View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Mine Pakkaner
26-05-2006, 10:47
Selluka Akdeniz, Ege ye özgü, eski İzmir evlerinin vazgeçilmez sarılıcılarındandı.Bir sarmaşık, tohumdan yetişiyor.
Nerede şimdi sarmaşıkları yetiştirip sonra da tohumlarını alacak, ertesi yıl dikip hayatını devam ettirecek kişiler.Onlar geçmişte kalınca selluka da geçmişte kaldı.Hani diyoruz ki, bulsak da yetiştirsek.Küçük kasabalara yolunuz düşerse bol çiçekli bahçelere,balkonlara göz atın belki orada kalmıştır kökeni.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=3141&c=446
http://www.agaclar.net/galeri/files/2459-1138223448.jpg
Bu konuda yazışılanlar hakkında özet bilgi için;
>>>> TIKLAYINIZ <<<< (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=151133&postcount=2277)
.
Sevdim görüntüsünü.
Ankara'da yetişirmi ? Mum çiçeği gibi ışıklı ama içeride bir yere koysam olurmu?
Çeliğini kim verir bana :)
(Şeytan kalk git izmire yerleş diyor:p )
Mine Pakkaner
26-05-2006, 11:39
Selluka tohumdan yetişiyor.Haldır haldır arıyoruz, bulacağız inşallah :)
Mevsimlik olduğu için Ankara'da da yetişecektir.
Dış mekanda olacak tabii.İç mekanda ışık eksik gelebilir.
Tamam, kolay gelsin :)
Tohum bulursanız ankara şubeyi unutmayın :))
Selluka'nın harika bir görüntüsü var.
Buralarda da olabilir, ben de aramaya başlıyorum.
Mum Çiçeği Kardeşliği'nin amacı sadece Mum Çiçeği değil
kaybolmaya yüztutan tüm çiçekler olsun.
müjde müjde müjde.....
bugün kemeraltı esnaf derneğine gittim...onlar bir ara selluka tohumlarını dağıtmışlar..dernek çalışanları çok iyi niyetli kişiler. onlara da teşekkkür ederim..
bana bir miktar tohum verdiler.resimlerini ekliyorum..
ellerinde bir miktar daha tohum var..şimdi saydım onbeş adet tohum var elimde..
artık ne diyeyim bilmem ....
nasıl ekeceğime dair bir fikre sahip değilim. bunca sen izmirde yaşayıp bir tek selluka görmeden ömrümü nasıl geçirdim ki ben
Mine Pakkaner
27-05-2006, 13:44
Sevgili kardeşler,
memet'in özel çabasıyla elde ettiğiniz tohumlar elinize geçince şu şekilde hareket etmelisiniz.
Tohumun sert bir kabuğu vardır.Su zımparası ile sürtüp hafifçe kabuğu zedelemelisiniz veya başka bir şekilde çizin,i nceltin, ancak sakın kaçırıp da öze inmeyin.
Arkasından sıcak suya 12 saat tohumlarınızı şişmeye bırakın.
Her tohumu içine torf koyulmuş ayrı kaba ekin (birer plastik kola bardağı olabilir). Torfu önceden oksijenli su ile yaptığınız solüsyonla sulayın. Can suyunu da bununla verin.
Çimlendirme kabının üzerine bir gazete kağıdı onunda üzerine bir cam kapatın.
Kapları sıcağa koyun.
Kontrolü eksik etmeyin.Kotiledonu görür görmez gazete ve cam alınacak(Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için.)Ayrıca,
Nem kontrol edilecek, tohum kabı kurutulmayacak.
Ekim tarihi, çimlenme tarihi, not edilecek, fotoğraflar çekilecek.http://www.parkseed.com/product_images/44842.jpg
Kolay gelsin sevgili kardeşler :)
drosophila
27-05-2006, 18:53
Kontrolü eksik etmeyin.Kotiledonu görür görmez gazete ve cam alınacak(Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için.)
bu maddeyi tam olarak anlayamadım mine hanım. biraz açıklar mısınız?
cam ne için kullanılacak? ve bütün tohumlarda bu işlem uygulanmalı mıdır?
26.05.tohumları kapmanın heyecanıyla gece suya koydum dört tane.(kendime ayrıcalık yaptım)27.05 dördünü bir kaba koydum.şimdi ordan çıkarıp tek tek diksem olurmu.oksijen kullanmadım şimdi kullansam olurmu.
dört tohumu yollayacağım adresler tamam ,altı tohum daha var.kalan altı tane için adresleri bekliyorum.kolaylık olsun diye tohumların hepsini zımparaladım.hazır.
Mine Pakkaner
28-05-2006, 00:23
26.05.tohumları kapmanın heyecanıyla gece suya koydum dört tane.(kendime ayrıcalık yaptım)27.05 dördünü bir kaba koydum.şimdi ordan çıkarıp tek tek diksem olurmu.oksijen kullanmadım şimdi kullansam olurmu.
dört tohumu yollayacağım adresler tamam ,altı tohum daha var.kalan altı tane için adresleri bekliyorum.kolaylık olsun diye tohumların hepsini zımparaladım.hazır.
Onları hemen cıkarıp tek tek dikebilirsin.Yeni yerlerine dikince oksijenli sulu solüsyonu verirsin dert etme.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
Tohumları zımparalayıp hazır etmene çok sevindim, bu selluka projesi tamamen gayretinin eseridir.
memet inan bir tanesin...http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
soztekin
28-05-2006, 09:33
kusura bakmayın cehaletim için ama iki sorum olacak Mine Hanım:
1-"Tohumları 12 saat sıcak suya bırakın" : 12 saat boyunca su soğudukça tekrar ısıtmalı mıyım? Bir de bu sıcaklık aşağı yukarı kaç santigrat derece?
2-"oksijenli sulu solüsyon"u kaça kaç oranda hazırlamalıyım?
ve eğer bu cevaplar sitede bir yerde yazdığı halde, ben bulamayıp sizden tekrar istediysem, özür dilerim...
soztekin
28-05-2006, 09:38
bir de : mesajlarınızın altındaki
"Sadece sormakla kalmayın. Bilginizi de paylaşın. " cümleciklerini her gördüğümde en çok soru soranlardan biri olarak; kendimden ve biyologluğumdan utanıyorum...:(
elimde sahibini arıyan son iki tohum kaldı. selluka sevkiyatı pazartesi günü.
İzmirdekiler Kemeraltı Esnaf Derneğinden bulma şansına sahip.
Mine Pakkaner
28-05-2006, 12:37
kusura bakmayın cehaletim için ama iki sorum olacak Mine Hanım:
1-"Tohumları 12 saat sıcak suya bırakın" : 12 saat boyunca su soğudukça tekrar ısıtmalı mıyım? Bir de bu sıcaklık aşağı yukarı kaç santigrat derece?
2-"oksijenli sulu solüsyon"u kaça kaç oranda hazırlamalıyım?
ve eğer bu cevaplar sitede bir yerde yazdığı halde, ben bulamayıp sizden tekrar istediysem, özür dilerim...
Oksijenli sulu solüsyonü 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı eczaneden aldığınız oksijenli suyu karıştırarak yapacaksınız.
Tohumları sıcak suya koyup kabın ağzını örtün, kendi yavaşça soğusun, tekrar ısıtmayın, oda sıcaklığında bırakın.Ancak daha geç soğumasını sağlamak için yoğurt mayalar gibi kabın etrafına bir bez sarabilirsiniz.Su sıcaklığı 43-45 C den fazla olursa tohum pişer.:(
Bu arada bana soru soruyor olmanızdan asla gocunmuyorum. Yalnız biyolog olduğunuzu kayıtlarıma aldım,sizden,bilgilerinizden faydalanabileceğimizi düşünüyorum. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
bonsaisever
30-05-2006, 11:51
Selluka mevsimlik bir bitki demişsiniz.
Seneye yeniden tohum ekmek mi gerekiyor?
bu konuda benim bütün bilgim tohumları sizden önce görmüş olmam.
sellukayı bile "büyük selluka kasabı "adından biliyordum bu güne kadar
Mine Pakkaner
30-05-2006, 20:14
Bu seneki bitkilerimizden tohum alıp seneye yeniden ekeceğiz. Yalnız, çelikten yetiştirmeyi başaranlar olmuş,kolay dakökleniyormuş.
Yetişen fidanlarımızdan çelik almayı da deneriz. Ben zamanını haber veririm. :)
mine hanım siz kemeraltı esnaf derneğine gittiniz mi?tohum aldınızmı...
elimde kalan son iki tohumu kime vereceğim.
dört tohum ektim.bugün evsahibim güneşe koyduğum yeri beğenmemiş ben yokken gölge bi kenar koymuş.morali bozulmuşmudur tohumlarımın acaba....
Bu güzel paylaşımı ben kaçırdım mı acaba?
bir lira ...hiç bir şey için geç değil.elimde iki tohum sahibini beklemeye devam ediyor.bana adresinizi yollayın tohumlar sizin olsun
c.özdemir
31-05-2006, 10:44
[QUOTE=Mine Pakkaner]Sevgili kardeşler,
memet'in özel çabasıyla elde ettiğiniz tohumlar elinize geçince şu şekilde hareket etmelisiniz.
Tohumun sert bir kabuğu vardır.Su zımparası ile sürtüp hafifçe kabuğu zedelemelisiniz veya başka bir şekilde çizin,inceltin, ancak kaçırıp da öze inmeyin.
Daha sonra tohumlarınızı torfa ekin.Torfu önceden oksijenli su ile yaptığınız solüsyonla sulayın.Can suyunu da bununla verin.
Her tohumu ayrı kaba ekin( birer plastik kola bardağı olabilir).
Kapları sıcağa koyun.
Kontrolü eksik etmeyin.Kotiledonu görür görmez gazete ve cam alınacak(Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için.)
4. kademeye kadar bir ekim gerçekleşiyor anladım.
5. kademede tekrar bir ekim fiili ile karşılaşınca ve sonrasında karışıyor gibi.
Kusura bakmayın.4. kademeye kadar olan işlemle üstü gazete ve cam kapalı tohum ekilmiş torfu alıp kola bardağına mı yerleştireceğiz.?veya .?
tohumları alan arkadaşlara uyarı....
ben onları zımparaladım.siz yapmayın
Mine Pakkaner
31-05-2006, 11:58
[quote=Mine Pakkaner]Sevgili kardeşler,
Tohumun sert bir kabuğu vardır.Su zımparası ile sürtüp hafifçe kabuğu zedelemelisiniz veya başka bir şekilde çizin,inceltin, ancak kaçırıp da öze inmeyin.
