PDA

View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)




Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Mine Pakkaner
15-10-2007, 23:38
... Benim merakım iki saksıma çelikleme yöntemi ile selluka ekimi yaptım. Yanlız sahibine göre ana selluka yavaş yavaş uyku havası ile çiçek dökmeye başlayacakmış. Bu şartlarda usulune uygun çelikeleme ile ekim yapılmış olsa bile yeni ekilen sellukalar da uykuya girecek mi yoksa filizlenmeye devam mı edecek ? Yoksa bunları kapalı bir ortama alıp yardımcı mı olmalıyım ?

Yeni köklenen çeliklerinizi kış boyunca dışarıda bırakırsanız zararlanmalarına ve muhtemelen ölmelerine sebep olursunuz. Bu yüzden kışı mutlaka iç mekanda ve güneşli, aydınlık bir yerde geçirtin. Kolay gelsin.

Bu arada sellukalarında çelik almak isteyenler için son günler. Yarı odunlaşmış sürgünlerden alınacak yapraklı çelikleri torf, perlit gibi bir köklendirme ortamına dikin. Çeliklerde kolayca çürüme görülebiliyor, dikkatli olun. Köklenme için ısı da şart unutmayın. Su da da kökleniyor ancak sudan toprağa geçince kolay çürüyor. Köklenme yüzdesi 1/3 civarında.

Köklenen çelikleri iç mekanda tutmayı ihmal etmeyin.




hoyadag
19-10-2007, 21:40
Arkadaşlar mumçiçeği başlığına kendisini tanıttım. Şimdi konuyla alakalı olduğundan sizlere de Gülay ablamı tanıştırmak istiyorum,

Kendisi de benim gibi uçak elektronik teknisyeni olarak görev yapıyor. Aynı atelyede çalışıyoruz ancak farklı vardiyalarda bulunduğumuzdan yakinen tanışmıyorduk. Ta ki ağaçlar.net bizi biraraya getirene kadar(Teşekkürler ağaçlar.net)

Kendisi sitemizin bir üyesi imiş ancak bunu yeni öğrenmiş bulunmaktayım. Haberler bununla da sınırlı değil, aynı zamanda bir bahçeye ve bahçede de(Ah bir bahçem olsa birgün) bazılarımız için hayal olan bitkilere sahip olduğunu da öğrenmiş bulunmaktayım.

Mumçiçeğinin yanında, kendisinin usta bir Selluka yetiştiricisi olduğunu öğrendim. Kendisine bu forumun ilk sayfasındaki selluka fotoğraflarını gösterdiğimde, "İşte tam olarak bendeki bitki bu" dediğinde benim halimi bir görmeliydiniz. Bir de tohumu çimlendirmek için ne gibi işlemler yaptığını sordum. "Hiç" dedi, "sadece ıslak pamuğa koyuyorum".

Şimdi gelelim esas mevzuya, Sellukasında birçok tohum bulunuyormuş. Kendisi seve seve sizinle paylaşacağını söyledi. Ah ah, yetiştirebileceğim bir ortamım olsa çoktan aranıza katılırdım ama malesef. Belki ileride.

Kendisinden sizin adınıza bu konudaki tecrübelerini ve sellukasından fotoğraflar rica ediyorum. Kendisine tekrar aramıza hoşgeldiniz diyor, ve selamlarımı iletiyorum.

Bunu mumçiçeği kardeşliğinden size bir hediye olarak kabul ediniz.

Tüm Selluka kardeşlerine selam ve sevgilerimi iletiyorum.

Mine Pakkaner
19-10-2007, 22:03
Acaba Gülay Hanım kendisi de bize yazmayacak mı Sevgili Hoyadag?
Hepimiz kendisini tanımak iseriz.

Bu arada mum çiçeği, selluka vs, hepimiz agaclar net kardeşi değil miyiz Hoyadag? Hatta ben çeşitli platformlarda bizleri bir avuç agaclar.net gönüllüsü, bitki sevdalısı olarak tanıtıyorum. :)

hoyadag
19-10-2007, 23:02
Elbette yazacak, ben sadece dayanamayıp bir giriş yapayım istedim. Belki benim kadar sık uğrayamayabilir, ama hem mumçiçeği'nde hem de burada mesajlarını ben de merakla bekliyor olacağım.

Elbette hepimiz, agaclar.net gönüllüsüyüz Mine hanım. Bu sayfa olmasa bitkiler için maddi manevi bunca fedakarlığa katlanan dostları nereden bulabilirdim. Bakın kendi atelyemdeki bitki sevdalısı arkadaşımı dahi burası sayesinde yakından tanıma imkanı bulabildim. Teşekkürler, tekrar tekrar teşekkürler.

memet
20-10-2007, 09:10
Hoyadag, saksıda yetiştirmede başarılı olan arkadaşlarımız var.
Dün, saksıda ,en az üç yaşında bir selluka gördüm. İki metreye yakın .Sürgünlerini gövdeye sardıkları için alçak duruyor. Tohum vermese de çiçeklenmiş bu sene.
Saksıda denemelisin selluka yetiştirmeyi.

hfz
20-10-2007, 22:07
Sapın ucunda ne vardı bilin? :(:(

Önceki gün o sapın ucunda sellukamın 2 çiçek tomurcuğundan bir tanesi vardı. Dün akşam üzeri yok olduğunu gördüm. İnanılmaz üzüldüm. Büyük ihtimalle kuşlar yedi.:mad: Yerlerde aradım sadece kopardılar ise düşmüştür diye ama bulamadım. Nasıl sellukamın çiçeğini yediler hala anlamış değilim. Çiçeğin kuşların hoşuna gidecek bir tadı olabilir mi?

Oyaman
20-10-2007, 22:17
Benim Sellukamda dışarıda yani bahçemde.Kuşlar yeseler, benimkinde çiçek kalmazdı sayın Hfz ; sanmıyorum.Belkide, Selluka meraklısı olan kuş Güvercinlerdir
olabilirmi ? buralarda sadece Güvercinleri göremiyorum.

hfz
20-10-2007, 22:40
6. katta oturuyorum. Başka bir şey olamaz. Güvercin midir bilmiyorum, genelde Kumru'lar gelir buraya da ama. Yine de çok üzüldüm. Kalan tomurcuk için sert bir file buldum. İnşallah yarın fileyi geçireceğim bir şekilde tomurcuğun etrafına. Çünkü çok yüksekte. Balkonun üst ve uç kısmında. Ulaşmam zor olacak sanırım ama yapmak zorundayım, o tomurcuğun da yok olmasını engellemek için aklıma başka bir yol da gelmiyor.

praecox
21-10-2007, 12:48
Sayın hfz,

bende de aynı sorun var. Benim sellukam da yüksek bir balkonda ve yoğun bir kumru trafiğine maaruzlar ancak anladığım doğrudan bitkiye değil de üzerinde bal toplıyan karıncalara saldırıyorlar kuşlar.

Sellukam trabzanı sarmıştı üzerinde tutunmaları promenad yapmaları kolay olduğunda didikliye didikliye orda bir tek çiçek bırakmadılar. alt tarafda olan eğilip de gagalıyacakları zor olan bölgede tek tük açtılar. Kumruları o kadar severdim ama bu tuzu biberi oldu. Orkidelerimin köklerini kurtçuk sanıp gagalamaları yetmiyormuş gibi vft leriimn üzerinde tarlada yürür gibi dolaşıp sinek böcek artıklarını yiyorlar su içiyorlar... keyfler keka :dilli::D

hfz
21-10-2007, 13:01
Sevgili Praecox,

Sizin Kumrularla olan sorunlarınızı okuyunca inanın kendime sevinir hale geldim.:eek: Zavallı EB'leriniz neler çekiyor onlardan öyle. Yazınızı okuyunca hemen balkona çıkıp bu anlamda sellukayı gözlemledim. Hakikaten yazdığınız gibi sinek, böcek, arı uçan ne varsa sellukanın etrafında. Karınca yok ama eşşek arısı var bir tane. Gözlerime inanamadım. 20 çeşit çiçek bu kadar uçan yaratık toplamamıştı.:p

dkp
21-10-2007, 18:19
Sayın hfz ,gördüğünüz İlyas Bey'in sellukasında tohum oluşmuyor.İki hafta önce etrafındaki kudret narlarını temizledik hala çiçek açıyor fakat tohum oluşmuyor.

hfz
21-10-2007, 22:14
Sevgili dkp, bildiğim kadarıyla çiçeğin döllenmesi ile ilgili tohuma dönüp dönmemesi.

Ama ilginç. Açık havada o kadar börtü-böcek, rüzgar gibi şeylere açık olmasına rağmen döllenemeyip tohum bağlayamıyor olması. Her şey kısmet..;) Sanırım bu durumda benim de balkondaki sellukamın kalan tek tomurcuğundan tohum beklemem pek mantıklı olamayacak. Ben yine de umutluyum.:p

Kordelia
07-11-2007, 19:04
Bana da 2 yıldır saklanan biri tam ve yanında bir kaç adet kırık olmak üzere tohumlar geldi, kırık olanların şansı olur mu merak ediyorum. Bu arada Bornova Koçtaşta fide yetiştirmede kullanılan ve toprağa gömülebilen kağıt tohumluklar var, gözüme çarptı.

Mine Pakkaner
08-11-2007, 09:11
Kırık tohumların şansı yoktur. Sağlam tohumunuzu şubat sonu gibi ekiniz. Basettiğiniz sıkıştırılmış kartondan mamul saksıya da ekebilirsiniz.

Koyu yeşil
13-11-2007, 14:20
İşte minik sellukam. Toprağı bana biraz ağır gibi geldi. Ama değiştirmeye de korktum. Ne dersiniz?

Daha güzelleri sizin olsun:rolleyes:

Sevgiler

memet
13-11-2007, 14:28
Kış girerken toprak değiştirmeyi, aciliyeti yoksa düşünmeyin.

Koyu yeşil
17-11-2007, 13:23
Celal Bey, İzmir Karşıyaka'dan da size selamlar :). Karşıyaka bıraktığınız gibi gayet güzel duruyor. Döndüğünüzde her zamanki gibi bulacaksınız. Yalova'yı çok iyi bilmiyorum ama çiçek merkezi olduğunu iyi biliyorum. Geçerken hayran kalmıştım. Umarım İzmir'e döndüğünüzde sizinde Sellukanız olur. Selamlar.

Balıkcı
18-11-2007, 21:38
Maşallah Mahir Bey, Sellukanız için sağlıklı bir kış dilerim. İnşallah baharı coşkuyla karşıladığını görelim. Darısı bizim bahçelerin başına. Amin.

Çok teşekkür ederim, yalnız beni bir korku aldı şimdi.:(

Dün gece sellukanın yanından(Tekirdağ'dan) İstanbul'a döndüm. O hala yemyeşil duruyor, tohum kılıfı da taze fasulye gibi. Böyle giderse tohumlar olgunlaşamadan donar.:(

Anladığım, selluka yaz sonunda açtığı için daha uzun bir süre sıcak istiyor, tohumların olgunlaşabilmesi için. Bu yüzden Tekirdağ'da fazla şansı yok gibi görünüyor, inşallah yanılırım.

Korumak için dibini açıp yanmış ahır gübresi koydum bolca, üzerine kalın bir toprak tabakası onun da üzerine malç diyebileceğim kuru otlar. Hiç olmazsa kökü donmaktan kurtarabilirsem tohum sırasında bir kişi eksik olur.:p

Oyaman
19-11-2007, 17:34
Sayın Balıkçı , benim Selluka da aynı durumda yanılmıyorsam Temmuzda
çiçeksizken alıp bahçeme dikmiştim. Şu anda beş adet kocaman fasulye şeklinde
tohum tüpü var , ancak hala koyu yeşil rengini koruyor. Şubat' a kadar inşallah
koruyabilirim.

fetih1453
20-11-2007, 22:58
bu guzel resimlere bir kactanede ben eklemek istedim umarim begenirsiniz

MSaygin
21-11-2007, 10:41
bu guzel resimlere bir kactanede ben eklemek istedim umarim begenirsiniz

Hepsi çok güzel ama ilk fotoğraf nefismiş, renkler olağanüstü ;)

BenBen1967
23-12-2007, 23:46
Ben sellukamı 1 hafta önce içeri aldım,hava geceleri 5 dereceye düşünce korktum.Sellukam içeri alınınca mevsimi şaşırdı herhalde sürgün vermeye başladı , izlemedeyim sürgünmü değilmi bir kaç güne kadar anlayacağım;)

praecox
28-12-2007, 14:24
Sayın emre,

şubat mart ı beklemenizi salık veririm. Bu tavsiyem kendi deneylerimle sabittir .:)
Isıtmsalı bir seranız varsa o başka...
Bir **** iki ay daha sabredin bu sürede tohumları buzdolabında tutun...

Emre Albayrak
28-12-2007, 14:32
Şu an evimde boş bir odayı sera gibi kullanıyorum.. Sıcaklık sabit ve nem bitkiler için sanırım yeterli.. Her saksının başında aydınlatmak için bir lamba da mevcut.. = ) Sera sayılır mı bilmem ama sanırım idare eder şimdilik. Ama tavsiye için çok teşekkürler efendim. = )

praecox
28-12-2007, 14:37
Yanlış anlamayın bende geçen sene bu zamanlarda 4-5 poşet getirtmiş idim.
Rumuzum gibi erkenden dikiverdim...
Anlatığınız gibi evde büyütmeye çalıştım ekimden sonra çimlenmeleri hiç sorun olmadı ancak fidlere bazı pathogen mantarlara çok kolay yenik düştü. Yılın sonunda iki olgunca bitki kaldı elimde...
Benim deneyimlerim böyle.
Sizin de böyle olacak diye bir şart yok elbet.

Saygılar.

Emre Albayrak
28-12-2007, 14:40
Yanlış anlamayın bende geçen sene bu zamanlarda 4-5 poşet getirtmiş idim.
Rumuzum gibi erkenden dikiverdim...
anlatığınız gibi evde büyütmeye çalıştım ekimden sonra çimlenmeleri hiç sorun olmadı ancak fidlere bazı pathogen mantarlara çok kolay yenik düştü. yılın sonunda iki olgunca bitki kaldı elimde...
benim deneyimlerim böyle.
Sizin de böyle olacak diye bir şart yok elbet.

Saygılar.

Sanırım şimdi anladım.. Çimlenme için bir sıkıntı çekmem ama sonrası için sıkıntı olur diyorsunuz. Ama hayatta o kadar süre bekleyemem ben. = )

memet
28-12-2007, 18:55
Sellukanızı yaşatmak istiyorsanız acele etmeyin. Bence sera ortamı bile olsa çok erken. En azından ocak sonrasına kadar sabredin.

