Bağlan

View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17

Ozi'nin Bahçesi
30-05-2011, 10:43
Bizim selluka ların son durumu,
bu aralar inanılmaz boy attılar..

cihan_as
05-06-2011, 13:31
Sevgili cihan as, çürümediler ise mutlaka çimlenecektir.

Kasının içerisinde plastik poşetler içerisinde üstü plastik ürtü ile kapalı oldugundan aşırı sıcaklık filizleri yakmış.
10 ad ayrı yerde çimlenen sellukalarım sağlıklı çekilde büyüyorlar.

kalambaklı
17-06-2011, 13:28
Geçen yıl nisan sonu bahçeye diktiğim selluka çiçek açmaya hazırlanıyor.

225667

225668

225669

feriha
17-06-2011, 13:49
Maşallah Sn. Kalambaklı, selluka çiçeklenme mevsimi ağustos sanıyordum..

kalambaklı
17-06-2011, 14:41
Sayın feriha, iklim değişikleri yüzünden oluyor, çünkü bu sene uygun zamanda ektiğim yüzlerce tohumdan oldukça az fide yetiştirebildim.

athena -asena
22-06-2011, 00:03
Çelikten yetiştirdğim selluka büyüyor.

maki01
26-06-2011, 14:13
Geçtiğimiz yaz Adana'da batıya bakan bir balkonda sellukayı yaşatmayı başaramamıştım. Bu sene doğu balkonunda yetiştirmeye başladım. Beyaz sinekle mücadele etti, bitki güçlü olduğu için pek etkilenmedi.

Sabırsızlıkla çiçeklerini bekliyorum. Gördüğüm her sürgünü önce çiçek diye düşünüp hayal kırıklığı yaşıyorum tabii :)

Sayın kalambaklı'nın fotoğrafında sanki yaprak altından çıkan uzantılar çiçek sapı olabilir gibi duruyor. Hemen balkona koşup inceledim. Bir yaprağın altında bir çıkıntı var, umarım çiçektir.

228283

aukesen
26-06-2011, 18:24
inşallah çiçektir ben daha çimlendirme ile uğraşıyorum bakalım hayırlısı

fooflower
03-07-2011, 11:45
Çiçekçime sarmaşık istiyorum dedim ve hemen selluka dedi. Ben bir araştırayım dedim.Sağolsun Ağaçlar net ve mine hnm. Hemen soluğu hisar camiinde aldım ama bulamadım. Camiinin önündeki dükkandan çiçek besini alırken onlara sordum selluka tohumu varmı diye.Var ama adı felluka dedi ben bi tohumu göreyim dedim ve atladım selluka tohumuydu. Altı tane vardı ücretsiz iki tane verdi sadece olsun ben onları Mine hnm sayesinde çimlendiririm. Ama seneyi bekleyemem dedim ve izmir üçyol camiinin sokağındaki çiçekçiden iki tane selluka aldım. Şimdi benim de SELLUKAM var
230588
Pencereye doğru sarılmış sellukalar
230589

şimdi benim asıl öğrenmek istediğim. İkigün içinde çardağım bitiyor iki sellukayıda çapraz köşelere şimdi bu ayda dike bilirmiyim.?

acemifüsun
03-07-2011, 14:39
Çiçekçime sarmaşık istiyorum dedim ve hemen selluka dedi. Ben bir araştırayım dedim.Sağolsun Ağaçlar net ve mine hnm. Hemen soluğu hisar camiinde aldım ama bulamadım. Camiinin önündeki dükkandan çiçek besini alırken onlara sordum selluka tohumu varmı diye.Var ama adı felluka dedi ben bi tohumu göreyim dedim ve atladım selluka tohumuydu. Altı tane vardı ücretsiz iki tane verdi sadece olsun ben onları Mine hnm sayesinde çimlendiririm. Ama seneyi bekleyemem dedim ve izmir üçyol camiinin sokağındaki çiçekçiden iki tane selluka aldım. Şimdi benim de SELLUKAM var
230588
Pencereye doğru sarılmış sellukalar
230589

şimdi benim asıl öğrenmek istediğim. İkigün içinde çardağım bitiyor iki sellukayıda çapraz köşelere şimdi bu ayda dike bilirmiyim.?

Yanlış anlamadıysam saksıda aldığınız selluka fidelerini bahçeye, toprağa geçirebilir miyim diye soruyorsunuz:) Elbette saksı toprağını dağıtmadan , güneş alabileceği, kuytu bir yere dikebilirsiniz. Güle güle büyütün:)

memet
03-07-2011, 17:40
Maki01, gördüğünüz çiçek değil dal sürgünü, çiçek küçük toplar biçiminde olaca konları görünce ayırd edeceksiniz.

ceromaya
09-07-2011, 17:47
geçen sene Kalambaklı'nın gönderdiği yedi adet tohumdan hepsi çimlenmiş fakat sadece iki tanesi kışı atlatabilmişti. nihayet açmaya başladılar, üzerlerinde de bir dolu tomurcuk var:)

fooflower
11-07-2011, 15:57
Yanlış anlamadıysam saksıda aldığınız selluka fidelerini bahçeye, toprağa geçirebilir miyim diye soruyorsunuz:) Elbette saksı toprağını dağıtmadan , güneş alabileceği, kuytu bir yere dikebilirsiniz. Güle güle büyütün:);

Aynen anladığınız gibi sayın acemifüsun; Bu tür dikimler veya çelik almaktan hep korkarım ya yanlış bişey yapar da çiçeği kaybederim diye. Yine aynı şeyi düşünüyorum hava çok sıcak toprak daha da sıcak. Kökleri yakarmıyım acaba diye dikimi sezonun da yapsam daha mı sağlıklı olur.Yapsaydım etseydim diye öleceğim bi gün......

memet
11-07-2011, 16:06
Saksıyı iki gün sulamayın gölge bir yerde dursun, susuzluktan da yanmasın, sonra olduğu gibi toprağa alıp üzerini bir kaç gün gölgeleyin. Selluka oldukça dirençli, sorunsuz adapte olur.
Zaten eskisi gibi değil artık herkeste tohum oluyor.

fooflower
13-07-2011, 10:51
Selluka için yaptığım düzenek.Ayy şimdi fark ettim ipleri ne kadar özensiz yapmışım.rastgele olmuş. Göz zevkinizi berbat ettiğim için özür arkadaşlar..plansız olunca böyle oluyormuş.......

233824

Birol Ketenci
14-07-2011, 13:51
Bu yıl tohumdan yetiştirdiğim sellukamın yaprak diplerinden çıkan oluşumları çiçek tomurcukları sanmıştım ancak daha sonra onların sürgün filizi olduğunu öğrendim. Bugün farkettiğim oluşumlar biraz farklı, bu defa çiçekler geliyor gibi :)
234037
234038

artemisia10
19-07-2011, 20:56
Tomurcuklar görünmeye başladı çok heyecanlandım hepsi açmayı başarır umarım fotoğrafı çektim ama sabah iki tanesi düşmüştü ama her yeri tomurcuk dolu :)
235129235130

zeyuna
26-07-2011, 12:20
Memet Bey,

Sellukamın durumu oldukça iyi görünüyor. Aşağıdaki fotoğraf 2 hafta kadar önce çekilmişti, şimdi boyu üst kat penceresine kadar geldi. Sanırım 3,5-4 metre civarı oldu.
236633
Forumda bir arkadaşa çelik için söz vermiştim ama filizleri bu haliyle çeliğe uygun değil sanırım. Yapraktan (yaprak damarları çizilerek) köklendirmeyle ilgili bir çalışmanızı okuduğumu hatırlıyorum (siz olduğunuza çok eminim diyemiyorum). Ben de denemek isterim, ama yazıyı tekrar bulamadım. Bunu deneyen siz miydiniz? yöntemin adı neydi yardımcı olabilirseniz çok mabule geçer.. :)

memet
26-07-2011, 12:26
Yapraktan köklendirem denemedim. Taze sürgünler dışındaki dallardan kolayca kökleniyor. Herhangi bir dalı budarsanız beş altı çelik almak mümkün.

zeyuna
26-07-2011, 12:59
Evet soruyu sordum ya bir kere, hemen buluverdim :) Sn. Todor imiş. Ben yine de çelik almadan birkaç fotoğraf ekleyeyim, çünkü ana dalı bile henüz 3-4 mm kalınlığında. Sadece dibe yakın yerler odunsu veya yarı odunsu halde.

İnşallah çiçeklerini de göreceğiz. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler..

aukesen
26-07-2011, 20:35
Arkadaşlar elimde iki fide var tohumdan çimlendirdim ancak yavaş büyüyorlar gibi geliyor bana 15-20 cm boyundalar 1 aydır yarı gölge bir yerde duruyor güneşli yere mi alsam **** saksılar 8-10 cm çaplı falan büyük saksıya mı alsam diyorum alırken sıkıntı olur mu **** böyle kalsın mı zaten 2 adet var zor çimlendirdim nedense şimdilik cesaret edemiyorum

memet
27-07-2011, 18:14
Arkadaşlar elimde iki fide var tohumdan çimlendirdim ancak yavaş büyüyorlar gibi geliyor bana 15-20 cm boyundalar 1 aydır yarı gölge bir yerde duruyor güneşli yere mi alsam **** saksılar 8-10 cm çaplı falan büyük saksıya mı alsam diyorum alırken sıkıntı olur mu **** böyle kalsın mı zaten 2 adet var zor çimlendirdim nedense şimdilik cesaret edemiyorum

Selluka güneşi sever. Saksı çapına göre yine iyi büyümüş. On litreden ufak saksılarda önermiyoruz.

refiye
27-07-2011, 21:13
merhabalar.... yaklaşık 1 ay önce 20cm olarak hediye gelen sallukayı o zamana kadar hiç tanımamıştım.hatta adını bile ilk defa duymuştum. şu anda küçük bir saksıda olmasına rağmen 1metre kadar uzadı. şimdiii sormak istediğim şu;
ben bu sallukayı büyük bir saksıya alsam ve güneşe koysam olurmu?? yokssa bunun için geçmi kaldım???

memet
28-07-2011, 15:10
merhabalar.... yaklaşık 1 ay önce 20cm olarak hediye gelen sallukayı o zamana kadar hiç tanımamıştım.hatta adını bile ilk defa duymuştum. şu anda küçük bir saksıda olmasına rağmen 1metre kadar uzadı. şimdiii sormak istediğim şu;
ben bu sallukayı büyük bir saksıya alsam ve güneşe koysam olurmu?? yokssa bunun için geçmi kaldım???

Saksı boyutu ne kadar. Toprağı dağıtmadan değiştirme yapılabilir aslında.

refiye
28-07-2011, 19:21
Saksı boyutu ne kadar. Toprağı dağıtmadan değiştirme yapılabilir aslında.

sevgili Memet,
bana gönderen arkadaş salluka ve daturayı gönderdi bana. ben ikisinide ilk defa görmüş ve duymuş biri olarak yeni gelen çeliklerimi tutsunlar da ölmesinler diye küçük bardaklara ya da 1-2 çiçeği bir saksıya ekerim.. salluka ve datura 15cm çapında bir saksıya ektim :((

memet
28-07-2011, 19:43
Selluka için onbeş santim saksı çok ufak. Yere dikemiyorsanız on litrelik bir saksı gerekir.
Kışa girerken soğan yapacak ufak saksıda bunu yapamıyor.

aukesen
30-07-2011, 11:09
öncelikle saksıyı keserek çıkarayım
ikisini büyükçe bir saksıya dikeyim yapacak birşey yok yoksa büyümeyecekler sanırım bir sıkıntı olmaz teşekkürler

Sevgi Durul
31-07-2011, 16:01
Bilen arkadaşlar, cevap verirlerse memnun olurum. Bu oluşum tomurcuk mu olacak? Teşekkürler...

237562

maki01
31-07-2011, 16:16
Bu oluşum yeni bir sürgün sevgili SDurul, ben de tomurcuk peşindeyim ama hala bol bol sürgün veriyor.

Bu yaz çiçeğini görebilmemizi diliyorum.

memet
31-07-2011, 18:11
Güneş görsün toprağı nemli olsun yerde ya da büyük saksıda olsun. Onbeş ağustos gibi çiçeklerini göreceksiniz.
Benim haziranda çeliklediklerim o sene çiçeklenmişti.

Gübre vermeyi ihmal etmediğinizi varsayıyorum.

Sevgi Durul
01-08-2011, 13:36
Cevaplarınız için teşekkür ederim, sevgili Maki, sayın memet.

İki sellukamın biri güney, diğeri batı cephede, bahçede. Güneyde olanın gelişimi daha güzel. Gübre olarak, bahçeden getirdiğimiz tavuk gübresi veriyorum. Hava sıcak olduğu için her gün suluyorum. Umarım açarlar. Sevgiler... Saygılar...

aukesen
07-08-2011, 23:22
sellukalarımı 20 lt'lik saksıya köy toprağı ve gübre ile dikince şahlandılar maşallah öncesini ve sonrasının fotoğraflarını koyarım çok güzel oldular kışa baya gelişirde sorunsuz atlatırlar inşallah

yazsonu
12-08-2011, 17:55
Sellukalarım halen çiçek açmadılar.
12 Ağustos 2011

3-4 günde bir suluyorum.
bahcenin değişik yerlerine 7-8 fide dikmiştim. Değişik ortamlarda gelişmelerini izlemek ve şansımı artırmak için.

Acaba gecikmesi normal mi ?

memet
12-08-2011, 18:05
Dört gün sulama için biraz seyrek toprak mı kurumuyor. Yaz boyunca gübrelemeyi nasıl yaptınız. Güneş alan yerlerde mi sellukalar.

maki01
12-08-2011, 18:47
Benim sellukamda da hala çiçek belirtisi yok ama üzeri niye geldiklerini anlayamadığım yabani arı dolu.

Bir kez yarasa gübresi ve düzenli olmamakla birlikte farklı oranlar içeren kimyasal gübreler kullandım. Toprak harcına keçi gübresi eklemiştim. Benim sellukamda besin eksikliği olduğunu sanmıyorum. Saksısı 20 litre civarında.

Saksıda yetiştirilenler daha geç mi açıyor?

sevim.K
12-08-2011, 18:52
Sellukam geçen yıl bu zamanda çiçeklenmişti. Bu yıl henüz çiçekte yok tomurcukta. Yağmurlar başladı bizim memlekette. İnşallah çiçekleri görmeden yaz bitmez.

artemisia10
12-08-2011, 19:01
Benimkinde tomurcuklar hiç büyümüyor gibi sürgünler uzuyor. Tomurcuklar büyümüş olsaydı şiddetli rüzgara da dayanamazlardı herhalde.

