agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Ev Yapımı Domates salçası (http://www.agaclar.net/forum/kiler/22058.htm)

malina 12-07-2006 18:56

Ev Yapımı Domates salçası
 
Domatesi kışa hazırlama yolları :)

malina 20-07-2006 00:36

2 Eklenti(ler)
Hafta onu domates konservesi yaptım. Malum kabukları soyulur...

Az miktarda olsa, çıkan bu kabuklardan salça yapabilirsiniz.
Kaynatın, tuz ekleyin ve kevgirden geçirin.

Eklenti 168626

Güneşte kıvama gelmesini sağlayın...
Kaç yemeğin salçası, atacağınız malzemeden çıktı bile :)

Eklenti 168627

Mine Pakkaner 20-07-2006 12:48

Eline sağlık malina, renge bak , harika :)

denizakvaryumu 20-07-2006 14:40

Keşke bu salçayı kaynatmadan,elde sıkım güneşte pişen tarafından yapsaydın

malina 20-07-2006 20:21

atılacak domates kabuklarından yapılan bu kadar oluyor :)

erkolgencer 27-07-2006 12:14

Belkide malina'nın o kabukları salça yapmaya ihtiyacı yok ama bu sitenin baş aktörüde herhalde öyle davranmalıydı, doğaya ve bitkilere saygı hiç ihtyacı olmayan birisinin bişeyleri değerlendirme kaygısında gizli...

Penelophe 03-08-2007 22:24

Evde Domates Salçası Yapımı

Malzemeler
(1 kg salça için)

-10 kg domates
-5 tepeleme yemek kaşığı iri taneli tuz
-1 çaybardağı zeytinyağı

Yapılışı

Domatesler yıkanır ve her biri 5-6 parçaya bölünür. Bütün domatesler bölündükten sonra büyükçe bir tencereye alınır ve ocağa konulur. Kabukları domateslerden ayrılıncaya kadar haşlanır ve ocaktan alınıp soğuması için bekletilir.

Soğuyan domatesler, her bir gözü domates çekirdeklerinden büyük olmayacak bir süzgeçten geçirilirler. Amaç domates kabukları ve çekirdeklerinin domatesten ayrılmasıdır.

Tamamı süzgeçten geçirilen domatesler, büyükçe ve tercihen kalaylı bakır bir tencereye alınır ve ocağa konulur.Arada karıştırılarak kaynatılır. Suyunu çekmeye başlayınca, (kıvama da gelecektir aynı zamanda) ocaktan almaya yakın, 5 yemek kaşığı tuz ilave edilir ve karıştırılarak 5-10 dakika kaynatılır.(ben ocaktan almaya yakın ilave ediyorum tuzu çünkü, tuz kaynayan salçada sıçramalara neden oluyor, bu da berbat bir mutfağa)

Son olarak ocaktan almadan bir çay bardağı zeytinyağı da eklenir ve 1-2 dakika daha kaynatılıp, ocaktan alınır. Soğuyunca cam kavanozlara konulur. 1-2 yıl bozulmadan tüketilir. Afiyet olsun.

Penelophe 03-08-2007 22:26

Yukarda tarifini verdiğim salça çok lezzetli ve kırmızı oluyor.;)

Bazı yerlerde salçayı, plastik bidonlara doğrayıp, 10-15 gün güneşte bekleterek ve kaynatmadan yapıyorlar. (bana hiç hoş görünmüyor bu yol)
Bu salçalar ne kadar sağlıklı oluyor ve dayanımı ve tadı konusunda bilgisi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.

Sercanoral 04-08-2007 15:06

Sevgili arkadaşlar biz Bulgaristan göçmenlerinin yaptığı en iyi şey salçadır. Babaannem genelllikle kahvaltılık salça yapar ve çok harika olur. Yapılışıda basittir. Gramajlarını tam olarak bilmiyorum ama kırmızı biber, patlıcan ve domates üçlüsünden yapıyor. İlk önce domatesleri ince ince doğrayıp kaynatmaya koyuyor, sonra biber ve patlıcanları pörpülüyor. Daha sonra kabuklarını soyup kıyma makinesinden geçiriyor ve fokurdamaya başlamış olan domatesin içine karıştırıyor ve iyice kaynatıyor... Salçamız hazır bakkala gidip ekmek alın ve bandıra bandıra mideye indirin:)

Sebahattin Sargın 04-08-2007 15:22

Sercanın tarifini verdiği salça harika oluyor gerçekten, tarafımdan denenmiştir ;). Evde mutlaka yapmanız gereken bir salça çeşididir. Tarif için teşekkür ederiz Sercan kardeşim.

nevsune 04-08-2007 18:10

Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım.

Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum.

nevsune 08-08-2007 13:21

1 Eklenti(ler)
Billur Hanım, Coyote nereye kayboldunuz?

Bugün baktım ki geçen pazardan, kurutmak için aldığım domateslerden artanların sağı solu bozuluyor, hemen icaplarına bakayım dedim. Bahçeden su taşıyıp!!, domatesleri yıkadım, birkaç pişirimlik salça için robottan geçirdim. Fotografını gördüğünüz tepsi, küçük fırın tepsisi.(Malina duymasın ama gözüm yemedi bir 5 dk. fırında tutuverdim.) Tuzladım, şimdi güneşte duruyorlar.

Renkleri değişince yine gösteririm.

Bu fotografları küçültmenin, teknoloji özürlüsü benim gibi birinin anlayacağı kolaylıkta bir anlatımı var mı?

M.Sema 08-08-2007 14:24

Domates ve biber salçası
 
Salçaları bende Nevsune Hanım'ın yaptığı gibi yapıyordum.Ancak fırın yerine azıcık kaynatıyordum.Bu sene bu tarifi denemek istiyorum çünkü kaynatmak çok zahmetli(tencereye boşalt/tepsiye boşalt-tencereyi yıka-duvarları sil..).Ancak sormak istediğim bir konu var ben 10 kg domates/bibere 7 ya da 8 tepeleme dolu turşu tuzu atıyorum yeterli olur değil mi?

COYOTE 08-08-2007 17:06

Nevsune'ciğim yapacağım salçayı ama güneşi yakalayamıyorum ki. Malum burası çok rutubetli bugün pazar vardı onu bekledim hava kapalı ve yağmurlu diye tekrar vazgeçmek zorunda kaldım. Kesin rutubet olurdu yoksa. :(

nevsune 08-08-2007 19:45

Herşeyi ölçüyle yaparım da bir salçayı el kararı.
Önce tuzunu az koyarsınız, ağzınıza tuzlu gelene dek ilave edersiniz:) Ne güzel tarif değil mi.

M.Sema 09-08-2007 09:43

Eeee tabi insanlar ustalaştıkça ölçmekten çok el kararı / göz kararı demeye başlıyor.Ben de dediğiniz gibi tadına bakıp dil kararı vereyim bari.:)
Aslında tuzun üzerinde bu kadar durmamın sebebi salçanın üzerinde beyaz küf oluşumu ; suyunun yeterince çektirilmemesinden (fırında-ocakta-güneşte...) ve/veya hava almasından ve/veya tuzunun azlığından kaynaklanıyor diye biliyorum.Hepimize kolay gelsin.

nevsune 09-08-2007 19:34

Teşekkürler Sercan'cığım. Babaannene saygılarımı ilet lütfen. İlginç başka tarifleri de bekleriz.

Billur Hanım siz oralarda güneş bulamazken, biz yanıyoruz. Salçam 2. günün sonunda kurudu biliyor musunuz, öylesine sıcak. Su da yok, mutfak girilmez halde ama olsun, küçük bir kavanoz salçam var;)

Düğününüz hayırlı olsun. Olsun, salça her zaman yapılır.

Billur Korkmaz 09-08-2007 20:36

Teşekkürler Nevsune Hanımcım..

Bir kaç yıl önce salça yapmaya üşenip, domatesleri yıkayıp doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuya atmıştım.. Güneşi yakalayamazsak son çare öyle olacak sanırım.. :D

sevil 13-06-2008 06:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 137930)
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım.

Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum.

Nevsune Hanım,
Tarifinizi dün denedim, şimdi kuruma aşamasında.
İlk defa salça yapıyorum.
Paylaşımınız için teşekkürler

nevsune 13-06-2008 09:01

Elinize sağlık:) Ne iyi etmişsiniz. Umarım memnun kalırsınız.

Geçen yıl yaptığım domates ve biber salçalarını bütün bir kış kullandım. Dün, domatesin sonuncu kavanozunu açtım.

Bu yıl yapma olanağı bulabilecek miyim bilemiyorum ama zamanı olanlar lütfen bir deneyin. Öyle fazla bir eziyeti yok. Tek sorun, arada bir karıştırmak için evde olmak:) Son derece dayanıklı. Kapaklarını iyi vakumlamışım ki hiç fire vermedim. Aynı zamanda çok sağlıklı, içinde katkı maddesi yok. Ne yediğinizi biliyorsunuz.

berduray 04-08-2008 17:49

Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.

***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım.
***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım.

Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir.


(Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır)


***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım.

***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar.

***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım.

3 sene bozulmadan salçam durur.

Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok.

***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu.

Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil.,

sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı...

berduray 05-08-2008 21:34

Bodrum sıcağında öyle yapılır tabi buralar serin diye düşünenler olabilir ancak ben Ankara'da yaşadığım yıllarda da bu yöntemle yaptım, dediğim gibi salça gündüz güneşten, gece ayazdan kıvamını bulur, az bir kısmı da bu yöntemle deneyin, olmazsa bildiğinizden şaşmazsınız.

Sevgiyle kalın, "AĞAÇLAR"la kalın.

