Bağlan

View Full Version : Selluka (Vigna caracalla)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17

özlem11
10-05-2012, 07:51
Arkadaşlar bizimkilerin kulandığı bir ilaç var. Ben size adını yazayım çokda ucuz. Bütün zararlıları yok ediyor ve kaldıki bitkiyede yazarı yok bazen ev bitkilerinde bile kullanıyorum. Biraz kokusu ağır yalnız. Biz arada ilaçlarız ve sizin dediğiniz sıkıntıları hiçbir bitkide yaşamayız.... En kısa zamanda ismini yazayım buraya...(Bu arada bitkiye böcek istila etmeden önlem almak en güzeli, mesela balkon bitkilerini ben şuan 1 kez ilaçladım ve 2 haftada bir akşam güneşsiz havada tekrarlıyorum...)

memet
10-05-2012, 15:45
Mine pakkaner duymasın. Eğer zararlı yoksa ilaçlama neden gerekli olsun der her zaman.

özlem11
10-05-2012, 16:39
Bulunduğum yerde ağaç ve bitki çok. Zaten ilaçlarken oranın minunum dozunu tercih ediyorum. Uzun süredir bitki bakıyorum ve ben zararını görmedim... 2 haftada bir yapmakda çok kısa bir süre değil. Önlem amaçlı... Bitkiyi böcek istila edince ilaçlayınca mutlaka zarar vermiş oluyor... Dediğim gibi üzerinde yazan dozun çok minunum oranını sıkıyorum... Denedim faydasınıda gördüm ben...

adacık
11-05-2012, 11:24
3. selluka dağıtımına zar zor yetişilir ama bu güzellik karşısında sabır edilemez ve Zengardan'dea sipariş verilir.

Tohumlar gelir, evde çay fincanında suda bekletilir. Çöp sanılan tohumlar bir güzel lavabodan akar gider (aslaaaaaa bennnnnnn yapmadım dese de sevgili kayınvalidem -)))!!! yolları açık olsun umarın birgün bir yerlerde karşılarız.

Yeniden sipariş verilir. Bu kez işyerinde suda bekletilir. Zımpara falan yok tabi 1 gün suda beklettim kabuk hafif yumuşar gibi olunca toplu iğne ile dikkatlice kenarlarından çizarek dış kabuk zarını yırttım. Bu şekilde 1 günde ıslak pamukta beklettim. Zaten tohumlar şişip çimlenir gibi olmuşlardı.

İlk tohum diktikten 3 gün sonra filizlendi. Fotografta sellukam 1 haftalık. 2. tohum daha yeni filiz gösterdi. 3.de hala ses yok.

adacık
11-05-2012, 13:38
3.tohum sizlere ömür. Olsun 2 tanesi şimdilik yaşıyor

Sevgi Durul
13-05-2012, 22:00
Sellukamdaki, bugün fark ettiğim oluşum tomurcuk mudur? Teşekkürler...

295327

memet
13-05-2012, 22:43
Çiçek değil, dal sürgünü. Bir serada çiçeklenen bir selluka gördüm ama mevsim henüz erken çiçek için.

Revnak
14-05-2012, 01:26
Sayın Memet,

Siteyi keşfetme hikayemi ilk mesajımda tanışma kısmına yazmıştım ancak aktif olarak foruma katılmam siz ve sizlerin Selluka macerasıyla oldu.

Bir şekilde bu başlığı keşfettim ve Sellukaya bayıldım.
Çevremdekilere sorunca Kasap o, Selluka Tanzim'i mi diyorsun, ne çiçeği gibi cevaplar aldım:p Merakla başladım araştırmaya. Yazdıklarınız, paylaştıklarınız o kadar ilgimi çekti ki sabaha kadar oturarak 2 günde 2006 yılından bugüne kadar yaşadıklarınızı okudum.

Önce bir heves gidilip alınan tohumlar, neden sonra tohumun Lablab tohumu olduğunun fark edilmesi, sonra sonra arkadaşın bahçesinde bulunan doğru tohum, onun kuruması, dağıtımı, nasıl teşekkür edileceği, bitkide meydana gelen hastalıklar, sizlerin, yakınlarınızın başından geçen sağlık sorunları, çiçeklenmeler, ilk çiçek yarışmaları, onların tohumları... Bütün bu hikaye arasında birisinin de çocuğu evlenmişti yanılmıyorsam.. :p

Ben Selluka'yı araştırayım nerden tohum bulurum, nasıl edinirim bu bitkiyi derken öyle güzel bir maceranın içinde buldum ki kendimi o 2 gün zaman nasıl geçti anlamadım. Bir ara yazdıklarınızı özetlemeyi bile düşündüm ancak e-dergide bu macera zaten paylaşılmıştı. Şimdi bile 1. sayfadan okumaya başlasam tekrar tekrar soluksuz okurum yaşadıklarınızı. Her şey o kadar iyi duygularla yaşanmış ve samimiyetle aktarılmış ki.. Bayıldım bayıldım, ne yazsam , ne desem az..

Bugünlerde yapılan tohum dağıtımıyla sizlerin en başından beri bu çiçeği yayma çabanıza ucundan da olsa katkıda bulunabildiğim için mutluyum;)

Ben bunları neden mi yazdım, aslında bilmiyorum. Dedim ya yazasım vardı diye özetleyemedim burda yazayım dedim sanrım:D

Şaka bir yana okuduğumdan beri bunları sizlerle paylaşmak, bu değerli çabanızdan dolayı hepinizi takdir ve tebrik ettiğimi söylemek istiyordum.

Bu güzel çiçeği bilmeyenlere öğrettiğiniz, bilenlere yeniden hatırlattığınız hatta kazandırdığınız için Mine Pakkaner başta olmak üzere 2006 yılından bu yana emeği geçen herkese teşekkürler.

Saygılar!

özlem11
14-05-2012, 10:29
Arkadaşlar çiçeklernizde oluşan zaralılar için hem çiçeğe hemde yaprağa zara vermeden kullanacağınız, denediğim bir ürünü sizlerle paylaşmak istiyorum... kaldıki tüm bitkiler için uygundur...
MEGABAN 4
HEXAVIL
5 Lt suya 1 er çağ kaşığı dahil edip kullanınız...

Aysis
14-05-2012, 17:26
Arkadaşlar Sizlere tohum gönderdikten sonra kışın azametine uğrayan sellukam kurumuştu.

Çok üzüldüm. Elimde tohum kalmamıştı. Komşuma vediğim tohumlardan birkaç tanesini komşum bana geri verdi birlikte çimlendirdik.

Tam da büyümeye başlamıştı ki bu pazar günü donan sellukamın dipten sürdüğünü ve kocaman bir dal verdiğini farkettim.

Ne çok sevindiğimi anlatamam. Sevincimi paylaşmak istedim.

Sellukası donana arkadaşlar ellemeyin kökü donmamışsa dipten sürebilir. Ümitle bekleyin.

aygün
14-05-2012, 18:11
Kesinlikle haklısınız Ayşiş. Benim de sellukam dondan etkilenmiş ve yeşermemişti. Kökünü çıkarıp baktığımda beyaz ipliksi oluşumları fark ettiğimde çok sevindim ve yenidin diktim.
Şu an iki filiz ve biri de dipten, üç filizle bana sürpriz yaptı.

Hemen umutsuzluğa kapılmamalı.
Ders de almalı; dondan korumak gerek.

vulcano
16-05-2012, 01:28
Özlem hanım'ın gönderdiği tohumları oksijenli su - su karışımında bekletiyorum. Daha önceki tohumların aksine, bunların kabuklarını itinayla daha fazla açtım ve 24 saat sonra tohumlar suyun içinde baş vermeye başladılar, ben de şimdilik ellemedim =\ 36 veya 48 saat sonra toprağa ekeyim mi yoksa suda birkaç gün daha bekleteyim mi bilemedim. Böyle bir tecrübeniz varsa ve paylaşırsanız sevinirim. Aksi taktirde tohumlara Konya havasının iyi geldiğini düşünmeye başlayacağım :)

özlem11
16-05-2012, 09:01
Bence ekebilirsiniz... Ama sulamayı dikkatli yapın çok sulamayın zaten tohum sudan çıktğı için fazla sulayınca çürüyor. Benim tohumun biri gitti bu yüzden... Azıcık sulayın ve her seferinde bakarak nemlendirme yapın...

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 10:18
Şimdi size sellukalarımın son durumlarını ve onların sarılmaları için tasarladığım aparatı göstereceğim.

Önce sellukalar, dün iki tanesinin saksısını değiştirip büyük saksılara aldım. Diğerine toprak yetişmediği için birkaç gün sonraya kaldı.
297578
297579
297580

Biraz ıssız adaya düşenlerin yaptıkları şeylere benzedi ama iş görür.:dilli: Basit gibi görünse de dün baya uğraştırdı beni.;)
297581

kartal124
19-05-2012, 14:02
Sayın suzi dilara,
Onların üçü de aynı tarihte dikilmedi mi?Yuvarlak saksıdaki diğerlerine fark atmış gibi de.
Selamlarımla.

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 14:25
Sayın kartal124, bir tanesi petunyalarla birlikte bir süre dışarıda kaldı, havalar yeterince ısınmadığından boy atmamıştı, sonradan petunya saksısından söküp başka saksıya aldım ve içeri koydum, ondan sonra uzadı.

Yuvarlak saksıdaki daha suya ıslattığımda çimlenmeye başlamıştı, onun acelesi var bilmiyorum neden :) galiba bu yıl çiçek açıp beni sevindirmek istiyor. :)

memet
19-05-2012, 16:01
Elimde 1 adet selluka tohumum kaldı.Şimdi eksem büyür mü acaba.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.

Kesinlikle büyür yaz içinde çiçek da açar.

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 16:28
Memet Bey, sellukalarımı değiştirdiğim saksı boyu ideal mi? 5843 nolu mesaj. 25'lik saksı diye almıştım. Bu yaz çiçek açar mı?

memet
19-05-2012, 16:33
Siyah dikdörtgen saksılar 25 litre mi? Öyleyse, uygun bence. Saksı değişiminden on gün sonra gübre de vermeye başlarsanız temmuza çiçeklenir.

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 16:38
Ne tür gübre vereceğiz? NPK 20 20 20 olur mu? Ve hangi periyodlarla?

kartal124
19-05-2012, 16:43
Memet Bey, sellukalarımı değiştirdiğim saksı boyu ideal mi? 5843 nolu mesaj. 25'lik saksı diye almıştım. Bu yaz çiçek açar mı?
Sayın suzi dilara,
Kare saksıların 25 Lt olanını hiç duymamıştım.Bence altına bir bakın litresi genelde orada yazıyor.Bana saksılarınız 12 ya da 15 lt.lik gibi geldi.25 lik denilen genelde 25 cm.lik üst kenarı olan 12 lt.lik saksılar galiba.

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 16:47
Sayın suzi dilara,
Kare saksıların 25 Lt olanını hiç duymamıştım.Bence altına bir bakın litresi genelde orada yazıyor.Bana saksılarınız 12 ya da 15 lt.lik gibi geldi.25 lik denilen genelde 25 cm.lik üst kenarı olan 12 lt.lik saksılar galiba.

Aynen dediğiniz gibi:( üst kenar sağdan sola ölçtüm 25 cm, boyu da 33 cm. Litresi yazmıyor.

