30-08-2008, 11:43 | #31 |
Ağaç Dostu
|
Kapyayı yıkar, ayıklar, robottan geçiririm. Leğenlere koyar, dama atarım. Kendi kendine kıvama gelir, tuzlar, saklama kaplarına doldurur, tezgah altı dolabıma koyarım. Ne haşlarım, ne kabukla uğraşırım. |
31-08-2008, 21:42 | #33 |
Ağaç Dostu
|
Altına imzamı atıyorum Tekin Bey'den aldığım iki kasa domatesin doğrama pişirme kavanozlama işini bitirdiğimde saat gece 2.00'ı gösteriyordu. Ocak batmıştı. Domates soyup doğramaktan kol kaslarım tutuldu. İki kasada 40 kg olduğunu varsayarsak toplam 14 kavanoz (1 litreliklerden) kışlık domatesim oldu. Tüm kış yeter mi bilmiyorum ama bir daha aynı işlemleri yapmayı göze alamam Salça yapmayı ise hiç gözüme kestiremiyorum. |
03-08-2009, 15:03 | #35 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
|
sıklıkla yaptığımız domates salçası tarifi vermek istiyorum, nisbeten kolay bir tarif. bakmayın öyle uzun göründüğüne etli, olgun domatesleri (örneğin çanakkale domatesi ) güzelce yıkayıp 4e böleriz. yoğurt süzdürdüğünüz gibi bir bez poşete böldüğümüz domatesleri atar, her sırada üzerlerine 1 çay kaşıpı tuz ekleriz. normal tuz değil de kaya tuzu kullanırsak bu ölçü biraz daha az olmalıdır. domatesin tuzda erimesi ve kendini salması için 3-4 gün yeterlidir. bu 3-4 gün içinde domatesler bez poşette ağzı kapalı ve suyunu dışarıya süzdürdükçe etrafı kirletmemezi için bir leğen ya da kap içerisine oturtulmuş olmalıdır. bu günler içerisinde domates hacminin hemen hemen yarısını kaybeder. 3-4 gün sonra domatesin iyice kendini salmasının ardından poşetten alınarak kevgirden geçirilir ve tuzu kontrol edilir. salçanın tuzu biraz kendini hissettirmelidir. az gelmişse bu aşamada tuz eklenebilir. çok sulu bir karışım meydana gelmişse yeniden bez poşet içerisine konularak süzme yoğurt yapımında olduğu gibi süzülür(genellikle biz bu aşamada suyunu süzdirmek için kaynatma işlemi yapmayız) bu son hali de kullanabilecek kıvama gelmiştir. fakat yine de güneşte bekletme işleminin salçaya ayrı bir tat kattığına inananlardansanız, suyu süzüldükten sonra tepsiye serilerek güneşlendirilebilir. |
05-09-2009, 22:12 | #36 |
Ağaç Dostu
|
Bana ilginç gelen tesadüfler ....
sabah bir tarladan 3 kasa domates satın aldım aldım(3kasası 10 liraya).bahçede ateş yaktık.hanım salça kaynattı. içinde sadece domates olan , ne olduğunu bilmediğimiz her hangi bir madde olmayan bir salça yaptık.maliyeti de 10 lira. |
02-10-2009, 17:41 | #38 |
Ağaç Dostu
|
Domates (salça)
kış için sakladıklarımız: kışlık dediğimiz doğranarak şişelere doldurulmuş domateslerimiz.şişelerken az da kekik koyuyoruz içlerine.kışın salata olarak sofraya çıkartıyoruz. alt resimdekiler de erişte , tarhana , salamura yaprak , salça ve turşu.yandakilerde kabaklarımız. bunları odaların tavan tahtaları ile çatının arasında saklıyoruz. |
02-10-2009, 18:03 | #39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 124
|
yine imrendirdiniz beni oralara ali bey ayrıca köylü hanım teyzeyle ilgili tespitiniz çok dogru ,yeni evinde çok mutlu gözüküyordu güle güle otursun... |
06-11-2009, 18:26 | #40 |
agaclar.net
|
Zamanı geçti ama yazayım. Benim çocukluğumda hiç ateş kullanılmazdı domates salçası yapmak için. Böyle bir yapım anlatıldı mı hatırlamıyorum... |
20-08-2010, 00:35 | #41 |
Ağaç Dostu
|
Biz domates salçasını hiç kaynatmadan, güneşten yaralanarak yapıyoruz. |
01-09-2010, 13:28 | #42 |
Ağaç Dostu.
