PDA

View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17

Yılmaz Yalçın
15-07-2010, 22:06
[QUOTE=Yılmaz Yalçın;672521]Benim sellukada henüz kırmızı örümcek yok..İnşallah görmem:)

Sevgili Yılmaz sellukan sana gelmeden, en az 4 kere kırmızı örümceğe karşı ilaçlandı:)

Sevgili Füsun Abla,

Teşekkür ederim tekrar gerçekten selluka sağlıklı çıktı hem de sürekli sürgünde görsen tanıyamassın:)Tohumdan ne zaman ekmiştin?

acemifüsun
15-07-2010, 23:26
15 kadar tohumdan sadece 2 adet çimlendirebilmiştim, sanıyorum Mart'ın ilk haftasında ekmiştim Yılmazcığım:) En kısa zamanda bol bol çiçeklerini de gör:)

Yılmaz Yalçın
16-07-2010, 16:03
Gözün hep üstünde olsun kardeşçiğim, bence yaprakları devamlı kontrol et, bir belirti görürsen ilaç uygularsın :)

Hangi ilacı uyguladın ablacığım?Bir de kırmızı örümcek olduğunu nasıl anlayacağız?

Birol
17-07-2010, 09:08
Gecen sene bahceye diktiğim, kışın dondan öldü diye düşündüğüm sellukamın boyu, beş altı metreyi buldu, her tarafındanda yeni yeni sürgünler veriyor, çiçeklenme henüz yok daha erkenmi bilemiyorum, sizinle paylaşmak istedim.

k_donmez
17-07-2010, 13:14
Ankara'dan bir hafta ayrıldım. Dönüşte Selluka uzamış, saksıdaki sırığa sarılarak 1 metreye yakın boylanmıştı.

siniroluyorum
18-07-2010, 12:07
Arkadaşlar selluka yazın içeride durabilir mi?

Yılmaz Yalçın
18-07-2010, 15:05
Arkadaşlar selluka yazın içeride durabilir mi?

İçerde olmaz dış mekan bitkisidir..İçeri alırsanız en büyük düşmanı kırmızı örümcek dadanıp çiçeği kurutur..Üstelik bol güneş görmesi gerekiyor..Kışın mecburen içeri alacaksınız dondan korumak için.

lord6
18-07-2010, 19:53
selamlar,
bende bu sene selluka yetiştirmeye başladım.
ekte fotoğrafını yolluyorum.
şuan boyları 2 mt'yi geçti...
yeni fotoğraflarını yakında yollayacağım...

Yılmaz Yalçın
18-07-2010, 20:37
selamlar,
bende bu sene selluka yetiştirmeye başladım.
ekte fotoğrafını yolluyorum.
şuan boyları 2 mt'yi geçti...
yeni fotoğraflarını yakında yollayacağım...
izmir - karşıyaka'dayım...

Sevgili Lord6,
Şuanki halini de fotoğraflarsanız tomurcuk oluşumu başlamış mı bakarız.

Birol
19-07-2010, 09:30
Benim yukarda resmini koyduğum sellukam on onbeş yerinden filizler yani yeni sürgünler atıyor, ben hepsinide birbirine sardırıyorum bilmiyorum doğrumu yapıyorum, yoksa yeni sürgünleri kesip ana gövdeninmi ilerlemesini sağlamalıyım bilemiyorum. Boyu beş altı metre olduğu halde tomurcuk oluşumu halen yok.

Kiraz
19-07-2010, 09:57
Sn. Birol, sellukanızı güle güle büyütün. Benimkinde de tomurcuk oluşumu 5-6 m olunca başladı, sizinki de yakında başlayabilir. Aynı şekilde yeni çıkan yan sürgünleri gövdeye sardırıyorum, bunları kesemiyorum, üzerlerinde çiçek oluşumlar var.

ilksenozturk
19-07-2010, 14:12
İçerde olmaz dış mekan bitkisidir..İçeri alırsanız en büyük düşmanı kırmızı örümcek dadanıp çiçeği kurutur..Üstelik bol güneş görmesi gerekiyor..Kışın mecburen içeri alacaksınız dondan korumak için.

dış mekan bitkisidir ama balkonumda tadilat olduğu için geçen yaz boyunca içerde ve güneş gören bir yerdeydi, aylar boyu gözle görülecek hızla büyümüş, neredeyse tüm odayı sarmıştı, ben uzayan dalları sardıracak yer bulmakta zorlanmıştım:p
bu yıl balkona aldım, artık iki yaşında olan tohumdan büyüttüğüm çiçeğimi, bakalım çiçeklerini görebilecek miyim?

lord6
19-07-2010, 20:25
sellukalarımın şuanki hali............

gülendam
21-07-2010, 22:19
Benim sellukamda kırmızı örümcek var. Ne yapabilirim?

tolgayarici
22-07-2010, 02:33
bugün tohumlar geldi ve ben zımpara yapmadan suda bekletmeye başladım sizce uygunmu

Kiraz
22-07-2010, 08:47
Benim sellukamda kırmızı örümcek var. Ne yapabilirim?

Kükürt (sulandırılabilen olursa daha iyi) veya neemazal iyi sonuç veriyor.

Yılmaz Yalçın
25-07-2010, 18:14
Arkadaşlar sellukamın yapraklarında bir kaç gündür fotoğrafta görülen oluşumlar var.Acaba hangi zararlı buna neden oluyor ve çözümü nedir?

memet
25-07-2010, 19:15
Daha fazla zarar vermeden etkili bir böcek ilacı kullanın.

Yılmaz Yalçın
25-07-2010, 19:37
Daha fazla zarar vermeden etkili bir böcek ilacı kullanın.

Kırmızı örümcek mi acaba?

Şevket Yaşar
25-07-2010, 20:43
Tohumdan yetiştirdiğim selluka üç metreden fazla uzadı.Henüz çiçek yok.Marmara bölgesinde daha önce yetiştiren üyelerimiz bölgemizde nezaman çiçeklenme olduğu hakkında bilgi verebilirlerse memnun olurum .

kalambaklı
25-07-2010, 21:01
Sayın Yılmaz yalçın, çekirge veya benzer bir böcek dadanmış görünüyor.

Yılmaz Yalçın
25-07-2010, 21:13
Sayın Yılmaz yalçın, çekirge veya benzer bir böcek dadanmış görünüyor.

Sevgili Kalambaklı,

Bu akşam kocaman çekirge gördüm bahçede ama öldüremedim:)Çekirge için hangi ilacı almak gerekir acaba?Kırmızı örümcek diye çok korkmuştum.

maki01
25-07-2010, 22:05
Sayın Yılmaz Yalçın,

Benzer görüntü benim bitkilerimde de oldu. Sanki sadece yeşil kısımlarını yiyor geride yaprakta tül gibi bir zar kalıyordu. Sonraki günlerde ağımsı şeyler de oluşup, yapraklar içe doğru kıvrılmaya başladı. İpek böceğinin koza hazırlığı yaparken ördüğü ilk ağlar gibi ağın içersinde 1-1.5 cm lik bir yeşil tırtıl buldum . Zararlının adını hala bilmiyorum.

Yılmaz Yalçın
25-07-2010, 22:16
Sayın Yılmaz Yalçın,

Benzer görüntü benim bitkilerimde de oldu. Sanki sadece yeşil kısımlarını yiyor geride yaprakta tül gibi bir zar kalıyordu. Sonraki günlerde ağımsı şeyler de oluşup, yapraklar içe doğru kıvrılmaya başladı. İpek böceğinin koza hazırlığı yaparken ördüğü ilk ağlar gibi ağın içersinde 1-1.5 cm lik bir yeşil tırtıl buldum . Zararlının adını hala bilmiyorum.

Keşke bu zararlının adını öğrenebilsek!Ona göre mücadele ederdik?

ceydam
26-07-2010, 11:06
Merhaba;
Sellükam öyle çoştu ki aslında daha büyük saksıya bile alamadım.
Acaba fotoğrafta gördüklerimiz çiçek tomurları mı?
Açmasını dört gözle bekliyorum...

Yılmaz Yalçın
26-07-2010, 11:12
Merhaba;
Sellükam öyle çoştu ki aslında daha büyük saksıya bile alamadım.
Acaba fotoğrafta gördüklerimiz çiçek tomurları mı?
Açmasını dört gözle bekliyorum...

Sevgili Ceydam,
Bunlar sürgün malesef..Ama Ağustos ortasına kadar tomurcuklanması gerekiyor.

Kiraz
26-07-2010, 12:41
Çiçeklerin bazıları sarılı, bazıları morlu-pembeli. Yere düşeni kokladım, koku alamadım. Üstte büyük salkımlar var ama onları fotoğraflayamadım.

162817

162818

162819

Sn. Ceydam, çiçek tomurcuğu son fotoğraftaki, sağdaki oluşum gibi olacak.

kalambaklı
26-07-2010, 13:51
Sevgili Yılmaz Yalçın, çekirge ve benzeri böceklerle mücadele temeniz için danışacağınız bir ziraat mühendisi size en doğru cevabı verecektir.
Saygı ve sevgiler.

Yılmaz Yalçın
26-07-2010, 14:36
Sevgili Yılmaz Yalçın, çekirge ve benzeri böceklerle mücadele temeniz için danışacağınız bir ziraat mühendisi size en doğru cevabı verecektir.
Saygı ve sevgiler.

Sevgili Kalambaklı,

Teşekkür ederim:)Selluka yetiştiren bazı arkadaşlarımız çiçeğinin kokmadığını söylüyor bunun nedeni ne olabilir?Sıcaklıkla alakalı olabilir mi?

Sevgili Kiraz,
Hiç mi kokmuyor çiçekleri?

memet
26-07-2010, 15:38
Gündüz kokluyor olabilirler. Kokmaması diye bir durum yok.

Yılmaz Yalçın
26-07-2010, 15:45
Gündüz kokluyor olabilirler. Kokmaması diye bir durum yok.

Sevgili Memet Bey,

Selluka da melisa gibi gece kokuyor sanırım:)

Kiraz
26-07-2010, 16:20
Sevgili Kiraz,
Hiç mi kokmuyor çiçekleri?
Şimdilik çiçekler uzanamayacağım kadar yüksekte, sadece yere düşeni kokladım, onun da ne zaman düştüğünü bilmiyorum. Hiç koku alamadım.

memet
26-07-2010, 18:56
Gündüz belirsiz bir kokusu var. Gece ise koklamaya gerek yok, koku her yere yayılıyor.
Zaten gündüz kokladığınızda, gece kokacak olan sellukayla ilgisi de az oluyor. Sanki başka bir çiçek.

Kiraz
27-07-2010, 12:33
Sabah küçük bir çiçeği uzanamadığım için koparıp kokladım. Bildiğim bir çiçeğin kokusuna benzemiyor ama bildiğim bir koku gibi (gözüm kapalı olsa parfüm şişesinden geldiğini sanırdım). Çiçeği, Sn. Ahmeter'in yaptığı gibi suya koydum, tamamı suyun içinde olduğu halde kokusunu alabiliyorum. Şimdi sıra gece koklamaya geldi.

rahna_mosa
27-07-2010, 20:33
Arkadaşlar sellukamın yapraklarında bir kaç gündür fotoğrafta görülen oluşumlar var.Acaba hangi zararlı buna neden oluyor ve çözümü nedir?

yılmaz bey, öncelikle geçmiş olsun. size birkaç sorum olacak?çekirge gördüm diyorsunuz bu zararlıyı çiçeğin üstünde mi gördünüz? çünkü eşimden aldığım bilgiye göre hastalığa kesin bir tanı koymak için zararlının bitkinin üzerinde görülmesi lazım. yani zararlı suç mahalinde mevcut olmalı ki bu yaptı diyelim.
fotoğraflardan anladığımız kadarıyla bitkide yaprak delen hastalığı var. bu hastalık genelde meyve ağaçlarından bulaşır. etrafta meyve ağacı var mı? özellikle erik ağacı... hastalık tüm yapraklarda var mı? eğer birkaç yaprakta varsa o yaprakları koparın. şimdilik bizden bu kadar... sevgiler...

Yılmaz Yalçın
01-08-2010, 13:13
yılmaz bey, öncelikle geçmiş olsun. size birkaç sorum olacak?çekirge gördüm diyorsunuz bu zararlıyı çiçeğin üstünde mi gördünüz? çünkü eşimden aldığım bilgiye göre hastalığa kesin bir tanı koymak için zararlının bitkinin üzerinde görülmesi lazım. yani zararlı suç mahalinde mevcut olmalı ki bu yaptı diyelim.
fotoğraflardan anladığımız kadarıyla bitkide yaprak delen hastalığı var. bu hastalık genelde meyve ağaçlarından bulaşır. etrafta meyve ağacı var mı? özellikle erik ağacı... hastalık tüm yapraklarda var mı? eğer birkaç yaprakta varsa o yaprakları koparın. şimdilik bizden bu kadar... sevgiler...

