View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
16
17
TuruncuHis
30-04-2009, 21:02
Herkesin çıplak gözle baktığı yaprağa ben lupla baktığım halde göremedim. O yapraklar kurumaya başladı mı? Malbman'ın ve benim eklediğim fotoğraflardaki ile aynı mı sorununuz?
Ev yapımı ilaçlar kısmında tarif var. 1 lt suya 2 yemek kaşığı arapsabunu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2-3 diş ezilmiş sarmısak. Yağın yüzeyde kalmaması için çalkalanıp püskürtülecek.
Bu arada ben tarifleri hep kafada tutarım. Yemekte yaratıcı oluyor eksik ya da fazlalar ama ilaçta ne olur bilemem :D
Hastalanan sellukamın fotograflarını sizinle paylaşmak istedim. Haftasonu sabun bazlı bir ilaçla ilaçladım ama yararlı olur mu bilemiyorum. Bulunduğum yerde kırmızı örümcek için ilaç bulamadım. Siteden sipariş verecegim ama maalesef daha cevap alamadım. Umarım çok geç kalmam. Alt yaprakları sararıp dökülmeye devam ediyor. :(
bekiralkanat
05-05-2009, 15:40
biryerlerde kırmızı örümceğe kükürt kullanıldığını duymuştum.İsterseniz bir araştırma yapın
Neemazal kullanın sevgili züleyha. Çok çabuk sonuç aldım geçen sene çiçeklerimde.
sn.ahmeter,selukanın sopaya sarılan en uç noktası nasıl oldu bilmiyorum ezilerek kırılmış.acaba başka bir yerinden uç vererek uzamaya devam edermi? :((
Sayın Tamaşa
Aynı şekilde benimde balkonda olan saksının üzerine düşen bir cisimden dolayı bır kariş kırıldı ve bir haftaya kalmadan çift kol vermeye başladı üzülmenize gerek yok İyi günler
Şimdi de selluka haberlerini almak için İzmir'e bağlanıyoruz. Mikrofonda yeşil parmak malbman var. Sizi dinilyoruz malbman, bize neler anlatacaksınız?
- Valla, kaptanımız ahmeter liderliğinde takım olarak çok iyi bir oyun sergiledik ama sizin de gördüğünüz gibi bizim dışımızda gelişen bir takım olaylar sonucu başarılı olamadık. Ben iki gol attım. Her ne kadar bu goller için 22 Nisan'dan bu yana hazırlandıysam da, bu biraz da arkadaşlarımın sayesinde. Zira onların yap dediklerini yapmadım, yapma dediklerini yaptım. Bundan sonra önümüzdeki karşılaşmalara bakacağız. İsterseniz iki golü bir kez daha izleyelim. Teşekkür ederim.:D:D:D:D
Oynat Uğurcum:p:p
Bu çiçeği nette göreli yaklaşık 10-15 gün oldu. Tohumdan yetiştirmek için geç mi kaldım acaba. cevabı hayır ise hemen tohum bulup yetiştirmek istiyorum.
Cahide Kartal
16-05-2009, 23:07
Koyun gübresini şerbet olarak değil etrafına serpiştirerek vermiştim. tarif üzere hazırlayacağım şerbeti ne aralıklarla ve ne kadar vermeliyim?
Haftada 1 defa şerbeti vereceksiniz o gün gene normal sulayın oğleden sonra şerbeti verin saksı altından dışarı akıncaya kadar
Sellukanın bilhassa toprağa yakın kısmında mantar veya kırmızı örümcek veya beyaz sineklerden dolayı yapraklarda sararma büzüşme olduğu zaman hemen ilaça sarılmayın
Yaprakları kopartın bitki iyi gıda almişsa aynı yerlerden tekrar yaprak verecek veya yeni dal oluşturacaktır İyi Günler
lerdemir
21-05-2009, 21:20
Bu da, daha önce fotoğrafladığım sellukamın yere serilmiş dalının derlenip toparlanmış görüntüsü :)
Sayın Lonicera Sayın Sercan
Akvaryum bitkisi yetiştirilmesinde her bitkinin yetiştirme zorluğu cok kolay . kolay. zor . cok zor diye sınıflandırıyorlar
Sellukayı bana kalırsa zor sınıfına almak lazım
Uzun senelerin bitki yetiştirme teçrübesi olduğu halde Sellukada bazı durumları tam açıklığa kavuşturamadım .halen 12 adet bitkiyi muhtelif ortamlarda tabii İstanbul hava şartlarında büyütüyorum
Bu 12 adet bitki 4er taneden aralık 2008 ocak subat mart 2009 tarihinde diktim .Gecen seneki bitki ve aralık ayında dikilenler bu sene garanti ciçek verecek durumdalar
Bitki hakkında bütün bilgileri herhalde ekim sonu öğrenebileceğim
Yaprakları her türlü mantara ve haşereye cok cazip son defa salyangoz yaprakları yerken yakaladım
Devamlı mücadele istiyor bana kalırsa selluka ev şartlarında zor ancak en aşağı 2 senelik bir bitki satın alınıp evde bakılabilir Selamlar
Lonicera
27-05-2009, 18:36
Sellukacı arkadaşların dikkatine!!!
Tohum satışı yapan bir sitede bitki hakkında ilginç bilgiler mevcut. Sn Orkun Kırcı'nın da belirttiği gibi karıncaların, çiçek üzerinde gezinmesinin öneminden bahsediyor. Ayrıca başka bilgiler de mevcut. Tamamını olmasa bile bir kısmını alıntılıyorum buraya.
Geldik Dünya’nın en değerli sarmaşığına ,
Selluka , Vigna Caracalla. Fabaceae ailesinden olan Selluka, sarmaşıklar arasında en değerli , en gösterişli sarmaşıktır. Renkten renge giren çiçekleri , tüm yaz boyunca ilk donlara kadar açmaya devam eder. Cennet kokuları yayan bu burgulu çiçekler, kesime gelebilir. İlk yıl yavaş büyüyüen Selluka buna rağmen çiçeklenir. İkinci yıl ise hızla sararak hakimiyetini ilan eder,yaz başından itibaren günde 30 cm’e varan bir hızla büyüyen Selluka'nın tohumlarının bu kadar değerli ve zor bulunmasının sebebi, sadece karıncalar tarafından polenlenebilir olmasındandır. Çiçekleri polenleyen karıncalarınız yoksa tohum elde edemeyeceğiniz Selluka, dalından çelikleme yöntemi ile de kolayca çağaltılabilir.
Don sevmeyen Sellukayı, saksıda da yetiştirebilirsiniz. Kışın iç mekana alacağınız bitkiyi güneş gören aydınlık bir yere koyarsanız çiçekleri ile evinize hem hoş kokusunu verir, hem de renk katar. Dış mekanda , kışın köklerini dondan korumanız gereken Selluka ,fazla bakıma ihtiyaç duymadan 10 yıl aynı yerde yaşar. Toprak seçmez, geçirgen verimli toprakta daha çabuk gelişim gösterir. Güneşli ya da yarı gölgede rahatlıkla yetiştireceğiniz Selluka , tohumdan çok kolay yetiştirilir.
Sellukanın akıl almaz güzellikteki kokulu çiçeklerinin tüm dallardan salkım salkım dökülmesini mi istiyorsunuz? Bırakın Selluka’nız sarıp , uzasın. Ne zaman ki istediğiniz boya ulaştı, çardağınızı komple sardı. Uzayan dallarının başlarını kesin. Sarmaşık, uzamasını durdurur durdurmaz her yanını çiçek kaplayacaktır
Alıntı:http://urun.gittigidiyor.com/KOKULU-GERCEK-SELLUKA-vigna-caracalla-tohum-325_W0QQidZZ17331118
Adalet Yağcı
28-05-2009, 21:18
Zahmetsizce çimlendirdiğim dört adet sellukayı şaşırttıktan sonra dış ortama almıştım, bir ay içinde ikisini kaybettim, kalanlar da gelişimini durdurdular, adeta protesto ettiler beni.
Bir ay önce yayladaki bahçeme götürüp ümitsizce diktim, orada da gelişme olmadı, iki yaprak, ne büyüdü ne de kurudu.
On gün kadar önce köklerine yakın yerlere şerbet verdim(yanmış çiftlik gübresinin suda bekletilmiş hali)bir hafta sonra yine şerbet verdim, bu gün baktığımda her ikisini de hareketlenmiş gördüm, yeni yaprak oluşumu başlamış, hâlâ çok minikler ama yapılan işleme cevap vermişler.
Anladım ki, gübre şerbetinden hoşlanıyorlar, sizler de deneyebilirsiniz.
Havalar ısındıkca ve bitkinin büyümesi hızlanınca suya ihtiyacı fazla oluyor
Onun için her gün toprağının ıslak olup olmadığının kontrol edilmesi mühim
Sellukadan çelik alıp da köklendiren varsa lütfen bu konuda bizi aydınlatsın
Bir ay içinde çicek açacağını tahmin edip meraklan bekliyorum Selamlar
Lonicera
01-06-2009, 18:25
Sn ahmeter, ben çelik olarak değilde daldırma ile üretimini denemek istiyorum bu hafta içinde. Köklendirici hormon kullanıp biraz daha garantiye gideceğim. Gelişmeleri buradan aktarırım
Sayın Lonicera
Daldırma yaptığınız zaman hormonu nereye süreceksiniz bu gün bende tepe celiği yaptım neticeyi bildiririm Selamlar
sercan1969
01-06-2009, 19:54
Ahmet bey Selluka mı aydınlık ama direkt güneş görmeyen bir yere koydum.
Direkt güneş gören bir yere almaya cesaret edemiyorum.Sizin gibi birden fazla bitkim olsa değişik alternatifleri deneyeceğim ama malesef bir bitki olunca insan cesaret edemiyor.:rolleyes:
Sayın Sercan
Yarım gün güneş alan bir yere rahatlıklan koyabilirsin ben garanti veriyorum
.Aman suyuna dikkat toprak kuru kalmasın bozulursa İstanbula araba ile gelirseniz bir saksı veririm Selamlar
Lonicera
01-06-2009, 20:26
Sayın Lonicera
Daldırma yaptığınız zaman hormonu nereye süreceksiniz bu gün bende tepe celiği yaptım neticeyi bildiririm Selamlar
Sn ahmeter, benim yapacağım daldırma yılankavi denilen türden olacak. Yani birden fazla gövde kısmı toprağa daldırılacak. Gövdeye ince çizik atıp yüksük şeklinde ilk kabuğu çıkarıp, bu yara yerlere IBA sürüp, torflu küçük saksılara daldıracağım. Fidenin bir tanesini bu şekilde kullanmayı düşünüyorum.
Lonicera
02-06-2009, 16:46
Arkadaşlar, bugün selluka fidesini daldırma ile köklendirme uygulamasını güç bela yaptım. Dip kısımlara doğru pek sorun olmadı ama uç kısımdaki gövde daha pek sertleşmediği için sadece 2 bölgeye uygulama yapabildim. Umarım olumlu sonuç verir.
Bu gün boyları 2 metre olan 2 saksı sellukanın en üstünden kestim
bu şekilde yan dallar erken oluşucakmı ve diğerlerinden erken ciçeğe gelicekmi
Bu yaz selluka yetiştirilmesinde cok deneyim sahibi olacağımızı tahmin ediyorum Selamlar
TuruncuHis
06-06-2009, 11:31
Plastik saksı ama diğer saksılar ile kamufle ettim. Çok ısındığını sanmıyorum.
Sayın Turuncuhis
Bitkinin dikilmiş olduğu plastik saksıyı her tarafından , mangalda kullanılan demir şiş veya kalın örgü şişini ocakta kızdırıp plastik saksıyı deliyorsunuz dikkat fazla delip köklere gelmesin bu şekilde 10 veya 15 delk açabilirsiniz
Sonra arzu ettiğiniz büyüklükteki bir saksıya oturtup etrafını ve üstünü topraklan dolduracaksınız denemesi sellukada yapılmış netiçe süper
Eski saksı gözükmesin .Bütün sırları söylüyorum bana birşey kalmadı
Selamlar
lerdemir
06-06-2009, 15:13
Günler iyice ısınıyor!
"Minik canavar" sellukamın saksısının altından düzenli nem gelirken saksı altındaki deliklerin de yeterince hava alabilmesi için saksımı, altlığından bir miktar yükselttim.