Daha sonra tohumlarınızı torfa ekin.Torfu önceden oksijenli su ile yaptığınız solüsyonla sulayın.Can suyunu da bununla verin.
Her tohumu ayrı kaba ekin( birer plastik kola bardağı olabilir).
Kapları sıcağa koyun.
Kontrolü eksik etmeyin.Kotiledonu görür görmez gazete ve cam alınacak(Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için.)4. kademeye kadar bir ekim gerçekleşiyor anladım.
5. kademede tekrar bir ekim fiili ile karşılaşınca ve sonrasında karışıyor gibi.
Kusura bakmayın.4. kademeye kadar olan işlemle üstü gazete ve cam kapalı tohum ekilmiş torfu alıp kola bardağına mı yerleştireceğiz.?veya .?
Uyarınızla düzeltiyorum.Ana mesajı da düzelttim.Her tohumu ayrı kaba ekin ve üzerini camla kapatın.Yani 4 ve 5. maddelerin numaraları değişecek.
Mine Pakkaner
31-05-2006, 21:44
:( mine hanım siz kemeraltı esnaf derneğine gittiniz mi?tohum aldınızmı...
elimde kalan son iki tohumu kime vereceğim.
dört tohum ektim.bugün evsahibim güneşe koyduğum yeri beğenmemiş ben yokken gölge bi kenar koymuş.morali bozulmuşmudur tohumlarımın acaba....
Memet mesajını atlamışım özür dilerim.Kemeraltı esnaf derneğine maalesef gidemedim.Ancak ilk fırsatta gideceğim.Bu arada sellukanın yaprakları begonvilyaya benziyor.Ev sahibin bilmeden iyilik yapmış tohumlar gölgede çimlensin,ama enteresan birisi sanırım, bahçe kullandırmıyor, tohumlarına müdahil...:(
Mine Pakkaner
31-05-2006, 21:52
bu maddeyi tam olarak anlayamadım mine hanım. biraz açıklar mısınız?
cam ne için kullanılacak? ve bütün tohumlarda bu işlem uygulanmalı mıdır?
drosophila çok özür dilerim ben bu mesajı da atlamışım,
Açıkta ektiklerimiz hariç bütün tohumları bu şekilde örtmekte fayda var.Ama hava çok sıcak kontrollü olun,pişmesine izin vemeyin gerekirse açık tutun. Bazı tohumlar çimlenmek için ışık ister.Onlara gazete kağıdı gibi ışığı engelleyecek bir materyal konmaz.:)
drosophila
31-05-2006, 22:52
teşekkür ederim mine hanım ne demek özür. zaten hergün onlarca soruya detaylı cevaplar yazıyorsunuz. sanırım okuldan mezun olana kadar hergün ağaçlar neti takip edersem okuldakinden daha fazla bilgi edinirim:p
artık dayanamadım.toprağı eşeledim.
tohumlardan biri patlayacak gibi duruyor.
öbürü çoktan patlamış.ucundan beyaz sürgünü çıkmak üzere.
Mine hanım her seferinde adını da söylüyor sürgünün ama ,şimdi heyecandan onun nerde yazıldığını arayacak halde değilim.
Mine Pakkaner
01-06-2006, 16:48
Memet gözünaydın çoook sevindim http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Ama lütfen artık toprağı kurcalama :(
yeni çıkan kökçük ve kotiledon yapraklar çok gevrek olur, eğer kırılırsa ,kaybederiz:eek:
aaah ahhh söylemesi kolay Mine hanım. meraktan bugün korka korka kibrit çöpüyle yavaştan açtım.bereket meslekten el hassaiyeti varda..tohumu görünce çok heyecanlandım ama....işi garantiye almak için ,çıkarsa tohumlardan birini bir komşunun bahçesine dikeceğim.
c.özdemir
01-06-2006, 18:23
Memet bey, komşunuz olmak isterdim.:)
dört tohumum var biri bana,, biri komşuya birinin adresi belli.(oktars)........
zaten kemeraltı esnaf derneğinde daha kutuda yatan tohum çoook
dört tohumum var biri bana,, biri komşuya birinin adresi belli.(oktars)........
zaten kemeraltı esnaf derneğinde daha kutuda yatan tohum çoook
Çok sevinirim...;)
Bu arada selluka ile ilgili güzel bir yazı buldum.
Selluka İzmir'in kokusu
Avucumun içinde minicik bir fasulye tanesi gibi duruyordu. Fasulye de değil, kuru börülceden büyük, fasulyeden küçük bir tohum bu. Ona uzun uzun baktım ve yıllara, yüzyıllara dayalı öyküsünü merak ettim.
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necati Ortabaş'la bir görüşmemizde tanışmıştım bu küçücük tohum taneciğiyle. Dostum Maksude'yle bana Selluka'nın öyküsünü anlatmıştı: 'Bir zamanlar İzmir'de, Alsancak'ın Karşıyaka'nın o güzel evlerinden, bahçelerinden bir çiçeğin kokusu yayılırdı tüm kente. Adı Selluka'ydı. Bir yerlerde duymuşsunuzdur onun adını. Artık unutulmaya yüz tutmuş bir ad, bir koku bu. Özbeöz İzmir kokusudur Selluka.'
İzmir'e ait tüm değerleri yaşatmaya, canlandırmaya, onu herkese tanıtmaya kararlı bir grubun başkanı Necati Bey. Kemeraltı dergisi yönetimi, yayınlarını her ay küçük bir anıyla, bu kentin yaşamını, tadını, keyfini, duygusunu yansıtan zarif bir armağanla ulaştırıyor kendi adres portföylerine. Sayın Ortabaş, bu ayki armağanı sorduğumuzda, elini cebine atıp küçücük bir poşetten bir tohum taneciği çıkarıp avucumuza bırakmıştı. Ben o gün öğrendim Selluka'nın sadece Ezgi'nin Günlüğü'nün 'Aşk' albümünde yer alan bir şarkı olmadığını. Ne diyordu o şarkıda: 'Yağmur yağdı, gene dallar boyandı / Sellukalar uyandı... Işık kapıya dayandı / Sen sen sen aşkı bulsan / Selluka gibi sarılsan'.
Bendeniz, çocukluğu Beşiktaş sokaklarında geçmiş, sonradan olma bir İzmirli olarak bu şarkı sözlerinde bulmalıydım aslında kopyayı. Belli ki selluka, saran, sarılan bir çiçek. Eee, kokusu nasıl bunun acaba? Rengi ne? Tüm bunları anlayabilmek için avucumun içindeki küçücük taneciğin büyümesini bekleyecek kadar sabırlı da olamadım ki hiç.
Hafta içinde bir gün Güzin Kemaloğlu ile bir Kemalpaşa kaçamağı yaptık. Güzin Hanım çalışanları hanımlardan oluşan Türkiye'nin en büyük organizasyonunun Satış Direktörlüğünü yapmış, çok sevdiğim bir insan. Hayatımdaki temel taşlardan. Şimdi satış eğitimi üzerine bazı çalışmaları var. Biraz da beyin fırtınası yapma amaçlı bu kaçamağa, Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencilerinin flüt sesleri eşliğinde yapılan bir kahvaltıyla başladık. Sonra dersimizi çalıştık. En sonunda da güzel bir ilkbahar güneşi altında bahçeye petunyalar diktik.
Çiçeklerle uğraşırken ona soruverdim Selluka'yı. Biliyormuş. Bana anlatabilir mi diye sordum; 'Limon çiçeği ile yasemin arası bir kokusu var, inanılmaz güzel kokar. Çiçeğe baktığında, o yoğun kokunun o kadarcık çiçekten nasıl çıktığına inanamazsın.' Ona, Kemeraltı dergisinin kendilerine ait adres listesine dört yüz tane Selluka tohumu dağıtacağından bahsettim. 'Harika bir fikir bu, ben de isterim. Çünkü artık bu çiçek neredeyse hiç kalmadı' dedi.
O gün Kemalpaşa'dan eve dönerken 'neredeyse bu çiçekten hiç kalmadı' sözüne takıldım kaldım. Acaba konusu İzmir'de geçen o eski romanlarda adı geçen koku gerçekte Seluka'ya mı ait? Mis gibi kokan bahçe aralarında kaç sevgili buluşup sarıldı acaba? Kaç insana sokakta yürümenin keyfini büyük bir hazza dönüştürdü, kim bilir?
Dilimde Maksude Kılınç'ın o harika, romantik metni, çimlendirmeye bıraktığım tohumun ne olacağı merakıyla evime doğru ilerledim; 'İzmir'in, Karşıyaka'nın bahçelerinde açardı salkım salkım. Kimi bir ağaca sarılmış, kimi bir kameriye ile içli dışlı. Sokaklarda imbatın kokusu ve baştan çıkarıcı renkleriyle selluka, şenlendirirdi İzmir'i... A
* * *
Mis kokulu bir hafta olsun; iyi pazarlar.
Benan Bilek benan34@hotmail.com
http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2005/04/10/yazarlar/yazarlar324.html
Ful Sokağı
01-06-2006, 22:27
Yerim müsait değil ama saksı içinde balkonda da olur diyen çıkarsa ben de edineceğim sellukayı. Selluka tohumları ekilmeden ne kadar dayanır ?
Mine Pakkaner
01-06-2006, 22:43
Saksı içinde ve balkonda pek güzel olur.Kayınvalidemin eskiden devasa bir saksıda büyüttüğü sellukası vardı.Üst kattaki Emine Teyze 'nin balkonunun parmaklarına kadar sarardı, renkli burgu burgu çiçekleri burcu burcu kokarken balkonda çay içmek ne keyifliydi anlatam.Balkonda selluka, ful ve gardenya bir arada duruyordu.Artık varın siz düşünün ötesini http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Ful Sokağı
01-06-2006, 22:53
cennet gibi bir balkonmuş, en kısa zamanda deneyeceğim, teşekkürler
bonsaisever
01-06-2006, 23:34
Gardenya mı ?:eek:
O da mı kokuyor :o
Yasemin, Hanımeli (Bizim oralarda Ballıbaba denir. Çocukken içindeki tatlı sıvıyı emerdik :D ), Ful tamam.
Selluka tohumu çimlemeye bırakıldı.
Gardenya ya bir bakalım bulabilecekmiyiz :cool:
ilk sürgün kendini gösterdi.sanırım yarına kadar tamamen çıkacak
Mine Pakkaner
03-06-2006, 10:58
memet seni birinci sınıf yeşil parmak ilan edeceğiz bu gidişle http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Beni unutma Mine Hanım bahçeye diktiğim çeşitli türden 35 adet fidanın hepsi tuttu sadece Malatya'dan gelen kayısı da biraz sorun var oda bizim Trakyanın iklimine biraz yumuşak geldi pek canlı değil.
