Bağlan

View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Todor
10-04-2007, 18:42
Son durum 3

lerdemir
10-04-2007, 20:11
Bizde henüz GOL YOK... :(

Ferda Ülkümen
10-04-2007, 20:23
Arkadaşlar;nereden çıkardınız bu kürdanla karıştırma işini ?Senelerdir tohum ekerim,hiç aklıma gelmemişti,bana da bulaştırdınız!!!!

arb73
10-04-2007, 20:26
Memet bey henüz benim tohumlarda da bir gelişme yok.
İlk ektiğim iki tohum malasef çürümüş. Bu yüzden yeniden bir tohumu, ama bu sefer daha az suda bekleterek ve daha az sulayarak mini seraya ektim. Birde böyle deneyeceğim bakalım.Bendeki gelişmeler şimdilik bu kadar, inşallah bu denememde başarılı olurum.Tohumları çimlendiren arkadaşları da kutluyorum güle güle büyütsünler,daha henüz çimlendiremeyen arkadaşlarada başta kendim olmak üzere :) sabırlar diliyorum.....

arb73
10-04-2007, 20:27
Arkadaşlar;nereden çıkardınız bu kürdanla karıştırma işini ?Senelerdir tohum ekerim,hiç aklıma gelmemişti,bana da bulaştırdınız!!!!

:D Aramıza Hoşgeldiniiiz:D

BenBen1967
10-04-2007, 23:14
Kürdanla kalsak iyi ben siyah saç tokasıyla karıştırıyorum hepsinin yanına toka taktım bir tane bulması kolay olsun diye;)

habibe
10-04-2007, 23:30

Bana papatyam bulaştırdı :))

habibe
10-04-2007, 23:33
Kürdanla kalsak iyi ben siyah saç tokasıyla karıştırıyorum hepsinin yanına toka taktım bir tane bulması kolay olsun diye;)

:))) çok şekersiniz

papatyam
11-04-2007, 07:35
Valla ben vazgeçemiyorum :D

Bana papatyam bulaştırdı :))

papatyam
11-04-2007, 07:36
Benim bir tohumum filizlenmiş akşam gördüm :) sevinçten çığlık attım ;)

habibe
11-04-2007, 07:43
Ver elini papatyam gel bir de beraber zıplayalım
SELLUKA
SELLUKA SELLUKA :p

Selahattin Yılmaz
11-04-2007, 08:08
Tohum ilk çimlendiğinde emriyodan önce kökçük dediğimiz (radikula) kısım toprağın altına doğru uzar, bu kısım topraya iyice yerleştiğinde üst taraftan yani tohumdan çıktığı noktadan toprak üstü kısmını oluşturan çim kını veya bazen cücükte denilen denilen kısım çıkar. İşte bu cücük toprak üstüne kendisini atınca artık toprak altındaki kısımlar yani kökcük kılcal köklenmeye doğru gelişir ve toprak üstünde kotiledon dediğimiz ilk yapcakcıklar belirir.

Tam bütün bunlar gerçekleşirken yani tohum toprağa adapte olmuş durumdayken veya kendi kendini yırtınıp fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişimleri müthiş bir mücadeleyle verirken meraklının birisi tohumu bulunduğu ortamda rahatsız eder o yana bu yana döndürür, karıştırır meraklıdır çünkü. Tohum ne oldum delisi olur. Genelde bu durumda tohum artık aşağı mı ilerleyecek yoksa yukarı mı gelişecek şaşırır. Çünki bütün algılama mekanizmaları fiziği, kimyayı, biyolojisini alt üst eden bir dış etkiye maruz kalmıştır. Karıştırma işlemi bitince eğer çim kendini toprarlayabilirse tekrar durup düşünür ve aşağı mı yukarı mı gidecek ona karar verir bu süre bazen 3-5 gün olabilir veya daha fazla veya hiç yani çimlenme sekteye uğrar. Çim eğer bütün bu engelleri aşarsa çimlenme engellerini aşabilir. ;)

habibe
11-04-2007, 08:18
Söz veriyorum hocam..
Bir daha ektiğim tohumu rahatsız etmiyeceğim. Üzüldüm şimdi.
*Yazık tohum dediğinin eti ne butu ne. Bir de mızrap gibi kürdanla ... söz söz.

papatyam
11-04-2007, 08:23
Şey :( ben çok mu kötü birşey yapıyormuşum,
ama valla niyetim o tohumlara köklere filizlere zarar vermek değil sadece çimlenmeyi görmek büyümelerine şahit olmak,
Habibe de topu bana atmış :(

papatyam
11-04-2007, 08:25
Bende ellemeyeceğim, karıştırmayacağım,
Aşk olsun Selahattin Bey sürpriz bumuydu çok üzüldüm ama ben :(

habibe
11-04-2007, 08:29
Papicim ver topumu :)

papatyam
11-04-2007, 10:06
Vermem :)

Papicim ver topumu :)

BenBen1967
11-04-2007, 11:01
birisi tohumu bulunduğu ortamda rahatsız eder o yana bu yana döndürür, karıştırır meraklıdır çünkü. Tohum ne oldum delisi olur. Genelde bu durumda tohum artık aşağı mı ilerleyecek yoksa yukarı mı gelişecek şaşırır.

Demek ondan bizim tohumlar birazcık kafayı yedi çıkmıyorum işte diyor hımmmmmm!!!!!

hfz
11-04-2007, 11:24

Bundan sonrasında koptum!..:D Bir sınıf dolusu yaramaz ve onlara yaptıklarını farklı bir gözle anlatmaya çalışan bir öğretmen belirdi gözümün önünde..:D Kürdanlar, saç tokaları havalarda uçuşuyor minicik tohumların çevresinde.. Tohumlar büzüşmüş korkudan, birbirlerine bakıyorlar nereye kaçsak diye..:D

Sayenizde yine güne inanılmaz güzel başladım.. Allah da sizleri güldürsün..:p

Selahattin Yılmaz
11-04-2007, 14:21
****** kimse üzülsün diye yapmadım eğer üzüldüyseniz özür dilerim. Hatta birazda espri tarzında açıklamaya çalıştım ama becerememişim demek ki. Fakat gerçek şu ki eğer vazgeçecekseniz mesajımı değiştirmeyeyim :D. Fakat bunun yerine bulabildiğiniz en büyük fasulye tohumunu suya atın, suda an be an gözlemleyebilirsiniz veya cam şişeye koyun ve içine sadece nemli tutacak kadar su koyun ve kapağı kapatın arada da havalandırın rahatlıkla gözlemlersiniz çimlenmeyi.

Bitkilerde insanlar gibidir öncelikle onlara saygı duyulmaz değer verilmez ama tanıyınca bilinince gerçekten saygıya ve değere layık oldukları anlaşılır sizin kadar bende burada saygı göstermeyi ve bir çok şeyi öğreniyorum tıpkı sizlerden benim çok şeyi öğrendiğim gibi ama bilmemek değil bence de öğrenmemek ayıp ;).

Mesela ben yere düşen bir üzüm tanesini atamam atamıyorum, yere düşen bir çileği düştü diye atamam biliyorum ki çilek bitkisi, asma bitkisi bir fabrika gibi çalışır bir taneside aynı olan bin taneside aynı olan bir fabrikadan çıkar. O fabrika ki toprağı kurak sulak demeden çeker, emer, sömürür kendisi çamur yer bize tatlı yedirir bir tarzda hizmet verir.

papatyam
11-04-2007, 14:37
Çok güzel yazmışsınız,
diğer yazıyı da lütfen silmeyin ;)

o fasulye kokmaz mı? buğday gibi olmaz mı yani olmaz derseniz deneyeceğim de ;)

****** kimse üzülsün diye yapmadım eğer üzüldüyseniz özür dilerim. Hatta birazda espri tarzında açıklamaya çalıştım ama becerememişim demek ki. Fakat gerçek şu ki eğer vazgeçecekseniz mesajımı değiştirmeyeyim :D. Fakat bunun yerine bulabildiğiniz en büyük fasulye tohumunu suya atın, suda an be an gözlemleyebilirsiniz veya cam şişeye koyun ve içine sadece nemli tutacak kadar su koyun ve kapağı kapatın arada da havalandırın rahatlıkla gözlemlersiniz çimlenmeyi.

Bitkilerde insanlar gibidir öncelikle onlara saygı duyulmaz değer verilmez ama tanıyınca bilinince gerçekten saygıya ve değere layık oldukları anlaşılır sizin kadar bende burada saygı göstermeyi ve bir çok şeyi öğreniyorum tıpkı sizlerden benim çok şeyi öğrendiğim gibi ama bilmemek değil bence de öğrenmemek ayıp ;).

Mesela ben yere düşen bir üzüm tanesini atamam atamıyorum, yere düşen bir çileği düştü diye atamam biliyorum ki çilek bitkisi, asma bitkisi bir fabrika gibi çalışır bir taneside aynı olan bin taneside aynı olan bir fabrikadan çıkar. O fabrika ki toprağı kurak sulak demeden çeker, emer, sömürür kendisi çamur yer bize tatlı yedirir bir tarzda hizmet verir.

albay
11-04-2007, 18:04
:( memet bey bir tohumcukta bana lütfen :o

Benim o kadar sabrım yok, bana fide gönderin. İştahlı olsun.

Lütfen.

memet
11-04-2007, 18:09
Sabrı olmayanların, sellukası da olmuyor.

BenBen1967
11-04-2007, 22:42
Biz aylarca tOhumları bekledik .Şimdide neredeyse 20 gün oldu tohumun çimlenmesini bekliyoruz .SABIR SABIR sabredip sellukaya ulaşacağız ;)

lerdemir
11-04-2007, 22:51
...Kürdanlar, saç tokaları havalarda uçuşuyor minicik tohumların çevresinde.. Tohumlar büzüşmüş korkudan, birbirlerine bakıyorlar nereye kaçsak diye..:D

Sanırım, benim "çorba kaşığı sapı" arada güme gitmiş.:D
;)

BenBen1967
12-04-2007, 00:15
Ama merakta ediyoruz yani,acaba kök verdiler mi?Ne haldeler belki canları sıkılıyordur .Zira şehir değiştirdiler yabancı ellerdeler canlarım sıkılmasınlar diye habire ilgileniyoruz ;)
LERDEMİR senin çorba kaşığının sapını nasıl atladılar anlayamadım benim zavallı tokalarım fark edildi de;)

habibe
12-04-2007, 07:40
;)

lerdemir piştt sakla,sakla ;)

habibe
12-04-2007, 07:45
gökgürültüsünün tohumları çatlattığını okumuştum. kaşık sapları, tokalar, kürdanlar yerine saksılarınızı sarsıp gürültüler çıkartın eminim daha çabuk yeşereceklerdir. :)

Selahattin hocam, gör gör bak daha ne işkenceler ve işkenceciler varmış :)))
(ödü çıtladı bu olsa gerek) :dilli:
Benim bile ödüm koparken, minnacık tohumun ödü patlamaz mı? :o :o

defnen, sende saklan hemen :p

Selahattin Yılmaz
12-04-2007, 08:23
:D

O kudretten bir sestir, korkmuyor gibi görünsekte yürek hop hop hoplar vallahi... Ama şimşeğin, yıldırımın havanın serbest azotunu toprağa kazandırdığı yönüğnde bir bilgi kalmış aklımın bir köşesinde...

papatyam
12-04-2007, 08:53
İkinci tohumum da çimlenmiş :)

papatyam
12-04-2007, 08:58
Tohum isteyen arkadaşlar lütfen SELLUKA ile ilgili yazıları baştan sona okuyunuz. Forumda ki başlığı görüp sadece son sayfayı okuyup bende istiyorum demeyiniz, burada gerçekten çok büyük emek var, çok büyük azim ve sabır var.

bitkiseli
12-04-2007, 11:08
İkinci tohumum da çimlenmiş :)
papatyam,
kaçıncı günde çmlendi?

papatyam
12-04-2007, 11:55
Galiba 21 Mart ta ektim :) bu gün 12 Nisan ;)

ilk çimlenme 20 günlükken oldu, ikinci çimlenme 21 günlük :)

habibe
12-04-2007, 13:02
Belirli aralarla oksijenli su veriliyor değil mi?

memet, çimlendikten sonrada mı? :eek: :confused:

cyucel
12-04-2007, 13:39
Sevgili arkadaşlar,

Bu forumda oradan oraya koşturup duruyorum. Yeni olduğum belli oluyor heralde. Bende selluka tohumlarını nereden bulabilirim. Yardımcı olabilirmisiniz

memet
12-04-2007, 14:34
Sanırım Mine hanım onbeş gün arayla kulanılabileceğini söylemişti. Çimlendikten sonra da.
Cyucel, hoşgeldin. Seneye kadar sabredersen tohumun olacağı kesindir. Tohum bulmanın şimdilik tek yolu bu.

cyucel
12-04-2007, 15:25
Kafama taktım şimdi
mutlaka bulmam lazım....Uyku uyuyamam ...

