View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
17
Bana olgunlaşır gibi geldi.
Sûz-i Dilârâ
08-10-2013, 15:17
Çok büyümemişlerdi gariplerim zaten, doğru dürüst sıcak olmadı bu sene, kış geç bitti, yaz da serin geçer. Herkesin sellukaları çiçek açarken benimkiler anca kendini toparladı.
Bu bahara çıkarmayı başarabilirsem sizin dediğiniz gibi koskocaman bir saksıya alıp çok güzel bir toprak hazırlayacağım onlara ve çiçek açtıracağım da. Van'da açan ilk selluka olur belki. :)
Yeniden selluka tohumu aldım, çimlendirdim ve bol gübreli, büyük bir saksıda yetiştirdim. Soğuklar biraz geç gelseydi yüzlerce çiçek tohumu oluşmuştu ancak erken gelen soğuklar hepsini yaktı. :(
Sadece bir salkım tomurcuk dayanabildi ve sonunda da açtı. Bir yandan sevindim sözümü tuttum diye diğer yandan da üzüldüm. Sellukam kokusuz çıktı.:(:(
Selluka kokusuz çıkmaz. Gece denediniz mi?
Sûz-i Dilârâ
08-10-2013, 16:37
:) Öyle mi? Çiçek ikindi güneşinin sıcağı vurunca açmış, gelip gidip bakıyordum rüzgârdan tomurcukları dökülür korkusuyla. Bu gece koklayayım o zaman :) Kokusunu o kadar çok merak ediyorum ki!
Sûz-i Dilârâ
09-10-2013, 05:30
Selluka kokusuz çıkmaz. Gece denediniz mi?
Hiç koku yok:o:(
Yeniden selluka tohumu aldım, çimlendirdim ve bol gübreli, büyük bir saksıda yetiştirdim. Soğuklar biraz geç gelseydi yüzlerce çiçek tohumu oluşmuştu ancak erken gelen soğuklar hepsini yaktı. :(
Sadece bir salkım tomurcuk dayanabildi ve sonunda da açtı. Bir yandan sevindim sözümü tuttum diye diğer yandan da üzüldüm. Sellukam kokusuz çıktı.:(:(
Sn. Sûz-i Dilârâ bitkiniz buna benziyor.
http://lepidoptera.butterflyhouse.com.au/plants/faba/vigna-caracalla.jpg
Kokulu olmaması ondan sanırım. Farklı bir Selluka.
Bu resim biraz bilgi vermiş.
446861
Vigna Caracalla & Phaseolus Caracalla. Kıyaslamak lazım.
Anlam kargaşası var.
Adalet Yağcı
09-10-2013, 19:42
İki bitkide aklım kaldı, biri bu şahane güzellik Selluka, diğeri de Begonville.
Defalarca tohumdan yetiştirdim gelişmedi, üç yıl önce sayın ahmeter beyefendi bana küçük bir saksı gönderdiler o da gelişmedi, sonunda kaybettim :(
Vazgeçmiştim artık, ama buradaki fotoğrafları görünce yeniden heveslendim işte :)
Sorun Sellukada değil, çok da dikkat ediyorum lâkin yayla havasını sevmiyorlar bence, gündüz sıcak gece soğuk, karasal iklim yani.
Kısmet olursa seneye Şubat gibi tohumlarını ekip bu defa saksıda yetiştireceğim, geceleri içeri gündüzleri dışarı bebek gibi taşır dururum artık :)
Fotoğrafları paylaşan arkadaşları tebrik ediyorum, ellerinize sağlık, harikalar yaratıyorsunuz.
Sellukayı geçen yıl ektim.Ağustos ortası gibi çiçeklendi ve harika kokusu vardı.Bu yıl haziran sonu gibi çok miktarda çiçek açtı.İnanın geçen yıl uzaktan aldığım kokuyu burnumu dayadığım halde alamadım. Ancak Eylül ayı gibi ikinci kez çiçeklendi ve yine çok güzel kokuyordu.Kokunun gece gündüz sıcaklıklarıyla ilgisi var sanırım.
Selamlar,
Bu cicegi edinmeyi cok istemiştim ama nasip olmadı. Araştırma yaparken bu çiçeğin belli saatlerde koku saldığını okumuştum. Bir yetiştirici sadece aksamlari koku saldığını, bir diğeri sabah ise giderken kokuyu duyduğunu yazmıştı . Toprağı **** aldığı güneş ışığı ile ilgili olabileceğini düşünmüştüm...Faydası olabilir diye paylaşmak istedim.Iyi akşamlar
Tohum tutan tek çiçek oldu.
447158
.
İnşallah bu güzellikleri bende yaşayacağım..:)
Tohum tutan tek çiçek oldu.
447158
.
Yapay döllemeyi denedin mi, işe yarıyor.
Yapay döllemeyi denedin mi, işe yarıyor.
Gerek kalmadı, toplamda 5 fasulye oluşmuş. Çiçekler dökülünce yeni gördüm.
Şimdi bana düşen görev bunları dondan korumak;)
7 ayda açtığına göre seneye burayı "Selluka ormanı" yapayım diyorum.
Kısmet olursa.
Herkese merhabalar
Benim bir sorum olacak bu sene saksıda 3 tane fide yetiştirdim ve çiçeklerini aldım şimdi ne yapmalıyım
En büyük endişem dondan etkilenecekler diye
Budama yapacak mıyım yapacaksam ne zaman ve nasıl
Saksıları içeri mi almalıyım
Yoksa kaybedeceğim için tohumlarını mı toplamalıyım
Yani bu güzelliği kaybetmek istemiyorum yardım lütfen
sellukamın son hali hiç bir çiçeğe bu,kadar ilgi ve uğraşı vermemiştim bu zamana kadar:(
ama yılmak yok hala ümidim var.
kuvvetli yağmur zamanı yapraklarını döktü uç kısmı kırıldı. kocaman saksıyı ordan oraya taşıdım. şimdi de kışlık eve getirip dördüncü kata çıkardık.<asansörsüz<:dilli:
önce terasa koydum olmadı şimdi güneş gören korunaklı balkonda...
sizce ümit varmı :confused:
Sayın Ege
Sellukanız 2014 mart ayında yeni sürgünler verip çiçeğe gelecek
Sevgili dostlar sellukalarımın resimlerini sağ olsun gülarım sizlere ulaştırdı. Ben side size birkaç kare ekleyeyim. Zaten artık tohumlar oluşmaya başladı.449356
Merhabalar, benim de ufak bir sorum olacak. Bugün balkonda başka bir sarmaşık (fil sarmaşığı) ile biraz fazla samimi olan sellukamı ayırmaya çalıştım. Kapalı, korunaklı ve bol güneş alan güneydoğu cepheli bir balkonda. Seneye Bodrum yolcusu olması için beklerken biraz kontrolden çıkmış ne yazık ki. Ayırırken dipten otuz santimetre yukarısından kırıldı. Eh, battı balık yan gider, üç boğum olacak şekilde üst kısımlarını kestim ve kompostlu toprağa daldırdım. Yaklaşık 7-8 çelik var. Zaten hayli üzgün ve pişmanım, köklü fakat yapraksız kısımdan umudumu yitirmem gerekir mi? Bu çelikler için yılın bu vaktinde yapılacak en iyi şey nedir, siz ustalardan bir fikir bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Orhan Özbilgiç
04-11-2013, 21:27
Sayın Koyun;
Usta olduğum falan yok haa!:) Sadece birkaç yıllık gözlemlerime dayanarak, asıl saksıda kalan kökün, mayıs ayında yeni sürgünler vereceğini söyleyebilirim. Ama herşeye rağmen İstanbul ikliminde, saksınızı, balonlu naylonla izole etmenizi öneririm.
Çelikler için, bir fikrim yok maalesef.
Mayıs ayı detayını vermeseydiniz 1-2 haftaya karalar bağlardım sanırım, teşekkür ederim! Naylonla izole etme önerinizi uygulayacağım, çelikleri de kendi haline bırakmaya karar verdim. Belki tahminimden arsız çıkar, hem beni hem de gelecekte yeni sahiplerini mutlu eder.
Banada köklü iki karış kadar olan selluka hediye geldi..Topraklı olarak..Bugün onu daha büyükçe bir saksıya aldım..İçerdemi tutmalıyım,dışardamı..Teşekkürler....
Banada köklü iki karış kadar olan selluka hediye geldi..Topraklı olarak..Bugün onu daha büyükçe bir saksıya aldım..İçerdemi tutmalıyım,dışardamı..Teşekkürler....
Sayın sonkez,
Selluka soğuklardan çabuk etkileniyor hele sizinki küçük bir fide daha çabuk etkilenecektir içeri almalısınız.
07 Kasım itibari ile selluka.
Sayın sonkez,
Selluka soğuklardan çabuk etkileniyor hele sizinki küçük bir fide daha çabuk etkilenecektir içeri almalısınız.
Teşekkür ederim..Sayın smnunal
07 Kasım itibari ile selluka.
Hem en erken açtılar, hem de hala çiçekteler.:D Ben bu yıl çiçek açtıramasaydım nazarım değerdi kesin. Ne mutlu size sayın ERKEN48.
Hem en erken açtılar, hem de hala çiçekteler.:D Ben bu yıl çiçek açtıramasaydım nazarım değerdi kesin. Ne mutlu size sayın ERKEN48.
Teşekkürler.İnşallah bu tek bitki 3-5 sene yaşar da begonvil kadar olmasada alacağımız tohumlarla yaygınlaşmasını sağlayabilirim.
merhaba arkadaşlar bende dün ağaç dostu bir arkadaşın gönderdiği sellukama kavuştum minicik bir fidan.orta büyüklükte bahçe toprağı ve torf karışık bir saksıya geçirdim.ancak saksıyı bahçede güneş gören rüzgarsız bir yerde mi tutayım,her tarafı kapalı camlı bir bölme var orada mı tutayım yoksa evin içine mi alayım bilgi verirseniz sevinirim.henüz cılız ve küçük olduğu için kaybetmekten korkuyorum.birde bakımını yaparken ne zaman gübre vermeliyim. cevap verirseniz çok sevinirim.
Fatma Kochan
12-12-2013, 13:30
Bunlar da benim sellukadan görüntüler. Sellukam 3 yaşında.
Merhaba Sayın h_dogan
Dilerim benim selluka'lar da sizinkisi gibi çok yıl yaşar, çok istiyorum, tohumları henüz dikmedim, İzmir de Ocak ayı dikim yapabilir miyim bilmiyorum ama ben Ocak ortaları dikmeyi düşünüyorum, arkadaşlar bana dikip dikmemem için bilgi verirseniz sevinirim,
şimdiden teşekkürler. :)
Ben ocak ortasında ekmiştim ama örtüaltına almıştım tabi. İzmir de Adana'ya benzer diye düşünüyorum lakin bu sene havalar soğuk gidecek gibi görünüyor. Bu yüzden siz şubatı bekleyin tohum ekimi için. Tabi içeride bakarım diyorsanız ayrı.