Emre Albayrak
06-01-2008, 20:54
Benim Selluka tohumların yazılan bütün prosedürü uygulamış olmama rağmen çimlenmedi. Acaba bunun çimlenme süresi nedir tam olarak?

memet
06-01-2008, 20:59
Aldığınız malzemeye ve torfa herhangi bir sorun olmadan tohumunuzu dikebilirsiniz.
Geniş kenarla neresini kastettiğinizi bilemedim ama, tohumun kök ve filiz vereceği bir nokrası var (göbeği) orayı zımparalamamanız gerekiyor. Eğer tereddüt ediyorsanız o işlemi yapmayın.
Filizlenme gerçekleşince, nisan ayında toprağa dikersiniz fidenizi. Bence dikmeyi düşündüğünüz yönlerde bir sorun olmayacaktır.
Eğer herhangi bir zararlı yoksa ilaçlamak gereksiz olacaktır.

Ferda Ülkümen
06-01-2008, 21:08
Bu gün Armutluya telefon ettim, Yerde 10 cm kar olduğunu, gece ısısının -4 lere düştüğünü öğrendim. Benim tohumlar dayanbilecekler mi acaba? Yeni bir soğuk dalgası gelmeden gidip toplasam mı onları?

memet
06-01-2008, 21:10
Yeterince olgunlaştılar mı acaba? Mine hanıma sorsak iyi olur bence. Belki ,sellukanın kökünü yapraklarla ya da, çuval benzeri birşeylerle korumak da gerekebilir.

Ferda Ülkümen
06-01-2008, 21:17
Kökleri için önlemler almıştım. Kısa süreli don olaylarında Begonvil hemen zarar görmüyor, daha uzun sürer, ısı da daha düşerse, donsa da dibinden sürebiliyor. ama bunların ilk yılı, ve de tohumlar için önlem alma şansı yok.

BenBen1967
22-01-2008, 13:21
Sellukamda son durum .Evin içine aldıktan sonra bu ikinci sürgün verme girişimi ,ilkinde sürgünler kısa bir süre sonra kurudu .Bu seferkiler ısrarlı çıktı biraz daha kendine gelsin öyle dışarıya alayım diyorum;)

cihan_as
27-01-2008, 18:42
Memet'den aldıgım selluka bahce'de 3 metre uzamıştı, yaprakları döküldü uzun zaman gövdesi yeşil kaldı.
Sellukanın kökleri toprakda duruyor, aynı yerden ilkbaharda sürgün verirmi.

memet
27-01-2008, 18:49
Endişelenme, bahara tekrar canlanacak.

Ophrys
28-01-2008, 11:07
Bu senenin ilk sellukası çimlendi:p
Tohumlar 1 ay içerisinde olgunlaşacak ve elinde olan arkadaşlar paylaşacaktır. Yurtdışı siparişi verecek olan arkadaşlar bence beklesinler.

KORDELIA
11-02-2008, 23:46
Selam
Amerikadan getirtmiş olduğum tohum paketleriden birincisini 02.02.2008 günü açtım. Daha önce genel öneriler doğrultusunda tohumları 12 saat kadar oksijenli, suda tuttuktan sonra, ( zımpara kagıdı bulamadığım için bu basamağı atlayarak ) köke zarar vermeyen gömülebilen kağıt saksılara torf içine ektim. Burada elimdeki eski bir yerli tohum ve yanında birkaç kırık tohum parcasında deneme amaçlı amerikan tohumları ile aynı anda ektim. Tam 7 gün sonra yerli tohumlardan hem sağlam ve ( İNANILMAZ AMA GERCEK ) hemde kırık olanların fide verdiğini gördüm. Kırık tohum parçalarının iki veya üçünü aynı yere ektiğim için o saksıda iki fide çıktı. Fakat ithallerde hala hareket olmadıgı için onları tekrar çıkarttım, aynen ektiğim halde idiler, bu sefer bahce dolabında zımpara kagıdını bulabildiğim için tohumları bu sefer zımparalayarak tekrar ektim. Torfu ilk 3 günden sonra 3 gün sulamadım, ama torf hep nemli idi.Kagıt saksılar evdeki kedilere ve köpege karsı plastik bir kutuda ve pencere önünde yerde duruyor.( Evimiz yerden ısıtmalı ama havalar sıcak gittiği için çok uzun sürelerde ısıtmıyoruz) Resimlerden hikayeyi takip edebilirsiniz .

KORDELIA
11-02-2008, 23:55
Ayrıca resmini gönderdiğim kırık tohumlardan fide çıkması ise herhalde tabiatın kendi sırrı !

fatmadundar
12-02-2008, 11:59
Çok ilginç hakikaten.Nasıl olsa öbürleri var diye onları; "Olsa da olur olmasa da" niyetiyle ektiğiniz için olabilir :)
Eğer bir çiçekten çoğaltıysanız,ondan sizde çok varsa artık o her ne ise hangi şartta olursa olsun kolayca çimlenir ya .Onun gibi birşey olsa gerek.Ama ilk edinmek istiyorsanız her türlü özel şartı da hazırlasanız o da kendini naza çeker:mad:
Umarım diğerleri de çıkar ve güle güle büyütürsünüz.

Balıkcı
12-02-2008, 22:15
Kışı soğuk geçen yerlerdeki arkadaşlar çok da heveslenmesinler.

Ancak yaz sonuna doğru çiçek açan bitki, kışın donuyor.:(

Oğuzhan
16-02-2008, 13:15
Selluka macerası 2 başlıyor.Ne güzel :)
Yine heyecan dorukta.Bitki olarak selluka ile tanıştım.Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.2-3 m büyüttüm.Ama ne yazık ki kırmızı örümcek yüzünden başarılı olamadım.Yılmadım bu sene tekrar deniyecem.Ben tohumdan yetiştirmeyi istiyorum.Çok zevkli.İnsana daha bir heyecen katıyor.İnşallah bu sene o güzel çiçek yapısı ve kokusu ile tanışırım.:)

İki sene olacak hala heyecanla bekliyorum.:)

ilknur aşık
16-02-2008, 13:46
sn oğuzhan
Elinizdeki fide duruyorsa sakın atmayın dibinden patlıyor. Arada çok az sulayın.
Ben evimi taşırken çok zor olacağından ve pamuklu bit sardığını çok geç farkettiğimden boyunu kısaltmak zorunda kalmıştım. Dibinden yeni filiz verdi.

KORDELIA
16-02-2008, 17:17
Selam,
Türk tohumları yaklaşık 8-9 cm boya ulaştı yanlız kırıklardan bir tane fide gelişimi durdurmuş gibi, bu arada amerikalılardan biri daha ilk hamlesini yaptı. Diğerlerini incelediğimde, 4 taneden 2 tanesinin pütrifiye olmuş gibi sıvılaşmış, tohumlar sanki su dolu balon gibi olduğu tespit ettim vre onları attım. Sonuçta şuanda 2 Türk tohumu aslanlar gibi , maşallah, amerikalılardan biri hareketlendi , ikisi sağlıklı sağlam ama ikisinde fire verildi.
Resimler ekte. Bu arada yarın yeni beş yeni amerikan tohumunu da ekeceğim.

KORDELIA
17-02-2008, 09:57
Selam,
Dün akşam gene yeni tohumları zımparalayarak oksijenli yaklaşık 40C derecede sıcak suya koydum. Bu sabah tohumların gecen seferden farklı olarak fiziksel olarak şiştiğini gözledim. Gecen sefer zımparam yok diye önce suya koyup sonra zımparalamıştım ama gördüğüm kadarı ile o suya koymamın bir faydası olmamış , eğer tabi bu sefer ben tohumları pişirmediysem :) . Neyse ama sabahın bir güzel haberi ve bir kötü haberi vardı, güzel olan amerikalılardan ikinicisinde de bir atak var gibi ama üçüncüsü çürümüş , atıldı. Bu arada bu tohum paketinden 5 yerine 6 tohum çıktı :)

BenBen1967
17-02-2008, 20:07
Bende ki tek tohum köklenmeye başladı.Önce tırnak törpüsü ile kökün çıkma olasılığı en çok olan kenarlarını törpüledim(zımparayı aradım bulamadım kaybolmuş)18 saat ılık oksijenli suda beklettim iyice şişti hatta toprağa ekmeden önce kök başını uzatmaya başlamıştı, dikeceğim toprağı önce su ile iyice doyurdum süzülmesini bekledim toprağa yan olarak diktim yarısı dışarda yarısı toprakta daha sonra oksijenli suyundan da biraz döküp sera etkisi olsun diye poşete koydum .Poşetin ağzı açık akşamları kapatıyorum sabahları açıyorum.Kendi kendine buharlaşma yolu ile sulanıyor .
Bu sefer çok dikkat ediyorum tokalarla kurcalamıyorum;).Ama az evvel dayanamayıp kök ne halde diye bir baktım sıkıca dikmediğim için sorun olmadı .
Bir daha ellemeyeceğim;) Durum şu anda bundan ibaret yaprakları çıkınca haber veririm;)

Emre Albayrak
18-02-2008, 00:29
Sanırım 20 kadar selluka çimlendirdim. Hala daha ekim tepsimden çimlenen sellukalarım oluyor. Çimlenme süresi şişrmeye göre 1-2 hafta erkene atsa da bazı tohumlar 3-4 hafta kadar engeli aşamıyabiliyor.. Bol sulu ince bir oprak katmanı ve yoğun ısı kendileri için çok iyi geliyor.. Şu an 5er li gruplar halinde 4 saksıda sellukalar mevcut elimde.. Odamın dört bir yanına yerleştirdim.. 1-2 seneye kadar oda duvarımı tamamen kaplayabilirler sanırım.. = )

İklimsiz
18-02-2008, 16:21
Sevgili Emre, selluka içerde sağlıkla büyüyüp gelişebilecek mi?

Büyüyüp gelişse bile çiçek açacak mı?

Açsa bile ne kadar ömürlü ve kokulu olacak?

Emre Albayrak
18-02-2008, 19:20
Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım . Çok hızlı büyüyorlar.. Çiçek açma konusuna gelince sanırım içeride olması bir sorun yaratmaz. Yaşayabilir. Nihayetinde ılıman bir iklim seviyor. Odam o kadar da sıcak olmayan bir çatı katı..

sempe
18-02-2008, 21:13
Emre Bey çimlendirmeyi forumdaki gibi mi yaptınız. Zımpara ve suda şişirme dışında birşey denediniz mi?
Ben de sabırsızlardan olduğum için ebaydan sipariş verdim. Karıncadan da 2 adet aldım. Öncelikle onları deneyeceğim.
Bir de fotoğraf eklerseniz çok iyi olur.:)

Emre Albayrak
18-02-2008, 21:47
Zımpara yapmadım, ama 24 saate yakın 35-40 derecelik suda beklettim. Sonrasında 2-3 santim toprak içine bütün tohumları attım. Sıcaklığı 30-35 derecede sabit tutup aralıklarla bol su ekledim toprağa. Sonrasında bir anda toplu çimlenmeler başladı.. = )Fotoğrafları gece ekleyebilirim sanırım.

feriha
18-02-2008, 22:51
Sevgili Sempe bende senin gibi sabırsızlanıp isveç ten kardeşimin yolladığı az miktarda tohumla denemeye başladım. Tohumları ılık oksijenli suda beklettim. 3 tohumdan 2 si şişti. Ben hepsini torfa ektim. İkisi kısa sürede çimlendi. Şişmeyen tohumdan ses yok. Kurcaladım olduğu gibi duruyor. Zımparaladım suya koydum birkaç saat sonra oda şişmiş hatta filizlenmeye başlamış. Anladığım tohumların hepsi zımpara istemiyor. Suda şişmezse zımpara gerekiyor. Zarar veririm diye zımparalamaktan kaçınmıştım. Ankara da havalar soğuk cam kenarından çektim. Güneş olmadığı için hızlı büyümediğini düşünüyorum.3. yapraklarını henüz vermediler. Bugün 18.gün. Benim deneyimlerim de bunlar.

Emre Albayrak
18-02-2008, 22:53
Hızlı büyümesi için küçük bir tüyo vereyim; camın altına koyun kendisi ışığa boyunu uzatıyor. Uzun aralıklarla bol su verin. (5 günde 1 bence uygun) Ve soğuk temasından mutlaka koruyun..

KORDELIA
25-02-2008, 22:33
Yerli tohumlarım devam ederken , ilk beş amerikalıdan sadece ikisi yoluna devam ediyor. İkinci amerikalılardan 6 da 3 ü filizlendi, ama büyüme yavaş
sonuçta 7 adet fide ümit vaad ediyor.

sempe
26-02-2008, 20:54
2 tohum ekmiştim birisi 5. günde çimlendi. Diğerinde bir değişiklik yok.:)

Emre Albayrak
29-02-2008, 17:06
Bazı fidelerde kuruma belası başgösterdi.. Birkaç yaprak kaybettk ama genel bir tehlike yaratacak kadar ilerlemedi.. Bakalım neler olacak..

BenBen1967
29-02-2008, 18:00
Aniden fideciklerde kuruma oluyor ,bir sabah kalkıp bakıyorsun ortadan kaybolmuşlar.Aman dikkat edin başımıza çok geldi bu;)

Emre Albayrak
29-02-2008, 18:37
Sanırım içeride büyüttüğümden sıcaklık bir sorun yaratıyor.. Ben de odanın kalorifer peteğini kapadım. Böylelikle en azından geceleri istedikleri soğuğu alabiliyorlar.. Sürekli sıcağı kaldırabilecekleri kadar büyümediklerinden oluyor sanırım bu.

Oyaman
01-03-2008, 20:26
Aniden fideciklerde kuruma oluyor ,bir sabah kalkıp bakıyorsun ortadan kaybolmuşlar.Aman dikkat edin başımıza çok geldi bu;)

Taze fideyken direk güneş ışığı almasalar iyi olur .Gölge , havadar bir yerde bekletirseniz daha sağlıklı büyürler.

Emre Albayrak
01-03-2008, 22:45
Memet Bey bazı fidelerde solma ve ani kuruma söz konusu. Aynı saksıda bulunan 3 fide sağlam iken dördüncü soluyor.. Bu acaba genetik bir sorun mu yoksa minimum bile olsa şartların değişikliği bu kadar kolay mı etkiliyor bu bitkiyi?

Mine Pakkaner
01-03-2008, 22:51
Emre Bey öncelikle aynı saksıda birden çok selluka fidesi yetiştirmeyiniz. Şaşırtmaya hassas. Malumunuz bitkide genetik bir sorun olup olmadığı tespit etmek imkansız, ancak selluka fide döneminde çok hassas, hastalanan bir fide diğerleri içinde bulaşma kaynağı olur. Havalar az daha ısınınca kırmızı örümceğe de dikkat ediniz.

Emre Albayrak
01-03-2008, 22:54
Mine Hanım haklsınız ama şu an elimde 20den fazla Selluka fidesi var.. En kısası 15 santim boy yapmış durumda.. Büyük saksılara araları açık olacak şekilde 4-5 li gruplarda diktim.. Ama saksıda 4 tanesi sağlam iken bir tanesi solmaya başladı. Tam olarak solmada diyemeyeceğim. Yaprak çürümesi gibi. Toprak neminin fazla olduğundan şüphelendim. Belki kök çürümesi yapmıştır diye açıp baktım kökler sağlam.. Toprak yaş değil. Ve Sıcaklık her zaman sabit. Ne soğuk ne sıcak. 20-25 derece civarı.. Kurumuş yaprakları ayıkladım hala daha yeni yaprakçıklar çıkarıyor ama sanırım durumu kritik..

memet
02-03-2008, 08:31
Aspirinli su vermeyi deneyin.