|
Domates salçası
Merhaba dostlar.Kendi yetiştirdiğimiz deşti domateslerden ev yapımı salça yaptım.Resimlerle anlatmaya çalışayım.Belki bazı dostlara faydası olur. 1- Toplanan domatesler yıkanıp sapları ayıklandıktan sonra 2 veya 4'e bölünüp plastik bidonlara konur. Bidon ağzına kadar dolduktan sonra hiç bir katkı maddesi katmadan kapağı kapatılıp güneş gören bir yere alınır. 2- Üç gün sonunda yumuşayan domadesler bidon içerisinde elle sıkılır iyice ezilir. 3- beşinci veya altıncı günde tam yumuşayan domatesler küçük gözenekli metal süzgeçlere belli oranda alınıp el yordamıyla iyice sıkılır.Süzgeçin altına metal bir kap(kazan-tencere gibi)konulursa daha rahat domatesler sıkılır.Süzgeçteki domatesler iyice sıkılıp pafları kalana kadar sıkılıp tüm domatesler bu yöntemle sıkılır. 4- Sıkma işlemi bittikten sonra elde edilen sıvı ocağa alınır.Müstakil evlerde odun ateşinde ocaklarda daha güzel olur.Tüpte yüksek ateşte sıvı kaynayana kadar karıştırılır.Kaynama esnasında oluşan köpük bir kaşık yardımıyla alınıp atılır.Karıştırma kaşığı tahta kaşık olması tercih edilmeli. 5- kaynama başlayınca orta hararette bir ısıyla devam edilmeli.Köpük bittikten sonra yaklaşık elde ettiğiniz sıvının 3'te biri uçacaktır. |
01-09-2010, 13:33 | #43 |
Ağaç Dostu.
|
deşti domates salçası devam
6- Hafif katılaşmış sıvıyı ocaktan alıp geniş sini dediğimiz tepsilere güneş gören bir yere alınıp siniye dökülür.Bu sıvıya istediğiniz tuz oranını kendi damak zevkinize göre ayarlayıp turşu yapımında kullanılan iri tuz ilave edilip Hergün belli aralıklarla karıştırılır. Bu karışım gün geçtikçe katılaşır.Katılaşma oranını göz kararıyla hesaplaya bilirsiniz.Tam katı olmaması makbüldür.Tuz oranı bizde orta düzeydedir.Ne az tuzlu nede çok tuzlu olması lazım. Yaklaşık bir hafta sonunda salçanız hazır. Afiyet olsun. Saygılar |
01-09-2010, 14:20 | #45 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
|
çok güzel bir anlatım olmuş, elinize sağlık Sn Bahtiyar02 ben de birkaç bişey eklemek isterim izniniz olursa. biz yukarıda belittiğiniz bidonlara ekleme aşamasını biraz değişik yaparız. 4e böldüğümüz domatesleri tuzu bu aşamada ekleyip bez poşetlere doldurur, yavaş yavaş suyunu da süzmesini bekleriz. 3-4 gün sonra hali hazırda suyu da nispeten süzülmüş olarak elde ettiğimiz domatesleri süzgeçten geçirir ve güneşe koyarız. eğer tuzda bekletme aşamasında suyu yeterince süzülmemiş ise o zaman önce kaynatır sonra tepside güneşe alırız. |
01-09-2010, 18:39 | #46 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Çok teşekkür ederim.Sevgili malina'ın dediği gibi tamamen güneşten yararlanarakta salçalar yapılıyor.Bizde özellikle acı biber salçası halen bu yöntemle yapılır. Saygılar |
|
01-09-2010, 19:43 | #47 |
Ağaç Dostu
|
Salça yapımı her evin bugünlerdeki telaşı, köyümüzde küçükte bir salça makinesi var, kim salça çıkartacaksa telefon edip ayağına geliyor, bazen eşten dosttan siparişlerde oluyor, ev hanımları harçlıklarını da çıkarıyorlar, iki gün önce komşumuz sipariş üzerine üç yüz şişe salça yapmış. Yardıma gittiği için ben de hanımdan öğreniyorum, yarın ben de yaparken onlarda bana yardıma gelecekler diyor, güzel bir telaş hafifte açılı olursa tadına doyum olmuyor. |
01-09-2010, 22:12 | #48 |
Ağaç Dostu.
