View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
16
17
umut2007
05-12-2012, 02:03
Kasım ayının 3. haftası sellukamı ziyarete gittim, tüm dalları kurumuş..baharı beklemekten başka yapacak birşey yok sanırım..:eek:
kartal124
12-12-2012, 21:39
Terasta İstanbulun gece soğuğunda yapraklarını tamemen döken sellukayı kapalı balkona aldım, sıcaklık gündüz kapalı balkonda 15-16 derece olunca Aralık ayında selluka yeniden uyandı,tekrar yaprak veriyor.
Bakalım sonuç ne olacak?
Orhan Özbilgiç
13-12-2012, 05:02
Benim sellukamda da hiç tohum olmadı :((
Bu sene bendede tohumdan bol birşey yoktu. Salkım salkım, yüzlerce tohum kapsülü. Bu fotoğrafları 4 aralıkta çektim. 5 aralık sabahıda İstanbul'a yola çıktım.
Ama ne yazıkki, 5 aralığa kadar orada kalmama rağmen bir kapsülü bile olgunlaşmamıştı. Bügünlerde olgunlaşmaya başlamıştır ama ne çare?
Toplayıp gönderebilecek kimse yok.:(
Nisan ortasında gittiğimde sağlıklı tohumlarla karşılaşabilecek miyim? Merak ediyorum doğrusu.:confused:
Eğer donlardan önce kapsüller kurursa, kesinlikle geriye birşeyler kalır. Yoook...Tohum kapsülleri kurumadan donlar başlarsa, hiç şans yok demektir.
Oysa 2010 yılında aralık başında tüm tohumlar olgunlaşıp kurumuştu.
Ne yapalım? Kısmette ne varsa o olur.:)
353990
353991
353992
353993
Tohum tamamen kuruyup şubat sonuna kadar dalında kalabiliyor.
İlk bir kaç sene bize tohum veren arkadaşımdan şubat ayı içinde almıştım tohumları.
Orhan Özbilgiç
13-12-2012, 08:15
Tohum tamamen kuruyup şubat sonuna kadar dalında kalabiliyor.
İlk bir kaç sene bize tohum veren arkadaşımdan şubat ayı içinde almıştım tohumları.
Gelmeden önce gerekli tüm bitkilerime, % 2' lik bordo bulamacı yapmıştım. Bahar başllangıcında birde %1 lik yapsam iyi olur.
Aslında 15 şubat için gidiş, 6 mart için dönüş indirimli uçak biletim var. eylülde Pegasus 39 tl. diye, şubat-mart ayları için bir kampanya düzenlemişti. Bende almıştım. Ancak getiğimiz kış sözünü ettiğim tarihlerde, gerek İstanbul, gerekse Samsun hep karlı idi. Bu nedenle gidemeyebileceğimi düşünerek, bu yolculuğumu garanti görmüyorum.:confused:
Benim ihtiyacım yok. Tohum takas organizasyonunun süreside bitmiş. Lakin, Selis'inde vurguladığı gibi, yinede ihtiyacı olanlara bir şekilde dağıtır onları mutlu ederdim. Bakalım, inşallah bir çözüm bulurum.
Geçtiğimiz yıl kışı çok sert görmesine karşın, haziran başlarında topraktan fışkırmışlardı bu fotoğraftaki sellukalar.
Bu demektir ki; Çok ciddi bir olağanüstülük olmazsa, bu yaz başındada yumru ( ya da rizom) lardan fışkıracaklardır.
Ayrıca dışarıda saksıda olan bir sellukamıda kabaca budayıp, ardiye olarak kullandığım alt katta, korunaklı bir yere aldım. Yani stepnemde var.:)
353996
353997
Orhan Özbilgiç
13-12-2012, 15:27
Sayın Orhan Özbilgiç, benim sellukamın 2 tanecik kapsülü daha olgunlaşmadan çürüdü gitti:( sizinkiler maşallah ne kadar güzeller...
Çiçeklenme dönemindede çok güzeldiler.
Siteye fotoğraf yükleyemediğim için o günlerde çok fazla fotoğrafını çekmemiştim. Yinede birkaç tane çekmişim. (Eylül ortalarında.)
354175
354173
354174
Biraz erken toplamışsınız gibi geldi bana.
Görevli ziraat mühendisinin onayı üzerine hersene olduğu gibi kontrollü toplanmıştır.
Selamlar
Erken toplamışsınız bence, kimin onay verdiği çok farketmez, yemyeşil henüz tohumlar, yani olgunlaşmamış. Ben de kaç küsür yıldır tohum topluyorum deneyim sabittir.
Evet ilk mesaja bir gözattım altı yıl olmuş, ilk tohumu bulalı.
Geçen sene binbeşyüz kadar tohum dağıttığımı göz önünde bulundurun, siz bir daha yıla beni dinleyin.
Selamlar bizden.
Bende sn. ahmeter gibi erken topladım inşallah bir sorun olmaz.:o
Neden acele etme gereği duyuyorsunuz. Bu kadar bekledikten sonra sabredeceğiniz onbeş yirmi gün daha hepsi.
O kadar yıl uğraştıktan sonra, ilk tohumlarını alacak olanlar da, böyle oluyormuş deyip olgunlaşmamış tohumları toplamaya başlayacak.
Hiç değilse tohum zarflarını açmadan bekletin.
Havaların soğuması nedeniyle topladım ben, birazda mecburen yanii... geceler 1-2 derece olmaya başladı hepten kaybetmiyeyim dedim.
Benol Hazaroğlu
16-12-2012, 10:31
Çok az tohumum oldu. Ve içleri fazla büyümemişti. Ben de acemilik ettim topladım.
2- 3 tanesini de ya tutarsa dedim ektim.
Beklemedeyim.
Seneye daha tecrübeli olacağız inşallah.
Biraz erken toplamışsınız gibi geldi bana.
******* erken toplanmış.Kahverengıye dönüp tohum sertleşmeden içleride kahverengı olmadan toplanmaz sanıyorum ben..
Arkadasım hangı sehırde yetiştirdiniz by Sellukayı..İzmir de dahı bu kadar coskulusunu görmedim.. Hele tohumları görünce içim cız etti.. Biz 2-3 tohum pesinde kosarken yazık bunca tohuma..İnşallah seneye ıklım daha uygun olurda tohumlardan kaybınız olmaz..Özel bır bakım uyguluyormusunuz merak ettım.. Ellerinize saglık.
Orhan Özbilgiç
16-12-2012, 12:49
Arkadasım hangı sehırde yetiştirdiniz by Sellukayı..İzmir de dahı bu kadar coskulusunu görmedim.. Hele tohumları görünce içim cız etti.. Biz 2-3 tohum pesinde kosarken yazık bunca tohuma..İnşallah seneye ıklım daha uygun olurda tohumlardan kaybınız olmaz..Özel bır bakım uyguluyormusunuz merak ettım.. Ellerinize saglık.
Sevgili ıldır;
Bahçem Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü'nde.
Yeşilırmak deltasının tam ortasında. İklim bölgesi olarak 9-B diye geçiyor, ama kışın sıcaklıklar genellikle en düşük -7 leri görsede, bazı yıllarda, (-9)-(-10) ları görebiliyor. Bu nedenle bitkinin toprak üstü kısmı genellikle donuyor.
Mayısın ikinci yarısından sonra topraktan tekrar yeşeriyor.
Toprak Alüviyal.
Menderes deltaları gibi. Ama bitki örtüsünün daha gür olması nedeniyle
humuslu.
Birde Akdeniz İklimi'ndeki kadar kavurucu sıcaklar yok.
Malumunuz, birçok bitkinin en sevdiği şeylerden biride nemdir. O da, fazlasıyla var. Bu yüzden bitki çeşitliliğide fazla.
Anlayacağınız, fidanlık kurmak için son derece uygun toprak ve iklim koşulları var bu deltada. Zaten onlarcada var...
Benim sellukalarında bu denli sağlıklı olmasının ana nedeni, yukarıda sözünü ettiğim koşullar. Diye düşünüyorum.
Ehhhh... Birazda gözümü üstlerinden ayırmayıp, gerektiği zaman sulayıp, gerektiği zaman gübrelememdir. Sanırım.
Kısacası şanslı bir coğrafyadayım.:)
Herşey gönlünüzce olsun.
Sayın Ahmeter ve Sayın Nevzat iyice kararmadan toplanınca tohumların olgunlaşmamış olma olasılığı çok fazla. İçleri beyaz görünüyor. Oysaki tohumlar yesil mercimek büyüklüğünde ve kahverengi oluyor. Keşke biraz daha bekleseydiniz..
salvadore-tr
31-12-2012, 15:46
Bende geçen gün öylesine tohumunu ektim, birde ne göreyim filizlenmiş bu mevsimde ne yapacağım marta kadar kalorifer kenarında dayanırmı acaba?
Altta resmini ekledim
salvadore-tr
31-12-2012, 15:52
http://b1301.hizliresim.com/15/c/hv76h.jpg
buda sşuanki hali 11.01.2013
http://b1301.hizliresim.com/15/c/hv745.jpg
18.01.2013
http://a1301.hizliresim.com/15/l/j283j.jpg
08.03.2013
http://img452.yukle.tc/images/38320130209_155957_resize.jpg
19.02.2013
http://f1302.hizliresim.com/16/m/k8hb8.jpg
Ve son hali, kurumazsa seneyede çiçek açar gibime geliyor.
http://j1310.hizliresim.com/1g/m/tqtmb.jpg
Benim sellukanın kabukları henüz kararmadı ama baklaların içine baktım tohumlar kahverengiye dönmüş. Ben de hava durumuna göre toplayacağım baklaları sıfırın altını görmedik daha Adana'da görmeye yakın toplayacağım.
Bunlar da benim sellukadan görüntüler. Sellukam 3 yaşında.
Ben tohumları 05.01.2013'te topladım hava durumuna bakarak. Tohumlar diye korktum. Sonuçta 9,10 ve 11 ocakta don oldu sellukam haşlanmış bir görüntüde şu an. Geçen seneki dondan gövdesi zarar görmemişti umarım bu sene de görmez. Tohumları kurtardık en azından. ;)
salvadore-tr
11-01-2013, 15:12
sevgili Aburcubus bende bu çiçeğe heves ettim internetten tohumunu aldım gele gele 3 adet geldi, bir tanesini denemek istedim şuan boyu bir karış bakalım umarım büyütebilirim, birde Sinop ikliminde yaşarmı, İstanbula yakın sayılır iklimi...
Orhan Özbilgiç
11-01-2013, 15:28
Sayın salvadore-tr;
Diğer iki tohumunuzu mart ayından sonra çimlendirmenizi öneririm. Zira şu andaki fidenizin yaşam riski var.
Sinop ikliminde yaşar.
Benim bahçem Samsun-Çarşamba'da. Orada her yıl, donlardan etkilenip, toprak üstü donuyor, mayıs ortalarında, topraktan tekrar sürgün verip, sonbaharda çiçekleniyor. Sadece, kuzey rüzgarlarına kapalı bir yerde olması tercihiniz olmalı.
salvadore-tr
12-01-2013, 13:35
Sayın Orhan Bey,
Cevabınız için teşekkür ederim, ektiğim fideyi korumaya çalışacağım tavsiyenize uygun bir yerim var hem denize yakın hemde direk güneye bakıyor, ilginiz için teşekkürler
Bunlar da benim sellukadan görüntüler. Sellukam 3 yaşında.
Maşallah sizin selluka cıceklikten cıkıp agaç olmus..Ben İzmir de oturmama ragmen satın aldıgım sellukaları yaşatmayı başaramadım..Çelikten değil tohumdan yetiştirilenlerin daha dayanıklı oldugunu sanıyorum..Umarım çiçeğiniz son soguklardan etkilenmez.Dallar oldukca kalın ve Adana da soguk ne kadar olabılırkı...Bende önumuzdekı ay tohum satın alıp cimlendirmeyi deneyecegım..İnşallah becerebılırım...Sellukanızın çiçeklerini bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin lütfen..
