View Full Version : Nergis
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Ediz bey acaba dreamlight-beyaz kırmızı türünün fotoğrafları da var mı bir tek onlar daha açmadı ve çok merak ediyorum nasıl olduklarını. :)
altinediz
21-03-2009, 13:56
Ediz bey acaba dreamlight-beyaz kırmızı türünün fotoğrafları da var mı bir tek onlar daha açmadı ve çok merak ediyorum nasıl olduklarını. :)
Malesef bende de açmadılar sibel hanım. O yüzden eklemedim. Ama açmak üzereler. Bendekiler birkaç güne açarlar sanıyorum. O zaman ekleyeyim inşallah.
Orkun Kırcı
23-03-2009, 22:57
Annemin dediğine göre sömestrede memlekette diktiğim soğanların hepsi tomurcuklanmış. Görmek nasip olmadı ama neyse. Birkaçını alıp önümüzdeki sene için burada dikerim artık.
hocam100
28-03-2009, 20:54
Bunlar da nergizlerim özellikle son resimdeki kokulu çıktı onun cinsini bilmiyorum, bir sapta 8 çiçek var.
Goncagül
28-03-2009, 21:42
Bunlar da nergizlerim özellikle son resimdeki kokulu çıktı onun cinsini bilmiyorum, bir sapta 8 çiçek var.
Hepsi çok güzel maşallah. Son resimdekiler Fulya çiçeği olabilir diye düşünüyorum. Çünkü Fulya çiçeğini de kokulu diye biliyorum. Ayrıca fulya çiçeği türleri nergis türlerine de benziyormuş.
Sayın hocam100,
Bu da güzel nergizlerinizden bir tanesi. Uzunca bir süre şiddetli yağışlara dayandı, çok güzel salınıyorlar bahçemde.
69490
hocam100
28-03-2009, 22:00
Çok güzel olmuşlar.
mormenekşe
28-03-2009, 23:03
69505Merhaba benim nergisim hala açmadı başta tomurcukları çok sağlıklıydı sonra bozuldu nedenini biliyormusunuz?
Goncagül
28-03-2009, 23:09
[QUOTE=mormenekşe;388874]69505Merhaba benim nergisim hala açmadı başta tomurcukları çok sağlıklıydı sonra bozuldu nedenini biliyormusunuz?[/QUOTE
Çok sıcak ortam da durduğundan olabilir. Benim nergislerimin tomurcukları da ev sıcak olduğu için kurudu. Serin ortamı daha çok seviyorlar. Bahçedekiler açmak üzere.
mormenekşe
28-03-2009, 23:22
Teşekkür ederim Safranbolu 78 bu açmıycaklar demek mi oluyor :( üzüldüm
Goncagül
28-03-2009, 23:39
Eğer tomurcuğu tam kurumadı ise açabilir. Fotoğraf çok net değil, o yüzden ben tam anlayamadım kuru değil gibi duruyor. Tomurcuk sap kısmında ve tomurcukta sararma ve cansızlaşma var mı?
Bence sıcak ortamda bırakmayın serin bir yere alın. Benim bahçedekiler tomurcuklu ve soğuk havalardan zarar görmedi. Evde saksı da olanların sıcaktan tomurcukları kurudu. İnşaallah çiçeklerini görürsünüz. Bilgilerim işe yararsa çok sevinirim.
Üzerineki sararmış zarı soymayı deneyin.Ben birisi sararmıştı.Üzerindeki sarı kabuğu soydum.3 gün sonra açtı.
zerrinsrt
29-03-2009, 23:22
Benim nergislerim biraz farklı kokusuda yok.
altinediz
30-03-2009, 17:34
Narcissus dreamlight
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-narcissus_dreamlight_2.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24762&catid=member&imageuser=21207)
Narcissus Flower record ve dreamlight
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-narcissus_dreamlight_ve_flower_record.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24763&c=608)
Büyük olan flower record küçük olan da dreamlight. Bu ikisi çiçek görünüşleri olarak birbirlerine çok benzeselerde aslında görüldüğü gibi farklı türlerdir ve özellikleri de birbirinden farklıdır.
Mesela dreamlight flower recorda göre hem boy olarak hemde çiçek büyüklüğü olarak küçükdür. Ama renkleri çok büyük benzerlikler göstermektedir. Ayrıca ortalarındaki sarı renkli kısımlarda uzunluk olarak farklıdır. Dreamlight çok daha kısadır flower record'a göre.
altinediz
30-03-2009, 17:36
Sibel hanım dreamlightlar açalı bir kaç gün oldu ama fotograf makinası yanımda olmadığı için fotoğraflarını çekememiştim. Az önce çektim ve hemen ekledim. Sizinkiler ne alemdeler. Açtılar mı acaba?
yurdayılmaz
30-03-2009, 18:40
Merhaba uzman akadaşlar benim bir sorum olacak bahceye diktigim nergis soganları tam çiçek açarken boynunu büküp yere düşüyor yaprakları yanlara açıldı çiçeği taşıyamayıp yere düşüyor hepsi öyle oluyor biraz büyüynce acilen ne yapmalıyım lğtfen yardım?
Zeytinci
30-03-2009, 19:08
Merhaba uzman akadaşlar benim bir sorum olacak bahceye diktigim nergis soganları tam çiçek açarken boynunu büküp yere düşüyor yaprakları yanlara açıldı çiçeği taşıyamayıp yere düşüyor hepsi öyle oluyor biraz büyüynce acilen ne yapmalıyım lğtfen yardım?
Sn Yurdayılmaz,
Duvar diplerinde olupta yaprakları ve çiçek sapı fazla boylanan nergislerin çiçeklerini taşıyamayıp yana devrildiği görülür. Nergislerin sap içleri boru gibi boştur. Yaprak ve sap koyu yeşil renkli olur.
Pratik olarak bunun sebebinin fazla korunaklı (duvar dipleri) yerde olmasına ve fazla beslenmiş (azot) ve çok sulanmış olmasına bağlarım.
Nergis bahçelerinde fazla sulanmayan ve bol gübre bulmayan rüzgara, soğuğa açık alanlarda nergis sapları daha kısa ama sap içleri jelimsi şekilde dolu olur. Yaprak ve sap renkleri ise koyu yeşil olmayıp sarımsı yeşildir.
Tavsiyem su verme biraz serin ve güneşli yerde kalsın.:)
Not. Bu bilgi akademik bir bilgi değildir. Gözlemdir. Karar senin.
Penelophe
30-03-2009, 19:11
Sorununuzu tam olarak anlamadım. Eğer çiçeklerin büyüklüğünden (ağırlığı taşıyamadığından) boyunlarını büküyorlarsa, soğanlara zarar vermeden, çiçek sapına yakın bir yere çubuk dikip, çiçeği zedelemeden bir ip yardımı ile, çubuğa sabitlemelisiniz. Şimdilik başka çözüm yok.
Sorununuz bu değilse lütfen detay verip fotoğraf ekleyin. Kolay gelsin.
Sevgili zerrinsrt nergislerinize bayıldım hatta hayran oldum. Benimkilerde açmaya devam ediyorlar. :)
Nergisleriniz mükemmel! Ben ise, bilgisizliğimden dolayı bu seneyi çiçeksiz geçiriyorum. Ama şu bir gerçek ki, sizlerin sayesinde artık onlar da seneye açacaklar!! Kokacaklar!! UMARIM.)))
Güzel paylaşımlarınızla bizleri de teşvik ediyorsunuz.
Sevgili fizban, inşallah sizinde güzel nergisleriniz olur. Sizde bizimle paylaşırsınız burada. :)
Zeytinci
02-04-2009, 21:31
Nergis sever arkadaşlar,
Çok çiçekli, mis kokulu, katmerli şu adı malum XXXXX (Sir Wiston Chirchill, White Lion) nergis'inden de yetiştirin de duyularınız bayram etsin. Siz asıl o zaman görün keyfi.:)
Zeytinci
02-04-2009, 21:33
Bu da benim nergisim.
Sn. Kaju,
Sizinki Cheerfulness çeşidi gibi sanki.
Çok çiçekli ve kokulu mu bari?
Çok güzel görünüyor.;)
çiçeksever
03-04-2009, 16:06
Nergislerde yeni yeni açmaya başladı.
Sibel hanım dreamlightlar açalı bir kaç gün oldu ama fotograf makinası yanımda olmadığı için fotoğraflarını çekememiştim. Az önce çektim ve hemen ekledim. Sizinkiler ne alemdeler. Açtılar mı acaba?
Ediz bey birkaç gündür uğrayamadığım için cevap yazamadım ama benim nergisler de açtılar, hatta solmak üzereler :) Fotoğraflar için teşekkürler.
Nergizler yeni açmaya başladı. Bunlar herhalde renk değiştiriyor. Önceden beyaz sarı olukları halde tamamen sarı renk aldılar nedenini bilen var mı? Diğer taraftan iki renkliler güzel kokmasına rağmen tek sarı renkliler iyi kokmuyor.
Vildan Sönmez
04-04-2009, 19:44
Soğanları geç ektim sanırım, sizinkiler açıyor,benim nergislerim yeni sürgün verdi. Ama son derece güçlü geliyorlar.
277 nolu mesajdakı nergislerin kardeşleri, ancak yerleri : 1150 rakım.
ismet şenad
04-04-2009, 23:27
Bir kaç nergis fotoğrafı da benden:
Lalezar78
07-04-2009, 10:34
Bunlar da benim nergislerim bahçede oldukça keyifliler. Evdekilerden sadece birkaçı açmıştı.
Crocus Şen
07-04-2009, 11:39
Parkta yerde atılı vaziyette bulup,hemen diktiğim nergisim sonunda açtı,ama rengi ve büyüklük olarak çok farklı,yinede o hoş kokusu koca salonu sardı..;)
Goncagül
07-04-2009, 13:50
Bunlar da benim nergislerim. 2 tane de evde var ama açmadan sıcaktan tomurcukları kurudu. Bahçedekilerle yetiniyorum artık. Keşke onları da bahçeye dikseydim.
huzunperest
12-04-2009, 19:47
Soğanlarını sayın Altinediz'den aldığım Topolino nergislerim; beton yığınlarının arasında olsa bile yine de muhteşem görünüşlerinden hiç bir şey kaybetmemişler.
Safranbolu, sarı katmerli olanın soğanlarından ben de ilk kez bu sene ekmiştim. Dün açmaya başladılar, gerçekten çok gösterişli çiçekleri var. Rengini de biçimini de çok sevdim ben de.
Yeni açarken koklamıştım, kokmuyordu ama yarın tekrar bakacağım.
altinediz
13-04-2009, 03:07
Soğanlarını sayın Altinediz'den aldığım Topolino nergislerim; beton yığınlarının arasında olsa bile yine de muhteşem görünüşlerinden hiç bir şey kaybetmemişler.
Sayın huzunperest;
Gerçekten sizinkilerde çok güzel açmışlar. Benim nergizler solmak üzereler ama beklediğimden daha uzun süre yaşadılar. Bu beni sevindirdi. Yalnız bir düzeltme yapmak istiyorum. BU resmini eklemiş olduklarınız topolino değil. Flower record'dur. Yanlışlık nereden kaynaklandı bilmiyorum. Topolino olanlar küçük beyaz sarı olanlardır. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=383943&postcount=248) mesajımda resimleri ile birlikte görebilirsiniz.
huzunperest
13-04-2009, 07:17
Düzeltme için teşekkürler sayın Altınediz. Yanlışlık tabi ki benden kaynaklanmış isim kartlarına bakmadan yazınca böyle oluyor demek ki :)
Selamlar...
Goncagül
13-04-2009, 09:07
Safranbolu, sarı katmerli olanın soğanlarından ben de ilk kez bu sene ekmiştim. Dün açmaya başladılar, gerçekten çok gösterişli çiçekleri var. Rengini de biçimini de çok sevdim ben de.
