09-04-2009, 13:23
|
#1
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,247
|
Satış Kuralları
Satış bölümüne konu açmak, izin gerektirmektedir. İzni, forumda en az 50 mesajı olan üyeler ya da mesaj sayısına bakılmaksızın profesyonel satıcılar isteyebilir. (50 mesajı doldurmak için yazılmış, "olmasa da olur" mesajlar sayılmaz)
Başvurularınızı
Kişiye Özel İletişim Alanı
bölümünde yapmalısınız.
Özel mesaj ya da eposta ile yapılan başvurular kabul edilmez.
Lütfen Konunuzu Satış yapmak istiyorum diye açınız... Konu hakkında bilgi veriniz.
Alıntı:
VERGİDEN MUAF ÇİFTÇİLER
KÜÇÜK ÇİFTÇİ MUAFLIĞI
Madde 10 - Küçük çiftçi Gelir Vergisinden muaftır.
Çiftçilerin bu vergi karşısında küçük çiftçi olup olmadıkları 12 'nci ve 13'üncü maddelerde yazılı işletme büyüklüğüne ve yıllık satış tutarı esaslarına göre tayin olunur. Bu şartlardan herhangi birini haiz bulunmayanlar küçük çiftçi muaflığından faydalanamazlar.
Aile reisi beyanına tabi zirai gelirlerde işletme büyüklüğü ve yıllık satış tutarları; aile reisi, eş ve küçük çocuklar için toplu olarak nazara alınır.Ortaklıklarda da aynı esas caridir.Yarıcılık ortaklık sayılır.
KÜÇÜK ÇİFTÇİ MUAFLIĞININ HUDUDU
Madde 11 - Küçük çiftçi muaflığı zirai kazançlara münhasırdır. Bu muaflıktan faydalananlar, varsa, diğer kazanç ve iratları üzerinden bu Kanun diğer hükümleri gereğince vergiye tabi tutulurlar.
Diğer ticari,sınai ve mesleki kazançları dolayısıyla gerçek usulde Gelir Vergisine tabi bulunanlar küçük çiftçi muaflığından faydalanamazlar.
İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ ÖLÇÜSÜ
Madde 12 - Küçük çiftçi muaflığını tayin bakımından bir takvim yılı içinde nazara alınacak işletme büyüklüğü ölçüleri şunlardır :
1 inci grup : Hububat, aafyo, ayçiçeği ziraatinde ekilen arazinin yüzölçümü toplamı 150 dönümü;
2 nci grup : Bakliyat, pamuk, pancar, susam, tütün ve keten ziraatinde ekili arazinin yüzölçümü toplamı 60 dönümü;
3 üncü grup : Çeltik ve sebze ziraatinde ekilen arazinin yüzölçümü toplamı 30 dönümü;
4 üncü grup : Meyva verilebilecek hale gelmiş bağa, incir ve fındık ziraatinde yüzölçümü toplamı 30 dönümü;
5 inci grup : Meyva verebilecek hale gelmiş zeytinliklerde 800 ağacı ve narenciyede 400 ağacı;
6 ncı grup : Diğer meyva ve mahsul ziraatında ekili arazinin yüzölçümü toplamı 15 dönümü;
7 nci grup : Büyümüş hayvan sayısı 25 adedi veya küçükbaş hayvan sayısı 100adedi;
Aşmamak.
Yukarıda yazılı ziraat gruplarından birarada yapılması halinde, her bir grup için belirtilmiş olan ölçüler ayrı ayrı aşılmadığı takdirde muaflık devam eder
.
SATIŞ TUTARI ÖLÇÜSÜ
Madde 13 - Küçük çiftçi muaflığından isitfade edebilmek için zirai mahsullerin bir takvim yılı içindeki satış bedelleri tutarının 15.000 lirayı geçmemesi lazımdır.
Arazi üzerinde yapılmıyan zirai faaliyetler ile kara ve su avcılığında ve 12'nci maddede işletme büyüklüğü ölçüsü gösterilmeyen zirai faaliyetlerde muaflık yalnız yıllık satış tutarı ölçüsüne göre tayin olunur.
MUAFLIKTAN MÜKELLEFLİĞE, MÜKELLEFLİKTEN MUAFLIĞA GEÇİŞ
Madde 14 - 12 ve 13'üncü maddelerde yazılı hadleri aşan çiftçiler bu durumun meydana geldiği takvim yılı başından itibaren küçük çiftçi muaflığını kaybederler.
Bu suretle mükellefiyete girenler muafiyet şartlarının kalktığı tarihten itibaren keyfiyeti vergi dairesine bildirmeye ve mükellefiyetle ilgili ödevlerini Vergi Usul Kanunundaki esaslara göre yerine getirmeye mecburdurlar. Mükellef durumunda iken, muaflık şartlarını iktisap edenler müteakip vergilendirme dönemi başından itibaren küçük çiftçi muaflığından faydalanırlar.
|
vergi mevzuatı
|
|
|