime köy hediyesi olarak takdim ettim..20 sap çiçek evin her tarafını yoğun kokularıyla sardı..
Kırda, bahçede yetişen ''erlicheer''lerin kokuları çok çok daha yoğun..
İstanbul'da saksılarıma ektiğim soğanlar bu yıl maalesef biraz küçüktüler..
En irileri seçe seçe satın alanlara gönderdiğim için bu yıl bana en ufakları kaldı..
Onlar da çiçeklenmeğe başladılar:
Bu nergis türünün adını hala tam bilmiyorum..Çok çok katlı..gösterişli-çok iri çiçekli..fakat kokusuz..Kokusuz olduğu için yıllardan beri onları hiç sökmedim..geçen yıl yavrularını ayırıp ektim..bu yıl açtılar..
Kasım ayında diktiğim soğanlar, hepsi aynı anda
378166
açsa çok daha güzel görüneceklerdi.
Çok iri çiçekler açtı. Sarı güzel.
378167
Sayın pria,öncelikle emeklerinize sağlık.Maaşallah,bütün yurdumuzu nergise boyamışsınız.Her yer mis gibi kokmuş.
Hani kalp kalbe karşı derler ya;
57.sayfa,1685.mesajdaki değişik sarı nergisin,dün bir fotoğrafını çektim.Tüm uğraşıma rağmen,telefonumdan aktaramadım.Üstelik (bitki delilerinin delilik öyküleri) bölümünde okuduğum ve güldüğüm şey,başıma geldi.
Bu nergisi,başsağlığına gittiğimiz bir evde fotoğrafladım.İnsanlar üzgün,benim aklım nergiste.Oradan ayrılırken evsahibine,çiçeğini çok beğendiğimi ve birkaç ay sonra soğanını almak için geleceğimi söyledim.Anlayışla karşılayıp,vereceğini söyledi.Bende bir sevinç :)
En kısa zamanda fotoyu paylaşacağım.Saygılar,bol çiçekli günler.
Not:Nergisin türünü ben de merak ediyorum.
hocam100
15-03-2013, 19:56
Benim de bu yıl karabuurn nergislerim coştu arkadaşlar.Şimdiye kadar böyle çiçek vermemişti. Sebebini hem iklime hem de bakıma bağlıyorum.Zira bu yıl gübreleri tam zamanında verdim.Şimdilerde bir vazo dolusu islayıp o özlediğim kokusunu alıyorum.
Benim de bu yıl karabuurn nergislerim coştu arkadaşlar.Şimdiye kadar böyle çiçek vermemişti. Sebebini hem iklime hem de bakıma bağlıyorum.Zira bu yıl gübreleri tam zamanında verdim.Şimdilerde bir vazo dolusu islayıp o özlediğim kokusunu alıyorum.
Geç mi ekmiştiniz? Bildiğim kadarıyla Karaburunlar erkenci bir tür.
hocam100
15-03-2013, 20:00
Bu yıl Kasım başı ektim.
Rana+miraç
15-03-2013, 20:19
Nergis zamanı.
Sonbaharda BİMden alıp ektiğim nergislerim açtılar.
Yaşasın bahar.
hocam100
15-03-2013, 21:38
İthal nergislerde sadece görüntü vardır.Koku falan bulamzsınız.Ama karaburun türü farklıdır.
Kokusu için iklime göre nergis seçilmeli diye düşünüyorum. Erkenci çeşit olan karaburun bahçemde çok güzel sonuç veriyor. Bu sene edindiğim jetfire'da (erkenci) güzel kokusu olan bir tür.
Benim zorunlu iklimle denemelerim size belki tecrube olur.Bu çiçeği geç ekmek en iyisi yoksa yaprağı pırasa gibi büyüyüp çiçek açması az oluyor.
Hocam,
Geçen yıl bunları yazmıştınız..
Bende size cevaben ''nergis soğanları, yazın geçirdikleri uyku döneminde gelecek yılın çiçek tomurcuğunu hazırlar, yazın uyku döneminde çiçek tomurcuğunu oluşturamamış bir soğanı siz geç te ekseniz artık açamaz'' diye yazmıştım..
Ayrıca, sayın kgursan da bu konuda şunları yazmış:
''Nergis (Daffodil) soğanları söküldükleri zaman içinde çiçek tomurcuğu vardır. ''
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12515.htm
Yani, siz, yaz aylarında söküldüğü zaman içinde çiçek tomurcuğu oluşmamış bir nergis soğanını geç te ekseniz, erkende ekseniz çiçek veremez..
Siz, Acıpayam gibi -18'leri gören bir yerde Karaburun nergislerinin coştuğunu yazıyorsunuz..Peki, bunlar daha ılıman bir bölge olan Karaburun yarımadasında nasıl çiçek veriyor?
Ben bu Karaburun nergislerinden değişik şekillerde birçok denemeler yaptığım halde, çiçek verimi alamadım, bir türlü akıl erdiremedim..
Acıpayam'ın -18'leri gören ayazına nasıl dayanıyor, kavrulmuyor bunlar hayret ediyorum..Evvelki yıl Çanakkale'de eksi 7'lerde bile yapraklarının yarısı kavrulmuştu bunların..
Acıpayamın soğuğunda sizin Karaburun'lar nasıl coşuyorda, bizdekiler pırasa tarlası gibi büyüyor anlayamıyorum..
Ayrıca, fotoğraflarınıza bakıyorum, her Karaburun soğanının dibinde hemen hemen yavru soğan yaprakları ya çok az ya da yok gibi..Oysa bana verdiğiniz Karaburun'ların her kökünde en az 4-5 yavru soğan filizleri oluşuyor..Bu nasıl oluyor?
Adnan bey benim nergisler bu yıl 30 cm karın altında kaldı.Bakalım nasıl olacak.Çiçek açabilecek mi.Karaburunlar açamaz ama sizden aldıklarım 1 cm filizlenmişti öylece kaldı.
Geçen yıl 13 ocakta böyle yazmıştınız..
Çelişkiler var yazdıklarınızda Hocam?
Kokusu için iklime göre nergis seçilmeli diye düşünüyorum. Erkenci çeşit olan karaburun bahçemde çok güzel sonuç veriyor. Bu sene edindiğim fortissimo'da (erkenci) güzel kokusu olan bir tür.
Sayın üzüm..
Koku olayını bende şöyle yorumlayayım..
Bir nergis türü eğer kokulu bir tür değilse, siz onu hangi iklimde ekerseniz ekin koku vermez..
Kokulu tür nergislerin kokularının daha yoğun olması için onları güneşi en bol olan yerlere ekmek gerek..