COYOTE
03-03-2008, 08:35
Bilin bakalım bu ne?:D:D:D

bahar66
14-03-2008, 10:33
Arkadaşlar, beni mutlu eden iki haberim var size.

Birincisi, kış başında poşetlediğim selluka saksısını 3-4 gün önce açtım. Ne gördüm biliyormusunuz, iki üç tane tohum köklenmiş bile. Nasıl oldu hiç anlayamadım. Kışın niye benim sellukam tohum kesesi vermedi diye üzülmüştüm oysa. Demek ki vermiş ve dibine düşmüş ve ben farketmemişim.

İkinci haberim ise, yine geçen yaz sonu yanlışlıkla sellukamın bir dalını kırmıştım. Atmaya kıyamadığım için o dalı bir saksıya sokup, kışın arada sırada sulamanın dışında pek ilgi göstermemiştim. Nasıl olsa tutmaz diye herhalde.
Şimdi, son iki haftadır dalım uzamaya ve yapraklar vermeye başladı.

Dolayısıyla nisanda fide kuyruğuna girmeyeceğim gibi görünüyor. Hatta bir terslik olmazsa, bir iki tane fide de paylaşabilirim bile :)

Oyaman
22-03-2008, 19:21
Çimlendiren arkadaşlara bi sorum olacak :
Selluka tohumu kaç günde çimleniyor acaba ?

sempe
22-03-2008, 19:23
Ben 20 saat 30 derece suda beklettikten sonra ektim. 5. günde çimlenmişti.

Oyaman
22-03-2008, 20:31
Cevabınız için teşekkür ederim sayın Sempe . Ben de 24 saat bekleterek yaptım
ekimi ancak bugün itibariyle 32 gün oldu maalesef bir hareket yok .Tohumlar çürüdümü acaba ? Birazdan torfu kurcalamaya başlayacağım sanırım .

BenBen1967
22-03-2008, 22:06
Bekleyin aman kurcalamayın belli olmaz aniden göz kırpmak gibi bir huyu vardır sellukanın . ;)

Ophrys
23-03-2008, 00:27
10 saat kadar ısıtılmış suda beklettim.
Yüzeye ekip, pet şişeden sera yaptım 2-3 günde çimlendiler.
Tohumu çok derine gömmüş olabilir misiniz?

Oyaman
23-03-2008, 14:13
Torf kalınlığı 5 cm , tohumlar 2 cm derinlikte .Biraz evvel bir tanesini çıkarttım
herhangi bir problem göremedim . Belkide üstten spreyle su verdiğim için su tohumlara ulaşmamış olabilir .Sanki tohum kuru kalmış gibiydi .

BenBen1967
23-03-2008, 17:56
Törpiledin mi ıslatmadan önce ? Törpüleyince yani zımpara yapınca daha çabuk çıkıyor . Birde çok isteyince çıkmıyor (benim gibi) nedense. ;)

Ophrys
23-03-2008, 18:22
Hayır törpülemedim.
Zaten ılık su kabuğunu yumuşatıyor.

Oyaman
23-03-2008, 23:45
Bende hafif zımpara yaptım , sonra suda beklettim daha sonra ektim . Sayın Adabayrakoğlu tohumları tekrar ayıklayıp sizin ektiğiniz şekilde deneyeceğim .

MSaygin
28-03-2008, 11:13
Ben 3 tohum ektim bu sene, kendi başımın çaresine bakabilir miyim diye düşündüm ama ne yazık ki şimdilik bir hareket yok :(
Saksıya torba geçirilmiş durumda, cam arkasında güneşe bakıyor.Suyunu ihmal etmeden, yüksek ısı fayda eder diye umuyorum.
Kurcalamadan bekliyorum bakalım, hemen hemen 2 hafta olacak.

Balıkcı
28-03-2008, 13:44
Benim o güzelim sellukam maalesef donmuş, kökü de çürümüş.
Tekrar istemeye de cesaret edebilir miyim bilmiyorum.

Emre Albayrak
29-03-2008, 19:56
Dışarı bıraktığım fidenin büyük yaprakları döküldü ancak yeni filiz vermeye devam ediyor. İçeride bulunan 5 adet fide ise sanırım 40 santim boya kadar çıktılar..

Koyu yeşil
01-04-2008, 11:47
Sellukamın boyu artık belime yaklaşıyor. Çok küçük olduğundan kışı evde camın önünde geçirdi. Bugün balkona çıkarttım. Hava güneşli bol bol güneş alacak. Bahçeyle buluşturma zamanı geldi mi ne dersiniz?
Dip kısımdan da bolca yeni sürgünler veriyor.

BenBen1967
01-04-2008, 12:36
Ya bendekide bu boyu geçiyor. Sonra ne olduğunu anlamıyorum birden kurumaya başlıyor.Bu 4. oluyor dipten yeni sürgün var , şimdi o büyüyor ilk çıkan sürdün gene kurudu .;)

safiris
13-04-2008, 23:11
VIGNA CARACALLA


Familya : Fabaceae Kelebek cicekliler

Synonym : Phaseolus caracalla , Phaseolus gigantea

Genel adlandirma : Salyangoz Fasülyesi, Corkcrew Vine, Giant Snail Bean, Snail Vine

Bitki Grubu : Sarmasik Bitkiler

Zone : 10-11

Ana vatani : Güney Amerika

Yaliyimi : Tropikal ve Subtropikal Bölgeler

Habitat : Cok yillik, hizli büyüyüyen, sürekli yesil, 8 mt. ye kadar büyüyen sarilici bitki

Yapraklar : 15 cm ye kadar uzayan dalda 3 lü orta yesil renkte ovalden uca dogru sivrilen, 7-13 cm uzunlugunda

Cicekler : Salyangoz seklinde kivrilan krem ve lila karisimi **** krem-pembe karisimi renkte

Meyve : Yok

Kullanim : Bahce **** saksi bitkisi

Cogaltma : Tohumla, Celikle , kök sürgünleri ile

Cimleme : Tohumlar 24 saat sicak suda ( 40°c) bekledikten sonra 0,5 cm derinlikte topraga **** kum,perlit gibi diger maddelere ekiliyor.

Cimleme zamani : Tüm yil

Cimleme sicakligi : 25-27 °C de isikli ve nemli ortamda

Cimlenme süresi : 2-4 hafta

Ekilecegi ortam : Günesli, yari gölge ( Günesli sicak ortamda daha cok ciceklenme olmakta ve daha cok renk nüansi elde edilmekte)

Toprak : Gecirgen

Su ve Gübre : Sicak yaz aylarinda yeterince bol sulama yapilmali, haftalik olarak Mart/Nisandan- Agustosa kadar % 0,2 ig icerikli **** uzun süreli hazir gübreler ile gübrelenmeli

Zararlilar : Yaprak Bitleri, Beyaz Sinek

Kis Uykusu : Aydinlik ortamda 10-15 °C de cok az sulama yapilarak. 5 °C nin altinda yasama sansi yok.

Taninimi : Süs ve Kokulu Bitki

Not : Vigna Caracalla´nin dallarinda budama yapilabilir. Budanan dallar celikleme icin kullanilabilir.

Tohumlarini internet üzerinden arayip bulmak mümkün. Tohumlarin satisini yapan yerler var. Disaridan tohumlari siparis edilebilir. Arayanlar icin adresleri verebilirim.

Arastirip buldugum bilgiler bunlar umarim yardimci olabilmisimdir.

Herkese selamlar

COYOTE
17-04-2008, 17:02
Kusura bakmayın nispet yapar gibi olmasın ama;)(herkes selluka arıyor bendeki şans bardaktan iki tane çıktı)birşey sormak isterim. Sellukalarım pet bardakta idi daha sonra 2 boy büyük saksıya aldım epey büyüdüler ve onları ayırmam gerekiyor(birini teyzeme söz verdim) korkuyorum da nazlı diye:(. Bu günlerde ayırıp artık yetişecekleri büyükçe saksıya alsam olur mu? Ya da hep böyle bir iki boy büyük saksıya ala ala mı asıl yerine geçireceğim? Şu an 30cm falanlar.
Bir de forumda yazıldı ise de fark etmedim yaprakları akşam kapanıyor gündüz açılıyor normal midir:confused:

Emre Albayrak
17-04-2008, 21:57
Öncelikle Selukanızın gece yaprak kapatması çok normal.. Çok susuz bırakmayın ve her daim güneş görsün.. Sarılması için bir çubuk dayayın yanına.. Ayırma işleminde ise toprağı önce bol su ile doyurun ardından eliniz ve bir kaşık yardımı ile yıpratmadan çıkartmaya çalışın.. Ana köke zarar vermediğiniz sürece kendisi kılcalları onarabilir.. Ama çok hasar vermeyin çıkarırken gövdeyi koruyun.. Sonrasında toprağı bol (sıkı değil), gevşek olan bir saksıya geçirin ve 2 hafta kadar yerini kıpırdatmadan 3-4 günlük aralarla sulamaya devam edin.. Ayırma işleminden sonra hemen yer değişikliği yapmayın..

MSaygin
18-04-2008, 08:52
Evin tam güney cephesine, duvar önüne dikip, sırtını duvara versem, yüzü de sürekli güneye, güneşe baksa, Adana'da kışı geçirirmi acaba?
Adana sıcak falan diyoruz ama ekeceğim yerde bu kış -6/-7 olan geceler oldu.
Olmaz diyorsanız, saksıda evde yetiştirmek zorunda kalacağım, yoksa bahçede yeri hazır :)

Ophrys
18-04-2008, 09:04
MSaygın bence kış aylarında sorun olmaz.
İzmir ve Adana ısı bakımından çok yakınlar. Gayet iyi büyüyecektir.
Saksıya sıkıştırmayın derim:)
Sevgiler

Koyu yeşil
18-04-2008, 09:05
Bence o sağuğa dayanamaz. Komşum İzmir'de bile kışın naylonlara sarıp sarmalamış. Acaba büyük bir saksı ile bahçade tutsanız, kışın içeri yazın dışarı taşısanız nasıl olur? Sarılması için de ters U şeklinde büyük bir düzenek kurabilirsiniz belki.

Ophrys
18-04-2008, 09:25
İzmir dışında sellukası olan arkadaşlardan sellukaları ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Burada sellukalar canlanmaya başladı. Sizlerinkiler ne durumda?

MSaygın ben Adana'nın -6 yı en fazla 3-5 gün yaşadığını düşünüyorum.
Bu durumda sorun olmaz. Asıl yazın güneşi yakar mı diye düşünmek daha doğru olacak.

nazlı06
18-04-2008, 09:31
Kışın sellukanın dibine yanmış gübre koyulacakmış. Kışın dibinde su kalmıyacakmış. Böylelikle kışı rahat atlatırmış. benim aldığım çiçekçi bunları iletmemi istedi.

MSaygin
18-04-2008, 12:42
Teşekkürler.

Evet -6 sadece bir kaç gece oldu, o da bu ekstra soğuk yılda oldu.Yazın onu deli edecek çok güzel bir sıcak bekliyor ama korkum değil 3 gece, acaba tek bir soğuk gecede bile ölür mü?
Bu yüzden açığa değil, evin duvarı önüne ekeceğim ki, bir de sert rüzgar vurmasın.

Bir de "yaz güneşi yakar mı" işi çıkmasın aman, çünkü eğer öyle bir hassasiyeti varsa işimiz zor.

Büyük saksıya alıp, taşıma işi orada zor ama nazlı06'nın önerdiği gibi, gübre, malçlama yaparak, belki gövdesi sarılarak olur, göreceğiz bakalım :)

Üç tohumum vardı, biri çimlendi.O da dip kısmında, gövdede küçük bir yarayla çıktı ama ölmedi neyse ki, sanırım o yarayı kendi kapatır.

35114

ilknur aşık
18-04-2008, 13:30
Sevgili adabayrakoğlu
Benim geçen sene aldığım selluka bu sene dibinden yeni sürgün çıkarmıştı ve çokta güzel gelişiyordu. Ne olur ne olmaz diye ben onu içerde tutuyordum. Havalar düzelince artık risk kalmadı diye bir ay önce dışarı çıkardım. Maalesef ondan sonra bir kaç gün don olmasada ciddi soğuklar oldu. Şu anda dipten gelen o sürgünler kurudu. Canlanırmı tekrar diye bekliyorum.
Bu selluka çok nazlı allah bize sabır versin.

Ophrys
18-04-2008, 14:44
MSaygın ben hala bahçeyi tercih etmenizi öneririm. Bitkinizi mayıs başında bahçeyle buluşturun. İzmir de kış en fazla 3-5 gün çok soğuk oluyor. Burada sağlıklıca yaşayan 5 tane sellukaya şahidim:)
Güneşi çok seven bir bitki o yöndeki kaygınızı da yokedelim:)


İlknur Hanım sizinki malesef şok yaşamışta ondan kurumuş.
Tüm kışı evde bahar havasında geçirip tam sürgün verirken havaların soğuması yeni sürgünlerin ölmesine yolaçmış.
Normal sulamaya devam edin, büyük olasılıkla uyanacaktır:)

BenBen1967
26-04-2008, 12:41
Sellukanın yumrulu olduğunu öğrendim geçen gün.O yüzden kışın fazla sulamamak gerekyormuş.Benim ki kışın 10 günde bir sulamam yüzünden ölmüş . Çiçekçi kışın ayda bir sulayacaktınız 10 günde bir sulamak fazla gelir , yumrulu bir bitkidir dedi .
Hatta merak ettim toprağı biraz eşeledim gerçektende ana bedenin koptuğu yerde patates gibi küçük bir yumru duruyor .Belki canlanır diye ellemedim .Umut ;)

bahar66
29-04-2008, 21:13
Bu da geçen sene sonunda yanlışlıkla kopan bir dal parçası. Bütün kışı içeride cam önünde geçirdi, direndi ve aniden boy atmaya karar verdi. Sizce artık bahçeye (saksıyla) veya balkona alma vakti gelmişmidir, yoksa biraz daha beklemek gerekir mi?

ilknur aşık
30-04-2008, 08:59
Bence biraz daha bekleyin. Ben balıkesirdeyim, İstanbul ile Balıkesir iklim olarak birbirine benziyor. Burda havalar daha ısınmadı. Ben de bir ay önce havalar ısındığında dışarıya çıkardım. Sonra havalar bozunca bütün sürgünler, filizler öldü.

Todor
30-04-2008, 09:59
Isının 10 °C altına düşmeyeceğinden emin olduğunuz zaman çıkarın. Daha önce çıkarırsanız ve sellukanız 9 °C derece ısıya maruz kalırsa zarar görecektir.