Yeni açarken koklamıştım, kokmuyordu ama yarın tekrar bakacağım.
Sayın Limon, benimkilerin kokusu sanki salep kokusuna benziyor.Ben de katmerli olanları özellikle almıştım. Gerçekten çok güzeller, çiçekleri ağır geldiği için aşağı doğru eğiliyor bu da ayrı bir güzellik oluyor. Çiçekleri bu kadar çok güzel olunca ben daha çok alıp dikmediğime pişman oldum. Bu sene farklı çeşitlerden de dikmeyi istiyorum.
çiçeksever
13-04-2009, 13:57
Safranbolu,benimkilerde sizin 1 nolu resimdekinden; katmerli,benim gönderdiğim resimde pek anlaşılmıyor.Telefonla çektim.Uzaktan almışım.
Katmerli sarı açan Nergislerimi bugün kokladım, "sıfır koku". Tırtıllar çok seviyor bu çiçeği, çiçekleri daha tomurcukken kemirmeye başlıyorlar. Açmış çiçeklerin aralarında bile tırtıl vardı.
turkuazmavisi
16-04-2009, 10:25
Çocukluğumda koşup oynadığım anneannemin bahçesine götürdü nergisleriniz beni. Her bir fotoğrafa baktıkça yüreğim titredi. O kadar çok nergis vardı ki bahçesinde. Geçmişi hatırlatan fotoğraflarınız için teşekkür ederim.
Çok güzeller.Mis gibi kokuyorlar.Cinsinin ne olduğunu unuttum:)
farezya, bunlar İzmir'den değil herhalde. Aslında tek yapraklı nergizlerin vatanı izmir de ama bu sizinkiler çağ atlamış olmalı. Biraz da sık gözüküyorlar, iyisi mi seyreltinde birkaçını gönderin. Bakalım burada da öyle katmerli güzel açacaklar mı?
Ortaları yavru ağzı renginde görünüyor? Öyle mi gerçekten..
çiçeksever
22-04-2009, 15:48
Bu senede nergislerden 4 çiçek aldım.10 kadar var.Ama hepsi açmıyor.
Sayın Nariçi,Kaktüs..Beğenilerinizi belirten sözlerinize teşekkür ederim.Belçikadan almıştım soğanlarını.Ortaları turuncu açıyor.kokuları da kendileri gibi çok güzel. Aynı saksıya turuncu sümbül soğanlarıyla birlikte dikmiştim.Sümbüller erken açıp geçtiği için çok yoğun görünüyorlar.
balkonu görenler de seslenip soğanından istiyorlar.Zamanı geldiğinde paylaşırız.**** gittiğimde bulabilirsem sizin içinde alırım.Pazarda fileler içinde satılıyorlar.Genellikle kışın bulunuyor....
Hoş ve mis gibi kokan çiçeklerle kalın:)
Zeytinci
22-04-2009, 23:05
Farezya'nın nergislerini çok beğensemde bu kadar çok çeşidi nergis olarak görmek, bu çiçeğe olan ilgimin azalmasına yol açıyor. Sanki birçoğu nergis değil de başka bir çiçekmiş gibi geliyor bana.
Kokmayan, tek çiçek, yalınkat vs. Yarın viyole renkli olanını görsem sşaşırmayacağım.
Acaba aynı duyguyu yaşayan başka Nergis sever var mı? Yoksa nergis, cerrahların elinde kimliğini mi kaybediyor. Ne dersiniz?
geophyte
24-04-2009, 19:35
Sayın Zeytinci;
Sizi anlıyorum. Ancak bu durum, sanıyorum nergisin ülkemizde sadece birkaç türü ile yayılış göstermesi ve gördüğünüz çeşitlerin daha çok İber yarımadası kökenli olması. Aslında ıslahçılar sürekli yeni çeşit geliştirmek zorunda. Yine de bence en güzelleri bizim yabani, kokulu nergislerimiz.
Zeytinci
24-04-2009, 22:57
Sn. Geophyte,
Haklısınız. Bence de benim nergisim en güzeli ve kokulu.
Yanıt adında saklı. Narsizm.:cool:
çiçeksever
12-05-2009, 14:03
Benim nergislerim gölgede duvar dibinde olduğundan daha yeni açmaya başladı
hocam100
02-08-2009, 08:42
Karaburun nergizi zamanı geliyor.Bu konuda biraz bilgi topladım:
1. İç bögelerde yetiştirmek biraz zor ama bu güzelliğe değer .
2. Soğuklanma ihtiyacı yok
3. Eylül, ekim içinde ekilmeli.
4. Kesinlikle dış mekana ekilmeli. ev içinde yaprakları uzar ve çiçek açmaz. Yağmur suyu yeterli, ekstra sulamaya ihtiyaç yok.
5. Soğanları yazın yerinden çıkarmaya gerek yok, her yıl kendisi çoğalır. 3-4 yılda bir seyreltmek için sökülebilir.
6. Aralık Sonu-Ocak ve Şubat aylarında açar(Hava sıcaklığına göre)
7. Dikimi aynen diğer nergis soğanları gibi yapılabilir.
8. 5 tanesi koparılıp evin içinde vazoya konulduğunda 1 hafta odanın güzel kokması için yeterli.
Merhabalar.. soğanlı çiçekler arasında üretimi yetiştirilmesi en kolay soğanlar arasındadır benim için. yaklaşık 5 sene önce bi tanıdığımızdan aldığımız 4-5 soğan şu anda neredeyse 500 buldu. Evet gerçekten 500 ü buldu. Saksıya dikildiğinde bir soğan ilk senesinde 8 ila 10 arası yeni soğan yapıyor. Artık bu kadar soğanı nereye dikeceğimizi bilemiyoruz;). zeytinliğimize ekstra nergizler için bir yer ayarladık. Her kışı bu güzel çiçeğin güzel kokusuyla geçiriyoruz:rolleyes:. Benım tecrübem gübresiz taşlı bol güneşli bir yere dikildiğinde daha güzel çiçek verdiği şeklinde.Eğer farklı bir şekilde yetiştiren varsa o yöntemleride bilmek isterim:rolleyes:
m_eroglu33
03-08-2009, 10:04
Halil33'ün de dediği gibi bakımı en kolay olan çiçeklerden birisi. Diktikten sonra sadece çiçeğini toplamak için gitmeniz yeterli. Ben Mersin'de kesme çiçek üretimi yapıyorum. Doğu, Güney ve Batı yönler uygun. Kuzey bölgede sorun oluyor. Bu farklı yönler arasında çiçeklenme için 1 aya yakın fark oluyor. Böylece çok daha uzun süre bu nefis çiçeği koklama şansınız olur. Kışın 2 ay masamdan eksik etmiyorum bu nergisi.
mustafaazizoglu
03-08-2009, 11:48
Merhaba,
Emin olamasam da Eminonu'ndeki cicek pazarindaki saticinin onerisiyle dun (2 agustos) bahceye nergis soganlarini diktim. Benim bildigim bu cicekler aralik'tan once acmaz. Sizce acmasini beklemeli miyim? Ya da toprak altindaki soganlari kendi haline biraksam acaba yine aralik'ta acarlar mi? Tesekkurler.
m_eroglu33
03-08-2009, 12:43
Merhaba,
Emin olamasam da Eminonu'ndeki cicek pazarindaki saticinin onerisiyle dun (2 agustos) bahceye nergis soganlarini diktim. Benim bildigim bu cicekler aralik'tan once acmaz. Sizce acmasini beklemeli miyim? Ya da toprak altindaki soganlari kendi haline biraksam acaba yine aralik'ta acarlar mi? Tesekkurler.
İnşallah Karaburun(cheerfulness) çıkarlar. Şu andan itibaren herhangi birşey yapmanıza gerek yok. Yaz-Kış topraktan çıkarmanıza gerek yok. Hocam100'ün de belirttiği gibi su için yağmurlar yeterli. İstanbul'da Aralık sonu-Ocak gibi çiçek açarlar.
Fakat kardan ve kırağı dan korumanızı tavsiye ederim. Çiçekleri hemen bozulur.En azından geceleri..;)
Orkun Kırcı
03-08-2009, 21:22
Arkadaşlar bende de soğanlar var. Karaburun ve adını bilmediğim daha büyük türden iki çeşit. Şimdi toprakla buluşturma zamanımız mı ben ilk kez deneyeceğim. Geçen yıl çok geç elime geçti soğanlar ocakta diktim sonra acayip açmışlar.
m_eroglu33
04-08-2009, 09:36
Eylül başından itibaren toprakla buluşturabilirsin.
Karaburun nergisi..Sarımtırak beyaz,katmerli,bir sapta 5-6 çiçek bulunur..
Soğanları oldukça iridir..5-6 cm.
2 yılda bir 1-2 yavru verebilir.Ben 2 soğanı 12 yılda ancak 600 adete çıkarabildim..Üretilmesi zor ve yavaştır..
Müthiş güzel bir kokusu vardır..2-3 çiçek bir evin havasını değiştirir.
Sayın pria soğanların sabit çoğalma hızı yoktur. Şartlar sağlandığında daha hızlı çoğalırlar. Bende ki soğanlardan bir tanesi bir senede yaklaşık 5 ila 8 arası yavru veriyor. Ama belkide benimkiler İzmir de olduklar için bu kadar hızlı çoğalıyorlardır;)
Bir sapta çiçek sayısı 12 yi bulabilir..;) Ama bu gerçekten yaşlı soğanlarda olur..;)
hocam100
06-08-2009, 21:54
Nergizlerin boylarını görmek için ben de resim yüklüyorum.
m_eroglu33
06-08-2009, 23:23
12 cm üzeri çevre uzunluğuna sahip(Çapı yaklaşık 3,8 cm yapar) sağanlar çiçek verir. Yüksek kalibreli soğanlar 2-3 tane çiçek açarlar.
Çoğaltılması zor değil ama yavaştır. Soğan 1-2 yıl içinde yeterli büyüklüğe eriştikten sonra 1-2 tane yavru oluşur yanında.
hocam100
08-08-2009, 20:19
Karaburun nergisini çoğaltmak isteyenler özellikle her yıl kazıp yavrularından ayır iseler çok fazla çoğaltabilirler.Ben bu konuda deneme yapmıştım.100 tane anaç soğanı 3 yıl içinde 500 e çıkarmayı başarmıştım.Tabi ki her yıl kazıp yavrularından ayırarak.
bayançiçeksever
11-08-2009, 09:39
merhaba
Bursa'da karaburun nergisi soğanlarını nerden temin edebilirim?
Bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirlerse sevinirim...
hocam100
11-08-2009, 09:52
merhaba
Bursa'da karaburun nergisi soğanlarını nerden temin edebilirim?
Bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirlerse sevinirim...
Bu konuda size bilgi gönderdim.
Karaburun nergizi zamanı geliyor.Bu konuda biraz bilgi topladım:
1. İç bögelerde yetiştirmek biraz zor ama bu güzelliğe değer .
2. Soğuklanma ihtiyacı yok
3. Eylül, ekim içinde ekilmeli.
4. Kesinlikle dış mekana ekilmeli. ev içinde yaprakları uzar ve çiçek açmaz. Yağmur suyu yeterli, ekstra sulamaya ihtiyaç yok.
5. Soğanları yazın yerinden çıkarmaya gerek yok, her yıl kendisi çoğalır. 3-4 yılda bir seyreltmek için sökülebilir.
6. Aralık Sonu-Ocak ve Şubat aylarında açar(Hava sıcaklığına göre)
7. Dikimi aynen diğer nergis soğanları gibi yapılabilir.
8. 5 tanesi koparılıp evin içinde vazoya konulduğunda 1 hafta odanın güzel kokması için yeterli.