Günde 12 saat güneşi gören bir nergis ile günde 5-6 saat güneş gören nergisin kokuları aynı olmuyor..
Şehirlerde balkonlarımıza ektiğimiz nergisler, genelde günün belli saatlerinde güneşi gördükleri için yoğun koku vermeyebiliyorlar..
Birde, çiçek sapının oluşup çiçeklenmenin başladığı günlerdeki hava sıcaklığının fazla oluşu da çiçeklerin daha güzel koku salgılamasına neden oluyor..
Benim tecrübelerim bunlar..
Ayrıca, Eskişehir gibi oldukça soğuk bir iklimde Karaburun'lardan güzel sonuç aldığınızı yazmışsınız..Siz nasıl yapıyorsunuz?
Karaburun'larınız Hocam100'ün Karaburunları gibi mart ayında mı açıyor?
Ne zaman ekiyorsunuz, ne zaman çiçekleniyor bu erkenci tür?
Yazarsanız aydınlanırız..
Sayın pria,
...
Bir nergis türü eğer kokulu bir tür değilse, siz onu hangi iklimde ekerseniz ekin koku vermez. ...
Evet, doğrudur; bütün bitkiler için de geçerlidir.
Hocam100'ün bu (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930-post1120663.htm#post1120663) mesajına cevap olarak yazdığım bu (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930-post1120685.htm#post1120685) mesajım herhalde yanlış anlaşıldı. :)
...
Kokulu tür nergislerin kokularının daha yoğun olması için onları güneşi en bol olan yerlere ekmek gerek. ...
Evet, doğrudur; fakat biraz geç açan kokulu nergis türleri için bazı iklim bölgerinde bu koşulun yeterli olduğunu düşünmüyorum.
...
Birde, çiçek sapının oluşup çiçeklenmenin başladığı günlerdeki hava sıcaklığının fazla oluşu da çiçeklerin daha güzel koku salgılamasına neden oluyor. ...
'hava sıcaklığının fazla oluşu' belirsiz bir kavram. Sizin sıcak hava dediğiniz yanılmıyorsam İstanbul, Çanakkale için geçerli olan bir sıcaklıktan bahsediyorsunuz. Bir örnek vererek açıklamaya çalışayım. Sizin için 10º o tarih için 'hava sıcaklığı fazla' olarak ifade edilirken bazı bölgelerimizde 15-20º için 'hava sıcaklığı fazla' ifadesi kullanılıyor.
Belli bir sıcaklığın üstünde açan nergislerin kokusunun yok olduğunu yaşadım. Bu nedenle bulunduğum iklim ve benzerlerinde erkenci kokulu nergislerinden koku yönünden daha başarılı sonuçlar elde edilebileceğini düşünüyorum. Lütfen bu cümlemi de yanlış anlamayın. Hafif kokulu bir nergis yoğun kokuluya dönüşür demiyorum. İsmine doğru koku özelliğini kaybetmez diyorum. :)
...
Ayrıca, Eskişehir gibi oldukça soğuk bir iklimde Karaburun'lardan güzel sonuç aldığınızı yazmışsınız..Siz nasıl yapıyorsunuz?
Karaburun'larınız Hocam100'ün Karaburunları gibi mart ayında mı açıyor?
Ne zaman ekiyorsunuz, ne zaman çiçekleniyor bu erkenci tür?
Yazarsanız aydınlanırız..
Eskişehir'in önünde Sarıcakaya yazıyor.:) Sarıcakaya'nın iklimi Eskişehir'den farklıdır.
Hocam100 soğuklandırmış galiba; bu nedenle açma tarihlerini karşılaştırmak yanlış olur.
Her sene ilk açan nergisim karaburundur. Bu sene 7 şubat'da açtılar. 26 şubat'da fortissimo, 10 Mart'da erlicheer açtı. (fortissimo erkenci bir tür olmakla beraber ilk senesi olduğu için seneye biraz erken-biraz geç açabilir.)
Karaburun nergislerim ilk seneyi saksıda geçirdiler; iki senedir bahçedeler. Yazın su yüzü görmezler; sonbahar yağmurlarıyla yeşerirler.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. :)
Eskişehir'in önünde Sarıcakaya yazıyor.:) Sarıcakaya'nın iklimi Eskişehir'den farklıdır.
Sarıcakaya, Eskişehir'de nergis yetiştiriciliği için mikroklima isteklerinin çok uygun olduğu bir özel yer; özellikle Karaburun'lardan iyi sonuçlar almanızda bunun katkısı çok olsa gerek sayın üzüm:
...Ülkemizde kesme çiçek üretimi Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yer alan mikroklimatik alanlarda yoğunlaşmaktadır. Sarıcakaya’nın sahip olduğu mikroklima, alan için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Dolayısıyla alandaki bu potansiyelin meyve ve sebze üretiminin yanı sıra kesme çiçek üretimi için de değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda özellikle kesme çiçekler arasında yoğun ilgi gören bir tür olan nergis türlerinin (Narcissus sp.) Eskişehir Sarıcakaya Mayıslar Köyü’ne adaptasyonun denenmesi ve kesme çiçek yetiştiriciliğini yöreye tanıtarak alternatif bir sektör olarak kazandırılması da çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır.
http://ziraat.ogu.edu.tr/resimler1/Ziraat_Brosur_1.pdf
Hocam100 soğuklandırmış galiba; bu nedenle açma tarihlerini karşılaştırmak yanlış olur.
Her sene ilk açan nergisim karaburundur. Bu sene 7 şubat'da açtılar.
Karaburun nergislerim ilk seneyi saksıda geçirdiler; iki senedir bahçedeler. Yazın su yüzü görmezler; sonbahar yağmurlarıyla yeşerirler.
Açıklamalarınız için teşekkür ederim sayın üzüm..
Merak ettiğim bir konu daha var..Karaburun'ların çiçek verimi, çiçek verme yüzdesi aşağı yukarı nedir sizin bahçenizde?
Benim literatürde ve üniversite araştırmalarından öğrendiğim kadarıyla %38'i pek geçmiyormuş çiçeklenme yüzdesi..
Ben şahsen %38'i değil, %10'u bile bulamıyorum Karaburun'larda..Aslında çok harika bir çiçeği ve kokusu var ama bu çiçek veriminin çok ayarsız ve kıt olması yüzünden soğudum onlardan..
Bunca kalabalıktan 8-10 çiçek alınca insan haliyle soğuyor..