Sevgili Rahna_mosa,

Evet çekirgeyi sellukanın yanında gördüm..Meyve ağacı yok etrafta.Normal ağaçlar var.Sadece 3-4 yaprakta bu hastalık var.Teşekkür ederim bilgilendirme için.

Yılmaz Yalçın
01-08-2010, 13:14
Arkadaşlar,

Sellukamın kalın dalından bir arkadaşa çelik vermek istiyorum acaba şimdi versem köklenir mi?

memet
01-08-2010, 15:04
Benim temmuzun onundan sonra denediklerim başarılı olmamıştı.

Yılmaz Yalçın
01-08-2010, 17:42
Benim temmuzun onundan sonra denediklerim başarılı olmamıştı.

Sevgili Memet Bey,
Peki ne zaman çelik almak gerekir?

memet
01-08-2010, 21:13
Mayıs oratası ve haziran sonuna kadar aldığım çelikler o sene çiçeklendi.
Konuştuğum bir seracı eylül sonu eki mayında çelik almak uygun olur dedi ama denemedim. Sonuçta o sera ortamında köklendirecek.

Yılmaz Yalçın
01-08-2010, 21:28
Mayıs oratası ve haziran sonuna kadar aldığım çelikler o sene çiçeklendi.
Konuştuğum bir seracı eylül sonu eki mayında çelik almak uygun olur dedi ama denemedim. Sonuçta o sera ortamında köklendirecek.

Teşekkürler Sevgili Mehmet,
O zaman Eylül sonu çelik alayım bari:)Çelik alırken neye dikkat edeceğiz sellukada ve toprağa direk diksek suya koymaktan daha mı kolay köklenir acaba?Benim selluka halen sürgünde 4,5 metre oldu ama hala çiçeklenmedi.İstanbul'da normal mi bu duru bilmiyorum.

memet
01-08-2010, 22:05
Odunsulaşmış dallardan üç boğum olacak biçimde çelikler alın. Bir boğumu toprakta olacak.
Suya koymayın direk toprağa gömün. On beş ağustosa kadar çiçeklenmesi normaldir.

Orhan Özbilgiç
02-08-2010, 20:25
Sevgili Ahmeter' in armağanı olan Selluka' mın ilk salkımında, ilk çiçeklenme başladı.
Ayrıca, açmak için sıra bekleyen onlarca salkımın oluşu sevindirici.:)

163968
163969

bıcırık
02-08-2010, 20:33
bunlarda benim sellukamın tomurcukları

Yılmaz Yalçın
09-08-2010, 00:03
Arkadaşlar,
Sellukam 4,5 metreyi geçti ama hala tomurcuk oluşumu yok:)Üst kattaki komşumun balkonuna iyice sarıldı:)Bugün komşumun annesi sellukanın yeni sürgünlerinden alıp saksıya çeliklemiş:)Yanlış anlar diye o an bişey demedim,komşumun sellukama olan ilgisi beni de mutlu ediyor bu yüzden onun bu şevkini kırmak ve onu küstürmek istemiyorum ama yarın bu aylarda çeliğin tutmayacağını söyleyeceğim:)Üstelik selluka olduğunu bilmiyorlar,herhangi bir sarmaşık diye düşünüyorlar sanırım:)

feriha
09-08-2010, 09:15
Saksıdaki sellukam 2. yılında.. Ağaçlar.net e üye olma sebebim, daha önce yurtdışından getirttiğim tohumlardan başarısız olduğum, sonunda Selahattin beyden aldığım 3 tohumdan birinin gelişmesiyle devam eden selluka tutkum finale yaklaştı.. Geçtiğimiz yıl gelişen ama çiçeklenmeyen sellukayı kışın soğuktan korumak için kapalı balkona aldım. Bu yıl gelişmeye devam etti ve yan saksıda kurumakta olan çam ağacına sarılmayı uygun gördü. Umarım çiçekleri renklenir ve kokusunu duymak nasip olur.

165058

feriha
09-08-2010, 14:20
Yılmaz Bey, selluka tohumunu geç çimlendirdiğimi düşünüyorum. (Daha önceki tohum çimlendirmelerimde şubat, mart gibi başarılı sonuç alamayınca son tohumu daha geç denedim) Ayrıca Ankaranın havası geçen yıl yağışlardan göz açtırmadı, ilk yıl bu nedenlerle çiçek verecek kadar gelişemedi. Aslında birkaç metre olmuştur tam bilemiyorum, kışın içeri alacağım için saksıya yerleştirdiğim metal bir aparata sardırmıştım. Ama bu yıl aparattan firar etti yan saksıda sarılacak yer buldu.

Sevim Hanım teşekkürler.. Kısa zamanda sizin sellukanızında çiçeklerini görürüz inşallah.

Yılmaz Yalçın
09-08-2010, 14:31
Yılmaz Bey, selluka tohumunu geç çimlendirdiğimi düşünüyorum. (Daha önceki tohum çimlendirmelerimde şubat, mart gibi başarılı sonuç alamayınca son tohumu daha geç denedim) Ayrıca Ankaranın havası geçen yıl yağışlardan göz açtırmadı, ilk yıl bu nedenlerle çiçek verecek kadar gelişemedi. Aslında birkaç metre olmuştur tam bilemiyorum, kışın içeri alacağım için saksıya yerleştirdiğim metal bir aparata sardırmıştım. Ama bu yıl aparattan firar etti yan saksıda sarılacak yer buldu.

Sevim Hanım teşekkürler.. Kısa zamanda sizin sellukanızında çiçeklerini görürüz inşallah.

Benim selluka Sevgili Füsun Hanım'ın şubatta çimlendirdiği fidelerden birisi.Şuan 4,5 metreyi geçti ama henüz tomurcuklanma belirtisi yok:(Sizce açar mı bu yıl?

feriha
09-08-2010, 17:04
Yılmaz Bey Sellukanın 7.ayda çiçek verebilir hale geldiğini okumuştum..

Bu duruma göre sizin bitkiniz Eylül ayında bu süreyi dolduruyor. Süpriz yapar inşallah;)

Yılmaz Yalçın
09-08-2010, 17:21
Yılmaz Bey Sellukanın 7.ayda çiçek verebilir hale geldiğini okumuştum..

Bu duruma göre sizin bitkiniz Eylül ayında bu süreyi dolduruyor. Süpriz yapar inşallah;)

İnşallah:)Ben de çiçeklenme döneminin;Ağustos-Eylül-Ekim olduğunu öğrenmiştim.En kötü Ekim'de açacağını umuyorum:)Peki kışın budadınız mı yoksa üst bölümleri kurudu mu?

feriha
09-08-2010, 23:21
Havalar soğumaya başlayınca içeri aldım, yapraklarının döküldüğünü hatırlıyorum.

İnce dallar kurudu, ana dal kalınlaştı. Kuruyanları budadım tabi ki..

Baharda tekrar açık havaya çıkınca gelişmeye, kol atmaya başladı..

Bu yıl ne yaparım bilmiyorum. Yakınındaki saksıdaki çamlara sarıldı. Nasıl ayrılır, içeri alırken budama zorunlu gözüküyor.

kalambaklı
10-08-2010, 12:10
Sayın feriha, sellukanız yapraklarını döktüğü zaman ana dallarını bir metre gibi yüksekliğe yakın yerden budayabilirsiniz, korkmanıza gerek yok, bahara tekrar dallanıp, çiçeklerini size sunacaktır.
Bu arada sellukanıza nazar boncuğu takmaya unutmayın, Allah nazardan korusun.

memet
10-08-2010, 19:07
Çiçeklenmesi gerektiği kesin. Benim mayısta çelik aldıklarım o sene çiçeklendi. O günden bu yana nasıl gübreleme yaptınız?

almira
10-08-2010, 22:25
Sevgili Ülkümün hediyesi sellukam oldukça güzel gelişti. Bunu da kaybederim korkusuyla uzun süre sessiz kaldım. Ama sanırım artık yaşayacak. Yeni yan dallar oluşturmaya başladı.:D

Yılmaz Yalçın
11-08-2010, 09:41
Çiçeklenmesi gerektiğikesin. Benim mayısta çelik aldıklarım o sene çiçeklendi. O günden bu yana nasıl gübreleme yaptınız?

Sevgili Memet Bey,

Şubattan beri 15 günde bir B5A sıvı gübre ve 3 aydır da haftada bir yapraktan 20-20-20 agrofill dengeli sıvı gübre veriyorum..

Çiğdem Şentekin
11-08-2010, 14:52
Herkese merhabalar,
Sanıyorum 55. sayfaya kadar roman okurmuşcasına selluka macerasını bir solukta okudum, hepsini okumak mümkün olsa onu da yapacaktım ama olmadı :) Azminize, emeğinize ve sevginize hayran olmamak mümkün değil... sellukanın güzelliğinden büyülenmemek te öyle... biliyorum çok yeniyim ama... rica etsem bana tohum gönderebilecek kimse var mı? çok isterim bu hazzı yaşamayı... sevgiler

memet
11-08-2010, 20:07
Yılmaz bey, 10 20 20 ya da 0 20 20 gibi bir gübre bulursanız topraktan verin.

Yılmaz Yalçın
13-08-2010, 20:16
Yılmaz bey, 10 20 20 ya da 0 20 20 gibi bir gübre bulursanız topraktan verin.

Sevgili Memet,
Teşekkür ediyorum..Sanırım azot oranı düşük fosfor oranı yüksek gübre olmalı..Çiçek coşturan tavsiye eder misiniz?

memet
13-08-2010, 20:56
İçeriği benziyorsa neden olmasın.

Çiğdem Şentekin
14-08-2010, 22:54
Sayın Yılmaz Yalçın, selluka istenen boya gelince, sürgünlerinin tepesi budandığında çiçeklenmeye başladığını okumuştum. Doğruluğunu araştırıp, siz de uygulayabilirsiniz. İşinize yarar sanıyorum.
İyi geceler

memet
15-08-2010, 10:20
Sellukanın durumu.
Aşırı sıcak, sert rüzgar, çekirgeler. Sonuç bu.

Etraftaki tek yeşil alan fidanlarımın olduğu yer olunca bir çekirge kolonisi yaşıyor. Bir de kertenkele popülasyonu var onlar için gelen.

Çok tomurcuk var ama dökülüyor. Uğraşıma rağmen tohumlarda gidiyor bu sene hiç tohum alamayacağım sanırım.

Yılmaz Yalçın
15-08-2010, 12:34
Sayın Yılmaz Yalçın, selluka istenen boya gelince, sürgünlerinin tepesi budandığında çiçeklenmeye başladığını okumuştum. Doğruluğunu araştırıp, siz de uygulayabilirsiniz. İşinize yarar sanıyorum.
İyi geceler

Sevgili Çiğdem Hanım,
Budamanın çiçeklenmeyi teşvik edip etmediği konusunu araştırıp bana iletirseniz gerçekten çok sevinirim.

Yılmaz Yalçın
15-08-2010, 12:39
Sellukanın durumu.
Aşırı sıcak, sert rüzgar, çekirgeler. Sonuç bu.

Etraftaki tek yeşil alan fidanlarımın olduğu yer olunca bir çekirge kolonisi yaşıyor. Bir de kertenkele popülasyonu var onlar için gelen.

Çok tomurcuk var ama dökülüyor. Uğraşıma rağmen tohumlarda gidiyor bu sene hiç tohum alamayacağım sanırım.

Sevgili Memet Bey,
Sellukanızda maşallah çok güzelmiş ve çiçekli iken böyle bir istila olması üzücü.Ama malesef aşırı sıcaklarla kavruluyoruz ve bu sıcaklarda çekirge kolonileri sürüler haline geliyor ve herşeyi yiyorlarmış..Düşünün İstanbul'da bile çekirge sürüleri var,İzmir'i düşünemiyorum bile.Acaba çekirgeleri kaçırıcı ya da ölüdürücü bir ilaç kullanılamaz mı?Aklıma tavuk önlemi geliyor;bir tavuk günde 60 tane çekirge yermiş..Eğer imkanınız varsa bir kaç tavuk koysanız oraya.

sevim.K
15-08-2010, 13:54
selluka istenen boya gelince, sürgünlerinin tepesi budandığında çiçeklenmeye başladığını okumuştum.

İstenen boyun ölçüsü nedir:confused: Sellukanın uzayabileceği en fazla uzunluk mu? Benim arzu edeceğim uzunluk mu? Örneğin balkonda yeterli ölçüde uzadığını, sarıldığını düşünüyorsam budayabilir miyim? Uçları budasam çiçeklenme olacağı kesin mi? Budama belli zamanlarda olmaz mı?

Benim sellukam da beş metreye yaklaştı. Henüz tomurcuk yok.

