PDA

View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17

karalale
10-11-2010, 14:25
Selluka larımın ekimden 2 hafta sonra ki durumları.:p Şimdilik çok sağlıklılar...Ufaklık ta arkalarından yetişcek gibi...

Orhan Özbilgiç
10-11-2010, 16:34
Eveeeet!..
Kimlere Selluka tohumu söz verdiysem, aralık ayında göndereceğim. Gönderirken, listemde sadece adı olanların adreslerini isteyeceğim.

Bugün fasulyelerinin olgunlaşıp kuruyanlarını topladım. Sevgili eşim, tek tek tohumlarını çıkardı. Saydım. Tam 175 fasulye idi. Geride yüze yakın kapsül (Fasulye) daha var. Onlarda 5-10 güne kadar kurur sanırım.
Diyeceğim o ki; söz verdiğim arkadaşlarımız dışında da tohum isteyenlere verebileceğim. Hele kesin bir bilanço ortaya çıksın, onların dağıtımı içinde bir formül buluruz.;)
İşte ilk posta kurumuş, dağıtıma hazır tohumlar.;)

179421

179422

179424

acemifüsun
10-11-2010, 19:45
Orhan Bey tohum bereketi buna denir herhalde, ellerinize sağlık:) Yeni toplayacağınız fasulyelerin içinden tohumları çıkarmasak, fasulye olarak mı dursa diye düşündüm?
Mehmet bey , tecrübeli arkadaşlar fikirlerini söylesinler:)

Orhan Özbilgiç
10-11-2010, 20:07
Orhan Bey tohum bereketi buna denir herhalde, ellerinize sağlık:) Yeni toplayacağınız fasulyelerin içinden tohumları çıkarmasak, fasulye olarak mı dursa diye düşündüm?

Sevgili acemifüsun;
Konuyu açmanız iyi oldu. Tohumları fasulye biçiminde koruyamıyorsunuz.! Çok ilginç, fasulyeler iyice kuruyunca, kediliklerinden çatlıyorlar. Üstelik sıçrıyorlar. İçindeki tohumlar etrafa saçılıyor. Birçok tohumu ve kapsülü balkon zemininden topladık. Patladıktan sonra helezoni bir şekilde kıvrıklaşıyor kapsüller. Fotoğraflardan birinde bunu görebiliyoruz.;)

Benzer bir durum, Kına çiçeği ve Karagözlü Suzan tohumlarında da oluyor. kuruyunca kapsüller kendiliklerinden patlıyorlar..:p

acemifüsun
10-11-2010, 20:46
Sevgili Orhan Özbilgiç fasulyeler iyice kuruyunca demek ki; tohumları bu şekilde atıyor:)

sercan1969
10-11-2010, 22:43
Orhan bey sizin kadar çok tohum hasat eden olmamıştır herhalde... Acaba komşuda pişer bize de düşer mi?

memet
10-11-2010, 23:23

Bir süre duruyor ama sonra açılıyor. Ben gölge bir ortamda bir süre tutmuştum.

arnavut biberi
10-11-2010, 23:45
orhan bey cennetliksiniz valla bukadar tohum siteyi ihya eder. sabırsızlıkla bekliyecem. Birde sorum olucak bilen arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum internette sellukaları genel olarak araştırırken iri tohumlu ve küçük tohumlu olarak ikiye ayrılmış rastladım kokularının da farklı olduğunu ifade edenler olmuştu hatırladığım kadarıyla. doğrumudur bu çiçek renk ve kokularında ne kadar fark ediyoki neticede aynı çiçek değilmi sadece tohum boyutu fark yaratırmıki?

Orhan Özbilgiç
11-11-2010, 05:11
Sercan1969;
Düşeceğini sanıyorum.:)

Sevgili memet;
Aslında tohum kapsülleri hep gölgede idi. Bugünlerde, burada rüzgarlar güney yönlü. Doğal olarak nem hiç yok! Sıcaklıklar 27-28 derece. Herşey kibrit gibi. Sanıyorum ondan olacak. Yoksa eşim tohumları, sadece ayıklarken balkon kenarına koydu. Malum, ortalık pislenmesin diye.:)

Sevgili arnavut biberi;
Övgünüz beni mutlandırdı. Teşekkürederim.
Selluka konusunda hiç deneyimim olmadı.:confused: Zira, ilk kez bu yıl yetiştirdim. Ancak şunu söyleyebilirim; benimkiler son derece nefis kokulu idiler. Bendekinin daha güzel kokulusu, irisi veya küçüğü olup olmadığını bilemiyorum.

memet
11-11-2010, 11:46
orhan bey cennetliksiniz valla bukadar tohum siteyi ihya eder. sabırsızlıkla bekliyecem. Birde sorum olucak bilen arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum internette sellukaları genel olarak araştırırken iri tohumlu ve küçük tohumlu olarak ikiye ayrılmış rastladım kokularının da farklı olduğunu ifade edenler olmuştu hatırladığım kadarıyla. doğrumudur bu çiçek renk ve kokularında ne kadar fark ediyoki neticede aynı çiçek değilmi sadece tohum boyutu fark yaratırmıki?

Böyle bir fark yok.

bettyycim
11-11-2010, 12:53
Böyle bir fark yok.

Merhabalar arkadaşlar;

http://urun.gittigidiyor.com/GERCEK-KOKULU-SELLUKA-TOHUMU-vigna-caracalla-325_W0QQidZZ32262167 ilgili linkte selluka tohumu aldım ve orada kokulu ve mor selluka diye tohum ayrımı yapılmış ve resimleride konulmuş ..

Yılmaz Yalçın
11-11-2010, 13:00
Geldik Dünya’nın en değerli sarmaşığına ,Selluka , Vigna Caracalla. Fabaceae ailesinden olan Selluka, sarmaşıklar arasında en değerli , en gösterişli sarmaşıktır. Renkten renge giren çiçekleri , tüm yaz boyunca ilk donlara kadar açmaya devam eder. Cennet kokuları yayan bu burgulu çiçekler, kesime gelebilir. İlk yıl yavaş büyüyüen Selluka buna rağmen çiçeklenir. İkinci yıl ise hızla sararak hakimiyetini ilan eder,yaz başından itibaren günde 30 cm’e varan bir hızla büyüyen Selluka'nın tohumlarının bu kadar değerli ve zor bulunmasının sebebi, sadece karıncalar tarafından polenlenebilir olmasındandır. Çiçekleri polenleyen karıncalarınız yoksa tohum elde edemeyeceğiniz Selluka, dalından çelikleme yöntemi ile de kolayca çoğaltılabilir.

Zengarden beğeninize kokusuz olan Mor Selluka'yı - Vigna Phaseolus Caracalla-, ve ender bulunan Kokulu ve renkli çiçekli Selluka'yı - Vigna Caracalla - aynı anda sunuyor. Aşağıda her iki cinsinde tohumlarının fotoğrafını koyduk. Özellikle Selluka alırken tohumunun neye benzediğini bilmenizde fayda var diye düşünüyoruz.
Don sevmeyen Sellukayı, saksıda da kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Kışın iç mekana alacağınız bitkiyi güneş gören aydınlık bir yere koyarsanız çiçekleri ile evinize hem hoş kokusunu verir, hem de renk katar. Dış mekanda , kışın köklerini dondan korumanız gereken Selluka ,fazla bakıma ihtiyaç duymadan 10 yıl aynı yerde yaşar. Toprak seçmez, geçirgen verimli toprakta daha çabuk gelişim gösterir. Güneşli ya da yarı gölgede rahatlıkla yetiştireceğiniz Selluka , tohumdan çok kolay yetiştirilir.

ZenNot: Sellukanın akıl almaz güzellikteki kokulu çiçeklerinin tüm dallardan salkım salkım dökülmesini mi istiyorsunuz? Bırakın Selluka’nız sarıp , uzasın. Ne zaman ki istediğiniz boya ulaştı, çardağınızı komple sardı. Uzayan dallarının başlarını kesin. Sarmaşık, uzamasını durdurur durdurmaz her yanını çiçek kaplayacaktır. Aman dikkat, çiçekleri sadece komşularınızı değil, kelebekleri de yaydığı hoş kokularla bahçenize , terasınıza toplayacaktır.

Kiraz
11-11-2010, 13:43
ZenNot: Sellukanın akıl almaz güzellikteki kokulu çiçeklerinin tüm dallardan salkım salkım dökülmesini mi istiyorsunuz? Bırakın Selluka’nız sarıp , uzasın. Ne zaman ki istediğiniz boya ulaştı, çardağınızı komple sardı. Uzayan dallarının başlarını kesin. Sarmaşık, uzamasını durdurur durdurmaz her yanını çiçek kaplayacaktır. Aman dikkat, çiçekleri sadece komşularınızı değil, kelebekleri de yaydığı hoş kokularla bahçenize , terasınıza toplayacaktır.

Denediğim için kesinlikle onaylıyorum. Bilmeden uçlarını kopardığım dallar, diğerlerine nazaran çok fazla çiçekli oldu.

İlk başta tohum vermedi ama bütün çiçekler gidince tohumlar oluşmaya başladı, henüz çok yeşiller. Orhan Bey sizinkiler çok çabuk olgunlaşmış.

bettyycim
11-11-2010, 13:54
Yavru sellukalarım umarım, sonu hezimetle bitmez çok aceleci davrandım ama şanlarına havalar şimdili çok iyi, hafta sonu büyük saksıya alacağım ama iki kö bir saksıda olurmu, ayrı ayrımı ekeyim, ne dersiniz; Bir tanesi çok tuhaf bir şekilde çimlendi bakalm sonu ne olacak :D

arnavut biberi
11-11-2010, 16:57
Böyle bir fark yok.

mehmet bey teşekkürler ama hemen altınızdaki mesajda ( 4987 nolu) verilen linkte ki resim ve bilgiler insanı haliyle merakta bırakmaya yetiyor :) her ikisinide yetiştirip gözllemliyen oldumu aramızda? heralde bu merakımı yenemezsem bir ara onuda alıp denerim fark varmı yokmu anlarız :)

arnavut biberi
11-11-2010, 17:03
Merhabalar arkadaşlar;

http://urun.gittigidiyor.com/GERCEK-KOKULU-SELLUKA-TOHUMU-vigna-caracalla-325_W0QQidZZ32262167 ilgili linkte selluka tohumu aldım ve orada kokulu ve mor selluka diye tohum ayrımı yapılmış ve resimleride konulmuş ..

sn bettyycim siz bu sellukay yetiştirebildinizmi ve sadece bu iri tohum olduğu söylenendenmi yetiştirdiniz daha küçük tohumlu olduğu söylenen türüde görme fırsatınız oldumu?

memet
11-11-2010, 17:10
mehmet bey teşekkürler ama hemen altınızdaki mesajda ( 4987 nolu) verilen linkte ki resim ve bilgiler insanı haliyle merakta bırakmaya yetiyor :) her ikisinide yetiştirip gözllemliyen oldumu aramızda? heralde bu merakımı yenemezsem bir ara onuda alıp denerim fark varmı yokmu anlarız :)

Yılmaz yalçın açıklamış başka bir vigna cinsi var, mor renkli. Selluka değil.

Sellukada iri tohum ufak tohu mgibi bir ayrım yok. ilginç konular üretiliyor sanırım.

Tohumdan daha önemlisi bu mevsimde tohum çimlendirmenin uygun olmadığıdır.

karalale
11-11-2010, 17:12
Ben şimdi anlamadım, bu iki tohum arasında ki fark büyüklükleri mi yoksa tohum şekillerindenmi?:confused: Büyük olan daha yuvarlakmış gibi görünüyor.

memet
11-11-2010, 17:17
Hangi tohumlar kastettiğiniz ?
Büyük tohumlu küçük tohumlu biçiminde selluka cinsi yok.

karalale
11-11-2010, 17:36
Sayın memet; bettyycim arkadaşımızın vermiş olduğu linkteki tohum resimlerini kastetmiştim, benim hatam alıntısız cevap yazdım. İnternette Vigna Phaseolus Caracalla ya da Vigna caracalla aynı çiçeğin ismi olarak çıkıyor. Diğer tohum acaba lab lab olabilirmi? Saygılar.

karalale
11-11-2010, 17:44
Bu linkte aynen böyle yazıyor; kokusuz olan Mor Selluka'yı - Vigna Phaseolus Caracalla-, ve ender bulunan Kokulu ve renkli çiçekli Selluka'yı - Vigna Caracalla - aynı anda sunuyor. Ayrıca bu resmi de vermişler. Görenlerin ve bu konuda sizler kadar tecrübeli olmayanların kafasını karıştırıyor. Saygılar.

Orhan Özbilgiç
11-11-2010, 18:22
.... Orhan Bey sizinkiler çom çabuk olgunlaşmış.

Sevgili Kiraz,
Sevgili Orkun Kırcı' nın Sellukası ilk çiçeklenen olmuştu. Sanrım onunkinden sonra ilk çiçeklenenler arasında benimkide. Birde tüm gün güneş alıyor olmasının bir artısı olmuş mudur? Bilemiyorum.:confused:

Orhan Özbilgiç
11-11-2010, 18:30
orahan bey bende inşallah diyorum :) merak etmeyin paylaşımlar hep devam eder bu kadar güzel insanların bir arada bulunduğu ortamlarda. Kaybolmaya yüz tutumuş türlerinde bu site sayesinde paylaşılarak tekraradan canlandırılması çok güzel...

Haklsınız. Ben ve benim gibi birkaç arkadaşım sellukalarımızı, Sevgili Ahmeter' den aldık. Benim ve diğer arkadaşlarımızın dağıtacağı tohumlarla, çok sayıda insan selluka sahibi olacak. Dilerim bu zincir hiç kopmaz da, saadeti sürekli olur.:p

selis
11-11-2010, 18:31
Selluka ve Lablab tohumları..
Ayrıca buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=714467&postcount=4970) mesajda Selluka tohumunun büyüklüğü konusunda mercimek kadar tabiri kullanılmış.

bettyycim
11-11-2010, 19:47
sn bettyycim siz bu sellukay yetiştirebildinizmi ve sadece bu iri tohum olduğu söylenendenmi yetiştirdiniz daha küçük tohumlu olduğu söylenen türüde görme fırsatınız oldumu?

