View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Ferda Ülkümen
23-03-2007, 16:54
Evet,hepimizin umudu bu.
bitkiseli
23-03-2007, 16:58
Ben de akşam suya koyacagım, toprağa koyarken tohumu rasgelemi koydunuz yoksa yönü varnı?
caploonba
23-03-2007, 17:10
Ben yatay koydum 4-5 günde çimlendi.
Oh Oh ne güzel.Herkes ekmişte çimlenmiş bile.:)Biz en sona kaldık galiba.
Ben bugün suya koyacam.Havalar ısınsın diye bekliyecektim.Ama baksanıza herkes bizi sollamış.:)
Ben şaşırdım trafiği.
İzmir dışında ilk çimlenen kimin şimdi.
bitkiseli
23-03-2007, 18:17
sanırım ektikten sonra 3-4 gün içinde yüzümüzü güldürüyor, umarım hep böyle devam eder kokusu görüntüsü hem bu kadar güzel hemde kaprissiz aman nazar değmesin.
bu arada ekilip de çimlenmeyen tohum oldu mu?
Ferda Ülkümen
23-03-2007, 20:25
Galiba benimki Memet.
lerdemir
24-03-2007, 00:17
GELDİİİİ,
Benim tohumlar da geldi...
Sevgili memet ve papatyam'a sevgi ve teşekkürlerimle...
Gönüllerine, emeklerine sağlık...
Son haftalarda inanılmaz yoğun bir tempom var, eşim bugün demez mi sana 2 gün önce bir zarf geldi diye.
ALLAHIMMM bir de baktım ki bizim tohumlar gelmiş...:p
Bu haftasonu da çok yoğunum, belki rutubetsiz bir yerde gelecek haftasonunu bekleyeceğim, sonra ve sanırım tüm ekipte en sonuncu olarak harekete geçeceğim...
Gelişmeleri fotoğraflayacağım, hayırlısı ile hep beraber görürüz.
Hepinizi sevgi ve hürmetle selamlıyorum...
Güzel İnsanlar Topluluğu... (GİT projesi) :D
BenBen1967
24-03-2007, 02:05
Bende daha ekmedim okuyorum en doğrusunu yapmaya çalışacağım tecrübelerden faydalanmak her zaman iyidir;)
Benimkiler suda şişmeyi bekliyor...:)Kokusunu alır gibi oluyorum...:)
papatyam
24-03-2007, 08:48
Benim tohumların başına kötü birşey geldi :(
Akşam eve gider gitmez filizlenen tohum varmı diye baktım birde ne göreyim minik minik hoplayan zıplayan beyaz top gibi böcekler hemen tohumları aradım buldum iki tanesi filizlenmiş, bu ara çok çiçek dikip tohum ektiğimden evde saksım da kalmamış ben de saksı tabağına ektim tohumları az filizler büyüsün sürekli olarak kalacakları saksı ile buluşacaklar.
melevcan
24-03-2007, 08:53
Geçmiş olsun papatyam :( Ama kurtarmışsın en azından, ucuz atlatmış tohumcuklar :( Çabucak büyürler inşallah...
Şu GİT projesi için bir liste yapsak olur mu acaba ? :) Kimlerde tohum var, kimlerle birlikte bu güzelliğin içerisindeyiz net olarak bilsek olmaz mı ? Ben yeniyim ya, kimseyi tanımıyorum :(
Ben de GİT projesine katılanları bir komite olarak düşünüyorum ve adını TDK (Tokprak didikleme komitesi) olarak koyuyorum kendi adıma :p Sizler ne dersiniz ? TDK'nın GİT projesi :D:D
melevcan
24-03-2007, 09:14
Ben yine bir soru sorabilir miyim ? :o
- Her tohumu içine torf koyulmuş ayrı kaba ekin (birer plastik kola bardağı olabilir). Torfu önceden oksijenli su ile yaptığınız solüsyonla sulayın. Can suyunu da bununla verin.
Ben tohumları çimlenmesi için plastik kola bardaklarına, bardakların altlarını delerek koyacağım ama bu işlemden önce torfu yıkayacak mıyım ? Yıkarsam çok ıslanmayacak mı ? Peki o zaman tohumu ekince çok su olmaz mı ? Bir de üstüne tekrar can suyu mu vereceğim ? Nasıl olacak ? :o Ben ne yapacağım yahu ? :(
Torfu neden yıkıyorsun?
Tohumunu koy torfa sonra, güzelce sula. Nemli kalmasına dikkat et, hepsi bu.
Bir de üstünü kola şişesinin yarısıyla kapadın mı işte, sera da hazır.
melevcan
24-03-2007, 10:15
Teşekkür ederim ;) Torfu önceden oksijenli solüsyonla sulayın deyince, bardaklara koymadan önce solüsyonla yıkanacak sandım :o
Ben çok soru soruyorum değil mi ? :( Tohum gönderdiniz teşekkür ederim ama benden bıkmazsınız inşallah :(
Çok soru sormanızın hiç bir sakıncası yok. Amacımız mümkün olduğu kadar çok yayılması sellukanın.
Yetiştirdiğimiz tohum çuvallarını Kemeraltı Esnaf derneğine de götüreceğiz.
İlk tohumu selluka sanarak onlardan almıştık.
melevcan
24-03-2007, 10:32
Peki, çimlendirdiğimiz sellukalar bu yaz içerisinde yeterli erişkinliğe ulaşıp tohum verebilecekler mi ? Ya da şöyle sorayım; her bir tohumdan elde ettiğimiz selluka, erişkin olduğunda ne kadar tohum verir ?
Mine Pakkaner
24-03-2007, 11:08
Bu bitkinin gücüne, bakımına, isteklerinin karşılanmasına göre değişir. Açtığı çiçek sayısı ile ilgili bir durum. Açtığı çiçekle oranyılı meyve verir. Her meyve normalde 6-8 kadar tohum barındırır. Ama her tohum gelişmesini tamamlamış olmayabilir.
Bütün şampiyonluklara adaydık sonuncu olacağız galiba:( daha bi belirtti yok tohumlarda:(
melevcan
24-03-2007, 11:32
Üzülme, çimlenirler ;) Onlara zaman tanı, şartları diğerlerininkinden farklı olabilir ;) Sadece biraz sabret, bence harika bebek sellukaların olacak arkadaşım ;)
Ogzhn ses çıkarma, ilk tohumu alan ben, burada gösteri bile yaptım kule oluşturup..
Daha bir çimlenme olmadı bende..
papatyam
24-03-2007, 11:36
Memet,
Senin tohumlar olduğu gibi duruyormu hala aa neden çimlenmediler ki :(
Valla çıkmazlarsa oturur ağlarım:) geçenlerde kadifeleri şaşırtırken 3000 kadifeden 5 tane fire verdim 5 gün moral bozuk gezdim.
Mine Pakkaner
24-03-2007, 11:42
Sorununuz sıcaklık ile ilgili olsa gerek. Ektiğim tüm tohumlar çimlendi.
Çok şımardım, çok gösteriş yaptım ondan sanırım..
Tohumların durduğu oratam çok elverişli değil, sanırım ondan oluyor. Havalar biraz düzelene kadar sabredeceğim.
Sera içerisinde sıcaklık 18 derceden aşağı düşmüyor, en kaliteli torf ve perliti
kullandım harca birazda hümik asit ilave ettim .
Başka ne yapmam gerekir bir tavsiyeniz varmı Mine hanım?
Yapraklar genişledi, gövde yeşilden kahverengine dönmeye başladı.
papatyam
24-03-2007, 12:16
Tohumların karanlık (çok değil) bir yerde olmaları fark edermi?
Rukiye Çetin
24-03-2007, 12:22
ben salı günü ekmiştim, hala bir kıpırtı yok. :)
Farkettiği, benimkilerden belli.
Memet bey tohum sahibinin tohumları çimlenmezmiş.
