View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
15
16
17
Çelikleme konusundaki tüm ısrarlarıma rağmen döndü dolaştı tesadüfen onlar beni buldu...6 tane diktim..
10. gün... :)
[QUOTE=Orkun Kırcı;627395]Benim canavar şahlanmaya başladı:D
Benim canavarcık da yavaş yavaş büyüyor.
benim selluka pencere önünde saat 14.00 e kadar güneş görüyor. henüz 2 yaprağı olduğu için dışarıya çıkarmadım,balkon rüzgarlı. güneş yakıcı olmaya da başladı. acaba zarar görür mü güneşten dolayı pencere önünde?
Sevgili Moso benim evim 9. katta ve balkonum güneye bakıyor. Rüzgar hiç eksik olmuyor, benim sellukam balkonda bir aydan beri kuytu bir köşede duruyor.
Bonsai yapacağım diye inat ettiğim selluka ...
Nail Sarı
03-05-2010, 14:13
Bu mu bonsai :) . Çok inatçı çook. Günde 30 cm uzayan bir çılgını nasıl bonsai yapabileceksiniz? Gerçekten sabrınızı takdir ediyorum. kolaylıklar.
:pBu mu bonsai :) . Çok inatçı çook. Günde 30 cm uzayan bir çılgını nasıl bonsai yapabileceksiniz? Gerçekten sabrınızı takdir ediyorum. kolaylıklar.
Yok ben daha işe girişmedim , hocalar da sizinle hemfikir :p
Kolay olanı herkes yapar ...
Ben bu sene gövde biraz şişmanlasın diye suyunu gıdasını veriyorum .
O da çubukta bir tur ileri iki tur geri sarılıp duruyor :p
Sn. kalambaklı'nın yolladığı tohumlardan çıkan fideler 8 tohumdan 6'sı çimlendi güneşe çıkartamıyorum yanmasınlar diye biraz daha büyüsünler ondan sonra asıl yerlerine alacağım :)
Uzaktan cılız duruyor ama yakın plan gövdesi baya kalınlaştı .
Jezebel sellukanı daha büyük saksıya almalısın.
memet alayım da , kökü zedelenirse bozulur mu diye korkuyorum .
Boyu da şimdiden 150 cm' yi geçti .
Riske gireyim mi ?
Gübresini , suyunu veriyorum da gövde kalınlaşana kadar daha geniş bir saksıda rahat eder ;)
Tohumdan yetiştirdiğim sellukamın bu günkü hali. Sanırım on güne kadar bahçeye taşımam gerekecek.
kalambaklı
06-05-2010, 15:36
Sayın malbman, bahçeye dikmenizin zamanı çoktan gelmiş.
Benim selluka yollayacağımı söyleyip yollamadığım var mı, karıştı biraz trafik.
Jezebel, büyük saksıya almada sayısız yarar var ama, bitkiye zarar verme riskini de göze almak gerekir. Bu saksıda çiçek açması zor. Hızlı büyüme sağlaması da zor. Toprakta soğanları var onların gelişmesi gerekiyor, bitkiyi de büyütmesi için.
Toprağı azar azar alarak bitkiyi büyük saksıya aktarmayı denemeli.
Dün 10 litrelik saksıya almıştım , bu gün uçlar biraz solmuş gibi , ama toparlayacaktır ;)
Yani umarım ...
Serin ve yarı gölge bir yerde tutun.
Bir kaç hüsrandan sonra nihayet ben de şimdilik belli bir seviyede fide sahibi oldum. Kalambaklıdan gelen fidem 1 mt lik zorlu tırmanma etabını başarıyla geçti, onu evde güney cephede büyütüp ağustosa kadar çiçek açmazsa günışığı ampulleriyle desteklemeyi planlıyorum.
Kafama takılan soruysa, şimdilik 3 lt'lik saksıda, (mümkün olduğunca minimum saksı hacmi tercih etmek zorundayım) bu şartlar altında bu sene gelişebilir mi?
Zengarden'in gönderdiği tohumlar da çok hızlı geliştiler, yedekte dursun, çimlendiremem nasılsa derken 9 da 6 başarı sağladım.
Evdekini açtıramazsam diye, her ihtimale karşı diğer resimdeki aynı saksıda 2 tane olanı 18 lt'lik saksıya diktim ve istanbul havasından emin olunca (5-6 gün var hala sanırım) terasa güneşin altına bırakmayı planlıyorum.
2 taneyi Gelibolu'da dayımın bahçeye ekilmek üzere bekletiyorum. Bir tane de yine 3 lt'lik saksıda ümidim yok gibi tek yarım yaprakla gözlerini açan tohumum şimdiden 40 cm lik çubuğu bitirdi.
Burada bilgilerini paylaşam tüm arkadaşlara, ve fide gönderen kalambaklıya tekrar teşekkür edip 2 adet soruma geçeyim.
Birincisi ev ortamında selluka çiçek açtırmak için ne gerekir/mümkün müdür?
İkincisi optimum koşullar için en az kaç lt lik saksı gerekir? 12-14 lt'liklere zengin harçlarla diksek yine de yetersiz mi kalır?
Bir de bonus sorusu, annem sürekli, oğlum bu ne böyle, fasulye olmadığına emin misin diyor, büyüyünce fasulyeye dönüşmezler değil mi?:D
http://imgur.com/aHYs1.jpg
http://imgur.com/hPX1g.jpg
http://imgur.com/nH32K.jpg
http://imgur.com/0S5nE.jpg
İçerde çiçek açma olasılığı olacağını düşünmüyorum. Bol güneş isteyecek.
Yirmi litrelik saksılar en uygun boy.
"Bu zaten fasulyenin nazlı kızkardeşi" diyebilirsiniz, Zaten akrabalar. Bana da bir kaçını salata yapsak, tadına baksak dediler geçen sene işyerinde.
Sellukayı kırmızı örümcek çok seviyor. Yaprakları az kötü olunca hemen bakıyorum (hatta kötü olmadan da bakıyorum), kırmızı örümcek görüyorum. Kükürt işe yaramıştı, bu sefer neemazal denedim.
O kırmızı örümceklerin sevmediği birşey var mı acaba? Neem azal'ın sonucunu yazarsanız çok sevinirim Kiraz.
acemifüsun
07-05-2010, 21:09
Geçen sene kırmızı örümcek ile resmen boğuştum, baharla birlikte mücadelem yine başladı, yine selluka fidelerime saldırdılar:(
sayın kalambaklıdan almış oldugum sellukalar hızla büyüyorlar
Benim sellukamda aldı başını gidiyor .Çok boylandı.Ne zaman çiçek açar ?
Ağustos 15.Tekirdağ'da biraz daha geç olabilir.
Selluka İstanbul'da ama iklim farketmiyor . Ağustos'u bekleyeceğim demekki Birşey daha merak ediyorum .Çiçekleri bitince ölecek mi ? Seneye yine mi ekeceğim ?
Kışın kökünü soğuktan koruyacaksınız. Seneye kökünden tekrar canlanacak. Soğanı var toprakta, onu korursanız dondan, tekrar canlanacak bahara.
EM (Etkin Mikroorganizmalar) başlığında Halil Önen çok güzel bir malç (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=634142&postcount=897) uygulaması anlatmış.
Kışın, soğuk iklimdeki sellukalarda bunu uygulamanızı öneriyorum. Etkili olacağını düşünüyorum.
Şevket Yaşar
08-05-2010, 14:13
Salonda saksıda tohumdan yetiştirip büyüttüğüm sellukamı dışarıya çıkarınca yaprakları sararmaya başladı. Sebebi ne olabilir.İkinci saksı salonda onda sararma yok.Bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirlermi?
kalambaklı
08-05-2010, 14:22
Sayın Şevket Yaşar, selluka fidanlarınızı birden bire sıcak ortama çıkarırsanız elbette yaprakları haşlanıp sararacaktır, alıştıra alıştıra dışarıya çıkarın.
memet , sellükamın resmi .
Hiç oralı değil gibi ...
142668
büyümeye devam ediyor .
ne kadar narin çiçekmiş selluka. çimlendirdim gerisi kolay derken gözüm korkmaya başladı. 3 tohumdan 3 ü de çimlendi diye sevinirken, yaşatabilirmiyim diye endişelenmeye başladım.yaprağının biri kırılmış. çok cılız kaldılar içerde. yavaş yavaş dışarıda güneşli ortama alacağım. bir tanesini eve getirdim. diğer ikisi büroda. en azından farklı 2 ortamda tutup şansımı artırmak istedim. su ihtiyacı ne kadardır? ne sıklıkla sulamalıyım? tavsiyeye ihtiyacım var.
kalambaklı
11-05-2010, 12:42
Sayın moso, fidelerinizi dışarıya çıkarmazsanız gelişmeleri çok yavaş ve cılız olacaktır.
teşekkür ederim Sayın Kalambaklı. bir tanesini eve götürüp yarı gölge balkona koydum. yavaş yavaş güneşe çıkaracağım. bürodakiler de aynı şekilde...
benimki köke yakın yerden pıtırcıklar verdi fakat gçen yaz sarıldığı çubuğa öyle sıkı bir şekilde sarmışki acaba açıp gevşek şekilde mi sarsam bide budamak gerekiyor mu
kalambaklı
11-05-2010, 18:23
Sayın gumeyna, kesinlikle budamayın dallansın ve ayrıca kendi haline bırakın ki doğadaki halinde yaşasın.
Kolay gelsin.
Orhan Özbilgiç
11-05-2010, 20:27
Arkadaşlar;
Geçtiğimiz kış, sevgili Ahmeter, bana bir Selluka hediye etti. Bayağı bir gelişmiş. Kurşun kalem kalınlığında ve 1 metreden uzun. Şimdilik saksıda. Habire yeni sürgünler veriyor.:)
Bahçemde onunu için tam güneş alan, bir çok alternatifli yer var. Ancak; bu yerlerin tamamı rüzgara açık. Yani dört cepheden de rüzgar alıyor. Gerçi sürekli rüzgar alan bir yer değil ama, Selluka' ya ilişkin yazıların bir bölümünü okudum. Okuduğum bölümlerde, rüzgardan zarar görüp görmeyeceğine ilişkin bir bilgiye rastlamadım.
N'olur, kolaycılığımı mazur görün.
Selluka, rüzgardan zarar görür mü? Görürse, yarı gölge bir alana dikmek gibi bir alternatifimde var çünkü.
Şimdiden teşekkürler.:)
kalambaklı
11-05-2010, 20:51
Kök kısmı yarı gölge yerde olabilir, fakat dalları bol ışık ve güneşi görürse daha sağlıklı olarak çiçeklenecektir.
Günlerdir bu başlığı okuyorum , korkuyordum tohumdan yetiştirmeye acemiyim çünki , Kemeraltı'nda 40 cm kadarına 25 Lira istemişlerdi.Bugün Torbalı fidanlığından 2 liraya aldım.
Aşağı yukarı 1 metre kadar uzamış, çok mutlu oldum.
TuruncuHis
15-05-2010, 20:28
Uzunca bir süre ayrı kaldığım siteye bir Selluka katliamı daha yaratmış olarak geri döndüm.
Kış başında sevgili Ahmeter'in gönderdiği 1,5 mt uzunluğunda ve kurşun kalem kalınlığındaki kuru gövdeyi solucanlarından dolayı kökünü kükürte boğarak saksıya aktardım. Bu kış dondan korumadım ve baharla birlikte çatır çatır kurumuş gövdeyi kırıp attım. Solucanın tek faidesi korkudan tüm gövdeyi kökleyip atamamam oldu. Ve ne göreyim; ölü sandığım Selluka'cığın kalan gövde parçasından 2 göz uyanmış. 10 gündür başındayım suçluluk duygum zirve yapmış olarak.
Demek ki neymiş; bitkilerle ilgilenmek ruhumu, sabrımı hala yeterince terbiye etmemiş. Umutsuzluğun içinde bile umut olduğunu, vazgeçmemek, direnmek gerektiğini bitkilerden hala öğrenememişim.
siniroluyorum
15-05-2010, 21:10
Az önce merakımı bastıramayıp bahçeye indim önce karanlıkta uçuşan ateş böceklerini sonra da minik sellukamı gördüm yarın fotosunu çekip koyarım umarım sellukadır ki öyle gözüküyor ama biraz küçük sanki yaprakları ilk yaprakları tekli ama ikinciler burada gördüğüm gibi üçlü v ilk yapraklara göre daha parlak yanında da küçücük minicik bir yaprak daha gözüküyordu toprak üstünde. Eğer kırmadıysam iki sellukam olacak inşallah...