Sayın Hocam100,
Gönderdiğiniz nergis soğanlarını bugün teslim aldım..
Benim harika kokulu soğanlarıma çok benziyorlar..
Yalnız biraz ufak benimkilerden..
Soğanın biraz küçük olması çok önemli değil..
Yeterki o baygın kokusu olsun..
Soğanları 10-15 gün içinde ekeceğiz..
Mart ayında çiçeklerini koklayana kadar şimdilik başka diyeceğim yok..
İnşallah dediğiniz gibi enfes kokulu nergislerdendir.İnşallah sayenizde tüm komşularım fulya sahibi olurlar..
Ben benim nergizleri edinene kadar birçok nergis soğanı aldım..
Çoğunda yanıldım..Kokulu diye aldım kokusuz çıktılar..
Şimdi onları söktüm bahçemden..
Sizden aldığım nergisler açınca bu foruma hem fotoğraflarını yükleyeceğim..hemde yorumumu yazacağım..
Benim NERGİS ile ilgili internet ortamında okumadığım ne yerli ne yabancı yazı kalmadı..
Hala benim nergislerin cinsinin bile ne olduğunu,bilimsel adını bilmiyorum..
Çünkü kokusuz çok nergis çeşidi olduğu gibi,kokulu çeşitler de var..
Ama en çok üzüldüğüm şey nedir biliyormusunuz?
İzmir'in nergisin anavatanı olan Mordoğan ve Karaburun ilçelerinin internet sitelerini tarıyorum.
O sitelerde bile bi Allah'ın kulu çıkıp şöyle nefis nergislerin yakın plan fotoğraflarını koymuyor.
İşte..Mordoğan nergisi,soğanı,yaprağı,çiçeği,tomurcuğu demiyor.
Sahip çıkılmıyor bu güzelim çiçeğe..
Lalede olduğu gibi nergiste de Hollanda menşeyli türler işgal etmiş ortalığı..
İnanın,birgün Mordoğan ve Karaburun'a gidip oranın yerlilerinden fulya soğanı almayı bile düşünüyorum..
hocam100
18-08-2009, 14:43
Malesef kendi çiçeğimizin reklamını bile yapamıyoruz,Her şeyde böyle değil mi bu . İNş. kokusunu da görürsünüz de beğenirsiniz.Çok irilerini dikim için kullanıyoruz.Onlardan yavru aldığımız için onları satmıyoruz ama size gönderdiklerim de seneye o iriliğe ulaşırlar hatta daha iri olurlar.
Bakınız..
Karaburun'a muhtelif tarihlerde insanlar birçok geziler yapmış..
Hatta ''Şimdi nergis zamanı'' diye Karaburun'a gitmişler..
Karaburun'un balık enginar fotoğraflarını çekmişler ama bir Allah'ın kulu gezdiği nergis tarlalarındaki nergisleri fotoğraflamamış..
Karaburun ve Mordoğan ile ilgili tüm site ve yazıları tarıyorum..
Şöyle çiçek zamanı nergisleri bi güzel fotoğraflayıp internet sayfasına koyan yok..
Nergis'in Karaburun ve Mordoğan'daki bahçe ve kırlardaki çiçek açmış fotoğrafını bulmak mümkün değil..
Bulan varsa versin lütfen linkini..
Tamam,benim nergislerim müthiş kokulu nergisler..Ama acaba Karaburun mu?
Orada çekilmiş bir fotoğraf bulabilsem karşılaştıracağım benimkilerle ama..maalesef yok..
http://forum.patikatrek.com/forum_posts.asp?TID=215
(Linkte bir nergis fotosu var ama ne olduğu belli değil)
http://www.demokraturla.com/yazarlarimiz/semra_nomak/semra_arsiv2009-2.html
http://www.egelife.com/index.php?option=content&task=view&id=1917&Itemid=2
http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-7442.html
sizde açan çiçeklerin fotoğrafları varsa koyabilir misiniz?...
hocam100
18-08-2009, 23:39
304 NOLU mesajda benim açan nergislerin kopmuş halini koymuştum bahçedeki resmini de ekleyeceğim.
Zeytinci
19-08-2009, 11:33
Ama en çok üzüldüğüm şey nedir biliyormusunuz?
İzmir'in nergisin anavatanı olan Mordoğan ve Karaburun ilçelerinin internet sitelerini tarıyorum.
O sitelerde bile bi Allah'ın kulu çıkıp şöyle nefis nergislerin yakın plan fotoğraflarını koymuyor.
İşte..Mordoğan nergisi,soğanı,yaprağı,çiçeği,tomurcuğu demiyor.
Sahip çıkılmıyor bu güzelim çiçeğe..
Sn. Pria,
Karaburun nergisi diye tescillenmiş (varsa bilmiyorum) bir çeşit maalesef yok. Karaburun yarımadasında yetiştirilen nergis var. Halen az da olsa var. Ama ticari olarak büyük boyutta değil.
Tescilli olan Winston Chirchill double daffodil ve Cherfulness Karaburun yarımadasında yetiştirilen çeşide yakın nergisler.
Güzelliği de ikliminden gelir. Sn. Kgursan cevapladı. Geceleri serin geçen (Karaburun öyledir) yerlerde bitkiler gece solunumu yavaş (az) yapar ve gündüz topladığı enerjinin büyük bölümünü meyvesine ya da çiçeğine harcar.
Bu sepeple nergisin kokusu Karaburun'da yetişmiş ise keskin ve kuvvetlidir. Ayrıca meyveler lezzetli olur.
80'li yıllarla beraber Karaburunlu gençler ya okumayı seçti ya da İzmir'e iş aramaya. Dolayısı ile meşhur sultaniye ve razaki üzüm bağları yok oldu/azaldı.
Nergis ve sümbül bahçeleri ile üzüm bağları, zaten mevcut olan ve daha az emek isteyen zeytin bahçelerine dönüştü.
O kuşaklar şimdi yaşlanmış olarak köylerine geri dönüp iyi şeyler yapmaya çalışıyor.
Tespitlerinizde haklısınız. Yoksulluğun geçim derdinin gözü kör olsun. Sebebi budur.
Üzülmeyin. Resimleri kısmet olursa bu yıl ben çekeceğim. Çocukluğu bölgede nergis sümbül bahçelerinde geçen biri olarak.
Bilmem anlatabildim mi?
Sayın Zeytinci,
Karaburun-Mordoğan-Çeşme ilintili internet sitelerinde bulabildiğim birkaç nergis fotosu var..
Siz bunları tanırsınız..
http://www.karaburunyerelgundem.org/bolum/projeler
http://www.focafoca.com/yazdir.asp?id=1022
Acaba bunlar sağdan soldan rastgele alınmış fotolarmı,yoksa gerçekten Karaburun nergisinin orijinal resmi mi?
304 NOLU mesajda benim açan nergislerin kopmuş halini koymuştum bahçedeki resmini de ekleyeceğim.
Sizin nergislerin bahçenizde açmış resimlerini bekliyorum sayın hocam..
Zeytinci
19-08-2009, 12:26
Acaba bunlar sağdan soldan rastgele alınmış fotolarmı,yoksa gerçekten Karaburun nergisinin orijinal resmi mi?
Evet onlar Karaburun'da yetişen nergisler. Resimler de Karaburun'da çekilmiş.
hocam100
19-08-2009, 13:22
Sizin nergislerin bahçenizde açmış resimlerini bekliyorum sayın hocam..
Bunca yıl nergis yetiştirmişim nedense hiç düzgün bir şekilde çekimini yapmamışım eskilerden çektiğim bir fotoyu buldum onu tarayıcıdan geçirip koyacağım.Çiçek olarak son eklenen resimdeki ile aynı katmerli ve kokulu.
hocam100
19-08-2009, 16:12
Nihayet resmimi buldum yükledim.Resimler eski olduğundan tarayıcıdan geçiremedim .Fotoğrafın fotoğrafını çekip koydum.Ama bu yıl özellikle çok fotoğrafını çekmeyi düşünüyorum.Gördüğüm kadarı ile aynı karaburun nergisi resmindeki gibi yani türü aynı.Tabi ki yetiştiği ortama göre kokusu olduğu için farklı tonda kokusu vardır.
Zeytinci
19-08-2009, 17:39
Gördüğüm kadarı ile aynı karaburun nergisi resmindeki gibi yani türü aynı.Tabi ki yetiştiği ortama göre kokusu olduğu için farklı tonda kokusu vardır.
Sn. Hocam100,
Dikkatimi çeken iki tespit var.
1- Sizin fotoğraflardaki nergislerin sarısı orange (portakal). Pria'nın Karaburun fotoğrafında sarı renk limon sarısı.
2- Yine sizin fotoğraftaki sarı renk, beyaz taç çiçeklerin içerisine doğru girip uzuyor. Pria'nın fotoğrafında sarı beyaz içerisinde ilerlemiyor.
Bunu siz de tespit etmişsinizdir, sanıyorum. Merak ettiğim sizin fotoğrafa konu olan soğanın orijini nedir? Anaç soğanları nereden temin etmiştiniz?
Bu fark toprak ya da bölge farkı mıdır yoksa çeşit farkı mıdır? Biraz bahsederseniz sevinirim.
Hoşça kalın.
Sn. Hocam100,
Dikkatimi çeken iki tespit var.
1- Sizin fotoğraflardaki nergislerin sarısı orange (portakal). Pria'nın Karaburun fotoğrafında sarı renk limon sarısı.
2- Yine sizin fotoğraftaki sarı renk, beyaz taç çiçeklerin içerisine doğru girip uzuyor. Pria'nın fotoğrafında sarı beyaz içerisinde ilerlemiyor.
Bunu siz de tespit etmişsinizdir, sanıyorum. Merak ettiğim sizin fotoğrafa konu olan soğanın orijini nedir? Anaç soğanları nereden temin etmiştiniz?
Bu fark toprak **** bölge farkı mıdır yoksa çeşit farkı mıdır? Biraz bahsederseniz sevinirim.
Hoşça kalın.
Ben Karaburun nergisinin toprak veya bölgeye göre renk ve kokusunun değişebileceğini sanmıyorum.
Besin yönünden kuvvetli toprakta daha gürbüz olurlar sadece..
Fakir toprakta ise cılız olur çiçekleri ve yaprakları..
Karaburun nergisinin makbul oluşunun tek sebebi nefis kokusudur..
Dünyanın en güzel kokulu çiçeğidir.
Şahsen ben kokusu olmayan bir nergisi evimin bahçesine ekmem.
Piyasada o kadar çok ki bunlar..
Nihayet resmimi buldum yükledim.Resimler eski olduğundan tarayıcıdan geçiremedim .Fotoğrafın fotoğrafını çekip koydum.Ama bu yıl özellikle çok fotoğrafını çekmeyi düşünüyorum.Gördüğüm kadarı ile aynı karaburun nergisi resmindeki gibi yani türü aynı.Tabi ki yetiştiği ortama göre kokusu olduğu için farklı tonda kokusu vardır.
Sn. Hocam100,
Son eklediğiniz 2 foto ile 304 nolu mesajdaki fotolara defalarca baktım..
Pek benzerlik bulamadım.
Nergis ortama göre kokusunu azaltıp çoğaltmaz..Bu konuda yanlış düşünüyorsunuz bence.
Kokulu kokuludur.
Denizlide enfes kokuluysa Ankarada da aynı kokuyu verir.
Sn. Pria,
Karaburun nergisi diye tescillenmiş (varsa bilmiyorum) bir çeşit maalesef yok. Karaburun yarımadasında yetiştirilen nergis var. Halen az da olsa var. Ama ticari olarak büyük boyutta değil.
Tescilli olan Winston Chirchill double daffodil Karaburun yarımadasında yetiştirilen çeşittir.
?