Bu sene selluka tohumları tam olgunlaştıramadan don vurdu. Yani tohum gönderdiğimiz arkadaşlar iyi baksınlar derim. Seneye tohum yok, soğuk erken geldi bu sene. :)
Merhaba Sayın h_dogan
Dilerim benim selluka'lar da sizinkisi gibi çok yıl yaşar, çok istiyorum, tohumları henüz dikmedim, İzmir de Ocak ayı dikim yapabilir miyim bilmiyorum ama ben Ocak ortaları dikmeyi düşünüyorum, arkadaşlar bana dikip dikmemem için bilgi verirseniz sevinirim,
şimdiden teşekkürler. :)
cörekotu
25-12-2013, 01:57
Arkadaslar merhabalar;
Selluka sayfasinin epeyini okudum, anlasilan bu nadide bitki sonbaharda cicek aciyor ve sicagi seviyor, ben Almanya'da kaliyorum ve burada ilkbahar 1 ay gec geliyor sonbaharsa 1 ay erken...
Bu durumda benim selluka hayalim hayaldemi kalir acaba, internetten arastirdim ve bir selluka fidesi buldum, fikirlerinizi yazarsaniz sevinirim önerilerinize göre hareket edecegim, simdiden tesekkür ederim...
orman kedisi
26-12-2013, 10:12
Ben, aslen İzmir, Tireli'yim. anneannemin, yaseminle birlikte, fafavori çiçeğiydi ve çok yıllıktı. yalnız çok nazlı olduğundan, hemen ölebilir diye biliyorum. bazen, sırf bu nedenden, her yıl yenilemk gerekebilir. Yanlış hatırlamıyorumdur.
Kadir Başkök
01-01-2014, 20:49
Bu yıl umarım bu güzelliği bende görürüm...
Aralık başında apartman bahçesindeki sellukamı iyice budayıp altına da yanmış gübre tabakası yığarak kendimce korumaya aldım. Budanan dallardan da çelik hazırlayıp ektim. Şu anda kalörifer üstündeki saksılarında hepsi yapraklandı. Çok sevgili ve saygıdeğer ustalarım, foto yüklemeden sormam saçma biliyorum ama sizce ne zaman saksılarını ayırmalıyım? Ben de üretip çoğaltabilirsem ancak sizlere gönül borcumu ödemiş olabilirim:)
pomodoro
04-02-2014, 09:22
Selluka saksım balkonumdan çalındı. Şaşkınım! Penceremin demirlerine dolanmış, mevsim dolayısıyla yapraksız, hüzünlü hüzünlü duran sellukamın yerinde yeller esiyor artık. Kopartıp almışlar... Demirlerde hala sarılmış duran dallar var. Kök, saksı, tabağıyla birlikte gitmiş. Çelik için dal, yaprak çalmayı anlarım da kocaman saksı nasıl sırtlanıp götürülür ben anlamadım. Başka saksılarım da var. Onlar da mı teker teker gidecek? Sellukanın ne olduğunu anladı da mı götürdü? Nasıl bir şehirde yaşıyoruz? Nedir bu haramilik? Zemin katta oturanların balkondaki eşyaları kamu malı mı?
Umarım Bodrum'a götürdüğümüz kök sağlıklı ve yerindedir...
Çok üzgünüm :(
ah sevgili pomodoro canınız sağ olsun ama çok üzüldüm gerçekten, bilerek çaldıysa o çevreden biri zaten yaza belli olur kimin çaldığı onu çalacak kadar gözünü döndürmüş demek ki, Allah içine merhamet versin de geri getirsin inşallah, bu ne ya biz burda haber vermeden çelik çalmaya bile kızıyoruz Allah Allah yaaa
Çok geçmiş olsun Sayın Pomodoro. İnanın okuyunca en az sizin kadar üzüldüm. Tohumdan yetiştirip de henüz çiçeğini görmediğim, kışın sararıp dökülen yapraklarına bile kıyamadığım kendi sellukam geldi aklıma! İnsanlar arsızlaştı iyice bu şehirde! :mad:
benim sellukamda merdiven boşluğuna aldım uyandı ama daha erken öyle değil mi sizinkiler nasıl?
Selluka saksım balkonumdan çalındı. Şaşkınım! Penceremin demirlerine dolanmış, mevsim dolayısıyla yapraksız, hüzünlü hüzünlü duran sellukamın yerinde yeller esiyor artık. Kopartıp almışlar... Demirlerde hala sarılmış duran dallar var. Kök, saksı, tabağıyla birlikte gitmiş. Çelik için dal, yaprak çalmayı anlarım da kocaman saksı nasıl sırtlanıp götürülür ben anlamadım. Başka saksılarım da var. Onlar da mı teker teker gidecek? Sellukanın ne olduğunu anladı da mı götürdü? Nasıl bir şehirde yaşıyoruz? Nedir bu haramilik? Zemin katta oturanların balkondaki eşyaları kamu malı mı?
Umarım Bodrum'a götürdüğümüz kök sağlıklı ve yerindedir...
Çok üzgünüm :(
Demirlere sarılı olan dallar yeşilse onlardan çelik alıp köklendirmeye çalışın. Ben denemedim ama arkadaşlar köklendiriyor sanırım.
Kamu malı olsa da kamu malına zarar veriyorlar büyük suç. :)
merhabalar selluka tohumlarını alalı 2 ay oldu bekliyorum sabırsızlıkla. Tohumu ekme zamanı geldi mi şubat diye okumuştum sanırım ama yine de hata yapmak istemem topu topu 3 tohumum var :))
Bence siz garanti olsun martı bekleyin. Tohumunuz az.
Sevgili pomodoro çok şaşırdım ve üzüldüm aynı zamanda. Tek tesellemiz, sellukayı tanıyan, seven, bunun için hırsızlığı bile göze alan biri olduğu varsayımıyla çieğin kıymetini bilecek bir deliye çatmış olman.Bodrum'daki iklim ve gelişmişlik itibariyle çok şanslı bence. Çok değil 2 aya kadar sizi şaşırtacak bence.
teşekkürler h doğan marta kadar bekliyorum o zaman.
Bu arada yazmayı unutmuşum daha önce sellukayı ne gördüm ne kokladım. Burada okuduklarım ve gördüğüm çiçekler beni cezbetti ve etkiledi inşallah başarılı olurumda bende görürüm bu güzellikleri.Ben tohumu İstanbul da ekip başarılı olup fide haline getire bilirsem Bodruma bahçeye götürmek niyetindeyim çok ta acemiyim tohumdan yetiştirme konusun da ama azimliyim. Bu sene çeşitli tohumlarla denemeler yapacağım sizlerin tecrübelerini sıkça okuyorum notlar alıyorum şansım yaver gider inşallah .
sellukam uyandı demiştim güzel havalara aldanıp hızla gelişiyor şimdi ne yapacağım bilemiyorum dışarı çıkartsam daha çok erken ya da yerini sevdi diyerek orda mı bıraksam nisana kadar?
Selluka çiçeklerinin son hali. :)
mmanager
27-02-2014, 09:15
Merhaba H.Doğan en son toplantımızdan beri görmeyeli nasılsınız iyisinizdir inşallah .Sizden selluka tohumu almıştık .Ben de ona benzeyen bir çiçek tohumu daha aldım .Biraz benzerlik var ama vincetoxicum nigrum hakkında bilginiz var mı .Sizden aldığım selluka tohumlarıyla beraber dikmeyi düşünüyorum da. Sellukalar umarım saksıda yetişirler.
mmanager
27-02-2014, 09:37
Tüh bu tohumları kaybetmişim ,aslında çantamda peçete içinde duruyordu.Nasıl olmuşsa dibinde 2 tane kalmış.Heralde yiğenimin yeni yürüyen kızı çantamı kurcalamıştı o dökmüş olmalı.Acaba işyerinize uğrasam bana yine bu tohumdan verebilme şansınız olur mu.İşyeriniz küçük çarşıdaydı diye hatırlıyorum.Tam olarak adresini özelden yazabilirmisin eğer tohumdan yanında getirebilirsen. Selamlar saygılar. Hani bu arada Tarsuslulardan bir haber çıkmadı toplantı için bekliyoruz bakalım....
merve0368
27-02-2014, 22:06
Merhaba H.Doğan ben foruma yeni katıldım uzun süredir forumu okuyorum ve selluka çiçeğine bayıldım fakat tohum bulmak için geçen sene ticari sitelerden birinden tohum satın aldım ama malesef hiç biri yeşermedi. Bende forumdan bana yardımcı olabilecek birisini ararken sizin yayınladığınız resimleri gördüm ve cüretimi bağışlar ve bana yardımcı olabilirseniz beni ne kadar mutlu edeceğinizi anlatamam.
Gecen sene bahceye ektigin sellukalardan hic verim alamadim, saksiya ektigim acti bitek oda tohum yapmadi, saksiyi ilik yere almistim havalarin isinmasiyla birlikte yeni surgünler vermeye basladi ama hava yeniden sogudu hala korunakli yerde duruyor merdiven boslugunda yeni sürgünler taze oldugu icin soguktan zarar gorebilirmi acaba.
Kısa süreli soğuklara toleranslı. Gerçi benim selluka 5. senesine girecek gövdesi bayağı kalınlaştı. Bu sene -2, -3'ü gördü. Ben tohumları olgunlaştırmaz diyordum ama havalar ısınınca olgunlaştı. Yeni sürgünler de sıfırlara yaklaşırsa sıcaklık belki zarar görebilir.
sellukamı balkona çıkarttım bu sene havalar erken ısındı inşallah üşütmem onu. En değerli çiçeğim benim.
İki senelik birlikteliğin sonucunda sellukam kurudu.Daha doğrusu Kökten gövdeye doğru bir çürüme oldu. İki yaşındaki bitkinin tahmini 10 cm. çapında kökleri olmuş. Gerçi pek köke de benzemiyordu çok uzun bir yumru gibi. Kökler kahverengi renkte erimiş ve kokmuştu. Taban suyuna mı geldi yoksa hastalık mı anlayamadım. Üç tane fide hazırladım.Şansımı tekrar deneyeceğim.
Geçen sene 3 tohumdan yalnızca biri çimlenen sellukam, tüm kışı içeride geçirmesine rağmen en uçtan başlayarak kurumuştu. Ben de kuruma köke yaklaşırken dalı kestim. Şimdi kestiğim yerin hemen altından sellukam uyandı ve hızla filiz vermeye başladı :D Çok mutluyum ve umarım birgün ben de daha önce hiç koklamadığım ama resimleriyle bile büyüsüne kapıldığım bu güzelliğin çiçeklerini görebilirim ;)
mavihayat
29-03-2014, 11:52
Çiçeklerine hayran kalıp, selluka tohumu aldım ve iki gün önce 27 Mart'ta ektim. Bakalım çıkacak mı? Ama en çok merak ettiğim konu şu ki; sellukadan minyatür bahçemde yapacağım pergole üzerine sardırıp bonsai gibi yetiştirebilir miyim? Bilgisi olan varsa açıklayabilirse çok mutlu olurum. Sevgiler... :rolleyes:
Tohumdan denedim çimlendirdim ama yaşatamadım ben.. Sonunda geçen baharda satın aldım, kocaman da bir saksıya aktardım.