Hülya
12-08-2011, 19:10
30 Nisan İzmir toplantısında ,arkadaşlarımız; Sevgili Acemi Füsun ve Sayın Memet 'in verdiği fidelerim de benim de çiçek,tomurcuk belirtisi yok.
Füsun hanımın verdiği fideyi APT. küçük bahçesine dikip,balkonuma doğru yönlendirdim.
Gövdesi kalın ve hızlı gelişti.Çiçek belirtisi yok,filizler veriyor.
Memet arkadaşımızın verdiği fide balkonda ,büyükçe bir saksıda (aynı saksının eşinde tohumdan yetişen fide var. O daha geç gelişti ve daha küçük.)
Hiç bir fide de çiçek belirtisi yok.
Sabahtan akşam gün kavuşana kadar güneşli bir ortamda yaşıyorlar.

Beni bu güzel çiçeğin sahibi yapan,Füsun Hanım ve Memet beye teşekkürler,
Çiçekli günleri de görürüz inşallah.
Belki bayram hediyesi olarak açarlar çiçeklerini :)

Hülya
12-08-2011, 19:29
Balkondaki selluka

Hülya
12-08-2011, 19:33
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=239991&stc=1&d=1313170271

Tohumdan yetişen fide.Büyüyor .Daha yavaş.:rolleyes:

memet
12-08-2011, 19:41
Benim sellukalar salkım salkım çiçek dallar sarkıyor ağırlığından.

Demek isterdim de iki kökten biri bu hafta başı canlandı kurudu sanmıştım. Yeni sürgün verdi. Diğeri de gelişmedi bu sene.

Sevgi Durul
12-08-2011, 21:58
Benim sellukalar da bu sene tohumdan yetişti. Bahçedeler. Sabah güneşi gören, iki buçuk metre kadar uzadı, ama çok cılız. Açmasını bekliyorum.

Yılmaz Yalçın
12-08-2011, 22:32
Benimkilerde bir türlü gelişemedi.Bu yıl iyi güneş alan yere dikmeme rağmen nedense gövdesi hala kalınlaşmadı oysaki geçen yıl epey gelişmişti bu zamanda..

aukesen
13-08-2011, 03:18
gelişememe sorunundan bende şikayetçiydim saksıyı büyütünce coşmaya başladılar maaşallah şimdi uzama eğilimindeler bakalım hayırlısı

yazsonu
13-08-2011, 11:16
Sn memet

Sulama işlemi benim için yıllardan beri önemli bir sorundur. Saksı olsun bahçede olsun toprağın üstü kuruyunca bitkiyi susadı sanıp erken sulama hataları yapardım. Biraz da bitkinin üzerine gereğinden çok titizlenmekten kaynaklanıyor. Açıkçası erken sulama benim bir hastalığımdı.

Bunu önlemek için basit bir nemölçer cihazı aldım. Bahçenin su isteyip istemediğini bununla kontrol edip sulama yapıyorum. Yine de içim içimi yiyor aman sulama gecikmesin diye çırpınıyorum.

Yıllardan beri verim alamadığım başta sellukanın optimum sulanması için dikkat ediyorum.

Mayıs ayında toprağı bir çuval koyun gübresi ile bir kaç kez belleyerek zenginleştirdim. Kabarttım havalandırdım diktim. Şu anda boyları 3 metreyi bulanlar var. Işık ihitiyacında aldanmayayım diye 10 fideyi, değişik yerlere diktim.

Bir ara kırımızı örümceğe yakalananlar oldu hemen hepsini ilaçladım, hastalık söndü, yapraklar yeşil ve çok. Hatta birini 2 metere boydan kestim yan dalları versin diye, verdi de.

Gelecek yıl bir iki karış boya ulaştığında tepesini kopartıp erken yan dallar vermesini sağlasam nasıl olur diye, sizin gibi deneyimlilere sormak istiyorum. Koparmayınca hiç yan dal vermeden 3 metre ip gibi uzayıp gidiyor.

Sık sık gübreleme gerektiğini biilmiyordum. Toprak oldukça gübreli. Azotlu versem çiçek açması hepten gecikir, fosforlu versem çiçeğe geçer ama bitkinin sağlığı bozulur mu bilmiyorum. İmdat der gibi deneyimili dostlardan bilgi bekliyorum. Önerilere uyarım...

Saygılarla...

kalambaklı
13-08-2011, 12:29
Sayın birbay, anladığım kadarıyla selluka'larınız bol güneş görmüyor ya da çok geç diktiniz.
Aşağıda geçen yıl diktiğim sellukanın bu günkü durumu ve hiç bir şekilde müdahale etmedim, bence bırakın özgürce kendi halinde büyüsün.
Önerim, gelecek yıl kuytu ve bol güneş gören yerlere dikmeye çalışın, göreceksiniz aynı yıl çiçeklenecektir.
240101

yazsonu
13-08-2011, 12:51
Bu neeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!

Orman gibi.......

Kıskanrmadım ama imrendim.

Benimkilerin 5 tanesi 11.00 den gün batımına kadar tam güneş. İp gibi ve zayıf.
Aksine saat 15.00 den gün batımına güneş görenler dallı ve yaparaklılar.

Gelecek yıl için tam güneş gören bir pencere önü var oraya dikeceğim.

Suna
15-08-2011, 19:13
Çelikten yetiştirdiğim selluka tohumdan yetiştirdiğime göre daha daha hızlı gelişiyor tohumdan yetiştirdiğim tek dal uzuyor çiçek tomurcuğu yok . çelikten yetiştirdiğim devamlı yan dal veriyor ve tomurcuklu birkaç güne kadar çiçek açar diye umut ediyorum ama tomurcuklar çok yavaş gelişiyor.
ÇELİKTEN YETİŞEN.

artemisia10
15-08-2011, 21:23
Üç tomurcuktan biri açmıştı sonuçta çiçeği gördüm ya...
240715

kalambaklı
17-08-2011, 16:10
Sevgili arkadaşım, bir hafta sonra arzu edersen bir demet selluka çiçeği vereyim vazo'ya koy ve evini mis gibi kokutursun.

240930

240931

maki01
18-08-2011, 13:04
Selluka Adana'da da çiçek açıyor. Bugün ilk tomurcuğu gördüm :)

241091

Hhatice
18-08-2011, 13:08
Selluka Adana'da da çiçek açıyor. Bugün ilk tomurcuğu gördüm :)

241091

Tebrikler arkadaşım .Benim de 2 yaşında oldu Sellukam ama henüz çiçeğini göremedim .Başına gelmeyen kalmadı .Unlu bit ,örümcek ne arasan hepsine yakalandı .Her seferinde yapraklarını döktü .Gövdesi kalınlaştı ama bir türlü çiçeklenemedi :(

maki01
18-08-2011, 13:19
Teşekkür ediyorum arkadaşım, sellukalarımız aynı kaderi paylaşmış. Özellikle kırmızı örümcek ve beyaz sinekle ben de çok mücadele verdim.

Dün tomurcuk aranıp bulamayınca bu sene de açmayacak diye düşünmüştüm ama bugün tomurcuğu görünce çok mutlu oldum. Senin sellukanda da fark edemediğin tomurcuklar olduğundan eminim :)

maki01
18-08-2011, 13:30
Sellukamı 1.5 sene öne sevgili Saim Ergin 6 aylık bir fide olarak hediye etmişti. 20 litrelik bir saksıya köklerini zedelemeden aktardım. Ya baştan toprağı az koydum ya da zamanla toprak azaldı. Şu anda saksıda 10-15 cm kadar boşluk var. 2 konuda yardım rica ediyorum.

1.Toprak ilave edebilir miyim?

2. İlave edilebilirse toprak altında kalan yaprakları kesmem gerekiyor mu?

Teşekkürler...

241098

Hhatice
18-08-2011, 13:47
Sellukamı 1.5 sene öne sevgili Saim Ergin 6 aylık bir fide olarak hediye etmişti. 20 litrelik bir saksıya köklerini zedelemeden aktardım. Ya baştan toprağı az koydum ya da zamanla toprak azaldı. Şu anda saksıda 10-15 cm kadar boşluk var. 2 konuda yardım rica ediyorum.

1.Toprak ilave edebilir miyim?

2. İlave edilebilirse toprak altında kalan yaprakları kesmem gerekiyor mu?

Teşekkürler...

241098

Toprak ilave edebilirsin. Bende ilave ettim .Toprak altında kalan yaprakları makasla kestim .

Orhan Özbilgiç
20-08-2011, 10:17
Saim Bey, iki yıl önce banada hediye etmişti. Büyük bir saksıya aktarıp, toprağa gömmüştüm. Geçen yaz çok muhteşem çiçeklendi. Aralık ayında, budayıp içeri aldım. Burada birine toprağı çok kurursa az az su vermesini söyledim. Aşırı su verdiği için kök çürümüş.
Bu yıl onun tohumlarından, birkaç yerde ve yine aynı saksıda yetiştirdim. Hepside çiçeklenme aşamasına geldiler. Saksıyı yine kışın içeri alacağım. Diğerleri dışarıda yaşam mücadelesi verecekler. Bakalım sonuç ne olacak?

Bu arada, sellukalarımdan biri ilk çiçeğini verdi.;)

241809

241810

günebakan
20-08-2011, 12:14
Senden aldığım tohumların çogunluğu çimlendi ve büyümeye başladılar daha büyük bir saksıya aldığımda ve çubuğa sardırdıktan sonra uzayan uçlar kuruma yaptı. Şimdi uzamıyor ama ölmedi de neden acaba Orhan abiciğim bir fikrin var mı acaba?

Orhan Özbilgiç
20-08-2011, 14:50
Senden aldığım tohumların çogunluğu çimlendi ve büyümeye başladılar daha büyük bir saksıya aldığımda ve çubuğa sardırdıktan sonra uzayan uçlar kuruma yaptı. Şimdi uzamıyor ama ölmedi de neden acaba Orhan abiciğim bir fikrin var mı acaba?

Sevgili günebakan;
Sanırım yaz ortalarında saksı değiştirdin. Genellikle yazın (Bazen günde 5-10 cm büyüdükleri bir dönemde!) yapılan her türlü yer değişiklikleri, tüm bitkileri olumsuz etkiliyor. Toprağın yapısı, bitkinin güneşe bakma açısı ister istemez değişiyor. Bu da adaptasyon güçlüğü yaratıyor.
Bitki kurumadığına göre, yeni yan sürgün veya sürgünler vererek, gecikmelide olsa yaşamını sürdürecektir. Kanısındayım.

vehbi
25-08-2011, 09:40
Sn kalambaklı ve sn Aysiş'in göndermiş olduğu tohumlardan yetiştirdiğim selluka devamlı gelişiyor gayet iyi inşallah çiçeğinide görürüz,(altı ad. arkadaşlara fide halinde dağıtıldı) teşekürler.

sedimedikedi
28-08-2011, 18:00
Merhaba ben de yeni üyeyim ve Haziran ayında 7-8 cm olarak elime gelmiş 3 adet selluka fidem var.Üçü de aynı saksıda.İki tanesi 1 metreyi geçti fakat 3.sü henüz 40 cm kadar.Ne zaman çiçekleneceği ile ilgili tecrübeli arkadaşlardan bilgi almak istiyorum.
Sanırım saksı da biraz küçük.Saksıyı ne zaman değiştirmeliyim?

aukesen
31-08-2011, 18:59
mümkünse hemen yap bende değiştim ne kadar büyük saksı okadar çabuk büyüme (ne kadar ekmek o kadar köfte gibi oldu) ve besin takviyesi güvercin,tavuk,yarasa ne bulursan sonrada humik asit bunlarla birlikte coşacaktır.

Zafer İnandıklı
31-08-2011, 21:26
Bu yıl tohumdan yetiştirdiğim sellukaların üçünü evimizin güneye bakan duvarının dibine diktim.
Bu günkü durumları. Çok yakında çiçeğini görüp, kokusunu duyacağız.

bettyycim
02-09-2011, 11:51
Benim de Ocak toplantısında Sevgili Kirazdan çelik olarak aldığım Selluka, saksısınin minnacık olmasına inat tomurcuk verdi, bu çiçeği ilk kez göreceğim için çok heyecanlıyım :D

royalguard
04-09-2011, 15:51
arkadaşlar ben selluka tohumlarını önce jilet ile kazıdım sonra 24 saat suda beklettim gayet guzel şiştiler sonra da ektim(2 hafta oldu ekeli)..hala bir hareket yok tohumlardan topragı kürdan ile birazcık kaldırdım ektiğimden daha da şişik halde duruyorlar..lütfen yanlış zamanda ektin o tohumlar çıkmaz gibisinden birşey demeyin =) çıkacak ise eğer daha ne kadar beklemem gerekiyor ?

memet
04-09-2011, 16:16
Yanlış zamanda ektiniz, umarım sonuç elde edersiniz.

Bu cümleyi ilk selluka tohumunu bulduğumdan beri kaç kere yazdım kimbilir. Sonbahar sizin orada etkisini hissettirmeye başlıyordur. Tohum ekmek için o çok geç/ çok erken.

Hiç bir tohumu çıkacak mı diye eşelemeyin.

vehbi
06-09-2011, 10:16
Nihayet selukamız çiçek açmaya çalışıyor,boyu yedi sekiz metreyi buldu çok hızlı büyüyor,tohum gönderen(Kalambaklı-Aysiş) arkadaşlara çok teşekkürler.

royalguard
06-09-2011, 11:22
Yanlış zamanda ektiniz, umarım sonuç elde edersiniz.

Bu cümleyi ilk selluka tohumunu bulduğumdan beri kaç kere yazdım kimbilir. Sonbahar sizin orada etkisini hissettirmeye başlıyordur. Tohum ekmek için o çok geç/ çok erken.

Hiç bir tohumu çıkacak mı diye eşelemeyin.

teşekkürler. memet açıkcası daha sonbahardan eser yok ankarada hala yaz resmen sadece geceleri serin oluyor onda da tohumları evin icinde tutuyorum. bu yanlış zamanlamaya göre tohumların hala çıkma şansı var mıdır? yoksa eğer uygun zaman nedir?

memet
06-09-2011, 17:05
Tohumlar şimdi çıksa bile , bu sarmaşık kışın kuruma eğliminde, sizin tohumlar yeni canlanmış olacak. Kışın canlı tutsanız da bahara yorulmuş olacaklar. Çıkabilir tohumlar da kışın nasıl koruyacaksınız o daha önemli olacak.

oxygene
06-09-2011, 18:40
Sonunda açtı :)

kalambaklı
07-09-2011, 11:48
Benim sellukalardan bir tanesi limon ağacımı istila etti, sonuç felaket kış sonu dallarını oldukça fazla budayacağım.

royalguard
07-09-2011, 14:33
Tohumlar şimdi çıksa bile , bu sarmaşık kışın kuruma eğliminde, sizin tohumlar yeni canlanmış olacak. Kışın canlı tutsanız da bahara yorulmuş olacaklar. Çıkabilir tohumlar da kışın nasıl koruyacaksınız o daha önemli olacak.

ev içinde yapabilirsem mini sera ortamında..kışın muhafaza etmek sorun değil mesele tohumların harekete gecmesi bir an önce bugun ekeli 2 hafta oluyor

maki01
07-09-2011, 16:03
Tekrar sorusu olabilir, kusura bakmayın lütfen.