Bunun için pizza siparişlerinden gelen 3 ayaklı pizza göbeği sabitleyici plastikleri kullandım. Saksının altına bitişik bir vaziyette 3 adet 3 ayaklıyı koydum üzerine de saksı. Ham güvenli, hem de ortam nemini sağlamaya yardımcı ;)
84324
Benim sellukam çok güzel büyüyordu, bir sürü de kol atmıştı ama birkaç gündür problem var. Gündüzleri yaprakları havaya kaldırıp akşamları indirmesi gerekiyor normalde ama benim sellukam bikaç gündür gündüzleri de yaprakları düşük. Daha önceden su verir vermez toprak suyu çekerdi ama şimdi su topragın yüzünde kalıyor çekmesi uzun sürüyor acaba sulamada mı toprakta mı problem var?
TuruncuHis
06-06-2009, 21:53
Sevgili Züleyha,
Toprağınız suyunu kaybettiyse, geri aldırmanız zor. Saksıyı su dolu kovaya batırın, hava kabarcıkları çıkması bitene dek bekletin ve alt tabağı alıp suyun süzülmesini sağlayın. Toprak su dengesine kavuşsun, normal sulama rejimine dönersiniz.
Havalar aniden ve fazla ısındı. Sulamayı buna göre değiştirmek gerek. Güneşte duran tüm çiçeklerime saksı altından taşana dek su veriyorum ve saksıyı da hortumla yıkıyorum. Hava çok sıcak ve saksılar ısınarak toprağın ve köklerin su kaybetmesine neden oluyor.
Selluka tohumu ocak ayında ekildiği zaman o sene içersinde çiceğini gösteriyor
geç dikilenler ancak bir sene sonra çicekleniyorlar İyı günler
Oçak ayında dikilen tohum yeşerdikten sonra kışı sıcak bir ortamda gecirirse
[20] den aşağı olmıyacak bu aylarda çicek açmaya hazır hale geliyor
Bu günlerde resimliyeceğim İyi günler
Çok şükür sellukamı kurtardım, tekrar uzamaya başladı, ne zormuş bu çiçek. Annem bile bir ara pes etmek üzereydi onca yıl çiçeklerle ugraşmış bir insan olarak. En son bu kadar nazla soyunun tükenmesi normal bu çiçeğin diyordu. Ama dallanıp, kol atmasını görmek de ayrı bir heyecan veriyor insana, kimbilir çiçek açsa ne yaparım :)
Selluka bir Akdeniz bölgesi bitkisi dünyada en bol yetişdiği ve vatanı Brezilya ormanları .İstanbulda kışı muhakkak sıcak bir ortamda gecirmesi şart
Sellukanız 3 seneden sonra kışı artı 5 dereceye kadar düşen bir yerde durabilir
Resimlerde görünen sellukalar 1 nisanda bahceye alındılar
Zincire sarılan begonvil bundan sonra tanıtımını aynen selluka ve bergamot gibi yapacağım benim yeni bulduğum kışı dışarda geçiren bir begonvil
Zincirde begonvil 3 metreyi geçtı oda 10 metreye kadar boy atan bir begonvil türü şimdi selluka daha hızlı büyüyüp nerdeyse 5 metreye ulaştı
Özetle selluka Akdeniz ege bölgesi bitkisi bir araştırma için böyle bir çalışma yaptım İstanbul da poyraz rüzğarı alan yerlerde biraz zor caddebostan ve maltepe gibi yumuşak yerler uygun Selamlar
Güneşi sevdiği kesin, daha yukarı ulaşmak için ağaca yöneliyordur.
Sellukadan çelik alınabiliyor. Ben bir deneme yaptım, sekiz çelik şu anda canlı. Todor zaten önceden denemişti. Sellukası olan arkadaşlar çelik almayı dener misiniz?
Cahide Kartal
20-06-2009, 22:51
Arkadaşlar forumu epeydir takip ediyorum bugün bir şey farkettim sellukalarımı mantardan kurtarayım derken haziran nerdeyse geçiyor ve benim sellukalar hala torfta duruyorlar. Gübre şerbeti onlara iyi geldi ama yazı geçirecekleri son yerlerinde olmadıklarından bir türlü boy atmadılar.Saksı değişimi için müdahale etmeye de çekiniyorum 475 ve 485. mesajlar tedavi için uygun mu? değilse ne önerirsiniz. içanadolu şartlarına göre tabi.Selamlar.
88382
TuruncuHis
26-06-2009, 18:11
Genelde çiçeklerimi Yenişehir'deki Gökhan çiçekçilikten alırım. Bugün orada sohbet esnasında Selluka konusu da açıldı. Kendisi çeliği kışın aldığını, yapraksız olmasının önemli olmadığını söyledi.
Birbirine girmiş Selluka'larını ayırırken kopan sürgünleri de tutmaz diye atacaktı ki; havada kaptım. Bu mevsimde tutmayacağını, boşuna uğraşmamamı ısrarla söyledi. Yine de deneyeceğim ama çelik mevsimi için bilgi olarak bulunsun bizde.
Ne bit, ne akar hiçbir sorunu olmuyormuş, sularken de yağmurlama yıkıyormuş (basbayağı hortumla yapıyor hem de) Hasetimden çatlayacaktım. Hepsi birarada ve hiçbir hastalık yok.
Sellukadan çelik yapmanın en uygun zamanı sizlere bildirmek ihtiyaçı duydum
[Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış ]
Sellukanız muhtelif yerlerden kol veya [sürgün] vermeğe başlamışsa hiç çekinmeden 3 üncü boğumun altından kesiniz 2 boğum dışarda kalacak 3 üncü boğumu torfa dikiniz
İlk birinçi hafta kabın üzerini örtünüz sonra 2 veya 3 sürgün yaprak verdiğini gördüğünüz zaman üzerini açabilirsiniz
çeliği karton saksıya dikmenizi öneririm çünkü 2 ay sonra normal saksıya alınıp kışın evde muhafaza edilecek Selamlar
NOT herhalde benim çelikler İstanbullulara kısmet olacak
Lonicera
30-06-2009, 18:27
Net kaynaklarında çiçeklenme için Ağustos ayı işaret ediliyor. Bitkinin İzmir sıcağında bu süreyi biraz daha öne çekeceğini sanıyorum. Tahminime göre Temmuz ayının ilk yarısında çiçek oluşumu için emareler görebileceğimizi umuyorum.
4.tekilkişi
01-07-2009, 18:34
Selamlar,
Bir haftadır Ankara'daydım. Sellukacığımı öylece bırakıp (sulayıp) gittim. Arkadaşıma verdiğim bilgiler dahilinde tekrar su verdi. Beş gün ara ile su verilmiş oldu. Geldiğimde yapraklarını kapatmış, toprağı kuru gibiydi. Sabahın körüydü vakit ve biraz fısfıs yaptım dibine. Yapraklarına da arkadaşım su püskürtmüş olacak ki üzerlerinde su lekeleri vardı. Sabah yeni uyanıyordur diye sorun etmemiştim ama yapraklarını hiç açmadı. Ya küstü bana yahut başka sorun var??? Bursa'da havalar nasıl gitti bu bir hafta bilgim de yok ama üşüdüğü için böyle olmuş olabilir mi?
lerdemir
03-07-2009, 09:24
Sevgili Ferda Ülkümen'in geçtiğimiz yıl vermiş olduğu sellukam sağlıkla yeni sürgünler vermekte maaşallah.
Halen daha minicik saksısında duruyor, bitki gövde ve yaprak gelişiminde herhangi bir araz gözlemlemiyorum; sulama ve besin uygulamalarım düzenli. Acaba diğer tüm şartlar ideal iken bu durum çiçeklenme performansına etki eder mi ki?
En iyisi ben bugün saksının altına bir bakayım kökler dışarı çıkıyor mu diye...
Ben olsam, yazıktır, yurdumun çiçeğidir, büyük saksı onun da hakkı derdim.
Adalet Yağcı
03-07-2009, 20:59
Benim iki sellukam da hâlâ gelişmedi, burada hava sıcaklığı, özellikle geceleri 19° oluyor, gündüzleride 29° nin üzerine çıkmadı.
çiftlik gübresi şerbeti ile bu hale getirebildim ancak, havalar iyice ısınınca serpilir büyür mü dersiniz?
90652
Bir haftadır biraz dah canlandı gibi.
fatmadundar
04-07-2009, 11:54
Arkadaşlar, sellukam nihayet örümceklerden kurtuldu.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=448339&postcount=3258
Bu mesajımda sıkıntımı ve yaptığım mücadeleleri anlatmıştım. 7 günü beklemeden aynı ilaçlamayı o gün yaptım. Ve çok şükür bir daha sellukamın üzerinde örümcekleri görmedim.
İlk fotoğraf genel görünümü, 2. , 3. ve 4. fot. zarar görmüş yapraklar, sonuncusu da temiz ve sağlıklı yapraklar.
Darısı başınıza. Umarım çiçekli halini de görürüz.
muyurdakul
04-07-2009, 12:51
Sn fatmadundar;
Haklı çıktınız, pulmeria'mda da kırmızı örümcek ile mücadele ediyorum, sellukada bu durum hiç aklıma gelmedi. Doğal ilaç dışında tavsiye edilen bir ilaç var mı acaba? (Çok teşekkürler bu arada).
muyurdakul
04-07-2009, 18:11
SAFA DDVP aldım ama daha önce kullanan var mı? çok güçlü bir ilaç olduğunu biliyorum Selluka'ma zarar vermesin?
lerdemir
06-07-2009, 16:52
Bunlar da benim sellukanın genel ve yakın çekim görüntüleri.
İnsan beline kadar gelen balkon parmaklıklarına sardırmaya çalışıyorum.
91031
91032
91033
NOT: İkinci fotoğraftaki tek ve de ilk fotoğrafta alltaki boru, klima tahliye suyunun hortumudur. Bitkilere iyi su verebilmek ümidiyle tahliye edilen suyun biriktirilmesi için...
Sevgili lerdemir, yakında sellukaya kavuşuyorum inşallah. :)
Toprak ve saksısını hazır etmek adına;
Nasıl bir karışım yapmıştın bu saksıya?.
lerdemir
07-07-2009, 10:38
Alt yarısı sevgili Sn.Ferda Ülkümen'in kendi fidesi için hazırladığı karışım (ki bunu bilmiyorum), üst yarısı da benim hemen hemen her bitkiye uyguladığım karışım:
(1 ölçü torf, yarım ölçü perlit, 1 ölçü bahçe kompostu, 1 ölçü gübreli bahçe toprağı, çeyrek ölçüden de az Biofarm humus, iyi su, sevgi, dua) karışımından saksının alabileceği kadar :)
Sellukam gel-di ;)
Forumda okuduğum, bir arkadaşın mesajından sonra "Tirede ki çiçekçi İhsan Öndeş" ile iletişime geçip, ellerinde olup olmadığını sordum. Varmış. Ücreti 20 TL. Arzu eden arkadaşların bilgisine.
Çiçekçinin tavsiyesi saksıya nazaran bahçe de iyi gelişeceği yönündeydi... Hatta arada bir hortumla sulayıp,tozlarını alın dedi.
Yitirdiğim sellukalarımı batıya bakan balkonda yetiştirmiştim.
Bunu da çiçekcinin tavsiyesi üzerine "doğuya bakan" bahçeye alacağım.
Fotosunu çektim hemen :)
Aldığım çelikler köklendi, büyük saksılara aldım. Yarın bir daha çelik alacağım.
BenBen1967
07-07-2009, 21:07
Hımm çeliği nasıl alıp köklendirdiniz memet bey. Zamanı var mı yoksa her an yapılabiliyor mu?
Bence mevsim uygun, hemen köklendi. Geçen sene deTodor denemişti.
Dallardan taze olanları değil kalınlaşmış ,sertleşmiş olanları seçtim. Köklendirme hormonu kulandım. İki boğum aldım, birini kök, birini dallanma için bıraktım. Üstünde en az bir yaprak olmasına dikkat ettim. Gölgede tuttum. On günde yeni yapraklar verdi.
Tohumdan çimlendirmeye göre daha kolay ve garantili.
muyurdakul
08-07-2009, 19:41
Yahu arkadaşlar bu kırmızı örümcek için tavsiye edeceğiniz bir ilaç yok mu?:(
TuruncuHis
08-07-2009, 21:16
O tavsiyeyi hasretle ben de bekliyorum. Paranoyaya bağladım kırmızı örümcek olayını.
Asla ve de asla başa çıkamadım. Bazı çiçekleri attım, bazılarını derin budadım, ev yapımı, kimyasal ne varsa kullandım. Sadece bitkileri değil, saksıları, toprağı, balkon zeminini de ilaçladım. İlaçlamadan çiçekler öldü ama bu melun kırmızı örümceğin kökü kurumadı.
Kotiledendan sonraki ilk yaprakta bile hasarı var. Yaprak henüz yaprak sıfatı bile kazanmamışken kırmızı örümcek izleriyle doluyor. Mutagen bir sorun olmadığını bildiğim halde "acaba" demeye başladım.