Mine Pakkaner
03-06-2006, 12:05
Kutlarım, güzel sonuç diye buna derim ;)
Evet aslında bir başlık açıp yeşil parmaklıları saptamakta fayda var. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
sonunda ilk yaprağı çıktı.
sellukanında hevesli olduğunu düşünüyorum. diğer tohumlar daha uyuyor.
Mine Pakkaner
04-06-2006, 12:18
Bu projenin ilk bebeği :)
pazara gidip geldim. baktım yapraklar şimdi daha da açmış durumda...
benden de aceleci bu selluka.diğerleri uyusun bakalım.daha ne kadar yatacaklar
bonsaisever
04-06-2006, 15:21
:)) saatte bir ölçü mü alıyon ne yapıyon ? :))
hemde ne...sürekli gidip bakıyorum ne oldu diye , en sonunda çiçek sıkılacak benden başka yere gitmek isteyecek
Sy memet gönderdiğin selluka tohumları 03-06-06 saat 19.30 da elime geçti
çok teşekkür ederim.
Dün gece herhalde site bakımı vardı yazamadım.
Tohumlara zarar vereceğim endişesiyle sıcak su yapmadım bu 2 tohum değerli.
Oda sıcaklığında 13 saat (yarım litre içme suyuna 1ml oksijenli su ilavesiyle)su içinde tuttum ve ektim.
Sy Mine Hanım altta görülen bu mini sera bu iş için uygunmu?
Teşekkür ederim.
1661
1662
Sy memet selluka tohumunun filizlenmesine sevindim.
Darısı bizim başımıza.
Mine Pakkaner
04-06-2006, 22:06
Evet uygun, ancak tohumlar çimlenir çimlenmez kapağı açık tutun.
Bu arada hergün havalandırın, terlemeye engel olun.Hava çok sıcak gidiyorsa kapağı açın. Kapakla kutu arasına birşey sıkıştırıp aralık kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Haydi bakalım hayırlı olsun. ;)
bonsaisever
04-06-2006, 22:14
Terlememesi neden önemli?
Mine Pakkaner
04-06-2006, 22:25
Terlerse damlama yapar, damlayan su toprağı oyar, rutubet iyice artar, mantari hastalıklara meydan açılır. :)
sanıyorum senin tohumlarında bir hafta içinde arayı kapatacaktır.
yaz sonuna doğru sarmaşıklarımızın altında keyifle resim çektirmek dileğiyle
çalışmaya devam...............
backyard
04-06-2006, 23:02
benimkiler de filizlendi
ben birini saksıya aldım
almamalı mıydım :(
Mine Pakkaner
04-06-2006, 23:09
Düzgünce aldı ve diktiysen, şu anda hala dimdik duruyorsa sıkıntı yok demektir.
Hayırlı olsun bebecik sellukan :)
Hayırlı olsun Backyard.
Ben bu akşam birin ılık suya koydum.
Yarın yuvasına girecek. :)
Tekini ne olur ne olmaz saklıyorum.
backyard
05-06-2006, 08:04
şimdilik dimdik ayakta duruyor :rolleyes:
diğerini de bugün ekicem artık
bendekiler hemen filizlendi valla çok şaşırdım
Kaplumbağa azmi ile en geriden geliyorum =) diyecektim arsakay benden bir
kaplumbağa adımı geride kalmış.
memet izninle imzandan esinlenerek yazıyorum
..ektik önce tohumu tanrısal toprağa...
backyard
05-06-2006, 21:31
yaprakları da göründü ehem :)
Dört tohum ektim.biri yapraklandı. ikisi malesef çürüdü.
biri ne olacağına karar veremedi. ne canlanıyor ne çürüyor.
yapılan araştırmalar sonucu, çok sayıda selluka dan oluşan bir bahçe bulundu...
bir arkadaşımın bahçesinde duvar boyunca selluka ekili.bu sene başarılı sonuç almasak ta bize kışa tohumlarından verecek.
şubat, mart başı ekiyormuş tohumları.havalar ısınınca toprağa aktarıyormuş.
seneye tohumlar bizim..
Benimkilerden biri toprağı köstebek gibi şişirdi.
Yarın belki merhaba der.
backyard
06-06-2006, 21:31
bugün ekecem dediğimi toprağa verdim
yani çürümüş :(
sanırım suyunu fazla kaçırdım
memet seninki neden çürüdü, bir fikrin var mı?
bende düşünüyorum aynı şeyi..
dört tohum koydum dört kaba.aynı su aynı ışık.dördü bir arada.yanlızca bir içıktı.ikisi çürüdü. biride çıkmaya niyetli görünmüyor.
ama sağlam tohum kaynaklarına ulaştım bu sefer başaramasak bile seneye onar yirmişer tohumla deneriz.
bu arada kemeraltı esnaf derneğinde tohumun ne kadar zamandır durduğunu bilmiyoruz.
Mine Pakkaner
07-06-2006, 00:36
Dikkat dikkat, bütün sellukacı arkadaşlar, :eek:
Hemen suyu azaltın, kapaklar açık duracak, çok acil oksijenli sulu solüsyon üşenilmeden verilecek daha sonra toprak bir parça kurumadan su verilmeyecek, ;)
Hava çok sıcak, toprak mantarları iyice etkinleşti, su ve nemle birlikte oh oh deyip yayılıyorlar. :rolleyes: Tabii bu arada tohumlar da enfekte gelmiş olabilir.
soztekin
07-06-2006, 08:10
benimkilerin ikisi de çürüdü...bu sabah dayanamayıp cam bir çubukla hafifçe toprağı kaldırdım, iki kapta da tohumların olması gereken yerde beyaz bir eriyik vardı, bir tanesi kötü kokuyordu...
anlaşılan yeşil parmaklıkla hiç alakam yok, allahtan geçen gün mum çiçeğini "bunu senin için istedim" diyerek, eşime diktirdim...
çok üzgünüm çooook...
neden çürümüş olabilir: fazla suyu akıtmak için plastik bardakların altını bir çiviyi ısıtarak delmiştim , ekimin ertesi günü oksijenli sulu solüsyonun bardağın altından akıp gittiğini görünce , deldiğime pişman oldum, tekrar aynı solüsyonla suladım, başka da bir şey yapmadım... yani galiba oksijenli suyla fazla suladım, ondan oldu...benim hatam...
ben gidip biraz daha tohum alayım kemerlatından
Mine hanım tekrar dikmek için zaman uygun mu?
tohumu canlanan kaç kişi var?
dün gece rüyamda, selluca ve ful bulunan kagir bir bahçe gördüm,(kokusunu bile duydum)o kadar sevindimki bütün ailemi çiçeğin başına topladım.
hani derler ya, rüyanda görürsün,
galiba ben bu çiçeği anca rüyamda göreceğim:))
backyard
07-06-2006, 12:09
o kadar karamsar olmayın canım
benim tohumlardan biri filizlendiyse herkesinki filizlenir emin olun
ama benim bir tohumum bile yok :(
hertürlü selluka tohumu alım satım ve nakliyesi işi...
Mum Çiçeği kardeşliği nin temel görevi..
ben yarın Kemeraltı Esnaf Derneğine kesin gideyim kalan tohumları alayım.
Eskimo sizde bana adresinizi yollarsanız bir iki güne kadar yollarım.
zaten seneye elimizde yeterince tohumumuz olacak şimdiden garantiye aldım.
backyard
07-06-2006, 17:28
benim sellukam :o
çok teşekkür ederim,
sellucanın kokusunu duymak için sabırsızlanıyorum.
backyard
07-06-2006, 17:46
filizlendiklerini görmek güzel
tekrar teşekkürler
bir dahaki tohumlar benden
umarım :)
Mine Pakkaner
07-06-2006, 20:36
neden çürümüş olabilir: fazla suyu akıtmak için plastik bardakların altını bir çiviyi ısıtarak delmiştim , ekimin ertesi günü oksijenli sulu solüsyonun bardağın altından akıp gittiğini görünce , deldiğime pişman oldum, tekrar aynı solüsyonla suladım, başka da bir şey yapmadım... yani galiba oksijenli suyla fazla suladım, ondan oldu...benim hatam...
Soztekin lütfen üzülmeyin.Yeniden dikim yaparken aynı harcı kullanmayın.Oksijenli su bitkilerinizi çürütmez tam aksi çürümeye engel olur.Ancak bu çok bu dozlar çok hafif dozlar.Bazı mantar hastalıkları sıcaklıkla birlikte etkinleşiyor ve organizmaya saldırıyor.Tohum çimlenmeden önce ölebiliyor veya çimlendikten sonra ölüyor.Fide döneminde ölümler de sık görülüyor. Hastalık çökerten.Lütfen bir daha sefere az sulayın, iyi havalandırın,üzerini örtmeyin, derine tohum ekmeyin, kendi boyunun 1 katı kadar derinde olsun.
Lütfen vazgeçmeyin :)
soztekin
07-06-2006, 20:50
Mine Hanım, desteğiniz için sonsuz teşekkürler;
bilgiler için ayrı, "moral destek" için ayrı...İyi ki varsınız, ne diyebilirim...
bonsaisever
08-06-2006, 15:31
Müjde :)
Selluka çıktı. :)
Hoşgeldin selluka
Tohumlardan biri çıktı diğerinde ses seda yok.
Merhaba diyenin dün akşamki ve bu sabahki hali.
bonsaisever,backyard,birlira ,bide ben.
dört tohumda başarımı elde ettik böylece....
Diğerini maalesef kaybettim:(
Burdaki çürüme olaylarını duyunca hemen müdahale ettim baktımki küflenme var belki bir ümit kurtarırım diye alkolu ve oksijenli su ile yıkadım biraz kabuğu
kaldırınca sonuç felaket.
Bu bize ders bundan sonra daha steril ve temiz çalışacağız.
genel bir hata mı yaptık acaba?
yoksa tohumdan kaynaklanan bir aksilik mi oldu...
Mine Pakkaner
09-06-2006, 20:38
Genel olarak nemin iyi ayarlanamadığını düşünüyorum.Tabii tohumun enfekte olma olasılığı da yüksek,ister topraktan veya ister tohumdan kaynaklansın bu küflenme yüksek rutubet ve nemle birlikte mantarlarının saldırısı. Alkol yakar.Bunlar çok ciddi hastalıklar. Fungusitlerle bile zor durdurulanları ve durdurulamayanları var.Ev ilaçları ile müdahalede ise bu kadar sonuç alınabiliyor.
Bu denemelerinizin sizi yıldırmasına izin vermeyin.Kullandığınız malzemeyi atın.Aynı malzemeye bir daha dikim yapmayacağız.