Yılmaz Yalçın
15-08-2010, 14:18
İstenen boyun ölçüsü nedir:confused: Sellukanın uzayabileceği en fazla uzunluk mu? Benim arzu edeceğim uzunluk mu? Örneğin balkonda yeterli ölçüde uzadığını, sarıldığını düşünüyorsam budayabilir miyim? Uçları budasam çiçeklenme olacağı kesin mi? Budama belli zamanlarda olmaz mı?

Benim sellukam da beş metreye yaklaştı. Henüz tomurcuk yok.

Sevgili Sevim Hanım,
Aynı sorunları yaşıyoruz benimki de 5 metreyi geçti hala sürgünde ama tomurcuk yok..

Kiraz
15-08-2010, 14:45
Son on gündür sellukamda olan çiçekler de döküldü. Aşırı sıcak ve neme bağlıyorum. yaprakları ise oldukça sağlıklı ve hızla uzamaya devam ediyor.

memet
15-08-2010, 14:47
Sellukayı kırmızı örümcek için de sık sık ilaçlamam gerekiyor da ancak bu kadar etkili oluyor çekirgelere.

Çiçeklenmeyen sellukalara gübre olarak ne kullanıyorsunuz?

Potasyum vermeyi denemelisiniz.

Yılmaz Yalçın
15-08-2010, 14:57
Sellukayı kırmızı örümcek için de sık sık ilaçlamam gerekiyor da ancak bu kadar etkili oluyor çekirgelere.

Çiçeklenmeyen sellukalara gübre olarak ne kullanıyorsunuz?

Potasyum vermeyi denemelisiniz.

Potasyum derken bir ürün var mı tavsiyeedebileceğiniz?

acemifüsun
15-08-2010, 15:03
Benim selluka 4 metrede durdu kaldı. 10 gün atağa geçmesini bekledim, hiç hareket olmayınca Çeşmeye arkadaşımın bahçesine yolladım:) O kadar emek boşa gitmesin, çiçeklensin dedim:)

memet
15-08-2010, 16:07
Gübreler NPK gibi karışım biçiminde oldukları gibi, azot, fosfor ve potasyum olarak ayrı ayrı da bulunabiliyor. gübre satıcılarında açık bulunuyor. Yarım kilo almanız seneye kadar size yeter. Ağustos ayında iki kere uygulayın. On liitre suya 20 cc oranında.

sevim.K
15-08-2010, 16:16
Sn memet; Ben NPK 20 20 20 verdim bir de leonardit veriyordum 15 gün arayla dönüşümlü. Potasyum köklenmeyi teşvik edici değil mi? Topraktan yeterli besini alamadığını mı düşünüyorsunuz.

Yılmaz bey evet haklısınız sorun aynı. Doğrusu tohum aldığım zaman bitkiyi bu kadar büyütebileceğimden endişeliydim. Çiçeğini de görebileceğimizi umuyorum. Sevgiler:)

memet
15-08-2010, 18:49
Potasyumu çiçeklenmeyi teşvik etmesi için önerdim.

Orhan Özbilgiç
15-08-2010, 19:27
Ben 20.20.20 kullanıyorum. Selluka adeta costu. Bugün kokusunu, birkaç metre uzağından bile, daha yoğun olarak hissettim.

Bu arada bir taraftanda, tohum kapsülleri(fasulyeler) oluşmaya başladı.

166152

166153

166154

Orhan Özbilgiç
15-08-2010, 21:43
Orhan bey müthiş:) O ne güzellik öyle:)

Valla Sevim hanım, inanın bende bu kadar bol çiçeklenmesini beklemiyordum. bizim buralar, uzun süren bir yağmurlu dönemden sonra, son yılların en güneşli günlerini yaşıyor. Yaklaşık 15-20 gündür adeta bulut yok! Belkide bu bol güneşin etkisidir.:confused:
Yaptığım tek şey, günaşırı sulamak. Birde 15-20 güne bir gübrelemek. Birazda şans diyebilirim.:)

kalambaklı
16-08-2010, 16:43
Geçen yıl kasımda çimlendirdiğim sellukamın şu an ki durumu ve tomurcuklar oluşmaya başladı, yakında çiçek açar.

166291

Yılmaz Yalçın
16-08-2010, 16:46
Geçen yıl kasımda çimlendirdiğim sellukamın şu an ki durumu ve tomurcuklar oluşmaya başladı, yakında çiçek açar.

166291

Sevgili Kalambaklı,
Maşallah epey yoğun ve gövdesi kalınlaşmış:)Peki sellukayı tele enlemesine siz mi sardırdınız?Çünkü benim selluka sürekli yukarı doğru gidiyor.Yanlara sardırdığımda ise küsüyor ve o sürgün uzamıyor başka bir yerden yeni sürgün verip onu yine yukarı uzatıyor:)

kalambaklı
16-08-2010, 17:44
Sevgili Yılmaz Yalçın, ilk ana dallar yeterince uzadığı zaman tele sardırdım ve dallanma fazlalaştığı zaman, diğer dallara dolayıp bıraktım.
Dallar 30-40 cm olmadan ellersen dediğin gibi küsüyor.
Kolay gelsin.

Yılmaz Yalçın
18-08-2010, 20:27
Sellukanın son hali..Halen sürgünde.

Çiğdem Şentekin
19-08-2010, 12:26
Sevgili Çiğdem Hanım,
Budamanın çiçeklenmeyi teşvik edip etmediği konusunu araştırıp bana iletirseniz gerçekten çok sevinirim.

Sayın Yılmaz Yalçın, bahsettiğim konuyu okuduğum forum sitesinin adresini veriyorum. Detaylı bilgim yok ama soruşturuyorum. Birşey bulur bulmaz size de haber veririm.

http://bitkilerimiz.net/forum2/forum_posts.asp?TID=539&OB=DESC&PN=4

Benim bir sellukam yok ama olanlar mutlu olsun bari :(

Sevgiler :)

maki01
19-08-2010, 13:21
Sellukamı sık saksı ve yer değiştirmem nedeniyle kaybettim. Sevgili DefneD , sayın ahmeter'den gelen yeşil fasulyeden arta kalan tohumlarını atmamış , saklamış, Onun sellukası gelişmeye devam ediyor. Ben de taze olmasa da elimizde kalan son tohumlarla bir daha denemeye karar verdim.

Yeşil fasulyeden elde edilen geçen senenin tohumlarını ılıkca bir suya ısladım. Şişenleri toprakla buluşturacağım. Taze tohum olmadıkları için çok umudum yok ama denemek istedim.

166622

Yılmaz Yalçın
19-08-2010, 14:33
Sellukamı sık saksı ve yer değiştirmem nedeniyle kaybettim. Sevgili DefneD , sayın ahmeter'den gelen yeşil fasulyeden arta kalan tohumlarını atmamış , saklamış, Onun sellukası gelişmeye devam ediyor. Ben de taze olmasa da elimizde kalan son tohumlarla bir daha denemeye karar verdim.

Yeşil fasulyeden elde edilen geçen senenin tohumlarını ılıkca bir suya ısladım. Şişenleri toprakla buluşturacağım. Taze tohum olmadıkları için çok umudum yok ama denemek istedim.

166622

Geçmiş olsun umarım en kısa zamanda yeni bir sellukanız olur:)Ne de olsa hızlı büyüyen bir bitki..Ben de tohum toplayabirsem Şubat'ta bol fide elde etmek istiyorum.

sevim.K
19-08-2010, 16:56
Teşekkür ederim sevgili öğretmenim, vallahi benim sellukalarımda da hala çiçek tomurcukları yok.

Sn kalambaklı gülümsettiniz beni sağolun. Züğürt tesellisi derler ya halk arasında. Benimki de acemi bahçıvan tesellisi:p . Sellukama baktıkça "Neyse, sn kalambaklının da sellukası çiçeklenmemiş daha diyeceğim artık;)

memet
19-08-2010, 17:15
Çiğdem Şentekin, bizim istede sellukanın yaygınlaşması için çalışmaya başlamamdan sonra, başka siteler de sellukayla ilgilenir oldular. Burada olmayan bilginin başka bir sitede olması zor.

ceydam
22-08-2010, 11:56
Merhaba arkadaşlar;
Lütfen yardım edin.
Sellükam çok iyi gidiyordu, boylandı, büyük saksıya aldım, sarıla sarıla uzuyordu. Tam çiçek açar artık derken...
Şimdi ne olduysa yaprakları sararıp dökülmeye başladı, çıplak dallar kaldı. Su da içmiyor hep alttan akıyor sular. Yaprakların hepsini kaybetmekten korkuyorum.
Acaba çok mu suladım ya da gübre ihtiyacı mı var? Ne dersiniz?
Yapralarda belirgin bir leke yok sadece sararıp dökülme...

memet
22-08-2010, 12:17
Nasıl bir toprak karışımı kullandınız? Aşırı sıcak bütün sellukaları etkiliyor bu neden olabilir. Sulama sorunundan ötürü köklerde sorun olabilir.

ahmeter
22-08-2010, 12:19
selluka selluka selluka

ceydam
22-08-2010, 17:19
Nasıl bir toprak karışımı kullandınız? Aşırı sıcak bütün sellukaları etkiliyor bu neden olabilir. Sulama sorunundan ötürü köklerde sorun olabilir.

Mehmet Bey teşekkürler;
Aldığım hazır torfa koydum, ekstra hiç birşey eklemedim.

Sayın Tuta vallaha nispet gibi olmuş.
Harika maşallah

Yılmaz Yalçın
22-08-2010, 17:38
Mehmet Bey teşekkürler;
Aldığım hazır torfa koydum, ekstra hiç birşey eklemedim.

Sayın Tuta vallaha nispet gibi olmuş.
Harika maşallah

Sadece torf yeterli değildir.Su tutma özelliği yoktur.Selluka toprağı; %65 oranında bahçe toprağı ve %30 oranında torf ve ayrıca %5 oranında iyi yanmış keçi gübresi ile karıştırılarak elde edilir.Saksı ise en az 30 litre olmalı ama 60 litre olursa çok iyi olur.Ayrıca 15 günde bir dengeli sıvı gübre vermek iyi geliyor.

acemifüsun
22-08-2010, 18:16
Sn. ceydam bence toprağını Yılmaz beyin dediği gibi hemen değiştirin. Saksınızda suyun akıp hemen gitmesi; torfun suyunu ayarlamak zordur, siz sanırım torfun suyunu kaçırmışsınız, selluka hiç su alamıyor.

ahmeter
23-08-2010, 08:56
Sellukam bu kadar yürekten çağırma beni GELDİM

ahmeter
25-08-2010, 10:34
Selluka sevenlere

ahmeter
26-08-2010, 14:24
Selluka

Orkun Kırcı
26-08-2010, 14:37
Sayın TUTA tebrikler. Yine harika bir foto. Bu yılın ilk çiçeğini siteye ben eklemiştim ama daha sonra çiçek göremedim. birbuçuk ay kadar evden uzaktım. Gübreleme olayı da olmayınca benim selluka sararmaya başlamış. artık iştahımı seneye saklıyorum:)

ahmeter
26-08-2010, 20:59
Selluka ve çiçek salkımı oluşuyor

Birol
30-08-2010, 19:42
Arkadaşlar sellukamın her yeri çiçek ve tomurcuklarla dolu. Yaklaşık 20 gün önce başlayan çiçeklenme ve tomurcuklanma her gün artarak devam ediyor.
Sellukam bahcede yerde, haftada bir kez bol suluyorum ve başka hiç bir şey vermiyorum.

Birol
30-08-2010, 19:44
Sellukam

ahmeter
31-08-2010, 10:40
İlk parti açan çiçekler tohuma gelmeye başladı
VE YENİ ÇİÇEKLER

Orhan Özbilgiç
31-08-2010, 11:54
Yüzlerce çiçekten sonra, yüzlerce tohum. Dağıtımda görev alabilecek kadar.;)
Bu arada çiçeklenmeye de devam.:)

168466
168467

168468

ahmeter
31-08-2010, 17:30
Geçe güzel gündüz güzel

ahmeter
01-09-2010, 15:08
Selluka sevgisi

ahmeter
01-09-2010, 15:23
Vurulduğumun resmidir
Benim gibi vurulanlara selam olsun

Kiraz
02-09-2010, 21:57
Arka bahçeye diktiğim selluka tırmandıkça tırmandı. Bağladığım tel koptu ama su borusuna kadar geldi ve iki buçuk kattan sonra çatıya uzandı. İlk çiçekler erken açıp hemen döküldü. Bir kere daha açmaya çalıştılar ama çabuk döküldüler. Şimdi yine yüzlerce tomurcuğu var. Yapraklar ve gövde gelişimi çok güzel, belki çiçek için destek gübre istiyor.