Saksı gölgele kendisi güneşte olacak şekilde yerleştirdim. Yaprakları bir türlü sağlıklı olamadı açık yeşildi ve sürekli yendi sonunda da kurudu, bir tane çiçek göremedim :(
Sonbahar gibi saksının dibine kasımpatı ektim, dışarıda olduğu için yağmurlarla sürekli sulandı, bir de patlar da siyah sinekler oluştu yaprakları parlamaya başladı budadım, sinek ilacıyla ilaçladım.
Şimdilerde selluka kurumayan gövdesinden yeni filiz vermeye başlamış, patlarda budadığım yerlerden sürmeye başladı, baktım sineklerde onlarla uyanmış.. Dün acı biber sarımsak yağ ve arapsabunlu karışımla bir güzel ilaçladım, 3 günde bir tekrarlamayı düşünüyorum çare olmazsa pazardan aldığım ballık ilacından sıkmayı düşünüyorum.
Sellukayı aldığım sera saksı değiştirdiğim için bu sene kök yapmaya çalışmıştır seneye görürsün çiçeklerini demişti, umarım doğrudur.
Doğrularım yanlışlarım nelerdir, bu sene çiçeklenmesi için neler yapmamı önerirsiniz?
münevver48
29-03-2014, 16:24
bu benim sellukam,geçtiğimiz baharda tohumdan üretim.temmuz ağustos gibi çiçeklerini açtı. bende kışın kuruturum korkusuyla saksıda güney balkonda geçirdik.şu günlerde bahçeye dikmek istiyorum. inşallah bu yıl daha güzel çiçeklerini görürüm.
mavihayat
29-03-2014, 20:25
bu benim sellukam,geçtiğimiz baharda tohumdan üretim.temmuz ağustos gibi çiçeklerini açtı. bende kışın kuruturum korkusuyla saksıda güney balkonda geçirdik.şu günlerde bahçeye dikmek istiyorum. inşallah bu yıl daha güzel çiçeklerini görürüm.
Ne güzeller, ben de merakla filizlenmesini bekliyorum, umarım başarabilirim :rolleyes:
Merhabalar geçen yıl sayın ahmeter beyden temin ettiğim tohumları geçen yıl çimlendiremedim 1 hafta önce 2 tohumla şansımı tekrar denedım ve 2 de 2 :)
ahmeter bey'e teşekkürlerimi sunuyorum.
http://i.hizliresim.com/W2rABL.jpg (http://hizliresim.com/W2rABL)
http://i.hizliresim.com/LPo7J1.jpg (http://hizliresim.com/LPo7J1)
http://i.hizliresim.com/b84AOV.jpg (http://hizliresim.com/b84AOV)
selamlar ben sitede yeniyim 3 selluka tohumunu 1 ay önce çimlendirdim şimdi 2. sıra yaprak veriyorlar ne zaman yerlerini değiştirmeliyim besin olarak ne kullanmalıyım bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
mertbeyaz
08-05-2014, 18:54
Merhabalar siteye yeni üye oldum :) Bir kaç senedir çiçekli sarmaşıklara ilgim var. Bunun sebebi de selluka :) Bulabilme ihtimalim olmadığını düşündüğüm için unutmaya çalıştım. Şuan hanımeli büyütmeye çalışıyorum ayrıca bugün parktan topladığım mor salkım tohumlarını suya koydum, yarın onları ekicem :) Ama gönlüm sellukada kaldı. Bursa'da tohumunu ya da fidesini satan bildiğiniz bir yer var mı? Veyahut sellukasından tohum alabilen bir abim ya da ablam varsa bana gönderebilir mi? Şu öğrenci kardeşinize bir güzellik yapın lütfen :)
turkanatalay
08-05-2014, 21:11
Merhabalar siteye yeni üye oldum :) Bir kaç senedir çiçekli sarmaşıklara ilgim var. Bunun sebebi de selluka :) Bulabilme ihtimalim olmadığını düşündüğüm için unutmaya çalıştım. Şuan hanımeli büyütmeye çalışıyorum ayrıca bugün parktan topladığım mor salkım tohumlarını suya koydum, yarın onları ekicem :) Ama gönlüm sellukada kaldı. Bursa'da tohumunu ya da fidesini satan bildiğiniz bir yer var mı? Veyahut sellukasından tohum alabilen bir abim ya da ablam varsa bana gönderebilir mi? Şu öğrenci kardeşinize bir güzellik yapın lütfen :)
Tohum paylaşan arkadaşlar oldu aslında. Bana en son planti isimli üyemizden geldi 10 tohum ama maalesef hiçbirisi çimlenmedi. Şaşırdım ben de, biri de mi çimlenmez? Geçende çürümüşler mi diye çıkarıp baktım, 2 si çürümüş. 8 i duruyor. Eğer çimlenirlerse göndereyim size. Elimde çimlenmişler de var ama onların da yeri var maalesef.
turkanatalay
08-05-2014, 21:11
Bu yıl çimlenenler çiçek verir mi acaba?
mertbeyaz
08-05-2014, 21:47
Tohum paylaşan arkadaşlar oldu aslında. Bana en son planti isimli üyemizden geldi 10 tohum ama maalesef hiçbirisi çimlenmedi. Şaşırdım ben de, biri de mi çimlenmez? Geçende çürümüşler mi diye çıkarıp baktım, 2 si çürümüş. 8 i duruyor. Eğer çimlenirlerse göndereyim size. Elimde çimlenmişler de var ama onların da yeri var maalesef.
Türkan hanım öncelikle mesajımı kale alıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Teklifiniz beni çok sevindirdi fakat sizi zor duruma sokmakta istemem açıkçası. Şehirler arası bir şey gönderme, kargo olaylarını pek bilemiyorum. Şayet size bir sıkıntı yaşatmayacaksa öyle kabul edebilirim.
Şuradan temin edebilirsiniz :
http://www.zengardentr.com/Kokulu-selluka-tohumu-3-tohum-vigna-caracalla-tohumu,PR-44.html
Sent from my iPhone using Tapatalk
mertbeyaz
09-05-2014, 06:44
Teşekkürler polemos bey. Büyük ihtimal internetten alacağım artık.
Bu yıl çimlenenler çiçek verir mi acaba?
Bol güneş ve ve yaz sıcaklarıyla özellikle birde saksıda değilde yere dikmişseniz kocaman bir bitkiniz ve bol çiçekleriniz olur. Sıcaklar artınca hızla büyür .Sadece gübreleme vede kırmızı örümceklere dikkat edin.
Sergüzen
09-05-2014, 21:59
Bursa'da selluka dış mekanda yetişmiyor. Bütün yaz uğraşıyorsunuz, kışın donup gidiyor. 25-30 litrelik bidonlarda dört yıl yetiştirdim. Sonunda da pes ettim. Yazın bahçeye, kışın verandaya (kapalı) ve hava daha da soğuyunca içeriye almak çok zor oluyor.
ametarasu
10-05-2014, 08:17
Zengarden dan aldığım tohumun birini çimlendirdim, çok güzel büyüyor. Diğer 2 tohumu da çimlendirmem için şevk verdi açıkçası. Şu an viyolde, boyu da yaklaşık 10 cm oldu. Ancak saksıya aldığım zaman dev bir saksıya mı almalıyım? Yoksa şimdilik daha küçük bir saksıya mı almalıyım bilemiyorum. Terasımda yetiştiricem, yer İstanbul.
Kurumuş sandığım çiceğim canlanmaya başladı..Bu sene çicek açma ihtimali varmı acaba..:confused:
mertbeyaz
10-05-2014, 08:38
Bursa'da selluka dış mekanda yetişmiyor. Bütün yaz uğraşıyorsunuz, kışın donup gidiyor. 25-30 litrelik bidonlarda dört yıl yetiştirdim. Sonunda da pes ettim. Yazın bahçeye, kışın verandaya (kapalı) ve hava daha da soğuyunca içeriye almak çok zor oluyor.
Sergüzen bey açıkçası bazen bende boşuna uğraşma büyütemezsin diyorum kendi kendime. Fakat genede şansımı denemek istiyorum :rolleyes:
edelvays58
10-05-2014, 09:04
Evet, Bursa'da kışı atlatamıyor. Ama kapalı balkonda hayatta kalıyor. Benim bahçede olan 2 tanesi geçen yaz çok güzel geliştiler ve çiçek açtılar, fakat daha görünmediler. Muhtemelen çürüdüler. Bu yıl fidesini saksıya dikeceğim ve son baharda,havalar serinleyince içeri alacağım. Bunun başka bir çaresi yok. Ama her şeye değer bir çiçek. Kokusu,renkleri ve görüntüsü ile.
zen garden den aldığım selluka tohumları mın üçü de çimlendi)) 3. sıra yaprak oluşurken saksıya aldım daha sonra kalıcı yerlerine yere almayı düşünüyorum ağustosta çiçek verirler umarım))
mertbeyaz
13-05-2014, 13:15
Bursa'da şehrin ortasında yaz kış dışarıda duran kocaman bir passiflora var. Her gün önünden geçiyorum. Her yıl çiçek açıyor ama meyvesini hiç göremedim. O passiflora dayanabiliyorsa selluka niye dayanamasın dedim kendi kendime. Bir kaç yıl uygun koşullar sağlandıktan sonra dışarı alınamaz mı?
edelvays58
13-05-2014, 19:10
Belki belli bir olgunluğa geldikten sonra kışı atlata bilir. Denemek gerekiyor. Kışın Mudanya'nın iklimi Bursa merkeze göre daha ılıman, ona rağmen yaşamadı.
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim sellukam oldukça sağlıklı bir şekilde uyanmıştı baharla. Geçen hafta artık dışarıya çıkartma zamanının geldiğini düşünerek terasa çıkartana dek! Bugün eve geldiğimde karşılaştığım manzara bu oldu :( Nedenini bilen var mı acaba? İlk defa böyle birşey görüyorum. Yapraklar adeta gümüş renk almış :(
Tohumdan ektiğim 3 selluka da çimlendi. İki tanesi hızlı gelişirken sonuncusu oldukça yavaş bir gelişim gösteriyor. Sebebi ne olabilir?
Güneşten yaprakları yanmış Sayın Maya.
Öncelikle ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim Sayın Sakdag.