(Organik taze sebze, meyve ve işlenmiş gıdanın,gıda dışı ürünlerin neden bu kadar pahalı olduğu konusunda bu mini denemeler bile fikir verebilir.Ekiyorsunuz, dikiyorsunuz, sadece kültürel tedbirleriniz var.Oksijenli suyunuz, aspirininiz bile yok. Ne çıkarsa o. Büyüme geliştirici yok, kimyevi gübre yok, hastalık ve zararlıyla kimyasal mücadele yok.İzin verilenlerle ne kadar olursa...Veriminiz, birim alandan aldığınız ürün elbette yoğun tarıma göre çok az. E, bu durumda ürününüzün fiyatı da ona göre olacak. )
bonsaisever
09-06-2006, 21:05
Ne zaman, ne kadar büyüklükte saksıya ekelim?
Bardaktan söküp saksıya mı dikelim?
Bardaklarda 1-2 cm lik 3-5 tane kesik açıp, hiç sökmeden bardağı saksıya dikerek köklerin o kesik yerlerden saksıya yayılmasını mı sağlayalım?
İki tohumdan biri çıktı onu da kaybetmeyelim diyorum :)
ben iki gün önce 35x35 çapında bir saksıya toprağıyla birlikte aktardım.
sağlıklı görünüyor.büyümeye devam ediyor.
bir kere oksijenli su verdim aktarmadan sonra
Mine Pakkaner
09-06-2006, 23:07
Memet saksıya aktarmakla iyi yapmışsın. Bonsaisever de aynı işlemi bitki uygun büyüklüğe geldiyse yapabilir. sadece torfa değil de içinde toprak olan , bir saksı harcına dikim yapın. Aspirinli oksijenli suyla sulayın.İki sulama arası toprağın kurumasına izin verin.Ancak bu arada iyice de kurumasına, strese girmesine izin vermeyin :)
Bonsaisever, kabı kes çıkar daha iyi olur, ancak toprağı dağıtmadan dikmeye gayret et. :)
bonsaisever
10-06-2006, 20:18
Zavallıcık toprakta filizini güneşe çıkarmakta zorlanır, rahat çıkarsın diye Hindistan cevizi torfuna ekmiştim :))
Acer tohumlarını da bu torfa ekmiştim ama onlara iyilik yaramıyor:mad:
Biliyorsunuz Hindistan cevizi torfu bardağı kestiğim gibi dağılacak :)
Galiba en iyisi dağılmasına izin vermeden bardağın altını keserek dikmek.
Değil mi?
bonsaisever
bardağın altını alıp gene bardağı diklemesine kesip hiç ayırmadan toprağa dikip
sonra bardağı alsan olmaz mı?
bonsaisever
10-06-2006, 21:03
Evet. :)
Galiba en iyisi o şeklide yapmak ;)
Hiç ümidim yoktu ama çimlendi :))
Başlangıçta sadece bir veya iki saat
el yakmayacak derecede sıcak suda beklettim.
Bir de ertesi akşama kadar pet şişeden sera yapıp
üzerine kapattım. Yarı gölgeye koydum.
Hepsi bu kadar.
Bugün pencere önüne yerleştirdim.
Yarın güneşaltı! (olsun mu?)
Mine Pakkaner
12-06-2006, 22:12
Olsun bakalım :)
arsakay
selluka'n hayırlı olsun.
İstanbulda havalar 1 haftadır epey serin gidiyor ve böyle 1 hafta daha gidecek
gibi haziranın nerdeyse 20 si olacak yeterli güneş görmüyor ve gelişme yavaş
biz bu selluka ekiminde biraz geçmi kaldık?
Çiçek görecekmiyiz?
Bence görürüz.
Yeter ki fidan olsunlar. Yani kaybedersek
yakında kaybederiz gibime geliyor.
sessiz sessiz yeni yapraklar veverek devam ediyor büyümeye ama oldukça yavaş..
sanırım saksının durduğu yer çok uygun değil..
.........çaresiz durabileceği tek yere koydum.bekliyorum
backyard
15-06-2006, 18:19
ben parmaklıkların ardına koydum
kaçamıyorlar :)
backyardınki benimkinden daha fazla büyümüş.
ama ben dört gün denizdeydim ilgilenemedim gölgede kaldı
bonsaisever
21-06-2006, 14:41
Az önce terasa çıktım aval aval etrafa bakarken sellukamı bardağı ile birlikte ektiğim şaşırtma saksısına gözüm takıldı :eek: saksının ortasında bir bardak yeri kadar boşluk, sellukayı ektiğim torf yerlerde, selluka yerlerde boynunu bükmüş ve bardaktan eser yok.
Etrafa bir daha baktım kargalar sırıtıyor :mad:
Zavallı sellukam gitti.
Alıp yerine tekrar diktim fakat umudum yok :(
Daha önce Meşe palamutunda da aynı şey olmuş palamut kaybolmuştu.
Geçmiş olsun Bonsaisever,
Tüm dünyada Karga hareketleriyle ilgili
haberler var son zamanlarda.
İsyan çıkartacaklar gibi.
o karga tohumları o hale getirene kadar ne kılıklara girdiğimizi biliyormu acaba..
doğal hayatı koruma derneğine şikayet mi etsek..
gitti güzelim fidan
(sanıyorum fideyle ilgilenirken gördüler merak ettiler.kargalar fazlaca meraklı.birde yuvalarını parlak ve mavi nesnelerle süslüyorlar)
kaç tane canlı çiçeğimiz var.
1-ben
2-backyard
3-..?
Bende de var bir fidecik.
İkincisini de 2 gün önce ektim.
yeniden havaların ısınmasıyla benim sellukam yeni yapraklar vermeye başladı.
bonsaisever geçmiş olsun üzüldüm şimdi.
Mine hanım daha önce çeliktende üretilir demişti şayet tutturamassan
benimkinede eskaza bir şey olmazsa yeterli seviyeye gelince çelik verebilirim.
Mine Pakkaner
22-06-2006, 00:08
Sellukacıların dikkat etmesi gereken bir konu:
Kırmızı örümcek ataklarına dikkat edin. Ev ilaçları başlığına bakıp uygulamalar hakında bilgilenin :)
valla sellukama karşı atağa geçecek örümceğin anlını karışlarım..
okadar uğraştım tohum çıksın diye ..acımam hiç
selluka projesinde olumlu gelişme..
siteye üye olmayan bir arkadaşıma da vermiştim bir tohum.
dün benim tohum çıkmıyor demişti..
bugün selluka sürgün vermiş...
bir adım daha attık
İkinci çekirdeğim de çimlendi. Haberiniz olsun :))
evet.. evet biliyordum...bu kadar az tohumla kalmayız diyordum ben...
bonsaisever
23-06-2006, 17:25
Birlira sağol ama bu saatten sonra pek hayır gelmez gibi...seneye bakacaz artık :)
zaten şimdiden gerekli hazırlığı yaptım ben.kışın ,şubat marta yeteri kadar ve taze olduğu kesin tohumumuz olacak
Merhabalar,
selluka başlığını görünce katılmadan edemedim. Bu bitkiyi çok severim. Artık kayboldu diye üzülüyordum. Sellukayla tanışmam eskiye dayanıyor. Çocukluğumda Boğaziçi'deki bahçelerde rastlardım. İzmir'e mahsus bir bitki olduğunu bilmiyordum. Yalnız biz bu çiçeği zülf-ü arus adı ile biliriz ( gelin perçemi manasına geliyor).5-6 yıl önce bir serada bulup almıştım, sonra kaybettim. Geçende İzmir'li bir ahbabım yetişkin fidesini getirdi. Ne kadar doğru bilmiyorum ama tohumlarına Çin'lilerden çok talep varmış. Ne var ne yok satın alıyorlarmış.
İnşallah fidem yerini sever de bolca tohum alabilirim. Tohumdan çıkan fidelere bayıldım, inşallah hepsi sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar.
benim fidanın daha kaç yaprak olduğunu sayacak kadar ufak...
bu epey yol almış sanırım daha önce çiçek açacak.fotoğraflarını da eklermisin açınca.
zülf-ü arus adıda çok zarif.
Çiçek açsın da eklerim. Fidan bana büyümüş halde geldi. Bir hafta önce diktim, bir iki yaprak açtı. Tomurcukları var gibi..Neyse ki yerini yadırgamadı. İzmir'le İstanbul arasında iklim farkı var ne de olsa. Bol güneş alan ve rüzgarsız bir yere diktim, merakla bekliyorum bakalım.
Rukiye Çetin
26-06-2006, 00:52
merhabalar, sanırım yeni gelenlere ait kısma yazmam gerekiyor ama sellukayı merak ettim, buradayım...
bende istiyorum....
aslında ful'un nasıl çiçek açacağını araştırırken geldim siteye ve hemen üye oldum..
bursa'dayım ve tuz pazarının oradaki çiçekçilerde ful bulabilirsiniz. Görüşmek üzere...
bonsaisever
26-06-2006, 01:05
Aramıza hoşgeldiniz Rukiye hanım :)
benim sellukanın gövdesi kırmızı renkli..Hümeyrenın resmini koyduğunun ki yeşil görünüyor..aradaki fark fotoğraftan mı kaynaklanıyor acaba
benim sellukanın gövdesi kırmızı renkli..
Benimki de öyle. Muhtemelen sonradan yeşil renk alıyordur.
Benim sellukanın dalları yeşil ve galiba tohumdan değil, çelikten üretilmiş. Çünkü o gördüğünüz dal, ucu makasla kesilmiş kısa ve kalın bir daldan çıkıyor. Zaten oldukçe yetişkin bir bitki. Sizinkiler tohumdan henüz çıktığı için öyle kırmızı olabilir. Zaman içinde yeşile dönecektir.
hergün döt beş santim boy atmaktan çekinmiyor selluka ama dallanma **** biran evvel çiçek açayım deme konusunda aceleci değil..
sizdekiler ne durumda?..
Mine Pakkaner
03-07-2006, 23:02
Sellukalardan haber yok mu hiç? Fotoğraf bekliyoruz tohum alan kardeşlerden :)
hergün daha hızlı uzuyor benimki ama..tek bir dal halinde.