Bana ürüngeldiğinde 2 ayrı paket olarak geldi birinde kokulu selluka diğerinde ise mor selluka yazıyordu ve sitede tarif ettiği gibi 2 ayrı tohumdu şekil olarak ve bie tohum zayi oldu ama fidelerin görünümü aynı, isterseniz yarın mor denilen ile kokulu denilenin resimlerini yan yana çeker eklerim siteye :(

bettyycim
11-11-2010, 19:51
Selluka ve Lablab tohumları..
Ayrıca buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=714467&postcount=4970) mesajda Selluka tohumunun büyüklüğü konusunda mercimek kadar tabiri kullanılmış.
Selam, sizin eklediğiniz resimdeki her iki tohum birbirinden çok farklı bana gelen de ise birbirine çok benzeyen ve büyüklük olarak farklı iki tohum idi hatta üşenmeyip hemen resim çekeceğim ve ekliyeceğim:eek:

ykolko
11-11-2010, 19:55
Kokulu ve kokusuz Selukaların çiçek ve yaprak resimleri varmı acaba şimdi merak ettim :)

bettyycim
11-11-2010, 20:05
Hiç üşenmeden çektim resimleri buyrun bakın, bende uzmanı değilim bu arada ama bunda önce eklediğim fide resimlerine bakarsanız bardaklarda mor selluka ve kokulu seluka diye etiketlediğimi görürsünüz, biri benide aydınlatırsa sevinirim :D

ykolko
11-11-2010, 20:30
Sayın bettyycim resimlerini koymanız bir nebze merakımızı giderdi görünüşe göre yaprak yapılarıda benziyor.Şimdide çiçekleri farklımı acaba sorusu ile baş başayız :)

memet
11-11-2010, 21:35
Vigna Phaseolus Caracalla, Çiçekleri farklı oldukça güel bir sarmaşık o da.

http://cgi.ebay.com.sg/SNAIL-VINE-Vigna-Phaesolus-caracalla-amazing-RARE-seeds-/400038303150
Ebay da görülen bu .

KORDELIA
12-11-2010, 17:11
Selam,
Selluka ağacımın üstü fasulye dolu, komşularım görebilirler ama daha geçen gün bir ziraat profesörü olan komşuma gösterdim, bana daha olgunlaşmadıklarını ve toplamam gerektiğini söyledi. Bu arada yer yer çiçeklenme devam ediyor. Belkide bu fasulye olgunlaşmasındaki farklılık, üretilen farklı selluka türlerine ? bağlı olabilir mi diye düşünüyorum.

acemifüsun
12-11-2010, 19:18
Selam,
daha geçen gün bir ziraat profesörü olan komşuma gösterdim, bana daha olgunlaşmadıklarını ve toplamam gerektiğini söyledi. Bu arada yer yer çiçeklenme devam ediyor. Belkide bu fasulye olgunlaşmasındaki farklılık, üretilen farklı selluka türlerine ? bağlı olabilir mi diye düşünüyorum.

Sn KORDELİA selamlar:)

Fasulye olgunlaşmasındaki farklılık bence sadece bitkinin yaşadığı iklime bağlı kendini kışa hazırlaması ve çiçeklenmesiyle ilgili. Belki toprak yapısı da bir etkendir, kuvvetli toprakdaki selluka tohumunu daha kolay olgunlaştırabilir.
Selluka sadece Vigna caracalla sn. KORDELİA başka türü yok:) Netten tohum satın alan arkadaşlarımıza Vigna Phaseolus caracalla'yı bu da kokusuz mor selluka diye tanıtmışlar, bunun sizin ve sitemizdeki pek çok kişinin sellukası ile alakası yok.
Ziraat profesörü arkadaşınız tohumların tam olmadığını söylemiş. Toplamam gerektiğini söyledi demişsiniz, anlamadım? Herhalde toplamamam yazacaktınız, benim de pek çok zaman yaptığım gibi bir imla hatası oldu sanıyorum:)
Sellukanızdan aldığım bir çelik köklendi, teşekkür ederim:)

KORDELIA
14-11-2010, 23:50
Sayın Acemifusun,
Ben sadece bir düşüncemi ifade ettim, bunu ifade ederken de ekteki bilgiden yararlandım zira burada ki fotograf bile bizimkilere pek benzemiyor da bu arada wikipedia bile hybridleri olabileceğini ifade ediyorda http://en.wikipedia.org/wiki/Vigna_caracalla

memet
15-11-2010, 09:48
Yanlız Wiki koyduğu fotoğrafta hata yapmış, vigna caracalla değil, Vigna Phaseolus Caracalla fotoğrafı koymuş. Yani selluka fotoğrafı koymamış. Mor selluka desek mi demesek mi doğru olur, başka bir bitki fotoğraftaki.

Bahar Erdem
22-11-2010, 10:11
Herkeze merhaba
Memet beyin bana bu yıl başında göndermiş olduğu 3 fide vardı. Epeydir bilgisayar başına oturamadığımdan ancak yazabiliyorum. Bulunduğum şehrin iklim şartları uygun değil diye ev içinde yetiştiriyorum 2si halahayatta 1i kurudu malesef amakurumadan önce içek açtı çiçeği küçük ve kokusuzdu kuruyum tohum oldu. Tepesi taşınırken zedelendiği için uzaması durmuştu zaten. Tohum üzerindeyken bitki kurudu bende fasulyesini alıp kuru bir yerde beklettim. Daha sonra içini açıp baktığımda 2 adet oldukça sağlıklı görünen tohumum olduğunu gördüm. Ama diğer iki fidem uzadıda uzadı hiç çiçek açmadı yapraklarıda küçücük. Üstelik gövdeleri okadar cılızki dokunmaya korkuyorum. Bu sıralarda alt yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Herşey normalmi yoksa ben biyerde hatamı yapıyorum. Önerebileceğiniz çözümler varmı uzamasını durdurup yapraklarının büyümesi ve gövdesinin kalınlaşması için?

Kiraz
22-11-2010, 10:36
Sn. Bahar Erdem, iç ortamda olduğu yer bol güneş alıyor mu? İçeride aydınlık yerde bile çok nazlı oluyorlar, zararlılardan çabuk etkileniyorlar. Kırmızı örümcek bu bitkiye sıklıkla zarar verebiliyor, yapraklar sararıp dökülüyorsa bir de yaprak altlarında zararlı izlerine bakın. Yine de dayanıklı bir bitki, kurudu zannetseniz bile budadıktan sonra gövdeden yeni sürgünler veriyor. Bu kışı mecburen iç ortamda atlattıracaksınız ama donlar geçince dışarı çıkarmanızı tavsiye ederim.

Mesajlarda uç aındıktan sonra çiçeklenme artacağı yazılı, kırılan çiçeğiniz bu nedenle erkenden çiçeklenmiş. Zayıf bitkileri de budamakta çekinmeyin, gövdedeki gözlerden yeşeriyorlar. Geçen kış iç ortamda saksıdaki sellukamı sürekli hastalıkla uğraşıp, bir kaç kere budadım; yaz başı 1 m olan boy, yaz sonu 7-8 m kadar uzadı (bahçede).

kalambaklı
22-11-2010, 13:57
Bizim selluka hala çiçek açmaya devam ediyor.
181040

Yılmaz Yalçın
22-11-2010, 14:10
Bizim selluka hala çiçek açmaya devam ediyor.
181040

Sevgili Kalambaklı,
Sellukanız dev bir sarmaşık olmuş:)Maşallah diyorum hala çiçek açıyor..Kaç yaşında acaba?Benim sellukamı ilbaharda saksıdan bahçeye aktarmak istiyorum gövdesi kalem kalınlığını geçti ve 4 metre uzadı bu yıl..Ama endişem kışın içeri alacağım yer hiç güneş görmüyor sadece aydınlık bir bölüm umarım kışın kaybetmem sellukamı:(

kalambaklı
22-11-2010, 14:19
Sayın Yılmaz Yalçın, 10 yaşında.
Ayrıca sellukanızı kışın soğuktan korumanız yeterli ve kışın fazla sulamamaya bakın ki kök çürümesi yapmasın.
Dikim yapacağınız zaman, bahçeye büyükçe bir çukur açın, içine at gübresi karıştırarak drenajı yüksek toprak karışımını buraya doldurun ve sellukanızı buraya dikin.
Benim bahçenin arka kısmına mart ayında diktiğim fidenin gövde kalınlığı iki cm. kalınlığı geçti ve üzerinde yüzlerce tohum mevcut.

Kiraz
22-11-2010, 16:14
Sn. Kalambaklı, sellukanız çok güzel olmuş, üstelik hala çiçekli. Yerim olsa sellukayı çardağa sardırmak isterim, altında ne güzel oturulur.

kalambaklı
22-11-2010, 17:46
Sayın Kiraz teşekkür ederim, başınıza dert almak istiyorsanız çardağa sardırın, ben arka bahçeye diktiğim selluka tel örgüler yetmez gibi limon ağacımı en kuytu yerlerini bile istila etti.

Kiraz
23-11-2010, 08:04
Gelecek sene uzadığı yerden acımadan uçlarını kıracağım, kesinlikle daha çok çiçek veriyor. Aksi halde dediğiniz, gibi çok arsızca büyüyor.

memet
23-11-2010, 21:53
Herkeze merhaba
Memet beyin bana bu yıl başında göndermiş olduğu 3 fide vardı. Epeydir bilgisayar başına oturamadığımdan ancak yazabiliyorum. Bulunduğum şehrin iklim şartları uygun değil diye ev içinde yetiştiriyorum 2si halahayatta 1i kurudu malesef amakurumadan önce içek açtı çiçeği küçük ve kokusuzdu kuruyum tohum oldu. Tepesi taşınırken zedelendiği için uzaması durmuştu zaten. Tohum üzerindeyken bitki kurudu bende fasulyesini alıp kuru bir yerde beklettim. Daha sonra içini açıp baktığımda 2 adet oldukça sağlıklı görünen tohumum olduğunu gördüm. Ama diğer iki fidem uzadıda uzadı hiç çiçek açmadı yapraklarıda küçücük. Üstelik gövdeleri okadar cılızki dokunmaya korkuyorum. Bu sıralarda alt yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Herşey normalmi yoksa ben biyerde hatamı yapıyorum. Önerebileceğiniz çözümler varmı uzamasını durdurup yapraklarının büyümesi ve gövdesinin kalınlaşması için?

Kışı korunaklı biçimde geçirmelerini sağlayın. Önümüzdeki sene düzenli bir biçimde gübreleyin. Onbeş litre kadar saksılarda ama, en iyisi yerde olmalı bitki.

cihan_as
24-11-2010, 20:17
Sn kalambaklı, tel örgüde ve çardak da sarılı olan sellukalarınız kuruduğunda gövdesini dal parçalarını yolup atıyor musunuz? ilk baharda gövdelerden yeni filizler oluşuyor'mu?

Sizin verdiğiniz selluka'dan çelik alacağım toprak üstünde gövde bırakmam gerekiyor'mu?

memet
24-11-2010, 20:21
Cihan ben önümüzdeki günlerde çelik alacağım. Dalları yolamana gerek yok. Bir miktar kuruyacak kalan dallar baharda canlanacak sürgün verecek.
Hafif odunsulaşmış dalları üç boğum kes. Bir boğum toprakta iki boğum dışarıda olacak biçimde dik.

BenBen1967
25-11-2010, 04:07
Sadece boy attı, çiçek filan yok. İkinci fotoğraf 1 ay sonrasında çekilmişti.

kalambaklı
25-11-2010, 14:00
Sayın BenBen1967, saksıda maalesef sağlıklı şekilde büyüyemiyor ve ayrıca saksınız sellukanın gelişmesi için oldukça küçük, bana soracak olursanız bahçenin güneş alan bir yerine dikin ve sonuçtan oldukça memnun kalacaksınız.

BenBen1967
25-11-2010, 15:56
Sayın Kalambaklı bahçede yer çok seneye yaza dikmeyi planlıyorum. O saksı aşağı yukarı 20-25 lt toprak aldı. Hazır toprak almıştım 20 lt lik ona bahçeden toprak ilave edip saksıyı anca doldurabildik ve hala boş yeri vardı. Ama yerinden kaldıramayacağımız için o kadarla idare et sen bu yaz demiştim. Ve bu selluka sizin yolladığınız. İyi bakabilmişmiyim. ;)

Orhan Özbilgiç
25-11-2010, 18:35
Üzerindeki son fasulyelerde, sanırım en geç, 10-15 günde kararır ve bende toplarım.
Sonrasında budama...Vee, mayısa kadar iç mekana. Mayısta biraz toprak değişiminden sonra tam güneş alan bir yere yine gömülecek.:p

181600

181601

181602

181603

kalambaklı
26-11-2010, 08:35
Sayın BenBen1967, çokta sağlıklı şekilde baktığınız açıkça görünüyor ve seneye bahçeye dikerken büyükçe bir çukur açın , içine drenajı yüksek toprak karışımı doldurun ve bol güneş gören bir yere sellukanızı dikin, göreceksiniz yüzlerce çiçek açacak.

cigdoos
28-11-2010, 11:05
bahçemde bir sürü sarmaşık olucak
inşallah sellukayı en nadide
yere ekicem ancak merek ettiğim selluka
başka sarmaşıklarla bir arada yetişebilirmi
çünkü ben bu yıl yeni bir düzenleme yapıcam
bir kaç tür sarmaşığı yanyana ekicem
yukarıdaki yorumları okudum geçenyıl bende
zengarden den tohum aldım
hepsinden fide aldım hepsi sağlıklı
bende iki çeşit tohum dan alıcam sanıyorum
banada ilginç geldi biri kokulu biri kokusuz
rağbeti görüp
fiyatı yükseltmişler... 4,90 idi çünkü

ebru başaran
28-11-2010, 12:08
Merhaba;
Bugün Seferihisar Sığacık'taydık.Yol boyunda giderken mandalina almak için durudum.Bir yandan mandalina seçerken bir yandanda yetiştirilmiş bonzaileri gördüm.Bir ara sizde selluka fidesi varmı diye sordum.Varmış:) Ben bir tane aldım. 2,5 ytl.Sitede ilgilenen arkadaşlar varsa ve yolları Seferihisara düşerse yolboyunca sorarak fidelere ulaşabilirler.Ben yetiştirebilirsem tohumları paylaşacağıma söz veriyorum.

selis
29-11-2010, 15:17
Bitkiyi yaklaşık 3 hafta önce üzerinde bir metre kadar dal bırakıp budamıştım.. Dün kontrol edttim o dal komple çürümüş, elimde kaldı.. Kökü sağlam gibi görünüyor.. Çürümesinin budamayla ilgisi olabilir mi acaba? Yoksa bitki tamamen ölüyor mu?

Yılmaz Yalçın
29-11-2010, 15:29
Bitkiyi yaklaşık 3 hafta önce üzerinde bir metre kadar dal bırakıp budamıştım.. Dün kontrol edttim o dal komple çürümüş, elimde kaldı.. Kökü sağlam gibi görünüyor.. Çürümesinin budamayla ilgisi olabilir mi acaba? Yoksa bitki tamamen ölüyor mu?

Geçmiş olsun..Kış uykusuna yatınca budama öneriliyordu ben de bu nedenle henüz budamadım.Ama bence canlanır çok güçlü bir bitki..

Kiraz
30-11-2010, 08:28
Sellukayı iyice yapraklarını dökünce budamayı düşünüyorum ama üzerindeki tohumlar yakında gelecek soğuk havadan etkilenir mi?

kalambaklı
30-11-2010, 14:35
Hayır hiç bir şekilde etkilenmez, çünkü şu an olgunlaşmalarını tamamlamış durumdalar, beklememizin nedeni sadece içindeki tohumları koruyacak olan dış kabuğun kurumasıdır.