Sayın ZEYTİNCİ,
''Tescilli olan Winston Chirchill double daffodil Karaburun yarımadasında yetiştirilen çeşittir.'' diyorsunuz..ama..bi bakın isterseniz bu nergisin fotoğraflarına..Hepsi Winston..ama hepsi birbirinden farklı gibi..
Ben Karaburun nergisine hiçbirini benzetemedim.
http://www.americanmeadows.com/Larger_View.aspx?FromThumb=0
http://www.americanmeadows.com/FallFlowerBulbs/DaffodilFlowerBulbs/SirWinstonChurchillDoubleDaffodilBulbs.aspx
http://www.kvbwholesale.com/store/daffodils/13015
http://www.naturehills.com/product/sir_winston_churchill_double_daffodil.aspx
http://www.naturehills.com/product/daffodil_summer_erlicheer.aspx?utm_source=davesgar den&utm_medium=cpc&utm_campaign=ppc
http://www.thegrowers-exchange.com/Narcissus_Sir_Winston_Churchill_p/bu-nar11.htm
Double daffodil tek çeşit değil..Bakın koleksiyonu bile var:
http://www.hollandbulbfarms.com/customkititems.asp?item=-Double-Daffodil-Collection&cat=DAFFSDOUBLE&kc=20007
Ayrıca Karaburun ve Mordoğan nergisin anavatanıdır.
Elin gavuru aynen bizim orijinal Osmanlı lalesini alıp çeşitli varyetelerini ürettikleri gibi,nergisin de pek çok çeşidini üretmişler..
hocam100
19-08-2009, 20:21
Pria öncelikle fotoğraftaki renkler doğal değil çekerken koyulaşmış ama çiçeğinin gerçek rengi daha önce yayınlamış olduğum resimdekidir, çünkü bu resim basılan bir resmin fotoğraf makinesinde çekilmiş resmi, o yüzden ton farklı çıkmış aslı limon sarısı .Koku meselesine gelince biz ne dersek diğelim karaburun nergisi karaburunda farklı kokuyormuş.Bunu bir karaburunlu arkadaş söylemişti.Sebebi de iklimi ve rüzgar alış yönü.Ben de inanmaıştım ama sonra araştırdım bunu gördüm. Bu soğanların menşei ise; bu konuda tam bilgi sahibi değilim.15 yıl evvel istanbul yeni cami önündeki çiçekçilerin yanında tezgah açmış bir kişiden öylesine 5 soğan almıştım.Adam izmir nergisi bunlar demişti, hatırladığım bunlar.
İçinde sarı katmerli bir tür de çıkmıştı onları zamanla azalttım.Bu katmerli olanları çoğaltmaya devam ediyorum.Değişik yerlerden yine nergis soğanı getritiyorum ama bu eski nergislerime dediğiniz gibi benzemiyor.Benim anladığım kadarı ile çok türü var bunların.Piyasada da çok var.Hele ithal nergisler hiç kokmuyor.Bize düşen bu karaburun, mordoğan nergisini üretmek ve memleketimize has bir tür olduğunu benimsetmek.
Bu iş sizlere bizlere ve nergis sevenlere düşüyor.Özellikle de mordoğan karaburunda yaşayanlara...Çünkü bu çiçek bizim değerimiz..
Zeytinci
20-08-2009, 16:26
[QUOTE=pria;483505]
Ayrıca Karaburun ve Mordoğan nergisin anavatanıdır.
QUOTE]
Bak bu konu araştırmaya değer. Karaburun nergisi olarak 326 no'lu mesajının ilk resmine iyi bakın. Çeşit olarak tanımlanacaksa işte odur. Sarı renk damar şeklinde beyaz taç yapraklarda yürümemeli. Sarı renk portakala gitmeyip limon sarısı olmalı.
Winston Chirchill önceki mesajımda iddialı/hatalı olmuş düzelttim. Sir Winston Chirchill ve Cherfulness'de double (katmerli olmak şartıyla) yakın bir çeşittir.
Yoksa internet'dekilerin hiçbiri tam olarak yansıtmıyor. Bu konu uzmanlara bırakılmalı. Bizi aşabilir.
hocam100
20-08-2009, 16:47
Zeytinci bey bence de uzmanına bırakalım bu işi.
Bende oluşan bir kanaat te şu:
Kokmayan nergislerin soğanları daha küçük (2-3 cm) ve kolay ve çok yavruluyor.
Kokulu olan nergislerin soğanları ise daha iri (4-5-6 cm) ve 2 yılda bir ya bir ya iki yavru veriyor.
Yanılıyormuyum acaba?
m_eroglu33
20-08-2009, 21:21
Arkadaşlar hocam100'ün eklediği resimler Kokulu Karaburun(Mersin, Antalya, Adana, Aydın, İzmir, Çanakkale, İstanbul, Samsun, Trabzon, Sinop, Rize....) nergisi'dir. Ben bu nergisin Mersin'de üretimini yapıyorum.
Bu nergisin ortası öncesinde limon sarısı iken, koparıldıktan 2-3 gün sonra veya koparılmayıp bir süre bekletilirse turuncuya döner.
Bu nergisin türünün ne olduğunu geçen yıl forumda tartışmıştık. Ülkemizde yetişen bu nergis çeşidinin Cheerfullnes, Winston Chirchill ve White Lion olabileceği tartışıldı ve sonunda Cherfullness olduğuna karar verdik.
Bu yıl yapı merketten bu 3 çeşitin de soğanını alıp benim nergislerin yanına dikip, 4 çeşitin de resimlerini çekmeyi deneyeceğim. Böylece olay iyice netleşmiş olacaktır.
Aynı nergisin farklı bölgelerde koku miktarı farklı olabilir. Rüzgar, Rakım, Gece Gündüz sıcaklık farklı vs. koku miktarını etkiler.
Sayin pria soğanların boyları çeşitlerine göre değişir. Büyüklükleri kokup kokmamasına göre değişmez. Kokmayan bazı çeşitlerin soğanları çok büyük, bazıları da çok küçük olabilir.
Yine yavrulama konusunda da kokan ve kokmayan diye bir ayrım yapmak hatalı.
Zeytinci
24-08-2009, 13:34
Sn. Pria,
İri nergis soğanı, güçlü nergis sapı ve bol çiçek sayısı yapar. Hatta saplı ikinci çiçeği de yapabilir.
Nergis bahçede iyi yetişir. Soğanının saçaklanması ve gelişimi kumlu ve su geçirgenliği yüksek toprakta iyi olur.
Parantez içine yazdığın ''fulya'' tanımını ne anlamda kullandınız?
Nergis'in sulanması genelde erken çiçek açmasını sağlar. Fazla su istemez, çünkü kışın gelişir/yazın dinlenir.
Merhaba arkadaşım antalyadan nergis soğanı getirmiş baya.bir hafta oldu getireli ama ben hala gidip dikemedim bahçeme bir hafta daha bekleyecek evde koridora koydum güneş görmesin diye ama acaba evin sıcaklığından etkilenirmi bişey olurmu soğanlarıma :( nasıl muhafaza etmeliyim :(
kalambaklı
03-10-2009, 07:50
Değerli ankara; Eğer nergis soğanlarını bir süre daha ekmeyecek iseniz dere kumunun içinde saklıyabilirsiniz.
Saygılar,
Teşekkürler sevgili kalambaklı,dere kumu derken ?
Mordoğan'daki evimin bahçesine geçen hafta nergis soğanları ektim. Geçen sene geç kalmıştım ekemedim. Bu sene komşum sağolsun bana epeyce nergis soğanı verdi. Umarım becerebilirim. Şu an İstanbul'dayım. Hafta sonu gidince ilk işim soğanların başına gitmek olacak. Çocukluğumun çiçeğini yetiştirmek bana heyecan veriyor. Saygılarımla.
Lonicera
07-10-2009, 14:33
Geçen yıldan kalma Karaburun nergis soğanları dikimlerinden itibaren 15-20 gün içerisinde bu haldeler.
acemifüsun
07-10-2009, 15:04
Benim nergislerde ve liliumlarda tık yok:(
Sayın Lonicera,
Nergisleri eklediğiniz resimdeki kadar sık olarak dikebiliyormuyuz. Veya daha sonra seyreltmemiz gerekirmi? Benim elimde 9 lt. lik yuvarlak saksılardan var. Her birine kaç soğan ekebilirim?
Orkun Kırcı
20-10-2009, 18:07
Benim karaburunlarda yeşerdi ama diğer nergislerimde tık yok.
Sayın Orkun Kırcı çiçeğiniz pek neşeli görünüyor. Bol çiçekli günler diliyorum size. Mordoğan'daki evime diktiğim nergisler çıktı mı acaba çok merak ediyorum. Kasım başında gidip bakabileceğim ancak. İyi günler diliyorum. Saygılarımla
Orkun Kırcı
21-10-2009, 12:57
Şimdilik çok neşeliler bakalım böyle devam edecekler mi? umarım sizinkilerde size hoş sürprizler yaparlar.
Sn. hocam100, Karaburun nergislerini saksıya diktim, terastalar ve bol yağmur aldılar, havalar daha da soğuduğunda korunaklı bir yere almam gerekir mi? Bir de fazla yağmur soğanlarda çürüme yaparmı, üstü kapalı balkona alayım mı?
hocam100
05-11-2009, 20:08
Eğer suyu akıp gidiyor ise zarar etmez ama birikiyor ise sorun olabilir.
sayın hocam sizden 10 adet almış olduğum karaburun nergislerini 2 tanesinde soğanlar tek olarak çıktı diğerleri 1 soğandan bir kaç tane çıktı. bugün balkona çıktığımda o tek olarak çıkan soğanlarda değişik gelişmeler var. galiba şaşırıp açmaya niyetlendiler. sizce de erken değil mi.resimleri yüklüyorum aydınlatırsanız sevinirim.
Güneşe bakan konumda, nergisler erken çiçeklenir. Bu sebeple nergisiniz erken çiçeklenmeye başlamış olabilir.
Kuzeye bakan (Güneş ışığını dolaylı alan) konumda ise nergisler geç çiçeklenir.
Uzun süre nergis çiçeği görmek için yukarıdakileri uygulayabilirsiniz.
hocam100
07-11-2009, 15:12
sayın hocam sizden 10 adet almış olduğum karaburun nergislerini 2 tanesinde soğanlar tek olarak çıktı diğerleri 1 soğandan bir kaç tane çıktı. bugün balkona çıktığımda o tek olarak çıkan soğanlarda değişik gelişmeler var. galiba şaşırıp açmaya niyetlendiler. sizce de erken değil mi.resimleri yüklüyorum aydınlatırsanız sevinirim.
Evet NERGİSLERİNİZ SÜRPRİZ YAPMIŞ size açacaklar.Oyüzden saksılarını çok soğıuk olduüğu günlerde içeri alsanız iyi olur.Demekk ki yerini beğendi.
m_eroglu33
08-11-2009, 23:21
Sayın Kılıç merhabalar. Nergis kış çiçeğidir. Onun için erken değil. Aralık başından itibaren çiçekçilerde satılmaya başlıyor. Sanırım suyunu biraz fazla vermişsiniz. Suyunu biraz azaltın. Eğer yağmur alıyorsa hiç su vermeyin.
İzmit'te soğuklar çiçeğe zarar vermez. Dışarda bırakın. Yakında bu tomurcuklar çiçekler açılır.
Diğer soğanlarda bol miktarda yavru yapmış.
Sayın alice sayın hocam sayın m eroğlu ilginiz vecevaplarınız için teşekür ederim. Merakla açmalarını bekliyorum ilk defa balkonumda nergiz yetiştiriyorum.