Fotoğrafıma bakarsanız, Çanakkale'de bu yıl kış oldukça ılımlı geçmesine rağmen eksi 3-5'ler bile yaprakların sararmasına sebep oluyor..Hocam100 ise Acıpayam'ın soğuğunda, sert ayazında böyle sorunlar nasıl yaşamıyor, hayret ediyorum..
Hocam100, açık ve net olarak bu soğanları şu şekilde ekin, şu şekilde sökün, saklayın, şunları, şunları yaparsanız kesinlikle her soğandan benim gibi çiçek alırsınız diyebilse keşke..
Benim üzüldüğüm bu..Nergis başlığında bakıyorum, Hocam100'den başka Karaburun'ları coşan ve güzel fotolarla sevincini paylaşan başka üye göremiyorum maalesef..Ben 4 yıldan beri kafa yoruyorum bu konuda, ama hala iyi sonuç alamıyorum..Neredeyse kendimi kara cahil ve bilgisiz, beceriksiz addedeceğim bu Karaburun'lar yüzünden..
melih500
16-03-2013, 15:11
Bunlarda Antalyadaki öğrenci evimdeki nergisler ilk fotodaki cins Daffodils double (delnashaugh) beni kendine aşık etti. Diğerleride zarlarını yırtmalarına rağmen çıkamadılar onlar için çok üzüldüm gerçekden birininde yaprakları sararmaya başlamış ama ortasında çiçek tomurcuğu var umarım ölmez :( 7 tür nergis çeşidi var saksımda ve saksımda minik sinekler var inşallah soğan sineği değildirler :dilli:
hocam100
16-03-2013, 15:23
Adnan bey insan bu nergiste şaşırıyor.İklime bağlı olarak ne zaman açar ne kadar açar coşar mı coşmaz mı ben bile bilemiyorum.Tüm mesele iklim.Geçen yıl -18 i gördük bu yıl ise 2 defa -3 en fazla oldu.Benimkileirn bile uç yaprakları hafif yandı ama güzel çiçek var.Ben soğanları her yıl söküyorum ve yaz boyu evimin bodrumunda serin ortamda saklıyorum.Sonra dikerken özel yaptırdığım karşım gübrelerle dikiyorum.Sonra şubat ayında 2.kere farklı gübre veriyorum.Coşmasında napsın.Harika çiçek veriyor.Sebep bunlar bir de onlarla konuşuyorum. Bu da diğer sebep.
...Ben soğanları her yıl söküyorum ve yaz boyu evimin bodrumunda serin ortamda saklıyorum.Sonra dikerken özel yaptırdığım karşım gübrelerle dikiyorum.Sonra şubat ayında 2.kere farklı gübre veriyorum.Coşmasında napsın.Harika çiçek veriyor.Sebep bunlar bir de onlarla konuşuyorum. Bu da diğer sebep...
Mevlût Bey..
Bilgi paylaşılırsa değer kazanır..
Şu özel gübrelerinizin reçetesini yazarsanız çok makbule geçer..Yoksa her yıl sadece sizin Karaburun'lar coşacak, bizim gibi müşterilerde sizin nergislerinize gıpta edecek, pırasa tarlası gibi Karaburun'larımıza bakakalacağız..
Ayrıca, bitkilerle neler konuşuyorsunuz ki? Ben şimdi seneye onlara '' hadi güzellerim..bakın ne arzu ediyorsanız yaptım..beni kırmayın..güzel güzel açın'' diye onları okşasam hepsi çiçeklenecekler mi acaba?
hocam100
16-03-2013, 16:05
Gübre konusunu ziraatçimden yazıp gelmem lazım.Konuşma meselesi ise güzel olan her kelime bitkilere yarar gibi geliyor.
hocam100
16-03-2013, 16:15
Ayrıca kişiye özel yani toprağa özel gübre hazırlanır.Önce toprağınızı analiz ettirip eksiği neyse onla tamamlamanız gerekir.Bizm buralarda genel olarak toprakların ph'ı yüksektir.Ziraatçi arkadaş on agöre hazırlıyor.5 çeşit gübre ile kompoze yapıyoruz.
Açıklamalarınız için teşekkür ederim sayın üzüm..
Merak ettiğim bir konu daha var..Karaburun'ların çiçek verimi, çiçek verme yüzdesi aşağı yukarı nedir sizin bahçenizde?
Benim literatürde ve üniversite araştırmalarından öğrendiğim kadarıyla %38'i pek geçmiyormuş çiçeklenme yüzdesi..
Ben şahsen %38'i değil, %10'u bile bulamıyorum Karaburun'larda..Aslında çok harika bir çiçeği ve kokusu var ama bu çiçek veriminin çok ayarsız ve kıt olması yüzünden soğudum onlardan..
Bunca kalabalıktan 8-10 çiçek alınca insan haliyle soğuyor..
Fotoğrafıma bakarsanız, Çanakkale'de bu yıl kış oldukça ılımlı geçmesine rağmen eksi 3-5'ler bile yaprakların sararmasına sebep oluyor..Hocam100 ise Acıpayam'ın soğuğunda, sert ayazında böyle sorunlar nasıl yaşamıyor, hayret ediyorum..
Hocam100, açık ve net olarak bu soğanları şu şekilde ekin, şu şekilde sökün, saklayın, şunları, şunları yaparsanız kesinlikle her soğandan benim gibi çiçek alırsınız diyebilse keşke..
Benim üzüldüğüm bu..Nergis başlığında bakıyorum, Hocam100'den başka Karaburun'ları coşan ve güzel fotolarla sevincini paylaşan başka üye göremiyorum maalesef..Ben 4 yıldan beri kafa yoruyorum bu konuda, ama hala iyi sonuç alamıyorum..Neredeyse kendimi kara cahil ve bilgisiz, beceriksiz addedeceğim bu Karaburun'lar yüzünden..
Sayın pria,
Mayıslar'da nergis deneme ekimi yapıldığını duymamıştım. Araştırayım, hangi türlerde başarılı olunmuş merak ettim; sonucunu öğrenip yazarım. :)
Karaburunlar iki senedir bahçede; bu iki sene için de %70 çiçeklenme var diyebilirim. %38 çok düşük bir rakkam; herhalde yetiştirme ortamları doğal yetişme ortamından oldukça farklı ki bu sonuç elde edilmiş. (Sizin iklimde uygun değil anlaşılan.)
Bu kış bir gece aşırı soğuk oldu. Hemen karaburun nergislerinin yaprak uçları sarardı. Henüz çiçek sapı oluşmadığı için çiçeklenmede bir sorun yaşamadım. Gözlemlediğim kadarıyla Karaburun nergisleri çok geç çiçek sapı oluşturmasına karşılık kısa sürede çiçekleniyor. Belki bu dönemde istediği iklimi bizim bölgelerde bulduğu için çiçeklenme oranı yüksek oluyor.