Benim bahçem Samsun-Çarşamba'da. Orada her yıl, donlardan etkilenip, toprak üstü donuyor, mayıs ortalarında, topraktan tekrar sürgün verip, sonbaharda çiçekleniyor. Sadece, kuzey rüzgarlarına kapalı bir yerde olması tercihiniz olmalı.[/QUOTE]
Sizin sellukanızında gecen haftaki soguklardan etkilenmemesi en buyuk dıleğim.. Bizimle paylaştıgınız resimleri unutamıyorum..Saglıkla büyüsünler....
Maşallah sizin selluka cıceklikten cıkıp agaç olmus..Ben İzmir de oturmama ragmen satın aldıgım sellukaları yaşatmayı başaramadım..Çelikten değil tohumdan yetiştirilenlerin daha dayanıklı oldugunu sanıyorum..Umarım çiçeğiniz son soguklardan etkilenmez.Dallar oldukca kalın ve Adana da soguk ne kadar olabılırkı...Bende önumuzdekı ay tohum satın alıp cimlendirmeyi deneyecegım..İnşallah becerebılırım...Sellukanızın çiçeklerini bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin lütfen..
Malesef soğuktan yeşil kısım dondu ama gövdesinin zarar görmediğini düşünüyorum. Çünkü geçen sene de yeşil aksamı dondu ama baharda tekrar kuvvetli filizlendi gövdesi bayağı kalınlaştı.
Orhan Özbilgiç
15-01-2013, 08:43
Sizin sellukanızında gecen haftaki soguklardan etkilenmemesi en buyuk
dıleğim.. Bizimle paylaştıgınız resimleri unutamıyorum..Saglıkla büyüsünler....[/QUOTE]
Sayın ıldır;
İyi niyetli düşünceniz için müteşekkirim.
Gövde kısımları,mutlaka donup kuruyacaktır. Koruma altına almadım çünkü. Ama eminim, kökten yine sürecektir.
Bahçenin ortasında, birkaçı yere çaktığım bir kuru ağaç dalına sarılı, bir diğeri saksıda olan tohumdan yetiştirdiklerim vardı. toprakta olanları 40-50 cm. den budadım. Sadece, saksıda olanı hafif budayıp, ardiye olarak kullandığım alt kata koydum.
Alt katında kapısı parmaklıklı demir kapı. Yani cam yok! Sadece, rüzgar ve yağıştan etkilenmez, o kadar. Ayda bir köyden birine telefon ediyorum. Çok az su veriveriyor.
Bakalım onu ne halde bulacağım?
361850
361851
361852
361853
361854
Malesef soğuktan yeşil kısım dondu ama gövdesinin zarar görmediğini düşünüyorum. Çünkü geçen sene de yeşil aksamı dondu ama baharda tekrar kuvvetli filizlendi gövdesi bayağı kalınlaştı.
Mutlaka bahara sürgünler verecektır..Resimlerinizin takipçisi olacagım.. Çiçeğinize birsey olursa inanın en az sizin kadar üzülürüm...
Mutlaka bahara sürgünler verecektır..Resimlerinizin takipçisi olacagım.. Çiçeğinize birsey olursa inanın en az sizin kadar üzülürüm...
Teşekkürler Sn. ıldır.
Tohumlarını aldım dondan önce umarım çoğu olgunlaşmıştır kurumaları için içeriye aldım.
Sevgili aburcuburs, çelikleri dikip evin batı, güney ve doğu yönlerine bakan pencerelerine yerleştirdim. Kısmet artık. Biraz adam edeyim birini hemen size ulaştıracağım. Bu arada o günkü heyecanla küçük bir torbada 5 adet selluka tohumunu da kimden aldığımı hatırlayamıyorum bile. (Orhan Özbilgiç öğretmenim ? Ya da torbanın üzerinde güleryüz de olduğuna göre sevgili Çiroz ve nişanlısı? Veya başka bir cömert arkadaş.Size de çok teşekkür ederim) Martta da onları ekeceğim. Bu kez kavuşma garanti gibi.Başarırsam başka arkadaşlara da veririm.Sevgiler.
...
(Orhan Özbilgiç öğretmenim ? Ya da torbanın üzerinde güleryüz de olduğuna göre sevgili Çiroz ve nişanlısı? Veya başka bir cömert arkadaş.Size de çok teşekkür ederim)
...
Sn egülnur,
selluka tohumları bizden değil, biz mersin süs biberleri tohumları getirmiştik, hediyelerin oraya bırakalım derken birden kendimizi tohumları ayırırken buluverdik :) , çok ta eğlendik.
Maalesef selluka tohumlarının nereden geldiğini biz de bilmiyoruz.
Ama Zafer Bey' in kamyonla getirdiği :) çeliklerden bizde de 3 adet var, çimlendirme seramızda (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/27724-3.htm) yerlerini aldılar,
umarız biz de haklarını veririz ve çeliklerinin dağıtımını yapabiliriz.
Tohumları ekmek için biz de mart' ı heyecanla bekliyoruz.
kopshtar
26-01-2013, 22:23
Son yağan karda toprak üstü kısımları dondu. Tek ümidim 6 adet fasulye biçimli tohum kapsülleriydi. Biraz daha olgunlaşsınlar diye üzerinde bırakmıştım. Bugün içlerine baktım tamamı donmuş :( toprak altı kısımlarından da sürmezse Selluka maceram sona ermiş oluyor. Çok bedbahtım çok... Keşke Çelik alsaymışım :(
Son yağan karda toprak üstü kısımları dondu. Tek ümidim 6 adet fasulye biçimli tohum kapsülleriydi. Biraz daha olgunlaşsınlar diye üzerinde bırakmıştım. Bugün içlerine baktım tamamı donmuş :( toprak altı kısımlarından da sürmezse Selluka maceram sona ermiş oluyor. Çok bedbahtım çok... Keşke Çelik alsaymışım :(
İlk yılı mıydı sellukanın. Gövdesi kalınlaşmışsa -2,-3'te ölmüyor selluka. Benim selluka da dondan dolayı yeşil kısmı haşlandı ama tohumları dondan önce toplamıştım. Bitki ölse de - ki öleceğini sanmıyorum- tohumlar garantide. ;)
kopshtar
27-01-2013, 20:41
İlk yılıydı. Gövdesi kurşun kalem kadar bile yoktu. Toprak altı kısımlarına baksammı acaba. İçeri alıp yeşermesini sağlarım belki :( daha çok don olur , bahara çok var.
Tohumlar olgunlaşmış mıdır diye ektim biraz bakalım ne kadarı çıkacak. Takasa yollayacağım baya tohum var eğer olgunlaşmışsalar tabi. (İçleri doluydu)
kopshtar
29-01-2013, 12:45
Bendekiler yeşil olarak buruşmuş ve sert. Daha önce elimde olan tohumlar gri renkteydi.
İnşallah sizinkilerde problem yoktur ve paylaşmak nasip olur :)
ozbargur
29-01-2013, 21:15
Bendeniz bir izmirli olarak bu çiçeği ilk defa duyuyorum.Ağaç. net üyelerinden birinin (üye olmadan önce)bahçesinde görmüş ve tohumunu bir siteden sipariş ettim ve bu hem siteye üye olmama vesile oldu hemde güzel bir çiçeği izmirli olarak yaşatmaya vesile olur inşallah.10 gün içerisinde tohumlarım kalorifer peteği üzerinde fiden haline geldi.İnşallah büyür,resimlerini dönem dönem paylaşmak isterim.Saksını değiştirmenin zamanı geldi.
edelvays58
30-01-2013, 18:18
Geçen yıl sellukam açarak beni çok sevindirdi ama beklediğim gibi tohum alamadım. 2-3 başak vardı ama olgunlaşamadan düştüler. Çiçeği içeri, kapalı balkona aldım. Yaşıyor çok şükür.
Ben sellukamı çelikleme yöntemi ile çoğaltmak istiyorum ama tam bilemiyorum. sitede bilgi aradım ama bulamadım. Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
Sayın edelvays58, ben bu sene mevsim sonunda (kasıma doğruydu yanlış hatırlamıyorsam) budadığım sellukadan 3 gözlü bir tek çelik aldım ve alttaki 2 yaprağı kesip suyun içine koydum ve bardağı kuzey penceresinin kenarına koydum. Arada suyunu değiştirdim, kökler çıkmaya başlayınca birkaç kez diğer bitkilerim için hazırladığım sıvı gübreli suyla takviye yaptım. 2 ay gibi bir sürede iyice köklendi, gayet kalın kök oluşturuyor. Yaklaşık 1 aydır da resimdeki gibi saksının içinde, aynı yerde duruyor. Orta kısımdaki küçük yapraklar hep yeni.
Mevsim olarak şu anda alsanız nasıl olur bilemiyorum, ama ben bir tek çeliği yaşattıysam; sizin daha çok şansınız var diye düşünüyorum. Anladığım kadarıyla herhangi bir budama yapmamışsınız çünkü, kimbilir kaç çelik alırsınız ;)
365936
kopshtar
30-01-2013, 20:00
Yeşil ve tam odunlaşmamış 2,3göz içeren bir dalı Torfa veya kuma gözün biri tamamen toprak altında kalacak şekilde dikin . Üzerini de mümkünse poşet veya başka bir materyalle kapatın ki nemini kaybetmesin. Sıcakta ve yarım güneş alan bir yere koyun 1 ay içerisinde köklenecektir.
Selluka tohumunu geçtiğimiz ayın 3 ün de çimlendirmeyi denedim. Çimlenme 15 gün sürdü. Bu ilk çimlenme görüntüsü,
366753
Bir hafta sonraki görüntü
366754
Son olarak bir kaç gün önceki hali
366755
Gelişimi oldukça yavaş sanırım havalarında bunda etkisi var. Umarım yakında gelişimi hızlanır.
pomodoro
03-02-2013, 13:17
12 ocak toplantısında aldığım selluka çeliklerim pıtır pıtır :) Çok teşekkürler Zafer bey...
Bendeniz bir izmirli olarak bu çiçeği ilk defa duyuyorum.Ağaç. net üyelerinden birinin (üye olmadan önce)bahçesinde görmüş ve tohumunu bir siteden sipariş ettim ve bu hem siteye üye olmama vesile oldu hemde güzel bir çiçeği izmirli olarak yaşatmaya vesile olur inşallah.10 gün içerisinde tohumlarım kalorifer peteği üzerinde fiden haline geldi.İnşallah büyür,resimlerini dönem dönem paylaşmak isterim.Saksını değiştirmenin zamanı geldi.
Selluka zaten bir İzmir çiçeğidir..Mübadele zamanında tohumlarının Girit adasından gelen göçmen hanımları yanlarında eşya olarak hiçbirsey getiremedikleri halde mendillerinin içinde sadece bu tohumları getirdikleri söylenir...Karsıyaka ve Güzelyalı dakı eskı İzmir evlerinin bahcelerınde yetısır İzmir rüzgarı kokusunu tüm şehre dagıtırmış... Şimdi İzmir de bahceli evmi kaldıki Selluka kalsın..Neyseki son yıllarda yine popüler oldu çiçeğimiz..Dilerim yetiştirebilir ve keyfini çıkarırsınız.. Eger fidelerinizi bir sekilde kaybederseniz yaz aylarının sonuna dogru Hatay pazarında üzeri çiçekli fide bulabilirsiniz...Bu kadar cok sey biliyorumda benim neden bir sellukam yok..Çünkü yazın Çeşmedeki evimde bir türlü yaşatamadım..Meraktanmı sevgidenmi her gelen misafir bir kere su veriyor.. sonunda bıtkım çürüyor..Tohum satın aldım bayattı galıba hiç çıkmadı..Selluka en sevdiğim çoçukluk günlerimin çiçeğidir..İnşallah bu yıl benimde olur... Size kolay gelsın...
Tohum takastan Ocak ayının 10'unda elime geçen 6 tohumdan dayanamayıp 2 tohumu zımparalayıp 1 gece suda bekletip ektim. Şu anki durumu:
pomodoro
16-02-2013, 13:54
Sellukam hiç nazlı çıkmadı :) hiç üzmüyor beni. 2 hafta önceki pıtırcıkların bugünkü durumu...