O kırmızı örümceklerin sevmediği birşey var mı acaba? Neem azal'ın sonucunu yazarsanız çok sevinirim Kiraz.
Şimdilik iyi sonuç verdi, kırmızı örümcekle hız kesen büyüme tekrar devam ediyor.
Orkun Kırcı
16-05-2010, 15:02
Uzunca bir süre ayrı kaldığım siteye bir Selluka katliamı daha yaratmış olarak geri döndüm.
Kış başında sevgili Ahmeter'in gönderdiği 1,5 mt uzunluğunda ve kurşun kalem kalınlığındaki kuru gövdeyi solucanlarından dolayı kökünü kükürte boğarak saksıya aktardım. Bu kış dondan korumadım ve baharla birlikte çatır çatır kurumuş gövdeyi kırıp attım. Solucanın tek faidesi korkudan tüm gövdeyi kökleyip atamamam oldu. Ve ne göreyim; ölü sandığım Selluka'cığın kalan gövde parçasından 2 göz uyanmış. 10 gündür başındayım suçluluk duygum zirve yapmış olarak.
Demek ki neymiş; bitkilerle ilgilenmek ruhumu, sabrımı hala yeterince terbiye etmemiş. Umutsuzluğun içinde bile umut olduğunu, vazgeçmemek, direnmek gerektiğini bitkilerden hala öğrenememişim.
Sevgili TuruncuHis selluka dalları kurusa bile üzülmeyin. Kökünde yumruya benzer bir oluşum var ve bence çok dirençli benimde öldü sandığım geçen yıl ki sellukalarımdan biri aynı sizinki gibi birden uç çıkarıp uzayıvermiş.
AyhanMoran
16-05-2010, 21:10
Benim sellukalarımda 1.5 metre kadar oldu ama birdenbire yapraklarında küçük noktalar halinde sararmalar ve kırmızımsı lekeler oluştu acaba bende nem azaal yapayımmı ki ?
redbullah
17-05-2010, 01:28
Cumartesi günü Memet beyi ziyaret ettik.Kendisi sağolsun 7-8 kök Selluka fidesi verdi.Bir kaçta sukulent.Ayrıca çay ikramı..Buradan kendisine çok teşekkür ediyorum.
Bir komşum var,Hacı abla,90 yaşında.Çiçeklere tutkun.Öz İzmirli.Yolda erik çekirdeği bulsa,ufacık bir bahçesi var,ekiyor.Ayakta yürüyemiyor.Ufak bir taburesi var.Onunla otura otura akşama kadar bahçesini ekip,biçiyor.Tam bir yeşil tutkunu.Yardımda istemez.İlla kendisi uğraşacak.
Geçende gülleri bitlenmiş.Mine hanımın arap sabunlu ilacını tarif ettim.Uygulamış,iyi gelmiş.Duanın bini bi para.Bir kısmını Mine hanıma yolladım.
Memet'ten aldığım sellukalardanda bir kaç kök verdim.Bayram etti.Gençliğinin çiçeği imiş.Şeklini bile unutmuş.
Sende çok dua aldın Memet...
Saygılar,sevgiler..
TuruncuHis
17-05-2010, 05:13
Sayın Ayhan Moran,
O küçük sarı noktalar çok kısa sürede yaprağın tamamını kaplayarak bitkinizi kaybetmenize neden olacak. Zaman kaybetmeden teşhis ve tedavi öneririm.
kalambaklı
17-05-2010, 12:21
Sevgili dostlar, 23/10/2009 tarihinde çimlendirdiğim selluka fidelerim, üretim başlığından, selluka ( Vigna Caracalla ) başlığına terfi ettiler.
İki adet selluka' mın resimlerini sizlerle paylaşıyorum.
144734
144735
144736
Sayın kalambaklı hayırlı olsun. Taze sürgünler çok çabuk uzuyorlar.
Sayın Ayhan Moran, yaprakların altına çok dikkatli bakar mısınız? Bahsettiğiniz belirtilerden sonra genelde kırmızı örümcekle karşılaşıyorum ama çok küçükler, zor görebiliyorum. Yapraklar hızla dökülebilir, çabuk davranırsanız yeni yapraklar çıkarır.
sellukamın son hali. çimlenen 3 tohumdan sağ kalan tek sellukam. tepe kısmından erime yapmıştı, eriyen kısmını kopardım. yeni sürgünler verdi. büyük saksıya alıp, saat 2 ye kadar güneş gören yere koydum. çok yavaş gelişiyor. tavsiyeye ihtiyacım var.
Benim geçen seneden kalan sellukam bu sene yine canlandı, epey de büyüdü ama bir baktım yapraklarında hem kırmızı örümcek belirtisi noktacık noktacık sarılıklar; hem de yapışkanlıklar vardı. Gövdenin yukarılarında da kabuklu bitlere rastladım, maşallah karıncalar da mekik dokuyordu bir sağa bir sola. Karınca hiç sorun değil de kırmızı örümcekle kabuklu bite takıldı kafam. En kısa zamanda ilaçlama yapmam gerekiyor.
Moso, havalar biraz kapalı gidiyor büyümede yavaşlık ondan olabilir. düzenli gübrelemeye devam edin.
Forumdaki paylaşımların ne büyük faydası var. Sayın ahmeter geçen sene vermişti bana. Kışı balkonda geçirdi. Üzerine kar yağdı. Kökünü korumaya almıştım. Bahar başı budadım ve gölgeye kaldırdım. Çokça da dua ettim yeniden dönsün bana diye.
İki gün önce şaşkınlıktan küçük dilimi yutturan, küllerinden yeniden doğan sellukam.
Kışı kırmızı örümcekle boğuşarak içeride geçirdi, her seferinde kükürt en sonuncusunda Neemazal kullandım. İpi geç bağlayabildiğim için, kendi kendine dolanmıştı, üç gündür ipe bağlı ve büyük bir hızla tırmanıyor. Şimdilik boyu 1.80 m civarında.
Güneye bakan, çok kuytu bir yerde olduğu için toprağa diktim, kışın kökünü koruyacağım.
146976
Yılmaz Yalçın
25-05-2010, 21:14
Sevgili Acemifüsun'un hediyesi selluka yerini sevdi ve pencere demirine tırmandı:)
Yılmaz Yalçın
26-05-2010, 09:25
Kışı kırmızı örümcekle boğuşarak içeride geçirdi, her seferinde kükürt en sonuncusunda Neemazal kullandım. İpi geç bağlayabildiğim için, kendi kendine dolanmıştı, üç gündür ipe bağlı ve büyük bir hızla tırmanıyor. Şimdilik boyu 1.80 m civarında.
Güneye bakan, çok kuytu bir yerde olduğu için toprağa diktim, kışın kökünü koruyacağım.
146976
Güle güle büyütün sevgili Kiraz,
İstanbul'un semtleri arasında kışın sıcaklık farkları oldukça yüksek..Siz hangi semttesiniz,kışın nasıl bir koruma düşünüyorsunuz?
Güle güle büyütün sevgili Kiraz,
İstanbul'un semtleri arasında kışın sıcaklık farkları oldukça yüksek..Siz hangi semttesiniz,kışın nasıl bir koruma düşünüyorsunuz?
Beykoz ikliminin etkisindeyiz, denize yakınız ama seviye yüksek. Bulunduğum yer bol miktarda kar alıyor ama dikim yaptığım yerin kuzey tarafında 7 m, diğer üç tarafında da 3-5 m yüksekliğinde duvarlar var. Yani çok kuytuda kalıyor, az yağış alıyor, yazın bol güneşli. Tek şikayetim havadar olmadığından zaman zaman külleme ile uğraşıyorum.
Ne tür bir gübre vermeliyiz?
Orkun Kırcı
27-05-2010, 10:24
Ben koyun ya da keçi gübresi takviyesi yapıyorum. Epey işe yarıyor.
günebakan
27-05-2010, 12:40
Fatoş abla sayesin de benim de sellukam oldu umarım yaşatabilirim:)
147324
Yılmaz Yalçın
27-05-2010, 13:20
Beykoz ikliminin etkisindeyiz, denize yakınız ama seviye yüksek. Bulunduğum yer bol miktarda kar alıyor ama dikim yaptığım yerin kuzey tarafında 7 m, diğer üç tarafında da 3-5 m yüksekliğinde duvarlar var. Yani çok kuytuda kalıyor, az yağış alıyor, yazın bol güneşli. Tek şikayetim havadar olmadığından zaman zaman külleme ile uğraşıyorum.
Peki kışın donarsa köklerinden yeniden sürgün veriyor mu?Benim de bulunduğum yer yüksek ve karlı bir yer güney cephesine dikeceğim korunaklı bir yer ancak korkuyorum çünkü akdeniz yaseminini sarıp sarmalamama rağmen yine de kurtaramadım dondu:(Selluka eğer kökten yeniden sürgün verebilecekse ben de bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Ben de bilmiyorum Sn. Yılmaz Yalçın, bu sene göreceğim. Yasemininiz donduysa riskiniz de büyük olabilir.
Orkun Kırcı
27-05-2010, 20:15
Sevgili Yalçın kışın kaybolmasına rağmen baharda sürgünleyen arkadaşlar var. Ama yinede dibine iyice bol malç atmak gerek diye düşünüyorum. Toprak altında yumrumsu bir doku oluşturduğu için kuvvetli bir çiçek diye düşünüyorum.
lerdemir
27-05-2010, 21:55
İstanbul Göztepe'deyim. Sellukam tüm kış boyunca minicik kahverengi bir saksıda, sürekli rüzgara maruz kalan, parmaklılı bir açık balkonun parmaklıklarına dayalı olarak yerde durdu.
Karlar yağdı, saksı toprağının üstü karla örtüldü. Bir kez bile karları alıp temizlemedim saksının yüzeyinden. Saksıyı sarmadım, malçlamadım, bu kış naylon poşete de sarmadım. Öylece geçti kış.
Sadece arada sırada suyunu verdim.
3 haafta kadar evvel, toprağın bir karış kadar üstünden gözler patladı.
Yeniden başladı herşeye sellukam.
Yalnız, yerden iki karış kadar yüksekten sonraki gövde ve dallar kurumuş, oralarda hareket yok. Belli bir yükseklikten sonra bitkinin gövdesinin içi boş.
Toprağa yakın kısmından süren yeni dallar ve kollar sarmaya başladı balkonumun parmaklıklarını. :)
Belki şanslıydım, belki de sellukanın genel direnci buydu, bilemiyorum.
Saksıda böyle iken, bence toprağa dikilebilir bu nazlı nostaljik güzel...
Kadir Başkök
27-05-2010, 23:53
Sellukalarım çok nazlı çıktı, uzamamak için direniyorlar.Sonunda birisi artık yeter ben çiçek açmak istiyorum uzamam lazım dedi. :)
Yılmaz Yalçın
28-05-2010, 10:57
İstanbul Göztepe'deyim. Sellukam tüm kış boyunca minicik kahverengi bir saksıda, sürekli rüzgara maruz kalan, parmaklılı bir açık balkonun parmaklıklarına dayalı olarak yerde durdu.
Karlar yağdı, saksı toprağının üstü karla örtüldü. Bir kez bile karları alıp temizlemedim saksının yüzeyinden. Saksıyı sarmadım, malçlamadım, bu kış naylon poşete de sarmadım. Öylece geçti kış.
Sadece arada sırada suyunu verdim.
3 haafta kadar evvel, toprağın bir karış kadar üstünden gözler patladı.
Yeniden başladı herşeye sellukam.
Yalnız, yerden iki karış kadar yüksekten sonraki gövde ve dallar kurumuş, oralarda hareket yok. Belli bir yükseklikten sonra bitkinin gövdesinin içi boş.
Toprağa yakın kısmından süren yeni dallar ve kollar sarmaya başladı balkonumun parmaklıklarını. :)
Belki şanslıydım, belki de sellukanın genel direnci buydu, bilemiyorum.