Sevelim
12-04-2007, 15:33
Sabrı olmayanların, sellukası da olmuyor.
Bak ben nasıl da sabrediyorum. Saatlerdir okuyup duruyorum. Dışarda hava güzel, güneş beni çağırıyor. Daha fazla okuyamayacağım, gözlerimin önünde harfler ve selluka tohumları uçuşmaya başladı.

Ne size ne de sellukaya doyum olmaz. Ben kendimi güneşin ılık kollarına bırakmaya gidiyorum.

BenBen1967
12-04-2007, 17:49
Kafama taktım şimdi
mutlaka bulmam lazım....Uyku uyuyamam ...

Sabreden derviş muradına erermiş!

hfz
12-04-2007, 20:03
;)

:eek: Yok artık! :eek: :eek: :D :D

İnanamıyorum size yaaa..:dilli: O minicik, savunmasız, yaşam savaşı veren canlılara.. Bunlar da yetmiyormuş gibi bir de korkutmak!:D :D :D

Şaka bir yana Afrika Menekşesinde de okumuştum bu korkutma hikayesini. Ortadan karşılıklı iki yaprağını kırarsan çiçek açar demişler bir arkadaşa..:D O da kırmış tabii. Ama menekşesi çiçek açmamış..:p Neden acaba?:p

Ophrys
17-04-2007, 14:18
Selluka da son durum.

caploonba
27-04-2007, 16:07
Selamlar.
Benim sellukam yaprakların aşağı doğru eğdi. Küstümü bilmiyorum. 1 günden beri öyle duruyor. Ama odamda duruyor. Dışarı çıkarmalımıyım?

memet
27-04-2007, 19:34
Bence çıkarmalısın
İç mekan bitkisi olmadığı için olabilir keyifsizliği

Oğuzhan
28-04-2007, 13:26
Selluka yavaş mı büyür.Daha iki yaprak ama sağlıklı görünüyor.Tüm gün güneşte..

Ophrys
28-04-2007, 13:28
Evet yavaş büyüyor. Saksı değişimi yaptıysan azıcık eski gübre verebilirsin. Benimki gübreden sonra daha hızlı büyümeye başladı.

Ophrys
30-04-2007, 11:59
Son durum.

Ferda Ülkümen
07-05-2007, 12:27
Yeni selluka tohumu ekecek arkadaşlar;
Kenarlarını tırnak törpüsü ile hafifçe incelttiğim tohumlar çok kolay çimlendi,daha sonra törpülemeyi unuttuğum iki tohum ise çürüdüler.Hatırlatmak istedim!

memet
07-05-2007, 16:06
Tohumu ince olan tarından biraz zımparalamak yeterli, üstteki sert dokuyu inceltecek kadar. Her yerinden yapmaya gerek yok.

Ophrys
09-05-2007, 12:58
Yeni çimlendirme yapacak arkadaşlar, pet şişe serasını öneririm.

Ferda Ülkümen
15-05-2007, 19:32
Selluka tohumlarının çeşitli boy ve şekilde olmaları kafamı karıştırdı.Acaba hangisi hakiki selluka ,şüpheye düştüm?
Ayrıca geçen sene sellukayla karıştırılan lablab ile selluka fidelerini yanyana koyduğumda hakikaten aralarında bir fark göremiyorum.Bekleyip göreceğiz herhalde?
Beyaz saksıdaki lablab,sıyah saksıdaki selluka.Galiba kotiledon yaprakları biraz farklı,

Ferda Ülkümen
16-05-2007, 20:59
Bu arada sellukalarımın son halinden bahsedeyim;aynı gün ektiğim 4 tohumdan 3 tanesi 20-25 cm boya erişti.diğer bir tane selluka nın boyu inanılmaz şekilde uzuyor. 1.5 metreyi buldu.(hepsi aynı yerde duruyor) Yazlığa giderken ne yapacağımı düşünüyorum.onun için özel bir kutu hazırladım.

Ophrys
16-05-2007, 21:03
Maşallah vallahi şaşırdım doğrusu 1 metre mi?
Demek oluyor ki bu sene tohumlar sizden. Ben sizden en az 1 ay önce ekmiştim 12-13 cm civarı oldu. Güneşi ne kadar görüyor?
Biraz kopya verin lütfen.
Ben selluka aşığıyımdır meraktan ölürüm.

Ferda Ülkümen
16-05-2007, 21:27
1 metre değil adabayrakoğlu,1.5 metre. Durduğu yer sabahları biraz güneş alıyor,kapalı balkon.Belki de güneşsizlikten boya gitti diye düşünüyorum ama diğerleri 25 cm .Onun genlerinde birşey var galiba.

Bir tane de 10 günlük sellukam var!

Oğuzhan
17-05-2007, 10:02
10821

Sevgili Memet bizim sellukalarda böyle mi açacak.?

hfz
20-05-2007, 23:44
Ben dedim erken sevinmemeliyim diye:( Al işte tek tohumu çimlendirmiştim onada ne oldu anlayamadım kaybolmuş,yok ortalıkta .YAAAA ağlıyacağım şimdi ,ne bahtsızım :( Moralim bozuldu resmen ağlıyordum.Sabah bir baktım yok ortalıkta selluka , cam açıktı kuşlar mı geldi diyeceğim ama saksı yerinde duruyor toprakları ortalığa saçılmamış öfff ya öfff:(

:eek: :eek: :eek:
:( :( :( :( :( Çok üzüldüm Sevgili Benben1967.. Birisi köklemiş olabilir mi?

Balıkcı
21-05-2007, 00:19
Selam bütün selluka dostlarına

Güneşi seviyor diye saksıyı bahçeye koydum, neredeyse yanıyordu.
Şu hale bakın.:(

http://img47.imageshack.us/img47/5245/barbarosmay305s20072040st1.jpg (http://imageshack.us)

Sonra bol ışık alan fakat güneşin başına vurmadığı, Nasreddin Hoca türbesi gibi üstü kapalı kenarları açık bir yere aldım.
İnşallah canlanır.:(
Alt yaprakları da böyle kahverengileşti.

http://img504.imageshack.us/img504/7196/barbarosmay305s20072042ze6.jpg (http://imageshack.us)

Penelophe
21-05-2007, 06:56
Selam bütün selluka dostlarına

Güneşi seviyor diye saksıyı bahçeye koydum, neredeyse yanıyordu.
Şu hale bakın.:(

Sonra bol ışık alan fakat güneşin başına vurmadığı, Nasreddin Hoca türbesi gibi üstü kapalı kenarları açık bir yere aldım.
İnşallah canlanır.:(
Alt yaprakları da böyle kahverengileşti.

Selamlar;

Üzülmeyin, alt yaprakları yanmış biraz, üst yaprakları sağlam duruyor. Kısa sürede toparlayacağını düşünüyorum :)

Güneşi seviyor ama yakıcı bir güneşe küçük bedeni dayanamaz.

Saygılar.

Ophrys
21-05-2007, 14:48
Ben, Mine Hanımdan aldığım bilgiler doğultusunda ne çok ne az güneş alan bir yere yerleştirdim.
Güneşe almayı abartmayıp en azından sabahtan öğlene kadar güneş alan bir yere yerleştirmek gerek diye düşünüyorum.

Ophrys
28-05-2007, 18:55
Üstteki fotoğrafta ki ise çürümüş gibi gözükmüyor.
Fazla su vermeyin. Toprak hafif nemli olsun.
Güneş gören bir yerde bekletin.
Üstüne titremeyin. Ben titredikçe başına birşeyler geliyor da.

hfz
28-05-2007, 18:57
Sn. Hfz. Sizin tohum maşallah çok hızlı büyümüş. Nazar deymesin. Umarım benimkilerde bu hale gelebilir. Siz zımparalama işlemi yapıp tohumun kabuğunu inceltmişmiydiniz.. ?

O kadar minikti ki, zımparalama yapamadım. Çok sıcak olmayan suda oniki saat beklettim sadece.;)

küpeli
28-05-2007, 19:04
Sn. Hfz. Bende zımparalayamadım. Neyle yapacağımı bilemedim. Elime bir tırnak törpüsü aldım. Ama kıyamadım. Birde korktum.

Sn. Adabayrakoğlu evet üstüne titrememek gerektiği konusunda hemfikiriz. ben bu deneyimi daha önce limonda yaşadım. Gözünün içine baktım limonun ama bi türlü çıkmadı. Sonra bir baktımki kendiliğinden çıkıvermiş. Ama bunda olay farklı tohum fazla yok.

Tavsiyelerinize uyacağım arkadaşlar. Bi sabah uyandığımda iki yaprak görsem tüm stresim uçup gidiverecek. Teşekkür ederim.

Ophrys
28-05-2007, 19:19
Ben tohum çok ufak diye 4 gün kadar oksijenli su ve su karışımında beklettim. Sonra da törpü ile hafifçe zımparaladım (girintili kısım değil orası kökün çıkacağı yer ) Sonra ektim ve patladı bile.

limon
31-05-2007, 20:34
Arkadaşlar selluka başlığını merakla takip ediyorum da hemen hemen herkesin selluka tohumları yeni filizleniyor. Ne zaman büyüyüp çiçeklenecekler? Geçmiş yazıları okuyunca ağustos ayında çiçeklendiklerini gördüm. Acaba tohumları ekmekte geç mi kalınıyor? Bir de Mine Hanım'ın ilk mesajlarda eklediği fotoğraftaki gibi keyifli bir sellukaya raslayamadım. Genelde cılız bir dal görüyorum. Tek tük açan çiçekler....Acaba bahçeye toprağa ekilince daha mı serpilir? Bende bahçe var da selluka yok :) Denesek mi acaba diyorum ;)

küpeli
01-06-2007, 16:45
Veee. Sn. Habibe'nin gönderdiği sellukamın gerçek yerine yerleşmiş hali... Çok alımlı değil mi ama arkadaşlar?

küpeli
01-06-2007, 16:53
Buda bana bir hafta boyunca stres yaşatan miniş sellukanın sabahki ve akşamki hali.. yok çürüdü, yok çıktı bayılttı beni...

Sergüzen
01-06-2007, 21:22
Selluka severlere bazı ipuçları

Selluka (Vigna caracalla)

Familya: Fabacea, Selluka
Synonym: Phaseolus caracalla,Phaselous gigante
Yabancı dillerdeki isimleri: Selluka-Schneckenbohne-corkscrew Vine-Giant Snail Bean-Snail Vine
Bitki gurubu:Tırmanıcı bitkilerden
Menşei (Yurdu):Güney Amerika
Yetiştiği Bölgeler:Tropikal ve subtropikal bölgeler
Habitat: Çok yıllık,çok hızlı büyüyen,odunsu köklü,yaklaşık sekiz metre boyunda
Yaprak Yapısı: Sapta orta yeşillikte üç yaprak,yaprakların alt tarafı oval ve uca doğru sivri -13 cm büyüklüğünde yapraklar
Çiçekleri: Sap üzerinde çok sayıda çiçekler-krem,lila,pempe renklerinde ve spiral(kulak) formunda çiçekler
Meyva: Yok
Kullanım Alanı: Teraslar ve kış bahçeleri için süs bitkisi
Çoğaltılması: Tohum,çelik ve dal daldırarak
Tohumdan Üretimi:Tohumları ekmeden önce 24 saat sıcak su (40-50 C) içinde bekleterek şişmelerini sağlayın,sonra iyi hazırlanmıştohum yatağına (kum-perlit veya vermikulit) 0,5 cm derinliğe dikin
Tohum ekim zamanı: Bütün yıl boyunca yapılabilir
Çimlenme sıcaklığı:25-27 C,aydınlık bir ortam,sabit nem oranı,ama asla ıslak değil
Çimlenme Süresi:2-4 hafta
Fidenin Şaşırtılması: Tohumlar fideye döndüğünde bitki asıl yerine dikilir
Bitkinin Yeri:Güneş veya yarı güneşli.Bitkinin yeri ne kadar fazla güneş alırsa ve sıcak olursa;bitki o kadar fazla çiçek açar ve açan çiçeklerin renkleri o derece koyu olur.
Substrat: Kum-Perlit-vemikulit ilaveli geçirgen bir toprak.
Sulama ve Gübreleme:Yaz aylarında hergün yeterli miktarda sulama.Mart/Nisandan Ağustosa kadar % 0,2 lik gübre veya uzun süre etkili olan bir gübre.
Zararlıları :Yaprak bitleri,Beyazsinek,örümcek(Spinnmilben)
Kışı geçirmesi :Çevre ısısı 10-15 C aydınlık bir yerzaman zaman sulama,5 C ye kadar sıcaklıklara dayanabilir.Kökler asla susuz bırakılıp kurutulmamalı
Kullanım Amacı : Süs ve kokulu bitki olarak
Not: Budama yapılır,budanan dallardan çelik olarak faydalanılır.

Sergüzen
02-06-2007, 17:22
Bitkinin anavatanı sıcak bölgeler.
Benim sellukam bütün gün güneş altında duruyor.Hergün düzenli suluyorum.Çok fazla değil,ertesi gün toprağın üstü kuruyacak kadar.Saksı değiştirirken bir kapak (5cc) humikasit verdim.Daha sonra da 20-20-20 1 çay kaşığı kompoze gübre verdim.Şu anda 8-10 yaprağı var ve sağlığı yerinde görünüyor. 20 gün kadar önce yapraklarda yaprakbitleri görüldü ve onları el ile yokettim.