Pencereden bakınca:
168891

168892

Bu da sürpriz oldu. Çok kullanmadığım pencereyi iki hafta kadar önce açmıştım, sanırım dalın ucu içeride kalmış. Bugün perdeyi yıkamak için çıkarınca içeri gireni görebildim, uzamış, tomurcuk bile vermiş.
168893

Orhan Özbilgiç
02-09-2010, 22:18
Kimileri, büyütemeyip ''Benimki kurudu!'' derken, sizinkisi de sanki ''çatlatırcasına''yani.:p
Bu sezonun en ilginç, bir o kadar da sağlıklı selluka fotoğrafı.;)

Kiraz
03-09-2010, 14:44
Kimileri, büyütemeyip ''Benimki kurudu!'' derken, sizinkisi de sanki ''çatlatırcasına''yani.:p
Bu sezonun en ilginç, bir o kadar da sağlıklı selluka fotoğrafı.;)

Benimki aynı zamanda korkunç.:) Köküne 3 m uzakta dolaşırken, ensemde, kolumda bir şeyler hissediyorum bazen. Hızla uzayıp, kenarlardan fırlayan sürgünler, tutunacak yer bulamayınca serbest ava çıkıyor; korku filmi gibi :)

sevim.K
04-09-2010, 09:20
Selluka Kırmızıyla işaretlediğim çıkıntılar çiçek olabilir mi?

kalambaklı
04-09-2010, 13:42
Sevgili öğretmenim sevim.K, sellukanız çiçeklenmeye başlamış, haydi hayırlısı olsun.

kalambaklı
04-09-2010, 13:47
Benim azman sellukada daha yeni yeni çiçeklenme başlıyor, gerçi çiçeklenme zamanı bu aralar ama bu sene mevsimler bitkileri şaşıttı, bir kısmı çiçeklenmeyi tamamlayım tohumlanma aşamasına girdi, bir kısmı benim selluka gibi yeni yeni çiçeklenmeye başladı.
169159

169160

169161

sevim.K
04-09-2010, 14:47
Sevgili öğretmenim sevim.K, sellukanız çiçeklenmeye başlamış, haydi hayırlısı olsun.

Teşekkkür ediyorum sn kalambaklı:) Tabi destekleriniz için de. Sayın ahmeter ve sizden gelen tohumlarla yetiştirebildiğim on fideden bana kalan:)

kalambaklı
04-09-2010, 15:32
Yine de çok güzel Sevim hanım, sellukanın en büyük düşmanı kırmızı örümcek ve çekirgelerdir.
Hadi kırmızı örümcek için ilaç kullandık, çekirge ve benzeri böcekler için ( yeşil renkli kokar böcek) hep nöbet mi tutacağız allahaşkına.

sevim.K
04-09-2010, 15:41
Evet yaa sormayın. Gerçi kayıplarımın nedeni tohum veya fide verdiğim arkadaşlarımın yetiştiremeyişleri. Benim de ilk denemem olduğu için fazla yardımcı olamadım çevreme. Seneye güzel sellukalarımız olacak:)

Yapraklarımızda tek tük sararma var. Hatta en uç kısmında uzamaya devam etmesine karşılık yapraklarımız ölmüştü yeniden yapraklanıyor.

kasap.94
05-09-2010, 19:56
Sevgili kalambaklı kardeşimizin göndermiş olduğu altı adet selluka tohumlarının bu günkü görüntüleri. Üçü saksıda üçüde yerde yaşamlarını devam ettiriyorlar

cihan_as
06-09-2010, 20:31
Sn kalambaklı, eğitim toplantısında sizden aldığım selluka çiçeklenmeye başladı.

Sergüzen
07-09-2010, 21:17
Benim sellukada da tomurcuklar iyice belirginleşti. Çifte bayram yapacağız.

ahmeter
08-09-2010, 09:41
Sen her zaman güzelsin

Orkun Kırcı
09-09-2010, 22:47
Bu yıl için umutlarımı tükettiğim anda sellukam coşmuş. 2 haftalık aradan sonra eve gittiğimde 10-15 çiçek sapı oluşumu gözlemledim. :D

kalambaklı
11-09-2010, 11:15
Bahçedekilere inat, tarlaya diktiğim selluka çiçeklendi.
169945

Adalet Yağcı
11-09-2010, 16:49
Bahçedekilere inat, tarlaya diktiğim selluka çiçeklendi.
169945

Sayın Kalambaklı, tarlaya diktiğiniz sellukaya hangi aralıklarla su verdiğinizi öğrenebilir miyim?
Öyle sanıyorum ki, ben sellukalarımı fazla sulamaktan kaybettim.

Tarlada bu kadar güzel açabildiğine göre özel bir bakım gerekmiyor demektir.
Ellerinize sağlık.

memet
11-09-2010, 17:31
Eğer ufak bir saksıda değilse sulama bitkinizi kaybetmenzize neden olmamalı.

Adalet Yağcı
11-09-2010, 21:17
Geçen sene birini bahçede diğerini büyükçe bir saksıda yaşatmaya çalıştım, bir türlü gelişemediler.
Burada gündüz ve gece ısı farkı 10 °C bulur, fazla nem de olmaz, sulamaktan değilse, bu şartları sevmemiş olabilir.

Geri kalan her şey çok normaldi, bu sene çimlendirdiklerimi yaşatamadım bile, bir kaç yaprak olduktan sonra kaybettim.

Fatoş
14-09-2010, 12:44
Sevgili Kalambaklı bana verdiğiniz sellukalar açmaya başladı. Sayenizde o muhteşem kokuyu tekrar duydum .Çok teşekkür ederim.:)
170393
170394

Kiraz
15-09-2010, 16:59
Arka bahçeye diktiğim selluka tırmandıkça tırmandı. Bağladığım tel koptu ama su borusuna kadar geldi ve iki buçuk kattan sonra çatıya uzandı. İlk çiçekler erken açıp hemen döküldü. Bir kere daha açmaya çalıştılar ama çabuk döküldüler. Şimdi yine yüzlerce tomurcuğu var. Yapraklar ve gövde gelişimi çok güzel, belki çiçek için destek gübre istiyor.

Pencereden bakınca:
168891

168892

Bu da sürpriz oldu. Çok kullanmadığım pencereyi iki hafta kadar önce açmıştım, sanırım dalın ucu içeride kalmış. Bugün perdeyi yıkamak için çıkarınca içeri gireni görebildim, uzamış, tomurcuk bile vermiş.
168893

Eski mesajımdaki son fotoğraftaki tomurcuklar odanın içinde çiçek açtı:)
170605

Yılmaz Yalçın
16-09-2010, 11:09
Adalet Hanım, sizin hasretinize hiç bir tohum-çiçek dayanamıyor:) Elbette biter.

Bu sabah odaya girdiğimde oldukça kuvvetli olan kokusunu aldım, gece de evin giriş kapısı mis gibi kokuyordu. Şu an üzeri yarı açmış tomurcuk dolu, güneş alan tarafının her karışında bir salkım var ve çatıya kadar bu şekilde çıkıyor.

İlk ve erken çıkan çiçekler tohum bağlamadan döküldü ama bunlar daha kalıcı olacak galiba.

Sevgili Kiraz,
Maşallah!Gerçekten çok iyi bakmışsınız sellukaya ve o da size tüm güzelliklerini sunmuş:)Gerçekten çok şanslı olduğunuzu belirtmek istiyorum.Selluka bahçeye dikili olan değil mi?

Kiraz
16-09-2010, 11:22
Sevgili Yılmaz Yalçın, aslında bahçeye diktikten sonra baktığım söylenemez. Saksıda bin naz yapan selluka yazın gelmesi ve bahçeye dikilmesiyle beraber coştu, bahçedeki en hızlı gelişen sarmaşık oldu, çatıya çıktı ve çok kol verdi. Gelişimi iyi olunca ben de pek bakım yapmadım.

Diktiğim yer bol güneş alıyor, kuzey rüzgarlarına kapalı.

Selluka yumru köklü olduğu için her geçen sene daha iyi gelişip çiçekleneceğini tahmin ediyorum, benimki iki yaşını geçmiş olabilir. Geçen sene Sn. Ahmeter verdiğinde boyu şimdikinin dörtte biri kadardı belki, kışın da 1 m kalacak şekilde budamıştım. Kısaca yeni ekenler sabrederlerse gelecek senelerde hızlı gelişimini de görecekler. Tek kötü yanı yaprak döküyor.

Yılmaz Yalçın
16-09-2010, 11:34
Sevgili Yılmaz Yalçın, aslında bahçeye diktikten sonra baktığım söylenemez. Saksıda bin naz yapan selluka yazın gelmesi ve bahçeye dikilmesiyle beraber coştu, bahçedeki en hızlı gelişen sarmaşık oldu, çatıya çıktı ve çok kol verdi. Gelişimi iyi olunca ben de pek bakım yapmadım.

Diktiğim yer bol güneş alıyor, kuzey rüzgarlarına kapalı.

Selluka yumru köklü olduğu için her geçen sene daha iyi gelişip çiçekleneceğini tahmin ediyorum, benimki iki yaşını geçmiş olabilir. Geçen sene Sn. Ahmeter verdiğinde boyu şimdikinin dörtte biri kadardı belki, kışın da 1 m kalacak şekilde budamıştım. Kısaca yeni ekenler sabrederlerse gelecek senelerde hızlı gelişimini de görecekler. Tek kötü yanı yaprak döküyor.

Kışın malç yöntemi ile koruyabilirsek ne mutlu bize:)Benim de bir sellukam bahçeye dikili ama Şubat tohumu olduğundan çok gelişmedi gövdesi ince.Artık seneye çıkarsa çiçek bekliyorum:)Saksıda olan ise 6 metre oldu ancak hala çiçek oluşumu yok.Ekimi beklıyorum sabırla:)

acemifüsun
16-09-2010, 12:17
Yılmazcığım İzmirde de sellukalar yeni açıyor, selluka bile çok sıcaktan hoşlanmıyor. Seninki de inşallah en kısa zamanda tomurcuklanır ve harika kokuyu duyarsın:)

Kiraz
16-09-2010, 12:28
selluka bile çok sıcaktan hoşlanmıyor.

Çok doğru, iki kere çiçeklerini döktü, sıcaklık 30 derecenin altına düşünce keyiflendi. Ama güneşi sevdiği kesin, güneş almayan tarafta pek tomurcuk yok.

Kiraz
16-09-2010, 14:46
Sevgili Orhan bey;

Balkonumdaki sellükam çok güzel giderken birden tüm yappraklarını döktü, şimdi de toparlanamıyor.

Paylaşımlar mutlaka olacak ama sellunızdan ümidinizi çabuk kesmeyin, yeterli sulamaya devam edin (fazla su da zararlı olabili), kırmızı örümcek ya da başka zararlı var mı diye bakın. Köküyle ilgili problem yoksa, gövdeden bir şekilde sürgün verecektir. Benimki de aynı şeyleri belki beş kere yaşamıştı.

Perihan Bayram
16-09-2010, 14:50
Eski mesajımdaki son fotoğraftaki tomurcuklar odanın içinde çiçek açtı:)
170605

Sayın Kiraz,Selluka'nızın odanın içinde çiçeklenmesi ne iyi olmuş,böylece kokusunu daha yoğun duyarsınız,imrendim,maşallah,nazar değmesin,içeride de oluyormuş demekki,bende içeride yetiştireyim,tabi tohumlar geldikten sonra inşallah.Sevgiler.

Kiraz
16-09-2010, 14:57
İçeride bu kadar mutlu olacağını sanmıyorum, çok güneş istiyor. Benimki pencere kanadı kapanınca içeride kalan dalın ucunda büyüdü.

Bol tohum çıkacağa benziyor, paylaşacağım:)

maki01
16-09-2010, 22:47
Sevgili hhatice, ben de senin gibi düşünüp erken çimlendirdim tohumu. Ardından günlerce güneş yüzü görmeyince soldu ve kurudu. İkinci kez sevgili Orkun tohum gönderdi. Onu da malesef aşırı sıcaklar ve yeterince koruyamamam kuruttu. Seneye doğuya bakan balkonda yetiştirmek istiyorum . Tabii ki toprak saksıda ve saksıyı koruma altına alarak...

almira
17-09-2010, 00:10
Tohum konusunda size yardım edebilirim baharda..İstanbul'dan da tohum yollayabilirim size bahar geldiğinde hatırlatırsanız:)Gelecek bahara yeni umutlarla gireceğiz..Eminim ki daha güzel bir bahçeye sahip olacaksınız:)Pembe acem borusu çeliğiniz ne durumda?

Teşekkür ederim Yılmaz Bey. Pembe acem borusu konusunda bir çok arkadaşa mahçup oldum. Benden çelik bekleyen tüm arkadaşlara köklendirip öyle göndermek istedim. Oturduğum sitede bulunan bir işgüzar köklendirmeye aldığım tüm çelikleri atmış.:( Öyle utandım ki kimseye mesaj atıp çelik gönderemiyorum diyemedim. Buradan bu vasıtayla duyurayım. Neyse ki sitenin bahçesine diktiklerim hala yaşıyor ve kocaman oldular. Yakında çiçeklenirler. Fotoğrafları yüklerim. İnşallah bu bahar herkese fazlasıyla gönderirim.

lord6
17-09-2010, 09:19
sellukalarımın şuanki hali............

hala tomurcuklanma olmadı ...
yer yer yapraklar sararıyor...
havalar soğuyunca iç mekana almak istiyorum...
ne yapmalıyım...