Sellukalar güneşi ve sıcağı seviyor diye biliyordum. Üstelik çok daha fazla (neredeyse tüm gün) güneş alan arka terasa değil de, sabah güneşini ve biraz da öğle güneşini alan, daha az güneşli ön terasa yerleştirmiştim onu :( Evin içinde de sarılacak yer arıyor sürekli ve en son tavana tutunmaya çalışıyordu. Bu konuda bir öneriniz var mı acaba? Onu bugün böyle bulduğumda o kadar çok üzüldüm ki, üzüntümü kelimelere dahi döksem ancak sizler anlayabilirsiniz beni...
edelvays58
20-05-2014, 21:06
Birden güneşe çıkartmışsınız ve yaprakları kavrulmuş. Alıştırmanız gerekiyordu önce,ama toparlar merak etmeyin.
Sayın Edelvays58, içimi rahatlattınız biraz olsun, teşekkürler. İnşallah toparlar en kısa zamanda. Kırmızı örümcek illetinden korkarken güneş mağduru olduk desenize!
ametarasu
21-05-2014, 19:01
Benim sellukam öğleden sonra güneş batana kadar güneş alıyor. Cam balkon olduğu için de mini bir sera etkisi oluşuyor. Selluka filizlendikten sonra epey hızlı biçimde büyüdü, büyümeye de devam ediyor. Sizce artık viyolden çıkartıp, saksıya almalı mıyım? ne kadarlık bir saksıya almalıyım ? Güneşin dozu fazla gelir mi ?
Saksıda kışlayan sellukalarımı bulundukları yerden kaçan tavşanlarım kesmişti bende dallarını suya koymuştum rastgele ama bir baktım çimlenmişler :D meğer bu yollada çoğalıyorlarmış :p neyse ki kesilen sellukalarım yeniden sürgün verdi.
Benim sellukam öğleden sonra güneş batana kadar güneş alıyor. Cam balkon olduğu için de mini bir sera etkisi oluşuyor. Selluka filizlendikten sonra epey hızlı biçimde büyüdü, büyümeye de devam ediyor. Sizce artık viyolden çıkartıp, saksıya almalı mıyım? ne kadarlık bir saksıya almalıyım ? Güneşin dozu fazla gelir mi ?
Bence saksıya alabilirsiniz artık. Büyük saksı (25lt mesela) öneriyor ustalar. Güneye baksın ama gün boyunca biraz da yarı gölgede kalsın. Yaprak yanığını çabuk tolere ediyor ama parazitlere gerçekten çok duyarlı. Kolay gelsin.
vildan25
27-05-2014, 22:29
Elinde selluka olanlar kıymetini bilsin çok güzel. Ücret karşılığı bana çelik verebilecek biri olur mu acaba?
Daha geçen hafta güneş yanığından yakınırken, bu sabah bunları gördüm! ;)
vildan25
29-05-2014, 15:59
Çok güzel sayın maya inşallah çiçeklerini de görürüz:)
Teşekkür ederim. İnşallah. Ben de çok acemiyim bu konularda, geçen sonbaharda 3 tohumdan sadece birini çimlendirebilmiştim, henüz çiçek görmedim. Heyecanla ve umutla bekliyorum :)
vildan25
29-05-2014, 16:12
Siz en azından çimlendirebilmişsiniz:) Bi de çimlendiremeyenler var:(
cicek2000
30-05-2014, 15:39
Teşekkür ederim. İnşallah. Ben de çok acemiyim bu konularda, geçen sonbaharda 3 tohumdan sadece birini çimlendirebilmiştim, henüz çiçek görmedim. Heyecanla ve umutla bekliyorum :)
Sellukanız açık alanda mı, kapalı alanda mı?
Yaklaşık 3 haftadır açık alanda Sayın cicek2000. O yüzden bugünkü hava sonrası aklım onda kaldı :(
Sizce bu fideleri kalıcı yerlerine alma zamanı gelmiş mi?
Sizce bu fideleri kalıcı yerlerine alma zamanı gelmiş mi?
Evet, gelmiş. Ağustosta çiçek açıcak gibi duruyorlar.p
Bu sene olacak gibi sanki :D
cicek2000
17-06-2014, 21:24
Bu sene olacak gibi sanki
Bende bu gün balkona aldım, umarı çiçeklerini görürüm.
Kışı içeride geçirmesi yaradı galiba. Sonuçta maaşallah daha 1 yaşında ;)
cicek2000
19-06-2014, 14:55
503355 503356
Aralarda saklanıp, mis gibi kokuyoruz ;)
korigami
03-07-2014, 23:52
Merhabalar,
Bu sene tanıştığım selluka tohumlarından geç de olsa elde ettiğim sonuç resimde görüldüğü gibi.Acaba gelişimine devam eder mi? ya da neler yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
506671
İsmail Kuzucu
04-07-2014, 02:03
Merhabalar,
Bu sene tanıştığım selluka tohumlarından geç de olsa elde ettiğim sonuç resimde görüldüğü gibi.Acaba gelişimine devam eder mi? ya da neler yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
506671
1 ay kadar önce bende ekmiştim. Yaklaşık olarak sizinki kadar. Ayrı bir saksıya şaşırtmanız gerekli, yoksa kökler birbirine geçebilir.
korigami
04-07-2014, 11:40
Merhaba,
Eklediğim resimdeki fideler 10 günde bu hale geldi. Hızlı gelişim gösterdiler. Saksılara mı geçirmem gerekir acaba? Forumda eklenen fotoğraflarda 1m ye kadar büyümesini bekleyenler gördüm. Ne yapmam gerekir bilmiyorum.
türkan demirel
06-07-2014, 08:45
Merhaba,
Eklediğim resimdeki fideler 10 günde bu hale geldi. Hızlı gelişim gösterdiler. Saksılara mı geçirmem gerekir acaba? Forumda eklenen fotoğraflarda 1m ye kadar büyümesini bekleyenler gördüm. Ne yapmam gerekir bilmiyorum.
Bir kaç yaprak daha çıkarmasını bekleyip daimi yerlerine alabilirsiniz. Pek nazlıdır selluka. Kök kısımlarına zarar vermeden değişim yapılmalı.
Yukardaki soru cevaplardan anladığım kadarıyla bizde artık asıl yerimize geçsek yerinde olacak. Fakat burada iki fide var, ikisini aynı saksıya alsam nasıl olur? saksı ebatı ne olmalı?
Sevgili hira, kökleri ayrılabiliyorsa ikiye bölüp büyük saksılara al derim. Mümkünse ikisini ayrı şartlarda yerleştir ki çiçek şansın artsın. Kolay gelsin.
Tekrardan Merhaba Sellukaseverler ;)
Bu sefer, yıllardır bu çiçeğe gönül vermiş ustalarımızın affına sığınarak, daha 1 yaşını doldurmamış, çiçeğe doymayan kendi sellukam ile ilgili ilk deneyimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Benim güzellik, 2013 Ekim ayında, Zengarden'dan almış olduğum 3 adet tohumdan çimlendirebildiğim tek yavruydu. Biraz boylanınca, humuslu torfa (o sıralarda nereden toprak bulabileceğim konusunda bir fikrim yoktu!) akıllı gübre ilave etmek suretiyle şimdiki saksısı olan 20 lt' lik saksıya geçirdim. Kış soğukları gelene kadar, öğleden sonra güneşini alan, boydan camlı iç mekanda hızla boy atarak yaklaşık 2 metre oldu. Kışla birlikte büyümesi durdu, yapraklarını döktü ve en nihayetinde bahara doğru en uçtan başlamak üzere kurumaya başladı. Tam ondan ümidimi kesip toprak seviyesinin 10 cm üzerinden kuruyan kısmı kestikten kısa bir süre sonra, o saptan yeniden filizlenmeye başladı. Bu sırada bahar da kendini göstermeye başlamıştı.
Mayıs 2014'ün başlarına kadar cesaret edip dışarı terasa çıkartamadım. Ta ki yaklaşık 2,5 m olup da alçak olan çatı tavanı yüzünden tavanda tutunacak yer aramaya başlayana dek. Mayıs 2014 başlarında kendisini şimdiki yeri olan terasa çıkarttım ve daha önce burada da paylaştığım üzere, kısa bir süre için güneşe alışma devresi geçirdik ama çok şükür hızla toparladık. Bu arada terasa çıkartmadan önce yanlışlıkla sürgünün ucunun kopmuş olduğunu da belirtmemde yarar var sanırım :o
Sellukamın şu anki yeri saksının rüzgardan ve direk güneşten kısmen korunduğu ama sarıldığı yerin rüzgara ve güneşe açık olduğu, sabah güneşi ile birlikte öğleden sonra saat 16:00' a kadar güneş almaya devam ettiği bir teras. Sulaması günlük yapılıyor ve sıklıkla (haftada 1 ya da iki haftada 1) çok az oranlarda gübreleniyor (gübreleme konusunda bilgili değilim, bazen Emek organik sıvı gübre, bazen de çiçekli bitki gübresi diye satılan gübreden veriyorum). Yaklaşık 1,5 aydır çiçekli ve etrafına mis gibi kokular yayıyor. İçinde oynaşan serçelerin koparttığı sürgünlere ve tomurcuklara rağmen, halen yeni tomurcuklar vermeye de devam ediyor ;) Bu arada Sellukam sadece benim ve serçeler için değil, kumrular, arılar, sinekler, uğur böcekleri ve daha birçokları için de tam bir cazibe merkezi :D Üstelik 2 adet tohum kapsülümüz de nazlı nazlı büyüyor :rolleyes:
Hergün bu güzellikleri yaratan Allah' a şükrediyorum ve bunları keşfetmemde pay sahibi olan agaclar.net üyelerini de anmadan geçemiyorum. İşte tam da bu nedenle, bitkiler konusunda hala çaylak bir aşık olmama rağmen, sizlerle en azından her gününü zihnime kaydettiğim bu deneyimi paylaşmak istedim ;) Gününüz aydın ve bol çiçekli olsun. Sevgilerimle...
salvadore-tr
24-07-2014, 10:22
Sevgili Maya benimde sizinkine benzer bir şekilde geçen yıldan tohumdan ektiğim ve bu yıl yeniden yeşeren sellukam var. Yalnız benimki dışarda durmasına rağmen çok az bir kısmı kurudu,bu baharda yeniden yapraklandi ama çiçek tomurcuğu ve çiçek şuana kadar yok. Geçen yıl bol çiçek açmıştı belkide bu yüzdendir.
Öncelikle, herkesin bayramı kutlu olsun... Sellukam geldi, biraz yol yorgunu ama yeni sürgünlerden tuttuğu kesin.. Mutlu beye teşekkürler... 4 gündür gölgede duruyor, biraz daha zaman geçince asıl yerine alacağım. Düzeneği biraz komik oldu ama ne yapalım elimizden gelen bu :)
Mutlu Kutlu
30-07-2014, 12:35
Bende teşekkür ederim sn. Esracer,
Sizinde bayramınız kutlu olsun.
Kullandığınız saksının su tahliye delikleri en altta ve az, bu yüzden sivri bıçak burnuyla serçe parmak genişliğinde 4-5 adet yanlardan delik açın.
