PDA

View Full Version : Nergis

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14

pria
21-10-2017, 22:50
Eylül başlarında ekmiştim Karaburun nergislerini..10-15 gün içinde yağan yağmurlar yaramış, baya bi göstermişler kendilerini..Erlicheer'lerden henüz bir kıpırtı yok..

hocam100
24-10-2017, 18:13
Adnan bey sizi tebrik ederim.Harika olmuşlar.Sizde iklim uygun olduğundan filizlenmiş.Bizde biraz geç filizleniyor.

pria
09-11-2017, 18:38
12-13 günden beri köydeyim..elim ayağım tutmuyor artık yorgunluktan..Zeytin toplama işleri bittikten sonra hadi, soğuklar bastırmadan nergislerin otunu da çepinle kazıp temizleyeyim dedim..Nergisler hemen hemen 180 metrekare alanda ekili..3 günden beri 22 saat uğraştım aralıksız..çok otlanmışlardı..nerdeyse nergisler görünmüyordu..hele o yabani turplar var ya, mahvetti beni..ellerim yara bere içinde..

Karaburun'lar (ikinci foto) çok neşeli..Erlicheer'ler de (üçüncü ve dördüncü foto) 3-5 santim filiz verdiler..diğer 19 çeşit nergislerin bazıları zaten ocak-şubat ayından önce çıkmazlar..

pria
09-11-2017, 18:59
Sel suları nergislerin içinden toprağı yarıp akmasın ve nergislere zarar vermesin diye, üç dört sırada bir karık açtım..bir de 10'ar metre arayla geniş su tahliye kanalı açarak, gelecek aşırı suları yandaki boşluğa yönlendirdim..

snob
20-11-2017, 08:57
Sayın pria 'dan almış olduğum karaburunlar büyümeye, erlicherler uyumaya devam ediyor...

Fatih_Soydemir
29-11-2017, 16:42
Bu sene nergislerde mi bir anormallik var anlayamadım bahçedeki nergislerin hepsi çiçeğe geldi. daha şubat bile olmadan kasımda başladılar açmaya.

erlicherler olan saksıda diktiklerimde erkenci türler kadar büyüdü diyebileceğim boyuttalar.

çiçek açanları özellikle ekleyeceğim havaların dengesizliği bozdu bütün dengeyi bazı elimdeki soğanlı bitkilerde de mantar sorunu baş gösterdi normalde bu sorunun olduğu türler hastalıklara karşı dirençli tür.

lenavita
30-11-2017, 08:08
Adana sıcak memleket oldu için bende nergislerimi dama kuzey tarafa koydum yağmurlar la suyunu alıyor inşallah acar

celalim01
30-11-2017, 12:30
Açarlar. Ben kozanda bahçeye diktim. Benim nergizlerim açıyor.

snob
30-11-2017, 17:04
Bugün çarşıya çıkmıştım,nergis demetleri satiliyordu,Kasım ayında bu iş nasıl oluyor? Zaten ekim kasımda dikiliyor,normalde ocak şubatta açması gerekmiyor mu?

pria
30-11-2017, 22:39
Bugün çarşıya çıkmıştım,nergis demetleri satiliyordu,Kasım ayında bu iş nasıl oluyor? Zaten ekim kasımda dikiliyor,normalde ocak şubatta açması gerekmiyor mu?

İklim değişikliğinin sonuçları bunlar.:bütün Akdeniz ülkeleri bu değişikliğinin az çok pençesinde..ülkemiz de maalesef öyle..Suriye'deki iç savaşın bile ana nedenlerinden biri bu..Ortalama sıcaklığın 1- 1.5 derece artması bile çok olumsuz sonuçlar çıkarabiliyor..yağışlar az ve dengesiz..

İklim Değişti; Her Şey Değişti Kuraklık Günlerinde Savaş ve İsyan - EkoIQ (http://ekoiq.com/iklim-degisti-her-sey-degisti-kuraklik-gunlerinde-savas-ve-isyan/)

snob
01-12-2017, 08:48
İklim değişikliğinin sonuçları bunlar.:bütün Akdeniz ülkeleri bu değişikliğinin az çok pençesinde..ülkemiz de maalesef öyle..Suriye'deki iç savaşın bile ana nedenlerinden biri bu..Ortalama sıcaklığın 1- 1.5 derece artması bile çok olumsuz sonuçlar çıkarabiliyor..yağışlar az ve dengesiz..

İklim Değişti; Her Şey Değişti Kuraklık Günlerinde Savaş ve İsyan - EkoIQ (http://ekoiq.com/iklim-degisti-her-sey-degisti-kuraklik-gunlerinde-savas-ve-isyan/)
Sayın pria, internette gezerken eski bir yazıya rastladım. Karaburun ile ilgili,orayı gezen kişi nergislerden bahsediyor,iki tür yetistirmeden bahsediyor,ilki sulu sistem,dikilen Soğanlar ağustosta yagmurlama sistemi ile sulaniyormus,Kasım aralikta cicek aciyormus,digeri ise yagmurlarla kendiliginden sulanan bu da ocak subatta aciyormus,bu doğal kendi halinde yetisenmis,peki biz sogani ağustosta dikip sulayinca nergisler cikip Kasım aralikta açacak mı, sizin yazilarinizda ve bir çok yerde nergisin kasımda dikilecegi belirtiliyor, önce dikilse bile hava sogumadigi icin cikmayacagi soyleniyor,peki karaburunda nasıl oluyor bu iş ben merak ettim,bu konuyu aydinlatirsaniz memnun olurum.

Fatih_Soydemir
01-12-2017, 11:23
Bu konu yeri değil ama İKLİM değişikliğini geri almanın mümkün olduğunu gerçekten bu işler ile ilgilenenler çok ama çok iyi biliyor fakat bu bozulmanın şu an ki evresine kadar geçen süre ne ise bir o kadar da geri almak için gerekli maalesef. 15 yıl geriye alsak yine kafidir fakat Şan Şöhret Siyaset denen kanserli yaşam standardı nedeni varken hiç kimse başına bir şeyler gelmeden geri adım atmak istemez ve atmaz. Bu sene Antalya da 1 derece değil maalesef yaşanan artış +6 derece oldu. Aralık ayındayız ve sadece 2 gün soğuk oldu o da soğuk denemez çünkü gündüz 14 gece 8 dereceydi. onun harici hep 20 derece ve üzeri.
Bu sene deniz suyu bile sıcak kasım ayında denize girdim ve mayıs ayında su ne kadar sıcak ise yine aynı normalde eylül sonrasında denize giremezdim soğuk olması nedeni ile. Haliyle doğal yaşamda değişiklikler oldu elimde var olan bazı soğanlı türler sıcak nedeni ile yeniden uykuya girmeye başladı şaşırttılar beni eğer havalar soğumaz ise maalesef bu sene çok zor çiçek görebileceğim.

pria
01-12-2017, 15:39
Haliyle doğal yaşamda değişiklikler oldu elimde var olan bazı soğanlı türler sıcak nedeni ile yeniden uykuya girmeye başladı şaşırttılar beni eğer havalar soğumaz ise maalesef bu sene çok zor çiçek görebileceğim.

2 hafta önce kadar ben de 5 gün Antalya'daydım..Gerçekten yazdan bi farkı yoktu havanın..Hatta Kaleiçi'nin dibindeki mini plajda denize girenler vardı..

Soğanlı bitkilerinizin uykuya girmesine sevinmeniz gerek bence..onlar ileri tarihlerde soğuk havalardan nasibini alacak ve ılıman günlerde yine gelişimlerini sürdürerek çiçeklerini açacaktır..Üstelik sizin ikliminizde don riski de yok..kışın herhangi bir ayında açmalarında sakınca yok yani :)
Çiçek tomurcuğu haziran-ağustos arasında oluşmuş soğanlarınızın çiçeklerini mutlaka görürsünüz kanısındayım..

pria
01-12-2017, 15:54
Sayın pria, internette gezerken eski bir yazıya rastladım. Karaburun ile ilgili,orayı gezen kişi nergislerden bahsediyor,iki tür yetistirmeden bahsediyor,ilki sulu sistem,dikilen Soğanlar ağustosta yagmurlama sistemi ile sulaniyormus,Kasım aralikta cicek aciyormus,digeri ise yagmurlarla kendiliginden sulanan bu da ocak subatta aciyormus,bu doğal kendi halinde yetisenmis,peki biz sogani ağustosta dikip sulayinca nergisler cikip Kasım aralikta açacak mı, sizin yazilarinizda ve bir çok yerde nergisin kasımda dikilecegi belirtiliyor, önce dikilse bile hava sogumadigi icin cikmayacagi soyleniyor,peki karaburunda nasıl oluyor bu iş ben merak ettim,bu konuyu aydinlatirsaniz memnun olurum.

Benim yazılarımda ve bloglarımda, erkenci ve aralık sonu ocak ayı başlarında açmaları muhtemel Karaburun nergislerinin kasım gibi ekilmesi gerektiğini yazmam mümkün değil..

Ben sadece, Ankara gibi soğuk yerlerde ekim ayı gibi, Ege - Marmara'nın ılıman illerinde ise kasım ortaları gibi ekilmesini tavsiye ederim Erlicheer nergislerin..

Bu yıl zeytin toplama döneminde ekstradan bir yorgunluk çekmemek için sanırım eylül başlarında erken veya geç çiçek açan tüm nergislerimi ektim ve suladım..arada bol da yağmurlar yağdı..

Bugün aşağıda çektiğim fotolarda göreceğiniz üzere Karaburun dediğimiz Double Roman nergisler süper geliştiler, hatta 5-10 gün içinde açmasını beklediğim çiçek saplarını da uzattılar..
Fakat, yine üzüldüğüm bir nokta da şu oldu; en az 150-200 adet çiçek açabilme olasılığı olan iri soğanlarda sadece 2 çiçek sapı var..Bundan da şunu anlıyorum; Karaburun'lar sanki sökülüp bekletilmeyi ve yer değiştirmeyi sevmiyorlar..temmuz gibi soğanların içinde oluşmaya başlayan çiçek oluşumu bu olaydan etkileniyor gibi..

Gelelim Erlicheer'lere..onları da eylül sonu gibi ekip suladığım halde Karaburunlar gibi şımarmıyorlar ve yapraklarını uzatmıyorlar..yapraklar genelde 8-10 santim uzunlukta..yaprak diplerini incelediğimde hiçbirinde de çiçek tomurcuğu şişkinliği veya tomurcuk ucu göremedim..yani, baya ne yapacağını bilen bir tür bu Erlicheer'ler..böyle erken ekmeme rağmen gayet olağan gelişimlerini sürdürüyorlar yine :) Bu yüzden seviyorum onları zaten..

4 adet fotoğraf yüklemeye çalıştım ama başaramadım..sorunu çözdüğümde yüklerim fotoları..

snob
01-12-2017, 17:26
Sayın pria,karaburunlar sokulmeden hoşlanmıyor tesbitinizi okuyunca aklıma geldi.Sözkonusu yazı da karaburun nergislerin 3-4 yılda bir hastalıklı Soğanları tesbit etmek için sökülüp yeniden dikildigi yazılıyordu,bu durumda sizin tespitinizi dogruluyor.

Dumlupınar
05-12-2017, 20:39
Karaburun nergislerimin en irilerini Ekim sonunda Burhaniyede saksılara diktim.Dayımın evinin çatısında bütün gün tam güneş gören alana saksıları yerleştirdim.Çiçek saplarımız görülmeye başlamış.

Dumlupınar
05-12-2017, 23:42
Bunlarda Erlicheer nergislerim.
Onlarda sürmeye başladılar.Küçük soğanları ayrı saksıya diktim.Daha büyük soğanları ise hem daha derin ve daha geniş saksıya diktim.

nanemolla
10-12-2017, 15:01
662388
Bekliyorum o mis kokuları .bundan başka iki saksı daha varlar.

snob
11-12-2017, 12:47
İzmir den gelmiş, herhalde karaburun,bu zamana kadar kokladigim en güzel nergis kokusu,buranın yerli nergisleri var ocak subatta satiliyor,görüntü olarak biraz benziyor ama kokusu bunun yanında gerçekten zayıf.

nanemolla
11-12-2017, 13:24
Yanlışmı doğrumu bilmiyorum ama ortadaki sarısı ne kadar koyu sarı olursa sanki okadar yogun kokuyor.

Dumlupınar
12-12-2017, 17:06
İzmir den gelmiş, herhalde karaburun,bu zamana kadar kokladigim en güzel nergis kokusu,buranın yerli nergisleri var ocak subatta satiliyor,görüntü olarak biraz benziyor ama kokusu bunun yanında gerçekten zayıf.

Evet,Karaburun nergisleri bunlar.Bugünlerde İzmir ve çevresinde çarşı pazar her yerde demet demet satılıyor.Şubat ayı sonuna kadarda satışlar devam ediyor.

Dumlupınar
13-12-2017, 21:38
Bornova çiçek pazarındaki Karaburun nergisleri.
Ortalık kokudan yıkılıyor...

Dumlupınar
14-12-2017, 13:37
Adana sıcak memleket oldu için bende nergislerimi dama kuzey tarafa koydum yağmurlar la suyunu alıyor inşallah acar

Merhaba,nergislerinizin çiçeklenmesi için tam güneş görmeleri gerekir.Damın kuzeyinde ne kadar güneş alıyorlar ?En az 5-6 saat güneşe ihtiyaçları var.Size,gelin onları hemen güney cepheye alın derim.Adana artık soğumaya başlar.SELAMLAR...

celalim01
14-12-2017, 18:20
Bende tomurcuklarını göstermiş olanlar vardı. yarın sabah bakayım açmışlarsa çekerim fotolarını ama kısa süre içerisinde açarlar kesin.

pria
15-12-2017, 22:07
Bu yıl zeytin toplama döneminde ekstradan bir yorgunluk çekmemek için sanırım eylül başlarında erken veya geç çiçek açan tüm nergislerimi ektim ve suladım..arada bol da yağmurlar yağdı..

Bugün aşağıda çektiğim fotolarda göreceğiniz üzere Karaburun dediğimiz Double Roman nergisler süper geliştiler, hatta 5-10 gün içinde açmasını beklediğim çiçek saplarını da uzattılar..
Fakat, yine üzüldüğüm bir nokta da şu oldu; en az 150-200 adet çiçek açabilme olasılığı olan iri soğanlarda sadece 2 çiçek sapı var..Bundan da şunu anlıyorum; Karaburun'lar sanki sökülüp bekletilmeyi ve yer değiştirmeyi sevmiyorlar..temmuz gibi soğanların içinde oluşmaya başlayan çiçek oluşumu bu olaydan etkileniyor gibi..