Bu saksı yetmez mi şimdi?:(

memet
19-05-2012, 16:57
Ben fotoğraf beni yanıltıyor diye düşündüm. Bu saksı sanırım birkaç litrelik. Size yirmi litre kadar bir saksı şart . Koca birşey yani.

Orhan Özbilgiç
23-05-2012, 20:28
Sert geçen kışın ardından bir çok bitkimi kaybettim.:(
Bir kısmınıda kaybettiğimi zannediyordum ama bana sürpriz yaptılar. Bunlardan biride sellukalarım.
Sellukalarım diyorum, zira biri, her yönden esen rüzgarlara açık, bahçenin ortasında (Ki o kurtulamadı.), diğer üçüde kuzeyi duvar ile kapalı, toplam 4 taneydi.

Birkaç gün önce duvar diplerindekilerin tekrar sürdüklerini farkettim. Bugünde fotoğrafladım.

Demekki bundan böyle, bahçemde sellukalarım hep olacak. Zira bundan daha sert kış olacağını sanmıyorum. Çok mutluyum.:eek:

299602

299603

299604

Orhan Özbilgiç
24-05-2012, 19:20
Sizi anlıyorum. Bu yıl ayni şey başıma geldi. Koca Sellukam dondu derken filizlendiğini görünce dünyalar benim oldu.

Söylendiği kadar nazlı bir çiçek olmadığını düşünmeye başladım..

Eski boyuna inşaallah kısa zamanda gelir.

Evet evet!
Benimde, olayı başlığa aktarmamdaki amaç o zaten.
Bu demektir ki:
Selluka yumruları (Rizom mu demem gerekiyor bilmiyorum?) -6 ve -7 dercelere, toprak altında katlanabiliyor. bir başka deyişle, yumruların bulunduğu derinlik, dışarıda hava sıcaklığı -6 ve -7 derecelerde iken donmuyor!

memet
24-05-2012, 19:43
Aslında benim gördüğüm en arsız çiçeklerden diyeceğim herkes bana kızacak. Kışın benim işyerinin olduğu yerde de iyi soğuk oluyor. Geçen sene temmuza kadar da canlanmadı, öldü dedim. Yumrular canlı kalmış yeniden çıktı. Soğuk iklimlerde kış girerken malç uygulamasıyla koruma garantiye de alınır.

Dilek Sarıkaya
25-05-2012, 07:23
ben dün selluka tohumlarını plastik bardağa ektim, oksijenli su ile fısfısladım, üstlerini pet şişe ile kapattım. Ben şimdi tohumları ne sıklıkla sulamalıyım? Ne zaman havalandırmalıyım? Plastik bardakların altı delik deği;l bir sorun çıkartır mı?

münevver
25-05-2012, 08:02
Dilek Hanım
Havalar sıcak, şişe kapatmasanız da olurdu. Sadece toprağı nemli tutmak yeterli.

Şişenin yapacağı buhar/ rutubet tohumlarda çürümeye sebep olabillir.

özlem11
26-05-2012, 14:49
Benim tohumdan ürettiğim sellukalarım...

memet
26-05-2012, 20:25
Bugünkü eğitim toplantısında tohum çimlendirme konusunda yaşadığımız sıkıntıları dile getirdim.
Hoca verdiği cevapta forumda zaten yazılı bilgileri teyid etti.
Önceden suda bekletin. Kenarını zımparalayın zamanında çimlendirin uygun ısıda olsun. Isı ve mevsim uygun olmazsa çimlenme süresi uzar, patojenler ürer, tohum çürür dedi.

adacık
01-06-2012, 15:37
Sellukamın boyu 45 cm oldu. İşyerinde içeride cam önünde tutuyorum. Çapı 12cm derinliği 10 cm bir saksıda acaba ne zaman ve ne büyüklükte bir saskıya geçirmem gerekir.

303195

memet
01-06-2012, 16:21
Dışarı çıkarın ve geç kalmadan saksı değiştirin.

Tebery
03-06-2012, 18:04
Selam Arkadaşlar.Uzun zamandır bu siteyi takip etmeme rağmen bugüne kısmet oldu yazı yazmak.Gerçekten burdaki insanlar müthişler ve çok özverililer.

Eğer sakıncası yoksa bende konuya dahil olmak istiyorum.Bendede salluka var.Ve boyu 40-45 cm oldu.Balkonun tavanından yere kadar ip çektim.Sallukayı ipe sardırarak büyütmek istiyorum.**** başka önerileriniz varmıdır

aukesen
05-06-2012, 18:05
Selam Arkadaşlar.Uzun zamandır bu siteyi takip etmeme rağmen bugüne kısmet oldu yazı yazmak.Gerçekten burdaki insanlar müthişler ve çok özverililer.

Eğer sakıncası yoksa bende konuya dahil olmak istiyorum.Bendede salluka var.Ve boyu 40-45 cm oldu.Balkonun tavanından yere kadar ip çektim.Sallukayı ipe sardırarak büyütmek istiyorum.**** başka önerileriniz varmıdır

benim önerim hava akımı iyi olan bir yerde büyütmen balkonun iyi hava alan bir yeri ya da bahçe olabilir aksi halde kırmızı örümcek belası ile karşı karşıya kalabilirsin ben 1,5 aydır uğraşıyorum 2 haftaya bir ilaçlamasam olmuyor resimde sararan yaprakları görülüyor dışarıya taşımayı düşünüyorum

gülenmelek
07-06-2012, 20:04
Selluka yaprağındaki bu renklenmeler hastalık belirtisi olabilir mi?
Veya yaprakta gördüğümüz her değişim, mutlaka hastalık belirtisi midir?
Kırmızı örümceği az çok tanıyorum ve yapraklarda göremedim. Ağ da yok. Genelde alt tarafta ilk çıkan yapraklar bu şekilde.
Bu konuda yardımınızı rica ediyorum.

kartal124
13-06-2012, 00:31
Bu sene selluka tohumu çimlendiren arkadaşlar, fidelerinizin durumu nedir?
Benim 2 aylık fidem 3 lt.lik saksıda 2 metreyi buldu.Napacağız biz bunu 2 metre 3 metre gidip duracak mı?Yoksa tepe sürgününü kesip uzamayı durdursak mı?

ayseldeniz
13-06-2012, 09:12
Sayın Yoldaş'ın gönderdiği tohumlardan 4 tanesi fide verdi.Yalnız bir karış bile uzamadılar.Saksısı şu anki durumlarına göre küçük değil.Değiştirmelimiyim.Havalar da ısındı iyice bir şey olur diye korkuyorum.Ayrıca küçücükken kırmızı örümcek dadandı.Kükürt serptim.İyi geldi.Daha yeni kendine gelmeye başladı.Benim sellukalar bu durumda .Ama umutluyum.Büyüyecekler.Büyütmek zorundayım.

hberbul
13-06-2012, 10:35
Selluka yaprağındaki bu renklenmeler hastalık belirtisi olabilir mi?
Veya yaprakta gördüğümüz her değişim, mutlaka hastalık belirtisi midir?
Kırmızı örümceği az çok tanıyorum ve yapraklarda göremedim. Ağ da yok. Genelde alt tarafta ilk çıkan yapraklar bu şekilde.
Bu konuda yardımınızı rica ediyorum.

Benim fidemin biride aynen sizinkiler gibi oldu ve kurudu sadece kökü kaldı.Paslanma gibi birşey yaprağın tamamını sardı.Diğeride çok durgun çak yavaş büyüyor.

gülenmelek
13-06-2012, 10:57
Sevgili hberbul aynı sorun mu tabi bilemiyorum, keşke o kadar bilgili olabilseydik, çaresine hemen bakardık :( Ben önlem olarak o hastalıklı diye tahmin ettiğim yaprakları koparmıştım. Şimdilik ilerleme yok. Sizinki ilerlemiş ki kurumuş, üzüldüm gerçekten. Bir hevesle yetiştirmeye çalışıp böyle aksilikler olunca üzülüyor insan. Umarım diğerleri sağlıklıdır ;)

ayseldeniz
13-06-2012, 11:00
Benim selluka fidelerimde aynı şey oldu.Gören bir arkadaşım kırmızı örümcek var. Tuz serper gibi kükürt serp geçer dedi.Şimdi yapraklardaki bu olay durdu yeni yapraklarda bir şey yok.

ahmeter
13-06-2012, 11:19
Her boy sellukanızı dışarda tutun kapalı yerde tutmayın
Tohumu ve sonra fideyi , muhakkak marketlerde satılan steril toprağa ekin
Her türlü rahatsızlığı topraktan kapıyorlar
Bozulan sararan yaprakları koparın
Telaşlanmayın 6 sene oldu hala araştırıyorum
Kolay gelsin

esin 1971
18-06-2012, 11:45
Aman iyi bak Memet, kökler çok gelişmeden saksıya al lütfen. Aspirinli su ile sulamayı unutma.
benim sellukam filizlendi 4 tane yaprağı çıktı ama yapraklarının bir kısmı yenmiş altına stüne baktım bişey göremedim ne yapayım bide aspirinli suyla sulayın demişiniz ölçüsü nedir?

aukesen
18-06-2012, 19:26
benim sellukam filizlendi 4 tane yaprağı çıktı ama yapraklarının bir kısmı yenmiş altına stüne baktım bişey göremedim ne yapayım bide aspirinli suyla sulayın demişiniz ölçüsü nedir?

resim ekleyebilirseniz problemin ne olduğunu daha iyi anlarız genelde kırmızı örümcek istilasına uğruyor ama zaman zaman tırtıllarda musallat oluyor

maki01
24-06-2012, 22:20
Sellukam, yeni yerini çok sevdi :)

Sevgili ahmeter'e teşekkürlerimle...

311857

kartal124
24-06-2012, 22:31
Sayın maki01
Çok güzel.Acaba kaç yıllık, hangi ayda çiçeklenecek?
Selamlarımla.

maki01
24-06-2012, 22:35
Köklü olarak göndermişti sevgili ahmeter, geldiğinde 6 aylık filan olmalı. Şu an 2.5 yaşında herhalde.

Benim sellukamda çiçeklenme Ağustos'u bulur diye düşünüyorum. Yardımcım haberim olmadan derin budama yapmıştı.

ahmeter
25-06-2012, 06:16
Köklü olarak göndermişti sevgili ahmeter, geldiğinde 6 aylık filan olmalı. Şu an 2.5 yaşında herhalde.

Benim sellukamda çiçeklenme Ağustos'u bulur diye düşünüyorum. Yardımcım haberim olmadan derin budama yapmıştı.

İyi günler
Bu şekilde görünçe memnun oluyorum saksıya biraz toprak ılavesi ve altına bir tabak koyarsanız daha iyi olur
Bu sıçaklarda tabakda su bulunmasında fayda var Selamlar

hberbul
26-06-2012, 15:46
Mesaj 5868 de yaprakları hastalanarak dökülen dal halinde bıraktığım sellukam.

Hayata sımsıkı tutunanlardan.

312366

Ondan ümidimi kesmişken,utandırdı.