Sevgili Zafer İnandıklı nın çelikleri de süper ama!
gülenmelek
19-02-2013, 21:02
Bu halden (http://www.agaclar.net/forum/1041400-post6143.htm), bu hale geldi ;)
Yine kırmızı örümcek vardı :mad: Bir kez ilaçlama yaptım. Şimdilik yok gibi, ama gelecekler biliyorum. O yüzden gözlerim sürekli üzerinde ;)
İşte bu benim ömrümde ilk kez gördüğüm, kokladığım, kelimenin tam anlamıyla aşık olduğum, 'dünyada böyle bir güzellik varmış meğer ' deyip peşine düştüğüm ilk selluka çiçeğim. Ekim 2010 da Nezahat Gökyiğit Vakfında amatör bahçıvanlık kursiyeriydim. O günden sonra peşine düştüm. Bu siteyi ve bu başlığı izleyenlerin çoğu gibi saplantılı bir şekilde denemeler yaptım. Çiçeği açtırabilenleri delice kıskandım. Ustalara gıpta ettim. Umarım bu yaz sevgili Zafer İnandıklı nın çeliklerinden hareketle vuslata ereceğim.Herkese bol çiçekli günler.
Benim selluka sürekli sürgün veriyor ben buduyorum ;)
Niye uyumadı bu anlamış degilim cılız sürgün vermesi normalmi evde tutuyorum .
akçabardak
28-02-2013, 22:51
Sayın iris41 evde tutuyorum diyorsunuz, bulunduğu yer sıcak ise sanırım ondan uykuya
yatmıyor. Soğuklama yapması gerekiyor bildiğim kadarıyla.
Sayın akçabardak.
Soguklama ihtiyacı oldugunu hic düşünmedim sonucda sıcak iklim bitkisi serada korumaya alınıyor istanbul gibi illerimizde ;)
Benimki petegin üzerinde gel keyfim gel yapıyor bu kışı atlatalım dışarı cıkıcaz baharda nasipse .
Benim selluka sürekli sürgün veriyor ben buduyorum ;)
Niye uyumadı bu anlamış degilim cılız sürgün vermesi normalmi evde tutuyorum .
Sonuçta sıcak iklim bitkisi siz de sıcaklığı yüksek tuttuğunuz için ve de az miktarda da ışığı gördüğü için sürgün veriyor. Bu bitki normalde zaten yaprağını dökmüyor ki. Don olduğu zaman yaprakları ölüyor o yüzden dökülüyor.
Bir de bence soğuklama gereksinimi olduğunu zannetmiyorum çünkü bu bitki çok yıllık ama sıcağı seviyor soğuğu değil. (Tabi 40-50 dereceyi de istemiyor)
Sellukayı bir arkadaşıma anlattığımda yıllar önce Çeşme'de biz de vardı dedi ve geçen sene birkaç tohum getirdi ancak zamanı geçtiği için denemedim ekmeyi. Merak ettiğim tohumlar kaç yıla kadar yeşerirler, çünkü gelen tohumların da taze olduğundan şüpheliyim..:o
sellukalarım sonunda çimlendiler inşallah birde çiçeklendiğini görebilirim
Tohumu şimdi eksek acaba bu yaz çiçek açarmı canan Hanım
Tohumu şimdi eksek acaba bu yaz çiçek açarmı canan Hanım
Dediğim gibi ben hiç yetiştirmedim, bu başlıkta galiba ilk sezonda çiçek alan görmüştüm, sizde bir okuyun, o arada tecrübeli arkadaşlar yardıma gelir...
-------
Bakın Zengarden tohum açıklamasında ne demiş:
Haziran sonuna doğru, tohumdan çimlenen selluka hızla gelişmeye hatta günde 30 cm boylanmaya başlar. Sezon sonuna doğru 3 - 6 metre boya ulaşan bitki, tohumdan ekildiğinin ilk yılında çiçeklenir.
Yaz sonu Ağustos, Eylül gibi çiçeklenmesi başlıyor:p
Sn. Ahmeter hocamdan edindiğim selluka. Öncelikle hiç tereddüt etmeden bizlerle paylaştığınız bilgileriniz ve bitkileriniz için sonsuz teşekkürler. Sizin sayenizde selluka sevdam ve merakım başladı. O kadar güzel sellukayı sayfanızda tanıttınız ki mutlaka bende yetiştirmeliyim dedim. Ve gene sizin sayenizde sellukayla tanıştım.
Hocam selluka mın saksını ne zaman değiştirebilirim? Yoksa bu saksı şimdilik idare eder mi?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Saygı ve selamlarımla.
375774
Gelişmesi gayet güzel nisan 15 gibi bir büyük saksıya alablirsiniz
Resim koymanız gayet yerinde olmuş nisan başı tekrar resmini görüp bir karara varırız Kolay gelsin iyi günler
Tohumları almış olanlar
Tohumları muhakkak 2 veya 3 gün su içinde tutunuz
20 derece bir ortamda olması daha uygun
Bu işlemleri nisan sonuna kadar yapabilirsıniz
Tohumları fazla derine dikmeyıniz
Tohumun üzerinde kendi kalınlığı kadar bir toprak olsun
Fısfıslama şeklinde sulayınız
Mümkünse kapalı bir plastık kutu kullanınız
Fazla sulama ve nem tohumu çürütebir
İlk tecrübenizse ve olmamışsa üzülmeyiniz
Resimler yeni bir sürgün ve biraz daha büyük hali
Resimler özel çekilmiştir siz suda 3 gün durduktan sonra ekiniz
Selamlar
Benim tohumlarımın üç tanesi yüzme öğreniyorlar:p diğer üçü acık çekingen gibi.
Bir yerde yanlışlık yaparsam hepsini aniden kaybetmiyim dedim:o
Sayın Ahmeter sanıyorum tohumları 3 gün suda bekletmemiz önceki sayfalarda bahsi geçen "törpüleme+6saat suda bekletme" ihtiyacını ortadan kaldırıp aynı işlemi yaptırmakla birlikte daha uzun suda beklediği için belki de daha erken çimlenmeye yardımcı oluyor.
Merak ettiğim, önceki anlatılanlarda tohumu ıslatmak için kullanılan su %10 oranında oksijenli su oluyordu. Bizim de suya oksijenli su koymamızı önerir misiniz?
İşte benim süper yüzücüler:p
376172
hanımeli
08-03-2013, 22:06
Ben geçen sene zen gardendean almıştım 4 tohum 4 üde çıktı büyüdü ama 3 ü 1-2 metre olunca birden kurudu.4.sü inatla 8-9 metreyi buldu sonra birden tüm dalları kurudu.atmadım yeniden sürgün verdi oda büyüdü 7-8 metre olunca tamamen kurudu ve öldü,kapalı balkondaydı üstelik,çok heves etmiştim,ama çiçeğini göremedim,bişeyleri yanlış yaptım ama neleri bilen varsa çok memnun olurum bu sene tekrar denemek istiyorum.
:p Şu sevinci hiçbirşeye değişmem. 3 yaşında sellukanın gövde kalınlığını görünce balkonda olamayacağına karar verdim, fakat kokusunu deli gibi merak ediyorum...
----
Sayın keopstr sahneyi ışık hızıyla terkedip, sellucasına koştu .. Happy and. Bizde figüran, öyle kenardan bakarız artık..
Benim selluka saksıda olmadığı için bu kadar büyüdü, yerini sevmiş belli ki. Saksıda yetiştirip çiçeğini gören arkadaşlar var siz de deneyin bence. ;)
Sellukalarım 3 günün sonunda torf ile buluştular, haydi hayırlısı..;)
377362
377363
Sn. Ahmeter hocam; sellukam hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Sarılma ihtiyacı duyduğu için çubukla destekledim. Yalnız bu şekilde büyümeye devam ettiğinde saksı değiştirdiğim zaman zarar verir miyim diye endişeye kapıldım. Şimdiki fotoğrafını yüklüyorum. Değişik açıdan bahçe sayfamda da var.
(Arkadaki camdan dolayı biraz flu çıkmış.)
Cevap için şimdiden teşekkürler.
Saygı ve selamlarımla.:)
377487
Bendeki kardeşleri bu kadar hızlı büyümüyor demekki yerini sevdi büyüsün yeni saksıya alırken problem yaşanmaz nisan sonuna doğru İyi günler
pomodoro
13-03-2013, 08:46
Dün selluka çeliklerimden birini kaybettim :( Sabah neşesi gayet yerindeydi ama akşam tüm yapraklarını döktüğünü ve gövdenin de kararıp büzüştüğünü gördüm. Ne çabuk oldu herşey! Topraktan çıkardığımda hiç kök yapmadığını gördüm. Sanırım bu forumda bir yerlerde okumuştum; filiz veren çeliğinizin tuttuğunu düşünüyorsunuz ama aslında o, enerjisinin son demlerini kök yapmak yerine yaprak vermeye harcıyor ve bir süre sonra bitkiyi kaybetmek kaçınılmaz oluyor :( 2 çeliğim daha var. Umarım onları da kaybetmem...
filizlendiler küçücük fidan oldular şimdi ne yapmalıyım arkadaşlar.yaklaşık 5 gün oldu...artık ayırsammı saksıya? şaşırtma ne zaman yapacağım? saygılar
filizlendiler küçücük fidan oldular şimdi ne yapmalıyım arkadaşlar.yaklaşık 5 gün oldu...artık ayırsammı saksıya? şaşırtma ne zaman yapacağım? saygılar
Daha çok küçükler sabredin kökler biraz toprağa tutunsun bardaklardan çıkardığınızda toprak dağılmamalı.
10 gün oldu hala tık yok, hadi ama..:(
Tohumdan yetiştirmeye çalışan arkadaşların heyecanını görünce Sevgili Zafer İnandıklı ya bir kez daha teşekkür etmek istedim. 6217 no lu mesajda fotoğraflamaya çalıştığım çeliğim bugün bu durumda. Hemen hemen hiç boy atmadı ama sağlıklı görünüyor. Ben bunu, köklerini geliştirdiği yönünde yorumlamak istiyorum. Daha önceki 2 yaz çok hızlı boy atıp sonra kuruyan sellukalara sahip olduğum için bu beni kaygılandırmadığı gibi daha çok mutlu ediyor. Söz veriyorum,eğer tohum veya çelik aşamalarına geçebilirsem ben de ustalarım gibi cömertçe paylaşım yapacağım.:D
Umarım sayın Ahmeter'in paylaştığı tohumları yetiştirmeyi başarırım da tohum isteyen değil sizin gibi cömertçe paylaşan grupta olurum;)
Daha önce yazmıştım ancak cevap gelmemişti. Geçen sene arkadaşımdan en az 4 yıllık olan selluka tohumları gelmişti. Zamanı olmadığı için ekmemiştim. Aklımda tohumların 2 yıllık oldukları gibi bir bilgi var ancak emin değilim, yani çimlenebilir olup olmadıklarını bilmiyorum. Çimlenmeyeceklerse zaten kaybedecek bir şeyim yok diyerek deney yapmaya karar verdim.
Kimini hiç ellemedim, kimini törpüledim tamamen soydum, kimini az törpüledim, kimini biraz daha fazla. Oksijenli su ve normal su olmak üzere iki grup hazırladım. 1 gün, 3 gün, 5 gün gibi sürelerde ekeceğim bakalım kime ne olacak;)
Tohum takas etkinliğinden gelen sellukalarım...;) 6 adet tohumun hepsi çok kolay çimlendiler. Bir gece suda bekletip, ertesi gün tohum kabuğunun ucunu kesip, bir gece daha suda beklettim. Hemen şişmeye başladılar. Daha sonra cocopeat ve vermikülit karışımına ektim tohumlarımı...
Aralarında bir tane de brugmansia tohumu var, o biraz geç çimlendi.Henüz 2 yaprakcık.(solüst köşede):D
381186
zevren07
24-03-2013, 21:23
Ben de geçen yıl yetiştirdiğim sellukamdan bir çok kere çelik alarak üretmeye çalıştım, başaramayınca bu bahar adi (basit )daldirmayı deniyorum. Başarı şansı daha yüksek sanırım.
AybikeAYDIN
25-03-2013, 21:23
Merhaba,
Zengarden'den aldığım 3 adet selluka tohumum mükemmel biçimde çimlendi. Fakat sonrasında sabırsızlık edip erken şaşırtarak üçünü de öldürdüm:( forumda doğru yer olup olmadığını bilmediğim için peşinen özür dileyerek, selluka tohumu hakkında yardımcı olabilecek biri varsa destek talep ediyorum. Teşekkürler.