.

İlk fotoda gördüğünüz gibi bu yıl söküp yerini değiştirdiğim bin adete yakın Karaburun nergislerinde açabilme olasılığı olan irilikte ama mahcup olmamak için satışa koymadığım 150-200 soğan olduğu halde sadece 2 çiçek açtı..yer değişikliğini, sökülüp serin bir yerde bekletilmeyi bile sevmiyor bunlar..

Oysa 2, 3 ve dördüncü resimlerde göreceğiniz üzere bu yıl temmuz başında söküm yaptığım alanda gözden kaçan ve sökmediğim Karaburun nergislerinin hepsinde çiçek sapı var..Hattâ, bir kökte 3 çiçek sapı veren bile var..

Çok ilginç bir tür bu Karaburun nergisleri..halâ tam anlayabilmiş değilim huylarını..

snob
17-12-2017, 17:07
[QUOTE=pria;1525294]İlk fotoda gördüğünüz gibi bu yıl söküp yerini değiştirdiğim bin adete yakın Karaburun nergislerinde açabilme olasılığı olan irilikte ama mahcup olmamak için satışa koymadığım 150-200 soğan olduğu halde sadece 2 çiçek açtı..yer değişikliğini, sökülüp serin bir yerde bekletilmeyi bile sevmiyor bunlar..

Oysa 2, 3 ve dördüncü resimlerde göreceğiniz üzere bu yıl temmuz başında söküm yaptığım alanda gözden kaçan ve sökmediğim Karaburun nergislerinin hepsinde çiçek sapı var..Hattâ, bir kökte 3 çiçek sapı veren bile var

Çok ilginç bir tür bu Karaburun nergisleri..halâ tam anlayabilmiş değilim huylarını..[/QUOTE
Muhtemelen sizden aldığım 6 adet karaburundan hiç biri bu sene açmayacak sayın pria.

pria
20-12-2017, 12:16
Muhtemelen sizden aldığım 6 adet karaburundan hiç biri bu sene açmayacak sayın pria.

Sayın snob, ben dürüst bir satıcı olarak zaten bu konuda blog'larımda bile bunu açık açık yazıyorum, üzgünüm..ama maalesef bu Karaburun nergisleri böyle..Ege Üniversitesi araştırmalarında bile ortalama çiçeklenme yüzdesi % 38 olarak tesbit edilmiş..çok güzel bir tür ama çiçeklenme konusunda hassas ve sıkıntılı bir tür..

Yoğun kokulu katmerli nergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com.tr/)

snob
20-12-2017, 17:52
[QUOTE=pria;1525816]Sayın snob, ben dürüst bir satıcı olarak zaten bu konuda blog'larımda bile bunu açık açık yazıyorum, üzgünüm..ama maalesef bu Karaburun nergisleri böyle..Ege Üniversitesi araştırmalarında bile ortalama çiçeklenme yüzdesi % 38 olarak tesbit edilmiş..çok güzel bir tür ama çiçeklenme konusunda hassas ve sıkıntılı bir tür..
Sayın pria,sözlerim size yönelik bir sitem değil, siz zaten bunun garantisini vermediniz,bu sene çiçek göremeyecek olmama üzüldüm,satın alıp koklamaya devam.

Fatih_Soydemir
25-12-2017, 14:53
Adnan beyden almış olduğum Double Daffodil Erlicheer çiçeğe gelmiş durumda fazlasıyla erkenci oldu havanın sıcak olması nedeni ile Dün kar yağıyordu Antalya da 2 saat sulu kar yağdı 4 dereceye kadar düştü bu günse yine 19 derece hava bakalım ne kadar çiçek gelecek 10 güne kalmaz belirir hepsi.

snob
26-12-2017, 15:11
Karaburunun katmersiz olanı var mı, yoksa bu türün adı ne?

Dumlupınar
27-12-2017, 16:39
Bu türün adına Karaburunda Çanacık nergis deniyor.

snob
27-12-2017, 19:20
İki resimde aynı çiçek sapina ait,3 adet katmerli 1 adet katmersiz,ilk yazimdaki resimle bu resimler aynı sapa ait değil, ilk resimde bütün çiçek başları katmersiz,bu resimler ise farklı sapa ait,geriye doğru okuduğumda sayın pria nın bu konuda bir yazı ve resmi vardı, karaburunun bu türden üretilmiş olabilecegini varsayiyordu,sanki bir çiçek sapında hem katmerli hem katmersiz bunu destekliyor,ya da en doğrusu hibrit bir türde bu durumlar gayet olağan bir durum.

nanemolla
28-12-2017, 07:11
Sn pria size birşey sormak istiyorum.
Nergisin çiçek sapı 4 yaprak verdikten sonramı çıkar acaba.yani benimkilerde şu an 4 yapraklı olanlar var 5.( eğer yavru degilse) çıkacak olan şey sap olabilirmi diyecektim.çok sabırsızım hergün balkona çıkıp bakıyorum çiçek sapı emaresi varmı diye��.geçen sene hiç dikkat etmemişim yaprak sayısına.

pria
29-12-2017, 09:22
geriye doğru okuduğumda sayın pria nın bu konuda bir yazı ve resmi vardı, karaburunun bu türden üretilmiş olabilecegini varsayiyordu,sanki bir çiçek sapında hem katmerli hem katmersiz bunu destekliyor,ya da en doğrusu hibrit bir türde bu durumlar gayet olağan bir durum.

Haklısınız..eski yorumlarda bu durumu yazmıştım..Karaburun nergislerimde bunu yaşadım..yani hibrit olan Karaburun, yalınkat olan aslına döndü..o soğanları ayırıp başka bir yere ektim..izliyorum..

Bunun nedeni ne olabilir bilemiyorum..iklim olaylarından mı, atılan bazı kimyasal gübrelerin etkisinden mi, soğanlarda istemiyerek oluşan yaralanmalardan mı, atılan ot ilaçlarının aşırı etkisinden mi bilemiyorum..izlemeye devam..

çiğdem42
30-12-2017, 16:43
Sayın Pria ve Sayın tabus ziyarete geldik.Saygı sevgi hürmetlerimi sunuyorum.30.12.2017 saat 18:20 Ortadaki resim 3yıldır açmayan göç göç nergislerim.

pria
30-12-2017, 17:46
Elinize sağlık..çok keyifliler..kocaman çiçek tomurcukları..bravo valla :)

pria
30-12-2017, 18:11
Bunlar da benim dün köyden dönerken kestiğim yeni yıl armağanlarım..sanki bir yıldız yumağı gibiler ve harika kokulular..bir tür daha var erkenci olarak ama onun iri soğanları hep yavruya bölündüler; bir tek çiçek bile vermediler :(

pria
30-12-2017, 18:19
Sn pria size birşey sormak istiyorum.
Nergisin çiçek sapı 4 yaprak verdikten sonramı çıkar acaba.yani benimkilerde şu an 4 yapraklı olanlar var 5.( eğer yavru degilse) çıkacak olan şey sap olabilirmi diyecektim.çok sabırsızım hergün balkona çıkıp bakıyorum çiçek sapı emaresi varmı diye.geçen sene hiç dikkat etmemişim yaprak sayısına.

Bu konuda cahilim..hiç aklıma gelmedi bu hususa dikkat etmek..ama sanırım nergisler zambaklar gibi değil..zambak 7. yaprağını uzatınca çiçek sapına sıra geliyor ama nergislerde 5. yaprak çıkınca çiçek sapı oluşur mu inanın hiçbir bilgim yok..köye gidince, çiçek tomurcuğu olan ve olmayan nergis yapraklarını bi sayayım bakalım..ama bildiğim kadarıyla nergisler çiçek sapı uzatmadan önce ilave bir yaprak daha uzatmaz..yapraklar 5-10 santim olunca tüm yapraklar çıkıyor sanırım..zambak gibi değil yani..

Nergislerde çiçek verecek ve vermeyecek soğan yaprak sayıları farklıdır sanırım..gidince gözlem yapıp yazayım bunu..

Zeytinci
30-12-2017, 20:40
[QUOTE=pria;1525294]İlk fotoda gördüğünüz gibi bu yıl söküp yerini değiştirdiğim bin adete yakın Karaburun nergislerinde açabilme olasılığı olan irilikte ama mahcup olmamak için satışa koymadığım 150-200 soğan olduğu halde sadece 2 çiçek açtı..yer değişikliğini, sökülüp serin bir yerde bekletilmeyi bile sevmiyor bunlar..

Oysa 2, 3 ve dördüncü resimlerde göreceğiniz üzere bu yıl temmuz başında söküm yaptığım alanda gözden kaçan ve sökmediğim Karaburun nergislerinin hepsinde çiçek sapı var..Hattâ, bir kökte 3 çiçek sapı veren bile var

Çok ilginç bir tür bu Karaburun nergisleri..halâ tam anlayabilmiş değilim huylarını..[/QUOTE

Karaburun katmerli olan cinsi dikiminin ikinci yılında daha garantili olarak çiçek yapar. İlk dikim yılı çiçeklenmeyi pas geçebilir. Bu bakım ve toprak yapısıyla da alakalı olabilir.

pria
30-12-2017, 20:53
[quote=snob;1525412]

Karaburun katmerli olan cinsi dikiminin ikinci yılında daha garantili olarak çiçek yapar. İlk dikim yılı çiçeklenmeyi pas geçebilir. Bu bakım ve toprak yapısıyla da alakalı olabilir.

Haklısınız sayın Zeytinci..

Bu güzel tür birkaç yıl sonra kalabalık kümeler oluşturduğunda daha bol çiçek sapı veriyor..bunu bizzat gözlemledim..

Ayrıca, aşırı sıcak ve aşırı soğuk iklimlerde olumlu sonuç vermiyor..

nanemolla
30-12-2017, 22:19
Sn pria size iş çıkardım kusura bakmayın :).Saymak için bakmaniza gerek yok eğer ben sordum diye yapacaksanız.Ben hergün gidip başlarına dikilip tek tek tomurcuk sapı kontrolü yaptığım için sabırsızlanıyorum.hepsi (minikleri hariç) 4 yaprakta kaldı ve rahat 10 cm i geçti yaprak boyları o yüzden sıra çiçek sapindamı acaba diye merakıma yenildigimden bir sorayım demiştim.:D yinede ilginiz için teşekkürler.

hocam100
31-12-2017, 22:09
Bu da benden

Dumlupınar
01-01-2018, 23:50
Burhaniye meydanında satılan Ayvalık nergisleri...Satıcı bayan nergislerin Ayvalık Cunda adasından geldiğini söyledi.
İzmir Karaburun nergislerin yalın kat olanı diye biliniyor.

Dumlupınar
01-01-2018, 23:51
Devamı...

Dumlupınar
03-01-2018, 22:22
Erlicheer nergislerim...İyi gidiyorlar...

Dumlupınar
03-01-2018, 22:24
Beyaz kovadakiler,malum ekonomik marketlerden alınan nergisler.Dikeli tam 2 ay oldu.Yeni yeni çıkmaya başlamışlar...

Dumlupınar
03-01-2018, 22:26
14 adet Karaburun nergisinden 9 tane çiçek sapı çıktı.Açmak üzereler...

Sûz-i Dilârâ
04-01-2018, 10:01
Mis gibi kokmaya başlamıştır o Karaburunlar şimdi. ;)

Benimkilerin hepsi köyde bu sene. Akrabamla en son görüşmemizde nergislerin tamamının minik minik uç verdiklerini söylemişti. Oralar daha soğuk tabi, birilerine tembihleyip fotoğraf atmalarını isteyeceğim.

nanemolla
04-01-2018, 11:26
Sn üyeler nergislerin (eğer küçük bir sogansa) iki sene arka arkaya güzelce yapraklandıgı halde çiçek vermemesi bir sorun olduğu anlamına mı gelir yoksa çiçek verecek kadar olgunlaşmak için hala zamanamı ihtiyacı var?

Dumlupınar
04-01-2018, 18:54
Sn üyeler nergislerin (eğer küçük bir sogansa) iki sene arka arkaya güzelce yapraklandıgı halde çiçek vermemesi bir sorun olduğu anlamına mı gelir yoksa çiçek verecek kadar olgunlaşmak için hala zamanamı ihtiyacı var?
Merhaba,soğan eğer çok küçükse,üst üste 2 yıl açmayabilir.Saksıda veya bahçede tam güneş görmek isterler.Gübre yönünden zengin toprak ve fazla sulama aşırı yapraklanmalarına sebep olabilir.Bu durumda da çiçeklenme olmayabilir diye biliyorum.SELAMLAR...

hocam100
04-01-2018, 18:59

Yerini değiştirin zamanı gelice tabi.

nanemolla
04-01-2018, 21:43
Sn Dumlupınar ve Hocam100 ilginiz için teşekkürler.bizim 20 yıl önce arsamiza babam nergis dikmişti.geçen sene azcık söküp şehirdeki eve saksıya dikeyim gözümün önünde olsun dedim.soğanlar 3 fındık büyüklüğündeydi.iyice yapraklandi ve zamanı gelince söküp kaldırdım.ve bu sonbahar yine ektim yine güzelce yapraklandi ama sanırım yine çiçek olmayacak.gübre falan hiç kullanmadım ve hep güneşli yerdeydiler.Aslında sn pria nın soganlarinin yanından bile geçmez büyüklükleri.umudum o ki ; bunun bir sorun emaresi olmayip sadece yeterli büyüklüğe ulaşamadığı için ciceklenmede geciktigi.Ama kokusu o kadar muhtesemki anlatmak çok zor.bari bir kaç tanesi açsa bahçede yetişmiş haliyle saksıda yetişmesi arasındaki koku farkını kıyaslardim(eğer oluyorsa).