Karaburun nergisi doğal bir tür. Bu nedenle üretilmiş türlere göre biraz farklı davranmasını normal karşılamak gerekiyor.
hocam100
16-03-2013, 17:05
Benim nergislerde de ilk yaprak çıkardığı sıralarda soğuk dokunmuştu yaprakları zarar görmüştü. Ama çiçek sapları henüz çıkmadığından sorun teşkil etmedi.
Aşağıdaki araştırmanın 9. sayfasında, nergis soğanlarının soğuklatılmasından olumlu sonuç alınmadığı ve Karaburun nergislerinin soğuklatmaya ihtiyaç duymadığı, yazılı:
Bazı soğanlı süs bitkilerinin saksı bitkisi olarak değerlendirilmesi üzerine araştırmalar [A research on evaluation of some bulbous ornamental plants as potted plants] (http://www.belgeler.com/blg/mtw/bazi-soanli-ss-bitkilerinin-saksi-bitkisi-olarak-deerlendirilmesi-zerine-aratirmalar-a-research-on-evaluation-of-some-bulbous-ornamental-plants-as-potted-plants)
Ayrıca, soğuklatmanın amacı erkencilik sağlamak içindir.
%38 çok düşük bir rakkam; herhalde yetiştirme ortamları doğal yetişme ortamından oldukça farklı ki bu sonuç elde edilmiş. (Sizin iklimde uygun değil anlaşılan.)
% 38 çiçeklenme oranı bizim iklimde değil sayın üzüm, aşağıda linkini verdiğim Ege Üniversitesi yüksek lisans tezinin 51. sayfasında yazılı..
İzmir'de en iri Karaburun nergisi soğanları her saksıya 4'er adet olmak üzere, muhtelif derinliklerde ekilmiş ve ekim yapılan 150 saksıdaki 600 soğanın 233 adetinin çiçeklendiği saptanmıştır:
Bazı soğanlı süs bitkilerinin saksı bitkisi olarak değerlendirilmesi üzerine araştırmalar [A research on evaluation of some bulbous ornamental plants as potted plants] (http://www.belgeler.com/blg/mtw/bazi-soanli-ss-bitkilerinin-saksi-bitkisi-olarak-deerlendirilmesi-zerine-aratirmalar-a-research-on-evaluation-of-some-bulbous-ornamental-plants-as-potted-plants)
Aşağıdaki araştırmanın 9. sayfasında, nergis soğanlarının soğuklatılmasından olumlu sonuç alınmadığı ve Karaburun nergislerinin soğuklatmaya ihtiyaç duymadığı, yazılı:
54. ve 66. sayfalara bakar mısınız? (Soğuklatma ile erken açma sağlanamadığı için olumlu sonuç alınamadığından bahsediliyor)
... insan bu nergiste şaşırıyor.İklime bağlı olarak ne zaman açar ne kadar açar coşar mı coşmaz mı ben bile bilemiyorum..
En açık ve net cümleleriniz bunlar..
Yani bu Karaburun nergisi, nerede ne sonuç vereceği hiç belli olmayan, istikrarsız bir tür..
% 38 çiçeklenme oranı bizim iklimde değil sayın üzüm, aşağıda linkini verdiğim Ege Üniversitesi yüksek lisans tezinin 51. sayfasında yazılı..
İzmir'de en iri Karaburun nergisi soğanları her saksıya 4'er adet olmak üzere, muhtelif derinliklerde ekilmiş ve ekim yapılan 150 saksıdaki 600 soğanın 233 adetinin çiçeklendiği saptanmıştır:
Sayın pria,
Çok fazla vaktim yoktu; teze sadece göz attım. Yanılmıyorsam saksıda ilk yıl için %38'lik orandan bahsediliyor.
İstanbul'da saksımdaki ve köyden getirdiğim vazodaki ''erlicheer''ler:
Blog'larım:
http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/
Sevgili Pria, sizden sonbaharda aldığım soğanları kayınbabama hediye edip mersin erdemli yaylasına göndermiştim... Dün akşam mersinden döndüler ellerinde bir buket sizin nergiz ama ne güzellik sormayın gitsin ... kokuda harika herhalde en erken çiçek alan biz olduk gibi... Sanırım çanakkalede de açmıştır çiçekler......
Yeni döndüm..Köydeki nergislerim de bir güzel açmışlar sayın mtgokduman..
Yıllarca hayatlarınıza renk katar inşallah nergislerim..
Selamlar..Mersin'e de tabi..
Sayın pria beğenmek kelimesi yeterli gelmiyor ''BAYILDIM '' diyesim geliyor.
Nasıl harika görünüyorlar inanın kıskanıyorum neden benim olmuyor diye...
ozgursahin
17-03-2013, 13:15
diger dergisdende güzel ve degerli iki nergis resimleri daha kızlarım
hocam100
17-03-2013, 13:19
Özgür bey hepsine maşallah.
ozgursahin
17-03-2013, 13:24
a.r.o mevlüt bey sizin gönderdiginiz nergislerden bir görünüm
ozgursahin
17-03-2013, 13:31
son bir nergis daha
hocam100
17-03-2013, 19:45
Benim adnan beyden aldığım nergisler:
hocam100
17-03-2013, 19:52
Bunlar da ithal denilen türler:
bay tömürcek
17-03-2013, 19:57
Mevlüt abi gaz maskesi takmadan dolaşabiliyo musun bu bahçede ;) Bu kadar koku sarhoş eder adamı :p Maşallah görüntü muazzam :)
hocam100
17-03-2013, 20:36
En açık ve net cümleleriniz bunlar..
Yani bu Karaburun nergisi, nerede ne sonuç vereceği hiç belli olmayan, istikrarsız bir tür..
Ne kadar istikrarsız da olsa ne kadar az da açsa bzim için her sene vazomuzu dolduracak kadar açıyor.Bu yıl en az 20 vazoluk açtı.Epey dostlara dağııttım bu bize yeter değil mi?Biz bu nergisi bilimsel bir çalışma için ekmiyoruz. Sadece kokusu hoşumuza gitti diğe ekiyoruz.Dün yazları Karaburunda yaşayan bir komşuma sizn nergisleri koklattım.Malesef ''karaburun nergisi başka bu koku ağır'' dedi.Ben bir şey demedim.Tabi herkesin sevdiği bir koku vardır.Ben de karaburun kokusunu seviyorum.Ama eşim sizinkileri sevdi.SONUÇ OLARAK ÇİÇEK YETİŞTİRMEK GÜZEL VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ DEĞİL Mİ SİZCE DE?