Ophrys
21-05-2008, 13:31
Çiçek için çok erken olduğunun farkındayım ama, sezonun ilk çiçekleri benden:)

Todor
22-05-2008, 19:18
Caretta'nın isteği üzerine benim sellukanın bugünkü durumu;

38220

BenBen1967
30-05-2008, 11:21
Dün sabah sellukamı büyük saksıya dikip bakçede güney doğuya bakan köşeye koyduk. Dibine captanlı su ile suladık sonra can suyunu ekledik. Bu sabah baktım iyi görünüyor, çatıdan gelen su borusunun tam dibine koyduk ki ordan sarılsın gitsin diye. Umarım peyzajcılar yerini değiştirmez.Adamlara daha önce söyledim sellukam var dikelim bahçeye diye "siz onu evde büyütmeye devam edin" dediler bana. Bende saksıyla koydum ki kış gelince eve alabileyim diye. ;)

Günüm
30-05-2008, 22:14
Taa izmir'den gelen sellukamın yaprakları aşağı aşağı bakmakta.Nedense bana diri de gelmiyorlar..Boynumu sakatlamak uğruna toprak taşıdım ta nerelerden.Kumlu,içinde ağaç kabukları olan bir tür topraktı.Toprağı kontrol ettiğimde çamurlu bir yapısı olduğunu gördüm.Bu durumda ne zaman su vereceğimi de kestiremiyorum.Biraz daha beklemeli miyim?Henüz bir hafta olmadı.Sürgünleri iyi durumda.Güneye bakan açık balkonumda.Seracı İhsan Bey kumlu toprak sevdiğini söylemişti.Buralarda kumlu toprak bulmak çok zor.Ben Eminönü'nden aldım.Çok bilerek sattıklarını söyleyemeyeceğim.Ben de alternatifim olmadığından inanmak durumumda kaldım.
Ne yapmam gerekir dersiniz?Tekrar eşeleyip toprağını değiştireyim mi?

Emre Albayrak
01-06-2008, 16:31
Selluka yapraklarını kapadı ise güneş alamıyordur veya sarıalcak desteği yoktur.. Daha güneş alan yere koyun.. Tam güneşin göbeğinden ziyade 20 santim altına yerleştirinki kendisi boya gitsin güneşe doğru uzansın.. Toprak isteği konusunda selluka o kadar da nazlı bir bitki değil.. Bol besinli çiçek toprağı (her çiçekçide bulabileceğiniz cinsten) yeterli.. Sulamasını 2-3 günde bir bolca yapın.. Fazla yapraklarla uğraşmayın yeter.. Kendisini toparliyacaktır..

Emre Albayrak
01-06-2008, 16:33
Dün sabah sellukamı büyük saksıya dikip bakçede güney doğuya bakan köşeye koyduk. Dibine captanlı su ile suladık sonra can suyunu ekledik. Bu sabah baktım iyi görünüyor, çatıdan gelen su borusunun tam dibine koyduk ki ordan sarılsın gitsin diye. Umarım peyzajcılar yerini değiştirmez.Adamlara daha önce söyledim sellukam var dikelim bahçeye diye "siz onu evde büyütmeye devam edin" dediler bana. Bende saksıyla koydum ki kış gelince eve alabileyim diye. ;)
Eğer İstanbul gibi kuzey kesim illerinde iseniz Sellukanız kışı dışarda atlatamaz.. Veya kışın koruyucu önlemler almanız gerekebilir.. Bence sellukanızı bahçeye koyacaksanız da saksısı ile bilikte dikin.. Kışın eşeleyip saksıyla bilikta çıkarırsınız.. eğer İzmir ve daha güneyinde iseniz Sellukanızın bahçede kalması bi sorun yaratmaz..

lemman
07-06-2008, 14:42
Arkadaşlar, sellukam evimin içinde olduğu için gönlüm çok rahat.Her sabah dallarını yapraklarını öpüyorum .Onlar da büyüyerek gelişerek bana sevgilerini gösteriyorlar.Sellukam için taa İzmirlere gittim.Çok heyecanlıyım kendimi çocuk gibi hissediyorum.Resmini en kısa zamanda göndermeyi düşünüyorum.Herkese sellukalı günler diliyorum.

Günüm
08-06-2008, 22:05
Sevgili lemman..
Mesajınızın içinden geçen çocuksu sevginizi ta buralardan hissettim.İnşallah sellukanız da bu sevgiyi karşılıksız bırakmaz ve kocaman kocaman açar.
Güle güle büyütün..

Sevtap
09-06-2008, 01:22
Merhaba ben forumunuzu şimdiye dek izledim benimde sellukam 2 metre civarında uzayıp gidiyor ama hergün daha da canlandığını görebiliyorum. Birde bulamazsam diye ABD ye tohum sıparişi vermiştim üzerindeki tarif te tohumları törpüleyip 1 saat suda bekletin yazıyordu iki tanesini baya tırnak törpüsü ile bir kenarlarını törpüleyip suda bekletip diktim 15 günde iki yaprak verdi ve oda büyümekte

caretta
12-06-2008, 17:36
Selluka boy atmaya devam ediyor, ilk diktiğimde pencerenin altındaydı şimdi pencere demirlerine sarılıyor..

-Pencere demirlerinin yarısına kadar da boylandı-

Sergüzen
12-06-2008, 20:24
Sizin selluka bu hızla Ağustosu beklemeden çiçek açıp bizleri kıskandıracak. Çok çiçek, çok tohum demek. Seneye selluka severlerin sayısı da artacak. Benim selluka daha 15 cm boyunda.

caretta
12-06-2008, 22:20
Sn.Sergüzen, yazması zor ama tohumları tanıyacak durumda değilim :)) Yani çiçek açıp mı tohum verecek onu da bildiğimi söyleyemem.. birileri -sesini çıkarmadan forumu izleyen tecrübeli üyeler mesela :)) - biraz bu konularda bilgi verse biz çaylaklara iyi olur, yok eğer kimse cevap yazmazsa araştırıp yazarız ama biraz geç olur..


Sellukam benim gözbebeğim bahçede..Her sabah işe giderken bakıyorum , bahçevanın yardımcısını yanına götürüp tanıştırdım.. bak bu çok özel bir çiçek sularken dikkat edermisin dedim :)) Adam şaşkın bir ifadeyle yüzüme baktı,onu ta İzmirlerden getirdim lütfen dikkatli olun dedim..

Daha önceden kaya bahçesindeki Bodrum papatyalarını sormadan budadıkları zaman biraz fena takıştığımızdan sanırım biraz dikkat ediyorlar sularken,zaten bana sormadan bitki budamak yasak bahçede..Hatta dikmek :))

memet
12-06-2008, 22:44
Caretta bütün tohumların olgunlaşması için, önce bir çiçeğin açması ve tozlaşması gerekir. kastettiğiniz buysa eğer.
Çiçek yoksa tohum da yok. Çiçek açtıktan sonra, hepsi tohum verecek diye bir kural da yok. Bütün tohmlar olgunlaşacak diye de beklemeyin. En son olarak olgunlaşan tohumların hepsi sağlıklı çıkmayabilir.
Bütün bu nedenlerle selluka tohumu konusunda sıkıntı çekiyorsuz işte.

Bunlarda yetmiyor. Çimlendirdiğimiz tohumları da kaybediyoruz. On tohum ektim ben bir tanesi yaşıyor.

Aklınıza takılan soru olursa, bilen biri muhakkak cevaplayacaktır.

Sergüzen
12-06-2008, 22:46
Maalesef geçen yıl benim sellukamı açtıramadım. Forumdan takip ettiğim kadarı ile, tohumların oluşması epey geç oluyor ve fasulye veya akasya tohumlarına benziyorlar. Bu konuda geçen yıl tohum alan arkadaşlar, tohum alma zamanı gelince sanırım tekrar bilgilendirirler. Siz çiçeklerin sefasını bir sürün, tohumları nasıl olsa tanırsınız. Geçen yıl benim sellukam 40-50cm e ulaştığında kurudu. Sanırım çok su istemiyor.

caretta
12-06-2008, 23:17
Maalesef geçen yıl benim sellukamı açtıramadım. Forumdan takip ettiğim kadarı ile, tohumların oluşması epey geç oluyor ve fasulye veya akasya tohumlarına benziyorlar. Bu konuda geçen yıl tohum alan arkadaşlar, tohum alma zamanı gelince sanırım tekrar bilgilendirirler. Siz çiçeklerin sefasını bir sürün, tohumları nasıl olsa tanırsınız. Geçen yıl benim sellukam 40-50cm e ulaştığında kurudu. Sanırım çok su istemiyor.

Birşey farkettim ki belki daha önce de yazılmış olabilir, demir ayakları olan şemsiyeliğe sellukayı bağlamıştım..Sanırım paslı demir sokulmuş topraklardan hoşlanıyor..Birde kum ekledim toprağına..Az su sevebilir çünkü haftada bir ya da iki kez sulanıyor bahçede oysa hava burada çok sıcak bu aralar..Birde sabah güneşi alan pencere dibinde ve kökü gölgede.

ilknur aşık
13-06-2008, 08:58
Sn caretta ben de selluka var. Geçen sene temmuz aylarında çiçek açtı. Ama hiç tohum bağlamadan çiçekler üzerinden düştü. Çiçek açtıktan sonra sakın geçmeye başlayınca üzerinden almayın. Kendi kendisine kurusun. Aynen haseki küpesi gibi kalan kısım tohum kapsülüne dönüşüyor.
Bu arada bu konuda daha önce yazmamamın nedeni sellukanın benim için hala muamma olduğundır. Bence pek çok arkadaş ta sellukayı daha anca tanıyor. Bizde yeni tanıştık ve birbirimize alışmaya çalışıyoruz.

Emre Albayrak
14-06-2008, 18:51
http://www.agaclar.net/galeri/files/23185-dsc01385.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/23185-dsc01386.jpg

Kızımın son fotoğrafları.. Kendisi odanın içinde elinden geldiğince boylanıyor..

ilknur aşık
24-06-2008, 10:47
Sellukamın yapraklarında kısmi ve bölgesel,sanki leke gibi renk açılmaları ile yapraklarında büzüşme var. Bir derdi var biliyorum, ama ne olduğunu bulamadım.

Penelophe
25-06-2008, 01:45
İlknur, fotoğraf yükler misin lütfen?

memet
25-06-2008, 07:40
İlaçlamanı gerektiren bir sorunun var sanırım.

Penelophe
02-07-2008, 16:57
Arkadaşlar, sellukam hastalandı, ilgili fotoğrafları Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=255035&posted=1#post255035) başlığına ekledim, fikri olan var mı?

ilknur aşık
02-07-2008, 20:30
Yaprağında hastalık olan sellukalarımın resmi.Sellukamın yapraklarında kısmi ve bölgesel,sanki leke gibi renk açılmaları ile yapraklarında büzüşme var. Bir derdi var biliyorum, ama ne olduğunu bulamadım.

memet
02-07-2008, 21:35
Kırmızı örümcek var sanırım acilen ilaçlamanız gerekiyor.

caretta
02-07-2008, 22:43
Benim sellukada da çok hafifte olsa başladı..

Kırmızı örümcek için Mine Hanımın reçetesinde kükürt yazıyor ama nasıl uygulayacağımızı bilen var mı..?

ilknur aşık
11-07-2008, 10:46
Bence kırmızı örümcek değil. Altını üstünü her yerini kontrol ettim. Hiç bir şey bulamadım.
Bir hastalık var ama ne? En iyisi Mine hanıma sormak.

Todor
11-07-2008, 13:47
Sorun mantar gibi geldi bana. Sularken yapraklarına su değdiriyor musunuz?

Mine Pakkaner
11-07-2008, 15:02
İlknur Hanım, fotoğraftaki sorun kırmızı örümcek gibi. Kırmızı örümceği gözle görmeniz herzaman mümkün değil. Pekçoğunu lup dediğimiz merceklerimiz altında görürüz. Hemen ilaçlama yapmazsanız bitkiniz zor toparlayacak. Bu arada önce bir oksijenli su uygulaması yapın. Yapraktan verin. İçindeki çok düşük orandaki hidrojen peroksit bitkide aktivatör görevi yapacak. Ertesi gün de hemen kırmızı örümcek ilacını uygulayın.

Caretta, toz kükürtü uygulamanız zor olabilir. Islanabilir kükürt alıp, etiket dozunda kullanabilirsiniz. Kükürt kullanmanız şart değil, başka bir akarisit de olabilir.

lemman
27-07-2008, 17:09
Tüm emeklerim boşa gitti galiba.Zar zor elde ettiğim,gözümden sakındığım sellukam can çekişiyor.Odanın iki duvarını boydan boya sardırmıştı. Uzamaya devam ederken ,yapraklarında kahverengi lekeler oluştu.Toprağını kontrol ettiğimde iki iri solucanla karşılaştım.Bulaşık deterjanıyla onlardan kurtuldum ama yapraklardaki lekeler ve dökülmeler devam etti.Bu sabah onlarca yaprağın döküldüğünü , sadece uçlarındaki filizlerin kaldığını gördüm.Dikkatli bakınca zor farkedilen kırmızı böcekler gördüm.Üzüntüm sonsuzdur .Kurtarılabilir mi?

Todor
27-07-2008, 19:49
Solucanlardan kurtulmak için, bulaşık deterjanı ile nasıl bir uygulama yaptınız?

lemman
28-07-2008, 10:10
Sulama suyuna bir miktar sıvı deterjan koydum, normal sulama yaptım, solucan kalmadı.Diğer salon bitkilerine de aynı uygulamayı gerektikçe yapıyorum.bir litre suya bir tatlı kaşığı yeter.

Mine Pakkaner
28-07-2008, 22:02
Kırmızı böcekler muhtemelen kırmızı örümcek, sellukanın baş düşmanı, acil ilaçlama yapın. Forumda kırmızı örümcekle ilgili pek çok mücadele yöntemi bulacaksınız.

Sergüzen
30-07-2008, 21:17
Sellukamın son durumu. Yaklaşık dört metreye ulaştı. Direğin üst tarafında ikinci ve üçüncü kollar da oluştu.

Todor
30-07-2008, 21:34
Benim sellukam 5 m. uzunluğunda bir çok kol yaptı. Üzerinde 50 adede yakın tomurcuk var. Durumundan memnun gibi şimdilik.
44095

44096

Todor
30-07-2008, 21:46
Ama benim sellukam bütün kışı camekanlı balkonda soba yanan ortamda 25 derece sıcaklıkta geçirdi. Ordan biraz avantajı var.

Buket Aknar
31-07-2008, 13:38
Arkadaşlar, yaklaşık 3 haftadır bu başlığı okumama rağmen henüz 70. sayfadayım. Kitap okur gibi beni selluka aleminde sürüklüyor. Artık dayanamayıp ben de mesaj yazayım dedim.

Benim de sevgili Fatma Dündar sayesinde edindiğim binbir maceradan sonra İzmir'den Kıbrıs'a gelen Sellukam var ve ben onu henüz nasıl bir yere dikebileceğime karar veremedim. Okuduklarımdan elde ettiğim bilgiler ile yarı güneş bir yere yerleştirdim fakat öğleden sonraları gölge olduğu için bu yer beni düşündürüyor. Bunun dışında düşündüğüm başka bir yer ki orası daha uzun süre güneşli olmasına rağmen kış mevsiminde oldukça esinti alan bir yer.