Korkmayın bir kaç gün içinde çimlenirler.Güneşe bir gösterin.:)
saydemir
24-03-2007, 16:57
Selamlar,
Selluka sever arkadaşlar sellukaların bu kadar çabuk çimlenmesinin sebebi, selluka bitkisinin çoğaltılması için yapılan çalışmalara bitkinin verdiği bir teşekkür olabilir belki de.:p
Bende papatyamın gönderdiği tohumlar sayesinde tohumlarımı gerekli ön işlemlerden sonra torfa ektim. Ben plastik bardağa değil de şeffaf saklama kaplarından birine altını delerek ektim. Üstünde kapak kısmı olduğu için sera ortamı sağlamak pek zor olmuyor. Elimde birkaç da passiflora tohumu vardı. Onları birkaç gündür portakal suyunda bekletiyordum. Şimdi hepsi birarada çimlenmeyi bekliyolar. Biz kendi aramızda ilk kimin tohumu çimlenecek diye beklerken belki de tohumlarda kendi aralarında yarışıyorlardır ilk kim çimlenecek diye. Ne dersiniz...:eek:
BenBen1967
25-03-2007, 00:17
Saat 20.30 itibari ile selluka tohumlarımı Besmele ile oksijenli suya koydum sabah plastik bardaklara Dua ederek aktaracağım .pasifloralarım da bu arada çimlenmeye başladı sevinçten uçuyorum
Saat 20.30 itibari ile selluka tohumlarımı Besmele ile oksijenli suya koydum sabah plastik bardaklara Dua ederek aktaracağım .pasifloralarım da bu arada çimlenmeye başladı sevinçten uçuyorum
Üstüne birde mevlüt okutup:) lokma döktürdükmü tamamdır.:)
( şaka ama sakın yanlış anlamayın... şimdiden güle güle büyüytün)
BenBen1967
25-03-2007, 13:58
Evet sabah kalktım birde ne göreyim tohumların bir bölümü çatlamış ve de minicik kök vermiş 10 tanesini plastik bardaklara aktardım bardak kalmadığı için 5 tanesinide suya koyduğum çukulata kabına diktim bu arada memet bey zarfın içinden yassı tohumlarda çıkmıştı onların ne olduğunu bilmiyorum onları da ektim şimdi sabırsızlıkla bekliyorum.bu arada ne kadar düşündüysem çiçekleri rüyamda onlarla uğaşıyordum;)
Sevgili Papatyam ve Memet bey tohumlar elime ulaştı çok çok teşekkür ederim.
Artık heyacanınıza bende ortağım, bakalım benimkiler ne zaman çimlenecek.
Yassı tohumlar kabak çekirdeğine benziyorsa, süs kabağı olmalı.
BenBen1967
25-03-2007, 20:05
yuvarlak yassı tohumlar kabak çekirdeğine hiç benzemiyor daha çok biber tohumuna benziyor
Ferda Ülkümen
25-03-2007, 20:18
Galiba onlar selluka tohumu BENBEN1967
bahcıvan
25-03-2007, 22:48
Bu akşam bende tohumlarımı ektim. Bakalım benimkiler ne zaman filizlenecek :)
BenBen1967
26-03-2007, 00:02
Selluka tohumları siyah olanlar resmini görmüştüm
Benben sana birkaç çeşit tohum yolladım sanırım biber de yollamış olabilirim.
İnce olan kum gülü, yassı kahverengi benekli olan selluka, üçüncü bir tohum daha mı var?
papatyam
26-03-2007, 07:40
Günaydın,
Benim tohumlarda yer ve saksı değiştirdikten sonra hiç bir kıpırdanma yok :(:(:(
Bende tohumları ektim.Hatta bir kısmını çiçekçi bir amcaya verdim.Onun serası var.Büyütme imkanı daha çok.İnşallah bu çevreye yayılacak.Tabi ki bu iklimi severse...:)
melevcan
26-03-2007, 11:11
Ben de 25.03.2007 tarihinde ve sabah saat 10.00'da selluka tohumlarımı ektim :p Bakalım ne zaman pıtırdayacaklar ;)
Sevgili bahcıvan arkadaşım, hafta sonu sana uğrayacaktım fakat müsait olamadım. İlk uygun olduğum anda arayacağım, ilgin için de ayrıca teşekkürler... ;)
:( Bekliyorum bekliyorum ,ne zaman çimlenecek diye bekliyorum:(
BenBen1967
26-03-2007, 11:16
siyah tohumlar var ben onları selluka sandım acaba PAPTYAM mı ekledi tohum vallahi bilmiyorum ben hepsini ektim ne çıkarsa bahtıma artık
BenBen1967
26-03-2007, 11:20
685 nolu mesajdaki gibi olanlar selluka tohumu kum güllerini daha dikmedim akvaryum kumu olurmu onları dikmek için(kum güllerini)bir de tuzlu suyu denizden mi alacağım yoksa evde tuz ile sulama suyu mu hazırlayacağım?
BenBen1967
26-03-2007, 11:30
ne tohumu olduğunu öğrendim papatyam söyledi memet bey sarmaşık tohumuymuş onlar siz yollamışsınız :)
Sellukalar çıkmazssa,ceza ne olur acaba :)
Sellukalar çıkmazssa,ceza ne olur acaba :)
Sellukasız kalmak.:(
İyi moral veriyorsunuz :(
ne tohumu olduğunu öğrendim papatyam söyledi memet bey sarmaşık tohumuymuş onlar siz yollamışsınız :)
İlahi memet bey :)))
Bu tohumlar yaşamak için çaba gösteriyor. Öldü sandığım diğer tohum da çimlendi. Komşularıma dağıtmaya başladım bile.
mustafakazar
26-03-2007, 13:39
Geçen hafta içinde ben de özel mesaj göndererek Papatyam'dan tohum rica etmiştim,kendisinde kalan son tohumlardan bana 3 tane gönderdi sağolsun,
Dün gece itibarıyle aynen tarif ettiğiniz gibi tırtıklı bir bıçak yardımıyla üzerlerini çizik attıktan sonra bir miktar sıcak suda bekletmeye başladım.Fakat bu sabah işe gelince onu unuttum ve suda bekleme süresi 15- 16 saat filan oldu Az önce eşimi arayarak nasıl yapacağını anlattım ve tohumlar plastik bardakta çimlenmesi için kızımında nezaretinde (öğrenmesi amacıyla) dikildiler .Şu an için onları fotoğraflayamadım ama toprak yüzeyine çıkmayı becerebirlerse bende fotoğraflarını göndermeyi düşünüyorum.
Bu arada tohumlar için tekrar papatyama teşekkür ederim.
papatyam
26-03-2007, 13:49
Rica ederim Mustafa bey :)
Geçen hafta içinde ben de özel mesaj göndererek Papatyam'dan tohum rica etmiştim,kendisinde kalan son tohumlardan bana 3 tane gönderdi sağolsun,
Dün gece itibarıyle aynen tarif ettiğiniz gibi tırtıklı bir bıçak yardımıyla üzerlerini çizik attıktan sonra bir miktar sıcak suda bekletmeye başladım.Fakat bu sabah işe gelince onu unuttum ve suda bekleme süresi 15- 16 saat filan oldu Az önce eşimi arayarak nasıl yapacağını anlattım ve tohumlar plastik bardakta çimlenmesi için kızımında nezaretinde (öğrenmesi amacıyla) dikildiler .Şu an için onları fotoğraflayamadım ama toprak yüzeyine çıkmayı becerebirlerse bende fotoğraflarını göndermeyi düşünüyorum.
Bu arada tohumlar için tekrar papatyama teşekkür ederim.
saydemir
26-03-2007, 15:11
Benim sellukalarımdan bir tanesi başını hafif kaldımış topraktan. Işığa merhaba diyecek sanırım yarın. :D
bitkiseli
26-03-2007, 18:01
Tohumları cuma akşamı oksijenli suya koydum ama ancak bugün toprağa alabildim yani 3 gün suda durdular bir sorun olur mu?
Selluka tohumlarına kavuştum nihayet. Başta papatyam'a ve emeği geçen herkese çok, çok teşekkür ederim.