Sellukam uzamaya başladığında 1,5 mt.lik destek çubuğunu saksıya dikmiştim. Sarmaya ve büyümeye çok hevesli sanırım. 1,5 mt.lik destek çubuğunuda geçti. Sarılı olarak daha uzun. Umarım çiçeklerinide görürüm.
382402
Benim sellukalar inatçı çıktı, 18 gün oldu ama hiçbir gelişme yok.. :(
Yavaş yavaş uyanmaları lazım biraz daha bekleyin. 18 günde çıkmaları gerekirdi çok mu derin ektiniz Sn. Revnak.
benim sellukalarımda 2 si çıktı,çok sevindim,bir kısmı malesef çürümüş,birkaç tanesi sağlam gözüküyor bakalım beklemedeyiz umarım onlarda çıkar insan sellukaya doymaz mı arkadaş ya hepsi çıksın istiyorum.
Ben çimlenmelerinin nasıl olduğunu öğrenmek için ekmiştim. Hiçbir özel uygulama yapmadım sadece ektim ve kuruduğunda suladım. Yaklaşık %75'i çimlendi.
Fazla üstüne düşmeyin bence bitkilerin, fazla ilgi de zarar getirir. ;)
Yavaş yavaş uyanmaları lazım biraz daha bekleyin. 18 günde çıkmaları gerekirdi çok mu derin ektiniz Sn. Revnak.
Hemen hemen tam bir tohum boyu derinlikteler..
Eğer fazla tohum ektiyseniz birini eşeleyin bakalım durumu ne diye? Çimlenmiş olmalıydı.
Geçenlerde bi eşelediydim hiç tık yoktu, bozulma da yoktu. Bakalım beklemedeyim.
sellukalarım çimleneli nerdeyse 1 ay oldu ama çok yavaş bir gelişmeleri var kapalı balkonda duruyortlar güneş görüyorlar ortamlarıda oldukça sıcak ama 3. yaprağı yeni gördüm.bilgilerinize ihtiyacım var
hanımeli
30-03-2013, 14:00
sanırım ben bir çoğunu fazla ilgiden kaybettim,bir kısmını törpülemiştim onlar hep çürümüş,sadecesuda bekletip diktiğim 2 tanesi çıktı maşallah güzel ler.hiç bişey yapmadıklarım hala toprakta duruyor toprak kurudukça suluyorum.
bende geçen senelerde 8-9 metre uzayan sellukamı kurutup ta kaybettim hemde 3 tanesini birden sanırım fazla sulamaktan ve toprağının fazla sıkı olmasından kaynaklandı.bu sene tedbirli olacağım.
Ben hiçbir özel uygulama yapmıyorum. Gayet de iyi gelişiyor. Sadece yazın prodenya ilacı atmıştım sonbahara doğru kurt fazla oluyor.
Bu sene ektiğim tohumlara hiçbir işlem uygulamadan ektim, hem de ocak sonunda ekmeme rağmen gayet iyi çıktılar bence o çıkmayan tohumlar da büyük ihtimalle olgunlaşmayan tohumlardı.
Benim önerim selluka da bir börülce cinsi olduğuna göre ve börülce aşırı sudan hoşlanmadığına göre sellukaya da aşırı su vermeyin.
münevver48
30-03-2013, 20:16
sellukalarım kışın dondan zarar gördü.toprak seviyesine kadar olan dalları kurudu.acaba tekrer kökünden sürgün verirmi?
Bu kışı dışarıda büyük bir saksıda geçiren sellukam ilk sürgününü bugün vermiş. Gerçi tohumunu erken ekmiş olduğum için yerden yaklaşık 1 mtlik kısmı odunsulaşmıştı. fideleri boy atmayan ve tohumdan üreten arkadaşlar, selluka 30 derece civarındaki sıcaklıkları gördüğü anda hızla boy atmaya başlıyor, hiç meraklanmayın.
Sayın Ahmeterin vermiş olduğu sellukam geçen sene açtıramadım, sanırım Ahmeterin bahçesini özledi :) ama bu seneyi hasarsız atlattık, kışın erkenden uyandı merdiven arasında, bugün yarın balkona (güneş gören) yerleştirmeyi düşünüyorum, bu sefer diyorum ki serbest bırakayımda balkon demirlerine sarılsın, acaba sıcaklarda dalları zarar görür mü? Birde dışarı çıkartmak için erken mi?
Derhal bahçeye alıyorsunuz devamlı beni haberdar ediyorsunuz Selamlar
Tamam hocam hemen akşama alıyorum balkona, kızmazsanız, saksıda bakacağım için bir problem yok değil mi:?
rukiyeözgür
03-04-2013, 21:46
Merhabalar..Geçen sene sn. Kalambaklı'nın gönderdiği tohumlardan beşini öldürmüştüm:( Eylül ekim gibi pamuk arasında bir tanesini çimlendirdim..Dört yaprak çıkardı ondan sonra bekledi bekledi yapraklar ölüyormuş gibi oldu.. Yaklaşık bir birbuçuk ay önce yeni yapraklar ve sürgün verdi..Her gün çok hızlı büyüyor..Kamıştan destek yaptım ama onları da geçti nasıl sardıracağım bilemedim..Karaman'da havalar soğuk daha bugün yağmur bile yağdı..Dışarı güney balkona çıkarsam mı bilemedim..Saksı iki numara..Büyük saksıya alsam mı bilemedim..:D Cahillik başa bela :D
Uyanmadan alaydınız keşke bu saksı yetmez gibi. Şimdi değiştirin diyeceğim ama toprağını dağıtmayın.
rukiyeözgür
04-04-2013, 10:10
Uyanmadan alaydınız keşke bu saksı yetmez gibi. Şimdi değiştirin diyeceğim ama toprağını dağıtmayın.
Ne büyüklükte bi saksı yeterli olur acaba?
Saksının boyutu küçük geldi bana kaç litrelik sizin şimdiki saksı?
Ne büyüklükte bi saksı yeterli olur acaba?
Kışın tekrar içeri alacağınız için, taşıyabileceğiniz kadar büyük bir saksı olabilir. Bence güney çepheye dişarıya alınabilir.
rukiyeözgür
04-04-2013, 22:44
Saksının boyutu küçük geldi bana kaç litrelik sizin şimdiki saksı?
2 litrelik sanırım..Yani bardaktan bu büyüklükte bir saksıya geçireyim kökler sarınca daha büyük bir saksıya geçiririm demiştim..Hani birden büyük saksıya alınca kök çürümesi falan olur diye..Saksıyı büyültüp evde bekletmeden güney balkona alsam balkon demirlerine sarılsa olur mu?
Hava çok ısınmadan saksısını değiştirin. Büyük saksıya alınca neden kökleri çürüsün ki? Fazla su vermeyin sadece. Balkon demirlerine sardırabilirsiniz benim selluka da sarılıyor.
Sanırım kök çürümesi değil de büyük saksıyı kökle saracağım diye yorulmasından söz edilebilir. Prensip olarak saksılar birden büyütülmez. Hatta sağlıklı ve güçlü kök oluşumu için kare saksıların yuvarlaklardan daha elverişli olduğunu öğrenmiştim.Ama selluka bahçeye dikilmiyecekse büyük saksılara dikilmesi öneriliyor hep. Bu deneyimi de gözönünde bulundurmalı.
11 Şubatta ektiğim sellukalarımdan bir tanesi sonunda kendini göstermeye başladı;)
Sanırım kök çürümesi değil de büyük saksıyı kökle saracağım diye yorulmasından söz edilebilir. Prensip olarak saksılar birden büyütülmez. Hatta sağlıklı ve güçlü kök oluşumu için kare saksıların yuvarlaklardan daha elverişli olduğunu öğrenmiştim.Ama selluka bahçeye dikilmiyecekse büyük saksılara dikilmesi öneriliyor hep. Bu deneyimi de gözönünde bulundurmalı.
Birden büyütülmezse o zaman yere diktiklerimizi de kademeli olarak saksı değiştirip en son yere almamız gerekmez mi?
Bence büyük saksıya alın orada rahatça büyüsün nasıl olsa besin takviyesi yapacaksınız saksıda olduğu için.
baytar87
07-04-2013, 21:55
merhabalar. bu 3 ufaklıkta bizim zengarden den aldıklarımız. isimleri avarel, jack, wiliam. 3 daltonlar :)
münevver48
09-04-2013, 17:22
arkadaşlar sellukamı geçen bahar bahçeye ektim.büyüdü çiçek açtı.fakat kışın soğuktan zarargördü.toprak seviyesinden kurudu kökünden tekrar filiz verirmi?bana bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.
Orhan Özbilgiç
09-04-2013, 19:52
arkadaşlar sellukamı geçen bahar bahçeye ektim.büyüdü çiçek açtı.fakat kışın soğuktan zarargördü.toprak seviyesinden kurudu kökünden tekrar filiz verirmi?bana bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.
Sayın münevver48;
Sellukanız eğer Bodrum'da ise, çok büyük olasılıkla yeni sürgünler verecektir.
Muğla merkezde ise, biraz şüpheli. Zira 650 rakımda, bu kış sıcaklık -4-5 lere kadar düşmüsse (ki düşebilir.) yumrular donmuş olabilir. -2 nin çok altına düşmediyse, oradada sürgün vereceği kanaatindeyim.
bu çiçek için o kadar heves ettim lakin bi o kadar da naz etti.3 tane fide yetiştirdim bi noktaya geldiler artık büyümüyorlar hatta alttaki ilk yaprakları sarardı.halbuki saksıları da oldukça büyük kapalı balkonda duruyorlar gündüz çok sıcak ve nemli oluyor gecde 15 derecenin altına inmiyordur nedense olmadı bi türlü hevesim kırıldı.2 gün önce götürüp bahçede bi ağacın yanına diktim sulayıp bıraktım.bilmiyorum ne olacak?
Orhan Özbilgiç
10-04-2013, 10:26
bu çiçek için o kadar heves ettim lakin bi o kadar da naz etti.3 tane fide yetiştirdim bi noktaya geldiler artık büyümüyorlar hatta alttaki ilk yaprakları sarardı.halbuki saksıları da oldukça büyük kapalı balkonda duruyorlar gündüz çok sıcak ve nemli oluyor gecde 15 derecenin altına inmiyordur nedense olmadı bi türlü hevesim kırıldı.2 gün önce götürüp bahçede bi ağacın yanına diktim sulayıp bıraktım.bilmiyorum ne olacak?
Çok haklısınız. Neredeyse haziran ortalarına kadar (Tabi Samsun'da) hiç uzamıyor.
Amaaaa... O zamandan sonra tutabilene aşkolsun. O kadar hızlı büyüyor ki, şaşarsınız! Sadece suyunu eksik etmeyin, yeter.;)
Sık sulama yapmayın ve direk güneş olan yere koymayın. Selluka önce köklerini geliştiriyor sonra yeşil aksamı geliştiriyor. Kökler geliştikten sonra sorun kalmaz sonra sırık ararsınız demedi demeyin. :D
Arkadaşlar selluka fideleri olanlar resimleri paylaşsa bitkilerimizi kıyaslarız
Fide denir mi bilmem ama buyrun;)
389579
selluka
13 adet selluka fidesi bende 2 tane var çok mutluyum sizi düşünemiyorum:)
Geçen hafta 20 adet selluka tohumu ektim bakalım fide yapabilecekmiyim !!!!
Eğer fide olursa etrafımdaki insanlara selluka fidesi hediye edip onları da bu güzellikle tanıştıracağım.
sayın ahmeter 'in metoduyla suda bekletip büyüttüğüm 3 tohumumdan 2 si 4. yapraklarını verme yolunda ilerliyorlar. tohumlarımdan birinin bardağı yere düşünce taze filizi koptu. böylece ikisi kaldılar. hala üzgünüm. bu iki bebenin kardeşleri için daha çok büyüyüp daha çok çiçekleneceğini umuyorum, kökleri hızla bardağı sarmalamakla meşgul. martın 16'sında ekildiler, yani tam bir aylıklar ;)
sanırım 6. yaprakları gelişmeye başladığında saksıya almam gerekecek. ama hangi boy saksıya almam gerektiği konusunda kararsızım. orta boy bi saksıya alıp, sonra mı daha büyüğe geçirmeliyim, yoksa direk büyükçe bi saksıya mı ekmeliyim?