Aşırı sulamayın, susuz bırakmayın. Kısa zamanda toparlanır, yapraklar canlanıp doğrulduğunda önce az güneşe, sonra bol güneşe alıştırın.
Bitki besinleri kullanmak iyi gelecektir, ağustos 15 den sonra çiçeklenmeler olabilir. 15 ekime kadar çiçeklenme devam edebilir.Öncelikle, herkesin bayramı kutlu olsun... Sellukam geldi, biraz yol yorgunu ama yeni sürgünlerden tuttuğu kesin.. Mutlu beye teşekkürler... 4 gündür gölgede duruyor, biraz daha zaman geçince asıl yerine alacağım. Düzeneği biraz komik oldu ama ne yapalım elimizden gelen bu :)
Teşekkürler. Dediklerinizi aynen uygulayacağım...
Bunlar da benim sellukalar. Mart ayında çimlemiştim. İlk çiçeklerini gördüm
Karıncalara bakarmısınız
geçen yıl karıncalar selluka çiçeklerinin hepsini ama hepsini kuruttular kurtulamadım...Birde üstüne kış sert geçti malum öldürdük...
Ben karıncaların selluka çiçeklerinin döllenmesinde faydalı olduğunu sanıyordum. Sanki tohum alırken böyle bir şey okumuştum diye hatırlıyorum ama tohum aldığım yerin sitesine baktım şimdi, öyle bir yazıya rastlamadım. Ben mi uydurmuşum acaba:)
Evet bende şaşırdım sellukaların karıncalar yüzünden öldüğüne. Şuan gayet sağlıklılar ama takibini yapacağım.
Sayın cezener, sakın bu söylediğimi dikkate almayın:) Ben uydurmuş olabilirim gerçekten ama sitede bilen biri varsa ve bilgilendirirse çok mutlu olurum, internetten özellikle bununla ilgili bir şey bulamadım.
HulyaKayacan
21-08-2014, 11:43
Merhabalar ismim Hulya forumunuza yeni uye oldum ve araniza katilmaktan cok mutluyum. Materyalizm esir olan bir dunyada boyle guzelliklerle ugrasan deger veren insanlari gormek cok mutlu edici sizlerin degerli paylasimlariyla heyecana gelip bende 3 adet selluka, alisyum, sebboy aldim hepsini ektim. Sellukalari bekliyorum 4 gun oldu digerleri cimlendi allaha sukur :)
Çiçeklenme sezonumuz geçti galiba derken... ;)
Merhabalar,
Bu sene tanıştığım selluka tohumlarından geç de olsa elde ettiğim sonuç 3 tohum ektim 2si henüz çıkmadı:(
Çiçeklenme sezonumuz geçti galiba derken... ;)
Asıl ağustos sonuna doğru artıyor tomurcuklanma ekime kadar da yoğun açıyor. Ondan sonra da azalıyor.
Sayın h_dogan, ben kendisine hayrandım şahsen, şimdi daha da bir sevdim onu :D O nasıl müthiş bir kokudur öyle ;)
Bu oluşumlar çiçek tomurcuğu mu? 516006516007516008
Sn. polemos evet çiçek tomurcuğu. :)
Fotoğraf çok yer kaplamış düzgün yüklerseniz daha güzel görünür. Boyutunu ayarlayın.
Sayın h_dogan, ben kendisine hayrandım şahsen, şimdi daha da bir sevdim onu :D O nasıl müthiş bir kokudur öyle ;)
Görsel olarak da harika. Tabi çiçek açtıktan sonra.
Endamı yeter derler ya aynen öyle. :)
Sayın Polemos birinci resimdeki soldaki uç çiçek tomurcuğuna benziyor. Fakat birkaç gün içinde farkı sizde görebilirsiniz
love of love
07-09-2014, 15:47
[QUOTE=polemos;1317378]Bu oluşumlar çiçek tomurcuğu mu?
Evet, kokusu tüm sokağınıza yetecek.
Tahminen ne kadar süre sonra açar sizce?
Adana toplantısında edindiğim sellukalarım açtı. Çok güzel kokuyor. Sabahları portakal ve yasemin kokusu karışımı bu güzel kokuyla uyanıyorum.
Tahminen ne kadar süre sonra açar sizce?
Çiçekler salkım şeklinde ve aşağıdan yukarı doğru açıyor. Yani salkımın hepsi aynı anda çiçeklenmediği için çiçeklenme süresi doğal olarak uzuyor. Arkasından yeni salkımlar geliyorsa yaklaşık 2 ay boyunca çiçeklerini görebilirsiniz.
FatihBahce
13-09-2014, 16:11
Geçen yıl Çeşmeye dikmiştim.
Bu yıl Eylül ayında coştu.
517327
517328
517329
517330
turkanatalay
15-09-2014, 19:11
Benim tohumdan çoğalttıklarımın 2 sini Denizli'de bahçeye taşımıştım. Ama taşıdığım zaman sıcak mı geldi,toprağını mı beğenmedi bilmiyorum, yaprakları döküldü. 3-5 yaprak var üzerinde Gövde çırılçıplak kaldı ama yeşil duruyor. Acaba seneye tekrar yeşillenme ihtimalleri var mı?
Sizce ne yapayım? Kışın koruma ister mi?
Sergüzen
15-09-2014, 22:50
Denizli de kışlar soğuk olur. -5 derecelerde dış mekanda selluka donuyor. Bursa da ancak saksıda dört sene idare edebildim. Havalar soğuyunca içeri almanızda yarar var.
münevver48
16-09-2014, 07:58
bunlarda benim sellukalarım.
517663
517664
517665
517666
517667
Yasin Aksoy
16-09-2014, 08:32
Paylaşımdan edindiğim sellukalarım çıktı ve her 15 cm de bir çiçek var. Çiçekleri seneye bekliyordum, şaşırttı beni, mayısta diktiğimden beri 5 metreyi geçti.
Biraz felsefik olacak ama eflatumsu bir kokusu var :)
Balkonda uzayıp gidiyor..İnşallah açtığınıda görürüm..
Bendekilerse hala saksılanmadı, viyolde iki tane var.. Bu gidişle yazık edecğim onlara. Yapraklar kurumaya başladı:(
Sevgili hira zor birşey değil senin için. Dibini yırtıp viyolle bile dikebilirsin. Harekete geç yoksa ziyan olacaklar:(
Yeni tanıştığım, Sellukam açtı ve çok hoş kokuyor.. Bir sürü tomurcuk var daha. Mutlu beye teşekkürler...
Tam 1 yaşında olan prensesim Eylül ayı boyunca çılgınlar gibi çiçeklendi ve başta ben olmak üzere çevresindeki her canlıyı kokusuyla mest etti. Lakin maalesef ki çiçeklerin büyük çoğunluğu tohuma dönmesine rağmen, hepsi döküldü :( Bana da onları yerden toplarken, 'bir sürü tohumu birçok selluka sever ile paylaşma' hayallerimi ertelemek düştü!
Ani yağışlar ve hava değişiklikleri nedeniyle dalların kuruması bu sonucu doğurmuş olabilir mi? :confused:
cörekotu
13-10-2014, 00:04
Arkadaslar sellukanin renkleri ayri ayrimidir yoksa bir selluka cesitli renkte cicek mi acar bilgi verirmisiniz?
münevver48
13-10-2014, 20:07
sevgili maya
benim sellukam da hiç tohum vermedi. bende havalardan diye düşünüyorum.
sevgili çörekotu
selluka krem ve lilanın en güzel tonlarına sahiptir.ilk açtığında bu renkleren uçuk tonlarından başlar ve kremin en koyusu sarı doğru koyulurken lilanında moru en güzel tonunu ulaşıyor.harika bir renk geçidi sunuyor.
Sevgili münevver48, benim elimde yaklaşık 15 kadar (4 kapsül) yazın başında oluşan tohumlardan var. Çimlenirlerse ailem ve arkadaş çevremde söz verdiklerime dağıtacağım. Ama ilk tohumlar olduğu için başarı oranım ne olur bilemiyorum. Ağustos ve Eylül ayının çiçekleri ise onlarca kapsül oluşturmasına rağmen, yukarıda da bahsettiğim gibi, hepsi olgunlaşamadan döküldü maalesef :(
Bu sene benim sellukada da neredeyse hic bakla yok. Bu sene dagitacagim tohumlar gecen senenin zaten.kiymetini bilmek lazim. :)
tohum olsunda birkaç yıllıkta olsada olur.
sn h doğan. ben bu yaşıma kadar çocukluğumdan bu yana bitki meraklısı olmama rağmen sellukayla baş edemedim üç yıldır yetiştirip yaşatmayla mücadele içindeyim ama yılmadım.
inşallah başaracağım.
saksıda tohumdan fide elde ettim ama büyüye gelince aniden kaybediyorum.
tohumu bahçeyede dikmiştim es kaza gizlice çıkmış büyümeye çabalıyordu etrafını açtım sopaya bağladım beni gördükten bir hafta sonra kaybettim beni görünce yine öldü.
bana garezi var sanki.
okadarda severek yetiştirmek istiyorumki.
yılmak yok.
Sn. efeege bence çok üzerine düşüyorsunuz. Selluka kibar bir bitki ama o kadar daözen göstermeyin. Sadece ilk zamanlarda direk güneş ışığından koruyun ve çok sık sulamaktan kaçının. Benim selluka 5 yaşında, ben hiçbirinizin gösterdiği özeni göstermiyorum. Kaş yapayım derken göz çıkarıyoruz maalesef.
Bir de otları yolarken, çapa yaparken, kazık dikerken bitkinin köklerini oynatmamaya gayret edin. Bu işlemleri ille de yapacaksanız uyku dönemini seçin. Aşırı otlanma vs. varsa da otları çekme yerine kesmeyi deneyin. Zaten fideyken kökler oldukça zayıf, bitkiyi kaybetme riskiniz yüksek.
Sellukada çiçekler azaldı.
Ooo sizde hala çiçekler mi var h_dogan? Biz geçen hafta sonu itibariyle budanıp, içeri taşındık bile ;)
Ben daha tohum alacagim Sn. Maya. :) Ben soğuklar bittikten sonra buduyorum.
Sellukayı nasıl budamak gerekiyor acaba? Bir de içeriye alınca nasıl bir ortam ve kaç derecede olmalı?
Sayın h_dogan, bizimkisi mecburiyetten. Terasta sarıldığı yerden başka türlü ayırmam mümkün değildi. Maşallah küçük saksısına rağmen bolca dallanıp budaklanmıştı. Eh üzerinde çiçek de kalmayınca tohum umudum da bitti gitti :( Dinleneceğiz biz artık :D
Ben de ilk defa yaptım Sayın Milla ;) yaklaşık 2 metre kalacak şekilde uçlardan aldım ve batıya bakan ancak aydınlık cam önüne yerleştirdim. Geçen kışı da burada geçirmişti kendisi :D
Kalorifer yanan odada rahatsız olur mu? Kapalı balkona mı alsam daha iyi olur acaba?