Umarım çıkar tohumların. Ben sabırla bekliyorum benimkileri.
sellukaların iki tanesi çimleniyor biri kayıp:(
papatyam
28-03-2007, 11:24
Yaaa benim iş yerimdeki tohumlarda hiç bir kıpırdanma yok :(
evdekiler ne durumda bilmiyorum iki gündür görmedim :)
Sende çok galiba kaç tane ektin?
papatyam
28-03-2007, 11:33
Evde 5 tohum iş yerimde 2 tohum var :)
Maşallah :) büyük ihtimal hepsi çıkar:)
papatyam
28-03-2007, 11:36
Bekliyorum bakalım ne olacak :)
Bitkiseli deney olsun diye 5 gün kadar suda beklettiğim selluka tohumlarımdan bir tanesinde hiç bir sorun olmadı. Öldü diye boşvermeyin arada bir suyunu az az verin.
Sevgili Memet gönderdiğin tohumlar elime ulaştı tekrar takrar teşekkür ederim alakan için,çok sağolun varolun....
Arkadaşlar ful başlığında yazmıştım ama yine isteğimi tekrarlamak isterim. Bana Selluka temini konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Herkese sevgiler
papatyam
28-03-2007, 16:08
Çok isterdim ama bende hiç kalmadı.
bitkiseli
28-03-2007, 17:34
Bitkiseli deney olsun diye 5 gün kadar suda beklettiğim selluka tohumlarımdan bir tanesinde hiç bir sorun olmadı. Öldü diye boşvermeyin arada bir suyunu az az verin.
Toprağa aldım bekliyorum bakalım ne olacak şimdilik birşey görünmüyor.
orkideorkide
28-03-2007, 17:47
herkese merhabalar yeni üyeyim çiçekler i çok seviyorum. özellikle bu selluka tohumları hakkında bana yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa tohumlarından rica ediyorum
**** nereden temin edebilirim yol gösterebilirmisiniz
Aramıza hoşgeldiniz.Geç kaldınız.Hepsi topraktalar.Eğer beceripte yaşatabilirsek.Ve de bol çiçek açarsa tohumlardan paylaşırız.:)
BenBen1967
28-03-2007, 23:18
Benim sellukalar hala görünürde yok aynı anda ektiğim sarmaşıklar çıktı 2 yaprak oldular sellukalarda kıpırtı bile yok bu kadar nazlanması normal mi?:(
Bir de bana sor..hesapta ilk tohumlar bendeydi.. Daha bir yaprağını görmedim.
Sabreden derviş sellukayı görmüş:)
Sabırsızlanıyorum.Hergün bakıyorum.Tık yok.
saydemir
29-03-2007, 13:46
Benim tohumlarımdan suda bekletirken bir tanesi şişip suyun üzerine çıkmıştı. Galiba ilk çimlenen o tohum. Ektikten 3 gün sonra tohum kabuğunu açtı. Diğerlerindense şu ana kadar ses seda yok. Diğer tohumları biraz daha bekletseydim acaba suda, daha çabuk mu çimlenirlerdi?
bitkiseli
29-03-2007, 14:30
Benimkiler 3 gün suda durdu ama suyun yüzüne çıkmadılar.
melevcan
29-03-2007, 14:50
Benim tohumlarımın hiçbiri su yüzeyine çıkmadı. Bu arada 5 tohumdan 2 tanesi dün çimlendi, diğer 3 tanesini bekliyorum. İnşallah çimlenirler. Bebek sellukalarım var :p Ama takkeleri hala kafalarında ;)
Her yeşeren bebek selluka, tohumunu eken bizler için umut olmaya devam niteliğinde..
Her sabah ve akşam gözüm üzerlerinde. Görünürde **** ufukta hiç bir gelişme yok ! ..
Arkadaşlar, tohumlarımızın hepsinin aynı kalitede olmadığı dikkatinizi çekmiştir.
Herkese eşit olarak, iyi ve orta kalitede tohum dağıtmaya çalıştık. Bazı tohumlarımız bu yüzden çimlenmeyebilir.
memet varsın hepsi çimlenmesin ama BİR TANESİ bari çimlensin diyorum kendi adıma. Sizin tohumlar da uykudaymış okudum yukarıda :)
Mine Pakkaner
29-03-2007, 16:49
Arkadaşlar, ısı probleminiz olduğunu düşünüyorum. Benim tohumlarım ısıtmalı serada neredeyse firesiz çimlendi.
Ferda Ülkümen
29-03-2007, 17:45
Bana gelen selluka tohumlarından,daha kaliteli görünenleri sonraya ayırarak,diğerlerinden daha cılız olan 4 tanesini ektim.(23 C derece oda sıcaklığnda tutarak,3 saksıyı güneş alan bir yere koydum.Bir saksıyı da,bazı tohumların karanlıkta çimlenmeyi sevdiğini düşünerek güneş almayan bir yerde bıraktım.Güneş alanların iki tanesi 4.cü ve 5.ci günlerde, üçüncüsü 9.cu günde çimlendiler.Gölgede olan ise bugün toprağı hafif kabarmış gibi duruyor.
İlk filizlenenler 5-6 cm oldular.onları bugün 18-20 c derece olan camekanlı balkona aldım;doğrumu yaptım bilmiyorum?
Hepimize başarılar....
Sıcağı sevdiği kesin. Sıcak odadaki daha hızlı büyüyor.Balkona çıkardığım selluka neredeyse hiç büyümedi. Şu anda üçüde salonda büyümeye çalışıyorlar.
melevcan
30-03-2007, 10:01
Sellukalarımdan biri daha çimlendi, etti 3 :p İki tanesini bekliyorum şimdi :p Bir de şu takkelerden kurtulsalar ;)
Bu arada, ben de sıcak yerde muhafaza ediyorum. Kalorifer peteğine yaklaşık 1,5 mt mesafede ve petekten yüksekteler. 5 kola bardağına ayrı ayrı tohum ektim, can suyunu da oksijenli solüsyonla verdim. Bulundukları ortam, sera sıcaklığına sahip diyebilirim ve rutubetsiz. Topraklarını sürekli nemli tutuyorum, ne çok ıslak ne de kuru, orta karar işte. sulama işlemini 2 günde bir yapıyorum toprak nemli olsun diye, ama her akşam, bir pamuk yardımıyla tohumların olduğu kısıma bir kaç damla su veriyorum. Ben bu şekilde büyütmeye çalışıyorum, 3 tanesi çimlendi bakalım 2 tane ne olacak. inşallah onlarda çimlenirler. Evde her 10 dakikada bir başlarına gidiyorum ;)
Harikasınız melevcan. Diğerleri de çimlenir inşallah.
papatyam
30-03-2007, 10:18
Yaaa benim tohumlarda henüz bir kıpırdanma yok :(
papatyam üzülme :)
Bizim tohumlar tembel çıktı.
papatyam
30-03-2007, 10:23
Bu aralar pek evde olmuyorum bu yüzden de evim sıcak değil :( çimlenme ondan geçikti,
bu kadar bekledik artık ne yapalım beklemeye devam ;)
Yaaa benim tohumlarda henüz bir kıpırdanma yok :(
Üzülme, Sennur'dan alırız güzellikle, olmazsa zorla.:p
Nihayet benimde artık bir Selluka tohumum oldu. Çok heyecanlıyım akşam çalışmaya başlayacağım.
herkese selamlar
Kuyucu arkadaşın sevincini anlıyoruz değil mi arkadaşlar.
Kendi hallerim geldi aklıma :)
Kuyucu 1.işlem tamam. Hadi hayırlı çalışmalar ola :) Sabırlılar sırasına hoşgeldiniz.
papatyam
30-03-2007, 11:12
Kısmet Mahir bey :)
Melevcan da kısmetli çıktı ;) bize beklemek düştü, kimse kimsenin kısmetini yiyemez derler ya o hesap :):):)
(fikir de fena değil hani :D)
Üzülme, Sennur'dan alırız güzellikle, olmazsa zorla.:p
Geç olsun da güç olmasın papaptya:)
Üzülme Papatyam benim öldü sandığım tohum 15. gün çıkıverdi. Çok su vermemeni öneririm.
papatyam
30-03-2007, 13:00
Evet :)
Geç olsun da güç olmasın papaptya:)
papatyam
30-03-2007, 13:01
İnşallah çıkacak,
mutlaka biri çıkar yani,
Üzülme Papatyam benim öldü sandığım tohum 15. gün çıkıverdi. Çok su vermemeni öneririm.
lerdemir
31-03-2007, 10:07
Benimkilerde henüz hareket yok. Geçen Pazartesi gecesi 13 saatlik su küründen sonra toprağa almıştım; 5-6 gün geçti, halen bir hareket yok...
