PDA

View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17

sercan1969
12-10-2009, 10:05
Arkadaşlar 3 tip çiçek vardır.

1. Dişicik tepesi ile erkek organlar aynı seviyede
2. Dişicik tepesi erkek organların üstünde
3. Dişicik tepesi erkek organların altında.

Selluka 2. sıradakine uygun dolayısıyla tozlaşması imkansiz değil ama diğerlerine göre biraz daha zahmetli gerçekleşiyor.

sebnem34
13-10-2009, 12:12
Sevgili Kalambaklı, perşembe 8.10.2009 da toprağa diktiğim deneme amaçlı 3 tohumdan 2 si 12.10.2009 itibariyle hayata merhaba dediler ben de onları çıkarıp kenar kısımlarını çıkarmalarına yardımcı oldum . bu sabah bir adet miniminnacık yaprakçık 2.sinden de çıkmış. bol bol oksijenli su ile suladım (kurudukça) çok ışık vermedim. biraz büyüyünce de Roa Nature ile beslemeye başlayacağım. Umarım Ekim bebeklerini büyütürüm ve bozulmazlar. 3. tohum kendine geliyor ve kıpırdanma var. Sabrettim ve 4 gün kesinlikle sularken bile toprağı kaldırmadım. pzt akşamı dayanamadım bir baktım tohumlar köklenmiş :) teşekkürler Sn. Kalambaklı bu mevsimde sellukam böyle çimlenirse ağustosta sanırım çiçek içinde olur değil mi:):p:rolleyes:

selis
13-10-2009, 12:40
Şebnem, umarım sağlıkla gelişirler.. Güneş görmelerine izin verin..

Sellukanın nazlı bir bitki olduğuna inanmıyorum artık.. Zamansız dikilen tohumlar çimleniyor, eylülde diktiğim çelikler kök atmış, üreme organları hareket ediyor.. :p İlginç bir bitki..

lastmohikan
13-10-2009, 12:43
işte yavru sellukalar 6 10 2009 saat 21:00 da ekildiler.107852

107853

kalambaklı üstadıma saygılar.

sebnem34
13-10-2009, 12:44
sevgili selis, şu an plastik küçüçük bir cola şişesinde sera da ve sıcaklığı onla sağlıyorum yapraklanınca minicikte olsa sanırım yavaş yavaş güneşe alıştırmam gerekiyor. O kadar sevinçliyim ki bilemezsiniz. minicik yaprakları sanki güneşe dayanamaz gibi geldiğinden direkt güneşe koymadım yavaş yavaş :)

sebnem34
13-10-2009, 12:46
Sn. lastmohikan sizinkide tohuımdan mı? çelik mi? umarım benim minikler de bu kadar büyürler... Maşallah tohumdansa büyük başarı elde etmişsiniz. Çiçekleri bol olsun sellukanızın..

lastmohikan
13-10-2009, 12:50
tohum dan bu hale geldiler sıcak tutulmayı sevdiler galiba.

simurg221147
13-10-2009, 20:29
Sevgili ağaç dostları,
Bir dostum saksı içersinde uzunluğu iki metre kadar olan bir selluka getirdi. Bahçenin en güneşli yerine koydum. Ama ne yer ne içer bilemiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız mutlu olurum. Daha çok pratik bilgilere gereksinim duyuyorum. Selam ve saygılarımla.
Diye yazdığım mesaj farklı bir forumda yayınlandı. Sağolsun trida beni bu tarafa yönlendirdi. Aynen yukarıdaki dileklerimi yineliyorum. Uzmanlar hadi yol göstermeye. Selam ve saygılarımı da yineliyorum.

Kadir Başkök
13-10-2009, 21:01
Sevgili dostlar tohumlarınızın yeşillendiğini görünce sabırsızlanmaya başladım. Sevgili Kalambaklı tohum konusunda zamanı geldiğinde paylaşacağını söyledi, sağolsun. Benim bir sorum olacak. Şubat ayında dikilecek tohumdan aynı yıl içerisinde çiçek alabilmemiz mümkün olacakmı? Çiçek için şimdiden tohumu dikmek gerekiyorsa Sayın Kalambaklıyı tekrar rahatsız edicem...

memet
13-10-2009, 21:50
Tohumlarınızı çok erken çimlendirdiniz, kış boyunc aısı kontrollü bir sera ortamı sağlamanız gerekecek.

Güngör Salman
13-10-2009, 22:10
Bu da benim sellukam.

Orkun Kırcı
13-10-2009, 22:21
Tohumlarınızı çok erken çimlendirdiniz, kış boyunc aısı kontrollü bir sera ortamı sağlamanız gerekecek.

Kesinlikle sana katılıyorum sevgili Memet. Ben 16 ocakta ektim tohumları ama o zaman Bayburttaydım. Orada kış şartlarında hiç gelişmedi. 26 mayısta Aydın'a geldiklerinde sadece bir karış olmuştu boyları. Anlıycanız çimlenen tohumlar yaz sıcaklarına kadar çok sıkıntı yaşıyor, bir de içeride olunca hastalık durumu artıyor bence.

Adalet Yağcı
13-10-2009, 22:35
Benim sellukam bahçedeydi, bütün yaz gelişmedi, ben de yeniden saksıya alıp Mersin'e getirdim.
Ne dersiniz, bu selluka (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=107764&d=1255378073) seneye çiçek verir mi?

Volare
14-10-2009, 08:18
Benim sellukam bahçedeydi, bütün yaz gelişmedi, ben de yeniden saksıya alıp Mersin'e getirdim.
Ne dersiniz, bu selluka (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=107764&d=1255378073) seneye çiçek verir mi?

Hiç şüpheniz olmasın , mart nisanda ektiklerim bile açtı ;)

lastmohikan
14-10-2009, 08:29
İZMİR in avntajlarını kullanacağım dışarı alacağım zaman haftaya galiba naylon çevrili bir köşe hazırlamayı düşünüyorum şubat ayına kadar böyle muhafaza ederim hem bahçeyede alışmış olur.

kalambaklı
14-10-2009, 09:12
Sn. Kalambaklı bu mevsimde sellukam böyle çimlenirse ağustosta sanırım çiçek içinde olur değil mi
Çimlenen sellukalarınızı aydınlık bir yere koyun ve zamanla aydınlık oranına güneş gerekecek sonunda kış sezonunu sağlıklı geçerse çiçeklenme olur.
Ayrıca fide 50 cm geçtikten sonra saksı boyutunu büyük tutun, sonunda çiçeklenmeyi sağlarsınız düşüncesindeyim.
Saygılar,

Barçman
14-10-2009, 15:14
Bende bugün Söke pazarından sağlıklı bir selluka aldım
Üstünde tomurcukları var yakında çiçek açacak
Ben sellukamı oldukça büyük bir saksıya dikeceğim ve balkonumun en kuytu köşesine koyacağım
Tohumların nerede olduğunu keşfedersem sizler için toplarım

Orkun Kırcı
14-10-2009, 18:25
bende sellukamı büyük saksıya diker dikmez sellukayla ilgili bir araştırma yaptım
evet renkleri farklı çeşitleri var benim aldığım selluka eflatunun tonları ve beyaz karışımı renkleri olan çiçekler açıyor ve çiçekleri harika kokuyor

Sevgili Barçman sizin sellukanız Kadir beyin verdiği linktekinin aynısı olmalı. Bahsettiğiniz renkliler zaman geçtikçe dip tarafları sarı-bej tonları oluşuyor. Linktekinin öyle gür olması büyük ihtimalle bol gübreli iyi bakımdandır.

memet
14-10-2009, 18:54
Kadir beyin verdiği linkteki renklerle biraz oynanmış.

Sergüzen
14-10-2009, 20:37
Nihayet benim selluka da açtı.

Orkun Kırcı
14-10-2009, 20:52
Elbette fotoshop var ancak oradaki hemen hemen tüm renk tonları çiçekte mevcut oluyor. Orada sadece biraz daha abartılı parlaklık ve keskinlik var. Krem, lila, sarının tonları çiçeğin yapısında olan renkler zaten...

Barçman
15-10-2009, 07:44
Bu konuyu büyük bir dikkatle takip ediyorum.
Bitkinin rengiyle ilgili bilgiler için teşekkür ederim
Demekki benim dün aldığım sellukamda solmaya başlayınca sarı renge bürünecek
Benim selluka yetiştiricilerine bir sorum olacak
Sellukam oldukça büyük bir saksıda ,Balkonumun en kuytu köşesine yerleştirilmiş durumda Kışı sağlıklı geçirmesi için alacağım başka bir önlem varmı acaba?

kalambaklı
15-10-2009, 08:50
Sayın Barçman; Saksının büyüklüğü ve bitkinin kuytu yerde olması çok iyi.
Saygılar,

Barçman
15-10-2009, 09:20
Sayın Barçman; Saksının büyüklüğü ve bitkinin kuytu yerde olması çok iyi.
Saygılar,

Yani başkaca bir önleme gerek yok öylemi*
İlginiz için çok teşekkür ederim

kalambaklı
15-10-2009, 09:42
Yani başkaca bir önleme gerek yok öylemi*
Sayın Barçman; Çok soğuklarda don olayı yaşamazsa hiçbir problem olmaz, yalnızca yapraklarını dökecek üst kısımları kök kısmına doğru kuruma yapacak ve baharda tekrar filizlenecektir.

imiathiel
15-10-2009, 14:56
Evde kapalı balkonda selluka yetiştirmek mümkün müdür acaba?

Orkun Kırcı
15-10-2009, 17:32
Bildiğim kadarıyla yetişir ama çiçeklenmezler.

lastmohikan
15-10-2009, 18:24
işte yavru sellukalar ın son durumu

108214

108215

108216

sercan1969
15-10-2009, 18:28
Yapraklarından biri kurumuş mu yoksa ben mi yanlış görüyorum?

memet
15-10-2009, 18:56
Erken çimlendirdiniz, yaza kadar gerekli sera koşullarını sağlamalısınız.

kalambaklı
15-10-2009, 19:05
Evde kapalı balkonda selluka yetiştirmek mümkün müdür acaba?
Dışarıda saksıda bile zor gelişiyor, balkonunuz bol ışık alıyorsa yetişebilir fakat çiçeklenmesinde problem yaşarsınız.
Saygılar,

lastmohikan
15-10-2009, 20:06
yapraklar sağlam kalp şeklinde çıktı birinin yaprağı tam güney den gelen ışığı 6-8 saat arasında çok iyi derecede alabiliyorlar diğer saatlerdede güneş oldukça ışık var,bir tanesinden bonsai yapmak niyetindeyim ön form olsun diye taştan saksı bile hazırladım diğerleri gayet iyi zaten 3 tohum ekmiştim fire yok çok şükür.

yakında bahçeye geçecekler güzel korunaklı bir mekan hazırlıyorum süs havuzumun altına ama ışık alacak yerde var baharı getirsin orda.

minik kuşşum sellukam

ben onlarıı saksııya hapsetmem sadece bonsai düşşündüğğüm hariç hepsi toprağğa bahçeye dikilecekler. saygıılar Üstadım

108239

memet
15-10-2009, 20:24
sellukayı bonsai yapmak konusu biraz abartılı olmadı mı?

lastmohikan
15-10-2009, 20:53
neden sellukadan bonsai olmazmı hocam?
bonsai sellukaya uymazmı yoksa, selluka bonsai işinemi ağır gelir.

Orkun Kırcı
15-10-2009, 20:55
Bonsai konusunda Memet beyin lafının üstüne laf söylemem yanlış olur ama bence de sarmaşık üstelik sellukadan bonzai olmaz. Tohuma yazık olur diye düşünüyorum.

lastmohikan
15-10-2009, 21:53
Ben bi bakayım terslik olursa bahçeye alırız bahara kadar bi dursun bakalım.

Begonvilden ve amerikan sarmaşığından oluyo.

Sayın ORKUN KIRCI selluka sı sarmaşık olupta tohum alınabilir halde olanlar selluka tohumlarının hepsini ekip yetiştiriyorlarmı ki bizim tohum heba olsun biz bir deneme yapalım dedik ve yapmayada karlıyım ha olmazsa denenmiş oldu deriz.

ama sizin kötü bir tecrubeniz olduysa lütfen yazın ki tohuma yazık olmasın.

Orkun Kırcı
15-10-2009, 22:39
Benim herhangi bir tecrübem olmadı. Bitkinin çok hassas olmasına dayanarak söyledim. Begonvil vb karşılaştırma yapmayın bence. Bir de konunun tamamını okursan bir tohumun bile ne kadar değerli olduğunu göreceksin:) Sana kolaylıklar diliyorum..

lastmohikan
15-10-2009, 22:49
hocam sellukayı bitme noktasına kadar getiren durumun en büyük sebebi bahçeli evlerin azalıp binaların artmış olmasıdır bence benim amacım muhakkak bu tohumlardan bazılarını sarmaşık haline getirmek ve etrafımdaki diğer bahçeli evlerinde selluka sahibi olmasını sağlamak. ben konunun farkındayım ,Türkiyede az kaldığı bilinen bu sarmaşığı sürekli bu saksıda tutmam mümkün değil zaten biraz kök versin boy atsın onu bahçede şekillendiririm,
3 tohumun 3 üde çimlendi boy verdi diğer tohumları bekletiyorum şubat 15 meselesine binayen. inşallah ileride bunların tohumlarını postaya verenlerden olurum.