Tomurcuk vermesi ile çiçeğin tam olarak açması arasındaki süre kaç günü buluyor ?

oxygene
07-09-2011, 16:16
Tekrar sorusu olabilir, kusura bakmayın lütfen.

Tomurcuk vermesi ile çiçeğin tam olarak açması arasındaki süre kaç günü buluyor ?

Tam saymadım adncak 2 haftadan 1-2 gün fazla sanırım. Tomurcuklar epey şişiyor sonra kıvrılıyor ve dışı hafiften mor rengi alıyor ve bir sabah kaltığınızda müthiş kokusu ve görkemiyle karşınıza çıkıveriyor :)

jineop
07-09-2011, 19:50
Sevgili Saim Abinin verdiği sellukam nihayet açıyor. Teşekkür ederim.
Kokusunu ve kendisini çok merak ediyorum.

Zafer İnandıklı
09-09-2011, 22:21
Sellukalar renklenmeye başladı.

lord6
11-09-2011, 16:52
selukam nihayet eylül ayında çiçek açtı :)))

oxygene
13-09-2011, 18:37
Bu yaz başı sitede yaklaşık 10 adet selluka fidesi dağıttım. Sevgili farezya ve oxygene hariç hiç birisinden bilgi alamadım:)

Sn. Acemifüsun yukarıda eklediğim resim sizin vermiş olduğunuz fidenin şimdiki halidir :) fırsat buldukça da kokluyorum ve size teşekkür ediyorum.

Bir sorum olacak; benim çiçekler açılıyor sonra sararıp dökülüyor tohum veren daha hiç olmadı. Tohum vermesi için özel bir uygululama yapmam gerekiyor mu?

memet
13-09-2011, 18:39
Bir sorum olacak; benim çiçekler açılıyor sonra sararıp dökülüyor tohum veren daha hiç olmadı. Tohum vermesi için özel bir uygululama yapmam gerekiyor mu?
Yaz boyunca nasıl gübre verdiniz?

oxygene
13-09-2011, 18:58
Yaz boyunca nasıl gübre verdiniz?

Yavaş yarayışlı gül gübresi ile bir miktar tavuk gübresi verdim bol bol da sulama yaptım.

acemifüsun
13-09-2011, 19:40
Sn. Acemifüsun yukarıda eklediğim resim sizin vermiş olduğunuz fidenin şimdiki halidir :) fırsat buldukça da kokluyorum ve size teşekkür ediyorum.

Sevgili oxygene ellerinize sağlık:) Uzun yıllar bol bol çiçeklerini görüp, koklayın:) Tohum bağlaması için kulak temizleme çubuğu ile tozlaştırma yapabilirsiniz.

memet
13-09-2011, 20:29
Tavuk gübresinde bolca azot var. Çiçek tutması ve tohum bağlaması için fosfor ve potasyum alması gerekirdi.

maki01
14-09-2011, 13:19
Benim tomurcuklar da yarasa ve keçi gübresinden sonra artmaya ve gelişmeye başladı. Çok yakında o muhteşem kokuyu ben de koklayabileceğim :)

Sevgili Saim Ergin'e teşekkürlerimle...

245656

jineop
14-09-2011, 16:50
Sevgili Saim Ergin'e (Ahmeter) binlerce teşekkürler...
Sellukam:D

bettyycim
15-09-2011, 08:44
Benim Sellukam da bugün açtı tabi kokusunu alamadım, çünkü koklayabilmek için sandalyeye çıkmam gerek :( sabah sabah tepe üstü aşağı uçmayayım diye koklamadım ama akşam üstü mutlaka koklayacağım :D

artemisia10
15-09-2011, 20:34
Tomurcuklar büyüdü sıra sıra açıyorlar çiçeğin görüntüsü neden bilmiyorum beni çok etkiliyor resimlerden görüp sevmiştim ama yakın olunca neden sevdiğimi daha iyi anladım... ve koklamaya doyamadım... Sevgili Saim Ergine bu güzelliği paylaştığı için sonsuz teşekkürler...
245863

zeyuna
17-09-2011, 09:06
Memet Bey, henüz tam açılmadı. Ama, çok büyük bi aksilik olmazsa çiçeklerini biz de görmüş, koklamış olacağız inşallah. :)
246161
246162
tekrar teşekkürler..

jineop
23-09-2011, 11:38
Sevgili Saim Ergin'e (Ahmeter) binlerce teşekkürler...
Sellukam:D

Muhteşem koku, muhteşem görüntü ...
Unutulmaya başlanmışken bir sürü bahçede Ahmeter sayesinde tekrar boy gösteren bu çiçek nasıl sevilmez.

Sevgi Durul
23-09-2011, 14:11
Bu da benim güzelim.:p Biraz yüksekte ve tek olduğu için kokusunu alamadım.

247484

zeyuna
24-09-2011, 08:46
Çok teşekkürler Sn. Lir :)

Sn. sakagun, düşen çiçeklerden birine de ben de aynı şeyi yaptım, "bu nasıl güzel bir kokuya dönüşecek acaba" diye de hayıflanmıştım :)

Ama en sonunda açtı çiçeklerimiz. Evdeki herkes hayran kaldı. Hatta özellikle memet bey e teşekkürlerini iletmemi istediler.

Ben kokusunu küçükken kullandığım kokulu kalemlere benzettim. Hani kalemtıraşla açtıkça kokan tahta kalemler ..

Ankara da tohum yapabilecek mi gerçekten merak ediyorum. Burada havalar hızla serinlemeye başladı. Yağmur da yağarsa bundan sonra çok çabuk buharlaşamaz gibime geliyor. Bu da tohumlar için iyi olmaz sanırım değil mi?

artemisia10
24-09-2011, 11:41
Daha önce benzeten oldu mu bilmiyorum ama ben akasya çiçeği kokusuna benzettim bir kişi daha direk aynı yorumu yaptı koku hastası bir kişi olarak aralrında çok az bir ton farkı olduğunu düşündüm sanki daha tatlı daha ferah bana öyle geldi.

missmenas
25-09-2011, 11:47
Nihayet benim sellukamda açtı bu 2. yılı ve 2. çiçeklenmesi. Bu yıl tohum bağlarmı bilemiyorum, karıncaları uzaklaştırmak için ilaç kullanmadım, tohum oluşması için karınca gerekiyormuş galiba biryerlerden duymuştum ne derece doğru bunuda bilemiyorum, tohum oluşursa Sitenin bütün bahçesine selluka çimlendirip dikeceğim.
Muhteşem bir kokusu var....
247835
247836
Bunlarda Benim sabah şekerlerim:p bunlarda başka güzel kokuyor çiçeklerim kadar güzel ve sevimliler:D
247837

maki01
27-09-2011, 13:29
Adana'da hiç bilinmeyen bir çiçek olduğu için her koklayan kokusunu farklı bir çiçeğe benzetiyor. Son koklayan "Sümbüle benziyor" dedi ben de "Her güzel kokudan bir iz var" diyorum :)

Bu güzel çiçekle buluşmamı sağlayan Saim Ergin'e saygı ve sevgilerimle...

248341

248342

248343

kalambaklı
27-09-2011, 15:35
Ülkemizdeki mevsim değişiklikleri çiçeklere de yansıdı, benim sellukalarım tohum kapsülleri yapmaya başladı.

248391

fmerry
28-09-2011, 14:20
Merhaba,

sellukalarımı bu sene tohumdan yetiştirdim.Boyları 1m kadar oldu biri saksıda diğerini 1 ay önce bahçeye ektim ama çok gelişim göstermedi.Malum önümüz kış bahçedekini saksıya geri alıp evde mi koruyayım? soğuk zarar verirmi

teşekkürler

memet
28-09-2011, 18:30
Kışın köküne malç uygulamayı deneyebilirsiniz.

memet
05-10-2011, 15:39
Saksıdaysa kış gelirken korunaklı bir yer alın. Seneye canlanınca etkili bir gübrelemeye başlarsınız. Çiçekler artık seneye.

maki01
05-10-2011, 19:10
Bir yandan yeni tomurcuklar açarken diğer yandan sararıp dökülmeye başladılar. Çiçek sapları canlı ve yeşil. Tohum oluşacak mı anlayabilmiş değilim.

Her çiçek demetinden bir fasulye mi oluşuyor?

Sevgi Durul
06-10-2011, 00:01
Sevgil Maki, her çiçek kıvrımından bir fasulye oluşuyor. Benimkinde şimdilik iki fasulye var. :)

memet
06-10-2011, 03:01
Çiçek dökülürken, eğer tohum bağlayacaksa fasulyesini görmeye başlarsınız. Sadece çiçek sapı varsa tohum yok.

artemisia10
06-10-2011, 11:09
Hafta sonu sellukamı görmeye gittim körfezde bıraktım :( ... Nerdeyse tüm tomurcuklar açmış veya açmak üzereydi. Yalnız çiçeklerin sapları kalmıştı sanırım bu kadar geç açınca tohum oluşturma şansı da olmayacak.

249732249733

e1hun
08-10-2011, 14:14
Mart ayında sayın kalamaklı tarafından dağıtılan selluka tohumlarımdan nihayet geçte olsa sonuç alabildim yaklaşık 3 m boya erişen bitkiden sadece 1 yerden çiçeklenme yaptı ama buna şükür inşallah seneye daha güzel olacak :) Teşekkürler kalambaklı :)

karalale
08-10-2011, 17:43
Merhaba, bende bu güzelliği sonun da gördüm. Yaklaşık 5 metre uzayan sellukam da tek salkım da sadece 4 çiçek oldu.:D Başka bir fide de sadece tek tomurcuk var. Bu kadarı bile yetti valla. Tohum olmuycana göre, kökleri iyi korumalıyım ki seneye daha çok çiçek görebileyim. Yoksa Yunanistan dan tohum ısmarlamam gerekecek. Toprak üstünden ne kadar budama yapmam lazım acaba? Çelik denemeside şart... Bunlar da benimkiler...

memet
08-10-2011, 17:49
Budamayın bırakın kendisi kurusun. Saksıdaysa, Almanyada ise kışın korumaya alın.

Neden Tohumu başka ülkelerden arayasınız?

karalale
08-10-2011, 18:08
Sevgili memet, kurumasını beklerken, ani gelen don olur da kaybederim diye korkuyorum. Kışın tüm kökleri bir saksıya toplayıp, özel örtü ile sarıcam. Bodrumumuz, ısıtmalı değil. Ne ve nasıl yapmam gerektği konusun da ben de karasızım. Kesinlikle bu güzelliği kaybetmek istemiyorum. e-bay üzerinden sadece Yunanistan da bulabilmiştim. Alakanız için teşekkürler, selamlar...

memet
08-10-2011, 18:14
Anladığım kadarıyla yerde dikili. Gövdesi kurumaya başladığında saksıya alabilirsiniz soğanını.
Torf kompost gibi bir ürün içinde koruyabilirsiniz. Donlar olmadığı sürece kökler korumalı ve ısıtılmayan bir ortamda yaşayabilir.

Forumda arkadaşlar tohum paylaşıyor. Ben ilk yıllarda bolca tohum dağıtmıştım şimdi herkeste tohum var.

karalale
08-10-2011, 18:42
Hem saksı da, hem de yerde var. Saksılar epey büyük. Toplam on kök. Kimi 5 metre uzadı, kimi yarım metre yok. Tabii bunun suçlusu da benim. Kışın yeşerttik, bahara yorgun soktuk selluka yı.:( Birde lablab la aynı saksıyı paylaştı kimi. Gelişimi etklienmiş olabilir. Olmazsa iki kökünü ev içinde korumaya alırım. Önümüzü kış tutalım, yaz çıkarsa bahtımıza ;) demiş büyüklerimiz, tekrar teşekkürler....

aukesen
08-10-2011, 21:33
Adana da havalar iyi giderse seneye aynı bitkiyle devam edebiliriz gibi geliyor veya mutlaka budama yapılmalı mıdır çiçek de göremedim budama yapmak daha mı sağlıklı olur

maki01
08-10-2011, 23:45
Ben budamıştım sevgili aukesen. Baharda dipten sürgün ve Eylül ayında çiçek verdi. Tohum kesesi için seneyi beklemem gerekecek gibi :)

Sevgi Durul
08-10-2011, 23:53
Anladığım kadarıyla yerde dikili. Gövdesi kurumaya başladığında saksıya alabilirsiniz soğanını.
Torf kompost gibi bir ürün içinde koruyabilirsiniz. Donlar olmadığı sürece kökler korumalı ve ısıtılmayan bir ortamda yaşayabilir.

Sayın memet, soğanını saksıya aldığımızda, ısıtılmayan ortamda sulama yapılmalı mı?

Bu bilgiyi öğrenmek benim için iyi oldu, teşekkürler. Yoksa iki kök sellukamı gözden çıkaracaktım.

memet
09-10-2011, 04:07
Bu kış ben de yerde duran sellukalarımı saksıya alacağım. Soğuklar ve bulunduğu yerdeki rüzgar zarar veriyor.
Yerde kalsaydı kış boyunca toprak ıslak olacaktı. Saksı toprağını da bu yüzden nemli tutmaya çalışırım. Tamamen kurumasına izin vermem. Çok da sulamam.
Soğan deyince lale soğanı gibi bir şey değil çünkü. Kalınlaşmış bir kök yapısı var.

aukesen
09-10-2011, 13:32
Ben budamıştım sevgili aukesen. Baharda dipten sürgün ve Eylül ayında çiçek verdi. Tohum kesesi için seneyi beklemem gerekecek gibi :)

aslında çiçeğini de göremedim budamaya elim varmıyor desem yeridir okadar büyüdü canlandı uzayıp gidiyor çok yıllıkmış gibi devam etsin istiyorum ama olmayacak sanırım havalar iyice soğuyana kadar bekleyeceğim sonra budayacağım

memet
09-10-2011, 16:17
İklimin uygun olduğu yerlerde canlı kalıyor. Genellikle budama gerekmeden kendisi kuruyor.
Gerekli değil budama.

aukesen
09-10-2011, 22:44
İklimin uygun olduğu yerlerde canlı kalıyor. Genellikle budama gerekmeden kendisi kuruyor.
Gerekli değil budama.

kendisi kuruyor derken aynı yerden seneye tekrar büyüyor sanırım soğan benzeri birşey oluyormuş sanırım yoksa tamamen mi ölüyor benim sarmaşık çok fazla soğuk olmazsa bu seneyi çıkarır gibi geliyor

memet
10-10-2011, 06:26
Evet dallar kuruyor toprak altında soğanı canlı kalıyor bahara tekrar canlanıyor. Bazı durumlarda gövde canlı da kalabiliyor. Budama bu nedenle gerekli değil.

aburcuburs
10-10-2011, 17:22
Siteye üye olduktan sonra okuduğum 184 sayfalık form sonucunda çıkardığım notları sizlerle paylaşmak istiyorum ki hatam varsa uyarın, bilgilerimi düzelteyim.