Kısaca "İMDAAAT!"
lerdemir
08-07-2009, 21:23
Forumda, konu başlığında "bionem" kelimesi ile arama yapın. Alın, kullanın.
Ben kullanıyorum, memnunum.
Şimdilik...
TuruncuHis
08-07-2009, 21:32
Ona karar verdik sayın lerdemir. Ama Bionem'den önce ortalık kırılıyor muydu ki; onu merak ediyorum ben.
Tüm önerileri denedik hepimiz. Farklı varyasyonları birbirimizle paylaştık. Hiçbiri zerre kadar işe yaramadı. Son çare Bionem mi Neemazal mı ya kaldı.
Kırmızı örümcek ne hikmetse selluka bitkisini cok seviyor .Mücadele için en etkin Basudin 60 em ilaçi
Bu kırmızı örümçekle ilaçla yüzde yüz netiçe alınamadığından bu hayvanı yok eden bir başka böçek sera içine salınıyor bizde henüz tatbik edilmiyor
Fakat işin başından beri söylüyorum bu işte toprak cok mühim kaç defa söyledim sterlize toprak şart bakın bunca emek yazık oluyor
Tekrar söylüyorum kırmızı örümcek gördüğünüz saksının toprağını evden uzaklaştırın asla bir daha kullanmayın
Balkonumda şu kadar saksı değil sıhhatli 10 saksım olsun doğru dürüst bakayım ve zevkini alayım
Toprağı ev şartlarında sterlize etmek zor Bahausta compo markalı prese ve sterlize edilmiş toprak size yardımcı olur
Yüze yakın fide ve saksı hiçbir hastalık yok bütün saksılar ilk defa kullanıldı
saksı ve toprak ithal
Biraz ifadeler sert oldu kusura bakmayın ama bu işin şakası yok günler boşa emekler havaya gidiyor hoşca kalın
BenBen1967
08-07-2009, 22:07
**** benim gibi yapıp saksıyı beyaz bir zemine alıp bekleyeceksin. İlaçlamadan sonra örümcekler kaçışıyor, kaçan örümcekleri hemen ezip kurtulacaksın. Ben günlerce nöbet tutup baş etmiştim sevimsizlerle.
TuruncuHis
08-07-2009, 22:16
Yo sert değil sayın ahmeter ama ben hep paketli toprak kullandım; sterilize olduğuna inararak. İlk gördüğüm çiçek ve toprağı attım. Budama makasının sterilizasyonuna özen gösterdim. Karantina uyguladım. Ülker doğru özetlemiş; "aşırı özen ve hüsran" kaçınılmaz son.
Mutfakta diğer bitkilerden uzakta çimlenenlerde bile olur mu ya? DNA'sına mı eklediler bu hayvanı?
Bu sefer kesin; yarından itibaren salıyorum çayıra. İsteyen biti seçsin isteyen kırmızı örümceği. İlaca verdiğimiz parayla yeni çiçek alırız. Sonuçta ilaçları da kafadan almıyoruz ki. Burada ya da toplantılarda danışıyoruz, farklı ilaçları deneyip sonucu konuşuyoruz. Hepimiz hata yapıyor olamayız. Bahçede çiçek yetiştirenlerde ekolojik denge sağlam olduğu için sorun az oluyor sanırım. Betonlar arasında biri mutlaka galip geliyor; o da parazitler oluyor.
Aman ne çok dolmuşum :D
Tohumdan yetiştirdiğim iki sellukam da sorunsuz büyüyorlar. Kırmızı örümcek denilen mel'un bir ara dadanacak olmuştu ama arap sabunlu karışımı yedikten sonra ortadan toz:p:p
Arap sabunundan vaz geömeyin derim. Yapacağınız tek şey, her sabah bitkiyi güneşe doğru tutarak üzerinde başında örümcek ağı var mı yok mu kontrol etmek.
Varsa hemen arap sabunlu deodorantı sıkın:p:p. İki gün sonra tekrar kontrol edin. Hala daha varsa bir kür daha uygulayın. Şerefsizler ondan sonra yok oluyorlar.
muyurdakul
08-07-2009, 22:44
Yazılanları hayretle okuyorum. 21. yy'da bu kırmızı örümcekten kurtulamıyorsak bence bir yerlerde eksik birşeyler yapıyoruz. Mutlaka ama mutlaka bir ilacı vardır yahu. Denemediğim bir tek arap sabunu meselesi kaldı, onun da nasıl yapıldığını birisi uzunca yazarsa benim gibi bir çok insan faydalanır diye düşünüyorum. Kırmızı örümcek adeta spiderman gibi, ilaçlara karşı kahramanca savaşıyor:))
Her sabah sellukanın yapraklarını kontrol etmekte fayda var kırmızı örümcek yaprağın öz suyunu emdiğinden sararma ve lekeler oluşuyor o yaprakları toplayıp uzaklaştırmak şart
Dişisi bu günlerde günde 3 veya 4 adet yaprak üstüne yumurtluyormuş ve kısa zamanda ergin hale geliyor mevsim sonu bu yumurtalar kışı o saksının toprağında geçiriyorlarmış [ ziraat yayınları} Selamlar
Selahattin Bey den gelen selluka tohumu büyüdü. Ağabeyimin balkonunda çok mutlu.. Boyu 1.5 metre oldu. Oldukça sağlıklı bir şekilde büyüyor.. Ne zaman çiçek açacak bilemiyorum.
BenBen1967
09-07-2009, 19:08
Sn muyurdakul ev yapımı ilaçlar başlığı altında arapsabunlu tarif var bir bakın.
İyi geceler arkadaşlar
Bende benim sellukamın resmini cektim, hızlı büyüyor deniyor ama benimki nazlı büyüyor,:D yalnız sağından solundan ve alttan kuvvetli geliyor. ama boya gitmiyor. Çiçek acarmı derseniz işte o konuda kararsızım.:( Bu arada toplantıda Sevgili Gül Hanımın söylediği gibi hormonsuz tarla domatesinin olmuşundan bir kaç tane mıncık mıncık yapıp dibine gömdüm. Bakalım Uzuyacakmı yoksa sahibi gibi kısamı kalacak.:D:D
Küçük saksısında gelişmesi duran sellukamı büyük saksıya geçirdim. Gerçi saksı değişimi zamanı değil ama köklerini mümkün olduğunca oynatmadım.
Tam zamanında yaptığım hangi şey iyi sonuç verdi ki, bir de zamansız deneyeyim:p
Orkun Kırcı
16-07-2009, 12:14
İnşallah yaa. Gözünün içine bakıyorum resmen. NPK 20+20+20 kullansam gelişmesinde yardımcı olur mu acaba. Bilen deneyen var mı?
Bir de yaprak üstlerinde toz gibi birşeyler var bu doğal yapısı mı yoksa rüzgarla gelen tozcuklar mı anlayamadım doğrusu.
Toz olmayabilir. Kırmızı örümceğe dikkat aman !! Her ihtimale karşı ilaçlasanız..
Orkun Kırcı
16-07-2009, 17:31
Ben her ihtimale karşı zaten 10 gün önce ilaçlama yaptım. Ondan sonra böyle bir durum oluştu:(
4.tekilkişi
16-07-2009, 18:58
Şey... İlaç kalıntısı olabilir mi acaba? :o
İklimsiz
16-07-2009, 19:00
Sellukamdaki bu oluşum nedir, sevinmeli miyim?;)
Birçok yerinde mevcut, ne olur yapraktır demeyin:D
93216
Bunlar yaprak heyecanlanmak için ağustosun gelmesini bekleyin.
Çiçek tomurcuğu göründüğünde teredütsüz anlayacaksınız.
Sergüzen
19-07-2009, 21:29
Benim sellukanın son hali
Sergüzen
19-07-2009, 21:31
başka bir açıdan
Adalet Yağcı
20-07-2009, 06:58
Sellukamdaki bu oluşum nedir, sevinmeli miyim?;)
Birçok yerinde mevcut, ne olur yapraktır demeyin:D
93216
Nihayet neşeli sellukaları görmeye başladık, sevgili İklimsiz, ben olsam kesin çiçektir derdim, ama öyle olmadığı söyleniyor :(
Bu kadar büyütebildiyseniz çiçekler için de bir ay daha beklenir, yeter ki hastalanmasın.
Tohumları için sıradayım :D
Sevgili İklimsiz,
Yaprak olsaydı ,bilirdiniz.Tomurcukları olmalıki,size farklı gelmiş.:)
Adalet Yağcı
20-07-2009, 14:21
Bu da benim yaşatmak için neler yapmadığım sellukam :)
Çiftlik gübresi şerbetine bir kez daha dikkatinizi çekmek istiyorum, öldü ölecek diye gözünün içine bakıyordum, üç gündür kol atmaya başladı, yaşasın.
93935
93936
Sevgili Selis, sellukaların çiçekleri mavi mor karışımı sarımsı gibi de, ama muhteşem koktuğu söyleniyor.
Bir sürgün attı mı inanılmaz bir hızla büyüyor bu selluka. Ben bendekini nereye dolayacağımı şaşırdım artık. Bir de böceklerden korumak lazım nereden nasıl gelip buluyorlar bilmiyorum ama dikkat etmek lazım. Maşallah sizinkine de.
Bir de çiçeklerini görebilsek...
İzmir'de tam güneşin altında duruyorsa o zaman ben de korkmadan güneşe çıkartabilirim. Yapraklarının kalınlığı o kadar ince ki sıcaktan etkilenir diye korkuyordum. Teşekkürler bilgi için. ;)
Orkun Kırcı
21-07-2009, 20:26
Tam güneş almaya başladığında yapraklardaki değişimi hemen farkedersiniz. Ben de Bayburttan getirdiğimde minicikti ve yaprakları çok zayıftı ama bir hafta sonra acayip gelişmeye başladı. Bütün gün güneşin altında o yapraklarını sağa sola kaldırışı çok güzel görünüyor.
Sergüzen
21-07-2009, 22:43
Toz olmayabilir. Kırmızı örümceğe dikkat aman !! Her ihtimale karşı ilaçlasanız..
Kırmızı örümcek için reçete:
200 gr arapsabununu 1 litre sıcak suda eritin, sonra bunun üzerine 9 litre yumuşak su (yağmur suyu olabilir) ilave ederek seyreltin ve üzerine 300 ml (gr) ispirto veya % 60-65 lik alkol ilave edin. Çözeltiniz kullanıma hazırdır.
Kırmızı örümceklerin canına okuyor.
Sergüzen
21-07-2009, 22:54
Bir reçete daha, yaprak bitleri ve kırmızı örümcek için:
40 gr arapsabununu sıcak su ile eritin, 125ml (gr) gazyağı ilave ederek güzelce karıştırın. Sonra 25 litre yumuşak ve soğuk su ilave ederek güzelçe çalkalayın. Kullanılan suyun mutlaka yumuşak olmasına dikkat. Sonra kullanın. Bu çözelti meyve ağaçlarında meyve oluşmadan tatbik edilmelidir.
Küçük saksısında gelişmesi duran sellukamı büyük saksıya geçirdim. Gerçi saksı değişimi zamanı değil ama köklerini mümkün olduğunca oynatmadım.
Tam zamanında yaptığım hangi şey iyi sonuç verdi ki, bir de zamansız deneyeyim:p
Evet işte kol atmaya başlayan sellukalarım, büyük saksı ve açık hava yaramış gibi görünüyor. (Yapraklar sanki biraz kıvrılmaya başlamış, kırmızı örümcek dadanıyor olabilir:mad:)
Sayın ahmeter'in 2009 başıda yolladığı 3 adet Selluka tohumundan ikisini çimlendirmiş olup çok sağlıklı olduklarını 2 yerde tomurcuk oluşumlarını gözlemlediğimi. Temmuz başında belitmiştim. Bugünde o muhteşem çiçeklerinin resimlerini yolluyorum. Kokusu ise müthiş.
Çelik aldığım iki selluka, fotoğraf çok net çıkmamış özür dilerim, yirmi kadar daha çelik aldım.
sercan1969
22-07-2009, 21:39
Sn Tekilkişi selukanızın fotoğraflarını bizimle paylaşırmısınız
sercan1969
22-07-2009, 21:41
Hormon kullanmadan çelikle çoğaltmayı deneyen arkadaş var mı acaba?
Tecrübeli arkadaşlara soruyorum selluka için en uygun çelik alma zamanı ne zaman? Teşekkürler.
4.tekilkişi
22-07-2009, 21:53
Sn Tekilkişi selukanızın fotoğraflarını bizimle paylaşırmısınız
işte bu kadar: :(
94421
94422
İşte benim çeliklerim yeni. Köklendirme hormonu kullandım ama, kullanmadan da kökleneceğini düşünüyorum.