Pirelerin hepsi aynı yorganda değil yani saygılar hocam bu pitkiye olan duyarlılığı inanın paylaşıyorum bakabileceğime inanmasaydım istemez ve ekmezdim.

Dua edin muvaffak olalım da şu bitki EGE süsü olarak devam etsin.

Orkun Kırcı
15-10-2009, 22:59
Allah yardımcın olsun denemelerinde. Gelişmeleri takip ediyorum. Bu arada bende 14 gündür ayrıyım çiçeğimden neyseki yarın görebilicem. En son iki tane fasulyemi kurt delmişti. Umarım diğerleri sağlamdır.

acemifüsun
15-10-2009, 23:05
Sevgili lastmohikan yeni tohumdan çıkan minik sellukanıza sera şartları gerektiğini söylüyor Mehmet bey, fakat siz hemen bahçeye dikmeyi düşünüyorsunuz.
İsterseniz uygun zamanınız olunca Selluka başlığını baştan sona bir okuyun, Mehmet beyin, Sn.ahmeterin ,Mine hanım ve bir çok arkadaşın bu konudaki çalışmalarını, deneyimlerini, paylaşımlarını, emeklerini hayretlerle ve mutlulukla göreceksiniz, sevgiler:)

lastmohikan
15-10-2009, 23:43
Sayın acemifüsun:

Bahçede sera ortamı sağlanabileceğini biliyorsunuz galiba mesajı iyi okursanız süs havuzumun altına güneş gören bir yerde gerekli şartları hazırlayacağımı belirtmiştim her insanın kendi paylaşımı olması gerektiğine inanıyorum. okumadan bir iş yaptığımı zannetmiyorum.

Bitkilerin üzerine çok düşerseniz naz yapar sonuçta problemli olurlar vara yoğa ağlarlar eğer sizin mantığınızla hareket edersek ne yiyecek bitki bulunur nede sürülecek bitkisel parfüm siz biraz okuyun bence fransa ve amerikada ticari kokulu bitki yetiştiricilerinin bitkilere bakış açılarını.

tohum ekeceğim toprağı çok önceden direk doğadan alırım ,elerim,fungusit ve böcek ilacı konsantrasyonuyla yıkar bir kaç gün bekletirim kuruduktan sonra içine keçi gübresini ve demir tozunu katıp birkaç gün daha bekletirim ve tohumu daha sonra ekerim torfa çok güvenmiyorum çünkü ne zaman hazır torf kullansam aksilik oluyo

ha unutmadan toz halde mangal kömürü eklerim bünyeye.

sercan1969
16-10-2009, 20:21
Sellukadaki tohum baklalarını gördükten kaç gün sonra tohumlar olgunlaşıyor?
Tecrübesi olan arkadaş var mı?

İklimsiz
16-10-2009, 22:56
Merakınızın aynısı bende de uyandığından aynı soruyu sormuştum :)

Biraz daha beklememiz gerekiyor (Biraz daha beklememiz gerekiyor) :)

kalambaklı
17-10-2009, 10:11
]Değerli dostlar, sellukalarım büyümeye başladı.[ATTACH]108430[/ATTACH

ahmet salih
17-10-2009, 11:33
15 gün önce Sn;Volare'nin önerisiyle bahçeye aldığım sellukam nihayet açtı, muhteşem bir kokusu var. Teşekkürler volare, kıyamadığım için bu yıl bahçeye almayı düşünmüyordum.sizin fırça uygulamasını yapmak istiyorum, fakat sonraki mesajlar kafamı karıştırdı, 3705 no lu mesajınızı uygulamamda sakınca yok sanırım.

Volare
17-10-2009, 11:35
Maşallah ,
yok tabi , ben birazdan benim tohum kapsüllerini yükleyeyim de ikna olun :)
Arka planda bu sellukanın saksısı görülüyor , bu kadarcık saksıdan ;)
Üstteki saksıda da Karaka black'ın bir yan dalını hendek yatırma/daldırmamıydı (?) yaptım ,
bekliyorum :rolleyes:Yani sözümü tutmak için çabam da resmedilmiş oldu.

simurg221147
17-10-2009, 20:39
Sayın ağaç severler,
13 Ekim günü 3799 nolu mesaj ile yeni sahibi olduğum selluka için yardım talebinde bulundum. Ya benim mesajım görüntülenemedi ya da sizler yanıt vermeğe değer görmediniz. Fotografını göndermeye çalıştığım /forumda yeniyim acemilik yapabilirim) selluka ile başımızın çaresine bakacağız. Grubunuza iyi sohbetler diliyorum.
Saygılarımla.:(

memet
17-10-2009, 21:37
Bence şikayet etmek yerine forumda yeterince olan bilgiyi okumanız yeterli olurdu. Cevap verilmemesinin nedeni zaten varolan bilgiye kolayca ulaşabileceğinizi herkes bildiği içindir.
Forumu okuyarak başınızın çaresine nasıl bakacağınızı kolayca anlayablirsiniz.

simurg221147
17-10-2009, 23:55
Sayın Mehmet,
129 Sayfada 3860 mesajı tek tek okumak hayli zamanımı alacaktı. Bende dostlarımın neler yazdığını bilmek isterim. Ama bahçedeki varlık yemek istiyor, bakım istiyor. O nedenle yardım istedim. Ayrıca bende şu bilgiler var. Nereden bulduğumu anımsamıyorum, belki sizlerden ya da Murat Pilevneli'den kopyalamış olabilirirm. Selluka (Vigna caracalla)

Selluka, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinde rastlanılan, eski İzmir evlerinin vazgeçilmez sarılıcılarından, hoş kokulu bir sarmaşıktır. Tohumla üretildiği ve artık pek kimseler tohumdan üretimle uğraşmadığı için, zamanla kaybolmaya yüz tutmuş çiçekler içine girmiştir.

Sellukalar.JPG

Familya: Leguminosae

Alt familya: Papilionaceae, Fabaceae

Sinonim: Phaseolus caracalla

Türkçe İsmi: Selluka, Zülf-ü aruz

Yabancı dillerdeki isimleri: Schneckenbohne-Corkscrew Vine-Giant Snail Bean-Snail Vine

Bitki gurubu:Sarılıcı-Tırmanıcı

Menşei (Yurdu):Güney Amerika

Yetiştiği Bölgeler:Tropikal ve subtropikal bölgeler

Habitat: Çok yıllık, çok hızlı büyüyen, odunsu köklü.

Yaprak Yapısı: Üç adet yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak yapısına sahitir, yaprak sapı uzundur, yaprakçıkların alt tarafı oval ve uca doğru sivri 5-13 cm büyüklüğünde yapraklara sahiptir.

Çiçekleri: Sap üzerinde çok sayıda çiçekler-krem,lila,pempe renklerinde ve spiral(kulak) formundadır.

Kullanım Alanı: Sarılıcı ve tırmanıcı olarak pergolalar, kameriyeler, balkonlar ve separatörlerde kullanılır.Teraslar ve kış bahçeleri için hoş kokulu süs bitkisidir. Kelebekleri cezbedici yapısıyla

Toprak yapısı: Tohumlar torfa ekilir. Ekim yapılmadan önce torf, 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı oranında oksijenli su ile hazırlanan solüsyonla sulanır. Kum-Perlit-vemikulit ilaveli geçirgen bir toprakta kullanılabilir.

selluka tohum çürüme kapsül.JPG

Tohuma uygulanan işlem: Sert bir kabuğa sahip selluka tohumları, zımpara ile hafifçe, öze inmeden inceltilir. 12 saat boyunca sıcaklığı 43-45 dereceyi geçmeyen sıcak suda bekletilir. (Sıcaklığın sabit kalması sağlanmadan bekletilecektir, yani su soğuduğunda yeniden ısıtılmayacaktır.)

Ekim zamanı: Şubat sonu-Mart başı ekimler erkencilik sağlar. Doğrudan bahçeye ekilecekse Nisan sonu-Mayıs başı tercih edilir.

Ekim aralığı: Selluka tohumu doğrudan bahçeye ekilecekse her tohum çukuruna iki adet tohum konur ve dikim mesafesi 1 m aralıklı olmalıdır. Çünkü selluka geniş bir alana yayılır.
Balkon **** terasta bakılacaksa geniş bir saksıya bahçe toprağı+torf karıştırılarak şaşırtılmalıdır.

Ekim derinliği: Tohum boyu kadar.

Çimlenme sıcaklığı: 25-27 C, aydınlık bir ortam, sabit nem oranı, ama asla ıslak değil.

selluka çimlendirme aşaması.JPG

Çimlendirme aşaması: Selluka tohumlarının ekim yapıldığı kaplara sera etkisi yapılmalıdır. Çimlendirme kabının üzerine bir gazete kağıdı onunda üzerine bir cam kapatmalıdır. Kapları sıcağa konulur.(Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için.)
Hergün cam kaldırılıp kap havalandırılmalıdır. İlk yaprak görüldüğü anda cam kaldırılmalıdır. Fazla sulanıp tohumda çürümeye yol açılmamalı ve toprak nemsiz bırakılmamalıdır.
Kesilmiş pet şişelere minik delikler açılarak ta sera etkisi sağlanabilir.

Çimlenme Süresi:2-4 hafta

Selluka gelişim.JPG

Ortalama bitki boyu: 2-8 metre.

Çiçeklenme zamanı: Ağustos-Eylül-Ekim

Su isteği: Toprak kurudukça, kireçsiz, kaliteli su ile. Aşırı sulama kök çürümesi yapar.

Işık ve Yer İsteği: Tam güneş yerlerden hoşlanır, yarı gölgeyi tolere eder. Bitkinin yeri ne kadar fazla güneş alırsa ve sıcak olursa;bitki o kadar fazla çiçek açar ve açan çiçeklerin renkleri o derece koyu olur.

Gübre İsteği: Mart-Nisandan Ağustosa kadar 15 günde bir kompoze sıvı gübre veya saksı harcına katılacak yavaş salınımlı bir gübre.

Çoğaltılması: Tek yıllık sürgünlerden alınan çelikle, yaprak çeliğiyle, adi daldırmayla ve tohumla.

Tohum Alma: Tohum kapsülleri iyice olgunlarştıktan sonra toplanıp, kurumaya bırakılır. Tamamen kuruduklarında kapsüllerden çıkarılır.

Kışı geçirmesi: Çevre ısısı 10-15 C aydınlık bir yerde , zaman zaman sulama, 5 C ye kadar sıcaklıklara dayanabilir.Kökler asla susuz bırakılıp kurutulmamalıdır.

Yapılmaması Gerekenler: Ekilen tohumlar kesinlikle kurcalanmamalıdır. Çimlenme sırasında toprak ıslak değil nemli tutulmalıdır. Tohumlar öze inmeden, hafifçe zımparalanmalıdır.)
Ben hem daha pratik bilgiler almak hem de ARANIZA KATILMAK için yazmıştım. Yoksa bu yaştan sonra kimseye naz yapacak, mızırdanacak değilim. Yine de ilginize teşekkür ederim. Saygılarımla.

Volare
18-10-2009, 00:13
Sn . simurg221147 ,
Sellukanızın bir sorunu varmış gibi durmuyor , acil yardıma ihtiyacı yok gibi .
İnsan sitede eskiyince acemilikte çektiği sıkıntıları hemen unutuveriyor .
Bu başlıkta merak ettiğiniz ne ise Bu konuda ara yazan kısma yazıp aratabilirsiniz .
Cevap arayıp bulamıyacak olursanız herhangi bildiğini düşündüğünüz kişiye özel mesaj yazabilirsiniz .
Cevap alacaksınız , ben öyle yaptım ve her zaman cevap aldım :)
Hiç birimiz başlagıçta 1300 mesaja sahip değildi , sora / paylaşa , paylaşa bu rakama ulaştık .
Sizin de 1 yıl sonra kimbilir ne kadar çok tecrubeniz olacak .
Selluka en nihayetinde bir bitki , su ve gübre ister .
Çok da nazlı değil , çeşme suyuna hiç aldırmaz , yanmış çiftlik gübresini de sever ,
olmadı dengeli 18:18:18 NPK 'ya da razı olur . Kanaatkardır , susuz bırakmayın yeter .
Susuzluk öldürür , gübre vermezseniz gelişimi yavaşlar , çiçek açmaz .
Özetle bu benim yaptıklarım . Umarım faydalı olur :)

Güngör Salman
18-10-2009, 21:30
Sellukamın son hali.