Dumlupınar
04-01-2018, 21:54
Sn Dumlupınar ve Hocam100 ilginiz için teşekkürler.bizim 20 yıl önce arsamiza babam nergis dikmişti.geçen sene azcık söküp şehirdeki eve saksıya dikeyim gözümün önünde olsun dedim.soğanlar 3 fındık büyüklüğündeydi.iyice yapraklandi ve zamanı gelince söküp kaldırdım.ve bu sonbahar yine ektim yine güzelce yapraklandi ama sanırım yine çiçek olmayacak.gübre falan hiç kullanmadım ve hep güneşli yerdeydiler.Aslında sn pria nın soganlarinin yanından bile geçmez büyüklükleri.umudum o ki ; bunun bir sorun emaresi olmayip sadece yeterli büyüklüğe ulaşamadığı için ciceklenmede geciktigi.Ama kokusu o kadar muhtesemki anlatmak çok zor.bari bir kaç tanesi açsa bahçede yetişmiş haliyle saksıda yetişmesi arasındaki koku farkını kıyaslardim(eğer oluyorsa).
Tekrar merhaba,aynen belirttiğiniz gibi yeterli iriliğe ulaştığında nergis soğanlarınız açacaktır.
Bazen Karaburun nergisleri yeterli iriliğe ulaşsalarda açmayabiliyor.Karaburunlar biraz kaprisli ve nazlı bir tür.Tekrar SELAMLAR...

nanemolla
04-01-2018, 22:07
Evet sn Dumlupınar benimde korkum o zaten acaba Karaburun nergisimi diye.nazını okumuştum.İnşallah açar bir kaç tanesi çok sabırsızlanıyordum zaten üzerine birde endişe eklendi.;)

_violet
07-01-2018, 12:15
Sayın Pria dan aldïgım erlicheer nergisler . Ekimin son haftası **** kasımın ilk haftası dikmiştim. Biri sadece yaprağa çalışıyor şimdilik. Diğeri yapraklarını da baya bir uzattı .çiçek sapı da görüldüğü gibi . Diğer nergislerim bahçede onlar bol yapraklı durumdalar şimdilik .

pria
07-01-2018, 20:11
Sayın Pria dan aldïgım erlicheer nergisler . Ekimin son haftası **** kasımın ilk haftası dikmiştim. Biri sadece yaprağa çalışıyor şimdilik. Diğeri yapraklarını da baya bir uzattı .çiçek sapı da görüldüğü gibi . Diğer nergislerim bahçede onlar bol yapraklı durumdalar şimdilik .

Saksılarınız ufak ve sığ gibi geldi bana; keşke erlicheer'leri de bahçenize ekseydiniz..

snob
08-01-2018, 09:56
Sayın pria, Karaburunlar bu kadar gelismisken erlicherler neden böyle, Karaburunlarin açma ihtimali var mı ? (Ekim sonu dikildi iki türde )

nanemolla
08-01-2018, 11:59
Sn snob benimkilerde aynen sizinkiler gibi.arsamizdan getirdigim nergisler aynen sizinki gibi oldu erlicherlerde sizinkinin boyutlarında ama bir sorun olduğunu düşünmüyorum ben.tabi en iyisini uzmanlarımız biliyor : )

pria
08-01-2018, 19:43
Sayın pria, Karaburunlar bu kadar gelismisken erlicherler neden böyle, Karaburunlarin açma ihtimali var mı ? (Ekim sonu dikildi iki türde )

Karaburun'lar bunca boylandıktan sonra çiçek sapını göstermesi gerekirdi..eğer yok ise bundan sonra imkânsız gibi derim üzülerek :( Bu Karaburun'lar çok çok güzel bir tür ama, zor bir tür..verimsiz olunca sevimsizleşiyor..geçen yıl benim Karaburun'larda % 80 çiçeklenme vardı..bu yıl yavruları ayırıp yerlerini değiştirdim; % 1 bile yok..

Erlicheer'ler bu zamanda çok iyi..şımarmamışlar yani :) saksılarınızı alttan saksı tabağını suyla doldurarak sulamayı pek ihmal etmeyin..

pria
10-01-2018, 16:04
Bugün döndük köyden..

Öylesine bir yıl ki inanılacak gibi değil..badem çiçekleri açtı açacak..
Tabi, nergisler de şaşırdı bu yıl..erkenci tür geç tür ayrımı bile olmayacak gibi..

Gerçi bu yıl çok erken, eylül başı gibi ektiydim nergisleri ama bu kadar erken çiçeklenmeleri çoğunlukla havaların etkisinden..

Karaburun'lar zaten geçti..ama bir tanecik açmış buldum yine de..

Erlicheer'lerin yüzde doksanı tomurcuklarını yeni yeni çıkarmaya başlamışlar..3-5 tanesinde çiçek sapı 5-10 santim olmuş..onların içinden de sadece bir tane açmış buldum..

1 ve 2. fotolar Karaburun, 3. foto Erlicheer'ler..

pria
10-01-2018, 16:10
Erkenci veya geççi 5 tür nergisle döndüm köyden..

pria
10-01-2018, 16:17
Bu erkenci türü çok sevip benimsemeye başladım..

Nedenleri:

1- Çiçek verimi çok yüksek..boş yok yani..
2- Karaburun ve Erlicheer'ler gibi harika kokulu..fotoğraf çekerken sıranın dibine eğildiğimde kokularını duydum yani..
3- Çiçeklerin hepsi aynı aralıkta açmıyor..10 günde bir her gittiğimde bir buket yapabiliyorum..bugünküler 3. buket..daha açmayanlar da var..onlar da bir dahaki sefere..kısacası, çiçeklenme dönemi uzun..

pria
10-01-2018, 16:32
Pek önemsemediğim Rip van Vinkle kokusuz nergisler öylesine aceleci ki bu yıl..

manolya
11-01-2018, 13:39
nergislerde biri 7 aralık diğeride bugünkü durum...

nanemolla
12-01-2018, 09:31
Sitemizin bahçesinde nergis buldum hemde çiçekli :p Birisi çok önce dikmiş herhalde oraya 7 tane kadar vardı.sahibi varsa izin isteyeceğim bir tanesini almak için yoksa benimkinden oraya bitane gömerim çiçekleri geçtikten sonra.değiş tokuş olur.çok sevindim 3 çeşit nergisim olacak inşallah.sn prianin erkenci nergislerini görünce imrenmistim bende buldum hemde tabiri caizse burnumun dibinde:D:p

Batuhan Yılmaz
12-01-2018, 23:07
Sayın Manolya çok merak ettim neden nergis saksınıza defne dalı sapladı ız bir faydası var mı acaba ?

Batuhan Yılmaz
12-01-2018, 23:25
Merhabalar, bugün Eminönü çiçek pazarından Nergis soğanlarından ayrı ve ayrı ve resim olarak karaburun nergisi resmi konulmuş Fulya soğanı aldım.(Resme güvenemiyorum çünkü Amarylis Belladonna soğanlarını normal Amarylis olarak satıyorlardı) Fulyayı karaburun nergisi olarak düşünüyorum acaba doğru olarak mı düşünüyorum bilmiyorum. Ayrıca hayatımda gördüğün en iri Frezya soğanını buldum onuda aldım size görsellerini attım hatırladığım kadarıyla Karaburun nergisini soğanından kendini belli ediyordu soğanları tespit edebilir misiniz. Vede 1 ad frezya 1 adet ana ve yavru nergis ve 1 adet hibrit laleyi büyük ve aynı saksıya diktim mantarsal bir sorun yaşar mıyım acabahttps://ibb.co/hHtfhR https://ibb.co/bWCvGm https://ibb.co/d06i2R https://ibb.co/g8bi2R ?

Batuhan Yılmaz
12-01-2018, 23:25
https://ibb.co/hHtfhR
https://ibb.co/bWCvGm
https://ibb.co/d06i2R
https://ibb.co/g8bi2R

nanemolla
13-01-2018, 09:29
664296

nanemolla
13-01-2018, 09:31
664298
Bunlar siteden dün kopardığım nergis.acaba türünü bilen varmidır

green.white
13-01-2018, 14:32
Nergisi 4 aralıkta ektim 40 günde 25 cm civarında uzamış. Daha uzamaya devam edecek mi? ve ne zaman çiçek açmaya başlar? teşekkürler...

manolya
14-01-2018, 19:23
Sayın Manolya çok merak ettim neden nergis saksınıza defne dalı sapladı ız bir faydası var mı acaba ?
yok bir sebebi, bir kök defnem vardı bahçede, ondan kestiğim birkaç dalı dikiverdim ya tutarsa diye :)

pria
14-01-2018, 22:13
664298
Bunlar siteden dün kopardığım nergis.acaba türünü bilen varmidır

''Double Daffodil Roman''...kısacası Karaburun tabi ki :)

Dumlupınar
15-01-2018, 00:41
Nergisi 4 aralıkta ektim 40 günde 25 cm civarında uzamış. Daha uzamaya devam edecek mi? ve ne zaman çiçek açmaya başlar? teşekkürler...

Merhaba,nergisinizin bol güneş alan dış mekanda soğukta durması gerekir.Çok yapraklanmış.Çiçeklenmesi zor gibi görünüyorAma yinede açma ihtimali var.SELAMLAR...

nanemolla
15-01-2018, 06:23
Sn pria sevinsemmi üzülsemmi bilemedim:D nazıyla kaprisiyle kim uğraşacak şimdi.Ama tür edinmek adına yinede elimde bulunsun.istemem yan cebime koy hesabı:p

green.white
15-01-2018, 08:19
Merhaba,nergisinizin bol güneş alan dış mekanda soğukta durması gerekir.Çok yapraklanmış.Çiçeklenmesi zor gibi görünüyorAma yinede açma ihtimali var.SELAMLAR...

İş yerinde sürekli cam kenarında duruyor. Çiçeklenmesi için yapmam gereken bir şey var mı? gündüzleri dışarıya koysam faydası olur mu?

pria
15-01-2018, 09:11

Ortadaki kalın olan sapın yapraklarını elinizle aralayıp bakın..eğer çiçek tomurcuğu görünüyorsa sabırla bekleyin açmasını..eğer bunca yaprak uzatmasına karşın, hala çiçek tomurcuğu gözükmüyorsa bundan sonra umutlanmayın derim..seneye Allah kerim :)

green.white
15-01-2018, 11:28
Ortadaki kalın olan sapın yapraklarını elinizle aralayıp bakın..eğer çiçek tomurcuğu görünüyorsa sabırla bekleyin açmasını..eğer bunca yaprak uzatmasına karşın, hala çiçek tomurcuğu gözükmüyorsa bundan sonra umutlanmayın derim..seneye Allah kerim :)

Lütfen bunlara çiçek tomurcuğu deyin (:

pria
15-01-2018, 12:22
Lütfen bunlara çiçek tomurcuğu deyin (:

Hadi gözünüz aydın; çiçekler yola çıkmış.. :) azıcık sabır..

(Saksınızı aşırı sulamayın)

green.white
15-01-2018, 13:05
Hadi gözünüz aydın; çiçekler yola çıkmış.. :) azıcık sabır..

(Saksınızı aşırı sulamayın)

Teşekkür ederim sabırla bekleyeceğim...

Dumlupınar
15-01-2018, 15:17
İş yerinde sürekli cam kenarında duruyor. Çiçeklenmesi için yapmam gereken bir şey var mı? gündüzleri dışarıya koysam faydası olur mu?

Nergisiniz bol güneş gören dış mekanda dursun.Yeterli güneş görmezse çiçekler kör gelebilir.Yani çiçek sapı çıkar.Ancak çiçek açmayabilir.Konyada mesai bitimiyle birlikte gece ayaz ve dondan korunaklı iç mekanda ısıtmasız ve soğuk bir alana aĺın.SELAMLAR...

green.white
16-01-2018, 08:33
Nergisiniz bol güneş gören dış mekanda dursun.Yeterli güneş görmezse çiçekler kör gelebilir.Yani çiçek sapı çıkar.Ancak çiçek açmayabilir.Konyada mesai bitimiyle birlikte gece ayaz ve dondan korunaklı iç mekanda ısıtmasız ve soğuk bir alana aĺın.SELAMLAR...

Dediklerinizi uygulayacağım. teşekkür ederim.

Dumlupınar
19-01-2018, 13:22
Apartman bahçesine diktiğim 25 kadar Karaburun nergis soğanından sadece 1 tanesi zar zor çiçeklenebildi.

Dumlupınar
19-01-2018, 15:04
Burhaniyede Ekim sonu diktiğim Karaburun nergisleri açmışlar.Yeğenim what shapla bana gönderdi.Bende sizlerle paylaşıyorum.Fotoğraflarda kusur olabilir.Artık idare edelim.

_violet
20-01-2018, 20:43
Priadan aldığım erlicheer nergis sonunda açtı. diğer saksıdaki ise çiçek sapını yeni uzatmaya başladı . Kokusunu da çok beğendim. balkonum mis gibi kokacak .

Dumlupınar
23-01-2018, 16:33
Bugün Burhaniyeye geldim.Ekim sonu diktiğim Karaburun nergisleri çok güzel çiçeklenmişler.Fotoğraflarını birde ben çektim.Sizlerlede paylaşıyorum.

Dumlupınar
23-01-2018, 16:38
Devamı...

pria
23-01-2018, 18:38
Tohum Takas Etkinliği'nde paylaşacağım tohumları köyde unutmuşum..onları poşetlemek ve kargoya vermek için geldim köye..huyum kurusun, bugün hava çok soğuk olmasına rağmen tabi gelir gelmez fidanlıkta aldım soluğu..

Bademlerin bazıları açmış..Nergisler de bi alem bu sene..bu kez erlicheer'lerden 10-12 sap kestim..hepsi çiçek sapını çıkarmış..kimi saplarda tomurcuklar kabarmış..inşallah soğuklar devam eder de erken açmazlar..

Gene karışık bi vazoluk kestim nergislerden :)

Üçüncü fotodaki nergis buketinde en üstte yıldız yapraklı nergisleri bu seferle dördüncü kez kestim..yani, 40 günden beri her gelişimde onlardan minik bir buket yapıyorum..tüm çiçek saplarının dar bir zaman içinde açmaması çok olumlu bir özellik..diğer hiçbir türde yok bu huy :)

nanemolla
23-01-2018, 19:09
Gözlerimiz şenlendi

Dumlupınar
25-01-2018, 15:26
İlk fotoğraf ucuz marketlerden aldığım nergisler.Nihayet yavaşta olsa büyümeye başlamışlar.İzmire göre Burhaniyede gelişimleri daha yavaş oluyor.

İkinci fotoğraf Erlicheer nergisler.Geç diktiğimden çiçek sapları henüz görünürlerde yok.