TOHUM DİKİMİ İLE İLGİLİ DERLEDİĞİM NOTLAR 
1-Tohum dikim zamanı çok önemli çünkü,plastik kapta hazırlanan seralar ile tohumu erken çimlendirmiş olup, tohum riske atılmış oluyor, hele ki kışın başında çimlendirildiğin de tohum iyice yorulmuş oluyor. Tohum ekimi 15 şubat- 1 mart arası gibi dikilmeli. Nisan başı en garantili tarih
2-Tohumun sert bir kabuğu vardır.Su zımparası ile sürtüp hafifçe kabuğu zedelemelisiniz veya başka bir şekilde inceltin; törpü kullanan arkadaşlar mevcut. Ancak sakın kaçırıp da öze inmeyin. Tohumun kök ve filiz vereceği bir noktası var (göbeği) orayı zımparalamamanız gerekiyor.
3-Arkasından sıcak Oksijen sulu solüsyona 12 saat tohumlarınızı şişmeye bırakın. Oksijenli sulu solüsyon: 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı eczaneden aldığınız oksijenli suyu karıştırarak yapacaksınız. Tohumları sıcak suya koyup kabın ağzını örtün, kendi yavaşça soğusun, tekrar ısıtmayın, oda sıcaklığında bırakın. Ancak daha geç soğumasını sağlamak için yoğurt mayalar gibi kabın etrafına bir bez sarabilirsiniz. Su sıcaklığı 43-45 C den fazla olursa tohum pişer
4- Her tohumu içine torf koyulmuş ayrı kaba ekin (birer plastik kola bardağı olabilir). Torfu önceden oksijenli su ile yaptığınız solüsyonla sulayın. Can suyunu da bununla verin.
tohum toprağa gömülmeyecek sadece kök salacağı kısmı dik olarak azıcık daldırılıp, tohumun yarısı dışarıda kalacakı. Yani tohum görebilecek şekilde dik olarak toprağa ekilecek bakıldığında tohum gürünsün. Ve çok az toprak kullanılacak.
5- Sulanmasına dikkat edilmeli Her gün 3-4 damla Oksijen sulu solüsyona sulanmalı. Bazı arkadaşlar suya daldırdıkları pamuk sulamışlar.Sulamanın aşırı olması tohumu çürütebiliyor. Toprak bir parça kurumadan su verilmeyecek
6- Çimlendirme kabının sera haline getirmek için;
a)üzerine bir gazete kağıdı onunda üzerine bir cam kapatın.
b) Pet bardağın üstüne altını kestiğim pet su şişesini kapatın (Günde 1 saat havalandırdım).
c) Kapakla kutu arasına birşey sıkıştırıp aralık kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Fakat dikkat edilmesi gereken nokta; Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için. Her gün havalandırılıp terlemeye engel olunmalı. Terlerse damlama yapar, damlayan su toprağı oyar, rutubet iyice artar, mantari hastalıklara meydan açılır. Tohumlar çimlenir çimlenmez kapağı açık tutun. Hava çok sıcak gidiyorsa kapağı açın.
7- Kontrolü eksik etmeyin.Kotiledonu (Tohum çimlenirken ilk çıkan yapraklar farklıdır. Bunlara kotiledon denir.)görür görmez gazete ve cam alınacak Nem kontrol edilecek, tohum kabı kurutulmayacak.

aburcuburs
10-10-2011, 17:22
Filizlenme zamanı;
Şubat ayı ise kalorifer peteğinin yanında, bol ışıklı cam kenarında içerde geçirmesini öneriliyor. Toprağını fazla islak tutmayın 20 derecede bir odanın penceresinde durabilir. Camın altına konulduğunda kendisi ışığa boyunu uzatıyor. Uzun aralıklarla bol su verin. (5 günde 1 bence uygun) Ve soğuk temasından mutlaka koruyun. Tüm öğleden sonra tam güneş almalı. Güney batı konumu ideal.
Mart ve Nisan aylarında camekanlı bir bölmede olabilir.
Ayrıca 3- 4 sulamada bir suyunuza az miktar sıvı gübre karıştırın
Mayıs başında büyükçe bir saksıya aktarıp dışarıya öğlene kadar güneş alan bir yerde bırakılacak
Saksı değiştirme zamanı;
Ayırma işleminde ise toprağı önce bol su ile doyurun ardından eliniz ve bir kaşık yardımı ile yıpratmadan çıkartmaya çalışın. Ana köke zarar vermediğiniz sürece kendisi kılcalları onarabilir.. Ama çok hasar vermeyin çıkarırken gövdeyi koruyun. Sonrasında toprağı bol (sıkı değil), gevşek olan 20 lt lik bir saksıya geçirin ve 2 hafta kadar yerini kıpırdatmadan 3-4 günlük aralarla sulamaya devam edin.. Ayırma işleminden sonra hemen yer değişikliği yapmayın.. Yazı geçireceği son saksıya dikerken yaptığınız toprak harcına koyun gübresi koyulduğu zaman netice çok güzel. Fakat güneşe tamamen teslim etmiyoruz ki yakmasın güzel sellukalarımızı.

Bahçeye dikecekseniz, tavsiyem derince bir çukur açın, toprağını bir kenara atın ve içine drenajı yüksek bir karışım doldurup sellukanızı dikin.. ( Örneğin 4/1 torf. 4/1 bahçe toprağı.4/2- 3,4 mm kalınlığında dere çakılı)

Selluka sahibi arkadaşlar soğuk havalarda gövde ve toprağın birleştiği yeri lütfen bir bezle sarın da donmasın.
Kışın selluka önemli ölçüde kuruyacak. İlkbahara tekrar canlanacak. Bu süre içinde soğuklardan korumamız gerekecek. Kışın onları ne soğuk alacağı, ne de ısıtmalı olup, uykuya dalmasına engel olacak bir ortamda tutmak en iyisi olacak.
Bahceye dikmek arzusunda olanlar var . Kışın içeri alma zorunluğu var saksı şart.
Kasım-Aralık gibi sıcaklığın 10-15 derecenin altına düşmediği
aydınlık bir yerde kışı geçirmesini sağlayın ve nisanda tekrar dışarı çıkarın.

Sulama;
İki sulama arası toprağın kurumasına izin verin. Ancak bu arada iyice de kurumasına, strese girmesine izin vermeyin. Kışın fazla sulamamak gerekiyor, ayda bir sulamak yeterli.
Gübreleme;
1-Düzenli olarak NPK gübre verilmeli, özellikle P ve K oranı daha yüksek bir besin vermek lazım. 2- hümik asit.
3- Çiçek coşturanı topraktan ve yapraklara püskürtme yoluyla verilecek.
4- Amonyaklı su
5- tenekeden saksı tavsiye ediliyor **** saksı içine paslı demir parçaları,
6- Aspirin

Çelik ile yetiştirme;
Çelik alma zamanı en iyi Temmuz 15 den sonra.
Rengi kahverengileşmiş, yani odunsulaşmış dallardan ; kol veya [sürgün] vermeğe başlamışsa hiç çekinmeden 3. boğumun altından kesiniz
2. boğum dışarı da kalacak şekilde 3. boğumu torfa dikiniz.

İlk birinci hafta kabın üzerini örtünüz sonra 2 veya 3 sürgün yaprak verdiğini gördüğünüz zaman üzerini açabilirsiniz.

Çeliği karton saksıya dikmesi öneriliyor, çünkü 2 ay sonra normal saksıya alınıp kışın evde muhafaza edilecek.

aburcuburs
10-10-2011, 17:25
Ayrıca anlamadığım bir konu var daha önce yanlış hatırlamıyorsam Ahmeter bey, şöyle demişti;"Bitkinin dikilmiş olduğu plastik saksıyı her tarafından , mangalda kullanılan demir şiş veya kalın örgü şişini ocakta kızdırıp plastik saksıyı deliyorsunuz dikkat fazla delip köklere gelmesin bu şekilde 10 veya 15 delk açabilirsiniz
Sonra arzu ettiğiniz büyüklükteki bir saksıya oturtup etrafını ve üstünü topraklan dolduracaksınız" bu konuyu anlamadım ne zaman ve ne için bir saksıyı diğerinin içine yerleştiriyoruz.
diğer bir sorum da Mine hanım da farklı tür selluka tohumu vardı kendisinden alan, paylaşan var mı yoksa tek tür mü var elimizde?

yazsonu
12-10-2011, 05:24
Ayrıca anlamadığım bir konu var daha önce yanlış hatırlamıyorsam Ahmeter bey, şöyle demişti;"Bitkinin dikilmiş olduğu plastik saksıyı her tarafından , mangalda kullanılan demir şiş veya kalın örgü şişini ocakta kızdırıp plastik saksıyı deliyorsunuz dikkat fazla delip köklere gelmesin bu şekilde 10 veya 15 delk açabilirsiniz
Sonra arzu ettiğiniz büyüklükteki bir saksıya oturtup etrafını ve üstünü topraklan dolduracaksınız" bu konuyu anlamadım ne zaman ve ne için bir saksıyı diğerinin içine yerleştiriyoruz.
diğer bir sorum da Mine hanım da farklı tür selluka tohumu vardı kendisinden alan, paylaşan var mı yoksa tek tür mü var elimizde?

SELLUKA TOHUMU HAKKINDA

Tohum satışı yapanlar ısrarla gerçek kokulu sellukanın kendi sattıkları iri tohumlar olduğunu vurguluyorlar. Bu bir ticari reklam mı yoksa gerçek mi öğrenmek istiyorum. Bizim edinip diktiğimiz tohumlar mercimek kadar küçük.
Yine de kokulu bir tür.

acemifüsun
12-10-2011, 08:33
Sayın Ahmeter'in anlattığı; küçük saksıdaki sellukayı toprağını dağıtmadan, kök bölgesini hiç zedelemeden büyük saksıya almak için bir yöntem. Sellukayı bahçeye dikme imkanımız yoksa en az 20 ltlik bir saksıda yetiştirmek zorundayız.
Selluka tohumunu ticari amaç için abartarak pazarlıyorlar. Selluka yani Vigna caracalla tohumları mercimek gibidir. Bu tohumlardan yetişen bitkiler uygun şartlarda hepsi çiçek açar ve çiçekleri kokuludur.

memet
12-10-2011, 15:53

Toprağı biraz kurutup sonra bitkiyi toprağını bozmadan başka saksıya almak mümkünken ilginç bir yol olmuş saksıyı delmek. Kökler deliklerden çıkarsa daha sonra saksı hep orada kalacak.

Bir selluka var onun da mercimek gibi bir tohumu var. Satıcılar iri tohumla lab lab mı satıyor acaba, siyah, kenarında beyaz bir çizgi var. Tohumun forumda bolca fotoğrafı var.

Zafer İnandıklı
12-10-2011, 18:25
Aşağıdaki linkte dört cins var.

Vines & Climbers, V (http://www.sunshine-seeds.de/index.php?cPath=30_1208&sort=2a&language=en)

memet
12-10-2011, 19:18
Bunlardan sadece birisi vigna caracalla. Onda da selluka fotoğrafı yok, aynı aileden başka bir çiçeğin fotoğrafını koymuşlar, diğerleri selluka değil zaten.

d_thalassa
13-10-2011, 00:12
Herkese kolay gelsin. Bu güzel çiçekle ilk kez bugün tanıştım. Forumu okumaya çalıştım ancak biraz aklım karıştı. Sorum şu, benim güney cepheli bir balkonum var ancak oldukça sert rüzgar alabiliyor, mevsim itibariyle önümüzdeki günler de hava gitgide soğuyacak. Bitkiyi satan kişi bir yıllık olduğunu söyledi, küçük bir saksıda ve yaklaşık 1,5 -2 m boyu var. Birkaç da çiçeği var. Şimdi alsam, balkona sardırmaya başlasam rüzgardan bozulur mu, mutlaka ilkbaharı beklemeli miyim? Bir de balkonum saat 9-15 arası güneş görüyor sanırım, yeterli olur mu acaba? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler!

acemifüsun
13-10-2011, 08:59
Eğer almayı düşündüğünüz bitki Vigna Caracalla( selluka) ise özellikle İzmir için tek yıllık değildir. Tarifinize göre gelişmiş, çiçek açmış bir bitki, bu mevsim de alabilirsiniz. Balkonunuzun durumu da güneşli, biraz da kuytu bir yere alırsanız, daha rahat eder. Martta toprağını dağıtmadan en az 20 litrelik bir saksıya geçirirsiniz, daha çok çiçeklenir, gelişir.

kalambaklı
13-10-2011, 12:34
Dördüncü yılındaki sellukam bu sene erken tohum kapsülleri verdi.
251046

vehbi
13-10-2011, 14:35
Sn kalambaklı göndermiş olduğunuz selluka tohumlarının bu günkü durumu, çiçek açtı bizi çok sevindirdi.

d_thalassa
13-10-2011, 17:58
Eğer almayı düşündüğünüz bitki Vigna Caracalla( selluka) ise özellikle İzmir için tek yıllık değildir. Tarifinize göre gelişmiş, çiçek açmış bir bitki, bu mevsim de alabilirsiniz. Balkonunuzun durumu da güneşli, biraz da kuytu bir yere alırsanız, daha rahat eder. Martta toprağını dağıtmadan en az 20 litrelik bir saksıya geçirirsiniz, daha çok çiçeklenir, gelişir.

Sayın acemifüsun, yanıtınız için teşekkür ederim. Bahardaki saksı değişimine dek rüzgardan korumayı deneyeceğim. Umarım benim de sizler gibi güzel fotoğraflarını paylaşabileceğim sağlıklı bir sellukam olur.

kalambaklı
13-10-2011, 20:24
Sayın vehbi, benim sellukalar, 15 gün kadar önce tohum yapmaya başladı, iklim farkı burada da belli oluyor.
Sellukanıza maşallah diyelim de nazar değmesin.

aukesen
13-10-2011, 22:27
Vehbi çiçekleri maşallah muhteşem bendekilerde 3 mt'yi geçti ses seda yok 20-25 lt'lik saksıdalar açtırmak için gübre mi versem diyorum 10-20-20 gibi

vehbi
14-10-2011, 09:38
Sn aukesen sellukalar saksıda büyüdüler,saksıyla beraber toprağa diktim kışın kapalı bölüme almayı düşünüyorum,bülunduğu toprak gübreli(koyun gübresi karıştırmıştım) haftada bir veya sıcaklarda iki kez su verdim boyu taminimce on metreyi geçti,tüm arkadaşlara bol çiçekli günler,teşekkürler sn kalambaklı.

vehbi
14-10-2011, 09:44
Sn smiy teşekkür ederim,tohumları sn kalambaklı ve Aysiş hn göndermişti tüm tohumlar çimlendi arkadaşlara fide olarak dağıtıldı,onların sellukalarda çiçek açtı tohum alabilirsem bende dağıtacağım tüm selluka severlere bol çiçekli günler.

Arkadaşıma verdiğim selluka çiçek açtı.

maki01
17-10-2011, 14:28
İlk tohum kapsülüm...