Saksıda böyle iken, bence toprağa dikilebilir bu nazlı nostaljik güzel...
Yani bu anlattıklarınızdan sonra İstanbul'da dış ortama dikilebilir diye umutlandım:)Sonuçta kurusa bile dipten yeni sürgünler çıkarabiliyor tıpkı clematis gibi:)Sevgili Hatice Ablamın hediyesi selluka fidesini bahçemin güney doğu duvarının dibine korunaklı yerine diktim..Kışın malçalama yoluyla koruyacağım,geçen yıl gibi tekrar aşırı don olmayacağını düşünüyorum bakalım göreceğiz.Bu arada selluka eğer baharda yeniden sürgün verirse ilk dikildiği gibi yavaş mı gelişir yoksa yıllar geçtikçe güçlü sürgünler mi verir kışın kurusa bile?
lerdemir
28-05-2010, 17:40
Önümüzdeki kış çıkışı, olası Selluka kayıplarından mesul değilim; baştan söylemesi! :)
Clematis İzmir'e uymak için çok istekli değil. Selluka da istanbul'a. Genellikle saksıda tutup kışın kapalı bir ortama almayı denediler arkadaşlar. Malç işe yarayabilir. Sonuçta toprakta soğanlar oluşturuyor o korunabilirse ilkbahara canlanaması mümkün olabilir. Tabi denemek gerek. Daha önce yapmadık.
Yılmaz Yalçın
28-05-2010, 21:00
Önümüzdeki kış çıkışı, olası Selluka kayıplarından mesul değilim; baştan söylemesi! :)
Sevgili Lerdemir,
Hayır kabul etmiyorum:)Bir kere kışı çıkarır dediniz,eğer sellukamız donarsa size maddi tazminat davası açarız:)Kanıt ise burda yazdıklarınız:)
Yılmaz Yalçın
28-05-2010, 21:01
Clematis İzmir'e uymak için çok istekli değil. Selluka da istanbul'a. Genellikle saksıda tutup kışın kapalı bir ortama almayı denediler arkadaşlar. Malç işe yarayabilir. Sonuçta toprakta soğanlar oluşturuyor o korunabilirse ilkbahara canlanaması mümkün olabilir. Tabi denemek gerek. Daha önce yapmadık.
Evet denemekte yarar var..Eğer bunu başarabilirsek selluka bahçede daha da gelişebilir...
Benim iş yerim yerel iklimii bakımdan biraz sert İzmir'e göre. Kışın sabahları işe geldiğimde derecenin eksi dördü gösterdiğini bir kaç kere gördüm. Kırağı öğleye kadar kalkmadı bir hafta boyunca. Toprak üstündeki gövde bütünyle çürüdü. Topraktaki soğanlar canlı kaldı.
Denedim, sellukamı kaybetim diyenler için yeni selluka bulma adresi belli.
" Soğan " yerine " yumru " tanımını kullanmayı öneriyorum .
Sakıncası yoksa tabi ;)
Sevgili Lerdemir,
Hayır kabul etmiyorum:)Bir kere kışı çıkarır dediniz,eğer sellukamız donarsa size maddi tazminat davası açarız:)Kanıt ise burda yazdıklarınız:)
Aa mailler delil oluyor mu ?:))
Yılmaz Yalçın
28-05-2010, 22:08
Aa mailler delil oluyor mu ?:))
Delil başlangıcı olur ancak:)Umarım şaka olarak kalır ve gerçekten sellukalarımız yıllarca bahçelerimizi mis gibi kokutur:)
Geçen sene çelik aldığım sellukalar o sene çiçeklenmiş verdiğim arkadaşlardan birisinden öğrendim.
acemifüsun
29-05-2010, 21:38
Sevgili memet son toplantıda çelikten üretilmiş olarak arkadaşımızın hediye ettiği fidem çok yavaş gelişiyor. Sizce ilerleyen günlerde gelişimi hızlanır mı, ne dersiniz?
berduray
29-05-2010, 22:03
Sellucanın uç sürgünleri neden uzar uzar kurur?
Bu konuda tecrübeleriniz var ise paylaşır mısınız dostlar.
Ben de sellukayı tanımaya çalışıyorum; sağlıklı olduğunda çok hızlı gelişiyor ( 5 günde yaklaşık 70 cm uzadı), hastalanınca da görünür belirtilerden sonra bir kaç günde tüm yapraklarını dökebiliyor, tedavi edilince hızla yeni sürgün ve yapraklar veriyor.
Bir de diğer bitkilerden daha çok besine ihtiyaç duyuyor, vitamin takviyesi yapılınca hızla sağlıklı yapraklar veriyor.
acemifüsun
29-05-2010, 22:39
Sellucanın uç sürgünleri neden uzar uzar kurur?
Bu konuda tecrübeleriniz var ise paylaşır mısınız dostlar.
Sevgili berduray geçen yıl sellukama kırmızı örümcek istila etmişti, arkasından yeşil bit, uç sürgünleri kurumuştu.
BenBen1967
30-05-2010, 21:37
Kışın donan sellukam filiz verdi. Öldüğünü sanıyordum ama bir ihtimal diye saksıda bıraktım arada sulandı dün bir de baktım ki filizlenmiş bir karış boy atmış.;D
Yılmaz Yalçın
30-05-2010, 21:51
Kışın donan sellukam filiz verdi. Öldüğünü sanıyordum ama bir ihtimal diye saksıda bıraktım arada sulandı dün bir de baktım ki filizlenmiş bir karış boy atmış.;D
Sellukanızı İstanbul'da hangi semtte ve saksıda mı bahçede mi muhafaza ettiniz?Saksıdaysa dışarıda mı kalmıştı?
Sellukanı saksıda mı, yoksa yerde mi Orkun Bey?
Sellukanızı İstanbul'da hangi semtte ve saksıda mı bahçede mi muhafaza ettiniz?Saksıdaysa dışarıda mı kalmıştı?
Ben Bostancı'dayım. Benim sellukam da balkonu tamamen sardığı içi kışı dışarıda geçirmek zorunda kaldı. Yalnız kökünü balonlu torbalarla sardım. Malum bu kış çok soğuk oldu. Kar yağdı üzerine. Bahar başında budadım. Gölge bir yere aldım. Çok daha kuvvetli sürdü bu sene. Toprağın her yerinden dal çıktı. Bir haftada yarım metre oldular bile. Tek bir kök dikmiştim. Şimdi onlarca kökü var.
Resmini ekledim. Uzayan kısımları sarılmaya başladı desteğe. Kareye sığdıramadım. Geçen senenin kurumuş gövdesi de görülüyor.
Yılmaz Yalçın
31-05-2010, 14:08
Ben Bostancı'dayım. Benim sellukam da balkonu tamamen sardığı içi kışı dışarıda geçirmek zorunda kaldı. Yalnız kökünü balonlu torbalarla sardım. Malum bu kış çok soğuk oldu. Kar yağdı üzerine. Bahar başında budadım. Gölge bir yere aldım. Çok daha kuvvetli sürdü bu sene. Toprağın her yerinden dal çıktı. Bir haftada yarım metre oldular bile. Tek bir kök dikmiştim. Şimdi onlarca kökü var.
Resmini ekledim. Uzayan kısımları sarılmaya başladı desteğe. Kareye sığdıramadım. Geçen senenin kurumuş gövdesi de görülüyor.
Sellukanızı kaç litrelik saksıya dikmiştiniz ve kaç yaşında sellukanız?
Arkadaşlar bir şey soracağım selluka soğanlı mı?
demin saksıyı biraz kabartayım dedim .Bayağı büyük bir soğan var saksıda
Demek ki İstanbulda bahçede donmayacak en azından bunu öğrendik :)
Yılmaz Yalçın
31-05-2010, 14:18
Arkadaşlar bir şey soracağım selluka soğanlı mı?
demin saksıyı biraz kabartayım dedim .Bayağı büyük bir soğan var saksıda
Demek ki İstanbulda bahçede donmayacak en azından bunu öğrendik :)
Evet Abla soğanı varmış:)Senin verdiğin sellukayı bahçeye dikmiştim hemen boy atmaya başladı:)Demekki bahçede daha iyi büyüyor:)Kışın da soğanı sarıp sarmalarız donmasın diye:)
Sellukanızı kaç litrelik saksıya dikmiştiniz ve kaç yaşında sellukanız?
Henüz bir yaşında. Saksısı 1,7 litrelikti geçen sene. O saksı içinde metrelerce sardı ve sayısız çiçek açtı.
Bu sene sürgünleri görünce büyük saksıya aldım.
Yılmaz Yalçın
31-05-2010, 14:41
Henüz bir yaşında. Saksısı 1,7 litrelikti geçen sene. O saksı içinde metrelerce sardı ve sayısız çiçek açtı.
Bu sene sürgünleri görünce büyük saksıya aldım.
Peki İstanbul'da çiçeklenme dönemi hangi aylar arası oluyor?
Peki İstanbul'da çiçeklenme dönemi hangi aylar arası oluyor?
Ağustos sonunda açmıştı çiçekleri. Temmuz içinde tomurcuklanmıştı. Uzun süre büyütüyor tomurcuklarını. Ekim ayında da hala çiçek açıyordu.
Yılmaz Yalçın
31-05-2010, 14:54
Sevgili Günüm,
Benim bu yıl (Şubat ve Mart ayında) çimlendirilmiş 40 cm uzunluğunda fidelerim var.Sizce bu Ağustosta çiçeklenir mi ve kokusu etrafa yayılıyor mu melisa gibi?
Orkun Kırcı
31-05-2010, 17:44
Sellukanı saksıda mı, yoksa yerde mi Orkun Bey?
Büyükçe beton bir saksıda.
Evet Abla soğanı varmış:)Senin verdiğin sellukayı bahçeye dikmiştim hemen boy atmaya başladı:)Demekki bahçede daha iyi büyüyor:)Kışın da soğanı sarıp sarmalarız donmasın diye:)
Biz tahminimce Temmuz ,Ağustos gibi çiçeklerini görürüz .Kışında dediğin gibi sarar sarmalarız :)
acemifüsun
31-05-2010, 17:58
" Soğan " yerine " yumru " tanımını kullanmayı öneriyorum .
Sakıncası yoksa tabi ;)
Sevgili Yılmaz Jezebel'in dediği gibi ; en doğru tanımlama bitkinin ''yumru '' oluşturduğu şeklinde olmalı diyorum, yine de hocalarımız en doğrusunu belirtirler;)
Silindirden genişe hayal edebileceğiniz her türlü kombinasyonda çok çeşitli şekilleri vardır. Bazıları grup halinde olur. Yine de, yer altı besin stoklama kapasitesi olan her türlü bitki çiçek soğanı anlamına gelir.Soğan ,Rizom ,Yumru
Selluka'ya soğan dediğimiz için bize kırılmışmıdır ?:)
acemifüsun
31-05-2010, 18:14
Sevgili Hhatice yok canım ne kırılması, o kadar alıngan olacağını zannetmiyorum:))
Soğuk yerlerde bahçeye diken arkadaşlar kökü gübre ile iyice örtünce bir şey olmaz herhalde.
Sevgili Günüm,
Benim bu yıl (Şubat ve Mart ayında) çimlendirilmiş 40 cm uzunluğunda fidelerim var.Sizce bu Ağustosta çiçeklenir mi ve kokusu etrafa yayılıyor mu melisa gibi?
Kesinlikle çiçeklenir. Bana Sayın Ahmeter vermişti. Verdiğinde 25 cm kadardı.
Kokusu da yasemin gibi sarıyor bulunduğu yeri.
Büyükçe beton bir saksıda.
Benimkisi 20 lt. bir tenekede
karakemal
01-06-2010, 21:07
Kışın kök kısmını at gübresi ile örterseniz bir sorun yaşamazsınız.;)
bahçeye dikmeye korktuğum için saksıya diktim. üzerine titriyorum. ama gözle görülür bir gelişme yok. yapraklarda dökülme veya erime de yok, görünüşte sağlıklı. tohumdan yetiştirmiştim. kompoze gübre de veriyorum. devasa bir saksıda 15 cm boyunda, 3-4 yapraklı bir selluka düşünün. saksıda koyun gübresi, bahçe toprağı ve orman toprağı karışımı var. önerisi olan varsa çok sevinirim.