|
Kıyma makinelerinde domates ve biber çok çektik.Özellikle kırmızı acı biberler tohum ve saplarından temizlenirdi.İş bitiminde ellerimizdeki acının etkisi bir kaç gün hissedilirdi. Halen biber salçası aynı yöntemle yapılmakta. Saygılar |
01-07-2011, 18:19 | #49 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
Alıntı:
|
|
31-07-2012, 22:10 | #50 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
|
Merhaba sevgili arkadaşlar çoktandır ilgilenen olmamış ama malum salça zamanı Biz salçayı güneşte kurutarak yaparız aşamalarını birde ben yazayım dedim. domatesleri yıkayıp ikiye böleriz bir bidonun içine koyarız üzerine bir dolu avuç kaya tuzu atarız 2-3 gün güneşte bekletiriz. püfffff noktası; eğer ekşi olmasını istemiyorsanız 2-3 gün bekledikten sonra bidonun dibinde bir su birikir domatesler suyun üstüne çıkar. işte bu suyu bidonun kapağını gevşetip yan çevirip dökünce bu salçanın tadına doyum olmaz ekmeğine sür ye daha sonra elle güzelce ezilir süzgeçten geçirilir. kalınca bir naylondan bir küçük havuz hazırlanır etrafına tahtalarla hazırlanır. içine dökülür süzülen domates. arasıra karıştırılır kıvama gelince kavanoza doldurulur. afiyet olsun |
22-08-2012, 22:41 | #51 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar foruma şöyle bir göz attım da genelde kaynatarak yapmış arkadaşlar…biz güneşte bekleterek yapıyoruz ve sizinle paylaşmak istedim… Öncelikle salçalık domateslerimizi yıkayıp doğruyoruz ve bidonlara dolduruyoruz(bidonda daha çobuk oluyor)…daha sonra her bidonun üzerine bir avuç iri tuz serpiyoruz ve havanın sıaklığına göre 1 hafta veya 10 gün bidonların kapaklarını kapatmadan erimeye bırakıyoruz…bu süre içerisinde hergün 1 ya da 2 defa karıştırıyoruz… Domateslerin etleri kabuğundan ayrılacak hale gelince ilistir,süzgeç ya da kevgir(her yörede farklı söylendiği için) ile süzüp kabuklarından ve çekirdeklerinden ayırıyoruz… Daha sonra domates sularını çinko veya paslanmaz tepsilere döküp koyulaşıncaya kadar güneşte bekletiyoruz…yine bu süre zarfında sabah ve akşam olmak üzere 2 defa karıştırıyoruz(yalnız üzerinde yaprak vs. olabiliyor onları temizleyip karıştırırsak daha iyi )çok fazla da bekletmeyelim arkadaşlar sonra salça kararıyor ve hoş olmuyor… Koyulaşınca da kavanozlarımıza dolduruyoruz…ve sonuç olarak doğal salçalarımız… Afiyet olsun |
23-08-2012, 09:45 | #52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
|
Salçanın her bölgede ayrı bir yapım şekli var anlaşılan. - Tamamen güneşte. - Kaynatma + güneş. - Kaynatarak. Benim çocukluğumun geçtiği yerlerde de kaynatarak yapılır salça. Güneşte enerji tasarrufu var ama iş çook uzun. Pekmez yapılacak, tarhana yapılacak, erişte yapılacak, bulgur yapılacak, keşkek (gendime) yapılacak, un yapılacak, kak (dilimlenerek kurutulmuş meyva) yapılacak, sebzeler kurutulacak..... Zaman kısa işler çok. Salça yapımına sabah erkenden başlanır. Arkadaşların anlattığu gibi devam edilir. Ancak bizde kaynatma işi neredeyse tüm gün sürer. Akşam, kocaman bakır leğenin dibinde en fazla 2 parmak kalınlığında bir salça kalır. Çok konsantredir salçalarımız. Çok lezzetlidir. Bir tadan, bir daha başka bir salça kullanmaz. Mantının üzerine bu salçadan bir sos yapın, amanın tadından damağınız çatlar Tamek salçada, kuru madde % si 28-30 bx'tir. Piyasanın iyi salçaları bu % bx'tir ve tatmin edici bir seviyedir. Bir yemekte bu salçadan bir kaşık koyup sonuca ulaşırken, bizim salçamızdan, şöyle kaşığın ucu ile azıcık koysan aynı sonucu alırsın. berduray'ın dediği gibi: EMEKSİZ YEMEK OLMAZ. Saygılarımla |