251596

Sevgili Saim Ergin'e teşekkürlerimle...

Fatoş
31-10-2011, 16:50
Bahçemdeki sellukanın son sezon çiçekleri, sevgili Kalambaklı'ya teşekkürler:)

253639

mrduran
01-11-2011, 13:49
Merhabalar,

2 adet sellukam 25 lik saksılarda.Biri 2,5 diğeri nerdeyse 4 m. Karşıyaka' da açık balkonda, devamlı burda muhafaza etmek istiyorum. Kışın her bir saksının altına küçük birer çuval geçirip, saksı ile çuval arasına olmak üzere ,birini saman, diğerini diğer bitkilerimin kuru yaprak ve dalları ile doldursam;

1- İzmir kışına engel olurmu?
2- Samandan veya malç malzemelerinden her hangi bir zararlı sellukalara bulaşırmı?
3- Üstü soğuktan zarar görsede, içi dolu çuvallar, köklere koruma sağlarmı veya onları haşlar mı?
4- Kaybetmek korkusu ile baharda çimlendirdiğim sellukaların yerlerini değiştirmedim, 10.00 a kadar gördüğü güneş yetersiz geldi, sanırım ondan çiçek vermedi. Seneye, balkondan bina çatısına ip veya ağ ile uzatmayı düşünüyorum, direk duvar ile temas edecekler o zaman, acaba duvarın zararı olurmu?

Lütfen, özürlerimle, çocukluğumun anıları ile dolu sellukalarım için cevap bekliyorum.

Teşekkür ve Saygılarımla lütfen.

45-50 sene öncesi, Girne Caddesi, Hipocampus havuzunun yanındaki ''Yeşilçam Sokağı'' 'nda filim çekenleri izler iken selluka koklayan biri.

memet
01-11-2011, 16:07
Bence herhangi bir koruma önlemi almanıza gerek kalmadan kışı atlatırlar. Don olursa geçici bir koruma yeterli olur.

memet
03-11-2011, 21:33
Yerde duran iki kök sellukamı saksıya almam gerekti.
Köklerden birisininde de yumruları bölmem gerekti. Böylece soğandan üretim tekniğini de denemiş oldum.

Dansel
13-12-2011, 10:22
Mart ayında ektiğim sellukam çiçek açıp daha sonra fasülye vermişti.Ama fasülyeler hala cılız,bir gelişme yok.Tohum için umudu keseyim mi,yoksa biraz daha bekleyeyim mi?

Aysis
13-12-2011, 20:46
Mart ayında ektiğim sellukam çiçek açıp daha sonra fasülye vermişti.Ama fasülyeler hala cılız,bir gelişme yok.Tohum için umudu keseyim mi,yoksa biraz daha bekleyeyim mi?

Benim sellukalarım fasulyelerini verdi. Halen yazın yediğimizyeşil fasulyelere benziyor hemen hemen ayni boyutta fakat biraz daha sertler. Renkleri kahverengine döndüğünde toplayacağım. İçindeki kuru fasulyeler ise yeşilmercimek büyüklüğünde oluyorlar..

ahmeter
16-12-2011, 08:35
Tohumlar büyüyor

Dansel
18-12-2011, 19:39
Sayın ahmeter 5556 nolu mesajdaki fotoğraf yeni mi,çiçekler hala var mı?

ahmeter
19-12-2011, 05:48
Sayın ahmeter 5556 nolu mesajdaki fotoğraf yeni mi,çiçekler hala var mı?

Resim ısıtılan sera içnde 1 ay evvel çekilmiştir Şu an yaprakları dökülmüş vaziyette

berrinb
09-01-2012, 00:11
Eyyy Sevgili Sellukacılar...Ben bu çiçeğe aşık oldum...Bu yaz tohumdan ürettiklerimi büyüttüm...Neredeyse 2m. boy attılar..Bir saksı tomurcuğunu bana bayram sabahı gösterdi..Sevinçten uçtum..:) Daha sonra üstü 8 tane daha tomurcukma doldu..Fakat heyhat hiçbiri açamadan kuruyup dökülüp bittiler...

Şu anda iki adet saksıyı içeride...İki tanesini de bahçede toprağa dikili olarak muhafaza etmeye çalışıyorum...Evin içine aldıklarım, yeniden sürgün vermeye başladılar...Acaba nasıl bir bakım yapsam da çiçek açtırsam diyorum.. Bunları gözüm gibi bakıyorum...Yoksa bu sanmaşığın çiçeğini görmeden hakkın rahmetine kavuşacağım gibi gibi...:)))

Lütfen bana bilgi verirmisiniz...Bu zamana kadar baktığım sarmaşıklara hiç benzemiyor..Kaprisli bir şey..:))) Herkese selam ve sevgiler...:))

Aysis
09-01-2012, 18:02
Eyyy Sevgili Sellukacılar...Ben bu çiçeğe aşık oldum...Bu yaz tohumdan ürettiklerimi büyüttüm...Neredeyse 2m. boy attılar..Bir saksı tomurcuğunu bana bayram sabahı gösterdi..Sevinçten uçtum..:) Daha sonra üstü 8 tane daha tomurcukma doldu..Fakat heyhat hiçbiri açamadan kuruyup dökülüp bittiler...

Şu anda iki adet saksıyı içeride...İki tanesini de bahçede toprağa dikili olarak muhafaza etmeye çalışıyorum...Evin içine aldıklarım, yeniden sürgün vermeye başladılar...Acaba nasıl bir bakım yapsam da çiçek açtırsam diyorum.. Bunları gözüm gibi bakıyorum...Yoksa bu sanmaşığın çiçeğini görmeden hakkın rahmetine kavuşacağım gibi gibi...:)))

Lütfen bana bilgi verirmisiniz...Bu zamana kadar baktığım sarmaşıklara hiç benzemiyor..Kaprisli bir şey..:))) Herkese selam ve sevgiler...:))

Değerli arkadaşım benim sellukam İzmir Seferihisar daki yazlığımın bahçesinde. Kuytu ve sabah güneşi alan biryerde bulunuyor. Geçen kışı yapraklarını dökerek geçirdi bu yıl sağlıklı idi ve yine çiçek ve tohum verdi. Bu çiçek çok narin soğuk ve rüzgaea gelmiyor. Dikkatli olursanız ve isteklerini yerine getirirseniz çiçeklerini açması lazım.

Ya çok su verdiniz veya susuz bıraktınız ki çiçeklerini attı.

Ben toprağı kuruduğunda suluyorum.

Size başrılar dilerim.

zeyuna
24-01-2012, 12:14
Kışın, selluka anaç bir kök dışında önemli ölçüde kuruyacak. Seneye tekrar sürgün verecek. Kök kısmını kış soğundan koruyacağız.

memet bey peki sürgünler kurumuş görünen dallardan mı çıkacak yoksa canlı olan anaç gövdeden mi? bana gönderdiğiniz selluka aynen söylediğiniz şekilde kurudu evin içinde sıcak olmayan bir odada duruyor. (ankara'nın -10/-14 leri malum..)

bir de çok enteresan bir şekilde altı ve üstü (köke ve sürgüne doğru iki tarafı) kurumuş bir kısım hala yeşil duruyor, bu yüzden kuru görünen kısımlar aslında ölü değil galiba.

kuruyan kısımları budamalı mıyım yoksa kendi haline mi bırakayım?

memet
24-01-2012, 13:33
Bütünüyle de kuruması mümkün, toprak altındaki soğandan yeniden sürgün verebilir. Tamamen kurumayan dışarıda kalan dallar varsa, baharda onlardan da canlanacak.
Yeşil bölümün alt tarafını kuru olduğundan eminseniz kesip çelik alabilirsiniz ama kış çeliği denemesi yaptım, hem gereksiz bir çaba, yazın aldığım çelikler gibi köklenme olmadı. Hem nasılsa bahara canlanacak.
Kuru dalları budayabilirsiniz.

gulen
24-01-2012, 15:53
Sevgili Ayşiş,
Gönderdiğiniz tohumlar dün gelmiş (ben evde yokken site görevlimiz teslim almış)Akşam eve geldiğimde gördüm ve sevinçten uçtum:D
Son derece güzel paketlenmiş üzerine bilgi yazılmış.
Ne kadar teşekkür etsem azdır.

Dün gece selluka sayfasını en başından okudum. Dersimi iyi çalıştım
Şimdilik buzdolabında bekletiyorum. Havalar iyice ısınınca, tohum çimlendirme işine başlayacagım.
Çimlendirme aşamalarını sizlerle paylaşarak uzman arkadaşların yorum ve yönlendirmeleri ile umarım başarı ile büyütebilirim.
tekrar cok cokkk teşekkürler sevgili ayşiş
Selam ve sevgilerimle
Asu

Şimdilik buzdolabında bekletiyorum denmiş bende dolabamı koyayım şimdi

memet
24-01-2012, 16:16
Bence buzdolabında tutmaya gerek yok serin ve kuru bir ortam yeterli.

Aysis
24-01-2012, 19:21
Sayın manolya ben tohumlarımı normal oda sıcaklığında, ve kuru bir ortamda saklıyorum.

Bilebildiğim kadarıyla rutubet yoksa tohumlar çimlenmeden sağlıkla bir kaç yıl saklanabiliyor.

O yüzden endişe etmeyin.. Tohumlarınıza birşey olmaz. Gece sıcaklığı 10 ~ 12 dereceye çıktığında törpüleyip iki gün ılık suda bekleterek toprağa dikin, üzerini enfazla 0.5~1.0 cm toprak örtün. Toprağı nemli tutarsanız en fazla 15 gün içinde çimlendiğini göreceksiniz.

ahmeter
25-01-2012, 09:36
Kon-nichiwa
Dokoni sunde imasuka

elek
01-02-2012, 20:16
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim sellukamı soğuktan etkilenmesin diye yaprak bırakmadan her tarafını budayıp içeriye almıştım. Yaklaşık 5 haftadır pek fazla güneş almayan, ısıtma olmayan bir odada duruyor. Ama uyuyup dinlenmek yerine coştu benimki :confused: 1 m'lik 3 sürgüne ilaveten bıraktığım dalın hemen her yaprak boğumundan sürgün verdi, yaprak yapmaya çalışıyor. Önceleri nasılsa koşullar uygun değil daha uzamaz diye önemsemedim ama... Benimkinin hiç şakası yok, uzun sürgünlerden ikisi yanındaki perdeye tırmanmaya başlamış birkaç gündür. Diğer sürgün de yanındaki sardunyalara dolanmış, perdeye ulaşmaya çalışıyor...

Hava koşullarını gözönüne alırsak en az 6 hafta daha içeride kalması lazım. Ama bu şekilde büyümesine de izin veremem, çünkü sardıracak yer yok; balkona çıkacağı günler gelene kadar bir şekilde kontrol altına altına alıp, bitkiyi henüz baharın gelmediğine ikna etmem gerekiyor :rolleyes:

Şu anda bir budama daha yapsam bitkiyi küstürür müyüm? Önerilerinizi bekliyorum...

agozce
01-02-2012, 20:51
Sevgili elek ne güzel, bir an evvel büyümek istiyor. Bırakın kıymayın. Bence bir çember gibi tele sardırın. Bahara hazır olsun...

elek
01-02-2012, 21:51
Epey büyük bir kafes yapmam gerekecek o zaman sevgili Agozce, tek bir çember hayatta yetmez çünkü. Altından kalkabilir miyim bilmiyorum. Ama bahara kafesi hazır, hafif de yapraklanmış girmesi bir avantaj olacak tabi... Bu karda kışta Eminönü yollarına düşmek farz oldu gibi ;)

Bırakın kıymayın.
Burada "budayın, birşey olmaz" şeklinde bir öneri alsaydım dahi kendim yapamazdım zaten; haftasonu bir arkadaşıma rica edecektim kesmesi için :D

Bu arada, saksının harcında bol miktarda 2 ay kadar toprağın içinde beklemiş kahve telvesi (şu meşhur kahvecilerden birinden rica edip almıştım) bulunduğunu da belirtmek isterim. Belki de bunun etkisi olmuştur bu kadar sürgün vermesinde :confused: Geçen yaz çiçek filan göremedim ama, bu sene ümitliyim...

Manolya_
01-02-2012, 22:09
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim sellukamı soğuktan etkilenmesin diye yaprak bırakmadan her tarafını budayıp içeriye almıştım. Yaklaşık 5 haftadır pek fazla güneş almayan, ısıtma olmayan bir odada duruyor. Ama uyuyup dinlenmek yerine coştu benimki :confused: 1 m'lik 3 sürgüne ilaveten bıraktığım dalın hemen her yaprak boğumundan sürgün verdi, yaprak yapmaya çalışıyor. Önceleri nasılsa koşullar uygun değil daha uzamaz diye önemsemedim ama... Benimkinin hiç şakası yok, uzun sürgünlerden ikisi yanındaki perdeye tırmanmaya başlamış birkaç gündür. Diğer sürgün de yanındaki sardunyalara dolanmış, perdeye ulaşmaya çalışıyor...

Hava koşullarını gözönüne alırsak en az 6 hafta daha içeride kalması lazım. Ama bu şekilde büyümesine de izin veremem, çünkü sardıracak yer yok; balkona çıkacağı günler gelene kadar bir şekilde kontrol altına altına alıp, bitkiyi henüz baharın gelmediğine ikna etmem gerekiyor :rolleyes:

Şu anda bir budama daha yapsam bitkiyi küstürür müyüm? Önerilerinizi bekliyorum...
Sevgili elek,
Bundan daha güzel bir haber olamazdı, bu karlı soguk havada.
Kırkbir kere maşallah, yerini ve sizi sevmiş anlaşılan.
Bir kaç gün sonra çiçek açtı derseniz o zaman küçük dilimi yutarım herhalde;)
Bir ilki başarmış durumdasınız, ellerinize sağlık.
Siz sevgi verdiniz, sellukanız da teşekkür etmiş ne güzel.
Ama aklıma takılan ''kahve telvesi'' bu konuda biraz detay verebilirmisiniz.
Bizlerde siizn tecrübelerinizden faydalanmış oluruz.
Bol çiçekli günler dileklerimle.
Selam ve sevgiler
Asu

elek
01-02-2012, 23:19
Vallahi Asu hanım, sellukanın ben de acemisiyim. Geçen sene tohumdan yetiştirdim (Orhan öğretmenime tekrar teşekkürler...) Yaz başında balkonu saran kırmızı örümcekten kurtardım; sonra tam dallanıp balkonun yan tarafını kapatmaya başlayınca apartmanın bitmek bilmeyen dış cephe inşaatından dolayı 1,5 ay kadar içeride tutmak zorunda kaldım. Hastalık, bir içeri bir dışarı derken çiçek de hayal oldu tabi... Ama çimlendirip hediye ettiğim fidelerden açanlar olmuş, bununla avundum :) Şimdi de korkum, erkenci davranıp enerjisini tam toplayamaması yüzünden bu sene de boşa çıkması; bakalım beni sevdi mi yoksa nefret mi etti yaz gelince anlayacağım :rolleyes:

Kahve telvesine gelince... Burada da tartışılmış (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/7612-3.htm), ben de yabancı bir forumda okuyup uygulamaya karar vermiştim. Dükkandan istedim, oradaki arkadaş da sağolsun; makinada ve çöp kovasında ne varsa poşete doldurup verdi (sıkışmış hali hacim olarak yaklaşık 2 lt vardı) Selluka için hazırladığım 20 lt'lik boya kovasında toprakla karıştırıp 2 ay bekledim, balkonda üstü açık olduğundan biraz su da girdi tabi içine. Özetle, basit şekilde az malzemeyle kompost yaptım... Kahvenin NPK değeri o kadar yüksek değil (N: 2 civarı P ve K neredeyse yok) ama toprağın havalı kalmasında yardımcı olduğunu söyleyebilirim. Tabi içinde artık ne varsa diğer iz elementleri de katıyor toprağa. Ben de tek sellukada denedim, o yüzden bunda da acemiyim diyebilirim :rolleyes: Farklı birşey öğrenir ya da gözlemlersem memmuniyetle paylaşırım.