Merhabalar,
selluka'ya ezginin günlüğü'nün şarkısıyla aşık olmuştum. sonra internete girip bu nasıl bir çiçektir diye araştırmaya koyuldum. bu siteden resmini buldum. o zamandan beridir de desktop'ımda selluka resmi var. internette artık bu adı kullanıyorum. bugun tekrar bir araştırma yaparken. forumda selluka yetiştirildiğini gördüm. ben de çok istiyorum bir sellukam olmasını. geç kalmış olabilirim gerçi temmuz geldi, ama en azından kışın bir tohum ben de talep edicem. gelişmelerinizi heyecanla takip edicem. kolay gelsin & iyi şanslar.
merhaba aramıza hoşgeldin.
sanırım tohum için geç oldu biraz..ama bu kış yeni tohumlarımız olacak.şimdilik eldekilerin büyümesini bekliyoruz.
tohum sevkiyatımız olur yurdun dört bir yerine.
yeni üyeler bölümünde kendini tanıttınmı..
Hoşbuldum!
Evet, şimdi yeni üyeler kısmına girdim, tanıttım kendimi.
Kışa selluka taliplileri arasına beni de yazın o zaman. Şimdilik sizin sellukalarınızı beklicem demek ki! :) Şimdiden teşekkürler.
çeviriler konusunda sık sık sana başvurulacağından emin olabilirsin kışa kadar.
bendeki selluka şimdilik boya gidiyor bakalım ilk tomurcukları ne zaman göreceğiz.
benim sellukanın boyu bir metreyi geçti.sanki ivmeli büyüme hızı.
sizdekiler ne durumda..
bitkiseli
12-07-2006, 12:32
balkonumu yeşillendirmek için selluka ya karar vermiştim bu başlığı buldum.
balkonum çok güneş alıyor selluka için uygun sanırım,İstanbul'da nerde bulabilirim bilen arkadaşlar varmı?
merhaba aramıza hoşgeldin.
biz tohumları İzmir de bulduk.şu ana kadar İstanbul da tohum bulduğunu söyleyen biri çıkmadı.
birde biz tohumu ekerken geç kalmıştık.
şubat mart gibi ekmek gerekiyormuş.kışa kadar beklerseniz seneye ekmek için elimizde yeterince tohum olacak..
bitkiseli
12-07-2006, 16:42
hımm demekki şu an tohumu bulsakta pek işe yaramayacak mecbur bekleyeceğiz o zaman :(
backyard
13-07-2006, 18:05
kendi hallerinde büyüyorlar :)
2579 2580
bir ipe **** sopaya bağlasanız.sarılması gerekir bir yere
backyard
13-07-2006, 19:08
hımm tamam yaparım teşekkürler
Arkadaşlar .elde ettiğimiz tohumları,Kemeraltı Esnaf Derneğinden almıştım.
bugüne kadar nette dernekle ilgili bilgiler buldum ama,derneğe ait bir adrese ulaşamadım.
selluka tohumlarının bulunmasında izmirde dağıtılmasında emeği geçen kişi dernek başkanı Necati Ortabaş.
tohumları alırken onunla karşılaşamadım.bu yüzden de bir teşekkür etme şansım olmadı.
teşekkür borcumuzu burdan yolluyorum belki sitemize denk gelir.
"Necati bey selluka tohumlarının tekrar yaygınlaşmasını sağladığınız için teşekkür ederim"
sayenizde tohumlara kavuşan bütün arkadaşlarım adına..
çiçeksever
16-07-2006, 11:42
merhaba ben de tohum zamanı istiyorum
sellukanın boyu üç metreyi geçti.bazı yer sorunlarından ötürü ucunu kesip yan sürgünlerin uzamasını sağlamayı düşünüyorum nasıl olur sizce.
Mine Pakkaner
27-07-2006, 00:18
Tepe sürgününü en müsait yerden alıp dallandırın :) Fosforu ve potası yüksek bir besin de verelim.
Aileden Karşıyakalı bir arkadaşıma selluka çalışmamızı anlattım.
(eskiden her evin bahçesinden sarkıyormuş selluka)
kayıp hazine bulmak gibi bir şey yapmışsınız dedi .Güldüm çok ama esprisi güzeldi.
Mine Pakkaner
27-07-2006, 00:49
Ne güzel söylemiş :)
sıvı gübre verdim sellukama.
%6 P2O5
%6K2O
%4 N
içeriği
bunlar sellukanın yumruları.burdan ayrılarak çoğaltılabilirmi
denizakvaryumu
31-07-2006, 19:28
Sellukadan o kadar çok bahsedildi ki İzmir gezim sırasında bir tane de ben aldım.
Kemeraltında dönercilerin olduğu meydanda (kızlarağası hanı) çiçekçilerde beyaz sakallı yaşlı bir amca var ,1-2 metre boylu olarak satıyor.
Selluka için "kokulu çiçeklerin cumhurbaşkanı " dedi ,eh bu söz üstüne aldım bir tane bakalım ,Ankaraya ayak uydurabilecek mi?
bunca yılın kemeratlı meraklısı olarak sellukayı sık sık gittiğim hisarönünde görmeden geçtiğime utandım.
burda arayan arkadaşlar vardı söyleyeyimde kalanlarıda alsınlar.
İki tohumumdan bir tanesi maalesef
ben Ankara'da bulunduğum sırada kurumuş.
Diğerinin de başına bu geldi. Çok üzgünüm.
Fotoğraflarını çektikten sonra hasta yaprakların
çoğunu kestim.
Bu da yakın çekim.
Yine mantar sanırım.
Bu mantyar salgınından kurtulamadım.
çok bir bilgim yok ama benim susuz bıraktığım anlardaki gibi görünüyor Mine hanım daha iyi cevap verecektir.bendeki ara dallar vermeye başladı.alt yapraklar sizinkiler gibi yenileri canlı.bu sene çiçeklense diyorum.artık.
merhaba arkadaşlar;
3 adet çekirdek içeren tohuma sahip oldum,dikmelimiyim ilkbaharı beklemelimiyim ne dersiniz.
uygun ortamda şubat mart aylarını beklemek bence daha uygun gibi geliyor.Sanki biraz geç gibi...
ziraatçi arkadaşlar daha garantili cevap vereceklerdir..
birde onları bekleyelim.
Hangi şehirdesin iklimde etkili olabilir
Mine Pakkaner
09-08-2006, 11:16
Arsakay sellukanız kırmızı örümcekten zararlanmış gibi duruyor. Ev yapımı ilaçlarla veya kükürtle muamele ediniz.
dkp, tohumlarınızı seneye Memet'in dediği gibi şubat sonunda - mart başında ekiniz.
iki gündür bende de başladı aynı sorun bugün ilaçlayacağım.
bu sene çiçek açmayacakmış gibi gelmeye başladı. gelişmesi normal ama..
Selam
Bu kuruma şeklini ilk zamanlarda kısmen bende yaşadım.
Şöyle yorum getirmiştim.
Filiz halindeyken yeterli kök gelişimi olmadan
geç dikimden dolayı sizi bilmiyorum ama benim sellukam
öğleden sonraki kızgın güneşi görüyor artı balkonda
ve duvara yanaşık olduğu için sıcaklığa daha çok maruz kalıyor
bu yüzden aşırı sıcaklıkdan dolayı kurumalar olduğuna fikir yürütmüştüm.
Bu sonuca nerden vardım selluka 1 metre civarlarında ayvalığa giderken
annemin balkonuna koydum orası öğlen sonrası güneş almıyor ve
benim balkondan daha serin 10 gün sonra geldiğimde yapraklar çok daha
yeşil ve büyükdü, kuruma da yoktu.
Denilirki yeterli güneş almazsa bu şekilde yaprak yapabilir
ama benim balkonda resim pek aydınlatıcı değil büyüyen yapraklar
daha çok sarıya çalıyordu ve yer yer yapraklarda çil şeklinde kuruma,
yaprak kenarlarındada kısmen bu kurumalar oluştu.
Tüm bunlara rağmen yinede büyümeyi sürdürüyor mümkün olsa annemin
balkonuna götürürdüm ama taşımak imkansız epey büyüdü şu anda
balkonda en az güneş alacak şekilde duruyor artı saksıyıda folyo kapladım.
****** tüm bunlar benim kendi çıkarımlarım tamamen yanlış olabilir
**** sizinkiler farklı şeyler olabilir.
Mine hanım kırmızı örümceği gözle tespit edebilir miyiz?
Birde bir geç dikimde yeterli kök gelişimi olmadan ve/veya özellikle
balkon ve duvar dibi gibi kızgın güneşe maruz bırakmak sellukanın
bu tarz kurumasına sebeb olur mu?
Daha önce hiç selluka deneyimim olmadı, oldukca narin bir bitkiymiş.
Hiç susuz bırakmadığım halde, sizin sellukalarınızda yapraklar daima
sanki suya muhtaçmış gibi sünük bir vaziyette mi? bu normal mi?
arsakay
resim yanıltıcı olabilir ama saksın biraz bana küçük gibi geldi
artı saksı kenarları toprak kuruluğundan ayrılmış gibi.
3082
3083
Mine Pakkaner
10-08-2006, 07:16
Merhaba BirLira,
Kırmızı örümceği görmek için yaprağın arkasına bakınız, bir büyüteç kullanınız.Çok hareketli olabileceği için dikkatli olmanız gerekir.
Ben bahçeye diktiğim için güneş altındaydı.
Selluka bahçede veya büyük saksıda güzel oluyor.
Suyu sevdiği de doğru. Yaprakları da öyle kütür kütür bir dirilikte değil.
Aşırı sıcak ve kızgın güneş, zemindeki taştan ve duvardan sıcak yansımaları elbette bir fidanı kurutabilir, çok haklısınız. Ancak Arsakay'ın resimlerindeki sorun sıcak etkisinden çok kırmızı örümceğin zararına benziyor.
Bu aydan itibaren NPK oranlarında, P ve K daha yüksek bir besin vermenizi öneririm.
souLshah
10-08-2006, 08:49
İstanbul'da Selluka tohumunu nerede bulabileceğimi bilen var mı acaba?
Merhaba Soulshah,
Bu gerçekten zor bir soru.
Selluka bildiğim kadarıyla
daha çok Ege bölgesine ait.
Arkadaşlarımız İzmir'de bile
zor buldular :)
souLshah
10-08-2006, 09:39
Ağlamak istiyorum :(
Yinede teşekkürler arsakay umarım Mart'a kadar bulabilirim bahçemde bir Selluka olmasını çok istiyorum :(
Üzülmeyin. O zamana kadar
bir arkadaşımız eminim ki
size tohum gönderir. :)
Benim yapraklarımda da Arsakayın dediği kurumalar oldu.Böcekleride gördüm yaprağın altında.evyapımı ilaç reçetelerinden biberli olanını kullandım dün.
Güneşi sevdiği kesin,yarı gölge olan yerlerden sürgünler güneşe doğru dönüyor.