Orkun Kırcı
18-10-2009, 22:32
Fasulyelerimi 2 hafta sonra görebildim. gelişimleri beni şaşırttı. Bu kadar büyük olacaklarını bilmiyordum. Şimdilik büyük boy maket bıçağından daha büyükler:p

Güngör Salman
18-10-2009, 22:38
Sayın Orkun Kırcı benim sellukamda tohum verirmi acaba?

Orkun Kırcı
18-10-2009, 23:08
Sayın Orkun Kırcı benim sellukamda tohum verirmi acaba?

Valla normal şartlarda vermesi lazım. Ama tozlaşma yapan arkadaşlarda var. Benimde ilk denemem olduğı için tohum konusunda çok fazla bilgim yok.

lastmohikan
19-10-2009, 10:31
yeni durumları bu:

108739

108740

BenBen1967
19-10-2009, 11:14
Tohum verebilmesi için karıncaya ihtiyaç varmış. Bir sitede bunu okumuştum. Tozlaşmayı yapan karıncaymış bu da sellukaya neden balarısı fazla gelmiyor açıklığa kavuşmuş oluyor.

sercan1969
19-10-2009, 11:55
Arkadaşlar benim selluka bitkisinin üzerinde çok sayıda tohum baklası var.Ancak
çoğunun boyları 2-3 cm olduyğundan göz göre göre tohumları kaybedeceğim.
Bursada yakında sıcaklık sıfırın altına düşer.Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde tohumlar olgunlaşmadığından onlarda göz göre göre donacak malesef:(

Lonicera
19-10-2009, 14:30
Sn sercan1969, benim sellukada da toplam 7 tohum baklası vardı. Bunlardan 3 tanesi 2-3 cm. uzunluğundayken gelişimleri durdu ve döküldü. Geri kalan 4 tanesi ise uzayıp şişkinleştiler. İnşallah sizinkilerden de gelişen olur.

memet
19-10-2009, 19:17
Karıncaların tozlaşmayla bir ilgisi olmadığı gözlemle sabit. Sadece özsuyunu içiyorlar. Buna karşılık mikroskobik küçüklükte bir böceğin dolaştığını gördüm dişi organın üstünde.
Karıncalar başka böceklerin gelmesine de engel olyuorlar. Kendi taşıdıkları bitler hariç.

Sergüzen
21-10-2009, 20:03
Sellukamda son durum. Daha açacak 10 tomurcuk var. İnşallah tohum da alırım.

Sergüzen
21-10-2009, 20:08
Devamı

sebnem34
22-10-2009, 12:51
Selluka tohumlarının son hali. Bir çift yaprak büyüdü ama sonrası gelmiyor. Ama yapraklar gelişiyor yeni yaprak oluşmadı daha :( 10 günlükler :) sabır lazım değil mi?

Resim yüklenmiyor :( Roa konu başlığında ekledim.

memet
22-10-2009, 18:18
Kış geldiği için, sabırdan daha fazla şartlar gerekiyor.

sercan1969
23-10-2009, 08:13
Benim sellukam saksıda olduğu için sıcaklığın 15 derecinin altına düşmediği bina içinde aydınlık bir yere almayı düşünüyorum.Belki bu şekilde tohumların dondan zarar görmeden olgunlaşmasını sağlayabilirim.

Güngör Salman
24-10-2009, 14:24
Sellukam 4 çiçeğinide dökmüş içine baktım minik fasulyeler oluşmuş neden olabilir?

kalambaklı
24-10-2009, 14:31
Sellukam 4 çiçeğinide dökmüş içine baktım minik fasulyeler oluşmuş neden olabilir?
Minik fasulyeler bünyesinde ileride mis kokan sellukaların tohumlarını barındırıyorlar, fakat bu zamandan sonra tohum bağlaması mümkün görünmüyor gibi.
Saygılar,

memet
25-10-2009, 18:00
Bugün Cihanas ile sohbet ettik geçtiğimiz aylarda, bir üretici biz burada ticaret yapıyoruz siz bedava dağıtıp piyasamızı olumsuz ekliyorsunuz gibi bir cümle kullanmış ve arkadaşlardan birisi de buraya eklemiş yazıyı. Umarım tekrar ekler söz konusu yazıyı.

Biz sellukayı yaygınlaştımak için başlarken piyasada on liraydı, yedi liraya da bulunuyordu. otuz liraya çıkardılar önce fiatlarını talep olunca. Burada bir sera en son yüz lira yapmış.
Adını da yanlış yazmış üstelik.
Bu piyasadan ucuz yolla para kazanma yolu. Bedava dağıtmaya devam edeceğiz tohumları,ı onlar önce kendi fiatlarını gözden geçirecekler. Bizim verdiğmiz tohumarı üretip sonra onlar kurudu deyip, Karşıyaka'da otuz liraya satan bir Avrupa çiçekçilik var mesela.

Hepsi biz tohum dağıttıkça fiatlarını düzeltecekler .
Almayın bu kişilerden fidan. İndirsinler fiatlarını önce.

Volare
25-10-2009, 18:19
Kızlarağası hanı , çay bahçesi çivarında geçen çarşamba sordum , 10 liraydı .
70-80 cm bir bitki . Hala almak isteyen İzmirli üyeler varsa , duyurulur .
Pazarlık payı var ( iki renkli begonvil ve bir de Japon gülü aldım toplam 10 liraya)

acemifüsun
25-10-2009, 19:52
Sevgili Volare Hisarönünde ve semt pazarlarındaki satıcılar ne tutturabilirlerse,öyle satıyorlar.İki yıl önce bir yakınım yeni öğreniyorum Hisarönünden 40 TL.ye almış, kendisine bir şey söylemedim ama gözlerim yerinden çıktı. Yaz başında bizim pazarda 25 Tl. satıyorlardı. Ben yaz başı Karşıyaka fidanlıktan 20 istediler, kesin itiraz ettim ve 10 Tl.ye aldım.Mehmet Beyin dediği gibi fiyatlarını düzeltecekler,maalesef fırsatçılık içimize işlemiş.

memet
25-10-2009, 20:06
Elimizde yeterince tohum var. Almayın başka yerden, düşürsünler fiatlarınızı.

acemifüsun
25-10-2009, 20:11
Bana da 2 yıl önce fahiş fiyata selluka alan yakınımdan epey tohum gelecek.

Orkun Kırcı
25-10-2009, 20:58
Memet çok haklı başka yerden almayın. Burada bu işe gönül vermiş bu kadar insan varken. Bir de daha ilk mesajında tohum isteyenler acayip arttı, anlayamıyorum doğrusu. Ben kendi dağıtacağım tohumları forumda aktif olanlar arasında paylaştırıcam. Sadece arama motorlarından gelip ilk mesajlarında isteyenlere vermek zoruma gider valla. Kimse de kusura bakmasın bence:(

Volare
25-10-2009, 22:01
Olgunlaşacak 10'a yakın tohum kapsülüm var .
Bence de 50 mesaj limitine dikkat edelim .
Zaten 50 olmasa dahi mesajlardan uyenin ciddiyeti belli oluyor .
Yeni üyeyken cesaret edip isteyemezdim bile ...

arıkuşu
26-10-2009, 18:35
Çok doğru dedikleriniz ben de katılıyorum. Ekim başında Urla'da bir sera da 40 TL istediler. (1m kadar) Bu kadar da fahiş fiyat istenmez ki...Arz - talep meselesi deyip fiyatları artırıyorlar. Çok istediğim halde almadım tabii ki o fiyata. İzmir'e gitiğimde Kemeraltı'na uğramam şart oldu. Bu Selluka sevdası rüyalarıma giriyor inanın:)))

memet
26-10-2009, 18:40
Bence forumu takip etmeniz şart.
Her mesajdan sonra piyasadan fidan almayın yazmam gerekmiyor sanırım.

nazlı06
27-10-2009, 12:28
Memet bey,

benim sellukam 5-6 mt. uzadı ama teneke içinde olduğundan mı açmadı acaba? geçen yılki de tenekedeydi onu baharda erken sulayıp çürütmüştüm.

Orkun Kırcı
27-10-2009, 12:45
Zannetmiyorum. Benim ki minicik saksıdaydı öyle olduğu halde çok güzel açtı. Ama yine de yerde dikili olması çok farklı oluyor.

sagdil
27-10-2009, 12:58
Memet çok haklı başka yerden almayın. Burada bu işe gönül vermiş bu kadar insan varken. Bir de daha ilk mesajında tohum isteyenler acayip arttı, anlayamıyorum doğrusu. Ben kendi dağıtacağım tohumları forumda aktif olanlar arasında paylaştırıcam. Sadece arama motorlarından gelip ilk mesajlarında isteyenlere vermek zoruma gider valla. Kimse de kusura bakmasın bence:(

Merhaba.
sitenizde yeniyim yaklaşık bir aydır bütün forumları okuyup site genelinde bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.Sizin formunuz ilk üretim heyecanınızda çok hoş.Beni çocukluğuma babaannemin bahçesindeki kokulara götürdü.Acaba istesem banada gönderirlermi bende yetiştirebilirmiyim diye içimden geçiyordu ki Orkun Beyin mesajını gördüm:(Orkun bey tohum **** fide rica etme hakkına ne zaman ulaşabilirim sizce.

memet
27-10-2009, 17:35
Nazlı, seneye gübreleme konusuna önem vermelisiniz bence. Tenekede de açması gerekir.
Bu sene bir fidanı tenekeye dikip deneyeceğim.
Bahçe toprağı gübre ve dere kumundan bir karışım hazırlayacağım teneke için. NPK gübre vereceğim. Çiçeklenme döneminde de potasyum takviye edeceğim.

Sagdil, tohum olgunlaştığı sırada sitede aktif olmaya devam ederseniz size de tohum verecek arkadaşalrımız olacaktır.

Orkun Kırcı
27-10-2009, 17:59
Merhaba.
sitenizde yeniyim yaklaşık bir aydır bütün forumları okuyup site genelinde bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.Sizin formunuz ilk üretim heyecanınızda çok hoş.Beni çocukluğuma babaannemin bahçesindeki kokulara götürdü.Acaba istesem banada gönderirlermi bende yetiştirebilirmiyim diye içimden geçiyordu ki Orkun Beyin mesajını gördüm:(Orkun bey tohum **** fide rica etme hakkına ne zaman ulaşabilirim sizce.

Sevgili Memet'in dediği gibi forumda aktif olun yeter:)

nazlı06
27-10-2009, 18:48
memet teşekkürler. benim tenekedeki toprağım gübre+kum ve toprak karışımı idi. Bütün yaz dibine yanmış keçi gübresi, domates posası ve BİOFER döktüm. Ayrıca kırmızı örümcekle mücadele ederken yaprak gübresi de verdim. Bol bol sürgün verdi. başkada bişey yok. Baharda evin arkasına toprağa göçürmek istiyorum inşallah yaşarsa.

sercan1969
27-10-2009, 20:01
Arkadaşlar sellukanın ilk tohum kapsülünü göreli 27 gün oldu.Kapsül hala yemyeşil ve hiç kurumaya niyeti yok.Tohumların olgunlaşması sanırım kasım sonunu bulacak.Tabi bu süre içinde don olayı yaşanmaması çok zor.Benim anladığım kadarıyla tohum kapsülünün oluşmasıyla ilk tohumun hasadı arasında yaklaşık 60 günlük bir süreye ihtiyaç var.

memet
27-10-2009, 21:23
Kasım sonundan biraz daha ilerde olabilir kuruması.

ozbey
27-10-2009, 22:18
Selluka çiçeğini yetiştirenlerin, bizlerle tanıştıran arkadaşlar, hepinizin ellerine sağlık.
Sizlere sormak istediğim şey, tohum kapsülü bu kadar geç mi oluşuyor? yoksa bu sene mi oluşumu gecikti?

sercan1969
28-10-2009, 08:14
Tohum kapsülünün oluşumu geç değil aslında ilk çiçeklenmeden 15-20 gün sonra tohum kapsülleri görülüyor.Asıl önemli olan sorun bu kapsüllerin oluşması ile olgunlaşması arasında geçen sürenin çok uzun olması:(

memet
29-10-2009, 16:14
Yeniden çiçeklendi benim selluka.

kalambaklı
29-10-2009, 18:29
Yeniden çiçeklendi benim selluka.
Sevgili memet; Mevsimler ne yapacağını bilmez oldu, tıbkı bazıları gibi. Benim fideler bile 5 ile 6 cm oldular.;)
İyi akşamlar,

acemi ciftci
03-11-2009, 01:38
Sayın memet'ten aldığım selluka ilk geldiği günden bu yana bir kaç hafta geçti. En üst ucundan neredeyse 20 cm büyüdü, bir sürü yaprak açtı. Yerini çok sevdiğini düşünüyorum.