312367

tturt
26-06-2012, 17:21
Sevgili Memet'ten İzmir'de aldığım selluka tohumlarını farklı zamanlarda çimlendirdim. Sapanca iklimi Ege ve Akdeniz iklimi ile kıyaslanamaz olunca sellukalar yeni yeni sarmaya başlıyor. Geçmiş yıllarda Sapanca'da çiçeğini ancak Ağustos sonu Eylül ayı gibi koklayabilmiştik. Sanırım yine aynı zamanlarda çiçeklerini görürüz.

312404

312405

ahmeter
30-06-2012, 20:41
Bu yaz sonu çiçeğini bekliyorum

karalale
04-07-2012, 14:55
Gecen sene tohum dan yetistirdigim sellukalarim. Kimi toprak ta, kimi büyük saksiday di. Iki salkim da olsa ciceklerini görüp, koklama sansina erdim.:p Kisin topraktakileri büyük saksiya alarak, evin bodrumun da tuttum. Bahar da tekrar yerlerine ektim. Su an cok güzel büyüyorlar, herhal de ciceklerini görürüm yine.... :D

vehbi
04-07-2012, 15:52
Geçen sene azda olsa çiçeğini gördük,tohum alamadık bakalım bu sene tohum alabilecekmiyiz, şu anda gelişmesi gayet iyi.

yeşim26
11-07-2012, 01:23
Neler yaptığınız anlatırsanız ne yapmak gerektiğine dair fikir üretelim

Gece içeri alıyorum, sabah erkenden balkona en güneşli yere koyuyorum. Sıcakta su fıslatarak nemlenmesini sağlıyorum. Toprak nemini kaybettiğinde suluyorum sonuç mercimek tanesinden daha küçük üç mini yaprak çıkardı, bekliyorum. Pardon birde sıvı gübre verdim. İlk çıkan yaprağın yarısı kurudu:( ne yapmam lazım anlamadım :(

smnunal
11-07-2012, 08:50
Gece içeri alıyorum, sabah erkenden balkona en güneşli yere koyuyorum. Sıcakta su fıslatarak nemlenmesini sağlıyorum. Toprak nemini kaybettiğinde suluyorum sonuç mercimek tanesinden daha küçük üç mini yaprak çıkardı, bekliyorum. Pardon birde sıvı gübre verdim. İlk çıkan yaprağın yarısı kurudu:( ne yapmam lazım anlamadım :(

Sayın yeşim26,
Gece içeri almayınız bitkinizi devamlı güneş gören ve hafif rüzgar alan bir yere koyun birde yapraklarına su püskürtmeyin toprağını kontrol ederek aşıırı olmamak üzere sulayınız.

Oguzzz
19-07-2012, 17:31
Uzun uğraşlar sonunda misafirim olmayı kabul eden sellukam için kümes teliyle hazırladığım kule:

319425

Yapraklardaki bu beyaz lekeler nedendir? Çiçeğim öğlen saatlerinden itibaren yoğun güneş görüyor. Hafif rüzgar alıyor. Toprağı kurudukça (bu sıcaklarda genelde hergün) sulanıyor. Yardımlarınızı rica ediyorum :confused:

319426

elek
19-07-2012, 18:47
Beyaz lekeler kırmızı örümcek zararı. Acil aksiyon lazım, arkadaki domateslere de dikkat edin, domatesi de çok seviyorlar çünkü. Şimdiden kolay gelsin, umarım kurtulursunuz.

memet
19-07-2012, 19:11
Kırmızı örümcek çok da ilerlemiş acilen ilaçlayın. Elek haklı.

Oguzzz
19-07-2012, 19:29
Bilgiler için teşekkür ederim...

Peki bu kırmızı örümceklerin bir yerlerde görünmesi gerekmez mi? Çiçeklerimin hiçbirinde sorun yok...

memet
19-07-2012, 19:37
Özel büyüteçle onda da eğitimli bir ziratçinin gözüyle görülebilir. Son derece ufak böcekler. Yapraktaki bu belirtiden anlaşılıyor.

kartal124
20-07-2012, 22:30
Selluka ve doğal arkadaşı kırmızı örümcekler.
İllallah dedirttiler bana,en sonunda kökünden söküp atacağım selluka'yı.Kırmızı örümceğin doğal barındırıcısı galiba bu bitki.Asıl sıkıntı onun yüzünden diğer bitkilere de bulaşıyor kırmızı örümcekler.

ahmeter
22-07-2012, 19:48
Yeni bilgiler ve resimler

ahmeter
22-07-2012, 20:01
Sellukaya olan ilğim aynı hızlan devam ediyor birinçi resimdeki topraksız fide sizin için hazırlanmıştır
Bitki tam bir yaşındadır ve toprak altında 2 yumru yapmıştır
Bu sene sonu bu yumrular ayrılarak yeni bitkiler elde edileçektir
Yumrulardan bir tanesi küçük olduğu için ayırma işlemi yapmadım
Yumruları kesip alıp yumrusuz bitkiyi tekrar çelik yaparak yeni bitki elde edebilirsiniz
Bitki çok aç bir bitki muhakkak toprağa yani yere dikilmek istiyor saksıda karnı doymuyor
Sıhhatli olduğu zaman hastalık . örümçek falan barındırmıyor
Yakında çiçeklenmek üzere resimliyeçeğim iyi günler

kartal124
23-07-2012, 00:57
Sayın ahmeter,
Topraktan çıkartılmış olan o selluka'yı yeniden dikince bitki yaşamaya devam edecek mi?Bu mevsimde kökler topraktan çıkınca sorun olmuyor mu?

ahmeter
23-07-2012, 11:40
Bütün yapılan resim çekme işi 10 dakika sürdü bu gün 3 gün bitki de bir anormallik yok yaşamaya devam ediyor
Tedbir olarak resimden sonra serada nemli bir ortama aldık bir sarsıntı olmadı

royalguard
23-07-2012, 13:37
Arkadaslar hepinize merhabalar, sitemize uye olan bir bayandan aldihim sellukalar uzunca bir sure saglikli sekilde buyudu ama hala daha kucuk. Su siralar kirmizi orumcek ile mucadele veriyorum ve sanirim kaybediyorum. Yapraklarin cogu sararip dokuldu, bir komsumdan aldigim orumcek ilaci ile ilacladim ama pek bir fayda saglamadigini goruyorum. Bana acil onerilerinizi bekliyorum, ciceklerimi kaybetmek istemiyorum cuunku :) Simdiden herkese tesekkur ediyorum. Selamlar.

royalguard
23-07-2012, 20:42
B5A diye bir sıvı organik gübreden bahsedilmiş, ilaç olmamasına rağmen etkisi gerçekten büyükmüş sitesinde öyle yazıyor. Sizler ne diyorsunuz bu markaya? Sizlerin de görüşünü almadan ürünü satın almak istemedim.

kartal124
23-07-2012, 22:06
Arkadaslar hepinize merhabalar, sitemize uye olan bir bayandan aldihim sellukalar uzunca bir sure saglikli sekilde buyudu ama hala daha kucuk. Su siralar kirmizi orumcek ile mucadele veriyorum ve sanirim kaybediyorum. Yapraklarin cogu sararip dokuldu, bir komsumdan aldigim orumcek ilaci ile ilacladim ama pek bir fayda saglamadigini goruyorum. Bana acil onerilerinizi bekliyorum, ciceklerimi kaybetmek istemiyorum cuunku :) Simdiden herkese tesekkur ediyorum. Selamlar.
Kırmızı örümceğin çözümü yok gibi bir şey.Ben en son çare olarak bitkiyi derin buduyorum,yaprak filan kalmıyor, yeterince güçlü ise yeniden sürüyor.
Kırmızı örümcek gibi belalı bir canlıya rastlamadım.

ERKEN48
24-07-2012, 14:01
Arkadaşlar en iyisi kırmızı örümceğin gelmesini beklememek.Neticede selluka gıda maddesi değil. sıcaklarla beraber bu zararlı iyice çoğalıyor.ben mayıs ayından bu yana 15-20 günde bir ilaçlama yapıyorum. yapraklar ve bitki gayet sağlıklı. Torpedo isminde bir ilaç kullanıyorum. yanılmıyorsam 15 liraydı.geçen yıl patlıcanlardan biliyorum ilaç kullanmadığın için bitkiler heba olmuştu.

ahmeter
24-07-2012, 14:15
Resimler

ahmeter
24-07-2012, 14:22
Benim yetiştirme tarzım
Kaliteli bir tohumdan üretim
Kesin olarak toprağa dikiyorum kışın söküp seraya alıyorum
Güneşi bol havadar ortam
15 günde bir gübre . koyun
Resimlerde görüldüğü gibi 2 ayrı bitki de herhangi bir hastalık yok
İlaçlama yapmıyorum
Orta resimde yukarıda büyük yaprağın üzerinde çiçeğe geldiği görülüyor

gultar
24-07-2012, 15:04
Gövde kalınlaştırmak için hangi besin gereklidir? Benim sellukalar çok cılız. Uzadılar fakat güçlü değiller. Önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler.

memet
24-07-2012, 15:16
NPK gübre faydalı olur

ERKEN48
24-07-2012, 15:21
Benim yetiştirme tarzım
Güneşi bol havadar ortam
İlaçlama yapmıyorum

en doğrusu sizin gibi ilaç kullanmamak ama yetişiricilik bölgeye göre değişiyor.Akdenizde aşırı nem,sıcak derseniz ona göre malesef sadece kültürel önlemlerle olmuyor.

ahmeter
24-07-2012, 20:51
Bitki Akdeniz bitkisi Son senelerdeki İstanbulun sıçağı ve nemini sevdi
Bitki canlı ve diri ise herhangi bir hastalığa yakalanmıyor
Bu gün sıçaklık 34 nem 90 super

vehbi
25-07-2012, 10:54
Akşam sellukanın resmini çektim,tek kök bir çok sürgün verdi gayet sağlıklı gelişiyor,kışı içeride geçirmişti saksıyla beraber bahçeyle buluştu,haftada iki veya üç defa bolça suluyorum,sanırım yakında çiçeklerini göreceğiz.

merto
25-07-2012, 11:09
Benim yetiştirme tarzım
Güneşi bol havadar ortam
İlaçlama yapmıyorum

ahmeter selamlar,
Bitkinizi bahçeye ekip, kışın seraya aldığınızı söylemişsiniz. Ne tür bir ortamda muhafaza etmek gerekiyor, özel olarak ısıtılmayan , ancak rüzgar ve yağıştan korunacak ışık alan kapalı bir mekan bu işi görürmü acaba İstanbul için.