Kapalı balkonun yeterli olacağı kanaatindeyim. Nitekim benim koyduğum yer de kapalı balkon gibi, boydan cam kaplı ve kışın ısıtılmıyor. Gerçi geçen kış bayağı bir kurudu ve ölecek diye korkup toprağın 10 cm üzerinden kuruyan yerlerini budadım ama o gayet sağlıklı bir şekilde filizlendi ;) Üstelik geçen kış daha yeni filizlenmiş bir bebekti :D
Sıfır derecenin altına düşmeyecek bir yerde uykuya alabilirsiniz. Budama da siz nasıl istiyorsanız o boyda budayın. Koyacağınız yerin büyüklüğüne göre.
Benim Lily (dişi sultan papağanım) geçenlerde,( Sayın Traklı'nın baharda hediyesi olan) sellukamı bir sabah kendince budamıştı :(( Çok üzüldüm tabi ama yapacak bir şey yoktu. Balkona aldım ve şu anda yeni yeni bir çok yaprak ve sürgün çıkarıyor. Kökü de daha kalınlaştı. Keyfi çok yerinde gözüküyor. Şimdi bir süre daha ellemesem mi? Bu arada budadıklarını da atmayıp dikmiştim bir yerlere. Bir sürü dal ve yaprak da kök yapmış. aslında bana iyilik bile yapmış olabilir mi :))
Bu selluka kokusu kadar tatlı da galiba! Blue da (muhabbet kuşum), eğer ki odanın kapısı açıksa, doğruca yeni keşfettiği sellukama gidiyor ve yemeye başlıyor :mad: Almaya çalıştığım zaman yaptığı çirkeflikler de cabası :mad: Üstelik ondan alırsam bu sefer orkidelerimi kemiriyor :mad: Tam bir baş belası :D Konuyu dağıtmadan yazayım; baharda kaza sonucu gerçekleşen budama sonrası benim de sellukam güçlendi, dallandı, budaklandı :rolleyes: Belki de doğa kendi işini görüyor, çok da stres yapmamak lazım :o
Hep diyorum fazla ozenmeyin sellukaya bakin kuşlar bile sevmiş. Sizin yerinize buduyorlar :).
Benim selluka bu sene bakla vermeyecek sanırım. Gelişim nerdeyse durdu. Tüm çiçekler döküldü.
Sevgi Durul
24-10-2014, 13:36
Defalarca ekip, bir türlü büyütemediğim selluka bu sefer menekşe saksımda çimlenmiş. Sadece ilk ektiğim sene tek bir çiçek açan, sonrasında kaybettiğim bu bitkinin sağlıklı büyümesi için yapmam gereken nedir? Menekşenin yanından ayırayım mı, yoksa biraz daha güçlenmesini mi bekleyeyim?
Konuya hakim arkadaşlar fikir verirlerse sevinirim. Teşekkürler...
522620
Adalet Yağcı
25-10-2014, 19:16
Sellukayı hemen ayır Durul'cuğum, menekşeni kaybedebilirsin.
Hem zaten tam da ayırabileceğin fide durumuna gelmiş, daha fazla beklersen zor olur.
Merhaba arkadaşlar. 1 kasımda 3 tohum ektim ayrı saksılara. 4. gün ilk filiz göründü sonuç şuan böyle. Birinin tek yaprağı var. Ben derine mi ektim acaba diye biraz kurcalamıştım :rolleyes: zedelemiş olduğum için olabilir diye düşünüyorum. Bu bir sorun yaratır mı? Ya da ben oksijenli su vermedim bu yüzden çürüme olmuş olabilir mi ? Bir de Ezginin Günlüğü nden Selluka şarkısını dinlemenizi tavsiye ederim ;) Şahsen ben bu şarkıyı dinledikten sonra merak edip araştırdım ve daha kokusunu almadan tutuldum bu güzel çiçeğe ;)
Mutlu Kutlu
07-11-2014, 09:30
Erken dikmişsiniz, mart-nisan gibi dikseydiniz daha iyiydi. Şimdi kışın korumak için çok uğraşacaksınız taze fideleri, kart olsalar korumak daha kolay olurdu.
Aldığım sitede iç mekanda yıl boyu dikim yapabilirsiniz diyordu. O yüzden biraz aceleci davrandım sanırım. Neyse 3 tane daha tohumum var onları bekletirim marta kadar ;)
Adalet Yağcı
22-02-2015, 15:23
Sellukaların budanması mutlaka gerekli mi?
Gerekli ise, nasıl bir budama önerirsiniz?
Selluka Mersin'de, yaklaşık 3 m. boylandı, yaprakları döküldü ama bitki sağlıklı görünüyor.
Benim güzel prensesim bu haftasonu uyanmış ;) Hiç yaprağı kalmamıştı ama gövde sağlıklıydı. Bugün minik filizleri gördüm. Kuruyan kısmın hemen altından yapraklanmışlar. Tamamen kuruyan kısımları da buna göre budadım ;)
Sellukaların budanması mutlaka gerekli mi?
Gerekli ise, nasıl bir budama önerirsiniz?
Selluka Mersin'de, yaklaşık 3 m. boylandı, yaprakları döküldü ama bitki sağlıklı görünüyor.
Ana gövde üzerinde hastalık veya zararlı belirtileri yoksa genelde gövdeye bir şey olmuyor. Gövdeyi sağlam bırakıp geri kısmı budayabilirsiniz. Ben en az %70'ini buduyorum gayet güzel gelişiyor.
Konuda emeği geçen herkese Teşekkürler güzel bilgiler verip güzel Selluka'lar yetiştirmişsiniz. Bende meraklandım bu sene tohum bulabilirsem bende deneyeceğim. Tekrar teşekkürler...
Sûz-i Dilârâ
18-03-2015, 23:44
Arkadaşlar önceki sayfalarda sellukanın ne büyüklükte bir saksıya şaşırtılması gerektiği sorulmuş.
Bu başlıkta da yazan rahmetli Memet abi zamanında bana söylemişti.
Sellukanın çiçek açabilmesi için en az 35 lt'lik bir saksıya dikilmesi gerekiyormuş. Ben de onun tavsiyesinden yola çıkarak bir metre kadar boylanan sellukamı devasa bir saksıya geçirdim ve o yıl gerçekten çiçek açtı. Van'ın soğuk sonbaharında sadece öğleden sonra güneş alan balkonda bile bitkimde o kadar çok tomurcuk vardı ki kış erken gelmeseydi hepsi açacaktı. Ancak erken gelen soğuklara dayanamadılar sadece bir tane çiçeği kurtarabildim. Toprağı bol gübreliydi.
Merhaba Arkadaşlar,
Bir kaç ay öncesine kadar böyle güzel bir çiçeğin varlığından maalesef haberim yoktu.Şu an içeride çimlendirdiğim dört Selluka fidem var.Üçüncü yapraklarını çıkartmak üzereler.Ne kadar sıklıkla sulamam gerekiyor?
İlk defa yetiştiriyorum,bana yardımcı olur musunuz?
Tolga Özmeral
20-04-2015, 08:38
Merhaba,
Komşumuzun verdiği tohumları mart sonu gibi ektik.
An itibarı ile şu durumdalar;
547681
Sinop'ta küçük bir bahçemiz var ve bu bitkiyi bahçenin sınır tellerine sardırmayı düşünüyoruz.
Sizce şu sıralar asıl yerlerine dikmek için uygun mudur? Yoksa biraz daha beklemeli mi? Ayrıca çevremizde sık sık bilimum büyükbaş dostlar otlamakta. "Bu da neymiş? Şunun bir tadına bakayım" derler mi sizce?
Sevgiler, saygılar.
... ... ...
3 gün sonra gelen ekleme;
Tamam kolaya kaçmadım.
Biraz çalıştım ve cevaplarımı buldum. :)
Bitkiyi şimdiden dış ortama alıştırmak lazim zaten bitki dış mekan bitkisi
Evin içinde tutulan bitkide büyüme yavaş oluyor ve en kötüsü çiceğe gelmiyor
Dış hava 10 derecenın altına düşmediği taktirde dışarda kalabilir
Bu sene ilk tecrübeniz denemeleriniz size bilgi kazandıracak bitki sıcakdan ziyade soğuktan korkuyor Selamlar
İşyerindeki sellukalara inekler saldırmış dün çok hasar yapmışlar. Bir kaç çelik aldım kırılan dallardan.
6 ay sonra gelen ekleme: Bu bitki Selluka değil kokulu bezelye çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/7722.htm)imiş.
burak.kotan
24-04-2015, 10:28
sellukaların yapraklarında kırmızı nokta gibi şeyler çıkmaya başladı ve dalları tek tek düşüyor. Bunu nasıl engelleye bilirim.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-sonrasi-calismalar/547235d1429369994-2015-04-17-17.23.08.jpg
http://i.imgur.com/8NW5NtT.jpghttp://i.imgur.com/KedOhuF.jpghttp://i.imgur.com/o9GTOgd.jpghttp://i.imgur.com/lFmlo7f.jpg
Sağdaki sellukamın yapraklarının rengi (özellikle soldaki dalının) çok açıldı. Saksı değişimi nedeniyle 1 hafta direkt güneş ışığından koruyordum o yüzden mi sarardı yoksa dibinde kedi nanesi vardı etrafını iyice saran, onlardan dolayı besinsiz mi kaldı bilemedim. Bilen varsa lütfen cevap...
Merhaba; geçen sene diktiğim sellukalardan iki tanesini yaşattım ve terasta 75 lt lik saksıya beraber diktim,hatta çiçek bile açtı.Kışı mecburiyetten dışarda ve doğuya bakan kısımda geçirdi.Nisanda bir tanesi yeşerdi,diğerini geç soğuklardan korumak için üzerini otlarla kapatmıştım.O da mayıs ayında dipten filiz verdi .Korkarak köklerini ayırdım.Ama sonuç muhteşem!!!Şu an her ikiside yaşıyor. Üstelik kışın -7 -8 leri gördüler.Ayırdıklarımın bir tanesini bahçeme götürdüm.Rakım 250 m.Bu sene orada kışlatmayı düşünüyorum.Bazı arkadaşların söylemlerine katılıyorum,şöyle ki;çok fazla ihtimam istemiyorlar.Kumlu ,gübreli ,hatta kömür artığı ve bahçe toprağı karışımına diktim.Sanırım bazı arkadaşlar fazla ihtimam gösterdikleri için yaşatamıyorlar.Resim yükleyebildiğimde göstereceğim . Tecrübeli arkadaşlara benim sorum şu;eğimli arazi ve denize karşı olduğu için bahçemde zaman zaman rüzgar oluyor.Rüzgara dayanıklılığı nedir?