Fide denir mi bilmem ama buyrun;)
389579
Maşallah ne kadar güzeller sizinkiler..
Sayın Ahmeter'in gönderdiği 6 tohumdan 3'ünü su da bekletip 11 Şubatta ektim ben de. 2 tanesinde ne filiz var ne çürüme azimle bekliyorum çıkacakları günü.. Sadece 1 tanesi yukarıdaki şekilde kendini göstermeye başladı ki fotoğrafı çektiğim günden bu güne gözle görünen bir gelişme yok hala aynı şekilde duruyor.
Diğer 3'ü de aynı şekilde suda bekletip 13 Nisan'da ektim.
Ne yapmalıyım bilemedim..
ilk sayfaları okuyunca ne kadar zormuş bu sellukayı çimlendirip hayatta kalmasını sağlamak diyor insan..cam kapaklar,gazete kağıtları, zımparalamalar, oksijenli sular.. lar lar da lar lar:) 1 gün boyunca suda beklettigim 4 tohumu dün ektim bende:) bakalım ne olacak:)
Sayın Orhan Özbilgiç'den üç yıl önce gelen Selluka (Vigna caracalla) (Orhan beye bir kez daha teşekkür ederim) tohumlarından biri yaşam savaşı veriyor, bu günkü durumu şimdilik böyle.
392038
Bu nasıl büyüycek de çiçek açacak aklım almıyor.
İşte benim miniğim ;)
393860
Sayın Orhan Özbilgiç'den üç yıl önce gelen Selluka (Vigna caracalla) (Orhan beye bir kez daha teşekkür ederim) tohumlarından biri yaşam savaşı veriyor, bu günkü durumu şimdilik böyle.
392038
3 senede biraz az büyümemiş mi? Saksıda mı bıraktınız?
3 senede biraz az büyümemiş mi? Saksıda mı bıraktınız?
Evet Sn Doğan diktiğim tohumlar çıkmayınca çürüdü sandım fakat biri filizlendi ve ilk sene aynı yerde kaldı ikinci sene saksıya aldım velhasıl olmadı (ilk sellukamı saksıda çürütmüştüm:() onun için son baharda bahçeye aldım ve son durumu bu.;)
Selamlar
3 gün suda bekletip 13 Nisanda ektiğim 2 tohumun dün fısfısla sularken köklenmeye başladıklarını gördüm, pek sevindim.
Yakındır umarım fotoğraflarını paylaşmam;)
serpil D
24-04-2013, 15:42
Nevzat beyin gönderdiği tohumlardan sadece bir tanesini çimlendirebildim diğerlerini sanırım yoğun ilgiden kaybettim..inşallah bunu sağ salim büyütebilirim..
Nevzat beyin gönderdiği tohumlardan sadece bir tanesini çimlendirebildim diğerlerini sanırım yoğun ilgiden kaybettim..inşallah bunu sağ salim büyütebilirim..
Sn serpil kaç günde çimlendi tohum acaba
Ben hep diyorum fazla ilgi öldürüyor diye. :D
Sn ddmk sizin fideler ne durumda, tohum ektiniz mi sonra?
serpil D
24-04-2013, 22:26
[QUOTE=ddmk;1144133]Sn serpil kaç günde çimlendi tohum acaba[/QUOTaşağı yukarı yirmi günü buldu çimlenmesi ama bana yirmi yıl gibi geldi hergün toprağı eşeleyip bakmaktan diğer tohumları kaybettim..
Sellukanın, İstanbul'da kışın ne olursa olsun toprak altı köklerinin bile soğuğa dayanamayacağını maalesef gördüm. Bu sene kış çok hafif geçti, saksının altını çıkararak, saksı ile birlikte çok korunaklı bir yere diktiğim ve üzerini tahta parçalarıyla koruduğum sellukam maalesef kış son soğuklara dayanamadı.
Biraz daha sabredin çıkarlar. ;)
Bir kaçı küflendi attım :) elimde kalan 1-2 tohuma hiç bir işlem(törpüleme v.b.) yapmadan suya koydum, 3 gün bekletip suda bir de öyle ekeceğim bakalım ne olacak
Tohumdan yetiştirmek ayrı bir zevk.
395437
Kabuğu hafif çıtlatınca başar %100 ' e yakın oluyor.
mormenekşe
26-04-2013, 01:13
merhaba, ben selluka tohumlarını geçen sene çimlendirmeyi başardım ama malesef gazete dağıtımcımızın hışmından koruyamadım :( iki fidanımda sayesinde kırıldı ve kaybettim.
Nolur elinde olan arkadaşlardan tohum ya da fide halinde rica ediyorum.
şubatta çimlendirdiğim 3 adet sellukamı her zamanki gibi aceleciliğimden dolayı sanırım kaybettim.toprağa indirdim yaprakları döküldü sadece dal halinde kaldılar bakalım tekrar yaprak verirler mi ... bende yeniden 4 tohum daha attım toprağa dün baktım başlarını çıkarmak üzereler hemde 10 gün gibi bir sürede göründüler bakalım bunları ne yapacağım.selluka için başarılı olmadıkça hırs yapıyorum .....hayırlısı
suda beklettigim 6 adet selluka tohumunu 2 gun once ektim. bugun bile basina gidip baktim cikmis mi diye :)
mormenekşe
28-04-2013, 22:38
Merhaba, çarşamba günü İzmir'e gidicem nasipse. Bana selluka fidanı alabileceğim bir yer biliyorsanız yazarsanız çok sevinirim.
Merhaba, çarşamba günü İzmir'e gidicem nasipse. Bana selluka fidanı alabileceğim bir yer biliyorsanız yazarsanız çok sevinirim.
Avrupa çiçekçilikte her boyu var.
Saygılar.
mormenekşe
29-04-2013, 11:35
Avrupa çiçekçilikte her boyu var.
Saygılar.
Sevgili jezebel, çok teşekkür ederim kalp kalbe karşıdır denen bu olsa gerek :) Dün akşam size özel mesaj yazmak istedim bu konuda, ama sistem izin vermedi
selluka kadar clematisde edinmek istediğim için clematis sayfasınada yazmıştım sevgili Hülya söyledi Avrupa Çiçekçiliği.
Az önce Gönül hanımla telefon görüşmesi yaptım, sellukam ve clematisim ayrıldı beni bekliyor :) çarşamba günü kavuşucam inşallah. Adaşımla çok sıcak bir sohbet yaşadık istediğim çiçeklere kavuşmanın yanı sıra sanırım yeni bir dost edinicem. agaclar.net üyesi olmaktan bir kez daha mutlu ve onurluyum.
Tek kutudaki 11 Şubat'ta, diğerleri 13 Nisan'da ektiğim sellukalarım;)
396890
Selluka'nın İzmir'in tüm bahçe ve parklarına, duvar kenarlarına dikilmesi lazım.
Bu çiçeği gelecek nesillere İzmirliler aktaracak. İzmir deyince körfez'in kötü kokusu değil selluka ve yasemin kokusu akla gelmeli.
corkscrew wine - Google'da Ara (http://www.google.com.tr/search?q=corkscrew+wine&hl=tr&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=hFp-UeWXHoaztAa1soHoCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667#hl=tr&tbm=isch&sa=1&q=corkscrew+vine+plant&oq=corkscrew+vine+plant&gs_l=img.3..0i19.29560.30961.2.31190.6.2.0.4.4.0.8 6.171.2.2.0...0.0...1c.1.11.img.SucKkUtPL54&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45645796,d.Yms&fp=f3dfd04eda85cdf3&biw=1366&bih=667&imgrc=OJkoACcWosiURM%3A%3BAksEhGCGP_dYvM%3Bhttp%25 3A%252F%252Fpics.davesgarden.com%252Fpics%252F2002 %252F09%252F03%252Fdave%252Fe6fcd0.jpg%3Bhttp%253A %252F%252Fdavesgarden.com%252Fguides%252Fpf%252Fsh owimage%252F8951%252F%3B425%3B640)
fusun_aydin
30-04-2013, 08:48
sn ahmeterin yolladığı tohumların 3/1 kısmını yeşertebildim büyümelerini sabırsızlıkla bekliyorum inşallah benim sellukalarımda aşırı ilgiden çürümez
Selluka'nın İzmir'in tüm bahçe ve parklarına, duvar kenarlarına dikilmesi lazım.
Bu çiçeği gelecek nesillere İzmirliler aktaracak. İzmir deyince körfez'in kötü kokusu değil selluka ve yasemin kokusu akla gelmeli.
corkscrew wine - Google'da Ara (http://www.google.com.tr/search?q=corkscrew+wine&hl=tr&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=hFp-UeWXHoaztAa1soHoCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667#hl=tr&tbm=isch&sa=1&q=corkscrew+vine+plant&oq=corkscrew+vine+plant&gs_l=img.3..0i19.29560.30961.2.31190.6.2.0.4.4.0.8 6.171.2.2.0...0.0...1c.1.11.img.SucKkUtPL54&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45645796,d.Yms&fp=f3dfd04eda85cdf3&biw=1366&bih=667&imgrc=OJkoACcWosiURM%3A%3BAksEhGCGP_dYvM%3Bhttp%25 3A%252F%252Fpics.davesgarden.com%252Fpics%252F2002 %252F09%252F03%252Fdave%252Fe6fcd0.jpg%3Bhttp%253A %252F%252Fdavesgarden.com%252Fguides%252Fpf%252Fsh owimage%252F8951%252F%3B425%3B640)
Sayın ayseer eklediğiniz link sayesinde öğrendim, sellukanın ingilizcedeki adı tirbuşon sarmaşığıymış :D
bunlar da benim hangi şartta daha iyi olacağından emin olamadığım için biri açık biri kapalı balkonlara ektiğim selluka fidelerim :rolleyes: kendi nazarımdan bile korkar haldeyim. :o gözlerinin içine bakıyorum, usul usul büyüsünler diye! ;)
bunlar da benim hangi şartta daha iyi olacağından emin olamadığım için biri açık biri kapalı balkonlara ektiğim selluka fidelerim :rolleyes: kendi nazarımdan bile korkar haldeyim. :o gözlerinin içine bakıyorum, usul usul büyüsünler diye! ;)
İkisini de açık balkona almalısınız. Bir de saksılar sanki küçük gibi
İkisini de açık balkona almalısınız. Bir de saksılar sanki küçük gibi
soldaki saksı epeyce büyük aslında, dikdörtgen saksıların en büyük ve en derin olanlarından.sanırım kenardan çekildiği için yanıltıcı olmuş. sağdaki biraz ufak haklısınız. o zaten kapalı balkonda olan, az biraz daha büyüsün, havalar ısınsın açık bi balkona alıp,onun saksısına da bi çözüm bulabilmeyi umuyorum. teşekkürler :)
bende seluka tohumunu martta ekmiştim.hala ses seda yok.Artık çıkmaz herhalde.
bende seluka tohumunu martta ekmiştim.hala ses seda yok.Artık çıkmaz herhalde.
sayın sevoş benim 3 gün suda bekletipi yüzeye yakın ektiğim tohumlarım ektikten sonra bir hafta kadar bir zaman içinde filizlenmişlerdi, siz bekletmiş miydiniz? umuyorum geç de olsa uyanırlar.
Geçen sene tohumdan başlattığım sellukam İzmir kışına dayandı (ılıman kış oldu diye dışarıda etrafını naylonla sararak bıraktım) ve 1-2 hafta önce uyanmaya başladı. Saksısına da verdiği tohumları muamele yapmadan ektim, 7-8 tanesi çimlendi. Tohumdan tutturmak isteyenlere, İzmir'de havalar ılımaya başladığı anda (yağmurlar devam ederken) hiçbir muamele yapmadan saksıda tutturabiliyorsunuz, bilfiil denedim, oldu. Tabi çimlenme oranı nispeten düşük (1/4 oranında), ama söylemesi ayıptır tohum boldu :D
arkadaşlar sellukamın dalı biraz büküldü taşırken..kendi tohumlarından ilk defa büyütmüştüm.Acaba bir sorun olurmu? ne yapmayılım?