TuruncuHis
22-07-2009, 22:15
Selluka'm aldı başını gitti derken bugün bir baktım bir tane bile yaprağı kalmamış. Kırmızı örümcek belirtisi yok gibiydi. Gözümden kaçan bir körolası kırmızı örümcek ziyanı daha mı yoksa üç gündür esen sert rüzgardan mı bilemedim.
Yani çiçek yetiştirmek keyiften çıktı derde dönüştü resmen benim için:(
Fırtına zarar verse benimkilere verirdi. Başka bir sorun olmalı. Tırtıl gibi.
Orkun Kırcı
22-07-2009, 22:35
Bence de birileri şu çelik alma işinin ayrıntılarını yazarsa memnun olacaz:) Benim çiçekte birkaç ayrı uçtan uzamaya devam ediyor, neden bir iki çelik almayayım ki dimi ama:)))
TuruncuHis
22-07-2009, 22:43
Tırtıl olsa yapraklarda ısırık izi olmaz mı memet? Tüm yapraklar iki günde yaprağı gövdeye bağlayan yaprak sapından muntazam bir şekilde düşmüş. Zaten gündüzleri cansız duruyordu.
Dur bakalım iki gün sonra bir ürün gelecek. Tüm kırmızı örümcek ve diğer zararlılardan kurtulacağımı sanıyorum. Kurtulmazsam da çiçeğim kalmayacak bu gidişle. Her gün bir çiçeği ölmüş buluyorum...
Orkun kırcı.
Daha önce yazmıştım sanırım.
Çok taze olmayan sürgünlerden kesin. Bir budak köklenme için, bir budak yapraklanma için olacak biçimde.
Köklendirme hormonu kullanmak daha iyi.
Yarı gölge bir ortamda onbeş gün içinde kökleniyor.
Turuncu his sulamayı nasıl yapıyorsun?
TuruncuHis
22-07-2009, 23:01
Hava durumuna göre; en geç iki günde bir suluyorum, saksının dışını da yıkayıp serinletiyorum. Zaten boyu 4 mt.ye yaklaştı. Hala da sürgün veriyor. Tek sorun iki günde tamamen yapraksız kalmış olması.
Acaba saksının içinde köklere zarar veren bir böcek zararlı türü birşey olmasın. Bir bakın isterseniz... Çok sinir bozucu bir durum.
acemifüsun
25-07-2009, 00:20
Sevgili TuruncuHis Sellukana üzüldüm,umarım en kısa zamanda yeni yapraklarını verir,kendini toparlar.Bizler çiçeklerin gözünün içine baktıkça onlar da nazlanmaya devam ediyorlar.Benim Sellukam da son bir haftadır çok keyifsizdi,alttaki yaprakları sararmaya başladı,tüm yaprakları sanki pörsümüş gibi cansız ve kapalı duruyordu.Bugün saksısını kaldırıp incelerken kalın bir kökünün saksının altından çıktığını farkettim,hemen daha büyük bir saksıya kökleri zedelemeden geçirdim,yeni toprak ilavesi ve iyi bir sulama iyi gelecek sanırım,yapraklar dirilmeye başladı.Sanırım susuz da bırakmışım cancağızımı.Pek çok çiçeğimi fazla sulamadan çürüttüğüm için buna çok korkarak su veriyordum,sorunu buldum sanırım.
Mehmet bey Selukamdan çelik almayı düşünmüştüm,fakat son günlerde çok keyifsiz olduğu için cesaret edemedim,hele bir açsın da tohum alır,paylaşırız.Ben kim çelikle Selluka üretmek kim..
acemifüsun
25-07-2009, 20:52
Dostlar ne yazık ki Sellukamın yapraklarının arkasında çok ufak siyah noktalar var ve bir yaprağın arkasında da yumurtalar buldum.Bir mi ,yoksa bir çok mu mahlukat var bilemiyorum,acilen ilaçlanması gerekiyor,hatırladığım geçmiş sayfalarda bir arkadaş,bionem diye bir ilaçtan bahsetmişti,onu bulmaya çalışacağım fakat nereden bilemiyorum
Koçtaş **** benzer yerlerde hiç gözüme çarpmadı.
Pazartesi Kemeraltından alabilirsiniz ilaç. Doğa tarıma gidin onlarda yoksa, size bir yer tavsiye ederler.
TuruncuHis
25-07-2009, 21:32
Doğa tarım ilaç satmıyor. 20 mt ilerisinde 4 mevsimde bulabilirsiniz ilaçları. Yapı marketler zaten satmıyor. Ama Bionem isterseniz (ki ekolojik denge adına doğaya zehir salınmasına karşıyım) onu ancak üreticisinden temin edebilirsiniz. Bionem başlığında temin noktasını bulabilirsiniz.
Ben de bu kadar büyüyeceğini düşünmediğimden küçük saksıya almıştım. Şimdi 4 mt. lik bitkiyi sarıldığı telden nasıl ayırıp saksı değiştireceğimi kara kara düşünüyorum.
Dostlar ne yazık ki Sellukamın yapraklarının arkasında çok ufak siyah noktalar var ve bir yaprağın arkasında da yumurtalar buldum.Bir mi ,yoksa bir çok mu mahlukat var bilemiyorum,acilen ilaçlanması gerekiyor,hatırladığım geçmiş sayfalarda bir arkadaş,bionem diye bir ilaçtan bahsetmişti,onu bulmaya çalışacağım fakat nereden bilemiyorum
Koçtaş **** benzer yerlerde hiç gözüme çarpmadı.
Sayın Acemifüsun
Kullanacağınız ilaçı yazıyorum PRİMITE 20 WP akarisit insektisit kırmızı örümçek ve böçek ilaci üzerinde aynen böyle yazıyor ruhsat sahibi safa tarım fiatı 5 lira
Üzerinde her türlü izahat var Selamlar fiat konusunda yanılabilirim
TuruncuHis
25-07-2009, 23:21
Sayın ahmeter,
Sanıyorum ıslanabilir kükürt bu adını verdiğiniz ürün. Kükürtün uygulaması zor ve riskli. Karıştırdığınız suyun PH'ı uygun olacak, ilk beş dk içinde yarılandığı için çok hızla uygulamanız gerekiyor, sonraki 2,5 dk da bir daha yarılanıyor vs vs...
Kükürtü hassasiyetle uyguladığım tüm çiçeklerim yaprak döktü. Öldüğünü sanıp, buna rağmen atamadıklarım haftalar sonra kuru dallardan yaprak vermeye başladı. Kükürtten kesinlikle vazgeçtim. Doğa dostu uygulama diye seçmiştim ama bana çok çiçek kaybettirdi. Sizin gönderdiğiniz fideye de uygulamıştım kırmızı örümcekten kurtarmak için, ölümden son anda döndü. Hatta neredeyse öldü ve inatla bakım yapmam sonucu kurtardım fideyi. Şimdi boyu 4 mt.
acemifüsun
26-07-2009, 00:06
Sevgili TuruncuHis,ahmeter,Mehmet bey teşekkürler,sevgiler.Bionemin başlığını buldum,sayfaları okuyorum.Ben de Sellukamı duvarlara,balkon demirlerine sardırmak istedim fakat;TuruncuHis sizin gibi sorunla karşılaşabilirim diye;zavallı cancağızım uzun bir sopanın etrafında turlayıp duruyor.
Herkese tavsiyem bitki gelişim düzenleyicisi kullanmak. Böylece hastalıklara karşı %60 lara varan koruma sağlıyor ve bunun yanında daha güzel yaprak çiçek yapmasına yardımcı oluyor..;)
TuruncuHis
26-07-2009, 23:47
Bugün gayet akrobatik bir şekilde saksısını değiştirdim.
Herşeyi doğru yaparak birşey kazanmadım, bundan sonra böyle. Canım istediğinde saksı değiştireceğim, istediğim saatte sulayacağım, istediğim yerde tutacağım. Nane molla olacaklarına pişkin olsunlar. Olmayacaklarsa da olmasınlar. Cansızlarla uğraşmaktan diğerlerini ihmal edebiliyorum hatta zayıflar durmadan hastalandığı için diğerlerine de bulaştırıyor.
Ultimatomu verdim bugün bir kez daha:D
sercan1969
28-07-2009, 15:15
İlkbaharda tohumdan ekilip yeşeren bir selluka fidesi sonbahara kadar mutlaka çiçeklenir mi?
Sayın Sercan
Tohum ektikten sonra 7 ay bir zaman geçinçe çiçeğe geliyor Ancak ilk 4 ay 15 derece üstü sonraki ayların 20 nin üstü olması şart selamlar
Zamansız olduğunu biliyorum ama, şu sıralar dikilen bir tohumun şansı nedir merak ettim.. :(
Çimlendi ve yaprağı çıkmak üzere..
Sayın Selis
Bitkiniz ekim ayına kadar büyümeye devam edecek kışı 20 dereceden yukarı aydınlık bir yerde geçirirse seneye bu zamanlar çiceklenecek İyi günler
Benim internetten bulduğum tomurcuk resimleri şöyle:
96227
96228
96229
96230
96231
sercan1969
03-08-2009, 19:06
Halil bey tohum ekim tarihiniz nedir?
Arzu Kasapoğlu
03-08-2009, 19:14
Benim sellukamın bütün tomurcukları daha minicikken büyüyemeden kuruyup dökülüyor.
Toprağı kuruduğu için her gün suluyorum. Sabah güneş doğarken ve akşam üstü güneş alıyor.
Neyi yanlış yapıyorum acaba?
sercan1969
03-08-2009, 19:32
Arzu hanım fotoğraflarını görme şansımız var mı acaba?
İklimsiz
04-08-2009, 14:35
Bu oluşum çiçek taslağı olsa gerek.
Yaprak diyeni vururum:D
96523
Adalet Yağcı
04-08-2009, 15:05
Yaşasın, tohumlar geliyor...
Sevgili İklimsiz, gözlerimiz aydın, benim selluka önce bir atağa geçti, sürgün yaptı, ben sağına sarılması için bir herek koymuştum, sanırım kökünü incittim, şimdi küstü :( öylece bekliyor.
Halil bey tohum ekim tarihiniz nedir?
Sn sercan1969 tohum daha hiç dikmedim. Bu sene fidan olarak aldım.Ama buralarda sanırsam şubat ayında sera altında dikiliyor..;)
sercan1969
04-08-2009, 19:05
Arzu hanım saksıda selluka yetiştirmek hiç kolay bir şey değil selluka biraz nazik bir süs bitkisi.Hastalık ve zararlılara karşı duyarlı ,birde saksıda aşırı sulanma **** susuz kalma gibi problem yaşıyorsa çiçek tomurcuklarını dökecektir.Ha unutmadan söyliyeyim bu probleme besin maddesi noksanlığı,tuzluluk ve uygun olmayan asitlik ortamıda neden olmuş olabilir.
Gördüğünüz gibi en zor mesleklerden biri ziraat o kadar çok faktör verim ve kaliteyi etkiliyor ki.
Merhaba ,
Üç adet Sellukam var ikisi 2 metreye yaklaştı , hala açma teşebbüsü yok .
Kışın eve almam gerekecek sanırım , sarıldığı kabak bitkisinden sökmem lazım ,
resmen sarmaş dolaş olmuş .Kopacak olursa çelik olarak dikerim .
Arzu Kasapoğlu
04-08-2009, 20:16
Arzu hanım saksıda selluka yetiştirmek hiç kolay bir şey değil selluka biraz nazik bir süs bitkisi.Hastalık ve zararlılara karşı duyarlı ,birde saksıda aşırı sulanma **** susuz kalma gibi problem yaşıyorsa çiçek tomurcuklarını dökecektir.Ha unutmadan söyliyeyim bu probleme besin maddesi noksanlığı,tuzluluk ve uygun olmayan asitlik ortamıda neden olmuş olabilir.
Gördüğünüz gibi en zor mesleklerden biri ziraat o kadar çok faktör verim ve kaliteyi etkiliyor ki.
Saydıklarınızdan acaba hangisi tomurcukların dökülmesinde etkili oldu. Bitki besini veriyorum ama çok düzenli günü gününe uyguladım diyemem. Küçük bir saksıda iki kök yaşıyor. Belki sorunların çoğu bundan kaynaklanmakta.
Sellukam yaklaşık bir ay önce tomurcuk vermeye başladı. Dökülmeseler çoktan açmıştı:(
Teşekkürler sayın sercan1969...
Sevgili Günüm ,
maşallah , ben demiştim ama , sizde bir hikmet var !
Benim sarmaşıklar can çekişirken Hızır gibi yetişmiştiniz .