Merak merak merak... :)
caploonba
31-03-2007, 11:18
Benimkilerin 4. yaprakları çıkacak:p
papatyam
31-03-2007, 11:31
İnşallah bende Pazartesi günü güzel haberler veririm:)
maşallah coşmuş sellukalar:)
lerdemir
31-03-2007, 11:33
nazirenin de böylesi... :(
Benimkilerin 4. yaprakları çıkacak:p
:D
mustafakazar
31-03-2007, 16:22
benimkilerden de hiçhaber yok öyle yattıkları yerde çürüdüler mi ne? 5gün oldu hala kıprdanma yok...
On gün oldu daha bir kıpırtı yok,nolur çıksınlar.
bitkiseli
31-03-2007, 17:38
Yaaa bizim günahımız ne :confused: ben de hala bekliyorum, tohumları 3-4 günde çimlenen arkadaşlar bizden farklı ne yaptıki:confused:
sıcaklığı yüksek ve sürekli tuttular sanırım sera ortamı oluşturdular.
Benim tohumlar çatlamaya başladı.
bitkiseli
31-03-2007, 22:38
Pet bardaklar camın önünde peteğin üzerinde duruyorlar, bu saate bile petekler yanıyor eee sera da oluşturdum, birtek passiflora tohumu yüzümü güldürdü ona da bakarken ödüm kopuyor birşey olacak diye.
caploonba
31-03-2007, 22:45
Benimkiler peteğe 50 cm uzaklıkta yarı güneş alan sera ortamında duran bir yerde çok çabuk çimlendi.
Umarım sizinkilerde çimlenir.
Geç olsunda güç olmasın,demişler çimlensinde ben beklemeye razıyım.
21 Mart gecesi diktiğim tohumlarımın bana 1 nisan şakası yapmasını isterdim :) Ama hala uykudalar.. :(
Havanın soğuk gitmesi etkiliyor sanıyorum.
BenBen1967
01-04-2007, 21:50
kalorifer in üstüne koydum üstünüde streç filmle kapadım çok ısındı bu birde kaynamasın sıcak tutayım derken
papatyam
02-04-2007, 07:53
Benim tohumlarda hala bir kıpırdanma yok :(
sıcaklığı yüksek ve sürekli tuttular sanırım sera ortamı oluşturdular.
Benim tohumlar çatlamaya başladı.
Ben üşümüyorum :) sellukalar ile aynı ısıyı paylaşıyoruz.
Memet,
Sahiden de üşüyorlar mı aceba ?
kalorifer in üstüne koydum üstünüde streç filmle kapadım çok ısındı bu birde kaynamasın sıcak tutayım derken
BENBEN1967 Çok şekersiniz :)) Bir şey olmasa bari. Direkt petek üstünde kurumaz mı iyice?
Ne yapacağımızı şaşırdık cidden.. Hadi filizlenin cimcimeler
CIGDEMDULGER
02-04-2007, 08:59
merhaba, ben araniza henuz az evvel katıldım.Sizin bu yazismalariniz gecen yila ait ancak gecen sene selluka tohumunu alarak halen elinde tohumu olan birileri vardir diye umit ettim.Ben bulamadim cunku.Eger elinde fazla selluka tohumu olan varsa ben de rica ederim.Resimlerine bayıldım :)
Bu sene elimize geçen tohumların tümünü dağıtıp ektik. Sabredersen, seneye senin de tohumların olabilir.
BenBen1967
02-04-2007, 10:24
Kurumasına imkan yok zira üstünü sardım buharlaşma yolu ile kendi kendini sulamakla meşgul .3 Tane tohumu her ihtimale karşı sakladım olurda bunların başına bir şey gelirse diye.Vallahi stres yaptı bende bunlar ,niye çimlenmiyorlar ?Dün baktım sanki hafiften şişmeye başlamışlardı.Durmadan karıştırmak ta istemiyorum tohumları olur da kök felan çıkar kırarım kökleri diye de korkuyorum;)
Benimkilerde aynı burayı sevmediler galiba.:(
Toprak sıcaklığını ölçme şansınız var mı?
CIGDEMDULGER
02-04-2007, 11:30
merhabalar ben bugun uye oldum insallah bu denememde dogru yere yazmayi becerebilmisimdir:)selluka ile ilgili yazısmalarınızı heycenlanarak okuyorum ama izmirde maalesef selluka tohumu bulduramadim.Elinde tohum olan varmi?varsa benide sellukalilardan ederse sevinirim.:)
Ferda Ülkümen
02-04-2007, 11:40
Bende Caploonba'nın tarif ettiği gibi;Radyatöre 50 cm mesafede,birkaç saat güneş alabilen bir yerde(sehpa üzerinde)beklettim.4-10 gün arasında hepsi çimlendi.Cam kenarına,pencere içine koymayın,oralarda ısı değişiklikleri olabilir.
caploonba
02-04-2007, 15:01
Bu da benimkiler:p
İnşallah sizinkilerde böyle olur.
Artık saksıya dikme zamanı gelmiş, senin sellukanın.
caploonba
02-04-2007, 15:13
Bu hafta sonu alsam olur mu acaba?
Bu da benimkiler:p
İnşallah sizinkilerde böyle olur.
Maaşallah.:eek:
BenBen1967
02-04-2007, 15:46
Şimdi tam stres oldum işte;) ne güzelde büyümüş olmazsa seneye sizden isteriz tohumları gülegüle büyütün bol bol çiçek açar inşallah.
Sayin Cigdem Hn Selluka Tohumu Ulkemizde Maalesef Cok Nadir Olarak Yetismekte Zira Kendisi Naziktir Bu Forumda Insallah Bu Konu Ile Ilgili Cevap Alirsiniz
Çiğdemdülger, selluka ile ilgili bir başlığımız var bu mesajı oraya taşırız.
Bir miktar selluk tohumu bulduk bu sene ve arkadaşlara dağıttık. Başlığı okuduğunuzda göreceksiniz bir senelik bir macera oldu. Elimizde bu sene için tohum yok.
Seneye yeni tohumlar olgulaşana kadar sabretmeniz gerekecek.
caploonba
02-04-2007, 20:16
İyi akşamlar!!!
Çarşamba günü sellukamı büyük saksıya almayı planlıyorum.
Gübresini şimdi mi vermeliyim yoksa biraz daha büyüdükten sonra mı?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Önce büyük saksıya aktar, orada kendine gelince gübre verirsin. Acele etme gübre için.
Resmini görmek iyi geldi. Teşekkür ederim Caploonba. Sellukanın bebeklik resmini merak ediyordum. (akşam sefasını andırıyor ) Güle güle büyütün. Aman dikkat edin ona birşey olmasın :)
CIGDEMDULGER
03-04-2007, 09:16
sabretmekmi:(bir sene mi:(yine de bir umit belki elinde bir tohumu kalan cikar.belki yeni uye olan birinden felan:)
caploonba
03-04-2007, 13:45
Benim fotoğraflarını koyduğum sellukamın tohumu daha tamamen kök olmadı.
Acaba hep öyle mi kalacak yoksa köke dönüşecek mi?
Yapraklandıysa, bardak içinde de köklenmiştir. Büyük saksıya aktarınca köklenmesi de artacak.
Sayın Caploonba maşallah...
Vay canına...Bizimkinde daha hareket yok.Arkadaşın ki çimlenmişte boy atmış.Yakında çiçek açar.:)Arkadaşım ne işlemi uyguladın.