Nevin Marangoz
14-05-2013, 09:41
Ağaçlar.net'in 9. doğum günü toplantısında Sn.Orhan Özbilgiç'in verdiği selluka tohumlarını 12 saat suda beklettikten sonra torf,kum,bahçe toprağı,perlit karışımına ektim.5.günde çimlenmeğe başladılar.Tohumların bir kısmını da anneme vermiştim.O da doğrudan suda bekletmeden ekmiş. Yaklaşık 10 günde falan çimlenmişler.
Selluka sürpriz yaptı bu sene erkenden tomurcuk veriyor. :dilli:
Arkadaşlar sellukanın erken çiçek açması bir problem teşkil edermi? Yeni sürgün oluşumu ve sürgünlerin büyümesi engellenirmi? Benim sellukanın üzeride tomucuk doldu.Geçen yıl ağustos gibi açmıştı.Gerçi ilk yılıydı.
Herkese merhaba..
En yeni forum üyesinden, en genç (en bebiş) sellukalar...
19 Mayıs'ta ektiğim tohumlardan en arkadaki 2 günlük, öndekiler bugün arz-ı endam ettiler.
Çiçeklerini de koklarız inşallah.. Ama sanırım önce balkonumu sıkça ziyaret eten kargalara bir çare bulmak gerekecek. :rolleyes:
http://www.sisyon.com/ozel/selluka1.jpg
Geliyor sellukanın çiçekleri. ;)
Maşallah sellukalar çiçeğe geçmiş de ben çimlendirmeyi bile beceremedim :(
Nevzat bey'den aldığım tohumları çeşitli yollarda çimlendirmeye çalıştım ama hepsi hüsran. Kimini suda beklettim kimini törpüledim sadece torfa ektim torfla bahçe toprağı karıştırıp ektim ama hiç biri olmadı son bir tohum kaldı elimde ama artık korkuyorum onuda toprağa bırakmaya :(
mnkartal
28-05-2013, 18:27
Herkese merhaba,
Kendim evde çimlendirdiğim ve 3-4 aydır ev içinde duran sellukamı üç gün önce balkona çıkardım ama bir gün sonra yapraklarda solma beyazlama ve buruşmalar başladı. uçtan yeni çıkan yapraklar sağlıklı görünüyor ama özellikle altlardaki yapraklarda sorun var:(. evin içindeyken gayet sağlıklıydı. bunun sebebi ne olabilir, tekrar içeri mi almalıyım?
Güneş çarpmış.. yine dışarda kalsın ama direk güneş altında değil, düzelir merak etmeyin.
mnkartal
28-05-2013, 20:39
Cevabınız için teşekkürler. Fakat birşey sormak istiyorum sellukayla ilgili güneşi sever ve gün boyu güneş alan yerde iyi gelişir diye okumuştum. Benim selluka dışarıya yeni çıktığı için mi bu şekilde oldu yoksa sürekli gölgede mi durması gerekiyor. Bir de bitkinin toparlanması için ne yapmak lazım solan yaprakları koparmak, gübre vs.
Evet aynen öyle, biraz alıştıktan sonra güneşte kalabilir, düzenli sulayın yeterli.
Bitkileri dışarıya alıştırırken güneş çıktığı zamanları tercih etmeyin hangi bitki olursa olsun yaprakları yanar. Direk güneş görmeyen bir yere koyun ve mümkünse gece çıkarın.
edelvays58
01-06-2013, 20:50
Arkadaşlar, benim yine bir sorum var: sellukamın ikinci yılı. Kışı kapalı balkonda geçirdi. Dışarı aldıktan sonra saksısını büyüttüm ve harika gelişiyor. Uç dalları çok uzun. İplere tırmandırıyorum. Korkarım yakında balkon ona küçük gelecek. Acaba uç dallarını biraz budasam mı ki? Sanırım h_dogan bu sorumu yanıtlayabilir. Yakında fotoğrafını da buraya koyabileceğim. O zaman sorum daha net olur.
Arkadaşlar, benim yine bir sorum var: sellukamın ikinci yılı. Kışı kapalı balkonda geçirdi. Dışarı aldıktan sonra saksısını büyüttüm ve harika gelişiyor. Uç dalları çok uzun. İplere tırmandırıyorum. Korkarım yakında balkon ona küçük gelecek. Acaba uç dallarını biraz budasam mı ki? Sanırım h_dogan bu sorumu yanıtlayabilir. Yakında fotoğrafını da buraya koyabileceğim. O zaman sorum daha net olur.
Budama konusunda benim hiçbir fikrim yok ben kendi haline bırakmışım yeri de oldukça geniş kafasına göre takılıyor selluka. ;)
Genelde sarmaşıklarda, özelde selluka da uçların kırılması bitkinin kırılan dal uçlarının yanından yeni sürgün ve çiçekler gelişmesini sağlıtor bildiğim kadarıyla. Ama bitkinizin gövde kalınlığı ve gelişmişlik düzeyi de önemli bir etken tabii ki de.Karşılıklı diktiğiniz destek çubuklarına iple ya da ipsiz dairesel sarsanız?
edelvays58
06-06-2013, 09:44
Sayın h_doğan ve egülnur,
ilginize teşekkür ederim. Sellukam uzun bir merdivene tırmandı, o yetmedi dalları wtrafa dağılmaya başlayınca ben de balkonun tavanına ipler gerdim ve onlara sardırıyorum. Sellukanın gövdesi ince bir ağaç gövdesi gibi. Tahmin ediyorum çapı 1 cm civarında.
Geçtiğimiz yıl eylül ayında açmıştı benimde sellukalarım. Bu yıl erkenci,tomurcuklar oluşmuş.Sevindim, çiçeklerini daha erken görebileceğim için.
2013 yılı ilk çiçekleri.Darısı tüm arkadaşların başına.
Tek kök nasıl dallanıp budaklandı. 2 metreden sonra mı?
Aslına bakarsanız fazla dallanıp budaklanma yok.Ana gövdeden 2 dal oluştu.Birini telin üzerinde sağa diğerini sola yatırdım.Tüm bu sürgünler bu iki daldan çıkıyor. Arkadaşlar ben bu konuda çok tecrübeli değilim.Şu kadarını anlatayım özellikle büyümesi konusunda karamsar olan arkadaşlar olabilir.Ben de 3 tohumdan sadece birini çimlendirdim.Geçen yıl hazirana kadar bitki oldukça cılız ve kısa idi. sıcakların başlaması ile herşey değişti.Selluka sıcak ve güneşe bayılıyor. Geçen ağustosta benim selluka ilk yılı olmasına rağmen şimdiki halinden daha gelişmişti.Bu sene budama da hata yaptım.Birazda eşe dosta çelik olsun diye fazla budadım.Çünkü selluka yetiştiren hiç kimseyi görmedim. Eğer şartlarınız uygunsa kök bölgesi hariç direk güneş ışığı alan bir yere dikip ara sıra gübreleyip birde kırmızı örümcek mücadelesi yaptınızmı olmaması için bir neden yok. ****** bu saydıklarım fazlasıyla yaşadığınız bölgenin iklim şartlarına da bağlı.Ustalarımızın affına sığınarak bunlarda benim nacizane anlatacaklarım. Teşekkürler.
zevren07
23-06-2013, 12:51
Bu yıl selluka çiçeklerini erken ve bol miktarda görmek nasip oldu.Bu sanki yerli olanlardan farklı Amerikadan almıştım.Hep yapraklar iri hem de her boğumda çiçke var.
420103
Dün bir fidanlıgın onunden gecerken belkı bulurum dıye selluka sordum yaslı bır amca var oglum dedı o an okadar sevındım anlatamam fıatını sordum 15 lıra olur dedı tabı hemen aldım yaklasık 2 mt bu sene cıceklnırmı acaba ve bakımını nasıl yapmalıyım acaba??
Çiçekleriini açmış ve geçmiş.Bir kaç gün evde olmayınca.
Bu yıl bütün çiçekler gibi sellukalar da erken çiçeklendi.
Çiçeklenmenin yarısı tamamlandı gibi.Üzerinde bol miktarda henüz çok küçük fasülyeler var.Allahın izniyle bu sene çok tohum olacak gibi gözüküyor tabi dökülmezse.
Çok güzel açmış maşallah. Bendeki bu kadar açamadı poyraz döktü tomurcuklarını.
Teşekkürler. Aşağı yukarı aynı iklim kuşağındayız.Malesef poyraz bizim için öldürücü. Dökmesi bir tarafa başka yerlerde poyraz serin eser bizde çiçekleri sıcaktan yakıp kavuruyor.Özelliklede saksıda olanları. Bir günde bütün emekler boşa gidiyor.
münevver48
05-07-2013, 09:39
sayın erken48 sellukanız çok güzel maşallah.kışın soğuktan nasıl korudunuz? benim sellukam kışın iki gün soğuk oldu kurumasına yetti.allahtan tohum vermişti ben onları şimdi balkonumda yetiştirmeye çalışıyorum umarın çiçeklerini bu yaz açarak beni mutlu ederler
sayın erken48 sellukanız çok güzel maşallah.kışın soğuktan nasıl korudunuz? benim sellukam kışın iki gün soğuk oldu kurumasına yetti.allahtan tohum vermişti ben onları şimdi balkonumda yetiştirmeye çalışıyorum umarın çiçeklerini bu yaz açarak beni mutlu ederler
Herhangi özel birşey yapmadım. Şansıma kurumadı herhalde.Bu yıl için yavaş yavaş sona yaklaştı.
Benol Hazaroğlu
05-07-2013, 15:41
Uzmanlar Aralık ayında budayıp içeri alın saksıyı diyorlar.
Herhangi özel birşey yapmadım. Şansıma kurumadı herhalde.Bu yıl için yavaş yavaş sona yaklaştı.
Bu sene benim selluka da çok tomurcuk verdi meyve de tuttu. Geçen sene bu zamanda meyve tutmamıştı. Sonbaharda daha güzel ve diri açıyordu bu mevsimde bu kadar açması sürprizdi benim için. Bir daha açacaktır bence son değil. ;)
Her sene aynı heyecan sellukalar açacak kokusu yayılacak
Çiçekleri beyaz bir tabağa konup evde bir hafta misafir edileçek
merhaba,
yanılmıyorum değil mi, kendisi mini mini bir tomurcuk.:D hayır sevineceğim de ondan soruyorum. martta ektiğimiz için bu sene çiçek görmeyi hiç ama hiç beklemiyordum. tabi eğer bir tomurcuksa :)
eğer öyleyse bir de sorum var, tam çiçek formunu alması ne kadar sürer acaba? kokusunu alabilmek için gerçekten sabırsızlanıyorum! ;)
Yanılmıyorsunuz, tomurcuk.
Çok uzayan dalların uçlarını kırarsanız, bol tomurcuk veriyor. Bir kaç dalda denebilirsiniz.
Sellukam ben seni seviyorum .unutmadım
merhaba arkadaşlar,ikinci resimdeki acaba tomurcukmu? Bu sene tohumdan ürettiğim sellukam çiçek açarmı?
edelvays58
25-07-2013, 15:12
Benim iki yaşındaki sellukam can çekişiyor: Geçen yıl tesadüfen elime geçti. Bu kadar güzel bir çiçek olduğunu bilmeden baktım ona ve az da olsa çiçeklerini gördüm.
Kışın kapalı balkonda idi ve kışı kazasız atlattı. İlk baharda saksısını büyüterek doğudaki balkona aldım ve adeta çoştu. Yapraklandı ve çiçek tomurcukları verdi. Ama bu tomurcuklar büyüyemedi, daha sonra yaprakları az az sararmaya başladı. Küçük beyaz kelebekler vardı üzerinde . Bir insektside ile ilaçladım bir iki kez ama hiç faydası olmadı, hatta daha da çok sararmaya başladı. Ben şimdi ne yapabilirim. Bana yardımcı olursanız sevinirim.
edelvays58
25-07-2013, 20:29
merhaba arkadaşlar,ikinci resimdeki acaba tomurcukmu? Bu sene tohumdan ürettiğim sellukam çiçek açarmı?
Hayır tomurcuk değil. Tomurcuklar selluka çiçeğinin minyatürü gibi:-))). Bunlar yaprak sürgünleri. Evet bu yıl çiçeklerini görebilirsiniz. Ama böceklere dikkat edin. Sık sık kontrol edin.