Penelophe
03-06-2007, 09:16
Sellukamda son durum:)
Artık saksıya almalı mıyım?
Almalıysam çap+derinlik ne olmalı?

Todor
03-06-2007, 09:25
Kökler aşağıdan çıkmaya başladı mı? Ya da bardağı kaldırınca kendi üzerine dönen kökler görüyor musun? Cevap evet ise saksıya alabilirsin, değilse henüz bardakta durmasında bir sakınca yok.

Penelophe
03-06-2007, 09:36
Kökler aşağıdan çıkmaya başladı mı? Ya da bardağı kaldırınca kendi üzerine dönen kökler görüyor musun? Cevap evet ise saksıya alabilirsin, değilse henüz bardakta durmasında bir sakınca yok.

Son durumu bu şekilde tek tük kökler görünüyor sanki. Haftaya gelecek olan sellukamla :) beraber, bunuda saksıya alsam olur mu?

Teşekkürler.

Todor
03-06-2007, 09:40
Henüz bardakta durabilir. Ama muhakkak fazla suyun tahliyesi için bardağın dibine delik aç.

Sana haftaya gelecek olan sellukada yaklaşık bu boyda. :)

BenBen1967
03-06-2007, 12:01
12450

12451

12452

12453

Habibe'nin yolladığı sellukam toparlandı ,onca kargo eziyetine rağmen yaşıyor;)

habibe
05-06-2007, 13:18
Sellukalarınız için birer merdiven edinmeye bakın :) Ben bu hafta sonunda uçurtma çıtasından yapacağım. Sellukam, neyi görse ona sarılır oldu.

Ophrys
05-06-2007, 17:40
Arkadaşlar sellukanın çok yıllık olduğunu dün belgeledim.
Komşumun sellukası geçen sene çiçek vermeden 2 metre civarı boy yaptı ve kurudu. Dün bir baktım ki kuruyan daldan sürgün vermiş. Fotoğraflarını yakında eklerim

Ophrys
08-06-2007, 12:22
1. fotoğraf: Bu sene tohumdan çimlendirdiği selluka. İlk yapraklar bizimkilerin dört katı büyüklüğünde.
2. ve 3. fotoğraflar geçen sene çiçek vermeden büyüyen sellukasından. Bu sene yeniden yeşillendi.

Ophrys
08-06-2007, 17:49
Botanik Bahçesine hediye ettiğimiz selluka...

Ferda Ülkümen
08-06-2007, 19:48
20.20.20 hangi oranda,hangi zaman sıklığında kullanılacak? Ben koyun gübresi kullanmayı düşünüyordum.
Mine hanımın onayıyla sellukamı yarın bahçeye alıyorum.
Kendime güveniyorum,sellukama güveniyorum ama toprak altı zararlılarından ödüm kopuyor!

Ophrys
09-06-2007, 18:55
Benim sellukam.

Todor
09-06-2007, 19:09
Eğer uğur böceği varsa, yaprak biti vardır. İyice bir bakmak lazım.

Ophrys
09-06-2007, 19:20
Bit değilde başka bir zararlı vardı.
Yaprakları koparıp attım, Mine Hanımın tariflerinden uyguladım ve hergün kontrol ediyorum. Şu anda şükür ki zararlı yok.
Uğur böceğini caddenin ortasında buldum ve sellukanın üstüne bıraktım. Uçtu gitti bile.

caploonba
11-06-2007, 15:40
Sellukamın yapraklarında nokta nokta şeyler var. Ne yapmalıyım?

Ophrys
11-06-2007, 15:44
Caploonba senin sellukanda da benimkinin yaşadığı şeyden var galiba.
Yaprak altlarına dikkatlice hatta büyütecin varsa onunla baksana böcek var mı diye?.

caploonba
11-06-2007, 15:55
Yapraklarda üstten beyaz gözüken şeylerin yaprağın altından baktığımda siyah noktadan küçük birşeyler vardı.

Mine Pakkaner
13-06-2007, 15:08
Caploonba, bu thrips zararı.

Ophrys
13-06-2007, 16:36
Caploonba ben çimlendirdiğim patates yaprak ve dallarını haşlayıp bir süre bekledikten sonra sellukama püskürttüm.
Şu anda şükür ki sağlıklı ve hiç bir problemi yok.

Ophrys
18-06-2007, 00:15
Sellukamın son hali.
İşaretli yere kadar uzadı.

Ferda Ülkümen
21-06-2007, 11:14
Sellukamı bir hafta önce bahçede,torağa yerleştirdim.Birkaç gündür yaprakların koltuklarından yeni oluşumlar çıkmaya başladı.Galiba yeni dallar veriyor.

Ferda Ülkümen
21-06-2007, 11:20
Genel görünümü de böyle;

Mine Pakkaner
21-06-2007, 11:21
Haklısınız Ferda Hanım, sellukanız sürüyor. Yeni sürgünler meydana getiriyor. Bu daha güçlü ve formlu, daha dolgun bir bitki olmasını sağlayacak. Tek dal uzayıp gitmesi yerine dallanması estetik açıdan da daha yerinde olacak.

Yere geçirilen sellukaların gelişimi çok farklı. Ağabeyimizin bahçesine diktiğim selluka 1m boyu geçti. Selluka saksıdan ziyade yerde daha başarılı.

küpeli
21-06-2007, 16:56
Benimkinin bir tek sürgünü oldu. Oda iyice uzamaya başladı. Diğer koltuklardada oluşumlar var ama onlar nedense sessizce bekliyorlar.Bitkinin olgunlaşmış birkaç yaprağında da çok minik tırtılımsı böcekler tespit ettim. Ellerimle öldürdüm hepsini. Şu anda böcekler yok olmuş gibi ama takipteyim.

Ophrys
21-06-2007, 17:11
Sevgili Küpeli siz tohumdan mı yetiştirdiniz yoksa fide olarak mı aldınız? Bahçede mi saksıda mı? Güneş durumu nedir?

küpeli
21-06-2007, 17:37
Sevgili Küpeli siz tohumdan mı yetiştirdiniz yoksa fide olarak mı aldınız? Bahçede mi saksıda mı? Güneş durumu nedir?

Sn. adabayrakoğlu, görüntüdeki sellukayı Sn. Habibe fide olarak bana göndermişti. İlk hali bu sayfadaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1266&page=58) görüntüdeki gibiydi. 20 gün içerisinde inanılmaz uzadı. Saksıda ekili, evimin balkonu doğuya baktığından sabah saatlerinden öğlen 12:30'a kadar güneş alıyor. Sabah uyandığımda 1/2 çay bardağı, akşam eve geldiğimde ise 1 çay bardağı ile suluyorum. İlave besin hiç vermedim henüz.

Tohumdan yetişdirdiğime gelince;
Tohumu farklı olduğundan olsa gerek gelişimi oldukça yavaş. Bu sayfada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1266&page=58)ilk çimlenme hali, ve buda bugünkü hali.
14152

İkiside aynı balkondalar, Saksı boyları aynı, sulama ve ışık aynı. Herhalde ikisinin çiçekleri farklı olacak. bekleyip görecez inşallah. Bu arada tohumdan çimlendirme çalışmamı Sn. Ktepenin gönderdiği 2 adet tohum ile yapmıştım. Ne yazıkki sadece bir tanesinde başarılı olabildim. Onada gözüm gibi bakıyorum.

memet
21-06-2007, 17:47
Sulama suyu az değil mi?

küpeli
21-06-2007, 17:54
Sulama suyu az değil mi?

Sn memet,
Çok fazla sulama neticesinde köklerinde bozulmalar, mantar oluşumları olabileceğini okumuştum. O yüzden korka korka su veriyorum. Şimdiye kadar böyle suladım. Ama hafta sonu gelen kavurucu sıcaklar nedeniyle ve benimde hafta sonu evimde olmamam nedeniyle; içi su dolu büyükçe bir kabın içine oturtmayı düşünüyorum. Bilmem faydası olurmu. Ya da şimdiye kadar böyle az bu seviyede sulanmaya alışmış olan bitki, bol suya kavuşunca nasıl bir tepki verir bunları düşünüp duruyorum. Sizin fikriniz nedir ? Bu arada yapraklarınada arasıra su püskürtüyorum.

Oğuzhan
26-06-2007, 18:35
Benimki hala pet bardakta duruyor.40 cm oldu.Sanırım dallanacak.Hergün düzenli humik asitli su ile suluyorum.Hayatından memnun.Birazdaha gelişsin saksıya alacam.Tüm gün güneşte duruyor.Fazla uzayınca tepesini kırsak olr mu ?

Penelophe
27-06-2007, 21:28
Memet kireçli sudan etkileniyor mu Selluka?
Bütün bitkiler etkileniyor diye biliyorum aslında ama.
Yani demek istediğim ekstra bir etkilenme söz konusu mu?

memet
27-06-2007, 22:01
Diğer bitkiler kadar etkilenir o da. Mine hanımın kara boya tarifini uygulamak gerekiyor suyun kirecine karşı.
Benim karşı komşuya diktiğim iki metreyi geçti.

ilknur aşık
29-06-2007, 15:35
[Fazla uzayınca tepesini kırsak olr mu ?[/QUOTE]

Benimkilerde uzayıp gitti. Sarmaları için aldığım 1,5 metrelik çubuklarıda geçtiler. Ben de aynı şeyi merak ediyorum. Acaba tepesini kırsak ne olur?

Ophrys
29-06-2007, 16:04
İlknur Hanım bence kırmayın. Ne olur ne olmaz.
Zor bulup kolay kaybetmeyin derim.

Zaten yaprak ve gövdenin birleştiği noktadan yeni sürgünler verecek.

Penelophe
29-06-2007, 16:49
Tamam. Bende alsille karıştırdığım topraklı saksıya almıştım sellukaları. Sıvı bitki besini de veriyorum. Ama hala sorun ne bir türlü anlayamıyorum.:(

memet
29-06-2007, 17:00
Saksı dediğin ne boyda bir saksı ama... Benim yirmi litrelik bir bidonda olan da yavaş büyüyor.

Penelophe
29-06-2007, 17:07
Yaklaşık 20 cm çap ve 25 cm derinlik.
İki sellukada aynı saksıda.

Yazmıştım. :)

memet
29-06-2007, 17:10
Evet, çok ufak onlar. En az yirmi litrelik bidonlar bul, onlara aktar. Saksı küçük geliyor.

Penelophe
30-06-2007, 10:42
Sellukalarımın son fotoğraflarını ekliyorum.
Neden gelişmedikleriyle ilgili bilgisi olan varsa lütfen yardım etsin.
Çıldıracağım artık, neden gelişmiyor bunlar?

S.İnceçayır
30-06-2007, 10:55
Penelophe,

Bence ayrı saksılara dikmiş olsaydın daha hızlı gelişirdi gibi geliyor bana..

Penelophe
30-06-2007, 11:07
Sonreis;

Tamam ayrı saksılara ektiğimi farzedelim ama Elfogi'nin sellukası 45 cm olmuş ve hala pet bardakta duruyormuş, buna ne diyeceksin?

Balıkcı
30-06-2007, 11:44
Penelophe

Üsttekiler fazla güneş altında kalmış gibi görünüyor (daha doğrusu görünemiyor.:p)
Çubuklu olanlar iyi.
Ya da fotoğraflar beni aldatıyor.

Oğuzhan
30-06-2007, 11:50
Penelophe Sanırım böcek dadanmış.Küçük böcekler.Büyümeyi engelliyor.Yapraklar kemirilmiş gibi.Arapsabunlu-biberli-yağlı ilacı kullan.Hümik asit ve gübre ver.Toprağıda çok düzlenmiş çapala .Toprak havalansın.
İnşallah biraz da sevgiyle düzelir.:)

Penelophe
30-06-2007, 11:55
Elfogi;

Emin misin böcek yediğinden?
İyice baktım sağına soluna böcük yok.
Lüple bile baktım. Ben mi körüm acaba?
Hümik asit zaten toprağında var. (Hfzciğimin fuarda dağıttığı karışımdan)
Sevgi desen zaten veriyorum. Gece gündüz aklımdan çıkmıyor. Üzülüyorum.:(
Birtek çapaya kaldıysa gelişmesi hergün çapalarım.

Mine hanım siz ne düşünüyorsunuz?

memet
30-06-2007, 11:55
Bana suyun kirecinden kaynaklanan sorunun var gibi geliyor, saksı kenarları beyazlaşmış. Yapraklarda da sorun görünüyor.
Kara boya takviyesi yapıyor musun hiç?

Penelophe
30-06-2007, 12:01
Kara boya nedir onu bile bilmiyorum.
Saksıdaki beyazlıklar daha önce barındırdığı çiçekten kaynalanıyor.
Yani sellukaları ektiğimde de vardı zaten.
Toplantı biran önce yapılsa da sellukayı getirsem birde yakından görseniz.
Çok endişeleniyorum.:(

S.İnceçayır
30-06-2007, 17:46
memet,

Bizim burdada sular çok fazla kiraçli ama benim selluka aldı başını gidiyor:)

Todor
30-06-2007, 19:44
İlk üç resime bakınca, yaprakların üzerinde sarı benekler görüyorum. Bana mantari bir hastalık gibi geldi. En iyisi bitki hastalıkları bölümünde sormak.