BenBen1967
03-04-2007, 19:48
Vallahi ne yaptın da böyle çimlenme ötesine geçti sellukan bizde hiç bir hareket yok sizinkinin maşallahı var.AMAN NAZAR DEĞMESİN;)
lerdemir
03-04-2007, 22:37
Sayın BENBEN1967,
Acilen streç film uygulamanızı değiştirin; zira Mine Hn'ın sürekli dikkat çektiği üzere, saksının veya bardağın vbnin üzerine sadece streç film gererek sera etkisini sağlamaya çalışırsanız, terleme etkisi ile streç filmdeki damlacıklar sürekli toprağa damlamaya devam edecek ve tohumları çürütücü bir etki yapacaktır.
Streç filmin altında uygun boy ve yuvarlaklıkta gazete kağıdı vb kesip koymanızı, günde birkaç saat saksının ağzını açarak havalandırma yapmanızı önereceğim.
Not: Benim tohumlarda da halen bir hareket yok, bu da ayrı bir detay tabii. Kelin merhemi olsa imiş... :)
papatyam
04-04-2007, 08:42
Offf Off ne olacak böyle bazı arkadaşlarımızın tohumları filizlendi boylandı bizim tohumlar hala uyuyor :(
mustafakazar
04-04-2007, 10:07
Ben ümidi kestim artık :( bu saatten sonra plastik bardağı bir müddet daha selluka tohumlarının anısına bekleyeceğim.Önümüzdeki haftaya kadar süre veriyorum onlara çıkmazlarsa ben bilirim yapacağımı :p
Benim uygulamalarımı ciddiye alan yok muuu?
caploonba
04-04-2007, 13:41
Sayın Caploonba maşallah...
Vay canına...Bizimkinde daha hareket yok.Arkadaşın ki çimlenmişte boy atmış.Yakında çiçek açar.:)Arkadaşım ne işlemi uyguladın.
Ben yeniden anlatayım.
1)Bardağa suyu koydum içine 2 damla O2li su koydum.15 saat ılık suda beklettim.
2)15 saat sonra yanlamasına tohum görünecek şekilde torf dolu plastik bardağın içine ektim.
3)Üstüne yarısını kestiğim kola şişesini kapattım.
4)Yeterli sıcaklığı sağladım ve sıcaklık değiştirmeden beklettim.
papatyam
04-04-2007, 13:54
Ben evde pek olmadığımdan malesef yeterli sıcaklığı sağlayamıyorum ama iş yerimdekiler sıcak ortamda malesef onlarda da ilerleme yok.
Sabret gönül bir gün olur bu hasret biteeeeer :)
Sabrımın sınırlarında geziniyorum papatyam :) sellukalar ve biz ne zaman vuslata ereceğiz? Hala tık demediler.:dilli: :mad:
papatyam
04-04-2007, 14:32
Sabrın sonu selametmiş ;)
Sabır gösterip muradımıza ereceğiz :))
sabır konusuna "sabret gönül bir gün olur bu hasret biter" şarkısı daha uygun olacak gibi.
papatyam
04-04-2007, 14:42
:) Buda uyar ;)
memet arkadaşım seni mi kıracağım. Bak değiştirdim şarkımı :) TSM olsun da çamurdan olsun.
papatyam
04-04-2007, 14:48
Habibeciğim kim bu şeker :) (yandaki şeker)
O şekerin halasıyım papatya teyzesi.
papatyam
04-04-2007, 15:00
Maşallah :)
caploonba
04-04-2007, 15:25
Şimdi asıl yerine aldım. İnşallah yerini sever.
Arkadaşlar, biliyorsunuz selluka çabalarımız geçen sene başladı. ilk bulduğumuz tohumların süs bezelyesi olduğunu anlayıp üzüldük.
Şansımız iyi gitti gerçek tohumlar bulduk.
Papatyam sağolsun dağıtımına katkısı tartışılmaz. Bu yüzden ayın üyesi olarak önereceğim. Katkılarınızı da bekliyorum.
Fakat beni rahatsız eden bir konu var.
Çabamız en fazla üyemize tohum dağıtmak için oldu. "Bir iki küçük istisnamız olmadı değil." ama, foruma girip ben de tohum istiyorum diyen, tohumu aldıktan sonra kaybolan kişiler de var. Ya da tohumu alana kadar forumda kalan, sonra giden kimi üyeler.
Ben bütün iyi niyetime rağmen bu durumdan rahatsızlık duyuyorum.
Forumda tohumunun durumu konusunu heyecanla ve aktif olarak aktaran arkadaşlara da haksızlık yaptıklarını düşünüyorum bu kişilerin. Size açıklama gereği duydum.
Katılıyorum sevgili Memet. Seneye bu tip uygulamalarda daha dikkatli olmalıyız. Ve bence sembolikte olsa bir bedeli olmalı.
lerdemir
04-04-2007, 22:02
Todor,
Bence "bedel" olmaz, uygunsuz kaçar.
"Kriter" olur. Kıstas belirlenir, ona uyulursa dağıtım yapılır, uyulmaz ise dağıtılmaz. Bence tabii... :)
BenBen1967
04-04-2007, 23:27
Memet bey haklı tohum dağıtımından sonra bir çok üyeden ses seda kesildi .İstenen bir şeyin karşılığında ne bileyim her hangi bir jest yapan yok gibi bu illaki maddi bir bedel olmaya bilir .bir teşekkür bile etmeyen üyeler var gibime geliyor (bana mı öyle geldi bunuda bilemiyorum aslında)
Hani diyorum ki ;
Şu selluka tohumlarını çıkartsam mı topraktan!..
Sonra da mercimek gibi haşlayıp, tansiyon hapı niyetine yutsam mı bir bir.? :dilli:
Güzel Sellukacıklarım ,
"Ya benimsiniz, ya toprağın " Bu böyle biline ::p
Gece gece iyi şeyler gelmiyor aklıma. En iyisi gidip uyumalı :) Belki yarına çimlenmiş olurlar :o:o
Onbeş gün oldu daha ses seda, yok derken dayanamadım bu gün toprağı,kurcaladım biraz, Ve mutlu son,küçük sevimli bir filiz gördüm,bu günü selluka bayramı ilan ediyorum kendime.
papatyam
05-04-2007, 08:55
Darısı başımıza Açelya ;)
Arkadaşlar ben dayanamayıp tohumları kurcaladım.bir kıpırdanma göremedim.Tohumu üste aldım.Üzerine az toprak örttüm.Bakalım ne olacak.
papatyam
05-04-2007, 09:14
Ben ilk günden öyle yapmıştım ama ıı çıkmıyor :)
Arkadaşlar ben dayanamayıp tohumları kurcaladım.bir kıpırdanma göremedim.Tohumu üste aldım.Üzerine az toprak örttüm.Bakalım ne olacak.
Bakalım Elfogi.
Akla gelen her şeyi yapıyor ve deniyoruz. Bende tohumları daha sıcak bir yere taşıdım.
Bakalım.
Acele etmeyelim arkadaşlar. Tohumcuklarımıza zaman tanıyalım biraz. Onlar bizden daha iyi bilirler çıkmak için uygun koşulları. Erken çıkıpta üşüsünler mi sonra.
Bende sizden aşağı kalmıyorum tabi, her dakika başlarındayım. :p
Merhaba Selluka kardeşleri, aranıza ben de katılsam mı acaba? Bu yıl tohumları kaçırdım. Seneye hala buralarda ve sağ isem tohum listesine katılmak niyetindeyim.
Bu başlığa ilgisiz kaldığım için pişman oldum.
Sevgili Sevelim, Pişman olmayın seneye de beklemezsiniz belki. Olurda tohumların çoğu filizlenirse size de filizlenmiş veririz. Hele bir tutsun çimlensinler bir hal çaresi düşünürüz :)
Teşekkürler Sevgili Habibe. Böyle bir seçenek hiç aklıma gelmemişti.
benimkilerin birini kaybettim ben:(
papatyam
05-04-2007, 11:53
Nasıl kaybettin,
papatyam
05-04-2007, 11:59
:D çıkar biryerlerden :)
Ferda Ülkümen
05-04-2007, 12:45
Sabredin!!!!! benim aynı gün ektiğim,ilk filizlenen tohumumla son filizlenen arasında 10 gün fark var.