Yılmaz Yalçın
30-11-2010, 15:43
Hayır hiç bir şekilde etkilenmez, çünkü şu an olgunlaşmalarını tamamlamış durumdalar, beklememizin nedeni sadece içindeki tohumları koruyacak olan dış kabuğun kurumasıdır.

Sevgili Kalambaklı,
Malumunuz havalar çok iyi gidiyor ancak 12 Aralıkta Avrupadan Ülkemize soğuk hava dalgası girecekmiş ve kar yağışları görülecek.Sizce sellukamı o tarihte içeri alsam mı:)

Yılmaz Yalçın
03-12-2010, 21:44
Arkadaşlar,
sellukamı büyük saksıdan 10 litrelik saksıya toprağını dağıtmadan aktararak güneş görmeyen ancak aydınlık pencere önüne koydum.Uzunluğunu da 1,2 metre bırakıp kalanları çelikledim.Umarım bahara çıkar.

kalambaklı
04-12-2010, 09:02
Sayın Yılmaz Yalçın, yazınızı işlerimden dolayı yeni gördüm, cevaplayamadığım için kusura bakmayın.
Keşke yapraklarını döktükten sonra budasaydınız, çünkü kuruma ihtimali olabilir.

Yılmaz Yalçın
04-12-2010, 11:28
Sayın Yılmaz Yalçın, yazınızı işlerimden dolayı yeni gördüm, cevaplayamadığım için kusura bakmayın.
Keşke yapraklarını döktükten sonra budasaydınız, çünkü kuruma ihtimali olabilir.

Sayın Kalambaklı,
Yapraklarının bir kısmı dökülmüştü hatta üst kısımları kuruyarak 4 metrelik selluka 2 metreye düşmüştü bende fazla budamadım.1,7o cm filan bıraktım zaten ama üzerinde yaprak yok..Bakalım bir risk aldık epeyde gövdesi kalınlaşmıştı ama:(

memet
04-12-2010, 17:48
Toprakta soğan yapmışsa, seneye tekrar canlanacaktır endişe etmeyin. Benim selluka kışın bütünüyle donmuştu.

Yılmaz Yalçın
04-12-2010, 20:08
Toprakta soğan yapmışsa, seneye tekrar canlanacaktır endişe etmeyin. Benim selluka kışın bütünüyle donmuştu.

Sevgili Memet,
Haftaya kar yağacağını öğrenince dün 2,3 metrelik sellukamı yaklaşık 2 metre kalacak şekilde hafif budadım.Yani aslında çok kısaltmadım ve en üstten yarım metreye yakın kestim ve toprağını dağıtmadan daha küçük saksıya koyup içeriye aldım..Soğan varmı diye baktım ama birşey göremedim çünkü gövdeye yakın kök kısmını toprağını dağıtmadan koydum yeni saksısına..Sizce sellukam kurur mu? çünkü yaprakları dökülmeden sellukasını budayan arkadaşların çoğunun sellukası kurumuş..

memet
04-12-2010, 20:14
Kışın önemli ölçüde kuruyacak zaten. Saksıya alırken soğanları olup olmadığına dikkat ettiniz mi?
Önümüzdeki bahara canlanıp canlanmadığını görmeden, kurudu demek zor.
Söylediğim gibi geçen kış bütünüyle dondu benim sellukam. Baharda tekrar canlandı.
Zaten şarkı da öylediyor "bahar geldi sellukalar canlandı."

Yılmaz Yalçın
04-12-2010, 20:20
Kışın önemli ölçüde kuruyacak zaten. Saksıya alırken soğanları olup olmadığına dikkat ettiniz mi?
Önümüzdeki bahara canlanıp canlanmadığını görmeden, kurudu demek zor.
Söylediğim gibi geçen kış bütünüyle dondu benim sellukam. Baharda tekrar canlandı.
Zaten şarkı da öylediyor "bahar geldi sellukalar canlandı."

Saksıya alırken özellikle baktım soğan var mı diye ama dediğim gibi göremedim çünkü soğan köklerin alt taraflarında yoktu..Kökler oldukça gelişmiş hatta saksının altından kalın bir kök çıkmıştı.Köklerin gövdeye birleştiği yerde toprağı dağıtmadığımdan soğan var mı bakamadım toprağı dağıtmayayım diye çok dikkat ettim..Sellukam 2 kursun kalem kalınlığına ulaşmış..

Yılmaz Yalçın
08-12-2010, 11:09
Arkadaşlar,
Selluka konusunda birkaç gündür bir şansızlık yaşıyorum:(2 metre kalacak şekilde budadığım sellukamı günde 1 saat güneş gören aydınlık bir yere kışı geçirmesi için almıştım..Ancak dün gece eve geldiğimde sellukamın gövdesinin (kökten itibaren 40 cm yukarısındaki bölümün)kopmak üzere olduğunu gördüm bunun üzerine 1,5 metrelik bölümü kesip 15 cm uzunluğunda bir çok çeliği aynı saksıya gömdüm..Endişem şu;sellukamın 40 cm uzunluğunda kalın ve kahverengi gövdesi kaldı sadece yani derin budamış oldum umarım sellukam kurumaz bu yüzden:(Bu konuda tecrübesi olan var mı başka?

selis
09-12-2010, 16:29
Yılmaz Bey derdimiz aynı sanırım.. Ama artık dert etmeyin, geçmiş mesajları okursanız göreceksiniz, yumrular olduğu sürece bitki toparlanıyormuş..
Mesela.. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=644569&postcount=4312

kalambaklı
09-12-2010, 18:47
Yapraklarını tamamen döküp, uykaya yatmadan önce lütfen budamayın.

Yılmaz Yalçın
10-12-2010, 00:01
Yapraklarını tamamen döküp, uykaya yatmadan önce lütfen budamayın.

Derin budamak zorunda kaldığım sellukamda toplam 4 göz var ve minik tomurcuklar çıkmış:)Yine çeliklediğim dallarında da tomurcuklanma belirtisi var.Bunlar iyiye mi işarettir?

memet
10-12-2010, 14:49
Havaların sıcak gitmesi bakımından gözler patlıyor, pek iyiye işaret değil tabi. Don vuraibilir. Ama bahara yine canlanacak.

Yılmaz Yalçın
10-12-2010, 14:54
Havaların sıcak gitmesi bakımından gözler patlıyor, pek iyiye işaret değil tabi. Don vuraibilir. Ama bahara yine canlanacak.

Sevgili Memet Bey,
Sellukamı bahçeden içeriye,günde bir saat güneş alan,aydınlık, kapalı ve sıcak bir yere (kış boyu da orada kalacak) aldım geçen hafta bu nedenle don görmeyecek:)Benim asıl merak ettiğim kış uykusuna daha tam yatmadan geçen hafta budadığım (40 cm.kalacak şekilde) sellukam kurur mu sizce?Sevgili Kalambaklı erken budadığım için kuruyabileceğini söyledide.

memet
10-12-2010, 15:20
Bulunduğu yerin sıcak olması iyi değil. Budamadan ötürü bir kuruma olsa da, bahara tekrar canlanacaktır.

Yılmaz Yalçın
10-12-2010, 15:30
Bulunduğu yerin sıcak olması iyi değil. Budamadan ötürü bir kuruma olsa da, bahara tekrar canlanacaktır.

Peki tekrar dışarı mı koysam ama ozaman da donacak:(Havalar iyice soğudu ne yapabilirim bir orta yolu yok mu?

memet
10-12-2010, 15:31
Dışarı çıkarmayın o artık, ölüm fermanı olur. Sanırım orada sert soğuklar başlıyor. Bulunduğu kapalı alan ısıtılan bir ortam olmasın. Selluka dayanıklıdır bahara tekrar canlanacak.

Yılmaz Yalçın
10-12-2010, 15:39
Dışarı çıkarmayın o artık, ölüm fermanı olur. Sanırım orada sert soğuklar başlıyor. Bulunduğu kapalı alan ısıtılan bir ortam olmasın. Selluka dayanıklıdır bahara tekrar canlanacak.

Sellukam kombi peteğine 3 metre uzaklıkta ve kombide bizde sürekli minimumda yanıyor zaten:)Havalar aniden soğudu kar atıştırıyor çalıştığım bölgede.Önümüzdeki günlerde İzmir'e de kar bekleniyormuş..Aralık sonlarına doğru İzmir'de bile gece sıcaklığı -5 e düşecekmiş..Bu kış İzmir'de bile gece soğuğu rekorları kırılabilir.

Kiraz
10-12-2010, 16:17
Yaprakları ve tohumları yemyeşil diye ellemedim, şimdi İstanbul'a soğuklar da geldi. Yeri bahçenin diğer taraflarına göre konunaklı ama bakalım ilerleyen günlerde ne yapacak?

sevim.K
17-12-2010, 10:13
Sellukayı çelikle çoğaltma deneyimim maalesef başarısızlıkla sonuçlandı gibi. Dört çeliğim vardı. İkisinde kararma var. Diğer ikisinde şimdilik kararma yok ama köklenme belirtisi de yok. Umutlu olmamakla beraber saklamaya devam edicem bir süre daha.

Yılmaz Yalçın
17-12-2010, 10:35
Sellukayı çelikle çoğaltma deneyimim maalesef başarısızlıkla sonuçlandı gibi. Dört çeliğim vardı. İkisinde kararma var. Diğer ikisinde şimdilik kararma yok ama köklenme belirtisi de yok. Umutlu olmamakla beraber saklamaya devam edicem bir süre daha.

Benim çeliklerin hepsi sürgün verdi ve yapraklanmaya başladı..İçerde pencere kenarındalar.Ancak kök yaptılar mı onu bilmiyorum.Acaba bu tuttuğu anlamına mı geliyor çeliklerin?

cigdoos
18-12-2010, 18:05
merhaba :)
bugün benim için harika bir gün çünkü; tohumdan ektiğim sellukalarım ufacık kök vermiş 8 tohumdan 5 tanesi umarım dahada büyürler gelişimlerini paylaşıcam

Yılmaz Yalçın
22-12-2010, 20:37
Arkadaşlar,

İçeriye alıp budadığım sellukamın çeliklerini saksının dibine sokmuştum.Epey sürgün verdiler:)5 tanesi tuttu sanırım.

Orhan Özbilgiç
25-12-2010, 13:38
185729

185730

185731

185732

185733

Orhan Özbilgiç
25-12-2010, 13:41
Devam...

185739

185740

185741

185742

185743

Orhan Özbilgiç
25-12-2010, 13:46
Şimdi mayıs ayına kadar burada..Sonra tekrar bahçeye.:)

185744

Bunlarda tutarsa çelikler.:confused:

185745

185746

Orhan Özbilgiç
25-12-2010, 14:46
Selam,
Selluka tam bir azgın sarmaşık yapısı ile çok düzensiz büyüdü her yeri sardı, böyle büyük sarmaşık budama konusunda tecrübesi olan bir üye varsa, deneyimlerinden faydalanmak isterim .

Sevgili KORDELIA;

Azgın bitkiler, her türlü sert budamaya yatkındır. Özellikle Selluka Budama konusunda hiçbir deneyimim yok! Ancak, fotoğraflarda da görüldüğü gibi son derece sert bir budama yaptım. Pek olumsuz etkileneceğini sanmıyorum.
Özellikle sizin bitkiniz, büyük olasılıkla İzmir' de üstelik!
Bence, benim gibi bir Alabros Traş yapın gitsin.:D

gravel
26-12-2010, 21:34
Mayıs'ta alıp ektiğim sellukalar tüm bahçe duvarını kapladı. Yaz sonuna doğru da açtılar.

gravel
26-12-2010, 21:48
Bir tanesini kopardım bugün. Sanırım tohumları olgunlaşmış. Ne dersiniz? Diğerlerini de toplasam mı?

arnavut biberi
27-12-2010, 15:54
sn gravel tohumları toplamak için birazdaha sabredin tohum fişekleri dalındayken yeşil değilde biraz kendiliğinden kurumaya başlarsa tohum daha bir olgunlaşacaktır sanıyorum..

Yılmaz Yalçın
27-12-2010, 22:42
Arkadaşlar,
Sellukayı çelikten yetiştirmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Çünkü çelikler bu ayda çok kolay kökleniyor..Özellikle oda sıcaklığında hemen tutuyor.Benim 5 çelik te tuttu ve epey sürgün verdiler:)Sürgünler gittikçe büyüyor.

athena -asena
27-12-2010, 23:17
bende 2 gün oldu çelikleri toprakla buluşturalı inşallah tutarlar.

cigdoos
31-12-2010, 18:16
kalorifer dibinde çimlendirdiğim sellukalarım hızla büyüyor umarım sizinkiler kadar güzel olur

memet
01-01-2011, 08:48
Zamansız çimlendirmeyle nasıl bir fayda elde edeceksiniz?

cigdoos
01-01-2011, 17:41
Zamansız çimlendirmeyle nasıl bir fayda elde edeceksiniz?

açıkcası yazınızı okumadan önce çimlendirme işlemine başlamıştım
tohumları aldıgım kişi her dönem çimlendirilebilir dedi
umuyorum ölmezler gündüz güneş gören bir yere alıyorum
akşam sıcak bir yere her gün kontrol ediyorum

memet
01-01-2011, 18:49
Yazın büyüme kışın uyuklama döneminde olan bir bitkiyi kışın canlı tutmaya zorlayacaksınız. Evet çimlenir. Bütün kış onu canlı tutmak için özel bir çaba harcayacaksınız ve yaza yorulmuş girecek.
En iyisi tohumları uygun mevsimde çimlendirmesi.

artemisia10
02-01-2011, 18:23
Benim de zamansız çimlendirdiğim ama tutan bitkilerim oldu bence ümidi kesmeyin hiç belli olmaz yalnız çimlendikten sonra bahar havası isteyeceklerini düşünerek hareket edin belki ev içindeki kalorifer yanı aşırı sıcak gelebilir çimlendikten sonra kaç derece sıcaklıkta büyüdüklerini dikkate alın umarım olurlar...:)

Sergüzen
02-01-2011, 19:14
Benim sellukanın kışlık mekanı, güney bölgeler hariç dış mekanda soğuğa dayanması mümkün değil. Geçen yıl içmekanda olmasına rağmen bir gecede koca selluka dondu. O gece dışarıda ısı -12 idi. Bu sene verandayı yeniledim, camların kalınlığı 1 cm, duvarlarda ve tavanda yalıtım var. Çok soğuk havalarda teyakkuzdayım. Yine de kötü olasılığa karşı bol miktarda çelik aldım, çeliklerin bir kısmı evde yetiştiriliyor. Sellukasız kalmamak için her önlemi aldım.

memet
04-01-2011, 20:04
İzmir'in her tarafı tohum ve sellluka doluyken İstanbul'dan tohum almanız ilginç olmuş.
Bu yaz çiçeğidir. Bütün uyarılarıma rağmen kışın çimlendirme gibi bir ısrar var. Anlamını öğrenebilmiş değilim. Baharı bekleyin o zaman çimlendirin.