Balıkcı
30-06-2007, 21:18
Haydi hayırlısı.
İnşallah sellukalar sağlıklı olsun ve biz yanılmış olalım.
Benimki güneşten bu şekilde yanmıştı, sonra üstü kapalı, etrafı açık balkonda toparlandı, sonunda bahçeye yerleşti ve havalara doğru gidiyor.

Buket Aknar
01-07-2007, 21:59
Öncelikle, ben selluka'yı sizler için araştırıyordum. Ama bu kadar aramadan sonra eğer bulamazsam ben de selluka tohumu için sıraya gireceğim demektir.

bahar66
01-07-2007, 22:59
Merhabalar,
24 Haziran'da saksisiyla buluşan 2 sellukamdan birisinin resmini sizlerle paylaşıyorum. Şu bir haftada bile uzadi azicik.:p

Penelophe
01-07-2007, 23:04
Gözünüz aydın Bahar hanım.:)
Umarım sorunsuz gelişimine devam eder.

Penelophe
02-07-2007, 13:26
Elfogi;

Emin misin böcek yediğinden?
İyice baktım sağına soluna böcük yok.
Lüple bile baktım. Ben mi körüm acaba?
Hümik asit zaten toprağında var. (Hfzciğimin fuarda dağıttığı karışımdan)
Sevgi desen zaten veriyorum. Gece gündüz aklımdan çıkmıyor. Üzülüyorum.:(
Birtek çapaya kaldıysa gelişmesi hergün çapalarım.

Mine hanım siz ne düşünüyorsunuz?

Mine hanım gözünüzden kaçmıştır diye, hatırlatayım dedim.

Mine Pakkaner
02-07-2007, 13:33
Üzerinde böcek veya kırmızı örümcek emgisi var gibi. Ben kendi sellukamı domates yaprağından yaptığım ilaçla düzenli ilaçlıyorum. Sonuç başarılı. (İçine zeytinyağ ve sıvı sabun da koyuyorum.)

Sizinkinin neden büyümediğini buradan bakınca bilemiyorum. Yerini değiştirin. Daha büyük saksıya alın, kökleri dağıtmayın.

Penelophe
02-07-2007, 13:52
:)
Teşekkür ederim Mine hanım.
Balkondaydı içeri aldım zaten.
Domates yapraklarından yaptığınız ilacı araştıracağım hemen.

bahar66
02-07-2007, 14:18
Teşekkürler Penelophe,
Umarım öyle olur :p

Gözünüz aydın Bahar hanım.:)
Umarım sorunsuz gelişimine devam eder.

küpeli
04-07-2007, 17:16
Merhaba arkadaşlar,

Sellukamda gelişmeyi bekleyen sürgünler yavaş yavaş hareketlenmeye başladılar. Bu sürgünler gelişmeye başladıktan sonra ilk sürgünün gelişimi durdu. Sonradan çıkan sürgünlerden bir tanesi ilkini geçti bile. Ve bu sürgünün gövdesi nedense kahverengimsi bir renk aldı. Ana gövde yemyeşil uzamaya devam ederken, bu sürgün koyu renkli ve oldukça güçlü görünüyor. Toplamda yaklaşık 30-50 cm uzunluğuna ulaşmış 3 sürgün, ve henüz yeni yeni baş göstermiş yaklaşık 4-5 cm uzunluğunda 6 adet sürgün var. Yapraklarını kemiren küçük kurtcuklar haricinde gelişim oldukça sağlıklı. Arapsabunu ve sarmısaklı tarifi uyguladım ama galiba işe yaramadı. Şimdi domatesli tarifi deneyeceğim. Kahverengi sürgünün resmini ekliyorum.

küpeli
04-07-2007, 17:18
Ve sellukamın diğer görüntüleri...

Penelophe
06-07-2007, 19:02
Arapsabunlu karışımı yaptım fakat sellukamda hala bir değişiklik yok.
Az önce kuruyan bir kaç yaprağını daha kopardım.
Lütfen yardım edin.:(

Penelophe
08-07-2007, 10:21
İlk resimde sağda ki sellukamda sadece 2 tane yaprak kaldı.:(
Kurudu bütün yaprakları.:(
Uçtan kurumaya başlıyor yaprak ve sonra da düşüyor.:(

memet
08-07-2007, 11:05
Suyun kirecine karşı karaboya kullandın mı?
Bence saksının ve toprağın değişmesi gerekiyor. İkisini ayrı saksılara koysan daha iyi olurdu. O saksı çok küçük

Penelophe
08-07-2007, 11:11
Memet, toprağı bozmadan saksıdan çıkartıp baktım, kökler görünmüyor.
Saksı küçük değil sanırım.
Geri yerine koydum.
Karaboya almaya gidemedim daha ama kireçsiz su kullanıyorum.

ephesos
08-07-2007, 11:28
Arkadaşlar kireçsiz saf su istiyorsanız klimaların oluşturduğu suyu kullanabilirsiniz. Bu suyun yağmurdan farkı yok. Ben Preacox'a danışıp kullandım. Çok iyi fakat klima hangi ortamdaysa su onun kokusunu alıyor. Tekel bayidende alıyorum o rakı kokuyor iş yerimde sigara falan içilmediğinden o kokusuz , faydasını gördüm. Alın size ro su şiddetle tavsiye olunur.

limon
08-07-2007, 13:33
Nem makinası olanlar da biriken suyunu kullanabilir. Çiçeklerde ve ütüde :)

hfz
08-07-2007, 14:08
Memet, toprağı bozmadan saksıdan çıkartıp baktım, kökler görünmüyor.
Saksı küçük değil sanırım.
Geri yerine koydum.
Karaboya almaya gidemedim daha ama kireçsiz su kullanıyorum.

Sardunyalarımda yaşadığım için aklıma geldi. Kök hastalığı olabilir mi acaba?

Aradım aradım bulamadım. Fuardaki standımızdaki komşu stand Bornova'da bir bitki hastalıkları hastahanesi idi yanlış hatırlamıyorsam. Hatta birlikte çalışmalar yapalım diye konuşulmuştu kendileriyle. Eğer o adresi bulabilirseniz sanırım Sellukaların kurtulma şansı olabilir. Aklıma da başka bir şey gelmiyor. Sevgili Memet sende çok broşür olacaktı. İnşallah onların içinde vardır. Hatta bulabilirsen foruma da yazarsan çok sevinirim. Çünki bize de gerekli olabilir.

Penelophe
08-07-2007, 14:38
Hfzciğim;

Kökler görünmüyor derken, yani saksının dibine kadar ulaşmamış demek istedim.
Yoksan yandan hafifçe toprağı çıkarıp baktım, kökleri var ama küçük.
Bu da dediğin hastalığın belirtisi olabilir mi?

Bitki hastalıkları hastanesi standına dikkat etmemişim.
Allah bilir konuşmuşumdur bile ordakilerle.:(

Az önce gene baktım son iki yaprakta gidici gibi.:(
İlgine çok teşekkür ederim.

Ophrys
08-07-2007, 16:55
Acaba toprağındanmıdır.
Penelophe benim sellukalarım mil ve kestane toprağı karışımında duruyor.

Penelophe
08-07-2007, 16:59
Torf+bahçe toprağı+alsil karışımına ekmiştim ben.
Aynı karışıma ektiğim kudret narı 2 metre oldu nerdeyse.

dkp
08-07-2007, 17:01
sayın ,penelophe merhaba;
Selluka'larımız benzer olmuş,biraz önce saksıdan çıkartıp apartmanımızın bahçesine diktim.
Çok şaşırdım,kökleri kararmış ve çok miktarda küçük solucan ve küçük kırkayak benzeri canlılar vardı(uçan küçük sinek gibi siyah canlılarda cabası)
Bir,iki hafta sonra sonucunu bildireceğim.Hoşçakalın.

S.İnceçayır
08-07-2007, 17:03
Sellukam boy uzatmayı bıraktı gibi yaprak diplerinden yeni sürgünler çıkaracak gibi kabartılar var.Penelophenin sorunu toprakla ilgili degil gibi benim diktigim toprak normal tarla topragı özel bir toprak degil sulama suyuda oldukça kireçli ama bir sorun çıkarmıyor.

Penelophe
08-07-2007, 19:03
Toprağı değiştirmedim.
Sağlıklı görünüyor.
İyice alt üst ettim fakat börtü böcük göremedim.
Yapraklardaki kurumaların fotoğraflarını ve köklerin genel görünümünü çektim.
Saksının küçük gelmediği bir gerçek çünkü hala dikildikleri bardaktaki topraklarının dışına çıkamamış sellukalar.
Hala ölmemeleri için bir çözümü olan yok mu?

memet
08-07-2007, 21:19
Burada Mine hanımın teşhis edebileceği bir sorun var.
Ben toprağını değiştir, diye ısrar etmeye devam ediyorum. Bulunduğu toprakta gelişmesine engel olan bir etmen var.

Penelophe
08-07-2007, 21:25
Memet, toprağı değiştirdim diyelim, sonuçta toprağın hepsini değiştiremeyeceğim.
Köklerdeki toprak kalmayacak mı?
Zaten bu sellukaların biri sevgili Ktepe'nin bana gönderdiği tohumdan ürettiğim fide, diğeri ise Sevgili Todor'un gönderdiği fide.
Bu gün her ikisini de topraktan çıkardım.
Ekildikleri bardakların cidarından dışarıya bir adım bile atamamış durumdalar.
Hala toprak değiştirmem konusunda ısrar ediyorsan, yarın hemen değiştiririm fakat köklerdeki topraklar kalacak değil mi?

Ayrıca bana başka bir sorun varmış gibi geliyor.
Yaprakları kuruyan fide benim çimlendirdiğim.
Fotoğraftaki ise Todor'un gönderdiği diye tahmin ediyorum.
Birinde yaprak kalmadı sayılır, diğeride gelişmiyor.:(

Mine Pakkaner
08-07-2007, 22:01
Penelophe saksı toprağınızı değitirin, sağlıklı fideyi yeni saksıya, yeni toprağa alın. Harca sadece torf ve toprak koyun. Fideyi dikmeden önce eczaneden alacağınız bir şişe oksijenli suyu bir misli suyla karıştırıp saksıya verin bir gece bekleyin. Ertesi gün dikim yapın. Elinizde deniz yosunu veya atonik gibi bir tonik varsa saksıya verin. Bekleyin.

Selahattin Yılmaz
08-07-2007, 22:10
Bu bitkinin bulunduğu yerin genel bir fotoğrafını koyar mısın, balkonsa uzaktan bir görünüm gibi ortamı görelim...

Penelophe
08-07-2007, 22:11
Mine hanım çok teşekkürler.
Oksijenli su var evde, hemen şimdi yeni toprak doldurup saksıya oksijenli su+su karışımını dökeceğim.
Yarında yeni saksısına geçiririm.
Ama sadece yaprakları kurumayanı mı geçireyim?
Birde sorunun fizyolojik olup olmadığını nerden anlayacağım?
Tekrar teşekkürler.

Penelophe
08-07-2007, 22:15
Selahattin bey 6m2lik bir balkonda duruyordu.
Balkon akşama kadar güneş alıyor ve balkondaki bütün bitkiler (selluka hariç) çok iyi durumdalar.
Sellukalar direk güneş ışığı almayan ama bol ışıklı bir köşede duruyorlardı.
Sorun olduğunu farkedince yaklaşık bir haftadır mutfağa aldım.
Benim cherry domateslerin olduğu fotoğraflardaki balkon.
Şimdi karanlık, gidip çeksemde bişey belli olmaz.

Mine Pakkaner
08-07-2007, 22:18
Bunu siz anlayamayabilirsiniz. Hastalık ve zararlı başlığında ben fizyolojik hastalıklar ile illgili bir mesaj yazmıştım, onu da okuyun.

Bir de Selahattin Bey'in dediği gibi durduğu yerin de resmini yollayın bakalım. Klima dış ünitesine filan yakın değil umarım.

Penelophe
08-07-2007, 22:33
Balkon budur.
Bu balkonda bulunan dış ünite cuma günü takıldı.
Ve takıldığında selluka bu balkonda değil mutfaktaydı.
Herhangi bir etkilenme olması imkansız.
Fakat geçen haftaki aşırı sıcaklarda sellukalar balkondaydı.
Ama direk güneş ışığı almıyordu.

Mine Pakkaner
08-07-2007, 22:40
O zaman sorun yok, ama bu haliyle o dış üniteye dikkat! Sıcak havayı doğrudan balkona üfleyecek.

Penelophe
08-07-2007, 22:43
Ben evde yokken yapılmış montajı.:(
Servis üşenmiş olacak ki odanın dış duvarı yerine balkona koymuş.:mad:
Bende üzerine mdf koyup çiçekleri yerleştirdim.

Selahattin Yılmaz
08-07-2007, 23:01
Bence o fideler aşırı sıcaktan etkilenmişler zira yapraklarında etkilenmiş ama zar zor toparlanıyorlar görüntüsü var...