Ancak nedense bütün bu gelişmeye rağmen geldiği zaman üzerine bulunan yapraklar her geçen gün sararıp sararıp dökülüyor. Yeni çıkan yapraklar dökülenlerin açığını kapatıyordur, hatta daha fazla yeni yaprak oluşuyordur belki ama bu dökülmenin sebebini bir türlü çözemedim. Çok fazla su da vermiyorum. Ortam ısısı oda sıcaklığından belki biraz düşüktür. Güneşlenme miktarını bilmiyorum ama sonuçta 3 haftada 20 cm uzayabildiğine göre çok da az olmaması gerek.

Bu durum normal mi yoksa bir şeyler yapmalı mıyım bilemedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

sercan1969
03-11-2009, 08:27
Yetersiz sıcaklık ve az güneşlenme yaprak dökümünün nedeni olabilir.

kalambaklı
03-11-2009, 11:41
Değerli lastmohikan; Benim fidelerin bu günkü durumları,112755;)

sercan1969
03-11-2009, 14:15
Sn kalambaklı viyoldeki bazı gözler boş.O gözlerdeki tohumlar suyu alamadı heralde.Kabauğu çok sert olduğundan kabuğuna özüne dokunmadan zarar vermek gerekiyor sanırım.Çimlenen tohumlarınız için çok sevindim.:rolleyes:

kalambaklı
04-11-2009, 08:06
Sayın sercan1969; Viyoldeki gözlerin dört sırası dikiliydi, bunların % 50 kadarı çimlendi ve bir kısmı da çıkmadı. Çıkmama nedeni dediğiniz gibi toğumlar suyunu almadı, çünkü hiçbir işlem yapmadan direk çimlendirme torfuna dikmiştim. Kalanlar sağlıklı olarak büyümeye devam ediyorlar.Diğer viyol gözlerinde ise ağaç tohumlrı dikili.
Sağlıcakla kalın,

sebnem34
04-11-2009, 11:49
Merhaba Arkadaşlar, 10 gün önce ektiğim ve çimlenen sellukalarımın son durumu. 3 tohumdan 2 si başarılı. 3. sü zaten çok ufak ve açık renkti : ) Yanındaki 4 günde çimlenen tohumsa özel renkli nil fuji sarmaşığı. Yaprakları çok ilginç.Birbirleri ile yarışıyorlar sanki boy atmada...

memet
04-11-2009, 17:03
Tohum çimlendirmede çok acele ediyorsunuz kışın bu fideleri nasıl koruyacağınızı düşünmelisiniz.
Yakın zamanda selluka uykuya geçecek, siz fidelerinizi büyütmeyi deniyor olacaksınız.
Isıtmalı sera ortamına ihtiyacınız olacak.

ilknurk
04-11-2009, 18:40
arkadaşlar elimde izmirden sayın fatma dündarın gönderdiği tek bir selluka tohumum var. Trabzon'da yaşıyorum. bu iklim koşullarında çimlendirmeyi ne zaman yapmalıyım sizce...

ahmet salih
04-11-2009, 21:45
arkadaşlar elimde izmirden sayın fatma dündarın gönderdiği tek bir selluka tohumum var. Trabzon'da yaşıyorum. bu iklim koşullarında çimlendirmeyi ne zaman yapmalıyım sizce...

Baharda yapmanız uygun olur.

kalambaklı
05-11-2009, 08:15
Sayın Kalambaklı fideler çok güzel olmuş. Onları serada mı tutuyorsunuz? Bol çiçekli sağlıklı sellukalar. Saygılarımla.
Evet serada tutuyorum, çimlenen sellukalar havaların soğumasından dolayı dış ortamda yaşamlarını sürdüremez.:)

acemifüsun
05-11-2009, 20:52
Tohum ekilmesi

--------------------------------------------------------------------------------

Bütün bitki tohumlarının ekilmesi için en müsait zaman şubat sonu mart başı diyebiliriz Sellukaya büyük bir istek var ellerinda tohum olanların ektiklerini yazıyorlar O fidenin bütün kış gelişmesini sağlamak cok zor fide mayıs ayına geldiğinde kuvvetli olmuyor çünki bütün kış arzu ettiği ortamda olmadığından mayıs ayına pişkin cıkmıyor [ dış ortama uyamıyor]
Çok kolay mantari hastalıklara yakalanıyor benden söylemesi karar sizin bütün bu durumları geçen sene yetiştirenler gördüler Selamlar

--------------------------------------------------------------------------------
Düzenleyen ahmeter

acemi ciftci
07-11-2009, 13:48
Benden size mum çiçeği ile sellukanın aşkı!

İki çiçeği de Eskişehir'in zorlu kış şartlarından korumak için içeri almıştım. Mum çiçeğini aşağı sarkıtmışken sellukanın yukarı doğru büyümesine izin veriyordum.

Bir kaç günlüğüne evden ayrılmak zorunda kaldım. Döndüğümde sayın memet'in yaklaşık 1 metre olarak gönderdiği sellukanın 2 metreye yaklaştığını görünce inanamadım. Asıl beni şaşırtan ise birbirlerine değmesinler diye uğraştığım çiçekler baya sarmaş dolaş olmuşlar. Aşağı koyduğum fotoğrafa selluka tam olarak sığmadı aslında. Daha da yukarı doğru gidiyor. Nasıl bu kadar hızlı uzadı anlamıyorum.

Ancak hala eski yapraklarını sarartıp sarartıp dökmeye devam ediyor. Mum çiçeğine naz mı yapıyor acaba? Sarılıyorum ama o kadar sevinme diye.

http://www.mypicx.com/11072009/selluka/

simurg221147
08-11-2009, 22:50
Değerli ağaçseverler,
Selluka tek gövde üzerine mi büyür, ya da kardeşleme yapar mı? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirirm. Saygılarımla.

kalambaklı
09-11-2009, 07:53
Değerli ağaçseverler,
Selluka tek gövde üzerine mi büyür, ya da kardeşleme yapar mı? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirirm. Saygılarımla.

Selluka tek gövde üzerinde büyür ve dallanır,:)

ffuruzan
12-11-2009, 12:27
Merhabalar. İki gündür çok mutluyum, çünkü kızım bana iki tür selluka tohumu getirdi. Sayın kalambaklı hocam ben şimdi bunlarla nasıl baş edeceğim. Cok heyecanlıyım. Bunları dikerken bu ay uygun mu? Çanakkale Dalyan,da yetişirmi? bana bilgi verirseniz çok memnun olacağım.

kalambaklı
12-11-2009, 13:59
Sayın ffuruzan; Şubat sonuna doğru şeffaf plastik bardakların alt kısmına su tahliyesi için bir kaç delik açın ve içine çimlendirme torfu koyun ve tohumlarını ekin. Fide kökleri bardağın altında yoğunlaştığı zaman saksıya veya toprağa dikebilirsiniz. Eğer saksıda büyütmek isterseniz sakısı boyutunu büyük tutun, kolay gelsin.

lastmohikan
15-11-2009, 21:06
114296

114297

114298

güzeller yaşamlarını sürdürüyorlar
Kalambaklı hocam saygılar.

bu yolda nice anılarıımız olacak ve bu güzellikte en büyük pay sizin.

Cahide Kartal
17-11-2009, 19:35
Dinlenme dönemini üşümesin diye içeri (güney pencerede radyatöre yakın bir yer)aldığım sellukamın durumu bu şekilde. Baharda hayat bulur mu? Hiç uyku dönemi geçiren bir selluka görmediğimden endişeliyim.
114436
Tavsiyelerinizi bekliyorum

memet
17-11-2009, 19:46
Epey zarar görmüş, kaloriferden hemen uzaklaştırın. Isıtılmayan bir yerde koruyun.

kalambaklı
18-11-2009, 14:05
Değerli arkadaşlar, evimin balkonunda küçük şeffaf plastik kasada büyütmeye çalıştığım sellukalarım. 114579

Kadir Başkök
18-11-2009, 16:56
Sevgili dostlar önceki gün yolum hisarönündeki çiçekçilere düştü. Yakından hiç görmediğim sellukanın olup olmadığını sordum. Getirtebileceğini ve eliyle gösterdiğine göre bir metreye yakın boyunda olanının 30 tl, daha büyüğünün 50 tl olduğunu söyledi. Ayrıca bu çiçeğin Turgutlu'da çiçek açmayacağını iddaa etti. Bigisine saygı duyduğum sevgili Kalambaklı'dan bu konuda yorumunu ve selluka tohumu dağıtımında beni de unutmamasını rica ediyorum.

sercan1969
18-11-2009, 17:01
Sevgili kadir bey soruyu bana yöneltmediniz biliyorum ama Selluka Bursanın Yenişehir ilçesinde harkulade çiçeklerini açtığına ve güzelliği ve kokusu ile herkesi büyülediğine göre Turgutlu'da neden çiçek açmasın:rolleyes:

Kadir Başkök
18-11-2009, 18:15
Sevgili kadir bey soruyu bana yöneltmediniz biliyorum ama Selluka Bursanın Yenişehir ilçesinde harkulade çiçeklerini açtığına ve güzelliği ve kokusu ile herkesi büyülediğine göre Turgutlu'da neden çiçek açmasın:rolleyes:

Sevgili Sercan, konuyu satıcıylada tartıştım ama vardır bir bildiği deyip uzatmadım. Burada bana cevap verecek sizlerin olduğunu bilmek beni çok mutlu kılıyor. Kalambaklı'ya sormak istememin amacı ise tohum beklentimin sürdüğünü (aralık ayında olgunlaşacaklarını söylemişti) hatırlatmak içindi. Umarım bu yıl selluka çiçeğine sahip olup o meşhur kokusunu duyabileceğim. Sağlıkla kalın.

memet
18-11-2009, 18:44
Satıcı bence bilmediği konularla uğraşacağına fahiş fiatını indirmeli. Turgutlu'da da çiçek açar.
Senelerdir tohumunu dağıtıyorum her şehre, genelikle uygun olmayan koşullarda olanlar dışında hepsi açıyor.

Zeytinci
18-11-2009, 19:36
Selluka fotoğrafı.

sercan1969
26-11-2009, 16:13
Arkadaşlar selluka fabaceae ( Baklagil ) ailesinden ama baklası oluştuktan sonra bu kadar uzun süre yeşil kalma becerisi gösteren bir bitkiyi ilk defa görüyorum.

Lonicera
26-11-2009, 17:06
Benim rüzgar nedeniyle yere düşen 3 tohum baklası ile dalda kalan son bakla aynı renkte. Kabuklarında koyulaşma oluşmaya başladı. Bitkide kalan son baklanın da bağlı bulunduğu ince sap dalıyla beraber tamamen kurumuş durumda. Bu durumdaki baklanın artık bitkiden beslendiğini düşünmüyorum. Çok önceden düşen tohum baklalarının da tohumlarının olgunlaşacağını umuyorum. Bu tohumlarla çimlenmede sorun yaşayıp yaşamayacağımı artık önümüzdeki yeni sezonda test edebileceğim.

kalambaklı
26-11-2009, 17:46
Sayın Lonicera; Şu an fasulyeler yere düşüyorsa cılız fasulye içindeki tohumlar olgunlaşmamıştır. Güçlü dal ve tohum olan bölge hiç bir şekilde doğal ortamdan etkilenmez düşüncesindeyim.
İyi akşamlar ve bayramınız kutlu olsun,

Lonicera
26-11-2009, 18:28
Sn kalambaklı, bitkiyi daha yeni tanıdığım için kesin konuşamıyorum. Bitki üstünde sadece bir tek bakla kaldı. Yukarıda da bahsettiğim gibi onun da çok sağlıklı olduğu şüphe götürür. Neyse deneyip göreceğiz kısmet olursa. Hele bir kurusunlar önce. Bir kaç tanesini hemen çimlendirmeye almak istiyorum. O zaman daha netleşecek. Sizin de bayramınız kutlu olsun. Sağlıcakla...

memet
26-11-2009, 19:28
Arkadaşlar ilk dağıttığım tohumlar amaör üretim şartlarına %90 oranında ziyan olmuştu. Kalambaklı'nın profesyonel bir sera ortamanıda duruyor çelikleri, tohumları da sera ortamında çimlendi. O yapabiliyor diye herkesin zamanı gelmeden tohum çimlendirmeye çalışmamasına dikkatinizi çekiyorum.
Seneye uygun mevsime çeliklemeyle de çoğaltabilirsiniz sellukayı.
Benim sellukalarda dökülen hiç bakla yok. Tohum gelişmeyen baklalar oldu, onları ben topladım.
Çeliklerim de doğası gereği sararıyor. Bahara canlanacak.

kalambaklı
30-11-2009, 15:55
Sellukalarımın son durumları. 115757

115758

Zeytinci
01-12-2009, 14:39
Havalar serinledi, çiçeği yazın koktuğu gibi kokmuyor:)

Lonicera
01-12-2009, 18:17
Bugün daha fazla dayanamayıp, uzun süre önce rüzgar nedeniyle düşen tohum baklalarının içini açtım. Kabuk dışında tohum şişkinliği olmasına rağmen tüm tohumlar domates tohumundan küçük ve buruşuk haldeydiler. Bitki üzerinde kalan son baklanın da dip kısmı kupkuru olduğu için ondan da beklentim kalmadı artık. Bu yıl tohum alamadım, 4 sellukanın da 2 tanesini saksısıyla beraber içeri alacağım. Diğer iki tanesini de dışarıda tutup kışa nasıl tepki verecek izleyeceğim. En azından 3-5 tohum alabilseydim bir kaç arkadaşa göndermek istiyordum, ne yapalım kısmet değilmiş.