Orhan Özbilgiç
04-01-2011, 21:30
Orhan Bey çok teşekkürler bizi unutmadığınız için.
Gelir gelmez haber vereceğim.

Çimlendirmeye başlayalım mı hemen, baharı beklemek uygun olur mu?
Ve çimlendirmek için ne detaylar var yardımcı olursanız sevinirim.

Geçen seneki sellükan öyle güzel güzel büyürken, tam çiçek açacak derken birden öldü umarım bu sene çiçekleri göreceğiz.

Teşekkürler
--------------------------------------------------------------------------
memet:
Bu yaz çiçeğidir. Bütün uyarılarıma rağmen kışın çimlendirme gibi bir ısrar var. Anlamını öğrenebilmiş değilim. Baharı bekleyin o zaman çimlendirin.
--------------------------------------------------------------------------

Sayın ceydam;
Memet arkadaşımızın yazısını özellikle alıntıladım. O deneyimli. Zira ''Tohumdan Selluka Yetiştiriciliği'' konusunda, benim hiçbir deneyimim yok..!

Ancak tohumlarımın çimlenme gücünün %100' e yakın olacağından kuşkum yok. Sizlere dağıttığım tohumlar, tamamen dalında kurumuş kapsüllerden çıkarıldı.

Ayrıca, tüm tohumlar içinde su dolu bir leğene dökülüp, birkaç dakika sonunda, suyun üstünde kalanlar alınıp atıldı.(Sağlıklı olmayan tohum suyun üstünde kalır!) Sadece leğenin dibine çöken sağlıklı ve çimlenme gücü yüksek tohumlar mukavvalar üstüne alınıp, gölgede kurutularak sizlere gönderilmek üzere hazırlandı.

Not: Bu yöntem, benim senelerdir başarıyla kullandığım küçük-büyük tüm taneli tohumlar için kullanılabilen, son derece güvenilir bir seleksiyon yöntemidir.(Çörek otu, Horoz ibiği, bamya,kabak, Hint yağı, fasulye vb..)

Güle güle büyütün.

Yılmaz Yalçın
07-01-2011, 09:40
Arkadaşlar,
Selluka çeliklerimin her biri 10 cm sürgün vermişti ben de buna istinaden çeliklerin tuttuğunu düşünmüştüm.Ancak bir kaç gündür sürgünlerin tamamen kuruduğuna şaiht oldum.Neden böyle olduğunu bilen var mı,ne yapmalıyım?

memet
07-01-2011, 10:56
Kışın çelik köklendirmek için gerekli ortamda, ilkbahara göre daha dikkatli olmak gerekir. Bir sera ortamı sağlamak gerekir çelikleme sırasında.

tturt
07-01-2011, 16:06
Sevgili Memet'den edindiğim sellukalar bu sene sezon sonuna doğru bizi çok mutlu etmişti. Kışın gidemediğimden tohumlarını alma şansım olmadı. Sevgili Orhan Abim gibi yerinide değiştirmedim. Çevresine ağaç yaprakları koyup üstü açık kalacak şekilde toprak tarafını ve gövde kısmını ince naylonla sardırdım. İnşallah Sapanca soğuklarında kışı çıkartır. Çıkartmazsa artık İzmir'e Nisan ayında gittiğimde Sevgili Memet'e ve Orhan Abime müracaat edip çelik veya tohumdan çimlenmiş fide alırım. Ekim sonunda ve Aralık başında olgunlaşmamış tohum kapsüllerim vardı ama son zamanlarda gidemediğimden tohumarını alamadım.

187689

187690

KORDELIA
09-01-2011, 08:40
Selam,
Tarih Ocak ayının 9u yani kış , selluka hala yeşil ve hiç yaprak dökmeye niyeti yok, fasulyeler hala yeşil ancak güney batıya bakan tepelerde hafif kahverenklileri de var. Önümüzdeki bir ay İzmirde soğuk yaptı yaptı, yapmadı yeniden bahara gireriz şansı var. Yani budamak için denildiği gibi uykuya dalmasını bekliyorum ama yeni gençler gibi bunun uykusu yok herhalde :) Bugün hafif kahve fasulyeleri toplayacağım.
Yeşil fasulyelerin içinde de olgun tohumlar var, onların dışarda kuruması teknik olarak vasfını yitirir mi ?
Kordelia

kalambaklı
09-01-2011, 20:28
Bence bırakın doğal olarak kurusunlar, aceleye hiç gerek yok, tohumları nasılsa mart ayında ekeceğiz.

Yılmaz Yalçın
25-01-2011, 13:09
Arkadaşlar,
Benim selluka çeliklerimin hepsi çürüdü:(Neden böyle oldu anlamadım.Oysa ki ne güzel sürgün vermişlerdi.Nazar değdi:(

kalambaklı
25-01-2011, 13:15
Zaman uygun değildi ve verdikleri sürgünler yalancı sürgünler.

Suna
25-01-2011, 13:24
10 ocakta ektiğim çelikler sürgün veriyor diye seviniyordum yaprak bile çıktı .:p
umarım benimkiler çürümez.:(
çürümemesi için ne yapabilirim. şu anda ev içindeler.
korkmaya başladım.

memet
25-01-2011, 16:16
Fidelerin çürümesinde en önemli faktör ısı ve toprağın çok nemli olması olabilir.

artemisia10
25-01-2011, 16:33
Sadece torfa dikmek sanırım fazla nemi sağlayan bu oluyor.

kalambaklı
26-01-2011, 08:38
Sadece torfa dikmek sanırım fazla nemi sağlayan bu oluyor.

Çeliklerinizi perlit içine dikmeye deneyin.

Yılmaz Yalçın
27-01-2011, 23:25
Arkadaşlar,
Geçen yıldan kalan ve budayarak içeri aldığım sellukamın gövdesi çürümüş resmen ama kökleri sağlam gibi duruyor hatta bir kısım kök arasından sürgün vermiş..Şimdi merak ettiğim bu mevsimde gövde çürümesi normal midir?Sulamayı ölçülü yapıyorum aşırıya kaçmıyorum.Isı da öyle çok değil ortam ılık..İlkbaharda sürgün verir mi sellukam gövde çürümüşse?

memet
28-01-2011, 06:39
Sulamadan önce toprağın iyice kurumasına izin verin. Bu mevsimde su ihtiyacı minimumda. Benim geçen kış bütünüyle donmuştu sellukam. Bu kış yine dondu. Topraktaki soğalanır canlı, bahara tekrar sürgün verecek.

Yılmaz Yalçın
28-01-2011, 20:14
Sulamadan önce toprağın iyice kurumasına izin verin. Bu mevsimde su ihtiyacı minimumda. Benim geçen kış bütünüyle donmuştu sellukam. Bu kış yine dondu. Topraktaki soğalanır canlı, bahara tekrar sürgün verecek.

Teşekkürler:)Ancak sellukam geçen yıl Mayıstaki fidelerden..Göremedim soğan yaptı mı blimiyorum?Tahminen selluka kaç yaşındayken soğan oluşturur tecrübelerine dayanarak?Mesela 2010-Mayıs sellukası soğan oluşturmuş mudur?

memet
28-01-2011, 20:16
Olmuştur. Bu sene tohumdan aldığım sadeece üç litrelik bir saksıda tuttuğum selukanın soğanı var.

kaktüssevdası
29-01-2011, 11:42
arkadaşlar benim bahçem yok balkonda olurmu 2. kat???

Yılmaz Yalçın
29-01-2011, 11:58
arkadaşlar benim bahçem yok balkonda olurmu 2. kat???

Evet olur:)Ama bol güneş gören bir yerde olmalı ve saksısını en az 30 litrelik yapmalısın..

adneser
04-02-2011, 19:10
Uzun zamandır aradığım,buradada takip ettiğim ve sonunda Sayın Orhan Özbilgiç'in gönderdiği selluka tohumlarının(buradan'da tekrar tekrar teşekkür ederim) beş adedi üç gün önce toprakla buluştu.
191445
Şimdilik beklemedeyim gelişmeleri siz lerle paylaşacağım.

seleste
05-02-2011, 11:21
Değerli arkadaşlar,

Mutlu Bey'den boyu 2 metreden fazla, yeşil yaprakları olan bir selluka aldım. Dün geldi. Bahçem korunaklı sayılır, nisan ayında bahçeye dikmeyi düşünüyorum. O zamana kadar kapalı balkonda mı, içeride mi muhafaza edeyim ? Şimdilik büyükçe bir saksıya aldım. Deneyimli arkadaşlar bilgi verirse memnun olurum.

limon
06-02-2011, 15:27
Uzun zamandır aradığım,buradada takip ettiğim ve sonunda Sayın Orhan Özbilgiç'in gönderdiği selluka tohumlarının(buradan'da tekrar tekrar teşekkür ederim) beş adedi üç gün önce toprakla buluştu.

Şimdilik beklemedeyim gelişmeleri siz lerle paylaşacağım.

Orhan Bey'in toplantıda dağıttığı henüz tam kurumamış tohumlardan 3 tanesini 10 gün kadar önce deneme amaçlı ekmiştim. Gerçi fasulye yeşildi ama içindeki tohumları çıkardığımda bir gün sonra kupruku olmuşlardı. Birisi çimlenmiş ve 5 cm kadar da uzamış. Sanırım sizinkiler de 10 güne kadar yeşermeye başlayacaktır.

Zafer İnandıklı
12-02-2011, 18:44
Hafifçe zımparaladığım selluka tohumlarını, hümik asitli 42 derece ısıtılmış suda 12 saat bekleterek şişen tabletlere ekip, bodur 5 litrelik pet şişe içine yerleştirdim. Pet şişeyi de perdeliğin üzerine koydum. (Oradaki ısı 20 dereceden aşağıya düşmüyor.) Sonuç bir haftada 15 tohumdan 13 çimlenme.

Yılmaz Yalçın
13-02-2011, 21:24
Sevgili Memet,
2010-Mart ayının fidesi sellukam içerde pencere önünde ancak gövdesi tamamen kurudu gitti.Şimdi sanırım kökleri kaldı sadece.Sizce bahara yeniden yeşerir mi yoksa kaybettim mi?

memet
14-02-2011, 06:59
Benim dışarıda duran sellukalarım da tamamen kurudu, hata don vurdu gövdesine. Geçen sene de öyle olmuştu. Bahara tekrar canlanacak.
Toprakta kökü soğan yapıyor. Baharda bu soğandan tekrar sürgün verecek.
Endişelenmeyin. Canlanacak tekrar.

athena -asena
15-02-2011, 16:41
50 gün oldu 10 adet selluka çeliklerimden 2 tanesinin sürgünleri uzamaya devam ediyor, içlerinde 3 tane daha var yeni sürgün çıkarmaya başladı. birde değişik bir bitki var kendiliğinden çıkma ne olduğunu da bilmiyorum oda büyüyor .

artemisia10
15-02-2011, 18:23
Benim selluka'm da tohumdan. Sevgiler...
192811

Bahar Erdem
16-02-2011, 10:49
sayın memet ve kiraz'a teşekkür ediyorum. Bitkinin bulunduğu ortam ışık alıyor ama güneş birazda mevsim sebebi ile almıyordu. Ama ne toprağında nede yaprağında zararlı ve hastalığa raslamadım. Sizin önerilerinize uyarak güneş alan büyük balkonumu tamperli camla kaplatıp bitkiyi bugün itibariyle 1m den budayarak oraya taşıdım. Zaten zaman zaman bitki besini ve B5A ile destekliyorum bitkiyi bugünde B5A ile gübreleyerek yeni yerine aldım. Nisandada bahçeme dikmeyi planlıyorum. Ama burası bi tepenin doruğu ve etrafıda göz alabildiğine ayçiçeği ve buday tarlaları ile kaplı. Bu yüzden çok rüzgar alıyor acaba bitkiye bi zararı olurmu. Kıyaslama yapılması açısından şunu söyleyebilirim. Deneme amaçlı kışın bahçeye ekili vaziyette bıraktığım ortancama hiç bişey olmadı. Hatta şu sırala havaların iyi gitmesi sebebiyle filizlenmeye bile başladı.

memet
16-02-2011, 11:18
Benim iş yeri de çok rüzgar alan bir yer. Sert rüzgarlar çiçeklerin dökülmesine neden oluyor biraz.
Mümkün olduğunca korunaklı bir yer olmasında yarar var.

Zafer İnandıklı
17-02-2011, 19:52
Sellukaların son durumu.

adneser
19-02-2011, 00:04
Ektiğim beş Selluka, zülf-ü aruz
tohumundan ancak biri çimlendi diğerleri ise çürüdü. :(
Çimlenenin durumuda resimde görüldüğü gibi şimdilik sorunsuz
193314
Hata nerde derseniz tahminen

1-Zımparalama işini düzgün yapamadım
2-Fazla sulama
3-Havaların biraz serin gitmesi
Diye düşünüyorum

Smyrna
19-02-2011, 00:59
Benim dışarıda duran sellukalarım da tamamen kurudu, hata don vurdu gövdesine. Geçen sene de öyle olmuştu. Bahara tekrar canlanacak.
Toprakta kökü soğan yapıyor. Baharda bu soğandan tekrar sürgün verecek.
Endişelenmeyin. Canlanacak tekrar.

Geçen yıl kalambaklı'nın gönderdiği 10 adet tohumun hepsi çimlenmişti. Ama çiçeklenme aşamasına gelmediler. Bu kışı bahçede geçirdiler ve yaprakları az da olsa dondan etkilendiler sanırım. Ancak gövdeleri yine de yeşilliklerini koruyorlar. Bugün bahçede ot temizliği yaparken yanlışlıkla bir soğanı da yerinden çıkardım. Yeniden aynı yere gömdüm. Bir yıllık hassas bitkinin o kadar büyük soğan yapmasına şaşırdığımı söylemeliyim. Başparmak boğumu kadar bir büyüklükte. Aslında biraz iç içe geçtikleri için yerlerini değiştirerek üçlü gruplar halinde birbirine sardırmayı da düşünüyorum. Zamanı mıdır ve kökler bu durumdan etkilenir mi? Ne dersiniz?

memet
19-02-2011, 06:44
Kökleri ayıracaksanız bitki uyanmadan yapmak en uygunudur bence.

malbman
19-02-2011, 07:26
Sellukaların son durumu.

Sayın Zafer İnandıklı, neredeyse tüm ektiğiniz tohumları kayıpsız olarak çimlendirmişsiniz, tebrikler.

Ancak, fotoğraflardan yanlış anlamadıysam, sanırım sellukalarınız yeterince ışık almıyor. Zira gövdeleri çok ince ve hayli boylanmışlar. Bu durumda sarılıcı da olsa, bitkinin kendisini taşıması zorlaşır.

memet
19-02-2011, 08:39
Öğrenilmesi gereken en önemli şey bence tohumların çok erken çimlendirildiği mart soğukları boyunca nasıl koruncağı.
Bitki nisanla birlikte büyümeye çalışacak, ama erken çimlendiği için yorgun olacak.