Ayrıca topraktan söktüğünüzde ne tür bir saksı kullanıyorsunuz ve uyguladığınız başka işlemler oluyormu, tecrübelerinizi paylaşırmısınız lütfen.
Şimdiden teşekkürler.

ahmeter
25-07-2012, 11:50
Kasım ayında içeri seraya alıyorum 2 metreden üstünü buduyorum
Saksının altından çıkıp toprağa geçmiş kökleride kesiyorum
Ayda bir su veriyorum
Mart ayında yeni sürgünler vermeye başlıyor mayıs başında bahçeye alıp saksısınla beraber her seneki koyduğum toprak zemine yerleştiriyorum
Kışın bahçede bıraktım dondu
5 sene zarfında bahçede değişik yerlere koydum en güzel gelişen yeri buldum şimdi her sene oraya koyuyorum
Benimki çiçeklendi 1 haftaya kadar resmini koyaçağım kolay gelsin

royalguard
25-07-2012, 19:20
Anlaşılan benim sellukalar kurtulamayacak gibi, daha çok küçükler sayın kartal124'ün dediği gibi budama yaparsam ölürler. Acaba bana böyle biraz güçlenmiş ve sağlıklı selluka fideleri gönderebilecek birileri var mıdır? Varsa çok sevinirim, şimdiden teşekkür ediyorum.

memet
25-07-2012, 20:28
Kırmızı örümcekten etkili ilaçlama ile kurtulabilirsiniz. Sözettiğiniz B5A böcek ilacı değil. Zirai ürün satıcılarından kırmızı örümcek için etkili bir ilaç alıp kullanın.
Gelişmesi için de gübrelemeniz gerekir.

dağçiçeği
29-07-2012, 15:24
Benim sellukam da gayet güzel uzadı.Canlı ve mutlu görünüyor fakat saksısında bir sürü karınca var.Zannedersem yuva olarak saksıyı kullanıyorlar.Saksı etrafını ne kadar ilaçlasam da kurtulamadım.Önerisi olan var mı ?

ahmeter
29-07-2012, 18:00
Sayın dağçileği
Saksınızın altına bir tabak koyun saksıya göre biraz büyük olsun suylan doldurun ve ilaçdan sıvı ise 20 damla damlatın ve sonuçu kontrol edin

ERKEN48
29-07-2012, 18:17
Sayın Ahmeter,
Bu sene ilk defa selluka ektim ve 1 tohum çimlendi ve gayet güzel gelişti.Durmadan uzamaya devam ediyor. Çiçeklenmesi ne zaman olur tabi olursa. Birde uzayan sürgünlerin ucunu kopartmam çiçeklenmeyi teşvik edermi?

ahmeter
29-07-2012, 19:38
Sayın Ahmeter,
Bu sene ilk defa selluka ektim ve 1 tohum çimlendi ve gayet güzel gelişti.Durmadan uzamaya devam ediyor. Çiçeklenmesi ne zaman olur tabi olursa. Birde uzayan sürgünlerin ucunu kopartmam çiçeklenmeyi teşvik edermi?

Uzamaya devam etsin sıçak bir bölgedesiniz çiçek vereçeğini tahmin ediyorum Daha geniş bilği için Ahmeter bahçeyi gezebilirsiniz

Aysis
31-07-2012, 17:56
Benim sellukam da gayet güzel uzadı.Canlı ve mutlu görünüyor fakat saksısında bir sürü karınca var.Zannedersem yuva olarak saksıyı kullanıyorlar.Saksı etrafını ne kadar ilaçlasam da kurtulamadım.Önerisi olan var mı ?

Sayın dağçiçeği sellukanızın çiçek açmasını ve kokulu çiçekler istiyorsanız karıncalara dur demeyeceksiniz. Çünkü karıncalar artık büyüyüp çiçek açma zamanı gelen sellukaların dalları üzerinde dolaştıkça onların döllenmesini sağlıyor. Karıncadan başka hiç bir canlı bunu sağlamıyormuş. o yüzden bırakın karıcalar sellukanızın üzerinde gezinsin.

Önceleri ben de sizin gibi karıncaların sellukama zarar vereceğini düşünmüştüm ama Pempe domates.com da bir arkadaş bana karıcasız selluka olamaz deyip durumu anlattı.

Gözünüz aydın yakında sellukanız çiçek açacak..

vehbi
31-07-2012, 18:07
Bu sene çiçeğini erken görecek gibiyiz,fakat resimde karaltılı bir şeyler gözüküyor gibi geldi bana çıplak gözle farkedemedim,sürekli karıncalar üzerinde hareket halindeler.

Aysis
31-07-2012, 18:15
Haklısınız onlar olmasa çiçeğiniz döllenemeyecek.

memet
31-07-2012, 19:45
Karıncalar sellukanın döllenmesiyle ilgili hiç bir işlev görmüyorlar. Sadece özsu emen parazitleri taşıyorlar ve düşen çiçek saplarından akan özsuyu emiyorlar. Bana özsuyu için çiçek saplarını da kesiyorlar gibi geliyor.
Sellukanızda karınca varsa kesinlikle bir sorununuz var.

dağçiçeği
01-08-2012, 02:40
Sayın Memet ,size katılıyorum.Diğer yorumları okuyunca sanki yüreğim daraldı bir an:)) ama haklısınız çünkü karıncalar sellukama yaprak bitine benzettigim canlıları taşıyordu.Allahtan fazla çoğalamadılar ,gözüm sürekli üzerinde çünkü.Tek sellukam kendileri,haliyle pek değerli.
Sayın Ahmeter in tavsiyesine uydum. İlaç damlatmamama rağmen sonuç olumlu oldu.Şu an için karınca görünmüyor.
Hayırlısı ile açtığını görüp tohumlarına kavuşabilsem çok mutlu olacağım.

zevren07
03-08-2012, 00:38
Ben de bu baharda ektigim sellukaları gayet iyi büyüttüm fakat aşırı yaz sıcakları ile gelişimi durdu solgunlaştı yaz başında başı tomurcuklandı ama hiçbiri çiçek açmadı. Bu süreç normal mi? Bu arada sürekli yeni sürgünler de vermeye devam ediyor,bahardaki hızı olmasa da.
15 günde 1 20-20-20 npk veriyorum.

memet
03-08-2012, 08:47
Kırmızı örümcek olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sulamayı ihmal etmeyin.

hberbul
03-08-2012, 09:52
Sayın Ayşiş'ten gelen 3 adet tohumdan hayatta kalan ikisi.
Sürgünü az olan 2 ay kadar önce kırmızı örümcekten sadece ince dal olarak kalmıştı.Şuan hzlı bir uzama başladı ama yaprakları çok seyrek.

memet
03-08-2012, 10:14
Saksılarda çok geliştiğini söylemek zor. Daha büyük bir saksı ihtiyacı olur. Ama onun içinde zaman çok uygun değil.

selis
03-08-2012, 10:44
Benim yetiştirme tarzım
..................................
Kasım ayında içeri seraya alıyorum 2 metreden üstünü buduyorum
...................................
Mart ayında yeni sürgünler vermeye başlıyor mayıs başında bahçeye alıp saksısınla beraber her seneki koyduğum toprak zemine yerleştiriyorum
.................................................
5 sene zarfında bahçede değişik yerlere koydum en güzel gelişen yeri buldum şimdi her sene oraya koyuyorum

Ahmet Bey 2 mesajı, birleştirdim anlayamadığım bir şey var.. Sellukanız bahçede dikili mi saksılı mı? Önce söküp seraya aldığınızı yazmışsınız.. Sonra saksıyı taşıdığınızı..

Aslında merak ettiğim şey, bahçede dikili olan bitkinin yer değişimi.. Mevsimler arasında bu mümkün mü?

selis
04-08-2012, 14:30
Bitki ilk canlanmaya başladığında örümcek dadanmıştı, bir defa ilaçladım yok oldular..
Şimdi hepsi sağlıklı, bol bol sürgün var fakat görünürde çiçek yok..
323320
323321

ahmeter
04-08-2012, 20:35
Ahmet Bey 2 mesajı, birleştirdim anlayamadığım bir şey var.. Sellukanız bahçede dikili mi saksılı mı? Önce söküp seraya aldığınızı yazmışsınız.. Sonra saksıyı taşıdığınızı..

Aslında merak ettiğim şey, bahçede dikili olan bitkinin yer değişimi.. Mevsimler arasında bu mümkün mü?

Bitki yer değiştirirken devamlı saksı içinde plastik saksı
Bahçeye aldığım zaman altındaki deliklerden toprağı yakalayıp kuvvetli büyüyor
ve ben saksıyı değil saksı etrafındaki toprağa gübre veriyorum
Kış başı bu saksılardan 2 tanesini seraya almadım dondu
Seraya alırken saksı deliklerinden çıkan kökleri kesiyorum bitki serada dinleniyor
Anlaşılmayan bır durum varsa rahatlıkla sorabilirsiniz İlk çiçeğini verdi Ahmeter bahçeye dün koydum

Benol Hazaroğlu
05-08-2012, 17:29
Sayın ahmeter,
Sizden gelen Sellukam çok sıhhatli bir şekilde büyümekle meşgul.
Resimlemek için çiçeklenmesini bekliyorum.
Saksıda içerde soğuk yerde sakladım baharda dışarı aldım. Bundan sonra yazdıklarınızı uygulayacağım.
Ben sadece hayvan gübresi verdim. Mahsuru yoksa kullandığınız gübre ismini ve ölçüsünü rica edeceğim.

Teşekkür ederim.

ahmeter
05-08-2012, 20:41
Sayın ahmeter,
Sizden gelen Sellukam çok sıhhatli bir şekilde büyümekle meşgul.
Resimlemek için çiçeklenmesini bekliyorum.
Saksıda içerde soğuk yerde sakladım baharda dışarı aldım. Bundan sonra yazdıklarınızı uygulayacağım.
Ben sadece hayvan gübresi verdim. Mahsuru yoksa kullandığınız gübre ismini ve ölçüsünü rica edeceğim.

Teşekkür ederim.

Selamlar
Hurma saksıda büyüyor kasım ayında bahçeye dikeçeğim
Bütün bitkilere bir kova su içinde koyun gübresi her zaman hazır
Maşrapaya doldurup sıraylan bütün saksılara veriyorum
Sonuç süper selamlar

ahmeter
07-08-2012, 09:40
2012 7 -8
Sellukaların çiçekleri açmaya başladı Bu günün ilk çiçekleri

ahmeter
07-08-2012, 11:26
Her sene sellukanın ilk açtığı günler hem sevinirim hem üzülürüm
Selluka sayesinde çok güzel dostluklar ve hiç arzu etmediğim kırgınlıklar oldu
Bunları tekrar tazelemek istemiyorum ama o kadar kırılmışdim ki bir sene forumdan ayrıldım
Bakın o zamanlar koyduğum şu resme şimdi forumda olmayan bir döğa aşığı Berduray hanım ne demiş Hoşça kalın

Sevgi Durul
09-08-2012, 12:38
Kırmızı örümcek zararlısı sandığım durumu atlatan sellukam yeni yapraklar veriyor.:) Açmış kadar oldu, ölecek diye korkmuştum.

324452 324453

ahmeter
09-08-2012, 14:40
Sene başında ekilen selluka tohumundan 2 saksı . çiçek açması için özel itina gösteriliyor ekim ayında çiçek bekliyorum

zevren07
11-08-2012, 17:17
Ben de sellukamın fotolarını koyayım da uzman arkadaşlar bu solgunluğa bir gerekçe söylesin. Besin veriyorum su ile, kökten fungusit verdim,dün gece püskürtme ilaç da yaptım.
BU yıl 18 martta ektiğim 2 tohumdan yetişme,ilk yılı yani.