Penelophe
08-07-2007, 23:05
Selahattin bey, yani geçtiğimiz hafta başgösteren aşırı sıcaklardan mı?
Eğer öylyse neden sadece birisinin yaprakları kuruyor?
İkisi de aynı saksıda halbuki.
Şimdilik mutfakta duruyorlar ama yarın toprak değiştirdikten sonra kaç derece ısıya sahip bir yere koymalıyım?
Çok teşekkür ederim.

Sergüzen
09-07-2007, 21:00
Benim sellukanın son hali

arb73
10-07-2007, 21:21
Arkadaşlar sevgili Memet'in ; ''Foruma aktif katılıp da, selluka diken üyelerimiz bu kadar mı? çok az kişi bitkisi hakkında bilgi veriyor. Nereye gitti o kadar tohum? Ne kadar başarılı olduk tohum dağıtma, sellukayı yayma konusunda? ''
Diyen siteminden yola çıkarak Selluka maceramı anlatmak istiyorum.Her ne kadar geçtiğimiz kış bir selluka fidesi satın alarak bu bitkiye sahip olsamda, daha sonra yaptığım saksı değişimi sonucu bu fideyi kaybetmiştim.Bunun üzerine de Memet beye durumumu anlatarak tohum istemiştim, sağolsun bana hemen tohum temin ederek yollamıştı. Daha sonra Memet Beyden gelen tohumlarıda üzerlerine titrememe rağmen çimlendiremedim.Bunu üzerine her ne kadar tohum ekim zamanı geçmiş olsada seneye kadar beklemeye sabrım olmadığından yurtdışından tohum getirmeye karar verdim ve en sonunda Sn.praecox un daha önce forumda bahsetmiş olduğu bu siteden http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=86244&postcount=917
Mayıs ayında tohum siparişini verdim.Selluka tohumu yaklaşık 3 hafta sonra posta ile elime ulaştı.Hemen heyecanla zımpara ve oksijenli su işleminden sonra 13 haziran günü toprağa ektim ve 15 haziranda nihayet muradıma erdim,tohumum çimlenmeye başladı ve şu an aşağıda fotoğrafları olan yaklaşık 1 aylık selluka fidesine sahibim.Bu vesileyle selluka'nın yaygınlaştırılması ve dağıtımında emeği geçen başta Memet Bey,Mine Hn.,Papatyam,ve adını yazamadığım herkese tekrar teşekkür ederim.

habibe
11-07-2007, 10:02
Benim sellukalarım.

Oğuzhan
12-07-2007, 12:11
Benim sellukaya böcekler musallat oldu.Arap sabunlu ilacı denedim.Daha etkili bir ilaç mı alsak.Tarım ürünleri satan yerde bir ilaç var.Kırmızı örümcek ve bitler için.Fiyatı 8 YTL. Yalnız üzerinde zehirli yazıyor.Bunu evde kullansak mı diye düşünüyorum.Karar veremedim.Başım derte bu küçük yaratıklarla..:((

habibe
13-07-2007, 10:03
Sellukamın yapraklarında bir halsizlik,neşesizlik var sanki. Suladığım halde sulanmamış gibi saldılar kendini.. Ara ara da yapraklarda sararma var. Sağlıklı görünmüyorlar ! Yaprakların yeşili de matlaştı .

Ne yapabilirim aceba?:(

Oğuzhan
13-07-2007, 13:33
Yaprak altlarında küçük yaratıklar sanırım yavaş yavaş öldürüyor.Benimkinede musallat oldular.Yaprakları tek tek yıkadım.Sonra arapsabunlu tarifi uyguladım.
Bu ikinci devamlı tekrarlıyor.Bu yaratıklardan nasıl kurtulacaz.:(

Ophrys
13-07-2007, 14:26
En alttaki yaprakları buda derim.
Üstteki yapraklar için kıl acı biberi birkaç parçaya ayırıp bir litre suyun içine ekle ve bitkine fısfısla. Özellikle yaprak altlarına.

dkp
15-07-2007, 00:13
Sayın adabayrakoğlu ; işte size sözün ettiğim komşumun sellukası 9.ayın 2 sinde resimlemiştim.

15924

hfz
17-07-2007, 18:03
Neler oluyor Selluka'larımıza?:( :(

Bugün içeri aldım. Bol ışık alan bir yere koydum. Bu böcek filan değil, güneş yanığı gibi bir şey. (İnşallah öyledir) Alt yaprakların hepsinde var. Resimden sonra o dalları kestim iki cılız dal kaldı.:(

Todor
21-07-2007, 10:23
Benim sellukam. Zararlılardan ve diğer hayvanlardan uzak tutabilmek için yukarıya astım. Yapraklarda bir problem gözükmüyor. Pek çiçek açmaya da niyeti yok gibi.
16489

Ophrys
22-07-2007, 23:16
Benim sellukalarım.

Ophrys
23-07-2007, 10:35
Güneşi çok seviyor.
Ben 4 ay aynı boyda sabit kalan neredeyse hiç büyümeyen
sellukamı güneş alan bir yere koyduktan sonra epey boy attı.

Todor
23-07-2007, 10:39
Kaynaklar yaz ortasından sonbahar başına kadar olan aralık diye belirtiyor. Yani her an açmaya başlıyabilirler.

Güneş ihtiyacı ise tam güneş.

Mine Pakkaner
23-07-2007, 13:29
Anneme verdiğim sellukayı bahçesine ekmişti. Geçen hafta sonu gidip baktım, benden alalı beri hiç gelişmediği gibi, çeşitli zararlılar da musallat olmuştu. Genel halinde de bir solgunluk ve yaprak dökümü görünüyordu. Hemen bel küreği vasıtasıyla topraktan çıkardım, köklerinde nematod zararı vardı. Ayrıca emgi yerlerinden mantar atağına da uğramış. Köklerin hastalıklı kısımlarını temizledim, tabii nematodu öldürmek şu anda imkansız. Toprağını iyileştirdim, ilaçladım. Oxy ile dezenfekte ettim. Sonra yeniden dikim yaptım. Aspirinle muamele ettim. Yapraklarını da ilaçladım. Gelişmelerden sizi haberdar ederim.

Bu arada ağabeyimizin bahçesine diktiğim selluka son derece delişmen, azman birşey oldu. Çok güre, canlı. Ha bire dal atıyor, koyu yeşil yapraklar pırıl pırıl. Toprağı çok zengin, kompost ve tınlı bahçe toprağı karışımı. Bundan umudum çok. Bol çiçek bekliyorum.

ilknur aşık
24-07-2007, 09:02
Bu sellukalara ne oluyor?:(
Her iki saksıda da yeni çıkan yapraklarda 2022 nolu mesajdaki fotoğraftaki gibi büzüşmeler var. Ama sanki güneş yüzünden gibi.Yapraklarda hiç bir zararlı yok.

praecox
24-07-2007, 11:04
Bu sellukalara ne oluyor?:(
Her iki saksıda da yeni çıkan yapraklarda 2022 nolu mesajdaki fotoğraftaki gibi büzüşmeler var. Ama sanki güneş yüzünden gibi.Yapraklarda hiç bir zararlı yok.

Bu tür yaprak büzüşmelerinin iki nedeni var sanıyorum. Biri yaprak oluşumu sırasında toprağın kuruması ve düzgün bir gelişim göstermemesi.
Ancak bir de sanırım köklerden gelebilen bir tür mantar hastalığı. bunu bazı tür orkidelerde ve diffenbachi'alarda da rastlıyorum. saksı harcınız su tutan torf gibi bir malzeme içermiyorsa saksı kuru kalıyorsa olabilir. ancak çok nemli ise vede bu tarz yaprak oluşumları buna rağmen oluyorsa saksı toparığına bir mantar ilacı tabik etmek uygun olur.

Sayın Todor'un yaprak çeliklemesi şekli de begonyalara çok uygun bir metot olduğunu da burdan söylememde bilmem fayda var mı? veya bu konu begonyalarda işlenmiş midir? ... bilemiyorum. resmi görünce aklıma geldi burdan da yazıverdim.

SAygılar.

hfz
24-07-2007, 12:27
Ben yaprak buruşukluğunu önlemeyi başardım. Şu an gayet iyi durumda ve yeni yeni tekrar büyüme belirtileri göstermeye başladı.

Benim Sellukam aynı tahmin ettiğim gibi güneşten rahatsız olmuş. Toprağında da suyunda da o kadar dikkatliyim ki, Allaha şükür başka bir hastalığı yok.:p Evin içine, pencere kenarına yere koydum. Kapı sürekli açık olduğundan hava sorunu yok, (hatta sürekli çalıştırmasam da klimalı bir yerde) günde bir saat kadar da pencereden süzülen güneşi görüyor.

Oyaman
28-07-2007, 16:01
Sizlerin Selluka için yazdıkları o kadar ilgimi çektiki kendimi İzmirde Kemeraltında
buldum.Çiçekçi amcadan bir adet Selluka fidesi aldım ve bahçemde yarı güneş gören bir yere diktim, yerini sevdi.Üzerinde tomurcuklar belirdi ama halk dilindeki
Salyongoz Çiçeğimi olacak merak ediyorum.Yüklediğim foto bir ipucu veriyormu acaba?

Ophrys
28-07-2007, 16:14
O tomurcuktan bende de var.
Ama bana göre o tomrcuk değil de yeni sürgün.
Umarım yanılıyorumdur.

hfz
28-07-2007, 20:16
Evet yeni sürgün. Bir sürü sürgün verecek ve her yeri saracaklar.:p İnşallah çiçek açtırmayı başarır, tohumlarını da bizlerle ve isteyen arkadaşlarla paylaşırsınız.;)

Bu arada piyasada kaça satıyorlar merak ettim. Sizinkinin büyüklüğü ne kadar? Ne kadara aldınız?

Oyaman
28-07-2007, 21:24
Vallahi Hfz'cığım bana çok yüksek geldi bilemiyorum ama 30 ytl dedi başka şeylerde alınca Sellukayı 20 ytl. saydı 2 hafta sonrada çiçek açacağını söyledi,bakalım merakla bekliyorum.

Oyaman
28-07-2007, 21:29
Sellukayı bahçeye diktim,kışın ne olur soğuktan etkilenirmi acaba?
Boyu 1,5 metre var.Şu anda yan sürgünler çkarıyor.

hfz
28-07-2007, 22:32
Çok pahalıymış.:eek: Elimizdekilerin kıymetini bilsek iyi olacak.:p

Bahçede olması güzel, çünki bahçeye ait. Bakmayın biz saksılarda yetiştirmeye çalışıyoruz böyle bir şansımız olamadığından. Kışın çok gerekli görürseniz gövdeyi korumaya alabilirsiniz.

1.5 metre olup daha yeni yan sürgünler veriyorken 2 hafta sonra çiçek açar demeleri de ilginç. Her ne kadar söylediklerine çok inanmasam da bazen doğru olabilir diye düşünüyorum. Eğer doğru ise Sevgili Adabayrakoğlu ve sellukalarının boyu 1.5 metreyi bulmuş-geçmiş pek çok arkadaş çiçek beklemeye başlayabilir.:p

Todor
29-07-2007, 12:52
Sanıyorum o tomurcuklar çiçek açacak. Çünkü yeni sürgünlerle oldukça farklı bir yapısı var. Eğer çiçek tomurcukları ise en az 8 tane saydım.:p
16873

16874

Ferda Ülkümen
29-07-2007, 15:44
O heyecanı ben de yaşadım,benimki filizmiş!
Tomurcuk fotoğraflarını buldum:

Ferda Ülkümen
29-07-2007, 15:49
Bu linkte sellukayla ilgili güzel fotoğraflar var;
http://davesgarden.com/pf/showimage/127561

Oğuzhan
29-07-2007, 17:27
O zaman benimkinin daha zamanı var.1,5 m

Ophrys
03-08-2007, 21:28
Evet işte benim büyük sellukamdaki oluşumlardan bir tanesi.

Ophrys
03-08-2007, 21:33
Bunlarda sellukalarımın zararlıları.
Lütfen ara ara yaprak altlarını kontrol edin.

Ferda Ülkümen
03-08-2007, 22:27
Bu da bendekilerden biri;
Şunların ne olduğunu bir öğrenebilsek?

arb73
05-08-2007, 14:39
Tomurcuk oluşumu hakkında fikir verebilecek bir kaç resim ;

cihan_as
08-08-2007, 23:36
Merhaba,
Memet vermiş oldugun selluka bugünlerde boy atmaya başladı fotoğraftaki son halı. Plastik kovadan aldım zemin toprak olan köşe yere diktim.

bahar66
09-08-2007, 21:49
Bir de sorum var.
Sizce bu işaretlediğim yaprak niye böyle değişik. Bunun gibi 3-4 yaprak daha var aynı şekilde. Sizinkilerde de var mı böyle yapraklar. :confused:

Arzu Kasapoğlu
09-08-2007, 22:03
Merhaba Bahar Hanım,
Maalesef benim sellukam yok ama, şekil değişmiş yapraklar bazen benim çiçeklerimde de oluyor.Kendi tecrübelerime göre bu değişikliklere yaprakların özsuyunu emen böcek,bit vs. gibi canlılar neden oluyor.Sizin sellukanızda da örümcek ağları görünüyor.Büyük ihtimalla kırmızı örümceklerle sizinde başınız dertte.

arb73
10-08-2007, 10:04
Bahar Hn. endişelenmenize gerek yok o yapraklardan benimkinde de var genellikle yeni sürgün uçlarında çıkıyor bu tür yapraklar.