Kiraz
17-09-2010, 09:43
hala tomurcuklanma olmadı ...
yer yer yapraklar sararıyor...
havalar soğuyunca iç mekana almak istiyorum...
ne yapmalıyım...

Saksısı küçük mü? Tahminim büyük saksı istiyor, bir de çok güneş almıyormuş gibi geldi.

Kiraz
17-09-2010, 09:53
Bugün ofise iki salkım selluka çiçeği getirdim. Koca odayı mis gibi kokuttu ama bende de alerji belirtileri başladı. Şu an burnumla nefes alamıyorum, yine de odadan çıkarmak için direniyorum.

171725

171726

moso
18-09-2010, 08:38
sellukam çiçek açsa da ben de tohum dağıtsam:o hala tomurcuğa benzer bişey göremiyorum malesef

kalambaklı
18-09-2010, 08:59
Sayın moso, ortada bir terslik var gibi, şu an en çok çiçeklenmenin olduğu zaman.
Sellukalarınız saksıda mı acaba.

moso
18-09-2010, 09:00
ilginiz için teşekkür ederim öncelikle...

hayır bahçede. uzamaya devam ediyor, sürekli yeni sürgünler veriyor...

BenBen1967
18-09-2010, 11:56
Benim sellukada açmadı. Durmadan sürgün veriyor. Havaların serinlemesi ile birlikte sürgünlerin uzamasıda hız kazandı. İstanbul'daki ne durumda onu bilmiyorum yazlıktakinde hareket yok çiçek anlamında. Kışlık eve dönünce diğerinede bakacağım.

kalambaklı
18-09-2010, 12:29
Değerli arkadaşlar, yoksa sellukalarınız yeterince güneşten faydalanmamış olabilir mi?..
Çünkü selluka güneşi çok sever, birde diktiğiniz toprak sert ve drenajı yeterli değilse sudan dolayı kök çürümesi yapabilir.
Yinede mutlaka çiçek açacaktır.

Adalet Yağcı
18-09-2010, 15:01
Sayın Kalambaklı, geçen yıl benim sellukam tam güneş alan bir alanda ve drenajı iyi bir topraktaydı, bitki yine de gelişmedi, bırakın çiçek açmayı bitkinin kendisini bile kurtaramadım :(

kalambaklı
18-09-2010, 16:29
Sayın Adalet Yağcı, herhangi bir hastalıktan dolayı sellukanızı kaybetmişsinizdir.

Hhatice
18-09-2010, 16:59
Saksısı kocaman .Boyu benden uzun 170 vardır .İki kere tüm yapraklarını döktü.Şimdi yine yapraklandı.Çok güzel güneş alan bir balkonda ,15 günde bir besin veriyorum .Ben daha ne yapayım? :(
Seneye tekrar deneyeceğim .Bu sellukada bir terslik var .Sarmaşık değil bu ,kürek sapı gibi :)Orta parmağım kalınlığında ,Makinem İstanbulda kaldı.Resim koyamadım .

moso
19-09-2010, 12:23
sellukamın son hali. bütün gün bu şekilde güneş alıyor...

sevim.K
19-09-2010, 12:37
Sayın kalambaklı sellukam ben yokken üzüntüden çiçeklerini dökmüş sanırım.:( Beş gün evde değildim eşim de su vermeyi unutmuş. Beş altı yerde çiçek oluşumu vardı büyümüşler dökülmeye başlamışlar. Fotoğraflıyamadım en güzel halleriyle yakalıyamadığım için ama çiçeklerini gördüm:)

kalambaklı
19-09-2010, 12:53
Sayın muso, sellukanızı bir dahaki sezona daha rahat olabileceği bir yere dikerseniz bol miktarda çiçeklerini görür ve koklarsınız.
Fazla ışık almadığı için yaprakları oldukça sarı durumda görünüyor.

moso
19-09-2010, 12:55
güneş o kadar keskin ki... yakar diye şu anki yerine almıştım...

memet
19-09-2010, 13:24
Su aldığı sürece selllukanız güneşten korkmaz.

nazlı06
20-09-2010, 12:01
Memet Bey, benim sellukam sabah akşam sulandığı halde bu yıl öldü. 2 yıllık bir bitkiydi bu yıl çiçeklerini görörüm diyordum ama şu an üzerinde tek bir yaprak bile kalmadı acaba budasam seneye yeşerirmi beli yeşil duruyor.

acemi çiçekçi
20-09-2010, 12:04
Arkadaşlar merhaba. Sevgili adada sayesinde ben de iki tane tohum çimlendirdim, şu an bayağı dolanmış durumda sağa sola. Ama hiç çiçek yok ne yapmalıyım. E bu kışa solar geçerse çiçeğimde yok tohum çıkaramayacağım. E ben ne yapmalıyım:)

Diye sızlanırkeennn... Ve bir gün nihayet o heyecan verici manzarayla karşılaştım
Nihayet benim sevgili sellukamda tomurcuk verdi. Şimdi mutluluğumun tamamına ermesini bekliyorum ki; ben de buraya resim ekleyeyim, seyirlerinize sunayım...

lerdemir
20-09-2010, 12:19
Sn.BenBen1967,

Ben de, son 2 yıldır çiçeklenmeyen sellukamı öncelikle kırmızı örümcek istilasına karşı etkin bir biçimde korudum bu yıl çok şükür ki.

Ondan sonra da; yanlış hatırlamıyorsam bu forumda okuduğumu sandığım bir önermenin etkisiyle, aşırı sürgün verme eğilimi, çiçeklenmesi gereken evrede de süren sellukamın ne kadar gövde ve yaprak sürgün ucu varsa elimle çimdikleyerek sürgün uçlarını aldım.

Bingoo!!!

Bir hafta içinde çiçek goncası oluşumları baş gösterdi sürgünlerini budadığım her dalda.

Evresel tesadüf müdür, yoksa uygulamanın teşviki midir bilemiyorum ama bende böyle oldu çiçeklenme sahafati.

Sizin ilginize ve de teknik bilgisi olan arkadaşların değerlendirmelerine...

Benim sellukada açmadı. Durmadan sürgün veriyor. Havaların serinlemesi ile birlikte sürgünlerin uzamasıda hız kazandı. İstanbul'daki ne durumda onu bilmiyorum yazlıktakinde hareket yok çiçek anlamında. Kışlık eve dönünce diğerinede bakacağım.

memet
20-09-2010, 13:07
Memet Bey, benim sellukam sabah akşam sulandığı halde bu yıl öldü. 2 yıllık bir bitkiydi bu yıl çiçeklerini görörüm diyordum ama şu an üzerinde tek bir yaprak bile kalmadı acaba budasam seneye yeşerirmi beli yeşil duruyor.

Neden öldüğünü bilmek yararlı olurdu. Büyük olasılıkla topraktaki soğanları sağlamdır. Yeşil gövdesi kalmışsa bu soğanların da canlı olduğuna işaret olabilir. iki kere sulamayı kesin bence. Soğanlar sağlamsa seneye tekrar canlanır.

Kiraz
22-09-2010, 09:54
Bu hafta salkımlar daha iri, daha da irileşeceğe benziyor. Evin içi hâlâ selluka kokuyor:)

172272

172273

172274

malbman
22-09-2010, 12:09
Bu kadarcık bir saksının içinde

172321

neredeyse dört aydır süren dış cephe mantolama inşaatının tüm eziyetlerine cesurca direnmesine rağmen ancak bu kadarcık kalabilen yeşil aksamına rağmen

172322

172323

(bir tane de olsa) Karaburun nergisi ve ıhlamur karışımı kokulu bu güzelim çiçeğini benden esirgemeyen sellukam.

172324

172325

maki01
22-09-2010, 16:13
Lütfen "Evet" olsun yanıtınız.

Nefesim tutuldu şu an. Geçen sene sevgili ahmeter'den gelen yeşil fasulyelere ait arkadaşımda kalan son kırık dökük tohumları bir ümit ekmiştim. Çimlenenler selluka olabilir mi?

172389

172390

172391

Kiraz
22-09-2010, 17:07
Adalet Hanım, yerini sevdiğini sanıyorum. Çok kuytuda ve güneyde, bütün gün güneş alıyor. İlk zamanlar çok kırmızı örümcek oluyordu, sıvı kükürt, son olarak da neemazal kullanmıştım. Yerine alışıp geliştikçe zararlılar da pek rahatsız etmedi, olanı da gelişimini engellemedi, ilaç kullanmak zorunda kalmadım. Diktiğimde belki altına inek gübresi koymuşumdur hatırlamıyorum çünkü bütün yaz ilgilenmedim. Az suladım ama gelişme döneminde susuz bırakmadım.

Yolumu kapadı diye budadığım dallar çok çiçeklendi, her 10 cm'de bir çiçek verdi. Toprağa diktiğim için kışın içeri almayacağım, 1 m kalacak şekilde budayacağım.

Bu kadar çok gelişmesini yeni olmamasına bağlıyorum, her sene güçlerek büyüyecek sanırım, benimki en az iki yaşında.

Fatoş
22-09-2010, 22:46
Sevgili Kiraz sellukanız muhteşem olmuş, ellerinize sağlık. İnşallah seneyede bizimkiler de bu kadar gelişir.
Benim açan sellukada meşe ağacını içine girdi. Dışardan görebildiğim çiçekleri.

172463

sevim.K
23-09-2010, 07:34
Bu güzel çiçekleri görünce benim sellukam çiçek açtı cümlem ne kadar anlamlı oluyor bilemiyorum ama bu sabah mis gibi kokuya açtım balkonumu. Çok güzeldi:)

Vildan Sönmez
23-09-2010, 20:43
İnanamadım sellukam bu gün geldi. iki sap da açmış çiçek, önce kargoda kırılmış sandım, ama sellukam sapasağlamdı. Sonra aklıma geldi ki, sevgili Tuta bunları bilerek koymuş olabilir, açmış çiçeği de göreyim, dokunup kokusunu alayım diye. Müthiş yoğun bir kokusu var.
Saksı yan yatık geldiği için toprağı tamamen dökülmüştü. Bende biraz daha büyük bir saksıya aldım.

Bir de arkadaşlar yine harika bir çiçek daha geldi.Artık benim su sümbülüm de var.:cool:

Çok sağolun, sağlıkla kalın. Sevgiler Sayın TUTA.

Sayın Sönmez

Sayın Kiraz hanımda olan İstanbul Sellukasından bir saksı var adres verirseniz
Gönderebilirim Selamlar

Yılmaz Yalçın
23-09-2010, 22:50
Arkadaşlar,
Benim sellukada kocaman 3 salkım çiçeklenmiş:)2 gündür bir koku vardı bahçede ama neyin koktuğunu anlayamamıştık:)Meğersem sellukaymış:)Komşunun balkonunun iç kısmına gizlenmiş..Yarın komşudan bir salkımını isteyeceğim.

lord6
24-09-2010, 09:45
ilginize teşekkür ederim.
saksı küçük.
yeteri kadar güneş alıyor...
kışın budayıp kapalı bir mekana alabilirmiyim ?

Yılmaz Yalçın
24-09-2010, 09:55
saksı küçük.

1 Metre kalacak şekilde budayıp içeriye almanız gerekiyor.Çünkü kış soğuklarına oldukça hassas bir sarılıcı.Aksi takdirde kaybedebilirsiniz.

Didem
24-09-2010, 11:19
Bu da benim sellukamın çiçekleri...
Urla toplantısında sağolsun Memet'in verdiği tohumlardan bugünlere geldik. ;)

memet
24-09-2010, 19:23
saksı küçük.

İzmir'de sellukanızı kışın içeri almanıza gerek yok. Dışarıda durabilir.

gangava
24-09-2010, 19:45
Herkese merhaba, uzun zamandır selluka sayfasını okuyup iç çekmekle yetiniyordum. Ama artık benim de sellukam çiçek açtı. Gerçekten beklemek çok zor oldu. Şimdi de keyfini sürme vakti. :) İnşallah tohum verirse ahım var herkese dağıtacağım. :D

sevim.K
24-09-2010, 21:11
İzmir'de sellukanızı kışın içeri almanıza gerek yok. Dışarıda durabilir.

İzmirin kışını bilmiyorum ama kızım kışın dışarda çivi kesiyoruz diyordu. Ben sellukamı Sakarya'da kapalı balkonumda sağlıkla saklayabilir miyim:confused:

memet
24-09-2010, 22:04
İzmir'de kış titretir ama bu nemden kaynaklanıyor, beş derecenin altına ender iner. Benim işyerindeki selluka eksi iki derece gördü neredeyse dondu. Bahara da tekrar canlandı. Hafif donlar etkilemez.