Benekli
02-12-2009, 20:17
Sayın selluka severler yazılanları okuyunca şaşırdım.. Bir İzmirli olarak fiyatın bu kadar çok değiştiğine şaşırdım. Ben sadece hisarönünden 2,5 ytl ye aldım. Bundan sonraki İzmir seyahatimde forumdaki isteyen arkadaş varsa hepsine yollayabilirim. Üzülmeyin sizi anlayan birileri mutlaka çıkacaktır.

Benekli
02-12-2009, 20:27
Ayrıca Ankara'da açan çiçek Turgutlu'da nasıl açmazmış şaşırdım.Satıcının doğruluğu tartışılır bence siz ne dersiniz?

ahmet salih
09-12-2009, 20:21
selluka 8-9 çiçekten ancak biri tohum kapsülü oluşturabildi.sanırım oda sn ;Volare'nin fırça yöntemi ile oluştu.

bari
13-12-2009, 14:37
Benimde sellukanın yaz boyu açan cinsinden edindiğim tohumlardan 3-4 tane çimlenen oldu. Bu türün kokusu yokmuş ama...

kalambaklı
13-12-2009, 16:29
Benimde sellukanın yaz boyu açan cinsinden edindiğim tohumlardan 3-4 tane çimlenen oldu. Bu türün kokusu yokmuş ama...

Sayın bari, çimlendirdiğiniz sellukaların (Vigna caracalla) olmadığını nereden anladınız?.
saygılarımla, iyi akşamlar,

bari
13-12-2009, 17:02
Tohumlarını almıştım bir yerden, denemek için. Bildiğimiz sellukada var aldığım yerde. Bu benim çimlendirdiğim snail vine.. Bildiğimiz selluka corkscrew vine diye geçiyor. Çok karıştırılıyormuş genelde..

halil33
15-12-2009, 14:57
Benim sellukanin tohum kapsülleri hala olgunlasmadi.Hepsi yesil yesil duruyorlar.Kapsülleri olgunlasan var mi?...

kalambaklı
15-12-2009, 15:13
sayın halil33, havaların ılık geçmesinden dolayı ekim ayında bile selluka çiçekleri vardı, bu da gösteriyor ki bu sene şubat gibi dalından toplayıp, çimlendirmek için ekeceğiz.:)
Saygılar,

sakiş
11-01-2010, 15:59
Benim sellukanin tohum kapsülleri hala olgunlasmadi.Hepsi yesil yesil duruyorlar.Kapsülleri olgunlasan var mi?...

havalar soğudukça kapsüller siyaha döner ve kendi kendine çatlar. olmazsa toplayıp bir bez kesenin içinde sıcak bir ortamda çatlamasını sağlayın. mutlaka kapsüllerin siyahlaşmasını bekleyin...:)

sakiş
11-01-2010, 16:06
Sayın bari, çimlendirdiğiniz sellukaların (Vigna caracalla) olmadığını nereden anladınız?.
saygılarımla, iyi akşamlar,

sellukaya benzeyen, kokusu olmayan, beyaz açan bir bitki türü daha var.. oda sarıcı ve tohumları barbunya fasulyesine benziyor....

sakiş
11-01-2010, 16:09
selluka hayranları soğuk ilklimde yaşıyorsanız selluka yetiştirmek için çaba harcamayın sıcaklık mutlaka 15 derecenin altında olmamalı .. saksıda yetiştirmek için de uğraşmayın ... kolay gelsin..

Kiraz
25-01-2010, 08:18
Sn. Ahmeter'in yaz sonu hediyesi sellukam; aldığımda üzerinde tohum kesecikleri vardı, oldukça uzamış ve sağlıklıydı. Havalar soğuyana kadar bahçedeydi, içeri aldıktan kısa bir sonra yaprakları keyifsizleşti ve dökülmeye başladı. Hava değişiminden olduğunu düşündüğüm için önce önemsemedim ama sonra kırmızı örümceklerin istila ettiğini farkettim. Bu arada yeni diktiğim on saksı red robinler de kırmızı örümcekten nasibini aldı, kurtaramadım.

Sulandırılmış kükürt uyguladım, bu sırada kalan yapraklarının hepsini kaybetti. Hiç olmazsa üzerindeki tohum keseciklerini kurtarmayı ümid ediyordum, tamamen kuruyan sürgünleri kestim, tohumların olduğu yerlere ellemedim.

Kısa bir süre sonra gövdeden yeni sürgünler vermeye başladı. Tohumlar kuruyunca da eski, sağlıksız sürgünleri tekrar budadım. Tekrar kükürt uyguladım. Şu anda son hızla sürgün veriyor, aydınlık bir pencere kenarında ortalama 20 derecede duruyor. Arada elimde bulunan sıvı besin takviyesinden yapıyorum.

123042

Dipten çıkan bu sürgün, eski gövde boyunu geçti.
123043

Yeni yapraklar.
123044

kalambaklı
25-01-2010, 16:01
Sayın Kiraz, sulandırılmış kükürt oranını belirtirmisiniz, kükürt sayesinde kırmızı örümceklerden kurtuldunuz mu?..
Sağlıcakla kalın,

Kiraz
25-01-2010, 19:32
Sn. Kalambaklı, kırmızı örümcekten tamamen kurtulduğuma emin değilim ama şimdilik izine rastlamadım. Belki bir doz daha yapmam gerekebilir.

Kükürdü külleme için almıştım, 100 litre su için 400 gr sulandırılabilir kükürt oranı verilmişti, yani 1 lt su içine 4 gr (4 çay kaşığı) kullandım. Büyük yapraklardaki beyaz izler buna ait. Kutu üzerine mantar ve kırmızı örümcek için yazılı.

bari
08-02-2010, 22:48
Yaz boyu açan kokusuz sellukalar bayağı bir serpildiler.. Önümüz sezona bir şey olmaz, fasulye yaparsa, seneye bol tohum paylaşımı olur diye tahmin ediyorum, her ne nekadar kokusu olmasada çiçeği için yetiştirilir..

Kiraz
09-02-2010, 08:15
Sn. Kalambaklı, kırmızı örümcekten tamamen kurtulduğuma emin değilim ama şimdilik izine rastlamadım. Belki bir doz daha yapmam gerekebilir.

Kükürdü külleme için almıştım, 100 litre su için 400 gr sulandırılabilir kükürt oranı verilmişti, yani 1 lt su içine 4 gr (4 çay kaşığı) kullandım. Büyük yapraklardaki beyaz izler buna ait. Kutu üzerine mantar ve kırmızı örümcek için yazılı.

Yine kırmızı örümcek görünce kükürtledim, sanırım kalıcı çözüm olmayacak.

Ali H. ALI
14-02-2010, 11:23
Yaklasik 30 yil once annemin getirdigi seluka tohumlarindan fidanlar yetistirip kendi bahcemde yillarca keyifle yetistirdim. Bu arada arkadaslarima da verdigim fidanlar onlarin bahcelerini de susleyip durdu.

Yilarca yasiyan selukalarim oldu. simdi dikilmis 1-2 yillik selukalarim var daha ciceklenmediler.

Dun ziyaretine gittiğim bir arkadasimin bahcesindeki bu selukanin fotograflarini sizlerle paylasmak istedim.

Agac benim yillar once paylastigim fidanlarin bir torunu 15 yasinda her yil derin budaniyor ve yeni surgunler uzerinde bircok cicekler aciyor.

125156
125157
Seluka cicekleri

125158
Bilek kalinligindaki seluka govdesi

Açelya
24-02-2010, 11:40
geçen yıl edindiğim sellukayı toprağa ekmemiş saksısı ile birlikte yerleştirmiştim bahçeye, havalar çok soğudugunda saksısı ile beraber içeri aldım başına bir şey gelmesin diye geçen yıl ekilmesine ve saksıda olmasına rağmen iyi gelişti çiçek açtı ve tohum yaptı.Dışarı çıkarıp bahçeye ekmek için havaların iyice düzelmesini bekliyorum.Fakat farkettim ki dallara yapışık bite benzer canlılar var üzerinde ne olduklarını ve ne yapmam gerektiğini bilemiyorum.

memet
24-02-2010, 18:11
Fotoğraftan anlaşılmıyor ama, ev yapımı ilaçlar başlığındaki reçetelerden birni uygulayın.

Jezebel
07-03-2010, 14:42
Uykusundan uyanmadan saksıdan toprağa şaşırayım dedim ,
hiç göreniniz oldu mu bilmiyorum , Vigna Caracalla yumru köklüymüş meğer .
Geçen yıl bu aralar çimlenen bitkinin yumurta büyüklüğünde patates benzeri bir kökü var .
Memet bey ne der bilmem , ama bu bonsai olur gibi göründü bana .

almira
14-03-2010, 16:08
Sayın Kalambaklı'nın gönderdiği sellukalarımdan iki tanesi çimlendi.:D

münevver
15-03-2010, 20:01
merhabalar
bende sakine hanımdan aldıgım tohumları ektım ama ne yazıkkı sadece su an bır tanesı ayakta
bır tanesı de hala dusunmekte
bu yıl filzilensem mi diye.... çıkmayacak galiba..:(

Var olanı da şimdilerde topraga kaldırsam olur mu acaba yoksa hala soguk mu selluka için

memet
15-03-2010, 20:46
Tohumları erken çimlendirmeyin diye çok ısrar ettim. Bari toprağa ekme konusunda dinleyin.

Daha mart soğukları başlamadı. Ziyan olacak hepsi.

Orkun Kırcı
17-03-2010, 22:03
Üçüzlerim:D

berduray
18-03-2010, 23:49
Solucanlardan temizleme işlemini hasarsız atlattı.

Uyanmaya başladık, ama yapraklarını yuvarlak şekilde yiyen hangi zararlı olabilir?

Cumhur Tonba
19-03-2010, 00:06
Solucanlardan temizleme işlemini hasarsız atlattı.

Uyanmaya başladık, ama yapraklarını yuvarlak şekilde yiyen hangi zararlı olabilir?

Bulunduğu ortamın nem durumu nasıl?

berduray
19-03-2010, 10:28
Bulunduğu ortamın nem durumu nasıl?

Bahçede şu an saksı, Bodrum'da nem en düşük %34, en yüksek % 60-70-80 civarı...

Yani...?

Teşhis nedir?

Salyangoz desem ona ait parlayan herhangi bir iz yok, ben yine de acı biber+tesbih ağacı tohumu formülüyle fısfıs yapıyorum.

Jezebel
19-03-2010, 11:54
Bence dibini kontrol edin , tırtıl olabilir .

sevim.K
19-03-2010, 13:07
Hiçbirşey olmaz. Sakın endişelenmeyin. Çok kısa zamanda kendini toparlayacaktır.

Nail bey teşekkürler moral oldu bana:) Fakat sadece gövde kaldı filizlenmiş o yapraklar gitti, koptu. Yeniden dal verir mi:confused:

acemifüsun
19-03-2010, 15:21
Sevim Hanımcığım dipten yeni sürgün verebilir, üzülmeyin:)

berduray
19-03-2010, 16:45
Tırtıla rastlamadım. Ama ben yokken işini bitip gittyse bilemiyorum.

Orkun Kırcı
20-03-2010, 10:05
Sevim öğretmenim benimki tamamen üstü kurumasına rağmen dipten yeni filiiz vermişti geçen yıl. Linkini bulunca buradan eklerim..

Orkun Kırcı
20-03-2010, 10:45
Buldum linki budur öğretmenim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=407618&postcount=3040

Didem
20-03-2010, 18:14
Sn. Kalambalı ve Sn.Memet'ten aldığım selluka tohumlarından 10'unu Memet'in tariflerine göre ektim. 10'da 10 çimlendi ! İnanamıyorum.

Demek ben değil, çimlendiremediğim çan sarmaşıkları tohumları özürlüymüş. Ne dersiniz ? Teşekkürler Kalambaklı ve Memet..