Taa o zaman anlamıştım ;)
Sellukayı yaygınlaştırmak bir yerde hepimiz için görev .
Benim dördüncü bir Sellükam var ,7-8 gün susuz kalınca biraz bozulmuş .
Bu aralar tam onu canlandırma çabası içindeyim , belediye 4 günlük su kesintisi başlattı:(
Sn . Arzu Kasapoğlu ,
burda can alıcı nokta '' Küçük bir saksıda iki kök yaşıyor''
Memet bey İzmir grubuna bu bitkiyi anlatırken Büyük saksı konusunu özellikle vurgulamıştı .
İklimsiz
04-08-2009, 21:13
3 kök sellukadan birini bahçeye yolladığım için gelişimi hakkında şimdilik bir şey diyemeyeceğim.
İkinci selluka büyükçe bir saksıda.
Üçüncü ve en hareketli, bol sürgün verip, yaprakları en sağlıklısı kocaman bir zeytin tenekesine diktiğim selluka. Gelişimin çiçek taslağı olduğu artık tescillenen, üzerinde bol miktarda bulunan selluka.
Arasıra Potasyum ağırlıklı gübre verip, toprağı kurudukça suladım. Tüm gün de güneş altında.
Bahçede bulunanı ise ancak hafta sonu ziyeret edip durumunu buradan aktarabilirim.
Zamansız saksısını değiştirip balkona aktardığım sellukam şaşırtıcı hızla uzuyor. Yaprak koltuklarından yeni sürgünler de patlamış. Bu çiçeklere bebek gibi bakınca olmuyor, attım balkona ve ara sıra suluyorum. Maşallah diyeyim, kırmızı örümcek bile dadanmadı-ki diğer bitkilerimi mahvetmişlerdi.
Arada bir suyla yapraklarını yıkarsanız kırmızı örümcekten korkmanıza gerek kalmaz;)
TuruncuHis
06-08-2009, 20:59
Benim dalyan gibi 4 mt. boy yapan dallı budaklı Selluka'm kuru gövdeden ibaret kaldı:(
Hangi ara sardı bu örümcek ve 2 günde bu hale geldi anlamadım.
Sulamaya ve bakım yapmaya devam ediyorum ama acaba budamalı mıyım bir miktar? Ya da umutsuzca umut ederek beklemeli miyim?
acemifüsun
06-08-2009, 21:35
Benim Sellukanın da yaprakları sararıyor ve dökülüyor, ayrıca küçük filiz yapraklarda kıvrılma, büzüşme ve gelişim bozukluğu var. Bu gün büyüteç ile baktım filizleri örümcek ağları kaplamış, iki defa Bionem uyguladım, ümitle iyileşmesini bekliyorum.
sercan1969
09-08-2009, 12:42
Mart sonu **** nisan başı tohumunu ektiğim selluka çiçeğimin son hali.
Çelik almada yaşadıklarım ;
Temmuz başında aldıklarım hemen köklendi hızla büyüdü. Temmuz ortasında aldığım çelikler de köklendi ama büyümeleri yavaş.
Ayın sonunda aldıklarımın çoğu çürüdü. Kalanlarsa ne öldü ne canlandı.
Merhaba, Ben de çimlendirmeyi başardım. Bir kaç yaprak çıkardı ve şimdi uzamaya başladı..Çok yavaş büyüyor ancak bir karış kadar oldu.Mine Hanım çok haklı .Malesef iki tohum meraktan telef oldu.bu yıl sanırım açmaz. ancak gelecek yıla kadar koruyabilirsem gelecek yıl daha kuvvetleneceği için umarım açar ve tohum baglar.
acemifüsun
11-08-2009, 22:11
Sellukamda kırmızı örümcek derdiyle uğraşırken; bugün de yaprak bitleririn sarmış olduğunu gördüm, ben de toprak üstünden 4-5 cm.bırakarak tüm dalları maalesef kestim:( Ayrıca toprakta da torf sinekleri ve yavru kırkayak vardı, anlaşılan sellukama uğramayan kalmamış:(
Lonicera
14-08-2009, 14:23
Bugün sellukaları kontrol ettiğimde 2 adet çiçek tomurcuğu oluştuğunu farkettim. Makro çekim yapan makinem olmadığı ve çiçeklenmenin sarmaşığın en üstünde olmasından dolayı resimleyemedim. Artık çiçekler iyice belirginleştikten sonra resimleyeceğim. Bu arada fidenin biri yarı gölgede idi. Onda hiç çiçeklenme yok, uzun süreli güneş gören yerdekinde çiçeklenme oluştu.
sercan1969
14-08-2009, 17:15
Selluka bitkisini tanıdığım kadarıyla yaptığım en büyük hata yarı gölge bir yerde yatiştirmiş olmamdır.Selluka sarılıcı bir bitki olduğundan insan istediği her yerde yetiştiremiyor malesef.
sercan1969
23-08-2009, 11:20
Arkadaşlar müjde!!! Bende de çiçek tomurcukları oluşmaya başladı.Tohum ekimini geç yaptığım için çiçeklenme ihtimali yok diyordum ama sanırım yanıldım.Umarım havalar böyle iyi gitmeye devam eder de bende sellukamın sağlıklı bir şekilde çiçeklendiğini görürüm.
Lonicera
23-08-2009, 11:47
Hadi gözünüz aydın Sn sercan1969, daha önce de değindiğimiz gibi Eylül sonu, hatta ılıman yerlerde Ekim ayı bile çiçeklenme için beklenebilir. Darısı diğer arkadaşların da başına olsun.
Merhaba sellukaseverler,
Geçen gün itibariyle sellukamı kırmızı örümceklerin sömürüp yemekte olduklarını farkettim:mad: Nihayet buldular zavallımı, mücadeleye arap sabunlu-zeytinyağlı su ile başlıyorum, işe yaramazsa insektisitlerle devam edeceğim.
Tomurcuk görenler, hayırlı olsun;)
sercan1969
23-08-2009, 15:46
Arkadaşlar Agrimec etkili maddeli bir akarisit var.Kırmızı örümceklere karşı çok etkili olabiliyor.
Sabah işe gittim sellukam açmaya başlamış.
İki çiçek vardı açmış olan, kokladım. Şimdi gece, asıl şimdi kokuyordur.
Çeliklediğim fidanlardan birisini bana ipomea yollayan İstanbul'lu üyemize yollayacağım.
İşte uzun zamandır beklediğim tomurcuklar ;) daha birsürü tomurcuk var.en güzel görünenleri çektim..:rolleyes:
Sayın ahmeter'in yolladığı üç tohumun ikisini çimlendirebilmiştim. Ve Temmuz ortasında iki çiçek salkımı vermişti vede açmıştı ,bunuda sizlerle paylaşmıştım. Şuanda ise üzeri onlarca çiçek salkımı üzerinde yüzlerce çiçek mevcut.Devamlı açıyor. Nasipse yarın sizlerle paylaşaçağım.Selamlar.
sercan1969
28-08-2009, 08:14
Sn Adaada tohum ekim tarihini hatırlıyormusunuz?
Evet sayın sercan1969, sanıyorum Şubat ayı idi ve devamlı kalorifer peteğinin yanındaydı. Çimlendi ancak fazla büyümedi.Mart ve nisan camekanlı bir bölmede idi. Mayıs başında büyükçe bir saksıya aktarıp dışarıya öğlne kadar güneş alan bir yerde bıraktım.Selamlar.
Maşallah bol çiçekleriyle sevindirsinler sizleri.
Benim bir sorum var.kuzey doğu-kuzey batı balkonumda saksıda selluka yetiştirmeyi düşünüyorum.Aslında Denizli gibi bir yerde bilmiyorum yetişirmi ancak sizede danışayım istedim.Sizce bu koşullarda yetiştirebilirmiyim?
Kuzey, güneşi seven bu bitki için ne kadar uygun olur, denemek gerek.
Evet saksıdalar sn acemifüsun. Sn fatih, sanırım özellikle Denizli'de Kuzeye bakan balkonda olmaz.Ancak balkon kapalı ise mümkün olabilir.Enazından yarım gün direkt güneş almalı.Selamlar.
Cahide Kartal
30-08-2009, 13:56
Emek verip selluka çiçeklerini gören arkadaşlarla ben de seviniyorum.
Açmasalar da sellukalarımın son durumları.
100382
Sağdaki bütün çabalarıma rağmen çelimsiz torf üstüne düşeni yeterince yaptı ve kamışa bir türlü sardıramadım.
100383
Sonunda dayanamayıpTuruncuhis'in gazına da gelerek köklerine zarar vermeden biraz bahçe toprağı biraz torf saksısını bir çırpıda değiştirdim.
Şimdi ise gövde yeşil ama yapraklarını dökmüş vaziyette.
Bizim buralarda ağustosun onbeşine kadar yaz sonrası kış derler(akşamları balkon ne de olsa serin oluyor) Ona bundan sonra içerde baksam toparlanır mı?
sizler ne önerirsiniz
Sn cahide kartal, bu saatten sonra büyüyeceğini sanmıyorum,içeriye alın en azından kışı geçirsin birde şu var, toprak,torf ve yanmış keçi gübresine karışımına aktarsaydınız.Şu andan itibaren haftada bir keçi gübresi şerbeti ile sulayınız.Selamlar
Cahide Kartal
31-08-2009, 12:30
Sn adaada teşekkür ederim değişim sırasında köklerine zarar verme ve hava aldırma korkusuyla biraz panik yaptım herhalde karışıma yanmış gübrek koymayı unutuvermişim peşi sıra etrafına gübre desteği yaptım sonraki hafta da şerbetinden verdim.İnşallah faydası olur.
Temmuzda bahceme diktiğim sellukamın boyu üç metreyi buldu, bakalım çiçeklenecekmi, son resimdeki tomurcuk gibi olan yaprak oluşumumu yoksa çiçek oluşumumu?
Sevgili memet in dediği gibi temmuzun 15 inde deneme amaçlı iki adet celikten selluka yetiştirmeye calıştım bir tanesinin boyu bir metreyi gecti diğeri kök gelişimi iyi olmasına karşın fazla büyümedi beklemedeyim.;)
Birol bey kırmızı örümcek var bitkinizde. Çok gölge durdukları yer.
sercan1969
02-09-2009, 10:05
Birol bey yanlış görmediysem sellukanız ceviz ağacının altında. Ceviz ağacı altında bulunan bitkilere pek yaşama şansı vermez haberiniz olsun.
sercan1969 size katılıyorum. hiçbir zaman cevizin altına birşey dikilmez.bunun sanırsam gölgeyle değil de gece saldığı karbondioksit miktarıyla alakası var...belki duymuşunuzdur gece cevizin altına yatılmaz diye..
Teşekkürler arkadaşlar bilgileriniz için.
Evet sevgili sercan 1969 bende duydum cevizin altında bitki olmaz ev olmaz yatılmaz diye, komşunun cevizi öyle büyükkü benim bahceye kadar uzanıyor dalları. Ben sellukayı öğleden sonra güneş alan yere doğru diktim ve bir aydada baya büyüdü yerde olduğundanda bu saatten sonra değiştirmek istemiyorum.
Sevgili memet büyük olan sellukada ben kırmızı örümcek göremedim, sonradan celikten diktiğim sellukada var, ilaçladım bakalım sonuç ne olacak.
Dün gece, İzmir Fuarında kocaman palmiyelere sarılmış iki tane selluka gördüm.. Bir tanesi çok bakımsızdı tomurcukları minicikti.. Diğeri daha güneş görüyor sanırım çiçek açabilmiş.. Tohum oluşumu henüz olmamış.. Senelerdir orada oldukları belliydi..Kök dalları odunsulaşmış 2 parmak kalınlığından fazlaydı.. Ayrıca hiç kokmuyorlardı.. :cool:
Ben bu seneyi selluka açısından gözden çıkarmış , rutin sulamamı yapıp ,
yüzüne bile bakmıyordum .
Geçenlerde kabak gövdesinden ayırıp güneşe kavuştırduğum (çok da hırpalayıcı bır işti merdiven tepesinde )
sellukam bu sabah bana sürpriz yaptı ...
Sellukamdaki bu oluşum sanırım çiçek tomurcuğu salkımı. Yaprak sürgününden epeyce farklı geldi gözüme. Sizce de çiçek mi olacaklar? (Çok yüksekte oluştuğu için yetişemedim, bu nedenle makinayla yaklaştırıp fotoğraflamak zorunda kaldım. Çok belirgin gözükmüyor, umarım görebilirsiniz.)
Orkun Kırcı
09-09-2009, 23:07
Pembe ipin yanında uzayanı kastediyorsan gördüğüm kadarıyla dal filizi. Pek çiçek tomurcuğuna benzemiyor.