Fatma Hanımdan aldığım bilgiye göre kış mevsiminde kökünü sudan korumalıymışım. Bahçede bunu nasıl olabileceğini bilmiyorum.

Sellukam tüpte, dikileceği yeri bekliyor. Eğer ben tüm mesajları okuyup onu dikmeye kalkarsam bu iş bayağı uzayacak gibi, ne dersiniz Sellukamı nasıl bir yere dikmeliyim?

Sergüzen
31-07-2008, 21:29
Arkadaşlar, yaklaşık 3 haftadır bu başlığı okumama rağmen henüz 70. sayfadayım. Kitap okur gibi beni selluka aleminde sürüklüyor. Artık dayanamayıp ben de mesaj yazayım dedim.

Benim de sevgili Fatma Dündar sayesinde edindiğim binbir maceradan sonra İzmir'den Kıbrıs'a gelen Sellukam var ve ben onu henüz nasıl bir yere dikebileceğime karar veremedim. Okuduklarımdan elde ettiğim bilgiler ile yarı güneş bir yere yerleştirdim fakat öğleden sonraları gölge olduğu için bu yer beni düşündürüyor. Bunun dışında düşündüğüm başka bir yer ki orası daha uzun süre güneşli olmasına rağmen kış mevsiminde oldukça esinti alan bir yer.

Fatma Hanımdan aldığım bilgiye göre kış mevsiminde kökünü sudan korumalıymışım. Bahçede bunu nasıl olabileceğini bilmiyorum.

Sellukam tüpte, dikileceği yeri bekliyor. Eğer ben tüm mesajları okuyup onu dikmeye kalkarsam bu iş bayağı uzayacak gibi, ne dersiniz Sellukamı nasıl bir
yere dikmeliyim?

Bugüne kadar niye dikmediniz? Kıbrıstaki diğer sellukalar muhakkak çiçek açmışlardır. Selluka tropikal bir bitki olduğundan sıcağı ve güneşi sever, hatta çiçeklerinin renk tonu ve güzelliği de sıcaklık ile doğru orantılıdır. (Litaratüre göre) Geçen yıl sellukam 40 cm olunca kurudu. Geçerli bir neden bulamıyorum. Bu seneki 4 m ye ulaştı ve yakında çiçek açacak gibi duruyor. Saat 12.00 ye kadar güneş alıyor. Öğleden sonra güneşini hiç görmüyor. Haftada iki veya üç kez suluyorum. Toprağı çamur etmiyorum. Nisandan itibaren de üç haftada bir değişik gübreler verdim. İki defa 15-15-15 ve 4 defa da DAP gübresi verdim. (Bir tatlı kaşığı) Bir defa da humikasit verdim. Şu anda çapı 40 cm olan bir saksıda, toprağıda normal çiçek toprağı. Uygun bir saksıda ise bırakın orada çiçek açsın.

Buket Aknar
31-07-2008, 21:37
Sn Sergüzen; ilginiz için teşekkürler. Sellukamın şu an durduğu yer sizinkinin bulunduğu ortam gibi. Dikeceğim yerden emin olmadığım için, geldiği poşet içerisinde tutuyorum. Sizin mesajınızı görünce şu andaki yerine dikebileceğime karar verdim. Sarılması için gerekli aparatı da hazırladıktan sonra en iyisi ben onu yere dikeyim.

lemman
01-08-2008, 09:36
Sayın Mine Hanım,sellukama oksijenli su uygulaması yaptım.Salon bitkileri için aldığım böcek ilacını da sıktım,yaprak dökülmeleri durdu.Merak ettiğim ,dökülen yerlerden tekrar yaprak çıkar mı acaba?

mymuberra
02-08-2008, 13:15
merhaba arkadaşlar, sellukamı bahçeye ektim saat 2 ye kadar güneş alır sonrasında gölgede kalır. Aldığım ve ektiğim günden itibaren boyu hergün uzadı şu an yaklaşık 3-4 metre. Fakat bir-iki gün öncesinde aşağıdan yukarıya doğru tüm yaprakları sararmaya solmaya başladı. Tepelerdekiler şu an yeşil ama onlarda sararacak gibi ve büyümesi bıçak gibi durdu. Durum nedir ve çözümü nasıl olacaktır arkadaşlar ? Kuruyacak diye ödüm kopuyor :(

dkp
02-08-2008, 16:18
İzmir deki arkadaşlar,geçen yıl görmeye geldiğiniz 7-8 yaşlarındaki selluka yı tamamen kaybettik.Kökü çürümüş ,neden gelişmiyor diye kontrol ettiğimizde gövde elimizde kaldı.Kürek ile kökün bulunduğu yeri eşeledik,dana burnu dediğimiz bir böcek ile karşılaştık.Silbaştan ..Sakınan göze çöp batıyor !

Ferda Ülkümen
05-08-2008, 12:26
Benim sellukamda da tomurcuklar var.
Geçen sene ilk tomurcuk fotoğrafını 27 ağustosta çekmişim, bu sene biraz daha erken açaçak galiba.

BenBen1967
08-08-2008, 15:11
Bendeki sellukalardan birinin boyu neredeyse 8 metreye yaklaştı ama üstünde ne çiçek var ne bir şey. Evin çatısına ulaştı ordada asılacak birşey bulamadı aşağıya doğru (mecburen) uzuyor. Acaba bu aralar çiçeklenebilmek gibi birşey olur mu? Yoksa şimdiye kadar çiçeğe benzer herhangi bir oluşumun başlaması gerekiyormuydu?
Diğeri ise kendi halinde sitenin bahçesinde uzamaya çalışıyor ondada sanırım toprak iyi değil saksının toprağına acaba ilave toprak mı doldursam bir kısmını alarak diyorum. Nedersiniz? ;)

Todor
08-08-2008, 20:01
Bendeki sanırım 5-10 gün içinde açacak. Ama ben, çiçeklenmeyi teşfik etmek için, düzenli olarak fosrforlu gübre ve leonardit vermiştim. Artık tohumların sağlıklı olması için potasyum desteklemesi yapıyorum.

Geçen sene bu zamanlar henüz bir çiçek tomurcuğu yoktu. Toprak değişimi yapmayı tavsiye etmem, çünkü kökler hemen yüzeyin altından başlıyor. Kökler zarar görebilir. Onun yerine toprağa besin takviyesi daha sağlıklı olabilir.

Todor
14-08-2008, 07:05
Bu sezonun çiçekleri.

45121

45122

ahmeter
16-08-2008, 13:05
yeni açmaya başlıyan sellukanın resimleri iyi günler

Arzu Kasapoğlu
28-08-2008, 23:23
İnşallah çabuk açar Nazlı Hanım. Siz sellukanızı kışın içeri alıyor musunuz?

İçeri almak gerekirse, ipe sardırdığımız kısmı kesmek gerekecek. Ozamanda tohum alamayız.

caretta
06-09-2008, 14:17
Günes görünce çok çabuk gelisiyor..

Todor
06-09-2008, 16:03
Sellukam bir türlü tohum bağlamıyor. Suyunu iyice azalttım. Ayrıca Biofortune isimli, sebzelerde döllenmeyi sağlayan, çiçek dökümünü engelleyen bir Bitki gelişim düzenleyici kullandım. Umarım bundan sonra tohum bağlar.

Şu anda çiçekler gayet uzun süre dökülmeden duruyor. Ama suyunu azalttığım için mi, biofortune kullandığım için mi bilmiyorum.

Kokusu gerçekten muhteşem. Leylaklı sabun gibi kokuyor. Eminim İzmir gibi sıcak iklimlerde çok daha yoğun koku salıyordur. Sıcak iklimlerdeki yoğun kokusunun üzerine çiçek sayısındaki fazlalıkta eklenirse, ününün nerden geldiğini anlıyorum.

Gül Batur
18-09-2008, 15:04
Arkadaslar benim sellukam dort ay once aldıgım gibi hala posette duruyor. Yılın iki ayı, temmuz ve agustos da sabah aksam birer saat kadar gunes alıyordu. Su anda hic gunes alamıyor maalesef. Uzeri tomruk dolu ama gunes gormediginden cicek acamıyor, acan ciceklerse ancak bir gun dayanabiliyor. Hic gunes gormedigi halde bu kadar saglıklı olmasının nedeni ise dibine koydugum sulandırılmıs domates rendesidir. Bu benim rahmetli annemden ogrendigim pratik bir bilgi. Fotograflarını cekip sizlerle paylasmak istedim.
Saygılar.

ahmeter
21-09-2008, 10:33
Selluka tohumları

mymuberra
27-09-2008, 09:48
arkadaşlar sellukam çiçeğini verdi en sonunda çok şükür ama acaba bu yabani selluka mı ? Sadece mor olarak açtı ve kokusu da yok.

Penelophe
27-09-2008, 12:29
Mymuberra çok şanslısınız, sellukanız harika görünüyor.:) Yabani değil, tam tamına Vigna Caracalla,hemde çok bakımlı hoş bir selluka. Çiçeklere gelince, çiçekler daha yeni oldukları için morlar, olgunlaştıkça sararacak bazı bölümleri, koku içinse sabah erken saatte ve akşam geç saatte koklayın olgunlaşana kadar. Olgunlaştıktan sonra gün boyu kokacaktır. Tebrikler..

BenBen1967
04-10-2008, 11:02
Bebişimi kırmızı örümcek istila etti.Çiçeklerini yapraklarını döktü. Suda eriyen kükürt bulamadım ama evde kükürtlü sabun vardı. Sabunu tasta erittim fısfısın içine koydum dün tüm yapraklarını resmen yıkadım. Şuanda herhangi bir terslik yok devamlı gidip gelip kontrol ediyorum. Hatta kırmızı örümceğin 2 tane sanırım anneleriydi yakalayıp (irice birşeydi) öldürdüm. Bir sefer yapmak yeterli mi? ;)

Oğuzhan
04-10-2008, 12:47
Geçmiş olsun.Pek sanmıyorum.Tam bir asalak ne yapsan fayda etmiyor.Benim selluka tam düzeldi derken komple kelleşti.Bu sefer açtırırım dedim ama yine olumsuz.Ama devam.Yılmak yok.Kokuyu duyana kadar devam.

Devamlı kontrol etmeniz gerek 3-4 gün boş bırakın.Hemen çoğalıyorlar.

Sergüzen
23-11-2008, 20:20
Benim sellukanın bu sene açmayacağına karar verdim. Uzun dallarını budayıp içeriye aldım. Seneye kalır mı bilmiyorum. Budadığım çelikleri de bir kaç şişenin içine doldurdum. Belki köklenirler. Böylece gelecek seneye hazırlık yaptım.

Baldaş
25-11-2008, 14:20
Selluka kardeşliğine iki küçük tohumla ben de katıldım arkadaşlar. Eğer çimlendirmeyi başarabilirsem biri annemin olacak tabi ki.

Tohumları sıcak suya koydum bugün. Oksijenli su katmadım, zarar veririm diye korktum. Şimdiye kadar hiçbir tohum çimlendirme çabam çürümeyle sonuçlanmadı biraz ona güveniyorum. Tohumlarımı evin içinde aydınlık cam önünde çimlendiriyorum. Birkaç hurmam ve çam filizim var bu şekilde gelişen.

Mum çiçeği kardeşliğinden sonra katıldığım ikinci grup bu oldu. Bir ara gardenya merakım vardı ama itiraf ediyorum başaramadım. Gardenyanın dilinden anlayamadım. tüm yaprakları döküldü ben de budadım şimdi sessizce balkonda bekliyor kimbilir belki yeniden canlandırabilirim.

Fotoğraf yükleme olanağına tekrar kavuşur kavuşmaz çalışmaları buradan aktarmak istiyorum. O zamana kadar benim minikler de çimlenmiş olur.

ahmeter
09-01-2009, 14:33
SELLUKA tohumlarınızın yeşerdiği haberleri gelmeğe başladı .Tebrikler toprağını fazla islak tutmayın 20 derecede bir odanın penceresinde durabilir .
Haftada 1 kere sulayın 3 veye 4 sulamada suyunuza az miktar sıvı gübre karıştırın bir karış yüksekliğe geldiğinde yeni saksıya alıpyavaş yavaş açik havaya alıştıracağız şimdiden çiceğinin kokusunu duyar gibiyim selamlar

Adalet Yağcı
15-01-2009, 08:42
Bu ayın 9 unda ektiğim 5 adet selluka çimlenmeye başlamış.
Henüz kotiledon yapraklar gelişmedi ama beşide çok hareketli, yeşil kısımları farkediliyor.

malbman
15-01-2009, 08:57
Fuardaki sellukalardan aldığım üç çelikten iki tanesi köklendi. Birini torfa diktim ve bir torbaya sarıp balkona koydum (bir kaç gündür İzmir çok soğuk oluyordu geceleri). Halinden memnun bir şekilde bekliyor. İkincisini ise hala suda bekletiyorum. Duruma göre yedek olsun diye.

Tabii en yedeklerim de sayın Ahmeter' in yolladığı iki adet tohum. Onları da Şubat sonu gibi ekeceğim.

Bir de sorum olacak: torfa diktiğim sellukamı bir kaç kez afrika menekşesi besini ile suladım. Bunun bir zararı olur mu? Bilen bir arkadaş bilgi verebilirse sevinirim.

ahmeter
15-01-2009, 10:26
Sayın Malbman
Hiç bir sorun olmaz yanlız bu mevsim cok su vermeyin fazla nem kökü çürütüyor ama fazla dedirgin olmayın bende şu an filizlenmiş sellukalardan gönderirim İzmiri sellukasız bırakmayacağız Herkese iyi günler

Sevtap
16-01-2009, 00:43
Ben de İzmirliyim,(1980 Karataş mezunuyum ) annem çok iyi bildiğini ve eskiden pek çok kişinin bahçesinde olduğunu söylüyor. 3 adet de tohumum var. Sellukam yaşarsa isteyene verebilirim. Yıllık olduğu için nesli tükeniyor sanıyordum tohumları bu nedenle saklamıştım. Sellukam kapımın hemen yanın da saksısı çok büyük ve yazın da çok dallandığı için mümkün olduğunca toparlayıp (kıvırdım yani;;) )epeyce budadım. Kışı geçirir mi bilmiyorum şu anda da İstanbul da olup çelik almak isteyen varsa verebilirim. Bu mevsim de tutar mı onu da bilmiyorum bahara sağ kalırsa yine mümkün Herkese selamlar

malbman
16-01-2009, 07:18
Sayın Sevtap, aramıza hoş geldiniz. Ben de 1980 Karataş mezunuyum. Biraz kurcalarsak akraba bile çıkabiliriz:D

Sellukaları sizin de hatırlıyor olmanız gerekir. Çocukluğumuzda Asansör, Hasanbey ve Karataş' taki iki katlı Rum evlerinin hemen hemen hepsinin bahçesinde vardı. O muhteşem kokusu hala daha burnumda.

Bu arada, sellukanızın bir resmini ekler misiniz?