Zafer İnandıklı
19-02-2011, 16:03
Sayın Zafer İnandıklı, neredeyse tüm ektiğiniz tohumları kayıpsız olarak çimlendirmişsiniz, tebrikler.

Ancak, fotoğraflardan yanlış anlamadıysam, sanırım sellukalarınız yeterince ışık almıyor. Zira gövdeleri çok ince ve hayli boylanmışlar. Bu durumda sarılıcı da olsa, bitkinin kendisini taşıması zorlaşır.

Sayın malbman, tesbitiniz doğru, az ışıklı ortamda bulunuyorlar. Diğer tohumlar için Mart'ın ikinci yarısını bekliyorum.
Sevgiler, teşekkürler...

Suna
19-02-2011, 16:28
Ben istanbul toplantısından alddığım tohumları 5 adedini hiçbirşey yapmadan doğrudan şişen tablete ektim. ilk tohum yapraklanınca geri kalanları termos içine ılık su ilavesiyle 36 saat bekleterek ektim . termos da bekletme neredeyse yapraklanmayı 1 ay erkene aldı .
Ben zımparalama yapmadım.

Smyrna
19-02-2011, 16:30
selluka yetiştirmede tohumun erken ekilmesinin bence faydası yok . Hava yeterince ısınmaden zaten büyümüyorlar. Geçen yılki gözlemlerime göre mayıs haziran bitkinin büyük bir hırsla büyüdüğü aylar. Selluka yaşadığımız hayatın hızlı ritmini reddeden bir bitki. Emek ve özellikle de sabır istiyor.

malbman
24-02-2011, 10:17
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim sellukam, küçücük bir saksının içinde aynı yıl bir tane çiçek vermiş, o çiçek te tohum bağlamıştı. Tohum zarfı iyice kuruduğu için bu gün kesip aldım ama içini açınca büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Zira tohumlardan yalnızca iki tanesi büyümüş, geri kalanları küçücük kalmıştı. Bu neden olur acaba?

Ali H. ALI
03-03-2011, 09:27
195115

Vigna caracalla (ve ya, "Phaseolus caracalla") Selluka (ya da Kibristaki yerel adlari ile Fasulye cicegi, Garavolli (salyangoz) cicegi.)

Subat ayinin bitisi ile buralarda yaz da bitmis yerini sonbahara birakmis oldu. Havalar geceleri sogusa da gunduzler daha iliktir. Selluka yazin son gunlerinde ciceklerini acmaya basladi. Her gun de konce cicekler acilip cogaliyor. Mart sonuna kadar ciceklenmeyi surdurecegini dusunuyorum.

Bu guzelligi sizlerle paylasmak istedim. Hepinizin ayni guzellikte sellukalarinizin olmasini dilerim.

vehbi
03-03-2011, 15:42
Selluka'lar çimlenmeye başladı

k_donmez
03-03-2011, 22:35
Geçen yıl Sayın SevimK ve Sayın Kalambaklı'dan gelen tohumlardan yetiştirdiğim Selluka'yı soğuklar gelince çiçek ve tomurcuk göremeden içeri aldım. Budamadım. Yapraklarını döktü ancak gövdesi yeşil kaldı. Yaklaşık 4 metre boyda. Bugünlerde taze sürgünler vermeye başladı.

günebakan
08-03-2011, 15:53
İlk çimlenen selluka tohumu:)

195761

memet
08-03-2011, 16:05
Çok acele ediyorsunuz tohum çimlendirmeye, ziyan oluyor sonra fideler.

cemo
08-03-2011, 16:05
Günebakan cığım, gözün aydın.

Benim ektiğim tohumlardan da 2 tanesi göründü. Aslında hiç umudum yoktu. Tam olamadan almak zorunda kalmıştım tohumları.

Büyüp çiçeklendiklerini görürüz inşallah.

günebakan
08-03-2011, 16:21
İnşallah Cemo'cuğum hiç beklemediğimiz bir anda görünmeleri güzel olan zaten:)
Memet bey ev ortamında olduğu için sorun olmayacağını düşündüm umarım olmaz.

Can Dostum
08-03-2011, 17:25
Sevgili Günebakan tohumlarınız kaç günde çimlendi ben ekeli bir hafta oldu daha birşey yok.

günebakan
08-03-2011, 17:32
17 şubatta ekmiştim bir hafta çok erken sn. Can dostum biraz daha sabretmek lazım:)

Nefin Nur
08-03-2011, 18:01
benim Selluka tohumları çürümüş :(( çok üzüldüm ,tohumları ne kadar büyük bir hevesle almıştım anlatamam :((

selis
11-03-2011, 15:18
''Tohum dikimi için erken'' diyenleri dinleyen yok maalesef..

maybach
11-03-2011, 15:29
miktarlar çok az tohumların olgunlaşmış olması saklama koşulları dışında zamanlama kaygınız olmasın tek şart ev ortamında doğru iklimlendirme yapın zemheride bile tropikal yetiştirebilirsiniz kolay gelsin

çürüyen tohumların sebebi hatalı sulama/havalandırma olduğunu düşünüyorum

memet
11-03-2011, 15:34
Böyle öneriler herkesi tohumu uygun olmayan mesdim koşullarında çimlendirmeye teşvik ediyor sonuç çimlenen fidelerin ölmesi oluyor.

maybach
11-03-2011, 16:06
memet bey bu işi başaranlarda var çürüten arkadaşlar bir yerde yanlış yapıyor ki kayıplar yaşanıyor yanlışı tahlil edip bunların tekrar olmaması için tavsiyeler de bulunmak ile çimlenen fideler ölmez çürüten arkadaşlar yanlışlarında ısrar ederse fideler ölür.

size şurada katılırım miktar büyük olur ise siz haklısınız iklimlendirme ekonomik olmaz ama arkadaşın 5-10 tohumu yanlış sulamadan ölmemeli bir ısı kaynağı adi bir saklama kabı birkaç tavsiye çok ufak maliyetler ile bu iş yapılır başaran zaten başarıyor tavsiyeye ihtiyaçları yok amacım kayıp yaşayan arkadaşlara yardımcı olmak haksızmıyım

memet
11-03-2011, 16:49
Evet burada en önemli yanlış tohumları mevsimsiz çimlendirmeye çalışmak oluyor. Sadece nisanı beklemek yeterliyken, bir donanım gerekli değil. Yazılanlar sıkça farklı algılanıyor demek bu mevsimde çimlendiriliyor diye harekete geçiliyor. Sonuç kayıplar oluyor. Kayıp yaşamamanın en garantili yolu tohumu mevsiminde çimlendirmek.

maybach
11-03-2011, 17:47
sadece o açıdan yorum getirirsek çimlendirmeyi başaran arkadaşlarda bu yanlışa ortak oluyor. ben kabımıza sığmayalım tüm şartları zorlayalımı savunmuyorum ben sadece başaranların yanında sadece püf noktalarına dikkat etmedikleri için insanların başarısızlığa layık olmadığını düşünüyorum. tabii ki her bitki mevsiminde ikliminde yetiştirilirse daha iyi olur burada sizin yorumunuz daha kıymetli fakat insanlar deniyor başarısız oluyor bu bir realite şahsi kanaatim fırsatım olduğu halde buna müdahale etmemek kendi payıma başarısızlığa teşvik niteliği taşıyor

bettyycim
11-03-2011, 19:33
Bence de ekim zamanı önemli değil büyümesi geç oluyor ama Ekimde ektiğim 5 tohumdan 4'ü hala yaşıyor :)

gossip
11-03-2011, 19:52
Bence de ekim zamanı önemli değil büyümesi geç oluyor ama Ekimde ektiğim 5 tohumdan 4'ü hala yaşıyor :)

bence ekim zamanı önemli. bitkinin büyüme ivmesini azaltmış oldunuz. bitkinizin durumunu bilmiyoruz ancak uygun zamanda ekilen tohumun büyüteceği bitki sizin bitkinize nazaran daha daha sağlıklı gelişecek belkide sizin bitkinizden önce çiçek açacaktır.

maybach
13-03-2011, 23:59
bence ekim zamanı önemli. bitkinin büyüme ivmesini azaltmış oldunuz. bitkinizin durumunu bilmiyoruz ancak uygun zamanda ekilen tohumun büyüteceği bitki sizin bitkinize nazaran daha daha sağlıklı gelişecek belkide sizin bitkinizden önce çiçek açacaktır.

böyle yaklaşırsak örneğin mevsimi olmadığı halde seralarda yetişen domatesleri açıklayamayız amaç sadece bitkiyi boylandırma ise iklimlendirme ile erken ekim bitkinin büyüme ivmesini nispi olarak hızlandırır. daha hızlı büyüyen bitki daha önce üreme olgunluğuna erişeceğinden daha önce çiçeklenir

memet
14-03-2011, 11:35
Şöyle düşünün, o domatesler profesyonel olarak yetiştiriliyor iklimi dışında üretim elde edilip sonra sökülüyor. Sera dışında üretime devam edilmiyor.
Sera içinde yetiştirilen süs bitkleri de var. Onlar kontrollü ısı ve nem altında duruyorlar. Onlar da profesyonel şartlarda baılıyorlar.
Tam mevsim başladığında elinizde hazır fideler oluyor böylece.
Evinde gerekli ve sürekli uygun ısıyı nemi ayarlayıp nisanda zaten kendi kendine çimlenecek olan tohum için fazladan para harcayacaklar için sorun değil durum.
Plastik kapta sera hazırladım dediğinizde sadece erken çimlendireme ile tohumu riske atmış, hel kışın başında çimlendirdiğinizde yormuş oluyorsunuz. Bu mevsimlik bir bitki, kışın büyük ölçüde kuruyor baharda tekrar canlanıyor. Kışı canlı geçirmeye zorlamak bitkinin doğasına uymayan bir yaşama zorlamak anlamına geliyor.

kaktüssevdası
14-03-2011, 21:05
tohumları ekelimmi artık??? ben dayanamadım 2 tanesini 10 martta pet bardağa ektim. evin içinde cam önünde duruyor.(kuzey batıya bakıyor pencerem)

selis
22-03-2011, 13:38
Çelikler açık havada filizlenmeye başlamış.. Tohumlar, malum ay sonunda dikilecek.. Peki, geçen sene kuruyan bitkisinde canlanma olan oldu mu? Toprağı eşeleyip duruyorum hareket yok.. Nerde bu yumrular ? :rolleyes:

Yılmaz Yalçın
22-03-2011, 16:20
Çelikler açık havada filizlenmeye başlamış.. Tohumlar, malum ay sonunda dikilecek.. Peki, geçen sene kuruyan bitkisinde canlanma olan oldu mu? Toprağı eşeleyip duruyorum hareket yok.. Nerde bu yumrular ? :rolleyes:

Benimki de kurudu tamamen gövde gitti.Ama henüz hareketlenme yok:(Beklemek boşuna gibi geliyor bana sanki..Şimdiye kadar sürgün vermesi gerekmez miydi?

memet
22-03-2011, 16:34
Benim yerde olan selukalarım da tamamen kuru. Havalar biraz ısınsın geçen seneki gibi canlanacak.

moso
22-03-2011, 16:34
Antalya'da yaşıyorum. sellukam da dışarıda bahçede. budamadan arta kalan kısımlarda sürgünler yeni oluşmaya başladı, onlar da birkaç milimlik çıkıntı. İstanbul ile sıcaklık farkını düşünürsek, bence umudu kesmek için erken.

bettyycim
23-03-2011, 07:49
Benimki de kurudu tamamen gövde gitti.Ama henüz hareketlenme yok:(Beklemek boşuna gibi geliyor bana sanki..Şimdiye kadar sürgün vermesi gerekmez miydi?

Ben de İstanbul toplantısında dağıtılan Selluka çeliklerinden 1 tane almıştım ve balkona toprağa soktum, daha sonra kar yağacak dediklerinde bir bakayım ne alemde dedim, bir baktım toplu iğne başında küçük hareketlenme var ;) ben de salona aldım, anlayacağınız 10 gün de yaklaşık 50 cm lik filizler oldu, ısıyla birlikte sizinkilerde canlanacaktır Yılmaz Bey :o

Yılmaz Yalçın
23-03-2011, 17:33
Ben de İstanbul toplantısında dağıtılan Selluka çeliklerinden 1 tane almıştım ve balkona toprağa soktum, daha sonra kar yağacak dediklerinde bir bakayım ne alemde dedim, bir baktım toplu iğne başında küçük hareketlenme var ;) ben de salona aldım, anlayacağınız 10 gün de yaklaşık 50 cm lik filizler oldu, ısıyla birlikte sizinkilerde canlanacaktır Yılmaz Bey :o

Ama benim sellukamın gövdesi de 1 ay önce çürüyüp kayboldu yani kökten başka hiçbirşeyi yok şuanda..Toprak üstünde hiçbir bölümü yok..Bu nedenle kökten yeniden filiz vermez diye düşünüyorum.

malbman
23-03-2011, 17:59
Sayın Yılmaz Yalçın, gövde olmaması önemli değil.Topraktaki soğanlar sağlam olduğu sürece sürgün verecektir.

Kiraz
23-03-2011, 18:05
Sellukamın gövdesinde henüz yeni sürgün yok ama kurumamış (çıtır çıtır değil). Toprak üstünden 10 cm sonra başlayan en kalın dalın gövdeye bağlandığı yerde çürüme olmuş, soğuktan etkilenmiş olabilir. Bu dalı keseceğim ama dipten yeni sürgünler vereceğini düşünüyorum.

gossip
23-03-2011, 20:26
böyle yaklaşırsak örneğin mevsimi olmadığı halde seralarda yetişen domatesleri açıklayamayız amaç sadece bitkiyi boylandırma ise iklimlendirme ile erken ekim bitkinin büyüme ivmesini nispi olarak hızlandırır. daha hızlı büyüyen bitki daha önce üreme olgunluğuna erişeceğinden daha önce çiçeklenir

bitki için optimum koşullar sağlanırsa dediğniz doğru çünkü serada üretilen turfanda bitkiler profesyonelce yetiştiriliyor. günlük ışık miktarı az geldiğinde gece aydınlatma ile maksimum gelişmeyi teşvik ediyorlar.Isı uygun değerlerde tutuluyor. Ev koşullarında bunu sağlayabiliyorsak sorun yok. ancak bu maliyete birkaç bitki için katlanmak pek mantıklı değil. Mevsimler bu ortamı bize zaten sunuyor :)

omar
24-03-2011, 09:31
Sn. Kalambaklı'nın gönderdiği tohumlardan 6 adedini, Sn. Zafer İnandıklı'nın "Hafifçe zımparaladığım selluka tohumlarını, hümik asitli 42 derece ısıtılmış suda 12 saat bekleterek şişen tabletlere ekip, bodur 5 litrelik pet şişe içine yerleştirdim" tarifi ile çimlendirip 10 cm. boy uzunluğuna eriştirdim. Ilık bir ortamda az güneş aldığından boyları biraz fazla uzun.