Manolya_
02-02-2012, 00:20
Sevgili elek hanım,
Hani acemi şansı derler ya, biraz ona benzemiş sanki sizin selluka serüveniniz.
Ya da ''yeliş el'' olayımı acaba;)
Neticede başarmışsınız önemli olanda bu değil mi zaten.
Ellerinize emeğinize sağlık.
Size zahmet verdim, son derece güzel açıklama yapmışsınız.
Çok çok teşekkür ediyorum.
Olumsuz şeyler getirmeyin lütfen aklınıza. Herşey güzel gelişir ve mis kokulu selluka çiçeklerinizi görürüz hep birlikte.
Benim selluka tohumlarım havaların ısınmasını bekliyor, çimlendirmek için.
Keşke sizin kadar başarabilsem bende.
Sevgili Ayşiş hanım kırmadı tohum yolladı ( nezdinizde kendisine bir kez daha teşekkürlerimi iletirim)
Farklı bilgiler edinirseniz ve de bizimle paylaşırsanız gerçekten çok minnettar olurum.
Herşey için tekrar çok teşekkürler.
Selam ve sevgilerimle

aburcuburs
02-02-2012, 13:28
benim sellukam yapraklarını döktü, ve kurumuş gibi ama dalında hala yeşillik var:o
Kalorifer peteğinin yanında ama bulunduğu oda da kalorifer çalışmıyor. oda ısısı soğuk değil. Normal oda ısısında duruyor. ne yapayım? sulamasını 20 günde bir yapıyorum.:confused:
267164

barba1981
07-02-2012, 10:56
Arkadaşlar ben eksik bilgilerime ve sabırsızlığıma yenik düşüp 04.02.2012 tarihinde Ayşiş Hanımın yoladığı tohumlarına çimlendirme işlemleri uyguladım.Şuana minisera içinde topraktan çıkmalarını bekliyorum.Eğer başarılı olursam bundan sonra ne yapmalıyım bu erken ekim olayını nasıl tolere edebilirim?

memet
07-02-2012, 11:19
Yapılacak şey bir ay kadar uygun ortamı koruyup canlı kalmalarını sağlamak.
Toprağın çok ıslak olması köklerin çürümesine neden olabilir, buna dikkat etmek gerekir, gerçek yapraklar çıktıktan sonra.

egülnur
09-02-2012, 19:12
Merhaba. Gruba yeni üye oldum ve siteyi izlemeye başlamam da selluka sayesinde oldu. Aylarca forumu takip edip hevesinize, gayretinize, enerjinize ve iyiniyetinize hayran oldum.Doğrusu biraz da şaşırdım günümüzde böyle paylaşımcı ve idealist insanların hala varolduğuna. Kısaca hepinizi uzun zamandır tanıyormuş gibiyim. Benim geçen yıl bir arkadaşımın internetten satın alıp çimlendirdiği minicik bir sellukam var.Ne yazık ki yaz boyunca hızla büyüyüp çeşitli kereler kırmızı örümcek yüzünden budadığım bu değerli bitkim şu an kaloriferli ortamda dinleniyor.Bu bilginin sizlere hiç faydası yok ama yazmadan duramadım.Bütün doğa dostlarına selamlar!

ahmeter
10-02-2012, 21:03
selluka çiçeği

Aysis
10-02-2012, 21:23
Bu da benden olsun
268645

268646

268647

268648

268649

ahmeter
10-02-2012, 21:32
Sellukayı yetiştirmem bu sene 6 seneyi dolduruyor
Bu sarmaşığın çiçeğini görenler hele kokusunu koklayanlar tam manasıyla
vuruluyorlar
Tohumunu defalarça gönderdim olmadı fide gönderdim olmadı
ve sonunda bunalıma düştüler
Kendilerinde bir moralsizlık meydana geldi
Sonunda bir şekilde halletdik
Her sene sellukalarının resimlerini gönderiyorlar
Ah selluka

münevver
22-02-2012, 08:40
;) Aslında haklısın Sevgili Münevver, ben Bahar gelene kadar biraz gelişsinler istedim ama çok erkenci davrandım galiba. Ah bir çıksa, evde idare etmeye çalışacağım ben onu ;)

Sn gülenmelek
tohumlarınızdan uyanan var mı?

gülenmelek
22-02-2012, 08:46
Maalesef hayır :( Aynı kap içerisine, pet bardaklara, aynı şekilde ektiğim bir çok tohum uyandı ve büyüyorlar. Ama ben ümidimi kaybetmemeye çalışıyorum yine de ;) İnşallah çıkarlar.

omar
22-02-2012, 13:19
Selluka'nın ömrü ne kadardır?

1 yıl :( 5 yıl ;) 10 yıl :D

Geçen yıl edindiğim selluka tohumundan sarmaşığım 1,5 metre oldu. 2 defa da tepeden budadığım halde. Bu sene çiçeğini görebilirmiyim diye heyecanla bekliyorum...

Not: Tohumlar için de sn.Kalambaklı'ya teşekkürler.

memet
22-02-2012, 13:31
İlk selluka tohumu aramaya başladığımda, bulduğum arkadaşımın sellukası on yıldır olduğu yerde duruyordu. Demek ikibinaltı yılnda başlamışız.Kurduğuna dair de bir şey söylemedi.

münevver
22-02-2012, 14:01
Maalesef hayır :( Aynı kap içerisine, pet bardaklara, aynı şekilde ektiğim bir çok tohum uyandı ve büyüyorlar. Ama ben ümidimi kaybetmemeye çalışıyorum yine de ;) İnşallah çıkarlar.

Sn gülenmelek
muhtemelen en iyi yerdedirler ama mümkün olan en güneş yere alın. Çünkü geçen sene benimkiler küflenmişti. Güneş görmezse küf oluyor.

İnşallah uyanırlar..
15- 20 gün alıyordu galiba uyanmaları...

selis
25-02-2012, 20:26
Bir sayfada arka arkaya aynı fotoğrafları görmek beni boğuyor.. :(
Alıntı konusunda biraz daha hassas olunsa keşke..

Her neyse!
Bendeki kapsüller halen kurumadı.. Başka şehirlerde dağıtım bile yapıldı.. İzmir'de bu kadar gecikmesi normal değil sanırım.. Geçmiş sayfalarda tohumların olgunlaşmadan da çimlendiğini okumuştum..Bugün mecburen birkaç arkadaşa yolladım..

Kadir Başkök
26-02-2012, 00:39
Selluka sevdam 3. yaşına bastı. Sevgili Kalambaklının gönderdiği tohumlardan boyu üç metreyi bulan bir bitkim oldu. Ama sanırım gölge bir yerde olduğu için çiçek açtıramadım. Kış başında bitkinin kalın yerlerini kesip saksıya diktim. Bitkinin soğanını da başka bir saksıya aldım. Şimdilik uyuyorlar. Umarım bu yıl hasretim son bulacak. Ben yine de ne olur ne olmaz diyerek sevgili Kalambaklıdan 2-3 tohum göndermesini rica edeceğim. Umarım beni kırmaz. Tüm bitki sevenlere saygılarımla...

coskunyildirim
26-02-2012, 13:52
Merhaba;

Öncelikle Sellukalarım "Lilyum" (Gülay Hn.)'ın bize hediyesidir. Çok küçük fideyken sağolsun bana verdi. tekrar çok çok teşekkür ediyoruz. Geçen sene temmuz ayından beri bende olan sellukalarım şuanda bu kadar büyüdüler. Aslında çok daha büyüktü fakat kış koşullarında tabi bu hale geldiler. Hiçbir gübre veya özel bir karışım vs. birşey kullanmadığımı söyleyeyim. Fakat bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim bilemiyorum. Malum önümüz bahar ve her selluka yetiştiricisi gibi bende sellukamın çiçek açmasını ve tohum vermesini istiyorum.(Olmayan arkadaşlara vermek için ) Fotoğraflarda da görüldüğü gibi yaprakları hastalık sardı. **** ne olduğunu bilmediğim bir durumda. Tecrübeli arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak istiyorum. Kimi arkadaş kahve telvesi kullanmış, değişik gübreler kullanmış veya değişik kimyasallar kullamış. Bir yol gösterirseniz sevinirim. Teşekkürler.

270929

270930

270931

270932

270933

memet
26-02-2012, 16:19
Görünüşe göre kırmızı örümcek sarmış.

coskunyildirim
26-02-2012, 18:18
Peki ne yapmam gerekiyor ?

Benol Hazaroğlu
26-02-2012, 18:23
Ev yapımı ilaçlar bölümüne bakabilirsin.

kalambaklı
26-02-2012, 19:47
Sayın, cuskunyildirim, dışmekan bitkisini iç mekanda bakma şansı oldukça zayıftır ve yaşadığınız sorunlar sürekli başınızı ağrıtacaktır.
"Her taş yerinde ağırdır"
İyi akşamlar.

ayseldeniz
29-02-2012, 12:29
Sayın kalambaklı yeşilken çimlenebiliyor mu? Mutlaka kuruması gerekmiyor mu?

selis
29-02-2012, 12:55
İki gün önce henüz kurumamış tohumlardan birini deneme amaçlı diktim..
Sonuç şimdilik bu..

kalambaklı
29-02-2012, 13:22
Sayın kalambaklı yeşilken çimlenebiliyor mu? Mutlaka kuruması gerekmiyor mu?

Olgunlaşmamış tohumların çimlenme oranı oldukça düşüktür, ayrıca tohum ekim zamanı genel olarak toprağın ısınmaya başladığı mart sonu gibi olduğu için acele etmeye gerek yok.

ERKEN48
01-03-2012, 13:52
Arkadaşlar sellukaları ekeli 20 gün oldu.Bir tanesi 10 gün önce çimlendi .Diğerlerinden ses yok. Bir iki gün daha bekleyip toprağı karıştırmayı düşünüyorum. Ne dersiniz.

memet
01-03-2012, 15:00
Bence karıştırmayın. Erken diktiğiniz için tohumlar canlanmamıştır bu soğuklarda.

coskunyildirim
01-03-2012, 16:39
Sayın, cuskunyildirim, dışmekan bitkisini iç mekanda bakma şansı oldukça zayıftır ve yaşadığınız sorunlar sürekli başınızı ağrıtacaktır.
"Her taş yerinde ağırdır"
İyi akşamlar.

Merhaba;

İstanbulda sıcaklık 0'ın altına düştüğü için dışarıda donmasın diye içeri almıştım. Normalde dışarıda duruyordu. Şuanda sıcaklıklar 6-7 derece civarlarında. Sizce dışarıya geri almalımıyım ? . **** kaç dereceye kadar dışarıda tutabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi günler.

coskunyildirim
01-03-2012, 16:43
6-7 derece demişim ama şuanda ölçümler doğruysa -1 olmuş.

kalambaklı
01-03-2012, 17:01
Sayın coskunyildirim, mart 15'ten sonra dışarı almanız bitkiniz için daha sağlıklı olacaktır, şimdilik bol ışık gören bir yerde bulundurmaya özen gösterin.
Saygılar

hberbul
12-03-2012, 17:01
bu da bana Sayın Ayşiş den gelen 3 tohumdan 2 sinin çimlenmiş hali,

gülenmelek
17-03-2012, 21:08
Sayın kalambaklı'nın (tekrar teşekkürler ;) ) paylaştığı tohumlardan 2 tanesinin 3. günü ;)
Sevinç nasıl tarif edilir ki ? Edemiyorum işte :D

Yaklaşık 5 buçuk saat oksijenli ılık suda bekletildi.
Alt taraftaki ince kısım çok az törpülendi.
Pet bardağa konan toprak sulandı ve tohumlar yerleştirildi.
Sadece tohumların üzeri çok ince, tohum görünmemek üzere toprakla örtüldü, çok hafif bastırıldı ve tekrar sulanmadı.
Üzeri streçle kaplı pet bardakların olduğu ortama kondu ve sonuç = çimlendiler :D

Gerisi yaşatmaya kaldı ;)

ayseldeniz
19-03-2012, 07:48
tebrikler sevgili gülenmelek ben bekliyorum.Heyecanla.

hecekin
20-03-2012, 12:30
5 cm boya ulaşan sellukalarım var. İzmir'de yaşıyorum. Güneş gören balkonuma almalı mıyım yoksa havaların (özellikle gece için) daha mı sıcak olmasını beklemeliyim?

bettyycim
20-03-2012, 13:25
Yavaşça alıştırın gündüzleri dışarı çıkarın, geceleri içeri alın ;) geceler normal seviyelere geldiğinde dışarıda da artık içeri dışarı yapmanıza gerek kalmaz.

memet
22-03-2012, 14:20
Geçen kış yerden söküp saksıya aldığım sellukalar canlanmaya başlamış.

ahmeter
25-03-2012, 07:21
Bu güzelliği bekliyoruz

blackrider
30-03-2012, 23:21
Merhaba arkadaşlar benimde bir arkadaşım yeni eve taşındı balkonunda sarmaşık tarzı bir bitki istediğini söyledi ve bende araştırmalarım sonucunda bu güzel bitkiye rastladım ve internetten tohumlarını aldım. 3 adet tohumum var ekimlerini yapmadan önce bu konuya rastlamış olduğuma çok seviniyorum 191 sayfanın çoğunu okudum ve sizlerin tecrübelerinizin bir hayli işime yarayacağını düşünüyorum. tohumları bardakta çimlendirdikten sonra 35*35 lik bir saksıya almayı düşünüyorum büyüklüğü bu bitki için yeterlimi acaba?

vulcano
31-03-2012, 02:02
Merhaba arkadaşlar benimde bir arkadaşım yeni eve taşındı balkonunda sarmaşık tarzı bir bitki istediğini söyledi ve bende araştırmalarım sonucunda bu güzel bitkiye rastladım ve internetten tohumlarını aldım. 3 adet tohumum var ekimlerini yapmadan önce bu konuya rastlamış olduğuma çok seviniyorum 191 sayfanın çoğunu okudum ve sizlerin tecrübelerinizin bir hayli işime yarayacağını düşünüyorum. tohumları bardakta çimlendirdikten sonra 35*35 lik bir saksıya almayı düşünüyorum büyüklüğü bu bitki için yeterlimi acaba?