Evet iyice inceledim şimdi. Sağolun. Eminim ki değil:( Ben de saksıdayken bile açtırıyorum diye seviniyordum:(
Kırmızı örümcek mi var,öyle gibi geldi bana.
Orkun Kırcı
10-09-2009, 09:59
Evet iyice inceledim şimdi. Sağolun. Eminim ki değil:( Ben de saksıdayken bile açtırıyorum diye seviniyordum:(
Saksıda da açıyor zaten. Bendeki 20cmlik saksıda üzreinde otuz civarı tomurcuk var. :) Darısı başınıza.
sercan1969
10-09-2009, 10:15
Benim yetiştirdiğim selluka da saksıda ama üzeri şu an çiçek dolu ama ****** çiçeklerinin hepsi açmaya fırsat bulur mu bilemem çünkü Bursa'da havalar soğumaya başladı...
Kırmızı örümcek mi var,öyle gibi geldi bana.
Evet kırmızı örümcek var malesef ama şu an zararı aşırı boyutta değil. Arada su püskürtüyorum kaçsınlar diye.
4.tekilkişi
10-09-2009, 18:05
Benim sellukamın ilk çıkmış olan alttaki iki yaprağı sararmaya başladı. Bu acaba doğal bir sararma mıdır, sonbahar mevsimiyle ilgili olarak?
Sellukamdaki bu oluşum sanırım çiçek tomurcuğu salkımı. Yaprak sürgününden epeyce farklı geldi gözüme. Sizce de çiçek mi olacaklar? (Çok yüksekte oluştuğu için yetişemedim, bu nedenle makinayla yaklaştırıp fotoğraflamak zorunda kaldım. Çok belirgin gözükmüyor, umarım görebilirsiniz.)
Çiçeği yakında görürsünüz sayın Nariel , o gördüğünüz çiçek dalıdır .
Benim sellukamın ilk çıkmış olan alttaki iki yaprağı sararmaya başladı. Bu acaba doğal bir sararma mıdır, sonbahar mevsimiyle ilgili olarak?
Sevgili arkadaşım , yaprakların sararması beyaz sinek veya kırmızı örümcek sayesinde oluyor . Mevsim olarak şu an tam sellukanın istediği ve çiçeklendiği
dönemdir . Yaprakların ön ve arkalarını kontrol edin , eğer böcekse mücadelenizi
yapmanız gerekir .
Selahattin Beyden gelen tohumlardan Ankara da bahar geç geldiği için oldukça geç çimlendirebildiğim Selluka umarım çiçek verebilir.
102071
acemifüsun
10-09-2009, 21:11
Kırmızı örümcek yüzünden perişan olup, benimde dallarını dibinden budadığım sellukam yeniden sürgün verdi boyu yaklaşık bir metreyi buldu, çiçek açar mı,bilemiyorum ;)
4.tekilkişi
10-09-2009, 23:17
Çiçek dönemi olduğunu biliyorum. Fakat benim sellukacım biraz Bursa havasının etkisi ile gelişimini yavaş sürdürdü. İzmir'de coştu ama sanırım çiçeklenecek kadar olmadı. Belki dedim, çiçeğe durmayacak ya, belki o sebeple mevsimin bunalımını yaşıyordur. O sebeple sararıyordur yaprakları. Kırmızı örümcek olmasın lütfen! :( Bugün bilgisayarımın önünde kırmızı bi örümcek gördüm böyle küçük birşeydi; belki ben korkumdan halüsinasyon görmüş de olabilirim zira tüm sellukaseverlerin korkulu rüyası oldu. Bitkiciğimi kontrol etmiştim gündüz bol ışıkta, öyle birşey göremedim. Gayet temizdi yaprak altları. Yarın büyüteçle iyice bi kontrol edeyim.
kırmızı örümcek hastalığında ki kırmızı örümcekleri göremezsiniz çünkü onlar gözle görülemiyecek kadar küçüktür.kırmızı örümcekler çok ürerse ağlar görülmeye başlanır. ardından normal bu hastalıkla alakası olmayan örümcekler gelip orayı yuva edinir.
sercan1969
12-09-2009, 16:26
Arkadaşlar 3597. mesaja bakarmısınız.Benim selluka çiçeği renklenmeye başladı.
Ahmet beyin gönderdiği fotoğraftaki selluka çiçekleri rengarenk, benim sellukanın ise alt tomurcukları eflatun bir renk aldı.Acaba benim ki farklı bir cins mi?
Tomurcuklar açınca sizinki de rengarenk olacak.
sercan1969
13-09-2009, 18:02
Bu nazlı bitki ev ortamında kesinlikle çiçek açmaz.Mutlaka doğal şartlar olması lazım.Boşuna uğraşı emeğinize yazık etmeyin.Ancak tavsiyem bu nazlı bitkinin çiçek resitalini doya doya yaşamak istiyorsanız tohum ekimini mutlaka 1 mart gibi yapın havalar düzelincede dışarı çıkarın.Benim gibi kışları soğuk olan bir yerde yaşıyorsanız, kasım-aralık gibi sıcaklığın 10-15 derecenin altına düşmediği
aydınlık bir yerde kışı geçirmesini sağlayın ve nisanda tekrar dışarı çıkarın.
Nail Sarı
14-09-2009, 16:10
Kişisel blogumda Selluka ile ilgili yazımı okumanızı tavsiye ederim. Bazı ayrıntı fotoğraflarını sizlerle paylaştım.
http://nailsari.blogspot.com
Saksıda tohumdan yetiştirmeyi başardığım seluka açtı...:)
Saksı 15 cm. ve bahçenin yarı gölgeli tarafında.3 çeşit gündüz sefalarına sarılarak büyüdü ve çatının üstündeki salkımlar çiçek açtı...
sellukamın tomurcukları açmadan dökülüyor sebebi ne olabilir acaba?
sercan1969
16-09-2009, 09:30
Çiçek tomurcuklarının dökülmesinin birden fazla nedeni olabilir;
1. Özellikle fosfor ve bazı mikroelementlerin yetersizliği
2. Aşırı azotlu gübreleme
3. Yetersiz güneş ışığı
4. Sert esen rüzgarlar vb.
Trida, internetten derleme yapmak yerine, kendi deneyiminiz olan bir konu varsa, onu aktarabilirsiniz. Bir konuda araştırma yapıp yazabilirsiniz. Forumda bazı konular çok mesaj yazılmasından ötürü dağılabiliyor,böyle başlıklardan birindeki bilgileri derleyebilirsiniz, bu konuda selluka, mum ve çınar başlıklarında derleme yapan arkadaşlarımız oldu,siz uygun gördüğünüz gibi bir çalışma yapabilirsiniz.
Verebileceğim bir tek çelik kaldığını hatırlatmış olayım.
Karıncaların sellukada tozlaşmayı sağladığı ile ilgili bilgiye çok itibar etmemeye başladım. Dökülen çiçek saplarındaki özsuyu emmekle meşguller ve çiçeğin üzerinde tek karınca görmüş değilim. Tohum bağlamadan dökülüyorlar çiçekler. Bu iş böyle gitmez dedim ve tozlaşmayı kendim yaptım. Çiçeklerin hepsi ertesi gün tohum bağladı.
Orkun Kırcı
16-09-2009, 19:39
Bende mi öle yapsam acaba.
Ben tarif edeyim. ;Kulak için pamuklu çubuk aldım. Spiral biçimdeki organı biraz sıkıp içerde duran polenlerin olduğu bölümü dışarı çıkarttım. çubuğu buraya sürüp aynı işemi yaptığım diğer çiçeklarinn dişi organına değdirdim.Bütün çiçeklere yaptım bunu dikkatli olamak lazım elinizde kalabiliyor.
Sonra da bütünüyle etrafım kırlar oramanlarla kaplıyken, neden çok az böcek gördüğümü merak ettim. Sadece çekirgeler var.
teşekkürler sayın sercan1969.sert rüzgar yoktu.hiç gübre vermedim.ışıkta problem yok.son olarak fosfor ve bazı element eksikliği kalıyor.bitki gelişim düzenleyici sıksam işe yarar mı?
Sergüzen
16-09-2009, 20:18
Suyu çok veriyor olabilirmisiniz?
Lonicera
16-09-2009, 21:43
Selluka çiçeğinin tohum bağlamasında karıncaların rolü internetteki bazı bilgilere göre çok önemliymiş. Buna ilk zamanlarda ben de oldukça inanmıştım:(. Hele çiçeklerin üstü karınca dolunca bir sürü tohum alıp paylaşırım diye seviniyordum. Ancak hiçbir çiçek tohum bağlamadı. Ayrıca karıncalar sonradan farkettiğim pek çok siyah biti de beraberlerinde getirip çiçek üzerine monte etmişler. Artık tek çare bitkiyi soğuktan koruyup muhafazaya almak ve gelecek sene ona göre hareket etmek.
sercan1969
16-09-2009, 22:32
bitki gelişim düzenleyiciler kök sistemi zayıfsa ve toprakta bitkinin alabileceği besin maddeleri yoksa yarar yerine bitkiye zarar verir.
sercan1969
16-09-2009, 22:35
Selluka yetiştiren arkadaşların sormak istiyorum.Benim sellukama hiç arı uğramıyor ancak eşek arıları tomurcukların etrafından ayrılmıyor.Sizlerde aynı durumu yaşıyormusunuz?
ilgilenenlere çok teşekkür ederim.biraz gübreleyip az sulamayı deneyim.ama çiçeklerin neredeyse yarısı döküldü. galiba bu sene çiçek göremiycem:(
BenBen1967
17-09-2009, 14:37
Çığlık efekti olsa inanın onu ekleyecektim. 4 sene uğraşmamım karşılığını nihayet aldım çok ama çok sevinçliyim. Sitenin bahçesine koyduğum sellukamda çiçek var ve açtı açacak bir halde ama öylesine yüksekteki çiçeği koklayabilmek için merdiven lazım.Olsun buna da şükür açmış halini canlı canlı göreceğim yaşasınnn.
Fotoğrafını çektim ama çok ışık geldiğinden net çıkamadı.
sadpotter
17-09-2009, 16:15
Bu sabah harika bir güzellikle açmış çiçeği ve muhteşem kokusu ile karşıladı beni balkonumda güzel Selluka'm. Sabırsızlıkla beklediğim an geldi ve tutku yaratan bu çiçek, bana merhaba dedi. Sitede selluka konusunda yazanlara, resim yollayanlara, emekleri geçenlere çok teşekkürler!. Çabaları hiç boşuna değil, bu çiçekle tanışmamda büyük katkıları oldu. Kokusu bana ful çiçeğini andırıyor gibi geldi. Ancak kendine özgü ve çok çok güzel. Tüm gün kokuyor; sabah daha yoğundu sanki. İki makro fotoğrafını koyuyorum siteye. Darısı özlemle bu çiçeğe ve kokusuna hasret duyanlara...
Sn , memet ,
Izmir için sormak istiyorum , kışın budayıp evin içinde mi bakacagız ,
yoksa olduğu gibi mi ,yerinde mi ?
Teşekkürler .
Budamayacağız. İzmir'de içeri de almamıza gerek yok. Eğer don olursa o zaman olduğu yerde koruruz.
sercan1969
18-09-2009, 06:45
Sellukam sonunda çiçeğini açıp bana o güzel yüzünü gösterdi.Kokusu arkadaşların dediği gibi gerçekten insanın aklını başından alıyor.