Sellukalarımda kırmızı örümcek ile başım dertte, ne yaptıysam kurtulamadım, bol yapraklı olması ilaçlama etkinliğini azaltıyor. Kimyasal ilaçlama 2 defa yaptım, olmadı. En son sarmısak-acı biber-arap sabunu karışımı yaptım. Öyle berbat bir koku ki, buna rağmen sıkıyorum; ama yine gezinen kırmızı örümcekler görüyorum bitkinin üstünde. :(
En sonunda bitkinin birini 15 cm üstünden budadım, şimdilerde yeniden yeşilleniyor. Diğerini budamadım ama yaprak kaybede kaybede budanmış gibi oldu zaten...:mad:
430096
Kullandığınız ilaç hangisi?
Basudin kullanmıştım, tavsiye edebileceğiniz bir ilaç var mı Sayın H_doğan. Şu kırmızı örümceklerden bıktım bir yıldır, kaktüslerime de zarar veriyorlar.
Basudin kullanmıştım, tavsiye edebileceğiniz bir ilaç var mı Sayın H_doğan. Şu kırmızı örümceklerden bıktım bir yıldır, kaktüslerime de zarar veriyorlar.
Sn. sakdağ basudin kırmızı örümceklere etki yapmıyor bildiğim kadarıyla.Ben iki yıldır torpedo diye bir ilaç kullanıyorum ve en ufak bir sorun yaşamadım.Yanılmıyorsam fiyatı 10 TL.
Sn. ERKEN48'in önerdiği ilaç uygundur. Abamectin 18 g/l içerikli bir ilaç Torpedo. En fazla kullanılan ilaçlardan biri kırmızı örümcek için. Bir uygulama yetmeyebilir çok yoğunsa. 250 cc'lik ambalajları olması lazım. Ucuz bir ilaç.
Bu siteden yanlış hatırlamıyorsam 3-4 sene önce selluka tohumu edinmiştim. Adını hatırlayamıyorum ama tekrar teşekkürler. Ev taşıma, bebek derken tohumlar unutuldu gitti. Depoda kalan bir koliyi karıştırırken birden zarfı görünce şimşekler çaktı. Çünkü yeni evimizin deposu acayip rutubetli, küflü bir yer ne yaptıysak çözemedik sorunu. Hatta o kadar ki kışın dışarıda yağmur yokken depoda yağmur yağabiliyor :D neyse büyük bir hayal kırıklığıyla açtım ki zarfı ne göreyim hiç birşey olmamış tohumlarıma. 1-2 ay sonra toprağa ektim. Edindiğim zaman çok araştırmıştım ekim tekniğini. Zımparalamalar filan hepsini biliyordum ama unutmuşum. Benim survivor tohumların hepsi çimlenmesin mi?:cool:
Buraya kadar herşey süper. Şimdi fidelerim sırıkları sardıkça beni de korku sarmaya başladı. Aslen Söke'li olmama rağmen Isparta'da yaşıyorum ve kışın sellukaları nasıl koruyacağım bilmiyorum. Tabii ki bahçeme dikmedim fideleri saksıdalar fakat evin içinde nasıl özgürce sarmaşıcaklar? ;) nasıl büyüyecekler? ev içine sabitlersem yazın dışarıya çıkaramam ki. Nereye tutturmam gerekiyor? bilemiyorum. Ev içinde büyüttüğünüz sellukalardan fotoğraf gönderir misiniz?
Hiç bilemiyorum nasıl olacak. Lütfen yardım edin.
delielveli
30-07-2013, 19:34
Merhaba arkadaşlar,
Benim sellukam mayıs ayında bir çok çiçek tomuru vermesine rağmen sadece 2-3 tanesini açabildi gerisi maalesef döküldü. Geçen sene yine mayısta tohumdan yetiştirmiştik, eylülde 1-2 çiçek vermişti, bu sene daha çok verir diye umuyorduk. Çiçek tomurlarının neden döküldüğünü ve bu sene eylülde tekrar açıp açmayacağını çok merak ediyorum. Tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirse çok sevinirim.
Teşekkürler, selamlar.
kopshtar
01-08-2013, 12:28
Merhaba arkadaşlar,
Benim sellukam mayıs ayında bir çok çiçek tomuru vermesine rağmen sadece 2-3 tanesini açabildi gerisi maalesef döküldü. Geçen sene yine mayısta tohumdan yetiştirmiştik, eylülde 1-2 çiçek vermişti, bu sene daha çok verir diye umuyorduk. Çiçek tomurlarının neden döküldüğünü ve bu sene eylülde tekrar açıp açmayacağını çok merak ediyorum. Tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirse çok sevinirim.
Teşekkürler, selamlar.
Çiçek dökülmesi potasyum eksikliğinden ya da havaların hızlı ısınıp soğumasından olabilir.
link vermek serbest mi bilmiyorum ama (eğer yasaksa şimdiden özür dilerim, temin etmek isteyen olabilir diye düşündüm)
ZARİF MUHTEŞEM KOKULU SELLUKA Sarmaşık Tohumu GittiGidiyor'da 89148645 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/zarif-muhtesem-kokulu-selluka-sarmasik-tohumu-89148645)
burada görüp de hayran olduğum selluka tohumlarını sipariş edeceğim. evim 7. kat ve kuzey-batıya bakan bir balkonum var. orada yetiştirmeyi düşünüyorum ve size bir kaç sorum olacak;
1) şimdi eksem tutar mı?
2) balkonda yetiştirmem mümkün mü?
3)balkonum öğlen 12 den itibaren batana kadar güneş alıyor işe yarar mı?
4)kışın mutlaka ölecek mi ?
(bitki yetiştirmek konusuna çok acemiyim şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim)
denizhoca
02-08-2013, 21:48
merhabalar
geçen yıl buradaki ücretsiz paylaşımdan benim payıma da üç tohum düşmüştü, geçen yıl haziran gibi elime geçti hemen ektim bir tanesini büyütebildim ama çiçek vermemişti, kışı da budadım ama balkonda bıraktım saksı büyük olduğu için, bu yıl da üç tohumum vardı üçüde çimlendi ikisini kayınvalideme verdim çanakkalede yazlığın bahçesine dikti, benim de geçen yıl ki ile birlikte iki köküm var, epeyce maceradn sonra dün ilk kez tomurcuk gördüm, inşallah hepsi açarsa bu yıl bende tohum dağıtabilirim:))
denizhoca
02-08-2013, 22:38
ustalar daha iyi bilir ama bana sürgün gibi geldi, daha net bir fotoğraf olsa tam anlaşılabilir,
sürgünlerin ucundan kırmak açmasını tetikliyor arkadaşların dediği gibi
denizhoca
02-08-2013, 22:45
link vermek serbest mi bilmiyorum ama (eğer yasaksa şimdiden özür dilerim, temin etmek isteyen olabilir diye düşündüm)
ZARİF MUHTEŞEM KOKULU SELLUKA Sarmaşık Tohumu GittiGidiyor'da 89148645 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/zarif-muhtesem-kokulu-selluka-sarmasik-tohumu-89148645)
burada görüp de hayran olduğum selluka tohumlarını sipariş edeceğim. evim 7. kat ve kuzey-batıya bakan bir balkonum var. orada yetiştirmeyi düşünüyorum ve size bir kaç sorum olacak;
1) şimdi eksem tutar mı?
2) balkonda yetiştirmem mümkün mü?
3)balkonum öğlen 12 den itibaren batana kadar güneş alıyor işe yarar mı?
4)kışın mutlaka ölecek mi ?
(bitki yetiştirmek konusuna çok acemiyim şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim)
kendi deneyimlerimle yardımcı olmaya çalışayım,
1- bu yıl için geç kalınmış olabilir, en azından şimdi ekilen tohum çiçek verecek duruma gelmeyebilir
2- 3 -bende balkonda yetiştiriyorum sizinki gibi 12'den sonra akşama kadar güneşli ve sellukam mutlu görünüyor, köküne doğrudan güneş almasın diye saksı kenarına büyükçe bir tahta koydum, yaprak ve sürgünleri güneş alsın diye demirlere sardırdım, (geçen yıl kapı kenarına sardırmıtım belkide tam güneş almadığı için açmadı)
4- ben geçen yıl yaklaşık yarım metreden budadım ve üzerine kar yağmur gelmeyecek kuytu bir yere aldım havaların ısınmasıyla sürgün verdi, bu yıl bdarken daha uzun bırakmayı düşünüyorum
Arkadaşlar 2 tane sellukam var birisi Bahçede saksıda diğeri balkonda...
Bahçede olan tomurcuk verdi,yaprakları gayet güzel resiminide ekledim ilk resim.Ancak Balkonumdaki tomurcuk vermemekte inat ediyor veya bir sorun var gibi...Yaprakları sanki solmuş,tozlu gibi duruyor...yardımlarınızı bekliyorum...
loveforlife
15-08-2013, 10:40
Arkadaşlar 2 tane sellukam var birisi Bahçede saksıda diğeri balkonda...
Bahçede olan tomurcuk verdi,yaprakları gayet güzel resiminide ekledim ilk resim.Ancak Balkonumdaki tomurcuk vermemekte inat ediyor veya bir sorun var gibi...Yaprakları sanki solmuş,tozlu gibi duruyor...yardımlarınızı bekliyorum...
Sanırım kırmızı örümcek sorunu yaşıyorsunuz. Acil olarak ilaçlama yapmanız gerekir...
Kırmızı örümceğe kükürt veya neemazal kullanabilirsiniz. Kırmızı örümcekler, sellukanın en büyük düşmanı.
Bahçe ortamı daha iyi olduğu için hastalıklara daha zor yakalanıyorlar, saksıdakiler ise nazlı oluyor.
İlk sene açmaz mı yani, beklemiyelim mi?
Bitkim 5-6 koldan ilerliyor, her biri 3-4 metre oldu.
Tamamen ve gün boyu güneş alan bir pozisyonda.
Umarım sürpriz yapıp açar.
İlk sene muhakkak açar, on beş ağustostan sonra çiçeklenme dönemi. Gübreyi ihmal etmeyin,fosfor ve potasyum.
difenbahya
24-08-2013, 20:12
Merhabalar
Benim bir sorum olacak. Yaz başında sağolsun Nevin Hanımın gönderdiği sellukam müthiş bir hızla uzamaya devam ediyor ama dip yapraklarının üzerinde pütür pütür bir yüzey oluştu. Ve canlı yeşil olan renkleri zamanla açık yeşile dönmeye başladı. Gün içinde tam güneş alan açık balkonda saksıda duruyor. aksatmadan suyunu be besinini veriyorum. Bu bir sorun mudur? Kaybetmekten çok korkuyorum. Lütfen bilgisi olan yardım edebilir mi?
Selluka Haziran ayında çiçeklendi.Gayet güzel çiçekleri oldu.Küçükte olsa tohumlarını aldım. Hatta tohumlar küçük olduğundan çimlenirler mi diye üç tanesini gelişigüzel ektim.2 tanesi çimlendi.İşin güzel tarafı sürgünlerin ucunu kırdığımdan mı bilmem şimdi yeniden her taraf yeni sürgün, tomurcuk ve çiçek oldu.
denizhoca
31-08-2013, 20:38
Heyecanla bekliyoruz.
Galiba en sonunda ben de kavuşuyorum güzel kokulu çiçeğime. Ocak toplantısında Sevgili Zafer İnandıklı'dan aldığım çeliklerden 3 (yazile üç!) tanesini balkonumda binbir ihtimamla yetiştirdim. Eşimin tabiriyle çocuklarıma göstermediğim ilgiyi gösterdim. önce beyaz sinek, sonra kırmızı örümcek ve en sonunda saksıdaki küçük kurtlarla,her çeşit ilaca rağmen,kaybettim.:(Açgözlülüğümden yalnız birini apartman bahçesine dikmiştim. İşte bu!
Komşu bahçedeki kuru dala (güneye ) doğru yöneldi. Üzeri tomurcuk dolu. :D Yarın Bodrum'a gidiyorum ve umudum döndüğümde hiç değilse koklayacak birkaç çiçek bulmak. Çok teşekkürler sevgili Zafer bey ve forumda deneyimlerini paylaşan tüm ustalar. İnşallah daha güzel fotolar da yükleyebilirim.