324765

324766

324767 Bu fotoğraftaki gibi tomurcuklar çıkardı yaklaşık 2 ay önce ama çiçek açmadı.

324768

memet
11-08-2012, 17:40
Bana sıcaktan yanmış gibi görünüyor. Saksıya bir gölgeleme yapsanız iyi olur bence.
Yapraklarda ayrıca bir yanma daha var gibi ilaçdan kaynaklı olabilir o da.

zevren07
11-08-2012, 18:32
Ben de hep sıcaktan şüpheleniyorum memet bey.Çünkü burda poyraz esince kavurucu bir sıcak oluyor.Besinsiz kaldığını düşünerek 20-20-20 npk vermiştim.O yakmış olabilir.Eğer başka bir sebebi yoksa sonbaharda tekrar coşmasını beklemekten başka çaremiz yok gibi.Bolca su verip serinletmekten başka.İlginize teşekkürler memet bey.Selamlar saygılar.

memet
11-08-2012, 19:11
Saksı gölgede olursa faydasını görürsünüz. Sadece saksı. Selluka güneşte saksı gölgede.

zevren07
11-08-2012, 20:21
Bu Sellukanın farklı bir türünü buldum eBay da.İsmi "SNAIL VINE" diye geçiyor.Dayanamadım aldım.Bu sadece eflatun ağırlıklı bir renge sahip.

324797

324798

:cool:

Türkiyede tohumcularda adı geçiyor şu anda stokta yok.İsmi:Mor Selluka( Vigna Phaseolus Caracalla)

memet
11-08-2012, 20:36
Çok bulunan bir çeşidi değil bu, yanlız bildiğim kadarıyla bu kokulu değil.

zevren07
12-08-2012, 17:30
Dün gece sabah 7.30 a kadar forumdaki yaklaşık 180 sayfayı taradım,değerli bilgiler edindim. En çok çelikten üretime takıldım. Ben de bugün sellukamdan yarı odunsu çelik adayları aldım. Bir de sellukam çiçek açmadığı için üzülüyordum, fakat şahit oldum ki genelde sevinç çığlıkları eylül ayında atılmış. O zaman sabırla beklemem gerektiğini düşündüm. Sizlerle çelikle üretim konusundaki tüm gelişmeleri paylaşacağım inşallah. Işte ilk çelik adaylarım.
324990

IBA Uygulaması
324991

324992 Bol geçirgen, nem tutan ortama dikim.

mrduran
12-08-2012, 22:30
Merhaba efendim,

Baharda bahçeye aktardığım selluka 3.ncü kata kadar çıktı ve tepeden aşağı doğru kuruduğunu görünce boyumun yettiği yerden kestim, kurtuldu. Şimdi yeniden 5. nci kata kadar çıktı ve de çiçeksiz ama çok canlı.

Balkonda olan ise; 10 gün önce uçlarından kurumaya başladı, gece ıslatıp ''kükürt+odun külü'' attım ama olmadı, dibe doğru kurumaya devam etti. Bende 70-80 cm. den budadım ve beklemedeyim. Mehmet beyin dediği gibi saksı güneşten korunmalı bir yerde. Bakalım netice ne olacak?. Resim yollayamıyorum şimdilik, bir hata/hatam var sanırım.

Saygılarımla lütfen.

kalambaklı
13-08-2012, 14:55
İş yerimin önüne diktiğim selluka, ama hala çiçek yok, geçen yıl bu zamanlar üzerinde oldukça fazla çiçek vardı.

hberbul
13-08-2012, 16:21
Şubat ayında ektiğim selluka çok cılız ama boyu 3 metreyi geçti.
Saksıda olduğu için mi böyle cılız kaldı?

Aysis
13-08-2012, 17:29
Şubat ayında ektiğim selluka çok cılız ama boyu 3 metreyi geçti.
Saksıda olduğu için mi böyle cılız kaldı?

Olabilir Benim Mart içinde diktiğim tohumları bahçeye aktarmıştım. Bu hafta ilk tomurcukları gördüm. Bakalım dökmeden açabilecek mi?

ahmeter
15-08-2012, 21:18
Selluka fidanları

vehbi
17-08-2012, 10:39
Nihayet sellukam ufakta olsa çiçeğini açmaya başladı,boyu beş altı metreyi geçti,devamlı yeni sürgünler veriyor,resimler aynı flaş rengini değiştirdi.

ahmeter
17-08-2012, 15:08
Sellukaya İstanbulu sevdirdik yakında sellukalı bahçeler çoğalaçak

ERKEN48
23-08-2012, 09:23
selluka çiçeklenmeye başladı.Fakat bir salkımdan 2-3 çiçek açıyor diğerleri dökülüyor.bu normal midir ? Birde rengi 1 gün sonra değişip sarıya dönüyor.

royalguard
27-08-2012, 22:28
Arkadaşlar karıncalar ile ilgili söylediklerinizi okudum ama zararlı olduğu konusunda katılmıyorum malesef. Benim sellukalar neredeyse eriyip gidecekti kırmızı örümcek yüzünden ama apartmanımın bahçesine bıraktım saksıyı ve yaklasık 2 hafta sonra kırmızı örümcekten tamamen kurtulmus bir halde buldum bitkiyi. Bunun sebebini bir türlü çözememiştim ama inceledikten sonra üzerinde gezinen karıncaları gördüm bildiğimiz karınca yani. Büyük ihtimalle karıncalar örümcekleri bitki üzerinden temizledi ve bitki şuan çok canlı ve çok sağlıklı bir şekilde yeni yeni yapraklar veriyor. Bilginiz olsun.

Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 08:34
Sellukalarımda son durum. Bu tarzanvari, ilkel sarmaşık düzeneği ve görüntü kirliliği için kusura bakmayın. Marangozları ikna edemeyince kolları sıvadım. Aslında hayalimdeki düzenek daha güzeldi ama ortaya bu çıktı. :cool::D

Dün bütün günümü çiçeklerime ayırdığım için gece rüyama da girdiler. Sellukam çiçek açmıştı ama kokusuzdu:eek: Ne hayal kırıklığıydı ya Rabbi! Neyse ki rüyaymış. :D

ahmeter
01-09-2012, 13:39
SELLUKA vigna caracalla
Tohumunu ançak üyelere gönderebiliyorum Saim Ergin bitkiler dünyası blog

Resim bu sabah çekilmiştir

ahmeter
01-09-2012, 13:48
özel üretim

ahmeter
01-09-2012, 21:12
Sera dışına toprağa ekilen bitki büyükçe sera içine alınıp tamamen kapalı bir ortamda şu an gayet iri ve bol çiçekler elde edildi
Bol ve iri tohum bekliyoruz
Netiçeyi aldıkça geniş bilgi vereçeğim

fighter
03-09-2012, 11:01
Mart ayında tohumdan yetiştirip sonradan bahçeye aldığım sellukalarım nihayet çiçeklendi..:)

ERKEN48
03-09-2012, 14:27
Bende çiçek salkımı çok ama sadece 1 **** 2 tanesi çiçek açıyor. Salkımdaki diğer tomurcuklar dökülüyor.2 günde bir sulama yapıyorum. açan çiçeklerde 3 gün anca dayanıyor. Tohum bağlayacağını zannetmiyorum. İlk defa selluka yetiştiriyorum. ilk yılı olmasına rağmen yerini sevdi herhalde gövdesi bile epeyce kalınlaştı. sürgün durumu çok iyi vede en az 100 tane salkım vardır ama çiçeklenme durumu yukarıda bahsettiğim gibi. Başka yapabileceğim uygulama varmı arkadaşlar.Teşekkürler.

memet
03-09-2012, 15:04
Biraz fosfor ve potasyum takviyesi iyi olabilir

ahmeter
04-09-2012, 17:46
Bir selluka çiçeği evvela en altdaki sıraylan yukarı doğru açıyor

ERKEN48
05-09-2012, 07:25
Sayın Ahmeter,
sellukanın tohum bağlaması için kapalı ortamda mı olması gerekiyor. Benim sellukanın çiçekleri 3-4 gün içerisinde dökülüyor.Normali bu mudur?

ahmeter
05-09-2012, 12:21
Sayın 48
Bu sene selluka yetiştirmemin 6 senesi İstanbul sellukaya biraz serin geliyor
Şöyleki çiçek açtıktan sonra tohum bağlama zamanı ekim kasım aralık ayları İstanbulun geçe serinliği tohum bağlamayı zora sokuyor
Bu sene değişik bir yöntem uygulayıp kökü bahçede BİTKİNİN GÖVDESİNİ SERAYA alıp bir deneme yapıyoruz Selamlar

kalambaklı
05-09-2012, 12:58
Geçen yıl iş merkezinin önüne diktiğim selluka sonunda geçte olsa çiçeklendi.
329828

329829

ERKEN48
05-09-2012, 14:19
Sayın 48
Bu sene selluka yetiştirmemin 6 senesi İstanbul sellukaya biraz serin geliyor
Şöyleki çiçek açtıktan sonra tohum bağlama zamanı ekim kasım aralık ayları İstanbulun geçe serinliği tohum bağlamayı zora sokuyor
Bu sene değişik bir yöntem uygulayıp kökü bahçede BİTKİNİN GÖVDESİNİ SERAYA alıp bir deneme yapıyoruz Selamlar

Sayın Ahmeter,
Benim bu sene ilk senem.Bulunduğumuz yer sahil ve sıcaklık oldukça fazla.Merak ettiğim şimdi açan çiçekler 3-4 günde dökülüyor.Bu çiçeklenme daha ne kadar sürebilir? Bu dökülmeler aşırı sıcaktan olabilirmi? Örneğin Eylül ayına çiçeklenme olursa tohum bağlama ihtimali olabilirmi?Selamlar,teşekkürler.

memet
05-09-2012, 14:26
Çiçeklerin üç dört günde dökülmesi normal.
Bizim buradalarda eylül boyunce çiçekli kalacağı kesin duruma göre ekime de sarkabilir.
Erken dökülmelerin bir nedeni gübreleme ile ilgili olabilir.
Çiçeklenme olduğunda herzaman tohum bağlama olasılığı var.

ahmeter
06-09-2012, 18:53
Sana İstanbulun havası yaradı sellukam

Nevzat
06-09-2012, 19:41
Sonunda açtı...:o

ERKEN48
07-09-2012, 07:38
Bu sene çimlendirebildiğim tek tohumdan yetişen benim ilk selluka denemem.

edelvays58
08-09-2012, 13:32
Ben de bu siteye yeni katıldım. Daha önce sadece forumda yazılanları takip ediyordum. Salluka çiçeğini ilk defa Alaçam'a gittiğimde, kaldığım otelin sahibi verdi ve dedi ki :'Bu çiçeği kasabamızda kaybetmiştik ama babam nasılsa bir kaç tohum bulmuş ve tutturmuş' ve bana da bir kök verdi. Gayet iyi büyüyor, epey uzadı ama henüz çiçek açmadı. Saksısı çok küçüktü ve birkaç gün önce , toprağını dağıtmadan daha büyük bir saksıya değiştirdim. Daha da hızlı büyümeye başladı. Keşke daha önce değiştirseydim. Ama henüz çiçek yok. Olsun. Seneye açma şansı çok yüksek, ama yine de umudum var, çünkü anladığım kadarıyla ekim ayına kadar açıyormuş.
Çelikten çoğaltmak daha kolaymış sanırım. Ben de öyle çoğaltmayı düşünüyorum. Eğer tutarsa sana da gönderirim.:-))))

memet
08-09-2012, 13:35
Merhabalar aranıza yeni katıldım yıllar önce bizimde bahçemizde selluka vardı babam çok severdi çiçek açtığı zaman hemen bir kahve yaptırır ve karşısına geçip ona bakarak içerdi bundan çok büyük keyif alırdı. Ama ne yazık ki babamla birlikte bu güzel çiçeğide kaybettik. Şimdi tekrar yetiştirmek istiyorum ama bir türlü bulamadım nerede bulabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim sevgiler

Sellukanın anavatanı İzmir. Herkeste tohum oluyor. Ama şimdi çiçek açma döneminde. Şubata doğru toplantılarda arkadaşlar tohum değiştokuşu yaparlar.

edelvays58
08-09-2012, 13:57
Sanırım çiçekler hakkında en doğru bilgiyi bu sitede buldum. Çiçekleri çok seviyorum ve epey çok sayıda edindim. Bazılarını satın aldım , bazılarını da kendim çoğalttım. Ben de aranıza katılmak ve sizinle bilgi alış verişinde bulunmak istiyorum. Okuduğum mesajlarda , sizlerin de çiçek yetiştirirken nasıl heyecanlandığınızı anlıyorum. Ben de benzer duygular hissediyorum..........:-))

elek
09-09-2012, 14:21
Balkonum hiç direk güneş almıyor ve bol rüzgarlı. Bu olumsuz koşullara rağmen selluka kanaatkar çıktı. 2 sene önce tohumdan yetiştirmiştim. Üzerinde 100 kadar tomurcuk var, açmaya başlayanların üzerinden arı eksik olmuyor (tohumlar yoldadır umarım :rolleyes: )

Yazın bitmemesini istemek için bir sürü nedenim vardı zaten, şimdi bunlara sellukayı da ekledim. Keşke daha uzun süre seyredebilseydik bu güzellikleri...