Lonicera
18-09-2009, 07:06
Biraz önce sellukamın yanındaydım. Kalan son 3 çiçekten 2 tanesi düşmüş ve diplerinde börülce gibi tohum taslağı oluşmuş. 2 gün önceki mesajımda tohum oluşmadığını belirtmiştim, erken yorum yapmışım. Artık bu tohum işinde karıncalar mı, serinleyen havalar mı yoksa her ikisi de mi etkili oldu bilemiyorum.
ilgilenenlere çok teşekkür ederim.biraz gübreleyip az sulamayı deneyim.ama çiçeklerin neredeyse yarısı döküldü. galiba bu sene çiçek göremiycem:(
Seneye daha iyi kendini yoparlar. Baharda sulamaya dikkat edin, ben geçen kışı çok rahat geçirttim ama baharda erken suladığım için öldü tekrar alıp dikmek zorunda kaldım. onda da çiçek filan yok.
malesef dünden beri yeşil yapraklar bile dökülmeye başladı:(ne olduğunu anlayamadım.yarın derince bi çapa kazıcam belki işe yarar. tomurcuklar döküldü ama yenileride geliyor.2 tomurcuk var gözüm gibi bakıyorum çok az kaldı açamasına inşallah açarlar da bir iki tohum alıp yetiştiririm.sizin içinde çok üzüldüm nazlı06.şansımız yok galiba;) napalım bitkiler ölürse ölür canımız sağ olsun,yenisini alır dikeriz.;)
sercan1969
18-09-2009, 21:41
Sellukamın tomurcukları nihayet açıldı.İlk tomurcuk görülmesinden itibaren yaklaşık 30 gün geçti.Nihayet mutlu sona ulaştım.
sadpotter
19-09-2009, 11:29
Sayın Volare; çok kolay değil gerçekten de sellukanın çiçeğini görüp koklayabilmek. Sayın sercan1969, gözünüz aydın size de. Aslında bir kaç sellukam ve çelikten ürettiğim, bir kaçını da çevremde dağıttığım genç fidelerim var.(ilginç ama "üretmek zorunda kaldığım fideler" desem daha doğru olacak :-) ). Önceki mesajımda yolladığım fotoğrafta gördüğünüz çiçek veren sellukayı yaz başlarında orman fidanlığından almıştım. Bitkiyi üç - dört metre civarındaki -(ayrıca orada yerinden alırken kopan kısım en azından iki metre idi!) boyuna rağmen; bir naylon poşete koymak istemişler, sağ salim eve ulaştırabileceğimden kuşkulansam ve soru işaretleriyle dolsam da; "bu işi biliyorlar, ilk mi yapıyorlar sanki; endişelerim boşuna" diye kabullendiğimden; üzerinde durmadım. Ancak eve geldiğimde, endişelerimde haklı olduğumu anladım. Üç metreyi aşkın sellukamın son iki metresi kopmuş bir halde idi. Nasıl bir hayal kırıklığıdır bu, tahmin edersiniz. Her ne kadar sıcak yaz aylarında çelik almak sağlıklı sonuçlar vermez kanaatinde idiysem de, derhal kopan parçadan çelikler oluşturdum; bir bölümünü diğer çiçeklerin bulunduğu saksı kenarlarına direk toprağa, diğerlerini de su dolu bir bardağa yerleştirerek köklenmelerini bekledim. Bir kaçı hemen; bir kısmı nazlanarak daha uzunca bir sürede köklendi. Şu anda, henüz boy atacak konumda değiller, ancak yaşamlarını sürdürüyorlar ve yeni yapraklar oluşturmaya başladılar. Asıl gövde ise, uzunca bir süre strese girdi; balkondaki yeni yerine ve değişikliklere alıştıktan sonra ise dallanmaya, uzamaya başladı. Bu arada yaprakların üzerlerine dadanan ve minik beyaz noktacıklarla yaprağı sarıp daha sonra sarartarak döken bir hastalıkla da mücadele etmeye çalışıyorum. Çiçeklerin gelişimini, daha tomurcuklanmadan önce olmak üzere, baştan sona izledim. Aynı çiçeği (ve -çiçekleri- ) takip ederek gelişme evrelerini fotoğraflayarak saptamaya çalışıyorum. Makro çekimlerle çiçeğin merkez bölümlerini, -üreme organlarını- da belgeliyorum. Bu fotoğrafları daha sonra, kronolojik olarak bir albüm oluşturup, siteye yollamayı düşünüyorum. Çok az sayıdaki çiçeklerim, tohum alabilme aşamasına kadar ulaşabilecek mi bilmiyorum. Ama umarım o günleri de görürüz. Çiçeklerin döllenmesi için böcekleri balkona davet etme ve çiçekleri suni olarak dölleme deneyimlerimi de; başarılı olsun - olmasın, daha sonra paylaşmak isterdim. Tüm doğa ve selluka severlere İzmir'den selamlar. -sadpotter-
KORDELIA
21-09-2009, 16:13
Selam,
İki yılda 6 yerli ve 8 ithal tohumla verilen mücadele sonucunda biri gecen seneden ikisi bu seneden 3 yetişkin sarmaşığa sahip oldum. Her biri ortalama 7- 9 metre uzunluğa ulaştılar. Ektiğim bütün genc fideler arasında bu büyümeye kararlı üç fidenin üçününde yakınlarındaki diğer bitkilere sarılarak daha hızla büyüdüklerini fark ettim. Gecen seneden olan sarmaşığın alt kısmı odunlaştı. Çiçeklenme ise eylül ortası gibi başladı. İlk tek çıkan çiçek nedeni bilinmeyen bir sebepten düştü ama diğerleri toplu olarak büyümeye dema ediyorlar. Ümit ederim bol tohum alabilirim.
sercan1969
21-09-2009, 17:54
Sn kordella bitkileriniz saksıda mı yoksa yerde topraktamı merak ettim.
Benimde ilk açan çiçekten iki bukle döküldü malesef döllenme olmadı heralde.
Çiçekleri açıp içini incelediğimde tohumu oluşturacak mini baklayı gördüm.Dökülmenin nedenini tam bilemiyorum. Döllenme sorunu, rüzgar **** kuşlar olabilir.
Merak ettiğim bir konu var.Selluka bitkisinin üzerinde bal arısı gören oldu mu?
sercan1969
21-09-2009, 19:55
Selluka çiçeğimin son hali,üzerine konan eşek arısı ve dökülen çiçeği...
sercan1969
22-09-2009, 15:21
Selluka çiçeklerimi bugüne kadar hiç bir karınca ziyaret etmedi.Karıncaların döllenmeyi sağladığı teorisi doğruysa tohum işi seneye kaldı:p
Karıncalar döllenmesi için yeterli ise çok sevindim , ben de memetin tarif ettiği dölleme işlemini -elimde fırça 1.5 metrelik merdivenin tepesinde nasıl yaparım diye kara kara düşünüyordum . Bizim tomurcuklar açmadan karıncalar istila etti sellükamı .
Benim gözlemim karıncaların çiçeklerle hiç bir ilgisi yok. Bugüne kadar çiçek üstünde tek bir karınca görmedim. Dökülen çiçeklerin bağlantı yerlerini emiyorlar sadece.
Yapay yolla 35 kadar kapsül elde etim.
sercan1969
22-09-2009, 19:18
Memet bey selluka çiçeği tüm fabaceae familyası üyelerinde olduğu gibi kapalı çiçek yapısına sahip yanılıyormuyum?
Sizin yapay dölleme yapmadığınız çiçeklerde tohum oluşmuyor mu?
Belkide siz o işlemi yapmasanızda zaten döllenme gerçekleşecek...
Familya konuları beni biraz aşıyor, çiçekler döllenmeden dökülmeye başlayınca, işi garantiye almam gerek diye düşündüm. Yoksa, her sene tohum aldığım arkadaşım böyle bir şeyle uğraşmıyor. Dölleme yapmadıklarım dökülmeye devam ediyor
sercan1969
22-09-2009, 20:32
Döllemeyi nasıl yaptığınızı fotoğraflarla anlatırsanız çok memnun olacağız Memet Bey...
Fotoğraf makinası bayram nedeniyle yurt gezisinde. Fikir bir belgeselden aklıma geldi. Çin'de tarım ilaçlarıyla bütün böcekleri öldürünce bir bölgedeki köylüler asıl gelir kaynakları olan armutu üretemez olmuşlar. Hükümet onlara yapay yolla döllemeyi önermiş, ayrıntılı anlattılar tekniği.
Sonra kuşlar yemesin diye tek tek kağıt torbalarda saklıyorlar armutlarını, ağacın dalındayken.
Çiçeğin spiral içinde duran dişi organının ucu dışarıda oluyor. Bir kulak pamuğu ile başka bir çiçekten aldığım polenleri ona sürüyorum. Sonra bu spiaral boruyu biraz esnetip oradaki polenleri alıyorum. Diğer çiçeğe geçiyorum.
o zaman dişi spiral olan kısım oluyor,polenler spiralin içinde mi?
Orkun Kırcı
22-09-2009, 21:19
Benim sellukamda da kapsüller oluşmaya başladı. Şimdilik 6-7 kadar oldular. İlk yıl acemiliğimden dolayı birçok çiçek ve tomurcuğu daha açmadan düştü. Çünkü onu avlunun en çok rüzgar alan köşesine dikmişim:( Şimdiden gelecek yıl ki yerini hazırladım. (sellukamın fotolarını galerimde görebilirsiniz.)
Spiral borunun hemen dışında, dişi organın ucu var, aynı spiralin iç tarafında erkek organ var. Polenler orada.
sercan1969
24-09-2009, 17:36
Memet bey sellukamın çiçekleri sapır sapır dökülmeye başlayınca bende sizin yöntemi denemeye karar verdim.Bu akşam spralin ucundaki dişicik tepesine dökülen çiçeklerden aldığım polenleri bulaştırdım.
Seneye tohumları 12 nisan değil de şubat ortalarında ekeceğim.Bursa da gece sıcaklıkları 10 derenin altına düşmeye başladığından döllenme sorunu bu yuzden olabilir diye düşünüyorum...Sellukam Eylül 15 değilde Ağustos 15 de açmaya başlasaydı, döllenme sorunu olmazdı diye düşünüyorum...
Bunlarda benimkiler:D sadece bir salkım..;)
Benimkiler henüz bu kadarcık , koklamak için merdivene ihtiyacım oldu ,
çıkmışken arı görevimi de resim fırçası yardımıyla yaptım .Kokusu hakikaten benzersiz .
Salkım çok , havalar sıcak ve rüzgarsız giderse çok tohumumuz olabilir .;)
BenBen1967
29-09-2009, 15:45
Sonunda evet en sonunda emelime ulaştım her ne kadar kokusunu alamasamda zira çok yüksekte açtı ve tek çiçek başka yok.;):D
ahmet salih
29-09-2009, 15:54
Benimkiler henüz bu kadarcık , koklamak için merdivene ihtiyacım oldu ,
çıkmışken arı görevimi de resim fırçası yardımıyla yaptım .Kokusu hakikaten benzersiz .
Salkım çok , havalar sıcak ve rüzgarsız giderse çok tohumumuz olabilir .;)
Sn;Volare sellukalarınız muhteşem, elinize sağlık resimler de bol miktarda karınca mevcut. benim sellukanın tomurcukları mevcut, 2 gün önce evin içine aldım dün üstünde karıncaların dolaştığını farkettim ,incelediğimde herhanği bir hastalık belirtisi göremedim, selluka çiceklerinde karıncaları çeken birşey mi var, yani kısaca sellukada karıncaların olması normal bir durum mu?
sercan1969
29-09-2009, 16:17
Sn Ahmet Salih karıncaları kendine çeken tatlımsı maddelerdir.
1. Bitkinizin üzerinde yaprak biti olabilir( Yaprak bitleri tatlımsı madde salgılar )
2. Bitkiniz tatlımsı madde salgılıyordur.
Not: Umarım sizinki ikincisidir.
Arı görevim başarıyla sonuçlandı , çiçek döküldü , fasulye göründü :)
ahmet salih
29-09-2009, 17:02
Sn Ahmet Salih karıncaları kendine çeken tatlımsı maddelerdir.
1. Bitkinizin üzerinde yaprak biti olabilir( Yaprak bitleri tatlımsı madde salgılar )
2. Bitkiniz tatlımsı madde salgılıyordur.
Not: Umarım sizinki ikincisidir.
Sn;sercan1969 ben de, sizin gibi düşünerek bitkiyi dikkatlice inceledim.herhangi bir hastalık belirtisi yok,sellukamın çicekleri daha açılmadı,tomurcuk halinde,evin içinde karıncaların bitkiyi bulmasını ilginç geldi bu yüzden merak ettim.Sellukayı tekrar dışarı taşımak daha iyi olabilir mi? diye düşünüyorum.
Sn. ahmet salih ,
güneş sellukanın açması için baş etken . Memete sormuştum ,,kışın eve alacakmıyız ? ,, diye .
İzmir için bu gerekli değilmiş . Ondan sonra ben 2 ve 3 numaralı sellukaları bahçeye diktim .
Hiç bozulmadılar . Seneye Selluka ağacımız olacak , çünkü zamanla gövde parmak kalınlığına geliyormuş .
Karıncalara gelince , onlar çiçeğin özsuyu ile besleniyorlarmış .
Sevgiler .
Arı Maja görevini üstlenmek isteyen arkadaşlarımıza yol gösterecek resim .
Poleni resim fırçası veya kulak temizlik çubuğu yardımı ile dişi organın uzerine sürüyoruz .İkinci resimde polenler net bir şekilde görünüyor .
kalambaklı
30-09-2009, 15:15
İzmirde oturan ve mümkünse Selluka tohumu gönderebilecek varmı.
saygılar.