Todor
11-08-2007, 07:15
Bundan bir kaç gün önce sellukamın bir yaprağını feda ederek, yaprak ayası çeliği denemesinde bulunmuştum. Kısaca özetliyeyim;

Yaşlı ama sağlıklı bir yaprak aldım. Damar birleşim yerlerinden steril bir falçata ile küçük yaralar açtım. Bu yaprağı %0.5lik IBA NAA toza batırdım. Fazla tozu silkeledim. Şeffaf bir peynir kutusuna torf ve vermikulit karışımı doldurdum, yaprağı alt yüzü aşağıda olacak şekilde bu karışıma yatırdım. Fungusit ile ilaçlayıp, kapağını kapadım. Geçen süre içinde aşağıda resimlerde göreceğiniz şekle geldi. Çizdiğim yerlerden birinden 1 cm kadar uzunluğunda bir kök oluştu, diğer çiziklerde ise, ur benzeri oluşumlar oldu. Oralardan da kökleneceğini sanıyorum.

18476

18477

18478

Oyaman
12-08-2007, 17:47
Sayın Todor Sellukanın yapraktanda köklendiğini yabancı sitelerden birinde okumuştum,kutlarım sizi sonuç almışsınız bende yaprak sapını IBA' lı suya sokarak
hemen bir deneme yapıyorum sonucunu en kısa zamanda fotoğraflarım.
Yine aynı soru:Aşağıdaki fotoğraf çiçek habercisimi yoksa yeni bir sürgünmü?
Yorumlarınızı bekliyorum.

praecox
13-08-2007, 16:17
Eh artık bu bendeki oluşumlar da sürgün ise ben bu sellukaları çöpe atarım...!
18639

Biriniz bana bunun çiçek olduğunu söylesin Lütfen... :( :o

Todor
13-08-2007, 16:35
Yaprak sürgünlerinde (bunları fışkı veya kamçı olarak adlandırmak yanlış mı olur acaba) balık pulu gibi üst üste binmiş kapaklar var. Oysa son resimdeki oluşum küre küre. Benim sellukamdaki oluşumdan farklı.

Geçen gün iştaha geldim, yaprak çeliği kök yapınca, uzmanlarında tavsiyesi doğrultusunda bir adet taze sürgün çeliği kestim, koyu renkli bardak içinde suya koydum. Tabi önce %0.5 lik IBA NAA'ya batırdım. Sürgün kestiğimde 15 cm kadardı. Şİmdi 25 cm kadar boyu var. Üstelik baktım sarılacak bir şeyler arıyor. Yanına kuru bir dal koydum. Ertesi gün baktığımda ona sarıldığını gördüm. Umarım köklenecek, fakat kesildikten sonra büyümesini pek aklım almadı.

memet
13-08-2007, 17:51
Kışın, selluka anaç bir kök dışında önemli ölçüde kuruyacak. Seneye tekrar sürgün verecek. Kök kısmını kış soğundan koruyacağız.

arb73
13-08-2007, 18:59
Biriniz bana bunun çiçek olduğunu söylesin Lütfen... :( :o[/QUOTE]

İşte bu:) . Bence bu çiçek tomurcuğu nette bulduğum tomurcuk fotoğrafının aynısı ,hayırlısı olsun diyelim artık sn. praecox artık diğer gelişme fotoğraflarını da bekliyoruz.

Mucip Gürbüz
13-08-2007, 22:46
Bundan bir kaç gün önce sellukamın bir yaprağını feda ederek, yaprak ayası çeliği denemesinde bulunmuştum. Kısaca özetliyeyim;

Yaşlı ama sağlıklı bir yaprak aldım. Damar birleşim yerlerinden steril bir falçata ile küçük yaralar açtım. Bu yaprağı %0.5lik IBA NAA toza batırdım. Fazla tozu silkeledim. Şeffaf bir peynir kutusuna torf ve vermikulit karışımı doldurdum, yaprağı alt yüzü aşağıda olacak şekilde bu karışıma yatırdım. Fungusit ile ilaçlayıp, kapağını kapadım. Geçen süre içinde aşağıda resimlerde göreceğiniz şekle geldi. Çizdiğim yerlerden birinden 1 cm kadar uzunluğunda bir kök oluştu, diğer çiziklerde ise, ur benzeri oluşumlar oldu. Oralardan da kökleneceğini sanıyorum.

18476

18477

18478
Sayın todor ur diye bahsettiğiniz; mantarlaşmadır ve oralardanda kesilikle kök çıkacak fazla oynatmayın başarmışsınız tebrikler selamlar.

Ferda Ülkümen
14-08-2007, 20:42
sevgili Todor
Yaprak ayası çeliğini gölgede mi beklettin?
Hangi aralıkla,nasıl suladın?

Mine Pakkaner
15-08-2007, 02:10
Başka söze ne hacet. Size ağabeyimizin bahçesine diktiğim sellukadan söz etmiştim. :) Fotoğrafları cep telefonumla çektiğim için çok net değiller. Goncalar tam açılmış değil, bu yüzden koklama şansım olmadı :(.

Yer: Çeşme -Alaçatı
Yöney: Tüm öğleden sonra tam güneş, güney batı konumu
Toprak: Bahçe toprağı ve atık mantar kompostu karışımı
Sulama: Damla sulama sistemi
Verilen gübre: Demir sülfat, kompoze gübre, deniz yosunu.
İlaçlama: Yaprak biti ve kırmızı örümcek mücadelesi.

1875518756

1875718758

18759

Todor
15-08-2007, 03:13
sevgili Todor
Yaprak ayası çeliğini gölgede mi beklettin?
Hangi aralıkla,nasıl suladın?

Evin içinde, yarı aydınlık bir yerde. Pek sulamadım, zaten ortam kapalı olduğı için rutubet kaybı olmuyor. Şeffaf, kapaklı bir kapta yapmıştım.

Oğuzhan
25-08-2007, 15:34
Ada seninki nasıl benimkinde yine sarı benkler olmaya başladı.Bu akarlarla başım belada.He bu arda yani birşey öğrendim.
akarlardan kurtulmak için tuzak.Sarı bir elişi kağıdını saksı içine sığacak şekilde küçük parçalara bölüp sarı kısma bolca vazelin dümdüz olarak sürüp saksı içine yerleştiriyoruz.Akarlar sarı renge aşıkmışlar.Kağıta gelip vazeline yapışıyorlarmış.Bugün bir arkadaştan öğrendim.Eve gidince uygulama yapacam.Belki sonuç alabiliriz.Gelişmelerden haberdar ederim.

Sergüzen
25-08-2007, 17:19
He bu arda yani birşey öğrendim.
akarlardan kurtulmak için tuzak.Sarı bir elişi kağıdını saksı içine sığacak şekilde küçük parçalara bölüp sarı kısma bolca vazelin dümdüz olarak sürüp saksı içine yerleştiriyoruz.

Ben bunu hobi bahçemde sebzeler için kullandım. Benim kullandığım 10 cm genişliğinde ve 5 m uzunluğunda floresan sarı renkde kumaş. Üzerine de fare yapışkanı sürdüm. Kumaşın üzerinde şu anda onbinlerce akar, böcek, sinek ölüsü var. Sebzelerime yaprak bitleri zarar veremedi. Bu önlemi nisan-mayıs ayında almamın faydasını gördüm. Sellukamda hiç akar olmadı.

Oğuzhan
27-08-2007, 08:51
Dün sellukaya banyo yaptırdım.Leğen içine arapsabunlu su hazırladım.Akşam vakti.Selluka kendinden geçmiş aldım elime arap sabunlu su içine koydum.Bir kaç dakika beklettim.Güzel bir terapi uyguladım.Bakalım üzerinde akarlar devam edecek mi?

lerdemir
27-08-2007, 11:30
Elfogi ve GLCN,

"Leğen içinde arap sabunu uygulaması"nda hangi oranlarda hazırladınız karışımları?

GLCN
27-08-2007, 11:37
Şöyle söylemek gerekirse sevgili lerdemir, göz kararı aslında..Önceleri ben spreyle yaparken şuydu..100 ml lik bir parfüm şişesine 1 çay kasığı kadar yağ. 1 çay kaşığı kadarda sabun koyup çalkalayıp fıffıslıyordum sonrada bitleri peçetelye silip tekrar fıslatıp kendi haline bırakıyordum.Benimki böyle....Ama biberlerim ve bitlerim hala yaşıyor gitmeye hiç niyeti yok gibi..

Ferda Ülkümen
27-08-2007, 14:34
Artık sellukamın açmasından ümidi kesmişken,bugün filizlerden daha değişik oluşumlar gördüm.Zannedersem tomurcuk!!!!!

Oyaman
29-08-2007, 13:03
Birkaç gün kaldı herhalde;

caploonba
30-08-2007, 20:55
Saksıda selluka büyüten arkadaşlar var mı? Yoksa hepsi bahçede mi?

memet
30-08-2007, 21:09
Bir saksıda bir bahçede. Saksıdaki çok cılız kaldı. Ondan umudum hiç yok. Diğeri çiçeklenecek yakında. O da çabama rağmen, kırmızı örümcekten çok zarar gördü.

lerdemir
31-08-2007, 14:04
Şu yaprakların sasarıp elle dokunur dokunmaz düşmesine nasıl çare buldunuz?

Sulasak da, sulamasak da arada böyle kayıplar oluyor sellukamda; özellikle de yaşlı yapraklarda.

Bir yandan da yeni sürgün ve yaprakcıklar vermeye devam ediyor.

Bahsettiğim kayıplar neye işarettir? Nasıl tedavi edilebilir ya da önlenebilir?

celalsungur
31-08-2007, 16:00
Oksijenli sulu solüsyonü 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı eczaneden aldığınız oksijenli suyu karıştırarak yapacaksınız.
Tohumları sıcak suya koyup kabın ağzını örtün, kendi yavaşça soğusun, tekrar ısıtmayın, oda sıcaklığında bırakın.Ancak daha geç soğumasını sağlamak için yoğurt mayalar gibi kabın etrafına bir bez sarabilirsiniz.Su sıcaklığı 43-45 C den fazla olursa tohum pişer.:(
Bu arada bana soru soruyor olmanızdan asla gocunmuyorum. Yalnız biyolog olduğunuzu kayıtlarıma aldım,sizden,bilgilerinizden faydalanabileceğimizi düşünüyorum. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
oksijen solüsyonu ne işe yarıyor

beyaz orkide
31-08-2007, 16:03
Arkadaslar,moralim bozuldu benim simdi sizinkiler 2 metreyi bulmus cicek yok benim daha 10cm.Yani simdi bende hic cicek olmayacak bu durumda öylemi.Sellukaların ömrü uzun olmadıgına göre.

lerdemir
31-08-2007, 16:24
celalsungur aramıza hoşgeldiniz,

Forumumuzdaki "arama" fonksiyonu ile çok geniş bilgiye ulaşabileceksinizdir eminim...

Gelişmiş arama kısmında tırnak içinde "Oksijenli sulu solüsyon" yazıp ara tuşuna basarsanız minik bir derya ile karşılacaksınız...

Yine yeterli gelmez ise, bilahire yazışırız.

arb73
31-08-2007, 16:38
Arkadaslar,moralim bozuldu benim simdi sizinkiler 2 metreyi bulmus cicek yok benim daha 10cm.Yani simdi bende hic cicek olmayacak bu durumda öylemi.Sellukaların ömrü uzun olmadıgına göre.

Minik bir ayrıntıyı atlıyorsunuz sanırım. Selluka'nın çok yıllık bitki olduğu daha önce yazılmıştı.Evet sizin bitkiniz akranlarına göre biraz ufak kalmış ama bu yıl açmasada seneye açacaktır.

beyaz orkide
31-08-2007, 17:35
Minik bir ayrıntıyı atlıyorsunuz sanırım. Selluka'nın çok yıllık bitki olduğu daha önce yazılmıştı.Evet sizin bitkiniz akranlarına göre biraz ufak kalmış ama bu yıl açmasada seneye açacaktır.

Ama 1. sayfada Sayın Mine Pakkaner yazısında her sene tohumdan yetistirmek gerektigini yazmıs.