Smyrna
22-03-2010, 15:19
Tohumları çimlendirme aşamasında, oksijenli su yerine mantar ilacı kullanan oldu mu acaba?

habibe
22-03-2010, 15:45
Sellukam donmuş... :(((( Bu serüvene tekrar mı başlayacağım.. Bu 3. cü hüsran.

Fatoş
22-03-2010, 18:27
Dün kızım bana iki yıllık selluka fidanı getirdi, boyu 2 metreye yakın ,çok sevindim, evin bahçesine ekeceğim , ama yaprakları ince gibi geldi, yaprakları da açık yeşil gibi.

memet
22-03-2010, 19:32
Tohumları çimlendirme aşamasında, oksijenli su yerine mantar ilacı kullanan oldu mu acaba?

Bence önerilen malzemeler yerine şartları zorlayıcı malzemeler denememeli.

Mantar ilacı oksijenli suyun yerine geçecek bir malzeme değil.

Sergüzen
22-03-2010, 19:44
Sellukam donmuş... :(((( Bu serüvene tekrar mı başlayacağım.. Bu 3. cü hüsran.

Benimki de verandaya almama ve sarmama rağmen Bursada dondu. Marmara bölgesi için çok dikkat etmek gerekiyor. Açık alanda yetişmesi mümkün değil. Bu sene ilk defa çiçek açtı ve dondu. Kasım ayında diktiğim çeliklerden dört adedi tuttu. Onlarla tekrar baştan başlayacağım. Sellukası olan arkadaşlar çelik ile çoğaltmayı deneyebilirler.

asumandilek
23-03-2010, 14:47
Sonunda benim de Sellukam oldu. :)) tohumlardan bütün umudumu kesmişken bu güzellik bana sürpriz yaptı. Sayın kalambaklı bu ufaklık çıkınca önceki öldü sandığım tohumlardan, sizin gönderdiğiniz tohumları Zühreyle İstanbul'a gönderdim. Umarım onun tohumları da yeşerirler en kısa zamanda.

131660

aygün
24-03-2010, 18:43
Çimlendirdiğim ama literatüre geçecek bir hatam (bknz. bitki delilerinin delilik öyküleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8436&highlight=bitki+delilerinin+delilik&page=103)yüzünden kaybetme kaygısına kapıldığım ve birinin de gerçekten yapraklarının kurumasına neden olduğum üç selluka tohumumdan ikisi paçayı kurtardı ve yapraklarını büyütmekle meşguller. Üçüncü yapraklarını da çıkardıktan sonra şaşırtacağım. Bilin bakalım üçüncüsü ne durumda?
Bu benim için büyük bir sürpriz oldu. Dipten çimlenmiş, inanılmaz sevindim. memet Bey'in de gönederdiği tohumlar da bana kar kaldı, sağolsun.

sevim.K
24-03-2010, 21:03
Bu selluka müthiş bir bitki çok sevdim:) Kırılan selluka fidemin yan tarafından yeni bir dal filizlenmiş. Diğer sellukamda da gelişme var. Hafta sonu yeni fotoğraf çekeyim gelişmeyi paylaşmak için:)

Jezebel
26-03-2010, 13:46
Bu kök , bu gövde geçen sene tohumdan yetişen seluka 'ma ait .
Kış uykusundan uyanmak üzere .;)

berduray
26-03-2010, 15:20
Buradaki yemyeşil yaprakları gördükçe benim yaprakların rengi daha sarımsı gibi geliyor.

Sebebi ne olabilir, gayet kaliteli bir saksı harcı ve biokompost gübresi de eklemiştim oysa.

Yeterli gelmedi mi acaba sıvı gübre takviyesi yapmalı mıyım?
hala bu renk (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=599943&postcount=4046)

Gündoğumundan 16-00, 17-00'ye dek güneş görüyor.

memet
26-03-2010, 22:00
Demir eksikliği olabilir suyun kirecinden ötürü.

berduray
26-03-2010, 22:07
Yağmur suyu veriyorum, ama beklerken ph değişmiş olabilir galiba...ne önerirsiniz?

Damacana?

oobd
30-03-2010, 09:40
ben yeni yetişirmeye başlıyorum.. sellukam fide bile sayılmaz şu anda... çimlenmiş tohum..
başarabilirmiyim bilmiyorum ama şimdilik pek nazlı görmedim..yalnız şu çiçeklendiğinde dölleme olayı kafamı karıştırdı.. neresi dişi neresi erkek ne yapılacak.. anlatanarkadaşlar olmuş fakat lisede biyolojim gayet düşükü :) anlayacağınız biraz zorlandım..
çiçeklenmeye yıl var belki ama kafamı karıştırdı.. tohum elde edip dağıtmak isiyorum bende çünkü..

almira
30-03-2010, 18:36
Ah selluka! Sen çıldırtacaksın beni en sonunda. Kaç tane tohum çürüdü söylemiyorum. Tam iki tohum filizlendi diye seviniyordum; meğer ateş ağacı tohumuymuş.:( Büyük hayal kırıklığı. İki gündür bakıyorum; selluka tohumu ektiğim viyolde birşeyler filizleniyor. İnce uçlu. İçimden sellukanın filizleri böyle olmamalı diyorum. Korkumdan elleyemiyorum. Bu gün ya gidecek ya kalacak dedim biraz eşeledim. Meğer benim selluka ters filizleniyormuş. Kök dışarıda, yaprak içeride. Hemen düzeltip tekrar sokuşturdum. Bu seferde olmazsa ben selluka macerasından vazgeçiyorum. Birdaha da denemiyorum.:mad:

memet
30-03-2010, 22:37
Tozlaşmanın çok da karmaşık bir durumu yok ben biraz da iş olsun diye yapmıştım, fotoğraflı örnekler eski mesajlarda var.
Polenler çiçeğin ince tüpünün içinde, o dışarı çıkarılıp dişi organına sürülüyor. Bir çiçeği poleni öbür çiçeğin polenine

aygün
30-03-2010, 23:02
Sellukalarımdan ikisi üçüncü yapraklarını da açtı. Kazaya uğrayan diğeri de dipten sürgün verdi Eh bundan iyisi can sağlığı. Bu günlerde şaşırtmaya başlasam mı, zamanı mıdır sayın memet?

acemifüsun
30-03-2010, 23:38
Tohumdan çimlendirdiğim selluka fidecikleri, henüz daha on günlükler:) Gelişimleri çok yavaş gibi, ne dersiniz? Biri zaten yapraksız çıktı, sizce ümit var mı?

memet
30-03-2010, 23:39
Onbeş gün daha bekleyin. Acele etmeyin, mart çıkmadan ne yapacağı belli olmaz. Nasılsa çiçekleri için ağustosa kadar bekleyeceğiz.

Acemi füsun ışık ve ısıyla ilgili olabilir yavaş büyümesi, ama nisanla birlikte hızlanacaktır.

Pazar günü ziyagökalp'de bonsai toplantımız var gelin sohbet edelim sellukalar konusunda.

strider
31-03-2010, 01:19
Ve işte 5+3 8 tane tohumu çürütmemden sonra kalambaklının, sağolsun, gönderdiği fide. Bizdekiler mi çimlenmiyor nedir acaba diyip ebay aracılığıyla California'dan gelen tohumları da çürüttükten sonra tam bu işin peşini bırakıyordum ki sayın kalambaklı'nın fidesi ile o fide gibi benim de içimde bir ümit yeşerdi. Resimleri eklemeye çalıştım, fidemde bir miktar yol yorgunluğu gözleniyor şu ara (toparlar değil mi:confused:) ama zaten şimdilik diğer çiçeklerin yanında bekletip istanbulun havasından emin olabileceğimiz 23 nisan civarı bir tarihte terasa çıkarmayı planlıyorum.
Tekrar teşekkür ederim.

http://imgur.com/i0nBt.jpg

http://imgur.com/J0UzF.jpg

http://imgur.com/FyMMo.jpg

kalambaklı
31-03-2010, 13:47
Sayın strider, selluka gün batımından sonra yapraklarını gövdesine doğru çeker ve gün ışığınca tekrar normale döner, sadece şu an saksısını 1 ya da 2 boy büyütmeniz yeterli.

Orkun Kırcı
31-03-2010, 17:26
Geçen yıl ki sellukam ve ondan aldığım çeliklerim canlanmaya başladı.

memet
31-03-2010, 18:37
Tohum çimlendiremedim diye endişelenmeyin çelik alacağız mayıs haziran arası, o zaman tekrar dağıtım yaparız.

querelle
02-04-2010, 22:24
Ben tohumları ekmeden önce başlığı okumamış olmanın verdiği pişmanlığı yaşıyorum...
Bu kadar problemli çimlenmesi olduğunu bilseydim, burdaki birkaç taktiği uygular (ılık suda bekletme, kabuğunu soyma...vb) öyle ekerdim.

Anlayacağınız üzere benimkiler de 1 aydır hâlâ çimlenmemiş durumda. Sanırım yazık oldu...

querelle
04-04-2010, 01:05
...demiştim ki toprağı karıştırdım ve ektiğim tohumları, bir tanesi hariç, olduğu gibi buldum yani hiçbiri çürümemişti.
Sağlam görünüyorlar, umarım hâlâ şansım vardır. Şimdi önerilen metodlarla deneyelim bir de...

aygün
04-04-2010, 20:52
Geçen yıl ki sellukam ve ondan aldığım çeliklerim canlanmaya başladı.

Sayın Orkun Kırcı, maşallah sellukanız sizden de vefasını esirgememiş. Güle güle büyütün. Bana toprağı normal bahçe toprağı gibi geldi, yanılıyor muyum? torf ya da başka bir şey eklemek gerekir mi, ne tür toprak sever, paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler...

Zeytinci
05-04-2010, 10:05
Çelik almayı mayısta yapacağız.

Mayıs ayı olmasının bir önemi var mı? Mayıs da İzmir de taze sürgün yapmış olmuyor mu?

Geç kadım diye en azından bu günlerde çelik alayım diye düşünüyordum.

Orkun Kırcı
05-04-2010, 17:09
Sayın Orkun Kırcı, maşallah sellukanız sizden de vefasını esirgememiş. Güle güle büyütün. Bana toprağı normal bahçe toprağı gibi geldi, yanılıyor muyum? torf ya da başka bir şey eklemek gerekir mi, ne tür toprak sever, paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler...

Sayın aygün gördüğünüz gibi bahçe toprağına dikili. İçerisinde yanmış keçi gübresinden başka birşey yok.

Orkun Kırcı
05-04-2010, 17:11
Mayıs ayı olmasının bir önemi var mı? Mayıs da İzmir de taze sürgün yapmış olmuyor mu?

Geç kadım diye en azından bu günlerde çelik alayım diye düşünüyordum.

Benimki sürmeye başladı bile Mayıs geç olur gibi geliyor. Ben Martta almıştım çelikleri şimdi filizlendiler ama kök gelişimleri nasıl olur görücez...

Hhatice
05-04-2010, 17:16
Ben tohumları ekmeden önce başlığı okumamış olmanın verdiği pişmanlığı yaşıyorum...
Bu kadar problemli çimlenmesi olduğunu bilseydim, burdaki birkaç taktiği uygular (ılık suda bekletme, kabuğunu soyma...vb) öyle ekerdim.

Anlayacağınız üzere benimkiler de 1 aydır hâlâ çimlenmemiş durumda. Sanırım yazık oldu...

Sevgili querelle tohumları bulabilirseniz saksının içinde güzelce yıkayın sonra dişinizle hafifçe çekirdek yer gibi bastırın ,sonra toprağa bırakın üzerine çok az toprağı elinizle ufalayın :)
Gülmeyin arkadaşlar benim bu taktiğim sonunda sellukam çok güzel çimlendi :)

1turgay1
05-04-2010, 18:43
Selluka tohumlarım (zengardan den edindim 2 ad) çimlendi ne zaman ve nasıl şaşırtmalıyım yardım lutfen.

İnatla ev içinde yetiştirmek için çabalayacağım İzmir iklimi yaratarak)

134154

134155

Hhatice
05-04-2010, 19:16
Selluka tohumlarım (zengardan den edindim 2 ad) çimlendi ne zaman ve nasıl şaşırtmalıyım yardım lutfen.