Sabah yaprakları güneşe yöneliyor.öğle sarkık oluyor.akşama doğru yukarı kapanık oluyor.
benim tek üzüldüğüm bu sene çiçek vermeyecek gibi olması.şimdilik bir işaret yok.
tohum için üzülen arkadaşlar,burda bir bahçede oldukça fazla ekili selluka var.
sonbahara bana tohumlarından yeterince verecekler.kışın tekrar tohum dağıtımı yaparız,hem bu sefer tane hesabı bir tane iki tanede olmaz.
selam arkadaşlar. beni de selluka sahibi yapabilir misiniz eğer tohum gönderme imkanı olan varsa... :o
benim kullandığım sıvı gübre,fosfor(p205) %6 potas(k2o) %6
bunu alırken daha farklı oranlarda başka gübreler vardı,acaba sellukaya başka bir gürbre mi versem.
souLshah
10-08-2006, 13:22
tohum için üzülen arkadaşlar,burda bir bahçede oldukça fazla ekili selluka var.
sonbahara bana tohumlarından yeterince verecekler.kışın tekrar tohum dağıtımı yaparız,hem bu sefer tane hesabı bir tane iki tanede olmaz.
Sabırsızlıkla onların tohumlaşmasını bekliyorum şu dakikadan itibaren ;)
tamam..merak etme...tohumlar olgunlaşsın.ekim kasım artık ne zaman oluyorsa.ben sevkiyat başlıyor diye burdan duyuracağım.selluka listesine kaydolursun:rolleyes:
Bu hafta bütün seraları/çiçekçileri gezmeyi planlıyorum ama hiç de ümitli değilim selluka bulabileceğim konusunda. Eğer korktuğum gibi bulamaz isem bende talip olacağım selluka tohumlarına.
izmirde hisarönünde bir fidan bulmuştu bir arkadaşımız, umarım sende oralarda şanslı çıkarsın.
Sellukamı balkonun daha fazla güneş alan
bir yerine yerleştirip ilaçladım.
Hep boya gidiyori çiçeklenme yok.
Yine de ümitliyim :)
aynı benimki gibi...ben boya gitmesin diye filizin ucunu da kestim fayda vermedi yandan uzadı yenisi ..güneş alan yerleri daha canlı gölgedeki yerleri zayıf kalıyor.zaten izmiri seviyorsa güneşle arası iyi olmalı
Merhaba
Ben de çok araştırdım..Malesef Bulamadım.Çevredeki Tüm Fidanlıklara sordum.Yalavoya giden bir arkadaşım vardı ..Orda Bile bulamadı.
Selluka yok olmuş galiba..
Tohumunu bulan varsa ben de rica ederim.Yokolmaya yüz tutmuş çiçeklerimizi yaşatalımm..
selluka tohumları bol olur inşallah talibi çok taliplerden biride benim
selluka tohumlarına bende talibim.nasıl bulunabilir acaba.
Yardım edebilirmisiniz.
selluka tohumlarına bende talibim.nasıl bulunabilir acaba.
Yardım edebilirmisiniz.
Some at bugün heryerde seni görüyorum :)
Sormadan önce bu konuyu okudun mu?
Mesaj kirliliği yaptıysam tüm üyelerden özür dilerim.Mesajı derinlemesine okuduğumu düşünüyorum.Topik haziran olmasından 2 ay geçmesi fazla olmadığı düşüncesindeyim.Sadece kemeraltında satıldığı düşünmüyorum.
selluka tohumlarını dünde okumuştum bende baya sevgisi çoğaldı.ondan kaynaklanan bir duygu çıkışı oldu.her yerde beni görmende bir sorun teşkil ediyorsam bu beni baya üzer.Çünkü benimde başka forumlarda böyle problemim olmuştu(mesaj kirliliği yapan birisiyle).Kötü adam olmak istemem.
.her yerde beni görmende bir sorun teşkil ediyorsam bu beni baya üzer.Çünkü benimde başka forumlarda böyle problemim olmuştu(mesaj kirliliği yapan birisiyle).Kötü adam olmak istemem.
Yok o kadar da değil :)
Söylemek istediğim bazı sorularının yanıtlarının
zaten verilmiş olduğu ve konuların içinde bulunduğu.
Bunun için önce araştırma yapmakta fayda var.
Muhabbet etmek istediğinde de kahvemize uğra.
Arkadaşlar.
"Ful Sokağı" mum çiçeği hakkında sitede bilgi istemeseydi ,
Mine hanımda verdiği cevapta sellukadan sözetmeseydi bu güzel çiçeği tanımayacaktık.
bu sonbaharda yeterince tohumu bana verecek arkadaşımın çiçeklerinin iyi durumda olmasını dileyelim.
tohum zamanı gelince elden geldiğince dağıtmaya çalışacağım.
Ama bu sırf tohum dağıtımı olmasın birlikte çalışmamıza da vesile olsun dedim.
sitede bir sardunya bölümü var.yaygın bir tür olmasına rağmen herkeste bir iki renk olur.
tohum zamanına kadar.sardunya bölümüne çevresinde farklı sardunya türlerinden örnekler ekleyen üyeleri (isteyenlere bir dal yollamayıda kabul etmeli tabi)listede ilk sıralara yazacağım.
böylece hem selluka yaygınlaşırken ,zengin bir sardunya koleksiyonu oluşturalım.
sellukamda çiçek olacağını düşündüğüm sürgünler var bir kaç güne kadar iyice anlayacağım ne olduğunu sanıyorum
Yanlış anlaşılmasın ben selluka için güneşi sevmiyor demiyorum, yaşadığımı
yazdım, çevresel koşullardan dolayı susuzluğa duyarlı bir bitkinin
özellikle filiz halinde aşırı sıcakda kurumalar olabileceği yönünde idi.
Bende, bütün yaprakların altını üstünü kontrol ettim çok az toplu iğne
başı kadar uçucu sinekten başka birşey bulamadım.
Habire boy atıyor, boy atan kısmı aşşağı sarkıtıyorsun yine mümkün olan
en yüksek tepeden sürgün verip yukarı boy atıyor, ilginç olan aşşağı
sarkıttığım kısımlarda, gelişme hemen hemen yok gibi az, gelişim devamlı
en yukarıda ve yukarı şekilde oluyor. Belki ilerde bu değişebilir
ama geçen sürecte en azından bu bende böyle.
Bilseydim böyle bir büyüme için zikzaklı bir tırmanma şeridi hazırlardım.
Çiçek verecekmiş gibide durmuyor:(
Şöyle bir (http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2005/04/10/yazarlar/yazarlar324.html) köşe yazısı buldum. Bilmiyorum daha önce belirtildi mi?
E peki ben bir İzmir'li olarak nasıl bilmiyorum kokulu çiçeklerin cumhurbaşkanı sellukayı. Hele ki, Buca'da kimsenin bahçesinde olmasın. Kör müymüşüm neymişim?
Bu adreste (http://www.jungleseeds.co.uk/SeedOrders/enter.html?lang=en-uk&target=d37.html) Selluka (Vigna caracalla) tohumları satılıyor. Yurt dışından tohum getirtebilen arkadaşların dikkatine. 5 adeti 2,45 £
Todor ilk verdiğin link açılmıyor.
ben halihazırda İzmir li olarak Büyük Selluka Kasabıda olmasa adını da bilmeyecektim.Ama şu var kasap bucalı.
bunca yılda izmirin hiç bir yerinde görmemiştim çiçeği..
Zaten Kemereltı Esnaf Derneğide nesli kaybolacak çiçeğin diye bir kampanya yapmıştı.sağda solda bir kaç yerde kalmış.Her evde bahçe zorunluluğu olan Güzelbahçe de iki yerde var sadece .
Sellukamın yeri çok iyi değil.güneşteki yerleri daha canlı.
bende sürgünleri kontrol etmeye çalıştım. kestim ucunu fayda etmedi. yanından uzamaya devam etti.
yan sürgünler verdikçe yavaşladı uzaması.birde gölgede kalınca ..
Mine hanımın önerdiği gibi gübre verdim iki kere.Sanırım onun faydası oldu. daha canlı gibi geliyor.Bugün çiçeklenmeye başladığından kesin eminim.
Todor ilk verdiğin link açılmıyor.
Ben açabiliyorum. Genede metnin aslını koyayım bari :)
Selluka İzmir'in kokusu
Avucumun içinde minicik bir fasulye tanesi gibi duruyordu. Fasulye de değil, kuru börülceden büyük, fasulyeden küçük bir tohum bu. Ona uzun uzun baktım ve yıllara, yüzyıllara dayalı öyküsünü merak ettim.
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necati Ortabaş'la bir görüşmemizde tanışmıştım bu küçücük tohum taneciğiyle. Dostum Maksude'yle bana Selluka'nın öyküsünü anlatmıştı: 'Bir zamanlar İzmir'de, Alsancak'ın Karşıyaka'nın o güzel evlerinden, bahçelerinden bir çiçeğin kokusu yayılırdı tüm kente. Adı Selluka'ydı. Bir yerlerde duymuşsunuzdur onun adını. Artık unutulmaya yüz tutmuş bir ad, bir koku bu. Özbeöz İzmir kokusudur Selluka.'
İzmir'e ait tüm değerleri yaşatmaya, canlandırmaya, onu herkese tanıtmaya kararlı bir grubun başkanı Necati Bey. Kemeraltı dergisi yönetimi, yayınlarını her ay küçük bir anıyla, bu kentin yaşamını, tadını, keyfini, duygusunu yansıtan zarif bir armağanla ulaştırıyor kendi adres portföylerine. Sayın Ortabaş, bu ayki armağanı sorduğumuzda, elini cebine atıp küçücük bir poşetten bir tohum taneciği çıkarıp avucumuza bırakmıştı. Ben o gün öğrendim Selluka'nın sadece Ezgi'nin Günlüğü'nün 'Aşk' albümünde yer alan bir şarkı olmadığını. Ne diyordu o şarkıda: 'Yağmur yağdı, gene dallar boyandı / Sellukalar uyandı... Işık kapıya dayandı / Sen sen sen aşkı bulsan / Selluka gibi sarılsan'.
Bendeniz, çocukluğu Beşiktaş sokaklarında geçmiş, sonradan olma bir İzmirli olarak bu şarkı sözlerinde bulmalıydım aslında kopyayı. Belli ki selluka, saran, sarılan bir çiçek. Eee, kokusu nasıl bunun acaba? Rengi ne? Tüm bunları anlayabilmek için avucumun içindeki küçücük taneciğin büyümesini bekleyecek kadar sabırlı da olamadım ki hiç.