Balıkcı
31-08-2007, 18:24
Sevgili dostlar

Selluka muhabbeti almış başını giderken, tohumların elde edilmesinden bizlere ulaştırılmasına kadar olağanüstü gayret ve özveri gösteren değerli kardeşlerimiz memet ve Papatyam'a sonsuz teşekkürlerimi tekrarlıyorum.
Sellukalarımızın son durumunu görmek, belki bizden de önce onların hakkıdır diyorum, veee.... çimlendirebildiğim iki tohumdan birinin son halini sizlere sunuyorum.
Merak etmeyin hepsi açacak. (İnşallah)(Bu sene olmasa da seneye)
Benim diğer tohum mu? haa! ondan bu sene ümit yok gibi.

http://img402.imageshack.us/img402/2359/cimg2891editedhp2.jpg (http://imageshack.us)

http://img77.imageshack.us/img77/1024/cimg2885hd3.jpg (http://imageshack.us)

küpeli
01-09-2007, 11:11
Merhaba arkadaşlar,
uzun bir aradan sonra nihayet bende sellukamın görüntülerini sizlerle paylaşabileceğim. Sevgili Habibe'nin gönderdiği sellukam artık balkona sığmaz haldeyken, Sn. Ktepe'nin gönderdiği minicik tohumdan kendi yetiştirdiğim sellukamda ona yetişti sayılır. ve sonuç olarak şu anda iki kök sellukamda sayabildiğim kadarıyla, 5 salkım çiçek kümesi oluştu. işte ilk halleri.. inşallah açmış hallerinide görme şansım olur.. 19847

Balıkcı
01-09-2007, 12:44
Arkadaşlar

Övgüleriniz için candan teşekkürler, ancak bizde fazla maharet yok. Her şey Allah'tan.
Bu resimdeki, herhangi bir zararlı tecavüzüne uğramadı, yerini de sevmiş olmalı ki böyle coştu.

Doğrusu, özel bir bakım uygulamadım, saksıda bir metre kadar olunca toprağa diktim, sürekli güneş alan havadar bir yerde, sulamayı da pek sık yapmıyorum.

Kokusuna gelince, neredeyse ilk açtığında, ''çiçekleri gördük ama kokuyu duyamadık'' diyecektim.

Birkaç gün sonra bir akşam serinliğinde, hafif bir esintiyle gelen nefis bir koku duyduk.

İyi de, sellukanın yanında mor salkım, biraz ötede hanımeli, bunların altında yerde ful saksıları. Bu koku hangisinden geliyor?

Sonunda, burun birliğiyle:p hafif bir parfüm gibi kokanın, selluka olduğuna karar verdik.

Ama yine de ful ve hanımeli kadar yoğun bir koku alamadığımı itiraf etmeliyim.

Bu bitkiyi yeni tanıdığımız için keşfetmeye çalışıyoruz.
Çiçekler önce nefis bir beyaz-eflatun karışımı açıyor, daha sonra krem-sarı renge dönüyor.
Peki koku ne zaman oluyor, ilk açtığında mı, sarıya döndüğünde mi, akşam serinliğinde mi, günün her saatinde mi, bunu henüz kestiremedik.
Çiçekler de yüksekte olduğu için uzanıp yakından koklayamıyorum.
Alttaki çiçeklerin açmasını bekliyorum.
Fakat ne olursa olsun, hiç kokmasa bile çiçeklerin görünüşü harika.
Belki her tarafı çiçekle kaplandığında, bunları yazarak ona haksızlık ettiğimizi utanarak söyleyeceğiz.

Selam ve sevgiler.

BenBen1967
01-09-2007, 16:06
Ben yer darlığından mütevellit yuvarlar bir şekilde sarıp duruyorum kaç metre oldu bir fikrim yok .Ama her yerinden dallar fışkırıyor onlarıda sarıyorum.Zaten benimle beraber İstanbul'a dönecek 30 cm lik bir saksıya dikmiştim yazlıkta tek başına bırakmaya gönlüm razı olmadı.Malumunuz biliyorsunuz ben çok zor ürettim hatta ürettiğim öldü ve fide olarak yollandı.Gözümün nuru gibi bakıyorum ona.Diğer resimlerdeki çiçek oluşumlarına benzer bir şeyler var üstünde umarım çiçektir.
Bu arada sayın BALIKÇI ellerinize sağlık çok güzeller kıskandım valla;)

Penelophe
10-09-2007, 01:26
Selluka (Vigna caracalla)

Selluka, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinde rastlanılan, eski İzmir evlerinin vazgeçilmez sarılıcılarından, hoş kokulu bir sarmaşıktır. Tohumla üretildiği ve artık pek kimseler tohumdan üretimle uğraşmadığı için, zamanla kaybolmaya yüz tutmuş çiçekler içine girmiştir.

20373

Familya: Leguminosae

Alt familya: Papilionaceae, Fabaceae

Sinonim: Phaseolus caracalla

Türkçe İsmi: Selluka, Zülf-ü aruz

Yabancı dillerdeki isimleri: Schneckenbohne-Corkscrew Vine-Giant Snail Bean-Snail Vine

Bitki gurubu:Sarılıcı-Tırmanıcı

Menşei (Yurdu):Güney Amerika

Yetiştiği Bölgeler:Tropikal ve subtropikal bölgeler

Habitat: Çok yıllık, çok hızlı büyüyen, odunsu köklü.

Yaprak Yapısı: Üç adet yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak yapısına sahitir, yaprak sapı uzundur, yaprakçıkların alt tarafı oval ve uca doğru sivri 5-13 cm büyüklüğünde yapraklara sahiptir.

Çiçekleri: Sap üzerinde çok sayıda çiçekler-krem,lila,pempe renklerinde ve spiral(kulak) formundadır.

Kullanım Alanı: Sarılıcı ve tırmanıcı olarak pergolalar, kameriyeler, balkonlar ve separatörlerde kullanılır.Teraslar ve kış bahçeleri için hoş kokulu süs bitkisidir. Kelebekleri cezbedici yapısıyla

Toprak yapısı: Tohumlar torfa ekilir. Ekim yapılmadan önce torf, 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı oranında oksijenli su ile hazırlanan solüsyonla sulanır. Kum-Perlit-vemikulit ilaveli geçirgen bir toprakta kullanılabilir.

20369

Tohuma uygulanan işlem: Sert bir kabuğa sahip selluka tohumları, zımpara ile hafifçe, öze inmeden inceltilir. 12 saat boyunca sıcaklığı 43-45 dereceyi geçmeyen sıcak suda bekletilir. (Sıcaklığın sabit kalması sağlanmadan bekletilecektir, yani su soğuduğunda yeniden ısıtılmayacaktır.)

Ekim zamanı: Şubat sonu-Mart başı ekimler erkencilik sağlar. Doğrudan bahçeye ekilecekse Nisan sonu-Mayıs başı tercih edilir.

Ekim aralığı: Selluka tohumu doğrudan bahçeye ekilecekse her tohum çukuruna iki adet tohum konur ve dikim mesafesi 1 m aralıklı olmalıdır. Çünkü selluka geniş bir alana yayılır.
Balkon **** terasta bakılacaksa geniş bir saksıya bahçe toprağı+torf karıştırılarak şaşırtılmalıdır.

Ekim derinliği: Tohum boyu kadar.

Çimlenme sıcaklığı: 25-27 C, aydınlık bir ortam, sabit nem oranı, ama asla ıslak değil.

20370

Çimlendirme aşaması: Selluka tohumlarının ekim yapıldığı kaplara sera etkisi yapılmalıdır. Çimlendirme kabının üzerine bir gazete kağıdı onunda üzerine bir cam kapatmalıdır. Kapları sıcağa konulur.(Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için.)
Hergün cam kaldırılıp kap havalandırılmalıdır. İlk yaprak görüldüğü anda cam kaldırılmalıdır. Fazla sulanıp tohumda çürümeye yol açılmamalı ve toprak nemsiz bırakılmamalıdır.
Kesilmiş pet şişelere minik delikler açılarak ta sera etkisi sağlanabilir.

Çimlenme Süresi:2-4 hafta

20403

Ortalama bitki boyu: 2-8 metre.

Çiçeklenme zamanı: Ağustos-Eylül-Ekim

Su isteği: Toprak kurudukça, kireçsiz, kaliteli su ile. Aşırı sulama kök çürümesi yapar.

Işık ve Yer İsteği: Tam güneş yerlerden hoşlanır, yarı gölgeyi tolere eder. Bitkinin yeri ne kadar fazla güneş alırsa ve sıcak olursa;bitki o kadar fazla çiçek açar ve açan çiçeklerin renkleri o derece koyu olur.

Gübre İsteği: Mart-Nisandan Ağustosa kadar 15 günde bir kompoze sıvı gübre veya saksı harcına katılacak yavaş salınımlı bir gübre.

Çoğaltılması: Tek yıllık sürgünlerden alınan çelikle, yaprak çeliğiyle, adi daldırmayla ve tohumla.

Tohum Alma: Tohum kapsülleri iyice olgunlarştıktan sonra toplanıp, kurumaya bırakılır. Tamamen kuruduklarında kapsüllerden çıkarılır.

Kışı geçirmesi: Çevre ısısı 10-15 C aydınlık bir yerde , zaman zaman sulama, 5 C ye kadar sıcaklıklara dayanabilir.Kökler asla susuz bırakılıp kurutulmamalıdır.

Yapılmaması Gerekenler: Ekilen tohumlar kesinlikle kurcalanmamalıdır. Çimlenme sırasında toprak ıslak değil nemli tutulmalıdır. Tohumlar öze inmeden, hafifçe zımparalanmalıdır.

Hastalık ve Zararlıları: Yaprak bitleri, Beyazsinek, Kırmızı Örümcek, Mantari Hastalıklar.

20372

Hastalık ve zararlılarla mücadele yolları için, Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD+ila%E7lar) başlığına bakınız.

Ferda Ülkümen
10-09-2007, 12:14
Sevgili penelope
Selluka gelişip dallanmaya başladığında hepimiz yanılıp yeni filizleri tomurcuk zannetmiştik. Seni de yanıltmış olduk. Üzerinde tomurcuk yazılı olan resim Filiz olmalı.
Çalışman için tebrikler.
Yeni tomurcuk resimlerim;

Ferda Ülkümen
10-09-2007, 12:30
Prof. Dr. Asuman Baytop'un kitabında sınıflandırma şöyle;
Familya:Leguminosae
Alt familya;Papilionaceae,Fabaceae.
Tür;Phaseolus caracalla
Türkçe adı Zülf-ü aruz,

dkp
11-09-2007, 23:19
Arkadaşlar müjde ;çiçekler açmaya başladı.Beyaz olarak gelişen çiçek salkımı(2-3 hafta sürüyor) alt kısmındaki sarmal şeklinde birinci çiçekten açmaya başlıyor,3-4 gün tam gelişmiş halde kalan çiçek,mor renkten açık portakal rengine dönüyor ve solarken salkımdaki sıra ile 2.3.4.çiçekler gelişmeye başlıyor.Kokusu muhteşem,yasemin,ful,hanımeli diyenler oluyor ama ben gardenyanın kokusuna benzettim,hatta daha keskin diyebilirim..

Balıkcı
13-09-2007, 11:20
Penelophe

Bu resimler de belki çalışmanda bir yer alabilir.
Gerçi dostlar da göndermiş ama içlerinden seçilebilir.
Tekrar teşekkürler.

http://img363.imageshack.us/img363/6119/toplantvebarbaros018gb6.jpg (http://imageshack.us)

http://img179.imageshack.us/img179/6001/toplantvebarbaros014qf6.jpg (http://imageshack.us)

http://img166.imageshack.us/img166/5443/toplantvebarbaros013my0.jpg (http://imageshack.us)

Oyaman
13-09-2007, 14:52
Eli kulağındamı derler?
Ha gayret güzel Sellukacığım az kaldı, ha gayret!

Penelophe
15-09-2007, 21:41
Bugün, Memet, Adabayrakoglu, Hfz, Bonsaisan, ve ben, Sevgili Dkp'nin komşusu olan İlyas beyin bahçesine, sellukalarını görmeye gittik.;)
İlyas beyden kendisine hediye edeceğimiz gardenya fideleri karşılığında selluka tohumu için söz aldık.:)
Bol bol fotoğraf da çektik.

İlk defa sellukayı kokladım ve ititraf etmeliyim ki ne ful ne gardenya Selluka gerçekten kokulu çiçeklerin cumhur-u reisi.:)

Sellukaların aslında hepsi mor-beyaz karışımı fakat çiçekler geçmeye başlayınca sarı-beyaz bir renk alıyor..

memet
16-09-2007, 21:08
Bu sene Selluka maceramızın ikinci yılı, önce lablab bulduk, Sonra selluka.
Bir arkadaşımız bize tohum verdi. Hediye ile karşılık verelim dedik. Konuşmamız sonuca varmadı. Tohumları ilk bulan arkadaşa bir hediye vermedik.

Tohumları alana kadar forumda kalan kişiler oldu. Önemli olan sellukanın dağılması diye düşündük.
Bu sene tohumlar olgunlaşınca ilk düşünmemiz gereken, mümkün olan en çok tohumudan fidan elde etmek. Çünkü çok fazla tohumu çimlendirirken yaptığımız hatalarla kaybettik.

Henüz yolun başındayız. Kimi forumlar kişisel siteler, bloglar, bizden yaptıkları alıntılarla sellukayı tanıtıyorlar.
Daha her köşede bir selluka görecek kadar yol katetmedik. İşimiz çok.

Ophrys
17-09-2007, 00:46
Zaten aşık olduğum sellukaya bir kez daha hayran kaldım.