Fakat, Sakarya'da balkonda saklamanız en uygunu olur.

Kiraz
28-09-2010, 14:41
Sellukayı çelikle üreten arkadaş var mı? Sonbahar çelik için uygun mu? Ya da kışın içeride tutar mı?

İyice açtılar. Alt çiçekler sevdiklerime hediye gitti, uzanamadıklarım dallarda.
173122

Seneye dikecek arkadaşlar, yer seçerken bu sarmaşığın çok çiçek ve yaprak döktüğünü de gözönüne alsınlar. Seneye merdivenlerin yanındaki duvara doğru dikecektim ama son iki haftadır dökülenlerden sonra vazgeçtim. Çime yakın olması da problem olabilir.

Adalet Yağcı
28-09-2010, 15:08
Benim de artık bir sellukam var, şimdilik saksıda hep de öyle kalacak sanırım, çünkü bahçede kalırsa soğuklara dayanamaz.

Sevgili Kiraz, sizinki kadar güzel açan bir selluka daha görmedim, fotoğrafı çok küçültmüşsünüz, doyasıya tadını çıkaramadım :(

Kiraz
28-09-2010, 15:15
Adalet Hanım güle güle büyütün, ilk kışı kapalı yerde geçirmesi daha uygun olabilir.

Sellukam fotoğraftakinden de güzel ama ölmek üzere olan makinem ve elimdeki bilgisayarla bu kadarını yapabildim. Tekrar fotoğraf çekebilirsem ekleyeceğim, çiçeklerin son günleri olabilir.

Odanın içine giren daldaki çiçekler hala dökülmedi neredeyse bir ay olacak ve hala çok güzel kokuyor ama dışarıdakiler daha çabuk dökülüyor.

memet
28-09-2010, 15:36
Geçen sene onbeş kadar çelik köklendirmiştim. Mayıs temmuz arasında. Bir seracı "asıl çelik ekim kasım aylarında alınır" dedi. Denemek laazım.

acemifüsun
28-09-2010, 17:29
Memet bey çelikler nasıl olmalı? 3 göz olacaklar herhalde, uç çelikleri mi gerekiyor?

memet
28-09-2010, 19:48
Rengi kahverengileşmiş, yani odunsulaşmış dalları seçmek gerekiyor. Uçta olması gerekli değil. Üç boğum almalı, ilk boğum toprağa gömülecek diğer ikisi dışarıda kalacak. Dışarıda kalacak dalda yaprak kalmasına özen gösterin. Kışın korumalı bir ortamda kalması daha uygun, zaten Sergüzen kışın çelik almayı denemiş.

Aslına bakarsanız tohumdan çimlenmedeki nazlanması dışında arsız bir şey bu selluka.

Susuzluğa bile dirençli. Bendeki on kadar saksıdan deneyimliyim. Günlere susuz kalmaya direniyorlar.

Perihan Bayram
29-09-2010, 08:25
Herkese merhaba, uzun zamandır selluka sayfasını okuyup iç çekmekle yetiniyordum. Ama artık benim de sellukam çiçek açtı. Gerçekten beklemek çok zor oldu. Şimdi de keyfini sürme vakti. :) İnşallah tohum verirse ahım var herkese dağıtacağım. :D

Sayın Gangava;sizin Selluka'nın cinsi değişik gibi geldi bana,sanki daha irice, uzun uzun keyfini sürün inşallah.

kalambaklı
29-09-2010, 14:07
Tohumdan çok kolay yetişen bir bitki için neden çelikle kış şartlarında uğraşmaya çalışıyorsunuz ki?..

Kiraz
29-09-2010, 14:22
Aslına bakarsanız tohumdan çimlenmedeki nazlanması dışında arsız bir şey bu selluka.

Sn. Kalambaklı belki kışa girerken budanacak koca gövde işe yarar:) Ilıman iklimlerde belki budamaya gerek yoktur ama İstanbul kışı için budamayı düşünüyorum. Belki çelikle üretmek daha da kolaydır. Fakat tohum dağıtımı, çelik dağıtımından kolay.

cihan_as
29-09-2010, 18:19
Tohumdan çok kolay yetişen bir bitki için neden çelikle kış şartlarında uğraşmaya çalışıyorsunuz ki?..

Çiçek tomurcukları açmadan dökülüyor, açanlarda tohum tutmuyor.
Eğitim toplantısında sizin verdiğiniz selluka'dan tohum alamazsam çelik köklendirmeyi deneyecegim.

cihan_as
29-09-2010, 18:26
Çiçek açan sellukalarım.

Sergüzen
29-09-2010, 19:40

Kışa girerken sellukalar budanıyor. Budadığınız dalları atacağınıza birer saksıya veya içine toprak doldurulmuş torbalara dikip kışı uygun sıcaklıkta geçirdiğinizde mayıs başında hazır bir çok sellukanız oluyor. Birçok selluka sahibi de tohum almada zorlanıyor veya alamıyor. Selluka çelikleri hiç de problemli değiller. Tutma oranı çok yüksek. Geçen yıl çelikleri eczanede yetiştirdim. (Kaloriferli)

Adalet Yağcı
29-09-2010, 19:59
Kışa girerken sellukalar budanıyor. Budadığınız dalları atacağınıza birer saksıya veya içine toprak doldurulmuş torbalara dikip kışı uygun sıcaklıkta geçirdiğinizde mayıs başında hazır bir çok sellukanız oluyor. Birçok selluka sahibi de tohum almada zorlanıyor veya alamıyor. Selluka çelikleri hiç de problemli değiller. Tutma oranı çok yüksek. Geçen yıl çelikleri eczanede yetiştirdim. (Kaloriferli)

Peki Akdeniz ikliminde de bitkiyi içeri almak gerekir mi?

Sayın TUTA'nın gönderdiği selluka yerine alıştı, geleli daha bir hafta oldu ama beni umutlandıran oluşumlar gördüm :eek:

173287
173288
173289
173290

3. ve 4. dördüncü fotoğraflar tomurcuk oluşumu olabilir mi?
Değilse de önemli değil, seneye daha güçlü olacaktır.
Teşekkürler sayın TUTA.

memet
29-09-2010, 20:11
Mersin'de içeri almanıza gerek yok. Saksı görünmüyor ama kaç litre ? Yirmi litrelik bir saksı en uygunu, yere dikmek mümkün değilse.

Adalet Yağcı
29-09-2010, 20:16
Geldiğinde yaklaşık bir litrelik bir saksıdaydı, gelişimi mükemmeldi, ben yine de üç litrelik bir saksıya aldım, daha doğrusu tüm saksılarım yaylada kaldığı için yoğurt kovasına diktim.
İlk baharda saksısını tekrar genişletirim.

selis
01-10-2010, 13:29
Şunu anladım ki, Selluka kesinlikle bahçede olmalı.. Saksıda yetişen bitki metrelerce uzuyor evet.. Ama çiçeklenmekte biraz zorlanıyor..
Bahçeye diktiğim lablablar çiçek üzerine çiçek açtı hatta üzerinde oldukça fazla kapsül var.. Koca varilin içine diktiğim sellukadaki en son durum bu kadarcık.. Bir haftadır açacak diye bekliyorum, tabii rüzgar dökmezse..

Kiraz
01-10-2010, 15:56
173422

Son çiçekli günleri yaklaşıyor...
173424

173425

173426

Yine de bir aya yakın çiçeklenme çok güzel.

Benimkiler niye tohum vermiyor, merak ettim.

feriha
01-10-2010, 16:38
Sevgili Kiraz maşallah diyeyim Sellukanıza.. Bol çiçek vermiş.

Benim saksıdaki sellukam artık tek tük açıyor ve hiç tohum tutmadı.

Artık sizin sellukanızdan tohum bekliyoruz. Daha ne istiyor bahçe ise bahçe, bakım, gelişme herşey tamam tohum tutmaması için bahanesi yok :)

siniroluyorum
01-10-2010, 17:06
Bildiğim kadarıyla sellukanın tozlaşması karıncalarla oluyor.

acemifüsun
01-10-2010, 17:29
Sevgili Kiraz fotoğraflar ve selluka harika, ellerinize sağlık:) Deneyimli arkadaşlar fasulyeler için ne der bilmiyorum, daha erken mi aceba?
Memet beyin tarifine göre ben de çelik aldım, inşallah köklenirler, arkadaşlarıma hediye ettiğim sellukaları görenler çok istiyor, umarım başarılı olurum:)

Kiraz
01-10-2010, 18:41
Bildiğim kadarıyla sellukanın tozlaşması karıncalarla oluyor.

Üzerinde karınca görüyorum.

Sevgili Acemifüsun,
Sn. Orhan Özbilgiç'in sellukasına bakılırsa benimkinin de tohum vermesi lazım. Su istemiyor diye uzun zamandır sulamadım, kökü yağmur da almıyor, bundan olabilir mi?

memet
01-10-2010, 21:16
Karıncalar tozlaşmayla hiç ilgili değil. Hatta çiçeğine bile gitmiyorlar.

Ya gül biti getiriyorlar çiçeğe, ya da kopan çiçeklerden akan özsuyu emiyorlar.

Geçen sene çok inceledim karıncaları, bir teki çiçeğin üstünde değildi. Ayrıca olası tozlaşma yapacak böcekler de kaşıyor karıncalardan.

acemifüsun
01-10-2010, 21:28
Bence sulayın sevgili Kiraz, selluka suyu seviyor:)

kalambaklı
02-10-2010, 09:30
Benim bir bahçede birde tarlada diktiğim iki tane sellukamda bol miktarda çiçek var fakat ne hikmetse tarlada bulunan sellukada hiçbir tane tohum emaresi yok.
Aksine bahçedekinde 30 yakın boyları 15 cm' i geçen fasülyeler oluştu.

maki01
02-10-2010, 11:50
Sayın memet,

Yine bir dogasever sitede yayınlanan fotoğraflarda, çiçek oluşumunun her aşamasında üzerinde gezinen karıncaları görebiliyoruz. Çiçekler hızla büyüdü ve gelişmeye devam ediyor, hastalık belirtisi en azından bu fotolarda yok.

173507

173508

memet
02-10-2010, 12:01
Karınca çiçeğin her yerinde geziyor da, Bu genellikle dökülen çiçeğin sapından sızan özsuyuyla ilgili oluyor.Tozlaşmayı sağlayacak dişi organ ilgileri içinde olmuyor.

maki01
02-10-2010, 13:53
Haklı olabilirsiniz ancak birinci fotoğraf, bitkideki ilk çiçek oluşumu, ikinci foto ise aynı salkımın 4 gün sonraki durumu. Yani henüz dökülen çiçek filan yok. Dişi organla ilgileri konusunda ise yorum yapamayacağım.

Vildan Sönmez
02-10-2010, 17:31
Sayın Tuta sayesinde selluka sahibi oldum. Kargoda çiçek hiç zarar görmemişti, ama saksının içindeki toprak tamamen boşalmıştı. Bu fırsatla saksısını da büyüttüm. Kışın içeriye alacağım için dalları destek çubukların etrafında döndürdüm. İnşallah baharda terasa çıkardığımda yukarıya doğru sardırırım.

acemifüsun
02-10-2010, 18:47
Sevgili Vildan hanım güle güle büyütün:) Kışın içeriye alırken ana dalı yaklaşık 1 metre bırakarak budayacağız.

maki01
02-10-2010, 22:34
Sayın Tuta sayesinde selluka sahibi oldum. Kargoda çiçek hiç zarar görmemişti, ama saksının içindeki toprak tamamen boşalmıştı. Bu fırsatla saksısını da büyüttüm. Kışın içeriye alacağım için dalları destek çubukların etrafında döndürdüm. İnşallah baharda terasa çıkardığımda yukarıya doğru sardırırım.

Güle güle büyütün Vildan Hanım, seneye zaten çok güzel ve renkli terasınız selluka ile daha da güzelleşecek.

Ben de heyecanla bekliyorum sevgili TUTA'nın göndereceği sellukayı. Pazartesi günü kargoya verecek. Saksı değişimi korkutuyor beni. Siz zorunlu olarak yeni saksıya almışsınız. Bakalım benim selluka ne durumda gelecek? Saim Bey, plastik saksı ise saksıdan çıkarmadan çok sayıda delik açarak , yeni saksıya almamızı önermişti.

Vildan Sönmez
02-10-2010, 23:52
Sevgili Maki01 saksı kolide yan yatık geldiği için topraklar dökülmüş ve kökler açığa çıkmıştı. Yeniden ekmiş gibi olacağım için biraz daha büyük saksı olmasını istedim. Hatta ilk günler kökler hava aldığı için korktum biraz ama şimdi gayet iyi görünüyor.