Ben nergislerimin şubat martta çiçeklenmesini bekliyordum.Kışınmı açacaklar?
begonvil 14
09-11-2009, 09:17
Nergislerimi mart ayında çiçekliyken bahçeye diktim. Yazın onların bulunduğu alanı hiç sulamadım. Kış sonu acaba tekrar açarlar mı?
Sayın nuzel,
nergisler ocak ayı civarı çiçek açar (Karadenizde).
hocam100
09-11-2009, 10:59
İthal nergisler marta nisana açar karaburun ise şubat ayında çiçek verir.
emre 2000
13-11-2009, 08:43
Arkadaşlar bugün bim'e nergis ,lale ve sümbül soğanları geldi.Fiyatı 3,5 tl. İlgilenenlere duyurulur.:)
ayyy eve giderken bakayım o zaman teşekkürler emre 2000 :)
Orkun Kırcı
13-11-2009, 09:40
Lale için fiyatları normal ama diğerleri epeyce pahalıya geliyor. Sitemizde satan arkadaşlar daha uygun fiyata satış yapıyorlar...
Siteden sayın hocam100 dende epeyce soğan aldım. Aç gözlülük bu olsa gerek sayın orkun kırcı :D
Orkun Kırcı
13-11-2009, 12:33
:) Bende de durum farklı değil...
cesurturk
13-11-2009, 13:31
Hocam nergislerim geldi, itinayla hazırladığınız ambalaj için çok sağolun,
kargo firması da adına yakışır süratte paketi getirdi hepinize teşekkür ediyorum..
Arkadaşlar bugün bim'e nergis ,lale ve sümbül soğanları geldi.Fiyatı 3,5 tl. İlgilenenlere duyurulur.:)
Ankaradaki bimlerede gelmişmidir acaba?
emre 2000
15-11-2009, 11:26
Arkadaşlar ben nergis soğanı aldım bim' den ,yalnız belirteyim içinde 4 tane soğan vardı.
hocam100
15-11-2009, 12:00
Tanesi 3,5 / 4=87.5 kuruşa geliyor .Normal fiyata.
ama cok büyükler ya.. bnde baktım muscari özellikle cok büyüktü..
denizakvaryumu
18-11-2009, 07:38
Ankara'da kokulu kesme nergisler çiçekçilerde satılmaya başladı.
Bunlar sera nergisi mi?
hocam100
18-11-2009, 11:16
Sera değil iklimi yumuşak olan yerlede bahçelerde açmaya başladı.
Karaburun nergisi dışındaki nergis türlerinde koku yok değil mi?
seradan değil balkondan mis gibi de kokuyor :D
Benim bin civarında ,çiçekleri mart aynda yaban gülü gibi katmerli 5-6 goncalı açan mis gibi kokulu nergislerim var..üç-beş çiçeği evinize koyun,hertarafı baygın kokusuyla donatır..
Fakat ben bunların tam cinsini,adını ve Karaburun olup olmadığını bilemiyorum..
Bu yaz sonunda Hocam forumdaştan 100 adet nergis aldım..Gerçek Karaburun nergisi umuduyla..
Benim Nergislerle aynı gün ektim..
Fakat benim nergisler Hocam'ın nergislerinden tam 40 gün sonra patlayıp filiz verdi..Onun nergislerinin boyları şu an 30-40 cm ve çiçek tomurcuğu var üzerlerinde..Belli ki aralık ayında açacaklar..
Benim fulyalar ise heniz 6-7 cm.Sanıyorum havalar soğudukça boylanıyorlar..ve hiçbir yıl marttan önce açmazlar..
Yani eğer Hocam forumdaşın nergisleri de müthiş kokuluysa kokulu nergis çeşidi baya bi var demekki..
Yakında bunların tüm fotolarını foruma yükleyeceğim..
Hocam forumdaştan aldığım nergisler açıp kokularını duyduktan sonra tabi..
Benim için kokmayan nergis pek bişey ifade etmiyor ve uğraşmaya değmez çünkü..
Not:
Yukarıda bir forumdaş benim nergis için FULYA adını niye kullandığımı sormuştu..
İstanbul'da o mis gibi kokan ve Beşiktaş,Taksim,Kadıköy'ün seyyar çiçekçilerinde bu nergislere FULYA çiçeği derler..
Unutmayalım İstanbu'lun Fulya semti bile vardır.
hocam100
30-11-2009, 15:46
Memnun oldum forumdaş lafına hoşuma gitti.İnşallah kokusunu duyduktan sonra da yazarsınız hatta sevindirici haberleri almaya başladım bile : Bu konuda bir çok müşterim şimdiden mesaj yazmaya başladı bile resimlerini koyanlar bile olmuş.Telefonda arayanlar kokusunu çok beğenmişler ki memnuniyetlerini belirtiyorlar.
Erken çıkmasının sebebi ikliminize alışmadığı içindir.Seneye aynı zamnda çıkarlar.Sıcak bir iklimden başka bir iklime geçiş oluyor tabi.
Mesajınızdan bir önceki mesaj da benim sattığım nergislerden.
Hocam 100 den aldığım nergisler bayramın sonu günü süpriz yaptı ve ilk çiçeğini açtı. Kokusu ise muhteşem. Nergis sevdalısı olan hamile eşim gidip gelip koklamaya başladı bile. Teşekkürler Hocam 100.
Bir nergis çeşidi daha var kokulu sarı renkli ancak kokusu çok güzel değil.
Buralarda, bahçelerdeki nergisler tomurcuklanmış bir haftaya kalmaz açmaya başlar.
Nergisler Samsun, Ankara gibi şehirlere kesme çiçek olarak gönderiliyor.
Hocam100 den aldığım karaburun nergisleri tomurcuk veriyor. Yakında açacaklar sanırım :)
Nergisler bu yıl erkencimi? yoksa bolgesel farklılıklardan mı ben oyle sanıyorum???
verdoque
04-12-2009, 14:02
Ben Kasım'da diktim, filizlenmediler bile. Hem sıcaklık hem de ekim zamanı etkili sanırım.
Orkun Kırcı
04-12-2009, 14:31
Eylülde diktiğim Karaburunlar datomurcuklandı ancak aynı gün diktiğim diğer nergislerim henüz toprak üzerine çıkmadılar.
Benim Hocam100'den aldığım karaburun nergisleri şimdilik yapraklarını çıkartıyor. Umarım benim nergislerimde böyle güzel açar ve fotoğraflarını buradan paylaşırım.
hocam100
04-12-2009, 19:31
Arkadaşlar karaburun nergisi adı üstünde karaburuna has nergistir.Erken açar diğer ithal nergisler ise marta çıkar ve nisanda açar.Bu konuda sabırlı olunuz.
Benim de nergislerimden bir kısmı çiçeğe döndü. Diğerleri de topraktan yeni yeni çıktılar, boyları ancak 10 cm oldu.
116304
116305
Benim de Hocam100 den aldığım nergislerim tomurcuklandı.Şimdi don oluverirse ne olacak?
Bence nergislerin padişahı Karaburun nergisi digerleri sadece ismiyle nergis neme lazim olacaksa Karaburun nergis olsun:)
denizakvaryumu
07-12-2009, 11:14
Ben de öyle düşünüyordum ama geçen yıl çiçekçilerin birinden narcissus bridal crown alana kadar :)
Bu nergizin kokusu karaburun nergizinin kokusunu gölgede bırakıyor.
116697
http://www.bibl.u-szeged.hu/afik/bridalcrown.jpg
https://www.gardens4you.co.uk/index.php?/Flower-Bulbs/Daffodils/Narcissi-Bridal-Crown-Set.html
Ben de öyle düşünüyordum ama geçen yıl çiçekçilerin birinden narcissus bridal crown alana kadar :)
Bu nergizin kokusu karaburun nergizinin kokusunu gölgede bırakıyor.
116697
http://www.bibl.u-szeged.hu/afik/bridalcrown.jpg
Aklım kalacak şimdi nerden bulsakda koklasak :rolleyes:
denizakvaryumu
07-12-2009, 11:48
Hocam100 bu konuya el atar :)
Evet bu konuyu Hocam100'e havale edelim :)
Denizakvaryumu!
araştırıcı kişiligne bayılıyorum. ve sizi gercekten taktir etmemek mümkin degil konustugunuz orneklediğiniz her konuyu bir de Link le desteklemeniz ise ayrıca taktir edilecek bir olay
Şimdi bende merak ettim bu NERGİS ee yok mu bu nergis soganı nı temin edecek isteyecek bir arkadas aramızda?
Sevgili Denizakvaryumu kokladığınız nergis sanirim turkiyede kokladiniz sanırım oyleyse demekki Turkiyede bi yerlerde yetişiyordur Y dısı aramaya gerek yok sanırsam degil mi?
denizakvaryumu
07-12-2009, 12:53
Yurt dışından sanırım Hollanda'dan gelmişti, saksısı ile çiçek açmış olarak satılıyordu.
Hocam100 veya snowman77 sanırım bu sene temin edebilirler.
Kim getirirse, ilk talipli benim bu nergis türüne :D
hocam100
07-12-2009, 14:33
Bu nergisten bende vardı ama kalmadı, yellow chernesfulnes cinsi hafif kokulu tür.Bu sene geçti seneye bulunubilir.2 rengi oluyor sarı ve beyaz.
hocam100
07-12-2009, 14:35
Benim de Hocam100 den aldığım nergislerim tomurcuklandı.Şimdi don oluverirse ne olacak?
Don olmazdan evvel kesip evde ıslayın derim.
narcissus bridal crown mı yellow chernesfulnes hangisi şimdi şaşırdık . denizakvaryumu ile hocam100 un dedikleri farklı gibi geldi .
denizakvaryumu
07-12-2009, 16:01
Narcissus bridal crown un keskin-güçlü bir kokusu var yani hocam100 ün bahsettiği gibi hafif bir koku değil.
Karaburun nergizinden daha güçlü bir koku.
Üstelik sert kışa dayanıklı bir türdür.Karaburun nergizi sert kışa dayanıklı değil.
hocam100
07-12-2009, 16:31
Tam resmini vereyim belki bu değildir.Kokusu da beyazlarının ki hafif sarı keskin ama karaburun kadar güzel değildir.Ben kendim yetiştirmiştim.Ondan biliyorum..Bir de ithal nergislerin hepsi sert kışa dayanır çünkü marta çıkmaya başlarlar.
Kumpinarı
07-12-2009, 17:58
Nergisleri yerinden hiç sökmüyoruz. Mart gibi kendileri çikıyor. Gelişmeleri açısından mahsuru varmı.
hocam100
07-12-2009, 17:59
3 yılda bir söküp toprağını yenilemenizi öneririm.
Kumpinarı
07-12-2009, 18:03
Hocam bunlar bahçedeler. Yinede söküp tekrar dikelimmi. Çiçekten sonramı sökelim.
Sağolun.
hocam100
07-12-2009, 18:14
Sökme işlemi hazirandan sonra olur şimdi yeşilken sökmeyiniz yoksa kururlar.
14 sayfalık nergiz yazışmalarının hepsini okudum.Ama hala teredütlerim var.Kasım ayında marketten nergiz ve lale soğanları aldım yazılı talimata göre diktim.Büyük saksılarda ve üzerleri 8 cm toprakla kaplı.toprak üstü kuru içi hafif nemli.Burda havalar oldukça soğuk don yapmadan içeri alayımmı?İçeri almam gerekirse depodamı tutayım yoksa oda sıcaklığındamı? sulayayımmı?Özellikle Malatya iklim koşullarına yakın yerlerdeki,nergiz yetiştiren arkadaşlar deneyimlerini aktarırsa çok sevinirim
hocam100
08-12-2009, 14:44
Tubay hanım korkmayın marketten aldığınız nergisler ithal ve soğuklara dayanıklıdır.Ayrıca soğuğu severler.