Sayın uylimaz sellukaların sizin koyduğunuz kadar torf(galiba)u İzmir şartlarında bulabileceğini pek sanmıyorum.Bahçe toprağı ve gübre karıştırırsanız daha iyi gelişecekler gibi,kolay gelsin.
Sûz-i Dilârâ
07-06-2015, 17:47
Arkadaşlar selluka zehirli bir bitki midir? Acilen bilenler yazabilir mi? Çocuklar pencereye sardırdığım yaprakları çiğnemişler:(
Sevgi Durul
07-06-2015, 18:15
Sevgili Sûz-i Dilârâ,
Ben baktım göremedim, bu (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/36666.htm) konuyu incele istersen.
Daha sonra bu mesajı silerim.
Sûz-i Dilârâ
07-06-2015, 18:19
Ablacım çok teşekkür ederim. Bir saattir sayfaları geziyorum, internete de baktım, bir yazıdaki bir cümle hariç hiçbir yerde geçmiyor. Emin olan birinden de duymak istedim.
Cittaslow Botanik Park: Eylül 2013 (http://kadirbekci53.blogspot.com/2013_09_01_archive.html) bu bağlantıda adam "selluka ise zehirli bir bitkidir" yazmış :(
sellukanın baklası yenir dolayısıyla yaprakları da zehirsiz olabilir diye düşünüyorum
Sayın uylimaz sellukaların sizin koyduğunuz kadar torf(galiba)u İzmir şartlarında bulabileceğini pek sanmıyorum.Bahçe toprağı ve gübre karıştırırsanız daha iyi gelişecekler gibi,kolay gelsin.
fidan toprağı diye aldım içine ektiğim toprağı. üzerine de peatmossla malçlama yaptım sadece, içine karıştırmadım. bende gübre ölçer var onunla ölçtüm gübresi az dedi. sulama zamanında toprağına gübre karıştırdım bu sefer, bakalım nasıl olacak.
Sûz-i Dilârâ
12-06-2015, 10:27
Yukarıdaki mesajları silecektim ama tecrübe olarak kalsın diye düşündüm. Selluka yapraklarını çiğneyen çocuklarıma bir şey olmadı çok şükür. Ama yine de tedbirli olmak, böyle bir durumda yapılması gerekenleri yapmak, -en azından- bir şey olmaz demeden teyakkuzda beklemek lâzım. Oranın azlığı ya da çokluğu zehir mi şifa mı olacağını da belirlermiş bazı durumlarda.
Kendimi dikkat ediyorum sanıyordum ama yeterince değilmiş demek ki, buradan çıkan ders; çocuklarla bitkileri asla yalnız bırakma her ikisinin de iyiliği için:D
Bu arada ilgilenen, zaman ayırıp cevap yazan arkadaşlarıma çok çok teşekkür ederim :)
Günaydın arkadaşlar.. İzmir'de Selluka fidesi bulabileceğim bir yer var mıdır bildiğiniz?
sağlamtimur
24-06-2015, 09:16
Merhabalar,
Selluka fidelerimi 2 ay kadar önce ektim şu an 3 metreye kadar ulaştılar. Ancak bir tanesinin uzaması durdu ve yapraklarında aşağıdaki gibi bölgesel kurumalar var. Ayrıca yapraklar diğerlerine kıyasla çok daha küçük. İşin enterasını aynı kökten çıkan 2. sürgün yan yana sürmelerine rağmen bu semptomları göstermiyor ve aldı başını gitti. Acaba bunun sebebi nedir? Nasıl tedavi edilir?
Şimdiden teşekkür ederim.
https://barbaros.blob.core.windows.net/cdn/20150624_090212.jpg
https://barbaros.blob.core.windows.net/cdn/20150624_090153.jpg
Sayın Jakin, Hisarönü'nde bir çiçekçide selluka fidesi var. Bugün aldım ben de.
Sn. Sezins teşekkür ederim cevabınıza. Adres ve telefon bilgisi verebilir misiniz rica etsem. Oğlum İzmir'de okuyor, yürüttükleri bir çalışma var, bitirince Mersin'e dönecek. Gelirken getirecek. :) Tekrar teşekkürler..
Sn. Sezins teşekkür ederim cevabınıza. Adres ve telefon bilgisi verebilir misiniz rica etsem. Oğlum İzmir'de okuyor, yürüttükleri bir çalışma var, bitirince Mersin'e dönecek. Gelirken getirecek. :) Tekrar teşekkürler..
Telefonu yok. Kemeraltı'nda Hisarönü camisinin orada üç dört çiçekçi var , onlardan biri. Yaşlı bir amca :))
Sn. Sezins çok teşekkür ederim.. :)
Dumlupınar
03-07-2015, 13:04
Günaydın arkadaşlar.. İzmir'de Selluka fidesi bulabileceğim bir yer var mıdır bildiğiniz?
Merhaba,İzmir'de doğum hastanesinin hemen karşısındaki çiçekçilerde geçen sene çok vardı.Bu yılda mutlaka vardır.SELAMLAR...
bunun yeşil olanını taze fasulye gibi yıllarca pişirip yedik. evin etrafına dikerdik. 2 katlı evin tepesine çıkar oradan aşağı inerdi. masallardaki fasulye gibi derdi aarkadaşlar. şimdi burada zehirli falan duyunca şaşırdım. oysa ben yetiştiriciliğini yapıp satmayı düşünüyordum :)
Sellukam sararıyor ve yapraklarında kahverengi lekeler oluyor ne yapmalıyım.Teşekkürler
duvara yakın yanmış olabilir!
duvara yakın yanmış olabilir!
Çok güneş almıyor,geçen senede aynı şekilde bir tane kaybettim korkuyorum:(
Sellukam sararıyor ve yapraklarında kahverengi lekeler oluyor ne yapmalıyım.Teşekkürler
Benim tahminim kırmızı örümcek zararı.
Sûz-i Dilârâ
07-07-2015, 18:31
Kırmızı örümcek bu. Yaprakların arka taraflarına bakın, tozlanmış ağ görüntüsü ve çok küçük -neredeyse gözle görülmeyen- kırmızı noktalar göreceksiniz. Tedbir almazsanız bitkinizi kaybedersiniz.
İlaçladıktan sonra bahsettiğim böcekleri daha net görebilirsiniz, ölüp oldukları yerde kaldıkları için gözle seçilir hâle geliyorlar.
Sellukanın sağlıklı gelişebilmesi için bol güneş gerekir, bir de büyük saksı. Evinizin konumu uygunsa bol güneşli bir yere almanızı tavsiye ederim.
Urla yolunda Avrupa çiçekçilikte var,geçen yıl aldım fiyatları uygundu.
İlginize teşekkürler ilaçlayıp geniş bir saksıya alacağım:)başka bitkilerimde kırmızı örümcek görmüştüm
Sayın gizsu sanki fazla sulama var,bence bu yönden de inceleyin.Saksının drenajını kontrol edin.Benim ki de çok yağmurda sarsıldı ama toparladı.Bir de Suz-i Dilaranın dediği gibi büyük saksı!
Çiçekleneği ana saksıya alınmasını bekliyor
sellukanur
09-07-2015, 13:33
Merhabalar,
Uzun zaman sonra selluka sahibi oldum. Gözüm gibi bakmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz günlerde yeni bir saksıya ekip sarılacağı bir çubuk buldum. Şimdi bayram tatili yaklaşıyor. 10 gün kadar evde olmayacağız, bırakabileceğim de kimse yok. Susuz kalmaması için öneriniz var mı acaba?
Yanınızda götürün bence.. ;) Benim sellukam olsa onu da götürürdüm tatile.. Şaka bir yana oğlum sellukayı bulup almış, sevinçten uçuyorum.. Hayırlısıyla gelseydi, gelince paylaşırım sizlerle.. Sevgiler..
edelvays58
10-07-2015, 08:38
Selluka ,benim de çok sevdiğim bir sarmaşık. O çiçeklerini gördükten sonra hele, hep görmek ve koklamak istiyor insan.
Bir deneyimimi paylaşmak isterim. İlk edindiğim selluka bahçede ekiliydi ve bir yıl içinde inanılmaz gelişti ve çiçek açtı. Kış aylarında bahçede kaldı ve çok yağmur ve poyraz aldığı bir yerdeydi. Kışı atlatamadı tabii. Geçen yıl tohumdan tekrar yetiştirdim ve farklı bir yere ektim,yine bahçeye. Rüzgar ve yağmur almadığı bir yere ve şiddetli soğuklara rağmen hayatta kaldı. Şu anda büyüyor ve gayet sağlıklı. Ayrıca iki küçük saksıdakiler de kuytu bir yerdeydiler ve dayandılar. Onlar da gayet iyi.
Şunu demek istiyorum, bitki kökleri ıslak değilse, ve bulunduğu yer rüzgar almıyorsa 0, hatta -2 derecelere kadar dayanabiliyor.
566248
Sonunda sellukam geldi.. Büyük saksıya dikmeden önce biraz yerine alışmasını, birkaç yaprak vermesini beklesem iyi olur sanırım. Ne dersiniz?
Bir de gövdesi biraz yana eğilmiş duruyor. Acaba bir destek çubuğu diksem mi, yoksa büyük saksıya geçirdiğimde mi dikmeliyim?
Örümcek bitti şimdi yapraklar içe kıvrılıp sarı benekler olmaya başladı diri ve yeşil değiller nedendir acaba derdi bitmedi bir türlü
Lonicera
17-08-2015, 12:09
Bu yıl gecikti sanki biraz:)))
Bu yıl iklim öyle farklı gitti ki bizler bile adapte olamadık, selluka biraz gecikmiş çok mu? :)
Lonicera
17-08-2015, 12:37
Doğru söze ne denir...İnşallah çiçeklendiğinde soğuğa yakalanmazlar da biraz olsun seyredip koklayabiliriz.
Bir haftadır saksıda çıkan bir bitkiyi inceliyor, ne olduğunu anlayamıyordum. Buradaki görüntülere bakınca anladım ne olduğunu. Bir ara saksıya sokuvermişim işte, o da "merhaba" dedi. Açar mı, bilmem. bekleyip göreceğiz.
Sellukalarım hastalandı.
Basra mı balsıra mı ne ise sinsice yemiş bitirmiş. İlaçladık ancak eski yıllardaki canlılık renk yok.
Elimde 4-5 çeşit ilaç var etkisi az... Bu hastalığa en etkili ilaç hangisidir öğrenemedim gitti. İlaç bayilerinin hepsi de değişik ilaç öneriyorlar, satıyorlar...
Bir haftadır saksıda çıkan bir bitkiyi inceliyor, ne olduğunu anlayamıyordum. Buradaki görüntülere bakınca anladım ne olduğunu. Bir ara saksıya sokuvermişim işte, o da "merhaba" dedi. Açar mı, bilmem. bekleyip göreceğiz.