Hülya
10-09-2012, 18:17
Haziran ayının sonunda bahçedeki yerini alan selluka toparlanıp, tomurcuklarını büyütmeye başladı.
Geçtiğimiz yıl saksıda tohumdan yetişmişti. :)

Aynı sırada üç fidan var .İkisi gayet iyi gelişti.Bir tanesi pek iyi değil.Havalar serinleyince umarım o da diğerleri gibi gelişimeye başlar.

ahmeter
10-09-2012, 19:15
Sellukam

denizhoca
11-09-2012, 19:05
hepsi çok güzeller maşallah,
bizimde balkonumuzda var bu yılki paylaşımdan payımıza düşen 5 tohumdan birini yetiştirebildik, gözünün içine bakıyoruz açsın diye sürekli sürgün veriyor dallandı budaklandı ama henüz çiçeği yok, umarım bizde görürüz çiçeğini

tasom
12-09-2012, 12:09
İki senelik sellukam balkonumu sardı.Üzerinde yaklaşık 30-40 çiçek var resimlerini çektim.5 mesaj olsun , bende fotoğrafları yükleyim diye sabırsızlanıyorum.
Bu arada geçen sene aynı sellukam sadece iki çiçek vermiş ve iki tohum vermişti.Onlardan çıkan toplam 6 tohumuda geçen hafta ektim.bakalım onlarda bir gelişme olacakmı.Bu arada yerim Karşıyaka.Geçen sene kışı sellukam bahçede geçirmişti.

kalambaklı
13-09-2012, 12:30
İki yıl önce Egeünal çiçekçiliğe verdiğim fideler büyüyüp muhteşem çiçeklenmiş.
331278

331279

memet
13-09-2012, 13:17
Egeünaldaki sellukanın benim çektiğim fotoğrafı.

memet
13-09-2012, 16:38
Başka açıdan seulluka

ahmeter
14-09-2012, 06:47
sellukam

vehbi
16-09-2012, 11:05
Bence'de selluka İsanbul'u sevdi, bizi sevindirdi,ne dersiniz.

vehbi
16-09-2012, 11:23
Bunlarda henüz büyüleyici renk ve koku vermek için bekleyenler.

memet
16-09-2012, 11:37
Bu sene İzmir'de elimizde tohum olmayabilir. İki anaçtan birini kesmişler diğeri de çiçek yapmadı.

vehbi
16-09-2012, 14:15
Bu sene İzmir'de elimizde tohum olmayabilir. İki anaçtan birini kesmişler diğeri de çiçek yapmadı.

İki senedir tohum alamıyorum,çiçeğini açmakta olan selluka kışı içeride geçirdi,nisan sonu gibi saksıyla beraber bahçeyle toprakla buluştu,umarım tohum olurda bizde paylaşırız,İstanbul'un karadeniz sahil kıyısında olduğu için hava şartları belli olmuyor,ani soğuklar başlayınca tohum tutmuyor,bu sene biraz daha ümitliyim hayırlısı olsun bakalım,geçmiş yıllarda tohumunu bir çok bitki,çiçek satan,büyük marketlerde ve çiçekçilerde çok aradım,bulamadım paylaşımlardan gelen tohumlarla yetiştirmeye çaliştım,resmini görmüş olduğunuz sellukam geçen sene fide olarak arkadaşımın hediye ettiği selluka.

ahmeter
16-09-2012, 15:29
Evde kokusunun yayılmasını arzu ettik

maki01
16-09-2012, 16:56
Her zamanki gibi muhteşem bir kare sevgili ahmeter, yüreğinize sağlık...

Adana'daki sellukanızın bu yaz benim hatalarımdan ( Derin budama ) ve uğradığı yoğun beyaz sinek saldırlarından toparlanıp çiçek veremeyecek diye düşünürken tomurcuklarıyla beni mutlandırdı.

Bu güzel çiçekle beni de buluşturduğunuz için tekrar çok teşekkür ederim...

331838

Not: Erişebildiğim tüm hasta yaprakları koparıyorum, fotoğraflarda görünen yapraklar 2 metre yükseklikte .

tasom
16-09-2012, 18:38
Benim Sellukalar geçen gün yazdığım gibi üzerinde 30-40 çiçek belirmişti.
331852
Ama bu akşam üstü balkonda çay içerken bir baktım ki bir tanesi kocaman olmuş.hemen bir iki fotoğraf çekeyim dedim.
331848
Bu arada arka balkonda 3 tane de kardeşi oldu.

ERKEN48
17-09-2012, 07:19
2012 üretimi selluka. Maalesef tüm çiçekler dökülüyor. Tohum alma ihtimali yok.

münevver
17-09-2012, 08:18

Sn Erken48,
Bu tek kök selluka mı?

Kiraz
17-09-2012, 08:29

Sellukanız çok güzel olmuş. tohumları daha sonra açan çiçekler veriyor.

ERKEN48
17-09-2012, 08:32
Sn Erken48,
Bu tek kök selluka mı?

Evet tohumunu Şubat ayında ektiğim ve çimlendirebildiğim tek kök selluka.

edelvays58
17-09-2012, 15:17
Selluka çiçeğinin iriliği neden farklı olabiliyor. Çeşidine mi bağlı yoksa başka bir nedeni var mı? Bilen varsa cevaplasın lütfen. Benimki yeni tomurcuklanıyor ama sanki çok küçük çiçekler açacak!?

memet
17-09-2012, 15:28
En çok gübreleme rejimi ile ilgisi olabilir. Tabi toprak yapısı ile de.

ahmeter
18-09-2012, 11:45
Resimliyorum

ahmeter
18-09-2012, 11:53
2 --değişik şekil

ahmeter
18-09-2012, 11:56
Devam

ahmeter
18-09-2012, 11:58
Pek tabii bahçenizde münasip bir yere ekerseniz çok daha iyi netiçe alınıyor

orman_perisi
18-09-2012, 15:42
Sn. Ahmeter ''büyük saksı'' deyimi yalan mı oldu?
Buradan öyle görülüyor ki saksılarınız o kadar büyük değiller ve çiçekleriniz harikalar.
Elinize sağlık.

ahmeter
18-09-2012, 19:02
Kışın saksıları seraya almak içap ediyor geçen sene zor oldu Saksılar ağır taşıyaçak kimse bulamadım
Taşıma imkanınız varsa tavsiye ederim

tasom
20-09-2012, 11:08
332870
Sellukalarım artık iyice çiçeklendi.
332871
Muhteşem bir güzellik.Hem seyri,hem kokusu.
332872
Komşular artık iyice farketti.Çoğu kişi bilmiyor tabi.Benden tohumdan üretildiğini duydular.Mutlaka tohum istiyoruz diyorlar.
332873
Bu arada yalnız bayağı karınca dolaşıyor.Ben bu karıncalara tohum yapcaklar diye sevinmelimiyim ? Toksa sellukama zarar verecekler diye üzülmelimiyim. ? Buna bir cevap gelirse çok sevineceğim.
332874
Bu arada fotoğraflar çok taze.
Herkese sevgi ve saygılar.

eylül
20-09-2012, 13:48
Selluka'yı tanımama vesile olan arkadaşlar evvela teşekkür ediyorum .Bu çiçeğe sahip olabilmeyi sizin fotoğraflarınız ve anlatımlarınız teşvik etti.Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim
birtanem bugün güzel kokusunu esirgemedi benden.Çok mutluyum şuan gerçekten anlatılanlar kadar varmış.

ahmeter
20-09-2012, 14:17
Selluka bu gün ilk tohum baklasını gösterdi Olgunlaşması için 2 ay bekleyeçeğiz

tasom
21-09-2012, 11:49
332873
Bu arada yalnız bayağı karınca dolaşıyor.Ben bu karıncalara tohum yapcaklar diye sevinmelimiyim ? Toksa sellukama zarar verecekler diye üzülmelimiyim. ? Buna bir cevap gelirse çok sevineceğim.
332874

Yukarıda da belirttiğim gibi fazla karınca zararlı mı yoksa , normal hatta iyi birşey mi ?

memet
21-09-2012, 18:33
En azından biryararı yok. Özsu emiyorlar ve parazitleri taşıyorlar çiçeklere.

Hülya
22-09-2012, 20:20
Onlarca tomurcuğu ve mis kokusuyla ...:):)

333517

Keşke daha önce açsaydı.

333518

Hülya
22-09-2012, 22:20
............

Aysis
23-09-2012, 21:04
Selluka şöleni başladı. Hafta sonu aldığım resimler aşağıda. Bakmaya, resimlerini çekmeye, kokmaya doyamadığım.. Bunlar geçen haftaki resimler..
333872

333873

333874

333875

333876

Aysis
23-09-2012, 21:07
Bunlar da bu haftakiler..
333877

333878

333879

333880

333881

Aysis
24-09-2012, 17:28
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Benimki bu yıl üç yıllık oldu.
Sanırım giderek daha gürleşip daha çok çiçek açıyor.
Bu yıl mutfak terasım misler gibi kokuyor.
Böyle giderse seneye bahçemi kokutacak.
Olsunnnn ben çok mutluyum .

ERKEN48
25-09-2012, 08:52
Arkadaşlar sellukanın üzerinde şimdilik bir adet taze fasülyenin küçük hali gibi meyve oluşumu var. Tohum bağlaması bu şekilde mi oluyor?

memet
25-09-2012, 09:01
Daha çok bezelyeye benzeyecek, ocak sonu şubat ayı gibi olgunlaşmış olacak.

dağçiçeği
25-09-2012, 16:01
Bu yıl tohumdan yetiştirdiğim sellukam karınca,pas hastalığı ve yaprak biti derdinden bir türlü kendini toplayamadı.Çiçek beklemek şöyle dursun ,yaşamaya devam etse benim için mutluluk verici olacak.
Benim aklıma takılan şu ki; ben şimdi sellukamı budasam, kışın soğuklarda içeri alsam doğrumu yapmış olurum.Yoksa biraz daha bu şekilde yaşamına devam mı etmeli?

smnunal
25-09-2012, 16:16
Bu yıl tohumdan yetiştirdiğim sellukam karınca,pas hastalığı ve yaprak biti derdinden bir türlü kendini toplayamadı.Çiçek beklemek şöyle dursun ,yaşamaya devam etse benim için mutluluk verici olacak.
Benim aklıma takılan şu ki; ben şimdi sellukamı budasam, kışın soğuklarda içeri alsam doğrumu yapmış olurum.Yoksa biraz daha bu şekilde yaşamına devam mı etmeli?