Teşekkürler Hocam100.İçim rahat dışarıda bırakabilirim artık.Birde paketin üzerinde yılda iki kez açması için şubat ayında içeri alıp çiçeklenme bittikten sonra tekrar dışarı çıkarabilineceği yazıyordu.Bu yöntemi deniyeyimmi yoksa aç gözlülükten vaz geçip kendi hallerinemi bırakayım?:D
hocam100
08-12-2009, 17:04
Deneyin bakalım ben denemedim hiç ama belki iki kere açabilir.
arkadaşlar nergizin karaburun tarafında o kadar verilmli olmasının sebebi karaburun tarafının topraklarının genellikle kayalıklardan meydana gelmesidir nergiz çiçeği de sert topragı ve soğuğu sevdiği için nergiz karaburun tarafında çok verimli olarak yetiştir eve dikilen nergizlerin genellikle açmamasının sebebide ondandır çünkü yumuşak toprağa dikilen genellikle çiçek vermez yumuşak toprakta ve ılıman iklimde gerbera çiçeği çok güzel yetişir ve oldukçada hoş bir görüntüsü vardır ama tabiiki bana göre nergizin yerini tutmaz.
m_eroglu33
08-12-2009, 21:23
Ben Ankara da dendim geçen yıl. Tomurcuklara soğuk zarar vermiyor. Havalar iyice soğuduğunda gelişimi iyice yavaşlıyor ama sonunda çiçek açıyor.
hocam100
08-12-2009, 22:25
M eroğlu denemeniz iyi olmuş o zaman kimse korkmasın soğuktan diğeyim.
TeknikMüdür
08-12-2009, 22:55
arkadaşlar mikrobiyal gübreler hakkında bilgisi olan var mı acaba?
TeknikMüdür
08-12-2009, 22:56
kimse online değil sanırım
TeknikMüdür
08-12-2009, 22:56
herkese iyi geceler
arkadaşlar mikrobiyal gübreler hakkında bilgisi olan var mı acaba?
Sayın TeknikMüdür, aşağıdaki linkteki konu başlığında gerekli bilgileri bulabilirsiniz. Sorunuz için uygun konu başlığı orasıdır,konuyla ilgisi olan arkadaşlar size bilgi verebilirler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1963
Ama tomurcuklar çok küçük ve toprağa yakınlar sayın hocam
hocam100
09-12-2009, 18:05
Nilgün hanım bekleyin soğuk şimdi zarar vermiyor.
Nilgün hanım bekleyin soğuk şimdi zarar vermiyor.
Bu gece verecek.
hocam100
13-12-2009, 23:10
Nilgün hanım denemekten başka çare yok.Eğer çiçeğine zarar verirse soğanına zarar vermez.Seneye saksıya eker bu zamanlar içeri alırsınız.Şimdi bahçeden kaldırsanız kökleri zarar görür sorun olur.
Bu gece -11 civarlarında bir hava olacakmış İstanbul'da, tomurcuklu nergis saksımı salona aldım. Ne olur ne olmaz :D
Bu gecede kurtardık hayırlısı :)
Benim nergizlerde havaya aldanıp kafalarını topraktan çıkarmaya başlamışlar. Her ne kadar soğuğa dayanır deselerde ben paniklemiş durumdayım acaba gece saksıları içeri alsam mı?
serdarca06
14-12-2009, 15:04
tubay hanım içeri almanıza gerek yok nergisleri. Benimkileri ben bahçeme diktim. Ayrıca mum çiçegi için tekrar teşekkür ederim. Dediğiniz gibi 2 parçaya ayırdım.
Orkun Kırcı
14-12-2009, 19:37
Benim karaburunlarda son durum bu. Diğer nergislerim henüz birkaç cm boyundalar.
Sayın Hocam,nergizlerimin yaprakları sararmaya başladı.Bir tanesini söküp baktım. Tam soğan kısmında bir santim boyunda kırmızı renkli bir kurtcuk. Diğerleri de aynı durumda ne yapmam gerek?
hocam100
14-12-2009, 22:46
Uygun zirai ilaç kullnmanız gerekir.
Benimki bu sabah merhaba dedi. Misss gibide kokuyor :D
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=33060
Nurdan hanım,
Oldukça güzel açmış Karaburun nergisiniz. Demek kokusu hakkında söylenenler doğruymuş. Benimkiler yaklaşık 20 gün kadar önce ekildiği için henüz yapraklanma aşamasındalar. Safranlarımda aynı durumda. Havalar burada biraz soğudu. Kapalı cam balkonda, gündüz camlardan birisi açık, gece don ihtimaline karşı cam kapalı olarak duruyorlar.
Teşekkür ederim Süleyman bey, benimkide açmazdı ama salona aldım açık balkondan o yüzden sıcağı görünce hızlandı açması. Birde ben daha erken dikim yapmıştım. Ekim sonu gibi sanırım. Sizinkilerde güzel güzel açarlar ve kokusunu duyarsınız. Mis gibi kokuyor.
Orkun Kırcı
21-12-2009, 13:00
Aynı anda dikilen nergislerimden karaburunlar tomurcuğa geldiler, diğerleri ise henüz minicikler:)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33152&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33153&c=608
hocam100
26-12-2009, 18:50
Arkadaşlar nihayet benim karaburun türü nergislerim de çiçek açmaya başladıl bu gün 3 dal koparıp masama ısladım kokusunu doya doya koklamaya başladım.Resmini de yüklüyorum, bir yandan da kokusunu kokluyorum.
hocam100
27-12-2009, 17:11
Resimleri yükledim arkadaşlar.
Hocam sizinkiler daha büyük açmış sanki, sanırım bahçede olmasının nedeni saksıda daha küçük açtı benimkiler :)
hocam100
27-12-2009, 19:49
Büyük deği ama yakın çekim olduğundan öyle.
Hocam forumdaştan aldığım nergisler birkaçgün önce açmaya başladı..
Kokuları oldukça güzel ama benim fulyalar kadar keskin ve yayılıcı değil..
Benim fulyalar her yıl mart-nisanda açar ama birkaç dal çiçeğin kokusu keskin bir şekilde tüm evi kaplar..
Daha sonra onların fotolarını da yükleyeceğim..
Saksılı fotodan anlaşılacağı gibi aynı tarihte ekmeme rağmen benim fulyalar henüz küçük ve boylanmadılar bile..Onlar kışın soğuğunu gördükçe gelişiyor çünkü..
Bir de dikkatimi çeken husus şu:
hocam forumdaştan aldığım nergislerden İstanbul'da evime 20 tane ektim..Hem saksıya hem bahçeye..Nedendir bilinmez hem saksıdakilerde hem de bahçedekilerde tamamında tomurcuk-çiçek yok..oysa soğanlar hep aynı irilikteydi..20 kökte 3 çiçek var..Diğerlerinde daha tomurcuk sürgünü bile gözükmüyor..Bu tuhaf..
hocam100
27-12-2009, 21:16
Seneye sizden soğan isteyeceğim ben de bu soğanlarınızdan ekmek isterim.Anladığım kadarı ile sizdekiler farklı bir tür.Fakat bu şekilde erken açmasının sebebi iklim değişikliği sıcak bir iklimden soğuk bir bir iklime geçiş olabilir.Diyorum ki seneye sizinkiler gibi aynı zömanda açacaklardır.Kokusuna gelince 3 dal kesip ısladım kokusu odaya yetti .Koku işi ısı ile ilgili eğer hava soğuk ise pek kokmuyor içeri alıp ıslayınca müthiş kokmaya başladı.Ben de açıkcası sizinkileri marak etmeye başladım.Onu da görelim derim.
Sayın Hocam 100; fulya diye adlandırılan nergis türü sizinkilerden değil. Fulyanın çiçekleri sarı renkte ve çiçek büyüklüğü yaklaşık 5 cm olur. Ankara bir fulya cennetidir. Benim özellikle Ankara'dan getirttiğim fulyalarım var. Sanırım nisan gibi açıyor. Şu an yaprakları bile yeni çıkıyor.
Sayın Hocam 100; fulya diye adlandırılan nergis türü sizinkilerden değil. Fulyanın çiçekleri sarı renkte ve çiçek büyüklüğü yaklaşık 5 cm olur. Ankara bir fulya cennetidir. Benim özellikle Ankara'dan getirttiğim fulyalarım var. Sanırım nisan gibi açıyor. Şu an yaprakları bile yeni çıkıyor.
Benim bildiğim,fulya, nergisgillerin en hoş kokulu, beyaz renkli çiçekleri olan türlerine verilen isimdir..
Yani kokmayan bir nergis türüne fulya dememek doğru olandır..
Bu konuda bilgiler için bakınız:
http://www.turkcebilgi.com/fulya/nedir
http://www.nedirnedemek.org/fulya_nedir
Sayın almira forumdaşım..
İstanbul'da aralık-ocak aylarında Taksim,Kadıköy,Beşiktaş gibi yerlerde özellikle seyyar roman çiçekçilerin sattığı kokulu nergisler de fulyadır..Daha doğrusu o çiçekçiler hep FULYA diye satar o nergisleri..
Bence doğrudur..
Hocam100 forumdaşın oldukça güzel kokulu nergisleride bunlara yakındır bence..
Bu konularda internette ben çok araştırdığım halde özellikle bilimsel bir kaynağa rastlıyamadım..
Yani bu konuda bir kafa karışıklığı var gibi..
Benim nergislerim de aynen sizin dediğiniz gibi,ister balkonda,ister bahçede ekin,kesinlikle mart nisan aylarında açar..
Ama çiçekleri sizin dediğiniz gibi 5 cm. değil,bu biraz abartılı;ancak 3 cm.civarındadır ve yaban gülü çiçeği gibi katmerlidir.Hem sizin nergis sarı renkli..Oysa fulya diye tanımlanan nergisler hep beyaz renklidir..Sizin ektikleriniz çok farklı bir tür olsa gerek..Onlara FULYA dememek doğru olur.
Ankara doğal konumu olarak bir fulya cenneti olmasa gerek;ancak,bu fulyalara meraklı insan çok demektir..Bence..Ankara'da çok bilinen ve rağbet edilen bir çiçek demekki..
Ben herşeye rağmen Hocam100'den aldığım nergisler için pişman değilim..
Bir kokulu nergis türü daha edindim onun sayesinde..
Yalnız benim nergisler gibi çok çok koku salgılamıyor..
Ancak vazonun yanıda 15-20 cm.yaklaşınca veya burnunuzu dayadığınızda keskin kokusu farkediliyor..
Oysa bendeki nergislerden 5-6 tanesini vazoya koyduğunuzda özellikle geceleri tüm evi kaplayan ve farkedilen bir koku yayıyorlar..
Bir de şunu hatırlatayım..
Fulyayı kesme çiçek olarak vazonuza koyup uzun süre kokusunu hissetmek istiyorsanız vazonun suyunu hergün yenileyiniz.
Nergis çiçekleri çok narindir;yoksa hemen geçerler..
nergizlerimin yaprakları sararmaya başladı.Bir tanesini söküp baktım. Tam soğan kısmında bir santim boyunda kırmızı renkli bir kurtcuk. Diğerleri de aynı durumda ne yapmam gerek?
http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/nergis_yetistiriciligi.pdf
Nergis yetiştiriciliği ile ilgili güzel bir kaynak..
Orada nergis sineği ve nematodu ile ilgili bilgi var..
Sizin nergislerde nergis sineği konaklamış herhalde..
nergis çok hassas bir bitki..
Her yıl aynı toprağa kesinlikle dikilmemeli..
Soğan yaprakları kuruduktan sonra soğanların üstü mutlaka toprakla örtülmeli..
Yoksa nergis sineği soğanın tepesine yumurtalarını bırakabilir..
Sayın Almira..Ankara'da yaygın olarak ekilen kokulu sarı çiçekli nergislerin anavatanı İsveç ve İngiltere olup Portekize kadar yayılıyormuş..