Uzayıp duruyor. Başka saksılara da sokuşturmuşum, onlar da çıktı. Bir tane çiçek görsem yeter.
fusun_aydin
11-09-2015, 18:51
sellukamın tomurcuklarını karıncalar sardı zararı varmı
Lonicera
12-09-2015, 07:30
sellukamın tomurcuklarını karıncalar sardı zararı varmı
Tam aksine, bizzat tohum oluşumuna yardımcı oluyorlar kendileri.
Dumlupınar
12-09-2015, 15:33
Uzayıp duruyor. Başka saksılara da sokuşturmuşum, onlar da çıktı. Bir tane çiçek görsem yeter.
Merhaba,zengardenin ilgili sayfasında selluka hakkında yazılanları sizinle paylaşıyorum.Sizde sayfayı okuyun.Daha detaylı bilgiler bulacaksınız.
"Bol çiçek için işin püf noktası,bitkinin yeterli yüksekliğe ulaştığında dallanabilmesi için baş sürgününü kopartmaktır."
"Sürgün ucu kopunca bitki daha fazla uzayabilmek için hazırda beklettiği gövde sürgününden dallanmaya başlar ki bu dallar çiçeklerle bezenecek olan dallardır."
Siz sellukanızın baş sürgününü koparmadan,yeterli yüksekliğe ulaşıp ulaşmadığına karar verin derim.SELAMLAR...
Mutlu Kutlu
12-09-2015, 16:02
Mayıs ayından beridir sürekli çiçek üretiyor 4 yaşındaki sellukamız. Resimlerde sağ tarafa 6 metre, sol tarafa 6 metre uzadı. Toplam 12 metrelik geniş bir alana kapladı, çiçekleri geçtiğinde en kısa zamanda budama yapacağım.
Serin aylarda yaşlı sellukalar çiçek üretebiliyor, eylül girdiğinde en fazla tomurcuk ürettiği zaman. Kasım ayına kadar mis gibi selluka kokusu ile dolacak sera içerisi.
fusun_aydin
12-09-2015, 19:24
teşekkürler
Biz yeni açtık :)
577937
4-5 çiçek var da, boyum yetişmediği için ne koklayabiliyorum ne de resim çekebiliyorum.
Koku alamıyorum ama görüntü ...:)
578419
578420
578421
578422
Yakındır merdiven dayarım koklamak için :)
fusun_aydin
22-09-2015, 06:54
sonunda sellukam açtı ama hala koku alamıyorum
Mutlu Kutlu
22-09-2015, 08:55
Açık alanda koku almak zor az ve hoş kokuyu rüzgar alıp götürüyor olabilkir, bir-iki dal çiçeği koparıp ev içerisinde suya koyun.
fusun_aydin
22-09-2015, 12:34
gözün gibi baktıktan sonra koparması çok zor:)
Tolga Özmeral
01-10-2015, 11:54
Merhaba,
Komşumuzun bize selluka tohumu diyerek verdiği ve yaklaşık 6 ay önce çimlendirdiğimiz (http://www.agaclar.net/forum/1372211-post3927.htm), ardından da bahçeye aldığımız bitki çiçeklendi ve tohum oluşumuna geçti.
Ancak çiçeklerini ve tohum kapsüllerini burada gördüğüm fotoğraflara pek benzetemedim. Acaba bu bitki selluka değil de başka bir tür müdür?
Çiçekleri;
579477
Tohum oluşumu;
579478
Güzel günler dilerim.
Sevgi Durul
01-10-2015, 12:03
Merhaba,
Komşumuzun bize selluka tohumu diyerek verdiği ve yaklaşık 6 ay önce çimlendirdiğimiz (http://www.agaclar.net/forum/1372211-post3927.htm), ardından da bahçeye aldığımız bitki çiçeklendi ve tohum oluşumuna geçti.
Ancak çiçeklerini ve tohum kapsüllerini burada gördüğüm fotoğraflara pek benzetemedim. Acaba bu bitki selluka değil de başka bir tür müdür?
Bitkiniz, Kokulu Bezelye Çiçeği (Lathyrus odoratus) (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/7722.htm).
Tolga Özmeral
01-10-2015, 12:13
Bitkiniz, Kokulu Bezelye Çiçeği (Lathyrus odoratus) (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/7722.htm).
Hızlı yanıt için çok teşekkür ederim Sayın SDurul.
ceydoruk
01-10-2015, 17:45
Merhaba,
Bodrum'da minik bir bahçesi olan bir evim var, selluka yetiştirmek istiyorum. Zengarden'dan tohumlarını alsam ekmek için doğru zamanda mıyız acaba?
Dumlupınar
02-10-2015, 21:56
Merhaba,
Bodrum'da minik bir bahçesi olan bir evim var, selluka yetiştirmek istiyorum. Zengarden'dan tohumlarını alsam ekmek için doğru zamanda mıyız acaba?
Merhaba,selluka tohumlarını Nisan ayında ekebilirsiniz.SELAMLAR...
3 adet sellukam da çok az çiçek oldu. Çiçekler döküldükten sonra sadece 2 adet tohum kesesi oluştu. Daha fazla tohum oluşabilmesi için yapılması gereken özel bir uygulama var mı acaba ?
bağ bahçe
04-10-2015, 22:06
sayın ceydoruk avrupa çiçekçilikten fide olarak temin edebilirsiniz, benim yaz ortasında aldığım selluka fidesi şu anda yaklaşık 1 metre boyunda ve eylül sonunda çiçeklendi.
ceydoruk
05-10-2015, 15:30
Çok teşekkür ederim :)
Bu zamanda 2 salkım açmaya karar vermiş. Gerçekten tasarım harikası çiçekleri var.
sellukanur
06-11-2015, 08:56
Merhaba herkese,
Çiçeklerinize bayıldım. Çok sık takip edemesem de arada girip bakıyorum. Size bir şey danışmak istiyorum. Sellukam epey büyüdü. Artık 35 L lik bir saksıya almak istiyorum, fakat ben evde yetiştiriyorum. Balkonum da yok, yeni saksı içine sellukanın sarılabileceği merdiven tarzı bir şey istiyorum. Acaba nerede bulabilirim? Bu konuda yardımcı olabilirseniz, çok sevinirim.
Normalde bu zamanlar yapraklarını döküp uykuya dalması lazım. Baharda tekrar büyümeye başladığında benim önerim şöyle, evinizde yetişeceği için tavana 20-30 cm mesafe kalacak şekilde 3 adet çubuku saksına eşit mesafede yerleştirin ve çubuklara dönerek sarılması için yönlendirin. Herboy çubuk veya kargı koçtaş'ta bulunuyor.
sellukanur
08-01-2016, 13:51
Normalde bu zamanlar yapraklarını döküp uykuya dalması lazım. Baharda tekrar büyümeye başladığında benim önerim şöyle, evinizde yetişeceği için tavana 20-30 cm mesafe kalacak şekilde 3 adet çubuku saksına eşit mesafede yerleştirin ve çubuklara dönerek sarılması için yönlendirin. Herboy çubuk veya kargı koçtaş'ta bulunuyor.
Yapraklarını dökmeye başladı. Sanırım uyku sürecine giriyor. Bu süreçte dikkat etmem/yapmam gereken bir şey var mı? Sarılması için uygun çubuklar alıp saksısını büyüttüm. Başka ne yapmalıyım?
doğadostu
19-01-2016, 18:48
Merhaba
Bende Selluka edinmek istiyorum ama tohumdan yetiştirecek kadar sabırlı değilim. Çiçekçilere sordum ama bulamadım. Fidesini alabileceğim güvenilir bir site öneren olur mu? Alacağım fide bu yıl çiçek açması için kaç cm olmalı?
Orhan Özbilgiç
20-01-2016, 13:02
Merhaba
Bende Selluka edinmek istiyorum ama tohumdan yetiştirecek kadar sabırlı değilim. Çiçekçilere sordum ama bulamadım. Fidesini alabileceğim güvenilir bir site öneren olur mu? Alacağım fide bu yıl çiçek açması için kaç cm olmalı?
Burada var.
Kod: sel32 Selluka (Vigna caracalla) (30-120 cm arası boyda) | Kokulu yaseminler (http://www.tropiksera.com/Kod-sel32-Selluka-Vigna-caracalla-30-120-cm-arasi-boyda,PR-285.html)
doğadostu
20-01-2016, 17:30
Teşekkür ederim
akçabardak
24-01-2016, 21:08
2015 İlk baharda 5 adet selluka tohumu ekmiştim, 3 tanesi çimlendi ama daha sonra 1 tanesi öldü ikisi yaşadı.
Yaz boyu çok iyi geliştiler ama kışa girerken bir tanesi toprak üstünden kurudu, diğeri hala yaşıyor.
Bu gün kuruyan selluka saksısını boşaltıp ne var ne yok diye bakmak istedim, toprak altında olan kısmı kalınca yumru şeklinde kök oluşturmuş,
yumru oldukça sağlıklı görünüyor, atmadım tekrar toprağa gömdüm bakalım sonuç ne olacak.
Gelişmeleri buradan paylaşırım.
593320
zehra evin
24-01-2016, 21:31
Ne güzel. Benimde ocak ayı başında soğuktan öldü deyip bakmadığım sellukayı hemen teşhis etmem lazım.
akçabardak
25-01-2016, 11:59
Ne güzel. Benimde ocak ayı başında soğuktan öldü deyip bakmadığım sellukayı hemen teşhis etmem lazım.
Sevgili zehra evin bakabildiniz mi sellukanın ne durumda olduğuna? ben de merak ettim.
Binbirçeşit
28-01-2016, 15:35
selluka
Sayın ahmeter.siteye pek girmiyosunuz sanırım.size bir adet eposta atmıştım yazılarınızo okuyup cevap yazmış ve hatta bi ricada bulunmuştum.mümkünse bi dönüş yapabilirmisiniz.teşekkürler:))
Binbirçeşit
28-01-2016, 15:39
Merhaba
Merha japon gülü.bende yazılarda okuduğum kadarıyla sayın ahmeter şubat2016 da tohum isteyebilirsiniz diye bir msj yazmış.cevap bekliyorum eger olmassa ben de 2site buldum ordan fidanını temin edicem.yalovasu fidancılıkta ve zengarden de var.stok beklıyorum.heralde banada fidan alım yolu görünüyo☺
zehra evin
29-01-2016, 08:19
Sevgili zehra evin bakabildiniz mi sellukanın ne durumda olduğuna? ben de merak ettim.
Abla malesef benim sellukamın kökü çürümüş.Allah'tan tohumlarım var.Ben çiçeklerimi sera yapıp içine koymaya geç kaldım.Ama belki 200 saksı çiçeğim vardı.Sardunyalarım,melisalarım,hibiscuslarım ve bazı çok yıllık bitkilerim dondu.Neyse üzülmüyorum. benim hobim bu deli gibi çiçek aşığıyım.Burada her
kes de bilir benim çiçeklere olan tutkumu, kimden çelik istesem verir.Mart ayını sabırsızlıkla bekliyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.