Sayın pria sizden aldığım nergisler açmaya başladılar ama, hiç kokusu yok... Acaba tam açtıktan sonramı kokusu olacak... Umarım kokuludurlar çünkü çok merak ediyordum kokularını.
hocam100
17-03-2013, 20:55
Mevlüt abi gaz maskesi takmadan dolaşabiliyo musun bu bahçede ;) Bu kadar koku sarhoş eder adamı :p Maşallah görüntü muazzam :)
İnsan bu kadar güzel kokuların içinde gaz maskesi mi takar?Ancak arı elbisesi giyer.Zira arılardan bazan yanaşamıyorum.
Lodos ve kar fırtınasından sonra hava soğukta olsa biraz daha iyi gibi. bende bundan yararlanarak fırtınadan kurtulabilen nergis ve sümbülleri MASAL la beraber yaşatmak için çalıştık. Diplerine tekrar toprak koyup destek çubuklarına bağladım.
http://img51.imageshack.us/img51/852/s1210012.jpg (http://img51.imageshack.us/i/s1210012.jpg/)
Sayın pria sizden aldığım nergisler açmaya başladılar ama, hiç kokusu yok... Acaba tam açtıktan sonramı kokusu olacak... Umarım kokuludurlar çünkü çok merak ediyordum kokularını.
Yıllardan beri kokmadıklarına ben hiç tanık olmadım sayın esracer..
Satın alanlardan da hiç kokmadıklarını yazan olmadı..
Kısacası, bunlar kokulu nergis..
Tomurcuklar iyice açılsın..bekleyin..
Çiçek tomurcukları açarken su vermeseniz iyi olur..
Birde, çiçeklenme döneminde kapalı, gölge yerde olmamaları, bol bol güneşi görmeleri kokularının artmasına sebep olur..
Ne kadar istikrarsız da olsa ne kadar az da açsa bzim için her sene vazomuzu dolduracak kadar açıyor.Bu yıl en az 20 vazoluk açtı.Epey dostlara dağııttım bu bize yeter değil mi?Biz bu nergisi bilimsel bir çalışma için ekmiyoruz. Sadece kokusu hoşumuza gitti diğe ekiyoruz.Dün yazları Karaburunda yaşayan bir komşuma sizn nergisleri koklattım.Malesef ''karaburun nergisi başka bu koku ağır'' dedi.Ben bir şey demedim.Tabi herkesin sevdiği bir koku vardır.Ben de karaburun kokusunu seviyorum.Ama eşim sizinkileri sevdi.SONUÇ OLARAK ÇİÇEK YETİŞTİRMEK GÜZEL VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ DEĞİL Mİ SİZCE DE?
Tabi ki, biz bu nergisleri bilimsel çalışma yapmak için ekmiyoruz..Ama, ''ağaçlarnet'' üyelerinin bu foruma aktardıkları kişisel tecrübe ve sonuçlar da, bazı bilim insanlarına veri sağlayayacaktır..Yani, forum, oldukça çeşitli tür ve yöreler için iyi bir veritabanı oluşturmaktadır.Bu yazdıklarımızı izleyen bilim insanlarının da olacağına inanıyorum ben..
Siz, 20 vazo Karaburun doldurup dağıttığınızı yazıyorsunuz ama ben en son geçen yıl 200'den fazla Karaburun kökünden bir vazo bile dolduramadım..Bu yüzden soğudum onlardan ve belki benden daha iyi ekip becerenler olur diye onları ücretsiz dağıtma yoluna gittim..
Siz, özel gübreler verdiğiniz için coştuklarını yazmıştınız önceki sayfada..Bende rica ettim sizden ne gübresidir bunlar, bizimle paylaşın diye..Örneğin, toprağınızın PH'ının yüksek olduğunu da yazmıştınız..Yüksek PH'ta daha iyi sonuç mu alıyorsunuz? Benim bildiğim, nergisler PH 6-6.5 olan hafif asidik topraklardan hoşlanır..Siz yoksa, ziraatçinizin hazırladığı karışımlarla toprağınızın PH'ını düşürüyor musunuz?
Benim toprağımın PH'ı 6..Aşırı kumsal..Organik madde zayıf..Azot, fosfor, potas zayıf..mikro besin noksanlığı var ayrıca..Bunları yenmek için her yıl takviye olarak 3x15 gübre, humat ve denizyosunu , bazı yıllar da kemik unu, potasyum nitrat veriyorum..''Erlicheer''ler nergislerimde hiçbir sorun yaşamazken niye Karaburun'larda iyi sonuç alamıyorum madem ki?
Bir önceki sayfadaki 1701 sayılı mesajınızda ''Tüm mesele iklim'' demiştiniz..Oysa, daha önce bu başlıkta hatırladığım kadarıyla sayın kgursan ve bazı üyeler Karaburun nergislerinin sadece Karaburun yarımadasında çok iyi netice verdiklerini belirtmişlerdi..Acıpayam iklimi ile Karaburun iklimi çok mu benzeşiyor da sizin orada çok iyi sonuç alınıyor?
Koku olayı, oldukça göreceli bir konudur..Bazılarının sevdiği kokuyu bazıları benimsemiyebilir..
Örneğin, hatırladığım kadarıyla, hiç çiçek kokusundan hoşlanmayan eşinizin, ''erlicheer'' nergislerimin kokusunu sevmesi enteresandır..
Bu yıl, sökmeyi unuttuğum 25-30 kök Karaburun nergislerimin en irilerini sizin önerdiğiniz gibi kasım ayında ekeceğim son bir deneme olarak..Çok yol ve yöntem denedim, birde böyle deneyelim..Bakalım sizin gibi vazolarımızı doldurabilecek miyiz?
ÇİÇEK YETİŞTİRMEK, NE KADAR İYİ NETİCE ALINIRSA O ORANDA GÜZEL VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞTIR..
Sadece kendinizin değil, sizden Karaburun nergisi alan benim gibi üyelerinde iyi sonuçlar alabilmesi için edindiğiniz her türlü bilgiyi paylaşmanız gerektiğini düşünüyorum..
hocam100
17-03-2013, 22:46
Adnan bey bence geç ekin bakalım bir de öyle açacak mı bakalım.Erken ekim sonuç vermiyor. Bunu ben şöyle tecrübe ettim bahçemde kazmayı unuttuğum karaburunlar çiçek açmıyor.Ya da az çiçek veriyor.Bunun ya dinlenme aşamasında faydası var ya da geç ekimin.