Son fotoğraf Karaburun nergisleri.Çiçekleri kesildi.Vazoya alındı.Ağustos sonuna kadar çatıda tam güneş gören alanda yerlerini aldılar.

green.white
31-01-2018, 12:39
Nergisimiz açıyor ve kokusu da gelmeye başladı.
Cinsi ne acaba sorabilir miyim? Bir de bir sapta bir tane mi çiçek açıyor? Teşekkürler.

snob
04-02-2018, 11:45
Bahçe de bulunan nergisler.

pria
08-02-2018, 15:11
Evvelki gün kestiğim erlicheer'ler...6 kişiyi sevindirdi bu güzeller :)

manolya
12-02-2018, 12:04
yakında açıcaklar inşallah :)

pria
12-02-2018, 16:26
...inşallah :)

Maşallah :)

snob
16-02-2018, 09:36
Sayın pria 'dan almış olduğum karaburun ve erlicherler,6 adet karaburun hepsi çiçeksiz,büyüyen bir adet erlicher çiçekli, diğerleri ise daha gelisemediler nedense,ama onlarinda çiçek açacağına eminim,bundan sonra karaburun Nergis ekmeyecegim,çünkü çiçek verimi yok,aşağıya resim ekliyorum,bahçede bile verim çok düşük, bu işi ticari yapanlar bu türü nasıl actiriyor merak ediyorum.

snob
16-02-2018, 09:39
İki bahçe görüntüsü karaburun,kök ve yaprak bol cicek az,saksı ise 2.90 tl alinan 5 sogan,hepsinde de çiçek sapı var.

pria
16-02-2018, 09:53
Son saksıdaki nergislerin yaprak rengi ve yapısına bakarak Karaburun nergisi olmayabileceğini sanıyorum..inşallah yanılırım..

snob
16-02-2018, 16:43
Son saksıdaki nergislerin yaprak rengi ve yapısına bakarak Karaburun nergisi olmayabileceğini sanıyorum..inşallah yanılırım..

Türünü bilmiyorum ama karaburun değiller.

snob
16-02-2018, 16:46
Sayın pria bir sorum olacak,erlicher nergisler bir sogandan biri ana olmak yanlarla birlikte 4-5 adet sürgün çıkarıyor, bunlar sonra soğana mı dönüşecek, donusmuyorsa neden cikiyorlar?

pria
16-02-2018, 18:40
Sayın pria bir sorum olacak,erlicher nergisler bir sogandan biri ana olmak yanlarla birlikte 4-5 adet sürgün çıkarıyor, bunlar sonra soğana mı dönüşecek, donusmuyorsa neden cikiyorlar?

Onlar yavru soğanların filizleri..iyi bir beslenme ortamı varsa içlerinden seneye açanlar bile olabilir..saksıda oldukları için kesin birşey diyemem..iyi beslenirlerse seneye açanlar olur..haziran başlarına kadar sulayın, çiçekler geçince ufaktan bi gıda takviyesi bile yapabilirsiniz..
(Güzel bakmışsınız, çok gürbüz nergisleriniz..)

Dumlupınar
17-02-2018, 21:52
İki bahçe görüntüsü karaburun,kök ve yaprak bol cicek az,saksı ise 2.90 tl alinan 5 sogan,hepsinde de çiçek sapı var.

Sn.snob,bence Karaburun nergislerinden hemen vazgeçmeyin.Bu harika nergis çok güzel kokusunun yanına bazen kaprislerini ve huysuzluklarınıda dahil edebiliyor.

Bu yıl Haziran ayına kadar saksılar tam güneş gören alanda dursunlar.Toprak kurudukça sulamaya devam edin.Yapraklar kurumaya başladıktan sonra sulamayı azaltarak sonlandırın.Soğanları saksılarından sökmeyin.Saksıları gölge bir alana alın.

Kasım ayının 2.haftası saksıları derinlemesine sulayarak en az 5-6 saat güneş gören alana alın.Bahçe toprağına dikim yaptığınız görülüyor.Hiç bir gübre ilavesi yapmadan sürmelerini bekleyin.

Soğanlar sürdükten sonra fazla sulama yapmayarak aşırı yapraklanmanın önüne geçebilirsiniz.Hiç bir gübre ilavesi yapmadığınızıda düşünürsek azot fazlalılığı ile ilgili çiçeklenmede yaşanacak probleminde önüne geçebilirsiniz.Birde böyle deneyin derim.Tabii karar yine sizin...

Bu çevremizdeki ekonomik marketlerden Ekim ayında 2.95 TL.ye alınan 5'li paketlerdeki nergislerden bende aldım.5 paketin 4 paketini Burhaniyede dayımın evinde büyük bir kovaya diktim.Çatıya yerleştirdim.1 paketinide İzmir'de apartmanımızın bahçesine diktim.Neredeyse 2 ayda 2-3 cm.boylanabildiler.Bu aralar gelişimleri hızlandı.Güzel çiçeklenecek gibi görünüyorlar.Bir ara fotoğraflarını paylaşırım.SELAMLAR...

_violet
18-02-2018, 14:06
Sayın Pria dan aldığım nergisler ne de güzel açtılar. Sadece 2 sapta bir koca buket oldular. Bahçede gelişen 5 sap çicek daha var.

nanemolla
18-02-2018, 16:54
666479 bu da başka bir nergisim.tatlimsi bir kokusu var.

Mahmut Tebir
18-02-2018, 23:39
Kokusunu çok sevdiğim bir çiçektir nergis. Hiç nergis ekmemiş idim. Bu sene gittim şu her yerde olan bir mağazadan nergis soğanı aldım. Heyecanla kokusunu içime çekmeyi bekledim. Ama çıka çıka sarı kokusuz nergis karşıma çıkma. Olur mu ya. Çok büyük hayal kırıklığına uğradım. Bu güne kadar nergisin kokusuz olanını da bilmiyordum. Öğrenmiş oldum.

pria
19-02-2018, 18:26
Dün hava çok güzeldi..16-17 derece sıcaklık..koku açısından ideal çiçek kesim ortamı yani..atladım gittim köye..bu sabah bi fırtına..ve soğuk..zar zor kestim çıtlamış çiçek saplarını..500 adet kadar..15 demet kargoya verdim..2 demet ARAS kargoda çalışan kızlara..bi demet te bana kaldı..

Bu ikinci kesim..kaldı 500 kadar daha sap..cumartesi 18 derece gösteriyor hava sıcaklığını..ondan sonra soğuyacak belki de kar yağacak..sanırım cumadan gidip cumartesi lodos havada ne varsa kesmeli..
Geriye çok geç türler ve sarı nergisler kalıyor..onlardan da keserim belki..çoğu tomurcuk çıtlamaya yakın..
Çiçek kesiminden sonra bi de kaba ot temizliği yaparım; bu yılın derdi biter..

pin@r
19-02-2018, 18:27
Sayın pria sizden aldığım erlicheer çeşiti nergislerim açmış çok sevindim. Neyseki geçmeden görebildim çok güzeller. Merak ettim 'Erlicheer'' çeşiti nergis alanlardan çiçek açan var mı? Antalya'da yetiştirdim,tomurcuklar ocak ayının son haftası oluştu arada gidemedim 17 şubatta çiçekli halini gördüm sanırım Şubat ayının başında açmış çiçekler (ilk çiçek solmuş çünkü).

pria
19-02-2018, 19:00
Bunlar da bana kalanlar.. ilk fotoda en tepedeki krem rengi nergisler ''erlicheer''lerin atası..çıkardım kavanozdan 3 dal..saydım..32 tomurcuk var..aynı erlicherler gibi çok gösterişli, göz dolduruyor..kokusu da tabi harika..
İkinci fotoda en öndeki mini çiçekli sarı minyatür çiçekler Mutlu Kutlu beyden alınma..ufacıklar ama müthiş güzel yayılıcı bir kokusu var..

5-6 çeşit, tam saksı dikimine göre, sorun yaratmayacak sarı ve krem minyatür nergisim var..bi türlü çoğaltamadım bunları 4 yıldan beri..

Elif çiçek
20-02-2018, 20:56
Benim bu yıl ki nergislerim yavaş yavaş açıyor ve mis gibi kokuyorlar.:)

25788
25790

Ne zaman ektiniz bende ekmek istiyorum tohumdan olur mu soğan mı bulayım. Hangi ayda ekmeliyim

manolya
21-02-2018, 15:27
ilk tomurcuk açmaya başlar başlamaz kesip aldım eve koklamaya:) 10 soğan almıştım hepsinde firesiz tomurcuk var çok şükür

pria
21-02-2018, 16:09
ilk tomurcuk açmaya başlar başlamaz kesip aldım eve koklamaya:) 10 soğan almıştım hepsinde firesiz tomurcuk var çok şükür

Şükür ki; bu erlicheer nergisler hiç yüzümü kara çıkarmıyor..insanları mutlu ettiklerine tanık oldukça ben de mutlu oluyorum..

Keşke bahçe ortamında ekebilseydiniz bunları sayın manolya..saksı ekimlerinde çiçekten sonra da haziran sonuna kadar hafif bi gübreleme yapıp sulamaya devam ediniz..ki; gelecek yılın soğanları çiçek verebilecek iriliğe ulaşsın..

Ekim-bakım bilgilerine göz atabilirsiniz:

http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com.tr/

Elinize emeğinize sağlık.

g.c.
22-02-2018, 08:49
Ben de dün akşam bir bagaj dolusu nergis kökledim getirdim evimize.

Kentsel dönüşüm sebebi ile yıkılacak olan köy evinin etrafına dikilen ve kendiliğinden üreyen soğanları ile apartmanımızın amatör peyzajında kullanmayı düşünüyorum. Sanırım mevsim olarak geçti üzerilerinde hiç çiçek yok. (ya da topladılar)

Araba lastiklerinin içine eksem sizce nasıl olur?

Dumlupınar
22-02-2018, 19:43
Ben de dün akşam bir bagaj dolusu nergis kökledim getirdim evimize.

Kentsel dönüşüm sebebi ile yıkılacak olan köy evinin etrafına dikilen ve kendiliğinden üreyen soğanları ile apartmanımızın amatör peyzajında kullanmayı düşünüyorum. Sanırım mevsim olarak geçti üzerilerinde hiç çiçek yok. (ya da topladılar)

Nergislerinizi hemen dikin.Apartman bahçesi dikim için daha uygun olur.En az 5-6 saat güneş gören güney cepheli alanı tercih edin.Yeterli güneş görmezse açmazlar.Araba lastiğine dikeceğinize saksıları tercih edin.SELAMLAR..

pria
22-02-2018, 21:02

Çok iyi olur..çünkü lastiğin tabanı toprak zeminde olduğu için nergisler diledikleri kadar derinlikte köklerini uzatabilirler ve taban toprağının neminden sürekli istifade ederler..yani, lastikler tabanı açık saksı gibi..hem de alan olarak geniş..

Dumlupınar
22-02-2018, 23:16
Apartmanımızın bahçesine diktiğim kokusuz sarı nergisler yıllardan beri sorunsuz açıyorlar.

Dumlupınar
22-02-2018, 23:53
Dün pazardan mini saksılarıyla aldığım Bridal Crown türü mis kokulu nergislerim.

Dumlupınar
22-02-2018, 23:59
Sabah kısmetse Burhaniyeye gidiyorum.Dayımın evinin çatısına en büyük boy saksılara diktiğim Erlicheer nergislerdende iyi haber var.

nanemolla
23-02-2018, 06:28
Sn Dumlupınar bu resimlerdeki nergis türünün kokusu Karaburun nergisi gibi yoğun kokulumu?

Dumlupınar
23-02-2018, 07:24
Sn Dumlupınar bu resimlerdeki nergis türünün kokusu Karaburun nergisi gibi yoğun kokulumu?

Sn.nanemolla evet buda çok güzel ve yoğun kokulu...

Dumlupınar
23-02-2018, 11:03
Sarı nergisler geçmeden bu sabah son bir fotoğraflarını daha çektim.

Mahmut Tebir
23-02-2018, 11:52
Sarı nergisler geçmeden bu sabah son bir fotoğraflarını daha çektim.

Bu nergislerden bende de var. Ama bunların kokusu yok. Kokusu için negis soganı almıştım. Ama hangi tür soğan aldığımı bilmeden diktim. Çıka çıka bundan çıktı. Hayal kırıklığı yaşadım.

snob
04-03-2018, 11:31
Bunlarda benim ilk açan erlicherler.Birkaç tespit yaparsak çiçek verimi ve görsellik çok güzel, koku yoğun ve keskin ama ben bir türlü kokuyu beğenmedim bana ağır ve baygın geliyor (benzetme yaparsam ucuz bir kadın parfüm kokusu gibi).Bu nedenle çiçek ve gorsellikte erlicher,koku da karaburun.

Dumlupınar
04-03-2018, 11:39
Bu nergislerden bende de var. Ama bunların kokusu yok. Kokusu için negis soganı almıştım. Ama hangi tür soğan aldığımı bilmeden diktim. Çıka çıka bundan çıktı. Hayal kırıklığı yaşadım.

Benimde en sevdiğim türler kokulu olanlar.Ancak ben bu iri çiçekli kokusuz sarı türüde seviyorum.

Ocak ayında Şok marketlerde kokulu diye bildiğimiz 3'lü paketlerde Poeticus nergis soğanları satılıyordu.Ben 4 paket almıştım.Ancak hala topraktan çıkamadılar.Soğanların poşetinde Hollandadan ithal Narcissus Poeticus türü diye etiket vardı.SELAMLAR...

Dumlupınar
04-03-2018, 11:58
Burhaniye'den döndüm.Kasım başları gibi diktiğim Erlicheer nergislerim açmış.Açmaya hazırlananlarda sıralarını bekliyorlar.

Dumlupınar
04-03-2018, 11:59
Devamı...

Batuhan Yılmaz
04-03-2018, 20:21
https://i.hizliresim.com/p6Npzn.jpg
https://i.hizliresim.com/kO8yB9.jpg

Balkonumda bugün bir misafir vardı ve çiçeğimin üstünden bir gün inmeyerek çiçeğimi soldurdu kendileri ama olsundu bana güzel anılar bıraktı bu arada sarı nergis hayatımda kokladığım en iğrenç kokuya sahipti çok afedersiniz bir çiçek harika görünüp nasıl kusmuk gibi kokar.

pria
05-03-2018, 18:49
3. kez kestim nergisleri bugün..15 demet yola çıktı bugün insanları mutlu etmek için..iki vazoluk ta bana kaldı..bu yıl 30'ar saplık 45 demet erlicheer kestim..