Sevtap
17-01-2009, 01:30
Ne güzel çok mutlu oldum sayın malbman
Ben hiç hatırlamıyorum sellukayı, aslında hiç çiçek hatırlamıyorum o zamanlardan. Bir tek anneannemin 200 sokaktaki evinde bir tül vardı (kuşkonmaz olabilir diğer adı) onu unutmamışım. Annem de selluka için, şuradaydı, şunun bahçesinde vs diye epey dil döktü ama nafile hiç hatırlamıyorum.
Hemen selluka mın yazın çektiğim resimlerinden ekliyorum. Birde paylaşmak isterim ki ben haziran ayı gibi İzmir’den getirttim. Kapımın yanındaki büyükçe bir saksıya diktim. Birden uzamaya başladı her gün hortumla saksının üstü dolana kadar suluyordum ve o uzuyordu. Sanırım 5-6 metre ya da daha fazla uzadı ağustos başı gibi çiçeklenmeye başladı ama yapraklarına da bir şeyler oldu hem çiçek hem tuhaf bir şekilde bozulma başladı. Forumda kırmızı örümceği biraz geç okumuşum muhtemel o yüzden bazı çiçekleri açmadan döküldü açanlar hiç tohum vermedi, ama ben sandalyeye çıkıp, daha doğrusu ev halkını ve komşularımı da çıkarıp sellukayı koklattım gerçekten muhteşem bir kokusu vardı
Şimdi budadım dalları toplayıp yuvarlak bir çelenk gibi 1,-2 metre yükseklikte sabitledim. Aslında yumru kök diye okudum donmaması için hepsi nimi kesmeliydim bilmiyorum. Dilerim kışı atlatır.

Adalet Yağcı
20-01-2009, 11:16
Benim sellukalarım da burada, beş tane ekmiştim, bir tanesi nazlanıyor gibi, oysa filizlenecek belli.
Ondört günde ancak bu kadar büyüyebildiler.

Orkun Kırcı
20-01-2009, 11:30
Ben biraz derine mi diktim acaba yaa. Sizinkiler neredeyse yüzeyde görünüyor.

Adalet Yağcı
20-01-2009, 11:44
Tohumların üzerini tohum büyüklüğü kadar örtmeniz gerekiyor diye biliyorum, orkunkırcı.
Birde sürekli güneş alan ısıtılmış bir yerde çabuk çimleniyorlar.
Benimkiler içeride çimlendi, güneşli günlerde dış ortama alıştırıyorum.

İklimsiz
20-01-2009, 14:13
Yaklaşık iki ay önce ekilen tohumlardan çıkan selluka.

Yapraklarına bir bakar mısınız? Demir eksikliği belirtisine benziyor.

59716

ahmeter
20-01-2009, 15:50
Yaklaşık iki ay önce ekilen tohumlardan çıkan selluka.

Yapraklarına bir bakar mısınız? Demir eksikliği belirtisine benziyor.

59716

Sayın iklimsiz bana kalırsa gayet güzel ancak gübrelenmeyi seviyor
Koyun gübresi şerbetine başlamakta fayda var hemen canlanma fark ediliyor
selamlar

ahmeter
20-01-2009, 18:28
Sayın selluka hayranları .tohumu mutlaka yeni alınmış daha evvel kullanılmamış bir torfa dikin [GARDOL blumenerde compact ] Bauhaus da satılıyor torf perlit ve guano gübresi karışımı selluka tohumu 2 sene emek verilerek elde edilmiş bir tohum
Toprakta mantar hastalığı varsa [ kullanılmış toprakta ekseria olur ]bitki 10 cm olmadan ne oldu buna dersiniz sararır ölür
Kullanılmış saksıya dikmeyin en güzeli ben resimlediyim plastik kapaklı kap şimdi manavlarda içine cilek konulup satılan kap
Tohum dikilen yer 20 aşağı olmıyacak 22 23 derece ideal
Dikilen torfun rengine bakıp su durumu ayarlanacak
Aklıma gelenler bunlar hepinize kolay .gelsin Moralinizi bozmayın tohumlar cıkmazsa bir çaresine bakarız iyi günler diliyorum

berduray
21-01-2009, 22:18
Sayın Ahmeter Sayın İklimsiz'in sellucasına koyun gübresi şerbeti önermiş.

Ben şunu merak ettim bu kadar hassas bir fide, koyun gübresi şerbetinden sonra benim fidenin akibetine uğramasın?

Doğal gübreleri ya da doğal toprakları dezenfekte etmek için bir yöntem var mı?

Oksijen suyu veya çok az miktarda çamaşır suyu ne kadar etkili olur?

Topraktaki başta mantar tüm zararlı canlıları yok etmeye yeter mi?

İklimsiz
21-01-2009, 22:37
Evet, önerdi ama koyun gübresi şerbeti uygulamayacağım.

Kudret Tezel' den aldığımız, topraksız tarım besin eriyiği vermeyi daha uygun buldum.

malbman
22-01-2009, 07:01
Ben de menekşe besini ile suluyorum selluka fidelerimi. Gelişimleri biraz ağır ama yine de yeni sürgünlerin uçları görünmeye başladı. Gelişimlerinin ağır olmasını dışarıda duruyor olmalarına bağlıyorum ben. Zira geceleri sıcaklık bir hayli düşüyor.

Aradaki farkları görebilmek için bir tanesini torbaya sararak, diğer ikisini de açık olarak pencereye koymuştum. Torbadaki daha iyi gelişiyor. Ama açıktakiler de son derece canlı. Hatta torbadakinin bir kaç yaprağının dökülmesine rağmen, diğerlerinde böyle bir şey yok.

Adalet Yağcı
03-02-2009, 12:11
Selluka severler, hiç korkmayın, ben ilk defa selluka ektim, sorunsuz çimlendiler.
Bu gün çektiğim fotoğrafta bu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=61397&d=1233658479) haldeler.

Mermaid
03-02-2009, 14:45
Adalet hanım tebrikederim. Çok güzel görünüyorlar.
Allah nazardan saklasın ben biraz daha bekleyeyim diyorum ama akşama bende ekeceğim.
Üstü kapalı olarak çimlendirdiniz değil mi?

Adalet Yağcı
03-02-2009, 15:27
Sevgili Mermaid, klima çalışan odada 22-23 derece civarında çimlendi, ekmeden önce tohumların bir yüzeyini hafifçe törpüledim, zımpara da kullanabilirsiniz.

Tohumları ektiğiniz kabın üzerine streç geçirip bir kaç yerden küçük delikler açın.

İlk filizler görününce streci çıkartın, fısfısla nemlendirin, çimlenme on günden fazla sürmeyecektir.
Bence de akşama ekin, ancak kendini toparlar.

TuruncuHis
08-02-2009, 01:14
Arkadaşlar,

Selluka tohumunu ektiğim günden bu yana sekiz gün doldu. Ne çimleniyor ne de çürüyor. Hala suda şişmiş gibi ve sert.
Tohumları sadece bir yüzeyini hafif deforme ederek zımparalamıştım. Yani kabuğu çatlatmasına yardım edecek kadar inceltmek amacıyla. 12 saat suda da bekletmiştim. Bu çimlenme gecikmesi normal midir? Daha önceki yazılarda 10 gün içerisinde fide halini aldığına dair bilgiler okumuştum.
Tohumu zayi etmek istemiyorum; acaba biraz daha incelterek yeniden mi eksem?

Adalet Yağcı
08-02-2009, 10:32
Sayın TuruncuHis, genel olarak 20-22 derece sıcak ortamda fısfısla nemlendirilerek, on gün içinde çimlenme başlıyor.
Nemlendirme işi çok önemli anladığım kadarı ile, dozunu kaçırmamak lazım, yoksa tohumu çürütürsünüz, ben, gün boyu azar azar defalarca fısıfıs yaptım, hiç sorun yaşamadım.
Merak etmeyin, uygun koşullarda ise yakında size sıcacık bir merhaba diyecektir.

züleyha
08-02-2009, 11:11
Arkadaşlar bende tohumları ekeli 7 gün oluyor ama hiç hareket yok. Adalet hanımın dediği gibi saksının üstünü streçle kapattım, birkaç delik açarak. Arada bir hafif sulıuyorum. Ben tohumları 1 gün suda beklettim, dikerken baktığımda kabukları çatlamıştı o yüzden zımparalamadım. Acaba cok mu bekletmişim suda?

TuruncuHis
08-02-2009, 11:33
Sayın Adalet Yağcı,
İlginize teşekkür ederim. Isı ve nem ayarını profesyonel olarak kontrol edemiyorum ama sürekli denetliyorum toprağı. Tek tesellim tohumların çürümemiş olması. Zımparalama düzeyini bilemediğim için, hafif deforme etmiştim. Sanıyorum suda 12 saatten fazla bekletmek daha iyi olacaktı.
Anlaşılan sadece beklemek durumundayım...

Adalet Yağcı
08-02-2009, 11:40
Sevgili Züleyha ve TuruncuHis, acele etmeyin sabırlı olun, yakında yüzünüzü güldüreceklerdir.
Bu konuda ben de profesyonel değilim, olmakta gerekmiyor zaten, biraz sabır ve dikkat, tüm ihtiyacımız bu.

Orkun Kırcı
23-02-2009, 09:37
İkinci tohumumda sağsalim çimlendi. 2de 2 yaptım tabii Ahmet beyin tavsiyeleri çok yardımcı oldu. Darısı diğer arkadaşlarımın başına :)

64099

Orkun Kırcı
02-03-2009, 15:26
Bugünkü durum bundan ibaret. Ancak büyük olan yana doğru yatacak gibi duruyor. Artık bir destek koyma vakti gelmiş midir?

64958

Lonicera
02-03-2009, 15:39
Sn orkunkırcı, bence desteği bir an önce koyun. Saksının yerini değiştirirken bile o narin gövde yatabilir mazallah;).

Adalet Yağcı
05-03-2009, 11:25
Selluka eken arkadaşlar, sellukanızı çimlendirdikten sonra büyüyüp ayıracağınız zaman çok dikkatli olun, bitkiyi şaşırttığınızda kök kısmını fazla sıkıştırmayın, ben iki yetişmiş sellukamı kaybettim bu şekilde.

Bitkinin gövde kısmını çok sıkıştırırsanız bir süre sonra bitkinizi kaybedebilirsiniz.

sevilozcan
12-03-2009, 07:27
Merhaba,

23 Şubat'ta çimlendirmek üzere suya koyduğum 3 selluka tohumunun bugünkü halleri aşağıdaki gibi.

http://img11.imageshack.us/img11/1391/selluka1203091.jpg

En gelişmiş olan sellukanın da kök gelişimi aşağıdaki gibi.
Ne zaman daha büyük bir yere almalıyım?

http://img11.imageshack.us/img11/4235/sellukakk1203091.jpg

Zeytinci
12-03-2009, 07:57
Sn. Sevilay,

Martı geçirmeden büyük saksıya alsanız iyi olur. Saksı altının delikli olması gerekir, suyun drenaj edilerek saçakların çürümemesi için.

aaylin
12-03-2009, 09:21
5 Mart'ta toprakla buluşturduğum 3 selluka tohumumdandan 2 tanesi dün gökyüzüne merhaba dediler. Ben büyüme zamanları geldiğinde direk bahçeye dikmek istiyorum. Acaba ne kadar büyüdüklerinde bahçeye almalıyım? Ömerli'de havalar biraz daha geç, Nisan gibi ısınmaya başlıyor. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımdan yardım bekliyorum. Teşekkürler.

Baldaş
12-03-2009, 10:02
Aaylin bildiğim kadarıyla selluka sıcak iklim seven hassas bir çiçek. Benimki burada havalar güneşli olmasına ve iklim ılıman olmasına rağmen güneş alan cam önünde serpiliyor. Üstelik kaloriferin hemen yanına koydum ( Aşırı sıcaktan etkilenmesin diye biraz yükseğe aldım ) Her gün akşamları birazcık su püskürtüyorum toprağına, 15 günde bir gübreliyorum. Direk güneş önüne koyuyorum, deli gibi kornişlere sarılmaya başladı 15/20 günde boyunun iki misline ulaştı ( Maşallah deyin :) ) Benim fikrim, dışarıda İstanbul'da şu aşamada yaşayamayabilir. Yine de daha iyi bilen biri daha iyi bilgi verebilir.

Ha bir de yeri gelmişken arkadaşların çimlenmiş sellukalarını gördüm yukarıda. Daha büyük saksılara aldıktan sonra onları desteklemeniz gerekiyor destek gören selluka hızla uzamaya başlıyor. Makrome ipi kullandım, yavaşça aşağıdan gövdesine bağladım ve yukarıya doğru sardırdım. Önce iplik atıyor yukarı doğru sonra var gücüyle yapraklanmaya başlıyor, sonra da ana daldan yan kollar atmaya başlıyor...

berduray
12-03-2009, 10:49
Çimlenmeden ne kadar süre sonra gübre vermeye başlamalıyım, elimde sıvı gübre var, uygun mudur?

Orkun Kırcı
12-03-2009, 17:10
Çimlenmeden ne kadar süre sonra gübre vermeye başlamalıyım, elimde sıvı gübre var, uygun mudur?

Ahmet beyden öğrendiğime göre gübreleme işlemi "en son yazı geçireceği saksıya" aldıktan sonra başlamalıymış.

Orkun Kırcı
15-03-2009, 18:40
Sellukamda minik sararma ve kahverengi lekeler oluşmuş. Dalı kopardım. Her iki taraftan fotoladım. Saksıya aldıktan sonra sıvı besin destekli su vermiştim. Daha sonra burada okuduğuma göre henüz erkenmiş. Bu sebep olmuş olabilir mi? Nasıl önlem alacağım bu durumda?

67233
67234

ahmeter
15-03-2009, 19:25
Orkun bey gübrede dosaj cok mühim bunu zamanla siz ayarlayacaksınız
Şuan sıvı gübreli suyu kesiyorsunuz toprak iyice kuruyunca tekrar su veriyorsunuz bu şekilde ı ay devam edin bol ışık alsın bu sene tecrübe senesi seneye daha kolay olur
En kötü ihtimal bozulursa Aydına dönerken İstanbulda yenisini veririm
Selamlar

ahmeter
17-03-2009, 07:06
Bitkinin gelişimi gayet güzel o lekeler yapraklarına su gelip sonra güneş gelmiş olabilir veya kuvvetle muhtemel mantar hastalığı
Onun için bilhassa böyle kıymetli tohumlar daha evvel hiç kullanılmamiş sıfır toprağa ekmekte fayda var .
Büyük marketlerde Bauhausta satılıyor Fiatı 17 lira bitkinin gelişimide bu toprakta gayet güzel markasınıda daha evvel yazmıştım
Bitkileriniz kol atmaya başlayınça [ideali 2 metreden uzun kamışı ] saksıya dikmek ,bitkiyi açık havaya aldığımız zaman İstanbulda nısan 15 den sonra o zaman gübre vermeye başlıyacağız
En ideali koyun gübresi şerbeti bitki erken ve bol çiceğe geliyor
Bitki yetiştirmek bir sabır işi iyi günler kolay gelsin

cemo
18-03-2009, 00:43
Selluka fidelerimin 2 gün önceki hali. Bir süredir sanki duraklama dervrindeler.:(

fikreteren
18-03-2009, 07:23
sayın ahmet bey sayesinde bende selluka tohumları ile tanıştım.geldiği gün diktim. bir tanesi aldıbaşını gidiyor.hemen hemen bir metre oldu diğerleride boylarına göre değişiyor. .çiceklerim kaloriferli evde ve pencere önünde duruyor.

fikreteren
18-03-2009, 08:24
sevgili cemo, suyunu fazla verme sıcakta tut ve pencere önü olsun.devamlı güneş ışığı alsın

ahmeter
28-03-2009, 14:39
Sellukaların son durumu havaların biraz daha ısınması ile nisan 15 gibi bahçeye veya balkona cıkarabilinecek Selamlar

ahmeter
28-03-2009, 23:04
Son saksısı olacak saksıyı ne kadar büyüklükte seçmeliyiz?