198284

artemisia10
27-03-2011, 16:49
Benim tohumlarımın çoğu kısa sürede çürüdü :(

memet
27-03-2011, 16:58
Ne zaman denediniz çimlendirmeyi.

artemisia10
27-03-2011, 17:08
13 gün önce ektim 8 adet aslında 4 tanesi iyi gidiyordu ama çürüdüler biri şimdilik iyi yaprakları çıkmak üzere umarım. Daha önce dayanamayıp bir tane daha denemiştim o büyüdü dallanıp budaklandı onuda evden nasıl çıkaracağımı düşünüyorum mayısa çok var... Ben neden çüüdüklerini anlayamadım 12 saat suda beklettim başka işlem de yapmadım toprağın üstüne koydum daha öncede böyle yapmıştım belki fazla nemli kaldı. Gerçekten zormuş çimlendirenleri tebrik ediyorum.

Yılmaz Yalçın
27-03-2011, 17:09
Sevgili Memet Bey,
Benim geçen mart ayının fidesi sellukam 2,5 ay önce tamamen gövde dahil kuruyup gitti.Şimdi gövdesiz halde ve sadece kökleri var sanırım tabi bitki ölmediyse:(Bitkiyi ev ortamından bahçeye aldım saksıda..Henüz bir hareketlenme yok..Sizce tekrar sürgün verme umudu var mı varsa ne zaman sürgün verir?

Lonicera
27-03-2011, 17:16
Ben de 15 gün önce 10 tohumu çimlendirmeye aldım. Şu an 8 tanesi filiz verdi, diğer ikisi ise yeni çıkma hazırlığında. Geçen sene 10 tohumdan 6 tanesini çimlendirip diğerlerini çürütmüştüm. Bu sene biraz daha tedbirli davranıp hem erken ekmedim hem ince kumu torfla karıştırıp bu karışıma tohumları ektim. Bu karışımı herkese tavsiye ederim. Oran yarı yarıya...

memet
27-03-2011, 17:16
Benim yerde duran sellukam var iki tane kışın bulundukları ortamda ısı eksi derecelere iniyor baharda canlanıyor. Şimdiilk hareket yok. Nisan içinde canlanacak.

artemisia10, tohumlar genellikle aşırı nemden çürüyor. Balıkesir'de, önümüzdeki günlerde doğrudan saksıya koysanız hiç bir sorun olmadan hepsini çimlendirirdiniz.

Beymen
28-03-2011, 22:43
Merhaba..
Aldığım 6 tohumu 5 gün gibi kısabir sürede firesiz çimlendirdim..
tohumları tırtıklı bir zemine koyarak üst kabuk iyice tahriş oluncaya kadar yerde hafifçe sürttüm.arada bir kontrol etmeme rağmen birinde içierideki beyazlık bile ortaya çıktı oda çimelndi.
sonra güneş enerjisnden gelen el yakmayan hafif sıcak suyu pet bardağa yarıya kadar doldurup tohumları içine attıp beklettim..10 saat sonra iyice şiştiler.. az nemli perlit torf karışımıyla (tohumlar şiştiği ve ıslak oldukları için bozulabilirler diye fazla nemlendirmedim.) doldurdurduğum ufak saksılara 4-5 mm lik derine ekip saksılarıda şeffaf beyaz laylon bir poşetin içine koyup poşetin ağzını bağladım günde birkaç sefer kısa süreli havalandırp ağzını tekrar kapadım..5 gün içinde sadece bir sefer poşetin içinde nemin azaldığını farkedince fısfısla poşetin ağzını açıp yüzeye ve poşetin içine su puskürttüp ağzını tekrar kapadım..
içindeki zara kadar tahriş ettiğim tohum çyeşermez diyordum ama oda bana sürpriz yapıp yeşerdi..
büyümelerini sağlayabilirisem. 2 tanesini bahçemdeki karınca yuvasının yanına yerleştirip bu yıl bolca tohum alıp eşe dosta dağıtırm..saygılar..

acemi ciftci
01-04-2011, 10:02
Elimde 12 cm'lik bir saksıda, 30 cm uzunluğunda bir selluka var. Ancak bir türlü gelişmiyor. En uç tarafı kurumuş durumda. Kuruyan kısmı aldıkça daha da aşağılara doğru kuruyor. Normalde çok hızlı büyüyen bir bitki diye biliyorum, neyi eksik ya da yanlış yaptım bilemiyorum.

Ayrıca aynı büyüklükte başka bir saksıda yine bir selluka daha var. O ise gövde olarak tamamen kurumuş durumda. Kışın bu şekle bürünüp sonra tekrar açtığını biliyorum ama hala bir gelişim göstermemesi endişe veriyor. Dayanamadım köklerini kontrol ettim. Kurumamışlar ama oldukça da azlar.

Sellukalarım sarı olan cinsten. Ölmelerine gerçekten içim el vermez. Yönlendirmelerinizin hepsini yapmaya çalışacağım. Başka başlıklarda da yazmıştım, buraya da yazayım; henüz elimde yok ama 1-2 hafta içerisinde elimde klinoptilolit, leonardit ve keçi gübresi olacak diye umuyorum. Bir miktar solucan gübresi ise şimdiden elimde var, sayın epsody sağolsun. Daha uygun bir saksıya(saksıyı değiştirmeye gerek varsa elbette) elimde bulunanlarla nasıl bir karışım yapmalıyım?

acemi ciftci
01-04-2011, 10:19
Çok teşekkürler. Zaten sizden almıştım bu güzel sellukaları. Emanete hıyanet etmek istemem, büyüyüp her yeri sarmalılar!

Yine de yukarıda saydığım malzemeler elime geçince güzel bir karışım yapmak istiyorum. Sellukaya zarar vermeden(asit-baz dengesi malum) nasıl bir karışım hazırlamalıyım? Saksı şimdi ufacık, bol bol çiçek açması için büyük bir saksıya mı dikmeliyim?

Ayrıca torf denince aklıma migrosta satılan topraklar geliyor. Torf edinme yeri olarak bir orayı biliyorum. Bahçe toprağı denince ise nereden elde edeceğimi bilmiyorum. Öyle bir yerde yaşıyorum ki betondan başka bir şey yok. Bahçeye benzeyen ilk gördüğüm yeri kazardım yoksa

memet
01-04-2011, 10:25
Yirmi litrelik bir asksı iyi olur sanırım. Toprağı da bir şekilde bulmak gerek. Torf yeterli olmaz bence.

klinoptilolit bildiğim kadarıyla nem tutucu. Mum çiçeği kuraklığa dirençli. Az miktarda olması bence daha uygun.

acemi ciftci
01-04-2011, 10:42
Oldukça büyük bir saksı istiyormuş. Bulabilirsem bahçe toprağı da ekleyeceğim. Satan bir yer olmaması üzücü benim için.

Tekrar teşekkürler Mehmet Bey

acemifüsun
01-04-2011, 11:01
Sevgili acemi ciftci marketlerden (İzmirde Praktiker satıyor, ben çok memnunum)sihirli toprak alın, biraz dere kumu ve perlit, koyun gübresi ilave edin, sanıyorum bu karışımda bir toprak sellluka için uygun olur.
Deneyimli arkadaşlarım ne düşünür bilemem, memet bey yanlışım varsa düzeltir misiniz?

acemi ciftci
01-04-2011, 11:21
Sevgili acemifüsun, Praktiker'i mutlaka deneyeceğim. Dere kumu yine aynı yerde satılıyorsa alabilirim. Koyun gübresi kullanabileceğimi ise hiç sanmıyorum. Bahsettiğim keçi gübresi toz formunda kokusuz bir gübre. Koyun gübresinin de aynı formları var mı bilmiyorum ama yoksa ev içinde zor gerçekten.

acemifüsun
01-04-2011, 12:20
Koyun, keçi farketmez, hayvansal bir gübre demek istedim arkadaşım. Dere kumunu marketlerde bulamazsınız, inşaatlardan alabilirsiniz( deniz kumu olma ihtimaline karşı iyice yıkanması gerekir) ya da akvaryumcularda bulabilirsiniz.

memet
01-04-2011, 12:28
Sihirli toprağı bilmiyorum. Siz uygun, diyorsanız doğrudur. Sonuçta bir litrelik saksılarda kaba toprakda duran sellukalarım da yaşıyor. Çiçeklendi mi dersenz. Hayır, yaşıyorlar.

Yılmaz Yalçın
01-04-2011, 12:51
Benim gözlemim karıncanın tohum verme konusunda hiç bir katkısı olmadığı.

Sevgili Memet Bey,
Benim gövdesi tamamen çürüyen saksıdaki sellukanın toprağı çok sertleşmiş gerçi sıvı gübre ve suyu eksik etmiyorum haftada bir gün veriyorum.Ama toprağını çapalamak gerekir mi?Soğanına zararı olur mu çapalamak?

memet
01-04-2011, 13:18
Bitki canlanmadan uygun bir toprak karışımıyla değiştirilebilir bence. Kök derinde olduğu için yüzeyden çapalama da sorun olmaz sanıyorum.

Beymen
01-04-2011, 18:25
Sayın Nefin Nur,
4 dönümlük geniş bahçe..yer çok..:D Sellukalar yer,konum konusunda seçiciler yer değiştirmektende pek hoşlanmazlarmış..bahçeye ayrı yerlere konumlandıracamki uygun konumu bulabileyim..2 yıl üstüste yeşerdikten sonra hatta biri 1 metreyi geçtikten sonra bile kurudu..bu yıl hata yapmak istemiyorum..

Sayın Fatmadundar,
karıncalar sellukaların çiçek açmaları için değil çiçeklerinin tozlanmaları sadece karıncalar tarafından gerçekleştirldiği için..

memet
01-04-2011, 18:56
Söylediğim gibi karıncalar tozlaşamada hiç bir rol taşımıyorlar. Sadece yaprak bitlerini selukaya taşıdıkları için orada bulunuyorlar. Gözlemle sabittir.

Beymen
01-04-2011, 20:22
Sayın memet,
canlı selluka çiçeği hiç görmedim.bu bilgiyi izmirde kendi üretimi olan tohumları satan,işindede gayet uzman olduğunu düşündüğüm arkadaş vermişti..çiçeklerinin burgulu olmasından dolayı banada mantıklı geldi..
sellukaların tozlanmaları hakkındaki bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim..saygılar...

memet
01-04-2011, 21:02
Benim çiçekler işyerinde. İşi gücü bıraktım birkaç gün oturdum başına. Çiçeği karınca tozlaştırıyor konusunu önceden okumuştum, gözleme başladım.

Dikkat ettikçe karıncaların çiçeklerin döküldüğü sap kısımına ilgi gösterdiğini farkettim. Bazı çiçekle açmadan dökülüyor. Oradan özsuyu damlıyor, onu içiyorlar. Gül bitlerini taşıyor selukalara yerleştiriyorlar. Forumda bilimel adı da yazılı çiçeğin üreme organları bir boru içinde duruyor, orada doşalan bir karınca görmedim.
Hatta özsuyunu içmek için bazı çiçek sürgünlerini kopardıkları gibi bir fikre de sahibim de emin değilim. Üzerinde çok karınca olan bitkilerde çiçek daha çok dökülüyor.

Bitki de karınca olunca başka böceklerde gelip tozlaşma sağlayamıyor. Kaçıyorlar karıncalardan.

Tabi iki kere sellukaya bakınca botanikçi olunmuyor. İnsan oğlu gördüklerini yanlış anlamada çok başarılıdır.

Yani benim yoğun bilimsel incelememden çıkan, karıncaların tozlaşamaya yardımı olmadığı.

kalambaklı
02-04-2011, 07:47
Arkadaşlar, karıncalar selluka çiçeklerindeki tatlımsı olan özsuyu emmek için geliyorlar ve tohum oluşumuna hiçbir şekilde katkı sağlamıyorlar, aksine özsuyunu emdikleri için çiçekler zamanından önce dökülüyor.
Ben karıncaların dallara ulaşmasını önlemek için toprak kısmına bolca karınca ilacı dökerek engel oluyorum.

Beymen
02-04-2011, 20:51
Sayın Nefİn Nur iyi dilekleriniz için tşkürler..çiçeklerin nasıl tozlandıklarını öğrenip sağlıklı tohumlar elde edeceğimden emin olaım tohumlarını seve seve yollarım..
karıncaların tozlanma işini gerçekleşltirdiğini işin ehli olduğunu düşündüğüm bir yerden söylendi ama şimdi sayın memet ve sayın kalambaklı tam aksi karıncaların çiçeğe zarar verdiklerini söylüyorlar..kafam karıştı..çiçeğini canlı olarak daha önce görmedim..polenleri çok içerdemi yoksa dışardamı..çok içerideyse karıncaların tozlanma olayındaki etkisi bana daha mantıklı gelecek ama dışardaise diğer böcek,kelebeklerin ulaşabilecekleri bir yerdeise o zaman daha önceki bilgilendirlmem yanlıştır...saygılar..

k_donmez
03-04-2011, 17:03
Kışı evde geçiren selluka 4 kök olarak girdiği evden 3 kök olarak çıkabildi. Bir kök kurudu. Birkaç gündür saksısıyla bahçede. Kuruyan bölümleri budadım. Yaklaşık 4 metre olan en gelişmiş dalın 2 metrelik kısmı kurumuştu. Gördüğüm kadarıyla toprağa yakın bölgede filizlenmeler var. Bu yıl çiçek görmeyi umuyorum.

memet
03-04-2011, 19:27
Dişi ve erkek organlar, başlıkta bilimsel adının da verildiği spiral bir borunun içinde. Bu boru karıncanın giremeyeceği kadar ince. Dişi organın ucu bu spiralin dışında duruyor polenler kanalın içinde kalıyor.
Bir kere o da hareket ettiği için farkedebildiğim çok ufak bir böceğin bu tüpten çıktığını gördüm. Karıncaları orada hiç görmedim. Çiçekle ilgili değiller. Taşıdıkları bitlerle ilgili oluyorlar.

Beymen
03-04-2011, 20:45
Sayın memet,
karıncanın bile girmeyeceği kadar dar olan bir boruda bulunuyoriseler bu çiçeklerin tozlanmaları nasıl oluyor..bildiğimiz gibi bitki ve böceklrin karşılıkluı menfaat ilişkisine dayanan örnekler çok.. daha önceki mesajlarda karıncanın çiçeğin balını içmek **** bitleri yemek için orda bulundukları yazılmıştı..peki bitki bu balı karıncanın onun tozlanmasını sağlamak,bitlerini temizlemek için salgılıyor olamazmı..

malbman
04-04-2011, 06:48
Karıncaların sellukanın tozlaşması ile ilgili olduğunu ben de pek sanmıyorum, çünkü geçen yıl dördüncü kat penceremde yetiştirdiğim sellukam bir tane çiçek açtı ve o çiçek te epey bir süre bitkinin üstünde durduktan sonra tohuma döndü. Ama dördüncü kat penceremde bir tane dahi karınca gördüğümü hatırlamıyorum.

vehbi
04-04-2011, 07:46
Sayın Kalambaklı'nın göndermiş olduğu selluka tohumlarının bu günkü durumları gayet iyi gelişiyorlar teşekkürler sayın Kalambaklı.