Erlicheer'ler bitti..daha bir ay falan keseceğim nergisler var..en geç olanlarda çiçek sapı bile yok daha..

snob
06-03-2018, 08:09
İkinci erlicher geliyor,bu çok güçlü, 13 adet çiçek başı var��(ilk resimdeki 6 adet) sarı ise plastik kokulu.

pria
06-03-2018, 08:57
[

Balkonumda bugün bir misafir vardı ve çiçeğimin üstünden bir gün inmeyerek çiçeğimi soldurdu kendileri ama olsundu bana güzel anılar bıraktı bu arada sarı nergis hayatımda kokladığım en iğrenç kokuya sahipti çok afedersiniz bir çiçek harika görünüp nasıl kusmuk gibi kokar.

Aslında öyle değildir..nergislerin kokularını etkileyen gübreler kullanmışsınızdır..özellikle (üre) azot fazlaysa tüm nergislerin kokusunu etkiler ve kötü kokmasına neden olur..

Hep yazıyorum..nergisler özellikle azotu hiç sevmezler..çok dikkatli kullanmak lazım azot kaynağı olan nesneleri..özellikle saksılarda..

pria
06-03-2018, 09:08
Bunlarda benim ilk açan erlicherler.Birkaç tespit yaparsak çiçek verimi ve görsellik çok güzel, koku yoğun ve keskin ama ben bir türlü kokuyu beğenmedim bana ağır ve baygın geliyor (benzetme yaparsam ucuz bir kadın parfüm kokusu gibi).Bu nedenle çiçek ve gorsellikte erlicher,koku da karaburun.

Ben her yıl 40-50 demet erlicheer nergis kesiyorum..zevkler, kokular herkese göre değişebilir ama gönderdiğim kişiler hayran kalıyorlar bunların hem kokusuna hem de gösterişli yapısına..

Geçen yıl Antalya'dan soğanlı bitki hastası olan ve üretim aşamasında olan öğretim üyesi bir kişiye 50 erlicheer soğan satmıştım..

Az önce telefon etti, konuştuk..Erlicheer çiçeklerden 3-4 dal Antalya'da bir çiçekçiye götürmüş..kokusuna ve görünümüne hayran kalmış..'' seneye ne kadar çiçek varsa bana satın'' demiş çiçekçi..

Tabi onda çiçek az daha..gelecek yıl sanırım Antalya'ya da çiçek göndereceğim..

Dumlupınar
06-03-2018, 21:49
Bridal Crown nergisler mini saksılarından çok daha büyük kumlu bahçe toprağıyla doldurulmuş saksıya alındılar.Odayı saran harika ferah ve yoğun bir kokuları var.6 tane küçücük soğandan 1 soğanda 3,1 soğanda 2, diğerlerinde tek çiçek sapı var.Soğanlar kalibrelerine göre gayet gösterişli ve iri çiçeklere sahipler.Ayrıca çiçekleri toprağında bozulmadan 10 gün kadar dayanıyor.Banada Kasım ayında bu türü tekrar dikip çoğalmalarını sağlamak düşüyor.

Batuhan Yılmaz
07-03-2018, 18:32
Aslında öyle değildir..nergislerin kokularını etkileyen gübreler kullanmışsınızdır..özellikle (üre) azot fazlaysa tüm nergislerin kokusunu etkiler ve kötü kokmasına neden olur..

Hep yazıyorum..nergisler özellikle azotu hiç sevmezler..çok dikkatli kullanmak lazım azot kaynağı olan nesneleri..özellikle saksılarda..

Sayın Pria aslında hiç gübre kullanmadım bahçeden aldığım toprağa dikmiştim belki hayvansal bir dışkıyıda yanlışlıkla saksıya almış olabilirim bu sebepten insanı öğürtecek kadar ağır kokuyordu ama görüntüsüne aşık oldum umarım soğanım ölmez seneye çoğaltır steril bir toprağa dikerim. Teşekkür ederim.

Batuhan Yılmaz
07-03-2018, 18:36
Bridal Crown nergisler mini saksılarından çok daha büyük kumlu bahçe toprağıyla doldurulmuş saksıya alındılar.Odayı saran harika ferah ve yoğun bir kokuları var.6 tane küçücük soğandan 1 soğanda 3,1 soğanda 2, diğerlerinde tek çiçek sapı var.Soğanlar kalibrelerine göre gayet gösterişli ve iri çiçeklere sahipler.Ayrıca çiçekleri toprağında bozulmadan 10 gün kadar dayanıyor.Banada Kasım ayında bu türü tekrar dikip çoğalmalarını sağlamak düşüyor.

Gürkan abicim çok şanslısınız nergisin anavatanı diyebileceğimiz İzmirde pazarda bile bu mükemmel türler satılıyor burda ki pazarlarda çürük olmayan sebze bulunca Allahıma şükür diyoruz. Maşallah kusursuz bir tür.

pria
11-03-2018, 14:35
Hava müthiş güzel; sanki yaz havası..

Nergislerin otunu çapalamak, yolmak tam mesai 3 günümü alıyor..ince işler bunlar..alemi çağırsan gündelikçi, sanırım en az % 10 soğan zayiatı yapar :)

Neyse bitti işimiz hayırlısıyla..

Erlicheer'ler geçti..sıra geldi erlicheer'in atasına..çok güzeller ve çok güzel kokulular..bir sapta 16-17 tomurcuk sayıyorum genellikle..vazoyo 5-6 dal konsa doldurur yani..

snob
12-03-2018, 07:34
İkinci erlicher..

pria
19-03-2018, 18:58
Bugün bunlarla döndüm..minik çiçekli olanlar nefis kokulu :)

Daha açmayan 3 tür nergisim kaldı..açmaları 10 günü bulur..

çiçeksever
20-03-2018, 06:30
Hava müthiş güzel; sanki yaz havası..

Nergislerin otunu çapalamak, yolmak tam mesai 3 günümü alıyor..ince işler bunlar..alemi çağırsan gündelikçi, sanırım en az % 10 soğan zayiatı yapar :)

Neyse bitti işimiz hayırlısıyla..

Erlicheer'ler geçti..sıra geldi erlicheer'in atasına..çok güzeller ve çok güzel kokulular..bir sapta 16-17 tomurcuk sayıyorum genellikle..vazoyo 5-6 dal konsa doldurur yani..

Bu nergisin türü nedir?

pria
21-03-2018, 11:21
NERGİSİN FAYDALARI:

· Yaraların irinini temizlemek, kurutup iyileştirmek için; soğan lapası kullanılır.

· 5 gramı bal ile içildiği zaman; kusturur.

· Saç kıran hastalığı için; soğan kökü yakı yapılıp sirke ile karıştırdıktan sonra başa sürülür.

· Rahim ve mesane ağrıları için; çiçek suları su ve bal ile şerbet gibi içilir.

· Ateşi düşürür.

· Kabızlığı giderir.

· İshal yapma etkisi vardır.

· Sara için etkilidir.

KULLANIM ŞEKLİ: Kurutulup toz hale getirilir. Nergis soğanından 0,5-1 gram demliğe konulur. Üzerine kaynar su (300-400 ml.) eklenir ve demlenir. Sabah, öğle ve akşam az az içilir.

UYARI: Nergis kökü zehirlidir. Bu yüzden kararında ve doğru biçimde kullanılmalıdır.

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir Nergizi (http://www.izmirkulturturizm.gov.tr/TR,77379/izmir-nergizi.html)

Aşağıdaki linkte de nergisten elde edilen bir ekstrenin kanser tedavisinde etkili olabileceği saptanmış:

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180226090911.htm

çiğdem42
21-03-2018, 18:37
Yeşillik bulamayınca tavuklar bu nergisin yapraklarını azar azar yiyip bitiriyorlar.50 kök nergis ancak 3 tane açabiliyor.İlginç geldiği için yazdım.Saygılarımla.

Dumlupınar
25-03-2018, 14:51
Bu nergis soğanlarını yıllar önce Baumax yapı marketten almıştım.Sadece 2.fotoğtaftaki türün ismi aklımda kalmış.Hawera kokusuz nergis.Diğer 3 türde kokulu...

Dumlupınar
25-03-2018, 14:55
İlk 2 fotoğraf mis kokulu Belli Song nergislere ait.3.fotoğraf yine ismini unuttuğum türlerden...4.ve 5.tür ekonomik marketlerden aldığım nergislere ait.Tomurcuklu olan katmerli bir türe benziyor.Apartman bahçemize diktiğim kokulu Baby Moon nergislerde açmak için sıradalar...

Batuhan Yılmaz
25-03-2018, 20:17
Merhabalar Nergislerimi 40-50 cm çapına bahçe topraklı bir saksıya diktim başlangıçta her şey harikaydı ama şuan nergislerin yaprakları ve çiçek sapları karardı ve öldüler bende soğanı söktüm soğanda çürüme belirtisi yok ama yaprakalar kararmış kökler sapa sağlam saksı komşuları lale ve sümbüllerde sorun yok aynı saksıda 4 nergis 4 lale ve 2 sümbül var sümbüllerin yaprakları pırasa gibi devasa uzadı ama nergisler yok oldu nedenini çok merak ediyorum sizce bu kararıp kurumanın sebbei nedir soğan hala sağlam ama yeşil aksamı yok sizce seneye yaşar mı ? Bu bir hastalık mı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

Dumlupınar
25-03-2018, 21:54
Sn.Imay anneannesinin zeytinliğinde yıllardır yetişen nergislerden bana hediye olarak göndermişti.Maalesef 3.yılında da bu türü açtıramadım.Artık Eylül ayında soğanları söküp Kasım ayında Burhaniyede dikmek istiyorum.Dikim yerini hatalı seçtiğimden yeterli güneş ihtiyaçları karşılanmayınca sorun çıkardılar. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum...Bu güzel kokulu beyaz türün çiçeklerini seneye koklamak nasip olacak diye ümit ediyorum...

Dumlupınar
25-03-2018, 22:17
Merhabalar Nergislerimi 40-50 cm çapına bahçe topraklı bir saksıya diktim başlangıçta her şey harikaydı ama şuan nergislerin yaprakları ve çiçek sapları karardı ve öldüler bende soğanı söktüm soğanda çürüme belirtisi yok ama yaprakalar kararmış kökler sapa sağlam saksı komşuları lale ve sümbüllerde sorun yok aynı saksıda 4 nergis 4 lale ve 2 sümbül var sümbüllerin yaprakları pırasa gibi devasa uzadı ama nergisler yok oldu nedenini çok merak ediyorum sizce bu kararıp kurumanın sebbei nedir soğan hala sağlam ama yeşil aksamı yok sizce seneye yaşar mı ? Bu bir hastalık mı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

Batuhan,bu kök boğazı çürüklüğü.Soğanları at gitsin.Sonbaharda diksen bile çiçek taslağı soğan içinde oluşamadığından çiçek açmazlar.Yeni soğan alıp dikersin.SELAMLAR...

Batuhan Yılmaz
26-03-2018, 01:22
Çok teşekkür ederim Gürkan abicim bu beni biraz üzdü en kötü soğanları sonbaharda bahçeye dikip durumlarını kadere bırakıcam belki bana bir süpriz yaparşar. Değerli cevabınız için teşekkür ederim.

Dumlupınar
26-03-2018, 08:21
Çok teşekkür ederim Gürkan abicim bu beni biraz üzdü en kötü soğanları sonbaharda bahçeye dikip durumlarını kadere bırakıcam belki bana bir süpriz yaparşar. Değerli cevabınız için teşekkür ederim.

Batuhan soğanları atmak seni üzecekse tamam.Bahçede güneşli bir alana dik o zaman...SELAMLAR...

Batuhan Yılmaz
26-03-2018, 10:21
Haziranda soğanları sökene kadar kesinlikle saksıları sulamayın..

Cevabınız için çok teşekkür ederim Sayın Pria. Hastalığı biraz araştırdım da tam 3 hafta önce yabani bir arı sandığım şey nergislerimin katiliymiş çokta çirkin bir hayvandı umarım bir daha karşılaşmam biraz tiksindim diyebilirim.

Dumlupınar
27-03-2018, 17:35
Ceylan gözü (recurvus) nergisler.Aralık ayında Burhaniyede dikmiştim.Çok güzel kokuyorlar.Şu an için 10 soğandan 2'si çiçek açmış.

Elif çiçek
28-03-2018, 18:49
İyi günler annemin evinde çiçeği geçmiş yaprakları hala yeşil kalan nergisler vardı, bugün çok köhne evin dışında kalıyor diye hepsini söktük Ben de kendi evimde balkonuma büyük saksılarıma dikeyim diyorum. Sizce vakti geçmiş midir seneye çıkarlar mı? Ve resimde de görüldüğü gibi o beyaz kısımlarını kesmeli miyim?

Dumlupınar
28-03-2018, 19:50
İyi günler annemin evinde çiçeği geçmiş yaprakları hala yeşil kalan nergisler vardı, bugün çok köhne evin dışında kalıyor diye hepsini söktük Ben de kendi evimde balkonuma büyük saksılarıma dikeyim diyorum. Sizce vakti geçmiş midir seneye çıkarlar mı? Ve resimde de görüldüğü gibi o beyaz kısımlarını kesmeli miyim?

Merhaeba,hiç bir yerini kesmeden nergislerinizi hemen dikin.
Haziran sonuna doğru bitkinin yaprakları tamamen kuruyunca sökülse daha iyi olurdu.Ancak olan olmuş.
Dikim yaparken süzek,kumlu bahçe toprağını tercih edin.SELAMLAR...

pria
28-03-2018, 21:00

Kökler tahrip olmuş gördüğüme göre..canlılığını yitirmiştir büyük olasılıkla..toprağa ekip sulasanız da tekrar köklenmiyeceği gibi, hele sulamaya da devam ederseniz köklerle birlikte soğanlar da çürür kanaatindeyim..

Bana kalırsa, bu soğanları oldukları haliyle güneş görmeyen havadar bir yerde kurumaya bırakın..kökler ve saplar kendiliğinden kuruyunca onları temizlersiniz (soğanların kahverengi kabuklarını hiç temizlemeyin) ve bu soğanları yine evinizin en havadar, serin ve gölge bir yerinde üstü açık bir mukavva kutu içinde ekim-kasım ayına kadar bekletip ekersiniz.

hocam100
30-03-2018, 19:32

Hemen ekin kökler canlanır ama yeşilliği yavaş yavaş kurumaya başlar.Soğanlar kendini korumaya alacağından bu sene için olmaz.Seneye olur.Ama artık çok su vermeyin.Kurumaya başlayacaktır.

pria
31-03-2018, 21:12
Bugün köyden bu güzellerle döndüm..

Nefis kokuyorlar..