Sayın ahmeter geçen yıl selluka tohumu dağıtmıştı. Ancak hava sıcaklığının çok düşmesi nedeni ile tohum dağıtımını erken yapmış ve ben de dahil bazı üyelere tam olak olgunlaşmamış tohumlar gönderilmişti.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10609&highlight=selluka&page=14
Ama çıkmadık candan umut kesilmezmiş. Ben o tam olgunlaşmamış baklayı kurutup saklamıştım, mart ayında da gayet özensiz bir biçimde, nasıl olsa çıkmaz diyerek öylece ekmiştim. Ektiğim tohumlardan biri yeşerdi ve şu anda 50cm. kadar boylandı. Biraz cılızca yaprak sayısı az ama toparlar diye düşünüyorum.
Tohumları aldığımda üzülmüştüm, boşa heves diye ama şu anda bir sellukam var diye mutluyum. Paylaşım sayfasına o zaman sitemkar bir mesaj yazmıştım, hakkını teslim etmek gerekir diyerek bu gelişmeyi de bildirmek istedim.
Zühre Demir
03-06-2010, 23:07
Ben nerede yanlış yapıyorum? Selluka suyu, güneşi sever. Balkonda, hatta üstü açık terasta akşam üzerine kadar güneş alan bir yerde duruyor, toprağını hiç kurutmuyorum. Ancak artık büyümüyorlar ve yaprakları sararmaya, büzülmeye, yani ölmeye başladı sellukalarım. İçeri aldım, suyunu azaltmayı, kurudukça vermeyi düşünüyorum. Tabi ne kadar işe yarayacak bilmiyorum. Önerisi olan var mı? Neden böyle oldu?
acemifüsun
03-06-2010, 23:15
Sevgili Zühre Demir sellukanıza kırmızı örümcek dadanmış olabilir, yaprakların altlarını iyice bir kontrol edin.
Yılmaz Yalçın
04-06-2010, 09:34
Ben nerede yanlış yapıyorum? Selluka suyu, güneşi sever. Balkonda, hatta üstü açık terasta akşam üzerine kadar güneş alan bir yerde duruyor, toprağını hiç kurutmuyorum. Ancak artık büyümüyorlar ve yaprakları sararmaya, büzülmeye, yani ölmeye başladı sellukalarım. İçeri aldım, suyunu azaltmayı, kurudukça vermeyi düşünüyorum. Tabi ne kadar işe yarayacak bilmiyorum. Önerisi olan var mı? Neden böyle oldu?
En büyük düşmanı olan kırmızı örümcek olabilir..Yaprak altlarını Füsun Ablanın da söylediği gibi kontrol edin..Diğer ihtimal ise fazla sulamadır..Selluka başlığını baştan sona kadar okudum ve suyunun toprağı iyice kuruyunca verilmesi gerektiğini anladım..Ayrıca yapraklarına ve gövdesine su değmesinden hoşlanmıyor..Saksının altına da tabak koymayın bence...Ben ilk aldığımdan bu yana(Füsun Abla ve Hatice Ablamın hediyesi olan sellukalar)B5A sıvı gübre uyguluyorum hem yapraktan hem kökten ve ilk uygulamadan itibaren sellukalarım yeni sürgünler verdi adeta sürgün patlaması oldu..Hatta bitki güçlü olunca kırmızı örümcek de yanaşamıyor..Bunu güllerimde de görüyorum ne bit ne başka parazitler güllerimde yok:)
BenBen1967
04-06-2010, 12:04
Bahçelievler'de saksıda ve bahçede apartmanın güney cephesinde doğu ve kuzey yanları bina tarafından kapalı. Kışın ciddi donmuştu ben yaşayacağından umutlu değildim aslında.
Zühre'cim toprağını sevmemiş olabilir .Toprakta solcan gibi bir şey olabilir.
Bence sen onu saksıdan çıkar oksijenli su karışımına koy saksıyı deterjanla hatta çamaşır suyu ile dezanfekte et .sonra yumru iyi durumda ise güzel bir toprağa dik .Aspirinin suda erit bu suile kökünü sula kurtulur diye düşünüyorum .O kadar da nazlı gelmedi bana ,hatta çimlendirmek daha zor belki vakitsiz ektik o yüzden zorlandık .Şimdilerde ekilseydi daha kolay çimlenirdi .
Merhaba,
Güneye bakan pencere önüne selluka iyi gider mi? Saksısını terasta yarı gölgede bırakıp sürgünleri uzatsam diyorum. Yazın oldukça fazla güneş alan bir konum. Bu ilkbaharda sardunya koydum. Şimdilik bir sorun yok.
Tohum veya çelik konusunda yardımcı olacak bir arkadaşımız olabilir mi?
Sellukam güneşin altında. Sert rüzgar da var. Yapraklarına su da sıkıyorum. Sürekli toprağını ıslak tutuyorum. Bunun dışında yaptıklarım, gübrelemeyi ihmal etmiyorum, hümik asit yosun ve ema veriyorum. Son derece sağlıklı ve çiçeklendi. Küçük saksılarda on kadar fidan var onlara da aynı uygulamayı yapıyorum ama yarı gölgede tutuyorum. Onlar da sağlıklı gelişiyor. Kırmızı örümceğe karşı dikkatliyim hemen ilaçlıyorum. Solucan bitkiye zarar vermez. Çiçek için arı neyse, toprak için de solucan o dur.
Bunlardan hangisini eksik yaptığınızı değerlendirin.
Sarius, benden ya da Kalambaklıdan fidan bulabilirsiniz. Birimiz Güzelbahe'de birimiz Urla'da.
Sellukam güneşin altında. Sert rüzgar da var. Yapraklarına su da sıkıyorum. Sürekli toprağını ıslak tutuyorum. Bunun dışında yaptıklarım, gübrelemeyi ihmal etmiyorum, hümik asit yosun ve ema veriyorum. Son derece sağlıklı ve çiçeklendi. Küçük saksılarda on kadar fidan var onlara da aynı uygulamayı yapıyorum ama yarı gölgede tutuyorum. Onlar da sağlıklı gelişiyor. Kırmızı örümceğe karşı dikkatliyim hemen ilaçlıyorum. Solucan bitkiye zarar vermez. Çiçek için arı neyse, toprak için de solucan o dur.
Bunlardan hangisini eksik yaptığınızı değerlendirin.
Sarius, benden ya da Kalambaklıdan fidan bulabilirsiniz. Birimiz Güzelbahe'de birimzi Urla'da.
Ben solcan derken ismini bilmediğim çiyana benzeyen küçük çok ayaklı böcekleri kastedmiştim
Zühre Demir
05-06-2010, 01:14
Hepinize teşekkür ederim. Mesajlarınızı okuyunca hemen yaprakların altına baktım, ancak hiçbir şey yoktu. Sanıyorum fazla sulamadan oldu. Birini kaybettim zaten, diğerlerine artık yağmurlu havada bile su yok. :) Toprağı kurudukça vereceğim. Bakalım diğer ikisi canlanacak mı.
Kırmızı örümceği gözle göremezsiniz, yapraklardaki belirtilerden anlayabilirsiniz. Ya da ördükleri belirsiz ağlarından.
merhaba arkadaşlar.........
memet bey benim sellukalarım 2 m boya ulaştı fakat gövde hala ince normalmi
Bir kalemden daha kalın olmayacak güvdesi zaten. Hatta kalemin yarısı kadar bile olmayacak.
baya coştu , uzuluğu konusunda fikrim yok , her yere örülmüş durumda ;)
150190
;)
ne mutlu size sayın Jezebel.
benim sellukam:) sabretmeyi öğretiyor bana...
Yılmaz Yalçın
06-06-2010, 20:27
ne mutlu size sayın Jezebel.
benim sellukam:) sabretmeyi öğretiyor bana...
Sevgili Moso,
Sellukanız çok sağlıklı,kısa süre sonra sürgünleri coşacak gibi duruyor:)Ayda bir organik sıvı gübre verirseniz çok sevecek...
Benim iki yıllık sellukam da henüz çiçek açma emaresi yok. Acaba ne yapsamda bu yıl çiçek açsa.
http://s1.postimage.org/Sn7P0.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=gxSn7P0)
Benim sellukam hiç sarmaşık gibi değil .Dümdüz uzuyor kol filan atmıytor.Boyu 1 metre oldu .
teşekkür ederim Yılmaz Bey:)
uzamaya başladığı ilk sürgün kırılmıştı, ondan sonra da küstü sanırım... koyun gübresi koydum toprağının içine. 15 günde bir gübre vermeye başladım.
Benim sellukam hiç sarmaşık gibi değil .Dümdüz uzuyor kol filan atmıytor.Boyu 1 metre oldu .
Bir taraftan uzayıp, desteğe sarılırken diğer yandan dallanmaya başlıyor. Geçen yıldan tecrübeliyim. En iyi gözlemlediğim çiçeklerimden biri. Huyunu öğrendim artık.;)
İşte sorun da burada destek yanında duruyor ama sarıldığı filan yok birde gövde kısmı bayağı kalınlaştı .Ben farklı bir şey mi yetiştiriyorum yoksa:(
Desteği arayıp bulacak şekilde uzuyor. Sarılması lazım. Bir resim ekleyebilir misin sevgili Hhatice?
acemi çiçekçi
07-06-2010, 09:10
Benim de sonunda iki tane köklenen sellukam oldu.Bunun için sevgili adaada ya teşekkürler yeniden. Bu ay içinde yaz tatili için Sivas a gideceğim. Bu arada sellukalarımın kurumasından korkuyorum( eşim pek güven vermiyor bu konuda bana). Acaba yanımda onları da Sivas a götürsem nasıl olur. Orada bıraksam kışa dayanabilir mi acaba.
benim canavarların hızına yetişemiyorum:p arkadaşlar eveli gün tomurcuga benzer bişeyler uzadı:( bugün onlar yarım metrelik kollar oldu maaşallah inşallah çiçeklerinide görürüm bu gidişle ,sıvı gübre vermiyorum keçi gübresinin şerbetinden çok az veriyorum durdura bilene aşk olsun tekrardan kalanbaklıya burdan çok teşekkür ediyorum...
kendi ektigim tohumlar dahada yavaş büyüyorlar herşey aynı malzeme aynı bu işte bir keramet var ;)
asumandilek
09-06-2010, 18:34
151388
Benim de ektiğim tohumların üçü sağsalim bugüne ulaştılar. Biri daha hızlı gelişme gösterdi. Diğerleri de maşallah iyi gelişiyorlar. Merak ediyorum acaba bu sene çiçeğini görebilecek miyiz?
k_donmez
10-06-2010, 11:54
Sayın Kalambaklı'dan gelen 7 tohumdan 5'i çimlendi, büyüdü, saksıya alındı, güneşe de alıştılar. Sağlıklı durumdalar. Sürpriz ise Sayın SevimK'dan gelen ve 11 Şubatta ektiğim tohumlardan geldi. Bir tanesi çimlendirme kabında boy gösterdi.
Yılmaz Yalçın
10-06-2010, 14:21
Sayın Kalambaklı'dan gelen 7 tohumdan 5'i çimlendi, büyüdü, saksıya alındı, güneşe de alıştılar. Sağlıklı durumdalar. Sürpriz ise Sayın SevimK'dan gelen ve 11 Şubatta ektiğim tohumlardan geldi. Bir tanesi çimlendirme kabında boy gösterdi.
Sellukalarınız şaşırtma zamanı gelmiş:)Size önerim bahçe toprağına dikmeniz benimkiler epey uzadılar..Ya da saksıya dikecekseniz 20 litrelik olsun çünkü kök yapısı çok gelişiyorlar..
Evdeki büyük sellukam da değişik oluşumlar var. Acaba çiçek oluşumu mu?
151909
hbayraktar
11-06-2010, 14:10
Sayın Oyaman'ın gönderdiği 4 tohumdan sadece ikisini çimlendirmeyi başarabildim, bir tanesi tek yaprak çıktı sarsmamak için hala fide poşetinde büyümesini bekliyorum fakat sonra çıkardığı yapraklar incecik tül gibi eridi ve düştü, gelişmiyor.