İnatla ev içinde yetiştirmek için çabalayacağım İzmir iklimi yaratarak)

134154

134155

BUnlar çok büyümüşler şaşırtma için ama bir bilenin görmesi daha iyi

sercan1969
05-04-2010, 19:20
Köklerini hırpalamadan o plastik kaptan çıkarıp çapı en azından 20-25 cm olan büyük saksılara şaşırtmalısınız.Yalnız artık biraz daha fazla güneş görmesinin zamanı gelmişte geçiyor.

k_donmez
05-04-2010, 22:09
Değerli arkadaşlar,
Tecrübeme dayanarak söylüyorm. Bu Selluka tohumlarına güven olmaz. Sayın SevimK.'dan temin ettiğim 4 adet tohumun hepsini 11 Şubat'ta ektim. İki aydır gözünün içine bakıyorum. Artık umudumu kesmiştim. Bu arada Sayın Kalambaklı'da tohum paylaşımı yapınca ondan da tohum istedim. Sağolsun gönderdi. 15 gün kadar önce onları da ektim. Kuralları uyguladım. Toprağı da tırnaklamadım. :-) Birkaç gün önce Sayın Kalambaklı'nın tohumlarından biri çimlenerek toprak üstünde göründü. Sonra ikincisi ve bugün de üçüncüsü tohum kabuğunu yırttı. İki aydır ekili olanlardan ise umudu kesmiştim. Ancak sulama ve koruma tedbirlerini sürdürdüm. Bugün baktığımda Sayın SevimK.'dan gelen tohumlardan biri de çimlendi. Ben de buradayım der gibi kendi kabının içinde dikildi. Güneş ne tarafta diye aranmaya başladı. Tohumlar toprak altında bıraktığım yerden uzakta kendi beğendikleri yerlerde çimleniyorlar. Ben memnunum ancak bir yandan şaşırmış durumdayım. Ben ne kadar erken davransam da tohumlar mevsimi ve uygun şartları beklediler. Bir de Ankara'nın iklim şartları eklenince galiba bu sellukalar beni çok uğraştıracaklar. :))

querelle
06-04-2010, 00:15
Hhatice,

Çimlendirme yönteminiz çok ilginç :)
Ben 4 tohumu da ekmiştim yazınızı okuduğumda. Sizinkine benzer ama farklı bir yöntem denedim. Eğer işe yarar da tohumlarım çimlenirse fotoğraflarla paylaşacam. Olmazsa bir dahaki sefere sizin yöntemi denerim ama düşünüyorum da sinirden çekirdek gibi çitleyebilirim bu tohumları.

BenBen1967
06-04-2010, 01:22
Dün öğle saatlerinde Sayın Kalmbaklı'nın yolladığı 5 salluka tohumunu zımpara bulamadığım için törpüleyerek oksijenli ılık suya koydum ama içine neden portakal suyu sıktım onu bilmiyorum tohumlar bu saat itibari ile şişmiş ama sabaha dikeceğim. Tohumların dikileceği kaplarda kenarda hazır beklemekte ya Allah ya Bismillah diyerek işe başladım. Kimbilir kaçıncı denemem olacak, bakalım bu sefer başarabilecekmiyim?.

acemi çiçekçi
06-04-2010, 10:04
Merhaba. Sitedeki paylaşımcı bir dostumuz sayesinde artık benimde bir sellukam var. Ama bir sorunum var.
Dalgınlıkla tohumları geçen seneden uykuda yatan şakayık yumrularının yanına dikmişim.
Şimdi selluka filizi daha küçük olduğundan onu yavaaşça söküp başka saksıya yerleştirsem olumsuz etkilenir mi? İkisi aynı yerde olmaz herhalde?
Ne yapmalıyım biraz daha büyümesini mi beklemeliyim yoksa hemen değiştireyim mi?

sevim.K
06-04-2010, 10:31
Sellukamı köklendikten sonra tohum kabından alıp beş kiloluk sıvı yağ şişesini keserek onun içine dikmiştim. Nemini daha iyi kontrol ederim diye. Belki bir süre daha kalabilirdi ama büyümesini engellermi acaba diye düşünerek saksıya aldım. Şişeyi açarken bir iki yaprağa zarar vermişim.

Üç tane daha fidem var. Düzgün bir şekilde fotoğraflarını çekebilirsem ekleyeceğim:)

BenBen1967
06-04-2010, 11:40
Evet tohumları ektim bir kaçı kök bile vermeye başlamış. Bakalım bekleyeceğiz artık umudum var bu sefer, tam zamanında ektim tüm işlemleri başarı ile yaptım. Kedi rahat bırakırsa bu sefer başarmamam için sorun görmüyorum.

memet
07-04-2010, 19:28
Kumda, perlitte çelikleme yapabilirsiniz.

k_donmez
07-04-2010, 22:26
Sayın SevimK.

Buyrun bu da ilk fotoğrafımız. Büyüyeceğine olan inancımla, tırmanma çubuğunu bile diktim.:o

k_donmez
07-04-2010, 22:29
Bu çimlenenler ise Sayın Kalambaklı'dan gelen tohumlardan yetişiyor. Hergün biri çimleniyor. İkisi ayakta, ikisi toprağı kaldırdı geliyor. Kalan üçünü ise bekliyorum. Bu gidişle bir selluka bahçesi yapacağım.:p

querelle
08-04-2010, 08:42
...demiştim ki toprağı karıştırdım ve ektiğim tohumları, bir tanesi hariç, olduğu gibi buldum yani hiçbiri çürümemişti.
Sağlam görünüyorlar, umarım hâlâ şansım vardır. Şimdi önerilen metodlarla deneyelim bir de...

Kilitli poşette pamuk içinde tuttuğum 2 tohum da çimlenmiş :eek:
Üstelik en "gelecek vaat etmeyen" iki tohumu denemiştim orda. Diğer ikisi başka malzemede ekili, onlara bakamıyorum şu an.

Şunları yaptım. Bütün tohumları :

- Ilık (oksijenli su katılmış) suya koydum, 24 saat.
- Sudan çıkarttım. Tırnak makasıyla köşelerinden ufak parçalar aldım. Derin kesmemeye özen gösterdim.
- Tekrar suya koydum. Bu sefer daha sıcaktı su, yine oksijenli su kullandım. 12 saat de orda kaldılar.
- Şişer gibi oldular (ya da aklımı yitirip ilüzyonlar görmeye başlamış olabilirim) ve farklı malzemelere ektim.

Topu topu 4 tohumum var zaten, bakalım süreç nasıl ilerleyecek. Tamamen başarıya ulaşırsa sürecin fotoğraflarını da paylaşırım.

Nail Sarı
08-04-2010, 13:41
Sayın Kalambaklı'nın tohumları çok sağlıklıymış gerçekten. Çimlenme oranlarına bakılırsa taptaze tohumlar göndermiş.
Bu sezon Selluka tohumları ile yaptığım denemelerde dikkat çekici sonuçlar elde ettim.
Bunları kişisel blogumda sizlerle paylaşacağım.

malbman
08-04-2010, 13:46
Neden burada da paylaşmıyorsun Nailciğim?

Nail Sarı
08-04-2010, 14:16
Sevgili Malbman ve tüm selluka severler.
Hani bizler selluka tohumlarının alınması için kapsüllerin renginin kahverengi olana kadar bekliyoruz ya. Aslında bu bekleme işimizi zorlaştırmaktan başka işe yaramıyor.
Kapsüller kahverengi olunca tohumlar sertleşerek bekleme moduna geçiyor.
Aslında selluka tohumlarının çok daha kolay çimlenebileceği bir yöntem öğrendim.

Kapsüller fiziksel büyümelerini durdurduğu son aşamada yani yemyeşilken tohumları alarak ektiğimiz zaman tohumu zımparalamaya, sıcak suda bekletmeye hiç ihtiyaç olmuyor.
Tohumlar böyle ergin ve taptazeyken ekildiği zaman hemen çimleniyorlar.
Böyle olunca bize düşen tek görev. Yeni çimlenmiş olan bu sellukaları kış soğularından korumak kalıyor.
Bu bilgi bence selluka severler için çok önemli.
Bol sellukalı günler diliyorum.

Jezebel
08-04-2010, 15:52
Benim kendi yeşilken fasulyeden ayıkladıklarım .
Keskin bir falçata kullanarak zarın çok küççük bir kısmını kestim ,
bir gece suda beklettim .
Sonra Eti turti kabına ektim , ilk hafta manzarası ...

Nail Sarı
08-04-2010, 16:05
Sayın jezebel işte benim bahsettiğim konu bu. Çok güzel görünüyorlar. Umarım her aşamada çok sağlıklı olurlar.

kalambaklı
08-04-2010, 16:13
Sevgili Nail, böyle bir şey olamaz, tohumlar olgunlaşmadan yani basitçe dış kabukları kurumadan toplanırsa çimlenme ihtimali olmaz ya da oldukça düşük olur.
Örnek olarak pazardan taze fasulye aldık tohumlarını ektik gibi bir şey.
Kısacası tohumlar olgunlaşmadan çimlenmezler!.. Ben olgunlaşmalarını tamamlamış 85 adet tohumu bir viyole ektim ve tamamı çimlendi.

Orkun Kırcı
08-04-2010, 16:25
Sayın Kalambaklı neden olmasın. Arkadaşımız tohumlar henüz yeşilken ekimini yaptı hepside sapasağlam çimlendi. Kendi fasulyelerimi de yeşilken topladım.

Nail Sarı
08-04-2010, 16:33
Oluyor. Siz denediniz mi sayın kalambaklı? Ben denedim ve fire vermedim.
Denemediğim bir konu hakkında buradan sallama mesaj yazmaya ihtiyacım yok.
Sadece kimsenin bilmediği denemediği çok değerli bir bilgiyi buradan sizlerle paylaştım. Lütfen yeni bilgilere karşı biraz daha açık olalım ki kendimizi geliştirelim.

kalambaklı
08-04-2010, 16:42
Sevgili dostlar, ben babadan kalma yöntemleri deniyorum.
Sağlıcakla kalın,

Jezebel
08-04-2010, 17:27
Ben yeşil toplamaya mecbur kaldım , subattaki soğuklardan sonra acaba kurtarırmıyım umuduyla ...
Aylardır bekliyordum kurumalarını , bir türlü kurumadılar .
Kaybedecek bir şey yoktu , denedim ve oldu .
Domates doğrarken defalarca gördüm , hepimiz gördük , daha domatesin içindeyken çimlen tohumlar oluyor .
Tüm ev hanımlarının bildiği bir olay , pazardan taze barbunya alır ertesi gün ayıklarsanız tanelerin bir kısmı çimlenmiş oluyor .
Gerçek , gerçektir ve yoruma yer yok bence ...

cemo
08-04-2010, 18:46
Sn ahmeter in yolladığı tohumları yeşilken ektim ve hepide cıktı.:))
Bol selluka kokulu bir yaz diliyorum hepinize

querelle
09-04-2010, 14:38
Kilitli poşette pamuk içinde tuttuğum 2 tohum da çimlenmiş :eek:
Üstelik en "gelecek vaat etmeyen" iki tohumu denemiştim orda. Diğer ikisi başka malzemede ekili, onlara bakamıyorum şu an.

Arkadaşlar çok mutluyum, diğer ikisi de çimlenmiş. Böylece 4 tohumdan dördü de çimlenmiş oldu!
Biraz büyüsünler fotoğraflarını ve taktiklerini paylaşacağım. Zaten bilmediğiniz birşey değil; sadece bol nemli bir ortamda pamuk, perlit ve torf kullandım.

querelle
09-04-2010, 23:03
Bu arada daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ama ilginç bir bilgiye rastladım:

"...Çiçekler oldukça kokuludur ve tozlanmayı genellikle karıncalar sağlar. Eğer ektiğiniz yerde karıncalar yoksa bitkinizde tohum keseleri oluşmaz, dolayısıyla tohum alamazsınız."

kaynak: http://www.rarexoticseeds.com/exotic-seeds-flowers-plants-graines-plantes-exotiques/vigna-caracalla-seeds-corkscrew-vine-seeds-mail-vine-seeds.html

berduray
10-04-2010, 12:24
Bunu epey tartışmıştık.

Karıncalar yaprak bitlerini mi taşıyor, döllenmeyi mi sağlıyor.