Yurtdışından aldığımız en pahalı türdü; tek soğan 6 dolar :)

Hiçbir nergiste olmayan asimetrik taç yaprakları var..hiçbir çiçek birbirinin aynı değil.. :)
yani her çiçek kafasına göre şekilleniyor..adeta ''derbeder'' bir nergis te diyebiliriz..:)

(Sarıları daha önce yüklemiştim..esans kokulu onlar da)

AkisSoftware
17-04-2018, 08:34
Yetiştirilmesi en zevkli bitkilerden birisi sanırım

pria
17-04-2018, 12:02
Yetiştirilmesi en zevkli bitkilerden birisi sanırım

Tüm çiçekler güzeldir ama nergis çiçeğine daha bi fazla anlam yüklenmiştir...

Kısaca, saygı duyulan ve sevilen insanlara verilebilecek en güzel çiçektir.

pria
11-05-2018, 15:46
İki defa otlarını yolduğum halde yine de bitiremedim..bu yıl çok yağışlı çünkü..
Nergislerim artık yavaş yavaş kuruma dönemine giriyor ama yerlerini bu kez de gelincik ve papatyalara bıraktılar..yani, fidanlıkta çiçek bitmiyor :) hele lâlelerimin olduğu alan tam bir gelincik tarlası..

Musa Gündoğan
21-05-2018, 11:27
sayın pria
daha önce sizden temin ettiğim. Erlicheer ve karaburun nergislerinde bir enteresanlık var gibime geldi sizinle de paylaşmak istedim.

Şöyle ki; iki nergis arasındaki farklardan başlamak istiyorum.

karaburun Erlicheer e göre çok daha yopun kokulu. Erlicheer in kokusunu almak için iyice içime çekmek zorunda kaldım.
karaburun Erlicheer e göre çiçekleri daha dağınık Erlicheer daha derli toplu daha güzel görüntülü.

asıl merak ettiğim nergisler kışın çiçek açıyor hatta siz haziranda soğan sökümü yapıyorsunuz. benim kararburun nisanda çiçek açtı ve çiçekleri kurudu Erlicheer ise daha yeni çiçek açıyor. neden çiçek açmak için geç kalmışlardır?

Bu arada pria sizden aldığım bu nergisler çok güzel kardeş yaptı. her bir dalda şu an en az 3 tane kardeş çıkmaya başladı. seneye fazlaca soğanım olacak teşekkürler.

pria
22-05-2018, 20:39
sayın pria
daha önce sizden temin ettiğim. Erlicheer ve karaburun nergislerinde bir enteresanlık var gibime geldi sizinle de paylaşmak istedim.

Şöyle ki; iki nergis arasındaki farklardan başlamak istiyorum.

karaburun Erlicheer e göre çok daha yoğun kokulu. Erlicheer in kokusunu almak için iyice içime çekmek zorunda kaldım.
karaburun Erlicheer e göre çiçekleri daha dağınık Erlicheer daha derli toplu daha güzel görüntülü.

asıl merak ettiğim nergisler kışın çiçek açıyor hatta siz haziranda soğan sökümü yapıyorsunuz. benim kararburun nisanda çiçek açtı ve çiçekleri kurudu Erlicheer ise daha yeni çiçek açıyor. neden çiçek açmak için geç kalmışlardır?

Bu arada pria sizden aldığım bu nergisler çok güzel kardeş yaptı. her bir dalda şu an en az 3 tane kardeş çıkmaya başladı. seneye fazlaca soğanım olacak teşekkürler.

Her çiçek kendi çapında enteresan özellikler taşır sayın Musa Gündoğan..artıları da eksileri de olabilir ama sonuçta tüm çiçekler birbirinden güzeldir..

Koku olayı apayrı bir konu..ona girmeyeyim..

Sizde nergislerin geç açmasının nedeni tamamen iklimsel ortamdan kaynaklanıyor..ve bu yıl çok anormal bir iklim var.

Selamlar.

pria
17-11-2018, 16:11
Dün bugün köydeyim..ara ara yağan yağmurlar özellikle Karaburun nergislerinin filizlenmelerine yetti..bunlar geçen yılın orta boy ve satışa değer bulmadığım için sökmediğim nergislerdi..

Bugün kargoyla yeni sahiplerine gönderdiğim Karaburun nergislerinin yavruları da artık toprakla buluşmaya can atıyor gibi baya bi filizlenmişler bulundukları kasa içinde :)

pria
17-11-2018, 16:16
Erelicheer türü nergislerim de ufak ufak toprak üstüne atmaya çabalıyorlar artık :)

Nergis ekim-bakım bilgileri için yazılarıma göz atabilirsiniz :

Yoğun kokulu katmerli nergis (http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/?fbclid=IwAR08o0JtfW_YBBod2qVGM1kqLFCNgYzAiEuSnXpU HR-ZCL24ORwweZBIVgc)

https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/?fbclid=IwAR0d7XL1o6RP-U-UEZYT6sXhvis4Zr2-G-R4h2eezMVTCSJb3zNW_lxjhv4

snob
02-12-2018, 12:16
Sayın pria dan geçen yıl aldığım soganlardan en iri 5 adetini diktim.Geri kalanları bahçeye dikmesi için birisine verdim.En sağdaki karaburun,diğerleri erlicher muhtemelen.Karaburunlar geçen yıl çiçek vermemişti.Bir ara behceye dikilmiş olanlari da paylasirim.

pria
07-12-2018, 17:33
Yağış bol, havalar oldukça ılıman..çoğu nergis türüm filizlendi..çok geç çiçek açanlar hariç..tabi, Karaburun'lar en hızlıları..bu yıl yine çok çiçek sapı var..sanırım bir ay içinde açarlar..

Nergis bahçemden bugünkü görüntüler..

snob
12-12-2018, 17:09
Bugün bahçeden çektiğim resimler. Aşırı yağmur var,yere yatan iki adet çiçek sapında kestim vazo için. Açınca paylaşirim.

green.white
14-12-2018, 08:26
Sn. Pria'dan kasım ayının son haftasında aldığım ve ektiğim karaburun ile erlicheer nergisleri. 3 fotoğrafta ayrı mekanlarda ve aynı zamanlarda ekildi.

Son fotoğrafta görüldüğü üzere karaburunlar oldukça hızlı büyümeye devam ediyor(ya da diğerleri yavaş büyüyor bilemeyeceğim).
Böyle olmasının sebebini merak ediyorum açıkçası. Tahminlerime göre saksı küçük geldi, kök gelişimini tam tamamlayamadan boya vermeye başladı. Umarım yanılıyorumdur :( Cevap verebilirseniz çok sevinirim. Yapabileceğim bir şeyler olacak mı diye...

snob
14-12-2018, 10:19
Bu yılın ilk çiçeği benden olsun.

pria
14-12-2018, 11:07
Sn. Pria'dan kasım ayının son haftasında aldığım ve ektiğim karaburun ile erlicheer nergisleri. 3 fotoğrafta ayrı mekanlarda ve aynı zamanlarda ekildi.

Son fotoğrafta görüldüğü üzere karaburunlar oldukça hızlı büyümeye devam ediyor(ya da diğerleri yavaş büyüyor bilemeyeceğim).
Böyle olmasının sebebini merak ediyorum açıkçası. Tahminlerime göre saksı küçük geldi, kök gelişimini tam tamamlayamadan boya vermeye başladı. Umarım yanılıyorumdur :( Cevap verebilirseniz çok sevinirim. Yapabileceğim bir şeyler olacak mı diye...

Baya güzel ekmişsiniz soğanları..sadece, saksıları biraz daha doldurabilirdiniz..soğanları hafif görünür şekilde çok derine gömmeden ekmeniz de çok güzel..merak etmeyin, onlar bunca filizi verene kadar toprak içinde arapsaçı gibi köklerini oluşturmuştur..
Karaburunlar erkenci bir tür olduğu için aceleci sürüyor..erlicheer'ler geç tür olduğu için yavaş gelişir..şubat başlarından sonra onlar da hızlanır..

Selamlar..

green.white
14-12-2018, 11:43
Baya güzel ekmişsiniz soğanları..sadece, saksıları biraz daha doldurabilirdiniz..soğanları hafif görünür şekilde çok derine gömmeden ekmeniz de çok güzel..merak etmeyin, onlar bunca filizi verene kadar toprak içinde arapsaçı gibi köklerini oluşturmuştur..
Karaburunlar erkenci bir tür olduğu için aceleci sürüyor..erlicheer'ler geç tür olduğu için yavaş gelişir..şubat başlarından sonra onlar da hızlanır..

Selamlar..

Teşekkür ederim Sn. Pria. Endişelenecek bir şey yok o zaman.
Sabırla beklemeye, sevgiyle beslemeye devam...

pria
14-12-2018, 16:18
Teşekkür ederim Sn. Pria. Endişelenecek bir şey yok o zaman.
Sabırla beklemeye, sevgiyle beslemeye devam...

Saksılarınız da oldukça derin sayılır..
Özellikle kış günlerinde çok az sulayın..
Suya en çok tomurcuk dönemi ihtiyaç duyar.

Ekim-bakım bilgileri için:

https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/?fbclid=IwAR3UxNs0l2Q-8q7R60qPNpacMPuG_LFTMgu_oZKcj69vr9cLM1O_QaxTjc8

http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/?fbclid=IwAR2KeQeH3zj4CY6M-boEgxkJ2w9A9R-r9U-asH6o8uOBSvdJ3jbjPqavyv8

green.white
17-12-2018, 07:52
Birkaç gün nergislerime bakamadım, hepsi bana sürpriz yapmış; Dört ana soğanımın dördünde de tomurcuk oluşmuş ;)

Sn. Pria'nın dediği gibi oldukça aceleci davrandılar. :rolleyes:

pria
17-12-2018, 07:56
Birkaç gün nergislerime bakamadım, hepsi bana sürpriz yapmış; Dört ana soğanımın dördünde de tomurcuk oluşmuş ;)

Sn. Pria'nın dediği gibi oldukça aceleci davrandılar. :rolleyes:

Karaburun nergisleri için çiçek açma konusunda pek garanti veremiyorum çünkü nerede ne yapacakları pek belli olmuyor..
Sevindim tomurcuklanmalarına :)

Elif çiçek
20-12-2018, 16:18
Ekim için vakti geçti mi ? Eğer geçmedi ise hala satışını yapanlar var mı

green.white
28-12-2018, 14:26
Ev ve işyerindeki karaburunlar açmak üzere :rolleyes:

pria
28-12-2018, 16:17
ev ve işyerindeki karaburunlar açmak üzere :rolleyes:

:) :) :)

Benim karaburunlarda da bol çiçek sapı var bu yıl..

green.white
10-01-2019, 10:31
Karaburun nergisimin tomurcuklarından biri açtı.
Diğerleri de açmak üzere. Kokusu çok güzel tarif etmek imkansız. :rolleyes:

685993

Erliçer nergislerim ise daha büyüme evrenindeler ve henüz görünürde tomurcuk yok. Bu normal mi öğrenebilir miyim?

685994

pria
10-01-2019, 16:26
Erlicheer nergislerim ise daha büyüme evrenindeler ve henüz görünürde tomurcuk yok. Bu normal mi öğrenebilir miyim?

685994

En öndeki nergisin alttaki beyaz kısmındaki şişkinlik tomurcuğun yolda olduğunu gösteriyor :) Biraz sabır..çünkü erlicheer'lerin açmasına en az bir birbuçuk ay var..

green.white
12-01-2019, 09:03
Güzellerim.

green.white
17-01-2019, 08:54
Boş bebek maması kutularından doğan güzellikler... :rolleyes:

Elif çiçek
28-01-2019, 11:04
merhabalar geçen yıl annemden aldığım nergislerim kasım gibi yeşerdi aralık sonlarında neredeyse 60 cm e varan notları oldu fakat hiç tomurcuk **** çiçek belirtisi vermedi komşumunki açmıştı hafif yapraklarını arala varsa çiçek göbeği görürsün demişti dediğini yaptım hatta birine kıydım ve soğanı ikiye böldüm (kızmayın bende çok üzüldüm ) ve hiç birşey yoktu sebebi nedir bir bilen yardım edebilirmi?

Dumlupınar
28-01-2019, 15:01
Karaburun nergisleri mis kokmaya başladı.Aralarına Karaburun ilçesinde Sim nergisi olarak bilinen bu türde karışmış.

Dumlupınar
28-01-2019, 15:02
Devamı...

Dumlupınar
28-01-2019, 15:03
Bunlar Burhaniye'den.Dayımın gün boyu tam güneş gören çatısından.

Dumlupınar
28-01-2019, 15:04
Çiçek sapları kesilip bardaklara ıslandı.

yalper
29-01-2019, 16:31
Açmak üzere olan nergisin çiçek sapı frezyalar gibi yatmaya başlamış, üzerindeki tomurcuklarda bir sorun yok. Bu neden olur suyu fazla vermediğimi düşünüyorum toprağı hafif nemli tuttum sıcaklıklar 5 6 derecenin üzerine çıkınca

pria
30-01-2019, 21:19
Sezonun ilk nergislerinden bugün kargoya verdiklerim :)

green.white
01-02-2019, 12:45
Erlicheer nergislerimden biri tek soğanda 4 tomurcuk açmak üzere. Diğer 9 soğanın hepsi tek soğanda tek tomurcuk. 4 tomurcuk olması normal mi? Çok güzel bir sürpriz oldu bizim için.

pria
01-02-2019, 15:11
Erlicheer nergislerimden biri tek soğanda 4 tomurcuk açmak üzere. Diğer 9 soğanın hepsi tek soğanda tek tomurcuk. 4 tomurcuk olması normal mi? Çok güzel bir sürpriz oldu bizim için.