Dışarı ekmeye kıyamam bu balkonda büyüyecek bir selluka olacak.

Sellluka cok senelik bir bitki İstanbulda biz saksıya dikmek zorundayız kiş gelince içeri alacağız
Çapı 25 cm bir saksı olabilr

Orkun Kırcı
29-03-2009, 15:43
Minklerimi ilk defa balkona çıkardım. Ama yarım saat kadar ancak durdular. Çünkü hava burada halen ısınmadı :( Birazda Çoruh Nehri üzerinden gelen rüzgardan korktum, kırılır mazallah hemen aldım içeri.:p

69561

69562

sevilozcan
31-03-2009, 12:27
Merhaba,
Sellukalarımın iki tanesini Urla'daki bahçemize dikmeyi düşünüyorum. Fakat Urla oldukça kireçli bir toprak yapısına sahip. Sellukaları direk bu toprağa dikmem uygun mu?
Yoksa büyükçe saksılar içinde daha düzgün bir toprak karışımına mı ekeyim?
Urla tarafında selluka yetiştiren oldu mu hiç?

some_at
01-04-2009, 10:55
Sanırım selluka tohumları sahipleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor ben geri kalırmıyım :D
http://img25.imageshack.us/img25/2439/gzels.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=gzels.jpg)
Bu mutluluğu bana yaşattığı için sevgili selahattin abime ve tüm selluka dostlarına sonsuz teşekkürler.

Adalet Yağcı
01-04-2009, 17:56
Selluka yetiştirenler, fideleriniz ne alemde fotoğraflarını görelim artık.
Benim bir ay önce balkona aldığım sellukamın gelişimi durmuştu, ama tekrar içeriye almak istemedim.
Bu gün farkettim ki, yeniden gelişmeye başlamış.

Yüklediğim bu fotoğraf bitkiyi ayırmadan yani dış ortama almadan önceki hali.
Ayırdıktan sonra ikisini kaybettim, yakında bu günkü hallerini de çekip yüklerim.

malbman
02-04-2009, 17:16
Bu, fuardan aşırdığım dört çelikten yaşatabildiğim yegane çelik. Bundan da umudumu kesmiştim neredeyse ama ucundaki tomurcuğu görünce bu defa başarabileceğime inandım.

TuruncuHis
03-04-2009, 15:09
Sayın Ahmeter,

Ne kadar pişkin bir fide yetiştirmişsiniz. Kargoda hırpalanmasına ve benim de tüm gün elimde gezdirmeme rağmen, tüm yapraklarını kaldırdı. Hatta kırık olan iki yaprak bile şimdilik dirençli.
Saksıya jiffy kabıyla birlikte gömdüm. En alta Biofarm humus, çevresine humus+torf+composana karışımı toprak koydum. Bugün de ilk kez güneşe çıkardım ama rüzgardan dolayı 15 dk. da içeri aldım.
Bir kez daha teşekkürler...
70565

TuruncuHis
03-04-2009, 19:34
Sayın Ahmeter,

Selluka'mı yazın çok güneş alan ön balkona koyacağım. O balkona güneş gelene dek bu saksıda tutup, arka balkonda ara ara güneşlendireceğim. Ön balkona alırken yani mayıs- haziran gibi asıl saksısına geçirmeyi düşünüyorum ama verdiğiniz 25 cm. çap küçük değil mi?
Çok yıllık olduğu düşünülürse, ben oldukça büyük bir saksı olması gerektiğini okumuştum. Saksı değiştirmek zor olacağı için bir kez dikip, kışın içeri almadan bakmayı düşünüyordum. 35-40 cm. çapında bir saksı almıştım ben ona; acaba ilk yıl için çok mu büyük gelir?

Teşekkürler...

ahmeter
03-04-2009, 20:08
Sayın Turuncuhis İlk sene 25 cm bir saksı yeterli oluyor daha evvel yazdığım gibi hava sıcaklığı 35 geçti mi toprak koymadan 2 numara büyük bir saksıya alıyorum yani boş bir saksıya koyuyorum
Arasındaki hava boşluğu ana saksıdaki toprağın fazla ısınmasını önlüyor
Kışın serada fazla yer işğal etmesin diye içeri alırken ana saksıyı koyuyorum
Kışın İzmirde dışarıda kalır kalmaz bir şey söyliyemem ancak Urla ve çeşmede seracilar içeri alıyorlar
O tek sellukanız kışın donarsa zaten serada bile 50 -80 cm arası bir kısmı yeşil kalıyor üst kısmı kuruyor
Fideniz kol atmaya 20 cm olunca bir kamış dikip sardırmaya başlamanız lazım
Geçe yaprakları büzüşür merak etmeyin selamlar

ahmeter
05-04-2009, 08:10
Selluka tohumlarını ekmeği unutmuş olanlara hatırlatmak istedim bu günler son günler 24 saat suda bekletdikten sonra dikiniz
Zamanında dikilen tohumlar bu günlerde kol atıp kamış sopaya sarılmaya başladı
Bergamot da güzel haberler var okuyabilirsiniz iyi günler

Orkun Kırcı
06-04-2009, 19:41
Balkonda bıraktığım sellukam sonradan çıkan rüzgarla biraz eğilip bükülmüş. Nasıl sinir oldum. Birde yeni farkettim dibinde odunsulaşma var. Kuru dal gibi bu normal mi acaba otsuluktan odunsuluğa mı geçiyor anlamadım vallahi.

71199
71200

ahmeter
06-04-2009, 20:06
Balkonda bıraktığım sellukam sonradan çıkan rüzgarla biraz eğilip bükülmüş. Nasıl sinir oldum. Birde yeni farkettim dibinde odunsulaşma var. Kuru dal gibi bu normal mi acaba otsuluktan odunsuluğa mı geçiyor anlamadım vallahi.

71199
71200

Şimdi bendeki fidelere baktım öyle bir durum yok bana kalırsa kök cürümüş altdan kurumaya başlamış inşallah yanılmış olurum bir kaç gün bekliyelim o renk değiştirme yukarı doğru cıkarsa bitki kuruyor demek
Fide göndereyim ancak her gönderdiğim fide yolda hırpalanmış bekliyelim selamlar

ahmeter
07-04-2009, 18:28
Selluka tohumu ne kadar taze olursa o kadar iyi netice alınıyor .sıhhatli bir bitki ekim ve kasım aylarında tohum veriyor
Bu tohumlar şubat başı ekildiği zaman cok kolay filizliyor
Şimdi alınacak tohumların ana bitkiden ne zaman alındığı cok mühim
Selluka yetiştirmek istiyenler 2009 senesinin taze tohumlarını beklemelerini tavsiye ederim Selamlar

züleyha
08-04-2009, 22:04
Sayyın Ahmeterin gönderdiği, gözüm gibi baktığım sellukamın son hali :)

malbman
09-04-2009, 08:51
Sellukamın tomurcuğu patladı. Umarım gerisi de gelir.

Orkun Kırcı
10-04-2009, 15:37
Yukarıda sellukalarımın şu anki hallerinin resimlerini yükledim.Şimdiye kadar hiç gübre kullanmadım.Gübre vermelimiyim.vermeliysem ne kullanmalıyım.Lütfen bilgi verin

Dışarıya alacağınız zaman koyun gübreli topraklı 17-18 cmlik saksıya alınız. Şimdi gübre için erken.

lerdemir
12-04-2009, 17:59
Kışın içeriye alıp yaşamına rahatça devam etmesine yardımcı olduğum selluka yeni yeni sürgünler vermeye başladı.

Ancak genel görüntüsü çok sağlıklı olmakla beraber, 3 yaprağında sanki bir tür besin eksikliği belirtisi imişcesine bir bozukluk var.

Durumu bilgili arkadaşların görüşüne sunarım.

Acaba nedir durum?

Adalet Yağcı
12-04-2009, 22:21
Sayın Lerdemir, bu nazik bitkiyi koruyup yaşatabildiğiniz için tebrikler.
Ben bu sene çimlendirdiğim beş sellukadan ancak ikisini yaşatabildim.
Şu anda hayatta olanlar da dış ortama çıktığından beri çok az bir gelişme gösterdi, havaların ısınmasıyla hareketleneceğini umuyorum.

Orkun Kırcı
12-04-2009, 22:23
Ablacım seninkiler biraz kısa kalmışlar:) Umarım en kısa zamanda boy atmaya başlarlar.

Adalet Yağcı
12-04-2009, 22:29
Ben de öyle umuyorum Orkun bey, artık besin takviyesi yapmaya karar verdim, onbeş günde bir sıvı gübre vereceğim, onbeş gün sonra da yayladaki yerine dikeceğim.

Orkun Kırcı
12-04-2009, 22:32
Aman abla yeni yerlerine almadan önce takviye falan yapma anında bozulmaya başlıyorlar. Ben hala uğraşıyorum birini iyileştirme sürecindeyim. Yer değişikliği yaparken toprağa koyun gübresi karıştırın bu çok iyi geliyor.

memet
12-04-2009, 22:45
Ev sahibim olan zarif hanım bahçeye diktiğim yegane sellukamı yolup atmış ot diye, on kere de söyledim aman dokunmayın, diye.
Kökü ve iki parmak kadar bir sürgünü kalmış, umarım oradan ilerler.

TuruncuHis
12-04-2009, 23:03
Memet bey,
Sizin Selluka maceralarınız da seri oluşturacak:) Tohum yanlış çıktı, bahçıvan budadı, sera budadı, çelik alamadınız vs vs. Şimdi de bu. Herşeye rağmen bir Selluka'nızın olması bile azminizi takdir etmeye yeterli...
Sizin gibi bir yeşil parmağın onu yaşatacağını düşünüyorum.

Benim miniğin yapraklarında nokta gibi renk değişimleri olmaya başladı. Kırmızı örümcekten şüpheleniyorum ama lup olmadığı için inceleyemiyorum. Bu kadar minikken arapsabunlu solüsyon uygulanır mı ki? Sanki yaprakları çok narin; spreyle bile küsüverecek gibi. Lup almak için beklersem müdahaleye gecikebilirim ve önlem amaçlı bu uygulamayı yapmayı düşünüyorum. (Şu hastalık olayından insanda, hayvanda, bitkide hep nefret etmişimdir)

memet
12-04-2009, 23:06
Şüphelenmkele vakit kaybetmeyin. Hemen ilaçlayın ve devam ettirin. Bir ilaçlamayla yetinmeyin.

TuruncuHis
12-04-2009, 23:22
72304
72305

İlk fotoğrafta gözle görmediğim siyah noktalar çıkmış. Kargo ile gelirken toprak bulaşmıştı yapraklara, bunların hala o topraklar olduğunu sanıyorum.
Sarı noktalar için fazla mı evham yapıyorum sizce? Her koşulda arapsabunu+zeytinyağı uygulaması yapmalı mıyım? Yoksa wp kükürt mü önerirsiniz?

Adalet Yağcı
13-04-2009, 09:07
Bana öyle geliyor ki, sellukalar çimlendikten sonra fazla güneşi sevmiyorlar, hafif gölge bir alanda daha rahat olabileceklerini düşünüyorum.
Benim sellukalarım dış ortama almadan daha sağlıklıydılar.

trocona
13-04-2009, 17:34
Çimlendirmeyle uraşıyorum ben hala ve tohumlarımdan bitanesi inadından vazgeçti ve kendini gösterdi :p
İnşallah böyle devam eder...:o

Orkun Kırcı
13-04-2009, 19:39
294 nolu mesajdaki sellukamın son hali. Herhangi bir olumsuz durum oluşmadı henüz.


72433
72434

ahmeter
14-04-2009, 20:23
Yarın nisan ayının 15 i ben bendeki bütün sellukaları yani hem bu seneki tohumdan cıkanları hemde geçen seneki ana sellukayı açık havaya cıkardım
Gece hava sıcaklığı 8 ila 10 arası ve önümüzdeki 15 gün daha aşağı düşmeyeceğini hava tahmin raporundan öğrendim
Sizden yarından itibaren bu yazı nerede ciçek açmasını arzu ettiğiniz yere sellukanızı cıkarabilirsiniz
İstanbulda poyraz rüzgarı almayan yarım gün güneş alan bir yer uygundur
Bol çicekli ve kokulu sellukalar dilerim Selamlar

TuruncuHis
14-04-2009, 22:22
Sayın Ahmeter,
Rica etsem Selluka forumundaki fotoğraflarımı inceler misiniz? Kırmızı örümcek olduğuna kanaat getirip, ıslanabilir kükürt uygulaması yaptım. Telaş, panik halindeyim. Bir iki kez fıs fısladığım halde, beyaz lekeler bıraktı kükürt.
İlk kez kullandığım için bu beyaz lekeler normal midir bilmiyorum. Lup aldım ama kalitelisini bulamadığım için, incelememden sonuç çıkaramadım. Kükürt aynı zamanda besin görevi gördüğü için güllerimden sonra Selluka'ma da uygulayıvermiştim önleyici faaliyet olarak.
(bir yıl önce çiçekler için böylesi telaş yapacağımı söyleselerdi, deli derdim onlara)

ahmeter
14-04-2009, 22:59
Sayın turuncuhis bende nerelerde olduğunuzu merak ediyordum
Bitkiyi derhal YARIN SABAH dışarı cıkaran bitkinizde hiçbir hastalık yok
Hiçbir ilaç uygulaması yapmayın yeni çıkan yapraklar düzgün ve temiz cıkacak
İnşallah bu tavsiyeler beni mahcup etmez Selamlar

TuruncuHis
14-04-2009, 23:42
Her gün 15-30 dakika arası güneşte tutuyorum sayın Ahmeter. Bu hafta lodos ve poyraz çok sert. O nedenle nihai yerine almayacağım. Haftaya hava raporuna göre karar vereceğim.
Nokta şeklinde sararmalar ve elime gelen minik tanecikler üzerine saatlerce okudum forumdaki her tür bilgiyi. Kükürtün hem besin, hem koruyucu olduğuna karar verdim. Çok büyük bir hata yapmamışımdır umarım. Bilgi çorbası oldu beynim :( Galiba bitkilerimle fazla uğraşıyorum. Hergün üç fide, iki viyolü güneşe taşıyıp, sonra tekrar içeri taşımaktan kafayı yedim galiba :D

kaktüs
15-04-2009, 22:26
Bu açık hava kısmını şimdilik kapalı balkonun camlarını açarak yapsak sellukayı memnun edebilir miyiz?

ahmeter
16-04-2009, 07:02
Bu açık hava kısmını şimdilik kapalı balkonun camlarını açarak yapsak sellukayı memnun edebilir miyiz?