İkinci fideciği ise 1 ay önce şaşırttım, 5-6 asıl yaprağı ile saksısında dışarıda mutlu mutlu yerinde sayıyor, bunun da yapraklarının üzerine çamaşır suyu sıçratılmış gibi bembeyaz noktalar oluşmaya başladı.
İnternet ve site içerisinde epey araştırma yaptım fakat sadece yapraklarda kalan su mercek etkisi yaratıp beyazlaştırabilir teşhisi bulabildim, güneş batımı sonrasında sulama yaptığım için ertesi güne üzerinde su damlası kalması pek ihtimal değil.
acemifüsun
11-06-2010, 17:15
Sayın hbayraktar yakından bir fotoğrafını ekleseniz, arkadaşlarımız size hemen yardımcı olurlar:)
hbayraktar
11-06-2010, 17:38
Doğru söylüyorsunuz, böyle sarı çizmeli mehmet ağa oldu
Sellukalarınıza etkili bir ilaçlama yapmalısınız
hbayraktar
11-06-2010, 22:07
peki... yapayım...., ama ne için ne ilaçlaması yapayım?
Bu bir mantarsa ve topraktan geçiyorsa daha ciddi işler yapmam gerekebilir, çıkabilen tohumların ikisinin de bir şekilde hasta olması ipucu olarak alınırsa-ki eminim sağlıklıdırlar, ama oldu da oldu, o vakit belki selluka sevdasını başka bahara ertelemek daha iyi bir çözüm olur....
acemifüsun
12-06-2010, 14:57
Sevgili hbayraktar sellukanın baş düşmanı kırmızı örümcek, sanıyorum sizin sellukanıza da kırmızı örümcek dadanmış buna karşı ilaçla mücadele gerekiyor. Yine de deneyimli arkadaşlar size net bilgi verirler.
Sellukadan da asla vaz geçmeyin bir kaç defa uygulama ile sorunu halledersiniz:)
hbayraktar
12-06-2010, 15:05
Sevgili acemifüsun teşekkür ederim,
Daha önceki kırmızı örümcek taarruzlarını ev yapımı ilaçlarla püskürtmüştüm, oluşan belirtilere bakarak (ağ olmaması, kırmızı yaratıkları görememem ve yapraklarda emme dolayısı ile oluşabilecek etkilerin oluşmaması) başka bir şey olduğunu düşündürtüyor.
İşin kötü yanı, formları daha değişik olsa da, başka bitkilerimde de oluşmaya başladı bu beyazlıklar, çareyi yaprakları kesmekte buldum şimdilik, iz üzerindeyim bir şey bulursam paylaşırım.
KORDELIA
12-06-2010, 15:27
Selam,
Geçen sene yerli tohumlar iel yaptığım , 10 - 15 denemeden sonra :) yurtdışından getirttiğim tohumlardan toplam 4 fidan yetiştirip , 2şer 2 şer yan yana dikmiştim, mart ayının başında bu iki grup çok hızlı bir büyüme gösterdi. Birinci grup bahçe duvarına yakın manolya ağaçına sarmıştı, ikinci grupta evin duvarından çatıya doğru 5 metrelik bir askıda idi. Geçen yaz sadece 2 veya üç çiçek vermiştilerdi. Yaklaşık 6-7 adet fasulyeden tohum aldım . Her iki grupta bu sene şubat hatta ocak ayından başlayarak etrafa saldırmaya başladılar, birinci grupta ikinci fidan zayıf kalırken , birinci fidan 3 adet kol vererek 8 metrelik manolya ağaçının hemen hemen tüm dallarına sarıldı, ve mahallemizin elektrik tellerine doğru uzanmaya başladı, her dalın ucundan yeni bir sürgün olarak atlayacak yer arıyor. İkinci grupta , Şubat başında dikey olan askıya yapmış olduğum yatay askıda ilerlemeyi red ederek büyük bir grup yapıp, altındaki limon ağaçının üst dallarını işgal etmeye çalıştı. Tabi bu şartlarda sürgünlerini devamlı kesmek zorunda kalıyorum. Şu anda üzerlerinde yaklaşık 100 e yakın çiçek oluşmakta hatta biri 10 tanesi de düştü. Hep fidanları bir iki metreden çıldırtarak kuruyan bu bitkinin bu kadar agressif olmasını şaşkınlıkla izliyoruz. Eğer bu konuda yardımcı olabilecek biri varsa sevinirim.
Orkun Kırcı
12-06-2010, 15:29
Evdeki büyük sellukam da değişik oluşumlar var. Acaba çiçek oluşumu mu?
151909
Sevgili Fatoş oluşumlar malesef çiçek değil. Yan dallar için yeni filizlenmeler bu şekilde çıkıyorlar.
lerdemir
12-06-2010, 15:51
Sürgünlerini sürekli budamakta olduğunuzdan olabilir mi Sn.KORDELIA?
Kimi sarılıcı bitkilerde böyle bir etki olabileceğini duymuştum.
arkadaşlar bu canavarların maşallahı var
Orkun Kırcı
12-06-2010, 16:07
Sayın M Gulan sanki biraz güneş eksikliği var. Zira yaprak araları biraz seyrek.
orkun ögleden sonra güneş direk almıyorlar ondan demek yaprak aralıgı seyrek sorun olurmu
Orkun Kırcı
12-06-2010, 16:41
Aslında sorun olmaz ama görse tabi ki daha iyi olurdu. Çünkü tam bir güneş aşığı bu bitki.
Selluka güneş ister, gölgede olduğu için bu biçimde olmuş, çiçeklerini göremeyebilirsiniz. Başka zararı olmaz sanırım.
memet; bak bu olmadı işte, çiçeklerini göremedikmi ne anlamı kalır degilmi?bir çare düşünmek lazım dahada büyümeden bilgi için teşekkürler
Yılmaz Yalçın
13-06-2010, 10:03
Arkadaşlar,
Sellukamın yaprağının gövdeye bitiştiği yerin ortasında ince bir uzantı çıktı bu çiçek sapımıdır?
Arkadaşlar,
Sellukamın yaprağının gövdeye bitiştiği yerin ortasında ince bir uzantı çıktı bu çiçek sapımıdır?
Çiçek sapı için çok erken. Sanırım yeni bir sürgün geliyor.
Orkun Kırcı
13-06-2010, 11:42
Sevgili Yılmaz Yalçın 2 hafta önce eklediğim fotolarda tomurcuk oluşumunu görebilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=649162&postcount=95
İstanbul'da selluka daha geç çiçekleniyor sevgili Orkun. Geçen sene Temmuz ayının sonlarına doğru başladı çiçeklenmeye. İnşallah Yılmaz Bey'in sürgünü çiçektir ben yanılıyorumdur.
Orkun Kırcı
13-06-2010, 12:31
Ben sadece arkadaşımız tomurcuk oluşumu hakkında bilgi sahibi olsun diye verdim linki:) Geçen yıl ben Ağustos sonu görebilmiştim.
Yılmaz Yalçın
13-06-2010, 16:39
Çiçek sapı için çok erken. Sanırım yeni bir sürgün geliyor.
Fotoğrafın bulunduğu linki ekliyorum.Umarım çiçek sapıdır:)
http://img823.imageshack.us/img823/58/yeniresim4.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/9981/yeniresim33.jpg
Orkun Kırcı
13-06-2010, 19:51
Malesefe çiçek değil, sürgün.
KORDELIA
14-06-2010, 18:56
Lerdemir,
Yanlız zaman zaman sürgünlerini budadığım değil, manolya ağaçını sarıp sokaga ve elektrik tellerine sarkan köktede abartılı sürgünler mevcut. Bostanlı civarında dolaşan arkadaşlar , Tedaş binası arkasında görebilirler.
acemifüsun
14-06-2010, 21:21
Sevgili KORDELİA budadığınız için küsmesin de:confused: Sellukanızı görebilirim:)
Benim sellukam. Bahar soğuk ve yağmurlu geçti bu yıl. Selluka ancak güneş görmeye başladı.
Orkun Kırcı
15-06-2010, 21:41
Veeeeeeee işte sanırım forumda yılın ilk çiçeği benden. :) Geçtiğimiz cumartesi fırtına, dolu ve yağmurdan sonra epeyce tomurcukta dökülmüş :(
Tebrik ederim.:p
birkaç sorum olacak. çiçeğiniz saksıda mı yoksa bahçede yerde mi ekili? ne sıklıkla suluyorsunuz? hangi saatlerde güneş alıyor? teşekkür ederim...
Orkun Kırcı
16-06-2010, 22:57
Teşekkür ederim arkadaşlar 2. yılı olması erken açmasında büyük etken oldu. Yaklaşık 1,5 metre odunsu gövdesi var. Yaklaşık 40-50 lt lik beton saksıda saat 2 ye kadar direkt güneş alıyor. ama uç kısımları yukarıda olduğundan nerdeyse gün batana kadar güneş alıyor. Herkes için bolca kokladım. Darısı sizlerin başına..
Orhan Özbilgiç
17-06-2010, 05:14
Biraz önce, merakımı yenemeyip, indim bahçeye!
Selluka; ''Benim erken açmamı istiyorsan. Aydın gibi sıcak bir yere götür! Şimdilik, benimkiler sügünden ibaret.'' Diyor. ;)
Öyle anladım.:p
153503
153504
153505
Orkun Kırcı
17-06-2010, 10:32
Sevgili Orkun;
Gözünüz aydın!
Neden erken açabildiğinin nedenlerini bir çırpıda sıralamışsınız. Benimde iki yaşında ve bahçede toprağa gömülü 40 litrelik saksıda, bir Selluka' m var. Sevgili ahmeter' in armağanı. Tam gün güneş alan bir yerde.
Gündüz bir ara çiçek sürgünü var mı? diye iyice inceleyeyim bari.;)
Teşekkür ederim benimki de ahmeter armağanı:) bölge itibari ile tabii biraz geriden takiptesiniz ancak yine de biraz fazla geri kalmış gibi geldi bana. Acaba koyun-keçi gübresi takviyesi yaptınız mı? Tam gün güneş alması çok güzel zira tam bir güneş bitkisi. Umarım en yakın zamanda sizde çiçeklendiğini görürsünüz..
kalambaklı
18-06-2010, 09:36
Tebrikler Orkun Kırcı, sellukanızı allah nazardan saklasın.
Bunlarda benim terasta saksıda bulunan sellukalarım, üzerlerinde tomurcuklanmalar başladı.
153902
153903
kalambaklı
18-06-2010, 11:51
Sayın Sevim hanım, sürekli güneş gören bir yerde olursa gelişmesi o kadar güzel olacak ve merak etmeyin bu sene çiçeğini görür, koklarsınız.
Kolay gelsin.
günebakan
18-06-2010, 14:47
Saksısı küçük diye değiştirdiğim sellukam ölüyormu yoksa?
154045
154046
Yılmaz Yalçın
18-06-2010, 14:51
Saksısı küçük diye değiştirdiğim sellukam ölüyormu yoksa?
154045
154046
Toprağını dağıtmadan saksı değiştirmişseniz bence ölmez..Biraz hırpalansa da bir kaç güne toparlar kendini..Ama kırmızı örümcek mi istila etti diye düşündürdü üzerindeki lekeler kontrol ettiniz mi?
Ben de saksı değiştirdim . Bir kaç gün gelişmesi dursa da şu an yeni sürgünlerle gelişmeye devam ediyor.
Sevgili günebakan, bana da kırmızı örümcek ya da başka bir zararlı gibi geldi . Benim sellukamada kırmızı örümcek dadandı. Mücadeleye devam...
gülendam
18-06-2010, 16:42
İşte benim sellukam. 3 tohumdan sadece bir tanesini geliştirebildim. O kadar ince ki dayanıksız gibi geliyor sabah akşam kontrol ediyorum. Sizin sellukalar gördüğüm kadarıyla bahçe ya da balkonda. Kışın problem olmuyor mu? İçeriye almam gerekmiyor mu? Tabi kışa kadar yaşatabilirsem!
missmenas
18-06-2010, 16:54
Sayın seymen_84 Arkadaşımın göndermiş olduğu 5 adet Selluka tohumunu 22 Nisanda ekmiştim kendime ayırdığım Selluka fidemi artık Sizlernen paylaşmanın zamanı gelmişti. Diğer 4 taneside yerlerinde hayattalarmış ben göremedim henüz,Paylaşmanın verdiği Mutluluk bana yetiyor.