Beymen
04-04-2011, 13:47
Karıncaların sellukanın tozlaşması ile ilgili olduğunu ben de pek sanmıyorum, çünkü geçen yıl dördüncü kat penceremde yetiştirdiğim sellukam bir tane çiçek açtı ve o çiçek te epey bir süre bitkinin üstünde durduktan sonra tohuma döndü. Ama dördüncü kat penceremde bir tane dahi karınca gördüğümü hatırlamıyorum.

Sayın malbman. Bende emin değilim..öğrenme amaçlı yazıyorum. yalnız sizin dediğiniz gibi bir çiçekten tohum alıp onu yeşertmişseniz sellukanın hermefrodit özelliğine sahip olduğu sonucu ortaya çıkıyor..aldığınız tohumu çimlendirdinizmi..?

malbman
04-04-2011, 18:49
Sayın malbman. Bende emin değilim..öğrenme amaçlı yazıyorum. yalnız sizin dediğiniz gibi bir çiçekten tohum alıp onu yeşertmişseniz sellukanın hermefrodit özelliğine sahip olduğu sonucu ortaya çıkıyor..aldığınız tohumu çimlendirdinizmi..?

Sayın Beymen tohumu çimlendirmedim ama çimleneceğine eminim. Zira tohumun diğer tohumlardan hiç farkı yok. Ama aklıma getirdiğiniz iyi oldu. Yarın ilk iş o tohumu ekeyim. Sonuca göre kesin olmasa da, daha doğruya yakın bir fikir edinebiliriz.

Tohumu hemen zımparalayıp suya koyuyorum.

günebakan
04-04-2011, 19:33
Bu senenin tohumuysa zımparalamaya gerek yok sevgili Malbman tohum çimlendirme tabletlerinde veya sihirli toprakta çok kolay çimleniyor:)

neşride
04-04-2011, 22:03
Sayın Vehbi, Sellukalarınız çok güzel olmuş. Onların önündeki saksılardakileler Miracle'larınız mı?

Hepsi çok sağlıklı gözüküyor.

Sayın Kalambaklı'nın gönderdiği tohumlar birileri tarafından aşırıldıktan sonra, Sayın Ahmeter'den bir kapsül içinde selluka tohumları teselli hediyesi olarak geldi.

Yalnız 7 tohumun beşi dolgun değildi. Çimlenmelerine ihtimal vermedim. Gene de denedim ama olmadı.

Sağlıklı iki tohumdan birini çimlendirebildim. Biri çürüdü. Şu anda iki yaprağı var, ona gözüm gibi bakıyorum.

Ama sizinkilerin mahşallahı var. Hem Miracle'lar hem de Sellukalarınız harikalar.

Bu işin bir sırrı nedir?

Bu vesileyle, Sayın Kalambaklı ve Sayın Ahmeter'e bir kez daha teşekkür ederim.

vehbi
05-04-2011, 10:38
Sayın neşride çok teşekkür ederim, sellukaların önündekiler evet miracle berry'ler.
Hazır torf,hazır toprak ve perliti karıştırdım, tohumları bana ulaşır ulaşmaz diktim, forumda henüz erken olduğunu yazan arkadaşlar olmuştu üzüldüm fakat kapalı balkonda ve ısı sürekli 15-22 derece arasındaydı, haftada bir defa su verdim bazen üç günde bir nemlendirdim her gün havalandırdım,suyuna bitki besini ilave ettim,toprağa leonird serpiştirdim, sabah akşam kontrol ettim.
Henüz yeni çimlenen sellukala tohumları var ümidimi kesmek üzereydim kendilerini göstermeye başladılar.Tohumlar'dan üç tanesini ayırmış diğerlerini ekmiştim onlarıda bir kaç gün önce toprakla buluşturdum.

sebnem34
06-04-2011, 10:20
Arkadaşlar merhaba,

1 senedir foruma katılamadım bu nedenle bugün hemen yazılanları okumadan mesaj attım. Bu nedenle cevabı varsa özür dilerim.Benim de 1 yaşında 1 metre boyunda bir selluca bitkim var ve 1 tanesine de daha 7 günlük :) Bugün 6 adet iri tohum daha ekeceğim fakat 1,5 yaşındakinin yaprakları hala çok iri değil ve çiçeklenmedi geçen sene. Sizce begonyalar için olan sıvı toprak gübresini denesem mi diye düşünüyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.

sebnem34
06-04-2011, 10:40
Forumu okuyunca fark ettim kışın yaprak döküyormuş fakat benim 1,5 yaşındaki selluka bitkim hiç yaprak dökmedi ve bu kış yemyeşildi. Şu anda küçüçük ek yaprakları ile uzamaya çalışıyor. Tohumdan eminim çünkü geçen sene dağıtılan tohumlar. 3 adet de bu sene güvenilir bir siteden aldım onlarda kesin kokulu selluka. 1'ini 3 günde çimlendirdim ama 2'sini toprağına suyu yalnışlıkla döktüğümden kaybettim. Geride 6 adet iri tohum var inşallah onlarda en geç 1 haftaya çimlenirler ekince. Benim formülüm şu ; yağmur suyu ile ıslanmış toprağa , bir gece zımparalanıp suda beklemiş şişen tohumu ekip hiç bir şey yapmadan ekeceğim yere işaret koymak için bir kürdan batırıyorum ve yanına tohumu ekiyorum. Sonra cam kenarında petek üzerine koyup 2 günde bir su püskürtüyorum. Bu sene tüm diğer çiçek tohumlarına da aynını yaptım ve hepsi maşallah çimlendiler ve büyüyorlar. Bence sırrı şu; bu mevsim petek üzeri için uygun ama geçen sene 2 ay önce başlamıştım ekmeye ve başarısız olmuştum. Çimlenince de hemen daha aydınlık olan yere alıp petek ısısını azaltıyorum :) yani tüm evin petekleri nisan ısısı oldu arada da güneş sağolsun sanal bir bahar yarattım şimdiden ...

Mutlu Kutlu
07-04-2011, 21:10
Çok güzel olmuş. Bolca güneş görebiliyorsa dahada güzelleşir, gövdeyi bağladıysanız bir zaman sonra buralarda boğulmalar olabilir. gevşetmeniz gerekir.

Çok suyu sevmiyor, sürekli nemli toprak iyi gelir.Herkes gülmesin ama bunu düşünmemiştim. Benim saksı menekşe saksısından biraz büyük desem:o Hemen fotograflarını çektim gelişimlerini görmeniz için ve az bir koyun gübreli toprak alıp üzerlerine koydum. Geçen günde sarıcı diye tel yardımı ile destek verdim bitkiye. Yorumlarınız bekliyorum...

zeyuna
12-04-2011, 14:28
arkadaşlar merhaba. geçtiğimiz ekim ayında memet bey den aldığım selluka fidem, şu an yaklaşık 3 metre boylandı. bu boya gelmesi için biraz erken biliyorum ama, 1-2 ay kadar önce sevgili annem, kaloriferi yanmayan bir odada duran, uykudaki bitkinin haline üzüldüğü için onu güney cephesine bakan sıcak salona almış. birdenbire filizlendi ve ben de artık onu eski yerine koymadım. şu anda 2 metrelik bir sırığın boyunu aştı ve saracak yer bulamıyor.
şu anda durduğu yer daha önce de söylediğim gibi güney cephesine bakan ve oldukça büyük bir pencerenin önü. bulunduğumuz yer şehrin dışında oldukça açık bir alan olduğu için fazla rüzgar alıyor. bu durumda, -ve tabii ankara da olduğumuz için- onu şu anda dışarı çıkartmak istemiyorum. (çünkü geçtiğimiz haftalarda, mart ın 15 ini atladığımızı düşünerek tohumdan yetiştirip toprağa diktiğim erguvanlarımı don vurdu.)
bir taraftan filizleri fazlaca uzadığı için (öyle uzadı ki artık sırığın ucundan sarkan filiz dönüp kendi gövdesine sarılıyor) bir iple de desteklemem gerek, ki bu durumda da daha sonra dışarı almam mümkün olmayacak.
sizce ben ne yapmalıyım?

acemifüsun
12-04-2011, 15:41
Ankarada bence daha dışarıya çıkartmayın, bir sıcak, bir soğuk selluka şaşırmasın. Kendi gövdesine sarsın, sonra düzelir derim.

memet
12-04-2011, 16:07
Budarsınız oraları yeni sürgünler atar hemen.

selis
14-04-2011, 12:57
Çelik almanız için dalların kalınlaşmasını bekleyin... Yarı odunsu olmalı inceler çok çabuk çürüyor..

Bu arada bu sene aldığınız çelik dallanıp uzuyor, ama çiçeklenmeyebilir.. O nedenle tohumdan üretim tam garanti..

Daha düne kadar ben de soru soruyordum, ama insan deneye deneye öğreniyor maalesef.. :(

moso
14-04-2011, 13:13
çok yıllık sabah sefasından kopardığım uzun sayılabilecek çeliği, elime ip dolar gibi dolayıp dikmiştim. kaç tane diktiysem hepsi en kısa zamanda tuttu. acaba aynı tekniği sellukada denesem olur mu?

selis
14-04-2011, 21:03
Sayın Moso; sebze-meyve kabukları vs. gibi bitkisel atıkları toprağa gömme konusunda takıntım var..Koku yapar diye çöpe atamıyorum.. Sellukayı da budadıktan sonra kalan dalları toprağa gömmüştüm.. Ama dediğiniz gibi çelikleme amaçlı değildi.. Mesajınızı okuduktan sonra baktım çürümüş.. Dediğiniz yöntem çarkıfelek çiçeği ve sabah sefası için geçerli olabilir..

kalambaklı
15-04-2011, 08:59
Bizim sitemizde 2006 yılında Mine hanım selluka'yı tanıtmak için bu başlığı açtı ve memet arkadaşım ile birlikte tanıtmak için ellerinden gelini fazlasıyla yapmışlardır.
Evet ne yazık ki başka hiç bir kimse bu konuda bir çalışma yapmamış, şükür ki şu an her taraf selluka ile doldu.
30 nisanda yapılacak sohbet toplantısında memet arkadaşım katılanlara selluka fidesi verecektir.

k_donmez
15-04-2011, 17:34
Meşhur selluka yumrusunu bugün görmek kısmet oldu. Geçen yıl çimlendirip anneme verdiğim ve sonbaharda kuruyarak yaprakları dökülen sellukayı yeni saksıya almak için bugün toprağından çıkardım. Bütün kışı dışarıda geçirdi. 4x1 cm boyutlarında bir yumru sap kısmının dibinde toprak içindeydi. Bugün yeni saksıya alınıp sulandı ve beklemeye başlandı.

kalambaklı
15-04-2011, 17:57
Sayın k donmez, saksı değişimi için çok geç kadınız, bitkiler şu dönemde yapraklanma aşamasında ve fotoğrafını yüklediğiniz sellukanız umakım ki uzun süre nemsiz kalmamıştır.

k_donmez
15-04-2011, 18:35
Sayın Kalambaklı, nemsiz kalmamış ve bana canlı gibi geldi. Benim saksısını değiştirmediklerim de aynı durumdalar. Henüz yapraklanma olmadı. Ankara kışı henüz bitmedi. Toprak ve hava maalesef soğuk.

Yılmaz Yalçın
16-04-2011, 18:23
Sayın Kalambaklı, nemsiz kalmamış ve bana canlı gibi geldi. Benim saksısını değiştirmediklerim de aynı durumdalar. Henüz yapraklanma olmadı. Ankara kışı henüz bitmedi. Toprak ve hava maalesef soğuk.

Sevgili K_Dönmez,
Sellukanız tamamen kurumu şuan?Benimki de kuruyup gövdesi tamamen çürüdü.Ben de aslında sellukamın yumru oluşturup oluşturmadığını merak ediyorum.Şimdi sizin yumru tam olarak nerede?Gövdeye yakın bölgede mi yoksa köklerin alt kısmında mı?

k_donmez
16-04-2011, 19:07
Sayın Yılmaz Yalçın,
Yumru sapla toprağın birleştiği noktadan alta doğru oluşmuştu. Fotoğrafta sağda görünen bölüm sap kısmı, hemen bitiminde yumru var, kökler ise yumrudan çıkarak uzuyor.

athena -asena
16-04-2011, 19:28
10 adet çelik denemelerimden sadece biri çok güzel gelişti diğeri ise nazlanıyor.

arnavut biberi
17-04-2011, 16:20
Ben de düngece tohumlarımı aspirin eritilmiş suda beklettim ve bugün iç mekanda kimisini küçük pet bardaklara kimisinide pet şişelere ektim. Özel olarak ısıttığım bir noktada ev içinde çimlenmelerini bekliyecem pet bardakdakiler biraz boylanınca dış mekanda geniş saksıya, pet şişedekiler ise kökleri iyice geliştikten sonra bahçedeki yerlerine alırım.

tugbacabuk
20-04-2011, 10:50
şunun güzelliğine bakarmısınızz...

Kiraz
21-04-2011, 09:16
Bu sabah sellukamın kalan sağlam dalına baktım, tamamen o da çürümüş, çürüğün devamı köke doğru ilerliyor. Bu durumda çıkarıp temizlemem ve kökü kontrol etmem daha mı doğru olur? Bir kaç gün don tehlikesi varmış, çıkarmam gerekirse havanın biraz ılınmasını bekleyeceğim.

Yılmaz Yalçın
21-04-2011, 12:39
Bu sabah sellukamın kalan sağlam dalına baktım, tamamen o da çürümüş, çürüğün devamı köke doğru ilerliyor. Bu durumda çıkarıp temizlemem ve kökü kontrol etmem daha mı doğru olur? Bir kaç gün don tehlikesi varmış, çıkarmam gerekirse havanın biraz ılınmasını bekleyeceğim.

Sevgili Kiraz,
Benimki de aynen söylediğiniz gibi çürüdü ve kök kısmına doğru çürüme ilerledi. Sevgili Memet'in tavsiyesi üzerine hiç dokunmadım.Zaten yumru yapmıssa ki sizinki çoktan yapmıştır o zaman havalar biraz ısınınca sürgün verecektir.Daha doğrusu ben de sürgün vermesini bekliyorum umutla...

Orhan Özbilgiç
21-04-2011, 19:06
Aralık ayında budayıp, kışı geçirmesi için içeri aldığım Selluka, büyük olasılıkla aşırı sulama nedeniyle kök çürümesi yaptı.:( Tabiiki öldü.
Gövdenin, toprak üstünde kalan bölümünün sertliğini yitirip yumuşaması şüphelendirmişti. Söküp çıkarınca çürüdüğü ortaya çıktı.
Neyseki elimde kendime ayırdığım tohumlardan çimlenen var. Onu yerine dikeceğim.