09-09-2012, 09:13 | #54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
|
Güneşte sürekli üzeri açıkmı bekletiliyor? İçine toz, sinek, böcek düşmüyormu? Veya içine birşeylerin düşmesi sorun değilmi? Salça yaparken içine birşeyler düşmesi normal normal dert değil onları toplayıp alır atarsın demekmi gerekiyor? Yıllardır bu işleri yapan dostlar beni hoş görsünler. Ben daha önce hiç salça yapmadım. İlk defa niyet ediyorum. Güneşte bekletmek yoksa kaynatmakmı aslında karar veremedim? |
10-09-2012, 20:40 | #55 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Domatesli biber salcası...
Alıntı:
Domatesli biber salçasını yaptık... bir yerlerde yazıyor mu bulamadım ama 'annem bunu pek bilmezler' demişti... en son hailye üzeine zeytin yağı dökerek kaplama yapıldı; hani hava ile temasta yüzü beyazlamasın_ bozulmasın diye... 30 kg. kadar salçalık biberler_ burada resmini çekmeyi unutmuşum) _ saplarından ve çekirdeklerin temizlenir ve dört parcaya ayrılarak kesilir... buradaki gibi ateşte kaynatılmaz... salçalık biberlerin üzerine; domatesler suda yıkanır, ayıklanır ve dökülür... 15 kg. kadardır... Buradaki amaç domatesin kendi suyu ile salçalık biberlerin _ ateşdeki gibi_ erimesini kabuklarından ayrılmasını sağlamaktır... Erimiş, kabuklarından ayrılmıştır biberler ve daomatesler_ validenin ellerinde ve kontrolünde _ 3 gün güneş de kalmıştır; ama kabuklarından ayrılıyormu diye kontrol edilmişti... ( sevgili dostum Yakup, annemi ikna edipbir dahaya plastik kap yerinde metal bir kap kullanacağım... söz..) Not; burada en önemli durum, salcalık biber ve domates karıştırılmadan önce dipte biriken suyunun tamamen süzülmesidir. Yoksa salça ekşi olur... devam... |
|
10-09-2012, 21:14 | #56 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Aynı kapta salçalık biber ve salçalık domates karıştırılır... süzgeçten _ ovularak_ geçirilir... (pek)toz almayacak bir yer bulunur ve serilir... üzerine toz ya da bir şey gelmişse - genelde küçük kelebek düşer bir iki tane_ bunlar özenle uzaklaştırılır ve saban akşam olmak üzere iki defa karıştırılır; böylece güneşin üst tabakayı yakmasına ve salcanın kararmasına engel olunur... hem yemeklerde kullanılır hem sabah kalvaltısında _ benim için pek fark etmez açlığı yatıştırmada her zaman bir veya kaç dilim ekmeğin üzerine sürülerek yenir... Aslında her şey ustanın kontrolünde gelişir; beni oğlu _ oğlan ) _ olduğumu unutur ve 'bu kız beni çekmiş hamaratlıkta' der... ne yapsak bir eksik bulur ustalığını kaptırmak istemez; hele bir de annesi _ anne anne_ varsa yanında elinde değnekle biz kalfa bile değilizdir..... Teşekkürler dostlar... |
11-09-2012, 00:48 | #57 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-09-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Salçalar güzel görünüyor elinize saglık afiyetle yeyin hııım |
17-09-2012, 13:41 | #58 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
|
Alıntı:
Tabii bu şakaydı, üstü açık olunca elbette düşer. Düşmeyi bırakın biraz esinti olsa o bile bişeyler getiriyor sağdan soldan. Bunun için ince tülbentlik kumaşlar var. Hani ninelerimizin başlarından hiç eksik olmayan beyaz örtüler var ya, işte onlardan tepsilerinizin ölçüsünde kesip kenarlarını dikin, sonra gergin bir şekilde tepsilerin üstüne örtüp kenarlarını tepsinin altına sokun ki uçmasın. Bir sitede görmüştüm, ince sineklik torlar var (camlara da takılır ya) onları ince çıtalarla kare tepsinin üstüne geçecek şekilde gerdirmişler. Üstünde de tutmak için bir yer yapmışlar. Kocaman bir tencere kapağı gibi olmuş Yine başka bir yerde gördüğüm ise keklerin üstüne konan bildiğimiz tül perde kumaşından yapılan bir koruyucu idi, ama salçayı yapan kişi onu salça tepsisinin üstünde kullanmış. Ben bu sene salçayı güneşte yaptım. Domatesleri yıkayıp, söğüş gibi doğradım. Sap kısmını kompost için sakladım Kaya tuzunu robottan geçirip ufalttım, ama toz yapmadım. Büyük bir kabın içinde domatesleri tuzladım, ölçülü değil ama galiba göz alışkanlığı işe yaradı bir gece bekledi. Ertesi gün(daha sonra kızım resim ekliyecek) bir çeşit el mikseri ile sulanmış olan domatesi püremsi hale getirdim. Bu püreyi elimle ezerek tel süzgeçten geçirdim. Süzgeçte kalan posayı bir kenara koydum. Süzülmüş domates püresini tepsilere koyup güneşe çıkardım. Gerçi sabahları arka terasa, öğleden sonra ön terasa taşımak yorucu oldu ama yine de zevkli bir uğraştı. Ayırdığım posayı 2-3 domates daha ezerek sulandırdım. 2 kaşık unu yağda kavurup üstüne ekledim. Tuz eklememe gerek kalmadı. Kaynadıktan sonra biraz büyük delikli süzgeçten geçirdim. Çıkan posayı komposta ayırdım. Üstüne ufalttığım ekmekleri kızımın ayarladığı sosa bulayıp fırın tepsisinde kızarttım. Rendelediğim kaşarı da serpip afiyetle yedik. Böylece çöpe giden hiçbir şey olmadı Ankara'nın sıcağında 4 günde tüm suyunu kaybedip kavanozlara konuldu. Üstlerine zeytinyağı konularak kilerde ki yerlerini aldılar |
|
17-09-2012, 13:52 | #59 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Alıntı:
Güneşte pişirmek içinde aynı yöntemi uygulayabiliriz suyu akmış domatesleri geniş bir tepsiye koyup güneşe koymak yeterli olur sanırım. Börtü böceğe gelince de bu salçanın olmazsa olmazı. Alıp atarsınız ama suyu alınmamış salçaya çok düşer sinek bunu iyice tespit ettim. |
|
04-09-2015, 09:26 | #60 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Ev Yapımı Salçalar ve Muhteşem Avanos Salçası :)
Tam salça zamanı. Pek çok detaylı ve fotoğraflı tarif var. Bu vesileyle kileri ziyaretçilere açmak iyi olacak. Çok fazla zahmeti olduğunu gayet iyi bildiğim için yapanların şimdiden ellerine sağlık demek istiyorum. Gerçek ev salçasının tadını hiç bir salçada bulamıyor olmak ta en büyük ödülü bu meşekkatli işin sanırım. Not: Avanos salçası başlığı koymamın nedeni de hayatımda yediğim açık ara farkla en güzel salça Avanos'ta kendi bahçesinde yetiştirdiği domateslerle ve biberlerle salça yapan bir hanım tarafından yapılmıştı. Domatesleri mi lezzetliydi, usulü mü farklıydı bilemiyorum. Ama yaptığı tüm salçaları almıştım O zaman tarifini almak yazmak aklıma gelmedi. Bir daha da bu salçadan bulmak kısmet olmadı. Eğer buraya uğrayan okuyuculardan bilen var ise Avanos usulü salçanın nasıl yapıldığını çok merak ediyorum. |
|
|