...Ben karabuurn nergislerinin en iyi karaburun ve mordoğanda yetişmesini çok iyi anlıyorum.Gerçekten oranın iklimi uygun.Bizde bile zor.Kaç yıldır çiçeğini donduruyoruz.Ama çiçeğini görmek ve koklamak herşeye değer..
21. sayfada, 6.11.2010 tarihinde yazmışsınız bunları Hocam..
''Tüm mesele iklim'' diyorsunuz ama, Acıpayam'da sizin bile ne kadar zorlandığınız belli..Yani Acıpayam'da iyi sonuç almanız tamamen kışın ılıman geçmesine bağlı..
Sayın esracer,
Sıcak bir yerdeyse serin bir yere alın. Henüz açmamış çiçek sapları varsa onlar kokulu açacaktır.
Geçen sene erlicheer açma başlangıcında hava sıcaklığı oldukça yüksekti; ilk açanların hiç kokuları yoktu. Hava sıcaklığı birden düştü. Serin havada açan erlicheer'ler yoğun kokulu oldu. :)
Bu koku salgılama olayı da çok enteresan bir konu sayın üzüm..
Ben çok araştırdım; çiçeklerin daha iyi koku salgılamaları için dikkat edilmesi gereken hususları anlatan bir makale bulamadım..Ancak elimizde kısmi bilgiler ve kişisel deneyimler var..
Örneğin, ben Çanakkale'de fidanlığımda 13 yıldan beri yetiştirdiğim ''erlicheer''ler ve 4 yıldan beri yetiştirmeye çalıştığım ''Karaburun'' nergis kokularının yoğunluğunu İstanbul'da saksılarda yetiştirdiklerimde bulamıyorum..
Bunun sebebini, fidanlığımın güneşin doğumundan batışına kadar tam güneş görmesine yorumluyorum..
Geçen salı günü kesip İstanbul'a getirip vazoya koyduğum 20 kadar ''erlicheer'' nergisin çok yoğun kokuları evin her tarafına yayılıyor..Hatta, eşim bazen kokudan bunalıp onları kapalı balkona aktarıyor..
Ocak ayında yine köyden kesip getirdiğim Karaburun'lar da aynen böyle yoğun koku salgılıyorlardı..Oysa, apartman koşullarında ve nisbeten daha az güneş gören mekanlarda, saksıda yetişen Karaburun'ların ve erlicheer'lerin kokusunu ancak eğilip kokladığınızda alabiliyorsunuz..
Saksılardan kesip vazoya koyduklarımız aynı yoğunluğu hissettirmiyorlar nedense..Bunun sebebi de, saksılardaki nergislerimin günün en fazla 4-5 saatinde güneşi görmelerine yorumluyorum..
''Nergis'' başlığına dün gece baştan sona göz gezdirdim..Bu konuda da pek yazan olmamış..Sadece bir üye '' nergislerin kokuları rakım, rüzgar, gece gündüz, sıcaklık farklarından etkilenir'' diye yazmış..
Sizin tecrübeniz de bana ilginç geldi..
Ama, ben mesela köydeki nergisleri kestiğim günlerde hava sıcaklığı 20 derece falandı, bu oldukça yüksek bir ısı sayılır, buna rağmen ''erlicheer''lerin kokuları çok kesifti..
Hani, bir yerde okumuştum; ''nergisler özgürlüğüne düşkün çiçeklerdir'' diye..O da aklıma geliyor sık sık..Yoksa bu nergisler, kısıtlı çevreden, dar mekanlardan hoşlanmıyorlar mı acaba? Onların asıl yerleri, kır, tarla, bahçe ortamı mı yoksa?
Bu konuda biraz bilgi eksikliğimiz var gibi; dilerim üyeler bu konudaki deneyimlerini paylaşırlar..
...
Ama, ben mesela köydeki nergisleri kestiğim günlerde hava sıcaklığı 20 derece falandı, bu oldukça yüksek bir ısı sayılır, buna rağmen ''erlicheer''lerin kokuları çok kesifti.
Sayın pria,
Geçen sene gözlemlediğim durumda kokan ve kokmayan erlicheer cinsi nergisler sıcaklarda çiçek sapı oluşturmuştu. Erlicheer'in hepsi aynı yerde olmasına karşılık bir taraftakiler biraz erken açtılar ve kokusuzdular. Çiçek saplarından kesip hiç değilse görselliğini göreyim diye vazoya aldım. Bu sırada havalar birden soğudu. Bu aşamada geç kalan Erlicheer'de çiçek sapı oluşmuş, tomurcuklar belli olmuş, henüz açmamıştı. Havaların soğumasıyla bu geç kalan nergisler kokularıyla açtılar. (sıcak ve soğuk kavramlarını bulunduğum bölge için kullanıyorum. Termometre ölçüm derecesine bakmadım.:))
Erken açan Erlicheer'ler çevresindeki bitkiler yüzünden biraz daha korunaklı bölümdeydiler.
Bu yaşadığıma bakarak çiçek açma (çiçek sapı oluşmuş, tomurcuklar kendini belli etmiş ama açmamış) dönemindeki ısının kokuyu etkilediğini düşünüyorum. Bu dönemde sıcaklık yüksek olursa kokusuz oluyorlar. ( 'sıcaklık yüksek' kavramını yine benim bulunduğum bölge için kullanıyorum.)
Bu sene çiçek açma döneminde normalin biraz altında giden bir sıcaklıkta Erlicheer'ler açtı. Hepsi de kokuluydular. :)
2 yıl önce İstanbul'da evimin bulunduğu sitenin 3 bahçevanına 3'er adet ''erlicheer'' hediye etmiştim..Üçüne de güneşli alanlara ekin dedim ama onlar kendi bölgelerine göre bulabildikleri yerlere, birazda kendi kafalarına göre ekmişler..
Bugün her 3 bahçevanın ektiği nergisleri görüntüleyeyim dedim..
- İlk fotodaki nergisler günün en az 8-10 saatinde güneş gören ve rüzgara kapalı bir yerde ekililer ve çok güzel çiçeklenmişler..
- İkinci fotodaki nergis ise günde en fazla 4-5 saat güneş gören bir yer..Henüz yeni yeni tomurcukları şişmeye başlamış, fakat çiçek nisbeten küçük..
- Üçüncü fotodaki nergisler ise günde en fazla 1-2 saat direkt güneş gören, serin rüzgarın pek eksik olmadığı bir yer ve tek bir çiçek sapı var..Tomurcuk sayısı çok az..
Tüm bunları, aynı yerin değişik köşe ve koşullarında nasıl gelişim gösterdiklerini göresiniz diye aktardım..