Kiraz
03-10-2010, 07:37
Vildan Hanım, güle güle büyütün. Kışa girerken budasanız da içeri alınca yine çok uzayacak. Ya ona göre bir yer ayarlamız ya da budamanız gerekecek. Yazın nasıl olsa hızla büyüyor.

Yılmaz Yalçın
03-10-2010, 11:33
Arkadaşlar,
Benim sellukamın çiçekleri dün gece dökülmüş nedenini anlamadım.Birkç gündür sellukamdan gerek dökülen gerekse kendi kopardığım çiçeklerini kokluyorum ama kokmuyor:(Neden kokmuyor olabilir?

Kadir Başkök
03-10-2010, 16:44
173422

Son çiçekli günleri yaklaşıyor...
173424

173425

173426

Yine de bir aya yakın çiçeklenme çok güzel.

Benimkiler niye tohum vermiyor, merak ettim.

Sevgili Kiraz sellukanızın maşallahı var. Bu yıl yaptığım denemelerde 30 cm'e ulaştıklarında sellukalarımı kaybettim. Eğer elde ederseniz tohumlarına talip olacağım. Sevgi ve selamlarımla..

Yılmaz Yalçın
03-10-2010, 17:05
Arkadaşlar,
Benim sellukamın çiçekleri dün gece dökülmüş nedenini anlamadım.Birkç gündür sellukamdan gerek dökülen gerekse kendi kopardığım çiçeklerini kokluyorum ama kokmuyor:(Neden kokmuyor olabilir?

Arkadaşlar,
Meğer selluka ne güzel kokuyormuş:)Adeta beni mahçup etti:)Yere düşen bir salkımı kokladığımda hiçbir çiçeği anımsatmayan müthiş bir koku sardı yüreğimi:)Eşim bu kokuya bayıldı.

Androza
03-10-2010, 21:08
Ben Adana'da oturuyorum ve selluka(özellikle kokulu) bulmam imkansız gibi bir şey ama izmirde tanıdıklarım var,orada nerede bulabileceğimi söylerseniz veya bir yere yönlendirirseniz sevinirim.Bu bitkiyi yetiştirmeyi istiyorum.Yardım ederseniz sevinirim.

missmenas
06-10-2010, 00:51
Bu güzelliği Siz selluka seven ve değerini bilen Arkadaşlarımla paylaşmak istedim.
tohumdan ekip büyüttüğüm bu Senenin balkonuma en güzel kokuyu yayan çiçeğim kokusunun imkanı yok tarif edebileyim muhteşem ötesi birşey.

limon
06-10-2010, 12:36
Sn.missmenas, bitkiniz susuz mu kalmış? Yaprakları pörsümüş görünüyor.

Sn.Tuta'nın göndermiş olduğu 10 adet tohumu ektim, üzerini şeffaf naylonla kapatıp en güneş alan yere yerleştirdim. (İstanbul'da sıcaklık epey düştü) Eğer çimlenirlerse bukışı içeride geçirecekler, gelecek bahara bahçedeki yerlerini alacaklar. Sn.Tuta, tekrar çok teşekkür ederim.

memet
06-10-2010, 13:44
Bu mevsimde tohum çimlendirmeyin. Kışın uykuya dalacak bitkiyi büyümeye zorlayacaksınız. İlkbahara yorgun girmiş olacak.

nby
06-10-2010, 13:59
Sevgili Selluka seven arkadaşım, şubat ayında hatırlatırsanız size tohum gönderebilirim, parayla almanıza gerek yok.

sayın kalambaklı eğer mümkünse şubat ayında ben de talep edebilirim. geçen yıl diktiğim fide gelişemedi ve kurudu. balıklıovada bahçe çok rüzgar alıyor. önümüzdeki yıl tekrar yeşerir mi bilemiyorum. evin arkasında güneye bakan tarafa dikip tekrar denemek istiyorum.

Androza
06-10-2010, 14:47
Sevgili Selluka seven arkadaşım, şubat ayında hatırlatırsanız size tohum gönderebilirim, parayla almanıza gerek yok.

Çok sevindim. Böyle çabuk cevap almak çok güzel,bu sıcak yaklaşım için ayrıca çok mutlu oldum,ilgilenen arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.İnsan ,keşke yakın olabilsek, diye geçiriyor içinden.
sevgiyle..

missmenas
06-10-2010, 18:04
Sn.missmenas, bitkiniz susuz mu kalmış? Yaprakları pörsümüş görünüyor.

Sn.Tuta'nın göndermiş olduğu 10 adet tohumu ektim, üzerini şeffaf naylonla kapatıp en güneş alan yere yerleştirdim. (İstanbul'da sıcaklık epey düştü) Eğer çimlenirlerse bukışı içeride geçirecekler, gelecek bahara bahçedeki yerlerini alacaklar. Sn.Tuta, tekrar çok teşekkür ederim.
Sayın limon, susuz değilde saksı değişimi yaptım birde kendi haline heryere sarmıştı ordan aldım buraya aktardım kalıcı yeri burası.
Her ne kadar da dikkat ettiysemde olmadı yaprakları çok narin biraz pörsüdü evet:( Yeterki yaşasın canlandırırım ben onu yine.

kalambaklı
08-10-2010, 12:54
Sellukanın toprak altında bulunan bölgesinde, uygun olmayan iklimlerde bitkinin yaşamasını sağlayan ve tabakalar halinda soğanlar bulunur.
Bu demektir ki; Sellukanın mevsim gereği kuruyan dallarını toprak hisasından kesseniz bile baharda tekrar filizlenecek ve yıllar geçtikçe selluka daha da güçlenerek daha çok dallanacak ve çiçeklenecektir.

memet
08-10-2010, 13:55
Neredeyse orta boy patates irilikte soğanlar, boyları uzunlamasına. Saksıdaki sellukalarımda soğan oluşmadı, ufak saksıda olduğu için sanıyorum kışın onları serada koruyacağım.

nazlı06
09-10-2010, 16:48
benim sellukam öldü soğanlarından seneye sürer mi acaba?

Nariel
09-10-2010, 17:42
İki sene önce yanlış hatırlamıyorsam sevgili İklimsiz bana 2 tane tohum yollamıştı. Yerini pek sevmediğinden olsa gerek (saksısı küçük) çok gelişemedi. Üstüne üstlük bu yaz boyunca kırmızı örümcekler onu yedi bitirdi, boyu 3-4 metreye ulaştı ama ilk 2 metresinde yaprak kalmadı, incecik ip gibi kalakaldı gövde. Sonra bir de o zavallı gövdeyi kabuklı bit sardı. İlgilenemedim, hava aşırı sıcaktı.

Ölüyor derken çiçek açmış ben yanından gidince:eek: Fotoğrafı henüz yok ama büyük bir salkımmış, bir salkım daha açmak üzere tomurcuk varmış. İnanılır gibi değil, kışın söker atarım diyordum oysa. Kokusu da çok güzelmiş (sandalyenin üstüne çıkıp koklayabilmiş ailem):p

Nariel
09-10-2010, 17:50
Ayrıca bu sene son 1000 yılın en soğuk kışı olacak diyorlar, bu durumda Akdeniz Bölgesi'ndeki sellukaları da korumaya almalıyız sanırım.

memet
09-10-2010, 19:31
benim sellukam öldü soğanlarından seneye sürer mi acaba?

Öldü derken dallar mı kurudu?

Üç günden daha fazla meteorolojik tahminlerde hata oranı yüksek oluyor. Haberlerde tekrarlıyorlar bin yılın diye de, bin yıldır meteorolojik verileri mi takip etmişler. Çok ikna edici bulmuyorum sözleri.
Çok da soğuk olursa malç uygularız.

selis
16-10-2010, 10:16
Saksıdaki sellukadaki oluşumlar.. Daha önce görmediğim için bilmiyorum bu yumrular daha da büyüyecek sanırım..Üretime katkısı olacağı bilgisine ulaşamadım ama.. Onu da deneyelim bakalım..

selis
16-10-2010, 10:18
Toplamda 3 çiçek açmıştı ;)

KORDELIA
17-10-2010, 16:06
Sevgili forum dostları , sellukalarım yani birden fazla kök bir arada olduğu için böyle diyorum, birinci gruptaki ağaç sellukamın bir kökünün bedeni 7cm e ulaştı, sanki ağaç oldu, duvar sellukam ise yaklaşık 4cm çap duvarda dikey gitti ama yatay gitmeyi red ettiği için büyük bir kitle haline döndü. Şu anda inanılmaz çiçeklenme var , ancak herhalde çiçek olamayan tomurcuk sayısı ise yüzlerce, neden çiçek haline dönmüyorlar bilen biri varsa öğrenmek isterim. Bu arada herhalde İzmirdeki büyük sellukalardan biri oldu bu takım, üzerinde yaklaşık 200-300 büyük fasulye var ama fasulyeleri hep batı yönünde ve en yüksekte verdi.
Bu kadar büyük bir sellukayı budama tecrübesi olan varsa tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.
Fotografları yükleyemedim

acemifüsun
17-10-2010, 16:37
Sayın KORDELİA geçen hafta size komşu sayılırım, sellukanızı bahçe dışından gördüm ve her ne kadar sizin izninizi almadan yaptıysam da( nasılsa bu da bizim sellukamız, agaclar.net'in deyip:)) dışarıya taşmış dallardan çelik aldım. Bence de sellukanız İzmirdeki en görkemlilerinden biridir diye düşünüyorum. Sellukanızın yanlız çiçekleri hep tepelerde, ne yazık ki çiçeğe erişemedim:) Batıya bakan bahçe duvarından sarkmış tomurcuklar da vardı, yakında onlar açar, bir ziyaret daha yapar, çiçeğini koklayabilirim diye düşünüyordum:)

Aceba tepelerde çiçeklenmesi, batıya bakan taraftaki tomurcukların gelişememesi güneşle mi ilgili?

Kiraz
17-10-2010, 19:27
Çiçeklenme en çok güneş alana tarafta oluyor, benimkinin de bir cephesinde pek çiçek yoktu.
Batı güneşi en yakıcı güneş, belki böyle bir etkisi olmuştur.

Benim sellukamda yüzlerce çiçeğe rağmen pek tohum yok. Bir kaç cılız fasulye var ama gelişecek mi bilmiyorum.

kalambaklı
18-10-2010, 09:09
Dikmiş olduğum beş adet sellukadan sadece bahçenin güney kısmında fazlaca güneş göreninde oldukça çok tohum fasulyeleri bulunuyor.
175638

KORDELIA
18-10-2010, 22:53
Acemifüsun,
Aslında bahçe çitine sellukamı sardırmaya karar verdiğimde gelip geçen komşularım için hem bir estetik heme koku olarak moral versin diye düşünmüştüm. Çeltikten büyütme yerine tohum daha kolay değil mi diye düşünüyorum. İnşallah büyütürsünüz.
175798

175799

almira
19-10-2010, 00:16
Sayın Kalambaklı, Sayın Kordelıa; maşallah sellukalarınız ne kadar güzel büyümüş, gelişmiş. Hayran olmamak mümkün değil. İnşallah tohumlarınız olgunlaşır. Sizinkileri görüp te gıptayla seyreden ve yetiştirmek isteyen bir çok arkadaş var. Onlardan birisi de benim. Sizleri kıskançlıkla izliyorum.

acemifüsun
19-10-2010, 13:11
Sn. KORDELIA sellukanız gibi fasulyeleri de muhteşem:) Ah fasulyeleri zamanı gelince toplayabilsek, değerlendirebilsek:)
Geçen kış sonu tohumdan iki selluka yetiştirdim, biri bende kaldı, diğerini arkadaşımın bahçesine yolladım. Bendeki saksıda balkonda aşırı sıcaklarda duraklamaya girdi, çiçek açmayacağını anlayınca hemen Çeşmeye arkadaşımın bahçesine yolladım, orada açtı. Memet beyin verdiği fideler vardı, onları da büyütünce yine arkadaşlarımın bahçelerine hediye ettim, orada çok güzel çiçeklendiler. Sellukayı gören, kokusunu duyan hayran oluyor, yine istekler var, onun için çelikten de deneyeyim dedim:)

Yılmaz Yalçın
19-10-2010, 13:23
Sn. KORDELIA sellukanız gibi fasulyeleri de muhteşem:) Ah fasulyeleri zamanı gelince toplayabilsek, değerlendirebilsek:)
Geçen kış sonu tohumdan iki selluka yetiştirdim, biri bende kaldı, diğerini arkadaşımın bahçesine yolladım. Bendeki saksıda balkonda aşırı sıcaklarda duraklamaya girdi, çiçek açmayacağını anlayınca hemen Çeşmeye arkadaşımın bahçesine yolladım, orada açtı. Memet beyin verdiği fideler vardı, onları da büyütünce yine arkadaşlarımın bahçelerine hediye ettim, orada çok güzel çiçeklendiler. Sellukayı gören, kokusunu duyan hayran oluyor, yine istekler var, onun için çelikten de deneyeyim dedim:)

Onlardan birisi benim bahçeyi şenlendirdi:)Yeniden çok teşekkürler bu muhteşem kokuyla tanıştırdın beni:)Şimdi çiçekler geçmeye başladı,her açan çiçeği kopartıp suya koyduk evde:)Acaba çiçekleri kopartmakla fasulye oluşumunu mu engelledik?Ya da fasulyeler oluşur mu herşeye rağmen?

acemifüsun
19-10-2010, 13:32
Yılmazcığım bence çiçekleri koparmakla fasulye oluşumunu engellemişsin:) Sağlık olsun, seneye bol bol fasulye olur inşallah. Sağlıkla büyüt ablacığım:)

sercan1969
20-10-2010, 08:42
Bütün bitkiler önce çiçek açar sonra işte sizin o fasulye dediğiniz meyve yapısını oluşturur.Daha sonrada meyvenin içinden tohumlar çıkar.Yılmaz bey siz çiçekleri koparırken aslında tohumları kopardığınızın farkında değilmişsiniz anlaşılan.Sağlık olsun seneye inşaallah...