Yaktın beni
İstanbulda eylül başı selluka açıyor Kelebeklerin sevgilisi , güzelliğini ve kokusunu herhalde farkediyorlar
Yetiştirip çiçek açtıranları .tebrik ederim
benım sellukam bu sene yetişti 5 mt boyunda fakat bır haftadır dıpten baslayarak yaprakları sararıp dusmeye basladı ne yapmalıyım lutfen yardım edın kaybetmek ıstemıyorum sellukamı :(
Orhan Özbilgiç
04-09-2013, 13:13
Benim sellukalarım da, bu günlerde daha bir yoğun çiçekleniyorlar. Galiba serin havaları sevdiler..
438581
438582
438583
438585
Orhan Özbilgiç
04-09-2013, 13:27
benım sellukam bu sene yetişti 5 mt boyunda fakat bır haftadır dıpten baslayarak yaprakları sararıp dusmeye basladı ne yapmalıyım lutfen yardım edın kaybetmek ıstemıyorum sellukamı :(
Sayın orka84;
Endişelenmeyin. Büyük olasılıkla sellukanız saksıda. Önce saksı nın toprağının kaymağını bir tornavida ile kırarak yumuşatın. Sonra; Nasıl bir gübre bulabiliyorsanız (Yanmış ahır veya koyun gübresi varsa bir çay bardağı kadarını, bir maşrapa suda iyice eritip, suyunu posası ile birlikte saksı toprağına dökün.)
Yoksa, çiçek coşturan vari sıvı gübre varsa yarım kahve fincanı kadarını, yine maşrapada suyla karıştırarak verin.
Bitkiniz güçlenecek ve daha az yaprak dökecektir.
tesekkur ederım gubre olarak dogal koyun gubresı kullandım. evet saksıda balkonumda duruyor kaybedıcem dıye cok korkuyorum :(
Orhan Özbilgiç
04-09-2013, 15:16
Sayın orka84;
Korkmayın. Alt yapraklarının sararıp dökülmesi normal bir durum. Yeter ki, tüm yaprakları birlikte solup kurumasın!
ama yukarıya doğru ilerliyor maalesef bu aksam dedıklerınızı uygulayacagım bakalım sonuc ne olacak :(
ayseldeniz
05-09-2013, 10:04
Tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Biraz büyüdükten sonra ölüyor.Arkadaşlar sellukanın yetişmişini bulmak zor mu?Çelikten yetiştirmek daha kolay değil mi?Çok istediğim halde büyütemedim.Bu sayfaya girip açmış sellukaları görünce moralim bozuluyor.
pomodoro
05-09-2013, 20:06
Sn.Zafer İnandıklı,
emanetlerinize gözümüz gibi bakıyoruz. İlk resimdeki İstanbul'da, balkonumda. Sakin, sessiz köşesinde pineklerken birden atağa geçti. Çok kısa zamanda inanılmaz uzadı. Hala da uzamaya, demirlere sarılmaya devam ediyor. Yegane balkonum kuzeye baktığı için ona pek de güneşli bir ortam veremiyorum ama gene de keyfi yerinde gözüküyor. Güneşsizlikten sanırım, henüz açmadı. Ama olsun, ben sellukamı çok seviyorum :)
Diğer resimdeki Bodrum şubemizde ikamet ediyor. O gerçekten neşeli. 5-6 metrelik bir duvara bir çırpıda tırmanıp çiçekler açmaya başlamış. Maalesef çiçeklerini ben ordayken göremedim ama sağolsun annemler beni resimsiz ve habersiz bırakmıyorlar :)
Tekrar çok teşekkürler...
Ve bir soru: Havalar soğuyunca saksıyı sarmam gerekir mi? İstanbul'un soğuğuna dayanır mı? Teşekkürler...
Sıcak iklimde olmamızın avantajı olsa gerek 1,5 yaşındaki selluka güzel gelişti.Haziran-Temmuz arası çiçeklenmeyi tamamladı. Şimdi resimlerde görüldüğü gibi yeniden tekrar sürgün ve çiçek doldu.Eski yapraklarda yavaş yavaş sararmaya başladı.
Mutlu Kutlu
05-09-2013, 21:51
Tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Biraz büyüdükten sonra ölüyor.Arkadaşlar sellukanın yetişmişini bulmak zor mu?Çelikten yetiştirmek daha kolay değil mi?Çok istediğim halde büyütemedim.Bu sayfaya girip açmış sellukaları görünce moralim bozuluyor.
Alırsanız çiçek açtırma ihtimaliniz çok az. Nisan-temmuz arası almalısınız yetişkin olarak.
Ne kadar erken alırsanız çiçek açma zamanına kadar o kadar fazla gelişmiş olur ve çok çiçek açar. Tavsiyem saksı yerine bahçeye dikin ve sarılacak bir yer gösterin, ihtiyacı olduğu zamanlarda su verin ve besin.
Saksıda beslemeye büyütmeye çalışıyorsanız mutlaka hatalı bir şeyler yapıyorsunuz, nerde hata yaptığınızı bulmanız gerek. Sulamayı abartıyor olabilirsiniz.
pomodoro
07-09-2013, 15:37
Beklenen an geldi, güzeller açtı :)
10 senedir sarıldık ayrılmak ne mümkün
Benim selluka da tam anlamıyla coştu. Üzerinde bol miktarda tomurcuk ve dolayısıyla çiçek var. Meyve tutumu ise henüz hiç yok. Sıcaktan olsa gerek.
Bu sene sellukamız neşeli değil sanırım tohum oluşturamayacak.
Selluka şöleni başladı. :)
:) 3 yaşında ve bu yıl gelişimi çok güzel.
kerim_akyildiz
18-09-2013, 12:46
Öncelikle herkese merhaba;
Bir süredir forumu uzaktan takip etmeye çalıştım. Bu gün üye oldum.
Tecrübeli üyelerin tavsiye ve önerilerine ihtiyacım var.
Evimde ve balkonumda bir süredir hobi olarak çiçek yetiştirmeye çalışıyorum. Araştırmalarım sonucu selluka ve farklı bir kaç sarmaşık yetiştirmeye karar verdim. Geçtiğimiz günlerde selluka tohumu sipariş ettim ve dün akşam yazılanlara göre sellukayı çimlendirme için kabuğunu tırnak törpüsü ile incelterek ılık suya oda sıcaklığında koydum. Ancak yaklaşık 12 saat geçmesine rağmen tohumlarda herhangi bir şişme ve değişiklik olmadı. Yükleyebilirsem fotoğraf da yükleyeceğim. Sizce ne olmuş olabilir ya da neyi yanlış / eksik yaptım.
Yardım ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler
edelvays58
21-09-2013, 21:47
Sn kerim_akyıldız, benim ilk aklıma gelen şey: tohumlarınız taze olmayabilir.
Yeni sene nisan ayında bu işlemleri yapınız o güne kadar bitki hakkında bilgi edinmeye devam ediniz
kerim_akyildiz
23-09-2013, 09:51
Tohumlarımı suya koyduğum zaman şişmemişti. Yine bir umutla evdeki ufak saksıya diktim, üstünü streçfilm ile kapattım.
Cumartesi sabahı ilk tohumun, pazar günüde diğer 2 tohumun yeşerdiğini gördüm.
Çok güzel Hülya hanım ihya etmiş sizi.
Kıskanayım dedim, olmuyor , hayran kaldım ;)
Sevgiyle seyreyleyin bizim için de.
Teşekkür ederiz. Birlikte seyredelim m.?
Çiçekler son demlerini yaşarken bu yılın dökülen tohumlarından kendiliğinden çıkan ve hayata merhaba diyen selluka.
Sayın ERKEN48
Doğa kendi görevini üstlemiş.Düşen tohumu çimlendirerek.Ne kadar çok uğraşıp çimlendiremeyenler var.Çok da üstelememek en iyisi bence ,toprağa bırakıp doğal döngüsünde çimlenmesini beklemek en iyisi.
Benim de böyle bir fidanım oldu. Bir arkadaşıma söz vermiştim.Topraktan saksıya aktardım ulaştıracağım.
Sellukamın bu sene 4. senesi ilk defa bu kadar bol açıyor.
SEBNEM77
26-09-2013, 10:41
444495sellukamın bu sene 4. Senesi ilk defa bu kadar bol açıyor.
akçabardak
27-09-2013, 11:20
Sayın Jezebel,
Yedi aylık başarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum ve maşallah diyorum. Benim de sellükam var ama sağ olsun iki yaşında bir metreden öteye gidemedi, güneş çok az görüyor, sizin sellükanız güneşte mi kalıyor, ek besin takviyesi yapıyormusunuz?.
Ben iki yıldır sabrediyorum, tek bir çiçeğini görebilmek için ama maalesef hiç niyeti yok, olsun beklerim bende, sizlerin kilerle hasret gidereceğiz artık, doya doya koklayın, Selamlar.
Sayın akçabardak,
Sellükalarım sabahtan akşama güneşin altında, resim sabah 7.45 te çekildi.
Güneşin batışına kadar güneş ışığı alıyorlar. Takviye olarak biraz organik gübre verdim.
Sizin de bolca koklamanız dileği ile...
Selamlar.
Bende de çiçek belirtisi yok daha
Selluka bol güneşli yerleri seviyor.
Gölge de olunca çiçek açmaz.
Güneşi seviyor ama çok sıcak havayı sevmiyor. 30 derece ve altı daha ideal çiçek açması için.
Anlaşılıyor ki , erkenciler dışında, sellukalar Eylülde coşuyor. 1 aydır sitemize girememiştim. Dünden beri fotoğraflara bakmaya doyamıyorum. Tabii benim de iyi haberlerim var. Daha önce tomurcuklarının resmini yüklediğim kızım,en az 20 salkım çiçek verdi. Apartman komşum neredeyse hergün gelişmeleri iletti. Ve ben de bu şölene yetişebildim. İşte budur!!
3 yıllık bir rüyayı gerçekleştirmeme çelik ve tohum sağlayarak, deneyimlerini paylaşarak katkıda bulunan ve tutkumu anlayan bütün dostlara binlerce teşekkür.Duygularımı aktaracak simge de henüz keşfedilmedi:)))))
Sevgili Ayşiş' in cennetinden, Sellukalar. Ellerine sağlık sayın arkadaşım.
Merhabalar bende Selluka tohumundan temin etmek istiyorum internette aradım bulamadım Kocaeli de alabileceğim bir yer varmı? Ya da bana gönderebilecek birileri varmı?
milaca2010
30-09-2013, 21:20
Sellukayı sn. ahmeter hocamızın sayesinde tanıdım ve gönderdiği tohumlardan yetiştirmeye çalıştığım Sellukamın ilk çiçekleri.
Bu muhteşem güzelliğe aşık olmamak mümkün mü?
Bu vesileyle ahmeter hocama sonsuz teşekkürler...
Tebrikler süper bravo ,iyi günler
Sevgili Ayşiş' in cennetinden, Sellukalar. Ellerine sağlık sayın arkadaşım.
O çardakta bir ömür yaşayabilir insan:)
http://img.tapatalk.com/d/13/10/03/a3e8u8em.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/10/03/5uvu7yda.jpg
http://img.tapatalk.com/d/13/10/03/raje9edu.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/10/03/2y3y7ujy.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/10/03/ubu9ypav.jpg
Bunlarda benimkiler. Geçen seneki sayfalara yüklediğim fotoğraflara baktım 25 eylül 15 kasım arası Karşıyaka'da çiçek oluyor.
Misler gibi kokuyor
http://img.tapatalk.com/d/13/10/03/a3e8u8em.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/10/03/5uvu7yda.jpg
http://img.tapatalk.com/d/13/10/03/raje9edu.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/10/03/2y3y7ujy.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/10/03/ubu9ypav.jpg
Bunlarda benimkiler. Geçen seneki sayfalara yüklediğim fotoğraflara baktım 25 eylül 15 kasım arası Karşıyaka'da çiçek oluyor.
Misler gibi kokuyor
Harika bu sene İzmir tohum açısından bereketli olacak.
7 aylık kızım
445869
Tohum tutsa bile olgunlaşmaz bence.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.