Kısacası, ilk yıl soğanın iri olmasına bağlı olarak çok iri çiçekler açmalarına rağmen, uygun koşullar ve güneş olmadığı takdirde çiçekler küçülüyor..
hocam100
18-03-2013, 20:41
İthal türlere devam:
hocam100
18-03-2013, 20:45
Adnan bey nergislerinizin son hali:
Sayın pria, sizden aldığım 6 soğanın 3 ünü kardeşime göndermiştim. Bendekiler açtı. Kokusunu ben de alamamıştım. Ama istanbul çok soğumuştu. Havalar ısındıkça ve güneş gördükçe kokuları yoğunlaşıyor gibi geldi bana. Hala eğilerek kokluyorum. Hergün gözlemliyorum, hava ısındıkça ne olacak bakalım.
Fagus Sylvatica
18-03-2013, 22:09
Bu sene ilk defa nergis yetiştiriyorum. İki saksıya birine professor einstein, diğreine strong gold olmak üzere birer soğan ektim. Ama saksının ortasında küçücük duruyorlar. Acaba saksıyı kaplarlar mı yoksa daha fazla mı soğan ekmeliydim? Bir de eğer bilen varsa söylesin :D soğan dikilir mi, ekilir mi? :D
Nergislerim güzel gelişti çiçek kapsülleri de vardı hatta bazısında 2 tane ama 1 tanesi üzerinde 8 çiçek var diğer çiçek kılıflarının içleri boş boş birini açtım sönmüş gitmiş nerede hata yapmış olabilirim Sn Pria?:(
sadecegeçen
18-03-2013, 22:38
Nergis soğanı ekmek için çok mu geç kaldık?
Nergislerim güzel gelişti çiçek kapsülleri de vardı hatta bazısında 2 tane ama 1 tanesi üzerinde 8 çiçek var diğer çiçek kılıflarının içleri boş boş birini açtım sönmüş gitmiş nerede hata yapmış olabilirim Sn Pria?:(
Benden aldığınız 10 nergisin iyi geliştiğini hatta bazı soğanlardan 2 çiçek sapı oluştuğunu, bazı çiçek saplarında 8 tomurcuk olduğunu ama tomurcukların içlerinin kof olduğunu yazıyorsunuz sanırım..
Çok büyük olasılıkla tam çiçeklenme döneminde, tomurcukların patlama aşamasında toprağınız çok susuz kalmış olabilir sanıyorum sayın COYOTE..
Çiçeklenme dönemi bitkinin en çok efor sarfettiği ve suya en çok gereksinim duyduğu dönemdir..
Selamlar..
Sayın pria, sizden aldığım 6 soğanın 3 ünü kardeşime göndermiştim. Bendekiler açtı. Kokusunu ben de alamamıştım. Ama istanbul çok soğumuştu. Havalar ısındıkça ve güneş gördükçe kokuları yoğunlaşıyor gibi geldi bana. Hala eğilerek kokluyorum. Hergün gözlemliyorum, hava ısındıkça ne olacak bakalım.
Bir sıcak bir soğuk, tam tomurcukların patladığı dönemde hiç iyi olmuyor, bitki şaşırıyor sanki..
Dün İstanbul da çok soğudu..Eşim balkondaki açan nergislerimizi koklamış; ''kokmuyorlar'' dedi.. Bugün hava 15 derecelere çıktı..Bak bakalım bir daha, dedim..Kokladı..''Kokuyorlar şimdi'' dedi..Ama...Tomurcukların patladığı günlerde hava sıcaklığı 20 dereceler civarında olsaydı, kokuları daha bir yoğun olurdu..
Herşeye rağmen soğanlarınızı çok güzel yetiştirmişsiniz..Aman, çiçekler geçtikten sonra yine güneşli bir yerde haziran ortalarına kadar bakımına, sulamasına devam edin..Gelecek yılın soğanları iyice irileşsin sayın Dansel..
Selamlar..
Nergislerin ekim, bakım bilgileri için blog'larım:
http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/
Bir yerlerde bi yanlış yaptım farkındayım da:(( çürütmeyeyim derken abartmışım galiba:( teşekkürler cevap için Sn.Pria
Sayın pria'dan aldığım nergisler sonunda açtı. Diğer tomurcuklar da yolda :)
Sayın esracer,
Sıcak bir yerdeyse serin bir yere alın. Henüz açmamış çiçek sapları varsa onlar kokulu açacaktır.
Geçen sene erlicheer açma başlangıcında hava sıcaklığı oldukça yüksekti; ilk açanların hiç kokuları yoktu. Hava sıcaklığı birden düştü. Serin havada açan erlicheer'ler yoğun kokulu oldu. :)
Bu tesbitlerinize katılamıyorum sayın üzüm..
Evvelki gün İstanbul 8 derece falandı..Saksılardaki nergislerimin hemen hemen hiç kokusu yoktu..Dün 14-15 derecelerdeydi, kokuları belirginleşmeye başladı..
Bugün ise 20 derecelerde sıcaklık..eşim balkonu yıkarken kokularını uzaktan bile duyduğunu ve yoğunlaştığını söyledi..Bende kontrol ettim; doğru..Ortam sıcaklığının artmasına bağlı olarak koku salgılaması artıyor..
Size ancak şu noktada katılabilirim; eğer, anormal, yani 25-30 derece sıcaklıklar olsaydı, çiçeklerin aşırı sıcaktan çok çabuk geçmemeleri için gölge bir yere aktarılmalı derdim..
la nature
20-03-2013, 12:05
Merhaba,
Ben bir saksıya çiçekçiden aldığım nergis ve bir tane de lale soğanı ektim. Bitkiler gayet güzel büyüdü, hatta lale de açtı. Birkaç nergisin ortasında ise keseler var, sanıyorum içinde çiçekleri taşıyorlar. Fakat bir, birbuçuk hafta olmasına rağmen keselerde bir hareket yok, henüz yırtılmadı. Üstelik birinin yaprağı renk bile değiştirmeye başladı. Çiçek açmadan bitkiler solacaklar mı diye düşünmeye başladım.Bu konuyla ilgili bildikleriniz varsa benimle paylaşırsanız mutlu olacağım.
Özge
Bu tesbitlerinize katılamıyorum sayın üzüm..
Evvelki gün İstanbul 8 derece falandı..Saksılardaki nergislerimin hemen hemen hiç kokusu yoktu..Dün 14-15 derecelerdeydi, kokuları belirginleşmeye başladı..
Bugün ise 20 derecelerde sıcaklık..eşim balkonu yıkarken kokularını uzaktan bile duyduğunu ve yoğunlaştığını söyledi..Bende kontrol ettim; doğru..Ortam sıcaklığının artmasına bağlı olarak koku salgılaması artıyor..