Değerli arkadaşım, Size bir adet fasulye gönderebilirim, içinden yerince selluka tohumu çıkmaz veya çimlendiremezseniz üzülmeyin nasip olursa mayıs sonu gibi fide gönderebilirim.
Saygılarımla,105379;)
sercan1969
30-09-2009, 19:51
Sn kalambaklı komşularınız çok şanslı. Bütün mahalle sayenizde mis gibi selluka kokmuştur.Sellukanızın kökü toprakta mı yoksa saksıda mı maşallah çok geniş bir alana yayılmış.Sizi tebrik ederim gerçekten bitkinize çok iyi bakmışsınız...
Bizim burada forumdaki arkadaşların yetiştirdiği sanırım corkscrew vine diye anılıyor. Yaz sonu bol kokulu çiçekler açıyor. Birde nadir bulunan ve bütün yaz boyunca açan bir tür var. Oda snail vine olarak anılıyor.
sercan1969
02-10-2009, 11:13
Arkadaşlar ben bu yıl tohumdan umudumu kestim.Sellukamın o güzel görüntüsü ve büyüleyici kokusu ile teselli bulacağım.Bursa şartlarında tohum alabilmek için çiçeklerinin mutlaka ağustos ayı içerisinde açması gerekiyor.Benim sellukam ise eylül ayının 15 inde açmaya başladı.Çiçek yetiştirmeyi seven tüm arkadaşlara bu bitkiyi yetiştirmelerini tavsiye ederim.Ancak Ege ve Akdeniz bölgesindeki arkadaşlar kuşkusuz çok daha şaslılar iklim olarak...
Orkun Kırcı
02-10-2009, 11:41
Haklısın. Bende neredeyse seninle aynı duruma düşecektim. Çünkü sellukam ilk beşbuçuk ayını Bayburtta geçirmişti. Neyseki Aydın'da havalar hala acayip güzel. Şimdilik 4-5 fasulyem var. Olur da sapasağlam tohumlar verirlerse 2 tohumun benden Sevgili Sercan:))
Tam zamanı bır hususu açıklamayı uygun gördüm Bende fide halınde iken doğrudan toprağa diktiğim 5 selluka bol tohum verdi ve vermeye devam ediyor
Bitki kesinlikle saksı bitkisi değil saksıda olanlar zayıf çicek verdiler ve tohum belirtisi yok
Bitkinin topraktan çok isteği var saksıda bunu vermek zor Selamlar
Orkun Kırcı
02-10-2009, 12:51
Tam zamanı bır hususu açıklamayı uygun gördüm Bende fide halınde iken doğrudan toprağa diktiğim 5 selluka bol tohum verdi ve vermeye devam ediyor
Bitki kesinlikle saksı bitkisi değil saksıda olanlar zayıf çicek verdiler ve tohum belirtisi yok
Bitkinin topraktan çok isteği var saksıda bunu vermek zor Selamlar
Evet özellikle çiçekli dönemde saksım bitkinin ihtiyacını yeterince karşılayamadı bence. Birçok çiçeği sebepsiz yere döküldü. Ama yine de ilk deneme için çok iyi bir selluka sezonu oldu benim için. Ahmet abiye sonsuz teşekkürler.
(Ayrıca meraktan çatlıycam Ahmet abi yeni sezonda hangi bitkiyle uğraşıcaz bi açıklayıversen, hiç olmazsa özelden bildir:p söz kimsyey duyurmam. )
Yeni bitki yeni macera yeni heyecan:D....
kalambaklı
02-10-2009, 13:11
Sn. kalambaklı ne güzel gelişmiş, harika.Gördüğümüz sellukanız sanırım tek kök değildir .
Değerli arkadaşım; Selluka resimde görüldüğü gibi tek kök ve harika şekilde hertarafı sarmasının nedeni, geçen sene hiç yapraklarını dökmemesiymiş.
105818toprağın sıcak ve geçirgen olması için kök kısmına her yıl at gübresi döküyormuş.
Tohum olayına gelince; Tohumlar sanırım 2 veya 3 ay içinde olgunlaşacak, selluka' yı candan sevendostlara birer fasulye göndermeye söz veriyorum.
Orkun Kırcı
02-10-2009, 13:17
Böylesine kalın bir gövde... Gerçekten dudak uçuklatıcı. Herşeyi deniyoruz. Birde at gübresini deneyelim bakalım.
kalambaklı
02-10-2009, 13:24
Böylesine kalın bir gövde... Gerçekten dudak uçuklatıcı. Herşeyi deniyoruz. Birde at gübresini deneyelim bakalım.
Değerli arkadaşım; çok bilmişlik taslamak istemem ama!. At gübresi toprağı sıcak tutar ve gübre içinde at' ın yediği ot malzemeleri bulunduğu için gevşektir.
Sevgilerimle hocam,
gözüne baka baka bir tane selluka yetiştirdim. kocaman bir kameriye oluşturdum, hergün ziyaret ediyorum, şimdi tohum zamanı, arzu eden selluka hayranları tohum konusunda bana istekte bulunabilirler.;)
selluka hayranı arkadaşlar... elde ettiğim sağlıklı tohumlar tükendi... bu yüzden isteyenlere gönderemeyeceğim için üzgünüm... inşallah seneye tekrar üretip gönderebilirim... bu arada İzmir'de oturan arkadaşlar Kızlar Ağası Camisinde ki çiçekçilerde yetiştirilmiş selluka fidesi bulabilirler... ilginiz için teşekkürler herkese bol şans
Orkun Kırcı
02-10-2009, 13:36
Estağfurullah o ne demek öle. Bildiğiniz şeyleri paylaşmak için var zaten bu site. Zaten birşeyi hem sıcak hem gevşek tutacaksak en güzel materyellerden biri de samandır. At gübresi de kuruyunca aynen saman formuna döndüğü için tam bu işe uygun. Mutlaka deneyeceğim. Teşekkürler.
Sayın Kalambaklının göndermiş olduğu bu selluka resmi bizim için cok kıymetli
saksıda olamıyacağı aşikar .Evde saksıda sonuç alınamıyor
Bu güzelliği işe götürdüm , kokusu odayı doldurdu .
Gün boyu ayrı kalıyorum , nasılsa rüzgardan dökülüyor bari 2-3 gün koklayayım...
Herkese yeniden merhaba uzun zamandır ziyaret edemiyordum forumu ama artık buralardayım inşallah, ilk öncede sellukayı ziyaret ettim. Sellukam saksıda tohumdan yetiştirdik ama bu sene çok güzel yetişmesine rağmen güzel çiçeklerini göremedik, şimdi saksıda olmaz diyorsunuz ne yapayım toprağamı ekelim? Sakarya şartlarına dayanabilir mi? Her zaman yağış olmasada kışlar soğuk burda ne yapayım içeri alsam iyice uzadı budasam olur mu?
sercan1969
05-10-2009, 12:50
Yapraklarını dökmeye başladıysa ekim sonuna doğru kuytu bir yere koyun çünkü ekstrem soğuklara dayanamıyor. 2 metreye kadar bırakıp gerisini budayın.
Merak ettiğim bir konu var.Selluka bitkisinin üzerinde bal arısı gören oldu mu?
Sayin sercan1969 iki gün önce bütün ciceklerimi bir bal arisi tek tek dolasiverdi.Bugün iki cicekte fasulye olusumu basladi.Insallah cicekleri daha sik dolasirda beni fircadan kurtarir:D
interenete girdigim alet türkce desteklemiyor.kusura bakmayin..
sebnem34
07-10-2009, 13:32
dayanamıyorum, küçük bir kabı sera haline getirip şimdi bir kaç tanesini çimlendirmeyi denesem mi? bu yaz çiçeklerinin kokusunu duymak için bir an önce dikmeliyim değil mi? ekim ayında dkme çalışmaları için bu tohumlara ne yapmalıyım :)
Lonicera
07-10-2009, 13:55
Tohumların içi giderek şişmeye başladı.
Sn.Sebnem34,
Ancak 7 tohumdan sonra selluka sahibi olabilen forum arkadaşınız habibe der ki,
Bu tohumlar çok değerli. Bir hevesle vakitsiz ekip, sonra da üzülmeyin derim.
sebnem34
07-10-2009, 14:35
teşekkür ederim Sn. Habibe :) tohumlarımdan 2 adetini (diğerlerini şubata saklıcam) denemek istiyorum. bir fikrim var çimlendirmeyi salonun lambasına plastik şişe içinde dikip kısa bir tel ile sallandıracağım, sürekli açık kalırsa sanırım gerekli sıcaklığı sağlayacağım. 2 ay içindede zaten merkezi ıstma çalışmaya başlar. çok soğuktada eğer çimlenirse tabi naylon torba ile sera etkisi yapacağım. Yeni başladığım için, şu an plumerialarımı gecen sene böyle yapıp aralıkta ekmitim çimlendiler aynı şekilde çöl gülü ve hoyada çimlenmişti. bakalım bir şansımızı dualarla ekip, başında bekleyeceğim bu selluka topumlarına deniyeyim : ) gelişmeleri bildireceğim.
sercan1969
07-10-2009, 18:54
Arkadaşlar 15 şubat bence en uygun ekim tarihi.Tohumlarınızı boşuna harcamayın....
Bu şu ana kadar gördüğüm en ilginç çiçek .
Gözümün önünde hareket etti .Size üç poz halinde bu hareketi göstermek istedim .
Ben işlemi yaparken 13 yaşındaki oğlum çekim yaptı .
Fırçanın ucu dişi organa değdii an polenler o ana kadar saklı durdukları salyangozun içinden çııyorlar .
Fırça ile polen alıp dişi organa değdikten sonra polen içeren stigma tektar salyangozun içine saklandı .
Karıncalar çok kalabalık da olsalar Selluka tozlaştırma işide bir görevleri yok
çok küçükler , arı kadar hareketleri hızlı değil . Faydaları yok zararları çok ,
özsuyunu emdikleri çiçekler dökülüyor .
Afedersiniz gercektende merak ettim.Herkes disi organin alttaki sarili yaprakta oldugunu söylüyor.peki tohum kapsülünün ucunda sarkan salyangozun icinden cikan ince ipcik nedir?tohum kapsülünden erkek organ sarkamaz heralde ,onun disi olmasi lazim.Haksiz miyim?
sercan1969
11-10-2009, 16:42
Arkadaşlar çiçeğin yapısını iyice inceledim.Erkek ve dişi organ helozon şeklinde kıvrılmış borucuğun içerisinde. Borucuğun ucunda dişi organın tepecik kısmı var.
Tepeciğin hemen altında ( Yine borucuğun içinde ) erkek organlar yani polenler var.Bu yuzden tozlaşması biraz zor bir bitki ama tabiat ana bir şekilde çözüm buluyor.Çünkü benim yapay dölleme yapmadığım çiçeklerde de döllenme olmuş.
Fotoğraf makinem biraz ilkel olduğu için makro çekim yapamadım.Makro çekim özelliği 5 cm in altında olsa size fotoğraflarla göstermek isterdim.
Afedersiniz gercektende merak ettim.Herkes disi organin alttaki sarili yaprakta oldugunu söylüyor.peki tohum kapsülünün ucunda sarkan salyangozun icinden cikan ince ipcik nedir?tohum kapsülünden erkek organ sarkamaz heralde ,onun disi olmasi lazim.Haksiz miyim?
Halil bey inanın benim de kafam çok karıştı .
Ancak o bahsettiğiniz ipçiğin ucunda yaklaşık 1 cm. uzunluğunda
polenle yüklü bölge var . Dişi organ açaba nerde . Bende sizin gibi düşünüyordum .
Literatüre de baktım , açık bir tanımlama bulamadım .
Sercan bey diyor ki:
,,Borucuğun ucunda dişi organın tepecik kısmı var.
Tepeciğin hemen altında ( Yine borucuğun içinde ) erkek organlar yani polenler var ,,
Belki doğru olan budur .
Sadece doğru olan tek şey sarı renkteki bölgeye değdiniz an polen yüklü çubuğun salyangozdan çıktığı .
Fırça ile polen tozunu aldıktan sonra cubuk tekrar yerne gizleniyor . Tozu alıp yaprağın dibine sürdüm .
Bu işlemi yaptığım tüm çiçekler tohuma yattı .
Karıncaların insafına bıraktıklarımın hepsi döküldü , tohum oluşmadan:(
Eğer aydınlatıcı bir bilgi bulursanız buraya yazın .
Ben de merak ediyorum :rolleyes:
Ziraat mühendislerinin konuyu bize açıklaması şart oldu.
Gercektende bir aciklamaya ihtiyac var.
Sayin Volare birde böyle düsünün,eger disi organ polen keseciklerinin yanindaysa,siz oradan polen alirken zaten cicegi tozlamis olursunuz.:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.