Çok Teşekkür ederim Seymen Arkadaşım, bana bu güzel Mutluluğu yaşattığınız için.
Önümüzdeki yıllarda bu güzel sellukam yaşamaya devam ederse bol bol Tohum paylaşımında bulunacağım, Çiçek açtığı Günleride hep birlikte görürüz umarım.
Bundan 4 sene önce 2 selluka fidesi yollamıştı İzmirden bir dostum.
Bir kaç ay mutlu mesut yaşadık, Çiçekler açtılar ancak İstanbulun kışına dayanamadılar içeri aldım - o dönem kaldığım ev az ışık alıyordu- ve hiç tohum alamadım ve sellukalar ömürlerini tamamlayıp kurudular. O günden beri içimde uktedir. Bir daha yetiştirme fırsatım olmadı.
günebakan
18-06-2010, 18:21
Toprağını değiştirmeden önce çok güzeldi. Şimdi bütün yapraklarını döktü pek örümceğe benzer birşey göremedim ben.
KORDELIA
21-06-2010, 23:24
Sayın AcemiFüsün
Fotograflar ekte, zavallı manolyanın hali harap :)
acemifüsun
21-06-2010, 23:33
Sayın KORDELİA bu ne olmuş böyle:)) Gerçekten budamakta haklısınız. Manolyaya zarar vermeye başlamış, çiçeklenmiş de edepsiz:) Sellukanız tek kök değildir herhalde?
Aslında komşu sayılırız, yakın oturuyoruz, fakat bir türlü sellukanızı gidip yakından göremedim:)
KORDELIA
21-06-2010, 23:37
Sayın AcemiFüsun ilk fotografta gördüğünüz odunlaşan iki sürgün geçen Martta toprağa geçirdiğim fideler , bütün kış açıkhavada idiler. Hatam bahçeduvarının kenarına ekmiştim sonra manolyaya sarılmasını istediğim ve şunu fark ettim ki , sellukayı başka bir bitkiye sararsanız , büyümesi hızlanıyor.
İkinci fotograftada budamağa yoruldupum sürgünlerden biri , gördüğünüz gibi ahtapot gibi nereye dokunurlarsa sarıp, sarmalıyor.
KORDELIA
21-06-2010, 23:47
Sevgili Orkun ,
Mesajları hep geç okuyorum ama bizim azmanlar Mayısın 26 sından beri çiçeklenmeye başladı, yanlız bizim çiçeklerin çoğu irtifa açısından tepelerde, bizimkileri kuşlar kokluyor :)
KORDELIA
21-06-2010, 23:49
Belki toprak , belki bakım belkide bu tohumlar ithal getirtmiştim daha dayanıklı olabilirler.
Ama bu sene herhelde çok sayıda fasulye alacağım gibi gözüküyor, bu tohumları paylaşabilirim.
KORDELIA
22-06-2010, 00:33
Sellukanın manolya ağacını istilasını akşam hali ile fotografları
Sevgili KORDELIA ,
bu ne vahşi Selluka böyle , bize de güzel fikir oldu .
Manzaramda çirkin bir incir var , gidip dibine dikeyim bari Sellukamı ( biri çok gölgede kaldı gelişemedi ).
Tebrikler , çiçekleri çok hoş .
Sevgili KORDELIA,
Muhteşem bir sellukanız var kutluyorum. Özgürlüğü yakalamış göğe doğru yol alıyor:)
Balkonda, saksıda yetiştirmeye çalışmak haksızlık mı diye düşünmeye başladım.
kalambaklı sizin bitkinizde oldukça fazla dal var..Benim sellukam ve lablablar tek sürgün olarak ip gibi uzayıp gittiler.. Sürgünleri çoğalsın diye uçlarını kopardım, kopardığım yerden aynı şekilde bir sürgün daha çıktı.. Anlayacağınız değişen bir şey yok.. Ne yapmalıyım?
Arkadaşlar ne olur bana birşeyler söyleyin sinir oldum benim selluka 1;5 metre oldu ama sopa gibi uzuyor .Hiç sarılmadan dümdüz aldı başını gidiyor .Yanında kocaman sarınması için aparat var ama umurunda değil ciddi olarak başka bir çiçek olduğundan şüphelenmeye başladım :))
Yılmaz Yalçın
22-06-2010, 16:43
Arkadaşlar ne olur bana birşeyler söyleyin sinir oldum benim selluka 1;5 metre oldu ama sopa gibi uzuyor .Hiç sarılmadan dümdüz aldı başını gidiyor .Yanında kocaman sarınması için aparat var ama umurunda değil ciddi olarak başka bir çiçek olduğundan şüphelenmeye başladım :))
Sevgili Hatice Abla,
Senin selluka oldukça gururlu ve cool'muş:)Minnet etmiyor demekki aparata:)Kendi işimi kendim görürüm diyor:)Şaka bir yana fotoğrafını koyar mısın?Senin hediyen sellukayı bahçeye diktim clematise sarıldı uzayıp gidiyor:)Sarılınca daha hızlı gelişiyor sanki.
gülendam
22-06-2010, 17:09
Sayın Yılmaz Yalçın: Bahçedeki sellukanız kışa dayanıyor mu? Selluka soğuğa ne kadar dayanıyor? Ben balkona sardırmayı düşünüyorum.
Yılmaz Yalçın
22-06-2010, 17:13
Sayın Yılmaz Yalçın: Bahçedeki sellukanız kışa dayanıyor mu? Selluka soğuğa ne kadar dayanıyor? Ben balkona sardırmayı düşünüyorum.
Sellukanın yumrusu(soğanı) var kök kısmında..Eğer o yumruyu kışın etrafını bol at gübresi ile sarmak suretiyle koruyabilirseniz baharda yeniden sürgün veriyor...
kalambaklı
22-06-2010, 17:50
Sayın Hhatice, aynı yerde duruyorsa aynı sorunlarla sürekli uğraşır durursunuz, acilen alıştıra alıştıra güneşe çıkarın, çünkü selluka güneşe bayılıyor. Kışın da saksısını donma olayına karşı korursanız hiçbir sorun yaşamayacaksınız.
Eğer saksı boyutu 40-50 litreden ufak ise çiçekleri çok cılız olacaktır.
KORDELIA
22-06-2010, 17:53
Daha öncede yazmıştım, Karşıyaka Bostanlı semtinde, Tedaş binasının arkasındayım. Çiçek - fasulye ilişkisini bu bitkide daha kestiremedim, şu anda üzerinde bir kaç fasulye gördüm ama inşallah bitkim anaç olur ve çok çok tohum verir. Elimde geçen sezondan bu bitkiden topladığım 7-8 adet ve yurtdışından getirttiğim 1 paket içinde 5 adet sakladığım tohumum var.
Yılmaz Yalçın
22-06-2010, 21:20
İçeride ama çok güneş alıyor neredeyse tüm gün güneşte ,saksısı küçük haklısınız ben onu bahçeye alayım .Kıyamıyorum bahçeye ekmeye ,ama böyle de olmayacak belli ,Çok teşekkür ederim ilginizi sayın kalambaklı
Sevgili Hatice Abla,
Senin hediyen sellukayı bahçeye diktim ve öğlede sonra güneş ala bir yer..Füsun Abla'nın hediyesi sellukayı da bahçemin çok güneş alan yerlerinde diğer sarılıcılar olduğundan 15 litrelik saksıya diktim ve çok güneş alan bir yere koydum..Sevgili Kalambaklı arkadaşımızın söylediğine göre 40-50 litrelik saksı bulmamız çok zor bahçede küçük zaten bu durumda bahçeye çok istememe rağmen dikemeyeceğim:(Diksem de az güneş görecek:(Yok mudur bunun orta yolu?
Bu sene neden erken açtı tam anlamış değilim.
KORDELIA
24-06-2010, 17:18
Çiçekler açtılar, hatta solmaya başladılar ancak dikkatimi çeken her çiçeğin aynı derecede kokmadığı , bu fotograflar pazar günü çekmiştim.
Yılmaz Yalçın
26-06-2010, 19:00
Sevgili ozbey bahçeye dikmediniz mi?, yoksa yeterli güneş mi almıyor?
Füsun Ablacığım,
Hediyen selluka adeta coştu 2 metreyi de geçti ve gövdesinden sürekli sürgünler çıkıyor:)pencere demirini iyice sardılar:)Gövde kalınlığı da kurşun kalem kalınlığına yaklaşıyor..Gerçi 14 litrelik saksıya dikili...Umarım çiçeklenir:)
Yılmaz Yalçın
26-06-2010, 23:25
Sevgili Yılmaz çok sevindim, ellerine sağlık:) İnşallah bu yaz çiçeklerinide görürüz:) Bence şimdi hiç saksı değiştirme, keyfini bozma, seneye baharda daha büyük saksıya alırsın:)
Peki 14 litrelik saksıda olması bitkinin zayıf, ince olması ve küçük çiçek açmasına neden olur mu?Aslında bahçeye mi aktarsam diye düşünüyorum.Ama kışın donlardan koruyamam diye korkuyorum:(Sellukayı kaybedebilirim o zaman.
Yılmaz Yalçın
26-06-2010, 23:29
Arkadaşlar,
İstanbulda sellukası geçtiğimiz sert kışı dış ortamda (bahçe ya da saksıda) geçirip de bahara sağ çıkmış olan var mı?
acemifüsun
27-06-2010, 00:06
Sevgili Yılmaz ben iki arkadaşın saksıdaki sellukalarının dondan öldüğünü zannettikleri fakat baharda yeni sürgün verdiğini yanlış hatırlamıyorsam okudum.İstersen bahardan itibaren yazılan sayfaları geriye dönüp bir bak ablacığım:)
Merhaba, aslında foruma Clematis'leri görünce girmiştim. Ama dolaşırken sizin grubunuzu görünce bir merhaba demek istedim.
Eşim evlendiğimizden beri hep çocukluğunun Söke bahçelerinden dışarılara taşan, güzel kokulu, zarif çiçekli bir sarmaşıktan bahseder. Hatırladığı isim Salyango'ydu, çok çiçekçilere sorduk ama bilen çıkmadı. Aile büyükleri ile konuşurken, tarif edilen çiçeğin adının aslında Salyuka olduğunu öğrendik sonradan. Yine de bilen yoktu. Internette de bu isimle çok aradım ama bulamadım. İki sene önce Kuşadasında tatil yaparken, yol kenarında çiçek satan yaşlı bir adama sordum, çok doğalmış gibi dönüp arkalardan bir yerlerden büyük bir saksı getirdi. Pek inanamadım ama aldım Kayınvalideme hediye olarak götürdüm. Kendisi hemen tanıdı Salyuka'yı. Sonradan bize açan çiçeklerinin fotoğraflarını da gönderdi. Ama ne yazıkki tohumlarını alamadan esrarengiz bir şekilde Salyuka kuruyuvermiş. Geçen sene yine Kuşadasında sormadığımız çiçekçi kalmadı ama Salyuka yine ortadan kayboldu, yine bilen yoktu. O yaşlı çiçekçinin olduğu yerde de artık daha genç birisi vardı ve hayatında bu çiçeği duymamıştı.
Dün bu tartışma grubunu görünce ve çiçeğin latince adını öğrenince birden bizim için bu sır aydınlanmış oldu. Umarım biz de çiçeğin tohumlarına ulaşır, Ankara'da mevsimlik te olsa bu güzel sarmaşığı yetiştirme fırsatı buluruz.