Size ancak şu noktada katılabilirim; eğer, anormal, yani 25-30 derece sıcaklıklar olsaydı, çiçeklerin aşırı sıcaktan çok çabuk geçmemeleri için gölge bir yere aktarılmalı derdim..
Sayın pria,
Gaziantep'den yazan Sayın esracer'in mesajı (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930-58.htm#post1122481) üzerine yaşayarak edindiğim bir bilgiyi yazdım (Belli bir sıcaklığın üzerinde erlicheer çiçek açarsa kokusuz oluyor).
İstanbul'a, Çanakkale'ye göre iklimi bana daha yakın olan bir bölgeden yazılmış mesaja verdiğim cevaba bu tepkiyi vermeniz beni üzüyor.
Aynı koşullarda (sıcaklık, nem, vs.) yetiştirmediğimiz; siz, benim koşullarımda yetiştirmediğiniz için bu tespitime hangi bilgiyle karşı çıktığınızı da anlayamıyorum.
yazdım (Belli bir sıcaklığın üzerinde erlicheer çiçek açarsa kokusuz oluyor).
İstanbul'a, Çanakkale'ye göre iklimi bana daha yakın olan bir bölgeden yazılmış mesaja verdiğim cevaba bu tepkiyi vermeniz beni üzüyor.
... bu tespitime hangi bilgiyle karşı çıktığınızı da anlayamıyorum.
Sayın üzüm, siz kendi tesbitinizi aktarmışsınız..Bende kendi gözlemimi aktardım..
Kendi gözlemlerimi aktarmamın amacı size tepki göstermek ve üzme amaçlı değildir..Her karşı görüşümüze, karşımızdakiler üzülüp tepki olarak algılarsa foruma bir şeyler yazmak zorlaşır..
Sizin tesbitinize katılmayışımın nedenini oldukça net rakamlarla açıkladım, tam aksine, ''erlicheer''ler ortam ısısı belli bir sıcaklığın altına düştüğünde (örneğin 7-8 derece) çok çok az koku salgılıyorlar..
Siz ''belli bir sıcaklık üzerinde'' derken takribi kaç dereceyi kastediyorsunuz?
Ayrıca, Gaziantep çok ta karasal bir iklim kuşağında değil bildiğim kadarıyla..Akdeniz iklimine benzer kabul edilebilir..
..Biz bu nergisi bilimsel bir çalışma için ekmiyoruz.
Mevlût Bey..
Bakın biz çiçeklerimizi bilimsel çalışma yapmak için ekmiyoruz ama bu forumda yazdıklarımız okunuyor ve gözlemlerimiz değer kazanıyor..
Bakınız, aşağıdaki linkte Milli Eğitim Bakanlığı ''Nergis Yetiştiriciliği'' ile ilgili bir eğitim seti hazırlamış..Sayfanın en altında ''kaynakça'' bölümünde ''ağaçlar.net'' belirtilmiş..
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:bYMoIn27zkAJ:hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/nergis_yetistiriciligi.pdf+nergis+%C3%A7i%C3%A7e%C 4%9Fi+koku+s%C4%B1cakl%C4%B1k&hl=en&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESjpv7hMPsq0qyxoni1vF9E_ICTwO94m1190A75r 9yCxLf-WWbb6f98exCPF8y-lr81CsAVNcm9K6hCITYnZ2E_JbLj1wZLUZ_OWIOITGTU0jcNOM SZuFw6VSjmiEZf-uKLxVSrl&sig=AHIEtbQzeymHUsZPHPc38RVT4pbrLRiyHg
Sayın üzüm, siz kendi tesbitinizi aktarmışsınız..Bende kendi gözlemimi aktardım..
Kendi gözlemlerimi aktarmamın amacı size tepki göstermek ve üzme amaçlı değildir..Her karşı görüşümüze, karşımızdakiler üzülüp tepki olarak algılarsa foruma bir şeyler yazmak zorlaşır..
Sizin tesbitinize katılmayışımın nedenini oldukça net rakamlarla açıkladım, tam aksine, ''erlicheer''ler ortam ısısı belli bir sıcaklığın altına düştüğünde (örneğin 7-8 derece) çok çok az koku salgılıyorlar..
Siz''belli bir sıcaklık üzerinde'' derken takribi kaç dereceyi kastediyorsunuz?
Ayrıca, Gaziantep çok ta karasal bir iklim kuşağında değil bildiğim kadarıyla..Akdeniz iklimine benzer kabul edilebilir..
Sayın pria,
Siz İstanbul, Çanakkale için gözlemlerinizi yazıyorsunuz; bende Eskişehir ili Sarıcakaya ilçesinde gözlemlediğim durumu yazıyorum.
demişim. Lütfen internet'de Sarıcakaya'yı araştırın.
"Bu tesbitlerinize katılamıyorum sayın üzüm.." cümleniz benim koşullarımda da katılmadığınızı göstermiyor mu?
Nergisler nihayet tam kokularını verdiler. Paşamız bile kokularından mest olmuş saksının başından ayrılmıyor. :D
Muhteşem bir koku... Sayın pria teşekkürler bu özel çiçeği tanımamızı sağladığınız için.
Bu gün Gaziantep te hava sıcaklığı 17 derece.
"Bu tesbitlerinize katılamıyorum sayın üzüm.." cümleniz benim koşullarımda da katılmadığınızı göstermiyor mu?
''Bu tesbitlerinize katılamıyorum'' cümlemin gerekçesi, Sarıcakayanın olumlu iklim özelllikleri değil, ''Belli bir sıcaklığın üzerinde erlicheer çiçek açarsa kokusuz oluyor'' cümlenizdir.
Bende tam tersine, sizin savınıza karşıt olarak ''erlicheer'lerin yüksek sıcaklıklarda değil, düşük ortam ısılarında çiçek kokularını salgılamalarının az olduğuna tanığım..
Siz henüz ''yüksek sıcaklık'' tan takribi kaç dereceyi kastettiğinizi bile açıklamıyorsunuz..
Sonuç olarak benim görüşüme göre, nergisler en yoğun kokularını 20 derecelerde salgılıyorlar..Eğer hava sıcaklığı 20'lerin üzerine tırmanırsa gölge bir yere almalı..
Yüksek sıcaklıktan kastınız 25-30 dereceler ise, hassas nergis çiçeği o ortamda zaten koku salgılamaya fırsat bulamaz, taç yapraklarının kenarları kararmaya başlar, pörsür gider..İşte o zaman onları serince, gölge yere almalı..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.