Bilinçli olarak ben yapıyorum bunu..
Erlicheer'lerin hepsi açar ama bazı soğanlar var ki bunlar çok yıllıktır ve birden fazla 2-3-4-5 hatta 7 sap çiçek bile verebilirler..
Ben yavrularını ayırmanın zor hatta imkansız olan bu soğanları görüyorum ve tanıyorum..aslında bu soğanların tanesini bazı yıllar 15 liradan satıyorum ama az olunca her kargoya satın alınan soğan adedine göre bir iki tane sürpriz olsun diye koyuyorum bunlardan..
Sevincinizin kaynağı bu..:)

green.white
02-02-2019, 12:09
Bilinçli olarak ben yapıyorum bunu..
Erlicheer'lerin hepsi açar ama bazı soğanlar var ki bunlar çok yıllıktır ve birden fazla 2-3-4-5 hatta 7 sap çiçek bile verebilirler..
Ben yavrularını ayırmanın zor hatta imkansız olan bu soğanları görüyorum ve tanıyorum..aslında bu soğanların tanesini bazı yıllar 15 liradan satıyorum ama az olunca her kargoya satın alınan soğan adedine göre bir iki tane sürpriz olsun diye koyuyorum bunlardan..
Sevincinizin kaynağı bu..:)

Aa o zaman bize de 1 tane düşmüş. Ayrıca teşekkür ederim o zaman Sn. Pria (:

pria
06-02-2019, 16:04
Sattığım her soğanın 1 lirasını hayır kurumlarına bağışlama sözüm olduğu için, bu yıl Türkiye Eğitim Vakfı'nın TIP OKUYAN KIZ ÖĞRENCİLER bursuna 750 lira bağış yaptım..hikayemi ve nedenlerini bir notla ilettim..yazdığım şeyler tüm çalışanları çok duygulandırmış..ben de duygulandım gelen telefonlardan ve mesajlardan..
Ve TEV'in binasını mis gibi kokular sarsın, keyifle çalışsınlar diye 4 buket Karaburun nergisi gönderdim :)
Ufacık şeyler bunlar ama güzel şeyler :) Ben de çok mutlu oldum..

Balıkesir şube müdürü bir bursiyer kızımızla beni köyde ziyarete gelmeyi çok istiyor..Eğer bi aksilik olmaz da gelirlerse erlicheer nergislerimin tam ortasında bursiyer kızımızın fotoğrafını çekip, izin verirse bu sayfadan yayınlayacağım :)

Erlicheer'lerden de göndereceğim..hatta bağış karşılığında satsınlar diye tüm erlicheer nergis çiçeklerini göndermeyi de tasarlıyorum..

İnsan hep kendisi için değil, biraz da başkaları için yaşayıp bişeyler yapmalı :)

Dumlupınar
12-02-2019, 11:29
Sn.Imay 3-4 yıl kadar önce anneannesinin zeytinliğinde yetişen nergis soğanlarından bana hediye olarak göndermişti.Mis kokulu bu tür için kendisine tekrar teşekkür ediyorum.Sağolsun.Bu arada bu túrü İtalicus nergis diye biliyorum...

pria
12-02-2019, 12:05
Çiçekçinin vazosu böyle kocaman bi tencere oluyo işte :)

4-5 gün yağmur ihtimali olduğu için bu sabah yağmur öncesi son Karaburun'ları kestim..1.5 saatimi aldı..tam işimi bitirdim; başladı şar şar yağmur..girdim kulübeye ama bekle bekle dinesi yok yağmurun..zaten ıslandıydım biraz, atladım benim elektrikli bisiklete onca yağmurun altında paçalarımdan sular aka aka döndüm eve..hatta, yağmur altında böyle motorla gezinti hoşuma gitti, oldu olacak zaten deyip, yolumu uzattım doya doya ıslandım yani :)

Evin içi parfümeri dükkanından daha harika kokuyo :) herşeyin doğalı güzel.

http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/?fbclid=IwAR2HbVJuVkqH_VFbkMiei2Rviq-N6cOWzcr1MFz4-41xO2YgX2ZYgXHv_Fk

pria
07-03-2019, 18:37
Bu gidişimde de bunlar açmış..Erlicheer nergislerin atası bunlar..

hocam100
07-03-2019, 20:27
Adnan bey nergisleriniz çok güzel olmuş sizi tebrik ederim.Ne tür gübre veriyorsunuz.

SM-C7010 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Melisa16
10-03-2019, 08:18
Benim "altun gızlarım" da açtılar :)

pria
12-03-2019, 00:51
Erlicheer türü nergislerimden ilk parti 900 sap kestim bugün..hepsi yarın Pamukkale ile İzmir yolcusu..:)

http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/2013/02/satlk-yogun-kokulu-katmerli-nergis.html

Mahmut Tebir
12-03-2019, 09:55
Erlicheer türü nergislerin kokusunu ev ahalisi sevemedi. Çok ağır kokuyor. Acımtırak bir kokusu var. Ama görüntüsü 10 numara.

pria
12-03-2019, 10:19
Erlicheer türü nergislerin kokusunu ev ahalisi sevemedi. Çok ağır kokuyor. Acımtırak bir kokusu var. Ama görüntüsü 10 numara.

Renkler zevkler tartışılmaz Mahmut Bey..ama Erlicheer'lerin kokusuna bayılıyor çoğu insan :)

Mesela ben kelle paça çorbasının kokusuna bayılırım ama bazılarına kokusu itici gelir..hangi nergis türü olursa olsun, nergis kokusundan nefret eden cins insanlar bile var :)

mtgokduman
12-03-2019, 10:52
Sayın Pria'dan 5-6 yıl kadar önce aldığım Ericheer soğanlarını Mersin'e Kayınbabamın köyüne yollamıştım...Torosları pek sevmişler ki her yıl öbek öbek çiçek geliyor bu vakitlerde...

Muda
26-04-2019, 23:57
692091

692092

692093

692094

692095

pria
23-10-2019, 00:18
Bir hafta önce, yavru nergis soğanlarını ektim..bu yıl tamamının yerini değiştirdiğim için ve çok olduklarından, soğuk havalara kalmadan ekmekte yarar gördüm..
Yer bahar aylarında 60-70 santim derinlikte 2 defa ''patlatma'' ile sürüldü..yanmış keçi gübresi ile gübrelendi..ve 15 gün önce yağan şiddetli yağmur fırsat bilinip ''tiller ile toprak un ufak olana kadar tekrar sürüldü..
1000-1200 adetlik adaların aralarına eski kiremitlerden dekoratif yollar yaptık eşimle..
2 buçuk günde ektim 6-7 bin soğanı..sabah 7-7.30 işbaşı..akşam 6 buçuk gibi paydos..mahvoldum..soğan sokuşturmaktan, kazma sallamatan ellerim şişti..dizlerimde eğilip kalkmaktan güç kalmadı..Çanakkale'ye döndükten sonra, ikinci gün odadan mutfağa giderken dizlerim tutmadı ve yığıldım kaldım yere :(çok çok zorladım kendimi huyum kurusun..

Neyse, bitti..iyi oldu, rahatladım..
Bu yıl nergisler şahane deniz manzarasıyla birlikte burnumun dibinde olacaklar..:)

berkay3993
06-12-2019, 00:07
Uzun zamandır Narcissus papyraceus bitkisinin soğanından arıyorum fakat bulamıyorum. Acaba bu nergisin soğanından ya da farklı nergis & bitki soğanları yollayabilecek var mı? Kargo ücretini ben ödeyeceğim :)

Batuhan Yılmaz
08-12-2019, 10:38
Bir hafta önce, yavru nergis soğanlarını ektim..bu yıl tamamının yerini değiştirdiğim için ve çok olduklarından, soğuk havalara kalmadan ekmekte yarar gördüm..
Yer bahar aylarında 60-70 santim derinlikte 2 defa ''patlatma'' ile sürüldü..yanmış keçi gübresi ile gübrelendi..ve 15 gün önce yağan şiddetli yağmur fırsat bilinip ''tiller ile toprak un ufak olana kadar tekrar sürüldü..
1000-1200 adetlik adaların aralarına eski kiremitlerden dekoratif yollar yaptık eşimle..
2 buçuk günde ektim 6-7 bin soğanı..sabah 7-7.30 işbaşı..akşam 6 buçuk gibi paydos..mahvoldum..soğan sokuşturmaktan, kazma sallamatan ellerim şişti..dizlerimde eğilip kalkmaktan güç kalmadı..Çanakkale'ye döndükten sonra, ikinci gün odadan mutfağa giderken dizlerim tutmadı ve yığıldım kaldım yere :(çok çok zorladım kendimi huyum kurusun..

Neyse, bitti..iyi oldu, rahatladım..
Bu yıl nergisler şahane deniz manzarasıyla birlikte burnumun dibinde olacaklar..:)

Sayın Pria elinize emeğinize sağlık çok zor işler iyi bilirim ve hiç beceremem.

E Nihal
11-01-2020, 20:26
Merhaba,
Çok ama çok sevdigim nergisleri hep çiçekcilerden alirdim.bugun bir ilk yapip soğanını aldim. Tum konuşmaları okumaya başladım ama çok sayfa var =) buyüzden direk tembellik yapıp sorayım dedim =)
Torf toprağına gömebileceğimi söylediler doğru mu?ozel bir toprak var mi?
Suanda ocak ayındayız ekim yapsam çiçek cikar mi?
Soganın çoğunu toprakta uçları dışarda kalacak şekilde dikeceğim degil mi?
Şimdiden tesekkurler =)

naturedesign
11-01-2020, 21:44
Merhaba,
Çok ama çok sevdigim nergisleri hep çiçekcilerden alirdim.bugun bir ilk yapip soğanını aldim. Tum konuşmaları okumaya başladım ama çok sayfa var =) buyüzden direk tembellik yapıp sorayım dedim =)
Torf toprağına gömebileceğimi söylediler doğru mu?ozel bir toprak var mi?
Suanda ocak ayındayız ekim yapsam çiçek cikar mi?
Soganın çoğunu toprakta uçları dışarda kalacak şekilde dikeceğim degil mi?
Şimdiden tesekkurler =)

Soğanları hemen ekin , torf farketmez saksıya ekilecekse kaliteli toprak olsun yeter. Soğanı kendi yüksekliğinden 1 katı kadar derine ekin .fazla sulamayın çürür. Üstü komple kapalı olsun soğanın, kuşlar kargalar çıkarıyor .bu sene Mart sonunda açar. Evin içinde durmasın, soğuk yer bitkisidir.

E Nihal
12-01-2020, 00:09
Soğanları hemen ekin , torf farketmez saksıya ekilecekse kaliteli toprak olsun yeter. Soğanı kendi yüksekliğinden 1 katı kadar derine ekin .fazla sulamayın çürür. Üstü komple kapalı olsun soğanın, kuşlar kargalar çıkarıyor .bu sene Mart sonunda açar. Evin içinde durmasın, soğuk yer bitkisidir.

Tesekkurler. Hemen diktim,fakat soganlardan sadece 1 tanesi kapalı digerleri filiziydi, üzeri tam kapanmadı,bu yüzden gayet soğuk olan ve kapalı arka balkona aldim,fakat orası da güneş almıyor.güneş olmaz ise açmazlar degil mi? .
Sulamasını hemen yapmam gerekiyor değil mi? Sanırım bol su sevmiyorlar.

pria
12-01-2020, 02:14
Tesekkurler. Hemen diktim,fakat soganlardan sadece 1 tanesi kapalı digerleri filiziydi, üzeri tam kapanmadı,bu yüzden gayet soğuk olan ve kapalı arka balkona aldim,fakat orası da güneş almıyor.güneş olmaz ise açmazlar degil mi? .
Sulamasını hemen yapmam gerekiyor değil mi? Sanırım bol su sevmiyorlar.

Ufacık, derin olmayan saksılara ekmeniz yanlış..ayrıca zaten derin olmayan saksıları toprakla tam doldurmamışsınız ve bir de soğanları zaten sığ olan saksıda derine gömmüşsünüz..bunlar hatalı ekimler..

Ekim bakım bilgileri için blog'umu okuyun:

https://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/2012/08/13/19/

E Nihal
12-01-2020, 08:19
Ufacık, derin olmayan saksılara ekmeniz yanlış..ayrıca zaten derin olmayan saksıları toprakla tam doldurmamışsınız ve bir de soğanları zaten sığ olan saksıda derine gömmüşsünüz..bunlar hatalı ekimler..

Teşekkürler,bugun hemen gidip yeni saksi alacagim.

E Nihal
15-01-2020, 21:09

Benim saksılarım geldi fakat biraz buyuk gibiler. Ben 4 soganida ayni saksiya dikebilir miyim?ve cok derine olmayacak degil mi ?

pria
15-01-2020, 22:51
4 soğan için çok iyi saksı..derinlik 30 santim olsaydı daha iyi olurdu..torf ve kaliteli toprak karışımı ile tepeleme doldurun..tepeleme dolsun , çünkü suladıkça toprak çöker..
Soğanların uç tepe kısımları hafiften görünecek şekilde kökleri zedelemeden hemen ekin ve saksının dibinden su gelene kadar bol sulayın..

E Nihal
19-01-2020, 00:57
4 soğan için çok iyi saksı..derinlik 30 santim olsaydı daha iyi olurdu..torf ve kaliteli toprak karışımı ile tepeleme doldurun..tepeleme dolsun , çünkü suladıkça toprak çöker..
Soğanların uç tepe kısımları hafiften görünecek şekilde kökleri zedelemeden hemen ekin ve saksının dibinden su gelene kadar bol sulayın..

Soylediginiz gibi ekim yaptim ve bolca suladım, saksı suanda balkonda soğukta duruyor.toprak hala nemli gibi bu yuzden tekrar sulamadim. Tamamen kurudukca sulanacak degil mi?
Tesekkurler.

pria
19-01-2020, 02:20
Soylediginiz gibi ekim yaptim ve bolca suladım, saksı suanda balkonda soğukta duruyor.toprak hala nemli gibi bu yuzden tekrar sulamadim. Tamamen kurudukca sulanacak degil mi?
Tesekkurler.

Açık balkonda ise ve yağmur alıyorsa saksınız kışın pek sulamak istemez..çünkü kışın toprakta buharlaşma pek olmaz..bahara doğru ve çiçeklenme döneminde sularsınız.

pria
21-01-2020, 16:23
Tesekkurler.

Benim saksıya nergis soğanı ekim tarzım bu..bu soğanların üstünü örtecek kadar da toprak koyulur ve soğanların tepeleri hafiften örtülür..

http://www.agaclar.net/forum/1224782-post1895.htm

pria
21-01-2020, 16:27
Bu mesajımda da nergislerin ekim bakım bilgilerini sayın birnefestoprak üyemizin yaptığı tercüme katkısıyla detaylı bir şekilde anlatmışım:)

http://www.agaclar.net/forum/1228742-post1904.htm

E Nihal
01-02-2020, 09:05
Bu mesajımda da nergislerin ekim bakım bilgilerini sayın birnefestoprak üyemizin yaptığı tercüme katkısıyla detaylı bir şekilde anlatmışım:)

http://www.agaclar.net/forum/1228742-post1904.htm

Soganlarim yavas yavas uzuyor,bu sene cicek almam zor Sanirim ama tamamen ustu kapali olup filizi olmayan soganim bile uzamaya basladi, belki bir muzice olur ve guzel kokularini alabilirix:) tesekkurler

pria
01-02-2020, 18:17
Soganlarim yavas yavas uzuyor,bu sene cicek almam zor Sanirim ama tamamen ustu kapali olup filizi olmayan soganim bile uzamaya basladi, belki bir muzice olur ve guzel kokularini alabilirix:) tesekkurler

Süren filizlerde şişkinlik olduğuna göre bu yıl açacaklar gibime geliyor..

hosseda
02-02-2020, 23:26
Nasıl geldiler bahçeye bilemedim ama çok güzel kokuyorlar.

