Araçlar

Bookmark and Share




Biyolojik Mücedelede Kırmızı Orman Karıncası

Formica rufa (Kırmızı orman karıncaları) ormanlarda zarar yapan Thaumetapoae pityocampa (Çam kese böceği), Diprion pini (Çalı antenli çam yaprak arısı), Lymantria dispar (Sünger örtücü) gibi böceklerin biyolojik mücadelesinde kullanılır.



Böceklerin larva ve tırtılları kırmızı orman karıncaları tarafından yenir. Bu sayede çoğalmaları önlenir.



Kırmızı orman karıncalarının daha etkili olabilmeleri için bulundukları yerden başka yerlere taşınmaları gerekir. Karıncaların taşınması sırasında bazı kurallara uyulması gereklidir.



50X50X80 ebadında üstünde, tel gerilmiş bir havalandırma penceresi olan sandık kullanılır. Sandığın altına ormanda bulunan kuru dal ve ibrelerden koyulur. Üstüne kubbe şeklinde bulunan yuva karıncalarıyla birlikte alınarak sandığın içine koyulur. Burada dikkat edilmesi gereken şey kraliçe karıncanın mutlaka bulunup sandığın içine koyulması sandığa bir miktar şeker dökülmesidir. Kraliçe karınca diğer karıncalardan kanatlı olmasıyla ayrılır.



Sandığın içine koyulan karınca yuvası taşınacağı yere götürülerek daha önce kesilmiş ve çürümeye yüz tutmuş bir ağaç kütüğünün üstüne dökülür. Üstüne bir miktar daha şeker dökülür. Karıncalar yeni yerine adapte oluncaya kadar başka hayvanların zarar vermemesi için etrafına koruma yapılır. İlk günlerde aç kalmamaları için de her gün yuvanın üstüne şeker ilave edilir.



Karınca naklinde ihmal edilmemesi gereken en önemli şeylerden biri de tüm bu işlemlerin güneş doğmadan, karıncalar yiyecek bulmak için yuvalarını terk etmeden gerçekleştirilmesidir.

Bir süre sonra karıncalar civarda bulunan diğer kütüklere de yuvalar yapmaya başlar. Bu şekilde yeni yuva sayıları artar.



Yazan/Derleyen Yılmaz Bülbül
16-07-2005
Yazılım vBadvanced CMPS, Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024