Hafta içinde bir gün Güzin Kemaloğlu ile bir Kemalpaşa kaçamağı yaptık. Güzin Hanım çalışanları hanımlardan oluşan Türkiye'nin en büyük organizasyonunun Satış Direktörlüğünü yapmış, çok sevdiğim bir insan. Hayatımdaki temel taşlardan. Şimdi satış eğitimi üzerine bazı çalışmaları var. Biraz da beyin fırtınası yapma amaçlı bu kaçamağa, Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencilerinin flüt sesleri eşliğinde yapılan bir kahvaltıyla başladık. Sonra dersimizi çalıştık. En sonunda da güzel bir ilkbahar güneşi altında bahçeye petunyalar diktik.
Çiçeklerle uğraşırken ona soruverdim Selluka'yı. Biliyormuş. Bana anlatabilir mi diye sordum; 'Limon çiçeği ile yasemin arası bir kokusu var, inanılmaz güzel kokar. Çiçeğe baktığında, o yoğun kokunun o kadarcık çiçekten nasıl çıktığına inanamazsın.' Ona, Kemeraltı dergisinin kendilerine ait adres listesine dört yüz tane Selluka tohumu dağıtacağından bahsettim. 'Harika bir fikir bu, ben de isterim. Çünkü artık bu çiçek neredeyse hiç kalmadı' dedi.
O gün Kemalpaşa'dan eve dönerken 'neredeyse bu çiçekten hiç kalmadı' sözüne takıldım kaldım. Acaba konusu İzmir'de geçen o eski romanlarda adı geçen koku gerçekte Seluka'ya mı ait? Mis gibi kokan bahçe aralarında kaç sevgili buluşup sarıldı acaba? Kaç insana sokakta yürümenin keyfini büyük bir hazza dönüştürdü, kim bilir?
Dilimde Maksude Kılınç'ın o harika, romantik metni, çimlendirmeye bıraktığım tohumun ne olacağı merakıyla evime doğru ilerledim; 'İzmir'in, Karşıyaka'nın bahçelerinde açardı salkım salkım. Kimi bir ağaca sarılmış, kimi bir kameriye ile içli dışlı. Sokaklarda imbatın kokusu ve baştan çıkarıcı renkleriyle selluka, şenlendirirdi İzmir'i...
Benan Bilek
10 Nisan 2005 Pazar
Akşam Gazetesi
selluka çiçeğinin tohumunu bende çooooooooook istiyorummm gelirse muhakkak haber verirseniz sevinirim:)
Mine Pakkaner
15-08-2006, 20:10
Serapx,
Tohumlar gelince ancak bizi takip ediyorsanız bilgilenebilirsiniz. ;) Bir de, tohum edinmek için katılımcı üye olmak şartı arıyoruz.:rolleyes:
Sevgi ve selamlar.
açtı açmadı açmayacak derken...........
tomurcuk verdi açacak bir kaç gün içinde
nilgunarpat
18-08-2006, 16:47
Çok güzel bir haber,gözünüzaydın..Darısı diğerlerinin başına..
***. Memet
Gözünaydın..
Çiçekleri bol olur inşallah..
Bol olsun ki bizede tohum verisin İnşallah..:))))
"Tohumlar gelince ancak bizi takip ediyorsanız bilgilenebilirsiniz. ;) Bir de, tohum edinmek için katılımcı üye olmak şartı arıyoruz.:rolleyes:
Sevgi ve selamlar"
kesinlikle tohum dağıtacağız ama Mine hanımın yazdığı şartı arıyoruz.ve benim söylediğim sardunya şartını
selamlar ve saygılar ..
Selluka resme bayıldım..Harika bir çiçek..
Tohumundan **** çelikten mutlaka bende istiyorum..
Ne olur banada bir tohum..
Bol sellukalı günler...
Batı karadeniz deyim..Buralardada görmek isteriz..
ibuprofen
19-08-2006, 12:29
Selluka tohumlarından istiyorum ben de...
arkadaşlar selluka açtı sayılır. yanlız bir farklı durum var gibi...
daha önce nette fotoğraflarını bulup eklediğimiz sellukadan biçim olarak farklı olduğunu düşünmeye başladım.
renk olarak yanı ama çiçeklerin biçimi değişik.henüz tam açmadığı için kokusu konusunda birşey söyleyemiyorum.
Erguvan Muhibbi
20-08-2006, 14:54
Acil olarak fotoğrafını bekliyoruz. Memet bey. Heyecan had safhada.
selluka tamamen açtı.
mor salkımı bilenler için açıklayıcı olacak..
çiçekleri aynı mor salkım gibi...biraz daha ufak kokusuda aynı morsalkım gibi.
fotolarını eklediğimiz sellukalar sanırım farklı bir tür.
darkyes gelince fotolarını onun makinasıyla çeker ekleriz artık.
Hümeyranın 125 nolu mesajındaki sellukanın gövdesinin yeşil olmasından sözetmiştik. gövde ve dallar.bordo renginde kaldı.çiçek saplarıda öyle. ondaki selluka farklı olabilirmi acaba. onun çiçeklerini merak ediyorum
selluka tamamen açtı.
Tebrik ederim Memet.
İnşallah benimki de açar.
Şimdilik çok güzel boy veriyor.
Mine hanım gübreleyin diye uyarmıştı. gübrelemeden sonra başladı çiçeklenmeye
Sizin adınıza sevindim.
Ben istiyorum Tohumlardan :)))
Bol Çiçekler açsın inşallah..
Mine hanım gübreleyin diye uyarmıştı. gübrelemeden sonra başladı çiçeklenmeye
:eek: Dikkat etmemişim. Bugün yaparım o işi.
arkadaşlar benim sellukanın nasıl olduğunu anlamak için,
pinkwisteria adlı üyenin avatardaki resmine bakın aynı işte...
Çiçekleri bol olsun memet
bunu en çok sen hakkettin.
Yani şimdi diyorsunki
yetiştirdiğimiz selluka beklediğimiz selluka değil:)
Tohumlara geri dönecek olursak
alttaki adresdeki tohumlar bizim tohumlardan farklı gibi ne dersiniz?
http://davesgarden.com/forums/fp.php?pid=1103928
evet,farklı tohumlar,sanırım ziraatçi arkadaşlar açıklayacaktır durumu.
çeşitleri var heralde sellukanın.bir sadesi bir katmerlisi olur ya bazı çiçeklerin kiminin yabanisi olur...
bizim sellukanında çiçekleri güzel.dediğim gibi fotoları eklediğimizden farklı bir çiçekle karşılaşmanın şaşkınlığı oldu.
Memet bendeki selluka da çiçek açtı. Ama fotoğraflarda gördüğümüz biçimde bu çiçekler, bir farklılık yok. Eskiden de yetiştirdiğim için aşinayım zaten. Sizin bitkiyi çok merak ettim, fotoğraflarını bekleriz artık;)
evet kesin anladım ,iki farklı türü var.bunla ilgisi yok bendekinin.
zaten sizdekinin gövdesi farklı renkte diye de konuşmuştuk.
fotoğraf makinası ayarlayınca ekleyeceğim.
daha çok morsalkımın çiçeklerine benziyor.
Fotoğraflar gelince bir araştırırız artık. Bizim sellukada epey tomurcuk var. İnşallah güzel tohum verir de isteyenlere yollarım.
önümüzdeki kış selluka tohum şirketinin dağıtım yönü değişiyor mu ne?:rolleyes:
İstanbul'da şube açılıyor diyebiliriz.;)
Aşağıdaki linkte daha çiçeği daha farklı renkte bir selluka var:
http://www.killerplants.com/plant-of-the-week/20041206.asp
http://www.toptropicals.com göndermeyi başarırsam burdada selluca fotoğrafları var ve daha nice güzel fotoğraf.
Merhabalar
Günaydın ...
İnşallah çiçekleri bol olur...
Ben selluka ya aşık oldum..
Mutlaka Tohumunu satın almak isterim..
Günaydın Elfogi. Kısmet olursa, zamanı gelince sellukanın tohumarından isteyenlere göndereceğim. Açmış hali çok güzel, keşke kokusunu da gönderebilseydim..
sellukanıza hayran oldum tohum taliplilerinden biride benim bol tohum verir umarım .
diğer selluka fotoğrafınıda sabırsızlıkla bekliyoruz
Teşekkür ederim gümüş. Olursa tabii ki tohum yollarım. Bitkinin gözünün içine bakıyorum zaten. Üzerinde salkımlar halinde bir sürü çiçek sürgünü var. Bu bakımdan ileride çok daha güzel fotoğraflarını çekmeyi ümit ediyorum. Şimdilik bir tane galeriye ekledim.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=5034
.mum çiçeğinde olduğu gibi,sellukad da tohumları dağıtırken arkadaşların aktif katılımda olmasını bekliyoruz siteye..
özellikle sardunya bölümüne çevrelerindeki sardunya örneklerini eklerlerse listede ön sırada olacakları kesin.:rolleyes:
benim sellukanın fotosu bu...
oldukça farklı ve kokusu belirsiz.
fotoğraftaki çiçekler gerçek boyutunda
Memet çok iyi başarmışsın.
Bu sene tohum alacaksın anlaşılan.
Benimki de büyüdü ama çiçek yok.
Akşam Fotoğrafını koyarım.
tek farkla çiçeklerin Hümeyra nınki gibi açacağını sanıyordum
Memet, cidden değişikmiş sellukanın cinsi. Fakat gayet güzel. Ben de yetiştirmek isterim.Tohum değişimi yapacağız bu durumda;)
Bu bitkinin anavatanı Güney Amerika dolayları olduğu için sıcağı, güneşi seviyor. Onun için İzmir'in sembolü olabilmiş herhalde, iklimi sevmiş. Daha serince bölgelerde çiçeklenebilmesi için tam güneş alan ve rüzgarsız bir yer istiyor.
Memet çiçeklerin fotoğrafını
Hümeyra hanım gibi yakından çekip göndersene.
Darkyesin gelmesini beklemiz lazım webcamla çekebildim. bir fikir versin diye
bilenler için,aynı morsalkım gibi ,kokusuda morsalkıma benziyor.daha hafif
mERHABA
Memet Bey mesajınız alınmıştır.
Merhaba Hümeyra Hnm.
Selluka çok şeker ...
Maşallah Nazar değme inşalah..
Bol Çiçekler dileğiyle..
Kokusununa duyarız umarım..
Bol Sellukalı günler...
Mine Pakkaner
24-08-2006, 15:15
Memet şimdi sellukana baktım ve şaşırdım. Belki de fotoğraftan kaynaklanıyor. Dediğin gibi Darkyes yeni resim çekince bakalım.Gerçi seninkinin yaprakları selluka gibiydi ama...
Selluka Hümeyra'nın yolladığı resimde olan bitki. Ben de galeriye daha önce kendi yetiştirdiğim bir tanesinin fotoğrafını yollamıştım.