204941

204942

204943

memet
21-04-2011, 19:16
Kışın toprağı nemli tutsanız yeterdi.

Orhan Özbilgiç
21-04-2011, 19:56
Kışın toprağı nemli tutsanız yeterdi.

Evet, haklısınız. Ancak kışın ben İstanbul' da kaldığım için, arasıra sulamasını rica ettiğim dostum suyun ölçüsünü kaçırmış. Konuyu fotoğrafları ile buraya taşımamdaki amaç, arkadaşlarımızında benzer hataya düşmemeleri için uyarmak.

Orhan Özbilgiç
29-04-2011, 22:11
Orhan Hocam, toplantıda benim yöntemi söylemiştim... Şırınga şart :rolleyes: Üzüldüm bitkinin durumuna, neyseki çocukları bizlerde yaşıyor olacak.

Haklıymışsın elek. Neyse bende tohumdan yetiştirdim. Onu daha bir özenle koruruz artık.
Bu arada senin gönderdiğin Hatmiler çimlendiler. Bu yaz çiçeklendiklerinde fotoğraflarım.;)

207320

Birol Ketenci
02-05-2011, 11:09
Ektiğim üç tohumdan ancak bir tanesi çimlenebildi. Başta nazlı duruyordu yavaş yavaş gelişimi hızlanmaya başlıyor.
208010

Yılmaz Yalçın
02-05-2011, 21:40
Sapsarı olup döküldüler alt kısımdakiler yarın fotoğraf eklemeye çalışırım.

Havalardan oldugunu sanmıyorum.Muhtemelen fazla sulamadan olmuştur.Selluka bu aylarda suyu pek sevmiyor.Az sulamak gerekiyor.Yazın suyu seviyor sadece.

trilye
02-05-2011, 22:31
208366
Sayın Ahmeter'in gönderdiği selluka tohumlarından sadece iki tanesini çimlendirebildim. İnşallah çiçekli hallerini görebilirim.

acemifüsun
02-05-2011, 22:36
Sevgili artemisia10 fazla sulamaktan da, az sulamaktan da olabilir. Benimkiler tüm gün güneş altındalar, azıcık susuz kalsalar, aynı şekilde alt yapraklar sararıyor ve dökülüyor. Üzülmeyin dirençli bir çiçek.

malbman
03-05-2011, 08:08
Merhaba sayın malbman,

ektiğiniz selluka tohumu filizlendimi..

Sayın Beymen, filizlendi de bu boya bile geldi. Ektiğimin ikinci günü torfun üzerinde yemşeyil bir uç belirmişti bile. Taze tohumun farkı bu olsa gerek.

malbman
03-05-2011, 08:18
Geçen yıl tohumdan yetiştirip, bu saksının

208396

içinde büyüttüğüm ve açan tek çiçeğinden 5314 nolu fotoğraftaki filizin tohumunu aldığım sellukam. Bütün kışı pencere önünde kupkuru bir gövde olarak geçirdikten sonra 16 Nisan'da bu haldeydi.

208393

208394

208395

malbman
03-05-2011, 08:19
Bu günkü hali de bu.

selis
04-05-2011, 12:44
Balkonda duran fidelerin çoğunu, tohumun çimlendiği yere kadar minik tavşanımız yemiş.. :D Kurtulmaları imkansız yani..
Toplantıya getirecektim nasip olmamıştı.. Kaldı 7 fide.. Aklımda bir fikir var uygulayabilirsem paylaşacağım.. ;)

Ozi'nin Bahçesi
04-05-2011, 14:37
Biz de çiçeklerine hayran olduğumuz bu çiceği bahçemizde görmek istediğimiz için çimlendirmeye çalıştık. 3 tohumdan 2 si tuttu, işte son halleri.

leecann
04-05-2011, 17:07
Selam ben aranıza yeni katıldım Manisadan Dt.Levent ben.Benimde 4 haftalık Sellükalarım var.Muaynehanemde yetiştirdim .3 tohum almıştım.Tohumlarda bende 6 ay kadar bekledi.Ama hemen çimlendi şimdi filizlendi :) Birini saksıya aldım.Diğerlerine henüz cesaret edemedim Ama 5 gündür büyümediler sulamaya kesinlikle dikkat ediyorum ,acaba ışığı yani güneşimi rahat alamıyorlar diye düşünüyorum .Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim ..

leecann
04-05-2011, 17:20
Selam ben aranıza yeni katıldım Manisadan Dt.Levent ben.Benimde 4 haftalık Sellükalarım var.Muaynehanemde yetiştirdim .3 tohum almıştım.Tohumlarda bende 6 ay kadar bekledi.Ama hemen çimlendi şimdi filizlendi :) Birini saksıya aldım.Diğerlerine henüz cesaret edemedim Ama 5 gündür büyümediler sulamaya kesinlikle dikkat ediyorum ,acaba ışığı yani güneşimi rahat alamıyorlar diye düşünüyorum .Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim ..
sevgi-saygı

Beymen
04-05-2011, 21:30
Sayın malbman,
Paylaşım için teşekkürler. demekki karınca olayının doğru olmadığı sonucuna vardık. yalnız benim kafa iyice karıştı şimdi.:o sellukanız tek çiçek açmış ve o tek çiçeğin tohumuda çimlenmişise sellukalar nasıl bir tozlanma mekanizmasına sahipler..bilimsel açıklamasını cidden merak ettim..

sebnem34
06-05-2011, 16:23
Arkadaşlar, forumda okuduğum üzere sellukama koyun gübresi koydum ve bu sene ilk defa yaprakların aralarından da dallar çıkmaya başladı :) gövde 1,5 yaşına göre hayli ince ama keyfi yerinde gibi, yanında da 2 küçük kardeşi var. İlk senesinde çiçek açmaları ya da 1,5 yaşındakinin bu yıl gövde kalın olmasada çiçek verme oranı sizce nedir? ne yapmalıyım. Yanındaki saksıda yeni ektiğim Lablablar bile sellekadan hızlı büyüyor :) Yardım rica ediyorum.

kalambaklı
06-05-2011, 17:55
Değerli arkadaşım sebnem34, selluka bir sarmaşık türü olduğu için kök sistemi yüzeyde kalıyor, soğuklardan ve susuzluktan oldukça fazla etkileniyor.
Bahçeye dikecekseniz, tavsiyem derince bir çukur açın, toprağını bir kenara atın ve içine drenajı yüksek bir karışım doldurup sellukanızı dikin.. ( Örneğin 4/1 torf. 4/1 bahçe toprağı.4/2- 3,4 mm kalınlığında dere çakılı)
Kolay gelsin.

BenBen1967
14-05-2011, 03:14
Evet iki yıldır bahçede saksı içinde duran sellukama artık bu kurumuştur ama ben gene bir bakayım dedim. Malum bir ara don falan oldu kar yağdı. Kesin ölmüştür dedim. Dün birde ne göreyim tomurcuklanmış ve asıl şoku köklerini dışarda görünce yaşadım. Bizim akıllı bahçevan yağmur oluğunun tam altına koymuş saksıyı sulamayı unutuyor diye. Yağan yağmur suları hızla oluktan geldiği için saksıdaki toprağın yarısından çoğunu dışarı atmış. Ama inatla tomurcuk açmayı başarmış. Evde Allahtan toprak vardı sardunyalar için almıştım bahçevana fırça atılıdı saksıya toprak dolduruldu. Demek oluyor ki çok ilgilenince kendini naza çekiyormuş. Ah ben önceki tohumların hep göz bebeklerine bakmıştım, evde sera yaratıp kışı geçirmeleri için neler yapmamıştım oysa ki. En merak ettiğim yazlıktaki ne durumda, yedi aydır yazlığa gidilmediği için onun hakkında malumatım yok ama bu yaşıyorsa o kesin hayattadır diye düşünmeden kendimi alamıyorum.

bertunum
17-05-2011, 11:40
efendim, Selluka çok güzel bir bitki, emek istediği için, ayrı bir değerli bir çiçek. emeklerinizi takdirle karşılıyor, heyecanınıza da imreniyorum.

sadece ansiklopedik bilgi paylaşımı yapmak istedim;
Selluka, anavatanı Güney Amerika'nın tropik bölgeleri olan bir çiçek. Caracalla, Venezuela'nın Caracas kentinden geldiği anlamında verilmiş bir isimdir. Hepinizin bildiği gibi, yüksek sıcaklık (doğal tabi, pişirmeyin çiçeği :P ) ve yüksek nemlilik istemektedir. Hatta bazı bölgelerde çiçeklerinin yendiği hakkında bilgiye de rastlanılmış. (siz araştırmadan yemeyin yine de)

zeyuna
21-05-2011, 10:17
Memet Bey, sonunda sellukayı bahçeye çıkardım. kuzey tarafından çok rüzgar almasın diye güney doğu cephesinde bir yere yerleştirdim.

Fotoğraftaki sırık 2 metre boyunda. Filizlerinin uçları da ikinci fotoğraftaki gibi oldu.

214636

214637

bu dönen filizlerin hepsini budayayım mı? yoksa açıp ipe mi sarsam? çünkü bazı filizler kurudu ama bi kısmı da halinden memnun görünüyor..

memet
21-05-2011, 10:39
Keserseniz yeni sürgünler verir kesmezseniz bu sürgünler uzar. Yani tercih sizin. Gübre vermeyi ihmal etmeyin.

Sevgi Durul
21-05-2011, 22:54
Bunla da benim sellukalarım. Orhan Özbilgiç öğretmenimin gönderdiği tohumlardan çimlenen iki fideyi, aynı saksıya diktim. Fidenin bir tanesi diğerine göre daha büyük ve kökü yumrulu gibiydi. İkisinin aynı saksıda oluşu gelişimlerini etkiler mi? Bu arada saksı, büyüğe yakın orta boy. Teşekkürler...
Bu yıl açıp açmayacaklarını çok merak ediyorum.
214823

Yılmaz Yalçın
22-05-2011, 00:14
Bunla da benim sellukalarım. Orhan Özbilgiç öğretmenimin gönderdiği tohumlardan çimlenen iki fideyi, aynı saksıya diktim. Fidenin bir tanesi diğerine göre daha büyük ve kökü yumrulu gibiydi. İkisinin aynı saksıda oluşu gelişimlerini etkiler mi? Bu arada saksı, büyüğe yakın orta boy. Teşekkürler...
Bu yıl açıp açmayacaklarını çok merak ediyorum.
214823

Sevgili Sdurul,
Selluka tecrübemi paylaşmak isterim.Selluka oldukça çok ve genelde dikine kök yapabilen bir bitki bu nedenle hızlı gelişiyor.Sellukalarını mutlaka ayırın ve en az 35 litrelik saksılara veya bahçeye dikin..En iyi sonuç bahçeye bol güneşli bir yere saksısı ile dikmek..Saksının alt bölümünü delin ki kökler rahatça çıkabilsin.Bahçeye dikilen selluka saksıdakine göre daha çok gelişiyor ve mutlaka çiçek veriyor.Ben yerinizde olsam birisini köklerini dağıtmadan saksısı ile bahçeye dikerdim.Diğerini de en az 35 litrelik derin bir saksıya dikerdim.Ancak her iki durumda da ayda en az bir defa düzenli olarak npk gübre vermek lazım..

Yılmaz Yalçın
22-05-2011, 00:24
Teşekkür ederim. Bahçeye dikersem, kışın soğuktan etkilenir diye dikmemiştim. O zaman birini gözden çıkarıp direk, saksısız bahçeye dikeyim.

Benim geçen yıl saksıdaki sellukam 3 tane çiçek açtı ama saksısı küçüktü sanırım gelişimi çok iyi olmadı.Kışın içeride bakmama rağmen malesef gövdesi çürüdü ve öldü:(Çoğu arkadaşımızın içeri aldığı sellukalar da kurudu.O nedenle içeriye almak çare olmuyor soğuk iklimlerde.Bu yıl ise direk bahçeye ektim:)Artık olmassa çelik alırım.

zeyuna
23-05-2011, 08:34
memet bey, dışarı çıkaralı 3 gün oldu ama özellikle üstteki yapraklar baya keyifsiz. sanki güneş yanığı gibi görünüyorlar ve solmuş gibiler. sabah bazen çiğ düşüyor belki şimdilik açık havaya adapte olamaya çalışıyodur diye umuyorum.

çıkardığım akşam kırmızı örümcekler için ilaçlamıştım. ama sağlıklı yapraklarından bazılarında da beyaz lekeler oluşmaya başladı. filizler şimdilik iyi durumda.
keyifsiz ve lekeli yaprakların tamamını temizlemeyi düşünüyorum. başka birşey önerir misiniz? (yanmış koyun gübresini toprağına daha önceden eklemiştim)

memet
23-05-2011, 15:21
Bence bir kaç gün içine toparlanır. Anca ısındı havalar yakında canlanır.
Ben bütün bitkilere hümik asit de kullanıyorum.

Kiraz
23-05-2011, 16:18
Benim geçen yıl saksıdaki sellukam 3 tane çiçek açtı ama saksısı küçüktü sanırım gelişimi çok iyi olmadı.Kışın içeride bakmama rağmen malesef gövdesi çürüdü ve öldü:(Çoğu arkadaşımızın içeri aldığı sellukalar da kurudu.O nedenle içeriye almak çare olmuyor soğuk iklimlerde.Bu yıl ise direk bahçeye ektim:)Artık olmassa çelik alırım.

İçeride daldırdığım çeliklerin çoğu tuttu. Aydınlık, fazla sıcak olmayan bir ortamdaydı. Geçirgen bir topraktaydı, el altında olmadığı için sulamayı oldukça ihmal ettim( ayda en fazla iki kere), bu da sanırım onları kurtardı. Genelde iç mekanda yaşatamayanlarda çürüme problemi olmuş.

Bahçedeki kökten ise ses seda yok, bir ara kazıp bakacağım.

bıcırık
23-05-2011, 17:03
Tohumdan Sellukalarım...Teşekkürler Orhan Bey...

artemisia10
25-05-2011, 09:53
İlk ve tek Sellukamın son durumu böyle sulamayı düzeltince sararmalar azaldı az sulamışım ama uçlardan kuruma yapıyor benimki de biraz uçları kesmeyi düşünüyorum yine de bir şey yapmadan sorayım sadece uçlardan mı alacağız yoksa belli bir boğum sayısı var mı?
216277

acemifüsun
25-05-2011, 18:16
Sevgili artemisia10 bence kuruyanları temizleyin yeter. Aceba suyu az verdiğiniz için mi dal uçlarında kuruma oldu?

artemisia10
25-05-2011, 20:04
Sanırım sulamadan oldu kuruyan uçları aldım teşekkürler ...

ceydam
27-05-2011, 11:29
Orhan Beye çok teşekkürlerimi sunarak başlıyorum.
:)
İşte nazlı sellükalarımın gelişimi...