Eve gidince Kalorifer peteğinin üstüne koyacam.Bakalım gelişme olacak mı?
Eve gidince Kalorifer peteğinin üstüne koyacam.Bakalım gelişme olacak mı?
Tohumların haşlanmasınlar sonra :) Bildiğim kadarıyla her tohumun bir optimum çimlenme derecesi var.Eğer o derce ne ise artık,o derecenin üzerine çıkılırsa veya aşağısında kalırsa büyüme durur diye biliyorum. Bilmem doğrumu biliyorum **** en azından bu tohumlar için geçerlimidir, tohumların çimlenme fizyolojisi hakkında bilgisi olan üyelerimiz yardımcı olurlar sanırım.Şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
05-04-2007, 15:28
Tohum kabını sakın doğrudan peteğe oturtmayın. Torak sıcaklığı 22-23 derece civarında olmalı.
Benim ısıtmalı cam serada ektiğim bütün tohumlar çimlendi.
Tohum kabını sakın doğrudan peteğe oturtmayın. Torak sıcaklığı 22-23 derece civarında olmalı.
Benim ısıtmalı cam serada ektiğim bütün tohumlar çimlendi.
Sarı sellukalar da dahil mi?
saydemir
05-04-2007, 16:29
Benim tohumlarımdan birisinin ilk yaprakları çıkmaya başladı. 2 tanesi ise yeni tohumları çatladı ve topraktan çıkmaya çalışıyorlar. 3 tanesinden ise bir haber yok. Beklemedeyim...
Mine Pakkaner
05-04-2007, 16:57
Sarı sellukalar da dahil mi?
Sarı sellukalar yeni başladı, dün baktığımda 2 tanesi daha yeni kotiledon yaprak göstermeye başladı :)
Mine Hanım siz işin üstadı olarak ****** hepsi çimlenir.İnşallah bizimkilerde çimlenir.Artık dua etmekten ve beklemekten başka yapacağım bir şey kalmadı.
Ümidimiz sizsiniz.Seranızdan fide satın alırız.:)))
Bol sellukalar.
Ben geç kaldım. Selluka diye aranırken, sitenin her topiğini okuma fırsatım olmadan, ben tohum ararken herkesin tohumları da çimlenmiş bile:( :( :(
Büyük marketlere bakındım ama seneye kaldı galiba. Umarım sevgi ve ilgiyle büyür sellukalarınız.;)
Merhaba
Memet beyin sitemlerini üzerime alınarak yazıyorum, tüm olanları her gün aralıksız okumama rağmen, benimkilerin durumunu hiç yazmadım çünkü halen çimlenmediler :(
Her sabah bugün çimlenirlerde bende hemen müjdeyi veririm diyorum ama :(
Yani ben burdayım :) Hele bir çıksınlar ahh bir çıksınlar ........
Sarı sellukalar yeni başladı, dün baktığımda 2 tanesi daha yeni kotiledon yaprak göstermeye başladı :)
İnşallah hepsi çimlenirler:)
mustafakazar
06-04-2007, 09:31
[QUOTE=mustafakazar;91877]Ben ümidi kestim artık :( bu saatten sonra plastik bardağı bir müddet daha selluka tohumlarının anısına bekleyeceğim.Önümüzdeki haftaya kadar süre veriyorum onlara çıkmazlarsa ben bilirim yapacağımı :p[/QUO
Bence tehdit edin.Ben öyle yaptıım dün akşam 3 tohumdan bir tanesi hafiften gözüktü,ama diğerlerinden ümidi kestim.
Bence selluka şöyle diyor:
"ya, beni bulmak için bir sene beklediniz, ne bu aceleniz bekleyin gelecem ben"
Tohumların garantili olduğu, sera ortamında Mine hanımın bütün tohumları çimlendirmesinden belli.
Bizim amatör koşullarımız biraz gecikmesine neden olabiliyor. Isı şartlarını yeterli ayarlayamadığımız için.
Caploomba ısı konusunda başarılı olduğu için hemen çimlendirdi.
Evet artık bende uzun bir bekleyişten sonra bugün tohumlarıma kavuşacağım inşallah.. :p
Sağolsun Mehmet Bey.. ;)
41 sayfayı baştan sona okumadım ama Google'da "Selluka" diye arattığımda çıkan sonuçlardan çoğu Agaclar.net'e ait. Bir de bu (http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2005/04/10/yazarlar/yazarlar324.html) yazıyı buldum. Çok hoşuma gittiği için sizlerle paylaşayım dedim.
Ferda Ülkümen
06-04-2007, 13:24
Güzel bir yazı.Fakat,börülceden büyük tohum ve kemeraltı esnaf derneğinden bahsedildiğine göre onlar da biraz Lablab ile karıştırmış gibi geldi bana.
Bir süre önce ‘Papatyam’ sayesinde kavuştuğum selluka tohumlarına sırasıyla şu işlemleri uyguladım.
. 15 saat oksijenli suda beklettim. (28.03.2007)
. 4 adet tohumun her birini ayrı ayrı plastik bardaklara koyduğum Torfun üzerine tohumlar görünecek şekilde yerleştirdim
. Bu işlemleri gece yarısına yakın bir saatte yaptığım için ve evde kesecek pet şişe bulamadığım için, içine plastik bardakları yerleştirebileceğim kapaklı bir cam kaba (borcam) fazla nemi alabilmesi için peçete sererek bardakları yerleştirdim.
. İlk birkaç gün biraz gölgeli bir yere bırakmak zorunda kaldım sıcak ortam sağlamak için)
. 2 Nisan sabahı onları sıcaklığı aynı olan daha ışıklı bir yere aldım
. Günde birkaç saat havalandırmaya çalıştım bu süre içinde
Sanki bu sabah biraz kabarmıştı tohumların bir tanesi, sabır ve umut içinde beklemekteyim.
Hızlı bir gelişme sağlayamadığım için daha önce yazmak gelmedi içimden. Biraz daha gelişsin diye beklemiştim
Ferda Ülkümen
06-04-2007, 13:45
Sellukalarımın son hali;
Dikim tarihi 18 mart,4 te 4
ay ay ay maşallah severim ben sizi :) Ferda, sellukalar hep bu saksılarda mı kalacaklar?
BenBen1967
06-04-2007, 16:56
hımmmmm kıskançlığım had safhaya ulaştı;) maşallahları var sizinkilerin.Bendekilerde tık bile yok bekliyorum
Caploonba benim selluka seninkinden önce çimlenmesine rağmen 3. ve 4. yapraklar çıkmaya yeni yeni başladı. Senin selluka maşallah harika görünüyor. Bravo sana.
Sarı sellukaların çiçekli fotoğraflarını sabırsızlıkla bekliyorum. Bol çiçekli bol tohumlu olsunlar inşallah.
Neden sabrettiğimizi hatırlayalım diye bir resim.
İçim açıldı çok güzelmiş.
Ferda Ülkümen
07-04-2007, 00:00
ay ay ay maşallah severim ben sizi :) Ferda, sellukalar hep bu saksılarda mı kalacaklar?
Hayır Habibe,yazlığa gidene kadar onlarda idare etmeye çalışacağım.Orada daha büyük saksıya veya yere alacağım.
caploonba
07-04-2007, 08:02
Caploonba benim selluka seninkinden önce çimlenmesine rağmen 3. ve 4. yapraklar çıkmaya yeni yeni başladı. Senin selluka maşallah harika görünüyor. Bravo sana.
Teşekkürler:p
Arkadaşlar, biliyorsunuz selluka çabalarımız geçen sene başladı. ilk bulduğumuz tohumların süs bezelyesi olduğunu anlayıp üzüldük.
Şansımız iyi gitti gerçek tohumlar bulduk.