176. sayfada acemifüsun isimli bir arkadaş en az 20 litrelik olması gerekir demiş. Ben de bir çok yerde dış mekan bitkisi olduğu için saksıda yetiştirilmesi durumunda geniş bir saksı seçilmeli diye okudum. Böylece soğuk dönemlerde bitki kökünün donması engellenebiliyormuş.

gülperi
02-04-2012, 14:07
Ayşiş Hanımın gönderdiği tohumlardan yetiştirebildiğim fidecik...

İnşallah burda bigün çiçeğin resmini yayınlamak da nasip olur..

Yeniden teşekkürler Ayşiş Hanım..

münevver
02-04-2012, 14:14
Okudum üfledim oldu..
Ayşiş hanımın emanetleri:D

Bundan sonra da Ayşiş Hanıma duacıyım. :D
Tekrar teşekkürler Ayşiş Hanım...

gülenmelek
08-04-2012, 10:15
Çimlenen 4 taneden 3'ü ;) İkili olan diatomitte çimlenenler. Asıl yaprakları çıkmadan toprağa aldım. Çünkü besin vermediğim için yaprakları canlı yeşil değildi. Toprağa alınca düzeldi ve neredeyse toprakta çimlenenle aynı düzeye geldi. Tek olarak görünen ise direk toprakta çimlendirdiğim ;) 1 tanesini de dışarı aldım, fotoda görünenler iç kısımda güneş gören yerdeler. Dışarı aldığım önceden de güneşi çok görmeyen bir yerde idi ve gelişmesi diğerlerine göre yavaş. Asıl yaprakları daha çıkmadı.

yasemin-35
09-04-2012, 10:04
selluka akdeniz, ege ye özgü, eski izmir evlerinin vazgeçilmez sarılıcılarındandı.bir sarmaşık, tohumdan yetişiyor.

Nerede şimdi sarmaşıkları yetiştirip sonra da tohumlarını alacak, ertesi yıl dikip hayatını devam ettirecek kişiler.onlar geçmişte kalınca selluka da geçmişte kaldı.hani diyoruz ki, bulsak da yetiştirsek.küçük kasabalara yolunuz düşerse bol çiçekli bahçelere,balkonlara göz atın belki orada kalmıştır kökeni.

[ımg]http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=3141&c=446[/ımg]

[ımg]http://www.agaclar.net/galeri/files/2459-1138223448.jpg[/ımg]

[sıze=3]bu konuda yazışılanlar hakkında özet bilgi için;[/sıze]
[sıze=3]>>>> tıklayınız <<<< (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=151133&postcount=2277)[/sıze]

[sıze=3].[/sıze]

merhabalar.... Ben izmirde yaşıyorum fakat bu çiçeği hiç görmemiştim. Tesadüf sonucu nette gördüm ve aşık oldum uzun süren aramalarım sonucunda önce tohumuna sonrada fidesine ulaştım. Tohumdan yetiştiremedim olmadı. Sonrasında satın aldığım fide inşallah beni mutlu edecek güzel çiçekler açacak ve ben izmirde selluka yetiştirmis olacağım

ayhat
09-04-2012, 11:25
Sevgili selluka severler Sakaryada artık dışarı çıkartsam sellukamı olur mu?

kalambaklı
09-04-2012, 11:46
Havalar artık ısınmaya başladı ve sellukanızı rahatlıkla dışarıya çıkarabilirsiniz.

özlem11
11-04-2012, 07:57
Zengarden den siparişini verdim yarın elimde olacak. Ekim aşamasında uygulanan yöntemler için tecrübeli arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Ayrıca bu sene çiçeğini görürmüyüm?

smnunal
11-04-2012, 09:19
Sayın özlem, ılık su içerisinde enaz 24 saat bekletirseniz çimlendirmeniz kolay olacaktır. Bu sene çiçeğini ekeceğiniz yer yeterli güneş ışığı alırsa kesin görürsünüz. Size kolaylıklar diliyorum.

yasemin-35
11-04-2012, 15:49
Tohum arayışının esprili şekli mi bu? Çok güzeldi.. ;)

Tecrübeli değilim ama; su ihtiyacının normalin üzerinde oluşundan ve kök gelişimi açısından bahçede yetiştirilmesi öneriliyor.. Tabii bol bol çiçek görmek istiyorsanız..

''Çiçeği az olsun mühim değil diyorsanız'' 20-30 litre gibi büyük çaplı bir saksıya ihtiyacınız var..

Benim kapsüller dalında çürüdü.. Gelişmemiş tohumlar da çimlenmedi.. Tohum arayanlardan biri de benim galiba :p

Ben ilk defa yetiştirecek biri olarak yazdıklarınızı okuduktan sonra sellukaların fazla sudan hoşlanmadıkları bilgisinin yanlış olduğunu söyleyebilirmiyim. hangisi doğru acaba?

memet
11-04-2012, 16:07
Toprağını hep nemli olması her zaman en güzeli.
Güneşe bakan bir yerdeyse, köklerini gölgeleyecek bodur bir bitki dikmek çok yararlı olur.

vulcano
11-04-2012, 18:01
Zengarden den siparişini verdim yarın elimde olacak. Ekim aşamasında uygulanan yöntemler için tecrübeli arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Ayrıca bu sene çiçeğini görürmüyüm?

Sevgili Özlem merhaba,

Ben de zengarden'dan 3 adet selluka tohumu sipariş ettim. İki tanesini önce ince bir zımparayla zımpalayarak kahverengi kabuğunun bir kaç yerinden yırtılmasını sağladım. Bu sayede tohum içine su alabilecek duruma geliyor. Zımparalama şart olmasa da başarı ihtimalini arttıran bir faktörmüş. Daha sonra bu iki tohumu 1 su bardağına 3-4 damla oksijenli su ekleyerek ılık suda (45 dereceden düşük) 12 saat kadar beklettim. Su soğudukça tekrar sıcak su eklemenize gerek yok. 12 saat sonra tohumlar neredeyse iki katı büyüklüğüne ulaşacak kadar şişti. Daha sonra, 29 Mart'ta torfun içine 0,5 cm kadar derine gömerek saksının (aslında yogurt kasesi :) ) üzerini sera streç ile kapattım. Toprağı sürekli nemli tuttum, günde toplamda en az 1 saat olmak üzere 2 defa sera streçi kaldırarak toprağı havalandırdım ve elimden geldiğince güneşte tuttum. 9 Nisan'da tohumlardan birisi çıktı, diğer tohumda şu anda bir değişiklik yok sanırım, henüz topraktan çıkmadı. Bir karış kadar boylanınca daha geniş bir saksıya almayı düşünüyorum.

Bunların yanında araştırdığım kadarıyla güneşi ve suyu seven bir bitki fakat fazla sulama kök çürümesine yol açabiliyor. Toğrağın sürekli nemli tutulması en iyisi. Ayrıca saksı seçimi çok önemli, en az 20 litrelik ve derinliği çok olan saksılar öneriliyor. İlk yıl çiçek verebiliyor, istediğiniz uzunluğa geldikten sonra ucunun kesilip uzamasının durdurulması ile çiçeklenmenin başladığı da edindiğim bilgiler arasında. Son olarak ileride karşılaşılabilinecek sorunlardan en önemlisi beyaz sinek sorunu imiş. Bunun için de mine hanımın tesbih agacı tohumu tarifi var, ben şimdiden tesbihleri topladım :)

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm

Son bir yöntem de sevgili münevver hanımın "okudum üfledim oldu" tarifi lakin ben o yöntemi denemedim. Belki işinize yarayabilir :D .

http://www.agaclar.net/forum/939179-post5724.htm

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

kartal124
12-04-2012, 00:05
Benimde 5 nisanda diktiğim seluka tohumunun bugünkü hali bu.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26127-3.htm#post944835

özlem11
12-04-2012, 07:33
İlaçlamada babamlar güller ve asmalar için aldığı ilaç var. Bir ara dozajını azaltıp sinekten bıktığım için evde menekşelerime uygulamıştım. Ağır bir kokusu var ve sıkınca hiç bir hayvan yakınından geçmiyor. Dalda oluşabilecek olan zararlılarda ölüyor. Sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum. Amaç tohumdan tutturabilmek. Henüz elime geçmedi tohumlar. Gelir gelmez suya koyacağım. Zımparalayıp Suya koyacağım 1 gün ardından da toprak, cocopeat, vermükilit ve perlit harcına dikeceğim. Ve saklama kabında tohum çıkana dek bekletip filizi görüncede normal ortama alıştırma işlemine başlayacağım. Resimli halde görselini paylaşırım. Çok heyecanlıyım Umarım dileğim gibi olurlar ve tohum paylaşımı yapabilirim isteyen arkadaşlarıma:)

Arkadaşlarda söylemiş kökün güneşle temasını gölgeyerek kesmek gerekmiş ama dalla güneş görmeliymiş.:)

YARDIMCI OLDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM...

özlem11
12-04-2012, 21:26
Yarın ekilecek olan tohumlar....

vulcano
13-04-2012, 00:26
Bugün selluka tohumları ile ilgili bir başka olay yaşadım. Aynı ortamda hatta aynı saksıda bulunmasına rağmen birisi çimlenmiş diğeri çimlenmemiş iki tohumum vardı. Şeytana uyduğumu düşünerek çimlenmemiş olanı çıkardım, tohumun üzerinde yeşil bir nokta vardı ancak aynı zamanda üzerinde 10-15 tane kadar yaklaşık 1mm uzunluğunda beyaz kurtlar vardı. İyiki kontrol etmişim diye düşünerek tohumu hemen attım. Benzer bir durumu yaşamış kimse var mı?

canannuman
13-04-2012, 10:16
Tırnak törpüsü ile törpüledim 12-16 saat suda bekledim. Sonra küçük kaktüs saksısında ıslak toprağa ektim. Saksı ayakkabı kutusunda. Üzerini su fısladım. Ara sıra açtım ama düzensiz özel birşey yapmadım. 1 adet tohumum vardı. Çok şükür çıktı. Ortalama 1 hafta içinde.

özlem11
14-04-2012, 14:03
Bende törüpledim ve 2-3 damlası oksijenli su içinde 24 saat beklettim. Dün akşam ektim. Aynı oksijenli su ile suladım....

ERKEN48
16-04-2012, 09:09
Arkadaşlar sellukam 30 cm.oldu.kalıcı yerine alabilirmiyim.Birde esas problem bahçede onun için pek uygun yer yok. Örneğin 40 lt.bir saksıya diksem bahçedeki randımanı alabilirmiyim.Teşekkür ederim.

özlem11
16-04-2012, 09:29
Çoğu zaten saksıya ekip kökünü gölgeleyip kendini güneşte bırakıyor.... Dibi nemli kalabilsin diye. Kışında köklerinin özellikle ilk sene dondan soğuktan korumak için saksı en ideali bence...

özlem11
17-04-2012, 21:40
Arkadaşlar ektiğim tohumu az biraz taciz ettim ama olsun... SÜPRİZZZZZZZ:D:D:D

özlem11
17-04-2012, 21:42
4 günde çimlendi........ Sevinçten ağlayabilirim... Bu duygunun tarifi yok bence... Rabbime binlerce kez şükürler olsun. Birde çiçeğini görürsem ne mutlu. Yardım eden herkese teşekkür ederim.( görüntüyü aldıktan sonra tekrar hafifçe toprağıyla örttümki kendi çabalasın çıksın diye:))

vulcano
18-04-2012, 00:24
Tebrikler özlem, adına çok sevindim. Ancak itiraf edeyim ki kıskanmadan da edemedim, benim sellukalar 3 cm kadar falan çıktı topraktan, 29 martta ekmeme rağmen. Sanırım güdük olacak bunlar :))) Umarım diğer 2 tohumun da başarıyla çıkarlar.

kalambaklı
18-04-2012, 15:45
Geçen yıl bahçeye diktiğim selluka filizlenmeye başladı, üç yıl önce diktiğimden daha ses yok.
284370

284371

hecekin
19-04-2012, 16:54
5 tane sellukayı tohumdan yetiştirdim, şimdilik 4-5. grup gerçek yapraklarını veriyor. Foçada oturuyorum. Evimin bahçesine diksem bu kışı geçirir mi? Yoksa ilk seneyi iri bir saksıda mı geçirmeli? Ayrıca sellukalarımı gün içinde 3-4 saat güneş alan bir yere diksem orada yetiştirebilir miyim? Yoksa en az 6 saat güneş mi ister çiçeklenmek için?

ahmeter
19-04-2012, 21:27
Beyazın duruluğu ve diğer renklerin güzelliği
Günü gelmiş geçmeye başlamış selluka

kalambaklı
20-04-2012, 07:47
5 tane sellukayı tohumdan yetiştirdim, şimdilik 4-5. grup gerçek yapraklarını veriyor. Foçada oturuyorum. Evimin bahçesine diksem bu kışı geçirir mi? Yoksa ilk seneyi iri bir saksıda mı geçirmeli? Ayrıca sellukalarımı gün içinde 3-4 saat güneş alan bir yere diksem orada yetiştirebilir miyim? Yoksa en az 6 saat güneş mi ister çiçeklenmek için?

Değerli arkadaşım, Foça'da rahatlıkla bahçeye dikebilirsiniz, fazla rüzgar almayan güneş gören bir yere dikerseniz bu sene az da olsa çiçeklendiğini görebilirsiniz.

Tunatuna
24-04-2012, 12:43
Bu çiçeği yeni keşfediyorum. Ben çok şanslıyım galiba. Ben çiçeği bilmeden tohumlarına sahip oldum. Sayın menekşecibaba aldığım menekşeler içinde bana hediye olarak göndermişti. Tam olarak ne olduğunu bilmediğim için araştırmaya başladım ve burayı buldum. Burada sürekli tohumlarını arayanları görünce çok şanslı olduğuma karar verdim. Kayınvalidemin bahçesine götürüp dikmeyi düşünüyordum ondanda vazgeçtim.Güzelliğini görünce kimseye veremeyeceğime karar verdim. İnşallah büyütebilirim. Herkese kolaylıklar.

Menekşecibabaya tekrar teşekkür ederim. Bana eşsiz bir çiçek armağan ettiği için.