Neden olmasın hemen bu gün tatbik edin bitkinin geliştiğini göreceksiniz

ahmeter
17-04-2009, 08:32
Selluka bir dış mekan bitkisi olduğundan bu günleri muhakkak dışarıda geçirmesi icap ediyor gecenin nemi gündüzün güneşi üzerinde olacak bitki pişkin hale gelecek
Evin içinde olanlar yavaş gelişiyor ve çiceğe gelme ihtimalleri zayıf
Bu gün 17 nisan dün gece yağan yağmurdan sonra dışarı olanlarda gelişme gözlen görülüyor evin içinde olanlar beklemede Hepinize ıyı günler dilerim

ahmeter
19-04-2009, 17:08
Selluka

ahmeter
19-04-2009, 17:20
2008 aralık ayında ekilen tohumlardan cıkan sellukaların son durumu
Bir saksı içinde 2 selluka fidesi görüldüğü gibi 2 metre uzunluğunda kamışların ucundan sonra birbirlerine sarıldılar
Bu netiçe İstanbul iklimi şartlarında meydana geldi her bölgede daha değişik sonuçlar cıkaçağı pek tabii
2009 0cak ve şubat aylarındaki fideler henüz daha küçük
İyi günler Selamlar

malbman
21-04-2009, 16:32
Sellukam bir yaprak daha veriyor. Sanırım bundan sonrası çorap söküğü gibi gelecek. Bir süredir dışarıda tutuyordum kendisini. Sanırım artık dışarının havasına iyice alışmıştır.

TuruncuHis
22-04-2009, 12:58
Sayın ahmeter,
Sarı noktaların kırmızı örümcek belirtisi olduğunu düşünüp sıvı kükürt uygulamıştım ya(bir kaç fıs fıs kadar); işte o yapraklar, üzerindeki kükürt izleri temizlenmediği gibi kurumaya başladı. Taze gelenler gayet canlı bir renge sahip.
Acaba yaşlandığı için mi o yapraklar kuruyor? Eğer bu doğal döngü değilse bir dahaki zararlı mücadelesinde kükürt kullanmayacağım. Bu nedenle soruyorum.

Bugün yağmur serpintisi alacak şekilde ayarladım yerini. Bir haftadır da gece gündüz balkonda tutuyorum. Gündüzleri tam gün güneş alıyor. Nazlanıyor zilli ama aslında keyfi iyi. Sadece beni telaşlandırıp, ilgi çekmek istiyor :D

some_at
22-04-2009, 14:26
Arkadaşlar bende Selahattin beyden 4 tane selluka tohumu almıştım. Güzelce torfa koyup suladım ve camın önüne koydum.
Ev arkadaşlarımdan biri pencere açayım derken benim iki bardağı yere düşürdü, bende tohumları aradım bulamadım , tüm toprağı japongülü olan saksıma attım.
Penceremin önünde kalan sellukalardan biri çürüdü diğeri de Allah nazar etmesin filizlendi.
Aradan epey geçtikten sonra japongülümün toprağını eşelerken filizlenmiş sellukamı buldum ve bir adım yanında da daha filizlenmemiş tohum duruyordu.

Nasıl sevindiğimi inanın anlatamam. Şimdi bu iki tohumu tekrar torfa aldım ve suladım. Umarım bunları kaybetmem.

Orkun Kırcı
22-04-2009, 15:12
Bayburt soğuklarından kurtulmaya hazırlanan sellukam. Mümkün oldukça güneşle yüzleştiriyorum. Genelde de iç tarafta durduğu için pencereyi açıyorum. Üstten dış havayla rahatlıyor. Bir de kol atmaya başlasa başka birşey istemiyorum valla...


74050

ahmeter
22-04-2009, 17:56
Sayın ahmeter,
Sarı noktaların kırmızı örümcek belirtisi olduğunu düşünüp sıvı kükürt uygulamıştım ya(bir kaç fıs fıs kadar); işte o yapraklar, üzerindeki kükürt izleri temizlenmediği gibi kurumaya başladı. Taze gelenler gayet canlı bir renge sahip.
Acaba yaşlandığı için mi o yapraklar kuruyor? Eğer bu doğal döngü değilse bir dahaki zararlı mücadelesinde kükürt kullanmayacağım. Bu nedenle soruyorum.

Bugün yağmur serpintisi alacak şekilde ayarladım yerini. Bir haftadır da gece gündüz balkonda tutuyorum. Gündüzleri tam gün güneş alıyor. Nazlanıyor zilli ama aslında keyfi iyi. Sadece beni telaşlandırıp, ilgi çekmek istiyor :D

Sayın Turuncuhis selluka fide halinde iken yaprakları cok hassas kırmızı örümçeği gözünüzle gördügünüz zaman evvela o yaprağı kopartın ilaçlama yapılabilir ancak cok caresiz kalındığı vakit kükürt de nerden cıktı işte o zaman bütün bitkinin keyfini kacırmış olursunuz [ bebekler için bebek şampuanı ]
Kolay gelsin iyi günler

ahmeter
22-04-2009, 18:04
Bayburt soğuklarından kurtulmaya hazırlanan sellukam. Mümkün oldukça güneşle yüzleştiriyorum. Genelde de iç tarafta durduğu için pencereyi açıyorum. Üstten dış havayla rahatlıyor. Bir de kol atmaya başlasa başka birşey istemiyorum valla...


74050

sAYIN KIRCI zor bir iklimde durum gayet iyi kol atması havaların ısınmasına bağlı ben muhtelif ortamlarda değişik yerlerde sellukaları tutuyorum en iyi netice aldığım yer sera cünki gece ve gündüz ısısı diğerlerinin bulunduğu yerlere göre daha yüksek diğerler yavaş büyüyorlar .Kolay gelsin

züleyha
22-04-2009, 22:20
Arkadaşlar birazdan soracağım soru bazılarına komik gelebilir ama 2 gündür kafamı çok karıştırıyor. Sayın Ahmeter'in gönderdiği selluka fidem, nazar değmez inşallah, 1 metreyi geçti. Ben bir hesaplama hatası yaparak sellukamın saksısına sarılması için 1 metrelik bir çubuk koymuştum, selluka bütün çubuğa sarıldı , şimdi 10 santimlik bölümü boşta ve uzamaya devam ediyor. Çubuğu değiştirmeye cesaret edemiyorum çünkü sürgünün kırılmasından korkuyorum. Yanına yeni bir çubuk koyup ona mı sardırmalıyım, ya da sizin bir tavsiyeniz var mı? Acil önerilerinizi bekliyorum, cevaplarınız için şimdiden teşekkürler....

ahmeter
22-04-2009, 22:56
Güzel ve yerinde bir soru sellukanızı artık bütün yazı gecireceği ve çicek aç
masını arzu ettiğiniz yere koyabilirsiniz
Dikmiş olduğunuz sopanın ucuna bir ip bağlayın bu ipe sarılmaya devam etsin
diğer ucunu herhangi bir yere bağlayın
En güzeli ilk defa sırık koyduğunuz zaman 2 metre olması daha uygun
Son koyduğum resimde görmek mümkün Selamlar

züleyha
23-04-2009, 00:20
Teşekkur ederim cevabınız için ama bir sorum daha olacak sayın Ahmeter. Balkonum güneybatıya bakıyor ve öğleden sonra oldukça yakıcı güneş oluyor yazın, bu balkona koysam sellukaya zararlı olur mu, yoksa hiç balkona çıkarmayayım, içerde güneş alan bir yerde mi dursun?

ahmeter
23-04-2009, 10:18
Bitkiyi şimdiden dış ortama alıştırmak lazim zaten bitki dış mekan bitkisi
Evin içinde tutulan bitkide büyüme yavaş oluyor ve en kötüsü çiceğe gelmiyor
Dış hava 10 derecenın altına düşmediği taktirde dışarda kalabilir
Bu sene ilk tecrübeniz denemeleriniz size bilgi kazandıracak bitki sıcakdan ziyade soğuktan korkuyor Selamlar

TuruncuHis
23-04-2009, 17:39
Hiç de komik değil sevgili Züleyha; ben çubuk batırmaya korkuyorum saksıya köklere zarar vermek korkusuyla :D
Benim onu koyacağım yer de yazın yakıcı güneş alıyor. Sayın ahmeter'in önerdiği gibi daha büyük boş bir saksı ile koyacağım ki; saksı çok ısınmasın. İzmir çiçeği İzmir'in kavurucu sıcağını ister fikrimce. Forumda da tam güneş istediği yazıyordu.

Sayın ahmeter, Gül'ümdeki külleme için aldığım kükürtün paketinde "fungusit ve kırmızı örümcekler için" yazıyordu. Şimdi bana söz verdiği halde Selluka vermediği gibi, bu ilacı uygulamamda sorun olmayacağını söyleyen ziraatçimi paralamayı düşünüyorum :)
Neyseki yeni yapraklar pırıl pırıl.
Bu hafta geceleri içeri alacağım Selluka'mı. Havalar soğuduğu gibi, rüzgar da sertleşti. Çok narin olduğu için rüzgardan korumam gerek.

ahmeter
24-04-2009, 19:29
Bu günlerde sellukalar hızlan kol atmaya devam ediyor bazı ufak öneriler
Kolun sarılması için kamış sopa . sopanın uzunluğu 2 metre olursa cok uygun .saksıya dikerken kamışın bitkinin sağ tarafına saplanması
Bitkiden cıkan kolu bağlamaya gerek yok kendisi sarılıyor
Dışarı cıkarıldığında 2 saksı iç içe koyulmasında fayda var kökleri sıcak toprak sevmiyor iyi günler kolay gelsin

TuruncuHis
26-04-2009, 14:00
Sayın ahmeter,
Dün İzmir'deki Selluka toplantısına fideciğimi götürdüm ve teşhisim doğrulandı. Kırmızı örümcek varmış. Kırmızı örümceğe karşı etkili kükürt kullandığım için yapraklar hasar gördü.
Hem zararlı hem de mücadelesi zarar veriyor fideme.
Ne saçma bir durum oldu. Arapsabunlu solüsyon deneyeceğim bugün.

malbman
26-04-2009, 14:09
Dün TuruncuHis'le dalga geçerken, bu gün de benim sellukamı kırmızı örümcek sarmış. Arapsabunlu su ile iyice yıkadım ve sonra da elle temizlik yaptım. Şu anda bir şey görünmüyor üstünde. Bakalım yarına ne olacak.

İşte hain kırmızılar:eek::eek:

ahmeter
26-04-2009, 15:07
Sellukalarda 2 ana rahatsızlık oluyor 1 yapraklarda mantar 2 yapraklarda böcekler ben bitki bu hastalıklara yakalanmadan evvel tedbirini alıyorum
Her 2 rahatsızlığın nedeni bitkinin bulunduğu ortam pek azda toprağın kalitesi
Sayın turuncuhis ve malbman bitkiye gönül verince biraz eliniz cebinize gidecek şu 2 ilacı evinizden eksik etmeyeceksiniz 1-BASUDİN-2- POMARSOL FORTE 1in haşere 2 mantar
Ben bitki yaprak vermeye başladı mı yani daha hastalık gelmeden bu 2 ilaçı kullanıyorum Bu iki ana ilaçı evinizde her türlü bitkiye kullanabilirsiniz
Üzerinde tarifleri var Sayın turuncuhis bu iş sabunla falan olmaz Siz İzmirliler bu selluka işinde muaffak olamazsanız vallahi bakın yeminle söylüyorum İzmire gelir size - reyhan da pasta ısmarlarım Güzel İZMİRE ve sizlere selamlar

fikreteren
26-04-2009, 15:58
Ahmet bey, Sellukalarım büyüdü.bir saksıda iki adet var aldı başını gidiyor. diğer iki tanesi ise daha 15 cm takılı kaldı.denemek amacıyla iki küçük fideyi balkona çıkardım.bir iki yaprağı soldu ama yeni yapraklar veriyor. Büyük olan ise evin içinde sabah güneşi alıyor.

ahmeter
26-04-2009, 16:48
Ahmet bey, Sellukalarım büyüdü.bir saksıda iki adet var aldı başını gidiyor. diğer iki tanesi ise daha 15 cm takılı kaldı.denemek amacıyla iki küçük fideyi balkona çıkardım.bir iki yaprağı soldu ama yeni yapraklar veriyor. Büyük olan ise evin içinde sabah güneşi alıyor.

Sayın Eren gayet güzel 2 tanesi super boylanmış resimde görüldüğü kollar dikilen sopayı aşmağa başlamış en fazla 10 gün içinde çiçek açacağı yani bütün yazı gecireceği yeri karar vermeniz lazim
İçerde kalırsa çiceğe gelme ihtimali zayıf dışarı cıkardığınız zaman koyun gübresi saksının üzerine koyarsanız gelişmeyi daha iyi göreceksiniz
İyi günler Kolay gelsin

Günüm
26-04-2009, 17:09
Sayın Ahmeter, kırmızı örümceğe ve olası istilaya karşı önlem almak için sellukamı neemazal ile ilaçlayıp balkona çıkarsam sorun olur mu?
(Organik bazlı fakat birçok zararlıya etkili bir böcek ilacı. Böcekle mücadelede %100 başarı sağladım geçen sene ve benim olmazsa olmazlarım arasına yerleşti.)

ahmeter
26-04-2009, 17:43
Sayın Günüm
Herhalde fideninde başına bir iş geldi kayboldunuz diyordum
Madem o ilaçda deneyiminiz var neden olmasın dozunu gayet düşük tutun çünki yapraklar cok genç açık havaya alıştırmaya özen gösterin Selamlar

malbman
30-04-2009, 18:55
Ahmet beyin yolladığı tohumları 22 Nisan günü ekmiştim. Bu sabah bir de ne göreyim...

züleyha
30-04-2009, 20:38
Arkadaşlar benim sellukamın yapraklarındaki benek benek kırmızılıklar aşağıdan yukarıya doğru yapraklarda yayılmaya başladı, bunun ne olduğunu bilen var mı? Btki çok sağlıklı uzuyor acaba bu kırmızılıklar kurumaya neden olur mu?

TuruncuHis
30-04-2009, 20:46
Sevgili Züleyha,
Bu kırmızı örümcek sorunu. Hem Selluka forumunda hem burada geçen hafta yana yakıla dertlendiğim olay.
Düşük dozda ıslanabilir kükürt ya da arapsabunlu karışım yapın. Her ikisi de zehir değil, çevreye zararlı değil ve doğal. Tercih nedenim bu. Ve çok acele hareket edin; beklemeniz hata olmuş...

züleyha
30-04-2009, 20:50
Çok baktım ama örümcek göremedim ama yine de tedbir almak lazım. Arap sabunu solusyonu nasıl yapılıyor acaba, bana yardımcı olur musun sevgili Turuncuhis?