Papatyam sağolsun dağıtımına katkısı tartışılmaz. Bu yüzden ayın üyesi olarak önereceğim. Katkılarınızı da bekliyorum.
Fakat beni rahatsız eden bir konu var.
Çabamız en fazla üyemize tohum dağıtmak için oldu. "Bir iki küçük istisnamız olmadı değil." ama, foruma girip ben de tohum istiyorum diyen, tohumu aldıktan sonra kaybolan kişiler de var. Ya da tohumu alana kadar forumda kalan, sonra giden kimi üyeler.
Ben bütün iyi niyetime rağmen bu durumdan rahatsızlık duyuyorum.
Forumda tohumunun durumu konusunu heyecanla ve aktif olarak aktaran arkadaşlara da haksızlık yaptıklarını düşünüyorum bu kişilerin. Size açıklama gereği duydum.
Arkadaşlar merhaba,
Ben uzun süredir internete giremiyorum. memet'in bu mesajını görünce de üzerime alındım açıkçası. Girdiğim zamanlarda kaçırdığım yerleri mutlaka okuyorum. Sellukalarımı hala ekemedim. Çünkü bu ara işim gereği her hafta başka bir şehirdeyim ve ev arkadaşım da sorumluluk almaya uygun bir kişiliğe sahip değil. Su kaplumbağama günde 2 kere yem vermeyi bile unutuyor. O yüzden sellukalarımı ekip ona teslim etmek istemedim. İnşallah evime dönünce ben de sellukalarımı ekeceğim. Emin olun sizlerin tohumlarını görünce çok heyecanlanıyorum. Fakat zaten sayısı az olan selluka tohumlarımı sorumsuz ellere teslim etmek istemedim. Bu nedenle ortadan kaybolanlar kategorisine girmek istemiyorum. Sellukalarımı ekememiş olsam da buralardayım, takip ediyorum. En kısa zamanda ekeceğim. İşim gereği malesef bu ara sürekli seyahat etmek zorunda kalıyorum. Ama emin olun ben de çok sabırsızlanıyorum.
Tohumları çimlenen arkadaşları tebrik ediyorum. Şimdi benim tek korkum tohumlarımı ektikten sonra çimlendiklerini göremeden yine seyahate çıkmak zorunda kalmak. Bu durumda sellukalarımı emin ellere teslim etmem gerekecek. Hepinize kolay gelsin.
Sevgiler...
Bence sabretmek için değer.Büyüpte hele bir de çiçek açarsa ozaman uçarım herhalde...:)))
Resmi bile insana yetiyor.Kokusunu alır gibi oldum bile.Teşekkürler Memet ..
Ekranımda bile Masaüstü olarak selluka resmi var.Bakıp bakıp hayal ediyorum...
Biraz hayalperestim galiba...:))
Hayal etmeye değer en güzel bitki bence. Sen görmedin hele bir gör , kokulu bitkileri sevdiğini biliyorum birde kokla hiç vazgeçemeyeceksin.
lerdemir
08-04-2007, 00:35
Benimkiler de de hala bir kıpırdama yok :(
Nemli torfa bakıp duruyorum bulanık suda dibi görmeye çalışırcasına...
Nafile...
Acaba toprağı çok mu ıslak tutuyorum???? :(
Islak mı? Ben çimlenene kadar günde 7-8 damla su veriyordum. Nemlitutmak yeterli oldu benimkinde. Sera var mı peki?
bilgekaan
08-04-2007, 21:47
Benimkiler olduğu gibi duruyor. Hiçbir gelışme yok şimdilik.
Belkelemeye devam.Bir tanesi bile çimlense yeter.:)
Bilin bakalım ne oldu :))
Benimkilerde de olacak gibi aynısından.
memet çok sevindim hadi hayırlı haberlerle bekliyoruz sizi de.
Benimkilerden bir tanesi başını çıkartmış topraktan. Nasıl sevindim bilemezsin diyeceğim ama öyle değil tabi ki. Bu duyguyu çok iyi bildiğininizi biliyorum. Tekrar tekrar çook ama çok teşekkür ederim size. Başına bi hal getirmeden gelin gibi salındığını da görürmüyüm selluka kızımın aceba ?
Eğer yabani ot falan değilse, benim canavarlardan birisi de kafasını dışarı çıkarmaya çalışıyor.
Todor böyle deme yaa ! :(
Yabani ot değildir inşallah..
Yarın belli olur. Kabuslarla dolu bir gece daha. Yok arkadaş, seneye siz üretin, bana gönderin. Benim yüreciğim dayanamıyor bu kadar strese. Ne büyük sorumluluk yahu.:eek:
papatyam
09-04-2007, 12:12
Ya ben ne yapayım :( ağlayacağım valla :(:(
Ne olacak bizim halimiz.Beklemekle geçecek ömrümüz.
Bir offfffffffffffff çeksem selluka filiz verir mi?
Belki sesimi duyup başını kaldırır Usulca
Ben burdayım dermi?
Artık desin Ama..
Bekliyorum.Bekliyorum.Yine bekliyecem.
papatyam
09-04-2007, 13:26
Benim çimlenmez dediğim tohumlar bile çimlendi yaa :(
Yarın belli olur. Kabuslarla dolu bir gece daha. Yok arkadaş, seneye siz üretin, bana gönderin. Benim yüreciğim dayanamıyor bu kadar strese. Ne büyük sorumluluk yahu.:eek:
Evet de, 1 gecede anlaşılır mı ?
***Haklısın Todor. En iyisi bu dimi :) Birileri sancı çeksin biz bebek sevelim :))))
papatyam, Elfogi :)
Hiç yapmadığım bir şey yaptım. Cuma günü tohumları eşeledim. Çimlenecek gibi olan var mı diye. kürdan ile usul usul 2 tanesini açtım. Tohumun biri ektiğim günkü gibi duruyordu. Diğeri ise yanından şişkin ve yarıktı. Yarıktan da beyazımsılık görünüyordu. Hemen kapattım üzerlerini. Bu sabah bir baktım ki !!minnacık 2 yaprak çıkartmış. İ N A N A M A D I M ....
Sizlerin tohumlarıa kesinlikle çimlenecek inanın.
Evet de, 1 gecede anlaşılır mı ?
***Haklısın Todor. En iyisi bu dimi :) Birileri sancı çeksin biz bebek sevelim :))))
Steril torf kullandığım için yabani ot ancak benim burda bulaşmış olabilir. Benim burdaki yabani otları artık tanıyorum gibi. İlk yapraklarını göreyim anlarım sanırım.:)
bitkiseli
09-04-2007, 15:00
Benim hiç umudum kalmadı:o bu gece rüyamda eşim tohumları alıp yerine karpuz çekirdeği koymuştu, anlayacağınız sellukayla yatıp sellukayla kalkıyoruz;)
hava iyice ısınsın, hepsi çıkacak.
papatyam
09-04-2007, 15:09
Benim tohumlar da şişti tombul tombul lar, havalar iyi gidiyor bir kaç güne kadar ben de inşallah inanamam :)
Bu arada senin adına sevindim ;)
papatyam, Elfogi :)
Hiç yapmadığım bir şey yaptım. Cuma günü tohumları eşeledim. Çimlenecek gibi olan var mı diye. kürdan ile usul usul 2 tanesini açtım. Tohumun biri ektiğim günkü gibi duruyordu. Diğeri ise yanından şişkin ve yarıktı. Yarıktan da beyazımsılık görünüyordu. Hemen kapattım üzerlerini. Bu sabah bir baktım ki !!minnacık 2 yaprak çıkartmış. İ N A N A M A D I M ....
Sizlerin tohumlarıa kesinlikle çimlenecek inanın.
papatyam
09-04-2007, 15:10
Kesinlikle aynı kanaatteyim :)
hava iyice ısınsın, hepsi çıkacak.
bitkiseli
09-04-2007, 15:17
Ben de kontrol ettim, koyduğum gibi duruyorlar mutfağım çok güneş alıyor acaba direk güneşe mi koysam?
Yalova'da selluka aramalarımın sonuçları:
çiçekçi1:
ben "selluka var mı?"