Merak ettim şimdi :)
sormayın şaşkınlık içindeyim bende.Gövde ve yapraklar aynı. dallar gordo renkli o bakımdan farklı ve çiçekte .gördüğünüz aynı boyutta..bir türü yabanisi mi?
Mine Pakkaner
24-08-2006, 15:44
Aklıma süs bezelyesi geliyor.Hatta neredeyse eminim ki o. Baklaları da mor olursa kesin :) Akraba bunlar.
Ancak memet, eğer oysa sakın üzülme, kimsede çok senelerdir olmayan bir sarılıcı. Ben sellukayla beraber yetiştirmiştim ve yine aynı şekilde tohumunu da selluka diye ekmiştim.
Sorun şu, bu bitkiye de selluka diyorlar halk arasında. Ama asıl selluka vigna caracalla.
Kemeraltında esnaf olan komşum geçen sene dağıtılan bendeki tohumdan ekmiş." bu çiçek"açmıştı onda, baklaları renkli olacak ondakinin aynısı..
bu durumda tohum avına devam.olmazsa Hümeyranın kapısında uzun bir kuyruk oluşturacağız.
Yalova'da selluka aramalarımın sonuçları:
çiçekçi1:
ben "selluka var mı?"
çiçekçi "yok abi"
çiçekçi 2:
ben "selluka var mı?"
çiçekçi "Kalmadı abi" (yalan söylüyo)
ben " Nedir biliyomusun peki"
çiçekçi " Bilmez miyim abi" (yalanda ısrar ediyo ama emin olmam lazım)
ben " bu ne çiçeği" ( en yakındaki bitkiyi soruyorum)
çiçekçi" bilmiyorum abi" (anlaşılmıştır)
....
....
çiçekçi 8
ben " selluka var mı? Hani böyle sarmaşık, çok güzel kokuyo"
çiçekçi " arap yasemini var hacı dayı, daha güzel kokar" (sakkalıyım diye beni hacı sandı :))
...
...
çiçekçi bilmemkaç
ben "selluka var mı? sarmaşık, dışmekan?"
çiçekçi " anca egede bulursun, buralarda olmaz" (Vay be, adam biliyomuş harbiden)
sonuç olarak Yalovada bulamadım arkadaşlar. Varsa bile tezgahtarlar bihaber :(
selluka ararken yasemen, arapsaçı ve yılbaşı çiçeği aldım. Kendimi teselli edebilmek için.
Pes etmiyorum ama.
Yılbaşı çiçeği saksıda olur mu?
Günaydın Elfogi. Kısmet olursa, zamanı gelince sellukanın tohumarından isteyenlere göndereceğim. Açmış hali çok güzel, keşke kokusunu da gönderebilseydim..
Humeyra, sellukana bayıldım! Nazar değmesin! Uzun süredir foruma girme şansım olmadı. Ben yokken pek çok gelişme olmuş, sellukalar serpilmiş, çiçek açmış. Ne güzel! Ben de tohum taliplilerindenim, bilginize.;)
bendeki çiçeğin daha iyi bir resmi..
gerçeğinin tohumlarından daha fazla istiyorum..
Yılbaşı çiçeği saksıda olur mu?
bu dediğim yılbaşı çiçeği zygocactus. Sukkulent. Birde romanların yılbaşında demetle sattıkları kırmızı topları olan yaprak uçları dikenli bir çalı var, ruscus aculeatus. Ruscus aculetus burda doğal olarak yetişiyor zaten. :)
Fırsat bulunca zygocactus'un resmini koyarmısın lütfen.
Kaktüsler ve sukkulenler altında yeni başlık açtım. Resminide oraya ekledim. Burada konu dağılmasın :)
Selluka, teşekkürler:)
memet, bitkin süs bezelyesi değil. Çünkü süs bezelyesinin çok farklı ve karakteristik bir yapısı vardır. Her yıl yetiştirdiğim için, eminim. Bunun yaprakları fasulyeye benziyor. Belki sellukanın farklı ve daha sade bir versiyonu olabilir. Hani en katmerlilerinden çiçek tohumlarını saklar, ertesi yıl ekersin, çıkan fidelerden bazıları yine de yalınkat açar onun gibi bir şey.
Çünkü yapraklar aynı, çiçek açma tarzı da benziyor. Sellukadan farkı çiçekleri ufak ve çiçek sapları kısa olduğu için sapın üzerinden sarkmıyorlar. Ama üzülecek bir şey yok. İnşallah benim bitki ölmez sağ kalırsa tohumları herkese yeter.
Ne güzel sellukalar çiçeklenmiş
Hümeyra hanım sellukanın çiçekleri bol olsun
inşallah banada tohum düşer.
Neyse bendeki tomurcuk yapmasına rağmen
yapraklarda kuruma var sanırım fazla suluyorum.
Bu arada başka bir şey ararken memet senin gönderdiğin fotoğrafdaki resmin aynısını gördüm adı "Dolichos lablab" google da aratırsan çok sonuç çıkıyor
çiçeği sen yakından gördüğün için doğrumu değilmi teşhis edebilirsin.
Evet bugün Mine hanımlada konuştuk. İzmir de buna da selluka denebiliyormuş.
bendeki sarmaşığın ta kendisi. Buda hoş bir bitki.
Güzel bir görüntüsü var , şimdi selluka için devam edeceğiz artık çalışmaya,
*** ewt mevsimlik bitkilerin hepsinde ertesi yıl tekrar tohum ekmek gerekir.bazen tohum düştüğü yerden cıkar bu yanıltıcı olmasın by
Mine Pakkaner
27-08-2006, 22:25
Zuzuu aramıza hoşgeldiniz,
Kaktüsler ile ilgili katılımızdan da çok hoşnut olmuştuk.Profilinizden ziraat teknikeri olduğunuzu öğrendik.Katılımlarınızdan bütün üyeler fayda sağlayacaktır.
Ancak şu konuyu belirtmekte fayda görüyorum, forumda asla chat dili ile yazmazsınız. Bu kesin kuralımız.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669
Yukarıdaki linkten kuralımızı öğrenebilirsiniz.Özeniniz için şimdiden teşekkür ederiz.
selluka, en sonunda Hisarönünde buldum.
biraz hırpalanmış ama voldukça canlı üzerinde çiçek tomurcukları var.
Dört saksı daha var orda.
bu arada süs bezelyesi de tohuma durdu.bBordo renkli tohum zarfı..
denizakvaryumu
29-08-2006, 10:20
Arkadaşlar,
Sellukanın çok talep görmesi ile birlikte hisarönünde çiçekli olarak satılmaya başlandı.
Ancak buradaki satıcı sellukanın mevsimlik değil çok yıllık olduğunu kendi bahçesinde 8 yıldan beri seluka olduğunu söyledi.
Bu durumda selluka konusuna bir açıklama getrmekte yarar var.
Arkadaşlar,
Ancak buradaki satıcı sellukanın mevsimlik değil çok yıllık olduğunu kendi bahçesinde 8 yıldan beri seluka olduğunu söyledi.
O da başka bir bitki olmasın!
memet bu yılki tohumlara ben talibim. her gittiğim yerden değişik bitkiler getirir saksılara dikerim. bir çeşit taşıyıcılık yaparım.
arkadaşlar,
bu site'ye geldiğimde once selluka konusuna takıldım...
gözlerim kaldı çiçeğin güzelliğinde...
hisarönüne ve İzmire erişemeyenlere bir kaç tane tohum kalbinizden kopar da verirmisiniz :rolleyes:
eliaçıklara Bulgaristan'dan aradıkları veya başka enteresan çiçek, ağaç tohumu bende gönderebilirim :o
Göndermiş kadar oldun Gonel,
çok teşekkürler :))
ormanbotanigi
04-09-2006, 16:11
Arkadaşlar selluka konusunu her zaman bakmadan geçiyordum. Nedir neden bu kadar ilgi çekti hayırdır.
çünkü selluka kokulu çiçeklerin cumhurbaşkanı ve artık hiç bir yerde bulunmuyor.
Marmarise sormuştum arkadaşlara, onlarda bulamamışlar.
Yurt dışında tohumu satılıyor, hemde hakiki selluka. Ama kimse yurtdışından tohum sipariş etmenin inceliklerini söylemiyor ki.
Selluka çalışmalarımız devam ediyor. Tohum zamanı geldiğinde bulabildiklerimizi dağıtacağız.
Sellukanın çok yıllık bitki olması gerekiyor.Bu konuda Mine hanımdan daha detaylı öğreniriz.
Tohum dağıtırken arkadaşlardan iki şey bekliyoruz.forumlara katif katılımları.Bildiklerini paylaşmaları...
Çevrelerindeki sardunya çeşitlerini örnekleyerek sardunya bölümünü zenginleştirmeleri..
Ali H. ALI
05-09-2006, 14:06
Herkese iyi gunler.
Selluka[Kibrista fasulye cicegi, veya salyangoz cicegi deniyor] mevsimllik cicek deyildir. yillar once ektigim bir selluka 7- 8 yil yasadiktan sonra yasamini yitirdi. Sonbaharda yapraklarini dokup uykuya cekiliyor, bahar geldimi yapraklarin dustugu yerlerden yeni surgunler cikiyor. Melbournede kislar ilik geciyor, cok soguk yerlerde korunmasi gerektigini dusunuyorum.
hosca kalin.
burda sellukası olan arkadaşımla konuştum bendeki olandan değil, gerçek selluka var .
Tohumlar çıkınca verecek ..
Benimde Selluka isteyesim geldi ama nasıl olacak bilmiyorum :)
mehmet merhaba ;
toplandığımızda sözetmiştim 2 adet selluka tespit ettiğimi . bir tanesi senin yetiştirdiğinden , diğerinin fotoğraflarını çektim . Yunus resim ekleme konusunda yardımcı olursa tüm katılımcılar izleyebilecek.(makro çekim olduğundan sitenin istediği 70.0 KB e düşüremiyorum.)
Özel mesajla bu konuda nasıl yardımcı olabileceğimi yazdım :)
http://i22.photobucket.com/albums/b320/darkyes/selluka2.jpg
dkp'nin Selluka'sı :)
üstündeki minik karıncalarla tam yarışma tarzı güzel bir resim olmuş
Mine Pakkaner
06-09-2006, 00:39
Bu çok güzel bir selluka dkp, bayıldım. Tohumlarını mümkün olursa alalım site için ;)
Bu topik sayesinde bizim de sellukamız olduğunu farkettim :)
Tamam, ben hemen bir dal istiyorum :)
Bir de çiçek fotoğrafı eklersin artık bir ara değil mi?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.