Sayın dağçiçeği,

Soğuklar başlamadan budamanız yeni sürgünlerin daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Çok dipten olmamak şartı ile hemen budayabilirsiniz. Hiç olmazsa yeni gelişen sürgünlerin kışa kalmadan azda olsa gelişmesini sağlamış olursunuz.

memet
25-09-2012, 16:19
Ereğli'de kışın korumaya almanız yararlı olur. Dışarıda malç ile koruma da denenebilir ama oranın soğuğundan ne kadar korur emin değilim.

ayhat
26-09-2012, 09:35
Sayın Ahmeter Sellukamın son hali.

ayseldeniz
26-09-2012, 12:29
Sevgili Ayhat çok güzel olmuş.Maşallah.
Arkadaşlar; Sayın Yoldaş'ın (1.parti )dağıtımında tohum almıştım.Bir tanesi kaldı.Yaz başında kırmızı örümcek musallat oldu.İlaçlama yaptım.Bayağı toparlamıştı.3-4 gündür yine aynı sorun.İlaçladım.İnşallah iyi olur.O dönem eken arkadaşların sellukaları ne alemde.Merak ediyorum.Teşekkürler.

ayhat
26-09-2012, 13:44
Sağol ayseldeniz büyüttüm evet ama çiçeğini görmek nasip olmadı bu yüzden üzgünüm.

dağçiçeği
26-09-2012, 18:05
Sayın Ayseldeniz,bende Sayın Yoldaş'ın dağıtımından bir tane selluka yetiştirebilmiştim.İlk olarak karınca dadandı,onu hallettim derken bitler sardı.Onlardan kurtuldum,kırmızı örümcek oldu.İlaçladım tekrar başladı.Bende arkadaşların önerisi üzerine bu gün budadım.Şimdi kışa kadar kök gelişimini sağlamasını,seneye çiçeklerini görebilmeyi umuyorum.İnşallah bu güzel sarmaşığın çiçekleri benim balkonumu da şenlendirir bir gün.

ayseldeniz
27-09-2012, 08:57
Sellukam Sevgili ayhat'ın sellukasından daha küçük ve gövdesi çok kalın değil.Çok zayıf daha.Budamak mı gerekiyor?Bilgi verirseniz sevinirim.Yani bu mevsimde mi budamak gerekiyor.Selamlar.

memet
27-09-2012, 09:12
Şimdi çiçeklenme dönemi. Daha sonra da budamanız gerekmiyor.

memet
28-09-2012, 09:35
Sonunda selluka biraz şenlendi.
Bir iki de tohum bağladı.

tekomusti
28-09-2012, 16:22
bularda nacizane benim göz bebeklerim
335083

335084

335085

335086

hecekin
28-09-2012, 19:23
bunlar da benim sellukamın güzel çiçekleri

tasom
29-09-2012, 10:38
335271

Bunlarda benim sellukamın son hali.

335272

Şimdi tohum bağlamasını bekliyorum.
İnşallah bol tohumlu günler geçer.

335273

Bunların altında oturmak bunların kokusunu duymak müthiş zevkli birşey.

335274

Eflatun, beyaz çiçekler açan kıvrım kıvrım bir şekle sahip sarmaşık görünümlü doğa harikalarından.Sarıp sarmalayan , mis kokusuyla yüreklerimize yeni bir ışık olabilir eski zamanlardan. Ona hepimiz sahip çıkmalıyız.

335275

Bol tohumlu günler diliyorum herkese.
Herkese sağlıklı ve sellukalı günler diliyorum..

Nevzat
29-09-2012, 15:17
Selluka'dan görüntüler.:o

maki01
30-09-2012, 19:08
Bu da benim sellukam :)

Sevgili ahmeter'e teşekkürlerimle...

335468

335469

335470

vehbi
01-10-2012, 11:48
Selluka bu sene gayet iyi gelişti ,çiçekleri ve kokusu harika,sanırım bu sene tohum kesecikleri oluşturacak,havalar böyle giderse bol tohum olacak.

vehbi
01-10-2012, 11:50
Fotoğrafların devamı.

Didar Çetin
01-10-2012, 16:17
Vigna Caracalla Selluka'm ile ilgili bir sorunum var. İzmir Karşıyaka'da yaşıyorum. Çiçeğim balkonumda güneş alan bir köşede. Yaprakları sararmaya başladı. Herhangi bir zararlı göremedim yapraklarında. Ayrıca bu mevsimde budama yaparak budadığım dallardan tekrar diksem tutar mı?

Bilen bir arkadaş cevap verirse sevinirim.
Saygılarımla,

adacık
02-10-2012, 10:40
İlk senesinde açan çicekler tohum bağlar mı acaba?

memet
02-10-2012, 10:41
Bağlar, ilk yılla ilgisi yok.

Benol Hazaroğlu
02-10-2012, 18:48
Sellukanın benim ve Trabzon'un tanışmasına vesile olan Sayın Ahmetere teşekkürlerimle.

Benol Hazaroğlu
02-10-2012, 18:51
Çiçeklenme sadece üstlerde mi oluyor?

Yerden 2 metrelik uzunlukta çiçek yok.

ahmeter
02-10-2012, 19:42
Sayın Hazaroğlu
Çiçeklenme yerden 2 metre sönra oluyor Tebrikler Karadenizden ilk defa sizden çiçekli resim görüyorum Diğer gönderdiklerimden ses yok
Güle güle hem seyreyleyin hemde koklayın
İlginize teşekkür ederim

zevren07
04-10-2012, 22:57
Sellukam Antalya da 1 ekimi bekledi açmak için.

336351

336352

smnunal
05-10-2012, 11:31
Sayın Tura,

Bitkinizi bahar döneminde havalar ısınmaya başladığında tam güneş gören bir yere koyarsanız çiçeklenmesi kolay olacaktır. Benim bu sene tohumdan yetiştirdiğim iki kök her ikiside çiçek açtı hatta tohum bağlamaya çalışıyor.

Tura
05-10-2012, 11:36
Koymam mı. Hem de en baş köşede.Gündüz saat 8 gibi güneş görmeye başlar...ta güneş batana kadar.
Tabir caizse Güneşin Feriştahını Görür.
Sanırım sorun gece...tüm kabahat gecede ve memlekette.
Sizler şanslısnız vesselam.

smnunal
05-10-2012, 11:47
Sayın Tura,

Ben bu sene aynı yıl tohumdan ekip yetiştirdiğim için erken çiçeklenmesi için farklı bir yol izledim ve faydasınıda gördüm. Bitki yaklaşık 1 metreyi geçince en uç noktasından kopardım ve yan dallanma oluştu bu sayede daha erken çiçek açtı.

Sizin dediğiniz gibi gece sıcaklık düşük olması bu gibi (Lablab,Fasulye vb) bitkilerde daha erken ve fazla çiçek oluşumunu teşvik ediyor benim gözlemlerim. Neden derseniz yazın sıcaklardan açamayan lablab havalar serinleyince hızlı şekilde çiçeklendi ve selluka da havalar serinledikten sonra çiçek açmaya başladı.

mrduran
05-10-2012, 14:11
Merhaba efendim,

Sellukam (5 bitkiden tam ortada olan; ıhlamur, gül, selluka, gül ağacı, ? (adını bilmiyorum-yardımcı olursanız sevinirim) hayat bulduğu topraktan,
336428
5 kat tırmanıyor,
336429
taa ayaklarımız dibine kadar(oğlumun-temiz olduğundan resmettim:)))....),
336430
tomurcuklanıyor.....,
336431
ve ''Güneşin Feriştahını'' gördüğü en üstte kokulu çiçeklerini bahşediyor(4. katta da bir adet çiçek vermekte-nazlanarak).
336432
Sayın Tura ne kadar haklı imiş, sabır dedi. Benimki 2. nci yılında.

Balkonda saksıda olanı çürüttüm(hala akıllanmadım- vah garibim, toprak kurumuş deyip fazla suladım-olamadığım devekuşu misali kafamızı sokup nem var mı diye bakamıyorum hâlâ/bakmam da).

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Tura
05-10-2012, 14:47
Sizin selluka ''Uzatmalı '' olmuş...değer de.

Başı dönmüş,çiçeğini sizi orada salıvermiş anlaşılan.

İyi koklamalar.

Gözümüz sellukadan başkasını görmedi.
Ihlamurmuş, gülmüş, kolmuş, elmiş...bize ne efendim. Varsa da yoksa da Selluka.

ahmeter
05-10-2012, 21:49
Pençeremde selluka açtı

denizhoca
05-10-2012, 22:11
hepsi çok güzel emeklerinize sağlık
benim tek kök selluka çok güzel boy attı çok fazla sürgün verdi ama açmadı, hatta şu an neredeyse yapraklarının tamamı sararıp döküldü,
budama yapmam gerekiyor sanırım, bu konuda bilgi verebilecek var mı acaba, örneğin ne kadar kısmını bırakacağım?

memet
06-10-2012, 08:58
Budama şart değil. Aslında erken dökmüş yapraklarını ama, bekleyin kendiliğinden kuruma yapabilir gövdede, yapmazsa da olduğu biçimiyle kalmasında sakınca yok.

denizhoca
06-10-2012, 19:00
sayım memet cevabınız için çok teşekkür ederim, evet erken döktü nedenini bilmiyorum ne yazık ki, kışın içeri almam gerektiğini düşündüğüm için budamalıyım diye planlamıştım, bakalım bir çaresini bulacağız inşallah

ahmeter
06-10-2012, 19:08
SELLUKA TOHUMLARI
Bu sezonun tohumları tane bağlamaya başladı

zevren07
06-10-2012, 21:31
1 ekimde açan selluka çiçekleri üzerinde dolaşan arılar tohum kapsülü oluşacağının habercisi midir. Burda sağnak yağışlar başladı, acaba tohum yapar mı :-) ..?

dağçiçeği
06-10-2012, 22:16
Benim mecburiyetten budadıgım sellukam şuan da yeni filizler vermeye başladı.

memet
06-10-2012, 22:45
1 ekimde açan selluka çiçekleri üzerinde dolaşan arılar tohum kapsülü oluşacağının habercisi midir. Burda sağnak yağışlar başladı, acaba tohum yapar mı :-) ..?