üzüm 06-08-2008 14:26

Güneşte salça yapmayı bir kere denemiştim; başarısız olmuştum. (Üst yüzeyi küflenmişti) Sayın berduray sizinki gibi yapmayı deneyeceğim. Umarım bu sefer yapabilirim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 265160)
Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.

***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım.
***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım.

Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir.


(Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır)


***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım.

***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar.

***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım.

3 sene bozulmadan salçam durur.

Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok.

***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu.

Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekemeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil.,

sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı...


berduray 06-08-2008 23:52

Küflenme ; suyunu yeterince çekmediğinden ya da tuzunun azlığından kaynaklanır, bu sizi yıldırmasın arkadaşlar,


ben dayanmasını istediğim salçaya tuzu biraz fazla koyunca yemeğe pişerken hiç tuz koymuyorum böylece dengeliyorum,


denemelerinizde başarılar, hemen pes etmeyin.

öğretmen 08-08-2008 23:48

Salçanın küflenmemesi için benden bir kopya size:Kullanmadığınız salçanın üzerini düzleyin ve sıvı yağ (zeytinyağı tercih) dökün.Hava ile teması kestiğiniz için küflenmez..
Küçüklüğümde anneanneme yardım ederdim.Büyüdüm evin salçasını ben yaptım.Evlendim mecburen ben yapıyorum:D

üzüm 16-08-2008 01:02

Güneş salçası yapma denememde ikinci kez başarısızlığa uğradım. Bir şeyi yanlış veya eksik yapıyorum.

Akşamdan domatesleri ikiye böldüm. Ertesi gün dipte biriken suyu dökerek (annem acı su dediği bu suyu salçada kullanmaz, bende onun gibi yapıyorum) domatesi rendeledim. İlk iki gün bir problem olmadı, sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum.
3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım.

- Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım.
- Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu?
- Veya ... ?

Acaba nerede hata yapıyorum?

Önceki denememde domatesi rondodan geçirmiştim; çok sulanmıştı. Üzerine tül örtmüştüm (tek kat örtecektim, tül büyük olunca düşünmeden dörde katlayıp kullanmıştım). Ondaki küflenme daha farklıydı.

çilek_2 16-08-2008 13:48

Sn uzum
Domatesleri ikiye veya üçe kesince üzerine iri tuz ekleyin.

berduray 16-08-2008 15:41

Salça yapımı
 
Sayın Üzüm demişsiniz ki; [QUOTE=uzum;268906] sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum.
3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım.

- Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım.
- Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu?

;);)
Ben detaylı anlatmıştım,demiştim ki salça gündüz güneşten, gece ayazdan olur.

*Akşamları içeri almışsınız, bırakın olduğu yerde kalsın, kendinizi yormayın.


*Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o.

Bu oluşumlar genelde salçanın ağzı sıkıca kapatılınca,buharlaşma yapılmayan durumda olur, tepsi ya da kapak filan kapattıysanız üzerine sebep budur.

En ideali ince bir tül, eski bir tülbenttir, tozun, böceğin giremeyeceği engeldir ama buharlaşmayı engellemez.


*Rendeleyip bir sürü uğraşmışsınız hiç gerek yok, güneş altında 2 gün kabuklarından ayrılması için yeterli,yapmanız gereken tek şey süzgeç, iliştir neyse ondan geçirmek.

*Tuzlama aşaması salçanın artık tamamen koyulaşıp, kıvam almasından sonra.Kıvam tamam olunca irituzla tuzlayıp 1-2 gün daha güneşte bekletince saklama kaplarına doldurup, afiyetle yemek kalıyor geriye.

üzüm 18-08-2008 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 268999)
....
*Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o.
....

Bilmeyince yapalır böyle şeyler...:o Demek beyaz oluşumlar zararlı değil.

Şimdi tekrar deneyeceğim.
Sayın berduray, Sayın çilek_2 verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.

üzüm 30-08-2008 11:37

Güneş salçasını (domates) üçüncü denememde başardım. Oldukça sık karıştırdım, üst yüzeyin kurumasına izin vermedim; istediğim kıvama gelince steril edilmiş kavonozlara doldurdum.

Domates, biber karışık salçayı kaynatarak yapardım, bu sene ilk defa biber salçasını güneşte yaptım sayılır. Kapya biberi (üçgen kırmızı biber) ikiye bölüp tohumunu çıkardım , kırmızı küçük acı biberlerin sap ve kapak kısımların kopardım. Biberleri büyükçe bir tencereye koyarak, bir çay bardağına yakın suyla kapya biberlerinin kabukları soyulacak duruma gelinceye kadar tencerede haşladım. Kapya biberlerin kabuklarını ayıkladım, rondodan geçirdim, tuz koydum, 3 gün güneşde bıraktım (domatesdeki gibi üst yüzeyin kurumasına izin vermedim, sık karıştırdım.) Steril edilmiş kavonozlara doldurdum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024