Adı N. Pseudonarcissus'muş..
Yani yerli bir tür değil..Sizin bahsettiğiniz nergisin ülkemizle ve hele hele Karaburun nergisiyle ve fulya deyimiyle hiçbir ilgisi yok..
İlgilenirseniz bu konuda aşağıdaki Ankara üniversitesinin araştırma makalesini okuyunuz derim:
http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1099_1183808645.pdf
Sevgili Pria; her yörede çiçeklere değişik adlar verilmiştir. Büyük ihtimalle karışıklığa sebep olan bu isim farklılığıdır. Biz sizin ve Hocam 100'ün gösterdiği çiçeklere nergis diyoruz. Fulya diye adlandırdığım türü aşağıda resmi dulunan ve hiç abartılı değil; çiçekleri gerçekten en az 5 cm.
Arkadaşlar !!! fulya, ful ve nergis bunlar farklı turler degilmi ? ben izmirde **** istanbulda nergisi nergis diye bilirm asla izmirde mordogan ve karaburun yoresinde asla kokulu nergise fulya dendigini ne duydum nede gordum. Sayın Hocam100 de mesajının bir yerinde fulya demis asıl sasirtan beni bu oldu. Sayın hocam bole bir niteleme varmı yoksa sizin deyiminizmi merakımı maruz gorun lutfen saygılar!!!
işte gercek karaburun - mordogan nergisi bunlar pira nın 438 nolu mesajındaki resimde acmıs gorunen nergisler . Bunlar gercek hakiki KARABURUN-MORDOGAN Nergisleri
Sayın pira !!
yanlış nerde acaba!?
Yaklaşık 60 yıldır aileme ait olan mordogan bolgesindeki arazide her yıl binlerce nergis acmakta hatta nergis tarlası diye bildigimiz alanı asla surdurmeyiz ve orayı ozelikle koruruz . Soganlar her yıl binlerce nergis acar . yıllardır yanlış mı yapiyoruz? Kesin olarak ne yapmalıyız bu nergisleri her yıl sokup yeniden mi dikecez ? nergis çok hassas bir bitki..
Her yıl aynı toprağa kesinlikle dikilmemeli.. demişsiniz....
hocam100
28-12-2009, 17:40
Sayın triple ve pria kardeş bu konudaki bilgilerinizden yararlandım.Edindiğim ve size de açaıklayacağım bilgiye göre karaburun nergisini karaburun nergisi yapan orada ekili olması kokusu ise oranın iklimi denizi ve rüzgarı .Ben şunu gördüm oralı bir arkadaşın yıllar evvel bana hediye olarak verdiği nergisleri de karşılaştırıyorum.Ama fark göremiyorum.Renk farkı da yok .Resimlerdeki tonfarklılıkları sadece makinelerden kaynaklanmakta.Kokusu ise anlattığım yer, rüzgar nem, ve ısıdan kaynaklanıyor.Çiçek iriliği ise toprağın gücüne bağlı.Ben diyorum ki bu konuda Kamil Beyden bu konuda çalışmalar varsa ondan bilgi isteyelim.Fulya konusunu da tam netleştirelim.Bu konuda bilgim malesef yok.
Benim bildiğim fulyanın bir iki resmini daha ekliyeyim.
Sayın pira !!
yanlış nerde acaba!?
Yaklaşık 60 yıldır aileme ait olan mordogan bolgesindeki arazide her yıl binlerce nergis acmakta hatta nergis tarlası diye bildigimiz alanı asla surdurmeyiz ve orayı ozelikle koruruz . Soganlar her yıl binlerce nergis acar . yıllardır yanlış mı yapiyoruz? Kesin olarak ne yapmalıyız bu nergisleri her yıl sokup yeniden mi dikecez ? nergis çok hassas bir bitki..
Her yıl aynı toprağa kesinlikle dikilmemeli.. demişsiniz....
Siz hastalık açısından şanslı bir yerdesiniz..veya nergis tarlanızın konumu ve yapısı hastalıklara davet çıkarmayan bir yerde..
Oysa benim anladığım kadarıyla Karaburun'da nergisçilik yok olma aşamasına gelmiş..
Bakın,Karaburun Belediyesinin sitesinde şöyle yazılı:
...İlçemizde yetişen ve kendine özgü güzel kokusuyla çok sevilen nergis ve sümbül ise doğrudan İstanbul ve Ankara’ya gönderilmekte ve Karaburun’a önemli bir ekonomik katkı sağlamaktadır. Ancak son yıllarda ortaya çıkan bir hastalık nedeniyle bazı yörelerimizde (örneğin, Mordoğan ve civarı) bu üretim tamamen yok olmuştur. Son dönemde bu çiçekler ilçemiz civarında ve çok dar bir alanda yetiştirilmektedir.
http://www.karaburun.bel.tr/kara/karaburunsosyoekonomi.asp
Ayrıca Ege Üniversitesinin Karaburun ve Mordoğan nergis üreticilerinin sorunlarıyla ilgili aşağıdaki linki açarak tamamını okumanızı dilerim..
http://209.85.229.132/search?q=cache:4W7-rhfZexAJ:www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2001_cilt38/s1/39-46.pdf+karaburun+mordo%C4%9Fan+nergis+hastal%C4%B1 k&cd=5&hl=tr&ct=clnk&gl=tr
O araştırmada şöyle yazılı:
...Hastalık bulunan tarlada nasıl bir önlem alındığı incelendiğinde; üreticilerden %36’sının başka araziye dikim yaptıkları,%64’ünün ise herhangi bir önlem almadıkları dikkati çekmektedir.Ayrıca soğan sökümü yapan tüm üreticiler bitki artıklarını yaktıklarını bildirmişlerdir
Yani,sürekli aynı toprakta nergis üretmek risklidir..
Ben bunu anlıyorum.
Aynı toprağa yıllarca nergis ekmek zorunda kalsanız bile bir takım tedbirler almanız ve toprağınızı islah etmeniz şarttır.
Sayın Pira verdiğiniz bilgiler için teşekkürler:)
Zeytinci
29-12-2009, 22:16
Hanımlar, beyler,
Bu konuda önceki sayfalar da tartışıldı, yazıldı. Aklımız tekrar karışıyor (Fulya vs.).
Karaburun nergisi diye tescilli bir nergis yok.
Karaburun yarımadasında yetiştirilen nergis hakkında linki verilen üniversite çalışması bana göre yetersizdir.
Keşke detaylı araştırma yapılsa idi. Bilim adamları araştırma yaparken şüpheci olmalı detaylara önem vermeli. Aksi halde makaleler masa başında hazırlanıyor gibi oluyor.
Basında yeralan yazılarda da bilgiyi veren kaynak bakımından yetersizlik olabilir.
Bu konuda nergisi yarımada da yetiştirenlerin verdiği bilgiler bana göre değerlidir. Örneğin Tripple gibi. Bu işi ben de zamanında, eskiden ailece ticari olarak yaptım.
Hocam 100'ün dediği doğrudur. Yarımada'nın iklimi güzelliği yaratıyor. Ayrıca nerede yetişirse yetişsin bu güzel çeşit güzel kokuyor.
Pria'nın fotoğrafları Tripple'in dediği gibi gerçekten Karaburun'da yetişenler gibi görünüyor.:)
:(Nergis tomurcuklarım bu gece donmuş
Sayın Nuzel,
Geçmiş olsun üzüldüm. Sanırım dışarıda bırakmıştınız. Kayseri soğuk bir kent, özellikle Erciyes'e yağan karın soğuğu şehri iklim olarak etkilemekte biliyorsunuz. Dışarıda varsa diğer çiçeklerinizi ev içerisine almanızı öneririm. Nergislerinizin sadece tomurcukları donmuş, soğanlarına birşey olmamış ise daha sonra gelişebilir veya yeniden açabilirler bence.
Benimkiler Eskişehir'de cam balkon bulunan kapalı balkonda duruyor. Gündüz havalandırma için bir kanatı açıyorum. Akşam belli bir saatten sonra da genelde yatmadan önce kapatıyorum. Şu ana kadar bir sorun olmadı. Gerçi ısı çok fazla 0'ın altına düşmedi ama düştüğü günler içinde bir koruma oluştu.
hocam100
31-12-2009, 09:47
:(Nergis tomurcuklarım bu gece donmuş
Nuzel hanım sapından çiçğini kesip içeri alıp ıslayın artık seneye olmazsa saksıya ekersiniz.Soğanına bir şey olmaz.Demek ki ısı çok düşmüş.Bizde bir şey olmuyor ama kayseri çok soğuk .
Karaburun nergizinin sogani ve yapraklari soguktan etkilenmez ancak tomurcuklar soguga karsi cok hassastirlar ve cabucak bozulurlar...
hocam100
02-01-2010, 18:19
Yeni çektiğim resimler.
Orkun Kırcı
05-01-2010, 21:19
Haftasonu halleri;
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33284&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33283&c=608
dua-çiçeği
05-01-2010, 21:35
Sayın Orkın Kırcı benimkilerin soğanları yeni filiz verdi. Canım memleketimin havası. Burada havalar soğuk gittiğinden pek gelişme gösteremediler.
Orkun Kırcı
05-01-2010, 21:40
Normal nergislerde durum dediğiniz gibi bende de ama Karaburunlar gördüğünüz gibi açtılar bile.
hocam100
05-01-2010, 21:45
Arkadaşlar normal nergisler marta açar sabrediniz.
Benim daha önce Kasım ortası gibi ektiğim nergisin 3 yaprağı upuzun uzadı hala da uzuyor ama hala çiçek yok..Normal mi bu kadar uzaması?
Çevrede çoğu nergisler açmış. Benim nergislerde sadece yaprak var :(
Çözümünü Hocam 100 den öğrendiğim ayrıca başıma geldi için yaşadığım bir sorun. Fazla sulama yaprakları kalınlaştırıp uzatıyor. Bu durumda sulamayı kesmek lazım. Çiceğe mümkün olduğunca az su vermek tomurcuklanmayı hızlandıryor böyle bir ortamda.
Hanımlar, beyler,
Karaburun nergisi diye tescilli bir nergis yok.
Karaburun yarımadasında yetiştirilen nergis hakkında linki verilen üniversite çalışması bana göre yetersizdir.
Keşke detaylı araştırma yapılsa idi. Bilim adamları araştırma yaparken şüpheci olmalı detaylara önem vermeli. Aksi halde makaleler masa başında hazırlanıyor gibi oluyor.
Basında yeralan yazılarda da bilgiyi veren kaynak bakımından yetersizlik olabilir.
Bu konuda nergisi yarımada da yetiştirenlerin verdiği bilgiler bana göre değerlidir. Örneğin Tripple gibi. Bu işi ben de zamanında, eskiden ailece ticari olarak yaptım.
Nergis denince ilk akla gelen eski yunan efsanelerindeki yer olan Karaburun-Mordoğan'dır.
Anavatanı orasıdır.Buyrun:
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=32237
Tüm dünya bunu biliyor.Karaburun nergisinin ayrıca tescile ihtiyacı yok bence..
Aslında nergisin doğal türleri bellidir..
Ama piyasada bu kadar çok nergis çeşi,dinin olması bence Hollanda gibi çiçek üreticisi ülkelerin anaç nergis türlerinden çeşitli yöntemlerle birçok nergis çeşidi yaratmalarından kaynaklanıyor.Aynen lalede olduğu gibi..Bugün raflarda satılan binbir çeşit laleler Hollanda'nın hibrit lale çeşitleridir.
Bunların çoğu doğal değildir.