Bunlarda benim karelediklerimden iki tanesi.

Çiçek sarı ile somon arası renk aldığında bu artık çiçeğin renk evrelerinden sonuncusu oluyormuş. Yani çiçek beyaz ile başlayan, pembe ve mor ile devam eden yaşamını somon-sarı ile bitiriyormuş.
( Bilgiler sellukanın sahibi İlyas Bey'den )

limon
17-09-2007, 12:26
Çiçeği kaç gün kalıyor üzerinde?

Balıkcı
17-09-2007, 12:34
Bendekinin çiçekleri en az 15 gündür üzerinde.

Arkadaşların dediği gibi önce uçuk yeşil tomurcuklar, sonra beyazlı eflatunlu çiçekler açıyor, gün geçtikçe ilk açan çiçekler kavuniçine dönüyor.

Tek bir çiçek salkımı fotoğrafı çekeyim, açıkça görülür. Bütün renkler üzerinde.
Çiçekler çoğalınca da kokusu daha çok duyuluyor. :D

praecox
17-09-2007, 12:52
Şimdi benim aklıma şöyle bir sorun geldi. Malum selukam terasımın trabzanına boydan boya sardı tek tük de güzel kokulu salyangozumsu çiçeklerini açtı. Ümit ediyorum ki bir iki tanesi tohum bağlasın. Lakin asıl sorun şu... ben bunu kışın korumaya almak zorunda kalırsam trabzana sarılı kollarını kesmek zorunda kalacağım vede tohumlar da bu kördüğüm gibi dolanmış dalların üzerinde kalacak...
Hay ben bunu neden daha evvel düşünemedim.
seneye portatif bir şeye sardıracağım bu konu anlaşılmıştır sadece örnek teşkil etsin diye yazayım dedim.
Bir diğer konu da nedense kumrular yeni çıkan çiçek goncalarına bayılıyorlar hep didiklediler sanırım ya goncaya bu talep **** üzerinde devamlı doluşan karıncaları yemek adına yaptıkları bu saldırı ile bayağı bir goncalarda hasar verdiler.

saygılar.

Ophrys
17-09-2007, 13:03
Bitkinizi topraktan çıkan kısmını naylonla iyice sararak kıştan koruyabilirsiniz.

lerdemir
17-09-2007, 13:53
Bu tüm sarmaşıklarda geçerli mi?

Bir de o yöntem sadece İzmir için yeterli olup da farklı iklim koşulları gösteren diğer bölgelerimizde geçerli olmayabilir mi?

Yani, selluka, ful, yasemin,mum çiçeği g,b, çeşitleri; İstanbul'da o şekilde kışın dışarıda muhafaza edebilir miyiz acaba?

Ophrys
17-09-2007, 14:46
Sevgili Lerdemir neden olmasın ki?
İzmir'de kar olmuyor zaten. Tek tük atarsa çocuklar gibi mutlu oluyoruz.
Sonuç olarak köklerin kar ve yağmura karşı korunması için yapılacak olan bir işlem.
Tabi bu soruların en doğru yanıtını Mine Hanım verebilir sanırsam.

praecox
17-09-2007, 14:59
Sayın lerdemir sanırım İstanbul şartlarında bunu soruyor. Limon ve Mum çiçeğinin İstanbul soğuklarına dayanamıyacağına garanti verebilirim :D
yılların deneyimi mi desem :D
Ancak selluka'nın da boğazda poyraaza nazır bir yerde nylon örtmekle v.s. pekde dayanacağını sanmıyorum.
O işe çok kuşkulu bakıyorum. özelikle de saksıda ise... bazen hasırla veya çuvalla koruma etkili oluyorsa da ancak poyrazdan korunaklı bir yerde bu mümkün.

ilknur aşık
17-09-2007, 16:02
Sn praecox
Ben de kara kara aynı şeyi düşünüyorum. Ben Balıkesir'de yaşıyorum. Sellukaları da bir güzel balkona sardırdım. :(Tabi bu çiçek bizler için çok yeni olduğundan Balıkesir soğuğuna dayanırmı, kışı atlatırmı diye şimdiden kara kara düşünüyorum.(Örneğin begonvil kışın dışarda kalırsa hiç şansı yok)

Bu konuda mesleki olarak bilgi sahibi arkadaşlar bizi aydınlatsa çok sevineceğiz.

Balıkcı
17-09-2007, 16:51
Bu tüm sarmaşıklarda geçerli mi?

Bir de o yöntem sadece İzmir için yeterli olup da farklı iklim koşulları gösteren diğer bölgelerimizde geçerli olmayabilir mi?

Yani, selluka, ful, yasemin,mum çiçeği gibi çeşitleri; İstanbul'da o şekilde kışın dışarıda muhafaza edebilir miyiz acaba?

İstanbul'daki eski köşklerin bahçelerinde müthiş yaseminler var, kökü toprakta olursa kışa rahatlıkla dayanıyor.

Sellukanın dayanacağını sanmıyorum. Onu yapraklar kuruyunca mümkün olduğu kadar uzun kalacak şekilde kesip, katlayıp koruma altına alabiliriz diye düşünüyorum.

Ful ve mum dışarıda kalmamalı.

Selamlar

memet
17-09-2007, 17:27
Selluka kışın önemli ölçüde kuruyacak. Bir ana gövde canlı kalacak, onu da soğuğa karşı koruyabiliriz.
İlk tohumları bulduğumuz Zeytinalan, kışın şiddetli poyraz fırtınalarına açık bir yer.
Dallar yazın tekrar canlanarak uzayacak.
Şiirdeki, uyandı sellukalar, bunu kastediyor sanırım.

sevil
17-09-2007, 23:35
Benim sellukam öldü :(
Oysa nasılda büyümüş gelişmiş, dallanmıştı. Ne olduğunu anlayamadım iki üç gün içinde gövdenin topraktan çıktığı kısım tamamen kurudu.

Yani ben başaramadım :(((

Ophrys
17-09-2007, 23:38
Öldü diye atmadınız umarım.
Selluka yumrulu bir bitki. Saksınızı gelecek seneye kadar muhafaza edin derim.
Ben ölen sellukamı muhafaza ediyorum.

Oyaman
20-09-2007, 23:36
Sellukam tamamen açtı!

Oyaman
24-09-2007, 22:00
Selluka tohuma başladı, ilk tohum kapsülünü bugün gördüm.Evet arkadaşlar !
Sipariş kaydına bugünden itibaren başlıyorum.Tabii olgunlaştıktan sonra;

maycan bahçe
26-09-2007, 11:02
Sevgili GLCN,
Seluka kardeşliğine Bursa dan katılabilmemiz için denememiz gerekir.Sıcak ve suyu seviyor ancak biz de tam güneş alan rüzgarsız bir yerde saksı içinde deneyebiliriz.+5 C nin altına ısı düştüğünde korumaya alırız.Başarabiliriz sanıyorum.

Ferda Ülkümen
27-09-2007, 23:43
Sonunda benimki de açtı.Ama ne yazık ki o fırtınalı, sağanak yağmurlu günlerde tomurcukların çoğu döküldü. Üzerinde kalanlardan birkaçı:

memet
02-10-2007, 10:44
Saksıda olduğu için açmıyor, diyenlere müjdeli haber.
Ablama verdiğim selluka saksıda üç metrelik bir boya ulaşmış. Üzeri salkım salkım çiçek dolu. Akşamları, üst kattaki odaya kadar kokusunun dolduğunu söylüyor. Bir de sabaha karşı.

Dilek Erbil
03-10-2007, 10:41
Mine Hanım,
ellerinize sağlık muhteşem bir çalışma,herkesi selluka sevdalısı yaptınız desem yalan olmaz.
Ben hep çok meşakatlı ve nazlı bir çiçek diye uzak durmaya çalıştıkca bu selluka gözüme girmeye başladı :)) Selluka forumuna bakmadan edemiyorum.
Benim bir önerim olacak: hepimiz çok zor geliştiğini biliyoruz,acaba tohumları ziyan etmemek adına tecrübeli bir kaç kişi fide haline kadar getirip sonra bunları bize satsa ve gelirini "fuar masrafları" kasasına devretse...Nasıl olur? Bu fikri daha da geliştirebiliriz...
Ben böyle fideleri alacak bir sürü kişi tanıyorum forum dışında...Forumdaki arkadaşlar zaten teredüt bile etmez sanırım...

Mine Pakkaner
03-10-2007, 11:00
Mümkün elbette Dilek Hanım. Tohumları dağıttıktan sonra, biraz ayırıp, bir miktar fide yetiştirip, böyle bir organizasyon da yapabiliriz. Bunu da düşünelim. :)

bahar66
05-10-2007, 23:14
Merhabalar,

Benim Sellukam da sonunda çiçek verdi. Sadece bir tane de olsa çiçeğini gördüm. Ve tabii ki hayran oldum. Sanırım 2-3 tane de bir iki haftaya kadar açacak.

Ancak bir sorun var ki, henüz hiç kokmuyor. Hatta işi abartıp, yukarılara tırmanıp burnumuzu bile dayadık ama ıııh, hiç koku yok.:( Tecrübeli arkadaşlara sorarım bunun sebebi ne olabilir. Bu arada saksıda duruyor ve boyu da 3 metre kadar oldu. Çiçeğinin fotoğrafını da ekliyorum.

Acaba toprak, sulama veya ne bileyim hava şartlarının kokuya etkisi olur mu?

Bu arada, Mine hanım yazınız çok güzel. Ellerinize, gönlünüze sağlık.

dkp
06-10-2007, 00:05
Sayın bahar66,çiçek tam olarak açmamış bir iki gün sonra ilk açan çiçek sararmaya başlayacak,bu sırada diğerleri tam olarak olgunlaşacak;işte o zaman, özellikle akşam üzeri koklayınız.

oyaağacı
06-10-2007, 23:10
Ben de istiyorum selluka tohumu.Antalya'da nerden bulabilirim bilen var mı? Birkaç yere sordum ama ne olduğunu bilen yok gibi . Tohum lütfen :o

hfz
08-10-2007, 17:59
Şükürler olsun...

Artık ümidimi kesmeye başlamıştım Sellukamda çiçek görme konusunda.. Az önce bana bıraktığı tek çamaşır ipine bir şeyler astığımda son bir ümitle yine incelemeye aldım veee işte orada!:p

Balkonun köşesinde, en üstte bir tane tomurcuk oluşmuş. Nasıl heyecanlandım anlatamam. Balkonu dolduran diğer çiçeklerden yüzünden ulaşamadığımdan biraz puslu çıktı ama yine de belli. Bu resmi çekeceğim diye sandalyeden düşüyordum az kalsın.:p (6. Kattan)

İşte beni inanılmaz sevindiren tomurcuğum:

Todor
10-10-2007, 16:06
Benim sellukamda açtı. Çiçeklerin üzerinde karıca gören arkadaşlar, karıcalardan kurtulmak için bir şeyler yapmasınlar. Karıncalar çiçeklerin tozlanması için gerekliymiş. Aksi takdirde çiçekler tohum bağlamadan dökülecek.

22361

çekirdek
10-10-2007, 20:55
Elimde üç tanecik :o selluka tohumum var. Bu yaz Kuşadası'nda bir komşu "gel bak, sana selluka tohumu vereyim, İzmir çiçeğidir bu, soyu tükeniyor bulamazsın kolay kolay" dedi. Çok şaşırdım. Bizim siteyi mi okuyor acaba diye düşündüm.

Şimdi;
ben bu tohumlarımı bu mevsimde ekebilir miyim? 'Evet' deyin n'olur...Sabırsızlanıyorum artık.

Ne garip bir çelişki; onların çimlenmesini, filizlenmesini, çiçeklenmesini bir an önce, çabukça görmek isterken ömrümüzden günlerin de bir an önce geçmesini bekliyor gibi oluyoruz....:(:D

Ophrys
10-10-2007, 20:58
Sevgili Çekirdek tohumları ekmek için ne yazık ki baharı beklemeniz gerekecek:(.

Ferda Ülkümen
13-10-2007, 23:51
Sellukamın çiçekleri sarardıktan sonra sapıyla beraber kopup düşüyordu. Tohum vermeyecek diye üzülüyordum.
Bu gün incelediğimde iki adet tohum kapsülü oluştuğunu gördüm

kselmin
14-10-2007, 22:27
Danışmak istedigim bir konu var ,çiçek sever bir dostumuzdan duyduguma gore kendisi sellukayı dalını kırıp bol torf ve koyun keci gubresinden olusan saksıya dikmiş ve uzerine naylon kapatarak köklendirmiş.Böyle bir yetiştirme yöntemi biliyormusunuz , hiç deneyen var mı sormak istedim.

memet
14-10-2007, 23:22
Selluka çelikten köklenebiliyor, fakat bunun için çok tecrübe gerekebilir.
Sizin filizlenenler, lablab gibi, onun da tohumu çok zor bulunuyor.
Hem onun, hem sellukanın tohumları forumda var, bir karşılaştırın. Kışı geçirebilirlerse tohumlarını çoğaltmaya çalışalım.
Çelikten köklendirme konusunda forumda bilgi bulabilirsiniz