Selluka tohumumu iki gün ılık suda beklettikten sonra cuma günü diktim. Bugün dördüncü gün olmasına rağmen hiç bir kıpırtı yok. Şansım devam etmiyor sanırım. Ümitle beklemeye devam ediyorum

vulcano
24-04-2012, 13:01
Selluka tohumumu iki gün ılık suda beklettikten sonra cuma günü diktim. Bugün dördüncü gün olmasına rağmen hiç bir kıpırtı yok. Şansım devam etmiyor sanırım. Ümitle beklemeye devam ediyorum

Sayın tunatuna, 4. gün filizlenme gören arkadaşlar da var, 11. gün filizlenme gören arkadaşlar da var. Ümidinizi kesmeden sabırla bekleyin bence.

selis
24-04-2012, 13:05
Tunatuna neye ektiyseniz üzerini naylonla örtün ve sakın kurcalamayın.. Benimkiler 10 günde çimlendi.. Kurcalayınca çürüyorlar..

özlem11
24-04-2012, 13:14
Arkadaşlar ben 2 yerinden törpüledim 1 gün ılık suda beklettim içine 3 damla oksijenli su damlattım... Az suladım ve saklama kabına ektim 4. gün filizini gördüm. diğer 2 taneside 6. ve 7. gün filiz verdi. Şuan ev ortamından dışarıya alıştırıyorum:)

ayseldeniz
26-04-2012, 08:53
Arkadaşlar herkese selamlar...
Sayın yoldaş'ın gönderdiği tohumların 5 tanesini kendim ekmiştim.Üç tanesi çimlendi çok minikler.İnşallah devamı gelir.Ayrıca öğrenmek istediğim bir şey var.Selluka çelikle çoğaltılabiliyor mu?Çelikle bu çiçekten edinen var mı?Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.Teşekkürler.

selis
26-04-2012, 09:01
Ayseldeniz çelikle çoğalıyor tabii.. Çelik alma zamanının mayıs-haziran olduğu yazılıyor. Fakat ben ne zaman çeliklesem çürüdüler..Deneme amaçlı diğer aylarda da diktim.. Ekimde diktiklerim tuttu.. Bir başka üye daha vardı eylül-ekim gibi köklendirebilen..

Fakat tüm kış köklü çeliği korumak zorundasınız.. Bu nedenle tohum dikmek daha garanti sanırım..

ayseldeniz
26-04-2012, 09:09
Teşekkürler selis.Çelikle çoğaltma nasıl yapılıyor.Özel olarak dikkat edilmesi gereken bir şey var mı? Biliyor musunuz?

selis
26-04-2012, 09:32
Tüm çeliklerin iri-dişli dere kumunda köklendirilmesi önerilir.. Perlit-torf-dere kumu karıştırabilirsiniz... Siz birkaç deneme yaparsınız, sonra çözersiniz zaten.. Çelikleme konusunda becerikli sayılmam.. Buradan (http://www.agaclar.net/?t=13958&id=showthread) ve buradan (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm) bakın isterseniz..

kartal124
26-04-2012, 14:15
Tohumdan yetiştirmeye başladığım sellukaların 20 günlük halleri şu şekilde oldu.İlk yapraktan sonra 15 gün durdular, şimdi ise hızla yan dal ve yaprak veriyorlar.
http://www.agaclar.net/forum/954158-post98.htm

Sûz-i Dilârâ
27-04-2012, 09:00
Benim güzelim sellukam, zengarden'dan sipariş etmiştim tek pakette üç tane geldi.

Tohum ekme zamanı geldiğinde bir baktım tohumlardan biri kırılmış. Sağlık olsun dedim kalan ikisini bir gece suda beklettim, ertesi gün bir baktım bir tanesi daha suda beklerken çatlamış sabırsız. :) Tohumlar oldukça taze herhalde.

Hemen pet bardaklara ektim, üç gün sonra biri, bir hafta sonra da diğeri çimlendi. Sonra yine zengarden'dan aldığım petunya fidelerimi diktiğim saksıdan bir tane daha selluka tohumu çimlenmez mi:eek: Anaaa sürpriz! Sen de nereden çıktın diye konuşa konuşa onu da büyüttüm :)

Şimdi yine başlangıçta umduğum gibi üç tane selluka fideciğim oldu. Canlarım benim sizi çok seviyorum:D

Fotoğraftaki onlardan yalnızca bir tanesi. Diğerleri utanıyorlarmış görünmek istemediler:) (makinemin şarjı bitti).

Tunatuna
27-04-2012, 14:06
Tunatuna neye ektiyseniz üzerini naylonla örtün ve sakın kurcalamayın.. Benimkiler 10 günde çimlendi.. Kurcalayınca çürüyorlar..

Sayın selis plastik peynir kutusuna ektim. Üzerine delikler açtım. Malesef uyarınızı görmekte geç kaldım. Kurcaladım bile.:( Umarım çürütmemişimdir.

odogal
27-04-2012, 16:01
Arkadaşlar, yapralarında küllenme oldu, bu durumda ne yapıyorsunuz? ne kullanıyorsunuz?

kartal124
27-04-2012, 23:23
Eğer gerçekten külleme ise Topas'la (çok seyrelterek) bir iki kere fısfıslayın çözülür.

vulcano
27-04-2012, 23:54
Arkadaşlar, yapralarında küllenme oldu, bu durumda ne yapıyorsunuz? ne kullanıyorsunuz?

Sayın odogal, mine hanımın şöyle bir yazısı var, belki yardımcı olur. http://www.agaclar.net/forum/22792-post6.htm

Bunun yanında derginin 2007 ocak sayısında güllerde külleme ve tedavisi anlatılmış : Agaclar.net E-Dergi Ocak 2007 (http://www.agaclar.net/dergi/ocak07.html)

Son olarak küpe çiçeğinde külleme hastalığına karşı mine hanım ev yapımı ve ticari fungusitleri önermiş : http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/14992.htm

Sevgi Durul
29-04-2012, 10:06
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim sellukamın uyanışı.:)

Dün,
288251

Bugün,
288252

Sûz-i Dilârâ
29-04-2012, 10:52
Selluka çimlendirmeyi hep gözümde çok büyütürdüm. Ne kadar yanılmışım bir haftada çimlendi. Torf, perlit karışımına ekmiştim, bir gece de suda bekletmiştim o kadar.

vehbi
01-05-2012, 16:42
selluka tohumlarını hafifce zımpara yaptım bir hafta olmadan çimlendiler gayet iyi gelişiyorlar.

kartal124
02-05-2012, 15:15
Bu da benim 1 aylık selluka fidem.Tohumu 5 Nisan da ekmiştim.2 Mayıs'ta bu hale geldi.
http://www.agaclar.net/forum/957917-post104.htm

memet
02-05-2012, 15:18
Bu sene çiçeklenmesi için ya yere, ya da büyük bir saksıya dikmenizde yarar var.

kartal124
02-05-2012, 15:27
Bugün tam da bunu düşünmüştüm sayın memet.İstanbul soğuğuna dayanamayacağı için bahçeye dikemeyeceğim ama ilk etapta 1lt.lik bir saksıya alacağım.
Selamlarımla.

memet
02-05-2012, 15:34
Yeterli büyüklüğe gelmesi için 20 litrelik saksı ihtiyacı oluyor. Daha sonra toprağını bozmadan büyük saksıya alırsınız.

kalambaklı
02-05-2012, 16:25
2010 yılında işyerimizdeki bahçeye diktiğim selluka bu sene dış ortamda ilk çiçek açma yarışına girdi.

290052

290053

gülenmelek
05-05-2012, 08:10
Sayın kalambaklının paylaştığı tohumlardan çimlenen selluka artık sarılmaya başladı.
2si aynı kap içindeler. Ayırsam daha mı uygun olur?
Şu an bulundukları kap küçük. Bu sene büyüyebildiği kadar burada büyütüp, kışın budadıktan sonra (ve içeri almadan önce) büyük saksıya mı alayım, yoksa şimdiden büyüğüne geçmesi mi lazım ? ;)

kartal124
05-05-2012, 23:14
Bence ayırıp büyükçe saksılara dikseniz daha iyi olur gibime geliyor.Zira benim şu,
minikleri bu gün saksılarından çıkarttım,tohumdan bu yana daha 1 ay olmadan tüm saksıyı kökleri ile kaplamışlardı.Şimdiden ayırınki gelişme döneminde güç kuvvet kazanıp kışa hazırlıklı girsinler.

münevver
07-05-2012, 08:33
Bence ayırıp büyükçe saksılara dikseniz daha iyi olur gibime geliyor.Zira benim şu,
minikleri bu gün saksılarından çıkarttım,tohumdan bu yana daha 1 ay olmadan tüm saksıyı kökleri ile kaplamışlardı.Şimdiden ayırınki gelişme döneminde güç kuvvet kazanıp kışa hazırlıklı girsinler.

Sn Kartal124
sellukanıza nasıl bakıyorsunuz? Çok güzel gelişmiş.Benimki saksının dibine yapıştı kaldı. Ne güldürür ne öldürür...Gelişmesi için ne yapmalıyım?

kartal124
07-05-2012, 11:53
Sn Kartal124
sellukanıza nasıl bakıyorsunuz? Çok güzel gelişmiş.Benimki saksının dibine yapıştı kaldı. Ne güldürür ne öldürür...Gelişmesi için ne yapmalıyım?

Sayın münevver,
Benim gözlemlediğim kadarı ile selluka bol güneşi ve sıcağı çok seviyor.O yüzden evde bulunduğum zamanlarda saksılarını güneşin vurduğu cam önlerine gezdirdim.Günde 3 kere yer değiştirdiler.2-3 günde birde toprağını nemlendirecek kadar su verdim.Topraklarıda kaliteli çiçek toprağı idi.Ama şunu da diyeyimki ilk iki yaprak çıktıktan sonra bir 10-15 gün büyümesi duruyor.Sonra diğer yaprakları veriyor.

özlem11
07-05-2012, 12:19
Sayın kartal tecrübeniz çok doğru.. Yaprak büyümesi duruyor çünkü o sırada kök yapıyor. Ben pet bardaktan dün saysıya aldım. İnanılmaz kök yapmıştı:) Şuan 3 yapraklarını çıkarmakla meşgüller:)

Adalet Yağcı
08-05-2012, 21:17
Selluka bilgilerini tazeleyelim.

Zengarden (http://www.zengardentr.com/Gercek-kokulu-selluka-fidesi-1-adet-vigna-caracalla-fidesi,PR-2426.html) den aldığım bilgi şöyle;

Geldik Dünya’nın en değerli sarmaşığına, Selluka, Vigna Caracalla. Fabaceae ailesinden olan Selluka, sarmaşıklar arasında en değerli , en gösterişli çiçekleri açan sarmaşıktır. Renkten renge giren çiçekleri , tüm yaz boyunca ilk donlara kadar açmaya devam eder. Cennet kokuları yayan bu burgulu çiçekler, kesime gelebilir.

Selluka fideleri Haziran ayı ortasına dek gelişimini yavaş sürdürür. Bu döneme dek 1-2 karış uzunluğu geçmeyebilir. Zira gelişimi için toprak ısısının yükselmesini bekler.

Haziran sonuna doğru Selluka hızla gelişmeye hatta günde 30 cm boylanmaya başlar. Sezon sonuna doğru 3 - 6 metre boya ulaşan bitki dikildiği ilk yılında çiçeklenir. İzmir gibi ılıman kuşakta olanlar yıl boyu dış mekanda yetiştirebilirsiniz. Kışın donlardan koruyunuz.

Don sevmeyen Sellukayı, saksıda da kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Kışın iç mekana alacağınız bitkiyi güneş gören aydınlık bir yere koyarsanız çiçekleri ile evinize hem hoş kokusunu verir, hem de renk katar. Dış mekanda , kışın köklerini dondan korumanız gereken Selluka ,fazla bakıma ihtiyaç duymadan 10-15 yıl aynı yerde yaşar. Toprak seçmez, geçirgen verimli toprakta daha çabuk gelişim gösterir. Güneşli ya da yarı gölgede rahatlıkla yetiştireceğiniz Selluka , aşırı sulamadan hoşlanmaz.

Aklınızda bulunsun:

1- Selluka fidesi Haziran ayı ortasına dek ortalama bir iki karış bir boya gelir. Ancak Haziran sonuna doğru gelişimi hızlanır ve dikildiği ilk yıl çiçek açar. Kapalı sera ortamında bu zaman öne çekilebilir. Gelişimi ısıyla ilgilidir.

2- Sellukanın akıl almaz güzellikteki kokulu çiçeklerinin tüm dallardan salkım salkım dökülmesini mi istiyorsunuz? Bırakın Selluka’nız sarıp , uzasın. Ne zaman ki istediğiniz boya ulaştı, çardağınızı komple sardı. Uzayan dallarının başlarını kesin. Sarmaşık, uzamasını durdurur durdurmaz her yanını çiçek kaplayacaktır. Aman dikkat, çiçekleri sadece komşularınızı değil, kelebekleri de yaydığı hoş kokularla bahçenize , terasınıza toplayacaktır.

3- Selluka toprağı ağır killi bir topraksa ve kök kısmı sürekli su içinde kalıyorsa sellukanız çürüye bilir. Selluka yumru kök yapan bir bitkidir. Susuz kalmayı sevmediği gibi aşırı sulamadan doşayı kök kısmını çürütabilirsiniz. O nedenle sulama rejimini belirleyene dek, her sulama öncesi topağın nemini elinizle kontrol ediniz. Alt yaprakların sararıp dökülmeye başlaması susuzluk değil aksine aşırı sulamanın göstergesidir.

İki defa tohumdan yetiştirdim, bir tane de sayın Ahmeter gönderdi ama şanssızlık, her defasında bir olumsuzluktan etkilendiği için çiçeklerini görmek kısmet olmadı hiç.

kartal124
08-05-2012, 22:10
Arkadaşlar 6 tane tohum almıştım internetten 1 ay oldu ekeli ama sanırım tohumlar heba oldu, hic cıkan olmadı ankaradayım cam balkonum var ve guzel gunes alıyor sıcaklık da ideal ama hareket olmadı hiç. yetiştiren arkadaşlardan rica ediyorum bana fide gonderebilecek varsa iletişime gecebilir miyiz lütfen :)
Törpüleyip, 24 saat suda beklettiniz mi?Yapmamışsanız çimlenme zorluğu olacaktır.

royalguard
08-05-2012, 22:48
Törpüleyip, 24 saat suda beklettiniz mi?Yapmamışsanız çimlenme zorluğu olacaktır.
bir kısmını torpuleyip beklettim bir kısmını jilet ile torpuleyip suda beklettim ama nafile(biyoloji son sınıf ogrencisiyim ekoloji okuyorum o yuzden tohum taslagına zarar vermeden yaptım tüm işlemleri) :(

selis
09-05-2012, 18:17
Bu seneki hastalık sezon açılışını ben yapayım bari :p

Adalet Yağcı
09-05-2012, 18:29
Ustalar daha iyi bilirler ama, bence kırmızı örümcek istilasına uğramış.
Kırmızı örümcek sellukaların en büyük düşmanı.

selis
10-05-2012, 07:31
Sabah erkenden hastalıklı yapakları topladım, arapsabunlu sarımsaklı solüsyonu uyguladım..
Diğer tür sellukaya, lablaba, asmalara ve acem borusuna da bulaşmış..

Bende olmaz demeyin, oluyormuş :)