Dün itibariyle sellukam. Çok zayıf mı büyüyor:confused:
k_donmez
28-06-2010, 15:37
Sayın Terra
Selluka Ankara'da yetiştirmesi zor bir bitki. 7 tohumdan beşi çimlendi. Son durum aşağıdaki gibi. Tabi uzun süren yağışlar ve az güneşin de bunda payı var. Sitede tohum paylaşım başlığına bakarsanız veya benden duymuş olmayın İzmir'li arkadaşlardan talep ederseniz size tohum ve belki de fide gönderirler. :p
acemifüsun
28-06-2010, 20:26
Sayın Terra selluka çok yıllık bir sarmaşık. Ankarada büyük bir saksıda ( en az 20 litrelik) yazın balkonda bol güneşle, kışında 10 derecenin altında içeride, iyi bir bakımla, belki yaşatabilirsiniz. Selluka başlığının sayfalarında çok değerli bilgileri ve çalışmaları bulacaksınız:)
Sayın Terra selluka çok yıllık bir sarmaşık. Ankarada büyük bir saksıda ( en az 20 litrelik) yazın balkonda bol güneşle, kışında 10 derecenin altında içeride, iyi bir bakımla, belki yaşatabilirsiniz. Selluka başlığının sayfalarında çok değerli bilgileri ve çalışmaları bulacaksınız:)
Çok teşekkür ederim. Ben de o şekilde düşünmüştüm. Ayrıca kapalı bir balkonumuz var. Yaz kış sardunyalar yaşıyor. O bölümde yaşatabileceğimi umuyorum.
kalambaklı
01-07-2010, 12:42
Sevgili öğretmenim, merak edilecek bir şey yok, selluka' nız sağlıklı bir şekilde büyüyor.
Teşekkür ediyorum çok mutlu oldum sn kalambaklı:) Geçen gün dikkat ettim gövde çift dal sürmeye başlamış. Ama yine de saksısı daha büyük olsamıydı diye düşünüyorum
Yılmaz Yalçın
01-07-2010, 13:51
Teşekkür ediyorum çok mutlu oldum sn kalambaklı:) Geçen gün dikkat ettim gövde çift dal sürmeye başlamış. Ama yine de saksısı daha büyük olsamıydı diye düşünüyorum
Sevgili Sevimk,
Benim selluka da 13 litrelik saksıda sizinki kadar (belki biraz daha büyük olabilir) ve gövdeden 3 ayrı sürgün verdi uzayıp gidiyor.Burdaki üstadlara sordum saksıyı büyüğü ile değiştirsem mi diye ama tavsiye etmediler değiştirmeyi seneye baharda değişirsin dediler..
Köklerini zedelemeden saksıyı değiştirebilirsiniz. İki gün önce iki saksıyı büyüttüm. Hiç bir sorunla da karşılaşmayacağım. Geçen hafta birini toprağa aktardım, o da son derece iyi durumda.
Yılmaz Yalçın
01-07-2010, 14:45
Köklerini zedelemeden saksıyı değiştirebilirsiniz. İki gün önce iki saksıyı büyüttüm. Hiç bir sorunla da karşılaşmayacağım. Geçen hafta birini toprağa aktardım, o da son derece iyi durumda.
Ben de 2 sellukamdan küçük olanı(1 metre uzunluğunda) bahçeye korunaklı bir yere diktim.Kışın İstanbul'un donlarından koruyabilir miyim yaşayarak göreceğim.Diğeri de saksıda ama epey gelişti 2,5 metre boylandı ve gövdeden 3 kol olarak sürgünleri uzuyor.Saksı 13 litre sanki küçük gibi.B5A uygulaması yapıyorum her ay düzenli olarak epey işe yaradı.
Evet olabilir, doğru. Köklerini zedelemeden değiştirebilirsem. Aslında bu ikinci saksı. Fide olduktan sonra saksıya aldım, sonra saksı küçük diye değiştirdim. Keşke o zaman daha büyük saksıya alsaymışım. Çok hızlı büyüyor.
kalambaklı
01-07-2010, 21:05
Sevgili öğretmenim saksınız sanki pek te küçük değil gibi, yanılıyormuyum acaba!...
Yılmaz Yalçın
01-07-2010, 21:07
Sevgili öğretmenim saksınız sanki pek te küçük değil gibi, yanılıyormuyum acaba!...
Sevgili Kalambaklı,
Sizce 11 litrelik saksı küçük mü değiştirilmesi gerekir mi?2 metreyi geçti sellukam.
Benim selluka da dal vermekle meşgul. Boyu ne kadar oldu ölçemiyorum. Bambuya sardırmaya çalıştım, ancak aşağı doğru dönmemekte kararlı. Karşlıklı verdiğimiz savaşı sellukam kazandı. Ne yöne isterse o yöne gitsin diyerek, balkondaki su tahliye borusuna sarılacak şekilde yerini değiştirdim .
Her yaprak dibinden yeni sürgün verecek neredeyse ama gövde hala 2.5 mm filan. Bu sene kalem kalınlığına erişebilecekmiş gibi durmuyor.
cihan_as
01-07-2010, 21:53
Sn kalambaklı'dan aldığım, Sellukam oldukca sağlıklı büyüyor, boyu 1m geçti.
Balkonda kırk litrelik saksılarda diye kendi sellukanızı gösterdiğinizden beri benim gözüme küçük gelmeye başladı sellukamın saksısı:eek:;)
kalambaklı
02-07-2010, 09:40
Sayın Yılmaz Yalçın, 11 litrelik saksıda sellukanız büyür, fakat sağlıklı çiçeklenme yapamaz, bence 30-40 litrelik saksıya dikerseniz daha güzel gelişecektir.
Kolay gelsin.
Yılmaz Yalçın
02-07-2010, 09:44
Sayın Yılmaz Yalçın, 11 litrelik saksıda sellukanız büyür, fakat sağlıklı çiçeklenme yapamaz, bence 30-40 litrelik saksıya dikerseniz daha güzel gelişecektir.
Kolay gelsin.
Aslında bahçeye diksem mi diye çelişkide kaldım..İstanbul'da güneye bakan korunaklı bahçeme diksem kışın donlarda saman ve at gübresi ile sarsam soğanını bahara çıkartabilir miyim ya da yeniden sürgün verir mi sizce?
kalambaklı
02-07-2010, 09:45
Sevgili öğretmenim, saklılar küçük olunca sağlıklı köklenme olamadığı için bitki cılız kalıyor ve sonunda çiçek veya meyveleri de kendisi gibi oluyor.
Yapacak tek şey uygun büyüklükte saksılara dikmek, kolay gelsin.
Saygı ve sevgiler,
Son haftalarda çıkan sürgünlerin yaprak sürgünleri olduğundan şüphelenmiştim, yaprak sürgünüymüş çünkü şimdi çok farklı, yuvarlak oluşumlu minik sürgünler var, eminim çiçek. Fotoğraf makinemin çekeceği kadar olunca fotoğrafları ekleyeceğim.
Toprağa aldıktan sonra gelişim çok hızlı oldu, yeri de bol güneş görüyor.
Korunaklı bir yere diktim, kışa girerken kökünü korumaya çalışacağım. Geçen kış evde tavanı cam, aydınlık, ılık güzel bir yere koymuştum ama hastalıktan kurtulamamıştı.
Yılmaz Yalçın
03-07-2010, 22:32
Saksıdaki selluka epey sürgün veriyor ama çiçek oluşumu henüz yok.
Orhan Özbilgiç
04-07-2010, 11:54
Sevgili Ahmeter' in armağanı olan Selluka'm da, epeyce tomurcuk belirdi.:) Daha önce, sürgün uçlarını çiçek tomurcuğu sanmıştım. Ama bu kez yanılmış olamam.;)
157748
157749
Ben de sürgün olmayışından şikayet ediyordum Kalambaklı'nın yaptığı gibi balkon demirine yatay olarak sardırdım işe yaradı.. Lablab tomurcuk yaptı ama selluka henüz sessiz..
Selluka 4 m tırmandıktan sonra (altındaki domatesler 150 cm uzunlukta) köşede ipi takip edemedi, olduğu yerde daireler çizip genişliyor. Gövdede bir sürü sürgün üst üste sarılı, çapı yaklaşık 2,5 cm civarında. Sürgünlerde beklemediğim kadar çiçek tomurcuğu var.
158846
Yılmaz Yalçın
09-07-2010, 09:47
[QUOTE=kalambaklı;669496]Sayın öğretmenim, tohum paylaşım zamanı size tohum verecek bir çok üyemiz çıkacaktır.[/QUOTE
teşekkürler kalambaklı,
dün kemeraltına gittim ve orada selluka tohumu sordum. çiçeğin kendi var ancak tohumu olmaz dedi. tohum diye alacağın sellukanın orjinali değildir dedi.
forumda eski mesajları okurken bir arkadaş esnaf derneğinden selluka tohumu aldığını yazmış. bunu çiçekçiye söyledim fakat orada selluka değil başka bir çiçeğin( adını hatırlayamadığım) tohumu dağıtılıyor dedi.
ben bu tohumları ankaradaki annemede yollamak istiyorum. fakat orada yetişmezmiş. bu konudada lütfen benimle bilgilerinizi paylaşın. ankarada yetişir mi yetişmez mi?
birde sizce yetişmiş olan sellukayı alayım mı, tohumda mı yetiştireyim. çok pahalıda değildi 15 tl.
çok dertliyim epey yazmışım. sevgiler...:rolleyes:
Sevgili Kalambaklı Üstadımız daha iyi cevap verecektir ama ben de kendi tecrübem ışığında cevap vermek isterim.Bence fide selluka almanız daha mantıklı çünkü tohum yetiştirmek için biraz geç kalmışsınız mevsim itibarı ile.Ankara'da yetiştiren arkadaşlarımız var.Ancak en az 20 litrelik saksıya(30 litrelik olursa daha iyi olur çiçekleri bol ve güçlü olur)dikmeniz gerekir.Ankara'da kışı dışarıda çıkaramayacağından saksıda olması ve içeriye almanız gerekecek kış mevsiminde.Bunun dışında bol güneş gören bir yerde sağlıklı gelişir.En çok sevdiği şey güneştir.
kalambaklı
09-07-2010, 10:11
Sayın rahna mosa, Yılmaz beyin yazdıklarını uygularsanız Ankara' da da yetiştirebilirsiniz.
Ayrıca satıcılara kanmayın içlerinde ne sattıklarını bile bilmeyenler var, bende diğer çiçeklerin yanında çıkmış selluka fidelerinden bir kaç tane var ama size nasıl ulaştırırm bilemiyorum.
Memet arkadaşımda da fide var olduğunu biliyorum, Seferihisar tarafına yolunuz düşerse Çamlı köyüne yakın yerde memet arkadaşımın atölyesi var oradan alabilirsiniz.
Urla' ya yolunuz düşerse ben size verebilirim.
Saygılar.
Yılmaz Yalçın
10-07-2010, 17:07
Sevgili Kalambaklı,
Bugün tavsiyeniz doğrultusunda 15 litrelik saksıda bulunan 2,5 metrelik sellukamı 31 litrelik saksıya atardım.Yalnız aktarırken eski saksının dibine dolanan epey uzamış olan köklerin etrafındaki topraklar dağılıp döküldü yani kökün büyük kısmını büyük saksıya çıplak koymak zorunda kaldım ve etrafını bahçe toprağı ile doldurdum ve peşinden heme suladım.Sizce sellukanın kökleri hasar görmüş olabilir mi?Sellukamın kuruma ihtimali var mı?
Sarmaşıkların bizim gibi gözleri yoksa da bir şeklide gördüklerine inanıyorum. Selluka gibi hızlı büyüyen sarmaşıklar şaşırtıyor, ne güneş ne de rüzgara göre yönleniyorlar, tutunacak ne varsa ona göre gidiyorlar. Gövdeden çıkan yeni dallar, su borusuna tutunacak yakında.
159411
Bir kaç gündür bu küçük tomurcuklara bakıyordum:
159415
159412
Başımı az kaldırınca bu salkımlara şaşırdım:
159413
Bugün en üstteki bir karışa yakın boyda salkımları görünce daha çok şaşırdım.
159414
Sellukalarınızın ilk yılı zayıfsa ümidinizi yitirmeyin derim. Geçen yaz sonu Sn. Ahmeter verdiğinde bir yıllıktı ama bunun yarısından da küçüktü. Toprağa geçirince de iyice güçlendi.
kalambaklı
10-07-2010, 18:57
Sayın Yılmaz Yalçın, bir süre yaşadığı stresten dolayı durgunluk yaşayabilir, ama kısa sürede bunu atlatacak, bir kaç gün gölgede bekletmeniz stresini azaltmasını sağlayacaktır.