Kimisi döllenmeyi arıların, özellikle bombus arısının yaptığını söylemişti.

querelle
10-04-2010, 14:21
Abartmış mıyım bilmiyorum ama işte benim tohumlarım böyle çimlendi:

Küçük bir kaba pamuk yığıp suyla doldurdum. Pamuğun ortasında bir boşluk açıp şu minik torf saksılardan koydum. Köklenirse olduğu gibi alıp dikerim, böylece kök zedelenmesi olmaz diye düşünmüştüm.
Torfun içine perlit doldurup, tohumu yarıya kadar içine gömdüm. (Tohumu önceden suda bekletişimi vs yukarda yazmıştım)
Hiç sulamadım ama onu saran ıslak pamuk sayesinde hep nemli kaldı.
Bu arada cam bir akvaryum içinde, içerde bol bol nem var (ona özel değil, etobur bitkilerin bulunduğu teraryum)

Biraz meşakkatli görünüyor ama işe yaradığı için seviniyorum kendi kendime :p
İşte resim,

NOT: Bu arada tohumlarını paylaşan syn. Kalambaklı'ya da tekrar teşekkür ediyorum burdan.

athena -asena
10-04-2010, 23:42
sayın sakine hanım ve adaada bey'in yollamış olduğu tohumlardan elde ettiğim sellukalarım. sizleri mahçup etmedim inşallah .2 adet de yeni ektim

k_donmez
11-04-2010, 00:11
Sayın Athena-asena

Çok güzel gelişmişler, ellerinize sağlık. Akçakoca'nın havası da yaramış. Ben zaten bu bitkinin deniz kenarında yaşamayı daha çok sevdiğini düşünüyorum. Benimkileri de biraz gelişince su kenarı olarak havuz başına götürmeye niyetliyim. :p

athena -asena
11-04-2010, 00:14
sayın k donmez

teşekkürler. sellukaları daha dışarı hiç çıkarmadım sadece resim çekmek için çıkarmıştım havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum yerlerine taşımak için .

athena -asena
11-04-2010, 00:17
sellukalarım boy boy

athena -asena
11-04-2010, 09:38
sellukalarım boy boy

Hhatice
11-04-2010, 09:59
Benim iki tohumum da bir karış oldu .Çok neşeli çok sağlıklılar .

acemifüsun
12-04-2010, 15:25
Dünkü eğitim toplantısına o kadar tohumdan tek çimlendirebildiğim selluka fideciğini de alıp götürdüm. Mine Hanıma ''selluka müsvettesini doktora getirdim, bir bakarmısınız dedim'' O da ''müsvette falan değil , bu adam olcak '' dedi. Ben de daha bir ümitli ve mutlu oldum:)

Didem
12-04-2010, 16:02
sellukalarım boy boy

athena-asena,

Çok güzel görünüyorlar, ne zaman ekmiştiniz bunları hatırlıyor musunuz?

Orkun Kırcı
12-04-2010, 20:01
4098 nolu mesajdakilerin gelişimi:) Bir kaç kayıp dışında herşey yolunda.

athena -asena
12-04-2010, 21:54
athena-asena,

Çok güzel görünüyorlar, ne zaman ekmiştiniz bunları hatırlıyor musunuz?

sayın didem hanım ;

pet bardak ta olanlar 18 gün önce diktim ama diğerlerini hatırlamıyorum onlar bayağı oldu galiba şubat sonu olabilir.

Bahar Erdem
13-04-2010, 09:11
Ayy hepsi çok güzel. Bende memet beyim göndereceği selluka tohumlarını beklerken bi yandanda arkadaşların yaptıklarını takip ediyorum. Aslında bukadar uraş ve çabadan sonra hüsrana uğreyen arkadaşları gördükçe moralim bozulmuştu. Sanırım bende başaramam diye düşünmüştüm malum iklim şartlarıda pek elverişli değil bölge olarak. Ama bugün sizin yeni çıkan bebişleri ve gelişen çelikleri görünce güne biraz daha umutlu başladım. :) Benimde tohumlar gelince gelişmeleri ve fotoları paylaşacağım. Çokk heyecanlıyım çokkk. :)

selis
14-04-2010, 12:21
Yanlış hatırlamıyorsam. 7.5 tl - 15 tl arası olabilir. 1 karış ve 4 karış boylarında olanları var.
Dün bir tane aldım.. Fiyatı 10 tl. Daha küçükleri 5 tl..

Didem
14-04-2010, 13:03
Sn. Kalambaklı, sizden aldığım tohumları çimlendirmiş, küçük fidelere dönüştürmeyi başarmıştım. Şimdi benden fide bekleyen arkadaşlara vermek istiyorum ama bir türlü büyümüyorlar. O kadar yavaşlar ki. Artık dışarıya da aldım ama bu kadar yavaş büyümeleri normal mi? Ölmelerinden korkmaya başladım doğrusu.

badembaba
14-04-2010, 13:17
Merhaba,

Ben Yavuz, Gebze'deki evimde değişik bitkileri tohumdan filizlendirmeye ve büyütmeye çalışıyorum.

Gittigidiyor'dan aldığım 3 adet Selluka tohumunu 3 Nisan'da torf,bahçe toprağı karışımına diktim. Tohumları törpüledim ve suda beklettim fakat oksijenli su uygulaması yapmadım. Daha sonra bu tohumları plastik kola bardaklarına dikerek cam kenarına dizdim. Üzerlerini asetat denen saydam plastik ile kapatıp sera etkisi uyguladım, araya gazete kağıdı koymadım, fakat hergün bir miktar havalandırıp üzerlerindeki birikmiş damlacıkların bardağa damlamasını engelledim (asetatları her kaldırdığımda suları sildim). tohumlarımın üçüde çimlendi. :)

İlk çimlenen tohum olan, 3. resimdeki selluka, 4. resimdeki şapşal canavar tarafından (babasının (yani benim) bir anlık dikkatsizliği fırsat bilinerek) yapraklarından tutulmak suretiyle toprağından çıkarıldı, bu hunhar eylem sırasında yapraklar da koptu. :(

Bir kalem vasıtasıyla bardaktaki toprağa bir delik açtım ve tohumu kökleri ile beraber deliğe yerleştirip, toprağı kökler etrafında sıkılaştırıp üzerine su döktüm. Yaşaması için sarmaşık cinsinin arsızlığından başka umudum yok, eğer yaşarsa gelişimini fotoğraflayıp buraya koyarım.

Herkese başarılar ve güzel günler...

memet
14-04-2010, 18:14
Didem, bir haftadır hava serin gitti. Büyümesindeki yavaşlama ondandır. Endişe edecek bir durum yok.

sevim.K
14-04-2010, 19:06
Benim sellukamın da büyümesi durdu diye telaşlanmıştım ama fotoğrafı çekeli fazla olmamış:o. Bir kaç gün güneş gördük dışarıya alışsın diye bir iki gün gündüz dışarı aldım akşam içerde yine. Galiba nisanı evde geçireceğiz. Şimdiki durumda zedelenen yaprakları temizledim. Yeni bir iki yaprak verdi o kadar. İlk tohum ektiğimde biraz cahil cesareti mi vardı bilemiyorum. Büyümeye başladıkça üzerine daha çok titrer oldum.

Ülkü
21-04-2010, 10:40
30 Ocak' ta tohumunu ektiğim sellukam;

Kiraz
21-04-2010, 19:16
Sellukamın içeride keyfi yerinde, çok hızlı uzuyor, sürgünler tülün altından girip, yukarı çıkıyor. dışarı çıkarmak için erken olduğunu düşünüyorum, biraz daha bekleyip alıştırarak çıkaracağım.

Jezebel
21-04-2010, 19:39
Part-time çıkarın bari , hava alsınlar , akşam eve alırsınız ;)

moso
21-04-2010, 20:05
dün 3 adet tohum ektim. bugün dayanamayıp eşeledim:) tohumlar şişmiş ve gayet sağlıklı görünüyor.

davut09
22-04-2010, 20:09
Sayın Kalambaklı,
Çok memnun olurum. hem tanışmış oluruz. Buharkent, Nazilli-Denizli arasında biliyorsunuzdur. Adres ve telefonumu özelinize atıyorum.

Dudi
23-04-2010, 09:46
Merhaba sevgili kalambaklı, sizin gönderdiğiniz tohumlardan birini bu şekilde büyüttüm. Nasıl olmuş? Birde bunun saksısı küçük nasıl ve ne zaman değiştirmem gerekecek? Teşekkürler.

moso
23-04-2010, 09:50
Darısı başıma Sayın Dudi:)
Selluka tohumlarımı ekeli 3 gün oldu. Eşeleyip baktım. ilerde köke dönüşecek olan saçak çıkmış:) önmüzdeki günlerde toprak yüzeyine ulaşcak inşallah:)

acemifüsun
23-04-2010, 16:54
Sevgili moso ne olur eşeleyip bakmayın, azcık sabır:)

kalambaklı
23-04-2010, 17:38
Sevgili Dudi, sellukanız çok güzel bir şekilde büyüyor. Şu anki saksısıyla bol güneş gören bir yerde dursun ve benim saksımı değiştir diye sana işaret edecektir. ( örneğin saksının altından kökleri göründüğü zaman)
Sağlıcakla kalın,

moso
24-04-2010, 07:38
:)) sevgili acemifüsun, sabah işe gelince ilk yaptığım sellukalara bakmak. daha doğrusu eşelemek:) tohum iyice şişmiş. hatta kabuğu yarılmış ortadan:)) çok sağlıklı görünüyor. sabır mı? işte o bende hiç yok...

memet
24-04-2010, 18:51
Tohumlarınızı karıştırmayın, ölümüne davetiye çıkarırsınız.

yaylaboztaş
25-04-2010, 00:08
Çok mutluyum, acemi füsun arkadaşımın verdiği selluka tohumlarını, anlatıldığı
şekilde ektim.24 martta ektiğim tohumların hepsi çimlendi, ama aynı anda değil .
Bir kaç gün arayla hepsi yaprak verdi, her sabah erken kalkıp hemen onların
yanına koşuyorum, bana yaşam sevinci verdiler.

Bu konuda bilgilerini paylaşan, bizleri özendiren bütün dostlara teşekkür ve minnet
duyuyorum. Füsun arkadaşıma ayrıca çok teşekkürler.

Göreceksiniz selluka şiirlerden çıkıp İzmir bahçelerine yerleşecek yeniden, koşar adım.

M_GULAN
25-04-2010, 13:43
sayın berdurayın göndermiş oldugu tohumların ön işlemini tamaladım zımpara ,oksijenli su ve suda bekletme işlemleri tamamlandı,
sayın querelle nin ekimi gibi bir ekim yaptım hadi hayırlısı artık heyacanla çimlenmelerini bekliyecegim...
bu arada sayın kalambaklıdan almış oldugum fideler boy vermeye başladı yerlerini sevdiler nede olsa kimin fideleri:)

Orkun Kırcı
25-04-2010, 21:26
Benim çeliklerden bir kaç tanesini kurcaladım köklenme olmuş...

memet
25-04-2010, 21:30
Arkadaşalr tohumlarınızı, çeliklerinizi kurcalamayın, eşelemeyin kılcal köklerin kopmasına neden olur. Yeni sürgünler verince çeliklendiğini anlayacaksınız, tohum da çimlenince belli oluyor zaten. Biraz sabredin sadece.

Nail Sarı
26-04-2010, 09:42
memet kardeşim ve sayın üyeler.
Konuyu hiç üşenmeden en başından sonuna kadar okudum.
Selluka macerasında memet kardeşimin harcadığı emeği heyecanla okudum.
Selluka başlığı ve Selluka ile ilgili her türlü bilgide ve deneyimde memet'in emekleri çok değerli.
Bence Selluka'nın Türkiye'deki şu andaki gelişimi ve kurtuluşunda memet kardeşimin büyük emeği geçmiştir.
Kendisine çok teşekkür ediyorum.

moso
26-04-2010, 10:23
sellukalarımdan 1 tanesi toprak üzerine çıkmayı başardı:)

züleyha
28-04-2010, 14:39
Geçen sene sayın ahmeterin gönderdiği sellukam bir türlü zararlılardan kurtulup da bana güzel çiçeklerini gösterememiş, yaz sonunda da artık iflas edip bütün yapraklarını dökmüştü. Bende çiçeğin öldüğünü düşünerek kışın içeri almamıştım. Kışın sakız sardunyalarımın donduğunu düşünürsek, zararlılardan olmasa bile soğuktan donmuş olması gerekiyordu ama donmamış. Bahar başında dipten budadım, gönlüm sökmeye elvermedi, biraz daha zaman bekleyip eğer canlanmazsa saksısını boşaltacaktım ki, 3 tane birden sürgün verdi. Şimdi sürgünlerini uzatıyor. Hemen dibine yanmış hayvan gübresi koydum.Umarım bu sene daha dayanıklı olacak :)

kalambaklı
28-04-2010, 14:47
Bu sene kesinlikle daha dayanıklı olacaktır, ayrıca kışın dalları kuruduğu için öldü diyerek sökmeyin, gördüğünüz gibi toprak altında kalan gövdesi sağlam kaldığı için baharda tekrar filizleniyor.
Bu sene çiçeklerini koklayabilirisiniz.

züleyha
28-04-2010, 15:00
Umarım sayın kalambaklı, umarım koklayabilirim. Pek çok çeşit çiçek yetiştiren birisi olarak hiçbir çiçekte bu kadar zorlanıp ümitsizliğe kapılmamıştım. Gerçekten selluka yetiştirmek sabır istiyor :)

memet
28-04-2010, 20:06
Saksınız çok küçük, çiçeklenmesini istiyorsanız yirmi litrelik bir saksıya aktarın. Ya da yere dikin.

züleyha
28-04-2010, 21:35
Teşekkurler arkadaşlar, iyi dilekleriniz için.
Sayın Memet, şimdi mi değiştireyimsaksısını yoksa biraz daha büyüdükten sonra mı? Dışarıya dikme gibi bir şansım yok maalesef.

memet
28-04-2010, 22:26
Köklerini zedelemeden şimdi değiştirin, toprağıyla birlikte.