Çözümünü Hocam 100 den öğrendiğim ayrıca başıma geldi için yaşadığım bir sorun. Fazla sulama yaprakları kalınlaştırıp uzatıyor. Bu durumda sulamayı kesmek lazım. Çiceğe mümkün olduğunca az su vermek tomurcuklanmayı hızlandıryor böyle bir ortamda.
Benim bildiğime göre her bitkinin suya en çok ihtiyaç duyduğu dönem çiçeklenme dönemidir.Özellikle tomurcuk oluşurken toprakta yeterli nem yoksa hem tomurcuk hem de açan çiçek ufak kalacaktır.
Arkadaşlar normal nergisler marta açar sabrediniz.
Sizden aldığım soğanlar çok ilginç..
Kokuları oldukça güzel..
Ama,soğan büyüklükleri aynı olduğu halde hem saksıya hemde bahçeye ektiğim 10'ar nergisin sadece üçü çiçek açtı..Diğerleri boş..Tomurcuk falan da yok..
Artık olmasıda imkansız.
Çok tuhafıma gitti bu durum.
Oysa aynı nergislerin yanılarına ektiğim benim fulyaların hepsinde tomurcuklar gözüktü.
Ayrıca benim soğanların yanlarında çıkan kardeş yumruların en küçüğünde bile tomurcuk var.
Sizin soğanların çoğunda bırakın yavrular,ana soğanlarda bile çiçek yok.
Bilginize.
Sayın Pira verdiğiniz bilgiler için teşekkürler:)
Aşağıdaki linkte İzmir/Bornova Zirai Araştırma Enstitü'sünün Ege nergisleri (Narcissus Poetaz ''Cheerfulnes'') üzerine yapılmış güzel bir araştırma var..Okursanız yararlı olacaktır sayın triple..
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:dY6c6Z1v8iUJ:www.bitkikorumabulteni.gov.tr/index.php/bitki/article/view/1237/1212+mordo%C4%9Fan+nergis+literat%C3%BCr&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESi4II3lWCn3SQgHQ2Igo-jWaaQNLK38KkNeoeP2S_RkuUU6PZF789LqBYCJSnwavyrOK8lA 0ppxU5NEDhffSup5yH3Wqp5B85R60zsA-_AbRwjf7YE8cK8anDfs8sV_k-TCopwJ&sig=AHIEtbR2tpgTZymiKQKoOQxrOAIgxBOJOQ
Hocam forumdaştan aldığım ve istanbul'da hem saksıya hemde toprağa ektiğim 20 soğandan açan üçüncü ve son nergisin fotoları (diğer 17 soğan nedense boş..çiçek yok):
hocam100
09-01-2010, 22:19
Pria belki ikliminize uyum sağlayamamış olabilir seneye mutlaka açar.
Benim daha önce Kasım ortası gibi ektiğim nergisin 3 yaprağı upuzun uzadı hala da uzuyor ama hala çiçek yok..Normal mi bu kadar uzaması?
Sulamayı kestim ancak yapraklar pırasa gibi upuzun oldu inşallah çiçek açar:confused:
İstanbullu arkadaşlar sizin nergilerde hareket varmı benim ekili nergizler yavru vermiş fakat şimdilik 1 cm kadarlar:rolleyes: sizce normalmi gelişmesi
hocam100
16-01-2010, 20:28
Yakından çektiğim başka nergis fotolarını yüklüyorum.Kokusu ise muhteşem.
acemifüsun
16-01-2010, 21:01
Hocam100'den aldığım 15 adet Karaburun nergisi soğanlarından hepsi yaprak gelişimlerini gayet güzel tamamladılar. Bir hafta önce bazıları çiçeklendi, ben de onları kesip vazoya koydum, her sapta 6 adet çok güzel kokulu çiçekleri var, açmayanlar da sırasıyla tomurcuklanmakta :)
10 adet soğandan toplam 8 veya 10 adet nergiz sapı aldım şimdiye kadar. Kokuları da gayet güzel ve tatmin edici.
mor papatya
24-01-2010, 17:02
arkadaşlar 1 adet nergis soğanından sadece bir sap çiçekmi çıkar bir kaç sapmı acaba?
15 kasımda diktiğim,donarmı donmazmı diye bir türlü karar veremediğim,nergizleri ve laleleri yaklaşık bir ay önce içeri almıştım.Nergizlerde ilk tomurcuklar göründü:pbakalım nisan gibi ikinci kez açtırabilecekmiyim:D
Benim nergislerimde dışarda balkonda duruyorlar,Ankara iyice soğudu dayanabilirlermi içeri alayım mı?
arkadaşlar 1 adet nergis soğanından sadece bir sap çiçekmi çıkar bir kaç sapmı acaba?
Benim kendi nergislerim,2 yıllık bir soğan üzerinde en az 2-3 veya 4 çiçek veriyor..
Ama hoca'dan aldığım ve benimkilerle hemen hemen aynı büyüklükteki soğanlar en fazla 1 çiçek verdi..
Evimde ektiğim 20 soğandan ancak üçü çiçek açtı..
Diğerlerinde saplar 60-70 cm. olmasına rağmen maalesef çiçek yok.
Çok tuhafıma gidiyor bu durum.
hoca bu durumu,yer ve iklim değişikliğine falan bağlamak istiyor ama bu bana akla yakın gelmiyor.
hocam100
25-01-2010, 19:55
Pria durum şu: iklim ve soğanların depolanma ısısı farklılıklarından böyle bir durum olabilir.Yoksa nergiste çiçek açmama durumu pek karşılaşılan bir durum değildir .Sizin soğanlara gelince İstanbulun ikimine ve ısısına kendini şartlandırmış.Bence soğanları değerlendirme yapacaksan seneye kadar bekle derim.Göreceksin ki haklıymışım.Şöyle bir önerim de olabilir. Seneye de çiçeklerini gör yine de beğenmezsen geri yolla.Aynen paran iade edilir ya da istediğin çiçek varsa takas yapılır. Bence hiç sorun olmaz. Amacım çiçekseverlere yeni veya aranılan türleri sunabilmek. Müşteri memnuniyetim ön planda.Benim kendi ektiklerim çiçeklendi. Bir soğanda 4 sap veren de oldu 6 sap veren de 1 sap veren de açmayan ise çok az.
Pria bey, bilmemiz gerekir ki soğanlı bitkilerde soğuklatma veya uygun ısıda depolanması çiçeklenmesi için çok önemli bir gereksinimdir.Eğer bir soğanı soğuklatmadan dikerseniz veya farklı ısıda depolarsanız çiçek elde edemezsiniz.Nergis ise soğuklatmaya gerek olmadan kendiliğinden çiçek oluşumunu tamamlayan bir çiçektir.Onun da soğuk ihtiyacı dikince toprak uygun ısıda ise olur.Bu konuda kamil beyden bilgi istesek doğru olur kanatimce.
serdarca06
26-01-2010, 08:04
şunu anladım ki soganlı bitkilerde sogan bahçeye dikildigi zaman daha iyi çiçek veriyor. saksıdaki nerrgislerim açmadı. bahçeye gelişigüzel diktigim nergizlerin hepsi açtı. yalnız nergislerin yaprakları soguktan etkilenmez deniyor bu sabah nergisler yapraklarını düşürmüş donmuş. inşallah sogana bişey olmaz. ( aynı şeyi sümbülteberdede gördüm bahçeye ektigim bi tane vardı açtı saksıdakiler açmadı.)
hocam100
26-01-2010, 13:13
Ben de size katılıyorum serdar bey.Saksıda iyi olmuyorlar.Köklerini sınırlıyoruz ondan oluyor.
Sayın Ankara filizlendiyse içeri alın derim
hocam100
26-01-2010, 19:58
Dün akşam -10 u gördük ve malesef nergislerimin çiçekleri dondu.Gündüz biraz kalanları kopardım ama soğuktan etkilenmişlerdi.Yapraklarında ise sorun yok. Sorun sadece açmamış gonca ve çiçk açanlarda.
Geçmiş olsun Hocam100.nergizlerim tomurcuklandıktan sonra sulamayı tamamen kestim.Toprağın içi çok az nemli su vermelimiyim?
hocam100
28-01-2010, 14:52
Az az verebilirisiniz.
Orkun Kırcı
11-02-2010, 16:20
Nergislerimi bugün fotoladım. Hepsinde kocaman tomurcuklar var. Birkaç güne çiçeklerini görücem nasipse:)
Benim karaburun nergislerimin de en son hali bu:(Maalesef donmuşlar, bu dar hassas olduklarını bilmiyordum, bir sürü çiçek tomurcuğu varmış, Sayın Hocam100'den almıştım. Umarım soğanlar donmamıştır, sizce ne yapmalıyım?
hocam100
13-02-2010, 12:17
Soğanlarınız donmaz ama çiçek açamaz artık bu yıl için seneye soğuktan koruyun.
Teşekkürler, zaten bütün tomurcuklar donmuş durumda, artık kısmet seneye...
Nergizleri donan arkadaşlara geçmiş olsun ,izmit te soğanlı çiçeklerde zarar yok karaburun nergizler açtı bitti 2şer 3er yavruladılar,şimdi sıra sarı nergizlerde dün bir tenesi açtı ikisi tomurcukda ama benim için karaburun favori.
Sayın hocam bu arada size çok teşekkür 2 adet sarı nergiz 6 adet 10 adet kara burun 28 adet oldu
mor papatya
16-02-2010, 10:31
yakında açıcak inşallah:)
Orkun Kırcı
19-02-2010, 09:36
Aynı anda diktiğim fortissimo, prof einstein ve dick wilden türlerinden en erkenci fortissimolar oldu. Dick wildenlerde tomurcukta ancak prof einstein türü epeyce geriden geliyor. Açtıklarında diğerlerini de ekliycem.
Hocam 100'den aldığım nergis soğanlarının hepsi 1 ay kadar önce çiçeklendi, ama kokusu çiçekçilerden satın aldığımız karaburun nergisleri kadar yoğun değildi, saksıda yetiştiğinden **** buranın ikliminden olabilir. Çiçeklerini kesip vazoya almıştım, yeşil kısımları hala saksıda olduğu gibi duruyor.
Sn.Tubay mesajınızı yeni gördüm balkondalar hala
nergislerimin uçları sarardı :( soğuktanmı olmuştur acaba?ama daha önce çok soğuk oldu hiç bir şey olmamıştı sizce ne yapmalıyım çiçeklenmelerini etkilermi bu?
merhabalar,
İlk nergis soğanı dikimimi bu sene yaptım.Çiçek çok fazla olmamasına rağmen kokusu çok güzeldi.Formdan okuduklarıma göre az su verilmeliymiş sanırım o nedenle az çiçeği oldu.4 soğandan 2 soğan çiçek açtı.Çiçekleri koparmadım ve üzerinde kurudular.Gülmeyin ama:rolleyes: sorum şu; bu çiçeklerden tohum alınıyormu?
hocam100
21-02-2010, 22:24
Tohum alınır .
hocam100,
cevabınız için teşekkür ederim, buna çok sevindim. ;)Kendim yetiştirince kıyıp atamadım nergis çiçeklerini...Fakat nasıl yapmalıyım, aslında tohum göremedim.Onları saklamalımıyım, yoksa şimdiden toprağa mı atayım?:confused:
k_donmez
21-02-2010, 22:58
Evet Sayın Hocam100 nasıl alacağız tohumları.
Sn.hocam 100 bilginiz varsa benim sorumuda cevaplayabilirmisiniz?
nergislerimin uçları sarardı soğuktanmı olmuştur acaba?ama daha önce çok soğuk oldu hiç bir şey olmamıştı sizce ne yapmalıyım çiçeklenmelerini etkilermi bu?
siniroluyorum
22-02-2010, 17:00
Konuyu karıştırmak gibi olmasın ama o atatürk çiçeklerini nasıl o boya getirdiniz benim aldıklarım 7.güne çıkmıyor:(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.