Sağlıcakla kalın,
Sevgili Kiraz
Sellukayı bahceye dikmişsin, ben cesaret edemedim. Keşke 2 saksıdan birini dikseydim. Şimdi ise kuruyan kiraz ağacına sardırdım, acıp dikmek zor olacak. Denesem mi acaba. ( şeytan gıdıklıyor yine beni:dilli:)
Sevgili Ahmeter den, gecen sene gelen fidelerimdi bunlar.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
Haklısınız Sn. Kalambaklı, zaten hızına yetişemiyorum, her gün yeni haber veriyor, gerçekten güzelmiş.
Sevgili Cemo, belki risk ama ben olsam toprağını dağıtmadan bahçeye geçirirdim (eğer kışın köklerini koruyabileceksen). Bu mevsimde kesin sarsılır ama toprağı hiç dağılmadan nakledersen çabuk toparlanır. Bunları selluka tecrübemden yazmıyorum, ben de yeniyim ama ben olsam yapardım. Yeri mutlaka çok güneş almalı.
Yeri tam güneş. Bizim iklim sizinki ile aynı gibi. Bol koyun gübresi ve samanla örteriz kışın. Denemekte fayda var, bir saksıyı yere dikeyim en kısa zamanda. Saksıda kökler çok ısınıyor önde kalan saksıya koruma yapmadığımdan bugün gördüm ki, altta yaprak sararmaları oluşmuş.
Toprağa aktarın, kışın malçlarsınız, bu sene ben bazı kökleri söküp soğanlarını dışarda tutmayı deneyeceğim. Eğer etkili olursa, lale soğanları gibi ilk baharda tekrar toprağa dikerek soğuk iklimlerde de yaşatmış oluruz.
Yılmaz Yalçın
10-07-2010, 23:01
İstanbul'da geçen kış gördüğüm dondan sonra sizin kadar iyimser değilim arkadaşlar:(Gerçi benim bahçenin bulunduğu semt oldukça yüksek ve karasal iklim hakim..İstanbul'un en çok kar alan semtlerinden birisi..AKOM binası da benim evin karşısında..Yani kışın maksimum eksi değerler görüyoruz burda ve 2 yaseminimi kaybettim malçalama yapmama rağmen koruyamadım çünkü -10 a kadar düştü sıcaklık..O düşük sıcaklıkta nasıl malçalama yaparsanız yapın kesinlikle kurtaramassınız sellukayı..Bu arada sellukanın dayanabildiği en düşük sıcaklık değeri nedir?Mesela -5 derece olan yaseminlerin hepsi donmuştu.
Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 10:19
Sayın Yılmaz Yalçın, bir süre yaşadığı stresten dolayı durgunluk yaşayabilir, ama kısa sürede bunu atlatacak, bir kaç gün gölgede bekletmeniz stresini azaltmasını sağlayacaktır.
Sağlıcakla kalın,
Sevgili Kalambaklı,
Saksısını değiştirdiğim selluka strese girmediği gibi aksine sürgün vermeye devam ediyor..Öyleki sabah küçük olan sürgünü akşam en az 30 cm uzamış görünce hayretler içinde kalıyorum..Çok arsız bir sarmaşık:)Ama sürekli sürgünde daha tomurcuk oluşumu yok..Diğer sellukamı ise kışın donma riskini göze alarak bahçeme diktim yaklaşık 1 ay önce ama pek gelişmedi henüz güneş görmesine rağmen tek gövde olarak uzuyor ve gövdesi ince.
Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 20:27
Sellukam 3 metreye yaklaştı ve gövdeden 2 ayrı sürgün daha verdi..Henüz tomurcuk belirtisi yok..2 gün önce saksısını 31 litrelik saksı ile değiştirdim.
http://img257.imageshack.us/img257/5053/selluka9.jpg
Yapraklanma devam ediyor, boyu uzuyor. Henüz tomurcuk oluşumu yok. Sıcakları ancak gördüğümüz için sorun yapmıyorum ama yine de gelişimi için vitamin vermek gerekiyor mu?
kalambaklı
13-07-2010, 16:34
Sevgili öğretmenim, sanki yapraklarda kırmızı örümcek var, sararmış yaprakları daha yakından fotoğraflarmısınız.
Şimdi telaşlandım işte. Ben örümcek görmedim ama tamam fotoğraf çekeyim yine:(
Sevim Hanım, sağlıklı yapraklar daha koyu yeşil oluyor. Kırmızı örümcek ya da başka zararlıdan değilse vitamin gerekebilir.
Yılmaz Yalçın
13-07-2010, 16:56
Sevim Hanım, sağlıklı yapraklar daha koyu yeşil oluyor. Kırmızı örümcek ya da başka zararlıdan değilse vitamin gerekebilir.
Sevgili Kiraz,
İstanbul'da sellukanın ilk çiçeklerini siz göreceksiniz sanırım:)Benimki habire sürgünde,sürgünler çok hızlı gelişiyor gözlerime inanamıyorum bazen:)
Sevgili Yılmaz, tomurcuk görmeniz yakındır. Bendeki üstteki tomurcuklarda beyazlanma şimdi daha belirgin oldu.
Daha önce yazmayı unuttum, saksıda sürekli vitamin istiyordu, bahçeye geçireli sadece su verdim.
Yılmaz Yalçın
13-07-2010, 17:06
Sevgili Kiraz,
Peki sizin selluka kaç yaşında?Benimki 15 Mayısta fide olarak Sevgili Acemifüsun'dan gelmişti sanırım Şubatta tohumdan yetişmiş fide idi yani bu yılın sellukası..Buna rağmen 3 metreye ulaştı ve gövdesinden 5 ayrı yerden kol şeklinde sürgünler verdi..Benim bahçedeki bitkilerin çoğu ya güneş azlığından ya da bir mineral ya da vitamin eksikliğinden midir bilemedim geç ve az çiçekleniyor:(Gerçi Sellukam 12.30-17.00 arası sürekli güneş görüyor.Sevgili Haticenin hediyesi (yine bu yılın fidesi)sellukayı da bahçeye diktim kışın artık malçalama yapıcam:)Ama o saksıdaki gibi çok gelişemedi nedense güneş gördüğü halde.
Sellukamı bahceye diktim, haydi hayırlısı:))
Bitki gecen yıldandı, üzerinde tomurcukta başlamış.Umarım birşey olmaz.
Yılmaz Yalçın
14-07-2010, 08:43
Sellukamı bahceye diktim, haydi hayırlısı:))
Bitki gecen yıldandı, üzerinde tomurcukta başlamış.Umarım birşey olmaz.
Sevgili Cemo,
Cesaretinizden dolayı sizi kutluyorum:)Birşey olmaz ben de saksı değişimi yaparken kökleri epey zedelememe rağmen banamısın demedi sellukam ve sürgüne devam ediyor:)Şimdi sellukanızın tomuırcukları daha iri olacak.
Sevgili Yılmaz, sellukamın iki yaşında olduğunu tahmin ediyorum. Sizinki dikilişine göre oldukça iyi, nazar değmesin:)
Sevgili Cemo, kökler zorlanmadıysa hiç bir şey olmaz merak etme, bak nasıl gelişecek.
Fotoğraf çektim yeniden umarım bir problem yoktur. 20 20 20 besin vermiştim. Demir mi vermem gerekiyor. Ya da ne yapmalıyım.
Gayet sağlıklı, demir vermenize gerek yok, aynı gübereye devam edin. Hümik asit kullanın.
Teşekkür ederim.:) Humik asidim var, vereyim. Fotoğraf makinasının tarih ayarını düzeltmemişim. 2008 görünüyor:o Fotoğrafı akşamüstü çektim sn kalambaklı ve sevgili kirazın uyarısıyla.
kalambaklı
14-07-2010, 17:04
Sevgili öğretmenim, sellukalarınızda bence kırmızı örümcek var, çıplak gözle göremezsiniz, ilaçlamanızı tavsiye ediyorum, ben 15 günde bir ilaçlama yapıyorum ve genede sellukalarıma kırmızı örümcekler istila ediyor.
İlginç olanı ise bahçede olan sellukalarımda kırmızı örümcek istilası yok denecek kadar az.:eek:
Evet şimdi kırmızı örümcek için ne yapabileceğimizi araştıralım, sonra büyüteçle yapraklara bakalım:(
kalambaklı
14-07-2010, 17:30
Evet şimdi kırmızı örümcek için ne yapabileceğimizi araştıralım, sonra büyüteçle yapraklara bakalım:(
Zirai ilaç satan yerden kırmızı örümcek ilacı alınır, ölçülere göre sulandırılır ve rüzgarsız bir zamanda yapraklara püskürtülür.
Sonunda bir süreliğine kırmızı örümceklerden kurtulunur, kolay gelsin.:p
Allaha emenet diyerek, saksıyı bahceye diktirttim. İki saksıyı da aldım( hata etmedim umarım)
Dikim sırasında görmedim, inşallah kökü oynatmamışlardır. Şimdilik altta birkaç yaprak sararması var. 20 20 20 gübre de verdim, izleyip durumu göreceğiz bakalım.
Sevgili öğretmenim, sellukalarınızda bence kırmızı örümcek var, çıplak gözle göremezsiniz, ilaçlamanızı tavsiye ediyorum, ben 15 günde bir ilaçlama yapıyorum ve genede sellukalarıma kırmızı örümcekler istila ediyor.
İlginç olanı ise bahçede olan sellukalarımda kırmızı örümcek istilası yok denecek kadar az.:eek:
Benimki de bahçeye geçtikten sonra kırmızı örümcekten kurtuldu. Önceleri sulandırılmış kükürt kullanıyordum, bir süreliğine iyi sonuç veriyordu. En son neem azal kullandım, ya bundan sonra ya da bahçeye geçince tekrar kırmızı örümcek olmadı.
Yılmaz Yalçın
14-07-2010, 22:29
Benim sellukada henüz kırmızı örümcek yok..İnşallah görmem:)Bir sıra tırtıl istilasına uğramıştı bahçem ama birden kayboldular:)Sellukamın gövdesinden çıkan oldukça kalın ve siyah renkli sürgün üst kattaki komşumun balkon demirine kol atıp düğümlemiş kendisini çektim ama gelmiyor inatla:)Eşimle çok güldük:)Komşunun balkonu daha çok zaman güneş alıyor sanırım bunu keşfetti:)Kokusunu komşumuz hissedecek:)Yeni evlenip taşınan komşumuza evlilik hediyesi oldu gerçi daha haberleri yok bu durumdan:)
rahna_mosa
15-07-2010, 07:56
yılmaz bey komşunuzunda bu durumdan rahatsız olacağını hiç sanmam. ben hala selluka sahibi olamadım. memet beyden alıcam ama hala gidemedim. acaba zamanı geçmişmidir. yani bu süreden sonra almam fayda sağlarmı? yoksa kışın tohumdan mı ekeyim? ne dersiniz?
Yılmaz Yalçın
15-07-2010, 15:37
yılmaz bey komşunuzunda bu durumdan rahatsız olacağını hiç sanmam. ben hala selluka sahibi olamadım. memet beyden alıcam ama hala gidemedim. acaba zamanı geçmişmidir. yani bu süreden sonra almam fayda sağlarmı? yoksa kışın tohumdan mı ekeyim? ne dersiniz?
Sevgili Rahna,
Mutlaka alın derim Mehmet Bey'den sellukanızı.Büyük bir saksıya ya da İzmir'de bahçeye rahatlıkla dikilebilir..Çok hızlı büyüdüğünden çiçek açacaktır..
Bugün baktıramadım fırsat bulup yarın ilaç baktıracağım ama merak ettiğim bir şey var. Tamam gözle görünmüyor bu zararlı. Peçete nemlendirdim. Yaprakların üst ve alt kısmına sürdüm, sap kısmına falan. Renk değişikliği olacak mı diye baktım. Olmadı.:eek:
Eğer kırmızı örümcek varsa önce minik minik sarı noktalar oluşuyor, yapraklar kısa zamanda bozulup dökülüyor. Yaprakların altında (özellikle uç yapraklarda) çok küçük noktalar halinde seyrek de olsa zararlı gözükebiliyor. Belki sizinkinde yoktur.
acemifüsun
15-07-2010, 19:18
[QUOTE=Yılmaz Yalçın;672521]Benim sellukada henüz kırmızı örümcek yok..İnşallah görmem:)
Sevgili Yılmaz sellukan sana gelmeden, en az 4 kere kırmızı örümceğe karşı ilaçlandı:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.