E Nihal
12-02-2020, 20:11
Süren filizlerde şişkinlik olduğuna göre bu yıl açacaklar gibime geliyor..

Mujjjdeeeee :)biraz once bir baktim, ciceklerden 1 tanesi acmis... daha da acacak belli. Digerlerinden de umutluyum ama 1 kogandan 2 filizi olan vardi ,o ektigim boyda duruyor uzamadi hic. :( .

Dumlupınar
14-02-2020, 18:19
Merhaba,sürgünü uzamayan soğanın türü farklı olabilir.
Bazı nergis soğanları dikimden 10-15 gün sonra sürgün verir.Bazı türler ise sürüp toprak üstüne çıkmak için 1 aydan 3 aya kadar zamana ihtiyaç duyar.
Sizin diktiğiniz soğan sağlıklı ise sürgün ucu uzayıp,gelişimine devam edecektir.Selamlar...

E Nihal
19-02-2020, 17:14
Merhaba,sürgünü uzamayan soğanın türü farklı olabilir.
Bazı nergis soğanları dikimden 10-15 gün sonra sürgün verir.Bazı türler ise sürüp toprak üstüne çıkmak için 1 aydan 3 aya kadar zamana ihtiyaç duyar.
Sizin diktiğiniz soğan sağlıklı ise sürgün ucu uzayıp,gelişimine devam edecektir.Selamlar...

Merhaba. Evet 2 tanesini baska yerden almistim, ayni yerden aldıklarım uzadi, diğer 2 sinin 1tanesi hic uzamadı, digeri uzadi ama çiçek açanlar kadar degil ve daha çiçek yok.Vakitlerini bekliyoruz insallah. Bu açanların cinsi hangisi? Ben ayirt edemiyorum.normalde nergis kokusunu çok severim ama bunlar ağır ve çokta hoş kokmuyorlar.

Dumlupınar
19-02-2020, 22:19
Merhaba. Evet 2 tanesini baska yerden almistim, ayni yerden aldıklarım uzadi, diğer 2 sinin 1tanesi hic uzamadı, digeri uzadi ama çiçek açanlar kadar degil ve daha çiçek yok.Vakitlerini bekliyoruz insallah. Bu açanların cinsi hangisi? Ben ayirt edemiyorum.normalde nergis kokusunu çok severim ama bunlar ağır ve çokta hoş kokmuyorlar.

Merhaba,çok güzel açmışlar.Bu beyaz renkli açanlar Karaburun'da sim nergisi veya Mısır gülü diye bilinen türe ait olabilir.

Birde Paper white diye bildiğim bir nergis türü var.Soğanlar dikimden 1,5 ay gibi kısa bir süre sonra beyaz kokulu çiçekler açıyor.

Ancak kokularının güzel olduğunu biliyorum.Selamlar...

E Nihal
29-02-2020, 10:00
Merhaba,çok güzel açmışlar.Bu beyaz renkli açanlar Karaburun'da sim nergisi veya Mısır gülü diye bilinen türe ait olabilir.

Birde Paper white diye bildiğim bir nergis türü var.Soğanlar dikimden 1,5 ay gibi kısa bir süre sonra beyaz kokulu çiçekler açıyor.

Merhaba, diğer cicekxiden aldığım soğanımın 1 tanesi açtı, büyük sapsari tek çiçek, kokusu diğerlerine göre daha az.Bu türün adı nedir? Diğer soğanın hala 4-5 cm boylarında büyümesi bekleniyor =)

wakan
06-03-2020, 16:27
Sayın pria'dan aldığım soğanlar :)

E Nihal
12-03-2020, 18:55

Benim çiçeklerim soldu, bunlari boyle bekleyecek miyim ?solan yaprakları kesmem mi lazim ?

Dumlupınar
12-03-2020, 19:06
Benim çiçeklerim soldu, bunlari boyle bekleyecek miyim ?solan yaprakları kesmem mi lazim ?

Saksının toprağı kurudukça sulamaya devam edin.
Yapraklar güneşli alanda tamamen kuruyana kadar bekleyeceksiniz.Bu sayede soğanlar gerekli enerjiyi depo edecekler.Seneye daha güzel çiçekler açabilmek için.Selamlar...

sarigoz
16-03-2020, 17:37
Arkadaşlar merhaba...Nergislerimin hepsi bahçede.Saksı içinde yetiştirmiyorum..Bahçede birkaç çeşit var..bugün çekecektim..lakin dün çok kötü yağın kar neticesi yaşadık ve tüm nergisler açmış olanlar yere büküşmüşler..bazıları..Hepsi değil..Açtıkça sizinle paylaşırım artık..

sarigoz
19-04-2020, 18:43
Herkese merhaba...Tekrar ben yazıyorum...Sonunda makineden indirdim ve sizinle NERGİZ lerimi paylaşıyorum...Yeni olanlar var..onları daha uygun zamanda ekleyeceğim..zira yeni çekildiler

Muda
22-04-2020, 00:07
706541

706542

706543

706544

Muda
24-04-2020, 02:00
706681

706682

706683

En iri çiçek açanlar bunlar oldu.

706684

E.Kahraman
28-05-2020, 10:57
Çiçeği biten nergislerin tohumları toplandı.

E..nihal
23-08-2020, 14:10
Saksının toprağı kurudukça sulamaya devam edin.
Yapraklar güneşli alanda tamamen kuruyana kadar bekleyeceksiniz.Bu sayede soğanlar gerekli enerjiyi depo edecekler.Seneye daha güzel çiçekler açabilmek için.Selamlar...

merhaba,
Üyelik sifremi unuttuğun icin yeniden üyelik açmak zorunda kaldim:) .
Bugün nergislerimin soğanlarını topraktan çıkarttım.soganlarim Bayag büyümüş ve bana bir supriz yapmışlar 2 tane kucuk soğan daha olmus.
Ama altında hic kök yok.
Bu yeni 2 soğan a ekstra yapmam gereken birsey var mi?
Ayrıca topraktan çıkarttığım soğanları nasil saklamam gerek .

E..nihal
23-08-2020, 14:18
merhaba,
Üyelik sifremi unuttuğun icin yeniden üyelik açmak zorunda kaldim:) .
Bugün nergislerimin soğanlarını topraktan çıkarttım.soganlarim Bayag büyümüş ve bana bir supriz yapmışlar 2 tane kucuk soğan daha olmus.
Ama altında hic kök yok.
Bu yeni 2 soğan a ekstra yapmam gereken birsey var mi?
Ayrıca topraktan çıkarttığım soğanları nasil saklamam gerek .

Dipteki 2 küçük yeni çıkan

Dumlupınar
16-09-2020, 06:27
Soğanları gölge ve serin bir alanda muhafaza edebilirsiniz.Kasım ayının 2.haftasında ana soğanları ayrı,yavru soğanları ayrı olarak dikebilirsiniz.Yavru soğanlara ayrıca yapmanız gereken bir işlem yok.Selamlar...

E..nihal
12-10-2020, 21:07
Soğanları gölge ve serin bir alanda muhafaza edebilirsiniz.Kasım ayının 2.haftasında ana soğanları ayrı,yavru soğanları ayrı olarak dikebilirsiniz.Yavru soğanlara ayrıca yapmanız gereken bir işlem yok.Selamlar...

Çok teşekkürler. Heycan ile kasım i bekliyorum =)

Dumlupınar
07-12-2020, 21:24
En erken açan Tazetta nergislerden biri olan Paper white.
Çok tatlı kokulu ve çok uzun süre çiçekli kalan bir tür.Ekim ayı ortalarında Burhaniye'de dayımın evinin çatısındaki saksılara dikmiştim.

pria
14-12-2020, 20:12
Bu yıl ilk defa tohumdan nergis üretimi için ekim yaptım..saksıda 300'den fazla
tohum filiz verdi :)

Bu çoğaltmakta zorlandığım türün soğanlarıını da evde saksıya aldım..

pria
14-12-2020, 20:25
Nergis bahçem için çok emek verdim bu yıl..
Tertemiz her yer..düzenli..

Binlerce nergis içinden sadece bir tane şaşırıp erkenden açtı :)

https://kokulunergis.blogspot.com/2019/05/nergisseverler.html

Güler
15-12-2020, 16:56
Ellerinize sağlık sayın pria. Güzellikler bol bol olsun.

pria
15-12-2020, 20:02
Ellerinize sağlık sayın pria. Güzellikler bol bol olsun.

Sağolun, varolun Güler Hanım :)

Dumlupınar
19-12-2020, 15:31
Kasım ayının son günlerinde diktiğim nergisler.
Burhaniye'de bu yıl Sonbahar ılık geçtiği için soğanlar toprakla biraz geç buluştu.
Bir kaç tür dışında tüm soğanları karışık diktim.

Bütün kışı yağmur,soğuk,rüzgar demeden,dayımın evinin çatısında geçiriyorlar.Hayırlısı ile çiçeklerinide görmek ümidi ile herkese selamlar...

Dumlupınar
19-12-2020, 15:33
Devamı...

sarigoz
15-01-2021, 19:37
Maşallah diyelim sayın Dumlupınar...MAŞALLAH

Hilal okur
15-01-2021, 21:09
Sayın pria'dan aldığım soğanlar :)

Çok muhteşemler bayıldım. Bu türün ismi nedir? Ben de edinmek isterim.

wakan
15-01-2021, 22:49
Çok muhteşemler bayıldım. Bu türün ismi nedir? Ben de edinmek isterim.

Double Daffodil Erlicheer.
Forumdan almıştım ben de. Şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/42633.htm) satışı devam ediyor.

E..nihal
16-01-2021, 13:35
Geçen sene şubat ayında dikim yapmıştım bu sene gec kalmadan 26 aralıkta dikim yaptim ve uzamaya başladı bile =))
Aklima birsey geldi nergis uzadığında dalından kesip alsak(saksıda kurumasını beklemeden) sonra aynı soğan ekili kaldığında 1 ay sonra vs tekrar çiçek verir mi ? Yoksa her soğandan 1 kere mi çiçek alabiliriz. Uzamaya başladılar bile =)

Muda
16-01-2021, 19:43
Geçen sene şubat ayında dikim yapmıştım bu sene gec kalmadan 26 aralıkta dikim yaptim ve uzamaya başladı bile =))
Aklima birsey geldi nergis uzadığında dalından kesip alsak(saksıda kurumasını beklemeden) sonra aynı soğan ekili kaldığında 1 ay sonra vs tekrar çiçek verir mi ? Yoksa her soğandan 1 kere mi çiçek alabiliriz. Uzamaya başladılar bile =)

Sn. E..nihal;

Nergisler bir yıl önceden yeterli büyüklük ve besin depolayabilmiş ise bir veya birkaç çiçek sapı yapabilir. Siz onu kesince yerine yenisi gelmez. Ancak çiçek sapını kesmeniz onun tohum yapmasını bu şekilde de enerjisini tohum yapmak yerine soğanı büyütmeye çalışır.

E..nihal
16-01-2021, 20:24
Sn. E..nihal;

Nergisler bir yıl önceden yeterli büyüklük ve besin depolayabilmiş ise bir veya birkaç çiçek sapı yapabilir. Siz onu kesince yerine yenisi gelmez. Ancak çiçek sapını kesmeniz onun tohum yapmasını bu şekilde de enerjisini tohum yapmak yerine soğanı büyütmeye çalışır.

Cevabınız icin teşekkürler , geçen sene hic tohum varmi diye bakmadım sanirim hata ettim, ama uzun süre güneşte tuttum, zaten soğanlarda 2 li ve 3 lü filizli olanlar var.
Ve 2 tane yavru vermişti.her çiçek tohum verir mi? Geçen sene hic farketmedim tohumu .

Muda
16-01-2021, 20:50
Nergisleri çiçekten üreten pek görmedim. Ben de tohum ile uğraşmadım. En güzeli çiçek saplarını keserek soğanın yanından yumru vermesi. Onu büyütmesi. Tohum yerine soğanla çoğaltmak en güzeli. Ben unutmuş olduğum çiçeklerin tohum vermemesi için çiçekleri kuruduktan sonra saplarını dip taraftan kesiyorum.

Arkadaşımızın aldığı tohumlar

http://www.agaclar.net/forum/1589717-post3230.htm

pria
16-01-2021, 22:52
Bu yıl ilk defa tohumdan çoğaltma yapıyorum..
Hibrit türler tohum vermiyor..
Benimki çok çok beğendiğim esans kokulu yabani bi tür..fırça gibi çıktılar..ama çiçek vermeleri 3 yılı bulur sanıyorum..biraz zorlu bi yol :(

http://www.agaclar.net/forum/1600633-post3236.htm

ontess
03-02-2021, 20:11
Bir arkadaşım dikmeyi unuttuğu yeşil uç vermiş Nergis soğanı verdi, ancak kök kusmı kurumuş, bu gün yeşil uçları dışarıda kalacak şekilde diktim ve suladım, sizce yeni kök yapıp yaşarlar mı?

Muda
03-02-2021, 20:36
Soğan sağlam ise yeniden kök verecektir. Soğuklama ihtiyacını gideremediği için bu yıl çiçek açacağını düşünmüyorum. Bu yıl yeterli büyüklüğe ulaşırsa gelecek yıl çiçek açacaktır.

Mahmut Tebir
04-02-2021, 11:39
Benim nergislerin yaprakları çok uzuyor nedenini anlamadım. Güneş görmüyor desem güneşte görüyor. hemde tüm gün. çok uzadığından yapraklar birbirine girdi. Bu yapraklar neden bu kadar uzuyor bilen varmı? Amaryllis de var onun yapraklarıda böyle çok uzuyor. Bazan gübre veriyorum. Ondan mı kaynaklanıyor acaba? 20.20.20 değerinde.Gübreden olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu gübreyi tüm bitkilerime veriyorum.

716050
716051