Yağmur çiçekleri dökmezse tohum yapması mümkün.

hecekin
07-10-2012, 13:22
Sellukam tohum bağlamaya başladı. Tohumları ne zaman ve nasıl toplamalıyım?

memet
07-10-2012, 13:39
Ocak şubat aylarını bulabilir.

tekomusti
07-10-2012, 15:11
336819

buda benim sellukam tohum keseleri 3 adet oldu

delielveli
09-10-2012, 21:15
merhaba,
benim 3 adet sellukam var 2 tanesi saksıda 1 tanesi toprakta. mayıs ayında diktim hepsini.
topraktaki çiçeklendi ama bir tırtıl çiçek sapını yemiş galiba. bir sapta sadece 1 diğerinde sadece 4 çiçek bırakmış. yaprakların çoğu da yenmiş malesef. tırtıl ve diğer zararlıları uzak tutmak için ne tür bir ilaç önerebilirsiniz? üzerinde özellikle çiçek çevrelerinde çok miktarda karınca var, acaba çiçekleri ve yaprakları bunlar kemiriyor olabilir mi?

saksıdaki sellukalarımdan birinin yaprakları çok cansız, yapraklar kendini bırakmış durumda, korkarım ölecek. bunun için önerebileceğiniz bir şey var mı?

teşekkürler, selamlar

haticevertop
09-10-2012, 22:57
bunlar süper olmuş bu çiçeği çok seviyorum hiç beklemiyordum ama geçen ay pazardaki çiçekçime sordum var dedi ve bir hafta sonra getirdi üzerinde tomurcukları vardı bu hafta açtı okadar güzelki

gülenmelek
10-10-2012, 07:44
Çaresizlik ne kadar kötü :(
3 selluka tohumu çimlendirdim. 1'ini hediye olarak verdim. Diğer 2'si büyük bir kovada büyüsün diye beklerken artık kırmızı mıdır ya da beyaz mıdır bilmem ama örümcek istilasına uğradı :( İlaç, budama derken kurtaramadım. Hiç canlı canlı duran yaprakları olmadı maalesef. Hep sarı, dökülen ve cılız...
Şu an bir tane diatomitte çimlenen var. Ama yanına yaklaşırken bile ellerim titriyor, ya zarar verirsem diye. 2 yapraktan sonra az ilave besinle biraz büyüsün, sonra toprağa alacağım. Önümüz kış zaten, büyüyebildiği kadar içerde büyüsün, dışarı çıkınca da 3 günde bir ilaç....

ayseldeniz
12-10-2012, 09:09
Ben de çok üzgünüm bütün yaz korudum.Sonunda örümcek mahvetti sevgili gülenmelek.Sevgili haticevertop o çiçekçi buralara gelmez mi?

vehbi
12-10-2012, 14:10
Selluka bu sene beni çok sevindirdi, sürekli çiçek açmaya devam ediyor.

vehbi
12-10-2012, 14:12
Fotoğrafların devamı

vehbi
12-10-2012, 16:40
memet;Benim sellukanın çiçeklenmesi bitti, olduğu kadar tohuma döndü tamamen
Efendim İzmir'in iklim farkı bizde çiçeklenme devam ediyor,havalar böyle giderse sanırım tohum oluşur,kışın içeri korumalı alana,yazın bahçeye,yoksa soğuklara dayanmıyor kuruyor.

ahmeter
14-10-2012, 14:31
Son çiçekler

kalambaklı
16-10-2012, 08:49
Bir yanda çiçek bir yanda tohum kapsülleri.

339098

339099

zevren07
18-10-2012, 16:50
339459

Aynı yılda hem çiçek, koku, bir de tohum zevki yaşattı bana. Sanırım SELLUKA ANTALYA için yaratılmış. :cool:

selis
18-10-2012, 16:57
İklim olarak da Afyon - Uşak iklimine çok benzer. Yani yazın (Haziran-Temmuz- Ağustos) gündüz sıcaklığı +35, +40 derece arası.
Uşak'taki bir akrabamın bahçesine 2 kök dikmiştim.. Oradaki hava sıcaklığı bitkiyi olumlu yönde geliştirdi, çiçek de açtı..
Fakat kışın dondu..

memet
18-10-2012, 17:32
Kış girerken köklerine malç uygulansa yaşama olasılığı yüksek olurdu.

kalambaklı
19-10-2012, 09:11
Sayın kalambaklı ve ahmeter sizlerde ilk tohumdanmı yetiştirdiniz.Benim ilk denememdi olmadı.Sizde böyle oldu mu?Hala üzgünüm.

Sayın ayseldeniz, ben tohumdan yetiştirdim ve bu üçüncü senesi.

Nevzat
23-10-2012, 16:44
Oluşan tohumlar:o

iris41
28-10-2012, 08:36
Büyüyecegizde cicek acacagız ;)

peyyide
28-10-2012, 10:59
Benim selluka 2 metreyi geçti ama hiç canlı değil, zaten hiç çiçekte yok:(

memet
28-10-2012, 11:05
Çimlendirmenin de çiçeklenmenin de mevsimi artık geçti.
Hangi ortamda olduğunu bilemediğim için neden çiçek açmadığını söylemek zor ama artık açacaksa seneye açar.

umut2007
29-10-2012, 11:51
sevgili selluka sevdalıları, bende mayıs gibi çiçekçiden saksıda aldığım sellukayı daha büyük bir saksıya aktardım ve yazlığa götürdüm.bir süre saat 15 ten sonra güneş alan bir yerde tutuyordum çok neşeli ve bayağıda boy atmıştı ama bir süre sonra sanırım kırmızı örümcek denen zararlı onada bulaştı ne yapacağımı bilemedim internetimde olmadığından siteye girip araştırma olanağımda olmadı..saksıyı hemen güneşli kısma aldım ara ara yapraklarını yıkadım daha önceden aklımda kalan arapsabunlu karışımı uyguladım ve beklemeye başladım yaprakları pek canlı görünmesede çiçek açmaya başladı ve misler gibi kokusu beni mest ediyordu..şimdi onu oralarda bırakıp geldim (Karaburun da)aklım onda soğuklar başlamadan gidip bakacağım kış için bana ne yapmamı önerirsiniz..bahçeye alayımmı yoksa saksıda kuytu bir yere mi koyayım..evin içinde olursa kapalı kalıp bozulmasından korkuyorum, ne dersiniz..

memet
29-10-2012, 12:00
Üzerinde tohum varsa bırakın tohumlar olgunlaşsın. Karaburun'da dışarıda sorun yaşayacağını sanmam.

umut2007
29-10-2012, 12:07
teşekkür ederim Mehmet bey.umarım tohum vardır ben bir hafta önce bıraktığımda üzerinde hala çiçek vardı.peki yağmurlardan çürüme yaparmı?saksıda ama açık alanda bahçe toprağı üzerinde.

memet
29-10-2012, 12:15
Biraz yağmurla çürüyeceğini sanmam. Zaten kışla birlikte kurumalar olur. Onun dışında sağlıklı kalıp bahara tekrar canlanır.

tasom
31-10-2012, 11:17
342289

Çiçeklere devam.

342290

hala 3-4 çiçeğim mevcut.

342291

Mis gibi kokuyorlar.

342292

Ama tohum kapsülu sadece iki tane oldu.
Bir yerde hata yaptık herhalde.
342293
Herkese selamlar.

ayhat
01-11-2012, 11:40
Sellukayı içeri almamın zamanı geldi mi? Hala yaprakları yeşil.

memet
01-11-2012, 11:54
O kadar soğuklar başlamadı daha ama. İçerde ortmanın etkisiyle uyuklamaya geçmeyebilir.

Nevzat
01-11-2012, 16:44
Tohumlar.:o

elek
01-11-2012, 21:33
Az önce farkettim ki 20 kadar fasulyeden 8 tanesi duruyor ve bu fasulyeler de buradaki resimdekiler kadar büyük ve dolgun durmuyor :( Sulama vs. herşeyi düzgün yaptım ama... Sebebi daha önce belirttiğim gibi balkonun hiç direk güneş almaması ve bol rüzgarlı olması olabilir mi? Kalanları olgunlaştırabilmek için bir öneri varsa memmun olurum. Selluka yetiştirdim, tohumunu paylaşacağım diye çok heveslenmiştim çünkü :mad:

memet
01-11-2012, 21:37
Az güneş alma ve çok rüzgar zarar veriyor İşyerindeyken bu yüzden çiçekleri çok az tutar, tohum kapsülerini dökerdi.
Elde kalanların olgunlaşmasını ummaktan başka çok seçenek yok.

gülenmelek
03-11-2012, 00:04
Diatomitte çimlenen selluka.
Yazın büyükçe bir saksıda olan sellukam, kırmızı örümcek istilasına uğramış ve kaybetmiştim. Ama topraktan sökerken hiç böyle beyaz kök görmedim, hepsi kahverengi idi. Bu son şansım deyip diatomitte yetiştireyim dedim ama besin verdiğim halde yaprakları bir türlü canlı yeşil olmadı. Ben de toprağa aldım. Bakalım gelişimi nasıl olacak.

Sûz-i Dilârâ
03-11-2012, 06:48
agaclar.net'te ilk defa gerçekten kıskanma hissini yaşıyorum:o sizlerin o çiçek açmış, tohuma durmuş sellukalarınızı görünce. Nazarım değmesin diye bol maşallah çekip izliyorum:D

Şimdi ben Van gibi bir iklimde selluka yetiştirmiş kişi olarak birkaç soru sormak istiyorum, iki sellukam sağ salim duruyor.

Bir tanesini kedi birkaç hafta kadar önce dipten budadı. Onu sardırdığım yerden çıkarıp saksısını çöp poşeti ile sarıp sarmalayıp rüzgâr almayacağı bir kenara bıraktım. Balkonda bu şekilde dursa baharda yeşerir mi, yoksa içeri mi alayım?

İkincisi hâlâ sardırdığım düzenekte balkonda duruyor. Onun fotoğrafını çekip buraya eklesem nereden itibaren budayacağım konusunda bana yardımcı olabilecek olan var mı?:o

memet
03-11-2012, 09:31
Van ikliminde soğuklar başladıktan sonra korunaklı bir iç ortama almak yararlı olur bence.
Kışın önemli ölçüde dallar kuruyacağıi için bir budama gerekli değil.
Ama içeri almak için gerekli götüyorsanız bir miktar kısaltmanız yeterli olur. Yazın nasılsa tekrar yeniden dallanacak.

Sûz-i Dilârâ
03-11-2012, 17:52
Çok büyümemişlerdi gariplerim zaten, doğru dürüst sıcak olmadı bu sene, kış geç bitti, yaz da serin geçer. Herkesin sellukaları çiçek açarken benimkiler anca kendini toparladı.

Bu bahara çıkarmayı başarabilirsem sizin dediğiniz gibi koskocaman bir saksıya alıp çok güzel bir toprak hazırlayacağım onlara ve çiçek açtıracağım da. Van'da açan ilk selluka olur belki. :)

memet
06-11-2012, 10:47
Tohumların olgunlaşması için sabırla bekliyoruz.

kopshtar
07-11-2012, 15:26
Geçen yıl sellukamı bahçede bırakmıştım ancak baharla birlikte canlanmadı. Bu yıl elimdeki son tohumları kullandım ve tohum kapsüllerim var. ancak olgunlaşamayacaklar diye korkuyorum. Saksıya almak gerekli mi Bursa'da, tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.

dalya35
08-11-2012, 11:08
342289

Çiçeklere devam.

342290

hala 3-4 çiçeğim mevcut.

342291

Mis gibi kokuyorlar.

342292

Ama tohum kapsülu sadece iki tane oldu.
Bir yerde hata yaptık herhalde.
342293