çiçekçi "yok abi"
çiçekçi 2:
ben "selluka var mı?"
çiçekçi "Kalmadı abi" (yalan söylüyo)
ben " Nedir biliyomusun peki"
çiçekçi " Bilmez miyim abi" (yalanda ısrar ediyo ama emin olmam lazım)
ben " bu ne çiçeği" ( en yakındaki bitkiyi soruyorum)
çiçekçi" bilmiyorum abi" (anlaşılmıştır)
....
....
çiçekçi 8
ben " selluka var mı? Hani böyle sarmaşık, çok güzel kokuyo"
çiçekçi " arap yasemini var hacı dayı, daha güzel kokar" (sakkalıyım diye beni hacı sandı :))
...
...
çiçekçi bilmemkaç
ben "selluka var mı? sarmaşık, dışmekan?"
çiçekçi " anca egede bulursun, buralarda olmaz" (Vay be, adam biliyomuş harbiden)
sonuç olarak Yalovada bulamadım arkadaşlar. Varsa bile tezgahtarlar bihaber :(
selluka ararken yasemen, arapsaçı ve yılbaşı çiçeği aldım. Kendimi teselli edebilmek için.
Pes etmiyorum ama.
Nerelerden nerelere gelinmiş :)
memet in selluka serüveni oldukça meşakkatli bir yolculuk olmuş..
"Bir kaç gün sabredemedin habibe, bak memete sabır küpü gibi.Utan kendinden" dedim . Dilerim bu yıl emeline ulaşırsın. Tabi ki bizlerde ;)
Benim hiç umudum kalmadı:o bu gece rüyamda eşim tohumları alıp yerine karpuz çekirdeği koymuştu, anlayacağınız sellukayla yatıp sellukayla kalkıyoruz;)
Aslında yazmayacaktım ama, siz yazdınız bende yazayım.:)
Bende gece rüyamda zeytinyağlı selluka bezelyesi yiyordum. Sonrada dövünüyordum, beklesem çimlenirler miydi acaba diye. Süs bezelyesi ile selluka bilinç altında birbirine karışmış anlaşılan. :p
bitkiseli
09-04-2007, 16:11
Todor, bende karpuz çekirdeklerini görünce çok dövündüm :D bu dövünmeler hayıra alamettin inşaallah:D rüyaların tersi çıkarmış ya:p
Resim içimi açtı gerçekten, beklemeye kesinlikle deyecek..!.
lerdemir
09-04-2007, 19:56
Yahu nedir benim bu çektiğim?
Hala daha bir hareket yok !!
Bende ise hararet çok!!!
Hemen gidip bir kürdan ile toprağı eşeleyeceğim...
Gelişmeleri aktaracağım...
Hemen gidip bir kürdan ile toprağı eşeleyeceğim...
Ya kürdan, henüz oluşmuş bir kılcal kökü koparırsa?
lerdemir
09-04-2007, 20:23
Ne ile yapayım peki Todor?
Ne tavsiye edersin?
BenBen1967
09-04-2007, 20:30
Boşuna eşeleme Lerdemir bendekinde de hareket yok her Allahın günü kontrol ediyorum hiç bir hareket yok .Çıldırmaya az kaldı durumu yaşamaktayım
lerdemir
09-04-2007, 21:55
Eşeledim ve boyumun ölçüsünü aldım :(
Az önce uygulamayı bitirdim ve saksıcıkları, bu sefer üstünü saksı ağızlarına göre kesilmiş gazete kağıdı ile kapatıp, bir de sera etkisi için streç film ile kaplayarak yaklaşık 1 saat daha açık kalacak olan hafif harlı kaloriferin üzerine koydum.
Toprağı çorba kaşığının sapı ile kurcaladım keskin ve parçalayıcı olmaması için.
Mevcut toprağa su eklemedim zira tohumlardan birini çürüme nedeniyle kaybetmişim.
Tohumlardan 2'sini ise gerçekten -fiziken- kaybettim. :mad:
Saksının yarısını gazete sayfasının üzerine döktüm ama nafile. Anlayacağınız zayiat fazla bende...
Tohumlardan sadece bir tanesi kocaman olmuş şişmiş. Diğerleri pısırık pısırık duruyor aynı ilk geldikleri gün zarfta durdukları halleriyle...
Tohumları çok derine itmişim ilk etapta.
Şimdi ise kalan birkaç tohumu yüzeye bırakıverdim usulca...
Hadi bakalım dedim; rastgele...
Bir umutla...;)
lerdemir her birimizin ki ayrı bir macera oldu. Selluka maceraları :)
Benim bir tohum filizlendi ama öyle narin öyle çelimsiz ki kaybetmekten korkuyorum. Diğer ektiğim tohumlar ise sanki buhar oldu uçtular saksısından.. karıştırdım ama göremedim :(
Selluka filizlendiğinde de üzerini örtmeye devam ediyormuyduk ?
Bir iki gün örtülü tutmalı bence.
Tamam memet. Teşekkürler.
Merhaba Arkadaşlar.
Ben dün birşey yaptım..Dayanamayıp yine kurcaladım hepsini.Bir hareketlenme yok.Devamlı güneş alan var. gölgede olan var.Ama yinede hareket yok.Anlamadım.Galiba daha zamanı var.Çok akıllı bir tohum nazlanıyor.İzmir Güneşimi istiyor.Havasını suyunu ...Bir sormak lazım dimi.:))
sadiyeyavuz
10-04-2007, 11:55
bir tohumda bana gönderin lütfennnnn.kargo ücreti neyse karşılarmben arkadaşlarrrr...çok güzel çiçekler bunlar
sadiyeyavuz
10-04-2007, 12:03
:( memet bey bir tohumcukta bana lütfen :o
papatyam
10-04-2007, 12:09
Sn. Sadiyeyavuz,
Selluka ile ilgili tüm yazıları baştan sona kadar okumanızı tavsiye ederim,
Biz bu tohumları çok bekledik, zor bulduk (memet arkadaşımızın o kadar çok emeği var ki bulunması hakkında) ve dağıtımımız da bitti elimizde tohum kalmadı siz forum'u okuyun bir sene de ben beklerim derseniz bizler buradayız :)
bir tohumda bana gönderin lütfennnnn.kargo ücreti neyse karşılarmben arkadaşlarrrr...çok güzel çiçekler bunlar
bir tohumda bana gönderin lütfen.kargo ücreti neyse karşılarmben arkadaşlar...çok güzel çiçekler bunlar
Sevgili Sadiyeyavuz, anladığım kadarı ile yurt dışından tohum getirtme şansınız var. Biz ülkemizde uzun zamandır arıyoruz. Bazı arkadaşlarımız, özellikle Memet bu konuda çok çaba sarf etti. Belki siz yurt dışından getirtip bize bu konuda yardımcı olmak istersiniz.
BenBen1967
10-04-2007, 13:35
İkinci parti bulsak hemen ama hepsi bitti kimsenin elinde de kaldığını sanmıyorum.Biz elimizdekileri bile hala çimlendirmeyi başaramadık:(
BenBen1967
10-04-2007, 13:39
Karşılarına geçip ağlasam bana acırda çimlenirler mi acaba?Ama ağlamak istiyorum artık .Tüm tohumlarım çimlendi Selluka da hareket yok:(
Son çare olarak elimde bir çay bardağı kadar zemzem suyu var.Onla suluyacam.Belki ozaman çimlenmeye karar verebilir.Bu kadar değer verdimizi anlayınca açı verir kabuklarını ....:)
Belirli aralarla oksijenli su veriliyor değil mi?
BenBen1967
10-04-2007, 17:02
Oksijenli su mu verecektik?Ne kadar verilecek okadar da okudum tüm yazılanları nasıl da kaçırmışım?Öf ki öffff
Yok ya ben sadece dikerken verdim.Tüh bizim kiler oksijensizlikten çimlenmiyor.VAllahi iyiki yazdınız.Nasipse İstanbul'a gitmeden bu gün oksijenli su vereyim.İnşallah çimlenirler.
Teşekkürler Memet Bey...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.