Fatoş
25-10-2010, 10:23
Açan sellukalarımdan sadece 7 tanesi tohum bağladı,40 yakın çiçeği vardı. Bizim site de çimler için yoğun ilaçlamayla kelebek ve arıları öldürdüler :(, herhalde bu yüzden tohum az bağladı.
176880
176878
kızımın bahçesi için çelik almaya çıktığım da gözlerime inanamadım.İki yıllık büyük sellukam hiç çiçek açmamıştı bu saatten sonra çiçek goncaları vermiş, bu mevsimde çiçeklenir mi?
176879
176881

limon
25-10-2010, 22:16
Bu mevsimde tohum çimlendirmeyin. Kışın uykuya dalacak bitkiyi büyümeye zorlayacaksınız. İlkbahara yorgun girmiş olacak.

Memet Bey, bu yazıyı yazmadan ben tohumları ekmiş bulunmuştum. Saksıları güneşi en çok gören bir yere yerleştirip üzerini de şeffaf naylonla örtmüştüm. Bu kadar çabuk çimleneceklerini beklemiyordum doğrusu. 10 adet tohumdan 6 sı çimlendi. Şu anda 2 yapraklılar ama oldukça keyifli görünüyorlar. Hava bahar havası gibi olduğundan henüz içeriye almadım.

Sn.Tuta, çok teşekkür ederim, yıllardır merak ettiğim bu güzel bitkiye sayenizde kavuştum. Fidelere gözüm gibi bakıp, seneye baharda bahçedeki yerlerine yerleştireceğim.

Not:fotoğraflarını yarın çeker eklerim.

k_donmez
28-10-2010, 20:06
Sayın SevimK ve Sayın Kalambaklı'dan gelen tohumlar çimlenip büyüdüler, oldukça boylandılar. Ancak ya saksı yetersizliği, ya da Ankara havası yaramadığından çiçek görmek kısmet olmadı. Kışı dışarıda geçirecek. Baharda gelişme olursa paylaşırım.

bettyycim
29-10-2010, 21:39
Umarım çimlenirler berfinda hanım benim minik sellukarım çimlendi, ben hiç selluka görmedim ve koklamadım :D umarım beklediğime değer, aşık olduğum resmi ve çimlenmiş sellukalarım :o

Sergüzen
29-10-2010, 22:05
Sayın SevimK ve Sayın Kalambaklı'dan gelen tohumlar çimlenip büyüdüler, oldukça boylandılar. Ancak ya saksı yetersizliği, ya da Ankara havası yaramadığından çiçek görmek kısmet olmadı. Kışı dışarıda geçirecek. Baharda gelişme olursa paylaşırım.

Selluka kışı dışarda geçiremez. Denemenizi hiç tavsiye etmem. Geçen yıl Bursada 3 Ad. sellukam dondu.
Sonra çok üzülürsünüz. Bu sene önümüzdeki günlerde sellukayı budayıp içeriye alacağım. Budadığım çelikleri de saksılara dikeceğim ki seneye daha fazla sellukam olsun. Hava sıcaklığı eksi derecelere düşünce sellukalar donuyor.

k_donmez
29-10-2010, 22:27
Sayın Sergüzen,
Önceki sayfalarda İstanbul'da sellukanın kışı dışarıda geçirdiğini okudum. Baharda tekrar canlanmışlar. Ben de her ihtimale karşı budama ile birkaç çelik alıp ana saksıyı dışarıda bırakayım. Büyük bir saksı olduğundan içeri almam mümkün değil. Üzerini malçla sarıp sarmalarım. Donmasını engellerim diye düşünüyorum. İlginize teşekkürler.

Yılmaz Yalçın
30-10-2010, 12:46
Arkadaşlar,
Sellukayı İstanbul'da ne zaman içeriye almak gerekiyor?Kasım da geldi.

memet
30-10-2010, 17:02
Bu mevsimde tohumları çimlendirmeyin.
Her kış uyarmam gerekiyor. Sakin olun deirin nefes alın marta kadar sabredeceğim deyin. Kışın fideleri korumak için fazladan önlemler almanız gerekecek.

Hafif donlar dahil sellukalarınız soğuğa dayanabilir. Bekleyin yapraklarını döksün. Uyuklamaya geçtiğinden emin olun. Sonra içeri alırsınız.

Yılmaz Yalçın
30-10-2010, 17:22
Bu mevsimde tohumları çimlendirmeyin.
Her kış uyarmam gerekiyor. Sakin olun deirin nefes alın marta kadar sabredeceğim deyin. Kışın fideleri korumak için fazladan önlemler almanız gerekecek.

Hafif donlar dahil sellukalarınız soğuğa dayanabilir. Bekleyin yapraklarını döksün. Uyuklamaya geçtiğinden emin olun. Sonra içeri alırsınız.

Sevgili Mehmet Bey,
Sellukamı içeride koyacağım yer hiç güneş görmüyor.Başka koyacak yer de yok.Kış boyu sorun olur mu?Bir de şunu sormak istiyorum;Ben geçen hafta içi Bodrum'da gördüğüm melisa ağacından beyazlamış iri birkaç tane tohum aldım.Ancak içi biraz yaş gibi geldi..Martta eksem filizlenir mi?Bir yerde kurutayım mı yoksa önereceğiniz birşey var mı?

kuyrukk
03-11-2010, 07:56

Merhaba.. Acaba diyorum bende şubat ayında hatırlatırsam şansım yardım eder mi ? :D

bettyycim
03-11-2010, 14:16
Selam arkadaşlar;

6 tohumdan 3' çimlendi :D biride çimlenme çabaları içerisinde diğer 2 si ise malesef sizlere ömür ;) şimdi bunları ne zaman saksıya alayım ve ne boyda olsun yardımcı olursanız sevinirim :cool:

karalale
03-11-2010, 14:51
Sayenizde tanıştığım bu harika bitkiyi ben de sabırsızlanarak ve tüm uyarılarınıza rağmen 26.10 tarihinde ektim. Beş tohum ayırdım, onlar baharı bekliyorlar. Ekmiş olduğum beş tohum ise bu gün topraktan çıkarak merhaba dediler. 5 te beş çimlendi. Paylaşımda bulunan herkeze sonsuz teşekkürler. Güneşiniz ve çiçekleriniz hiç solmasın.

memet
03-11-2010, 17:35
Sevgili Mehmet Bey,
Sellukamı içeride koyacağım yer hiç güneş görmüyor.Başka koyacak yer de yok.Kış boyu sorun olur mu?Bir de şunu sormak istiyorum;Ben geçen hafta içi Bodrum'da gördüğüm melisa ağacından beyazlamış iri birkaç tane tohum aldım.Ancak içi biraz yaş gibi geldi..Martta eksem filizlenir mi?Bir yerde kurutayım mı yoksa önereceğiniz birşey var mı?

Bekleyin iyice kurusun yaprak döksün uyuklamaya geçsin. ilk donalara kadar dışarıda dayanabilir. Daha sonra içeri alırsınız.
Melisa için bir şey diyemeyeceğim. Madem aldınız bekleyin belki çimlenir.

karalale
04-11-2010, 15:52
Merhaba arkadaşlar, 26.10 tarihinde ekmiş olduğum sellukların bu gün kü durumu :p Bir tanesi tembel çıktı ama yeşilliğini görebiliyorum... :rolleyes:

limon
04-11-2010, 16:54
06.10.2010'da ektiğim 10 tohumdan 6'sı çimlendi. Bugünkü durumları;
178623

Saksıları hiç içeriye almadım. Sadece çimlenmesini kolaylaştırmak için saksıların bulunduğu kasanın üzerini şeffaf naylonla örtmüştüm. Çimlendiklerini gördükten sonra naylonu kaldırdım. Gece sıcaklığı 8 dereceye düşüyor ama henüz içeriye almayı düşünmüyorum. Dışarıda büyüyen fidelerin daha güçlü olduklarını düşünüyorum. Hava durumuna göre içeriye alsam da saksıları en serin yere yerleştireceğim.

Sn.Tuta tohumlar için tekrar teşekkür ederim.

karalale
04-11-2010, 17:50
Yalnız olmadığıma çok seviniyorum, ustalarımızın tüm uyarılarına rağen zamansız ekim yaptık. İşe yeni başlayan tüm bitki meraklılarının yaptığı gibi... :o Her yalnış, bir doğruyu ÖĞRETİR...... ;) Saygılar.

limon
04-11-2010, 18:21
Aslına bakarsanız ben baharı bekleyecektim, tohumları tohum kutusuna kaldırmıştım. Sn. Tuta, "Sellukaları merak ediyorum, ne yaptınız?" diye sorunca mahçup oldum, "Acaba beklememeliydim?" diye düşünüp hemen yerlerini hazırlayıp ektim. Ektiğim gün Memet Bey, şimdi ekmeyin yazdı ama ben ekmiş bulundum.

Yani, ikilem içinde ektim gitti. :) Kısa süre çimlenince çok ta sevindim. Ama Memet Bey'in "yaprak döksün, öyle içeriye alırsınız" yazısını okuyuncaya kadar Sellukaların yaprak döktüğünü bilmiyordum. Şimdi bizimkiler yeni filizlenirken, diğerleri yaprak dökecekse ne olacak bilemedim. Mevsimini şaşırmış bitkilerimiz olacak gibi.

acemifüsun
04-11-2010, 18:26
06.10.2010'da ektiğim 10 tohumdan 6'sı çimlendi. Bugünkü durumları;
178623

Saksıları hiç içeriye almadım. Sadece çimlenmesini kolaylaştırmak için saksıların bulunduğu kasanın üzerini şeffaf naylonla örtmüştüm. Çimlendiklerini gördükten sonra naylonu kaldırdım. Gece sıcaklığı 8 dereceye düşüyor ama henüz içeriye almayı düşünmüyorum. Dışarıda büyüyen fidelerin daha güçlü olduklarını düşünüyorum. Hava durumuna göre içeriye alsam da saksıları en serin yere yerleştireceğim.

Sn.Tuta tohumlar için tekrar teşekkür ederim.
Ustalar ne der bilmem ama siz o bebeleri içeride sıcak bir yerde tutun sevgili limon:) Hiç olmazsa gece içeride dursunlar.

karalale
04-11-2010, 18:55
selluka başlığını baştan okuyup, bizim gibi aceleci davrananlar var mı bir bakmak lazım, onların hikayeleri ile yola devam ederiz artık. Bize ve bizim gibi meraklı olanlara kolay gelsin ;) uzun bir kış olacak... :p

bettyycim
04-11-2010, 19:00
Benim gibi meraklı ve aceleci insanlar olması içimi rahatlattı ben kıyıp dışarıda bırakamadım içeride cam önünde kalorifere yakın yerdeler :) bekleyeip göreceğiz hep beraber ... umarım bizi utandırmazlar ;)

moso
05-11-2010, 08:00
bahçedeki sellukam, tüm yapraklarını döktü sayılır... halbuki hala bahardan kalma günler yaşıyoruz. galiba hasta

kalambaklı
05-11-2010, 08:05
Sayın kuyrukk, tabii ki hatırlatırsanız tohum gönderirim.

Mine Pakkaner
05-11-2010, 22:15
İzmir' de fidanını bulmanız hiç zor değil. Urla' daki fidancıların hemen hepsinde mevcut. Örneğin Polen' de var. Hisarönü çiçekçileri de satıyor. Bu mevsimde şimdi yeni tohum bağlıyorlar. Hazır tohumu şu anda internet üzerinden alabilirsiniz. Vigna caracalla ismiyle aratın. Yurt dışı sitelerin hemen hepsinde mevcut. Üyelerimizden elinde olan tohumu paylaşmak isteyen olursa forumdan takip edebilirsiniz.

memet
06-11-2010, 15:57
Karşıyaka orman fidanlığında da tohumun benim verdiğim sellukalar mevcut.